View Full Version : dağçiçeği / balkon
dağçiçeği
21-05-2013, 10:59
Merhaba arkadaşlar ,
Uzun zamandır düşünüyorum balkon sayfası açmayı. Nasıl yapsam ? Önce liste mi yapmalıyım? Yoksa arşiv tarzında mı ? diye. Bir türlü cesaret edememiştim. Ama bu gün "deli " cesareti geldi bir anda. :D
Artık eksiklerimi zamanla tamamlarım diyerek sayfamı açmaya karar verdim. Hatalarım ve kusurlarım olursa ne olur affedin. Eksiklerim konusunda siz sevgili dostlarıma güveniyorum. Yardımlarınızı ve fikirlerinizi esirgemeyin lütfen.
Balkonuma hoş geldiniz ;)
dağçiçeği
21-05-2013, 11:04
Sayfamı küpe çiçeği ile açmaya karar verdim. Nedeni şu ; küpe çiçeği benim bu siteyi ve dolayısı ile sizleri tanımama vesile olan bitkim. Kaç yıldır küpeli ile yıldızımız pek barışmasa da zamanla ona da kendimi sevdiririm belki. ;)
Şu an elimde olan tek küpe çiçeğim. Yalınkat ve beyaz
dağçiçeği
21-05-2013, 11:06
Çanta çiçeğim
dağçiçeği
21-05-2013, 11:08
Ceylan gözü (Canan) sardunya
Rana+miraç
21-05-2013, 11:08
Hayırlı olsun. Herkesten önce ilk ben gördüm . İlk ben gördüm .Aynı çiçeğe iki talip çıkarsa öncelik benim. Cymbelina,tömürcek ve diğer arkadaşlar arka sıraya geçsin . Taleplerimi sıralıyorum .Önce böcekli de olsa zülfüyü görmek istiyorum, sonra menekşeleri, sardunyaları, ceylanı, tohumdan yetiştirdiğiniz fideler varsa onları...
En iyisi sen kafana göre takıl,biz arkandayız.
dağçiçeği
21-05-2013, 11:09
Petunya
dağçiçeği
21-05-2013, 11:12
Menekşe
dağçiçeği
21-05-2013, 11:14
Resimleri tek tek yükleyebiliyorum umarım sorun olmaz.
Rana+miraç
21-05-2013, 11:17
Petunya
Petunyaları fide mi aldın ?Benim şubatta tohumdan ektiğim petunya fidelerim hala 2cm boyundalar. Ölmez sağ kalırsam seneye yaza belki çiçeklerini görürürüm. Petunyaların yanında latin çiçeği var sanırım. Onlarda açınca yine resimlerini isteriz.
dağçiçeği
21-05-2013, 11:19
Teşekkür ederim Rana+ miraç cım. Balkonuma hoş geldin. Zülfü (selluka ) nün resmini çekmek istedim az önce ama güneş vurduğu için net çıkmadı resim sonraya bıraktım. İnşallah daha sonra onu da ekleyeceğim.
Tabletten yüklemeye çalışıyorum resimleri. fotoğraf makinem şu an için elimde değil. Bu yüzden resimleri tek tek yüklemek zorunda kalıyorum. Biraz yavaş oluyor. Vakit buldukça hepsini ekleyeceğim.
dağçiçeği
21-05-2013, 11:21
Petunyalar fide evet. Bende tohumdan bir kaç çiçek ektim.seninle aynı fikirdeyim ölmez sağ kalırsak senye görürüz artık açtıklarını :)
Latinleri balkondan sarkıtırım saksı boş görünmez diye düşünmüştüm. Petunyayı ilk kez yetiştirdiğim için bu kadar çoşacağını tahmin edememiştim. Sorun olursa çıkartır başka saksıya alırım artık
dağçiçeği
21-05-2013, 11:28
Lilyum
Rengine hayran oldum. İyi ki almışım ;)
dağçiçeği
21-05-2013, 11:31
Zavallım iki kere balkondan uçtu ama hala direniyor. Ablasının üzülmesine dayanamadı galiba. Son hâli. ;)
dağçiçeği
21-05-2013, 11:33
Kaç yıldır açmasını beklediğim zambağım.
dağçiçeği
21-05-2013, 11:36
Onbiray çiçeğim
Tömürceğin önerisi üzerine saksı değişimi yaptım. Keyfi yerinde yeni yapraklar çıkartıyor. Üzerindeki solan yapraklar güneşte kaldığı için olmuştu.
dağçiçeği
21-05-2013, 11:38
Miniş yaprak güzellerim
dağçiçeği
21-05-2013, 11:41
Paskalyam açtı açacak
dağçiçeği
21-05-2013, 11:42
Tohumdan yetişen küstüm fidem
dağçiçeği
21-05-2013, 11:44
Karanfil ve mor telgraf çiçeğim
dağçiçeği ablam sayfan hayırlı olsun
en sonunda açtın şu sayfayı...;)
çanta çiçeği paskalya ve telgrafına bayıldım
(farkettiysen özellikle bende olmayanları çok beğendim:D)
bigün çelik almaya gelirim...;)
bu arada yanlış hatırlamıyosam 14 mesajdaki zambak değil çoban çiçeği...:D
dağçiçeği
21-05-2013, 12:03
Sevgili Kılıçh çok teşekkür ederim . Buyur gel kardeşim. Daha güzelleri siz güzel arkadaşlarımın olsun.
14. Mesajdaki çiçek kimi yerde amirallis kimi yerde çoban çiçeği diye söylenmişti. Bana göre büyük ihtimalle amirallis ama emin olamadığım için buralardaki yöresel adıyla yazdım. :)
dağçiçeği
21-05-2013, 12:07
Yedeklemek için ektiğim ceylanım çiçek açacak :)
dağçiçeği
21-05-2013, 12:10
Veee şu anki durumu :) bu renk ceylanım diğerlerine göre çok çiçekli. Kaç tane çelik ektiysem hepsi tomurcuk doluydu. Çoğu sahibine kavuştu. :)
Sevgili Kılıçh çok teşekkür ederim . Buyur gel kardeşim. Daha güzelleri siz güzel arkadaşlarımın olsun.
14. Mesajdaki çiçek kimi yerde amirallis kimi yerde çoban çiçeği diye söylenmişti. Bana göre büyük ihtimalle amirallis ama emin olamadığım için buralardaki yöresel adıyla yazdım. :)
çok sağolun amin...;)
amirallis'in türkçesi çoban lilliuminki zambak diye biliyorum...:D
dağçiçeği
21-05-2013, 12:19
Hımmm bak bir şey daha öğrenmiş oldum. Teşekkürler Kılıçh kardeş :)
dağçiçeği
21-05-2013, 12:22
Ephorbia millimi bir akrabamdan dal alarak yetiştirdim. Alalı çok olmadı ama gayet hızlı çıktı bizim yumurcak. :D
dağçiçeği
21-05-2013, 12:24
Bu da akrabamdaki annesi ;)
Rana+miraç
21-05-2013, 12:39
Resimleri tek tek yükleyebiliyorum umarım sorun olmaz.
Sanırım aynı saksıda iki kök bu pembiş menekşe. Çiçeklenmesi azaldığı bir dönemde iki ayrı saksıya alabilirsin .Biraz daha büyürlerse sıkışacaklar gibi duruyor.
Marifetli ceylanlar boyları 20 cm olmadan açmışlar. Benim ceylanım köyde yaşayan bir ceylanın yavrusu .(şimdi cymbelina anlamayacak .Ceylan yavrusu da mı besliyorsun balkonda diye sıkıştıracak beni . )Açmadığı için daha önce de şikayet etmiştim, benim ceylan sardunyam 50-60 cm boyunda dört dal halinde ,tepelerinde birer tane çiçek. Bir kere ayıp olmasın diye açar sonra ver suyu yayılsın balkonda.Yaprak dal bol ama çiçekten yana cimri. Atmaya da kıyamıyorum,budasam işe yararmı daha fazla açar mı bilmem.
bay tömürcek
21-05-2013, 12:45
Dağçiçeği ablacım hayırlı olsun sayfan ;) Uzun zamandır beklediğim bir başlıktı bu :p Herşey çok güzel Allah nazarlardan saklasın ;) Senin sabriye benim tek ve değişik olanından ablacım çok güzel büyüyüp çok çiçek açıyor o güle güle büyüt :p Artık ben burdan çıkmam çiçeklere bayıldım lilyumun rengi çok tatlı bir sarı ve amarilisin rengi de benimkinden farklı benimki beyazlı kırmızılı bu düz kırmızısını da çok sevdim ;) Diğer resimleri de sabırsızlıkla beklicem ablacım :p
aynen bende sabırsızlıkla bekliyorum......;)
dağçiçeği
21-05-2013, 13:32
Rana'cım valla bende üç renk var bu ceylanlardan. Biri çok yavaş gelişti. Onu yere düşmüş bir saksıda terkedilmiş bulmuştum. Diğer ikisini çok çiçekli olanla bordo kadife gibi olanını çiçekçiden almıştım geçen yıl. Ama kadife gibi olan da çok nazlı çıktı. Tek vefalı olan turunculu renk olan. Her dalından tomurcuk fışkırıyor sanki.
dağçiçeği
21-05-2013, 13:33
Tömürcek kardeş hoş geldin. Her zaman beklerim sizlerin beğenisi benim için çok önemli. Beğenmenize çok sevindim.
dağçiçeği
21-05-2013, 13:38
Az önce küçük kızımla beraber bahçeye indik. Lahanalarımı böcekler sarmış. Moralim bozuldu biraz.
Taze nane topladık. Yıkayıp örtü üzerine serdik. Balkonda tam güneş görmeyen havadar bir yerde kurumaya bıraktık. Kaç yıldır kendi kuru nanemi kendim yapıyorum. Doğal gıdaları daha çok seviyorum.
Sevgili dağçiçeği,
Balkon sayfanı görünce çok hoşuma gitti canım çiçeklerin hepsi birbirinden güzel hayırlı uğurlu olsun sayfan......
Bir ara bana uğra canım sevgiler.........
dağçiçeği
21-05-2013, 13:47
Alcen ciim çok teşekkürler canım benim. Bu gün çok heyecanlıyım. Balkon sayfası açmayı hep istiyordum gerçek oldu. En kısa zamanda uğramak istiyorum haber veririm canım.
Cymbelina
21-05-2013, 16:21
İnanamıyorum!!!! Başlığı görünce "hadi canım" dedim, yemin ederim. Ve de besmele çekerek tıkladım, doğru söylüyorum. Çok ama çok mutlu oldum;). Baskılarım işe yaradı.
Canım arkadaşım, sayfan hayırlı uğurlu olsun, iyi ki açtın. Hepsine maaşallah diyorum çiçeklerinin, beğen tuşuna basa basa geldim.
Ceylan sardunyan olduğunu bilmiyordum, belki de söyledin ben unuttum. Hepsini ama hepsini litfen ama litfen;) görmek istiyoruz elindeki envanterin:D. Artık yavaş yavaş eklersin. Yardımımıza pek ihtiyacın olacağını sanmıyorum çünkü çaktırmasan da aslında gayet tecrübeli ve bilgilisin. Mesela beni ona katlar, sekize böler, maffeder parça pinçik edersin çiçek yetiştirme konusunda:D.
Bahçe başlığı da bekliyoruz senden.
Görüyorum ki Ranamiraç isimli hanımefendi hemen bana oralardan bir laflar etmiş:dilli:. Eee, ağzıyla itiraf da etmiş, evde ceylan besliyorum herkese tavsiye ederim, gübresi de şahane diye, şimdi ben mi suçlu oluyorum bunu dile getirince?:D Bir de 50-60 metre, pardon santimetre imiş. Aman canım, herkesin evcil heyvanı kendine.
Şu an çok mutlu oldum, senin de sayfan var artık, hoppidi hoppidi zıplayasım var, sevinçten birilerine kürekle vurasım var:dilli:
Dağçiçeğiciğim, yanlış hatırlamıyorsam sen de sukulent türleri de vardı. Kavanoz bahçe ve ayrıca minyatür bahçe de yapmalısın bence. Çok sevimli şeyler yapacağına inanıyorum, lütfen yap.
Yılbaşı çiçeği başlığında da okumuştum, bu mevsimde nasıl tomurcuk vermesini sağlıyorsunuz?
dağçiçeği
21-05-2013, 16:41
Ayyy öldüm gülmekten çok yaşa sen emi.
Sağol canım benim. Sen cesaret vermesen düşünemezdim sayfa açmayı. Tömürcek ve Kılıçh 'ı da organize edip topluca baskı yapmasaydınız ben hala bekliyor olacaktım. Hepiniz sağolun.
Ben kavanoz bahçesi yapmıştım kışın can sıkıntısından. :) ama sonu hüsran oldu. Çünkü kavanozdaki bitkiler kışın güneş görmeyince uzayıp gitti. Yazında kurudu. İnşallah daha uygun bir kavanoz bulursam ilerde denemek isterim.
Yavaş yavaş eklerim resimleri. Aslında arşiv gibi eski ve yeni resimleri peş peşe koyarak gelişimlerini görmenizi isterdim. Ama teknik sebeplerden şu anda mümkün olmadı. Bakalım ilerde nostalji yapıp bebeklik hallerini ekleyebilirim belki. :)
Cymbelina
21-05-2013, 16:48
O zaman şey yap, hani akvaryumunuz vardı ya, eğer o duruyorsa terrarium veya palludarium mu ne işte öyle atraksiyonlu isimli birşeyler vardı, onlardan yap. Tabi yap demesi kolay da, sen yaparsın, zevkine güveniyorum;).
Olmadı, bu balıklar için satılan yuvarlak fanuslarda denersin, o daha geniş olur.
Bir de özel istek olarak minyatür bahçe:) Lütfen, lütfen, lütfen;) Senin bıcırların da hoşuna gider, yardım da ederler.
dağçiçeği
21-05-2013, 16:54
İnşallah diyorum canım arkadaşım. Aklımda zaten . Bakalım ilerde düşünüyorum. Mataryel toplamam lazım. :)
dağçiçeği
21-05-2013, 16:59
Veeee meşhuuuur değnekli Zülfüüüü .....:D :cool:
Gerçi küpe çiçeklerimi balkondan attığından beri değneğin yerini kısacık bir destek aldı ama neyse. Zaten onun yüzünden küpeler benle hala dargın. Yıldızımız bir türlü barışmadı küpelerle.
Bende değneğini aldım elinden" deli" bağlar gibi bağladım onu :D :D
dağçiçeği
21-05-2013, 17:00
:D O kadar dedim bak görücüye çıkıyorsun düzgün dur diye. Dinleyen kim :D
Cymbelina
21-05-2013, 17:04
Selluka Zülfü'nün keyfi yerinde gibi, alıştı bence o:) Maaşallah, örümcek sonrası budadım demiştin, iyi duruyor. Ona neden Zülfü diyorduk? Ben biliyorum da, herkes öğrensin:)
Ereğli'nin hırçın ve de bıçkın delikanlısı, çiçeklerin en delisi ve de delikanlısı. Fazla zorlamaya gelmez, evden kaçabilir:D
dağçiçeği
21-05-2013, 17:14
Diğer adının Zülf- ü aruz olduğunu öğrenince Zülfü demiştim. Adı öyle kaldı. :D
Bir türlü meşhur edemedik zavallımı. Umudumuzu ona bağlamıştık oysa ki. Ne güzel o meşhur olacak bizde yırtacaktık.:( hep o pis bitlerin yüzünden.:mad:
Bağladım ben onu kaçamaz artık. :D
Angels Sour
21-05-2013, 18:03
Sevgili dağçiçeği, sayfan hayırlı olsun. :p
Balkonunu ve çiçeklerini merak ediyordum. Nihayet görebileceğiz.
Menekşeler ve sardunyalar çok güzel. Tabii diğer çiçekler de çok güzel.
Ellerine sağlık.
Sevgiler...:p
banusemiha
21-05-2013, 18:19
Sayfanız hayırlı olsun.. Maşallah çok güzel çiçekleriniz var.. Güzel üslubunuzla bir arkadaşımı ziyaret etmiş kadar oldum..Çok teşekkürler..
hepsi birbirinden güzeller maşallah nazar değmesin
dağçiçeği
21-05-2013, 18:59
Sevgili dağçiçeği, sayfan hayırlı olsun. :p
Balkonunu ve çiçeklerini merak ediyordum. Nihayet görebileceğiz.
Menekşeler ve sardunyalar çok güzel. Tabii diğer çiçekler de çok güzel.
Ellerine sağlık.
Sevgiler...:p
Hoş geldiniz Sayın Angels Sour ,
Beğendiğinize çok sevindim. Her zaman beklerim. İnşallah bir gün tüm dostlar gerçekten gelip bir çayımı içersiniz.
dağçiçeği
21-05-2013, 19:04
Sayfanız hayırlı olsun.. Maşallah çok güzel çiçekleriniz var.. Güzel üslubunuzla bir arkadaşımı ziyaret etmiş kadar oldum..Çok teşekkürler..
Hoş geldiniz Sayın Banusemiha ,
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Bu forumda bir çok arkadaş edindim. Bu yüzden herkesle kaç yıldır tanışıyormuş gibi konuşabiliyorum. Yakın hissetmenize çok sevindim. Her zaman beklerim.
dağçiçeği
21-05-2013, 19:07
Sayın Dente hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için.Beğendiğinize çok sevindim. Her zaman beklerim.
Cymbelina
21-05-2013, 19:12
Ama en çok benim beğenmeme sevindin ve benim sözlerimi beğendin değil mi?:dilli::D Hehehe, azıcık şımarayım istedim sana, yok yok şaka, ben de herkesin beğenmesine sevindim;).
Evet sayın bayan dağçiçeği, anlatınız bakalım bu yılbaşı çiçeğinizi nasıl tomurcuk vermeye teşvik ettiniz bu ayda? Karşılıklı Türk kahvesi mi içtiniz, ne ettiniz?;)
dağçiçeği
21-05-2013, 19:33
Senin yerin ayrı canım Cymbelina. Sen benim ilk göz ağrımsın. :D
Evet yılbaşı çiçeğimle karşılıklı çay, kahve , limonata içtik. Tabii zavallım dayanamadı bunca meşrubata. Midesi bulandı. Dedi ki bu deli kadın benim yakamı bırakmayacak açmayınca. Açayım çiçeklerimi de kurtulayım bu eziyetten. :D
İşin aslı şu ; kahve de potasyum olduğunu duydum. Bir yerde de okumuştum. Özellikle açelya , ortanca gibi bitkiler çay , kahve , limon karışından çok hoşlanırlarmış.
Bende bir su bardağına bir tatlı kaşığı kahve (pişmemiş ) bir çay bardağı kadar çay demi ve bir iki damla limon suyu döktüm.Üzerini de su ile tamamlayıp döktüm yılbaşıma. İyi geldi. :D Yanlız döktükten sonra toprağı karıştırın. Alta gitsin bu karışım yoksa sinek yapabiliyor. Sinekler zararsız ama sinir bozucu.
Hatta geçenlerde tömürcek te tarif etmişti. Açelyasına sirkeli su veriyormuş. Bakalım bu deneyler nereye kadar gidecek. Ya genetiği oynanmış yeni yeni türlerde bitkiler elde edeceğiz. Ya da bitkilerin ruhuna el fatiha okuyacağız. Bilemiyorum yanii :D
Cymbelina
21-05-2013, 19:57
Sen şimdi söyleyince hatırladım, doğru, sen daha önce de söylediydin: açelya, ortanca vb. diye. Ben de forumda okumuştum sanırım, bunlar asidik yapıda toprak istiyordu sanırım, yani PH düşük olacak. Tömürcek de anlatmıştı, doğru, bir sürü birşeyler vermişti açelyasına. Deneysellikte sınır tanımıyorsunuz;) ama doğru yapıyorsunuz.
Kahvede potasyum olduğunu bilmiyordum. Bir de sanırım odun külünde ve patates kabuğunda ve hatta muzda ve muzun kabuğunda da potasyum var. Olayı gene Allah'ın izniyle kimyaya bağladım:D. Kimyager olaydım, şimdi paraya para demezdim:dilli::D Yok yok, şaka, kimyagerlere laf ettiğim düşünülmesin.
dağçiçeği
21-05-2013, 20:02
Aaaa bak sen muz deyince hatırladım. Ben kışın saksı değişiminde (bu yaz ) kullanmak için muz kabuklarını derindondurucuya koymuştum. :D iyi ki hatırlattın. En azından şimdiden sonraki saksılara yarasın.
bay tömürcek
21-05-2013, 20:26
Amaann zülfüye bak gıızzzz diyesim geldi e bu bildiğimiz fasilee :D :D Ablacım selluka kışın ne oluyor yani içeri falan alınıp aynı sardunya gibi korunup yazın tekrar mı dışarıya çıkarılıyor ;) Hiç sellukam olacağını düşünüp hayal etmediğimden ne araştırdım ne okudum birkaç teknik kaba taslak bilgi verirsen sevinirim ablacım :p
Haa bir de senin şu yılbaşını merak ettim dağçiçeği ablam ;) Yaz kış içerde mi duruyor yoksa yazın da balkonda mı içiyosunuz çayı kahveyi karşılıklı :D
dağçiçeği
21-05-2013, 20:54
Ha haa geçen teyzem de aynı şeyi söyledi. Allahım yarabbim fasulyende mi var balkonda dedi. :D Artık her şeyi bekler oldular. Çimlendirdiğim kabe hurmasından sonra balkonda ne görseler şaşırmaz oldular. :D
Selluka kışın uykuya dalıyor. Sıcak yer sevdiği için mecburen içeride korunaklı , donmayacağı bir yerde saklıyorum.
Yılbaşımda yazın balkonda. Kışın başında bu kahveli karışımı veriyorum. Sonra hava çok soğumadan içeri alıyorum ki birden bire içeri girince şok olmasın. Tomurcuklanınca yerini değiştirmemeye , oynatmamaya dikkat ediyorum ki tomurcuk dökmesin. Bir ipucu da şu açelya ve yılbaşı tomurcuklandığında gübre , vitamin verilmemeliymiş. Şu an da tam uyanma zamanı yılbaşını gübreleyebilirsiniz. Vitamin depolaması için uygun zaman.
dağçiçeği
21-05-2013, 21:13
Birkaç resim daha ekleyeyim :)
dağçiçeği
21-05-2013, 21:17
15 yıldır beraber yaşadığımız aşk merdivenim
Bu bahar budamasını yapamadım. Pek canlı değil. Aslında dalları daha gür olmalıydı. İhmal ettim güzelimi.
dağçiçeği
21-05-2013, 21:20
Balkondan genel görünüm
dağçiçeği
21-05-2013, 21:23
Bu balkonum güneybatıya bakıyor. En çok güneş gören balkon burası. Uzun ama dar. Saksı koyacak yer kalmadı. Duvarlara aparat asmak gibi bir şansım yok maalesef. Balkona demir yaptırıp saksı asmak istiyorum bakalım nasip.
Cymbelina
21-05-2013, 23:34
Bak, bak hiç bahsetmediği çiçekleri varmış bu küçük hanımın, seni gidi seni:))) O son resimdeki sarı çiçekli olan sedum - sukulent türü bir şey mi? Ben o familyaya aşina değilim de forumdan gördüğüm için o şekilde teşhis koydum;). Sedum bir de tıpta kan tahlilinde vardı, onu da nerden hatırladıysam şimdi?:dilli::D Yok o sedim miydi? sedimantasyon filan vardı. Neyse, hatlar karışmasın.
Balkonda duvarlara ben de bir şey asamıyorum, çivi bile çakmadık, mecburi birkaç nokta hariç. Çivi çakma şansım olsa, duvarı küçük de olsa ben onu doldurmuştum şimdiye. Bizim balkonu görsen zaten, öyle saçma sapan ki, parmaklık yok, yerine güya sükseli gözüksün diye koyu renk cam var yarıya kadar. Ben de kaç gündür ona birşeyler bağlayıp saksı daha doğrusu küçük kaplara diktiklerimi asmayı planlıyorum, daha doğrusu hayalini kuruyorum. O da olmaz muhtemelen, olsa da çok çirkin durur.
Hurman ne vaziyette peki? Sen de kirli çıkısın, bak;). Ben de ayırmıştım çekirdek ama ekmedim.
Muz kabuklarını güller için diye dediğini hatırlıyorum, kompost türü bir işlemden geçirip mi kullanacaksın? Aslında kompost yapabilirsin küçük bir köşede.
Cymbelina
21-05-2013, 23:36
Son resme bir kez daha baktım, o sarı çiçekli olan seramik çaydanlıkta mı yoksa?;) Çok şirin olmuştur, yakın çekim isteriz:) Geçen sene söylemiştin, çaydanlıktan kupadan filan bahsetmiştin, hatırlıyorum:)
dağçiçeği
21-05-2013, 23:39
Hurmam saksı değişimi için bekleyip duruyor. Çok yavaş gelişen bir bitki.
Muz kabuklarını robotta çekip koymuştum dolaba. Eridiğinde toprağa karıştırıp yeni bitkiyi öyle ekmeyi düşünüyorum. Yani saksı değişimi yaptığım zaman kullanmayı düşünüyorum. Ama enzim yapımı da ilgimi çekmiyor değil hani.
dağçiçeği
21-05-2013, 23:43
Evet kırılmıştı o çaydanlığım. Topraktan yapılma bir çaydanlıktı artık saksı oldu. :D içinde sedum var .
Tencerem vardı birde onda da biber fidelerim var. Tohumdan ektim. Bir ara resmini eklerim. Tencereyi saksıya çevireceğim diye ne uğraşmıştım. Nerdeyse gözümden oluyordum.
Cymbelina
21-05-2013, 23:58
Geçen yıl demiştim, şapka çıkarıp önünde eğiliyorum saygıyla:)
Ben geçen gün bahsettiğim enzimsi;) karışımı sulandırarak vermeye başladım kobay bitkilere:) Neticeyi merak ediyorum ama tam sonucu görmek için bir şişe daha hazırlamam gerekebilir çünkü çok çok uzun müddet beklemezmiş şişede hazır olunca.
Ara ara göz attığım bir başlık var, dün de girip baktım tekrardan. yabancı bir kaynaktan alıntı vardı, papaya meyvesini esmer şeker ya da birşeyle bekletip besleyici bir şey elde ediliyormuş. Besleyici dediğim bitkiler için. Papaya yerine başka meyve olur mu diye hayallere daldım;). Ancak epey sayfa var, vakit buldukça bakmak isteyen olursa:
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/20171-5.htm
gokcegokce
22-05-2013, 00:16
Hayırlı ve uğurlu olsun sevgili Dağçiçeği, ben de senin balkonu gezebileceğim sonunda. :) Bitkiler çok güzel görünüyor. Hangisinden başlasam bilemedim sarı lilyum mu, kırmızı amarylis mi, fuşya onbiray mı... Paskalyaların da açınca şenlik olacak inşallah. Paylaşımlarını sabırsızlıkla takip edeceğim, sevgiler...
YeniGine
22-05-2013, 01:07
Sevgili dağçiçeği hoşgelmişsin, ne iyi etmişsin... Belli ki güzel bir balkon bizi bekliyor. Sayfan hayrlı, güzel paylaşımlar olsun inşallah.
dağçiçeği
22-05-2013, 08:38
Hoş geldin Sevgili Gökçe evet en sonunda bende sizleri konuk edebiliyorum. Keşke hepinizle balkonumda ( çok dar sığmayız ama bahçe de olur ) oturup çay , kahve içebilsek. Şimdi Cymbelina yılbaşı çiçeğine verdiğin kahveyse kalsın diyecek ama söz size köpüklü Türk kahvesi ikram ederim :D
dağçiçeği
22-05-2013, 08:39
Sevgili Yenigine sizde balkonuma hoş geldiniz. Güzel sözleriniz için çok teşekkürler. İnşallah hepimiz için herşey daha da güzel olur.
dağçiçeği
22-05-2013, 17:06
Heey sevgili dostlar beşçayına buyurmazmısınız ? Yanında simit de var. ;)
Demiştim fakat balkon sayfasında bu tür resimler paylaşmak uygun değilmiş bu yüzden siliyorum. Kusura bakmayın. :)
Aysel Yavuz
22-05-2013, 17:08
Harika olurdu..
dağçiçeği
22-05-2013, 17:08
Tömürcek abisine şikayet ettiğim için utandı herhalde. Nihayet uyanabildi.
Bardak menekşe.
dağçiçeği
22-05-2013, 17:10
Şeker begonya
dağçiçeği
22-05-2013, 17:11
Yumrulu begonya
Cymbelina
22-05-2013, 17:22
Canım, maaşallah hepsine, ne tatlı çiçeklenmişler. Ben de bu begonyaları hep karıştırıyorum, hiç ummadığım çiçek begonya çıkıyor:).
Her ikisi için de sorayım: Hep çiçekli mi oluyorlar ya da en azından sardunya gibi sık çiçek verir mi? Yoksa sadece baharda mı çiçekleniyorlar?
Bizde de şu an 2 adet yaprak var hafif büyükçe, o da begonyaymış:) Üzeri beyaz benekli. Suda beklettim, kök verdi sandım diktim ama halen yeni yaprak filan yok gibi. Çay güzel olmuş, eline sağlık. Gerçekten çay değil mi ama? hani deneysel bir şey olmasın?:dilli::D
dağçiçeği
22-05-2013, 17:23
Kırılmış çaydanlığımı tornavidayı döndüre döndüre altına delik açıp saksı haline getirmiştim. Bu bitki deliliği yaratıcılıkta sınır tanıtmayan bir şey :D
dağçiçeği
22-05-2013, 17:25
Biraz daha yakından çekeyim ;)
dağçiçeği
22-05-2013, 17:28
Buda umreden gelen bir komşumun getirdiği hurmalardan yetiştirdiğim hurma. Burada satılan hurmalardan da deneyebilirsiniz. Çimleniyor. Tecrübeyle sabit :D
dağçiçeği
22-05-2013, 17:34
Canım, maaşallah hepsine, ne tatlı çiçeklenmişler. Ben de bu begonyaları hep karıştırıyorum, hiç ummadığım çiçek begonya çıkıyor:).
Her ikisi için de sorayım: Hep çiçekli mi oluyorlar ya da en azından sardunya gibi sık çiçek verir mi? Yoksa sadece baharda mı çiçekleniyorlar?
Bizde de şu an 2 adet yaprak var hafif büyükçe, o da begonyaymış:) Üzeri beyaz benekli. Suda beklettim, kök verdi sandım diktim ama halen yeni yaprak filan yok gibi. Çay güzel olmuş, eline sağlık. Gerçekten çay değil mi ama? hani deneysel bir şey olmasın?:dilli::D
Çok teşekkür ederim canım arkadaşım. Bu iki begonya farklı şeker begonya yumrusuz. Diğeri yumrulu. Yumrulu olanı bahara doğru A101 den almıştım. Aldığımda üzerinde tomurcuk vardı. O zamandan bu yana yavaş yavaş tomurcuk büyütüp çiçek açtı. Hala da çiçekli.
Şeker begonya ise genellikle bu aylarda açmaya başlıyor. Kışa kadar çiçekli kalıyor. Bendeki şekerin çiçekleri katmerli çok hoşuma gidiyor. Sendeki begonya yaprak begonya cinsinden olsa gerek. Eğer bozulma , yaprakta yumuşama falan yoksa bekle yeni yapraklar yoldadır. Umarım bol çiçeklerini görürsün.
Çay has Karadeniz çayı. Korkma deneysel değil. Afiyet olsun :D
dağçiçeği
22-05-2013, 17:44
Bu sıklemeni buraların dağlarından rahmetli babamla alıp saksıya ekmiştim. Benim için çok değerli. Çok güzel fuşya rengi minik çiçekli bir tür. Tohum kapsüllerini oluşturdu. Uykuya dalıyor artık
dağçiçeği
22-05-2013, 17:51
Bunlarda evvelki yıl tohumdan yetiştirdiğim sıklemenlerim. Bu yıl ilk kez çiçeklerini görebildim. Yaprağı büyük olanlar bu yılda açmadı. Renkleri sürpriz olacak.
Aslında ilk aldığım zaman üç renk sıklemenim vardı. Bordo , pembe ve beyaz. Bu tohumdan çıkanları bu üç renkte bekledim. Ama açanlar pembe açtı sadece. Bakalım açmayan inşallah seneye açarsa ne renk açacak.
dağçiçeği
22-05-2013, 18:24
Kohleramın pek keyfi yoktu. Olduğu yer fazla ışık almıyordu. Saksısını ve yerini değiştirdim. Süsledim , püsledim. İnşallah artık düzelir. Kırk takla attım artık düzelsin birzahmet :D
Sayın dağçiçeği,
Sıklamenlerin tohumunu ne zaman ekiyorsunuz? Çimlenmelerini nasıl sağlıyorsunuz?
Çaydanlıktan yaptığınız saksınız çok estetik olmuş.
Kohlerianız güneş görünce kendini toplayacaktır.Benim sabah güneşini alan iki kohleriam var,ikisi de içeride duruyor.Şimdilik gelişmelerinde sorun yok.
dağçiçeği
22-05-2013, 20:29
Sayın Tika hoş geldiniz.
Sıklemenlerin tohumunu tohumlar olgunlaştığında rast gele toprağa saçmış ve balkonda kaderine terketmiştim. ( Açıkcası çimleneceğinden hiç umudum yoktu.)Sulamaya sonbaharda başlamıştım. Yavaş yavaş çimlenmeye başlayınca düzenli sulamaya ve yağmur yağınca ıslanabileceği bir yere koydum. Benim tohumlar sorunsuz çimlendi. Ana yumruların olduğu saksıyı değiştirirken başka saksılara da tohumu farketmeden yaymışım. Bir çok saksıdan ara ara sıklemen yavruları çıktı. :)
Çok şanslısınız Sevgili dağçiçeği,ben sıklamenimi sera içerisine koyduğumdan kaybettim.(Sera bazı türlere hiç iyi gelmiyor;ama neyse ki geçen yaz tohumlarını almıştım.)
Ben de saksılara serpeyim,belki br umut çimlenirler.
dağçiçeği
22-05-2013, 20:57
İnşallah çimlenir ve bol bol çiçeklenirler de sizde resimlerini eklersiniz. :)
Cymbelina
22-05-2013, 21:25
Efendim, akşam şerifleriniz hayır olsun:) İşte gene ben, bir takım sorularla karşınızdayım hanımefendi;)
Lakin, sorudan önce bir husustan bahsetmek isterim müsaadeniz olursa. Oldu mu? Olmuş, tamam, fevkalade;) hemen bahsedeyim: Arkadaşlarımız bilmez, bizi daha iyi tanısınlar. Şimdik, epey bir zaman önce biz seninle konuşuyorduk ama gecenin körüydü sanırım, senin artık uykun gelmişti ve ütü masasının üstünde uyuya kalmıştın değil mi? Ya da birşeye sinirlenmiştin ve ütü masasını tekme tokat dövmüştün? Ya da, 1 saniye yoksa o ben miydim, birden emin olamadım? :dilli::D Masanın üstünden engelli atlama atleti gibi atlamış da olabiliriz:confused: Bunu anlattım ama devamını hatırlayamadım şimdi, bu da böyle bir anımızdır diyeyim ve konuyu kapattım.
Sorularım şunlar:
- Hurmayı kışın içeri mi almalıyız? Kışın balkonda mı durdu seninki?
- Sıklamenin tohumu hiç aklıma gelmezdi, bence de şanslıymışsın, ne güzel kendiliğinden çimlenmişler. Tohumu kum gibi mi oluyor?
Saksı süslerin de çok tatlılar:)
dağçiçeği
22-05-2013, 21:33
:D Ben o ütü meselesini unutmuştum. İyi ki hatırlattın. :DBenim bilgisayarın şarjı bitmişti. Tam senle konuşurken kapanacak. Bende kablo takıp şarjı doldurmak için arayışa geçtim. Ara kablo bulamadım. Aklıma ütü masasının pirizi geldi onu ara kablo gibi kullanıp senle konuşmuştum. Ayyy halimi hatırladıkta gülüyorum. :D
Neyse çok güldüm soruları cevaplayayım :D
Hurma kışın içeri alınmalı. Çünkü sıcak iklim bitkisi. Soğuğa pek dayanıklı değil.
Tohumlar kum gibi sayılmaz. Çörek otu gibi belki.
Saksı süslerimi ( mantar olanları ) ben yaptım. Yumurta kolilerini suda ezip ağaç tutkalı ile hamur haline getirip şekil verdim kuruyunca boyadım. Keşke biraz daha büyük yapsaymışım. Nedenini daha sonra söyleyeyim. Sürpriz. :D
Cymbelina
22-05-2013, 21:55
Ben o mantarları un ve beyaz tutkal karışımı ile yapılmış olabilir diye düşünmüştüm. Müthişsin;). Minyatür bahçen için de böyle şeyler yapabilirsin, hem bak elin de yatkın. Fimo hamuru denen zamazingodan da yapılabilir ama kim uğraşacak onunla:dilli::D. Toka, takı türü şeylerin artan kısımları da kullanılabilir. Artan derken tüketmiyoruz elbette de, işte kırık çıkık püsür;). Totodan çıkan oyuncak (Toto adı, marka, ben ne yapayım?:dilli:) türü şeyler de olur, sürpriz yımırta işte:) Az önce minaytür bahçe başlıklarına baktım, oradan Youtube'da videolarından izledim.
Dur, ilk minyatür bahçenin konsepti "Şirinler" olsun:) Konsept lafına sinir oluyorum ama, tema diyelim, konu diyelim. Sen gene mantar yap, azıcık daha tombik yap, üzerine kapı ve pencere çizersin. Ama minik boy Şirin bulmamız lazım. Neyse, şirinleri çok severim, dayanamadım.
dağçiçeği
22-05-2013, 22:12
Yarabbim bu kadar olur yaaa. Valla sende var bir şey. Beyin mi okuyorsun arkadaşım. Böcek kamera falan mı koydun evime yoksa ? :( :D
Yemin ediyorum bu mantarları büyük yapsaydım şirin köyü yapardım dedim. Aslında itiraf edeyim bu ilk kızımın aklına geldi. Şirinler bir ara sürpriz yumurta dan çıkıyordu. Benim çocuklar biriktirmişlerdi.
Senden korkulur arkadaşım. Tırstım valla.:(
Cymbelina
22-05-2013, 22:50
Ya beni de korkutmayın bacım, Tömürcek'in sayfasında da dediniz, ben de korktum kendimden:confused:. Erdim mi ben? Ne bileyim yahu? Tövbe tövbe.
Niye korkulacakmış benden, ben de normal bir insanım ya. Öyle zihin okuma gücüm filan olsaydı, herhalde süper kahraman olmuştum şimdiye:) Sadece mantarlar bende direkt Şirinlerin evlerini çağrıştırdı.
Neyse, lütfen bana çaput filan bağlamayın, dilek dilemeyin:dilli:
dağçiçeği
23-05-2013, 09:41
Menekşeler :)
dağçiçeği
23-05-2013, 09:43
Diğer menekşelerim
dağçiçeği
23-05-2013, 09:45
Eşimin hediyesi menekşem
Menekşelerin hepsi hediye desem yalan olmaz. Bitki sevgimi bilen eş dost beğendiği menekşeden yaprak alıp getirdi sağolsunlar.
dağçiçeği
23-05-2013, 09:48
Üsteki menekşem hazır satın alınan ilk menekşem olduğu için ev ortamına alışana kadar yaprakları lekelendi. Satıldıkları yerde fazla güneşe alışkın olmadıkları için ev ortamına alışmaları çok zor oluyor haliyle. Şimdilik keyfi yerinde gibi. Her türlü aksiliğe karşı yaprağından ayırıp suya koydum. Rengi çok hoşuma gidiyor.
dağçiçeği
23-05-2013, 12:07
Fesleğen
Bu fesleğen türü nane gibi iri yapraklı . Kokusu top fesleğenden daha az. Yemeklerde bu türün kullanıldığını okuduğumu hatırlıyorum. Bilen bir arkadaş varsa doğrusunu öğrenmek isterim.
dağçiçeği
23-05-2013, 12:10
Dahlia
Geçen yıl hazır aldığım bodur dahila soğanlarının yanına saçmıştım. Açıkcası çimleneceklerinden fazla umudum yoktu. Ama çimlendiler ve çiçek bile açtılar. Hemde karışık renklerde ;)
Tomurcukta olan bodur tür.
dağçiçeği
23-05-2013, 12:13
Dahlia ve lavanta
Geçen yıl tohumdan büyüttüğüm dahliaların bir kısmını başka saksıya almış ve bu saksıya lavanta tohumu saçmıştım.
Beraber çok keyifliydiler bende dokunmadım. Bu yıl ilk kez lavantamın çiçeğini göreceğim.
dağçiçeği
23-05-2013, 14:44
Biber ve domates fidelerim
Bu yıl domateslerimi geçen yıl ekip cinsini çok beğendiğim türlerden yetiştirip ektim. Bir kısmı hala büyüyüp esas yerine ( bahçeye ) geçmeyi bekliyor.
Biberler geç kaldı. Çimlenmesi uzun sürüyormuş meğer. Acemilik işte ilk kez biber tohumu ekmiştim. Ama sağolsunlar komşularım ve teyzem sayesinde onlar büyüyene kadar bahçeme biber ekebildim. Yeni büyüyenler ikinci boy ekilecek artık.
dağçiçeği
23-05-2013, 14:48
Bu minişi saksısından çıkarıp köklerine ayırmayı düşünüyordum ama üzerinde minicik tomurcuk gördüm. :eek: acaba köklerini ayırıp başka saksıya alsam zedelenir mi ? Doğru zaman değil galiba. Siz ne dersiniz ? :(
Tomurcuğu görebildiniz mi ? Mor renk sağ tarafta :)
dağçiçeği
23-05-2013, 14:50
Karanfil ve güngüzeli tomurcukta. Bakalım hangisi önce açacak. ;)
dağçiçeği
23-05-2013, 14:54
Petunya , sardunya , aslanağzı ... En alt sağda da şebboyum bende buradayım demiş.
dağçiçeği
23-05-2013, 14:56
Rana + miraç 'ın çok merak ettiği benimde bir türlü resmini bulup yükleyemediğim gülsardunya. Çiçekli halini çekmemişim.
dağçiçeği
23-05-2013, 14:59
Bunlarda bu yıl yavru olarak pazardan aldığım sardunyalar. Hiç birinin rengini bilmiyordum. Sadece bir tanesi açtı. Saksıda iki kök sakız var diğerleri normal sardunya. Umarım bir arada olmaları sorun yaratmaz.
bay tömürcek
23-05-2013, 15:28
Ayy gözlerim yandı baka baka ablacım maşallah bu ne hız :D Valla sayfa aç sayfa aç diye açtıramıyoduk şimdi de durduramıcaz galiba sende de yok yokmuş :D Valla hepsi çok güzel ablacım bayıldım herşeye gözüme takılan birkaç soruna cevap getirmek isterim iznin olursa ;)
Sardunyalarını aynı saksıya dikmişsin ya sakızlarla diğerlerini heh onlar hiç sorun yaratmaz işte neden dersen önceden eski evlerde dar selamlıklar olurdu ya (hoş hala bizim buralarda çokça var selamlıklı ev) O dar selamlıkları daha çok çiçekli görmek isteyen ninelerimiz yer sıkıntısından dolayı normal sardunya diktikleri tenekelere bir de sakız dikerlermiş hem ayrıyetten yer zaptetmez hem de biri aşağı biri yukarı uzadığı için tenekeler dolu dolu gözükürmüş :p
Gelelim menekşelere menekşelerin çok güzel ablacım nazar değmesin elinin bereketinden ufacık yavru tomurcuk yapmış ;) Bana sorarsan o çiçeğini bir açsın sonra ayır, yazık sarsılmasın diye düşünüyorum ;)
dağçiçeği
23-05-2013, 15:36
Tömürcek kardeşim. Çok heyecanlı bir şeymiş bu balkon sayfası açmak. Her beğeni her mesaj o kadar mutluluk verici ki...
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim . Menekşeyi bekleyeyim o zaman. Bence de zedelenmesin.
bay tömürcek
23-05-2013, 15:49
Tömürcek kardeşim. Çok heyecanlı bir şeymiş bu balkon sayfası açmak. Her beğeni her mesaj o kadar mutluluk verici ki...
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim . Menekşeyi bekleyeyim o zaman. Bence de zedelenmesin.
Ablacım sorma yahu seninle aynı fikirdeyim bu heyecan konusunda ;) A abla bak ne dicem sana gel gel ordan olmaz kulağına söylicem :p Hani gloksinya aşkıyla yanıp tutuşuyodum ya heh dün elime hiç beklemediğim anda hiç beklemediğim yerden para geçti bu sabah koştura koştura 2 tane gloksinya aldım o parayla :p Biri kırmızılı beyazlı çok istediğimden, biri de morlu beyazlı ;) Şuan masamın üstündeler bakmaya doyamıyorum inşallah sorunsuz açarlar menekşelerim gibi :p
dağçiçeği
23-05-2013, 16:05
Aaa çok sevindim kardeşim. Güle güle büyüt inşallah. Benden hızlı çıktın.;)
Gloksinia için şöyle bir bilgi verebilirim. Gerçi sen biliyorsundur ama ;) yapraklarına su değdirme sularken. Tüylü olduğu için yaprakları bozulma yaparmış. Bir de direkt yumrunun yaprak çıkan kısmına su gelmesin. Yani orta kısmına su değmesin. Suyu çok seven bir bitki. Çok güzel çiçekleri var. Benimki yeni uyanıyor resmini gördün mü ? ;)
bay tömürcek
23-05-2013, 17:06
Aaa çok sevindim kardeşim. Güle güle büyüt inşallah. Benden hızlı çıktın.;)
Gloksinia için şöyle bir bilgi verebilirim. Gerçi sen biliyorsundur ama ;) yapraklarına su değdirme sularken. Tüylü olduğu için yaprakları bozulma yaparmış. Bir de direkt yumrunun yaprak çıkan kısmına su gelmesin. Yani orta kısmına su değmesin. Suyu çok seven bir bitki. Çok güzel çiçekleri var. Benimki yeni uyanıyor resmini gördün mü ? ;)
Teşekkür ederim dağçiçeği ablam ;) Diğerlerini biliyordum ama valla su sevdiğini bilmiyordum ablacım hatta ve hatta yumrulu olduğu için hiç su sevmediğini düşünüyordum bu bilgi çok faydalı oldu ablacım :p Seninkini gördüm abla maşallah çabucak büyür o şimdi çıkmış ya ;)
Şey dağçiçeği ablacım kışın mı kuruyor bunun üstü hani bildiğimiz şekerpare gibi kışın üstü sararıp kuruyor yumrusunu çıkarıp bahara tekrar mı dikiyoruz? Yumrusu büyük oluyor mu? ;)
dağçiçeği
23-05-2013, 17:28
Yumru çok büyük olmuyor , çok ta küçük olmuyor. :D nasıl tarif etsem bilemedim. :D yumurtadan biraz küçük galiba. Kışın hava soğudukça uyuması gerekiyor ki baharda canlansın. Ben çürütürüm korkusu ile eve almıştım. Bu yüzden uyumak yerine gayet serpilip boy attı. Bende kıyamadım suyunu kesmeye. Bu yüzden uyumadı. Tomurcuk verdi ama çiçeklerini açamadan tomurcukları tek tek döküldü. Bende kırdım köke yakın yerden. Çünkü dallarda da çürüme başlayacaktı. Mecbur kalıp uyudu. :)
Baharda da canlanamadı haliyle. Uykusu kanmadı zavallının. :) neyse baktım yumru sağlam. Hatta arada kibrit çöpü ile yumruyu kontrol ettim ( dürterek ) :D çürüyünce kibrit çöpü batar benim çiçeğin yumrusu sağlamdı çöp batmadı. Ama çok yavaşça zedelenmeden yapmak lazım. En son baktığımda yeşillenme vardı bende artık rahatsız etmeyi bıraktım. Ama yavaş gelişecek. İnşallah zamanını şaşırmaz artık.
bay tömürcek
23-05-2013, 17:48
Ablacım eve almıştım demişsin gloksinya dışarıda mı bakılıyor aa valla ben evde zannediyorum :eek: Ama bugün abi bana menekşe muamelesi yap buna dedi menekşelerinin yanına koy onlar gibi sula dedi kafam karıştı :) Ozaman ben bunları şu çok sevdiğim kırmızı saksılarıma dikeyim biraz söğüt gübreli toprak yapayım ve dediğin doğrultuda bakımlarını yapayım ablacım çok teşekkür ederim ;)
dağçiçeği
23-05-2013, 18:25
Tömürcek ben dışarıda bakıyordum. Sabah güneşi gören yerde. Çok güneş seven bir bitki değil. Gölge bir yer varsa balkonunda orada bakabilirsin. İstersen forumda bir araştır. Ben seni yanıltmak istemem. Ama dediğim gibi ben dışarıda yani balkonda bakıyordum.
Angels Sour
23-05-2013, 19:31
Cymbelina aklıma kavanoz bahçe ve minyatür bahçe fikrini sokunca, evi bir güzel karıştırıp malzeme topladım. Oğlumun oyuncak sepetinden cebren de olsa, bir sürü şirinler ( yumurtadan çıkan) topladım. Bunlarla ne güzel şirin köyü olur; ama mantarları nereden bulacağım derken, onu da yapmayı öğrendim.
Şimdi... Asıl mevzu; kim, kimin beynini okuyor?
Çok tırstım!
Ütü masasını ben de zaman zaman ara kablo olarak kullanıyorum; ona da çok güldüm...
bay tömürcek
23-05-2013, 20:27
Tömürcek ben dışarıda bakıyordum. Sabah güneşi gören yerde. Çok güneş seven bir bitki değil. Gölge bir yer varsa balkonunda orada bakabilirsin. İstersen forumda bir araştır. Ben seni yanıltmak istemem. Ama dediğim gibi ben dışarıda yani balkonda bakıyordum.
Ablacım ben onu bir araştırayım hatta çiçekçi abime de sorayım hevesim kursağımda kalmasın okadar heves etmişken ;) ;) Verdiğin bilgiler için ayrıca teşekkür ederim ablam deneyimlerine ihtiyacım var ;)
banusemiha
23-05-2013, 20:28
Bu minişi saksısından çıkarıp köklerine ayırmayı düşünüyordum ama üzerinde minicik tomurcuk gördüm. :eek: acaba köklerini ayırıp başka saksıya alsam zedelenir mi ? Doğru zaman değil galiba. Siz ne dersiniz ? :(
Tomurcuğu görebildiniz mi ? Mor renk sağ tarafta :)
Bu nasıl güzel ve şirin bir şey böyle..Tombik bebeklere benziyor..İşiniz zor nasıl kıyacaksınız bilmem..Çok güzel yerleşmiş yerine..
banusemiha
23-05-2013, 20:31
Havanın temizliği bitkilerin her zerresine işlemiş..Fotoğraflarda bile hissedilebiliyor..Maşallah çok şanslısınız..
Cymbelina
23-05-2013, 20:36
Sevgili AngelsSour, bana nur filan indi de benim haberim mi yok?:dilli: Aynada kendime bakıyorum, hiç öyle nur inmiş birine benzetemedim kendimi:dilli::D Tövbe estağfurullah, gerçi nurlanmış insan nasıl görünür onu da pek bilmem:) Tırsmayın, lütfen ben hiç öyle önsezi filan sahibi değilimdir, aksine bazen gayet saf olabiliyorum, Dağçiçeğiciğim bunu çok iyi biliyor:)
Sevgili Angel, kısaca böyle desem;), sizin de Şirinler olayına girmenize çok sevindim, gerçekten, ve yumurtadan çıkan Şirinlerinizi de kıskandım her ikinizin de, itiraf edeyim. Bizde yok onlardan, çok isterdim olmasını ama. Çok eskiden ben kardeşime çocuk menüsü oyuncağı olarak almıştım ama boyca daha büyüklerdi ve kimbilir şimdi neredeler. Oyuncak sepeti - torbası- kovası artık her ne kullanıyor isek, onlar gerçek bir hazine minyatür bahçe çalışması için. Nedeni de, o torbaların dibinde mutlaka kırılmış, kopmuş da olsa pek çok oyuncağın küçük parçaları olur. Minik bir şemsiye, küçük bir koltuk (veya onun yerini tutacak birşeyler) vs. tekerlek filan da çıkar ama o işimize yaramayabilir, kırık bebek kolu bacağı da olmaz. (Şimdi böyle deyince Rango'nun akvaryumundaki bebek gövdesi geldi aklıma;)).
Neyse, gerek Şirinlerin mantar evleri için gerekse kullanmayı düşündüğümüz diğer eşyalar için beyaz tutkal ve unu karıştırarak yapacağımız hamurdan istediğimiz herşeyi yapabiliriz, sonra boyarız. Veya Dağçiçeği'nin anlattığı hamur da olur, hatta o daha da pratiktir belki.
Cymbelina
23-05-2013, 20:47
Dağçiçeğiciğim, 101 nolu mesajında latin çiçeği yaprağı da var sanırım. Ben de forumdan öğrendim o çiçeği. Bir de rica etsem karanfilden nasıl çelikle köklendirdiğini anlatabilir misin? Bir ara bahsetmiştin ancak unuttum. Yan dal filan mı demiştin? Tek sap, kesme çiçek olarak satılan bir dal karanfili mesela nasıl köklendiririz?
Banu hanıma katılıyorum, sizin oranın havasından suyundan ayrıca senin sevginden, hepsi çok güzel gelişmişler, maaşallah:) Sizlerden göre göre ben de yakında menekşe olayına girersem şaşırmam, kanıma girmeye başladınız;).
Dahlia- yıldızın tohumlarını nasıl aldın? Seni tebrik ediyorum, herkes yumrulu diye hiç tohuma filan girişmez, maaşallah sen gayet güzel başarmışsın:) Sıklamen, dahlia - bunları tohumdan üretmek çoğu kimsenin aklına gelmez. Onu da merak ettim şimdi, dahlianın tohumları nasıldı hatırlayabilecek misin? Neye benzer ki?
dağçiçeği
23-05-2013, 21:01
Cymbelina aklıma kavanoz bahçe ve minyatür bahçe fikrini sokunca, evi bir güzel karıştırıp malzeme topladım. Oğlumun oyuncak sepetinden cebren de olsa, bir sürü şirinler ( yumurtadan çıkan) topladım. Bunlarla ne güzel şirin köyü olur; ama mantarları nereden bulacağım derken, onu da yapmayı öğrendim.
Şimdi... Asıl mevzu; kim, kimin beynini okuyor?
Çok tırstım!
Ütü masasını ben de zaman zaman ara kablo olarak kullanıyorum; ona da çok güldüm...
Doğru yerdesiniz sevgili Angels Sour , aramızda hiç zorluk çekmezsiniz. Guruba hoş geldiniz. Burada kendimizden bahsettikçe hep bir yönümüzün benzediğini görüyoruz değil mi ?
Cymbelina tam ben sürpriz olsun sonra açıklayayımdediğim bir anda şirinler köyü diye yazınca " , Aramızda casuslar olabilir ( bu kısmı hababam sınıfında ki İnek Şaban gibi söylemiştim. ) :D kamera falan mı koydular eve dedim :D
Güya ben de şirinlerle bir düzenleme yapıcaktım da ekleyecektim sonra da ta ta taaaam işte sürpriz diyecektim. Bu durum ilginç oldu. Cymbelina kabul etmese de onda bir kuvvet var. İnanıyorum ben ;)
dağçiçeği
23-05-2013, 21:04
Tömürcekcim forumda da var bardak menekşe ile ilgili bilgiler. Faydalı olacağını düşünüyorum. Bir bak bence. Zaten sen zamanla öğrenirsin nedir ne değildir. Sen bunca bitkiyi bu kadar güzel yetiştirmişsin bardak menekşeyi mi yetiştiremeyeceksin.
dağçiçeği
23-05-2013, 21:10
Sevgili Banusemiha güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim sağolun.
Havasını suyunu çok seviyorum memleketimin. Bir gün yolunuz düşerse beklerim.
Cymbelina
23-05-2013, 21:14
O mesajın sonunda yazdığın sürpriz o muydu? İnan, hiç aklıma gelmemişti o olacağı, ben başka birşeydir diye düşündüm, sürprizini merak ettim ama aklıma gelmedi o olacağı;). Bilseydim hiç bozmazdım sürprizi, gerçekten. Neyse, o zaman sana ödev veriyoruz takipçilerin olaraktan, ilk procen Şirinler köyü. İkinci ve sonraki minyatür bahçe çalışmalarının konusunu ayrıyeten belirle istersen veya biz sana istekte bulunabilir miyiz "şu olsun" gibisinden?;)
dağçiçeği
23-05-2013, 21:25
Cymbelina cım benim tarifimde gazete ya da yumurta kolisini ıslatıp bir iki gün gibi beklemek gerekiyor. Sonra iyice sıkıp tutkalla karıştırıyoruz. Bu yüzden senin bahsettiğin hamur bence daha pratik.
101 Nolu mesajdaki yapraklar latin çiçeğinin evet. Merakla bekliyorum büyümelerini. Bakalım istediğim formu ortaya çıkarabilecek miyim? Saksıların kenarları dolu dolu olsun balkondan sarksın istiyorum. Bu arada latin çiçeğinin yaprak ve çiçekleri yenebiliyormuş. Salata süslemek için müthiş bir bitki.
Karanfili çelikle üretmek konusuna gelince. Şimdiye kadar daldırdığım karanfil çeliklerinden tutmayan çok nadirdir. Bunu kendimi övmek için yazmıyorum. :D Demek istediğim karanfil çabuk tutuyor. Ya da benim acemiliğime denk geliyor. :D
En son karanfili Kasım ayında tek dal hediyelik bir karanfilin kenarındaki daldan ekmiştim. Kış boyu dışarıda balkonda durdu. Ne öldü ne büyüdü. Bahar gelince baktımki yeni bir dal çıkartmış. Ama ne hikmetse sadece boyuna gidip tomurcuk veriyor. Yan dallar çıkartıp genişlemiyor. Cinsi ticari amaçlı olduğu için zannedersem.
dağçiçeği
23-05-2013, 21:31
O mesajın sonunda yazdığın sürpriz o muydu? İnan, hiç aklıma gelmemişti o olacağı, ben başka birşeydir diye düşündüm, sürprizini merak ettim ama aklıma gelmedi o olacağı;). Bilseydim hiç bozmazdım sürprizi, gerçekten. Neyse, o zaman sana ödev veriyoruz takipçilerin olaraktan, ilk procen Şirinler köyü. İkinci ve sonraki minyatür bahçe çalışmalarının konusunu ayrıyeten belirle istersen veya biz sana istekte bulunabilir miyiz "şu olsun" gibisinden?;)
Sürprizi bozmak önemli değil de o anda senden öyle bir söz gelmesi benim açımdan daha enteresan ve şaşkınlık vericiydi. :D
Allah'ın izniyle bu şirinler köyü projesini layıkıyla yerine getirebilirsem ve de yeteneğime uygun bir ödev verirseniz neden olmasın.
Cymbelina
23-05-2013, 21:49
Hmm, o zaman senin o karanfilde 2 dal mı vardı?
Peki şeyi sorsam, mesela yan dalı olmayan, gene çiçekçiden tek dal karanfili mesela direkt saksıya diksek, tutar mı? Önce suda mı bekleteceğiz birkaç gün?
Senin karanfilin uzasın, olsun ne güzel;) çiçek verdiği sürece. Olmazsa, bu tepe budaması diyesim geliyor, uç alma işlemi yaparsın. Zinya ve kozmosta mesela yapılıyormuş. Uç alma yapılınca yanlardan dallanmayı teşvik ediyormuşuz. Ama ay olarak ne zaman yapılmalı seninkinde bilmiyorum, yanlış yönlendirmiş olmayayım. Ya da baktın 50-60 metrelik bir ceylana benzedi:dilli::D kısa kalacak şekilde budarsın. Gerçi karanfilde budama olur mu onu da bilemiyorum, deneysel takılmak istenirse belki budanıyordur. 50-60 metre demişken, Ranacığım'a takılıyorum sadece, bizim sardunyalar da çok uzundu, epey uzun süre budama filan da yapmamıştık. Geçenlerde budadım. Bilmem iyi mi ettim, kötü mü ettim.
Balkona çivi veya raf çakma şansımız olmadığında, saksıları nasıl sığdırabiliriz, dikey düzenekler vb günlerdir kafa patlatıyorum ben de ona. Senin işine yarayacak bir formül bulursam sana da söylerim. Çıta türü birşeylerim olsa, çivilerle çakıp uzun, ayaklı birşeyler yapacaktım ama o da olmadı.
Uzun bir kumaş parçasına cepler - gözler dikip küçük saksılar ona konulabilir, o kumaşı da sağlam çivilerle duvara sabitleriz mesela ama gene aynı noktaya dönüyorum, çivi çakamıyoruz.
Latin çiçeğinin yendiğini bilmiyordum, artık eşine onunla süslenmiş salatalar yaparsın:) Tabi karşılıksız olmaz böyle romantizm, o da karşılığında eldivensiz eliyle kaktüs çeliği almalı:D. Boşuna mı çiçekli, güzel salata yediriyoruz ona?:D
Gülbahçe
23-05-2013, 22:28
Merhabalar, sayfanız hayırlı uğurlu olsun :) Ben de bu siteyi uzun zamandır takip ediyorum, balkon sevdalısıyım ancak sizler kadar bilgili değilim ne yazık ki :( sizleri zevkle takip ediyorum, inşallah bi gün bana da sizdeki "deli" cesareti gelirse bi sayfa açarım.
Balkonunuza ve çiçeklerinize bayıldım :) Elinize, emeğinize sağlık!
dağçiçeği
23-05-2013, 23:39
Hoş geldiniz Sayın Gülbahçe,
Güzel sözlerinize çok teşekkür ederim. Ben de çok bilgili sayılmam. Bir iki senedir bitkilere olan ilgim daha da arttı. Terapi gibi geliyor bana. Eminim sizde deneme yanılma yolu ile birçok bilgi ve deneyim kazanacaksınız.
Merak ettiğiniz konularda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
dağçiçeği
23-05-2013, 23:49
Cymbelina' cım benim ektiğim karanfil dalın yanındaki filiz kısmıydı. Bende senin gibi düşünüp birde çiçek sapı ile denedim ama olmadı. Yani önce bize bir karanfil filizi gerekiyor. Sonra bu filizi bir saksıya daldırıyoruz ve düzenli olarak suluyoruz .
Budama konusunda ise aklıma geldi ama kıyamadım sürekli dalların ucundan tomurcuklanıyor bende kıyamıyorum. Dediğin gibi gövde gelişimi için budama düşünülebilir. Bence bahar uygundur. Tam uyanma dönemine girmeden diğer bitkiler gibi karanfil için de uygun zamandır bence.
Balkon konusunda yer kısıtlı duvarları delmek yasak. Bana kalan ancak balkon demiri yaptırmak. Bazı arkadaşların sayfalarında gördüm. Bakkal rafı mı deniyor adını tam bilmiyorum onlar çok kullanışlı. Üst üste bir çok bitki yerleştirilebiliyor. Ben saksıları balkonun kenarına koyuyorum. Allah korusun saksılar düşerse birinin canı yanar diye çok korkuyorum. Demir yaptırmayı çoğuda bu yüzden istiyorum. Nasip bakalım
Angels Sour
24-05-2013, 09:30
Doğru yerdesiniz sevgili Angels Sour , aramızda hiç zorluk çekmezsiniz. Guruba hoş geldiniz. Burada kendimizden bahsettikçe hep bir yönümüzün benzediğini görüyoruz değil mi ?
Cymbelina tam ben sürpriz olsun sonra açıklayayımdediğim bir anda şirinler köyü diye yazınca " , Aramızda casuslar olabilir ( bu kısmı hababam sınıfında ki İnek Şaban gibi söylemiştim. ) :D kamera falan mı koydular eve dedim :D
Güya ben de şirinlerle bir düzenleme yapıcaktım da ekleyecektim sonra da ta ta taaaam işte sürpriz diyecektim. Bu durum ilginç oldu. Cymbelina kabul etmese de onda bir kuvvet var. İnanıyorum ben ;)
Hoş bulduk o zaman, kesinlikle doğru yerdeyim; eminim. Cymbelina'da bence de bir şeyler var. Benim sepetin dibindeki oyuncak bebeklerin kol ve bacaklarını,araba tekerlerini de bildiğine göre:rolleyes:
Ben de sürprizin başka bir şey olduğunu düşünmüştüm. Sürpriz bozulmuş sayılmaz; şirinler köyünü merakla bekliyorum.:confused:
Ben de kol ve bacaklarla zombi köyü yapayım bari...:D
dağçiçeği
24-05-2013, 10:26
Yenigine
Bu çiçeğimi geçen baharda almıştım. O gün bu gündür baya bir çaba sarfetti yaşamak için. ;) güllerdeki pas hastalığına benzer bir şekilde yaprakları sarardı. Tek tek kopardım. Dal halinde kalmıştı. çok şükür şu an düzeliyor. Tomurcuk bile vermiş. Suyu ve gölgeyi seviyor.
dağçiçeği
24-05-2013, 10:35
Bu saksıdaki kurdele çiçeğim kaç yıldır benimle hatırlamıyorum. Bir çok yavrusu oldu. Komşulara dağıttım. En son saksı ve yer kıtlığından bahçeye ekmiştim. Kışın karın altında kalmasına rağmen gayet sağlıklı kaldı.
Saksıdaki anacı budadım. Yaprakları daha sağlıklı gelişebilsin diye.çünkü kışın evde kaldığı, gün ışığı görmediği için yapraklar çok cansızdı. Şu an çok iyi büyüyor.
dağçiçeği
24-05-2013, 10:43
Telgraf çiçeği benim için özel. Yıllar önce gayet güzel bir telgrafım vardı. Evde olmadığım bir dönemde susuz kaldığı için kaybetmiştim. Bu rengini aramama rağmen bulamamıştım.
Tömürcek sağolsun ıtır gönderirken yanına telgraf da eklemiş. (Hatta bir dalını teyzem kaçırdı )
Büyük olanlar ise rhepsağ 'cım ile buluşmamızda kendisinin hediye ettiği telgraf. Çiçeği ile gülümsüyor sanki. İki arkadaşıma da tekrar dan çok çok teşekkür ediyorum.
dağçiçeği
24-05-2013, 10:49
Telgraf demişken ;)
dağçiçeği
24-05-2013, 11:19
Sayın Yenigine ve Sayın h-doğan hoş gelmişsiniz . Sessiz sessiz balkonumu gezerken sobeeee diyesim geldi size. :D Her zaman beklerim efendim.
Tömürcek abisine şikayet ettiğim için utandı herhalde. Nihayet uyanabildi.
Bardak menekşe.
tömürcek abi kimse bende şikayetleneyim yahu..benimkide yavrulasın artık.
dağçiçeği
24-05-2013, 12:06
Tömürcek abisi " bay tömürcek " sayın Sudem. Kendileri bardak menekşeyi çok seven bir bitki delisi olduğu için ben de ona şikayet etmiştim. :D
İşin espirisi böyle tabii ama benim bardak menekşe mevsimleri şaşırdığı için ancak uyanabiliyor. Yavrulaması yumrudan oluyor galiba. Sizdeki kaç yıllık? Eğer kendi de yavru sayılacak yaştaise boşuna beklemeyin diye dedim. Benimki ikinci yılında. Yavrusu yok hala. Ben yavrudan geçtim , canlanacağından bile umudumu kesmiştim nerdeyse. :D
Umarım bol yavru ve çiçeklerini görürsünüz.
dağçiçeği
24-05-2013, 12:10
Lavantalarım tomurcuklandı
dağçiçeği
24-05-2013, 12:12
Sondemler
Artık çiçekleri yavaş yavaş soluyor. Sırada diğeri var bakalım ne renk açacak
dağçiçeği
24-05-2013, 12:15
Adını bilmiyorum ama rengini ve formunu çok seviyorum.Saksısı çok dayanıksızmış. Tam yeni ektiğim bir zamanda tekrar yerinden oynatmak istemediğim için şimdilik böyle idare edecek artık.
dağçiçeği
24-05-2013, 12:20
Açmasını merakla beklediğim lilyum.
Lilyumların yaprakla sap kısmı arasında yumrular oluşuyor. Ben bu yumruları gördüğümde tamamen içgüdüsel olarak toprağa ekmiş ve unutmuştum. Çimlendireme kabında yapraklarını görene kadar. ;) Bu yumrular her sene olur mu bilmiyorum. Ama olursa kaçırmak istemiyorum. ;)
dağçiçeği
24-05-2013, 12:23
Bunlar da bahsettiğim minik yumrudan çıkan lilyumlar. Yanlardaki yuvarlak yapraklı olanlar latin çiçeği. Her yere ekmiştim nasılsa çıkmaz diye ama beni utandırdılar.
dağçiçeği
24-05-2013, 12:35
Yaprak güzellerimin renkleri belirmeye başladı
Tömürcek abisi " bay tömürcek " sayın Sudem. Kendileri bardak menekşeyi çok seven bir bitki delisi olduğu için ben de ona şikayet etmiştim. :D
İşin espirisi böyle tabii ama benim bardak menekşe mevsimleri şaşırdığı için ancak uyanabiliyor. Yavrulaması yumrudan oluyor galiba. Sizdeki kaç yıllık? Eğer kendi de yavru sayılacak yaştaise boşuna beklemeyin diye dedim. Benimki ikinci yılında. Yavrusu yok hala. Ben yavrudan geçtim , canlanacağından bile umudumu kesmiştim nerdeyse. :D
Umarım bol yavru ve çiçeklerini görürsünüz.
sevgili dağçiçeği,
ben yaprak köklendirip diktim...oluyor öyle dedi veren kişi..diktim bir hevesle hergün konuşup duruyorum çiçekle... :p
dağçiçeği
24-05-2013, 12:46
Maşallah size o zaman ben o kadar uğraştım yapraktan köklendiremedim. O şekilde de oluyormuş evet siz deyince hatırladım ama çok zor olduğunu duymuştum. Bende kaç kere uğraştım ama olmadı. En garanti yumru olduğu için yavrulama dediğinizde hiç yapraktan yetiştirme aklıma gelmedi.
Maşallah size o zaman ben o kadar uğraştım yapraktan köklendiremedim. O şekilde de oluyormuş evet siz deyince hatırladım ama çok zor olduğunu duymuştum. Bende kaç kere uğraştım ama olmadı. En garanti yumru olduğu için yavrulama dediğinizde hiç yapraktan yetiştirme aklıma gelmedi.
nasıl yani? şimdi benimkinden yavru çıkmayacak mı?boşamı bekliyorum...:(
bana birisi lütfen bunun yumru,yavru **** tohumu neyi varsa göndersin...:D
bu arada küçük bir anı paylaşıcam sizinle...
benim çook heybetli (iri yarı) bir yengem var.bunun bir çilli begonyası vardı.yıllardır ne ölüyor ne diriliyor kendi halinde yaşayıp gidiyordu ..yengem bunu eline alıp;
-bana bak adam olacaksan ol..yeter senin sümsük halini izlediğim,andolsun çöp kovasına koyacam seni diye konuşup duruyordu.....
çiçek bir hafta sonra inanılmaz şekilde büyümüş ve çiçeklenmişti...o gün bugündür akılsır erdiremiyorum ben bu güzelliklere...
benimkini de mi tehdit etsem nedir?
dağçiçeği
24-05-2013, 14:29
Hayır yanlış ifade ettim galiba. Kusura bakmayın. Ben yavru olmayacak demek istememiştim. Yumrudan yavru hemen olmayabilir demek istedim. Ama siz zaten yapraktan yeni bir yavru ekmişsiniz. Korkmanıza gerek yok. Ektiğiniz dal büyüyüp yeni dallar verdiğinde bir tane daha köklendirip yeni yavrular elde edebilirsiniz.
Ben kendim başaramamıştım yaprağından köklendirmeyi. Onu ifade etmeye çalışmıştım. :D
dağçiçeği
24-05-2013, 14:36
bu arada küçük bir anı paylaşıcam sizinle...
benim çook heybetli (iri yarı) bir yengem var.bunun bir çilli begonyası vardı.yıllardır ne ölüyor ne diriliyor kendi halinde yaşayıp gidiyordu ..yengem bunu eline alıp;
-bana bak adam olacaksan ol..yeter senin sümsük halini izlediğim,andolsun çöp kovasına koyacam seni diye konuşup duruyordu.....
çiçek bir hafta sonra inanılmaz şekilde büyümüş ve çiçeklenmişti...o gün bugündür akılsır erdiremiyorum ben bu güzelliklere...
benimkini de mi tehdit etsem nedir?
Forumda bir yerlerde okumuştum bu tür tehditlerin işe yaradığını. Çocukken annemin anlattığı bir anımda var üstelik. Bizim bahçedeki bir ağaç (zannedersem ceviz di ) hiç meyve vermezmiş. Babaannem bir gün elindeki baltayı ağaca vurup bu sene de meyve vermezsen şartolsun seni keseceğim demiş. O sene ağaç meyve vermiş. Bizim buralarda bu tür tehditler yapılırmış ağaçlara. Hatta adına Şartlama denirmiş. Bazı şehirlerde ağaca çivi çakılıp korkutulduğunu bile duymuştum. :D
Kıyabilirseniz sizde yapabilirsiniz. Ben hiç yapmadım. ;)
dağçiçeği
24-05-2013, 15:28
Sineralya
dağçiçeği
24-05-2013, 15:33
Horoz ibiği (celosia)
dağçiçeği
24-05-2013, 15:35
Minyatür karanfil
dağçiçeği
24-05-2013, 15:37
Kaktüsler
Angels Sour
24-05-2013, 15:41
Biz çocukken annemin bir sandığı vardı. Arada bir açardı, merakla başına toplanırdık; içinde ne var diye.
Sizin balkon da annemin sandığı gibi maşallah, çıkar çıkar bitmiyor.
Ne kadar güzel çiçekleriniz varmış.
Ellerinize sağlık.
bay tömürcek
24-05-2013, 15:42
Evet evet şikayetleri ben kabul ediyorum :D Siz bardak menekşeleri bana yolluyorsunuz ben hallediyorum onları :D Ama geri verirken belki gitmek istemezler, bana çok alışırlar falan diye diyorum :D
Korkutma işine gelince bizim buralarda da çok sık yapılır öyle şeyler hatta bizim ıhlamur da cildim bozulacak diye çiçek vermiyordu babannem yanına gidip baltayla sevmişti biraz onu inanırmısınız o sene çiçek açtı nekadar doğru, aslı var mı bu korkutmanın bilmiyorum ama, çivi çakıldığını da biliyorum aynı zamanda :p
Bende menekşede denedim büyüdü büyüdü açmadı konuştum olmadı, sevdim olmadı dedim tatlı dilden anlamıyor başladım alttan yapraklarını kırmaya her kırışta eğer açmazsan kökünü kırcam dedim valla bir avuç yaprak kopardım 15 20 güne tomurcuklandı ama tabi bu yaprakları kırdığım için kuvvet toplayıp tomurcuklanmışta olabilir :D Ama ben inanırım öyle şeye hani körü körüne inanmasamda eskilerin tecrübelerine, bildiklerine saygı duyarım kanaat getiririm belki de inandığımızdan başarılı sonuçlanıyor eylemlerimiz :D
dağçiçeği
24-05-2013, 15:45
Beyaz karanfil
dağçiçeği
24-05-2013, 15:50
Sevgili Angels Sour benimde annemin sandığından çıkacakları heyecanla beklemişliğim vardır. Nasıl heyecan verici bir şeydir iyi bilirim. Balkonumu sandığa benzetmeniz çok hoşuma gitti. Daha her şey gün yüzüne çıkmadı. :D biraz esrarengiz takılayım.:dilli: ;)
bay tömürcek
24-05-2013, 15:54
Beyaz karanfil
Karanfil hastasıyım ben yavv :D Valla ablacım maşallah çok güzel karanfilin ve bu tür kokulu olanından değil mi? ;) Valla dershaneden gelirken bir balkonda görüyorum kırmızı, pembe, krem ucları morlu tam üç renk ve okadar çok açmışlar ki ama çekiniyorum istemeye valla gözüm kalıyor hep ordan geçerken kafam yukarda gözüm balkonda karanfillerde :D
dağçiçeği
24-05-2013, 15:58
Sevgili tömürcek rehabilite merkezi kurmuşsun haberimiz yok. :P hatta bu merkezde açmak istemeyen , yavru oluşturmayan bitkilere cilt bakımı adı altında baskı ve şiddet uyguladığın yetkili birimlerce tespit edilmiş. Bu konuda savunmanızı ne şekilde yapacağınızı merak ediyor ve benim menekşemden litfen uzak durmanızı önemle rica ediyorum.
Bu gün Cymbelina yok ortalıkta bende yerini aratmayayım dedim. Onun yerini asla tutamam ama idare edin işte. :D
dağçiçeği
24-05-2013, 16:03
Karanfil hastasımısın ? Sadece karanfile mi hastasın ? :D
Ben bu sözleri bardak menekşe , Afrika menekşesi , peperomya mıydı neydi işte o , ........ ( Bu liste bitmez) içinde duymuştum sanki. Bu beyaz olan kokulu evet. Diğer uzun boylu kırmızı karanfilim kokusuz. Minyatür olan da kokulu. Dert etme karanfil sevdana çare bulunur. ;) listeye eklendi bil.
Cymbelina
24-05-2013, 19:38
Ben bu sözleri bardak menekşe , Afrika menekşesi , peperomya mıydı neydi işte o , ........ ( Bu liste bitmez) içinde duymuştum sanki.
Aynen, katılıyorum. Çok doğru bir noktaya temas etmişsin, son derece doğru bir tespit:) Onun da bizim de zaten böyle bir çiçek görünce, göz bebeğimizde çiçek resmi beliriyor (gözü çiçek/ot bürüme hali) - hani çizgi filmlerde olur ya, kalp ya da dolar işareti gibi:D
Cymbelina
24-05-2013, 20:04
Hoş bulduk o zaman, kesinlikle doğru yerdeyim; eminim. Cymbelina'da bence de bir şeyler var. Benim sepetin dibindeki oyuncak bebeklerin kol ve bacaklarını,araba tekerlerini de bildiğine göre
Ben de sürprizin başka bir şey olduğunu düşünmüştüm. Sürpriz bozulmuş sayılmaz; şirinler köyünü merakla bekliyorum.
Ben de kol ve bacaklarla zombi köyü yapayım bari.
Zombi köyü konulu minyatür bahçeye çok güldüm, çok yaşayın, ayrıca son derece ilginç bence, neden olmasın? :D Ve de artık tamam, pes ediyorum, artık adım çıktı dokuza inmez sekize hesabı, kaderimde bu da varmış demek, kabul edeyim madem;). Aslında sadece yeterince oyuncak toplamış biri olarak biliyordum hadiseyi, hepsi o. Evdeki çocuk adını verdiğimiz minik bücürler ;)oyuncak sepeti/torbasını odanın orta yerine boca etmek suretiyle seçecekleri parçaları seçerler. Sonrasında, genelde kısa bir süre sonra sıkılıp seçtiklerini de bırakırlar zaten ve de evdeki büyük insanlar (biz oluyoruz) o saçılanları tek tek toplarız. Bazen de o sepetten "özel bir parça" lazım olur, onu ararken veya bir önceki işlemde, arta kalan parçalar neler hepsini görmüş oluyoruz. Oradan biliyorum yani:)
Bu arada aklıma geldi: Toybox'u biliyorsunuzdur, o ve toto türü yımırtalardan güzel şeyler çıkabiliyor bazen, bazen de uyduruk şeyler çıkıyor. İşte, çok güzel olanları çocuklara veya kendinize;) ayırın. Çok uyduruk olanları da almayacağız, tam ortası olsun kullanılacak şeyler. Dağçiçeğinin saksısındaki tırtıl şeklindeki parça ve mantarlar bana Alice Harikalar Diyarı'nda masalını anımsattı. Mesela öyle bir şey de olabilir veya diğer masallardan da olur (eski, saçları yeterince yolunmuş ve yıpranmış bir barbi Alice olabilir). Buz Devri konulu bir bahçe çok tatlı olurdu ama onun oyuncaklarını bulamayız - Kar için köpük filan kullanabilirdik ama, neyse. Veya ne bileyim, illa konulu olması gerekmez, serbest takılın, serbest bir kompozisyon olsun. Aklıma geldikçe söylerim gene.
Geçen gün pazarda bir tezgah vardı, ne alırsan 1 milyoncu. Plastik mutfak kap kacağı satıyordu. Resmen ağzımın suyu aktı:) İçimden ay bu da güzelmiş, bundan çok güzel saksı olur, buna şu dikilir filan diye geçirdim. Bir tane yayvan, geniş, derinliği az, süzgeçe benzer bir şey vardı, dedim bu tam minyatür bahçelik, gerçekten. Mandal sepetleri vardı mesela, onların kendinden kanca gibi kısmı var ya, onlar mesela tam duvara asmalık. Öyle bakındım bakındım, sonra "Benim sadık yârim yoğurt kaplarımdır" türküsünü mırıldanarak eve döndüm tabi:)
Cymbelina
24-05-2013, 20:13
Sandık benzetmelerinize de katılıyorum, maaşallah hepsine, yok yok sende Dağçiçiiii:) Tömürcek'e diyorduk, sende de neler var bak. O Sineralyayı mesela ilk kez gördüm, forumda da dikkat etmemişim demek ki, keza sendeki tür Horoz ibiğini de ilk kez gördüm:).
Bir de şeyi soracağım: O zambağının yumruları oluştu demişsin, orayı tam anlayamadım, esrarengiz bir insan olduğundan olsa gerek:dilli::D Şimdi sayın hocam;), yaprakla dal arasında yumru mu oluştu, nerde nasıl bir şey onu tam anlayamadım.
dağçiçeği
24-05-2013, 20:25
Minyatür bahçe için verdiğin fikirler harika Cymbelina' cım. Artık herşeye dikkat ederek acaba bundan ne yapılabilir diye bakmaya başladım. Sayenizde bu işe de el atacağım ya kendime şaşırıyorum . Bakalım neler çıkacak.
Zambağın yumruları dal ile yaprak kısmının birleştiği kısımda oluşuyor. Nasıl tarif edebildim mi bilmiyorum. (Bir çaresini bulup görsel olarak göstereceğim ama şimdi akşam oldu. ) Yaprağın gövdeye birleştiği yerde oluşuyor tam. Siyah bir oluşum. Çilleri vardı benim gördüğümün bu yüzden belki de tohum falandan diye düşünüp ekmiştim zaten. İnşallah benim lilyumlarda tekrardan oluşursa resmini çekerim.
bay tömürcek
24-05-2013, 20:33
Ben bu sözleri bardak menekşe , Afrika menekşesi , peperomya mıydı neydi işte o , ........ ( Bu liste bitmez) içinde duymuştum sanki. Bu beyaz olan kokulu evet. Diğer uzun boylu kırmızı karanfilim kokusuz. Minyatür olan da kokulu. Dert etme karanfil sevdana çare bulunur. ;) listeye eklendi bil.
Hay Allah yersiz saçma bir cümle mi kurmuşum orda ne? :D Ablacım nasıl diyeyim böyle her çiçeği severim ama bazılarını böyle daha daha fazla severim tabi bu daha daha fazla sevdiklerimi de sıralasam a4 kağıt dolar heralde :D
Şimdiden çok teşekkür ederim ablacım eski karanfil koleksiyonumu toplamak istiyorum yeniden ;)
dağçiçeği
24-05-2013, 20:35
O Sineralyayı mesela ilk kez gördüm, forumda da dikkat etmemişim demek ki, keza sendeki tür Horoz ibiğini de ilk kez gördüm:)..
Sineralyayı ben de ilk kez bu yıl yetiştiriyorum. Çiçekçiden aldım. Aslında ben bu yıl belki de ilk kez mevsimlik çiçek alıyorum. Petunya ,çanta çiçeği, sineralya hepsini çiçekçide görünce dayanamadım. Forumda resimlerini görüp beğenmiştim. Horozibiği de çok ilginç geldi. Mevsimlik olduğunu bilmiyordum aslında. Tohum yapar mı bilmiyorum. Şu an için bozulmaya başlasa da üzerinde tohuma benzer bir oluşum görünmüyor.
bay tömürcek
24-05-2013, 20:37
Aynen, katılıyorum. Çok doğru bir noktaya temas etmişsin, son derece doğru bir tespit:) Onun da bizim de zaten böyle bir çiçek görünce, göz bebeğimizde çiçek resmi beliriyor (gözü çiçek/ot bürüme hali) - hani çizgi filmlerde olur ya, kalp ya da dolar işareti gibi:D
Ablacım yine negüzel bir örnekle düşünceni somutlaştırmışsın valla hemen gözümde canlandı çizgi film sahnesi :D Bu genelde johnny bravo da oluyor kız görünce gözlerinde kalp çıkıyor hemen o geldi aklıma :D Çoğu çiçeği severim ama bazılarına karşı ayrı bir ilgim var mesela sarkan ve sarılıcı türler çok ilgimi çeker çok severim :p
dağçiçeği
24-05-2013, 20:40
Şimdiden çok teşekkür ederim ablacım eski karanfil koleksiyonumu toplamak istiyorum yeniden ;)
Rica ederim kardeşim. İnşallah koleksiyona katkım olursa çok sevinirim. Ben daha 12 ya da 13 yaşlarındayken komşumun verdiği bitkilerin arasında koyu kırmızı bordoya yakın renk bir karanfil büyütmüştüm. Hatta üzerinde deney yapıp bir kökünü babaannemin beyaz karanfili ile karıştırmıştım. Alacalı pembeli beyazlı bir karanfilim olmuştu. Yani bu deneysel çalışmalara merak bende çocukken de varmış. Bu karanfili kaybettim sonra. Ne güzel kokardı ahhh ahhh. Sayende çocukluğuma gittim tömürcek.
İnşallah bu eski çiçeklere yeniden kavuşuruz.
dağçiçeği
24-05-2013, 20:43
Sarkan ve sarılıcı türler deyince eğer bu yıl çiçeğini görürsem sana da bir Zülfü edindirmek şart oldu o zaman. Zülfü (selluka olur Tömürceğe göre fasile :D)
Cymbelina
24-05-2013, 20:43
Tohum yapıyordur herhalde. Yapar, yapar, yapmıyorsa da yaptıttırırız:dilli::D Senden kaçamaz, sen ki sıklamen ve diğer tohumunu aldığın çiçeği unuttum şimdi, onlardan tohum alıp yetiştirmiş insansın:) Ayrıyeten bu zambağın koltukaltı diyeyim;) koltukaltından yumrulattırıp oradan da yeni zambak çoğaltan insansın. Önünde saygıyla eğiliyoruz.
Bu arada ben de 80 saattir eski bir mesajımı arıyorum Bitki delileri başlığında, beynim döndü artık, bulamadım. Sizin bahsettiğiniz tehdit mevzuuyla ilgiliydi, gitti caanım mesajım:dilli::D Neyse, ama tıpkı sizlerin anlattığı gibi başka bir mesaj var, Adalet hocam anlatmıştı, 4337 nolu mesaj:
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/8436-145.htm
Bu arada herkes aynı anda yazınca ben de yazacaklarımı unutuyorum, bi susun artık dermişim:) Bak unuttum şimdi, başka diyeceklerim ve sorularım da var, al, gitti işte hepsi, mutlu musunuz ha, mutlu musunuz?:P Koptum gülmekten, şaka yapıyorum, yanlış anlaşılmasın, yazın elbette.
bay tömürcek
24-05-2013, 20:45
Sevgili tömürcek rehabilite merkezi kurmuşsun haberimiz yok. :P hatta bu merkezde açmak istemeyen , yavru oluşturmayan bitkilere cilt bakımı adı altında baskı ve şiddet uyguladığın yetkili birimlerce tespit edilmiş. Bu konuda savunmanızı ne şekilde yapacağınızı merak ediyor ve benim menekşemden litfen uzak durmanızı önemle rica ediyorum.
Bu gün Cymbelina yok ortalıkta bende yerini aratmayayım dedim. Onun yerini asla tutamam ama idare edin işte. :D
Basın açıklaması yapıyor gibi hissettim kendimi ablacım sende mikrofon cymbelina ablam pat pat foto çekiyor ardı arkası kesilmeyen sorular :D Ben merkezde ne yapıyorsam biz bitki severler ve onların çok değerli bitkileri için kesinlikle zedeleme hırpalama yok :D
Hani bir bilim adamı vardı adını bilemicem şimdi kaktüsler üzerinde araştırma yapmış kaktüs dikenleri kendini savunmak içinmiş, kaktüsleriyle konuşa konuşa nasıl yaptıysa artık onlara kendilerini güvende hissettirip dikensiz kaktüsler üretmiş, sanırım bunların tohumlarındandır olayı tam bilmiyorum :D Benimde yötemim bu sadece konuşuyorum .:D
bay tömürcek
24-05-2013, 20:48
Rica ederim kardeşim. İnşallah koleksiyona katkım olursa çok sevinirim. Ben daha 12 ya da 13 yaşlarındayken komşumun verdiği bitkilerin arasında koyu kırmızı bordoya yakın renk bir karanfil büyütmüştüm. Hatta üzerinde deney yapıp bir kökünü babaannemin beyaz karanfili ile karıştırmıştım. Alacalı pembeli beyazlı bir karanfilim olmuştu. Yani bu deneysel çalışmalara merak bende çocukken de varmış. Bu karanfili kaybettim sonra. Ne güzel kokardı ahhh ahhh. Sayende çocukluğuma gittim tömürcek.
İnşallah bu eski çiçeklere yeniden kavuşuruz.
Aaa ablacım sen bordo kokulu karanfil mi istiyosun tamam tamam oldu bil bende var o dediğinden :D Ama nasıl alacalı yaptırılır bilmiyorum ben sana ondan gönderirim sen beyazla onu tekrar karıştırıp alacalarsın ablacım ;) İnşallah ablacım ya eski çiçekler benim favorim gerçekten :p (Eski çiçeklerin hastasıyım dicektim demedim hahaha :D)
bay tömürcek
24-05-2013, 20:51
Sarkan ve sarılıcı türler deyince eğer bu yıl çiçeğini görürsem sana da bir Zülfü edindirmek şart oldu o zaman. Zülfü (selluka olur Tömürceğe göre fasile :D)
Ablacım valla çok sevinirim o fasileden benimde olursa :D Eminim kimse görmemiştir bizim köyde selluka, ilk bende görsünler ;) Ablacım ya da olmadı sen onu rehabilite ettirt bir an önce açsın :D
dağçiçeği
24-05-2013, 21:01
Aslında iyi fikir (gibi görünse de değil :D ) senin merkeze göndereyim. Sen ona sıpa masajı yaptır. :D O sıpa da sudan hiiiç gelmesin. :D Olan benim Zülfü me olsun di mi. Yok öle yağma.:mad: :D
Cymbelina
24-05-2013, 21:06
Bak, valla kafam ambole oldu, ne diyecektim ben?:dilli: Neyse, çivi çakamama derdimiz ortak biliyorsun Dağçiçeğiciğim. Daha önceden aklıma gelen bir şeyi iletmek istedim. Şimdi raf almaya kalsak, evet envai çeşit çok güzel raflar filan var ama diyelim alamıyoruz veya alsak da duvara çakamayacağız. O halde, en kestirme yoldan şu olabilir belki: Göze hoş görünür mü bilemiyorum ama ayakkabılık kullanılabilir. Hani bu katlı, plastik ayakkabılıklar var ya, epey zaman önce bir yerde ucuza vardı aslında da, alsak mı diye içimden geçirmiştim - bu amaçla kullanmak için. Mesela eski veya yeni bir ayakkabılık diyelim, bunu balkona koyup her kata saksıları yerleştirebiliriz. Biraz daha yüksekçe saksılar için aradaki raflardan birini iptal edebiliriz. Onlar zaten demonte olabiliyor ya, istendiğinde parça çıkarılabilir. Belki çok fazla saksı almaz ama 6-7 tane civarı sığar sanırım. Hele ki kaktüs- sukulent grubu koyacaksak, daha fazla alır onların saksıları küçük olduğu için.
Rehabilitasyon merkezinde sıpa masajı ben de isterim:dilli::D
dağçiçeği
24-05-2013, 21:13
Bak bu ayakkabılık fikri iyi . Benim üç gözlü hasırdan yapılmış bir rafım var. Geçen yıl ona koymuştum balkonda çiçekleri. Ama dediğin gibi raf araları dar olduğu için fazla saksı almıyor, yer kaplıyordu. Eski resimler diğer bilgisayarda şimdi ekliyemiyorum.
Bu ayakkabılık fikri çok hoşuma gitti aslında. Denemek lazım. Aklıma geldi de acaba rüzgarda falan devrilir mi ? Üstünde ağırlık olunca devrilmez değil mi ?
dağçiçeği
24-05-2013, 21:32
Bu akşam bahçedeki Hanımeli den biraz topladım. Bütün evi sardı kokusu. Komşunun filbahri çiçeğinin (ağaç oldu ) mis kokusu ile bizim bahçedeki Hanımeli kokusu birleşince mahalleyi harika bir koku bürüdü. Kokusunu gönderemesemde resmini gönderiyorum.
Cymbelina
24-05-2013, 21:35
Üzerinde ve her rafta saksılar olacağı için devrileceğini sanmıyorum ama açıkçası rüzgar faktörü aklıma gelmemişti, bilemiyorum ki. Bizim de burada bazen esince çok kuvvetli esiyor, bugün 2-3 tanesi devrilmiş - saçma sapan noktalarda duruyorlardı, ondan açıkçası (bilahare sana anlatırım).
Ben bir de şeyi anlatacağım sana, şöyle bir şey düşündüm, ne dersin: Şimdi bu kapı arkalarına takılan askılar var ya. Bizde kullanmadığımız fazladan askılar var, çiviye takılanlar değil, kapının üst kısmına geçmeli olanlar. İşte diyelim böyle bir askımız var. Bunu balkon demirine asarsak nasıl olur? daha doğrusu, kaç gündür düşünüyorum demiştim ya, bugün balkonda ölçtüm denedim bir tanesini. Tam uymadı o üst, oturan kısım. Şimdi tam izah edemeyeceğim ama böyle bir şekilde oturtmaya çalıştım, olur gibi oldu. Ancak öyle kapıya taktığımızdaki gibi kendiliğinden boşta durmuyor, ölçüsü tam denk gelmediği için. Ancak, o askı kısımlarına ağır birşeyler asılırsa durur gibi oluyor. Onu diyorum öyle taksam, askı kısımlarına iple benim küçük yoğurt kaplarını bağlasam. Güzel durmayacak ama ne yapayım. Bir tek işte, rüzgar veya ağırlıktan ötürü düşerler mi, orası muamma. Ama büyük ihtimalle deneyeceğim gibi.
Gerçi bu askı olayı senin işine yaramayabilir. Ama ayakkabılık olur bence, eğer çok çok rüzgar varsa, duvara kuytuya doğru koysan olur mu acaba? Koyu renk plastik hoş durmaz dersen, eğer varsa fazladan boya, boyayabilirsin. Veya bu hazır yapışkan kaplama malzemesi oluyor ya, adını bilemiyorum, rulo olarak satılıyor. Onunla kaplanabilir de. Bizde ayakkabılık var ama kullandığımız için onu alamam. Yoksa şimdiye kadar çoktan balkona koyup saksı yerleştirmiştim.
dağçiçeği
24-05-2013, 21:44
Bende düşünüp duruyorum bakalım . Aslında senden güzel fikirler çıkıyor askı fikri de güzel ama işte geç olduğu için karanlıkta deneyemeyeceğim. İnsanın kendine ait evi olmayınca böyle oluyor işte. İnşallah ilerde şahsımıza ait bir bahçeli evimiz olur da bu kadar sıkıntı olmaz.
Cymbelina
24-05-2013, 23:06
Heh, 80 saat geçti anca hatırlayabildim, etrafta kimse yokken yazayım hemen:dilli::D Yıldızın tohumlarını sormuştum, nasıl alıyoruz ve de neye benziyor? İri taneli mi kum gibi mi mesela? Yıllar önce 2 fide almıştım, o zamanlar pek bilmiyordum, bilseydim yumrusunu saklardım. Tohumunu alma girşiminde bulundum ama becerememiştim.
dağçiçeği
24-05-2013, 23:14
Tohumu ben hazır pakette almıştım toz kadar olmasa da küçüklerdi. Tam hatırlamamaya birlikte maydanoz tohumu kadar diyebilirm galiba.
Bodur tür olanları da marketten yumru şeklinde alıp ekmiştim
Cymbelina
24-05-2013, 23:23
Tam buldun maydanoz tohumunu bilen adamı:dilli::D Valla hiç görmedim, ne yapayım, bir gün görürüm herhalde. Şeye benzedi bu da, ufo görmek veya ne bileyim Noel babayı filan görmek gibi oldu:dilli::D Teşekkür ederim canımcığım:) En azından gece sefası kadar büyük taneli olmadığını anladım. Tohum ne kadar büyükse bitki/çıkan fide de o kadar büyük oluyor ya genelde, oradan çıkarım yaparaktan diyorum:)
bay tömürcek
24-05-2013, 23:26
Tohumu ben hazır pakette almıştım toz kadar olmasa da küçüklerdi. Tam hatırlamamaya birlikte maydanoz tohumu kadar diyebilirm galiba.
Bodur tür olanları da marketten yumru şeklinde alıp ekmiştim
Ablacım yıldızın çiçeği kuruduğunda çiçek sapıyla koparıp bir kenra koyun kurur o iyice sonra o tohumlar nasıl desem böyle valla anlatamıyorum o kuru çiçeklerin alt kısımlarında oluyor yassı yassı ve boyut olarakta karpuz çekirdeğine benziyor daha incesi ;) Yani maydonoz tohumu kadar küçük değiller :)
Cymbelina
24-05-2013, 23:34
Ben dediğim gibi, yıllar önce almıştım yıldız. Çiçeği kuruyup geçince, o hep tohum aldığımız kısım olur ya, tohum kesesi gibi diyeyim, oradan almaya çalıştım ama becerememiştim ya da tohum olmayan kurumuş kısımları aldım belki de.
Rana+miraç
25-05-2013, 10:24
Sevgili dagcicegi
Yazamiyorum ama takipteyim, sandiktan cikanlari nefesimi tutmus izliyorum.Latin ciceklerin pek ilgimi cekmeye basladi.Benim niye daha once ilgimi cekmemis bilmem.Saksilarin kenarlarina ekip sarkmasi guzel olur
Horoz ibigi cicegini ben hanim dugmesi denen cicege benzettim.Ben de tohumdan biraz zor olsada horoz ibigi cimlendirdim.Henuz fideler ama yaprak yapilari farkli seninkine hic benzemiyor.
CYmbelinaya 50, 60 m.lik ceylanim icin cevap vermiyecegim.Cesareti varsa, bakabilirim derse ceylanimin20.30m.lik yavrusunu budayip gondereyim .Yoksa budanan celikler ziyan oluyur dikmeye yer bulamiyorum, uzucu oluyor. Ayriyetten ayni teklif afrika menekseleri icin de gecerli ama bilmem yapabilir mi ? Hodri meydan!
dağçiçeği
25-05-2013, 10:30
Vaayy en sonunda olan oldu ve meydan okumaya şahitlik ediyoruz. :D
Cymbelina bu durumda ne der merak ediyorum.
dağçiçeği
25-05-2013, 10:36
Arkadaşım işte tohumlar bu şekilde oluyor. Evet maydanoz tohumundan büyükmüş. Yaşlılık işte bir sene önce ektiğim tohumları değil bir iki hafta önce ektiğim tohumları bile unutuyorum. Bu gün saksıları sularken dahliaların arasında kabak fidesine benzer fideler gördüm. Allah Allah bunlar nerden geldi dedim. Koyun gübresinde buldum suçu hemen :D sonra aklıma geldi komşum süs kabağı tohumu vermişti. :D bu kadar olur . Hemen başka saksıya aldım tabii.
Resim netten alıntıdır
dağçiçeği
25-05-2013, 10:41
Sevgili Ranamiraç horozibiğinin değişik türleri varmış. Ben geneldebahçelerde iri yapraklı çiçek kısmı gerçekten horozibiğini hatırlatan türlerini biliyordum. Migros'tan almıştım bendekini. Eve gelip araştırınca horoz ibiği olduğunu anladım. Üzerinde celosia yazıyordu. İnşallah tohumunu alabilirim. Çok dayanıksızmış. Bir iki gündür hava aniden ısındı buralarda. Sabah akşam su istiyor. Pek keyfi yok bu aralar.
dağçiçeği
25-05-2013, 10:47
Aloe vera
Güler hanımın dağıttığı aloe veralardan biri de bende. Neredeyse iki sene olacak.Hâlâ yavrusu yok. Az suladım ama nedense yavrulamıyor. Belki de birçok arkadaşa , eşedosta şifa kaynağı olduğu içindir. Yaprakları çok kişinin imdadına yetişti. Tekrar tekrar teşekkürler Güler hanım.
dağçiçeği
25-05-2013, 10:50
Topsardunya
Bu sardunyam kırmızı gülsardunya ile arkadaşlık ederken sanki rengi biraz daha kırmızılaşmış gibi geldi bana. Kıskanç sardunya işte ne olacak. :D
dağçiçeği
25-05-2013, 10:52
Ahududu
İki senedir saksıda. Hatta yoğurt kabında. :D bu yıl saksı değişimi yapmak için büyük bir saksı aldım ama çiçekleri meyveye dönünce değiştiremedim. Hayırlısı bakalım.
dağçiçeği
25-05-2013, 11:03
Kaktüsler
dağçiçeği
25-05-2013, 11:05
Minikler tomurcukta saksı değişimi ertelendi
dağçiçeği
25-05-2013, 11:06
Bunlar da diğerleri ;)
dağçiçeği
25-05-2013, 14:31
Bu gün balkonumda bitkilerimi kontrol edip sulama yaparken hiç ummadığım bitkilerin yapraklarında yaprak biti gördüm. Moralim bozuldu. Ara ara bu bitler görünmeye başlamıştı zaten. Ama hiç daha önce görmediğim ama forumdan resimlerini gördüğüm ve zararlarını okuduğum bitlerde çıkmaya başladı. Bitlenenler listesi uzamaya başladı. Bir iki gün önce bu duruma karşı sarımsak ve acıbiberli su bekletmeye başlamıştım. Onu hazırlayıp bitkilerime sıkmam lazım.
Aysel Yavuz
25-05-2013, 14:35
Siz çiçeklerinizi tek tek sergiledikçe ben hepsine hayran oluyorum...
Cymbelina
25-05-2013, 16:37
Ben de geçen gün gene ev yapımı ilaçlar sayfasını artık 85. kez:dilli: hatmettim, aklımda kalanı hemen söyleyeyim: 1 ölçü taze adaçayı veya taze kekik, 2 ölçü sıcak su. Birkaç saat bekletip süzülüp sonrasında fısfıs. Yakında fısfıs uzmanı olacağım bu gidişle. Tazesini bulamam ama kurusu ile denemeyi düşünüyorum, kuru olacağı için kaynar su kullanayım diyorum. Balkonda beyaz sinek gördüm, evdeydi kışın, balkona gitmişler:(. Bir yandan da korkuyor insan, yaprakları veya çiçeği yakar mıyım fısfısla diye. Sen de kendi formülünün neticesini yazar mısın yapınca?
Yıldız tohumları resmi için de teşekkür ederim;) Birazcık zinya tohumlarına benzettim ben. Ranamiraçcığım, ben evcil geyiğine laf ettim biraz diye tedirgin olmadım değil, kırılır mı gibisinden, hepiniz çok tatlısınız, biz olayı kapalı meclis oturumunda:dilli: istişare edelim bir ara;)
Dağçiçekiciğim, o sarı çiçekli olan kaktüsün adı ne? Doğal sarışın olarak biz Türk kadınlarına fazla nispet yapıyor:D Kaktüs değil sukulent ise de şaşırmam, kim kaktüs kim sukulent belli değil onların o geniş familyasında:dilli:
Hmm, mesajımı bir daha okudum, tarif eksik olmuş: Ölçüler doğru ama sıcak suya katıldıktan sonra (taze adaçayı- kekik için) blenderdan geçirilip 1 gece bekletilip süzülecekmiş. En son 1/4 oranında sıvı sabun katılıyormuş.
bay tömürcek
25-05-2013, 17:31
Arkadaşım işte tohumlar bu şekilde oluyor. Evet maydanoz tohumundan büyükmüş. Yaşlılık işte bir sene önce ektiğim tohumları değil bir iki hafta önce ektiğim tohumları bile unutuyorum. Bu gün saksıları sularken dahliaların arasında kabak fidesine benzer fideler gördüm. Allah Allah bunlar nerden geldi dedim. Koyun gübresinde buldum suçu hemen :D sonra aklıma geldi komşum süs kabağı tohumu vermişti. :D bu kadar olur . Hemen başka saksıya aldım tabii.
Resim netten alıntıdır
Evet evet ablacım tohumlar böyle oluyor işte :p Ablacım o kabaklar saksıda olacak mı? Benim süs kabaklarım yerde gene çok güzel oldular her sene bahçeye ekerim ben. Bu sene susaklarımı fide yaptım viyole ekip, ama biraz neşesizler bakalım nolcak akıbetleri yılan kabaklarım da pek neşeli sayılmaz çift boğum susklarımla düz saplı susaklarım güzel bir de şu yarısı sarı yarısı yeşil ampul gibi olan süs kabaklarım güzel neticeye bakıcaz artıkın :D
dağçiçeği
25-05-2013, 18:30
Cymbelina 'cım tarif için çok sağol. Şu an için senin bahsettiğin malzemeleri bulmam zor. Kuru kekiğim var ama önce bu tarifi bir deneyeyim olmazsa onu da denerim. Zaten bu gün yaşadıklarım komedi :( yok yok kabustu.
Dediğim tarifi süzgeçten süzüp oda parfümü şişesine ( hazırlıksız yakaladı bu böcekler beni ) doldurup ilaçlamaya başlayayım dedim. İki fısfıs tan sonra tıkandı. İçinde gözle görülür toz falan da yoktu. Tekrar bu suyu bezden süzerek doldurdum şişeye. Ama önce şişenin bütün aksamını sökmem gerekti. :( kızgınlıkla çekiştirirken kırdım sandım ama kırılmadı iyi ki. Neyse tekrar iki fısfıs gene tıkandı. Böyle kaç kere uğraştım bilmiyorum. Nasıl olduysa en sonunda açıldı spreyin tıkanıklığı. Kalanşoe larıma gülüme bir güzel fısfıs yaptım. Bu olayı yaparken hiç genzimin yanacağı ve hapşuruk krızine gireceğimi tahmin etmemiştim. Öksüre tıksıra ilaçlamayı bitirdim. :D Başka yapmam gerekenler de vardı aslında onlar için gölge zamanı bekliyordum. Güler hanımın bahçesine girince yolu kaybettim. Saat bu saat oldu. Artık daha sonra hallederim. :D
dağçiçeği
25-05-2013, 18:33
Tömürcek kardeş kabak fidelerim henüz o kadar küçük ki saksıya geçici olarak aldım. Biraz daha büyüsünler kalıcı yerlerine ekerim. Sende de kabak çeşidi ne çokmuş meğer :D
Bu arada cevap yazmayı unutmuşum Cymbelina 'cım. O sarı çiçekli olan tam emin değilim ama sedum türü bir bitki. Kaktüs değil. Bu familyayı bende tam olarak bilmiyorum. Karışıklar gerçekten :)
dağçiçeği
25-05-2013, 18:36
Siz çiçeklerinizi tek tek sergiledikçe ben hepsine hayran oluyorum...
Çok teşekkür ederim Aysel Hanım. Hemen hemen hepsini gördünüz paylaşacak fazla çiçek kalmadı. ;)
dağçiçeği
25-05-2013, 18:42
Tömürcek bak bu minişi tanıdın mı ? :D
Üzerindeki tomurcukları almıştım gücü köklerine gitsin diye. Ama o pek bir çalışkan çıktı. :D
bay tömürcek
25-05-2013, 20:25
Tömürcek kardeş kabak fidelerim henüz o kadar küçük ki saksıya geçici olarak aldım. Biraz daha büyüsünler kalıcı yerlerine ekerim. Sende de kabak çeşidi ne çokmuş meğer :D
Bu arada cevap yazmayı unutmuşum Cymbelina 'cım. O sarı çiçekli olan tam emin değilim ama sedum türü bir bitki. Kaktüs değil. Bu familyayı bende tam olarak bilmiyorum. Karışıklar gerçekten :)
Ablacım Adapazarı kabakçı olsun okadar bende de ;) Zaten dönüm dönüm çekirdek kabağı ekiyoruz e her sene 100 150 tane de tatlılık kabağımız olur illaki, sonra kara kabak ve de kırmızı tatlılık kabaklardan çeşit çok yani e bir de benim evdeki herkesin karşı çıktığı susaklarım var herkes kızıyor bi işe yaramıyor ne var da ekiyorsun her sene diyorlar napıyım çok seviyorum ben onları ;)
bay tömürcek
25-05-2013, 20:26
Üzerindeki tomurcukları almıştım gücü köklerine gitsin diye. Ama o pek bir çalışkan çıktı. :D
Bunu nerden gözüm ısırıyor bir düşünmem lazım :D Ablacım keşke tomurcuklarını koparmasaydın açardı onlar köklenmelerinde sorun olmuyor tomurcukları ;) Ama olsun bak sıkı sıkı tembihlemiştim ablamı üzme diye bayağı işe yaramış benim rehabilitem :D
dağçiçeği
25-05-2013, 20:33
Evet iyi tembihlemişsin. Benim acemice davranmama rağmen seni utandırmadı ve sözünü dinledi. Tekrar teşekkürler. Bu arada diğer kardeşi teyzem kaptı. Zaten paket geldiği zamanlarda teyzem ziyaretime gelmişti. Çoğu bitkilerin kardeşlerinden götürdü. İyide oldu aldığı. Çünkü olurda çürütürsem yedeği emin ellerde. Kendisi benden de aşırı bitkidelisidir de :D
bay tömürcek
25-05-2013, 20:40
Evet iyi tembihlemişsin. Benim acemice davranmama rağmen seni utandırmadı ve sözünü dinledi. Tekrar teşekkürler. Bu arada diğer kardeşi teyzem kaptı. Zaten paket geldiği zamanlarda teyzem ziyaretime gelmişti. Çoğu bitkilerin kardeşlerinden götürdü. İyide oldu aldığı. Çünkü olurda çürütürsem yedeği emin ellerde. Kendisi benden de aşırı bitkidelisidir de :D
Bak ben böyle olunca daha da seviniyorum ablacım bitkilerim elden ele herkesi mutlu ediyor ;) Ayrıca yedek konusunda sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum ablacım burda ben varım ne de olsa şundan istiyorum ya da şunum çürüdü, kurudu demen yeterli ben anlarım ki :D
dağçiçeği
25-05-2013, 20:46
Çok teşekkürler kardeşim. Aynı şey benim içinde geçerli .
Sevgili dağçiçeği, tüm çiçekleriniz çok güzel ve bakımlılar ama benim gözüm bunda kaldı.. :) ;) http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/409280d1369402413-image.jpg
dağçiçeği
25-05-2013, 21:33
Sevgili Sudenur güzel sözlerin için çok teşekkürler. Bende bu çiçeği severek ,beğenerek aldım. Mevsimlik bir çiçekmiş. İnşallah tohum yaparsa bizde pişen size de düşer. :)
Cymbelina
25-05-2013, 21:36
Senin fısfısın tarifini alabilir miyim? Merak ettim, bir de aynı tarifi tekrarlayacak mısın, 1 kereliğine mi yaptın? Fısfıs demişken, seni çok iyi anlıyorum, benim fısfıs da basıyorsun sıkıyor, ikinci kez basmak için 80 saat bekliyorum ki fısfısın tepesi yukarı çıksın diye. En son yaptığımda tepesi fırt fırt çıktı zaten.
dağçiçeği
25-05-2013, 22:12
Ahhh ahhh ne çektik biz bu bitlerden fısfıslradan arkadaş :D
Ben fısfısla sıktığım karışıma bir iki diş sarımsak , bir yemek kaşığı kadarda pulbiber koydum. Bir çay bardağı suyun içinde beklettim. Bir ya da iki gün bekledi. Daha sonra süzdüm. Fısfıs kabına dökünce geri kalan boş kısmına su ekledim.
Az önce Gökçe nin sayfasında Canan hanım naftalinin bitleri kovduğunu yazmış. Direkt toprağa koymak belki toprağa zarar verir ama bir küçük kap içnde saksının içine toprağın üzerine bırakmak doğru olabilir gibi geldi.
Bir iki gün takip edeyim duruma göre tekrar edeceğim fısfıs işine. :)
aksamsefasi
26-05-2013, 19:51
bu çiçekten bende de ufak bir fide var,bir senedir ne büyüyor ne çürüyor,çiçek açtığını bile bilmiyorum. püf noktaları nedir acaba?
dağçiçeği
26-05-2013, 20:00
Sayın Akşamsefası , balkonuma hoşgeldiniz.
Paskalya kaktüsünün bende birinci yılı. Geçen yıl çiçekli olarak almıştım. Bu yıl ilk kez açacak benim elimde.
Kışın serin bir yerde suyunu çok az vererek dinlenmesini sağladım. Baharda yavaş yavaş sulamaya başladım. Yeni bir saksıya aldım ve saksıya bahçe toprağı ve koyungübresi ekledim. Çok aşırı su seven bir bitki değil. Forumun paskalya kaktüsü için açılan sayfasında da bilgiler mevcut. Orayı okuyarak daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz. Benim yaptıklarım bunlar.
Cymbelina
26-05-2013, 20:21
Hocam;) ben de şunu soracaktım:
Sizin bu şeker begonya dediğiniz begonya türü yapraktan çoğalıyor mu? Yaprağını suya koyunca köklenir mi? Yoksa dalı olan çelik mi almak gerekir? Dal alırsak suda mı köklendireceğiz? Ve her iki durumda da, suda köklendirme mi yoksa direkt saksıya dikmek mi gerekir? Bu yaz eğer şartlar uygun olursa bir yere sefere çıkabilirim gözümü karartıp:dilli::D
bay tömürcek
26-05-2013, 20:32
Hocam;) ben de şunu soracaktım:
Sizin bu şeker begonya dediğiniz begonya türü yapraktan çoğalıyor mu? Yaprağını suya koyunca köklenir mi? Yoksa dalı olan çelik mi almak gerekir? Dal alırsak suda mı köklendireceğiz? Ve her iki durumda da, suda köklendirme mi yoksa direkt saksıya dikmek mi gerekir? Bu yaz eğer şartlar uygun olursa bir yere sefere çıkabilirim gözümü karartıp:dilli::D
Şey ben cevap versem acaba lafa karışmış olur muyum? :) İlk olarak şunu söyleyeyim şeker begonyaları babannem yapraktan çoğaltırdı bunu iyi biliyorum ama nekadar denedimse olmadı riksli iş :D Kökünden çıkan filizler çimli oluyor onlardan ayırma en sağlıklı yöntem. Suda dalı rahatlıkla çimleniyor direk olarak toprağa dikilince de oluyor ama en güzel yöntem kökten çıkan yavruları çimli olarak ayırmak ;) Sen nerden alıcaksın bilmiyorum ablacım ama imkanın varsa kökünden ayır birkaç yavru :p
aksamsefasi
26-05-2013, 20:51
Sayın Akşamsefası , balkonuma hoşgeldiniz.
Paskalya kaktüsünün bende birinci yılı. Geçen yıl çiçekli olarak almıştım. Bu yıl ilk kez açacak benim elimde.
Kışın serin bir yerde suyunu çok az vererek dinlenmesini sağladım. Baharda yavaş yavaş sulamaya başladım. Yeni bir saksıya aldım ve saksıya bahçe toprağı ve koyungübresi ekledim. Çok aşırı su seven bir bitki değil. Forumun paskalya kaktüsü için açılan sayfasında da bilgiler mevcut. Orayı okuyarak daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz. Benim yaptıklarım bunlar.
ilginize teşekkür ederim. çiçeğin ismini dahi bilmediğim için forumda arama yapamamıştım.şimdi incelerim
iyi paylaşımlar
dağçiçeği
26-05-2013, 21:28
Cymbelina 'cım Tömürceğin verdiği cevaba katılıyorum. Yumru begonya yı dalından köklendirmeyi başaramadım şimdiye kadar. Ama senin sorduğun şeker begonya ona nazaran daha çok kolay çimlenen bir tür olarak biliyorum. Kendim denemedim onu da belirteyim. Ama farzetki eline köksüz bir şekerbegonya geçti. Ben olsam dalı suda köklendirmeyi denerdim.
dağçiçeği
26-05-2013, 21:45
Şans bambusu
Bu bitkiyi herkes suda yetiştirir ama ben toprakta daha mutlu olacağını okuduktan sonra toprağa ekince bu bilgi bence de doğruluk kazandı.
İlk aldığım zaman suya koymuştum. Yapraklar sararmaya başladı. Hatta bir tanesinin üst kısmındaki filizi gövdeye yakın yerden sararıp bozuldu. Onu kesip attım. Mumla kestiğim yeri ( hava almaması için ) kapattım. Toprakta keyiflendiler. Sonra doğada bulduğum yosunları bu saksıdaki toprağın üzerine örtmek aklıma geldi. Hem dekoratif durdu. Hemde su tutucu oldu.
Bu bambulara saksı bulmak haliyle zor oluyor. Bende çok aradım. ;) bulamayınca aklıma evdeki boş yağ tenekesinden saksı yapmak geldi. Eşimin yardımı ile onu da hallettik. :D
dağçiçeği
26-05-2013, 21:47
Bu da üst kısmın resmi. Uzun oldukları için boydan resim çekmek zor oldu şimdilik. İlerde daha düzgün çekmeye çalışacağım. :D
dağçiçeği
26-05-2013, 22:10
Ceylanlar ...:D
dağçiçeği
26-05-2013, 22:12
Sardunya
dağçiçeği
26-05-2013, 22:14
Mor menekşe ;)
dağçiçeği
26-05-2013, 22:15
Ceylan sardunya
dağçiçeği
26-05-2013, 22:21
Bu ne çiçeği merak ettiniz mi ? :D
Bu kış pazardan aldığım beyaz ve kırmızı turplardan deneme yaptım. ;) saksıya ekiverdim. ;) onlarda çiçek açıp tohum yaptılar. :D
Yanındaki saksıda da kıskanç sardunya. :D hemen resme girmiş.
dağçiçeği
26-05-2013, 22:31
Fittonia
dağçiçeği
26-05-2013, 22:38
Itır
Cymbelina
27-05-2013, 06:27
Artık riks;) alacağız, ne yapalım. Seferimin tarihi belli değil, o yüzden bu yaz dedim, yapabilir miyim yapamaz mıyım onu da bilemiyorum ama şu an 5 yıllık kalkınma planlarım içinde var bir takım seferler:dilli:;), anladınız siz onu:) Tömürcek, evladım her zamanki gibi esrarengiz bir biçimde anlatmışsın, zor anladım - ya da yarım anladım:) Kökten çıkan çimli yavrular - bunu tahayyül edemedim pek ama anladımsı:D Artık seferim esnasında - o da cesaret edebilirsem - artık yaprak mı yoksa dal mı denk gelecek bilemiyorum.
Dağçiçeğiciğim, her zamanki gibi muhteşem başarılı bir deneysel, sürrealist ve dadaistsin gördüğüm kadarıyla:) Turp hiç aklıma gelmezdi, direkt bütün olarak mı gömdün toprağa? Sadece o yeşil sap kısmını mı kesip koydun? Biz de bir ara havuçla öyle birşeyler yapmıştık.
Bambu konusunda da tebrik ediyorum. O da hiç saksıda aklıma gelmezdi, ne güzel yapmışsın. Bizim de vardı bir ara ama suda dura dura mı artık niye bilmiyorum "adios amigos" diyerek veda ettiler. O minik uğurböceklerine de bayıldım, çok tatlılar. Bu arada yosun bulduğun için şanslısın, onu minyatür bahçe ve kusamonoda kullanabilirsin. Sen yavaştan bonsaiye doğru geçiş yapıyorsun bence. Yakışır arkadaşıma. Koniçiva Miyazagi usta.
Fitonyanın kavanoz bahçede kullanıldığını görmüştüm, hemen onu da eklemiş olayım. Ceylanlar çok şeker. Itırın ne renk açıyor?
Bu akşam bahçedeki Hanımeli den biraz topladım. Bütün evi sardı kokusu. Komşunun filbahri çiçeğinin (ağaç oldu ) mis kokusu ile bizim bahçedeki Hanımeli kokusu birleşince mahalleyi harika bir koku bürüdü. Kokusunu gönderemesemde resmini gönderiyorum.
misss misss.kokusu geldi taaa buralara..çok severim ben hanımeliyi.
misss misss.kokusu geldi taaa buralara..çok severim ben hanımeliyi.
410300
oldu mu acaba bilmiyorum.bende çiçeklerimden bi foto ekledim.olmuş heralde :) o saksı süslerini ben yapıyorum.bunu beni seven bir bıdık eve geldiğinde çekmiş kaçmış.süsleride katmış karıştırmış birbirine.menekşelerim mutfak camımın önünde boylu boyunca...onlarda da rengarenk kalpler var...sevgili dağçiçeğinin yanında benim çiçeklerin adı bile olmaz ama neyseeee.....
dağçiçeği
27-05-2013, 09:06
Bir bakayım ne var ne yok diye girdim nete. Hemen çıkmak zorundayım benim bıcırkların karnı acıktı masa hazır beni bekleyip duruyorlar. Sorulara daha sonra cevap vermek üzere kaçıyorum. :D
dağçiçeği
27-05-2013, 09:56
Cymbelina 'cım güzel sözlerin için çok teşekkürler. Turpu bütün olarak ektim. Zaten minicik ti birtanesi. Birde kırmızı lahana (hani salatalara kattığımız ) var deney yaptığım. :D onunda kök kısmını aynen havuç ya da ananas ta olduğu gibi ekmiştim. Yaprak verdi. :D
Bakalım turp tohumlarını olgunlaştırabilecek mi ?
Fittonia yı kavanoz bahçelerinde kullandıklarını biliyorum. Ama sayın Ahmeter akvaryum içinde bile yaşatmış. Çok şaşırmıştım.
Itırın renginin pembe olduğunu tahmin edebiliyorum sadece. Çünkü ilk kez yetiştiriyorum. Sevdiğim bir arkadaşım daha yeni gönderdi. ;)
dağçiçeği
27-05-2013, 10:00
Sevgili Sudem , güzel sözlerin için çok teşekkürler , süslerin çok güzel olmuş. Çok yeteneklisin. Kimbilir çiçeklerin ne güzeldir. Hem eminim ki benimkilerden de güzellerdir. . Süslerinin devamını çok merak ettim.
dağçiçeği
27-05-2013, 10:12
Dün akşam üzeri arkadaşımla bahçelerine sebze toplamaya gittiğimizde bahçedeki gelincikleri gördüm. Sevincim görülmeye değerdi. Tömürceğin paylaştığı resimlerdeki gelincikleri gördükten sonra gelincik göremediğimi söyleyip sitem etmiştim. Bu yıl çok nadir görüyorum. Gelincikleri çok seviyorum.
Tabii bu kadar sevip bir kök almazsam olmazdı. Tarlanın tam da sebze olan kısımlarında çıktıkları için sebzelerin hasadı sırasında çoğu zaten yolunup atılacaktı. En azından ben bahçede yaşatabilirim diye düşünerek bir kök aldım. Arkadaşım bir komşudan bir dal Ceylan sardunya almış. Ondan da bir kök nasip olunca sevincim daha da arttı. Sardunyanın rengi meçhul. Sürpriz olacak.
İşte resimleri. Kocaman bir bahçe dolusu gelincik görmek niyetiyle yerine ekilecek.
dağçiçeği
27-05-2013, 10:22
Palaenopsis
Orkidem iki yıldır benimle. Tek dal üzerinden yeni dallar sürerek çiçekler açmaya devam ediyor. Bu kışın açtığı çiçeklerin ebatı küçüldü. Zannedersem besin takviyesi lazım.
Şu aralar tekrar bir hareketlenme başladı orkidemde. Çok şirin ;)
bay tömürcek
27-05-2013, 10:23
Tömürcek, evladım her zamanki gibi esrarengiz bir biçimde anlatmışsın, zor anladım - ya da yarım anladım:) Kökten çıkan çimli yavrular - bunu tahayyül edemedim pek ama anladımsı:D
Itırın ne renk açıyor?
Ablacım tek kök değil de bir çok kök oluyor şeker begonyalar o köklerden birini toprağa yakın yerden tutup ayırırsan köklü olarak çıkarlar bıçakla ayırmak en sağlıklısı sen bir çanta yap ablacım deprem çantası gibi sefer çantası :D Gül makası, bıçak, kazma falan :D
Itır eflatun açıyor cymbelina ablacım leylak rengi ;)
dağçiçeği
27-05-2013, 10:30
Sizlere tanıtmak istediğim ilginç bir bitkim var. Adı viriesea. (Umarım doğru yazmışımdır ) ;) bir diğer adıyla ateş kılıcı
Bu bitkimi kışın Migros'tan almıştım. İlk kez gördüğüm bir bitki olduğu için cesaret edip turuncu rengini almamıştım. Bu kadar dayanıklı ve uyumlu olacağını bilsem alırdım :(
Orkide ile aynı ortamları seven bir bitki. Yaprak aralarına su doldurmak istiyor. Bir kaç günde bir bu suları tazelemek gerekiyor. Kenarlarından yeni dallar çıkartıp yeni yavrular veriyormuş. Bu yavrulardan üretmek gerekiyormuş. Bu yavruları büyütünce ana bitki ölüyormuş.
En üstteki kırmızılı kısım aldığımda kıpkırmızı idi. Giderek rengi değişti. Şu anda iki tane yavrusu var.
dağçiçeği
27-05-2013, 10:37
Bunlarda minişler ;)
Yaprak arasına doldurduğum su zamanla kireçlenme yapmış. Dağ suyu ile suluyorum aslında :(
Ama bu izler bitkinin ne kadar büyüdüğünü de göstermiş.
Bunlarda minişler ;)
Yaprak arasına doldurduğum su zamanla kireçlenme yapmış. Dağ suyu ile suluyorum aslında :(
Ama bu izler bitkinin ne kadar büyüdüğünü de göstermiş.
ne değişik...
Cymbelina
27-05-2013, 11:02
Ablacım tek kök değil de bir çok kök oluyor şeker begonyalar o köklerden birini toprağa yakın yerden tutup ayırırsan köklü olarak çıkarlar bıçakla ayırmak en sağlıklısı sen bir çanta yap ablacım deprem çantası gibi sefer çantası :D Gül makası, bıçak, kazma falan
Itır eflatun açıyor cymbelina ablacım leylak rengi
Olayı anladın, biliyorsun çocuğum, bir de bana bıçak, kazma kürek diyorsun. Halkın ortasında bıçak çıkarıp orada ameliyata girişemem:dilli::D Petrol arar gibi kazmayla sondaj yapamam:dilli:. Kibar olmak lazım, Arsen Lupen misali:dilli:. Artık bilemiyorum, henüz hayal aşamasında zaten.
Cymbelina
27-05-2013, 11:11
Dağçiçeğiciğim, Phal'ini sakladın benden, ha?:dilli:;) Bir de siz konuşuyordunuz, aaa ben çekinirim, korkuyorum bu çiçekten diye, hatırladın mı? Ben de ben hiç korkmam, bir tokat atarım çiçeğe demiştim:dilli:. Bu o çiçekti galiba, yanılıyor da olabilirim ama. Sen sözde değil özde cesur çıktın;).
O diğer, Viriesea dediğin çiçeği ilk kez görüyorum, egzotik - tropik şeyler de var sende:) Aslında, eğer akvaryumunuz hala duruyorsa (ve boşsa) bu çiçeğini (veya yavrularından birini) ve orkideyi oraya yosun ve ağaç dalları gibi şeylerle güzelce yerleştirip çok farklı birşeyler de oluşturabilirsin. İçine gerekli nem için bir düzenek filan lazım gelir mi bilmem, sisleme falan filan türü. Forumda buna benzer bir şey görmüştüm gibi hatırlıyorum.
dağçiçeği
27-05-2013, 11:24
Valla Cymbelina cım sende de ne fikirler var yahu. Harikasın.
Şimdi yana döne yumurta kolisi biriktiriyorum. Şirin köyü yapmak kolay değil haliyle. :)
Cymbelina
27-05-2013, 11:24
Bu arada benim kafamda çılgın proceler halen uçuşmakta balkon için. Bulduğum bir videoyu paylaşayım:
How to decorate a small balcony - Ep 4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=h5GPZ9q1kCA)
Teknik detaylar çok mühim değil, önemli olan fikir vermesi. Burada görünce hatırladığım bir şey oldu, daha önce bir ara aklıma gelen. Şimdik, küçük ve yer problemi olan bir balkona mesela belki ahşap bir paletle çözüm bulunabilir (mi?). Sn Ciroz'un ahşap paletle yaptığı başka birşeyler vardı hatta. Benim aklıma gelen şu olmuştu: Paleti alıyoruz, balkona duvara biraz eğimli olacak şekilde yaslıyoruz. Devrilmemesi için yere gelen kısımın önüne ağırlık olarak birşeyler konulabilir - eğimli dayamış olsak da. Bu palet denen arkadaşımızda zaten aralıklar var. İşte biz de bu aralıklara askı türü birşeylerle veya kendinden askılı saksılarla çiçeklerimizi asabiliriz.
Ayrıca, bu palete istediğimiz şekilde çivi de çakabiliriz. Çivi çakınca zaten istediğimiz saksıyı gene asabiliriz.
Dezavantajları:
- Paleti öyle rahat bulamayabiliriz. Bulsak da eve çıkarırken bize deli denebilir:dilli:
- Görüntü açısından hoş durmayabilir kimisi için. Boyanması da gerekebilir.
Çok mu uçtum sence?;)
Ayriyeten, bu videodaki hasırımsı/sazımsı malzemeyi görünce biraz pişman oldum. Çünkü 1,5 sene önce, yıllarca öylece duran plaj hasırlarını attığımı hatırladım. Atmasaydım, ondan belki birşeyler yapılırdı:(
dağçiçeği
27-05-2013, 11:33
Dağçiçeğiciğim, Phal'ini sakladın benden, ha?:dilli:;) Bir de siz konuşuyordunuz, aaa ben çekinirim, korkuyorum bu çiçekten diye, hatırladın mı? Ben de ben hiç korkmam, bir tokat atarım çiçeğe demiştim:dilli:. Bu o çiçekti galiba, yanılıyor da olabilirim ama. Sen sözde değil özde cesur çıktın;).
Aslında sakladım sayılmaz. Phal sayfasında paylaşmıştım . Acemi olduğum için sürgün dalını yavru mu yoksa çiçek dalı mı bilememiştim. Ama sana anlatmamışım demekki. :rolleyes:
Cymbelina
27-05-2013, 11:53
Sakladın işte:dilli: Benim niye haberim yok Phal sayfasında olduğundan??:dilli: Sen bilmez misin ben bir takım sayfalara henüz adım atmamış insanım:D örnek orkide familyası, hindi-tavuk başlıkları, afrika menekşesi kabile sayfaları:dilli::D Benim dediğim, sevgili Anagibi ile geçen bir konuşmaydı. Neyse, nihayet gördüm:) Sen de Rana gibisin aynı, o da böyle alıyor çiçekleri gizli gizli, alıyor çiçekleri gizli gizli, sonra sayfalarda hasbelkader denk gelirsem görüyorum. Bak mesela hasekisi varmış, daha bugün haberim oldu. Kulağını çınlatmışken, kendisi de artık sayfa açsın lütfen, yormasın beni sayfa sayfa:dilli:
dağçiçeği
27-05-2013, 12:31
Cymbelina iş başında. Şimdiki görevi Ranamiraç 'a sayfa açtırmak. :D görevinde başarılar dilerim arkadaşım.
Şaka biryana bende Ranamiraçın sayfa açmasını çok istiyorum. Çiçeklerini de çok merak ediyorum.
dağçiçeği
27-05-2013, 12:54
Balkon videosu için teşekkürler Cymbelinacım.Verilen fikir benim balkon için pek uygun olmasa da (hasır asacak yer ) çok yararlı bilgiler var.
Aynı üzüntüyü bende yaşadım. Ben de plaj hasırlarını attım. Hemde bunlar gibi saz türü bir malzemeden yapılmışlardı. Dökülmeye başlamışlardı çünkü. Dediğin gibi bir sürü şey yapılabilirdi belki. :( sağlık olsun
bay tömürcek
27-05-2013, 15:54
Olayı anladın, biliyorsun çocuğum, bir de bana bıçak, kazma kürek diyorsun. Halkın ortasında bıçak çıkarıp orada ameliyata girişemem:dilli::D Petrol arar gibi kazmayla sondaj yapamam:dilli:. Kibar olmak lazım, Arsen Lupen misali:dilli:. Artık bilemiyorum, henüz hayal aşamasında zaten.
Olay anlaşıldı ablacım hiç merak etme ama sanırım bukadar yaygın bulunan her çiçekçide olan hatta ve hatta çok ucuz olan bir çiçek için rikse girmeye değer mi ablacım bilemedim senin federaller kıstırmasın seni sonra :D
ben yookken dağçiçeği ablam ne güzellikler paylaşmış...:D
dağçiçeği
28-05-2013, 10:37
Teşekkürler Kılıçh kardeşim çok sağol.
Şimdi birkaç tane daha resim paylaşıp gitmem lazım. Şarj kablosunda bir arıza olduğu için şarjedemiyorum her an kapanabilir. Eğer benden sesseda çıkmazsa bilin ki kablo arızası hala sürüyor ve yenisini bulamamışımdır.
Neyse başlıyorum. :)
dağçiçeği
28-05-2013, 10:39
Menekşe
dağçiçeği
28-05-2013, 10:40
Şu güzelliğe bakarmısınız çok şeker :)
dağçiçeği
28-05-2013, 10:41
Gelincik
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.