View Full Version : altintasna / Kaktüs ve Sukulentlerim
altintasna
14-11-2013, 20:17
İnşallah çürüyen veya ölen olmaz ama olursa da yenisini garantiledim sanırım. =) Teşekkür ediyorum tekrar =)
Ayşe Abla ben yine bir şey sormak istiyorum.
Şuan elimde bulunanlar. Yani köklenmiş olanlar, köklenecek olanlar, senden gelenler, kendi aldıklarım...
Kışın üşümelerinin önemli olduğu söyleniyor.
Peki ben risk almamak adına bu kış onları fazla üşütmesem?
Kışın sobalı odada dursalar?
ayseozen
14-11-2013, 20:32
İnşallah çürüyen veya ölen olmaz ama olursa da yenisini garantiledim sanırım. =) Teşekkür ediyorum tekrar =)
Ayşe Abla ben yine bir şey sormak istiyorum.
Şuan elimde bulunanlar. Yani köklenmiş olanlar, köklenecek olanlar, senden gelenler, kendi aldıklarım...
Kışın üşümelerinin önemli olduğu söyleniyor.
Peki ben risk almamak adına bu kış onları fazla üşütmesem?
Kışın sobalı odada dursalar?Bildiğim kadarıyla üşümeleri çiçek açmaları için önemli üşümezler ise açmazlar. Senin kaktüsler zaten büyüme aşamasında istersen öyle yap.
Sobadan mümkün oldukça uzak bir yerde dururlarsa iyi olur, ılık ortamda daha iyi köklenirler.
altintasna
14-11-2013, 20:36
Şimdi daha güncel bir sorum var. Tam bugünle alakalı. =)
Anneme bu sefer söylemeyi unuttum. Gerçi onun aklına gelmiş ama...
Yağmur az yağıyor diye pencere önünde bulunanları içeri almamış =) Saksıları, kendileri, toprakları sırılsıklam şuan.
İçeri alıcam. Kötü bir şey olmaz diye düşünüyorum.
İki gün önce sulamıştım.
Sizce kötü bir durum mu?
ayseozen
14-11-2013, 21:55
Şimdi daha güncel bir sorum var. Tam bugünle alakalı. =)
Anneme bu sefer söylemeyi unuttum. Gerçi onun aklına gelmiş ama...
Yağmur az yağıyor diye pencere önünde bulunanları içeri almamış =) Saksıları, kendileri, toprakları sırılsıklam şuan.
İçeri alıcam. Kötü bir şey olmaz diye düşünüyorum.
İki gün önce sulamıştım.
Sizce kötü bir durum mu?
Suları iyice süzülsün içeri alınca içeride toprak daha çabuk kurur. Dışarıda toprak ıslak olunca bildiğim kadarıyla donma riski daha kuvvetli.
altintasna
14-11-2013, 22:03
Şuan için don tehlikesi yok. Tekrar ıslanmasınlar diye aldım biraz önce içeriye. Kurusunlar bakalım biraz.
Opuntia Subulata sulanmayı ve ıslanmayı çok seviyor sanırım. Yaprakları yine dipdiri ve rengi çok parlak bir hal almış. Buruşukluklar tamamen gitmiş.
Islak ıslak fotoğrafladım onu:
altintasna
14-11-2013, 22:08
Bu da kesik kaktüsümün yavrusunun son hali. =)
altintasna
14-11-2013, 22:14
Şuan adı aklımda olmayan kaktüsümün son hali. =)
Her tarafından yavrucuklar fışkırmaya hazır bekliyor.
Baharda alacağı şekli merak ediyorum.
ayseozen
15-11-2013, 20:03
Şuan adı aklımda olmayan kaktüsümün son hali. =)
Her tarafından yavrucuklar fışkırmaya hazır bekliyor.
Baharda alacağı şekli merak ediyorum.
Kaktüsün mammillaria elongata, haklısın o yavrular büyüdüğü zaman çok hoş görünecektir.
altintasna
15-11-2013, 22:21
Bunu da bugün arkadaşım hediye etti. Kaktüsün adını "Vedat" koydum. =)
Sanırım burgulu bir yapısı var ama emin olamadım.
Buyurun:
altintasna
15-11-2013, 23:45
Az yukarıda 266. mesajda paylaştığım subulatanın yapraklarından koparmıştım bi ara. İki tanesini bi saksıya iliştirivermiştim. =)
Az önce birini söküp baktım. =) O yapraklar bile kökleniyor bakın:
altintasna
17-11-2013, 19:56
Geçenlerde yağmur altında kalan kaktüslerimi dün yie dışarı çıkardım. İki gün daha hava güzel ardından yağmular başlıyor.
Onları en az bir ay sulamam. Bir ay sonra ise havanın durumuna göre belki çok hafif sularım.
Ayşe Abla'nın göndermiş olduğu ve bir hafta önce diktiğim kaktüsleri dün akşam hafiften suladım. Onları da aynı şekilde bir ay sulamam.
Bugün diktiğim üç çeliği ise iki hafta sonra hafiften sulayıp bir daha uzun süre sulamam.
Ayşe Abla'dan gelenleri merdiven boşluğunda güneş görmeyen ama ışklı bir yere koydum. Dışarıya oranla biraz daha ısı oluyor. Çok soğuk zamanlarda ise üzerlerini örterek bahara kadar koruyacağım inşallah. Zaten büyüme dönemleri değil. Kimisi köksüz kimisi hafif köklü. Yani pek de güneşe muhtaç değiller diye düşünüyorum.
Daha önceden dikilmiş olanlar da evde soğuk bir odada duracaklar.
Bi ara aynı türde olanları veya benzer olanları bir arada çekerek eklemeyi düşünüyorum buraya. Maksat şimdiki son hallerini fotoğraflamak ve bahar geldiğinde boy ve büyüme durumlarını daha iyi gözlemleyebilmek. =)
altintasna
18-11-2013, 19:51
Bugün dayanamadım bir tane daha aldım:
altintasna
19-11-2013, 21:53
Hava durumuna baktım. Önümüzdeki 12 gün boyunca 7 derecenin altına pek düşmüyor ısı. Ve de yağmurlu bir dönem başlıyor.
Bu akşam içeri alacaktım kaktüsleri yağmurdan korunmaları için. Ama vazgeçip yağmur almayacağını düşündüğüm bir yere aldım balkonda.
En azından 12 gün orada duracaklar. Ardından içeri alacağım.
Aralarında iki tane atlas, bir yılbaşı ve bir de aloe vera var.
Tavsiyesi veya önerisi olan varsa kendisine şimdiden çok teşekkür ediyorum. =)
altintasna
19-11-2013, 21:55
Ayşe Abla'dan gelen kaktüsler zaten içerideler. Merdiven boşluğunda uygun bir yerde duruyorlar. Aşağı yukarı 12 gün sonra aşırı bir ısı kaybı olacak havalarda. O zaman da üzerlerini örteceğim.
altintasna
23-11-2013, 20:30
Bu akşam içeri alacaktım kaktüsleri yağmurdan korunmaları için. Ama vazgeçip yağmur almayacağını düşündüğüm bir yere aldım balkonda.
Malesef öyle olmadı. Bu hatam yüzünden ikinci keredir yağmur yiyorlar. İlkinde problem olmamıştı ama abu sefer bir çoğu sarardı.
Bir tanesi ise bariz bir şekilde çürüyor hem de şu beyin görünümlü olan. O koyu yeşil rengi sarıya dönerken dipten çürüyor.
Diğerlerinde açık bir çürüme yok ama sarardılar.
İçeride sıcakta tutuyorum.
Bu sefer kesmekle biçmekle uğraşamayacağım.
Çürüyen çürür; kalan sağlar bizimdir.
Baharda yeniden temin etmeye çalışırım çürüyenlerden.
Hem belki çürümezler. =(
altintasna
23-11-2013, 23:11
Birazdan elektrikli battaniyeye saracağım onları. Topraklarını tamamen kurutur bu. Hiç nem kalmayacaktır. Sonrası için bakacağız artık. Bir tanede açıkça çürüme var. Bir taneden de şüpheleniyorum. Kurtulurlarsa çok sevineceğim çünkü ikisi de en sevdiklerimden.
altintasna
23-11-2013, 23:40
İşte son halleri.
Sabah annem beni öldürecek:
Sütlerini içtilermi? :D :D
altintasna
24-11-2013, 00:25
Bol bol su içtiler.
İşte son halleri.
Sabah annem beni öldürecek:
Güzel bir yol bulmuşsun..:rolleyes:
altintasna
24-11-2013, 21:12
Bugün sobayı kurdum. Toprakları ıslak olanları içeri aldım. Sobanın etrafında ısınıyorlar. Şüphelendiğimde sanırım sorun yok. Çürüyenin çürümesi duracak mı yarın anlarım. Biraz da tecrübe olsun diye müdahele etmiyorum. Bakalım toprağını kurutup sıcak ortama alınca çürüme duruyor mu yoksa devam mı ediyor yayılmaya? Göreceğiz.
Çürür ve ölürse kaktüsüm yenisini alır ve aynı hatayı onda tekrarlamam artık. Ama bu türden de kolay denk gelmiyor. Hayırlısı. =)
Buradan Cemo Abla'ya sesleniyorum. Bak abla sığır dili ve aloe türünü saksıya aldım bugün =)
Sığır dilinin hiç kökü yoktu dikerken. Şimdi iki saçak kökü var. Ve iki yerden daha çıkıyor. Demek ki çok fazla rahatsız değilmiş bahçede. Ama eminim ki şimdi daha da rahat edecek.
Aloenin mevcut kökü ise aynen duruyordu. O hiç sevmemiş orayı. O tek kök aynen koruyor ilk halini. Islak toprak yaramadı. Aynı toprakla saksıya aldım. Sobanın yanında kuruyacak toprakları.
Ve abla sana zahmet ikisi hakkında bana tavsiyede bulunur musun? =)
Buradan Cemo Abla'ya sesleniyorum. Bak abla sığır dili ve aloe türünü saksıya aldım bugün =)
Sığır dilinin hiç kökü yoktu dikerken. Şimdi iki saçak kökü var. Ve iki yerden daha çıkıyor. Demek ki çok fazla rahatsız değilmiş bahçede. Ama eminim ki şimdi daha da rahat edecek.
Aloenin mevcut kökü ise aynen duruyordu. O hiç sevmemiş orayı. O tek kök aynen koruyor ilk halini. Islak toprak yaramadı. Aynı toprakla saksıya aldım. Sobanın yanında kuruyacak toprakları.
Ve abla sana zahmet ikisi hakkında bana tavsiyede bulunur musun? =)
Ablacım, bende bu ikisi bahcede dikili sorun olmaz, rahat ol sen. olursa da caresi var, yine yollarım:)) Sıkıntı etme kendine.
Malesef öyle olmadı. Bu hatam yüzünden ikinci keredir yağmur yiyorlar. İlkinde problem olmamıştı ama abu sefer bir çoğu sarardı.
Bir tanesi ise bariz bir şekilde çürüyor hem de şu beyin görünümlü olan. O koyu yeşil rengi sarıya dönerken dipten çürüyor.
Diğerlerinde açık bir çürüme yok ama sarardılar.
İçeride sıcakta tutuyorum.
Bu sefer kesmekle biçmekle uğraşamayacağım.
Çürüyen çürür; kalan sağlar bizimdir.
Baharda yeniden temin etmeye çalışırım çürüyenlerden.
Hem belki çürümezler. =(
Anlamadım gitti yani. Benimkiler hep bahcede yağmur altında. Bence gözüne bakma fazla sen onların:)
altintasna
24-11-2013, 21:37
Ablacım, bende bu ikisi bahcede dikili sorun olmaz, rahat ol sen. olursa da caresi var, yine yollarım:)) Sıkıntı etme kendine.
Miras değil, alın teri de değil; Cemo Abla. =) Tekrar teşekkür ediyorum abla. =)
altintasna
24-11-2013, 22:20
Cemo Abla bu o filizlenen iki yapraktan büyük olanı. =) Geldiğinde bunun dörtte biri kadar ancak vardı. Bi sorunu yok gibi duruyor.
Gece gece sahne ışıkları altında artist gibi poz verdi bana:
altintasna
24-11-2013, 22:24
Bunun sonunu nasıl görüyorsun abla?
Çürüyor gibi değil mi?
altintasna
24-11-2013, 22:27
Adını bilmediğim bir diğer artist. Hem yavru verdi. Hem de uçtan büyüyor:
altintasna
24-11-2013, 22:41
Bu gece sukulentlerim sahne ışıkları altında poz verdiler hep. Üç fotoğraf daha ekliyorum =)
Son fotoğraftaki artist değil aktrist gibi çıkmış. =) Çok çekiciii =)
altintasna
24-11-2013, 22:55
Sayın Dogef. Yani Füsun Abla nasılsın? Nerelerdesin? Yorumlarınızı görmez olduk.
Senden gelen atlasların ve aloe veranın fotoğrafını ekliyorum.
Atlaslar aynen o günkü gibi duruyor. Tuttukları belli ama büyümediler. =(
Biri tomurcuk gibi bir şey çıkarmaya niyetlendi ama o da durdu.
Sanırım baharı bekliyorlar.
Aloe verayı da güneşte yakmıştım abla. Yapraklarını kaybetmişti. Ama şimdi hayata yeniden merhaba diyor. =)
Kalonşe türlerinden bir sukulent de vardı abla. Özür dileyerek söylüyorum; güneşte yandı. Çok yanmıştı. Yaprak filan yok. Öylece duruyor. Bir başka saksıya diktim onu da. Belki baharda yeşerir diye ümitliyim. Fotoğrafını eklemiyorum.
Abla eğer gelir de sayfama göz atarsan tavsiyelerini, önerilerini alabilir miyim?
Bunun sonunu nasıl görüyorsun abla?
Çürüyor gibi değil mi?
Bu durumlarda, cıkartıp köke bakıyorum ben. Kök sağlamsa, yumuşamış yaprakları atıp yenden dikiyorum.
Sn.altintasna,sayfanızı takip ediyorum.Artık kendi deneyimleriniz var,gayet güzel ilerliyorsunuz,yalnız bir abla tavsiyesi,fikir ve deneyimleri soruyorsunuz,ama tutmuyorsunuz..)) Ben size nacizane bildiklerimi anlatmıştım, diğer dostlarda öyle..Siz kendi deneyimlerinizi kazanmak istersiniz,ozaman kayıplara üzülmek yok.İçinizdeki bu heves daim olsun İnşallah.
ayseozen
25-11-2013, 10:48
Adını bilmediğim bir diğer artist. Hem yavru verdi. Hem de uçtan büyüyor:Artistinin adı sedum palmeri ve o gördüğün uzantı çiçek tomurcuğu.
altintasna
25-11-2013, 23:24
Anlamadım gitti yani. Benimkiler hep bahcede yağmur altında. Bence gözüne bakma fazla sen onların:)
Yok abla onu kaktüsler için yazdım. Senden gelenler için değil. =)
Sn.altintasna,sayfanızı takip ediyorum.Artık kendi deneyimleriniz var,gayet güzel ilerliyorsunuz,yalnız bir abla tavsiyesi,fikir ve deneyimleri soruyorsunuz,ama tutmuyorsunuz..)) Ben size nacizane bildiklerimi anlatmıştım, diğer dostlarda öyle..Siz kendi deneyimlerinizi kazanmak istersiniz,ozaman kayıplara üzülmek yok.İçinizdeki bu heves daim olsun İnşallah.
İyi dileklerin için teşekkür ediyorum abla. =)
Artistinin adı sedum palmeri ve o gördüğün uzantı çiçek tomurcuğu.
Bakalım açabilecek mi. =) Şu aralar sobanın yanında duruyorlar. Yakında çıkarırım merdivenlere. Üşüsünler biraz. Çok soğuk olursa örterim üzerlerini.
altintasna
01-12-2013, 15:38
Kaktüs ve sukulentlerimi kışı geçirmelerini düşündüğüm yere aldım. Kaktüslerin bir kısmını boş arı kovanlarına bir kısmını ise plastik kiraz kazalarına koydum. Şuan sadece don tehlikesi olan geceler gelmeden evvel üzerlerini uygun bir şekilde örtmek kaldı.
Lütfen yüklediğim fotoğraflara bakın ve içinizden ne geçiyorsa yazın. =) Negatif yönde eleştirileriniz varsa onları hiç eksik etmeyin.
Ne de olsa negatif eleştirinin pozitif kazanımları bol olur. =)
Bir kaç tanesini evde soba yanan oda da saklayayım diyordum ama şuan için yapmadım öyle bir şey.
Buyurun:
altintasna
01-12-2013, 15:40
Devamı:
altintasna
08-12-2013, 14:01
Bir pazar günü daha ve yine kaktüslerime ayıracak vakit buldum.
İki yanda bulunan plastik kasalara inşaat teli ile kargılar bağladım üçer adet.
Ve bunların üzerinden aşırarak naylok geçirdim kaktüslerin etrafına.
Naylonun fazla gelen kısımlarından bir ucunu pencereye sıkıştırdım diğer ucunu iple yukarı bağladım.
Kaktüslerin bulundukları yer dışarısı kadar soğuk değil ama sabah dışarda donan suları görünce kendimi onların üzerini örtmek zorunda hissettim.
Her gece çıkıp onlara bakıyordum bundan sonra sürekli naylonu açıp bakmakla uğraşamam sanırım.
Ve şimdi bazı sorularım var:
*Hava almaları için naylona delik açmam gerekiyor mu? Yoksa naylonun altındaki alan ve içeri sızacak hava yeterli olur mu?
*Sukulentlerin üzerini henüz kapatmadım. Öyle soğuktan kızaran filan da göremedim. Ne yapsam örtsem mi onları da?
Tenekelerin etrafına tuğla koyup üzerlerine naylon aşırmayı düşünüyorum. Tuğla koymamın sebebi naylonun direk olarak bitkilerin üzerine çökmesini engellemek.
İşte fotoğraflar yorum ve önerilerinizi bekliyorum lütfen:
altintasna
11-12-2013, 05:22
Sabah sabah 06:10'da ölçtüm. Örtünün altı 3 derece. Sanırım bu hiç iyi değil.
İlçemize göre hava durumua göre dışarısı şu an: -0,3. En düşük ise -4'ü görmüş.
Merdiven boşluğu yani naylon örtünün dışı ise: 2 derece.
Naylon içi dışı 1 derece farkediyor.
Açık balkonda ise derece şuan: Ölçemiyorum çünkü fırtına termometreyi kırmış xD =)))
altintasna
13-12-2013, 20:53
Şu opntialara bir bakın:
altintasna
15-12-2013, 09:47
Bu ikisi balkonda saksının içinde duruyordu. Renklerinden anladığım kadarıyla çürüyeceklerdi ve de orada çok huzursuzlardı. Söktüm içeri aldım. İyice kuruduklarında telgrafların saksısına dikivericem artık ne olursa sonları =)
ayseozen
15-12-2013, 17:11
Bunlar opuntia subulatanın yaprakları değilmi? Nasıl da köklenmişler öyle. Bence tegrafların saksısına dikme onlar çok su ister ayrı bir saksıya diksen daha iyi olur.
altintasna
18-12-2013, 20:59
Bunlar opuntia subulatanın yaprakları değilmi? Nasıl da köklenmişler öyle. Bence tegrafların saksısına dikme onlar çok su ister ayrı bir saksıya diksen daha iyi olur.
Evet onlar. Sonlarını pek iyi görmüyorum. Son bir ümit içeri aldım.
hparliyan
19-12-2013, 22:00
Bide kaktüslerin uzerine cicek ve komik figurler yapmasalar cok guzel olacak
altintasna
23-12-2013, 21:45
Bugün BİM'e uğradım. Baktım yine kaktüsler var. Dört tane filan kalmıştı. Üçü aynı türdü. O aynı olanlardan birini aldım. Adını bilmiyorum ama neredeyse her kaktüsseverde bulunan bir tür.
Saksıda iki tane gibi duruyor. Ama bir tane. Çift başlı olmuş. =) Lithopslara özenmiş gibi. =)
İki başlı kaktüsüm oldu:
Kaktüs ve sukulentlerimi kışı geçirmelerini düşündüğüm yere aldım. Kaktüslerin bir kısmını boş arı kovanlarına bir kısmını ise plastik kiraz kazalarına koydum. Şuan sadece don tehlikesi olan geceler gelmeden evvel üzerlerini uygun bir şekilde örtmek kaldı.
Lütfen yüklediğim fotoğraflara bakın ve içinizden ne geçiyorsa yazın. =) Negatif yönde eleştirileriniz varsa onları hiç eksik etmeyin.
Ne de olsa negatif eleştirinin pozitif kazanımları bol olur. =)
Bir kaç tanesini evde soba yanan oda da saklayayım diyordum ama şuan için yapmadım öyle bir şey.
Buyurun:
Merdiven cok uygun kaktüs ve sukulentler için. Diz dizebildiğin kadar oraya.
ben olsam, soba yanına almazdım. -5 DERECEYİ GÖRDÜK BAHCEDE kaktüslere sadece gazete örtmüştüm. Gayet keyifliler.
Tekrar ediyorummm...
Üstlerine cok düşmeeee:eek:
Bence de kendi hallerine bırakmak en güzeli, hatta bir süre unutun onları...
Narinkhn
24-12-2013, 15:13
Sayın Altıntasna burdaki markete neden gelmemiş:(
altintasna
24-12-2013, 18:36
Merdiven cok uygun kaktüs ve sukulentler için. Diz dizebildiğin kadar oraya.
ben olsam, soba yanına almazdım. -5 DERECEYİ GÖRDÜK BAHCEDE kaktüslere sadece gazete örtmüştüm. Gayet keyifliler.
Tekrar ediyorummm...
Üstlerine cok düşmeeee:eek:
Teşekkür ederim. =) Cemo abla buralarda mısın? Sana sukulentlerimden birinin türünü sormak istiyordum bir türlü karşılaşamıyoruz.
Bence de kendi hallerine bırakmak en güzeli, hatta bir süre unutun onları...
Unutamıyorum =)
Sayın Altıntasna burdaki markete neden gelmemiş:(
Buradaki bimlere sık sık geliyor. Nerdeyse normal ürünleri sanmaya başlayacağım kaktüsleri.
astrophytum35
24-12-2013, 20:06
maşallah çok güzel ve ilgi çekici bir forma sahip bende böyle enteresan formları seviyorum :)
altintasna
29-12-2013, 21:22
Bugün bir başka BİM'e giderek bir tane daha kaktüs beğenip aldım. İki tane tüylü kaktüs türüm oldu. =)
Silikonundan ayırırken biraz yaralandı ama ilerde toparlayacağını ümid ediyorum. Dikenleri ve tüyleri o kadar sert ve oldukça yoğun ki sökülen silikon ister istemez biraz zarar verdi:
Fotoğraf ekleyemiyorum.
sumeyra47
30-12-2013, 00:25
Böyle çiçekler yapıştırılmasa ne güzel olacak. Cesaret edip ayıramıyorum, Canları acıyacak diye kıyamıyorum. :(
altintasna
06-01-2014, 22:01
Kaktüslerim en son aralık ayının 14'ünde yağmur altında kalmışlardı. Yaklaşık 50 gün sonra dün hepsini hafiften suladım. Kimisine 4 kimisine 3 kimisine daha az olmak üzere çorba kaşığı ile su döktüm diplerine.
Bir haftadır bulundukları yer ortlama 10 derece. Biraz daha böyle devam edecek. Soğuklar gelene kadar toprakları kuruyacaktır.
Ve bir daha bahar gelene kadar su vermemeyi planlıyorum.
Bunu da bugün arkadaşım aldı bana Bim'den. Türünü bilen varsa yazarsa sevinirim:
altintasna
12-01-2014, 11:52
Sizce büyümelerinde sorun var mı? Aşırı mı uzuyorlar?
Bulundukları yer soğuk olduğu için ya çok yavaş büyüyorlar ya da hiç büyümüyorlar. Geçtiğimiz on günlük sürede biraz büyüdüler.
Bir kaç fotoğraf çektim bugün.
altintasna
12-01-2014, 11:53
Bu da bir diğer sukulentten iki kare. Büyümesi bu şekilde midir yoksa ışıksızlıktan mı uzamış?
Narinkhn
12-01-2014, 17:07
;)Çiçek açacağa benziyor...
altintasna
13-01-2014, 18:24
Belki de fotoğraf eklemiş olmak için soru sorduğumu düşündüğünüz için yardımcı olmuyorsunuz.
hparliyan
13-01-2014, 21:35
altintasna sanada bulaştı sukkulent hastalığı :)
altintasna
13-01-2014, 21:46
Hiç alakası yok =) Onlar bana hediye elbette en iyi şekilde bakmaya çalışacağım. =) Çok fazla ilgi duyduğum bitkiler değiller açıkçası.
altintasna
16-01-2014, 20:27
Dün yine dayanamadım ve A 101'e baskın yaptım:
rainbowcolor
16-01-2014, 20:41
Her zaman A-101 ve Bimde kaktüs oluyor mu ? Hiç rastlayamadım nedense.
altintasna
16-01-2014, 20:45
Neredeyse Bim'e her gidişimde kaktüs görüyorum. A101'lere ise çok daha nadir geliyor.
ayseozen
16-01-2014, 22:22
Gerçekten çok güzeller güle güle büyüt. Çoğalt ve de dağıt:-)
ayseozen
16-01-2014, 22:26
Bu da bir diğer sukulentten iki kare. Büyümesi bu şekilde midir yoksa ışıksızlıktan mı uzamış? Hayır gayet sağlıklı ışık azlığından olsa böyle olmaz. Yaprakları cılız sağlıksız olur. Çiçek açacağı zaman böyle uzuyor.
Bu da bir diğer sukulentten iki kare. Büyümesi bu şekilde midir yoksa ışıksızlıktan mı uzamış?
Buna iyi bak, benimki dondu:( Saksıyı kar altında unutmuşum.
Sağlığı yerinde merak etme.
Narinkhn
17-01-2014, 11:18
Çok üzülüyorum bizim burdaki Bim getirmiyor:(
Son aldığınız kaktüsleriniz çok güzelmiş Sayın Altıntasna, hele 2. resimdeki. Pek satışta görünmeyen bir tür, şubat-mart gibi erken açan türlerden. Tomurcuğu da var mı ki acaba?
altintasna
17-01-2014, 19:10
Gerçekten çok güzeller güle güle büyüt. Çoğalt ve de dağıt:-)
Evet bi aksilik olmazsa ben de dağıtmak istiyorum. =)
Hayır gayet sağlıklı ışık azlığından olsa böyle olmaz. Yaprakları cılız sağlıksız olur. Çiçek açacağı zaman böyle uzuyor.
Teşekkür ederim Ayşe Abla. =)
Buna iyi bak, benimki dondu:( Saksıyı kar altında unutmuşum.
Sağlığı yerinde merak etme.
Anlaşıldı tamam. =) Biraz önce tavsiyen üzerine sukulentleri balkona çıkardım. Hatta başlarından aşağı döke döke suladım onları.
Son aldığınız kaktüsleriniz çok güzelmiş Sayın Altıntasna, hele 2. resimdeki. Pek satışta görünmeyen bir tür, şubat-mart gibi erken açan türlerden. Tomurcuğu da var mı ki acaba?
Teşekkür ederim. =)
Neredeyse yarısı bu tür kaktüsten. Bir tür vardı onu alamadım. Şu hani beyin gibi olan koyu yeşil kaktüs var ya.. Formu ona benziyor. Ama biraz daha dikenli ve dikenleri sarımsı kahverengi gibi. Kendi dokusunun rengi daha açık yeşil..
Tomurcuğu yok. Ama inşallah baharda olur =) Fotolarını buldum baktım netten. Bayağı büyüyüp yavru da çıkarıyor dibinden. Daha çook küçük..
altintasna
17-01-2014, 22:10
Önümüzdeki pazar hava güzel olursa torf içinde bulunan kaktüslerimin toprak ve saksılarını değiştirmek istiyorum.
*Köklerini torftan arındıracağım.
*Yeni saksılarına yeni toprakları ile dikeceğim.
Planım bu yönde.
Ve sorularım şu şekilde:
-Zaman uygun mudur?
-Sulama gerekir mi?
Şimdiden teşekkür ediyorum. =)
loveforlife
17-01-2014, 23:18
Önümüzdeki pazar hava güzel olursa torf içinde bulunan kaktüslerimin toprak ve saksılarını değiştirmek istiyorum.
*Köklerini torftan arındıracağım.
*Yeni saksılarına yeni toprakları ile dikeceğim.
Planım bu yönde.
Ve sorularım şu şekilde:
-Zaman uygun mudur?
-Sulama gerekir mi?
Şimdiden teşekkür ediyorum. =)
Bence zamanlama uygun. Ben yıkıyorum kökleri temizlemek için. Yıkayıp kökler hafif nemliyken dikmen yetecektir bence. Yine de daha tecrübeli olanlar ne der bilemiyorum.
altintasna
18-01-2014, 17:50
Çok teşekkür ederim =)))))))
morkaktus
18-01-2014, 18:23
Bence de sorun olmaz, ben de yeni aldığım kaktüslerin toprağını yaz kış demeden değiştiriyorum. Nasıl bir toprak karışımı kullanıyosun?
altintasna
18-01-2014, 18:26
Aşağı yukarı şu şekilde:
İki ölçü kum.
İki ölçü bahçe toprağı
Dört ölçü çam ormanı toprağı
Lav taşı kırığı
Odun kömürü kırığı
serkan_istanbul
18-01-2014, 18:30
Adını bilmediğim bir diğer artist. Hem yavru verdi. Hem de uçtan büyüyor:
bu çiçek açar bu zamanlarda. soğukla arası iyidir arsızdır. sarı çiçekleri vardır. üzerine karda yağsa sorunsuz büyür.
Bugün BİM'e uğradım. Baktım yine kaktüsler var. Dört tane filan kalmıştı. Üçü aynı türdü. O aynı olanlardan birini aldım. Adını bilmiyorum ama neredeyse her kaktüsseverde bulunan bir tür.
Saksıda iki tane gibi duruyor. Ama bir tane. Çift başlı olmuş. =) Lithopslara özenmiş gibi. =)
İki başlı kaktüsüm oldu:
Bende olan gymnocalycium baldianum olduğunu düşünüyorum. Çok fazla çiçek olunca farklı renk olduğunu düşündüklerimden almaya başladım. Çok istikrarlı bir şekilde çiçek açtıklarını düşünüyorum.
altintasna
19-01-2014, 00:59
Kaktüsün ismi için çok teşekkür ediyorum. =) Bakalım çiçek açan kaktüsüm olacak mı? Olursa ilk hangisi ve de ne renk açacak acaba...
=)
Sabır...
altintasna
19-01-2014, 13:10
Bugün hava güzel ama mecburen saksı ve toprak değiştirme işinden vazgeçiyorum. Toprağını değiştirmem gereken 12 kaktüsüm var ama sadece bir adet saksım kalmış =))
Bi yere uğrayıp sormuştum kaktüslerime göre büyük saksılar vardı. Hem de öyle 20-30 tane almaya uygun bir fiyat vermediler.
Bakacağız artık. =)
Kaktüslerimden biri bir hafta öncesine kadar dik dururken yan yattı ve kuruduğunu seziyorum. Sizce kurtamak için çok geç mi? Ne yapmamı önerirsiniz?
İki adet fotoğrafını çektim. Dikerken çok hafif kökü vardı.Boyu bi yüzük parmağından biraz kısa:
Kaktüslerimden biri bir hafta öncesine kadar dik dururken yan yattı ve kuruduğunu seziyorum. Sizce kurtamak için çok geç mi? Ne yapmamı önerirsiniz?
İki adet fotoğrafını çektim. Dikerken çok hafif kökü vardı.Boyu bi yüzük parmağından biraz kısa:[/QUOTE]
Bu kaktüsünüz trigona mı (süt ağacı) altintasna?
altintasna
20-01-2014, 20:08
Evet trigona. Onu söktüm ve nemlendirip kuytu bi köşeye bıraktım. Doğru mu yaptım bilmiyorum ama kaybetsem de bu türden yine bulmak istiyorum.
Evet trigona. Onu söktüm ve nemlendirip kuytu bi köşeye bıraktım. Doğru mu yaptım bilmiyorum ama kaybetsem de bu türden yine bulmak istiyorum.
Durumu ümitsiz görünüyor maalesef...:(
altintasna
20-01-2014, 20:23
O zaman hiç uğraşmıyorum. Kalan sağlar bizimdir. İnşallah Ayşe Abla kızmaz.
Trigona' yı dikenli kaktüsler kadar susuz bırakmamak lazım. En azından ben öyle yapıyorum. Bendeki suyu seviyor. Yeni sürgünleri çıkmaya başladı. Eğer onlar biraz büyüyene kadar bulamazsanız, çeliklerden size yollarım seve seve.
altintasna
21-01-2014, 19:15
A 101 den aldığım şu dört yavrulu beyaz kaktüsün saksısında karınca kolonisi var. Resmen torfu yuva edinmişler. =)
altintasna
26-01-2014, 15:28
Baharda büyürlerken fotoğraflarını çekmek için sabırsızlanıyorum.
altintasna
31-01-2014, 15:40
Topraklarını değiştirmemi bekleyen 12 kaktüsü bir arada görüntüledim bugün.
Yine eklediğim fotoğraftaki gibi peynir kutularına dikmek istiyorum onları.
Ama bir kutuya kaç tane dikmem uygun olur bilmiyorum.
Bir de hangi türler aynı saksı içinde olursa daha iyi olur bi fikrim yok.
Fikirlerinizi alabilirsem çok sevineceğim. =)
altintasna
31-01-2014, 18:03
Çok teşekkür ediyorum =) Saksı almadan 1-2 sene daha bu şekilde idare edebilirim diye düşündüğümden bu kutulara dikmek istedim =)
Ne yapıp edip zaman ayırmalı ve gidip saksı almalıyım. Bulunduğum ilçede yok malesef.
Kaktüslerin ne şekilde büyüdüklerine dair verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ediyorum. =)
mmanager
01-02-2014, 16:32
Saksı değişimi için acele etme bence şimdi uyusunlar.Kaktüsdür diyerek dayanıklı olduğunu düşünerek dışarda bırakma sakın.Ben kasım ayında daha havalar soğumadan aldığım kaktüslerin balkonda sera gibi bir ortamda kaldığı halde öldüğünü gördüm. Bu nedenle bekle.İnternetten saksı alabilirsin Şeyma çiçekçilik var mesela (sitedeki adı Alacakaranlık )25 -30 tane al bir kenarda dursun tekrar lazım olduğunda kullanırsın.Benim favorim kare saksılardır.Kargo parasına bulunduğun yerden başka bir yere gitme ücreti olarak düşün.Hem belki de almak istediğin az bulunan türleri alırsın toprak gübre ihtiyacını da karşılarsın.Yani bir taşla 3 kuş vurmuş olursun.O bahsettiğin kablara ancak 2şer tane dikersin.Çünkü ektiğin çiçekler karışabilir.Ben küçük çelikleri geçici olarak dikmede kullanırım.Kolay gelsin.:):):):):)
burcuküpeli
02-02-2014, 19:41
kaktüslere bayılıyorum yaa :) dibine taş koymak güzel fikirmiş ben de yapmalıyım :) bir zararı olur mu ??
altintasna
02-02-2014, 19:51
kaktüslere bayılıyorum yaa :) dibine taş koymak güzel fikirmiş ben de yapmalıyım :) bir zararı olur mu ??
Öncelikle foruma hoş geldiniz. İlk benim konuma yazdığınız için de teşekkür ediyorum =)
Forumda görüp diplerine "taş" koymuştum ama daha sonra bu uygulamadan vazgeçtim.
Taş ağır geliyor. Toprağı sıkılaştırıyor. Kaktüsler gevşek toprağı sever.
Hem hava almasını engelliyor. Toprağın üzerinde bir katman oluşturup havasızlığa sebep oluyor.
Toprağın gereğinden uzun süre nemli kalmasına sebebiyet veriyor. Kaktüslerin toprağı uzun süre su tutmamalı. Taşlar buharlaşmayı engelleyeceği için toprağın fazla uzun süre nemli kalmasını sağlar. Bu da köklerin veya gövdenin çürümesine sebep olabilir.(Düşük ihtimal gibi görüyorum. Belki de İzmir için düşük ihtimal geliyordur bana)
Tabi bu söylediklerim "TAŞ" için geçerli. Yani ilk fotoğraflarda gördüğünüz ağır çakıl taşları için.
altintasna
02-02-2014, 20:01
"TAŞ" değil de "LAV TAŞI" kullanımı uygundur.
Lav taşı hafiftir ve süngerimsi bir yapıya sahiptir.
*Toprağa baskı-ağırlık yapmaz,toprağın sıkılaşmasına sebebiyet vermez.
*Süngerimsi yapısı sebebiyle hava ve su akışına engel teşkil etmez.
*Kaktüs gövdesine su temasını aza indirgeyerek çürümenin önüne geçer.
*Estetik bir görüntü sağlar.
"TAŞ" değil de "LAV TAŞI" kullanımı uygundur.
Lav taşı hafiftir ve süngerimsi bir yapıya sahiptir.
*Toprağa baskı-ağırlık yapmaz,toprağın sıkılaşmasına sebebiyet vermez.
*Süngerimsi yapısı sebebiyle hava ve su akışına engel teşkil etmez.
*Kaktüs gövdesine su temasını aza indirgeyerek çürümenin önüne geçer.
*Estetik bir görüntü sağlar.
:) Dersinizi iyi çalışmış gibisiniz sevgili altıntasna:) Çok hoş...
Narinkhn
03-02-2014, 19:17
Çok hoş yazmışsınız:)Ben daha sayfa açmaya cesaret edemezken,tebrik ederim!
altintasna
06-02-2014, 21:37
Devamsızlığı fazla olan kopyacı bir öğrenciyim. =)
....
Bu arada Aloe Vera zor durumda.
Ne büyüyordu ne kuruyordu. Ne oluyor diye tutup bi sarstım hafiften. Baktım aşırı oynuyor. Söktüm.
Ve bu manzara ile karşılaştım.
Kuruyan kısmı kesip atıp tekrar diksem geriye neredeyse sadece yaprak kısmı kalıyor.
=(((((((((
Narinkhn
07-02-2014, 10:18
Kesip gömün ve arada fısfıslayın sulamadan belki köklenir.
altintasna
11-02-2014, 20:35
Susuz bıraktığım bir kaktüsün yanına dikiverdim. Bakalım ne olacak..
Bir kaktüsümün iki fotoğrafını eklemek istiyorum.
Güneş gören ve görmeyen tarafı olarak iki fotoğraf.
Havalar bir kaç gündür güzel. Bir deneme yapmak için balkona koydum bazı kaktüsleri.
Ama sanırım güneş gören kısımları yanıyor.
Bu Şubat güneşi nasıl yakıyor ki?
Yoksa susuz oldukları için mi karşı koyamıyorlar güneşe?
Ne diyorsunuz?
[Bu arada soruların cevaplarını bildiği halde yazmaya üşenenler bi zahmet bundan sonra konuma bakmaya da üşensinler. Bilgisini paylaşmayan insan lazım değil bize. Konumda in cin top oynasa da umrumda değil. Biliyorsan, paylaşacaksın bilgini. Gelip burada konuları, fotoları seyredip seyredip gitmeyeceksin. Bu mesajıma kızıp küsecekler olursa da farketmez, üstüne alınan varsın gitsin. Kendi kendime gevezelik eder, fotolar ekler, eğlenir çıkarım forumdan.]
altintasna
11-02-2014, 20:58
Bunlar da leş kaktüsümün güneş gören ve görmeyen kısımları. Kararmış ama bir önce eklediğim kaktüs kadar rahatsız değil sanırım:
altintasna
11-02-2014, 21:36
Bunlarda mavi kaktüsümün fotoğrafları. Bunu balkona çıkarmadım. Merdivenlare de koymamıştım. Evde neresi mekan olarak uygunsa oraya koyuyorum. Evin gezici ekibinden bi arkadaşımız.
İlk fotoğraf kaktüsü ilk aldığım zamanlara ait.
İkincisini biraz önce çektim.
Üçüncü ise kaktüsün bir kısmını yakından çektiğim bir fotoğraf.
Mavi ile çembere aldığım kısımlarda içeri çökme var hafiften. Fotoğraflarda az çok belli oluyor.
Bakın:
Yoksa susuz oldukları için mi karşı koyamıyorlar güneşe?
Sn. Altintasna
Tespitiniz çok doğru. Geçen sene nisan ayında 2 kaktüsüm güneş yanığı olmuştu. Nasıl olurda nisan güneşi yakar diye sera sahiplerine sorduğumda -susuz kaldığından yanık oluşur demişti. Keza daha sonra okuduğum yabancı bir kaynakda bu ayların güneş yanığı için daha tehlikeli olduğunu yazıyordu. 358. mesajınızdaki fotoğrafda olduğu gibi dikensiz kaktüsler güneş yanığına daha çok maruz oluyorlar.
Bol kaktüslü günler…
altintasna
11-02-2014, 22:48
358 deki kaktüsü güneşe çıkarmadım hiç. Ondaki sorun yanık gibi durmuyor. Tıpkı şimdi ekleyeceğim kaktüste olduğu gibi farklı bir şey seziyorum:
sayın altıntasna,
İçerde duran çiçekleri kaktüsler de dahil dışarıya çıkartmak hele de bu havada pek iyi bir fikir değil sanırım. Hem içeride nazikleşiyorlar dışarının soğuğu ve güneşi onları hırpalıyor, hem de henüz çok erken...Belki havalar içerisi ile aynı sıcaklığa gelene kadar beklemeliyiz. Veya direk güneş yerine daha kuytu ve gölge bir köşede alışmasını beklemeliyiz. Hatırlarsanız ben de bir huernia mı kızıp balkona çıkartmıştım ve güneş gören tarafı tıpkı sisinki gibi sararmıştı. İçeriye alınca da iflah olmadı zaten...
altintasna
16-02-2014, 15:06
Sukulentlerimin son kareleri. Yavaştan yavaştan gelişiyorlar.
altintasna
16-02-2014, 15:13
Diğer beş fotoğraf:
altintasna
16-02-2014, 15:40
Baktım hava güzel torfun içinde olan tüm kaktüslerimi topraklarından çıkarıp yıkadım. Torflarından ayırdım. Gazete üzerine koydum ve bir odada kurumaya bıraktım. Birkaç gün böyle dursunlar iyice kurusunlar bakalım.
Bu arada birinde hafif çürüme bir diğerinde ise sanırım mantar vardı. Onlara da henüz müdahelede bulunmadım. Topraksız dursunlar bakalım biraz.
Bi ara mantarlı olanı keserim ve öneriler üzerine Captan isimli ilacı kullanırım.
Çürüme olanı ise tavsiye üzerie bekletiyorum çürüme durabilir ihtimalie karşı. Ama riskli geliyor bana. Durdu diye düşünürken kaktüs aniden iyice çürüyebilir.
Neyse keserim onu da. Sönmemiş kirece bularım ve iyileşip yavru vermesini beklerim. Ya da baktım olmayacak, atarım.
Kaktüslerimin topraksız ve saksısız halleri:
altintasna
16-02-2014, 15:47
Diğer dört fotoğraf. İlk fotoğraf çok aydınlık olmuş kusura bakmayın. Sondan bir önceki iki tane sütun kaktüs ise biri çürük diğeri mantarlı olan ikili. =)
rainbowcolor
16-02-2014, 16:27
Ama bu işlem ile bir süre hayata tutunmaya çalışacaklar. Çiçek açma niyeti olanlar vaz geçebilir.
altintasna
16-02-2014, 16:30
Eninde sonunda yapmam gerekiyordu. Daha tam uyanmamışlarken yapayım dedim. Daha küçükler nasip olur da büyürlerse yine açarlar. =)
Aldığından beri torfta mı duruyordu bu kaktüsler:(
Sukulentler fark atmış, harika:)
altintasna
16-02-2014, 18:16
Ben şimdi suları kurusun diye bunları bi kenara koydum ama ya kökler can suyunu kaybederse? Komple kurur mu kökler?
Evet abla, malesef şimdiye kadar çıkaramadım onları torflarından.
=(
loveforlife
16-02-2014, 18:24
Ben şimdi suları kurusun diye bunları bi kenara koydum ama ya kökler can suyunu kaybederse? Komple kurur mu kökler?
Evet abla, malesef şimdiye kadar çıkaramadım onları torflarından.
=(
Yarına yeterince kurumuş olur. Yarın hazırlayacağın kaktüs toprağına dikebilirsin. O kadar çok bekletmene gerek yok bence. Havalar oldukça iyi gidiyor. Ben de 2 hafta kadar önce birkaç taneyi yıkayıp ertesi gün diktim. Herhangi bir sorun yok şükür ki...
Hadi yine iyisin imdada yetişti love..gerisini unuttum nick in:)
Ya böyle nickler bana göre değil, anladın sen onu love:))
altintasna
16-02-2014, 18:46
Yarına yeterince kurumuş olur. Yarın hazırlayacağın kaktüs toprağına dikebilirsin. O kadar çok bekletmene gerek yok bence. Havalar oldukça iyi gidiyor. Ben de 2 hafta kadar önce birkaç taneyi yıkayıp ertesi gün diktim. Herhangi bir sorun yok şükür ki...
İlgi alaka ve yardımınız için teşekkür ediyorum. =) Peki mecburi olarak bir kaç gün toprak dışında kalırlarsa sakıncası olur mu?
Yani büyük ihtimalle bir kaç gün içinde dikemeyeceğim. Olmazsa sabah akşam köklerini nemlendiririm ki hava akımı yüzünden kurumasınlar. Ve biraz daha tenhaya alayım.
:confused:
Kaç aydır ölmedilerse, 3 günde de ölmezler elbet:)
Kumlu gübreli toprağa dik derim.
altintasna
16-02-2014, 19:19
Kaktüs toprağım var =)
morkaktus
16-02-2014, 20:20
kökleri açık 2-3 hafta kalsalar bile hiçbirşey olmaz. örneğin yurtdışından kaktüs siparişi versen yine saksısız, kökleri açık gönderim yapıyorlar. ve kaktüs 15-20 gün çok rahat dayanabiliyor bu duruma kargo sürecinde. o yüzden telaş etmene gerek yok. benim de 2-3 hafta açıkta bekleyen kaktüslerim oldu ve hiçbir sıkıntı çıkmadı.
altintasna
16-02-2014, 20:32
Teşekkür ederim sayın morkaktüs =)
Üşenmeyip zahmet ederek iki kelime de olsa yorumda bulunan ve bulanacak herkese teşekkür ediyorum. =)
altintasna
18-02-2014, 11:43
Mantarlı kaktüsüm için Captan aldım.
Mantarlı yerleri oyup, kesip, temizleyip sonra onu toz olarak mı tatbik edeceğim yaralara?
İkinci sorum: Captan'ı önleyici amaçla kullanabilir miyim? Mesela sulandırıp kaktüslerimi ve köklerini bu sıvıyla yıkayabilir miyim?
Çürüme olan kaktüsümü ise takip ediyorum. Topraksız duruyor öylece. Çürüme yayılır mı durur mu bilmiyorum. Beklemedeyim.
Bu arada 80 kuruşa tam kaktüslük küçük saksılar buldum. Birazdan alacağım.
=)
loveforlife
18-02-2014, 17:56
Mantarlı kaktüsüm için Captan aldım.
Mantarlı yerleri oyup, kesip, temizleyip sonra onu toz olarak mı tatbik edeceğim yaralara?
İkinci sorum: Captan'ı önleyici amaçla kullanabilir miyim? Mesela sulandırıp kaktüslerimi ve köklerini bu sıvıyla yıkayabilir miyim?
Çürüme olan kaktüsümü ise takip ediyorum. Topraksız duruyor öylece. Çürüme yayılır mı durur mu bilmiyorum. Beklemedeyim.
Bu arada 80 kuruşa tam kaktüslük küçük saksılar buldum. Birazdan alacağım.
=)
Temizlenen bölgeye serperek uygulayabilirsiniz Captan'ı. Captan'ı koruyucu olarak da kullanmanız mümkün. Ben saksı değişimi yaparken torflardan temizlediğim kaktüsü Captanlı su ile yıkıyorum.
Kolay gelsin...
altintasna
18-02-2014, 18:31
Çok teşekkür ediyorum. Acaba captanlı su ile kaktüsü yıkamanın zararı olur mu?
altintasna
19-02-2014, 22:16
Çok teşekkür ediyorum. Acaba captanlı su ile kaktüsü yıkamanın zararı olur mu?
Cevabı yaşayarak göreceğiz. =)
Mantar ilacı Captan'ı bir leğende suyla karıştırdım. Saksı ve toprak değişimi için bekleyen kaktüslerimi bu suyun içine attım. Çürüme ve mantar bulunan iki kaktüsü diğerlerinden sonra soktum bu suya.
Sonun da kaktüslerimi yüzdürdüm bile. Bi bu kalmıştı zaten. =)
Üstelik kaktüslerin batmadığını da öğrenmiş oldum. =)
Yine aynı suda yeni aldığım saksıları yıkadım.
Ardından kapağını toplu iğne ile deldiğim pet şişeye bu suyu doldurarak saksılarında olan diğer kaktüs ve sukulentlerime yağmur yağar gibi serpme yaptım. Bir güzel yıkandılar.
Bakalım ne olacak.
İlacın üzerinde ciltte tahriş yapabilir yazıyor. Ayrıca balıklar için zehirliymiş.
Tabi ben balık olmadığım için çok dikkat etmedim kullanırken.
Bir de beni tüm bunları yaparken seyreden kedilerim düşündürüyor beni.
Kapıdan içeri girerler.
Pencereden girerler.
Pencere önündeki saksıları devirirler. Merdivenlerdekileri de.
Ağaçtan balkona gelir, bişiler devirir.
Oradan çıkamazsa bir yolunu bulur çatıya çıkar. Çatıdan balkona atlar. Bir gün düşecek diye korkuyorum.
Balkonsuz pencerelere koyarım saksıyı bu sefer de balkondan zıplar o pencereye. Yav ayağı kayacak olsa küt diye düşer.
Arkadaş nasıl bi canlı bunlar.
Neyse fazla gevezeliğe gerek yok.
İşte yüzen kaktüslerim:
altintasna
20-02-2014, 21:29
Aldığım saksıların dibinde görüldüğü gibi üçer delik var.
Bana yeterli gibi görünmedi.
İçlerinden birinin deliklerini artırdım.
Fazla mı yapmışım? İyi mi etmişim?
Önceki ve yeni hallerini gösteriyorum. Buyurun:
türkan demirel
21-02-2014, 09:52
Sevgili altintasna, alt kısma biraz çakıl eklerseniz kökler sulu kalmaz. Selamlar.
Narinkhn
21-02-2014, 14:43
Artık sulu kalamaz kökler,delinmeyen yer kalmamış saksılarda
loveforlife
21-02-2014, 18:12
Çok fazla delmişsiniz saksıları. Toprak da durmayacak saksıda. Lav taşı koyacak mısınız saksı dibine? Bir leğen dolusu denizanası gördüm sanki! Bir de o tüylü kaktüsçükleri yüzmeye zorlamasaydınız keşke... Ben tüylü kaktüslerimi sularken bile su değdirmemeye dikkat ediyorum. İnşallah bir sorun yaşamazsınız. Vur deyince öldürmüş olmayın... ;)
altintasna
21-02-2014, 18:30
Artık sulu kalamaz kökler,delinmeyen yer kalmamış saksılarda
Sanırım biraz fazla olmuş. =)
Sevgili altintasna, alt kısma biraz çakıl eklerseniz kökler sulu kalmaz. Selamlar.
Teşekkür derim. =)) Çakıl mı tuğla kırığı mı? Lav taşı mı bilemiyorum.
Çok fazla delmişsiniz saksıları. Toprak da durmayacak saksıda. Lav taşı koyacak mısınız saksı dibine? Bir leğen dolusu denizanası gördüm sanki! Bir de o tüylü kaktüsçükleri yüzmeye zorlamasaydınız keşke... Ben tüylü kaktüslerimi sularken bile su değdirmemeye dikkat ediyorum. İnşallah bir sorun yaşamazsınız. Vur deyince öldürmüş olmayın... ;)
Saksılardan sadece birini delip buradan sizlere sordum. =) Diğerleri bekliyorlar henüz. =)
Saksı dibine tuğla kırıp koyuyordum ama daha iyi olur denirse lav taşı koyarım. Koymamı önerirseniz ne kadar koymalıyım?
Tek sıra lav taşı ile kaplansa yeter mi?
Toprak durmama sorunu için yine bu forumda öğrendiğim bir yöntem uyguluyorum. Saksının dibine göre soğan çuvalı kesip, onu koyuyorum dibe.
Tüylü kaktüslerin durumu da bekleyip göreceğiz artık.
Bişi daha soracaktım ama unuttum şimdi... =)
loveforlife
21-02-2014, 18:46
Sanırım biraz fazla olmuş. =)
Teşekkür derim. =)) Çakıl mı tuğla kırığı mı? Lav taşı mı bilemiyorum.
Saksılardan sadece birini delip buradan sizlere sordum. =) Diğerleri bekliyorlar henüz. =)
Saksı dibine tuğla kırıp koyuyordum ama daha iyi olur denirse lav taşı koyarım. Koymamı önerirseniz ne kadar koymalıyım?
Tek sıra lav taşı ile kaplansa yeter mi?
Tprak durmama sorunu için yine bu forumda öğrendiğim bir yöntem uyguluyorum. Saksının dibine göre soğan çuvalı kesip, onu koyuyorum dibe.
Tüylü kaktüslerin durumu da bekleyip göreceğiz artık.
Bişi daha soracaktım ama unuttum şimdi... =)
Soğan çuvalını ben de deliği çok olan saksılarda kullanıyorum. Ama siz delme konusunu abartmışsınız biraz... 2-3 cm kalınlıkta kaba çakıl, pomza, lav taşı, mozaik taşı gibi bir malzeme koymalısınız saksı dibine. Tek sıra lav taşı yeterli olacaktır.
altintasna
23-02-2014, 09:43
3 Fotoğraf ve sorular.
1.Fotoğraf: Aylar önce aceleyle hazırladığım kaktüs toprağı. Tekrar yazayım:
İki ölçü kum.
İki ölçü bahçe toprağı
Dört ölçü çam ormanı toprağı
Lav taşı kırığı
Odun kömürü kırığı
Torf yok.
2. Fotoğraf: Toprağı biraz önce eledikten sonraki hali.
3. Fotoğraf: Eleme sonucu elde edilen iri çakıllar, lav taşı kırıkları, odun kömürü kırıkları.
Sorular:
a) Karışımda torf yok. Eklemeliyim? Cevap evet ise ne kadar eklemeliyim?
b) Saksının dibine eleme sonucu elde ettiğim iri parçaları koyayım diyorum. Uygun mudur? Yoksa sadece lav taşı mı koyayım?
c) Dikim tamamladıktan sonra toprağın üzerine lav taşı koyacağım ama bu durumda toprağın su ihtiyacını nasıl tespit ederim? Lav taşını kaldırıp toprağı kontrol ederek mi?
İLAVE: İkinci fotoğrafta parçalar iri görünüyor. Yakından çektiğim için öyle olmuş. İlk fotoyu yüksekten, ikinciyi alçaktan çektim. İkinci fotodaki toprak çok az bir miktar.
altintasna
23-02-2014, 17:16
Torf katmadım. 387. mesajda son fotoğraftaki parçaları saksı diplerine koydum. Aralarından kırılıp ufalmış lav taşlarını seçip onları da toprağın üzerine kaktüs diplerine serdim.
Sonuç olarak bu kaktüsler de uzun bir aradan sona yeni saksı ve topraklarına kavuştular.
Bu arada çürüklü ve mantarlı olanları kestim inceledim ve attım.
İyileşip iyileşmeyecekleri belli değil, üstelik bulaşma riski de var.
Buyurun:
altintasna
23-02-2014, 17:17
Dört kare daha:
altintasna
23-02-2014, 17:19
Son üç kare:
Son üç kare:
Üçüncü kare bu yaz ağaç olacak, haberin olsun:)) Onları birleştir, tek leğene dik bence:)
Güzel olmuşlar Sayın Altıntasna, sağlıcakla büyüyüp açsınlar inşallah.
Çok eğlenceli ve eğitici bir sayfa olmuş.
Benimde saksıda kendi kendine çıkan güzel bir kaktüsüm vardı,
Malesef çalındı :(
Birde 15 seneyi aşkın bizimle olan kaktüsümu kaybettik.
Çürüdü :(
O zamanlar bu siteden haberim olsa kesin kurtulurdu ama işte...
Sizin ellerinize sağlık
Güzel kaktüsler...
Ellerinize sağlık. Eminim uğraşınızın mükafatını alacaksınız.
altintasna
01-03-2014, 20:41
Üçüncü kare bu yaz ağaç olacak, haberin olsun:)) Onları birleştir, tek leğene dik bence:)
Ooo çok hoş bir görüntüsü varmış İnşallah aynen böyle hatta daha güzel olurlar. =)
Güzel olmuşlar Sayın Altıntasna, sağlıcakla büyüyüp açsınlar inşallah.
Teşekkür ederim. İnşallah =)
Çok eğlenceli ve eğitici bir sayfa olmuş.
Benimde saksıda kendi kendine çıkan güzel bir kaktüsüm vardı,
Malesef çalındı :(
Birde 15 seneyi aşkın bizimle olan kaktüsümu kaybettik.
Çürüdü :(
O zamanlar bu siteden haberim olsa kesin kurtulurdu ama işte...
Sizin ellerinize sağlık
Güzel kaktüsler...
15 sene mi? Vay be. Türü neydi acaba?
Ellerinize sağlık. Eminim uğraşınızın mükafatını alacaksınız.
=)) Havalar bi ısınsa da uykudan uyandırsam onları.
Bunu da bugün bilgi işlemdeki arkadaştan istedim. Odasında iki tane vardı. Birini al dedi. Bunu seçtim.
Bakamayacaklarını bildiğim için istedim.
Hemen torfundan ayırdım. Yıkadım. Birazdan da Captan'lı suyla yıkarım. Yarın bi aksilik olmazsa dikeceğim.
Hazırlamış olduğum kaktüs toprağına biraz kum ve torf ekleyerek dikeceğim bunu.
Bir de soru sorayım herzaman olduğu gibi. =)
Silikonu söktüğüm için yaralanan yerlerden süt çıktı. Daha önce süt çıkaran kaktüsüm olmadı. Niye böyle oldu? Türüyle mi alakalı?
Teşekkürler:
Sütleğengillerden (trigona gibi) çelik için parça kopardığınızda süt çıkıyor ama bunu bilemedim.
altintasna
03-03-2014, 21:09
Sizce bu nedir?
Çürük gibi değil. Kuru. Ya da çürüme durup sonra da kurumuş.
Bilemedim.
İçimden kesip tekrar dikmek geliyor?
Ne dersiniz?
Bitki, beyaz atlas.
loveforlife
04-03-2014, 19:28
Çıkarıp kökünü kontrol edip çürük yerini temizle... Captanla yıkayıp kurutup dikersin...
altintasna
04-03-2014, 21:07
Benim aklıma ilk gelen kesip tekrar dikmekti sağlam yerden.
Teşekkür ediyorum =)
altintasna
07-03-2014, 19:51
Edindiğim son kaktüsü de temizleyip yeni saksısına aldım:
15 sene mi? Vay be. Türü neydi acaba?
:
Açıkcası kaktüs türlerini pek bilmem,
aklımda da tumamam zaten.
Halk arasında söylenen adlarıyla bilirim genelde....
Toparlak bir kaktüstü,
büyük pembe çiçekleri vardı.
Sitede bakmıştım ama benzer türler baya varmış.
Öğreniyoruz yavaştan...
Geçen bir tane aldım, onun da türünü bilmiyorum mesela :)
üstüne silikonla çiçek yapıştırmışlar,
zavallıcık birkaç dikeninden oldu ama,
iyi olur sanırım...
altintasna
16-03-2014, 19:55
Fotoğrafını görebilir miyiz? =)
Bugün hepsini pencere önlerine ve balkona çıkardım. Gerçi soğuk ve yağışlı günler geride kaldı sayılmaz ama önceki kadar soğuk olmaz artık.
Suladım hepsini.
Fotoğraf eklemiyorum. Zaten hep aynı kaktüsleri çekip çekip sayfaya koymak da çok anlamlı değil sanırım.
=)
Değişik bir açıda farklı görüntüler olurdu :)
Ama dikkat et, yola bakıyorsa penceren, göze gelmesinler....
Ev ararken bir evin balkonunda görmüştüm ,
Bissürü kaktüs vardı.
Yıllardır baktığı belli, kocaman kaktüslerdi.
Öyle bakakalmıştım,
hayranlık, şaşkınlık, hayret ve boyun ağrısıyla :)))
Ben buradan resim gönderemiyorum malesef,
taşınınca bağlantılar, herşeyler altüst oldu..
çiçekler bile şaşırdılar zavallılar...
Ama bir sayfa açma fikri oluşmaya başladı,
altyapıyı hazırlıyım, resimlerini de gösterebilirim böylece...
altintasna
23-03-2014, 15:20
Kaç ay oldu bunları dikeli.
Acaba ne zaman hayat belirtisi gösterirler.
Öylece duruyorlar kaç aydır.
Kasım ayında dkmiştim sanırım; belki de aralık.
morkaktus
23-03-2014, 16:16
Edindiğim son kaktüsü de temizleyip yeni saksısına aldım:
''pachycereus pringlei'' büyük ihtimal. dünyanın en büyük kaktüsüdür kendileri :) hayırlı olsun.
altintasna
23-03-2014, 16:20
Teşekkür ederimm=)
5-6 cm bir şey =) Bu kadar küçük kaktüsün türü belli olur mu ki.
morkaktus
23-03-2014, 16:57
Olur neden olmasın :) Belki kesin diyemem ama çok büyük bir olasilikla pacheycereus pringlei bu kaktüs. istersen resimli kaktüs rehberinden bir bak. orda 174 numaralı kaktüs. tıpatıp aynısı olmasa da yapı olarak benziyor bu kaktüse.
altintasna
30-03-2014, 12:11
Daha önce saksısında dudak payı bırakmadığım kaktüslerin topraklarını eksilttim biraz. Ve bugün hepsini bol bol suladım. Suyunu çekene bir daha verdim suyu. Hadi hayırlısı. Bugün hem kaktüslerim hem de ülkem için hayırlı olsun; inşaallah.
altintasna
03-04-2014, 20:11
Bazı kaktüs ve sukulentlerimden bir kaç kare:
altintasna
03-04-2014, 20:12
Diğer üç fotoğaf:
altintasna
06-04-2014, 12:17
Herkese merhaba, bu sefer soru sormaya geldim.
Fotoğrafladığım bitkinin uç kısımları neden kuruyor olabilir?
Yardımcı olur musunuz? Ne yapmalıyım?
altintasna
06-04-2014, 12:24
Bazı kaktüslerim yeşilken kızardılar. Daha az güneş alan bir yere mi koymalıyım? Yoksa bir başka sebebi mi vardır?
Haworthia'daki yaprak ucu kuruması zannedersem aşırı güneşten oluyor. Bir de uç kısımlar dokunmaya karşı hassas, herhangi bir yere değmemesi gerek. Başka nedenler söyleyebilecek varsa ben de öğrenmek isterim..
altintasna
23-04-2014, 23:32
Tam ne güzel büyüyor derken, tam belki de çiçek açacak derken...
Kedimin saksısını düşürmesi sonucu kırıldı kaktüsüm.
Tam toprakla buluşma yerinden koptu.
Kökleri toprakla beraber saksıda dururken kaktüsüm yerde fayansların üzerinde yatıyordu.
Kısa bir araştırma-soruşturma sonucu yapmam gerekenleri öğrendim. Benzer şeyler başına gelebilecek üyelerimiz için onları sıralıyorum:
*Yarası kuruyana kadar bekleteceğim.
*Sonra yarı yarıya kum-toprak karışımına dikeceğim.
*Üç gün sonra sulamaya başlayıp. Diğer kaktüslerim gibi sulamaya devam edeceğim.
-Solmaz, buruşmaz.
-Büyümesi durmaz, yavaşlayabilir.
-Çiçeklenmesi gecikebilir.
Diye öğrendim.
Nihayetinde yeniden kök çıkarmakla uğraşıp zaman kaybedecek.
Sinirlendim akşam akşam...
Bu da fotoğrafı:
serifekulu
24-04-2014, 09:11
geçmiş olsun sn. altintasna :)
Bu kediler benim de saksılarımı deviriyorlar ama göremiyorum genelde gece debeleniyorlar herhalde üzerlerinde. Bir yakalarsam kulaklarını çekeceğim. :D (Sn. Loveforlife duymasın)
Şaka bir yana sadece kovalıyorum, en fazla bir bardak su dökerim başlarına. :)
altintasna
25-04-2014, 21:39
Çok teşekkür ediyorum. =)
Bu yorumumdaki fotoğrafları kaldırıyorum.
Görmeyeli çeşitler hayli çoğalmış.. Hayırlı olsun.
serifekulu
26-04-2014, 16:14
sukulentlerinizin hepsi çok hoş ;) ;) kaktüsler de tabi ama sukulentler daha çok ilgimi çekti
altintasna
27-04-2014, 10:34
Önce-Sonra.
=)
altintasna
27-04-2014, 10:38
Öncesi-Sonrası. =)
altintasna
27-04-2014, 10:43
Önce-Sonra
=)
Waov, çok iyi gelişim göstermişler! Fotoğraf makinenizin tarihi doğru mu? :eek: Sadece 4 ayda bu kadar büyümeleri harika! Özellikle o ikinci resimdeki Echeveria glauca'ya bayıldım. Tebrikler çok güzel bakmışsınız :)
altintasna
27-04-2014, 10:57
Büyümeye başlayan kaktüslerimden bazı kareler. İki gün önce paylaşmıştım. Sildim tekrar paylaşıyorum. Bir sakıncası yoktur umarım. Yeni fotoğrafların bir önceki sayfada kalması hoşuma gitmedi de. =)))
altintasna
27-04-2014, 11:03
Uyanmaya başlayan atlaslar ve minik çiçeklerine rağmen çok güzel bir kokuya sahip olan sukulentim. =)
loveforlife
27-04-2014, 22:03
Bu kediler benim de saksılarımı deviriyorlar ama göremiyorum genelde gece debeleniyorlar herhalde üzerlerinde. Bir yakalarsam kulaklarını çekeceğim. :D (Sn. Loveforlife duymasın)
Şaka bir yana sadece kovalıyorum, en fazla bir bardak su dökerim başlarına. :)
Birileri kulaklarımı mı çınlatıyor ki? Bir de benim halimi düşünsenize, kaç saksı heba oluyor... Ama gülü seven dikenine katlanıyor ve serden de yardan da geçmiyorum görüldüğü gibi. Eh, fena da sayılmam hani. Koca saksı sedum palmerim kediler düşürüp saksısını kırdıktan, tavuklar de yiyerek derin budama yaptıktan sonra küllerinden tekrar doğuyor.
Ben biliyorum ki; Altintasna da gerekirse keser biçer kurtarır kaktüsünü! Öyle değil mi?
loveforlife
27-04-2014, 22:07
Uyanmaya başlayan atlaslar ve minik çiçeklerine rağmen çok güzel bir kokuya sahip olan sukulentim. =)
Bitkileriniz çok güzel gelişmiş, emeklerinize sağlık. O minik çiçekler en alttaki sukulente mi ait?
altintasna
02-05-2014, 19:49
Dün annemin isteği ile böyle bir şey yaptım. Eminim rahatlamıştır bu üç bitki. Belediye otobüsünde akşam iş çıkışında ayakta gidercesine bir halleri vardı. Rahat bi nefes alsınlar şimdi. =)
Waov, çok iyi gelişim göstermişler! Fotoğraf makinenizin tarihi doğru mu? :eek: Sadece 4 ayda bu kadar büyümeleri harika! Özellikle o ikinci resimdeki Echeveria glauca'ya bayıldım. Tebrikler çok güzel bakmışsınız :)
Aslında bu gelişme en fazla 2 aylık. 2 ay kadar tıpkı kaktüsler gibi susuz ve serin bir yerde uyuttum kendilerini. Beğenmenize sevindim. =)
Ben biliyorum ki; Altintasna da gerekirse keser biçer kurtarır kaktüsünü! Öyle değil mi?
Her türlü tıbbi operasyon itina ile yapılır. =) Şuan uç kısmını kestiğim iki kaktüsüm var ikisi de kesiğin yanında yavru çıkarmış durumda. Bu şekilde mi büyümeliler yoksa yavrular yeterli olgunluğa oluşunca ayırıp köklendirmeli mi; kararsızım.
=)
Bitkileriniz çok güzel gelişmiş, emeklerinize sağlık. O minik çiçekler en alttaki sukulente mi ait?
Evet. Bakın yeni saksısı ve saksı arkadaşları ile fotoğrafını ekledim.
Maşallah çok iyi gelişmişler. Benim sukulentler de hızlı büyüdükleri için daha çok sevmeye başladım :)
altintasna
04-05-2014, 20:47
Maşallah çok iyi gelişmişler. Benim sukulentler de hızlı büyüdükleri için daha çok sevmeye başladım :)
Evet çok güzelller hele de bazıları ama yine de kaktüsler gibisi yok. =)
Bu da gasteriam ve arkadaşı. Bakalım daha ne kadar uzayacak?
rukiye ayhan
07-05-2014, 18:33
:D Baştan beri okuyarak gelince :D
altintasna
08-05-2014, 23:56
Merhaba =)
Bir sorum olacak. Kaktüslerim için çeşitli bitlere karşı önleyici tedbir olarak sirke-zeytinyağı-arap sabunu karışımı uygulamak istiyorum.
Soruma gelirsek alacağım arap sabununun üzerinde "gliserinli" yazıyor.
Bu bir sorun mudur? Engel midir?
Şimdiden çok teşekkür ediyorum. =)
altintasna
09-05-2014, 00:00
Merhaba =)
Bir sorum olacak. Kaktüslerim için çeşitli bitlere karşı önleyici tedbir olarak sirke-zeytinyağı-arap sabunu karışımı uygulamak istiyorum.
Soruma gelirsek alacağım arap sabununun üzerinde "gliserinli" yazıyor.
Bu bir sorun mudur? Engel midir?
Şimdiden çok teşekkür ediyorum. =)
Bir de şu kedimin kırdığı kaktüs soluyor, yumuşuyor, rengi soluyor. Ne yapmalıyım. Söz konusu kaktüs: - http://www.agaclar.net/forum/1274661-post414.htm
Sn. altintasna, arapsabunu zeytinyağı karışımı önleyici olarak kullanılmaz, ancak bit varken bunu uygulayabilirsiniz. Sağlıklı bitkilere böyle bir uygulamayla sadece zarar vermiş olursunuz.
altintasna
10-05-2014, 14:00
Sn. altintasna, arapsabunu zeytinyağı karışımı önleyici olarak kullanılmaz, ancak bit varken bunu uygulayabilirsiniz. Sağlıklı bitkilere böyle bir uygulamayla sadece zarar vermiş olursunuz.
Bit varken de zararı olmuyor mu o zaman?
Bu arada herkese mutlu hafta sonları diliyorum =)
Zararı oluyor tabii ama bitlerden kurtarmak için o kadarını göze alıyoruz. Sonuçta bitlerin zararı çok daha fazla :)
Bu arada sempervivumunuz bendekine çok benziyor, türünü biliyor musunuz?
altintasna
10-05-2014, 15:24
Malesef bilmiyorum isimlerini.
Büyük tehlike var şuan pamuklu bit yönünden. Evimin etrafı zeytin ağaçlarıyla dolu. Ve şuan zeytin ağaçları pamuklu bit yüzünden bembeyaz olmuş durumda. =)
Ama balkondaki kaktüslerde bir tane bile yok. Sanırım zeytin dururken benim kaktüslere tenezzül etmiyorlar. =)
Bu doğal ilacın bitkiye nasıl bir zararı oluyor? Kimyasal kullansam daha zararlı olmaz sanırım.
Arab sabunun "gliserinli" olması farkeder mi?
Arap sabununun gliserinli olması farketmez ama dediğim gibi bu karışım böcekleri öldürmeye yöneliktir, bitkileri koruyucu olmaz. Karışımın içindeki yağ bitkilerin de hava ve nem aldığı gözenekleri kapatır, bir süreliğine de olsa büyümeyi durdurur veya yavaşlatır. Karşılığında bir fayda da olmayacağı için yapmanın bir anlamı yok ama benim içim öyle rahat edecek derseniz siz bilirsiniz :) Unlu bit tehlikesi büyükse ben sistemik bir insektisitle ilaçlardım sizin yerinizde olsaydım. Bitkilerimin aralarına da fesleğendir, nanedir, lavantadır hangisini bulursam öyle böcek kovucu bitkilerden serpiştirirdim :)
altintasna
18-05-2014, 12:05
Mutlu Pazarlar.
:)
altintasna
18-05-2014, 14:40
Bu kaktüsümle alakalı sorum olacak.
Önceden çıkıntıları kalın ve uzun olurdu. Alt kısımlardaki eski çıkıntılardan belli oluyor zaten.
Ama bu aralar yeni çıkanlar ince ve kısa.
Sorun ne olabilir diye sorsam?
Zamanla büyürler diyebilirsiniz ama önceden kalın ve uzun olarak çıkıyordu hep.
Ve de bir önceki mesajdaki kaktüsün aynısı bu. Onun yeni çıkıntıları uzun ve kalın.
türkan demirel
19-05-2014, 14:17
Sevgili altintasna, 440. mesajdaki opuntia meyve veren cinsten mi?
altintasna
19-05-2014, 18:26
Türkan Hanım keşke bilsem de cevap versem ama en kısa zamanda öğrenip size dönüş yapmaya çalışacağım.
Opuntia nın gelişimi çok güzel maşallah. Ben yeni diktiğim opuntia mı maalesef tutturamadım. Bugün baktım kapkara olmuş...
karabiber50gr
20-05-2014, 10:52
Harika
altintasna
20-05-2014, 21:01
İlk çiçekler bu türden geldi. =)
Sıradakini bekliyorum. =)
altintasna
21-05-2014, 20:26
Beklediklerimden ikisi =)
altintasna
22-05-2014, 21:13
Heyecan dorukta. =)
Bir üstte paylaştığım tüylü, açıyor ama ben evde olmuyorum. Göremedim. Diğer tomurcukların pazara denk gelmesini bekliyorum sabırsızlıkla.
Artık kaktüs ve sukulentleriniz tam kıvamına gelmiş sayın altıntasna:) Ne mutlu size, bundan sonra bol çiçeklerini görürsünüz. Geçen kış hatırlıyorum da çoğunu yeni dikmiştiniz şimdi maşallahları var üstelik te çabuk gelişmişler...
altintasna
23-05-2014, 19:23
İkinci çiçek. =)
altintasna
23-05-2014, 19:45
Bekleyiş sürüyor:
Bunları nerede muhafaza ediyorsunuz? Açık havada mı içerde mi?
altintasna
23-05-2014, 20:46
Hepsi pencere önlerinde ve balkonda. Fotoğraf çekmek için alıyorum içeriye. Bir de annem dün çiçeği hoşuna gittiği için içeri almış, göz önünde olsun diye, "kapandı hemen" diyor. =)))
Opuntia lar tutmuş. Çok sevindim ;)
Turuncu çiçekli olan Rebutia muscula olmalı. Ona dikkat edin. Ben iki kez aldım ama bi türlü yaşatamadım. Benim beceriksizliğim de olabilir tabii ki.
Tebrik ederim.
Teşekkür ederim. Acaba özel bir bakım mı gerekiyor?
Artık kaktüs ve sukulentleriniz tam kıvamına gelmiş sayın altıntasna:) Ne mutlu size, bundan sonra bol çiçeklerini görürsünüz. Geçen kış hatırlıyorum da çoğunu yeni dikmiştiniz şimdi maşallahları var üstelik te çabuk gelişmişler...
Teşekkür ediyorum =) Bazıları hakkında sorularım var ama sormuyorum. Nasıl olsa kimse cevap vermez diye =))) Şaka şaka ilk fırsatta tek tek foto ekleyip sorarım sorularımı. Herkes içim öğretici bir sayfa olur, tabi eğer cevap verecek kimseler sorularımı görürse. =)
Sevgili altintasna, 440. mesajdaki opuntia meyve veren cinsten mi?
Ancak "bu türler çiçek açar ve meyve verir. Ama meyvesi yenir mi bilemem" cevabını bulabildim. =)
Bekleyiş sürüyor:
Burdaki leş kaktüsünün tohum kesesi galiba?
altintasna
24-05-2014, 18:15
Burdaki leş kaktüsünün tohum kesesi galiba?
Çiçek tomurcuğu değil mi? Olsun, sorun değil. =)
Çiçek açmadan tohum versin. :D
Evet tohum veriyor çok güzel.Tohum'dan leş kaktüsü yetiştirmek daha güzel.Tebrikler.
altintasna
24-05-2014, 21:51
Geçen Hafta ve Bugün:
Siz görmeden açmış olmalı :) Stajyerken çalıştığım laboratuarda çiçek açması muhtemel kaktüslerini kucaklayıp işyerine taşıyan bir arkadaş vardı :) Evde değilken çiçeğin açıp geçmesi ve o kadar beklediğiniz çiçekleri görememek kötü oluyor.
Neyse, en azından kokuya maruz kalmadınız :D
altintasna
25-05-2014, 08:41
Siz görmeden açmış olmalı :) Stajyerken çalıştığım laboratuarda çiçek açması muhtemel kaktüslerini kucaklayıp işyerine taşıyan bir arkadaş vardı :) Evde değilken çiçeğin açıp geçmesi ve o kadar beklediğiniz çiçekleri görememek kötü oluyor.
Neyse, en azından kokuya maruz kalmadınız :D
=) Sanırım benden önceki sahibinde açan bir dal o. Bana gelince de tohumları gelişmeye başladı.
Açsın da, kokusu sorun değil. :p
altintasna
25-05-2014, 13:22
Bu da başladı. =)
türkan demirel
25-05-2014, 19:41
Ancak "bu türler çiçek açar ve meyve verir. Ama meyvesi yenir mi bilemem" cevabını bulabildim. =)
Teşekkürler. Meyve veriyorsa yenir bence:)
altintasna
26-05-2014, 20:07
Bunlar ufak tefeklerim. Pek mutlu değil gibi çoğu. Dün bu sebeple bir değişiklik yaptım. Bolca sulayıp asmanın gölgesine aldım. Yapakların arasından ışık alacaklar. Biraz da güneş batarken alacaklar ışığı. Küçük oldukları için güneş ışınlarından çok etkilendiklerini ve huzursuz olduklarını düşündüğüm için yaptım bunu.
altintasna
27-05-2014, 20:02
İyice büyüyüp gelişiyor ama nedense büküldü, hilale benzedi. Hadi hayırlısı.
altintasna
27-05-2014, 20:06
Bunun için bir şey der misiniz? Bir şey yapmam gerekiyor mu yoksa dursun mu böyle?
altintasna
01-06-2014, 14:39
Kaktüs ve sukulentlerimi videoya çektim. HD'yi tıklayıp izlerseniz daha iyi oluyor. =)
Buyurun:
https://www.facebook.com/photo.php?v=10201133762865815&set=vb.1821799578&type=3&theater
akçabardak
01-06-2014, 15:00
Sayın altıntasna videonuzu izledim harika bir şey olmuş, onlarca bitki bir arada nasıl başediyorsunuz ellerinize emeklerinize sağlık, hepsine maşallah
altintasna
01-06-2014, 15:08
Beğemenize sevindim. Henüz balkonun kenar kısmına sığacak kadar azlar. =) Kendime güvenemiyorum yoksa niyetim biraz daha fazla kaktüs türü edinmek.
Ben de çok beğendim hepsini, çok sağlıklı görünüyorlar Sayın Altıntasna.
1.30 dakikalarda tombul parmak kaktüs var, tomurcuklu galiba. Hiç açtı mı? Silvestri melezi galiba, lobivia türü olmalı.
altintasna
01-06-2014, 15:22
Anlayamadım hangisi olduğunu =(
Atlas saksısının sağ yanında.
altintasna
01-06-2014, 16:36
1:30 larda atlas saksısı görünmüyor.
Atlas saksının sağ yanında da yılbaşı var. Öbür yanında leş kaktüsü var. Yılbaşının sağında 3 çatallı adını bilmediğim bir kaktüs var. Daha bunların hiç birinin çiçeğini görmedim.
İşte o üç çatallı kaktüsten bahsediyorum :) Tomurcuklarını gördüm sanırım. :)
altintasna
01-06-2014, 16:58
3-4 tane tomurcuğu var pembe ya da mor gibi açacak sanırım =)
Ben de en sondaki tenekedeki aranjmana bayıldım. Dolu dolu olmuş...Maşallah.
altintasna
05-06-2014, 20:49
=))
altintasna
11-06-2014, 21:45
Merhaba,
Bu üç türü bulundukları tenekelerden alıp saksılara dikmek istiyorum. Saksı boyu, toprak özellikleri konusunda yardımcı olur musunuz?
Sulama şekilleri ve ışık ihtyaçları konusunda da bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Bir de bu işlemi ne zaman yapmalıyım? Yaz-kış-sonbahar?
Teşekkür ederim şimdiden.
altintasna
15-06-2014, 12:49
Aniden, hızlıca büyümeye başladığı için gövdesi zayıf kalan, yavrularını taşıyamayan ve bükülen kaktüsüme operasyon yaptım.
Tahriş olmasın diye ince çorapla bağladım çıtaya. Çıtaya dayadığım yavru loplar da sürtünmeden ötürü yara olmasın diye çıtaların alakalı kısımlarını ince çorapla sardım.
Bakalım ne olacak...
=)
altintasna
20-06-2014, 21:51
Tüm forum sakinlerine selamlar. =)
Merhaba,
Bu üç türü bulundukları tenekelerden alıp saksılara dikmek istiyorum. Saksı boyu, toprak özellikleri konusunda yardımcı olur musunuz?
Sulama şekilleri ve ışık ihtyaçları konusunda da bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Bir de bu işlemi ne zaman yapmalıyım? Yaz-kış-sonbahar?
Teşekkür ederim şimdiden.
Üzerinden süre geçmiş ama halen yer değiştirmediyseniz diye yazayım, 2. ve 3. fotoğraftakilerin kökleri uzun oluyor, derin saksılara ekerseniz daha mutlu olurlar. Toprakları geçirgen olmalı, sulamaları da klasik sukulent bakımı; yani toprağı kurudukça sulama yapmak. Aslında en doğrusu kışa girerken yer değiştirmek çünkü o zaman uyku dönemleri olmuş oluyor ama topraklarını fazla bozmadan çıkarırsanız her zaman değiştirilebilir. Nazlı değiller zaten. Yine 2. ve 3. fotodakiler yakıcı güneş altında kalmamalı, yaprak uçları kuruyabilir.
Kaktüsünüzü çorapla bağlama fikriniz hem yaratıcı hem de eğlenceli olmuş :)
Son fotoğraftaki opuntia ise harika gözüküyor.
Selamlar..
altintasna
22-06-2014, 12:19
Sayın -Esin-,
Çok teşekkür ederim. Henüz aynı tenekelerin içinde duruyorlar ve de sanırım seneye kadar dokunmayacağım. Artık sıkış tepiş bir sene kadar daha idare etsinler.
Sizden bir ricam olsa? =)
Elimdeki kaktüs ve sukulentleri size tek tek ya da üçer beşer fotoğraflar halinde göstersem, bildiğiniz kadarıyla zamanınız yettiğince haklarında tüyolar verir misiniz bana?
Eğer zahmet edip kabul ederseniz memnun olurum, çok sevinirim. Kabul etmeniz durumunda ister buradan fotoğraf ekleyerek sorabilirim; uygun görürseniz de facebook üzerinden yapabiliriz.
Kaktüsleri bilemem, onları forumdaki kaktüs yetiştiren arkadaşlara sormanız lazım ama sukulentler hakkında bildiklerimi paylaşırım tabii. Aslında bakımlarında öyle ayrı ayrı bilgiler çok yok ama siz bir ekleyin fotoğrafları bakalım o zaman. Tekli olması tercihimdir, daha kolay oluyor :)
altintasna
22-06-2014, 14:22
Güneş isteyenle, gölgeyi daha çok seven aynı saksı ve tenekedeyse sorun olur diye düşünüyorum. Bir de kimisi büyüyor, kimisi büyümüyor. Neden anlamıyorum. Balkondan güneş gidince fotoğraflarım. Çok teşekkür ederim şimdiden. =)
Kaktüs ve sukulenetler için çoğunluk aynı şeyi söylüyor: "Kurudukça ve haftada bir sula, geçirgen toprak, bol güneş." Hepsi aynı şeyi istese ayrı ayrı ülkelerde yetişmezlerdi. Zaten kimisi büyüyor, kimisi büyümüyor. =)
Arpa boyu yol alamadım daha xD
Başka zamana kaldı malesef. =(
türkan demirel
30-06-2014, 21:06
479. mesajdaki görüntü çok hoş, önde opuntia, arkada sukulentler....
Güneş isteyenle, gölgeyi daha çok seven aynı saksı ve tenekedeyse sorun olur diye düşünüyorum. Bir de kimisi büyüyor, kimisi büyümüyor. Neden anlamıyorum. Balkondan güneş gidince fotoğraflarım. Çok teşekkür ederim şimdiden. =)
Kaktüs ve sukulenetler için çoğunluk aynı şeyi söylüyor: "Kurudukça ve haftada bir sula, geçirgen toprak, bol güneş." Hepsi aynı şeyi istese ayrı ayrı ülkelerde yetişmezlerdi. Zaten kimisi büyüyor, kimisi büyümüyor. =)
Arpa boyu yol alamadım daha xD
Başka zamana kaldı malesef. =(
Doğal ortamlarında ufak tefek farklılıklar vardır elbet ama genel olarak koşullar benzer ya da aynı koşulları tolere edip büyüyebilen türler çoğunlukta diyebilirim. Bazılarının büyüme hızları tür özelliği olarak da yavaş olabiliyor. Doğal yayılımları farklı olan bitkiler için her zaman ayrı şeyler istediklerini söyleyemeyiz, o türün ortaya çıktığı yer diğerinden farklıdır ve fiziksel bariyerler (dağ, nehir, uzaklık vs. gibi) iki farklı türün birbirinin alanına yayılmasını engelliyordur mesela. Neyse, siz sormak isterseniz fotoğrafları ekleyin, ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım :)
altintasna
20-07-2014, 21:18
.....
altintasna
20-07-2014, 21:21
....
altintasna
20-07-2014, 21:24
.....
altintasna
20-07-2014, 21:27
......
altintasna
20-07-2014, 21:29
ve şimdilik son üç =) Leş açmak üzere =))
Sayın altintasna, bitkileriniz son derece atağa geçmişler belli. Maşallah diyorum...
Aeonium'a (488. de 3 fotoğraf) ise bayıldım doğrusu. Bol çiçekli günler.
Hepsi çok güzel de bunlar bana sormak istedikleriniz mi? (o_O)
Sayıları azmış :D
altintasna
22-07-2014, 00:44
Tesekkur ederim sayın hnd77 :) sedum palmeri, leş, echeveria, SIĞİr dili( latincesi gelmedi aklima) dişindaiisimlerini bilmiyorum. Hem isimlerini hem güneş isteklerini hem de saksiya alip almama konusunu öğrenmek için kabaca tek tek cektim fotolarini.
evet esin hanim bu kadarlar, bahsettiklerim :)
.....
Her gün birini yazsam bir dahaki aya bitiririm sanırım :p Neyse isimleri yazmaya başlayayım :)
Sırayla;
Sedum rubrotinctum (Biraz az güneş görmüş)
Sedum palmeri
Crassula lycopodioides
(Emin olmamakla beraber) Crassula nudicaulis var. platyphylla
Crassula brevifolia
....
Senecio serpens
2.yi çıkaramadım şu an
Sedum pachyphyllum
4.yü de bilmiyorum
Echeveria glauca
.....
Pachphytum hookeri
Kalanchoe fedtschenkoi
Aeonium sp.
Graptopetalum paraguayense
Sempervivum sp.
......
Sempervivum ama dev gözüküyor! Fotoğraf mı yanıltıyor diye şüphedeyim ama yanındaki sempervivumlara kıyasla çok büyük :eek:
Haworthia attenuata radula
Echeveria pulvinata "Ruby"
Senecio cephalophorus
Aloe nobilis (sanırım)
ve şimdilik son üç =) Leş açmak üzere =))
Gasteria maculata
Aloe vera
Leş kaktüslerini çiçek açmadan tanımam :D
altintasna
28-07-2014, 11:42
Esin Hanım zahmet oldu çok teşekkür ederim. =)
Bu arada leş kaktüsü açtı ve de geçti bile. =)
Hemen ekleyeyim fotosunu:
türkan demirel
30-07-2014, 14:15
Stapelia çok güzel çiçeklenmiş, emeğinize sağlık.
altintasna
10-08-2014, 10:18
İlk aldığımdaki hali.
Kesip doğramamdan sonra yeniden çıkardığı iki filizle olan hali.
Ve bugün çektiğim son fotoğrafı.
İlk başlarda kendsini opuntia subulata sanıyorduk ama başka bir şeymiş.
Demek ki mevsimlere göre çıkıntılarının gelişimi ve boyu değişiklik gösteriyor.
Buyurun:
serifekulu
13-08-2014, 14:09
sukulentler çoğalmış ;) bayıldımmm
altintasna
03-09-2014, 21:16
Bi kabuklu bitimiz eksikti.
İki opuntiamda var görebildiğim kadarıyla. Saksılarıyla beraber kaldırıp çöpe atasım var.
Sayın altintasna; bu sene ben de unlu bitle mücadele ediyorum. Kolay gelsin diyorum.
Size 489 da 4. fotoğrafdaki bitkinin ismini sormak istiyorum. Sizdekinin oldukça minyatürü bende var. Bitki hakkında bildiklerinizi paylaşır mısınız?
Saygılar
Bir yılda geldiğiniz nokta çok umut verici benim de iki tane kaktüsüm var ama açmadılar hatta bitanesinin aynısını sizinkilerin içinde de gördüm... tebrik ediyorum...
altintasna
06-09-2014, 21:01
5 saksıda kabuklu bit tespit edebildim. İkisinde kaktüsü tamamen sarmışlar. Birinde yayılma aşamasında. İkisinde tek tük var.
Yapıyorum bir şeyler bakalım işe yarayacak mı?
Sayın hnd76, esin hanımın yazdığı isimlere baktım ama yine de anlayamadım onun hangisi olduğunu. İsmini bilmediğim gibi hakkında bilgim de yok malesef. =( Üzgünüm.
nzlıcan hanım teşekkür ederim.
sayın altıntasna 75. mesajınızdaki 2. fotografta görünen kaktüsün ismi nedir? şimdi büyümüştür herhalde son hali nasıl ve çiçek açıyor mu bende de aynısından var ama ne yazık ki mutsuz :(
Acemi bahçivan
08-09-2014, 18:38
Arkadaşlar kaktüsümün kenarları sararıyor . Ne yapmalıyım ?
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10665212_789606351091691_1539165684146852771_n.jpg ?oh=433e9098d69f5eb06e05790ef17f0880&oe=548807A0
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10660285_789609934424666_343371723125443878_n.jpg? oh=c4eb01970e36c93bb775456d8438d09c&oe=54914BEA
Yardımlarınızı beklerim , şimdiden teşekkür ederim . [/QUOTE]
[/QUOTE]
Size 489 da 4. fotoğrafdaki bitkinin ismini sormak istiyorum. Sizdekinin oldukça minyatürü bende var. Bitki hakkında bildiklerinizi paylaşır mısınız?
Saygılar
Sayın hnd76, esin hanımın yazdığı isimlere baktım ama yine de anlayamadım onun hangisi olduğunu. İsmini bilmediğim gibi hakkında bilgim de yok malesef. =( Üzgünüm.
Sayın altintasna; sanırım bitkinin ismini buldum.
Sedum praealtum; lütfen siz de bir bakın bitkinize benziyor mu? Eğer bitki doğruysa -6 ya kadar soğuklara dayanabilen - 60 cm'e kadar büyüyen yazın da sarı çiçeklenen bir sedum türü.
altintasna
16-09-2014, 11:06
Çok benziyor. Açmadı benimki.
Çok teşekkür ediyorum sayın hnd76 =)
İki kaktüsümü saksılarıyla beraber çöpe attım. Bir iki taneyi daha atma ihtimalim var. Sebep; kabuklu bit.
altintasna
03-11-2014, 23:33
Merhaba =)
morkaktus
04-11-2014, 00:55
Bu kaktüsün türü nedir? Bende de var bundan ama sitedeki resimli kaktüs rehberinde benzetemedim hiçbirine.
Sayın altintasna, 488. görseldeki Aeonium çok beğenmiştim. Acaba yakından ve tek olarak tekrar fotoğraflayıp yükler misiniz?
Saygılar
altintasna
05-11-2014, 21:34
Bu kaktüsün türü nedir? Bende de var bundan ama sitedeki resimli kaktüs rehberinde benzetemedim hiçbirine.
Malesef isimlerini bilmiyorum büyük çoğunluğunun. Benzer fotoğraf bulsanız bile diken sayısına, dikenlerin yönlerine göre bile değişen sınıflandırmalar, isimlendirmeler yapıyorlar. Resimlere bakınca ben de bulamıyorum bir çoğunu. Ya benzeyen olmuyor ya da bir sürü benzeyen oluyor. =)
Sayın altintasna, 488. görseldeki aeonuemu çok beğenmiştim. Acaba yakından ve tek olarak tekrar fotoğraflayıp yükler misiniz?
Saygılar
Müsait bir zamanımda yapayım. Tabi eğer bitki hala müsaitse. =) 488. mesaja gidip bakayım.
Bir de kaktüs fotosu ekleyeyim:
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.