PDA

View Full Version : yasemin / ardıç

yasemin
07-01-2007, 14:11
yeni edindiğim ardıç fidanım için ne yapabilirim.resimlerini pek net çekememişim ama en düzgün olanları göndermeyi deniyorum

6417

6418

6419

turunç
07-01-2007, 14:44
Yasemin bu ne böyle!... Bu bonsai şeklini nerdeyse almış bile. stili de hazır: Kıvrımlı Dik Stil..:)
Hal böyle olunca son resim büyük ihtimalle önyüz olacak. Ama istersen üyelerin bonsai çalışmaları başlığına bir konu açarak resimleri oraya yükle. Takip etmek daha kolay olur...

turunç
07-01-2007, 14:53
Kabaca çizmeye çalıştım. Kırmızı işaretli dallar gövdeden çıktığı yerden budanacak.
6420

yasemin
07-01-2007, 16:32
turunç teşekkür ederim.. gövde şekli uygun gibi geldiği için aldım bu fidanı. yorumundan iyi bi fidan seçmiş olduğumu anlıyorum. umarım yanılmıyorum!!

Ali H. ALI
08-01-2007, 15:01
Herkese selamlar. Yasemin guzel bir agac secmissin. Turunc usenmeden cizip nasil hazir bir kivrimli tarz olabilecegini, gostermis. Kolay gelsin calismalarindan sonra agacinin resimlerini bizlerle paylasmayi unutmassin sanirim.

Med472 aramiza hos geldin, derslerinden yoruldugun zaman agaclarin uzerinde dinlenebilirsin. Bu hirsla guzel bonsailer yapacagina inaniyorum kolay gelsin.

yasemin
08-01-2007, 15:26
resimleri düzenleyenin ellerine sağlık...

yasemin
15-01-2007, 11:21
ben hala budama için cesaretimi toplayamadım

Ali H. ALI
15-01-2007, 12:29
Iyi gunler yasemin Budama konusundaki heyacanini anliyorum. Insanin kafasinda onlarca soru dolasip durur. Ya basaramazsam, yanlis bir budama yaparsam, agacimi oldurursem, ve uzayip giden bircok kaygi. Bu kaygilari elinin tersi ile bir kenera itip o elinle makasini alip ogrendigin bilgileri kafandan ellerine gecirmelisin. Uzerinde calisacagin agacin karekterini biliyorsan, agaca nasil bir tarz vermeyi uygun olarak tasarlamissan, Budama yapmanin zamani gelmistir. Kolay gelsin.

turunç
15-01-2007, 12:32
:)
Yasemin; budama için doğru denilebilecek bir mevsimdeyiz. Sıcak havalar derin budama için pek uygun değildir. Diğer yandan seçtiğin ağaç arsız bir türdür.

Eline budama makasını al. Korkunu yenmek için; sana daha önce resimle anlattığım, kırmızı işaretli, alttaki dalların ucundan ucundan kesmeye başla. Zamanla bu şekilde korkunu yeneceksin ve elin alışacak. İstersen şimdilik altta kırmızıyla işaretlediğim dalları dip kısmından buda. Diğer budamalar için biraz mola ver kendine. Acele etme. Kendini hazır hissettiğinde kalan budamayı yaparsın. Korkunun sebebini de açıkça yazarsan, belki rahatlarsın veya biz sana destek olacak cümlelerimizi sıralarız:) Ne dersin?

yasemin
15-01-2007, 14:02
yazdıklarınız beni rahatlattı...
Ali Bey kaygılarımı çok iyi ifade etmişsiniz...

ağacıma ve turunç'un göndermiş olduğu çizime hergün bakıyorum. kesinlikle o çizime uygun budama yapmaya karar verdim ama yinede yanlış bişeyler yapmak istemiyorum...

burda yazılanları daha ilk okumaya başladığımda bir tane süs narı ve bir tanede ateş dikeni budama deneyimim oldu aslında ama biraz fazla budadım sanki diğer fidanlarımı. bir tanede Halit Bey'in vermiş olduğu zeytin fidanım var ama onu kendisi verirken nerelerinden budayacağımı göstermişti. şimdi onların gelişmelerini bekliyorum. ama en azından onları öldürmemiş olmam da iyi bişey sanırım...okuyup daha fazla bişeyler öğrendikçe yalnış bişeyler yapma kaygım arttı. bu akşam budama işlemini gerçekleştireceğim ve sizinle paylaşacağım..

yasemin
15-01-2007, 22:52
nihayet budama yaptım...ama biraz ilerimi gittim bilmiyorum. resimleri ekliyorum
arka tarafta kalan dalı kesmelimiyim... yoksa kalmalımı?
en alt solda kalan dalı eğmek için telim çok inceydi...daha kalın telle deniyeceğim. bu arada telleme için takı yapımında kullandığım tellerden kullandım umarım bi sakıncası yoktur.

6597
6600
6601
6602

turunç
15-01-2007, 23:07
Tamam Yasemin, telaş yok... Gurk (boğazımdan gelen yutkunma seni efekti):o ... Yorum yapacağımda nerden başlasam acaba:) Biraz inceleyeyim de devamını birazdan yazarım..

yasemin
15-01-2007, 23:09
turunç teşekkür ederim..
nerden başlayacağını bilemediğin kadar kötümüü... yorumun bekliycem merakla

turunç
15-01-2007, 23:11
Tamam, operasyon başlasın..

İlk olarak sardığın teller çok ince kalmış. En iyisi onları çıkar ve elektrikçilerden bulabileceğin değişik kalınlıkta bakır tel al. Teli alırken yeterli dirençte olup olmadığını elinle bükerek test et.

turunç
15-01-2007, 23:15
En alttaki iki kalın dalın uçlarını keşke budamasaydın. O dallar bizim ilk dallarımız olacaktı ve onları cimcik alımla gürleştirecektik. Neyse ki; ardıç arsızdır ve diğer çam türleri gibi değildir. Çıplak kalan dallardan dal çıkartma özelliğine sahiptir.

Önümüzde iki seçenek görünüyor:

1. seçenek: en alttaki iki dalı ortadan kaldırmak, bu stilden vazgeçip, yeni bir şekil düşünmek için harekete geçmek.
2. seçenek: alttaki dalları ellemeyip dallanmasını beklemek ve daha önceki şekli uygulamaya çalışmak.

yasemin
15-01-2007, 23:20
en alttaki dalın üstünden çıkan dallar çok uçtaydı...dalın kalan kısmı ben budamadan öncede boştu yani. dalı kısaltınca da bu halde kaldı

turunç
15-01-2007, 23:20
1. seçeneği uygularsak: Benim tavsiyem 2. resimdeki solda duran dalla işe devam etmek ve onunla slanting tarzı uygulamak olabilir. Bu biraz cesaret istiyor, ama ağaç bu haliyle mutlaka bir operasyon istiyor. Bunu yapabilirsin. Slanting stili için; 2. resimdeki soldaki kalın dalların üstündeki ince dalları budama yapmadan iyice incelemek gerek. Orada yeni bir dal dizimi oluşturularak güzel bir slanting tarzı yakalanabilir. Senin bu konudaki fikrin nedir?

yasemin
15-01-2007, 23:30
2. seçeneğe devam edersem işim zormu? gövdenin üst kısmı çok fazla öne doğru eğik, kök kısmının bile ön tarafına geçecek kadar eğik. slanting stili için uygunmudur?

turunç
15-01-2007, 23:31
Slanting örnek resim. Tam olarak aynısı olmayabilir ama tarzı kafanda canlandırabilmen için bu resmi seçtim.
6608

turunç
15-01-2007, 23:37
Güzel bir çizim olmadı, kusura bakma. ama ne demek istediğimi sanırım anlatır.
6609

turunç
15-01-2007, 23:41
2. seçeneğe devam edersem işim zormu? gövdenin üst kısmı çok fazla öne doğru eğik, kök kısmının bile ön tarafına geçecek kadar eğik. slanting stili için uygunmudur?

Slanting için benim bahsettiğim dal o değil. Ayrıca daha önceki şekle devam edersek, doruk bakana doğru hafif eğik olmalı. Utangaç bir cocuk gibi başını öne eğmeli. Daha güzel görünür.
Evet işin biraz zor gibi. Ama çaresi yok değil.;)

yasemin
15-01-2007, 23:47
anladım ne demek istediğini diycem ama şimdi yine işi iyice berbat etmekten koruyorum...yani gövdenin yönü ve şekli tamamen değişecek bu durumda... ben o resmi yandan göstermek için çekmiştim ve o dalın akıbetinin ne olacağı konusunda hiç bir fikrim yoktu...iyiki onuda kesmemişim :(

bu saatte yardımların için çook teşekkür ederim...bu durumda senin ilk çizimine dönüştürmemiz çok zor gibi gözüküyor dimi?

memet
15-01-2007, 23:47
Bir süre bekle ağaç toparlansın.
bu arada hangi tarzı istediği belli olacaktır..
Ağacın bakıldığı yöne göre izleyiciden uzaklaşmaması gerekir. budamayı gösterdiğin resimdeki duruş, ön yüzü olmamalı buna göre düşün..

yasemin
15-01-2007, 23:50
ama ben ısrarla ilk çizimine dönüştürmek istiyorum :mad:
bu durumda 3. resim ön yüz olmalı çünki o halde tepe kısmı öne eğik.(doğrumu düşünoyorum)

bu beni zorlasınki bir daha olur olmaz her yeri kendi kendime budamıyım....

turunç
15-01-2007, 23:56
Yok yok. Ben iyice inceledim ve eski düşündüğümüz stilden vazgeçip yeni stil bulmalıyız. Ben yine slanting öneriyorum sana. Dal dizimi ve budama yapmadan önce bonsai kurallarını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=10467&postcount=1)birkaç kez okumalısın. sana yardımı olacaktır.

yasemin
15-01-2007, 23:59
Ben yarın sakin kafayla okuyım en iyisi daha içinden çıkılmaz bi hale getirmeden önce zavallı ağacımı

turunç
16-01-2007, 00:02
Seni avutur mu bilmem ama benim servinin, acemilik zamanıma denk gelip de nasıl da çıplak kalışının tarihi belgesidir.:) Buyrun burdan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=53081&postcount=145) yakın

turunç
16-01-2007, 00:05
Kıvrımlı dik stil diye yola çıkmıştım ama şimdi şamdan tarzı olmak için serpilip gelişmeyi bekliyor balkonda..:)

yasemin
16-01-2007, 00:05
avutmadıı...benimkinden iyi duruyo.... sinir oluyorum şimdi kendi kendime :mad:

yasemin
16-01-2007, 00:07
demekki bu kıvrımlı dik stilden yola çıkmamak lazım :o

yasemin
16-01-2007, 00:09
ya bugün ismimin altındaki ünvanım ağaçsever olarak değişti... ve ben bu gün bi ağacı katlettim :mad:

turunç
16-01-2007, 00:18
Yasemin; bu ağaç seni nasıl da eğitti, farkında mısın?. Bir sonraki ağacında çok çok daha fazla deneyimli olacaksın ve daha az hata yapacaksın. Deneyim kazandıkça da hataların yok sayılacak kadar az olacak. Merak etme, hepimiz hata yaparak başladık. Çoğu arkadaşımız bir çok ağacını kaybetti. Önemli olan bu hatalardan ders çıkarmak ve bunu aklında tutabilmek.

Ağacın için kendine çok kızdığını , hatta kızgınlıktan ateş bastığını biliyorum. Ben de böyle olmuştum. Ama ağacın düzelir. Hata kaldıran bir ağaç; ardıç. O sebeple yeni başlayanlara gelenek şeklinde ardıç tavsiye ediliyor.:) Çok fazla hata yapmış ta değilsin. Bir arkadaşımız ağaçta sadece başparmağım kalınlığında bir yaprak kümesi bırakmış ve koca ağacı çırılçıplak soymuştu.

Kendine kızmayı bırak ve artık toparlan. Şimdi gidip uyu ve güzel şeyler düşün. Yarın ağacına farklı gözle bakacaksın:) O senin ilk göz ağrın. Senin ilgine ve sevgine ihtiyacı var. Kendine kızıp onu yalnız bırakma. O senin sevgi ve ilgine en güzel şekilde cevap verecektir. İyi geceler...

yasemin
16-01-2007, 00:21
umarım daha az hata yapmayı çabuk öğrenirim...teşekkürler ve iyi geceler

memet
16-01-2007, 09:10
Yasemin üzülmene neden olacak bir şey yok, ağaç yaşıyor sağlıklı, daha ne şekiller alacak büyüdükçe...
bir ağaçla bir seferde öğrenmemiz mümkün olsa keşke..Hepbirlikte beraber öğrene öğrene ilerliyoruz. Senin denemelerin herkese faydalı oluyor..tıpkı diğer arkadaşların denemeleri gibi..
bak, çam fidanı yamadori denemesinden, orman ağaçları konusunda ne kadar şeyin farkına vardık.

Ali H. ALI
16-01-2007, 09:20
Iyi gunler yasemin , korkuyu atip budamissin,Memedin dedigi gibi agacin yasiyor. Turuncun belirtigi gibi de o gaca tarz vermek icin daha cok secenegin var, Yatik tarz, ruzgar[yatigi] tarzi, celebi tarzi gibi. Su an vaktim yok, bu aksam bonsai toplantisi var oraya gitmem gerek. Sonra toplantida olanlari sizlere aktaracagim ve daha ileriki gunlerde, Birseyler cizebilirsem agacin uzerinde daha ne gibi seceneklerinin oldugunu anlatmaya calisacagim.
Simdilik hosca kaliniz.

yasemin
17-01-2007, 14:35
teşekkür ederim yorumlarınız için bu benim için kötü bi deneyim oldu...tellerini söktüm ağacın. uzunca bi süre kendi haline bırakıp toparlanması beklemem daha doğru olacak sanırım.. Ali Bey toplatı notlarınızı ve benim ağacımla ilgili çizimlerinizi sabırsızlıkla bekliycem

yasemin
17-01-2007, 20:11
telleri söktüm... uzunca bi zamanda dinlenmesi lazım sanırım

turunç
17-01-2007, 21:11
Merhaba yasemin;
Bence ağacına şekil vermeden için rahat etmez. Ben olsam uygun stili bulurdum sonrada bulduğum stilde tellerdim. Daha sonra da dinlenmeye alırdım. Bence stiller için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1235) bir bakmalısın.