View Full Version : Molbak's serası
Eveeet, yeni bir sera gezisiyle karşınızdayız. :) Geçen cumartesi müdürümün bahsettiği çiçekçiye gittim. Tam olarak 320 adet fotoğraf çektiğim için düzenleyip ekleyecek fırsatı ancak bulabiliyorum. :D
Çiçekçiye vardığımda fark ettim ki fotoğraf makinemin makro objektifi takılı kalmış. Bir süre onunla çektim ama bir bitkinin tamamını kadraja alabilmek için 3m geriye çekilmek zor oluyordu. :) Ben de cep telefonumla devam ettim ama tabii ki bana çok dayanamadı, şarjı bitti. :) Derken tekrar fotoğraf makinesiyle devam...
4 saatin sonunda başka bir yere yetişmem gerektiği için koştur koştur çıkmak zorunda kaldım. :) Bu seraların her biri nasıl bir diğerinden daha güzel olabiliyor aklım almıyor... :rolleyes:
Molbak's
http://www.molbaks.com/
294218
İçeriye girmek hiç kolay olmadı. :) Bir süre otopartaki çiçeklere, düzenlemelere takıldım kalıdm. :)
294220
Mavi saksılar aranjmanlara ne çok yakışıyor değil mi?
Bahçede saksıda ibrelilerle aranjman düzenlemek ve dekoratif taşlarla süslemek güzel bir fikirmiş. Not edildi.
294221
Heucheralar:
294222
Pieris coşmuş:
294223
Çok kokulu bir açelya türü. Belki de orman gülüdür diyeceğim ama benzemiyor. İleride turuncusu da gelecek.
294230
Soğanlı bir bitki sanırım. Çok güzel ve canlı.
294228
Bunun da ne olduğunu bilmiyorum ama bir bitkinin grup halinde dikildiğinde göze çok güzel geldiğinin kanıtı.
294229
Yavaştan içeriye girelim. :)
Kapının yanına anneler günü için hediye seçeneği olarak dizilmiş ortancalar. :)
294232
294233
294234
Madem Hosta dediniz Hostalarla devam edelim. :)
Hosta st elmo's fire:
294324
294325
Hosta Great Expectations:
Bu türü internet resimlerinde çok beğeniyordum ama gerçeği çok hoşuma gitmedi:
294326
Hosta Blue Mouse Ears:
Bu çok meşhur bir küçük mavi hosta türü. Gerçeğini gördüğüme sevindim. :)
294327
Unutma beni severlere :)
Variegated siberian bugloss
Zaten diğer bir adı da 'yalancı unutma beni çiçeği'ymiş. :)
294328
294329
:eek: Benim fidemin yaprakları bu türü andırıyor. ;) "Hosta Great Expectations"
Basılabilir yer örtücü olarak minyatür papatya. :)
Bellium minutum
Papatya gerçekten de basmaya dayanır gibi geldi. İleride bahemde kesinlikle denemek istiyorum.
O kadar minikler ki. ;) İkinci fotoğraf internetten, ölçeğini anlatabilmek için:
294330
294331
Diğer basılabilir yer örtücüler:
294335
294336
Bu sanırım kayaların arasında kullanılabiliyor. Mor yapraklı olmasını çok beğendim. :)
Acaena inermis purpurea
-23'e kadar dayanıklı:
294337
Bu fotoğrafı internetten:
294338
Bizim kaya terelerinin bu sefer de renkli yapraklıları: ;)
Bunu da çok beğendim, kaya bahçesi listeme ekliyorum. :)
Arabis rosebella
294339
Bir değişik haseki küpesi:
Aquilegia little lanterns
294340
Berberislerin bu kadar çeşidi olduğunu sevgili sabah söylemeden hiç bilmiyordum:
294341
294342
Mor ayrı, bordo ayrı, sarı ayrı güzel. ;)
294343
Berberis thunbergii maria:
294344
Berberis golden ruby
Sanırım yaprak kenarları sarı olan bu tür.
294345
Berberis thunbergii orange rocket:
294346
Renkli renkli devam edelim. :)
Spirea japonica magic carpet
-40 dereceye kadar dayanıklı
Tam bir renk şöleni ;)
294350
294351
Çiçekli fotoğrafı internetten:
294352
Bu da Spirea limemound:
294353
Acer'in altına spirealar yakışmış değil mi? :)
294354
Daha önceki çiçekçilerden birinden bu kuru görünüşlü otu hatırlarsınız:
Güzel bir aranjman olmuş.
294355
Rengarenk bir bitki daha :)
Physocarpus opulifolius center glow
-45'e kadar dayanıklı
294357
294358
Bunu da yaprak rengini beğendiğim için çekmiştim ama aslen çiçek bitkisiymiş.
Francoa sonchifolia
294360
İnternetten:
294359
Bilmediğim bitkilerden bir demet daha:
Sambucus racemosa 'Sutherland Gold'
(Elderberry)
294361
Sambucus nigra 'Eva'
294362
Rhus typhina bailtiger
Bir sumak çeşidiymiş. -35 dereceye dayanıklı. Kuraklığa dayanıklı yalnız kökleri çok yayılıyormuş.
294365
Şu çiçeğin güzelliğine bakar mısınız?
Meyveleri de yenilyormuş.
Rubus spectabilis 'Golden Ruby'
-40 dereceye kadar dayanıklı. Yarı gölge bitkisi.
294366
294367
Daha önce bir başka çiçekçide daha görmüştük. Jacob's ladder
Polemonium northern lights
294368
Salix integra flamingo
Rengarenk bir bahçe için ne çok çalı alternatifi var. :rolleyes:
294369
Geraniumlardan:
Erodium flore pleno
294370
Erodium alba
294371
Gallium odoratum
-35 dereceye dayanıklı, kokulu gölge bitkisi. Yalnız alanları pişman etmiş. :) Çok istilacıymış, kontrol etmesi zormuş. :)
294372
294373
Şimdi çıkamam gerekiyor, devam edeceğim. :)
Merak etmeyin yarısını geçtik. :D
Devam ediyoruz! :)
Ortancalar:
Daha önce ortanca başlığında bahsettiğim türleri gördüm. Ah azıcık bir bahçem olsaydı ben o Vanilla Strawberry'yi orada bırakır mıydım...
Meşe yapraklı ortanca:
Çiçekli fotoğrafı: http://www.agaclar.net/forum/943208-post869.htm
294435
Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry:
Çiçekli fotoğrafı: http://www.agaclar.net/forum/943205-post866.htm
294436
Hydrangea paniculata Pinky Winky:
294437
Convallaria (Müge):
294443
Kahve bitkisi:
294444
Canlı duvar panosu:
Platycerium
294445
Delphinium:
Siz onu bir de çiçeklerini uzatınca görün ;)
294446
Campanula champion:
Campanula'nın bu türünün çiçekleri gerçekten de çan gibiymiş. :)
294447
Sevgili gilan çok teşekkür ederim bizlere bu güzellği yaşattğın için.
Benimde favorilerimin arasında meşe ortanca.
Ellerine sağlık takipteyim lütfen devam alamasakta görselide çok güzel.
Bu değişik yaprak şekilli ağacın etiketi yoktu. Ne olduğunu bilen varsa eklerim.
Ekleme: jineop-gilan ortak çalışmasıyla isim bulunmuştur. :D
Ficus triangularis
294448
294449
Kaktüs ve sukulentlerden bir grup:
294450
Bu echeverianın rengine bayıldım. :)
Echeveria Afterglow
294451
Purple fountain grass:
Seviyorum bu otu ;)
294454
Petunyanın rengi:
Çok çekici değil sanki?:p
294455
Sağdaki pembe calladium çok ilginçti. Yaprakları şeffaf, arkasından elimi görebiliyordum.
294456
Bu fotoğraf da papağanın hatrına:
294457
Askılı saksı aranjmanı:
Sardunya, calibrachoa, bacopa, lobelia
294458
İki tane farklı dicentra. :)
Dere otu gibi yapraklı Dicentra candy hearts:
294459
Ve açık yeşil-sarı yapraklı Dicentra Gold Heart:
294460
Bahçesinde dev yapraklar isteyene:
Gunnera manicata
-28 dereceye kadar dayanıklı, her daim nemli toprak istiyor.
294461
Bu fotoğraf internetten. :)
294462
Genel bir görüntü:
(Alışveriş arabaları görünüyor.)
294463
Kokulu bezelyeler:
294464
İki farklı sarı çiçekli sarkıcı.
Mecardonia hybrid:
Tek yıllık
294465
Bidens ferulifolia:
Tek yıllık
294466
Silene:
294467
Astilbe çeşitleri:
294468
Tatlı patates sarmaşıklarının aynı renginin farklı yaprak şekilleri olduğunu yeni fark ettim.
Ipomoea batatas 'Sweet Caroline Bronze'
294469
Ipomoea batatas 'Sweet Caroline Sweetheart Red'
294470
Şifalı bitkiler bölümünden:
294471
Tijli şeklinde büyütülmüş fesleğen:
294472
Saksının dışına ağaç kabukları yapıştırmak da dekoratif bir fikirmiş, değil mi?
294473
Çiçek rengi çok etkileyici.
Nemesia Honey Metallic Blue:
294474
Bir ara kırmızı renkli yer örtücü araştırıyordum. Kırmızı renkli sedumları bulunca fotoğrafladım çünkü internet resimleri çok yanıltıcı olabiliyor.
294475
294476
294477
Bitkilerin bir arada görüntüsü çok hoşuma gitti. :)
294478
294479
Çok güzel bir sardunya. Açık yeşil fosforlu gibi yaprakları ve capcanlı pembe çiçekleri var.
Geranium Persian Queen:
294480
294481
Cornus florida comco no1
Uzun zamandır evime yakın bir yerde bu ağacı görüp ne olduğunu merak ediyordum. Burada öğrenmiş oldum. :)
Pembe çiçekli bir manolyaya benziyor. :)
294482
Turuncu kokulu açelya (ya da orman gülü)
Tomurcuklu hali de ayrı bir güzel. :)
294484
294485
Choisya x 'Aztec Pearl'
Daha önce ne olduğunu bilmediğim beyaz çiçekli çalıya çok benziyor. Sanırım o da bu bitkiden. :confused:
294486
Pachysandra terminalis silver edge
294487
Plum Passion Heavenly Bamboo:
Sanki altı başka bitki, üstü başka bitki. ;)
294488
Loropetalum chinense 'Zhuzhou Fuchsia'
-17 dereceye kadar dayanıklı.
294489
294491
Clematis montana Broughton Star
294490
Heykellerden:
294492
294493
Alacalı yapraklı iris:
En sevdiğim soğanlı bitki olan iris'in bu türünü de çok beğendim. Çiçeksiz hali bile çok güzel.
294494
Sempervivumlar muhteşemdi. :)
Kaya saksıma bunlardan mı alsam acaba?
294495
Sempervivum bernstein:
294496
Sempervivum calcareum:
294497
Sempervivum MC Jubilee:
294498
Sempervivum haberer boy:
294499
Sempervivum westerlin:
294500
Sempervivum green wheel:
294501
Kompost yapma kutusu:
294502
Çok komik değil mi? :p
294503
Bu üst üste dizilmiş taşlar ilk görüşte insanı çok şaşırtabilir. :)
294504
Yoga mı yapıyor onlar ;)
Çok güzeller :)
Taşların sırrı ne peki? Yapıştırma mı?
Bir klasik:
Heuchera Caramel:
294505
Heuchera Cajun Fire:
294506
Heuchera Dolce Blackcurrant:
294507
Heuchera Obsidian:
294508
Heuchera Spellbound:
(Çok beğendim!)
294509
Heuchera Southern Comfort:
294510
Heuchera Electric Lime:
294511
294512
294513
Heuchera Ginger Ale:
294514
Heuchera Midas Touch:
294515
Heuchera Lime Marmalade:
294516
Heuchera Electra:
294517
Heuchera Gold Zebra:
294518
Çok güzel çiçeklenmiş bu bitkiyi tanıyamadım. Bilen var mı?
(Kızım sana söylüyorum, jineop sen anla. :D)
294307
294308
Of gilan of...:dilli: Bu sayfayla perişan ettin beni. Ağzım açık bakıyorum. Tekrar tekrar bakmam lazım hepsine. Senin yerinde hiç olmak istemezdim:cool:
O çiçek (http://www.agaclar.net/forum/calilar/26782.htm)
Benimki henüz açmadı. Choisyanın yaprak rengi çok güzel. Çiçeklerini henüz görmedim.
Heuchera Green Spice:
294519
Heuchera Paris:
294520
Tiarella. Bunlar da heucheraların yakın akrabası galiba.
294521
Tüm heucheralardan mini plant al kardeşim. Sadece yaprak güzeli gibi görünsede inan çiçekleri yıllar geçtikçe çok güzel görünüyor.
Tiarella. Bunlar da heucheraların yakın akrabası galiba.
294521
Aynı soydanmış. Saxifragaceae yani. Astilbe gibi.
Bu çiçeğe dikkat!
Arenaria montana 'Avalanche'
-34 dereceye kadar dayanıklı. Hızlı yayılıyor ama istilacı değil. Davesgarden'da kullanıcı yorumlarına göre 2 ayda 3 katına, bir yılda 10 katına çıkmış. Yazın çok sıcak olmazsa tüm yaz çiçekli, çok sıcaksa baharda çiçekli, yazın ara veriyor, sonbaharda tekrar çieçekleniyor. Fare kulağına alternatif olarak kullanılıyor.
Burada yapı marketlerde bile görüyorum, demek ki oldukça yaygın, yakında Türkiye'de de satılır bence.
294522
Ben her mor bitki gibi bunu da çok sevdim.
Japanese painted fern:
-34'e kadar dayanan gölge bitkisi.
294531
Başka bir yere yetişmem gerektiği için aceleyle çıkıyorum. Ama hala gözüm sağda solda. :) Derken otoparkta geçende tanıdığımız Saxifraga umbrosa'yı görüyorum. :)
3 değişik ölçekten görüntüleri:
294539
294540
294541
Aslında daha bitmedi. Çok çeşitli acer palmatum türleri ve saksı aranjmanları fotoğraflarını da bir ara ekleyeceğim. Biraz abartmışım bu sefer galiba, değil mi? :D
Tüm heucheralardan mini plant al kardeşim. Sadece yaprak güzeli gibi görünsede inan çiçekleri yıllar geçtikçe çok güzel görünüyor.
Ama nereden bulmak lazım jineop? Gördüklerimin hepsi büyük büyük saksılarda. Olmadı gelirken hepsinden alıp, bir kısmını kökleyip bavula koyup kalanını da bahçesi olan insanlara falan dağıtacağım bu gidişle. :)
Heucheranın en iyi özelliği bir de kalıcı olması ve -30lara kadar dayanması. Ankara için biçilmiş kaftan...
Yoga mı yapıyor onlar ;)
Çok güzeller :)
Taşların sırrı ne peki? Yapıştırma mı?
Taşlar bir çubukla birbirine geçmeli. :) Kurbağalara ben de bayıldım. :p
Valla ne diyeyim.İnanırmısınız bir çiçek serasına gidip gezmiş kadar oldum.Beğenmediğim resim kaldı mı acaba? :)
Hepsi birbirinden güzel,can alıcı,hepsinin albenisi mükemmel.
Al beni al beni al beni,beni de al beni de al :))
al da al ama nereye kadar
Birini alsan diğeri küsecek misali,zaten balkon hepsini almaz.
Ama böyle balkona da can kurban
Merak ediyorum şu balkonun son halini,hani bir görsek diyorum.
Gerçi düzenlenmemiş halinde aldığınız koltukta oturup bir çay içtim bile çaktırmadan
Velhasıl resim paylaşımlarınız,verdiğiniz çaba hepsi birbirinden güzel.
Umarım dilediğiniz şekilde bir balkon yaratırsınız.
Kolay gele
İçten yazınız ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. :) Gerçekten de dediğiniz gibi elime alıp alıp bırakıyorum. Zaten alan küçücük, onun da yarısı bir miktar güneş alıyor. Güneş alanın da yarısında Acer'im var. Kala kala 1 metrekare kalıyor güneş-severler için. :rolleyes:
Neyse ama bir şekilde düzenleyeceğiz. :) Alamadıklarımız için de ileride bahçemize alma planları yapacağız. :p
Sevgiler :)
Tijli fesleğeni nasıl başardılar kafa yoruyorum..
Seralardaki dinlenme yerlerini bile başaramadık burada.
Karşıyaka sera gezilerimizde dinlenecek, bişeyler atıştıracak yer ihtiyacı duyuyoruz ama çok zormuş gibi yok..
Çok emek veriyorsun çok teşekkürler.. ;)
Bu çiçeğe dikkat!
Arenaria montana 'Avalanche'
-34 dereceye kadar dayanıklı. Hızlı yayılıyor ama istilacı değil. Davesgarden'da kullanıcı yorumlarına göre 2 ayda 3 katına, bir yılda 10 katına çıkmış. Yazın çok sıcak olmazsa tüm yaz çiçekli, çok sıcaksa baharda çiçekli, yazın ara veriyor, sonbaharda tekrar çieçekleniyor. Fare kulağına alternatif olarak kullanılıyor.
Burada yapı marketlerde bile görüyorum, demek ki oldukça yaygın, yakında Türkiye'de de satılır bence.
294522
Bunun Türkiye florasında çok çeşitleri var. Çoğu tehdit altında. Yabancı bir gezginin Türkiye fotograflarında gördüğüm bir seri varki, o zaman hayran olmuştum.
Sevgili gilan, bu lewisia beni de çıldırtıyordu. Gerçeğini görünce getirebileceklerim sınırlı olduğundan almadım. Yazmak istediğim çok çıldırılacak kadar bir çiçek değil. Senin fikrini merak ediyorum. :o
Sevgili Jineop, Lewisia'nın bence yanıltıcı özelliği çiçeklenme şekli. Merkezden dışa doğru dal çıkararak (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/198726/) çiçeklendiği için tek kökle dolu dolu bir görüntü vermiyor. İnternetteki çekici fotoğraflarında hep pek çok kök yanyana. Bir kökün çiçeği diğerinin ortasına doğru denk gelince dolu dolu görüntüyü veriyor.
Ama bence kaya bahçeleri için çok güzel, boylanmayan bir tür. Benim en sevdiğim yanlarından biri ise -30lara kadar dayanabilmesi. Ben her şeyi Ankara iklimine endeksli düşünüyorum. :rolleyes: (Gerçi bakarsın dönüşte sırf begonvil uğruna Bodrum'a falan yerleşirim :D) Ankara bu sene -25'i gördü. O yüzden böyle aşırı soğuklara dayanan bitkiler benim için çok değerli. Uzun lafın kısası ben kaya bahçemde yanyana 8-10 kök lewisia isterim. :)
Sen neler getirdin yanında? :rolleyes:
Sevgili Jineop, Lewisia'nın bence yanıltıcı özelliği çiçeklenme şekli. Merkezden dışa doğru dal çıkararak (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/198726/) çiçeklendiği için tek kökle dolu dolu bir görüntü vermiyor. İnternetteki çekici fotoğraflarında hep pek çok kök yanyana. Bir kökün çiçeği diğerinin ortasına doğru denk gelince dolu dolu görüntüyü veriyor.
Ama bence kaya bahçeleri için çok güzel, boylanmayan bir tür. Benim en sevdiğim yanlarından biri ise -30lara kadar dayanabilmesi. Ben her şeyi Ankara iklimine endeksli düşünüyorum. :rolleyes: (Gerçi bakarsın dönüşte sırf begonvil uğruna Bodrum'a falan yerleşirim :D) Ankara bu sene -25'i gördü. O yüzden böyle aşırı soğuklara dayanan bitkiler benim için çok değerli. Uzun lafın kısası ben kaya bahçemde yanyana 8-10 kök lewisia isterim. :)
Sen neler getirdin yanında? :rolleyes:
Lewisianın yaprak kalınlığı ve yoğunluğu ve az çiçeklenmesi beni hayal kırıklığına uğrattı. Çok bitkide bu hayal kırıklığını yaşamadım desem yalan olur. Vilmorini araştır. Hepsi mini plant ve çok uygun. (3Euro:p) Taşıması kolay, ucuz, yer kaplamıyor...
Begonia cascadelerin geçen sene her rengi hem rizom hem da bitki olarak İstanbul' da bolca satıldı. Begoniaları boşuna yük etme. Sayfalarını baştan dolaşıp Ankara' ya uygun ben olsam şunu alırdım diye tekrar bakacağım. Fikir telif hakkımı isterim:cool:
Ben ne getirdim 6 tane mini plant aldım. 2 Tane -26 lara dayanıklı geranium, gentiana, campanula, dicentra alba ve kırmızı çok yıllık lobelia . Ertesi gün tekrar uğramayı düşünerek aslında alamadığım bir o kadar daha çiçek kaldı aklımda.:(
Sevgi Durul
12-05-2012, 11:15
Sevgili gilan, agaçlar net. üyelerine de istek yaptıracaksınız artık oraya. O, çok çok eksilere dayanıklı bitkilerden biz de istiyoruz.:p
Şaka bir yana hepsini canlı canlı gördüğünüz için çok şanslısınız. Dönüşünüzü hayâl edemiyorum, yerinize kendimi koyup, hangi birini getireceğimi şaşırırdım her halde.;)
Aldığınız bitkileri güzel günlerde büyütmeniz dileklerimle... Sevgiler...
Sevgili Gilan yine sayenizde gözlerimiz bayram etti. Gözümü alamadan baktım hepsine. Sizin resimleri görünce buralar pek bi yavan geldi bana. Ellerinize sağlık tekrar teşekkürler.
Sayin gilan,
Fotograflari bizlerle paylastiginiz icin cok tesekkur ederim.Gittiniz yere bayildim.İstanbul'da olmadigina hem sevindim hem de uzuldum.Sevinmemin nedeni,tum maasimi orada harcardim sanirim ve evin ici disi cicekten gecilmezdi cunku cocuk gibi her gordugum cicek turunu almak istiyorum.Uzuldum cunku burada bu kadar gelismis bahce bolumleri yok.Tekrar tesekkurler,sayenizde gezmis kadar oldum.
kartal124
12-05-2012, 22:18
Sayın gilan,
Fotoğrafları ilgi ile izliyorum,elinize sağlık.Ama birşey dikkatimi çekti, bu seralarda gül yok mu?Ya da var da ben mi kaçırdım.Eğer bulursanız koku derecelendirmesi 9-10 olan güllerden edinmeyi ihmal etmeyin derim.
ilksenozturk
14-05-2012, 11:00
birkaç fotonuzda 'beğen' tuşuna bastım, sonra böyle olmaz, başedemem, yazayım, 'hepsi' diyeyim dedim :)
çok güzeller,
paylaşmanız çok güzel, teşekkürler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.