View Full Version : karanfil
Çiçekten çiçeğe gezerken "evinizdeki bitkiler çocuklar için güvenli mi?" (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=943) başlığına da yolum düştü ve tehlikesini hiç duymadığım bitkilerle karşılaştım. Özellikle "Aşk Merdiveni" ile ilgili yazılanlar ürküttü beni. Lütfen okuyun.
Sevgili habibe,
Karanfilim sevgili eşimle birlikte aldığımız son üç çiçekten biri. Anılarımızı yaşatmak için uğraşıyorum. Çiçekçideki karanfil bana çare olamıyor ...
Fotoğrafta gördüğün tüm fideler malesef öldü. Farklı, farklı topraklarda yeni fidelerle devam ediyorum. Bu arada saksı değiştirirken az kalsın karanfilimi kaybediyordum. Kuru dal yığını haline gelmişti. O da, ben de direndik. Kuru gibi duran dallardan yeni filizler, hatta çiçek bile vermeye başladı . Yeni tohumlarda verebilecek durumda, endişen olmasın :)
Sevgiler...
Geçen yıl karanfil fideleri almıştım. Bir ara güzel büyüyordu. Sonra ne oldu anlayamadım, öldü. Ölmeselerdi şimdi pembe, kırmızı, beyaz karanfillerim olacaktı.:(
_kardelen_
06-07-2009, 15:06
Karanfili dal çeliği ile çoğaltılabiliyormu?
Karanfili dal çeliği ile çoğaltılabiliyormu?
Karanfil daldan tutar. : )
Sayın aydın,
"Daldan tutar."
Nasıl yapacağız bunu? Yeni filizleri mi alacağız? Makasla mı keseceğiz, elle mi koparacağız? Su da köklendirecek miyiz? Hangi toprakta köklendirmeye çalışacağız?
Detaylı anlatabilirseniz çok faydalı olacak.
Teşekkürler...
Makas kullanmaya gerek yok. Elle kolayca alabilirsiniz çelikleri. Toprak seçiciliği çok azdır. Ben orman toprağı kullanıyorum. Siz torf da kullansanız olur. Genelde sulamasını unutmamak için biber, domates, fidelerimin bulunduğu saksılara dikerim çelikleri. Akşamları sulama yerine su püskürtmeyi tercih ederim.
Detaya gerek yok sevgili maki01 çok kolay köklenen bir bitki. Bir ara toprak tv de karanfil yetiştiriciliğini anlatıyordu. O videoyu da bulabilirsem buraya eklerim.
Yardımcı olmak açısından bir kaç fotoğraf ekleyeyim.
91039
91040
91041
91042
Balkon ufak olduğundan önemli bir kısmını bahçeye dikiyorum. Müsait bir zamanda onları da eklerim. Hepinize kolay gelsin.
_kardelen_
07-07-2009, 08:23
ben de karanfil paylaşımınıza ortak olabilir miyim? Geleneksel karanfilden ben de yetiştirmek istiyorum. Bulamadım bir türlü. Geçenlerde pazardan bir saksı karanfil aldım. Saksısını değiştirmek istedim, o da ne. Toprakla çiller bir bütün olmuş. O kadar sıkışmış ki hiç böyle şey görmedim, sünger gibi olmuş toprak. Çiller de neredeyse görünmeyecek kadar, kıl kadar ince. Haliyle fazla yaşamadı, kurudu. Zavallı bitkileri suni yöntemlerle ne hale getiriyorlar.
Şimdi konu bu tohumları ne zaman ekeceğime geldi;)
Sevim Hanım,
Ben araştırdığımda her zaman gibi bir yanıtla karşılaştım ama sanki sonbahar daha uygun gibi gelmeye başladı bana.
Tabi şimdi sıra çelikleri ziyan etmeden yetiştirmekte:) Hiç suda bekletmeden diktim. Hava çok sıcak serin bir yerde saklamalıyım kurumamaları için:)
Daha önce de belirtmiştim. Domates, biber, patlican veya çiçek saksılarının kenarına dikerim çelikleri.(susuz kalmaması için) Çelikler beni hiç mahçup etmedi. Yazın ortasında bile tuttular. Halbuki çeliklerin dikim mevsimi şubat, mart aylarıdır.
Ne güzel on tane çelik. Çiçek saksılarının kenarına köşesine diktim. Sabah yani yerlerini yadırgamasınlar diye sohbet ettim öyle çıktım evden. Umarım çabucak tutarlar:)
bernacyhn
13-07-2009, 17:06
Sevgili kardelen, benim de karanfillerimin çiçekleri kurudu ve tohum oluşumu başladı. bir tanesini gözden çıkarıp içini açtım. Bembeyaz neredeyse şeffaf denilecek renkte minik tohumları vardı sanırım henüz oluşmadılar acaba tohumlarının resimlerini çekip buraya ekleyebilir misin? Ya da ne zaman tam olarak olgunlaşmış oluyorlar biliyor musun ?
Sevgili bernacyhn,
Tohum fotolarını buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=418406&postcount=217) eklemiştim.Çok net değil ama fikir verir.
bernacyhn
13-07-2009, 22:25
Sanırım onların ilk görünümleri böyle. Yani henüz yeşilken. Kuruyan çiçeklerin altında duruyorlar.Bir şey daha sormak istiyorum ben : Dalındayken mi böyle kararıyorlar sevgili maki01?
Çiçek ve içindeki yani fotoğrafını eklediğin tohum kesesi tamamen kuruyunca koparıyorsun ve içindeki tohumlar siyah çıkıyor. Yani tohum dalında olgunlaşıyor.
Sevgiler...
acemifüsun
27-07-2009, 23:35
Aydın bey ;eldeki karanfillerimin boyları uzun olanlardan 10-13cm boyunda elle kırıp,2 çift yaprak bırakmak şeklinde çelikler almak istiyorum.Bu şekilde saksıdaki karanfillerin kenarlarına yeni aldığım çelikleri dikmek, daha yaygınlaşmasını ve sırf boya vermemesini sağlamış olurum diyorum.Saksı öğleden ,akşam günbatıncaya kadar güneş alan bir yerde,ben şimdi bu yeni çelikleri de orada köklendirebilir miyim?Ne dersiniz?sevgiler
2-3 gün suda bekletip sonra toprağa dikerseniz daha iyi olur. Balkondaki karanfil çeliği sürgün vermeye başladı. :)
İlk dikişinizde büzüşür. Bu yüzden akşam saatlerinde fısfıs ile su püskürtmeyi ihmal etmeyin. (hele ki bu sıcaklarda)
_kardelen_
28-07-2009, 10:45
karanfil tohumlarım çimlendi, topraktan çıktılar. Fakat çok cansızlar, gelişmiyorlar bir türlü. Sararıyorlar gibi geldi. Kaybetmek istemiyorum, ne yapmalıyım, neden böyleler?
Ah bir bilsem kardelen. Kaçıncı tohum ekişim saymıyorum artık. Güneş görüyorlar mı? Güneş görmeleri gerekiyormuş diyorum bir türlü tohumdan karanfil yetiştiremeyen biri olarak. Çimlenmese sağır tohum diyeceğim. Çok şey denedim henüz başaramadım ben de. Ne tohumdan ne de çelikten çoğaltamadım karanfilimi...
2-3 gün suda bekletip sonra toprağa dikerseniz daha iyi olur. Balkondaki karanfil çeliği sürgün vermeye başladı. :)
İlk dikişinizde büzüşür. Bu yüzden akşam saatlerinde fısfıs ile su püskürtmeyi ihmal etmeyin. (hele ki bu sıcaklarda)
Sevgili Aydın gönderdiğiniz karanfil çelikleri tutmuşlar. Gözlerine bakıyorum sürgün versinler diye;)
Sevgili Maki sizin tohumlarınız sonbaharı bekliyor daha uygun olur dediğiniz için:)
Sevgili Aydın gönderdiğiniz karanfil çelikleri tutmuşlar.
Sevim Hocam;
Karanfillerinizin seneye hem tohumunu hem de çeliğini dağıtacak konuma gelmesi dileğiyle. Bundan iyi temenni olmaz sanırım.:D
Güle güle büyütün ....
Teşekkür ediyorum. Kayıpsız on çelik hala capcanlı duruyor:D
acemifüsun
28-07-2009, 23:52
Aydın bey tecrübelerinizi,bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.Sadece aklıma şu soru takılıyor;sizin karanfilleriniz de ,benim ki gibi çok güneşin altında mı?
Sadece aklıma şu soru takılıyor;sizin karanfilleriniz de ,benim ki gibi çok güneşin altında mı?
Füsun Hanım;
. Karanfiller sabah güneşi ve çok az da öğle güneşi alıyor.
. Direkt rüzgarla etkileşim içinde değiller.
. Bir iple desteklenmektedirler.
. Çok sulamadan kaçınırım.
Bunların dışında herhangi bir müdahalem olmadı. Hepinize kolay gelsin....:cool:
Bende karanfil ektim ıslak toprağa ektim. Çimlenmesi kaç gün sürer bide ne kadar sıklıkta sulamak gerekir toprağı.
acemifüsun
29-07-2009, 22:09
Teşekür ederim Aydın Bey:)
Karışık karanfil tohumundan büyüyen karanfillerim. Bahçeye hazırladığım tarh içini torf doldurarak ektim tohumları.
Sevgili Aydın bugün iki çeliğin sürgün verdiğini farkettim:) Sanırım bir kayıp var. Ama diğerleri büyüyecek.
Karanfil tohumlarımı sonbahara saklıyorum. Kışa doğru ekeceğim. Seneye yaza renk renk karanfillerim olur umarım:)
Karanfiller ne kadar dayanıklıymış.
Bitkilerim çoğu sıcaktan kavrulduğu halde, onlar dipdiri, açıp, tohum vermeye devam ediyor.
Keşke daha önce keşfetseymişim.
Karanfillerimin bir kısmını bahçedeki tarhımdan köküyle söküp götürmüşler. İnsanlar çok beğeniyorlar ki götürüyorlar deyip avunuyorum. :(
İyi ama sakagün; siz kendinizi beğenmişler ki götürmüşler diye avutuyorsunuz:( Kim olursa olsun bahçenize girip teklifsizce sizin karanfillerinizi söken vatandaş özel alana tecavüz etmeninrahatlığıyla karanfillerinizi büyütüyor:mad:.
Bu arada benim karanfil çelik ve tohumlarım bir karanfil köşesi oluşturacak kadar oldu:)
Aydın, maki, nariçi, ülker karanfilleri köşesi:)
Ne yapabilirim ki kendimi avutmaktan başka? Vah vah karanfillerimi götürdüler diye ağlayayım, kendimi mi üzeyim? Daha önce de lalelerimi kesmişlerdi. Allah'tan lalelerin soğanlarını almayı akıl edememişler. :D Böyle ufak tefek şeyler için kendimi huzursuz edemem. ;)
bahtiyar02
07-08-2009, 15:22
Sevgili sakagun.. Maşallah Allah nazardan sakınsın. karanfilleriniz çok güzeller.Ellerinize,Emeğinize sağlık. saygılar
Teşekkür ederim Bahtiyar Bey.
selim_50
07-08-2009, 16:11
eğer sizin orda yaşasaydım benden şüphelenebilirdiniz, en sevdiğim çiçek karanfil,
ayrıca çok güzeller
Ben ilk defa bu sene yetiştiriyorum. Çok da güzel kokuyorlar. Thompson & Morgan marka tohumdan ürettim.
denizkedisi
08-08-2009, 15:08
Çok güzel bir karanfilim vardı,kokulu.Saksısını değiştirince kurudu 2 günde gözümün önünde.Aspirinli su vermiştim acaba o mu dokundu?
süreyya aysun
12-08-2009, 01:16
Sellamlar karanfil sevenlerden biride benim.Yıllardır fidesini bulamıyordum tohum bulmakta hem aklıma gelmedi hem de tohumdan yetiştigini bilmiyordum.Anneannem fideden tutar derdi öyle kalmış aklımda....Yaklaşık bir ay önce bir ziyaret sırasında kırmızı renkli bir saksı karanfil görünce yüzsüzlük yapıp fide istedim ve eve gelir gelmez saksıya diktim ama hiç ilerlemiyorlar zamanla tutarlarmı fideler?Solmasınlar ya çok üzülürüm ben ne hayaller kuruyorum bir sürü saksılara dikip çok karanfilim olsun balkonumda güzel güzel açsınlar istiyorum ne yapmalıyım lütfen yardım?
_kardelen_
12-08-2009, 08:17
Sevgili maki01 gönderdiğin tohumlardan çimlenen karanfiller hala minicikler birkaç tanesi ölecek gibi ama bazıları hala umut veriyor. Hatta birkaç tanesi ortalarından (ilk çıkan iki yaprağın arasından) karanfilin bildiğimiz kendi yaprağı çıkmaya başladı. Sürekli nemli tutuyorum ve akşam üzeri güneş banyosu yaptırıyorum, içeri alınca fısfıs yapıyorum. Bitki besini de verdim. Gözüm gibi bakıyorum onlara. Sanırım başarıcam ;)
acemifüsun
15-08-2009, 22:28
Sevgili maki01; arkadaşım bana birkaç karanfil hediye getirdi, resimlerden anladığım sizin o çok güzel, özel karanfilinizden. Karanfillerimi bir kaç gün önce hemen saksıya geçirip, bol güneş alan balkonuma yerleştirdim, fakat filizlerin uçlarında bir pörsüme var,toprağı nemli, akşamları da yapraklarına su püskürtüyorum. Adana gibi sıcak bir yerde,sizin karanfilleriniz de tam gün güneş alıyor mu, ne önerirsiniz? Sevgiler.
süreyya aysun
15-08-2009, 22:37
Karanfil konusunda deneyimli arkadaşlar biriniz cevap verin lütfen yaklaşık 1 ay önce diktigin karanfillerde hiç ilerleme yok . Ne yapmalıyım?
Merhaba,
Karanfil yetiştirme konusunda gerçekten başarısızım. Karanfilim iyi durumda iken güneye bakan balkonda bol güneş alıyordu. Şu an yaşama mücadelesi veriyor. Gelmeyen zararlı kalmadı. Gölge bir yerde. Belki ben de güneş gören bir yere almalıyım. Ne çelik ne de tohumdan üretebildim. Havaların biraz serinlemesini bekliyorum yeni denemeler için.
Umarım başarırsın kardelen. Gerçekten çok mutlu olurum.
Benim filizlendirmede sorunum olmadı. Hep filizlendi ancak gelişemedi. Elimdeki son tohumlarla ROA Plus uygulayarak çimlendireceğim. Dediğim gibi hava çok sıcak , bu tohumlarda son şansım. Ekim gibi denemek istiyorum.
bahtiyar02
16-08-2009, 13:03
Sevgili maki01..resim yüklemeniz mümkünmü?daha iyi yardımcı olmak için.saygılar
98286
Kırmızı örümcek perişan etti.
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=404273&postcount=199) ve bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=405281&postcount=201) da sağlıklı durumdaki fotoları. Hala çogaltamadım....
Karanfillerimin bir kısmını bahçedeki tarhımdan köküyle söküp götürmüşler. İnsanlar çok beğeniyorlar ki götürüyorlar deyip avunuyorum. :(
Sakagün karanfiliniz kırmızı mı koyu pembe mi:confused: Dün İznik dönüşü Geyve üzerinden geldik eve. Gelirken yolda sera var demişlerdi ama ben göremedim. Aslında karanfillerinizin yerini öğrenmek varmış. Kısmet, başka zamana artık;)
Sevgili hüzün ne yazık ki henüz yetişmiş karanfilim yok. Aydın'ın gönderdiği çelikler var. Henüz yeterince büyüyemedi,ler. Hatta hiç büyüyemediler, sabırla bekliyorum. Onun dışında yukarda mesajlarımda var. Arkadaşlar tohum göndermişlerdi. Sonbahar dedikleri için henüz ekmedim, bekliyorum.
Yetiştirmeyi başarabilmiş olsaydım ben de elimden geleni yapardım karanfil sevenler için.
Sakagün karanfiliniz kırmızı mı koyu pembe mi:confused: Dün İznik dönüşü Geyve üzerinden geldik eve. Gelirken yolda sera var demişlerdi ama ben göremedim. Aslında karanfillerinizin yerini öğrenmek varmış. Kısmet, başka zamana artık;)
Artık bahçemde değil karanfillerim Sevim.K. :p Saksıya aldım hepsini. Karanfillerim karışık renklerde. Buralarda sera yok. Doğantepe'de küçük bir fidancı var sadece.
acemifüsun
23-08-2009, 21:31
Karanfiller bol güneşli ve rüzgarlı balkonumuza alıştılar, sarı görüntüleri kayboldu, canlandılar ve yeşile döndüler,üzerlerinde bir iki tomurcuk oluşmaya başladı, her sabah su veriyorum, akşamları da mutlaka fısfısla banyo yaptırıyorum, darısı diğer dostların karanfillerine:)
_kardelen_
27-08-2009, 09:07
Sevgili maki01 arkadaşımın gönderdiği tohumların son hali. Hala yerlerinde sayıyorlar. Ne kadar oldu, 1 ayı geçti herhalde çimleneli?
99904
Kenardaki de yılbaşı çiçeği; çimlenmesi için orada :p
Gübre vermeni önerebilirim. Torfta ise bir dönem sonra gelişmiyor.
_kardelen_
27-08-2009, 14:05
Çiçek coşturan verdim ama, bilmiyorum faydası olur mu? gerçekten gelişim durdu, zaten bir gözleri toprakta (hani derler ya) sararsak mı sararmasak mı deyip duruyorlar.Fazla besin vermekten de korktum açıkçası dokunur diye.
Perde arkasından güneş de alıyor, yeri de iyi. Bakalım, hala direnmekteyiz ;)
acemifüsun
27-08-2009, 19:53
Sevgili Kardelen bence onları bahçe toprağına alın ve direk güneş ışığı gören bir yer olsun, toprağı kurudukça sulamaktan kaçınmayın, akşamları da fısfısla biraz su püskürtün, vitaminini ihmal etmeyin, sevgiler.
Benimkiler sabahtan güneş gören balkondalar ve iki günde bir suluyorum. Çiçek açmaya ve büyümeye devam ediyorlar. Bir yandan solan çiçeklerin tohumlarını topluyorum.
Sevgili sakagun türleri farklı. Söz ettiğimiz karanfil, nesli tükenmekte olan yoğun baharat kokulu kısa saplı karanfillerden. Dilinden anlamıyorum belki kaçıncı denemem ama tohumdan yetiştiremeyi beceremedim. Son tohumlar var elimde. Ekim gibi denemeyi düşünüyorum. Bakalım , bu kez ROA'larla deneyeceğim, umarım başarılı olur.
Değil , bunların mor kırçıllısı var bende, çimlenmesi ve büyümesi sorun olmadı bu türün. Sözünü ettiğim ettiğim karanfilim bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=404273&postcount=199) var. Yardımcı olursan çok sevinirim.
kateriçka
27-08-2009, 22:39
ben şimdi tohumunu alsam ve çimlendirsem olurmu yok olmazssa hangi ay ytiştirmeliyim ki seneye bahçeme yetişsin
teşekürler
kateriçka,
Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1139&highlight=karanfil) okumanı öneririm.
maki01, çiçeğin son durumu ne yazık ki çok kötü görünüyor. Çelik alacak yeri de kalmamış. Hiç tohum oluşmadı mı? En azından tohumdan yeniden çoğaltmayı denesen.
Hemen balkona çıkıp en son durumunu çektim. 1 hafta önce başka çarem kalmadığını düşünerek derin budama yaptım. Sanki toparlanacak gibi. Biraz tohum var elimde . Bu sefer kapalı ortamda ekmek istiyorum. Fideler 4-5 santim oluyor ama zararlı saldırısına uğrayıp ölüyorlar. Daha korumalı güneş alan pencere önünde denemek istiyorum son tohumları. Bakalım :)
99988
Toparlanmış gibi görünüyor sevgili Maki. Çok sevindim.
_kardelen_
28-08-2009, 08:14
Sevgili maki01 elindeki son tohumları aldığın karanfilin bir daha tohum verir illa ki değil mi? Ne olur yok olmasın. Belki elimdekileri kaybedersem, sen de kaybedersen, yazık olur.
Sevgili sakagün sizin karanfiller de klasik, eski karanfillerden mi? Tohumdan çoğaltabiliyor musunuz? Paylaşmaz mısınız? :rolleyes:
Evet, klasik karanfil. Bu sene ilk defa tohumlarını alıyorum. Çoğalır mı deneyeceğim. Tabi ki paylaşırım.
daha önce karanfil yetiştiren arkadaşlarıma soruyorum ( tabi ki blgisi olanlara da)
sizce uç almalıyım bu boydaki karanfilimden ekeli henüz 50 gün kadar oldu
acemifüsun
11-09-2009, 14:50
Sevgili hüzün hatırladığım; daha önceki sayfalarda beş çift yapraktan sonra uç alma yapın deniyordu.
benimki 5 çifti geçti de yanlardan da sürgün veriyor o yüzden karasız kaldım acemifüsun:)
merhabalar bi tanıdığımızın pembe çin karanfilleri var hayran kalmıştım kökünden sökerek verdiyazın bnde hemen dikmiştim ama hemen kurudular :( tekrar verecek bana hangi mevsimde alıp dikmeliyim yapmam gereken özel birşey varmı?
lale lale
08-10-2009, 13:53
eminönünden genta'nın karışık renkli karanfil tohumunu aldım. satıcı şimdi ek baharda çiçek açar dedi. eve geldiğimde paketin arkasını okudum. şubat-mayıs arası ekmek gerekiyormuş ve 1 yıl sonra çiçek açacakmış. ne kadar uzun :( sitedeki fotoğraflar çok güzel, hemen açsınlar istiyorum :o
şimdi eksem baharda açma şansı var mı?
acemifüsun
08-10-2009, 14:37
Sevgili lale lale yaklaşık 15 gün önce karanfil tohumlarımı ektim, torfda ve gölgede evin en serin tuttum, sabah akşam fısfısla suluyarak hemen 3 günde çimlendiler. 3.ve 4. yapraklarını verince onları şaşırttım, küçük yetiştirme bardaklarına aldım, artık güneşte tam gün kalıyorlar, keyifleri de iyi sayılır:)
lale lale
09-10-2009, 10:20
Sevgili lale lale yaklaşık 15 gün önce karanfil tohumlarımı ektim, torfda ve gölgede evin en serin tuttum, sabah akşam fısfısla suluyarak hemen 3 günde çimlendiler. 3.ve 4. yapraklarını verince onları şaşırttım, küçük yetiştirme bardaklarına aldım, artık güneşte tam gün kalıyorlar, keyifleri de iyi sayılır:)
inşallah çok güzel, bol bereketli, renkli çiçekleriniz olur. darısı da başıma olur :)
sevgi ve selamlar
acemifüsun
09-10-2009, 18:41
Teşekkür ederim sevgili lale lale sizinkiler benimkilerden daha güzel olsun, sevgiler:)
Daha önceki sayfalarda arkadaşların deneyimlerinden edindiğim bilgilerle bu aşamaya geldim.Karanfil tohumları çimlendikten sonra uzun bir sap yapısı oluyor, gölgede fakat çok aydınlık bir yerde durmalı, ışık az gördüğü ve çok sulandığı zaman o sap yan yatıyor ve çimlenen karanfili kaybedebiliyoruz. Ben bitkinin sapı uzadıkça; kenarlardan torf ilavesi ile gövdeyi sağlamlaştırmaya çalıştım, şaşırttıktan sonra da yine toprakla sapın etrafını iyice doldurdum. Umarım bu zamandan sonra beni üzmezler:)
Gülbeşeker
09-10-2009, 20:31
bende 1 senedir hem tohumdan hem çelikten karanfil edinmeye çalışıyordum nihayet bu sene başardım 3aydada çiçek açtı rengi penbe veçok güzel kokuyor seyretmeye ve koklamaya doyamıyorum vilmorin marka tohum çiçekleri kuruyunca tohumlarını alacağım bakalım tekrar olacakmı inşallah tohumlar hibrit değildir karanfiltohumları 2 -3 günde çimleniyor çimlendikten birkaç gün sonra balkona önceaz güneşli sonrada bol güneşli bir yerde bırakın kurudukça sulayın 1 sene uğraştım ama işi çözdüm
DENEYİMLERİNİ paylaşan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum
yaklaşık 20-30cm olan karanfili naısl açtırabiliriz ?bunun da var mı bir püf noktası acaba?
_kardelen_
13-10-2009, 13:25
Benim karanfil yavrularım (tohumdan yetiştirmekte olduğum) hala hayattalar ;)
Şu günlerde fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. Bir tanesini bol güneş alan balkona çıkardım denemek için. Sağlıklı, bir şey olmadı. içerdekinin bir yan yattı ve toprağa paralel uzamaya devam ediyor. Gayet bol ışık alıyor, sulamaya da dikkat ediyorum. Sevgili acemifüsun içime kurt düşürdünüz "yan yatıyor ve çimlenen karanfili kaybedebiliyoruz" sözünüzle :o
acemifüsun
13-10-2009, 17:12
Sevgili kardelen ben çok küçük fideler için demiştim, belli bir boya geldikten sonra bence sorun olmaz, siz yine de deneyimli arkadaşlara da danışın:)
kardelen çok sevindim. Lütfen fotoğraf ekler misin?
Arkadaşlaaaaaaar.. Benim de karanfil tohumlarım var..sabırla şubat ayını bekliyodum.. ama bu mevsimde tohum ekenler var. ben de ekicem en kısa zamanda ..umarım çimlenirler de burdan foto.larını gösteririm sizee..;)
umarım Eovyn
karanfilimin açması için yapmam gereken ne var acaba
_kardelen_
16-10-2009, 08:26
Karanfilimin fotosunu ekliyorum.108297
dipten 1.5 cm kadar toprağa paralel gidiyor, o kısımda bir kaç tane yeni filizleri var.yukarıya doğru da 3 cm kadar. Telefonla çektiğim için net olmadı ve küçük oldu.
Sevgili kardelen,
Benim gönderdiğim tohum ise inanamayacağın kadar çok sevineceğim. Karanfilim öldü ve hala tohumdan yetiştirmeyi başaramadım.
Eğer benimkiyse toprağa paralel gitmesi doğal hali. Kısa saplı ama yayılan türde tam bir geleneksel mis kokulu karanfil olacak büyüyünce :)
_kardelen_
16-10-2009, 12:49
İnşallah sevgili maki. Sevinebilirsin çünkü senin gönderdiğin tohumlar. Yolculuk yapabilecek duruma geldiklerinde bir tanesini sana yollarım annesi ;) 3 tane var.
Sevgili acemifüsun'dan gelen karanfil tohumlarını bugün ektim. Umarım çimlendirip büyütmeyi başarırım.:)
acemifüsun
17-10-2009, 22:18
Sevgili DefneD. çok çabuk çimleniyorlar, kolay gelsin:) Benim karanfil fideciklerinin bazıları 3 çift, bazıları 4, 5 çift yapraklı oldular.
Ben de iki gece önce ektim karanfil tohumlarımı. İnşallah çabuk çimlenirler ;););)
Gülbeşeker
01-11-2009, 22:52
karanfilleriniz çimlendikten sonra güneş alan bir balkona bırakın çok fazla sulamayın don olmadıkça dışarıda kalsın evi pek sevmiyor geçen sene karanfil yetiştirmekle çok uğraştım ama sonunda baya deneyim edindim
Benimkiler hala çimlenmedi :( Neden acaba??
Sevgili Eovyn,
Üzerlerini şeffaf bir plastik ya da strech filmle kapat. Çimlenmeleri 8-10 sürebilir. Havalar oldukça soğudu. Mümkün olduğu kadar sıcak bir ortamda olursa çimlenme hızlanacaktır.
Sevgili maki01,
Yok hala çimlenmedi benimkiler. Aslında burda hava o kadar da soğuk değil. Ağzı da kapalı. Galiba tohumlarda bir sorun var. Ya da topraktaki böcekler kurtlar tohumlara zarar vermiş olabilirler mi dersiniz :( Çimlenmeyi beklemek çok heyecanlı, eğlenceli gerçekten. Maydanoz çimlendirdim daha yeni. O kadar sevindirdi ki beni minik minik toprağın üzerinde giderek yükselmeleri. Karanfillerimi de bekliyorum heyecenla. Ama onlar tutmayacak sanırım..
Karanfil kabımda minik minik yeşillikler gördüm. İkisinin tohum zarfı üzerindeydi, onların karanfil olacağını düşünerek hemen güneş gören saksıya aktardım.
Diğerleri çok minik, topraktaki yabancı bir tohum mu yoksa gerçekten karanfil mi bilemedim. Neyse biraz büyüsünler onlar da aktarılacaklar her ihtimale karşı.
Ama sanırım tohumların çoğu bu arada zayi oldu..
miskoisko
27-11-2009, 18:29
merhaba arkadaşlar forumda daha yeni üyeyim.
Karanfiller konusunda bir tecrübemi paylaşmak isterim.
3 yıl önce beyaz karanfil ile kırmızı karanfili çiçeklerini yaz aylarında her iki çiçeği birbiri ile sürterek tozlaştırdım.
Daha sonra bu iki bitki aynı saksıda olduğu için tohumlar kendi toprağına döküldü bir kaç tohum çimlendi ve filiz verdi.Fideler gelişti gelişenlerden en cılız olanı bir sene sonra kendini toplayınca ebruli bir renge sahip çiçekler verdi.
Teşekkürler.
miskoisko
27-11-2009, 18:32
Bir organizasyon sırasında katılımcılara dağıtılan karanfil demetlerini tektek toplayım bir saksıya ektim.Bu karanfiler tek demetler halindeydi.
Ekimden sonra bazıları kısa sürede soldu fakat bazılarıda köklenerek gelişti.Ve geçen yılar içersinde güzelce geliştiler.
Karanfiler gerçekten çok dayanıklı ve bakımı kolay türler.
Balkonumdaki karanfiller çiçek açmaya devam ediyor.
Sevgili kardelen,
Arta kalanıma , anılarla yüklü mis kokulu karanfilimle beni yeniden buluşturduğun ne kadar teşekkür etsem yetersiz kalır.
Ben de hala son kalan tohumlardan yetiştirmek için çabalıyorum ama nafile çabası oluyor benimkiler.
Önemli olan bu güzel karanfilimin (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=405281&postcount=201)yok olmaması , can bulmasıydı. Senin ellerinde yeşerdi ve bana kadar geldi.
Kargoyu aldığımdan bu yana napacağımı şaşırdım. Zengin bir toprak karışımı hazırladığımı düşünüyorum, umarım sever. Uzun süre saksı kucağımda, bir balkona , bir salona taşındı. Sonunda gece salon, gündüz balkonda durmasına karar verdim :)
Karanfilimin yavrusu, güzel minişim benim, lütfen yaşa...
116778
Bizim karanfiller hala dış mekanda Adana'da içeri almaya hiç gerek yok herhalde.
_kardelen_
08-12-2009, 10:03
Ben de sana teşekkür ediyorum sevgili maki01. bana bu duyguyu yaşattığın için. Bu ne kadar güzel bir şey Allahım. Bir gün bir paket geliyor, içinden tohum çıkıyor. Hiçbir karşılık beklenmeden size gönderilmiş. Onu ekiyorsunuz, filizleniyor, büyüyor, yeşeriyor. O yeşeren şey çiçekten öte bir şey, sevgi...
Sonra siz de ondan bir parça alıp çook uzaklara gönderiyorsunuz, hiç görmediğiniz tanımadığınız birine. Tek bildiğiniz gittiği yerde ona sevgiyle bakılacağı. Ve o gittiği yerden size resimleri geliyor burada. Tarif edilemez bir duygu...
Çiçeklerini de görürüz inşallah, sevgiler...
(Yerini yadırgamayacak çünkü o diktiğin saksının aynısıydı çıktığı saksı ;))
O da güzel, çiçekler aklını başından alıyor insanın :D
:pCazibeleri çok güzel de bir de nazları olmasa:D
Çarşıda çiçekçiden alınacak canlı karanfil çiçeklerinin saplarından çelik olarak topraga dikin köklenebilir.
Yok mu bana yardımcı olacak bu tohumlara ne zaman ekmeliyim..Saksıya ekip içerde baksam olur mu **** üzerinde yazdığı gibi Şubat ayında mı ekmeliyim?
tezcanönerli
03-01-2010, 13:37
bilgiler icin tesekkur ederim
_kardelen_
05-01-2010, 07:57
Vee karanfilimde tomurcuk var. İnanamıyorum çiçek açacak..
120727
Kutluyorum sevgili kardelen, benim için de koklayın lütfen :)
_kardelen_
05-01-2010, 10:43
İnşallah tohum verir ;)
Herkese merhabaa..
Tohumla karanfil yetiştirebilmiş arkadaşlara bir sorum olacak benim.
Sizce bu filizler karanfil filizine benziyor mu?
Uzun bir süre önce karanfil tohumlarını ekmiştim. Sadece bu iki filiz baş gösterdi o kaptan. Aslında tohum zarflarını da gördüm çıkarken üzerlerinde ama ben pek karanfile benzetemedim. Sizce de yabani bi bitki olabilir mi??
_kardelen_
08-01-2010, 10:45
Evet sevgili Eovyn, yabani ot mudur bilmiyorum ama şundan eminim ki bu bir karanfil değil.
:( üzüldüm şimdi..
bakalım en son ektiklerim çıkacak mı??
bana gelen vazo karanfillerin budaklarını ekmiştim hepsi tuttu 4 seneden fazla oldu her sene kırıp dağıtıyorum ben kırdıkça daha bir çoşuyorlar :)
merkürvenüs
31-01-2010, 19:53
Arkadaşlar merhaba, bir demet karanfil almıştım sapların dibine doğru sürgünler vardı bugün onları koparıp diktim. Acaba tutar mı diye sormak için foruma girdim ve yazdıklarınızdan sizlerinde bu şekilde üretim yaptığınızı okudum. Diktikten sonra köklenmesi için nasıl bir bakım uyguladınız? Bilgi verirseniz sevinirim.
kumyaka2010
31-01-2010, 20:22
Karanfilde en iyi koklenme ,çelikten perlit içinde oluyor . Biraz yapraklarını ortalarından kesiniz , bazen beslemiyor . Bunada çingene karanfili diyorlar . Tohumdan uretiliyor Selamlar
acemifüsun
01-02-2010, 00:59
Sayın kumyaka2010 ağabeyciğim bu eklediğiniz resimdekiler hüsnüyusuf değil mi?
merkürvenüs
01-02-2010, 09:15
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim kumyaka2010. Filizlerin ve çeliklerin dikimini yaptığım için toprak kalacak ama yapraklarını ortalarından keseyim. Tekrar teşekkür ederim...
kumyaka2010
03-02-2010, 22:25
Sevgil acemi fisun !
Buralarda halk arasında çingene veya arnavut karanfili diyorlar . Devamlı yeşil ve kokuyor .Tohumdan uretiliyor . Çok çeşitli melez renkler oluşuyor . Yerli kokulu karanfil çelikleri verebilirim . Selamlar.
acemifüsun
03-02-2010, 23:13
Sevgili ağabeyciğim çok güzeller:) Ayrıca karanfil çelikleri için de çok teşekkürler:) Bu yaz sonu tohumdan karanfil yetiştirdim, bir sürü karanfil fidem oldu, karanfil konusu açılınca fidelerim ile çok keyifleniyorum, selamlar:)
Karanfilde en iyi koklenme ,çelikten perlit içinde oluyor . Biraz yapraklarını ortalarından kesiniz , bazen beslemiyor . Bunada çingene karanfili diyorlar . Tohumdan uretiliyor Selamlar
Sevgili kumyaka., O fotolar sn acemi fisun nun belirttiği gibi Hüsnüyusufdur. Çin karanfili de derler. Çingeneler sattığı için çingene karanfili diyebilirler.
Tohumları Ağustos da ekilir, Fide yapılır fideler eylül- ekimde dikilir, Soğuk yer ve ilkbaharda çiçek açar Nisan-Mayıs da açar. Latincesi de Dianthus barbatus dur. saygılarımla.
k_donmez
04-02-2010, 22:04
Evdeki vazoda kuruma nöbetini tutan karanfillerin hayatını sürdürebileceğini bu sayfalardan öğrendim. Hemen 4 dalı tarif edilen şekilde hazırlayarak toprağa diktim. Umarım canlılıkları devam eder, hem renkleri çok güzel hem de kokuları.
kumyaka2010
04-02-2010, 22:37
Sayın kgursan !
Bilgisizlik işte ..... Halk diliyle konuşuyoruz . Sizler olmasa ben bunları nasıl ogrenirim . Hepinize teşekkurler .
gordesli
07-02-2010, 21:30
Evdeki vazoda kuruma nöbetini tutan karanfillerin hayatını sürdürebileceğini bu sayfalardan öğrendim. Hemen 4 dalı tarif edilen şekilde hazırlayarak toprağa diktim. Umarım canlılıkları devam eder, hem renkleri çok güzel hem de kokuları.
aynı işlemi bir umutla bende yapmıştım ama 5 çeşit kokulu karanfilimin hepsi öldü
çok çok çok üzgünüm:(:(:(
umarım sizinkiler yaşar
Sevgili arkadaşlar., Bazı mesajlarda okuduğum : "gelen demet karanfilleri diktim", veya çiçeği sapıyla diktim, vs. yanlıştır. Çiçek sapı köklenmez!!! Çiçek sapındaki yaprakların dibinden çıkan filizler veya alttan gelen çiçek tomurcuğu oluşturmamış (Gebeleşmemiş) sürgün uçları 7-10 cm uzunluktaki uç kısımları kırılırsa ,buna çelik derler, ve bu çelikler Kum, perlit, torf vs. Suyu tutmayan süzek bir materyale dikilirse yaklaşık 25 günde kök yapar. Bu köklenmiş fideler istenen yere dikilerek karanfil bitkisi olur.
Köklenme için; 18-20 oC sıcaklık, devamlı nem-sulama, ve güneş almayan, rüzgar tutmayan ılık kuytu köşe yerler gereklidir. Devamlı sulanırken fazla suyun akması için kum, (perlit,torf) içine dikilir.Çamaşırlar rüzgarda nasıl kurursa , yeni dikilen karanfilin yaprakları da (henüz köksüz olup su çekemediği için) rüzgarlı, esintili yerlerde öyle kurur.
Tohumdan yetişen bahçe karanfilleri ise , tohumları şubat gibi atılır, fideleri de Nisan gibi dikilir. Hüsnüyusuf (çin karanfili = Dianthus barbatus)ise Ağustosda tohum atılır, Eylül ekim fide dikilir, kışın soğuk yer ve Mayıs gibi çiçeklenir.
Kolay gelsin. Bulabilirsem foto eklerim.
Karanfil Fotoları işinize yararmı bilmem. İlk resimdeki 2 fide den tomurcuklu olanı makbul değildir. Gelişemez. Bunun çeliği sürgünlerde çiçek oluştuktan sonra yapılmış ve hemen kalitesiz çiçek vermiştir. aekadaki fide normal sürgünler vermiş bu sürgünlerden çiçek verecektir, veya bu aşamada kırılıp dikilirse köklenir yeni fide olur.
Masada karanfil çelikleri köklendirmek için yerleştirilmiştir. Tabi ki çelikler dikilmeden önce köklenme hormonuna batırılmıştır. Köklendirme hormonu (İBA-İndol Bütirik Asit) 2000 ppm. dozu kullanılır. (Yani 1 litre su+alkol karışımında 2 gr. hormon) Bu hormon köklenme oranını artırır, Köklenme süresini kısaltır.
_kardelen_
24-03-2010, 09:00
Yaşam savaşını kazanan karanfilim. Tekrar gururla tekrarlamak isterim ki, tohumdan yetişti abileri ablaları, Maşallah deyin ;)
131800
dikilisardunya
24-03-2010, 11:39
bunlar da benim karanfillerim . yakında çiçeklerini açacaklar. sabırsızlıkla bekliyorum:)güneş ,su ve ısı isteği nedir acaba bilgilendirebilir misiniz.
Maşallah neyle beslediniz, çiçek açma yarışına girmiş. Karanfil güneşi sever ancak yaz güneşinden kuru havadan da korumak lazım.
acemifüsun
24-03-2010, 20:29
Sevgili dikilisardunya benim güneye bakan bol güneşli balkonumda; 4-5 kök kokulu karanfillerim var. Geçen yaz başında fide olarak almıştım, yaz sıcaklarını, ve güneşini sabah akşam sulama ile ve akşamları yapraklarına su püskürterek geçirdiler. Gelişimleri gayet iyi, devamlı yeni filizler veriyorlar ve yaz, kış durmadan açtılar. Yaz sonunda tohumunu ekip, tohumdan yetiştirdiğim fidelerim de yine güneye bakan balkonda duruyorlar.
Karanfil dayanıklı bir bitki aslında, güle güle büyütün, bol bol çiçeklerini koklayın:)
dikilisardunya
24-03-2010, 21:07
tomurcukları bol. herhangi ekstra bir şey yapmadım ama dediğiniz gibi yarışıyor çiçekler konusunda. çok seviyorum onu. saksısını değiştireceğim ,sanırım çok da özel bir toprak istemiyor.
merkürvenüs
24-03-2010, 21:19
Merhaba,
2 ay kadar önce eve aldığım bir demet karanfilin saplarında çıkan sürgünleri koparıp dikmiştim şuan sadece bir tane kaldı diğerleri öldü. Kalan sürgünde hiç bir gelişme göstermiyor :(((
acemifüsun
24-03-2010, 21:22
Sevgili dikilisardunya bahçe toprağında benimkiler.
acemifüsun
24-03-2010, 21:25
Sevgili merkürvenüs Sayın kgursanın karanfil yetiştiriciği ile ilgili detaylı açıklamaları var, tekrar gözden geçirin isterseniz.
acemifüsun
24-03-2010, 21:28
Kokulu karanfillerden bulursam yetiştirmek istiyorum. Kırmızı minik karanfilim var iki kök. Beyaz ve pembe arıyorum. Kokulu karanfillere acem karanfili derdi büyüklerimiz baharlı kokusu vardı. Onlardan bulamadım:(
Sevgili sevim.K bendekiler kokulu, havalar biraz daha ısınınca, sizin için bir kaç tanesini tohuma bırakacağım:)
merkürvenüs
25-03-2010, 08:11
Daha önce incelemiştim ama tekrar gözden geçirdim eksiklerimi düzeltecem, teşekkür ederim acemifüsun.
Geçen yıl çelikten yetiştirdiğim karanfillerim.
merkürvenüs
08-04-2010, 18:19
Çok güzeller almira umarım kokuları da güzeldir resimleri görünce koklayıp güzel kokularını almış gibi oldum:)))
Bende eve aldığım bir demet bordo karanfilin yaprak koltuklarından çıkan sürgünleri diktim çok sayıdaydı ama biri ölümden dönen iki sürgünüm kaldı hala ölmediklerine göre tuttuklarını düşünüyorum...
k_donmez
08-04-2010, 18:21
Sayın KGürsan haklı, çiçek sapı köklenmiyor. Bunun üzerine ilk karanfil saksıları görüldüğünde çiçekçide durulup iki rengin saksıları alınıyor. Bu kadar.
Çok güzeller almira umarım kokuları da güzeldir resimleri görünce koklayıp güzel kokularını almış gibi oldum:)))
Bende eve aldığım bir demet bordo karanfilin yaprak koltuklarından çıkan sürgünleri diktim çok sayıdaydı ama biri ölümden dönen iki sürgünüm kaldı hala ölmediklerine göre tuttuklarını düşünüyorum...
Çok teşekkür ederim Merkürvenüs. Benim de beyaz karanfilim geçen yıl eşimin dünya kadınlar gününde hediye getirdiği karanfilin koltuk filiziydi.:D Tek birtaneydi ve yaşadı. Sizinki de tutar eminim.
Almira maaşallah çok çok güzeller, geçen yıldalından ektiğim karanfilim çok güzel büyüdü ama hala açmadı :(
acemifüsun
08-04-2010, 23:31
Sevgili almira ellerinize sağlık, karanfilleriniz çok güzel:)
Sevgili Hüzün, Sevgili Acemifüsun; çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. İnşallah en kısa sürede sizlerin karanfillerinin de çiçeklerini görürüz.
Bu da bodur sarı kızım. Yaklaşık üç yıldır benimle.
k_donmez
10-04-2010, 21:20
Bunlarda benim bu bahar aldığım karanfiller. Sayın KGürsan haklı çıkınca, çiçek sapından karanfil üretme çabamdan vazgeçip, iki saksı almıştım. Mevsimde uygun olunca bahçedeki saksılarda keyif yapar oldular.
merkürvenüs
10-04-2010, 23:56
Sn. k dönmez karanfiliiz çoook güzel.Evet karanfil sapı tutmuyor ama yaprak koltuklarındaki filizler tutuyor. Şubat ayında yaprak koltuğundan alıp diktiğim iki filiz tuttu.(bu filizler kedişimden kurtulanlar:)))
k_donmez
11-04-2010, 00:07
Sayın Merkürvenüs
Çiçek sapından üretemediğim karanfilleri bu kez çelik ve tohum yoluyla üretmeyi de deneyeceğim. Biraz büyüsünler. :p
merkürvenüs
11-04-2010, 12:08
Sn. k donmez tohumla üretim yaparsanız (özellikle tohumu kendiniz elde ederseniz) deneyimlerinizi paylaşırmısınız?
k_donmez
11-04-2010, 12:40
Sayın Merkürvenüs
Önce tohumları elde edelim. Tabi ki saksıdakilerden. Sonra da gelişmeleri paylaşırım.
merkürvenüs
12-04-2010, 10:40
Umarım tohumları elde edersiniz. Deneyimlerinizi merakla izlicem...
ayazkentli
12-04-2010, 11:33
Sn. K donmez,
ben'de, karanfil'i çiçek sapından bir türlü yetiştirmeyi başaramadım. Geçen yıldan beri ne kadar uğraştıysam, bir türlü olmadı. Ben diktiğim çiçek saplarını, çiçekçilerden aldığım karanfillerin çiçeklerini, 2 gün sonra kesip, köklendirme çalışmaları yaptım, hiç birinde başaramadım.
Bu çiçekler seralarda, bir takım özel işlemlerden geçirilip, yetiştirildiği için'mi olmuyorlar acaba?
(Geçen yıldan beri, sonradan sapını dikmek amacıyla, özel günlerde eşim'e -özellikle- hep karanfil aldım. Ama en son 14 şubat'ta aldığım karanfilleri gören eşim -yine'mi karanfil, sen bunları benim için değil, dikmek için alıyorsun galiba- diye hafiften uyanmaya başladı!!!)
Baktım olacak gibi değil, bende en sonunda bir tanıdığımın evinden bir kök alıp ev'de bahçeye diktim. Arkadaşım karanfillerin, tıpkı nane'ler gibi, bir kaç yılda kök'ten sürgün üretip, çoğaldıklarını (yayıldıklarını) söyledi.
acemifüsun
12-04-2010, 15:09
Arkadaşlar geçen yaz sonu tohumdan karanfil yetiştirmiştim, yaşadıklarımı anlatmıştım, belki sizlere yardımcı olur:)
Sevgili lale lale yaklaşık 15 gün önce karanfil tohumlarımı ektim, torfda ve gölgede ama aydınlık bir yerde durdular.
sabah akşam fısfısla suluyarak hemen 3 günde çimlendiler. 3.ve 4. yapraklarını verince onları şaşırttım, küçük yetiştirme bardaklarına aldım, artık güneşte tam gün kalıyorlar, keyifleri de iyi sayılır
Daha önceki sayfalarda arkadaşların deneyimlerinden edindiğim bilgilerle bu aşamaya geldim.Karanfil tohumları çimlendikten sonra uzun bir sap yapısı oluyor, gölgede fakat çok aydınlık bir yerde durmalı, ışık az gördüğü ve çok sulandığı zaman o sap yan yatıyor ve çimlenen karanfili kaybedebiliyoruz. Ben bitkinin sapı uzadıkça; kenarlardan torf ilavesi ile gövdeyi sağlamlaştırmaya çalıştım, şaşırttıktan sonra da yine toprakla sapın etrafını iyice doldurdum. Umarım bu zamandan sonra beni üzmezler
Sera-kültür karanfilleri uzun sap ve dikine büyüyor ama yerli doğal (Anne annenin) karanfiller daha çok yanlara ve aşağı doğru sarkıyorlar.
Bunlarda benim bu bahar aldığım karanfiller. Sayın KGürsan haklı çıkınca, çiçek sapından karanfil üretme çabamdan vazgeçip, iki saksı almıştım. Mevsimde uygun olunca bahçedeki saksılarda keyif yapar oldular.
Sayın k_donmez, bu bodur karanfiller Ankara'da bahçede kışı geçirebilir mi, bir bilginiz var mı?
Sera-kültür karanfilleri uzun sap ve dikine büyüyor ama yerli doğal (Anne annenin) karanfiller daha çok yanlara ve aşağı doğru sarkıyorlar.
Bildiğim kadarıyla bu uzun karanfillerin diğer adıda çin karanfili fazla da kokmuyorlar ve çiçekleri çabuk ölüyor..
Benim tohumlar yeşerdi 4 yaprak oldu balkonda duruyorlar..
k_donmez
12-04-2010, 18:17
Sayın Gilan
Bu sene deniyorum. Kışı geçirmeleri zor gibi geliyor. Ancak saksıda bırakacağım ve kışın kötü olurlarsa içeri alacağım. Tabi kışın içeri alacaklarımızdan yer kalırsa.:p
Bildiğim kadarıyla bu uzun karanfillerin diğer adıda çin karanfili fazla da kokmuyorlar ve çiçekleri çabuk ölüyor..
Benim tohumlar yeşerdi 4 yaprak oldu balkonda duruyorlar..
Ben pazar fidancısından aldım karanfili, kesmelik karanfil ama belli bir süreçte koku veriyor.
Hakkı Şen
22-04-2010, 14:34
Maşallah Sayın Almira karanfil buketi gibi olmuşlar. Beyaz da ne kadar asil durmuş.
Maşallah Sayın Almira karanfil buketi gibi olmuşlar. Beyaz da ne kadar asil durmuş.
Teşekkürler Hakkı Bey; buketin devamı yolda.
Alttan gelen yeni sürgünler ve tomurcuklar.
Çok güzeller sevgili almira :) Ellerinize sağlık.
Kokusu buraya kadar geldi çok güzeller sağlıkla büyüt sevgili Almira
Ben de bu gün pazardan iki karanfil aldım .Salon mis gibi kokuyor .Balkonda da dört beş senelik bir karanfilim var .Ama o kokmuyor onu bana gelen buketten köklandirmiştim .Çok iri ama kokusuz .
Karanfillleriniz çok güzel arkadaşlar ben de bu gün bodur karanfil aldım tomurcuk bakalım ne renk açacak?
Sevgili almira,karanfillerin çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık.kokulu mu:confused:
Bugün pazardan eli boş dönemedim;)Pembe,sarı,beyaz ve kırmızı renklerde karanfiller vardı.Ancak çiçekler açmadığı için %25`lik oranla bu fıstığımı aldım.Ama herhafta gidip kontrol edeceğim.Benimkinden farklı renkler buldukça alıp büyüteceğim.Yanında bonus olarakta küpe hediye ettiler;)
k_donmez
25-04-2010, 21:32
Kuruyan çiçeklerin dip kısmını atmayın. Tam kuruma sağlandığında bir çok tohumunuz olacak. Onları da ekerek çoğaltabilirsiniz.
merkürvenüs
25-04-2010, 21:53
Merhaba sn. k donmez döllenme olmadan direk tohum elde edebiliyormuyuz?
k_donmez
26-04-2010, 18:37
Sayın Merkürvenüs
Bodur karanfillerin saksısında kuruyan bir çiçeği kontrol ettim. Çiçek yapraklarının altında bir yumru içinde henüz kurumamış çok sayıda beyaz tohumu gördüm. Çiimlenirler mi bilmiyorum. Ama tam kuruyanlar olduğunda deneyeceğim. Ben de eli yeşillerdenim galiba. Toprağa ne eksem bereketli bir şekilde çıkıyor. Ancak bakım konusunda veya zamanlama konusunda hata yaptığımda çimlenenleri kaybediyorum. Deneyimler hatalarla kazanılıyor. Ancak bu site bana daha az hata yapmayı öğretiyor. Karanfilleri de denedikten sonra sonucu paylaşırım.
merkürvenüs
26-04-2010, 20:59
Merhaba sn. k donmez eli yeşillerden olmanız ne güzel ben birşey ekince gözünün içine bakıyorum:))) Deneyiminizin sonucunu sabırsızlıkla beklicem, söyledikleriniz doğrultusunda bende deneme yapacam, sonucu paylaşırım...
Karafiller uzun aralıklı çiçek sapından kökleniyor!Ben başardım.Yalnız çok zor...
40 çelikten 5'i oluyor.(Tutacağı varsa 5 te 5 oluyor).Boğum araları mümkün olduğunca birbirine yakın olan çelikler seçin.Muhtemelen şöyle oldu:Karanfilin boğum noktasının 2 mm altından jiletle 10 derece açılıyla ve boğum noktasına doku kaybı yapmadan ve kesilen yerde doku zedelemesi yapmadan dikkatlice kesin.Kesim yerinin üstünde 2 adet boğum kalsın.Her boğumda 1 adet yaprak kalsın.Bunu Ocak ayı gibi kışın bahçede yapın.Hindistan cevizi torfuna 4 cm derinlikte gölge bir yere dikin ve unutun.Tuttumu tutmadımı diye bitkiyle ilğilenmeyin.Yağmur yoksa toprağı kuruyor gibiyse ayda 1 kez çok az su verin.Şu sıralar belirgin bir şekilde yeni sürğün geliştiriyorsa tutmuştur.
Yani kısaca çok az açı vererek kesin ve dikin.
Bilgilendirme için teşekkürler , şu an suda 5 tane karanfilim var ama çok minik sapları, inceleyip uygulamaya çalışacağım.
ardaçiğdem
02-05-2010, 17:33
Benim balkonda duran bir kırmızı karanfilim var ama çok cansız. Bu gün toprağını değiştirdim ve kuruyan yapraklarını kopartırken solmuş bir çiçekte tohumlar olduğunu gördüm. Küçük bir saksıya ektim biraz önce 5-10 tane fazla değildi umarım çimlenirler.
kar.delen
04-05-2010, 10:58
Sevgili maki01 arkadaşımın gönderdiği tohumlardan yetişen karanfilim ilk çiçeğiyle tebessüm etti. ;)141336
ardaçiğdem
06-05-2010, 22:05
Sevgili kardelen çimlenmesi ne kadar sürdü..Ben ilk defa tohumdan çiçek yetiştireceğimde sabırsızlıkla bekliyorum çimlenmelerini. Bu gün çin karanfili tohumuda ektim bir kaç farklı toprakta denedim bakalım önce hangisi çimlenecek.
_kardelen_
07-05-2010, 08:33
Bir hafta ya sürdü ya sürmedi. Çok çabuk çimleniyor. Ortam da önemli. Çimlendikten sonra yerini hiç değiştirmemek gerekiyo. Ben bir kere değiştirdim, bozuldu. Neredeyse kaybediyordum. Güneş alan bir yerde durdu. Ama direkt güneş almadı, perde arkasından. İnşallah bütün tohumlarınız çimlenir. Benimki hala cansız. Çiçeği de öyle gür açmıyor gördüğünüz gibi. Tomurcuklandığında havalar soğuktu. Bulunduğu yer soğuk olduğu için ısınan odaya alayıp çabuk açsın dedim. Neredeyse ölüyordu. Tomurcuklar soldu.
Güçlenirmek için ne yapmamız gerek, daha uzman ve tecrübeli arkadaşların yardımlarınnı bekliyorum.
ardaçiğdem
10-05-2010, 19:53
Nihayet çin karanfillerim çimlendi yarı yarıya doğal gübre ve bahçe toprağında olan çimlendi resimlerini eklemeye çalışıcam...
bahtiyar02
10-05-2010, 21:17
Teşekkürler Hakkı Bey; buketin devamı yolda.
Alttan gelen yeni sürgünler ve tomurcuklar.
Çiçekler arasında en çok sevdiğim ilgimi çeken karanfillerdir.Özellikle büyük be kokulu olanlardır.Maşallah çok güzeller.Ellerinize sağlık.
Saygılar
gülsümkaya
10-05-2010, 21:28
Karanfil çeliğini aldıktan sonra hangi yollardan geçiriyorsunuz
benim yetiştirdiğim karanfiller bir çiçek açıp cansızlaşıyor.nerede hata yapıyorum bilmiyorum.
merkürvenüs
11-05-2010, 11:01
Merhaba,
Eve aldığım karanfillerin yaprak koltuklarından filiz alıp dikmiştim ve ikisi tuttu bu dönemde sn.kgursan ve sn.kumyaka2010 un verdiği bilgiler çok faydalı oldu. Fidelerimi iki hafta önce orta boy saksıya yanyana diktim ama gelişmiyorlar. Gelişmelerini sağlamak için ne yapabilirim?
Sevgili maki01 arkadaşımın gönderdiği tohumlardan yetişen karanfilim ilk çiçeğiyle tebessüm etti. ;)141336
Nasıl görmedim ben bu mesajı:)
Çok mutlu oldum. Kutluyorum sevgili Kardelen...
Son parti ektiğim tohumlardan ben de ümitliyim derken bile korkuyorum :) Şimdilik herşey yolunda gibi...
Karanfilde böyle beyaz küf gibi zararlı nedir? Nasıl tedavi edilir.?
Unlu bit ve kırmızı örümcek, birlikte işgal etmişler gibi duruyor sayın nariçi.Her ikisiyle de benim de başım dertte.
Öncelikle beyaz tozlu kümeleşmiş zararlıyı elle tek tek temizlemenizi ve karanfili hemen diğer bitkilerin yanın uzaklaştırmanızı öneririm. Unlu bit ve kırmızı örümcekle mücadele için sitemizde ev yapımı ilaçlar da dahil olmak üzere pek çok bilgi var. Sistemik etkisi olmayan her öneriyi denedim , ancak hala ev içi ve dışında bu iki zararlıdan kurtulamadım. Oğlum dalga geçiyor benimle, yine bit mi ayıklıyorsun diye.
maviperi
16-05-2010, 00:55
Merhaba,
Benimde artık bir karanfilim var :))Paylaşmak istedim sizlerle...
_kardelen_
17-05-2010, 09:10
İnşallah Sevgili maki01. Sanırım karafilimde unlu bit başlangıcı var. Arkadaşın karanfilinde olduğu gibi beyaz oluşumlar gözledim. Örümcek ağı gibi. Savaş başlasın :)
Ev yapımı ilaçlardan arapsabunlu tarifi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22249&postcount=1) uygulayabilirsin, etkili olur sevgili kardelen. Fazla zarar vermeden kurtulur umarım.
Nariçi,
Senin yerinde olsam üzerinde hiç yaprak kalmayacak şekilde kuvvetli budama yapardım.Hem bitki çok sayıda sürğün verir hem sağlıklı gelişir.Yalnız budamanın zamanı geçiyor ,hazirana bırakma son1 hafta.Budadıktan sonra 1 ay kadar gölgeli bir yere al.O biçim bitki olsun.
zehra_18
24-05-2010, 13:36
selam ben toprağa sürekli karanfil tohumu koyuyorum ama çıkmıyor bi türlü filizlenmedi tohumu aktardan aldım ama çıkmıyor sebebi ne olabilir neyi yanlış yapıyorum şimdiden teşekkürler :)
zehra_18
24-05-2010, 13:37
Merhaba,
Benimde artık bir karanfilim var :))Paylaşmak istedim sizlerle...
maşallah çok güzel açmışlar hazırmı aldınız acaba yoksa tohumdanmı yetişti :)
gülsümkaya
24-05-2010, 14:05
selam ben toprağa sürekli karanfil tohumu koyuyorum ama çıkmıyor bi türlü filizlenmedi tohumu aktardan aldım ama çıkmıyor sebebi ne olabilir neyi yanlış yapıyorum şimdiden teşekkürler :)
Tohum taze olmayabilir.
zehra_18
24-05-2010, 14:09
Tohum taze olmayabilir.
taze olup olmadığını nasıl anlarım aktardan aldım yeni geldi dedi sordum filiz verir dedi..
Aktardan aldığınız tohum karanfil çiçeğinin değil de karanfil ağacının tohumu olabilir mi? Yani karanfil baharatı.
zehra_18
24-05-2010, 17:57
Aktardan aldığınız tohum karanfil çiçeğinin değil de karanfil ağacının tohumu olabilir mi? Yani karanfil baharatı.
ondanmıdır yani tüh bende niye çıkmıyo diyodum baharatmış meğer :(
Saksıya mı ekiyorsunuz yoksa bahçe de normal toprağa mı? Belki de toprak uygun değildir. Önce bir saksıda saksı toprağında çimlendirin. Büyüyünce başka yerlere dikersiniz.
Sayın qqaazz, teşekkür ederim.
zehra_18
24-05-2010, 20:06
yok ilk düz bi tabağa toprağın içine bırakıyorum üstüne hafif kapıyorum şimdiden streçle kapalı üstü bakalım nolucak sonra eğer çıkarsa ki sanmam saksıya alıcam
kırlangıç48
24-05-2010, 20:25
Sn.Zehra_18,
Bu topiğin 7.sayfasında, 205 nolu mesajda karanfil tohumlarının resmi var. Eğer diktikleriniz bu tohumlara benziyorsa beklemeye devam edebilirsiniz. Karanfil ile ilgili tüm mesajları okumanızı da öneririm, şahsen ben çok faydalandım.
zehra_18
24-05-2010, 20:32
çok teşekkürler çok yardımı oldu bana :)
zehra_18
24-05-2010, 20:39
http://www.dogalvadi.com/resimler/karanfil.jpg
7. sayfadaki 205 nolu mesaja baktım benimkilerin tohumlarla alakası yokmuş bildiğin baharatmış karanfil ekme çabalarım böylelikle son bulmuş oldu :(
Sevgili zehra_18,
Size özelden mesaj attım ancak iletilemiyor. Sorun gösteriyor sürekli. Ben de çareyi buraya yazmakta buldum. Benim ektiğim karanfil tohumlarının hiçbiri çimlenmedi ne yazık ki:(:( O yüzden yardımcı olamayacağım. Ama sitedeki tecrübeli arkadaşları takibedersen sana muhakkak yol gösterebilirler...
zehra_18
25-05-2010, 14:13
dün ektiğim karanfilin toprağı bu gün kontrol ederken toprakta bir sürü kurt buldum bunun sebebi ne ???
dün ektiğim karanfilin toprağı bu gün kontrol ederken toprakta bir sürü kurt buldum bunun sebebi ne ???
Birkaç dakika önce bunu sormuşsunuz ama bana da eposta göndermişsiniz...
üyeliğimin iptalini istiyorum.
Ne yapacağıma karar veremedim... Buraya gelip kontrol etmek zorunda değilim, epostayı okuyup üyeliğinizi silsem ne olacaktı?
zehra_18
25-05-2010, 21:13
bi yanlışlık olmalı ben niye böyle bişey yazıyim ki
Toprağı neren aldığınıza iyi dikkat edin veya içine eklediğiniz malzemeyi iyi seçin, ne kurdu olduğunu bilmiyoruz ama anlaşılan kirli bir toprak kullanmış olabilirsiniz.
Ben bir kentte, yağışlı bir mevsimde rengini çok güzel gördüğüm kent mücaviri tarladan saksı toprağı almıştım; bir süre sonra saksılar kıl kurdu ile dolmuştu. Kentsel atıkların olup olmadığına iyi dikkat etmek lazım.
Kedi Tırnağı
26-05-2010, 02:05
Merhaba! Ben de bu sene ilk kez tohumdan çiçek yetiştiriyorum. Genta marka tohum bulmuştum. Ektiğim 8 çeşit tohumdan bir tanesi de karışık renkli karanfil. Ben de karanfili çok sevenlerden biriyim. Çocukluğumdan hatırladığım birkaç çeşit çiçekten birisi de o mis kokulu geleneksel karanfil çiçeği. Babannemin Tarsus' taki evinin bahçesinde, Vita tenekelerine diktiği çiçekler içinde en çok aklımda kalan karanfil olmuş. Belki de o meşhur kokusu nedeniyle. Aslında ben de o geleneksel karanfilden isterdim. Bilmiyorum bu aldığım markanın tohumlarının menşei neresidir.
Dediğim gibi, tohumdan yetiştirme tecrübesiyle ilk kez nisan ayında ekime giriştim. 21 nisanda saksı tabaklarına biraz torf yayıp, üzerine 2 cm kadar aralıklarla tohumları koydum( küçücük tohumları tek tek yerleştirmek gerçekten de sabır istiyor, 10-15 tabağa-saksıya yüzlerce tohum ektiğimi düşünürseniz çabamı takdir edersiniz sanırım). Benim hatam; üzerlerini fazla kalın bir torf tabakasıyla kapatmam oldu sanırım. Bu nedenle onları görebilmem epey zaman aldı. Hatta bazı tohumları daha sonradan ekmeme rağmen onları bu kez daha az torfla örttüm ve belki de havanın da daha fazla ısınmasıyla, daha hızlı çıktılar topraktan ve eskilerle aynı boya kavuştular hemen.
Baştan beri balkonda tuttum bu kapları. O tarihte güneş de henüz fazla belirgin olmadığı için sorun olmadı sanırım. Filizlerim şu an bazıları 2 çift bazıları 3 çift yapraklı olarak yaklaşık 2-3 cm boyundalar hala. Ektiğimden beri hergün( bazen günde 2 kez) spreyle suluyorum. Çok vıcık vıcık suda bırakmadım hiç bir zaman. Spreyle sulamak epey zaman alsa da( çok sayıda tohum tabağım olduğu için) suyun düzenli yayılmasını, filizlerin yerinden oynamamasını ve kırılmamasını sağladığı için bence gerekli bir uygulama. Hem ayrıca torfun bataklığa dönmesini de önlüyor. Tohumdan çiçek yetiştireceklere tavsiye ediyorum. Üşenmeden bu şekilde sulayın.
Bu arada, yorumlarda da bahsedilen bir hatayı ben de yaptım. Filizlerim boylanmaya başladığında bir ara endişe ettim, '' acaba balkonda gecenin serinliğinde bırakmakla hata mı ediyorum? '' şeklinde. Çekmeköy biraz serin ve rüzgarlı bir semt çünkü. Aslında tohum yataklarını balkonun zeminine yerleştirmiş durumdayım, rüzgardan ve güneşten korunsunlar diye. Yine de bu endişe nedeniyle ve biraz da deneysel çalıştığım için, tohum tabaklarından birisini, hatta büyük olanını mutfağa aldım( balkonun bulunduğu mutfak. büyük bir açıklıktan sürekli hava alıyor ve sabah güneş de alıyor). Hatta hemen her tür çiçek tohumundan birer kabı da içeriye aldım. Fakat bir süre sonra bunun yanlış birşey olduğunu anladım. Buradaki arkadaşlar da yazmışlar; filizler yeterince güneş almadıkları için boylanmaya başlıyorlar ama gövdeleri incecik ve kırılgan oluyor. Kolayca yana yatıp torfun içinde eriyebiliyorlar. Bir diğer olumsuz yön de; balkonda güneş ve rüzgarın etkisiyle torf hergün kurumaya yüz tutuyor ve ben de hergün hatta günde 2 kez spreyle sulamak zorunda kalıyordum. Aslında anladımki( burada okuduklarımdan da gördüm) bu iyi birşeymiş. Böylece toprak sürekli aşırı ıslak kalmıyor. İçerdekilerde ise buharlaşma az olduğu için tabakları fazla nemli kalabiliyordu.
Velhasılı; bunu farkedince ve içerdeki karanfillerim balkondakilere göre kötülemeye başlayınca hemen tekrar balkona aldım. Şu an hala pek iyi değiller. Sürekli balkonda kalanlar daha gelişmiş durumdalar. Onların bazısı 3. çift yaprağa döndüğü halde, birkaç gün içerde tuttuklarım hala 2 çift yapraklı durumdalar. Özellikle baharda tohum ekenlere, bu kapları dış mekanda( fazla güneş ve rüzgar almayacak şekilde) bırakmalarını şidddetle tavsiye ediyorum. Bitkiler açık ortamın temiz havasını seviyorlar bence.
Tohumların ekimini paketteki talimatlara göre yapmıştım ama bir eksikle; filizlenme başladıktan sonra aynı markanın sıvı gübresinden verilmesi yazıyordu ama ben hiç vermedim. Belki bunun da etkisiyle 35 gün geçtiği halde hala çok büyümediler. Belki de normal olan bu. Pakette 10 cm olduklarında şaşırtma yapılması yazıyor ama benimkiler daha 5 cm olmadılar. Acaba bu boydayken şaşırtsam sorun olur mu? Bir kısmını asıl yerlerine dikmeyi planlıyorum.
Maalesef fotoğraflarını çekemiyorum. Kardeşimin dijital makinesi var fakat okulu haziranda bitecek ve dönecek. Aslında en başından beri bu tohum ekme maceramı( 8 tür çiçek olduğunu da düşünürsek) aşama aşama fotolayabilseydim müthiş olacaktı ama ancak son aşamaları resimleyebileceğim sanırım. Olmazsa annemin cep telefonu kamerasıyla( görüntü kaliteli olmasa da) şimdiden çekip, sonra da dijital kamerayla çektiklerimle birleştirip mini belgesel haline getirebilirim:D
Çok uzun oldu biliyorum ama, ben de kendi deneyimimi ayrıntılı yazıp buradaki arkadaşlarla paylaşmak istedim. Umarım herkes bir an önce sevdiği çiçeğe kavuşur. Ben de tabi bu güzelim yüzlerce filizimi az fireyle büyütüp yaz boyu doya doya severim ve sonra da becerebilirsem alacağım tohumları sevenleriyle paylaşırım.
melikesarı
27-05-2010, 14:04
Sayın Kedi tırnağı umarım hepsi büyür ve bol bol çiçek verirler bizde görürüz:))
Kedi Tırnağı
27-05-2010, 21:30
Temenniniz için çok teşekkür ederim. Tohum paketinde, karanfilin ekimden 52 hafta sonra çiçek açtığı yazıyordu. Bu sene galiba göremeyeceğim maalesef ama ölmez de kalırlarsa, seneye beni karanfil cümbüşü bekliyor olucak. Belli mi olur bu sene açıverirlermiş bir de:D
Sayın Kedi Tırnağı,
2 senedir bu güzel karanfilim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=405281&postcount=178)i tohumdan üretmeye çalıştım. Filizlendi 4-5 yaprak oldu ve hepsini kaybettim. Bu sırada karanfilim de kırmızı örümcekle mücadeleyi kazanamadı, o da gitti.
Son tohumların bir kısmını kendime saklayıp kalanı arkadaşlarla paylaşmıştım. Sevgili kardelen tohumdan büyütmeyi başardı:) Bu arada forum ya da özel mesajla filizlerin dik duramadığını toprağa doğru uzandığını , ne yapması gerektiğini sordu ve refleks olarak "Sakın dokunma, anneleri de öyleydi" demiştim.
Oysa ben, filizlerin boyu uzayıp toprağa doğru eğildikçe , yeni toprak takviyesi ile dik durmalarını sağlamaya çalışmıştım :) kardelen'e yazarken nerede yanlış yaptığımı anladım ama filizler için çok geç kaldım.
Sayın kgursan da şaşırtma işlemi sırasında kök boğazına dikkat edilmesi gerektiğini, toprakla kapatılmamasını , aksi takdirde kök boğazı boğulması ihtimalinin olduğunu yazınca zavallı filizlerimi kendi ellerimle boğduğumu geç de olsa anlamış oldum.
Son tohumlarımı uyarıları dikkate alarak yetiştirmeye çalışıyorum. 4-5 yaprakken şaşırttım ve toprakla boğmadım onları. İyi gidiyorlar ama kaybetmekten hala çok korkuyorum.
147524
147525
Yetiştirme saksılarına şaşırtırken cocopeat, perlit, vermikulit biraz da bahçe toprağından oluşan saksı harcına granül humik asid eklemiştim. Bu aşamada gübre takviyesi yapmam gerkiyor mu bilmiyorum. İnanın dokunmaya bile korkuyorum. Arkası yok, yadigarım ya yaşayacak ve bir kökü de onu bana alana gidecek ya da...
acemifüsun
27-05-2010, 23:25
Sevgili maki01 kutluyorum, azmin elinden hiç bir şey kurtulmuyor, ellerinize sağlık:) Sağlıkla büyütün, bol bol çiçeklerini koklayın:)
Başarabilmeyi gerçekten çok istiyorum sevgili acemifüsun, anlamı çok büyük benim için. Bugüne gelebilmemde katkısı çok fazla. Onu yaşatabilmek için çabalarken buldum sitemizi. Karanfilim diye üye oldum ve bugün, yüzden fazla saksı çiçekle uğraşıyorum:)
Kedi Tırnağı
28-05-2010, 23:35
Sevgili Maki01 uyarılarınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Benim filizler de yana yatmaya başladılar, endişeleniyordum ama aktarımınızla rahatladım. Kök boğazına dikkat ederim. Bu karanfilin sizin için manevi değerini anlıyorum. İnanın benimkilerden çok sizin çiçeğinizin yaşamasını dilerim. ama iyi durumda görünüyorlar. Fazla ehemmiyet göstermeyin. Sakınan göze çöp batıyor:)
Gelişmeleri heyecanla bekliyoruz:D
merhaba arkadaşlar,benımde ıkı tane karanfilim var üzeri tomurcuk doluydu yalnız son iki gündür bir tanesi tomurcuklarını büktü alttan da yaprakları sararmaya basladı ne olmus olabılır sızce :(
ardaçiğdem
30-05-2010, 16:11
Benim karanfil tohumlarım çimlendi ve bir hayli büyüdü acaba saksılara almanın zamanı geldimi yoksa bir hafta daha beklemelimiyim? İki tanesini aynı saksıya aldım gelişmelerini takip edeceğim.
148080
148081
Kedi Tırnağı
30-05-2010, 21:38
Sn ardaçiğdem, görebildiğim kadarıyla 3 çift yaprakları var. Tohum ekmenizden itibaren bu duruma gelmeleri ne kadar sürdü acaba? Ben de 21 nisanda ektim tohumlarını ve 40 günde ancak bu kadar oldular benim karanfilelrim de. Ben de acaba saksıya geçirsem mi artık diye düşünüyorum. Bir kısmını deneme amaçlı şaşırtmaya başlayacağım sanırım.
Bu arada karanfilleriniz güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Biraz sık durumdalar sanki. Şaşırtacaklarınızı aralardan seçerseniz yaşam alanları da artacaktır diye düşünüyorum( acemi önerisi benimki tabi:D ) Kolay gelsin.
ardaçiğdem
30-05-2010, 21:58
Teşekkür ederim Mayısın 10 da ekmiştim tohumları resimdekilerde bu günkü durumları. Tohumlar dört günde çimlendi ve çok çabuk geliştiler. Bir hafta daha beklemeyi düşünüyorum garantilemek için ben ilk defa tohumdan çiçek yetiştiriyorum biraz acemi olabilirim yardımlarınızı bekliyorum.
Sevgili ardaçiğdem,
Sizin çimlenen tohumlar bildiğimiz karanfillerin çimlenmiş haline hiç benzemiyor. Çin karanfili denilen türü hiç yetiştirmedim ancak onun da yaprakları farklı idi sanki.
gülsümkaya
31-05-2010, 16:13
turuncu bayaz karanfilim
acemifüsun
31-05-2010, 17:45
Sevgili ardaçiğdem,
Sizin çimlenen tohumlar bildiğimiz karanfillerin çimlenmiş haline hiç benzemiyor. Çin karanfili denilen türü hiç yetiştirmedim ancak onun da yaprakları farklı idi sanki.
Sevgili Maki01 ile ben de aynı düşüncedeyim, bunlar karanfil değil.
Bu konuda cevap alabileceğiniz başlığa resimleri ekleseniz, her şey netleşir derim, sevgiler:)
hüsnüyusufların minik halleri benim bahçemde kayıtlı arkadaşlar, eski resimleri sildiğim içi buraya yükleyemiyorum.
ardaçiğdem
02-06-2010, 12:29
Ben katmerli çin karanfili diye almıştım tohumları tohumlarda benim karanfilimin tohumlarına benziyordu ama bilmiyorum umarım çin karanfilidir...
ardaçiğdem
02-06-2010, 14:14
Arkadaşlar işte tohumlar umarım çin karanfilidir.
149062
149063
Rengini bilmeden aldığım ve uzun süredir açmasını beklediğim karanfilim açtı.Rengi ve kokusuyla beni çok mutlu etti.
http://i50.tinypic.com/qs00ah.jpg
Benim karanfil tohumlarım çimlendi ve bir hayli büyüdü acaba saksılara almanın zamanı geldimi yoksa bir hafta daha beklemelimiyim? İki tanesini aynı saksıya aldım gelişmelerini takip edeceğim.
148080
148081
Sevgili ardaçiğdem, çimlenen fidelerinizi hüsnüyusufa benzettim. O başlığa bir bakın isterseniz.
Arkadaşlar işte tohumlar umarım çin karanfilidir.
149062
149063
Resimleri net çekseniz daha anlaşılır olacak.
2.5 senedir yaşatmak için herşeyi denediğim bu güzel karanfilimi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=404273#post404273) kaybetmiş, elimde kalan tohumlardan çimlendirip , büyütmeyi başaramamıştım.
Nerede hata yaptığım bir türlü bulamadım ta ki sayın kgursan'ın fideleri şaşırtırken "kök boğazını aşacak şekilde toprak konulmamalı, fide halindeki seviye kadar olmalı toprak" içerikli mesajını okuyana kadar.
Nihayet tohumdan büyütebildim karanfilimi, çiçek bile vermeye çalışıyor. Çiçeğin içi boş, açmayacak biliyorum , olsun, yine de çok sevindirdi beni..
162528
Ancak topraktan çıkan gövdenin ilk 3 santimi hala çok ince. Her an kırılacakmış gibi, aklım gidiyor. Esinti ile kırılabilir diye balkona çıkaramıyorum. Salonda bol güneş alan pencere önünde duruyor:)
162529
acemifüsun
24-07-2010, 20:30
Sevgili maki çok sevindim, güle güle büyüt, bol bol mis kokulu çiçekleri olsun:)
Kedi Tırnağı
24-07-2010, 23:13
Sevgili maki ben de çok sevindim yaşadıklarına. Ben de bu kök boğazını doldurmama tavsiyesini sizden almıştım. Karanfil filizlerimin çoğu hala tohum yatağında duruyor. Bir kısmını sizin tavsiyenize uyarak, kök boğazını kapatmadan saksıya ekmiştim. Arka odanın pencere önüne dışarıya koyduğum saksı öğleden sonra güçlü güneşe maruz kalıyor. Epey de boylandılar. Şimdilik sağlıklı görünüyorlar. Ben de bu incecik köklerin nasıl olup da kopmadan kaldıklarına şaşmıştım. Üstelik camın önünde, haftalardır yağmur, rüzgar, güneşe maruz kalıyorlar. Fotolarını yükleyeceğim yakında. Diğer fideleri bir türlü saksılara alamadım. Onlarca minik filiz var, saksı tabaklarına ektiğim tohumlardan çıkan. Bu saatten sonra saksılara alsam veya doğrudan bahçede gölge yerlere diksem( güneşten yanmamaları için) tutarlar mı acaba?
Tekrar teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.
Kedi Tırnağı
05-08-2010, 00:13
164274
Sn maki, karanfil filizlerimi sonunda yükleyebildim foruma:D 21 nisanda ekmiştim tohumları ve filizlerin sadece bir kısmını saksıya dikebilmiştim. Onların da fotolarını yükleyeceğim yakında. Soldaki küçük tabakta bulunan filizleri olduğu gibi çıkarıp önceki gün apartman bahçesine yerleştirdim. Yerleştirdim diyorum çünkü kelimenin tam anlamıyla, olduğu gibi killi bahçe toprağının üzerine koyup yanlarını biraz örtüm. Kök boğazlarını doldurmadım kesinlikle. Bu mevsimde bahçeye alınır mı bilmiyorum ama diktiğim yer genelde gölgede kalıyor yani yakıcı güneşe maruz kalmıyor. Bakalım bahçede nasıl gelişecekler? Killi ağır bir toprak. Fazla derin de değil.
Saksı dışında hiç karanfil yetiştirmedim sevgili Kedi Tırnağı ancak karanfilin güneş ışığını sevdiğini biliyorum. Sizin filizlerin maşallahı var, sayı olarak da oldukca fazla, eminim aralarından büyümeye devam eden olacaktır.
İçi boş sandığım çiçeği güç kaybına neden olmasın diye düşünerek kopardım. Minik taç yapraklar varmış aslında, anlayamamışım. İncecik gövdenin uzantısından yeni dallar vermeye başladı. Acaba artık gövdeyi toprakla desteklemeli miyim, bilmiyorum....
orucoğlu
05-08-2010, 09:34
Arkadaşlar, bunlarda benim bahçemde tohumdan ürettiğim karanfillerim.kokusu çok güzel.
Kedi Tırnağı
05-08-2010, 21:57
164541
Eveeett! Karanfil saksım bu. Dondurmacının çöpünden aldığım dondurma kabını saksı yaptım. Hem bembeyaz( köklerin aşırı ısınmaması için) hem de tam pencere önüne konulacak ebatta. Yazı vs de olmadığı için güzel bir görüntüsü var. Kapakları da tam saksı altına uygun. Bunlardan başka bir çöpte de 8-10 tane bulup aldım( çöpçü oldum resmen bu bahar).
Sn makinin de yönlendirmesiyle kök boğazlarını doldurmadan, killi bahçe toprağı, kum, kompost tavuk gübresi ve birazcık torfu karıştırdığım harca diktim filizlerimi. Kum ve kilden dolayı epey ağır bir saksı. Bu sayede pencere önünde rüzgar veya kuş vs etkisiyle düşme olasılığı az. Ben bile zor kaldırıyorum. Karanfillerim bence güzel geliştiler. Pakette 52 hafta sonra çiçek açacağı yazıyordu ama benim içimde bir umut vardı ve dün bir baktım orta-alt kısımdaki bir fideden gonca belirmiş:D
Sabah aydınlık, öğleden sonra kuvvetli güneş görüyorlar. Bu senenin bol yağmurunu da aldılar üstlerine. Çekmeköy' ün rüzgarı da fena değil.
Maalesef yaprak biti dadanmış karanfillerime.Sanırım bahçe toprağından geçti. Çünkü tohum yatağındakilerde çıkmadı. Hatta bir kaç filizi de süt kutularına bahçe toprağı içine almıştım, onlarda da çıktı.
Şöyle bir gözlemim var: Şu an sadece en solda yani normalde saksıyı duvara dayadığım kısımdaki filizlerde var bu bitler. Varsayımıma göre bunun nedeni duvara yakın kısımdakilerin diğerlerine nazaran rüzgara ve güneşe daha az maruz kalmaları. Benimki varsayım tabii. Bir an önce arapsabunu-zeytinyağı karışımını uygulamalıyım.
Fazla uzun oldu ama yetiştirme ve barındırma koşullarımı ayrıntılı yazıp başka arkadaşlara yardımı olacağını umuyorum. Sn. Maki' ye tekrar teşekkürler.
Kutluyorum sevgili Kedi Tırnağı, darısı çiçeklerini koklamana. Benimkinde de 2 minik tomurcuk var:) Geleneksel karanfiller için bir yerlerde okuduğum bilgi yanlışmış, 1 sene olmadan çiçek veriyorlar:)
Zararlı denilince çok korkuyorum. Güzelim karanfilim, kırmızı örümceklere yenik düşmüştü.
Benim minikler hala salonda. Bir saksıyı balkona çıkarmıştım, tahmin ettiğim gibi gövdesi rüzgara dayanamadı.
Balkona çıkarmakla hata yaptım. İçeriye kırmızı örümcek taşımış oldum. Yine de karanfilim gelişmesine devam ediyor.
Neredeyse unuttuğum ve çok özlediğim kokusunu duyabildim sonunda...
166424
166425
merhaba arkadaşlar,benımde ıkı tane karanfilim var üzeri tomurcuk doluydu yalnız son iki gündür bir tanesi tomurcuklarını büktü alttan da yaprakları sararmaya basladı ne olmus olabılır sızce :(
Bende aynı sorunu yaşadım ve tamamen kurudu.kuruma alt yapraklardan başladı ve tomurcuklara kadar ilerledi.Çiçekçiye sorduğumda bu mevsimde kuruma normaldir dedi ama çok güvenilir bi cevapmış gibi gelmedi bana.
mervesena
10-11-2010, 00:08
merhabalar , balkonda kırmızı karanfilim var iki yıllık Benim sorunum karanfiller tomurcuktan çiçeğe geçerken bir tarafı yırtılıyor ( yani alttaki yeşil kısmından bahsediyorum ) :S umarım anlatabilmişimdir . Neden acaba sorunu ne olabilir? :(
loveflower
27-03-2011, 18:16
Balkona çıkarmakla hata yaptım. İçeriye kırmızı örümcek taşımış oldum. Yine de karanfilim gelişmesine devam ediyor.
Neredeyse unuttuğum ve çok özlediğim kokusunu duyabildim sonunda...
166424
166425
Sevgili maki01 karanfilden tohum yetiştirme ile ilgili bilgi ararken rast geldim siteye ve bu başlıkta ki forum yazılarını okudum,sizin sevgli karanfiliniz için gösterdiğiniz çabaya da hayran kaldım sonun da kokusunu duyabilmişsiniz çok sevindim,ama son halini de merek ettim karanfilin,eminim cok daha güzel olmuştur.Ben de tohum aldım ama klasik karanfil mi bilmiyorum çünkü praktikerden aldım,3 gün oldu ektim ama 4 tane fide yüzünü gösterdi bile,bu yıl çiçek alamam sanırım değil mi?
Malesef yine kaybettim sevgili loveflower. Elimde çok sınırlı sayıda 2 sene öncesinden kalan tohum var. Çimlenme özelliğini yitirmiş olabilirler.
Bugüne kadar ekmeye cesaret edememiştim Çok teşekkür ediyorum size, son kez yine deneyeceğim. Umarım çimlenirler...
loveflower
10-04-2011, 11:15
Sevgili maki01 aşağıda Mart'ta ektiğim kırmızı karanfilin fideleri var,sağlıklıarmı sizce?Diğer fotoğraflarda sokak çiçekçisinden aldığım karanfiln resmi ve o karafilin çeliklerinin fotoğrafları var.Karanfil güzel kokuyordu ben de çeliklerinden yetiştirme umuduyla çeliklerini alıp diktim,olur mu acaba?
202208
202209
202210
acemifüsun
10-04-2011, 14:37
Tohumdan fidecikleriniz için sevgili maki01 yorum yapsın, o daha deneyimli bu konuda.
Çelik denemelerinizde çelikler gayet sağlıklı gözünüyor. Yan filizleri alıp, diktiniz değil mi? Bir de
çeliklerin tomurcuklu olmaması gerekiyor. İsterseniz toprağın nemini koruması için saksıya
şeffaf, bir naylon torba geçirin, her gün açıp, yarım saat havalandırırsınız.
Sevgili loveflower, yardımcı olmayı çok isterim ancak ben de çok başarılı olamadım . Öğrendiğim bilgilere göre fideler oldukca sağlıklı , saplar biraz uzun. Daha fazla güneşe ihtiyaçları var gibi :)
Tohumları viyolün gözlerine tek tek dikmiştim, şaşırtma yaparken kökler zedelenmedi. Sizinkiler aynı saksıda. Şaşırtma sırasında umarım köklerini zedelemezsiniz.
Çelikten köklendirmede benim hazırladığım çeliklerde başarılı olamadım. Sevgili acemifüsün'un hediye ettiği çelikler ise başarılı bir şekilde köklendi ve gelişti.
202262
Füsün'cum gövdeleri hala çok ince. Köklerini zedelemekten kokrtuğum için büyük saksıya alamadım. Ne dersin, yetiştirme saksısından transfer zamanı geldi mi?
loveflower
10-04-2011, 17:15
Tohumdan fidecikleriniz için sevgili maki01 yorum yapsın, o daha deneyimli bu konuda.
Çelik denemelerinizde çelikler gayet sağlıklı gözünüyor. Yan filizleri alıp, diktiniz değil mi? Bir de
çeliklerin tomurcuklu olmaması gerekiyor. İsterseniz toprağın nemini koruması için saksıya
şeffaf, bir naylon torba geçirin, her gün açıp, yarım saat havalandırırsınız.
Füsun hanım çok teşekkür ederim:)Evet yan filizleri diktim.Tomurcuklu olanları almadım.Şeffaf naylon torbayı hemen geçiriyorum.Sayenizde yetiştirebileceğim karanfil çeliklerimi:)
loveflower
10-04-2011, 17:21
Sevgili loveflower, yardımcı olmayı çok isterim ancak ben de çok başarılı olamadım . Öğrendiğim bilgilere göre fideler oldukca sağlıklı , saplar biraz uzun. Daha fazla güneşe ihtiyaçları var gibi :)
Tohumları viyolün gözlerine tek tek dikmiştim, şaşırtma yaparken kökler zedelenmedi. Sizinkiler aynı saksıda. Şaşırtma sırasında umarım köklerini zedelemezsiniz.
Çelikten köklendirmede benim hazırladığım çeliklerde başarılı olamadım. Sevgili acemifüsün'un hediye ettiği çelikler ise başarılı bir şekilde köklendi ve gelişti.
202262
Füsün'cum gövdeleri hala çok ince. Köklerini zedelemekten kokrtuğum için büyük saksıya alamadım. Ne dersin, yetiştirme saksısından transfer zamanı geldi mi?
Sevgili maki01,pencere önünde duruyorlar güneş ışığı hemn saksının yanına düşüyor ama fidelere direkt gelmiyor.Ölürler diye korkuyorum o kadar narinlerki.
Haklısınız ben de tek tek eksem daha iyi olurdu.Çeliklerimde ise sevgili acemifüsünun tavsiyelerinden faydalanacağım.Çelikleriniz çok güzel gelişmiş gerçekten,maşallah.Sanırım Füsun hanımın kokulu pembe karanfili onlar.Ne güzel,sizin özenle sabırla yetiştirmeye çabaladığınız karanfile benziyordu yanılmıyorsam.Karanfil kokulu günler diliyorum:)Teşekkür ederim
Teşekkürler sevgili loveflower.
Ben de sizin gibi narin fidelerimi güneşe çıkarmaktan çok korkmuştum ama gereksiz bir endişe imiş, güneşi çok seviyorlar. Şimdi ise zararlılardan korktuğum için direkt güneşle buluşacağı yere, balkona alamıyorum. Sardunya fidelerim hala içerde.
Evim yoğun yeşil ve her türlü zararlıyı barındıran bir bulvar üzerinde. Beyaz sinekle mücadele başladı, yakında kırmızı örümceklerde ortaya çıkar. Kontrol altında tutamadığın bir ortamda bitki yetiştirmeye çalışmak gerçekten çok zor.
acemifüsun
10-04-2011, 17:53
Füsün'cum gövdeleri hala çok ince. Köklerini zedelemekten korktuğum için büyük saksıya alamadım. Ne dersin, yetiştirme saksısından transfer zamanı geldi mi?[/QUOTE]
Makiciğim bence iyice köklendikten sonra o kadar korkmana gerek yok.
Benimkilerin 1 ay önce topraklarını değişitirdim (sihirli toprağa, biraz dere
kumu, perlit, vermikulit ve koyun gübresi ilave ettim). Eski topraklarını iyice
temizlerken bazı kılcal kökleri de makasla kestim arttım. Pek memnun oldular,
devamlı tomurcuktalar:)
Fatoş hanımın hediye ettiği mor, kokulu 2 çelik vardı, onları evde taşyünü
tablet vardı , elimin altında, köklendirme hormonuna batırıp, onlara diktim ve
büyük bir kavanozda durdular. Kökler tablatlerden iyice fışkırınca, diğer
kardeşlerinin yanında yer açtım, oraya yerleştiler:)
Karanfil güneş çok seviyor, tam gün güneşten hiç korkma, öyle daha da güçlenecektir.
Mutlu Kutlu
10-04-2011, 17:57
Birkaç tane yeni çekilmiş karanfil resmide ben ekleyeyim.
acemifüsun
10-04-2011, 18:03
Sn. Mutlu bey çok güzeller, tablo gibi:) Hele ilk fotoğraftakine hayran oldum:) Kokuları var mı?
İremsıla
10-04-2011, 18:17
Bende 1 ay önce,teyzemin almanyadan getirdiği,karanfil tohumunu 2 hafta önce ekmiştim.
Yavaş yavaş çimleniyorlar,çok sevindim.inşallah çiçek açtıklarınıda görürüm.
Mutlu Kutlu
10-04-2011, 18:43
Evet hepside kokulu,
Bu resimde karanfille ilgili değil ama, süper görüntüsü var. Benim çocukluğumda bahçelerde çok vardı benzerleri.
Haseki küpelisi, Aquilegia Biedermier. Bu resimlerde seramızdan yeni çekildi.
Teşekkür ederim Füsun hanım,
Sn. Mutlu bey çok güzeller, tablo gibi:) Hele ilk fotoğraftakine hayran oldum:) Kokuları var mı?
acemifüsun
10-04-2011, 18:46
Bunlar haseki küpesi:) Çok güzeller:)
loveflower
11-04-2011, 09:55
Teşekkürler sevgili loveflower.
Ben de sizin gibi narin fidelerimi güneşe çıkarmaktan çok korkmuştum ama gereksiz bir endişe imiş, güneşi çok seviyorlar. Şimdi ise zararlılardan korktuğum için direkt güneşle buluşacağı yere, balkona alamıyorum. Sardunya fidelerim hala içerde.
Evim yoğun yeşil ve her türlü zararlıyı barındıran bir bulvar üzerinde. Beyaz sinekle mücadele başladı, yakında kırmızı örümceklerde ortaya çıkar. Kontrol altında tutamadığın bir ortamda bitki yetiştirmeye çalışmak gerçekten çok zor.
Sevgili maki01 fidelerimi güneşe aldım mesajınızı okuyunca.Sardunya fidelerim kapalı balkonumda ama bir camı hep açık gündüzleri.Gerçekten zor bahsettiğiniz ortamlarda çiçek yetiştirmek büyümelerini,çiçeklenmelerini heyecanla beklerken bir de hastalıklarla uğraşmak çok üzücü
Kolay gelsin,hastalıksız bir yaz geçirmeniz dileğiyle.
plumeria1
18-04-2011, 18:41
Merhaba arkadaşlar, uzun bir aradan sonra buradayım. Öncelikle hepinize kolay gelsin. 2 gün önce saksıda karanfil aldım, hakkında bilgi edinmek için foruma uğradım. Forumdaki karanfille ilgili herşeyi baştan sona okurken heycanınıza şahit oldum ve bende bu serüvene katılmaya karar verdim. Bugün gittim beyaz karanfil tohumu aldım umarım sizin gibi bende üstesinden gelebilirim :)
k_donmez
06-05-2011, 10:43
Geçen yıl bahçede saksı içinde olan iki kök karanfilin ikisi de kışı dışarıda geçirince kurudular. Baharla birlikte geçen yıldan dökülen tohumlar canlandı. Karanfil saksısında bir hareket başladı. Biz ne kadar tohumdan yetiştirmeye çabalasak da doğa kendi kurallarını kendi bildiği gibi uyguluyor. Zamanı geldiğinde tohum görevini yapıyor.
Gentanın Karışık Karanfil Tohumunu aldım.Üzerinde torfta serpin üstüne çok ince torf serpin , püskürterek sulama yapın diyor.
Tohumun gelişimini kolaylaştırmak için yapmam gereken varmı , tohumları ekmekden önce suda bekletmek gibi ?
Buda benim karanfilim.Seradan almıştım mis gibi kokuyor.
İki küçük çelikten diktiğim var bakalım yetiştirebilecek miyim ?
Ahh birde fotoları iyi çekebilsem, cep telefonuyla çektim.
altin123
14-06-2011, 12:19
Merhaba,
İki ay önce bir yapı marketten minik karanfil aldım. Güzel minik çiçekleri harika kokusuyla nasıl mutlu ediyor anlatamam. Ama son 1-2 haftadır beyazlaşmalar başladı Yanlış bir şey mi yaptım diye korkuyorum. Bilginiz varmı yapabileceğim birşey varmı acaba ??
merkürvenüs
04-07-2011, 13:36
Merhaba,
Yaklaşık bir ay önce karışık karanfil tohumu ektim 10-12 tane kadardı şuan 5 tanesi yaşıyor ve 9-10 cm boylarındalar ama gövdeleri çok zayıf yana yatıyorlar. Gövdeyi güçlendirmek için ne yapmalıyım? Bu aşamada gübre verilirmi?
merkürvenüs
04-07-2011, 13:39
Fidanlıktan 4 tane karanfil fidesi almıştım olsukça büyük bol çiçekli bol tomucuklu idi ama tomurcuklar sararıp yumuşak yumuşak oldular içleri boşalmış gibi neden olabilir?
mavisedir
04-07-2011, 20:06
Fidanlıktan 4 tane karanfil fidesi almıştım olsukça büyük bol çiçekli bol tomucuklu idi ama tomurcuklar sararıp yumuşak yumuşak oldular içleri boşalmış gibi neden olabilir?
Benim beyaz karanfilimde öyle oldu,ilk aldığımda bol çiçekliydi. Çiçekleri geçtikten bir süre sonra tekrar tomurcuklandı. 7,8 tane tomurcuktan ikisi açtı, diğerleri açmadan kurudular.
Nedenini çözemedim yapraklarda hastalıkta yok. Ama toprağını, köklerini kontrol etmedim belki toprağında sorun vardır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.