PDA

View Full Version : Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı

Sayfalar : 1 2 [3] 4

İsmail Karagülle
13-05-2014, 21:48
beingobserver ;Sayın Vetman'ın e-ticaret sitesinin adresini bilmiyorum, yazan olursa bakmak isterim.

solucan Gübresi satışı : madrasol.com (http://www.madrasol.com/default.aspx)

beingobserver
13-05-2014, 21:54
Teşekkü ederim sayın @İsmail Karagülle

leventali
13-05-2014, 23:46
Hayırlı Akşamlar,

Sayın beingobserver, Özelden de mesaj atıp adresinizi bildirebilirsiniz ya da leventaliketen@gmail.com adresine mail atarak da. Ücretine gelince, nasip olur da bir gün Bursa'ya gelirsek bir çay içirirsiniz ödeşiriz. Zaten elimdeki mikroları kendim kullanmaya kalksam 250 sene kadar gider gibime geliyor :) Sayın Kızıltan'ın gönderdikleriyle 500 sene :)

Benim de biten makrolarım oldu. Yarın torba fiyatlarını alıp bir inceleyim. Buradan da yayınlarım.

Sülfürik Asit konusuna gelince bu benim boyumu aşan bir soru. Bu soruya daha önce de aslında farklı başlıklarda cevaplar verildi. Burada da yazacak olan arkadaşlar vardır; yazarlarsa seviniriz.

Sayın MeyveliTepe, Kullandığım Kalsiyum Nitrat CaN206 * 4 H2O, 236,15 g/mol yazıyor etiketinin üzerinde.

Besin dersi çalışırken siteden araştırma yaptım ve araştırma notlarıma N %11, Ca %16 yazmışım.

http://www.agaclar.net/forum/239212-post49.htm
http://www.agaclar.net/forum/239855-post70.htm
http://www.agaclar.net/forum/240510-post83.htm

Bu başlıkta bunlarda bu değerler yazarken hiç bir itiraz gelmemiş. Hatta hesaplamalar hep bu yönde yapılmış. Birçok arkadaşımız gibi bende buradan öğrenmeye çalıştım. Eğer bir yanlışlık varsa iş taa buralara kadar gidiyor demekki.

Ama ben http://www.agaclar.net/forum/1248568-post408.htm burada zaten yapacağım formülü yayınlamıştım. Orada dikkatten kaçmış sanıyorum ki kimse uyarmadı. Hatta hatalı mikro hesaplamasını bile Sayın AteşKaptan ve sizin sayenize düzeltmiştim. Sanırım o günlerde gözden kaçmış herkes tarafından ve ben de hatayı bu şekilde devam ettirmişim :)

Sayın AteşKaptan Mikrolardaki hesabı yapabilmem için geçen yayınladığı tabloyu orada da yayınlamış ama gözden hep kaçmış.

Son olarak

... Formül şöyle : N-P-K-Ca-Mg-S = 145 - 72 - 306 - 208 - 47 - 98
mikro elementler yukarıdaki kullandığım son formülasyonu kullanacağım.
diye belirtmişim ama mevcut formülü yapmışım yine.

H.body, H.Resh, Ateş Kaptanın daha önce yayınladığı formüller, de dahil internetten bulduğum formüllerle 9 ayrı formülü alt alta yazıp, 3. evreler için ortalamalarını alıp, değerleri sıfırlamaya çalışmışım gibi görülüyor notlarımdan.

Şu ana kadar bu formülden eksik gördüğüm tek şey, bir kaç yazı önce bulduğum notlardan tahmin ettiğim mikro eksikliği hissettim. Çinko, Molibden ve bor. Onları da biraz artırdım son yaptığım eriyikte. Belki de söylediğiniz değerlerin fazlalığının yarattığı sorunlardır bana mikro gibi gelmiştir.

Gerçekten uyguladığım formül bu. Son bir ayda bazı hatalar gözlemledim. Araştırmalarımda bir birine yakın sonuçlar görünüyor. Yani bir şeyin eksikliği fazlalığı, başka bir elementin eksikliğine fazlalığına çok benziyor. Bunun anca iyi bir eğitimden sonra algılanabileceğine inanıyorum.

Ama gönderdiğim kaynaklara göre makrodan çok mikro eksikliği belirtileri vardı. Yukarıda yazdığım Çinko, Molibden ve Bor eksikliği. Dallar çabuk kırılıyordu, kalsiyum miktarının artırılması yazılı bir çok kaynakta. Gönderdiğim formülün üzerine yaklaşık 50 gram kadar artırdım. Domatesler geç kızarıyordu ve bazıları küçük kalıyordu, okuduğum kaynaklarda potasyumla ilgili olduğu yazıyordu. Bir miktar potasyum miktarını da artırdım. Tabi bunlarla birlikte azot miktarı da arttığı için son hazırlamamda amonyum nitrat kullanmadım.

Belki de yanlış yorumlamış da olabilirim.

Son hazırladığım besinle birlikte, bitkilerin besin tüketimi inanılmaz arttı. Bitkilerde bir canlanma da gözlemledim. Kızarmayan domatesler kızarmaya başladı. Olmayacak yerden yeni çiçekler açıyor. Elim çarptığımda bile kırılan dallar sallasam da kırılmıyor. 15 günde bunlar olur mu bilemiyorum ama gözlemim bu. Dün gece hazırladığım depo, biraz önce baktığımda tamamı bitmişti yine. Yaklaşık 50 litre. EC oranını 2.2-2.5 arası tutuyorum. PH da 5-6 civarında. PH'ı net söyleyemeyeceğim zira kara lahanayla test ediyorum :) Sadece 5-6 aralığında olduğundan eminim.

Bir de şunu belirtmek isterim. Bunca yaptığım hataya rağmen benim bir çok amatör arkadaşımda olmayan avantajım olduğunu düşünüyorum.

Sıcak bir iklimdeyim. Güneş harika. Doğuşundan batışına kadar hiç bir engel yok. 3. kat damındayım. Yani yerden yaklaşık 15 metre yükseklikte olduğundan hava yerdeki kadar yakıcı sıcak değil. Esinti oluyor. Nem aşağıdan düşük. Yani Hava, Su, Işık avantajım belli ki birçok hatayı örtbas ediyor.

Ayrıca gözlemimi daha paylaşmak istiyorum. Belki yanılıyor olabilirim ama benim yaşadığım bir gözlem.

Geçmiş resimlerde fark etmişsinizdir. Küçük bir PVC borusunu akan su kültürü gibi mevcut depoya bağlamıştım. Marulda kullandığım kırılan bir boruyu böyle değerlendirmiştim.

Buradaki deliğe domates dallarından kırıp koyduğumda 1 haftada köklenme başladı, 15 günde inanılmaz kökler oluşturdu. Aynı yere çiçek de ektiğimde aynı sonucu alabiliyordum. Hem hızlı köklenme yaşanıyor, hemde çabuk büyümeye başlıyorlardı. Çalışma sistemi sürekli akansu dan ziyade, domates sulaması başlayınca bu boruya da su geliyordu. İçerisine hava taşı da koymuştum. Yani her sulama başladığında hava da veriliyordu.

Çiçek kökleri, kuruyan yaprakları ve içindeki yosunlanmadan dolayı kaldırdım. Gri bir plastik şişe içerisine hava taşı koydum. Yine depodaki besinden hemen her gün eksildikçe koydum. Ancak şu ana kadar köklendirmeyi başardığım bir domates olmadı. Akan su borusunda kırıp ektiğim hemen hepsi tutmuştu. Bunda bir tanesini bile tutturmayı başaramadım. Perlit içerisinde denediklerim de aynı başarıyı göstermedi. Çoğu tutmadı.

Ve bir deney daha yaptım. Kırdığım dallardan, mevcut domateslerin köklerinin yakınına, sulama kazığının hemen yanına diktim. Hemen hepsi köklendi ve bulunduğu yerde çiçek bile açtı.

Ben bundan şu sonucu çıkartıyorum. Bu tamamen kendi kişisel yorumum. Bilimselliği olmayabilir.

1- Aynı besin deposuyla beslenen diğer köklü domateslerden gelen suyla, bağlantılı çalışması (akan su olması kaydıyla) köklenmeyi hızlandırıyor. Yani diğer köklü domateslerle bunların arasında bir etkileşim oluşuyor. Ütopik gelebilir ama öyle düşünüyorum.

Bunun doğru olup olmadığını gözlemlemek için perlite bir dal dikip, depodan gelen sudan her gün döktüm. Aynı zamanda biraz önce bahsettiğim gibi, köklü bir domatesin kökünün yakınına, biliyorsunuz onlar da perlit içerisinde, damlama kazığının yanına diktim.

Ayrı olan ekim köklenmeden çürüdü ve yosunlandı. Diğeri köklendi ve yaşamına devam ediyor.

Aralarında bağ olduğu sürece sanki dalın köklenmesi için diğer bitkilerden yardım geliyor. Aynı tanktan alıp başka bir kapta ektiğiniz dalda ise bağın koptuğu bir şekilde anlaşılıyor.

Dikkat ederseniz evre formülü de değil, mevcut büyük domateslerde kullanılan besinle devam ediliyor.

Ben bu olayı bilimsel bir yöntemle açıklayamam. Ama bağı kopardığınızda bu iletişim kopuyor. Yani bitkiler arasında bir iletişim olduğu, köklü bitkilerden ayırmadığınız sürece bu bağın devam ettiği gibi bir sonuç çıkıyor.

Garip ama gerçek!

Belki de sadece bir tesadüften ibarettir.

Saygı ve sevgilerimle...

beingobserver
14-05-2014, 00:23
@leventali bey, son gözleminiz belki sağlıklı mikro organizmalarla açıklanabilir. Sağlıklı köklerinizde yaşayan mikro organizmaları diğer bitkinize de taşımış oluyorsunuz.

Mikrobiyal gübrelerle çok başarılı sonuçlar alındığını görmüştüm. Tabii ben ne biyoloğum ne de bitkilerden anlarım. Sadece internetten okuduklarım :)

Not: @leventali bey size mail attım.

İyi çalışmalar.

beingobserver
14-05-2014, 00:29
@leventali bey daha önceki postlarınızdan suyu tamamlama işinin size biraz zahmet verdiğini okumuştum, yanlış hatırlamıyorsam.

Bir öneride bulunmak isterim.
- Eğer elinizde yoksa Gitti Gidiyor'da, Pvc kaynak makinesi 55 tl.
(Ben kullanabildiysem herkes kullanabilir :) )
- Pvc borunun metresi 2 tl.
- Bağlantı parçaları 2-3 tl.
- Plastik vana: 10 tl (Sanırım)
- Şamandıra 9-15 lira civarında. Sarı aksamlı, ucunda kırmızı top olanlardan.

Muhtemelen sizin daha önce aklınıza gelmiştir fakat yine de hatırlatmak istedim.
Belki diğer arkadaşların işine yarar.

İyi çalışmalar.

leventali
14-05-2014, 01:26
Sayın beingobserver,

2 aydır ara ara zaman buldukça çalıştığım otomasyon çalışmaları devam ediyor. EC, PH, Su eksiklerini kendisi tamamlayan bir sistem üzerinde çalışıyorum. Dediğim gibi işten zaman ayırdıkça. Su konusunu da elektrikli vana ile çözmeyi düşünüyorum. Evimin taksitlerinin bitmesine az bir zaman kaldı. Bitince bu konulara daha ciddi bütçe ve zaman ayırabileceğim.

PH için çok özel bir çalışma üzerinde çalışıyorum. Bittiği zaman ki sanıyorum dünyada bir ilk olacak, çok değişik bir PH sensörü mantığı ortaya çıkacak. Eğer başarabilirsem çok ucuza ve uzun süre çalışabilen bir sensör oluşacak.

EC için geliştirdiğim sensörü yaklaşık iki aydır kullanıyorum. Şu ana kadar ki testlerde gayet başarılı. Ama geliştirilme çalışmaları devam ediyor.

Amacım, amatörler için portatif, akıllı bir sera üretmek. Ve hedefim bu yıl bunu bitirmek.

Bir yazımda altını çizmiştim. Akıllı sera sistemi pahalı değil, pahalılaştırılmış bir sistem. 8-10 kalemde devletin destekleyeceği ciddi bir ar-ge bütçesiyle, ilk etapta %50, sonraki aşamalarda daha da düşük maliyetlerde bu seraların üretilebileceği kanısındayım. Maliyeti 5 doları bulmayacak bir ürün 400 euro'dan satılıyor.

Ben de ticaret yapıyorum. Kar, ticaretin ana unsurudur. Ama fahiş rakamda kar'ın ticaretle de ekonomiyle de iktisatla da hiç bir alakası yoktur. Bedeni yerde sürünen vahşi kapializmden başka bir şey değildir.

Dönüp dolaşıp yerli üretim demekten kendimi alamıyorum.

Türkiye'de bir siyasi partinin çıkıp da parti programına milli gelirin %10-20'sini Ar-Ge'ye ayıracağız dediği günü hasretle bekliyorum...

Eklemeden geçemeyeceğim. Türkiye'de beni en çok etkileyen ölümler iş kazalarıdır. İş kazalarının eğitimsizlikle bir alakası yoktur. Tedbir ve uygulama ile alakası vardır. Nice eğitimli insanların bile bile ne hatalar yaptıklarına şahit olduğum için eğitimle bir alakası yoktur diyorum.

Şu saat itibariyle 157 ailenin ocağına ateş düştü. Bugün de sabah olmaz bana. Tedbir ve uygulamada suçu bulunan herkesi, bu ülkede kanunlar işlemediği için, Allah'a havale ediyorum.

Ölenlere Allah'tan rahmet diliyor, sayının burada kalması için de dua ediyorum.

Saygı ve sevgilerle..

MeyveliTepe
14-05-2014, 01:27
Sn.leventali, elinizdeki malzemeye göre kullandığınız N ve Ca oranları doğru olabilir. Bu yüzden ne tür bir kalsiyum nitrat kullandığınızı sordum.

Laboratuar kimyasalı olarak edindiyseniz, kimyasal formül ve mol ağırlığı belirttiğiniz şekilde verilmiş ise %11 N, %16 Ca oranları doğrudur. Ancak "Kalsiyum Nitrat" ismiyle satılan gübrelerden aldıysanız üzerlerindeki oranlar (14,4 + 1,1) 15,5 N ve 26,3 CaO şeklinde belirtiliyor. Bunun sebebi gerçekte formüllerin farklı olmasından, kalsiyum nitrat diye satılan gübrelerin aslında "kalsiyum amonyum nitrat" [5Ca(NO3)2.NH4NO3.10H2O] olmasından kaynaklanıyor.

Son olarak

... Formül şöyle : N-P-K-Ca-Mg-S = 145 - 72 - 306 - 208 - 47 - 98
mikro elementler yukarıdaki kullandığım son formülasyonu kullanacağım.

Linkini verdiğiniz excel'de değerler 297,118,358,318,45,61 olarak görünüyor. Buradaki fosforun çok yüksek olması sebebiyle hangi formülün esas alındığı sorusunu sordum. Kullandığınız değerler bunlar değil de son mesajınızda yazdığınız üzere 145,72,306,208,47,98 şeklinde ise fosforun hala biraz yüksek olmasının dışında temel bir sorun görünmüyor. Hatta fosforu 50 ppm mertebesine indirip potasyumu 350 mertebesine çıkartmanızı domatesleriniz sevebilir.

leventali
14-05-2014, 01:39
Sayın MeyveliTepe, Excel'deki değerleri kullanıyorum.

MeyveliTepe
14-05-2014, 02:31
H.body, H.Resh, Ateş Kaptanın daha önce yayınladığı formüller, de dahil internetten bulduğum formüllerle 9 ayrı formülü alt alta yazıp, 3. evreler için ortalamalarını alıp, değerleri sıfırlamaya çalışmışım gibi görülüyor notlarımdan.
Sayın MeyveliTepe, Excel'deki değerleri kullanıyorum.
Bu durumda 297,118,358,318,45,61 değerlerini gözden geçirmenizde fayda var. N, P ve Ca'nın (özellikle de P) bu kadar yüksek ortalama vereceği uygulama formülleri olmaması lazım.

kiziltan
14-05-2014, 17:38
Sn Levent Ali

Sadece mikrolarin bile ucretsiz olmasi kendi formulunu uygulayacak olanlara yardimci oluyor, degil mi? Makrolar icin toplu alim kargo masrafi nedeniyle hala sorunlu.

Yakinda ( Cuma ) Istanbul da olacagim, su ensulin siringasi ve mikrolarin ambalaji icin kucuk sise temini isini halledebilirsem bir miltarini size ulastiririm. Boylece siz ambalaj derdinden kurtulurken siringalari mikrolarla birlikte gonderirseniz herkes yararlanmis olur.
Zahmeti yine size yikmis oluyorum ama kusuruma bakmayin lutfen.

Makrolarin temininde alim yapacaklar size acik mesaj ile bildirse, ayni sehirden olanlar haberdar olur ve birlikte alsalar bir miktar ucuza gelir saniyorum.
Saglicakla kaliniz

thempest
16-05-2014, 14:23
Merhaba Sayın LEVENT ALİ'Bey ;

Bende daha once bu ıse merakla basladım ve devam ettırmeye calıstım ama cocuklarım dogunca uzunca bır sure bu ıse ara vererek cocukları bıraz daha ele avuca gelenekadar buyutmeye calıstık..:) sımdılık etrafı kurcalamayacakları konuma geldık sagolsun SAYIN KUDRET TEZEL Hocam butun ıyılıklerı gerceklestırdı.Bende tekrar yavastan yavastan baslamak ıstıyorum bu guzel calısmalara cunku gercekten cok hos bır calısma ve basarı sıstemı benım ıcın bunun ıcınde tekrar gereklı malzemelerı toparlamak ve varsa uzerıme dusen gorevler olursa elımden gelenı yapmak ısterım bu konuda yardım etmenızı rıca eder calısmlarınızda basarılar dılerım.

leventali
17-05-2014, 06:13
Merhaba thempest,

Siz zaten dünyanın en güzel ürününü almışsınız :) Allah analı babalı büyütsün.

Yeniden Topraksız çalışmalarına başlamayı düşünmeniz güzel. Bana düşen her göreve, bilgim ve imkanım doğrultusunda hazırım. Mikro elementler lazımsa, size de ücretsiz olarak gönderirim.

Özelden ya da leventaliketen@gmail.com adresine mail atmanız, adresinizi bildirmeniz yeterli.

Makrolar için de

Gübre Türü|Torba Kg|10 Ortak KG|Satış Fiyatı
Kalsiyum Nitrat|25|2,5|32,2
Potasyum Nitrat|25|2,5|73,7
Potasyum Sülfat|25|2,5|63,72
Magnezyum Sülfat|25|2,5|40,71
MKP-Mono Potasyum Fosfat|25|2,5|123,19
Amonyum Nitrat|50|5|56,1
Demir Eddha|1|0,1|30
|||
||Toplam :|419,62

Sayın beingobserver Tartes'ten fiyatları alıp bana bildirdi. Sayın Vetman'da bildirirse buradan yayınlarız. Bende bugün Tarsus'tan alıp yayınlayacağım fiyatlarını.

Agaçlara daha önceden sözüm vardı ortaklaşa besin alımı için. Ancak işlerimin yoğunluğu nedeniyle, büyük çaplı bir organizasyonu, elime yüzüme bulaştırmadan şu anda yapmam zor görünüyor.

Biten bazı ürünlerim oldu. Onlar için bir alım yapmayı düşünüyorum. Yukarıda Makroların Torba Kg larını yazdım. 10 Kişi bu gübreleri birlikte alırsak makrolardan 2,5 kg (Amonyum nitrat 5 kg) elimizde olur.

Şu an Tartes'teki fiyata göre aşağı yukarı 40 TL'ye tüm makrolara sahip olunur. Böyle bir alımda, makro miktarları bir amatörün çok uzun bir zaman ihtiyacını karşılar.

Örnek olması açısından, benim seradaki ürünlerimi görüyorsunuz. ben bu ürünlerden 1'er kg getirttim. Sadece kalsiyum nitrattan 2 kg. Kalsiyum nitrat ve MKP haricinde ürünlerin %-70-80'i hala duruyor. Yaklaşık 5 aydır da sürekli eriyikler hazırlayıp kullanıyorum. Sera dışında da çiçeklerim için kullandığım halde mevcut ürünler daha 1 yıl yeter bana.

Mikrolara gelince. Ben almıştım. Sayın Kızıltan'da almış ve kendisine yeten dışındakini bana göndermişti. Bu iki mikroların toplamı Ağaçlar üyelerine yetecek düzeyde. Abartsam da öyle. O yüzden Mikro ihtiyacı olan arkadaşlar çekinmeden benden talep edebilirler. Arzu eden özelden arzu eden mail adresimden bana ulaşabilir.

Utanmaya, çekinmeye, sıkılmaya gerek yok. Her şeyden öte insanız, her şeyden öte bir birimizin yüzünü bile görmesek, ayrı diyarlarda da olsak ortak bir yapımız var: Doğayı da, insanları da, paylaşmayı da seviyoruz.

Mikrolar için lütfen özelden ücreti diye bastırıp durmayın. Bu işin ticaretini yapmıyorum. Ve inanın zoruma da gidiyor; Fiyat teklif eden arkadaşların hassasiyetini anlıyorum. Benim yapım da onlardan farklı değil. Ama elimde bana yeteceğinden çok fazla mikro var ve bunu paylaşmak istiyorum, hepsi bu.

Makro elementlere yeniden dönersek.

Ayrı bir başlık konusu belki ama o zaman genel bir ortaklaşa alım olur ki, biraz önce söylediğim gibi bunu organize edecek zamanım şu an için yok. Hemde 10 kişilik bir organizasyon, ileride yapacağımız tüm üyeleri kapsayacak alım için bir test organizasyonu olur.

Karşılaşacağımız sorunları bu küçük testle öğrenmiş oluruz; büyük organizasyonda hazırlıklı oluruz. O yüzden ayrı bir başlık konusu yerine, sadece bir birini takip eden arkadaşlardan oluşan 10 kişilik bir alım yapmak istiyorum.

1- 10 arkadaşımızla bu makroları ortaklaşa alırsak 10 arkadaşımıza yeterli bir paylaşım olur.

2- Bugün benim aldığım fiyatları da yayınlayacağım. Bu alıma girmek isteyen arkadaşlar buraya isimlerini yazabilir. Ben de dahil olunca 9 arkadaşımız yani.

3- Sayı tamamlandığında makroları ben satın alıp, her torbayı 10'a bölüp, paketleyeceğim. Paketleme bittikten ve kargo için hazır hale geldikten sonra, buradan yayınlayıp, özelden adreslerini isteyeceğim.

4- Faturayı buradan yayınlayıp, 10'a böldüğümüz tutarı alıma giren arkadaşlardan hesaba yatırmasını isteyeceğim.

5- Gönderimler aşağı yukarı 18 KG tutuyor. Kargoyla, nakliyat ambarıyla ve Şehirler arası otobüslerle görüşeceğim. Tahmin ediyorum en uygunu nakliyat ambarı olacaktır. Fiyatlarını buradan yayınlayacağım.

6- Mikroları da Demir 100 gr(%6)[Demir fiyatı makroların içerisinde yazılı...], molibden 1-2 gr ve Çinko, Bakır, Mangan, Borik Asit 10 ar gram olmak üzere pakete ekleyeceğim. Bunun her hangi bir ödemesi olmayacak. Sayın Kızıltan ve benim Topraksız tarım amatörlerine katkım olarak değerlendirin.

Yazıyı okuyan, alıma girmek isteyen, girmek istemeyen arkadaşlardan bir ricam olacak.

Gönderim aşamasına kadar hiç bir şekilde kimseden para talep etmiyorum, etmeyeceğim. Taşıma fiyatını da öğrendikten sonra net rakam ortaya çıkar. Nakliyat ambarıyla tahmin ediyorum 10-15 tl civarı tutacaktır. 40 TL'de makroları hesapladığınızda tahminen 50-55 TL civarı tutacaktır.

Alım ortaklığı tüm makroları 10'a bölmekle olacaktır. Herhangi bir ürüne ayrıcalık tanınmayacaktır.

Yazdıklarım kadarını anlayan arkadaşlardan alıma girmek isteyenler sadece isimlerini buraya yazıp ben katılmak istiyorum desinler yeterli. 10 kişi olduğumuzda bu arkadaşlarla akıllarına takılanı tartışırız.

Saygı ve sevgilerimle...

kiziltan
17-05-2014, 10:36
Sn Levent Alı'nin mikroları ücretsiz istemeye çekinmeyin sozunu ciddiye alinız lütfen. Bu malzemeyi ister istemez cok aldık. Ihtiyacımızdan cok cok fazla gelince vermekten başka care yok ki. Elimizde kalsa kullanamayacağımız kadar cok, saklamaya kalksak belki zaman içinde oksitlenecek, dokulup saçılacak, neden birisinin isine yaramasın kı ?
Saglıcakşa kalınız

volkan0048
17-05-2014, 11:57
Sayın leventali bey,listeye beni yazabilirsiniz,bu yardımlaşma için ayrıca teşekkürler...

thempest
17-05-2014, 12:20
Merhaba Sayın LEVENTALİ Bey ;

Listeye benide ekleyebilirsiniz.

leventali
17-05-2014, 20:29
Tarsus'tan akşam üzeri gübre fiyatlarını aldım.

Gübre Türü|Torba Kg|10 Ortak KG|Tartes Fiyatı|Tarsus Fiyatı
Kalsiyum Nitrat|25|2,5|32,2|35
Potasyum Nitrat|25|2,5|73,7|70
Potasyum Sülfat|25|2,5|63,72|60
Magnezyum Sülfat|25|2,5|40,71|20
MKP-Mono Potasyum Fosfat|25|2,5|123,19|120
Amonyum Nitrat|50|5|56,1|35
Demir Eddha|1|0,1|30|20
||||
||Toplam :|419,62|360

Nakliyat ambarıyla da görüştüm. 20 kg, lik koli için 10 tl fiyat verdiler. Fiyat uygun gelse de firmayı bir araştıracağım. Ve bir iki nakliyat ambarıyla daha görüşeceğim. Ancak fiyat ortalama budur. Çünkü, ben 30 kg bir ürünü Ankara'dan 10 tl'ye getirtmiştim. Sadece gidip yazıhanelerinden alırsanız ertesi gün alıyorsunuz.

Yayınladığım Tarsus fiyatları ayak üstü, kapanmak üzereyken, pazarlık etmediğim fiyatlar. Netleştikten sonra pazarlık da edilecek. Abartı olmasa da bir miktar düşeceğini düşünüyorum.

Katılmak isteyen arkadaşlar aşağıdaki yazıyı kopyalayıp kendi ismini yapıştırdıktan sonra yazarlarsa sevinirim.

KATILIMCILAR:

1- Levent Ali Keten
2- volkan0048
3- thempest
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

Saygı ve sevgiler...

beingobserver
18-05-2014, 01:59
KATILIMCILAR:

1- Levent Ali Keten
2- volkan0048
3- thempest
4- beingobserver
5-
6-
7-
8-
9-
10-

sulukök
18-05-2014, 06:16
Faydam olacaksa ben de katılırım. Elimde geçen seneden kalma epeyce domates besin kiti var, ama belki bu sene 3 aşamalı besin formülü deniyor olabilirim. Bu esneklik için elimde bulunsun derim.

KATILIMCILAR:

1- Levent Ali Keten
2- volkan0048
3- thempest
4- beingobserver
5- sulukök
6-
7-
8-
9-
10-

kursun
18-05-2014, 09:37
Ben de ktılmak isterim ama bunları karıştırıp besin kiti haline getiremem.
Hazır kit kullanıyorum. Domates, hıyar ve biber.

alitezel
18-05-2014, 13:41
besin reçetesini hazırlamayı bilmiyorum ama bu öğrenmeyeceğim anlamına gelmiyor ekmek istemez su istemez dursunlar hatta sizde iz elementlerde mevcut sanırım onlarında ücreti mukabilinde istesem ayıp olur mu şimdilik paketleyip kenara koyarım

KATILIMCILAR:

1- Levent Ali Keten
2- volkan0048
3- thempest
4- beingobserver
5- sulukök
6- alitezel
7-
8-
9-
10-

leventali
18-05-2014, 19:17
Herkese hayırlı akşamlar,

Sayın alitezel, yazdım zaten mikroları ücretsiz olarak göndereceğim. Bu ortaklığa katılmak istemeyen arkadaşlardan arzu eden olursa, mikroları onlara da gönderirim.

Besin eriyiği hazırlama konusuna gelince. Şu anda bunu anlatan bir sunu ve video hazırlıyorum. Hedefim 1 hafta içerisinde bitirmek ve yayınlamak. İhtiyaç olacak şeyler zaten makro ve mikro elementler. Bunlar olduktan sonra çok şeye ihtiyacınız kalmıyor. Bir de enjektör olursa hemen hemen alet edavatınız olmuş olur.

Benim için uğraştırıcı olacak ama yardım olsun diye makroların 1 kg lik kısmını 100 er gramlık paketlersem hassas teraziye de ihtiyaç kalmaz.

Görünüşe göre üç kişi kalmış durumda. Çünkü bir arkadaşımız özelden mesaj atıp katıldığını belirtti. Bu da en kötü şartlarda bu hafta sonu paketlenir, haftaya pazartesi günü ulaşıma verilir.

10 a tamamlayamasak da şu durumda yine 10'a böler geriye kalanını ben kendim alırım.

Sayın kursun, ben hazırlayabiliyorsam herkes hazırlar bunu. Daha önceleri de sıklıkla vurguladığım gibi ben amatörüm. Amatörlüğün hata yapma özgürlüğünü de sonuna kadar kullanıyorum.

Üç beş dal domates yetiştirmek için inanın bana yapacağınız hataların hiç bir önemi yok.

Saygı ve sevgilerle...

beingobserver
18-05-2014, 22:28
Ben 2 pay alacak şekilde listeyi güncelledim.
Sayın kursun'da katılmaya karar verirse 1 kişilik eksiğimiz kalıyor.

KATILIMCILAR:

1- Levent Ali Keten
2- volkan0048
3- thempest
4- beingobserver
5- beingobserver
6- sulukök
7- alitezel
8- (özel mesajla katılan arkadaş)
9-
10-

volkan0048
19-05-2014, 07:28
Sayın beingobserver,form da iki beingobserver yoksa eyer,toplamda 7 kişi var demektir,sanırım yalnışlık oldu...

beingobserver
19-05-2014, 07:58
Merhaba volkan0048, evet 2 kez yazdım kendimi, hem liste hızlı tamamlansın hem de uzun süre besin temin etme derdinden kurtulmuş olurum.

volkan0048
19-05-2014, 08:17
tamamdır hocam,liste biran önce tamamlansın güzel hareket...

volkan0048
19-05-2014, 19:03
son durum,
KATILIMCILAR:

1- Levent Ali Keten
2- volkan0048
3- thempest
4- beingobserver
5- beingobserver
6- sulukök
7- alitezel
9-volkan0048
10-

haydi kaldı 1 kişi.....

fagu03
19-05-2014, 21:38
Bende eklesem listeye ismini ama yurt disindayim. Nakliye problem olucak. Ama cokda istiyorum bir seyler dusuneyeyim.

ertugrula
21-05-2014, 03:15
son durum,
KATILIMCILAR:

1- Levent Ali Keten
2- volkan0048
3- thempest
4- beingobserver
5- beingobserver
6- sulukök
7- alitezel
9-volkan0048
10- ertugrula

ertugrula
21-05-2014, 03:18
sanıyorum son dakikada yetiştim :) şüphesiz mikroları da rica ediyorum.

teşekkürler ve sevgiler

leventali
21-05-2014, 09:58
Herkese merhabalar,

Dün kilitli poşetleri aldım. Gübreleri de akşama yetişebilirse getireceğim. Gençlerle birlikte doldurmaya çalışacağım. Eğer bir aksilik olmazsa herkesin hafta sonu besinler elinde olur.

Saygı ve sevgilerle...

kiziltan
21-05-2014, 11:38
Kolay gelsin Levent Ali. Bu ısle uzun suredir ilgilendin, epeyce sinir bozucu zamanlar da oldu biliyorum, ama sonu hayırlı oldu. Onemli olan birinciyi başarmak, gerisi gelir umarım.

En önemli olanı yani katılımı sağladın, artık katlanarak yürür.

Derim ki, simdi amatör oldun !

Keske fiziki yardımım olabilseydi.

Saglıcakla kal, saygılarımla
Engin

volkan0048
21-05-2014, 11:59
Haydi kolay gelsin sayın leventali :)

volkan0048
21-05-2014, 13:06
Sizin bu konuda yardımınız azımsanacak değil sayın kızıltan,
size de çok teşekkür borcumuz var,eksik olmayın Allah razı olsun hep ilgilenenlerden....

volkan0048
21-05-2014, 13:10
Bu form'un en güzel yanı hep bilgileri paylaşan kişilerin olması,''bilgi paylaştıkça büyür''sözünün gerçek uygulandığı yer bence burası,
Allah bu formda ki bilgilerini aktaran,sorduğumuz da üşenmeden ilgilenip zaman ayıran
abilerimiz'den hocalarımız'dan razı olsun...

vetman996
21-05-2014, 17:42
Tarsus'tan akşam üzeri gübre fiyatlarını aldım.

Gübre Türü|Torba Kg|10 Ortak KG|Tartes Fiyatı|Tarsus Fiyatı
Kalsiyum Nitrat|25|2,5|32,2|35
Potasyum Nitrat|25|2,5|73,7|70
Potasyum Sülfat|25|2,5|63,72|60
Magnezyum Sülfat|25|2,5|40,71|20
MKP-Mono Potasyum Fosfat|25|2,5|123,19|120
Amonyum Nitrat|50|5|56,1|35
Demir Eddha|1|0,1|30|20
||||
||Toplam :|419,62|360

Nakliyat ambarıyla da görüştüm. 20 kg, lik koli için 10 tl fiyat verdiler. Fiyat uygun gelse de firmayı bir araştıracağım. Ve bir iki nakliyat ambarıyla daha görüşeceğim. Ancak fiyat ortalama budur. Çünkü, ben 30 kg bir ürünü Ankara'dan 10 tl'ye getirtmiştim. Sadece gidip yazıhanelerinden alırsanız ertesi gün alıyorsunuz.

Yayınladığım Tarsus fiyatları ayak üstü, kapanmak üzereyken, pazarlık etmediğim fiyatlar. Netleştikten sonra pazarlık da edilecek. Abartı olmasa da bir miktar düşeceğini düşünüyorum.
Sayın Leventali Bey merhaba.

Öncelikle Soma'da hayatını kaybeden (bir avuç kömür için bir ömür veren) işçilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyorum.

Organizasyonunuza daha önce de belirttiğim gibi çam sakızı çoban armağanı katkı yapmayı düşünüyorduk. Gübre alımı için yukarıdaki Tarsus fiyatlarından biraz daha düşük fiyat verebilsek de kargo bedeli işin içine girdiğinde fiyatlar daha da yükselebileceği için fiyat belirtmeye gerek görmedik.

Eğer uygun görürseniz Demir EDTA yı (demir şelatı edta (http://www.madrasol.com/urun/demir-selati-%E2%80%93-edta-demir-gubresi-moneta--fe--kdv-dahil--1-kg_1457.aspx)) biz organizasyona hediye olarak gönderelim istiyorum. Bunun için de göndereceğimiz adresi destek@madrasol.com a mail ile gönderebilirseniz yarın kargoya veririz.

Bu tür organizasyonlar amatör için bulunmaz bir fırsattır. Katılımcılara hayırlı olması dileğiyle... Selamlar... Saygılar...

kiziltan
21-05-2014, 19:23
Sn Vetman996

Profesyonellige geçince amatörleri unutmamışsınız, tebrıkler.

Derler ya, yukarı çıkarken yolda geçtiklerini unutma birgun asagı inersen yine onları göreceksin.

Bu arada, cilek seranıza diktiğiniz cıcekler, celikler ne oldu, tutu mu ıs ?

Saglıcakla kalın

beingobserver
21-05-2014, 23:39
Herkese merhaba. Öncelikle sayın Levent Ali bey ve Kızıltan olmak üzere emeği geçen herkesin eline sağlık, teşekkürler.

Bizi yüklü miktarda ödeme yapmaktan kurtardığınız gibi 200 kilograma yakın kimyasalı depolama derdinden de kurtardınız.

Levent Ali bey, ödemeleri ne zaman ve hangi hesaba yapacağımızı da bildirir misiniz?
Ve eğer ekstra masraflarınız olduysa (herkes adına konuşamam fakat kendi düşüncem) toplamın üzerine dahil etmelisiniz.

İyi çalışmalar.

leventali
22-05-2014, 00:55
Herkese Hayırlı Geceler,

Öncelikle iyi dileklerini sunan arkadaşlara teşekkür ederim.

Öğle üzeri Mersin'e giderken gübreleri aldım arkadaşlar. Biraz önceye kadar da gübrelerin bir kısmını tartmaktan buraya bakmaya vakit bulamadım. Dolayısıyla Sayın Vetman'ın incelik gösterip, demir elementini bize hediye etme önerisini yakalayamadım. Gübreleri aldığım için kendisinin gösterdiği bu inceliğe teşekkür etmekten başka çaremiz de kalmadı.

Gübrelerin Fiyatları şu şekilde:
Potasyum Nitrat 70 TL
Kalsiyum Nitrat 40 TL
Potasyum Sülfat 60 TL
Magnezyum Sülfat 20 TL
MKP (mono Potasyum Fosfat) 110 TL
Demir Edda 1 kg 20 TL
TOPLAM : 320 TL.

Arkadaşlar, Amonyum Nitrat'ı almadım. 50 KG paketi. Tutarı bir şey değil 35 TL. Sebebine gelince : Çok az kullanılan bir ürün. Ben 1 Kg getirtmiştim şu ana kadar sanıyorum 50 gr. kadar kullandım. Formülasyonda sadece nitrat (AZOT) eksiğini tamamlamak için kullanabileceğiniz bir element.

Ben bunları da 100'er gram olarak 9 arkadaşa göndereceğim. Mikrolar gibi buna da herhangi bir ücret talep etmiyorum. Zaten elimde yeterinden fazla mevcut. Böylece koli başına 5 Kg daha azalmış olur yükümüz.

Paketlemeyi şu şekilde yapıyorum. Gübrelerin her biri 25 Kg. 10'a böldüğünüzde kişi başı 2.5 Kg tutar. Hassas terazisi olmayan arkadaşlara kolaylık olması açısından, bu 2.5 Kg'nin 1 Kg, sini 100'er gram 10 ayrı pakete, geriye kalan 1.5 kg'ını da bir pakete ekliyorum.

Paket dediğim kilitli naylon poşet. 23 TL tutmuştu aldığım poşetler. İnternetle kıyaslandığında çok pahalı ama açıkta alınca böyle oluyor demek ki.

Kalsiyum Nitrat ve MKP gübrelerini poşetlemeyi bitirdik. Yanlış hesaptan elimde 100'er gramlık koyduğum poşetlerden kalmadı. O yüzden paketlemeye yarın devam edeceğim. Sanıyorum üç beş TL'de o tutar.

Yarın diğer gübrelerin de paketlemesini bitirip, yetişirse aynı gün adreslere Nakliyat ambarına teslim edeceğim. Yarın tüm hesabı bitirip buradan herkesin payına düşen miktarını ve özelden de hesap numaramı arkadaşlara yazarım.

Gübrelerin üzerinde yazan oranları ve formülleri buradan tablo olarak yayınlayacağım. Yine her arkadaşın kolisine bir kağıda bunları belirtip koyacağım. Formül uygularken takıldığımız yerde buradaki tabloya da bakabiliriz.

Yetiştirebilirsem formül hazırlama konusunda da slayt hazırlıyorum. Buradan yayınlarız.

Saygı ve Sevgilerle...

495102

495103

495104

495105

495106

MeyveliTepe
22-05-2014, 01:12
Sn.Leventali,

Aldığınız kalsiyum nitrat daha önce kullandığınızdan değil sanırım. %15,5 azot ihtiva ediyor. Bunun da %14,4'ü nitrat azotu, %1,1'i amonyum azotu. Zaten bu yüzden de ayrıca amonyum nitrat almanıza gerek kalmıyor.

Bu defa kalsiyumun %19 olduğuna dikkat (formülünüzü güncellemeniz gerekecek).

Büyük ambalaj ile malzeme almak bir çok kişi için bir sıkıntı. Güzel ve pratik bir organizasyon oluyor. Elinize sağlık.

ertugrula
22-05-2014, 01:40
Sn. Leventali,

Size ve emeği geçen genç arkadaşlara çok teşekkür ederim.
Adresimi gönderiyorum.

Kolay gelsin.

Ertugrula

alitezel
22-05-2014, 02:51
Bir organizasyon bu kadar güzel yapılabilinir sanırım. Sayın Leventali abi (abi diyorum yaşınız resimlerde gördüğüm benden büyük umarım sakıncası yoktur) vaktinizi, enerjinizi harcadınız şahsım adına teşekkür ederim. Balkonumun kapalı kısmına köşeli iniş borularından yüz kök çilek, çilek olmadığında (mevsim itibarıyla) 50 kök marul yetiştireceğim bir sistem vardı kafamda sonbahara doğru düşünüyordum fakat bu organizasyon beni gaza getirdi yarın malzeme teminine başlayıp kısmetse bir haftaya sistem biter. Kendi hazırladığım besinle (becerebilirsem) havalar çok kızışmadan belki marul hasat edebilirim. Birde kafama takılan bir şey ambar firmalarının kargo gibi tüm illere gönderimi var mı? Mersin sanırım bana 1500 km. civarında olmalı nakliyede umarım sorun yaşamayız. size özelden adres ve telefonumu yazıyorum, sizde yarın yatacak miktar ve hesap iban numaralarını gönderirseniz mesai bitiminden önce eft yapabilirim.
Saygılar..

volkan0048
22-05-2014, 08:15
Sayın leventali,
Süper bir organizasyon olarak yoluna devam ediyorsun tebrikler,hele detayına kadar açıklama
ve bildirimlerde bulunman,hele hele bizlerin için gram gram paketlerde bulunman saten apayrı bir incelik,yaa abiciğim çok teşekkürler perde arkasında ki kahramanlar gördüm paketleri hazırlayan o arkadaşlar'a da ayrı ayrı teşekkürler emeklerine ellerine sağlık,süpersiniz
süperrrrsinizzzzz bravo.....

sulukök
22-05-2014, 09:02
Sayın Leventali,

Tüm çalışmalarınız, çabalarınız, inadınız ve fedakarlıklarınız için teşekkürler. Benim 1 gram hassasiyette terazim var. Geç kalmadıysam benim için küçük paket yapmasanız da olur. Çok teşekkürler.

beingobserver
22-05-2014, 21:47
Sevgili sulukök, bildiğim kadarıyla 0.01 gr tartabilen ve +/- 0.01 gr töleranslı teraziye ihtiyaç var.

leventali
22-05-2014, 23:19
Herkese hayırlı geceler,

Arkadaşlar nihayet paketleme bitti. Ancak koli arayışındayken aklıma bana gelen kovalar geldi. Kapaklı ve kalın plastikten. Gübreleri bunların içerisine koyup göndermeyi daha uygun gördüm. Hemde gübreyi alan arkadaş, nerede saklayacam derdinden kurtulur diye düşündüm. Saklaması da, kargosu da, taşıması da kolay. Bana toplu geldiği için fiyatını bilmiyorum. O yüzden 4 tl yazdım.

495321

495322

495323

Harcamalar|Adet|Tutar|Toplam
Potasyum Nitrat|1|70|70
Kalsiyum Nitrat |1|40|40
Potasyum Sülfat|1|60|60
Magnezyum Sülfat|1|20|20
MKP (mono Potasyum Fosfat)|1|110|110
Demir Edda 1 kg |1|20|20
Kilitli Naylon Poşet|1|23|23
Kilitli Naylon Poşet|1|12|12
20 Litrelik Kapaklı Plastik Kova|9|4|36
|||
|||
Genel Toplam|||391

Çukurova Nakliyat Ambarı ile görüştüm. İllere göre farklı fiyatlarla ulaştıracaklar. 5 TL ile 7 ve 10 TL arası mesafeye göre değişiyor. Ödemeyi yaptıktan sonra, hangi arkadaşın kargosu ne kadar tutuyor kendisine bildiririm.

Toplam harcama kalemleri 390 TL yapıyor. 10 kişiye böldüğümüzde bunun ederi 39 TL yapmakta. Taşıma ücretini de bildirdiğim arkadaşlar, bu miktarın üzerine taşıma miktarlarını da ekleyerek gönderirler.

Mikro elementleri hassas tartarak poşetledim. Elimdeki terazi 0,01 gr. hassasiyetinde. 100 gramlık Makro paketlerini de hassas şekilde tarttım. 1.5 kg'lık bölümünde üç beş gram fazlalık olabilir.

Elimde Sodyum Hidroksit'ten de yeteri miktarda olduğunu görünce, her arkadaşa 10'ar gram paketleyip gönderdim. Bu kimyasalı PH ayarlamada kullanıyoruz. Yarın yeterince şişe temin edebilirsem, Sülfürik Asit'i de ekleyeceğim paketlere. 100'er gram da bir formülde lazım olur düşüncesiyle Amonyum Nitrat gönderiyorum.

Sayın SuluKök elinde terazi olduğunu söylediğinde 2 gübreyi paketlemiştik, diğer 3 gübrede 100'er gramlık tartımları yapmadık.

Sayın beingobserver'in uyardığı hassasiyet miktarı mikro elementlerde çok önemli, ama makro elementlerde, biz amatörler için (+-)1 gramın çok da büyük önemi yok.

Bir engel çıkmaz ise, paketlemeyi yukarıda gördüğünüz gibi yarın ambara teslim edeceğim.

Buradan da yayınlayacağım ama paket içerisine gübrelerin torbaları üzerindeki teknik detayları da yazacağım.

Yetiştirebilirsem hafta sonu da bu gübrelerden elimdeki bir formülün nasıl hazırlandığını anlatmaya çalışacağım.

Ben bu işe adım attığımda çok zorluk çektim. Hemen her konuda. Bir ahdım vardı, sizlerin sayesine gerçekleştirmek üzereyim. Herkesin eline salimen ulaştıktan sonra kendimi daha mutlu hissedeceğim.

Sayın Kızıltan bana mikro elementleri gönderirken böyle bir organizasyonda ücretsizce dağıtabileceğimi söylemişti. Mikro elementleri Sayın Kızıltan'ın organizasyona bir hediyesi olarak kabul edin arkadaşlar. Benim aldıklarım zaten çoktu, Sayın Kızıltan'ın gönderisiyle daha büyük boyutlara ulaştı. Bu organizasyondaki hakkı ödeşilmez. Kendisine teşekkür ederim.

Bu organizasyonun yaşattığı güzel tecrübeler oldu. Bunları da uygun bir zamanda sizlerle paylaşırım.

Birkaç güzel anektod:

- 3 bilgisayar mühendisi, 1 yazılım uzmanı yaptığımız tüm hesaplamalara rağmen poşet sayısını tutturamayıp, bugün bir kez daha alım yaptık :) (Hep demişimdir, amatörler 3 liradan kaçarken her zaman 5 lira maliyet bindirirler )

- Evde iki lazer printer olduğu halde, tüm paketleme bittikten sonra neden bu etiketleri printerden çıkartmadığımıza acayip güldük. İşin garibi yazdığımız etiketlerde lazer printer adres etiketi :) Olan Turgut arkadaşımıza oldu. Eminim tüm elementler hafızasına kazınmıştır.

- (Allah korusun) Makro elemetlerin masadaki 100'er gramlık tartılmış hallerinin ve hassas teraziyle tartım görüntümüz Amerikan polisiye filmlerindeki sahneleri aratmıyordu. Çok espiri patladı da yanlış anlaşılmaması adına buraya yazmıyorum :)

- Her bir gübrenin tartımı için süre tuttuk. İlk iki gübre 3.5 saat sürdü. Bugün de 3 gübreyi 2 saat gibi bir zamanda bitirdik. Mikrolar dahil. Üretim aşamasında her 10 dakikaya ortalama 3-4 üretimi hızlandırma fikri çıkıyordu. İstatistiğe bakıldığında çoğu işe yaramış fikirler üretilmiş :) Hatta bir ara dolum makinesi projesi üzerine bile tartıştık :)

Kısacası biz oldukça eylendik bu işi yaparken arkadaşlar. İleride büyük bir organizasyon yaparsak, dolum makinesinden hızlı üretim yapacağımıza kanaat getirdim :)

Asıl eylence sizlerin eline ulaştıktan sonra başlayacak.

Saygı ve sevgilerle...

alitezel
23-05-2014, 00:57
Tekrar tebrikler her probleme pratik çözümü kolayca bulabiliyorsunuz. Bizde bekliyoruz paketler elimize geçsin eğlencemiz başlasın balkondaki domates ve salatalık fidelerini çilek eriği ile besliyorum kudret hocamdan aldığım tavsiye ile ec değerini biraz yüksek tutuyorum hallerinden memnunlar ama meyve kalitesi ve tadını tutturacağımı sanmıyorum bu sığır yemiyle kuzu beslemek gibi sanırım hayatını sürdürebilir ama verime gelince koca bir soru işareti. Neyse elementler elimize geçince besin hazırlama işini çok orta zekalı (kimse yanlış anlamasın kendimden bahsediyorum:) insanların anlayabileceği bir şekilde açıklayan projenizi bekliyorum.

saygılar ...

beingobserver
23-05-2014, 01:16
Levent bey, her yönüyle harika bir organizasyon yaptınız.
Fotoğraflarda görünen arkadaşların da eline sağlık.

Not: Ben de Sodyum Hidroksit ve Sülfürik Asit var.

Tekrar, tekrar teşekkürler.

sulukök
23-05-2014, 01:41
Sayın Levent Ali,

Hani neredeyse mahcup olacağız bu organizasyona katıldığımız için. Bu kadar fedakarlık, izzet, ikram!

Bende 1 kg kadar sülfürik asit var. Onun için de zahmet etmeyin.

volkan0048
23-05-2014, 08:15
Levent bey,
bu organizasyon başarıldı gitti,büyük organizasyonların başlangıcı bu bence,
hem öyle bilimsel adım atılmış ki,perde arkasında bilgisayar mühendisleriyle çalışılıyor :).

Bu emeklerinizin özverilerinizin karşılığı maddiyatla ödenemez,bu amatör ruh ve paylaşımcılığın yardımcılığın sonucu,
böyle giderse diğer organizasyonlar da saten tartma ve paketleme makinası görünüyor gibi :).
Allah sebep olan sizden de kiziltan'dan da razı olsun.
Kolay gelsin Allah utandırmasın....

thempest
23-05-2014, 12:25
Merhaba ;

Yazılanları okuyunca hem heycanlandım hemde yardımcı olamadıgım ıcın huzunlendıgımı belırtmek ısterım emegınız ıcın ellerınıze kollarına saglık ...

leventali
23-05-2014, 13:40
Merhabalar,

Sayın thempest ve beingobserver kargo bilgilerinizi sanıyorum yazmayı unutmuşsunuz. Mesajı buradan atarsanız agaçlardaki isminizden kim olduğunuzu çıkarabilirim, ama e posta ile atarsanız lütfen ağaçlardaki isminizi yanına ekleyin.

Bugün kargoları ambara teslim edeceğim.

Acil lütfen...

beingobserver
23-05-2014, 17:54
Levent bey, adresimi mesaj attım fakat zannediyorum ki geç oldu. Sabahtan beri postaneyle ilgili yaşadığım bir sıkıntı yüzünden yollardaydım.

Lütfen kusura bakmayın, sanırım size ek iş çıkartmış oldum.

ateşkaptan
23-05-2014, 20:03
Sayın Leventali;

Azminize ve sabrınıza bravo;

Tebrikler, Bu gönülden yardımlaşmaya, Amatörler için tam isabet.

Kutluyorum.

leventali
23-05-2014, 21:35
Herkese Hayırlı Geceler,

Tüm arkadaşların iyi niyet temennileri için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Burada birçok arkadaşın cesareti sayesine ben de Topraksız Tarımla tanıştım. Bu işe gönül vermezden önce bilgim sıfır düzeyindeydi. Her amatör arkadaş bir şeylerin ucundan tutmuş, tutana yardım etmiş yetmemiş yaşadığı tüm tecrübeyi buraya aktarmış. Biz de onların sayesine bilmediğimiz bir dünyanın içerisine girdik. Burada her başlığın önemi, her başlığı yazanın ayrı bir emeği mevcut.

Hiçbir arkadaşımızın hakkı ödeşilmez. Bize düşen görevde geçmişte yaşadığımız acı tecrübeleri bu işe yeni gönül vermiş arkadaşlara en az yaşatma gayreti.

Farklı bir başlıkta da belirttiğim gibi Topraksız Tarım pahalı değil, pahalılaştırılmış bir tarım türü. İşin amatörlüğünde bile bu böyle maalesef.

Arkadaşlar, Topraksız Tarım inanılmaz bakir bir pazar. Ve kapsadığı alan itibariyle inanılmaz bir yan sanayi oluşturabilecek nitelikte. İşsizliğin kol gezdiği bir ülkede, bu kadar yetişmiş iş gücünün olduğu bir ülkede böylesine bir pazarın ıskalanması beni çok üzüyor. Amatörler her zaman profesyonellerin motoru konumunda olmuştur. Amatörün başardığı konular, profesyonellere cesaret vermiştir. Amatör arkadaşlarımızın sayısının çoğalması bu işe büyük katkı sağlayacaktır.

Ama amatör arkadaşlarımızın da bu işe başlarken bu işin çok pahalı olduğu hissine kapılmaması gerekmekte. Topraksız Tarım girişiminin ucuzlatılması konusunda elimden ne geliyorsa yaparım daha da yapacağım.

Bu organizasyona katılan arkadaşların bir çoğu eline geçecek gübre miktarı hakkında bilgi sahibi değil. Ortalama 50 TL'ye mal olacak bu elementlerle bu arkadaşlar ortalama 2 yıl ekecekleri her ürünün gübresini karşılamış olacaklar. Ben ilk başladığımda bu ürünlerin 1'er Kg'lık maliyeti bana 300 TL'yi geçmişti. 1 Kg lık MKP'ye 35 tl fiyat yazdılar. Torbası 20 TL olan gübreye 1 Kg'na 5 TL yazdılar. Üç kez kargo parası ödedigim cabası. Tam hesaplayacak olsam belki yukarıda yazdığım rakamı bile geçmişimdir.

1 damlama T borusuna 3 TL, musluğuna 7-8 TL verdiğimi bilirim.

Perlit'in 4 litresine 5-7 TL verdiğimi bilirim. 200 litresinin 13 TL ye satıldığını öğrendiğimde hangi duygularda olduğumu tahmin edersiniz.

Yanlış anlaşılmasın sakın. Ben ticaret yapan bir insanım. Kar edilmesin demiyorum. Acımasızca daha doğrusu AHLAKSIZCA kar edilmesin diyorum.

Bu memlekette 2.5 litrelik sülfürik asiti doldurup "para istemez evladım." diyen de esnaf, 1 poşet dolusu damlama sulama parçalarına bir "siftah at" diyen de esnaf, 1 damlama borusunu 3 TL'ye satan da esnaf.

Benim Rahmetli Babam Nakliyecilik yapıyordu. Onun sayesine bölgedeki tüm esnafı, köylüyü, fabrika sahibini tanırım. Benim gençlik yıllarımda esnafta bir utanma, ar duygusu vardı. Maalesef şuanda yaşı çok ileride olan esnaflarda bu durumu görebiliyoruz. Hele yeni yetme esnaflar...

Neyse, nedense bugün çenem çok düştü yine. Daha yazarım da sıkmak istemiyorum insanları...

Organizasyona katılan arkadaşlar için, kargolarını Çukurova Nakliyat Ambarı'na teslim ettim. Muğla ve Edirne ilinde bulunan arkadaşlara aktarmalı gideceğinden normalden birkaç gün geç ulaşacağı söylendi. 5-7-10 TL kargo tutarları olacak. Sayın beingobserver adresini geç gönderdiğinden, onun kargosu yarın araca yüklenecek. Onu da teslim ettim. Yarın adresini vermek için gittiğimde, teslim pusulalarını ve ne kadar tuttuklarını burada yazarım. Araçlara yük yükleniyordu, çok kalabalıktı ve ben pusulaları beklemeden döndüm. Aktarmalı gidecek ürünlerin kargo bedelleri üç beş TL pahalı olabeceğini söylediler. Yarın herkese fiyatını bildiririm. Kargo bedelleri karşı ödeme gönderdiğimden organizasyon tutarına eklemedim. Herkes kargosunu aldığında ücretini ödeyecek. Adrese teslim olunacak.

Hafta sonuna denk geldiği için diğer arkadaşlara sanırım Pazartesi-Salı günü ulaşır. Ambarın İrtibat telefonlarını yarın bildiririm herkese.

Hafta sonu ilk hasatımız olan kızım gelecek. O yüzden söz verdiğim besin hazırlama sunusu yetişmeyebilir. Ama zaman bulursam yetiştireceğim. Yayınlamadan önce sitede bilgisine güvendiğim birkaç arkadaşa özelden gönderirim, onların onayıyla yayınlarız. Bin bilsen de bir bilene danış derler.

Organizasyona katılan arkadaşlara hayırlı hasatlar dileğiyle. Gübreleri gelene kadar kenara bol bol 1 litrelik, 2.5 ve 5 litrelik boş pet şişe biriktirsinler. Karışım hazırlamak ve hazırlanan karışımı saklamak için lazım olacak. Eczaneye uğradıklarında 50 cc'lik, 10 cc lik, 1 cc lik plastik enjektör alsınlar. Enjektör ucuna takacakları 10-15 cm akvaryum hortumu olabilir, serum hortumu olabilir alsınlar. Çünkü şişeden enjektörle çekim sırasında işe yarayacak... Bir paket de ameliyat eldiveni almanızda yarar var.

Karışımın hazırlanacağı yer, masa, örtü, bez gibi konularda iç işlerinden(!) gerekli izinler alınsın. Karışımın hazırlandığı ertesi gün için şimdiden bir hediye düşünülsün :)

Gönderdiğim kovanın kapağı kilitli kapak. Çocuklar kolay açamaz. Güneşten uzak, serin ve çocukların ulaşamayacağı saklanacak yer temin edilsin. En zor saklayacağınız ve çocukların ilgisini cezbeden mikro elementleriniz olacaktır. 1'er litrelik rengarenk şişelenmiş sıvılarınız olacak. Bu elementler çok az ml'lerle kullanıldığından uzunca bir süre elinizin altında bulunacaktır. Bunların da hem serin yerde hemde çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklanması önemli.

6 tane 1 litrelik mikro element şişeniz olacak. Hassas terazisi olmayan arkadaşlar gramaj hesabını yine şişelere konulacak makro elementlerden sağlayacakları için 5-6 şişe de makrolar için gerekecek. Şimdi size yazarken aklıma geldi, elimde bolca vardı keşke etiket de koymuş olsaydım. Kırtasiyeden bu şişelerin üzerini yazmak için etiket alın. Aklıma geldikçe yazıyorum, siz toparlarsınız.

Damacana su kullanan arkadaşlar 1 damacana fazla sipariş edip kenarda tutsunlar; lazım olacak.

1 milyoncudan 1 tane plastik huni mutlaka alın.
PH ölçer yapmak için 1 tane kara lahana, süzmek için bir parça tülbenti kenarda tutun.

Kırtasiyeden deney tüpü diye isteyin vereceklerdir. Öğrencilerin kullandığından. Ben 1 TL'ye aldım. PH ölçerken kullanacağız bunu. Ben sodyum hidroksit gönderdim yine de elimde olduğundan. Sülfürik asiti olmayan da bir şurup şişesi temin edip akü imal edenlerden temin edebilirler.

Valla arkadaşlar, kargoları teslim etmeden aklıma gelse bunların bir çoğunu alır, koyardım koli içerisine. Çok yazdım ama çok para tutmaz olsa olsa 10 tl bile tutmaz bunların hepsi. Buraya yazıyorum ki, kolileriniz gelmeden temin edin ve ben bir başka organizasyonda dönüp okuyabilim diye...

Aklıma gelenler bunlar arkadaşlar. Tecrübeli arkadaşlar da eksik gördüğü yeri yazarlarsa sevinirim.

Saygı ve sevgilerle.

alitezel
23-05-2014, 22:27
Eline yüreğine sağlık Levent Ali abi paketler koç gibi duruyor :) şu anda yüzümde bir tebessüm var küçükken bayramlarda ayakkabı alırlardı onunla yatardık çok keyifli olurdu sanki o haz var umarım kovalar gelince onunla yatmaya kalkmam :))) Şaka bir yana gerçekten heycanlandırdı beni koliler bu arada hesap iban no vermediniz nasıl gönderecez abi payımıza düşen ücreti ???

thempest
24-05-2014, 09:45
Merhaba ;

Sayın Ali tezel'e katılıyorum sımdı resımden benım urunumu gorunce bendede bır tebessum olustu..:) hemen sag kosede duran paket benım..:)

volkan0048
24-05-2014, 10:24
Ellerine yüreğine sağlık levent abiciğim süpersin,

Benim asıl sevindiren sanal alemde tanışmış olduğumuz insanlarla gerçek duygusal birleşimi yaşayabilmek,bu yardımlaşmayı paylaşmayı gerçeğe dökebilmek.

Bu forma güzel insanlarla tanışmak,tecrübelerinden faydalanabilmek,bilgisinden faydalandığımız insanlara saygıyla hocam diye hitap edebilmek,bilgisine müracaat edilenin de bıkmadan küçümsemeden usanmadan tekrar tekrar cevaplar yazması,asıl güzel olanı bu...
kısaca ''Bilgi paylaştıkça büyür'' sözünün yeri ispatı buuu....
Beni sevindiren asıl sebeplerden biri,kaç yıllardan beri çok sevdiğim,gidemediğim Adana,Mersin,Tarsus yöresinden gelecek kovalarda ki hava :) ...

Levent abiciğim kova'ya bir dürüm Tantuni de mi koysaydın ne?

Ellerine yüreğine sağlık,seninle beraber perde arkasında çalışan,paketlemesinden kargoya kadar emeği geçenlere
kadar .
Asıl bizleri burada buluşturan bu form'un kurucularına ve yöneticilerine teşekkürler...
Allah'a emanet olun.....

fagu03
24-05-2014, 23:56
Merhaba levent Abi ,
bir kisilik yer varmi halen. Yer olmayan dolmuslarda sorarlar ya. is ve bahce yogunlugundan yazamadim.

fagu03
25-05-2014, 00:02
Toprakli ile topraksizda ki salataliklar ayni gun dikildi. Topraktakileri uyuyorlar ama sistemdeki salataliklar gorunmeye basladi.

leventali
25-05-2014, 13:14
Herkese Hayırlı Pazarlar,

Sayın alitezel, thempest, volkan0048 güzel duygularınız için teşekkür ederim.

Çocuklar gibi sevinen arkadaşlar, bu duygunun ne demek olduğunu iyi bilirim. Daha durun ne duygular yaşayacaksınız :) Ben ilk besini hazırlarken NASA'da ar-ge de çalışan kimya mühendisi gibi hissettim kendimi :)

Sayın volkan0048, Tantuni için ikimizden birinin fedakarlık yapması gerekiyor. Ya sen buraya geleceksin ya da ben oraya geldiğimde yapacağım :)

Sayın fagu03, bu yönde talepler artarsa yeniden organizasyon yaparız. Bir de siz Almanya'da görünüyorsunuz. Buradan gönderim yapabiliyor muyuz bu şekilde? Mikroları ulaştırmanın kolay olduğunu düşünüyorum ama makrolar 15 kg civarında. Hani belki Almanya'dan gelen kişilerden rica ederiz ulaştırır düşüncesindeyim. Elimdekilerden 1'er kg Makro gönderebilirim bu da 5-6 kg civarında tutar. Eğer arzu ederseniz, benim payıma düşenlerden bir miktarını size gönderebilirim. Varsa böyle bir imkan. Uçak kargosu eti kemiğinden pahalıya gelir gibi. Araştırır dönerseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Hesap numaramı birazdan herkesin özel mesajına atacağım. 390 TL tuttu tüm masraflar. 10'a bölündüğünde 39 TL yapıyor. Katılımcı arkadaşların payına düşen miktar 39 TL.

Herkese hayırlı, uğurlu olsun. Mugla ve Edirne'deki arkadaşların eline 3-5 gün sonra geçeceğini söylediler. Aktarmalı olacağından. Siz bunu 2 ile çarparsanız iyi olur düşüncesindeyim :)

Ürününü teslim alan arkadaşlar buradan bildirirlerse hangi şehire ne kadar zamanda ulaşıldığı bilgisi de arşivde kalmış olur.

Saygı ve sevgilerle...

ertugrula
25-05-2014, 14:28
Şimdi çok emin olmadan konuşuyorum fakat bir sürü kimyasal maddenin gümrüklerden girip çıkması pek o kadar da kolay olmazmış gibi görünüyor. Bence bunlar ne kargo ile gider, ne de biri yanında götürebilir. Sayın Kızıltan yeni yurt dışına gitti. Muhtemelen kimyasal maddeler ve gümrük ilişkileri konusunda bizi bilgilendirebilir. Sayın fagu03 için en iyi çözüm oralardan malzeme sağlamanın bir yolunu bulmasıdır diye düşünüyorum.

kiziltan
25-05-2014, 19:26
Sn Ertugrula

Gubreleri yurtdışına gotururken Istanbul'da sorun olmadı ama Iran'a girerken gümrükçüler bırakmadı aldılar elimden hatta kimliğimi de not ettiler. Uyusturucu korkusuyla yaptılar, haklılar. Getirecek kişinin cok soğukkanlı ve güvenilir gorunen birisi olması lazım ki aramasınlar. Mikrolarin tamamı 15-20 gram olmaz götürmesi kolay olur.
Saglıcakla kalın.

alitezel
25-05-2014, 23:19
Konu hakkında şöyle bir açıklama yapmam gerekirse ben demir yolunda çalışıyorum görev yerim ise kapıkule gümrüklü gar gelip geçen yolcuların valizleri xray cihazından geçer ve o kadar paketlenmiş uyuşturucu çağrıştıran maddeyi genelde hiçbir muhafaza memuru bırakmaz hele ki sizden şüphe duyarsa dizide alıkoyma ihtimali yüksektir saygılar ...

volkan0048
26-05-2014, 08:17
Aynen kabulümüzdür levent abi,
Kaç yıllardan beri gelmek istiyorum oralara nasip olmadı ama,belki tantuni vesilesiyle geliriz,
Sizi de buralara bekleriz başımızın üstünde yeriniz var,hazır ehlinden tarifeyi de öğreniriz,ne güzel olur....

fagu03
26-05-2014, 16:52
Levent Abi,

Istanbul'a gonderme imkani olursa agustos gibi ailem orada olucak. Ben ise ylbasi gibi istanbula gelecegim. Bu sene yaz izinimizi ailemize yeni uye geleceginden Almanya da kalacagiz. Almanya ya kargo pahali ve sorunlu lur diye dusunuyorum. Burada bayagi arastirdim fakat cuval. Bazinda oldugundan bayagi zor olacak.

volkan0048
26-05-2014, 18:05
Sayın fagu03,
Almanya'nın neresindesin?Almanya'da ikamet eden Amcam var,15-20 arayla sürekli türkiye'ye gelir gider,belki yardımcı olabiliriz,ya da Ağustos'da ailen de alabilir tabi ki....
selamlar...

leventali
26-05-2014, 19:09
Hayırlı Akşamlar,

Sayın fagu03, Ağustos'a daha çok var. İletişim olduğu sürece bir şekilde size bunları iletiriz.

Bugün kargo firmasına gitmiştim. Bu bir kaç gün içinde Birçok arkadaşın gübresi teslim olunur. Aktarmalı gidecek yerlerin bile merkezlerine ulaşmış.

Fiyatlar şöyle:

Bursa 2x7.5 TL = 15 TL
Muğla 2x12.5 TL = 25 TL
Ankara 1x10 TL = 10 TL
Diğer iller = 20 TL

Arkadaşlar, kargo fiyatlarındaki farklılıklar aktarmalı giden illerde fark koyuyarlar. Sürekli gönderim yaptıkları iller biraz indirimli. Az gönderim yaptıkları iller biraz pahalı. Ben fiyatları telefonla almıştım. Sürekli mal gönderen bir firma ile karıştırmış muhasebe beni. O yüzden fiyatlar bu şekilde.

Kargo ücretlerini siz ödeyeceksiniz. O yüzden havale yaparken bu kargo ücretini bana yatıracağınız miktara eklemeyin. Sanıyorum bir arkadaş yanlışlıkla bu şekilde yapmış. Kargo firması karışıklık olacağından, bu arkadaşımızın kargo bedelini buradan ödememi kabul etmedi. Kendisiyle de teyitleştikten sonra artan kısmı kendisine havale edeceğim.

Saygı ve sevgilerle...

ertugrula
27-05-2014, 05:35
Besin maddeleri yolda, borular hazır, depo hazır, pompa hazır, hortumlar hazır. Boruların yerleştirileceği masalar hazır. Zaman saati hazır. Fideleri de gelecek pazartesi pazara gidip alacağım. Şansıma ne fidesi bulursam artık. Pazartesi buranın pazarı. Elbet bişeyler bulurum.

Fakat hala eksikler var. Ölçüm aletleri yok. EC ölçer, PH ölçer ve ISI ölçer lazım. En kolayı ısı ölçer, her yerden bulunabilir. PH'ı da ph kağıdı ile veya kırmızı lahana yöntemi ile bir süreliğine idare ettik diyelim. Her halükarda bir EC ölçere ihtiyaç var. Onu basit bir yolla geçiştirmenin olasılığı yok. Ayrıca bir PH ölçer de eninde sonunda gerekecek. Sonsuza kadar kırmızı lahana ile yapamayız sanırım.

Bu konuda bir önerisi olan var mı? Belki toplu alım ya da başka bir öneri?

Bir de bu EC ölçerlerde ve PH ölçerlerde kalibre etmekten ve kalibrasyon sıvılarından söz ediliyor. Sn. Leventali kendi yaptığı EC ölçerden söz ederken hiç kalibrasyondan söz etmemişti. Böyle birşeye gerek mi duymadı, yoksa kullandı da bize mi söz etmedi? Ya da kalibrasyona gerek duymayan ölçü aletleri de mümkün mü?

kiziltan
27-05-2014, 08:16
EC ölçmek için Sn Kudret Tezel'in bir aleti var, kendileriyle görüşüp toptan alım için indirim isteseniz olmaz mı? Ozel mesaj ile gorusulse sanırım uygun olur.

Ph için turnusol kâğıtları cok hassas olmasa bile idare eder hem ucuz da.
Saglıcakla kalın

leventali
27-05-2014, 10:21
Merhabalar,

Karalahanayla bir ömür devam edebilirsiniz? Bitkiler için de sistem için de bir sakıncası yok.

Analog EC metreler için kalibrasyona gerek yok. Kızıltan'ın dediği gibi Kudret Bey'den temin edebilirsiniz. Onda gerçek değeri bulabilmek için suyun ısısını ölçüp bir formüle koyuyorsunuz o kadar.

Isı ölçer için de akvaryumculardan cam termometre alırsan, suyun ısısını ölçmekte de zorlanmazsın..

Saygı ve sevgiler...

alitezel
27-05-2014, 12:48
Değerli Levent Ali abi bu karalahana rendesine su koyarken ph 6 olan bir su koymamız lazım anladığım kadarıyla daha doğrusu ph kaç isteniliyor ise o kadar ph olan bir su koyulacak yanlış mı?

leventali
27-05-2014, 14:12
Aslında anlatımlarda böyle deniliyor. Ama su kaynatılarak dökülüyor. Kaynatılan sudaki ph dengesi ne olur bilemiyorum. İşin aslı ben dikkate almadım.. Denedim renklerde aynı sonuçları veriyor.

sulukök
27-05-2014, 19:45
Sayın Levent Ali,

Kargo az önce elime geçti. Okkalı bir paket, herhalde bir kaç yıl her türlü sebze ihtiyacımızı karşılar.

Ben paketlere tek tek bakarken yoruldum. Siz irili ufaklı birçok paketi ölçüp/tartıp, doldurup-kapatıp, etiketlemekten yorulmamışsınız.

Tüm iyi niyet ve emekleriniz için tekrar teşekkür ediyorum.

İsmail Karagülle
27-05-2014, 21:05
ph için karalahana denilmiş . Galiba kırmızı lahana olması gerekiyordu .

İsmail Karagülle
27-05-2014, 21:08
ph için kullanılan su için distile sudan bahs edilir.
kaynayan suyun buharının daha düşük ısı ile temasından buharın tekrar sıvı hale gelmesi durumu.
Normal şişe suyu kullanılırsa nasıl netice verir levent ali çok daha iyi bilir.

leventali
28-05-2014, 00:33
İsmail Abi hoşgeldin :)

Ben direk çaydanlıktaki suyu alıp döküyorum :) Yani şebeke suyu koyuyorum. İlk denememde şişe su kullanmıştım. İkisi arasında ölçümlerde bir fark göremedim. Zaten rengi itibariyle öyle noktalı ölçümler alınması çok zor. O yüzden rengine bakıp, 5-6 diyebiliyoruz. Bu aralık için de disitile su da olsa, normal su da olsa pek bir şey değişeceğini sanmıyorum.

Sayın Sulukök, Güle güle kullanın. Çok uzun bir süre kullanacağınızdan emin olabilirsiniz. O yüzden iyi muhafaza edin. Makroların tartımlarında değil ama mikrolarda bayağı bir zorlandık. Hassasiyete önem verdiğimizden dolayı.

Yarın gübre torbalarındaki ölçüler ve size gönderdiğim mikro ölçülerini tablo halinde burada yayınlayacağım.

Gübre hazırlama sunusuna da başladım. Bir iki güne kadar uzmanlığına danışacağım kişilerin görmesinden sonra buradan yayınlarım.

Bu arada güneş Çukurova'ya yüzünü fazlasıyla göstermeye başladı. Sera üzerine jüt çekmek zorunda kaldım. Bir ara 45 dereceyi görünce jütü çekme kararı aldım. İçeride sürekli vantilatör çalışıyor. Akşamları hariç. 30-35 derecelerde tutuyoruz.

Neyse ki seram portatif. Evin doğu tarafına çekersem biraz daha rahatlar gibi. Tabi bu şimdilik düşünce aşamasında.

Saygı ve sevgilerle..

beingobserver
28-05-2014, 03:59
Merhaba.

Ph ölçmek için kara lahana suyunu hazırlayıp bekleten oldu mu?
Örnek olarak 1 ay bekledikten sonra özelliği devam ediyor mu?

leventali
28-05-2014, 08:58
Hayırlı Günler,

Buzdolabında sakladığınız sürece hiçbir sorun olmuyor. 1 litre kadar hazırladığım su hala dolapta. Yaklaşık 1 ay da olmuştur. İçinden bir şurup şişesine 1-2 günlük alıp kullanıyordum. Ancak sıcaklar öyle bastırdı ki artık kullanacağım miktar kadar alıp kullanıyorum. Çünkü dışarıda sıcakta kaldığında bozuluyor.

Aslında aynı rengi veriyor ama bulanıklık başlıyor ve kokuyor. Tabi sıcaklarda derken okuyanlar, Tarsus'un sıcaklığını değerlendirsinler :) Dolapta bozulma süresini değerlendirek için ilk yaptığımdan 1 şurup şişesine ayırmıştım. Aylarca sonra bile denediğimde sorunsuzdu.

İyi süzün. Ben üç dört kat tülbentle süzdüm. Sonra 1 saat kadar beklettim ve öyle pet şişeye koydum. Süzülmüş suyun dibinde 1 parmak kalan kısmını şişeye dökmedim. Olası tortular dibe çükmüştür diye. Gözle göremiyordum ama yine de öyle yaptım.

hsnsdt
28-05-2014, 21:45
Böyle bir organizasyonu kaçırdığım için çok üzgünüm :( Bir daha böyle bir organizasyon olur mu ? @Leventali; bey göstermiş olduğunuz özveri çok takdir edilesi bir durum, teşekkürler herkes adına.

Sedat.

ghoost67
28-05-2014, 21:59
Üzülmemek elde değil Sayın hsnsdt ama ben inanıyorum ki kaçıranlar arttıkça bu takdire şayan organizasyonlar tekrarlanır da bizim gibi daha nice amatörler bunlardan faydalanır.
Emeğinize,gönlünüze sağlık Sayın Leventali Bey gerçekten çok güzel bir paylaşım olmuş.İnşallah bir daha ki sefere bizlerde katılma şansını yakalarız...

kiziltan
29-05-2014, 00:13
Merhaba

Birinci organizasyonu kaçıranlar burada bir liste başlatsalar yeterli sayı bulunursa neden tekrarlanmasın kı, Sn Levent Ali tecrübeli artık, üstelik tüm yükü taşıyor ama gıkı çıkmıyor, sagolsun. Zaten yeni liste oluşana kadar biraz zaman gerekir.
Saglıcakla kalın

leventali
29-05-2014, 01:37
Güzel duygularınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. 10 kişi olursa tam yaz gelmeden bir kez daha yapılabilir. Neden olmasın?

fagu03
29-05-2014, 02:41
Liste 2

1. fagu03

beingobserver
29-05-2014, 14:03
Levent bey az önce kargo geldi.
Pazartesi yola çıktığını varsayarsak Mersin-Bursa ortalama 4 gün sürüyor ve 7.5 tl tutuyor.
Gittigidiyor'dan kalem alsak 6 lira kargosu olduğunu düşündüğümüzde bedavadan biraz pahalı :)

Hem sizin hem de emeği geçen herkesin eline sağlık.
Müthiş özenli ve çok emek verilmiş bir çalışma olmuş (kargosu eline geçen arkadaşlar ne demek istediğimi anlamıştır).

Gübre temini ve hazırlaması uzun süredir sıkıntısını çektiğim bir konuydu ama olacak bir işin "hayırlı zamanı" geldiğinde Mersin'den ve bir çok farklı ilden (hatta ülkeden) güzel yürekli insanlarla bir araya geliyorsunuz ve sorun çözülebiliyor.
Çabalasak dahi olmayan işlerimiz için zamana saygı duymak lazım demek ki, yaşımız ilerledikçe bunu da öğrenmiş oluyoruz.

Tekrar teşekkürler.

leventali
29-05-2014, 15:03
Güle güle kullanın Sayın beingobserver. Sizinle 3. kişi oldu eline geçen. 6 arkadaşımızın da eline geçtiğinde birlikte bir gübre hazırlama aşamasına da geçeriz.

Saygı ve sevgiler...

ghoost67
29-05-2014, 16:31
Liste 2

1. fagu03
2. Ghoost67

hsnsdt
29-05-2014, 23:04
Liste 2

1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt

kiziltan
30-05-2014, 08:51
Merhaba arkadaslar

Uzun ve sinir bozucu bir tartisma ve dusunme asamasi gecirdik ve bu noktaya gelindi. Sn Levent Ali`nin dedikleri gibi sanal ortam biraz soguk, ugrasa ugrasa isittik ( klavye ingilizce kusura bakmayin, sicaklastirdik demek istiyorum ) birlikte, birlikte dedigim sayi buyudukce sicaklik da artti. Sonunda isin fiziki zorluklarini Levent ali`ye yiktik ve is baarili oldu. Yeni liste 3 kisiye ulasmis bu basarilanin buyuk kismi, yakinda 10 olacaktir. Olusan guven ise asil hedeflenen di zaten.

Bundan sonra hammadde disinde seyler icin de kampanyalar olsa artik tartisma ve guven icin zaman ve emek harcanmayacak demektir ki hersey daha cabuk gerceklestirilebilecek.

Olusan bu guven ve arkadasligin uzun soluklu olmasini arzuluyorum.
Saglicakla kalin

şafak
30-05-2014, 10:57
Liste 2

1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak

zekiabbas
30-05-2014, 19:00
Listeye adımı yazmak istiyorum ama açgözlülük te yapmak istemiyorum.Topraksız tarım uygulamalarını sitemiz sayasinde öğrendim (teorik olarak az biraz) uygulama için daha erken olduğunu düşünüyorum,Tarsus'un yiğit insanı aynı toprağı gibi aynı havası gibi Leventali selamlar.Adana dan Mersine gelirken T.O.K otobüsleri vardı Kleopatra Köprüsü altında mola verdiğinde buz gibi ayran ,salgam **** aşlama içilirdi 80 li yıllar ne keyifti diyorum.

fagu03
30-05-2014, 19:41
Bence yaziniz.

zekiabbas
30-05-2014, 19:49
fagu03 desteğiniz teşekkür ederim yalnız ikinci kampanyada yani sizlerin dahil olduğu kampanyaya katılanlar tek başlıkta süreçlerini paylaşırlarsa çok güzel olur.Benim gibi arkadaşlarda 3. paylaşımda katılabilir.Hatta Leventali dışında başka akadaşlar hazırlık işine girer sadece Leventali yorulmaz.

alitezel
30-05-2014, 20:09
Herkese iyi akşamlar bugün saat dört gibi gübreleri aldım. Öncelikle Levent Ali abi çok teşekkürler paketler çok iyi olmuş. Edirne'nin makus talihi 30 TL ambar yazmışlar nerdeyse gübre fiyatını buldu :) maalesef bu söylemeye dilim varmıyor ama bu bizim buralarda böyle bakıyor ambardaki kişi bu adam esnaf falan değil yaz gitsin mantık bu neyse ki gübreleri çok ucuza getirince koymuyor. Bu arada o saatten beri ateşkaptan ın konusunda formüllere kafa patlatıyorum sağolsun benim zekamdaki adamın anlayacağı gibi gram olarak yazmış 1tonlul besinli su için sülüsyon hazırlamayı yarın bir domates sülüsyonu yapmayı deniyeceğim bakalım becerebilecekmiyim saygılar...

leventali
31-05-2014, 11:34
Hayırlı pazarlar,

Sayın AliTezel, umarım yetişebilm işimdir. Sayın AteşKaptan'ın yayınladığı gramajlı formüller, amatörler için bulunmaz nimet. Hesap, kitap derdinden kurtarıyor. Bu formülleri ilk yapan arkadaşlara önerim, formüldeki değerleri 4'e bölerek 1/4 oranında hazırlasınlar. Yani tüm gördüğünüz gram değerlerini 4'e bölerseniz daha az konsantre bir besin eriyiğiniz olur. Sebebi şu: İlk hazırlamalarda genelde ufak tefek karışıklıklar, hatalar oluyor. Büyükçe bir oranda hazırladığınızda ziyan olmaması için o hatalı eriyiği de kullanmak zorunda kalıyorsunuz.

Elinizde bol miktarda gübre olmasına rağmen, ilk denemelerinizi daha küçük miktarlarda hazırlarsanız, deneme yanılmalarla daha çabuk olayı kavramış olur, hata durumunda büyük miktarda zaiyat olmaz. Daha sık besin hazırlama yapacağınız için korkularınız giderilmiş, pratiğiniz artmış olur. Emin olun her denemede yeni bir tecrübe kazanıyor insan.

Tabi bu benim tamamen kendi kişisel görüşüm ve önerim. Örneğin benim yeni hazırladığım formül, Sayın Ateşkaptan'ın Florida 5. evre formülü. Ben değerlerin yarısını alarak hazırladım. Ona rağmen oldukça yoğun bir konsantre olduğunu söyleyebilirim.

Bu arada Sayın Ertugrula cep telefonunu vermediğinden kendisine ulaşamıyorum. Besini getiren kargo adresini bulamamış. Silivri Metro Turizme bıraktırdım. Orada Çetin Bey'e ulaşsın. Kargosu eline geçmeyen arkadaşlardan kim kaldıysa yazarlarsa, kargo şirketini arayacağım.

Bu yazıyı hemen yayınlıyorum ki besin hazırlamak isteyen arkadaşlara çabuk ulaşsın. Asıl yazmak istediklerimi birazdan yazmış olacağım.

alitezel
31-05-2014, 11:49
Yok Levent Abi daha dışarı çıkıp malzemelerin kalanını tedarik edemedim zaten bende 1 tonluk sülüsyon hazırlamayacaktım 5 bölüp 1 litre A ve 1 litre B hazırlama niyetim vardı EC metrem olmadığı için kaptanın konsantresine sadık kalacağım gibi gözüküyor saygılar..

leventali
01-06-2014, 02:57
Hayırlı pazarlar,

Günlerdir yazıp yazmama konusunda kararsızım. Ortaklaşa bir gübre alımı yaptık. Organizasyonu yapmak bana düştü ve yaptım. Hani derler ya elimden gelen bir şeydi yaptım. İşte öyle. Elimden gelecek bir şeydi yaptım.

Arkadaşların güzel duyguları elbette insanı onurlandırıyor. Ancak bu kadar övgüyü de hak ettim mi diye düşünmüyor değil insan.

İyilik ve kötülük bulaşıcı hastalık gibidir. Neşe ve keder de öyle. İnsanlar ne kadar iyi olurlarsa etrafındaki diğer insanlar da iyi olmaya gayret gösteriyor. Ne kadar kötü olurlarsa aynı şekilde insanlığı etkileyebiliyor.

Rahmetli babam için "Ölüyü güldürür." derlerdi. Adam cenazeye gitse, milletin yüzüne tebessüm gelirdi. Hastaneleri hiç sevmezdi. Tüm hasta olan yakınlarının görmek istediği ilk kişi olurdu. Kısaca nereye gitse, yüzlere tebessüm gelirdi. Onun neşesi bir kaç dakika içinde herkese bulaşırdı.

Yıl 1992.
Üniversitedeyim. Türkiye'nin büyük çaplı bir anket verilerini bilgisayara aktarıyorum. Türkiye'deki Belediye Konaklama Otelleri ile ilgili yapılan bir anket. Bire bir görüşülerek yapılan %100 geri dönüşü olan bir anket. Çünkü, her öğrenci kendi şehrinde yapıp getirdi anketi.

İstatistiklere hep farklı bir bakış açısı bulmuşumdur kendimce. Bu özelliğimi bilen hocam sormuştu: Kayda değer bir şey var mı? diye.

Evet, bir kaç kayda değer sonuç vardı ama benim dikkatimi en çok çeken bir örneği vermiştim:

- Evet var hocam. Anket sonuçlarına göre Türkiye'nin %99.99'u sahtekar!

Dolu dolu bir kahkahanın ardından : Nereden çıkardın bu sonucu söyle bakalım, dedi hocam.

Bir soru vardı. 10 maddelik. Yanlarındaki parantez içine alınan bölüme, bir personelde aradıkları özellikleri 1'den 10'a kadar önem derecesine göre puan vermeleri isteniyordu. İşte bu sorunun sonuçlarıydı bana bunu söyleten.

Özelliklerden "Dürüstlük" başlığı, bir kişi hariç hemen herkes tarafından 1. öncelik olarak belirtilmişti. Sadece Nevşehir Belediye Oteli yöneticisi bu başlığı çizmiş ve yanına not düşmüştü:

- Dürüstlük meziyet değildir!

Neden anlattım bunu?

Çünkü yaptığım organizasyon bu kadar övgüyü hak edecek bir organizasyon değildi. Ben çok iyi biliyorum ki, bu toplumun yüzde 90'ı böyle bir organizasyonu hiç karşılık beklemeden seve seve yapabilirdi.

Peki paylaşmayı bu denli seven bu topluma ne oldu da en küçük bir paylaşım örneğinde bile başarılması güç bir olayı başarmışız havası yaratılmaya başlandı?

Yazmamak için çok direndim derken sadece bu konu da değildi direncim. Etrafıma baktığımda, gazetelere göz attığımda öyle konular övgüye değer bulunuyor ve methiyeler düzülüyor ki şaşırıyorum.

Adam takside çantasını unutuyor ve bir çanta parayı taksici müşterisini bulup teslim ediyor. Gazeteler manşet manşet. Dürüstlük timsali taksici..., Bu devirde..., Taksici yevmiyeci şoför çıktı...

Cüzdan bulup polise teslim eden kişi manşetleri süslüyor.

Arabasını durdurup, aşağı inen şoför, yaşlı hanımı karşıdan karşıya geçirdi... Manşet, manşet...

Daha sayamayacağım kadar manşetler. Bunlar bu toplumda ne zamandan beri olağan dışı bir hareket olarak görülmeye başlandı şaşıyorum. İnsanlık gereği, insanın doğasında ve bu toplumun % 90'ının doğasında zaten var bu.

Biz sadece bir birimizden uzaklaştık o kadar. Sanala daldık. 3 köyü içine alacak nüfusta sitelerde kimsenin kimseyi tanımadığı ortamlara girdik. Mahalleden uzaklaştık, şehircilik oynuyoruz. Televizyon dizilerinde gülüyor, oynuyor, üzülüyor sonra da yorganı çekip yatıyoruz. Kimse, kimseye güvenmiyor. Güven de bulaşıdır arkadaşlar.

Biz yüzümüzü % 10'a çevirdik, sessiz çoğunluk % 90'a kimsenin baktığı yok.

Biz toplum olarak, 2 bin yıllık gelenekleri olan bir toplumuz. Bu yüce çınar öyle köklü ki bir fırtınada yok olacak bir çınar değil.

Yere düşen yapraklara, çürümüş birkaç dala bakmayın siz. Köke bakın köke.

Susadıysanız bunlara, görmekse arzunuz % 90'ı, en yakın köy minibüsüne binip, bir ziyaret edin. Şehrinizdeki varoşları bir dolaşın. Bu memleketin % 60'ı karın tokluğuna çalışıyor da elini harama götürmüyor hala.

Her şeye rağmen bu toplumun ar damarı hala çatlamadı. Sadece ar damarı çatlamışlar ortada cirit atıyor o kadar. Ya biz kökümüze yani % 90'a bakacağız ve bu ar damarı çatlamış hastalıklı dallardan kurtulacağız ya da bir yaprakla başlayan hastalığın koca bitkiyi yok ettiği gibi, canımız acıya acıya çürümeyi seyredeceğiz.

Kökümden, geleneklerimden gelen insani duygularla bir işin ucundan tuttum. Bırakalım da biz değil, Batılılar hayret etsin "Böyle insan kaldı mı?" diye. Çünkü bizde yeterinden fazla var.

Saygı ve sevgilerimle...

thempest
01-06-2014, 10:33
Merhaba Sayın Leventali :

Bana gondermıs oldugunuz kargoda daha henuz gelmemıs ben sehır dısında oldugum ıcın hala ankara'ya gıtme sansım olmadı.Ozelden telefonumu gonderıyorum sıze.

beingobserver
03-06-2014, 21:14
Merhabalar.

Levent bey, gübre hazırlamayla ilgili videoda bir gelişme var mı?
Talep yok zannetmeyin diye bir sorayım dedim :)

Başka arkadaşlara gerekebilir diye, gerekenler listenizi tekrar yazıyorum.

Levent Ali bey'in gerekli malzemeler listesinden:
- Gübre hazırlamak için çalışma masası ya da benzeri bir yer bulun.
- Gübreleri saklamak için güneşten uzak, serin ve çocukların ulaşamayacağı bir yer bulun.
- Mümkünse 0.01 hassasiyetli hassas tartı.
- Bolca 1, 2.5 ve 5 lt'lik şişe.
- 6 x 1 lt'lik mikro element şişesi.
- 1 x damacana su şişesi
- Eczaneden 1, 10, 50 cc plastik enjektör.
- Enjektör ucuna takılacak 10-15 cm akvaryum ya da serum hortumu.
- Ameliyat eldiveni.
- Kırtasiyeden öğrencilerin kullandığı deney tüpü (1 TL)
- Etiket.
- 1 milyoncudan 1 tane plastik huni.

Ek: Listeyi zenginleştirmek adına sayın Ateş Kaptan'ın sayfasından da alıntıları paylaşıyorum.
(Kendisinden izin almadım fakat hoşgörüyle karşılayacağını düşünüyorum)

Listesi daha geniş fakat ben gübre hazırlamayla ilgili olanları seçiyorum.

Sayın Ateş Kaptan'ın gerekli malzemeler listesinden:
- Mezur 5, 10, 25, 50, 100, 250, 500, 1000ml Görsel Link (http://tinyurl.com/n4nldm8)
- Beher Görsel Link (http://tinyurl.com/pecuhyf)
- Pipet 5, 10, 25, 50ml Görsel Link (http://tinyurl.com/nrb7o7f)
- Pipet pompası Görsel Link 1 (http://tinyurl.com/on955a6) - Görsel Link 2 (http://tinyurl.com/o5lbuf8)
- Analog (Kudret Tezel'den) veya dijital Ec ölçer (Dijital için kalibrasyon sıvıları gerekir).
- 5-7, 0-14 aralığı PH kağıtları veya dijital Ph ölçer (Dijital için kalibrasyon sıvıları gerekir).

İyi çalışmalar.

volkan0048
05-06-2014, 08:41
Levent bey,

gübre hazırlamakla ilgili video yu sanırım kargo'lar herkesin eline ulaşsın diye bekliyordur...

thempest
06-06-2014, 11:42
Merhaba Sayın Levent ali;

Kargom gelmıs ve ambar'da bulunuyor cumartesı gunu kargo alınıyor benım gıtme sansım olmadıgı ıcın ekıbımden bır arkadasım alacak.Bundan sonrakı ıslemler ıcın bende beklmedeyım tam gelıs tarıhı ıle ılgılı olarak ankaraya kargonun gelısı hemen hemen 3ıla 4 gun arasında oldugunu belırtmek ısterım kargo fırmasını personelını oldukca sevdım cana yakın davranıyorlar ve ıslerını ıyı yaptıklarını bır bılen olarak cok ıyı becerdıklerını dıle getırmek ısterım yanı bu yapılan operasyonumuzda hersey basarılı ve bılgılı kısıler tarafından gerceklestıgını bundan sonrakı ıslemlerın ıse cok ıyı basarılar ıle sonuclanacagı dusuncesındeyım herseyın herkes ıcın hayırlı olmasın ı dılerım.

hsnsdt
10-06-2014, 21:33
1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak

devamı yok mu :S

thempest
12-06-2014, 10:27
Bugun kargomu teslim aldim 20 tl. Geldi ankaraya daha
İcerisini acma bakma sansim olmadi.

fagu03
12-06-2014, 11:45
5, 6,7,8,9, arkadaslar araniyor

volkan0048
12-06-2014, 11:51
Sanırım kargo herkesin eline geçti.

Muğla'ya Anbar 22 tl*2=44 tl ye geldi...

kiziltan
12-06-2014, 12:13
Merhaba

Adresleri yakin olanlar anlasip tek kargo ile iki paket birlikte alsalar ucuza gelir mi?

volkan0048
12-06-2014, 15:45
Sayın hocam,

Böyle organizasyon'a can kurban :),emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Yalnış anlaşılma olmasın ben ambar ücret'inden şikayetçi değilim,

sonuçta adresime kadar getiriyor adamlar.Benim kargo iki kovaydı hocam.

Aynı il ve ilçe de olanlar tek kargo yapabilirler tabi ki,

Ben bilgi mahiyetinde yazdım...

kiziltan
12-06-2014, 16:51
Sayin Volkan0048

Ben de ilerisi icin bir oneri diye yazmistim. Agir olan ve heryerde bulunan malzemeleri ayni sehirde bulunan birkac kisi kendi aralarinda birlesip teminetseler, Sn Lavent Ali sadece gramla kullanilan mikrolari gonderse kargo ucreti neredeyse sifirlanir ama organizasyonunda Sn Levent Ali`ye yardimci olmak gerek.

Zorluklarin ustesinden gelip basarabilmek amatorun aldigi hazzin birkismi galiba.
Saglicakla kalin

volkan0048
12-06-2014, 17:40
''Zorluklarin ustesinden gelip basarabilmek amatorun aldigi hazzin birkismi galiba''

aynen katılıyorum hocam,

thempest
13-06-2014, 18:08
Valla arkadaslar organizasyon harika oldu fiyatlar guzel bence birdahaki
Organizasyon icin birsey soyleyemem ama bu gelenler bqyagi bir yeter bana kis sezonunu
Hesaba katarsak uc sezon yeter bana.

kiziltan
13-06-2014, 18:26
Kargosunu alanlar calismalarina baslayinca bol fotografla siteye yuklerlerse yeni geleceklere tesvik olabilir
Basarilar, saglicakla kalin

leventali
21-06-2014, 16:50
Önce Resimler-1

Kola şişesi (2.5 lt) kesildi, Volkan arkadaşımızın yöntemiyle folyo kaplandı, 20'lik damlama malzemeleri bu şişe için yapılmış :) 20'lik conta tam şişe kapağına oturuyor, 20'lik ten 16'lığa redüktör parça ile geri dönüş borusuna tahliye verdik. Biberin durumu harika...

503845

Bu çiçek artık beni korkutuyor. Bulunduğu kabın üç dört misli büyüdü. Daha da durmuyor. Görenler daha önce bu çiçeğin bu kadar büyüdüğünü görmediklerini söylüyorlar. Tabi ben onların yalancısıyım. Tamamen perlit içerisinde. 20 litrelik turşu kovası ve domates besiniyle besleniyor..

503846

Çiçeklenmesi harika...

503847

Bu da dalından kopartıp ektiğim yine aynı çiçek. Çok kısa bir sürede büyümeye başladı. Ama yeri küçük geliyor gibi. Bunu da kovaya koyup öyle büyüteceğim bugün. Bakalım sonuç ne olacak.

503848

Tabiat nelere kadir. Bu resimdeki detay, yaşamın canlılar için ne denli önemli olduğu ve yaşam için nasıl bir yol takip ettikleri. Buna benzer bir resim de çiçeklerden örnek göstereceğim birazdan. Burada kökün dibinden bir filiz verdi domates. Ellemedim. Büyüdü biraz ama büyümesi yavaş. Sonra yan yattı yine ellemedim. Sağa doğru sürekli uzadı. Sonra şuan ki görüntü meydana geldi. İlk bulduğu iple sarılmış dala yaslandı ve yukarıya doğru sürekli büyüdü ve üzerinde artık çiçekler var.

İşte bu tabiatın ta kendisi. Yaşam kokuyor her yanı. Yardımlaşma. Yaşam için bir diğerini yok etme değil, yaşam için kendisinden büyükten yardım alma. Yaşam için bulunduğun yer uygun değilse ortamı arama ve bulma. Ve mutlaka yaşama. Yaşamdan vazgeçme yok...

Tabiat böyle kurallar koymuş. Ve bu kuralları bozan tek canlı sanıyorum insanlar. Çok şey yazılır da... Neyseee...

503849

leventali
21-06-2014, 16:54
Önce Resimler-2

Bir çok domates kökünün dibinden yeni filizler veriyor ve büyüyor. Sıcak onları da vurdu. Sıcağın etkilerinin ne olduğunu görmeniz için bir kaç resim de ekledim..

503850

Güneşe direk maruz kalmayan domateslerde bir sorun yok. Ama onların da yaprakları hızla kuruyor.

503851

Aşırı sıcaktan bu hale gelen bir kaç küçük domatesimiz de oldu...
Diğer resimlerde de bu etkiyi görmek mümkün.

503852

503853

503854

volkan0048
21-06-2014, 17:09
Her zaman ki gibi,

orjinal çalışmalar ve analizleriniz'den alınacak dersler var hocam,

teşekkürler...

saygılar...

leventali
21-06-2014, 17:19
Önce Resimler-3

503855

Mısır da ektik topraksıza. Çok nazlandı ama şu an keyfi gayet yerinde. Yine pet kola şişesi ve yine perlit ve yine domates için hazırladığımız besin...

503856

Bunlar da biber çitillerimiz. Bunların keyfi hepsinden iyiydi. Taa ki güneşte bırakılana kadar. Keyifleri biraz kaçmıştı ama bir kaç günde toparladılar. Umarım yaşam ümitlerini kesmezler...

503857

Bu resme iyi bakın. Çok bakın. Defalarca bakın. Çünkü bu resim için ayrıca makale yazacağım. Bu resime bakıp, benim gördüğüm şeyleri anlatmadan ne demek istediğimi asla anlamayacaksınız. Bu resim Türk Anadolu annelerinin karakterinin özeti bir resim. Makalede görüşmek üzere...

503858

Bu resim de yaşam mücadelesine ikinci örnek. Toplu beyaz viyole ekili bu çiğeğin ismini bilmiyorum. Sarmaşık türevi bir şey. Beyaz çiçekleri var. Beyaz peynir yazan tenekede ekili pembe çiçeklar arası bayağı var. Bir yere tutunmazsa büyüyemezmiş. Sırf onun bu yapısını izlemek için bir ip ya da deynek asmadım yanına. Bugün şok oldum. Dün hafif rüzgar çıkmıştı. Pembe çiçeğe sarılmış ve dallarına bağ kurmuş. Ağaçlar toplantısında vermişlerdi tohumunu. Ektiğimde ne olduğunu bile bilmiyordum.

Yaşam neredeyse git onu bul der gibi arasındaki onca mesafeye aldırmadan pembe çiçeğe, rüzgarın da yardımıyla ulaşması. Ve sıkı sıkıya sarılması. Anlayana neler neler anlatıyor, bir kaç tohum ve birkaç bitki. Buram buram yaşam kokuyorlar. Bunları görünce bazen insan olduğumdan utanıyorum. Tabiat yaşam üzerine programlanmışken, insanlar bir birine ölüm kusuyor. Yetmiyor tabiata da ölüm kusuyor. On binlerce yıldır ne medeniyetleri kökünden söküp tarihin çöplüğüne atmış ama kendi dimdik ayakta duran tabiata, toplasan 30-40 yıl etmeyecek yaşam süresiyle gülünç bir şekilde kafa tutuyor insanoğlu.

Hepinizin izlemesini ısrarla tavsiye ederim. Cosmos diye Türkçe dublaja da çevrilen ve dizi halinde yayınlanan tabiatın doğuşu ve bugünü anlatan bilimsel bir dizi.

Milyar yıldır evrenin tek galibi tabiat ve doğa. Onuruyla asla oynatmamış. Zaten onun onuruna göz diken tek yaratık insanoğlu. Hal böyle iken, üç beş lira için tabiatı katledenler, üç karış toprak için kafa kesip top oynayanlar, daha ileri gidip kendini tanrı ilan edenlere inat milyar yıldır ne uygarlıklara, ne savaşlara, ne yok oluşlara şahit olmuş ama bir türlü onu örnek almamızı başaramamış.

Bu iki örnek resim o yüzden çok önemli. Biz umurlarında bile değiliz. Onlar sadece yaşamak istiyor. Yaşıyorlar da. Bir birlerini yok ederek değil, bir birlerine destek olarak.

Bir avuç toprak, üç beş damla su yetiyor onlara. Önümüze serilen trilyon metre kare toprak, trilyon metre küp su ve tabiatın bize sunduğu on binlerce nimetler tek bir insana bile yetmezken...

503859

leventali
21-06-2014, 17:27
Önce Resimler-4

Buradaki çiçeklerin hemen hepsi Ağaçlar Mersin toplantısından. Sanki yenisinin zamanı gelmiş gibi kocaman oldular.

503861

503862

503863

503864

Bu biberin de garip bir hikayesi var. Benim acemilik dönemimde bunu fide olarak getirdiler. Geçen yıl. Güneşe maruz kaldı. Susuz kaldı. Yapraklarını döktü. Neredeyse çürüdü. At dediler atmadım. Bu yıl mükafatını fazlasıyla verdi. Aşık Veysel'in Kara Toprak şiirindeki gibi. 1 tohum verdim, dört bostan verdi...

Yani, bir bitki ölmemişse ondan vazgeçmeyeceksiniz. Tabi o vazgeçmemişse...

503865

leventali
21-06-2014, 17:35
Önce Resimler-5

503866

503867

503868

Perlite ektiğimiz nanelerimiz ve değişik bir tür reyhanımız. Ve arasına annemin sıkıştırdıkları :)

503869

Bunlar da Benjamin. Ağlayan İncir olarak anılıyor. Bunlar da topraksızda. Perlitte yani. Yakında limon ağacı ekeceğim. Onu da topraksıza ve perlite. Bir kaç değişik fidan da ekeceğim. Ağaç olarak. Birlikte izleriz buradan...

Merak edenlere söyleyim. Domates formülü kullanıyorum. Hemen tamamında. Sadece çiçeklere oranını düşük tutuyorum. Özel ölçerek değil. Sulama deposundan yarım kova alıyorum, üzerine taze su ekliyorum. Yani EC değerini düşürüyorum. Ne kadar bilmiyorum. Haftada bir iki gün sadece taze suyla suluyorum.

Saygı ve sevgilerimle...

503870

fagu03
21-06-2014, 23:24
Levent abi taze fasulyede denesen bir kökü cok derin olmuyor. Cicekler cosmus.

sedail
25-06-2014, 18:19
5, 6,7,8,9, arkadaslar araniyor

aranan kan bulundu arkadaşlar buradaki arkadaşlarımla 4 paket alabilirim eğer eksik kalırda 10 kişi olamazsak 5 te olabilir.

fagu03
25-06-2014, 20:59
Sedail siz kac paket alacaksiniz. Birde levent abi ikinci organizasyon yapacakmi vakit bulupta.

delikadir8
25-06-2014, 21:45
Arkadaşlar 5 numaraya beni yazabilirsiniz

sedail
25-06-2014, 21:49
kendime 1 paket alacağım eğer 10 kişiyi tamamlayamazsak 3-4 paket arkadaşlarıma alırım eğer uygunsa.

fagu03
25-06-2014, 23:18
1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak
5. delikadir8
6. sedail
7.
8.
9.
10.

thempest
26-06-2014, 12:01
Merhaba sayın Levent ali ;

Basta harıka bır sekılde bekledıgım sayfayı ızlemek hosuma gıttı harıka calısmalar olmus elınıze kolunuza emegınıze saglık ben topraksız'da daha once mısır,sus kabagı,fasulye,denemesı yaptım harıka sonular verdıler yanlız mısırın koku derıne kadar gıdıyor onların koklerıne arasıra berberık yapmıstım plastık su bardagından tasmıslardı cunku.
Bu sezon baslamak ıcın gec kaldım ben ısler yogun ldugu ıcın bu sezonu pas gecıyorum numuzdekı sezona hazırlıkları yaparım artık kısmet olursa su anda balkonda buluna bır kac urunum var onlar klasık sıstemdeler onlarla ıdare ederım artık seneye ıse elımde bulunan tohumlardan denenmemıslerı denemeyı pılanlıyorum bakalım kısmet olursa artık.

zekiabbas
26-06-2014, 12:45
1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak
5. delikadir8
6. sedail
7.zekiabbas
8.
9.
10.

leventali
26-06-2014, 14:43
Tüm arkadaşlara merhabalar,

Bu sezon son olarak besin eriyiğinin 2. kez yapılmasını, yoğun istek üzerine, yeniden düzenleyeceğim. Ama bu sezon son olacak.

Sistem şu şekilde işleyecek:

1- 10 kişi tamamlandığında bir tablo hazırlayacağım ve masrafların tutarları ve kişi başı maliyetleri yazacağım.

2- Tabloda son kolonda tutarı yatıran kişi yatırdığını, aynı şimdiki parayı havale ettiğini beyan edecek.

3- 10 kişi parasını yatırdığında ben alımları yapıp, hazırlıklarını tamamlayıp göndereceğim.

4- Kargo ödemelerinde sıkıntılar çıktı. O yüzden aynı şeyi yaşamamak için kargo tutarlarını da maliyete ekleyeceğim ve ödemeyi buradan yapacağım. Dolayısıyla burada 20 tl dediğimiz insanlar 30 tl ödemek zorunda kalmayacaklar. Yani karşı ödeme değil buradan ödeyerek göndereceğim. Tabi maliyetlere eklenerek.

5- Katılımcı arkadaşlar Ad-Soyad, Adres, Cep telefonu ve kendisine ulaşılamadığında aranacak ikinci telefonu yazıp bana e posta ile gönderecekler.

Aslında besin organizasyonuyla ilgili farklı bir fikrim vardı ama aksiliklerden dolayı yapamadım. Bundan önce organizasyona ve bu organizasyona katılacak arkadaşlardan Eylül gibi bir ricam olacak.

Bulunduğum şehirde bir okula 20 m2 bir topraksız sera yapıp hediye etmeyi düşünüyorum. Aslında bu sera portatif bir sera olacak ve her yıl sökülüp başka bir okula kurulacak cinsten oluşacak.

Henüz bir maliyet hesabı çıkartmadım ama takriben 500-700 tl civarınta tutacağını sanıyorum.

O dönem geldiğinde bu girişimin ucundan tutarlarsa beni ve bunun hazırlığında çalışan arkadaşlarımı mutlu ederler. Herhangi bir zorunluluğu olduğunu kimse düşünmesin. O dönem geldiğinde nasıl bir organizasyon olacağı konusunu detaylı bir şekilde anlatırım.

Saygı ve sevgilerle...

volkan0048
26-06-2014, 15:17
Bence de bu yöntem daha iyi levent hocam.

benim yapabileceğim yardım varsa hazırım,

saygılar....

hsnsdt
26-06-2014, 15:54
Sedali nicki arkadaşımız kalan tüm boşlukları doldurabileceğini söylemişti, şu anda tam 10 kişi dolmuş demektir. Sayın Levent bey size ulaşabileceğimiz e posta adresinizi öğrenebilirmiyim ? Iletişim bilgilerimi göndereyim.

sedail
26-06-2014, 16:47
başka katılan arkadaş olmazsa ben kalanlara talibim hatta katılan olursa bile eğer mümkünse arkadaşlarım içinde alıp 4 e tamamlayabiliriz tabii mümkünse

Organizsasyon zamanı haberimiz olursa elinizden geleni yaparız

kiziltan
26-06-2014, 17:28
Merhaba Levent Ali

Organizasyonu baslatmak icin cok ugrastiniz ama sanirim zorluklar pesettiriyor.

Okula yapacaginiz yardim icinse, uzakta oldugumdan fiziki yardimim olamaz ama soylediginiz rakamlara 100 TL ben yardimci olabilirim. Nezaman lazim olsa birkac gun oncesinden bildirin yeter, baskaca yardim olmazsa fazlasina da varim, konusuruz.
Seraya bir Ataturk resmini lutfen unutma.

Saglicakla kal

megbilgi
27-06-2014, 10:15
1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak
5. delikadir8
6. sedail
7.zekiabbas
8. megbilgi
9.
10.

kursun
27-06-2014, 11:39
Bu kez ben de katılmak istiyorum.

STLMS.DZMN
27-06-2014, 12:37
Başta levenali abiye olmak üzere herkese çok teşekkür ederek söze başlamak istiyorum.
leventali abi aynen benim düşündüğüm, ilerisi için hayal ettiğim şeyleri yapıyorsun. Keşke ankarada olsaydın :D Bende yazılımcıyım. Senin üzerinde çalıştığın sistemin çok başarılı olacağını ve tam otomasyon sağlanabileceğini düşünüyorum. Bize de sadece sebzeleri toplamak kalır :)
Bende ilk başlangıç yapmak istiyorum. Kafama takılan şeyleride sorduğum bir kaç konu açtım.
Bu organizasyona bende katılmak istiyorum 10. kişi olabilirim müsade ederseniz :)

volkan0048
27-06-2014, 13:18
Çok güzel,

ikinci 10 kişide tamam

bu organizasyon daha da güzel olacak bence....

fagu03
27-06-2014, 13:43
1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak
5. delikadir8
6. sedail
7.zekiabbas
8. megbilgi
9.kursun
10.stlms.dzmn

Levent abi liste tamam gibi.

ilker78
27-06-2014, 14:19
Selam Arkadaşlar,

Konuyu şimdi gördüm. Eğer 11. olma şansım varsa lütfen beni de ekleyin listeye. Bu seferki organizasyona katılamazsam da bir sonrakine inşallah.

Saygılar.

1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak
5. delikadir8
6. sedail
7.zekiabbas
8. megbilgi
9.kursun
10.stlms.dzmn

Levent abi liste tamam gibi.

STLMS.DZMN
27-06-2014, 15:02
Bende kızıltan hocamın uyarısı sonucu sonunculuğu yakaladım :) sağolsun.

şafak
29-06-2014, 09:59
[QUOTE=fagu03;1300038]1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak
5. delikadir8
6. sedail
7.zekiabbas
8. megbilgi
9.kursun
10.stlms.dzmn

güncel sabırsızlıkla bekliyorum.

leventali
30-06-2014, 04:31
Herkese Hayırlı Günler,

Sayın Kızıltan, Göndermiş olduğun mikrolar ağaçlardaki bir çok arkadaşımızın topraksız tarımı kolayca yapabilmesine sebep oldu. Bu iyiliğiniz büyük hayırlara vesile oldu ki daha da oluyor. Ayrı bir ülkeden, yüzlerce kilometre öteden yapmış olduğun bu iyilik sana, ailene ve sevdiklerine hayır olarak dönsün.

Ayrıca Eylül ayında yapmayı düşündüğüm ki daha düşünce aşamasında bile desteğini açıkça açıklayan sen ve diğer arkadaşlara ve özelden e posta gönderen arkadaşlara güvenlerinden ve teşviklerinden dolayı ayrıca teşekkür ederim.

Organizasyona çabuk cevap vermemin sebebi sayı dolduğu halde bir kaç arkadaşın daha organizasyona katılmak istemesidir. Bir arkadaşımız fazladan üç beş paket daha almak istediği gibi, yetişemeyen 1 arkadaş da katılmak istiyor. Bu yapacağım organizasyon bu sezon son organizasyon olacağı için bu arkadaşların da katılmasını düşünüyorum.

Şöyle ki,
Şu an 10 kişi dolmuş durumda. ilker78 arkadaşımız da katılmak istiyor. Bir arkadaşımız 3-4 paket fazladan almak istiyor ve sayı 15 kişi civarına geliyor. Ben de kendimi eklersem +1 olarak 16 kişi ediyor. Sayı bu şekilde olursa, 1 er torbayı değil, 2'şer torbayı bu sayıya bölebiliriz. Bu arada bir kaç gün içinde yeni katılım olursa o sayıya böleriz.

Bugün fiyatları alıp akşam maliyetleri yayınlamayı düşünüyorum. Nasip olursa Perşembe günü satın alma işlemini bitirip Cumartesi günü herkesin ürününü kargolamak düşüncesindeyim.

Bu yüzden Çarşamba gününe kadar kendini eklemek isteyen yeni arkadaşlarımız varsa ya da ilaveten ikinci paketi almayı düşünen arkadaşlar varsa kendilerini listeye eklerlerse bu organizasyonu ona göre şekillendireceğim.

Organizasyona katılan arkadaşlar leventaliketen@gmail.com adresine

1-Ad-Soyad,
2-Cep Telefonu
3-Kendisine ulaşılmadığında ulaşılabilecek 2. cep telefonu
4-Açık adres ve adres sonunda İl/İlçe/Semt olarak belirtmeleri
5-Ağaçlarda kullandığı nicklerini( Ağaçlardaki kullandıkları simge ismi) belirtmelerini

önemle rica ederim.

Ayrıca maliyetler çıktıktan sonra kendi paylarına düşen miktarı Perşembe gününe kadar kendilerine göndereceğim hesap numarasına yatırmaları gerekiyor. Zira Cuma günü alımları yapıp, paketleri hazırlayıp, Cumartesi günü kargolamak istiyorum. Önümüzdeki hafta içinde de herkesin eline ulaşmış olur.

Saygı ve sevgilerimle...

fagu03
30-06-2014, 11:54
1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak
5. delikadir8
6. sedail
7.zekiabbas
8. megbilgi
9.kursun
10.stlms.dzmn
11.ilker
12.
13.
14
15.

STLMS.DZMN
30-06-2014, 12:15
Levent ali hocam, bu eriyik hazırlama konusuna eğilecek misin? Ben ateşkaptanın başılığınıda diğer başlıklarıda okudum. Gübreler elimde olmadığından mıdır nedir kafamda oturtamadım. Çok karışık geliyor. Gübreler gelince daha iyi anlaşılır herhalde.

leventali
30-06-2014, 22:51
Sayın STLMS.DZMN, emin olun ben yapabiliyorsam siz de yaparsınız. Aslında çalışmaları yarıda kaldı çünkü acil bir iş bitirmem gerekti. Videolu çekim yapacağım orada daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Zaten asistanım da burada :) Kızım sağolsun sizden daha çok bastırıyor çekelim videoyu diye.

leventali
30-06-2014, 23:32
Özel Mesajdan soran arkadaşlar için belirteyim. Mikro elementleri (Demir hariç- Şelatlı Demiri satın alıp paylaşacağız) yine ücretsiz olarak listedeki arkadaşlara göndereceğim. Sağ olsun Sayın Kızıltan'ın gönderdiği mikrolar daha bir çok arkadaşımıza yetecek düzeyde.

1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak
5. delikadir8
6. sedail
7.zekiabbas
8. megbilgi
9.kursun
10.stlms.dzmn
11.ilker
12. E posta ile ulaşan arkadaşımız O.A. Bey
13. Levent Ali Keten
14
15.

Kuzeyyıldızı
01-07-2014, 01:49
Selamlar leventali bey mail olarak bir mesaj atmıştım.Benide listeye eklerseniz minnettar olurum.Iyi çalışmalar dilerim

STLMS.DZMN
01-07-2014, 08:31
Sayın STLMS.DZMN, emin olun ben yapabiliyorsam siz de yaparsınız. Aslında çalışmaları yarıda kaldı çünkü acil bir iş bitirmem gerekti. Videolu çekim yapacağım orada daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Zaten asistanım da burada :) Kızım sağolsun sizden daha çok bastırıyor çekelim videoyu diye.

Levent ali hocam inşaallah becerebilirim, gübreler elimize bi geçsin bakalım. Teşekkürler.

fagu03
01-07-2014, 22:36
. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak
5. delikadir8
6. sedail
7.zekiabbas
8. megbilgi
9.kursun
10.stlms.dzmn
11.ilker
12. E posta ile ulaşan arkadaşımız O.A. Bey
13. Levent Ali Keten
14 Kuzeyyildizi
15.

kiziltan
02-07-2014, 09:34
Sn Levent Ali

Kolay gelsin,benim yaptigim haricten gazel okumak, zahmeti ceken sizsiniz, keske orada olsam da yardim edebilsem.

Ailem bana genlerini verdi, dostlarim yasam amaci ve sevinci verdiler.

Sagolun, varolun

leventali
02-07-2014, 14:45
Hayırlı günler,

Şafak
delikadir8
zekiabbas
megbilgi
stlms.dzmn

İsmi belirtilen arkadaşlar leventaliketen@gmail.com adresine (İsim-Soyisim, Adres, Cep tel, ulaşılamadığında 2. tel, Ağaçlarda kullandıkları nickleri (ağaçlardaki isimleri), bugün göndermeleri gerekiyor.

Bu arkadaşlar göndermişlerse ya bana ulaşmadı ya da spamda otomatik silindi. Yeniden göndermeleri gerekiyor.

Saygı ve sevgiler...

STLMS.DZMN
02-07-2014, 15:22
Gönderdim. Teşekkürler.

megbilgi
02-07-2014, 17:30
Daha önce göndermiş, şimdi yeniden gönderdim.

şafak
03-07-2014, 08:59
Kusura bakmayın geç kaldım. Yolladım şimdi.

STLMS.DZMN
04-07-2014, 13:15
volkan0048 hocam 4-17 ağustos arasında hisarönüne geleceğim. Marmarise yakın bir yerlerde isen, müsait olursan ve bir sakıncası olmazsa tanışmak ve tecrübelerini dinlemek isterim :)
Muğlanın neresindesin?

volkan0048
04-07-2014, 14:00
Hay hay memnun olurum,

Ben Milas yatım Bodrum yanında yani,

ama iş icabı Marmaris taraflarına da çok gidiyorum,

o tarihlerde ayarlamaya çalışayım görüşebilir tanışabiliriz...

selamlar...

STLMS.DZMN
04-07-2014, 15:07
Bende memnun olurum. Duruma göre kampın son kısmını bodruma kaydırabilirim.
Haberleşiriz inşaallah.

STLMS.DZMN
04-07-2014, 16:36
Hatta bildiğiniz bodrum yakınlarında sakin çok kalabalık olmayan orman çadır kampı falan tavsiyeniz olursa süper olur :D

leventali
04-07-2014, 16:52
Sayın delikadir8 in bilgileri henüz ulaşmadığı için bölüşüm yapamıyorum. Lütfen dahil olacaksanız bugün gerekli bilgileri e postama iletin...

STLMS.DZMN
04-07-2014, 21:41
Levent ali hocam arkadaşın toplamda 2 mesajı varmış zaten forumu pek takip etmiyor olabilir.

leventali
06-07-2014, 02:58
Herkese hayırlı pazarlar,

Arkadaşlar ben fiyatları aldım. Mevcut arkadaşlarla bölüşümü hesaplayacağım. Zaten 18-19 kişi civarında oluyoruz.

Bugün listeyi yayınlayacağım. Herkes olur verirse hesap numaramı maillerine göndereceğim. Pazartesi alımı yapıp salı günü de kargoya vermiş olurum.

Aşağı yukarı hafta sonuna kadar herkesin elinde olmuş olur.

Saygı ve sevgiler...

şafak
06-07-2014, 08:37
tamam benden olur:D

bir sorum olacak

stok çözeltiyi hazırlayınca kaynatıp sterilize etmeyi düşünüyorum.bir sakıncası olurmu?

saygılar

ateşkaptan
06-07-2014, 10:29
tamam benden olur:D

bir sorum olacak

stok çözeltiyi hazırlayınca kaynatıp sterilize etmeyi düşünüyorum.bir sakıncası olurmu?

saygılar

Gübrelerin bir kısmı patlayıcı ve alev alıcı malzemelerdir. Ateşte tutulması ve ateş üstünde kapalı bir kapta sıkıştırılması uygun değildir. Çok tehlikelidir.

Sterilize nedenini anlayamadım.

şafak
06-07-2014, 11:02
Geçen sene sterilize edilmiş perliti gübreli su ile nemlendirip poşet içine mantar miseli ekmiştim.Kurudukça fisfisla gübreli su vermiştim. ilk basta gelişim oldu sonra yeşil küf oluştu. Yeniden denemek istiyorum.Gübre ile gelen yeşil küf mantarlarından kurtulmak için sterilize etmek istiyorum.

ateşkaptan
06-07-2014, 11:10
Geçen sene sterilize edilmiş perliti gübreli su ile nemlendirip poşet içine mantar miseli ekmiştim.Kurudukça fisfisla gübreli su vermiştim. ilk basta gelişim oldu sonra yeşil küf oluştu. Yeniden denemek istiyorum.Gübre ile gelen yeşil küf mantarlarından kurtulmak için sterilize etmek istiyorum.

Perlit yüksek ısı ile genleştirildiğinden zaten steril dir.

Gübreyi sterilize ısrarınızı, tehlikeye rağmen yapacaksanız, lütfen sonucunu da paylaşır mısın!..

şafak
06-07-2014, 11:18
benim sormamdaki amaç besin değerinin bozulup bozulmayacağı idi.
iyiki tehlikeli olduğunu söylediniz yoksa mutfakta ocağın ustune koyacaktım.
Şimdi dısarıda az miktarda odun ateşi üzerinde deneyeceğim. tabi gübrelerimiz geldikten sonra teşekkür ederim.

Kuzeyyıldızı
06-07-2014, 12:43
Ok sabırsızlıkla bekliyoruz

leventali
07-07-2014, 01:34
Gübrenin sterilize olması diye bir şeyin söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bunlar fabrikada üretiliyorlar. Hele ki Toros gübre gibi bir ürün.

Perlitte yosunlaşmanın önüne sadece ışık almasını engellerseniz geçebilirsiniz. Bunun gübreyle bir alakası yok.

Gelecek olan gübreler açıkta satılan gübreler değil. Biz torbayla alıp bölüşeceğimiz için zaten kapalı ve steril bir ürün olacak. Sayın AteşKaptan'ın uyarısına çok dikkat edin. Kimyasallar dışarıda ateşte de büyük zararlar verebilir. Hele ki amonyum nitratı bu konuda 10 gramını bile denemeye kalkmayın facia yaşarsınız Allah korusun.

Hastalıklar gübreden, sudan ya da perlitten kaynaklanmaz. Çoğunlukla canlılar tarafından taşınır. Hatta bazen fideden bile...

şafak
07-07-2014, 09:59
Uyarınız için teşekkür ederim.
kaynatmayla sterilizayon seceneklerden kalktı.
Sterilizasyon olayına gelince mantarın bas düşmanı baska bir mantar türü olan yeşil küf mantarı, sporları soluduğumuz havada, özel olarak sterilize edilmemiş her yerde mevcutturlar.

Misal vermek gerekirse tarlamızı sürdük gübremizi attık.Ayçiçeğimizi ektik.
Suladık heryeri ot bastı.ot ilacı atmamız gerek. Mantar içinde sterilizasyon.

URL=http://img497.yukle.tc/image.php?id=63121240545_356501244480909_13[93986500_n.jpg]http://img497.yukle.tc/thumbs/63121240545_356501244480909_1393986500_n.jpg[/URL]

ateşkaptan
07-07-2014, 12:12
Gübrenin sterilize olması diye bir şeyin söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bunlar fabrikada üretiliyorlar. Hele ki Toros gübre gibi bir ürün.

Perlitte yosunlaşmanın önüne sadece ışık almasını engellerseniz geçebilirsiniz. Bunun gübreyle bir alakası yok.

Gelecek olan gübreler açıkta satılan gübreler değil. Biz torbayla alıp bölüşeceğimiz için zaten kapalı ve steril bir ürün olacak. Sayın AteşKaptan'ın uyarısına çok dikkat edin. Kimyasallar dışarıda ateşte de büyük zararlar verebilir. Hele ki amonyum nitratı bu konuda 10 gramını bile denemeye kalkmayın facia yaşarsınız Allah korusun.

Hastalıklar gübreden, sudan ya da perlitten kaynaklanmaz. Çoğunlukla canlılar tarafından taşınır. Hatta bazen fideden bile...

Bir ilave daha yapayım;

Balkon veya teraslarda Topraksız tarım yaparken de çok titiz ve dikkatli çalışmamız elzemdir. Gübrelerin içindeki kimyasallar, drenajın uygun yapılmaması nedeniyle beton üzerine dökülmesi, beton için olumsuz bir etki yaptığı bilinmelidir. Ayni noktaya damlayan besin eriyiği, betonun bağlayıcı özelliğini kaybetmesine ve dolayısı ile betonun çürüme tabir edilen bozulmasına sebep olmaktadır. Balkonlarda seramik olması da durumu değiştirmez. Seramik etkilenmez ama aralarındaki bağlayıcı derzler, çözülerek asitlerin betona ulaşmasına sebep olabilir. Bilhassa Sülfürik asit, resmen betonu parçalamaktadır.

Drenajın çok iyi yapılması, geri dönüşüm tankına eksiksiz dönmesi sağlanmalıdır.

STLMS.DZMN
07-07-2014, 12:27
Sayın ateşkaptan çok önemli bir konu uyarınız için çok teşekkürler. Kışın teras üstümüze yağardı siz uyarmasaydınız.

STLMS.DZMN
10-07-2014, 09:30
Organizasyondan ses yok. Bir sıkıntı mı var?

sedail
11-07-2014, 18:58
Elimdekilerle son kalanlardan hazırladığım 2.5 lt eriyikten 1 lt kaldı sabırsızlıkla bekliyorum. :D

thempest
12-07-2014, 13:14
Merhaba sayın Leventali ;

Benım sormak ıstedıgım bır konu var ben degısık tohumlar getırmeyı dusunuyorum ılgınc olan sebze tohumları bunun yanı sıra standart olarak nıtelendırecegımız dıger tohumlar.
İlginç tohumlar derken ornegın su kabagı sus kabagı gıbı tohumlar bunlar ıcınde bır organızasyon yapalımmı dıyerek sızınde fıkrınızı almak ısterım zıra sızın bılgılerınız benım ıcın oldukca onemlı.

Saygılarımla.

hsnsdt
13-07-2014, 23:28
Levent beyden haberi olan var mı ? Hasta **** önemli bir sorunu yoktur inşallah.

volkan0048
14-07-2014, 12:20
Herhangi bir sıkıntı olmaz merak etmeyin,

Kendi işleri de yoğundur, organizasyon için de zaman ayırmak zorunda kalıyor,

ama önce kişisel işi önemli bence,

belki malzeme temininde gecikme de olabilir,

temin ettiği firma da gecikme olabilir,

en kısa zamanda kargolar elinize geçer bence,

bu Organizasyon'u dahada tecrübeli yapacak,

eminim :)

Temennim sağlığında bir şey olmasın yeter ki...

zekiabbas
14-07-2014, 21:22
arkadaşlar acele etmemize gerek yok ürünler temin edildiğinde 11 veya 12 ayda sistemlerimizi kuracağız.Ağustosta sera kurmacağız sanırım..

sedail
14-07-2014, 21:29
endişemiz Levent beyin sağlığından yana ürünleri düşünmüyoruz, ücretleri bile yatırmadan Levent beyin malzeme temin etmesini kimse istemez kendisi sıhhatte olsun listeler hazır zaten mutlak bir iş yoğunluğu yaşıyordur şehir dışındadır geldiğinde operasyona devam ederiz.

omerilhan
15-07-2014, 00:19
s.a. abilerim kardeşlerim yaklaşık 2 haftadır forumları takip ediyorum önümüzdeki hafta bende balkonumda bir deneme yapıcam fakat evsera diye birşey var bi şurup hazırlamışlar besin olarak bitkiye onu veriyorlar besini kendimiz hazırlamaktansa onu kullanmamız ne kadar sağlıklı acaba aranızda kullanan sonuç alan varmı

alitezel
15-07-2014, 01:49
Sayın Ömer İlhan öncelikle aleyküm selam bahsettiğiniz ürünü bende çok gördüm topraksız tarımı ilk tanırken youtube videoları o kadar fazla ki yalnız çok fazla ticari kaygıyla yapılmış videolar yanlış bilgiler var buna rağmen eminim bu ürünle bitki yetiştirilebilir sonuçta adamlar denemişler yetiştirmişler. Bu ürünü kullanmak bu işi ne kadar öğrenmek istemekle alakalı ben ilk olarak Kudret hocamdan 250 litre için 2 tane çilek kiti aldım o zaman sadece çilek yetiştirecektim sonra dedim domateste yetiştireyim derken salatalıkta olsun sonra biber neyse kudret hocamdan aldığım tavsiyelerle aynı eriyik ile yani ilk aldığım çilek kitiyle domateste yetiştirdim salatalıkta ikinci kiti sülüsyon haline getirmeden Levent Ali abinin element organizasyonuna katıldım elementler gelince şimdi domates ve çilek olarak kendim hazırlıyorum eriyikleri çilek eriyiği ile çileklere domates eriyiği ile domates biber ve salatalıkları besliyorum sonuç olarak siz isterseniz evsera denilen ürünü ister buradaki bazı ustaların ki tek isim değil bir kaç isim var ücreti mukabilinde kit hazırlayan tercih edebilirsiniz isterseniz de besin elementlerini temin edip kendiniz hazırlarsınız başta da dediğim gibi bu sizin bu işi ne kadar öğrenmek istemenizle alakalı. Saygılar...

volkan0048
15-07-2014, 07:29
Çok çok güzel açıklamışsın ali bey,

kısaca bu.....

omerilhan
15-07-2014, 13:16
Teşekkürler, Kudret hocamla görüşcem

oceaneagle55
15-07-2014, 20:10
Selamlar.
Bence ilk başlayacakların hazır besin kitleriyle başlamalarında fayda var.Çünkü öncelikli hedef bitki yetiştirmeyi öğrenmek olmalı.Sonuçta çok fazla büyüyen ve çok fazla ürün veren bitkilerle uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.Iyi bir besin kiti ile ilk yetiştiriciliği yaparsanız en azından kendi hazırladığınız karışım ile farkı görebileceğiniz bir örnek olur.

Artı bu evsera olayı biraz abartı değilmi.Adam bu işin mucidi olarak tanıtıldı.Reklam işte.
Tüm topraksız tarım severlere selam.

hsnsdt
24-07-2014, 23:06
Sayın Levent beye telefonla ulaşabilen var mı arkadaşlar ?

622ali
25-07-2014, 20:52
Tüm üyelere merhabalar.

Öncelikle bu siteye emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Tarsus'tayım. 3. katın damında (bizim buralarda çatı olmadığı için çatı alanı düz boşluktur, 'dam' denir) 12 m2 amatör bir sera yapacağım. En başından gerek resimli, gerek çizimli (elimden geldiği kadar) gerekse maliyetini burada paylaşarak bir nebze olsun çorbada tuzum olsun istedim.

Teorik olarak en az 10 çeşit profilden çizim yaptım. Her çizimim sitedeki bir başka arkadaşımızın denemesi sonucu karşılaştığı olumsuzluk nedeniyle değişti. Araştırırken de daha ekonomik malzemeler bulabildim. Ha deyince yapmamayı da aç gözlülüğün nelere kadir olduğunu da yine bu siteden öğrendim. Zira seraya ilk çizdiğim projelerle, ilk uygulamaya sokmayı düşündüğüm boru adetleriyle şu anki durum 10/1 oranında. Tabi bu da maliyeti o kadar düşürdü demektir.

M2'sinden de anlaşılacağı üzere ticari bir kaygısı olmayan bir sera. Kendim yazılımcıyım. Bu bölgede görüştüğüm seracıları program yazmaya ikna edememiştim. Bu vesile ile bu amatör seranın otomasyon programını da yazacağım. 1 yıl gibi deneme yanılmaları içeren bilgileri elimden geldiği kadar burada paylaşacağım.

Sera kurma fikri başladığından bugüne değişmeyen tek şey seranın ölçüsü oldu. Ne uzadı ne kısaldı. Bu sera da farklı ürünleri yetiştirmeyi deneyeceğim. Elbette sitede bu konuda uzman olan üstadların da yardımıyla. Şems'e sormuşlar en iyi neyi bilirsin diye, o da "Haddimi bilirim", demiş. İşte ben de haddimi bilerek, bildiklerimi, uyguladıklarımı paylaşmaya çalışacağım. Peşinen yazıyorum ki, polemiklere düşmemek için.

Serada:
3 adet 3m 110'luk Pis su borusu,
1 adet 3m 150'lik pis su borusu,
1 adet 3m 80x80 yağmur suyu oluğu bağlantısı
1 adet 250 lt'lik depo olacak.

Biraz önce bahsetmiştim. 2 ay önce başlasam 110'luk borudan 24 adet kullanmayı düşünüyordum. Olmaz mı olur. Ama önce pişmeli düşüncesini de yine bu forum sayesine öğrendim. Hatta söylemesi ayıp, ilk denemeyi aquaponic yapmayı bile düşünüyordum ki, iş icabı Düzce'ye gidip 15 gün kalmam her şeyi değiştirdi. Ben de kendimi tatmin etmek için akvaryum üzerine 1 m'lik 110'luk borudan bir deneme yaptım. Birkaç çiçek, nane ve soğukluk ektim. Çiçek muhteşem çoştu. Naneler 10 cm civarında. Soğuklukları aç gözlü dönemimden kaynaklı, bizim saksıların dibinde yeni baş vermişlerden diktim. Onlarda ne büyüdü ne kurudu.

Nasipse yarın boruları delmeyle başlayacağım. Önce boru düzeneğini kurup, seranın dış profillerini buraya göre ölçülendirmek istiyorum. Tamamen bittikten sonra liste halinde masrafları buraya yazacağım. Karşılaştığım zorlukları da. Bu arada hayat yaşadığım şehre yabancı etmiş beni. Ve şehrimin esnafları da eski esnaf değil artık. Aradığım hiç bir şeyi burada bulamadım. Bulmama yardımcı olan da olmadı. Dünya parmaklarımın ucunda, istedim ki kendi yöremin esnafı kazansın ama nafile. Bir tek evimin karşısındaki su tesisatı satan kişiden yeterince yardım gördüm.

Perlit'i aradım örneğin bilen yok. Bilende de perlit yok. Girdim internete fabrikası 5 km ilerimde. Yani bu yazıyı okuyanlara tavsiyem, kağıdı kalemi alıp elinize, gerekli şeyleri yazıp, önce nereden bulacağınızı araştırın. Yine kendi şehrinizden almaya gayret edin bulabildiğinizce. Mesleğim yazılım ama yine de internetten satışlara soğuğum biraz. Olmayan ürünler için değil ama olanlar için soğuğum.

Fark ettiyseniz borular farklı ebatlarda ve hatta birisi çatı oluğu (kare 4 tarafı kapalı olan). Sebebi hepsi üzerinde denemeler yapmak. Kıvırcık Marul çeşitleri, domates, salatalık ve bazı çiçekler. Çiçekler annemiz için. Eminim benden çok emeği geçecektir sebzelere de. İşin garibi herkesten çok annem heyecanlı. Bakkalından, manavına, camcısından kuruyemişçisine kadar soruyorlar: Gülşen Teyze söyledi, damda suyla sera yapacakmışsın. Pek akıl işi değil ama bekliyoruz bakalım...

Araştırmalarımdan edindiğim bilgiye göre domates köklü bir bitki ve 150'lik borunun bile yeteceğinden şüpheliyim. Deneyip göreceğiz. 70'lik boruda marul yetiştiren bir sürü kişiyi de gördüm sitede. Belki benim aç gözlülüğümden ama bana oldukça küçük geldi. O yüzden ve ileride pişman olmayim ya da başka ürün eker denerim diye 110'luk boru aldım. Yağmur oluğunu ise sadece onda nasıl olacak diye aldım. Şunu söyleyebilirim ki, montaj işçiliği yağmur oluğunda daha fazla olacak gibime geliyor çünkü çoğu birleştirme parçaları onlarda yok. Su borusu kadar esnek hareket edemiyorsunuz. En azından şu anki düşüncelerim o.

Seranın küçük bir bölümünü de soğan, samırsak, maydanoz, tere gibi yeşillikleri ekmek için, ya kasalara içerisine perlit koyarak ya da küçük bir havuz yaparak deneyeceğim.

Tohum da aldım ama direk tohumla değil, fideyle başlayacağım. Tohumu da deneyerek yanılarak büyütmeyi düşünüyorum.

Seranın yarıya kadarı profil, üst tarafı 25 mm su borusunu yarım ay şeklinde bükecek şekilde yapacağım. Sebebi, birincisi maliyet, ikincisi kolaylık. 4 m 25 mm su borusunu 7.5 TL'den aldım. Dedim ya çok çizdim ama kiminde maliyet, kiminde taşıma zorluğu çıktı. Bunu da tesadüf eseri bir videoda seyrettim. 1.5 metrelik 30 mm boruyu yere çakıyorlar ve 25 mm su borusunu yarım ay şeklinde buraya geçiriyorlar. yaklaşık 2,5 - 3 m yüksekliğinde bir sera oluyor.

110'luk boruları 20 cm ya da 25 cm (iki merkez arası) delmeyi düşünüyorum. Hemen bir çok kişi 20 cm delmiş forumda. Bana bir birine çok yakın gibi geldi.

150'lik boruyu 40 cm arayla delmeyi düşünüyorum. Domates ve salatalık ekeceğim oraya.

Bu konuda önerisi olan üyelerimiz olursa memnun olurum.

Bir de bir konuda haddim olmayarak ricada bulunmak istiyorum. Bu yaptığım sera A'sından Z'sine kadar tamamen amatör bir seradır. Burada paylaşmak istememin sebebi bunu herkes yapabilir demek için. İçimizde çok tecrübeli arkadaşlarımız mevcut. Özellikle sera yapımında çalışanlar. Bazen öyle yorumlar yapıyorlar ki amatör seralara, okuyan insan "Yok bu benim boyumu aşar" diyebiliyor ki bu durumu ben de yaşadım forumu okurken. Eğer anne, konu, komşu mahalle baskısı olmasa sanırım bende vazgeçmiştim ki bu benim 15 yıllık hayalim. Toprağım olmadığı için sera yapamadım. Oysa şimdi toprağım yok ama sera yapabileceğim. Bu başlı başına bir mucize zaten. O yüzden çok tecrübeli arkadaşlardan ricam, öneriler de bulunurken içinde bir şeyler filizlenen kişilerin şevkini kıracak, bundan vazgeçirecek aşırı teknik konulardan kaçınmaları.

Yarından itibaren hemen her aşamasını resimleyerek, elimden geldiğince çizerek yaşadıklarımı paylaşacağım. İçinde amatör bir sera yapma fikri olup da yapamam diye çekinen varsa burayı takip etsin. Olabilen en basit anlatımla paylaşmaya çalışacağım. Maddi boyutu da dahil.

Uzun yazdığım için kusuruma bakmayın. Amatörün heyecanı deyin.

Sağlıcakla kalmanız dileğiyle...

Leventali bey eger mumkunse serayi nasil yaptiginizi biraz detaylandirirmisiniz? Borular demir mi plastik mi? O kismini tam anlayamadim. **** esinlendiginiz videonun linki olursa cok makbule gecer. Saygilarimla...

hsnsdt
31-07-2014, 00:07
Arkadaşlar sadece ben mi merak ediyorum Levent beyi? Daha önce organizasyon yapan arkadaşlarda telefon numarası vardır ilaha arayıp görüşen varmı ? Sağlık problemi falan mı Allah göstermesin.

sedail
31-07-2014, 00:20
Ufak bir tatil yapıyordur, bayram sonu haber alırız ümidiyle bekliyorum bende.

kiziltan
31-07-2014, 00:57
Iyi bayramlar

Levent Ali`den haber aldim. Iyi, Bayram ertesi teslim icin bir almis, yetistirmeye calisiyor , gelen hafta icerisinde haber alabilirsiniz.
Saglicakla kalin

leventali
31-07-2014, 12:49
Öncelikle uzun süre yazamadığım için sizlerden özür diliyorum. Herkesin geçmiş bayramının da güzellikler içinde geçmiş olmasını ümit ediyorum.

Besin ortaklığına giren arkadaşlardan da ayrıca özür diliyorum gecikme için. Bu gecikmenin ne demek olduğunu, bunu beklemenin ne olduğunu iyi biliyorum çünkü.

Organizasyona adım attıktan sonraki bir takım gerek işle, gerek aileyle ilgili konulardan yaşanan bir gecikme oldu. Organizasyonun en önemsiz gibi görünen parçası olan plastik kovada yaşanan sıkıntı dolayısıyla bir haftalık bir gecikme söz konusu oldu. Bana da lazım olan kovalardan 50 adet sipariş etmiştim ancak gelmedi. Önemsiz gibi görenin kova taşımada son derece kolaylık sağlıyor. Yani o olmadan organizasyonu başlatmış olsaydım hemen her konuda sıkıntı yaşayabilirdik.

Bu aksama sürecinde uzun zamandır peşinde koştuğum işi aldım ve bayram sonu teslimi için anlaşma yaptım. O yüzden tüm bayramı ki bugün de dahil, sabah 5'lere 6'lara kadar çalışmakla geçirdim. Birlikte olduğum arkadaşların ısrarlarına rağmen bayram iznine çıkardım ve tek kaldım.

Yoksa bu işin arasında bir yere bu organizasyonu sıkıştırabilirdik.

Evet aşırı bir iş koliğim. Ama işin içine kızım girdiğinde ona ayıracak her zaman sınırsız zamanım vardır. Ayırdık da. Denizin üstü kesmedi altının da tadına baktık birlikte.

Baktık ki uzaktan gördüğümüz, büyüleyici güzelliğin altında yatan nedenleri görelim. Gördük de. Nedensiz değilmiş o mavi, uçsuz bucaksız, insanı bazen ürküten manzara. Altında bambaşka bir dünya ve yaşam varmış.

Ve gördük ki insanoğlu yerin üstünü berbat etmekle kalmamış, altında milyonlarca canlının yaşadığını görmezden gelip, oralara da el atmış. Hemde hiç farkında bile olmadan.

Hani doğa doğa diyoruz ya, hani manzara diyoruz ya, hani büyüden bahsediyoruz ya bazen: Denizin altını görmeden bu kelimelerin bir yanı eksik kalıyormuş...

Besin için özelden ortaklığa giren arkadaşlara yazacağım. Hala devam ediyorlarsa o sayıda organizasyonu başlatacağım. Önümüzdeki hafta sonuna kadar herkesin eline ulaşmış olur. Kişi sayısı fark etmez 10 kişinin altına düşsek bile artanını kendim kullanırım.

Herkese tekrardan özür, saygı ve sevgiler...
511380

511381

volkan0048
31-07-2014, 14:13
levent hocam hoş geldiniz,

evet denizin altı ayrı bir güzel,

insanın çıkası bile gelmiyor değil mi,

ama orada bile bira şişelerini,

çöp atıklarını gördükçe de insan ne öfkesi varsa insanlar üstüne boşaltası geliyor,

şu doğaya insanlardan başka zarar veren de yok ki,

bizim memleketimizde biraz daha fazla, maalesef zarar verme oranı,

neyse,

Form'a renk getirdiniz tekrar dan hoş geldiniz....

Allah'a emanet olun....

beingobserver
31-07-2014, 18:22
Levent bey sizi tekrar görmek güzel.
Kızınıza vakit ayırdığınızı görmek daha da güzel. Benim de hem kızım (7) hem de oğlum (3) var ve babalar çocuklarına sizin gibi öncelik vermeli. İş bitmiyor fakat ailemizle birlikte geçireceğimiz zamanlar hızla tükeniyor.

Levent bey, bi önceki organizasyonla bizi çok uygun şartlarla gübre sahibi yaptınız, bunun için tekrar teşekkürler. Vakit bulduğunuzda karışımları nasıl hazırlayacağımızı gösteren videoları da beklediğimiz aklınızda olsun :) Sonbaharda başlamayı düşündüğüm için biraz tembellik edip sizi beklemek daha kolay geldi :) Vakit bulamazsanız da sorun değil tabii ki, bi şekilde hallederiz inşallah.

Herkese iyi çalışmalar.

tuffyt
31-07-2014, 22:47
Çok başarılı! Tebrikler.

İsmail Karagülle
01-08-2014, 20:02
O güzel kızdan her eve lazım . Hele bana çok lazım . Yoksa insan bir işe dalıp dünyayı unutuyor. '' mesela ben ''.Denizin nasıl bir şey olduğunu unutmak üzereyim .

guppy
02-08-2014, 11:53
Merhaba, hazırlayacağımız formülasyon topraklı tarımda da kullanılabilir mi? Eğer öyle ise bende katılmak isterim.

ateşkaptan
02-08-2014, 13:04
Merhaba, hazırlayacağımız formülasyon topraklı tarımda da kullanılabilir mi? Eğer öyle ise bende katılmak isterim.

Eğer toprak analizi yaptırabilirseniz, pek ala kullanabilirsiniz. Yeter ki topraktaki elementler belli olsun.

leventali
03-08-2014, 13:26

Sevgili İsmail Abicim, O kızdan Allah herkese nasip etsin ama mesele o kız değil inan bana. İnsan yaşarken farkında olmadığı yaşamın güzelliklerini görmesi için defaatlerce uyarılıyor. Ama çoğunlukla uyarılara aldırış edilmiyor.

Elimde bir proje vardı. Yaklaşık 2 yıl sürecek. Ve benim geleceğimi ilgilendiren en önemli proje ve zamanında bitmesi gerekiyor.

Ofis aynı zamanda evim oldu. Orada yiyor, orada yatıyor, orada çalışıyorum. Çok ender dışarı çıkıyor, sanki sudan çıkmışım da nefes almak için yeniden ofise koşmam gerekli gibi geri dönüp işin başına oturuyorum. Kafamı bilgisayarın başından kaldırmıyorum.

Gözlerim bozulmuş umurumda değil. Annem arıyor "Özledik" diye ki 20 dakikalık mesafedeyim, çoğunlukla cevap "Bu hafta gelemem" oluyor.

İşimde yol aldıkça, sonuçları güzel gittikçe, sona yaklaştıkça ayrı bir hevesle çalışıyorum, aynı zamanda daha fazla ofise yapışıyorum.

Öyle ki bazen ailem beni ofiste ziyarete geliyor.

Öğle vaktiydi. Yine hummalı bir çalışma içindeyim. Telefon çaldı. Annemdi arayan. "Anne kısa kes çok yoğunum" dedim. "Ablan" dedi, "rahatsızlanmış. Bir evine kadar gidip baksan.".

Ablam ofisime 5 dakikalık uzaklıkta. "Tamam bir ara bakarım anne" deyip telefonu kapadım. Kapadım kapamasına ama içimde bir burukluk. Personelime hadi kalk bir yere gidiyoruz deyip, onu da yanıma alıp ablamların yolunu tuttum. Kapıda ambülans bekliyordu. Ambülans bomboş. Kimsecikler yok yanında. Mahalleli etrafta birikmiş. Ağlayan kadınlar var.

O merdivenleri nasıl çıktığımı bilemiyorum. Yetişmiştim. Onu son bir kez görmüştüm. Konuşamadık ama son nefesini kucağımda verdi.

Ve ben ölümün olduğunu bildiğim halde, defalarca şahit olduğum halde işte o gün ölümün olduğunu anladım. Sabah telefonla konuştuğunuz ablanızı, öğleden sonra kucağınızda uğurlamanın mümkün olabileceğini gördüm.

İşin, paranın, ne kadar boş olduğunu, zamanın ne kadar kıymetsiz olduğunu, kelimelerin bunların karşısında süslenmiş, içi boş birer takiyye olduğunu gördüm.

İnsanın en dolu zamanında bile isterse her şeye zaman ayırabileceğini gördüm. Keşke böyle görmeseydin, dediğinizi duyar gibiyim. Bunun bir bana olduğunu mu sanıyorsunuz? Kendi hayatınızda biraz gerilere doğru gidin bakalım. Kaç kez bu ve benzerlerini yaşadınız.

Derler ya her şeyde bir hayır vardır. Ölümün hayrı olur mu? Hele ki ölen kardeşinizse. Ve daha yaşı çok küçükken. Ve bazen ölümler, acılar sizi daha büyük acılara hazırlar. El aletleriyle uğraştıkça, ellerinizin acıyan yerlerinin nasır tutması gibi.

İki ay iş yerine gitmedim. Geriye kalanlarla hayat devam ediyordu. Onlara zaman ayırdım. Sonra yeniden döndüm işime. Asla belirli bir saatten fazlasını çalışmadım. Hatta mutlak yetiştireceğim bir iş olduğunda bile, eğer bir yakınım beni özlemiş ya da ben onu özlemişsem, kendime ya da yakınlarıma zaman ayırmam gerekiyorsa hep işi bırakıp, onlara zaman ayırmışımdır.

Bu öğrendiklerim ışığında hayatta hiç anlaşamadığım babamla mükemmel bir 6 ay geçirdim. Bir akşam olmasa öbür akşam Tarsus'a gidip mangal yaptık. Öyle böyle değil, yakınımızda kim varsa çağırarak. Hafta sonlar sıkma partileri, börekler, torun torbalar, yeğenler...

Babamı berbere gönderirdim ama bıyıklarına sakın dokunmasın derdim. Onu ben balkonda keserdim çünkü. Yarım saat sürerdi. Tel tel keserdim. Gönyesine bakardım. Bile bile uzatırdım. Birde şöyle dur bakim, şu tarafa dön bir de ordan bakim, diye zaman geçirirdim. Arada bir laf sokup, onun bana düpedüz kaymasına zemin hazırlardım. O da hiç geri çevirmezdi. Oyuncunun repliğinin geldiği an gibi, o an geldiğinde düpedüz kayardı.

Eski şofördü babam. Neler söylediğini elbette buraya yazmayacağım. Yazsam, bunu çoğu kişi anlayamaz bile. Küfrün bir insanı nasıl mutlu edebileceğini...

Tanrı, evin büyük çınarı için hazırlamış beni. Kafamı işimden kaldırıp, etrafa bakabilmem için uyarmış beni. Yetmemiş gözümün içine sokmuş, söylemek istediğini.

6 ay. 6 ay, 40 yılda yaşamadığımız kadar güzel günler geçirdik babamla. Ne kadar çok anımız var. Ne çok şeyler anlattı bana kimisi benle mezara gidecek. Meğer o demirden örülü duvarın ardında ne merhametli, ne çocuksu bir insan varmış. Aslında o demirden duvarı biz örmüşüz kafamızda. Gerçekte yokmuş böyle bir duvar. İşte hepsini 6 ay arayla ablamı ve babamı kaybederek anladım.

Ablam vefat etmeseydi babamın vefatını çabuk atlatabileceğimi hiç sanmıyorum. Atlatsam bile bütün hayatım pişmanlık içinde geçecekti.

İkisinin de mekanı cennet olsun. Giderken bana öyle bir miras bıraktılar ki, bu dünyada bırakılabilecek en büyük miras.

SEVDİKLERİNE ZAMAN AYIR.

Uzun yazdım belki İsmail Abi. Demem odur ki, insanın herkese ayıracak bir zamanı vardır. En yoğun iş ortamlarında bile. Ve mutlak ayırması gerekiyor. Bunun için kimseye ihtiyacı yok insanın. Sadece işi bırakıp, kalkıp gitmesi gerekiyor.

Ve inanın bana ne işim aksıyor, ne sevdiklerime ayırdığım zaman kayıp oluyor. O günden beri işim hala bitmedi. Hala yetişmesi gereken zamanlı işler mevcut. Hala tüm işler eşek yükünde. Ve hala sevdiklerime zaman ayırıp, tüm işlerimi de yapabiliyorum.

Yani zaman kısa lafı boş laf. Zaman çok uzun. Hatta bir insanın hayatına günümüzdeki 50 insanın hayatını sığdırabilecek kadar fazla zaman var.

Sana hep söylüyorum İsmail Abi, kendini bana bu kadar özletme diye. Bu kadar özletince kısa yazamıyorum işte böyle :) Bak madem denize hasretsin, ablamı da al, atla arabaya gel buraya. O güzel kızla sizi denize götürelim. Hem denizi, hem kızı görmüş olursun.

Diğer arkadaşlara da bu vesile ile cevap vermiş olalım.

Sayın 622ali, Sera profil borudan. Siz neyi arzuluyorsanız söyleyin, ben nasıl yaptırdığımı size çizerek de, seradan görüntüler alarak da videosunu çekerek de gönderirim. Bu arada adaşmışız da sanırım.

Sayın guppy, Benim sorunuz karşısında yazacaklarım bu işe profesyonel yaklaşan ve profesyonel tarımla uğraşan arkadaşlarımız tarafından çok da beğenilmeyecektir. Yerden göğe kadar haklılar da çünkü onlar işin profesyonel tarafındalar ve öyle de olması gerekli.

Sayın AteşKaptan güzel bir yerden cevap vermiş size. Toprağınızın tahlili önemli. Yani ne eksik ne fazla bilmelisiniz, hatta suyunuzun bile tahlili önemli. Peki amatör olarak bunları bilmeden de tarım yapılamaz mı? Elbette yapılır. Bunun yolu da toprağınızdaki bitkileri gözlemleyerek.

Onlar size neyin fazla neyin eksik olduğunu söylerler. Hatta bağırırlar. Topraklı tarıma gerekli midir bu gübreler? Bu ince bir soru olmasına rağmen yarım yamalak da olsa gereklidir diyebilirim. Çünkü hiçbir toprak, bütün besin maddelerini eşit ve istenen miktarda taşımaz.

Seramın etrafında sürekli deneyler yapıyorum. Aynı türden bitkileri hem besinli suda (hidroponic) hem perlit içerisinde, hemde toprakta deniyorum. Ve hepsine de aynı besinli suyu veriyorum.

Verimle çok derdim olmadığı için, hemen hepsinden de istediğim sonucu alabiliyorum. Yani hepsi de harika birşekilde yetişiyor. Birinin diğerine üstünlüğü var mı? Ağaç türünde, sağlam bir yer isteyenler toprakta daha başarılı. Çünkü toprağın ağırlığı onlara güven veriyor ve daha hızlı gelişiyorlar.

Örneğin perlite mısır ektim. Çok uzun bir süre büyümesi yavaştı. Sonra birden hızlanmaya başladı. Daha önce de aynı gözlemleri yapmıştım. Bitki kendini güvende hissedene kadar kök salıyor, kendi yapısını direyecek yapıyı kökleriyle sağladığı anda inanılmaz bir hızda büyüyor. Mısır 1 ayda, 20 santim kadarken son bir haftada 1.5 metreyi geçti.

Aynı şeyi perlite ve toprağa ektiğim biberlerde de gözlemledim. Perlitte büyümeleri çok yavaşken, sonra birden hızlanıverdiler ve diğerleriyle aynı boya geldiler ve aynı meyveyi vermeye başladılar.

Toprağın sağladığı en büyük avantajlardan biri de bu sanırım. Bitkiye kendi ağırlığını taşıyacak şekilde sağlamlığı daha erken veriyor.

Akşam vaktim olursa seramdaki yeni görüntüleri paylaşırım.

Saygı ve sevgilerimle...

İsmail Karagülle
03-08-2014, 19:41
Levent ali kardeşim ,
Döktürmüşsün . Ve de çok haklısın .
Bizim bu konuda eksiğimiz çok .
eşi dostu ihmal ettiğimizden fazlası var kendimizi de ihmal ediyoruz.
Düzelteceğiz inşallah .:o

hsnsdt
03-08-2014, 19:49
Sayın Levent bey yazmış olduğunuz yazı çok ders verici ve üzücü, başınız sağolsun.

volkan0048
04-08-2014, 07:58
Levent abi,

aynı şeyleri yaşamışız aşağı yukarı,

boğazım düğümlendi sanki,

başın sağolsun,

ah işte o zaman ah o zamannnnnn....

dalu45
04-08-2014, 08:40
Levent Bey

Ben forumu yaklaşık 1 haftadır takip ediyorum. Konunuzdaki yazıların çoğunu okudum tebrik ederim, çok ayrıntılı, her detayı yazmışsınız. Bizim gibi yeni başlayanlara yön veriyor.
Başınız sağolsun.

kursun
04-08-2014, 10:43
Başınız sağolsun, Levent Ali Bey.
Bu kadar işin arasında, acılı günlerde, herkesin sorularına tek tek cevap veriyorsunuz.
Gerçekten sabırlı çok olgun davranıyorsunuz.
Teşekkür ediyorum. Başarılar diliyorum.

hsnsdt
26-08-2014, 21:40
Merhaba ? :S

Lathspell
12-11-2014, 13:17

Sevgili İsmail Abicim, O kızdan Allah herkese nasip etsin ama mesele o kız değil inan bana. İnsan yaşarken farkında olmadığı yaşamın güzelliklerini görmesi için defaatlerce uyarılıyor. Ama çoğunlukla uyarılara aldırış edilmiyor.

Elimde bir proje vardı. Yaklaşık 2 yıl sürecek. Ve benim geleceğimi ilgilendiren en önemli proje ve zamanında bitmesi gerekiyor.

Ofis aynı zamanda evim oldu. Orada yiyor, orada yatıyor, orada çalışıyorum. Çok ender dışarı çıkıyor, sanki sudan çıkmışım da nefes almak için yeniden ofise koşmam gerekli gibi geri dönüp işin başına oturuyorum. Kafamı bilgisayarın başından kaldırmıyorum.

Gözlerim bozulmuş umurumda değil. Annem arıyor "Özledik" diye ki 20 dakikalık mesafedeyim, çoğunlukla cevap "Bu hafta gelemem" oluyor.

İşimde yol aldıkça, sonuçları güzel gittikçe, sona yaklaştıkça ayrı bir hevesle çalışıyorum, aynı zamanda daha fazla ofise yapışıyorum.

Öyle ki bazen ailem beni ofiste ziyarete geliyor.

Öğle vaktiydi. Yine hummalı bir çalışma içindeyim. Telefon çaldı. Annemdi arayan. "Anne kısa kes çok yoğunum" dedim. "Ablan" dedi, "rahatsızlanmış. Bir evine kadar gidip baksan.".

Ablam ofisime 5 dakikalık uzaklıkta. "Tamam bir ara bakarım anne" deyip telefonu kapadım. Kapadım kapamasına ama içimde bir burukluk. Personelime hadi kalk bir yere gidiyoruz deyip, onu da yanıma alıp ablamların yolunu tuttum. Kapıda ambülans bekliyordu. Ambülans bomboş. Kimsecikler yok yanında. Mahalleli etrafta birikmiş. Ağlayan kadınlar var.

O merdivenleri nasıl çıktığımı bilemiyorum. Yetişmiştim. Onu son bir kez görmüştüm. Konuşamadık ama son nefesini kucağımda verdi.

Ve ben ölümün olduğunu bildiğim halde, defalarca şahit olduğum halde işte o gün ölümün olduğunu anladım. Sabah telefonla konuştuğunuz ablanızı, öğleden sonra kucağınızda uğurlamanın mümkün olabileceğini gördüm.

İşin, paranın, ne kadar boş olduğunu, zamanın ne kadar kıymetsiz olduğunu, kelimelerin bunların karşısında süslenmiş, içi boş birer takiyye olduğunu gördüm.

İnsanın en dolu zamanında bile isterse her şeye zaman ayırabileceğini gördüm. Keşke böyle görmeseydin, dediğinizi duyar gibiyim. Bunun bir bana olduğunu mu sanıyorsunuz? Kendi hayatınızda biraz gerilere doğru gidin bakalım. Kaç kez bu ve benzerlerini yaşadınız.

Derler ya her şeyde bir hayır vardır. Ölümün hayrı olur mu? Hele ki ölen kardeşinizse. Ve daha yaşı çok küçükken. Ve bazen ölümler, acılar sizi daha büyük acılara hazırlar. El aletleriyle uğraştıkça, ellerinizin acıyan yerlerinin nasır tutması gibi.

İki ay iş yerine gitmedim. Geriye kalanlarla hayat devam ediyordu. Onlara zaman ayırdım. Sonra yeniden döndüm işime. Asla belirli bir saatten fazlasını çalışmadım. Hatta mutlak yetiştireceğim bir iş olduğunda bile, eğer bir yakınım beni özlemiş ya da ben onu özlemişsem, kendime ya da yakınlarıma zaman ayırmam gerekiyorsa hep işi bırakıp, onlara zaman ayırmışımdır.

Bu öğrendiklerim ışığında hayatta hiç anlaşamadığım babamla mükemmel bir 6 ay geçirdim. Bir akşam olmasa öbür akşam Tarsus'a gidip mangal yaptık. Öyle böyle değil, yakınımızda kim varsa çağırarak. Hafta sonlar sıkma partileri, börekler, torun torbalar, yeğenler...

Babamı berbere gönderirdim ama bıyıklarına sakın dokunmasın derdim. Onu ben balkonda keserdim çünkü. Yarım saat sürerdi. Tel tel keserdim. Gönyesine bakardım. Bile bile uzatırdım. Birde şöyle dur bakim, şu tarafa dön bir de ordan bakim, diye zaman geçirirdim. Arada bir laf sokup, onun bana düpedüz kaymasına zemin hazırlardım. O da hiç geri çevirmezdi. Oyuncunun repliğinin geldiği an gibi, o an geldiğinde düpedüz kayardı.

Eski şofördü babam. Neler söylediğini elbette buraya yazmayacağım. Yazsam, bunu çoğu kişi anlayamaz bile. Küfrün bir insanı nasıl mutlu edebileceğini...

Tanrı, evin büyük çınarı için hazırlamış beni. Kafamı işimden kaldırıp, etrafa bakabilmem için uyarmış beni. Yetmemiş gözümün içine sokmuş, söylemek istediğini.

6 ay. 6 ay, 40 yılda yaşamadığımız kadar güzel günler geçirdik babamla. Ne kadar çok anımız var. Ne çok şeyler anlattı bana kimisi benle mezara gidecek. Meğer o demirden örülü duvarın ardında ne merhametli, ne çocuksu bir insan varmış. Aslında o demirden duvarı biz örmüşüz kafamızda. Gerçekte yokmuş böyle bir duvar. İşte hepsini 6 ay arayla ablamı ve babamı kaybederek anladım.

Ablam vefat etmeseydi babamın vefatını çabuk atlatabileceğimi hiç sanmıyorum. Atlatsam bile bütün hayatım pişmanlık içinde geçecekti.

İkisinin de mekanı cennet olsun. Giderken bana öyle bir miras bıraktılar ki, bu dünyada bırakılabilecek en büyük miras.

SEVDİKLERİNE ZAMAN AYIR.

Uzun yazdım belki İsmail Abi. Demem odur ki, insanın herkese ayıracak bir zamanı vardır. En yoğun iş ortamlarında bile. Ve mutlak ayırması gerekiyor. Bunun için kimseye ihtiyacı yok insanın. Sadece işi bırakıp, kalkıp gitmesi gerekiyor.

Ve inanın bana ne işim aksıyor, ne sevdiklerime ayırdığım zaman kayıp oluyor. O günden beri işim hala bitmedi. Hala yetişmesi gereken zamanlı işler mevcut. Hala tüm işler eşek yükünde. Ve hala sevdiklerime zaman ayırıp, tüm işlerimi de yapabiliyorum.

Yani zaman kısa lafı boş laf. Zaman çok uzun. Hatta bir insanın hayatına günümüzdeki 50 insanın hayatını sığdırabilecek kadar fazla zaman var.

Sana hep söylüyorum İsmail Abi, kendini bana bu kadar özletme diye. Bu kadar özletince kısa yazamıyorum işte böyle :) Bak madem denize hasretsin, ablamı da al, atla arabaya gel buraya. O güzel kızla sizi denize götürelim. Hem denizi, hem kızı görmüş olursun.

Diğer arkadaşlara da bu vesile ile cevap vermiş olalım.

Sayın 622ali, Sera profil borudan. Siz neyi arzuluyorsanız söyleyin, ben nasıl yaptırdığımı size çizerek de, seradan görüntüler alarak da videosunu çekerek de gönderirim. Bu arada adaşmışız da sanırım.

Sayın guppy, Benim sorunuz karşısında yazacaklarım bu işe profesyonel yaklaşan ve profesyonel tarımla uğraşan arkadaşlarımız tarafından çok da beğenilmeyecektir. Yerden göğe kadar haklılar da çünkü onlar işin profesyonel tarafındalar ve öyle de olması gerekli.

Sayın AteşKaptan güzel bir yerden cevap vermiş size. Toprağınızın tahlili önemli. Yani ne eksik ne fazla bilmelisiniz, hatta suyunuzun bile tahlili önemli. Peki amatör olarak bunları bilmeden de tarım yapılamaz mı? Elbette yapılır. Bunun yolu da toprağınızdaki bitkileri gözlemleyerek.

Onlar size neyin fazla neyin eksik olduğunu söylerler. Hatta bağırırlar. Topraklı tarıma gerekli midir bu gübreler? Bu ince bir soru olmasına rağmen yarım yamalak da olsa gereklidir diyebilirim. Çünkü hiçbir toprak, bütün besin maddelerini eşit ve istenen miktarda taşımaz.

Seramın etrafında sürekli deneyler yapıyorum. Aynı türden bitkileri hem besinli suda (hidroponic) hem perlit içerisinde, hemde toprakta deniyorum. Ve hepsine de aynı besinli suyu veriyorum.

Verimle çok derdim olmadığı için, hemen hepsinden de istediğim sonucu alabiliyorum. Yani hepsi de harika birşekilde yetişiyor. Birinin diğerine üstünlüğü var mı? Ağaç türünde, sağlam bir yer isteyenler toprakta daha başarılı. Çünkü toprağın ağırlığı onlara güven veriyor ve daha hızlı gelişiyorlar.

Örneğin perlite mısır ektim. Çok uzun bir süre büyümesi yavaştı. Sonra birden hızlanmaya başladı. Daha önce de aynı gözlemleri yapmıştım. Bitki kendini güvende hissedene kadar kök salıyor, kendi yapısını direyecek yapıyı kökleriyle sağladığı anda inanılmaz bir hızda büyüyor. Mısır 1 ayda, 20 santim kadarken son bir haftada 1.5 metreyi geçti.

Aynı şeyi perlite ve toprağa ektiğim biberlerde de gözlemledim. Perlitte büyümeleri çok yavaşken, sonra birden hızlanıverdiler ve diğerleriyle aynı boya geldiler ve aynı meyveyi vermeye başladılar.

Toprağın sağladığı en büyük avantajlardan biri de bu sanırım. Bitkiye kendi ağırlığını taşıyacak şekilde sağlamlığı daha erken veriyor.

Akşam vaktim olursa seramdaki yeni görüntüleri paylaşırım.

Saygı ve sevgilerimle...

Ne kadar boş dertlerin içinde kaybolup neleri kaçırıyoruz... Başınız sağolsun sayın leventali...

leventali
12-11-2014, 21:58
Teşekkür ederim Sayın Lathspell.

Sizin vesilenizle de tüm arkadaşlara merhaba demeliyim uzun bir aradan sonra...

Lathspell
13-11-2014, 12:24
Bu konu mesajsız gün geçirmeyi hak eden bir konu değil gerçekten de. Amatör bir ruhla yapılmış girişimin yansımaları olarak başlayıp Sayın leventali'nin yanı sıra değerli hocalarımız ve üyelerimizin tecrübe ve spesifik bilgi destekleriyle önemli bir kaynak şekline evrilmiş. Tek sıkıntı bu çok değerli bilgilerin sayfa kalabalığı içinde bulunma güçlüğü. Artık kendi girişimim için hayati noktaların olduğu sayfaları ayrı ayrı kayıt mı etmek lazım ne yapmak lazım bilemedim... Burası, -forumumuzdaki bir çok değerli örnek gibi- içindeki bilgiler elden geçirilerek bir vikipedia sayfası gibi ansiklopedik bilgi sunar hale dönüştürülmeli. Zor ama çok önemli bence...

leventali
13-11-2014, 14:57
Güç bir temenni Sayın Lathspell :)))

Lathspell
15-11-2014, 23:37
Ama şu gürül gürül akan bilgi selinde boğulmamak için de ideal bir yöntem diye düşünüyorum Sayın leventali :) "Kim yapacak onu" diye bi soruyu doğurması ise bir başka dert:)

adem_09
16-11-2014, 09:47
Çok güzel çalışma anlatımda güzel leventali çalışmalarız herkese örnek olmuş.

hsnsdt
16-11-2014, 17:23
Levent bey hoş geldiniz, her gün bu konuya girip mesaj yazıp yazmadığınıza bakıyordum.

leventali
17-11-2014, 12:20
Mersin 5. Narenciye Festivali Resimler 1
526546

526547

526548

526549

526550

leventali
17-11-2014, 12:22
526551

526552

526553

526554

526555

leventali
17-11-2014, 12:24
526556

526557

526558

526559

526560

leventali
17-11-2014, 12:26
526561

526562

526563

526564

526565

leventali
17-11-2014, 12:30
526566

526567

526568

526569

526570

leventali
17-11-2014, 12:36
526576

526577

526578

526579

526580

leventali
17-11-2014, 12:42
526581

526582

526583

526584

526585

leventali
17-11-2014, 12:46
526591

526592

526593

526594

Şimdilik bu kadar. İnanın kendisi resimlerinden daha güzeldi. Umarım 6. sı yapılır...

karabostan
24-02-2015, 12:26
sayın levent ali bey biz de sizin gibi küçük bir sera kurmak istiyoruz size ne kadara mal oldu yardımcı olabilirmisiniz ?

asilturk1
11-03-2015, 12:25
sayın levent ali bey biz de sizin gibi küçük bir sera kurmak istiyoruz size ne kadara mal oldu yardımcı olabilirmisiniz ?

bende fikir almak istiyorum acaba mümkünmü?

leventali
12-03-2015, 11:18
Merhaba Sayın Karabostan ve AsilTürk1,

Takriben böyle bir sera 2-3 bin tl ye mal olur düşüncesindeyim. Zira malzeme dışındaki tüm işçilikler bana ait. Sizlere nasıl yardımcı olacağım konusunu aydınlatırsanız elimden geleni yapmaya çalışırım.

Saygı ve sevgilerle...

asilturk1
12-03-2015, 11:38
Merhaba Sayın Karabostan ve AsilTürk1,

Takriben böyle bir sera 2-3 bin tl ye mal olur düşüncesindeyim. Zira malzeme dışındaki tüm işçilikler bana ait. Sizlere nasıl yardımcı olacağım konusunu aydınlatırsanız elimden geleni yapmaya çalışırım.

Saygı ve sevgilerle...

ben 4 tane profil oturtucam naylon ile üstünü örtücem 2-3 bin lira cok yahu ? ne varki serada acaba?

sedail
12-03-2015, 11:45
15 metrekare seram için aldığım sera naylonu 270 tl tutmuştu bu biraz fikir verebilir size diğer metal aksam elimde olduğu için bir fiyat veremiyorum ancak kaynak makineniz varsa 300-500 arası gider profiller için. leventali beyin demek istediği de işçiliği kendiniz yapmazsanız işçilik maliyeti fiyatları yükseltir.

Leventali bey bu sene sezon açılmadan gübre çalışması için vaktiniz olurmu cevap yazabilirseniz sevinirim zira gübre kalmadı bu sene toprağa geri döneceğiz galiba :D

asilturk1
12-03-2015, 14:17
kendim yapıcam max 500 cıkar herhalde ben metal işleri mezunuyum kaynak makinesi v.s ispiral var hepsini kendim yapıcam arkadaşımla işçi ücreti yok

karabostan
12-03-2015, 18:49
arkadaşlar biz kavun falan yetiştireceğiz ben artık besin eriğiyle uğraşmak istemiyorum kavun için besin eriği satan varmı aramızda?

leventali
13-03-2015, 05:10
Herkese Hayırlı günler,

Sedail arkadaşımız doğru söylemiş. Yani işçiliğini kendiniz yapacaksanız bunun bir ücret kıyaslaması zor olur. Hurdadan profil alıp yaparsanız daha da ucuza gelir.

Yaklaşık iki yıl olduğu için yeni profil fiyatlarını bilemiyorum. Benim yaptığım seraya malzemeleri de onlara ait 2000 tl fiyat vermişlerdi o zaman.

Bir de amatör arkadaşlara tavsiyem, küçükten başlamaları. Çünkü sera büyüdükçe orantısız olarak maliyetler daha da büyüyor. İçini boş gördükçe doldurmak istiyorsunuz. Cebinizden ufak ufak paralar çıkıyor ama toplamda büyük rakamlara ulaşıyor.

Bu yakınlarda yeniden gübre ortaklığı yapacağım. Bu ay içerisinde. Çünkü bu aydan sonra ekim ayı. Bende yeni bir şeyler ekmek istiyorum.

Amatör arkadaşlara bir tavsiyemde, önümüz yaz olduğu için biraz sabredip sera kurmak yerine bu işe sera kurmadan başlamaları. Elbette sera güzel oluyor ama maliyeti de yüksek oluyor.

18-20 metre sera kurmayı düşünen arkadaşlar 2000 tl masrafı çok görmesinler. Emin olsunlar ondan fazla para harcayacaklar. Küçük küçük ama toplamda harcayacaklar.

Ha bir de tecrübeyle sabittir ki, ucuza getirmeye çalışacağınız her konu size yol su elektrik olarak daha pahalıya gelecektir.

Eğer ticari düşünmüyorsanız sizi temin ederim çok büyük paralar harcamanıza gerek yok. Balkonunuzda ve otomasyon (motor vs.) olmadan da bu işi çok rahat yapabilirsiniz. Ama zamanı ve ekonomisi olan arkadaşlara küçük de olsa sera yapmasını öneririm.

Saygı ve sevgilerle...

asilturk1
13-03-2015, 10:10
Hocam Hayırlı Günler
Ben profilleri hurdacıdan alıcam kaynak ve isprial v.s makinasi var işçiliği arkadaşımla yapacaz kaynak bölümünden mezunuyum ben
500 liraya bir sera yapmak mümkünmüdür acaba ve ec-ph metreleri nereden bulabilirim?

sedail
13-03-2015, 11:21
Sera için düşündüğünüz ölçülere göre kaç metre profil kullanacağınızın hesabını yapıp fiyatı yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz 300 tl sera naylonu hesaba dahil edin. Leventali beyin dediği gibi amacınız topraksız tarım ise zaten 500 tl maliyet topraksız tarım sistemi kurmak için bir şekilde cebinizden çıkacak buna birde sera maliyetini eklemeyin sistemi kurun mevsim sıcakları kendini hissettirdiğinde serayı istediğiniz zaman 2 günde kurarsınız.

beingobserver
16-03-2015, 17:39
@leventali bey, yazdığınızı görmek güzel :)

Bu sene ne ekmeyi düşünüyorsunuz, tohumdan mı yetiştireceksiniz, yoksa fide olarak mı ekeceksiniz?

Ayrıca gübre hazırlama videosunu dört gözle beklediğimi tekrar belirtmek isterim :) Sanırım benim gibi başka bekleyen arkadaşlar da vardır. Sezon başlamadan şu işi halledebilirsek çok iyi olacak.

Hoşgörünüze güvenerek bir kaç keredir soruyorum, kusurumuza bakmayın lütfen.

İyi çalışmalar.

infernomer
24-03-2015, 16:28
@leventali bey, gübre ortaklığı yapacaksanız benide eklerseniz listeye sevinirim. İyi çalışmalar

hsnsdt
24-03-2015, 22:41
2. gübre ortaklığı gerçekleşmemişti, benim adımda vardı. 3. de tekrar olmak istiyorum Levent abi.

leventali
25-03-2015, 00:41
Merhaba Arkadaşlar,
Bu yılki ekim için gübre ortaklığını yeniden düzenleyeceğim. Ama size tarih veremiyorum zira şu anda gerçekten çok yoğunum. Yarın vaktim olursa gübre fiyatlarını öğrenir buradan sizinle paylaşırım. Kaç kişi olursak ona görede paylaşırız. İsterseniz önce kaç kişi olacağımızı konuşursak ve belirlersek daha iyi olur. Ben aşağıya bir liste ekliyorum ve başına kendi ismimi yazıyorum. Her zamanki gibi kopyalayıp yapıştırarak isminizi buraya yazmaya başlayın...

Saygı ve sevgilerle...

1- Levent Ali Keten
2-
3-
4-
5-

sedail
25-03-2015, 12:28
Teşekkürler Leventali bey,

1- Levent Ali Keten
2- sedail
3- infernomer
4- hsnsdt
5-

şafak
25-03-2015, 14:14
Teşekkürler Leventali bey,

1- Levent Ali Keten
2- sedail
3- infernomer
4- hsnsdt
5- şafak

hoş geldiniz sabırsızlıkla bu organizasyonun gerçekleşmesini bekliyorum. Fidelerimi hazırlamaya başlıyorum:D

kursun
25-03-2015, 14:27
Beni de ekler misiniz. Oraya girip yazamadım.

hsnsdt
25-03-2015, 22:32
Valla çok heycanlı bir şekilde beklemekteyim, kolay gelsin.

ahaknet
26-03-2015, 07:50
Teşekkürler Levent Ali bey, benide ekler misiniz.

1- Levent Ali Keten
2- sedail
3- infernomer
4- hsnsdt
5- şafak
6- ahaknet

şafak
26-03-2015, 12:30
Beni de ekler misiniz. Oraya girip yazamadım.

1- Levent Ali Keten
2- sedail
3- infernomer
4- hsnsdt
5- şafak
6- ahaknet
7- kursun

cumartesi
26-03-2015, 12:43
Daha öncekilere katılamamıştım. Teşekkürler.

1- Levent Ali Keten
2- sedail
3- infernomer
4- hsnsdt
5- şafak
6- ahaknet
7- kursun
8- cumartesi

karabostan
26-03-2015, 20:51
1- Levent Ali Keten
2- sedail
3- infernomer
4- hsnsdt
5- şafak
6- ahaknet
7- kursun
8- cumartesi
9- karabostan benide ekleyin ne kadar düşüyor

leventali
27-03-2015, 06:03
Arkadaşlar nasip olursa bugün akşam ortalama fiyatları yazacağım...

kiziltan
27-03-2015, 12:39
Kolay gelsin sevgili Levent Ali.

fagu03
27-03-2015, 22:10
1- Levent Ali Keten
2- sedail
3- infernomer
4- hsnsdt
5- şafak
6- ahaknet
7- kursun
8- cumartesi
10-fagu03

azer35
27-03-2015, 22:49
1- Levent Ali Keten
2- sedail
3- infernomer
4- hsnsdt
5- şafak
6- ahaknet
7- kursun
8- cumartesi
10-fagu03
11-azer35

karabostan
28-03-2015, 10:39
levent bey dün akşam fiyatları söyleyeceğinizi söylemiştiniz ancak sizden hala bilgi gelmedi
kendim için almadığımdan dolayı -okul için alıyorum- okula fiyatları söylemem gerekiyor
sizden haber bekliyorum

hsnsdt
25-04-2015, 20:04
Bizim ortak gübre işi tekrar rafa kaldırıldı sanırım, yazık oldu. İki seferdir söyleniyor ama ben şansıma gerçekleşmiyor.

infernomer
25-04-2015, 21:53
Ne yazıkki öyle gözüküyor. Uzun zamandır Levent beyden ses çıkmadı.

fagu03
26-04-2015, 15:52
Aynen

asilturk1
28-04-2015, 20:32
Merhabalar
Hocam Bende Aynen Hidroponic sistem yapmak istiyorum kökleri yıkamak gerekiyormu?

beingobserver
28-04-2015, 21:14
asilturk1, bildiğiniz gibi 10-15 günde bir deponuzdaki suyu değiştirmeniz gerekiyor.
nedeni ise sudaki gübre dengesinin bozulması.

her su değişimi yaptığınızda, ilk gün gübresiz suyla sulama yaparak kökleri yıkamak genel bir uygulama.

asilturk1
28-04-2015, 21:26
asilturk1, bildiğiniz gibi 10-15 günde bir deponuzdaki suyu değiştirmeniz gerekiyor.
nedeni ise sudaki gübre dengesinin bozulması.

her su değişimi yaptığınızda, ilk gün gübresiz suyla sulama yaparak kökleri yıkamak genel bir uygulama.

peki 30 günde bir değiştirsek ne gibi problem olur vede sadece perlite diksek fideyi bundada mi suyu değiştirmemiz lazim..hava motoruda kullanacağım ?

beingobserver
28-04-2015, 21:43
En doğru değiştirme zamanını ancak sulama suyunuzu tahlil ettirerek öğrenebilirsiniz.
Amatörler için her su değiştirmede su analizi mümkün olmayacağından genel uygulamalara bakmak lazım ki o da 10-15 günde değiştirmenin uygun olacağı yönünde. Sisteminiz normalden büyük ya da küçükse ona göre süreyi ayarlayabilirsiniz. Fakat bana kalırsa 30 gün her şartta çok uzun bir süre.

Fideleri hangi medyaya diktiğinizin önemi yok. Suyu değiştirmeniz gerekiyor çünkü bitki beslendikçe suyun içindeki elementlerden kendi ihtiyaçlarına yönelik olarak kendi istediği oranlarda harcıyor. Dolayısıyla bir süre sonra suyun içinde bazı elementler çok azalabiliyor. Yani kısaca gübre dengesi bozuluyor.

Hava motoru kullanmak bitkiler için oldukça faydalı. Hatta Levent bey bilhassa köklenme için çok faydalı olduğunu belirtmişti.

beingobserver
28-04-2015, 21:44
asilturk1, bence bu konunun, yani "Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı" konusunun ilk sayfasından itibaren okumaya başlarsanız zannediyorum ki bir çok sorunuzun cevabını bulursunuz. Sağolsun Levent bey, en başından beri tüm aşamaları özenle fotoğraflayıp, detaylı bir şekilde açıklamaları yazdı.

asilturk1
29-04-2015, 06:32
asilturk1, bence bu konunun, yani "Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı" konusunun ilk sayfasından itibaren okumaya başlarsanız zannediyorum ki bir çok sorunuzun cevabını bulursunuz. Sağolsun Levent bey, en başından beri tüm aşamaları özenle fotoğraflayıp, detaylı bir şekilde açıklamaları yazdı.

Konuyu baştan sona defalarca okudum inceledim bir de ben saksının altına pomza taşı koyacağım üstüne leventali abinin dediğüne göre torf perlit karışımı veya sadece perlit günlük olarak ec ve ph değerlerini ölçeçeğim
Açıkcası evin damına torf ve perlit cok cıkarmak istemiyorum.

leventali
24-05-2015, 20:52
Herkese hayırlı geceler,

Öncelikle tüm arkadaşlardan uzun süre sessiz sedasız kaldığımdan dolayı özür dilerim. Uzunca bir süredir inzivaya çekilmiştim. Hatta böyle bir organizasyonu yapmayı düşünmekten bile vazgeçmiştim. Buradaki üyelerle ya da tanıştığım insanlarla alakası yok ama tüm hayatımda incinmediğim kadar incindim. Anca toparlanabildim. Hem maddi hemde manevi olarak...

Ancak söz ağzımızdan çıktı yerine getirelim.

Potasyum Nitrat,
Kalsiyum Nitrat,
Magnezyum Sülfat,
Potasyum Sülfat,
Mono Potasyum Fosfat,
Amonyum Nitrat,
Demir Edda

Bu ürünlerin ve içine koyup göndereceğim kovaların, poşetlemelerin vs. toplamı 550 TL tutuyor. Kargo bedelleri hariç. Kargoyu nakliyat ambarı aracılığıyla göndereceğim için normal kargolardan ucuz olacaktır. Yeni fiyatlarını almasam da 15-30 tl arasında olur mesafeye göre.

Her zamanki gibi Sayın Kızıltan'ın tarafıma hibe ettiği ve isteyen amatörlere ücretsiz olarak göndermemi istediği diğer elementleri de hassas teraziyle tartıp göndereceğim. Tabi yine ücretsiz olarak.

Sistem şu şekilde işleyecek.

1- Gecikme yaşandığı için liste yeniden yazılacak. Katılmak isteyen arkadaşlar yeniden listeye isimlerini yazacaklar.

2- Listeye ismini yazan arkadaş leventaliketen@gmail.com e posta adresime ad, soyad, adres, kendi cep telefonları ve kendilerine ulaşılamadığında ulaşılmasını istediği 2. cep telefonunu ve burada kullandığı rumuzu yazarak bana e posta atacaklar. Hem kargo için gerekli hemde kargo ücretini sormam için...

3- liste 10 kişiyi tamamladığında hesap numaramı vereceğim. Hesap numarasına 550/10 = 55 TL ve artı kargo bedeli hesabıma yatacak. Tüm arkadaşlar havalelerini tamamladığında buradan belirteceğim ve gidip aynı gün gübreleri alıp paketlemeye başlayacağım.

4- Bu işlemler ne kadar çabuk olursa bende önümüzdeki cumartesi günü kargoları teslim etmiş olacağım.

Gecikmeden ötürü heyecanlandırdığım tüm arkadaşlardan yeniden özür dilerim.

Saygı ve sevgilerle...

Liste yenilendiği için lütfen kopyalayıp yapıştırın ve isminizi yazın:

1- Levent Ali Keten
2-