PDA

View Full Version : Tatlı Patates

Sayfalar : 1 [2]

ferther
08-04-2019, 08:48
Bu hafta Kayseri´de aldım. 1 Poşete 4-8 kırkızı patates var.

Mmehmet42
08-04-2019, 12:30
Ben bir çok yeri aramıştım zamanında. Hemen hiç bir yerde bulamadım. Kayseride bir satıcının internet sitesinde vardı. Defalarca mesaj atıp telefonla aramama rağmen kimseye ulaşamadım. Ardından oradaki tanıdıklar vasıtasıyla sahibinin cep telefonuna ulaştım. Hikayeden sitelerine koyduklarını anladım. Birisi oradan o üründen alsa ne olacak bilemiyorum...

Bu sene temin etmeniz çok zor gibi görünüyor. Ben bu sene tohumluk için çok çabalıyorum. Eğer başarılı olursam buradan, seneye bir kaç kişiye dağıtmayı istiyorum. Elimde bolca ürün olsa herkese dağıtırdım. Belki olan vardır, istekte bulunabilirsiniz...

Kolay gelsin.

Site adresini vereyimde yanlışlıkla alım falan yapmayın;
Fidan Tarım - Anasayfa (http://www.fidantarim.net)
bende firik ten 10 kg aldım 1 gün sonra aradılar para iadesi yapacağız diye, mevsimi değilmiş, bizde biliyoruz mevsimi olmadığını madem sitenizi güncelleyin **** kaldırın. bir yerden şimdilik buldum bakalım çok teşekkür ederim

Mmehmet42
08-04-2019, 12:35
Bu hafta Kayseri´de aldım. 1 Poşete 4-8 kırkızı patates var.

5 kg bir yerden aldım yerli olduğunu söyledi. Elime ulaşınca, almak isteyenler için burdan ürün hakkında bilgi veririm.

mertan
10-04-2019, 10:06
Ben tatlı p. sularının ph' ına baktım 8,10 civarı çıktı bi tanesini seyreltilmiş nitrik asitle ph ını 7' ye düşürdüm takip edeceğim bakalım değişim olacak mı :)

Sıvı gübre atalı 4 gün oldu bitkilerde yapraklanma, büyüme hızı bariz bir şekilde arttı. Keşke daha önce yapsaymışım uzun zamandır bekliyorum çok yavaş büyüyorlardı. Gübreyi ilk attığım gün EC değeri 1900' dü bugün ölçtüm bu değer 1300' e düşmüş demek ki bitki gübreyi alıyor. :)

Mmehmet42
11-04-2019, 07:45
5 kg n11 tazece firmasından aldım. Patatesler 1 kg olarak paketlenmiş. Patatesler sağlam, güzel hatay ın yerli patatesi içi beyaz olan 23.90 lira, normal tatlı patates ithal olandan değil. Et rengini beyaz isteyen alabilir. Fiyatına göre benim beklentimi karşılamadı. İthal içi kırmızı olan daha iyi. Yerli olanın avantajı ithale göre daha hızlı çimlenmesi

kızıl-çam
12-04-2019, 07:07
Merhaba,
Ankara'da tatlı patates yetişir mi? Amacım sadece hobi amaçlı birkaç kök yetiştirmek.
Teşekkürler

AkisSoftware
12-04-2019, 07:45
Merhaba,
Ankara'da tatlı patates yetişir mi? Amacım sadece hobi amaçlı birkaç kök yetiştirmek.
Teşekkürler

Merhaba. Şuan için evde deniyorum. Test etmek için bir kaç kök bahçeye aldım. Havalar sabaha doğru soğuk oluyor. Ama şuan yapraklarda soğuktan kuruma yok. İnşallah havalar biraz daha ısınır ve bitki biraz daha serpinirse düzelecektir. Bu bahsettiğim tür yerli olarak dediğimiz içi beyaz olan tür. İçi turuncu olan tür ise daha tam sürgün vermedi.

AkisSoftware
12-04-2019, 07:46
Sıvı gübre atalı 4 gün oldu bitkilerde yapraklanma, büyüme hızı bariz bir şekilde arttı. Keşke daha önce yapsaymışım uzun zamandır bekliyorum çok yavaş büyüyorlardı. Gübreyi ilk attığım gün EC değeri 1900' dü bugün ölçtüm bu değer 1300' e düşmüş demek ki bitki gübreyi alıyor. :)

Bu konuyu duyunca sevindim. Acaba sıvı gübre olarak ne kullandınız? Bende de var ama yanlış bir şey denemek istemiyorum. Direkt çimlendirme suyunamı kattınız sıvı gübreyi? Marka ve aldığınız yeri söylerseniz sevinirim.

Ayrıca kök yapımı hızlandı. Tek patates var ama inşallah tohumluk kadar çoğaltmayı planlıyorum :)

mertan
15-04-2019, 08:19
Universol green 23-6-10+2.7 MgO+ TE gübresini kullandım. (Suda eriyen toz gübre)

AkisSoftware
15-04-2019, 09:40
Universol green 23-6-10+2.7 MgO+ TE gübresini kullandım. (Suda eriyen toz gübre)

Aldığınız yerin linki varmı? İnternette çok yer çıkıyor ama satan yer bulamadım.

mertan
15-04-2019, 22:08
Biz distribütör olan firma çağlayan tarımdan alıyoruz ancak biz kurum olduğumuz için alabiliyoruz. Perakende olarak nerede bulabileceginizi bilmiyorum.

Mişel
22-04-2019, 13:30
merhaba bugün tüm konuyu okudum. olumlu olumsuz ithal yerli demeden Migros tan sipariş ettim sanal markette var . ama istediğiniz adrese göre teslimattan çıkarabiliyor. eve istedim olmadı işe istedim oldu .
geç olabilir çimlenecek vs ama olsun hobi için deneyeceğim bu sene .

Muda
27-04-2019, 00:18
http://www.agaclar.net/forum/1563824-post225.htm

692098

692099

692100

Muda
27-04-2019, 00:22
692101

692102

692103

saleri
27-04-2019, 20:02
Ben önceki sayfalarda paylaşılan videoda ki gibi slipleri her yaprak dibinde keserek tekrar köklendirdim Çabucak kökleniyorlar zaten.

Verim alacakmıyım bilmiyorum ama bir patatesten onlarca fide elde ettim.

692128

692129

692130

MeyveliTepe
28-04-2019, 00:06
Verim alırsınız ama köklendirdiğiniz yaprakların büyüyecek sürgün verebilmesi lazım. Siz sürgün bırakmadığınız için ya kökten ya da kökün bulunduğu ökçelerden sürgün vermesi gerekiyor. Bu da en azından ilave bir zamana malolur ki, sıcak mevsimde tatlı patates için bir gün bile önemli.

Jezebel
31-05-2019, 22:41
Bir sandık ve üç büyük saksı patates diktim.
Hem patates hem köklü çelik olarak .

694347

694348

694349

.

g.c.
19-06-2019, 15:28
Bugün çok heyecanlıyım çünkü sevgili dongyul'un kargoladığı tatlı patates fidelerime kavuşacağım.

Öncelikle meyvelitepe'nin bloğunda ki tatlı patates yazılarını sonra da burada ki 10 sayfayı tamamıyla okudum. Hatta hızımı alamayıp bir kaç pişirme tarifi bile not aldım :) Güzel bir sandık tedarik edip fidelerimi 1 çuval yanmış ahır gübresi, 1 çuval dere kumu ve 1 çuval çam toprağı karışımına ekmeyi planlıyorum. Fazla mı azot içerikli karışım oluşturmuş olurum bilemedim, tavsiyeniz olursa dinlerim.

MeyveliTepe
19-06-2019, 16:23
Karışıma biraz perlit de ilave edip öyle dikin, 15 gün sonraki duruma göre değerlendirirsiniz. İlk 10 gün her gün kökler nemlenecek şekilde sulayın. Sonrasında 2 günde bir sulama yeterli olur.

Merena
01-07-2019, 23:05
Hobi amacli mor patates yetistirmek istiyorum bende. Umarim bulabilirim.

Jezebel
18-09-2019, 05:33
Köklendirdiğim bir çeliği de doğruca toprağa diktim.
Sandıkta ve saksıda olanlardan çok daha fazla boy attı.
Tek endişem topraktan sökme konusu, toprak çok sert çünkü.

698697

Tek kök olunca uğraşıp sökeceğim artık

AkisSoftware
18-09-2019, 08:02
Benim bu seneki tatlı patates hevesim kursağımda kaldı. Bir çok arkadaşımın yardımına rağmen tecrübesizlik ve başka sebeplerle başarılı olamadım.

Önümüzdeki sene için epey sağlam bir çalışma yapacağım inşallah.

MeyveliTepe
18-09-2019, 18:50
698730
698731

Bizdeki sandıkların durumu böyle.

698732

Yaprakları araladığımda da görünenler. Bazıları sığmamış toprağa yukarı çıkmış. Hasat fena olmayacak gibi.

AkisSoftware
18-09-2019, 19:40
Bu işin üstadı olarak size de bu yakışırdı zaten. Tebrikler!

698730
698731

Bizdeki sandıkların durumu böyle.

698732

Yaprakları araladığımda da görünenler. Bazıları sığmamış toprağa yukarı çıkmış. Hasat fena olmayacak gibi.

acemi25
16-10-2019, 15:22
Merhaba, tatlı patatesleri şimdi alıp saklamak mı gerek acaba? Nasıl yapıyorsunuz? Önceki sayfalarda Ekim ayı gibi alınıp saklandığı yazılmış ama sonra gelişmeler yok.

AkisSoftware
16-10-2019, 15:40
Merhaba, tatlı patatesleri şimdi alıp saklamak mı gerek acaba? Nasıl yapıyorsunuz? Önceki sayfalarda Ekim ayı gibi alınıp saklandığı yazılmış ama sonra gelişmeler yok.

Saklama konusunda diğer patatesler gibi yapabilirsiniz. Ama çimlendirme konusuna gelince Nisan-Mayıs gibi faaliyetlere başlamak uygun bana göre.

Hasat edildikten sonra ancak bulunabilir diye düşünüyorum. Şuan pek bir yerde yok

acemi25
16-10-2019, 15:44
Saklama konusunda diğer patatesler gibi yapabilirsiniz. Ama çimlendirme konusuna gelince Nisan-Mayıs gibi faaliyetlere başlamak uygun bana göre.

Hasat edildikten sonra ancak bulunabilir diye düşünüyorum. Şuan pek bir yerde yok

Teşekkür ederim cevap için, peki hasat zamanı şimdi değil mi? Ben sonbahar gibi anladım da.

AkisSoftware
16-10-2019, 16:12
Teşekkür ederim cevap için, peki hasat zamanı şimdi değil mi? Ben sonbahar gibi anladım da.

Dediğim gibi ben hiç yetiştiremedim o yüzden bilgili arkadaşlar cevap verirse daha iyi olacaktır.

Lakin bulunulan mevsim durumuna göre değişeceğini düşünüyorum.

MeyveliTepe
16-10-2019, 18:50
Hasat zamanı gece sıcaklıklarının 10 derecelere düştüğü zaman. Marmarada Kasım ortası gibi.

Saklarken, hava alan selelerde, 13-15 derecede, havadar ve karanlık bir yerde saklanması gerekiyor.

MeyveliTepe
31-10-2019, 21:02
Hazine bulmak gibi olur :)

Jezebel
01-11-2019, 22:00
Havalar serinleyince korktum ve bu gün ben de söktüm.
İlk sene için fena değil diyorum, 8 kilo 180 gram.
Bakkalda tarttırdım;)
Çamuruyla eve getirdim, biraz akıtıp öyle tarttırdım.

700363

Benimkiler irili ufaklı bazıları düz bazıla garip şekilli.
Mini minnacık olanları bile topladım, seneye ekmek için hazır olsunlar.:)
Tabi ki bu akşam tadına baktım, güzel:D

Jezebel
01-11-2019, 22:19
Bu arada söktüğüm patates köklerini tekrar başka saksılara diktim.
Atmaya kıyamadım, ne yapayım...

5 saksı oldu. Hepsini seraya yerleştirdim.

Bahara çıkarlarsa erken başlangıç olur, çıkmazlarsa da "ben elimden geleni yaptım" derim.

700364

Bazı köklerde çok minnak patatesler vardı, bıraktım öyle.

Muda
02-11-2019, 07:23
Benim bahçeye diktiğim tatlı patatesler. Havalar soğuduğu için söktük. Tır getirip yükleyeceğiz derken minik minik patateslerimiz olmuş. Gelecek yıl daha iyi olur herhalde. Bu yıl deneyim kazandık. Bir tanesini rainac arkadaşım aldı. İkisini de ben saksıya diktim.

700369

MeyveliTepe
03-11-2019, 20:49
Büyük ihtimal çürürler.

MeyveliTepe
21-11-2019, 22:45
701074
701075

Toplam 5 metrekarelik iki sandıktan yaklaşık 60 kg.

piyon_go
13-12-2019, 19:54
vallahi şu yazdıklarınızı hayretle ve zevkle okudum.. o kadar odaklanmışsınız ki hepiniz..herkes hedefe kilitlenmiş.. ben hatay da yaşıyorum.. bizim buralarda bu mevsimde her manavda oluyor arkadaşlar.. ama kırmızısına turuncusuna moruna filan hiç dikkat etmemiştim.. aslında sadece bu taraflara has bir bitki olduğunu da bilmiyordum...izlediğim bir patates videosuyla bende patates yetiştirmeye heveslendim . ordan tatlı patateste yetiştireyim bari dedim.. ne zaman ekiliyo bu filan derken işte buradayım...yumru bulma konusunda çok çaresizlik yaşayan arkadaşlar... adreslerinizi verin..kırmızımı mor mu bilmem ama bizim manavdan aldığımdan göndereyim .. gönderim konusunda ciddiyim..yeni yıl hediyesi olarak... birer ikişer yumru:))
süpersiz.. bayıldım herbirinize:)

MeyveliTepe
13-12-2019, 20:54
vallahi şu yazdıklarınızı hayretle ve zevkle okudum.. o kadar odaklanmışsınız ki hepiniz..herkes hedefe kilitlenmiş.. ben hatay da yaşıyorum.. bizim buralarda bu mevsimde her manavda oluyor arkadaşlar.. ama kırmızısına turuncusuna moruna filan hiç dikkat etmemiştim.. aslında sadece bu taraflara has bir bitki olduğunu da bilmiyordum...izlediğim bir patates videosuyla bende patates yetiştirmeye heveslendim . ordan tatlı patateste yetiştireyim bari dedim.. ne zaman ekiliyo bu filan derken işte buradayım...yumru bulma konusunda çok çaresizlik yaşayan arkadaşlar... adreslerinizi verin..kırmızımı mor mu bilmem ama bizim manavdan aldığımdan göndereyim .. gönderim konusunda ciddiyim..yeni yıl hediyesi olarak... birer ikişer yumru:))
süpersiz.. bayıldım herbirinize:)

Yeni hasat yapıldığı için bulunur. Biz de ilk kez yetiştirmeye başladığımızda içi beyaz dışı kırmızı olan yumruları hataydan temin etmiştik. Orada içi turuncu olanları yetiştirmiyorlar diye biliyorum ama belki başlayan olmuştur.

piyon_go
14-12-2019, 06:28
Yeni hasat yapıldığı için bulunur. Biz de ilk kez yetiştirmeye başladığımızda içi beyaz dışı kırmızı olan yumruları hataydan temin etmiştik. Orada içi turuncu olanları yetiştirmiyorlar diye biliyorum ama belki başlayan olmuştur.

ben hiç dikkat etmemiştim..bu renk olayına ancak bundan sonra özellikle turuncu olanları seçeceğim..farklı bir renk görürsem fotoğrafını çekip gösteririm ..tamam budur !! dediğiniz olursa gönderirim :))

piyon_go
14-12-2019, 06:30
701091

Benim 4 m2lik adadan tüm hasatım bu kadar, yaklaşık 13 kg. herhalde. Bir kısmını püre yaptım, yedik :) Hepsi içi beyaz çeşit olandan. İlk deneyim olarak benim için gayet yeterli oldu. Belki seneye gübrelemeye dikkat edip verimi arttırabilirim.

işte bundan bizim manavlardaki.. arada sarı renkliler var ama hastalıklı olduğunu filan düşünüyoruz.. almıyoruz... demek başka bir cinsmiş..çok enteresan yaa:)

MeyveliTepe
14-12-2019, 09:19
Yukarıdaki #292 nolu mesajda görünen sele resimlerine bakın. Ortadaki selede, dış rengi kırmızıya çalanların içi beyaz, kenarlardaki selelerde rengi daha sarımtırak olanların iç rengi havuç gibi turuncu. İçi turuncu olanların beta-karoten ve A vitamini bakımından besin değeri daha yüksek.

piyon_go
14-12-2019, 14:12
https://hizliresim.com/M1j4aN

heralde direkt foto yüklenmiyor..

https://hizliresim.com/2Op4Jq ..

MeyveliTepe
14-12-2019, 15:54
Foruma resim yükleniyor tabii. Kalıcı olması açısından foruma yüklemek gerek.

Paylaştığınız resimlerde görünen sarımtrak olanların kabuğunu tırnağınızla kazıyıp iç renginin ne olduğunu görebilirsiniz.

701653

meltem81
08-03-2020, 12:23
arkadaşlar babam çok istedigi için tatlı patates tohumu nereden bulabilirim tarlamıza ekmek istiyoruz deneme amaçlı

AkisSoftware
18-03-2020, 18:54
arkadaşlar babam çok istedigi için tatlı patates tohumu nereden bulabilirim tarlamıza ekmek istiyoruz deneme amaçlı

Tohum değilde yumru temin etmeniz lazım. Bu yumruyu temin ettikten sonra bir bardağa, yanlarından kürdanlarla askıya alarak koymanız lazım. Patatesin ucu suya dokunsun yeter. Bir kaç günde bir suyu yenilemeniz lazım. Bir süre sonra sağından solundan sürgünler çıkacak. 5-10 santim olduktan sonra patatesten ayırıp, bu yumruları kendi başına köklerini suya daldırın. Bu sayede kolayca kökleneceklerdir.

Sonrasında bu köklü fideleri dikeceksiniz...

Jezebel
31-03-2020, 16:19
Bu gün tohumluk diye ayırdığım yumruları yarıya kadar suya koydum.
Bu yıl daha iyi bir hasat bekliyorum.:)
Bu bitkiyi edinme ve yetiştirme konusunda maddi manevi desteği olan arkadaşlara teşekkürler.:)

Greenandbrown
09-05-2020, 23:06
Migros macro center ve metrodan denediklerim kesinlikle koklenmiyorlar. Tatli patates hayalim galiba baska yazlara kaldi gorunen o ki. Arkadaslar elinizdekilerin kiymetini bilin :) macrocenterda 3 tanesine 40 tl verdim...

saleri
10-05-2020, 23:28
Ben metrodan almıştım 3 tanesinden biri çimlenmişti. Geçen sen Hataydan arkadaş gönderdi. Onların hepsi çimlendi.

Bu sene patatesleri saksıda torfa ektim.

707831

İlk budamasını yaparak köklendirmeye başladım. Uzun slipleri ortadan keserek uç kısmını suya koydum. kalan kısmı patates kökünde uç sürgünü verdimi onları da dibinden keserek suda çimlendireceğim. Böylece bir sürgün 2 slip olacak.

707832

Çok çabuk kökleniyorlar. Bu hafta toprakla buluşturacağım.
707830

MeyveliTepe
11-05-2020, 01:27
Henüz toprağa ekmeyin, gece sıcaklıklarının biraz daha yükselmesini beklemek emniyetli olur.

Muda
30-05-2020, 22:25
23 mayıs 2020 tarihi itibari ile gece arkadaşıma verdiğim fideden yaptığı ve toprağa diktiği fideler nerede ise soğuktan donmuş durumda idi. Gece konteyner içerisinde getirmiş olduğum fideler de soğuktan yaprakları buruştu. Bu durumda nasıl tatlı patates yetişir. Halen gece sıcaklıkları artmadı. Dün 30 km uzaklıkta bir ilçemizin dağ kesimine kar yağmış durumda. Arkadaşımın ekmiş olduğu ikinci fideler de gitti. Bizim burası için komşumun söylediği 25 mayıstan önce dikim yapmak büyük risk.

MeyveliTepe
30-05-2020, 23:26
Haziran ortasını beklemek çok daha emniyetli olur. Ben henüz yeltenmedim bile.

Jezebel
30-05-2020, 23:45
İzmir farkından olsa gerek, dikeli 1 ay oluyor.

Geçen yılki harca biraz kum, biraz da organik gübre ekledim.

709642

Bu 15 mayıs resmi. Şu sıralar sandıktaki toprak yüzeyini neredeyse kapladılar.
Sandığa geçirmeden önce büyükçe saksılarda kök geliştirdik.

Jezebel
31-05-2020, 10:51
Dikmeden önce böyle bir uygulama yaptım.
Herhangi donma , dolu veya başka aksiliklere karşı.

709652

Çünkü aksilikler olur, engel olamıyoruz ama hazırlıklı olabiliriz.

AkisSoftware
31-05-2020, 13:53
Dikmeden önce böyle bir uygulama yaptım.
Herhangi donma , dolu veya başka aksiliklere karşı.

709652

Çünkü aksilikler olur, engel olamıyoruz ama hazırlıklı olabiliriz.

Geçen haftaki soğukta Ankara'da bahçede bile bir şey olmadı. Sanırım düşündüğümüzden çok daha soğuğa dayanıklılar...

İlk defa bu sene uygulama yapıyorum. Bir çok farklı yere diktim. Bakalım sonuç ne olacak. Henüz hiç tadına bile bakmadık :) Aşk böyle olsa gerek

thunderon
31-05-2020, 18:57
Ben 2 hafta önce toprağa ektim şu an toprağın üstünü kapatmaya başladılar.

Erdem 01
01-06-2020, 13:34
Soğanlı,yumrulu,sarı patates, tatlı patates gibi bitkileri kumlu yumuşak toprağa dikerseniz gelişmeleri daha iyi olur. Toprağı avuçlayınca yapışmayacak kumlu gibi dökülecek. Sarı patates ve tatlı patatesleri içi bol kumlu hayvan gübreli toprak dolu bir çuvala veya plastik meyve kasalarına dikin bolca ürün alırsınız. Bahçede küçük bir alana dikecekseniz o alana bolca kum ve hayvan gübresi karıştırıp yumuşatın. Kumlu alan sadece yüzeyde olmayacak 40-50 cm derinlikte olacak. Sert toprak soğan ve yumruyu ezer gelişme iyi olmaz.

Ozlem A
09-06-2020, 22:03
Ben de tatlı mor patates filizlendiriyorum, kumlu toprak karışımı hazırlarken oranlar konusunda tavsiyeniz olur mu? Bir de İstanbul’da kum temini için tavsiye edeceğiniz adres varsa çok makbule geçer.

Jezebel
10-06-2020, 10:10
Ben de tatlı mor patates filizlendiriyorum, kumlu toprak karışımı hazırlarken oranlar konusunda tavsiyeniz olur mu? Bir de İstanbul’da kum temini için tavsiye edeceğiniz adres varsa çok makbule geçer.

Mor patatesi nereden temin ettiniz?
Ben herşeyi gözkararı yaptığım için kumu da göz kararı ekledim.
Tatlı patates meraklılarına bir kişi daha eklendi.

Hadi hayırlı olsum:)

Erdem 01
10-06-2020, 10:43
Tatlı patates yetiştiriciliği bilgilerini toprak iklim fide üretimi buradan okuyabilirsiniz. Hatay MK Üniv tarla bitkileriyle görüşüp tohum ve bilgi alabilirsiniz.

http://www.mku.edu.tr/files/898-beb83317-d033-46c0-8c9d-243289a43abc.pdf

Erdem 01
10-06-2020, 10:57
Buradan toprak yapısı görüntüsüne bakabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=DhEvBYDj17w

MeyveliTepe
10-06-2020, 12:57
Tatlı patates yetiştiriciliği bilgilerini toprak iklim fide üretimi buradan okuyabilirsiniz. Hatay MK Üniv tarla bitkileriyle görüşüp tohum ve bilgi alabilirsiniz.

http://www.mku.edu.tr/files/898-beb83317-d033-46c0-8c9d-243289a43abc.pdf

Döküman fena değil, ancak derleyen sonradan yazdığını da bir okusaymış iyi olacakmış :)

"Tatlıpatates, iyi havalanan, kumlu-tınlı, organik
maddece zengin, hafif alkali (pH 5.6-6.6) topraklarda
daha iyi gelişim gösterir"

Jezebel
19-06-2020, 10:34
Benim sandık

710549

Baya coştu

Resulgur
19-06-2020, 21:41
Benim sandık

710549

Baya coştu

Maşallah çok güzel olmuşlar. İlk zamanlardaki sarı yaprakların nedenini biliyor musunuz ?

Resulgur
19-06-2020, 21:45
Merhaba, burada sebze yatağı ölçülerini toprak hazırlığını ve patates sliplerinin nasıl hazırlandığından bahsettim. ;)

Bu videoda sizlere #sebzeyatağı #tatlıpatates #yetiştirme ve patates yetiştiriciliği püf noktaları hakkında çok güzel bilgiler verdik.

Ek olarak sırası gelmişken sebze yatağını nasıl hazırladığımızı da sizler için paylaştık.

• Videoda patates slipleri nasıl hazırlanır çıkan filizler nasıl köklendirilir nasıl bir ortamda tatlı patates yetiştirilir ve hasata kadar olan süreçten bahsediyoruz. Bu videoyu izlediğinizde artık sizde ülkemizde pek yaygın olmayan tatlı patatesi yetiştirebilecek ve bahçenizde çok güzel patates hasatları yapacak bir bilgi birikime sahip olacaksınız.

İyi Seyirler ..

Eksiklerimiz olabilir yorumlarınızı bekliyorum. :)

https://www.youtube.com/watch?v=VBarB0HZCls

Jezebel
20-06-2020, 08:37
Maşallah çok güzel olmuşlar. İlk zamanlardaki sarı yaprakların nedenini biliyor musunuz ?

Bazı şeyleri çok fazla gözünüzde büyütmeyin. Alt yaprak sararıyorsa ama büyüme devam ediyorsa sorun değil. Yeterli besin alamıyordur ve yeni yaprak üretmek için besinleri yeni yapraklara kanalize edip eskisini kurutuyordur.
Gübre vermek lazım. Aynı şekilde saksı değişikliği yaparken bazı minik kökler kopar ve besin alması zorlaşır. Alınan besin öncelikli olarak uca gider, alt yaprak kaybedilir. Dert değil siz sulayın besleyin.
Bitki toparlar zamanla.
Korkmaniz gereken bitkinin ucu veya tamamı sarardığı zaman , kökün tamamı ölmüştür veya boyunda çürüme vardır. Zamanla ayrımına varırsınız, dert edilecek veya edilmeyecek konuların.
Kolay gelsin

Resulgur
20-06-2020, 08:42
Bazı şeyleri çok fazla gözünüzde büyütmeyin. Alt yaprak sararıyorsa ama büyüme devam ediyorsa sorun değil. Yeterli besin alamıyordur ve yeni yaprak üretmek için besinleri yeni yapraklara kanalize edip eskisini kurutuyordur.
Gübre vermek lazım. Aynı şekilde ssksı değişikliği yaparken bazı minik kökler kopar ve besin alması zorlaşır. Alınan besin öncelikli olarak uca gider, alt yaprak kaybedilir. Dert değil siz sulayın besleyin.
Bitki toparlar zamanla.
Korkmaniz gereken burkinin ucu veya tamamı sarardığı zaman , kökün tamamı ölmüştür veya boyunda çürüme vardır. Zamanla ayrımına varırsınız, dert edilecek veya edilmeyecek konuların.
Kolay gelsin

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Ozlem A
21-06-2020, 21:51
Mor patatesi nereden temin ettiniz?
Ben herşeyi gözkararı yaptığım için kumu da göz kararı ekledim.
Tatlı patates meraklılarına bir kişi daha eklendi.

Hadi hayırlı olsum:)

Yurtdışından alıp getirdim, bu ikinci deneme. İlkinde bilemeyip direkt toprağa diktim olmadı.

Muda
21-06-2020, 23:04

Sayın Ozlem A;

Umarım başarılı olursunuz. Ben dahil çoğu arkadaş sizin başarılı olmanızı ve mor tatlı patateslerin çoğalmasını istiyor.
Ben Almanya'da bulunan bir arkadaşıma özel olarak tatlı mor patates bulmasını istemiştim. O epey aradı ve İngiltere üzerinden Almanya'ya oradan da Türkiye'ye ve bana tohum olarak geldi. Üzerindeki yazılardan tohumların Çin'den geldiğini görünce hayal kırıklığına uğramıştık. Bir arkadaşıma gelen sınırlı sayıda tohumlardan verdim. Çıkan şey tam bir hayal kırıklığı. Düşündüğümüz gibi hiç ilgisi olmayan bir bitki.

Arkadaşlarımızdan gelen tatlı patateslerden çimlendirdiğimiz filizleri bayramda dikerim diye bahçeye götürmüştüm. Rainac arkadaşımıza da geçen yıldan minik çılız köklerden bir tane vermiştim. O da kışı ev ortamında öldürmeden yaşattı. Filiz aldı. Saksılara dikti. Onları da bir hafta önce bahçeye götürmüştüm. O geceki soğukta konteynir içine almama rağmen bizim tatlı patatesler kavruldular nerede ise. yaprakları buruştu. Ertesi gün sobası olan arkadaşın evine götürdüm. Sağolsun havalar biraz ısınana kadar baktı. Geri getirdim. Ölmeseler de tam olarak halen kendilerine gelemediler. Şimdi nasıl ürün alınır diye insan düşünüyor. Siz yedekte birkaç filizi saksı içerisinde evde tutun isterseniz. En azından başlayacak bir şey olsun.

Neyse tatlı olmasa da normal mor patateslerden bahçeye diktim. Geçen yıl küçük olmuşlardı. Belki bu yıl daha büyük yetiştirip tadına bakabiliriz.

Jezebel
23-06-2020, 21:21
Yurtdışından alıp getirdim, bu ikinci deneme. İlkinde bilemeyip direkt toprağa diktim olmadı.

Ben birkaç defa çürüttüm.
Makrocenter'de gören bir arkadaş bana almıştı.
Çimlenmediler bir türlü , ya soğuk yemiş ya işlem görmüştü.
Muvafak olursanız kendim yapmış kadar sevineceğim.
Normal içi mor patates ben de ekmiştim hatta toprakta unuttum.
Donmamış çürümemiş baharda kendini gösterdi .
Hadi bize kolay gele.

Ozlem A
01-07-2020, 19:10
Durum böyle :)

Ozlem A
01-07-2020, 19:12
Bir tanesini de saksıya ektim o da led ışık altında gayet iyi gidiyor filizlendi ve boylandı, fotoğraf büyük olduğundan yüklenmedi maalesef.

Bu fotoğrafını yüklediğim tek patates sanırım 400-500 gr ağırlığında epey büyük. Diğer ikisi küçük boydalar. Farklı marketlerden aldım Londra’dan ve hepsi organik idi. İnşallah başarırım.

Jezebel
01-07-2020, 19:36
Bir tanesini de saksıya ektim o da led ışık altında gayet iyi gidiyor filizlendi ve boylandı, fotoğraf büyük olduğundan yüklenmedi maalesef.

Bu fotoğrafını yüklediğim tek patates sanırım 400-500 gr ağırlığında epey büyük. Diğer ikisi küçük boydalar. Farklı marketlerden aldım Londra’dan ve hepsi organik idi. İnşallah başarırım.

Maşallah 🧿 dedim, tahtaya da vurdum, dilimi de ısırdım :)
Olmuş Özlem hanım, başardınız!!!

Ozlem A
01-07-2020, 21:03
Toprak lazım Sayın Jezebel, inşallah yumrular da olur. Bunların tadı kestaneye benziyor. Yayılmasına vesile olursam çok sevineceğim.

Ozlem A
19-07-2020, 17:23
Fotoğraf boyut nedeniyle düzgün yüklenmedi, kesip biçerek son durumu ekliyorum :)

Jezebel
19-07-2020, 20:48
Fotoğraf boyut nedeniyle düzgün yüklenmedi, kesip biçerek son durumu ekliyorum :)

Bunun yerine resmi Paint'e açıp , yeniden boyutlandırabilirsin.
Orijinalin %50 si veya % 75 yapıp kaydedersen istediğin oluyor.
En basit yol bu.
Maşallah patatesler gelişmeye başlamış.
Güneş görüyorlardır umarım, yoksa güneş görmezse yumru yapmazmış.
Bolca yumru vermesi için dua ediyorum.
;)

Ozlem A
19-07-2020, 21:05
Led ışık altında ve salonda Sayın Jezebel :(

Muda
19-07-2020, 21:36
Led ışık altında ve salonda Sayın Jezebel :(

Sn. Özlem A,

Benim köklendirdiğim yumrular da aynı şekilde soluk vaziyetteler. Led ışıkta gelişme fazla gibi görünse de doğal güneş ışığının yerini tutamıyor. Yumru vermesini istiyorsanız arkadaşımızın söylediği gibi güneş görmesi gerekiyor. Camdan gelen ışıkta bile fark oluyor. Cam bir kısım ışıkları filtreliyor. Alıştırarak dış ortama koyarsanız iyi olur. Ben önce balkonun gölge yerine koyuyorum. Onda bile yaprakları zarar görebiliyor. Daha sonra her gün biraz daha fazla güneşe alarak alışmasını sağlıyorum. Suyuna dikkat ediyorum. Dış ortamda su ihtiyacı çok fazla oluyor.
Her ihtimale karşı uç kısımlardan çelik alıp suda yeniden köklendirirsiniz.

Fotoğraf yüklemeden siteye atacağım fotoğrafları bir arkadaşıma whaatsaap üzerinden gönderince otamatikman küçülüyorlar. Oradan alıp siteye kolayca yükleniyor.

Ozlem A
20-07-2020, 06:46
Teşekkürler Satın Muda, acaba yumru yapması ne kadar sürer? Bu arada kalan iki yumrunun üzerindeki filizlerin bir kısmını söküp köklendirdim, o iki yumruyu da apartmanın bahçesinde saksıya ektim. Ancak orada da ortam çoğunlukla gölge.

Muda
26-09-2020, 21:54
Teşekkürler Satın Muda, acaba yumru yapması ne kadar sürer? Bu arada kalan iki yumrunun üzerindeki filizlerin bir kısmını söküp köklendirdim, o iki yumruyu da apartmanın bahçesinde saksıya ektim. Ancak orada da ortam çoğunlukla gölge.

Sn. Ozlem A;

Benim bahçede geçtiğimiz yıl dikmiş olduğum tatlı patatesler toprakta çok küçük oldular. İlk defa bir tane de olsa çiçek açtığını gördüm. Ancak soğuklar nedeni ile çok küçük cılız yumruları oldu. Bir tanesini arkadaşa vermiştim. O saksı içerisinde bu yıla kadar getirdi. Bu yıl oluşan yumruyu afiyetle yemiş. Tabi bu arada bende ve onda sürgünlerden köklendirme yapmıştık. Ramazan bayramı arife günü sokağa çıkma yasağı nedeni ile ani bir kararla bahçeye gittim. Tabi elimde köklendirdiğim ve bir kısmı da saksıda olan tatlı patatesleri de götürmüştüm. O geceyi herhalde hiç unutamayacağım. Hiç bu kadar soğuk bir gün görmedim. Bizim tatlı patatesler de nerede ise ölüyorlardı. Arkadaşın oraya götürdüm. Bir müddet kötü olsalar da iyi su tutan toprak ile yanmış gübreyi eleyerek elde ettiğim 50 cm yüksekliğindeki yere diktim. Son zamanlarda hızlı bir atak yaptılar.Bu yıl geçen yıldan belki daha iyi olur. Gelişim düzeyi çok iyi çünkü. Ancak soğuklar geldi. Ne kadar daha dayanırlar bilmiyorum. Güneş görmesi durumunda sizdeki gibi ince olan gövde ve yapraklar kalın ve sağlam oldular. Umarım hepimiz istediğimiz gibi bir hasat yapabiliriz.

713039

İçi beyaz ve turuncu olan tatlı patates fidelerini aynı yere ektiğim için bir kısmının yaprakları tamamen yeşil, turuncu olan ise kırmızımsı yapraklı.

Jezebel
27-09-2020, 12:00
Geçen sene 01.11 de sökmüşüm. Daha 1 ay var kabaca.
umarım irileşiyorlardır.

kaknus
25-10-2020, 17:49
713841
Geçen yıl, sonbaharda bir markette görüp aldığım tatlı patatesleri baharda , eski bir arı kovanının içine ekmiştim. Yaprakları henüz sararmasa da olduğu yere inşaat yapılacağı için bu gün sökmek zorunda kaldım. 4,5 kg kadar oldu. İrilerini yemeye, küçüklerini de tohuma ayırdım.

Jezebel
26-10-2020, 16:48
İnternette içi mor patates bulup aldım.
İki kilo ama 4 adet. Üzerinde çamur olduğu için işlem görmemiş olduğunu umuyorum.
Olduğu gibi baharda ekmek için saklayacağım.

713903

Bekleyip göreceğiz ne olacak.

edremit zeytin
26-11-2020, 11:34
İnternette yerli tatlı patates satan sitelerde turuncu, sarı, mor ve beyaz tatlı patates çeşitleri var. Ancak hiçbirisi ısıl şlem yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi vermiyor. Önerebileceğiniz satış yapan bir site var mı? Bende yetiştirmeyi denemek istiyorum. Kızım çok seviyor.

Ayrıca aldığımız patatesleri buzdolabında muhafaza etmemiz uygun olur mu? Ev kaloriferli olduğu için bozulabilirler diye düşünüyorum.

sakagun
26-11-2020, 13:10
Yıllardır içi turuncu patates yetiştiriyorum. İlk Migros'tan almıştım.
Bu sene Instagram'da tatlıpatatesturkiye hesabından mor patates aldım. Seneye mor patates yetiştirmeyi düşünüyorum. İşlem görmemiş olduğunu düşünüyorum çünkü sıcak ortamı görünce hemen filizlendi.

MeyveliTepe
26-11-2020, 13:33
İnternette yerli tatlı patates satan sitelerde turuncu, sarı, mor ve beyaz tatlı patates çeşitleri var. Ancak hiçbirisi ısıl şlem yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi vermiyor. Önerebileceğiniz satış yapan bir site var mı? Bende yetiştirmeyi denemek istiyorum. Kızım çok seviyor.

Ayrıca aldığımız patatesleri buzdolabında muhafaza etmemiz uygun olur mu? Ev kaloriferli olduğu için bozulabilirler diye düşünüyorum.

Buzdolabında ölürler. 13-15 derece civarında karanlık bir yerde saklamanız lazım.

junior
30-11-2020, 01:37
İnternette içi mor patates bulup aldım.
İki kilo ama 4 adet. Üzerinde çamur olduğu için işlem görmemiş olduğunu umuyorum.
Olduğu gibi baharda ekmek için saklayacağım.

713903

Bekleyip göreceğiz ne olacak.

selam. nereden buldunuz acaba. tam benim aradığım çeşit. sitenin kısayolunu verirseniz ben de alabilirim. teşekkür ederim.

edremit zeytin
30-11-2020, 06:49
Yıllardır içi turuncu patates yetiştiriyorum. İlk Migros'tan almıştım.
Bu sene Instagram'da tatlıpatatesturkiye hesabından mor patates aldım. Seneye mor patates yetiştirmeyi düşünüyorum. İşlem görmemiş olduğunu düşünüyorum çünkü sıcak ortamı görünce hemen filizlendi.
Teşekkürler. Bende kendileriyle instagramda yazıştım ancak kesin bilgi veremediler o nedenle tereddüt etmiştim. Bende denemek için alacağım çok sağolun.

edremit zeytin
30-11-2020, 06:50
Buzdolabında ölürler. 13-15 derece civarında karanlık bir yerde saklamanız lazım.

Teşekkürler.

Resulgur
30-11-2020, 17:46
İnanılmaz büyüklükte kilo kilo tatlı patates topladık. Görünce sizde şaşıracaksınız! Hayatımda ilk defa böyle tatlı patates hasatı yapıyorum. Bir tanesi futbol topu büyüklüğünde .. :D

Sweet potato harvest - 2020 Tatlı patates, toprak altında yumru yapan bir bitki. Hem yumruları hem de genç yaprak ve sürgünleri yenebiliyor. Ana vatanında binlerce farklı çeşidi olan tatlı patatesin en az 8000 yıl önce Güney ve Orta Amerika’da besin amacıyla kültüre alındığı biliniyor.

Tatlı Patates Nasıl Yetiştirilir

Tatlı patates, yumrularının köklendirilmesini takiben oluşan filizlerin fide olarak kullanılmasıyla yetiştirilir. Bir yumrudan onlarca fide elde etmek mümkündür.

Hasat ve sonrası

Gecelerin soğuk, gündüzlerin serin olmaya başladığı dönem tatlı patatesin hasat zamanı. Bu zamanda yapraklardaki sararmalar da artmaya başlar. Marmara bölgesinde genelde Kasım başı tatlı papatesin hasat zamanı oluyor. Hasat çok kolay olmasına rağmen yumruları zedelemeden çıkarabilmek de önemli. Hiç ummadığınız yerde kocaman bir yumrunun yatıyor olması sık görülen bir durum.

Hasata yaklaşıldığında sulama 4-5 gün öncesinden kesilmeli. Hasat sırasında toprağın tavında olması hasatı kolaylaştıran ve hasat firelerini azaltan bir durum.

Hasat edilen yumrular yıkanmamalıdır. Islak kalan yumrular enfeksiyona ve hızlı çürümeye adaydır. Yumrular yemeden hemen önce yıkanmalıdır.

Kürleme

Hasat edilen yumrular, yumruların kabukları zedelenmeden olabildiğince topraktan arındırılarak delikli, her yerinden hava alan selelere konur. Selelerin ideal olarak bir hafta boyunca 25-30 derece sıcaklıkta ve %80-90 nem oranında bir ortamda tutulması gerekir. Kürleme denilen bu işlemde hasat edilen yumrular, varsa kendi yaralarını tamir ederler, harekete geçen enzimler vasıtasıyla yumru etindeki nişastanın bir kısmı şekere dönüşür, lezzeti artar, depolama ömrü uzar.

Yumruları uzun süre saklayabilmek için bu işlemin yapılması zorunlu. şayet 30 derecelere çıkılamıyorsa bir hafta yerine iki hafta, üç hafta şeklinde kürleme süresini arttırmak gerekir.

Depolama

Kürlenen tatlı patatesler yine delikli hava alan selelerle 15 derece ısıya sahip, karanlık, %65-75 oranında nemli bir ortamda aylarca muhafaza edilebilir. Isının 13 derecenin ve altına düşmesi yumruların hasarlanmasına, yumru içlerinde sert, odunsu yapıların oluşmasına sebep olur. 15 derecenin üzerindeki ısılarda da 1-2 ay sonra çimlenme eğilimi başlar. Bazı Türkçe yayınlarda tatlı patatesin 5-6 derece ısıda depolanması tavsiyesini okuduk. Bu kesinlikle doğru değil. Bu ısıda yumruların ölüp çürümeleri kaçınılmaz. Depolama ısısı asla 13 derecenin altına inmemeli.

Tatlı patates lezzeti ve besleyiciliğiyle çok kısa sürede ülkemizde de vazgeçilmezler arasında yerini alabilir.

Kaynak : meyvelitepe.org

https://www.youtube.com/watch?v=_QQ8m9Rb7fE&t=3s

MeyveliTepe
30-11-2020, 21:07
Yayınladığınız video'da da kullandığınız bilgilerin kaynağını belirtmeniz gerekir. O çok kolay ifade edilebilen bilgiler için onlarca yabancı bilimsel yayını karşılaştırmalı olarak hatmedip üstüne de en az 2 yıl deneyerek yayınlamıştık.

Resulgur
30-11-2020, 21:41
Yayınladığınız video'da da kullandığınız bilgilerin kaynağını belirtmeniz gerekir. O çok kolay ifade edilebilen bilgiler için onlarca yabancı bilimsel yayını karşılaştırmalı olarak hatmedip üstüne de en az 2 yıl deneyerek yayınlamıştık.Sade bu video değil sn. Meyvelitepe diger videolarımda canli yayınlarımda da sizden sürekli bahsediyorum ve soranlarıda blogunuza yönlendirdim defalarca, kaynak olarak video altında kaynakta gösterdim. Emeğiniz çok Allah razı olsun Iyi ki varsınız ..

Jezebel
03-12-2020, 20:44
selam. nereden buldunuz acaba. tam benim aradığım çeşit. sitenin kısayolunu verirseniz ben de alabilirim. teşekkür ederim.

Özür diliyorum, yazışmaların altında kalmış, görememişim.
Buradan bakın
https://www.sun-star.com.tr/pazar-yeri/tatli-mor-patates-yerli-1kg/
Bir de instagramda böyle birileri var daha sormadım
https://www.instagram.com/explore/tags/mortatlıpatates/
https://www.instagram.com/organik_bahce_tohum/

Kolay gelsin.

Muda
22-12-2020, 21:26
Tatlı patates filizlerini soğuklardan dolayı nerede ise kaybetmek üzere iken geç dikmek durumunda kalmıştım. Sıcaklarla birlikte önce kendilerini toparladılar. Daha sonra atağa geçtiler. Çok güzel büyüdüler derken soğuklar geldi. Hatta birkaç tane çiçek açtılar. Soğuklar nedeni ile bir arkadaşımız çimlenme yeteneğini kaybedeceklerini söyleyince büyük bir kısmını söktüm. Sonuç hüsran tabi ki. İncecik patatesler. Çok büyük yeşil kısım. Bir kısmını belki mevsim iyi giderse diye bıraktım. Yaklaşık on gün sonra hava daha da soğuyacağı için sökmek durumunda kaldım. Ancak on günde çok fazla şey değişmiş. Bir ay daha sıcak bir ortamda kalabilseymiş çok daha fazla ürün alabilecekmişim.
Saksılar küçük. Çok büyük gibi görünmelerine rağmen öncekilere kıyasla çok daha iyi durumdalar. Gelecek yıla yeniden ekebilmek için umut aşıladılar.

715356

715357

715358

MeyveliTepe
22-12-2020, 22:32
Günlerin kısaldığı dönem tatlı patateslerin yumruya çalıştığı dönem. Fakat bu dönemde özellikle gece soğukları da ölümcül olabiliyor. Günlerin kısaldığı dönemde havanın hala ılık, gecelerin çok soğumadığı bölgeler daha şanslı haliyle.

Muda
24-12-2020, 20:41
Günlerin kısaldığı dönem tatlı patateslerin yumruya çalıştığı dönem. Fakat bu dönemde özellikle gece soğukları da ölümcül olabiliyor. Günlerin kısaldığı dönemde havanın hala ılık, gecelerin çok soğumadığı bölgeler daha şanslı haliyle.

Sn. MeyveliTepe;

Bu durumda atatürk çiçeğinin yapraklarının kırmızı olmasını sağlamak için kullanılan güneş ve karartma gibi tatlı patateslerin üzerini karartma veya gölgeleme tülü kullanılması durumunda aynı etkiyi sağlayabilirmiyiz.

MeyveliTepe
24-12-2020, 21:15
Sn. MeyveliTepe;

Bu durumda atatürk çiçeğinin yapraklarının kırmızı olmasını sağlamak için kullanılan güneş ve karartma gibi tatlı patateslerin üzerini karartma veya gölgeleme tülü kullanılması durumunda aynı etkiyi sağlayabilirmiyiz.

Yazın sıcakta mı böyle yapacaksınız? Bitkinin gelişimini hızlı sardıracaksınız yani.
Sürekli gölgeleme tülü kullanırsanız yumruyu hepten unutun. Bir senesinde seraya da ekmiştim. Muhteşem dal budak verdi. Yaprak büyüklükleri asma yaprağı kadar büyüdüler ama yumru sıfır.

Ağustostan itibaren gölgeleme tülünü belli saatlerde açıp kapatacak şekilde bir şey yaparsanız olur belki.

Yaparsanız hepimiz öğreniriz :)

Ozlem A
10-01-2021, 10:39
Benim tatlı mor patateslerde yarım cm kalınlıkta yumruya dönüş olunca ümitlendim ancak Aralık sonu gibi tüm yapraklar dökülmeye başladı, dallardan kesip suya koydum ama maalesef olmadı. Tamamen söktüm, güneş ve yeterli toprak olmadan bu kadar oluyor demek ki denemiş oldum..

Jezebel
06-02-2021, 16:25
Benim tatlı mor patateslerde yarım cm kalınlıkta yumruya dönüş olunca ümitlendim ancak Aralık sonu gibi tüm yapraklar dökülmeye başladı, dallardan kesip suya koydum ama maalesef olmadı. Tamamen söktüm, güneş ve yeterli toprak olmadan bu kadar oluyor demek ki denemiş oldum..

Bana göndermiş olduklarınız da maalesef öldüler.
Ama umutlarımız yeşermiş mi desem morarmış mı desem :) Bu gün göz atmak için açtım ve...
2 kilo 4 patates olarak aldığım ürün beni mutlu etti, ağızım kulaklarıma vardı :D
Uzun lafın görseli

716084

Sn. Ozlem A üzülmeyin lütfen.
Bu sene mor ve turuncu yılı olacak sanırsam.

oldgandalf
26-02-2021, 14:21
ben alip deneyecegim, belki bakarsiniz

https://www.tazemasa.com/Arama?1&kelime=patates

https://www.migros.com.tr/patates-tatli-ithal-kg-p-1afb79f?reid=1614345668764593091

Jezebel
08-03-2021, 19:06
Mor ve turuncu patatesli bir yıl olacak benim için.

716923

Bereketli olsun.

Jezebel
05-04-2021, 14:46
Mor patates üretimine start vereli çok oldu.
Ancak doğru düzgün tadına bakamadım.
Yiyenler morun tadının üstün olduğunu söyleyebilir mi?
Ben turuncu olanın tadını çok sevdim ve pişme süresi çok kısa olmasına bayıldım.
Mor nasıl acaba ?

717818

717819

Bunlar ürettiklerimin bir kısmı. Havaların dağda da ısınmasını bekliyorum.

sakagun
05-04-2021, 20:27
Mor ve turuncu patatesi doğrayıp baharat ve yağla karıştırıp aynı anda fırına attığımda mor biraz sert kalıyor. Ben turuncunun tadını daha çok seviyorum ama mor renkli sebzeler antioksidan açısından daha iyi oluyormuş.
Sayın Jezebel, patatesleri geçici olarak mı saksılara aldınız? Bahçeye dikecek misiniz?

Jezebel
05-04-2021, 20:53
Mor ve turuncu patatesi doğrayıp baharat ve yağla karıştırıp aynı anda fırına attığımda mor biraz sert kalıyor. Ben turuncunun tadını daha çok seviyorum ama mor renkli sebzeler antioksidan açısından daha iyi oluyormuş.
Sayın Jezebel, patatesleri geçici olarak mı saksılara aldınız? Bahçeye dikecek misiniz?

Evet köklendirdiğim çelikleri geçici bir süre bu saksılarda tutacağım.
Havalar ısınınca sandığa dikeceğim.
Turuncu patateslere yoğunlaşacağım artık, mor patates 40-45 kök oldu.
Beyaz olanda siyah lekeler oluyor, sevemedim.

Dutlubahçe
10-05-2021, 16:14
Tatlı patates sevenlere küçük bir hediyem olsun.

https://www.youtube.com/watch?v=LDbcH6V-dVc

Jezebel
21-05-2021, 21:59
Bu yıl sandıklar iki oldu, biri morlar diğeri turuncular.
Morlar 1 ay önden gidiyorlar, turuncuları 19 mayısta diktim ve dün otomatik sulamalarını ayarladım.
Turuncuların toprak karışımında cocopeat bulamadığım için baltık torfu kullandım.
Bakalım gelişmeler nasıl olacak.

Jezebel
21-06-2021, 21:30
Mor tatlı patatesler çiçek açtı . Turuncularda hiç çiçek görmedim. Dekoratif mor yapraklı patates de çiçek açmış.
Tohum olacak mı acaba?

720054

720055

Tohumdan yetişip yetişmediğini de merak ediyor.

Müslüm.Aşcı
11-12-2022, 22:45
Merhaba,
Bu yıl zincir marketlerin birinden aldığım 4-5 adet tatlı patatesten oluşturduğum yumrulardan ilk defa yetiştirdiğim içleri sarı patateslerin bazılarının içleri kılçıklı çıkıyor. Bu durum patatesin cinsinden midir yoksa yetiştirmede bir hata mı yaptım? Bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi acaba?
Teşekkürler,