PDA

View Full Version : altintasna / Kaktüs ve Sukulentlerim

Sayfalar : [1] 2 3

altintasna
09-09-2013, 20:56
Öncelikle herkese selamlar.
Nasıllar sizce?
Gördüğünüz olumsuzlukları yazarsanız sevinirim:

altintasna
09-09-2013, 20:57
Bunlar da yavruları:

altintasna
10-09-2013, 18:22
Aldığımda daha küçüktüler ve küçücük saksıların içindeydiler. Biraz büyüyünce evdeki şişeleri kesip onlara aktardım kendi toprakları ile beraber.

Ama burada öğrendiğim kadarıyla dar saksı içinde köklenmeyi daha çok seviyorlarmış.

Yine öğrendim ki toprağım da çok uygun değil kaktüsler için.

En üstten ikinci sırada olan iki çatal olan kaktüs çok mutsuzdu. Beş kadar parçaya böldüm. Şimdi her parça çok mutlu görünüyor.

Diğerlerinin büyüyüp büyümediklerini veya mutlu olup olmadıklarını anlayamıyorum.

Fotoğrafını çekmediğim bir tane daha var. Çürümüştü. Kestim bir kaç yere diktim. İçlerinden biri yavru çıkarıyor.

Kışın pencerenin önünde muhafaza etmeyi düşünüyorum.

Çektiğim fotolara bakmayın normalde dışarıda saat 13 e kadar güneş gören bir yerde duruyorlar.

altintasna
10-09-2013, 19:53
Arkadaşımdan iki dal "leş kaktüsü" alıp onları da diktim.
Daha fazla kaktüsüm olsun istiyorum.
Kış geliyor. Bu yüzden yeni kaktüsleri bahar gelirken edineyim diye düşünüyorum. Doğru mu düşünüyorum sizce?

Böyleydiler:

altintasna
14-09-2013, 11:33
Hatalarım ve eksiklerim konusunda beni uyarır mısınız?

Biraz önce yaptığım şeyden bahsetmek istiyorum.

Bir çay kaşığıyla kaktüslerin etrafından toprak boşaltıp; boşalttığım kısımları kumla doldurdum.
Ardından kaktüslerin gövdesine değecek şekilde ufak taşlarla kapladım kumun üzerini.

Aynen şu şekilde:

altintasna
14-09-2013, 11:35
Bunlar da arkadaşımdan aldığım iki leş kaktüsü. Arkadaşımın annesi "damat bohçası" diye adlandırıyor. Aslında leş kaktüsü demekten daha cazip =)

altintasna
14-09-2013, 11:39
Çok mutsuz olduğu için kesip 3 parça yaptığım diğer kaktüsümün fotoğrafı bu. Diğer parçalardan ses seda yok ama bu yavru çıkarıyor:

ayseozen
14-09-2013, 13:01
Sayın Altintasna. sayfanız hayırlı olsun. Kaktüslerinize yaptığınız taş uygulaması doğru, ama kumu dikerken toprağa karıştırıyoruz bildiğim kadarıyla üzerine doldurulmuyor.

altintasna
14-09-2013, 14:00
Sayın Altintasna. sayfanız hayırlı olsun. Kaktüslerinize yaptığınız taş uygulaması doğru, ama kumu dikerken toprağa karıştırıyoruz bildiğim kadarıyla üzerine doldurulmuyor.

Teşekkür ederim.
Bu konuda pek bilgim yoktu. Saksıları küçük diye bu pet şişelere aldım. Topraklarını kumla karıştırmak amacıyla tekrar söküp köklerini rahatsız etmek istemediğimden sadece üstteki toprağı kumla değiştirdim.

Size ve şuan bunu okuyanlara bir şey sormak istiyorum. Şu iki çatallı olan kaktüsün güneş ışığından rahatsız olduğunu okudum.

Bugüne kadar işten geldiğimde güneşin altında kalmaktan ötürü yapraklarının(çıkıntılarının) aşağı doğru sarktığını gözlemledim. Bugün ise o çıkıntılar fotoğraftada görüldüğü gibi yukarı doğru birbirlerine yaklaşmış iyice. Renkleri de cansız tıpkı aşağı sarktıklarında olduğu gibi.

Oysaki aslanağzı çiçeğiin yanına diktiğim yavruları sürekli canlı ve diri.

Anlam veremedim. Üstelik yavrular daha fazla kalıyor güneşte.

Sebeb'i hikmeti ne ola?
=)

altintasna
14-09-2013, 17:14
sayfanız hayırlı olsun.
kaktüsleriniz güzel ama lütfen güzel saksılar kullanın:) nacizane fikrim budur:)

Teşekkür ederim. =)
Bahara doğru daha iyi toprak ve saksılar düşüebilirim. Şimdilik bunlarda duracaklar. =)

altintasna
16-09-2013, 19:24
Hiç bu kadar mutlu görmemiştim bu kaktüsümü.
Eklediğim kumdan mı oldu, çakıl taşlarından mı oldu, bulunduğu pencereyi değiştirmemden mi oldu yoksa üç gündür sulamadığımdan mı oldu bilmiyorum.

Dün ile bugün arasında büyüme farkını görebildim.
Ve hiç bu kadar huzurlu, diri, sert ve güzel renkli görmemiştim.

Ne güzel ne güzel =)

İşte:

ayseozen
16-09-2013, 20:43
Sayın Altintasna, kaktüsünüz cylindropuntia subulata yetiştirmesi kolay, hızlı gelişen, çok büyüyen bir tür ve sizinki çok sağlıklı görünüyor.14.mesajdaki sorduğunuz sorunun cevabı: O kaktüsten ben de yetiştiriyorum, çok güneş görürse sararıp yapraklarını döküyor.Bu sağlıksız olduğu anlamına gelmez,bu onun özelliği. Belli bir yaşa geldikten sonra çiçek açıp meyve veriyor. Gölgede olanların gövde rengi koyu yeşil ve yapraklarını dökmüyor.

altintasna
16-09-2013, 20:48
Sayın Altintasna, kaktüsünüz cylindropuntia subulata yetiştirmesi kolay, hızlı gelişen, çok büyüyen bir tür ve sizinki çok sağlıklı görünüyor.14.mesajdaki sorduğunuz sorunun cevabı: O kaktüsten ben de yetiştiriyorum, çok güneş görürse sararıp yapraklarını döküyor.Bu sağlıksız olduğu anlamına gelmez,bu onun özelliği. Belli bir yaşa geldikten sonra çiçek açıp meyve veriyor. Gölgede olanların gövde rengi koyu yeşil ve yapraklarını dökmüyor.

Teşekkür ederim bilgiledirmeniz için. =) Fırsattan istifade bir kaç bir şey sorabilirim sanırım? =)

Konuda görmüşsünüzdür bu kaktüsümün 4-5 kadar yavrusu var. Onları tek saksıya toplasam nasıl olur sizce? İlerde dallarının birbirine girmesi sorun olur mu? Birbirine sarılan, dolanan, karışan dallar hoş görünür diye düşünüyorum.

Düzenleme:

Verdiğiniz isimle araştırdım kısaca google aracılığıyla. Çok fazla çeşidi varmış. Şey benimki böyle olur mu? Bu şekilde görünen kaktüsler de çok fazla hoşuma gidiyor.
Böyle veya daha gür olur mu?

altintasna
16-09-2013, 21:39
Kestiğim yerden çıkan iki filize/dala sahip kaktüsüm. Sizce hangisini yapmam daha uygun olur:

a) Dallardan birini koparmam...
b) Her ikisini de koparıp ayrı saksılara dikmem...
c) Aynen bu şekilde büyümesine izin vermem...

Sizden ve diğer üyelerden gelecek cevaplara çok teşekkür ediyorum şimdiden. =)

jojoba
16-09-2013, 21:41
sayfanız hayırlı olsun. kaktüsleriniz çok güzel..

altintasna
16-09-2013, 21:44
sayfanız hayırlı olsun. kaktüsleriniz çok güzel..

Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. =) Sanırım agaclar.net ve üyeleri sayesinde çok daha güzel ve sağlıklı olacaklar.

ayseozen
16-09-2013, 21:52
Sorun olmaz. Geniş bir saksıya dikerseniz iyi olur. Benim üç dal kaktüsüm, bahçede 1 yılda 90cm uzunluğunda, 13 tane sütun oldu. O son resminizdeki farklı bir cylindropuntia, sizinkinin formu farklı olur.

altintasna
16-09-2013, 22:35
Teşekkür ediyorum. Müsait oldukça diğer sorularıma da cevap yazarsanız memnun olurum.

23:30'da yağmur başladı. Kaktüslerim ilk defa yağmur suyu ile sulanıyorlar.

Dursunlar camın önünde bakalım ne olur? =)

altintasna
19-09-2013, 21:31
Nette şöyle bir kaktüse rastladım acaba bulanabilir mi:

PlantFiles: Picture #5 of Eulychnia (Eulychnia castanea var. varispiralis) (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/259140/#b)

http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/212333/

http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/288632/

Gözlük
22-09-2013, 10:28
Uluslararası satış yapan bir sitede İtalya'daki bir üreticiden satışı var. $73.60 fiyatı. Biraz pahalı gibi ama.....:o Üstelik bir de shipping eklenecek....

altintasna
22-09-2013, 12:58
Uzaktan sevmeye devam o zaman =)

kaktüsçüm
22-09-2013, 17:51
kaktüslerinizi güle güle çoğaltın..

altintasna
23-09-2013, 20:02
Üç tane daha aldım. Yalnız silikonla çiçek yapıştırılmış. Uğraşmam gerekecek biraz temizleyebilmek için. İnşallah fazla zarar görmezler temizlerken.

Buyurun:

dogef
23-09-2013, 21:26
İnşallah =)

Üç tane daha aldım. Yalnız silikonla çiçek yapıştırılmış. Uğraşmam gerekecek biraz temizleyebilmek için. İnşallah fazla zarar görmezler temizlerken.

Buyurun:

Kaktüsleriniz hayırlı olsun.Yapma çiçekleri önce bir kontrol edin iğneli ise hemen çıkar,yok eğer silikonla yapışmışsa 1-2 saat güneşte bırakın ve bir cımbız yardımıyla çiçeğin kökünden kavrayarak çıkarın.

altintasna
23-09-2013, 21:40
Kaktüsleriniz hayırlı olsun.Yapma çiçekleri önce bir kontrol edin iğneli ise hemen çıkar,yok eğer silikonla yapışmışsa 1-2 saat güneşte bırakın ve bir cımbız yardımıyla çiçeğin kökünden kavrayarak çıkarın.

Teşekkür ederim. İnşallah uzun ömürlü olurlar. =)
Silikonlu. Didik didik edip en az silikon kullanılanları seçmeye çalıştım ama bunlara bile çok fazla kullanmışlar. Dikenlerine ve derilerie çok fazla yapışmış.

Şu yaptıklarına bak. Böyle silikonlu olmasalar daha fazla alırdım. Hem kendileri de maliyeti düşürmüş olurlardı.

O zaman dediğiniz gibi yarın çıkarken güneş alan bi yere bırakıp geldiğimde cımbızla çekeyim.

Yalnız bu saksılar çok hafif, rüzgarda uçar bunlar. Topraklarına strofor bile katmışlar. Ne amaçladılarsa...

dogef
23-09-2013, 21:46
Bunlar küçük köklendirme saksıları,ı 1-2 boy büyük saksılara alıp bunlara yeni çelikler ekebilirsiniz. Aman akşama kadar güneş alan bir yer olmasın,yanabilirler.

altintasna
23-09-2013, 21:51
Bunlar küçük köklendirme saksıları,ı 1-2 boy büyük saksılara alıp bunlara yeni çelikler ekebilirsiniz. Aman akşama kadar güneş alan bir yer olmasın,yanabilirler.

Gündoğumundan saat 13'e kadar güneş görüyorlar.
Sanırım şu uzun kaktüsümdeki iki leke güneş yanığı.
"ŞİMDİLİK" başka saksım yok =) Ama "ŞİMDİLİK." =)

Pet şişelerden saksı yapıyorum onlara.

solucan17
23-09-2013, 22:19
Gündoğumundan saat 13'e kadar güneş görüyorlar.
Sanırım şu uzun kaktüsümdeki iki leke güneş yanığı.
"ŞİMDİLİK" başka saksım yok =) Ama "ŞİMDİLİK." =)

Pet şişelerden saksı yapıyorum onlara.

Sayın altintasna pet şişelerden yapmayın çok gevşek yapıda olduğu için taşırken falan sorun oluyor. Ben denedim ordan biliyorum :) Plastik bardakların sert olanları var en güzeli onlar oluyor benim sayfada görümüşsünüzdür son aldıklarınıza çok uygun olur ...

altintasna
23-09-2013, 22:28
Sayın altintasna pet şişelerden yapmayın çok gevşek yapıda olduğu için taşırken falan sorun oluyor. Ben denedim ordan biliyorum :) Plastik bardakların sert olanları var en güzeli onlar oluyor benim sayfada görümüşsünüzdür son aldıklarınıza çok uygun olur ...

Sayın solucan17 henüz neyi kimin sayfasında gördüğümü hatırlayamıyorum. Hatta konuların veya fotoğrafların kime ait olduklarına bile neredeyse hiç bakmıyorum. Sadece bakıyorum, bakıyorum, bakıyorum arada bir de okuyorum tabi. =)

Sanırım yakında saksı yapmama gerek kalmayacak. Ama benim yaptığım saksılarda dediğiniz gibi bir problem olmadı. beşgen yapıda ve sert plastik olduğu için sanırım.=) Şu kola şişesinden yaptığım dediğiniz gibi.

altintasna
24-09-2013, 21:15
Yeni aldığım kaktüslerimin silikonlarını temizledim. Sayın Dogef'in tarif ettiği gibi güneşte beklettikten sonra cımbızla çektim. Şu daha dikenli olanda biraz zorlandım ama başardım nihayetinde. O daha dikenli olan biraz fazlaca yaralandı gibi. Fotoğraflarda görülen yaraların ciddi bir etkisi olur mu?

Ne dersiniz?

Buyurun fotoğraflar:

altintasna
24-09-2013, 21:33
Daha önce saksılara dikmiş olduğum bazı çelikleri çıkardım ve küçük saksılara dikmek üzere hazırladım. Saksılar pet şişeye diktiğim kaktüslerin önceki saksıları. Topraklarını hazırladım. Bir maket bıçağıyla çeliklerin çürümüş kısımlarını kestim. Bazılarının toprak altında kalan kısımları çürümüştü. Sadece birinde köklenme vardı.

Köklenmesini istediğim ve toprağa gömeceğim kısımları maket bıçağıyla traşladım. Bir iki gün kestiğim yerlerin kuruması için bekleyeceğim ve hazırladığım saksılara dikeceğim.

Tavsiyesi olan varsa buyursun lütfen. Tecrübe ve bilgilerinize ihtiyacım var.

İşte fotoğraflar:

altintasna
24-09-2013, 21:40
Bunu da o büyük saksıdan çıkarıp küçük saksıya aldım. Yavru büyüyor =)
Umarım yer değiştirdiğim için rahatsız olmaz ve devam eder büyümeye... Yeteri kadar büyürse koparıp ayrıca dikeceğim.

İşte fotoğraf:

altintasna
24-09-2013, 21:46
Büyük kaktüslerimin topraklarını biraz boşaltıp boşalan kısma kum doldurmuştum. Daha önce çakılları kaldırdığım gibi şimdi de kumları döküp yerine tekrar toprak doldurdum. Toprağın üzerinde katman oluşturan kum tıpkı çakıllar gibi buharlaşmayı engelliyordu. Toprak sürekli nemli kalıyordu.

Bu durumun düzeleceğini ümid ediyorum ama tabi kökleri ve bitkileri rahatsız etmiş olmaktan veya onlara zarar vermiş olmaktan korkuyorum.

İşte son halleri. Küçük saksıda olanları büyük saksıların korumasına alarak güneş alan bir yere yerleştirdim:

dogef
25-09-2013, 08:42
Büyük kaktüslerimin topraklarını biraz boşaltıp boşalan kısma kum doldurmuştum. Daha önce çakılları kaldırdığım gibi şimdi de kumları döküp yerine tekrar toprak doldurdum. Toprağın üzerinde katman oluşturan kum tıpkı çakıllar gibi buharlaşmayı engelliyordu. Toprak sürekli nemli kalıyordu.

Bu durumun düzeleceğini ümid ediyorum ama tabi kökleri ve bitkileri rahatsız etmiş olmaktan veya onlara zarar vermiş olmaktan korkuyorum.

İşte son halleri. Küçük saksıda olanları büyük saksıların korumasına alarak güneş alan bir yere yerleştirdim:

Sayın altintasna,
Bakın çok kısa sürede deneyerek, herşeyi olması gerektiği gibi yapıyorsunuz.Tebrik ederim.Naçizane tavsiyem eğer kaktüs yetiştirmeyi bir meslek olarak değide kolleksiyonerlik seviyesinde yapmak istiyorsanız yavruları anaçtan ayırmayın.Bence en güzel kaktüsler kalabalık olanlar.Yeni çeliklediklerinizi enaz bir hafta sulamayın.Sonra sprey şeklinde sulayın.

dogef
25-09-2013, 12:17
Yeni aldığım kaktüslerimin silikonlarını temizledim. Sayın Dogef'in tarif ettiği gibi güneşte beklettikten sonra cımbızla çektim. Şu daha dikenli olanda biraz zorlandım ama başardım nihayetinde. O daha dikenli olan biraz fazlaca yaralandı gibi. Fotoğraflarda görülen yaraların ciddi bir etkisi olur mu?

Ne dersiniz?

Buyurun fotoğraflar:

Sayın altintasna güneşte bekledikten hemen sonra çekerseniz silikon yumuşuyor daha az zarar veriyor.Ama lütfen üzerinde yapay çiçek olan kaktüsleri almayalım.Herkes böyle bilinçlense satılmıyor diye yapmazlar birdaha.İşin diğer tarafıda şu,3 kaktüsü hayata döndürdünüz.O kısımlardan sadece diken çıkmaz.Gelişimine deva eder merak etmeyin.

altintasna
25-09-2013, 20:01
Sayın Dogef,

Size şuan nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. =) Çalışırken kargodan aradılar ve bir türlü saat altı olamadı. Hediyeniz olan saksılarıma ve çiçeklerime kavuşmak için akşama kadar adeta saniyeleri saydım.

Hiç bu kadar saksıyı bi arada görmemiştim. =)

İnşallah bu saksılarda sağlıklı ve çeşit çeşit katktüsler büyütürüm. Bunu çok istiyordum artık daha da fazla istiyorum. Çünkü işin ucunda bir de size mahçup olmak var bundan böyle.

Soru, sorun ve çelişkilerimde sık sık sizi rahatsız etmem gerekecek. Bunun için sizden şimdiden özür diliyorum. =)

Boy boy saksılar ve bu güzel kaktüs ve sukulentler için size çok teşekkür ediyorum Sayın Dogef. =)

Beni çok mutlu ettiniz. Mutluluk da sizi hiç terketmesin. =)

Harikalar:

altintasna
25-09-2013, 20:25
Nasıl dikmem gerektiği konusunda yardım etmenizi rica edeceğim.
Bir de yarına kadar bekletmemin bi sakıncası olmaz diye düşünüyorum, yanılıyor muyum? Yarın toprak alacağım.

Şimdi fotoğrafını paylaşacağım kaktüsüm sanırım güneşten zarar görmüş. Çok daha az güneş gören bir yere aldım biraz önce. Peki başka ne yapabilirim?

İki tarafını da fotoğrafladım.

Buyurun:

altintasna
25-09-2013, 20:40
Ve kurumaya bıraktıklarım. Yeteri kadar kurumuş gibi yaraları.
Yapmam gerekenleri sayıyorum.

a) Hazırladığım saksılara dikeceğim yara yerlerini kapatacak kadar.
b) Sulamayacağım bir hafta.
c) Sprey sulama yapacağım.

Yanlışım var mı?

Ve bu sürede güneşte mi dursunlar içerde mi?

dogef
25-09-2013, 20:47
Sayın Dogef,

Size şuan nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. =) Çalışırken kargodan aradılar ve bir türlü saat altı olamadı. Hediyeniz olan saksılarıma ve çiçeklerime kavuşmak için akşama kadar adeta saniyeleri saydım.

Hiç bu kadar saksıyı bi arada görmemiştim. =)

İnşallah bu saksılarda sağlıklı ve çeşit çeşit katktüsler büyütürüm. Bunu çok istiyordum artık daha da fazla istiyorum. Çünkü işin ucunda bir de size mahçup olmak var bundan böyle.

Soru, sorun ve çelişkilerimde sık sık sizi rahatsız etmem gerekecek. Bunun için sizden şimdiden özür diliyorum. =)

Boy boy saksılar ve bu güzel kaktüs ve sukulentler için size çok teşekkür ediyorum Sayın Dogef. =)

Beni çok mutlu ettiniz. Mutluluk da sizi hiç terketmesin. =)

Harikalar:

Sayın altintasna; Öncelikle zerafetiniz için ben teşekkür ederim.Sayfanızda yer vermişsiniz.Sukulent sayısı daha fazla olabilirdi.Ama pek istemediğiniz gibi bir kanıya kapıldım.Sedum türleride ekliyecektim ama sizi sıkıntıya sokmak istemedim. Ben çiçeklerle,özelliklede kaktüslerle ilgili konuşmaktan asla rahatsız olmam emin olun. Aslında sizin gibi içtenlikle bu işe gönül veren bir evladıma yaraşır bir paket olmadı,kusuruma bakmayın.Bana mahcup olmak,estağfurullah..
Dilerim yaşamınız boyunca hep mutlu olun, ve bu diken aşkı hep devam etsin.

dogef
25-09-2013, 21:01
Bir de yarına kadar bekletmemin bi sakıncası olmaz diye düşünüyorum, yanılıyor muyum? Yarın toprak alacağım.

Şimdi fotoğrafını paylaşacağım kaktüsüm sanırım güneşten zarar görmüş. Çok daha az güneş gören bir yere aldım biraz önce. Peki başka ne yapabilirim?

Buyurun:

Evet, daha öncede belirttiğim gibi kaktüsler çöl ve sıcak bitkisi, ama bizim aldıklarımız serada yetişiyor.Kaktüsünüzü gölgeye almaktan başka yapabileceğiniz birşey yok şu anda.İnşallah kaybetmezsiniz.En uzunları Atlas çiçeği,kırmızı ve büyük çiçekleri var.Köklü uzun olan kalanchoe beharensis,diğeri aloe vera,minik olan ise coryphanta elephantides.Hepsini ekebilirsiniz.Bir hafta sulamayın,2.ve 3.hafta sprey şeklinde sulayın ve sonra hava sıcaklığına göre sulama oranını azar azar artırın.Kolaylıklar dilerim.

dogef
25-09-2013, 21:02
Ve kurumaya bıraktıklarım. Yeteri kadar kurumuş gibi yaraları.
Yapmam gerekenleri sayıyorum.

a) Hazırladığım saksılara dikeceğim yara yerlerini kapatacak kadar.
b) Sulamayacağım bir hafta.
c) Sprey sulama yapacağım.

Yanlışım var mı?

Ve bu sürede güneşte mi dursunlar içerde mi?

Sıralama doğru, yeni ekilen kaktüsler asla güneşe koyulmaz.

dogef
25-09-2013, 21:11

Buyurun:

Yarın dikmenizde hiçbir sakınca yok.Söylemeyi unuttuğum bir önemli konuda eğer mümkünse saksıların altına topraktan önce birkaç tane küçük parçalar halinde kırılmış kiremit koyun.

altintasna
25-09-2013, 21:20
Yarın dikmenizde hiçbir sakınca yok.Söylemeyi unuttuğum bir önemli konuda eğer mümkünse saksıların altına topraktan önce birkaç tane küçük parçalar halinde kırılmış kiremit koyun.

Toprağın delikleri tıkamasını önlemek amacıyla değil mi?

Sıralama doğru, yeni ekilen kaktüsler asla güneşe koyulmaz.

Hımm. Kurumaları için güneşte bırakmam çok büyük bir hata değildir umarım?!

Evet, daha öncede belirttiğim gibi kaktüsler çöl ve sıcak bitkisi, ama bizim aldıklarımız serada yetişiyor.Kaktüsünüzü gölgeye almaktan başka yapabileceğiniz birşey yok şu anda.İnşallah kaybetmezsiniz.En uzunları Atlas çiçeği,kırmızı ve büyük çiçekleri var.Köklü uzun olan kalanchoe beharensis,diğeri aloe vera,minik olan ise coryphanta elephantides.Hepsini ekebilirsiniz.Bir hafta sulamayın,2.ve 3.hafta sprey şeklinde sulayın ve sonra hava sıcaklığına göre sulama oranını azar azar artırın.Kolaylıklar dilerim.

Aynen uygulayacağım.

Sayın altintasna; Öncelikle zerafetiniz için ben teşekkür ederim.Sayfanızda yer vermişsiniz.Sukulent sayısı daha fazla olabilirdi.Ama pek istemediğiniz gibi bir kanıya kapıldım.Sedum türleride ekliyecektim ama sizi sıkıntıya sokmak istemedim. Ben çiçeklerle,özelliklede kaktüslerle ilgili konuşmaktan asla rahatsız olmam emin olun. Aslında sizin gibi içtenlikle bu işe gönül veren bir evladıma yaraşır bir paket olmadı,kusuruma bakmayın.Bana mahcup olmak,estağfurullah..
Dilerim yaşamınız boyunca hep mutlu olun, ve bu diken aşkı hep devam etsin.

Tekrar teşekkür ediyorum. =)

Sayın altintasna güneşte bekledikten hemen sonra çekerseniz silikon yumuşuyor daha az zarar veriyor.Ama lütfen üzerinde yapay çiçek olan kaktüsleri almayalım.Herkes böyle bilinçlense satılmıyor diye yapmazlar birdaha.İşin diğer tarafıda şu,3 kaktüsü hayata döndürdünüz.O kısımlardan sadece diken çıkmaz.Gelişimine deva eder merak etmeyin.

Bu cümleleriniz sayesinde kaktüslerimden birini etrafında neden dikensiz bir çember olduğunu anlamış oldum. =) Silikonu ayırdığım kısım orası. Neredeyse iki misli büyümüş kaktüs =) Şu an tam ortasında kalıyor o dikensiz kısım.

Sayın altintasna,
Bakın çok kısa sürede deneyerek, herşeyi olması gerektiği gibi yapıyorsunuz.Tebrik ederim.Naçizane tavsiyem eğer kaktüs yetiştirmeyi bir meslek olarak değide kolleksiyonerlik seviyesinde yapmak istiyorsanız yavruları anaçtan ayırmayın.Bence en güzel kaktüsler kalabalık olanlar.Yeni çeliklediklerinizi enaz bir hafta sulamayın.Sonra sprey şeklinde sulayın.

Meslek olarak değil.

Koleksiyoncu olarak da değil. Yani şuan bunu yapamam diye düşünüyorum. Eğer becerebilirsem neden olmasın. =)

Sevdiğim için büyütmek ve çiçek açmalarını görmek istiyorum. En önce şu kışı atlatmalarını istiyorum.

Kalabalık kaktüs görüntüleri bence de çok hoş. Çelik ayırmamın sebebi hem sayıyı artırmaktı hem de şu adını hatırlamadığım ve morali yerinde olan kaktüsüm çok kötü bir haldeydi. Bir kaç parça yapmak iyi gelir diye düşündüm.

altintasna
25-09-2013, 21:24
Şeyy... O küçük kaktüsü şu en küçük saksılara dikeceğim.

Yalnız kalanchoe beharensis, aloe verayı ve Atlas çiçeğini bir boy büyük olana dikmeliyim sanırım. Ne dersiniz hocam?

Hocam demem sizce de uygun mudur?

loveforlife
25-09-2013, 22:01

Yalnız kalanchoe beharensis, aloe verayı ve Atlas çiçeğini bir boy büyük olana dikmeliyim sanırım. Ne dersiniz hocam?

Sayın Altıntasna,

Dogef Ablamız o muhteşem zengin kalbini bir kez daha gözler önüne sermiş. Artık çok daha şanslı kaktüsleriniz. Ama lütfen bu sefer toprağınızı kumla karıştırıp dikin kaktüslerinizi. Kumu bir inşaattan bile alabilirsiniz. İyice yıkayıp fırında sterilize ederek kullanıyorum ben. Bir de bir pet shoptan akvaryumlarda kullanılan zeolit ya da lav taşı alıp karıştırabilirsiniz. (Ben onları da ekliyorum toprağa) Biraz da odun kömürü kırığı... Çünkü benim toprağınızın görünüşüyle ilgili endişelerim var. Kökleri çok sıkacak ve çürümeye yol açacakmış gibi geliyor.

Atlas toprağını sevdiği takdirde kısa sürede bir sürü sürgün verebilir. Zaten Oldukça uzun bir çelik göndermiş Ablamız. Onu ikiye bölüp ikisini de büyükçe bir saksıya dikerdim ben olsam. Füsun Abla'nın gönderdiği en büyük boy saksıları kullanabilirsin bence.

Ama aloe veraya orta boy bir saksı yeterlidir. Sevgili Dogef de yine ayrıntılı bilgi verecektir mutlaka...

Güle güle büyütün tüm güzellerinizi...

altintasna
25-09-2013, 22:03
Teşekkür ederim. Bunları not alıyorum. Yarın almaya çalışacağım. Evet toprağım çok kötü. Bunun farkındayım. =(

dogef
25-09-2013, 22:50

Estağfurullah,bu sitede bu konuyla ilgili kitap yazacak kadar bilgili dostlar var.Hocalık ne haddime.Saksı ile ilgili tesbitiniz doğru.

dogef
25-09-2013, 23:10
Sayın altintasna, çelik alınan kaktüsler kökleri kurusun diyede güneşe koyulmaz,bol ışık alan sıcak bir yer olabilir. Kiremit parçası koyulmasının bir nedeni sizin yazdığınız,ikincisi topraktaki fazla suyun atılmasını sağlamak,3.de kaktüslere içindeki bazı maddelerden dolayı faydalı olduğunu duymuştum.Bu konuda Sayın loveforlife'ın tavsiyeleri çok önemli,zira dokunduğu çiçeği sevgisi,bilgisi ve ilgisiyle altın madenine dönüştürüyor.

mmanager
26-09-2013, 08:51
Size bir tavsiyem daha var .Yeni satın aldığınız kaktüslerin saksısını değiştirirken mutlaka üzerinde bulunan torfu (üreticiler ticari amaçlarla kaktüslerde bile sadece torf kullanıyorlar)köklerine zarar vermeden silkeleyerek temizleyin.Çünkü torf su tutan yapıya sahiptir.Bu da kaktüsler için tehlikelidir.İlerde kök ve gövde çürümesi sorunlarıyla çiçeklerinizi kaybedebilirsiniz...Kolay gelsin başarılar....

loveforlife
26-09-2013, 13:10
Bu konuda Sayın loveforlife'ın tavsiyeleri çok önemli,zira dokunduğu çiçeği sevgisi,bilgisi ve ilgisiyle altın madenine dönüştürüyor.

Ablacığım,

Beni mahcup ediyorsun. Senin sevgin, tecrüben ve bilginin yanında ben henüz emekliyor sayılırım...

altintasna
26-09-2013, 18:35
Her mesajınızı okudum teşekkür ediyorum.

Torf aldım. Lav taşı aldım. Evde kuvars mı yoksa zeolit mi olduğunu bilmediğim taş mevcut. İkisinden biri olduğu kesin. Akvaryum için alınmıştı. Kum zaten mevcut.

Odun kömürü alamadım.

Odun kömürü alana kadar kaktüs dikimini ve toprak değişimini erteleyeyim mi?

Aloe vera ve diğer sukkulenti sadece torfa mı dikeyim onlara da kaktüs toprağı hazırlanmalı mı?

İnşallah cevap verecek birileri vardır. =)

dogef
26-09-2013, 18:56
Her mesajınızı okudum teşekkür ediyorum.

Torf aldım. Lav taşı aldım. Evde kuvars mı yoksa zeolit mi olduğunu bilmediğim taş mevcut. İkisinden biri olduğu kesin. Akvaryum için alınmıştı. Kum zaten mevcut.

Odun kömürü alamadım.

Odun kömürü alana kadar kaktüs dikimini ve toprak değişimini erteleyeyim mi?

Aloe vera ve diğer sukkulenti sadece torfa mı dikeyim onlara da kaktüs toprağı hazırlanmalı mı?

İnşallah cevap verecek birileri vardır. =)

Ben sukulentleri normal poşette satılan topraklara dikiyorum.Yanlış olabilir.İnşallah bu konuda bilgili birisi size daha doğru cevap verir.

altintasna
26-09-2013, 19:10
Sayın dogef,

Hoş geldiniz. =) Nasılsınız?

Güneşte yanan kaktüsler hakkında sorum olacak. Sanırım yanan yerler iyileşmez ve de diğer taraf gelişirken yanan taraf sönük ve yaralı kalır. Öyle mi?

Kitap yazacak kadar bilgi ve tecrübeye sahip olduklarından bahsettiğin kişiler keşke kitap yazsa. Kaktüsler hakkındaki kitaplarını alır ve okurum. =)

altintasna
26-09-2013, 23:37
Konumda acil gördüğüm noktaları özetleyip sorularımı netçe ortaya koyayım ve ardından forumdan çıkış yapayım. Yarın işten geldiğimde bana yardımcı olmak isteyenlerin cevaplarına göre dikeceğim çiçekleri saksılarına.

Başlıyorum:

Öncelikle dibine kiremit/tuğla kırığı konulan saksılara hazırladığım toprağı dolduracağım.

Toprağı, zeolit veya kuars, volkanik taş, torf, odun kömürü ve kumdan hazırlayacağım.

Sayın dogef'in gönderdiği küçük kaktüsü en küçük saksılardan birine dikeceğim.

Atlas çiçeğini en büyüklerine dikeceğim saksıların.

Sorularım:

1) Atlas çiçeğini tek parça olarak mı yoksa ikiye bölerek mi dikmemi önerirsiniz?
2) Sukulenti de en büyük saksılardan birine mi dikmeliyim?
3) Sukulenti de kaktüs için hazırladığım toprağa mı dikmeliyim yoksa sadece torfa mı?

Geldiğim de ilk işim bu konuya bakmak olacak. =)
Ve öneri ve tavsiyelerinize göre yenilerini dikerken diğerlerinin de topraklarını değiştireceğim.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

altintasna
27-09-2013, 21:06
Küçük çakılları olan kum, zeolit(belki de kuars), torf, çam ormanı toprağı, lav taşı, odun kömürü karışımı hazırladım göz kararı.

Zeolit biraz az oldu ama sorun olacağını sanmam?!

Lav taşlarını ve odun kömürlerini parçalayıp ondan sonra kattım karışıma.

*Şimdi bunlara bir hafta su vermek yok.
*Güneş görmeyen bir yere koydum.
*Hepsi masamda. Kimse ellemeyecek hatta masaya bile oturmayacaklar.
*Bir hafta sonra sprey sulama yapacağım. Nasıl yapabilirim en kolay. Diplerine damla damla su vermek aynı işi görür mü?

Eksiğim gediğim var mı?

Sukulent ve aloe verayı da kaktüs toprağına diktim. Sorun olur mu? Arada gübreli su veririm olmaz mı?

İşte fotoğraflar:

=))))))))

altintasna
27-09-2013, 21:13
Sayın loveforlife bu arada geçmiş olsun.

Bunlar da küçükler. Kimisinde zeytinlerin dibinden aldığım toprak ve kum karışımı var sadece. Kimilerinde ise hazırladığım kaktüs toprağı var.

Pazar günü de büyük kaktüslerimi yei toprakları ile beraber yeni saksılarına alacağım. Tabi burada tekrardan Sayın dogef'e teşekkür ediyorum. =)

Köklerine zarar vermeden torftan kurtarıp o şekilde dikeceğim.

Füsün Abla'nın gönderdiği minik kaktüsü yerine tam oturtabildiğimde emin değilim. Çok küçük?!

Küçükler:

altintasna
27-09-2013, 21:17
Dua edin; kayıp vermeyeyim. =)
Bir hafta su vermemenin sebebi çürümeye meydan vermemek midir?
Bu kuru toprağın içinde bir kafta bu narin canlılar zorluk çekmiyor mu?

Sorularımın amacı, birşeyleri daha iyi öğrenmektir.

dogef
27-09-2013, 21:32
Sayın altintasna,hepsi harika görünüyor.Elinize emeğinize sağlık.İnşallah hapsinin çiçek açtığını görürsünüz.Evet az sulamanın nedeni özellikle köksüz olanlarda gövde çürümesin diye.İlle sprey yapmanıza gerek yok.Bir çay bardağına su koyup sadece üstleri ıslanacak kadar sulasanızda olur.Sizde bu heves,sevgi ve herşeyi yerli yerince yapma isteği varya,inanın bir sene sonra bu sitede herkes kaktüslerinizi hayranlıkla izleyecek.Herşey o güzel güzel gönlünüzce olsun.

altintasna
27-09-2013, 21:41
Sayın altintasna,hepsi harika görünüyor.Elinize emeğinize sağlık.İnşallah hapsinin çiçek açtığını görürsünüz.Evet az sulamanın nedeni özellikle köksüz olanlarda gövde çürümesin diye.İlle sprey yapmanıza gerek yok.Bir çay bardağına su koyup sadece üstleri ıslanacak kadar sulasanızda olur.Sizde bu heves,sevgi ve herşeyi yerli yerince yapma isteği varya,inanın bir sene sonra bu sitede herkes kaktüslerinizi hayranlıkla izleyecek.Herşey o güzel güzel gönlünüzce olsun.

İnşallah dilediğiniz gibi olur. =) Çok isterim çiçeklerini görmeyi ve de göstermeyi. =)

Ama önümüz kış.

Şimdiden kışla alakalı sorularıma başlamak istiyorum.

Aklımdaki seçenekler:

a) Karanlık olmayan soğuk bir odada camın önünde muhafaza etmek.

b) Üç tarafı duvar tek tarafı açık bi dış mekanda; üzeri açık bir tahta kasa içinde muhafaza etmek.

Hangisini yapmalıyım? Ya da öneriniz nedir?

Şuanda aklımda olan sorular:

Kışın sadece ışık alan bir yerde bulunmaları yeterli olur mu? Güneş ışığına kesinlikle direkt maruz kalmaları kışın da gerekli midir?

Karanlıkta kalmalarının şekil bozukluğuna sebep olduğunu okumuştum. Düzensiz büyüdüğü için şekli bozuluyormuş. Kışın sadece ışık alması bunu engeller mi? İlla güeş mi görecek?

Kusuruma bakmayın aynı şeyi birkaç cümle içinde tekrar tekrar sordum.

altintasna
27-09-2013, 22:05
Burası İzmir ama bulunduğum ilçe kışın sert soğuk günler geçirebiliyor.

Hmmm. İki balkonumuz var ama ikisinde de kesinlikle yağmur alırlar. Rüzgarla yağar genelde her yere vurur.

Ayrıca kaktüslerimin, sukulent ve aloe veramın soğuğa dayanıp dayanmadıklarını bilmiyorum.

Daha isimlerini bile ezberleyemedim.

Şuan kafamda kesin olan:

*Işıklı ortam yeterlidir. Direkt gün ışığına gerek yok.

Yeni soru:

Kışın çok güzel günler de oluyor. Soğuk-sıcak geçişleri, soğuk odadan sıcak odaya alma gibi etkenler zararlı olur mu acaba?

altintasna
27-09-2013, 22:41
Bu arada böyle küçük saksılara yetecek kadar bayağı toprak kaldı elimde. Bana en yakın yer olarak Kipa'da kaktüs satıldığını duydum. xD Önce soğuğa dayanıklı tür araştırıp müsait bir zamanımda gitmeye çalışayım oraya.

Pazar günü de diğer kaktüslerimin toprak ve saksılarını değiştirince paylaşırım fotoğraflarını.

sumeyra47
27-09-2013, 23:06
Kaktüsleriniz yeni saksı ve toprakların da çok güzel görünüyorlar.Umarım güzelce büyüyüp çiçek açarlar.

Kaktüs toprağın içine kömür parçaları koymanın nedeni nedir?Ben ilk defa böyle bir şey duyuyorum mangal kömürü de olabiliyor mu?Bende kaktüslerimin topraklarını döküp tekrar mı eksem bilemedim.

altintasna
27-09-2013, 23:24
Kaktüsleriniz yeni saksı ve toprakların da çok güzel görünüyorlar.Umarım güzelce büyüyüp çiçek açarlar.

Kaktüs toprağın içine kömür parçaları koymanın nedeni nedir?Ben ilk defa böyle bir şey duyuyorum mangal kömürü de olabiliyor mu?Bende kaktüslerimin topraklarını döküp tekrar mı eksem bilemedim.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. =)

Benim de detaylı bilgim yok. Sadece tecrübesi ve bilgisi olanları taklit ediyorum bu noktada. Bu sitede okuduğum kadarıyla odun kömürü katılmasının sebebi topraktaki fazla suyu emmesiymiş. Fazla suyu emiyor ve kaktüsün fazla sudan zarar görmesini engelliyor.

Şu konuya bakabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/3019.htm

Ben Sayın loveforlife'ın tavsiyesi üzerine odun kömürü kattım. =)

Yani evet odun kömürü yani mangal kömürü olur. Normal kömür değil zaten onlar.

* Kaktüslerinizi aldığınızda içinde bulundukları topraklar ve saksılar onları köklendirmek içindir. Hemen köklendirip satarak paraya çevirmek için. Diğer çiçeklerde olduğu gibi. Aldığınız kaktüsler aslında o topraktan yani torftan memnun değil. Çünkü torf suyu emerek saklıyor içinde. Bu da kaktüsün kök ve gövdesi için kötü bir şey.(Tabi bunları yeni öğrendim.)

Eğer kaktüslerinizi seviyorsanız bence yapın =) Pazar günü yapacağım ben.

Bir de size loveforlife ve dogef kullanıcı adlarına sahip forum üyelerinin konu ve yorumlarını takip etmenizi, okumanızı önerebilirim. Ben öyle yapıyorum. Tabi takip etmeye değecek ve kendisinden çok şey öğrenilecek daha çok üye vardır ama ben burada yeniyim ve henüz bir çoğunu keşfedemedim. =)

Ayrıca forum çok geniş. Çoğu zaman aradığımı bulamadığım oluyor. Bunun da kolayı var. Hemen google'ye gidiyoruz ve merak ettiğimiz şeyi aratıyoruz. Zaten büyük ihtimalle agaclar.net'teki ilgili konu çıkıyor ilk sırada . =)

hira
28-09-2013, 00:01
yeni saksılarıyla güzel olmuş kaktüsleriniz.

dogef
28-09-2013, 06:58
Sayın dogef,

Hoş geldiniz. =) Nasılsınız?

Güneşte yanan kaktüsler hakkında sorum olacak. Sanırım yanan yerler iyileşmez ve de diğer taraf gelişirken yanan taraf sönük ve yaralı kalır. Öyle mi?

Kitap yazacak kadar bilgi ve tecrübeye sahip olduklarından bahsettiğin kişiler keşke kitap yazsa. Kaktüsler hakkındaki kitaplarını alır ve okurum. =)

Bu konuda herhangibir bilgim yok.İnanın.

mmanager
28-09-2013, 13:40
Güneşte yanan kaktüsler için yapacak bir şey yok ne yazıkki .Sadece büyümesini bekleyerek yanık yerin alt tarafa gelmesini bekleyebilirsiniz.Soğuktan da benzer lekeler oluşabilir dikkat edin.Birde güneş alırken sulamayın üstünde kalan su taneleri mercek etkisi yaparak yine lekeler oluşturabilir bunlara dikkat edin bundan sonra.....:( Kolay glelsin içinizdeki heyecanı anlıyorum...

altintasna
28-09-2013, 20:30
yeni saksılarıyla güzel olmuş kaktüsleriniz.

Yeni saksılar için Sayın Dogef'e tekrar teşekkür ediyorum. =) Bir kaç kaktüs daha var yeni saksı ve topraklarını bekleyen.

Güneşte yanan kaktüsler için yapacak bir şey yok ne yazıkki .Sadece büyümesini bekleyerek yanık yerin alt tarafa gelmesini bekleyebilirsiniz.Soğuktan da benzer lekeler oluşabilir dikkat edin.Birde güneş alırken sulamayın üstünde kalan su taneleri mercek etkisi yaparak yine lekeler oluşturabilir bunlara dikkat edin bundan sonra.....:( Kolay glelsin içinizdeki heyecanı anlıyorum...

Benim hatam direkt güneş ışığına alışık olmayan bitkiyi hemen güneşe koymak oldu. =(

altintasna
29-09-2013, 10:04
Sanırım basit bir güneş yanığı izi sanmakla yanılıyorum. Yukarıdan aşağı inen iki çizgi ve etraflarında yeşil renkte bir açılma veya sararma var.

Ne yapmalıyım? Bugün topaklarını ve saksılarını değiştireceğim. Kes diyorsanız keseyim.

Üst kısımda henüz öyle bir sorun göze çarpmıyor. Köklenmesi gereken yeni bir kaktüsüm olur.

Diğer köklü tarafın ise yavru çıkarmasını beklerim.

Dip tarafta "pörsüme ve de içe çökme" de var sanki??

Orayı yakından çekip ekliyorum hemen üçüncü ve dördüncü fotoğraf olarak:

dogef
29-09-2013, 10:17
Sayın altintasna; Resimden birşey farkedemedim (yaşlılık olsa gerek)ama nasıl olsa saksı değiştirmek için çıkaracaksınızya toprağını dökün ve kökü iyice kontrol edin aradan elinizle veya bir çubukla köke yakın yere bir dokunun,zaten yumuşama varsa hemen anlarsınız.ozaman dediğiniz gibi sağlam kısımdan ateşte mikrobu öldürülmüş keskin bir bıçakla kesin,dip kısım kuruyuncaya kadar bekletin ve dikin.

altintasna
29-09-2013, 12:25
ALOE AGAVE AMERICANA'larım.

Bir tanesi dışında hepsi diri duruyor. Birininde yaprak ucu kopmuş. Diri olmayanı zaten destekledim; farkedecekdiniz.

Bunları çalıştığım yerin bahçesinden aldım. Aldığımda adını dahi bilmiyorum burada öğrendim.

Sitenin kurucularına ve tüm üyelerine tekrar teşekkür ediyorum.

7 tane var ben altı tanesini fotoğrafladım.

Buyurun Agavelerime:

altintasna
29-09-2013, 12:30
Bu da son agavem.
Büyük olan ise anneleri. İşte bunun dibinden sökerek getirdim bunları.
Halen en az altı tane daha var dibinde.

Buyurun:

altintasna
29-09-2013, 17:56
Diğer kaktüslerimin köklerini eski topraklarından kurtardım:

altintasna
29-09-2013, 17:58
Dört kare daha.
İlki denizanasıan benzemiş:

jojoba
29-09-2013, 18:14
peki bu kaktüsler ya tutmazsalar? ben olsam toprak değiştireceğim zaman, kökleri bu kadar çıplak bırakmazdım.

altintasna
29-09-2013, 18:16
Ve yeni saksılarına kavuştular:

altintasna
29-09-2013, 18:22
Devam ediyoruz:

altintasna
29-09-2013, 18:30
Büyük parça için planım: Yarası kuruduktan sonra olması geektiği gibi dikeceğim.

Küçük parça için planım: Sukulent yaprağını toprağa yan yatırıp köklendireni görmüştüm. Aynısını buna deneyeceğim. Yaraları kuruduktan sonra toprağa yatıracağım. Yarısına kadar gömüp bir hafta sonra sulamaya başlayacağım. Beklentim; dikenlerin olduğu yerden bir kaç yavru çıkarması...

altintasna
29-09-2013, 18:34
peki bu kaktüsler ya tutmazsalar?

Şom ağızlı bi jojoba var onun yüzünden tutmadılar derim anneme. :D

*İnşallah tutarlar. Kesilen bir parçaları bile bir hafta sonra dikilip, dikildikten bir hafta sonra sulandıktan sonra tutabiliyorsa bunların tutma ihtimalini çok yüksek görüyorum.

Şoku kolay atlatsınlar diye içerde serin güneş görmeyen bir yere aldım. Yarın akşam çok hafif sulamayı düşünüyorum.

jojoba
29-09-2013, 18:41
Allah aşkına ben şom ağızlı falan değilim ama salatalık gibi dilimlemişsin baksana kaktüsleri :D işkence ediyosun zavallılara

altintasna
29-09-2013, 18:44
Allah aşkına ben kom ağızlı falan değilim ama salatalık gibi dilimlemişsin baksana kaktüsleri :D

Kom ağızlı değilsin ama tutmazlarsa şom ağızlı olduğun kesinleşir. :D

* Tadına bile baktım ne diyorsun sen. =)

jojoba
29-09-2013, 18:51
hıh.. düzelltim ve ek yaptım mesajıma çoktann! :)

loveforlife
29-09-2013, 18:59
Büyük parça için planım: Yarası kuruduktan sonra olması geektiği gibi dikeceğim.

Küçük parça için planım: Sukulent yaprağını toprağa yan yatırıp köklendireni görmüştüm. Aynısını buna deneyeceğim. Yaraları kuruduktan sonra toprağa yatıracağım. Yarısına kadar gömüp bir hafta sonra sulamaya başlayacağım. Beklentim; dikenlerin olduğu yerden bir kaç yavru çıkarması...

Yumuşama mı vardı da bu kadar doğradın bunu değerli kardeşim? Ben de tıpkı Sevgili Dogef gibi pek önemli bir sorun görmemiştim. Ufak parçadan umudu kes bence. O kadar küçük bir dilimin köklendiğini hiç duymadım. Eğer olursa da ilklerden olursun mutlaka;)

altintasna
29-09-2013, 19:08
Yumuşama mı vardı da bu kadar doğradın bunu değerli kardeşim? Ben de tıpkı Sevgili Dogef gibi pek önemli bir sorun görmemiştim. Ufak parçadan umudu kes bence. O kadar küçük bir dilimin köklendiğini hiç duymadım. Eğer olursa da ilklerden olursun mutlaka;)

Deneyeceğim. Buradan rahmetli Nasreddin Hoca'yı anıyorum: Ya tutarsa! =)

Daha önce de bir kaktüsümde bu durumu görmüştüm. Ardından yan tarafı çürüdü. Şimdi kesilmiş halde yeni çıkan yavrusunu büyütüyor.

Fotoğrafta da seçebiliyorum ben. Gerçekte bakınca daha belli oluyor. Bir içeri çökme, büzüşme iki şerit halinde; dipten yanık izlerinin biraz üzerine kadar ve dipte daha belirgin.

Diğerine olan buna da olur diye korktum ve erken teşhiste bulunup acil müdahelede bulundum.

hira
29-09-2013, 23:23
kaktüsleri kesmeyin derim.. yazık ediyorsunuz..

altintasna
29-09-2013, 23:32
Büyümezdi zaten o. =(

hira
29-09-2013, 23:54
:D kendi hallerine bırakın bakalım ne olacaklar.. son durumları güzel.

altintasna
30-09-2013, 00:07
Büyük ve hasta olduğunu düşündüğüm parça yavru çıkarır onu büyütürüm. Sağlıklı taraf ise köklenir. İki tane olurlar fena mı?
=(

hira
30-09-2013, 01:23
tabii olur.. sizin bileceğiniz iş.

altintasna
30-09-2013, 14:09
=)

İki fotoğraf paylaşacağım. Fotoğraftaki kaktüslerin birini koparmış yani anaçtan ayırmıştım. Diğerini ise kesmiştim.

İkisini de kopardığım ve kestiğim gün bi saksıya iliştirmiştim. Toprakları sürekli ıslaktı.

Bugün merak edip ikisini de söktüm. Şimdi miik saksılarına alacağım onları. =)

Bakın:

beyz66
30-09-2013, 14:54
Kaktüslerin dili olsada konuşsa ..... :)

sakdag
30-09-2013, 14:57
''Bizi biraz kendi halimize mi bırak diyecekler...'' ;)

altintasna
30-09-2013, 15:22
Ya tamam =) Artık keseceğim, kopracağım kalmadı zaten. Hepsi kendi saksısında tutmayı bekliyor.

Kestiğim iki taneden biri yavru çıkardı. Diğerini daha yeni kestiğim için henüz beklemedeyim. Kesilen parçayı da bir kaç gün içinde dikerim.

hira
30-09-2013, 17:27
aman! artık keseceğim demeyin! :D kesmeyi kesin :) inanın yazık oluyor..

bu kadar çiçek dostunun olduğu bir sitede yapılacak iş değil:) kobay oldu zavallılar.

altintasna
30-09-2013, 19:46
Bunu bir kaç saat önce arkadaşın annesinin çiçekliğinden yürüttüm. Seni anneme söyliycem dedi ama sorun olacağını sanmam. :D

Sayenizde bunu nasıl dikeceğimi biliyorum, ama sadece ufak bir sorum var:
Bu şekilde dikeyim mi? Yoksa köklenme alanını genişletme maksadıyla dipten keseyim mi birazcık.. Biliyorum yine kesmek dedim ama bu farklı bir durum. :)

Yılbaşı çiçeği değil mi bu?

hira
30-09-2013, 19:50
evet yılbaşı çiçeği.. KESMEDEN dikin lütfen:) alttaki yaprak yarıdan toprağın içinde kalacak şekilde dikin.

altintasna
30-09-2013, 19:52
Bunu ortadan kessem iki tane çiçeğim olsa fena olmaz mı?

Şaka şaka. :D

hira
30-09-2013, 20:01
ben olsam, TEK PARÇA halinde tam işaretlediğim yerden dikerdim. siz bilirsiniz:)

altintasna
30-09-2013, 21:47
Büyük ihtimalle öyle yapacağım. Teşekkür ederim. =)

Sorum var. Lütfen fikri olsan herkes paylaşsın fikrini.

Sanırım saksıların dibine tuğla kırıkları az olmuş. Alttaki deliklerden toprak kaçıyor. Tekrar aktarmak da istemiyorum. Ne yapabilirim?

Saksıdaki tüm toprak ıslanacak kadar sulasam tutar mı bundan sonra topraklar birbirini?

Tuhaf sorularım için özür dileyerek soruyorum bunu...

hira
30-09-2013, 21:49
dokunmayın kaktüsler dursun durduğu yerde:) zamanla oturur toprak:)

altintasna
30-09-2013, 23:07
İşte böyle anlarda çok mutlu oluyorum çünkü kaktüsümün mutlu olduğunu anlayabiliyorum.

Daha önceki fotoğraflarına bakarsanız dikensiz kısımın bir çizgi halinde etrafını nasıl çevrelediğini görürsünüz.

Aldığımda boyu o çizgiye kadardı. Ve ucunda silikonlu çiçek vardı. O iz, o dikensiz kısım silikonu alırken oluşan yara malesef.

Oralardan da diken çıkmaya başladı :)
Ve de alt taraf şişerek o izi sıkıştırıyor ve daraltıyor :)
Hani biraz yamuk yumuk oldu ama olsun. =)

Bulursam bu türden bir tane daha almak istiyorum; zahmet olmazsa bilen biri türünü yazabilir mi.

Buyurun, az önce çektim önlü arkalı:

FARKI GÖREBİLMEK İÇİN konumun ilk mesajına gidebilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/1197773-post1.htm

sumeyra47
01-10-2013, 01:25
Şekli bozulmuş olsa da yine de çok güzel bir kaktüs, sakın bunu da kesmeyin baksana ne güzel büyümüş değil mi?;)

beyz66
01-10-2013, 09:42
Büyük ihtimalle öyle yapacağım. Teşekkür ederim. =)

Sorum var. Lütfen fikri olsan herkes paylaşsın fikrini.

Sanırım saksıların dibine tuğla kırıkları az olmuş. Alttaki deliklerden toprak kaçıyor. Tekrar aktarmak da istemiyorum. Ne yapabilirim?

Saksıdaki tüm toprak ıslanacak kadar sulasam tutar mı bundan sonra topraklar birbirini?

Tuhaf sorularım için özür dileyerek soruyorum bunu...

Bence şöyle yapın ben öyle yapıyorum .Ama bundan sonraki saksı değişimlerinizde ...

Eski bir tülü saksının altına gelecek şekilde kesiyorum.Üstüne toprak doldurunca sıkıntı yaşamıyorum . Su geçer toprak geçmez . :)

loveforlife
01-10-2013, 10:51
Bence şöyle yapın ben öyle yapıyorum .Ama bundan sonraki saksı değişimlerinizde ...

Eski bir tülü saksının altına gelecek şekilde kesiyorum.Üstüne toprak doldurunca sıkıntı yaşamıyorum . Su geçer toprak geçmez . :)

eğer saksıda delik çok ve delikler büyükse, eski soğan çuvallarını kesip alta koyuyorum ben de...

altintasna
01-10-2013, 14:10
Çözüm önerileriniz için çok teşekkür ediyorum. =)

Kaktüs ve sukulent olarak 22 tane saksı oldu.

Bunlar da saksılarını bekleyen son iki tane:

beyz66
01-10-2013, 15:05
Toprak karışımınızda neler var. Sanki biraz fazla bahçe topragı var gibi ...

hira
01-10-2013, 15:11
Güzel olmuş.. yılbaşı çiçeğini yerinden oynatmamanı öneririm, sonuçta yeni dikilmiş bir çelik ve şuan biraz hassas.

hira
01-10-2013, 15:14
çiçek konusunda en çok sevdiğim şeylerden biride, alınan çeliğin ne renk açacağını bilmiyor olmak..
bendede yılbaşı çiçekleri var ve ne renk açacağını bilmiyorum:)

altintasna
01-10-2013, 18:24
Toprak karışımınızda neler var. Sanki biraz fazla bahçe topragı var gibi ...

İdeal bir karışım hazırlayamamış olabilirim. İlk defa hazırladım kaktüs toprağı. Onu da göz kararı yaptım.

Yalnız hiç bahçe toprağı yok. Tahmini olarak şöyle söyleyeyim içeriğini:

* 4 birim çam ormanı toprağı
* 2-3 birim torf
* 4 birim kadar çakıllı kalın kum
* Biraz akvaryum dip kumu (zeolit veya kuars)
* Lav taşı kırığı
* Odun kömürü kırığı

Çok iyi olmayabilir ama önceki topraklarından daha iyi olacağı kesin. Hem toprakları hem saksıları kötüydü ona rağmen iyi gelişiyorlardı. Şimdi kökleri güneş ışığı görmeyecek hem de toprak yosunlaşmayacak. Hem toprak öncekinden daha kumlu ve de geçirgen.

Güzel olmuş.. yılbaşı çiçeğini yerinden oynatmamanı öneririm, sonuçta yeni dikilmiş bir çelik ve şuan biraz hassas.

Teşekkür ederim. Dikkat edeceğim. =)

çiçek konusunda en çok sevdiğim şeylerden biride, alınan çeliğin ne renk açacağını bilmiyor olmak..
bendede yılbaşı çiçekleri var ve ne renk açacağını bilmiyorum:)

Kaktüslerim açar mı onu merak ediyorum en çok. Renk önemli değil şu noktada =) Hele bir açtıklarını göreyim belki ondan sonra düşerim renk derdine. Ama açmasalar da çok seviyorum bu tarz bitkileri.

=)

Bu arada ben çok sabırsızım bir hafta geçmeden sulamazsam iyidir bunları.

altintasna
01-10-2013, 19:28
İşte küçük kaktüs ve sukulent ordum:

Henüz ortada harika bir şey yok ama siz yine de maaşallah deyin. :D

altintasna
01-10-2013, 19:36
Sanırım çok ufak bazı sorunlarım var minik minik =)

Bakar mısınız? Ne yapmam lazım:

altintasna
03-10-2013, 09:56
İki gündür ilk defa güneş görüyoruz. Güneşe çıkmasında kendimce bi sakınca görmediğim kaktüsleri hemen pencere önüne aldım. Yakıcı bir güneş yok ve ona serin bir rüzgar eşlik ediyor.

Kaktüslerden iki kare paylaşıyorum.

Bir de fotoğrafta da görüleceği gibi kalonşe türü bir sukulnetim var; ilk defa paylaşıyorum onu. Üzerinde de bir misafiri var. Hiç bozmadım keyfini hala duruyor orada =)

Buyurun:

beyz66
03-10-2013, 10:01
Yok yok , bu kaktüslerin sizin elinizden çekecekleri var. :)

altintasna
03-10-2013, 10:22
Yok yok , bu kaktüslerin sizin elinizden çekecekleri var. :)

Yine ne oldu?

beyz66
03-10-2013, 10:54
Yine ne oldu?

Kes biç , saksıdan çıkar tekrar dik , dışarı çıkar içeri koy . Başları dönecek . :)

altintasna
03-10-2013, 11:05
Kes biç , saksıdan çıkar tekrar dik , dışarı çıkar içeri koy . Başları dönecek . :)

Kesip biçme bitti artık. =)
Saksı değiştirme kısmı da bitti. =)

Saksılarını değiştirdiğim, kimisini de yeni diktiğim için güneşten muhafaza etmek istedim bir kaç gün. Zaten güneş de yoktu.

Şu son güneşli günlerden mümkün oldukça faydalansınlar istiyorum.

İçleri ısınsın biraz. :D

altintasna
13-10-2013, 17:12
Lütfen bunun ne anlama geldiği konusunda yardımcı olur musunuz?

Uç kısımdan bahsediyorum.

Umarım tahmin ettiğim gibidir.

Bakıverin bi zahmet:

loveforlife
13-10-2013, 19:11
Lütfen bunun ne anlama geldiği konusunda yardımcı olur musunuz?

Uç kısımdan bahsediyorum.
Umarım tahmin ettiğim gibidir.
Bakıverin bir zahmet:

Zahmet oldu ama bakıverdim. :p Atlasın tutmuş ve büyümeye başlıyor. Kötü bir şey değil anlayacağın...;)

altintasna
13-10-2013, 22:50
Zahmet oldu ama bakıverdim. :p Atlasın tutmuş ve büyümeye başlıyor. Kötü bir şey değil anlayacağın...;)

:):):)

Çok sevindim =)

İnşallah bi aksilik olmaz.

altintasna
13-10-2013, 22:54
Ya ben çok sabırsızım. Her gün bakıyorum büyümüşler mi diye. Hatta bugün küçük olanların yanına kürdan sapladım toprağa. Şuan kürdanla aynı boydalar. En iyi böyle anlarım uzayıp uzamadıklarını. Yarın fotolarını ekleyeyim.

Bir de sanırım mart ayına kadar neredeyse hiç gelişmezler değil mi? Kasım, Aralık, Ocak ve Şubatta hiç sulamamayı düşünüyorum. Sabah ve akşam ışık alan bir köşeye alıcam hepsini. Don tehlikesi olmadan soğuk yiyecekler.

mandalinleerik
13-10-2013, 23:13
Soğuk ya da don tehlikesine karşı balkonda ya da müsait bir yerde küçük bir sera kurabilirsiniz. Ayrıca saksıları uygun zamanda ve uygun harçla değiştirirseniz kaktüsleriniz çok daha güzel olacaktır.

altintasna
13-10-2013, 23:16
Salonda içerde geçirecekler kışı. En uygun orası. Sera filan on numara olur ama mümkün değil şimdilik.

Elimdeki az sayıda kaktüsün saksılarını ve topraklarını yeni değiştirdim.

Bakalım ne olur; baharda göreceğiz. =)

mmanager
14-10-2013, 07:50
Merhana Sayın Altıntasna atlas çiçeği yağmur ormanları çiçeği olduğu için diğer kaktüslere göre güneş ihtiyacı biraz daha azdır ,buna karşılık nem ihtiyacı fazladır.Bu sebeple güneşi süzdüren bir şeyin arkasından almalıdır.Mesela bir ağacın yapraklarının arasından .tül perde arkasından.Hatta yazın tamamen öğlen güneşinden korumalısın.Aydınlık bol ışık alan yerleri de çok sever.Güneş almayan bir zamanında yapraklarına fısfıslayarak su serpmeniz çok hoşuna gider.Yağmur ormanları kaktüsüne atlas çiçeği, bir gecelik gelin çiçeği de atlas çiçeği çeşididir zaten ve yılbaşı çiçeği örnek verebiliriz.Ekim ayı güneşi kuru olduğu için uçları biraz kızarmış gibi duruyor....Ama havai kök çıkaracakmış gibi duruyor.Kolay gelsin sana .Saygılar...

altintasna
14-10-2013, 18:43
Aman dur, Sevgili Mandalinlerik! Sen bilsen garibanlar o saksılara geçene kadar neler yaşadı. Bu harç iyidir, iyi... Değil mi Sevgili Altintasna? ;)Artık zavallıcıkların başını döndürmeye son!

Bundan sonra dikeceğim kaktüslerim olursa daha fazla kum içeren bir karışıma dikmeyi düşünüyorum. Bunların köklerini rahatsız edip huzurlarını kaçırmayı göze alamam artık. =)

Şuan zaten birinden şüpheliyim bakalım ne olacak.

Parmak gibi olan ise bir sürü minik yavru çıkarmış. Baharda bi aksilik olmazsa uçuşa geçer.

altintasna
14-10-2013, 18:45
Merhana Sayın Altıntasna atlas çiçeği yağmur ormanları çiçeği olduğu için diğer kaktüslere göre güneş ihtiyacı biraz daha azdır ,buna karşılık nem ihtiyacı fazladır.Bu sebeple güneşi süzdüren bir şeyin arkasından almalıdır.Mesela bir ağacın yapraklarının arasından .tül perde arkasından.Hatta yazın tamamen öğlen güneşinden korumalısın.Aydınlık bol ışık alan yerleri de çok sever.Güneş almayan bir zamanında yapraklarına fısfıslayarak su serpmeniz çok hoşuna gider.Yağmur ormanları kaktüsüne atlas çiçeği, bir gecelik gelin çiçeği de atlas çiçeği çeşididir zaten ve yılbaşı çiçeği örnek verebiliriz.Ekim ayı güneşi kuru olduğu için uçları biraz kızarmış gibi duruyor....Ama havai kök çıkaracakmış gibi duruyor.Kolay gelsin sana .Saygılar...

Bilgiler için çok teşekkür ediyorum sağ olun. :)

fatitoo
14-10-2013, 20:15
Ya ben çok sabırsızım. Her gün bakıyorum büyümüşler mi diye. Hatta bugün küçük olanların yanına kürdan sapladım toprağa. Şuan kürdanla aynı boydalar. En iyi böyle anlarım uzayıp uzamadıklarını. Yarın fotolarını ekleyeyim.

Bir de sanırım mart ayına kadar neredeyse hiç gelişmezler değil mi? Kasım, Aralık, Ocak ve Şubatta hiç sulamamayı düşünüyorum. Sabah ve akşam ışık alan bir köşeye alıcam hepsini. Don tehlikesi olmadan soğuk yiyecekler.

Ben mi yanlış anladım yoksa 4 ay boyunca su vermeyecek misiniz?

altintasna
14-10-2013, 20:18
Ben mi yanlış anladım yoksa 4 ay boyunca su vermeyecek misiniz?

Kasım, Aralık, Ocak ve Şubatta hiç sulama demişti birisi bana.

:confused:

altintasna
15-10-2013, 14:48
Herkesin bayramı kutlu olsun. =)

Bakın bayram bayram ne buldum =)

Halam "Al saksıyla götür" dedi ama sadece bu parçaları almakla yetindim. Çok güzel çiçek açıyormuş ama yoğunluktan pek ilgilenemediğinden al götür dedi.

Saksıdan aşağı sarkıyorlardı. Normalde yukarı doğru gelişmesi gerekmiyor mu?

Tecrübe sahiplerinin tavsiye ve bilgi paylaşımlarıı bekliyorum buyurun:

altintasna
15-10-2013, 14:50
Bir sorum daha var.
Bu kaktüsün neden buruştuğunu öğrenebilir miyim?
Yeni toprağa mı alışamadı?
Köklerimi heniz huzura kavuşamadı?
Susuz mu kalıyor?
Güneşten mi rahatsız oluyor?
En az güneş alan pencerede duruyor şu sıralar:

altintasna
16-10-2013, 11:58
Halamdan aldığım kaynana dillerine küçük bir operasyon yaptım. Bir kaç gün kuruyacaklar. Ardından bir kaçını saksıya bir kaçını bahçede uygun bir yere dikmeyi düşünüyorum. Kar, yağmur, soğuk, sıcak öldürmüyor.

İşte son halleri:

altintasna
16-10-2013, 14:13
Bunlardan kalan sekiz kadar parçayı açtığım bir çukura bahçe toprağı ve kum doldurarak diktim. Taşlarla sıkıştırdım bulundukları yerlere. Etraflarına sekiz tane koruma amaçlı çıta çaktım. Bir ara etrafına naylon da sararım. Ya tutarsa diye düşünerekten yaptım bunu.

Buyurun:

altintasna
16-10-2013, 18:16
Tek tarafları sararmış ve kurumuş gibi diğer tarafları yeşil. Ve çok da mutlu değiller. Ana bitkiden rastgele alındılar.

O köklü olan da tuhaf. Saksının dibinde lobun biri toprağa düşmüş. Lobun toprakta kalan yüzeyi köklenmiş.

En sağlam ve mutlu görünen lobları keserek diğerlerinden ayırdım. Onlarda 133. mesajda görülüyorlar. Yeşil taraflarını çektim. Arka tarafları sarımsı.

O toprağa diktiğim kısımlar, birleşim yerleri ve iyice sararmış, şekli bozulmuş en huzursuz görünen parçalar.

133. mesajda görünen parçalar henüz duruyor dikmedim.

Kesme bitmişti çünkü kesecek kaktüs kalmamıştı loveforlife hanım =)
Bunlar yeni geldi.

Keşke ilk başta daha detaylı çekseydim fotoğraflarını. Kötüydüler oldukça.

Bir de bu opuntia yani kaynanadillerinin türünü nasıl öğrenirim?

Baktım bir kaç yere ama çoğu birbirine benziyor üstelik bunlar tam formunda olmadıklarında anlayamıyorum. Şuan soluk ve hacimsizler.

altintasna
16-10-2013, 18:20
131. mesajda fotoğraf ekleyip ne yapmam gerektiğini sormuştum. Kimse zahmet edip bi yol göstermeyince bildiğimi ya da bildiğimi sandığımı yaptım hiç düşünmeden.

Her sorum olduğunda özel mesaj ile link vererek üyelere soru sormaya çekiniyorum.

ayseozen
16-10-2013, 20:15
Sayın Altintasna merhaba, ilk önce 132.mesajdaki kaktüsten başlayayım. Gövdesi sağlam görünüyor benim gördüğüm kadarıyla, yapraklarının hepsinde buruşma yok, bana yaprak değiştiriyor gibi geldi. Opuntiaya gelince ben kendi tecrübemi anlatayım. Aslında lop olarak dikilir. Ben opuntiayı aşı yapmak için kesmiştim aşı tutmadı ama kestiğim yerden bir çok yavrusu oldu ve çok güzel gelişti. Opuntia türleri forumdaki kaktüs başlığındaki resimli kaktüs rehberinde var, isimlerini oradan öğrenebilirsiniz. Bu türü ben de çok severim. Hızlı büyür, kolay yetişir, hiç kaprisi yoktur. Maşaallah kaktüs aileniz çoğalmış, üç yıl önce benim de üç saksı kaktüsüm vardı. Beş, on derken eve bahçeye sığmaz olduk, bir mini seramız var hızımıza o da yetişemiyor. agaclar.netten çok şey öğrendim, bu hevesle eminim siz daha iyi bir koleksiyoner olacaksınız. İyi akşamlar.

altintasna
16-10-2013, 22:42
Tavırlarınızın hiç hoş olmadığını belirtmeden duramayacağım... Herkesi zan altında bırakamazsınız. Bayramda herkesin kendine göre telaşı var. Ayrıca kimin ne şartta olduğunu bilemezsiniz. kimse 7/24 siz bir soru sorun da cevaplasın diye nöbet de tutmuyor. Siz zaten en iyisini biliyorsunuz, doğru bildiğinizi yapmaya devam edin Sayın Altıntasna...

:(
Ne deseniz haklısınız.
:(

altintasna
16-10-2013, 22:43
Teşekkür ederim Ayşe Hanım.

altintasna
18-10-2013, 19:18
İyi akşamlar herkese. =)

133. mesajdaki kaktüsleri ne şekilde dikmemi önerirsiniz diye sorarak bilgi ve tecrübelerinizden bir kez daha faydalanmak istiyorum. =)

En uzunları 14 cm. boyunda bu lobların.

Ve de elimde 20 cm. yüksekliğinde şöyle bir saksı var:
( Bu saksıya bir tane orta boylardan mı diksem? İki tane küçük mü diksem? Ya da bu saksı dışında önerileriniz varsa... Lütfen =) )

altintasna
18-10-2013, 19:59
Çok teşekkür ediyorum sonerordo =)

Köklendirmesi sorun değil. Yeteri kadar büyük bir saksıya dikerekte köklenirler diye düşünüyorum. Bunları aldığım anaç bitkinin bir parçası toprağa düşmüş; lobun bir yanağı tamamen köklenip yapışmış toprağa =)

Bir veya iki tanesini saksıya dikmeyi düşünüyorum. Diğerlerini bahçede uygun bir yere artık. Ama hepsini dikemem; bu yüzden isteyen olursa vereceğim.

Peki şöyle sorayım şimdi:

-Büyükçe bir saksıya birini diktim diyelim. Diğerlerini köklenmesi için farklı bir saksıya diksem nasıl olur? Köklenip, tuttukları belli olduğunda söküp bahçeye diksem olur mu?

altintasna
18-10-2013, 20:10
Söylediğinizi daha iyi anlamak adına sorularıma devam ediyorum.

a) Saksıda kalacak olanları bir saksıya diktim.

b) Köklendikten sonra bahçeye alacak olduklarımı diğer bir saksıya diktim.

Elimizde var iki saksı =)

Şimdi sorum şu bir tane bahsettiğiniz ölçekteki bir saksıya kaç tane dikmemi önerirsiniz bu loblardan? Saksıda kalacak olanlardan bahsediyorum.

altintasna
18-10-2013, 20:32
Anlaşıldı. =)

Evet iç içe geçmiş kalabalık kaktüs görüntüsü çok daha hoş ve çekici oluyor.
Dediğiniz gibi yapacağım. Üç taneyi büyükçe bir saksı içine dikeceğim. Dışarıda duracaklar.

Köklendirip bahçeye almak istediklerimin hepsini de bir saksıya dikeceğim. Artık bahçeye alır mıyım yoksa başkasına mı veririm bilmiyorum.

Tabi bu dikimi yapmak için kesiklerin kurumasını yani yaralarının kabuk bağlamasını bekleceğim tabi. =)

altintasna
18-10-2013, 20:42
Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ediyorum Sayın sonerordo =)

altintasna
19-10-2013, 15:09
Özellikle ikinci fotoğraftaki görüntü harika. =)
İkinci fotoğraftaki saksının boyutu ne kadar aşağı yukarı?
Ben bir tenekeyi saksı olarak kullanmayı düşünüyorum.

Üç parçayı da saksının orta kısmına birbirine yakın bir şekilde mi dikmeliyim? Buradan bakınca sizinki öyle yapılmış gibi görünüyor.

altintasna
19-10-2013, 16:52
Benim bahsettiğim teneke bir damacanadan biraz kısa ve yine bir damacanadan biraz geniş. Sanırım dikeceğim 3 lob için bir kaç sene yeterli olacaktır. =)

Hemen bir sorum daha var sizi yakalamışken. Ben bu tenekenin içini dolduracak kadar kaktüs toprağı hazırlayamayacağım. Sadece iri taneli ve içinde çakıllar içeren bir tür kum ve çam ormanı toprağı karışımı çok mu kalitesiz olur?

altintasna
19-10-2013, 17:04
Bir aksilik olmazsa ben de eski bir tiner kutusuna dikeceğim. İçinde kalıntısı veya kokusu kesinlikle yok. =)

Peki bu loblar bu kış üşüyüp önümüzdeki bahar veya yazda çiçek açarlar mı?

altintasna
19-10-2013, 17:30
Tamam teşekkür ediyorum tekrar =)

Çiçeklenmeyi etkileyen faktörleri öğrenebilmem için önerebileceğiniz bir link varsa paylaşır mısınız?

ayseozen
20-10-2013, 10:12
Sayın Altintasna merhaba, böyle bir link var mı bilmiyorum. Opuntiaların çiçek açması için belli bir olgunluğa gelmesi lazım. Benimkiler üç senedir açmadı. Biliyorsunuz kaktüs bakımı sabır ister. Bu arada sizin o iki çatallı kaktüs var ya ondan burada bir evin önünde var, benim bildiğim beş senedir orada iki metre boyunda, çapı dört metre vardır herhalde. Çok gür muhteşem bir görüntüsü var, o koca kaktüs ilk defa bu yıl tepesinde bir tane çiçek açtı. Umarım bu örnek size yardımcı olmuştur.

altintasna
20-10-2013, 10:43
Aslında açmasalarda olur bu şekilde bile çok güzeller. =) Sırf görüntüleri beni etkilediği için yedi tane Agave Americana diktim. Eğer huzurlu olurlarsa 7 ila 10 sene kadar sonra çiçek açacaklar =)))))))))))))) Ve bir daha da açmayacaklar. Bir kaç yerde bir kere açtıklarını okudum. Örneğiniz ve yardımınız için teşekkür ediyorum.

Şöyle her bir kaktüs türü için içerisinde tüyolar ve bilgiler bulunan bir kitap hazırlasa üiversitelerimizdeki bilim adamlarımız.

altintasna
20-10-2013, 14:59
131. mesajımda sağlıksız gelişen, sararmış, yaralı olan kaktüs çeliklerimin fotoğrafını paylaşmıştım.
Bahçede uygun bir yere dikmiştim onları. Etraflarına da çıtalar çakmıştım. Ama tavuklar ikisini sökmüştü bugün baktığımda. Onları yeniden dikip çıtaların etrafına çuval sardım. Üst kısmı ise ışık geçirecek bir naylonla kapatarak onları sera içine aldım. Kuzey güney doğrultusunda iki küçük de havalandırma deliği açtım. Oradan içini de görebiliyorum.

Minik seramı koruması için de kedimi görevlendirdim. =)

Amaç:

a) Tavuklardan korumak
b) Diplerinde yağmur suyu birikmesini önlemek
c) Kış geliyor; dondan, aşırı soğuklardan korumak.
d) Tecrübe edinmek.

Buyurun:

altintasna
20-10-2013, 20:27
Bunlarda en beğendiğim çeliklerin fotoğrafı.

Tenekenin dibi delindi. Tabana soğan çuvalı, çuvalın üzerine tuğla kırıkları döşendi. Soğan çuvalı ve kırıkları kumla örttüm önce.

Ardından bahçe toprağı ve iri taneli kum karışımını tenekeye doldurdum; ardından üç tane çeliği itinayla yerleştirdim.

Nihayet bunları da diktim =)

Buyurun:

altintasna
20-10-2013, 20:30
Bunlarda sorunlu veya şekilsiz olduğunu düşündüğüm çelikler.
Aslında sadece üç tanesini beğenmedim bunların. Fotoğrafın sağ tarafında iki tane diğerlerinden farklı yöne dikilmiş olan çelikler de çok güzel.

Hadi hayırlısı bakalım:

altintasna
22-10-2013, 20:22
* İki hacim kum
* İki hacim bahçe toprağı
* Dört hacim çam ormanı toprağı
* 4 kg'dan biraz fazla lav taşı kırığı
* Göz kararı odun kömürü kırığı

Bu şekilde kaktüs toprağı hazırladım bugün.

Daha önce hazırlamış olduğum torf ve biraz daha fazla kum içeren kaktüs toprağımı da buna ekledim. Yukarıdaki ölçülere göre 1 hacim kadardı zaten.

Toplamda 3 kiraz kovası kadar oldu.

Son olarak saksı da temin ettikten sonra Sayın ayseozen'in göndereceği kaktüsleri beklemeye başlayabilirim. =)

altintasna
23-10-2013, 18:48
Cemo Abla'nın bahçesinden ve gönlünden gelen sukulentlerim... =)
Kutuyu açalı çok olmadı.
Çeşit çeşitler. =)

Cemo Abla teşekkür ediyorum. =)

Tabi bu kadar çeşit demek; daha çok soru sormam demek.

Buyurun:

altintasna
23-10-2013, 18:52
Yakından çekilmiş bir kaç fotoğraf daha :

altintasna
23-10-2013, 18:55
Teşekkür ediyorum Cemo Abla. =)

Şehir dışında olacağını söylemiştin. Aslında şimdi burada olmalıydın. Pazar gününe bırakmak istemediğim için şimdi akşam akşam dikmeye karar verdim bunları. Şimdi hangisini saksıya hangisini bahçeye dikmem daha iyi olur onu sorardım sana tek tek.

ayseozen
23-10-2013, 19:11
Sayın atintasna merhaba, güle güle büyütün hepsi de çok güzel.

altintasna
23-10-2013, 19:38
Sayın atintasna merhaba, güle güle büyütün hepsi de çok güzel.

Ayşe Abla teşekkür ederim; sağ ol. =)
Gördüğümde beni en heyecalandıran iki taneyi yan yana çektim:

ayseozen
23-10-2013, 19:58
Ayşe Abla teşekkür ederim; sağ ol. =)
Gördüğümde beni en heyecalandıran iki taneyi yan yana çektim:
Siz yazmasanız bile tahmin etmiştim havortia ve opuntia bunları ben de göndermeyi düşünmüştüm.

Narinkhn
23-10-2013, 21:54
Güle güle büyütün.Bende her kargo geldiğinde deli gibi seviniyorum:)Bunları büyütün bir dahaki sonbaharda bana Çelik gönderirsiniz olur mu:D Veya başarırsak ben size:p

altintasna
23-10-2013, 21:57
Güle güle büyütün.Bende her kargo geldiğinde deli gibi seviniyorum:)Bunları büyütün bir dahaki sonbaharda bana Çelik gönderirsiniz olur mu:D Veya başarırsak ben size:p

Eğer büyütmeyi başarabilirsem seve seve gönderirim tabi ki de =)
Sizin göndermenizi ise kaktüs göndermeniz şartıyla kabul ederim ancak =)

altintasna
24-10-2013, 19:22
Bakın az önce karanlıkta ışıldak eşliğinde ne yaptım. Umarım komşulardan ihbar eden çıkmamıştır. Gece gece ışıldak eşliğinde kim kazıyor bahçeyi diye şüphelenmiş olabilirler. =) Gerçi tenha burası.

Gece yaptım çünkü sabah işe gidip akşam hava karardığında dönüyorum. Yani gündüz vaktim yok. Her işi de pazara atmak istemiyorum.

Ekleyeceğim ilk fotoğraf oranın ilk halini gösteriyor. Aynı yer değil fotoğraftaki ama aynen öyleydi hazırladığım yer.

Sukulentlerimi buraya dikmeyi planlıyorum. Kışın üstlerini örteceğim. Artık destekler üzerine mi naylon aşırırım yoksa üzerlerine çuvallar mı örterim bilemiyorum.

Bakacağız artık.

Ortaya agave tarzı şeyleri dikmek istiyorum. Onların etrafına köklü iri yapılı olanları. Bi kenarada köksüzleri guruplandırırım.

Diye düşünüyorum bakalım...

altintasna
24-10-2013, 19:58
Unutmadan belirteyim benden harika bir düzenleme bekleyen varsa hayal kırıklığına uğrar. =)
Acemice ve dar zamanda yapacağım ne yaparsam.
Ancak beni mutlu edecek kadar işte.
=)

serkan_istanbul
24-10-2013, 20:00
Sayfanızı tek tek gezdim maşallah heveslisiniz bu konuda . Katüsler ve sukulentler ayrı bir dünyadır. Bende de var. Sulukentler çok çabuk tutar yaprakları sağlamken yanlışlıkla kopsa bile düştüğü yerde köklenirlerç bu şekilde büyüttüğüm çok sukulent var. Ellerine sağlık kocaman bir maşallah kardeşim sevgiyle kal.

altintasna
24-10-2013, 20:04
Sayfanızı tek tek gezdim maşallah heveslisiniz bu konuda . Katüsler ve sukulentler ayrı bir dünyadır. Bende de var. Sulukentler çok çabuk tutar yaprakları sağlamken yanlışlıkla kopsa bile düştüğü yerde köklenirlerç bu şekilde büyüttüğüm çok sukulent var. Ellerine sağlık kocaman bir maşallah kardeşim sevgiyle kal.

Teşekkür ederim sayın serkan_istanbul güzel yorumunuz için. =)

Sahip olduğum hevese denk; bilgiye ve tecrübeye de sahip olmak istiyorum. Ve bunun için doğru yerde olduğumdan eminim. Site sahiplerine ve üyelerine çok teşekkür ediyorum.

=)

serkan_istanbul
24-10-2013, 20:11
gayet güzel bir sitedir her yerini gezmeni tavsiye ederim. Yardımcı olacak bir çok arkadaşımız var. Benim terasımada beklerim sizi. 500 e yakın bitkim var sanırım yakın diyorum net sayıyı bilmem imkansiz. hayırlı akşamlar kardeşim.

altintasna
25-10-2013, 19:06
İşten erken gelme fırsatım oldu. Ve bugün hava kararana kadar Cemo Abla'nın hediyesi olan sukulentlerle uğraştım.

Dikmek için hazırladığım yerin üzerini kışın örtebilmek için seraya benzer bir şey yapmaya çalışıyorum. Onun iskeletini hazırladım kabaca. Tabi fotoğraflarını çekmedim onun ama;

hazırladığım yere diktiğim sukulentlerin fotoğraflarını çektim.

1.70 cm'ye 1.70 cm lik bir alan hazırlayıp; bu alana ortalayarak diktim onları.

Etraflarına taşlar döşemeye fırsatım olmadı. Artık diğer işler pazar gününe kaldı.

Hemen ekliyorum:

altintasna
25-10-2013, 19:12
Beş kare daha:

altintasna
25-10-2013, 19:16
Son dört kare:

altintasna
25-10-2013, 19:18
Bu saksıya da kaktüsü ve çok küçük bir kaç sukulenti diktim. Bu saksıda iki tane de köklenmiş yaprak var. =) Onları da buna diktim.

Ve unutacağım bir yere kaldırdım saksıyı:

altintasna
25-10-2013, 19:19
İki üç tane çok küçük olanları da gazanyaların yanına saplayıverdim. =)

İki çeşit Opuntiayı ise henüz dikmedim.

altintasna
25-10-2013, 20:55
Teşekkür ediyorum. =)

Sel almaz, toprak aşınması olmaz, su da birikmez. Yanlarına taş koyacaktım ama zamanım yoktu.

Sera gibi bir şey yapıp üstünü kapatayım diyorum kış için. Çok sert soğuklar oluyor bazı geceler.

mmanager
26-10-2013, 08:20
Sukkulentlerin hayırlı olsun çok güzeller hepsi de.Fakat sana tavsiyem sukkulentler kaktüslere göre daha hassaslar ve bahçede sıcağa soğuğa dayanamazlar diye düşünüyorum çünkü normal saksıda bile zar zor yaşamakta .Siz en iyisi uzun saksılardan alın bir iki tane o bahçede hazırladığınız toprağa dikin ve böylece yaşama şansı artacaktır.Hiç değilse balkonun bir köşesinde bile dursa en azından iki yönlü korunacaktır soğuklardan.Birde kışın eve geldiniz çıkıp ta onlarla ilgilenmeye soğuklardan üşeneceksiniz.Hadi bir saksıda echinopsis, opintina kaktüsü olsa büyüdü dersiniz bahçeye dikersiniz.İllaki bahçede ısrarcıysanız Öncelikle bahçeye dikilen kaktüsü ufak bir tepe yığınına dikmeniz gerek fazla akan yağmur suyunu tahliye etsin ve çürümesin .Su birikintileri oluşmaması lazım.Bazı kaktüsler bile soğuktan yanıyorlar ölüyorlar.Sukkulentler hiç dayanmaz.Etrafını iyice naylonla kaplasanız bile ısıtma havalandırma gibi sera ortamı oluşturmanız gerekir. Kolay gelsin.

mmanager
26-10-2013, 08:30
Sukkulentlerin hayırlı olsun çok güzeller hepsi de.Fakat sana tavsiyem sukkulentler kaktüslere göre daha hassaslar ve bahçede sıcağa soğuğa dayanamazlar diye düşünüyorum çünkü normal saksıda bile zar zor yaşamakta .Siz en iyisi uzun saksılardan alın bir iki tane o bahçede hazırladığınız toprağa dikin ve böylece yaşama şansı artacaktır.Hiç değilse balkonun bir köşesinde bile dursa en azından iki yönlü korunacaktır soğuklardan.Birde kışın eve geldiniz çıkıp ta onlarla ilgilenmeye soğuklardan üşeneceksiniz.Hadi bir saksıda echinopsis, opintina kaktüsü olsa büyüdü dersiniz bahçeye dikersiniz.İllaki bahçede ısrarcıysanız Öncelikle bahçeye dikilen kaktüsü ufak bir tepe yığınına dikmeniz gerek fazla akan yağmur suyunu tahliye etsin ve çürümesin .Su birikintileri oluşmaması lazım.Bazı kaktüsler bile soğuktan yanıyorlar ölüyorlar.Sukkulentler hiç dayanmaz.Etrafını iyice naylonla kaplasanız bile ısıtma havalandırma gibi sera ortamı oluşturmanız gerekir. Kolay gelsin.

altintasna
27-10-2013, 17:25
Cemo Abladan gelen iki farklı tür opuntiayı diktim bugün. Nedense yerlerine sabitleyemedim. Baktım olmuyor, sabitlenmeleri için hafiften suladım.

sumeyra47
27-10-2013, 18:07
Yeni kaktüs ve sukulentlerin çok güzeller.Umarım kışı donmadan atlatırlar.Sukulentlere ayrı bir ilgim var artık seneye bu güzeller çoğalınca bizimle de paylaşırsın.:p

altintasna
27-10-2013, 18:14
Teşekkür ederim. =) Büyük bir zevkle paylaşırım elbette.

Dediğiniz gibi önce kışı çıkarmaları gerekiyor. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim önceliğim kaktüslerden yana. Kaktüslerden aldığım gibi sukulentlerden elektrik alamıyorum. =)

Hem şuana kadar sukulentlerimle alakalı aldığım tepkilerin çoğu negatif yönde.

Eğer çok nazlıysalar, eğer çok fazla ilgiye muhtaçsalar o kadar vaktim yok. Hele saatler geri alındı artık eve iyice karanlıkta geleceğim.

Sanırım onları bahçeden söküp saksılara almam lazım. Ama çeşitleri çok ve hangileri bir arada olur, hangisi ne boyutta saksı sever bilmiyorum.

Önümüzdeki pazara kadar da öğrenmek ve bir şeyler yapmak için vaktim yok.

Önümüzdeki pazar ise yağışlı ve soğuk olacak.

Strese soktu bu sukulentler beni.

=)

sumeyra47
27-10-2013, 20:00
Sukulentlerle nasıl ilgilenmezsin, önemsemezsin çok şaşırdım şimdi.Oysa ki ben onlar için ölüyorum.Şu an çok şaşkınım ama ben inanıyorum zamanla kendilerini sevdirecekler size.Keşke bu paketi Cemo abla bana gönderse inan havalara uçardım sevinçten.Çok şanslısın ama onları böyle kaderine bırakman çok tuhaf. :(

altintasna
27-10-2013, 20:53
=)
Hayır kesinlikle ilgilenmiyorum diye bir şey yok.
Zamanım dar olmasa şuan onlar için yapmaya çalıştığım minik serayı bitirmiş olurdum. Kışın yağıştan ve dondan korumak gayesiyle elimdeki malzemelerle seraya benzer bir şey yapmaya çalışıyorum. =)

Eğer beceremeyecek veya buna zaman bulamayacak olursam; gece gece de olsa onları saksılara alacağım.

Havalara uçmaktan bahsetmişsiniz; aynısı bana da oldu zaten =)

Cemo Abla'nın sukulenleri ve behçesi ortada. Bitkilerini sevdiği ve kendisinin de bitkileri tarafından sevildiği aşikar =) Öyle olmazsa mevcut harikalar ortaya çıkamazdı. =)

Böyle bir insanın benim gibi bir acemi ve cahile içinden gelerek hediye göndermiş olması pahabiçilemez bir şey benim için. =)

Kutunun içinden kaktüs veya sukulent çıkmasından ziyade kişinin gönlünden koparak göndermiş olması yeterli bir sebep sevinçten havalara uçmam için. =)

Tıpkı Füsun Abla'dan gelen saksılar ve bitkiler gibi.

Tıpkı Ayşe Özen Abla'dan gelecek olan kaktüsler gibi.

Cemo Abla, Füsun Abla, Ayşe Abla... Gönderdikleri kargoların içinden bir tek kaktüs dikeni de çıksa sevinçten ayaklarımı yerden kesmeye yeter =)

* Sukulentlerin kendilerini bana sevdirmeleri konusuna gelirsek... =) Gönlümde kaktüslerin sahip olduğu tahtı sarsabileceklerini sanmıyorum. =)

* Onları kaderlerine terketmek konusuna gelirsek... =) Konudaki bilgisizliğim ve acemiliğimden böyle bir izlenim veriyorum sanırım.

Cemo Abla, kargosu bana ulaştığında keşke burada olsaydı. Şehir dışında. Kendisine bıktırana kadar soru sorup ona göre atardım adımlarımı. =)

Hadi hayırlısı bakalım.

altintasna
28-10-2013, 19:23
=(

Sanırım öldüler:

dogef
28-10-2013, 20:20
Dışarıdamıydı bunlar?

altintasna
28-10-2013, 20:21
Evet bir kaç saat güneş görüyorlardı.
Bu kurumuş, etsiz, bi deri bi kemik kalmış halleri için soruyorsanız; aldığımda da böyleydiler.

altintasna
01-11-2013, 20:44
Bugün bir Bim'e girdim. Yine kaktüsler vardı. İçlerinden birini çok beğendim. Hiç birini almadan çıktım ama sonra dayanamayıp geri döndüm ve iki tane aldım. =)

Beğendiğim türü almadım çünkü hem hafif yarası vardı hem de silikonu çok sıkmışlardı üzerine. =(

Ben de silikonunu kolay temizleyebileceğimi düşündüğüm iki taneyi seçtim ve aldım. =)

Biri daha küçük ama üçlü. Diğeri biraz daha büyük ve tek. Büyük olanın kökleri artık saksısından taşmış. Kendisi de muhafaza plastiğinin içinde sıkışmıştı. Bi rahat nefes aslınlar şimdi. =)

altintasna
02-11-2013, 16:50
Toprağa dikmiş olduğum sukulentlerin bir kısmını ikiye böldüğüm bir tenekeye diktim bugün.
Geriye kalanları ise yarın bir başka tenekeye alacağım.

Onları kışın koruyacak sağlam ve kullanılışlı bir sera yapamayacağımı anlayınca böyle yapmaya karar verdim. En azından bu şekilde olunca daha uygun yerlere taşıyabilirim onları.

*Yarın bir haftaları doluyor. Ama bugün tekrar diktim. Bir hafta daha bekleyeyim mi hafif bir sulama yapmak için? =)

*Havalar malum. Henüz aşırı soğuklar ve donlar başlamadı. Güneş gören bir yere koymamı mı tavsiye edersiniz yoksa ışığı dolaylı alan bir yere mi?

Teşekkür ediyorum şimdiden.

Bunlarda yeni halleri. Ama taşlarla veya farklı dekorlarla süsleyemedim. Bu kadarını yapmaya ancak vakit buldum:

hira
02-11-2013, 17:17
Altıntasna, yılbaşı çiçeğinden ne haber, tuttumu?

altintasna
02-11-2013, 17:55
Altıntasna, yılbaşı çiçeğinden ne haber, tuttumu?

Hemen fotoğrafını çektim geldim. Ucundan böyle bir şey çıktı. Öylece duruyor pencerenin önünde dışarıda:

serkan_istanbul
02-11-2013, 18:04
Yılbaşı çiçeğiniz tomurcuk yapmış açacak. sukulentlere gelince sulamayın fıs fıs yapın arada . o yeterli olacaktır. sukulentlerin hepsini bir araya dikmişsiniz ama onları büyüyüncede yerlerinden oynatacaksınız. bence küçük saksılara dikip tepsi benzeri bir şeyede koyarak taşıya bilirsiniz. tek olunca saksı değişimide kolay olcaktır.

hira
02-11-2013, 19:19
Sanırım pembe açacak yılbaşınız.. aynı tomurcuk benim çeliğimdede var.

altintasna
02-11-2013, 19:24
Yılbaşı çiçeğiniz tomurcuk yapmış açacak. sukulentlere gelince sulamayın fıs fıs yapın arada . o yeterli olacaktır. sukulentlerin hepsini bir araya dikmişsiniz ama onları büyüyüncede yerlerinden oynatacaksınız. bence küçük saksılara dikip tepsi benzeri bir şeyede koyarak taşıya bilirsiniz. tek olunca saksı değişimide kolay olcaktır.

Önerileriniz için teşekkür ediyorum. =) Yaşarlarsa bu tenekelerde büyümeye devam edecekler. Büyürlerse kendilerini tekrar rahatsız ederim artık.

Sanırım pembe açacak yılbaşınız.. aynı tomurcuk benim çeliğimdede var.

Parmak kadar şey tutar tutmaz çiçek mi açacak?

hira
02-11-2013, 19:56
Tomurcuk düşmezse açacak demek ki :) benimde ilk yılbaşı çiçeğim, sabırsızlıkla bekliyorum.

altintasna
02-11-2013, 20:02
Tomurcuk düşmezse açacak demek ki :) benimde ilk yılbaşı çiçeğim, sabırsızlıkla bekliyorum.

Kesin düşer. Gece çok soğuk gündüz sıcak buralar. Ve de hep dışarda duruyor. Akşam üzeri hafiften güneş alan bir yere koydum. Üstelik ağaçların arasıdan alıyor güneşi.

Bunlar da son iki kaktüsümün az önceki hali. Üşenmedim, topraklarından ve silikonlarından kurtardım onları biraz önce. Şu kökleri saksısına sığmayanı saksıyı keserek çıkardım; kökleri ziyan olmasın diye.

Yarın öğleye kadar çalışıyorum. Gelince sukulentlerle birlikte bunları da dikerim. Hem de hazırladığım kaktüs toprağına:

altintasna
03-11-2013, 16:38
Geriye kalan sukulentlerin görüntüleri. Onları da diktim tenekeden yaptığım saksılara. Buyurun:

altintasna
03-11-2013, 16:49
Son aldığım iki kaktüsüm slikonlarından kurtuldu ve yeni saksılarına kavuştu. =)
Beni çoook sevindirmiş olan saksılara. =)

Sanırım kedim kaktüsleri kıskanıyor benden. Önce bi kokladı sonra dikenlerini ısırıp çekiştirmeye başladı. =)))

Ya da hoşuna gidiyor. =)

altintasna
04-11-2013, 22:35
İki Bim'e daha gittim. İki tane daha aldım. =)

Bi engel olmazsa yarın silikonlarından kurtarıp daha geniş saksılara alırım =)

Snow
05-11-2013, 18:03
Kaktüsler iniz gerçekten çok güzel görünüyorlar yaptığınız dekorasyonlar ilgimi çok çekti doğrusu bende sizin yaptığınız gibi kaktüslerim in saksılarını değiştirmek istiyorum ama bu konuda çok bir bilgim olduğunu da söyleyemem tek bildiğim (Mart ve Nisan aylarında) değiştirilmesi gerektiği ama benim kaktüslerim saksıya sığmıyorlar ve Mart-Nisan ayına kadarda bu şekilde dayanacaklarını düşünmüyorum sizce ne yapmam lazım ?

altintasna
05-11-2013, 19:02
Kaktüsler iniz gerçekten çok güzel görünüyorlar yaptığınız dekorasyonlar ilgimi çok çekti doğrusu bende sizin yaptığınız gibi kaktüslerim in saksılarını değiştirmek istiyorum ama bu konuda çok bir bilgim olduğunu da söyleyemem tek bildiğim (Mart ve Nisan aylarında) değiştirilmesi gerektiği ama benim kaktüslerim saksıya sığmıyorlar ve Mart-Nisan ayına kadarda bu şekilde dayanacaklarını düşünmüyorum sizce ne yapmam lazım ?

Ben size ancak kabaca bilgi verebilirim çünkü ben de daha yeni öğreniyorum bir çok şeyi.

Öncelikle şunu söyleyebilirim kaktüsün saksısının küçük olması problem değil. Bu kaktüsün daha çok hoşuna gider. Belki size küçük görünüyordur ama tam kaktüslerinize göredir. Toprakları nasıl? Torf mu? Bir seneden fazla oldu mu siz onları alalı? Ne şekilde suladınız şimdiye dek?

Aslında şu an daha çok öğrenmek için soruyorum. =))

Fotoğraf ekleyemez misiniz?

Snow
06-11-2013, 12:34
Ben size ancak kabaca bilgi verebilirim çünkü ben de daha yeni öğreniyorum bir çok şeyi.

Öncelikle şunu söyleyebilirim kaktüsün saksısının küçük olması problem değil. Bu kaktüsün daha çok hoşuna gider. Belki size küçük görünüyordur ama tam kaktüslerinize göredir. Toprakları nasıl? Torf mu? Bir seneden fazla oldu mu siz onları alalı? Ne şekilde suladınız şimdiye dek?

Aslında şu an daha çok öğrenmek için soruyorum. =))

Fotoğraf ekleyemez misiniz?

Kaktüslerim in fotoğraflarını bilgisayarıma yükledim ama buraya koyamıyorum :confused:

eticin
06-11-2013, 12:43
öyle bir yapıştırıyorları ki o slikonları gövdeye yapışmış oluyor bazen. bir seferinde ben temizlemeye çalışırken dikenleri gövdeden ayrılmıştı, hem gövde yaralandı hem dikenlerde düzensizlik olmuştu. şimdi bırakıyorum 1-2 ay sonra büyüdükçe slikonları kendisi uzaklaştırıyor, dikenlerin üstünde havada kalıyorlar, o zaman kesip alıyorum.

altintasna
06-11-2013, 18:32
Kaktüslerim in fotoğraflarını bilgisayarıma yükledim ama buraya koyamıyorum :confused:

Şu konuda nasıl yapacağınız anlatılmış. Bi göz atın isterseniz:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

öyle bir yapıştırıyorları ki o slikonları gövdeye yapışmış oluyor bazen. bir seferinde ben temizlemeye çalışırken dikenleri gövdeden ayrılmıştı, hem gövde yaralandı hem dikenlerde düzensizlik olmuştu. şimdi bırakıyorum 1-2 ay sonra büyüdükçe slikonları kendisi uzaklaştırıyor, dikenlerin üstünde havada kalıyorlar, o zaman kesip alıyorum.

Acaba gerçekten silikonla sahte çiçek yapıştırınca daha mı fazla satılıyor? Şahsen ben diğer türlü olsa daha fazla alırım.

Snow
07-11-2013, 19:47
452538
Diğer büyük kaktüsleri yollayamadım ama bu en sevdiğim kaktüslerden birinin altının çürümekte olduğunu fark ettim iyice yumuşamış ve sallanıyor ve ayrıca yanında bir kaktüs daha var ama o salam bu arada resimlerin biraz bulanık çıktığını biliyorum nedense diğer fotoğraflar yıllanmıyor ama onunda bir çaresini bulurum umarım :(

altintasna
07-11-2013, 21:59
Fotoğraf oldukça bulanık. Konu hakkında bilgiye sahip olup da yardımcı olmak isteyecek kişiler için yeterli ip ucu vermiyor.

Bu arada sürekli gidip gelen internetim izin verirse yeni kaktüslerimin fotoğraflarını ekleyeceğim.

Sayın ayseozen'den hediye olarak gelen kaktsüsler... =)

Şimdiye çoktan eklemiş olurdum ama internet sorun çıkaracak zamanı buldu!

altintasna
07-11-2013, 22:06
İlk üç fotoğrafı ekliyorum.
Onları dikmek için sabırsızlanıyorum. =) Pazarı hem dört gözle bekliyorum hem de iple çekiyorum =))

Teşekkür ediyorum Ayşe Abla. Bunların herbiri ayrı bir harika =)

altintasna
07-11-2013, 22:10
Aslında gündüz ışığında fotoğraf çekmeyi severim. Flaşsız çekmek daha iyi oluyor bence. Şimdi de öce öyle yaptım ama ışık yetersiz olduğundan hoş çıkmadı fotoğraflar. Daha sonra ise flaşla çektim ve o fotoğrafları ekliyorum.

İkinci üç tane:

altintasna
07-11-2013, 22:12
Leş kaktüsleri ve bir aloe türü =)

altintasna
07-11-2013, 22:15
Yemede yanında yat diyesim geliyor bunlara baktıkça. =))

altintasna
07-11-2013, 22:20
Tüm bunları dikecek saksılarım var. Füsun Abla'nın saksıları ile buluşturacağım bunları. =)
Daha fazla saksı temin etmeliyim. Bunları artırmak istiyorum. Ben bunları hediye alınca nasıl seviniyorsam bir gün başkalarını da aynı şekilde sevindirmek için bunları sağlıklı bir şekilde büyütmeli ve çoğaltmalıyım.

=)

altintasna
07-11-2013, 22:38
İki tür daha ve birbirinden güzel yapraklara sahip çeşitli telgraflar. =)))))

Son üç fotoğrafı eklerken Sayın ayseozen'e tekrar teşekkür ediyorum. =)

Kaktüslerimden dualarınızı esirgemeyin ki onları çoğaltıp ben de başkalarına bu tarifsiz hisleri yaşatabileyim. =)

ayseozen
08-11-2013, 11:02
sayın altintasna merhaba, kaktüsleri beğenmene sevindim hepsini sağlıkla güle güle büyüt.

altintasna
08-11-2013, 21:15
sayın altintasna merhaba, kaktüsleri beğenmene sevindim hepsini sağlıkla güle güle büyüt.

Beğenmek ne kelime; bayıldım. =) Hediye almanın sevinci, hediyenin kaktüs olmasının sevinci, hediyenin sizden olmasının sevinci... Üçü bir arada. =)

Tekrardan teşekkür ediyorum.

Ama bir sürü soru sorarım şimdi?

ayseozen
09-11-2013, 09:31
Beğenmek ne kelime; bayıldım. =) Hediye almanın sevinci, hediyenin kaktüs olmasının sevinci, hediyenin sizden olmasının sevinci... Üçü bir arada. =)
Tekrardan teşekkür ediyorum.
Ama bir sürü soru sorarım şimdi?
sorularını dört gözle bekliyorum geç bile kaldın:D:

masal...
09-11-2013, 10:07
lütfen bana yardımcı olun resimde yüklemeye çalısıcam ama önce sorularımı sorayım parmak seklinde yaklasık 20 tane dipdibe bi kaktüs aldım bunları ayırsam olurmu birde aloe cinsi bi tane daha doğrusu 4 tane yanyana ve küçük bi sepetin içindeler acaba bunlarıda 4 ayrı saksıya diksem olurmu ama tabi bilm,yorum kökleri birmi lütfen yardım henüz acemiyim

GuneSunar
09-11-2013, 21:43
Sanırım Doç. demek iyi olur :) Kaktüsleri kesip biçmişsiniz :) En merak ettiğimde o yıldız şeklinde gözüken ince kaktüs tuttu mu? Birde merak ettiğim bu çelikleme nedir? Hep konuşulmuş ama ilk kez çiçeklerle ilgilenen biri olduğumdan bilemedim.

altintasna
09-11-2013, 21:50
lütfen bana yardımcı olun resimde yüklemeye çalısıcam ama önce sorularımı sorayım parmak seklinde yaklasık 20 tane dipdibe bi kaktüs aldım bunları ayırsam olurmu birde aloe cinsi bi tane daha doğrusu 4 tane yanyana ve küçük bi sepetin içindeler acaba bunlarıda 4 ayrı saksıya diksem olurmu ama tabi bilm,yorum kökleri birmi lütfen yardım henüz acemiyim

Fotoğraf ekleyebilirseniz bilgi sahibi, deneyimli üyeler yardımcı olabilirler.

altintasna
09-11-2013, 21:54
Sanırım Doç. demek iyi olur :) Kaktüsleri kesip biçmişsiniz :) En merak ettiğimde o yıldız şeklinde gözüken ince kaktüs tuttu mu? Birde merak ettiğim bu çelikleme nedir? Hep konuşulmuş ama ilk kez çiçeklerle ilgilenen biri olduğumdan bilemedim.

Operatör doktor Nazım. xD

Bi ara bayağı bi kestim onları. Bahsettiğiniz o ince kaktüs solup, buruşup gitti ben de attım. =)

Kaktüsten veya bir başka bitkiden bir dal veya parça alarak, bu parçayı köklendirip yeni bir bitki elde etmeye çelikle üretme diyorlar.

GuneSunar
09-11-2013, 22:44
Bitkinin özel bir yeri değil yani herhangi bir yerindeki parçayı köklendirmek hmm, teşekkürler dr bey :D

altintasna
09-11-2013, 22:48
Elbette çelik almanın daha uygun olduğu kısımlar vardır. Ama ben bu konuda bilgi sahibi değilim. Tabi çelik alacakken tutup da ana dalı koparmam =) Şöyle göz kararı bi süzerim kaktüsü tepeden tırnağa. Seçerim bi dalı ve koparırım. =)

Sonra büyük ihtimalle hızımı alamaz ve kesip doğramaya başlarım.

Rendeleyip cacık yapasım geliyor bazen. xD

altintasna
09-11-2013, 23:28
a) Konumun ilk fotoğrafındaki sütun kaktüsümü ikiye bölmüştüm. Kendi saksısındaki ana gövdenin yavru çıkarma ihtimali var mı? Eğer ihtimal varsa; Kestiğim yerin yakınlarından filiz mi çıkar? Dipten yavru mu yapar?

b) Bir kaç gün yağmur vardı. Kaktüslerimi içeri aldım. En az bir hafta kadar yağmur görünmediği için tekrar dışarı aldım. Yalnız geceleri çok soğuk oluyor; gündüz ise öğlen ve ikindi arası hatrı sayılır bir sıcak oluyor. Gece-gündüz sıcaklık farklılığı faydalı mıdır? Zararlı mıdır? Farketmez mi? Ne dersiniz?

c) Çelikleri veya köklüleri dikerken diplerini ve köklerini toprakla sıkıştırıyorum. Bu şekilde yapmazsam yerlerinde sabit durmuyorlar. Sabitlemek amacıyla yaptığım bu sıkıştırmanın zararı olur mu?

d) Eğer hazırladığım toprak yarın hepsine yetmezse; opuntilar için daha basit bir karışım hazırlamam uygun mudur? Çam ormanı toprağı+bahçe toprağı+kum gibi?

e) Telgraflar için az miktarda, yanmış tavuk gübresi ve bahçe toprağı düşünüyorum. Ve de hepsini bir saksıya dikmek istiyorum. Ne dersiniz?

f) Bunları diktikten bir hafta sonra hafiften sulama gerekli. Peki bu kış şartlarını ele alarak sulamamaya karar verirsem ne olur?

g) Aralık, Ocak, Şubat oldukça soğuk geçmesi muhtemel üç ay. Kaktüsleri sulamayı düşünmüyorum bu aylarda. Peki ben bu üç ayı ikiye düşürsem nasıl olur? Yani Aralık ve Ocak'ta soğuk odada dinlenip üşüseler Şubat'tan sonra ise sobalı odaya alsam? İki ay üşüyüp dinlenmeleri yetmez mi?

* Kendi doğal ortamlarında bizim ülkemizdeki kadar soğuğa veya uzun kış aylarına maruz kalmadıklarını tahmin derek soruyorum bunu.

Şimdilik sorularım bu kadar. Fikri veya bilgisi olan herkesten cevap bekliyorum. =)

Şimdiden herkese çok teşekkür ediyorum. =)

masal...
10-11-2013, 06:34
İşte bu 2 si lütfen yardım ayırabilirmiyim ve saksıları nasıl olmalı

masal...
10-11-2013, 06:37
Dieride bu

altintasna
10-11-2013, 09:19
Eminim ki cevap verecek kadar bilgisi olanlar size en kısa zamanda yardımcı olacaktır.

Yalnız kaktüs hakkında kendi fikrimi söylemek istiyorum. Bence bu haliyle gayet muhteşem görünüyor.

Belki birazcık daha büyük bir saksıya alıp toprağını değiştirseniz daha iyi olabilir. Belli ki formu bu şekilde bu kaktüsün. Bu halinden şikayetçi veya rahatsız olduğunu sanmıyorm bu kaktüs kardeşimizin. =)

hira
10-11-2013, 09:45
Yeni çiçeklerin hayırlı uğurlu olsun Altıntasna, umarım hepsi tutarlar.. tabii kesmeden biçmeden dikmeni öneririm:) bu arada tıpkı sen gibi çiçek kesme biçme meraklısı arkadaşlarda edinmişsin:)

altintasna
10-11-2013, 10:01
Yeni çiçeklerin hayırlı uğurlu olsun Altıntasna, umarım hepsi tutarlar.. tabii kesmeden biçmeden dikmeni öneririm:) bu arada tıpkı sen gibi çiçek kesme biçme meraklısı arkadaşlarda edinmişsin:)

Teşekkür ederim hira =)

Birazdan dikeceğim onları.

altintasna
10-11-2013, 16:19
Tenekelere dikmiş olduğum sukulentlerin yerini değiştirdim bugün. Hava açık olduğunda güneş alan, yağmur almayan bir köşeye yerleştirdim balkonda. Don tehlikesi olan gecelerde ise üzerini örterek muhafazaya almak kolay olacak burada.

Ne dersin Cemo Abla?

Fotoğrafları paylaşıyorum:

altintasna
10-11-2013, 16:27
Hediye kaktüslerim, hediye saksılarımın içinde yerlerini aldılar. =)

Buyurun, ilk dört:

* İlk fotoğraftaki biraz eğik olmuş. Kimisinde var böyle eğiklik. Büyük bir problem midir? Kimisini ne yaptım ettim düz dikemedim.

altintasna
10-11-2013, 16:35
Diğer dört tane:

* Ayşe Abla, üçüncü fotoğrafta görülen leş kaktüsünü bu şekilde dikebildim. Nasıl sence?

altintasna
10-11-2013, 16:42
Devam ediyoruz:

*İlk fotoğraftaki kulak memesi kıvamındaki hamur gibi. =) Ne yapmalı?
*Çok iyi sıkıştıramadığım kaktüsler için ne önerirsiniz? Dokunduğumda veya saksıyı hareket ettirince kımıldayanlar var.

altintasna
10-11-2013, 16:45
Dört tane daha:

altintasna
10-11-2013, 17:03
Diğer dört tane:

altintasna
10-11-2013, 17:11
Son dört fotoğraf:

*Son fotoğraftaki iki parçayı haftaya pazar dikeceğim. =)

orman kedisi
11-11-2013, 09:48
kaktüsleriniz çok güzel; ben de kaktüslerimi çeşitlendirmek istiyorum. özellikle de şu çatallanan kaktüsünüzden ve damat bohçasından yetiştirmek istiyorum; nereden bulabilirim, bir fikriniz var mı?

cemo
11-11-2013, 16:27
Tenekelere dikmiş olduğum sukulentlerin yerini değiştirdim bugün. Hava açık olduğunda güneş alan, yağmur almayan bir köşeye yerleştirdim balkonda. Don tehlikesi olan gecelerde ise üzerini örterek muhafazaya almak kolay olacak burada.

Ne dersin Cemo Abla?

Fotoğrafları paylaşıyorum:
Harikasın, yeter ki iste:) Birlikte dikmekle çok iyi etmişsin. Seneye deli olacak bu tenekeler. Bir sukulentimi teneye dikmiştim azman olmuştu. Tenekeden demir mi alıyorlar da coşuyorlar anlamadım. Baharda teneke denemesi yapacağım ben de.

Kaktüsler eğik olsa da gelişir merak etme..Kolay değil, o dikenli sevimlileri yerleştirmek.:)

Bol kaktüslü günler diliyorum sana, yakın takipcin olacağım bilesin:)

ayseozen
11-11-2013, 18:06
Diğer dört tane:
* Ayşe Abla, üçüncü fotoğrafta görülen leş kaktüsünü bu şekilde dikebildim. Nasıl sence?Bence çok iyi o durduğu yerde de öyle eğikti, zamanla kendisi istediği şekle girer. Hepsi güzel görünüyor ellerine sağlık.

cemo
11-11-2013, 18:32
çatallanan kaktüsünüzden ve damat bohçasından yetiştirmek istiyorum; nereden bulabilirim, bir fikriniz var mı?

Ankara da, Karşıyaka seralarında bolca sukulent ve kaktüs türleri bulabilirsiniz. Ben oradan almıştım.
Kaktüs sevdanız hayırlı olsun, bir bulaştımı insan cıkamıyor içinden:)

altintasna
11-11-2013, 19:34
kaktüsleriniz çok güzel; ben de kaktüslerimi çeşitlendirmek istiyorum. özellikle de şu çatallanan kaktüsünüzden ve damat bohçasından yetiştirmek istiyorum; nereden bulabilirim, bir fikriniz var mı?

Sorunuza Cemo abla cevap vermiş. =)

Agaclar.net'e üye olana kadar dört tane kaktüsüm vardı; onları da a 101'den almıştım ve saksıları, toprakları çok kötüydü.

Burada kaktüs görüp heveslendikçe arkadaşlardan filan tek tük tür temin etmeye başladım.
Onlar için daha uygun toprak hazırlamayı öğrendim.

Ve çok sağ olsunlar Füsun Abla, Cemo Abla ve Ayşe Abla sayesinde şuan hem saksılarım hem de çeşit çeşit kaktüslerim var. Hatta sukulentlerim. =)

Çatallı dediğiniz Opuntia Subulata, hızlı gelişen, soğuğa dayanıklı bir tür. Kocaman olur, kolay kolay çiçek açmaz.

Damat bohçası hakkında bilgim yok. Ama dün aklıma geldi; her türden kaktüs biriktireceğime içlerinden birini seçip onun türlerini biriktireyim... Şuan için adayım damat bohçası =)

Ama acele karar vermeyeceğim.

Nereden bulabilirim kısmına gelirsek, geliştirebilir ve de çoğaltabilirsem ben de yollayabilirim. Bu kış çook kritik. =)

Harikasın, yeter ki iste:) Birlikte dikmekle çok iyi etmişsin. Seneye deli olacak bu tenekeler. Bir sukulentimi teneye dikmiştim azman olmuştu. Tenekeden demir mi alıyorlar da coşuyorlar anlamadım. Baharda teneke denemesi yapacağım ben de.

Kaktüsler eğik olsa da gelişir merak etme..Kolay değil, o dikenli sevimlileri yerleştirmek.:)

Bol kaktüslü günler diliyorum sana, yakın takipcin olacağım bilesin:)

Çok hızlı büyüyorlar abla zaten. Şu iki tane köklü filizli yaprak bayağı büyüdüler. =)

Aşırı soğuk, don ihtimali olan günlerde gecelerde üstlerine çuval sermeyi düşünüyorum. Ne dersin? Aynı bu oldukları yerde. İçeri taşımayı düşünmüyorum. Alışıklar sanırım senin bahçenden dışarıda durmaya.

Bir de abla arada sırada yorum ve beğenilerinle takipte olduğunu hissettirirsen sevinirim. =)

Bence çok iyi o durduğu yerde de öyle eğikti, zamanla kendisi istediği şekle girer. Hepsi güzel görünüyor ellerine sağlık.

Demek ki bu da sorun değil. =) Şuan için en acil meselem onları bi yere taşımak. Güneş ışığına çıkarmak istemiyorum. Ya evde soğuk bir odada dolaylı gün ışığında duracaklar sulanmadan, ya da çatıdaki üstü kapalı; odaya göre daha az ışıklı yerde. Bilemiyorum, karar veremiyorum. Soğuk olarak iki yerin de birbirinden farkı yok. Oda daha ışıklı.

Küçük bir masa bulup odanın köşesine alayım en iyisi.

cemo
11-11-2013, 19:55
Bir muşamba, ya da cuval işini görecektir, don olan gecelerde. Kesinlikle dışarıda bırak ki, yaza bolca çiçeklensinler.

Evet haklısın, onlar alışık bizim karlı buzlu gecelere:)

cemo
11-11-2013, 19:55
Islanıp, don yerse yaşamıyorlar çünkü.

altintasna
11-11-2013, 20:01
Islanıp, don yerse yaşamıyorlar çünkü.

Cemo Abla en son bir hafta kadar önce hafiften sulamıştım. Sulayayım mı yine hafiften şimdi?

Bir de biraz önce saydım Aloe Agaveler de dahil olursa şuan 32 farklı tür kaktüsüm var. =)

cemo
11-11-2013, 20:06
Toprağı kuru ise sula..Bu günlerde hava sıcak, benimkiler kurumuş, hortumu açtım tutum tepelerine:) Ben hep hortumla suluyorum, dışarıda olduklarından:)

32 wawww..rekora koşuyorsun sanırım:)

altintasna
12-11-2013, 21:20
Bence çok iyi o durduğu yerde de öyle eğikti, zamanla kendisi istediği şekle girer. Hepsi güzel görünüyor ellerine sağlık.

Ayşe Abla, telgraflar için bir miktar yanmış tavuk gübresi ve bahçe toprağı düşünüyorum? Ne dersin?

Köklenmeleri için suda bekletiyorum şuan. Diktikten sonra sulaması ne şekilde olmalı? Ve de soğuğa ne kadar dayanır? Güneşin altında durabilir mi yazın?

altintasna
12-11-2013, 21:55
Ege Bölgesindeki a101 mağazalarında yarından itibaren kaktüs bulabilirsiniz. İlgilenenlere duyurulur. Her mağazaya on kaktüs gidecek. Her mağazada farklı türler olabilir. Önümüzdeki üç gün boyunca mağazalara kaktüs gönderimi devam edecek. Yani en fazla dört günde hepsine ulaşmış olur. El ilanlarındaki satış gününe riayet edilmeyecek. Mağazaya ulaştığı gün satılır çiçekler. =)

altintasna
12-11-2013, 22:18
Dieride bu

Bu kaktüsünüz için bir kaç tavsiye buldum internette. Onları aynen sıralıyorum.

*Biraz daha büyük bir saksıya alın.
*Toprağını daha iyi bir toprakla değiştirin.
*Bir daha ellemeyin.
*İyice büyüyüp gelişince saksısında toprak kalmıyormuş.
*Havadan besleniyor diyorlar ilerde.
*Saksı veya toprak değişimlerinde bu parmakların dağılma ihtimali var; dikkat.
*Ve evet formu bu şekilde. Ayırmamalısınız.

Şimdilik birkaç kısa yol önerecek olursam;

-Daha iyi ve net bilgiler elde edene kadar onu ellemeyin. =) Sonuçta bulunduğu saksı ve toprakta çürümeden bugüne gelmiş. Ve de sulamayın bu aralar.

=)

masal...
12-11-2013, 22:48
Formu ne şekilde ayırmamalıyım anlamadım:)

altintasna
12-11-2013, 22:55
Şöyle anlatayım; Kaktüsünüzün yapısı bu şekilde. Özelliği bu. =)

Yani ayırmamalısınız. =)

ayseozen
13-11-2013, 13:57
Ayşe Abla, telgraflar için bir miktar yanmış tavuk gübresi ve bahçe toprağı düşünüyorum? Ne dersin?
Köklenmeleri için suda bekletiyorum şuan. Diktikten sonra sulaması ne şekilde olmalı? Ve de soğuğa ne kadar dayanır? Güneşin altında durabilir mi yazın?
Çok iyi bir karışım tavuk gübresiyle coşacaklar dır. Sulaması yazın çok sıcaklarda iki günde bir, kışın toprağı biraz kuruyunca. Aslında içlerinde hem sıcağa hem de soğuğa dayanıklı türler var. Sen hepsini bir saksıya dik kışın balkonda kuytu bir yerde dursunlar, yazın direk güneş altın da durabilirler içlerinde bir iki tanesinin aşırı sıcakta yapraklarının rengi değişiyor, hepsini mutlu etmek istersen hafif gölge bir yer olabilir.

altintasna
13-11-2013, 19:41
Çok iyi bir karışım tavuk gübresiyle coşacaklar dır. Sulaması yazın çok sıcaklarda iki günde bir, kışın toprağı biraz kuruyunca. Aslında içlerinde hem sıcağa hem de soğuğa dayanıklı türler var. Sen hepsini bir saksıya dik kışın balkonda kuytu bir yerde dursunlar, yazın direk güneş altın da durabilirler içlerinde bir iki tanesinin aşırı sıcakta yapraklarının rengi değişiyor, hepsini mutlu etmek istersen hafif gölge bir yer olabilir.

Teşekkür ederim abla.

234. mesajımdaki kaktüse bakar mısın? İlk fotoğraf inki burada: http://www.agaclar.net/forum/1216817-post234.htm

Çok yumuşak. Kulak memesi kıvamındaki hamur gibi. =) Acaba diğerlerine bulaşacak bir durum mudur?

ayseozen
13-11-2013, 20:17
Teşekkür ederim abla.
234. mesajımdaki kaktüse bakar mısın? İlk fotoğraf inki burada: http://www.agaclar.net/forum/1216817-post234.htm
Çok yumuşak. Kulak memesi kıvamındaki hamur gibi. =) Acaba diğerlerine bulaşacak bir durum mudur?İyi akşamlar, o kaktüsün ben kalanı da öyle bana pek hastalık gibi gelmiyor, sen istersen onu diğerlerinden ayır. Sanki susuz kalmış gibi ama değil, sorunu ben de tam olarak anlayamadım yarın bendekine iyice bir bakayım olmazsa bahara ben sana başka gönderirim

altintasna
13-11-2013, 20:45
İyi akşamlar, o kaktüsün ben kalanı da öyle bana pek hastalık gibi gelmiyor, sen istersen onu diğerlerinden ayır. Sanki susuz kalmış gibi ama değil, sorunu ben de tam olarak anlayamadım yarın bendekine iyice bir bakayım olmazsa bahara ben sana başka gönderirim

Abla tekrar teşekkür ediyorum =)

Şu çiçek açmayan yapraklı bir kaktüs var. Hafiften kökü vardı. Onun yaprakları sararıyor, kuruyor.

Sanırım kökü gelişip; çelik kendine gelinceye kadar dökülecek yapraklar. Sonra tekrar çıkacak. Değil mi?

Bir de sanırım dört kaktüs daha alacağım. =) Mahalledeki 101'e gelecek olan 10 kaktüsten 8'ini ayırttık arkadaşla. Hatta mağazaya gelecek olan kutunun içindeki kaktüsleri beğendiklerimizle değiştirdik depoda ve o şekilde gönderdik mağazaya. =)

Onları alıp fotoğraflarını paylaşmak için sabırsızlanıyorum. =)

ayseozen
14-11-2013, 17:41
Abla tekrar teşekkür ediyorum =)

Şu çiçek açmayan yapraklı bir kaktüs var. Hafiften kökü vardı. Onun yaprakları sararıyor, kuruyor.
Sanırım kökü gelişip; çelik kendine gelinceye kadar dökülecek yapraklar. Sonra tekrar çıkacak. Değil mi?
Bir de sanırım dört kaktüs daha alacağım. =) Mahalledeki 101'e gelecek olan 10 kaktüsten 8'ini ayırttık arkadaşla. Hatta mağazaya gelecek olan kutunun içindeki kaktüsleri beğendiklerimizle değiştirdik depoda ve o şekilde gönderdik mağazaya. =)
Onları alıp fotoğraflarını paylaşmak için sabırsızlanıyorum. =)
altintasna merhaba, ilk sorun euphorbia trigona, o kışın yaprak dökebiliyor. Önemli olan tutması bahara tekrar yapraklanacaktır. Yumuşak olan kaktüsün mammilaria prolifera, bendekine baktım düzelmeye başlamış. Sendeki de yakında normal haline gelir. Yeni kaktüslerin için çok sevindim sağlıkla büyüsünler. Resimlerini merakla bekliyorum iyi akşamlar.

altintasna
14-11-2013, 18:29
altintasna merhaba, ilk sorun euphorbia trigona, o kışın yaprak dökebiliyor. Önemli olan tutması bahara tekrar yapraklanacaktır. Yumuşak olan kaktüsün mammilaria prolifera, bendekine baktım düzelmeye başlamış. Sendeki de yakında normal haline gelir. Yeni kaktüslerin için çok sevindim sağlıkla büyüsünler. Resimlerini merakla bekliyorum iyi akşamlar.

İşte abla bugün seçtiklerim. =)
Şu yılan kaktüsü görünümünde olanı anlamadım. Biraz farklı gibi. Dolgunlar bayağı.

Hepsi çok sağlıklı ve iyi görünüyor.

Kendimi durduramıyorum. Yarın diğer a 101 leri gezip yine alasım geliyor. =)

GuneSunar
14-11-2013, 19:03
Bu tüylü tüylü çok hoşmuş :D

ayseozen
14-11-2013, 19:22
İşte abla bugün seçtiklerim. =)
Şu yılan kaktüsü görünümünde olanı anlamadım. Biraz farklı gibi. Dolgunlar bayağı.

Hepsi çok sağlıklı ve iyi görünüyor.
Kendimi durduramıyorum. Yarın diğer a 101 leri gezip yine alasım geliyor. =)Altintasna merhaba, hepsi de çok güzel görünüyor.

İkinci resimdeki kaktüs cristata formunda opuntiaya benzettim çok güzelmiş.

Üçüncü resimdeki chamaecereus care ye benziyor. diğer yılan kaktüsleri gibi uzayan bir tür değil benim de var öyle kısa kaldı.

Hele o son resimdeki ihtiyara bayıldım.

altintasna
14-11-2013, 19:27
Sayın GuneSunar ve Ayşe Abla beğenmenize sevindim. =)

Ayşe Abla bugün bir şey duydum canım sıkıldı. Senden gelen kaktüsler hakkında özetle şunu söylediler:

"Mevsim uygunsuz. Köklenmez onlar. Ya kalorifer üzerine koyucan ya da elektrikli battaniye üzerinde duracaklar."

Tırsıyorum şuan.

ayseozen
14-11-2013, 20:12
Sayın GuneSunar ve Ayşe Abla beğenmenize sevindim. =)

Ayşe Abla bugün bir şey duydum canım sıkıldı. Senden gelen kaktüsler hakkında özetle şunu söylediler:

"Mevsim uygunsuz. Köklenmez onlar. Ya kalorifer üzerine koyucan ya da elektrikli battaniye üzerinde duracaklar."

Tırsıyorum şuan.
Onların çoğu zaten köklüydü köksüz olanlar için de üzülme olmazsa bahara gönderirim.

Benim geçen yıl aralık ayında diktiğim katüsler vardı bahara kadar öyle durdular mart ayında gelişmeye başladılar. Belki bazı hassas türleri bu mevsim dikmek doğru olmaz.

Benim köksüz gönderdiklerim opuntia en kolay tutan tür.