PDA

View Full Version : sümbül

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7

hocam100
29-01-2010, 19:10
Biraz daha bekleyip kökü oluşmuş mu incelyin.Oluşmamışsa olmayack demektir.Geç dikimlerde bu durum söz konusu olabiliyor.

k_donmez
01-02-2010, 10:38
Fotoğraflardaki çiçeklerin kokusunu ekrandan almaya başladım artık. Hepsi çok güzeller. Ben de sonbaharda 3 ayrı renk sümbül soğanını doğrudan toprağa ve soğan çapındaki derinliğe diktim. Şimdilerde çıkıyorlar. Ne dersiniz acaba çiçekleri görebilecek miyim?:rolleyes:

kgursan
01-02-2010, 23:02
Ben de sonbaharda 3 ayrı renk sümbül soğanını doğrudan toprağa ve soğan çapındaki derinliğe diktim. Şimdilerde çıkıyorlar. Ne dersiniz acaba çiçekleri görebilecek miyim?:rolleyes:

Neden görmeyesiniz ki? Köklenmiş ve sürmeye başlamış. Sadece biraz sabredin.

Sevgi Durul
01-02-2010, 23:27
Geçen sene saksıda randıman alamadığım sümbüllerimi bahçeye dikmiştim. Yaprakları görünmeye başladı ve çok sayıda yavrulamışlar. Sadece birinin ortasında tomurcuk belirmiş. Şimdi merak ettiğim, geçen hafta ki olumsuz hava şartları açmalarını engeller mi?

Eovyn
04-02-2010, 14:29
Benim geçen sene almış olduğum sümbülüm de böyle.. Bu kadar açabildi kokusu da biraz az ama olsun. Şirin sümbül oldu;)
Bu arada yan taraflardan çıkan yavrularda çiçek çıkmayacak gibi görünüyor..

Dudi
04-02-2010, 14:35
Balkondakiler tomurculandılar, boyları pek uzamadı ama sap gibi bişey çıkarmadılar henüz, nasıl olacak acaba?Kayınvelideme verdiğim hiç sap çıkarmadan çiçeklerini yaprakların ortasında açmış.

son06
04-02-2010, 15:08
Bir şey sormak istiyorum, gördüğüm kadarıyla biz amatörlerin sümbülleri hiç bir zaman satın aldıklarımız gibi olamıyor. Ya bir hata yapıyoruz ya da bir şeyler eksik. sanırım bir profosyonel, kgursan cevap verebilir. belki de acele edip sıcaktan çiçekleri strese sokuyoruz.........

hocam100
04-02-2010, 17:38
Bence teşhisin doğru.Çünkü bahçeye ekseniz zamanı gelse çiçek açsa mükemmel olacaklar.Siz yüksek ısıda bırakıyorsunuz, kaldı ki değişik ısılarda belli zmanlarda kalması gerekir ya da mevsime göre kendiliğinden açması gerekir.Amatörlerin 'yanlış anlamayın' çiçek severlerin yanlışı bu.Sümbül bence bahçeye ekilecek zamanı gelince açacak.Aldığınız sümbüller seralarda dikilmeden evvel uygun ısıda soğuklatılıyor , özel soğanlar bunlar.Ayrıca torfuna uygun elementler gübreler konuluyor.Ama ertesi yıl küçücük bir soğan kalıyor geriye.Neden, kendini beslemeyip çiçeğe önem verdiği için.
Önerim şu saksıya ekecekseniz ekin ama ocak ayının 15ine kadar dışarıda bırakın.Sonra içeri alın.Göreceksiniz mükemmel çiçek oluşumu olacak.

k_donmez
04-02-2010, 18:55
Sayın Hocam100, son bilgiler mükemmel. teşekkürler.

son06
05-02-2010, 07:46
sağolasın hocam 100. Bu sene geçti artık dediklerini seneye yaparız :)

Dudi
05-02-2010, 07:55
Hocam balkonda saksıda bazı sümbüllerimin yapraklarında anormallikler oldu. Sanki yanmış gibi ama anlayamadım ne olduğunu? Sorun ne olabilir acaba?

akon
05-02-2010, 08:40
ben saksıya ektiklerimi 5-9 derece sıcaklıkta yaklaşık 3,5 ay beklettim süper oldular. çiçekler gelişti sapları uzadılar ama acmadılar dün içer aldım bu hafta açarlar muhakkak.
bide soğanların hepsi ikiz çıkardılar .

Dudi
05-02-2010, 08:59
Soğanlar zaten hep yavruladılar :D Bol bol yavru verdiler :D

hocam100
05-02-2010, 09:24
Yavrudan korkmayın.Yavruları seneye ayırıp ekin ama çiçk açtırmayın.Soğanı irilerşsin.Göreceksiniz ki 2 sene sonra soğanlarınız irilerşecek.

akon
05-02-2010, 12:10
hocam bir soğanlı bitkiye nasıl çiçek açtıramayız? soğanını geliştirebiliriz. ya da yavrulatabiliriz??

Eovyn
05-02-2010, 12:29
Sayın hocam100,
Sümbülleri içeride değilde soğukta yetiştirin, ortam ısısı yüksekse yeteri kadar gelişip güzel çiçek açamaz diyorsunuz. Ama benim sümbülüm zaten balkonda büyüyüp açtı. Ama yine de geçen seneye göre çiçek sapı daha kısa ve çiçeği daha seyrek. Anlayamadım şimdi peki benimkiler neden böyle oldu:confused:
Tabi seralarda uygulanan gübrelerden de bahsetmişsiniz. Benim toprağımda hiçbir katkı yoktu...Biz evde hangi gübreleri kullanabiliriz sizce??

siniroluyorum
05-02-2010, 13:10
Sümbülü çiçek açmış bir halde satın aldıysanız genellikle öyle oluyor zaten bildiğim kadarıyla parklardaki lale ve sümbüller ikinci sene ekilmiyor sanırım bu yetiştirenlerin yaptığı bir şeyden kaynaklanıyor yoksa sümbüller pek nazik bitkiler değil...

hocam100
05-02-2010, 13:29
Sayın hocam100,
Sümbülleri içeride değilde soğukta yetiştirin, ortam ısısı yüksekse yeteri kadar gelişip güzel çiçek açamaz diyorsunuz. Ama benim sümbülüm zaten balkonda büyüyüp açtı. Ama yine de geçen seneye göre çiçek sapı daha kısa ve çiçeği daha seyrek. Anlayamadım şimdi peki benimkiler neden böyle oldu:confused:
Tabi seralarda uygulanan gübrelerden de bahsetmişsiniz. Benim toprağımda hiçbir katkı yoktu...Biz evde hangi gübreleri kullanabiliriz sizce??

Her yıl çiçk açarsa soğanı haliyle ufalıyor bu da çiçeğinin küçük açmasına sebep oluyor.Tavsiyem gübrelerle destek verip bir yıl açtırıp bir yıl çiçeğini çiçek açmadan evvel kesmeniz ki böylece soğanını küçültmemiş olursunuz.Gübre ne olabilir hazır soğanlı türler için satılan gübrelerden rahatlıkla az az kullnabilirisniz.

kgursan
05-02-2010, 23:32
Bir şey sormak istiyorum, gördüğüm kadarıyla biz amatörlerin sümbülleri hiç bir zaman satın aldıklarımız gibi olamıyor. Ya bir hata yapıyoruz ya da bir şeyler eksik. sanırım bir profosyonel, kgursan cevap verebilir. belki de acele edip sıcaktan çiçekleri strese sokuyoruz.........

Sn son 06., Sayın hocam 100 biraz açıklamış, ben de ilave edyim. :

1. Önce sizler bitkileri zorluyorsunuz. Hadi aç artık!. Bak içerisi sımsıcak neden açmıyorsun? Aaa köklerini küçücük ayakkabıya sokmuşlar, sıkışmış ben ayırayım da rahat etsinler!? (Sn Asır ın yaptığı gibi). Toprağın kurumuş al sana her gün su!.

Bitkiyi rahat bırakın. Doğal olarak o (Bütün bitkiler) kendisini çevre koşullarına uydurur. Sıcaklık don ayarındaysa bekler, kökleri kuru ise kendini çeker, Sümbülün yetişeceği koşullar 5-15 oC cıvarıdır. Bu sıcaklıklarda siz üşürsünüz, ama ona birşey olmaz. Bu koşullara göre kendisini ayarlar ve zamanı gelince çiçeklerini çıkarır. Sn asır köklerini ayırırken zedelenmiş ise ve su dengesini tutturamaz bitki ve solgunlaşır, küser. Yeniden su alıp Turgor haline geçene kadar 1-3 gün geçer, bu arada yaprakları da su kaybetmeye devam etmektedir.
Efendim iyi beslensin diye BOL gübre verelim soğan iri olsun. Ama unutulan şu: Gübre tuz dur fazlası zaten nazik olan kökleri yakar. Nasıl yakar? Gübre köklerdeki suyu çekerek bitkiyi öldürür.

Sonuç olarak herşeyi zamanında yeterince yapmalı ve aceleci olmamalıdır.
Zamanı nedir? Sonbaharda (Ekim-Aralık) soğanları dikmelidir. Köklenmesi için biraz su ve 9 oC sıcaklık sağlamalıdır. Sıcaklık Donma seviyesine gelmeden önlem almalı ve soğanı donmaktan korumalıdır. (Yani soğanın üzerine sap, saman, yanmış çiftlik gübresi vs. kaplayıp donması engellenmelidir, veya içeri almalıdır.)

2. Diğer bir neden: Sümbül çiçekleri için soğanın çapı 5-6 cm (Çevresi 14-18cm) olmalıdır. Çiçek açtıktan sonra yaprakları çabuk sararmışsa soğan beslenemez ve küçülür. Aynı zamanda ana soğan (Toprak sıcaklıklarına bağlı olarak parçalanabilir ve küçük yavrulara ayrılabilir. her iki durumda da gelecek yılın çiçekleri küçülür. Artı soğan dinlenmesi esnasında (Yazın) uygun sıcaklıklarda depolanmazsa çiçek oluşumu olumsuz etkilenir.

İşte bütün bu olaylarda siz amatörlerin suçu yoktur. Büyük çiçekler için İri soğan (15/16) kullanacak, Zamanında dikecek ve köklendireceksiniz ve bitki istediği zamanda çiçek açacak siz sabırla bekleyeceksiniz.

Biraz uzun oldu. Hepinize kolay gelsin.

kgursan
05-02-2010, 23:51
ben saksıya ektiklerimi 5-9 derece sıcaklıkta yaklaşık 3,5 ay beklettim süper oldular. çiçekler gelişti sapları uzadılar ama acmadılar dün içer aldım bu hafta açarlar muhakkak.
bide soğanların hepsi ikiz çıkardılar .

Sn akon ve diğer arkadaşlar., Soğanlı bitkilerde 2 tip üreticilik vardır.

1. Soğan üretimi,
2. çiçek üretimi.

Soğan üretimi ve büyütme ayrı ve başlıbaşına bir iştir. Soğan üretimi uygun iklimlerdeki tarlalarda, bol ışık, iyi beslenme ve bakım koşullarında yapılır. Soğan üretiminde en önemli işlerden birisi de "ÇİÇEK KIRMA" dır. Dikilen yavrular küçük de olsa çiçek verebilirler işte bu çiçekler açmadan kırılır,toplanır. Çünki bütün canlılarda üreme önemli ölçüde besin harcar. Çiçek için harcanan enerji soğanda toplanır ve soğanı irileştirir. (Hayvanlarda burma yapılarak kısırlaştırılır ki eti bol olsun). Bu çiçek kırma lale de, gladiolde, sümbülde vs. uygulanır.

Çiçek üretimi ise sizin yapacağınız iştir. Tarlalarda üretilmiş, yetiştirilmiş soğanları alıp evinizde çiçeğini görmek, koklamak seyretmek sizin işinizdir.

Diğer deyimle diktiğiniz soğan ve çiçeği de küçülmüş ise Kel-kötü bir çiçek vermiş onu da koparıp soğanı irileşsin demek bence sizler için uygun değildir. Çok isterseniz yavruları bahçeye toprağa dikip ayrıca büyütün ama keyif için Yeni ve iri soğan kullanın derim.

hocam100
06-02-2010, 23:31
Kamil bey çok doğru dersiniz bir şey de ben ilave edeyim sümbüller için -10 dereceler sorun olmuyor bahçeye ekilecekse 8 cm derine ekilmelidir.Ben hep öyle ekerim.Ayrıca çiçek solunca tohum yapmasın diğe çiçeğini keserim.Yapraklar sararana kadar ara sıra su veriirim.Soğanı daha iri olur.

siniroluyorum
07-02-2010, 13:02
Kamil bey çok doğru dersiniz bir şey de ben ilave edeyim sümbüller için -10 dereceler sorun olmuyor bahçeye ekilecekse 8 cm derine ekilmelidir.Ben hep öyle ekerim.Ayrıca çiçek solunca tohum yapmasın diğe çiçeğini keserim.Yapraklar sararana kadar ara sıra su veriirim.Soğanı daha iri olur.
Burada sıcaklık -13,-17 araındaydı bir aralar hatta üzerlerine çatıdan kar düşmesine rağmen(buz oldu üzerleri)hiçbir şey olmamış.Ve sn Hocam100
'ün de dediği gibi çiçeklerini solduktan sonra keserseniz tohum yapmaya güç harcamaz ve soğanını geliştirir bu sayede daha fazla soğanınız olur.Ben sulama konusunda pek dikkatli değilim diğer çiçeklerle beraber neredeyse her akşam sulandılar bu yaz...

sevim.K
07-02-2010, 19:03
Benim sümbüllerim henüz çiçek açmadı. Çiçek uçları göründü sadece.

Nariel
07-02-2010, 21:25
Benim sümbüller iyi soğuk almış olacak ki gayet güzel boylanıyorlar. Ekimde dikmiştim. Saksının kenarlarındakiler de muskari, bakalım onlar ne zaman açacak.

kumyaka2010
08-02-2010, 15:18
Sayın hocam 100 !
Benim sumbuller az çiçek açıyor .Soganlar buyumeden yavru yapıyor . 5 sene evvel Almanyadan aldıgım zaman sizin sumbuller gibiydi , problem ne acaba . Yardım edebilirmisiniz . Selamlar.

kumyaka2010
09-02-2010, 19:53
Sayın k gursan!
Sumbuller hakkında bir cevap verirseniz memnun olurum . Soganların buyumesi için biçeyimmi ? Senin verdigin sumbuller hareketlendi . Selamlar

akon
09-02-2010, 20:11
bu soğanı içeride beklettim sıcakta ve böyle bi şey çıktı sap uzamadı. çiçeği içinde patladı açıkcası :9

http://img687.imageshack.us/img687/5647/dsc05182a.jpg (http://img687.imageshack.us/i/dsc05182a.jpg/)

kgursan
10-02-2010, 16:34
Sayın k gursan!
Sumbuller hakkında bir cevap verirseniz memnun olurum . Soganların buyumesi için biçeyimmi ? Senin verdigin sumbuller hareketlendi . Selamlar

Yapraksız bitkinin soğanı büyümez. Biçme teklifi doğru değil. Sadece çiçeği koparın. Yapraklar sararıncaya kadar besleyin yapraklar da soğanı beslesin. Yapraklar sararınca suyu kesin, Yazın soğanları ayırıp ekim ayında tekrar seyrek olarak bol ışık alan yere dikin. Bu işlemi 3-4 yıl tekrar edin soğanlarınız irileşecektir. Bunları da çiçek için kullanın.

kgursan
10-02-2010, 16:37
bu soğanı içeride beklettim sıcakta ve böyle bi şey çıktı sap uzamadı. çiçeği içinde patladı açıkcası :9

İhtimal Köklenmemiş veya kökler çürümüş olabilir. Çiçek uclarındaki yanmalar "Rizoctonia" denilen bir hastalık

maki01
10-02-2010, 18:41
Sayın akon,

Ben de donarlar diye içeriye almıştım. Mesajları okuyunca tekrar balkona taşındılar.

Bir de ikinci foroğrafı küçültmeyi unutmuşsunuz sanırım. Sayfa kaymış...

akon
10-02-2010, 20:11
Sayın akon,

Ben de donarlar diye içeriye almıştım. Mesajları okuyunca tekrar balkona taşındılar.

Bir de ikinci foroğrafı küçültmeyi unutmuşsunuz sanırım. Sayfa kaymış...

düzelttim fotoyu..
bu sümbülü bilerek içeride bırakmıştım. asıl saksıya dikipte dışarıda soğuklattıklarım var gecen içeri aldım dehşet bi şey olmuşlar yakında fotoları koyarım. bu arada frezya ve çiğdemlerimde açtı.

akon
10-02-2010, 21:42
evet bunlarda hocamdan aldıgım sümbüller ilki seyrek çiçekli ama hem kokusu hemde çiçekleri değişik

http://img268.imageshack.us/img268/7294/dsc05183v.jpg (http://img268.imageshack.us/i/dsc05183v.jpg/)

http://img268.imageshack.us/img268/1739/dsc05184b.jpg (http://img268.imageshack.us/i/dsc05184b.jpg/)

http://img268.imageshack.us/img268/2069/dsc05187q.jpg (http://img268.imageshack.us/i/dsc05187q.jpg/)

http://img8.imageshack.us/img8/6015/dsc05188m.jpg (http://img8.imageshack.us/i/dsc05188m.jpg/)

serdarca06
11-02-2010, 08:27
sümbüllerim açtı fakat ana gövde egiliyor bende çiçeklerini gövdeyi taşıyamadıgını düşünüyorum. **** başka bişey?

hocam100
11-02-2010, 09:52
Akon sezon başında satmıştık bu sümbül çeşidini katmerli pembe diğe.Kokusu mükemmeldir.Seyrek açar ama görünümü çok hoştur.Biz bunu kesme çiçek için kullanıırız.

k_donmez
11-02-2010, 20:47
Bahçede toprağa bırakılanlar Ankara'da kararlı bir biçimde gelişmeye devam ediyor. 3 soğandan birinde çiçeğin tomurcukları göründü. Yarın bir fotoğraf eklerim.

k_donmez
12-02-2010, 14:39
Bugün aldığım fotoğraflar. Koşullar aynı olmasına rağmen bahçede üçü de farklı gelişiyor.

Günüm
12-02-2010, 15:06
Akon sezon başında satmıştık bu sümbül çeşidini katmerli pembe diğe.Kokusu mükemmeldir.Seyrek açar ama görünümü çok hoştur.Biz bunu kesme çiçek için kullanıırız.

Hocam özel bir adı var mı bu sümbülün? Elinizde var mı?

hocam100
12-02-2010, 23:17
Hocam özel bir adı var mı bu sümbülün? Elinizde var mı?

Özel bir adı varsa de ben bilmiyorum.Ama bahçeme çok miktarda ektim çünkü kesme çiçek işinde kullanılıyor.

ergenekon38
13-02-2010, 07:52
sümbülll.... geçenlerde bir marketten aldım iki tane onu gördüm ve evdeki diğer çiçeklere ilgim azaldı ...Allah ne güzel şeyler yaratıyor gidip üç beş tane daha almalıyım kokusu harika

justice
18-02-2010, 20:58
gerçektende müthiş kokuyor,bende bir marketler zincirinden almıştım ve şu anda çok güzel açtı...kokusu ise muhteşem..ilk kez diktim ve muhtemelen bu zevkten kendimi mahrum etmemek için devamlı dikeceğiim..
125914

125913

125912

k_donmez
18-02-2010, 21:06
Çok güzeller çok. Ben de bahçedekilerin çiçeğini beklemeye devam ediyorum. Eğer çiçekler açtığında hava iyi olursa birkaç saat dışarıda yatacağım. Yerdeki çiçekleri daha iyi koklamak için tabi. :-)

sevim4
18-02-2010, 21:08
Arkataşlar siyah sümmül hiç gördünüzmü son baharda sayın hocamdan almış oldugum 5 tanesi siyah renkte yoksa banamı öyle geliyor.

hocam100
18-02-2010, 23:03
Siyah olmaz da koyu mor olabilir.Resim ekleyin biz de görelim.

m_eroglu33
19-02-2010, 10:28
Arkadaşlar tam sümbüllerin açma zamanı. Elinizde olan YERLI sümbüllerden açanların resimlerini yüklermisiniz.
YERLI sümbülün her çeşidinden dikim zamanı(yazın) ücreti mukabilinde temin etmek istiyorum. Bu şekilde gönderebilecek arakadaslar ozellikle resimlerini yuklerlerse cok sevirinim.

Dudi
19-02-2010, 10:40
Bu senenin erkencisi :) İç mekana alındığı için açtı :) (Hocamın soğanlarından)

k_donmez
19-02-2010, 10:45
Sayın Hocam100, bir tabir vardır bilirsiniz 'Hoca uçmaz müritler uçurur' diye. Sayın Sevim4'te bizim gibi sizin soğan müritleri arasında, sizin sümbüle siyah diyor. Ben de bir resim görmeyi çok istiyorum.

sevim4
19-02-2010, 14:34
Sayın hocam ,bahcede malesef fotoraf makinam yok bir şekilde ekleyeceyim.

k_donmez
19-02-2010, 15:37
Ben hala çiçek göremedim ama gelişmeler iyi. Tomurcuk oluşumu sürüyor. Yapraklar büyüyor.

Dudi
19-02-2010, 15:57
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=121913&d=1263559727

Uzun saksıda pembe ve beyazlar :)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=121914&d=1263559727

İkili saksıda beyaz ve kırmızı ama açmayacaklar sanırım hasta gibi yaprakları...

Dudi
20-02-2010, 10:41
Bu çok şeker, hem ana soğan hem de yanından çıkan yavrusu tomurcuk yaprı. (Yine hocamın soğanlarından)

giz3m
20-02-2010, 11:39
Sonbaharda diktiğim soğanlardan en erkencisi...

kalambaklı
20-02-2010, 13:29
Değerli dostlar, iki fotoğraf ta benden.

126305

126306

k_donmez
20-02-2010, 13:45
Sayın Dodi, Sayın Kalambaklı ve Sayın Giz3m, hepside çok güzel. Maşallah. Renkler de öyle. Ben halen tomurcuk oluşumunu bekliyorum. Güzel ülkemin güzel iklimi size çiçek, bize tomurcuk seyrettiriyor. Buradakiler açtığında da oradakiler solmuş olacak herhalde. Ben de size resimleri gönderirim.

Dudi
20-02-2010, 13:56
Hepsi çok güzeller :) Evet sevgili kdonmez, bizimkiler solunca sizinkilerin fotoğraflarını bekleriz:D

siniroluyorum
20-02-2010, 17:58
Bizimkiler daha açmadılar oranın iklimi sayesinde çiçekleri erkenden görebiliyorsunuz ne mutlu size:)

birgaripyolcu
20-02-2010, 23:14
arkadaşlar büyük özenle aldığım sümbüller sanki biraz geç büyüyor ve çıkan çiçekleri kuruyor.Nem normal ve sıcaklık 20 derece civarı olduğu halde neden kuruduğunu anlayamadım.Bili veren olursa sevineceğim.

Goncagül
21-02-2010, 00:20
arkadaşlar büyük özenle aldığım sümbüller sanki biraz geç büyüyor ve çıkan çiçekleri kuruyor.Nem normal ve sıcaklık 20 derece civarı olduğu halde neden kuruduğunu anlayamadım.Bili veren olursa sevineceğim.

20 derece fazla sıcak daha serin ortam da daha iyi gelişirler bence. Sıcak ortam onları açmaya zorluyor daha tam gelişmeden, yeterince büyümeden açmaya çalışıyorlar.

hocam100
21-02-2010, 09:02
20 derece fazla sıcak daha serin ortam da daha iyi gelişirler bence. Sıcak ortam onları açmaya zorluyor daha tam gelişmeden, yeterince büyümeden açmaya çalışıyorlar.

Doğru bir tespit yapmışsınız aslında en doğrusu doğal ortam ısısıyla büyütmek.O zaman gür bir çiçek ve keskin kokusunu hissedersiniz.

sevim.K
22-02-2010, 18:04
Benim sümbüllerim:)

Koyu mavi, pembe ve kırmızı sümbüller açtı. Diğer ikisini bekliyorum:)

k_donmez
22-02-2010, 18:25
Sayın SevimK. renkler çok güzel, hafiften de kokusunu alır gibiyim. Benim sümbüllerde halen tomurcuk oluşumu ve büyüme devam ediyor. Bugün ana gövdelerin birinin yanından taze bir uç belirdi. Yavru bir sümbül geliyor. Galiba soğanın gelişebilmesi için bu yavrunun çiçek açmasına izin vermememiz gerekiyor. Ustalar doğruluyor mu acaba?

PAPATYA58
22-02-2010, 19:01
muhteşemler... muhteşemler..

PAPATYA58
22-02-2010, 19:41
muhteşem renk cümbüşü ve kokularını hissedebiliyorum sayın maki...

sevim.K
22-02-2010, 19:51
Sayın SevimK. renkler çok güzel, hafiften de kokusunu alır gibiyim.

Sormayın sayın k_donmez:) Sabahları balkona çıktığımda mis gibi sümbül soluyorum:) Henüz açmayanlardan biri beyaz olacak yanlış anlamadıysam rengini. Diğeri de mavi gibi:)

Yavrunun çiçek açmasını engelleme konusunda bir şey söyleyemeyeceğim çünkü ben de sümbül acemisiyim henüz:)

PAPATYA58
22-02-2010, 20:03
Muscari neglectum, Muscari anatolicum, Muscari comosum, M. caucasicum, M. tenuiflorum, M. longipes, M. neglectum, Muscari microstomum gibi endemiklerin diyarı Anadolu' dan merhaba.. soğanlı bitkilerin hayranı idim. ağaçlar net sayesinde yetiştirmeyi de öğreniyorum. forumdaki her bitki sevdalısına selam olsun...

k_donmez
22-02-2010, 20:54
Sayın SevimK bu sezonun en geç yetişen sümbülü ödülünü ben kazanacağım. Bahçede oldukları içinde sanırım en uzun süre ben koklayabileceğim.Zaten bahçedeki tüm soğanlılar halen dal ve yaprak sürüyor. Bir tane sarı çiğdemim iki gündür tomurcukta, açmadı gitti. Sabırla bekliyorum.

Sayın Papatya58 hoş geldiniz. Burası bir okul gibi; hepimiz, hep beraber öğreniyoruz.

sevim.K
22-02-2010, 21:00
Ben eve almadım. Balkonda saksıda yetişti acele etmeden. Kendi istediğince:)

Sûz-i Dilârâ
22-02-2010, 21:07
Sevim Hanım, sümbüllerinizi görünce sizi kıskanmadım desem yalan olur, çok güzeller:D Ben de bu yıl sümbül yetiştirmek istiyordum ama geç kalmışım soğan satışlarına yetişemedim. Yarın Migros'a ve diğer çiçekçilere bakacağım varsa açmışlardan almak üzere.:cool:

sevim.K
22-02-2010, 21:29
Teşekkür ediyorum Suz-i Dilara:) Sayın hocam100 den aldığım soğanlar. Bu yıl aldığım bütün soğanlarım frezyalar dışında çiçeklerini görüyorum az veya çok. Benim için öğrenme de oluyor. Seneye daha bereketli olacak umarım:)

Blues88
22-02-2010, 22:34
Buda benim güzel koku zincirim, müthiş kokuyor:D
126647
126648

halilaras
25-02-2010, 12:47
İki tane sümbül soğanım var. Çekmecemde duruyorlardı.
Tepelerinden 4cm filiz vermişler.Toprağa eksem çok mu geç oldu? Ne yapmam gerekiyor?

hocam100
25-02-2010, 14:19
Hemen ekin soğanlarınız ölmesin.

yigit666
25-02-2010, 14:43
sümbül

k_donmez
25-02-2010, 14:46
Sümbül güzel gelişiyor, bir yandanda yavruladı. Yandan küçük bir sümbül çıkıyor. Birinci resimdeki uçlanma sonradan oluştu ve orada ekili tek sümbülün yavrusu.

yigit666
25-02-2010, 15:03
sümbül soğanlarını açmadan almıştım . her renkten ama iki renk çıktı .

k_donmez
25-02-2010, 15:11
Sayın Yiğit666 fotoğraf var mı? Merak ettim.

yigit666
25-02-2010, 15:22
574 sıradaki fotoğraf .

k_donmez
25-02-2010, 15:28
Ben yanlış anlamışım. İki renk deyince çiçeklerin iki renkli olduğunu düşünmüştüm. Her renk diye adıklarınızın mavi ve beyaz çıktığını fotoğrafı görünce anladım.

angel_86
26-02-2010, 20:35
merhaba arkadaşlar aranızda oldukça yeniyim.dün bi çiçekçiden sümbül aldım şu an gayet sağlıklı.oturma odama koydum günışığını alabileceği bi yere.sizce konumu doğrumudur.ve çiçekçi yaklaşık 15-20 gün çiçekli kalabileciğini söyledi.çiçekleri döküldükten sonra ki yapmam gerekenler nelerdir?bu konuda bilgim yok.buradaki bazı sayfaları okumaya çalıştım.ama yinede yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden çok teşekkürler.saygılar...

akon
26-02-2010, 21:12
hoşgeldin angel. 15/20 gün çiçekli kalmaz max 10 gün çiçekli kalır. çiçeklenme bittikten sonra çiçek sapını kesin. normal sulamaya devam edin yazında topraktan çıkarıp soğanı karanlık serin ve havadar bir ortamda saklayın.

angel_86
26-02-2010, 21:23
hoşgeldin angel. 15/20 gün çiçekli kalmaz max 10 gün çiçekli kalır. çiçeklenme bittikten sonra çiçek sapını kesin. normal sulamaya devam edin yazında topraktan çıkarıp soğanı karanlık serin ve havadar bir ortamda saklayın.

çok tsk ederim.soğanı çıkardığımda bi gazeteye sarıp balkonda bıraksam olur değil mi ??

akon
26-02-2010, 21:30
çok tsk ederim.soğanı çıkardığımda bi gazeteye sarıp balkonda bıraksam olur değil mi ??

balkon sıcak olmaz mı? gazete iyi olur da balkon yerine bodrum ya da kilerde olur

sevim.K
26-02-2010, 21:53
En sona kalan sümbülümün de rengini öğrenmiş oldum nihayet. Beyaz olacak:)

Kevser
27-02-2010, 17:51
hepinize tebrikler arkadaşlar rengarenk ne güzel yetiştirmişsiniz ;)

bir soru sormak istiyorum; ilk kez sümbül yetiştiriyorum. balkondaki sümbül soğanım çiçeğini açtı ancak onu içeri alıp karşımda göreyim istiyorum. uzun bir saksıda lalelerle birlikte durduğu için saksıyla içeri alamam. sümbül soğanını zedelemeden toprağıyla küçük bir saksıya mı alayım yoksa çiçek sapından kesip vazoya mı koyayım, nasıl tavsiye edersiniz?

Blues88
27-02-2010, 18:24
hepinize tebrikler arkadaşlar rengarenk ne güzel yetiştirmişsiniz ;)

bir soru sormak istiyorum; ilk kez sümbül yetiştiriyorum. balkondaki sümbül soğanım çiçeğini açtı ancak onu içeri alıp karşımda göreyim istiyorum. uzun bir saksıda lalelerle birlikte durduğu için saksıyla içeri alamam. sümbül soğanını zedelemeden toprağıyla küçük bir saksıya mı alayım yoksa çiçek sapından kesip vazoya mı koyayım, nasıl tavsiye edersiniz?

Sayın Kevser geniş bir saksıdan sümbül'ü zarar vermeden çıkarmanız tahminimce imkansız. Soğandan çıkan kökler çok çok uzun, sayıca fazla ve çok yayılımcı. Toprağın büyük kısmını kapladığına emin olabilirsiniz.

delimai
01-03-2010, 13:25
arkadaşlar ilk defa bu yıl diktiğim sümbül soğanım büyüdü açtı misler gibi kokuyor çok mutlıuyum,fakat bir mağazanın bahçe bitkileri bölümünden aldığım ve çok küçük olan 10 kadar soğan sadece yaprak çıkardı acaba bu yıl çiçek açmayacak mı?aslında çok küçük çiçeklendi hemen kurudular...ne yapmalıyım yapraklarını kesip kurutsam mı acaba?

serdarca06
01-03-2010, 13:31
arkadaşlar ilk defa bu yıl diktiğim sümbül soğanım büyüdü açtı misler gibi kokuyor çok mutlıuyum,fakat bir mağazanın bahçe bitkileri bölümünden aldığım ve çok küçük olan 10 kadar soğan sadece yaprak çıkardı acaba bu yıl çiçek açmayacak mı?aslında çok küçük çiçeklendi hemen kurudular...ne yapmalıyım yapraklarını kesip kurutsam mı acaba?

yapraklarını kesmeyin kendi kurusun ve soganı büyüsün.

iris41
01-03-2010, 19:41
Selam.
bazı sümbülllerim 6- 7 yavru verdi bu yavruları nasıl ayıracagım

Kevser
01-03-2010, 23:27
sevgili blues88, soğanı çıkartmadım, ama dayanamadım sümbülü keserek salonuma aldım, suya koydum.. misler gibi kokuyor. soğanım yerinde kalıp gelişsin. kendisi kuruyunca çıkartırım. hem belki o vakte kadar yavrulamış da olur :)

hexus
03-03-2010, 21:44
Arkadaşlar ilk yıl büyük çiçek veren sümbüllerinizin daha sonraki yıllarda çiçeğinin küçülmesi çiçek sayısının azalması ve de renginin daha açık tonlarda olmasının sebebi ; Hollanda ve Almanyada hibridize edilmiş sümbüllerin 3-4 yıl yetiştirildikten sonra piyasaya iri çaplı soğanlarının sürülmesi. Bu hibridize edilmiş sümbüllere uygulanan klasik yöntemi anlatım sizlere ; 1. yıl yetiştirilen sümbülün çiçek salkımı henüz daha yeni oluşurken kesiliyor ( sadece çiçek kısmı yapraklar kalıyor ) ve yapraklardan alınan enerjinin yumruda depolanması sağlanıyor. Ağustosa kadar düzenli sulama gübrelemelerle devam ediyor bu ta ki ağustos ayında üst yeşil aksam kuruyana dek. ( Sulama aralığı sıcaklıkların 25 C yukarısına çıktığında azaltılıyor ) Daha sonra soğanlar sökülüyor eski köklerden temizleniyor. Üzerindeki toprakla temas eden kabuk soyuluyor ( en fazla 1 kabuk ) . Ve Kurumaya bırakılıyor. Bu işlem 2-3 gün sürüyor soğanımız kuruduktan sonra , Fungusitle ilaçlanarak Nemsiz ve sıcaklığın 5-15 C olan güneş almayan havadar bir yerde saklanıyor. Burda dikkat edilmesi gereken husus Elma , Muz ..vb Ether gazı çıkartan meyvelerle birarada olmaması. Zira Ether gazı soğanlara zarar verecektir. 2. yıl peryodu için ; Ilıman bölgelerde Kasıma kadar daha soğuk olan iç bölgelerde ise Eylül Ayında dikim yapılıyor. Dikim yapılırken dikkat edilmesi gereken bir husus ise ekim derinliği vede toprak yapısı süzek ve organik madde içeriği yüksek bir toprak olmasına özen gösteriniz. 2. yıl aynı işlem tekrar ediliyor , yani çiçek oluşumuna izin verilmiyor. ikinci yıl , yeşil üst aksamın yoğunlaştığı ilkbahar döneminde Slow release fertilizer veya iyi yanmış hayvan gübresi kullanılıyor. Ağustos ayında üst yeşil aksam kahverengileştiğinde ve tamamen kuruduğunda soğanlarımızın sökümünü yapıyoruz. Oldukça irileşmiş olan bu soğanlar marketlerden aldığınız sümbüllere eşdeğer büyüklükte ve renkte çiçekler vermeye hazırdır.
Epey zahmetli vede çok eski bir yöntem. Bu işlemin içersinde birde Suni Seleksiyon denilen seçme işlemi var. Yani yetiştirdiğimiz sümbüllerden en iri olan soğanların seçimi. Şunu unutmamak gerekir ki iri soğan büyük çiçek salkımı oluşumunda etkin rol oynar.
Kolay gelsin :)

Not : Arkadaşlar yukarıda anlattığım işlemi yaparken mutlak suretle yavru soğanları ana soğanımızın enerjisini kullanacağından dolayı ayırmalıyız.

hexus
03-03-2010, 22:38
Arkadaşlar küçük bir hatırlatma yapayım sizlere . Sümbüllerinde anavatanı tıpkı lalelerde olduğu gibi Türkiyedir.1560'da Hollandalı botanistler tarafından Hollandaya götürülerek orada Hibridize edilmiştir.
En yaygın hollanda sümbül hibritleri ve hangi yıllarda yapıldığı ;

Beyaz :
Carnegie, pure white (1951)
L'Innocence, pure white (1863)
White Pearl (1954)
Mavi :
Bismarck, porcelain blue (1875)
Blue Blazer, violet (1979)
Blue Giant, pale-blue (1935)
Blue Jacket, dark blue, purple stippled (1956)
Delft Blue, shining light porcelain blue (1944)
Ostara, dark pansy-blue (1942)
Sarı :
City of Haarlem, primrose-yellow (1893)
Kırmızı :
Amsterdam, cerise-red (1933)
Jan Bos, rich crimson-red, spiraea red (1910)
La Victoire, magenta, edge paler (1875)
Eflatun :
Amethyst, lilac-violet (1950)
Violet Pearl, purple-violet (1972)
Pembe :
Anna Marie, bright pink (1949)
Lady Derby, shell-pink (1875)
Marconi, deep rose-pink (1900)
Pink Pearl, fuchsia-pink, edge paler (1922)
Turuncu :
Gipsy Queen, dark salmon and apricot (1927)

angel07
06-03-2010, 16:42
*** ben aranızda yeniyim azönce üye oldum,14 şubatta marketten henüz çiçek açmamış bir sümbül almıştım satın altığım saksıda baktım çok güzel büyüdü çiçek açtı fakat artık çiçekler solmaya başladı ne yapmam gerekiyo yardımcı olursanız sewinirim bir arkadaşım çiçek sapını kesmem gerektiğini söylemişti,kesme işlemini çiçeklerr tamamen solup dökülüncemi yapmamgerekiyo?

aer
06-03-2010, 19:59
Evimizin gelini pembe ve oğlum, gelinim diyorum çünkü oğlum onun kokusuna aşık. Hiç rahat bırakmıyor çiçeği. Beşinci gününde hala çiçekli ama çiçekler yumuşamaya başladı.

yigit666
07-03-2010, 18:21
sümbüllerim açmaya devam ediyor

kgursan
07-03-2010, 18:30
. sümbül soğanını zedelemeden toprağıyla küçük bir saksıya mı alayım yoksa çiçek sapından kesip vazoya mı koyayım, nasıl tavsiye edersiniz?

Bu zamanda ancak çiçeği toprak seviyesinden kesip vazoya koyabilirsiniz, 7-10 gün kalır. Soğanı çıkarırsanız kökler zarar görür. Bırakın soğanı yerinde kalsın yaprakları kuruyunca çıkarırsınız.

k_donmez
11-03-2010, 14:50
Bahçemde dikili sümbüllerin gelişimi hızlandı. İlk açan pembe olacak. Yukarıda yavrulu olduğunu söylediğim sümbül bu. Yerini çok sevmiş olmalı ki, yanından gelen bir yavrunun yanısıra sap kısmı uzamaya başlayınca farkettim, ilk çiçeğin çıktığı yerden ikinci bir çiçek daha olgunlaşmaya çalışıyor. Çiçekler duble olacaklar. Benim çok hoşuma gitti ama bu seferde soğanı öldürmeyelim. Sayın Kgürsan veya Sayın Hocam100 ne yapacağımı söylerlerse memnun olurum.

kumyaka2010
13-03-2010, 18:47
Sayın kgursan ın bana verdigi sumbuller bahcede açıyor .

köknar
13-03-2010, 19:10
Ne hoş çalmıyorlar sizin sümbüllerinizi.

Dudi
13-03-2010, 22:05
Katmerli pembe...

hocam100
13-03-2010, 23:02
Bu sümbül cinsi yerli ve farklı bir türdür.

çiçeksever
14-03-2010, 12:03
Benim bahçedeki sümbüllerim de 3-4 gündür çiçek açıyor.

çiçeksever
14-03-2010, 12:07
1.resim vazoda 2 ay suda beklettim.2.resim 3 sene evvel bimden aldığım asya lalenin ürünü.Onun soğanı 3 senedir aynı yerinde ve hala büyük çiçek açıyor.

Dudi
14-03-2010, 13:31
Bu sümbül cinsi yerli ve farklı bir türdür.

Evet hocam çok değişik ve hoş kokulu, çok sevdim :)

Necip Fazıl
14-03-2010, 21:31
sayın ophyrs :D aynı şey bende oldu ama sorun değil kurumuş olanların çiçeğini loparıp sapını yarısına kadar falan keserseniz çiçeğiniz bir süre sonra açmaya başlar

yalnız benim bir sorunum var son zamanlarda sümbülüme pek bakamadım ve kurudu daha açamadı bir yardım ederseniz

Dudi
17-03-2010, 07:42
Pembe kızlarda açtılar :D

perimeri
17-03-2010, 09:32
merhabalar benim geçen sene çiçekçiden aldığım bir sümbülüm vardı geçen sene çiçekleri kuruyunca kökün dibinden yaprakları kestim ama saksının ve toprağın içinde bırakarak balkona koydum. geçen hafta pazar günü balkonuma çıktığımda baktığımda üstünden yarım parmak kadar açılmamış yaprak çıkarmış bu saatten sonra çiçek açarmı açabilecekse nasıl bakmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim :D

hexus
18-03-2010, 12:47
Yerli sümbüller Toroslarda mevcut.

sakagun
20-03-2010, 16:05
Arılar ve mor sümbülüm.

kgursan
20-03-2010, 18:50
merhabalar benim geçen sene çiçekçiden aldığım bir sümbülüm vardı geçen sene çiçekleri kuruyunca kökün dibinden yaprakları kestim ama saksının ve toprağın içinde bırakarak balkona koydum. geçen hafta pazar günü balkonuma çıktığımda baktığımda üstünden yarım parmak kadar açılmamış yaprak çıkarmış bu saatten sonra çiçek açarmı açabilecekse nasıl bakmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim :D

Sadece su vereceksiniz. Yapraklar sararıncaya kadar yaprakları kesmeyeceksiniz.

uemmue
26-03-2010, 20:17
sümbüllerim evimi süsledi,
cok güzeller ve mis kokulu

KARADENİZ37
27-03-2010, 09:10
Öncelikle herkese selamlar dün itibariyle artık benim de 2 sümbül soğanım oldu.Pazara sümbül soğanı gelmiş.Aslında buralara ne çiçek gelir ne de soğan beni şaşırtan da o oldu.Ne yazık ki çok geç kalmıştım son ikisi bana nasip oldu heyecandan resmini çekmeyi unuttum ve hemen diktim.Sonra aklıma geldi değerli arkadaşlar sümbüller şu sıra açıyor.Acaba benm soğanlar bu bahar açar mı yoksa seneye kadar bekleyecek miyim?.En kısa zamanda fotoğrafını yükliycem cevaplarınız için şimdiden teşekür ederim.

hocam100
27-03-2010, 09:36
Muhtemelen sizin soğanlar ya sümbül soğanı değil ya da elde kalan soğanlardandır.Şimdi sümbül soğanı olmaz.Hemen dikin bakalım.

KARADENİZ37
27-03-2010, 09:52
Sayın hocam cevabınız için teşekür ederim.Pazardan gelir gelmez bir saksıya diktim ve resim çekmek inanın aklıma gelmedi.Elde kalmış soğanlar derken neyi kast ettiniz acaba anlamadım.Bir de sümbül hakkında muhteşem koktukları hariç hiç bir şey bilmiyorum buradan öğrenmeye çalışıyorum.

hocam100
27-03-2010, 11:48
Yani marketlerin satamadıdğı mevsimi geçen soğanları diğe düşündüm.

KARADENİZ37
27-03-2010, 12:00
Hocam peki bu mevsimi geçen soğanlar açmaz mı?

hocam100
27-03-2010, 12:47
Açabilir ama çiçekleri çok gür olmaz ve de çimlenme oranı oldukça azdır çünkü kök çıkacak kısmı kurumuş ve kök çıkaramayabilir.

KARADENİZ37
27-03-2010, 12:54
Sorularımı yanıtladığınız için teşekür ederim sayın hocam.Umarım az da olsa açar.Burası gibi küçük bir yerde sümbül soğanı bulmak beni öyle şaşıttı ve mutlu ettiki hiç terddütsüz aldım.

k_donmez
28-03-2010, 11:36
Üç renk sümbülün üçü de çok güzel gelişti. Pembede 3 çiçek 4 kök, beyaz ve morda ikişer çiçek oluştu. Soğanlar gerçekten kaliteli imiş. Sonbaharda Bauhaustan almıştım. Toprağa dikildiğinde çok iyi gelişiyorlar.

_kardelen_
02-04-2010, 09:39
Merhaba, pazaryerinde satılıyordu dört sümbül aldım. Açmış haldeydiler.
Toprağa diktikten sonra soldular sanırım tutmadılar. Ben de soğanın üst uç kısmından kestim hepsini ve tekrar diktim toprağa. Şimiden sonra yeniden açmazlar değil mi? Toprakta dursunlar mı, yoksa çıkarıp öyle mi saklayayım, nasıl muhafaza etmeliyim?

ozgurbilgin
02-04-2010, 16:44
Bende marketten 12 sümbül soğanı almıştım. Hepsi de çok güzel açtılar.

plumeria1
08-04-2010, 22:47
bişey öğrenmek istiyorum acaba çiçek açtığı dalı çiçekler kuruyup döküldükten sonra budamak gerekir mi? şuan 2 sümbülüm var çiçekleri kurudu öylece kala kaldılar.bir tanesinin yaprakları uçlarından kurumaya başladı. acaba artık zamanları geçti mi? Diplerine bakıyorum gelecek herhangi bi çiçekte görünmüyor. :(

hocam100
08-04-2010, 23:00
Kurumaya başlayınca çiçek sapını kesin tohum yapmasın.

Bahar Erdem
09-04-2010, 13:55
Resimlerin hepsi çok güzel olunca dayanamadım bende bi kaç fotoğraf ekliyim dedim :)

Bunlar Hocam 100 den geçen son baharda aldıklarım Hepsi çok güzel açtı ama ben sadece bunların iyi çiçekli halini görüntüleye bildiğim için bunları ekliyorum.

135116 135117

Buda yıllardır yerini hiç değiştirmediğimiz sümbüllerden bi görüntü.

135118

Penelophe
09-04-2010, 15:48
Merhaba, pazaryerinde satılıyordu dört sümbül aldım. Açmış haldeydiler.
Toprağa diktikten sonra soldular sanırım tutmadılar. Ben de soğanın üst uç kısmından kestim hepsini ve tekrar diktim toprağa. Şimiden sonra yeniden açmazlar değil mi? Toprakta dursunlar mı, yoksa çıkarıp öyle mi saklayayım, nasıl muhafaza etmeliyim?

Kardelen, soğanlı bitkiler genellikle her yıl bahar ayında tek sefer açarlar. Sümbülleriniz yeniden açmayacaklar bu yıl. Toprakta dursunlar, seneye baharda çiçekleriyle karşılarlar sizi..

sevim.K
09-04-2010, 16:20
Kurumaya başlayınca çiçek sapını kesin tohum yapmasın.

Sn hocam100 tohum yapmasının ne gibi sakıncası var. Ben sümbüllerimin çiçekleri solmaya başlayınca sapından kopardım ama en son açan beyaz sümbülümde çiçeği koparmadım tam solmadılar diye. Dip kısımlarında tohuma benzer oluşumlar gördüm. Koparmalı mıyım şimdi:confused:

hocam100
09-04-2010, 17:06
Koparmazsanız soğanları iri olmuyor.

k_donmez
10-04-2010, 22:04
Yukarıda da bahsetmiştim. Aynı kökten birden fazla çiçek çıktığını belirtmiştim. Birinci ve büyük çiçekler solarken diğerleri açtı. Sümbül görüntüsü ve kokusu bahçede devam ediyor. Saksıda ekili olanları da biliyorum. Bahçede toprağa ekili iken yaprak ve çiçek gelişimi çok güçlü oluyor. Herhalde soğuklama ihtiyacı da daha yoğun görülüyor ki bitkiler çok güçlüler. Bakalım solduklarında kaç soğanla karşılaşacağız?

hocam100
10-04-2010, 22:12
K dönmez kuruyanı kopar yaprak kalsın.

k_donmez
10-04-2010, 22:42
Sayın Hocam100
Bilgi için teşekkürler. Aynı kökten çıkanların ikincisi çiçekli durumda. Bitkiye zarar vermez miyiz?

Korkut
11-04-2010, 22:00
Arkadaşlar 3 hafta önce aldığım sümbülümü küçük saksısından çıkarıp büyük saksıya aldım. Fakat çiçekleri kurumaya başladı ve yaprakları çürümeye başladı. hepsini kopardım şimdi sadece soğancık ve 1 tane çürümeye yüz tutan yaprak var. Acaba çıkarmı birdaha ?Ne yapmam lazım?

k_donmez
11-04-2010, 22:06
Sayın Korkut
Bu başlıktaki bilgileri incelerseniz sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Sayın Hocam100
Kuruyan çiçekleri kestim.

hocam100
11-04-2010, 22:07
Sümbül soğanları çiçek açarken yer değişkliğini sevmez hemen soğanı korumaya almak için yapraklarını kurutur.Muhtemelen köklerini de zedelemişisnizdir.Onun için kesinlikle yer değişikliğini tavsiye etmem.

hocam100
11-04-2010, 22:08
Sayın Hocam100
Bilgi için teşekkürler. Aynı kökten çıkanların ikincisi çiçekli durumda. Bitkiye zarar vermez miyiz?

Kuruyanı kesin diğeri dursun.Zarar vermezsiniz.

Batuhan Yılmaz
12-04-2010, 14:10
Merhaba benim sumbulumun cicekleri soldu ve tohumlandi tohumlar nasil yetistirilir bu arada sogani cicek acmasina ragmen yavru olusturmamis.Saygilar.

hocam100
12-04-2010, 16:01
Tohumlar iyice olgunlaşsın sonra onları ekin.

Batuhan Yılmaz
12-04-2010, 16:06
Tohumlar iyice olgunlasn sonra onlar ekin.

Peki tohumlar ne zaman cimlenir kac yil sonra cicek acar.Bilgi verirseniz sevinirim.

hocam100
12-04-2010, 16:17
En az 5 yıl sonra çiçk açacak seviyeye gelir.

Batuhan Yılmaz
12-04-2010, 16:45
Peki sumbulun sogani kuclurmu seneye acarmi kesmelimiyim.

Korkut
12-04-2010, 18:35
Sayın hocam ve sayın k donmez teşekkür ederim. Evet saksı değişimi ile birlikte eski toprağıda değiştirmiştim. Haliyle kökler boşta kaldı. Şuan en son yaprağıda kestim sadece soğan var. Umarım kısa zamanda tekrar filizlenir

Batuhan Yılmaz
03-05-2010, 12:19
arkadaşlar diasadan aldığım sümbüller yeni çiçeklendi soğanlar gerçekten çok aşırı büyük 2 yumruk kadar çiçek de kocaman ve miss gibi kokuyor altından birsürü yavru verdiği gibide dibinden 2 çiçekte çıkıyor bu çiçekler kaç ay yaşar komşumuzun sümbülleri 2 aydan beri çiçeklerini dökmedi şimdi yavaş yavaş kuruyup döküldüler sizce benimkilerde öyle olurmu.saygılar.

çiçeksever
07-05-2010, 16:21
Bende diasadan 2 tane aldım.İkisi de sarı renk açtı.Yaklaşık 1 ay çiçekli kaldı.1 tanesi 2 çiçek verdi.

Korkut
09-05-2010, 17:02
Benim soğanda bu aralar hareketlendi

thisisme
14-09-2010, 20:40
sümbül soğanlarını dikmeye başladınız mı? yoksa daha erken mi?

zeyzeynep
11-10-2010, 21:45
Ben diktim hem de lalelerle beraber...Ama bu konuda bilgili değilim ilk kez sümbül yetiştireceğim.Aldığım soğanların paketinde dikim zamanı eylül aralık yazıyordu. O yüzden diktim ben de...

haluk58
23-10-2010, 18:30
arkadaşlar ben sivas,ta ikamet ediyorum sümbül soğanı aldım 30 kadar bizim burada kış şiddetli geçiyor 1. ayda eksi 15ile 25 arası değişiyor soğanları şimdi diksem bahçeye ölme durumu olurmu ustalardan bilgi istiyorum çok acil

hocam100
23-10-2010, 21:05
15 CM derine ekin üzerine de yanmış hayvan gübresi ekin bir şey olmaz.

haluk58
25-10-2010, 14:50
hocam ben bahçede saksıya diktim pazar günü zamanım vardı dışarda dursa saksıda donarmı ikinci sorunum lilyumlarıda yazın saksıya dikmiştim donmaması için saksıdan sökmem gerekiyormu kıymetli bilgilerinizden yararlanalım iyi günler

kgursan
28-10-2010, 22:35
arkadaşlar ben sivas,ta ikamet ediyorum sümbül soğanı aldım 30 kadar bizim burada kış şiddetli geçiyor 1. ayda eksi 15ile 25 arası değişiyor soğanları şimdi diksem bahçeye ölme durumu olurmu ustalardan bilgi istiyorum çok acil

Sn Hocam 100 cevaplamış ama bir noksanı da ben tamamlayayım. Sümbül soğanları lale gibi değil, soğuktan zarar görebilir, bu nedenle Hollanda koşullarında sonbaharda sap-saman örterler tarlalara!!. Sivasın soğuğundan korumanız gerekir. 15 cm derine dikin, üzerine biraz yanmış çiftlik gübresi örtün ve de sap-saman, bez örtü vs. ile de koruyun su sayacı korur gibi.

haluk58
29-10-2010, 10:21
arkadaşlar ilgilerinize çok teşekkür ederim sivastan bir isteğiniz olursa herzaman yardımcı olurum teşekkürler

02 44 mahir
22-11-2010, 17:28
http://img.blogcu.com/uploads/yagmur065_nergiz.jpg burda göreceğiniz gibi bizim dağlarda kendiliğinden olur biz nergiz deriz ama şemal çiçek yönünden sümbüle benzer çok güzel kokar

umutyolcusu
22-11-2010, 18:59
Bizim dağlar derken nereyi kastettiniz acaba?Çok güzelmiş çiçekleri.

bettyycim
22-11-2010, 20:27
http://img.blogcu.com/uploads/yagmur065_nergiz.jpg burda göreceğiniz gibi bizim dağlarda kendiliğinden olur biz nergiz deriz ama şemal çiçek yönünden sümbüle benzer çok güzel kokar

Evet, bu hangi dağlar merak ettim, çok güzelmiş çiçekler :p

ibrahim37
22-11-2010, 21:42
Evet bende doğrusu çok merak ettim sizin dağlar neresi!
Doğu Anadolu'ya benziyor!
Munzur mu?
Sümbüller harika görünüyor!

02 44 mahir
23-11-2010, 12:28
benim annem malatyalı babam adıyamanlı yani bizim köyün dağları malatyada yama dağı vardır orda yetişir ama köyün tamamındada yetişir ewt doğuda yetişir çoğunlukla anne tarafında görürüm ama baba tarafındada vardır baba tarafında ters lale daha çoktur

02 44 mahir
23-11-2010, 12:32
http://galeri.netfotograf.com/images/medium/57FE162957EDA0A0.JPG buda bizim köyde yetişir biz buna pabbuk deriz soğanı yenir kaynatıldımı daha güzel olur tadı

02 44 mahir
23-11-2010, 12:34
http://www.batmanpostasigazetesi.com/images/news/ters-lale-sason-helkis-dagi.jpg buda bizim köyde yetişir ters lale olarakta bilinir ama malatyada pek yetişmez adıyamanda yetişir hemen hemen tüm doğu ve güney doğuda yetişir ama bazı illerde doğunun bazı illerinde yetişmiyor

umutyolcusu
23-11-2010, 12:49
O güzelim çiçeğin soğanı nasıl kıyıpta yenir:)
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür edriz.Aslında ülkemizde daha ne cevherler var da kıymatini bilmiyoruz.

02 44 mahir
23-11-2010, 12:52
http://www.resimmax.net/wp-content/uploads/2009/01/cigdem-cicegi1.jpg buda bizim dağlarda yetişir bivok yani çiğdem çiçeğidir soğanı olmaz aynı patatese benzer bir kökü olur

umutyolcusu
23-11-2010, 13:25
Tek kelime ile muhteşemm!!!
Bakalım daha ne cevherler göreceğiz.

ibrahim37
23-11-2010, 17:17
Sevgili mahir işte ben buna bayıldım. Soğanının veya kökünün fotoğrafı varmı? Ekleyebilirmisin?

pria
23-11-2010, 17:35
[IMG]ters lale olarakta bilinir ama malatyada pek yetişmez adıyamanda yetişir hemen hemen tüm doğu ve güney doğuda yetişir ama bazı illerde doğunun bazı illerinde yetişmiyor

Hakkari'nin yüksek dağlarında yetişen,adına Hakkari-Şemdinli/Adıyaman lalesi veya ''ağlayan gelin'' de denilen ve anayurdu Türkiye olduğu söylenen Fritillaria için biraz daha geniş bilgi:
http://www.hakkarim.net/terslale/#üst

ozgur0ozdemir
23-11-2010, 19:45
Sayın pria bildiğim kadarıyla hakkari lalesi ve ters lale,ağlayan gelin adıyla bilinen "fritillaria imperialis" ile adıyaman lalesi farklı bitkiler. Sizin Fritillaria imperialis i kasdettiğinizi anladım ama adıyaman lalesi dediğiniz zaman fritillaria persica ile karıştırılabilir.
O da çok nadide soğanlı bitkilerimizden.

http://www.backyardgardener.com/plantname/pda_14f1.html

http://www.tradeonlyplantsales.com/frittillaria-persica-159-p.asp

02 44 mahir
23-11-2010, 19:50
http://www.tuncelininsesi.com/images/other/cicek_cenneti_ic2.jpg buda malatyada yetişen bir dağ çiçeğidir biz nevruz çiçeği deriz bununda soğanı yoktur patatese benzer kökü vardır

02 44 mahir
23-11-2010, 19:53
kardeşim aradım ama çiğdem kökü resmi bulamadım yer elması diye bir bitki var kökü aynı ona benziyor

02 44 mahir
23-11-2010, 19:54
sadece bilğilendirmek anlamında resimle biraz yazı koydum pria ozgur0ozdemir her ikiside yetişiyor adıyamanda

hocam100
23-11-2010, 20:07
http://www.tuncelininsesi.com/images/other/cicek_cenneti_ic2.jpg buda malatyada yetişen bir dağ çiçeğidir biz nevruz çiçeği deriz bununda soğanı yoktur patatese benzer kökü vardır

Bu iris tuberosedir.

pria
23-11-2010, 20:09
Sayın pria bildiğim kadarıyla hakkari lalesi ve ters lale,ağlayan gelin adıyla bilinen "fritillaria imperialis" ile adıyaman lalesi farklı bitkiler. Sizin Fritillaria imperialis i kasdettiğinizi anladım ama adıyaman lalesi dediğiniz zaman fritillaria persica ile karıştırılabilir.
O da çok nadide soğanlı bitkilerimizden.

http://www.backyardgardener.com/plantname/pda_14f1.html

http://www.tradeonlyplantsales.com/frittillaria-persica-159-p.asp

Ben Fritillaria cinsini kastettim sadece..Bu cinsin imperialis,persica,crassifolia, involucrata,lusitanica,rhodia,sewerzowii, tubiformis gibi pek çok türü var..
Fritillaria cinsi botanik bilimi açısından Zambakgiller familyasının Lilioideae
alt familyasına mensup bir cinstir.Hakkari veya Adıyaman,bu cinsin güzel türleridir.

02 44 mahir
23-11-2010, 20:18
ewt ilkbaharda adıyamana gittiğimde bizim dağlarda görürüm ben zannediyodum doğunun çoğu illerinde yetişiyor sanıyodum meğer adıyaman ve hakkaride yetişiyormuş bilgi verdiğin için çok teşekür ediyorum

02 44 mahir
24-11-2010, 12:39
http://www.naturephoto-cz.com/photos/others/sweet-violet-21928.jpg buda malatya ve adıyaman derelerinde yetişen menekşe dediğimiz bir dağ çiçeği

esracer
24-11-2010, 23:25
iyi geceler sümbülleri merakla zevkle izledim. yetiştirip bize bu görme zevkini yaşattıkları için herkese teşekkürlerimi sunuyorum. 2 gün oldu sümbül soğanlarımı saksıya diktim ve buradan öğrendiğim bilgiyle devam edicem ilk defa yetiştiriyorum merakla bekliyorum..filizlenmelerini.

esracer
08-12-2010, 10:44
iyi günler 23 kasımda diktiğim sümbüllerim 3 4 tanesi filizlendi. sümbüllerimi kapalı dolapta tutuyorum. ve 10 günde bir sulama yapıyorum doğru yapıyorumdur umarım. resimini ekliyorum bu normal bir gelişmemi acaba. birde 4 cm olunca aydınlık bir yere alın diyorlardı ağaçlar.net te şimdi alsam sorun olurmu? **** daha beklemelimiyim?

kgursan
10-12-2010, 23:26
iyi günler 23 kasımda diktiğim sümbüllerim 3 4 tanesi filizlendi. sümbüllerimi kapalı dolapta tutuyorum. ve 10 günde bir sulama yapıyorum doğru yapıyorumdur umarım. resimini ekliyorum bu normal bir gelişmemi acaba. birde 4 cm olunca aydınlık bir yere alın diyorlardı ağaçlar.net te şimdi alsam sorun olurmu? **** daha beklemelimiyim?

Saksılarınız serin de dursun ve çok su vermeyin! Korkmayın ölmezler.

esracer
11-12-2010, 16:24
Saksılarınız serin de dursun ve çok su vermeyin! Korkmayın ölmezler.

Cevapınızı pek anlayamadım. en azından benim sorduğum soruyla alakalı değil gibi sanki?

MİRBE
19-12-2010, 23:27
Acil yardım rica ediyorum...

Balkonda uzun saksıdaki sümbül soğanlarım sanırım yağmur suyundan küflenmiş..Bugün fark ettim baktım köklenmişler ancak yemyeşil küf olmuş ne yaparım nasıl kurtarırım soğanlar çok sağlıklılar..

Mutlu Kutlu
20-12-2010, 07:15
Saksı dibinde su göllenmemişse bırakın öyle kalsın. Dış kabuk haliyle küflenip çürüyecek ve toprağa karışacak, soğan yaprak çıkardıkça kabuk dış katmanlarındaki besini emer ve kat kat küçülmeye başlar. Çiçeği geçtikten sonra bölünme ve yeniden besin katmanları oluşturmaya başlar.

Mutlu Kutlu
20-12-2010, 07:19
Neden kapalı dolapta tutuyorsunuzki, doğada açıkta yetişirler. Saksı diplerinde su birikmediğine emin olun, az sulayın toprak nemli kalsın yeterli.

Biz binlerce soğanı saksılara dikip açık alana koyuyoruz yıllardır.iyi günler 23 kasımda diktiğim sümbüllerim 3 4 tanesi filizlendi. sümbüllerimi kapalı dolapta tutuyorum. ve 10 günde bir sulama yapıyorum doğru yapıyorumdur umarım. resimini ekliyorum bu normal bir gelişmemi acaba. birde 4 cm olunca aydınlık bir yere alın diyorlardı ağaçlar.net te şimdi alsam sorun olurmu? **** daha beklemelimiyim?

esracer
20-12-2010, 15:17
Neden kapalı dolapta tutuyorsunuzki, doğada açıkta yetişirler. Saksı diplerinde su birikmediğine emin olun, az sulayın toprak nemli kalsın yeterli.

Biz binlerce soğanı saksılara dikip açık alana koyuyoruz yıllardır.

Teşekkür ederim. ben buradan aldığım bilgilerle filizlenene kadar karanlık ve serin bir yerde tutun diyorlardı. ben ozaman hemen aydınlık bir yere alayım hepsi filizlendi zaten.

kgursan
20-12-2010, 18:09

Biz binlerce soğanı saksılara dikip açık alana koyuyoruz yıllardır.

Sn Mutlukutlu, Sümbül soğanları serada çok erken çiçeklenme ye alındığı zaman Çiçek uçlarında yanma olmasın diye "Karanlıkta bekletme" yapılır, sonra alıştıra alıştıra ışıklı-güneşli ortama çıkarılır. Sn Esracer buradan kafası karışmış. Tabi ki bu uygulama (Karanlık) normal depolanmış soğanlarda yapılmaz.

esracer
21-12-2010, 09:03
Sn Mutlukutlu, Sümbül soğanları serada çok erken çiçeklenme ye alındığı zaman Çiçek uçlarında yanma olmasın diye "Karanlıkta bekletme" yapılır, sonra alıştıra alıştıra ışıklı-güneşli ortama çıkarılır. Sn Esracer buradan kafası karışmış. Tabi ki bu uygulama (Karanlık) normal depolanmış soğanlarda yapılmaz.

Merhaba şimdi sümbülleri aydınlık bir yere aldım umarım bir sorun olmaz pek aydınlanmadım bu konuda kafamın karıştığı doğru.

esracer
22-12-2010, 11:59
Filizleri büyüyen ve Aydınlığa aldığım sümbüllerim.

bettyycim
22-12-2010, 13:13
Aydınlık-karanlık olayını çözemedim ben direkt olarak balkona ektim ve bir tanesinin içinden tomurcuklar seçiliyor bile :D

esracer
22-12-2010, 15:50
Aydınlık-karanlık olayını çözemedim ben direkt olarak balkona ektim ve bir tanesinin içinden tomurcuklar seçiliyor bile :D

Merhaba sümbüller çok güneşte çabuk gelişiyorlarmış ama cılız oluyorlarmış ve yapraklarını uzatamadan çiçek açmaya geçermiş. bende ilk defa sümbül yetiştiriyorum. bakalım güzel kokulu diyorlar merak ediyorum

bettyycim
22-12-2010, 19:53
Evet kokusu süperdir :D

trilye
22-12-2010, 21:33
Bu yıl bende ilk defa sümbül ve lale soğanı ektim.Ama Esracer'in sümbüllerini görünce kafam karıştı.Ben soğanların tamamını toprakla örttüm yani uçları hiç görünmüyor.Yanlış mı yaptım acaba?Ekeli yaklaşık bir ay oluyor ama hiç filizlenme yok.

delimai
23-12-2010, 09:58
arkadaşlar benim sümbül yaklaşık 10 gün önce açtı evde bahar hvası:) artık havaların iyi olmasından mı yoksa oda da tutmamdan dolayı mı bilmiyorum 10 gündür mis kokusu odada,artık çiçekleri geçmeye başladı bile geçen sene mart gibi açmıştı

esracer
23-12-2010, 11:27
Bu yıl bende ilk defa sümbül ve lale soğanı ektim.Ama Esracer'in sümbüllerini görünce kafam karıştı.Ben soğanların tamamını toprakla örttüm yani uçları hiç görünmüyor.Yanlış mı yaptım acaba?Ekeli yaklaşık bir ay oluyor ama hiç filizlenme yok.

Sayın Orhanenes bende sümbülleri sizin diktiğiniz gibi dikmiştim daha sonra buradan edindiğim bilgilere göre kısa zamanda toprak yüzeyine çıkardım. bence sizde soğanlara zarar vermeden üst ten toprağını alın soğanların uçları görünene dek. ama dikkatli olun soğanları tam çıkarmasanızda en azından uçları görünsün iyi günler

trilye
23-12-2010, 20:53
Teşekkür ederim sayın esracer.Hemen sümbüllerimin ve lalelerimin üzerindeki fazla toprağı alıcam.İnşallah en kısa zamanda filizlenirler.

esracer
23-12-2010, 22:15
Teşekkür ederim sayın esracer.Hemen sümbüllerimin ve lalelerimin üzerindeki fazla toprağı alıcam.İnşallah en kısa zamanda filizlenirler.

İyi akşamlar ben sümbüllerden bahsettim. laleler sanırım toprağın altında kalacak. ben laleleri öyle diktim. buradan lale bölümünden bakacağım tekrardan.

kgursan
26-12-2010, 16:38
arkadaşlar benim sümbül yaklaşık 10 gün önce açtı evde bahar hvası:) artık havaların iyi olmasından mı yoksa oda da tutmamdan dolayı mı bilmiyorum 10 gündür mis kokusu odada,artık çiçekleri geçmeye başladı bile geçen sene mart gibi açmıştı

Aldığınız soğan depoda "Prepare" denilen işleme tabi tutulmuştur, çiçeği hazırlanmıştır ve dolayısıyla siz dikince uygun sıcaklığı bulursa (ki bulmuş)köklenip hemen çiçek sapını uzatırve çiçekleri açar.

delimai
28-12-2010, 14:26
Aldığınız soğan depoda "Prepare" denilen işleme tabi tutulmuştur, çiçeği hazırlanmıştır ve dolayısıyla siz dikince uygun sıcaklığı bulursa (ki bulmuş)köklenip hemen çiçek sapını uzatırve çiçekleri açar.teşekkürler ,evet sanırım öyle oldu ,dün 5 tane beyaz sümbül soğanı daha aldım bugün dikeceğim, inşallah onlarda açar,ama bu soğanları sanırım yaprakları çıkana kadar serin ve karanlıkta bekletmem gerekiyor -hemen açmamaları için-

esracer
07-01-2011, 20:46
Sümbülümün bir tanesi açtı çok güzel kokuyor açık pembe renk resimde beyaz gibi çıktı.mutlu etti beni :)

artemisia10
07-01-2011, 22:57
Emeğinizin karşılığını almışsınız benimkiler açmadı daha ama burada açan çiçekleri gördükçe sanki kendi çiçeğimmiş gibi mutlu oluyorum :)

Ayşe Yıldız
07-01-2011, 23:06
Sanki biraz erken açmış az daha karanlıkta kalsaydı biraz uzasaydı. Ama güzel genede. Benimki bekliyor bakalım.

aygün
08-01-2011, 00:54
Çiçeği geçmek üzere olan sümbülümü sulamayı sürdürsem tekrar tomurcuklanır mı diye aç gözlü bir soru sorsam:rolleyes:

esracer
08-01-2011, 10:56
Çiçeği geçmek üzere olan sümbülümü sulamayı sürdürsem tekrar tomurcuklanır mı diye aç gözlü bir soru sorsam:rolleyes:

Çiçeklenme bitince dinlenme dönemine giriyormuş sümbül tekrar açacağını sanmıyorum.

esracer
08-01-2011, 10:58
Sanki biraz erken açmış az daha karanlıkta kalsaydı biraz uzasaydı. Ama güzel genede. Benimki bekliyor bakalım.

Bende biraz daha uzun olmasını isterdim. ama daha uzayacak sanırım. 4 cm olunca aydınlığa aldım galiba birazda sabırsızmıydım ama 1 buçuk ay bekledim belkide daha fazla. neyse bana kokusunu verdi ya oda yeter :)

çiçeksever
10-01-2011, 14:39
Bende geçen sene 1 tomurcuktan sonra yanında küçük bir tomurcuk daha oldu.Yaklaşık biri geçince öbürü açtı.20 gün kadar çiçeğini gördüm.

kgursan
10-01-2011, 23:31

Çiçeği geçtikten sonra eğer yanında başka tomurcuk yok ise, birdaha seneye açar. Çiçekten sonra yapraklarını uzatacak ve yaprakları soğanı besleyecek, sonra sıcaklar bastırınca yapraklar sararacak suyunu o zaman keseceksiniz. ve saksısını bahçede gölge-serin bir yere atacaksınız. Ekim ayında sulamaya başlayacaksınız ve Mart ayında çiçeklerini verecek.

aygün
24-01-2011, 00:35
Çiçeği geçtikten sonra eğer yanında başka tomurcuk yok ise, birdaha seneye açar.

Yanında, henüz çok dipte bir tomurcuğu daha varmış, yeni fark ettim. Ama nedense bir türlü uzayamıyor. Nedeni ne olabilir, ne yapmam lazım.

Teşekkürler...

dr.arif
24-01-2011, 12:44
geçen yıl kızıma bi tane beyaz bi tanede pembe sümbül almıştım çiçekleri solunca terasta kamkatımın bulunduğu saksıya iliştirdim bütün yazı orada geçirdiler.yenilerde baktım beyazın tam 8 tane yavrusu olmuş pembenin ise bir tane.. kızım ve ben çok mutlu olduk...sanırım seneye bikaç saksıyı da sümbüllerime ayırmam gerekecek....

kgursan
24-01-2011, 22:54
Çiçeği geçtikten sonra eğer yanında başka tomurcuk yok ise, birdaha seneye açar.

Yanında, henüz çok dipte bir tomurcuğu daha varmış, yeni fark ettim. Ama nedense bir türlü uzayamıyor. Nedeni ne olabilir, ne yapmam lazım.

Teşekkürler...

birşey yapmanız gerekmiyor. Sadece arada, seyrek olarak, azar azar(1 çay bardağı kadar) su verin yeter.

aygün
26-01-2011, 23:18
Teşekkürler sayın kgursan...

Oğuzhan
29-01-2011, 22:06
190811

Topraksız gelişmekte olan sümbüller.Kök gelişimleri çok güzel.

sarigoz
05-02-2011, 12:42
Arkadaslar,gecen sene Kasim ayinda diktigim sumbullerden bir ikisi..
Su an kokleridnen ikinci nesil cikti..Sanirim koklerinde sogancik vardi,ben farkina varmadim.Seneye ,kuruyunca acaba baska yavrular verirmi?

hocam100
06-02-2011, 09:48
Kuruyunca dinlenme döneminde uygun ısıda bekletilirse yanlarından yavru oluşumu başlar.Bu arada sümbüllerinizin kokusu nasıl.

trilye
06-02-2011, 13:58
İki saksı sümbül soğanım yeni filizlendi.Bu dönemde çiçekli bitkiler için olan sıvı besinden kullansam gelişimini hızlandırır mı?

DilSe
06-02-2011, 18:44
:eek: Bu da benim sümbülüm.:) Kapalı balkonda duruyor şu an.İlk defa soğandan diktim Kasım ayında.Adını yeni öğrendiğim Muscarilerle aynı saksıya...Bu da bir sümbül çeşidiymiş.;)
Forumda okuduğuma göre soğanın üst kısmının biraz açıkta kalması gerekiyormuş,ben toprakla üstünü tamamen kapattım,hatta 3 hafta kadar önce tekrar toprak ekledim.:( Şu an sorun yok gibi duruyor,umarım olmaz da.Bir daha aynı hatayı yapmıcam.
Aklıma takılan şu; ilk resimde görüldüğü gibi soğan hemen yanından yavru verdi.Bunun için şimdi yapabileceğim bir şey yok değil mi?Aslında büyüyor da,umarım asıl soğanın gelişimini engellemez.

ibrahim37
06-02-2011, 21:10
Sayın Dilse merak ettimde orta resimdeki sümbülün altında çiçeklenmiş bir muscari var o nereden gelme!!!

sarigoz
07-02-2011, 10:39
Mis gibi kokuyorlar..Sagolun bilgi icin de

kursadtufan
07-02-2011, 16:20
Merhaba,

benim sümbüllerim henüz açmadı.. Sadece toprağın 3-4 cm üzerinde.. Bu aşamada gübreleme ya da potasyum takviyesi yapsam faydası olur mu? Önceki yıllarda sümbüllerim biraz bodur kalmıştı, bu sene daha güzel sümbüllerim olsun istiyorum..

DilSe
07-02-2011, 19:24
Sayın Dilse merak ettimde orta resimdeki sümbülün altında çiçeklenmiş bir muscari var o nereden gelme!!!
Sayın ibrahim37; Muscari soğanlarını,komşumuz bir teyze verdi bana geçen sene.Ona da kızı getirmiş,saksıya dikmiş,çiçekleri geçince soğanlarını bana getirdi.Saklayıp diktim.Adını bilmiyordum,buradan öğrendim.Bir tanesi de çiçeklendi görüldüğü gibi.:)Merakla bekliyorum gelişmesini.:eek:
Soğanları küçüktü,hatta bazıları leblebi büyüklüğünde bile olmayan yavrular vermiş.Onları da saklıyorum.Seneye dikicem,bakalım onlar da gelişecek mi.:)

kgursan
07-02-2011, 22:00
Soğanları küçüktü,hatta bazıları leblebi büyüklüğünde bile olmayan yavrular vermiş.Onları da saklıyorum.Seneye dikicem,bakalım onlar da gelişecek mi.:)

Soğanlı bitkilerin soğanları 1 sene beklemez, kendini yer. Yani bu sene dikilmeyen soğan seneye dikilmez. Tohumlar bekler.

DilSe
08-02-2011, 11:20
Soğanlı bitkilerin soğanları 1 sene beklemez, kendini yer. Yani bu sene dikilmeyen soğan seneye dikilmez. Tohumlar bekler.
Teşekkür ederim sayın kgursan.:) Peki şimdi o küçük Muscari soğanlarını diksem,gelişirler mi dersiniz?:confused:Gerçi biraz geç ama kaybedeceğim bir durum da yok dediğinize göre.

kgursan
09-02-2011, 23:35
Evet, dikilmesi daha doğru olur.

DilSe
10-02-2011, 00:15
Evet, dikilmesi daha doğru olur.
Hemen o gün hepsini diktim,gelişmelerini bekliyorum sayın kgursan.İlginize teşekkürler.:)

kgursan
12-02-2011, 22:23
Merhaba,

benim sümbüllerim henüz açmadı.. Sadece toprağın 3-4 cm üzerinde.. Bu aşamada gübreleme ya da potasyum takviyesi yapsam faydası olur mu? Önceki yıllarda sümbüllerim biraz bodur kalmıştı, bu sene daha güzel sümbüllerim olsun istiyorum..

1 ay içinde açar. Gübreleme bu yıla faydası olmaz, çiçekten sonra yapraklara faydası olur, yapraklar da dipte soğanın irileşmesini sağlari irileşen soğanda da (gelecek yıl) daha büyük çiçek tomurcuğu oluşur.

Suyu fazla kaçırmayın.!!

kgursan
12-02-2011, 23:19
Benden de 1-2 resim. Bu Hafta sonu,İstanbul da büyük ihtimal çiçeksever sevgililere kavuşacaklar.

sarigoz
13-02-2011, 10:24
Sayin Kamil bey,mis gibi kokulari burnuma geldi sanki..
Cok guzeller..Masallah

Emre İlhan
14-02-2011, 17:49
;)Galiba bitki deliliğimi yavaş yavaş kardeşime de bulaştırmaya başladım. Benden göre göre o da bitkilere merak salmaya başladı. Şimdilik sadece bir kök sümbülü var ve ona gözü gibi bakıyor. :)

İşte kardeşimin sümbülü;

192678

bettyycim
14-02-2011, 22:36
Kasım sonunda ektiğim sümbüller açma hazırlığında ve dayanamayıp marketten aldıklarımda mis kokularını yaymaya başladılar :D

günebakan
16-02-2011, 08:39
Bunlarda benim sümbüllerim beyaz aceleci diğerleri de sıra da:)

192849

192850

DilSe
21-02-2011, 12:05
Sümbülüm yavaş gelişiyor derken,son zamanlarda gelişmesi iyice hızlandı hatta çiçek açtı.Çiçekleri biraz az ama kokusu muhteşem,Sayın kgursan'ın bol çiçekli güzel sümbüllerinin yanında.:eek:Yaprakları da hızla uzuyor,yavrusu da büyüyor.:D

kgursan
22-02-2011, 20:34
ikinci resimdeki kökleri neden üste yaydınız? anlamadım??? O küçük dediğiniz saksıda güzel gelişmiş ve gelişen bitkilerin rahatını neden bozdunuz?? bunu da anlamadım. Hem de tam çiçektelerken, yani hamile iken?!

DilSe
22-02-2011, 22:29
Sayın kgursan aldığımda 11 cm çaplı,yüksekliği 7 cm olan bir saksıda 3 adet soğan vardı.Soğanların tamamı dışarıdaydı ve birbirlerine bitişikti.3 gün aynı saksıda durdu,ben de ilk aşamada çiçek açmak üzereyken değiştirmek istemedim ancak sulama yapamıyordum,akıp gidiyordu saksının dışına.Kökler saksının deliklerinden çıkmış,tıkamıştı delikleri.İçinde çok az toprak vardı ve yeteri kadar hava almadığını düşünerek değiştirdim ancak üzüldüm şimdi.:( Kökleri üzerine yaymamın sebebi;organik madde olduğundan besleyeceğini düşündüm toprak suyla yıkanırken,ilk başta karıştırmak aklıma gelmedi sonradan kökleri biriktirdiğim saksıdan toprağın üzerine yaydım.Yanlış mı yaptım diyorsunuz? :(

kgursan
24-02-2011, 17:02
Sayın kgursan aldığımda 11 cm çaplı,yüksekliği 7 cm olan bir saksıda 3 adet soğan vardı.Soğanların tamamı dışarıdaydı ve birbirlerine bitişikti.3 gün aynı saksıda durdu,ben de ilk aşamada çiçek açmak üzereyken değiştirmek istemedim ancak sulama yapamıyordum,akıp gidiyordu saksının dışına.Kökler saksının deliklerinden çıkmış,tıkamıştı delikleri.İçinde çok az toprak vardı ve yeteri kadar hava almadığını düşünerek değiştirdim ancak üzüldüm şimdi.:( Kökleri üzerine yaymamın sebebi;organik madde olduğundan besleyeceğini düşündüm toprak suyla yıkanırken,ilk başta karıştırmak aklıma gelmedi sonradan kökleri biriktirdiğim saksıdan toprağın üzerine yaydım.Yanlış mı yaptım diyorsunuz? :(

kökleri ile birlikte KALIP GİBİ çıkarıp kökleri fazla zarar görmeden ayırıp kalıp gibi dikmeliydiniz. Neyse olan olmuş kökleri toprakla örtün bari.

k_donmez
03-03-2011, 22:01
Geçen yılın soğanlarına bu yıl sarı renkliyi de bulup ekledim. Hepsi topraktan çıktı. Tomurcuklar da göründü. Artık çiçekleri bekleyeceğiz. Bunlardan bir kaçı Sayın KGürsan'a tanıdık gelebilir.:p

livadi
04-03-2011, 10:30
İşte benim pembe sümbüllerim, morla beyazlar da tomurcukta...
Çiçekleri erken bozuluyor gibi neden acaba?

195251

abk
04-03-2011, 10:56
Benim sümbülümde sizinki gibi, yapraklar uzamadan çiçek açtı. sanki topraktan pembe çiçek fırlamış gibi.

bettyycim
04-03-2011, 10:58

195251

Anlaığım kadarı ile içeriye almışsınız Sümbüllerinizi, Sümbüller sıcağı sevmez dışarı çıkarmanız gerek soğuk onlara iyi gelecek ;)

livadi
05-03-2011, 09:45
Ama kokusundan vazgeçemiyorum...:)
Çok rüzgarlı bir günde çiçekleri kurutmasın diye içeri almıştım, şimdi çıkaramıyorum :)

sariefe
05-03-2011, 15:07
Bunlarda benim sümbüllerim. Miss gibi kokuyorlar ;)

http://img6.imageshack.us/img6/2962/img2134small.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/7205/img2238smallsmall.jpg

Saygılarımla...

Ayşe Yıldız
05-03-2011, 15:39
Bendekilerde açılıyorlar ama bir tanesi çok fazla yavrulamış. Çiçekleri çok yoğun değildi. Üstelik tohum bile yaptı. Çok şaşrıdım ayrıca evde durduğu halde tohum yaptı.
Sayın Sarıefe sizin kırmızı gibi görünüyorya, rengi çok güzelmiş.

livadi
05-03-2011, 15:49
İkincisinin rengi çok güzel...

sariefe
05-03-2011, 15:50
Aslında rengi fotoğraftakinden de güzel. Beyazın üç soğanda altı, kırmızının üç soğanda dört çiçek sapı var. İkiside dehşet kokuyor. Çok seviyorum onları.

Fatih
05-03-2011, 22:45
Sümbül - Blue Jacket

İlk açan sümbüllerimden oldu.Sırada tomurcuklular var.Bu hafta ya da haftaya açarlar diye düşünüyorum.

195396

195397

195398

kgursan
09-03-2011, 01:13
Geçen yılın soğanlarına bu yıl sarı renkliyi de bulup ekledim. Hepsi topraktan çıktı. Tomurcuklar da göründü. Artık çiçekleri bekleyeceğiz. Bunlardan bir kaçı Sayın KGürsan'a tanıdık gelebilir.:p

Tanıyamadım kerataları., Hele bir açılsınlar da görelim. Ama güzel çeşitler. Benim seradakiler açılmaya başladı, sizinkiler havanın azizliğine uğradı ama sanırım Mart sonu açarlar. Kolay gelsin.

kgursan
09-03-2011, 01:16

195251

Soğanı çürümeye başlamış olabilir suyu azaltın. Çok az su verin.

livadi
09-03-2011, 08:08
Teşekkürler Sayın kgursan...

Andora
09-03-2011, 10:38
İlk kez sümbül yetiştiriyorum. 2 gün öncesine kadar kapalı, camekanlı balkonumda tutuyordum. Malum İstanbul'da bu günlerdeki aşırı soğuma ve kar yağışı nedeni ile odaya aldım. Dün akşam sümbüllerimin yeşil yaprak uçlarında sararma ve yumuşama olduğunu fark ettim. Sebebi ne olabilir ? Teşekkürlerimle.

kgursan
09-03-2011, 17:05
İlk kez sümbül yetiştiriyorum. 2 gün öncesine kadar kapalı, camekanlı balkonumda tutuyordum. Malum İstanbul'da bu günlerdeki aşırı soğuma ve kar yağışı nedeni ile odaya aldım. Dün akşam sümbüllerimin yeşil yaprak uçlarında sararma ve yumuşama olduğunu fark ettim. Sebebi ne olabilir ? Teşekkürlerimle.

Sümbül sıcak sevmez. yaprak uçları yanması Xantomonas diye bir bakteriyel hastalık olabilir. Bu sıcakta gelişir. Camlı balkona serin yere çıkarsanız daha iyi olur. Bu havalar kapalı yerdeki sümbüllere zarar vermez. Bilindiği gibi sümbül bahçede de (İstanbulda)yetişebiliyor

Andora
10-03-2011, 07:53
Sümbül sıcak sevmez. yaprak uçları yanması Xantomonas diye bir bakteriyel hastalık olabilir. Bu sıcakta gelişir. Camlı balkona serin yere çıkarsanız daha iyi olur. Bu havalar kapalı yerdeki sümbüllere zarar vermez. Bilindiği gibi sümbül bahçede de (İstanbulda)yetişebiliyor

Sn. kgursan

Eve gider gitmez ilk işim onları tekrar balkona çıkarmak olacak, değerli yardımınız için çok teşekkür ederim.

Ayşe Yıldız
10-03-2011, 13:05
Pembe olan hem tohum oluşturdu hemde soğanı yavruladı.
196057
196058
196059
196060

kgursan
10-03-2011, 22:38
Pembe olan hem tohum oluşturdu hemde soğanı yavruladı.
196057
196058
196059
196060

Sn Ayşe hanım., ben bu resimlerde tohum kapsulü filan göremedim?!! Sanırım yanılıyorsunuz.

Ayşe Yıldız
11-03-2011, 08:21
Yanılıyorda olabilirim Sayın Kgursan. Tohum olduğunu zannettiğim kısmın resmini koyuyorum.
196163
196164

kgursan
12-03-2011, 17:01
Doğru sn yıldız., Bu nasıl olmuş ben de merak ettim. Ama aslında normal, çünki arılar sümbül çiçeklerinde çok geziyor. Hadi hayırlısı olsun.

Ayşe Yıldız
12-03-2011, 18:49
Yanılıyorsunuz Sayın Kgursan. Bu sümbül evde duruyordu. Arı değil sinek bile yaklaşamadı. Çok uzadığı için rüzgara dayanmaz diye içerde tuttum hep. Evim soğuktur. Ben tohum yapar mı acaba diye hep salladım, üfledim.. İşe yaramış olacakki 4 tane tohum kapsülü oluşturdu. İki gün balkona çıkardım bu seferde kar yağdı diye içeri aldım.

Emre İlhan
12-03-2011, 22:40
Tebrikler sayın, Ayşe Yıldız. Üfleyerek-sallayarak tozlaşmaya yardımcı olmuşsunuz ve sümbülünüz tohum tutmaya başlamış.:)

Zeynep Yılmaz
13-03-2011, 23:28
Ayşe hanımın sümbülü gibi benimkindede tohum oldu galiba bende tam bu konu için girmiştim tam üstüne gelmişim.Sümbül tohum yapar mı acaba diye düşünürken. çok sevindim. Acaba bu aşamada sulamalımıyım.

cumartesi70
14-03-2011, 02:03

İstanbul'da benim bahçemdeki sümbüller,Şubat başında 1 haftalık yumuşak havada,mevsimine uygun olarak yeşerdi.Ancak sonrasında gelen sert havalar neticesinde tomurcukları açamadan kurudu.Rüzgar ve nemli soğuk hava sümbüllere zarar veriyor.

iris41
14-03-2011, 06:20
Dün Eminönünde muhteşem kokulu sümbüller vardı . cicekleri işlenmiş soganlar gibi muhteşem yogunlukta olmasada kokusu harikaydı .sümbüler hem zarif hem kokusu cok cekici.

kgursan
14-03-2011, 22:36
Ayşe hanımın sümbülü gibi benimkindede tohum oldu galiba bende tam bu konu için girmiştim tam üstüne gelmişim.Sümbül tohum yapar mı acaba diye düşünürken. çok sevindim. Acaba bu aşamada sulamalımıyım.

Yaprakları sararmaya başlayıncaya kadar azar azar sulayın.