Bağlan

View Full Version : Tatlı Patates

Sayfalar : [1] 2

selimsindel
22-07-2012, 14:55
Tatlı patates son derece zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Bu nedenle ülkemizde tüketimi düşük seviyelerde olan tatlı patetes tüm beslenme uzmanları tarafından özellikle de çocukların tüketmesi için tavsiye edilmektedir.

En sağlıklı besinler arasında yer alan tatlı patatesin içinde protein, lif, atardamar koruyucu beta karoten, tansiyonu kontrol eden potasyum ve antioksidan C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Beyaz patatesin aksine tatlı patates kan şekerinizi arttırmaz. Orta büyüklükte bir tatlı patates sadece 117 kalori içerir.

Hillbilly
18-11-2012, 22:45
Arkadaş bu ne tatlı şeymiş ki piyasada bulunamıyor. Her neyse sanıyorum deneme ve ıslah amaçlı nadir üniversitelerin ziraat fakulteleri, yurt dışından seyahat sonu beraberinde getirenler ve Hataydaki bazı köy muhtarları dışında temin edebileceğimiz bir yer ya da kişi yok herhalde sanırsam galiba...

Hillbilly
22-11-2012, 21:56
http://3.bp.blogspot.com/-53XlKW7m7BY/Tsq5syRqNjI/AAAAAAAAA5Y/owix_YrWYNY/s1600/SweetPotatoes.jpg

Beymen
28-03-2013, 19:06
Bende bayadır tatlı patetes arıyorum fakat nette satışını bulamadım.. sadece tohum satışını bulup aldım.. tohumdan üretilmiyor deniliyor bu tohumları boşunamı almış oldum..acaba üretilmiyordan kasıt büyük çaplı ziraatını yapanlar içinmi..
Eğerki tohumlar filzilenirise ilk senesinde yumrumu oluşmuyor.. tohumdan üretilmiyordan amaç ne..
bilgilendirme rica..

h_dogan
28-03-2013, 22:02
Tohumdan yetişmez diye bir şey yok ama normal patates gibi yumrulardan üretimi yapılıyor. Tohumdan yetiştirmeye çalışılsa belki ilk senede ürün alamayabilirsiniz.

Beymen
31-03-2013, 20:32
Sayın selimsindel kendim kestaneye yakın tadı için evimin önündeki bahçede az birşey ekmeyi düşünüyorum.. tadını beğenmezsem ilgimi kaybedecek.. benimki sırf merak..bugün gaziantepteki akrabalarıma hataya yakın belki oranın mutfağına girmiştir diye bulup yollamaları için haber verdim.. kafaya taktım inşallah tadını beğenirimde çabalarım boşa gtimez..:)
iyi çalışmalar..

Beymen
28-04-2013, 22:16
Bendeki 4 tohum flizlendi..1 tanesinin resmini ekledim..fakat hala bu sene tatlı patatesin tadına bakıp bakmayacağımdan emin değilim.. tohumdan filizlendiğinde ilk senesinde yumru oluşuyormuki bakacağız..
http://img14.imageshack.us/img14/4852/20130426231727.jpg

toprakseven
27-08-2013, 16:41
Merhabalar
Mayıs ayında ektiğim tatlı patate göstereyim...1 hafta önce çiçek açtı...acaba ne zaman tatlı patatesleri toplayabilirim?

toprakseven
27-08-2013, 21:37
Tatlı patates tarlam böyle başladı...
Nisan ayın sonunda elde edilen bir tatlı patatesi suya koydum. 1 hafta sonra filizlenmeye başladı...

toprakseven
27-08-2013, 21:38
Filizler hızlı büyüyor...30cm olunca tarlaya ektim. Tatlı patates kuma benzeyen toprak sever.

toprakseven
27-08-2013, 21:42
Şimdi yaprakları çok gür...ve çiçek verdi...umarım tatlı patatesi yiyebiliriz...:)))))

Muda
30-08-2013, 23:08
Patetesin çiçek açması bir çiftçiden öğrendiğime göre döl vermesi yani yumru oluşturması imiş. Tabi ki o küçük yumruların büyümesi için zaman geçecek. İkinci defa çiçek açtığı için ikinci yumru dönemi olduğunu ancak mevsimin geç olması nedeni yumruların büyüyemeyeceğini tohumluk olarak kullanılabileceğini söylemişti. Umarım istediğiniz gibi yetiştirebilirsiniz. Çiçeğin arkasındaki yaprakta sanki kırmızı örümceğin verdiği hasar var gibi görünüyor. Kontrol edebilirseniz iyi olur.

toprakseven
19-09-2013, 10:02
Nihayet dayanamayip patatesleri cikardim.:p 1 bitkiden 2 tane patates çıktı.
Ve ızgarada köfte pişirirken tatlı patatesleri(çıkartıldıktan 3 gün sonra) de közledik...
Tadı güzel ama sanırım az beklettik, o nedenle çok tatlı değil...:p

toprakseven
03-10-2013, 09:00
Bu sıra Trabzon yağmur mevsime girdi galiba...o nedenle patateslerin çürümeden çıkartayım diye düşündüm...ama aldığım patatesler bağya ince ve küçük...:(:(

resimsel
03-10-2013, 09:11
sayın toprakseven, bunlar sanki havuç görünümünde,acaba tadı havuca mı yoksa patatese mi benziyor?

toprakseven
06-10-2013, 13:23
sayın toprakseven, bunlar sanki havuç görünümünde,acaba tadı havuca mı yoksa patatese mi benziyor?

Merhabalar RESIMSEL, inceliği gerçekten havuç gibi, ama tadı patates...:p:p:p

eylul dogan
06-10-2013, 14:00
bende duydum hatayda yetiştiğini ama nasıl getireceğim bende düşünüyorum

Güler
24-06-2014, 00:11
Oğlum ısrarla tatlı patates yetiştirmemizi istedi. Bulmakta epeyce zorlandık sonra eşim Makro markette bulmuş 3-4 tane almış. Olur mu olmaz mı diye düşünürken " sen birini bana bırak diğerlerini ek" dedim.
Bir tanesini suda köklendirmek istedim, yarısını suya değecek şekilde bir kaba koydum. Uzunca bir müddet bekledikten sonra kök salmaya daha sonra da filiz vermeye başladı.
Sonra filizli yerlerden keserek çuvala ektik. Toprakla buluşunca hızla büyüdüler.
Benim suda filizlendirdiğim Oğuz'un toprağa ektiklerinden daha çabuk büyüdü.
Oğlum geldiğinde sürpriz yapacağım.

h_dogan
24-06-2014, 06:44
Tatlı patates hiç yetiştirmedim ama sarmaşıkgillerden olduğunu biliyorum. Ona göre yer ayarlamanız lazım. :)

MeyveliTepe
24-06-2014, 12:21
Tatlı patates epey zahmetli bir iş :)

Bu yıl biz de deniyoruz. Filiz almak için hazırladığımız düzeneği biraz farklı yaptık. Alttaki suyun ışık almasını önledik, bir de suya sürekli oksijen verebilmek için akvaryum hava motoru ile hava basıyoruz. Bu sayede yosun olmuyor ve ikide bir su değiştirmek gerekmiyor.

Uzayan filizleri köklendirmek için de aynı şekilde hava basılan ve ışık almayan bir düzenek hazırladık. Köklenenleri bahçeye dikiyoruz artık.

Not: Güler hanım, usul olarak sizin yaptığınız doğru. Tatlı patates doğrudan toprağa ekilmiyor :)

Aspire07
11-08-2014, 10:35
bilenler ve araştıranlar buradan bilgi paylaşımı yaparlarsa sevinirim. sıcak iklim ürünü olduğunu öğrendim Antalyada da yetişirmi yetiştiren varmı ve acaba satılabilirliği nedir? Saygılar

Hillbilly
13-08-2014, 14:18
1 tane bile olsa bi süre alt kısmı suya temas edecek şekilde bekletilince üst kısmı filizleniyor. Sonrasında toprağa gömüp 3-4 ayın sonunda 1 tane patatesten onlarca elde ediyorsunuz.

nkutsay
05-04-2015, 09:51
Sn. Guler hn ve meyvelitepe. Tatli patates denemeleriniz nasil sonuclandi. Bilgi verebilir misiniz?

MeyveliTepe
05-04-2015, 11:16
Sn. Guler hn ve meyvelitepe. Tatli patates denemeleriniz nasil sonuclandi. Bilgi verebilir misiniz?

Çok güzel oldular. Hem toprağa hem de içine coco-peat doldurulmuş çuvallara ekmiştim. İkisinde de bir sürü ve orta irilikte kök oldu.

nkutsay
05-04-2015, 11:50
Cuvallarda cocopeat disinda ne vardi?

Yetistiricilik icin marmarayi pek tavsiye etmiyorlar ya. Dikimi ne zaman yapmistiniz?

MeyveliTepe
05-04-2015, 12:44
Çuvallarda coco-peat dışında biraz perlit vardı. Çok düzenli bir besleme de yapmadım, bazen irfan çayı, bazen hidroponikte kullandığım besin eriyiğinden verdim.

Çimleri Haziran sonunda diktim. Öncesinde çimleri hazırlama biraz uzun sürüyor. Sadece iki yumrudan çim elde ettiğim için daha erken yeterli çim olmadı. Bu yıl daha çok sayıda yumrudan çim elde etmeye çalışıyorum. Böylece Mayıs sonunda ekilebilecek çim elde edersem yumruların büyüyebilmesi için daha uzun bir zaman sağlayabilirim diye düşünüyorum.

nkutsay
05-04-2015, 13:33
Cocopeat im var. Ben de yanmis elenmis koyun gubresiyle karistirayim bakalim.

MeyveliTepe
05-04-2015, 13:37
Sularını sık sık değiştirmeyi unutmayın, kökler oksijensiz kalmasın. Şayet varsa küçük bir akvaryum hava pompasıyla sürekli hava vermek çok işe yarıyor.

sakagun
21-05-2015, 14:04
Bugün Migros'tan aldım. Biri filizli.
554213

MeyveliTepe
21-05-2015, 14:26
Filiz alıp ekmek düşüncesinde iseniz biraz geç kaldınız. Bu günlerde filizler ayrıca köklendirilmiş olarak hazır olmalıydı.

sakagun
21-05-2015, 15:34
Üzüldüm. Yine de bir deneyeyim. Belki ufak da olsa patates elde ederim.

Biraz önce birini kızarttım. Patatesle havuç arası bir tadı var.

sakagun
21-05-2015, 16:40
Patateslerin alt kısmının kaba değmemesi gerekiyormuş. Kürdanlarla destekledim.

bahcedenn
23-05-2015, 12:11
Peki bu patatesin toprağa dikimi nasıl oluyor? Yumrunun tam ortasından filizlenmiş olan kısmı toprak üzerinde kalıp köklenmiş olan kısmı ise toprak altında olacak şekilde mi dikiliyor?

MeyveliTepe
23-05-2015, 13:11
Filizler bir karış olunca diplerinden kopartılıp onlar da ayrıca suya konuyor, on gün kadar sonra sudaki flizler kökleniyor ve toprağa dikiliyor. Bu şekilde tek bir yumrudan onlarca filiz alınabiliyor. Bu yıl epey miktarda filiz yaptım, dikmek için yerlerini hazırlıyorum.

Hem yumrulardan filiz alırken, hem de filizleri köklendirirken sudaki çözünmüş oksijen miktarı çok önemli. Mutlaka buna göre bir düzenek kurulmuş olmalı.

nkutsay
27-05-2015, 11:45
Koklenen filizlerin topraga alinma vakti geldi galiba. Normal patates gibi derine dikip bogaz dolduracak miyiz ya da domates fidesi gibi mi dikecegiz.

MeyveliTepe
27-05-2015, 12:22
Domates fidesi gibi dikeceğiz.

sakagun
29-05-2015, 11:30
Tatlı patateslerimden sadece filizli satın aldığımda gelişme var. Yanından bir filiz daha verdi. Bu filiz suya değdiği için kök atmaya da başladı. Patatesin kendisinde de kök oluşmuş.

sakagun
22-06-2015, 10:33
Tatlı patateslerin son durumu. Sadece bir tanesini patatesten ayırarak diktim. Diğerlerinin yaprakları yeterince büyümediğinden patatesleriyle birlikte diktim.

mazda_ozan
23-06-2015, 14:10
Migros ve Macrocenter da var. Kendisi birazcık pahalıdır. Malum ithal olarak geliyor.

elve
23-06-2015, 23:18
yurt dışında kaldığım günlerde hiç ilgimi çekmedi,bir kere bile alıp denemedim
çok ta ucuzdu bir daha gidersem deneyeceğim .
nasıl pişir tarif verirseniz yapacağım...

SİMERA
29-06-2015, 20:50
Patateslerin alt kısmının kaba değmemesi gerekiyormuş. Kürdanlarla destekledim.

kaba değsede farketmiyor.Daha önce ki 4-5 kez çillendirme deneyimimden yola çıkarak söyleyebilirim.

Şu anda oldukça yapraklı biçimde balkonumda 2 yumrum var.Yaprakları kavurulup yeniliyor ama denemedim.Her ne kadar zamanı geçtiği söylensede deneyimlemek amacıyla fideleri ana gövdeden kopartıp çimlendirmeyi düşünüyorum.Bir ara resmini çekip eklerim.

Hem yurdumuza ithal gelen turuncu hem de Mersin de yetişen ve şahane lezzette reçel yapılan kırmızı tatlı patateslerden çimlendirmiş amatör olarak kırmızı patatesin tadını çok beğeniyorum.Hem tatlı yapılıyor hem de kızartıp öylece yeniliyor.

Muda
08-08-2015, 10:49
Tatlı patatesi Fethiye'de görünce üç tane aldım. Çimlendirmek için biraz vakit geç. Özellikle benim gibi soğuk iklimde bulunanlar için. Patates gibi bekletsem ilkbaharda çimlendirebilirmiyim. Bir tanesi biraz yumuşamış. Mecburen onu suda bekletip filiz almaya çalışacağım.

redbullah
27-11-2015, 04:59
Sene başında Almanyadan bir tane yumru getirmiştim.Bunu çimlendirip bir kasaya diktim.İki gün önce hasadını yaptım.Az çıktı.Ya gübre eksikliği,ya da erken hasat ettim.

586808

586809

Jakin
27-11-2015, 11:25
Tatlı patates deney masasındaki yerini aldı, avokadolara komşu oldu. ;)

586820

Sn. SİMERA'nın belirttiği gibi pembe / kırmızımsı bir renkte.

sakagun
28-11-2015, 08:02
Ben yaklaşık 2 ay önce patateslerin birkaçını hasat ettikten sonra dallarını yeniden toprağa sokuşturdum. Tutacaklarını sanmadığımdan sulamadım bile. Hala canlılar. Şu an naylonla kapatılmış yükseltilmiş tarhtalar. Bakalım kışı atlatacaklar mı.

Hasat ettim dediğime bakmayın. Ceviz büyüklüğünde birkaç patates çıktı.

redbullah
01-12-2015, 05:42
Sayın Jakin,bende çimlendirmek için çok uğraştım.Kalorifer sıcaklığı falan fayda etmedi.Ama ümidimi kesmedim.Bahar geldiğinde Nisan ayları sonuydu.Bir mucize gibi çimleniverdi.Herhalde gün ışığı uzunluğuyla mevsim sıcaklığıyla ilgili.Suda kalması zarar vermiyor.Sadece soğuktan koruyun.Birde suyunu sık tazeleyin.Çürüme,küf,mantar olmaması için,suya bir kaç damla Oksijenli su damlatın.Ya da üzerini az Bordo Bulamacı tozuyla hafif kaplıyarak,bir gazete kağıdına sarın,soğuk olmıyan serin bir ortamda saklayın.Buzdolabı sebzeliğine iki tane yumru koymuştum.Onlar öldüler.Balkonda sakladığım tek bir taneyi ekebildim.Nisanda sürgün vermeye başladı.On günde 20 cm.kadar oldular.Benim yumru iriydi,8-10 tane sürgün verdi.Bunları dibinden koparıp,suya koydum.Bir haftada sakal gibi oldular.Toprağa ekerken üçte biri dışarıda kalacak şekilde yanlamasına ektim.En sonda yumruyu ektim.Oda çimlendi ama hiç yumru yapmadı.Çeşitli kaynaklardan bilgi edindim.Toprağı kumlu olmalı.Bol Sun'i gübre istiyor ama Azot düşük olacak,Fosfor,bilhassa Potasyum fazla olacak.Organik gübre iyi gelmiyor.Sulamada düzenli olmalı.Sarmaşık gibi dallar uzatıyor.Bu dalları toprağa daldırma da yapsanız,kök yapıyor ama yumru yapmıyor.Belkide ben gübreyi yeterli vermedim ondan.Gübre olarak Çiçek Coşturan'ın Kaktüs tipini kullandım(Azot seviyesi düşük).Ekiminizde başarılar....
Esenlikler diliyorum...

Wallnut
02-12-2015, 20:25
ABD de NC da çok sevilen satılan tatlı patetes yenen yumruların ekilmesiyle ve sürgünlerden elde edilen çeliklerden 15-20 cm kesilerek 2.3 yaprak bırakılarak dikiliyor.Böylece bir tarla tohum kullanmadan böyle ekiliyor.Hasat alımı ikiye bölünüyor.Makınayla hasat tan sonra çevre halkta kalanları topluyorlar.Kocaeli Metro da 4tl kg olarak satılıyor.

MeyveliTepe
02-12-2015, 21:54
...
Organik gübre iyi gelmiyor.

587492

Kesinlikle organik gübre. Üstelik toprak bile yok. Detaylar yakında.

Güler
03-12-2015, 10:23
Sizinkiler yine iyi olmuş, benim yetiştirdiklerim aynen havuç gibi oldular, şekline bakan patates olduğuna hiç inanmaz.

Jakin
03-12-2015, 17:06
Sayın Jakin,bende çimlendirmek için çok uğraştım.Kalorifer sıcaklığı falan fayda etmedi.Ama ümidimi kesmedim.Bahar geldiğinde Nisan ayları sonuydu.Bir mucize gibi çimleniverdi.Herhalde gün ışığı uzunluğuyla mevsim sıcaklığıyla ilgili.Suda kalması zarar vermiyor.Sadece soğuktan koruyun.Birde suyunu sık tazeleyin.Çürüme,küf,mantar olmaması için,suya bir kaç damla Oksijenli su damlatın.Ya da üzerini az Bordo Bulamacı tozuyla hafif kaplıyarak,bir gazete kağıdına sarın,soğuk olmıyan serin bir ortamda saklayın.Buzdolabı sebzeliğine iki tane yumru koymuştum.Onlar öldüler.Balkonda sakladığım tek bir taneyi ekebildim.Nisanda sürgün vermeye başladı.On günde 20 cm.kadar oldular.Benim yumru iriydi,8-10 tane sürgün verdi.Bunları dibinden koparıp,suya koydum.Bir haftada sakal gibi oldular.Toprağa ekerken üçte biri dışarıda kalacak şekilde yanlamasına ektim.En sonda yumruyu ektim.Oda çimlendi ama hiç yumru yapmadı.Çeşitli kaynaklardan bilgi edindim.Toprağı kumlu olmalı.Bol Sun'i gübre istiyor ama Azot düşük olacak,Fosfor,bilhassa Potasyum fazla olacak.Organik gübre iyi gelmiyor.Sulamada düzenli olmalı.Sarmaşık gibi dallar uzatıyor.Bu dalları toprağa daldırma da yapsanız,kök yapıyor ama yumru yapmıyor.Belkide ben gübreyi yeterli vermedim ondan.Gübre olarak Çiçek Coşturan'ın Kaktüs tipini kullandım(Azot seviyesi düşük).Ekiminizde başarılar....
Esenlikler diliyorum...

Çok teşekkür ederim bilgiler ve dilekler için.. :)

Wallnut
04-12-2015, 23:00
Sakarya Migros ta 4.95 tl kg satılmaya başlandı.<Serdivan AVM de.Sayın jakın Tatlı patetes yetiştirme metodlarından biride çelikle yapılandır.ABD NC da ikinci 3. tarlalar hep çelikle yapılandır.Yumru ile büyük tarlalarda ekonamik olmamaktadır.Hasatta 20 gün kadar farklılık yaratıyor sadece.eDiger iki şekli de uyguluyorsunuz zaten.

bahcedenn
05-12-2015, 11:07
Filiz alıp ekmek düşüncesinde iseniz biraz geç kaldınız. Bu günlerde filizler ayrıca köklendirilmiş olarak hazır olmalıydı.

Yumrulardan filiz elde etmek için işlemlere ne zaman başlamalıyız?

redbullah
05-12-2015, 12:45
Sayın Meyvelitepe,organik gübre konusunda haklısınız.Ben yanlış bilgi edinmişim.Ayrıca sitenizide zevkle takip ediyorum.( Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/). )Fırın konusunda epey bilgilendim...
Esenlikler diliyorum.

MeyveliTepe
05-12-2015, 13:14
Yumrulardan filiz elde etmek için işlemlere ne zaman başlamalıyız?

Mart ortası gibi sıcak ve aydınlık bir ortamda başlanıyor. Işık için led ampuller iyi iş görüyor.

MeyveliTepe
12-12-2015, 12:47
Tatlı patates ile ilgili küçük bir denemenin detayları burada (http://blog.meyvelitepe.org/2015/12/12/tatli-patates-ve-fasulye-bereketi/).

Muda
14-12-2015, 14:17
Belgrad'ta bir marketten bana göre farklı patetes yumruları aldım. O kadar araştırmama rağmen çiçek tohum vs. satan bir yer bulamadım. Aldığım patateslerden bir tanesi kırmızı renkli tatlı patates. Kırmızı patetesi bahara kadar nasıl saklayabilirim. Daha önce aldığım turuncu renkli ve kırmızı renkli olanlar buzdolabında bozuldular. Suyun içinde ise çimlenemeden çürüdüler.

Jakin
14-12-2015, 14:32
Sn. Muda normal patatesleri evlerimizde buzdolabına koymuyoruz. Yani ben öyle yapıyorum. Serin, havadar ve karanlık bir yerde saklasanız bahara kadar. Belli bir süre sonra çimlenebilir bile belki.
Benim denemek için suya koyduğum patateste hiç bir gelişme yok. Keşke normal patateslerin yanında bekletseymişim diye düşünmüştüm geçen gün.

MeyveliTepe
14-12-2015, 16:03
Sn. Muda normal patatesleri evlerimizde buzdolabına koymuyoruz. Yani ben öyle yapıyorum. Serin, havadar ve karanlık bir yerde saklasanız bahara kadar. Belli bir süre sonra çimlenebilir bile belki.
Benim denemek için suya koyduğum patateste hiç bir gelişme yok. Keşke normal patateslerin yanında bekletseymişim diye düşünmüştüm geçen gün.

Gazete kağıdına sarın, sıcaklığı 15 derece, karanlık bir yerde muhafaza edin. 13 derecenin altında kalırsa ölür, daha yüksek ısıda da çimlenmeye çalışır. Mart ortası gibi çimlendirme süreci başlayabilir.

sakagun
09-03-2016, 07:39
Bu sene erken davranayım dedim.
Metro marketten aldığım iki patates 1 kilodan fazla olunca yarıdan keserek kullanmayı, aradan parça çıkararak yemeyi düşündüm. Google amcaya sorduğumda patatesleri yarıdan keserek köklendiren başka kişilerin de olduğunu gördüm. Bakalım sonuç ne olacak?

Jakin
09-03-2016, 09:46
46 no.lu mesajdaki tatlı patatesim köklendi ve epeyce yaprak çıkardı, hala suda ıslı duruyor.

605264

sakagun
16-03-2016, 07:55
2 yarıda kökler belirmeye başladı. Diğer yarılarda kök göremediğimden onları da ters çevirdim. Demek ki sivri uçlar aşağıda olacak şekilde suya koymak gerekiyormuş.

sakagun
28-03-2016, 15:10
Tatlı patateslerime yenilerini ekledim.
Artık hava taşı ile sularını havalandırıyorum.

MİRKET
13-04-2016, 11:06
Merhaba,Patatesleriniz büyüyünce tohum verdi mi?

Lonicera
31-10-2016, 13:12
Uzun süredir aradığım tatlı patetesleri nihayet Migros mağazasında kıstırdım. En sonunu da ben aldım, toplam 6 yumru kalmış. Hemen 4 tanesini haşladık. 15 dakika gibi çok kısa bir sürede pişen patateslerin kabuğunu soyarken biraz zorlandık. ( zar gibi incecik)Harikulade bir lezzetmiş bu. Ben netteki yorumların çoğunu abartılı buluyordum ama az bile söylenmiş. Özellikle çocuklar için ( bizim gibi hiç büyüyemeyenler de bu gruba dahil) vazgeçilmez bir lezzet olacaktır zamanla. Tabii şimdi oldukça fiyatlı( 5.99 lira).

Geriye kalan iki taneyi de Sn Meyvelitepe' nin önerisine uyarak gazete kağıdına sarıp kiler kadar serin olan bodruma kaldıracağım.

Bulup deneyen arkadaşlardan tavsiye edebilecekleri farklı pişirme, tüketme tariflerini rica edecektim. Eminim bir usta bu bitkiyle tam bir şov yapar. Bir daha denk gelirsem köz içinde de denemek istiyorum.

MeyveliTepe
31-10-2016, 16:22
Kızartmasını yapın. Ya da bizim gibi önce az zeytinyağı, kekik, biberiye, kırmızı biber, tuzdan oluşan sosa bulayıp fırında kızartın :)

Yeni hasat dönemi olduğu için fiyat şimdi en ucuz. Daha sonra o fiyata bulamazsınız.

dongyul
31-10-2016, 18:11
Sayın Lonicera; buharda pişirmeyi deneyin çok lezzetli olur, közde de çok güzel oluyor...

Dutlubahçe
01-11-2016, 16:21
Kızartmasını yapın. Ya da bizim gibi önce az zeytinyağı, kekik, biberiye, kırmızı biber, tuzdan oluşan sosa bulayıp fırında kızartın :)

Sayın MeyveliTepe, bu sosa bulayıp fırında pişirme işlemini, patatesleri soyarak mı yapıyorsunuz?

MeyveliTepe
01-11-2016, 16:36
Sayın MeyveliTepe, bu sosa bulayıp fırında pişirme işlemini, patatesleri soyarak mı yapıyorsunuz?

Tatlı patatesleri iyice yıkıyoruz ama soymuyoruz, elma dilimi dilimliyoruz.

Amanita
02-11-2016, 10:45
Tatli patates bugune kadar istanbulda hic gormedim, nerede satiliyor acaba?

Kabak tatlisi pisirir gibi pisirdiginizde cok lezzetli bir tatli oluyor tatli patates, ayrica normal patates gibi kizartildiginda kendine has aromasi kizartmaya lezzet katiyor.

Lonicera
02-11-2016, 11:04
Sağ olun arkadaşlar, bulabilirsem her yöntemi deneyeceğim:))))

sakagun
07-11-2016, 06:41
Tatlı patateslerim normal patatese göre daha çok verimli oldu. Fotoğraftaki tatlı patatesler tek bir kökten çıktı. Az zeytinyağıyla kavurması da çok lezzetli oluyor.

sakagun
07-11-2016, 06:57
Bir kısmını seneye üretmek üzere gazete kağıdına sarıp karanlık ve serin bir yerde saklayacağım.
Uzayan dalları toprağa daldırılarak çok daha fazla ürün elde edilebilir.
Yoğun bir şekilde çiçeklenmelerine rağmen hiç tohum elde edemedim. Seneye elle dölleyeceğim.

saleri
07-11-2016, 07:32
Geçen sene burdaki Migrosta denk gelip almıştım ama hanım ne olduğunu bilemediğinden hepsini kızartmış.;) Maalesef bu sene hiç bir yerde yok.:( Bu sene belki tohum paylaşımı olur dedim ama sanırım oda olmayacak.

Zengarden deki fideler güvenilir mi ? Daha önce deneyene oldu mu ?

Dutlubahçe
08-11-2016, 08:14
Tatli patates bugune kadar istanbulda hic gormedim, nerede satiliyor acaba?

Bir kaç gün önce, Beylikdüzü migrosta vardı.

sakagun
08-11-2016, 09:17
Metro Market'te de bulabilirsiniz.

günebakan
08-11-2016, 18:48
Ben ilk defa bir kaç hafta önce yenikapı'daki Hatay günlerinde görüp almıştık kilosu 5 tl den fırına atıp pişirdik harika oldu kestane gibiydi tadı çok hoşumuza gitti. Sonra burada okuyarak metro markete gitti var mı yok mu diye vardı ama kilosu 18 tl idi tabi bu fiyata alamadık zira pahalı geldi bana fiyat

MeyveliTepe
10-11-2016, 22:04
Tatlı patatesleri hasat ettik.

Bahçede toplamı 12,5 metrekare olmak üzere 4 farklı yerde ekiliydi. Bir tanesi yine 2,1 metrekare alana sahip sandıktı.

632752

Buradan 25 kg kadar aldık.

Bir diğer alan 3,75 metrekare.

632753

Buradan da 30 kg kadar çıktı.

Hepsi 12,5 metrekare olan dört yerden toplam 100 kg kadar hasat etmiş olduk.

Bunlardan toprağa ekili olanlarda az da olsa bazılarının uçlarının kemirilmiş olduğunu gördük (sorun değil, oraları kesildiğinde kürleme sırasında kendini tamir ediyor).

Sandıkta yetişenler ise muhteşemdiler. hemen hemen hepsi büyük, lekesiz, hiç firesiz oldular.

Bu sebze bol güneş alan her yerde, hatta güneş alan balkonda, terasta dahi çok verimli olarak yetiştirilebilir. Bu bakımdan besin ve ekonomik değeri bakımından katma değerinin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim.

cihan14
11-11-2016, 08:37
Çin sitelerinde tohum var alsak uyum sağlar mi ki?

E5823 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

MeyveliTepe
11-11-2016, 08:42
Tohumdan nasıl yetişir bilmiyorum ama bulunursa denenebilir. En kolayı 1-2 tane yumru bulup bunları filizlendirerek fide yapıp dikmek. Yumru filizlendirme işine mart ayında sıcak ve bol ışıklı bir yerde başlamak gerekiyor.

cihan14
11-11-2016, 08:47
Tohumdan nasıl yetişir bilmiyorum ama bulunursa denenebilir. En kolayı 1-2 tane yumru bulup bunları filizlendirerek fide yapıp dikmek. Yumru filizlendirme işine mart ayında sıcak ve bol ışıklı bir yerde başlamak gerekiyor.
Çok merak ediyorum nasıl bir tadı var eğer ki sizin gibi yetiştirebilirsem çok mutlu olacağım

Yumru bulabileceğimiz bir yer var mı?
İnternetten baktım ama yumru satımı yok gibi ya da ben bulamadım [emoji56]

MeyveliTepe
11-11-2016, 09:00
Tatlı patates bazı büyük marketlere zaman zaman geliyor. Öte yandan Hatay bölgesinde ziraati yapılmaya başlandı. İnternette "tatlı patates hatay" diye aratırsanız makul fiyata satan en az bir yer olduğunu göreceksiniz.

Tatlı patatesin ana vatanında yüzlerce farklı çeşidi var ancak en çok tarımı yapılan iki çeşidi var. Biri, dışı turuncu-kahverengi karışımı, içi turuncu olan bir çeşit. Diğeri dışı kırmızıya yakın mor, içi beyaz olan çeşit. Hatayda bu çeşidi yetiştiriyorlar, dolayısı ile bu çeşidi daha makul fiyata bulabilirsiniz.

Biz iki çeşidi de yetiştirdik. Verimlilik bakımından içi beyaz olan daha iyi gibi. Lezzet bakımından içi turuncu olan belli belirsiz biraz daha şekerli ama biz içi beyaz olanı daha çok sevdik.

Bana kalırsa bu bitki önümüzdeki bir kaç yıllık zaman dilimi içinde küçük çiftçinin borçlarından kurtulma, biraz olsun refaha ulaşma yolunda çok önemli bir ürün olabilir. Bu kadar verimli, dertsiz, değerli bir ürün az bulunur.

cihan14
11-11-2016, 09:07
Tatlı patates bazı büyük marketlere zaman zaman geliyor. Öte yandan Hatay bölgesinde ziraati yapılmaya başlandı. İnternette "tatlı patates hatay" diye aratırsanız makul fiyata satan en az bir yer olduğunu göreceksiniz.

Tatlı patatesin ana vatanında yüzlerce farklı çeşidi var ancak en çok tarımı yapılan iki çeşidi var. Biri, dışı turuncu-kahverengi karışımı, içi turuncu olan bir çeşit. Diğeri dışı kırmızıya yakın mor, içi beyaz olan çeşit. Hatayda bu çeşidi yetiştiriyorlar, dolayısı ile bu çeşidi daha makul fiyata bulabilirsiniz.

Biz iki çeşidi de yetiştirdik. Verimlilik bakımından içi beyaz olan daha iyi gibi. Lezzet bakımından içi turuncu olan belli belirsiz biraz daha şekerli ama biz içi beyaz olanı daha çok sevdik.

Bana kalırsa bu bitki önümüzdeki bir kaç yıllık zaman dilimi içinde küçük çiftçinin borçlarından kurtulma, biraz olsun refaha ulaşma yolunda çok önemli bir ürün olabilir. Bu kadar verimli, dertsiz, değerli bir ürün az bulunur.
Önemli bilgiler için çok teşekkür ediyorum [emoji56]

MeyveliTepe
23-11-2016, 09:25
Blogda yeni yazı, Tatlı Patates ve Yetiştiriciliği (http://blog.meyvelitepe.org/2016/11/23/tatli-patates-ve-yetistiriciligi/)

aydemiraydın
23-11-2016, 09:40
tatlı patatesin hasaddan sonra depolanması nasıl? yerli patatesler çabucak çürüyor veya filizleniyorda.

MeyveliTepe
23-11-2016, 11:41
Linkini verdiğim yazıda açıkladım. Hasattan sonra mutlaka kürleme denilen işlemin yapılması lazım. Sonra da 13-15 derecede karanlık ve havadar bir yerde depolanması gerekiyor.

ibrahimes
24-11-2016, 14:14
Tatlı patatesi benim gibi merak edenler ve yetiştirmek isteyenler için metro market te kg 3.49. Ben 5 kg aldım. 1 kg tadına bakmak için 4 kg yetiştirmek için ama bahara kadar yumruları sağlıklı tutabilir miyim bilmiyorum. Sayın MeyveliTepe nin kurleme yöntemini deneyecegim.

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

oz26
24-11-2016, 14:36
Bu ayın başında 17.90 TL idi Metro'da. Akşam 5 kilo da biz alalım o vakit :)

MeyveliTepe
24-11-2016, 16:32
Kilosu 3,49 olanın yumru eti ne renk? Beyaz mı turuncu mu?

Şimdi satın aldıklarınızı bir hafta sıcakta tuttuktan sonra her bir yumruyu ayrı ayrı gazeteye sarın, kuru, karanlık ve 15 derece bir yerde saklarsanız bahara kadar rahat rahat durur.

ibrahimes
24-11-2016, 21:28
Kilosu 3,49 olanın yumru eti ne renk? Beyaz mı turuncu mu?

Şimdi satın aldıklarınızı bir hafta sıcakta tuttuktan sonra her bir yumruyu ayrı ayrı gazeteye sarın, kuru, karanlık ve 15 derece bir yerde saklarsanız bahara kadar rahat rahat durur.
Akşam ustu denemesini yaptık. Ben turuncu diye beklerken beyaz çıktı. Lezzeti normal patatesin tatlisi gibiydi 😀 Söylediğiniz gibi saklayacagim, tesekkur ederim bilgilendirme için.

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

MeyveliTepe
24-11-2016, 21:50
Bunlar Hatay'da yetiştirilenler. Fiyat da onun için ucuz.

oz26
24-11-2016, 22:25
Normal patates kadar kolay kesilmiyor. Havuç ya da turp keserken olduğu gibi biraz daha kuvvet uygulamak gerekiyor. Lezzetini hafta sonu test edeceğiz.

634206

634207

MeyveliTepe
24-11-2016, 23:19
Hafta sonu yiyecekseniz niye şimdi kestiniz :)

oz26
25-11-2016, 11:12
Merakımıza dayanamadık :)

cihan14
25-11-2016, 12:12
Benim internetten aldıklarım hatay usulü bunlar biraz daha farklı gibi

MeyveliTepe
27-11-2016, 11:17
25 farklı tatlı patates pişirme tarifi (http://www.health.com/health/gallery/0,,20600272,00.html?xid=socialflow_twitter_health) . Burada dursun, lazım olur :)

cihan14
28-11-2016, 20:56
Ben şimdi çinden tohum siparişi verdim acaba bir zararı olur mu?

MeyveliTepe
28-11-2016, 21:26
Ben şimdi çinden tohum siparişi verdim acaba bir zararı olur mu?

Ne gibi bir zararı olacak ki? Yeterki çimlensinler.

cihan14
28-11-2016, 22:01
Ne gibi bir zararı olacak ki? Yeterki çimlensinler.
Bu sertifikalı tohum vurgusu yüzünden böyle bir düşünce takıldı aklıma

[emoji4]

dongyul
28-11-2016, 22:19
Çinden tohum alınması konusu denilince aklımda her zaman soru işaretleri çıkıyor... Tatlı patates tohum oluşturma konusunda çok hassasdır.. Çiçek açsa bile tohumu oluşmayabiliyor şahsen bende öyle oldu...

Çinliler bu dünyadaki ticareti pazarlamayı üretmeyi yapan bilen çok nadir toplumlardan biridir... Yani demek istediğim elde edeceğiniz size gönderilen tohumların gerçek tatlı patates tohumu olduğundan şüphem var bir kaç defa bende aynı hatayı yaptım ve tohum sipariş ettim çıkan tohumlar birbirinin aynı biber tohumu yerine bildiğiniz brassica gibi tohum göndermişlerdi...

Yani umarım şansınız vardır da gelen tohumlar tatlı patates ve yetiştirebilirsiniz ^^

Yani demek istediğim yumru bulup ekseniz daha elle tutulur deneyiminiz olur...

MeyveliTepe
28-11-2016, 22:33
Çin tek başına dünyadaki tatlı patatesin %80'ine yakınını yetiştiriyor.

Gelecek olan gerçek tohum mu yumru mu bilemedim. Yumruya da tohum denildiğine şahit oldum. Gerçek tohum yeni tatlı patates çeşitlerinin ıslahı için kullanılıyor, tüketim için yetiştiricilikte kullanılmıyor. Bu yüzden gerçek tohum gelecek ise ilginç olabilir.

Yumru eti turuncu veya daha koyu olanlar vitamin ve antioksidan değeri yüksek olanlar. Bu yüzden mümkün mertebe bu çeşitlere yönelmek lazım. Çinde de bildiğim kadarıyla yumru eti koyu renk olanlar yetiştiriliyor.

cihan14
29-11-2016, 09:12
O zaman aldığım farklı tiplerdeki türleri paylaşayım
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/b84bf2dfcf5f7002fdf24a0939baa917.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/d4281a228e4ca0e236f5518e5b9d088a.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/4901d919bf3f81cc3678c6ab57966af6.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/f47864d4d9eaf747c78e4d30deef2002.jpg

cihan14
29-11-2016, 09:13
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/6d7ed3004bb148cc5277023e3089cae8.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/383fcc61c5db0cd55e5134314e51e947.jpg

cihan14
29-11-2016, 09:14
5 farkı saticidan sipariş verdim sanırım umarım iyi ayırt edebilirim hangi tohum hangi saticidan geldi diye çünkü genelde hepsi şeffaf poşette yolluyor [emoji4]

cihan14
29-11-2016, 09:52
Gönderimler şöyle imiş

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/b37e915976ebcf04ee5e5e41cfcd598d.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/370958b385584169f9dd305c0b8fa006.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/6e16e262d9689fc798fab05d35a3b29f.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161129/bf3f3953da41c9d76d407b4effd8e78b.jpg

kaknus
29-11-2016, 19:33
Tatlı patatesin yumrularını suda köklendirmek yerine patates gibi direk toprağa diksek olmaz mı?

Amanita
02-12-2016, 22:55
Bugun BBC Superfood belgeselini izlerken tatli patates uzerine bolume denk geldim. Belgeselde soyledigine gore normal patates yerine yiyeceginiz ayni miktarda ici turuncu olan tatli patates 2 kat c vitamini ve 2000 kat a vitamini iceriyormus. beyaz patatese kiyasla tatli patates cok daha fazla besin degeri iceriyor diyorlar.

hobiciakvarist
03-03-2017, 14:57
Tatlı patatesleri hasat ettik.

Bahçede toplamı 12,5 metrekare olmak üzere 4 farklı yerde ekiliydi. Bir tanesi yine 2,1 metrekare alana sahip sandıktı.

632752

Buradan 25 kg kadar aldık.

Bir diğer alan 3,75 metrekare.

632753

Buradan da 30 kg kadar çıktı.

Hepsi 12,5 metrekare olan dört yerden toplam 100 kg kadar hasat etmiş olduk.

Bunlardan toprağa ekili olanlarda az da olsa bazılarının uçlarının kemirilmiş olduğunu gördük (sorun değil, oraları kesildiğinde kürleme sırasında kendini tamir ediyor).

Sandıkta yetişenler ise muhteşemdiler. hemen hemen hepsi büyük, lekesiz, hiç firesiz oldular.

Bu sebze bol güneş alan her yerde, hatta güneş alan balkonda, terasta dahi çok verimli olarak yetiştirilebilir. Bu bakımdan besin ve ekonomik değeri bakımından katma değerinin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Sayın MeyveliTepe. Kırmızı renkte dışı olan patateslerinizin içi ne renk acaba?

hobiciakvarist
03-03-2017, 14:59
Bu tatlı patates'in içi mor olan ve diğer türlere göre daha tatlı olan bir türü var. Ancak bir türlü bulamadım.

Elimdeki cinsler:
1. dışı turuncu (açık), içi turuncu
2. dışı kırmızımtrak, içi beyaz

elinde farklı bir tür tatlı patatesi olan var sa bu bilgiyi paylaşabilir mi?

hobiciakvarist
03-03-2017, 15:00
Tatlı patatesin yumrularını suda köklendirmek yerine patates gibi direk toprağa diksek olmaz mı?

Olur. Ancak 1 patates'ten birkaç tane bitki almak yerine tek bitki edinmiş olursunuz... Verim konusunda bir şey diyemeyeceğim yani.

Jezebel
04-03-2017, 21:13
Sn. Meyvelitepe'nin bloğundaki yazdıklarını okudum.
Sadece 4 patates için akvaryum pompası edinmek manalı gelmedi.
Suyunu her gün değiştirmek köklerin çürümemesi için yeter umarım.
İç dokusu turuncu olanından 5M den aldım.
Deneyip göreceğim.

dongyul
04-03-2017, 21:46
Arkadaşlar siz siz olun benim yaptığım hatayı yapmayın... Tatlı patatesleri cocopeat ortamında çimlendirmek istedim ancak fiyaskoyla sonuçlandı... Geçen sene zar zor yetiştirip elde ettiğim tatlı patatesleri çürüttüm... Kendimden utandım :(

640051

Jezebel
04-03-2017, 22:36
Ben de bu gün cocopeat/baltık torfu karışımına ekmiştim, yarın ilk iş yerinden çıkarıp yıkayıp yarı su içinde kalacak şekilde ayarlama yapacağım.
Sn.dongyul kötü olmuş, üzüldüm:(
Umarım hepsi çürümemiştir.

Burada (http://www.zengardentr.com/Ipomoea-batatas-fidesi,LA_1543-2.html#labels=1543-2) stok bekleniyor denmiş, bu türlerin hepsi yenen cins mi acaba:confused:
Dekoratif olarak da çok güzeller.

dongyul
04-03-2017, 23:06
Sayın Jezebel; evet hepsi çürümüş...

Siz siz olun Sayın Meyveli Tepe'nin metodundan şaşmayın çünkü geçen sene su da sık sık suyunu değiştirerek tatlı patateslerden filiz elde ettim ancak bu yıl Koreli arkadaşımın aklına uyup bu tarz bir şeye cesaret ettim sonuç böyle oldu...

https://www.youtube.com/watch?v=v9OEryoF7yU

Bu videoda da gördüğümüz gibi Koreliler direk seralar da toprağa ekim yapıp fide (filiz) elde ediyorlar...

Ben direk ekerek başaramadım :/

Teşekkür ederim verdiğiniz linktekiler dekoratif amaçlı ancak çok şükür temin edebileceğim güvenli bir yer buldum ^^

Jezebel
17-03-2017, 06:27
Mantıklı olan Koreliler'in yaptığı aslında.
Kendi iklimlerinde bu bir tarla bitkisi.
Bizim yaptığımız onlara çok zahmetli gelebilir.
Ama elimde 4 patates var, risk almak istemiyorum.
Yendiğinden haberim yokken mor yapraklı olanı yetiştirmiştim.
Çok güzel eflatun çiçekleri var :)

Lonicera
05-04-2017, 17:52
Bu patatesle ilgili ne çok tarif varmış:eek:

Fırında Tatlı Patates Çubukları Tarifi:

4 tatlı patates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
2 dal biberiye
2 dal kekik
Patatesler soyun ve parmak kalınlığında dilimler kesin, ardından dilimleri tekrar ince uzun şeritler halinde kesin. Patateslerin üzerine, kekik, biberiye, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyin. 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirip servis edin.

Tatlı Patatesli Tatlı Kumpir Tarifi:

4 adet tatlı patates
1 tatlı kaşığı vanilya özü
100 gram ceviz **** pekan cevizi
2 yemek kaşığı bal
Patatesli ortadan ikiye bölün ve 180 derecede 30 dakika kadar pişirin. Sıcakken içlerini bir kaşık ile oyup bir kaseye alın. Vanilya ile karıştırın. Püreyi tekrar patatesin içine bölüştürün. Üzerlerine ceviz ve bal gezdirerek servis edin.

Tatlı Patatesli Kumpir Tarifi:

4 adet tatlı patates
8 adet çeri domates, ortadan ikiye kesilmiş
4 dilim jambon
100 gr beyaz peynir
2 yemek kaşığı tereyağı
Patatesli ortadan ikiye bölün ve 180 derecede 30 dakika kadar pişirin. Sıcakken içlerini bir kaşık ile oyup bir kaseye alın. Tüm malzemeleri karıştırıp patates kabuklarının içine bölüştürüp servis yapın.

Tatlı Patates Çorbası Tarifi:

2 adet tatlı patates
1 adet patates
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 litre tavuk veya sebze suyu
Yarım su bardağı krema
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
İlk önce tatlı patatesleri, patatesi ve soğanı eşit boyda doğrayın. Ardından tencereye zeytinyağını katarak doğradınız malzemeleri kavurun. Daha sonra et suyunu veya sebze suyunu ekleyip kaynatık. Son olarak tuzunu ve tereyağını da ekleyin. Kaynadıktan sonra kremayı ekleyip 5 dakika daha pişirip dilerseniz ceviz parçaları ile servis edebilirsiniz.

Tatlı Patatesli Yumurta Tarifi:

3 adet tatlı patates
4 adet yumurta
1 kırmızı soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, biber
1-2 dal biberiye
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Patatesi soyun ve küpler halinde doğrayın. Soğanı da küp şekilde doğrayın. Patatesi zeytinyağı ile birlikte tavaya alın ve 1 dakika kadar kavurun. İçine soğanları ilave ederek 3-4 dakika kadar kavurmaya devam edin. Tuz ve biberle birlikte ince kıydığınız biberiye yapraklarını da ekleyin ve kısa bir süre daha pişirin. Pişen patateslerin üzerine yumurtaları ilave edin ve istediğiniz kıvamda pişirerek ocaktan alın. Daha fazla biberiye ve kırmızı biber ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Tatlı Patatesli Salata Tarifi:

500 gr tatlı patates, kabuğu soyulup közlenmiş
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet doğranmış taze yeşil soğan
3 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
6-7 yaprak ıspanak
1 adet limonun suyu
200 ml zeytinyağı
2 yemek kaşığı ayçiçek çekirdeği
3 yemek kaşığı kuru üzüm **** yaban mersini
Közlenmiş tatlı patatesleri soğuduktan sonra küp küp kesin. Limon suyunu ve zeytinyağını biraz tuz ile çırpın. Patateslerle diğer malzemeleri derin bir kapta karıştırın, sosunu dökün ve servis edin.

Tatlı Patatesli Galet Tarifi:

3 adet tatlı patates
4 yemek kaşığı erimiş margarin
4 diş sarımsak
4 tatlı kaşığı parmesan rende
6 adet milföy hamuru
Tuz
Karabiber
Yağ ve sarımsağı 6-7 dakika pişirip sarımsağı kenara çıkartın. Patatesleri ince ince dilimleyin. Sarımsak aromalı yağın yarısını fırına girecek bir tencerenin altına dökün ve her tarafına bulayın. Patatesleri dizmeye başlayın. Parmesan rende,tuz ve karabiber serperek patatesler bitene kadar devam edin. 20 dakika kadar 200 derece fırında pişirin. Son olarak milföylerin üzerine çatal ile delikler açın. Fırına verip 15 dakika pişirin. Geri kalan tereyağını üzerine sürün ve patatesleri üzerine ekleyip 5 dakika daha pişirip servis edin.

Fırında Tavuk ve Tatlı Patates Tarifi:

2 parça tavuk göğüs eti
2 parça tavuk baget
2 adet fırın patates
1 yemek kaşığı salça
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Deniz tuzu
Taze kekik
Salçayı 1 bardak sıcak su ile açın, toz biberi ekleyin. Bir fırın tepsisine yağı dökün ve tavuk ve patatesleri katarak karıştırın. Üzerine salçayı döküp, kekikleri de ekleyin. 200 derece fırında 40-45 dakika pişirip dilerseniz kıyılmış maydanoz ile servis edin.

Tatlı Patatesli Çıtır Mantı Tarifi:

Hamur için:

3 su bardagı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşıgı tuz
Su
İçi için:

3-4 haşlanmış tatlı patates
1 büyük soğan,
Bir tatlı kaşığı salça
Karabiber
Tuz
Sıvı yağ
Sosu İçin:

Yoğurt
Sarımsak
Kırmızı pul biber
Tereyağı
Kuru nane
Bir tatlı kaşığı salça
Hamuru için; bir kabın içine unu, yumurtayı, unu, gerektiği kadar suyu koyup hamuru yoğuralım.
Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtün ve 10-15 dk dinlendirin.
Dinlenen hamurdan, bezeler koparın. Tezgah üzerinde, unlayarak oklavayla ince olacak şekilde açın. Açtığınız hamuru düz bir bıçak ile kareler şeklinde keselim. Boyutu tamamen size kalmış. İçi için; soğanı, patatesi ince ince doğrayın.
Bir kabın içine soğanı, patatesi, salçayı, karabiberi, sıvı yağı tuzu koyup ve iyice karıştırın.
Hazırladığınız hamur parçalarının ortalarına, patatesli harçtan koyup bohça şeklinde kapatın.
Tepsiyi unlayın ve hazırladığınız mantıları unlu tepsiye koyun.
Tencereye yağ koyup, ısıtın.
Mantıları kızgın yapa atın ve altın rengi alana kadar pişirin.
Mantıların açılmamasına dikkat ederek süzgeçle çıkarın ve ılımasını bekleyin.
Bir kabın içine yoğurdu, sarımsağı koyup, iyice karıştırın ve mantının üzerine dökün.
Tavaya tereyağını, salçayı, kırmızı pul biberi, naneyi koyup kavurun ve mantının üzerine gezdirerek servis yapın.

Tatlı Patates Tatlısı Tarifi:

2 su bardağı süt
4 tatlı kaşığı tereyağı
1 tane tatlı patates, haşlanmış
4 tatlı kaşığı irmik
Yarım su bardağı un
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Şerbeti için:

4 su bardağı su
Bir buçuk su bardağı toz şeker
1 adet limon suyu
Önce şerbeti hazırlayın. Su ve toz şekeri kaynatıp, tencereyi ocaktan alın. Limon suyunu ekleyin ve şerbeti soğumaya bırakın. Diğer tarafta, süt ve tereyağını tencereye koyup kaynatın. Un ve irmiği kaynayan süte ekleyin karıştırarak pişirin. Sonra ocaktan alın ve derin bir kaba dökün. Ortasını açıp yumurtaları, haşlanıp püre yapılmış patatesi ve kabartma tozunu ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra krema torbasına doldurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar şeklinde tepsiye sıkın. 190 derece fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra, üzerine ılımış şerbeti döküp servis yapabilirsiniz.

Tatlı Patatesli Kek Tarifi:

1 orta boy tatlı patates
1 su bardağı tozşeker
3/4 su bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı un
Tatlı patatesin kabuklarını soyup kuşbaşı doğrayarak haşlayın, süzün ve püre haline getirin. Fırını 175 derecede ısıtın Kuru malzemelerin hepsini birbirine harmanlayın. Şeker ve yumurtaları köpürtene kadar çırpın. Tatlı patates püresini ve sıvı yağı ilave edip malzemeleri birbirine yedirin Kalan malzemeleri ilave ederek iyice karıştırın. Yağlanmış kek kalıbınıza dökün ve fırına verin. 40-45 dakika pişirin. Pişen kekinizi kesmeden önce ılınmasını bekleyin.

Tatlı Patatesli Tart Tarifi:

Taban için:

4 su bardağı yulaf kepeği galeta karışımı
200 gr. soğuk tereyağı
1/2 su bardağı keçiboynuzu pekmezi
Dolgu için:

2 adet doğal yumurta
2 orta boy haşlanmış tatlı patates
100 ml. krema
1/2 çay bardağı bal
1 çay kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı muskat rendesi
Üzeri için:

Kaymak
Ceviz
Öncelikle turta tabanı hazırlamak için yulaf kepeği galeta karışımı, soğuk tereyağı ve pekmezi rondoda kırıntı haline gelene kadar 3-4 kere çekin. Elinizde sıktığınızda birbirine yapışan bir harç elde edin. Elde ettiğiniz harcı turta kalıbının tabanına ve kenarlarına iyice bastırarak yerleştirin. Dilerseniz küçük tart kalıpları kullanın. Dolgu harcı için öncelikle yumurta, bal ve kremayı derin bir karıştırma kabı içerisinde yaklaşık 2 dakika kadar çırpın. Ardından haşlanmış ve soğuduktan sonra rendelenmiş yaklaşık 1 su bardağı tatlı patates, tarçın ve muskat rendesi ilave edin ve tüm malzemeyi çırpın. Hazırladığınız dolgu harcını turta tabanının üstüne dökün ve düzeltin. Turtayı önceden ısıtılmış 125 derece fırında önce 50 dakika pişirin. Ardından fırının ısısını 150 dereceye yükseltin ve yaklaşık 40 dakika daha üstü kızarana kadar pişirin.

Üzerine dilerseniz kaymak koyarak servis edebilirsiniz.

ALINTI (https://onedio.com/haber/birden-bire-hayatimiza-giren-tatli-patatesle-yapabileceginiz-hem-tatli-hem-tuzlu-tarifler-734591)

mahon67
20-04-2017, 20:35
Bugün Migrostan aldım ve haşladım: bildiğiniz tatsız kabak:(

Jezebel
20-04-2017, 21:56
Turuncu içli patatesi suda bekletmeye bşlayalı 1 ayı geçti.
Bir sürgün dahi yok. Galiba çimlenmesin diye tüm gözleri temizlemişler.:(
Bu gün 3 adet de içi kırmızı olanından aldım, deniyelim bakalım ne olacak.
Yurtdışından patates mi getirteceğiz şimdi:mad:

dongyul
20-04-2017, 22:11
Bir sürgün dahi yok. Galiba çimlenmesin diye tüm gözleri temislemişler.:(

Sayın Jezebel; bende sizin dediğiniz gibi çimlenmeyen patateslerim olmuştu sonra araştırdığımda öğrendim ki patatesleri ateşli bir makine var ve ondan geçiriyorlar ve yüzden gelişim olacak nodülleri köreltiyorlar... Bu sayede patatesler çimlenmeden uzun süre kalıyor..

Jezebel
20-04-2017, 22:30
Biraz önce aliexpresten bir sürü tohum spariş ettim.
Patatesin tohumu oluyor mu bilmiyorum ama:confused:
Araştırıp ödemeyi yarın yapacağım.

Batı Rüzgarı
21-04-2017, 00:46
Biraz önce aliexpresten bir sürü tohum spariş ettim.
Patatesin tohumu oluyor mu bilmiyorum ama:confused:
Araştırıp ödemeyi yarın yapacağım.

aliexpresdeki çoğu tohumlar sahte...size gönderilen toz gibi şeyler tohum bile olmayabilir.olsa bile başka birşeyin tohumudur..

özellikle bitki konusunda çok sıkıntılı bir yer aliexpress.
yine de alışveriş yapmak isterseniz satıcının çok fazla satış yapmış olması ve kullanıcı memnuniyetinin %97den aşağı olmamasına özen gösterin derim...
gerçi paranızı aksi durumda geri alırsınız ama kaybettiğiniz zamanı kimse veremiyor malesef...

mahon67
22-04-2017, 07:56
Bir sürgün dahi yok. Galiba çimlenmesin diye tüm gözleri temizlemişler.:(

Sanırım 2008-2009 yıllarıydı İskenderun'da bulunmuştum. pazarlarda satılıyordu. yarım kilo kadar alıp Zonguldak'ta ektim hepsi çimlendi. hatta normal patates gibi ekmeden sürgün çıkarmaya başlamıştı. Tatlı patates bir çeşit ipomea (sabah sefası) türü. Su ıspanagı ile de akraba. Yanılmıyorsam Japonya'da tatlı patatesin yapraklarını da sebze olarak tüketiyorlar; kandaba olarak geçiyor. Kısaca; Hatay, İskenderun, Mersin buralardan temin edebilirsiniz.

Jezebel
22-04-2017, 10:02
Sorun marketten almış olmam sanırım. Arkadaşın bahsettiği işlemden geçmiştir, raf ömrünü uzatma maksatlı.
Bizim pazarlarda hiç bulunmuyor.:(

Jezebel
22-04-2017, 21:05
Fırında parmak patates denedim, üç renkli.
Tadını sevdim. Renkli ve normal aynı sürede pişti, 7 dk, 200 derece.
Kullandığım cifaz Philips Airfryer, fazla yağı işlem sırasında süzüyor.

645333

645334

Bitkisel beslenmeyi tercih edenler için alternatif bir besin.

Kerem Örenç
10-05-2017, 17:20
Tatlı patatesin ölümüne dayanabileceği en düşük ve en yüksek kaç derecedir?

MeyveliTepe
10-05-2017, 18:07
Tatlı patatesin ölümüne dayanabileceği en düşük ve en yüksek kaç derecedir?

En düşük 13 derece. Yüksek derken ne için yüksek?

Kerem Örenç
18-05-2017, 17:05
En düşük 13 derece. Yüksek derken ne için yüksek?

Mesela limon en düşük -10 derecede ölüyor. En yüksekte 45 derecede ölüyor.Bunu demek istedim.Tatlı patates 13 derecedemi ölüyor yani.Yoksa optimum sıcaklık mı bu?

MeyveliTepe
19-05-2017, 00:27
Depolamak için ideal sıcaklık 15 derece. 13 derece ve altında hasarlanmaya başlıyor. Düşük ısıda kalma süresine göre hem yeme hem de çimlenme özelliklerini kaybediyor, bir noktada da çürüyor. Üst sınır için bende net bir bilgi yok, ancak 20-25 derece aralığında çimlenme başlıyor. 30 derece ve üzerinde de olumsuz etkilerin başlayacağını tahmin ediyorum.

Jezebel
08-07-2017, 20:08
Maalesef elimdeki turuncu ve mor patateslerin hiç biri çimlenmedi :(
Marketten aldığım için işlem görmüşlerdi muhtemelen.
Bu bitkiyi de yaprağına bakarak aldım.

653467

Daha doğrusu bu aldığım bitkiden su içinde köklendirerek ürettiğim bitki.
Anaç olan inanılmaz hızla uzamaya devam ediyor.
Lütfen doğru yolda olduğumu söyleyin.

MeyveliTepe
08-07-2017, 20:15
Yumru yapması için gevşek ve gübreli bir toprağa, yoksa bulabildiğiniz en geniş saksıya nakledin. Tam güneş alsın, iki günde bir toprağı nemlenecek şekilde sulayın. Hala filiz veren bir anaç yumru varsa onu da aynı şekilde toprağa gömün, varsa filizleri dışarıda kalsın.

Jezebel
08-07-2017, 20:20
Önerdiğiniz gübre organik değil umarım, elimde sadece 20:20:20 NPK var.

MeyveliTepe
08-07-2017, 20:33
Organik gübreler dışında bir gübre kullanımım yok maalesef. Kastettiğim hayvan gübresi idi. İnorganik gübreyi çok az miktarda (söz gelimi, beş litre suda bir çorba kaşığı) haftada bir suda eritip verebilirseniz olur sanırım. Buna rağmen azot çok, potasyum az gelir. 20-20-20 gübre tam NPK oranları değil. 20 azot, 8,6 fosfor ve 16,6 potasyum anlamına gelir. Oysa bitkinin azottan çok potasyuma ihtiyacı vardır. Bu yüzden de yumru gelişimi olumsuz etkilenir.

Jezebel
16-09-2017, 17:21
Köklendirdikçe yer kalmadı , askıya aldım .

657374

Belki minik de olsa patateslerim olur.
Patates köftesine çok güzel bir tat katıyorlar.
Mümkün olduğunca fazla üretmek lazım :)

dongyul
23-09-2017, 22:14
Bunlarda bu yılın ilk tatlı patatesi ^^

657834

657836

657835

657837

Jezebel
25-09-2017, 11:20
Bunlarda bu yılın ilk tatlı patatesi ^^
657834
657836
657835
657837

Maşallah, çok kıskandım sizi.
İçi turuncu olanından istiyorum, ama yok, bulamadım henüz.

dongyul
25-09-2017, 19:09
[/CENTER]

Maşallah, çok kıskandım sizi.
İçi turuncu olanından istiyorum, ama yok, bulamadım henüz.

Sayın Jezebel; hem içi hem dışı turuncu olanından bende var lezzeti diğerine göre bir tık daha güzel geldi bana... Gelecek yıl için slip elde etmek için bir kaç tane tohumluk ayırdım eğer sorunsuz çimlenip slipler elde edersem size de gönderirim ^^

hobiciakvarist
27-09-2017, 08:16
Dışı beyaz/krem, içi mor olanından ABD'de bir marketten almış arkadaş getirmişti (sağolsun) ama maalesef çimlenmedi bende de. Aynı zamanda dışı turuncu içi de turuncu olandan da gelmişti ama sonuç aynı olmuştu. Sanırım işlem görmüş raf ömrü uzatılması için, bu nedenle çıkmıyor.

Sadece dışı kırmızı içi beyaz olan bir tür var bende, ektim ama gelişimi yavaş.

Topraklarınız hakkında bilgi verebilirmisiniz (yetiştirenlere soruyorum), belki topraktan kaynaklı benim zayıf performansım...

toprakseven
02-11-2017, 13:12
:)
Bir kaç yıldır tatlı patates yetiştiriyorum. Burada ufak bir açıklama paylaşmak isterim;

1- Tatlı patatesin yemek zamanı ile ilgili
Tatlı patatesin hasadından sonra hemen yemeyip bir süreliğine beklettin. Tatlı patatesin içindeki nişastanın bir kısmı şekere dönüşür. Daha tatlı olacaktır.
2-Tatlı patatesin pişirmesi ile ilgili
Bence tatlı patatesin en güzel pişirme şekli tüm olarak (yıkayıp kabuk ile) fırında veya buharlı tencerede pişirmek. Şekerini hiç akıtmadan korunmuş olacaktır. Çay ile mükemmel:cool::cool:

Jezebel
14-11-2017, 14:44
Bu patates ne zaman hasat edilir?
Üst aksamı tamamen yeşil, sökeyim mi bilemedim.

MeyveliTepe
14-11-2017, 16:06
Bu patates ne zaman hasat edilir?
Üst aksamı tamamen yeşil, sökeyim mi bilemedim.

Yapraklar, dallar yeşil ve canlı ise dursun biraz daha.

Lonicera
21-12-2017, 05:37
Bu aralar marketlerin satış reyonlarında rastlayan var mı tatlı patateslere?

dongyul
21-12-2017, 06:13
Bu aralar marketlerin satış reyonlarında rastlayan var mı tatlı patateslere?

Metro markette görmüşlüğüm var ama ısıl işlemden geçtikleri için çimlenmiyor bilginize...

Lonicera
21-12-2017, 06:46
Metro markette görmüşlüğüm var ama ısıl işlemden geçtikleri için çimlenmiyor bilginize...

İnşallah bütün firmalar da aynı işlemi yapmaz. Yoksa tohuma yöneleceğiz mecburen. Tohumdan da ne derece sağlıklı ve başarılı olunur bilemiyorum artık.

dongyul
21-12-2017, 09:14
Sayın lonicera; ben biraz yumru kendim için ayırdım eğer olurda çimlendirip tekrar slipler elde edersem size yollarım.

Jezebel
21-12-2017, 09:23
Denemek için biraz tohum aldım.
Mevsimi gelince onu da deneyeceğim.

Lonicera
21-12-2017, 10:32
Sayın lonicera; ben biraz yumru kendim için ayırdım eğer olurda çimlendirip tekrar slipler elde edersem size yollarım.

Ben biraz daha araştırayım hele. Bulamazsam ve de siz çoğaltabilirseniz neden olmasın. Şimdiden teşekkür ederim.

thunderon
14-02-2018, 12:37

Metro marketten bugun aldim ama denemesem mi acaba?

dongyul
14-02-2018, 13:56
Metro marketten bugun aldim ama denemesem mi acaba?

Bence deneyin bir şey kaybetmezsiniz. Belki bir şans yeşerir mutlu eder sizi ^_^

thunderon
08-03-2018, 08:59
köklenmeye başladı şu an ama henüz filiz vermedi. 24C ortamda saklamaya devam ediyorum henüz gün ışığına çıkarmadım.

thunderon
23-03-2018, 07:14
metromarketten aldığım patatesler köklenemeden çürüdü bened gidip migorstan aldım bu sefer güncel durum aşağıdaki şekildedir. Bir süre büyümesini bekleyip sonrasında kesip köklenmesi için suya alacağım.

Muda
23-03-2018, 12:08
Benim de migrostan aldığım tatlı patates halen yapraklanmadı. Su içinde olunca biraz bakteri ürüyor sanırım. İkinci defa yıkayıp yeniden biraz daha az su içine bıraktım. Bakalım sizinki gibi yaprakları olacak mı?

thunderon
23-03-2018, 14:22
Ben 3-4 günde bir suyunu yeniliyorum. İlk yaprağı görene kadar 24derecelik alttan ısıtmayla gerekli sıcaklığı sağladım. Şimdilik bir sıkıntı yaşamadım biraz daha güneşi görse hızlıca büyüyecek sanırım.

thunderon
06-04-2018, 14:46
yapraklar büymeye devam ediyor. kendiliğinden kopan parçayı suya koydum 3 günde heryerinden kök fışkırdı. Çeliklendirme için çok uygun bir bitki.

MeyveliTepe
06-04-2018, 15:32
Kap çok küçükmüş. Ya suyu hergün yenileyin ya da akvaryum pompasıyla hava basın. Sudaki oksijen çabuk tükeneceğinden kökler çürümesin.

mertan
16-10-2018, 16:27
Bende bu sene ilk defa denedim, tatlı patatesi çimlendirmede geç kaldım.Hatta suya koyduğum 4 patatesden yalnızca 1 tanesi filizlendi ama 1 patatesden 7 tane filiz aldım. Dikim yaptığım 2 m2' lik alana 1 çuval koyun gübresi ve 2 çuval kum döktüm, bunun dışında hiç bir gübreleme yapmadım. Bugün (16.10.2018) hasadını yaptık 22 kg patates çıktı. Küçük olanları önümüzdeki sene için saklamayı düşünüyorum.

kaancihan
31-10-2018, 21:29
Elimde yumrulardan var. Şimdi filizlendirmeye başlasam mevsimine kadar filizlendirme işlemine devam edebilir miyim ve evde büyük bir saksıya diksem sonuç alabilir miyim?

MeyveliTepe
31-10-2018, 22:40
Elimde yumrulardan var. Şimdi filizlendirmeye başlasam mevsimine kadar filizlendirme işlemine devam edebilir miyim ve evde büyük bir saksıya diksem sonuç alabilir miyim?

Şimdi olmaz. Elinizdeki yumruları gazete kağıdına sarıp Mart ayına kadar 15 derece ısıda karanlık ve kuru bir yerde saklayın. Sıcaklık 13 derecenin altına indiğinde yumruların zarar göreceğini aklınızda tutun.

MeyveliTepe
31-10-2018, 22:41
Biz de bugün hasat yaptık. İki sandıktan 55-60 kg kadar çıktı.

AkisSoftware
17-11-2018, 11:13
Merak edenler için bilgi vermek istedim. Migrosta satışı yapılıyor. Şuan için kg fiyatı 6,95TL...

AkisSoftware
23-11-2018, 14:45
Bir web sayfasında bulunan bilgiyi alıntılayayım;

"Bilinen patatesle hiç bir alakası olmayan tatlı patatesin sağlığa faydalarının olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için tatlı patates ile ilgili bilinmeyenleri araştırdık. İşte tatlı patatesin bilinmeyen faydaları...

TATLI PATATESİN SAĞLIĞA FAYDALARI;

- İçeriğinde zengin A vitamini olan tatlı patates, kolay sindirilmesi ve düşük alerji riski özelliğiyle bebeklerin beslenmesi için önerilen önemli besinlerdendir.

- Patatesin 100 gramında bir kişinin günlük ortalama A vitamini ihtiyacının bir katını, C vitamini ihtiyacının ise yarısını karşılıyor.

- Az gelişmiş ülkelerde yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarını azaltmak için tatlı patates tüketiminn artırılamasına yönelik projeler geliştirildi.

- Şeker hastaları için oldukça faydalıdır.
- Kan şekerini düzenler.
- Açlık hissi duyulmasını engeller.
- Karaciğer, cilt ve prostat kanseri riskini azaltır.
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanser ve yaşlanma etkilerine karşı mücadele eder.
- Sindirim sistemi için faydalı bir besindir.
- Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
- Uzun süre tokluk hissi verir bu yüzden zayıflamada etkilidir.
- Demir eksikliği, astım, romatizma hastalığını tedavi eder.
- Cilt sorunları tedavisinde oldukça etkilidir."

Link: Tatlı patatesin bilinmeyen faydaları (http://www.yasemin.com/foto-galeri/42647-tatli-patatesin-bilinmeyen-faydalari/p1)

kaknus
25-11-2018, 19:28
684223
Nihayet yıllardan beri elde etmeye çalıştığım tatlı patatesi bir markette bulup aldım. Çoğunu dikmek için yırdım. Üç tanesini de tadına bakmak için bıraktım.

Rdvndnc
16-01-2019, 15:08
Tatlı patates arayıp Ankara'da bulunanlar izmir 2 caddesi'nde Firik isimli hatay ürünleri satan bir dükkan var. geçen hafta kilosu 8 tl ye aldım.

Muda
29-01-2019, 21:13
https://www.youtube.com/watch?v=d-3e4x74xMs

Bu videoda her bir yapraktan bile tatlı patetesin yetiştirildiği gösterilmiş. Ancak uzun zaman alacağı için ne büyüklükte tatlı patates verir mechul.

Muda
29-01-2019, 22:04
https://www.youtube.com/watch?v=ow3C5UbxnFs

Muda
29-01-2019, 22:10
https://www.youtube.com/watch?v=2cdbgdwrdH4

Muda
29-01-2019, 22:10
https://www.youtube.com/watch?v=Za2p8T1heVE

Muda
29-01-2019, 22:13
https://www.youtube.com/watch?v=nn9hO5z74m0

Muda
29-01-2019, 22:22
https://www.simplycanning.com/growing-sweet-potato-slips.html

Tatlı Patates Fişleri Başlangıç, Büyüme ve Dikim
Rhonda tarafından
Tatlı Patates Fişleri Başlangıç, Büyüme ve Dikim. Benim hakkımda bilmen gereken bir şey tatlı patatesleri seviyorum! Geçen yıl, altı 25 feet sıradan yaklaşık 450 kilo tatlı patates topladık. Söylemeye gerek yok, biz çok paylaştığımızı ve kışın çok yedik.

büyüyen tatlı patates fişleri
1K + Kaydet
Tatlı patateslerim bir filmde bile var! En büyük oğlum onunla birlikte bir eve Mississippi'ye gitti. Orada büyükannesinin eski evinde yaşıyor. Evi, bu yılın eylül ayında ABD'de piyasaya sürülecek olan "Bu Hızlarda Yaşam" da ana karakterin evi olarak seçildi. Hikaye çizgisi, bir kazada en iyi arkadaşını kaybeden bir genci takip etmesi nedeniyle affetmek ve umut etmekle ilgilidir. Kederini koşmaya, bir lise pisti yıldızı olmaya yönlendirir.

Her neyse, evdeki sahneleri hazırlarken, tatlı patateslerimi gerçekten çok sevdiler, bu yüzden onları mutfakta sergilediler! Bu heyecan verici değil mi? Tatlı patateslerimin ünlü olacağını biliyordum. ;)

Büyüyen Tatlı Patates Fişleri
Tatlı patatesler bahçedeki en sevdiğim şeylerden biri. Onlarla ilgili her şeyi seviyorum. Fişe başlamak, dikim yapmak, onların güzel üzümlerini izlemek ve mor çiçekler büyümek benim için eğlenceli bir deneyim. Hasat? Ah! Beni başlatma. Tatlı patates kazmak hazine bulmak gibi bir şey! Ve sonra, elbette, yemek var. Tatlı patatesler yetiştirebileceğiniz en besleyici şeylerden biridir. Uzun koruyuculardır ve yaprakları bile yiyebilirsiniz. Onlar için yemek tarifleri sonsuzdur.

ABD'nin 8 nci bahçe bölgesinde bulunduğum için tatlı patateslerime ocak ortasından şubat ayının ilk haftasına kadar kayma yaparak başlayabilirim. Bu, bolca sahip olacağım ve Mart ayının son haftasını veya Nisan ayının ilk haftasını ekmeye hazır olacağım anlamına gelir. Ancak bu yıl çok soğuk bir kış geçirmedik ve son derece nemli olduk. Bu yazıyı yazarken, Nisan ayının ikinci haftası ve bahçe hala bitki için ıslanıyor. Bu da benim tatlı patates kızartmalarımla biraz ekstra bir şeyler yapmam gerektiği anlamına geliyor. Bunun hakkında biraz daha konuşacağız. Hangi bölgede olursanız olun, fişlerinizi son donma tarihinden dört ila altı hafta önce başlatmanız gerekecektir.

Diğer patatesler gibi, tatlı patates de tohum yapmaz, bunun yerine çoğaltılır. Beyaz patates gibi diğer patatesler, filizlerini gözlerinden ayıran yumrular; Ancak tatlı patates gerçek bir kök bitkisidir ve gözleri yoktur.

Yeterince uzun süre tutulursa, tatlı bir patates filizlenmeye başlar. Bu filizlere fiş denir. Orta büyüklükte patates kullanmanın en iyisi olduğunu buldum çünkü en çok fiş üretecekler. Yıllar önce, bunu okudum ve bana garip geldi, bu yüzden denemeye karar verdim. Makbuzlarımı yapmaya başladığımda, bu amaçla bir kenara koyduğumları denemek için iki büyük patates seçtim. Tabii ki, büyük olanlar ve çok küçük olanlar, orta boy patateslerden daha az kayma bıraktı. Her orta boylu tatlı patates 20 ila 50 arasında kayma bırakacaktır.

Büyüyen Tatlı Patates Fişleri:

Bazı insanlar tatlı patatesleri toprakta en az bir metre derinlikte tatlı patatesin yaklaşık yarısını gömerek toplarlar. Bazı insanlar tatlı patateslerini yarıya indiriyor ve patateslerin her yarısı yarıya kadar kaplanacak şekilde suya koyuyorlar. Başka bir su yöntemi kullanıyorum.

Sonbaharda, en sağlıklı orta boy patateslerin bir kısmını bir kenara koyun. Son donma tarihinizden dört ila 6 hafta önce (tam vaktinde bolca zaman tanımak için 6 hafta ile giderim) fişlerinize başlama zamanı. Patatesin büyüklüğüne bağlı olarak çeyrek kavanoz düzenli ve geniş ağızlı kullanıyorum. Kürdan veya şiş kebap çubukları kullanarak patatesi iki ucu arasında yarıya kadar deliyor. Patatesin kavanozun kenarında desteklenmesi için yeterince uzadıklarından emin olun. Tatlı patatesi kavanoza, çubuklar jantın üzerine gelecek şekilde yerleştirin ve patatenin alt yarısı batıncaya kadar su ekleyin.

Tatlı patateslerinizin dolaylı güneş ışığına sahip olduğundan ve soğumasını önlediğinizden emin olun. Bir kaç inç buharlaştığını fark ettiğinizde kavanoza su ekleyin. Patatesinizin kurumasına asla izin vermeyin. Patatesin çürümesini önlemek için eski suyu haftada bir kez değiştirmelisiniz. Her ne kadar söylesem de, bazen bunu hatırlamadan iki hafta önce ve çürümeyle ilgili bir sorunum olmadı.

Fişleri Dikim İçin Tutmak:

Yaklaşık iki hafta sonra, filizi görmeye başlamalısınız. Filizler yaklaşık 6 santim uzunluğa ve üzerinde birkaç yaprak yaprak oluşana kadar büyütün. Fişleri bu büyüme aşamasına ulaştığında, onları ana patatesten ayırmanın zamanı gelmiştir. Bazı insanlar ekilmeye hazır olana kadar patatesleri patateslerin üzerinde bırakırlar. Bunu yapmam, çünkü her bir patatesden mümkün olduğunca çok fazla fiş istiyorum. Onları açık bırakırsanız, odak daha fazla fiş üretmek değil, orada olan fişleri geliştirmeye odaklanır.

Fişi, tatlı patatese tutturulduğu tabanda alarak dikkatlice çıkarın. Fişleri soğuk suyla dolu temiz bir kavanoza yerleştirin ve kavanozu pencere kenarına veya dolaylı güneş ışığı alabileceği bir yere yerleştirin. Tatlı patatesde olduğu gibi, kavanozun dolu kalması için su ekleyin ve çürümelerini engellemek için eski suyu haftada bir kez değiştirin. Bir hafta ile 10 gün arasında gelişen kökleri görebilmelisiniz. Fişleri bahçeye gitmek için hazır olana kadar böyle devam edecektir. Benimkini hiç 4 hafta boyunca tutmamıştım, bu yıla kadar.

Söylediğim gibi, alışılmadık derecede ıslak bir Kış geçirdik ve inanılmaz derecede ıslak bir Bahar geçiriyoruz. Benim fişlerim kök salıyordu ve yere gitmeye hazırdı. Su kavanozunda mücadele etmeye başlıyorlardı (sararmaya başladılar) ve bitki yetiştirmem için çok ıslaktı. Çürümemelerini engellemek için onları toprakta bankladım. Bu onları tutacak ve bahçenin hazır olmasını beklerken onlara biraz kafa atmalarını ve köklerini oluşturmaya başlamalarını sağlayacaktır.

Fişleri bitki nasıl:
Son dondan en az iki hafta sonra, toprak en az 70 ° 'ye ulaştığında ya da toprağın çalışacak kadar kuruduğu zaman, hazırladığınız bahçe yatağını istediğiniz sıraya yatırın. Fişleri başlattığımda tepelerimin en az 3 santim yüksek olmasını seviyorum. Bitkilerinizi 3 feet aralıklarla sıralara 3 ayak yerleştirin. Tepenizde yaklaşık 3 santim derinlikte veya tüm kayma köklerinin sığabileceği ve toprağa örtülmesi için yeterince derin bir delik açın. Eğer kuru ise, toprakla örtmeden önce fişi sulayın.

Dikimden sonra, kaymalarınızı nemli tuttuğunuzdan emin olun, ancak soguk bırakmayın, çünkü iyi drene olmuş kumlu topraklar gibi patatesler. Birisi bana bir keresinde, tatlı patatesler çok esnek olduğu için ölü gibi gözükse bile elimdeki her fişi ekmememi söyledi. Geçen yıl başaramayacağımdan emin olduğum bir dizi fiş atmıştım, ama diğer sıralar kadar patates ürettiler. Sanırım bu denemenin asla zararı olmadığını kanıtlıyor.

Üzümleriniz gelişirken, patates ekinizi çapalayın veya başka bir şekilde temizleyin. Tatlı patatesler üzümlerini eritmeye başladıklarında, her yöne giderler ve köklerini bıraktıklarında yabani otları boğarlar. Bunu yaptıktan sonra, ayıklamaya devam etmeye gerek kalmayacak. Üzümlerinizi gevşetmemeye dikkat edin, çünkü bu bitkiyi incitir ve verimini azaltır. Üzüm bağlarınızı çok sık sulamak konusunda endişelenmeyin. Üzümleri iyice kurulduktan sonra genellikle mayını sulamıyorum, çünkü tatlı patatesler kuraklığa dayanıklıdır ve kuru koşullar aslında bir mahsul mahsulünü teşvik eder. 100 gün sonra, hasat zamanı gelmelidir.

Tatlı patates hasadı ve depolanması hakkında daha fazla bilgi için, buradaki makalemize bakın .

Güvenli ve Mutlu Yolculuk, Rhonda ve Paket

Rhonda hakkında

Rhonda bir nesil çiftçilerin ailesinden geliyor, “Ben bir bakım çiftçisinden başka bir şey olamazdım. Ben buyum. Bu heyecan verici, hiç bitmeyen bir yolculuktur. ”Bir çiftçi olmasının yanı sıra, bir eş, anne, iş sahibi, 21 yıldan fazla emekli kayıtlı hemşire, yazar ve The Farmer's Lamp'ın sahibi.

MeyveliTepe
29-01-2019, 22:48
Google çevirisi biraz zor anlaşılıyor :)

Bu ara tatlı papates yetiştirilmesi hakkında bilgiye epey talep oluyor. Daha önce linkini vermiştim ama tekrar vereyim (https://blog.meyvelitepe.org/2016/11/23/tatli-patates-ve-yetistiriciligi/). Yetiştirme niyetinde olanlara faydasının olacağını düşünüyorum.

Muda
17-02-2019, 09:16
Turuncu renkli olan tatlı patatesler şu ana kadar çimlenmeseler de dışı pembe içi beyaz olanlar filizlendiler. Bir anda oldukça hızlı büyümeye başladılar. Artık toprağa saksı içerisine dikilme vakti geldi. Her gün suyunu değiştirmeye çalışıyorum. Yapraklarında nedense biraz bozulmalar var.

687292

687293

687295

687294

687291

mertan
25-02-2019, 11:08
Bu zamanda çimlendirmeniz biraz erken olmamış mı?

Jezebel
25-02-2019, 16:36
Başka seçeneğiniz olmayabiliyor...
Hatay’dan internetten aldığım ve gazete kağıdına tek tek sarmış olduğum patatesler çimlenmiş. Mecburen suya koydum, takibe başladım.

687725

687726

Şimdi filizler köklenince mecburen saksıya dikeceğim.
Daha havalar çok soğuk.

pares
25-02-2019, 16:47
Hatay’dan internetten aldığım ve gazete kağıdına tek tek sarmış olduğum patatesler çimlenmiş. Mecburen suya koydum, takibe başladım.

687725

687726

Daha havalar çok soğuk.

Merhaba sayın Jezebel tatlı patatesleri internetten nereden aldınız adres verebilirmisiniz ?

Jezebel
25-02-2019, 19:10
Buradan ama bitirmişler.

https://www.hatayyoresel.com/urun/tatli-patates-1kg/

.

AkisSoftware
26-02-2019, 05:52
Tatlı patates arayıp Ankara'da bulunanlar izmir 2 caddesi'nde Firik isimli hatay ürünleri satan bir dükkan var. geçen hafta kilosu 8 tl ye aldım.

Bu bilgi cok faydali olacak. Eger aradigim tür ise hemen alacagim.

AkisSoftware
26-02-2019, 05:53
Buradan ama bitirmişler.

.

Peki aldigin tur nasildi? Disi kirmiziya yakin, ici turuncu renktemiydi?

pares
26-02-2019, 07:12
Buradan ama bitirmişler.

.

Teşekkür ederim Sayın Jezebel, Zengarden fidelerini satışa çıkaracakmış ordan alarım, bulsaydım kendim çimlendirmeyi denemek istemiştim :) kısmet artık umarım başka yerden bulabilirim :)

Jezebel
26-02-2019, 07:13
Sn.Akis Software
İçi beyaz çıktı. Ben içi Turuncu ve Mor arıyordum.
Bahtıma böyle geldi.

AkisSoftware
26-02-2019, 07:58
Sn.Akis Software
İçi beyaz çıktı. Ben içi Turuncu ve Mor arıyordum.
Bahtıma böyle geldi.

Benimde aradığım tür içi turuncu olandan arıyorum. Tohumlarla üretimi denedim ama sonuç alamadım. Bugün bir arkadaşın söylediği yere bakmaya gideceğim vakit bulabilirsem. Eğer o türden edinirsem sizinle de paylaşabilirim.

AkisSoftware
26-02-2019, 07:59
Teşekkür ederim Sayın Jezebel, Zengarden fidelerini satışa çıkaracakmış ordan alarım, bulsaydım kendim çimlendirmeyi denemek istemiştim :) kısmet artık umarım başka yerden bulabilirim :)

Bulunduğunuz yerde büyük market varsa oralara bakabilirsiniz. Genelde migros türü marketlerde olabiliyor.

AkisSoftware
26-02-2019, 08:02
Ayrıca aradığımız türün çeşidini öğrenmiş oldum.

"Erato orange sweet potato"

Muda
26-02-2019, 09:44

Daha havalar çok soğuk.

Sn. Jezebel; Patatesleri aynı yerde sıkıştırmasanız ayrı ayrı yerlerde çimlendirirseniz daha iyi olur. Suyu hergün değiştirmeme rağmen suda bakteri çoğalıyor. Kabın kenarları yapış yapış bir madde ile kaplanıyor. Patetesi de sardığı için bozulabiliyor. Arkadaşlar kürdan kullanmışlar. Sudan dışarıda. Ben bir tanesini yatay bir tanesini ise dikey çimlendirdim.

Bu zamanda çimlendirmeniz biraz erken olmamış mı?

Patatesler çimlendikten sonra ne yapacaksınız. Mecburen işlemlere başladım. Benim bahçemin bulunduğu yer dağ ve 1300 rakıma yakın yükseklikte. Havaların ısınması geç olmakta, soğuması ise diğer yerlere göre daha çabuk olmakta. Ürün alma dönemim kısa.
Turuncu olan iki farklı yerden gelmesine rağmen henüz çimlenmedi. Hatta arkadaşımdan gelen ve çimlendirmeye aldığım bozulmaya başladı. Çimlenmesi bana göre mümkün değil artık. Daha önceden denemelerimde aynı şekilde olmuş patates filizlenmeden çürümüştü. Dışı pembe içi beyaz olanı şu anda saksı içerisine diktim. Üç tane köklendirdiğim sürgünü de. Diğerlerini de çimlendirebilirsem iyi olacak.

AkisSoftware
26-02-2019, 09:55
Sayın Muda; içi pembe olan türü nereden temin ettiniz acaba?

Muda
26-02-2019, 11:40
Dışı pembe içi beyaz
migros şu anda satılmıyor ben de arıyorum.

AkisSoftware
26-02-2019, 11:44
Dışı pembe içi beyaz
migros şu anda satılmıyor ben de arıyorum.

Ben temin edebilirsem bir kaç kişiyle paylaşmayı düşünüyorum. Birer ikişer tane yollarım kargo ile. Ama önemli olan dışı "kırmızımsı içi turuncu" olan çeşitten bulabilmek.

Jezebel
26-02-2019, 12:36
Yok diye birşey yok aslında.
Bakın buradan (https://www.google.com/search?q=tatl%C4%B1+patates+1+kg&oq=tatl%C4%B1+patates+1+kg&aqs=chrome..69i57.327453610j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8), ayağınıza geliyor.
Ben en ucuz satan yerden almıştım.
İçi mor sanarak :)

AkisSoftware
26-02-2019, 12:39
Yok diye birşey yok aslında.
Bakın buradan (https://www.google.com/search?q=tatl%C4%B1+patates+1+kg&oq=tatl%C4%B1+patates+1+kg&aqs=chrome..69i57.327453610j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8), ayağınıza geliyor.
Ben en ucuz satan yerden almıştım.
İçi mor sanarak :)

Sayın Meyvelitepe; içi turuncu renkli olanların daha üstün olduğunu söylediği için ben o çeşitten araştırıyorum. Verdiğiniz linktekilerin öyle olup olmadığını sormak gerek...

Jezebel
26-02-2019, 14:10
Bu nasıl :confused:

Fidan Tarım - TATLI PATATES 1 KG (http://fidantarim.net/urun/tatli-patates-1-kg.html)

.

AkisSoftware
26-02-2019, 14:14
Bu nasıl :confused:

Fidan Tarım - TATLI PATATES 1 KG (http://fidantarim.net/urun/tatli-patates-1-kg.html)

.

Mükemmel. Hemen bir soralım bakalım eğer resimdekinin aynısıysa hemen alırım. Sonucu yazarım. Ellerinize sağlık. O kadar aradım bu site gözümden kaçmış.

pares
28-02-2019, 13:46
Mükemmel. Hemen bir soralım bakalım eğer resimdekinin aynısıysa hemen alırım. Sonucu yazarım. Ellerinize sağlık. O kadar aradım bu site gözümden kaçmış.

Sayın AkisSoftware incelediniz mi bu siteyi? bende sipariş vermek istiyorum o yüzden sordum

siflera12
28-02-2019, 14:09
Ben migrostan almıştım ama tadını beğenmedim ( sebze olarak yoksa tadı güzel ) [emoji57] bir sebze olarak çok tatlı yani sebze olarak değilde tatlı olarak yenebilir.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

AkisSoftware
28-02-2019, 14:56
Sayın AkisSoftware incelediniz mi bu siteyi? bende sipariş vermek istiyorum o yüzden sordum

Mesajıma cevap vermediler. Böyle olunca soğuyorum. 2 gün önce yazdım mesajı. Birazdan ararım size bilgi veririm.

Gelde içine kurt düşmesin. Telefonlarada cevap yok. 2 defa aradım. Biraz zaman geçsin tekrar arayayım...

pares
01-03-2019, 07:06
[QUOTE=AkisSoftware;1560830]Mesajıma cevap vermediler. Böyle olunca soğuyorum. 2 gün önce yazdım mesajı. Birazdan ararım size bilgi veririm.

Gelde içine kurt düşmesin. Telefonlarada cevap yok. 2 defa aradım. Biraz zaman geçsin tekrar arayayım...[/QUO
Çok teşekkür ederim. Bende üye oldum ama sormak istediğim noktalar oldu cevap alamadım o yüzden size yazdım :) neyse haber alırsanız diye bekliyorum o zaman

AkisSoftware
01-03-2019, 08:10
Dün de aradım bugünde 2 defa tekrar aradım ama cevap yok. Aslında birilerini yönlendirip sordurabilirim Kayseri'de ama böyle bir yerden alışveriş yapmak ne kadar mantıklı olur? Uzak durmak gerek...

evandevan5
01-03-2019, 08:17
bir ara ektim ama birşey çıkmadı.

AkisSoftware
01-03-2019, 08:35
bir ara ektim ama birşey çıkmadı.

Diğer patatesler gibi direkt patates gövdesini toprağa gömmeyeceksiniz. Eğer öyle yaptıysanız olmaz. Ben de yurtdışından getirdiğim patatesi toprağa gömmüştüm. Baktımki çürümüş...

Önce iyice köklendirmek gerek ya da çıkan sürgünleri köklendirip dikmek gerek. Meyvelitepe'nin sitesinde bir yazısı var. Detaylıca anlatılmış konu.

AkisSoftware
04-03-2019, 07:57

Geçen hafta söylediğiniz yere gittim. Satıcı gülerek tatlı patatesin bittiğini, seneye geleceğini söyledi...

Muda
04-03-2019, 16:00
https://www.kartoffelvielfalt.de/news/Suesskartoffel

TATLI PATATESİN UYGUN ŞEKİLDE DEPOLANMASI
Tatlı patatesleri uzun süre güvende tutmanın birkaç yolu vardır. Ön koşul, taze ve sert yumrular pürüzsüz kabuklu almanızdır. Sıcaklığı ve rutubeti yüksek olan odalarda tatlı patates, iki hafta kadar gazetede sarılı kalmaya devam eder. Tatlı patatesleri depoda tutmayı tercih ediyorsanız, serin ve karanlık olmalıdır. Tatlı patatesler, altı ay boyunca 13 ila 16 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda saklanabilir. İdeal olarak, istenmeyen çimlenmeyi önleyen tatlı patates kabına bir elma yerleştirin. Not: Buzdolabı hiçbir zaman ideal bir saklama yeri değildir, çünkü tatlı patatesler burada yeterli havalandırmaya sahip değildir.

TATLI PATATES ÖNEMLİ VİTAMİN VE MİNERALLER İÇERİR.
Tatlı patates tüketimi, insan vücuduna gerekli vitaminleri sağlar. Çiğ tatlı patates 100 gramda bir içerir:
- 1.4 mg A vitamini
- 0.8 mg B5 vitamini.
- 0.26 mg B6 vitamini.
- 8.5 mg beta-karoten.
- 30 mg C vitamini
- 4.5 mg E vitamini

Ek olarak, aşağıdaki mineraller belirtilen miktarda bulunur:
- 413 mg potasyum.
- 0.9 mg çinko.
- 0.4 mg manganez.

100 gram tatlı patates için, 361 mg fruktoz ve 1084 mg glikoz tüketirsiniz.

TATLI PATATES TÜKETİMİ SAĞLIĞINIZI NASIL ETKİLER?
Tatlı patateslerin düzenli kullanımı iltihaplanmayı ve gut, artrit ve astım gibi semptomları önler. Ek olarak, tatlı patates kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde yardımcı olur ve özellikle kabuğu ile birlikte yenildiğinde sindirime yardımcı olur. Aynı zamanda, vitamin karışımı ve fitokimyasalların bağışıklık sisteminizde güçlendirici bir etkisi vardır. Tatlı patatesin hazırlanmasına düzenli olarak karar verin, kalp hastalığı riskini azaltın, sıvı dengesini düzenleyin ve kan basıncını sabitleyin. Çok önemli maddeler sayesinde, tatlı patatesler stresli zamanlarda güvenilir yardımcılardır.

AkisSoftware
04-03-2019, 16:23
https://www.kartoffelvielfalt.de/news/Suesskartoffel

TATLI PATATESİN UYGUN ŞEKİLDE DEPOLANMASI
Tatlı patatesleri uzun süre güvende tutmanın birkaç ....

Bilgiler için teşekkürler sayın Muda. Kan şekeri kısmı -şeker hastaları için iyi bir yiyecek olduğunu gösteriyor.

Bir de doğru(kaliteli-lezzetli) türünü bulabilsek çok iyi olacak..

Fidan tarım firmasının sahibinin cep telefonunu buldum. Ellerinde kalmadığını söylüyor(sitesinden satın alıp parasını ödesek sonuç ne olacaksa?). Başka bir temin yeri aradım ama bulamadım...

Jezebel
04-03-2019, 18:44
Sn.Akis Software ,
6 kilo alıp paylaşacağınız kimseler varsa hepsiburada.com’da var.

https://www.hepsiburada.com/mutlu-sebzeler-tatli-patates-6-kg-p-HBV000004FVDK

AkisSoftware
04-03-2019, 20:05
6 kg nasil 239tl olabilir? Ceyrek altin alirim daha iyi :)

Saka bir tarafa işin cılkını cikarmislar. 10tl olsa 60tl normal fiyati.. arastirmaya devam

siflera12
04-03-2019, 20:13
6 kg nasil 239tl olabilir? Ceyrek altin alirim daha iyi :)

Saka bir tarafa işin cılkını cikarmislar. 10tl olsa 60tl normal fiyati.. arastirmaya devam239 tl 6 kg için çok fazla bence , Türkiye'de yetiştiriciliği çok yapılmadığı için fırsatçılık yapıyorlar [emoji853]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Jezebel
05-03-2019, 05:17
Zaten çimleneceği meçhul.
15 C “nin altında muhafaza edilenler sürgün vermiyor.
Ben kilolarca çürütmüş biriyim.
Yerli malı yeni mahsul olmalı ki çimlensin.
İzmir’de Macrocenter’de ve Migros’ta var, çimlenmiyor.
Yani 6 kilo alıp çürütedebiliriz, ama piyasada var mı ? Var.

AkisSoftware
05-03-2019, 06:18
Çimlenmiyorsa yuksek ihtimal isi vererek isleme tabi tutmuslardir. Dondursalarda cimlenir diye dusunuyorum.

mertan
05-03-2019, 07:28
Geçen seneden sakladığım tatlı patatesleri suya koydum, hava taşıyla oksijende veriyorum suya. Fakat patatesler kışın 7-8 dereceleri gördü o yüzden çimlenme konusunda biraz tedirginim. 13 derecenin altında çimlenme özelliğinin kaybolacağı bilgisi var. Ben buradan sonuçları paylaşacağım.

AkisSoftware
05-03-2019, 07:38
Geçen seneden sakladığım tatlı patatesleri suya koydum, hava taşıyla oksijende veriyorum suya. Fakat patatesler kışın 7-8 dereceleri gördü o yüzden çimlenme konusunda biraz tedirginim. 13 derecenin altında çimlenme özelliğinin kaybolacağı bilgisi var. Ben buradan sonuçları paylaşacağım.

Sonuçları ilgiyle izleyeceğim. Peki bu patateslerin iç rengi beyazmı turuncu mu? VE tadları nasıl?

Muda
05-03-2019, 08:56

Umarım hepsi çimlenir. Keşke elinizdekilerin tamamını aynı yerde çimlendirmeseydiniz. Ben her iki şekli de denetim. Sanki dik daha iyi oldu gibi. Her gün suyunu değiştirmek şartı ile. Hava pompası da kullanılsa bakteri çoğalmaması için suyu değiştirip arada kabı yıkamak lazım.
Turuncunun biri nerede ise erimek üzere. Bakteriler ne kadar yıkasamda çürütmeyi başardılar.
Diğer ikisinde halen belirti yok. Sabırla bekliyoruz.

mertan
05-03-2019, 13:27
Patateslerin içleri turuncu ama tatlarını bilmiyorum bu yıl çok fazla alana dikim yapacağım için hiç yemedim, hepsini fidelik olarak ayırdım. Bu kadar çok patatesi ayrı ayrı kaplarda yapmam zor olurdu başka bir kapta daha var onları dik koydum ama gene 8-9 tanesi bir arada ikisinde de hava taşı çalışıyor 24 saat.

AkisSoftware
05-03-2019, 13:49
Patateslerin içleri turuncu ama tatlarını bilmiyorum bu yıl çok fazla alana dikim yapacağım için hiç yemedim, hepsini fidelik olarak ayırdım. Bu kadar çok patatesi ayrı ayrı kaplarda yapmam zor olurdu başka bir kapta daha var onları dik koydum ama gene 8-9 tanesi bir arada ikisinde de hava taşı çalışıyor 24 saat.

Bu kadar patatesin çok olmasına gerek yok. Tek patatesten bile yüzlerce yetiştirebilirsin. Acaip arsız bir bitki. Kenarlarından kürdanlarla sabitleyip alt kısmı suya temas etmeyecek şekilde bir bardağa su koy ve üzerine patatesi koy. Sıcak bir ortam olursa kolayca çimlendiğini göreceksin. Çimlendikten sonra her uzayan filizi, yapraklarından keserek çimlendirip çoğaltabilirsin...

mertan
05-03-2019, 14:31
Alt kısmının zemine temas etmemesi kadar fark ediyor mu uğraşmaya değer mi? Bende gördüm o şekilde ama çok fark etmez diye düşündüm açıkcası.

AkisSoftware
05-03-2019, 14:48
Alt kısmının zemine temas etmemesi kadar fark ediyor mu uğraşmaya değer mi? Bende gördüm o şekilde ama çok fark etmez diye düşündüm açıkcası.

Su ile temas ettiğinde sanırım çürüyor. Meyvelitepe'nin blog sayfası (https://blog.meyvelitepe.org/2015/12/12/tatli-patates-ve-fasulye-bereketi/)nda gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz. Çok detaylı bir şekilde yazılmış.

MeyveliTepe
05-03-2019, 15:46
Su ile temas ettiğinde sanırım çürüyor. Meyvelitepe'nin blog sayfası (https://blog.meyvelitepe.org/2015/12/12/tatli-patates-ve-fasulye-bereketi/)nda gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz. Çok detaylı bir şekilde yazılmış.

(https://blog.meyvelitepe.org/2016/11/23/tatli-patates-ve-yetistiriciligi/)
Buradaki (https://blog.meyvelitepe.org/2016/11/23/tatli-patates-ve-yetistiriciligi/) bilgi daha detaylı ve bir kaç yıllık deneyimden sonra yazılmıştır.

AkisSoftware
05-03-2019, 15:59
(https://blog.meyvelitepe.org/2016/11/23/tatli-patates-ve-yetistiriciligi/)
Buradaki (https://blog.meyvelitepe.org/2016/11/23/tatli-patates-ve-yetistiriciligi/) bilgi daha detaylı ve bir kaç yıllık deneyimden sonra yazılmıştır.

Bu yazınızı görmemiştim. Bu vesileyle bende okumuş olayım :)

Jezebel
15-03-2019, 07:55
Köklerin ışık almaması önemliymiş.
Şimdi eski başarısızlığımı buna bağlıyorum.
Püsküllü kökler ve canlı yapraklar patatesin bir bölümünü karartınca gelişti.

688895

Hadi bu sene hepimize bol hasatlar olsun.
Bana mahsülünden gönderen ve bu keyifli ana sebep olan arkadaşa teşekkür ediyorum.
Havalar İzmir’de de serin gitti bu yıl yoksa dikecektim bu sıralarda.
Şimdi yüklü miktarlarda cocopeat ve potasyumlu gübre almam gerekiyor, hazırlık olarak :)

AkisSoftware
15-03-2019, 08:36
Evet sayın Jezebel; kökleri ışık görmeyecek. Ben kupa içerisinde yapıyorum. 2-3 günde bir suyunu değiştiriyorum. Eğer suyu havalandırma sisteminiz yoksa bunu yapmak elzem oluyor yoksa yapraklar hemen sararıp dökülüyor.

Tebrikler

MeyveliTepe
15-03-2019, 18:54
Ben kışın yağmurlu günlerinde Sayın MeyveliTepe'nin bloğunda paylaştığı deneyimlerini okudum; sarı olanlar migrostan, beyaz olanları da Hatay'dan bir arkadaşım yolladı. Köklerin ışık görmemesi gerektiğini atlamışım, üstüne üstlük mutfak pencerelerinin önünde cayır cayır ışıkta köklendirdim. Her iki günde bir sularını değiştirmekten artık çok sıkıldım, sanki pet hayvanım varmış gibi ama sebze. Hava durumu yarından itibaren idare eder, artık bir kısmını bostana nakledeceğim. Ölmezlerse hepsini toprağa aktaracağım. Seneye tatlı patates yetiştirmeye devam edeceksem, akvaryum motoru şart.

688973

Toprak ısınmadan dışarıya ekmeyin. İzmir için dahi Mayısı beklemekte fayda var. Ben daha yumru köklendirme işlemine bile başlamadım.

Jezebel
15-03-2019, 22:02
Sn.MeyveliTepe 50 litrelik saksıya dikip sera içinde baksam olur mu acaba :confused:

MeyveliTepe
16-03-2019, 01:21
Sn.MeyveliTepe 50 litrelik saksıya dikip sera içinde baksam olur mu acaba :confused:
Olur diyesim geliyor ama, olmaz.

Büyük saksıya dikmenizde sorun yok. Sorun saksının serada olmasında.

Saksıya dikip seraya koyarsanız, muhteşem dal budak ve yaprak verir ama yumruyu unutun :)

Tatlı patates uzun süre ve direk güneş istiyor ki çok fotosentez yapıp yumruda o kadar karbonhidradı biriktirebilsin.

Şunu yapabilirsiniz, şimdi saksıya dikip seraya koyun, mayısta direk güneşe alın.

Jezebel
16-03-2019, 07:10
Aynen , katılıyorum.
Mayıs’ta gelişmiş olarak dışarıya bırakırım.
Yoksa Mayıs’a kadar evde bunu ne şekilde saklarım
Dikeyim coşsun:)

Mmehmet42
24-03-2019, 12:43
Herkese merhaba yeni üye oldum. Forumda tatlı patates konusunu sonuna kadar okudum. Tatlı patatesle ilk 2012 yılında tanıştık. 10 kg Hataydan getirttim. Tadını çok beğendiğim için hobi amaçlı 5 metre kare alana fidesini elde ettikten sonra dikim yaptım. Adıyaman da sıcağı ve suyu sevdiği için çok hızlı gelişim gösterdi. Daha sonra tayin dolayısıyla Adıyamandan ayrıldık. Konyada ithal olandan defalarca denememe rağmen yumrular çok az filizlendi ve bu filizlerden de yumru elde edemedim. Şimdi Ispartadayım büyük saksılarda denemek istiyorum. İthal olanlardan almak istemiyorum çünkü filizlenmeden çürüyorlar. Yerli tatlı patatesi bulmak çok zor bu mevsimde Hataydaki üreticiler nasıl fide elde ediyorlar acaba nasıl temin edebiliriz.

AkisSoftware
24-03-2019, 13:08
Herkese merhaba yeni üye oldum. Forumda tatlı patates konusunu sonuna kadar okudum. Tatlı patatesle ilk 2012 yılında tanıştık. 10 kg Hataydan getirttim. Tadını çok beğendiğim için hobi amaçlı 5 metre kare alana fidesini elde ettikten sonra dikim yaptım. Adıyaman da sıcağı ve suyu sevdiği için çok hızlı gelişim gösterdi. Daha sonra tayin dolayısıyla Adıyamandan ayrıldık. Konyada ithal olandan defalarca denememe rağmen yumrular çok az filizlendi ve bu filizlerden de yumru elde edemedim. Şimdi Ispartadayım büyük saksılarda denemek istiyorum. İthal olanlardan almak istemiyorum çünkü filizlenmeden çürüyorlar. Yerli tatlı patatesi bulmak çok zor bu mevsimde Hataydaki üreticiler nasıl fide elde ediyorlar acaba nasıl temin edebiliriz.
Hosgeldiniz. Ilerki zamanlarda biz yetistirebilirsek paylasimda bulunuruz. Yerli mi degilmi bilmiyorum ama insallah basarili oluruz

kaknus
24-03-2019, 19:30
Migrostan alıp sakladığım tatlı patateslerden bir tanesini yaklaşık bir ay önce suya koydum ve oturma odasında sıcakta bekliyor. Ancak en ufak bir kök izi veya filiz yok. Acaba markettekiler filizlenmmemesi için işlemden mi geçti yoksa ben mi erken suya koydum.

AkisSoftware
24-03-2019, 20:39
Migrostan alıp sakladığım tatlı patateslerden bir tanesini yaklaşık bir ay önce suya koydum ve oturma odasında sıcakta bekliyor. Ancak en ufak bir kök izi veya filiz yok. Acaba markettekiler filizlenmmemesi için işlemden mi geçti yoksa ben mi erken suya koydum.

Direkt suyun icine koyduysaniz curumus olabilir...

Markette satilanlar filizlenmesin diye kurleme yapilmis olabilir. 1 haftada filizlenmesi lazim.

Muda
24-03-2019, 20:49
Benim migrostan dışı pembemsi içi muhtemel beyaz olan yerli olduğunu düşündüğüm tatlı patatesler çimlendiler. Ancak ithal olarak satılan içi turuncu olanlar çimlenmedi. Aradan o kadar zaman geçti. Bir tanesinde birkaç kök belirtisi bulunmakta. Filizlenme hiç yok. Her iki patatese de aynı işlemleri yaptım. Her gün suyunu değiştirmeye özen gösteriyorum. Birinin filizleri yarım metreye yaklaştı. Diğerinde ise hiç filiz yok. Bir patates çürüdü. Diğerlerini filizlenme olursa diye bekletiyorum. Umut dünyası.

Jezebel
24-03-2019, 21:35
Sandığım (300 litre ) hazır, Cocopeatlı toprak karışımım hazır,
Patateslerim çimleniyor.
Aldığım filizler de köklendi.
Çok heyecanlıyım, bu sene olacak sanırsam:rolleyes:

Mmehmet42
25-03-2019, 13:12
Zengarden ile görüştüm fide satışlarının bu sene olmayacağını söylediler. ithal tatlı patateste ise çimlenme sıkıntısı var. tatlı patates ve fidesini şimdi bulmak çok zor gibi görünüyor. Gitti gidiyor da tohum satışı var. Aramızda tohumdan yetiştiren varmı acaba

MeyveliTepe
25-03-2019, 13:33
Zengarden ile görüştüm fide satışlarının bu sene olmayacağını söylediler. ithal tatlı patateste ise çimlenme sıkıntısı var. tatlı patates ve fidesini şimdi bulmak çok zor gibi görünüyor. Gitti gidiyor da tohum satışı var. Aramızda tohumdan yetiştiren varmı acaba

Tohum, denemeyi düşünmeyin bile. Tatlı patates tohumdan üretilmez. Bitkinin çok nadiren verdiği tohumlar ıslahçılar tarafından yeni çeşitlerin ortaya çıkarılmasında kullanılır.

MeyveliTepe
25-03-2019, 20:58
Sayın Muda, benim de migros patateslerinden sadece bir tanesi kalmış, onun da bir kısmı çürüdüğü için kesmiştim. İçi turuncu patatesin yaprakları da farklı görünüyor. Bu sonuncuyu da toprak ile buluşturamam zannedersem.

689776

Durumu iyi, artık çok bol ışık ister.

Mmehmet42
26-03-2019, 14:49
Tohum, denemeyi düşünmeyin bile. Tatlı patates tohumdan üretilmez. Bitkinin çok nadiren verdiği tohumlar ıslahçılar tarafından yeni çeşitlerin ortaya çıkarılmasında kullanılır.
MeyveliTepe uyarın için teşekkür ederim. az kalsın sipariş edecektim. Zamanında elimle yetiştirdiğim yüzlerce fide vardı hep dağıttım. Şimdi tek bir patates **** fide bulamıyoruz.

Muda
26-03-2019, 15:26
Sayın Muda, benim de migros patateslerinden sadece bir tanesi kalmış, onun da bir kısmı çürüdüğü için kesmiştim. İçi turuncu patatesin yaprakları da farklı görünüyor. Bu sonuncuyu da toprak ile buluşturamam zannedersem.

689776

Patatesin çürüyen yerini kesmenize rağmen filizlerin durumu gayet iyi. Biraz daha geliştiği zaman filizleri kesip yeniden köklendirirsiniz. Bende dışı pembemsi içi beyaz olanı havalar çok soğuk olduğu için kesip yeniden köklendirmiyorum. Yapmış olduğum ilk üç sürgün güneşli yerde çok istediğim gibi gelişme göstermedi. Güneş ihtiyacı nedeni ile hava iyi olduğu zaman balkona çıkarıp akşam alıyorum. Buna rağmen biraz unutmam havanın da çok soğuk olması nedeni ile yaprakları nerede ise ölüyordu. Ölen yapraklar var. Havalar ısınıncaya kadar büyüyen saplı kısımları köklendirebiliriz herhalde. Bu yıl biraz daha fazla kişi tatlı patatese ilgi gösteriyor.
Hepimize kolay gelsin.

pares
26-03-2019, 18:39

Ben Zengarden den alacağım diye bekliyordum �� şimdi nereden bulacağım endişe sardı beni

thunderon
28-03-2019, 08:39
Bu sene yataklrda yetiştireceğim patatesleri filizlendirmeye devam ediyorum 3 tanesini çuvalda diğerlerini yatklarda yetiştireceğim

mertan
01-04-2019, 14:23

Bu şekilde hava taşı olmasına rağmen başarılı olamadım, boşuna denemeyin. Vakit kaybetmeyin diye paylaşmak istedim.

thunderon
02-04-2019, 08:48
Ben hava taşı hiç kullanmadım. 2 günde bir su değişimi yapıyorum çimlenmede gayet başarılı.

mertan
02-04-2019, 10:30
Hava taşı olmasına rağmen olmadı dememdeki sebep artan küçük patatesleri #204 numaralı mesajımdaki şekilde yerleştirmiştim.

mertan
05-04-2019, 11:08
Tatlı patateslerim çimlendi ama sanki yaprakların büyümesi yavaş gibi geliyor. Bunu hızlandırmak için herhangi bir uygulama yapmak mümkün mü? Suya veya yapraklara gübre verilebilinir mi?

ferther
05-04-2019, 11:34
Metro Marketlerde yerli tatlı patates satılıyor. 1KG 14 TL. Çimlendirmeyi deneyeceğim.

AkisSoftware
05-04-2019, 12:55

Ben yurt dışından temin ettim ve çimlendiler. Bakalım gerçekten doğru tohummu büyüyünce göreceğiz.

AkisSoftware
05-04-2019, 12:58
Tatlı patateslerim çimlendi ama sanki yaprakların büyümesi yavaş gibi geliyor. Bunu hızlandırmak için herhangi bir uygulama yapmak mümkün mü? Suya veya yapraklara gübre verilebilinir mi?

Sanırım bol güneş alması gerekiyor. Ayrıca yeni sürgünleri kopartıp köklerini çimlendirdikten sonra toprağa dikerseniz sanki daha iyi büyüyorlar.

mertan
05-04-2019, 13:44
Biran önce o aşamaya getirmek için hızlandırmaya çalışıyorum sırayla yapıcam yoksa hepsini ama vakit az kaldı :)

Jezebel
05-04-2019, 19:49
Filizleri kopartıp yeşil soda şişelerinde köklendiriyorum.
Böyle böyle 4 saksıda altı da yarın dikilecek köklü sürgün oldu.
Biraz önce 2 yeni sürgün kopartıp soda şişesine koydum.
İçi turuncu patates sürgünleri sürdükleri yerde kök salıyor, içi beyazlar şişede kolayca kökleniyor.

Mesela bu turuncu, doğruca cocopeat saksısına dikilecek:)

690563

Püsküllü bir kök yapmış.

MeyveliTepe
05-04-2019, 22:18
Coco-peat'de çok az potasyum dışında hiç besin yoktur. Aklınızda olsun.

Mmehmet42
06-04-2019, 01:49
Metro Marketlerde yerli tatlı patates satılıyor. 1KG 14 TL. Çimlendirmeyi deneyeceğim.
metro marketlerde şuanda satışta mı acaba

AkisSoftware
06-04-2019, 07:50
metro marketlerde şuanda satışta mı acaba

Ben bir çok yeri aramıştım zamanında. Hemen hiç bir yerde bulamadım. Kayseride bir satıcının internet sitesinde vardı. Defalarca mesaj atıp telefonla aramama rağmen kimseye ulaşamadım. Ardından oradaki tanıdıklar vasıtasıyla sahibinin cep telefonuna ulaştım. Hikayeden sitelerine koyduklarını anladım. Birisi oradan o üründen alsa ne olacak bilemiyorum...

Bu sene temin etmeniz çok zor gibi görünüyor. Ben bu sene tohumluk için çok çabalıyorum. Eğer başarılı olursam buradan, seneye bir kaç kişiye dağıtmayı istiyorum. Elimde bolca ürün olsa herkese dağıtırdım. Belki olan vardır, istekte bulunabilirsiniz...

Kolay gelsin.

Site adresini vereyimde yanlışlıkla alım falan yapmayın;
www.fidantarim.net

Jezebel
06-04-2019, 09:21
Coco-peat'de çok az potasyum dışında hiç besin yoktur. Aklınızda olsun.

Yerine transfer edince yanmış organik gübre karıştırsam uygun olur mu?

bahcedenn
06-04-2019, 10:39

Denemeyin. :D:D

mertan
06-04-2019, 10:44
Ben tatlı p. sularının ph' ına baktım 8,10 civarı çıktı bi tanesini seyreltilmiş nitrik asitle ph ını 7' ye düşürdüm takip edeceğim bakalım değişim olacak mı :)

AkisSoftware
06-04-2019, 10:48
Ben tatlı p. sularının ph' ına baktım 8,10 civarı çıktı bi tanesini seyreltilmiş nitrik asitle ph ını 7' ye düşürdüm takip edeceğim bakalım değişim olacak mı :)

İlmi bir çalışma olur. Bakalım sonuçlarını takip edeceğiz.

MeyveliTepe
06-04-2019, 12:26
Yerine transfer edince yanmış organik gübre karıştırsam uygun olur mu?

Olur ama o zamana kadar da besin desteğine ihtiyaç olur.

Jezebel
06-04-2019, 15:18
Olur ama o zamana kadar da besin desteğine ihtiyaç olur.

Bu durumda sulama suyuna sıvı güvre uygun seçenek gibi.

MeyveliTepe
06-04-2019, 15:23
Bu durumda sulama suyuna sıvı güvre uygun seçenek gibi.

Öyle de olabilir, ya da saksıdaki cocopeat'e de yanmış gübre karıştırabilirsiniz.