Bağlan

View Full Version : karanfil

Sayfalar : [1] 2 3

webber
28-01-2007, 21:38
mehabalar karnfilimden dökülen tohumlar başka saksıdan yeşerdiler onları terasadamı yoksa içerimi almam gerkiyor yadım edermisiniz şimdiden sağolun

Mine Pakkaner
28-01-2007, 21:46
Webber hava sert, mümkünse içeri alın. Bir de çok merak ettim hem ana bitkinin hem de fidelerin resimlerini lütfen bize gösterir misiniz?

Mine Pakkaner
29-01-2007, 21:13
Webber, tohum döken ve döktüğü tohum çimlenen bir karanfille ilk kez karşılaştığım için merak ettim. Tohumdan çıkan fideleri de görebilir miyiz zahmet olmazsa..

Balıkcı
29-01-2007, 21:31
Webber, tohum döken ve döktüğü tohum çimlenen bir karanfille ilk kez karşılaştığım için merak ettim. Tohumdan çıkan fideleri de görebilir miyiz zahmet olmazsa..

Hayy Allah!

Bunun için mi sormuştunuz.

Ben hep tohumdan üretiyorum.
Yalınkat olanlar tohum verir, katmerliler vermez, diyorlar ama ben katmerlilerden de tohum aldım ve aynı renk çıktı.
Fakat, yalınkatların tohumu çok oluyor, katmerlilerde ise çok az.

Selamlar

Mine Pakkaner
29-01-2007, 21:49
Tohumdan karanfil üretimi profesyonel yetiştiricilikte kullanılmayan bir yöntemdir. Islah çalışmaları için tercih edilir.
Halk arasında da genelde çelikle çoğaltılır. Ancak üyelerimizin genel bir merakı var tohum çimlendirmek üzerine.

Webber fideler için bekliyorum.

caploonba
09-02-2007, 21:40
Yalınkat ve katmerli karanfilleri nasıl ayırt edebiliriz ve belli bir süre sonra mı tohum verirler? Benim de karanfilim var ama katmerli mi yalınkat mı bilmiyorum.

salvia
22-02-2007, 19:44
Herkese merhabalar.İşte benim deneme karanfillerim...
ilk dikim
http://img131.imageshack.us/img131/6132/karanfildeneme027yx5.jpg
http://img131.imageshack.us/img131/4549/karanfildeneme031um5.jpg

Balıkcı
22-02-2007, 20:01
Yalınkat ve katmerli karanfilleri nasıl ayırt edebiliriz ve belli bir süre sonra mı tohum verirler? Benim de karanfilim var ama katmerli mi yalınkat mı bilmiyorum.

Karanfil, genellikle dikildikten sonra ikinci yıl çiçek açıyor.
Çiçek açınca da tohum veriyor.
Katmerli olduğu , açınca belli olur.:p

salvia
22-02-2007, 20:31
http://img109.imageshack.us/img109/4783/karanfildeneme025tc5.jpg
http://img240.imageshack.us/img240/15/karanfildeneme033xt0.jpg

İLK PİNC

http://img240.imageshack.us/img240/3...neme008ho3.jpg
http://img453.imageshack.us/img453/7...neme006nh8.jpg
http://img341.imageshack.us/img341/8...neme013wr2.jpg

Bunlar da bu gün aldıklarım artık açmaları yakın
http://img107.imageshack.us/img107/1...neme014lv6.jpg

http://img107.imageshack.us/img107/5...neme015xq0.jpg

zenfree
26-03-2007, 10:30
Hayy Allah!

Bunun için mi sormuştunuz.

Ben hep tohumdan üretiyorum.
Yalınkat olanlar tohum verir, katmerliler vermez, diyorlar ama ben katmerlilerden de tohum aldım ve aynı renk çıktı.
Fakat, yalınkatların tohumu çok oluyor, katmerlilerde ise çok az.

Selamlar

Sayın Balıkçı
Ben de balkonum için tohumdan karanfil üretmek istiyorum.İşe nereden başlamalıyım.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler ;)

Balıkcı
26-03-2007, 11:06
Sayın Balıkçı
Ben de balkonum için tohumdan karanfil üretmek istiyorum.İşe nereden başlamalıyım.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler ;)

Tohumları bulduktan sonra özel işleme gerek yok.

Herhangi bir tohum gibi toprağa ekip, fideler yeterli büyüklüğe ulaşınca, istediğiniz yere şaşırtıyorsunuz.

Karanfil çok kanaatkar bir bitki, her türlü toprakta yetişebiliyor, susuzluğa dayanıyor, güneşi bol alırsa daha renkli ve kokulu çiçekler açıyor.

(Karanfil tohumu da büyük mağazalarda satılıyor.)

Karanlıkta kalan bir nokta varsa, bildiklerimi aktarmaktan zevk duyarım.

Kolay gelsin.

zenfree
26-03-2007, 11:28
Sayın Balıkçı,
Çok teşekkür ederim.Sanırım çimlenme ve şaşırtma aşamalarında size yeniden başvurmam gerekecek.Çok acemiyim çünkü...Selamlar

Balıkcı
26-03-2007, 11:58
Sayın Balıkçı,
Çok teşekkür ederim.Sanırım çimlenme ve şaşırtma aşamalarında size yeniden başvurmam gerekecek.Çok acemiyim çünkü...Selamlar

Ben, tohumlar için geniş bir kaba toprak hazırladıktan sonra sisleme şeklinde toprağı ıslatıyor, tohumları tek tek, ikişer cm. arayla toprağın üstüne diziyorum.
Sonra da ince bir kapak( toprak örtüsü) ile tohumların üzerini kapatıyor ve yine aynı şekilde sisleme suluyorum.
Sonraki günlerde, tohumlar kurumayacak kadar su veriyorum(Fazla su, çürütüyor)
Bir haftada çıkarlar maviş maviş.:D

Bahçeye ekeceğim zaman da bir fide yastığı hazırlıyor ve tohumları elimle savurarak saçıyorum, can veren Allah, onları da çimlendirip yeşertiyor.
Fideler 10 cm kadar olunca bahçede çeşitli yerlere dikiyorum.

igidu
26-03-2007, 18:39
Ooo ne güzel karanfil hakkında konu açılmış. Herkese kolay gelsin diyeceğim. :)
Balıkçı abim karanfili çok sever bir ara konuşmuştuk kendileriyle. :p Size de kolay gelsin Mahir Abim ;)

Saygılar...

zenfree
27-03-2007, 23:47
Karanfil tohumlarımı az önce ektim.Gündüz çalıştığım için vaktim olmuyor. Sayın Balıkçı sizin yazdıklarınızı uyguladım.Size ektiğim saksının fotoğrafını gönderiyorum.Yanındaki menekşe saksı ile birlikte görüntüledim ki boyutları anlaşılabilsin.Acaba uygun mu? Ve ben bu saksıyı içeri de mi tutmalıyım.Zira bu gece Beşiktaş çok soğuk:( .Bir de tohumlar o kadar minik ki.2 cm arayla teker teker ekemedim gelişi güzel tuz serper gibi saçtım.Ne kadar da acemiyim:p Şimdiden teşekkürler.

Balıkcı
28-03-2007, 10:48
Karanfil tohumlarımı az önce ektim.Gündüz çalıştığım için vaktim olmuyor. Sayın Balıkçı sizin yazdıklarınızı uyguladım.Size ektiğim saksının fotoğrafını gönderiyorum.Yanındaki menekşe saksı ile birlikte görüntüledim ki boyutları anlaşılabilsin.Acaba uygun mu? Ve ben bu saksıyı içeri de mi tutmalıyım.Zira bu gece Beşiktaş çok soğuk:( .Bir de tohumlar o kadar minik ki.2 cm arayla teker teker ekemedim gelişi güzel tuz serper gibi saçtım.Ne kadar da acemiyim:p Şimdiden teşekkürler.

Maşallah, menekşeler de pek güzel.

Doğrusu, evlerde yetiştirmek mecburiyeti, bizi de çiçekleri de zorluyor.:(

Önce hayırlı olsun diyeyim, karanfil tohumları çimlenir fakat o saksıda tuz serper gibi ekilen tohumlar, (İbrahim'in (İgidu) yeşeren tohumları gibi) dar alanda üstüste yığıldıkları için fideleri de zayıf olur ve yukarı doğru uzarlar.
Fideler çıkıp 2-3 cm. olduğunda acımadan seyreltilirse kalanlar sağlıklı olur.
Mesela o saksıda en fazla 15-20 fide kalsa iyi olur.
Ben bu yüzden tohumları üşenmeyip tek tek koyuyorum saksılara, dediğim gibi toprağa atacaksam o zaman serpiyorum.

Son söz, ben uzman değilim, sadece deneyip öğrendiklerimi paylaşıyorum.

Selam ve sevgiler.

zenfree
28-03-2007, 11:34
Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşkkür ederim Sayın Balıkçı.Çıktıklarında seyreltirim.
Menekşelerim 9 yıldır bendeler ( 2 saksı).Onları şımarıklarım benim diye seviyorum.Hiç çiçeksiz kalmadılar 9 yıldır.Kimse bana inanmıyor mutlaka çiçeksiz bir dönem olmuştur diyorlar ama inanın olmadı ;) "şımarıklarım benim yine mi açılıp saçıldınız" diye seviyorum onları gerçekten şımarıyorlar galiba.

zenfree
09-04-2007, 21:41
Selamlar....
Karanfil tohumlarım çimlendi.Seyreltmeli miyim acaba?:D

yucel
10-04-2007, 17:01
Selam.Rahmetli Anneannem yetiştirirdi Elmalı'da, zehir gibi kokardı.Rengini de tarif ederken ''Fes rengi '' derdi.O mis kokulu karanfiller nereye gitti?Şimdikiler plastik gibi...:(

zenfree
10-04-2007, 17:32
Bakalım benimkiler zehir gibi kokacak mı? Sanmıyorum çünkü tohumlar ithal.Yerli bulamadım.:(Bir arkadaşım 2 tane çelik verdi belki onlar kokuludur.

yucel
10-04-2007, 18:25
Bakalım benimkiler zehir gibi kokacak mı? Sanmıyorum çünkü tohumlar ithal.Yerli bulamadım.:(Bir arkadaşım 2 tane çelik verdi belki onlar kokuludur.

Yerli karanfiller Anadolu'da ki evlerde muhakkak yaşıyordur.Çoğaltmak lazım el birliğiyle. Eğer sizin çelikler kokulu çıkarsa yüzsüzlük yaparak isteyeceğim.:o

Balıkcı
10-04-2007, 19:08
Selamlar....
Karanfil tohumlarım çimlendi.Seyreltmeli miyim acaba?:D

Boyları çok uzamış.

Su vermeyin.

Benim bütün karanfillerim kokulu.:D
Baharlı baharlı kokuyorlar.

Eskiden olduğu gibi:p

yucel
10-04-2007, 19:15
Boyları çok uzamış.

Su vermeyin.

Size özenmedim dersem yalan olur.Fes rengide var mı?

zenfree
10-04-2007, 19:42
Boyları çok uzamış.

Su vermeyin.

Teşekkürler...Suyu kesiyorum.:D

igidu
11-04-2007, 09:42
Merhaba Zenfree, aman diyorum dikkatli olun diyorum. Tohumları hem sık ekmişsiniz hemde çok sulamışssınız, aşırı uzamışlar. :S Ben ilk defa bu sene, tohumlarla uğraştım. Şebboylarla başlamıştım ve sonuç hüsran :( Neredeyse 1500 tane fide 20 cmlik saksıda ölümle mücadele ettiler ve hepsini kaybettim. Aşırı sık ekim ve aşırı sulama yapmıştım. Ama işte bunlar tecrübeyle öğreniliyor zaten :p

Size kolay gelsin. Fideleri seyreltin ve suyu azaltın, toprak hafiften kuruyunca su verin.

Bu arada ben acemi birisiyim verdiğim bilgiler yanlış olabilir. Beni affedin. :D

Balıkcı
11-04-2007, 11:52
Size özenmedim dersem yalan olur.Fes rengi de var mı?

Var.:p

Balıkcı
11-04-2007, 11:53
Teşekkürler...Suyu kesiyorum.:D

Kolay gelsin, ömürlü olsunlar.:D

Balıkcı
11-04-2007, 11:57
Ama işte bunlar tecrübeyle öğreniliyor zaten :p

Size kolay gelsin. Fideleri seyreltin ve suyu azaltın, toprak hafiften kuruyunca su verin.

Bu arada ben acemi birisiyim verdiğim bilgiler yanlış olabilir. Beni affedin. :D

İbrahim

Sen acemiliği geçtin.Bak ne güzel ifade etmişsin.:D

Deneyerek öğrenmek, en kalıcı olan öğrenme biçimidir, böyle öğrenilen unutulmaz.
Yalnız bir nokta var.

İnsan her şeyi kendisi deneyerek öğrenmeye kalksa, bir değil birkaç ömür yetmez.

Ben, başka dostların deneyip öğrendiklerini, bizzat denemeden öğrenmek istiyorum.;)

Tavsiye ederim.

zenfree
11-04-2007, 13:33
Şebboylarla başlamıştım ve sonuç hüsran :( Neredeyse 1500 tane fide 20 cmlik saksıda ölümle mücadele ettiler ve hepsini kaybettim. Aşırı sık ekim ve aşırı sulama yapmıştım. Ama işte bunlar tecrübeyle öğreniliyor zaten

Şebboylar için çok üzüldüm. Biraz da moralim bozuldu galiba. İnşallah benimkiler ölmez. Seyreltmeye kıyamıyorum.Ama hepsini kaybetmektense bu işlemi yapmak gerekiyor belli ki.Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

Bu arada Sayın Balıkçı sizin fes rengi karanfillerinizden tohum isteyebilir miyim acaba? Tabi seneye... Ve tabi kısmet olursa. Bu sene ektiklerimi büyüteyim ve tecrübe edineyim. Seneye kapınızı çalabilirim.

Balıkcı
12-04-2007, 10:29
Sayın Balıkçı sizin fes rengi karanfillerinizden tohum isteyebilir miyim acaba? Tabi seneye... Ve tabi kısmet olursa. Bu sene ektiklerimi büyüteyim ve tecrübe edineyim. Seneye kapınızı çalabilirim:D

İnşallah açsınlar, çelik da alabiliriz.
Kapıyı çalmak için seneyi beklemeye gerek yok, her zaman bekleriz efendim.:D

zenfree
13-04-2007, 10:46
;) KARANFİL (Carnation):

Gülden sonra, kokusunun güzelliğiyle tanınan çiçeklerin en yaygınıdır. Çiçek meraklılarının çok sevdiği karanfil çeşitlerinin ıslah edilmesiyle elde edilen renk renk karanfiller bugün bütün dünyada bahçe ve saksılarda yetiştirilmektedir.

Karanfillerin senelik yetişenleri, ömürlü olanları vardır. Pesent adı verilen çin karanfili, Hüsnüyusuf senelik karanfillerin meşhurlarındandır.

Pesent Karanfili: Çin'den çıkmıştır.Çok süslü çeşitleri vardır. Yazın aralıksız çiçek açar. Bunun tohumları sonbaharda soğuktan korunan bir yere ekilebilir. Bitki ilkbaharda yerine dikilir. yahut nisanda ekilir, mayısta şaşırtma yapıldıktan sonra bir-iki yaprak olunca kök toprağı dökülmeyerek yerlerine dikilir.

Hüsnüyusuf (Diantus barbatus): Avrupa'dan çıkmıştır. Şair karanfili de denir. katmerli, katmersiz çeşitleri vardır. Çiçekleri toplu halde açılır. Görünüşü pek güzeldir. Yarım metre kadar boylanırlar. memleketimizde çok ekilir. Tohumla yetiştirilir. haziranda ekilen tohumlar şaşırtma yapıldıktan sonra yerlerine ekilir.

İspanya karanfili: Çin - Pesent karanfili arasında ömürlü bir türdür. İspanya karanfilinin boyu hüsnüyusuftan biraz yüksek ve tatlı kırmızı renktedir. İri çiçekleri salkımlar oluşturur. mayıstan hazirana kadar çiçeklenir.

Filon- Semperflorens: Bu bitki Hüsnüyusufla Çin karanfili arasında bir yer tutar. Çok dallı ve 40 cm. boyundadır. Oldukça iri çiçeklerinin çeşitli renkleri vardır. Bazıları düz renk, bazıları alacalı, çizgili, yahut 3 beneklidir. Mayıstan donlara kadar çiçeklendiğinden çok makbuldur.

Senelik, **** iki senelik karanfillerden sonra ömürlü karanfiller önemlidir. Bunlar günden güne ıslah edilerek katmerli, katmersiz, türlü renkli, yediveren, büyük küçük çiçekli çeşitleri elde edilmiştir. Başlıcaları şunlardır: Çiçekçi karanfili, Büyük çiçekli yediveren karanfili, Nis çoçuğu yediveren karanfili, Margarit karanfili gibi ...

KARANFİLİN ÇOĞALTILMASI:

Çelik: Karanfil fidanının yeni sürmüş dallarının mümkünse ökçeli olarak alınıp dikilmesiyle yapılır. Çelik alınacak bitkiler kuvvetli ve hastalıksız olmalı, çelikler dik dallardan alınmalıdır. Çelik yapma zamanı ağustostan şubata kadar sürer. Kışın sıcak camekana yapılmak icap ettiği halde yaz çelikleri açıkta yapışabilir. Camekanda yapılan çelikler bir yıl, açıkta yapılan lar ertesi yıl çiçeklenirler. alınan çelikler 6-8cm. boyunda olmalı ve yaprakları ortalarından kesilmelidir. 4-6 hafta sonra kökleşen çelikler saksılarda şaşırtma yapıldıktan sonra yerlerine konur, **** saksıda bırakılırlar. Çelikler yapıldıktan sonra hafif sulanır. Çünkü karanfil çelikleri çürümeye çok müsaittir.

Daldırma: Daldırması yazın yapılır. Çiçeksiz ana fidanın dalları koparılmadan toprağa yatırılır. Toprağa değen yerleri çakı ile biraz kesilir ve bir çatal ile toprağa tutturulur. Toprak, harçlı ve nemli tutulmalıdır.

http://members.fortunecity.com/bitkiler2/karanfil.htm

limon
02-05-2007, 13:42
Çin karanfili diye aldım. Mis gibi kokuyorlar. Bahçemden bir uygulama örneği
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8417&c=462

selenn
02-05-2007, 20:59
bende de var 2 saksı çin karanfili. Çok güzel kokuyorlar hakikaten. Bir grup açtı çiçekleri şimdi kurudu sırada yeni açacaklar var. Çok güzel minicikler ama kokuları harika. Ben de tavsiye ederim. Sevgili Limon bahçenizdeki uygulamanız çok hoş olmuş. Keyifli dinlenmeler o güzel bahçede. ...

limon
03-05-2007, 12:59
bende de var 2 saksı çin karanfili. Çok güzel kokuyorlar hakikaten. Bir grup açtı çiçekleri şimdi kurudu sırada yeni açacaklar var. Çok güzel minicikler ama kokuları harika. Ben de tavsiye ederim. Sevgili Limon bahçenizdeki uygulamanız çok hoş olmuş. Keyifli dinlenmeler o güzel bahçede. ...

Teşekkür ederim. Çiçekleri kurumaya başlayınca çim biçer gibi makasla biçin dedi bana satıcı...

zenfree
14-05-2007, 20:46
Benim ektiğim karanfiller büyümeye başladı.:D

İnşallah seneye çiçeklerini de görürüm.:cool:

Sebahattin Sargın
14-05-2007, 21:35
Bunlarda benim karanfillerim ben kırmızı renk açarlar diyordum ama şansıma pembe açtılar ;).

10677 10678

ceviz ağacı
15-05-2007, 09:47
Limon bahçe dizaynınız çok güzel bayıldım.Bende bahçe dekorasyonunda taşları çok seviyorum az önce İzmir mozaiği denilen bir tür çakıl taşının fiyatını sordurdum 1 traktörü 750 Ytl ne yapacağım ben 1 traktör taşı daha az satmıyorlarmış.

limon
15-05-2007, 16:41
Limon görüntü çok güzel .Çok şeker olmuş.

Teşekkür ederim. Ama şimdi daha da güzel açtılar. Bakın :)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8386&c=440

limon
15-05-2007, 16:44
Limon bahçe dizaynınız çok güzel bayıldım.Bende bahçe dekorasyonunda taşları çok seviyorum az önce İzmir mozaiği denilen bir tür çakıl taşının fiyatını sordurdum 1 traktörü 750 Ytl ne yapacağım ben 1 traktör taşı daha az satmıyorlarmış.

Vallahi Gaziantep'i hiç bilmiyorum da İstanbul'da Kemerbuzgaz'da var çeşit çeşit taşçılar. Ben de oradan almıştım büyük naylon çuvallarla. Fiyatını hatırlamıyorum ama çok pahalı değildi.

Sebahattin Sargın
15-05-2007, 16:48
Arkadaşlar bir soru sormak istiyorum. Ben karanfillerimden nasıl tohum elde edebilirim? Bilgisi olanlar varsa yardımcı olmalarını rica edeceğim...

zenfree
15-05-2007, 20:04
Sevgili limon ne kadar harika karanfillerin var. Ne kadar büyümüşler. Belliki çok iyi bakmışsın.Tebrikler...

limon
15-05-2007, 20:14
Teşekkür ederim ama benimki biraz hazıra konmak oldu. Sizin gibi kendim yetiştirmedim. Aldığımda bol tomurcuklulardı :) Ama bugün bir deneme yaptım hani şu ağzımıza attığımız kuru karanfiller var ya onları ektim bir saksıya. Çıkar mı çıkar belki :) Ha bir de tane karabiberleri ektim başka bir saksıya. Karabiber ağacı çok güzel oluyormuş dedi bir arkadaşım. Artık şaka mı yaptı bilmiyorum. Ama ben denedim ;)

zenfree
15-05-2007, 20:21
Teşekkür ederim ama benimki biraz hazıra konmak oldu. Sizin gibi kendim yetiştirmedim. Aldığımda bol tomurcuklulardı :) Ama bugün bir deneme yaptım hani şu ağzımıza attığımız kuru karanfiller var ya onları ektim bir saksıya. Çıkar mı çıkar belki :) Ha bir de tane karabiberleri ektim başka bir saksıya. Karabiber ağacı çok güzel oluyormuş dedi bir arkadaşım. Artık şaka mı yaptı bilmiyorum. Ama ben denedim ;)

:p :p :p Buna inanamıyorum.

Benim karanfilden bir mumluğum var. Art arta dizilerek yapılmış. İçinde mum yaktığınızda harika kokuyor. Ama dikmek hiç aklıma gelmemişti doğrusu.;)

limon
17-05-2007, 19:15
Vallahi bu sıralar elime tohuma benzer ne geçse ekiyorum :) Kişnişte başarılı oldum, karabiberi merakla bekliyorum ;)

hacerbaskurt
19-05-2007, 15:43
arkadaşlar benimde karanfilim var sarı renkli ondan nasıl tohum elde edebilirim şuan açmış durumda hatta soluyo bana nasıl olduğunu söylermisiniz

Güler
22-05-2007, 17:46
Çin karanfili diye aldım. Mis gibi kokuyorlar. Bahçemden bir uygulama örneği
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8417&c=462

Sevgili limon,

sizin çin karanfillerini de çok beğendim, ben de benim bahçemde olanların resimlerini gönderiyorum selamlar
11280

limon
22-05-2007, 20:10
Sevgili limon,

sizin çin karanfillerini de çok beğendim, ben de benim bahçemde olanların resimlerini gönderiyorum selamlar
11280

Çok güzeller. Ben yeni aldım sayılır. Sizinkiler ne zamandır ekili bahçenizde?

limon
22-05-2007, 20:13
Sevgili Guler fotoğraftan gördüğüm kadarıyla çimlerinizdeki yer yer bozulmalar neden oluştu?

Güler
23-05-2007, 00:15
Sn.limon
Benim sepetın içinde evvelce çuha çiçekleri vardı, 2 senedir çin karanfili ekili. Sepetin bulunduğu arka bahçede çim yok o kendiliğinden oluşan ot ama düzenli biçiyorum, sepetin hemen kenarını belliyorum çünki çok ayrık oluyor lavantinlerin arasından temizlemek çok zor geliyor. Evin önünde yaklaşık bir dönüm 5li karışimdan oluşan çim alan var otomatık sulama ile suluyoruz orası güzel resmini (benim bahçeme) göndermeye çalışacağım. selamlar

limon
23-05-2007, 11:38
Anladım :) Çok güzel bahçeniz. O zaman size çin karanfilleriyle ilgili merak ettiklerimi sorabilirim. Benimkilerin çiçekleri geçmeye başladı. Satıcı çiçekleri solunca çim biçer gibi üzerinden kes demişti. Yaz dönemi boyunca açıyorlar mı?
(Ben devamlı açar diye almıştım) Eğer açmayacaklarsa yerlerini mevsimliklerle değiştirmeyi düşünüyorum. Sevgiler....

Güler
23-05-2007, 16:37
Sn. limon
ben çin karanfilleri solunca ufak bahçe makası ile solmuşları kesiyorum hernekadar ilk gibi değilse de yine açıyorlar görüntüleri hala hoş
, yakında ben de solmuşları toplıyacağım. selamlar

Sebahattin Sargın
23-05-2007, 16:41
Güler hanım size bir şey sormak istiyorum. Karanfilden nasıl tohum elde edebiliriz? Bu konuda bir bilginiz var ise, rica etsem bizimle paylaşırmısınız.....

limon
24-05-2007, 15:13
sebo 17 karanfilleri ektiğim saksıda ufak ufak yeşillikler var ama ot mu karanfil mi anlayamadım henüz. Bir hafta kadar sonra anlaşılır sanıyorum.

Güler
05-06-2007, 08:45
Sayın Sebahattin Sargın
İstanbul da olmadığım için mesajınızı geç okudum, onun için karanfil tohumları ile ilgili sorunuza ancak cevap verebiliyorum , geç olduğu için özür dilerim. Karanfillerin çiçekleri kuruyor ya onları hemen kesmeyin( tohuma bırakmak istediklerinizi) iyice kuruyunca bir gazete yaprağı üzerine toplayın elinizle hafifçe ufalıyınca tohumları ayrılacaktır. Çelikten de güzel yayılıyorlar. Kolay gelsin.

cemal.S
05-06-2007, 09:56
Yerli karanfiller Anadolu'da ki evlerde muhakkak yaşıyordur.Çoğaltmak lazım el birliğiyle. Eğer sizin çelikler kokulu çıkarsa yüzsüzlük yaparak isteyeceğim.:o

Merhabalar!

Bütün bitki çeşitlerimizde malesef aynı sorunu yaşıyoruz. Bizim olan hiç bir şeye sahip çıkamadık diye düşünüyorum. İnanın çok üzülüyorum.

Sevgiyle kalın.

Sebahattin Sargın
05-06-2007, 17:47
Sayın Sebahattin Sargın
İstanbul da olmadığım için mesajınızı geç okudum, onun için karanfil tohumları ile ilgili sorunuza ancak cevap verebiliyorum , geç olduğu için özür dilerim. Karanfillerin çiçekleri kuruyor ya onları hemen kesmeyin( tohuma bırakmak istediklerinizi) iyice kuruyunca bir gazete yaprağı üzerine toplayın elinizle hafifçe ufalıyınca tohumları ayrılacaktır. Çelikten de güzel yayılıyorlar. Kolay gelsin.

Teşekkür ederim güler hanım, bilgilendirmeniz için....

Sebahattin Sargın
06-06-2007, 14:30
sebo 17 karanfilleri ektiğim saksıda ufak ufak yeşillikler var ama ot mu karanfil mi anlayamadım henüz. Bir hafta kadar sonra anlaşılır sanıyorum.

Sevgili limon, karanfilleriniz ne durumdadır acaba. Bir bilgi alabilirmiyim....

majezik
07-06-2007, 15:58
Merhabalar,
Marketten aldığım çin karanfili tomurcukdaydı harika açtı.Mis gibi de kokuyorlardı.Çiçekler ömrünü doldurdu kuruyan çiçekleri tek tek temizledim.Şimdi merak ettiğim artık bu yaz bir daha çiçek verecekler mi vermeyecekler mi ?Benim yapmam gereken özel bir bakım var mı ?

limon
07-06-2007, 18:59
Sebahattin, şimdilik olmadı. Ama yarın sabah torfa ekip bir daha denemeye karar verdim. Karabiber tohumu da çimlenmedi.

zenfree
28-06-2007, 16:48
Benim ektiğim karanfiller büyümeye başladı.:D

İnşallah seneye çiçeklerini de görürüm.:cool:

Yukarıdaki mesajda ( mesaj no:47) fotograflarını çektiğim karanfillerim büyüdü ve çiçek açtı.:D Katmeri değiller. Sevgili Limon'nun karanfillerine benziyor ebruli renkteler. Sanırım çin karanfili. Kokuları yok.İlk defa bir tohumu çiçeklendirmiş oldum.

Çok mutlu oldum.

Bu vesile ile tekrar Sayın Balıkçı'ya yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum.

TigerX
04-07-2007, 13:43
Ağzımıza aldığımız karanfilleri tohum olarak kullanamayız. Çünkü bunlar henüz gonca iken, çiçek açmadan toplanıyor.

Bu nedenle bünyelerinde tohum olma ihtimali yok. Henüz gonca açmadan toplandığı için, bu şekilde üretim olamaz. Tohum bulmak lazım...

limon
04-07-2007, 14:22
Teşekkür Tigerx. Benimki de öylesine bir denemeydi :) Zenfree benim çin karanfilleri çok güzel kokuyordu ama artık sadece mavimsi yaprakları kaldı çiçekleri kalmadı. Ama yaprağının görünümü de çok güzel. Çim gibi toprak görünmüyor ve çimden daha hoş bir rengi var mavimsi yeşil ;)

GLCN
14-08-2007, 14:17
Bende 1 saksı pembe karanfil var yazın çok güzel açtılar ama şimdi içlerinden bir tanesi çok uzadı açmak üzere alttan yeni çıkan sürgünler 10 cm oldular ve kurur gibi olmaya başladılar karanfiller kışın kururmu yoksa bi hatamı yapıyorum?kaybetmek istemiyorumda onları...

Balıkcı
14-08-2007, 16:51
Saksıda kurumuyor ama solgunlaşıyor, baharda köklerinden tekrar sürüyor.
Bahçedekiler, kışın kuruyor, baharda tekrar açıyor.
Yanılmıyorsam. :p

GLCN
14-08-2007, 17:11
Umuyorumki kurumuyordur yoksa çok üzülürüm.

nevsune
14-08-2007, 17:18
Sevgili Glcn

Aman ellemeyin onlar gelecek yıla yine sürecekler. Ben de kurudu sanıp sökmeye kalkışınca, bir arkadaşım engel olmuştu. Taşınırken kaybetmeden önce yıllarca Ankaranın ayazına dayandı, baharda yeniden açtı.

Buket Aknar
14-08-2007, 17:54
Ben de karanfili çok seviyorum.
Geçen yıl bodur karanfiller almıştım. Yaz mevsimi gelince çiçekleri kurudu ama yaprakları yeşil ben de onları tekrar açacaklar mı diye sabırla bekliyorum.
Bunun yanısıra, komşum ilkbaharda, olmalarına ihtimal vermediğim karanfil tohumları vermişti.(Kurumuş karanfil çiçekleri şeklinde) sırf denemnek için ektim. Şu anda açıyorlar. Öyle cılız, uzayıp giden, yalın kat(komşuma göre seneye irileşeceklermiş) ama güzel tüten türden. Tek sıkıntım açtıkları yerde çok dağınık durmaları.
Bu konuda önerileriniz var mı? (O kadar cılızlar ki bir sopa dikip onları bağlayamıyorum.)

GLCN
14-08-2007, 18:00
Benimkilerde sopa yardımıyla duruyordu heralde hepsi öyle.İnsallah kurumazlar zaten kıyamam sökmeye hadi hayırlısı..

nacrun
23-08-2007, 22:50
Karanfilleriniz çok güzel güler hanım, mümkünse bizde toğum isteyebilirmiyiz.
Postayla ulaştırılabilinir sanırım toğumlar, bendede bi çeşit var ama ne olduğunu bilmiyorum.Açtığında bende resim koyarım ***,diğer arkadaşlarımdanda bana toğum yollayabilirseler çok sevinirim,şimdiden teşekkürler. Üsküdarda ikamet ediyorum

Güler
23-08-2007, 23:21
Sn.nacrun,
Sepet içindekiler çin karanfilydi. Onlar çoktan bitti. Ama diğer karanfillerde çiçekler hala mevcut. Arzu edersen onlardan alabilirim.

sempe
24-08-2007, 18:50
Bahçeden birkaç karanfil

GLCN
24-08-2007, 19:01
Harikalar..Bakım şartları neler?

sempe
24-08-2007, 19:24
Sadece güneş, toprak ve su.

sempe
24-08-2007, 19:38
Sanıyorum güneş isteği çok. Benimkiler tam gün güneş altındalar. 3 yıldır toprağa hiçbir şekilde gübre atılmadı. Sulama aşırı değil, haftada bir falan.:D

sempe
24-08-2007, 19:41
Bu arada bunlar 1 ay öncesinin fotoğrafları şimdi tohumdalar.:p

Arzu Kasapoğlu
24-08-2007, 19:45
Sayın Sempe, çok güzeller.Kırmızılar Çin karanfili mi?

sempe
24-08-2007, 19:50
İsimlerini bilmiyorum.

nacrun
24-08-2007, 19:50
Sn.nacrun,
Sepet içindekiler çin karanfilydi. Onlar çoktan bitti. Ama diğer karanfillerde çiçekler hala mevcut. Arzu edersen onlardan alabilirim.

Sayın güler ne demek istedinizi tam anlayamadım tekrar açıklarsanız memnun olurum.(onlardan alabilirim )dediniz onu anlamadım kusura bakmayın.Bende zaten çiçek aşığı biri olarak ne istiyeceğimi şaşırdım mazur görün ne olur.Yılardır kendi halimde çiçek yetiştiriyodum ama şimdi apartmanımızın bahçesini düzenlemeye başladık bana herkez sitem etti bu toprakta bu bahçede bişey yetişmez diye bende inat ettim.bu yıl ordan burdan topladığım bazı toğumlarla bişeyler yaptım ama basit bi bahçe oldu daha gösterişli bahçe yapmam lazım buda maliyete dayanıyor bununda tek başıma altından kalkamıcam içinde nerde görürüsem istiyom. Bu yıl biraz parayla satın aldım ama burdaki serada çok pahalı çiçekler sizde ki bahçeleri çiçekleri görünce sabırsızlanıyorum ve çıldırıyorum.Güler hanım bu yüzden sizin gibi deneyimli arkadaşlardan yardım alarak bahçeyi çiçek çennetine çevirmek istiyorum. Bendede bazı değişik çiçekler var ama ne adını biliyorum nede resmini çekebiliyorum iyice öğrenince resim yollarım.

nacrun
24-08-2007, 19:53
Sayın karanfil ben bağlar başındayım.bende sizin tam adresi verirseniz oraya da gelebilirim deneyimlerinizdende faydalana bilirim. ilginize teşekkür ederim

GLCN
24-08-2007, 21:05
Benimde güneşi arttırmam gerek yani.Seneye artık....Teşekkürler...

Güler
24-08-2007, 23:05
Sevgili nacrun,
Bahçedeki sepet içindeki karanfilleri gördün mü? Onlar çin karanfilleri. Çiçeklenmeleri bitti. Ama başka pembe ve bordo renkli karanfillerde çiçekler var. Demek istediğim, şu an üzerinde çiçek olanlar bugün yarın tohuma kaçar. Eğer arzu edersen o tohumlardan yollıyabilirim.

Güler
25-08-2007, 09:55
http://img509.imageshack.us/img509/6025/sany0036ee2.jpg (http://imageshack.us)
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=509&i=sany0036ee2.jpg]http://img509.imageshack.us/img509/6025/sany0036ee2.c042640fe1.jpg[/UR
Sevgili nacrun, bahsettiğim karanfiller yan saksıda bulunanlar.

elizabet
25-08-2007, 12:04
Sevgili güler hanım
Maşallah bu ne güzellik cennet bahçesi bu olmalı
allah size sağlık ve mutluluk versin
bahcenizin bu güzelliklerini resimlerle de olsa bizlerle paylaştığınız için teşekkürler

Oğuzhan
25-08-2007, 15:55
Güler Hanım Süper bir bahçe.:)
Bahçe yarışmasında kesin birinci olursunuz.Herşey çok güzel.Bahçeye eleman lazım mı?Yerdeki saksılardakiler sardunyalar mı.Ceylanlar. Renkleri çok güzel.Hala açıyorlar mı?

Güler
25-08-2007, 16:48
Sevgili elizanet, elfogi, teşekkür ederim.
Ah ah eleman lazım olmaz mı? Sırf ot yolmaya bile adam lazım. Ama çok zor bulmak. Köyümüz 47 haneli bir çerkez köyü, gençler hep büyük şehirlere taşınmışlar ancak tatillerde geliyorlar. Her evde bir dede bir nine var.
Eleman lazım olduğunda yakın çevre köylere gidip arabayla alıp getiriyor sonra da tekrar bırakıyorum.
Yerdeki saksılarda olanlar ceylanlar, resimde görüldüğü kadar çiçek yok şu an.
Ama karanfillerde çiçekler çok, nacrun merak ettiği için resmi yolladım. İstediği o karanfiller ise tohum toplıyacağım.

GLCN
25-08-2007, 17:05
Ya benim karanfillerim neden böyle açmıyor::(((((

Oğuzhan
25-08-2007, 17:48
Sorma arkadaşım.Ben saksıda büyütmek için uğraştım.Çiçekli almıştım.1 hafta dayandılar.Örümcek bastı.Öldüler..:(

GLCN
25-08-2007, 18:41
bu resimleri saksılara yapıştırayım bari kıskanırda düzelirler belki::)))

Buket Aknar
25-08-2007, 20:41
Güler hanım bahçenize hayranlığımı dile getirerek başlamak istiyorum. Fotoğrafta benim dikkatimi çeken karanfilleri dik tutan tel gibi yapı oldu. Bu özel bir malzeme mi? yoksa bildiğimiz baklavalı tel mi?
Benim bahçemde önceleri glayörlerim şimdi ise karanfiller o kadar dağınıklar ki. Benim gibi düzen düşkünü bir çeşit obsessif insan için bu sıkıntı yaratıyor.Çareler arıyorum

Güler
25-08-2007, 21:05
Sevgili Buket,
Yeşil çit telini saksının içine yuvarlak olarak koydum, fazlalığını keserek uçlarını bağladım. Saksı içinde çıkan yabani otları alabilmek için de elimin gireceği kadar bir yeri alt kısımda açtım. Bunun aynısını climatisler için de yaptım. Onlarda içten sarıyor ve çiçekler çok güzel görünüyor.
Glayörler için ise B.Hause'da metre ile satılan, eni 1m olan bir malzeme var. Naylondan yapılmış ve içi onar cm.lik karelere bölünmüş.
Ben onu balkon önündeki glayörlerin üstüne gerdim. 4 bir yanına da kazık koydum. Glayörler sıra ile karelerden çıkıyorlardı. Onlar uzadıkça Naylon ağı yerden biraz daha yukarı kaldırıyordum.
Bilmiyorum tarif edebildim mi? Ama glayörler dimdik ve güzel görünüyorlardı.

Güler
25-08-2007, 21:09
Sevgili elfogi,
Bodur karanfil köşem de var bahçede, ama o karanfiller bu uzun boylular kadar gösterişli değil. Her ikisinin de kokuları hoş. Ben uzun boylu olanları tercih ediyorum. Seninkiker nasıldı? Tohum istermisin?

Buket Aknar
25-08-2007, 21:10
Güler hanım,tohum vermeye başladılar mı?

Güler
25-08-2007, 21:20
Evet Buket, kuruyan çiçekleri koparmıyorum. Tohuma geçsinler diye, ama bilirsin karanfilin her çiçeği tohum vermez. Mesela 10 tane kuru topluyorum, 2 veya 3 ünde tohum var. Bana da enteresan geliyor. İstiyorsan sana da ayırabilirim.

Buket Aknar
25-08-2007, 21:24
Çok sevinirim. daha önce tohumdan karanfil yetiştirdim. Bunu daha öncede belirtmiştim. Komşum vermiş ve inanmayarak ekmiştim ve sonuçta elde etmiştim. Şu anda dağınık ve cılız bir şekilde ama güzel tütülü karanfillerim var. Fotoğrafta sizinkileri görünce hiç de benimkilerin karanfile benzemediğini düşünmeye başladım. Görüşmemize yetişir mi?

Güler
25-08-2007, 21:31
Buketçiğim, resmini gördüklerin Manyas'ta. Oraya hafta sonuna doğru gideceğim. Ama Silivri'de onların siklamen rengi olanından var, istersen oradan tohum alayım, daha sonra da Manyas'tan getiririm.
Bu arada, burada bol miktarda japon feneri tohumları mevcut, arzu edermisin?

Ahmet Polili
26-08-2007, 09:25
sevgili arkadaşlar,karanfil tohumla üretildiği zaman hem uzun zamana gerek duyulur,hem de tohum aldığınız çiçeğin aynisini elde etmekmümkün olmayabilir.Çelikle yapılacak üretim bu konularda daha fazla başarı sağlar.

FIRUZAN
14-06-2008, 11:09
Merhaba
Benim karanfillerimde resimdekiler ama biraz ağır büyüyor kırmızı ve beyaz olanı güzel kokuyor ama hafif kokulu.Sizce bunların cinsi nedir böyle bodur mu kalacaklar?Suyu çok severler mi?Teşekkürler

Arzu Kırlangıç
14-06-2008, 21:58
Benim karanfilimde çok güzel kokuyor .

Sümeyye Polat
11-10-2008, 16:59
Sevgili Arzu Ertan karanfiliniz çok güzelmiş. Yalnız çin karanfiline benziyor gibi. Kısa boylu mu? Bu da benim karanfilim. :rolleyes: Küçücük saksıda ama bir sürü tomurcuğu var.

nariçi
16-11-2008, 19:03
Klasik ev saksı karanfilleri, Anadolu da çok yaygındır. Bir çok evin balkon veya pencere önlerinde görülebilir. Bizde de bir iki saksı var. Bugün yine ilkokul öğretmenin ben yokken ir karanfil saksısı bırakmış. Ancak formlarda bu konuda bilgi aradım ama bulamadım. Ticari karanfil çiçekleri çiçekçilerde çok ama formlarda bilgi yok. Belki de ben bulamadım. Bu konuda bilgisi ve çiçeği olanlar bakım ve özelliklerini yazarlarsa öğreniriz.

Ben şimdi şuu öğrenmek istiyorum, Kışın -10 C dış mekanda dayanabilir mi?

cevreizcisi
16-11-2008, 20:34
çin karanfili dediğimiz karanfil kış şartlarına dayanmıyor arkadaşlar ,ben kaç defa denedim ama maalesef hepsi kurudu bir müddet sonra,5 farklı rengi vardı bende çiçekci arkadaş tanıdık sordum yanlış birşey mi yapıyorum diye ama hayır dedi ,dayanmayabiliyormuş,ben adanalıyım o bölgelerde hep dışardaydı karanfiller,şuan maraşta görev yapmaktayım burda da karanfilim var sürekli olarak dışarda durur ama bir sorun yaşamadım sadece beyaz olanı dayanıksız çıktı.Tabi şunuda düşünmek lazım karanfiller farklı cinslerde olduğundan her cin syanı dayanıklılığı göstermeyebilir.

nariçi
16-11-2008, 20:42
Merhaba çevreizcisi, çin karanfilleri **** diğerleri acaba arada bir kök yenilemesi için teniden çelik dikimi istiyorlar mı? Kök yaşlanmasının zararı oluyor mu.
Bana bugün gelen normal karanfi,l saksı da öyle kendi haline bakımsız kalmış ki, çelikleme yapılsa herhalde birkaç düzine yeni yaksı olabilir.

Yer karanfillerini de kök yenilemesi yapmak gerekiyor mu acaba? Çünkü bu yıl çiçek açmadılar.

tolgahann
16-11-2008, 20:54
Sn.Limon ve sn Guler çin karanfili konusunda daha bilgilidir diye düşünüyorum.Bu başlığı görürlerse eminim yardımcı olurlar.

cevreizcisi
16-11-2008, 20:58
Normal karanfilinizi bakımsız kalmış eğer temizliğini yapar,ölmüş durumda olan dal ve uyaprakları temizlerseniz,bazen derler sadece belli dönemlerde karanfil ekilir diye ama ben kopmuş birr karanfil dalını ektim çok harika oldu tuttu,uyenibir karanfil kök oluşturmuş oldu.1 ve 2 resimdekiler benim çin karanfili diye aldığım karanfillerdi sizin bahsettiğinizde sanırımbunlardır.2 resimdekiler çelikleme yaptı,yeniledi ama 1 resimdekiler maalesef yenilemedi.Birde bizim evlerimizde bahçelerimizde açan karanfiller olurdu onlar çin değildi sanırımonlar tekrardan kendilerini yenilemektedir.Bu çin karanfilleri saksıya düşen tohumlarından ,oluşan yavrularından tekrardan yeniledi ve çiçek açmaya başladı.Uzun süre sağlıklıbir şekilde devam etti yıl boyunca geçmemesi lazımdı aldığım bilgilere göre ama kökü kurudu.Tekrardan yeşertemedim. 3 ve 4 teki karanfiler normal karanfillerim ama yaprak ve dalları birbirinden farklı soğugada dayanıklı,pembe renkte olan bayağı uzadı.Ondan yeni yavru elde edebildim denemem sonucunda.Daha detaylı bilgiler aldığımda çiçekcimden aktarmaya çalışırım.

cevreizcisi
16-11-2008, 21:02
diğer karanfillerde kök yaşlanması sorunu yok en azından uzun bir zaman sıkıntı olmazbenim karanfilim uzun zamandır aynıkök üzerinde sürmekte ama problem yaşamadım.****** yenilemekte faydalı olacaktır yorulan köklerin yenine yenisini oluşturusak çiçeğimiz daha güzel açacaktır.Demin resimelri ekleyememişim şimdi eklemeye çalıştım.

cevreizcisi
16-11-2008, 21:04
diğer normal karanfi,llerimin resimleri

nariçi
16-11-2008, 22:04
Karanfilleriniz güzelmiş güle güle koklayın, Ben pazarda ki fidancılardan geçen yıl normal karanfil almıştım. İlkbahar da çiçekleri kırmızı sonradan açanlar ebruli çiçek açtı, ilk zaman kokmuyor du çiçek bir müddet durunca koku vermeye başladı.

cevreizcisi
16-11-2008, 23:18
Sağolun ,aslında başka karafilimde vardı ama önceden bilmiyordum.Bütün çiçeklerde geçerli olmayabilir bazen küsebiliyormuş.Tomurcuk halinde iken bir arkadaş tutup koklamaya çalıştı ve karanfilim hemen kurumaya başladı. Kısa sürede kurudu.Bir daha mı asla kimseye elelriyle açmakta olan çiçeklerime dokundurmuyorum.Uzaktan kokusu dudyulabiliyor zaten.Göz zevki içinde bakmak yeterlidir.

elif59
17-11-2008, 12:26
buda benim karanfilim..

nariçi
17-11-2008, 16:59
Aslında karanfilin kültürümüzde özgün bir yeri vardır. Bence sanat tarihi ve seramik desenleri bakımından da Lala ile bazan rakip, bazanda tamalayıcı olarak bazen de ikame çiçek olarak laleden daha çok öne çıkmıştır. Elif 59 sizin karanfilin rengide çok güzelmiş. yeni sürgünlerinden çoğaltın.

cevreizcisi
17-11-2008, 18:14
Evet arkadaşım ,karanfil tutar,yalnızca bazı kişilerin ektikleri tutmayabiliyor yoksa genelde tutar.Ama düşünün sizler gibi içinde sevgiyle bakan,ona sevgiyle dokunan ellerden dikilen çiçekler tutmaz olur mu ?Onlara içimizdeki sevgiyi verdikten sonra onlarda bize güzelce gülümseyerek bakacaklar,neşe içinde açacaklardır.

elif59
17-11-2008, 18:59
ektiğim cicekler genelde hep tutar nadiren tutmaz ama komsu bana karanfil vermeye bıktı hiç biri tutmadı verdiklerinin o biraz kart veriyor dalı nerdeyse cicek açıcak yani..bu resimdeki karanfili pazardan almıstım bi tane koparıp köküne diktim 10 gün sonra falan cıkarıp baktım kök gördüm inanamadım yani

sezgin53
17-11-2008, 19:33
İyi akşamlar çiçek dostları. Bende birkaç yıl karanfil yetiştirdim. Önceleri saksıda sonra bahçeye aldım,şu an birtane kaldı. Nedeni elime geçen çekirdek , tohum, çelik vs. toprağa gömüyorum. Sonuçta hepsi birbirine karışıyor. Son 15 gündür düzenleme yapıyorum. Karanfilleride ayırıyorum. Kokulu olanlar tercihim. Çelikle çok kolay çoğalıyor.

elif59
17-11-2008, 19:40
karanfil ekerken saksı dibine bugday koydugun zaman tutmama olasılıgı düsük müş komsu söylemişti öylemi acaba?

sezgin53
17-11-2008, 19:51
karanfil ekerken saksı dibine bugday koydugun zaman tutmama olasılıgı düsük müş komsu söylemişti öylemi acaba?

Komşumuz hacı teyze burada olsaydı ona sorardım. Bu güne kadar öyle bir şey duymadım. Komşum köyünden dönünce menekşe konusundaki tecrübelerıni sizlere ileteceğim. Tüm çiçekler konusunda tecrübeli.

sezgin53
17-11-2008, 20:05
tesekkürler sezgin

Rica ederim elif 59,şimdi komşunun menekşelerinebakmaya gideceği. Otuzdan fazla saksı vardi. Mart ayından bu yana menekşeler perişan olmuş, yılların emekleri boşa gitti.Yazın bakan olmadı.Susuzluktan kurudular.

nariçi
17-11-2008, 20:07
Neden buğday koyulsun nişasta ihtiyacı mı varmış, karanfilin ki. Toprak konusunda en iyi bilenler karanfil çiçek seracılarıdır.

cevreizcisi
19-11-2008, 20:18
Bu konuda daha önce böyle birşey duymadım.İlginç ama bazen bizleri şaşırtacak şeyler olabiliyor

susam
22-11-2008, 14:10
Arkadaşlar. Karanfil konusunda bildiklerimi yazayıyorum. İlk önce buğday konusunda şunu söyleyebilirim. Buğday toprağına karıştırmak için değil. Bazı zor köklenen bitki türlerinde çeliklerin dikilecek olan kısmına bir tane buğday tanesi saplanarak dikilirse, dikilen çelik daha çabuk kök salar. Tutmama olasılığı çok düşük olur. Bunun sebebi buğdayın kısa sürede köklenerek çeliğin toprağa tutunmasını sağlamasıdır.
Karanfil çelikleri çok kolay tuttuğu için buğday saplamaya gerek yoktur. Suda bekletmeden direk %30 kumlu toprağa dikilerek kolayca köklendirilebilinir. Bütün türlerinde yılda bir kez de olsa yanmış gübre vermek iyidir. Özellikle yaz aylarında potasyum sülfat sık sık verilirse bitki sağlıklı olur. Kışın gübreleme azaltılmalıdır. Yapraklarına haftada bir sıvı gübre sıkılımalıdır. Tabi bu da yazın sık, kışın az uygulanmalıdır.

susam
22-11-2008, 14:22
Karanfil dikimi için çelik alırken sürgün uçları idealdir. Bunlar eğer önce köklendirilip sonra başka yere aktarılacaksa aktarırken kök boğazı toprağın dışında kalacak şekilde yüzlek dikilmelidir. Her mevsim karanfil dikilebilir. Farklı zamanlarda karanfil dikerseniz tüm yıl sırayla çiçek açarlar.
Sürgünler 5-6 yaprak çifti üzerinden elle kopartılırsa burada yeni sürgünler oluşur ve bu yeni sürgünler çiçek açar. Hem de karanfil derli toplu ve sık çiçekli güzel bir görünüm alır. Budama hadisesi bu şekilde sürer gider.
Yeni köklenen çeliklerin yapraklarına sık sık su püskürtmek gerekir. İlk sürgün ucu alımı 3-4 hafta sonra (tabi mevsimin ısısına bağlı değişebilir bu süre) yapılır.

cevreizcisi
22-11-2008, 16:47
Bu söylemiş olduğunuz koparma ve sürgünleçiçek açmayı ilk defa duymuş oldum.Hemen yarın uygulamaya geçeyim bakalım.

elif59
23-11-2008, 14:57
Bugün karanfil ektim bakalım tutacakmı 10 güne kadar belli olur..

cevreizcisi
23-11-2008, 16:15
Umarım tutar ,beyaz karanfil bulmak zor oluyor .beyaz istiyorum ama hep çoğu kırmızı

günebakan
23-11-2008, 17:59
Bunlarda benim bugün satın aldığım karanfiller bayılırım karanfillere helde kokuluysa ohhh mis gibi bir tanesi koyu pembe bir tanesi beyaz:)

53655

cevreizcisi
23-11-2008, 21:22
Ah bak ,beyaz dediniz sayın günebakan benim içimgitti şimdi.Bende bugün çiçekçiye gittim ama henüz gelmemiş çiçek ,bugün gelecekti ama önümüzdeki hafta dediler.Ne türleri gelecek kesin söylemediler.Karanfil çoğu aynı renklerde olunca olmuyor.Farklı renklerde olması lazım .Aramaya devam

Minem
23-11-2008, 22:25
Ben de de bir adet karanfil var ama halâ çiçekleriyle buluşamadım :(

cevreizcisi
23-11-2008, 22:32
Bazen geç açıyorlar benim bir karanfilim 2 seneyi geçtikten sonra açtı ,hatta ondan çok daha sonra daldan ektiğim karanfil küçücükken açtı ama o açmamıştı.Sonra muhteşem bir açış yaptı.

susam
24-11-2008, 19:32
Ne kadar düzgün budama o kadar çok çiçek. Hadi herkes karanfilinin yapraklarını saysın. 5-6. yaprak çiftinden sonraki bölümü alsın. Zamanı geldiğinde sonuçlarınıda yazarsanız ne güzel olur.

elif59
24-11-2008, 20:34
Susam karanfil budandığını hiç duymamıştım..neresini nasıl budayacağız anlamadım..denemek istiyorum derli toplu olması açısından fotoğrafa bakıp ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz nereleri budancak

susam
27-11-2008, 07:40
Sevgili Elif. Dipten itibaren 5-6 çift yaprak sayıp, o yapraktan sonrasını elinle koparıyorsun. Sendekinin tüm sürgünlerini bu şekilde koparırsan oralardan güzel çiçekler gelişir. Dalların daha alt kısımlarından da yeni sürgünler verir. Herhangi bir mevsimi yok. Dilediğin zaman yapabilirsin.

elif59
27-11-2008, 08:57
Anladım tesekkürler bende dal koparıcam zannetmiştim

elif59
27-11-2008, 19:10
Karanfil tohumu gördüm bugün tohumdan ekilen karanfiller sürekli kalıyormu bikaç ay açıp ölüyormu.. kalıcı bir çiçekmi

susam
28-11-2008, 10:45
Karanfil tohumu gördüm bugün tohumdan ekilen karanfiller sürekli kalıyormu bikaç ay açıp ölüyormu.. kalıcı bir çiçekmi

Hayır ölmezler. Yanlız karanfil tohumu mayıs ayında gölge bir yerde yanmış gübre karıştırılmış torfa çok yüzlek ekilmelidir. Eylül ayına kadar fideler sökülmeden süzgeçli kovayla düzenli sulanmalıdır. Eylül ayında da fideler sökülüp gerçek yerlerine dikilmelidir. Tohumdan üretmek biraz sabır ister. Ama herşeyiyle senin eserin olur.

Gülbeşeker
19-12-2008, 23:20
Ben iki aydır karanfil tohunu ekiyorum birkaç günde çimleniyor fakat neyaptıysam büyütemedim üçüncü yaprağı çıkartmadan ölüyorlar. Az su veriyorum boynunu büküyor çok su verince çürüyor velhasıl birtürlü ortayı bulamadım.Mutlaka mayıstamı ekmeliyiz o sebeptenmi olmuyor.

tolgahann
20-12-2008, 00:25
Bu mevsimda çelilkle üretim mümkünmü?

Mine Pakkaner
23-12-2008, 23:06
Gerekli köklenme sıcaklığını sağlarsanız niye olmasın? Kolay gelsin.

Gülbeşeker
17-02-2009, 12:47
kış boyunca karanfil tohumu ektim çimlendi ama boyu bir santim olunca boynunu büküp öldü peteğin üzerindeydi yeride sıcaktı acaba sıcakmı istemiyordu

toprak12
17-02-2009, 12:50
kış boyunca karanfil tohumu ektim çimlendi ama boyu bir santim olunca boynunu büküp öldü peteğin üzerindeydi yeride sıcaktı acaba sıcakmı istemiyordu

siz naptınız?:Dkaranfiller petekleri hiç sevmez.çok soğuk olmayan bir yere koymanız lazım

Gülbeşeker
17-02-2009, 12:58
çok soğuk olmayan bir yer derken kalürüferi kapalı bir pencere önü olabilirmi bu aralar yeniden tohum dikmek istiyorum yoksa biraz daha bekliyeyimmi

toprak12
17-02-2009, 13:14
çok soğuk olmayan bir yer derken kalürüferi kapalı bir pencere önü olabilirmi bu aralar yeniden tohum dikmek istiyorum yoksa biraz daha bekliyeyimmi

evet. tohumları 16-21 derece sıcaklık aralığında ek. ekeceksen kaliteli bir torf kullan.Şimdi ekeceksen olmaz karanfil tohumları ilkbahardan sonbahara kadar ekilir.ve sonrada şaşırtma yaparak dışarıya dikilir
bu arada bol güneşte seviyor.

fevziye
17-02-2009, 13:15
Benim çocukluğumda o kadar güzel kokulu karanfiller vardı ki.! Gerçekten kokuları çok keskindi. Senelerdir gerçek karanfil kokulu karanfilleri hiç görmedim. Acaba karanfil sevenlerde benim çocukluğumdaki mis kokulu karanfil fidesi olan var mı?

Gülbeşeker
17-02-2009, 13:42
toprak 12 bende torfa ekiyordum formda kumla karıştırılmış toprak kullanın diye okumuştum sanki biryerlerde torf kurumuyor karanfil suyu pek sevmiyormuş kış boyunca 3-4 sefer denedim beceremedim bu seferde mayısı bekleyeyim bakalım

Sibel11
17-02-2009, 14:28
Fevziye hanım ben köyde bulup diktim bu yaz o muhteşem kokulu karanfillerden üzerinde tomurcuk gibi şeyler var, ama çelik alacak yerleri yok pek, bir yıllık oldukları için:( Çoğalırlarsa sizinle paylaşırım.

tolgahann
17-02-2009, 17:30
Gerekli köklenme sıcaklığını sağlarsanız niye olmasın? Kolay gelsin.

Çeliklerimin 2 tanesi köklendi.Bilgi için çok teşekkür ederim.

fevziye
18-02-2009, 08:46
Fevziye hanım ben köyde bulup diktim bu yaz o muhteşem kokulu karanfillerden üzerinde tomurcuk gibi şeyler var, ama çelik alacak yerleri yok pek, bir yıllık oldukları için:( Çoğalırlarsa sizinle paylaşırım.

Çok teşekkür ederim Sibel hanım. İnşallah çoğalırlar. Eskiden hormonlanmamış, değişikliğe uğramamış, genleriyle uğraşılmamış çiçekler ve bitkileri ne kadar çoğaltırsak geleceğimiz için o kadar iyi olur diye düşünüyorum.

fevziye
04-03-2009, 12:16
Merhaba arkadaşlar, eşimin aldığı karanfili vazoya koymuştum, yaprağının dip tarafından yeni sürgün verdi, biri suyun içinde kalan kısımda biri üst tarafta. Bu karanfil sapını toprağa eksem acaba tutar mı? İki sürgünün resmini de ekliyorum. Lütfen yardımcı olur musunuz? Ekersem ne şekilde ekmem gerekiyor?

Fatos_Karag
04-03-2009, 12:38
Swevgili fevziye, ben uzman olmamakla birlikte kendimi örnek vereyim. Sizinki gibi (benimki hoş gerçi saksıdaydı) yeni sürgünlerden 2 adet alıp diktim. Bu 3.hafta olacak hala yeşiller. Sanırım tutacaklar. Umarım sizinkilerde tutar.
Ama bende her koşulda bir uzman görüşü almayı isterim :D
Malum ben ancak çiçeklert konusunda çıraklık yapabiliyorum :D

fevziye
04-03-2009, 18:48
Teşekkürler sevgili Fatoş hn. inşallah sizinkiler tutmuştur. Bakalım ben de deneyeceğim. İnşallah tutarlar.

nariçi
04-03-2009, 19:06
Antika tipli kocaman bir karanfil saksısı var, çelikte çok eski tip köy karanfili, baharda çelikleme ile çoğaltmayı düşünüyorum.

mandalina
18-03-2009, 15:27
3 gün önce tohumdan ektiğim karanfillerimin bugün baktığımda bir kaç tanesiniz filizlendiğini gördüm.Üzerleri kapalı ve evin içindeler toprağınıda sürekli nemli tutmaya çalışıyorum.Evimin ısısı yaklaşık 20c...

mandalina
19-03-2009, 13:25
İşte bunlarda minik filizlerim.Henüz 4-5 gün oldular ekeli çabuk filizlendiler sanırım...

mandalina
19-03-2009, 13:27
Bu sefer oldu resim yükleyebildim..

dogasever_doga
22-03-2009, 19:39
Merhaba Arkadaşlar, Ben tohumdan karanfil yetiştirmek istiyorum,Bu konuda fazla bilgim yok,Balkondaki karanfilimin,kurumuş çiçeklerinden kopardım,resmi çekip siteye ekliyorum,resimdeki işaretli yermi tohumu,?

tolgahann
23-03-2009, 15:19
Merhaba Arkadaşlar, Ben tohumdan karanfil yetiştirmek istiyorum,Bu konuda fazla bilgim yok,Balkondaki karanfilimin,kurumuş çiçeklerinden kopardım,resmi çekip siteye ekliyorum,resimdeki işaretli yermi tohumu,?

Sn.dogasever_doga; evet o işaretlediğiniz yerler tohum kesecikleri ama henüz olgunlaşmamışlar.Çiçekleri tozlayıp kendi kuruyup dökülene kadar bitkiden ayırmayın.Tohum kapsülleri olgunlaştığınıda daha büyük bir görünüm alacaktır.

bernacyhn
23-03-2009, 17:03
benim de karanfilim açıyor. saksısını büyütmem gerek dallanıp budaklandı iyice kökü nasıl sarmıştır şimdi toprağı :)havalar biraz ısınsın balkonuma geri döneceğim. toprakla rahatça oynayabildiğim tek yer ikinci evim :D balkonum...

dogasever_doga
23-03-2009, 19:43
Sn.dogasever_doga; evet o işaretlediğiniz yerler tohum kesecikleri ama henüz olgunlaşmamışlar.Çiçekleri tozlayıp kendi kuruyup dökülene kadar bitkiden ayırmayın.Tohum kapsülleri olgunlaştığınıda daha büyük bir görünüm alacaktır.
Sayın ; Tolgahann verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.

mandalina
25-03-2009, 11:31
Tohumdan ürettiğim karanfillerimin boyları çok uzatı ve yatmaya başladılar.Uçlarındaki yapraklarından başka da yaprak oluşmadı.Nerde yanlış yapıyorum yardım edermisiniz...

mhayta
31-03-2009, 17:37
bu yıl ilk defa karanfil ve çin karanfili yetiştirmeye karar verip 10 gün kadar önce marketten satın aldığım tohumları torfa ektim, 5 gün içinde hepsinin çimlendiğini görünce çok şaşırdım. tabii rast gele ektiğim için çok sık oldular sanırım biraz daha büyüyünce seyreltmem gerekecek. en kısa zamanda fotoğraflamaya başlayacağım

susam
06-04-2009, 11:22
Arkadaşlar. Tohumdan karanfil yetiştirmek aslında çoğu kez ıslah amaçlı yapılır. En ideali çelikten yetiştirmektir. Ve çok daha başarılı sonuç alınır. Çelik dikiminin özel bir zamanı yoktur. Hemen hemen her mevsim dikilebilir. Yanlız çelik alırken çeliği alacak olduğumuz bitkide 2 çift yaprak bırakacak şekilde ve 13 cm civarı bir uzunlukta elle kopartarak almak lazım. Bu çeliklerin köklenmesi kısa sürede oluyor. Budamaya da dikkat ederseniz yaygın ve bol çiçekli karanfilleriniz olur.

begonvil 14
13-04-2009, 11:48
Merhaba ben de karışık katmerli karanfil tohumu aldım bahçe için ama nasıl ekmem gerektiğini bilmiyorum. Torfa mı direkt bahçeye mi?

Koyu yeşil
13-04-2009, 12:18
Ben kendi karanfil tohumlarımı torfa ekip içerde çimlendirdim. Biraz büyüdüklerinde bahçeye aktaracağım.

maki01
15-04-2009, 15:34
lutfen yardım edin,
ben de tohumdan karanfil cogaltmaya calışıyorum..gecen sene başaramadım..konu ile ilgili forumda yazan herseyi okudum sanıyorum..benim karanfilim de mis kokulu pembe ,anılarla acan turden... onu yaşatmak benim için anlatamayacağım kadar cok onemli.. bu sene yumurta kabı gibi fide yetiştirilen ozel kaba ektim.. filizlendi ama karanfile hic benzemiyor.. iki minik yapraklı herhangi bir bitki gibi.. gecen sene boyları uzadı bir kısmı 2 yaprak daha verdi ..sonra kokleri curudu sanki öldüler.. ziraatcı arkadaşlara götürdüm toprakta mantar olabileceğini soylediler ve bu yıl icin ozel olarak fide yetiştirmek uzere hazırlanmış topraklara tohumları ektim ve filizlendiler.. sorum şu:
-karanfil tohumu filizlendiğinde boyle nerdeyse feslegen gibi normal yaprak verir mi?
ilk filizlendiğinde neye benzer?
gercekten cok ama cok onemli karanfilimi cogaltmam..
bu arada gecen yaz aldıgım tohumlardan biraz daha elimde var ..isteyen arkadaşlara gonderebilirim..

Koyu yeşil
15-04-2009, 15:43
Çimlendirdiğim tohumların resmini yarın sizin için ekleyeceğim. Şu anda benimkilerde karanfile benzemiyorlar :) Çimlendikten sonra sulamaya dikkat etmelisiniz. Çok su bitkiyi çürütebilir. Topak kurudukça az miktar su yeterli ve yeni filizlenen tohumlarınızı direkt güneşe koymamalısınız, zayıf olduklarından kolaylıkla yanıyorlar. Işık almaları yeterlidir.

maki01
15-04-2009, 16:17
cok tesekkur ediyoum.. karanfilim köy karanfili dediğinizden türden.. formu bir kez daha okuyup celik yontemini de bir kez daha deneyim dedim ama oyle 13 cm lık sapları yok.5-6 santimlik bir dalı uzulerek kırıp plastik bardaga ektim.. bardağını altına delik actım tabii..bakalım ne olacak..

begonvil 14
15-04-2009, 17:04
Ben de kararnfil tohumlarımı asprinli suya koydum. Forumda okumuştum bakalım ne olacak

heva
15-04-2009, 17:47
ben de bu sene karanfili tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum
direk saksıya ektim
on beş günde bir suyuna gübre koyuyorum
gündüz de pencere önünde dışarıda güneş alıyor
72886
72887

maki01
15-04-2009, 18:54
fotolar için teşekkür.. benim filizler de böyle..umarım bu kez büyütebilirim onları.. gubre vermekten bile korkuyorum acıkcası..sıcaklık uygun ise gündüz balkona golge bir yere cıkarıyorum akşam odaya alıyorum..direkt güneş ışığı almıyor

heva
15-04-2009, 19:12
benim tohum aldığım yer öyle tavsiye etti çok sağlıklılar size de tavsiye ederim güneşe koyun

tolgahann
15-04-2009, 19:37
Tohumdan ürettiğim karanfillerimin boyları çok uzatı ve yatmaya başladılar.Uçlarındaki yapraklarından başka da yaprak oluşmadı.Nerde yanlış yapıyorum yardım edermisiniz...

Fideler ışıktan yoksun kalmış gibi gözüküyor.Fazla sulamayı kesin ve bol güneşi bir yere koyun.Geç kalınmş gibi gözüküyor ama herzaman umut vardır.

heva
15-04-2009, 21:29
geçen sene de ekmiştim güneşi çok göremediği için öldü fideler
gün ışığı şart

maki01
16-04-2009, 12:32
hemen güneşe alıyorum.. teşekkürler

çiğdem11
20-04-2009, 14:44
73652

Geçen hafta aldım, üzerinde çok fazla tomurcuk var ama hala açmadılar :(

heva
20-04-2009, 14:58
tohumdan diktiğim karanfiller büyüyor
73653

maki01
20-04-2009, 16:45
Fideler ışıktan yoksun kalmış gibi gözüküyor.Fazla sulamayı kesin ve bol güneşi bir yere koyun.Geç kalınmş gibi gözüküyor ama herzaman umut vardır.
karanfilin türü onemli sanırım.. benim karanfil filizlerim günese dayanamadı.. bir bölümünü kaybettim. çin karanfili ya da mevsimlik yaşayan karanfiller için dogru olabilir ama acı acı karanfil kokan benim karanfilim gibi köy karanfil filizleri direkt güneş ışıgında cok kısa sürede gövdelerindeki suyu kaybedip boyun büküyorlar... neyse ki 30 u hala yaşıyor.. hala 2 yapraklılar.. lutfen köy karanfilini tohumdan cogaltma konusunda bilgilerinizi paylaşın bizlerle ...hala yardıma ihtiyacım var.. filizlerimin saglıklı bir şekilde büyümeleri için ne yapmalıyım
Not: Heva sanırım senin karanfilin Çiğdemin karanfili türünden.. haklısın o tür güneş ışıgını çok seviyor..Adana güneşine bile dayanıyor..

heva
20-04-2009, 18:39
karanfilin türü onemli sanırım.. benim karanfil filizlerim günese dayanamadı.. bir bölümünü kaybettim. çin karanfili ya da mevsimlik yaşayan karanfiller için dogru olabilir ama acı acı karanfil kokan benim karanfilim gibi köy karanfil filizleri direkt güneş ışıgında cok kısa sürede gövdelerindeki suyu kaybedip boyun büküyorlar... neyse ki 30 u hala yaşıyor.. hala 2 yapraklılar.. lutfen köy karanfilini tohumdan cogaltma konusunda bilgilerinizi paylaşın bizlerle ...hala yardıma ihtiyacım var.. filizlerimin saglıklı bir şekilde büyümeleri için ne yapmalıyım
Not: Heva sanırım senin karanfilin Çiğdemin karanfili türünden.. haklısın o tür güneş ışıgını çok seviyor..Adana güneşine bile dayanıyor..

Sayın maki01
karanfiliniz için çok üzgünüm
ektiğiniz bir tohumun fide olup kuruması insanı çok üzüyor
benim karanfilim karışık renkli karanfil olarak geçiyor genta tarımdan almıştım
ben tohum ekerken seyrek ekmiştim ve bol güneşe koymuştum
geçen seneki fidelerim de sizinki gibi olmuştu
çünkü ilk baştan sık ektim ve evin içinde yetiştirmeye çalışmıştım

maki01
21-04-2009, 11:34
yardımlarınızı beklediğim filizlerim ve çoğaltmaya çalıştığım karanfilimin fotolarını ekledim.Bahar ve yaz aylarında balkondan eve taşan kokusuyla ve anılarıyla gercekten cok ozel benim için.Çogaltmam şart..Lütfen yardım..
filizler için ne yapmalıyım..
73770

73771

73772

nariçi
21-04-2009, 12:03
Yeni çimlenip çıkanlar cılız, suyunu fazla koyma, ışık almıyorsa ışık alsın.

maki01
22-04-2009, 19:39
Sayın Heva,
Karanfilimin ve çimlenen tohumların fotografını yukarıdaki mesaja eklemiştim.Sizin karanfilinize benziyor mu? Benim filizler hala 2 yaprak gelişmiyor kalakaldılar öylece..çok üzülüyorum gerçekten
74106
Sevdiğimden ,eşimden hatıra bu karanfil bana..Onu da kaybetmek istemiyorum..

heva
22-04-2009, 20:26
Sayın maki01
Benimkiler de cılızdı ilk başta.
Ben çiçekçiden çiçek coşturan aldım on beş günde bir onunla suladım,güneşe koydum üçüncü yapraklarını verdi.
Bitkilerin ekmeği ve suyu gibidir gübre.
Anısı çok büyükmüş inşallah toparlarlar.
Bir deneyin güneş ışığını ve gübreyi inşallah yaşatabiliriz.

heva
22-04-2009, 20:47
karanfilin şimdiki hali
74110

maki01
23-04-2009, 01:29
Yazınızı okumadan ben de aynı isimle mavi şişede satılan bir sıvı gübre verdim.Çiçekli,çiçeksiz tüm bitkiler için olan karışım.Menekşe ve minyatür güle ve karanfilime verirken denemek istedim. Umarım dediğiniz gibi benim filizlerimde gelişir...
Bir konuyu merak ediyorum. İlk fotolardan tam çıkaramadım.Sizin filizlerde sap ya da gövde yok gibi.Benim filizler ince bir sapın üzerinde 2 yapraktan oluşuyor. Govde boyu 1-2 cm civarında.. Aynı gün süs biberi ve fesleğen tohumlarını da ekmiştim. Biberlerim 2-3. yapraklarını vermeye başladı bile.. Bakalım umarım başarırım karanfilimi çogaltmayı..
Desteğiniz için Teşekkür ediyorum..

heva
23-04-2009, 20:54
Sayın maki01
Tohumları ektikten sonra güneşi çok göremezlerse sizin fideler gibi boyları uzuyor.
Benim fidelerin resmini üssten çektim o yüzden sapı yok gibi görünüyor.
ilk başta benim fideler de sizinki gibiydi büyüdükçe sapını toprağa gömdüm
Bundan sonra inşallah gübre ve güneş ışığıyla kurtarabiliriz
Size yardım edebilirsem çok mutlu olacağım
Ben karanfillerimle konuşuyorum,bir de onu deneyebilirsiniz.

maki01
23-04-2009, 22:19
Sayın Heva,
Konuşmamam mümkün değil zaten hergün yalvarıyorum onlara.. Dışardan izleyen gülebilir halime..Pencere önüne koyuyorum artık. 2-3 saat güneş alıyorlar.Hatam balkona çıkarmaktı sanırım.
Filizlerimle yaşıyorum kısacası.."Kapıları aç, havalansınlar.. Esmeye başladı kapıyı kapat...Bu köşeye güneş ışığı daha eğimli geliyor.. yarın burayı deneyeyim" gibi..
Yeni tohumlar ektim birkaç gün önce farklı boyutta bardak ve saksılara. Saksılardan biri sizinkine benziyor.4. gün ilk filizler çıktı.Bu önerilerinizi onlara uygulayabilirim. Toprak ekleyebileceğim boşluk var.
Umarım katkılarınızla yaşatabilirim filizlerimi...

heva
29-04-2009, 14:32
Son durum
75403
75404

maki01
02-05-2009, 03:48
Sayın Heva,
Ne iyi yaptınız yeni fotoları yayınlamakla.Aklım sizin bana yol gösteren filizlerinizdeydi hep. Açıkçası çekinmiştim "Gelişmelerini, yeni fotograflarını gönderir misiniz?" demeye .Çok teşekkürler..
Bu arada önerilerinizle hem ilk filizlerim toparlanmaya başladı hem de yeni ektiğim tohumdan çıkan filizler çok daha sağlıklı gelişiyor. Aralarında 1 aya yakın fark olmasına ragmen yeni çıkan filizler ilk filizlerimi yakaladı ve geçti. 3ve 4. yapraklar minik minik görünmeye başladılar. Sanırım bu kez başaracağım sizinle birlikte..

heva
02-05-2009, 09:05
İnanın sayın Maki01 size yardım edebildim mi diye ben de düşünüyordum.
Siz de yayınlasanız fotoğrafları ne güzel olur.
İnşallah eşinizin emanetleri sorunsuz büyüyecek.

maki01
02-05-2009, 14:01
İnşallah Sayın Heva, başarabilirsem babalarına götüreceğim onları.
Artık umutluyum başaracağız :p
Sizinkilerden kopya çeken yeni filizlerim..
75876
75877

maki01
09-05-2009, 01:58
Filizlerim büyüyor..:p
77298

maki01
09-05-2009, 02:03
Merhaba Ceyda Hanım,
Ben tohumları kendi karanfilimden aldım. Biber çekirdeklerine benzeyen biraz daha küçük ve siyah renkli tohumlar. Baharat olarak kullandığımız karanfilden üretmek mümkün mü bilmiyorum..

maki01
09-05-2009, 22:09
Yok bunlar değil.Yeşil ya da kırmızı biber çekirdeğinin kurumuş hali gibi ,daha küçük, ince ve siyah. Bir aya kadar yeni tohumlarım oluşur sanırım.İsterseniz gönderebilirim.

maki01
10-05-2009, 20:52
Başarılı bir çekim olmasa da benim tohumlar böyle.
77632

cenan
11-05-2009, 14:34
sağol maki.ben ektim valla çıkarmı bilmem:)

mor papatya
11-05-2009, 19:12
arkadaşlar birisi bana karanfillere biz şerbet verirdik demişti eskiden şimdi benimde karanfilim var daha 1 yıllık ama şimdi nasıl bişey şerbet dediği böyle bir şey duyan varmı,değişik ev yapımı karışım karanfillere verilen gibi vb.?

maki01
11-05-2009, 22:17
Site içi arama moturuyla aradığımda şu başlıklarda şerbetle ilgili bilgi buldum. İkinci linkte güvercin gübresinden şerbet hazırlama ile ilgili detay bilgi var.

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10306

Ben "Çiçek Çoşturan" adı altında satılan sıvı gübrelerden veriyorum.

Ek:Afrika menekşesi ile ilgili formun mesajlarında buna da rastladım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1436

mor papatya
12-05-2009, 10:25
çok teşekkür ederim maki01 çok sağol.

cenan
12-05-2009, 16:03
Yok bunlar değil.Yeşil ya da kırmızı biber çekirdeğinin kurumuş hali gibi ,daha küçük, ince ve siyah. Bir aya kadar yeni tohumlarım oluşur sanırım.İsterseniz gönderebilirim.

Allah Allah!İsterseniz gönderebilirim yazısını neden görmemişim daha önce.Çok Sevinirim valla öyle birşey olursa:o

maki01
13-05-2009, 00:14
Karanfilimin bugünkü fotosu ekte. Solmuş, tohum için beklettiğim çok sayıda çiçek var üzerinde. Tamamen kuruyup, tohumlar olgunlaştığı zaman adres için mesaj yazarım size. Gerçekten, acı baharat kokusuyla ve de anılarıyla çok özel benim için. Her evde bir tane olmalı :)

78123

Ülkü
17-05-2009, 12:48
Bunlarda benim çin karanfillerim.

cenan
18-05-2009, 09:07
Gerçekten, acı baharat kokusuyla ve de anılarıyla çok özel benim için. Her evde bir tane olmalı :)

78123[/QUOTE]

Buna bende katılıyorum.Sözünü unutmadın değilmi maki:rolleyes:

bengi_su
18-05-2009, 09:37
syn. ceyda onlar tomucuk

cenan
18-05-2009, 09:43
syn. ceyda onlar tomucuk

toprağa ektiklerim çımayınca,suda beklettiklerimde çürüyünce,onların tohum olmadığını anladım zaten :)

maki01
18-05-2009, 20:24
Siteden bir arkadaşımıza daha tohum sözüm var. Hala karanfilimin üzerinde olgunlaşmaya devam ediyor tohumlarınız :)
Sayın Heva sizin fideler ne durumda acaba? Aklım onlarda ve sizin yol göstericiliğinizde..

toprak12
22-05-2009, 19:38
benim karanfillerimde bir hastalık var ama anlayamadım.yapraklarında yapışkan bir madde var.yardım ederseniz sevinirim.

powered
22-05-2009, 20:41
Çok güzel karanfil tohumu fotosu eklicem arkadaşlar musait olunca.

powered
23-05-2009, 01:39
Bendeki tohumların resmini çekip koydum bakabilirsiniz. Biber tohumunun siyahı denilebilir, hem kırmızı hemde beyaz katmerlisi var bende geçen sene diktim ama tohumdan yetiştirlenler destek çubuğu istiyor yoksa sarkıp gidiyor. Formlu bir görünüm sergilemediği için bu çiçeği yetiştirmekten vazgeçtim. Tohum bulamayn 1-2 kişiye dilerse gönderebilirm.

maki01
30-05-2009, 11:09
Filizlerim yavaş da olsa sağlıklı bir şekilde büyürken, ne olduğunu bilmediğim bir parazit karanfilim dahil tüm fide ve çiçeklerime dadandı. İlgili yerlere yazdım. Henüz yanıtlayan olmadı. Karanfil fidelerimi balkondan salona taşıdım. Hayatta kalabilenleri yaşatmaya çalışıyorum.
82465

Nejla K.
03-06-2009, 12:23
Arkadaşlar, kurban bayramında diktiğim karanfil çeliği tuttu ve 15 gün önce kırmızı çiçek verdi. Ancak tam açılmadan geçti. Elimde farklı renklerde karanfil çelikleri var. Onları toprakla buluşturmak için geç mi kaldım acaba? Haziran ayı olduğu için çelikler tutmaz diye çekiniyorum. Acaba küçük çelikleri suda köklenmeye bırakıp sonra mı diksem?... Bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar bana yardımcı olurlarsa çok sevinirim... Şimdiden teşekkürler...

İremsıla
03-06-2009, 13:47
sevgili maki karanfilin harika görünüyor.eee bir adanalı eşi olarakyakışır diyorum.:cool:adanada, sakız çili begonya ve karanfil artık sembol olmuş sanki.
Bende 20 gün oldu döneli ama şimdiden özledim adanayı.bucaktaki komşularımızdan gelirken saksıda kırmızı sarı, ve rengini bilmediğim çelikler getirdim.umarım tutarlar,kırmızı ve sarı tomurcuk her sabah onları izliyorum ne kadar gelişmiş diye.;)havası gibi insanıda çok sıcak ben çelik istedim onlar saksısını elime tutuşturdular.
Necla hanım ben, yeni ektim çelikleri bahar zamanı diye biliyorum.geç kalmış sayılmayız.genede tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekleyelim.;)

maki01
03-06-2009, 14:28
Teşekkürler sevgili irem. Ne çelikten ne de tohumdan çoğaltmayı başaramadım 2 senedir. Son fidelerim sağlıklı gelişiyordu ancak onlarda da bir zararlı peydah oldu. Hem karanfilimde hem de fidelerimde sorun var. Daha doğrusu tüm bitkilerimde aynı sorun var. Adana'nın kavurucu sıcağı birden bastırınca tüm zararlı ve hastalıklar harekete geçti hepsi benim eve hücum etti sanki. Adana'mız insanıyla , doğasıyla gerçekten yaşanası bir yer , bir de şu sıcağı olmasa..
Sevgiler gelinimize..

Nejla K.
03-06-2009, 14:39
Teşekkürler İremsıla, çeliklerimi kaybetmek istemiyorum ama tutturamıyorumda... Dediğiniz gibi yapıp biraz daha bekliyelim...

viola
03-06-2009, 15:24
Arkadaşlar, saksıda karanfilim var. Saksısını değiştirdikten sonra canlanmaya başladılar, büyüdüler. Fakat çiçek falan yok, ne zaman açar acaba? Güneşi, suyu, topragı herşeyi tamam. Ama tek bir çiçek bile vermiyorlar. Neden olabilir?

aydın
03-06-2009, 16:03
Arkadaşlar, saksıda karanfilim var. Saksısını değiştirdikten sonra canlanmaya başladılar, büyüdüler. Fakat çiçek falan yok, ne zaman açar acaba? Güneşi, suyu, topragı herşeyi tamam. Ama tek bir çiçek bile vermiyorlar. Neden olabilir?
Sevgili viola;
Balkonumdaki karanfil 45-50 cm dolaylarında iken çiçek açmaya başlamıştı. Şimdi ise 70 cm civarında ve üzerinde sayamayacağım kadar tomurcuk var. :)

viola
04-06-2009, 12:50
Sevgili viola;
Balkonumdaki karanfil 45-50 cm dolaylarında iken çiçek açmaya başlamıştı. Şimdi ise 70 cm civarında ve üzerinde sayamayacağım kadar tomurcuk var. :)

Sn.Aydın, acaba daha da büyük bir saksıya mı koymam gerekli? Farkettim ki saksıyı değiştirdikten sonra uzamaya başladı. Yani daha da büyük bir saksı gerekli belki de, kendimce böyle düşündüm. Benim karanfilim şimdilik 10 cm falan ..

aydın
04-06-2009, 17:58
Karanfiller şuan 2,5 kg'lık yoğurt kovalarında bulunuyor. Üst komşumdan dal olarak aldığımda 5 cm dahi yoktu. Yan kollarını attılar ve her gün tomurcuk sayılarını artırıyorlar. :o

viola
04-06-2009, 18:22
Sn. Aydın işte karanfilim ...

aydın
04-06-2009, 19:57
Toprağını bozmadan büyük alana aktarabiliyorsanız sorun olmaz. Büyümesini bu yıl tamamladıktan sonra tomurcuğa kalkabilir. Yeni sürgünler gayet güzel, temiz.
Bana kalırsa bu yıl dokunmayın derim.

viola
04-06-2009, 20:11
Çok teşekkürler tavsiyeleriniz için, içim rahatladı. O zaman dokunmuyorum. Gelişmeler olursa resimle aktarırım sizlere.

maki01
04-06-2009, 22:09
Sayın Aydın,
Tohumdan karanfil yetiştirme konusunda bilginiz var mı? Benim fideler 12 yaprak ,yaklaşık 4 cm filan oldu. Bunlar ne zaman saksıya alınır?

Nejla K.
04-06-2009, 22:12
Havaların bu kadar sıcak gittiği bir dönemde tutmayacağını düşünerek ama elimdeki çelikleri Nasrettin Hoca hesabı '' ya tutarsa '' ümidi ile bu gün toprakla buluşturdum. Tutması için bir önerisi olan var mı? Mesela sera ortamı oluşturmak köklenmesinde yardımcı olur mu?

züleyha
04-06-2009, 22:31
Karanfillerim açtı, ikisinin farklı renk açacağını ümit etmiştim ama ikisi de pembe açtı ama yaprakları sararıyor. neden acaba, çok sulayınca mı olur?

maki01
04-06-2009, 22:40
Birileri bu konuya el atsa ne kadar iyi olacak. Hepimizin soruları var ama yanıt yok. Karanfil çok ilgi çekmiyor sanırım. Kimden öğreneceğiz biz bunları?

aydın
04-06-2009, 23:56
Sayın Aydın,
Tohumdan karanfil yetiştirme konusunda bilginiz var mı?
Öncelikle karanfili amatörce yetiştirenlerdenim. Sevgili maki; 1 haftaya kadar şaşırtmalık olurlar.
Toprağı güzelce ıslayıp dikkatlice fideleri alın. (köklerine fazla zarar gelmesin)
Şaşırtacağınız toprağı bolca sulayıp saksılara aralıklı olarak dikin. 2-3 gün direkt güneş ışığından koruyun. Bir saksıya en fazla 2 adet olması uygundur. (karanfil yan dallanma yapar)

powered
05-06-2009, 00:18
Karanfil Yetişirme konusunda forumda çok detaylı bilgiler var, aşağıdaki bölüme girerek okuyabilirsiniz..

Karanfil Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1139)

maki01
05-06-2009, 00:42
Teşekkürler sevgili Aydın,
Umarım zarar vermeden şaşıtrma yapabilirim. Gövdeleri çok ince. Zamanları gelmiş şaşırmadan şaşırtacam demek ki
Karanfil yetiştiriciliği başlığında kitlesel, çiçek satış amacıya üretilen karanfille ilgili detay bilgi var sayın powered. Bu başlık, o başlıktan daha fazla deneyim içeriyor. Benim çogaltmaya çalıştığım 1 saksıda 3 yıldır güzel kokusuyla evimizi dolduran köy karanfili dedikleri türden. Teşekkür ediyorum ilgine. Gerçekten bu başlıkta yanlız hissedebiliyor insan kendini.

powered
05-06-2009, 00:58
Geçen sene ben tohumdan karanfil yetiştirdim ve şunu söyleyebilirm ki tohumdan yetiştirmesi en kolay çiçeklerden biri diyebilirim. Şaşırtma yaptığımdada pek sorun yaşamadım, tek bir sorunla karşılaştım o da fideleri daha dik dursunlar diye biraz daha toprağa gömmüştüm bu yüzden bir kaçının gövdesi hemen çürüyüp koptu, mümkün olduğunca ilk filizlendiği haliyle şaşırtma yapmak gerekiyor biraz daha toprağa gömünce gövde çürüyor.

Her ne kadar zayi versemde çok dikmiştim bir çok karanfilim vardı ama bir türlü gövde kalınlaştırmayı başaramadın incecik gövde ile yaklaşık 1 metre sarktılar, bir çokta çiçek açtılar ama çok formsuz bir görüntü sergiliyorlardı gövde kalınlaşmayınca elle tutulur gözle görülür bir yanı kalmıyor, bende hepsini birden söküp attım.

viola
05-06-2009, 08:19
powered ın da belirttiği gibi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1139 bölümünde çok güzel bilgiler var. Benim için de çok yararlı oldu. :cool:

Teşekkürler.

maki01
07-06-2009, 02:56
Sn. Powered, Mine Hanım'ın konu ile ilgili yayınladığı yazıda fideleri şaşırttıktan sonra uç alma olayından bahsetmiş. Uç alınırsa belki gövde kalınlaşır. Diyorum ya yardıma ihtiyacımız var. Özellikle benim karanfilim gibi olan tür için..
74106

powered
07-06-2009, 03:44
Sn; Maki01,
Haklı olabilirsiniz, çünkü ben kıyıpta uç almadım daha doğrusu epeyce bir uzadıktan sonra aldım, o yüzden boya verip gövdeyi kalınlaştırmamış olabilir. Ben en iyisi yarından tesi yok yeniden tohum dikiyem belki o zaman kalın çıkar.

maki01
07-06-2009, 14:07
Birkaç gün içinde fidelerimi saksıya alacağım. Biraz geliştiklerinde 7-8 cm olduklarında uç alacağım. Sonuçları paylaşırız.

powered
07-06-2009, 16:59
Tamam bekliyoruz.

maki01
12-06-2009, 00:53
Al baştan yapmak zorundayım. Benim fideleri bilemediğim bir zararlı katletti. 2 gün önce topraktan neemazal verdim. Belki 3-4 tanesini kurtarabilirim.
Üzgünüm..

viola
12-06-2009, 09:21
Arkadaşlar ben karanfilimin saksısını değiştirdim, ve boyu uzadı. Uzamaya da devam ediyor. Çok şaşırdım; demek saksısını sevmemiş...

cenan
22-06-2009, 12:44
sevgili maki01
bana yollamış olduğun karanfil tohumlarını dün saksıya ektim.Şimdi bekliyorum:rolleyes:

viola
22-06-2009, 22:45
Benim karanfil 15 cm olmuştur .. uç almak mı gerekiyor arkadaşlar?

maki01
22-06-2009, 23:21
"Uç Alma İşlemi
Karanfil dikildikten sonra tepe uzamaya başlar. Bu dönemde yan kardeşlerin gelişimini sağlamak, böylelikle çiçek verimini artırmak için sürgün ucu dipten itibaren 5-6. yaprak çifti üzerinden elle kırılarak koparılır. Bu işleme uç alma denir. Uç alma işleminden sonra yaprak koltuklarından yeni sürgünler çıkar. Bu sürgünlerde de ikinci bir uç alma işlemi yapılabilir. "
Mine Hanım böyle anlatmış, sizin de link verdiğiniz yazıda. Sanırım zamanı gelmiştir.

Sevgili Cenan,
Ben de bir kaç gün önce yeni tohumları ektim. Bu kez abimin önerisini uyguladım. Büyükçe bir saksının dibine bildiğimiz bahçe toprağı koyarak ektim, torf filan yok, eskiden torf mu varmış. Hiç ilgilenmiyormuş gibi yapıyorum :) Abim öyle dedi. Oğlumu büyütürken de dalga geçmişlerdi benimle "Kitap çocugu" diye, şimdi çiçeklere gösterdiğim titizlikle de dalga geçiyorlar. Bir de büyük sözü dinleyeyim, zararı olmaz.
Filizler çıktı fotoğraf çekmiyorum, şımarmasınlar :)

hazan-z
23-06-2009, 00:40
Merhaba Maki01!
Karanfil konusunda gösterdiğin azmine hayranım. Ya olacak,ya olacak dedin ve olmaya başladı.
Pembe karanfilin, senin için taşıdğı önemi bildiğim için duygularını paylaşıyorum.Bana verdiğin tohumlarda hiç bir hayat belirtisi yok.Ama sana ektiğim Moringa çimlendi.Oysa karanfil kadar itina etmemiştim.Titizlik konusunda çok haklısın.Üzerine fazla düşmemek gerekiyormuş.
Artık bu başarının üzerine ben gariban Hazan'ı da görürsün inşallah.Sana ve miniklerine sevgiler.

maki01
23-06-2009, 02:01
Sevgili Hazan,
Sen yeşil parmaksın. Sen filizlendirip büyütemezsen, ben hiç beceremem. Senin elinde yeşerecek karanfilim biliyorum . Yedek tohumlarımız var :) Benimkiler nafile çabası gibi. Tohumdan olamadı bugüne kadar ama nihayet bir çeliğim filizlendi :) Başarıdan söz ettiğin çeliğim olmalı :)
Ana karanfilim de çok sarsılmıştı. O da ben de yaşlanıyoruz, taşınmak, yer değişikliği iyi gelmedi karanfilime. Yeni yeni toparlanmaya başladı. Bir sürü yeni filiz var üzerinde, 3-4 tane de tomurcuk :)
Sayende bir sürü yeni bitkiyle tanıştım. Teşekkürler sevgili arkadaşım... Moringa :) Çok çalışmam, çok okumam lazım çok... Moringayı tanımak lazım en kısa sürede :)

DefneD.
23-06-2009, 19:07
Arkadaşlar merhaba.

Yardımınıza ihtiyacım var. Önceki gün karanfilimin saplarında ve yapraklarında koyu kahverengi bir takım lekeler gördüm. Elimle temizlemeğe çalıştım, çamur gibi ele yapışıyor. Üzerindeki bütün açmış çiçekler ve yeni gelişen goncalar da kurudu. Diğer bitkilerden uzaklaştırdım. Ne olabilir sizce? Dermanı nedir bu derdin bilen var mı?:(

89075

habibe
24-06-2009, 10:24
Tohumdan büyüttüğüm karanfilim.
Çiçekleri çok cılızmış.
Geleneksel karanfil gibisi yok. Ne kokusu koku. Ne de çiçeği karanfil gibi değil.

maki01
24-06-2009, 11:31
Merhaba habibe,
Geleneksel karanfilim var ama tohumdan büyütmeyi beceremedim. Neler yaptığını anlatırsan çok sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=404273&postcount=199

Ülker
24-06-2009, 11:51
Beyaz karanfilimin yeni açan sürgünleri beni şaşırttı.
Buyrun;

maki01
24-06-2009, 12:05
Karanfiliniz çok güzel Ülker. Miniş duruyor, kokulu değil mi?

Ülker
24-06-2009, 12:07
Hem de nasıl..., müthiş kokuyorlar.

hazan-z
26-06-2009, 00:10
Sn Maki01!Lütfen kendini küçümseme.Balkonların son durumunu henüz görmedim.Anlattığına bakılırsa beceri boyutların ortada yani şekerim.Herkesin, kendi çapında becerisi mutlaka vardır.Ben senin azmine hayranım.Araştırmacılığını hiç tartışmam bile.İnşallah elele verip karanfili de tohumdan üreteceğiz.O günleri bir an önce görmek dileğiyle, sevgiler.

maki01
26-06-2009, 00:23
Teşekkürler sevgili hazan. Tohumdan ümidimi kestim desem de denemekten vazgeçemiyorum. Miniş çeliğim iyi durumda.Bu arada balkonumda bol, bol fide var. Birgün mutlaka tohumdan yetiştirdiğim pembe karanfilim olacak :)

cenan
26-06-2009, 09:44
sevgili maki01
Bana gönderdiğin tohumları geçen pazar sabahı senin tarifine göre ekmiştim.Dün akşam eve gittiğimde toprakta bir tanesinin yeşerdiğini gördüm;)sabahta ikinciyi gördüm:p İnşallah büyütmeyide başarabilirim.Sevgiler..

maki01
26-06-2009, 10:01
Çok sevindim sevgili cenan. Tüm içtenliğimle başarmanı diliyorum. Sulamaya dikkat et. Aşırı su ve az ışık, boylarının uzayıp filizlerin cılız kalmasına neden oluyor. Gelişmelerden haberdar et lütfen. Sevgiler...

habibe
29-06-2009, 10:00
Sevgili maki,
Benim tohumdan ürettiğim karanfil geleneksel karanfil değildi. Çin karanfili tarzında bir çiçekmiş. Sizin fidecikleri gördüm. Hepsi sağlıklı. Şaşırtmadan sonra hızla büyüyorlar.
Baharlı baharlı, mis gibi kokan katmerli karanfil gibisi yok.

(Gördüğüm bahçelerde rastlasam hemen kapılarını çalıp, isteyeceğim.);)

cenan
29-06-2009, 10:13
sevgili maki01 tohumlarımın 6 tanesi çimlendi şimdilik.Her baktığımda çoğalmış görüyorum onları :rolleyes:

Habibe senin söylediğin şeyi ben geçen hafta pazar günü yaptım:p Marangoza gitmiştik bahçesinde saksı içinde gördüm karanfili.Dallarındaki filizlerden bir tane alabilirmiyim dedim 6 tane verdi marangozcu abi sağolsun.2 gün suda bekletip toprağa ektim bir arkadaşımın tavsiyesiyle.İnşallah tutarlar:rolleyes:

denizakvaryumu
29-06-2009, 10:36
Bugünlerde geleneksek baygın karanfil kokulu , gerçek karanfiller satılmaya başlandı.

Çiçekçilerde var...