PDA

View Full Version : Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12

ermana
20-08-2013, 16:44
Fidancıları geçelim.. Sn. Sütyemez'in de 8x8 dediğini ifade ediyor Sn. Arif Göçmen.

Önemli olan büyük bahçeler görmek. Ondan sonra herkes kendi kararını en güzel verecektir. Benim Sn. Lilium'un Chandler'larını gördükten sonra şüphem kalmadı açıkçası.

mehmet sütyemez yerli çeşitler için 8*8 diyor chandler 8*4 dikilebilir diyor.
8*4 için uygun budama yapılırsa bence görüntülerinde onlarında sorun yok.
ibrahim balkal da budamaları anlatırken ithal çeşitler için 8*4 tavsiye ediyor ve buna uygun budamayı gösteriyor bana mantıklı geldi. çiftçilerimiz korkmasın 8*4 dikimden uygun budama yapılırsa dönümünden 700 kilo meyva alınır. 8*8 dikimden 500 kg meyva alınır topraklarımızı verimli kullanalım diyor. onca şeye emek verdikten sonra budamaya da biraz dikkat edilerek 8*4 dikilmesinde sakınca göremedim. bence de biraz çağ atlama zamanımız geldi sanki tarımda.

orkide01
20-08-2013, 18:21
Fidancıları geçelim.. Sn. Sütyemez'in de 8x8 dediğini ifade ediyor Sn. Arif Göçmen.

Önemli olan büyük bahçeler görmek. Ondan sonra herkes kendi kararını en güzel verecektir. Benim Sn. Lilium'un Chandler'larını gördükten sonra şüphem kalmadı açıkçası.
sayın çamtepe
çit sistem dikim modelini yurt dışına gidip gelen uzmanlar,fidancılar ve akademisyenlerden oluşan birileri tarafından türkiyede uygulamaya başlanmıştır.Ya yurt dışında ceviz yetiştiriciliğinde önder olan bu ülkeler bu işi bilmedikleri için 8x4 dikimi tercih ediyorlar,veyahut biz onlardan daha iyi bildiğimiz için 8x8 tercih edelim diyoruz.Şu anda şilide ne kadar doğru olduğunu bilemem ama 6x4 ekimlere başlandığı söylenmektedir.Çit dikimde göz önünde bulundurulacak en önemli bir husus dikimi yapılacak çeşit yarıdik ve yandal verimi yüksek çeşitlerden olmalıdır.Yurdumuzda bu çeşitlere uyan sadece kaman 1 çeşitidir.Sayın çamtepe siz liliumun chandlerini örnek alarak bu karara vardığınızı söylüyorsunuz,liliumun chandlerleri tozlama olmadığından ağaçları verime yatıramadı verimleri çok az, bunun sonucu ağaçlar sürgüne çalıştı bunun sonucu büyük dallar oluşup araları kapattı.Kendisiyle yapmış olduğum telefon görüşmesinde tozlama yapamadığı için dökülen çiçekleri görseniz ağlarsınız demişti bana bununla ilgili bir yanlışım varsa sayın lilium düzeltsin.Siz liliumun chandlerini göz önünde bulundurarak bu yargıya vardıysanız pek sağlıklı bir düşünceye varmış sayılmazsınız.Birde derimki ben iki haftadan beri hafta sonları köy tv deki yayınlanan ibrahim balkalın sunduğu ceviz yetiştiricilerle yaptığı röportajı izleyin daha sonra düşüncenizi tekrar değerlendirin.****** herkesin düşüncesi kendine aittir,biz bunları konuşalımki doğru neredeyse oraya gidelim.
Saygılarımla.

44baba
20-08-2013, 22:11
bu kafa karışıklığı içinde bende ceviz bahçemi oluşturdum. selami bayrak kitabını okudum yaşar akçanın videolarını izledim ibrahim balkalın tavsiyelerini aldım mehmet sütyemezzle görüştüm ama sık dikim benim içime sinmedi.en son arif göçmen bir proğramda bu sık dikim teknikleri için bunlar cevizi bilmiyorlar gelsinler kamanda cevizleri görsünler demişti oda en az 10x10 önermişti.
ben tohumdan bahçe kuruyorum henüz hangi çeşidi seçeceğimi bilmediğim için böyle bir yol buldum kendime bilmem yanılıyormuyum.

Lilium
21-08-2013, 00:27
Sayın çamtepe siz liliumun chandlerini örnek alarak bu karara vardığınızı söylüyorsunuz,liliumun chandlerleri tozlama olmadığından ağaçları verime yatıramadı verimleri çok az, bunun sonucu ağaçlar sürgüne çalıştı bunun sonucu büyük dallar oluşup araları kapattı.

Peki siz görmeden bu karara nasıl vardınız, sadece Düşünerek? İşte hatayı burada yapıyorsunuz, öyle olursa böyle olur, böyle olursa öyle olur deyip bir karar veriyorsunuz,
Büyük dallar oluştu aralar kapandı gibi ne bir sözü ne de böyle bir ifade hiç bir yerde kullanmadım, böyle bir şey olsaydı hiç çekinmeden paylaşım adına bile olsa yazardım.
Ayrıca,
Hiç verim yok demedim ki, dozlama olmadığından çok çiçek dökümü oldu, soruluyor ağaç başı kaç kilogram meyva alıyorsun. Çiçek dökümü olduğu için ölçü olarak algılanmasın diye ölçü vermiyorum. Bu gibi bahçeler ölçü alınamaz, Ama cehandlerin verimliliğini tartışmam bile verimliliğini görebiliyorum hiç dozlama olmamasına rağmen yinede yerli cinslerden fazla meyva var.

Verime yatmamış ya da az verim olması ağaç tacının büyük olacağı araların çabuk kapanacağı konusun da haklısınız fakat bu sözü benim için düşünmeniz söylemeniz talihsizlik olmuş,

Sayın çamtepe de bir şeyler söylerken sadece tek benim bahçemi görerek bir şeyler söylemiyor gezdiğimiz başka bahçelerde var genel olarak görüş ve düşüncelerini söylüyor, bunları tek tek detay detay anlatmak sayfalar alır.

Kendisiyle yapmış olduğum telefon görüşmesinde tozlama yapamadığı için dökülen çiçekleri görseniz ağlarsınız demişti bana bununla ilgili bir yanlışım varsa sayın lilium düzeltsin.
Doğru,
Fakat meyva dökümünün taç yapısıyla bağlantısını benim bahçem için düşünüyorsanız bu beni üzer, benim hiçbir şeyden anlamadığımı bunun önlemini ne şekilde alacağımı bildiğimi bildiğinizi sanıyorumdum.

...

Lilium
21-08-2013, 00:59
Birde derimki ben iki haftadan beri hafta sonları köy tv deki yayınlanan ibrahim balkalın sunduğu ceviz yetiştiricilerle yaptığı röportajı izleyin daha sonra düşüncenizi tekrar değerlendirin.
Doğru, izleyin.
Fakat sadece izlemekle kalmayın izlemekle görmek arasında çok fark var, hatta ilaçlama yaparlarken de gidin görün, marpucu elinize alın ilaçlama yapın, bahçenin hava sirkülasyonunu düşünün, nereye kadar kaç yıl budamayla kontrol altında tutulabileceğini düşünün ve en iyi kararı verin.

osman öz - fidancı,genetikçi emekli ziraat mühandisi
selami bayrak - fidancı emekli orman mühendisi
yaşar akça - prof. doktor
ramazan topak - emekli orman mühendisi
mehmet sütyemez - yrd doç. doktor
ithal çeşitlerde 8*4 tavsiye eden kişiler bunlar

Bir eklemede ben yapayım

İbrahim balkal (Fidancı)

Ormancı_ali06
21-08-2013, 11:15
Öncelikle herkese merhaba yaklaşık 57 dönümde ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyoruz 7m X 3.5m arayla dönüme aşağı yukarı 40 adet fidan düşüyor.

Fidanları aldık bugünde toprak analizi sonuçlarını aldım.Kireç oranı yüzde 27 çıktı.Cevizin kirece dayanıklılığı yüzde 25miş.

Yeri de büyük ölçüde almış bulunuyoruz bir kaç tapu vardı.Sizce sorun olur mu yüzde 2 lik fazla kireç oranı.

Tarlanın rakımı 700metre tatlı bir meyili var ve suya yakın (300-400m) Toprak analizini görünce biraz moralim bozuldu. Sizce bu yerde ceviz yetişir mi ?

Syn burak555 öncelikle arazinde yapacağın calışmalar için şimdiden başarılar diliyorum. Yaklaşık 7-8 yıldır ormancılık sektöründe ağaçlandırma işleri ile ilgili projeler yapıyorum bunların içerisinde badem ve ceviz ağaçlandırma sahaları da mevcut. Gecen yıl kendi adıma orman sayılan ancak orman vasfını yitirmiş bir arazi üzerinde gerekli prosedürleri tamamlayarak 49 yıllığına kendi adıma bir arazi tescil ettirdim. Bilmeni isterim ki ceviz badem gibi toprak isteği az olan fazla su ihtiyacına gereksinim duymayan bir tür değildir. Badem kıraç arazilerde de yetişebilir ancak ceviz için uygun iklim koşullarının yanı sıra sulama ve toprak bileşenlerinin oranı da çok önemlidir. Benim tavsiyem de konuyla ilgili daha önce yorum yapan arkadaşlar gibi bir uzmandan görüş alman ve yatırımlarını bu ölçüde gerçekleştirmen olacaktır. Piyasada bu işe gönül vermek isteyen bir çok kişiye besin yönünden fakir olan topraklarda bulunması oldukça zor olan asılsız öneriler olduğu bir gerçek ( yarasa gübresi, yanmış tavuk gübresi, güvercin gübresi vs. vs.). Toprak için illaki bazı takviyeler yapacaksanız piyasada her yerden rahatlıkla temin edebileceğiniz sentetik gübrelerin yanı sıra en bilinen yöntemlerden olan yanmış hayvan gübresini aşırıya kaçmadan arazinize uygulayın. Yarasa gübresiymiş falanmış filanmış bu tür sahtekarların aklınızı karıştırmasına izin vermeyin, öncelikle cebinizden çıkacak 3-5 bin tl sizin için önemli olmayabilir belki ama size gübre diye sattıkları şeyin fidanlarınıza zarar verebileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Umarım yapacağınız çalışma istediğinizden daha başarılı olur saygılar...

arif göçmen
22-08-2013, 08:58
Degerli ceviz dosdostları dikim araliği konusunda Doç.dr Mehmet sütyemez hocamız 21 kaman ceviz festivalindeki panelde dikim araliği 7x7 metre dedi .Ceviz alanında hocaların hocası olarak kabul edilen bu günkü degerli hocalarımızın yetişmesinde emegi olan hocamız Sayın Prof.Dr Seyit Mehmet Şen hocamız da ceviz dikiminde sıra aralık mesafesini 8x8 dedi bu hocaların paneldeki soylemleri video çekimlerinde var.Ben de en az 8x8 sıra aralıgında dıkilmesini tavsiye ediyorum.

arif göçmen
22-08-2013, 09:06
Degerli ceviz dostlarım kaman ceviz festivalimiz 11-12-13 ekim tarihinde yapılacak butun hocalarımızı kamanda ki ceviz festivaline hatta buradan istediğimiz hocaları kaman ceviz festivaline davet edelim ben kamanda onları mısafir ederiz sizlerde dahil bu mesafeyi burada netleştirelim kaman ülkemizin tam orta noktasında ulkemizin her tarafına aynı mesafede gibi bu sıra aralıgını burada netleştirelim diyorum.gorüşlerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum hepinize saygılarımı sunuyorum.

ermana
22-08-2013, 09:11
evet arif bey ceviz konusunda tüm bilgi birikimi olan karşıt görüşlerde insanları bir araya toplayabilirsek güzel bir tartışma ile bu konuyu çözebiliriz. şahsen bir 8*4 aklıma yatıyor bir 8*8 ne olucak bu işin sonu bilemedim.

cemilahmet
22-08-2013, 10:46
düşünmenıze vede fazladan tereddüt etmenize gerek yok dostum.amerika ve şili bu işleri yıllardır yapıyorlar .bu işin sırrı tamamen budama ile ilgilidir.adamlar budamalarını döner bıçaklı makinalarla yapıyorlar.hem de binlerce dönüm arazide.bizler bir dala kıyamazken onlar bıçagı vurup geçiyorlar.saygılar

cemilahmet
22-08-2013, 10:52
sık dikim yapılan ceviz agaçları sadece ve yalnızca yandal verimi olan agaçlar olması zorunludur diye düşünüyorum.sizce de öyle değilmidir hocam.saygılar.

ermana
22-08-2013, 10:58
sık dikim yapılan ceviz agaçları sadece ve yalnızca yandal verimi olan agaçlar olması zorunludur diye düşünüyorum.sizce de öyle değilmidir hocam.saygılar.

bizde zaten çit dikimi derken yan dal verimli olanlardan bahsediyoruz tabii ki uç dal verimli ağaçlarda zaten çit dikim olmaz.

bozy
22-08-2013, 11:53
Gercek hayatta bir ceviz agacini goren zaten dikim mesafesini tartismaz... defalarca yazilan bir konu bu ..ben 2x1 tafsiye ederim boylece 5 kat fazla agac dikersiniz... isteyen 1x 1 dikip 10 katina cikartabilir sonucta herkesin kendi bahcesi...

ermana
22-08-2013, 14:18
Gercek hayatta bir ceviz agacini goren zaten dikim mesafesini tartismaz... defalarca yazilan bir konu bu ..ben 2x1 tafsiye ederim boylece 5 kat fazla agac dikersiniz... isteyen 1x 1 dikip 10 katina cikartabilir sonucta herkesin kendi bahcesi...

zaten biz kimse bizim bahçemize karışsın demiyoruz. yabani ceviz ağacını gören 20-20 diker. bahçedeki aşılı ağacı gören 8*8 diker. avrupada ki çit dikim yapılmış ve ona göre budanmış ağaçları gören 8*4 te dikebilir. burada önemli olan ağacın ne kadar büyüdüğü değil ne kadar büyütmek istediğimiz. ya da ne kadar büyütürsek ne kadar verimli olur.

bozy
22-08-2013, 16:51
sayin ermana bahceniz nerede ,kac agaciniz var,kac agac diktiniz,turkiyede hangi bahceleri gezdiniz,avrupada hangi bahceleri gezdiniz ,gezdiginiz bahceler kac yasindaydi ve cit dikim yapan bahcelerin buyuklukleri neydi ne gibi ekipmanlar kullaniyorlardi.. bizi bilgilendirirmisiniz bizde yararlanmis oluruz...son olarak siz ceviz agaclarinizi ne kadar buyutmek istiyorsunuz ornegin 6 metre yukseklik 3 metre genislik istedigimiz bir ceviz agacina nasil bir uygulama yapmak gerekir...

ermana
22-08-2013, 17:11
sayin ermana bahceniz nerede ,kac agaciniz var,kac agac diktiniz,turkiyede hangi bahceleri gezdiniz,avrupada hangi bahceleri gezdiniz ,gezdiginiz bahceler kac yasindaydi ve cit dikim yapan bahcelerin buyuklukleri neydi ne gibi ekipmanlar kullaniyorlardi.. bizi bilgilendirirmisiniz bizde yararlanmis oluruz...son olarak siz ceviz agaclarinizi ne kadar buyutmek istiyorsunuz ornegin 6 metre yukseklik 3 metre genislik istedigimiz bir ceviz agacina nasil bir uygulama yapmak gerekir...

henüz ceviz bahçem yok canlı olarak yerli çeşitlerin ekildiği bazı bahçeleri gördüm ithal çeşitlerele ekilen bahçe henüz görmedim. izlediğim videolardan resimlerden görüyoruz çit dikimin budamasını nasıl büyütülmesi gerektiğini. ben 10 dönüm yere ekicem. benim amacım kimseye bilgi vermek değil gördüklerim kadarıyla tezat fikirler oluşturarak bu işi yapan bilenler ile tartışılarak ve herkezin mantığını sorgulayarak doğru olanı bulmak. ağacı ne kadar büyütmemiz gerektiğini hangi yöntemin daha pozitif olduğunu bulmaya çalışıyoruz zaten.benim bir şey savunduğum ya da akıl vermeye çalıştığım yok, akıl üretmeye çalışıyorum.

karabuz
22-08-2013, 20:52
avrupada sık dikim yok! ben zaten bulgaristandanım, bahçelerim burada. devlet ölü burda, destek degil köstek oluyor,ama avrupa birligi destekli ceviz eken ekene. 10* 10 metreden aşagı destek verılmiyor, polisi, memuru,muhendısı, koyulusu, cobanı, cevız dikti 10*10dan aşagı bır tek benim bırkac bahce o da sureklı sorun oluyor..avrupanın neresinde bu 7*3,5 ?

44baba
22-08-2013, 22:41
arkadaşlar öyle zannediyorumki standart cevaplar bulamayışımızın nedeni ceviizin anavatanı olmamıza rağmen araştırmaların henüz yeni yeni yapılmaya başlanması şimdiye kadar ülkemizin değişik bölgelerinde örnek bahçelerin olmayışı ülkemize yeni giren çeşitlerin deneme aşamasında olmaları parmakla sayılacak kadar bilim adamlarının bu işe gönül vermeleri daha bir çok etken sorularımızı cevapsız bırakıyor.ben kendi bölgemde örnek teşkil edecek bir bahçe kurmayı 5 yıldır düşünüyordum.ama şimdiye kadar sağlıklı bilgilere ulaşamadım.şimdiye kadar üzerinde durulan çeşit chandler herkes bunu konuşuyor ama bu çeşit rakımın 1350 olması nedeniyle bana uymuyor.o zaman fernor yap diyorlar onunda şu ana kadar bu çeşitle bahçe tesis edilip randıman alındığını duymadım.yerli çeşitlerden şebini 4 yıl önce deneme maksatlı 50 adet diktim ama şu an hastalıklara dayanamadığını gördüm.
tüm bunları göz önüne alarak deneyerek bahçe kurma yoluna gittim bahçeme maraş 18 sütyemez 1 kaman 1 chandler maraş 12 altay bilecik şebin şen 1 fernor gibi çeşitlerden numune ağaçlar diktim 20 dönümlük bahçenin geri kalan kısmınada ceviz tohumu diktim.hangi çeşitten randıman alırsam ondan aşıyla çoğalmayı düşünüyorum.değişik fikri olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

Çamtepe
23-08-2013, 08:53
henüz ceviz bahçem yok canlı olarak yerli çeşitlerin ekildiği bazı bahçeleri gördüm ithal çeşitlerele ekilen bahçe henüz görmedim. izlediğim videolardan resimlerden görüyoruz çit dikimin budamasını nasıl büyütülmesi gerektiğini. ben 10 dönüm yere ekicem. benim amacım kimseye bilgi vermek değil gördüklerim kadarıyla tezat fikirler oluşturarak bu işi yapan bilenler ile tartışılarak ve herkezin mantığını sorgulayarak doğru olanı bulmak. ağacı ne kadar büyütmemiz gerektiğini hangi yöntemin daha pozitif olduğunu bulmaya çalışıyoruz zaten.benim bir şey savunduğum ya da akıl vermeye çalıştığım yok, akıl üretmeye çalışıyorum.

Sn. ermana

İnternetteki kaynakların çoğu fidancılar tarafından hazırlanan "gaza getirici" kaynaklardır. Fidancılarla konuşmalarımı avcılarla konuşmaya benzetiyorum. (Sn. Arif Göçmen'i tenzih ederim). Epey hikaye var onlarda. Propagandalar yerine gerçek ceviz bahçelerine gitmenizi ve insanların nasıl uğraş verdiğini, ne sorunları olduğunu gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Çok bilinen yanlışları şöyle özetleyebilirim:
1. Ceviz çok bakım istemez
2. Her toprakta olur
3. Senede iki defa sula yeter.
4. Ceviz çok ilaç istemez.

Şu kadar yıl şu kadar verim tartışmalarını ise hiç söylemek istemiyorum.

Gerçek hayat YouTube'da gördüğünüzden çok farklı.

Selamlar

Ç.

cemilahmet
23-08-2013, 10:12
nasılki elmalar artık 1 mt lik aralıklarla dikiliyorsa cevizde de durum böyle olmalı.amaç yaprak dal yeşertmek değil meyve almak olmalı birim alandan.

ermana
23-08-2013, 11:12
çok büyük ihtimal ile bende 8*8 dikeceğim zaten. ancak bu kafamda ki tüm soru işaretlerini silmeliyim önce. acele etmeyede niyetim yok sonradan zaman kaybetmektense önce iyice araştırarak neyi nasıl yapacağımı planlamalıyım planlayabildiğim kadar tabi. ben aynı zamanda özel sektörde çalışıyorum bu aralar gece 12 ye kadar işteyim o yüzden bir süre daha sadece internet üzerinden araştırmalarım. ilk fırsatımda da trakya da ki ithal çeşitlerle olan bahçeleri gezeceğim.

arif göçmen
23-08-2013, 13:30
nasılki elmalar artık 1 mt lik aralıklarla dikiliyorsa cevizde de durum böyle olmalı.amaç yaprak dal yeşertmek değil meyve almak olmalı birim alandan.

Degerli dostum elmalar biliyorsunki bodur anaçlara aşılı onun için sık dikim yapılır.Ama yarı bodur elma türleri 5x5 veya 6x6 dikiliyor yarı bodur elmalar 1 -2 metre aralıkla dikilebilirmi.Cevizde yarı bodur veya tam bodur olmadıgı için dikim aralıgını bu na gore düşünerek yapın buradaki arkadaşlar yaşadıkları sorunları başarılarını burada paylaşıyorlar bir menfaat karşılıgıda beklemiyorlar buradaki paylaşımları herhangi bir hocadan bilgi olarak isteseniz bir bedel isterler.saygılarımla

arif göçmen
23-08-2013, 13:47
Sn. ermana

İnternetteki kaynakların çoğu fidancılar tarafından hazırlanan "gaza getirici" kaynaklardır. Fidancılarla konuşmalarımı avcılarla konuşmaya benzetiyorum. (Sn. Arif Göçmen'i tenzih ederim). Epey hikaye var onlarda. Propagandalar yerine gerçek ceviz bahçelerine gitmenizi ve insanların nasıl uğraş verdiğini, ne sorunları olduğunu gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Çok bilinen yanlışları şöyle özetleyebilirim:
1. Ceviz çok bakım istemez
2. Her toprakta olur
3. Senede iki defa sula yeter.
4. Ceviz çok ilaç istemez.

Şu kadar yıl şu kadar verim tartışmalarını ise hiç söylemek istemiyorum.

Gerçek hayat YouTube'da gördüğünüzden çok farklı.

Selamlar

Ç.Degerli dostlarım arkadaşımın dediği ğibi ceviz bahçesi bakımı en kolay degil en zor olan bahçe dir.Bizim kamanda bir yabancı iş adamı bahçe yaptı 100 dönüm fidancı öyle güzel anlatmişki 4 yaşında para kazanmıya başlıyor hiç masrafı yokmuş ilaç istemezmiş 3 yıldan sonra sulanmazmış,bu yıl 4 yaşında hiç daha meyvesi yok şimdi fidancı şunu demiş gerektiği bakımı yapmamışın meyve verirmi demiş geçen ay fidancıyı mahkemeye verdi.Mahkemedende bir sonuç çıkacagını sanmıyorum bunu çamtepe arkadaşımın soylediğine destek olarak yazdım burada bu siteden yararlanarak ceviz dikimine karar versinler 8-10 dan önce para kazanmayacagını bilerek dikime karar vermelerini ve ceviz bir gönül işi bir sevda bulaşıcı iyi bir hastalıktır.Ceviz diken 30-40 yaşında ise emekliliğe iyi olur,ceviz diken 50-60 yaşında ise çocuklarına yatırım yapmış olur ,ceviz dikenin eşi ve ailesi bahçeçiliği severse başarılı olur.ailesi ,çocukları sevmiyorsa emegi parası heç olur,daha sonra ise bahçe harap olur.Saygılarımla

Çamtepe
23-08-2013, 14:46
Arif Bey,

8-10 dan önce para kazanmayacagını bilerek dikime karar vermelerini ve ceviz bir gönül işi bir sevda bulaşıcı iyi bir hastalıktır.Ceviz diken 30-40 yaşında ise emekliliğe iyi olur,ceviz diken 50-60 yaşında ise çocuklarına yatırım yapmış olur ,ceviz dikenin eşi ve ailesi bahçeçiliği severse başarılı olur.ailesi ,çocukları sevmiyorsa emegi parası heç olur,daha sonra ise bahçe harap olur.

Kısa, öz ve net yazmışsınız. Herkesin iyi okumasını tavsiye ederim.

selamlar.

ermana
23-08-2013, 15:59
yaşım 32. 2009 yılında geçirdiğim trafik kazasından dolayı sol bacağım poratez. özürlülük durumundan dolayı 7,5 sene sonra emekliyim kısmetse. her zaman toprak ile uğraşmayı istemişimdir. eşimin anne ve babası köyde oturdukları için ilçeye 15 km mesafedeler 2-3 günde bir giderim bahçe ile uğraşırım sebze filan işte. evin hemen 50 metre yanında 10 dönüm tarlaları var hicar da işte bende orayı bu şekilde değerlendirip hem emekli olana kadar zevk ile uğraşacağım hemde emekli olduktan sonra bana meşkale olacak bir bahçe istiyorum. sonuçta emekli olduğumda daha 39 yaşımda olacağım yatacak halim yok o yaşta. bana hem emeklilikte aldığım 3 kuruş maaşa destek olacak hemde yıllarca bana meşkale olacak bir bahçe lazım. çocuğum 1 yaşında kısmetse onada toprağı aşılamak istiyorum.

aviator34
23-08-2013, 17:45
O zaman sayın ermana fırsatınız var ise ben bu akşam bahçeye gideceğim Edirne uzunköprüye bahçemde 300 fidan var bunların içinde
220 tanesi 8x8
60'a yakını 8x6
20 taneside 8x4
Gelin farazi,kitaptan,satıcıdan duymak yerine canlı canlı yerinde görün ve ona göre karar verin.Hemen ilerimde bir abimizin 6 yaşında 35 dönüm bahçesini diğer birinin 110 dönüm ceviz bahçesini gezelim.
Hiç hesapta yok iken aldığım aletleri,ekipmanları ,kullandığım ürünleri kendi yaptığım gübreleri görün.Ya daha çok heveslenirsiniz ya da bir daha yazmazmısınız zaten :)))
Saygılar...

aviator34
23-08-2013, 17:54
Bu arada tahmin ediyorum ki ceviz ile uğraşanların bir çoğunun cevizcilik ikinci işidir.Ben 9.5 yıldır havacılık sektöründe uçak teknisyenliği yapıyorum ama 2 yıldır bu cevizcilik bir tür tutku Haline geldi,okumadan duramıyorum,bahçeye gitmezsem ciddi ciddi moralim bozuluyor
Kısacası demek ki aşılı ağaç var ise insanlarda da aşılı insan oluyormuş :))

ermana
23-08-2013, 18:04
O zaman sayın ermana fırsatınız var ise ben bu akşam bahçeye gideceğim Edirne uzunköprüye bahçemde 300 fidan var bunların içinde
220 tanesi 8x8
60'a yakını 8x6
20 taneside 8x4
Gelin farazi,kitaptan,satıcıdan duymak yerine canlı canlı yerinde görün ve ona göre karar verin.Hemen ilerimde bir abimizin 6 yaşında 35 dönüm bahçesini diğer birinin 110 dönüm ceviz bahçesini gezelim.
Hiç hesapta yok iken aldığım aletleri,ekipmanları ,kullandığım ürünleri kendi yaptığım gübreleri görün.Ya daha çok heveslenirsiniz ya da bir daha yazmazmısınız zaten :)))
Saygılar...

davetiniz için çok teşekkür ederim ancak dediğim gibi bu aralar sabah 8 de işe gelip akşam 12 de çıkıyorum pazarları dahil bırakın bahçeyi evde eşimin çocuğumun yüzünü göremiyorum. ilk önce bu yoğun dönemi atlatmalıyım. bu arada da boş durmuyarak ceviz ilgili internette ne varsa araştırıp okumaya çalışıyorum. ceviz ile ilgili kitapları da zaten elime ulaştıkları dün okuyup bitiriyorum. bu davetiniz ileride de geçerli olursa sevinirim.

bozy
23-08-2013, 18:08
sayin ermana bu is eger sevilmezse yapilacak bir is degil ayrica epeyde masrafli bir is kafayi rahatlatan ancak vucudu yoran bir is 10 donume yapacaginiz masrafla 50 donume yapacaginiz masraf arasinda cok bir fark yok is olarak goruyorsaniz daha buyuk bir yatirim yapin hobi olarak ise daha kucuk bence ...
aviatorun dedigi gibi bu bir hastalik zaten icinde olan bi sekilde bilasiyor topraga.. yerinde kendi gozlerinizle gormeniz dogru adimlar atmanizda cok faydali olacaktir...
8x6 kurulan bahcelerin olgunluk donemlerinde 6 metre aralarindaki yani sira uzeri agaclarin cikartilarak seyreklestirme yapildiginida soyleyim burada tekrar daha onceden yazmistim cunku 8x6 dikenler zannedersem agaclar hep oyle kalacak saniyor yani bahceler olgunluk doneminde 12x 8 oluyor...

ermana
23-08-2013, 18:27
eğer sadece ekonomik olarak baksaydım olaya emekli olduktan sonrada burada çalışmaya devam ederdim. masraflı olduğunu biliyorum o yüzden şu anda başlıyorum ki emekli olana kadar ağaçlar meyva ya yatsın. 10 dönümden daha fazla bir toprağım yok orman arazisi alsamda köyde ki evden uzakta olacak ve git geller için gerekli zamanım kalmıyacak ya da evimin yanında ki kadar zevk ile uğraşamayacağım. ileride ceviz bolluğu yaşanacağı kesin ülke politikalarımız da kesin ve ithal etmekte de bir çok zorluk çıkaracaklardır. bundan 7-8 sene cevizin ekonomik durumu ne olur bilemiyorum ancak bana 2-3 bin liralık yıllık masrafın haricinde sene de 10.000 tl para bırakacak dahi olsa bu işi yapmak istiyorum. şu anda her şeyi düzgün yaptığında 10 dönüm ve 140 ağaçtan 40-50 bin tl senelik kazanç gibi gözükse de tahminim 7-8 sene sonra bu paralar alınamayacak. hiç satamazsakta eşe dosta dağıtırız okullara veririz kalanını da kırar kırar yeriz napalım :)

aviator34
23-08-2013, 23:10
Teklifim her zaman her ağaç dostuna geçerlidir ,bilgi paylaştıkça büyür
Şu yılda 2-3 bin masraf sözünüzü ben biraz açmak istiyorum :))
28 ayda aracımla tam 61 bin km yapmışım buda 24 bin tl lik yakıt masrafı yapıyor 20 bini atın istanbul içi deyin kalanı yani 17 bin lirayı istanbul - edirne tem otoyoluna bırakmışım geçiş ücretlerini saymıyorum :))
Devam edeyim bahçe ile köy sadece 1.5 km ama bahçede yaz kış çalışırken başınızı sokacağınız kapalı bir mekan, gölge bir yer mutlaka ama mutlaka olmalı bunun içinde 7x3 konteynır ev + subasman vs. 10.000 bin tl. Toprak işlemek için bir Çapa makinası ve yük taşımak için arkasına takılan römorku ,bahçeye gidip gelmekte kullanılan bir atv üçü 10.000 tl. Kısacası ihtiyaca göre herkesin ekipmanı değişebilir ama ben bu işe başlarken bunlar hiç hesapta yoktu ve daha ne malzemeler... Dikkat ettiyseniz Bahçe masraflarından hiç bahsetmedim.

ermana
24-08-2013, 07:37
çapa makinası atv si onlar bahçe kurarken olan masraflar. ben herşey olduktan sonra ilaç,gübre,yakıt parası olarak yıllık bakım parası tahminim 2-3 bin tl. benim arazi evin hemen yanında o yüzden bir çok açıdan çok şanslı olacağım. sadece ilçeden köye kadar 15 km yol var gitgel 10 tl lik benzin yakar.

ahmettugrul55
24-08-2013, 10:25
sn. ermana
bu forum başlığında her gün dikim aralığı bahçe işleri konusunda 40 yıllık tecrübeli ceviz bahçesi sahibi gibi yazdıklarına iyi niyetle cevize gönül vermiş dostlar cevaplar yazıyor.her seferinde de bir karşı yanıtın oluyor.forumlarda çoğu kez tartışılmış ağaç dikim mesafesini 1 haftadır sil baştan tekrar açıklandı.en sonunda daha bir ceviz bahçesi kurmadığını söyledin.
babamın bir sözü vardı:
- adam oğlunu çağırmış: gel oğlum buraya
-gelemem
-neden
-bir deli tuttum
-bırak gitsin
-o bırakmıyor.
şimdi tüm iyi niyetlerle: bilgisini tecrübeyle harmanlayıp bu foruma katkı veren üstatların tekrar baştan size yanıt vermeleri sonunda ;bırakın da biz kaldığımız yerden devam edelim.
bir tavsiye foruma yazmadan bir eski konuları okuyun.

ermana
24-08-2013, 11:45
sn. ermana
bu forum başlığında her gün dikim aralığı bahçe işleri konusunda 40 yıllık tecrübeli ceviz bahçesi sahibi gibi yazdıklarına iyi niyetle cevize gönül vermiş dostlar cevaplar yazıyor.her seferinde de bir karşı yanıtın oluyor.forumlarda çoğu kez tartışılmış ağaç dikim mesafesini 1 haftadır sil baştan tekrar açıklandı.en sonunda daha bir ceviz bahçesi kurmadığını söyledin.
babamın bir sözü vardı:
- adam oğlunu çağırmış: gel oğlum buraya
-gelemem
-neden
-bir deli tuttum
-bırak gitsin
-o bırakmıyor.
şimdi tüm iyi niyetlerle: bilgisini tecrübeyle harmanlayıp bu foruma katkı veren üstatların tekrar baştan size yanıt vermeleri sonunda ;bırakın da biz kaldığımız yerden devam edelim.
bir tavsiye foruma yazmadan bir eski konuları okuyun.

:) benforuma üye olmadan önce 6 ay boyunca en ince ayrıntısına kadar bu forumuda başka yerleride okudum zaten. ancak siz yazdıklarımı okumamışsınız ki bir çok mesajımda ısrarla henüz bahçem olmadığını araştırma aşamasında olduğumu bilgilerim sadece internettekilerden ibaret olduğunu ancak tezat fikirler yaratarak doğruyu bulmaya çalıştığımı defalarca yazdım. keşke bu yanlışa düşmeden önce profilimden tüm mesajlarıma baksaydınız ne yazıyor diye zaten 30-40 tane mesaj vardır. buyrun siz kaldığınız yerden devam edin o kadar bilgisini paylaşmak isteyen çıkarsızca yardımcı olmak isteyen var ki bu forumda sana da yeter banada arkadaşım. sıkılmadan kızmadan hala ne diyor bu demeden bilgisini tecrübesini paylaşan tüm arkadaşlara da bu vesile ile bir teşekkür edelim.

ermana
24-08-2013, 12:45
http://j1308.hizliresim.com/1d/s/rv3n5.png (http://bit.ly/c25MCx)

http://o1308.hizliresim.com/1d/s/rv45u.png (http://bit.ly/c25MCx)

arkadaşlar yukarıda ki çizimde arazim ve sembolik ağaçlar görünmektedir. 3 çeşit dikim aralıklı olası ekim düzeni bulunmaktadır.
- Sizce hangisi olmalıdır?
- Dikim sıralarının rüzgar yönüne olan açıları doğrumudur?
- 3 şikilde yanlış ise nasıl dikim düzeni oluşturmalıyım?
- tozlama için hangi türü nerelere hangi aralıklar ile kaç adet dikmeliyim?
cevap vererek fikirlerini sunan herkeze şimdi den teşekkürler
(arazi 10 dönüm dikilen cins büyük bir ihtimal ile chandler olacak).

formullaone
24-08-2013, 14:42
Sayın ermana,ben olsaydım,eşit aralıklarla dağıtıcak şekilde,hakim rüzgar tarafına 4,karşı uzun kenara 3,ortaya 1,kısa kenarlara da 1'er tane fernette ya da cisco dikerdim.Chandler bahçemi de,8*8 diker,rahatla bakımlarını yapardım.Hem kare dikim olunca 4 tarafından da rüzgar alırdı bahçe.İlaçlaması,çapalaması da kolay olurdu.Dar alanlarla uğraşmazdım.

formullaone
24-08-2013, 14:48
Sayın ermana,aklıma gelmişken yazayım,meteorolojiden 5 yıllık hava durumu raporu alıp incelemenizde fayda var.Chandler çeşidi biraz hassas biliyorsunuz.Edirne merkezde soğuktan bir çok bahçe kurudu.Lüleburgaz da pek sıcak sayılmaz,ilerde sorun yaşamadan önce çeşidi doğru seçin.Şartlar uymuyorsa fernor dikin.Başarılar.

bulgur
24-08-2013, 16:15
ermana Ya Allah de çık yola Besmele ile başlanan işten hayır gelir.Milimetrik hesaplarla kafanı bulandırma doğa her zaman yolunu bulur her zaman kazanan doğa olur sen yanlış yapa yapa öğren (tabi nasihatleri yabana atma derim) Allah hakkında hayırlısı eylesin derim. Bende pek bilmem bende acemiyim beni fazla dikkate alma.

ermana
24-08-2013, 18:01
Sayın ermana,aklıma gelmişken yazayım,meteorolojiden 5 yıllık hava durumu raporu alıp incelemenizde fayda var.Chandler çeşidi biraz hassas biliyorsunuz.Edirne merkezde soğuktan bir çok bahçe kurudu.Lüleburgaz da pek sıcak sayılmaz,ilerde sorun yaşamadan önce çeşidi doğru seçin.Şartlar uymuyorsa fernor dikin.Başarılar.

edirne lüleburgaza göre kutup gibidir. şuan lüleburgaza chandler uygun gibi gözüküyor. selehattin bayrağı aradığımda lüleburgaza bir çok bahçe yaptık chandler olarak dedi. inşallah uygun bir fırsatta oralarıda göreceğim. 8*6 ile 8*8 arasında çok fazla bir ağaç kazanımım yok arazi şekilsizliğinden dolayı buda beni daha çok 8*8 e itiyor.ağaç sıralarında uzun kenara paralel olan sırayı ilk sıra kabul ederek dizdim.
bir sorum daha olacak kuyu yerine damla sulamaya direk çeşmeden su versem debi yeterli olur mu yoksa ekstra su deposu koyarak önce depoya doldurup öyle sulama mı yapsam ( depoya yüksek bir yer yapıp) yoksa bunlar ile uğraşacağıma kuyudan filtreleme sistemi kurup mu versem daha doğru olur. 6,5 metrelik kuyu var kuyuda su var ancak kuyu balçık içerisinde kullanılmıyor temizleterek o kuyuyumu kullansam daha ekonemik bir başlangıç yapmış olurum.

tevmen
24-08-2013, 18:51
Cevizden hiç anlamam, hayatımda ceviz bahçesi görmedim. Ama sayın ermana'nın çizimlerini görünce, ve sonu olmayan dikim sıklığı tartışmasını okuyunca ilgim uyandı. Amaç daha çok ağaç dikmekse, ve sorun ağaçların arasındaki mesafe ise, neden ağaçları üçgenler oluşturacak şekilde dikmiyorsunuz? Diyelim ağaçlar arasındaki en kısa mesafe 8 metre olsun. Birbirine dik sıralar şeklinde 8x8 dikince, ağaç başına 64 metrekare düşüyor. Eğer ağaçları eşkenar üçgen yapacak şekilde dikerseniz ağaç başına 55 metrekare düşer, ve yine hiçbir ağaç birbirine 8 metreden yakın olmaz. Böylece mesela sayın ermana'nın 8x8 çizimindeki 139 ağaç yerine, aynı alana aşağı yukarı 160 ağaç sığabilir.

Kusura bakmayın, bu forumun uzun sayfalarından, ben de konuyu en başından takip etmedim. Bu fikir daha önce tartışılmış ise affola.

ermana
24-08-2013, 18:57
Cevizden hiç anlamam, hayatımda ceviz bahçesi görmedim. Ama sayın ermana'nın çizimlerini görünce, ve sonu olmayan dikim sıklığı tartışmasını okuyunca ilgim uyandı. Amaç daha çok ağaç dikmekse, ve sorun ağaçların arasındaki mesafe ise, neden ağaçları üçgenler oluşturacak şekilde dikmiyorsunuz? Diyelim ağaçlar arasındaki en kısa mesafe 8 metre olsun. Birbirine dik sıralar şeklinde 8x8 dikince, ağaç başına 64 metrekare düşüyor. Eğer ağaçları eşkenar üçgen yapacak şekilde dikerseniz ağaç başına 55 metrekare düşer, ve yine hiçbir ağaç birbirine 8 metreden yakın olmaz. Böylece mesela sayın ermana'nın 8x8 çizimindeki 139 ağaç yerine, aynı alana aşağı yukarı 160 ağaç sığabilir.

Kusura bakmayın, bu forumun uzun sayfalarından, ben de konuyu en başından takip etmedim. Bu fikir daha önce tartışılmış ise affola.

dediğiniz sistemde o bahçede çalışmak çok zor olacaktır. ayrıca gerekli hava akımı sağlanamayacaktır.
aslında bende daha önce konuya çok hakim değilken sadece metre kare başına nasıl daha fazla ağaç sığdırılırı düşünüyordum bir sürü çizim yaptım ancak her gün her an üstatlardan yeni bir şey öğreniyoruz.

tevmen
24-08-2013, 19:16
Eminim haklısınız. Ama kafam pratikten çok teoriye yatkın olduğu için bu üçgen/altıgen bahçe fikri hoşuma gidiyor. Hava akımı konusunda ikna olmadım, aşağıdaki çizimde görüldüğü gibi üçgenli bahçede her biri 6.9 metre genişliğinde üç ayrı yönde hava koridoru var. Bahçede çalışmak ise (ne kadar deneyimlerim dışında kalsa da:) kesinlikle 6x6 dik açılı bir bahçeden daha kolay olsa gerek.

ermana
24-08-2013, 19:23
Eminim haklısınız. Ama kafam pratikten çok teoriye yatkın olduğu için bu üçgen/altıgen bahçe fikri hoşuma gidiyor. Hava akımı konusunda ikna olmadım, aşağıdaki çizimde görüldüğü gibi üçgenli bahçede her biri 6.9 metre genişliğinde üç ayrı yönde hava koridoru var. Bahçede çalışmak ise (ne kadar deneyimlerim dışında kalsa da:) kesinlikle 6x6 dik açılı bir bahçeden daha kolay olsa gerek.

evet aslında çok ta kötü durmuyor gibi şimdi böyle bakınca. neyse bu sorunun cevabını işi bilenine bırakalım bende cevabını almış olayım.

bulgur
24-08-2013, 23:21
ermana sen bu hesabı yaparsan 20 dönüm*30 (dönüm başı ağaç)*20 kg (ağaç başı ceviz)=12ton ceviz*6 tl =72.000 tl 22.000 tl masraf hayali 50 bin kardasın sakın bu hayallere kapılma.Bunlar bence yalan. Eğer ticaret düşünürsen Sakin ilerle alternatifler düşün bademe bak zeytine bak. Bu forumlarda ceviz sevdalısı çok ama bide para sevdalısı var 1 dönüme 40 ağaç dikip ilerde sıkıntı yaşama kendine göre ayarla derim git bir bak bi ağaç ne kadar büyür ne kadar alan kaplar.

Sen git bu işi yapanlarla konuş. (Çam tepe, Lilium, Ömür-uşak)

Lilium
24-08-2013, 23:54
Ben çok yerde yazdım ama bir daha yazayım, tarımın masa başı hesabı olmaz, doğa şartlarını , iklim şartlarını, bir tarafa bırakalım devletin hiç bir tarım politikası yoksa tarımı da bir kumardır, tutarsa tutar tutmazsa yandı keten helva.

Nasrettin hocayı gölü mayalarken gören köylüler hocam göl hiç mayalanır mı diye sormuşlar Ya tutarsa demiş.

Türkiyenin tarıımı da böyle ya tutarsa.

formullaone
25-08-2013, 01:47
Bir de şöyle bir söz vardır eskilerden,ekici ol bilici olma..Ek,dik,üret,yetişir..

Şansın varsa kazanırsın,yoksa zaten çabalama boşuna..

Bu ülkede çiftçiler birbirini izler,birileri para kazanmaya başlarsa herkes aynı ürünü diker,eker,ve sonuçta ürün çoğalır satılamaz..satılsa da yok pahasına..

Şimdi aynı şey cevizde var,ancak cevizi üretmek o kadar kolay değil,bunu anlamak için çok para harcamak gerek,sabretmek gerek,umut etmek ve yitirmemek gerek,yıpranmak gerek,çok çalışmak gerek,kızgın güneşte zenci gibi yanmak gerek,bacak ağrısından geceleri uyuyamamak gerek,sabahları 5 te uyanmak gerek,borca girmek gerek,insanların alaycı bakışlarına aldırmamak gerek..

Bunlara hazır mısınız?

ermana
25-08-2013, 08:39
ben cevap alırım diye beklemiştim ama nasihat aldım :D

aviator34
26-08-2013, 08:52
Şimdi aynı şey cevizde var,ancak cevizi üretmek o kadar kolay değil,bunu anlamak için çok para harcamak gerek,sabretmek gerek,umut etmek ve yitirmemek gerek,yıpranmak gerek,çok çalışmak gerek,kızgın güneşte zenci gibi yanmak gerek,bacak ağrısından geceleri uyuyamamak gerek,sabahları 5 te uyanmak gerek,borca girmek gerek,insanların alaycı bakışlarına aldırmamak gerek..

Bunlara hazır mısınız?

Sayın formullaone mükemmel yazmışsın inan teşekkür az gelir.

Halil kök
26-08-2013, 13:38
Benim ceviz fidanlarının bazılarında anlayamadığım kararma oldu kararma derken fidenın iç kısmında filiz kısmına kurt yemiş gibi ve az bir sıvı akmış bu nedir yardımcı olabilir misiniz

juglandales
26-08-2013, 14:02

Bunlara hazır mısınız?

Daha iyi anlatılamazdı. Son 5 yılım film şeridi gibi geçti gözümün önünden...

emreguven2011
26-08-2013, 15:20
Merhabalar..
Ocak-2013 içerisinde yaklaşık 10 dönüm ceviz ekmiş bulunmaktayım..cevizlerin 8 aylık gelişimi ve bahçenin durumu aşağıdaki gibidir.

Benim sorum..bazı cevizlerde ana gövde kuruduğu için aşağıdan gelen dallar ana gövdenin yerini almıştır(alacaktır). Şimdi bu filizler artık ağacın ana gövdesi olacaktır..Gövde gelişimini sağlamam için benim bu filizlerde (dallarda) budama yapmam gereklimidir..?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
Selamlar, Emre

436202

436203

436204

436205

ömür-uşak
26-08-2013, 16:37
Merhabalar..
Ocak-2013 içerisinde yaklaşık 10 dönüm ceviz ekmiş bulunmaktayım..cevizlerin 8 aylık gelişimi ve bahçenin durumu aşağıdaki gibidir.

Benim sorum..bazı cevizlerde ana gövde kuruduğu için aşağıdan gelen dallar ana gövdenin yerini almıştır(alacaktır). Şimdi bu filizler artık ağacın ana gövdesi olacaktır..Gövde gelişimini sağlamam için benim bu filizlerde (dallarda) budama yapmam gereklimidir..?

Selamlar, Emre

436202

436203

436204

436205
Filizler aşı yerinin altından ise aşı yap mart ayında filizler aşı yerinini üstünden ise yaninaşılı ceviz ise mart ayında 1 m civarında tepe vurumu yap.Herek bağla sallanmasın çok önemli kolay gelsin.Önce köke çalışsın kök sağlam olunca gövde kolay.

formullaone
26-08-2013, 19:12
Merhabalar..

Selamlar, Emre

436202

436203

436204

436205

Sayın emreguven2011,artık budama yapmayın.Tepe de vurmayın.En doğrusu mart ayını beklemek.

Ancak,alttan çıktığını söylediğiniz filizler eğer yabani ise,yani aşı yerinin altından çıktıysalar,bunların en güçlü gelişenini bırakıp diğerlerini kesiniz.Böylece mart ayında kalem aşı yapılabilecek kalınlığa ulaşsın.Yine de ulaşmazsa,o zaman yazın göz aşısı yaparsınız.

Eğer,filizler aşılı kısımdan çıktıysa,şimdi değil,mart ayında en güçlü olanı lider bırakın.

Fidanlarınız biraz alçak dikilmiş.Kök dibine sulama yapmak hastalık üretir.Fidanların kök kısmını toprak doldurup havuzları genişletin ve öyle sulayın.

Gerçi bu yıl geçti artık,ama önümüzdeki yaz için imkanınız varsa salma sudan vazgeçin ve damla sulama yöntemini kullanın.

Daha uzun ve düzgün hereklere de ihtiyacınız olucak.En az 2 metre toprak üstünde kalıcak şekilde biçtirirseniz rahat edersiniz.

Başarılar.

emreguven2011
26-08-2013, 21:30
Filizler aşılı yerden çıkmıştır..Daha önce lider olarak seçtiğim güçlü filizleri yanlız bırakmıştım..boyları neredeyse 2 metreyi bulunca tepeleri vurmak gerekir mi bilemedin..

Anladığım kadarı ile bu iş için mart ayını beklemek daha doğru olacak...

Sulama ve herek ilgili tespitlerinize dikkat edicem..

Selamlar, Emre

Lilium
26-08-2013, 23:27

Sekiz aylık gelişimleri gayet güzel, toprak değerleriniz iyi ki güzel gelişmişler.

Bundan sonra gövde gelişimine fazla bir katkınız olmaz, budamada bu aylarda yapılmaz, fidanlarınızı hiç ellemeyin martta 1.20- 1.50 lerden tepe kesimi yaparak yandallarınızı oluşturursunuz,

Bu şekilde sulamayı hiç mi hiç önermem sürekli böyle suladıysanız fidanlarınızın toprak yapısı çok güzelmiş ki bozulmamışlar salma suluyorsanız suyu biraz uzaktan veriniz aksi halde bitkinin oksijenini kesip fidanlarınız bozulabilir kurumaya kadar gider.
damlama kurmanızı öneririm.

emreguven2011
27-08-2013, 06:57
Cevaplarınız için teşekkürler...
Sulama ile ilgili dediklerinizi dikkate alıcam...Gelecek sene damlama sulama ile devam etmeyi düşünüyorum..

selamlar..

ladikli
28-08-2013, 19:24
Son yıllarda Türkiye’de üretimi azalan cevizin kilosu tarihi rekor kırarak 40 lirayı buldu.

Bunu fırsata çevirmek isteyenler, İran ve Bulgaristan’da yarı fiyata satılan ceviz için harekete geçerek, kaçak yollardan Türkiye’ye ceviz sokuyor. Bir süre önce bu yolla İran’dan getirilen 340 ton ceviz ele geçirilmişti. Bakanlık, kabuklu ceviz fiyatını 6-7 dolar seviyesinde belirlemişti. Kaçak getirilen cevizler ise piyasaya 1-2 dolardan sunuluyor.
İran’dan getirilen 2 ton ceviz üzerinde inceleme yapan, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, “Ülkemize kaçak olarak getirilen cevizlerin birçoğu bayat, kötü muhafaza edilmiş, karışık ve önemli bir kısmı da standart dışı özelliklere sahip olduğunu tespit ettik.” dedi. Sütyemez’e göre ağırlıklı olarak Şırnak, Van, Gaziantep, Ağrı gibi sınır illerinden getirilen cevizlerin büyük bir bölümünün son tüketim tarihi geçmiş durumda. İran’ın yanı sıra Bulgaristan’dan da ceviz içinin ülkeye kaçak sokulduğu tespit edildi. Ülkenin neredeyse bütün sınır kapılarından kaçak cevizin ülkeye vergisiz sokulduğunu kaydeden Sütyemez, bu eylem esnasında yakalananların ilgili savcılığa gönderildiğini söyledi.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er de ceviz ağacının silah üretiminden mobilyaya kadar birçok alanda kullanıldığına dikkat çekerek, “Mobilya yapımında kullanılan cevizin Türkiye’de azalmasından sonra yurtdışından kereste getirilerek giderilmeye başlandı.” şeklinde konuştu. Kaçak ceviz tüccarları internet üzerinden çok kolay bir şekilde satış yapabiliyor.

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre son beş yılda ağaçlandırma projeleri kapsamında yaklaşık 1 milyon adet ceviz ağacı dikimi gerçekleştirildi. Bu ağaçlar meyve verirse ekonomiye katkısı 160 milyon TL olacak. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkedeki ceviz üretimi 178 bin ton civarında. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na göre bu rakam iç tüketimi karşılamaktan çok uzak. Yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 60’ının ithalat yoluyla temin edildiğine dikkat çeken bakanlık, bu sebeple ‘Ceviz Eylem Planı’ hazırlamıştı. Bu çerçevede 5 milyon ceviz fidanı dikilecek, ceviz ormanları kurulacak. Fransa ve İspanya’dan daha çok ithalat yapan Türkiye, cevizi ABD, Şili, Moldova, Bulgaristan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan alıyor.
http://www.zaman.com.tr/ekonomi_fiyat-tavan-yapinca-ceviz-kacakciligi-artti_2125493.html

ermana
28-08-2013, 20:17
Yer gök ceviz olacak.Bu cevizleri ithal etmemiz gerekecek.Uygun standartları tuttursak dahi saolsun devlet politikalarımızda belli fındıkta ve zeytin de yaptığı gibi yapıcaklar önce teşvik verip diktirip sonra da meyvelerin ithalinde bir çok sorun çıkaracaklar.Yine olan çiftçiye hep çiftçiye. Harcanan paralar,emekler,umutlar birgün inşallah politik politikacılarımızı da harcar.

drfatih35
29-08-2013, 11:52
şubat-mart 2013 açık kök dikimli cevizlerimin resimleri aşağıdadır bazıları (hereklerin boyu 160 cm falan ) herekleri geçerken bazıları patlamasına rağmen 5- 10 cm de kaldı. Damlama ile haftada 2 kez 3 saat civarında (pazrtesi ve perşembe günleri bu da ağaç başı 48 lt totale geliyor )sulama yaptım.Su ile birlikte rambiorgan humunic gibi köklendirici ve gübre verirken yapraktan da flora-x turbostar gibi mineral ve aminoasit ve de böceklere karsı ilaçlama yaptım şimdi
1 -budama konusunda ne yapmalıyım (bazıları tek dal şeklinde iken bazılarıda 3-4 dal şeklinde goble oluşturmaya yatkın haldeler)
2-sulamayı ne zaman haftada 1 e düşürüp kesmeliyim
3-çok nadirde olsa antraknoz belirtisi görüp ilaçladım ancak yaprak dökümü sonrası kışa girmeden bordo bulamacı atmalımıyım

drfatih35
29-08-2013, 11:53
resimleri açılan pencereden yükleyemedim

arif göçmen
29-08-2013, 15:25
Son yıllarda Türkiye’de üretimi azalan cevizin kilosu tarihi rekor kırarak 40 lirayı buldu.

Bunu fırsata çevirmek isteyenler, İran ve Bulgaristan’da yarı fiyata satılan ceviz için harekete geçerek, kaçak yollardan Türkiye’ye ceviz sokuyor. Bir süre önce bu yolla İran’dan getirilen 340 ton ceviz ele geçirilmişti. Bakanlık, kabuklu ceviz fiyatını 6-7 dolar seviyesinde belirlemişti. Kaçak getirilen cevizler ise piyasaya 1-2 dolardan sunuluyor.
İran’dan getirilen 2 ton ceviz üzerinde inceleme yapan, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, “Ülkemize kaçak olarak getirilen cevizlerin birçoğu bayat, kötü muhafaza edilmiş, karışık ve önemli bir kısmı da standart dışı özelliklere sahip olduğunu tespit ettik.” dedi. Sütyemez’e göre ağırlıklı olarak Şırnak, Van, Gaziantep, Ağrı gibi sınır illerinden getirilen cevizlerin büyük bir bölümünün son tüketim tarihi geçmiş durumda. İran’ın yanı sıra Bulgaristan’dan da ceviz içinin ülkeye kaçak sokulduğu tespit edildi. Ülkenin neredeyse bütün sınır kapılarından kaçak cevizin ülkeye vergisiz sokulduğunu kaydeden Sütyemez, bu eylem esnasında yakalananların ilgili savcılığa gönderildiğini söyledi.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er de ceviz ağacının silah üretiminden mobilyaya kadar birçok alanda kullanıldığına dikkat çekerek, “Mobilya yapımında kullanılan cevizin Türkiye’de azalmasından sonra yurtdışından kereste getirilerek giderilmeye başlandı.” şeklinde konuştu. Kaçak ceviz tüccarları internet üzerinden çok kolay bir şekilde satış yapabiliyor.

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre son beş yılda ağaçlandırma projeleri kapsamında yaklaşık 1 milyon adet ceviz ağacı dikimi gerçekleştirildi. Bu ağaçlar meyve verirse ekonomiye katkısı 160 milyon TL olacak. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkedeki ceviz üretimi 178 bin ton civarında. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na göre bu rakam iç tüketimi karşılamaktan çok uzak. Yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 60’ının ithalat yoluyla temin edildiğine dikkat çeken bakanlık, bu sebeple ‘Ceviz Eylem Planı’ hazırlamıştı. Bu çerçevede 5 milyon ceviz fidanı dikilecek, ceviz ormanları kurulacak. Fransa ve İspanya’dan daha çok ithalat yapan Türkiye, cevizi ABD, Şili, Moldova, Bulgaristan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan alıyor.
Fiyat tavan yapınca ceviz kaçakçılığı arttı - ZAMAN (http://www.zaman.com.tr/ekonomi_fiyat-tavan-yapinca-ceviz-kacakciligi-artti_2125493.html)
Degerli dostum devletin rakamlarını istatistik bilgilerini yıllardır bakıyoruz ben 20 yıldır cevizle ugraşıyorum hala ülkemiz 20 yıl onceki durumda ulkemizde ceviz fidan dikimi balıkesır,bursa,tokat,kahramanmaraş ve kamanda yılda 4 milyon ceviz fidanı dikiliyor 20 yıl oldu bu fidanların ½ tutmuş agaç olmuş olsa idi rakamlar korkunç miktarlar çıkıyor neden hala bizim ülkemiz ceviz ithal ediyor şilide her ceviz bahçesinde bir türk tüccar oldugu söyleniyor biz bu ceviz konusunda büyük yanlışlıgımız yokmu bu durumdan biz fidan üreticilerinin hataları nedir bu konudaki akademisyenlerinin yanlışı nedir.Bu konuların masaya yatırılması gerekmiyormu her yıl ceviz çalışma gurubu toplantısı yapılıyor bu toplantılarda bu konuların goruşulmesi gerekmezmi cevizle ilğilenen herkes bir vicdan muhasebesi yapması gerekmezmi.Degeli ceviz doslarımın bu aradakı hatalarımızı buradan paylaşsak bir gurup oluşturup bu konuları irdelemek gerektiğini düşünüyorum.Yoksa bu cevizin anavatanı oldugunu soylediğimiz ülkemiz daha çok ceviz ithal eder.Herkese saygılar.

bulgur
29-08-2013, 18:26
Sayın arif göçmen bey Bence en kötü sorun bizim açgözlülüğümüz. Ben bir devlet kurumunda memurum benim hesabım 1000 fidan dikmek ver suyu ver gübreyi 5 sene sonra of paraya bak.Ama işin içine girince ver suyu ver coşkuyu yapınca herşey görüldüğü gibi değilmiş diyorum ve bahçeyi bırakıyoruz. Çocuk yapıyoruz ama bakmıyoruz.

Ceviz konusunda kişilerde(şahsım dahildir) ve BAZI fidancılarda problem olduğunu düşünmekteyim.

chandler
29-08-2013, 22:35
Yeni bir link var aşağıda. Avustralyadaki en büyük 2. bahçede makineli budama yapılıyor.
Bahçe 8 x 4 m dikili ve 8. yılda hasatları dekara 500 kg. Bizzat sahibiyle konuştum.

Bu arada Çinde ceviz bölgesinde yaklaşık 1 milyon dönümü soğuk vurmuş Ceviz fiyatları önümüzdeki senede yüksek olur.

Walnuts Australia Winter Update - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=itcmSmmt80E&feature=youtu.be)

tiryaki
29-08-2013, 23:02
Selamlar,
Arazim güneye bakan eğimli bir yer, rakım 350 mt. Çukurları kazmaya başladık, kepçe operatörünün dikkatini çekmiş, bazı çukurlarda toprak nemli, bazı çukurların dibine dikkatli bakınca hafiften nemlenmeye başladığı görülüyor, heryer böyle değil. Bu olay ileride ceviz için sorun teşkil eder mi? Malum Ağustos ayındayız, neredeyse 2 aydır yağmur yağmadı.

Arazinin sınırında iki tane dere yatağı var, için de de iki tane çeşme var.
teşekkürler

gökhan07
29-08-2013, 23:18
Selamlar,
Ceviz türlerini yaprak şekillerine göre ayırt etmemiz mümkün mü acaba?
Bugün tokat niksar da gezdiğim fidanlıklarda chandler ,franguet,oguzlar 77 ceviz fidanlarının yaprak şekillerinin ve büyüklüklerinin farklı olduğunu gördüm,kendi içlerinde aynı olduklarını fakat diğer çeşitlerle farklı olduklarını düşünüyorum. Bu yaprak farklılıkları bütün ceviz türlerini olmasa da belli başlı cevizleri ayırt etmemizde bize yardımcı olabilir mi?(örneğin meyvesini görmeden yaprak yapısına bakarak chandler ile franguet'i birbirinden ayırt edebilir miyiz?
Saygılarımla.

Lilium
30-08-2013, 00:50
her yıl ceviz çalışma gurubu toplantısı yapılıyor bu toplantılarda bu konuların goruşulmesi gerekmezmi

Bir kaç gün önce bir arkadaş telefonla aradı abi ceviz toplantısına katılmıyormusun diye,
Katılırsam oradaki kişilerle papaz olurum iyisimi katılmayayım dedim.

Bu çalışma gurubunu kınamıyorum ama yinede sormak istiyorum, bu gurup on yıldan fazladır toplantılar düzenlerler ne aşama kaydetmişler? Fidan satmaktan başka, bu gurubun kurulmasının amacı sadece fidan satmak mı?

Yoksa dışarıda gördük böyle yapıyorlar deyip 7x3.5- 8x4 metreye fidan ektirmek mi?
Şu dışarısı yabancı ülkeler 30-40 yıldır böyle yapıyorlar dedikleri ağaçları da hiç bir yerde göremiyorum şu 30-40 yıllık ağaçları da bir görebilsek.

Bu gurup bir kaç fidancı ve prof yaşar akçanın katılımıyla oluşan güzel bir gurup, iyi de, bana göre ticaretten başka bir aşama kaydedememişlerdir, en azından şimdilik öyle görülüyor.

Ha aralarında bir kaç tüccarda var, ekin malınız kalmaz biz malınızı alırız diyorlar, Ama fiatını sormayın.

On yıldan fazladır düzenledikleri toplantılarla nereye gelmişlerdir? Bana göre hala yerinde sayıyorlar.

7x3.5- 8x4 Ekimini teşvik kredi alabilmek için devlet kurumlarından (adı neyse) resmiyete dökmüşlerdir, bu başarıysa ki, bana göre değil evet onların başarısı.

on onbeş yıldır yapılan toplantıların amacı sadece ektirmek olmamalıdır, rapor hazırlamalılar plan yapmalılar bunu devlete sunmalılar ve yaptırım güçleri olmalı.

Yarın bu ektirdikleri fidanların meyvalarının ne olacağı konusunda çifçiye resmi olarak ne söyleyebiliyorlar, hiç bir şey, çünkü hiç bir resmi planlama yok.

Korkarım on yıl sonra cevizleri sök şunu ek diyecekler.

karabuz
30-08-2013, 07:47
Bu arada Çinde ceviz bölgesinde yaklaşık 1 milyon dönümü soğuk vurmuş Ceviz fiyatları önümüzdeki senede yüksek olur.

Çin ceviz işine girdiyse...

emreguven2011
30-08-2013, 07:51
Sn. Lilium bu konuda pek te haksız sayılmaz..
Ben yaklaşık 5-6 senedir cevizle ilgileniyorum..bununla ilgili olarak bir sürü kitap, makale ve benzeri yayın okudum..süreklide takip halindeyim..
bu süreçte bu toplantı grubunun da gerek toplantılarını gerekse bildirilerini takip ediyorum..
sn lilium belirtiği üzere bu ve benzeri hareketler ceviz ekimini teşvik etmekten, fidan satmaktan, yeni bahçeler kurduran ama sonrası belirsiz ticari eğilimlerden öteye gitmiyor..
şöyle ki..bunca zamandır..bu toplantılar yapılıyor..bu kapsamda onlarca belki yüzlerce bahçe kuruldu...bunlarla ilgili elimizde hiç bir istatiksel bilgi yok..örneğin bu gun itibarı ile türkiye ekili ne kadar ceviz ve ceviz bahçesi var...hangi bölgelerde hangi çeşitler ekildi...hangisinden yılda ne kadar üretildi üretiliyor...bölge,çeşit ve ürün bazında yıllık dağılımımız ne..??? bu ve benzeri bir sürü cevapsız soru..?? herkez kendi bahçesini biliyor.. uzun zamandır...elimizde olan tek istatiksel veri ceviz ithal ettiğimiz.. :)
Eee hal böyle olunca bu grupların yaptığı toplantılar insanları ceviz ekmekten, fidan satmaktan başka bişeye yöneltmiyor..
Sn arif göçmenin de dediği gibi bu kadar yatıma ne oldu..?? bu gruplar bu toplantılardan sonra kurdurdukları bahçelerinde takibini yapmalı..sonuçlarını paylaşmalı ki hem elimizde istatiksel veri olsun hemde belirsiz bir ticari eğilimlerin ötesine gitsin..

Amaç sadece ceviz ektirmek olmamalıdır...

chandler
30-08-2013, 08:26
Bence şu an için elimizde daha fazlası yok. bu fikirler orada da dile getirilmeli.

vetinte
30-08-2013, 09:35
... Cevizi üretmek o kadar kolay değil,bunu anlamak için çok para harcamak gerek,sabretmek gerek,umut etmek ve yitirmemek gerek,yıpranmak gerek,çok çalışmak gerek,kızgın güneşte zenci gibi yanmak gerek,bacak ağrısından geceleri uyuyamamak gerek,sabahları 5 te uyanmak gerek,borca girmek gerek,insanların alaycı bakışlarına aldırmamak gerek..

Bende sabah 5 te kalkıp 2.5 saat araba kullanıp, saat 8 de bahçede oluyorum,
Aksam 7-8 gibi sulamayı ve diğer işleri bitirip aynı yolu tekrar dönüyorum.
Gün boyu ayakta durmanın, çalıştırdığınız işgücünü takip etmenin, biraz fazla kilo ile bahçede aşağı yukarı gezinmenin getirdiği fiziksel yorgunluğun yanında, bir de çalıştıracak işgücü bulmanın zorluğu nedeniyle, gelen insanların şehirli bilmez, ben bilirim mantığının getirdiği istediğinizi işin yapılmaması ve/veya eksik,yanlış yapılması, ve size akıl veren konuşmalara da tahammül etmek zorundasınız.
Ama bütün bunların yanında doga da olmak, bahçe de olmak, ağaçlarınızı incelemek, onların büyüdüğünü görerek sevinmek, veya büyümeyenleri görüp
öfkelenmek, mutlak sessizlikte sadece kuş böcek seslerinin olduğu ortamda bulunmak bir başka zevkli.
Ceviz yetiştirmek isteyeceklerin bütün bunları dikkate almasında fayda var
Yoksa şehirde yaşayan bir kişi için bu kolay çekilir bir eziyet değil.

chandler
30-08-2013, 11:09
Çin ceviz işine girdiyse...

Çin en büyük üretici ama en büyük te ithalatçı .. ;)

karabuz
30-08-2013, 12:02
Çin en büyük üretici ama en büyük te ithalatçı .. ;)

inşallah işin cıvığını cıkarmazlar.

adamlardan gözüm korktu. 2000 senesi elektronik zamanlayacı urettiyoduk...bir gün geldi sürekli müşterinin biri cinden almaya başladıgını ve fiatını soyledi...bize malzemesi bir bucuk katına cıkıyodu.. dedik bu dandiktir,aldık bı tane baktık..adamlar bizim devreyi birebir kopyalamışlar..tıpış tıpış ürün degiştirdik.

arif göçmen
30-08-2013, 21:01
Sn. Lilium bu konuda pek te haksız sayılmaz..
Ben yaklaşık 5-6 senedir cevizle ilgileniyorum..bununla ilgili olarak bir sürü kitap, makale ve benzeri yayın okudum..süreklide takip halindeyim..
bu süreçte bu toplantı grubunun da gerek toplantılarını gerekse bildirilerini takip ediyorum..
sn lilium belirtiği üzere bu ve benzeri hareketler ceviz ekimini teşvik etmekten, fidan satmaktan, yeni bahçeler kurduran ama sonrası belirsiz ticari eğilimlerden öteye gitmiyor..
şöyle ki..bunca zamandır..bu toplantılar yapılıyor..bu kapsamda onlarca belki yüzlerce bahçe kuruldu...bunlarla ilgili elimizde hiç bir istatiksel bilgi yok..örneğin bu gun itibarı ile türkiye ekili ne kadar ceviz ve ceviz bahçesi var...hangi bölgelerde hangi çeşitler ekildi...hangisinden yılda ne kadar üretildi üretiliyor...bölge,çeşit ve ürün bazında yıllık dağılımımız ne..??? bu ve benzeri bir sürü cevapsız soru..?? herkez kendi bahçesini biliyor.. uzun zamandır...elimizde olan tek istatiksel veri ceviz ithal ettiğimiz.. :)
Eee hal böyle olunca bu grupların yaptığı toplantılar insanları ceviz ekmekten, fidan satmaktan başka bişeye yöneltmiyor..
Sn arif göçmenin de dediği gibi bu kadar yatıma ne oldu..?? bu gruplar bu toplantılardan sonra kurdurdukları bahçelerinde takibini yapmalı..sonuçlarını paylaşmalı ki hem elimizde istatiksel veri olsun hemde belirsiz bir ticari eğilimlerin ötesine gitsin..

Amaç sadece ceviz ektirmek olmamalıdır...

Degerli ceviz dostları bendeceviz çalışma gurubu toplantılarına katıldım.Ceviz nerede ise oraya gittim ama artık usandım kendimiz bire bir yaşadıgımı buradan karşılıklı bilgiler paylaşıyoruz.Bence bura ceviz yetiştiricilerine daha faydalı oluyormuş gibi geliyor.Butun cevize amegi geçmiş arkadaşlarıma saygılar sunuyorum.Ha bu yıl cevizler herken hasat edilecek bizim burada hasat yavaş yavaş başlıyor.ürününüz bol olsun.

ncp1963
30-08-2013, 21:08
bu yıl cevizler erken hasat edilecek bizim burada hasat yavaş yavaş başlıyor.ürününüz bol olsun.

arif bey 28 inde sizin oralarda bahçleri gezdim dediğiniz gibi erken hasat başlamış bile sebep ne bu erken hasata ??

Engin37
30-08-2013, 21:55
Kıymetli forum üyeleri.
Ceviz kavak ağacını sevmez,yakınlarında kavak olan yere dikmeyin gibi bir söylenti duydum.Bunun gerçekliği var mıdır?

ömür-uşak
30-08-2013, 22:03
arif bey 28 inde sizin oralarda bahçleri gezdim dediğiniz gibi erken hasat başlamış bile sebep ne bu erken hasata ??

Hasat bizdede erken olacak.Önceki yıllarda 20 eylülde başlardı bu sene 5-10 eylül gibi olacak.10 Nisanda yağmur kesildi. Masyısta 1 defa yağdı Haziranda yağmadı.Önceki yıllarda Haziran ortasına kadar yağardı.Vişnelerde 10 gün önce hasat edildi.Bana hava şartları gibi geldi.Bu sene aşırı sıcaklar yoktu.Ceviz yanığı olmadı.Bol hasatlar.

Lilium
30-08-2013, 23:51
Selamlar,
Arazim güneye bakan eğimli bir yer, rakım 350 mt. Çukurları kazmaya başladık, kepçe operatörünün dikkatini çekmiş, bazı çukurlarda toprak nemli, bazı çukurların dibine dikkatli bakınca hafiften nemlenmeye başladığı görülüyor, heryer böyle değil. Bu olay ileride ceviz için sorun teşkil eder mi? Malum Ağustos ayındayız, neredeyse 2 aydır yağmur yağmadı.

teşekkürler

Sayın tiryaki uzun süredir yağış olmamasına rahmen bu aylarda çukurlar nemliyse orada bir sorun var demektir,

Bu aylarda toprakta nemlilik varsa bir yerlerden bir sızıntı ya da toprak tabakasında su gözü dediğimiz olay vardır bu gibi yerler iyi etüt edilmeli ve buna göre karar verilmeli ya da yapılabilecek bir şey varsa ona göre tedbir alınıp ekilmeli, aksi halde kışın fidanlarınız sudan çürür ve kurur.

arif göçmen
01-09-2013, 09:02

Bize ugramadınız bir çay içerdik,necip hocam hava sıcaklıkları yagışın az olması özellikle gece gündüz sıcaklık farklılıgın çok fazla olması gb benim izlenimim sebattin hocamla mı gezdiniz.Necip bey bende bursa tarafındaydım orada ki ceviz lerini gordüm dikkatimi şu çekti karasal iklimde yetişen cevizler daha böyle içi beyaz ve lezzet farklı geldi kırşehir cevizlerinin lezzeti daha güzel gibi geldi bilmiyorum ama hava toprak su ceviz lezzetini degiştiriyormu yoksa biz kaman cevizlerine alıştık ondanmıdır? aceba

arif göçmen
01-09-2013, 09:21
Selamlar,

teşekkürler

Degerli dostum taban suyu olabilir,bu da ceviz dikerken taban suyu 5 metre yukarıda ise ileriki yıllarda su koklerini çürütür,mayıs ayında nemli olan yerlerde su birikmesi oluyormu oluyorsa eger ağaçlarınız yukarına aşagı gogru kuruma yapabilir ceviz iz kazık kökü 4-5 metre ye kadar gittiğini ben gordum,birde yeriniz dere yatagı veya dere içi ise don olan bir bölge ise soguk hava yukarıdan aşagı dogru kar oralarda don çukurları yapabilir.Ağaçlarınızı çiçeklenme zamanın da soguk alabilir,saygılarımla

arif göçmen
01-09-2013, 09:24
[QUOTE=ermana;1193929]Yer gök ceviz olacak.Bu cevizleri ithal etmemiz gerekecek.Uygun standartları tuttursak dahi saolsun devlet politikalarımızda belli fındıkta ve zeytin de yaptığı gibi yapıcaklar önce teşvik verip diktirip sonra da meyvelerin ithalinde bir çok sorun çıkaracaklar.Yine olan çiftçiye hep çiftçiye. Harcanan paralar,emekler,umutlar birgün inşallah politik politikacılarımızı da harcar.[/QUDegerli dostum 25 yıldan bu yana bu ülkeye ceviz dikiliyor hala yer gok ceviz olamadı,bu gidişlede olmaz

ncp1963
01-09-2013, 13:40
Bize ugramadınız bir çay içerdik,necip hocam hava sıcaklıkları yagışın az olması özellikle gece gündüz sıcaklık farklılıgın çok fazla olması gb benim izlenimim sebattin hocamla mı gezdiniz.Necip bey bende bursa tarafındaydım orada ki ceviz lerini gordüm dikkatimi şu çekti karasal iklimde yetişen cevizler daha böyle içi beyaz ve lezzet farklı geldi kırşehir cevizlerinin lezzeti daha güzel gibi geldi bilmiyorum ama hava toprak su ceviz lezzetini degiştiriyormu yoksa biz kaman cevizlerine alıştık ondanmıdır? aceba

sizin seranın önünde özellikle yavaşlayıp içeri baktım kapı kilitliydi. yoksa duracaktık.

evet sebahattin hocayla birlikte gezdik. sağolsun tümgün gezmedik bahçe bırakmadık.

kesinlikle hemfikiriz taş yerinde ağırdır derler. ankara çıkışında bir muhasebeci arkadaşın bahçesi var kaman5 ağırlıklı 100 ağacı var ağaç başı ortalama 10 kg bekliyorum dedi daha dalında şimdiden tüm cevizin satışını yapmış 20tl/kg vermiş toplayacak kurutacak teslim edecek.

iklim en büyük etken. daha öncede yazmıştım akdeniz palamudu ile karadeniz palamudu alıp aynı şartlarda aynı şekilde pişirin tadına bakın hangisini beğeneceksiniz?? soğuktan dolayı karadeniz palamudu yaşamını idame ettirebilmek için bünyesinde yağ tutmak zorunda kalıyor ve dolayısı ile lezetli oluyor. diğeri bünyede yağ tutma gereği duymuyor. lezet yok.

bizim buraların cevizi, buraların kışında neslinin devamı için tohumunda daha çok yağ tutma gereği hissediyor, lezet farkıda buradan geliyor.

sedatkso
01-09-2013, 17:01
sizin seranın önünde özellikle yavaşlayıp içeri baktım kapı kilitliydi. yoksa duracaktık.

evet sebahettin hocayla birlikte gezdik. sağolsun tümgün gezmedik bahçe bırakmadık.

kesinlikle hemfikiriz taş yerinde ağırdır derler. ankara çıkışında bir muhasebeci arkadaşın bahçesi var kaman5 ağırlıklı 100 ağacı var ağaç başı ortalama 10 kg bekliyorum dedi daha dalında şimdiden tüm cevizin satışını yapmış 20tl/kg vermiş toplayacak kurutacak teslim edecek.

iklim en büyük etken. daha öncede yazmıştım akdeniz palamudu ile karadeniz palamudu alıp aynı şartlarda aynı şekilde pişirin tadına bakın hangisini beğeneceksiniz?? soğuktan dolayı karadeniz palamudu yaşamını idame ettirebilmek için bünyesinde yağ tutmak zorunda kalıyor ve dolayısı ile lezetli oluyor. diğeri bünyede yağ tutma gereği duymuyor. lezet yok.

bizim buraların cevizi, buraların kışında neslinin devamı için tohumunda daha çok yağ tutma gereği hissediyor, lezet farkıda buradan geliyor.
ncp1963 abi kaman 5 veriml bir cins mi .agacların yasları nedır. saygılar

Metomet
01-09-2013, 18:15
aralık mesafelerini daha fazla bırakın

ncp1963
01-09-2013, 20:18
ncp1963 abi kaman 5 veriml bir cins mi .agacların yasları nedır. saygılar

kaman5 kaman1 den biraz az verimli ama meyvaları ondan daha iri ve dolgunca çok lezetli meyvası var. ticari olarak düşünen için pek uygun değil. bahçende evin tüketimi için bir iki ağaç hiç fena olmaz.

sedatkso
01-09-2013, 20:52
kaman5 kaman1 den biraz az verimli ama meyvaları ondan daha iri ve dolgunca çok lezetli meyvası var. ticari olarak düşünen için pek uygun değil. bahçende evin tüketimi için bir iki ağaç hiç fena olmaz.
*** ederim necip abı seneye kısmet olursa 10 donum daha cevız dıkecegım tabı sızlerın de yardımıyla ıns. ya kaman 1 **** fernor olacak bu tarla o yuzden sormustum necip abı saygılar

yolgezer2001
01-09-2013, 21:49
Kıymetli forum üyeleri.
Ceviz kavak ağacını sevmez,yakınlarında kavak olan yere dikmeyin gibi bir söylenti duydum.Bunun gerçekliği var mıdır?

cevizin kavagı sevmeme lüksü yok, sizin bahsettiginiz olay kavak yüzey suyunu sever ceviz gibi derine kök atmaz yanlara kök atar ve yüzey suyundan faydalanır cevizde ise durum tam tersidir taban suyu yüksek yerler kavagı taban suyu derin olan yerler de cevizi sever....

arif göçmen
03-09-2013, 12:14
[QUOTE=ncp1963;1195217]kaman5 kaman1 den biraz az verimli ama meyvaları ondan daha iri ve dolgunca çok lezetli meyvası var. ticari olarak düşünen için pek uygun değil. bahçende evin tüketimi için bir iki ağaç hiç fena olmaz.[Degerli necip bey kaman da ozcan kulaksızın oraya gittinizmi fernor çeşidi vardı o verimine baktınızmı?

ncp1963
03-09-2013, 18:54
[QUOTE=ncp1963;1195217]kaman5 kaman1 den biraz az verimli ama meyvaları ondan daha iri ve dolgunca çok lezetli meyvası var. ticari olarak düşünen için pek uygun değil. bahçende evin tüketimi için bir iki ağaç hiç fena olmaz.[Degerli necip bey kaman da ozcan kulaksızın oraya gittinizmi fernor çeşidi vardı o verimine baktınızmı?

özcan beyin bahçesini gezdik. 14 yaşında ağaçlara aşı yapılan bahçe, ağırlıklı olarak chandler aşılamış, bir miktar fernorda var ama fernora tozlayıcı aşılamayı atlamışlar. dolayısı ile verim pek kayda değer değildi. sanırım bu yıl fernettede aşılayacaklarmış.

özcan bey uzunca organik tarımdan bahsetti hatta bu gün olsa gerek yurtdışından organik tarımla ilgili misafirleri olacaktı.

arif göçmen
13-09-2013, 21:00
Degerli ceviz dostları artık sadece ağaçlar nette bir okuyucuyum yazan arkadaşların yorumlarını okuyup bilgi paylaşımını telefonla yapacagım.Degerli ceviz dostlarının sorunlarını bire bir telefonla bilgilendirecegim buradan bana gore eksik bilgi olursa ilgili kişiye direkt bilgilendirecegim bütün ceviz üreticilerinin ürünleri bol ömürleri ceviz kadar uzun olsun saygılarımla

ncp1963
14-09-2013, 18:34
Degerli ceviz dostları artık sadece ağaçlar nette bir okuyucuyum yazan arkadaşların yorumlarını okuyup bilgi paylaşımını telefonla yapacagım.Degerli ceviz dostlarının sorunlarını bire bir telefonla bilgilendirecegim buradan bana gore eksik bilgi olursa ilgili kişiye direkt bilgilendirecegim bütün ceviz üreticilerinin ürünleri bol ömürleri ceviz kadar uzun olsun saygılarımla

selamlar arif bey

sizi buna iten sebep nedir bilemem ama sizin gibi değerli birinin formda yazmaması bence form adına kayıptır. paylaşımın telefonla kişiye özelleşmesi diğer katılımcılar için gerçekten büyük kayıp olur.

sizden kararınızı birkez daha gözden geçirmenizi rica ediyorum..

arif göçmen
15-09-2013, 22:48
selamlar arif bey

sizi buna iten sebep nedir bilemem ama sizin gibi değerli birinin formda yazmaması bence form adına kayıptır. paylaşımın telefonla kişiye özelleşmesi diğer katılımcılar için gerçekten büyük kayıp olur.

sizden kararınızı birkez daha gözden geçirmenizi rica ediyorum..

Degerli dostum necip bey son bir şey paylaşıyorum buradan cevizle ilgilenen herkesi biraz huzursuz edeceğim ama ceviz dikenlerin ürün ve meyve kaybı olmaması için paylaşmazsam ben rahatsız olacagım, mesela chantlere daha önce franguatte tozlar diye o çeşidi sattılar ne zaman ben franguatteler erkek çiçegi 8 seneden önce açmıyor dedim şimdi ciskoyu veya fernetteyi tozlayıcı öneriyorlar,peki fernora ne tozlayıcı öneriliyor gene fernette peki fernor chantlerden 20-25 gün sonra çiçekleniyorsa fernette ya çhatleri tozlamaz **** fernoru tozlamaz bunu buradan iddia ediyorum ve bu çiçeklenme zamanını ben fotoroflarla tesbit ettim ayrıca fernorların ne kadar çiçek döktüğünü fotoğrafladım, tozlayıcı çeşitte erkek çiçek malesef dökülmüştü, maalesef fernor çiçeklendiğinde erkek çiçegin olmadıgını ve fernorların çiçeklenme tarihinde fernor agacında erkek çiçekte yoktu eger olsa idi kendi erkek çiçeğiyle tozlanır derlerdi onuda diyemezler onun için yeni ceviz dikenlerin veya yolun başında olanların bu uyarıma dikkat etmelerini özellikle rica ediyorum ceviz fidanı satan arkadaşlarıda buradan uyarıyorum.Bu konuda araştırmacı arkadaşlarada bu konuya dikkat etmelerini bilhassa rica ediyorum,gerçi bazı arkadaşlar bu yazıma şimdi mazeret ararlar ama ben bunu ispat ederim aksini iddia edenlerdende ispatını isterim bunun aksini ispat edecek varsa her şartlarda her ortamda ben bunu tartışırım.Bütün ceviz üreticilerine bu stratejik önemi olan cevize emek veren herkese ceviz kadar uzun ömür saglık dolu yıllar dilerim saygılarımla

Lilium
16-09-2013, 00:01
Degerli ceviz dostları artık sadece ağaçlar nette bir okuyucuyum yazan arkadaşların yorumlarını okuyup bilgi paylaşımını telefonla yapacagım.

Sayın arif göçmen, bende bir kaç kez sadece okuyucu olayım dedim yapamadım, arkadaşlardan gelen mailler çok etkileyiciydi, döndüm, öyle sanıyorum ki, size de aynı mailler geliyordur.

Yazıp yazmamanız için mutlaka bir sebebiniz vardır, ama burada ve türkiyede çıkarsız ticari amaç gütmeden doğru bilgi verebilecek masa başı değilde direk toprağın içinde uğraşıp teknik bilgiden çok teorik bilgisi kişilere ihtiyaç olduğunu mail atan arkadaşlardan görebiliyorum, bu nedenledir ki, bir kişiye yarar fayda ya da yararlı faydalı olabilmek belki de içlerinden dahi olsa allah razı olsun demek ibadetin kazancın en güzeli değil mi?

Ben bazen öyle güzel mesajlar alıyorum ki, inanın hiç bir şeye değişmem, hep söylerim bilginin yokluğunu çok çektim ne olduğunu çok iyi bilirim,

Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurumu ilke edinmişim hala öğrenmeye çalışıyorum bu vesileyle de bildiklerimi de bildiğim kadar paylaşmaya çalışıyorum,

"O bilmesin ben bileyim" cümlesini hiç sevmiyorum, bu geri kalmışlığın da suçlusu bu cümle değilmidir?

Öğrensin, yapsın, başarsın, kazansın.

Kim kazanacak.

Ülkem ve insanı.

Ben kazanmasam da, bu bir şekilde bana yansır çoluğuma çocuğuma konuma komşuma eşe dosta yansır, yeter ki, üretelim. Bunu da bilgi paylaşımı yaparak başaracağız.

Üretmek içinde, imkanları olanlar var fakat bilgisizlikten yapmayanlar da var, bildiğimiz kadar bir harf öğretsek katkı sunsak kâr kârdır.

Benim dilim biraz acı olsa da, O sizlerin dostum diye başlayan yazılarınızın devamını kesmemeniz dileğimle...

İyi paylaşımlar dilerim...

Lilium
16-09-2013, 00:44
fernora ne tozlayıcı öneriliyor gene fernette peki fernor chantlerden 20-25 gün sonra çiçekleniyorsa fernette ya çhatleri tozlamaz **** fernoru tozlamaz bunu buradan iddia ediyorum

Söyleminize kısmen de olsa katılıyorum,

Fernette, chandler ile fernorun arasında erkek çiçek açan yani chandlerin sonuna fernorun başına gelen bir cins olduğu için sanırım öneriliyor,

Bir de şu duyumdan bahsedebilirim, fernettenin erkek çiçekte kalma süresi franguetteden bir hafta on gün fazla olduğu söylemi var doğruysa chandlere de fernora da dozlama da yardımcı olur düşüncesindeyim.

Sayın arif göçmen, fernettenin erkek çicek dönemi hakkında tarih olarak başlangıç ve bitiş olarak bir tarih tespitiniz varmı? varsa çok yararlı olur,

atayum
16-09-2013, 14:52
Merhaba Abilerim demek istiyorum çünkü büyük ihtimalle bu mesaja cevap verenler benden büyük olacaklar,(yaşım 31)

Çok kısa ve basit bir sorum var;
(ama öncesinde biraz açıklama) ceviz yetiştiriciliğine başlamayı düşündüm ve destek ve teşvik için gerekli bütün prosedürleri Ankara orman genel müdürlüğünden aldım fakat bana kafi gelmedi. Memleketim Ankara fakat şu anda Bursa'da ikamet ediyorum.

Çok fazla başlık takip ettim, evet gerçekten çok takip ettim, forum ahalisinin uyarılarına uymayıp zarar edenleri, 8x3,5 dikim aralığından 8x12 metreye geçenleri, orman arazisi diye kiralanan ama organize sanayi alanı ilan edildiği için onca emeği boşa giden bir gönüllü, chandler ve fernor arasında kalanları, Konya'da 1000'den fazla ağaçlık yere yanlış ağaç dikilmesi vs... gibi bir sürü mesaj okudum.

Geçen gün bir arkadaşımın üzüm bahçesine gittim ve ben orayı 20 dönüm diye tahmin ederken 8-9 dönüm bir yer çıktı ve bu büyüklükte bir yeri oluşturma ve rutin bakımı ile ilgili kafamda çoook büyük soru işaretleri belirdi. bir başlıkta bir abimizin Bursa'da 6 yaşında bahçesi olan birisini ziyaret ettiğini okudum.

Şimdi gelelim soruya: Bursa'da görebileceğim ve değerli fikirlerini alabileceğim bahçe sahipleri var mı ?

emreguven2011
18-09-2013, 07:56
Söyleminize kısmen de olsa katılıyorum,

Fernette, chandler ile fernorun arasında erkek çiçek açan yani chandlerin sonuna fernorun başına gelen bir cins olduğu için sanırım öneriliyor,

Bir de şu duyumdan bahsedebilirim, fernettenin erkek çiçekte kalma süresi franguetteden bir hafta on gün fazla olduğu söylemi var doğruysa chandlere de fernora da dozlama da yardımcı olur düşüncesindeyim.

Sayın arif göçmen, fernettenin erkek çicek dönemi hakkında tarih olarak başlangıç ve bitiş olarak bir tarih tespitiniz varmı? varsa çok yararlı olur,

Ben chandler ceviz bahçeme tozlayıcı için cisko aramıştım ama bulamadığım için franguatte ektim..Şimdi anladığım kadarı ile franguatteler 8 yıldan önce çiçeklenme yapmıyor..

Şimdi birazcık kafam karıştı..acaba tozlayıcıyı fernette olarak değiştirmeli miyim..???? 170 adet chandler cevizim için 10 adet franguatte ekmiştim..? Bunlara ek olarak bir 5 tane de fernette eksem bir zararı olur mu...???

Lilium
18-09-2013, 13:35
Ben chandler ceviz bahçeme tozlayıcı için cisko aramıştım ama bulamadığım için franguatte ektim..Şimdi anladığım kadarı ile franguatteler 8 yıldan önce çiçeklenme yapmıyor..

Şimdi birazcık kafam karıştı..acaba tozlayıcıyı fernette olarak değiştirmeli miyim..???? 170 adet chandler cevizim için 10 adet franguatte ekmiştim..? Bunlara ek olarak bir 5 tane de fernette eksem bir zararı olur mu...???

Cisko türkiyeye yeni yeni girdi hatta gecen yıl arkadaşıma iki adet aldırmıştım henüz çoğaltacak duruma gelmedi.

170 adete 10 dozlayıcı, yani 17 taneye bir dozlayıcı, dozlayıcılar 10 na 1 önerildiğine göre 7 tane daha ekebilirsiniz, Tabi dozlayıcı dağılımı rüzgar yönünü de dikkat alarak uygun olmalı .

gökhan07
18-09-2013, 21:57
Sayın ncp 1963
Kurmuş olduğunuz fernor bahçesine tozlayıcı olarak ronde de montagne cevizi diktiniz mi acaba?

ncp1963
18-09-2013, 22:08
Sayın ncp 1963
Kurmuş olduğunuz fernor bahçesine tozlayıcı olarak ronde de montagne cevizi diktiniz mi acaba?

evet sadece 5 adet diktim

gökhan07
18-09-2013, 22:22
2014 yılı için Kurmayı planladığım (10 dönüm) Tokat ilçesi,niksarın çamiçi yaylasında ki (rakım 1200 m) bir bahçede fernor cevizi yetiştirmeyi planlıyorum. Fernor fidanlarını 1 ay önce aşıladım. (1 yaşlı tüplü fidanlara bilezik aşı yaptım) Aşı tutma oranı şuan için yüksek gözüküyor. Bunlara tozalayıcı olarak % 4 fernette ve % 4 ronde de montagne dikmeyi planlıyorum. Tozlayıcı olarak önerilen, % 5 olması gerektiği söyleniyor fakat fernette ve ronde de montagne aynı zamanda erkek çiçek açmayacağını düşünmekteyim ve plantasyona dikilen tozlayıcıların %8-%10 olması sizce sıkıntı yaratır mı?

gökhan07
18-09-2013, 22:27
evet sadece 5 adet diktim

Sayın ncp 1963,
Eğer dikmemiş olsaydınız size ronde de fidanı hediye gönderecektim.
Uzun süredir yazılarınızı takip ediyorum.
Eğer tozalayıcı olarak ronde de montigne cevizinine ihtiyacınız varsa gönderebilirim.

gökhan07
18-09-2013, 22:35
Sayın ncp 1963
Parisienne ceviz ceşidini de bulabilirsek fernor ve chandler ceviz bahçelerinde denemeye yarar olduğu düşüncesindeyim.

ncp1963
19-09-2013, 07:24
Sayın ncp 1963
Parisienne ceviz ceşidini de bulabilirsek fernor ve chandler ceviz bahçelerinde denemeye yarar olduğu düşüncesindeyim.

sizin yaptığınız doğru olan fernette nin erkek çiçeği biterken ronde lerin çiçeği açıyor başka bir şey denemenize gerek yok bence. ama sayıyı azaltın biraz %8 çok olur gibi.

fidan gönderme isteğiniz içinde teşekkür ederim. şimdilik ihtiyacım yok olursa size ulaşırım :).

birde şunu belirtmekte fayda var misal bu sene mayısta ben fidanlarımdan meyva kopardım demekki tozlaşmada bir sıkıntı olmayacak.

gökhan07
19-09-2013, 12:07
sizin yaptığınız doğru olan fernette nin erkek çiçeği biterken ronde lerin çiçeği açıyor başka bir şey denemenize gerek yok bence. ama sayıyı azaltın biraz %8 çok olur gibi.

fidan gönderme isteğiniz içinde teşekkür ederim. şimdilik ihtiyacım yok olursa size ulaşırım :).

birde şunu belirtmekte fayda var misal bu sene mayısta ben fidanlarımdan meyva kopardım demekki tozlaşmada bir sıkıntı olmayacak.

Fernette ve Ronde de Montignac türleri tozlama hususunda çakışma yaşamıyor. Fernette erkek çiçeğini bitirdikten sonra Ronde de Montignac erkek çiçeğini açtığı için toplamda tozlayıcı %8 gibi görünse de Aynı anda tozlamayacakları için ard arda %4'ü devam ettirmektedirler düşüncesindeyim.

gökhan07
19-09-2013, 12:48
442658
Kaynak olarak cevizce.com dan bulduğum çiçeklenme zamanları haritası dayanarak planladığım %4 tozlayıcının fernorun dişi çiçeklenme süresi boyunca devam edeceğini düşünüyorum.

Ayrıca, fernette ye tozlayıcı olarak fernor öneriliyor fakat bu grafiğe göre tozlaşma yapmadıkları gözükmektedir.

Lilium
19-09-2013, 19:15
442658
Kaynak olarak cevizce.com dan bulduğum çiçeklenme zamanları haritası dayanarak planladığım %4 tozlayıcının fernorun dişi çiçeklenme süresi boyunca devam edeceğini düşünüyorum.

Ayrıca, fernette ye tozlayıcı olarak fernor öneriliyor fakat bu grafiğe göre tozlaşma yapmadıkları gözükmektedir.

kaynak doğruysa chandlere sadece fernette yetmeyecek gibi ronde de montigne fernetteye takviye olarak tercih edilebilir.
kaynakta franguettenin ve fernettenin erkek çiçek sürecine baktım da aynı gibi oysaki fernettenin daha uzun çiçekte kaldığı söylemi var,

kaynağa göre chanlere en uygunu perisienne + ronde de montigne, ikisi birlikte

Sayın gökhan07 ronde de montigne elinizde varsa bir fidana ücreti mukabilinde talibim ya da yetişmiş dal çıkarılacak gibi fidanınınz ağacınız varsa bir kaç göz gönderseniz daha iyide olur büyük ağaça koyacağım göz iki ve ya üç yıl içinde gelişmiş olacağı için çok daha makbule geçer.

ykaya194
19-09-2013, 19:44
442658

Bu tabloya göre bendeki chandlerin dişi çiçek açma zamanı tam uyuşuyor.
bu yıl 2 mayısta ilk dişi çiçeği gördüm ve bütün fidanlarda (bir yaşında) 8 mayısta her birinde 8-10 adet dişi çiçek vardı.
Yine bu tabloya göre,Fernette ve franguete kendi kendini tozlayabilir.

gökhan07
19-09-2013, 19:57
kaynak doğruysa chandlere sadece fernette yetmeyecek gibi ronde de montigne fernetteye takviye olarak tercih edilebilir.
kaynakta franguettenin ve fernettenin erkek çiçek sürecine baktım da aynı gibi oysaki fernettenin daha uzun çiçekte kaldığı söylemi var,

kaynağa göre chanlere en uygunu perisienne + ronde de montigne, ikisi birlikte

Sayın gökhan07 ronde de montigne elinizde varsa bir fidana ücreti mukabilinde talibim ya da yetişmiş dal çıkarılacak gibi fidanınınz ağacınız varsa bir kaç göz gönderseniz daha iyide olur büyük ağaça koyacağım göz iki ve ya üç yıl içinde gelişmiş olacağı için çok daha makbule geçer.

Sayın Lilium
Söylediğiniz gibi bu kaynak doğru ise chandlerin tozlayıcısı olarak fernette de değil bir zaman sonra tozlayıcı olarak parisienne ve ronde de montignac önerecekler. Hatta bu iki ceviz türü tabloya göre birden çok ceviz türünü tozlamakta. Size ronde de montignac cevizi hediye yollayabilirim(yaprak döktükten sonra daha sağlıklı bir gönderim olur ama tercih sizin)cevizler iki yaşında bu sene tüpe alınmış oldukları için bu sene ki gelişimleri çok az. Ayrıca
Antraknoza duyarlı bir çeşit. Ben size tüplü fidanını göndereyim ve kış aylarında kalemini bulabilirsem kalemde gönderirim.

ykaya194
19-09-2013, 20:13
Sayın Lilium
Söylediğiniz gibi bu kaynak doğru ise chandlerin tozlayıcısı olarak fernette de değil bir zaman sonra tozlayıcı olarak parisienne ve ronde de montignac önerecekler.

Benim aklıma şu soru geliyor. Erkek çiçekler olgunlaşıp kurumaya başladığında yani çiçek açma dönemi bittiğinde (tablodaki yeşil çizginin sonlandığı tarihten itibaren) rüzgarın etkisiyle uçuşarak dişi çiçeklere tozlama yapması gerekli,dolaysıyla asıl döllemeyi o dönemde yapar. Tabloyu incelediğimizde fernette, franguete chandleri tozlaması tam çakışıyor sanırım.

gökhan07
19-09-2013, 22:16
Benim aklıma şu soru geliyor. Erkek çiçekler olgunlaşıp kurumaya başladığında yani çiçek açma dönemi bittiğinde (tablodaki yeşil çizginin sonlandığı tarihten itibaren) rüzgarın etkisiyle uçuşarak dişi çiçeklere tozlama yapması gerekli,dolaysıyla asıl döllemeyi o dönemde yapar. Tabloyu incelediğimizde fernette, franguete chandleri tozlaması tam çakışıyor sanırım.

Sayın ykaya194
Size katılıyorum erkek çiçeklerin olgunlaşıp tozlama yapması mantıklı ama erkek çiçekler de bulunan polenler (milyonlarca olabilir ve bunlar aynı anda olgunlaşmıyor bence,bir üzüm salkımı düşünün **** bir meyve ağacı;domates fidesi düşünün olgunlaşanlar toplanıyor. Cevizde de olgunlaşan erkek çiçek tozlamaya başlıyor)sona erdiğinde **** ağaçtan döküldüğü andan itibaren bence tozlamayı en fazla 1 gün daha devam ettirebilir.

Lilium
19-09-2013, 22:52
Sayın Lilium
Söylediğiniz gibi bu kaynak doğru ise chandlerin tozlayıcısı olarak fernette de değil
Bu kaynağa göre bile olsa fernette ve franguettenin dozladığı konusunda şüphem yok da bu kaynağa göre parisienne, fernette ve franguetteden de daha iyi çakıştığı yönde.
Chandler yan dal verimli olduğu için yandal çiçekleri daha geç açıyor bu yandal çiçeklerine de ronde de montignac daha iyi dozlayacağı görüşündeyim, Tabi kaynak önemli, ne kadar sağlıklı bilgi bilemiyorum.

Size ronde de montignac cevizi hediye yollayabilirim(yaprak döktükten sonra daha sağlıklı bir gönderim olur ama tercih sizin)cevizler iki yaşında bu sene tüpe alınmış oldukları için bu sene ki gelişimleri çok az. Ayrıca
Antraknoza duyarlı bir çeşit. Ben size tüplü fidanını göndereyim ve kış aylarında kalemini bulabilirsem kalemde gönderirim.

Çok teşekkür ederim, mahcup oldum şimdi :o siz nasıl uygun görürseniz o zaman gönderin.
Adres bilgilerimi özelinize yazıyorum.

...

gökhan07
19-09-2013, 23:26
Bugün göndermiş olduğum tabloya göre franguet ve chandler'in çiçeklenme zamanları (parisienne kadar olmasada) iyi çakışmaktadır. Manolya ağacı (magnolia grandiflora) tohumdan yetiştirilirse 8-15 yıl içerisinde çiçek açmaktadır fakat çiçek açmış (yaşlı) bir manolyadan göz alınıp aşılanırsa 1-4 yıl arasında (bakımına bağlı olarak) çiçek açmaktadır. Yapmış olduğum manolya aşılarında iyi bir bakımla 2. yılında çiçek açtığını gördüm. Bu aşıladığım manolya fidanlarından bir tanesini ağaçlar.net üyesi olan bir arkadaşıma hediye ettim. 2 yaşında ki bir manolya fidanının çiçek açtığını gördüm ve Fotoğraflarını da arkadaşım tatile çıktığı zaman ben çektim. Buradan (http://http://www.agaclar.net/forum/1194277-post320.htm) bakabilirsiniz. Bunun yanında ibreli türler genç yaşlarında kozalak üretmezler. Sadece yaşlı ağaçlar tohum üretir. Nedeni ise neslinin devamını sağlamak içindir. Aşıladığım bir çok ibreli türlerde 2-4 yıl sonra kozalak verdiğini gördüm. Bunun sebebi ise alınan kalemin yaşlı ağaçlardan alınmış olmasıdır.(Kozalak verme yaşına gelmiş) Aşı yapılan ağaçlarda altlık ne kadar genç olursa olsun alınan kalem genetik olarak yaşlıdır (aşıda ne aşılarsanız o dur,hiçbir değişikliğe uğramaz ve açılım göstermez) ve neslini devam ettirmek için kozalak (tohum) verme eğilimindedir. Yaptığım farklı ağaç çeşitleri aşılarından daha fazla örnek mümkün.
Beni düşündüren Franguette cevizi 8 yaşında erkek çiçeğini açmakta. Yaşlı (15 yaşında olabilir) bir franguette ağacından alınan kalem ile aşı yapılsa da yine de
8. yılında mı erkek çiçek açmakta? (Bence bu süre manolya fidanlarında anlattığım gibi bakımla da alakalı olduğunu düşünüyorum, bu süre 7 ya da 9 yılda olabilir)
Ceviz konusunda ne kadar fazla bilgiye sahip olursak o kadar ilerleme sağlarız ve ceviz hakkında öğrenmemiz gereken çok bilgi olduğunu düşünmekteyim.
Ben ceviz hakkında bilgi,birikim ve düşüncelerimi her zaman paylaşmaya hazırım.
Saygılarımla

Lilium
20-09-2013, 00:01
Aynı kaynak dozlayıcı listeside vermiş, cevizce. com bandırma erdek yolunda en kısa zamanda kendilerini ziyaret edeceğim.

Ekilecek Fidan Türü Tozlayıcı Fidan Türü
Chandler Franguette, Cisco
Pedro Franguette, Cisco
Fernor Fernette, Franguette
Hartley Franguette, Amigo
Payne Chandler, Hartley, Chico
Serr Chico, Vina, Chandler
Lara Fernor, Fernette
Fernette Fernor
Yalova-1 Şebin, Kaplan-86
Yalova-2 Yalova-1, Şebin, Bilecik
Yalova-3 Yalova-1, Bilecik, Tokat
Yalova-4 Yalova-1, Kaplan-86
Bilecik Şebin, Yalova-3, Yavuz-1
Şebin Bilecik, Yavuz-1, Şen-1
Kaman Bilecik, Şebin,
Yavuz-1 Şebin, Bilecik, Yalova-3

gökhan07
20-09-2013, 00:33
Sayın Lilium,
Anladığım kadarıyla, fernor'a tozlayıcı olarak fernette ve franguette önerilmiş. Kapama ceviz bahçesi olarak kurduğumuz bahçe de tozlayıcılardan hiç verim beklemememiz mi gerekiyor?
Bence bu bilgide ronde de montignac unutulmuş. Tabloda fernette ve franguetteyi tozlayan ceviz ronde de montignac. Ayrıca parisienne cevizinin adı bile geçmiyor. Bu durumda fernette ve franguette den önce sizce tozlayıcılarının parisienne ve ronde de montignac olması gerekmiyor mu? Gittiğiniz zaman bu konuda da bilgi alır mısınız.(bilgilerde biraz çelişki var sanki)

gökhan07
20-09-2013, 00:41
Bu tabloya göre bendeki chandlerin dişi çiçek açma zamanı tam uyuşuyor.
bu yıl 2 mayısta ilk dişi çiçeği gördüm ve bütün fidanlarda (bir yaşında) 8 mayısta her birinde 8-10 adet dişi çiçek vardı.
Yine bu tabloya göre,Fernette ve franguete kendi kendini tozlayabilir.

sayın ykaya
Evet tozlayabilir ama dişi erkek çiçekler çok kısa süre çakışıyor.
Ağaçlardan alacağınız verim istediğiniz gibi olmayabilir.

gökhan07
20-09-2013, 00:46

Sayın ncp1963
Fernor ceviz bahçesinde tozlayıcı olarak diktiğiniz fernette ve ronde de montignac ceviz fidanlarınız bu yıl erkek çiçek açtı mı ve şuan itibari ile kaç yaşındalar?

Lilium
20-09-2013, 01:03
Bu durumda fernette ve franguette den önce sizce tozlayıcılarının parisienne ve ronde de montignac olması gerekmiyor mu? Gittiğiniz zaman bu konuda da bilgi alır mısınız.(bilgilerde biraz çelişi var sanki)

Evet cevizce.com göre parisienne ve ronde de montignac olması gerekiyor, dozlayıcı listelerinde olmayışı bu cinsler ellerinde yoksa koymamış olabilirler, bu da kaynağın doğru bir kaynak olmadığını gösterir, yani ellerindeki fidana göre liste yaptıklarını gösteriyor.

ncp1963
20-09-2013, 07:24
Sayın ncp1963
Fernor ceviz bahçesinde tozlayıcı olarak diktiğiniz fernette ve ronde de montignac ceviz fidanlarınız bu yıl erkek çiçek açtı mı ve şuan itibari ile kaç yaşındalar?

selamlar

fidanlarım geçen yıl haziran dikimi.. evet her iki çeşitte erkek çiçek açtı ve ben bu ağaçlardan meyva kopardım.

burada bahsi geçen çalışma türkiyede yapılmış bir çalışma değil bunun orjinalini sitede daha önce birkaçkez paylaşmıştık.

http://www.agaclar.net/forum/1049069-post2810.htm

gökhan07
20-09-2013, 12:52
selamlar

fidanlarım geçen yıl haziran dikimi.. evet her iki çeşitte erkek çiçek açtı ve ben bu ağaçlardan meyva kopardım.

burada bahsi geçen çalışma türkiyede yapılmış bir çalışma değil bunun orjinalini sitede daha önce birkaçkez paylaşmıştık.

http://www.agaclar.net/forum/1049069-post2810.htm

Sayın ncp1963
Bu sene fidanlarınızın tomurcuklanma ve çiçek açma zamanlarını gözlemleye bildiniz mi acaba gerçekten tabloda ki zamanlarla uyuşuyor mu?

ncp1963
20-09-2013, 13:58
Sayın ncp1963
Bu sene fidanlarınızın tomurcuklanma ve çiçek açma zamanlarını gözlemleye bildiniz mi acaba gerçekten tabloda ki zamanlarla uyuşuyor mu?

aslında bu dediğiniz bilgileri bir başlık altında toplamak istedik ama başarılı olamadık..

**** bu bilgilerin değerini kavrayamadık.

http://www.agaclar.net/forum/1050599-post2.htm

Selahattin Yılmaz
20-09-2013, 18:48
...
Beni düşündüren Franguette cevizi 8 yaşında erkek çiçeğini açmakta. Yaşlı (15 yaşında olabilir) bir franguette ağacından alınan kalem ile aşı yapılsa da yine de
8. yılında mı erkek çiçek açmakta? (Bence bu süre manolya fidanlarında anlattığım gibi bakımla da alakalı olduğunu düşünüyorum, bu süre 7 ya da 9 yılda olabilir)
...

Sevgili gökhan07, kullandığın aşı gözünün gözü aldığın ağacın yaşının özelliklerini gösterebeileceğinden emin olabilirsin, bunun yegane sebebi ağaçların gelişme dönemlerinin belli dönemlerinde belli hücreleri oluşturmaları bunu genetik ve çevre faktörleri etkileyebiliyor. Örneğin bazı ibreli türleri ve bazı ağaçlar aşı tutmaz bunda meristematik yani büyüme ya da gelişme hücrelerinin (kibu hücreler aynı zamanda yarada onarır, kesilen yeri de onarır) bitkide sadece uç kısımlarda **** gövde dokularında bulunmaması ya da farklı zaman dilimlerinde bulunması. Bir çok ağaç tohumdan yetiştiğinde hele ki iyi bakım şartlarında neslini devam ettirmesini sağlayan tohum verme mekanizmasını etkileyen kimyasalları **** hücresel faaliyetleri yapmaz; ne zaman kadar belli bir yaş olgunluğuna erene kadar (tıpkı bizim çocuklarımızın ergenlik çağına erişmesi gibi) ya da o etkiyi yaratacak bir dış faktörle karşılaşana kadar. Bu faktörler hormon olabilir, kötü bakım koşullarından kaynaklanan nesil endişesi, aşırı kuraklık ve bilezik alma **** darbe verme gibi mekanik etkiler gibi.

Ancak hücreler artık o kimyasalı üretmeye başladığında kanın tüm vucudu dolandığı gibi öz su ile tüm organlarda o kimyasal var oluyor ve hücreler o kimyasalı üretecek mekanizmayı oluşturmuş oluyor.

Kısaca yaşını dolduran ağaçlar tohum veya çi,çek vermeye başladığında onun genetiği icabı aşı yaptığında seninde teşhisinde olduğu gibi çiçek açacaktır. Sadece bu özellik insanoğluna yıllar kazandırıyor değil mi?

Bu arada tartışmalar dölleyici çeşitler üzerinde yoğunlaşmış diye görüyorum. Bu konuda benim tecrübelerim her yerde söylenenlerin aksine tavsiye edilen her türlü çeşide rağmen tozlanma problemlerinin olduğu yönündedir. Bunda:

*Her yıl farklı sürelerde cereyan eden soğuklama ihtiyaçları (küresel ısınmanın sonuçları),
*Yanlış çeşit seçimleri,
*Dölleyici çeşitlerin arazide yanlış konumlandırılması,
*İsmine doğru olmayan çeşit fidan (Bu sonraları çıkabilecek bir sorun, şu fidan diye verilip başka fidan çıkma durumu)

gibi etkiler hakim.

gökhan07
20-09-2013, 19:14
Değerli abicim,
Çok doğru bu özellik insanoğluna yıllar kazandırıyor. Franguet çeşidini de yaşlı bir ağaçtan kalem alarak aşılamamız bize zaman kazandırır mı? Yoksa bize kazandırmış olduğu zamanın en kısası 8 yıl mı?
(8 yılda erkek çiçek açtığı söyleniyor)

Selahattin Yılmaz
20-09-2013, 22:03
Tohumdan yetiştirilen çoğu bitki 7-10 yıllık bir sürede çiçek açıyor zaten, çiçek mekanizması tetiklenmiş her bitki kaç yaşında olursa olsun aşıdan sonra 2-3. yılda çiçek açar, dediğimiz gibi artık o bitki parçasının hücreleri bize lazım olan kimyasalları üretebiliyor.

gökhan07
20-09-2013, 22:27
Sevgili abicim,
O zaman buradan ceviz dostlarına şu müjdeyi verebilir miyiz?
Tozlayıcı olarak dikilen franguet fidanı,yaşlı bir ağaçtan alınıp aşı yapılmışsa (erkek çiçek açmış bir ağaçtan) 8 yıl erkek çiçek açmasını beklemeye gerek yok (2. veya 3. yılında da çiçek açabilir) Bu arada bende bir şey eklemek istiyorum. Manolya örneğinde verdiğim gibi bu çiçeklenme süresinin zamanı bakımla da çok alakalı.

Selahattin Yılmaz
21-09-2013, 10:38
Yalnız benim anlamadığım bir kaç durum var ki bu çok vahim bir durum şöyleki:

İlk olarak Franquette zaten doğal seleksiyonla ıslah edilmiş hibrit olmayan standart bir çeşit , normalde bu çeşit adını taşıyan bir ağaçtan alınıp tohumdan yetiştirilebilir, eğer birileride bunu tohumdan yetiştirip 7-8 yılda çiçek açma tecrübesine sahip olduysa bu bilgi piyasaya çok kolay düşer ki bunu bizim fidancımızın çok yaptığından şüphem yok o nedenle normal şartlarda aşıyla çoğaltıldığında zaten üç yılda meyve vermesi gerekiyor.

İkinci olarak Franquette dölleyici olarak kullanılıyor veya yüksek rakımlı alanlarda Fransız çeşidi olarak yüksek rakım cevizi olarak ana çeşit olarak tavsiye ediliyor yani bu ağacın meyve vermesi için zaten ayrı bir dölleyici gerekiyor ki bu durumda bu ağacın meyve vermemesi gayet normal ve özellikle dölleyici olarak kullanıldığında bize bu çeşidin sadece erkek organları lazım diğer kısmı bizi o kadarda ilgilendirmiyor veya dölleyici olarak kullandığımız bu çeşit meyve versin istersek bunun içinde ayrı dölleyici dikmemiz gerekir.

Üçüncü olarak bu tartışma bana bir bilgi kirliliği üzerinden yürüyor gibi gelmeye başladı acaba abesle iştigal mi ediyoruz?

ykaya194
21-09-2013, 11:44
443162

Sayın Selahattin Yılmaz,

Bu tabloya göre şu kombinasyonu yapabiliriz.

Örnek:100 ağacı olan bir bahçeyi ele alalım.
84 adet chandler ana cinsimiz olsun ve dölleyiçi olarak 8 adet fernette ve 8 adet Ronde de Montignac.

-Chandleri Fernette döller.
-Fernetteyi ve ayrıca kısmende olsa chandleri Ronde de Montıgnac döller
-Ronde de Montignacı kendi kendini döller gözüküyor.

Bu durumda fidanları bahçeye dağıtırken her fernettenin yanına Ronde de Mıntignacı dikersek sorunu halletmiş olurmuyuz?
Dölleyici adedi 16 çok ise, 10-12 adede indirebiliriz.

Bu şekilde hem ana cinsten hemde dölleyicilerden verim alabiliriz.

Selahattin Yılmaz
21-09-2013, 19:14
Ben bahce dikimlerinde çiçeklenme döneminin hakim rüzgarlarını, dölleyiciler ve varsa onunda önüne dölleyicisini ve arazi durumuna göre de dölleyici dizaynını ön görüyorum. Planı araziyi göz önüne almadan yapmak arazide şaşmak anlamına gelir. Neredeyse dölleyici stratejisi sabit bir şey gösteremeyecek şekilde arazi ve iklim şartları nedeniyle değişiyor, ancak bir mantık tutturmak için de kitaplarda genel çerçevede bahsediliyor. Şu an verim alınamayan bahçelerin çoğu maalesef bu faktörler dikkate alınmadan yapılıyor ve ciddi döllenme problemleri var.

acemi_cevizci
21-09-2013, 20:01
Dikim yapacağım kasım ayında ve planımı ekledim yardımcı olursanız sevinirim bu planı kendim çizdim ölçümler hatalı olabilir dikim şekli hakkında bilgilerinizi istiyorum.Kırmızı işaretler tozlayıcı olacak.

ykaya194
21-09-2013, 20:32
Dikim yapacağım kasım ayında ve planımı ekledim yardımcı olursanız sevinirim bu planı kendim çizdim ölçümler hatalı olabilir dikim şekli hakkında bilgilerinizi istiyorum.Kırmızı işaretler tozlayıcı olacak.

Sayın Selahattin Yılmaz'ın aşağıdaki alıntıdaki tavsiyesini dikkate almanızı öneririm.
Kolay gelsin.

Ben bahce dikimlerinde çiçeklenme döneminin hakim rüzgarlarını, dölleyicilerin önüne döllyeicisini ve arazi durumuan görede dölleyici dizaynını ön görüyorum. Planı araziyi göz önüne almadan yapmak arazide şaşmak anlamına gelir şu an verim alınamayan bahcelerin çoğu maalesef bu faktörler dikkate alınmadan yapılıyor.

Lilium
21-09-2013, 23:48
Sevgili abicim,
Tozlayıcı olarak dikilen franguet fidanı,yaşlı bir ağaçtan alınıp aşı yapılmışsa (erkek çiçek açmış bir ağaçtan) 8 yıl erkek çiçek açmasını beklemeye gerek yok (2. veya 3. yılında da çiçek açabilir)

Bu mantığa yakın ama müjde diyemeyiz, yapmak ya da görmek lazım.

Yalnız benim anlamadığım bir kaç durum var ki bu çok vahim bir durum şöyleki:

İlk olarak Franquette zaten doğal seleksiyonla ıslah edilmiş hibrit olmayan standart bir çeşit , normalde bu çeşit adını taşıyan bir ağaçtan alınıp tohumdan yetiştirilebilir, eğer birileride bunu tohumdan yetiştirip 7-8 yılda çiçek açma tecrübesine sahip olduysa bu bilgi piyasaya çok kolay düşer ki bunu bizim fidancımızın çok yaptığından şüphem yok o nedenle normal şartlarda aşıyla çoğaltıldığında zaten üç yılda meyve vermesi gerekiyor.

Standart bir çeşitse aşı yoluyla da çoğaltsak üç yılda erkek çiçek meyva vereceğini sanmıyorum, bana göre cins cinstir,

Aşı yoluyla yaşlı ağaçlara aşılamak erkencilik sağlar mı bilemiyorum, ama fikrim sağlamaz, mantığımı zorluyorum belki 1-2 yıl erkencelik kazanılabilir. Bunu tecrübe etmek lazım, etmeden görmeden ne söylesek doğru olmaz.

Franquettenin 7-8 ci yılda erkek çiçek verdiğini bir yabancı kaynakta okumuştum Şu an nerede gördüğümü hatırlamıyorum.

oğuzlar77ceviz
22-09-2013, 11:33
ceviz ekmeyi planladığım bir arazi çok taşlık çıktı. taşlar hem arazi yüzeyinde bolca var. hemde kazdıkça arazi altından bol miktarda çıkıyorlar. geçmişte yalnızca arazideki yüzey taşları el ile insan gücüyle ayıklanmaya çalışılarak, buğday ekilmiş bir arazi. toprak analizini yaptırmadım, ama killi bir toprak yapısı var diyenler oldu. kilin azmı çok mu olduğunu miktarını şimdilik bilemiyoruz. diğer bir konu ise nadirende olsa bazı yıllar, sıcaklık mayıs başı ve mayısın 10. gününe kadar, 0 derece veya -1 en fazla -2 derece gibi don riski olabiliyor. aynı şekilde eylül ortasından itibaren eylül sonuna kadarda krağı yağıp hava 0 derece veya yine -1 derece gibi soğuyabiliyor. her iki mevsimdeki hava soğukluğuda geceleri olup gündüz hava ısınıyor. hava yazın en sıcak gününde bile asla 38 dereceyi geçmiyor. arazi 120 dekar ve en fazla 10 derece kadar meyilli bir yapıda. 850 metre denizden yüksekliği var. iklim güney marmara ve kısmen batı anadolu iklimi gibi bir özellikde. yerli türleri düşünmüyorum. aşılı tüplü yabancı ceviz ve badem çeşitlerine destek alabileceğim. ağaç aralarına ilk 5 yıl boyunca yonca ekmeyi planlıyorum.

arazide chandler ve pedro gibi ceviz çeşitlerinin yetiştirilemeyeceğini görüyor ve bu yönde risk var tarzı tavsiyeler alıyorum.

SORU : 1 ceviz yetiştirmek bu arazide mümkünmüdür?
SORU : 2 mümkünse yabancı ceviz çeşitlerinden hangisi en az-minimum riskle bu arazide yetişebilir?
SORU : 3 arazi sonbahar erken krağı yağışından dolayı bademe daha uygun olabilirmi?
SORU : 4 mayıs ortasında çok geç çiçeklenen ,ve hasadı en geç eylül ortasına kadar kesinlikle yapılan, yabancı bir aşılı badem çeşidi varmıdır?
oğuzlar77 cevizi sizin yükseklikte yetişiyor ama cevizde kalite için benzer iklim koşullarını sağlaması gerekiyor. eğer araştırmak isterseniz mesaj atarsanız bilgi veririm.

oğuzlar77ceviz
22-09-2013, 11:37
toprak analizi yapmanız önemli bir gelişme ancak atladığınız şu konu var hangi iklime hangi ceviz ve kesinlikle tüp fidan olmalı saygıyla kalın

oğuzlar77ceviz
22-09-2013, 11:49
Arif bey Arazimin bir bölümünü bende 8x4 olarak dikmiştim.(aç gözlülük,fidancının dikilir abi bütün dünya artık böyle yapıyor demesi,getirinin artması gibi etkenlerden dolayı)Ancak bu yaz gezdiğim bahçelerdeki ceviz gelişimlerini ve aralık x mesafeleri gördükten sonra bu kış 8x8 'e çevirdim,tabiyki aradakileri sökerek, bu bana fazladan zaman,iş gücü,masrafa yol açtı.
Demek istediğim aklın yolu bir.
Bu sitenin faydası kesinlikle var almak isteyene...
8-4 dikimin sağlıklı olduğuna kesinlikle inanmıyorum. en azından 8-8 olmalı. sık dikilen bahçelerde belli bir süre sonra birrbirine girmiş cevizden başka birsey görülmüyor.

karaçepiş
22-09-2013, 16:11
sn oğuzlar77 ben size katılmıyorum tek ağaç düşünün o tek ağacında dallarıda birbirine giriyor sıra üstündeki ağaçlar varsın birbirine girsin o sıra üstündeki ağaçları tek ağaç tek gövde olarak düşünün önemli olan sıra arası

oğuzlar77ceviz
22-09-2013, 16:34
Elinize,kolunuza,ağzınıza sağlık,en güzel şekilde anlatmışşınız.
8-4 aralıklarla yapacaksan hangi cins ceviz kullanmana bağlı. genelde bu aralık seyretmeyle son bulur.

oğuzlar77ceviz
22-09-2013, 16:37
sn oğuzlar77 ben size katılmıyorum tek ağaç düşünün o tek ağacında dallarıda birbirine giriyor sıra üstündeki ağaçlar varsın birbirine girsin o sıra üstündeki ağaçları tek ağaç tek gövde olarak düşünün önemli olan sıra arası
karacepiş arkadaşım dallar birbirine girerse verim düşmektedir özellikle yan dal verim veren türlerde. uç dal cinsleri için fikrim yok ama yandal verenler için bir çok örnek gösterebilirim.

hdoğan
22-09-2013, 18:22
Sonbaharda bu dal çöp,yaprak vs parçalarının toplanıp yakılması mı? yoksa çapa makinası ile toprağa karıştırılması mı? daha doğru bir uygulama bir çok yerde farklı açıklamalar var bu konuya açıklık getirebileceklerden yardım bekliyorum teşekkürler

Lilium
22-09-2013, 22:51
sıra üstündeki ağaçları tek ağaç tek gövde olarak düşünün önemli olan sıra arası

Bunu nasıl düşünebiliriz bu mümkün değil, tek bir gövdenin rüzgardan sallanarak bir birine çarpması farklıdır, iki gövdenin dallarının birbirine çarpması daha şiddetlidir.

Sayın karaçepiş, bu cevizcilik popüler olduktan sonra bir çok söylemler çıktı ben bazılarına hala anlam veremiyorum, bazılarına bu ne diyor ya diyorum, bazılarına ise gülüp geçiyorum.

Şöyle anlatmaya çalışayım hatta bir çok kitaplarda da bunu görebilirsiniz,

1-ceviz budama istemez
2-ceviz 10-15 metreye ekilir.
3-cevizde kuruyan dallar varsa bunlar alınır.
4-cevizin güneş görmesi için budama yapılır.
5-güneş görmeyen dallarda meyva gözü oluşması az olur.
6-cevizde üst üste gelen bir birine çarpan dallar varsa kesilir Gibi bir çok söylemler var, ben en çok son iki söylemde takılıyorum,

Şimdi bu söylemleri yıllar önce söyleyenler nasıl oluyor da 7x3.5 -8x4 olarak bahçe kurduruyorlar anlamıyorum.
Tek bir ağaçın üst üste gelen ya da birbirine çarpan dalları yaralanıyor, iki ayrı ağacın birbirine geçen dalları yaralanmıyor (daha fazla yaralanır ve güneş alamamasından dolayı meyve gözü az oluşur)

Şu üç soru

1-güneş görmeyen dallarda meyva gözü oluşması az olur.
2-cevizde üst üste gelen bir birine çarpan dallar varsa kesilir,
3-ceviz 7x3,5- 8x4 ekilir.

Bu üç sorudan bana bir cevap verecek var mı? Yani üç sorudan bir olumlu cevap

7x3,5 ya da 8x4 ekildiğinde 1 ve 2 deki sorunlar olmayacak mı? Olmayacaksa bize yıllarca neden bu masalları anlattılar, kitap satmak için mi?

cheviz
22-09-2013, 22:51
merhaba arkadaslar,

25 dönüm bir tarla bakiyorum (pazarlik asamasindayiz)...
tarlanin bir sinirinda tavuk ciftligi, diger sinirinda ufak bir ceviz bahcesi var (hangi tür ceviz oldugunu su an bilmiyorum ama bakacagim)... tarlanin önü asfalt yol, arkasi ormanlik...

sorularim söyle olacak:
yandaki tavuk ciftliginin bir sakincasi olur mu?
yandaki ceviz bahcesinin bir sakincasi olur mu - benim dikecegim (chandler) cevizler ile bir uyusmazlik gibi mesela?

bir de su tozlama konusunu basitce ve kisaca aciklayabilir misiniz? atiyorum 400 chandler fidani icin hangi fidani tozlama icin kullanmam gerekli ve bu tozlama tam olarak ne ise yariyor ve ne icin kullaniliyor?

not: önümüzdeki günlerde toprak analizini ayrintili bir sekilde yaptiracagim tabii ki...

simdiden tesekkürler...

ykaya194
23-09-2013, 07:33
Ben bahce dikimlerinde çiçeklenme döneminin hakim rüzgarlarını, dölleyiciler ve varsa onunda önüne dölleyicisini ve arazi durumuna göre de dölleyici dizaynını ön görüyorum.

Sayın hocam,

Dölleyicilerin önüne koyacağımız dölleyici, kendi kendini dölleyen cinsten olmalı_ki ona da ayrı bir dölleyici gerekmesin.

Alıntıda yazdığım kombinasyona uygun oluşturulacak ana cinsi chandler olan ceviz bahçelerindeki dölleme sorununu çözebiliriz.

443162

Bu tabloya göre şu kombinasyonu yapabiliriz.

Örnek:100 ağacı olan bir bahçeyi ele alalım.
84 adet chandler ana cinsimiz olsun ve dölleyiçi olarak 8 adet fernette ve 8 adet Ronde de Montignac.

-Chandleri Fernette döller.
-Fernetteyi ve ayrıca kısmende olsa chandleri Ronde de Montıgnac döller
-Ronde de Montignacı kendi kendini döller gözüküyor.

Bu durumda fidanları bahçeye dağıtırken her fernettenin yanına veya önüne Ronde de Mıntignacı dikersek sorunu halletmiş olurmuyuz?
Dölleyici adedi 16 çok ise, 10-12 adede indirebiliriz.

Bu şekilde hem ana cinsten hemde dölleyicilerden verim alabiliriz.

juglandales
23-09-2013, 09:53
Sevgili abicim,
Tozlayıcı olarak dikilen franguet fidanı,yaşlı bir ağaçtan alınıp aşı yapılmışsa (erkek çiçek açmış bir ağaçtan) 8 yıl erkek çiçek açmasını beklemeye gerek yok (2. veya 3. yılında da çiçek açabilir) .

Benim aşıladığım Franguette'lerin kalemi 5 yaşındaydı. Şu anda ağaçlarım 6 yaşında ve erkek çiçek henüz yok.

gökhan07
23-09-2013, 22:08
Benim aşıladığım Franguette'lerin kalemi 5 yaşındaydı. Şu anda ağaçlarım 6 yaşında ve erkek çiçek henüz yok.
Sayın juglandales,
Ben de denemediğim için size cevap veremiyorum. Benim de ceviz konusunda anlam veremediğim çok konu var.
1-1,5 ay öncesinde niksara ceviz çeşitlerini incelemek üzere davet edildim. Benim oraya asıl gidiş amacım oğuzlar 77 cevizini incelemekti. Fakat o gün içerisinde benim ilğimi çeken başka bir şey oldu. 8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?

Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum **** çok az kişi bu konuda bilgilidir. Umarım onlarda bizi aydınlatırlar.

ncp1963
24-09-2013, 06:40
Sayın juglandales,
Ben de denemediğim için size cevap veremiyorum. Benim de ceviz konusunda anlam veremediğim çok konu var.
1-1,5 ay öncesinde niksara ceviz çeşitlerini incelemek üzere davet edildim. Benim oraya asıl gidiş amacım oğuzlar 77 cevizini incelemekti. Fakat o gün içerisinde benim ilğimi çeken başka bir şey oldu. 8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?

Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum.

tozlamada eğer tozlaşma günlerinde yağış olmazsa erkek polenler havada daha uzun kalabiliyor diye düşünüyorum yüzlerce metre taşınıp tozlaşma yapabilen polen havada birkaç gün canlı kalabiliyor sanırım.

bu durumda şunu gösteriyor dişi çiçekle aynı zamanda veya dişiden birkaç gün önce erkek çiçek açan ağaç erkek polenlerin aktif kaldığı süre ve sonrasındaki birkaç gün aktif olarak tozlaşma yapabiliyor. ama bu zaman periodunda yağış veya sert rüzgar olursa yandı gülüm keten helva.

tozlaşma işini garantiye alabilmek için dişi çiçeklerden hemen önce açacak dişi çiçeklerden birkaç gün sonra dökülecek erkek çiçek taşıyan fidan veya fidanlarla tozlaşma işini halletmek.

karabuz
24-09-2013, 07:22
...ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. .....

rüzgarı hafıfe almamak lyazım, 3-5-10km, nedir ki, zaman gelir 3-5 dkk da alır o yolu. hatta hakim ruzgar yönünde ister 15-20km uzakta olsun büyükce bır bahçe var ise, 2013 gibi nisan sonu mais başı bir damla yagmur düşmeyen senede dallar kırılacak kadar meyva tutar. yağışlı rüzgarsız bir senede uzak bahçenin faydası pek olmaz

gökhan07
24-09-2013, 09:20
rüzgarı hafıfe almamak lyazım, 3-5-10km, nedir ki, zaman gelir 3-5 dkk da alır o yolu. hatta hakim ruzgar yönünde ister 15-20km uzakta olsun büyükce bır bahçe var ise, 2013 gibi nisan sonu mais başı bir damla yagmur düşmeyen senede dallar kırılacak kadar meyva tutar. yağışlı rüzgarsız bir senede uzak bahçenin faydası pek olmaz

Sayın karabuz,
Evet size katılıyorum rüzgar faktörünü küçümsememek lazım.
Benim merak ettiğim bu uzakta olan çeşidin yabani olması ve kaynaklara göre chandlerın tozlayıcısı olmaması. Fakat bununla birlikte oğuzlar 77 fidanı da bulunmakta ve oğuzlar 77 de chandlerın tozlayıcısı olarak geçmiyor. 20 km uzakta franguet,fernette ceviz fidanları mevcut. Sizce bu ceviz 20 km uzaklıkta ki cevizler ile tozlanmış olabilir mi?

ermana
24-09-2013, 10:23
dün edirne iline bağlı Uzunköprü ilçesinin turnacı köyüne hasta ziyaretine gittim. ceviz içi ikram edildi. ceviz içinin çapı 4 cm idi. ikram eden kişinin abisine iatmiş bahçe 8-9 senelik ağaçlar dedi daha iki senedir bazı ağaçlar meyva vermeye başladı dedi. 90 tane ağaç varmış ancak bunların yarısı kadarı meyva bağlamaya başlamış ve 1 ton meyva almışlar kilosunu 15 tl den satmışlar. benim hayatımda gördüğüm en büyük ve en lezzetli cevizlerdi. mümkün olan en kısa zamanda o bahçeyi de ziyaret etmek istiyorum. o zaman sizlere fotoğraflıyacağım.

karabuz
24-09-2013, 12:30
20 km uzakta franguet,fernette ceviz fidanları mevcut. Sizce bu ceviz 20 km uzaklıkta ki cevizler ile tozlanmış olabilir mi?

tozlama konusunda çok bilgim yok fakat rüzgyara 20km nedir ki ? vız diye alır o yolu, orta güclü bir rüzgar ele alalım 12 metre/sanie , bir saat 3600sanie yani saate 43,2km gecer. bu hızla esen rüzgarda polenler yere düşmeyi bile düşünmezler bence. saniede 25-35 metreyi bulan rüzgyarlar var, 20 km=9,5 dkk geliyor... mümkün gibi duruyor 20km den tozlama *elbet rüzgarın hangi yönden estiği çok onemli :)

saygilar

canpunar
24-09-2013, 15:45
Merhabalar,
Önümüzdeki yıl için 1200 metre rakımlı Konya Kulu Kömüşini köyünde 45 dekar ceviz bahçesi kurmayı düşünüyoruz. Kazık köke olan saygımızdan (biraz da bizim buralar kuraktır, su sistemi kuracağız ama olurki sulama da bir sorun olursa bahçe kalıcı zarar görmesin istiyoruz) fidan almak yerine tohum olarak dikip üzerine aşı yapmak istiyoruz. Derin kök yapısı olan, mantar türü hastalıklara dayanıklı ceviz anacı olarak ne önerirsiniz? Fidancılar hangi anacı kullanmakta? Nasıl temin edebiliriz ilgili ceviz tohumlarını.
Topraklar derin ve geçirgendir. Ortalama pH 7.84-7.97. Gerekli toprak iyileştirmeleri elbetteki başka bir konu.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

ömür-uşak
24-09-2013, 22:05
Merhabalar,
Önümüzdeki yıl için 1200 metre rakımlı Konya Kulu Kömüşini köyünde 45 dekar ceviz bahçesi kurmayı düşünüyoruz. Kazık köke olan saygımızdan (biraz da bizim buralar kuraktır, su sistemi kuracağız ama olurki sulama da bir sorun olursa bahçe kalıcı zarar görmesin istiyoruz) fidan almak yerine tohum olarak dikip üzerine aşı yapmak istiyoruz. Derin kök yapısı olan, mantar türü hastalıklara dayanıklı ceviz anacı olarak ne önerirsiniz? Fidancılar hangi anacı kullanmakta? Nasıl temin edebiliriz ilgili ceviz tohumlarını.
Topraklar derin ve geçirgendir. Ortalama pH 7.84-7.97. Gerekli toprak iyileştirmeleri elbetteki başka bir konu.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.
iyi düşünmüssün su sıkıntısı olursa tohumdan dikip aşılamak daha iyi.Benim bidiğim kadarıyla çetin ceviz derler çekiçle kırılır onu kullanırlar.Yinede fidancı arkadaşlaın yorumlarını beklemek lazım.Şimdiden hayırlı olsun.

Lilium
25-09-2013, 00:37
8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?
En yakın ceviz ağaçı 2km lerdeyse ve aradaki mesafe açık bir alansa chandlerlerde dişi çiçek zamanı onda erkek çiçek varsa rüzgar yönü hava şartları tutmuşsa dozlama ihtimali var, olabilir.
Aynı buna benzer olayı bir arkadaşımın bahçesinde yaşıyoruz yalnız mesafe daha kısa 500 metre kadar.
Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum **** çok az kişi bu konuda bilgilidir. Umarım onlarda bizi aydınlatırlar.
chanler kısmen de olsa kendini dozladığını bizzat kendi bahçemde görebiliyorum litaretürlerde bunu söylüyor zaten.
benim görüşüm ilk uç çiçekleri kendi dozluyor daha sonraki yandal çiçeklerine dozlayıcı gereksinimi var.

...

gökhan07
25-09-2013, 11:21
Sayın, Lilium, karabuz, ncp1963
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.

ermana
26-09-2013, 11:43
dün edirne iline bağlı Uzunköprü ilçesinin turnacı köyüne hasta ziyaretine gittim. ceviz içi ikram edildi. ceviz içinin çapı 4 cm idi. ikram eden kişinin abisine iatmiş bahçe 8-9 senelik ağaçlar dedi daha iki senedir bazı ağaçlar meyva vermeye başladı dedi. 90 tane ağaç varmış ancak bunların yarısı kadarı meyva bağlamaya başlamış ve 1 ton meyva almışlar kilosunu 15 tl den satmışlar. benim hayatımda gördüğüm en büyük ve en lezzetli cevizlerdi. mümkün olan en kısa zamanda o bahçeyi de ziyaret etmek istiyorum. o zaman sizlere fotoğraflıyacağım.

arkadaşlar cumartesi bu bahçeye gidip dolaşacağım. büyük dediğim ceviz tahmin ettiğim gibi kaplan 86 imiş. cevizleri kabuklu halinde avuçların da tuttuklarında avuçları kapanmıyormuş. bahçe de 8 çeşit ceviz türü varmış. Yalova çaşitlerinden 13. yaşında ki ağaçlardan 35 kilo ürün alıyorlarmış. ve asıl ilginç olan kısmı da ceviz ağaçlarını ektikten sonra hiçbir şekilde ne sulama ne ilaçlama ne de gübreleme yapılmış. tamamen kendi başlarına bırakılmış ve sadece yılda bir defa hasat için ağaçların yanına gidiyorlar. bir de bakım olsaydı verim nasıl olurdu merak ediyorum. bu bahçeyi cumartesi yerinde iceleyerek fotoğraflıyacağım. ayrıca benim ekim yapmayı düşündüğüm bahçenin 5 km uzağında 10 dönüm şuan da 2-3 yaşlarında olan chandler bahçesi olduğunu öğrendim. bahçenin içerisine bir kulübe yaparak orada kalıyorlar. bu bahçeyi de dönüşte ziyaret ederek bilgi almaya çalışacağım.

Cemal61
26-09-2013, 13:14
önce tahlil yaptırın sonra bu konularda arayabilirseniz telden size yardımcı olmaya çalışırım

ozgurx
27-09-2013, 11:32
Ben, henüz ceviz bahçesi kurmadım ancak kurmayı planlıyorum, diyelim ki elimde 2000 kg kadar toplanmış, kabuklu cevizim var bunu kime nasıl ve kaç paradan satabilirim?

orkide01
27-09-2013, 15:02
Ben, henüz ceviz bahçesi kurmadım ancak kurmayı planlıyorum, diyelim ki elimde 2000 kg kadar toplanmış, kabuklu cevizim var bunu kime nasıl ve kaç paradan satabilirim?
Sayın ozgurx
Elinizde olan kabuklu ceviz neçeşit bir ceviz önce buradan başlayalım.Ticari potansiyeli nedir,büyüklüğü,kabuk kalınlığı, içrengi gibi bir çok faktör cevizinizin fiyatını belirlemek için etkendir.5 lirayada ceviz var 15 lirayada ceviz var.Onun için biz diyoruzki ticari bir anlamda ceviz yetiştirmek için dikeceğiniz çeşit uluslar arası piyasada kabul görmüş bir çeşit olmalı.Yoksa kazandıgınız para benim yeni sattığım elmanın hesabına döner,birde sana o hesabı anlatayım;ağaçta 4 ton kadar elmam vardı(niğdede)elmanın en çok piyasası olan yerde italyanlar, israilliler,büyük şirketler dağlara taşlara modern biçimde,yeni ticari çeşitlerden elma dikmişler yetiştiriyorlar belki yurt dışına 2-3 dolardan(4-5tl) elma satıyorlar,bende eski çeşitlerden oluşan yeteri kadar bakımı yapılmayan bir bahçe sattığım fiyat 250 krş geldi ortalama bunada şükür çünkü meyve suyu fabrikası kg mını 12,5 kuruşa alıyor.Onun için hesabınızı iyi yapın iyi bir cins ve iyi bir yetiştiricilik kazancınızı belirleyen en büyük etken olacaktır.Saygılarımla.

acemi_cevizci
27-09-2013, 21:04
arkadaşlar 7x7 aralıkarla 3 dönüm arazime 68 çukur kazdık ve kasım ayında fidan dikmeyi düşünüyorum.Tarım ilden arkadaşlara sordum Kasımda tüplü fidan dikeceğim diye onlar dediki kasımda dikme erken don olursa fidanlar tüplü olduğu için suyunu çekmeden donar dediler sen nisanda dikim yap dediler ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz tüplü fidan kasımda dikilemezmi ?

ömür-uşak
27-09-2013, 21:49
arkadaşlar 7x7 aralıkarla 3 dönüm arazime 68 çukur kazdık ve kasım ayında fidan dikmeyi düşünüyorum.Tarım ilden arkadaşlara sordum Kasımda tüplü fidan dikeceğim diye onlar dediki kasımda dikme erken don olursa fidanlar tüplü olduğu için suyunu çekmeden donar dediler sen nisanda dikim yap dediler ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz tüplü fidan kasımda dikilemezmi ?
Tarım ildekiler mantıklı söylemiş emet kışları sert olur.Mart 15 gibi açık köklü pişkin 1m civarında fidan dik.Tozlaycı sayısı da 6-7 tana yeter.

Lilium
28-09-2013, 00:07
önce tahlil yaptırın sonra bu konularda arayabilirseniz telden size yardımcı olmaya çalışırım

Sayın Cemal61, telefonla bizi uğraştırmayın, büronuzu buraya taşısanız daha iyi olmaz mı? :(

Ya da internete bir reklam verseniz telefon numaranızı da koysanız da sizi arasalar.

hanekase
28-09-2013, 22:35
Herkeze merhaba
Tecrübe ve deneyimin ağaç yetiştiriciliğinde çok önemli olduğunu anladım.Kısacası benim deneyimim birçok arkadaşımıza neyi yapıp yapmayacağı hakkında bilgi vereceğini umuyorum.
2004 yılında Geliboludaki tarlama ilçe tarımdan 100 adet ceviz fidanı aldım.Bana 33 adet Şebin,33 adet Yalova 3,34 adet Bilecik cinsi ceviz yolladılar.% 99 ' u tuttu.Ancak tarlamın ormana yakın olması nedeniyle ağaçları dikmemden 4 sene sonra hiç aklıma gelmeyen domuz zararına iki sene üst üste uğradım.Tabii tarlamın etrafı kafes tel ile değil,dikenli telle çevriliydi.Bu domuz zararında ağaçların tamamına yakını meyveleri almak isteyen domuz tarafından kırılmıştı.6.senede ağaçları budayarak düzene sokmaya çalıştım.Bu sırada Şebin,Bilecik ve Yalova çeşitlerinin verimsiz olduğunu öğrenip,7.senenin sonunda çeşit değiştirerek Chandler ve tozlayıcısı olarakta franqutte aşıladık.Şu anda ağaçların durumu fena sayılmaz umut vericek şekle girmiş.1,5 sene önce aşıladığım cevizlerin bazıları 3,4 metreyi geçmişler.Bazılarının üzerinde cevizler var.
Sonuç olarak,tarlanızın etrafını çevirin,suyunuz olsun,yörenize göre dikeceğiniz ceviz çeşidini belirleyin,budamaya önem verin.Başarı gelecektir.
Dahada kısası amatör gibi değil,profosyonelce düşünün ve birdefa masraf yaparak işi şansa bırakmayın.
Ürünleriniz bol olsun

hanekase
28-09-2013, 22:39
Tarım ildekiler mantıklı söylemiş emet kışları sert olur.Mart 15 gibi açık köklü pişkin 1m civarında fidan dik.Tozlaycı sayısı da 6-7 tana yeter.
Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.Birde benim bildiğim tüplü fidanlar her mevsim dikilebiliyor.

ömür-uşak
28-09-2013, 23:05
Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.Birde benim bildiğim tüplü fidanlar her mevsim dikilebiliyor.
Sn hanekase her ne kadar yabancı kaynaklar yazsada çoğu fidancılar 3,5 metre mesafeyi önersede ben katlmıyorum.Sizin ağaçlar 2004 yılında dikilmiş 9 yaşında olayı gözlerinizle bizzat kendi bahçenizde gözlemlemişsinizdir.Bir ağaca 175 cm den fazla yana gidemezsiniz diyorsunuz.Kuvvetli rüzgarlarda bile meyve dökümü olabiliyor.İki agacın dalları birbirine girecek rüzgarla sürtünecek dallar yaralanacak cevizleri dökülecek.Ben cevizin 8x8m olması görüşündeyim. 150 yıl ömrü olan bir agacı 175 cm de nasıl tutacağız.Bodur cinsler,Yaşam süresi kısa ağaçlar belki kurtarır ama ceviz kurtarmaz.

hanekase
29-09-2013, 17:56
Sn hanekase her ne kadar yabancı kaynaklar yazsada çoğu fidancılar 3,5 metre mesafeyi önersede ben katlmıyorum.Sizin ağaçlar 2004 yılında dikilmiş 9 yaşında olayı gözlerinizle bizzat kendi bahçenizde gözlemlemişsinizdir.Bir ağaca 175 cm den fazla yana gidemezsiniz diyorsunuz.Kuvvetli rüzgarlarda bile meyve dökümü olabiliyor.İki agacın dalları birbirine girecek rüzgarla sürtünecek dallar yaralanacak cevizleri dökülecek.Ben cevizin 8x8m olması görüşündeyim. 150 yıl ömrü olan bir agacı 175 cm de nasıl tutacağız.Bodur cinsler,Yaşam süresi kısa ağaçlar belki kurtarır ama ceviz kurtarmaz.

Sayın Ömür-Uşak,internetten çok detaylı araştırmalar yaptım,hatta profosyonel fidancılarlada görüştüm,tabiiki büyük çaplı ceviz ağaçları için 7*3,5 dikim aralığı uygun değil.Bu büyük ağaçlarda bizim Şebin,Yalova,Bilecik gibi uç dalda meyve veren yerli ağaçlardır.Bu ağaçlar daha az ceviz verdiği için büyümeye gidiyor.Chandler gibi yan dallarda ceviz veren çeşitler,çok daha fazla meyve verdiği için,uç dallarda meyve veren ağaçlar gibi büyük olmuyor.
Ayrıca ,7*3,5 dikim aralığında budamayıda ona göre ve çeşide göre yapacaksınız.Eminim başarılı olabilirsiniz.Herşeyde olduğu gibi tarımdada yeni bilgiler,yeni değerlendirmeler olmaktadır.Ben şahsen şu an 90 kadar ağacım var,geçen senede torbalara ektiğim 110 ceviz çöğürü var,onlarıda tarlamda kalan boşyerlere ve 8*8 olan cevizlerimin arasına dikmeyi düşünüyorum.
Önümüzdeki kasım ayı ortlarındada şu an buzdolabında sakladığım50 ye yakın ceviz tohumunu tarlaya ekeceğim.İnşallah çıkıncada tarlada chandler çeşidiyle aşılayacağım.

hanekase
29-09-2013, 18:31
ceviz budama ibrahim balkal 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2oEia_7cXsw)

hanekase
29-09-2013, 18:38
Chandler Ceviz Fidanı Dikimi Ve Özellikleri | İzlesene.com Video (http://www.izlesene.com/video/chandler-ceviz-fidani-dikimi-ve-ozellikleri/6929978)

hanekase
29-09-2013, 18:41
http://www.youtube.com/watch?v=ICAfXD4aNo0

hanekase
29-09-2013, 18:44
AĞAÇÖREN ve ÇEVRESİNDE CEVİZE YATIRIM KAZANDIRIYOR - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_VxFWmN3Jyk)

hanekase
29-09-2013, 18:45
8 yaşında 40 kg Aşılı Ceviz - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=meQfEUDqiHQ)

ilsa44
29-09-2013, 18:46
Değerli ceviz dostları,
Ben forumda da cevize gönül vermede de yeniyim. Ben Malatya-Hekimhan'da 1600 metre rakımdaki arazimde 7-8 dönümlük küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Çeşit konusunda bir türlü karar veremedim. Bu rakımda bizim yerli(yabani) büyük ağaçlar az da olsa hemen her sene meyve veriyor.
Chandler konusunda kimsenin aklında soru kalmadı. Çok verimli ve 1000 metre altında rahat yetişiyor galiba. Fernor konusunda ise yeterli bilgi yok. Yüksek rakımda yetişir deniliyor ama ben yüksek rakımda kurulmuş meyve veren bir bahçe resmine rastlamadım. Fernor bahçesi olan, yüksek rakımda ve karasal iklimde bahçe kuranlar varsa lütfen bilgilerini paylaşabilirler mi?
Ayrıca forumda hepimizin bildiği ceviz üstatlarımızın da çok değerli önerilerini bekliyorum.

formullaone
29-09-2013, 19:02
Değerli ceviz dostları,
Ben forumda da cevize gönül vermede de yeniyim. Ben Malatya-Hekimhan'da 1600 metre rakımdaki arazimde 7-8 dönümlük küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Çeşit konusunda bir türlü karar veremedim. Bu rakımda bizim yerli(yabani) büyük ağaçlar az da olsa hemen her sene meyve veriyor.
Chandler konusunda kimsenin aklında soru kalmadı. Çok verimli ve 1000 metre altında rahat yetişiyor galiba. Fernor konusunda ise yeterli bilgi yok. Yüksek rakımda yetişir deniliyor ama ben yüksek rakımda kurulmuş meyve veren bir bahçe resmine rastlamadım. Fernor bahçesi olan, yüksek rakımda ve karasal iklimde bahçe kuranlar varsa lütfen bilgilerini paylaşabilirler mi?
Ayrıca forumda hepimizin bildiği ceviz üstatlarımızın da çok değerli önerilerini bekliyorum.

Sayın ilsa44, 2 yaşında fernor bahçemiz var ancak tam karasal iklimde değil.Edirne'nin güney ilçesinde,50 rakımda,yarı ılıman iklimde dikili.

Araştırmalarıma göre,fernor vejetasyon süresi kısa ( chandlera göre daha kısa sürede kışa giren) ve 800 rakım üzeri soğuk,yağışlı yerlere önerilen bir çeşit.

Fransa'da da,karasal iklimin hakim olduğu yüksek rakımlara dikildiğini duydum.

Bence,öncelikle 5 tane kadar fernor dikip 2-3 yıl gözlemleyin,soğuk vurmazsa,bahçenin tamamını dikin.

Ben de Türkiye'de yüksek rakıma dikili gelişmiş fernor bahçesi görmedim.Kendi bahçem dışında fernor bahçesi de görmedim :D desem daha doğru olur.Sonumuz ne olacak bakalım :confused:

ilsa44
30-09-2013, 07:17
Sayın ilsa44, 2 yaşında fernor bahçemiz var ancak tam karasal iklimde değil.Edirne'nin güney ilçesinde,50 rakımda,yarı ılıman iklimde dikili.

Araştırmalarıma göre,fernor vejetasyon süresi kısa ( chandlera göre daha kısa sürede kışa giren) ve 800 rakım üzeri soğuk,yağışlı yerlere önerilen bir çeşit.

Fransa'da da,karasal iklimin hakim olduğu yüksek rakımlara dikildiğini duydum.

Bence,öncelikle 5 tane kadar fernor dikip 2-3 yıl gözlemleyin,soğuk vurmazsa,bahçenin tamamını dikin.

Ben de Türkiye'de yüksek rakıma dikili gelişmiş fernor bahçesi görmedim.Kendi bahçem dışında fernor bahçesi de görmedim :D desem daha doğru olur.Sonumuz ne olacak bakalım :confused:
Teşekkürler sayın formullaone. Umarım yüksek rakımda fernor türü ceviz bahçesi olanlar da bilgi ve tecrübelerini paylaşırlar.

cetinakar
30-09-2013, 10:14
Arkadaşlar herkese iyi günler diliyorum, ceviz konusunda deneyimli arkadaşlara danışmak istiyorum. Resimdeki tarla, eğimi itibariyle cevize uygun mudur? Tarlanın sınırı üst tarafta gözüken ikinci sırt çizgisinden itibaren aşağıya doğrudur.

- Bakısı kuzeydoğu
- Tarlanın yukarısından bir yerden su çıkıyor. O suyu resimde gözüken çeşmeye alıyorlar.
- Yer Ankara Elmadağ, rakım 1000 metre. Vadide ceviz yetiştiriciliği yapılıyor. Ancak badem ekenler de var ama ürün alan yok.

Bugün yarın kepçe ile profil açtırıp taban suyu ve toprak analizi işlerini halledeceğim.

Arazinin eğimi, bakısı ve cevize uygunluğu konusunda görüşleriniz varsa burada yazarsanız memnun olurum. iyi günler

aksazli
30-09-2013, 12:23
arazinin eğimi güzel uzmanların tavsiye ettiği gibi bence.

formullaone
30-09-2013, 13:27
Sayın cetinakar,arazi eğimli sayılır ancak bu durum ceviz dikmeye engel olmaz.İleride,meyve toplarken,arasını sürerken ya da diğer işlemleri yaparken eğimli olması sizi biraz fazla yorar,hepsi bu.

Bunun dışında,eğimli olmasından dolayı yağmurla birlikte toprak kaybı oluşucaktır.Bunun önlemini almanız iyi olur.

Su konusu çok önemli.Bahçe kurmadan önce yeterli su kaynağına sahip olmak gerek.Resimdeki çeşmenin suyunu kullanmanıza oradaki köy halkı izin vericek mi? Muhtemelen,o çeşmeden faydalanan çok insan vardır.Bu konuyu önce kesinleştirip,daha sonra bahçe kurulumunu düşünmekte fayda var.

Kolaylıklar dilerim.

cetinakar
30-09-2013, 15:43
teşekkür ederim arkadaşlar. arazi sahibi çeşmeyi kendisinin yaptırdığını ve çeşmenin olduğu yerin arazi içinde kaldığını söyledi. kadastrodan bakacağım. Yarın profil açtırıp taban suyuna baktıracağım. merak ettiğim, bir araziden çıkan su aşağıda çeşmeye aktarılıyor. Araziyi alırsam sondaj yapacağım, ancak su çıkması taban suyunun yüksekte olduğu anlamına gelir mi? Kepçe ile 3 metreye inebiliriz ancak gerisini tam bilemeyiz sanırım.iyi günler.

Kayahann
30-09-2013, 16:17
Arkadaşlar ben ceviz yetiştiricisi değilim hobi olarak izmirdeki yazlığımın bahçesindeki boş yerlere meyve fidanları dikiyorum, aslen kamanlı olduğum içinde ceviz ağaçlarını çok severim. 4 ay kadar önce ankarada a.o.ç fidan satış bölümünü gezerken memleketimin adını görünce bi tane kaman ceviz fidanı aldım diktim, ama ne yalan söyleyim 1 mi 5 mi hiç hatırlamıyorum, 4 ayda kendini toparladı fidan gelişmeye başladı, şimdi bu fidanın 2-3 metre yanında bi tane daha boş yerim var, ben buraya da bi tane daha ceviz fidanı dikmek istiyorum, kaman ceviziyle çiçek açma zamanları birrbirlerini tozlamalarını izmirin iklime uyumunu falan düşünürsek hangi cins cevizi dikmem uygun olur ? cevabınız için çok sağolun.

Şehirli
30-09-2013, 17:01
teşekkür ederim arkadaşlar. arazi sahibi çeşmeyi kendisinin yaptırdığını ve çeşmenin olduğu yerin arazi içinde kaldığını söyledi. kadastrodan bakacağım. Yarın profil açtırıp taban suyuna baktıracağım. merak ettiğim, bir araziden çıkan su aşağıda çeşmeye aktarılıyor. Araziyi alırsam sondaj yapacağım, ancak su çıkması taban suyunun yüksekte olduğu anlamına gelir mi? Kepçe ile 3 metreye inebiliriz ancak gerisini tam bilemeyiz sanırım.iyi günler.
Merhaba cetinakar
Bende ankaradanım ve sizin resimde gözüken gibi eğilimli bir tarla satın aldım. ceviz ağırlıklı hobi bahcesi tarzı meyva ağaçları düşünmekteyim.
Sizden ricam ankara hangi ilçedensiniz ve düşündüğünüz bir ceviz türü varmı aklınızda netleşen.

cetinakar
01-10-2013, 09:26
Merhaba cetinakar
Bende ankaradanım ve sizin resimde gözüken gibi eğilimli bir tarla satın aldım. ceviz ağırlıklı hobi bahcesi tarzı meyva ağaçları düşünmekteyim.
Sizden ricam ankara hangi ilçedensiniz ve düşündüğünüz bir ceviz türü varmı aklınızda netleşen.

Elmadağ İlçesi Balaban vadisinde. Araziyi almadım, toprak analizi ve taban suyu için kazdıracağım.

Cemal61
01-10-2013, 12:24

bence kasımın sonunda dikebilirsin o zamanda cevizler suyunu çekmiş olur

orkide01
01-10-2013, 14:08
Arkadaşlar herkese iyi günler diliyorum, ceviz konusunda deneyimli arkadaşlara danışmak istiyorum. Resimdeki tarla, eğimi itibariyle cevize uygun mudur? Tarlanın sınırı üst tarafta gözüken ikinci sırt çizgisinden itibaren aşağıya doğrudur.

- Bakısı kuzeydoğu
- Tarlanın yukarısından bir yerden su çıkıyor. O suyu resimde gözüken çeşmeye alıyorlar.
- Yer Ankara Elmadağ, rakım 1000 metre. Vadide ceviz yetiştiriciliği yapılıyor. Ancak badem ekenler de var ama ürün alan yok.

Bugün yarın kepçe ile profil açtırıp taban suyu ve toprak analizi işlerini halledeceğim.

Arazinin eğimi, bakısı ve cevize uygunluğu konusunda görüşleriniz varsa burada yazarsanız memnun olurum. iyi günler
sayın çetinakar
Daha önce cevizle ilgili sorularınıza mesaj yazmıştım onları baktınızmı bilmiyorum
ama şu andaki fotoğraftaki görüntüye göre bir sıkıntı yok ancak çıplak gözlede bakmakta fayda var.Kesin sonuç toprak tahlili ve su tahlilinden sonra belli olur.Çünki ankarada yer altı sularında tuzluluk açısından problem var,aynı zamanda ph ve kireç içinde budurum geçerli.Bir arkadaşa elmadağda bahçe kurmak için çalışma yapıyoruz cumartesi günü oradaydık bundan sonrada sık sık o bölgeye gideceğim uygun bir zaman olursa sizin tarlanızıda görebiliriz.saygılarımla.

Kayahann
01-10-2013, 15:54
Arkadaşlar ben ceviz yetiştiricisi değilim hobi olarak izmirdeki yazlığımın bahçesindeki boş yerlere meyve fidanları dikiyorum, aslen kamanlı olduğum içinde ceviz ağaçlarını çok severim. 4 ay kadar önce ankarada a.o.ç fidan satış bölümünü gezerken memleketimin adını görünce bi tane kaman ceviz fidanı aldım diktim, ama ne yalan söyleyim 1 mi 5 mi hiç hatırlamıyorum, 4 ayda kendini toparladı fidan gelişmeye başladı, şimdi bu fidanın 2-3 metre yanında bi tane daha boş yerim var, ben buraya da bi tane daha ceviz fidanı dikmek istiyorum, kaman ceviziyle çiçek açma zamanları birrbirlerini tozlamalarını izmirin iklime uyumunu falan düşünürsek hangi cins cevizi dikmem uygun olur ? cevabınız için çok sağolun.
sanırım bana cevap verecek kimse yok

ykaya194
01-10-2013, 16:29
sanırım bana cevap verecek kimse yok

Sayın Kayahan,

Kaman1 ceviz fidanının yanına chandler cinsi fidan dikersen kaman1 onu tozlar.
Her iki cins bölgene uyum sağlar görüşündeyim.

gökhan1907
02-10-2013, 00:56
Sayın çetin akar, orkide beyin bahsettiği arazide bu 1-2 ay epey işimiz olacak...Chandler türü fidanları toprakla buluşturacağız inşallah. Arazi olarak oldukça yakınız, bilgi alışverişine devam etmemizde fayda görüyorum. Orkide bey de sağolsun konu ile çok ilgili, toprak analizi ve su durumuna bağlı olarak sizin de bu araziyi ceviz yeşiline boyayabileceğinizi düşünüyorum. Görüşmek üzere saygılar...

acemi_cevizci
02-10-2013, 14:34
öncelikle herkese selam olsun .

acemi_cevizci
02-10-2013, 14:36
1200 -1300 rakım arasında Kütahya da (Kütahya yı bilenler bilir baya bi soğuktur )Fıransız orjinli fernette cinsi ceviz olurmu (canım chnadler dikmek istiyor ama fiyasko olur diye korkuyorum 1300 rakımda ) 15 dönümlük bi araziye dikmeyi düşünüyorum 300 adet yardımcı olursanız sevinirim.Yerli tür ceviz dikim yapacaktım ondada verim az oluyormus yabancı cinste karar kıldım çeşit konusunda önerilerinizi bekliyorum.

Kayahann
02-10-2013, 17:41
Sayın Kayahan,

Kaman1 ceviz fidanının yanına chandler cinsi fidan dikersen kaman1 onu tozlar.
Her iki cins bölgene uyum sağlar görüşündeyim.
çok sağolun keşke aldığım fidanın kaman 1 mi 5 mi olduğuna iyi baksaydım :D

cetinakar
02-10-2013, 17:58
Sayın çetin akar, orkide beyin bahsettiği arazide bu 1-2 ay epey işimiz olacak...Chandler türü fidanları toprakla buluşturacağız inşallah. Arazi olarak oldukça yakınız, bilgi alışverişine devam etmemizde fayda görüyorum. Orkide bey de sağolsun konu ile çok ilgili, toprak analizi ve su durumuna bağlı olarak sizin de bu araziyi ceviz yeşiline boyayabileceğinizi düşünüyorum. Görüşmek üzere saygılar...

Merhaba Gökhan Bey, kolay gelsin diliyorum, inşallah güzel bir bahçeniz olur. Bu dönemde Balaban Vadisi hareketli. İnsanlar keşfettikçe vadi güzelleşiyor. Arazinizi ziyaret etmek isterim. Yağmur yağmasaydı bugün araziye profil için kepçeyi sokacaktım. Bu hafta bir kez daha gideceğim Balaban Vadisine.İyi günler.

ilsa44
02-10-2013, 18:26
1200 -1300 rakım arasında Kütahya da (Kütahya yı bilenler bilir baya bi soğuktur )Fıransız orjinli fernette cinsi ceviz olurmu (canım chnadler dikmek istiyor ama fiyasko olur diye korkuyorum 1300 rakımda ) 15 dönümlük bi araziye dikmeyi düşünüyorum 300 adet yardımcı olursanız sevinirim.Yerli tür ceviz dikim yapacaktım ondada verim az oluyormus yabancı cinste karar kıldım çeşit konusunda önerilerinizi bekliyorum.

Sayın cevizci, ben de Malatya'da 1600 rakımda ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum. Ben de deneyimsizim. Fernor düşünüyorum. Bakalım sonuç ne olacak. Sana da kolaylıklar diliyorum. Karasal iklimde ve yüksek rakımlarda bahçesi olan ya da böyle bir bahçeyi gezip gören değerli üyelerin de değerli görüş ve önerilerini bekliyorum.

hanekase
02-10-2013, 19:00
7 * 4 DİKİMDE BUDAMANIN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ ANLATAN VİDEO.
ceviz budama ibrahim balkal 2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=b27x8X4OiBE)

gökhan1907
02-10-2013, 22:47
Merhaba Gökhan Bey, kolay gelsin diliyorum, inşallah güzel bir bahçeniz olur. Bu dönemde Balaban Vadisi hareketli. İnsanlar keşfettikçe vadi güzelleşiyor. Arazinizi ziyaret etmek isterim. Yağmur yağmasaydı bugün araziye profil için kepçeyi sokacaktım. Bu hafta bir kez daha gideceğim Balaban Vadisine.İyi günler.

Merhaba...Teşekkür ederim, hepimize kolaylıklar diliyorum...Balaban vadisi çevresi ankaradakileri şaşırtacak kadar sulak bir alanmış bizde yeni öğrenmiş olduk. ****** biz 2 ortak kçük de olsa bi yerinden başladık bu işe, her zaman bekleriz. Zaten işler yolunda giderse siz de biz de Allah ömür versin uzun yıllar o bölgede olacağız...Karşılıklı fikir paylaşımı ile bu iş daha iyi ilerleyecek gibi. Orkide bey de yardımcı oluyor sağolsun. Biz aplikasyonu tamamladık. Arazinin etrafındaki ağaçları hizaya sokup kepçe işine girişeceğiz.sonrasında fidan dikimi...sanıyorum kasım ayı içinde bi aksilik olmazsa tamamlamış oluruz. Sizin araziyi de görürsek daha iyi olacak. Görüşmek üzere saygılar...

Lilium
03-10-2013, 00:27
7 * 4 DİKİMDE BUDAMANIN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ ANLATAN VİDEO.
ceviz budama ibrahim balkal 2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=b27x8X4OiBE)

Bazı söylemlere malesef katılamayacağım,

Örneğin: 2.30-2.50 dakikalardaki söyleme katılamayacağım, araların kapatmadığı söyleniyor, ben iddia ediyorum normal budamaları yapılan bir bahçe ve bu bahçe 8 yaşında 8x8 ekili, bu yıl aldığı ürün 20-25 kg üstelik dozlanma eksiği var, o aralarını kapatmadığını söyleyenler gelsin 8 metrenin ortasından hiç bir dala çarpmadan yürüsünler sonrada benim yüzüme tükürsünler. Bunlar daha sekiz yaşında daha büyüyecekler.

18.28-18.45 dakikalardaki budama şeklini beğenen varsa buyursun anlatsın, bizde öğrenelim.

hanekase
03-10-2013, 08:02

Örneğin: 2.30-2.50 dakikalardaki söyleme katılamayacağım, araların kapatmadığı söyleniyor, ben iddia ediyorum normal budamaları yapılan bir bahçe ve bu bahçe 8 yaşında 8x8 ekili, bu yıl aldığı ürün 20-25 kg üstelik dozlanma eksiği var, o aralarını kapatmadığını söyleyenler gelsin 8 metrenin ortasından hiç bir dala çarpmadan yürüsünler sonrada benim yüzüme tükürsünler. Bunlar daha sekiz yaşında daha büyüyecekler.

18.28-18.45 dakikalardaki budama şeklini beğenen varsa buyursun anlatsın, bizde öğrenelim.

Sayın Lilium merhaba,
Kendi adıma söyliyeyim tabiiki amatör ve çok eksiğimiz var.Profosyonel destelk almaya kalktığımız zaman maliyet çok fazla oluyor.Yinede internet ve sizlerin sayesinde kendimizi baya geliştirdik.Sizinde budama yaptığınız video çekimlerini inanın onlarca kez izledim ve halada izlemekteyim.Tabiiki ülkemizde kapama ceviz bahçeleriningeçmişi eski olmadığı için verim,budama gibi sonuçları tam olarak elde edildiğini düşünmüyorum.Bu bağlamda 7*4 dikimdeki İbrahim Balkaya'nın paylaştığı videoda,7 metre olan yerin budaması ayrı,4 metre olan yerin budaması farkı oluyor.Buda bana mantıklı geldi.
Bu budama şekli ile 7*4 dikim olmazmı sizce.İbrahim bey orada yedinci seneden sonra ağacın büyümesinin çok yavaşladığını onun için aranın kapanmayacağını söylüyor.
Taralamda cevizler 8*8 dikili vaziyette,aşşa yukarı 150 adet daha dikeceğim,şu anda yüzden fazla tohumdan ektiğim cevizler var onlara aşı yapacağım.Bir diğer öğrenmek istediğim tohum olacak cevizleri tarlaya diksem fareler ve sincaplar zarar verirmi ? Teşekkür ederim
Saygılar

arif göçmen
03-10-2013, 08:27
Degerli ceviz dostları ceviz fidanı dikecek dostlar kışları soguk olan bolgelere mutlaka karasal iklimde yetişen fidanlar dikmenizi,kışları ılıman geçen yerlerede sıcak bölgelerde yetişen fidan dikmenizi birde şu an ülkemizde yabancı ceviz dikimi ust limitlere ulaştı,bahçe kuracak arkadaşlar bahçenizde damak tadına hitap edecek cevizleride dikmenizi tavsiye ederim.Birde bu formda herkes her şeyi biliyor mesela ben toprak cı degilim buradan toprak yapısı konusunda insanlara eksik bilgimden dolayı zarar verebilirim.Onun için her kişi herşeyi bilemez bitki korumacı toprakcı kadar bilgili olamaz kimse alınmasın ama yazmayacaktım kendimi tutamadım.Kman ceviz festivalimiz 11-12-13 ekim gunu ceviz dostlarımız davetlidir ceviz panelimiz 11ekim cuma günü saat 14 de ceviz dostlarımızı davet ediyorum.

truva17
03-10-2013, 09:05
Ceviz yetiştiriciliğinde ağaçların aralarını kapatması neden bu kadar önemli? sıra aralarında 3-4 mt boşluk kalsa tozlamada sorun mu yaşanıyor?

hdoğan
03-10-2013, 09:53
Ceviz yetiştiriciliğinde ağaçların aralarını kapatması neden bu kadar önemli? sıra aralarında 3-4 mt boşluk kalsa tozlamada sorun mu yaşanıyor?

Sayın Truva17, ceviz aralarının çok açık kalması istenmiyor çünkü aynı alana daha çok ceviz dikebilmek için, araların çok kapanıp dalların bir birine girmesi istenmiyor çünkü yeterince güneş ışığı, rüzgar alabilmesi ve dalların birbirine çarparak yaralanmasının engellenmesi için.

arif göçmen
03-10-2013, 12:58
Degerli ceviz dostları ceviz fidanı alırken fidancınızın ceviz anaç bahçelerini görun aşı kalemi,aşı gözü o bahçeden mi alınmış anaç bahçesi yoksa o fidancının ürettiği fidanlarda mutlaka ismine doğru olmayan fidanlar çıkar onuda bahçe sahibi en erken 5-6 yaşında anlar 5-6 yılı da o yanlışlığı düzeltmek isterken geçer, 12 yıl kaybı olur.

arif göçmen
03-10-2013, 13:05
Değerli ceviz dostları bazı fidancı arkadaşların anaç bahçeleri olmadığı için aşıda kullandıkları kalem olsun göz olsun başkaları tarafından dikilmiş başkalarınca fidan verilmiş 2-3 yıllık ceviz bahçelerini budayarak budama esnasında bahçe sahibide bahçede olmazsa veya tozlayıcıları bilmezse o zaman alınan fidanların içerisinde değişik çeşitler çıkabilir.Onun için anaç bahçesi olmayan fidancılara dikkat etmeniz ilerideki doğacak yanlışlıklara kurban gitmez.

arif göçmen
03-10-2013, 13:14
Degerli ceviz dostları bu uyarımı buradan sık sık yapacagım,Ceviz fidanı alacak arkadaşlar fidanın sertifikasında üretim adresini mutlaka görsünler örnek ankarada veya kamandakı sertifikanın üretim yeri başka bir adres çıkarsa o fidan başka yerde üretilip bayi belgesi olan bir fidancı tarafından getirilerek pazarlanır.Siz sanırsınızkı fidan karasal iklimde, ankara veya kamanda üretiliyor halbuki o fidan başka yerlerden getirilmiştir.

bozy
03-10-2013, 15:13
sayin arif gocmen sizin gorusunuze gore yuksek rakim cevizi hangisidir,soguklara dayanikli cesit hangisidir... yuksek rakimda veya soguk iklimde sebin,bilecik,kaman,fernor ve chandler kiyaslamasi yapabilirmisiniz ... isin profesyoneli olarak sizin gorusunuz onemli...

arif göçmen
03-10-2013, 15:32
sayin arif gocmen sizin gorusunuze gore yuksek rakim cevizi hangisidir,soguklara dayanikli cesit hangisidir... yuksek rakimda veya soguk iklimde sebin,bilecik,kaman,fernor ve chandler kiyaslamasi yapabilirmisiniz ... isin profesyoneli olarak sizin gorusunuz onemli...

Degerli dostum ceviz agaçları öyle agaç türüki mesela kamanda rakım 1100 metre benim bahçemde kaman 1,çhantler,pedro ,bilecik türü cevizler en erken uyanan bilecik,çhantler,pedro ve kaman 1 uyanma tarihleri aşağı yukarı aynı,mayıs ayı 10-15 arası çiçeklenme zamanları fernor ben aşı ile chatlere cevirdim.Kamanda ozcan kulaksızın bahçesinde fernor çeşidi agacı yaklaşık 15 gün önce gördüm ,aynı yaştakı chantler,4 yaşında 4-5 kğ meyve vardı fernorlar da ise 4-5 adet meyve vardı,ve büyümesi hala devam ediyordu bu hafta gidip agacı tekrar görecegim ,benim şahsi düşüncenm kaman gibi karasal iklime uygun olan çeşit kaman1-pedro-çhantler ve henüz tescili yapılmayan kaman çeşitler,Ben kendime yeni bahçe yaptım çeşitler kaman1,pedro,çhantler diktim sıra arası 8x8 metre olarak saygılarımla

arif göçmen
04-10-2013, 07:47

- Bakısı kuzeydoğu

Degerli dostum Elmadag da ben bir bahçeye gitmiştim bahçe sahibi müfettiş bir arkadaştı dere yatagına ceviz ve badem yapmış dere yatadında genel ağırlıkli bademdi 5-6 yıl once ağaçların meyvelerini her yıl soguk alıyordu onun ordan biliyorum ama senin arazi fotoğrafta gorduğüm kadar karşı yamaç açık gibi geliyor anladıgım kadar ceviz dikilecek bir araziye benziyor ama toprak ve su tahlil sonuçlarını almadan başlamayın fidanlarınızda ilk yıllar rüzgar yanıklıgı yapabilir birde fidanları mutlaka karasal iklim fidanı ve odunlaşmış fidan dikin elmadag çok yüksek bir yer saygılarımla

arif göçmen
04-10-2013, 10:44
bence kasımın sonunda dikebilirsin o zamanda cevizler suyunu çekmiş olur

Degerli dostum cemal61 tamam kasımda diksinde toprakta uygun diyelim hangi çeşid dikmeyi önerirsin burada tartışalım saygılarımla

Lilium
04-10-2013, 12:31
Bu bağlamda 7*4 dikimdeki İbrahim Balkaya'nın paylaştığı videoda,7 metre olan yerin budaması ayrı,4 metre olan yerin budaması farkı oluyor.Buda bana mantıklı geldi.

Tabi ki, farklı olmak zorunda, farklı olur ama, bir yerden güneş almayan dallar meyva gözü oluşturamaz derken ki, doğru, diğer taraftan 4 metre mesafelere fidan ektirmek ne kadar mantıklı iki metrede bu dalları tutabilecekler mi? Mümkün değil tutamazlar, Peki bu dallar bir birine girince, ki, girebilir diyorlar o zaman bu dallar nasıl güneş alacak? nasıl birbirine çarpmadan yaralanmadan olacaklar?
Bir ceviz ağacını iki metrede tutulacağına tutulabileceğine kesinlikle inanmıyorum,(Üç yıllık dört yıllık bahçelerde bunu anlatması kolay on onbeş yirmi yıllık bahçelerde bunu anlatsalar ya. (böyle bir tecrübeleri yok ki nasıl anlatsınlar)Bu ağacın en az yüz yıl yaşayacağı neden düşünülmez.) Hadi diyelim ki,budama makası benim elimde arkadaş ben keserim ve tutarım, bir tarafı iki metrede bir tarafını üç buçuk metrede tuttun diyelim buraya girip nasıl ilaçlama veya kültürel işlem yapacaksın uçakla mı? Bu bahçe nasıl hava alacak?
Ya fazla kesimden dolayı ağaçlar sürgüne çalışmayacaklar mı? meyva tutumu az olmayacak mı? bu nasıl olacak ben bunları anlayamıyorum. Bodur elma bile 1-1.5 metrelere ekilirken bodur olmayan cevizi 3.5 metrelere ekmek Kendimden şüphe duymaya başladım kafam mı kalın mantığım mı yok aklımı mı kaybediyorum.

Bu budama şekli ile 7*4 dikim olmazmı sizce.İbrahim bey orada yedinci seneden sonra ağacın büyümesinin çok yavaşladığını onun için aranın kapanmayacağını söylüyor.
O öyle söylüyor. bende diyorum ki,

Örneğin: 2.30-2.50 dakikalardaki söyleme katılamayacağım, araların kapatmadığı söyleniyor, ben iddia ediyorum normal budamaları yapılan bir bahçe ve bu bahçe 8 yaşında 8x8 ekili, bu yıl aldığı ürün 20-25 kg üstelik dozlanma eksiği var, o aralarını kapatmadığını söyleyenler gelsin 8 metrenin ortasından hiç bir dala çarpmadan yürüsünler sonrada benim yüzüme tükürsünler. Bunlar daha sekiz yaşında ve daha büyüyecekler.

7x3.5 bırakın 8x4 bile bana göre fidan satmayı düşünmekten başka bir şey değil, tabi bu benim düşüncem isteyen istediği gibi eker ve sonucuna katlanır.

Taralamda cevizler 8*8 dikili vaziyette,aşşa yukarı 150 adet daha dikeceğim,şu anda yüzden fazla tohumdan ektiğim cevizler var onlara aşı yapacağım.Bir diğer öğrenmek istediğim tohum olacak cevizleri tarlaya diksem fareler ve sincaplar zarar verirmi ? Teşekkür ederim
Saygılar

Tarlanızda fare sincap ya da domuz varsa zarar verebilirler, fareye belki çare bulabilirsiniz ama diğerlerine zor.

Lilium
04-10-2013, 13:00
Onun için anaç bahçesi olmayan fidancılara dikkat etmeniz ilerideki doğacak yanlışlıklara kurban gitmez.

Bende bir ekleme yapayım.

Bir tespit mi desek yoksa söyleşimi desek aynen aktarıyorum,

- Yahu siz fidancısınız bu işi yapıyorsunuz sizin anaç bahçeleriniz yok mu? ki, başka bilmediğiniz bahçelerden kalem alıyorsunuz ?

- Abi var ama yetmiyor.

- Yettiği kadar yapınız bu şekilde aldığınız kalemler karışır örneğin adamın bahçesinde altı yedi çeşit var bu nasıl oluyor?

- Biz onları kabuğundan tanıyoruz.

- peki hiç karışmaz mı?

- Karışmaz abi.

Yani diyeceğim sadece anaç bahçesi de olması yeterli değil, belge sertifika olması da yeterli değil, bana göre karakter ve vicdan meselesi.

Ya bahçe sahibinin haberi bile olmadan gelişi güzel düz ara kesilen çalınıp aşılanıp chandler diye satılanlara satanlara ne demeli bilemiyorum artık.

Daha dün üç kişiden telefon aldım, abi sertifikalı fidan aldım adlarına doğru değil ne yapayım.

arif göçmen
04-10-2013, 13:04
Bizler kamanda bir televizyon kanalı ile birlikte ceviz programı hazırlıyoruz burada cevizlerin kaç yaşında olduklarını hangi çeşidin hala sürgünlerinin yeşil hangi türlerin sürgunlerinin odunlaştığı,sıra araları en onemli konu kaç metre aralarda nasıl kapandıgını,sonbahar cumartesi günü sıcaklık 0 derece bekleniyor pazar günü o agaçların sürgünlerinin nasıl olacagını ,kamanda yetişen chantler,kaman 1,pedro,bilecik,göçmen,yayla kaman 5 çeşidi nin ve fernor bir agçtan 3-4 meyve alındı onuda iç oranlarını gerçek olarak 2-3 bolümde yayınlanacak çekimler bugünde devam ediyor bu gidişle 5-6 gün devam edecek,Yayın tarihini buradan yayınlayacagız.

Lilium
04-10-2013, 13:13
Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.

Sayın hanekase,

Bu söylemi başka kaynaklara göre mi söylüyorsunuz, kendi tecrübeleriniz mi?

Tecrübelerinizse inanın çok yararlı olacak anlatır ya da video resim varsa paylaşırmısınız.

arif göçmen
04-10-2013, 13:21
Bende bir ekleme yapayım.

Bir tespit mi desek yoksa söyleşimi desek aynen aktarıyorum,

- Yahu siz fidancısınız bu işi yapıyorsunuz sizin anaç bahçeleriniz yok mu? ki, başka bilmediğiniz bahçelerden kalem alıyorsunuz ?

- Abi var ama yetmiyor.

- Yettiği kadar yapınız bu şekilde aldığınız kalemler karışır örneğin adamın bahçesinde altı yedi çeşit var bu nasıl oluyor?

- Biz onları kabuğundan tanıyoruz.

- peki hiç karışmaz mı?

- Karışmaz abi.

Yani diyeceğim sadece anaç bahçesi de olması yeterli değil, belge sertifika olması da yeterli değil, bana göre karakter ve vicdan meselesi.

Ya bahçe sahibinin haberi bile olmadan gelişi güzel düz ara kesilen çalınıp aşılanıp chandler diye satılanlara satanlara ne demeli bilemiyorum artık.

Daha dün üç kişiden telefon aldım, abi sertifikalı fidan aldım adlarına doğru değil ne yapayım.
Degerli dostum söylediklerine imza atarım birde daha önce tarım il müdürlükleri ihale ile fidan alıyorlardı fidancının elinde hangi tür varsa onu veriyorlardı,şimdi bunu tohum bayi belgesi olan fidan satıcıları yapıyor fidanı başka fidancıdan alıyor fidancı elindeki fidanları veriyor ileride ismine dogru çıkmazsa fidancı bayıye dıyorki ben sana ismine dogru verdim ama sen yanlış çeşit vermişin diyorlar,işte bende diyorum ki mutlaka fidanı tohum bayi belgesi degilde fidan üretici belgesi,ile sertifikanın ve faturanın aynı isme ait olması gerekir,bUNA DİKKAT ETSİNLER SAYGILARIMLA

bozy
04-10-2013, 14:52
ankara zaten soguk elmadag ankaranin en soguk yeri,beypazari rakim 680 elmadag 1100 kusur ..ceviz elmadagda riskli olur bence ne cesit dikersen dik... ceviz iliman iklim meyvesidir arkadaslar bunu her kaynakta gorebilirsiniz... ceviz anadolunun en eski meyvesidir diyenler cetin ceviz diksinler ozaman olur...

ykaya194
04-10-2013, 14:59
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanekase Mesajı Göster
Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.

Sayın hanekase,
Tecrübelerinizse inanın çok yararlı olacak anlatır ya da video resim varsa paylaşırmısınız.

Bugün bir yerde okudum. Kaman/Kırşehir ilçesinde bir köyde 400 (4 asır) yaşında bir ceviz ağacından bu yıl 800 kg ceviz hasat edilmiş, hasat için üst dallara itfaiye merdiveni ile ulaşılabilmiş. ( sayın Arif Göçmen doğruluğunu teyit edebilir sanırım)

Ceviz, diğer meyve ağaçları gibi kısa ömürlü değildir dolayısıyla 5-10 yıl sonrasını düşünerek değilde en az 30-40 sonra ağacın hangi büyüklüğe gelebilir hesabını yapmamız ve fidan aralık mesafelerini ona göre planlamalıyız.
Seneler sonra ağaç dalları uzayıp bahçe güneş ve rüzgar alamayacak duruma gelirse, odunlaşmış meyve verebilecek dalları kesip atalımmı?.

arif göçmen
04-10-2013, 15:07
Sayın hanekase,

Degerli dostum ben fidan satıyorum hemde çok iyi satıyorum hiç kimseye 3.5-7 veya4-8 demedim çünkü kamanda 10x 10 bahçeler ama ben biraz budamayı bildiğim için kendime yeni yaptıgım bahçeyi 8x8 metre yaptım çeşitleri k-1,çhantler ve pedro birde kıyaslama olsun diye söyleyim amasya elma bahçem var 12 dönüm ağaç aralıgı 7x7 metre elma birde heryıl budama isteyen meyve türü elmalarım yarı bodur 30 yaşında şimdi aralarına ceviz dikecegim zorunlu olarak sıra arası 7x7 olacak,birde amasya elma satıyorum bir agaçtan 100-150 kğ elma çıkıyor agaç başı 75 tl dir.Kıyaslama ile karşılaştırın saygılarımla

arif göçmen
04-10-2013, 15:10
ankara zaten soguk elmadag ankaranin en soguk yeri,beypazari rakim 680 elmadag 1100 kusur ..ceviz elmadagda riskli olur bence ne cesit dikersen dik... ceviz iliman iklim meyvesidir arkadaslar bunu her kaynakta gorebilirsiniz... ceviz anadolunun en eski meyvesidir diyenler cetin ceviz diksinler ozaman olur...

Degerli dostum sen şimdi karasal iklim olan yere ceviz dikmeyinmi diyorsun o zaman dünya markası olan kaman cevizine ne cevap verirsin merak ediyorum

hanekase
04-10-2013, 15:52
[QUOTE=Lilium;1205614]Tarlanızda fare sincap ya da domuz varsa zarar verebilirler, fareye belki çare bulabilirsiniz ama diğerlerine zor.[/QUOT
TEŞEKKÜRLER SAYIN LİLİUM

arif göçmen
04-10-2013, 15:59
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanekase Mesajı Göster

Bugün bir yerde okudum. Kaman/Kırşehir ilçesinde bir köyde 400 (4 asır) yaşında bir ceviz ağacından bu yıl 800 kg ceviz hasat edilmiş, hasat için üst dallara itfaiye merdiveni ile ulaşılabilmiş. ( sayın Arif Göçmen doğruluğunu teyit edebilir sanırım)

Ceviz, diğer meyve ağaçları gibi kısa ömürlü değildir dolayısıyla 5-10 yıl sonrasını düşünerek değilde en az 30-40 sonra ağacın hangi büyüklüğe gelebilir hesabını yapmamız ve fidan aralık mesafelerini ona göre planlamalıyız.
Seneler sonra ağaç dalları uzayıp bahçe güneş ve rüzgar alamayacak duruma gelirse, odunlaşmış meyve verebilecek dalları kesip atalımmı?.
Degerli dostum evet dogru okumuşsun 1 ekim salı günü hasat bayramı yaptık tarım il müdürlüğü ve benimde kurucu üye olarak bulundugum ceviz üreticiler koop tarafından ortak düzenlendi 20 yaşındaki bir ağaç ile 400 yaşında bir agaç ın hasatı yapıldı 400 yaşındakı agaçtan her yıl 800 ürün alınan agaçtı yaklaşık aynı ürün alındı ağacın kapladığı alan yaklaşık 2000 metre kare telektirik firmasının itfaiye aracı ile yapıldı.Bu yıldan sonra hasat bayramı heryıl daha katılımı yüksek olmasını saglayacagız.

bozy
04-10-2013, 16:47
sayin arif gocmen yazimda karasal iklime ceviz dikilmez diye birsey yazmiyor sanirim algi olarak oyle anladiniz soyledigim cevizin iliman iklim meyvesi oldugu sanildiginin aksine asiri soguk olan yerlerde riskli bir yatirim olacagi... kaman cevizi erzurum,sivasin ve ya anadolunun soguguyla meshur yerlerinde oluyormu sizin bildiginiz verimli bahceler varim mesela bu yerlerde... anadolunun iklimi musait olan heryerde ceviz oluyor o ayri mesele ancak bazi yerler riskli degilmi sizcede ceviz icin yanlisim varsa duzeltin...

sedatkso
04-10-2013, 19:04
sayin arif gocmen yazimda karasal iklime ceviz dikilmez diye birsey yazmiyor sanirim algi olarak oyle anladiniz soyledigim cevizin iliman iklim meyvesi oldugu sanildiginin aksine asiri soguk olan yerlerde riskli bir yatirim olacagi... kaman cevizi erzurum,sivasin ve ya anadolunun soguguyla meshur yerlerinde oluyormu sizin bildiginiz verimli bahceler varim mesela bu yerlerde... anadolunun iklimi musait olan heryerde ceviz oluyor o ayri mesele ancak bazi yerler riskli degilmi sizcede ceviz icin yanlisim varsa duzeltin...
şimdi ankarada 1000 m chandler dıkılmez mı sızce riskli mi olur arif gocmen beyınde 1100 m galıba chandler agacları var o da karasal ıklım.

bozy
04-10-2013, 22:53
anlaşılamamak ne kötü.... ankarada ceviz dikilmez denemez .. ya da mesela erzurumda da diyemez .. mesela boluda ceviz olmaz diyen birisi olabilirmi .. ancak kartalkaya da ceviz dikmek risklidir tıpkı elmadagda ,palandökende oldugu gibi... **** sogukların harbiden soguk olan yerlerde oldugu gibi... inşallah anlatabilmişimdir...

bozy
04-10-2013, 22:55
rakım tarımsal üretimde önemli göstergelerden sadece birisi.. sadece rakıma bakarak degerlendirme nasıl yapılır anlamıyorum..

bozy
04-10-2013, 22:58
şu anda sıfır **** sıfıra yakın dereceler ölçülen yerler vardır mesela burada ceviz üretimi yapan kişiler risk altındalar şimdi ...Allah yardımcıları olsun ..

bozy
04-10-2013, 23:02
ankara merkez -2,beypazarı 1,elmadag -3 beklenen gece sıcaklıkları bu gece için... elmadag ile beypazarı arasında 4 derece fark var bilmem anlatabildimmi...

arif göçmen
05-10-2013, 06:29
Degerli dostum sivas doganşehir,sivas su şehrimde kaman cevizi verdiğim yerler var.4 yaşın da ,5 yaşındalar şu an,elazıgda var sorun olmayan tek çeşid.

arif göçmen
05-10-2013, 06:35
Dgerli ceviz dostlar konyada chantlar ve kaman1 verdim tozlayıcı felan da yok bahçe sahibi iki çeşiddende çok menmun isteyene özelden bu arkadaşın telefonunu veririm.Daha öncede bu arkadaş fidan dikmiş ama aldıgı fidan karasal iklime geldiği yıl donmuş.Şimdi 4 yaşında bahçesi bu yılda ürün aldı.

arif göçmen
05-10-2013, 06:49

Degeli dostum ceviz her bölgede risklidir,bütün yatırımlarda risklidir .Ceviz dikerken en önemli 3 faktor var 1-yer seçimi,2-toprak ve su 3-İsmine dogru ceviz türü seçimi bu üç faktorü dogru seçerseniz başarılı olursunuz.saygılarımla

arif göçmen
05-10-2013, 19:30

Degerli dostum yanlış anladımsa özür dilerim.

nevsehirli
05-10-2013, 22:01
Sayın hanekase,

sayın lilium sıra arası 7 fıdan arası 3.5 olarak orman müdürlüğü bu dikim planını onaylıyor ziraat onaylamıyor yani proje yapılcak olursa orman bakanlığı kabul ediyor

nevsehirli
05-10-2013, 22:19
sayın form üyeleri ben kendi fikrimi söylüyorum bu ceviz hem ülkemizde hemde dünyada sırrı daha tam anlamıyla çözülememiş bir meyve ağacı b i kaç gündür yabancı ülkelerin ceviz bahcesi videolarını izliyorum adamların bahcesinde fidan aralığı nerdeyse 2 metre ve ne taç şeklinde nede başka özel bi şekilde budama filan yapılmamış kimileri çalı gibi olmuş birbirine girmiş sürgünleri kimilerinide makina ile rast gele budama yapıp boydan ve yanlardan alarak ağacı küçültme yapıyorlar ülkemize gelirsek taçlanma budama diye bi şekil var kimileri onu tavsiye ediyor kimileri cevize bıcak vurulmaz budanmaz diyor herkes bişeyler söylüyor okuyor yazıyor vs.. bizmi doğru yapıyoruz **** yabancı ülkelermi bilemedim ama adamların ağaçlarındada verim 10 numara adamlar teknolojyi konuşturuyor biz ise buduyoruz asıyoruz kesiyoruz ama bir turlü sağlıklı bol ürün alamıyoruz uzun lafın kısası biraz boş konuşuyoruz gibi geliyor bana kimse üstüne alıp darılmasın bende dahi genel olarak söylüyorum saygılarımla .....

Cemal61
07-10-2013, 09:55
Sayın cemal61 afedersiniz ama bu şekilde davranmanız forum etiğine hiç uymuyor.Özelden istediğiniz gibi yardımcı olmaya çalışabilirsiniz.Ancak herkezin göreceği biçimde her acemiyim bu işte diyene telefondan ara demek hiç hoş değil.Bir bildiğin varsa paylaş.

ben görüşlerimi daha evvel buraya yazdım ancak bazı arkadaşlarımız dalga geçtiler ondan artık yazmıyorum tel vererek yardımcı olmaya çalışıyorum saygılarımla

06doğaci
07-10-2013, 11:17
Sayın Cemal61 görüşlerinizi yazmama düşüncenizde haklı olabilirsiniz.Ancak telefonda bilgi veririm demek devlet hastanesinde çalışıpta özel muayehaneme gelirsen seni tedavi ederim gibi bir anlama geliyor.Ayrıca tedavi konusunda en azından forumda bilgi becerinizi kanıtlamış olsanız eyvallah ....

YESHILL
07-10-2013, 20:43
[QUOTE=formullaone;1206509]Sayın Cemal61,bu güne kadar yazdığınız mesajlarda,ya telefon numarası veriyorsunuz,ya da yerli çeşit dikin diyorsunuz.Farklı bir cümleniz yok.

Sayın formulaone, atladığınız bir cümle var (^_^). Birde ziraat mühendisi olduğunu sık sık tekrarlıyor. Yazdığı yorumlardan mühendis olduğu anlaşılamadığı için olsa gerek.. Bende sıkılanlardanım.. Herkese selam

deli_dervish
09-10-2013, 17:42
arkadaslar fidanların dikimi sırasında kök altına dikmek için kök gübresi olarak koyun gübresi verebilirmiyiz faydası ne kadar olur?

omer6626
09-10-2013, 20:33
En uygun dikim ayı ne zamandır sizlere göre ? Tüplü fidan için

ncp1963
10-10-2013, 08:25

sayın ömer6626

yozgatta yapacaksınız sanırım bu işi.. fidanın bahara yerinde uyanması size bir yıl kazandırır.

uyanmadan yerine dikilen fidan ile uyandıktan sonra yerine dikilen fidan arasında çok fark olur. bu dediklerim başka coğrafyadan getirilecek fidanlar için geçerli.

sizin orada kışın dikim yapacaksanız mutlaka kalem aşılı olsun aşı kalemleri bir yaşından büyük olacağı için zararlanmaz üzerindeki sürgün donsa bile kalemden tekrar sürer, göz aşılı dikecekseniz mutlaka martı bekleyin açık kök dikim için yörenizin yaşlılarını dinleyin onların vereceği tarih herkesinkinden daha doğru olacaktır.

yolgezer2001
10-10-2013, 08:36

arkadaşım açık köklü fidan dikim zamanına girmek üzereyiz tüplü ile ugraşma ben 400 ağacın 200 ünü tüplü diktim bu yıl çogu kurudu ve hiçbiri gelişmedi nakliyeyede bi sürü para verdim ancak açık köklülerde zahiyatım %2 geçmedi ve çok güzel geliştiler yazın olsa dik tüplüyü ama bu aylarda kesinlikle tüplü ile uğraşma

şahsi fikrimdir

hanekase
10-10-2013, 09:21
100 Adet kadar kendi ektiğim cevizler şu anda poşet içindeler,önümüzdeki kasım ayında,yani bir ay sonra tarlaya dikeceğim.Benim sorum şu,yukarıdaki yolgezer2001 arkadaşın deneyimine göre şu an poşet içinde olan fidanları açık kök fidana çevirebilirmiyim.Çünkü benimde başıma böyle birşey geldi,ocak ayında diktiğim 100 fidanın ,99 'u tutmuştu.Ancak 50 adet diktiğim tüplü fidanın çoğu tutmadı.Tabiiki burada o yılın hava şartlarıda önemli.

ibas06
10-10-2013, 09:29
100 Adet kadar kendi ektiğim cevizler şu anda poşet içindeler,önümüzdeki kasım ayında,yani bir ay sonra tarlaya dikeceğim.Benim sorum şu,yukarıdaki yolgezer2001 arkadaşın deneyimine göre şu an poşet içinde olan fidanları açık kök fidana çevirebilirmiyim.Çünkü benimde başıma böyle birşey geldi,ocak ayında diktiğim 100 fidanın ,99 'u tutmuştu.Ancak 50 adet diktiğim tüplü fidanın çoğu tutmadı.Tabiiki burada o yılın hava şartlarıda önemli.
fark eden bir şey yok tüplüde uykuya gececek sende kasım sonu ekebilirsin
şahsi düşüncemdir.
selamlar

omer6626
10-10-2013, 10:28
sayın ömer6626

yozgatta yapacaksınız sanırım bu işi.. fidanın bahara yerinde uyanması size bir yıl kazandırır.

uyanmadan yerine dikilen fidan ile uyandıktan sonra yerine dikilen fidan arasında çok fark olur. bu dediklerim başka coğrafyadan getirilecek fidanlar için geçerli.

sizin orada kışın dikim yapacaksanız mutlaka kalem aşılı olsun aşı kalemleri bir yaşından büyük olacağı için zararlanmaz üzerindeki sürgün donsa bile kalemden tekrar sürer, göz aşılı dikecekseniz mutlaka martı bekleyin açık kök dikim için yörenizin yaşlılarını dinleyin onların vereceği tarih herkesinkinden daha doğru olacaktır.

Evet yozgatta dikmeyi düşünüyorum .
6-7 dönüm bir yere 70 adet kadar.
Ticari beklentim yok. Yani 5 yıl sonra neden 1 kg verdi falan demeyeceğim , geçimimi bundan sağlamıyorum ve sanıyorum sağlamayacağım .
Aynı yıl babamı kaybettim ve baba oldum... Bu durum için ilerde babam öldüğünde dikmiştim , ya da sen doğduğunda dikmiştim oğlum diyebileceğim bu sayede köyümüz ile bağlantımı koparmayacağım (yoksa iş güç uğraş derken gitmek zor olucak gidilmeyecek mezara bile en azından ben gitsem de diğer aile üyelerinin de ayağı kesilmesin istiyorum) bir arazi ağaçlandırmak istiyorum . Hepsi bundan ibaret...

Bu kadar sayıda çukuru kendim kazabilir miyim ( bu iş için 5 kişi de yardımcı olacak ) , burgu vs araştırmak milletle muhattap olmak istemiyorum . Kendi kafama göre 3 - 5 günde diksem de olur.

Arazinin 50 metre yanından geçen bir akarsu var eskiden daha büyüktü ama kanallar yapıldığı için öyle aman aman bir su geçişi yok kama sulamayı buradan alabileceğim söylendi. Arazinin su problemi yok.

AÇık kök sanırım bu ara dikilebilir. Bende açık kök dikem taraftarı olmaya başladım bir kaç gündür bu forumdaki yaklaşık 100 sayfa kadarını okudum . ANcak genelde yorum yapanların büyük sayılarda fidanı var ve bunu ciddi ciddi en azından yarı profesyonel yapıyorlar. Ben niyetimi yukarda belirttim :)

Fidanları kaman dan almayı planlıyorum tavsiyelere açığım.

yolgezer2001
10-10-2013, 13:37

arkadaşım kendi yetiştirdigin ayrı, ben tüplü aldım ama adam bi önceki yılki açık köklüleri tüpe aktarmış kazık kökleri kesmiş bende sorun daha çok bundan kaynaklandı tüplü fidanın topraga adaptasyonu daha kolay olur ancak gelişimi açık köklüden yavaş olur kendi fidanınız ise hiç tereddüt etmeden önümüzdeki sene dikebilirsiniz

şahsi fikrimdir...

yolgezer2001
10-10-2013, 13:45
Ticari beklentim yok. Yani 5 yıl sonra neden 1 kg verdi falan demeyeceğim , geçimimi bundan sağlamıyorum ve sanıyorum sağlamayacağım .
Aynı yıl babamı kaybettim ve baba oldum... Bu durum için ilerde babam öldüğünde dikmiştim , ya da sen doğduğunda dikmiştim oğlum diyebileceğim bu sayede köyümüz ile bağlantımı koparmayacağım (yoksa iş güç uğraş derken gitmek zor olucak gidilmeyecek mezara bile en azından ben gitsem de diğer aile üyelerinin de ayağı kesilmesin istiyorum) bir arazi ağaçlandırmak istiyorum . Hepsi bundan ibaret...

Bu kadar sayıda çukuru kendim kazabilir miyim ( bu iş için 5 kişi de yardımcı olacak ) , burgu vs araştırmak milletle muhattap olmak istemiyorum . Kendi kafama göre 3 - 5 günde diksem de olur.

Arazinin 50 metre yanından geçen bir akarsu var eskiden daha büyüktü ama kanallar yapıldığı için öyle aman aman bir su geçişi yok kama sulamayı buradan alabileceğim söylendi. Arazinin su problemi yok.

AÇık kök sanırım bu ara dikilebilir. Bende açık kök dikem taraftarı olmaya başladım bir kaç gündür bu forumdaki yaklaşık 100 sayfa kadarını okudum . ANcak genelde yorum yapanların büyük sayılarda fidanı var ve bunu ciddi ciddi en azından yarı profesyonel yapıyorlar. Ben niyetimi yukarda belirttim :)

öncelikle başınız sagolsun ve allah analı babalı büyütsün diyeyim.
çukurları mümkünse kepçe ile kazdırın burgu **** elle yapmayın kepçe geniş açacak ve tekrar kapatacak siz kürekle 1 saksı yeri kadar topragı eşeleyip dikim yapacaksınız ama kepçenin kabarttığı toprakta kökler daha rahat hareket edecek daha çabuk gelişecek burguya hiç bulaşmayın yakınımda bi ilçede burgu ile 5 yıl önce dikilen ağaçların tamamı kurudu sebep olarak burgu çukur duvarlarını sıvamış ve kökler sadece burgunun deldigi yer kadar gelişebilmiş ve bi yerden sonra da kurumuş...

su işine gelince damla sulama yapın akan suyu bi yerde depolayıp agaçlarınıza damlama olarak verebilirsiniz salma su sağlıklı olmaz agaç diplerinde kaymak oluşumundan tut mantari birçok hastalığa kadar zararı olur

şahsi fikrimdir...

formullaone
10-10-2013, 13:51

Başınız sağolsun..Çocuğunuzun da ömrü güzel olsun..

Bahçenizin yakınında su olması en güzel durum.İşe 1-0 önde başlamış olucaksınız.Bir su motoru kurar,damlama ile en az yakıtı harcayarak gayet verimli bir şekilde sularsınız.Su azalırsa önüne bir yükselti yaparak suyu biriktirirsiniz.

Çukurları kendiniz açabilirsiniz ancak el küreğiyle açılan çukura dikilen fidanlar güzel gelişmez ve kök yapısı ilerlemekte zorlanır.En güzeli kepçe ile en azından 1*1 metre olarak çukurları açtırıp,üst toprak alta,alt toprak üste gelicek şekide doldurtmanız.Bu işlemi hemen yapın ki,siz fidanları dikene kadar toprak çöksün.Tabi ki çukurun dibine gerekli gübrelemeyi de ihmal etmeyin.

Fidanları açık kök olarak Aralık ayında dikerseniz en iyi sonucu alırsınız.Fidan köklerini Nogal'a batırıp dikmeyi de unutmayın.

Zaten forumda ihtiyacınız olan her türlü bilgi fazlasıyla mevcut.Başarılar..

karabuz
10-10-2013, 14:51
burguya hiç bulaşmayın yakınımda bi ilçede burgu ile 5 yıl önce dikilen ağaçların tamamı kurudu sebep olarak burgu çukur duvarlarını sıvamış ve kökler sadece burgunun deldigi yer kadar gelişebilmiş ve bi yerden sonra da kurumuş...

bahsi gecen bahcede ne tür sulama yapmışlar bilginiz varmı?
bendeki 1762 fidanların tamamı burgu ile ekili sulamayı aksatmadıgım taktırde hıc sorun olmadı daha, ama yazıyı okuyunca telaşa kapıldım,2012 kuraklarında sulamayı aksattıgım fıdanların topragında çember şeklinde hava boşluğu göruldü, önlem almasam kutuyacaklardı (ılgilenmeye zamanımın yetmedıgı fidanlar kurudu) bol su verip toprak capalanınca aralar kapandı. şımdilik sorun yok.

imkyan olduğunda kepce elbet daha iyi.
saygılar

omer6626
10-10-2013, 16:07
Başınız sağolsun..Çocuğunuzun da ömrü güzel olsun..

Bahçenizin yakınında su olması en güzel durum.İşe 1-0 önde başlamış olucaksınız.Bir su motoru kurar,damlama ile en az yakıtı harcayarak gayet verimli bir şekilde sularsınız.Su azalırsa önüne bir yükselti yaparak suyu biriktirirsiniz.

Çukurları kendiniz açabilirsiniz ancak el küreğiyle açılan çukura dikilen fidanlar güzel gelişmez ve kök yapısı ilerlemekte zorlanır.En güzeli kepçe ile en azından 1*1 metre olarak çukurları açtırıp,üst toprak alta,alt toprak üste gelicek şekide doldurtmanız.Bu işlemi hemen yapın ki,siz fidanları dikene kadar toprak çöksün.Tabi ki çukurun dibine gerekli gübrelemeyi de ihmal etmeyin.

Fidanları açık kök olarak Aralık ayında dikerseniz en iyi sonucu alırsınız.Fidan köklerini Nogal'a batırıp dikmeyi de unutmayın.

Zaten forumda ihtiyacınız olan her türlü bilgi fazlasıyla mevcut.Başarılar..

Şimdi Çukurları açtıracağım ardından hemen geri kapattıracağım ? Sonra yeniden kürekle mi açacağım kafam karıştı:) Açık köklü fidanlar fiyat olarak daha uygun gibi. Damlama sistemi ise şimdilik sanırım gerek yok suya baharda bakacağım artık. Kepçe bulabilir miyim bilmiyorum , kürekle de derin kazarsam nasıl olur ya da olur mu bilmiyorum :)Forumu okumaya devam... Teşekkür ederim yardımcı olan arkadaşlara.

Çamtepe
10-10-2013, 16:24
Sn. Omer6626

Kepçe bulma şansınız varsa tavsiye ederim. Bir kepçe 3-4 saate çukurları açacaktır. Saati 120 TL'den desek 480 TL eder. Aynı kalitede çukurları açmak için kaç yevmiye harcarsınız siz düşünün..

Kepçeciler yöntemini bilir. Ama diyelim ki bilmeyen birini buldunuz, şöyle tarif edeceksiniz:
- 1x1x1 açılacak çukurlar.
- 0-40 cm toprağı bir tarafa konulacak, diğer kısım diğer tarafa konulacak.
- Eğer kepçeyi tekrar getirme şansınız yoksa, kepçe üst toprağı hemen çukurun dibine geri dolduracak

Bu durumda üst toprak bir süre hava alacak, "yanacak".. Dikme zamanı geldiğinde mümkünse kompost ile bu toprağı zenginleştirerek verirseniz fidanınız bayram eder.

Çukurları toprak tavındayken açtırmayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde topak topak kalır, yağış aldıktan sonra çökme yapar.

Selamlar

omer6626
10-10-2013, 16:30
Sn. Omer6626

Kepçe bulma şansınız varsa tavsiye ederim. Bir kepçe 3-4 saate çukurları açacaktır. Saati 120 TL'den desek 480 TL eder. Aynı kalitede çukurları açmak için kaç yevmiye harcarsınız siz düşünün..

Kepçeciler yöntemini bilir. Ama diyelim ki bilmeyen birini buldunuz, şöyle tarif edeceksiniz:
- 1x1x1 açılacak çukurlar.
- 0-40 cm toprağı bir tarafa konulacak, diğer kısım diğer tarafa konulacak.
- Eğer kepçeyi tekrar getirme şansınız yoksa, kepçe üst toprağı hemen çukurun dibine geri dolduracak

Bu durumda üst toprak bir süre hava alacak, "yanacak".. Dikme zamanı geldiğinde mümkünse kompost ile bu toprağı zenginleştirerek verirseniz fidanınız bayram eder.

Çukurları toprak tavındayken açtırmayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde topak topak kalır, yağış aldıktan sonra çökme yapar.

Selamlar

Büyük ihtimal bilmeyen birini bulacağım...Söyledikleriniz bu yüzden faydalı oldu teşekkür ederim. Toprak tavı derken zaman saat hava durumu ???
Birde yaklaşık 50 60 sayfa konu okudum ancak Oğuzlar77 denen çeşitten bahsedildiğini okumadım . Bizim orada ceviz bahçesi tesis eden bir yatırımcı (220 dönüm) bana bunu da düşünmemi tavsiye etti. Çeşit olarakta şebin dikebilirsin dedi. Çok büyük verimler ve atılımlar beklemediğimden çok takılmasamda kurusun gitsin istemiyorum ağaçlar. İlginize teşekkür ederim.

permakültür
10-10-2013, 16:59
Arkadaşlar;

Ağaçlarınızın arasını nasıl işliyorsunuz? Bizim köylüler pullukla girmemi tavsiye ediyor, diskaro yeterli olurmu? Bu yıl ağaçların arasına yeşil gübre olarak bezelye, yem baklası, yulaf,çavdar, arpa karışımı ekmeyi planlıyorum. Nisan ayında sürerek toprağa karıştıracağım.

formullaone
10-10-2013, 18:01
Arkadaşlar;

Ağaçlarınızın arasını nasıl işliyorsunuz? Bizim köylüler pullukla girmemi tavsiye ediyor, diskaro yeterli olurmu? Bu yıl ağaçların arasına yeşil gübre olarak bezelye, yem baklası, yulaf,çavdar, arpa karışımı ekmeyi planlıyorum. Nisan ayında sürerek toprağa karıştıracağım.

Ben diskaro ile işliyorum.Ardından da tırmık ile baskılıyorum.

Pulluk köklere zarar verir diye artık kullanmıyorum.

Diskaronun kesmediği ayrık otunu da başka yöntemlerle temizlemeye çalışıyorum.

nevsehirli
10-10-2013, 21:56
kürekle **** burgu ile dikilen fidanlar gelişmez kurur gibi söylentilere ben inan mıyorum kepce ile 1+1 kazılırmış peki 1..1 bi fidan kökü için yeterlimi 1+1 ide doldurunca kök o zamanda kurur o zamanda gelişmez sanki babalarımız dedelerimiz kepce ile mi kazdırıp dikiyorlardı kepce dağ ve tepe yamaclarında hiç işlenmemiş sert kayalı bölgeler için kullanılmalı bence önceden işlenmiş topraklara kürekle dahi diksen bi zararı olmaz sizler ağacın kökünü hafife alıyorsunuz arkadaşlar ben fidan dikecek arkadaşa eğer toprak yumuşak elle **** burbgu ile kazıp dike bilirsen öyle yap kepce para verip fazladan masraf çıkarma kendine benim tavsiyemde budur sıra aralarınıda en az 7 metre olsun fidan aralarınıda 4.5.6.7.8. vs nasıl istersen öyle dik derim ben saygılar

gökhan07
10-10-2013, 22:41
kürekle **** burgu ile dikilen fidanlar gelişmez kurur gibi söylentilere ben inan mıyorum kepce ile 1+1 kazılırmış peki 1..1 bi fidan kökü için yeterlimi 1+1 ide doldurunca kök o zamanda kurur o zamanda gelişmez sanki babalarımız dedelerimiz kepce ile mi kazdırıp dikiyorlardı kepce dağ ve tepe yamaclarında hiç işlenmemiş sert kayalı bölgeler için kullanılmalı bence önceden işlenmiş topraklara kürekle dahi diksen bi zararı olmaz sizler ağacın kökünü hafife alıyorsunuz arkadaşlar ben fidan dikecek arkadaşa eğer toprak yumuşak elle **** burbgu ile kazıp dike bilirsen öyle yap kepce para verip fazladan masraf çıkarma kendine benim tavsiyemde budur sıra aralarınıda en az 7 metre olsun fidan aralarınıda 4.5.6.7.8. vs nasıl istersen öyle dik derim ben saygılar

Sayın nevşehirli,
Fidan çukurunun kepçe veya kürekle kazılması çok önemli değil ama dikilecek olan fidanın Sağlıklı bir kök çalışması yapması için ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için en az 1'e 1 metre kazılmış ve doldurulmuş (yumuşak toprak) bir toprak olması gerekiyor. Toprağın yumuşaklığı yani kazık kök ve kılcal köklerin rahatça gelişebilmesi açısından son derece önemlidir.(Sert yapılı topraklarda belki kazık kök bir nebze gelişebilir fakat kılcal kök oluşumu ve bitkinin besin alması oldukça zorlaşır) Kök yapısı gelişen fidanlarda kökler güçlü olacağı için sonraki yıllarda sert topraklarda rahatça gelişimlerini sürdürebilirler. Bu sadece ceviz fidanın da(tüplü ya da açık kök) değil bütün fidan ve bitkiler için geçerlidir.
Saygılarımla.

yolgezer2001
10-10-2013, 23:16
asıl önceden işlenmiş tarlalar kök gelişimi için en tehlikeli tarlalardır her yıl aynı derinlikte işlenirler ve toprağın altında taban taşı dedigimiz geçirimsiz sert yüzey oluşur bu tarz yerlerde imkan varsa dozer **** güçlü bi traktörle 1 metre lik patlatma çekilmelidir çukurların kepçeyle kazılması tavsiyemdir yoksa cevizi gömseniz gene çıkar malum kargalar kepçe **** burgu kullanmıyorlar bu iş içim ancak mesele o degil mesele kökün gücü de degil.
hiç dikkat ettinizmi bilmem parklarda süs bitkilerini çuvalla dikerler nedeni basittir agaç kökü gelişemedigi için üstündeki dallarda gelişmez ve minyatür kalır fazla budama bakım istemez 5 10 sene güzel görünür ömrüde o çuvaldaki boşluk kadardır

kepçe ile kazılmasını önermemin sebebi 15 yıllık kepçe operatörü oldugumdan degil (ama öyleyim) topragınız hafif killi ise burgu dönüş esnasında çukur duvarlarını sıvar aynı kerpiç ev gibi olur çukur burguyla dikim yapacaksanız da enazından o çukurun 6 ay önce açılması gerek ki içi gevreyip çatlasın köklerin önü açılsın

yukardaki yazdıklarım tecrübe ile sabittir kimseyi yanlış yönlendirmek istemem yazdıgım işlemler ceviz yetiştirmek için degil, dikilen ağacın 1 yılda 2 3 yıllık gelşimini saglamak içindir

yoruma açık şahsi fikrimdir...

yolgezer2001
10-10-2013, 23:24
bahsi gecen bahcede ne tür sulama yapmışlar bilginiz varmı?
bendeki 1762 fidanların tamamı burgu ile ekili sulamayı aksatmadıgım taktırde hıc sorun olmadı daha, ama yazıyı okuyunca telaşa kapıldım,2012 kuraklarında sulamayı aksattıgım fıdanların topragında çember şeklinde hava boşluğu göruldü, önlem almasam kutuyacaklardı (ılgilenmeye zamanımın yetmedıgı fidanlar kurudu) bol su verip toprak capalanınca aralar kapandı. şımdilik sorun yok.

imkyan olduğunda kepce elbet daha iyi.
saygılar

bahsi geçen bahçe düzenli sulanan bi bahçe idi ancak kil oranı yüksek bi bahçe imiş (toprak tahlillerini görmedigim için bişey diyemem) malüm kırmızı toprak
inşallah sizinkilerde sorun olmaz

gökhan07
10-10-2013, 23:36
asıl önceden işlenmiş tarlalar kök gelişimi için en tehlikeli tarlalardır her yıl aynı derinlikte işlenirler ve toprağın altında taban taşı dedigimiz geçirimsiz sert yüzey oluşur bu tarz yerlerde imkan varsa dozer **** güçlü bi traktörle 1 metre lik patlatma çekilmelidir çukurların kepçeyle kazılması tavsiyemdir yoksa cevizi gömseniz gene çıkar malum kargalar kepçe **** burgu kullanmıyorlar bu iş içim ancak mesele o degil mesele kökün gücü de degil.
hiç dikkat ettinizmi bilmem parklarda süs bitkilerini çuvalla dikerler nedeni basittir agaç kökü gelişemedigi için üstündeki dallarda gelişmez ve minyatür kalır fazla budama bakım istemez 5 10 sene güzel görünür ömrüde o çuvaldaki boşluk kadardır

kepçe ile kazılmasını önermemin sebebi 15 yıllık kepçe operatörü oldugumdan degil (ama öyleyim) topragınız hafif killi ise burgu dönüş esnasında çukur duvarlarını sıvar aynı kerpiç ev gibi olur çukur burguyla dikim yapacaksanız da enazından o çukurun 6 ay önce açılması gerek ki içi gevreyip çatlasın köklerin önü açılsın

yukardaki yazdıklarım tecrübe ile sabittir kimseyi yanlış yönlendirmek istemem yazdıgım işlemler ceviz yetiştirmek için degil, dikilen ağacın 1 yılda 2 3 yıllık gelşimini saglamak içindir

yoruma açık şahsi fikrimdir...

Sayın yolgezer2001,
Parklara çuvalla (rootballı) dikim yapıldığını hiç görmedim ama doğrudur.
Sanırım dikim yapan insanların tembelliğinden kaynaklanıyor.
Doğru olan rootbalın çıkartılması ve fidanların uyuduğu zaman ise kök budamasının yapılmasıdır.(Bu dikim işleminde de kökün en az yarım metre altına köklerin rahatça çalışabileceği yumuşak toprak temin etmektir) Bu durum tüplü ceviz fidanlarının tüpünden çıkartılmadan dikilmesi ya da 20 cm kazılmış sert bir toprağa dikilmesinden farksızdır benim için.
Saygılar.

Cumhur Tonba
11-10-2013, 07:11
Arkadaşlar;
yeşil gübre
Harika bir düşünce. Tebrikler. Hep almak, hep almak olmaz. Toprağa vermek lazım ara sıra. Yeşil gübre toprağınızı islah edecek, su tutma kapasitesi artacak, organik maddece zenginleşecek. Faydası saymakla bitmez

Cemal61
11-10-2013, 14:37
Degerli dostum cemal61 tamam kasımda diksinde toprakta uygun diyelim hangi çeşid dikmeyi önerirsin burada tartışalım saygılarımla

ceviz çeşidine karar verirken rakım ve ilk bahar donları ve sonbahar donları düşünülmeli ona göre karar verilmeli bu verileri arkadaşımız buraya koyarsa yardımcı olurum

Çamtepe
11-10-2013, 16:29
Büyük ihtimal bilmeyen birini bulacağım...Söyledikleriniz bu yüzden faydalı oldu teşekkür ederim. Toprak tavı derken zaman saat hava durumu ???
Birde yaklaşık 50 60 sayfa konu okudum ancak Oğuzlar77 denen çeşitten bahsedildiğini okumadım . Bizim orada ceviz bahçesi tesis eden bir yatırımcı (220 dönüm) bana bunu da düşünmemi tavsiye etti. Çeşit olarakta şebin dikebilirsin dedi. Çok büyük verimler ve atılımlar beklemediğimden çok takılmasamda kurusun gitsin istemiyorum ağaçlar. İlginize teşekkür ederim.

Toprak kuruyken kazılırsa topak topak kalır. Çok ıslanıp suyu çekerse de çamur olur.

Toprağın tavda olması bunun ara noktasıdır, toprak işlemek için en ideal aydır. Mevsimine göre değişse de genellikle Ekim ayında yağan yağmurlar ile birlikte toprak tavına gelir. Zaten "Ekim" denmesinin sebebi budur.

Toprağın tava gelip gelmediğini köylüler bilir. Kabaca toprağı biraz eşeleyip (üstü kuru olabilir) bir avuç dolusu toprak alıp sıkıp bıraktığınızda formunu biraz koruyorsa ama ufak bir darbede dağılıyorsa toprak tavında demektir.

Oğuzlar77'i ben bilmiyorum. İnternette araştırdığınızda belge, araştırma, literatür bulamıyorsanız uzak durun derim ben.

Selamlar Ç.