PDA

View Full Version : Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12

memoli22
01-11-2014, 10:03
Bugün 1 Kasım, bulunduğum bölgede (EDİRNE-KEŞAN) havalara bir haftadır soğuk ve yağışlı geçiyor. Ocakta 2 yaşını dolduracak fidanlarımız daha yapraklarını tamamen dökmedi. Bugünlerde fidanlara bordo bulamacı atsam zararı olurmu?

barba1981
01-11-2014, 12:45
Bugün 1 Kasım, bulunduğum bölgede (EDİRNE-KEŞAN) havalara bir haftadır soğuk ve yağışlı geçiyor. Ocakta 2 yaşını dolduracak fidanlarımız daha yapraklarını tamamen dökmedi. Bugünlerde fidanlara bordo bulamacı atsam zararı olurmu?

Yaprakların 3/2 si döküldüğünde yağış olmayan bir havada yapmanız daha iyi sonuç verecektir.

güngöry
04-11-2014, 11:20
merhaba,
denizlide 15 dekar arazime 7.5x7,5 arakıklarla ceviz dikimi yapacağım, yarın kepçeile çukur açılacak, aralık ayı içerisinde dikim yapacağım. Herek hazırlamam gerek, forumda daha önce okumuştum, şimdi aradım bulamadım , çamdan 2 metre hazırlamayı düşündüğüm hereklerin kalınlığını ne önerirsiniz, 2x4 cm, 2x5cm?
deneyimli arkadaşların önerilerini bekliyorum. saygılarımla...

ibas06
04-11-2014, 12:01
merhaba,
denizlide 15 dekar arazime 7.5x7,5 arakıklarla ceviz dikimi yapacağım, yarın kepçeile çukur açılacak, aralık ayı içerisinde dikim yapacağım. Herek hazırlamam gerek, forumda daha önce okumuştum, şimdi aradım bulamadım , çamdan 2 metre hazırlamayı düşündüğüm hereklerin kalınlığını ne önerirsiniz, 2x4 cm, 2x5cm?
şu aşamada Hereğe gerek yok boşuna uğraşmayın bir daki yıla herek yapın
selamlar

Lilium
05-11-2014, 00:52
merhaba,

Çamdan herek bir yıl sonra çürür, hereklerinizi 4-5 yıl kulanacak gibi yaptırın bir sefer masraf edin ve bunu meşe ağaçından yaptırın.

cevizadam
05-11-2014, 07:35
Tarlayi sürmenin faydalari nelerdir? Surmezsek ne olur? Otlanma çok asiri değilse mesela..

sevdamızceviz
05-11-2014, 10:31
tarlanızı tavında sürerseniz toprağı havalandırmış yabancı otlardan arındırmış toprağın su tutması daha iyi olur bunun yanında sürümünüze göre 10 dönümü de en az 100 tl lik mazotla sürebilirsiniz ancak 1 hafta önce karşılaştığım bir ziraatçi direk çukurları aç otlar da yonca yaprağı gibi olduğunda randup ot ilacı atarsın dedi kişinin kendine kalmış

sevdamızceviz
05-11-2014, 10:40
15 ocakta dikilen cevizler ağustosta çekilmiş fotolar ektedir görünüm ile ilgili yorum yapabilirmisiniz toplam 17,5 dönüm bu sene ocaktan önce de 15 dönüme yeni bahçe tesis etmek istiyorum ismine doğru fernor chadler pedro (ayrı ayrı üç parçaya dikilecek )fidan temini fiyatlar ile ilgili güvenilir bilgiler verebilecek var mı?

sevdamızceviz
05-11-2014, 12:22
maliyeti 500 tl olan bu uygulamada 1 adet ctp boru 10 adet cimento 2 kepçe kum kullanılmıştır

Feragnesim
05-11-2014, 12:22
15 ocakta dikilen cevizler ağustosta çekilmiş fotolar ektedir görünüm ile ilgili yorum yapabilirmisiniz toplam 17,5 dönüm bu sene ocaktan önce de 15 dönüme yeni bahçe tesis etmek istiyorum ismine doğru fernor chadler pedro (ayrı ayrı üç parçaya dikilecek )fidan temini fiyatlar ile ilgili güvenilir bilgiler verebilecek var mı?

gelişme güzel fena değil kök'e çalışmıştır bunlar bu sene seneye daha iyi performans gösterirler. çok çeşittedi maksadınız nedir bilmiyorum ama ben olsam tek çeşit yaparım.

Feragnesim
05-11-2014, 12:27
merhaba,
Deneyimli arkadaşların önerilerini bekliyorum. Saygılarımla...

hayırlı olsun hemşerim. Nerde yer bu sene ******* hereğe gerek yok seneye bakarsın zaman çok daha

sevdamızceviz
05-11-2014, 12:53
çeşitten maksat merak tarlalarımın olduğu yerde ilk bahar donlarından yerli cevizler 5 yılda bir ancak meyve veriyor chandler var 3 dönüm kadar pedro 5 dönüm fernor 5 dönüm de chadler dikmek istiyorum kavaklarım vardı kestikten sonra 15 dönüm daha dikeceğim ama 5 yıl sonra bu arada da yöreye en uygunçeşidi de kendim bulmuş olacağım tabi bu arada ismine doğru kaliteli ve uygun fiyatlı fidan aramaya başladım ama güvenilir fidancı konusunda tüm ceviz yetiştiricileri gibi tereddütlerim var

tiryaki
05-11-2014, 13:32
Tarlayi sürmenin faydalari nelerdir? Surmezsek ne olur? Otlanma çok asiri değilse mesela..
Bu konu üzerinde ciltlerce kitap yazılmış, birçok araştırmaya konu olmuş bir konu
İsterseniz buradan başlayın
http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/3575.htm

Arazim eğimli olduğu için erozyon riski yüzünden araları sürdürmüyorum. Toprağı suyu tutması için keyline tabir edilen bir çalışma yapacağız bu sene. Onun dışında aralarda yonca var tuttuğu kadar

ykaya194
05-11-2014, 20:02
15 ocakta dikilen cevizler ağustosta çekilmiş fotolar ektedir görünüm ile ilgili yorum yapabilirmisiniz

Fidan dipleri çukur kalmış ve kaymak tabakası oluşmuz aksine biraz tümsek olmalı ki kök boğazında su birikimi olmasın. Bu şekilde sulamaya devam edilirse fidanların gelişiminde sorun yaşanabilir. Fidan aralarındaki uzamış otları biçmenizi öneririm.

ykaya194
06-11-2014, 11:15
maliyeti 500 tl olan bu uygulamada 1 adet ctp boru 10 adet cimento 2 kepçe kum kullanılmıştır

İyi düşünmüşsünüz. Betonun zamanla çatlamaması için biraz demir kullanılsaydı daha sağlam olurdu.
Ben böyle bir depo yapacak olsam. ctp borunun açık iki ağzını ctp malzemeden kapak yaparak kapatır ve yatay yerleştirirdim hem beton ile takviye yapmaya gerek kalmaz hem de maliyeti daha ucuz olurdu.
Depodaki suyun dibe ve yanlara doğru yaptığı basınç deponun yüksekliği ile doğru orantılıdır yani seviye yükseldikçe en alt seviyedeki cidarlara gelen (cm2 ye düşen) basınçta yükselir . Montajı yatay yapılırsa yükseklik daha az olacağı için basınçta bir kaç kat az olurdu dolayısıyla ctp boruya takviye yapmaya gerek kalmazdı.

sevdamızceviz
06-11-2014, 12:03
İyi düşünmüşsünüz. Betonun zamanla çatlamaması için biraz demir kullanılsaydı daha sağlam olurdu.
Ben böyle bir depo yapacak olsam. ctp borunun açık iki ağzını ctp malzemeden kapak yaparak kapatır ve yatay yerleştirirdim hem beton ile takviye yapmaya gerek kalmaz hem de maliyeti daha ucuz olurdu.
Depodaki suyun dibe ve yanlara doğru yaptığı basınç deponun yüksekliği ile doğru orantılıdır yani seviye yükseldikçe en alt seviyedeki cidarlara gelen (cm2 ye düşen) basınçta yükselir . Montajı yatay yapılırsa yükseklik daha az olacağı için basınçta bir kaç kat az olurdu dolayısıyla ctp boruya takviye yapmaya gerek kalmazdı.

Ctp boru kalınlığı yaklaşık 10 santim balyozla kırılmıyor aynı zamanda esnek ve en az 50 yıl ömrü var yatay olarak düşünseydim basınç az olabileceğinden damlama sisteminde sorunlar oluşabileceğini düşünerek dikey konumlandırdım zemin sağlam olduğu için de dmir kullanmadım daha sonrakilerde kullansam iyi olacak sızıntı falan da oluşmadı su tankı düşünmüştüm aslında ama su tankına güneş yanıklığı yosunlaşma olabileceği ve iş güzarların delme avcıların hedefi olabilme ihtimaline karşı saplam malzemeli ctp kullandım defoluydu ve buna nakil parası dışında para ödemedim 4-5 tane daha su kaynaklarından uzak tarlaya bu sistemi kurmayı planlıyorum

sevdamızceviz
06-11-2014, 12:30
dekara gidecek ağaç sayısı tabloda ki gibidir

yilmazpala
07-11-2014, 00:31
***.bende bu sektörün içinde olarak cvp vereyim bence zarar vermez ..

fatih-06
07-11-2014, 08:03
Merhaba
Ankara çubuk ilçesinde 11 dönümlük araziye ceviz dikmek istiyorum.
Tarladaki tüm hazırlıkları yaptım. 5*7 dikim tekniği ile fidanları dikmeyi planlıyorum. 1.5m genişlik 1 m derinlik olacak şekilde çukurları açtım toprak analizi sonuçlarına göre; çıkan toprağı yanmış hayvan gübresi ve kum oranı düşük olduğu için kum ile karıştırarak geri doldurdum ve 70 cm yüksekliğinde 2 m genişliğinde sırtları hazırladım. Tekrar 30-40 cm çukurları açıp fidanları dikmeyi planlıyorum.

Özellikle Sn Jinekolog bey bahçenizi ve çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ederim.
Tecrübelerinize istinaden çeşit seçimini fernor yaptığınızı belirtmişsiniz ama tozlaşma için kullandığınız çeşit ve dikim tasarımını nasıl yaptığınızı merak ediyorum.
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

YESHILL
07-11-2014, 12:55
Sayın Fatih-06, 70 cm yükseklik ve 2 m genişlikteki sırtları nasıl oluşturdunuz? Yeni kuracağım bahçeyi sırta dikim olacak şekilde planlıyorum. Alper firmasıyla sırta dikim pulluğu konusunda görüşme halindeyiz. Siz kepçeylemi sırtı oluşturdunuz yoksa başka bir ekipmanlamı?
Selamlar

fatih-06
13-11-2014, 20:23
Traktör arkasina ayalama deniyor bizim burda onunla sırt olusturdum

Feragnesim
14-11-2014, 10:33

bende böyle bir depo düşünüyorum çoktan beri bademlik için yaptığınız depo hem ucuz olmuş yani bedavaya yakın. Ben çıkma mazot tankerinden plastik depoya kadar araştırıyorum beton depoyuda düşündüm maliyeti çok olur dediler. Hatta eski çıkma mazot tankeri 5-6 bin tl den bahsediliyor. Sizin yaptığınız dikkatimi çekti. Bu ctp boruyu da bilmiyordum. Yani tam anlamadım nasıl yaptınız boruyu nerde kullandınız nasıl kullandınız açıklayıcı yazabilirmisiniz.

şener güner
14-11-2014, 15:48
bu işe yeni gönül vermiş biri olarak sizlere bir sorum olacaktı.? yeni bişeyler okudukça daha fazla kafam karışmakta.Ankara'da bu konuda danışmanlık hizmeti veren özel kurum **** kuruluşlar var mı.?

ms200
14-11-2014, 21:53
Cevizlerin içinin tam dolması için ne yapılması gerek? Yani ceviz içini doldurmak için en çok hangi besinlere ihtiyaç duyar? Özellikle chandlerlerde doğal yollardan her türlü gübrelemeye rağmen ceviz içi dolgun değil, biraz zayıf. Hangi gübreleri kullanmalıyım?

sevdamızceviz
14-11-2014, 22:28
bende böyle bir depo düşünüyorum çoktan beri bademlik için yaptığınız depo hem ucuz olmuş yani bedavaya yakın. Ben çıkma mazot tankerinden plastik depoya kadar araştırıyorum beton depoyuda düşündüm maliyeti çok olur dediler. Hatta eski çıkma mazot tankeri 5-6 bin tl den bahsediliyor. Sizin yaptığınız dikkatimi çekti. Bu ctp boruyu da bilmiyordum. Yani tam anlamadım nasıl yaptınız boruyu nerde kullandınız nasıl kullandınız açıklayıcı yazabilirmisiniz.

Ctp boru fabrikası vardı ilimizde oradan temin ettim.Defolu olduğu için satmıyorlar isteyen alabiliyor plastik su tankı düşünmüştüm ama bu ctp borular çok sağlam malzemen üretilmiş kırılmaz yarılmaz 2 kepçe kum ve 10 torba çimento ile bu deponun zeminini yaptık altına 10 santim beton attıktan sonra boruyu bu beton üzerine oturttuk alt zeminin ortasına kadar 75 ilk Kangal boruyu daha önce koymuştuk dış kısmında da küresel vana koyduk daha sonra içine dışına tekrar beton attık beton çatlamamalıdır için suladık çok şükür suyu beton alttan sızdırmadı şimdilik işimizi görüyor büfene de 3 tarla için tekrar bu ctp lerden almayı planlıyorum 13.5 dönüm daha ceviz dikmem gereken yerim var sukaynaklarından uzak olduğu için taşıma yolu ile bu depolardan damlama su ile cevizlerimi sulamayı planlıyorum ben de ismine doğru kaliteli fidancılık yapan fidancı arıyorum isterseniz özelden görüşüp daha detaylı bilgi alışverişinde bulunabiliriz. Bu ctp şer temiz su nakillerinde kullanılıyor Sakarya'dan İstanbul'a su taşıyorlar çapı 2.20 yüksekliği 2 dem fazla sanırım 8 ton civarında su alıyor bahçede 80 ceviz var Buda benim işimi görüyor http://www.subor.com.tr/yansite/urunler/urun_yelpazesi/CTPBoru.php

ykaya194
15-11-2014, 12:42
Ctp boru fabrikası vardı ilimizde oradan temin ettim.Defolu olduğu için satmıyorlar isteyen alabiliyor plastik su tankı düşünmüştüm ama bu ctp borular çok sağlam malzemen üretilmiş kırılmaz yarılmaz 2 kepçe kum ve 10 torba çimento ile bu deponun zeminini yaptık altına 10 santim beton attıktan sonra boruyu bu beton üzerine oturttuk alt zeminin ortasına kadar 75 ilk Kangal boruyu daha önce koymuştuk dış kısmında da küresel vana koyduk daha sonra içine dışına tekrar beton attık beton çatlamamalıdır için suladık çok şükür suyu beton alttan sızdırmadı şimdilik işimizi görüyor . Bu ctp şer temiz su nakillerinde kullanılıyor Sakarya'dan İstanbul'a su taşıyorlar çapı 2.20 yüksekliği 2 dem fazla sanırım 8 ton civarında su alıyor bahçede 80 ceviz var Buda benim işimi görüyor İletişim « Subor (http://www.subor.com.tr/yansite/urunler/urun_yelpazesi/CTPBoru.php)

Çelik frofilden yapılmış kasa içine birden fazla ctp boru yan yana konulup ve altta da birbirleri ile boru bağlantısı yapılarak hacmi çok daha büyük tek depo yapılabilir.

Ctp boru zemininde sızdırmazlık sağlanarak monte edilirse boru içine ve dışına ayrıca beton atmaya da gerek olmaz çünkü çelik kasa ctp borunun sağa sola hareket etmesini engeller. (çelik kasayı zemine sabitlemeli)

Kolay gelsin.

malina
15-11-2014, 19:25
Ctp boru fabrikası vardı ilimizde oradan temin ettim.Defolu olduğu için satmıyorlar isteyen alabiliyor plastik su tankı düşünmüştüm ama bu ctp borular çok sağlam malzemen üretilmiş kırılmaz yarılmaz 2 kepçe kum ve 10 torba çimento ile bu deponun zeminini yaptık altına 10 santim beton attıktan sonra boruyu bu beton üzerine oturttuk alt zeminin ortasına kadar 75 ilk Kangal boruyu daha önce koymuştuk dış kısmında da küresel vana koyduk daha sonra içine dışına tekrar beton attık beton çatlamamalıdır için suladık çok şükür suyu beton alttan sızdırmadı şimdilik işimizi görüyor büfene de 3 tarla için tekrar bu ctp lerden almayı planlıyorum 13.5 dönüm daha ceviz dikmem gereken yerim var sukaynaklarından uzak olduğu için taşıma yolu ile bu depolardan damlama su ile cevizlerimi sulamayı planlıyorum ben de ismine doğru kaliteli fidancılık yapan fidancı arıyorum isterseniz özelden görüşüp daha detaylı bilgi alışverişinde bulunabiliriz. Bu ctp şer temiz su nakillerinde kullanılıyor Sakarya'dan İstanbul'a su taşıyorlar çapı 2.20 yüksekliği 2 dem fazla sanırım 8 ton civarında su alıyor bahçede 80 ceviz var Buda benim işimi görüyor

Bu kadar uzun bir yazıyı, noktasız, virgülsüz okumak için ayrı bir enerji gerekiyor. Lütfen gerekli noktalama işaretlerini koyunuz.

Mesajlarınızın kolay okunur olması için, nasıl yazmalısınız? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/2079.htm)

isterseniz özelden görüşüp daha detaylı bilgi alışverişinde bulunabiliriz.

Böyle bir durum varsa, bunu da özelden yazmalısınız.

agacarkadas
16-11-2014, 14:29
Sayın, sevdamızceviz,
Bahsettiginiz fabrika Düzce'deki fabrika iseverdiginiz link oraya ait değil
Bir yıl önce ben de aynı yöntemle 15 tonluk bir depo kurdum.O fabrika defolu borularını direk kendisi satmıyor diye biliyorum.O fiyata çok uygun mal etmişsiniz .Ben yaklaşık 2500 TL ye mal etmiştim.Bu boruya talep çok fazla bizim yörede, bedavaya olması imkansız gibi...

Ormancı_ali06
18-11-2014, 15:41
Uzun lafın kısası ben fernor fidesi seçimi ile ilgili güvenebileceğim satıcıyı nereden bulabilirim, Ankara da ikamet etmekteyim Türkiyenin her yerinden fide alımı yapabilirim, internette gezen çok fazla firma var bu sitede çok fazla ceviz bahçesi kurmuş ve ürün almış üreticiler var bizzat sizlerden bilgi almak istiyorum.

Çağrı bey merhaba,
Bu tür sıkıntıları bu platformda bu işe gönül vermiş bir çok arkadaş eminim yaşamıştır. Bahsetmiş olduğun bu hobi bahçesi büyükse Orman Genel Müdürlüğünün vermiş olduğu 15 yıl geri ödemesiz krediden faydalanabilirsin. Tabi projelendirmek kaydı ile. Burda bilmen gereken alacağın kredinin işini görebilmesi amacı ile proje alanının en az 15 dönüm ve üzeri olması. Orman Genel Müdürlüğü bu konuda 5 dönüm ve üzeri sahalara projelendirme şartı ile kredi vermektedir. Ancak proje maliyeti göz önünde bulundurulduğunda 5 dönüm için bu proje işi pek ekonomik olmaz derim :)
Gelelim Ceviz işine piyasada aşılı ceviz diye satılan çok fidan da var fidancıda!
Bu işi gerçekten ciddiyeti ile yapan fidancı arkadaşlarımız da var. Ben Orman Genel Müdürlüğünde danışmanlık yapıyorum ve Orman Mühendisiyim. Kendime ait Tokat/Zile de 70 dönüm bir ceviz bahçem var.Tamamı Chandler/Franguette karışımı. Ankarada fidan bulma konusunda tereddüt yaşıyorsan bide bizim fidanlarımızı gör derim ama başka arkadaşlar gibi 2 senede paraya para demezsin demem. Emek olmadan yemek olmaz her aşılı fidan dikimi takiben ilk yılda üzerinde 1-2 adet moral meyvesi verir bu meyveler de fidanın gövde ve kök gelişimlerini daha iyi yapabilmeleri için büyümeden koparılır. Ekonomik açıdan ürün alman 4-5.yıla sarkar. O yüzden fidan konusunda hangi türe ihtiyac duyarsan **** bahce tesisi konusunda kafana takılan başka bir sıkıntın olursa çekinmeden sorabilirsin. Şimdiden kuracağın bahçede bol kazançlar dilerim.
Ali Rıza UĞURELLİ
Orman Mühendisi
0532 697 54 20

Ormancı_ali06
18-11-2014, 15:58
sn.Deli Derviş;
Araziniz çok güzel görünüyor ancak rakım olarak biraz yüksek satın almadan önce iklim verilerini iyi incelemenizi tavsiye ederim. Toprağın PH oranı biraz yüksek ama biraz para harcayarak bu oran düşürülebilir. Ayrıca Kil oranı da %51 demişsiniz profil çukurundan da anlaşıldığı gibi oldukça ağır bünyeli bir toprak dışardan kum takviyesi ve gübre ile takviye yapabilirsiniz. Dikim yapmadan önce arazinin drenajını da sağlamanız gerekecek. 10.000 lira kaparo verdim demişsiniz vereceğiniz ana meblağ ne kadar bilmiyorum ama bu saha da yapacağınız masraf oldukça fazla gibi görünüyor.

oset2010
18-11-2014, 17:43
merhaba arkadaşlar.ben ceviz yetiştiriciliğine hevesli ama bu konuda hiç bir şey yapmamış emekliliğe hazırlanan biir devlet memuruyum.sivaslıyım.yetiştiricilik yapmayı düşündüğüm yer de rakım 1500lerde.karasal iklim hüküm sürmekte.malum sivas iklimi.değerlendirmeyi düşündüğüm arsa yaklaşık 140 dönüm bir alan.su sıkıntısı yoktur.toprak analizi v.s hiç bir şey yaptırmadım henüz.kabaca ön bilgi almak ve tecrübelerinizden faydalanarak hazırlık yapmak istiyorum.şimdiden emeklerinize teşekkür ederim..

enginyilmaz
18-11-2014, 17:55
Sn. oset2010 sivas'ın neresi.

Ethio
19-11-2014, 07:21
Merhaba arkadaşlar. Aralik ayi içerisinde 500 e yakin ceviz fidani dikecegim. Bir baska arkadaşımdan yine ayni miktarlarda ekim yapacak. Arazilerimizde kiş şartlarından dolayi toprak nemli oldugu için dikimden sonra can suyu vermeyelim, toprak nasıl olsa nemli, belki don falan olursa kokler de donar vs diyor. Ben ise vermemiz gerektiğini savunuyorum. Sizce hangi fikir doğru ?

Feragnesim
19-11-2014, 08:55
merhaba arkadaşlar. Aralik ayi içerisinde 500 e yakin ceviz fidani dikecegim. Bir baska arkadaşımdan yine ayni miktarlarda ekim yapacak. Arazilerimizde kiş şartlarından dolayi toprak nemli oldugu için dikimden sonra can suyu vermeyelim, toprak nasıl olsa nemli, belki don falan olursa kokler de donar vs diyor. Ben ise vermemiz gerektiğini savunuyorum. Sizce hangi fikir doğru ?

merhaba ben arkadaşınıza katılıyorum siz dikim yaptığınızda havalar biraz daha soğuyacak. Aralıkta yani suyu verdiğinizde don olursa fidanlarınıza soğuk vurur. Zaten havalar yağışlı gidiyor artık. Bence gerek yok can suyuna.

ykaya194
19-11-2014, 10:01
Merhaba arkadaşlar. Aralik ayi içerisinde 500 e yakin ceviz fidani dikecegim. Bir baska arkadaşımdan yine ayni miktarlarda ekim yapacak. Arazilerimizde kiş şartlarından dolayi toprak nemli oldugu için dikimden sonra can suyu vermeyelim, toprak nasıl olsa nemli, belki don falan olursa kokler de donar vs diyor. Ben ise vermemiz gerektiğini savunuyorum. Sizce hangi fikir doğru ?

Fidan hangi mevsim dikilirse dikilsin mutlaka can suyu vermekte yarar var. Cansuyu verdikten sonra 20-30 cm yükseklikte kümbet şeklinde etrafını toprakla doldurun. Bu şekilde kökleri dondan korumuş olursunuz ve ilkbaharda da tekrar açarsınız.

Ethio
19-11-2014, 10:26
Sn.Feragnesim ve ykaya194 cevaplariniz icin tesekkurler. Su verip kumbet yapmak mantikli evet. Ben zaten kumbet yapacaktim ama sizin de fikrinizi alinca içim daha da rahatladı. Ilk sulamayla sıvı humik + fulvik asiti de verebilirim hem bu sekilde. Teşekkürler...

tiryaki
19-11-2014, 14:32
Bana söylenen şuydu: "yağmur yağarken bile can suyu verin"
buradaki amaç toprağın çökmesini ve hava boşlukların kaybolmasını sağlamak ve kökün kurumasını önlemek

ermana
19-11-2014, 14:40
Bana söylenen şuydu: "yağmur yağarken bile can suyu verin"
buradaki amaç toprağın çökmesini ve hava boşlukların kaybolmasını sağlamak ve kökün kurumasını önlemek

evet yağmur yağarken dahi verin ancak sonrasın da don tehlikesi varsa fidanın ıslanan toprağını kuru toprak ile örterek don dan korumak lazım.

Merzifonluoğlu
19-11-2014, 20:46
Merhabalar,
Yakın zamanda toprak analizi yaptırarak başlamayı düşündüğüm ceviz bahçesini kurma işlemi öncesi benim kafama takılan konularda tecrübeli üyelerimizin fikirlerine ihtiyaç duyuyorum.
Aşağıda eklediğim resim benim planlamalarını yaptığım arazimi kahverengi çizgilerle gösteriyor. Tarlanın şekli oldukça girintili çıkıntılı, bu durum öncelikle tarla etrafına çekilecek çit açısından oldukça maliyetli olacak bu belli.
526897

Bu işleri yapan hiç bir firma ile henüz bir görüşmem olmadı. Çoğu meyve bahçesi için kullanılan klasik çit mi olmalı yoksa böyle uzun kenarlı tarlalar için önerilebilecek başkaca uygulamalar var mıdır?
Tarlanın en üst (kuzey) ucu ile su kanalının daha altındaki (güneyindeki) dere arası mesafe 280 metre. (Kanaldaki suyun kesilme riski var)
Çizme şeklindeki tarlamızda buğday ve arpa ekimi yapılıyor. Mavi işaretli olan ve tarların hemen altından geçen su kanalı ile tarla arası fotoğraftan ne kadar belli bilmiyorum ama 3 metre kadar kot farkı var ve bu bazı yerlerde 2 metre. Ayrıca tarlanın kuzey ile güney uçları arasında 10 metrelik rakım farkı var yani yüzdesini bilmediğim güney yönüne bakacak şekilde bir eğim var.
Tarlamızın 2 Km. yakınında bir sulama barajı yapıldı. Bu baraj fotoğrafa göre solda batı tarafında. Barajın su akışı tarlamız yönünde. Baraj yeni su tutmaya başladı, sulama kanalları yapımı ihalesi yapılmış ne zaman biter bilmiyorum. Bu nedenle tarlanın hemen altındaki su kanalından veya yukarıda mesafesini yazdığım dereden su temin edilecek.
En yakın ev 210 mt. (Elektrik açısından)
Tarlamız ile toprak zeminli yol arasında başka bir tarla var yola mesafemiz 120 metre. Yola çıkış için bu tarla sahibi ile anlaşmada sorun yok.
Bazı notları önceden aldığımdan aktardığım hususlar karışık kusura bakmayınız.
Ankara-Çankırı arasındaki bu tarlamız için görüşleriniz, önerileriniz henüz işin başında olan bu fakir için önemli.
Teşekkürler

enginyilmaz
19-11-2014, 20:57
Yeriniz vadi gibi duruyor(yanında dere olduğundan). Donlardan etkilenmesi kuvvetle muhtemel. Meyve olarak sadece elma ve şeftali olabileceğini düşünüyorum. Ceviz, badem, kiraz hiç düşünmeyin derim.

Ethio
19-11-2014, 21:17
Merhaba Arkadaşlar. Arazimde en zorlandığım nokta fidan yerlerini belirlemekti. Ya ip kopar ya rüzgar eğer ipi düz gitmez ya biryere takılır çekilen ip **** içinize sinmez işaretlemeler ve sonra uğraş babam uğraş... Sonra aklıma lazer ile işaretleme geldi ve kullanımda :) acayip zevkli bir uygulama oldu ve sadece abimle ben 1 gecenin karanlığında 35 bin m2 yeri işaretledik. Sadece ana çizgileri tabi araları değil... Gerçekten çok bilimsel bişey yapıyorsun hissi veriyor ;) Lazer dediğim 200 300 mw lık kalem tipli şeylerden. 80 TL civarı. Birde üzerine su terazisi olan ikinci el tripot aldım fotoğraf makinesi satan biryerden 20 TL ye ve lazeri üzerine sabitleyip güzel güzel işaretlemelerimi yaptım. Birde yanıma bol bol pil aldım tabi. 3-4 adamla yapılacak işi ben bu şekilde eğlenerek yaptım. Itiraf ediyorum ben acemi bir çiftçiyim ve bu işe yeni başladım, ip çekme işini de bir türlü beceremedim ama benim gibi acemilik çekenler çıkarsa ileride bu metodu deneyebilir ;) klasik tipte işaretleme nasıl yapılır bilen abilerimiz varsa da tarif ederlerse belki o metodu da kullanmak zorunda kalan olabilir.

esasadam
21-11-2014, 18:09
Merhaba
Bende bu konuda yeni başlayanlardanım
Yıllarını bu işe vermiş olanlara sorum olacak.Belkide eski konuları deşeceğiz
Chandler ekiminde 7x7 düşünüyorum bu da sık deniyor ise 8x8 yapacağım.Yıllanmış ağaçları olanların deneyimlerini alabilir miyim
Bu arada eski yazılanlarda baklava dilimi 8x8 gördüm burda 8x8 lik alana 5 adet Cevzi sığıyor tamam ama traktör nasıl sürecek bunu ?Ortadaki ceviz agacı sorun çıkarmayacak mı ?

mehmet efe
21-11-2014, 21:01
Merhaba Arkadaşlar

bugün aranıza yeni katıldım. 600 ağaçlık chandler ceviz bahçesi 2-3 yaşında ağaçlar sulama sorunu olmayan orman arazisinden temizlenerek 35 dönümlük devletten kiralanmış 850 rakımlı akdeniz -toroslarda bulunan ve damlaması kurulmuş bahçe ne eder ..? ayrıca bu cevizler kaç yaşında ne kadar ceviz verimi olur ortalama ...şimdiden cevaplar için teşekkürler

tiryaki
22-11-2014, 08:58
Merhaba
Bende bu konuda yeni başlayanlardanım
Yıllarını bu işe vermiş olanlara sorum olacak.Belkide eski konuları deşeceğiz
Chandler ekiminde 7x7 düşünüyorum bu da sık deniyor ise 8x8 yapacağım.Yıllanmış ağaçları olanların deneyimlerini alabilir miyim
Bu arada eski yazılanlarda baklava dilimi 8x8 gördüm burda 8x8 lik alana 5 adet Cevzi sığıyor tamam ama traktör nasıl sürecek bunu ?Ortadaki ceviz agacı sorun çıkarmayacak mı ?

8X8 kare dikimde 8x8=64 1000/64 =15.625 dönüme düşen ağaç sayısı
8X8 baklava dikimde 16√3 x2 = 55.42 1000/55.42 =18.04 dönüme düşen ağaç sayısı

esasadam
22-11-2014, 09:08
Sanırım en iyisi 8x8 baklava tarzı dikim.Gönül isterdiki fidancıların dediği gibi 7x3.5 olsun ama mantıken zor.Ancak bizlerin bölgesel imece yapıp o budama makinelerini alalım ama bu da zor gibi.7x4 ve3.5 dikenleri bu konuda anlamak gerçekten zor.Bence bu işe girmeden önce mutlaka 5-10 yaş arası bir bahçeyi dolaşın bakın bakalım aralara

Sent from my iPad using Tapatalk

mehmet efe
22-11-2014, 13:14
600 ağaçlık chandler ceviz bahçesi 2-3 yaşında ağaçlar sulama sorunu olmayan orman arazisinden temizlenerek 35 dönümlük devletten kiralanmış 850 rakımlı akdeniz -toroslarda bulunan ve damlaması kurulmuş bahçe ne eder ..? ayrıca bu cevizler kaç yaşında ne kadar ceviz verimi olur ortalama .

cevap yok mu bu bahçe ne eder 40 dönüm ormandan 49 yıllığına kiralanmış ...bilen üstatlardan yorum bekliyorum

chndlr
22-11-2014, 20:30
600 ağaçlık chandler ceviz bahçesi 2-3 yaşında ağaçlar sulama sorunu olmayan orman arazisinden temizlenerek 35 dönümlük devletten kiralanmış 850 rakımlı akdeniz -toroslarda bulunan ve damlaması kurulmuş bahçe ne eder ..? ayrıca bu cevizler kaç yaşında ne kadar ceviz verimi olur ortalama .

Merhaba ,

Kendi bildiğim ölçüde yardımcı olmak maksadıyla.

35 dönüm arazi devletten değilde para ile alınsa kaç para ederdi. Ordaki arazi fiyatı nedir. Dönüm başı 3-4 lira uygun bir fiyatmıdır.

Elektrik varmı. Veya nekadar uzakta.

Sulama sorunu yok ama sulama işi nasıl çözülmüş damla sulama mı.

Ve asıl soru bu arazinin bakımını kim yapacak. Eğer alan kişi kendi imkanları ile yapamayacaksa arazi küçük olduğu için ciddi bir bakım maliyeti olacak.

Fidanlar ekim yapılırken ormandan kredi alınmışmı.
Toprak işleme nasıl yapılmış.
Yolları,Ulaşımı nasıl.
Etrafı teller ile çevrili mi.

Ortalama hesap ile : 35* 1 = 35 ( böyle bir araziyi satın alma bedeli)
Fidan ekme bedeli : 600 * 30 = 18

50-70 bin lira arası bana göre alıcı bu işlerler uğraşmak istiyorsa uygun olabilir. Satıcı bir şekilde bu işten ciddi şekilde sıkıldıysa ve elinden çıkarmak istiyorsa daha altında fiyatlar söz konusu olabilir.

Ceviz ürün tahmini, Toprak,gübreleme,bakım,sulama ve budamaya ve iklim şartlarına bağlı olarak iyimser tahminlerle 7 sene verime yatacak şekilde.

5 sene 1 kg
6 sene 2 kg
7 sene 10 kg
8 sene 20 kg

blaster13
23-11-2014, 16:32
Selamlar,
Ceviz için gerekli saf madde miktarları nelerdir,dekara ve verime göre?

mehmet efe
23-11-2014, 21:01
Merhaba ,

Kendi bildiğim ölçüde yardımcı olmak maksadıyla.

35 dönüm arazi devletten değilde para ile alınsa kaç para ederdi. Ordaki arazi fiyatı nedir. Dönüm başı 3-4 lira uygun bir fiyatmıdır.

Elektrik varmı. Veya nekadar uzakta.

Sulama sorunu yok ama sulama işi nasıl çözülmüş damla sulama mı.

Ve asıl soru bu arazinin bakımını kim yapacak. Eğer alan kişi kendi imkanları ile yapamayacaksa arazi küçük olduğu için ciddi bir bakım maliyeti olacak.

Fidanlar ekim yapılırken ormandan kredi alınmışmı.
Toprak işleme nasıl yapılmış.
Yolları,Ulaşımı nasıl.
Etrafı teller ile çevrili mi.

Ortalama hesap ile : 35* 1 = 35 ( böyle bir araziyi satın alma bedeli)
Fidan ekme bedeli : 600 * 30 = 18

50-70 bin lira arası bana göre alıcı bu işlerler uğraşmak istiyorsa uygun olabilir. Satıcı bir şekilde bu işten ciddi şekilde sıkıldıysa ve elinden çıkarmak istiyorsa daha altında fiyatlar söz konusu olabilir.

Ceviz ürün tahmini, Toprak,gübreleme,bakım,sulama ve budamaya ve iklim şartlarına bağlı olarak iyimser tahminlerle 7 sene verime yatacak şekilde.

5 sene 1 kg
6 sene 2 kg
7 sene 10 kg
8 sene 20 kg

Hocam su sorunu yok 2 büyük havuz varmış , bulunduğum yere 35 km kredi işini bilmiyorum çektiyse nasıl bir sorun çıkar veya çekip çekmediğini ormandan mı öğrenebiliriz , elektrik var diye biliyorum orada dönümü 7-10 bin arası suyu fazla bile gelir budama ve ilaçlama dışında ne gibi gereksinimleri var çok fazla bakım istiyor mu ?

chndlr
23-11-2014, 21:24
Hocam su sorunu yok 2 büyük havuz varmış , bulunduğum yere 35 km kredi işini bilmiyorum çektiyse nasıl bir sorun çıkar veya çekip çekmediğini ormandan mı öğrenebiliriz , elektrik var diye biliyorum orada dönümü 7-10 bin arası suyu fazla bile gelir budama ve ilaçlama dışında ne gibi gereksinimleri var çok fazla bakım istiyor mu ?

Bildiğim ölçüde

Havuzlara su nerden geliyor. Sondajmı vurulmuş,yakında bir su kaynağı var hortummu atılmış yoksa biryerden taşıma su ilemi doluyor.

İşleri sen yapmayacaksan.

* Çapalama/Arazi ıslahı ( Yılda 2-3 sefer olabilir)
* Budama( uzman biri gerekir)
* Gübreleme ve Gübre Maliyeti
* Sulamayı kim nasıl yapacak. Haziran-Ağustos arası gerekir. Sabah ve/veya akşam.
* Güvenli bir yermi keçi sürüsü girebilir mi. o zaman kesin etrafını birşeyle
çevirmek gerekir.

*-- Gübre dışında ve varsa elektrik dışında büyük maliyet işçilik.

Satın alacağın adam tanıdık güvenilir birisi ise özel orman ağaçlandırma projesini senle paylaşabilir. Araziyi nasıl devredecek, devretme hakkı varmı.
Eğer hibe olmayan uzun dönemli(15-20 yıllık) kredi kullanılmışsa ilçeden öğrenebilirsin. Onların onayından geçmiştir.

araştırmacılar
24-11-2014, 02:29
hürmetler ceviz dostları.980 rakımda batı toroslar da geçit kuşağındaki yamaç kumlu tınlı 5 dekar arazime ceviz dikmeye niyetlendim.chandler de karar kıldım, fidan siparişimi verdim. arazimi haritacıya tesbit ettirdim.arazim üst başta 30 metre, alt kısımda 17 metre 225 metre uzunluğunda.ince uzun bir tarla.komşudan 4 metre çekince arazinin yarıdan fazla kısmında 9 metrelik sıra arası kaldığı için, arazimin yarısı 9x7 sadece iki sıra diğer kısımda 8x7 olarak üç sıra ve üçgen kalan az bir kısımda 4. sıra olarak belirleyip ,ipçekerek alçı dökerek işaretledim.fidan çukurlarını 1.5x1.5 genişlik ve derinlik olarak açtırdım.üst toprağı sıra arasına alt toprağı sıra üzerine gelecek şekilde koydurdum.toprak 75-80 cm lik kısımda kumlu tınlı altlarda 10-15 cm kumlu çakıllı arada15-20 cm toprak sonra tekrar kumlu çakıllı katman katman devam ediyor.drenaj sorunu olmayacak fakat su tutma kabiliyeti zayıf olacak gibi .toprak yapısını iyileştirmek su tutma kabiliyetini artırmak ve organik maddece zenginleştirmek için yanmış eski hayvan gübresi aradım bulamadım.çukurlarım hala açık beklemekte.fidanları şubat sonu mart başı gibi açık köklü dikecegim.çukurlara doldurulan tarla üst toprağının yağmurlarla çökmesi için kapatmam lazım.kapatmadan önce toprak kalitesini artırmak için ne yapabilirim.toprak analizim henüz çıkmadı.mantarcıların kullandığı 15-20 kg paketli göl torfunu araştırdım, her çukura 1-2 paket karıştırayım diye .1.5-2 ton torf ediyor. ton fiatı 2000 tl pahalı geldi daha ekonomik ve etkili nasıl bir çözüm önerirsiniz.saygılarımla

esasadam
25-11-2014, 18:36
Leonarditte bildiğiniz iyi bir marka ve ucuza temin edebileceğim bir yer var mıdır ?
Bursa yöresindeyim.

Sent from my iPad using Tapatalk

Lilium
25-11-2014, 22:37
Leonarditte bildiğiniz iyi bir marka ve ucuza temin edebileceğim bir yer var mıdır ?
Bursa yöresindeyim.

Görüştüğümüzde onuda sorsaydın yardımcı olurdum neyse siz bir araştırın sonra sorarsınız.

hazerhan
28-11-2014, 13:50
Sayı Lilium hangi konu başlığı altında yazacağımı bilmiyorum bağışlayın !.. Benim Chadner ve fernor aşı kalem ihtiyacım var sizden temin edebilirmiyim veya okuyan arkadaşlar kalemleri nerden temin edebilirim kalem alma zamanında kargo ile gönderbilen arkadaşlar olabilirmi teşekkürler.

Lilium
28-11-2014, 23:25
Bende Chandler var fernor yok, arkadaşımız formullaone de her ikiside var ondan temin edebilirsin. Özelden yazarsanız yardımcı olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/members/57841-formullaone.htm

sevdamızceviz
02-12-2014, 12:51
verim tablosu

barba1981
03-12-2014, 00:41
Yapraklarını çok az dökmüş 1 yaşlı fidanlarıma 3-4 gün önce %2 lik hazır bordo bulamacı uyguladım.Sizce yapraklarını dökmeden yaptığım bu uygulama ağaca zarar verir mi?

hazerhan
03-12-2014, 09:04
Yapraklarını çok az dökmüş 1 yaşlı fidanlarıma 3-4 gün önce %2 lik hazır bordo bulamacı uyguladım.Sizce yapraklarını dökmeden yaptığım bu uygulama ağaca zarar verir mi?

3/2 si döküldüyse yapmanız uygun bence hiçbir zararı olmaz

doğaşk60
05-12-2014, 09:49
öncelikle bu verim tablolarının abartı olmadığını belirterek bu tablolara bakıp olaya direk dalmak abartı.Şöyleki 4 yaşından önce ağaç zaten kuvvetli yan dallara sahip olamıyor,ve ancak o zaman larda verim almak mümkün doğrudur yaşıyoruz.Lakin işin sırrı da orda 4 yaşındaki bir ağacın olması gerektiği gibi olcakmı ağacımız işte buradan sonrası ver yansın oluyor fidancı bana 4 yaşında verime yatar dedi 8 yaşında 15 20 kilo verim dedi filan.arkadaşlar bu verimi yakalayıp oaraya tablo diye koyan arkadaş bu işi gerçekten hakkı ile yapabilecek 1.bilgiye 2.iklime 3.iş gücüne 4.sağlıklı ve doğru fidanlara 5.fena olmayan topraklara 6.kısacası bütün sartlara sahip. eğerki siz bunlardan ne kadarına eksik sahipseniz verimi de o kadar geriye çekmek sizin için kaçınılmaz olur bunu sorun etmeyin.4 yılda değilde 5.yılda olur 20 kilo değil 15 kilo 10 kilo olur bunlar dır işte göz önünde bulundurmanız gereken en büyük tablolar saygılar.

handancakan
09-12-2014, 08:55
Öncelikle herkese merhaba yaklaşık 57 dönümde ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyoruz 7m X 3.5m arayla dönüme aşağı yukarı 40 adet fidan düşüyor.

Fidanları aldık bugünde toprak analizi sonuçlarını aldım.Kireç oranı yüzde 27 çıktı.Cevizin kirece dayanıklılığı yüzde 25miş.

Yeri de büyük ölçüde almış bulunuyoruz bir kaç tapu vardı.Sizce sorun olur mu yüzde 2 lik fazla kireç oranı.

Tarlanın rakımı 700metre tatlı bir meyili var ve suya yakın (300-400m) Toprak analizini görünce biraz moralim bozuldu. Sizce bu yerde ceviz yetişir mi ?

CEviz Yetiştiriciliği yapmak isteyenlere tavsiyelerim şöyle,
Dikim aralığını 8x8 yaptığınızda Tarım Bakanlığından destek alabilirsiniz.
Bulunduğunuz ilin ve ilçenin rakım yüksekliğine dikkat edin, 1200 rakım gibi bir alanda chandler yetiştirmeyin.
İlk bahar geç donlarının görüldüğü alanlarda fernetto gibi geç çiçeklenen ırkları yetiştirin.
Dölleyicilerini almayı ihmal etmeyin.
SErtifikalı fidan kullanın.

mulayım
10-12-2014, 09:12
arkadaşlar herkese selam foruma yeni katıldım. bu aralar ceviz yetiştiriciliği için çok çeşitli araştırmalar yapıyorum. ve bu işe talep çok yuksek . benim şöyle bi sorum olacak bu cevizi herkez bi hevesle dikiyor ama ceviz tam verim vermeye başladığında 7 sene civarında bi zaman geçecek 7 sene sonra bu işin pazarı ne olur çünkü milyonlarca ceviz dikiliyor. illaki bununla ilgili bi araştırma yapılmıştır bu konu çok önemli ve merak ettiğim bi konu özenle cevaplarınızı bekliyorum Saygılar

Lilium
10-12-2014, 12:35
7 sene sonra bu işin pazarı ne olur çünkü milyonlarca ceviz dikiliyor. illaki bununla ilgili bi araştırma yapılmıştır

Böyle bir araştırma ya da plan program denetim planlama yapıldığını hiç sanmıyorum, planlama konusuna çok kereler değindim ben bildiğim kadarını söyleyeyim Türkiyede tarım alanında doğru dürüst hiç bir planlama yok zeytinciliği marmara birlik kendi capında kendi kendine biraz planlarken narenciyemize hiç bir şey yapılmıyor kendi haline bırakılmış, fındık ağaçlarımızı iki yıl önce sökün altarnetif ürünlere yönelin ekin diyen siyasi yönetici zihniyet bu yıl fındığın 40-50 lira fiat gördüğünde plan ve düşüncelerini merak ediyorum ,
Cevizde de bu konuyla hiç bir çalışma yok,şimdilik ekin yetiştirin alın krediyi alın desteği, yarın mı? yarını onlarda bilmiyor çok sıkışırsalar yine kredi destek vererek altarnetif ürünlere yöneltirler, burası türkiye çareler tükenmez (demirel sözü)

Ne Türkiyeymiş bee bitmedi gitti, ama ışıkta göründü bütün derdimiz kabahatimiz osmanlıca bilmemekmiş osmanlıcayı öğrenince artık tüm alanlarda planlamalarımızı yapar çağ atlarız.

truva17
10-12-2014, 13:24
CEVİZ EYLEM PLANI
http://web.ogm.gov.tr/Dkmanlar/Sanal-kitaplar/CEVIZ+EYLEM+PLANI.pdf

Dünya’daki Ceviz Ticareti
Dünya ceviz ihracat miktarı 414.586 tondur. Dünya ceviz dış ticaretinde 188.720 ton kabuklu ceviz ihracatı yapan ABD, sektörde lider ülke konumundadır. AB ülkeleri içinde, ceviz ticaretinde belirleyici ülke olan Fransa’nın özellikle beyaz renkli ve bütün çıkan iç ceviz çeşitleriyle (Fernor, Franquette) kalite konusunda taviz vermemesi önemlidir.

2009 yılı itibariyle 28.394 ton kabuklu ceviz ihracatı yapan Fransa Bulgaristan, Romanya ve Moldova’da yeni ceviz bahçeleri tesis etmektedir. Üretim ve ticaretimizi ilgilendiren Şili ceviz yetiştiriciliğinde özellikle son yallarda ihracatın artması ve ihracat için Şili ceviz üretici birliklerinin ülkemizi önemli bir pazar olarak görmesi dikkate alınması gerekli bir konudur.

mulayım
10-12-2014, 16:05
20 veya 30 dekar araziye ben ceviz dikmeyi düşünüyorum . peki siz ne diyosunuz karlı bi yatırımmı kişilerin düşünceleri benim için önemli . veya ceviz konusunda arayıp geniş çaplı bilgi verebilecek birileri varmı. sonuçta para harcıcaz. hayallerimiz suya düşmesin...

ermana
11-12-2014, 07:57
Bence daha çok hobi amaçlı düşünün. Tabi ki bir emek harcarsanız karşılığını da alırsınız. Ama burası Türkiye olduğu için çoğunlukla emeğin karşılığını almak bile imkansız oluyor.

doğaşk60
11-12-2014, 08:59
sayın mulayım sanırım heves ettiniz eğer hevesinizin sebebi cevizin getirisi ise bu yanlış ama ağaç sevgisi ise o zaman gerisi zaten gelir.Zira sevgisiz ilgisiz hiç bir iş olmaz. Öncelikle kafanıza takacağınız en son şey 7 sene sonra ne olur 10 yıl sonra 20 yıl sonra bunlar.Şöyle ki insanoğlunun sadece bir besine ihtiyacı yok bütün bitkiler meyveler sebzeler vs bunlar için tarım alanı gerek ve dünya nüfusu her geçen gün artıyor ihtiyacda artıyor bırakın cevizi bundana sonra gıda maddelerinin tümünün talebi artacak.Buna karşılık cevizin alan bazında verimi cok yüksek değil ve zaten her iklim cevize uygun da değil.Her yıl dikilen ağaç sayısı sizi yanıltmasın her ağaç diken başarılı oluyor mu sanıyorsunuz ne acı sonlar gördüm yaşadım yaşıyorum tarım ilçede tarım il müdürlüklerinde ki kendisini mühendis diye prof zanneden ve bilmediği konuda insanların hayallerini çöpe atanlar bunun hesabını ödeyemezler kim bana ne derse desin dağdaki terörist ne kadar bu ülkeye zarar veriyorsa işini bilmeyen çiftçiyi yanlış yönlendiren devlet görevlileride o derece haindir.Toprak kutsaldır zaten hammeddemizdir siz bunu 10 yıl 20 yıl boş vaatlerle insanları kandırıp hem hayelleri hem de zamanını çalıyosanız ayrıcada hırsızsınız da.Size ricam hem kendiniz hem çocuklarınız hem milletiniz için toprağınızı zamanınınızı servetinizi çok iyi şekilde kullanmak için uzman kişilerle bu işi yapın ve mümkünsede işinizin başında bizzat olun iyice öğrenin kısaca bi işi yapmak için usta **** kalfa olmak gerek bunun için kendinizi iyi yetiştirin.saygılar.

cevizadam
11-12-2014, 12:56
verim tablosu

Kg fiyatı 8tl az değilmi? Bu sene chandler 15tl toptan satılmış??

doğaşk60
11-12-2014, 13:52
Tarım ilçe ve tarım il müdürlükleri tarafından birçok çiftçi bilgi alarak bahçeler kurmuştu diyebilirimki bir tane dahi verimli bahçe yok bölgemde.Sadece bu değil birçok çiftçi yine süt ineği yetiştirmek için kredi dir destektir filan çok hüsrana uğramış tarlasından traktöründen olmuş nice insanlar tanırım.Ha bunun sorumlusu sadece tarım il ve kredi yi veren devlet mi derseniz kusura bakmasın kimse %10 çiftçi gerisinde devlet ve tarım il deki masabaşı mühendisler.4 yıl olmuş ben 600 e yakın ağaç dikmişim bölgede ilk chandler ı dikenlerden olduğum gibi çok ta zaten yok olsa ne olur ama bir kere ziyaret ettiler o da ağaçları saymaya neymiş destek vereceklermiş (1 dek-100 tl deli para dimi) sonra yanmış gitmiş mi kimin umrunda iyiki onlara ihtiyacım yok ya olanlar?. Bunlar ne yalan ne de şaka aynen böyle.Şimdi bizi ABD ile kıyaslarken **** ora da böyle oluyor derken ben de diyorum burda da böyle oluyor sonra olan çiftçiye oluyor.Paradox anaçtan bahsetti bir arkadaş bende bahsetmiştim ama keşke sadece sıkıntımız paradox olsa ne mutluu dert çok.Mesala susuz ceviz,kendiliğinden dökülen zahmetsiz ceviz,3 yaşında 20 kg verim,1500 m ye dikilen chandler,salkım ceviz,iç ağırlığı 100 gr olan ceviz,5 tanesi tv lerde 100 tl ye satılan ceviz ve reklamını da yapan kanallar.allahım inanılacak gibi değil bu ne başıboşluktur arkadaş.Dert çok derdimiz çok.

Safranlı
11-12-2014, 14:08
yazdıklarınız çok doğru..
tarım teşkilatı toprağımıza ve köylüye mesafelidir
arada hep mesafeler vardır
bir türlü kaynaşamaz...
anlattığınız gibi ceviz işi bu aralar çok ticari...
tam fırsatçıların mevsimi...
dilediğini yapabilirisn...

doğaşk60
11-12-2014, 14:51
sağolun sayın safranlı ama keşke yanlış olsaydı.düşünün doktor hastasına ilaç yazacak tahlil tetkik kan örneği doğrumu doğru,ilacı almaya gittik reçete yoksa ilaç yok doğrumu doğru.peki kardeşim biz değerliysek bizi besleyen meyve sebze bitki toprak ta değerli diğilmi.tarlaya ot ilacı vurulacak vuuur istediğin kadar sorun yok. böcek ilacı atılacak limitsiz at hiç korkma sana hesap soran mı var kimyasal gübre kullanılacak gereğinden fazlaymış problem miki su kirliliği kimin umrunda.peki bunlar hayal mi olamazmı yapılamazmı benim sağlığım önemli ise toprağımın sağlığı mahsulumun sağlığı daha da önemli.yoksa doktor daha çok ilaç yazar.ben basit bir vatandaş ken bunu fikrediyorsam ki bence doğru başkalarının işine mi gelmiyorda hiç lafı edilmiyor.Toprak hasta, Mahsul hasta. Mahsul hasta, İnsan hasta. İnsan hasta Toplum Hasta toplum hastaysa.Devlet hasta.üzülerek doğaşk60.

Parasoley
11-12-2014, 15:09
Herkese iyi günler,

Ben de foruma yeni üye oldum ancak bir süredir takip ediyordum. Tecrübeli arkadaşların farklı bir konuda bilgisine başvurmak isterim.

Burada ceviz ağaçlarının genelde meyve verimi konuşuluyor ancak diyelim ki siz kerestesinden gelir elde etmek amacıyla en az 35-50 yıl vadeli olarak kereste verimi yüksek olan bir ceviz türünde bir çiftlik kurdunuz. İlk başta ABD'de uygulanan metotlara benzer bir şekilde çok sık bir dikim yaptınız ve belirli periyotlarda rekabet eden ağaçlar arasında bir seçim yaparak seyreltme yapmanız gerekiyor. Bu durumda Türkiye'de

- seyreltme esnasında kesmeniz ya da öldürmeniz gereken muhtelif yaşlarda ağaçlar (fidanken de olabilir 10 yaş üstü de olabilir) için her seferinde bürokratik izin almanız gerekir mi? Bu izni almak uzun ve zorlu bir süreç midir?

- aradan 35-50 yıl geçtikten sonra eğer hailhazırdaki hukuki düzenlemeler devam ederse kereste hasatı için keseceğiniz ağaçları kesmek için izin almak zor mudur?

- burada bahsedilen ağaçlar meyve verimi için değil de kerestesi için yetiştirildiğinden ve cins de ona göre seçildiğinden dolayı meyve veriminin düşük olup ekonomik olmaması nedeniyle alınacak izin bu kapsamda kolayca alınabilir mi?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Selamlarımla...

darbetr
12-12-2014, 13:38
net bilgiye ulaşamadım. bu konuyla ilgili de dökümanlar hep farklı şeylerden bashediyor. gerçekten bu işin içinde olan işi bilen bir arkadaşımız bana yardımcı olabilir mi. mantıklı bir fizibilite raporuna ihtiyacım var.

fevziyazgan
14-12-2014, 04:41
Herkese selamlar,
Yaklaşık 65000tl gibi bir nakit param mevcut, Konya'dan yine yaklaşık 20000m2 arazi alıp ceviz ekmeyi planlıyorum.(Henüz arazi almadım.) Amacım haftasonlarımı toprakla uğraşarak geçirmek. İleride prefabrik bir evde yaptırarak ailecek hep özlemini çektiğim köy hayatını sadece hafta sonlarıda olsa aileme yaşatmak. Gelir ve para kısmı çok önemli değil benim için ama ileride çoçuklarıma bir gelir kapısıda olması beklentim var. Sorularım ise;

1. Ceviz ile ilgili devlet desteği ne kadar? Elimdeki nakit miktar ile bu işe başlanabilr mi?
2. Ceviz bahçesi bakımı sadece hafta sonları araziye giderek yapılabilir mi?
3. Bahçeye çit çekmek yerine, ateş dikeni bitkisi arazi çevresine ekilerek ve iyi bir budama yapılarak vahşi hayvanlar veya keçi gibi hayvanlardan koruma sağlanabilir mi? (Devlet desteği sadece dikenli tel ile tarla çevrilirse mi verilir?)
4. Bu bahçede ileride arıcılık yapılabilir mi?
5. İlk senelerde hobi bahçesi gibi araziye ara tarım yapılabilir mi?
6. Ceviz için arazi seçerken olmazsa olmazlar nelerdir?
7. Son olarak bu büyüklükteki bir araziye ceviz ekimi mantıklı değil ise önerebileceğiniz başka ne yapılabilir?

Safranlı
14-12-2014, 16:07
dostum elideki para ile iyi bir bahçe alabilirisn
ancak 20 dönüm olması şart değil
mühim olan verimli arazi olmasııdr
size 50 dönüm dağı sakın pazarlamasınlar
ekilen dikilen yeri alın hiç işlenmemiş çorak yerlerden uzak durun
orman kenarından uzak durun
köylü il eiç içe olacağınız ortak hizmet alabilen konumu iyi yeri alın
devlet desteğini pek düşünmeyin
olursa olur
olmaz ise olmaz
siz kendi bütçeniz ile dönersiniz
detaylara fazla takılmayın
bir an önce toprağı alın
malum kış ayında fiyatlar uygun olur...
hiç bir şey ekmeseniz dahi alırken kazanmış olursunuz
cevizi ekincede çift kavrulmuş lokumunuz olur
hadi hayırlı olsun..
geçikmeyiniz...

Cevizciankara
14-12-2014, 17:12
olursa olur
olmaz ise olmaz
bir an önce toprağı alın
hadi hayırlı olsun..
geçikmeyiniz...
Dostum ne güzel cevaplamışsın. Sanki içimi okumuş gibisin.klavyeye basan parmaklarına sağlık.

Cevizciankara
14-12-2014, 17:19
Arkadaşlar benim açık kök diktiğim 1 yaşındaki fidanları sanırım 10, ay gibi yapraklarını don vurdu. yapraklar kuruyarak döküldüler. geçen gün bahçeme gittiğimde sanki yapraklar döküldükten sonra boyları 30-40 cm gibi uzamış gibi geldi.yapraklar kuruyup döküldükten sonra boylarında uzama olmuş olabilirmi?(yapraklar kuruduktan sonra kasım ayında dap ve bordo bulamacı attım.)

fevziyazgan
14-12-2014, 19:10
olursa olur
olmaz ise olmaz
bir an önce toprağı alın
hadi hayırlı olsun..
geçikmeyiniz...

Teşekkürler cevabınız için. Diğer sorularım içinde tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.

sonerkonya
15-12-2014, 17:32
arkadaşlar 1150 rakımda 3 dönüm arazim var ve ceviz ekmeyi düşünüyorum aklımızda chandler var ama rakım korkutuyor o verimde başka dayanıklı tavsiye edeceginiz ceviz fidanı ne olabilir birde ara mesafe biz 5x5 düşündük ama herkes 7x4 diyor sizce hangisi daha uygun olur

YER :KONYA ivriz köyü

arsa biraz dag eteginde ama etrafında bahçeler var

birde toprak analizi nasıl yapılır 30 cm- 60 cm-90 cm örnek dediler dogrumu

horanlı.66
15-12-2014, 17:59
nerdeyse aynı rakımda Bizimde arsazimiz var, bende on dekar civari ceviz dikmeyi düşünüyorum. çok araştırdim bu Yükseklikteki rakıma chandler, şebin, yavuz, bilecik türü cevizler uygun duruyo. Ancak araştırmalarima göre chandlerin bulunduğu yerin iklimine göre kendini aklimasyonu var. Yani zaten geç uyanıyo iklime göre erken yaprak döküyo. Konya Bizim oralar gibi yüksek ve iklimi soğuk olacağı için uygun olur diye düşünüyorum. Fidan alacak firma düşünürsenizde üç firma all uygun gibi. Ekiz fidan, bursa fidan tarım,aşıli chandler el kitabı var selami bayrağın sitesi. Ben daha almadım ama nasipse seneye alıp tarlamiza dikecem inşallah.

horanlı.66
15-12-2014, 18:06
ara mesafesi 7x4 uygun, yoksa 6x5'de iyidir. Şimdi gözünüze büyük bi ara gibi gelebilir ama ceviz çok hızlı ve çok geniş alana doğru buyur. Analiz olarak örnek yüksekliği normal, ama en önemlisi tabana doğru arazinin yapısı üst taraf çok iyi Olabilir bir metre iki metrede toprak yapısı, arazi yapısı çok Önemli. Çünku kil kis ve kireç tabakasi, kaya tabakası gibi durumlar Önemli. Analizde Sorun çıkmayabilir çıksa bile halledilebilir. Siz derine inerek bi toprak yapısıni görün derim,

enginyilmaz
15-12-2014, 18:43
İvriz (Halkapınar) Ereğli ovasından 150 metre yüksekte olduğundan kuvvetli donlar olmayacağından chandler ceviz uygun olur. Bahçeniz 3 dönüm olduğundan 6x6 dikmeniz uygun olur.

uşaklıveli
17-12-2014, 10:40
arkadaşlar nasip olursa hafta sonu 10 dönüm CHANDLER ceviz dikiyorum varsa öneri ve püf noktası bilgileriz şimdiden teşekkür ederim

ömür-uşak
18-12-2014, 20:47
arkadaşlar nasip olursa hafta sonu 10 dönüm CHANDLER ceviz dikiyorum varsa öneri ve püf noktası bilgileriz şimdiden teşekkür ederim

Hayırlı olsun.Uşakın neresine dikiyorsun. Tecrübelerimizi bildiğimiz kadarıyla paylaşabiliriz.Kolay gelsin.

brr54
19-12-2014, 22:46
Bir ayva üreticisinin oğlu olarak bu ağacı AYVA olarak ilan ediyorum. Ayva ziraatinde bu dikim mesafeleri ve bu 50 60 ton verim alınıyor.

Cevizciankara
20-12-2014, 09:36
Bir ayva üreticisinin oğlu olarak bu ağacı AYVA olarak ilan ediyorum. Ayva ziraatinde bu dikim mesafeleri ve bu 50 60 ton verim alınıyor.

???? anlayamadım.

belkibirgun54
23-12-2014, 08:55
ocak ayinda sakaryada dikim yapilabilir mi subat 15 i beklemek gerekir mi acaba.

ilsa44
24-12-2014, 19:17
Değerli ceviz dostları,
Bu hafta aldığım 100 civarında ceviz fidanını arazinin yüksekliği, yolun uygun olmaması(yağışlardan dolayı çamur) nedenleriyle dikemedim. Ben Malatya'dayım. Ceviz fidan üreticileri uzak. Tüplü almak nakliye ücreti nedeniyle fidan maliyetini ikiye katlıyor. Bu nedenle açık kök fernor aldım. Oturduğum sitenin bahçesinde bir kenarda toprağa gömdüm. Aşı yerleri toprak altında kalmasın diye çok toprak atmadım ama içime de sinmedi. Don olduğunda zarar görür mü? Aşı yerleri de toprak altında kalacak şekilde biraz daha toprak atsam zararı olur mu? Ben bu fidanları ancak Mart'ta dikebileceğim. Lütfen bu konuda yardımcı olun.

yalıçapkını
24-12-2014, 23:27
Çuval,naylon vb. gibi malzemelerle gövdelerini sarıp soğuklardan fidanlarınızı koruyabilirsiniz.

sevdamızceviz
26-12-2014, 12:52
Sevgili ceviz sevdalıları.
İyi çalışmalar bol ürünler.Yaklaşık 350 ismine doğru sertifikalı fernor ceviz fidanına ihtiyacım var. Marmara bölgesinde güvenilir bir fidancı tavsiyesinde bulunacak kendisi alıp test yapmış üye arkadaşlar yardımcı olabilir mi ? Reklama giriyor sa özelden de mesajlarınızı bekliyorum. İyi çalışamalar.

formullaone
26-12-2014, 18:10
Sayın çamtepe 3000 meyve 10 gr dan 30 kg kabuklu eder. 10 yaşında bir Pedro için çok normal.

ilsa44
26-12-2014, 23:46
Sevgili ceviz sevdalıları.
İyi çalışmalar bol ürünler.Yaklaşık 350 ismine doğru sertifikalı fernor ceviz fidanına ihtiyacım var. Marmara bölgesinde güvenilir bir fidancı tavsiyesinde bulunacak kendisi alıp test yapmış üye arkadaşlar yardımcı olabilir mi ? Reklama giriyor sa özelden de mesajlarınızı bekliyorum. İyi çalışamalar.

Kardeş bildiklerimi özeline yazdım.

Çamtepe
27-12-2014, 21:08
Sayın çamtepe 3000 meyve 10 gr dan 30 kg kabuklu eder. 10 yaşında bir Pedro için çok normal.

Tamam doğru :) Bir kere de ben yanlış hesap yapayım, olsun varsın :)

kararsız
30-12-2014, 12:27
ceviz 7*7 olmalı en az ve chandler o rakımda sıkıntılı olabilir

minikivi
03-01-2015, 23:41
ocak ayinda sakaryada dikim yapilabilir mi subat 15 i beklemek gerekir mi acaba.

Sayın belkibirgün54, Evet Sakarya bölgesinde mart ayına kadar ceviz fidanı ekebilirsin, bu PEDRO fidanını ben 10.3.2006 tarihinde dikmiştim.
Ve yıl 2014 de ağaç başına, yeşil kabuğundan arındırılmış 105kg ceviz aldım.
Bu verime inanmazsın diye birde resim ekliyorum.
Tüm ceviz dostlarına sesleniyorum varsa elinizde kendi ellerinizle yetiştirdiğiniz ceviz ağacı resimleri lütfen ekleyin.Daha iyisi eklelene kadar en iyisi bu.
Saygılarımla
531464

ibas06
05-01-2015, 14:20
sayın belkibirgün54, evet sakarya bölgesinde mart ayına kadar ceviz fidanı ekebilirsin, bu pedro fidanını ben 10.3.2006 tarihinde dikmiştim.
Ve yıl 2014 de ağaç başına, yeşil kabuğundan arındırılmış 105kg ceviz aldım.
Bu verime inanmazsın diye birde resim ekliyorum.
Tüm ceviz dostlarına sesleniyorum varsa elinizde kendi ellerinizle yetiştirdiğiniz ceviz ağacı resimleri lütfen ekleyin.daha iyisi eklelene kadar en iyisi bu.
Saygılarımla
531464
üstad merhaba

dediğin rakam biraz afaki gibi geldi yaklaşık 7500 adet ceviz ederki bu da tüm ağaçın baştan yıkarıya kadar her tarafı ceviz olmalı bi yanlışlık olmasın ??

minikivi
05-01-2015, 22:45
üstad merhaba

dediğin rakam biraz afaki gibi geldi yaklaşık 7500 adet ceviz ederki bu da tüm ağaçın baştan yıkarıya kadar her tarafı ceviz olmalı bi yanlışlık olmasın ??

yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu teyit ediyorum, Sayın ibas06.

kepsutlu10
06-01-2015, 11:12
est adı Birim Metodlar Min. değer ** Sonuç Değerlendirme
Bünye (Kum) % Hidrometre 37 Killi Tın
Bünye (Kil) % Hidrometre 27 Killi Tın
Bünye (Silt) % Hidrometre 36 Killi Tın
pH(25 °C) 7,95 Hafif Alkalin
EC mS/cm 0,18 Tuzsuz
Kireç % Kalsimetrik 5,9 Orta Kireçli
Organik Madde % 1,54 Az

Azot (N) % Teorik 0,08 Az
Fosfor (P) ppm Spektrofotometrik 4,14 Az
Potasyum (K) ppm ICPOES 101 Az

Kalsiyum (Ca) ppm ICPOES 4.378 Fazla

Magnezyum (Mg) ppm ICPOES 443 Yeterl
i
Sodyum (Na) ppm ICPOES 48,21

Demir (Fe) ppm ICPOES 7,15 Fazla

Mangan (Mn) ppm ICPOES 4,72 Az

Çinko (Zn) ppm ICPOES 0,27 Az

Bakır (Cu) ppm ICPOES 1,06 Yeterli

Gübrele için yardımcı olabilirmisiniz?

Mecnun24
07-01-2015, 13:08
Merhabalar, 03.01.2015 tarihinde 70 adet şebin ceviz fidanı diktim. Aslında ben Mart sonunda dikmek istiyordum, fakat aralık ayında dik fidana kışın yağmuru, karı işlesin dediler, bir hevesle diktik. Dikmez olsaydık. Kara kış geldi dayandı kapıya. Yarın ve yarından sonra hava raporu bulunduğum yer için -16 derece soğuk gösteriyor. Fidanlarıma bir şey olurmu ? Bulunduğum yerin rakımı 900 mt. Fidanları dikerken az da olsa can suyu verdim. Diplerine ikişer kürek yanmış hayvan gübresi koydum. Aşı yerlerini kapatmadım. Şu an itibariyle fidanları geri sökmekten sonra yapabileceğim (vallahi aklıma oda gelmiyor değil hani) bir şey varmı. Lütfen bir yol gösterin. Kaça kadara dayanır şebin fidanları.

ibas06
07-01-2015, 14:22
Merhabalar, 03.01.2015 tarihinde 70 adet şebin ceviz fidanı diktim. Aslında ben Mart sonunda dikmek istiyordum, fakat aralık ayında dik fidana kışın yağmuru, karı işlesin dediler, bir hevesle diktik. Dikmez olsaydık. Kara kış geldi dayandı kapıya. Yarın ve yarından sonra hava raporu bulunduğum yer için -16 derece soğuk gösteriyor. Fidanlarıma bir şey olurmu ? Bulunduğum yerin rakımı 900 mt. Fidanları dikerken az da olsa can suyu verdim. Diplerine ikişer kürek yanmış hayvan gübresi koydum. Aşı yerlerini kapatmadım. Şu an itibariyle fidanları geri sökmekten sonra yapabileceğim (vallahi aklıma oda gelmiyor değil hani) bir şey varmı. Lütfen bir yol gösterin. Kaça kadara dayanır şebin fidanları.
Sorun yok korkma biz de gecen sene diktik ve cok soğuk olduğu zamanlar oldu sorun cıkmadı bu sene de 350 adet daha diktik inşallah onlarada bir sey olmaz sıkıntı etmene gerek yok Alaıkta ekmen cok daha iyidir dert etme sonucta uyuyan agaç odun yani heleki bir de toprakta kar örtüsü varsa hiç sorun cıkmaz kafannı yorma farzet oldu Şebin zaten bulunduğun rakımda tat vermez. tamam belki cevizler arasında en lezzetli cevizdir ama sıkıntısı bitmez derdi bitmez bir de hemen ürün alamazsın en iyisimi cesit değiştirirsin sonucta 70 adet dert ettiğine değimez.Bir de bizi düşün 100 dekar :))))

Mecnun24
07-01-2015, 15:32
- Varol sayın ibas06, içime su serptin umarım dediğin gibi olurda zarar gelmez fidanlara
- Bizi şebine buradaki ceviz deyince parmakla gösterilen bir fidancı yönlendirdi. Tarlamda su yok, taşıma suyla sulayacağız. Birde burda kışlar sert geçiyor bunlardan ötürü chandler yerine şebin dikmemizi önderdi. Biz de inandık. Yanlış seçimmi diyorsunuz :(
- Dert etmek değilde, sıkıldım artık. üç senedir söküm-dikim işi bıktırdı beni. İlk sene acemilikten fidan temininde geç kaldım, ufacık ufacık fidanları diktik. İkinci sene ocakta alalım dedik gene fidan bitmiş ne idüğü belirsiz pazar fidancılarından aldık, neredeyse yarı yarıya fire verdi, aşıların altından sürdü fidanlar. Bu sene hem ilk sene diktiğim hiç gelişim göstermeyen fidanları hemde ikinci senedeki aşının altından sürenleri hepsini kökleyip tekrar dikeyim dedim. Kasım ayında gittim fidanları ayıttım bu sefer en güzellerini. Bu seferde böyle oldu. :(

ibas06
07-01-2015, 16:35
- Varol sayın ibas06, içime su serptin umarım dediğin gibi olurda zarar gelmez fidanlara
- Bizi şebine buradaki ceviz deyince parmakla gösterilen bir fidancı yönlendirdi. Tarlamda su yok, taşıma suyla sulayacağız. Birde burda kışlar sert geçiyor bunlardan ötürü chandler yerine şebin dikmemizi önderdi. Biz de inandık. Yanlış seçimmi diyorsunuz :(
- Dert etmek değilde, sıkıldım artık. üç senedir söküm-dikim işi bıktırdı beni. İlk sene acemilikten fidan temininde geç kaldım, ufacık ufacık fidanları diktik. İkinci sene ocakta alalım dedik gene fidan bitmiş ne idüğü belirsiz pazar fidancılarından aldık, neredeyse yarı yarıya fire verdi, aşıların altından sürdü fidanlar. Bu sene hem ilk sene diktiğim hiç gelişim göstermeyen fidanları hemde ikinci senedeki aşının altından sürenleri hepsini kökleyip tekrar dikeyim dedim. Kasım ayında gittim fidanları ayıttım bu sefer en güzellerini. Bu seferde böyle oldu. :(
dert etme yalnız mart ayında o boylu fidanların hepsiniin boyunu %50 den fazla kes Aşıdan itibaren 3 **** 4 göz kalsın ve daha sonra ki burası cok önemli Haziran ayında cıkan sürgünlerin en iyisini bırak geri kalanıda kes yani Tek sürgün kalsın
selamlar

lokosit
07-01-2015, 20:50
verim tablosu

Bu verim tablosu doğru ise ki doğrudur bence..
31 ağaçtan 5000tl tutarında ceviz alabiliyorsunuz..
300 ağaçtan 50bin tl ceviz alabiliyorsunuz..
220 ağaçtan 36666tl ceviz topluyorsunuz ki bunlar muhtemelen eski veriler..
Şimdi daha fazladır..
Bu durumda linkteki bahçe 95bin tl ve içinde 220 ceviz var + 430 tane de ayva var ve bu hesaba göre bu bahçe 10 yaşına gelince yıllık 50bin tl den fazla getirecek..
Satılık ceviz bahçesi - Sındırgı'da yabancı çeşit - Satılık Arsa İlanları sahibinden.com'da - 136737235 (http://www.sahibinden.com/ilan/emlak-arsa-satilik-satilik-ceviz-bahcesi-sindirgi-da-yabanci-cesit-136737235/detay)
Sizce bu işte bir yanlışlık yokmu?
Yıllık 50bin getirebilecek bir yer 95 bine satılırmı? Şüpheye düşüyorum bir kandırmaca mı var diye?
Bunun gibi ilanlar çok fazla.yıllık 100bin tl kazandıracak bir yer 200bine satan çok fazla..
Bu işi iyi bilen arkadaşların yorumları benim için çok önemli..
Yakında emekli olacam ve alacağım para karnımı zor doyuracak, çocukları okutmaya bile yetmeyecek. İşimi severek yapmıyorum, içim sıkılıyor. Emekli olmazsam sıkıntıdan başıma haller gelecek..

Mecnun24
08-01-2015, 10:51
dert etme yalnız mart ayında o boylu fidanların hepsiniin boyunu %50 den fazla kes Aşıdan itibaren 3 **** 4 göz kalsın ve daha sonra ki burası cok önemli Haziran ayında cıkan sürgünlerin en iyisini bırak geri kalanıda kes yani Tek sürgün kalsın
selamlar

Sayın ibas06 Mart ayına kadar yapabileceğim bişey varmı ? Fidanlara su bazlı boya vurdum ama. Ne bileyim aşı yerlerini örtecek şekilde toprak atmak **** aşı yerlerini bir çaput parçasıyla sarmak gibi.

ibas06
08-01-2015, 13:15
Sayın ibas06 Mart ayına kadar yapabileceğim bişey varmı ? Fidanlara su bazlı boya vurdum ama. Ne bileyim aşı yerlerini örtecek şekilde toprak atmak **** aşı yerlerini bir çaput parçasıyla sarmak gibi.
Yok abi şu aşamada aynısını bende yaptım bekleyip göreceğiz
selamlar

fatihk435
11-01-2015, 00:59
Kütahya/Tavşanlı bölgesine ne tür fidan önerirsiniz? İklimi merkez Kütahya'ya göre daha ılıman. Rakım ise yaklasık 800 - 900 arası. Bide ceviz bahçesi kurarken nelere dikkat etmemiz gerek? Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler. (:

Cevizciankara
23-01-2015, 17:28
Selamlar; kasım 2013 de açık kök diktiğim ceviz bahçemi tecrübesizlikten dolayı toprağı derin sürüm yapmadım, sadece üstten traktörle sürdürdüm. Çukurları kepçeyle kazdırdım.
Bu siteden okuyarak çok şeyler öğrendim.Aklıma takılan bir konu var.
Baharın 8 er metre olana araları dip kazanda dediğimiz derin sürüm yaptırsam mı, yoksa hiç yaptırmayayım mı?fidan köklerine zararı olur mu? Siz değerli abilerimin tavsiyeleri benim için çok önemli. Teşekkür ederim.

minikivi
25-01-2015, 22:47
Selamlar; kasım 2013 de açık kök diktiğim ceviz bahçemi tecrübesizlikten dolayı toprağı derin sürüm yapmadım, sadece üstten traktörle sürdürdüm. Çukurları kepçeyle kazdırdım.
Bu siteden okuyarak çok şeyler öğrendim.Aklıma takılan bir konu var.
Baharın 8 er metre olana araları dip kazanda dediğimiz derin sürüm yaptırsam mı, yoksa hiç yaptırmayayım mı?fidan köklerine zararı olur mu? Siz değerli abilerimin tavsiyeleri benim için çok önemli. Teşekkür ederim.

Sayın Cevizciankara,
henüz 2 yaşında olan fidanlarınıza mutlaka dipkazan çekmenizi öneririm, fakat fidanlara 50 cm den fazla yaklaşmamak şartı ile. Daha fazla yaklaşmanız durumunda ana kökler aşırı zarar görebilir, buda fidanların uyanma döneminde strese girmesine neden olur, onun haricinde kılcal kökler zarar görse bile
bitkinin uyku döneminde (yani kışın) fidana fazla etki etmez. Baharda fidanların uyanmasıyla birlikte yeni oluşacak olan kılcal köklerin havalandırılmış ve gevşetilmiş toprakta gübrelemeyle birlikte daha hızlı ve sağlıklı gelişeceğinden hiç şüpheniz olmasın. Bütün bu işleri fidanlara su yürümeden yapmanız gerekir.
başarılar.

Cevizciankara
26-01-2015, 09:20
Sayın Cevizciankara,
henüz 2 yaşında olan fidanlarınıza mutlaka dipkazan çekmenizi öneririm, fakat fidanlara 50 cm den fazla yaklaşmamak şartı ile. Daha fazla yaklaşmanız durumunda ana kökler aşırı zarar görebilir, buda fidanların uyanma döneminde strese girmesine neden olur, onun haricinde kılcal kökler zarar görse bile
bitkinin uyku döneminde (yani kışın) fidana fazla etki etmez. Baharda fidanların uyanmasıyla birlikte yeni oluşacak olan kılcal köklerin havalandırılmış ve gevşetilmiş toprakta gübrelemeyle birlikte daha hızlı ve sağlıklı gelişeceğinden hiç şüpheniz olmasın. Bütün bu işleri fidanlara su yürümeden yapmanız gerekir.
başarılar.

Öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim.Geçen sene tomurcuklar burada mayıs 15 gibi açtı. Bilgilerinize dayanarak nisan ayı gibi dipkazan çektirsem uygun olur sanırım. Peşine de taç izdüşümüne azotlu gübre döküp çapa makinasıyla geçmeyi düşünüyorum hem gübre karışmış olur hemde toprak havalanır.Sizce nasıl olur.İyi günler.

ssahin13
31-01-2015, 21:43
bu resimler neden böyle devasa görünüyor acaba?

bermuha
02-02-2015, 15:22
merhaba yeni bir bahçe kurcağım toprak analizi yaptırdım kireç oranı%20 çıktı ceviz yetişir mi

ermana
03-02-2015, 08:48
merhaba yeni bir bahçe kurcağım toprak analizi yaptırdım kireç oranı%20 çıktı ceviz yetişir mi

ceviz yetiştiriciliği için kireç oranı 2 ile 25 arasında olmalıdır. ancak ideal kireç oranı 7 dir.

Selcukİst
05-02-2015, 19:51
Böyle bir araştırma ya da plan program denetim planlama yapıldığını hiç sanmıyorum, planlama konusuna çok kereler değindim ben bildiğim kadarını söyleyeyim Türkiyede tarım alanında doğru dürüst hiç bir planlama yok zeytinciliği marmara birlik kendi capında kendi kendine biraz planlarken narenciyemize hiç bir şey yapılmıyor kendi haline bırakılmış, fındık ağaçlarımızı iki yıl önce sökün altarnetif ürünlere yönelin ekin diyen siyasi yönetici zihniyet bu yıl fındığın 40-50 lira fiat gördüğünde plan ve düşüncelerini merak ediyorum ,
Cevizde de bu konuyla hiç bir çalışma yok,şimdilik ekin yetiştirin alın krediyi alın desteği, yarın mı? yarını onlarda bilmiyor çok sıkışırsalar yine kredi destek vererek altarnetif ürünlere yöneltirler, burası türkiye çareler tükenmez (demirel sözü)

Ne Türkiyeymiş bee bitmedi gitti, ama ışıkta göründü bütün derdimiz kabahatimiz osmanlıca bilmemekmiş osmanlıcayı öğrenince artık tüm alanlarda planlamalarımızı yapar çağ atlarız.

Yani ilk yorumumu böyle nahoş ve konu dışı gereksiz bir yazıya cevap vermek için kullandığımdan dolayı mutsuzum tabi ama sizede birinin cevap vermesi gerekiyor; hangi partiye oy vermemiz gerektiğinide söyleyecekmisiniz ?Biz size atalarınızı ve tarihini neden unutturulduğunuza tepki göstermiyorsunuz diye soruyor muyuz ? Hoş Atalarımız aynı değil sanırım.
ilk sayfadan beri okuyorum günlerdir, hem tüm besi hayvancılığınıda hatim ettim ve ilk defa gereksiz bir yazı gördüm. Malesef o da çok bilgili gibi görünen sizden geldi. Helal olsun.
Unutmadan 'esenlikler dilerim'

Murat Kayadelen
05-02-2015, 22:03
Yani ilk yorumumu böyle nahoş ve konu dışı gereksiz bir yazıya cevap vermek için kullandığımdan dolayı mutsuzum tabi ama sizede birinin cevap vermesi gerekiyor; hangi partiye oy vermemiz gerektiğinide söyleyecekmisiniz ?Biz size atalarınızı ve tarihini neden unutturulduğunuza tepki göstermiyorsunuz diye soruyor muyuz ? Hoş Atalarımız aynı değil sanırım.
ilk sayfadan beri okuyorum günlerdir, hem tüm besi hayvancılığınıda hatim ettim ve ilk defa gereksiz bir yazı gördüm. Malesef o da çok bilgili gibi görünen sizden geldi. Helal olsun.

Atalarımızın tarihini bilmekle , Osmanlıca öğrenmeyi aynı kefeye koyan sayın arkadaşım, böyle bir gönderiyle karşılaştığım için ben de çok üzgünüm. Preveze savaşının tarihini ister İngilizce oku, ister yunanca, ister Osmanlıca , ister Fransızca, ulaşacağın şey ege denizini türk denizi yapan savaş olduğudur.
Senin eleştirdiğin yazıdaki eleştiriler var ya , o eleştirilerden her hangi birine eleştirinin eleştirisi eleştirisiyle yakalaşabildiğin gün memleketimizde kendi toprağımıza neden elin ürettiği hibrit tohumları ekmek zorunda bırakıldığımızı, neden memleketimizde yetişen yerel türlerin tohum üretimini yapmamızın yasak olduğunu, daha 20 yıl önce tarımda kendi kendine yeten sayılı ülkelerdenken şu anda kimlerin elimizi kolumuzu bağladığını belki anlayacaksın.
Ama o gün senin için çok geç olacak,
maalesef benim için de ....

MeyveliTepe
05-02-2015, 22:20

Alıntıladığınız yazı kendi uslubunca ceviz, fındık, zeytin, narenciye gibi ürünler için ülkemizde tarım planlamasının olmadığını söylüyor. Buradan mı çıkarttınız oy verilecek parti vs. gibi şeyleri. Planlamanın olmadığının söylenmesinden mi hoşnutsuz oldunuz? Ben dahasını söyliyeyim; sadece ceviz, fındık, zeytin ve narenciye için değil, hiç bir tarımsal gıda üretimi için planlama yok. Daha doğrusu var olan tüm planlama tarımsal gıda ürünlerinin üretilmesi için olmak yerine ithal edilmesi için var. Marketten aldığınız bakliyatların menşei bilgisine bakın ne yazıyor?

Bu saptama şayet kişiye bağlı bir yorum olsaydı isteyen istediğini düşünebilirdi. Ancak gerçek rakamsal boyutlarıyla ortada olunca pek yorum yapacak bir şey de kalmıyor gibi. Tarım alanlarının hızla azalması, bir zamanlar "milletin efendisi" denilen köylünün yok olması, topraklarının el değiştirmesi ve tarım arazisi olmaktan çıkarılması, var olduğu söylenen destekler vs.nin köylüye gitmiyor olması gibi şeyleri kendiniz de kolayca bulabilirsiniz. Ha, size göre böylesi daha iyidir belki, bir şey diyemem. O zaman da ağırlıklı olarak tarım ile, bitkiler, ağaçlar, yetiştiricilik ile ilgili bir forumda ne işiniz var diye sormak gerekir. Belki Kanada'dan mercimek ithalatının, GDO'lu ithal pirinci piyasaya sürmenin inceliklerini tartışan bir forum vardır ve ilginizi daha çok çeker.

thered
06-02-2015, 01:46
Merhaba

Konuyu bir süredir takip ediyorum, epeyce bir sayfa okudum ancak henüz forumda ve nette cevap bulamadığım 2-3 konuyu sorarak aranıza giriş yapıyorum.

1) 8x8 şeklinde bir dikim yaparsam, en az 5 yıl boyunca kapanması muhtemel olmayan aralara ceviz yerine, hızlı ürün verecek, ileride kolay ve minimum masrafla sökülebilecek, cevizin gelişimine zarar vermeyecek, değeri olan ve bakımı minimum düzeyde olacak ne dikilebilir? Alternatifler nelerdir?

2) Sık rastladığım ancak halen anlamını bulamadığım "ismine doğru" ifadesi ne anlama geliyor? Belki 100 farklı sayfada bu sözcüğü okudum ancak hiçbirinde ne anlama geldiği yazmamış. ... nedir, ... ne demek şeklinde arattığımda da çıkmıyor. Nedir bu ifadenin anlamı?

3) Geyve - Pamukova ve İznik civarlarında ceviz yetiştirenler var mı aramızda, bu bölgelerde verim ve tür seçimi nasıldır?

cnrtkt
06-02-2015, 09:21
Merhaba

Konuyu bir süredir takip ediyorum, epeyce bir sayfa okudum ancak henüz forumda ve nette cevap bulamadığım 2-3 konuyu sorarak aranıza giriş yapıyorum.

1) 8x8 şeklinde bir dikim yaparsam, en az 5 yıl boyunca kapanması muhtemel olmayan aralara ceviz yerine, hızlı ürün verecek, ileride kolay ve minimum masrafla sökülebilecek, cevizin gelişimine zarar vermeyecek, değeri olan ve bakımı minimum düzeyde olacak ne dikilebilir? Alternatifler nelerdir?

2) Sık rastladığım ancak halen anlamını bulamadığım "ismine doğru" ifadesi ne anlama geliyor? Belki 100 farklı sayfada bu sözcüğü okudum ancak hiçbirinde ne anlama geldiği yazmamış. ... nedir, ... ne demek şeklinde arattığımda da çıkmıyor. Nedir bu ifadenin anlamı?

3) Geyve - Pamukova ve İznik civarlarında ceviz yetiştirenler var mı aramızda, bu bölgelerde verim ve tür seçimi nasıldır?

Merhaba.
2. sorunuzda ki olay şöyle; fidancıdan Fernor çeşidi isteriz, o da bize Fernor budur diye bir fidan verir.
Şahsen ben verdiği fidanın Fernor olup olmadığını o anda anlayamam.

Eğer, 5 yıl sonra o fidan Fernor çıktıysa ismine doğrudur, başka bir çeşit çıktıysa kandırılmışızdır, o fidan ismine doğru çıkmamıştır. Fidancı sahtekardır.

8 - 10 yaşlarımda kiraz fidanı diye fidan alıp dikmiştim, 3-5 yıl bekledim kiraz toplayacağım diye maalesef mahlep ağacı çıkmıştı. Aşı yapmıştık bizde. İsmine değil cinsine bile doğru çıkmamıştı fidan :)

Hatta dedemin kardeşi, rahmetli amcamız ayağına taş değse "men dakka dukka" derdi hep.
Bir gün sordum "o nedemek" diye.
"Gençliğimde, 1 - 2 sezon, kısa süre de olsa fidan alıp satmıştım, para tatlı geliyordu o zamanlar. Kim ne istese elimdekini verirdim giderdi. Müşteri, misket elma isterdi ben elimde elma yoksa bile o anda ne varsa armut bile olsa verirdim bu misket elma diye. Ayva isterdi kiraz verirdim çoğuda anlamazdı. Şimdi elime diken batsa o zamanki yediğim haltlar aklıma gelir, "men dakka dukka" yani "ne ettiysen o nu bulursun" derim" demişti. Yani ismine doğru fidan verdiği nadir olurmuş. Çok pişman olmuştu, Allah affetsin.

-----------------------------------------------------------
1. sorunuz hakkında pek bilgim yok, tavsiye olarak; zamanınız ve iş gücünüz ve tecrübeniz yoksa kapama fidanlığın içine başka türde ağaçlar karıştırmayın derim.

Benim bahçemde önceden farklı farklı türler vardı. Budama zamanı, ilaçlama zamanı, sulama zamanı, hasat zamanı, gübreleme zamanı, hastalıklarla mücadele şekilleri hepsi birbirinden farklı olduğu için çok uğraştırıyordu. Bu yüzden asıl yetiştirilmek istenen ağaca yeteri kadar önem verilemiyordu, bu yüzden de gelişimleri ve verimleri geri kalıyordu.

Geçen yıl 50 m² yere sebze yapmıştım. Yalnız olduğum için sebzeyle uğraşmaktan diğer işlerime zaman ayıramamıştım mesela.
Arazimin çevresine dikenli kuşburnu dikecektim, hem de çit vazifesi görür diyerek, zaman ayıramam diye ondan da vazgeçtim.

Ben olsam tek çeşitte devam eder, hem emeğimi hem de zamanımı tek konu üzerinde yoğunlaştırırdım.
--------------------------------------------------------------
Kolaylıklar dilerim.
Saygılar.

hazerhan
06-02-2015, 09:52
arkadaşlar cevizle ilgili yazalım lütfen boşa polemiğe girmeyelim

Cevizciankara
10-02-2015, 09:33
"Gençliğimde, 1 - 2 sezon, kısa süre de olsa fidan alıp satmıştım, para tatlı geliyordu o zamanlar. Kim ne istese elimdekini verirdim giderdi. Müşteri, misket elma isterdi ben elimde elma yoksa bile o anda ne varsa armut bile olsa verirdim bu misket elma diye. Ayva isterdi kiraz verirdim çoğuda anlamazdı. Şimdi elime diken batsa o zamanki yediğim haltlar aklıma gelir, "men dakka dukka" yani "ne ettiysen o nu bulursun" derim" demişti. Yani ismine doğru fidan verdiği nadir olurmuş. Çok pişman olmuştu, Allah affetsin.

sayın caner bey;
Deden ne doğru söylemiş.men dakka dukka. Hatasını anlamış, pişman olmuş.
Allah hepimizin günahlarımızı affetsin.

xwamklie
10-02-2015, 11:21
Konunun ortasından girdim kusura bakmayın. Özel sektörde çalışıyorum ve patronum benden ceviz yetiştiriciliği ile ilgili teşvikleri ve destekleri araştırmamı istedi. İnternette araştırıyorum ama hep eski tarihli bilgiler mevcut. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

drfatih35
10-02-2015, 20:47
evet üstatlar uzunca bir aradan sonra tekrar aranızadayım ; sağlık sebebleriyle bir süredir birşeyler paylaşamamıştım.2013 mart dikimi fidanlarım aynı sebeplerle yaz bakımında özellikle budama da eksiklerim oldu umarım sizler sayesinde bu eksiklikleri gideririm bazı sorularım olacaktı
536538
--küçük ağaç parçası yaklaşık 80 cm büyük olan ise 250cm bu fidanı nasıl budamalıyım(daha önceden de belirttiğim gibi bu bölge şeftali budama konusunda bilgili ancak lider dal dediğim zaman her kafadan ayrı bir ses çıkıyor bende budamamı kendim yapmak istiyorum ve bilgiye ihtiyacım var)

ykaya194
10-02-2015, 22:23
536552

Resimde dalların yönü tam belli olmasada, benim önerim aşağıdaki gibi.

1,2 ve 3 nolu dalları dibinden kesiniz, geri kalan dalları işaretli yerkerden budayınız. Böylelikle geriye 1. kat 4 adet yan dal, 2,kat yine dört adet yandal ve lider dal kalmış olur.

Dallar arası acı mesafesinin eşit olmasına dikkat ediniz.

Kolay gelsin.

Arel15
11-02-2015, 18:20
arkadaslar mikrorman ceviz ormani projesini duyan var mi? mikrorman.com da detaylari var ama kabaca 50 dekar orman arazisisnin arazinin temini,anahtar teslim kurulumu,bakimi sulama sistemi kurulumu hatta urun vermeye baslayinca da hasat edilmesi sailmasina kadar herseyiyle onlar ilgileniyormus.bu konuda arastirma yapan **** duyan var mi? ben gerci daha telefonla bile ulasamadim (telefon numaralari degismis ama sitede guncel numara yok ) oyuzden ne kadar guvenilir nasildir cok merak ediyorum.duyan bilen birisi yardimci olabilirse sevinirim.iyi aksamlar

chndlr
11-02-2015, 21:21
görüntü itibarıyla jet orman projesi :)

tiryaki
12-02-2015, 08:31
arkadaslar mikrorman ceviz ormani projesini duyan var mi? mikrorman.com da detaylari var ama kabaca 50 dekar orman arazisisnin arazinin temini,anahtar teslim kurulumu,bakimi sulama sistemi kurulumu hatta urun vermeye baslayinca da hasat edilmesi sailmasina kadar herseyiyle onlar ilgileniyormus.bu konuda arastirma yapan **** duyan var mi? ben gerci daha telefonla bile ulasamadim (telefon numaralari degismis ama sitede guncel numara yok ) oyuzden ne kadar guvenilir nasildir cok merak ediyorum.duyan bilen birisi yardimci olabilirse sevinirim.iyi aksamlar

Oldukça şüpheli, yakın çevrelerinde belki bu hizmeti verebilirler ama araya küçük de olsa mesafe girince bence yürütülmesi imkansız olur. Günü geliyor 5km aşağıdaki köyden adam gelmeye nazlanıyor.

Ben kışın ayda bir cevizlerimi görmezsem rahat etmiyorum, yazın neredeyse haftada bir ki ilgilenen birisi de var.

Bu işler uzaktan kumandayla olmaz bence, elinizin üzerinde olması gerekir.

tazgulgul
13-02-2015, 11:18
Merhabalar.
Ben ortak olmayı planladığım bir ceviz bahçesi için, içimin rahat etmesi adına 3 metre profil açtırmayı, toprak analizlerini yaptırmayı ve bunu uzman birinin değerlendirmesini istiyorum. Edirne/Uzunköprü tarafında bu konuda bana yardımcı olabilecek, danışmanlık hizmeti veren kişi bilgisi rica ediyorum..

djtunc
14-02-2015, 13:22
arkadaşlar saksıya ceviz ektim . 30 santim kadar baya bi hızlı büyüdü. sonra kışa girince bütün yaprakları sarardı ve döküldü. ilkbaharda tekrardan yeşerirmi ?

Cevizciankara
14-02-2015, 16:11
arkadaşlar saksıya ceviz ektim . 30 santim kadar baya bi hızlı büyüdü. sonra kışa girince bütün yaprakları sarardı ve döküldü. ilkbaharda tekrardan yeşerirmi ?

İnşallah; oda bir canlı , onunda uykuya ihtiyacı var.Bırakda uyusun.

ukaraymir
15-02-2015, 16:45
Yeni kurulacak Ceviz bahcesine yanmis hayvan gubresiyle birlikte DERE KUMU veren bir ornek var midir? Drenaji saglamak icin nasil bir katki gosterebilir ?

tiryaki
15-02-2015, 20:09
Tecrübem yok sadece gözlem ve akıl yürütme olarak şunu söyleyebilirim
1) Taşıma suyla toprağın yapısını değiştirmek çok zordur
2) Sığ alanlardaki dere kumu her türlü ot tohumuna ev sahipliği yapıyor genelde, otların yayılımının bir parçası dereler

tiryaki
15-02-2015, 20:10

Bir an evvel yerini hazırlayın ve toprakla buluşturun, saksıda uzun ömürlü olmaz

bekirpinarli
23-02-2015, 14:24
Merhaba arkadaşlar,yeni katıldım.İstanbul-Silivri-Sayalar kçyünde 6.500 metre tarlam var,bu bahar Ceviz dikmek istiyorum,internetteki bilgi yoğunluğu,beni çok ürkek yaptı,ben bu cıvarlarda bu işi yapan,bahçesi olan,hiç olmadı 4-5 yıldır bizzat yaşayan arkadaşları ziyaret edip,daha reel bilgiler almak istiyorum,yardımcı olmak isteyen olursa lütfen telefonumdan veya mail adresimden ulaşsın mail.bekirpinarli@gmail.com Tel.554 9593774

permakültür
24-02-2015, 20:16
Arkadaşlar merhaba,

Chandler/franquatte agaçlarıma %2 lik bordo bulamacını aralıkta attım. Forumdan öğrendiğim kadarıyla baharda tekrar %1 lik atmam gerekiyor. Chandler için bordo bulamacını mart ayında atmam uygun olur sanırım. En son nezamana kadar atabiliriz, nisan başı çok geçmi olur?

Budama içinde aynı soru sormak istiyorum.Bildiğim kadarıyla mart ayı en uygun ay, en son nezmana kadar budama yapabilirim.

Lilium
24-02-2015, 23:42
Arkadaşlar merhaba,

Chandler/franquatte agaçlarıma %2 lik bordo bulamacını aralıkta attım. Forumdan öğrendiğim kadarıyla baharda tekrar %1 lik atmam gerekiyor. Chandler için bordo bulamacını mart ayında atmam uygun olur sanırım. En son nezamana kadar atabiliriz, nisan başı çok geçmi olur?

Budama içinde aynı soru sormak istiyorum.Bildiğim kadarıyla mart ayı en uygun ay, en son nezmana kadar budama yapabilirim.

Bordo bulamacı gözler kabarmaya başlayıncaya kadar ki dönemde atabilirsiniz gözler kabarmaya başladıktan sonra atılmaz en son şu tarihe kadar atılır diye bir şey yok bölge ve iklim belirleyici olur.

Budama ayı mart ayıdır, mart ayı diyorum ama yine tekrar edeyim budamada da bölge iklim faktörleri önemlidir, bölgenizde don riski varsa bunu dikkate alınız ve ağaçlara su yürümeye başlamadan budamalar bitirilmeli. Su yürüdükten sonrada yapılır ama ağaç çok enerji kaybeder.

Hayat ve Doğa
25-02-2015, 14:37
Tüm arkadaşlara Merhaba.Geçen Kasım ayında diktiğim chandlar ceviz fidanlarımın erken ilkbaharda gübrelemek için biraz araştırma yaptım.Tek takıldığım nokta Azot konusu.Toprağımda yetersiz Azot ve organik madde çıktı.Bununla ilgili iki sorum olacak.
1-Yeni Kasım ayında dikimini yaptığım ceviz fidanlarına Azot gübrelemesi yapılacakmı yoksa 2. senemi beklenecek.Beklemek bana daha mantıklı geldi.Azot kökte veya yapraklarda amine dönüşüyor ve bunun içinde karbonhidrat yani enerji gerekiyor.Benim fidanlarda yeni olduğu için tutup tutmadığı bile belli değil?

2.Kullanılacak Azot tipi edindiğim bilgiye göre enaz bitkiyi yoran Amin (ÜRE) TİPİMİ olmalı.Nitrat tipimi yoksa amonyum özelliklimi olmalı.Bana göre bu çok önemli bir konu.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Hayat ve Doğa
25-02-2015, 14:43
Merhabalar.
Ben ortak olmayı planladığım bir ceviz bahçesi için, içimin rahat etmesi adına 3 metre profil açtırmayı, toprak analizlerini yaptırmayı ve bunu uzman birinin değerlendirmesini istiyorum. Edirne/Uzunköprü tarafında bu konuda bana yardımcı olabilecek, danışmanlık hizmeti veren kişi bilgisi rica ediyorum..

Edirne Keşanda güzel bir laboratuvar var benim toprak anlizlerini yaptırdığım.Senin işine yarar.Tüm testleri yaptırabilirsin uygun fiyata.
Edirne keşan toprak tahlili diye google yazın en başta çıkan tahlil laboratuvarı.S ile başlıyor.Kolay Gelsin.

Abbass
25-02-2015, 18:43
Sayın Hayat ve Doğa
Ben de Pınarhisar'lıyım ama iş gereği Çanakkale'deyim. Yaprak analizi de yapabilen yeni açılmış olan labaratuar sanırım kastettiğiniz.

Mümkünse tam adresini alabilir miyim ?

Hayat ve Doğa
26-02-2015, 15:16
Sayın ABBAS Bildiğim kadarıyla tam teşekküllü bir laboratuvar. istediğiniz toprak analizlerini yaptırabilirisiniz.Adres aşağıdaki gibidir.işinizi görür umarım.
Simçağ Laboratuvar Hizmetleri Tarım Ürünleri
San. ve Tic. Ltd. Şti.

Simge Tavşankoru KOYUNCU

B.Cami Mah. Efes Yolu Zanaatkarlar Cad.
Efes Tic. M. G Blok No:2-3

Keşan/Edirne

Kroki

Hayat ve Doğa
26-02-2015, 15:28
Tüm arkadaşlara Merhaba.Geçen Kasım ayında diktiğim chandlar ceviz fidanlarımın erken ilkbaharda gübrelemek için biraz araştırma yaptım.Tek takıldığım nokta Azot konusu.Toprağımda yetersiz Azot ve organik madde çıktı.Bununla ilgili iki sorum olacak.
1-Yeni Kasım ayında dikimini yaptığım ceviz fidanlarına Azot gübrelemesi yapılacakmı yoksa 2. senemi beklenecek.Beklemek bana daha mantıklı geldi.Azot kökte veya yapraklarda amine dönüşüyor ve bunun içinde karbonhidrat yani enerji gerekiyor.Benim fidanlarda yeni olduğu için tutup tutmadığı bile belli değil?

2.Kullanılacak Azot tipi edindiğim bilgiye göre enaz bitkiyi yoran Amin (ÜRE) TİPİMİ olmalı.Nitrat tipimi yoksa amonyum özelliklimi olmalı.Bana göre bu çok önemli bir konu.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar cevaplarınızı bekliyorum.

tazgulgul
27-02-2015, 08:19
Edirne Keşanda güzel bir laboratuvar var benim toprak anlizlerini yaptırdığım.Senin işine yarar.Tüm testleri yaptırabilirsin uygun fiyata.
Edirne keşan toprak tahlili diye google yazın en başta çıkan tahlil laboratuvarı.S ile başlıyor.Kolay Gelsin.

Teşekkür ederim..
Buraya email atıp bir kaç soru sormuştum ama dönüş yapmamışlardı.
En iyisi arayıp sormak.

juglandales
27-02-2015, 12:55
Herkese selam,
Yeni kuracağım ceviz bahçesi için Tekirdağ, Malkara, Keşan taraflarında güvenebileceğim SONDAJ FİRMASI arıyorum. Yardımcı olabilecek varsa aranızda memnun olurum...

barba1981
01-03-2015, 00:20
Azot gübrelemesini basitçe özetlemek gerekirse toprak ph ınız yüksekse(7.5üstü) amonyum sülfat içerikli gübreleme ,düşükse de amonyum nitrat içerikli gübreleme tercih edilebilir.Azotlu gübrelemede dikkat edilmesi gereken şey hepsini bir kerede değilde üçe dörde bölerek verilmesidir.

agacsever06
02-03-2015, 13:09
Ankara’nın Çubuk ilçesinden Zeki. 1985 doğumluyum ve Çubuk’ta ikamet ediyorum. Özel bir firmada Elektronik teknik servisiyim, şehirler arası çalışıyorum. Köyümüzde ki 8550 metre karelik arazimi ileriye dönük ağaçlandırmak istiyorum. Babamın tavsiyesi ile ceviz ağacına yöneldim. Uzun zamandır forumu takip ediyorum. (Kusura bakmayın yorum yapamıyorum, malumunuz bu işte tecrübem yok) Sizler aracılığı ile çok şeyler öğrendim. Hepinize sonsuz teşekkür ederim.

Malumunuz hem özel sektör personeli olmam, hem arazime ileriye yönelik yatırım yapmak için ceviz dikiminde karar kıldık. İnternette araştırma yaparken siz değerli arkadaşlarımın bilgi paylaştığı agaclar.net ’i buldum. Buradan sizlere birkaç sorum olacak. Size zahmet olumlu olumsuz düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız benim için sağlıklı olacağı kanaatindeyim. Tüm bilgi emekçisi arkadaşlarımı saygı ile selamlıyorum. Kafanızı ağrıtacağım ama şimdiden yüreğinize sağlık.

-Tarlam Ankara’nın Çubuk ilçesinde. Rakım ise 1100 m civarı.
-2014 Eylül ekim gibi tel örgü direklerini hazırladım. (Tel örgü çekmeme havalar müsaade etmedi. Nasipse 2015 Mart gibi, dal dikim sezonu ile eş zamanlı yapmayı hedefliyorum)
-2014 Mayıs ayında içi boş ikinci el 7 x 3 konteyner aldım. Bunun için 2015 yazında veranda, çatı yapmayı hedefliyorum. (Konteyneri bir inşaat firmasından ikinci el olarak 3.000 TL’ye aldım, 750 TL’ye nakliyesini yaptırdım.)
- Becerebilirsem buranın peşine 21.000 metre karelik bir yerim daha var. Orayı sadece ceviz ya da badem yapmayı planlıyorum. Orada ise hiç su yok. (Badem için pek fazla su ihtiyacının olmadığını birkaç yazıda okudum.)
- Kerestesinden yararlanılacak şekil, görüntü ve estetik bakımından güzel olan, tozlamaya faydalı olabilip, sıkıntı çıkarmayacak, görsel ve hava perdesi oluşturacak tel boyu dikilecek ağaç tür veya türleri nelerdir? Sizce bunları dikmemde fayda varmı? (pavlonya, bubinga, mavi ladin, çam vs)
- Tel boyu dikilebilecek (bonsai, şimşir, bexus, sarmaşık,limon selvi, mavi selvi, vs.) estetik bakımdan güzel olabilecek perde çit çeşitleri nedir?
- Arazimin bir kısmına meyve ağacı dikmeyi düşünüyorum. Meyve ağaçları ile cevizin birbirileri ile uyumu, ağaçların bir birine uzak olması yakın olması **** yanyana gelmemesi gibi bir durum söz konusu mudur?
- Ceviz ve Meyve ağaçlarının makul olan dal aralıkları. Pikaj çalışması konusunda yardımcı olabilir misiniz?(Baklava ve alternatif biçim)
- Ankara Çubuk’ta yetişebilecek en uygun meyve ağaç çeşitleri sizce nelerdir ;
Yaz elması, golden, amasya, erik, kiraz, vişne, yaz armudu, kış armudu, şeftali, kayısı, şekerpare, nektari, dut, badem, salkım söğüt, üzüm, böğürtlen, ahu dudu, kivi, fındık, incir, nar, portakal, mandalin, zeytin çeşitleri vs.
- 2013 başı dönüme 5 ton yanmamış gübre atılmış tarlanın, 2013 Kasım başı ile sürülme işlemleri tamamlandı. Uygun dikim zamanı (3. 4. Aylar) öncesi pikajı yapılan tarlanın dal çukurları ne kadar zaman önce kazılmalı, çukur ve kazılan toprağın ne kadar yanması gerekir?
- Arazi kuzeyden rüzgar alan bir yer. Perdelemenin önemi ve alternatifleri nelerdir? Dal dikmeden önce çit boyu perdeleme mi yapılması gerekir?
- Ahlat ağacına yapılan aşılamanın çok sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu söyleniyor? Çekirdek tohumundan mı?, fidanmı?, sertifikalı fidan mı? **** ahlat ve benzeri bir ağaca aşı mı? Şayet sertifikalı dal dikilmesi mantıklı ise kaç yaşında, kaç cm’lik fidan olmalı? (yıl kaybı ya da kazanımı ile ilgili)
- Dikerken farklı farklı yorumlar yazılmış neye dikkat edilmeli? Can suyu, yanmış **** kimyasal gübreleme desteklemesi vs. Yanmamış gübrenin kurtlanma ihtimali vs.
- Dal dikilmesi ardından uygulanması gereken tarımsal faaliyetler nelerdir?
- Arazimizin etrafı ekilir biçilir arazi olduğu için kullanılan zirai ilaçlar fidanlara zarar verirmi? Zarar vermemesi için yapmayı düşündüğümüz şimşir tarzı perdeleme faydalı olur mu ya da faydalı olacak cinsi nedir?
- Dikilecek meyve ağaçları arazinin neresine dikilebilir. Resimlerde arazinin bilgileri mevcuttur. Ona istinaden en uygun dikim nasıl olmalıdır.? Bu ölçülere en uygun dikim aralığı konusunda bilgi.
- Meyve ağaçları rüzgar almaması için, tel örgü üzerine Jeotekstil tarzı bir perdeleme yapabilecek kumaş benzeri bir örtünün perdeleme yapan ağaçların rüzgarı kesebilecek duruma gelecek olana kadar faydası olur mu?
- Dikimi 1.5 metre derinliğinde 1 metre genişliğinde toprak eşip toprağı bir miktar yakmayı düşünüyorum. Sizce çukuru ne zaman kazıp? Ne kadar süre toprağı havalandırmam gerekir.
- Sunduğum eklerde arazimin toprak ve su analizi mevcut. Bu sonuçlara ilaveten sizlerin ekleyeceğiniz, önereceğiniz, yapmam, dikkat etmem gereken bir şey var mıdır? (Kimyasal, doğal gübreleme, toprağı sürme vs gibi)
- Pedro, Chandler, Fernor, Fernotte’yi hedef olarak belirledim. Sizce bizim topoğrafya, mevsim, toprak, su analizine ve iklim şartlarına bunlar uygun mudur? Bunların sayısal seçimi ne olmalıdır, Hangi lokasyona hangi ağacı dikmeliyim.
- Suyum olmadığı için taşıma suyu düşünüyorum (taşıma suyu ile değirmen döner mi demeyin) İnşallah halledeceğim. Ortalama bir ağacın sulama süresi ve su ihtiyacı ne kadardır. Bu rakamı nihai olarak değerlendirmeyeceğim. İlla ki yanılma payı olacaktır. Sulamayı traktör arkası tanker ile yapmayı hedefliyorum.
-Sizce izlemem gereken adımlar nelerdir? Sormayı unuttuğum, sizce daha isabetli olabilecek bir şeyler var mı? Ağaç dikimini hangi tarihte yapmalıyım?

538955

538956

538957

538958

538959

karayel54
04-03-2015, 14:17
Aşı kalelerinin sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılıyor. buzdolabında aşı kalemi saklıyorum gazete ve folyoya sardım açıp kontrol edebiliyormuyum.konu hakkında bilgisi olan cevaplarsa sevinirim

ömür-uşak
04-03-2015, 22:45
Buz dolabının sebzeliğine koy. Bir ay sonra aşılanacak zaten bozulmaz. Açıp bakabilirsinde ama gerek yok.

karayel54
05-03-2015, 17:35
cevap için sağol benim asıl öğrenmek istediğim aşı yaparken kalemlerin sağlam olup olmadığı görsel anlaşılabiliyormu. tutmayacak kalemleri kullanmamak için

ömür-uşak
05-03-2015, 18:46
Aşı kalemleri pişkin olacak. Uç kısmından 3-4 göz alt kısmından 3-4 göz kesilip atılacak. Aşı yapılacağı zaman kalemler açılırken kurumu yeşil mi belli olur. Kalemler saklandığı yerde dahi uyanabilirler gözler uzar onları kullanmayın. Aşı yaparken kalemlerin gözlerine bak kurumu yeşimi hemen dökülüveriyormu bir kaç göz kır. Yeşil olacak göz içleri. Dokülmeyecek, Hemen gözler düşmeyecek. Bazı kalemlerin meyve gözleri kırılmış olabilir öyle kalemlerde düğme gözden sürgün verirler aşıların tutar. Ağaçlarında acı su akması devam ediyorsa aşılama. Daha sonra aşıla kolay gelsin.

karayel54
05-03-2015, 20:44
açıklama için teşekkürler bu sene ilk çeşit değiştirme aşımı yapacağım inşallah beceririm

ahmettugrul55
15-03-2015, 16:38
bahçede dölleyicilerin yerini unuttum ?Nasıl tekrar bunları bulabiliriz?3. yılına girecek bahçemde chandler ve tozlayıcı franqetta var.Fikirlerinizi bekliyorum.
Budama yapacagım .budama şekli ikisinde farklı .
Acil

ykaya194
15-03-2015, 17:34
bahçede dölleyicilerin yerini unuttum ?Nasıl tekrar bunları bulabiliriz?3. yılına girecek bahçemde chandler ve tozlayıcı franqetta var.Fikirlerinizi bekliyorum.
Acil

Yaprak büyüklüğü ve yapraktaki damar sayısı ile çeşit anlaşılabilir ancak şu an yaprak olmadığına göre anlaşılması zor. Şekil budamasında ikisi arasında budama farkı olmamalı çünkü her ikisininde ideal budama şekli lider dal budamasıdır.

Kolay gelsin.

gökhan07
15-03-2015, 18:45
Acil

Ahmet bey, anlamanız için gözlerine bakın, franguetler daha çok boyunlu göz üretir ayrıca daha dik büyür.

Franguet 6-7. yılında çiçek açar mantığından hareketle erkek çiçek de yoktur.
Bu ihtimalle chandler erkek çiçeklerini göstermiştir diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.

yörük_45
15-03-2015, 23:57
merhaba değerli arkadaşlar.siteye yeni üye oldum.8-10 yıllık düşüncenin ardından yaklaşık 12 dönüm araziye cetnir cinsi ceviz dikmeye karar verdim. kasım 2014 de diktim. aralık olarak da 8*8 olarak yaptım kepçeyle yerini kazdırdım. bir iki hafta havalanmasını bekledim.15-15 gübre attım yaklaşık 1-2 avuç kadar. sonra çıkan toprağı tesviye ile tekrar kapattım üzerine yağmur yağdı. biraz çöktü. dikim yaparken de hümik asit kullandım.diktikten bir gün sonra zeten yağmur yağdı o yüzden sulamaya gerek kalmadı.3-4 tanesinde zaiyat var kurudu.

Bu arada ben izmir bergamadan yazıyorum. rakim olarak 250 rakım falan dikim yapılan yer.Ama benim en çok takıldığım bir kaç konu var:

1) Dikim mesafesi sizce nasıl?
2) Hümük asit kullanmamın ne gibi bir sıkıntısı olur?
3) Bir de Sağda solda en ideal dikim mesafesi 3,5-7 veya 4-8 diyenler var bende acaba 4-8 mi yapsam diyorum.

yani seneye aralara biri tane daha diksem nasıl olur en çok takıldığımda bu oldu. tarlaya boşuna bekletmesem.Sonuçta 8-8 den alacağım verim başka 4-8 den alacağım verim başka niye tarlayı heba edeyim ki değil mi? Ne dersiniz?

o zamanda 10 sene sonra onları tekrar sökmek zorunda kalırsın diyen de var eğer öyle bişey varsa benim öyle bişey yapma imkanım yok bu işi bilen varsa ve cvp yazarsa sevinirim. şimdiden çok sağolun

hazerhan
16-03-2015, 15:31
sayın yörük 45 hep çhatner yapacaksan şahsi düşüncem ben öyle yaptım 7x5 çünkü yerli ağaç gibi taç yapmıyor

yörük_45
16-03-2015, 22:51
iyi akşamlar hazerhan.7-5 yapamam o zaman sökmem gerekir. ben zaten 8- 8 ekim yaptım zaten. aralara birer tane daha diksem diyorum.o zaman da sıkmı olur acaba? sen ne kadar oldu dikeli? benim bir tarla daha var eğer orayıda düşünürsem bende senin gibi düşünüyorum.7- bence de ideal

yörük_45
16-03-2015, 23:30
izmir bergama bölgesinden kimse varmı

Murat Kayadelen
17-03-2015, 07:55
Ben önce araştırıp , sonra kendimce düşünüp taşınıp 8* 6 yaptım arkadaşlar. iki ağaç arasında 6 metre bodur cinslerde bile 8-10 yılda kapanacaktır. İleride ağaç aralarına traktör sokmak istediğim için 8 eni gerekli gördüm.

hazerhan
17-03-2015, 08:37
Sayın yörük 45 benim ağaçlarım daha yeni 3 yaşındalar

labtek
17-03-2015, 12:40
sayın yörük 45 bergama nın yüksek kesimlerinizdesiniz galıba .bergama nın rakımı 50-60 falan.bergamada benım tanıdıgım 9-10 yasında 250 agaclık bahce var.inan 8 metre cok degıl ıcınız rahat olsun.4 m yapsan agaca ve dala 2 m uzunluk musade etmıs olursun. kaldıki bergama da hazıran 20 de hakim rüzgarlar bir başlar,agustos 1 e kadar gider .istedigin yöne de sekıl veremezsın . bence.devlet bile bergama yı tohumluk darı bölgesi ilan etmiştir.dikkat edin ruzgardan ötürü.7-6.8-6 capraz dikim en iyi dikim bence.

yalıçapkını
17-03-2015, 15:21
Sayın Yörük 45,
1.Dikim mesafesi ;Bahçen ovada, toprağın geçirgen verimli ceviz için idealse iyi bakacak ve sulayacaksan 8*8 de kalsın, toprağın killi ve zayıfsa, sulama yapmayacaksan çokta iyi bakmayacaksan 8*4 yapabilirsin.
2.Humik asitin hiçbir sakıncası zararı yoktur,her zaman kullanabilirsin.
3.Gözlemlerime göre verimli arazide 8*6 ideal,daha kötü topraklarda 7*5 ideal.

yörük_45
17-03-2015, 19:24
sayın hazerhan 3 yaşındaki ağaçların boyu nasıl taç yapmışındır sanırım. ürünlerini koparıyomusun yoksa ufak ufak almaya başladınmı ?

yörük_45
17-03-2015, 19:32
iyi akşamlar labtek .düşüncelerini paylaştığın için teşekkür ederim. bulunduğum bölge Balıkesir sınırı zaten biraz dağlık alan.aslında bergamayla bir ilgisi bile yok diyebilirim.Benim en büyük sıkıntım çevrede başka ceviz ekende yok. iş bilende.sadece benimle beraber biri daha bu sene ekim yaptı o bendende beter. 10*10 aralıkla dikti. Ayrıca fidanları aldığım yer her türlü destek sözü verdi ama tlf na bile zor çıkıyor adam. demek ki parayı alana kadarmış.ben 8*4 düşünmemin sebebi ticari olsun diye düşünmüştüm

yörük_45
17-03-2015, 19:38
sayın yalı çapkını;aslını istersen ben analiz falan yaptırmadım.başka biri daha benim tarlama yakın yerde oda ekim yaptı o analiz yaptırmış.15-15 gübre atın demişler bende ondan attım fidanın altına.toprak killi kireçli taşlı değil.aslında verimli arazi.aslında ben 5*6 falan yapacaktım ama babam çok sık olur dedi.bilirsiniz işte büyüğün sözünün üstüne söz söylenmez bizde bende tamam dedim.en azından 6*6 falan yapsaymışım keşke

yörük_45
17-03-2015, 19:47
yavvv arkadaşlar.. biz bunları ekiyoruz ama 8-10 sene sonra ürün yapmaya başladığında kime satacağız biz bu kadar cevizi bizim buralarda ceviz alanda yok soranda ancak ramazan bayramında. benim daha bir tarla daha var boş duruyor.orayada dikmeyi düşünüyorum ama bir yandanda elimde patlarsa bu kadar mahsul..... boş tarlayada badem mi diksem acaba biri olmazsa birinden tuttururuz belki olurmu olur değilmi?

dikili
17-03-2015, 20:06
izmir bergama bölgesinden kimse varmı

İyi akşamlar Yörük,

Ben Dikili ilçesinde 20 kasımda 7,5 *5 aralıkla 132 chandler diktim.

badem-ağacı
18-03-2015, 15:46
ceviz yetiştiriciliğinde anladığım kadarıyla kesin olarak şu cins şu bölgeye uygundur demek biraz zoriyine de bir bilene sormak da yarar vardır Isparta bölgesine en uygun ceviz türü hangisidir?

yörük_45
18-03-2015, 18:41
iyi akşamlar kaç dönüme diktin 132 ağaç fidanı

yörük_45
18-03-2015, 18:42
sayın diki aşağı yukarı aynı zamanda dikmişiz

yörük_45
20-03-2015, 17:24
bu sitede pek fazla rağbet görmüyor sanırım kimseler yok yorum yok

dikili
20-03-2015, 19:12
Sizin yeriniz tam olarak nerede? Ben Ankara da yaşıyorum. Cevizler uyanmaya başladı mı? Ben ancak mayıs sonunda Dikili' ye gidebilirim.

yörük_45
21-03-2015, 14:56
cevizler hala uykudalar.benim memlekete Balıkesir il sınırında korucu ivrindi tarafında seneye tarlanın kenarına 8*8 aralıklarına tekrar dikmeyi düşünüyom.ortası öyle kalsın artık

ozancolak
24-03-2015, 15:10
ankarada / ayaş ceviz yetiştiriciliği için toprak analizini kime nasıl yaptırabilirim?

çetinceviz
26-03-2015, 00:39
Değerli arkadaşlar, bahçeme 130 adet chandler 70 adet kaman 1 fidanı diktim.Fidanı aldığım yer tozlayıcıya gerek yok bu iki çeşit birbirlerini tozluyor dedi.Sitede ki yorumları okuduktan sonra doğruluğuna karar veremedim.Değerli bilgilierinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler saygılar.....

hazerhan
26-03-2015, 09:35
ankarada / ayaş ceviz yetiştiriciliği için toprak analizini kime nasıl yaptırabilirim?

Ben ziraat odasında yaptırdım. ziraat odaları ve özel laboratuvarlar yapıyor.

kabakoz
26-03-2015, 10:57

0312 315 65 60 - 65 Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gayret Mahallesi İstanbul Yolu Üzeri No: 32 Yenimahalle / ANKARA yaptırabilirsin....Saygılarımla

guven03
31-03-2015, 21:11
Öncelikle herkese selamlar.Uzun zamandır bu siteyi üye olmadan takip etmekteydim.güncel konuların bir coğunu okudum zannediyorum.bende afyonda küçük bir bahçe kurmak istiyorum.Ancak çeşit konusunda tereddütlerim var.Rakım 1200 mt civarı karasal iklim yani.ancak köyümüzde sulama barajı var.Bunun havaya bir etkisi olurmu.Hangi çeşidi önerirsiniz.

ferhatankara
07-04-2015, 09:47
Bence asıl sorulacak soru hangi ceviz türkiyede kabuklu olarak en yüksek fiyata satılıyor ? Kimler alıyor.tamam ağać fazla veriyor ama kilosu 9liradan satılan hiç tadı olmayan cevizler var bilen varmı hangi kabuklu ceviz daha iyi ve degerli ve yüksek fiyata rahat bi şekilde satılıyor?

kamil_46
07-04-2015, 21:49
Maraş 18 cevizi bu yıl Kahramanmaraş'ta tanesi 50 kuruşa kadar satıldı. Geçen yıl ise tanesi ortalama 25 kuruştan satıldı ilk üreticiden. Bu adet fiyatına göre kilo da 66 adet olduğunu varsayar isek geçen yılki kilo fiyatı 16,5 TL'yi, bu yıl (dondan dolayı ceviz çok az olduğundan) ise 33 TL'yi buldu. Bence ülkemiz de ki en değerli cevizlerden biri maraş 18. Ama uygun iklime, rakıma ve toprağa dikmek şartıyla. Bir de yabancı çeşitlere göre ticari verime 2-3 yıl daha geç verim vermesi bir dezavantaj ama uzun vadede (10-15 yıl) verimi yabancı çeşitlerden çok daha iyi bence. Ben maraş18 bahçesi kurmayı planlıyorum ama istediğin gibi bir tarla bulamadım henüz.

ferhatankara
09-04-2015, 09:23
kamil bey çoook iyi o fiyatlara bence. Peki maraş 18 6yaşında kaç kilo veriyor hangibyöre ve rakımlarda oluyor .birde asıl merak ettigim aşılı bir fernor agacından aldıgımız cevizle maraş 18den aldığımız ceviz aynı parayamı satılıyor .Tamam iç agırlık buyüklük deiştiriyor ama acaba aşılı yerli fiyat farkı varmı ne kadar? Benimde aklımda var ama detaylı araştırma yapmak lazım mesela altay cevizi diye bir cins ceviz türü var mükemmel ceviz veriyor. simdi bu agacın ceviziyle maraş 18in cevizi arasında ne fark var fiyat olarak.?

kamil_46
09-04-2015, 15:26
Ferhat bey özel olarak fernor hiç tatmadım. Ama genel olarak söyleyebileceğim bu işin üstatlarından ve araştırmalarımdan öğrendiğim yerli çeşitlerin tadı, aroması yabancı çeşitlerden (chandler, fernor vs.) daha iyi. Yerli çeşitler içerisinde de tadı bakımından en güzeli bence maraş 18. Oğuzlar cevizinin de tadının çok güzel olduğunu söylüyorlar ama boyutu biraz küçük. Araştırırsan sen de göreceksin kuru yemiş toptancılarının en çok aradığı ceviz maraş cevizidir. Hem iri ve gösterişli, hem de tadı ve aroması nedeniyle en çok beğenilen ceviz olduğu için. Bu nedenle kuru yemişçiler de maraş iç cevizi bu yıl (bu yıla özel çok az ürün olduğu için) 80-90 TL sını gördü diye biliyorum. Geçen yılda ürün bol olduğunda 35-45 TL civarı idi. Yani kısacası maraş 18 in ekonomik değeri yabancı çeşitlerden %30-40 daha iyi. Peki maraş 18, 6 yaşında kaç kilo veriyor diye sormuşsun onu cevaplayayım. Çok iyi bakılmış bir maraş 18 ceviz ağacı 6 yaşında araştırmalarıma ve gözlemlerime göre en fazla 3-5 kilo arası veriyor. Maraş 18 asıl verimini 10 yaşından sonra veriyor. Yabancı çeşitlerde 7-8 yaşında aldığın ürünü maraş 18 cevizin de 9-10 yaşında belki 11 yaşında alıyorsun. Ama 10. yıldan sonra verim çok yükseliyor.15-20 li yaşlara doğru ağaç başına 4000-5000 adet arası ceviz alınan çok ceviz ağacı duydum. Bu da ağaç başına 60-75 kilolar eder ki fiyat farkını da düşünürseniz yabancı çeşitlere göre ticari bakımdan çok daha kazançlı olur uzun vadede. Verim konusu ile ilgili bir şey daha söylemek istiyorum. Profesyonel bir maraş 18 kapama ceviz bahçesi ben Kahramanmaraş'ta bulamadım. Bu verim değerleri benim cevize merakımdan dolayı köylerdeki gözlemlerim. Eğer bilinçli bir kapama ceviz bahçesi kurulursa bu verim değerlerine çok daha erken ulaşılabilir kanaatindeyim. Ben kendi adıma bunu hedefliyorum. Bu yazdığım verim değerleri köylerde özellikle bugünkü bilgilerimiz olmadan dikilen ve büyütülen, bilinçsizce sulanan veya sulanmayan, yine bilinçsizce gübre verilen veya hiç verilmeyen ağaçların verimleri. Yani uygun toprak, iklim, budama, gübreleme ve sulama ile 10 yaşında en az 30 en fazla 50 kg bir ağaçtan ürün alınabileceğini kendi adıma düşünüyorum. Bu sadece benim şahsi fikrim, kesin böyledir demiyorum. Hangi yöre ve rakımlara sorusuna gelince şöyle cevaplayayım. 1000 ila 1700 arası rakımlı, ilk bahar geç donları açısından sıkıntı yaratmayacak bölgelerde, ılıman iklimden karasal iklime geçiş bölgelerinde (toroslar gibi, ege bölgesinin kıyı kesimindeki dağlar gibi) dikilmeli. Çok sert kışlar geçen karasal iklim bölgelerinde fernor daha iyi olur bence. Altay cevizine gelince ne olduğu belli olmayan bir ceviz. Bence yanından bile geçme şimdilik. Umarım faydalı bilgiler vermişimdir.

Ercan kızıl
11-04-2015, 11:16
Saygıdeğer arkadaşlar:

350 ağaçlık ceviz bahçesi yaptım-Dikim zamanı 20.02.2015 Tam tuttu mu tutacak mı derken 2 gündür bahçenin bulunduğu bölgede ciddi don olayı oldu! Şimdi merak ve endişe içindeyim. Size sorum Şu: Olan bu don fidanların köklerine zarar verir mi? Kısacası bu fidanlar gitti mi? yoksa sorun olmaz mı?
Not: Çukurlar kepçe ile istenilen şekilde açıldı, dikim şekli kuralına uygun yapıldı, fidan diplerinde su birikmesine izin verilmedi. Teşekkür ediyorum size.

kararsız
14-04-2015, 15:22
telinizi yazarsanız sizi arayıp size bilgi verebilirim özel labaratuvarlarda tarım bakanlığına bağlı labaratuvarlarda yaptırabilirsiniz

Cevizciankara
14-04-2015, 16:27
Saygıdeğer arkadaşlar:

350 ağaçlık ceviz bahçesi yaptım-Dikim zamanı 20.02.2015 Tam tuttu mu tutacak mı derken 2 gündür bahçenin bulunduğu bölgede ciddi don olayı oldu! Şimdi merak ve endişe içindeyim. Size sorum Şu: Olan bu don fidanların köklerine zarar verir mi? Kısacası bu fidanlar gitti mi? yoksa sorun olmaz mı?
Not: Çukurlar kepçe ile istenilen şekilde açıldı, dikim şekli kuralına uygun yapıldı, fidan diplerinde su birikmesine izin verilmedi. Teşekkür ediyorum size.
Ercan bey ;
öncelikle bahçeniz hayırlı olsun.
Cevizleriniz sanırım daha uyanmadılar.
eğer uyanmadılarsa herhangi bir sorun olacağını sanmıyorum.
Yok uyandılarsa ve sürgünler donduysa, o sürgünler gider.Ancak yerine inşallah yeni sürgünler gelir.
Birde eğer açık köklü dikdiyseniz 4 göz civarında tepe vurmasını mutlaka yapınız. Kökler henüz gelişmediğinden gövdeyi besleyemeyip kuruma oluyor. Ben geçen sene yaşadım. 400 fidan üstten kurudu.kuruyan yerleri kesince yeniden büyümeye başladılar.
Allah emeğinizi boşa çıkarmasın.

ZeBeRCeT
22-04-2015, 13:07
Herkese merhaba, siteye yeni üye oldum. Kırklareli'nde 13 dönüm kadar bir arazide ceviz yetiştirmeyi planlıyorum. Bu çevrede danışabileceğim Ceviz yetiştiriciliği ile ilgilenen kimse var mıdır?

aslandikeni
22-04-2015, 15:52
Merhaba arkadaşlar. Ben de siteye yeni üye oldum. Benim de ceviz yetiştiriciliği ile ilgili bir sorum olacak. 1700 m rakımda ve kışları -30 dereceye düşen mevsim şartlarında ceviz ağacı yetişir mi? Eğer yetişirse hangi cinsi yetişir ve bu işi yapmak rantabl mıdır? Teşekkür ederim.

sedatkso
22-04-2015, 17:15
Merhaba arkadaşlar. Ben de siteye yeni üye oldum. Benim de ceviz yetiştiriciliği ile ilgili bir sorum olacak. 1700 m rakımda ve kışları -30 dereceye düşen mevsim şartlarında ceviz ağacı yetişir mi? Eğer yetişirse hangi cinsi yetişir ve bu işi yapmak rantabl mıdır? Teşekkür ederim.
syn aslandikeni ben ağrı patnosda görev yaptım oranın sogugunu iyi bilirim -42 dereceyi gördüm. bu derecelerde ceviz yetiştirmek sıkıntı olabilir. saygılar

aslandikeni
23-04-2015, 12:04
Teşekkür ederim sayın sedatkso haklısınız. saygılar

ZeBeRCeT
27-04-2015, 12:42
hiç kimse yok sanırım Trakya civarında

Cevizciankara
27-04-2015, 15:21
hiç kimse yok sanırım Trakya civarında

Balıkesirde hocamız liliyum (Nail abi) var. Sorularınızı ona sorarsan size yardımcı olacaktır.

karayel54
28-04-2015, 05:50
Ceviz çeşit değiştirme devlet desteği hakkında bilgisi olan varmı acaba

ZeBeRCeT
28-04-2015, 09:14
Balıkesirde hocamız liliyum (Nail abi) var. Sorularınızı ona sorarsan size yardımcı olacaktır.

teşekkür ederim. tam aradığım civarda bir arkadaş varmış.

sinantarman
28-04-2015, 12:21
*** site yetkililer..
memlekette(tunceli-çemişgezek-Akcayunt köyü) 1.5 dönüm 100/20 eğimli kuzey yamacına yaslı güney, doğu ve batı yönüne açık 1060 rakımda tarlama ceviz dikmek istiyorum.arazide su problemi yok .toprak 100/20 civarında küçük çakıllı süzek toprak. son 40 yıllık ortalama yağış 872 kg/m 2,nisan-ağustos arası 103 kg/m2, ortalama sıcaklık en düşük-9 c,en yüksek 37 c, ilkbahar geç donları 20-30 nisan ,sonbahar erken donlar 21 mart-31 mart ortalamaları vardır.
buraya uygun ekonomik verisi yüksek hangi türleri dikebilirim .yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

alkan5
03-05-2015, 12:25
selamlar. Ceviz ağaçlarında gövdeyi kalınlaştırmak için neler yapılabilir? Bunu sağlayacak gübre çeşidi falan varsa acil kullanmam lazım.Gövdeleri çok ince soğuktan çabuk etkileniyorlar. Bir arkadaşım maket bıçağıyla çizikler açmamı önerdi ama faydası olu mu bilemiyorum. Bu arada ağaçlarım 5.yılında geçen yıl ki soğuklarda kurudu hepsi dipten sürgün verdi. Şimdi yeni fidanmış gibi duruyorlar.

canpunar
03-05-2015, 22:45
selamlar. Ceviz ağaçlarında gövdeyi kalınlaştırmak için neler yapılabilir? Bunu sağlayacak gübre çeşidi falan varsa acil kullanmam lazım.Gövdeleri çok ince soğuktan çabuk etkileniyorlar. Bir arkadaşım maket bıçağıyla çizikler açmamı önerdi ama faydası olu mu bilemiyorum. Bu arada ağaçlarım 5.yılında geçen yıl ki soğuklarda kurudu hepsi dipten sürgün verdi. Şimdi yeni fidanmış gibi duruyorlar.

Çok geçmiş olsun. Umarım bahçeniz en kısa zamanda gönlünüzdeki gibi bir yer olur. Rakım ve yer neresidir? Cevizinizin türü nedir? bu bilgileri paylaşabilirseniz memnun olurum.

alkan5
05-05-2015, 22:06
Çok geçmiş olsun. Umarım bahçeniz en kısa zamanda gönlünüzdeki gibi bir yer olur. Rakım ve yer neresidir? Cevizinizin türü nedir? bu bilgileri paylaşabilirseniz memnun olurum.

yer kayseri cevizin türü kesin emin olmamakla birlikte chandler diye düşünüyorum. Babam ürgüp ten alıp getirmişti 40 fidan cinsini falan sormamış. Tarlaya diktiğimiz ilk yıl tepelerinde ceviz vedi birer tane. Ertesi yıllarda beşer altışar cevizini aldık sonra malum soğuk ve budaklar kurudu.

sinantarman
06-05-2015, 10:03
*** site yetkililer..forumdan direk gönderemedim.
memlekette(tunceli-çemişgezek-Akcayunt köyü) 1.5 dönüm 100/20 eğimli kuzey yamacına yaslı güney, doğu ve batı yönüne açık 1060 rakımda tarlama ceviz dikmek istiyorum.arazide su problemi yok .toprak 100/20 civarında küçük çakıllı süzek toprak. son 40 yıllık ortalama yağış 872 kg/m 2,nisan-ağustos arası 103 kg/m2, ortalama sıcaklık en düşük-9 c,en yüksek 37 c, ilkbahar geç donları 20-30 nisan ,sonbahar erken donlar 21 mart-31 mart ortalamaları vardır.
buraya uygun ekonomik verisi yüksek hangi türleri dikebilirim .yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

yolgezer2001
06-05-2015, 15:20
*** site yetkililer..forumdan direk gönderemedim.

klasik karasal iklim; yabancı çeşit olarak fernor **** chandler yerli çeşit olarak ise kaman 1 benim nacizane önerimdir ancak bölgede yetişen cevizleri inceleyip verimli olanlarda aşılarsanız sanırım daha sağlıklı olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/451817d1383515958-ceviz.jpg

agacarkadas
06-05-2015, 15:49
Fernor gerçekten geç uyanıyor tarih 04/05/2015

agacarkadas
06-05-2015, 16:50
Forumdan edindiğim değerli bilgilerle ilk budamaları gerçekleştirdim. Fidanların otları alınacak ve çapalamaları yapılacak.
Bahçede ; birinci ,ikinci ve üçüncü yazına girecek olan fidanlar var , toplam 140 adet
Üçüncü yaza girecekler ortalama olarak fotoğraflardaki gibi gelişim gösterdiler.
Değerli görüş ve tavsiyelerinize arz ederim,

uzman70
10-05-2015, 19:59
Üçüncü yaz derken ekim zamanını yazarmısın, ayrıca tüplümü diktin, bana göre sanki gelişimleri yavaş olmuş gibi.

Lilium
10-05-2015, 23:27
Forumdan edindiğim değerli bilgilerle ilk budamaları gerçekleştirdim. Fidanların otları alınacak ve çapalamaları yapılacak.
Bahçede ; birinci ,ikinci ve üçüncü yazına girecek olan fidanlar var , toplam 140 adet
Üçüncü yaza girecekler ortalama olarak fotoğraflardaki gibi gelişim gösterdiler.
Değerli görüş ve tavsiyelerinize arz ederim,

Forumda anlatılanlardan aldıklarınızla yapmış olduğunuz uygulama iyi, bazen düşüyorum bunca bilgi paylaşımları işe yarıyor mu diye görüyorum ki yarıyormuş, bir şey bilmek hiç bir şey bilmemekten iyidir,
Ot mücadelesini en kısa sürede yaparsanız iyi olur, gelişimleri daha iyi olabilirdi bakım gübreleme sulama zararlı mücadelesine dikkat ederseniz daha güzel olabilirler.
İlk yılındaki fidanlara dikkat edin kök çevresi toprak çatlayıp hava alıverirler çapayı ihmal etmeyin, sulamalardan sonra çapalama mutlaka yapınız..

Sevgili uzman70, bahçeye gitme şansınız oldu mu? bu dönemde dip sürgünlerin alınması ve bırakılacak liderler tercih edilmesi gerekiyor, kontrol edebiliyormusunuz.

musculus
11-05-2015, 18:53
Yeni ceviz ekecek arkadaşlara nacizane önerim:
6 yıldır ceviz ağaçları ile uğraşmaktayım.Her sene ilaçlama,koyun-keçi gübreleme, çapalama,sulama vb işlerle oldukça yoruluyosunuz. Bu 6 yılda şu ana kadar yaptığım masrafın 10 da birini bile alamadım. Ya kırağı ya dolu zararı ya da tozlanma sorunu oluyor. Cevizler olsa bile yeşil kabuğundan zamanında ayrılmassa içi kararıp pazar değeri düşüyor. Cevizleri kurutması ayrı bir dert. Sorunları daha da sayabilirim. Neticede ( tamamen kendi görüşümdür) bu 6 senenin bana kazandırdığı tecrübe tarlanızı kesinlikle ceviz için heba etmeyin. Başka şekillerde değerlendirin. Emeğinize,zamanınıza,paranıza yazık etmeyin. Meyvesi olmasada gölgesi olsun yeter derseniz ona saygı duyarım. Karar yine de sizin...
Her yerde aynı sıkıntı var. Milleti ceviz ekin diye gaza getirdiler( bende dahil) ama maalesef koca bir fos. 7yaşında şu kadar ceviz aldım şu kadar para kazandım diyenler var. 6 yılı hesaplayan yok. Daha sonraki yıllarda olacağı garanti değil. Ceviz kârlı bir yatırım aracı değil derken yabancı **** yerli farketmez hepsi aynı. Sorun genel olarak meyvecilikte. Bir adet kıvırcık marulun 5 lira yaptığı güzel ülkemde çoğu yerde olmayan erik ve kayısının kilosunun 5 liraya satılması beni derinden yaralıyor. Onun için hiç kimse başta ceviz dahil hiç bir meyve ağacını ticari olarak ekip para kazanma sevdasına girişmesin. Ben ne ziraatçiyim,ne ceviz soyma makinesi yapıp satan biriyim, ne de diğer alet ve ekipman satan biriyim. Sadece amatörce meyvecilikle uğraşan biriyim. Takdir edersiniz ki insan emeğinin karşılığını alamayınca üzülüyor. Para kazanmak istiyorsanız köyünüzde tarlanızın etrafını çevreleyin,güzel bir dam yapın,küçük veya büyükbaş hayvancılık yapın. Hepinize bol kazançlar.
Bir arkadaş 8 yaşında olan takribi 60 ağaçından geçen sene toplamda 700-800 kg ürün elde etti. 17.5 liradan kilosunu sattığı cevizlerden 14 bin lira gelir elde etti. İlaçlama,sulama,tarlaya gidip gelme benzin parası, gübreleme, yeşil kabuğundan ayırma, kurutma gibi işlemlere 3-4 bin lira harcadı. 6 dönüm tarlanın getirisi yıllık 10 bin lira. Yanındaki tarlaya domates eken kişi 6 dönümden 18 bin lira aldı. 5 bin lira masraftan sonra kendisine 13 bin lira kaldı. Turşuluk biber eken başka birisi 6 dönümden net 20 bin lira aldı. Ceviz eken arkadaşın ilk 7 yılı yaptığı masraf ve hiç para kazanamaması işin cabası. 250 m2 seraya marul eken arkadaş bile 6 bin lira para aldı. Bu ürünler de de çalışma süresi 4-5 ay. Daha başka nasıl anlatayım bilmem. Meyvecinin para kazanabilmesi için elma,armut,erik ,şeftali10 tl,kiraz 20 tl,ceviz 50 tl olması lazım. Bu fiyatları istediğiniz zamanda tüketici yemez olur biter. Ama domates,biber,patlıcan,fasulye gibi ürünleri mecbur tüketmeye. Hepiniz sevgiyle kalın...

berk10
11-05-2015, 19:46
[QUOTE=musculus;1377743]Yeni ceviz ekecek arkadaşlara nacizane önerim:
6 yıldır ceviz ağaçları ile uğraşmaktayım.Her sene ilaçlama,koyun-keçi gübreleme, çapalama,sulama vb işlerle oldukça yoruluyosunuz. Bu 6 yılda şu ana kadar yaptığım masrafın 10 da birini bile alamadım. Ya kırağı ya dolu zararı ya da tozlanma sorunu oluyor. Cevizler olsa bile yeşil kabuğundan zamanında ayrılmassa içi kararıp pazar değeri düşüyor. Cevizleri kurutması ayrı bir dert. Sorunları daha da sayabilirim. Neticede ( tamamen kendi görüşümdür) bu 6 senenin bana kazandırdığı tecrübe tarlanızı kesinlikle ceviz için heba etmeyin. Başka şekillerde değerlendirin. Emeğinize,zamanınıza,paranıza yazık etmeyin. Meyvesi olmasada gölgesi olsun yeter derseniz ona saygı duyarım. Karar yine de sizin...
Her yerde aynı sıkıntı var. Milleti ceviz ekin diye gaza getirdiler( bende dahil) ama maalesef koca bir fos. 7yaşında şu kadar ceviz aldım şu kadar para kazandım diyenler var. 6 yılı hesaplayan yok. Daha sonraki yıllarda olacağı garanti değil. Ceviz kârlı bir yatırım aracı değil derken yabancı **** yerli farketmez hepsi aynı. Sorun genel olarak meyvecilikte. Bir adet kıvırcık marulun 5 lira yaptığı güzel ülkemde çoğu yerde olmayan erik ve kayısının kilosunun 5 liraya satılması beni derinden yaralıyor. Onun için hiç kimse başta ceviz dahil hiç bir meyve ağacını ticari olarak ekip para kazanma sevdasına girişmesin. Ben ne ziraatçiyim,ne ceviz soyma makinesi yapıp satan biriyim, ne de diğer alet ve ekipman satan biriyim. Sadece amatörce meyvecilikle uğraşan biriyim. Takdir edersiniz ki insan emeğinin karşılığını alamayınca üzülüyor. Para kazanmak istiyorsanız köyünüzde tarlanızın etrafını çevreleyin,güzel bir dam yapın,küçük veya büyükbaş hayvancılık yapın. Hepinize bol kazançlar.
Bir arkadaş 8 yaşında olan takribi 60 ağaçından geçen sene toplamda 700-800 kg ürün elde etti. 17.5 liradan kilosunu sattığı cevizlerden 14 bin lira gelir elde etti. İlaçlama,sulama,tarlaya gidip gelme benzin parası, gübreleme, yeşil kabuğundan ayırma, kurutma gibi işlemlere 3-4 bin lira harcadı. 6 dönüm tarlanın getirisi yıllık 10 bin lira. Yanındaki tarlaya domates eken kişi 6 dönümden 18 bin lira aldı. 5 bin lira masraftan sonra kendisine 13 bin lira kaldı. Turşuluk biber eken başka birisi 6 dönümden net 20 bin lira aldı. Ceviz eken arkadaşın ilk 7 yılı yaptığı masraf ve hiç para kazanamaması işin cabası. 250 m2 seraya marul eken arkadaş bile 6 bin lira para aldı. Bu ürünler de de çalışma süresi 4-5 ay. Daha başka nasıl anlatayım bilmem. Meyvecinin para kazanabilmesi için elma,armut,erik ,şeftali10 tl,kiraz 20 tl,ceviz 50 tl olması lazım. Bu fiyatları istediğiniz zamanda tüketici yemez olur biter. Ama domates,biber,patlıcan,fasulye gibi ürünleri mecbur tüketmeye. Hepiniz sevgiyle kalın...[/

hemserim hep ayni ornegi veriyorsun.6 dönüm 60 agac tarlaya zaten az dikilmis.en az 150-180 agac olmali.benim edindigim izlenime gore.150 agac olsa kazanci daha farkli olurdu.ayrıca tozlayici problemi olabilir.gübreleme,sulama sorunu olabilir.ayrıca verdigin ornekteki ceviz cesidi nedir?QUOTE]

berk10
11-05-2015, 19:50
Yeni ceviz ekecek arkadaşlara nacizane önerim:
Bir arkadaş 8 yaşında olan takribi 60 ağaçından geçen sene toplamda 700-800 kg ürün elde etti. 17.5 liradan kilosunu sattığı cevizlerden 14 bin lira gelir elde etti. İlaçlama,sulama,tarlaya gidip gelme benzin parası, gübreleme, yeşil kabuğundan ayırma, kurutma gibi işlemlere 3-4 bin lira harcadı. 6 dönüm tarlanın getirisi yıllık 10 bin lira. Yanındaki tarlaya domates eken kişi 6 dönümden 18 bin lira aldı. 5 bin lira masraftan sonra kendisine 13 bin lira kaldı. Turşuluk biber eken başka birisi 6 dönümden net 20 bin lira aldı. Ceviz eken arkadaşın ilk 7 yılı yaptığı masraf ve hiç para kazanamaması işin cabası. 250 m2 seraya marul eken arkadaş bile 6 bin lira para aldı. Bu ürünler de de çalışma süresi 4-5 ay. Daha başka nasıl anlatayım bilmem. Meyvecinin para kazanabilmesi için elma,armut,erik ,şeftali10 tl,kiraz 20 tl,ceviz 50 tl olması lazım. Bu fiyatları istediğiniz zamanda tüketici yemez olur biter. Ama domates,biber,patlıcan,fasulye gibi ürünleri mecbur tüketmeye. Hepiniz sevgiyle kalın...
hemserim hep ayni ornegi veriyorsun.6 dönüm 60 agac tarlaya zaten az dikilmis.en az 150-180 agac olmali.benim edindigim izlenime gore.150 agac olsa kazanci daha farkli olurdu.ayrıca tozlayici problemi olabilir.gübreleme,sulama sorunu olabilir.ayrıca verdigin ornekteki ceviz cesidi nedir?QUOTE]

musculus
11-05-2015, 20:00
Çeşidimiz chandler. 90-100 ağaçtan kuruyanlar oluyor. Verim alınan 60 ağaç. Anlaşılan siz hala ceviz işine girmek istiyorsunuz. Yolunuz açık olsun. Bir başka örnek vereyim isterseniz. Başka Chandler eken arkadaş ziraat mühendisi. 100 ağacı var.Geçen sene 7 yaşındaydı ağaçları. Toplamda aldığı ürün 200 kg. Ağaç başı 2 kg. Yine satış fiyatı 17.5 tl. Arazisi 7 dönüm. Aldığı para ciro olarak 3500 tl. Biraz da Balıkesirde bizzat ceviz eken kişilerle tarlalarına giderek inceleyin ve sorun bakalım kaç para kazanmışlar. Yazın en az 120 gün ceviz tarlasında geçer gününüz. 50 tl yövmiye yazsanız kendinize 6000 tl yapar. Daha ne yazayım bilmemki...

musculus
11-05-2015, 20:06
Dalından aldım 15 kuruşa İstanbul'a geldim 5 lira! - TG (http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yasam/87836.aspx)
Yıllar önce narenciye bahçelerini kökleyip nar eken üreticiler, narlarını 15 kuruş a satacaklarını düşünmemişlerdi. Şimdilerde o nar ağaçları tarlalarında duruyorlarmı sizce?

musculus
11-05-2015, 20:08
Aydın'da para etmeyen narlar sökülüyor (http://www.bugun.com.tr/son-dakika/aydinda-para-etmeyen-narlar--haberi/924769)
Verim alınsa bile ilerde cevizin olacağı da budur...

uzman70
11-05-2015, 21:42
Nail ağbi ilgine teşekkür ederim. 1 Mayısta Gönen'de idim. 4 gün kaldım. Evet dip sürgünleri aldım. ikişer adet güçlü sürgün bıraktım. Mayıs sonu tekrar gideceğim. O zaman teke düşürmeyi düşünüyorum. fidanlardan uyanmayan toplamda 10 adet yok tamamına yakını uyanmış. yol boyuna çit çektim. Yemek için karpuz , kabak ektim. tarla yaş olduğu için ot ilaçlama yaptım. dört gün dolu dolu bahçede geçti. senden ricam yolun benim tarafa düşerse tepe vurumu yaptığın eski fidanların durumuna bakarsan çok memnun olurum.

berk10
11-05-2015, 21:47
Çeşidimiz chandler. 90-100 ağaçtan kuruyanlar oluyor. Verim alınan 60 ağaç. Anlaşılan siz hala ceviz işine girmek istiyorsunuz. Yolunuz açık olsun. Bir başka örnek vereyim isterseniz. Başka Chandler eken arkadaş ziraat mühendisi. 100 ağacı var.Geçen sene 7 yaşındaydı ağaçları. Toplamda aldığı ürün 200 kg. Ağaç başı 2 kg. Yine satış fiyatı 17.5 tl. Arazisi 7 dönüm. Aldığı para ciro olarak 3500 tl. Biraz da Balıkesirde bizzat ceviz eken kişilerle tarlalarına giderek inceleyin ve sorun bakalım kaç para kazanmışlar. Yazın en az 120 gün ceviz tarlasında geçer gününüz. 50 tl yövmiye yazsanız kendinize 6000 tl yapar. Daha ne yazayım bilmemki...
yanlış anlamayın sizi eleştirmek gibi bir niyetim yok.sizin anlattıklarıniza göre ortada bir sorun var gibi gözüküyor ben onu dile getirmeye çalıştım.17,5te.ye iyi fiyata verilmis.toptan mi parke fiyati mi bu fiyat?ayrıca sizin bahçe niz balikesir in neresinde?

Lilium
12-05-2015, 00:50
Sevgili musculusun karamsarlığını anlayabilyorum, zaman zaman benimde böyle karamsar yazılarım olmuştur ve beni felaket tellallığıyla dahi suçladılar,

Söylediklerinde haklı yanları var,

Bir taraftan öylesine bir fizibilite raporları yazıp çiziyorlar ki, şu yıl da şu kadar para şu yaşında şu kadar para bu işi bilmeyenler toprağı bilmeyenler bu fizibilite raporlarıyla işi kolay ve basit sanıp işe giriyorlar, kısacası bu işin bir yüzü,

Diğer yüzüyse benimde çokça değindiğim tarım politikaları daha doğrusu olmayan politikalar ,attılar mı mangalda kül bırakmayan politikacılarımız dönüme şu kadar destek verirler bu kadar gübre verirler bedava fidan dağıtırlar naralar atarlar topluma hoş görülürler ama aydında bedava dağıttıkları fidanların narların meyvalarını nasıl değerlendirileceği konusunda tık yok hani nerdeler, ek ektir milletin parasını carcur et, bumudur türkiyenin tarım politikası yazıklar olsun.

Bir çok kereler yazdım bu işi bilmeyenler toprağı tarımı bilmeyenler türkiyenin tarımını bilmeyenler bu işe girmesin,
Efendim bilmiyorum ama parasıyla değilmi ziraat mühendisi tutar yaparız, vallah işin eğlisine birazda vijdan sahibine denk gelmezseniz alır paranızı yatar sırt üstü sizde olacak diye bakar durursunuz.

Kafandan atamadığım iz bırakan ve içimin yüreğimin cızladığı bir olay, Bu yılki bahçe budamalarımdan bir olayı anlatayım,

Yüz dönüm 3 yaşında şekil budaması olacak bir bahçe budamasına çağrıldım anlaştık ve gittim.

Bahçeyi görür görmez ilk sorduğum soru bu bahçeyi kim ya da kimden veya kimler vasıtasıyla aldınız kendileri o bölgenin insanlarından değillerdi belliki birileri vasıtasıyla almışlar,

Cevap

Bir ziraat mühendisi arkadaşımız var o tavsiye etti aldık.

Şok oldum

Bir ziraat mühendisi böyle bir yerde böyle bir toprağı ne toprağı yahu toprak yok ki, allahın dağı keçi bile çıkamaz bağlasan durmaz aşağı indikmi yukarıya çıkamıyoruz, arazinin her yeri su gözü kaynıyor, uzatmayayım.

Anlamıştım ki, ziraat mühendisi aldı elliye sattı yüze.

Bu iki iyi niyetli arkadaşlarımızda devletten destek teşfik alacaklar burada ceviz yetiştirecekler diye uğraşıp duruyorlar,
Önerim: zararın neresinden dönerseniz o kardır burada ceviz meviz olmaz gidin o ziraat mühendisi arkadaşınızın suratına okkalı bir tükürük atın ve rahatlayın.

Söz buna benzer olaylarla uzar gider, tarım zordur, sadece zor olan ceviz değildir tarımın her dalı zordur hiç bir şeyin karantisi yoktur, sevgili musculusun dediği gibi domates şu kadar para marul bu kadar para dediğine bakmayın onlarında riskleri var 50 dönüm domatesin mantar hastalığından 0 kg ile bittiğini bilirim, hayvancılığı bitirip angusları getirdiklerini daha dün gördük,

Uzatmayayım, kısaca şunu söylemek en doğrusu olur kanımca türkiyede tarım kumardır tutarsa köşe tutmazsa döşeğe, Bu işi yapacak olanlar buna göre yapsın.

tiryaki
12-05-2015, 09:04
Ben de şunu eklemek istiyorum:
2013 aralık ayında cevizlerimizi ilk ektiğimizde beraberinde 50 tane de meyve fidanı dikmiştik. Tarlanın en sorunlu yerine meyveleri diktim. Baharda bir geldik, meyve fidanları coşmuş, cevizler nazlı. Kayınpederim o zaman "şimdi anladın mı kayısının kilosu neden 2 lira da ceviz 20 lira pazarda" dedi.

Cevizin protein ve yağ değeri yüksektir. 100 gram kayısıda 1.4 gram protein varken, Cevizde bu 15 gram kadardır. Tabi bu 100 gram buğdaydaki proteine de eşdeğerdir ama cevizdeki 65 gram yağ buğdayda yoktur. Anlatmak istediğim ceviz kompleks bir besin, o yüzden yetiştirmesinin daha zor olması bence doğal.

Don meselesine gelecek olursak, benim tarlamın bulunduğu Gömeç bölgesi zeytin cenneti. Hatta ilk zeytin düşündüm ama rakım 350 metre olduğu için gittim Zeytin Araştırma Enstitüsü ile görüştüm. "Kitaplara bakmayın bizce bu bölgede sınır 400 metredir zeytin için. Elbette bu rakımda yetişecek çeşit bulursunuz ama bölgeye uyumlu çeşitleri tercih edin." dediler. Civardaki yeni tesis edilmiş zeytinlikleri gezdim ve gelişimlerini beğenmedim, belli ki 200 metre aşağıda sıkıntı yokken o bölge sorun yaşıyor.
O yüzden bir tane zeytin ekmedim ama gittim üzüm ektim, ekerken tarlama bakan kişi "burada üzüm olmuyor" dedi. Gerçekten de olmadı, iki senedir 10 tane üzüm sallantıda.

Tabi olmaz diye birşey yok, oldurursunuz ama yoğun emek, takviye ve sonuçta para ister. Pazarda kilosu 2 lira, hesabı ona göre yapmak lazım.
Futbolda "top sevmedi" diye bir deyim vardır, top sevecek işte. yoksa emekler boşa gidiyor.

agacarkadas
12-05-2015, 10:43
Forumda anlatılanlardan aldıklarınızla yapmış olduğunuz uygulama iyi, bazen düşüyorum bunca bilgi paylaşımları işe yarıyor mu diye görüyorum ki yarıyormuş, bir şey bilmek hiç bir şey bilmemekten iyidir,
Ot mücadelesini en kısa sürede yaparsanız iyi olur, gelişimleri daha iyi olabilirdi bakım gübreleme sulama zararlı mücadelesine dikkat ederseniz daha güzel olabilirler.
İlk yılındaki fidanlara dikkat edin kök çevresi toprak çatlayıp hava alıverirler çapayı ihmal etmeyin, sulamalardan sonra çapalama mutlaka yapınız..

Sevgili uzman70, bahçeye gitme şansınız oldu mu? bu dönemde dip sürgünlerin alınması ve bırakılacak liderler tercih edilmesi gerekiyor, kontrol edebiliyormusunuz.

Sayın Nail abi,
Sizin de bu bahçede manevi olarak emeğiniz var , değerli yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.
Fidanların bu yıl iyi bir sulama ve bakım ile güçlü sürgünler vereceği kanaatindeyim. Don etkisi bu yıl neredeyse yok gibi ,

agacarkadas
12-05-2015, 11:14
Üçüncü yaz derken ekim zamanını yazarmısın, ayrıca tüplümü diktin, bana göre sanki gelişimleri yavaş olmuş gibi.

Sayın uzman 70
Fidanlar açık kök olarak 2012 yılının aralık ayında dikildi. Gerek dikim zamanındaki hava koşulları gerek bizim acemiliğimiz gerekse de fidanların kendisinden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı bahçedeki 140 fidandan yaklaşık 100 tanesini 1 sene ara ile söküp tekrar dikmek zorunda kaldık. Bu sebeple fidanların gelişimleri birbirinden farklı ve yavaş olabilir.Bu süreç benim için yorucu ve yıpratıcı oldu.(işler tersine gittiği zaman etrafınızda ne danışman ne de yakın çevreniz hariç sizi motive edecek birisi kalıyor bu forum sizin can suyunuz , motivasyonunuz oluyor) Tabiri yerinde ise bizimki biraz 'kafayı gözü yara yara' oldu halen de öyle devam ediyor...:eek: Çok şükür ki fidanları en sonunda tutturabildik Ama öğrendim ki yılmamak gerekiyormuş kendi edindiğimiz tecrübeler daha değerli ve anlamlıymış... Sevmeden de asla olmuyormuş...toprağı , bahçeyi seviyorum sevmeye de devam edeceğim :eek:

Tüm bu süreçte babamın büyük emeği var kendisine buradan çok teşekkür ediyorum.

Lilium
12-05-2015, 11:45
Aydın'da para etmeyen narlar sökülüyor (http://www.bugun.com.tr/son-dakika/aydinda-para-etmeyen-narlar--haberi/924769)
Verim alınsa bile ilerde cevizin olacağı da budur...

Vallah ne yalan söyleyeyim aynı düşünceleri bende düşünüyorum, bu uygulamalar bu politikalar ile görünen o ki, ön tekerlek nereye giderse arka tekerlek de oraya gider.

Bir tek umudum plansız ve uygun olmayan topraklara ekenler bu işi başaramayacak tek umudum budur.

karabuz
12-05-2015, 13:20
Üreticiler desteklemenin asıl amacını anlamaya başlamayınca "acayip kyarlı" işlerin gerçekte o kadar da kyarlı olmadığını göremediği müddetçe durum bu olacak.

desteklenen bir sektör neden desteklenir - desteklemenin amacı yetersiz miktarda üretim yapılan bir ürünün üretimi artsın, fiyatlı düşsün ve pazarlarda yerli malı bulunsun, para dışarı gitmesin. Devlet bu politikasını savunur ve bunu yapmaya çalışır, yok biz hem destekleyelim hem fıyatlar düşmesin... mümkünü yok desteklenmez teşvik edilmez o zaman. destekleniyorsa fiatını düşürmeye çalışma var demektir. Aslında bunda kotü bir şey yok, yanlış Çabuk zengin olma hevesinde olanda, yok az yatırım ile miliar lar, hangi sektorde bu böyle de burda olsun, işi bilmeden girenin abartılı beklentileri yanlıştır. yok 3-5 dönüm ile hiç işlemeden zengin olduk... mümkün mü ki ?

bir başka konu ceviz olan bahçede ne engel mevcud ki domates, biber, bugday, mısır.. üretmezler üreticilerimiz. zaten cevizin kaç yılda gerçek verim verdiği her kitapta yazar, bahçeyi 10*5 ekeriz, aralarda 7-8 yıl ara tarım yaparız, toprak işlenmiş olur boşta durmamış olur ..yalnız ufak sorun.. iş var, iş yapmak var . oyle cevizi dik bekle 3 yıl hop bir yığın para - değil öyle :) yapmayalım lütfen ceviz yapılan işe göre süper para getirir, yalnız ilk 2-3 yıl bebek gibi bakarsınız, sonradan dönümüne çeltik kadar kazanç kalsa * mükemmel , ne yaptık ki her yıl yeniden mi diktik.. yanlış olan buyuk beklenti. yanlış olan dış pazarlara güvenmek..

dış pazara 2-3 dolardan yukarı satılmaz, satılamaz ) bulunduğum bölgede ( bulgaristan ) tarlaların satılık fiatları 100 ila 300 euro arasında, desteklemeler dönüme yılda 100 euro, her taraf ceviz doldu. 100 bin tl yatırım ile 200 dönüm bahçe kuranları biliyorum, bu adama maliyet hemen hemen sıfıra gelmiş, kaç paradan verse hep kazançlı- bunun gibi siyle yarışılmaz (binlerce donumu olanlar da var o ayrı) . 5-10 yıl sonra yemeklerimizi ceviz yağıyla pişirirsek hiç şaşırmam .

Türkiye de olmanın güzel tarafı sınırları çok güvenli, kaçak mal girmez,erli üretici iç pazarı beslesin yeter.. fazla üretilir ise o zaman iş kötü. dış pazarlar -zor.

tekrar yazmaktaki ana amacımı tekrarlayayım - ceviz kazançlı ve kazançlı kalacak, tek düşünmemiz gereken beklentilerimiz gerçekçi veya değil.

saygılar

uzman70
12-05-2015, 21:23
ağacarkadaş emeğine sağlık, bir çoğumuz bu işe sıfırdan girdi. ben zevk için girdim.maddi olarak çok kazanç elde edemesemde emeğim karşılığını alıp sitresimi attımmı şükrederim. Her şey para değil arkadaşlar bana terapi gibi geliyor.

Abbass
12-05-2015, 23:07
Dere kenarı doğal olarak kumlu-milli bir tarlam var. Profil de açtırdım, aşağılara indikçe kum önce mıcırla karışık kuma sonra yumruk büyüklüğünde taşla karışık kuma dönüşüyor.

Tarla yüzeyi kışın 2,5 Ağustos ortası 3,5 metre derenin suyundan yukarıda.

Göl kenarında (durgun su) olsa büyük ihtimalle taban suyu problemi yaşardım, fakat dere (akan su) olmasından dolayı yine de

Taban suyu problemi yaşar mıyım ?

Lilium
13-05-2015, 00:34
Yaşamazsınız

brooklynnn
13-05-2015, 11:43
Merhabalar arkadaşlar.
Forumu uzun süredir takip ediyorum. Üyelik bugüne kısmetmiş.

Çok değerli paylaşımlarda bulunuyorsunuz. Ben de bu yıl aranıza katılacağım İnşallah. Çanakkale'de ceviz bahçeleri oluşturmak istiyorum.

Forumun yarısındayım. Tamamını okuyunca sizlerle iletişimim daha da artacaktır.

İyi forumlar.

djtunc
17-05-2015, 15:54
ankarada oturuyorum.bende saksıda kendi imkanlarımla yetiştirdiğim cevizimi bugün toprakla buluşturdum. boyu 30-40 cm kadar köküde serçe parmaktan az daha inceydi. inşallah tutar ve büyüdüğünü görürüm :) :) :) hava biraz rüzgarlıydı inşallah zarar vermez ağacıma :'(

Beyaz_Gece
18-05-2015, 06:30
Sevgili Burak kardeşim bahçeyi kurdun mu?

Beyaz_Gece
18-05-2015, 06:51
Arkadaşlar Sakarya'dan herkese kucak dolusu selamlar. Daha önce tarımla hiç uğraşmadım. Bu aralar cevize ilgim var. Ve bu konuda bir araştırmaya giriştim. Doğal olarak sizlerin güzel yorumlarınıza ve yönlendirmenize ihtiyaç duymaktayım. Umarım sitenin faydasını görürüm. Sakarya Nehrine yakın, 10 dönümlük bir tarlaya ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Maliyet hesabı konusunda bana yardımcı olur musunuz?

cevizcibir
20-05-2015, 12:34
hep ticari olarak diyorlar 3,5*7 olsun olmaz olmayacak.. sonra aradan birini sökecekmişsin..tam verime yatacak 10 yıl sonra sök %50sini cevizin..kim ne derse desin aşılıda ilk 5-6 yıldan önce ticari anlamda meyva alamazsın,aşışızda 8-10 yıldan önce zor verirmi verir ilk yıl da verir 2 tane ikinci hadi 10 tane olsun ticari olarak değeri ne kadar olur. başka kısa ömürlü ağaç ek arasına ve başka tarımla uğraş..sık dikimde makinayla budama ile ancak olabiliyormuş..oda türkiyede olmuyor.yok sık dikim olmuyor.. deneyenin bahçesini görmeden karar vermemeli daha..8*8 ideal her ceviz her yerde olmuyor..çevrenize en yakın varsa cevzi bahçesi görmek bakmak gerekli..hangi çeşit uyuyor..denemmiş tecrübelerden faydalanmak gerekli..

efedag
20-05-2015, 15:24
Arkadaşlar bu senede 2-3 yaşındaki ceviz ağaçlarım da kuruma var.Çeşit farketmiyor (fernor fraguetto chandler şebin kaman) Hadi geçen sene afet yılı dediler komple kurumalar oldu.Geçen sene tamamen sağlıklı olup hiçbir sorun gözlemlenmeyen ağaçlarım kurudu.Nisan ayına kadar hiçbir kuruma belirtisi yokdu.Meyva gözleri 22 -23 nisandaki dondan etkilendi diyelim ağacın kuraması çok can sıkıcı.Sizlerde de sebepsiz görünen tamamen kurumalar var mı?

musculus
20-05-2015, 18:23
Balıkesir merkezde 20 Mayıs 2015 saat 17 30 ile 18 45 arasında yağmur şeklinde başlayan yağış ceviz büyüklüğünde dolu şeklinde yağmıştır.Başta ceviz olmak üzere tüm meyve çeşitlerinin çok zarar görme olasığı yüksektir.Başta ben olmak üzere tüm alın teri sahiplerine büyük geçmiş olsun.Kendimi bildim bileli böyle dolu yağışı görmedim.2 yıldır güzel ülkemde bir bereketsizlik bulutları dolaşıyor.Allah hayreyler inşallah...

aşkan
20-05-2015, 20:45
iyi akşamlar bana bir tane ceviz fidanı bundan 4 yıl önce hediye edildi şu an oldukça büyük ama hiç meyve vermedi başka ceviz agacı yok ondanmı acabı birde tozlaşma ile ilgili biraz bilgi verirmisiniz

torun60
21-05-2015, 16:29
Arkadaşlar ben de aranıza yeni katıldım. Formu ilgiyle izliyorum. Bende bir 15-20 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İki parça arazimde Toprak analizi yaptırdım.
1. arazi ph 7.91 H.Alkali
ec:0.60
kireç:25.05 çok fazla
organik madde:0.54 çok az
bünye:51.70 killi-tınlı
toplam tuz:0.02 tuzsuz
fosfor:2.26 çok az
potasyum:55.33 yeterli
kalsiyum:3,726.40 fazla
magnezyum:1,416.80 fazla
demir:0.56 az
çinko: 0.22 az
mangan: 1.04 çok az
bakır: 0.44 yeterli

Bu arazide arpa buğday yetiştirilmekte. Rakım 1000-1100 m İklim soğuk İlkbahar erken donları ve sonbahar donlarından etkilenmeyecek ceviz yetişirmi?
Bu arazide hangi tür ceviz yetişir.

torun60
21-05-2015, 16:35
2. arazi ph 7.80 H.Alkali
ec:0.38
kireç:50.09 çok fazla
organik madde:0.98 çok az
bünye:37.73 tınlı
toplam tuz:0.01 tuzsuz
fosfor:8.18 yeterli
potasyum:83.91 yeterli
kalsiyum:3,276,80 yeterli
magnezyum:535.05 fazla
demir:0.49 az
çinko: 0.30 az
mangan: 1.06 çok az
bakır: 0.37 yeterli

Bu arazide arpa buğday yetiştirilmekte. Rakım 1000-1100 m İklim soğuk İlkbahar erken donları ve sonbahar donlarından etkilenmeyecek ceviz yetişirmi?

torun60
21-05-2015, 16:41
Sizin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.

torun60
21-05-2015, 16:45
Arkadaşlar ben de aranıza yeni katıldım. Formu ilgiyle izliyorum. Bende bir 15-20 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İki parça arazimde Toprak analizi yaptırdım.

Cevizciankara
21-05-2015, 19:06

Sizin tarlanız benim tarlamın özelliklerine benziyor.Ben chandler ve fernor diktim. Chandlerler 10 mayıs fernorlar 15 mayıs gibi uyanmaya başladı hala uyanmayanlar var.ilkbahar geç donlarından etkilenmiyorlar.Ancak sonbaharda 20 ekim gibi donlarda yandılar.İlkbahardan ziyade sonbahar donlarına da dikkat edin. Birde benim tarlamda buğdaydan dönme. Organik maddece zenginleştirmek ve toprağın ph ını düşürmeye çalışın.SAygılar

efedag
21-05-2015, 20:32
Sayın Cevizciankara
İnşallah uyanmayan fernorlar uyanır.Benim uyanacaklar diye beklediğim 2-3 yaşındaki fernorlar tıkır tıkır kuru gözüküyor.Geçen sene üzerinde meyvası bile vardı.

BURGAZ73
21-05-2015, 21:03
arkadaslar trakyada ozellıkle luleburgzda cevız soyma maakınas varmı. varsa nerede var?

BURGAZ73
21-05-2015, 21:04
bu arada fernorlar uyanalı 10 gun oldu. 5 yasındakı fernor agaclarınd ortalama 10-20 adet ceviz görüyorum.

formullaone
22-05-2015, 07:46
Sayın Burgaz70 soyma makinesi Keşan usmak ta var. Fernor larin üzeri de ceviz dolu bu yıl ama cogunu döker bizimkiler 4. Yazına uyandi.

Çamtepe
22-05-2015, 08:19

pH yüksek, kireç yüksek, fosfor düşük, killi toprak, organik madde düşük..

Bu arazide buğday yetiştirilmeye devam edilmesinde fayda var bence..

60-90 cm analizine de baktınız mı? muhtemelen daha yüksek bir kil oranı göreceksiniz..

hazerhan
22-05-2015, 09:07
Balıkesir merkezde 20 Mayıs 2015 saat 17 30 ile 18 45 arasında yağmur şeklinde başlayan yağış ceviz büyüklüğünde dolu şeklinde yağmıştır.Başta ceviz olmak üzere tüm meyve çeşitlerinin çok zarar görme olasığı yüksektir.Başta ben olmak üzere tüm alın teri sahiplerine büyük geçmiş olsun.Kendimi bildim bileli böyle dolu yağışı görmedim.2 yıldır güzel ülkemde bir bereketsizlik bulutları dolaşıyor.Allah hayreyler inşallah...

çok geşmiş olsun allah beterinden esirgesin

torun60
22-05-2015, 11:12
Sizin tarlanız benim tarlamın özelliklerine benziyor.Ben chandler ve fernor diktim. Chandlerler 10 mayıs fernorlar 15 mayıs gibi uyanmaya başladı hala uyanmayanlar var.ilkbahar geç donlarından etkilenmiyorlar.Ancak sonbaharda 20 ekim gibi donlarda yandılar.İlkbahardan ziyade sonbahar donlarına da dikkat edin. Birde benim tarlamda buğdaydan dönme. Organik maddece zenginleştirmek ve toprağın ph ını düşürmeye çalışın.SAygılar

Sayın Cevizci Ankara ilginize teşekkür ederim. fidanlarınız kaç yaşında?
Bizim buraya hangi çeşit olur. Aklımdan fernor geçiyor. Fernorun verimi nasıl, Fernor bahçesi gördünüzmü, Kaç yaşında vermeye başlıyor. 4 yaşında bir fernor ceviz ağacından kaç kilo ceviz alınır. İnternette fidancıların verileri ne kadar güvenilir bilmiyorum.
Bilgi verirseniz Sevinirim.
Ayrıca üstte ikinci arazimin toprak analizi var. onuda değerlendirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim. Saygılar.

torun60
22-05-2015, 11:21
pH yüksek, kireç yüksek, fosfor düşük, killi toprak, organik madde düşük..

Bu arazide buğday yetiştirilmeye devam edilmesinde fayda var bence..

60-90 cm analizine de baktınız mı? muhtemelen daha yüksek bir kil oranı göreceksiniz..

Sayın Çamtepe ilginize teşekkür ederim. toprağı 30-60-90 cm den ayrı ayrı aldım. Analiz yapan arkadaş harmanlamış tek bir analiz çıkarmış. Bu arazide ceviz yetişmezmi demek istiyorsunuz.
Ayrıca üstte ikinci arazimin analizi var orası sadece tınlı yazıyor. ama kireç oranı 50.09 çıkmış. çok yüksek. Birde bu analizi değerlendirirseniz sevinirim.
Bu arazilerimde ceviz olurmu olmazmı, olursa hangi çeşit olur. Bilgi verirseniz sevinirim. Saygılar.

torun60
22-05-2015, 11:35
Sayın Burgaz70 soyma makinesi Keşan usmak ta var. Fernor larin üzeri de ceviz dolu bu yıl ama cogunu döker bizimkiler 4. Yazına uyandi.

sayın formullaone fernorların üzeri ceviz dolu diyorsunuz. Tahmininizce ağaç başı kaç kilo ceviz alırsınız. fernorlarınız kaç yaşında. Bende fernor ekmek istiyorum. Ayrıca üstte benim birinci ve ikinci arazilerimin toprak analizleri var.
Bu arazileri ceviz için değerlendirirseniz sevinirim. Saygılar.

formullaone
22-05-2015, 12:49
6 yaşına kadar fernor da chandler da çok döküyor meyvesini. Ondan sonra tutmaya başlıyor. Toprak yapısı çok önemli.

Cevizciankara
22-05-2015, 16:38
[QUOTE=torun60;1381081]Sayın Cevizci Ankara ilginize teşekkür ederim. fidanlarınız kaç yaşında?
Bizim buraya hangi çeşit olur. Aklımdan fernor geçiyor. Fernorun verimi nasıl, Fernor bahçesi gördünüzmü, Kaç yaşında vermeye başlıyor. 4 yaşında bir fernor ceviz ağacından kaç kilo ceviz alınır. İnternette fidancıların verileri ne kadar güvenilir bilmiyorum.
Bilgi verirseniz Sevinirim.
Ayrıca üstte ikinci arazimin toprak analizi var. onuda değerlendirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim. Saygılar.
Benim ağaçlar 1 yaşını doldurdu.Chandler ler 10 mayısta fernorlar 15 mayısta uyanmaya başladı.Benim tahminime göre 4 yaşında 2 kg , 5 yaşında 3 kg iyi bir bakımla ceviz vereceği kanaatindeyim.BAkımı iyi olmazsa bu rakamlar aşağılara düşer.Toprak analizinden pek anlamam ancak sizin toprağın ph 8 civarı yüksek , bunu aşağı çekerseniz iyi olur .Birde organik madde az. Benim bahçem bitişik 2 ayrı bahçeydi. Ayrı kişilerden satın aldım.Birisinin toprağı daha yumuşak burada cevizler geçen sene daha iyi büyüdü ve bu sene daha erken açtı .Bitişikteki diğer bahçemin toprağı ise daha sert geçen sene aynı bakımı yaptım ama o bahçedekiler az büyüde veya büyümedi. Buraya şimdi tavuk gübresi ve kükürt dökmeyi planlıyorum. İnşallah iyi gelir.
Saygılar

Cevizciankara
22-05-2015, 16:42
[QUOTE=formullaone;1381104]6 yaşına kadar fernor da chandler da çok döküyor meyvesini. Ondan sonra tutmaya başlıyor. Toprak yapısı çok önemli.[/QUO
İlk yıllarda meyve dökmesi normalmi , acaba tozlayıcı henüz olmadığı için mi veya ağaç daha gelişmediği içinmi meyvelerini döküyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.

BURGAZ73
22-05-2015, 19:16
ssn formulaone tesekkurler. ben satın almak ıcın degıle urun cıkarsa kabuklarını soydurmak cın sordum. boyle bır seyı nerede yaptırız sız arastırma yaptınızzmı. selamlar. birde cogunu doker derken ne demek ıstedınız tam anlayamaadım.?

formullaone
22-05-2015, 21:20
Bizim burada 1500 dekar ceviz bahçesi var. Makine için ilk yıllarda bir arabaminkini kullanıcam. 6. Yıla kadar ağaçlarda gençlik Kısırlığı oluyor. Hızlı geliştiği için meyveyi az bağlıyor. Sonraki yıllarda çoğalıyor. Zaten ilk önce iyice büyütmek gerek ağaçları. Meyveye yatınca çok büyümüyor.

formullaone
22-05-2015, 21:23
Tozlayıcı olsa da döker. Biraz daha fazla tutabilir ama pek büyük fark olmuyor.

formullaone
22-05-2015, 21:25
5 yaşında 1-2 kg tutabiliyor ama bakımlı ve büyük olmalı ağaçlar. 6 yaşında 4-6 kg oluyor benim gördüğüme göre.

BURGAZ73
22-05-2015, 22:43
Bizim burada 1500 dekar ceviz bahçesi var. Makine için ilk yıllarda bir arabaminkini kullanıcam. 6. Yıla kadar ağaçlarda gençlik Kısırlığı oluyor. Hızlı geliştiği için meyveyi az bağlıyor. Sonraki yıllarda çoğalıyor. Zaten ilk önce iyice büyütmek gerek ağaçları. Meyveye yatınca çok büyümüyor.
formula akrabandn yardım ısteyecegız o zaman hasat edılen cevızlerı soymak ıcın. luleburgaz uzak sayılmaz edirneye

Abbass
22-05-2015, 23:04
Merhaba hemşo

Tarla tam olarak nerede, kaç Yaşında, cinsler nedir ?..........

Osmancık Köyü

ermana
23-05-2015, 10:42
formula akrabandn yardım ısteyecegız o zaman hasat edılen cevızlerı soymak ıcın. luleburgaz uzak sayılmaz edirneye

Sayın BURGAZ73,
kaç kilo ürün bekliyorsunuz?
bir mesajınızda ağaçlarınızda şuanda 10-20 adet olduğunu yazmışsınız makinalık soyulacak kadar ürün olduğunu tahmin etmiyorum.

BURGAZ73
23-05-2015, 20:55
sayın burgaz73,
kaç kilo ürün bekliyorsunuz?
Bir mesajınızda ağaçlarınızda şuanda 10-20 adet olduğunu yazmışsınız makinalık soyulacak kadar ürün olduğunu tahmin etmiyorum.
sayn ermana

haklısın toplasan 50-60 kg olacak aama onu da ellerımle soymak ıstemedıgımden sormustum. Bır sıkıntımı oluyor 50 60 kg da?

BURGAZ73
23-05-2015, 20:57
Sayın ermana

sızın bahcenızde hangı cıns cevız var. Kac yasındalar. Benım bahce ayvalı koyunde.