PDA

View Full Version : karanfil

Sayfalar : 1 2 [3]

merkürvenüs
04-07-2011, 21:40
Sn. mavisedir aldığım karanfiller büyük siyah fide torbalarına dikilmişti o yüzden aldıktan hemen sonra saksıya yeni toprak karışımı ile diktim. Hatta toprağına koyun gübresi bile ekledim ama gelişme göstermiyorlar. Sanırım albenili olsun diye verdikleri kimyasallardan kaynaklanıyor:(((

Gülbeşeker
04-07-2011, 21:49
karanfil fazla suyu sevmiyor fazla sulama yaptıysanız bozuluyor olabilir

mavisedir
05-07-2011, 17:17
Sn. mavisedir aldığım karanfiller büyük siyah fide torbalarına dikilmişti o yüzden aldıktan hemen sonra saksıya yeni toprak karışımı ile diktim. Hatta toprağına koyun gübresi bile ekledim ama gelişme göstermiyorlar. Sanırım albenili olsun diye verdikleri kimyasallardan kaynaklanıyor:(((

Size katılıyorum, yeni bir çiçek aldığımızda ortama alışması zaman alıyor bu yüzden. En güzeli tohumdan yetiştirmek ama bizler görünce dayanamıyoruz bir yerde çiçek gördüğümüz zaman almadan duramıyoruz. Ne yapalım çok seviyoruz:)
Benimkinin suyu fazla kaçmış olabilir, sulamamın ardından gece yağmur almış balkonda. Toprağı iyice kuruyana kadar su vermeyeceğim.

merkürvenüs
05-07-2011, 21:31
Tohumdan ve eve aldığım kesme karanfilin yaprak koltuklarından çıkan sürgünlerden yetiştirdim sn.mavisedir özellikle sürgünden yetiştirdiğimde problem yok, gayet güzel büyüdüler ve çok güzel açıyorlar. tohumu yeni denedim fideler biraz zayıf ama 6-8 yaprak oldular, gövdelerinin kalınlaşması için ne yapabilirim diye üst mesajlarda sormuştum ki belkide şuan gelişimleri normaldir, ilk kez yetiştirdiğim için bilemiyorum. Fidanlıktan aldığım karanfillerin suyunu diğerlerine verdiğim düzende veriyorum sn. gülbeşeker. Umarım düzelirler...

loveflower
25-07-2011, 12:39
Merhaba,
İki ay önce bir yapı marketten minik karanfil aldım. Güzel minik çiçekleri harika kokusuyla nasıl mutlu ediyor anlatamam. Ama son 1-2 haftadır beyazlaşmalar başladı Yanlış bir şey mi yaptım diye korkuyorum. Bilginiz varmı yapabileceğim birşey varmı acaba ??

Yapı marketten aldıgım karanfilde benim de aynı sorun oluştu, kokusu rengi çok güzeldi, çok uğraştım fakat yaşamadı:( Tohumdan yetiştiriyorum, fideler büyüdü fakat cılızlar henüz.

Yaşatamadığım karanfilim.
236395

kopshtar
26-07-2011, 07:40
Sn Loveflower; Karanfil ışık ihtiyacı fazla olan bir bitki. Balkon veya bahçede daha mutlu oluyor. Çok fazla sulanması halinde de çürüme yapıyor. Süzek toprakta daha iyi gelişme gösteriyor. Cam içi yeterince ışık almıyor gibi geldi bana...

nardane
13-08-2011, 16:01
İki saksıda doğal kokulu karanfilim vardı ,birisi hediye gelmişti.
İki kökte filizden ektiğim vardı .
Maalesef hepsi kurudu.
Tatile çıktığımızda bakması için verdiğim yiğenim sağolsun aşırı sulamış ve çürümüşler.Çok üzüldüm .

yüksek bahçe
07-11-2011, 21:10
yaklasık 20 gun once aldığım karanfil tohumlarımı ektim biraz acemilikten birazda sabırsızlıktan gelişi güzel bir ekim olduğunu filizlenince anladım ama 20 gün gecmesine ragmen hala iki minik yaprağın üzerine bir gelişme sağlayamadılar sizce daha sabır gerekiyormu yoksa bir yerde gercekten hata mı yaptım kimileri toprağa yatmaya başladılar toprağı kuruyunca spreyleyerek suluyorum gun içerisinde güneş alıyor direk olmamak kaydı ile

sabırsız0606
13-12-2011, 13:39
siteye yeni üye oldum harika karanfiller var resimlerine de kendilerine de bayıldım benimde karanfillerim var sağlıklı olup olmadıklarını merak ediyorum bunun için size resimlerini nasıl gönderebilirim yardımcı olun birde benim karanfillerimde tek çiçekte 1 tana tohum var öyle çok tohum yok :. çelikleme ile üretimi okudum şuan uyguladım ne olur bilnmez elim yeşillide değildir ancak karanfillerime itina ile bakıyorum çiçek açtılar ama yine de sap kısımları kurumuş sarı renkteler nasıl resim yükleyebilirim:) ****** şimdiden

sabırsız0606
13-12-2011, 14:35
fotoları zar zor yükledim önerilerinizi bekliyorum

sabırsız0606
13-12-2011, 14:46
sizce sağlıklımı yapmam gerekenler neler:(:rolleyes:

sabırsız0606
13-12-2011, 15:08
kimse yokmu sesimi duyan kimse yokmu karanfil severler yardımm

sabırsız0606
13-12-2011, 15:08
:( kimse yok

acemifüsun
13-12-2011, 16:59
sizce sağlıklımı yapmam gerekenler neler:(:rolleyes:
Karanfilleriniz bence oldukça sağlıklı, ellerinize sağlık:) Karanfil güneşi çok seviyor. Bahar gelince de az, az besin verirsiniz.

sabırsız0606
14-12-2011, 17:44
teşekkür ederim :rolleyes:

sabırsız0606
24-12-2011, 01:19
karanfillerimin alt kısımları sarardı :(ve kurudular :(yalnız çiçek açıyorlar ve sararan kısmların kenarlarından yeşillenmişler ancak karanfilerim beklediğim gibi çabuk gelişim gösteremiyorlar sebebi nedir acaba ankaradayım ve aralık ayındayız camın önünde içeride olmalarına rağmen çıkan tomurcuklardan gelişemeden kuruyanlar oldu sulamasını da tavsiye edilen gibi yapıyorum ama yeşeren kısımlar bakımı iyi olmasına rağmen çok yavaş gelişiyor veya kuruyor üzülüyorum amacım sapasağlam ilkbahara çıkarabilmek bana yardımcı olursanız sevinirim karanfillerimin yukarıda resimleride var ancak sararan kısımlar pek net çıkmamış

sabırsız0606
24-12-2011, 17:07
Arkadaşlar işte tohumlar umarım çin karanfilidir.
149062
149063

benim tohumlarım siyah değil kurumuş gibi sarı renkteler tohum kurumuş çiçekten alınmazmı ne zaman almalıyım :confused:

Benol Hazaroğlu
25-12-2011, 10:30
Karanfil satan çiçekçilerden yandaki küçük sürgünlerinden iste. Baharda ne kadar dikersen tutarlar.

sabırsız0606
04-01-2012, 19:33
teşekkür ederim sayın benol hazaroğlu kızılaya gittiğimde isteyeceğim.ben elimdeki karanfillerimden çelik aldım denildiği gibi toprağa batırdım umarım kök salarlar yeşil görünüyorlar ancak merak ediyorum çıkarıp baksam ölürlermi acaba?

maki01
26-01-2012, 12:32
Merhaba sevgili Sami,

Şaşırtma olayını eminim biliyorsundur. Tohum ilk diktiğimiz toprakta çimlenip, belirli bir büyüklüğe eriştikten sonra , kendi asıl saksına taşımaya şaşırtma diyoruz. Bazen bir kaç kez bu işlemin yapıldığı bitkilerimiz de oluyor.

Tohumdan bitki yetiştirmede hiç deneyimimin olmadığı bir dönemde karanfilimi yaşatmak için çok çaba sarf ettim ama malesef başaramadım. Daha sonra menekeşeyi bile tohumdan yetiştirdim ama karanfili bir daha denemedim . Bu başlığa da çok nadiren bakıyorum.

umutyolcusu
15-03-2012, 09:30
Bu yıl elime çin karanfili tohumu geçince ilk defa tohumdan denemek istedim.Ama çimlenme oranı çok düşük.O kadar tohum ektim,çimlenen 5-6 tane.Olsun bunlar yaşasa yeter;)

Rana+miraç
16-03-2012, 14:30
Merhaba...Geçen sene BİM'den aldığım ve iki sene sonra çiçek açacak diye ekmekten vazgeçtiğim karışık renkli karanfil tohumlarını bu sene ektim. Tohumlar yeşerdi .Gövdeleri uzun ve cansız karanfil yapraklarına da benzemiyor yapraklar yuvarlak. Tohum paketi üzerinde cins adı yazmıyor. Hangi tür karanfildir bilemedim. Gerçi hangi tür olsa makbülüm yeterki büyüyüp balkonumu şenlendirsinler.

mavi.yolcu87
20-03-2012, 23:29
arkadaslar bana yardım edın karanfıl fılızı arıyorum hanı bu cıcekcılerde gorsellıgıyle buyuleyen katmerlı **** kokulu katmerlılerden lutfen bırı bana donus yapsın ozelden
:(:(:(

fizik_tedavici
09-04-2012, 10:18
Selamlar... 2 hafta once saksilara diktigim karanfil fidelerim hep yesillik halinde, acaba ne zaman cicik acar? Ve su verme durumum ne olmalidir? Yardimci olursaniz sevinirim

Rana+miraç
10-04-2012, 11:42
Merhaba. Tohumdan yetişen karanfiller için 52 hafta sonra çiçek açar diye yazıyordu paketin üzerinde . Fideler aynı sene açarlar herhalde ama yazı beklemek lazım.
Tohumdan ektiğim ve cinsini bilmediğim karışık renkli karanfillerim bu boya erişti. Dayanamayıp bir kaçını başka saksıya şaşırttım. Galiba tuttular . Açması için daha çok bekleyeceğim.

merkürvenüs
10-04-2012, 13:23
Merhaba sn. fizik tedavici, fazla sulamayın çürürler toprak hafif nemli olsun. Ben iki yıl önce şubat ayında filizden dikmiştim yazın ortalarında açmıştı ama o yaz dal sayısı az olduğundan çiçek sayısı da az olmuştu.

Evet sn.Rana+miraç geçen yaz sonu 5-6 adet tohum ekmiştim 3 tanesi filizlendi şuan bir karıştan biraz büyükler umarım bu yaz çiçeklerini görecem:))

canannuman
10-04-2012, 13:58
Karanfil satan çiçekçilerden yandaki küçük sürgünlerinden iste. Baharda ne kadar dikersen tutarlar.

Aynen öyle ben ayıp olmasın diye bir demet aldım birde çöp olacaktı onları (azcıktı ama) istedim çiçekçiden. Kırdım kırdım ektim. Baya ne ektiysem tuttu sanki. Bazen bir daldan 3-4 çelik aldım.

canannuman
10-04-2012, 14:31
Karanfillerimin bir kısmını bahçedeki tarhımdan köküyle söküp götürmüşler. İnsanlar çok beğeniyorlar ki götürüyorlar deyip avunuyorum. :(

Benden i zin siz bah çem den yabani ot bile koparsalar :mad: ASLA HELAL etmem. İsterse babamın oğlu olsun.

İstesinler vereyim. Ama asla af etmem helal etmiyorum diyede yüzüne söylerim. Sonradan helallik istesede helallik vermem. YOK baştan isteyecekti. Çok kızarım. Süründürüp çok sonra helal ettiğimde olmuştur.

Ha gelmiş evimden antika (hoş antikam yok.) almış götürmüş ha o aynı şey benim için. Ama sokaktan geçene bile veriririm acımam bitkiye. Ama isteyecek yoksa helede yakalarsam hali duman.

merkürvenüs
10-04-2012, 22:34
Bende eve aldığım kesme karanfillerin koltuklarından çıkan sürgünü dikip büyütmüştüm sn.Benol Hazaroğlu . Genelde çiçekçiler o sürgünleri temizliyorlar, geçen hafta alırken sizin gibi neden temizliyorsunuz ben bunları dikiyorum deyince elime bir demet sürgün tutuşturdular bunları geçen hafta diktim, şuan çok sağlıklılar tutacaklarını umut ediyorum...

Deniz Yıldızı
26-04-2012, 22:11
Ben karanfilleri çok seviyorum. Çünkü çok dayanıklı ve vefalı oluyorlar. Kolay kolay sizi bırakmıyorlar. Bol miktarda renk seçeneği ve uzun dönem çiçekli kalması, benim karanfilden vazgeçmeme engel oluyor. Hem tohumdan yetiştirmişliğim, hem de saksıda hazır ekilmişlerden almışlığım vardır.

287420

287421

287422

287423

Bunları tohumdan yetiştirdim. Ama doğalgaz çalışması yüzünden yerlerinden oynattığım için biraz keyifleri kaçtı.

287424

nardane
06-05-2012, 21:43
Sevgili Deniz Yıldızı ,karanfilleriniz çok güzel.
Özellikle ilk fotodaki renk çok canlı.
Benimde geçen yılki karanfillerim biz tatildeyken kimi kurumuş kimi ulmuştu.
Bunlar yeni edindiklerim bakalım nasıl gelişecekler.Beyaz olanı fazla sulamadan dolayı uldurdum galiba.
Kutudakileri bugün seradan aldım, yarın saksıya geçirilip balkondaki yerini alacak.

acemifüsun
06-05-2012, 22:41
Yaklaşık 4 yaşındalar:) Mis kokullu çiçekleri senenin büyük bölümünde açık.

özlem11
26-05-2012, 14:55
Bunlarda benden...

özlem11
26-05-2012, 14:56
...

özlem11
26-05-2012, 14:58
devamı...

özlem11
26-05-2012, 14:58
Ve...

habibe şahin
04-06-2012, 15:15
Merhaba...Geçen sene BİM'den aldığım ve iki sene sonra çiçek açacak diye ekmekten vazgeçtiğim karışık renkli karanfil tohumlarını bu sene ektim. Tohumlar yeşerdi .Gövdeleri uzun ve cansız karanfil yapraklarına da benzemiyor yapraklar yuvarlak. Tohum paketi üzerinde cins adı yazmıyor. Hangi tür karanfildir bilemedim. Gerçi hangi tür olsa makbülüm yeterki büyüyüp balkonumu şenlendirsinler.

:mad::(:dilli::cool:

habibe şahin
04-06-2012, 15:18
merhaba ben ağaçları koruma derneğinin başındayım. sevde avcı adlı bir arkadaşımla beraber kurduk biz bu derneği... onu çok seviyorum. her zaman kendisini bırakmayacağımı bilsin.:):dilli: :p :p :D

Sevgi Durul
08-06-2012, 16:59
Karanfil çeliğinin hayata tutunuşu.:)

306381

Cymbelina
16-06-2012, 16:51
Bir karanfil türünün tohumunu paketle satın almıştım, ektim. Kokulu küçük karanfil (Genta marka). Üstünde Fransızca Oeillet Mignardise Varie yazıyor, varie tahminim karışık demek ama bu karanfilin türü tam olarak nedir, bilen var mı??? Google'da aratınca bir sayfa buldum ama birşey anlamadım, Fransızca: Oeillet mignardise (Dianthus plumarius) (http://www.rustica.fr/articles-jardin/fleurs/oeillet-mignardise-dianthus-plumarius,6044.html)

Bendeki karanfil Dianthus mudur? Eğer öyle ise Dianthus türlerinin hepsi Hüsnüyusuf mu oluyor???

hira
05-07-2012, 07:25
muhteşemler yani.. bende istiyorum.

Rana+miraç
27-07-2012, 08:40
Merhaba. Tohumdan yetişen karanfiller için 52 hafta sonra çiçek açar diye yazıyordu paketin üzerinde .
Tohumdan ektiğim ve cinsini bilmediğim karışık renkli karanfillerim bu boya erişti. Dayanamayıp bir kaçını başka saksıya şaşırttım. Galiba tuttular . Açması için daha çok bekleyeceğim.

Mart ayında tohumlarını ektiğim sevgili karanfillerimin çiçeklerini görmek için önümüzdeki senenin yazını bekliyordum. Ama benim karanfiller sabırsız çıktı. Daha birinci yıllarında bir çok tomurcuk verdiler .Bugün iki tanesi günaydın dedi renkleri harikulade, bugün dünden daha güzel bir gün oldu.

scelbis
10-08-2012, 22:37
Merhaba,

Bu yıl kokusuna ve rengine özlem duyarak tohumdan ektiğim karanfiller hakkında, forumlarda "ilk yıl çiçek vermez" dendiği için hayal kırıklığı ve tezcanlılıkla bir de seradan toplam 5kök kırmızı, beyaz ve pembe çiçekli karanfil almıştım.
Mayıs ayından itibaren terasta hepsi bir arada duruyor, öğleye kadar da bol bol güneş alıyor. Sabah genellikle saat 7-8 gibi ve akşam da 19 gibi, her iki grubu da aynı şekilde sulamama rağmen, tohumdan yetişenler su verdikçe büyüdü ve gelişti ( hatta ilk yıl olmasına rağmen çiçek bile vermeye başladı ) diğerleri ise kurumaya başladı, hatta üzerindeki tomurcuklar dahi açamadan kuruyup gitti. ( 1 kökü tamamen kaybettim )
Hem forumlarda, hem de seralarda, karanfilin su ihtiyacı hakkında çelişkili bilgiler var, kimisi çok su sever derken, kimisi hafta 2 kez versen yeterli diyor.
Muhtemelen türlerinin farklı olmasından dolayı böyle bir fark olabilir, ancak bu konunun sağlıklı bir açıklamasını da bulamadım.
Bilgi ve düşüncelerinizi alabilir miyim?

merkürvenüs
12-08-2012, 15:35
Çelikten ve tohumdan karanfil yetiştirdim son derece sağlıklı geliştiler ve çok güzel çiçeklendiler. 2-3 yıl önce ilk çelik diktiğimde bende sabredememiş seradan 3 saksı değişik renklerde karanfil almıştım tomurcuklar açmadığı gibi üç saksı karanfil kısa aralarla kurudular ama tohumdan ve çelikten yetiştirdiklerim hala yaşıyor. Ben karanfillerimi toprağı kurudukca suluyorum şuan son derece sağlıklılar.

gokcegokce
23-08-2012, 12:13
Ben de tohumdan karanfil ektim yaklaşık 3 hafta oldu ancak hala bir gelişme yok acaba tohumlarım çürüdü mü ?

hberbul
23-08-2012, 13:43
...

Rana+miraç
24-08-2012, 17:12
Ben de tohumdan karanfil ektim yaklaşık 3 hafta oldu ancak hala bir gelişme yok acaba tohumlarım çürüdü mü ?

Sayı gökçe gökçe ;

Üç hafta bana biraz uzun gibi geldi. Ben kış sonu tohum ekmiştim ve sera yapıp ekim yaptığım saksının üzerini kapatmıştım. Kolayca çimlenmişlerdi. Yaz olduğu için acaba tohumları ektiğiniz toprağın nemi yeterli mi? Ben arada fısfısla sulayıp hafif nemli tutmaya dikkat etmiştim.
İnşallah tohumlarınız kısa zamanda yeşerir.

sevilay şen
15-09-2012, 07:24
Seradan aldığım karanfil yaz boyunca çiçek açtı o kadar da güzel kokuyor ki...

gokcegokce
16-09-2012, 18:00
Sayı gökçe gökçe ;

Üç hafta bana biraz uzun gibi geldi. Ben kış sonu tohum ekmiştim ve sera yapıp ekim yaptığım saksının üzerini kapatmıştım. Kolayca çimlenmişlerdi. Yaz olduğu için acaba tohumları ektiğiniz toprağın nemi yeterli mi? Ben arada fısfısla sulayıp hafif nemli tutmaya dikkat etmiştim.
İnşallah tohumlarınız kısa zamanda yeşerir.

Ben sera yapmadım ve sanırım toprak kuru kaldı :( Acaba hala kurtaramaz mıyım?

gokcegokce
20-09-2012, 11:38
Merhaba, o karanfillerimden hala ses seda yok ama sanırım bu sayfaların birinde okuduğum yöntem işime yaradı. Benim gibi tohumdan yetiştirmede zorluk çekenlere tekrar yazıyorum, denedim ve oldu :P Tohumlar bir kağıt peçetenin içine yerleştirilir. Kenarlardan kapatılır ve üzeri hafifçe nemlendirilmek için ıslatılır. Bir poşete konur ve direkt güneş görmeyen bir yere kaldırılır. 3-5 gün içerisinde tohumların filiz verdiği görülerek doğa anaya bir kez daha teşekkür edilir :) Hemen toprağa geçirdim bakalım topraktaki gelişimleri nasıl olacak, gelişmeleri paylaşacağım...

scelbis
23-09-2012, 16:34
Yaz bitti, benim karanfiller coştu. Her gün 2-3 yeni tomurcuk görüyorum.
Ancaaaaak...
Bundan sonrasında ne yapmak gerek, dışarıda, terasta mı bırakmalı yoksa içeriye mi almalı, ya da üzerine direk yağmur yağmayacak bir balkon mu ayarlamalı?

Ne dersiniz?

Rana+miraç
24-09-2012, 12:50
Sayın scelbis;

Ben de ilk kez bu sene karanfil yetiştirmeye başladım, tecrübem sınırlı ama, annemin eskiden balkonda yetiştirdiği harika bir karanfili vardı. Yaz kış aynı yerde durur üzerine yağmur kar yağardı. Çok güzel kokusu vardı. Karanfilin soğuğa dayanıklı olduğunu biliyorum ben karanfillerimi kışın da balkonda bırakacağım ,eğer çok soğuk ve don olursa saksının üzerine poşet geçirmeyi düşünüyorum.

vivacious
06-10-2012, 14:32
Arkadaşlar merhaba;

Saksıda karanfil yetiştiren kimse var mı? Bir marketten alıp ektiğim tohumlardan yetişen karnafillerim sürekli açıyor ancak şeklen güzel bir dizayn veremiyorum. Nasıl saksılarda ne yaparak yetiştirmek gerek.
Solan çiçekleri yukarıdan ne kadar uzunlukta kesmeliyim.
Örnek olarak fotograflar yüklüyorum. Küçük ve büyük saksılarda birçok buna benzer karanfilim var.

Yardımlarınız için teşekkürler

dalya35
01-11-2012, 09:22
Benim bahçemin mis kokulu kırmızı karanfili

dalya35
01-11-2012, 09:24
Arkadaşlar merhaba;

Saksıda karanfil yetiştiren kimse var mı? Bir marketten alıp ektiğim tohumlardan yetişen karnafillerim sürekli açıyor ancak şeklen güzel bir dizayn veremiyorum. Nasıl saksılarda ne yaparak yetiştirmek gerek.
Solan çiçekleri yukarıdan ne kadar uzunlukta kesmeliyim.
Örnek olarak fotograflar yüklüyorum. Küçük ve büyük saksılarda birçok buna benzer karanfilim var.

Yardımlarınız için teşekkürler

Saksıları yüksek bir yere asmanızı tavsiye ederim sarkarak açarlarsa çok güzel görünürler:p

dağçiçeği
08-12-2012, 22:16
Arkadaşlar çiçekçilerde satılan türden bir karanfilim var.Hediye karanfilin kenarındaki sürgünden yetiştirmiştim.Yazın açtı tek sap olarak gelişmişti.Yayılmadan sadece çiçek sapı yapıp büyüdü.Çiçeklenme döneminden sonra üç sürgün verdi.Şu anda o üç sürgünde çiçek sapı oluştu.Bu türlerin yılda bir kez çiçekleneceğini sanıyordum.Eğer bu tür karanfil yetiştirmek isterseniz sonbahar en uygun zaman .Aklınızda olsun.:rolleyes:

gokcegokce
28-01-2013, 01:07
Tohumdan karanfil yetiştirme maceram devam ediyor... Daha önceki denemelerimde çimlenen karanfillerim 3. yaprağı çıkaramadan çürüdüler. Bu defa ilk ektiğimde bolca suladım ve üzerini seralayarak sabah güneşi alan bir yerde bıraktım. Bir daha da ellemedim. Yine bir kaç tanesi çimlendi bundan sonra ne yapmamı önerirsiniz. İnşallah bu defa başarırım :(

yıldız deniz
01-02-2013, 00:26
saksı tipi bodur karanfil yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgi almam mümkün mü?

gokcegokce
07-02-2013, 14:25
Karanfillerimden biri filizlenmiş (http://www.agaclar.net/forum/1098233-post142.htm), iş bundan sonra başlıyor bakalım bu 3-4 yaprak çıkarıp büyüyebilecek mi?

akgül
16-02-2013, 20:32
arkadaşlar ektiğim karanfil tohumları biraz fazla sulamaktan olsa gerek çok uzadı.
sizce şaşırtmanın zamanı geldi mi?ne yapmalıyım?

Cymbelina
16-02-2013, 20:42
Sayın akgül,

Benzer problemi ben de çok sık yaşadım gerek karanfil gerekse diğer çiçeklerde.

Şaşırtma işlemi için forumdaki tecrübeli arkadaşlarımızın önerisi genel olarak çimlenmeden sonra bitkide 4-5 yaprak çıktıktan sonra şaşırtma yapılması, benim okuduklarım bu yönde. Işık probleminden dolayı da, 3-4 yaprak çıkana kadar daha da uzayıp gidiyorlar, hatta çoğunu kaybettim ben o şekilde. Ancak gene de vereceğim bağlantılardaki mesajları da incelemenizi öneririm.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8575.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm

Ayrıca resimde görüldüğü kadarıyla, filizler hep aynı yöne doğru yani ışığa doğru eğilmişler. Gerek filizlerde gerekse normal saksılardaki çiçekler için yapılması gereken, arada saksının yönününü çevirin ki hep aynı yöne doğru eğilme olmasın bitkide.

Kolaylıklar dilerim:)

gokcegokce
07-03-2013, 18:48
Yine tohumdan karanfil üretemedim malesef. Bu defa çelikten üretmek istedim ama yapraklar buruştu. Acaba kuruyorlar mı.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/375407d1362571066-dsc_0379.jpg

hira
13-03-2013, 03:43
8 mart dünya kadnlar günü nedeniyle sokakta karanfil dağıtıyorlardı bende şeker pembe ve yavru agzı olanlardan aldım ve diktim. sevinmek icin erkenmi bilmem ama cok iyi gözüküyorlar ***. tutacaklar.. amiiiin:)

kılıçh
13-03-2013, 11:33
ne yani o uzun sapı toprağa ekince direkt tutarmı

bay tömürcek
13-03-2013, 11:59
8 mart dünya kadnlar günü nedeniyle sokakta karanfil dağıtıyorlardı bende şeker pembe ve yavru agzı olanlardan aldım ve diktim. sevinmek icin erkenmi bilmem ama cok iyi gözüküyorlar ***. tutacaklar.. amiiiin:)

Suda çimleniyor karanfil çeliği sayın hira :) Bence öle deneyin tuttu tutmadı derdi olmaz hem :)

bay tömürcek
13-03-2013, 12:00
ne yani o uzun sapı toprağa ekince direkt tutarmı

Yanlardan çıkan filizlerden daha iyi tutar o uzun sap olanlar biraz uğraştırıyor :) Ama suda çimlendirmeyi deneyin karanfil suda çimleniyor :)

hira
13-03-2013, 12:15
teşekkür ederim sevgili tömürcek. bunu hiç bilmiyordum. ama ektiklerm öylece duruyor solmadılar:)

bay tömürcek
13-03-2013, 13:45
teşekkür ederim sevgili tömürcek. bunu hiç bilmiyordum. ama ektiklerm öylece duruyor solmadılar:)

Karanfil yaprağı ince ve sert olduğu için içerisinde pek fazla su yok hemen buruşmuyor :) Ama gene de siz bilirsiniz bana sorarsanız diktiğiniz çelikler uzunsa yarıdan kesin yarısı toprakta dikili kalsın kestiğinizi de suya koyun :) Kişisel görüşüm :)

dilek78
14-03-2013, 19:38
selam bende denemek amaçlı yaptım işyerınde gelen karanfıllerı yan filizlerinde suya koydum 3 hafta oldu bır gelısım olmadı fılızlerde hatta salyalı bır hal almıstı bugun baktıgımda okadar guzel kokusu ve rengı vardıkı :(

hira
14-03-2013, 19:54
iyi akşamlar.. ama tömürcekcigim :) bazılarından duydum böyle çoğaltmışlar:) gerci o karanfillerden şuan sudada var, siz öyle dedikten sonra hergün sularını değiştiriyorum bakalım ne olacak:) selamlarr

hira
14-03-2013, 19:56
dilek hanım siz sularını sıkça değiştirmemişsiniz bence?

bay tömürcek
14-03-2013, 20:26
selam bende denemek amaçlı yaptım işyerınde gelen karanfıllerı yan filizlerinde suya koydum 3 hafta oldu bır gelısım olmadı fılızlerde hatta salyalı bır hal almıstı bugun baktıgımda okadar guzel kokusu ve rengı vardıkı :(

Sayın dilek78 üç hafta çok bir zaman değil kranfil için :) Çünkü karanfil geç çimleniyor suda yalan olmasın ama benim çelik galiba 1 buçuk ay belki de daha fazla durdu suda ama çimlendi :) Şimdi ebruli mis gibi kokan karanfilim var açtığını da görürüm inşallah :) Suyunu da değiştirmenize gerek yok azaldıkça ekleyin :)

bay tömürcek
14-03-2013, 20:32
iyi akşamlar.. ama tömürcekcigim bazılarından duydum böyle çoğaltmışlar:) gerci o karanfillerden şuan sudada var, siz öyle dedikten sonra hergün sularını değiştiriyorum bakalım ne olacak selamlarr

Karanfil direk toprağa dikiliyor hira ablacım doğru demişlerdir ama bu suda çimlendirme garanti olsun diye :) Ayrıca hergün suyunu değiştirmeyin bence bilmiyorum belki faydalıdır ama ben azaldıkça üstüne ekliyorum :) Maden suyu şişesi kullan hira abla koyu renkli şişede çabuk köklenme oluyormuş :) Çimlenmezlerse atmayın baya bi uzun zaman alıyor ama çimleniyorlar inadı kırılan taraf onlar olsun :) Saygılarımla :)

dilek78
14-03-2013, 20:40
tamam aynen deıklerınızı yapıcam bay tömürcek demek daha beklemem lazımmış sabırsızlık işte :) hiracım evet hiç suyunu değiştirmedım ama azaltıkca su ekledım bekleyıp gorucegız ınşallah tutar çünkü rengini çok sevdim:)

bay tömürcek
14-03-2013, 20:44
tamam aynen deıklerınızı yapıcam bay tömürcek demek daha beklemem lazımmış sabırsızlık işte :) hiracım evet hiç suyunu değiştirmedım ama azaltıkca su ekledım bekleyıp gorucegız ınşallah tutar çünkü rengini çok sevdim:)

Evet biraz beklemeniz lazım çünkü geç kökleniyor suda :) Suyunu da değiştirmem ben hiç çiçek köklendirirken değiştirmek daha mı iyi acaba bi fikrim yok bu konuda :)

hira
25-04-2013, 19:49
8 marttaki celikler bir bir buruştu kaldı, suya koyduklarım ne çürüyor ne kök salıyor, tohumlar henüz 1-2 cm. oldu, sonuç itibariyle bugün pazardan 2 tl'ye aldığım parmak kadar,cırtlak pembe karanfilin gölgesinde oturdum bugün:D

bay tömürcek
25-04-2013, 19:52
8 marttaki celikler bir bir buruştu kaldı, suya koyduklarım ne çürüyor ne kök salıyor, tohumlar henüz 1-2 cm. oldu, sonuç itibariyle bugün pazardan 2 tl'ye aldığım parmak kadar,cırtlak pembe karanfilin gölgesinde oturdum bugün:D

O kök salar :D Bende çoook uzun bekledim ama kök yaptı :D Ama bu aylarda direk toprağa dikince de tutar diye düşünüyorum çünkü tam çiçek dikme zamanı 2 hafta önce diktim bir karanfil çok sağlam tutcak heralde :p Ben şimdi o cırtlak karanfili nasıl merak ettim anlatamam bi görsek mi?:D

qwerty16
25-04-2014, 11:34
ben karanfilime bir türlü tohum yaptıramadım.en sonunda pirelendi.üstünü kesip attım.inşallah yeniden dibinden çıkarır...
bu bitkiler o kadar çok güzel ki koleksiyon yapmaya karar verdim..
bazı arkadaşlardan tohum istedim.eğer tohumlar gelir ve bunları çimlendirmeyi
başarırsam (tabi tohum üretmeyide) bu çiçeklerin tohumlarını sizlerlede paylaşırım

qwerty16
25-04-2014, 13:14
çelikle karanfil çoğaltımı...........
Çiçekçilerde kesme çiçek olarak satılan karanfillerin, evde yetiştirilen karanfillerden daha uzun boylu, daha iri çiçekleri, göz alıcı renkleri ve daha dayanıklı olduklarını farketmişsinizdir. Bunun nedeni kesme çiçek olarak üretilen karanfillerin özel hibrit anaçlar olmasıdır. Bu tip karanfiller
patent altına alınarak piyasada yalnızca kesme çiçek olarak satışı yapılıp anaçların dağılması önlenmektedir. Ticari amaç gütmeden evinizde yetiştireceğiniz bir kaç karanfilin yasal olarak üretiminin önünde hiçbir engel yoktur

İster düğün salonundan bir karanfil beğenin ister hediye aldığınız karanfil olsun beğendiğiniz herhangi bir karanfili çelikle kolayca üretebilirsiniz. Çelikle çoğaltmanın faydası; örnek aldığınız bitkinin bire bir kopyasının üretilmesidir.

1. Adım Keskin bir bıçak veya makas yardımıyla büyüme noktalarının altından 45 derecelik açıyla (çapraz kesim) 10 - 15 cm uzunluğunda parçalar kesin.

2. Adım Sap kısmındaki fazla yaprakları temizleyin.

3. Adım Karanfillerin sığacağı küçük bir kap suya 2-3 damla sıvı bulaşık deterjanı damlatıp karıştırın. Deterjanlı suya çelikleri sokarak iyice yıkayın. Deterjan suyun yüzey gerilimini düşürerek çelik üzerinde kolay temizlik yapmamızı sağlayacaktır.

4.Adım Başka bir kapta 1 litre suya 1 çay kaşığı çamaşır suyu koyup iyice karıştırın. Deterjanla yıkanmış çelikleri hazırladığınız çamaşır sulu karışımda bir kaç kez çalkalayın. Ozon çelikler üzerindeki çürükçül bakterileri yok ederek çeliklerimizin köklenene kadar çürümeden kalmasını sağlar.

5.Adım Şebeke suyuyla çelikleri iyice durulayın

6. Adım Köklendirme hormonu kullanırsanız köklenme şansı artacaktır ancak isteğe bağlıdır. Köklendirme hormonu kullanmadan da başarılı şekilde köklendirme gerçekleştirilebilir.

7. Adım Büyüme noktaları 2 - 3 cm toprak altında kalacak şekilde iyi havalanan siteril bir toprağa dikin. Yalnızca Perlit olabilir

8. Adım Doğrudan güneş ışığı almayan ılık bir ortama yerleştirin. Çeliklere sera ortamı yaratmak için tabanı kesilmiş ve ağzı açık pet şişeyle üzerini kapatabilirsiniz, eğer evinizde boş akvaryum varsa akvaryum içerisinde de benzer sera ortamını yaratabilirsiniz.

Yenisu
25-04-2014, 17:48
Merhaba;arkadaşlar,hepsini olmasa da birkaç sayfa okuyunca karanfil konusunda pratik uygulamalarımı paylaşmak istedim.Karanfil suyu sevmez.iyice kurumadan su verirseniz tabii ki çürür.Bir de köküne doğru su vermeyin,biraz uzaktan suyu dökün.Karanfil denince güneş,az su, bol gübreli toprak olmalı.Bahçede diktiklerinizi ise lütfen az su seven bitkilerle birlikte dikin.Yaz kış dışarıda olmalı(bunu ben Zonguldak şartlarında öneriyorum.)Çeliklerde de çok özen göstermeye gerek yok .Dalın çıktığı köşeden koparın ,yarıya kadar nemli toprağa gömün ,çok sulamayın!!!!!Tohuma gelince;çiçekleri solduktan sonra elinizle kontrol edin ,tohum kesesi sert ve dolgunsa koparmayın ve iyice kurumasını bekleyin.Eğer tohum yoksa tohum kesesi boş ve zayıf olarak ele gelir,beklemeden koparabilirsiniz.İnanın tohumların hepsi yeşeriyor.KARANFİL YAKIN İLGİDEN HOŞLANMIYOR.Bence onları uzaktan sevin.

Yenisu
25-04-2014, 17:53
Biraz ders verir gibi olmuş ama faydalı olacağına eminim.Tohumlarımı fideleyerek dağıttım ,2-3 senelik olmalarına rağmen hepsi çimlendi dışarda.karanfil esas olarak dışarı çiçeğidir,mis gibi de kokuyorlar.

qwerty16
25-04-2014, 20:10
Bilgi için teşekkürler yenisu.Size bir sorum var.Acaba karanfil çiçeğinin tohum vermesi için özel olarak tozlamak gerekiyormu? Bi de karanfillerde erkek veye dişi çiçek varmı?...

Gül Batur
26-04-2014, 01:24
Yaz kış açık balkonumdaki karanfilleri.

Yenisu
26-04-2014, 07:01
Sayın qwerty16 günaydın;bendeki karanfiller sanırım doğal ,katmerli ,şimdiye kadar özel bir işlem yapmadım .Sırf deney merakım olduğu için tohum topladım ve yeşerttim.Çimlenmeleri çok kolay oldu .Hazır satılanlarda nasıl olur bilemiyorum.Benim bilgilerimin çoğu bilimsel değil deneyseldir.Etraftan duyduklarımı ve bana mantıklı ve pratik gelenleri uyguluyorum.Tozlaşmayı doğa gerekiyorsa yapıyor zaten,illa da zorlamaya gerek yok.Doğaya güvenin ,sadece şartları hazırlayın(toprak ,su,gübre) ,bırakın özgürce gelişsinler.

Yenisu
26-04-2014, 07:07
Sayın Gül Batur karanfilleriniz çok güzel ama kokusu az olanlardan sanırım.

Gül Batur
26-04-2014, 10:04
Sayın Yenisu bana o çiçeği arkadaşım sokaklarda çiçek satanlardan aldığı karanfilin yanındaki
budağı bana armağan etmişti. Ve 6 ayda bu hale geldi, galiba yerini sevdi. Evet kokusuzdur.
:)

deepgreen35
26-04-2014, 17:30
bunlar da benim karanfilimden resimler.
geçen yıl almıştım.şuan üstünde 20 ye yakın tomurcuk var.
bu kadar coşkuyla açması beni çok mutlu ediyor =)

qwerty16
26-04-2014, 20:10
bende benim yaşlı karamfilimi diriltmeye çalışıyorum.sanırsam bu sene karanfilimin çiçeklerini görmek nasip olamıyacak galiba...
neyse bende sizin fotoğraflarınızdan merakımı gidermeye çalışıcam...
tabi ilk iş bu perşembe pazardan hemen bir fide almak(karanfil)....

Yenisu
26-04-2014, 21:01
Sayın Gül Batur tahmin etmiştim .Laf aramızda bende Ukrayna'dan gelen bir kesme karanfilden yetiştirmiştim.Onun için bildim.Bendekinin çok hafif bir kokusu var.

İsmail Kuzucu
26-04-2014, 21:16
Tohumdan ekilen karanfiller, 1-2 ay içinde açacak sanırım :)

486562

486563

deepgreen35
27-04-2014, 13:31
Sayın deepgreen35 karanfiliniz çok güzelmiş,maşallah.Hazırlarda 2. seneyi bulmak zordur,bravo....

Teşekkür ederim. Tamamen acemice baktim aslinda.
Burdan çok şey ogrendim.Herkese çok teşekkürler.

Sadece bi çiçekçi bana saksilara pasli çivi batirmami soylemisti.
Çiceklere besin sagliyormuş.Bunun etkisi olabilir.
Orkide icin ozellikle soyledi.ise yaradi.

maki01
27-04-2014, 13:56
Tohumdan ekilen karanfiller, 1-2 ay içinde açacak sanırım :)

486562

486563

Tohumdan karanfil yetiştirmeyi bir türlü başaramadım. Bizleri bilgilendirirseniz çok sevinirim.

1- Çimlendirme toprağı ne olmalı?
2- Isı,ışık ve su ihtiyacı
3- Şaşırtma yapılmalı mı?
4- Çimlendikten sonra besin verecek miyiz?

Teşekkürler:)

İsmail Kuzucu
27-04-2014, 19:00
Tohumdan karanfil yetiştirmeyi bir türlü başaramadım. Bizleri bilgilendirirseniz çok sevinirim.

1- Çimlendirme toprağı ne olmalı?
2- Isı,ışık ve su ihtiyacı
3- Şaşırtma yapılmalı mı?
4- Çimlendikten sonra besin verecek miyiz?

Teşekkürler:)

Tabi ki sayın maki01,

1. Çimlendirmek için sadece cocopeat kullandım. Bu yüzdeni kökleri çok iyi gelişti. Tohumları 1 cm kadar derine ekmiştim, biraz daha derine ekseydim daha iyi gelişim olacakmış.

2. Isı 1 hafta boyunca 20-25 derece arasındaydı. Daha sonra kutuları şubat ayı gibi sera ortamına aldım. Serada sıcaklık gündüz 15-20 gece 5-6 civarındaydı.

Bitkiler her zaman güneş gördü hatta bazen aşırı sıcakta bile kaldılar. Torfu hiçbir zaman kurutmadım. Her zaman nemliydi.

3. 1 paket tohumu balık taşıma köpükleri içerisine ekmiştim. Tohum miktarı 120 adet olunca şaşırtma yapmak gerekiyor. Bunun zamanı da yok. Mesela ilk şaşırtmayı geçen ay yaptım. Daha da kocaman olan karanfilleri şaşırtma yapıyorum. Tek kök kalınca yan dalları hızlı gelişmeye başlıyor.

4. Poşetlemeyi derekumu ve keçi gübresine yapıyoruz, şuana kadar hiç gereksinim duymadım. Gelişmeleri gayette güzel.

487021

maki01
28-04-2014, 02:32
10. Kuruluş yıldönümümüzde hediye gelen tohumları dikmeye cesaret edememiştim hala. Yardımınız için teşekkür ediyorum. Yarın cocopeat'e dikeceğim.

Gül Batur
28-04-2014, 22:50
Kokulu karanfilim.

İsmail Kuzucu
02-05-2014, 19:25
Ve kokulu karanfiller açmaya başlar :rolleyes: Bazılarının ilk çiçekleri olduğu için daha katmerlenmediler.

488764

488765

488766

488767

İsmail Kuzucu
02-05-2014, 19:26
488768

488769

488770

cekirdek
23-07-2014, 23:41
Merhaba arkadaslar
Saksiya aldigim resimdeki ciceklerim soluyor. Toprak yeni ve kaliteli. Sulamada yapiyorum. Gerci bu aralar havalarda sicak ama baharda aldiklarimda boyle oldu.
Sizce sorun ne olabilir? Ne cozum onerirsiniz?

iyi forumlar

taitai
25-07-2014, 13:13
Öncelikle kurumuş çiçekleri,dalları kesin ki gücünü onlara da harcamasın. Sarsıldıkları belli oluyor ,bu durumda güneşten uzak tutmanızda fayda olduğunu düşünüyorum.
Kolay gelsin.

İsmail Kuzucu
25-07-2014, 19:20
Merhaba arkadaslar
Saksiya aldigim resimdeki ciceklerim soluyor. Toprak yeni ve kaliteli. Sulamada yapiyorum. Gerci bu aralar havalarda sicak ama baharda aldiklarimda boyle oldu.
Sizce sorun ne olabilir? Ne cozum onerirsiniz?

iyi forumlar

Çiçeklerin yapraklarına su geliyor mu? Karanfil çiçeklerinin su şekilde yanması üsten sulama olduğu zamandır. Birde karanfil suyu ve hafif toprağı çok sever.

Bir sonraki ekimde aralıkları daha geniş bırakın ki kökler daha rahat gelişsin.

hira
18-08-2014, 08:48
Ben bu karanfili budamak istiyorum ama zamansız diye tereddütlerim var, sizce beklemelimiylm?

sahinonur
18-10-2014, 16:40
Merhabalar ben yaklaşık 2-3 hafta kadar önce alışveriş merkezinden aldığım karanfil tohumları ve ayrı iki adet daha saksı çiçeğini altı deliksiz olan küçük plastik saksılara ektim karanfil tohumlarını koyup üzerine 1-2 cm kalınlığında bi daha toprak attım diğer iki çiçekte biri soğan diğeride kök gibiydi karanfiller toprak altında kaldığı için onları göremiyorum fakat kök gibi olan ve soğan olanın toprak üzerinde kalan kısımları küflenmeye başladı 3-4 günde bir toprağı biraz kuruyunca suluyorum acaba yanlış yaptığım nedir zamanı mı yanlıştı yoksa yer mi yanlış bilemedim. Cam balkonda muhafaza ediyorum yardımcı olabilecek olursa çok mutlu olurum :(

akçabardak
22-11-2014, 12:26
Toprak ve saksı değişimi için sökmüş olduğum karanfillerin köklerinde ki bu yuvarlaklara bir anlam veremedim,
oldukça yaşlı olan karanfillerimin çiçekleri azaldı neredeyse tek tük açmaya başladılar.

Ben de köklerinin durumunu görünce taze dallarını seçip yenilemek üzere ayrı ayrı fideledim, umarım tutarlar.

Köklerde ki bu yuvarlak şeyler arkadaşlar sizce normal midir, yoksa bir hastalık (nematod) gibi bir şey midir?

527202

527203

melikeyeliz
05-02-2015, 13:34
merhaba bu benim karanfilim çok güzel fuşya açıyordu ama kedim karanfilimi yemiş :(:(:(:( kendini toparlar mı düzelir mi ne yapmam gerekir

İsmail Kuzucu
18-02-2015, 20:03
Havaların ısınmasıyla birlikte yan sürgünler verecektir.

Gül Batur
06-03-2015, 22:46
Bütün kış devamlı açtı, baharla bir coştu. Her mevsim, her dem güzel....

Gül Batur
28-03-2015, 05:21
Günaydın,

hira
13-04-2015, 10:24
Şeker pembe güzellik. İki yıldır aynı saksı ve toprakta,aklıma gelirse besin veriyorum arada. yeni beyaz bir tane aldım, aynı saksıya alacagım ikisini.

B e t ü l
14-04-2015, 17:12
Bunlar da benim kızlar...Tohumlarım da çimlendi ama büyümeleri o kadar yavaş ki dayanmadım aldım bu güzelleri.

sakdag
26-04-2015, 12:21
Tohumdan çıktı geçen yıl, bu yıl ancak kendini gösterebildi... Soğuklara dayandı, kışı dışarıda geçirdi. Aynı saksıdaki limon sizlere ömür, saksı onun oldu...;) Katsız ama güzel.

548841

548842

Mücevher Çalısı
28-04-2015, 19:48
2 sene evvel hüsnüyusuf diye aldığım tohumlardan bildiğimiz bahçe karanfili çıktı. Rengarenk mis kokulu nostaljik karanfillerim olmuştu. Antalyanın yaz sıcağında kimileri kurudu.

Şeker pempem...

549377

549378

sakdag
10-05-2015, 16:42
Bugün bol çiçekli, bol kokuluyuz.:D

551898

tuncel06
10-05-2015, 17:31
Arkadaşlar kızım anneler günü hediyesi olarak kocaman bir demet karanfil getirmiş. Ben de dayanamadım bir kaç renk olan karanfilleri toprağa diktim. Şimdi bu dikdiğim karanfillerin tutma ihtimali nedir? Daha önce bu şekilde karanfil yetiştirmiş olan arkadaşlar var mıdır? Benimle tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

A_NOMAD
10-05-2015, 18:27
Arkadaşlar kızım anneler günü hediyesi olarak kocaman bir demet karanfil getirmiş. Ben de dayanamadım bir kaç renk olan karanfilleri toprağa diktim. Şimdi bu dikdiğim karanfillerin tutma ihtimali nedir? Daha önce bu şekilde karanfil yetiştirmiş olan arkadaşlar var mıdır? Benimle tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Buradan (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1139.htm?highlight=karanfil) yardım alabilirsiniz...

tuncel06
10-05-2015, 19:13
Teşekkürler A NOMAD

april13
11-05-2015, 13:37
selam arkadaşlar burda benim dün aldığım karanfilin saksısı ufak boy sorun olur mu cevabınızı bekliyorum :)

http://i.hizliresim.com/yM5b90.jpg

Mücevher Çalısı
26-05-2015, 12:38
[QUOTE=april13;1377633]selam arkadaşlar burda benim dün aldığım karanfilin saksısı ufak boy sorun olur mu cevabınızı bekliyorum :)

Sn. april13 sorun olmaz bu sene o saksı ona yeter. Karanfiliniz seneye kalırsa toprağını değiştirirsiniz, büyümüşse bir boy büyük saksıya aktarırsınız.

Mücevher Çalısı
26-05-2015, 12:44
555182

Bu rengin taç yapraklarında çok hoş bir buğu var.

Bir de sarkınca karanfil bir başka güzel oluyor ;)

april13
26-05-2015, 17:40
Sn. Mücevher Çalısı teşekkür ederim umarım seneye kalır :) seneye kalırsa bir kaç renk almayı düşünüyorum :)

saisha
03-06-2015, 18:21
ben de nisanda elime geçen karanfilin yaprak dibinden çıkan filizi koparıp toprağa dikmiştim. tutup tutmadığını bilmiyorum, hiç renk vermiyor :confused: ama nisandan beri canlı görünüyor.. tuttuysa eğer neden bu kadar ağırdan alıyor gelişimini...

B e t ü l
03-06-2015, 18:49
Çok güzeliz
Mis gibi de kokarız...

Mücevher Çalısı
03-06-2015, 18:55
ben de nisanda elime geçen karanfilin yaprak dibinden çıkan filizi koparıp toprağa dikmiştim. tutup tutmadığını bilmiyorum, hiç renk vermiyor :confused: ama nisandan beri canlı görünüyor.. tuttuysa eğer neden bu kadar ağırdan alıyor gelişimini...

Tutmuşa benziyor. Bu mevsim çiçeklenme dönemleri, serin-soğuk mevsimlerde yaprak-gövde gelişimi daha hızlı oluyor...

saisha
03-06-2015, 19:32
teşekkür ederim Mücevher Çalısı

Vicia Ervilia
19-06-2015, 11:32
Karanfilimin üstündeki çiçekleri kurudu.. Ne yapmalıyım.. Öyle kurusun dökülsün mü, yoksa toplayayım mı? Bir yerde tohum alın diyor bir yer geçen çiçekleri toplayın diyor... Kararsız kaldım ayrıca tohumalmayı bilen biri de değilim...

B e t ü l
27-06-2015, 20:51
Karanfilimin üstündeki çiçekleri kurudu.. Ne yapmalıyım.. Öyle kurusun dökülsün mü, yoksa toplayayım mı? Bir yerde tohum alın diyor bir yer geçen çiçekleri toplayın diyor... Kararsız kaldım ayrıca tohumalmayı bilen biri de değilim...

Canınız bol çiçek görmek istiyorsa solmaya yüz tutanları koparın ki bitkiniz tohum yapmaya güç harcamasın. Eğer tohum almak isterseniz iyice sararıp kuruyana kadar o çiçek kalıntısına dokunmayacaksınız.
Sevgiler..:))

hira
04-07-2015, 04:14
Aynı saksıda buluşturdugum beyaz ve pembe karanfillerim hastalandı.. Ya da böceklendi mi desem bilemiyorum. Pembenin üzeri tomurcuk doluyken, daha açmadan soldular.. Baktım olacak gibi degil, olabildigince derin budama yaptım.. Yeşeriyorlar tekrar.. Umarım sorun çözülmüştür.. Hastalık ve zararlılardan kurtulma yöntemim derin budama oluyor bazan :) Hani adam dişleriyle bardagı kırıp yerken televizyonun köşesinde 'evde denemeyin' yazar ya... Sakın denemeyin sizde :o

celalim01
04-07-2015, 10:14
Toprakta sorun yoksa eğer kurtulmuş sayılır. Toprakta sorun varsa yine baş gösterecektir. Ben daha önce budama dışında toprağı iyice temizlemiştim. Karıncalar koloni yapmışlardı. Yumurta doluydu. şimdi durumu iyi ama tabi her zaman her yol uygun olmayabiliyor. Bakalım çiçeğiniz kurtulmuş olsun.

celalim01
04-07-2015, 10:17

Çiçekler kuruduğunda ,tam olarak değil ama kurumaya yüz tuttuğunda elinizle bakarsanız bazıları tohum yapmaya uygundur bazıları değildir. Çiçek bölümünün altında kalan yerde tohum tutacak olan sert olur tohum tutmayacak olan yumuşak,fos bir durumda olur. Tohum almak istiyorsanız fos olmayan bir iki tanesini ayırın diğerlerini kesin hem tohum için az güç sarf eder hemde geri kalan bölgeler çiçek açmaya devam eder.

Batı Rüzgarı
06-02-2016, 22:57
ankara soğuklarına dayanıklı bir bitkiymiş.bu yönünü sevdim.üzerine çok ince bir naylon örtmüştüm maşallah hiç bişey olmamış ki bu sene biraz sert geçiyor.

Kkutlu
26-04-2016, 15:45
Merhabalar
her sorunuma yanıt buldugum güzel insanlar :)
Üye olma vaktimin geldiğini düşündüm. Güncel bir karanfil sayfası var mı bilemiyorum aramamda bu çıktı saksıda çiçek aldığım iki çiçekçiden karanfil dalı rica etmiştim tutup tutmayacagı hakkında hiç bir fikrim yoktu uzun saksıya aralıklarla ektim bundan 2 ay önce ve kurudukça suladım iki güne bir. Şu an 30-40 cm oldular bile birçoğu ve üzerleri hep tomurcuk okadar seviniyorum ki günden güne takip ediyorum birinin üzerinde 5-6 tomurcuk var size sorum şu ki çiçekleri tazeyken kaç cm aşağısından kesmeliyim yeni sürgün verebilmesi için ve yeni sürgünler verir mi? Bir de henüz çok yeni olan karanfillerimin yan dallarından çelik alabilir miyim bitkime zarar verir miyim? Teşekkürler

Sihirlikaktus
14-05-2016, 22:26
Merak ettim tek tekte forumu okumaya üşendim :)
Acaba sardunyalar gibi karanfillerden de melez üretmek mümkün mü?

Mutlu Kutlu
21-05-2016, 07:26
1 ci fotoğraftaki çok kokulu, diğerleri az kokuyor.

Mutlu Kutlu
21-05-2016, 07:28
Kırmızı iri kafalı uzun boylu.

Batı Rüzgarı
25-05-2016, 00:52
geçen seneden tohumdan yetişen karanfiller.renklerine göre kokusu var.ama daha da önemlisi görsellikleri...

Nsp
14-06-2016, 10:00
Merhabalar
Çin karanfili olarak aldığım tohumu 09.6.2016 da saksıya ektim üzerini saklama poşeti ile kapattım. 13.06.2016 da topraktan çıktılar.14.06.2016 Üstten hafif püskürtme sulamasını yaptım.Üzerini tekrar poşetle kapatıp aynı gölge bir yerde büyümesini bekliyorum.Ancak ne kadar büyüyünce ayrı bir saksıya almam gerekir veya aynı saksıda kalmasımı gerek.İlk defa ekiyorum doğrumu yaptım bilmiyorum.Bilgi verecek arkadaş olursa şimdiden teşekkürler.http://i.hizliresim.com/l1dqzr.jpg (http://hizliresim.com/l1dqzr)

Nsp
14-06-2016, 10:03
Yukarıda gönderdiğim karanfil resim eklemeyi yapamadım.İlk defa foruma yazıyorum.Kaç gün daha üzeri naylonla kapalı olarak bekletilmeli.Ne şekilde yetiştirebilirim detaylı bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler.

Nsp
14-06-2016, 10:30
http://i.hizliresim.com/l1dqzr.jpg

çiğdem42
25-06-2016, 23:20
Bakalım benimkiler zehir gibi kokacak mı? Sanmıyorum çünkü tohumlar ithal.Yerli bulamadım.:(Bir arkadaşım 2 tane çelik verdi belki onlar kokuludur.

Çiçekçiden aldığım bodur karanfillerin bütün çiçekleri geçtikten sonra,diğer açanlar gitgide daha kokulu oluyorlar.Ortama uyum sağlayınca sizin karanfillerinizinde çok güzel kokacağını düşünüyorum.Saygılar.

çiğdem42
25-06-2016, 23:27
Merhaba,

Bu yıl kokusuna ve rengine özlem duyarak tohumdan ektiğim karanfiller hakkında, forumlarda "ilk yıl çiçek vermez" dendiği için hayal kırıklığı ve tezcanlılıkla bir de seradan toplam 5kök kırmızı, beyaz ve pembe çiçekli karanfil almıştım.
Mayıs ayından itibaren terasta hepsi bir arada duruyor, öğleye kadar da bol bol güneş alıyor. Sabah genellikle saat 7-8 gibi ve akşam da 19 gibi, her iki grubu da aynı şekilde sulamama rağmen, tohumdan yetişenler su verdikçe büyüdü ve gelişti ( hatta ilk yıl olmasına rağmen çiçek bile vermeye başladı ) diğerleri ise kurumaya başladı, hatta üzerindeki tomurcuklar dahi açamadan kuruyup gitti. ( 1 kökü tamamen kaybettim )
Hem forumlarda, hem de seralarda, karanfilin su ihtiyacı hakkında çelişkili bilgiler var, kimisi çok su sever derken, kimisi hafta 2 kez versen yeterli diyor.
Muhtemelen türlerinin farklı olmasından dolayı böyle bir fark olabilir, ancak bu konunun sağlıklı bir açıklamasını da bulamadım.
Bilgi ve düşüncelerinizi alabilir miyim? Kuruyan karanfil dinlenmede bakımına devam edince kendini toparlar.Açan karanfille arasında tür farkı var gibi görünüyor.Saygılar.

çiğdem42
25-06-2016, 23:46
Yukarıda gönderdiğim karanfil resim eklemeyi yapamadım.İlk defa foruma yazıyorum.Kaç gün daha üzeri naylonla kapalı olarak bekletilmeli.Ne şekilde yetiştirebilirim detaylı bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler.

Bu zamana kadar canlı kaldılarsa üzerleri açılabilir.Ancak kavurucu sıcaklardan korunması gerektiğini düşünüyorum.Karanfiller serin ortamlarda daha iyi kök yapıyor.Büyüdükçe sıkışık olurlarsa seyreltmek gerekebilir.Gelecekteki sorularınız için bu sayfalardaki usta yetiştiricilerin, çok daha doğru bilgiler vereceklerini düşünüyorum.Çiçek yetiştirme hevesiniz hiç bitmesin temennisi ile saygılar.

Batı Rüzgarı
03-10-2016, 15:48
geçen yaza girerken aldığım karanfillerim.
çok yıllık mı değil mi bilmiyorum ama hala çiçek açıyor.
saksısını biraz daha büyütüp dikmiştim ilk aldığımda.tek tük açıp gidiyordu içeri aldım biraz sıcaklık iyi geldi gibi...

bi ara da susus kalmıştı yapraklarında ve çiçeklerinde beyaz beyaz lekeler oluşmuştu yani susuzluğu hiç sevmiyor.anca geçti o lekeler...

kokusu fena değil.ama evi felan doldurmuyor.yaklaşmak lazım...

asus
09-10-2016, 14:44
Sevgili ardaçiğdem, çimlenen fidelerinizi hüsnüyusufa benzettim. O başlığa bir bakın isterseniz.
çok güzel

Batı Rüzgarı
29-11-2016, 21:49
2 ay olmuş nerdeyse ve hala karanfilim çiçekli.
allah bozmasın :)
mor olanların çiçeği az kaldı.
pembeler sürekli kendilerini yeniledi.

Şükran45
02-05-2017, 15:11
Kırmızı karanfilim bu sene ilk kez açtı. Kokusu gerçekten harika...

Zeytinci
02-05-2017, 23:03
Bakım gerektirmeyen, yayılıcı, müthiş güzel kokulu sadece mayıs ayında açıyor, mavi yapraklı çok hoş (çim görünüşlü) görünümlü, gölgede veya yarı gölgede iyi yetişiyor.

Batı Rüzgarı
10-05-2017, 11:27
karanfillerim pek çoğunda tomurcuk var.
tohumdan yetiştirdiklerimin 2.yılı olduğundan anca ilk çiçeklerini görmüş olacağım umarım...tabi içinde bir kaç yıldır baktığım tek kök yalın kat karanfillerde var..
647547

kaybukef
08-08-2017, 10:29
karanfillerim tomurcuklari üstünde kurumuş. kuru yerlerini kesip temizlesem tekrar düzelir mi acaba?

nanemolla
27-12-2017, 20:35
Sn üyeler en yoğun kokulu karanfil türu şu sokak aralarında balkonlarda gördüğümüz sarkan turlermi?yoksa onlar kadar yoğun kokan başka türlerde varmı acaba

vcarter
02-08-2019, 18:41
Merhaba arkadaşlar karanfilim ağaç gibi oldu lakin hala çiçek açmıyor sebebi nedir?

bergenia
16-08-2019, 11:01
Bende mayısta a101 den karanfil tohumu alıp ekmiştim. Burda herkes 2. yıl çiçeklenir deyince üzülmüştüm. Şimdi 2 tanesi çiçeklendi pembe ve açık kırmızı açtılar çok mutlu oldum:)

9 gün sonranın editi: 1 tanede mor açtı. 3 fide daha var bakalım onlar ne renk açacak. Kaybettiğim fidelere şimdi daha da üzüldüm görünen o ki farklı renklerden özenle hazırlanmış tohum paketleri.

edit: Bir tane de yavruağzı açtı. Diğer ikisi henüz tomurcuklu değil bu yıl açar mı bilmem. Bir ara fotoğraf eklerim.

hakan_srt
05-10-2019, 11:58
Merhaba bu zamanda (5 Ekim) Istanbul da sokaktan geçerken yol kenarındaki bahçelerden birinden yola kokusu gelen bir karanfil var. Bukadar açık alanda yoldan geçenlere kokusu ulaşabilecek olan karanfil türü ne olabilir. Bilgisi olan varsa paylaşırsa çok sevinirim. Birde bu zamanda dışarda ekili ve açmış olan bu karanfil türü sizce kışı dışarda geçirebiliyormudur.
selamlar
Hakan

Elif çiçek
30-03-2020, 11:54
Merhabalar, eşim geçenlerde hoşuna gitmiş bana bir demet karanfil almış saksısız eve hiç çiçek getirmez ama hoşuna gitmiş mutlu olurum sanmış almış gelmiş. Baktım bir kaç tanesinde koltuk yaprağı dediğiniz şeylerden var geri kalan hepsini kesmişler o iki taneyi nasıl çoğaltabilirim yardım eder misiniz

Doku_Kültürcü
30-03-2020, 13:26
Merhabalar, eşim geçenlerde hoşuna gitmiş bana bir demet karanfil almış saksısız eve hiç çiçek getirmez ama hoşuna gitmiş mutlu olurum sanmış almış gelmiş. Baktım bir kaç tanesinde koltuk yaprağı dediğiniz şeylerden var geri kalan hepsini kesmişler o iki taneyi nasıl çoğaltabilirim yardım eder misiniz

İndol Buturik asit veya naftalen asetik asit (köklendirme hormonu) çözeltisine batırıp perlit dolu bir saksıya dikin. Saksının üzerine plastik bir torba geçirin. Torbada bir kaç adet kurşun kalem kalınlığında delik bulunsun. Hormon bulamazsanız, hormonsuz olarak dikin. Zaman zaman örtüyü kaldırıp su püskürtün. Kolay gelsin....

Bigbadworld
06-04-2020, 13:07
Merhabalar, yaklaşık 1 ay önce koçtaştan mini bir karanfil aldım. İlk başlarda çiçek açıyordu. Şimdi tomurcuklanıyor ve çiçek açmadan tomurcuk kuruyor. Neyi yanlış yapıyor olabilirim

vcurat
17-05-2020, 13:27
tohumdan ektiğim karanfiller çok cansız birez büyüdüler fakat gövdeleri yıkılıyor yan yatıyorlar bunu nasıl engelleyebilirim acaba çok su veriyor olabilir miyim ? acil yardım lütfen

aloe
17-05-2020, 21:47
tohumdan ektiğim karanfiller çok cansız birez büyüdüler fakat gövdeleri yıkılıyor yan yatıyorlar bunu nasıl engelleyebilirim acaba çok su veriyor olabilir miyim ? acil yardım lütfen

Evet genelde çok su ya da yetersiz ışık (aydınlık) filizlerin boya gitmesine sebep oluyor.

vcurat
17-05-2020, 22:21
aslında balkonda duruyor birkaç gün direk güneş alan bir yere koymuştum fakat güneşi sevmez dediler ondan sonra bende balkonda gölge bir yere aldım sanırım sorun bol su gibi duruyor en iyisi ben su olayını biraz azaltayım bir de öyle deneyelim teşekkürler.

derin35
18-05-2020, 00:00
aslında balkonda duruyor birkaç gün direk güneş alan bir yere koymuştum fakat güneşi sevmez dediler ondan sonra bende balkonda gölge bir yere aldım sanırım sorun bol su gibi duruyor en iyisi ben su olayını biraz azaltayım bir de öyle deneyelim teşekkürler.

Sayın vcurat, ben tohumdan üretimde sulama yerine fısfıslama uyguluyorum.
Filizler çok zayıf oluyor, fısfıslamayla hem incinmiyorlar, hem de toprak nemi dengeli oluyor, daha kontrollü oluyor. Aksi taktirde suyun miktarını ayarlamak zor oluyor. Kolay gelsin.

vcurat
19-05-2020, 12:44
Sayın vcurat, ben tohumdan üretimde sulama yerine fısfıslama uyguluyorum.
Filizler çok zayıf oluyor, fısfıslamayla hem incinmiyorlar, hem de toprak nemi dengeli oluyor, daha kontrollü oluyor. Aksi taktirde suyun miktarını ayarlamak zor oluyor. Kolay gelsin.
çok teşekkürler inanın çok üzülüyorum yetişiyor seviniyorum biraz büyüyüp sağa sola yatıyorlar kaç seferdir böyle oluyor ama inat ettim inşallah yetiştiricem aslında bir resim çekip atayım belki daha iyi anlaşılır...

vcurat
25-08-2020, 23:11
çelikleme ile diktiğim bu karanfiller çok hızlı büyüdüler ne zaman çiçek açarlar ve bunların cinsi ne olabilir bilen yazarsa sevinirim