View Full Version : Sardunya üretimi (çelik ile)
arkadaslar tatil dönüşü 3 tane sardunya dalı koparmıştım.Şimdi onları bir saksıya diktim acaba köklenirler mi? Yoksa mevsim itibariyle yanlış zamanmı? Sardunya köklendirmenin inceliklerini de anlatırsanız sevinirim
bahcıvan
29-09-2006, 03:33
Ben kesip toprağa batırıyorum, hemen tutuyorlar. Hatta üzerinde tomurcuk bile olsa hiç nazlanmadan çiçekleniyorda.
Mine Pakkaner
29-09-2006, 10:16
Çeliği şu şekilde alın.
http://www.garden-notes.com/gardeninghints/images/gernamiumcuttings.jpg
A. daki gibi bir tepe çeliği kesin. Sonra B. deki gibi alt yaprak ve sürgünleri temizleyin.
Sardunya çeliklerinizi şişen tabletlerde köklendirebilirsiniz. Bu en kolay yolu.
Ya da % 50 torf,% 50 perlit ile hazırlayacağınız (sadece torf veya perlit te olur, yıkanmış dere kumu da olur) harcı minik bir saksıya koyun. Kalem ile bir delik açıp çeliği oraya yerleştirin. Çeliği doğrudan harca sokup itmeyin. Gereksiz yaralar açarsınız. Aspirinli su solüsyonu (tarifi ev yapımı ilaçlar başlığında bulabilirsiniz) ile sulayıp üzerini temiz şeffaf bir plastikle kapayın, doğrudan güneş almayan aydınlık bir yere koyun.Havalandırmayı ihmal etmeyin. Harcı ıslak değil nemli tutun.
Kolay gelsin.
Çocukken dedemin sardunyaları üzerinde garip garip deneyler yapardım.Enterasandır hiçbiri ölmedi.Çok arsız bir bitki fakat yapraklarının su sevmediğini keşfetmiştim:D .Niyeyse sardunyaları sevemedim gitti.Gerçi yukarı sayfalarda daha önce görmediğim ilginç ve güzel sardunyalarda gördüm.
Ya da % 50 torf,% 50 perlit ile hazırlayacağınız (sadece torf veya perlit te olur, yıkanmış dere kumu da olur) harcı minik bir saksıya koyun. Kalem ile bir delik açıp çeliği oraya yerleştirin. Çeliği doğrudan harca sokup itmeyin. Gereksiz yaralar açarsınız.
Ben çok uzayanları kırıp, saksısındaki boş yere "itiyorum"
Bu yüzden her yer sardunya dolu... Zaiyat oranı sıfır :)
agaclar.net'in yüz karasıyım :)
Mine Pakkaner
29-09-2006, 15:23
Çok kolay köklendiği bir gerçek :)
Ben sardunyaları kesip, aynı sn. Mine Hanım'ın tarif ettiği gibi yeşil aksamını azaltıyorum. Zannederim ki bitkinin su kaybını azaltmış oluyorum böylece. Ardında bir bardak suyun içine koyuyorum. Böylece köklenmesini takip edebiliyorum.
Küçücük bir tohumdan koca ağacın oluşması, rengarenk çiçekler açması, bitkinin bir dalından yeniden kendini oluşturması, üreyebilmek için bulduğu envai çeşit akıl almaz yol, hep birer mucize gibi geliyor bana. Evimde küçük mucizelere vesile olabilmek çok hoşuma gidiyor. Ve bunu seyredebilmek için de bardakta köklendiriyorum.
Sabah kontrol ettim, pasifloralar ve sardunyalar köklenmiş. Böğürtlenler ve ahududular köklenmek üzere. Hanımelleri köklenmemiş ama ölmemişte, demek ki ümit var. Sabah sabah bi sürü mucize gördüm. Bugünüm iyi geçer artık. :)
Todor bana sakız sardunyası, ıtır, canan yolladı köklendirme hormonu kullanıp toprağa diktim sabah..
Merhaba benimde sardunyalarım var balkonumda .Sararan yaprakları kopartıyorum garantiye almak içinde bir dal kopartıp suda köklendirip yeniden dikiyorum.Böylece daha canlı oluyorlar.Birde arada sıvı besin veriyorum.
papatyam
12-02-2007, 16:09
benim sardunyalarım hala suda ve çok sağlıklı görünüyor bir sürü yeni yaprak verdi, toprağa hemen diksem mi **** bir süre daha beklesem mi, ne dersiniz
kökleri var mı..Sardunya arsız gerçi nasılsa tutar..
(bendeki hariç, aylardır ne ondu ne soldu)
papatyam
13-02-2007, 07:53
evet memet kökleri var ve dediğin gibi gerçekten çok arsız yapraktan bile tutuyor
kendimi tanıtmaya çalıştım. ilginize teşekkürler. çay bahçelerinde saksılarda gördüğüm sardunyalardan (tabi izin alarak) kırıp suda köklendirebilir miyim, birde nerden kırmam gerekir acaba, şimdiden teşekkürler
Taze sürgün dalların tutmadığı tecrübelerimle sabit. Hafifçe odunlaşmaya başlayan bi sene önceki dallar daha uygun oluyor köklenme için.
Teşekkürler
Bunu öğrendiğim iyi oldu. Peki bu odunlaşmaya başlayan dalları suda köklendirmem mi gerekiyo, yoksa toprağa mı ekmeliyim?
Sardunya köklenme konusunda oldukça arsız..İkisini de deneyebilirsin..
Sebahattin Sargın
21-02-2007, 10:06
İyi günler arkadaşlar benim bir sorum olucak. Benim komşumun sardunyaları var çok güzeller acaba onlardan nasıl dallar alıpta çoğaltabilirim. Hiç bir bilgim yok bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?
Geçen yılın dallarından kır. Taze dallar köklenmeyebilir. Yarı odunsulaşmış dallar daha uygun. İstersen direk toprağa dik, istersen suya koy. Mine hanımın tarif ettiği odun kömürü tozu, ve oksijenli su uygulamasını yapmanın faydası olur.
Sardunya çabuk köklenir.
Mine Pakkaner
21-02-2007, 10:29
Sebo üsteki birkaç mesaj bile çok şey anlat mıyor mu sence? ;) Çok arsız , suda bile köklenir, taze sürgünler değil, hafif odunlaşanlar daha güzel sonuç veriyor.
Çelik alıp da köklendirirsen resim çek bize yolla. Üretim teknikleri başlığında takip edelim. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
Sebahattin Sargın
11-03-2007, 22:02
8073
8074
Bunlar da benim komşumdan alıp bugün saksılara ektiğim sardunyalarım umarım tutarlar da güzel çiçekler açarlar....
Sebo, umarım köklenir sardunyan.
Yanlız çiçeğin genç dallardan birisini almışsın gibi görünüyor .
Odunsulaşmaya başlayan bir önceki yılın dallarından almak daha garantili,
Bir dahaki operasyonda körpe dallar yerine oralarından almayı dene.
Sebahattin Sargın
30-03-2007, 16:40
Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum ben sardunya çeliklerimi toprak ile buluşturalı uzun bir süre oldu ama hala bir gelişme yok. Acaba toprağını veya yerinimi sevmediler?
Gelişme yavaş oluyor .Benimkide aynı.:)
Sebahattin Sargın
15-04-2007, 21:48
Bende bir sardunya aşkı başladı. Bu gün yeni çelikler aldım, onlarla birlikte evi sardunya doldurdum umarım kısa zamanda çiçek açarlar. Tabi birde çelikler tutarsa tabi. İlk ektiklerim tuttu ama, bunlar tutacakmı bakalım....
Sebo 17 ben de hersene balkonumda sardunya yetiştiririm fakat geçen sene pek verimsizdiler. Çok fazla esintisi olan bir balkonum var galiba ondan etkilendiler. Sağlıklı olan çeliklerden ben de geçen hafta diktim bakalım nasıl olacak. Umarım seninkiler de benimkiler de tutar.
Sebahattin Sargın
16-04-2007, 11:09
Sebo 17 ben de hersene balkonumda sardunya yetiştiririm fakat geçen sene pek verimsizdiler. Çok fazla esintisi olan bir balkonum var galiba ondan etkilendiler. Sağlıklı olan çeliklerden ben de geçen hafta diktim bakalım nasıl olacak. Umarım seninkiler de benimkiler de tutar.
Sevgili selenn hemşerim benim sardunyalarım gölge bir yerde duruyorlardı. Yazıları okuyunca güneşe aldım, gerçekten güneşi çok seviyorlar. Benim merak ettiğim konu ne zaman çiçek açıcak bunlar ;) Çok merak ediyorum. Umarım bizim sardunyalar tutarda bol bol çiçek koklarız sevgili selenn. ;)
ceviz ağacı
17-04-2007, 11:01
bende çelikten sardunyalar ürettim kış başında ekip kış bahçeme almıştım şu anda hepsi çiçek açıyorlar yalnız sadece beyaz ve kırmızım var birde çiçek açmayan 2 tane var ama onların rengini bilmiyorum
i
Ben de yakında bütün eşyaları atsam diyorum,sadece çiçekler kalsa gelen olursa altına bir minder veririz elbet:D :D Şaka bir yana ben sakız sardunyasını bir türlü köklendiremiyorum.Sera gibi bir ortam mı oluşturmalıyım acaba? Komşunun sakız sardunyalarını çalıyorum ama köklendiremiyorum.:) Komşunun sardunyaları iyice büyüdü(budamış oldum herhalde).
BenBen1967
27-04-2007, 22:37
Valla benim evde sehpaların üstü dolu;)Ama canan lardan isterim hiç hayır demem ;)
Sakızları kopartıp dikiyorum genelde odunsu dallar çok rahat kökleniyor.Yazlıkta komşum kapısının üstüne her hafta saksı koyuyordu seneler evvel,bende her geçişte bir tane kopartıyordum.En sonun da iste vereyim çalma şunları demişti.:)Onları köklendirmiştim,O kış aşırı don yaptı bir sabah kalktığımda hepsi ölmüştü.Hemde hepsi sarılı iken:(
Valla benim evde sehpaların üstü dolu;)Ama canan lardan isterim hiç hayır demem ;)
Sakızları kopartıp dikiyorum genelde odunsu dallar çok rahat kökleniyor.Yazlıkta komşum kapısının üstüne her hafta saksı koyuyordu seneler evvel,bende her geçişte bir tane kopartıyordum.En sonun da iste vereyim çalma şunları demişti.:)Onları köklendirmiştim,O kış aşırı don yaptı bir sabah kalktığımda hepsi ölmüştü.Hemde hepsi sarılı iken:(
Odunsu dalları denememiştim.Sıra odunsu dallara geldi demek ki:D
Sanırım artık bizde bir hastalık olmuş.Ama bunun güzel yanı çok.Keşke her hastalık böyle olsa ne güzel olur.Her gördüğüm çiçeğe atlıyorum.Bunuda alıyım bunuda alıyım derken eve yaklaşırken saklaya saklaya gidiyor.Hemen balkona çiçeklerin arasına saklıyorum.Bu gidişle yer kalmayacak.Ne yapcam bilemiyorum.Dün yine üç adet sardunya aldım .Biri canan ama ne renk olduğu süpriz olacak.Evdekiler çıldıracak yakında.apartman dairesinde oturmak çok kötü oluyor.
Merhaba,
Geçen sene rüzgarın gazabına uğrayan sardunyalarım bayağı zarar görmüş olduğu için bu sene kırıp torfa daldırmıştım. Bugün baktım birçoğu tutmuş özellikle boğumlu olacak kadar uzun olan dalllar minik minik yapraklar vermiş. Fakat bir yanlışım olmuş ben uzun saksılara yan yana dikmiştim. teyzem (foruma Guler kullanıcı ismiyle kayıtlı olan üyemiz) yularıda belirttiği şekilde sakız ve normal sardunyaları birarada dikmemi önermişti. Şimdi biraz büyümelerini bekliyorum onları yetiştirip normal sardunyalarlar derin ve büyük bir saksıya geçireceğim. Gelişmelerini fotoğraflarım arkadaşlar, sevgiler.
Sardunyanın yapraktan çoğaltılması nasıl oluyor? Çelikten, köklendirerek,tohumdan çoğaltılmasını biliyorum, ama yaprağından da üretildiğini okudum. Bilgi verir misiniz?
Derginin bu ayki sayısında begonyanın yapraktan köklendirilmesi ile ilgili bir yazı var. Belki öyle yapılıyordur Sevgili Bambi. Tabi bir bilene sormak lazım.
Teşekkürler Zenfree,daha önce sitede okumuştum sardunyanın yapraktan çoğaltıldığını, dergiyi okuyunca aklıma geldi, belki yapan vardır, bilgilendirir bizi diye düşümdüm. Yaprağın altındaki damar kesilip kesik yüzünü toprağa koyduktan sonra üzerini toprakla örtecek miyiz acaba? Ne dersin?
Teşekkürler Zenfree,daha önce sitede okumuştum sardunyanın yapraktan çoğaltıldığını, dergiyi okuyunca aklıma geldi, belki yapan vardır, bilgilendirir bizi diye düşümdüm. Yaprağın altındaki damar kesilip kesik yüzünü toprağa koyduktan sonra üzerini toprakla örtecek miyiz acaba? Ne dersin?
Merhaba,sardunyada öyle bir yöntem hiç duymadım.Dediğiniz yöntem begonya rex türü için sanıyorum.
papatyam
19-05-2007, 12:08
qxyl, üretmek çok kolay güzel bir dal seçip kırıyorsun ve toprakla buluşturuyorsun :)
Tebrikler vallahi çelikleri tutturupta ne güzel sardunyalar üretmişsiniz. Ben bu konuda tam bir üretme fakiriyim.
Koçtaş'a gittim dün. Normal sardunyalar ve sakızlar 1.50 YTL. Ve de pek çok çeşit renkleri, ebrulileri falan mevcut. Hiç aklımda yokken yine 2 saksı aldım geldim :mad: Gerçi çıkarken kendimi sadece 2 saksıyla kurtarabildiğim için seviniyordum :)
Hatta aldığım bir sakızın da 3 dalından 2si kırıktı. Ama hem rengi çok güzeldi, hem de acıdım bunu kimse almaz da atılır diye. Ben en azından üretirim o dallardan dedim.
Suya koydum dalları ama dikmeli miyim yoksa hemen?
papatyam
01-06-2007, 09:00
Gilan bence hemen dik çabuk tutuyor :)
Gilan bence hemen dik çabuk tutuyor :)
Normal sardunya üretmiştim, o hemen tutuyor ama sakız için bilmiyordum. Onun için de bir fark yok o zaman değil mi?
Bir de özel bir sulama öneriyor musunuz? Aspirin **** oksijenli su gibi?
Normal sardunya üretmiştim, o hemen tutuyor ama sakız için bilmiyordum. Onun için de bir fark yok o zaman değil mi?
Bir de özel bir sulama öneriyor musunuz? Aspirin **** oksijenli su gibi?
Gilan, aspirin **** oksijenli suyu ne ölçüde , nasıl hazırlayıp kullanıyorsun? Sanırım köklenmeyi sağlıyor. Lütfen bilgi verir misiniz? paylaştığınız bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
Gilan, aspirin **** oksijenli suyu ne ölçüde , nasıl hazırlayıp kullanıyorsun? Sanırım köklenmeyi sağlıyor. Lütfen bilgi verir misiniz? paylaştığınız bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
Oksijenli su yarım litreye bir tatlı kaşığı,
Aspirin de bir litreye yarım tablet.
Ama yine de forumdan kontrol edin kullanımlarını. Unutmuşum çünkü :)
Yalnız sardunya için uygulamadım hiç, çünkü pek gerek kalmadan kökleniyor zaten :) Bu sefer tavsiyeleri dinleyip hemen dikeceğim ama köklendirmeden.
Oksijenli su yarım litreye bir tatlı kaşığı,
Aspirin de bir litreye yarım tablet.
Ama yine de forumdan kontrol edin kullanımlarını. Unutmuşum çünkü :)
Yalnız sardunya için uygulamadım hiç, çünkü pek gerek kalmadan kökleniyor zaten :) Bu sefer tavsiyeleri dinleyip hemen dikeceğim ama köklendirmeden.
Sevgili Gilan, bu suyun içinde köklenene kadar bekletiyor musun? Yoksa belli süre sonunda normal suya koyarak mı köklenmelerini bekliycem? Kusuruma bakma canım. CAM GÜZELLERİMİN DALLARINI KESTİM, ONLARA ŞİMDİ UYGULAMAK İSTİYORUM. BİR DE NAFTALİN OKUDUM FORMDA, O DA YAZMAMIŞ UYGULAMA ŞEKLİNİ.
yıldırım
13-08-2007, 16:40
bir yakınımdan aldığım sardunya çeliğini bir türlü tutturamadım.aslında hemen toprağa dikmiştim durumu iyiydi sonra yapraklarını döktü şimdi hala toprağın içinde biraz yeşil acaba çıkartıp suyamı koysam.yardımcı olursanız sevinirim.
oguzhan6161
29-05-2008, 14:02
Aranızda yeniyim sardunya bitkisinden bi yaprak kopardım bi hafta önce ancak suya koydum hala çimlenmedi daha ne kadar beklemem gerekiyor ?
Teşekkürler
Oğuzhan6161 sardunya hakkında açılmış çok geniş bir bölüm var zaten.Eğer yeni mesajlar bölümünü açarsan göreceksin.Ayrıca bildiğim kadarıyla sardunya yaprakdan değil çelikle köklendiriliyor.
oguzhan6161
29-05-2008, 14:33
çelikle nasıl oluyor ? bilmediğim için soruyorum k.bakmayın
Çeliklemeyi bitkinin dallarının her birinden yapabilirsiniz. Yaklaşık 5/6 cm boyunda budadığınız dalı toprağa veya suya daldırın. Ben toprakla köklendiriyorum.Yalnız toprağa daldırdığınız çeliği iyice tuttuğunu anlayana kadar gölge bir yerde tutun ki güneş ışınlarıyla ölmesin.suyunu da köklenene kadar seyrek verin.Bitkiniz çok kolay köklenecektir.
merhaba sakız sardunyalarımı çeliklerken, çeliği alıp hemen dikmem mi gerekiyor yoksa, çeliği suya koyup köklendirmeli miyim?
merhaba sakız sardunyalarımı çeliklerken, çeliği alıp hemen dikmem mi gerekiyor yoksa, çeliği suya koyup köklendirmeli miyim?
Pınar'cım ben hemen dikiyorum ve sorunda yaşamıyorum.Her ikiside olur canım sevgiler.
Arzu Kırlangıç
12-06-2008, 21:53
Sevgili pınar ; Ben aldığım çeliği 1 gün soldurduktan sonra dikiyorum .Kurudukça suluyorum . Daha sağlıklı bir gelişim ( Çürümeden kök oluşumu ) için diktikten 1 hafta sonra aspirinli veya oksijenli su veriyorum . **** 1 er hafta arayla ikisindende veriyorum .
Bu çeliklerim 4 gündür suda,direk bu şekildemi dikeyim yoksa kesip birkaç çelik halindemi dikeyim.Bahçeden,kalın ağaçsı sardunyalardan alındı
40790
Bu çeliklerim 4 gündür suda,direk bu şekildemi dikeyim yoksa kesip birkaç çelik halindemi dikeyim.Bahçeden,kalın ağaçsı sardunyalardan alındı
40790
Sevgili tubay'cım bu şekilde dik bence;büyüdükçe çoğaltırsın.Diktikten sonra kendini toparlayana kadar güneşe gösterme.Sevgiler:D
turkuazmavisi
08-07-2008, 09:40
20 gün kadar önce tatile gittiğimde bahçedeki sardunyaların çiçeklerine hayran kaldım. Hemen kırmızı, pembe, beyaz ve turuncu olmak üzere 4 çelik alıp eve getirdim. Ekeli 2 gün oldu.Umarım herbiri tutup yüzümü güldürürler. Beyazın üzerinde tomurcuk bile vardı. Heyecanla bekliyorum
derya Derya
13-11-2008, 22:07
Asiye Hanım'ın bana yolladığı katmerli sardunyalarım elime ulaştı. Çok mutluyum.
Bu çelikleri suda bekletip mi eksem yoksa direkt olarak saksıya mı eksem karar veremiyorum. Saksıya eğer dikeceksem köklendirici hormona batırsam fayda sağlar mıyım?
Bilgi verirseniz sevinirim;)
Asiye Hanım'ın bana yolladığı katmerli sardunyalarım elime ulaştı. Çok mutluyum.
Bu çelikleri suda bekletip mi eksem yoksa direkt olarak saksıya mı eksem karar veremiyorum. Saksıya eğer dikeceksem köklendirici hormona batırsam fayda sağlar mıyım?
Bilgi verirseniz sevinirim;)
Derya hanım, ben direkt saksıya ekiyorum ve hiç sorun yaşamıyorum.
Köklendirici hormona hiç gerek yok. Bu yöntemle bu ay içinde 8 sardunya ektim
hepside gayet sağlıklılar.
Orkun Kırcı
24-11-2008, 23:11
Suda filizlenen çeliğim(daha doğrusu Deryanın çeliği) ve kökten patlayan yeni yavrularımı fotoladım:
53737
53738
Nejla K.
27-11-2008, 14:33
Arkadaşlar yeni sardunya çeliklerimi diktim.Sera etkisi yaratmak için şeffaf bir poşet **** streç film ile kapattım.Yarı bölge bir yerde ama oda sıcaklığında bekletiyorum.Bir hafta sonra poşeti çıkarmayı düşünüyorum.Yaptıklarım doğru mudur?Öneriniz var mı?Şimdiden teşekkürler.
Orkun Kırcı
27-11-2008, 14:37
Doğrudur efendim doğrudur.. :)
Nejla K.
28-11-2008, 09:56
Arkadaşlar yeni çelikler diktiğimden bahsetmiştim ya yukarıda...Aklıma geldi şimdi.Acaba ben cansuyumda mı yanlış yapıyorum.Benim bildiğim saksılarda can suyu altından su gelene kadar verilir.Alt tabağında su bırakılmaz.Ben buna göre dikiyorum.Ama o ilk su uzun süre kurumak bilmiyor ve hassas bitkilerim çürüyor.İlk sulama nasıl olmalı sizce ,ben yanlış mı biliyorum?
Bence su miktarı az olmalı.
Sardunyalar tabakta su kalacak şekilde sulanmamalı, kök çürümesine neden oluyor.
Nejla Hanım, yazdığım miktar ilk cansuyu içindi. Ben kışın saksıya diktiğim bitkilerin can suyunu ıslanan kökler akşamları soğuktan zarar görmesin diye az miktarda tutuyorum. Yani köke gelsin yeter diye düşünüyorum. Tabii bu benim saksılarda yaptığım uygulama. Toprak veya saksı, yaz veya kış olması durumu değiştirir mi bilenlerden beraberce öğrenelim. ;)
Nejla K.
28-11-2008, 12:41
Teşekkürler uzman 16,ben sanırım cansuyunu fazla verdim.Ya tutmazsa endişesine kapıldım şimdi...Arkadaşlar ben ne yapayım şimdi...güneşe çıkarsam olmaz,sıcak bir şeyin üstüne koysam toprak kurur mu?ne dersiniz?
Nejla Hanım, hiç endişelenmeyin, birşey olmaz. Sardunyalar dayanıklıdır. İlk gün gölgede tutup, sonrasında yarı gölgede tutun ve toprak kuruyuncaya kadar su vermeyin. Kendi haline bırakın, düşünmeyin. ;)
cevreizcisi
28-11-2008, 13:58
Elbette ,fazla su vermiş olsakta sonunda can suyu olduğu için bitkimiz hemen çürüme eylemi göstermez.Kuru ,fazla güneşte de olmadan bekletiriz.Sulamayız tekrar kuruyuncaya kadar.Birde benin okul müdürümün annesi uzun yıllar çiçek yetiştirdi.Ve çiçekleri sevip onlarlada sürekli konuştu.Ve sardunyalara kabak içi dökermiş dibine o durumda daha fazla çiçek açtığını söylediler.
Nejla K.
05-12-2008, 11:59
Arkadaşlar bu dönem sardunyalardaki yaprak sararmaları normal midir?Yeni dikilenler bile sararmakta...
Orkun Kırcı
05-12-2008, 12:17
Direkt güneş ışığı veya fazla sulama olabilir.
Nejla K.
05-12-2008, 12:23
İyide hemşerim,güneşte değiller ve henüz diktiğim çelikler bile sararıyor.
Benim sakızlarda da aynı durum var, sanırım havaların değişmesi neden oluyor. Ama diplerden yeni yapraklar çıkıyor.
Nejla Hanım benim de sakızım ve canan sardunyam yapraklarını sarartmaya başladı. Çok sararanları kendim koparıyorum. Hatta öldü bunlar diye bakınırken gördüm ki çok küçük yaprakcıklar vermeye başlamış bazı yerlerden. Sanırım mevsimden oluyor sararmalar. Yaz kış camın dış kenarındalar. Hiç içeriye almıyacağım.
Nejla K.
05-12-2008, 12:47
Teşekkürler Minem, arsız bir çiçek neredeyse her mevsim tutuyor diye sürekli çelikler bulup geliyorum,özellikle onlar diktikten 3-5 gün sonra sararınca üzülüyorum.Ama pes etmeyeceğim...
Şimdi sardunya budama zamanı ya çelikten dikecek arkadaşlara şunu söyleyebilirim. Dikilecek dalı alırken dala tutunduğu göz yerini de içine alacak şekilde alıp dikerseniz tutacaktır. **** dalın toprağın altında kalacak olan kısmındaki gözlerin üzerini hafif yaralarsanızda oralardan çabuk kök salacaktır. En kötü ihtimal, hiç bir şekilde tutturamıyorum diyenler bir buğday tanesini dikilecek dalın tabanına saplayıp direk toprağa dikin. İşe yarayacaktır.
Ceylanlarımı budayıp,budadığım çelikleri diktim.inşallah bu mevsimde tutarlar,toprağı nemlendirip diktim,çürümezler inşallah.
Orkun Kırcı
27-12-2008, 11:37
Yeni diktiğim çeliklerime fotodaki gibi sera işlemi uyguluyorum çok yararlı oluyor. Herkes böyle yapmalı bence. Diğeride açmaya devam eden miniğim. :)
57238
57239
begonvil 14
31-12-2008, 14:11
Arkadaşlar
Sardunyam boya veriyor gürleşmiyor.Budamalımıyım?Yanındaki minikler başka sardunya.
Orkun Kırcı
31-12-2008, 18:47
Normalde böyle oluyo aslında yüksek bir yerden sarkacak şekilde uzuyor. Annem pencerenin kenarına koyar onlarda aşağıya doğru uzar gider, sonrada kenarlarından patlamaya başlarlar. Ama ben hep budayıp küçük kalmasını sağlıyorum böyle daha çok hoşuma gidiyor çünkü. Zaten fotolarımda da görünüyor.
Orkun Kırcı
31-12-2008, 18:56
Benim yeni çeliklerimde sizinki gibi uzamaya başladı. Cananla aynı saksıya diktim. Canan daha çok yeni bir çelik olmasına rağmen açtı. Rengi çok güzel bir dekatlı olunca bayılıyorum bunlara.
57662
57663
begonvil 14
31-12-2008, 22:54
Çok teşekkürler ilginize.Gürleşmiyecek sandım.
Sizin sardunyacıklarınız da çok güzel.Annenizden aldığınız çeliğe bayıldım ilk defa gördüm sizde.
Benim elimde de yeni çelikler var Sevgili Başbahçıvan göndermişti.Buradan ona da tekrar çok teşekkürlerimi iletiyorum.
Sizin sardunya daha minik olmasına rağmen nasıl açtı hayret ediyorum.Özel bişey varmı kullandığınız köklendirme hormonu gibi?
Orkun Kırcı
31-12-2008, 23:54
Hayır ek birşey kullanmıyorum. Ama elim uğurlu sanırım. Hep minicikken açar benim sardunyalarım. Darısı başınıza...
Başbahcivan
01-01-2009, 21:33
Çok teşekkürler ilginize.Gürleşmiyecek sandım.
Sizin sardunyacıklarınız da çok güzel.Annenizden aldığınız çeliğe bayıldım ilk defa gördüm sizde.
Benim elimde de yeni çelikler var Sevgili Başbahçıvan göndermişti.Buradan ona da tekrar çok teşekkürlerimi iletiyorum.
Sizin sardunya daha minik olmasına rağmen nasıl açtı hayret ediyorum.Özel bişey varmı kullandığınız köklendirme hormonu gibi?
Hemen uzayanları kes sayın arkadaşım, çiçeklenme döneminde fazla su verme.
Orkun Kırcı
05-01-2009, 18:07
Cananlarımdan biri daha tam olarak açtı. Katmerli değil ama renk tonu çok güzel. Pembe olmasına rağmen orta kısmı daha çok turuncuya dönük.
58105
58106
Orkun Kırcı
05-01-2009, 18:20
Ben pek uyumalarına imkan vermiyorum sanırım. Sürekli sıcak ve güneş gören yerde tutuyorum. Böyle bir miniğim daha tomurcuk çıkarmak üzere açınca onu da paylaşırım.
Orkun Kırcı
06-01-2009, 21:31
Evi taşıyınca çiçeklerimi okula taşımıştım. Odamda onlara bir köşe hazırlıyorum. Fotoda sardunyalarım ve diğerlerinden bir görünüm. Tabii dahası var :)
58204
Nejla K.
07-01-2009, 20:41
Arkadaşlar, ben nerde yanlış yaptığımı bilemiyorum. Aldığım çelikleri dikiyorum. Kış mevsimi olduğu için daha az cansuyu verip hatta üstüne poşet geçiriyorum (sera etkisi için) ama son dönem diktiklerim tutmuyorlar. Hemen sararıp ölüyorlar. Ölmeleri beni üzüyor. Çelikler 1 parmak kadar boyda ama hep ara dallardan alınma tutmama nedeni bu olabilir mi? Çok zayıf çelikler olması neden olabilir mi?
Orkun Kırcı
07-01-2009, 21:00
Aslında önceki mesajda görüldüğü gibi benim çeliklerde minik minik ama sizinkiler niye olmuyor acaba.
Nejla K.
07-01-2009, 21:05
Bir sardunya sever olarak balkonlara camlara bakarak yürümekten bir gün yolda kötü düşeceğim.Komşular verririz çelik hiç üzülme diyor ama şu tutturma sorununu çözmem lazım...En büyük dileğim kendi diktiğim sardunyalarımı başkaları ile paylaşmak...
Orkun kırcı, sizin eklediğiniz foto yu gördüm, maşallah diyorum.Nazar değmesin, bol çiçekli olsun inşallah....
Orkun Kırcı
07-01-2009, 21:06
Bunlarda evdeki üç minik çeliğim. Gördüğünüz gibi bunlarda minicik. Bence siz bir yerde hata yapıyorsunuz ama nerde?
58300
Nejla K.
07-01-2009, 21:16
Orkun bey sizin yukarıdaki çeliklerinize baktım da diktiğiniz dallar küçük ama benimkilere göre daha kalın. Benim diktiklerimin kalınlığı sizin yan dalların inceliğinde idi, neden bu olabilir mi?
Orkun Kırcı
07-01-2009, 21:20
Hmm belki de olabilir. Sanırım dallar henüz kendini besleyebilecek duruma gelmeden koparmışsınız. Tabii bu sadece benim fikrim. Neyse herşeye rağmen ben sömestrdan dönmeden sizin için çelik ayarlayıp Aydın da dilediğiniz bir yere bırakayım. :)
Nejla K.
07-01-2009, 21:25
Sizin güzel ve bakımlı sardunyalarınızdan çelik sahibi olmak beni çok mutlu eder ama eğer onlar da yaşatamazsam üzüntüm artar. Üstelik afrika menekşesi gibi bakımı zor çiçekleri çoğaltabilen ben sardunyadaki başarısızlığıma anlam veremediğim gibi pes etmekde istemiyorum. Küpelisi bu mevsim de bile açık biri olarak bu sorunu mutlaka çözmeliyim.
Nejla K.
08-01-2009, 12:31
Orkun bey, sardunyalarımdaki bu durum toprakla ilgili olabilir mi? Ben son diktiklerimi torfa dikmiştim. Size göre neden bu ise siz hangi toprağı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler...
Orkun Kırcı
08-01-2009, 14:39
Nejla hanım ben hem torf hem de bahçe toprağında denemeler yaptı ikisinde de herhangi bir kayıp olmadı. Ancak torf suyu uzun süre tuttuğu için fazla sulamamak gerekiyor.
zooteknist
08-01-2009, 22:11
Ben de yazın çok güzel ve yaprakları çam kokulu bir sardunya çeliği dikmiştim. Aylarca bekledi. Ve sonra da öldü. Sonbaharda başka bir sardunya çeliği buldum. Diktim ve tuttu.Heralde şartların uygunluğu biraz önemli. İnsanın nasibi de gür olacak.
Bu sonbaharda ektiğim sardunya çeliğim çiçek açmak üzere :)
binnazyagci
19-01-2009, 17:05
Merhaba arkadaşlar size birşey soracağım. Geçen gün teyzemden sardunya çeliği almıştım fakat evde toprak bulamayınca orkide torfuna diktim. Başarılı olabilirmiyim acaba ?
Sayın binnazyağcı, benim bildiğim, sardunya dalı kırılıp dibine düşse bile tutuyor (ya da en azından benim yazlıktaki sardunyalarım öyle). Orkide torfunda haydi haydi olacaktır.
Orkun Kırcı
19-01-2009, 17:34
Bence de köklenmesi için bir sorun olmaz. kökleri geliştikten sonra normal toprağa alırsınız.
Orkun Kırcı
23-01-2009, 11:18
Bu arada mor sardunyam yine tomurcuklandı. Boyunu uzatamıyorum. Neredeyse 2 yaşında bir çelik bu boyda olurmu yaa :))
59965
binnazyagci
23-01-2009, 11:53
Gerçekten çok ilginç bence renk değişim olayı. Aslında tozlaşma tezi mantıklı geliyor ama.
Ben Aydınlıyım orada doğdum büyüdüm.Ama şu an Ankara'da yaşıyorum.
Orkun Bey sizin sardunya pigme olmasın sakın :)
Orkun Kırcı
23-01-2009, 11:58
pigme mi bunu hiç düşünmemiştim:p Aslında ben minik olmasından memnunum, diğerlerini de hiç uzatmam hemen budarım. Ama bundan isteyen çok arkadaşımız var. Onun için uzamasını istiyorum. Annemdem almıştım çeliği anaç bitkide diğerlerine nazaran daha kısa ama hep çiçekli :)
Merhabalar, ben 10-15 gün önce İzmir Çeşme'de bahçeden bir kaç sardunya çeliği alıp Ankara'ya getirdim. Önce suda beklediler pamuklara sarılmış şekilde yolculuk ettiler ve yeni evlerine geldiler. Burda okuduklarıma göre dikmeye çalıştım bu çelikleri, fakat herhangi bir yanlış yapmadığımdan emin olmak istiyorum. Öğrendiğime göre çeliklerini aldığım o güzelim sardunyalar bu sene sökülecekmiş, yani bu çelikleri tutturamazsam başka şansım yok maalesef.:(
Torfa diktim ve üzerlerini şeffaf plastikle kapattım, günde bir defa havalandırıyorum. Bulundukları yer aydınlık fakat direkt güneş vurmayan bir yer,ortamın ısısı ne çok sıcak ne çok soğuk. Bir de dikmeden önce büyük yapraklarını temizledim. Yaptıklarım bu kadar yalnız yapraklarında sararma oluyor bu sanırım birşeyleri yalnış yaptığımın bir işareti :(
Aranızda beni yönlendirebilecek bilgili arkadaşlar var mı acaba, bu güne kadar aldığım çeliklerden menekşe ve kalanchoe dahil hiçbirini tutturamamış bir insan olarak bunları da beceremeyeceğimden korkuyorum. Örneğin loş bir yere mi alsam daha iyi **** kalorifer peteği üstüne sıcak bir yere mi koysam gibi sorular var aklımda. Çok uzattım biliyorum ama yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler..
Orkun Kırcı
27-01-2009, 18:59
Sayın Elise torf suyu çok tuttuğu için az sulayın ıslak kalmasın. Yaprakların sararması genelde aşırı sulamadan oluyor, böyle olunca ıslak yerde kök çürümesi de oluyor.
Sayın orkunkırcı teşekkürler ilginize, üstlerini açtım, bugün bütün gündür açık hafif kurusun, kapalı olunca buhar yine ıslatıyor çok ıslak kalıyor bu sefer.
Nejla K.
30-01-2009, 19:02
Orkun Bey, tekrar teşekkürler. Sizce sardunyalarım 15 derece civarı bir odada mı yoksa güneye bakan bir balkonum var orda mı dursun? Aydının sıcaklık değerleri yeni dikilmiş bir sardunya çeliği için açık havada olması uygun mu?
Orkun Kırcı
30-01-2009, 19:10
Rica ederim. Bence oda da dursun biraz köklenmesi için daha uygun bence. Bahara doğru alırsınız balkona. Bir de Sayın Başbahçıvana sormak gerek...
Başbahcivan
01-02-2009, 18:29
Yeni ekilen sardunya çelikleri kapalı bir yerde olması daha uygundur, çünkü hava şartlarının olumsuz etkilerinden korunması gerekir yeni çelikler 17-19 derecede 19 -21 günde tamamen köklenirler toprak sadece nemli olması gerekir fazla suyu sevmez kökboğazı çürüklüğü yapar. Ekilen çelikler 7 ve 9 cm den uzun olmamalı ekmiş olduğumuz saksı tipi küçük çaybardağı kadar olursa daha çabuk sonuç alınır, sonra büyük saksıya almalıyız,tercihen uç çeliklerin kullanılması daha iyi olur.
Nejla K.
01-02-2009, 18:51
Sayın başbahcivan, ben Orkun Beyin bana ulaştırdığı çelikleri diktim. Oda ısısı sizin önerinize uyuyor ancak saksı boyları ve çelik boyları daha fazla. Bu durumda bir hafta önce diktiğim çelikleri sizin önerinize uyarak ölçüleri küçülterek yeniden mi dikmeliyim?
Başbahcivan
01-02-2009, 19:49
Sayın başbahcivan, ben Orkun Beyin bana ulaştırdığı çelikleri diktim. Oda ısısı sizin önerinize uyuyor ancak saksı boyları ve çelik boyları daha fazla. Bu durumda bir hafta önce diktiğim çelikleri sizin önerinize uyarak ölçüleri küçülterek yeniden mi dikmeliyim?
Değerli Nejla K bir tanesini çıkartın bak faliyet yoksa dediğim gibi yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız.Kolaygelsin
Nejla K.
01-02-2009, 19:57
Teşekkürler başbahcivan, yaşatması ve çoğaltılması çok daha zor olan menekşelerde başarılıyım ancak sardunyalarda pes etmeden yaşatmayı umuyorum. Özellikle Orkun Beyin avatarındaki mor sardunyayı sizin sayenizde yaşatabilirsem çok mutlu olacağım. Sardunya tutkum çok yeni pes etmeyeceğim.
Başbahcivan
02-02-2009, 21:10
Teşekkürler başbahcivan, yaşatması ve çoğaltılması çok daha zor olan menekşelerde başarılıyım ancak sardunyalarda pes etmeden yaşatmayı umuyorum. Özellikle Orkun Beyin avatarındaki mor sardunyayı sizin sayenizde yaşatabilirsem çok mutlu olacağım. Sardunya tutkum çok yeni pes etmeyeceğim.
Değerli arkadaşım dikimden sonra kök bağazını iyi sıkıştırın toprak hafif nemli olsun fazla sudan kaçının.
binnazyagci
17-02-2009, 11:29
Geçenlerde toprak bulamayıpda öylesine orkide substratına diktiğim sardunyalarımın ikiside tutmuş. İlk denememde bu başarı beni çok mutlu etti.
toprak12
17-02-2009, 20:44
bir avuçluk toprakta bile kökleniyor :mad:o kadar arsızlar ki bahçemin heryerini sardılar kes kes bitmiyo:mad:
Orkun Kırcı
17-02-2009, 21:10
Bu ne sinir sevgili Toprak. Kesmekle bitmiyorsa kökle :(
Orkun Kırcı
18-02-2009, 15:20
Sınıfımdaki sardunyalarımdan bazıları çiçeklenmeye hazırlanıyorlar.
63245
63246
Orkun Kırcı
18-02-2009, 15:26
Birde ceylangözü sardunyam coşmuştu. Zamanı değil ama yavrularını bir bir ayırdım ve başka bir yere diktim. Mayısın ortalarına doğru hayatta kalmayı başaranları ve diğer sardunyalarımın birçoğunu paylaşıma sunacağım.
63250
63251
binnazyagci
24-02-2009, 12:01
Benimkilerin açması zaman alır herhalde. Daha minicikler:)
Sevgili Begonvil kayınvalideniz sinek ilacını direkt çiçeklerin üstüne mi sıkıyor :D
En iyisi siz kayınvalideniz gelince onları fanusun içine alın ;)
Orkun Kırcı
24-02-2009, 12:11
Minicik mi? Tam benlik desenize. Benim minicik çiçeklerim hep açarlar(avatarımdaki çiçeğimi örnek gösterebilirim). Daha önceki mesajlarıma bakarsanız görebilirsiniz. Hatta en minik olanda bile bugün bir tomurcuk gördüm. Fotolayıp onuda sizlerle paylaşırım.
binnazyagci
24-02-2009, 12:43
Orkun Bey Allah aşkına ne yapıyorsunuz siz bu çiçeklere de mütemadiyen açıyor. Kıskançlıktan çatlayacağım :))
Şaka şaka Maşallah diyelimde nazar değmesin. Cidden bi sırrınız yönteminiz varmı ?
Orkun Kırcı
24-02-2009, 19:55
Valla özel birşey yapmıyorum. Özel bir yöntem olsa paylaşmaz mıyım hiç.
Henüz 6-7cmlik bir çelik ama çiçek vermek istiyor:)
64252
Bunda da iki tomurcuk görünüyor ama bir de en üstte var. Daha önce üst tomurcuğun fotosunu eklemiştim(2233 nolu mesaj 2. foto).
64253
Bu da ilk defa açacak ama rengi benim için sürpriz olacak.
64254
begonvil 14
24-02-2009, 20:25
Sevgili Orkun Bey gerçekten de çok güzel sardunyalarınz.
Sevgili Binnaz Hanım kayın validem unlu bitlerden temizlemek için aldı sivrisinek ilacını direkt sardunyalarıma sıktı. Ama unlu bitler kökünden temizlendi. Çok güzel beyaz bordo katmerli ve pembe sakız sardunyam öldü.
Kayınvalidemin geleceğini duyunca çiçeklerimi saklıycam tavana oraya çıkmaz:)))
Nejla K.
24-02-2009, 20:57
Benim sardunya çeliklerim tuttu sanırım her şey yolunda... Aman maşallah diyeyim, bu sefer de tutmazsa ağlayacaktım artık...
Merhaba sayın orkun, sardunyalarınız çok güzel maşallah. Toprağı bahçe toprağı mı? Sardunyanın özellikle bahçe toprağı sevdiğini duymuştum. Birde benim sardunyamın tomurcukları kendi kendine daha minicikken kuruyor. Yapraklarda bir sıkıntı yok ama. Sizce bunun sebebi ne olabilir? Deneyimlerinizi bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz :)
Orkun Kırcı
24-02-2009, 23:01
Genelde bahçe toprağı kullanıyorum ama torfa dikili olanlarda var. Bahsettiğiniz olayı bazen bende gözlemliyorum ama tam olarak neden olduğunu bilmiyorum. Ancak tomurcuklu olduğu zaman sanırım su ihtiyacı artıyor buna dikket edin bakalım, sanırım birde nemsizlikten olabilir. Birde ben sıkça yapraklarına su fısfıslıyorum hoşuna gidiyor bence.
Orkun Kırcı
25-02-2009, 22:27
Nurcan hanım da birkaç mesaj önce bu durumdan yakınmıştı. Tam olarak neden olduğunu bilemiyorum. Ben şimdiye dek bir kez karşılaştım ve özel bir şey yapmadım normale döndü bir süre sonra.
Merhaba arkadaşlar,uzun süredir siteye uğramayamamıştım,forum sayfalarını elimden geldiğince okudum.Benim de renk renk sardunyalarım vardı,hala da var ama bulunduğum şehir evim ve çiçeklerim kışın güneşe hasret,sardunyalarım öyle boylandılar ve cılızlaştılar ki...Ben de bu haftasonu acımasızca budadım,yapraksız bile olsa çelikleri toprağa soktum,balkona yerleştirdim.Sık sık toprağına ve çeliklere su fısfıslıyorum.Umuyorum bir iki haftaya kadar filizlenirler ben de fotoğraflarını sizinle paylaşırım.
Nejla K.
16-03-2009, 18:56
Orkun Bey, benim çeliklerim de tuttu, çok mutluyum. Beline bağladığınız eflatun çok iyi durumda...1 ay önce güneye bakan balkonuma çıkarmıştım sanırım Aydın'da havaların erken ısınmasının çok yararı oldu. Önce size, sonra annenize tekrar teşekkür ederim. Sanırım haftaya fotoraflarını ekleyebilirim.
Orkun Kırcı
16-03-2009, 22:39
Onların tutmaması imkansız zaten Nejla hanım. Çünkü kendi ellerimle hazırladım onları :) Balkonunuz yakında rengarenk olur artık. Güle güle büyütün.
Nejla K.
23-03-2009, 12:47
Sevgili sardunya severler, hani benim sardunyalarım tuttu ya... Ben öğle bir cesaretlendim ki sormayın... Sanırım sardunya sevginiz bana da geçti. Afrika menekşesinden sonra sanırım sardunyalar favorim olacak... Sizler kadar başarılı olabilirsem bir cesaret fotolarını eklerim. Paylaşımlarınızda beni de unutmayın olur mu?
Sevgili Adalet hanımcığım ve sevgili sardunya severler, bu çiçeği tutturmak için özel birşey yapıyormusunuz:confused:Annemin teyzesinden iki seferdir (canan) çelik getiriyorum ama bir türlü başarılı olamadım.
Hele sonuncusunda birkısım çelikleri toprağa diktim bir dalınıda suya ısladım köklensin diye, önce saksıdaki çeliklerin yaprakları kurudu, dün baktımki ıslattığım çelikte yumuşamaya başlamış:(
Halbuki arsız bir bitki diye biliyordum.
Orkun Kırcı
24-03-2009, 15:19
Evet aslında sudaki çeliğiniz size olayı açıklamış. Çeliğinizi asla fazla sulamayın özellikle canansa. Birde çeliğiniz 10cm civarında olsun, dikerken en alt yaprakları kopartın. Yeni dikilmiş çeliğe sera ortamı yaratıyorum ve gördüğüm kadarıyla epey yararlı oluyor.
68526
Adalet Yağcı
24-03-2009, 15:43
Sevgili Günsu, doğrusunu isterseniz, çelikler bana köklenmiş olarak geldiler, bir kaç tanesi köksüzdü, ama onlarda da sorun yaşamadım.
Orkunkırcı nın dediği gibi, su bitkiyi çürütüyor, bu konuda daha hassas olunması gerektiğine karar verdim.
Başbahcivan
24-03-2009, 20:14
Sevgili Günsu, doğrusunu isterseniz, çelikler bana köklenmiş olarak geldiler, bir kaç tanesi köksüzdü, ama onlarda da sorun yaşamadım.
Orkunkırcı nın dediği gibi, su bitkiyi çürütüyor, bu konuda daha hassas olunması gerektiğine karar verdim.
Adalet hanım sardunya'lar fazla suyu sevmez fazla su kökboğazı çürüklüğüne sebep olur ve bu hastalığın çareside bitkimizin ölümü ile sonuçlanır.
Artık alt tarafı yumuşamış olan son çeliğimin alt kısmını kestim ve toprağa diktim sera etkisi yaratmak için üzerine tıpkı sizin dediğiniz gibi petle kapattım.
Çok teşekkür ederim önerileriniz için:) umarım son çeliğimde başarılı olurum.
Sevgili adalet hanım sardunyalarınız çok güzeller güle güle büyütün.
Orkun Kırcı
30-03-2009, 22:13
Hoşgeldiniz sayın Başbahçıvan. Size danışmak istediğim bir konu var. Bende çok güzel katmerli kırmızı bir sakız var. Ancak çeliği o kadar kısaydı ki şu anda toprağın üstünde2-3 cm bir gövde ve tek bir yaprak var. Ve asıl kötü olanda bu çeliğin ucunun uzun zaman önce kırılması. Anlayacağınız kör bir gövde. Yaklaşık 3 aydır bu şekilde. Ne yapsakta bu çeliği bir şekilde dallanıp budaklandırsak.
Başbahcivan
30-03-2009, 22:24
Hoşgeldiniz sayın Başbahçıvan. Size danışmak istediğim bir konu var. Bende çok güzel katmerli kırmızı bir sakız var. Ancak çeliği o kadar kısaydı ki şu anda toprağın üstünde2-3 cm bir gövde ve tek bir yaprak var. Ve asıl kötü olanda bu çeliğin ucunun uzun zaman önce kırılması. Anlayacağınız kör bir gövde. Yaklaşık 3 aydır bu şekilde. Ne yapsakta bu çeliği bir şekilde dallanıp budaklandırsak.
Orkun bey güneş alan rüzgarsız biryerde tutmalısınız, yapraklı bitkiler için sıvı besinler var veya çubuk besin sıvı olandan haftada bir çubuk olursa 3-4 tane saksıya sigara gibi toprağa batırın ama 1-1,5 cm topraktan dışarıda kalsın yavaş yavaş beslenerek bitki kendine gelecektir. Yalnız sadece birini kullanın ya çubuk olanı **** sıvı olanı ikisini beraber kullanmayın.
Orkun Kırcı
30-03-2009, 22:30
Sıvı olandan var elimde. Bari bu haftadan itibaren düzenli şekilde bakıma alayım bu çiçeğimi. Çok teşekkür ederim yardımınız için. Saygılarımla...
Crocus Şen
06-04-2009, 20:37
Evet aslında sudaki çeliğiniz size olayı açıklamış. Çeliğinizi asla fazla sulamayın özellikle canansa. Birde çeliğiniz 10cm civarında olsun, dikerken en alt yaprakları kopartın. Yeni dikilmiş çeliğe sera ortamı yaratıyorum ve gördüğüm kadarıyla epey yararlı oluyor.
68526
Sayın Onur Kırcı,bende sardunya çeliklerime sizin taktiğinizi uygulamaya çalıştım fakat elimde geniş pet şişe olmadığından şeffaf poşet geçirdim,hava almalarını engelledim,yaklaşık 1 hafta oluyor bu şekilde kalalı bu sabah havalandırmak için açtım fakat kök salımı olmamış,yanlış birşey mi yaptım acaba??Sizin çelikler ne zaman köklenmeye başladı?
Orkun Kırcı
06-04-2009, 20:42
Ooo bir haftada açıp köke bakarsanız üzersiniz çeliklerinizi. Kök atma işi biraz daha geç olur. Ama böyle kurcalamak olmaz. Eninde sonunda atar o köklerini. :) Havalandırmak içinde bir hafta beklemeyin. Küçücük bir kaç delik açın poşette yeterli olacaktır.
Kışın ortasında diktiğim güçsüz çeliklerim, kötü hava şartlarına rağmen tomurcuklarla dolu.
Toprakları hep kuru kalıyor, az sulama yapıyorum, sanırım bu da onların çok hoşuna gidiyor.
Toprak 18
08-04-2009, 15:49
Sayın Ulker çiçekler güneş gören bir yerdemi duruyor.
Toprak 18, şu anda çiçeklerim dışarda ve güneşte, ama kışı içerde aydınlık yerde geçirdiler.
Sayın Orkun Kırcı, çiçekleriniz harika, sardunyaların dilini çok iyi biliyorsunuz.
Sardunyadan çelik hangi mevsimde alınır:confused:
Başbahcivan
13-04-2009, 20:27
Sardunyadan çelik hangi mevsimde alınır:confused:
Sardunyalarda çelik her zaman alınır fakat ilkbahar veya ağustos sonu eylül başı alınan çelikler daha sağlıklı oluyor.
Öğrenmek en iyi, deneyerek olur değil mi Sevgili meslekdaşım?
Tecrübe başka türlü oluşmaz.
İşte ben de sayenizde bulaştığım Sardunya hastalığı sonucunda aklıma geleni deniyorum.
sokaktan bulduğum çeliği direkt toprağa diktim.73156 (1)
(1) tuttu galiba
Aynı bitkinin bir başka çeliğini suya koydum ,köklendirdim.73157
(2) Suda köklenmiş sardunyayı ektim. Sonucu bekliyorum.
(3) Acaba yaprağından yetişir mi ? sorusunun cevabını arıyorum.
Kıskansınlar diye de yeşil yaprakların üzerine, yavru ağzı çiçek yaprağı koydum.
Dolduruşa getirmeye çalışıyorum yani...:)
Bu da Bayındır'dan aldığım sakız sardunya..
Benim Şekerim pembem..
**** Pembem Şekerim.:D
73171
Başbahcivan
18-05-2009, 22:25
Çok yakında yer darlığından aynı saksıya diktiğim 4 minik çeliğimin erken çiçeklenmelerini sizinle paylaşacağım ama dayanamayıp erken ekliyorum, bu hali bile beni çok mutlu ediyor... YAŞASIN ARTIK SARDUNYALARIM DİKİLİNCE TUTUYOR HATTA İŞTE BÖYLE ERKEN ÇİÇEKLENME BİLE OLUYOR...
Değerli arkadaşım çeliklerin iyi ve sağlıklı gelişmesi için çeliklerde çiçek oluşumunu engele, çünkü çiçekler çeliğin köklenip gelişmesini engelliyor. Ayrıca çeliklere fazla su vermekten kaçın çürük yapıyor köklenemeden ölüyor.
Nejla K.
18-05-2009, 22:47
Sayın başbahcevan, önerinizi dikkate alacağım, ilginiz için teşekkürler. Ama çiçeklerin tam rengini çok merak ediyorum. Çiçeklenme tamamlanınca söylediğinizi yapsam olur mu? Oysa ben ne kadar sevindim, küçücükken çiçek açtı diye....
Başbahcivan
19-05-2009, 21:14
Sayın başbahcevan, önerinizi dikkate alacağım, ilginiz için teşekkürler. Ama çiçeklerin tam rengini çok merak ediyorum. Çiçeklenme tamamlanınca söylediğinizi yapsam olur mu? Oysa ben ne kadar sevindim, küçücükken çiçek açtı diye....
Sayın Nejla K tamam ama çeliğin köklenmesine çok zararı olur,iyisimi biz bunu çelik kendine gelinceye kadar çiçeklenmesini önleyelim.
Sonunda sardunyalarım açmaya başladı. Sakızlarım eflatun ve pembe açtı. Sardunyalarım derken öyle saksılar dolusu anlaşılmasın, topu topu bir saksı ve ufak çelikler. Ama olsun bi yerden başlamak lazımdı :)
Nejla K.
04-06-2009, 22:16
Tebrikler Züleyha, sardunya tutması en kolay çiçeklerdenmiş ama ben de bir sürü çeliği heba ettikten sonra öğrendim. En önemli nokta çeliklerin kalın gövdeli olmasıymış. Yeni başlayanlara mühim bir tüyo...
Başbahcivan
04-06-2009, 22:30
Tebrikler Züleyha, sardunya tutması en kolay çiçeklerdenmiş ama ben de bir sürü çeliği heba ettikten sonra öğrendim. En önemli nokta çeliklerin kalın gövdeli olmasıymış. Yeni başlayanlara mühim bir tüyo...Değerli arkadaşım bazı denemeler sonucu insan başarıya ulaşabiliyor,****** bazısı çürüyecek bazısı kuruyacak,en güzel olay insanın kendisinin başarmasıdır.
Başlangıçta ekilen çelikler kalın ve sağlıklı olması,sulama suyuna dikkat edilmesidir. Sardunyaların en büyük düşmanı fazla sulama yapılmasıdır.
Başlangıçta ekilen çelikler kalın ve sağlıklı olması,sulama suyuna dikkat edilmesidir. Sardunyaların en büyük düşmanı fazla sulama yapılmasıdır.
Sevgili Başbahcivan ve bütün Sardunya sevenler,
Benim tutmasını beklediğim bir ceylan, bir de sakız çeliğim var. Ceylan çeliğim kalın (Sağıklı çiçek açan diğer ceylanımından farkı yok kalınlık olarak). Ama sakızım, çelik aldığım bitkinin en kalın dalı olmakla beraber kalınlığı 1 santimden az. Yaklaşık 20 gündür balkonda topraktalar. Direk güneş almıyorlar ama bütün gün ışık alıyorlar. Üzerlerinde bıraktığım yapraklar hala canlı ama gelişmede yok gibi. Her gün çeliklerin toprağına bir kaç ''fıs'' su püskürtüyorum.
Sizce uygulamam ''düşmanca'' mı? :o
Bugüne kadar bütün sardunyalarımı gelişmiş olarak aldım. Çelik tecrübem yok. Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum :D
Teşekkürler:)
Sevgili Defne,
Ben sardunya çeliğialdığım zaman,en az bir gün suya ve ya toprağa koymadan önce açıkta bekletiyorum.hiç fire vermedi şimdiye kadar.
Ektigin çeliklere gelince:İlk günler köklenme başlayana kadar zaten çok su verilmez,uygulaman yeterli gibi geldi bana.
Bilgilendirme için teşekkürler sevgili hozat :)
Benim ceylan çeliğinin karton bir kutu içerisinde bütün bir gün arabada gezmesi iyi bir şey olabilir demek ki :D
Ah bir köklendirebilsem şu çelikleri !!!!!! Köklendirme özürlüyüm de :(
thomasina
07-06-2009, 14:17
Arkadaşlar daha önceki sayfaları okudum ama ya hatırlamıyorum ya da dikkatimden kaçmış. Eğer konu tekrarı olarak kabul etmezseniz, yeni ekilmiş çeliğin köklenip köklenmediğini nasıl anlayabilirim, yardımcı olur musunuz? Birde bu yeni ekilen çeliklerin ne kadar süre sonra güneş ışığı gören bir yere koymam gerek? Yanıtlarsanız sevinirim. Teşekkürler.
Sayın DefneD,
Batıya bakan balkonda sadunya yaşar mı ? Şehir Adana, sıcaklık bugünlerde bile 34 derece. Yaşarsa hemen sakız sardunya çeliklerimi ekeceğim.
Teşekkürler
Sayın DefneD,
Batıya bakan balkonda sadunya yaşar mı ? Şehir Adana, sıcaklık bugünlerde bile 34 derece. Yaşarsa hemen sakız sardunya çeliklerimi ekeceğim.
Teşekkürler
Sevgili maki01,
Çukurova sıcağını çok iyi bilirim.
Benim çiçeklerim doğuya bakan balkonda büyüyor. O nedenle kesin birşey söyleyemeyeceğim. Daha tecrübeli arkadaşların da fikrini alın ama sanırım önemli olan sizin balkonun ''batı'' ya ne kadar baktığı.:D Benim gözlemlediğim kadarı ile 5-6 saatten fazla güneşi sevmiyor sardunyalar.
Yan bloktaki komşum batıya bakan balkonunda (saat 1-6 arası güneş alıyor) gayet güzel sardunyalar ve başka çiçekler yetiştiriyor.
Bu arada çelikleri ekmeyeceksiniz, dikeceksiniz :D
Teşekkürler...:o "Tohum ekilir, çelik dikilir". İlk üye olduğumda okuduğum ve aklımda kalan bir cümleydi aslında. Arada karıştırıyorum işte.
Orkun Kırcı
12-06-2009, 22:54
Çeliklerinize uzun ömürler diliyorum. Bende yarın Trabzon'da sardunyalarımı Sayın İklimsiz ve Arzu Kasapoğlu ablalarıma devredicem. Akşamdan paketledim, artık yolculuğa hazırlar:p
Başbahcivan
23-06-2009, 22:05
Bir sürü çeliğim oldu.
Çok güleceksiniz ama, evde bardak kalmadı.
Her akşam eve gittiğimde, bir kaç kırılmış dal buluyor ve hemen suya ıslatıyorum.
Sardunyaların suyu sevmediğini düşünerek, giderken saksı ve toprak alıp hemen dikeceğim.
Değerli arkadaşım düşüncelerin doğru direk toprağa dik, 2 -3 gün gölgede tut daha sonra direk güneşe'de koyabilirsin fakat toprağının sadece nemli olması yeterli çamursu olmasın, çelikleri dikecek olduğun torfa 3 te 1 dere mili (tuzsuz kum)karıştırırsanız daha sağlıklı verim alırsınız.Havaların sıcak olmasından dolayı 14 ile18 gün arasında köklenme tamamlanmış oluyor.
_kardelen_
17-07-2009, 10:15
Arkadaşlar sakız sardunyadan şimdi çelik alıp suya koysam olur mu. Çiçekçide gördüğüm, bakımsızlıktan dalları aşırı uzamış kendini salmış bir sakız sardunya gördüm. Çok küçük bir fiyata verdi çiçekçi. Dallarını tamamen budadım ve bir çok çelik elde ettim. Suya koydum. Tutarlar mı?
Sevgili kardelen,
Sayın Orkun Kırcı çelikleri suda bekletmeden dik demişti. Sıcakta suda bozulabilirmiş. Hemen uyguladım tabii. Hepsi tuttu, çiçek vermeye hazırlanıyor bir tanesi.
Ben bahçe toprağı ve torf karışımına diktim çelikleri. Sonuç şimdilik olumlu yine de deneyimli arkadaşların sesine kulak vermeli. Adalet Hanım'ın tavsiyesi ile çiçek çoşturan veriyorum. Kısa sürede tomurcuklar belirdi , bekliyorum açmasını...
Yaklaşık 1,5 ay önce sakız sardunyalardan 3-4 dal kırmıştım ve suya koydum yaprakları döküldü ve köklenme olmadı.. Sorun nerde olabilir?
_kardelen_
04-08-2009, 15:04
Yanlış zamanda yapıldığından sanırım. Ben de 1 ay kadar önce birkaç çelik suya birkaç tane de toprağa koymuştum, hepsi de çürüdü. Doğru zaman eylül ayı imiş. Eylülde gel diyorlar yani :)
sevgili selis sardunya acemisi olarak sakızlardan aldığım çelikleri suya koymadan diktiğimi söyleyebilirim. Havalar sıcak. Cabuk filizlendiler.
_kardelen_
05-08-2009, 09:41
sevgili selis sardunya acemisi olarak sakızlardan aldığım çelikleri suya koymadan diktiğimi söyleyebilirim. Havalar sıcak. Cabuk filizlendiler.
Ne zaman çelik alıp diktiniz sevgili Sevim? Biz nerde hata yaptık, benim o kadar çeliğimden hiçbiri tutmadı çürüdü
KARADENİZ37
05-08-2009, 09:45
Sevgili kardelen ben de acemiyim.Bizim burda sardunyadan her zaman çelik alırlar.Ve direk dikerler. Ben diktiğim 2 sardunyama kızıma verdiğim vitamini sulandırıp azar azar verdim.Sanırım hoşlarına gitti.
Ne zaman çelik alıp diktiniz sevgili Sevim? Biz nerde hata yaptık, benim o kadar çeliğimden hiçbiri tutmadı çürüdü
Haziran ortalarında gürleşsinler dal versinler diye sakızların uçlarından alıp dikmiştim. Filizlendiler. Kayıp vermedim.
Çiçeği geçmiş ceylanım vardı. Ondan çelik alıp diktim o da tuttu hatta çiçeklendi ben de çiçeğini görmüş oldum:)
Sizin nerede hata yaptığınızı bilemiyorum ama ben ayrı kaplara dikmedim. saksının boş yerlerine iliştiriverdim minik çelikleri. Fazla sulamadım. Susuz da bırakmadım. Saksı kenarına iliştirdiğim için büyüdüler mi diye kontrol de etmedim gidip gelip. Yani özel olarak ilgilenmedim. Çünkü neye fazla özen gösterdiysem geriledi.
benim henüz sardunyam yook , ama dün iki dal aldım yol kenarından biri bildiğimiz annemizinsardunyası diğeri de canan denenden.Şimdilik suya koydum acaba ikisini aynı saksıya mı diksem yoksa ayrı mı diksem bilemiyorum?
Sevgili SevimK'dan gelen miniş sardunya çeliklerim kargoda çok perişan olmuşlar. Onlar da ben de direniyoruz yaşamaları için :) Teşekkürler Sevim Hanım...
97021
Hem sevindim ,hem de üzüldüm Sayın Orkun Kırcı. Yazın bitmesi elbette avantaj sağlayacaktır ama bugün sevgili DefneD'nin Kuşadası'ndan gönderdiği miniş sardunyam sıcağa rağmen sorunsuz geldi :) Yarın kalıcı saksısına geçecek :)
97023
Çeliklerini de sev , kıskanacaklar yoksa...
Sevgili Defne , çok teşekkürler , bağladığın iplik renklerine göre ayrı ayrı saksılara dikildi çeliklerin :)
Fotografı üstten çektiğim için saksı kısa gibi duruyor. Kızların sevgilerini yolluyor sana :)
97064
Sevgili Defne,
Senin kızların keyfi yerinde . Hani acaba onlara da birşey oldu mu diye düşünme , ikisi yeni yeni yaprak vermeye çalışıyor. Karantina balkonumdan ön balkona geçecekler yakında :)
Bunlar da karantidan çıkan kızların
Sevgiler...
99098
_kardelen_
01-09-2009, 15:44
Benim bir ceylanım var. İki kez çelik aldım, ikisinde de tutturamadım. Çoğaltmak istiyorum ama olmuyor. Toprağa koydum olmadı, suya koydum çürüdü. Bir püf noktası olmalı ama ben bilmiyorum
Zaman...
Sardunya arsızdır, naz etmez deselerde en güzel çelik alma zamanı Ekim ,Kasım ayı diye biliyorum Mart , Nisan. En azından ben böyle yapıyorum.
Birde yapay sera deneyebilirsin hani şu pet şişeyi ters çevirip saksının üzerine koyuyoruz ya ...
:p(Ben bugün ne kadar çok mesaj yazmışım ...;))
Sayın SOLO ve _kardelen_,
Ekim, kasım- mart, nisan ayları genel olarak budama, çelik alma ve daldırma zamanı zaten. Adı üstünde ekim... Yalnız ben ne zaman denesem çok şükür hep tutturdum, en son 10 gün önce açık pembe sardunyadan aldığım küçücük bir parçayı saksıya sokuşturmuştum o da tuttu. Hiç telefim yok. Doğrudan da toprağa sokuyorum, suya koymadan. Yalnız diktiğinizde toprağın sıkıştırmasına dikkat etmek gerek. Belki kaba kalıyor, bu da köklenmesi gereken kısmın hava almasına sebep oluyordur.
Sayın _kardelen_ o mesele hepimizde var ne yazık ki. Ama bitkilerle uğraşırken hem neler yapmamız, nasıl yapmamız gerektiğini hem de sabırlı olmayı öğreniyoruz. Bu ayın sonuna doğru bir daha deneyin eğer uygun dalı varsa ceylanınızın. Kırdıktan sonra azıcık ucundan dişinizle biraz ezip ondan sonra tam dik değil de şöyle bir 20 derecelik eğimle dikin toprağa. Tadı ekşidir zehirli değil kendimden biliyorum. Endişe edecek birşey yok yani :).
Son bir kaç gündür sakız çeliklerimde gelişmeler başladı.Sanırım bunlarıda tutturmayı başardım:D
Sevim ablam sağ olsun bu güzelliklerle beni buluşturduğu için.
Yapraksız sadece dal halinde kaldı birçok sakızım.Hep biyoloji öğretmenimin dediği sözü hatırladım çeliklere yapraksız bakarken.Sözü şuydu:
"Yeşil olan herşey fotosentez yapar."Bu sözü dikkate alarak saksılardan çıkartmadım çelikleri ve yeşillenmeye başladılar.Birkaç resim gönderiyorum şimdi.Yarın bu fotoların biraz daha gelişmişlerini de eklerim.
finduk52
22-09-2009, 11:42
Bu fıstıklarımı geçen gün çelik olarak direk toprağa diktim .
Sevgili Güler ablacığımdan aldığım tavsiyeler doğrultusunda. Şimdi heyecanla tutmalarını bekliyorum.
Ben feci şekilde çiçekkolik oldum . Yollarda her gördüğüm çiçekten çelik almamak için kendimi zor tutuyorum , içim gidiyor ....
Ha bu arada saksılardan iki tanesine bahçe toprağı doldurdum ben , kumlu toprak olduğundan köklenmesi daha rahat olur diye düşündüm . Diğer saksıda ise hazır çiçek toprağı var. Umarım doğru yapmışımdır . Bu konuyu sormayı unutmuştum sana Güler ablacığım.
Sevgiler ..
103791
103792
Bahçeye diktiğim sardunyalarda kımıldanma var. Büyüyorlar çok ağır olsa da. Bir tanesini çocuklar kırmış. Tek bir daldı çok üzüldüm. Kökü zedelenmemişse yeniden filizlenir diye umuyorum:(.
Balkondaki sardunyaların fazla fidelerini, çelikleri dağıtmıştım o nedenle en ufak gelişmelerini takip ediyorum elimde birer tane kaldı çünkü hepsinden:) Tohum biriktirdim biraz bahçede sardunya köşesi oluşturmak için. Bir yerden başlamalı değil mi:confused:
Pat(i)ilker
27-09-2009, 20:43
burda öğrendiklerim çok işe yaradı teşkkürler :) çeliklediğm sardunyam filizler vermeye başladı ve kestiğim sardunyamda düzeldi gibi :)
thomasina
27-09-2009, 20:56
Sevgili Pat(i)ilker, yanlış görmediysem dipten gelen yaprakların rengi güzel, o yüzden sanırım demir eksikliği nispeten giderilmiş gibi duruyor. Yine de hasta yaprakları, en azından en büyüklerini alırsanız iyi olacak gibi geliyor bana. Bir de arkadaşlar baksın bakalım ne diyecekler? Sevgiyle büyütün...
Pat(i)ilker
27-09-2009, 21:12
acaba hasta yapraklar derken beyazımsı olanlardanmı bahsediyorsun sevgili thomasina
thomasina
27-09-2009, 21:19
Evet rengi bozuk olanlar ve bir iki tane de kenarı yanık gibi görünenler var. Siz o büyük açık yeşil olanları ve beyazlaşanları alın bence. Bir de çeşme suyu kullanıyorsanız dinlendirmeden kullanmayın. Sanki toprak üstünde kireç birikintisi var gibi geldi bana, özellikle çelikte.
Sevgili Pat(i)ilker,
thomasina'nın dediği gibi rengi bozulan; sararan, kararan, beyazlaşan yaprakları kopartın. Suyu kontrollü verin. Sardunyalar çok fazla su sevmez. Parmağınızı toprağa soktuğunuzda ıslaksa; su vermeyin, toprağın kurumasını bekleyin. Güle güle büyütün.:)
finduk52
05-10-2009, 17:19
Arkadaşlar benim sardunya çeliklerimden 2 tanesinin yaprakları kenarlarından hafiften sararma yapmaya başladı , acaba bu normalmi çeliklemede ? Ya da toprağınımı beğenmedi acaba ?
Başbahcivan
06-10-2009, 20:45
Arkadaşlar benim sardunya çeliklerimden 2 tanesinin yaprakları kenarlarından hafiften sararma yapmaya başladı , acaba bu normalmi çeliklemede ? Ya da toprağınımı beğenmedi acaba ?
Değerli arkadaşım bu gayet normaldir zamanla yani 10 - 15 gün gibi bir zamanda bu yapraklar kendiliğinden düşecektir, bir sardunya çeliğinin hava sıcaklığı 18- 22 derecede köklenme süresi 14-19 gündür, bu zaman zarfında köklenmeyen çelik ,kararmaya ve çürümeye başlar buda çöp demektir.
Sardunya çelikleri köklenme aşamasında suyu sevmezler fazla sulamayın toprak tam kurumalı, genelde sardunyalar suyu sevmezler.
_kardelen_
16-10-2009, 08:21
Komşudan aldığım sardunya çeliklerini toprağa diktim. Balkonda duruyorlar.
Malum, Bursada şimdi geceleri soğuk oluyor. Balkonda durmalarında bir sakınca var mı içeri almalı mıyım?
Tabi ki ustalar daha iyi bilirler kimseye yanlış bilgi vermek, yanlış yönlendirmek istemem. Benim sardunyalarım yaz kış dışarda duruyor. Onları içeri almıyorum. Çelikler de saksılarıyla balkondalar. Tabi ku konuda yeterli bilgileri, tecrübeleri olan arkadaşlardan da yararlanmak isteriz:)
Komşudan aldığım sardunya çeliklerini toprağa diktim. Balkonda duruyorlar.
Malum, Bursada şimdi geceleri soğuk oluyor. Balkonda durmalarında bir sakınca var mı içeri almalı mıyım?
Sevgili Kardelen,
Ben de Bursa da yaşıyordum, sardunyalara balkonda hiçbir şey olmuyor. Sadece üzerine kar gelmmemesine dikkat etmen gerekir.
Sevgiler
_kardelen_
16-10-2009, 12:53
Evet balkonda yetiştirildiklerini biliyorum. Çelikler soğuktan etkilenir tutmazsa diye endişe etmiştim, demek ki yerlerinde kalabilirler ;) Kaybedince çok üzülüyorum çünkü.
Başbahcivan
21-10-2009, 19:47
Evet balkonda yetiştirildiklerini biliyorum. Çelikler soğuktan etkilenir tutmazsa diye endişe etmiştim, demek ki yerlerinde kalabilirler ;) Kaybedince çok üzülüyorum çünkü.
Değerli arkadaşım sardunya çelikleri özellikle köklenme döneminde fazla suyu sevmezler onun için kapalı ve sıcaklık 18 -20 derece olan bir yere alırsanız daha salıklı olacaklarını düşünüyorum,çelikler dışarıda yağmur suyundan ve rüzgardan etkilenirler.
Orkun Kırcı
31-10-2009, 14:09
Sevgili ninina84'ün yolladığı beyaz sakız çeliklerim dün elime ulaştı ve hemen torfla buluştular. İnşallah çiçekli hallerini de buradan paylaşmak nasip olur.
Goncagül
31-10-2009, 16:00
Bunlarda benim sardunyalarım. İlk resimdekileri çelik olarak diktim. İkincisini satın almıştım.
Başbahcivan
31-10-2009, 18:28
Değerli arkadaşlarım yeni dikilmiş sardunya çeliklerinin çiçek açmasına izin vermeyelim.
Sayın başbahçıvan,
Neden izin vermeyelim, merak ettim. Gücünü kök geliştirmeye harcasın diye mi?
Sayın başbahçıvan,
Neden izin vermeyelim, merak ettim. Gücünü kök geliştirmeye harcasın diye mi?
Başbahçıvana sormuşsunuz ama ben yanıtlayayım.
Evet, çiçek tomurcukları koparırsanız bitki çiçek açmak için harcayacağı enerjiyi köklenmeye harcayacaktır. Böylece köklenmeye yardımcı olacaksınız.
acemifüsun
18-11-2009, 20:06
Sevgili Orkun Kırcı'nın yolladığı sardunya ve sakız çeliklerimi bahçe toprağına köklendirme hormonuna batırıp, diktim ve şeffaf bir naylonla sera yöntemi uyguluyorum, evin içindeler, yaklaşık 20 derecede köklenecekler:) Orkun Beye bir kez daha teşekkürler:)
Sevgili arkadaşlar..
Bir maruzatım var. Sağolsun Orkun Beyin yolladığı sardunya çeliklerimi dün almıştım. Sapasağlam gelmişler çok şükür, yeni kesilmiş gibiydiler. Hemen suya koydum . Bu gün işyerine geldim bir de ne göreyim, soluk soluk olmuş bazıları:(:( Gece galiba sıcak olmuş burası..
Ben bugün ancak akşam götürüp toprağa aktarabilirim. İnşallah tutarlar.
Bir de bende köklendirme hormonu da yok, direkt toprağa diksem olmaz mı??
ok teşekkür ederim bende bu mevsimde eksem yetişirmi yani
Ben evde tutturdum çeliklerimi yeni yapraklar verdiler. Çeliklerinizi dikip, evde direkt güneş ışığı almayan, aydınlık ve rüzgarda almayan bir yerde tutarak sizde deneyin.
Deneyimli arkadaşların cevaplarını da merakla bende bekleyeceğim. Mesela; Güler Hn gibi sardunya ustaları da bize bilgi verirse seviniriz.:)
Nejla K.
03-12-2009, 13:04
Sayın Başbahcivanın kargosu o kadar beni mutlu etti ki bilemezsiniz... Beklediğim sardunya çelikleri idi ama yanında gelenler bir o kadar harika idi... Kendisine forum aracılığı ile bir kez daha teşekkür ederim. Balkonumda sardunyalar önemli yer tutuyor ama bu gün neredeyse hiç dinlenmeden 4 mevsim çiçekli olan sardunyamı paylaşmak istedim.İlginç bir rengi var. Pembenin en açık tonu ama beyaz dalgalı gibi bir görüntüsü var.
Nejla K.
04-12-2009, 09:52
Arkadaşlar, ben sıcak bir şehirde yaşadığım için sanırım, hangi mevsim çeliklerimi diksem tutuyor. Bulunduğunuz şehrin kış şartları önemli, çünkü dikip içeri alınca yaprak sararmaları daha çok oluyor.Bu durumda bahar başı dikim için uygun olur. Sardunya ustaları size daha aydınlatıcı bilgiler verir ama ben bilgilerimi paylaşmadan geçemedim.
Adalet Yağcı
04-12-2009, 11:48
Sardunyaları çeliklerken mümkün olduğunca tomurcuksuz ve uç çelikleri kullanın, 5-7 cm. lik uç çeliklerinden suda köklendirmeden çelik yapabilirsiniz, çeliğiniz tutup ucunda tomurcuk oluşturursa, bitkinin gücünü çiçeğe harcamaması için tomurcuğunu kopartın.
İşyerinde dışarda peyzaj için ekilmiş sardunyalar vardı. Hep gözüme bu renk çarpıyordu. Bugün cesaretimi toplayıp az evvel bir dal kopardım. Ne tür bir sardunyadır bilemiyorum, sakız cinsi denilerin farkı ne oluyor acaba? Fotosunu da aşağıya ekliyorum. Şimdilik su dolu bardağa koydum. Eve gidince toprakla buluştursammı yoksa biraz suda kalıp köklenmesinimi beklesem? Ne dersiniz?
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=32979
Merhaba arkadaşlar..
Sayın Orkun Kırcı sizden gelen çeliklerin yarısını balkonda çileklerimin arasına ve diğer yarısını da ev içinde bir saksıya köklenmeleri için toprağa dikmiştim. İçeridekiler malesef kurumuşlar:(:( Bayram dolayısıyla gitmiştim ve kayınvalidemin sağlık problemleri nedeniyle bizim ara biraz uzamıştı :( Aslında saksıları koca bir leğen içine oturttum ama su yine de yetmemiş. Kaybettim bazı çiçeklerimi. Şimdi yeşil kalanları yani sardunyaları yeni bir saksıya transfer etmemde bir sakınca var mı sizce? Ve balkonda bekletmeye devam etmek istiyorum..
Orkun Kırcı
30-12-2009, 17:58
Merhaba arkadaşlar..
Sayın Orkun Kırcı sizden gelen çeliklerin yarısını balkonda çileklerimin arasına ve diğer yarısını da ev içinde bir saksıya köklenmeleri için toprağa dikmiştim. İçeridekiler malesef kurumuşlar:(:( Bayram dolayısıyla gitmiştim ve kayınvalidemin sağlık problemleri nedeniyle bizim ara biraz uzamıştı :( Aslında saksıları koca bir leğen içine oturttum ama su yine de yetmemiş. Kaybettim bazı çiçeklerimi. Şimdi yeşil kalanları yani sardunyaları yeni bir saksıya transfer etmemde bir sakınca var mı sizce? Ve balkonda bekletmeye devam etmek istiyorum..
Sevgili Eovyn sağlık olsun sonra yine yollarım çeliklerden bir çiçeklensinlerde hangileri ölmüş anlarız. Toprağını fazla zedelemeden değiştirebilirsiniz ama çok gerekli değilse baharı bekleyin derim.
Çok teşekkür ederim sayın Orkun Kırcı..
Aslında canlılığını kaybetmemiş olanlar henüz köklü değiller. O yüzden yeni saksıya transfer etmek istiyorum. (Hatta yaşasınlar, çabuk toparlansınlar diye köklendirme hormonu bile uygulayabilirim, bir de güneş gören bir oda içine almayı düşünüyorum)
Çok merak ediyorum kalanların renklerini. O yüzden innnnşşşşaallah hayata tutunurlar da hep beraber görürüz. Mesela pembe olanından yaşarsa çokk sevinirim;)
Bir arkadaşım bana üç adet sardunya çeliği getirdi. Yaklaşık 1 haftadır suyun içindeler, kök vermediler. Ne yapmalıyım? Suda kalsa köklenirmi ve ya direk eksem tutarmı?
Orkun Kırcı
14-01-2010, 17:04
Cenan hanım suda bekletmeyin boşuna dikin bir an önce toprağa:(
Sardunyayı suda bekletmeye gerek yok cenan. Hemen dik ama havalar soğuk , kış mevsimi dışarda fazla soğuk altında durmasın.
Bende iki hafta önce sitenin bahçesindeki sardunyalardan iki dal koparıp suya ıslamıştım. bir süre sonra bir baktım ki yaprakları kuruyup dökülüyor, hemen boş bir saksıya dikiverdim. Halen tutup tutmayacağı belli değil. Bana da çelik gönderebilirmisiniz ? Mersin bu kışı epey sıcak geçiriyor zaten umarım tutarlar.
Nejla K.
21-01-2010, 18:50
Sevgili Sardunyaseverler, Başbahçevanın gönderdiği sardunyalarım içinde ceylanlarda vardı. Sardunya çeliklerimde büyük bir kısmı kayıpsızken, ceylan çeliklerimde başarı oranım çok daha düşük. Ceylanların bakımı sardunyaların bakımından daha mı farklı? Ne yapmalı ceylan çeliklerini tutturmak için?
Sayın Başbahcevan onlardaki başarısızlığım için çok üzgünüm.Siz bu konuda ne dersiniz?
Başbahcivan
21-01-2010, 19:53
Sevgili Sardunyaseverler, Başbahçevanın gönderdiği sardunyalarım içinde ceylanlarda vardı. Sardunya çeliklerimde büyük bir kısmı kayıpsızken, ceylan çeliklerimde başarı oranım çok daha düşük. Ceylanların bakımı sardunyaların bakımından daha mı farklı? Ne yapmalı ceylan çeliklerini tutturmak için?
Sayın Başbahcevan onlardaki başarısızlığım için çok üzgünüm.Siz bu konuda ne dersiniz?
Sevgili arkadaşım üzüllllme derim ben sana açsınlar ceylanda gönderirim,tabi ceylanların diğer sardunyalara göre köklenme olayı biraz daha zor sen üzülme yeter,canın sağolsun.
Nejla K.
21-01-2010, 20:28
Sayın Başbahcivan, köklenmesi daha zor derken, toprak ve ortam olarak ne yapmalıyım ki sizin yeni göndereceğiniz çelikleri de heba etmeyeyim?... Bu arada çok teşekkür ederim, iyiki varsınız...
Sayın nildem 34,
Çelik (sürgün) bir bitkinin sağlıklı olan yan dallarıdır. Bu dalların köklendirme amacıyla ana bitkiden alınmasına çelik alma denilir.
Bazı bitkiler bu yan dalların (çelik-sürgün) ekilerek veya suda bekletilerek köklendirilmesi suretiyle üretilir. Sardunya'da çelikle kolayca üretilebilecek bitkiler arasında yer alır.
Bir sardunyanın odunsulaşlamış, en az 8-10 cm uzunluğunda taze sürgün veya üst dallarından düzgünce alınan (yan dal ise hafif zorlama ile ana gövde birleşim yerinden kırarak, üst dal ise verevine keserek) çelikler toprağa ekilip, yeterince sulandıktan sonra kolayca köklenmektedir.
Bu başlık 124. sayfada benim çelikten diktiğim sardunyalara ilişkin fotoğraflar var.
kumyaka2010
28-01-2010, 15:37
Sayın Nildem! Herturlu bitkiden çelik yapmak için,gozun heme dibindenkesi ,gozun arka kısmının ust kabugunu soyup ,koklendirme tozunz ,sigara kulune veya soba kulune daldırırsanız daha çabuk tutar .aaaagenellikle ust tomurcuk veya tepe olanları tercih ediniz .Selamlar
Zafer Bey bana gönderdiğiniz o kocaman çelikleri üzerlerinde birkaç göz kalacak şekilde tarif ettiğiniz gibi kesip sigara ve odun külü karışımına bandırarak dikmiştim .Şu an söyleyebilirim ki hepsi tutmuş
.Teşekkür ederim...
:)
Sanırım sabah sabah mesaj yazınca isimleri karıştırdım.Sizinle aynı günlerde Zafer Bey de bana kaktüsler yollamıştı.Vallahi bir tek sizden sardunya çeliği aldım.Sizinle Zafer Bey i her zaman olduğu gibi karıştırdım:)
Ama gönderdiğiniz çeliklerin hepsini tutturmayı başardım.
Bir konu dikkatimi çekti.Siz sardunyalarınıza nasıl bir bakım uyguluyorsunuz Sayın Kumyaka2010.Bana gönderdiğiniz çeliklerden birinin üzerinde saplı bir çiçek vardı.Çiçek sapı bile 30 cm den uzundu.Benim çiçek sapları 5 cm bile olmuyor.Ayrıca çelikleriniz taze sürgün olmasına rağmen çok güçlü ve kalındı.Benim birkaç yıllık sardunyalarım bile öyle ağaç dalı gibi kalın sürgünler vermiyor.
Bir sırrı olmalı bu işin Sayın Kumyaka.Paylaşın da bizlerde istifade edelim bildiklerinizden..
Sevgiler
gozun arka kısmının ust kabugunu soyup ,koklendirme tozunz ,sigara kulune veya soba kulune daldırırsanız daha çabuk tutar.
Sayın Kumyaka2010,
Sigara külü; köklendirme tozu işlevine sahip midir gerçekten? Tüm bitki çeliklerini köklendirebilmek için kullanabilir miyiz?
kumyaka2010
03-02-2010, 09:57
Sayın Skaraca !
Ben tecrubelerimle konuşuyorum .Birde Yalova araştırmadan ogrendigim , Gozun hemen altından kesilip ,gozun arka kısmının kabugu soyularak koklendirme tozuna batırılırsa daha iyi tutar . Koklendirme tozu her yerde bulunmadıgı için , koylulere sordum .Dedilerki ,odun kulu veye sigara kulune batır ayni gorevi yapar . Gaye kesilen yerin hava almaması . Birde çelik alınacak dalların tepesi kesilmemesi , çunki oradanda hava alıyor . Selamlar.
Zühre Demir
04-02-2010, 16:51
Çelikleri köklendirmek için odun ve sigara külünü ilk kez duydum çok iyi. Ben de deneyeceğim. Bu arada aynı görevi nişastanın da gördüğünü belirteyim, belki yardımcı olur. Eskiden kadınlar çeliklerin toprağa girecek kısmını ıslattıktan sonra hep nişastaya batırırlarmış, ondan sonra da ekerlermiş. Ve sonuç her zaman mükemmel olurmuş...
Arkadaşlar bugün apartmanın girişinde sakız sardunya görünce kendimi engelleyemedim ve çelik aldım. Şimdilik suya koydum sizce ne yapmalıım dirak toprağa mı dikseydim.normal sardunya yı direk dikmiştim tuttu ama sakız nasıl olur pek bilmiyorum.Önerileriniz nedir?bebişimden ötürü onca sayfayı okuyacak vaktim yok çiçek ölmeden yardım lütfen.Çiçeğin resmini yüklüyorum
144607
günebakan
16-05-2010, 21:44
Ben aldığım çelikleri hemen toprağa dikiyorum can suyu veriyorum ve toprağı kurudukça suluyorum çok fazla su sevmiyor bence.
Arkadaşlar bugün apartmanın girişinde sakız sardunya görünce kendimi engelleyemedim ve çelik aldım. Şimdilik suya koydum sizce ne yapmalıım dirak toprağa mı dikseydim.normal sardunya yı direk dikmiştim tuttu ama sakız nasıl olur pek bilmiyorum.Önerileriniz nedir?bebişimden ötürü onca sayfayı okuyacak vaktim yok çiçek ölmeden yardım lütfen.Çiçeğin resmini yüklüyorum
Merhaba Kerime,
Aşırma işlemini keşke biraz daha büyük bir dal şeklinde yapmış olsaydınız, daha güzel olurdu.
Neyse... Çeliğin alttan bir, iki yaprağını kesip bir bardak suda doğrudan köklendirebilirsiniz. Bu suyu sık sık tazeleyin (yoksa yosun ve bakteri yapıyor).
Veya doğrudan torf kum karışımı toprağa, küçük bir saksıda ekebilirsiniz. Ekmeden önce dalın kesik kısımları nişastaya da batırabilirsiniz. (Bunu forumda okudum ama hiç denemedim). Can suyu verin ve gölge bir yerde dinlendirin. Bazıları üstünü saydam naylonla örtün diyor. Ama çok rutubet yaparsa çeliği çürütebilir. Toprak kurumaya başladıkça yeniden sulayın. Köklenene kadar güneş görmesin. Başlangıç saksısı küçük olsun, bütün mevsimi kök salacağım diyerek ziyan etmesin.
Umarım en kısa sürede tutup size bol bol çiçek verir :rolleyes:
toprak.
melikesarı
25-05-2010, 22:55
Sardunya çeliklerini nasıl yolluorsunuz. Nemli bir beze ya da pamuğa sararakmı
Kargoyla gönderirken en güzeli köklü ise toprağıyla ,çelik ise kökü nemli bir pamuğa ya da ıslatılmış bir peçete yumağına sarmak suretiyle yolluyoruz
melikesarı
26-05-2010, 10:44
Kargoyla gönderirken en güzeli köklü ise toprağıyla ,çelik ise kökü nemli bir pamuğa ya da ıslatılmış bir peçete yumağına sarmak suretiyle yolluyoruz
Bana İzmirden Annem yolladı ıslak bir beze sarmış kargocu sağ olsun 1 gunde teslim olacak demiş ama bana 4 günde ulaştı yaprakları çürümüş kötü kokuyordu onları temizledim çeliklerin alrtlarını tekrar kestim diktim ama hiç tutacakmış gibi gözükmüyorlar bi tuhaf olmuşlar. Biyerde okumuştum çelikleri bir iki gün soldurun diyordu o yüzden sordum acaba hiçbir şeye sarmadan yollasalr tutarmı diye şimdi tekrar isteyecemde
Orkun Kırcı
26-05-2010, 16:42
Arkadaşlar havalar çok ısındı, çelikleme zaten bundan sonra sağlıklı olmaz.
Bana İzmirden Annem yolladı ıslak bir beze sarmış kargocu sağ olsun 1 gunde teslim olacak demiş ama bana 4 günde ulaştı yaprakları çürümüş kötü kokuyordu onları temizledim çeliklerin alrtlarını tekrar kestim diktim ama hiç tutacakmış gibi gözükmüyorlar bi tuhaf olmuşlar. Biyerde okumuştum çelikleri bir iki gün soldurun diyordu o yüzden sordum acaba hiçbir şeye sarmadan yollasalr tutarmı diye şimdi tekrar isteyecemde
Sevgili melikesarı , bazen hiç ummadığınız çelikler bile tutabiliyor. Onun için tutmaz diye düşünüp atmayın. Kapalı kaldıkları için kötü kokuyorlardır. Ben şimdi bile kırılan sardunyaları hemen saksı dibine batırıyorum.Büyüyorlar normal bir şekilde.
Sevgili Kumyaka abi bir yol söylemişti '' sardunyaları sigara ya da odun külüne bandırıp dikin kesinlikle tutar ,köklenir '' demişti .Bende gelen tüm sardunya çeliklerimi bu yöntemle diktim . Bir tane bile zayii olmadı.Dikmeyi deneyin , denemekten bişey kaybetmezsiniz.
Sardunya şayet budaktan kırılırsa her mevsim tutuyor .Ben defalarca diktim hiç sorun olmadı.
'' sardunyaları sigara ya da odun külüne bandırıp dikin kesinlikle tutar ,köklenir '' demişti .Bende gelen tüm sardunya çeliklerimi bu yöntemle diktim .
Acaba kül yerine kömür kullansak nasıl olur , kül bulmak çok zor .
Ben toprak harcına ezilmiş mangal kömürü ilave ediyorum .
Mangal kömürünü toz haline getirsek ve ona batırsak acaba işe yarar mi :confused:
Acaba kül yerine kömür kullansak nasıl olur , kül bulmak çok zor .
Ben toprak harcına ezilmiş mangal kömürü ilave ediyorum .
Mangal kömürünü toz haline getirsek ve ona batırsak acaba işe yarar mi :confused:
Sardunyalara mangal kömürü denedim daha önce. Kökten kahverengileşmeye başlayan, hatta hafif kararan sardunyalar da o lekelerin düzeldiğini fark ettim. Toprak ,torf, yaprak çürüntüsü, mangal kömür tozu ( yanmış kömür tozu kül halinde daha iyi ) sardunyaları iyi geliştiriyor.
Ama kaktüslerde daha olumlu sonuç veriyor mangal kömürü tozu ...
Kırıp diktiğiniz sardunya çelikleri her zaman gölgede çok daha hızlı tutup kökleniyor bence. Aydınlık ama gölge bir alanda toprağın köklen çağrısına asla hayır demiyorlar.
kumyaka2010
31-05-2010, 09:46
Sayın Maki01 !
Elinizdeki çeliklerin yapraklarını koparmadan diplerinden kesiniz.Golge bir yerde aralıklarla sulayınız, mutlaka tutacaktır inşallah. Gul sardunyanız ne durumda ? Selamlar.
Sevgili kumyaka2010
Gül sardunyanız çok iyi durumda. Henüz tomurcuk vermese de yeni dallar veriyor. Tekrar teşekkür ediyorum.
Kırmızı kumyaka sardunyam:
148383
Sevgili Kumyaka Abiden gelen beyaz gül sardunyam açtı sonunda .Kırmızı olanı da evde açtı. Bu beyazın bir eşini de Sevim4 Abla ya göndermiştim ...
148476
148477
Başbahcivan
31-05-2010, 21:02
Sayın arkadaşım sardunya suyu pek sevmez dikilecek olan çelik dalından kopartıldıktan sonsa en az 3 -4 saat bekletilmeli ve daha sonra dikilmeli ben bunları okuyarak veya duyum olarak söylemiyorum tamamen kendi tecrübelerim dahilinde çünkü ben 9 yıldan buyana sardunya üzerine çalışmam var, onun için bu nacizane bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim
Saygılarımla.
melikesarı
01-06-2010, 09:15
Dün akşam geçen hata diktiğim sardunya çeliklerimin minicik yapraklarını gördüm . Tutmıyacak diye üzülürken beni çok mutlu ettiler. Artık bahçemizde altı tane minik sardunyamız var:))
merkürvenüs
01-06-2010, 10:10
Aralık ayında sakız sardunya dikmiştim sürgünleri oldukça büyüdü saksıyı doldurdu ama açmadılar neden acaba? Sn.fmerry'nin minicik açmış sardunyasını görünce benim sardunyamın utanması gerektiğini düşünüyorum:))))
Arkadaşlar, sevgili kumyaka2010'un gönderdiği çeliklerden çiçek açan oldu mu? Özellikle gül sardunyanız ne durumda. Benimkisi bol yaprak ve sürgün veriyor, tomurcuk hala yok.
Arkadaşlar, sevgili kumyaka2010'un gönderdiği çeliklerden çiçek açan oldu mu? Özellikle gül sardunyanız ne durumda. Benimkisi bol yaprak ve sürgün veriyor, tomurcuk hala yok.
Sevgili Maki Kumyaka2010 banada çeşit çeşit sardunya çeliği göndermişti .Şu anda 2 si hariç hepsi çiçek ve tomurcukta. Kırmızı gül sardunya fırtına ve kedi unsuruna rağmen ikinci kez tomurcuk vermiş durumda. Bol yaprak olayı doğru çokta kuvvetliler. Benimkiler yetişmiş olarak aldıklarım kadar oldular neredeyse.
Başbahcivan
02-01-2011, 16:20
SARDUNYA'DA ÇELİKLE ÜRETİM
Sardunyalarımızı saksılara veya viyöllere çelikleme yaparkan önce çeliklerimizi sağlam ve sağlıklı sardunyalardan almamız gerekir. Tercihimiz önce uç çelikler olmalıdır.
Almış olduğumuz çelikler 7 - 8 cm olmalıdır, uzun çelik her zaman köklenmesi zor olur.
Sardunya çeliklerini dikeceğimiz toprak:
- 1 avuç orman (torf) toprağı,
- 1 avuç ince dere mili,
- 1 avuç yanmış bir kaç yıllık çiftlik gübresi,
- 1 avuç da ince un gibi çam odunu talaşı.
Bu 4 lü karışımdan hazırladığımız harcı saksı veya viyöllere doldurulur.
Kurşun kalem kalınlığında bir cisimle delikler açılır.
Bu deliklere çelikler yerleştirilerek dipleri(toprak) iyice sıkıştırılır ve bolca sulanarak dikim tamamlanır.
Bir dahaki sulama toprakğı işaret parmağımızla kontrol ederek nemli olup olmadığını her gün bakarız. Bu mevsimine göre sulama zamanı değişir 3 günde olur 15 günde olur,toprak kurumadan sulanmaz. Üzeri kuru gibidir ama saksı içi nemlidir onun için parmakla kontrol etmemiz gerekir.
Yaz dönemlerinde köklenme oluncaya kadar yarı gölgede kalması yararlıdır.
Ortam sıcaklığı 19 - 21 derece olduğunda 15 - 17 günde köklenme yapmaya başlar.
20 - 22 günü geçerde köklenme olmazsa bu köklenme olmayacak ve çöp diyebiliriz.
Gövde(yapraksız) çeliklerinde köklenme 20 -23 güne uzayabilir.
Viyöllere çelikleme yapacak isek 5 -6 cm çelik daha uygun olur -çünkü yuvalar küçük ve dar olduğundan-.
Çeliklerimizin köklenme esnasında sulama yaparken kesinlikle yaprak ve gövdelere su değdirmemeye özen göstermeliyiz. Çünkü yağmurlama sulama bazı hastalık oluşumuna ve hastalığın hızla yayılmasına sebep olur,yaprak lekesi,sardunya pası, kurşuni küf gibi.
NOT: İÇİMDEN GELDİĞİ GİBİ YAZDIĞIM İÇİN BAZI KELİME DÜŞÜKLÜĞÜ VE İMLA HATASI VARSA ÖZÜRDİLERİM
Bu gün bir çelik çaldık, sonra da çelik elimizde gidip helal ettirdik.
Çaresiz helal edildi:p
Ama aylardır bu çikolata rengi ceylan için pazar pazar dolaşıp bakıyorum.
İkinci kat balkonlarda görüyordum, istenmez de gidip;)
Bu Ilıca mahallesinde bir apartmanın bahçesinde 70-80 cm boya ulaşmış durumdaydı.
Şimdi bu tek çeliği başarıyla köklendirmem lazım.
222605
.
Bunu deneyen oldu mu?
Yapraktan köklendirme:p
222677
.
Birol Ketenci
10-06-2011, 23:10
Dikkatli bakınca birtek yaprak değil de yaprakla birlikte küçük bir parça gövde de var gibi geldi bana.
Akşam sizin için birkaç ceylan yaprağı koydum suya..!
''Deneyen'' olayım..! :p
Ben de aldığım çeliği ikiye böldüm, alt yapraklarını koparmam gerekiyordu, kopardım ama atmadım.
Sıradan sardunya çeliği gibi değil de "illa köklenmesi gerekiyor" olarak muamele ettim,
köklendirici ve steril toprak kullandım:p
Ayırdığım 5 yaprağı da hormona batırıp nemli sphagnum yosuna "diktim" diyelim;)
Bakalım ne olacak...
Bu kadarla kalmadım, ayırdığım çiçekler de tohum tutmuş gibiydi, onları da az gübreli suya koydum ki tohum elde edeyim.
Ne kaybederim, nihayetinde denemiş olacağım.;)
Kokulu sardunyadan iki çelik almıştım, biri uç, diğeri yaprak+göz.
Bana tuttu gibi geliyor, ama zaman gösterir demek lazım aslında.
236601
236600
.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.