Bağlan

View Full Version : Sudenur / bahçe




Sayfalar : [1] 2 3

Sudenur
03-07-2012, 00:37
Bahçenin bulunduğu şehir
Ankara/Eryaman

Bahçenin büyüklüğü
Ön, arka ve yan, yaklaşık 100 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları
Ön girişte ki küçük dar alan sadece sabah saatlerinde bir kaç saat güneş almakta daha daha sonra gün boyu gölge, yan ve arka giriş yarı gölge, bir kaç küçük alan tamamen gölge.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/6569.htm?highlight=so%F0u%F0a) yeri
7a veya 7b olduğunu düşünüyorum, kar kalkmadı tüm kış.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb)
Konut

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
Aldığımızda mazılarla çevrili çim ekili bir konuttu, çam ve leylak ağaçları dikili halde aldık. Diğer ağaç ve çalıları biz ekledik.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
Büyük utanç duyuyorum ama itiraf etmeliyim ki sadece altı aydır. Öncesinde sadece eşim ilgilenir ben pek sürmezdim elimi. Çocuk, ev ve iş hayatı tüm vaktimi alıyordu ve günümün tamamı koşturmaca içinde geçiyordu. İşten ayrıldıktan sonra devam etmişti yoğunluğum. Başka başka hobilerle doldurmaya çalıştığım sırada vaktimi yolum Ağaçlar net'e düştü ve bahçe artık benim zimmetimde.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?
Yok efendim ne gezer, site yönetimi nasıl uygun gördüyse öyle düzenlemiş, bizde suyunu verdik, gübresini döktük ya bitti sandık işimiz. Özenle bakılmış birbirinden renkli bahçeleri sadece dergilerde görmüştük öncesinde, bizzat var olduklarını "Üyelerin Bahçesi" başlığı altında keşfettim.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz.
Mevcut değil.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
Eşim ve ben ilgileniyoruz.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Yok.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Sağlıklı ve bakımlı olsun ve çeşitliliği artırayım yeter.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
Üç çam,

Bir ters dut,

Bir bodur elma,

Bir bodur nar,

Bir Ankara armudu "Bir türlü meyve vermiyor"

"Bir Malta eriği "İklim nedeniyle gelişme göstermiyor"

Bir Kartopu,

İki Leylak,

Çeşitli renklerde gül ve bodur gül,

Ortanca ve çeşitli mevsimlik çiçekler,

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Bu yaz başı üç kök ortanca ektim, kışı çıkarsın diye gözlerinin içine bakıyorum.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
Hepsi çok özeller, hergün en az üç dört saatim bahçede geçiyor.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?
Tohumdan üretmeyi bir çok defa denedim ama başarılı olamadım, denemeye devam edeceğim.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?
Sondaj su kullanıyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Sabah erken saatte veya akşam yapıyoruz sulamalarımızı.

Toprak özellikleri
Bilmiyorum,

Kompost yapıyor musunuz?
Ne yazık ki hayır.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?
Öyle çok ki. Drenaj yaptırtmadan çim ekildiği için çok pişmanım öncelikle. Göllenme problemi olduğunu keşfettim ve çözüm yolları arıyorum, perlit, ponza gibi takviyeler yaptım. Toprak tasviyesi yapılırken dinlenmeye aldırmadığıma öyle pişmanım ki kazılı alanı, yabani ot mücadelem aynen devam ediyor. En az otuz elli santim yükseltilen zemin nedeniyle yerini değiştirmeyi düşündüğüm güllerin kökleri çok dipte kaldığı için çıkartamıyorum, aynı renk ve aynı tür yan yana dikilmiş ve çok sıkışık, vs. vs.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
Bu konuyla daha çok eşim ilgileniyor ama benim gördüğüm bit problemi var güllerde, kemirilmiş yapraklar, açmadan kuruyan goncalar görüyorum çok üzülüyorum. Bir kaç gün önce de çimlerimiz mantar hastalığına yakalandı, yayılmadan önleyebilmek için epeyce uğraştık, yer yer boşluklar oluştu.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?
Bahçe çimlendirirken organik gübre kullandık, gül ve ağaç diplerini hayvan gübresiyle, süs bitkilerimi yarasa ve solucan gübresi ile destekledim.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?
Bizzat karşılaştığım salyangoz dışında, fare, yılan ve danaburnu görüldüğünü söyleyen komşularım var ama ben henüz görmedim.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?
Vahşi ve yağmurlama.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?
Etrafı konutlarla çevrili ama açık bir alan, rüzgarı bol.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
İyi ki bu siteye üye olmuşum da birbirinden becerekli bahçe sahiplerinin bahçelerini görüp aşka gelmişim. Birçok bitki ve çiçek çeşidiyle bu site sayesinde tanıştım, meğer ne çok zaman kaybetmişim.

Tetanoz aşısı oldunuz mu?
Olmadım.


Bahçemi gezinirken öyle aman aman güzellikler görmeyi beklemeyin diye en baştan uyarıyorum hepinizi. :o Bir cesaret sergilemeye karar verdim ama bu başlık altında ki en sıradan bahçeye geldiniz belki de, hoş geldiniz, umarım ilgiyle takip edersiniz. ;) Öneri ve yardımlarınıza ihtiyacım olacak, uğradığınız için teşekkür ederim.

Yaptığım yanlışlıklar çarpmışsa eğer gözünüze lütfen uyarın, Ankara iklimine uygun bitkiler nelerdir görüş ve önerilerinizi bildirirseniz memnun olurum, nereye ne ekersem gelişimi daha güzel ve verimli olur, olmazsa olmazı ne olsun mütavazi bahçemin yönlendirilmeye ihtiyacım olacak. Şimdiden teşekkür ediyorum.




Sudenur
03-07-2012, 02:05
Güzel bir Nisan sabahında geri dönüşüm saksılarla ilgili bir kaç resme bakmak için girdiğim sitemizde "Üyelerin bahçeleri" başlığını görüp uzun sıra takılı kaldım. :rolleyes:

Sonra ne mi yaptım? İlk işim bahçeye çıkıp şu fotoğrafı çekmek oldu, tabi o zamanlar yayınlama gibi bir düşüncem olmadığından bir kaç poz çekip vazgeçmişim, daha fazla belgelemeye elim varmamıştı bu çirkinlikleri. İlgisizliğimin ıspatıdır, zevksizliğimize bakar mısınız? :p

Bahçenin en geniş alanının tam ortasına çirkin bir çiçek tarhı yerleştirmişiz. Bitkiler karmakarışık, bakımsız ve her yanı ot basmış. Bahçem ağlıyor.
314911
314913
314912

Bu zavallı çiçek tarhı da logar kapağının üzerini kapatmak için yapılmış bir uygulama. İmkanlar kısıtlı olunca elimizdekini değerlendirmeye çalışmış o vakit eşim, tahtaları kendi kesip yapmıştı, yağmuru karı yeyince iki sene sonunda dağıldı. Üstelik evimizin arka girişi. Utanç duyuyorum. 314914
314915

Sudenur
03-07-2012, 02:45
Eşim eve gelince ilk işim çektiğim fotoğrafları gösterip "Ben bu bahçeyi adam etmek istiyorum..." demek oldu. Yabani otlardan ve eğri büğrü eğimden şikayet edip, düzelttirme önerisinde bulundum. Çim denen bir şey kalmamıştı zaten, her yanından ayrık fışkırıyordu bahçemizin. Tek tek temizlemekle bitecek gibi değildi ama kararlıydım. Önce derinlemesine çapalattırıp bir kaç gün bekleme süreci geçirdik. Bu sırada yoğun bir yağış oldu ve her yer çamur içinde kaldı. Bekleme süresini geciktirmek istemeyen eşim, üç gün sonra komşu sitenin bahçevanı ile anlaşıp toprak ilavesi yaptırtarak eğri zemini düzelttirmeye çabaladı ama pek başarılı olamadık. Kot farkından dolayı en düzgün hali bu oldu. Tüm bu işlemler yapılmadan evvel en az kırk elli cm aşağıda kalan ve bir o kadar da derine inen gül köklerinin yerlerini değiştirtmediğime öyle pişmanım ki, şimdi mümkün değil köküne ulaşamıyoruz. Bir kaç denemede bulundum ama iki gül heba ettim bu sırada. Kök hırpalandı ama çıkmadı. Üstü toprakla kapatılıp yeni çim ekildi. Patlamaz inşallah eski sürgünler. Tecrübesisiz tabi, imkanlarda kısıtlı olunca elimizden gelenin en iyisi yapmaya çalıştık ancak bu kadar düzeltebildik. Bir büyük hatamızda kuruyan mazı diplerini çıkarttırmamamız oldu, şimdi mümkün değil dibine ulaşamıyoruz.
314922
314923
314924

Yan bahçemize bakan bu bölgeye kırk cm yakın toprak ilavesi yapıldığı için toprak kayması olmasın diye tuğla ördük. Çirkin görüntüsü çimler uzayınca biraz düzelir gibi oldu. Ocak ayı gibi ektiğim lale fidelerim telef oldu çalışmalar esnasında. Kökünden çıkardığım soğanları nereye koyduysak bulamadık.
314925

Bu bölüm ön kapının girişi. Bir kaç saat sabah güneşi dışında gölge bir bölge olduğundan asma ağacımız büyümedi, her yaz belli bir boya ulaşıyordu ama üzümünü yiyememiştik hiç. Yerini değiştirmeye toprak ilavesi yapıldıktan sonra karar verdiğimiz için bu bitki de telef oldu ne yazık. Vicdan azabı çekiyorum. :(
314926

ciceksever70
03-07-2012, 07:16
Agaclar net ailesine hosgeldiniz. Hic bir seyden utanc duymaniza gerek yok. Baslangicta hepimiz hatalar yaptik. Bahceyi adam edecegiz telasiyla esim tasindigimiz zaman iki tane güzelim forsythia`yi kökünden söktü. Kanarya gülünü aman bu da heryerden cikan yabani ot diye yola yola kusa cevirdik. Agaclar nette güzel bir cali oldugunu farkedip rahat biraktim hatta cogalttim. Bunlar basit birkac örnek. Bes yildir halâ en iyiyi yakalamaya calisiyoruz kendimizce. Önce uzun uzun okumanizi tavsiye ederim. Cok sey ögreneceksiniz. Bahceniz düz bir alan bakimi kolay, birkac yil icinde cok güzel olacagina eminim.

unal.net
03-07-2012, 08:38
hoş geldiniz ne şanslısınızki bir bahçeye toprağa sahipsiniz

ciceksever70
03-07-2012, 10:19
Eşim eve gelince ilk işim çektiğim fotoğrafları gösterip "Ben bu bahçeyi adam etmek istiyorum..." demek oldu. Yabani otlardan ve eğri büğrü eğimden şikayet edip, düzelttirme önerisinde bulundum. Çim denen bir şey kalmamıştı zaten, her yanından ayrık fışkırıyordu bahçemizin. Tek tek temizlemekle bitecek gibi değildi ama kararlıydım. Önce derinlemesine çapalattırıp bir kaç gün bekleme süreci geçirdik. Bu sırada yoğun bir yağış oldu ve her yer çamur içinde kaldı. Bekleme süresini geciktirmek istemeyen eşim, üç gün sonra komşu sitenin bahçevanı ile anlaşıp toprak ilavesi yaptırtarak eğri zemini düzelttirmeye çabaladı ama pek başarılı olamadık. Kot farkından dolayı en düzgün hali bu oldu. Tüm bu işlemler yapılmadan evvel en az kırk elli cm aşağıda kalan ve bir o kadar da derine inen gül köklerinin yerlerini değiştirtmediğime öyle pişmanım ki, şimdi mümkün değil köküne ulaşamıyoruz. Bir kaç denemede bulundum ama iki gül heba ettim bu sırada. Kök hırpalandı ama çıkmadı. Üstü toprakla kapatılıp yeni çim ekildi. Patlamaz inşallah eski sürgünler. Tecrübesisiz tabi, imkanlarda kısıtlı olunca elimizden gelenin en iyisi yapmaya çalıştık ancak bu kadar düzeltebildik. Bir büyük hatamızda kuruyan mazı diplerini çıkarttırmamamız oldu, şimdi mümkün değil dibine ulaşamıyoruz.
314922
314923
314924

Yan bahçemize bakan bu bölgeye kırk cm yakın toprak ilavesi yapıldığı için toprak kayması olmasın diye tuğla ördük. Çirkin görüntüsü çimler uzayınca biraz düzelir gibi oldu. Ocak ayı gibi ektiğim lale fidelerim telef oldu çalışmalar esnasında. Kökünden çıkardığım soğanları nereye koyduysak bulamadık.
314925

Bu bölüm ön kapının girişi. Bir kaç saat sabah güneşi dışında gölge bir bölge olduğundan asma ağacımız büyümedi, her yaz belli bir boya ulaşıyordu ama üzümünü yiyememiştik hiç. Yerini değiştirmeye toprak ilavesi yapıldıktan sonra karar verdiğimiz için bu bitki de telef oldu ne yazık. Vicdan azabı çekiyorum. :(
314926
Bu bölüm icin nacizane bir önerim olacak. Madem ki uzun zaman gölgede kaliyor ortanca düsünmez misiniz? Uzun süre cicekli bir bölümünüz olur.

Sudenur
03-07-2012, 11:10
Sevgili çiçeksever, ne iyi ettinizde uğradınız. Cesaret verici sözleriniz için çok teşekkür ederim. ;) Ortanca çok sevdiğim bir çiçek, ilk işim Karşıyaka seralarını gezip üç kök ortanca bikisi satın almak oldu ve sizinde önerdiğiniz gölge bölgeye belli aralıklarla dikim yaptım. Tomurcuklu olan pembe çiçeklerini gösterdi ama günün çoğu saati gölgede olmasına rağmen pek sevmedi sanki yerini.
315039

Akşam hava kararana kadar pörsük pörsük görünüyor yapraklar. Ankara kışını çıkarmaz korkusuyla ektiğim bir kökü saksıya alıp tamamen gölge olan bölgeye yerleştirdim o daha sağlıklı ve diri ama tomurcuk vermeye niyeti yok.
315037

Sayın ünal, isteyen herkes bahçe sahibi olur inşallah günün birinde. Uğradığınız için çok teşekkür ederim. :)

ciceksever70
03-07-2012, 11:14
Bol suyu seven bitkiler ortancalar. Bir de dikimden sonra yerine alismasi icin biraz zaman tanimak gerekir tabii. Biz celikten ekmistik, ön tarafta cit haline gelmeleri üc yili buldu. Siz yetismis bitki ektiginiz icin daha cabuk toparlanir. Ne kadar sulasaniz bikmaz.

ciceksever70
03-07-2012, 11:31
Bizim burasi kisin -20 dereceyi buluyor. Ben sifirdan bir bahce yapacak olsam, agirlik verecegim hem kisa dayanikli hem her yil kendiliginden yetisen birkac bitki cesidi var. Clematisler, ortancalar, güller, gün güzelleri, hanimeli, mor salkim,leylaklar, kelebek calisi, phlox, rudbekia, ekinezya, aksam sefasi, passiflora, hatmi, cali türleri (inci calisi, spirealar v.s), hedera ve amerikan sarmasiklari, fare kulaklari, karanfiller, hüsnüyusuf, physallis, lupinler, forsythia, kanarya gülü, rhododendron, acelya, acer bunlardan bazilari. Hepsi su anda bahcemde var ve isimi cok kolaylastiriyorlar. Hem her yil ekmem gerekmiyor, hem de zaman icinde bir düzen olustugu icin isim kolaylasiyor. Hepsi kisa dayanikli. Tabii soganli cesitleri ve ibrelileri de unutmamak lazim.
Cok yazdim kusura bakmayin. Ancak bu liste garanti soguk kis kosullarina dayanikli. Umarim size faydasi olur.

sarin
03-07-2012, 11:34
Hoş geldiniz,
Sayfanız hayırlı olsun.

hberbul
03-07-2012, 11:38
Bahçe sayfanız hayırlı olsun.
Bence kolay yola gelecek bir bahçeniz var en azından genel hatları ile düzenli sadece iç dizaynı gerekiyor.

Ortanca Ankara kışına dayanmıyor.Geçen seraya gittiğimde kuru ortanca dallarını gördüğümde sordum.Geçen yıldan kalma imiş ve kurumuşlar.yeni yeni dibinden patlıyorlardı.
Kolaylıklar diliyorum.

Sudenur
03-07-2012, 11:40
Yan bahçemin genel görüntüsü şu an itibariyle böyle.
315042

Çimlerimiz çıktı ama istediğimiz formu almadı henüz. Yer yer boşluklar oluştu. Kısa bir süre önce mantar hastalığına yakalandılar, erken müdahaleyle ancak bu kadar kurtarabildik. Fazla basılan ve su tutan bölümlerde yosunlaşma sorunu görüldü, bazı bölümler ise kupkuru olup sarardılar. 315043

Evin arka girişi de bu şekil. Çimler çok formsuz ve açıklıklar göz çarpıyor.
315044

Daha yakından görmek ister misiniz? :)
315045

Çim taşı döşediğimiz bu bölge göllenme sorunu nedeniyle bu şekil oldu. Sorunu çözmek için loğar kapağının kenarından boru döşedi eşim ve kenarlarına mıcır doldurduk. Çimler sürekli ıslak ve nemli olduğu ve fazla basıldığından çürüyüp yosunlaşıyorlardı, engellleyebilmek için taşla koruma altına alıp içlerine çim ektik ama gördüğünüz gibi en ıslak bölümler yine çürüdü ve renkli taşlarımla kapattım. Çok iyi olmadı ama elde ki imkanlar bu kadar, ilerleyen zamanlar için önerilerinizi bekliyorum. :o
315046

Sudenur
03-07-2012, 11:52
Sevgili çiçeksever, öyle işime yarayacak ki önerileriniz, çok yazdım da ne demek, ne kadar yazsanız az gelir, fikir almaya öyle ihtiyacım var ki.. Sevgili gilan'ın önerilerini de yazdım bir kenara, notlarım var. Yine de nereye ne ekeyim, fikrinizi almak için açtım bu sayfaları, peyzaj konusunda pek yetenekli değilim. Şimdi sıra bu bitkilere sahip olmak ve yetiştirmekte, olacak inşallah, yavaş yavaş olacak ama olacak, uygun düştükçe alıp dikeceğim. Şu hali bile eskiye göre içimi açıyor, her gün bir kaç saatimi bitkilerimle geçiriyorum ve çok mutluyum. :D

Ortancalarımdan umutluyum ama komşularım benim korkutuyor. Bizim buralar -26 'yı buldu bu kış, donduk buz tuttuk, inşallah sağlam çıkarlar, malçlama yapacağım diplerine. Toprağına da eklemeler yapmam gerek sanırım, yaprak çürüntüsü ve funda toprağı eklesem köklerine iyi gelir diye düşünüyorum ama malzeme bulmak zor. ;)

Sayın sarin, hoşgeldiniz, teşekkür ederim. ;)

Sayın hberbul, Ortanca için daha da cesaretleniyorum mesajlarınızı okudukça. Çok teşekkür ederim, hoşgeldiniz. ;)

Sevgi Durul
03-07-2012, 11:59
Sayın Sudenur, ilk ve son fotoğraflar arasındaki fark açıkça görünüyor. Buradaki değerli arkadaşların önerileri ve sizin çalışmalarınızla giderek güzelleşecek bahçeniz.

Güzel bahçenizde, sevdiklerinizle sağlıklı ve huzur dolu günler dileğiyle...

Sudenur
03-07-2012, 12:05
Çok teşekkür ederim sayın Durul, daha iyisi emek verip isteyenlerin olur inşallah. ;)Elimden geldiğince faydalanmaya çalışıyorum değerli üyelerin öneri ve uygulamalarından. Uğradığınız için teşekkürler.. :)

Sudenur
03-07-2012, 12:15
Bahçe sayfanız hayırlı olsun.
Bence kolay yola gelecek bir bahçeniz var en azından genel hatları ile düzenli sadece iç dizaynı gerekiyor.

Ortanca Ankara kışına dayanmıyor.Geçen seraya gittiğimde kuru ortanca dallarını gördüğümde sordum.Geçen yıldan kalma imiş ve kurumuşlar.yeni yeni dibinden patlıyorlardı.
Kolaylıklar diliyorum.

Çok güldüm şimdi kendime. ;) Sayın hberbul'un mesajını anlamak istediğim gibi okumuş, ona göre yazmışım cevabımı. İkinci kez okuyunca fark ettim yanlış anladığımı. :eek: Ortancalarım için yapacağım tek şey bol bol dua etmek ve köklerini korumaya almak için elimden geleni yapmak olacak. Odun külü dökmemi önerdi bir bahçevan köklerine. Kışı sağlam atlatırsak boydan boya ortanca ekilecek not alındı. Yer örtücü olarak ta obrizya kullanmaya niyetliyim ama bilmem olur mu? :confused:

gülenmelek
03-07-2012, 13:30
Sevgili Sudenur bahçe sayfan hayırlı olsun ;) Tavsiye verecek kadar bilgim yok ama deneye yanıla bir gün doğrunun bulunacağını düşünüyorum. Bahçenin hayalindeki gibi olması dileğiyle ;)
Sevgiler.

Sudenur
03-07-2012, 14:54
Umarım olur diye umuyorum sevgili gülenmelek, uğradığınız için teşekkür ederim. ;) Her tavsiye makbulümdür, sevgiler.. :)

Fotoğraflamaya devam..

Çim ekimi yapılmadan hemen evvel çam ağaçlarımızı budadım. Budanan yerler fotoğraflarda da belli, bu sayede altından ve yanından daha rahat geçebiliyoruz, iğneler batmıyor. Taşındığımızdan beri var bu ağaçlar, sekiz yaşında olduklarını tahmin ediyoruz. Yıllardır dokunulmayan alt dallar öyle güçlü ve kalındı ki, testereye kuvvet vereceğim diye iki gün kolum ağrıdı ama görüntülerinden memnun kaldım. Mutfak penceremden seyretmesi çok keyifli oluyor. Çimler çıktıktan bir kaç sonra köklerini çapalayıp çember içine almıştım, düzgün olabilmesi için elimden geleni yaptım ama ancak bu kadar oldu. Malçlama malzemesi ile örttüm toprak görüntüsünü sizce olmuş mu? Yabani ot çıkışı en aza indi.
315086
315089

Bir sene evvel minicik fideden diktiğimiz bodur elma, gerçekten de bodurmuş büyümedi bir türlü, çiçeklerini dahi görmedik. Çimlerin son bulduğu yerlerin daha belirgin ve nizamlı görünmesini istiyorum ama sınır koymakta güçlük çekiyorum, istediğim gibi olmuyor, boşluklar dolmuyor. :(
315091

Cüce nar. Eşim ne zaman ekmiş hiç haberim yok, bu ne ağacı böyle diye sordum, süs narı olduğunu söyledi. Bahçe de yetişir mi bu bitki?
315096

Malta eriği. Yaklaşık üç yıldır aynı yerde. Ne büyüyor, ne de çiçek veriyor, görüp görebileceğimiz yaprak sayısı en fazla bu. Kışın tüm yapraklarını döküyor ve donuyor sanırım, kendine gelmesi yaz ortasını buluyor. Form sayfamızdan Ankara iklimine uygun olmadığını öğrendiğim gün eşimden çıkarmasını rica ettim ama sonrasında kıyamadım, uyanmıştı bitki. Bu yıl da aynısı olursa kökünden sökülecek boşa yer işgal ediyor. :( Çok gaddarım biliyorum. :o
315097

Sudenur
03-07-2012, 15:38
Taşındığımız sene dikmiştik bu gülleri, sağdan soldan verilen çelikler ve kendi çoğalttıklarımız bir çoğu. Mesela bu yılda bir kez açıyor, çiçeklenme dönemini fotoğraflamayı unutmuşum. :rolleyes: Yarı gölge bir alan olduğu için mi boyu bu kadar uzadı yoksa cinsinden mi anlayamadım ama yaz sonunda site içinde uygun bir yere aktarıp bodur bir çalı türü ekmeyi düşünüyorum yerine. Sizce olur mu? Çeşitliliği artırırsam güzel olur diye düşündüm araştırma yapıyorum, öneride bulunursanız sevinirim. ;)
315110

Azıcık ucundan güneş gören ama ışığı bol bir nokta burası. Bunca yıldır ne ektiysek verimli sonuç alamadık, çim ektik olmadı çünkü gölge çimi değildi, osmanlı çimi almasını istedim eşimden ama savsakladığı için taşlarla kapatmaya çalıştım çirkin görüntüyü. Boşluklara çuha çiçeği dikeceğim inşallah bu yaz sonunda. Şimdilik gölge seven bir kaç çiçek saksısı ve yapay çiçeklerle renklendirmeye çalıştım ama durum vasat biliyorum. :(
315121

Bu minicik fidecik güzellik çalısı olacak inşallah büyürse.
315111

Kökü nasıl da kalın değil mi bu gülün? Sağlıklı mı gelişmiş yoksa yanlış budama mı yapmışız bilmiyorum, açık pembe lilaya yakın renkte güller açıyor ama uzun süre çiçekli kalmıyor, takviye yapmaya uğraşıyoruz. :(
315159

Küçük çam ağacının arkasıyla mazılar arasına sıkışan bu gül, bahçemin tek kokulu gülü ama yanlış seçmişiz yerini, gelişemediğini düşünüyorum. Çocuklar top oynarken boynunu kırmışlar en sağdakinin baksanıza, çok üzüldüm. :( 315160

Sudenur
03-07-2012, 16:00
Malta eriği ve lila gülün ara arkasında kalan bu mazılar bahar ayından beri aynı, ilaçlayıp gübre döktük diplerine ama sarı görüntüsünü gideremedik. :(
315176

Hemen yanında kökünden kuruyan bir kaç dalı çıkarıp yenilerini ektim, çocuklar basıp ezmesinler diye de ip bağladım, arasından, üstünden geçmeye çalışıyorlardı yumurcaklar. ;)
315182

Ters dut ile mazılar arasına sıkışmış bir gül daha. Yanlış budama yaptığımızı düşünüyorum, kökleri çok biçimsiz büyüdü.
315192

Ters dutumuzun meyvesi pek verimli değil. :( Komşu bahçedekiler öyle kocaman oldular ve lezzetliler ki bizimki yerini mi sevmediğindendir nedir, genişleyemiyor, meyveleri de küçük ve az. Yaz sonunda gülün yerini değiştirelim diye düşündük eşimle ama eski toprağın üstüne kırk cm kadar toprak ilavesi yapıldığından çıkartamayız diye endişeleniyoruz kökleri. Birinden birini feda etmek gerekecek sanırım. Siz ne önerirsiniz? :(
315198

Ters dutun diğer yanına dikilen gül. Mesafe uzak olduğu için sıkıntı yok gibi görünse de derin budandığı için iki dalı sürgün vermemiş. Düzelir mi dersiniz?
315204

ciceksever70
03-07-2012, 16:52
Ortancalarin sonbaharda dibine dökülen yapraklarini ben bütün kis birakiyorum. Hem koruma oluyor hem yabani ot cok cikmiyor. Ilkbaharda topluyorum.

Sudenur
03-07-2012, 18:31
Sayın çiçeksever, önerinizi mutlaka uygulayacağım, teşekkür ederim, sevgiler... ;)

Güler
03-07-2012, 21:14
Ben de bahçeniz hakkında fikrimi yazabilir miyim?

Önce hayırlı, uğurlu olsun diyerek başlamak istiyorum.
Arkadaşların dediği gibi hepimiz çok kereler yanlışlar, hatalar yaptık. Sizin de yapmanız çok normaldir, hiç üzülmeyin.
agaclar.net'te ne kadar çok öğreneceğimiz şeyler var, okudukça anlayacaksınız, yeter ki istekli olun ve yılmayın.

Önce çimlerinizden başlayayım.
Drenaj yapmamış olmanız büyük hata, hele Ankara kışında kar uzun zaman yerden kalkmıyorsa biriken su bu yosunlanmayı hem arttıracak hem de çim köklerine çok zarar verecek, yani mantardan kurtulmanız zor olacak.

Olan olmuş, siz şimdi sık sık diren ile (hani çatal gibi bir bahçe aleti vardır) en az 20-25 cm kadar delikler açın çimde. Yani direnin üzerine basarak çime girmesini temin edin. Bunu sık sık yapın. Sık sık demekteki kastım, gözünüzde bir sıra yapın boydan boya batırın direni, sonra ilk sıradan yarım metre sonra bir sıra daha yapın , yine boydan boya batırarak üçüncü sıraya geçin. Umarım anlatabilmişimdir.

Çimdeki hastalığı gidermeden gübre de vermeniz, yeni ekim de yapmanız hiç işe yaramaz. Önce hastalığı bertaraf etmeye bakın ve bu konuda çimlerdeki sorunlar başlığı size çok yardımcı olacaktır.

Ağaçlarınız ve güllerinizin kökü 40cm kadar toprak altında kaldı demişsiniz. Oysa yeni aldığımız bir ağaç fidesini veya gülü ekerken en çok dikkat edeceğimiz şeylerden biri de, fidenin poşetteki veya saksıdaki toprak hizasının ekeceğimiz yerde de aynı seviyede olmasına dikkat etmemiz, aşı kısmının da güneye bakmasıdır.

Bir örnekle anlatayım.
Elimizde bir saksı var, saksının boyu 50cm olsun. İçine ekilen fidenin toprak içinde olan kısmı 25 cm ise bunu bahçeye ekerken, bitkinin de toprak içinde olacak kısmının 25 cm olmasına dikkat ederiz. Bunu 40cm yaparsak bitkimizin ölme ihtimali vardır.

Sizin anlatımınızdan anladığım kadarı ile, siz eskiden ekilen ağaçların ve güllerin üzerine 40cm kadar daha toprak ilave etmişsiniz, değil mi? Yani çanaklar 40 cm altta kaldılar.
Siz yine de bu durumu hocalarımıza bir danışın isterseniz.

Güllerinizde budama yanlışlıkları gördüm, bu yüzden gelişmeleri güzel olmadığı gibi formları da pek iç açıcı değil.
Gül budamaları başlıklarını bir okuyun.
Hani bildiğimiz, yağmurda kullandığımız şemsiyeler var ya, işte o şemsiyeyi ters çevirin ve orada gördüğünüz gibi gülleri budamaya gayret edin.
Budarken dallar birbirlerini engellemeyecek ve her yerden güneş alacak şekilde olacak, yani çanak gibi olacak.

Leylendiyi neden budadınız? Çam türü bitkilerin budanması göze pek hoş gelmez diye bilirim.

Ortancalar.... evet yarı gölge ve gölgeyi severler ama havadar yer de isterler.
Sizin ektiğiniz yerde bir yanda duvar var diğer yanda mazılar yükselmiş, nereden hava alacak bu bitkiler?

Kurumaya yüz tutmuş hatta kurumuş mazıları söküp yerine yenilerini ekmeniz gerekir diye düşündüm.

Boyları çok uzamış sadece ucunda yaprak ve çiçek açmış güllerinize gençleştirme budaması yapın ve budarken ortaki dalı alıp dalları yanlara doğru çanak gibi açmaya gayret edin.

Üzgünüm size pek de iç açıcı şeyler yazmadım ama madem işin başındasınız, problemleri baştan halletmeye bakın ki emekleriniz boşa gitmesin.

Lütfen takıldığınız şeyleri de yazmaya hiç çekinmeyin, bildiklerimi severek paylaşacağımdan emin olun.

Kolay gelsin.

gilan
03-07-2012, 22:18
Sevgili Sudenur,

Başlık açtığınıza çok çok sevindim. :)
Siz "Bahçemin haline bakın" demişsiniz ama benim burada okudukça resmen heyecandan kalbim çarptı. O kadar çok potansiyeli var ki bahçenizin. Genel hatları, evin ve verandanın konumu her şey çok çok uygun. Belki forumda okumuşsundur, bu aralar peyzaj tasarım kursuna gidiyorum. Dün akşam da eldeki arazinin çeşitli faktörler üzerinden incelenmesi ve ana hatların tasarlanmasına dair çok faydalı bir ders vardı. O nedenle de biraz havaya girdim sanırım, şu an sanki sizin bahçenizi bana ilk işim olarak vermişler de buyrun başlayın demişler gibi hissediyorum. :D

İlk önerim acele etmeyin. Acemi bahçıvanın en büyük hatasıdır acelecilik. Çim ekimi sırasındaki tecrübelerinizi zaten yazmışsınız. :)
Bir diğer ilk önerim de bitkilerinizden hemen vazgeçmeyin. :) Büyümüyor, olmuyor dediklerinize biraz süre verin. Siz daha yeni yeni onlarla ilgilenmeye başladınız, bakalım bu ilgiye zamanla nasıl cevap verecekler. Onlar bunca süredir sizden ümidi kesmemişler değil mi ama? :)

Gülleriniz biraz yüksekten budanmışlar: http://www.agaclar.net/forum/13666-post1.htm
Gelecek sene daha kısa olmalarını isterseniz daha alçaktan budayabilirsiniz. Köklerinin kalınlığında yanlış bir şey yok. Güller yaşlandıkça kökleri daha da kalınlaşacak. Bizim bahçedekilerin kökleri 10 cm çapa ulaşmıştı.

Bodur elma, budanan çam, malta eriği ve daha birkaç bitkide dikkatimi çeken şey ağacın çevresini çok dar bırakmışsınız. Çim çok içine kadar girmiş. Herbirinin dibini 50-60 cm kadar çimden arındırırsanız hem ağaçlar daha iyi büyür, hem de daha derli toplu bakımlı görünür. Koyu renkli malç malzemesi gerçekten görüntüyü çok değiştirmiş. Bu yeni genişletilecek kök bölgelerine de yakışacaktır.
Hatta aslında bakarsanız dünkü derste öğrendiğim bir nokta var ki tam da sizin bahçenize uygun olur ama biraz cesur bir adım, ne düşünürsünüz bilemem. Peyzaj mimarı hocamız "Genelde hep bahçede nereye ne dikileceğini düşünüp geriye kalan alanı çim yapıyorlar, oysa önce çim alanın şekli belirlenip geriye kalan alan bitki ve çiçek alanı olarak bırakılmalıdır." dedi. Buna örnek olacak birçok çizim gösterdi, ben çok beğendim. Yakında ders notlarımı paylaşmayı düşünüyorum, o zaman daha detaylı anlatabilirim.

Çimdeki sorunun mantar olduğuna emin misiniz? Şu nedenle soruyorum, ben de bahçeli eve ilk taşındığımız sene çimde belli bölgelerde aşırı sararma gözlemlemiştim. Başta mantar olduğunu düşündüm ama sonradan fark ettim ki tam o noktaya camdan yansıyan güneş geliyordu. Meğer bu şekilde gelen yoğun sıcak kurutuyormuş. Sulamayı arttırınca tekrar yeşillenmişlerdi. Siz de bir bakın bakalım böyle bir durum olabilir mi?

Ortanca konusunda bakalım ne olacak... Ortancanın -30'lara kadar dayanan pek çok türü var ama ülkemizde genelde daha hassas türler satışta. Siz güzelce malçlayıp sarıp sarmalayıp korumayı bir deneyin ama olmazsa da hemen ümitsizliğe kapılmayın. Bir şekilde dayanıklı türleri de elde ederiz. :)

Şu fotoğraftaki çim alan ile yürüme yolunun arasındaki yükselti nedir? Toprak dökülmesin diye konmuş diyeceğim ama çimden de bayağı bir yüksek duruyor, anlayamadım.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/315043d1341307615-p7020087.jpg

Daha birçok şey var, bu şimdilik giriş olsun. ;)

Sudenur
03-07-2012, 23:51
Sevgili Güler hanım, öneri ve uyarılarınız altın değerinde. Yanlışlıklar yaptığımın farkındaydım ama anlaşılan o ki epeyce kaçırmışım ipin ucunu. :( Drenaj yaptırtmayı çok istemiştim ama maliyeti fazla tutunca eşim ikna olmamıştı. Öneriniz üzere delikler açmaya başlayacağım toprakta. Zemin ıslakken yapılması gerekiyor değil mi?

Ekim işlerini yapan bahçevan ağaç ve çalı köklerine iyi geleceğini ve destekleyeceğini söylediği için yaptırtmıştık toprak ilavesini. Eski moloz artıklarıyla dolu toprak kaldırtılıp üzerine yenisi geldi ama en kalın dolgu orta göbek kısmına oldu, zemin yükselsin diye. İlk fırsatta özellikle gül köklerine yakın çekim yapacağım ve tekrar önerinize ihtiyaç duyacağım eğer uygun olursanız? Doktoru olmuşsunuz siz bu işin, takdir ve teşekkür ederim. Leylendiyi yere çok yakın büyüdüğü için budamıştım, alt dallar öyle karışık ve kurumuştu ki kirli bir görüntü oluşturuyordu, fare veya başka zararlılar yuva yapar da fark etmem diye korktum. Hata mı yapmışım? Budanmaması gereken bir tür müydü? :(

Ortancaları öğlen güneşi altında kalmasınlar diye o bölgeye ekmiştim ama şimdi teretdütlerim oluştu. Kışı kazasız belasız atlatabilmeyi başarabilirlerse eğer mazıların tamamını kaldırıp yer örtücü ve başka çiçeklerle çeşitlendireceğim o bölgeyi. Önü açık ve havadar olacak inşallah, evimim giriş cephesi daha aydınlık ve iç açıcı olacak.

Kurumuş mazıları çoluk çocuk geçiş yolu olarak kullanmasın diye kaldırmadım. Topunu kaçıran çocuklar aradan üstünden atlayarak üzerlerine basıyorlar mazıların. Kavurucu yaz sıcaklarını bir atlatalım yenilerini ekeceğim o sararan mazıların yerlerine.

Yaptığım hatalara dikkat çekmeye devam ediniz lütfen, takdir toplama beklentisiyle değil yardımlarınıza ihtiyaç duyduğum için açtım bu sayfayı. Yolun çok başındayım biliyorum, daha iyi uygulamalar yapmayı temenni ediyorum. Sevgiler, saygılar... ;)

Sudenur
04-07-2012, 00:43
Sevgili gilan, sayfayı ilk açtığım andan beri gözüm sık sık ekranda gelmenizi temenni ediyordum inanın. Çok sevindirdiniz beni teşekkür ederim, bahçe sizindir buyurun sayın uzmanım, ne isterseniz onu ekip biçebilirsiniz. Takdir ve imrenerek, saygı duyarak takip ediyorum yazılarınızı, uygulamayı uygun gördüğünüz her tür öneriye açık olduğumu bilmenizi isterim. Öyle ihtiyacım var ki engin bilgi hazinenize ve tecrübelerinize. ;)

Mesajınızda "Şu an sanki sizin bahçenizi bana ilk işim olarak vermişler de buyrun başlayın demişler gibi hissediyorum." demişsiniz ya öyle bir ferahlama yaşattınız ki o an bana görmeyin, kalkıp göbek atasım geldi, çılgınlar gibi sevindim. :eek:

Bodur elma, süs narı ve malta eriğinin diplerini belki yer değişikliği yapar veya sökeriz diye daha fazla açmamıştım, o bitkiler fazla verimli olmayacak gibime geliyor, ne büyüyorlar, ne kuruyorlar ne de çiçek veriyorlar ama çam dibini geniş tutacağım ilk fırsatta.

Alıntı yapmak istediğim bir diğer sözünüz de Hatta aslında bakarsanız dünkü derste öğrendiğim bir nokta var ki tam da sizin bahçenize uygun olur ama biraz cesur bir adım, ne düşünürsünüz bilemem. Peyzaj mimarı hocamız "Genelde hep bahçede nereye ne dikileceğini düşünüp geriye kalan alanı çim yapıyorlar, oysa önce çim alanın şekli belirlenip geriye kalan alan bitki ve çiçek alanı olarak bırakılmalıdır." dedi. Buna örnek olacak birçok çizim gösterdi, ben çok beğendim. Yakında ders notlarımı paylaşmayı düşünüyorum, o zaman daha detaylı anlatabilirim. oldu.

Heyecanla bekliyorum sevgili gilan, eşim de ikna olursa niçin olmasın, farkı uygulamalar yapabilmeyi çok isterim. Hayali bile güzel.

Çimdeki sorunun mantar olduğuna emin misiniz? diye sormuşsunuz, resimlerini çekip gönderdiğimiz ziraatçi bir arkadaşımız mantar olduğunu söyledi ama çok ta emin değilim. Bitkisel bir karışım uyguluyoruz bir haftadır ve sadece sabah ve akşam saatlerinde suluyoruz, nemi azaltınca düzelir gibi oldu. Bu akşam şöyle bir baktım da kahverengi bölümler yeşile dönmüş.

Ortanca konusunda bir çok kez fikrinize ihtiyaç duymuştum anımsarsanız, satın aldığım fidancı (Hydrangea macrophylla) olduğunu söyledi. Dayanırlar inşallah. ;)

Yürüme yolu yanında ki yükseltiyi taşındığımız ilk yıl yaptırmıştı eşim. Dekor olsun diye döşetmişti, pek ilgimi çekmiyordu ki o vakitler. :o Şimdi olsa her biriyle tek tek ilgilenirdim ama geçti artık. :mad: Tek iyi yanı fayansları yıkıyorken akıttığım kirli tozlu suyu ön girişe varıncaya kadar tahliye etmemesi, çim de göllenme sorunu kenarlarda oluyor en fazla, bunu engellemiş oluyoruz o taşlar sayesinde.

Tekrar teşekkür ediyor heyecanla bekliyorum çizimlerinizi. Sevgimle kalın.. ;)

Güler
04-07-2012, 07:20
Zemin ıslakken yapılması gerekiyor değil mi?

Hayır, fırsat buldukça açın, hem toprak hava alır, hem de su yüzeyde birikmez, deliklerden köklere kaçar.

Bildiklerimi her zaman seve seve paylaşırım, hiç tereddütünüz olmasın.

ilksenozturk
04-07-2012, 09:40
ben de izin verirseniz diğer arkadaşlar kadar usta olmasam da birkaç şey yazmak isterim.
çok güzel şeyler yapabileceğiniz bir bahçeniz var, ki yapmaya başlamışsınız zaten. güle güle oturun.

öncelikle lütfen acele etmeyin. bahçe/ bitki/ çiçek sabır işidir. belki de dünyada böyle bişeylerin de bizimle beraber olmasının nedeni sabrı öğrenmizdir, değil mi?

bunu yazma sebebim yazınızda bolca '1 senedir büyümüyor' gibi ifadeler olması. 1 sene nedir ki onlar için? beklemek, şans vermek lazım.

masalımsı bahçeler unutmamalı ki yeni değil, uzun yıllar düzenli emek verilen bahçelerdir. yani zamana ihtiyacınız var. seneye çok çok güzel olacak diye bir şey yok, her sene daha da güzel olacak demek lazım. yaşayan bir varlıktır bahçe çünkü.

bahçede bol çeşitlilik güzeldir ama düzen bozulursa eğer toparlaması çok zor olur, tanzimi ve nizamı zordur. bir süre sonra sizi görüntü olarak da iş yükü olarak da yormaya başlar. bu yüzden öncelikle gilan'ın dediği gibi ne kadarını boş bırakmak, çim ile bırakmak istediğinize kadar vermenizi tavsiye ederim. kalan alanları kendi içlerinde değerlendirip bitki seçimine ona göre başlarsınız.

ankara'ya dayanacak, gölge alanlarda da -max performans olmasa da- işinizi görecek lavantayı tavsiye ederim. mesela kapatmak istediğiniz bir alan varsa etrafına 2 kök lavanta dikebilirsiniz. 2. veya 3. senesinde tam performansına ulaşıp 1 metrelik çaplara varabilirler ve bu sebeple budanmaları gerekir. yani bir süre sonra yer kaplayacaklar, bunu da gözönüne almakta fayda var ve hemen büyümeyecek, bekleme ister biraz yani;).

ahmeter'in bahçesinde çok sevdiğim bir uygulama var, ağaç diplerine çiçek tarhı. mevsimlik bitkilerinizi burada kullanabilirsiniz, boylanmasınlar ve hızlıca bahçeyi güzelleştirsinler diye. sizin yetişkin leylandileriniz buna uygun sanki ;) soğanlıları da buralarda kullanırsınız mesela, örneğin kışın laleler topraktan çıkana kadar çuhalar kapatıcı olacaktır.

düzen sevenler için; bahçeyi güzel gösteren şeylerden biri de simetridir bence. o yüzden bir bitkiden tek tek edinmek yerine çiftler halinde edinip simetrik dikmeniz görüntü açısından güzel olabilir.

bir de kare kare taşlarınızın içine çilek düşünür müsünüz? ya da ayakaltında olmayacak yerleri çim yerine minyatür çilekler ile yeşillendirmeyi?

çok yazmışım ben yahu :( sustum.

ahmeter
04-07-2012, 10:09
Bu sabah bahçenizi gezdim Meraklı olduğunuz belli oluyor
Başarılar dilerim

alcen
04-07-2012, 10:34
Sevgili sudenur,
önumuzdeki yıllarda bu bahçeyi kimbilir nasıl renkli görücez,insan isteyince istediğini yapabiliyor yola girmiş zaten....
Sağlıklı güzel günlerde, bahçende mutlu messut uzun yıllar dilerim ailenle.......

Doğayla Barış
04-07-2012, 12:24
Bahçe sevdanız hayırlı olsun :-)
Bu sitede çok değerli uzmanlar var, mutlaka çok yararlı tavsiyelerde bulunacaklardır size ama en önemlisi yüreğinizden gelen istek. Siz istedikçe bütün güzellikler koşarak size gelecekler. Bir yıl çok az bir süre, deneme yanılma yöntemiyle yani hatalar yapa yapa en güzel tarzı yakalayacağınıza inanıyorum. Sevgiyle kalın.

gilan
04-07-2012, 23:23
Sevgili Sudenur,
Çok sevindim, elimden geldiğince fikir vermeye çalışırım. Umarım ilginiz hep sürer. :)


bunu yazma sebebim yazınızda bolca '1 senedir büyümüyor' gibi ifadeler olması. 1 sene nedir ki onlar için? beklemek, şans vermek lazım.

masalımsı bahçeler unutmamalı ki yeni değil, uzun yıllar düzenli emek verilen bahçelerdir. yani zamana ihtiyacınız var. seneye çok çok güzel olacak diye bir şey yok, her sene daha da güzel olacak demek lazım. yaşayan bir varlıktır bahçe çünkü.



Ne güzel yazmış sevgili ilksenozturk. :) Ben de bahsedeyim demiştim ama arada unutmuşum.

Yeni ilgi görmeye başlayan bir bahçe için "Ne güzel olmaya başladı" deme süresi bence 3 yıldır. Ancak 3 yılda yeni diktiğiniz bitkiler bahçeye adapte olmuş, çekici görünecek boyutlara ulaşmış, çiçeklenme sayıları artmış olacak. Örnek alınacak bahçe düzenlemeleri başlığına giren bahçelerin en yenisinin 10 senelik geçmişi vardır. Bitkiler de bebekler, çocuklar gibi, büyümeleri zaman alıyor. Şimdi belki size inanmak zor gelir ama bir iki sene sonra özellikle yavaş büyüyen türleri arar hale geleceksiniz. ;) Birkaç yıl önceydi sanırım, sevgili çiçeksever70 bahçesinde yeni bir bitkiden bahsediyordu. Tam detaylarını hatırlamıyorum ama "Hem şöyle, hem böyle, hem de çok yavaş büyüyor, insan bir bitkiden daha ne ister" giibi bir cümlesi vardı. O zamanlar hiç anlamamıştım çünkü benim için en iyi bitki en hızlı büyüyendi. :) Birkaç yıl geçip de bahçedeki sıkışık sıkışık diktiğim herşey birbirine girmeye başlayınca ne demek istediğini anlamıştım. ;)
Bodur elmayı minik fide olarak diktik diyorsunuz, bence çok bile büyümüş. :) Fidan olarak dikilen meyve ağaçları bile genelde ilk yıl yaprak çıkarır, şanslıysanız belki bir iki çiçek görürsünüz. 2. senesinde kök yapısını biraz geliştirmiş olur, dallarını biraz uzatır, biraz daha fazla çiçeklenir, şanslıysanız belki bir iki meyve görürsünüz. 3. yılında artık bir avuç meyve verebilir. Yeni dikilen bitkiler toprak üstünden önce toprak altında çalışırlar ki büyütecekleri dallara yetecek besini toplayabilsinler.

Çimleri sabah ve akşam suluyoruz demişsiniz. Eğer çimlerdeki sorun mantarsa özellikle geceye kuru girmeleri lazım, sadece sabah erken saatlerde sulamanız lazım.

Obrizyayı Ankara'da yer örtücü olarak önermem. Ben bir sene denemiştim ama sonuç başarılı olmadı, sıcaklara dayanamıyor. İleride tekrar yarı gölge bir alanda denemeyi düşünüyorum ama baştan hevesinizi kırmasın diye uyarayım dedim, bizim iklimimiz için biraz zor bir bitki. İsterseniz birkaç kökle ufak bir yerde deneyerek başlayın.

Ortanca eğer Hydrangea macrophylla ise çok iyi. O zaman dayanma şansı bayağı yüksek. :)

Sudenur
05-07-2012, 00:32
Sevgili İlksenozturk içimi umutla dolduran mesajınız için çok teşekkür ederim. Uzun yazdığınızı not düşmüşsünüz ama bitti diye üzüldüm bile ben, öyle keyifle okudum ki, gözümde canlandı her şey birbir.

Bahçem de neler yapmayı istiyorum inanın hiç bir fikrim yok, her şeyim olsun istiyorum ama gözlerimi yorsun istemiyorum. Çok yıllık ve bakımı kolay olsun istiyorum ama zor bitkileri de seviyorum. Kafam karmakarışık, bundan sonra neler yapmalıyım, hangi bitkilere sahip olmaya çalışmalıyım, nereye ne ekersem iyi sonuç verir diye düşünmekten uykularım kaçıyor. Notlar alıyorum hiç durmadan, eşim sahip olmayı hayal ettiğim bitki listemi bir görse eminim dudağı uçuklar. Hatta şöyle bir veryansın da bulunacağından hiç kuşkum yok. "Ne yaptın hatun sen! Bunca şeyi nasıl sığdırırız el kadar bahçeye, aklını peynir ekmekle mi yedin?! :p"

Sözün kısası ben de aceleci olmak istemiyorum ama seneye bu vakitlerde de şekle girsin istiyorum artık bahçem. İkisi birden nasıl olacaksa.. ;)

Lavantanın o denli yoğun bir yayılma yaptığını bilmiyordum iyi ki yazmışsınız fikrinizi. İki kök alıp dikmiştim bile arka bahçem de minyatür gül diktiğim bölgeye. Bakınız sağ alt köşede kırık küpün altında. http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/315044d1341307973-p7020076.jpg

Ne yapayım şimdi dersiniz, başka bir bölüme mi taşısam? Gülleri sıkıştırmasın?

Büyümeyen ağaçlar konusunda da haklısınız, sabretmek faydalı olacak. Ağaç altlarına çiçek tarhı yapmayı ben de çok arzu ettim ama uygulayamaya geçiremedim. Neyle çevireceğimi bilemedim etrafını. Çimleri kontrol altında tutmak zor olur diye düşündüm, birbirilerinin alanlarına sızarlarsa kötü bir görüntü oluşur diye tereddüt ettiğimden kararsız kaldım, malçlama yaptım. Şimdi sevgili gilan'ın önerisiyle biraz daha açacağım diplerini.

Kara kare taşlar diye bahsettiğiniz yer de burası olsa gerek değil mi? http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri

O çirkin görüntüyü kapatsınlar diye ipek çiçeği tohumları serpmiştim içlerine çiçeklenmediler ama görüntüyü gizlemeyi başardılar, sizce olmuş mu? 315701

"Bu arada pergolelerin boyanıp cilalanması gerekiyor ama ona bir türlü sıra gelmiyor farkındayım. Kasımpatlar yarı gölgeyi sever mi? ;) Bakınız sol alt köşeye. Ve tekrar teşekkür ediyorum, önerilerinizin sonu gelmesin dileğiyle.. ;)

Sayın ahmeter bey, çok teşekkür ederim, sevgiler, saygılar...

Sevgili alcen, inşallah o günleri de görebileceğiz, uğramanıza çok sevindim, teşekkür ederim, sevgiler...

Sevgili Doğayla barış, cesaret verici mesajınız için teşekkür ediyorum, elimden geleni yapacağım, iyi ki yolum düşmüş bu siteye. Siz değerli bitki sevdalılarını tanıma fırsatı bulduğum için çok şanslıyım, herşey tecrübelerinizi ezber ettikten sonra olacak ama olacak. "Olacak değil mi? :( Çok endişe ediyorum ne yapayım..""

Sevgili gilan, Yola nasıl devam etmem konusunda direktif vermenizi bekliyorum haberiniz olsun. ;) Nereden devam edeyim bundan sonra? Bahçemle uyumlu olacak bitki listesi önerebilir misiniz mesela? Çalı ve çok yıllık olursa sevinirim? Şöyle albenisi yüksek bitkilerden. Yavaş yavaş edinmeye çalışayım her birini. Evet hocam, gözüm kulağım siz de. ;)

aydam
05-07-2012, 00:40
hoş geldınız paylaşımlar harıka

Sudenur
05-07-2012, 00:47
Gitti gidiyor com'dan aldığım iki farklı renkte bodur Abelyam var. Pişman olup yer değiştirmeyim diye halen saksı da tutuyorum. Sizce nereye yakışır? Büyüyünce böyle olmalarını umuyorum.
315713 315714

Sudenur
05-07-2012, 00:49
Teşekkür ederim sevgili aydam, henüz pek tatmin edici değil ama umudum var. Hoşgeldiniz. ;)

Sudenur
05-07-2012, 01:27
Elektirik direğinin yanında ki boşluğa diksek olur mu? Sağ tarafta ki gül çok yakın olduğu için oraya olmaz, aslında uzun bitkilerin önüne de dikebiliriz ama güllerden uzun başka bitkim yok ki.. :(

Bu ilkbahar da keskin budandığı için çiçek vermeyen Leylağım var bir de. Eşim dağınık görüntüsünden hoşlanmadığı için epey kırpmış, sökelim dümdüz çim olsun diyor ama istemiyorum, daha derli toplu bir çalı düşünebilir miyiz, arka bahçem de yine fazlaca budanmış bir leylak daha var. :o

s.serdar
05-07-2012, 01:35
Sayın Sudenur.

Öncelikle aramıza hoş geldiniz diyor sayfanızın ve bahçenizin hayırlı olmasını diliyorum.

Ben Ankara'da bahçe ortamında ortanca yetiştiremedim. Daha doğrusu kışı çıkarıp bahara merhaba dedirtmek mümkün olmadı. Sanırım Ankara'nın kışı ortanca için uygun değil. Ankara'nın parklarda ve bahçelerde de pek rastlanan bir çiçek değil ortanca. Ve kanımca; bu yüzden Ankara'lıya yabancı bir çiçek.

Umarım siz başarılı olursunuz.

Saygılarımla.

Sudenur
05-07-2012, 01:42
Sayın s.serdar, aynı vurgu ve uyarıyı eşim de bir çok kez yineledi ama denemekte ısrar ettim, umarım tüm iyi temenniler gerçek olur ve yaşatabilirim Ankara'da. Yasemin ve Manolya'yı da çok istedim ama olmaz dediler, keşke biraz daha yumuşak bir kış yaşanabilseydi şehrimizde. Bu kışı hatırlıyorum da umutsuzluğa düşüyorum, göz yaşım yanağıma akmadan göz pınarım da donmuştu bir gece, öylesine soğuktu.

İyi temennileriniz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim, hoşçakalınız. ;)

Sudenur
07-07-2012, 01:55
Sevgili Güler hanımın önerisini harfi harfine uygulayıp çim zemine delikler açtım tüm gün. Tırmığın üzerine bastırmaya çalışırken küçük bir kaza atlatsam da işlem bittiğinde fazlasıyla mutluydum. Sayın s.serdar'ın düzeneğinden yaptırtmak gerek eşime. http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/282505d1334264844-9.jpg

Yarın gece kısmetse tatile çıkıyoruz ama her senenin aksine hiç hevesli değilim bu yaz, aklım bahçem de kalacak. Çimler sararıp kuruyacaklar diye öyle endişe ediyorum ki, yan komşumu sıkı sıkı tembihleyip en fazla bir saat açık tutmasını rica ettim fıskiyeleri, bu işlem içinde Serdar beyin düzeneğini kopyalamayı yazdım aklımın bir köşesine. Yapılacaklar listem epeyce uzadı, eşim bu işe ne der bilmem? ;)

Bu akşam üzeri görüntülediğim minyatür güllerim şu an için bahçemin en güzel köşesi. Resim kalitesi pek iyi çıkmamış, yavruağzı rengindeler.
316276

Bunlar da bir gün evvel yürüyüş yaparken komşu sitede gördüğüm latin çiçekleri. Tohum isteyeceğim mevsim sonunda. ;)
316277

Sevgili gilan, burada olmadığım günlerde uğrarsınız düşüncesiyle bu not sizin için. Ağaç diplerini henüz genişletemedim çünkü malç malzemem yoktu. :o Sevgili İlksenÖztürk'ün önerisini uygulayarak çiçeklerle mi renklendirsek ağaç diplerini ne dersiniz? Ortancaları mı alsam uzun çamın altına, hem ışık alırlar hem de malç malzemesi onların köklerine de iyi gelir diye düşündüm? Sizin fikriniz ne olur? Sağlıcakla kalınız. :o

ciceksever70
07-07-2012, 07:18
Sayın s.serdar, aynı vurgu ve uyarıyı eşim de bir çok kez yineledi ama denemekte ısrar ettim, umarım tüm iyi temenniler gerçek olur ve yaşatabilirim Ankara'da. Yasemin ve Manolya'yı da çok istedim ama olmaz dediler, keşke biraz daha yumuşak bir kış yaşanabilseydi şehrimizde. Bu kışı hatırlıyorum da umutsuzluğa düşüyorum, göz yaşım yanağıma akmadan göz pınarım da donmuştu bir gece, öylesine soğuktu.

İyi temennileriniz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim, hoşçakalınız. ;)

Sevgili Sudenur, manolyadan vazgecmeyin derim cünkü kisa cok dayanikli bende iki tane var. Yalniz birkac yilda inanilmaz büyüdüler cok genis bir yere ihtiyaci var aklinizda olsun.
Derli toplu cali demissiniz o pek kendiliginden bulunmuyor. Onu ancak bicip keserek derli toplu hale getirebilirsiniz. Sevgiler.

ilksenozturk
07-07-2012, 14:48
sevgili sudenur merhaba;

lavanta gelişimini görmek için benim sayfama bakabilirsiniz. 3 küçük kök lavanta ve aralarına şimşir dikmiştim, şuan şimşirler kayboldu, lavantalar 1m çapa ulaştı. sizin yerinizde olsam şimdilik hedefim hızlıca güzel alan elde etmek olurdu, bu yüzden gerekirse yer değiştirme işini bir sonraki kış sonuna bırakırdım.
elektrik direği fotoğrafınız ilgimi çekti; 2 önerim var, onun etrafına daire halinde taflan dikebilirsiniz, aralara da sabah sefası tohumu atabilirsiniz, büyüdükçe direğe sarar. veya bir kök pervane yasemin dikebilirsiniz (2 sene verim alamazsınız ama 3. seneden itibaren sürekli budamanız gerekecek kadar çıldırır:)) kışa dayanıklıdır ve kokuludur.

gilan
07-07-2012, 20:18
Sevgili ilksenozturk,
Pervane yasemin Ankara'da kışa dayanmıyor maalesef. -12 civarına kadar dayanıklı. İstanbul için ideal ama Ankara'da yaşatamıyoruz, bizzat denedim. :(

Aklıma rahmetli üyemiz kumyaka2010'un bir tekniği geldi. (Allah rahmet eylesin.) Kendisi uzun yıllar kademe kademe alıştırarak bitkileri soğuk iklime adapte ediyordu. Bursa'daki bahçesinde starliçeler vardı. İlk sene kapalı balkon gibi bir yerde ve de bitkiyi sarıp sarmalayarak kışı geçirtiyordu. İkinci sene yine kapalı balkonda ama sarmalamadan tutuyordu. Üçüncü sene dışarda tutuyordu ama yıne sarıp sarmalıyordu. Dördüncü sene artık dışarı alışmış oluyordu. Çok ilgimi çekmişti. Her bitkide olmaz tabii ki ama bu gibi ucundan kaybeden bitkilere denenebilir. :)

Sevgili Sudenur,
Bu arada sevgili çiçeksever'in de dediği gibi manolyanın yaprak döken türleri Ankara'ya dayanıklı. Yaprak dökmeyen türler dayanıksız.

gilan
07-07-2012, 20:46
Eşim dağınık görüntüsünden hoşlanmadığı için epey kırpmış, sökelim dümdüz çim olsun diyor

Bu erkek mlletinin çim sevdası... :D
Ben de bahçemde babamla aynı savaşı veriyordum. Şimdi bensiz ne yapıyorlar bilmem. :p



Sevgili gilan, burada olmadığım günlerde uğrarsınız düşüncesiyle bu not sizin için. Ağaç diplerini henüz genişletemedim çünkü malç malzemem yoktu. Sevgili İlksenÖztürk'ün önerisini uygulayarak çiçeklerle mi renklendirsek ağaç diplerini ne dersiniz? Ortancaları mı alsam uzun çamın altına, hem ışık alırlar hem de malç malzemesi onların köklerine de iyi gelir diye düşündüm? Sizin fikriniz ne olur? Sağlıcakla kalınız.


Çam ağaçlarının dibinin toprağı dökülen iğneler nedeniyle asidik olur. Aslında ortancaya bu açıdan da iyi gelebilir. Ama çam hem küçük hem de alt dalları budandığı için çamın altındaki gölge yeterli olacak mı dersiniz? Ben tam göremediğim için emin olamadım. Ortanca için en ideali yarı gölge.

Fırsat bulunca peyzaj kurs notlarımı paylaşacağım. Kusura bakmayın, bu günler o kadar yoğun ki. :( Eğer oradaki fikirleri beğenirseniz zaten ağaç altı kalmaz. :D Çünkü bitki alanıyla çim alanını tamamen ayırmak üzerine yöntemler. Ama çim sever bir eşiniz olduğu için biraz zor gibi. :) Nayse bakalım, siz tatilden dönerken benim de yoğunluğum azalmış olur sanıyorum. :)
İyi tatiller! :rolleyes:

ciceksever70
07-07-2012, 20:47
Üstüme vazife olmadan fazla karismak istemiyorum isinize ama fikir vermek acisindan bendeki manolyalarin isimlerini yazmak istedim. Manolya susan (purpur manolya) ve manolya stellata. Birincisi yilda iki üc kez ciceklenen bir tür ve ikisi de yaprak döken ve cabuk gelisen cinsler. Türkiye`de de oldugunu biliyorum.

Sudenur
15-07-2012, 22:32
Sevgili çiçeksever, manolya stellata'nın bahçemde olmasını çok isterim ancak uzun süreli donlardan etkilenir diye okudum. Ankara kışını sağlam çıkarır mı emin olamadım. :o İlginize teşekkür ediyorum, her türlü öneri ve fikrinizi hiç çekinmeden yazınız lütfen, onur ve mutluluk duyuyorum, tekrar teşekkürler, sevgiler. ;)

Sevgili İlksenoztürk, pervane yaseminin Ankara soğuğunu çıkartamıyor olması ne kötü. :( Clametis türlerinden birini düşünebiliriz belki o bölüm için ne dersiniz? Sevgili gilan'ın fikrini almak lazım. :confused: Taflan'ı bende çok istiyorum mutlaka edineceğim. Lavanta'yı iki kök alıp dikmiştim Mayıs sonu gibi, sanırım diktiğim bölüm dar gelecek, daha geniş bir alana taşımalıyım. Bu arada bahçe sayfanız nerede? Aradım taradım bulamadım? :o

Evet sevgili gilan, nerede kalmıştık? ;)

YeniGine
15-07-2012, 23:33
Sudenur merhaba, sizin de bahçe sayfanız varmış bilmiyor idim. Görünce çok sevindim. Avatar için teşekkür etmek istiyor idim (Pek bilmediğim için)ve S. Serdar ın bahçe sayfasından teşekkür edebildim ancak. Şimdi sayfanız olduğunu görünce de çok sevindim...
Avatar yardımınız için çok teşekkür ediyorum... Şimdii bahçenizi gezeyim.

YeniGine
15-07-2012, 23:42
Güzel bir Nisan sabahında geri dönüşüm saksılarla ilgili bir kaç resme bakmak için girdiğim sitemizde "Üyelerin bahçeleri" başlığını görüp uzun sıra takılı kaldım. :rolleyes:

Sonra ne mi yaptım? İlk işim bahçeye çıkıp şu fotoğrafı çekmek oldu, tabi o zamanlar yayınlama gibi bir düşüncem olmadığından bir kaç poz çekip vazgeçmişim, daha fazla belgelemeye elim varmamıştı bu çirkinlikleri. İlgisizliğimin ıspatıdır, zevksizliğimize bakar mısınız? :p

Bahçenin en geniş alanının tam ortasına çirkin bir çiçek tarhı yerleştirmişiz. Bitkiler karmakarışık, bakımsız ve her yanı ot basmış. Bahçem ağlıyor.
314911
314913
314912

Bu zavallı çiçek tarhı da logar kapağının üzerini kapatmak için yapılmış bir uygulama. İmkanlar kısıtlı olunca elimizdekini değerlendirmeye çalışmış o vakit eşim, tahtaları kendi kesip yapmıştı, yağmuru karı yeyince iki sene sonunda dağıldı. Üstelik evimizin arka girişi. Utanç duyuyorum. 314914
314915

Sudenur demeyin öyle... Zira ilk tarhınızdan (Aynısı) şimdi ben yaptım ve içine bakalım sarar ise acem halısı fideleri diktim. Bu ayda... Elime yeni geçti ne yapayım.

Sudenur
15-07-2012, 23:53
Antalya-Beldibi'ndeydik. Küçük çiçekli ortancalarla kaplıydı her yer. Yaprak şekilleri aynıydı ama mini minnacıktılar, sarı kırmızı renkte yüzlerce çiçek topunu görünce ayrılamadık başından. Hele o begonviller! Gözüm gönlüm Beldibi'nde kaldı diyebilirim, en kıymetli çiçeğimi fotoğrafladım bu güzelliklerin arasında.

Sudenur
16-07-2012, 00:01
Aaaa, hoşgeldiniz YeniGine. :eek: ;)

Ne iyi ettiniz de uğradınız, Avatar sorununuzu gidermiş olmanıza çok sevindim. :eek: Bahçem yeni yeni şekle giriyor ve öyle heyecanlanıyorum ki anlatamam, el birliği ile hale yola sokacağız artık. Keyifle dolaşmanız dileğiyle.

Sudenur
16-07-2012, 00:07
Sudenur demeyin öyle... Zira ilk tarhınızdan (Aynısı) şimdi ben yaptım ve içine bakalım sarar ise acem halısı fideleri diktim. Bu ayda... Elime yeni geçti ne yapayım.

Site sakinleriniz çok şanslı. ;) Acem halısı ile çiçeklenecekse tüm tarh enfes olur, ben o vakit ne bulduysam dikmiştim, sonuç feci olmuştu. :p Kalabalık ve aynı tür çiçek toplulukları daha güzel görünüyor, kolaylıklar dilerim. :)

feriha
16-07-2012, 00:21
Sevgili sudenur, küçük ortancaya benzeyen bitki ağaç minesi Lantana..

En güzel çiçeğini öpüyorum..

Bahçedeki çimlerdeki sorunları Sn.tturt un bahçe sayfasında Güler hanımın yazdıklarını okudunmu bilmiyorum ama sana kolaylık getirecek gibi geldi.


http://www.agaclar.net/forum/930791-post1575.htm

Sudenur
16-07-2012, 00:23
Somon begonvilleri fotoğraflarken, kırmızı çiçekli bu çalı çekiyor dikkatimizi hemen ona koşuyoruz. "Adını bilmiyorum özür dilerim.." Mest ediyor kızımı. ;) Kadifeleri fotoğraflarken de çiçekleri mi seviyorsun beni mi diye kıkırdıyor... :p

Sudenur
16-07-2012, 00:35
Ağaç minesiymiş demek o çıtıpıtılar, yapraklarını ortancaya benzetince, türlerinden biri sanmıştım. :o ;) Güler hanımın benim için de bir kaç tavsiyesi olmuştu ama sayın tturt'un sayfasını görmemiştim, bilgilendirme için teşekkür ederim Feriha hanım. Ne iyi ettiniz de uğradınız, hoşgeldiniz. Tekrar görüşebilmek dileğiyle. ;)

YeniGine
16-07-2012, 00:36
Site sakinleriniz çok şanslı. ;) Acem halısı ile çiçeklenecekse tüm tarh enfes olur, ben o vakit ne bulduysam dikmiştim, sonuç feci olmuştu. :p Kalabalık ve aynı tür çiçek toplulukları daha güzel görünüyor, kolaylıklar dilerim. :)

Hala bahçeyi gezmeye devam tabi ki... Teşekkür ediyorum yazmışsınız bana; ben de size yazayım öyle devam edeyim dedim... Sudenur "Site sakinleri" demişsiniz tekrar teşekkürler hem dikkat etmiş, hem unutmamışsınız. Aslında evet aynen sizinki gibi bir tarha diktim yeni acem halısı fidelerini ufak ufak büyüyorlar sanırım yayılırlar amaa çiçek açarlar mı ondan emin değilim. Keşkee açsalar daaa sitedekiler bana teşekkür etseler yanii... :p

Sudenur
16-07-2012, 00:43
Hala bahçeyi gezmeye devam tabi ki... Teşekkür ediyorum yazmışsınız bana; ben de size yazayım öyle devam edeyim dedim... Sudenur "Site sakinleri" demişsiniz tekrar teşekkürler hem dikkat etmiş, hem unutmamışsınız. Aslında evet aynen sizinki gibi bir tarha diktim yeni acem halısı fidelerini ufak ufak büyüyorlar sanırım yayılırlar amaa çiçek açarlar mı ondan emin değilim. Keşkee açsalar daaa sitedekiler bana teşekkür etseler yanii... :p

Unutmam ki kolay kolay, havaya bakıp ellerinizi birleştirdiğinizi de unutmadım. ;) :p Gezdiğiniz diğer bahçelerle kıyaslayınca bizim ki epey sönük kalacak ama ne vakit isterseniz uğrayın, aynı dilden konuşuyormuşuz gibime geliyor. ;)

YeniGine
16-07-2012, 00:50
Sudenur küçük çiçekli ortancalar dediğiniz, yani lantana mı oluyor?
Bu sayfa tam bana göre bir sayfa sıfırdan başlayıp kaydedilen ilerlemeler, güzellikler. Onun için bu gece ben sayfa 1 de kalıp, yarın inşallah devam edeyim diyorum. Bir de o ağaç ve bitki diplerindeki gübreler nedir?

YeniGine
16-07-2012, 00:58
Unutmam ki kolay kolay, havaya bakıp ellerinizi birleştirdiğinizi de unutmadım. ;) :p Gezdiğiniz diğer bahçelerle kıyaslayınca bizim ki epey sönük kalacak ama ne vakit isterseniz uğrayın, aynı dilden konuşuyormuşuz gibime geliyor. ;)

Sudenur evet gerçekten maşallah; hiçbirşeyi unutmamışsınız. Teşekkür ediyorum. Ayrıca kıyaslama yapılacak bir bahçe değil bahçeniz. Herşey çok güzel, mükemmel. Belli ki yeni başlanmış ve gayet gayretli bir bahçe. Bence de aynı dilden konuşuyoruz... O yüzden DAHA DA BİR HOŞUMA GİTTİ... Siz gayret ile bıkmadan usanmadan bahçeye devam; ben deee sizi izlemeye devam. SÜPERSİNİZ.
Avatar sizden öğrendim; bu gidişle bahçeyi de sizden öğreneceğim inşallah.

Sudenur
16-07-2012, 00:59
Sudenur küçük çiçekli ortancalar dediğiniz, yani lantana mı oluyor?
Bu sayfa tam bana göre bir sayfa sıfırdan başlayıp kaydedilen ilerlemeler, güzellikler. Onun için bu gece ben sayfa 1 de kalıp, yarın inşallah devam edeyim diyorum. Bir de o ağaç ve bitki diplerindeki gübreler nedir?

Evet o güzelliklerin adı Lantanaymış. :o Ağaç diplerini malçlama malzemesi ile kapattım, hem nemli kalıyor hem de yabani ot çıkışını en aza indirgiyor. Fırınlanmış ağaç kabuğunu kök boya ile siyaha boyamışlar, çim tohumlarını aldığımız firmadan almıştık, Amerika'dan ithal edilmiş öyle dediler. Hoşçakalın sevgili YeniGine, iyi geceler, çiçekli rüyalar.. ;)

YeniGine
16-07-2012, 01:03
Teşekkürler; iyi geceler, görüşmek üzere inşallah... Herşey gönlünüzce.

Sudenur
16-07-2012, 01:05
Sudenur evet gerçekten maşallah; hiçbirşeyi unutmamışsınız. Teşekkür ediyorum. Ayrıca kıyaslama yapılacak bir bahçe değil bahçeniz. Herşey çok güzel, mükemmel. Belli ki yeni başlanmış ve gayet gayretli bir bahçe. Bence de aynı dilden konuşuyoruz... O yüzden DAHA DA BİR HOŞUMA GİTTİ... Siz gayret ile bıkmadan usanmadan bahçeye devam; ben deee sizi izlemeye devam. SÜPERSİNİZ.
Avatar sizden öğrendim; bu gidişle bahçeyi de sizden öğreneceğim inşallah.


Bu gidişle bahçeyi de sizden öğreneceğim inşallah.

Aman efendim, beraberce öğrenelim, ben henüz emekleme devresindeyim. Olacak inşallah zamanla. Tatildeyken bile "Bahçem şimdi nasıl ki, çiçeklerime ne oldu ki?" diye düşünmekten doğru düzgün yüzemedim, rüyalarıma giriyor çimlerin durumu. Hahahaha..."Kahkahalar atan bir ikon da yok ki!"

Hadi tutmayım ben sizi, güzel rüyalar... ;)

Sudenur
16-07-2012, 02:38
Tanıtım yazılarım pek tatmin edici olmadı, kusura bakmayın. :o Bu ağacın boyu en fazla 60 cm. Budama şekli harika!
318515

Araba önünde poz verirken "İlla bizim bahçeye de yapalım bu uygulamadan.." diye tutturan maviş kızım dansöz kıyafetiyle poz verdi. Görmemişin bir bahçesi olmuş, eline ne geçtiyse dikmiş misali adım atacak yer kalmayacak gibi bir hisse kapılıyorum bahçemizde. :p
318512

Zakkum'un her rengi vardı ama ben çok beyazını sevdim. Ankara kışına dayanıklı mı bu çalı? 318513

Tatilde tanıştığı arkadaşını "Çiçek dalında güzeldir, koparmayalım diye uyarıyor.)
318514

gilan
17-07-2012, 18:44
Kırmızı kocaman çiçekli çalı Japon gülü (Hibiscus). Benim de en sevdiğim çiçeklerden. :)
Bu tatil yörelerinde yaygın bulunan türü Hibiscus rosa chinensis. Tropikal hibiscus da deniyor ve sadece -5 civarına kadar dayanıyor. Ama soğuğa dayanıklı türleri de olduğunu okumuştum.

Zakkum da Ankara'da dayanmıyor. Kırmızıya yakın bir türü var, en dayanıklısı o, bir ara Bauhaus'tan deneme amaçlı almıştım. Kışın dalları donmuştu, ben de toprağın 3cm üstünden budamıştım, tekrar sürgün vermişti. Şu an saksıda ve mutlu. :) Bu da ucundan kaybeden bitkilerden, belki zamanla kışa alıştırılabilir...

Sevgili Sudenur aklımdasınız. Biraz daha zaman... :)

Sudenur
17-07-2012, 19:23
İstediğiniz kadar beklerim sevgili gilan. ;) Boş durmayayım diye drenaj delikleri açıyorum şimdilerde. Henüz ağaç diplerini de genişletemedim çünkü malç malzemem gelmedi. Taflan, clametis, fil bahri ve bir kaç bitki siparişi verdim bu arada. çiçeksever, İlksenöztürk ve sizin tavsiyelerinizi göz önünde bulundurarak toprak hazırlıkları yapıyorum. Hepinize sevgi, selam. ;)

s.serdar
20-07-2012, 03:44
[B]Kahkahalar atan bir ikon da yok ki!"

Hadi tutmayım ben sizi, güzel rüyalar... ;)
319542
istersen var.

s.serdar
20-07-2012, 03:54
Zakkum'un her rengi vardı ama ben çok beyazını sevdim. Ankara kışına dayanıklı mı bu çalı?

Ben senelerce 20 litrelik bir saksıda yetiştirdim. Havalar soğuğunca evin içine havalar ısınınca balkona taşıdım. Ama nedense her yaz başlangıçında yaprakları böcekle doluyordu. Boyu 2 metreye ulaşmıştı. Ancak ev taşırken bıraktım olduğu yerde. Rengi pembe ve açık pembe idi. Bana göre Ankara için üzerinde çok durulacak ve önemsenecek bir bitki olamadı. :(

Sudenur
20-07-2012, 14:06
Hımm.. o vakit Ankara'da verimli olmuyor. :( İlk okul beşi bitirene kadar Kırıkkale'de ikamet etmiştik bir dönem. O zamanlar komşu bahçelerden birinde Kırmızi çiçekli kocaman bir Zakkum ağacı vardı diye anımsıyorum, yaprakları zehirli diye dokunmamamı uyarmıştı annem, çok güzel çiçekler açardı. İklim uygun olsa heryere dikerdi zaten Ankara Belediyesi, demek ki olmuyor, sera ve parklarda falan da görmedim. :mad:

Bu arada kahkaha ikonunuz, kahkaha attırdı, siz çok yaşayın. :eek: ;) ;) :D

nevsune
20-07-2012, 14:40
Sevgili Sudenur bahçeni görmek ne güzel. İyi ki açtın başlığını, zaman içerisinde o bahçenin ne hale geldiğini görüp şaşıracaksın. Hepimiz o günlerden geçtik, hala bilmediğimiz tanımadığımız bir yığın şey çıkıyor karşımıza. Bilenlerden öğreniyoruz, daha iyiye güzele gelişiyoruz. Gün gelecek bahçende yaşadıkların hayatının küçük bir arşivi olacak. O arşivi izlemekten mutlu olacaksın:)

Bu arada minyatür güllerini çok sevdim ama en çok nazlı çiçeğine bayıldım:)

Sudenur
20-07-2012, 15:00
Aaa Nevsune hanım. :eek: Hoşgeldiniz. ;) İnşallah umut ettiğiniz güzellikleri gerçekleştirmeyi başarabilirim. Şu sıralar hava çok sıcak, yabani ot yolmak ve çimlere drenaj açmaya çalışmaktan başka bir iş yapamadım. Bitki siparişlerimde gelmedi, yavaş yavaş yerine oturacak bazı şeyler. Nazlı çiçeğimde ben de sevgiyle öpüyoruz sizi. Görüşebilmek dileğiyle. Uğradığınız için teşekkürler, sevgiler.. ;)

YeniGine
21-07-2012, 01:10
Yabani otlar; bahçelere yarar mı, zarar mı? Ben de yoluyorum tabi gördükçe... O kadar dikerim, sularım, budarım, ilgilenirim kimse birşey demez. Geçenlerde otları yoluyor idim, aralıklı zamanlarda birisi dedi doğa düşmanısın yoluyorsun bunları.... Daha sonra yine yolarken birisi dedi fotosentezi engelliyorsun. Yani Sudenur siz de ot yoluyormuşsunuz; yeri gelmişken sorayım dedim kesin bir bilen vardır sanırım... Yarar mı - Zarar mı?
Bir de çimlere drenaj dediğiniz nedir ki? (Hoş bende çim yok da merak ettim bileyim istedim.)

Sudenur
21-07-2012, 14:01
Sevgili YeniGine, yabani otlar bana göre zarar çünkü bir süre sonra çim alanını işgal ederek egemenliklerini ilan ediyorlar. ;) Çok arsızlar anlayacağınız, davetsizce gelip yerleşiyorlar, hergün kökünden çıkarıp atıyorum ertesi gün yine fışkırıyorlar kurtulmak münkün değil. :p

Drenaj, toprak yüzeyinde ki suyun toprağa zarar vermeden alt katmanlara sızması işlemine deniyor, ben bunu fırsat buldukça tırmık yardımıyla toprağı delerek yapıyorum çünkü bahçemin bazı bölgelerinde göllenme sorunu oluyor ve su toprağın yüzeyinde uzun süre kaldığı için yosunlanma veya mantar oluyorlar. Çimin var mı derdin var anlayacağınız. ;)

Kraldan çok kralcı olan komşularınıza aldırmayınız siz efenim, elimizi ayağımızı çektiğimiz vakit topraktan, çimler çoraklaşıyor, ağaçlar kuruyor, çiçekler soluyor, üşenmiyorsanız yolunuz, gün olur kendi bahçenizin de otlarını yolarsanız umarım. Saygı ve sevgilerimle.. ;)

YeniGine
30-07-2012, 23:46
322425

YeniGine
30-07-2012, 23:47
Sudenur yuvarlak tarlam... Artık bir yorum yaparsınız... :)

Sudenur
31-07-2012, 00:18
:eek: ;) Sevgili YeniGine, Yuvarlak tarlanızı görünce ilk çiçek tarhımı anımsadım. ;) Öyle çok uğraşmış ve öylesine çeşitlendirmiştim ki bir süre sonra içinden çıkamadığım bir hale getirmiştim tarhımı. :p

Elinize sağlık, site komşularınızın yorumu ne oldu tarlanızı görünce? Kadife çiçeğinizi tanıdım ama diğerlerini çıkaramadım, çilek falan mı ektiniz? Diğer bitkiler nedir? ;)

Bu arada bu gül sizin için. Akşam üzeri fotoğrafladım, umarım beğenirsiniz. :)
322430

YeniGine
31-07-2012, 00:24
Çoook teşekkür ettim Sudenur... Zaten işte sizin de ilk yuvarlak tarlanızın aynısı olduğu için sayfanıza koydum fotoğrafını... Yazışmış idik bu konuda... Oradaa acem halısı var idi önce. Sonradan buz çiçeği ektim. Ben onları ekerken bir komşumda bulmuş bir yerden kadif, şeker begonya geldi elinde bunları da buraya dikelim deyince onları da diktim oraya.
Acem ve buz un yayılmasını ilk fırsatta da açmasını bekliyorum bakalım inşallah...

Sudenur
31-07-2012, 01:03
Evet evet anımsıyorum. :D "Öyle demeyin, ben de aynısından yaptım" diye takılmıştınız. ;)

Acem yayılırsa güzel olacak elinize sağlık, aynı tür bitkileri yan yana dikmek daha dolgun bir görüntü oluşturuyor, orta kısmı tepeleme toprakla doldurup çiçek tarhlarında ki gibi yükselti yaparsanız ve boyu uzun bitkileri "kadife gibi.." ortaya, yayılıcı bitkileri etrafına yayarsanız harika olur. Önümüzde ki mevsim aklınızda bulunsun.

Akşam üzeri çektiğim bir kaç fotoğraf daha paylaşmak istiyorum. Eşimin sökmeye niyetlendiği Leylağımız, mevsime inat çiçek açmış. Görünce sevindirik oldum, havalara uçtum. Leylak kendini kurtardı. Öyle de güzel kokuyor ki.. ;)
322441

Minyatür gülüm ikinci kez çiçekleniyor, yavruağzı rengi harika.
322442

Kurumaya yüz tutmuş malta eriğim yeni filizler verdi. Donmaması için çuvalla sarmayı düşünüyorum bu kış gövdesini.
322443

Sevgili gilan'dan heveslenerek aldığım minik Acer ağacım bir türlü düzene girmedi. :( Yaprakları öyle hassas ki, hafif güneşte bile kupkuru oluyor, saksı içinde gezinip duruyor bahçenin içinde, güneşin şiddetine göre. "Acer palmatum dissectum atropurpureum"
322440

Leylandi altına taşıdığım Ortancalarım, eski yerlerinde öyle mutsuzlardı ki sasarıp solmuştu neredeyse tüm yaprakları, toparlandı gibiler. Kışı çıkarmaları için elimden geleni yapacağım ama yine de umudum yok, bir kökü saksı da duruyor.
322444

Sudenur
31-07-2012, 01:28
Üzerini tatilde topladığım midye kabukları ve taşlarla kapladığım çiçek tarhımı nasıl buldunuz? ;) Minyatür güllerime ev sahipliği yapıyor. :)

İlk hali ve şimdi ki hali..
322446
322447

YeniGine
31-07-2012, 01:48
Eveet Sudenur uyarınız içiin çok teşekkür ettim... Diyorum ya sitede oturuyorum; toprak bulabilmek o kadar zor ki... Biliyorsunuz herşey maddiyata dayanıyor e ben de tek başıma ancak bu kadar... Oraya bile o toprağı bulana kadar akla karayı seçtim... Aslında akıl edemedim önce orayı belleyip öyle yapsa idim toprak açısından daha bir kara geçecek idim. Ama ben sadece üzerine toprak taşıyıp durdum... Ama evet eğer bahara oradaki çiçekler ve ben çıkar isek inşallah; önerinizi kesinlikle uygulamaya çalışağım...
Aradaki fark??? Çok belirgin vee mükemmel olmuş; ellerinize sağlıık... (Bende mi yapsam ne???) :))

Sudenur
31-07-2012, 02:03
İmkansızlıklar benim de kursağımda bırakıyor planladıklarımı. Haklısınız. :mad:
Sağlık olsun da, olduğu kadar artık ne yapalım, elden gelen budur. ;)

Yuvarlak logar taşları vardır ya hani sağda solda görürüz, küçük bir tane bulursanız boş bir arsaya atılmış, kapıp eve getirin ve kaplayın. Çok zevkli tavsiye ederim, malzemem bitmemiş olsa diğerini de kaplayacaktım.. ;) Beğenmenize sevindim. :)

YeniGine
31-07-2012, 02:08
:)) Gerçekten süpersin Sudenur... Teşekkür ediyorum... Pekii o kabuk ve taşları nasıl yapıştırdık üzerine??

Sudenur
31-07-2012, 02:29
Kalekimi suyla karıştırıp taşın üzerine bolca sıvıyorsunuz ve gelişigüzel saplıyorsunuz harcın üstüne. Üzerine de yat verniği sürdünüz mü tamamdır. :D

YeniGine
31-07-2012, 02:36
:)) Çoook güzel; heh bana bir masraf daha çıktıı... Zira bahçede bir köşede kalmış künk var, onu yapayım inşallah o şekilde. Sağol SUDENUR

YeniGine
31-07-2012, 02:37
Emeğine, yüreğine, gönlüne sağlık; çook teşekkür ettim, çıkayım ben görüşürüz inşallaah; iyi geceler diliyorum SUDENUR.

Sudenur
01-08-2012, 00:33
Sevgili YeniGine, üstadımız Güler hanım tarafından eklenen bu mesajı, belki görmemişsinizdir diye düşünerek sayfama taşıdım. Bir bakın isterseniz. Faydalı olacağı kanaatindeyim. Sevgimle.. ;)

322684

Kendileri şöyle bir öneri de bulunmuş. :)

Zemin çim alan ise, yapmayı plânladığım yere önce bir kazık çakardım. Bu kazığa bir ip bağlayarak, ne büyüklükte yapacaksam yani 1,5 m çapında yapacaksam, 75cm uzunluğunda bir ip bağlayarak, dönerek bir daire meydana getirirdim. Bu dairenin çapı 1,5 m olur. Önce bu daire içinde kalan çimi, otu herşeyi güzelce temizlerdim. Toprak tertemiz olmalı. Hazırlamış olduğum, güzel bahçe toprağını bu daire içine sererek hafifçe yüksek bir tepe yapardım. Yan kısma gelen toprakların kaymaması için çeşitli önlemler alınabilir. Ya yeşil plastiklerden ya dar tuğladan veya kütüklerden. Tepe şekline getirdiğiniz toprağın üst kısmına (yüksek yere) bodur yıldız çiçekleri ekerek bir renk cümbüşü elde edebilirsiniz. Bunları da daire şeklinde ekmekte fayda var.
Daha sonra ekecekleriniz, iri kafalı sarı ve portakal renkli kadife (bodur) çiçekleri olabilir. Veya şeker begonyaları, kırmızı-pembe-beyaz. Birkaç sıra daire şeklinde ama karışık olarak ekebilirsiniz. En dış kısma da vapur dumanı. Yine daireyi takip ederek karışık ve en az üç-dört sıra ekerek bu görüntüyü elde etmeye çalışırdım.

Eğer zemin çim değil de çakıl üzerine yapacaksam, yine daireyi hazırlar, iç kısımdaki temizliği yapardım. Zemini güzelce düzleştirdikten sonra, buraya siyah naylon döşerdim.(ot çıkmasın diye) Sulamayı kolaylaştırmak için, bu naylonun birkaç yerini (+) şeklinde kesiniz ki sular buradan toprağa aksın.
Daha sonra hazırladığım toprağı yayarak, aynen yukarıdaki safları tatbik ederdim. En son olarak da dairenin dışına (toprak akmasın diye) koyduğum yeşil plastik daha belirgin olsun diye en az 30 cm genişliğinde çakıl döşeyerek daire yapardım.


Ne muhteşem bir hanım değil mi? ;)

YeniGine
01-08-2012, 00:53
SUDENUR çook teşekkür ediyorum... Yine gözlüğümün üzerinden tavana baktım gerçekten. Çook güzel izah edilmiş bir tarla yapımı.. Sağolsun Güler Hanım; zaten kendisine sıkıştığım yerlerde sorarım; sağolsun izah eder sonra da başaramaz isen tekrar izah ederim der kendisi. Sağolsun.
Evet Sudenur artık inşallah ömrümüz olur isee seneye benim yuvarlak tarla için çook güzel bir örnek. Ellerinee, yüreğine sağlık. SAĞOL.

esk nisagül
01-08-2012, 00:54
Sevgili Sudenur bahçe sayfan hayırlı ve bol çiçekli olsun canım
şirin bir bahçe
azminle çok güzel olacağına eminim
sevgiler

Sudenur
01-08-2012, 01:10
Rica ederim sevgili YeniGine, sabır ve zamanla her şeyin olacağı kanaatindeyim. Gönlünüzden geçen ne varsa gerçekleşmesi dileğiyle.. iyi geceler.. ;)

Hoşgeldiniz sevgili Nisagül , üç ay içerisinde ancak bu kadar düzene girdi bahçemiz. Buna da şükür diyorum. Uğradığınız için teşekkür ederim. Sevgiler.. ;)

YeniGine
01-08-2012, 01:13
Amiiin sağol Sudenur; inşallaah hep beraber olsun. Teşekkür ettiim. İyi geceleer...

YeniGine
01-08-2012, 01:50
Sudenur iyi geceler dedin; çıktın sandım... Hala buradasın!

Sudenur
01-08-2012, 02:05
:D Evet, gece kuşu oldum iyice, zaman geçiriyorum ezana kadar. ;)

YeniGine
01-08-2012, 02:08
Anladım; iyi geceler deyince ben de çıkıyorsun sandım. Ben zaten gece kuşuyum. Sahurdasın sanırım... Allah kabul etsin inşallah.

Sudenur
01-08-2012, 02:14
Amin. Çıkmıştım aslında, sonra yine geldim. Öyle çok su içmişim ki midem şişti, uyuyamam diye yatmadım. Gezinip duruyorum işte öyle bahçe bahçe. Eksikliklerimi not alıyor, planlar yapıp duruyorum. Takınca takıyorsun diye takılıyor eşim. :D Siz bir daha uğramazsınız belki diye "İyi geceler" demiştim. ;)

YeniGine
02-08-2012, 01:05
322869

TuRaÇ
08-08-2012, 18:35
Üzerini tatilde topladığım midye kabukları ve taşlarla kapladığım çiçek tarhımı nasıl buldunuz? ;) Minyatür güllerime ev sahipliği yapıyor. :)

İlk hali ve şimdi ki hali..
322446
322447

Ellerinize sağlık çiçek tarhınıza bayıldım.Bahçeniz de pek sevimli.Güle güle uğraşınız olsun bahçenizde:)

sabah
16-08-2012, 16:32
Sudenur merhaba,

Ben de şimdi göz atabildim bahçenize.

Amatörler olarak genelde aynı hataları yapıyoruz.:rolleyes:

Beğendiğimiz bitkileri tek tek alıp, getirip çimin ortasına koyuyoruz. Sonra da gözümüz rahatsız oluyor, eksiklik hissediyoruz.

Oysa önce elimizde ya da aklımızda bir görüntü, fotoğraf, kompozisyon olsa ve ona göre bitkiler alsak ne iyi olacak.

Arkadaşlarla hemfikir olduğumuz bir nokta da özellikle küçük, mevsimlik bitkilerde üç-beş yerine yoğun dikimin göze daha hoş geldiğiydi. Bazı bahçelerde sadece tek tür çiçek - kadife, kosmos, sardunya, lavantin ya da ipek çiçeği gibi - gayet güzel görünüyorlar.

Aceri toprağa dikerseniz daha rahat edersiniz. Gölbaşı tarafında yıllardır dayandığına göre sizin bölgede haydi haydi dayanır.

gilan'nın dediği gibi bir süre fidanlar büyümüyor gibi görünüyorlar ama sonra bir bahar karşınızda kocaman olarak buluyorsunuz.

Kolay gelsin

Sudenur
17-08-2012, 00:33
Hoşgeldiniz sevgili sabah. ;) Öneriler için teşekkür ederim, çeşit çeşit mevsimlik çiçek ekmek yerine yoğun dikimler yapmayı deneyeceğim önümüzde ki bahar, haklısınız. Acer'im saksıyı sevmedi galiba, yaprakları her geçen gün kuruyor, bir de bahçede deneyelim şansımızı.. :(

YeniGine
19-08-2012, 00:17
326233

Sudenur
19-08-2012, 22:23
Teşekkür ederim ablam. ;)

Sizin nezninizde tüm form üyelerinin bayramını kutlarım.

Allah tekrarına erdirsin, saygılar, selamlar...

YeniGine
19-08-2012, 23:41
Amiin; inşallaah, hep beraber...

Kryon
24-08-2012, 02:34
Ne güzel bir bahçe olmuş bu böyle, baktıkça içim açıldı... Maşallah...

meadowsons
24-08-2012, 06:27
Malta eriği. Yaklaşık üç yıldır aynı yerde. Ne büyüyor, ne de çiçek veriyor, görüp görebileceğimiz yaprak sayısı en fazla bu. Kışın tüm yapraklarını döküyor ve donuyor sanırım, kendine gelmesi yaz ortasını buluyor. Form sayfamızdan Ankara iklimine uygun olmadığını öğrendiğim gün eşimden çıkarmasını rica ettim ama sonrasında kıyamadım, uyanmıştı bitki. Bu yıl da aynısı olursa kökünden sökülecek boşa yer işgal ediyor. :( Çok gaddarım biliyorum. :o
315097
Belki zor olur ama kışın malta eriğini naylonla sıkı olmayacak şekilde sararsanız bitki sonraki yazı yeni sürgünleri kurumadan görebilir.

gilan
29-08-2012, 21:14
Sevgili bahçe sahibi, yeni haberlerimiz, fotoğraflarımız yok mu? :)
Bu kadar hummalı araştırmaların sonucunda bin türlü plan oluşmuştur eminim. :)


(Benim işlerim de sonunda biraz rahatladı. Artık yavaş yavaş peyzaj notlarımı da aktarmaya başlayabilirim. Hiç olmadı Eylül sonunda tatil var, o zaman bol bol zamanım olur. :D)

Sudenur
30-08-2012, 12:22
Hoşgeldiniz sevgili gilan, planlarım, gayretim, çalışma azmim, arzum, isteğim, hayallerim had safalarda amma velakin şartlar ve mevsim sıcaklığı gerçekleştirmeme izin vermiyor düşlerimi. :mad: Tohum depolamaya gayret ediyorum şimdilik, önerilerinizi değerlendirmek için beklemedeyim. ;)

gilan
30-08-2012, 20:38
Yok yok bu mevsim zaten yeni düzenlemeler için çok uygun sayılmaz. Ben kafada oluşan planları soruyordum. :) Mesela şuraya şöyle yapayım, buraya bunu dikeyim gibi bir sürü düşünce vardır kesin. :)

Sudenur
30-08-2012, 23:02
:D Evet evet, bir kaç plan proje yaptım, notlar aldım. Eşimi ikna edebilirsem gerçekleştirme niyetindeyim. ;)

Şimdilik çim ve mevcut bitkilerimle ilgileniyor, beğendiğim çiçek ve çalı türlerinden edinmeye çalışıyorum. Ankara kışını atlamaz diye endişelendiğim bitki tohumlarını almaya cesaret edemedim, çok yıllık ve kolay çimlenen türlerden deneyeceğim şansımı. Acelem yok, yavaş yavaş..

Not:Çim alanını işgal edebilmem için ikna edici bir peyzaj düzenlemesine ihtiyacım olacak, o vakit top siz de.. :p

Sudenur
05-09-2012, 17:17
Temmuz ortasından beri nereye ne eksem diye düşünüp durdum. :mad: İstedim ki dikeceğim bitkiler hem çok yıllık olsun, hem göz doldursun. Ve aynı zamanda mümkünatı var ise yaz kış yeşil kalsın. Ne çok şey istiyorum değil mi? ;)

Bir çok bitki ve çiçeğin karasal iklime uyum sağlamayamadığını ve Ankara kışını atlamadıklarını öğrenince hevesim kursağımda kalsa da bir yerden başlamam gerek diye düşündüm ve alacalı taflan ve bodur abelia'lar diktim bahçemin bu köşesine. Elektirik direği çevresini bu şekilde düzenledim. Ana fikir sevgili ilksenoztürk'e ait. :)
329860

Sol tarafında ki tarha site üyemiz sayın es26'dan aldığım beyaz Zambak soğanlarını ektim. Gerçi ödemesini halen yapabilmiş değilim ama sevgili Eren bey, öyle ilgili bir satıcı ve tok gönüllü ki sağolsun, her biri yumruğum kadar olan beş iri zambak soğanını ben ödemesini yapmadan postalayıvermiş adresime. "Buradan tekrar teşekkür ederim.." :)
329861

Elime geçer geçmez toprakla buluşturduğum soğanlar, iyice havalandırıp, perlit, ponza, yanmış hayvan gübresi ve dere kumu karıştırdığım toprağa gömüldü. Etrafına plastik bordür geçtim ki, eşim sulama yaparken mümkün olduğunca cimri davransın da soğanlarımı çürütmesin. :p
329862

Haziran sonu gibi ektiğim baston gülümü internetten almıştım. Geldiğinde upuzun bir sopa üstünde bir iki dal ya var ya yoktu şimdi goncalarla dolu maşallah fakat dallar kontrolsüz uzuyor. Budama konusunda nasıl bir yol izlemem gerektiği hakkında hiç bir fikrim yok, Tiji güller ile ilgili başlığı da taradım ama yine kafam basmadı. :o Gören okuyan üstadlarımız olursa önerilerini almak isterim. ;)
329864

Kasımpatlarımı bir kaç kez üstten çimdikledim ama yine yine tomurcuk yapmışlar, tekrar çimdiklemem gerekir mi bilmiyorum? Gece serin, gündüz sıcak buralar..
329865

Devam edecek...

Sudenur
05-09-2012, 22:16
Yan bahçemizi çimlendirirken arka bahçeyi de ektik fakat toprak değişmeden ekildiği için her yerden ayrık fışkırdı. Yeniden belleyip, günlerce ot temizliği yaptım. Suladım bekledim, suladım bekledim ve bu bekleme sürecinde çim ekmekten vazgeçip renklendirmeye karar verdiğim bu bölüm, elimde ki malzemelerle ancak bu hale geldi. :mad: Taş ve çiçek ilavesi yapılacak, kot farkından dolayı taşlar gömülmüyor, zemin çok eğri olunca dere kumu ve toprak takviyesi yaptım ama yine düzelmedi. Bitkiler büyüyüp gelişince daha iyi görüneceği düşüncesindeyim.
329951

Minyatür güllerim küçücük boylarına bakmadan defalarca çiçeklenip yüzümü güldürdüler.
329958

Temmuz sonu gibi internetten aldığım clematis sarmaşığım tomurcuk yapmış, yuppi, yuppiii!
329963
329964

Çanak çömlekle kamufle ettiğim toprak bölüme nergis ve lale soğanları dikmeyi planlıyorum. Mevsimi geçince saksılarla kapatırım diye düşündüm, hemen yanında ki lavantalarla 50 cm yakın boşluk bıraktım, bir kökcük te alacalı sütleğen dikmiştim ama komşum bahçesinden söküp verdiğinden pek mutlu değil galiba..
329969

Sudenur
05-09-2012, 23:21
Çam ağacı gölgesinde üç kök Hosta bitkimi ve küpeli saksımı koydum. Küpeli fidelerimi Zengarden'den almıştım ama serpilip geliştikleri halde çiçeklenmediler. :( Aynı saksıda sevgili Güler hanımdan gelen tohumlardan da ektim. İki kez yer değiştirdiğim Hosta bitkilerimi daha fazla hırpalanmasınlar diye bu kış saksıda tutacak ve asıl yerlerine baharda alacağım. Kışı evde geçirecekler.
329980

Komşumun fidelediği Horoz ibikleri seneye bahar daha arka plana geçirilecek. Sevdim bu çiçeği, kadifemsi görüntüsü çok hoş.
329981

Üç kökünü Zengarden'den, iki kökünü Gitti Gidiyor'dan aldığım Adaçaylarımın yaprak renklerine bayılıyorum. Bir ay içinde öyle güzel geliştiler ki, saksıdan toprağa geçirmekle iyi yaptığım düşüncesindeyim, aromatik bitkilere fazlaca meraklıyım.
329982

Sevgili Benol hanımın gönderdiği irili ufaklı Galla soğanlarını pergule önüne yarı gölgeye diktim, tekrar teşekkürler Benol hanım. ;) Sadece çiçeklerini değil yapraklarını da sevdim bu bitkinin, bir an evvel çıksalar.. :)
329983

Abelia çalısını çok sevdim ve üç kökte buraya diktim. Dona dayanıklı olduğunu söyledi satın aldığım üretici, bodur tür ve budamayla yatkınmış, top mazı şekline sokmaya çalışacağım, çiçekleri kokulu. :)
329984

YeniGine
05-09-2012, 23:21
SUDENUR maşallaah, güzellikler ortaya çıkmaya başlamış... Zaten biliyorsun minyatür güllerinin saksısını çok beğeniyorum. Ellerine sağlık.

Sudenur
05-09-2012, 23:27
Teşekkür ederim YeniGine ablam, ekip fidelemekte geç kalınca ancak bu kadar oldu. ;) Dur, devamı var.. :D :)

YeniGine
05-09-2012, 23:29
Haklısın nerede ise yaz bitti artık. ooo devamı var; sevindim. Tamam durduum bekliyorum.

Sudenur
06-09-2012, 00:27
Sözde Ankara'da oturuyorum. Oturuyorum evet ama evim seralara çok uzak ve şahsi arabam yok. Bu durumda eşimin gönlünü yapmaya çalışmaktansa internetten alışveriş yapıyorum ve gelen bitkilere razı olmak zorunda kalıyorum.. :o Tıpkı Filbahri de olduğu gibi. Limon kokulu olduğu söylenen fidancık bana geldiğinde fena durumdaydı. Hem de öyle böyle değil, kupkuru bir dal üzerinde sararıp solmuş eciş bücüş bir iki yaprak ya vardı ya yoktu ve üstü böceklerle doluydu. İtiraz edip geri gönderecek olsam kesin ölürdü bitki, yaşatamazlardı ki.. Kıyamadım. :( Bahçeme değil de ortak bahçeye ekmek zorunda kaldım çünkü eşimden korktum. Şimdi bin türlü laf işit.. :mad: Site çocukları ve kızım kuru bir dal sanıp çekip koparmasınlar diye etrafına taşlar dizip bakımını yaptım. Şimdi bu durumda. Yerinden oynatmayı düşünmüyorum, uzaktan uzağa seveceğim..
329998

Yine internet mağduriyeti yaşadığım bir bitki daha. "Gelin Tacı" çalısı. Kurtarmak için çok çabaladım ama kuru bir daldan öteye vardıramadım. Önümüzde ki baharda da canlanmazsa sanırım çöpe gidecek.. :(
329999

Tüm bu şanssızlıklara rağmen sattığı ürünün arkasında duran üreticilerle de yolum kesişti neyse ki.. Minyatür güllerim, dik büyüyen ve sarkan biberiye fidelerim, parfüm kutusu diye satılan gölge bitkim ve sedum türü olduğunu düşündüğüm bitkilerim çok sağlıklı halde geldiler ve büyümeye devam ediyorlar.
330000
330001
330002

Sudenur
06-09-2012, 01:01
İnternetten hediye gelen fesleğen ve kekiklerim.
330005

Bahçemin en koyu gölgesine çuha bitkilerimi ve bahsini ettiğim "Parfüm Kutusu" bitkimi diktim. -30'lara kadar dayanıyormuş ve yaz ve kış yeşilmiş, Ocak-Şubat çiçek açıyor. Tanesi 10 TL.
330006

Saksıdan toprağa geçirdiğim Acer Dissectum. İnşallah kışı atlatır. Fotoğraf pek iyi çıkmamış. :o
330007

Bu yaz da çiçeklerini göremediğim cüce narım. Tam güneş istediğini düşünüyorum, bahar da yeri değişecek.
330008

Mevsimsiz çiçekler veren Leylağım eşime inat uzamaya devam ediyor. :D
330009

gilan
07-09-2012, 23:16
Merhabalar :)

Hummalı çalışmalar başlamış. :) Kıvrımlı düzenle dizilen taşlardan güzel şeyler ortaya çıkacak gibi duruyor. 2 kat olarak dizilen tarafı merak ettim. İlgi çekici bir dizayn var orada. Nasıl bir son hal düşünüyorsunuz?


Birkaç nokta:

- Çimler fazla uzamış görünüyor. Fazla uzatılırsa biçildiğinde alt kısımları sararmış olabilir.

- Kasımpatılarda uç almaya artık gerek yok bence. Onların dönemi geliyor, rahat rahat çiçeklensinler.

- Çuhalarda demir eksikliği var gibi. Biraz demir sülfat edinip onunla sulamak faydalı olabilir. Aktarlarda bulunabiliyor, karaboya da diyorlar. (Aslen rengi soluk mavi-yeşil arası bir şey)

- Adaçayı da lavanta gibi hızlı büyüyüp serpiliyor, kısa sürede farklı renkleri iç içe girecekler muhtemelen, ama bence öyle de güzel görünür.

- Lale ve nergis soğanlarıyla birarada gün güzeli düşünülebilir. Ben henüz hiç denemedim ama hem baharda hem de yazın çiçekli bir bölge olması için bunu öneriyorlar. İleride kesin deneyeceğim.

- Eğer hostaların yeri belirlendiyse bence kışı dışarıda geçirmeleri daha iyi. İçeride mevsimleri karıştırabilirler. Hem de kışın kök yapısını geliştirme fırsatı olursa baharda daha canlı sürebilir.

- Clematis çok sağlıklı görünüyor. :) Eminim daha bir sürü clematis gelecek bu bahçeye. :)

- Sizin de toprak bizim bahçe gibi sert. Aslında çuval çuval kompost karıştırmak lazım ama çok maaliyetli tabii. :( Yine de Biofarm organik humusu tavsiye ederim. Gölbaşında Kafkas Peyzaj satıyor, eve de getiriyorlar. Ben en azından saksılarda ve fidanların diplerinde kullanmak için her sene 1-2 çuval alıyordum.

- Beton çiçekliğin boşluklarına hercailer ne güzel yakışır. :)

Sudenur
08-09-2012, 00:48
Merhabalar

Size de merhaba sevgili gilan, gelip gidip ne tür önerilerileriniz olacak diye bakınıyordum, hoşgelmişsiniz.. :)

Hummalı çalışmalar başlamış. Kıvrımlı düzenle dizilen taşlardan güzel şeyler ortaya çıkacak gibi duruyor. 2 kat olarak dizilen tarafı merak ettim. İlgi çekici bir dizayn var orada. Nasıl bir son hal düşünüyorsunuz?

Bir türlü netleştiremedim ki.. :mad: Taşlar yetmediği için dizip dizip bozuyorum. İkinci sırayı toprak kaymasını engellesin diye öylesine koymuştum, kot farkı sebebiyle toprak taşların üzerine kayıyor ve çirkin görünüyor. Plastik bordürle iç kısmından set çekeyim dedim ama görüntüsü hoşuma gitmeyince bozup öylece bıraktım. Pek te içime sinmedi aslında o bölüm, başka ne yapabilirim ki diye elimde ki imkanları değerlendiriyorum..

Birkaç nokta: Çimler fazla uzamış görünüyor. Fazla uzatılırsa biçildiğinde alt kısımları sararmış olabilir.
Evet haklısınız, eşim vakit ayırıp biçemedi, bana da izin vermiyor. Yarın halledecek inşallah.

Kasımpatılarda uç almaya artık gerek yok bence. Onların dönemi geliyor, rahat rahat çiçeklensinler.
Hevesle beklemedeyim.. Daha çok renk daha çok çeşit edinmek istiyorum bu kış.

Çuhalarda demir eksikliği var gibi. Biraz demir sülfat edinip onunla sulamak faydalı olabilir. Aktarlarda bulunabiliyor, karaboya da diyorlar. (Aslen rengi soluk mavi-yeşil arası bir şey)
Hımm, uyardığınız iyi oldu, hemen ilgilenirim, teşekkür ederim..

Adaçayı da lavanta gibi hızlı büyüyüp serpiliyor, kısa sürede farklı renkleri iç içe girecekler muhtemelen, ama bence öyle de güzel görünür.
Sık dikmişim biraz değil mi? Deneye yanıla tecrübe edeceğim. Şimdi su an bir an evvel büyüsünler istiyorum ama ilerleyen yıllarda ayırmam gerekecek galiba.. kışı sağlam atlatsınlarda..

Lale ve nergis soğanlarıyla birarada gün güzeli düşünülebilir. Ben henüz hiç denemedim ama hem baharda hem de yazın çiçekli bir bölge olması için bunu öneriyorlar. İleride kesin deneyeceğim.
Süsen diksem olur mu? Zengarden'den bir kaç çeşit soğan siparişim oldu. Süsenlerim de olacak. Sümbül, çiğdem, safran ve cüce şakayıkımı heyecanla bekliyorum..

Eğer hostaların yeri belirlendiyse bence kışı dışarıda geçirmeleri daha iyi. İçeride mevsimleri karıştırabilirler. Hem de kışın kök yapısını geliştirme fırsatı olursa baharda daha canlı sürebilir.

Bu konuyu sayın alacakaranlığa da danışmıştım, saksıdan toprağa topraktan tekrar saksıya aldığım için şimdi tekrar toprağa geçirsem zarar verirmiyim diye sordum dokunmazsam daha iyi olacağını söyledi kendileri. Evin en soğuk bölümünde ayda bir sulayarak kış mevsimini yaşatmamı önerdi, baharla birlikte asıl yerlerine geçecekler.. o vakte kadar o taşlı bölümde oturmuş olur, bir daha da rahatsız etmem.. ;)

Clematis çok sağlıklı görünüyor. Eminim daha bir sürü clematis gelecek bu bahçeye.
Evet, kesinlikle, yerleri bile belli.. :p Şeyy, bu arada kış budaması yapmak gerekli mi clamatislere?

Sizin de toprak bizim bahçe gibi sert. Aslında çuval çuval kompost karıştırmak lazım ama çok maaliyetli tabii. Yine de Biofarm organik humusu tavsiye ederim. Gölbaşında Kafkas Peyzaj satıyor, eve de getiriyorlar. Ben en azından saksılarda ve fidanların diplerinde kullanmak için her sene 1-2 çuval alıyordum.
Hemen araştırıyorum.. ;)

Beton çiçekliğin boşluklarına hercailer ne güzel yakışır.
Yakışır değil mi? ;) Ben de öyle düşünmüştüm hatta almak için bize en yakın Yenikent seraya gittim geçen Pazar ama kışlık fideler henüz gelmemiş. Tohumdan yetiştirecek kadar yetenekli değilim ki.. :(

gilan
08-09-2012, 02:08
Süsenler yumrularıyla bütün toprağı kaplıyor, diğer soğanlılarla bir arada olacağını çok sanmıyorum. Bir de süsen diğerleri gibi hiçbir zaman tam olarak topraktan kaybolmuyor, kimi zaman kısa, kimi zaman uzun ama her zaman bir miktar yaprağı oluyor. Çiçek dönemi çok kısa (Mayıs'ta 2 hafta kadar) ama yapraklarını da çok sevdiğim için en sevdiğim soğanlı çiçek süsendir. :) Bence bolca yer ayırabilirsiniz. :)


Taş düzenlemesi yapılan kısmın daha genişce bir fotoğrafını koyabilirseniz belki tasarım konusunda beraber fikir yürütebiliriz. :)


Kafkas Peyzajdan telefonla sipariş verebilirsiniz. İnternette çıkıyordu sanırım telefonu. Çuvalı 30 liraydı en son. Saksı harçlarına da üçte bir ya da dörtte bir oranda konulabiliyor. Mine Hanım'ın oranları vardı forumda bir yerde ama kimbilir nerde... :)


Clematisin her türünün budama ihtiyacı ve zamanı farklı. Tam türüne göre araştırmak gerekir ama ben olsam şimdilik rahat bırakırdım. En önemli nokta baharda kuruduğunu düşünüp sökmemek. :) Clematis diğer bitkilerden çok geç uyanıyor ve de tamamen kupkuru, ölü görünüyor. Hepimiz sırayla bu tuzağa düştük. :)


Hercaiyi ben de hiç tohumdan yetiştirmedim. Düşen tohumlarından kendi çimlenen çok oldu ama. Ekim, kasım gibi seralara bolca gelir zaten, fiyatı da uygun. Küçük çiçekli cinsi daha bol çiçekleniyor bence, karar sizin. :)

YeniGine
25-09-2012, 01:35
Sudenur merhabaa... Uzun bir süredir görünmüyorsun. Bugün gelmişsin görünmüşsün; sevindim. NERELERDESİN, ne yaparsın?

s.serdar
25-09-2012, 12:52
Bir çok bitki ve çiçeğin karasal iklime uyum sağlamayamadığını ve Ankara kışını atlamadıklarını öğrenince hevesim kursağımda kalsa da bir yerden başlamam gerek diye düşündüm ve alacalı taflan ve bodurilerin. Ana fikir sevgili ilksenoztürk'e ait. :)


Sayın Sudenur

Elektrik direğinin çevresinin düzenlenmesine ilişkin resminizi beğendim. Bitkilerin büyüğüp gelişmesi durumunda bu güzelliğin daha da artacağına eminim.

334243

Ancak ben işin elektrik direği açısından, izin verirseniz sakıncalarına değinmek istiyorum.

Bahçe içindeki elektrik aksamları sık bakım gerektirdiği gibi olası ararızalara da yol açabilmektedir. Dolayısı ile bakım ve arızalara müdahale edilebilmesinini teminen etrafının rahat ve güvenli bir çalışmaya müsait olması önerilir.

Yer altındaki kabloları ve ekleri eğer standarlara tamamiyle uygun ve titiz işçilik çalışması gerektirir. Eğer imalatlar bu şekilde bu şekilde oluşturulmamış ise zaman içinde ciddi ve insan hayatına yönelik ciddi problemler çıkarabileceği gibi sık sık arızalanmalara da yol açabilir. Kablo ek ve bağlantılarının yer aldığı direk çevrelerinin boş bırakılması genel bir tercih ve uygulamadır. Sulamanın, gübrelemenin, belleme ve toprağının havalandırılması vs. gibi işlemlerle elektrik kablo ve eklerine zarar verilmesi olasılı nedeniyle, bu tür alanların çok yıllık bitkilerle doldurulması pek önerilmez. Bitkilerin zamanla büyüyüp boylanması durumunda elektik alt yapısının, direklerin korozyon ve boya bakımlarının yapılmasının zorluklar yaratabileceği konusunda, sizi küçük bir bilgilendirme ve aydınlatma da bulunmayı yararlı gördüğüm için bu satırları yazma gereği hissettim. Umarım yazıklarımı anlayış ve hoş görü ile karşılarsınız.

Saygılarımla.

Sudenur
25-09-2012, 13:21
YeniGine ablacığım, kızım çiçeği burnunda okullu oldu bu sene. İki sene kreş, bir sene ana okulu tecrübesinden sonra 1. sınıfı pek bir kolay algılasa da heyecanını yenemiyor, okuldayım sık sık. ;)

Hoşgeldiniz Serdar bey, uyarılarınız için teşekkür ediyorum. Görsellik açısından dikmiştim o bitkileri ama gün geçtikçe tereddütler oluşmaya başlamıştı zihnimde. :mad: İki ay içinde epey büyüyüp gelişen bitkilerim bir kaç sene sonra ne hale gelecek diye düşünüp duruyordum. :rolleyes: Havalar biraz serinleyince başka yerlere taşıyayım o vakit, çok yıllık değil mevsimlik fidelerle kapatırım artık boşlukları ya da saksılarla dekore ederim, bir şeyler düşünürüz, iyi ki uyardınız tekrar sağ olun. :)

sevgili gilan, ödevlerimi titizlikle yapmaya çalışıyorum, geldiğiniz vakit bahçemde de misafir etmeyi çok arzularım annenizi ve sizi, randevu defterinize küçük bir not düşün sakınca görmezseniz. :o Sevgilerimle..

YeniGine
25-09-2012, 22:52
SUDENUR um, hayrlı bir sebepten dolayı giremiyormuşsun anladım. Çıtırımız okula başlamış, hayrlı uğurlu olsun; başarılar inşallah. Allah ım yolunu açık etsin.

s.serdar
26-09-2012, 00:41
SUDENUR um, hayrlı bir sebepten dolayı giremiyormuşsun anladım. Çıtırımız okula başlamış, hayrlı uğurlu olsun; başarılar inşallah. Allah ım yolunu açık etsin.

Şimdiki çıtırların işi çok zor. 4+4+4... :(

YeniGine
26-09-2012, 00:46
Şimdiki çıtırların işi çok zor. 4+4+4... :(

Çok haklısınız Serdar Bey; öğrenciye de öğretmene de Allah kolaylıklar versin. Evet ben son 10 gündür birkaç konuda eğitim şart diyordum amaa böyle bir eğitim değil idi kastettiğim.

gilan
26-09-2012, 03:51
sevgili gilan, ödevlerimi titizlikle yapmaya çalışıyorum, geldiğiniz vakit bahçemde de misafir etmeyi çok arzularım annenizi ve sizi, randevu defterinize küçük bir not düşün sakınca görmezseniz. :o Sevgilerimle..

Çok memnun olurum. :) Hafta sonlarım bayağı yoğun geçecek gibi görünüyor. Eğer hafta içleri uygun oluyorsanız bir ara uğramayı çok isterim. Ama annem çalıştığı için onun fırsatı olmayabilir.

Hem bahçenizi gözle görünce çok daha uyumlu fikirler bulabiliriz. :)

Sudenur
26-09-2012, 13:25
Çok memnun olurum. :) Hafta sonlarım bayağı yoğun geçecek gibi görünüyor. Eğer hafta içleri uygun oluyorsanız bir ara uğramayı çok isterim. Ama annem çalıştığı için onun fırsatı olmayabilir.

Hem bahçenizi gözle görünce çok daha uyumlu fikirler bulabiliriz. :)

Siz ne zaman müsaitseniz bana uyar, telefon numaram özelinizde. :)
Allah izin verirse ne vakit buradasınız şimdi siz? Kaç haftalık bir zaman zarfına sığdırabiliriz bu görüşmeyi, ahh çok heyecanlandım, şimdiden plan yapalım. ;)
Ben Pazar hariç her vakit uygunum ama yine de en az bir hafta öncesinden haberli olursam daha kesin olur, başka planlarımla kesişmes. :p

Sudenur
28-09-2012, 00:43
Gün batımında Gül...
334875

Minyatür güllerim aralıksız açıyor...
334876

Güle düşen çiğ...
334877

Dört kök diktiğim minyatür güllerimi, havalar serinler serinlemez daha geniş bir alana taşımayı planlıyorum. Taş çiçekliğe lale soğanları eksem nasıl olur? :)
334878

Temmuz ayı başında tek kök diktiğim sedumlarım coştukça coştu. Sağ ve sol yandakiler Zengarden'den, baskın çıkan tür komşumun fidesi. Biri çiçeklendi bile. :eek:
334893

YeniGine
28-09-2012, 00:47
SUDENUR maşallah çiçekler gayet güzel!.. Eveet minyatür gül saksın biliyorsun çok sevmiş idim; haklısın bence laleler daha güzel olacak, renk renk lalaler süper olur bence.

Sudenur
28-09-2012, 00:53
SUDENUR maşallah çiçekler gayet güzel!.. Eveet minyatür gül saksın biliyorsun çok sevmiş idim; haklısın bence laleler daha güzel olacak, renk renk lalaler süper olur bence.

Teşekkür ederim ablacık. ;) Lale ve sümbül arajmanı iyi olur diye düşündüm. Mevsimi geçince daha kolay korunur soğanlar. Saksılarla kamufle edilir, sevgili gilan ne der danışacağım bakalım? ;) :p

YeniGine
28-09-2012, 00:55
Haklısın, gilan inşallah gelir ise birebir daha güzel fikirler verecektir eminim. Gelebilir ise bence çook güzel olacak; değerlendirmek lazım.

Sudenur
28-09-2012, 01:29
Bizim Leylak kendini İlkbahar'da sanıyor, ikinci kez çiçeklendi.. :)
334918

Temmuz ayı gibi sevgili Güler hanımın gönderdiği Küpeli çiçeği tohumlarımı coşturmayı beceremedim.. :(
334919

Bu bitkinin ismi cismi nedir bilmiyorum? İnternetten hediye geldi. :o
334920

Yine internetten aldığım uçları kırmızı sazlığım, namı diğer Kan otu.
334921

Garajı toparlarken bulduğum iki duvar apliğini saksı yapmak için ayırdım. :)
334922

YeniGine
28-09-2012, 01:42
Çook güzel aplikler bulmuşsun; tam şu ara benim merak sardığım objeler... Harika.
İnternet hediyen de toprakta yayılıcı bir bitki ve çok güzel mor mor çiçekleri oluyor. Ama tam olarak ismini bilmiyorum... Bilenler mutlaka yardımcı olacaktır. Maşallah bahçe güzel gidiyor SUDENUR um...

Sudenur
28-09-2012, 01:47
Sevgili Benol hanımın gönderdiği Galla çiçeği soğanlarım yeşermeye başladı.
334936

Kasımpatlarım bol tomurcukta, formda beyazını gördüm bayıldım. :eek: Karşıyaka ziyareti şart oldu. :)
334943

YeniGine
28-09-2012, 01:49
SUDENUR Kazayağı imiş o bitkin.

Sudenur
28-09-2012, 01:54
Çook güzel aplikler bulmuşsun; tam şu ara benim merak sardığım objeler... Harika.
İnternet hediyen de toprakta yayılıcı bir bitki ve çok güzel mor mor çiçekleri oluyor. Ama tam olarak ismini bilmiyorum... Bilenler mutlaka yardımcı olacaktır. Maşallah bahçe güzel gidiyor SUDENUR um...

Sağol ablacığım, motive ediyorsun, var ol. ;) Tohum ekme mevsimini kaçırınca çiçeksiz kaldım, yanlış fideler almışım hemen öldü veya büyümedi, ancak bu kadar oldu. :o

Not: Kazayağı bilgisi için teşekkür. :)

YeniGine
28-09-2012, 02:03
CAN SUDENUR unutmaa aynı şeyleri düşünüyoruz dedik baştan. Sonra sen yap başar bana öğret dedimdi. Evet artık tohum toplama zamanı. Bundan sonra bakacağız hangi tohum ne zaman ekilir, ne yapılır öğreneceğiz inşallah. Ama görüyor, izliyorum iyi gidiyorsun maşallah. Sen git kiii ben de arkandan gelebileyim... Canımsın; herşey gönlünce olsun inşallah.

yenibahçe
28-09-2012, 11:46
Sudenur Hanım, merhaba,
Takipteyim sayfanızı. Doğrusu heyecanlandım, yeni bir bahçe daha:)

nurcanaybay
28-09-2012, 12:26
Sn.Sudenur ,
taş çiçekliğe yalnızca soğanlı bitkileri dikmeyin derim....soğanlı bitkilerin çiçekli dönemi kısa olduğu için hem gelişim döneminde hem de çiçeklenme dönemi geçtiğinde gözünüze hoş
görünmüyecektir.

Soğanlı bitkiler sürekli yeşil bitkilerin arkalarına dikildiğinde daha hoş duruyor ( boylarını
dikkate alarak dikilirse ). Muskari ,sümbül gibi...Bence saksı arajmanları bölümünü inceleyin .Bir iki kalıcı bitki ,sarkıcı bitki ,
mevsimlikler ( menekşe gibi ) ve gruplar halinde dikilmiş soğanlılar gibi bir arajman olabilir.

Hatta bolca succulent dikip ,uygun bölümlere uzun boylu olmayan soğanlılarda dikebilirsiniz.Ben saksı arajmanından yanayım :))

Kolay gelsin.

sibelim
28-09-2012, 20:40
sevgili sudenur bayıldım o leylağa bu vakitte açması harika olmuş kokusu var mıydı merak ediyorum maşallah sonbaharda gözlerimiz şenlendi...

Sudenur
29-09-2012, 00:22
Hoşgeldiniz sevgili yenibahçe, uğramanıza çok sevindim. İnanın ben de sizin kadar heyecanlıyım, üstadlarımdan öneriler geldikçe daha çok heyecanlanıyor, hevese geliyorum sayenizde. Keyifli gezintiler dilerim.. :))

Çok teşekkür ederim Nurcan hanım, tecrübelerinizi paylaşmanızdan büyük mutluluk duydum, kalbim çarptı mesajınızı okurken. :) Öneride bulunduğunuz sayfayı büyük bir titizlikle inceleyip notlar aldım, bir sorum daha olacak yüzsüzlük olarak düşünmezseniz. :o Kalıcı bitkilerle soğanlı bitkileri bir arada dikmek soğanları çürütmez mi? Nergis, lale, çiğdem, muskari ve sümbül soğanları sipariş etmiştim Zengarden'den, bir kaç vakte kadar gelir diye düşünüyorum, dona dayanıklı sukulent türleriyle birlikte bir arajman yapsam olur mu dersiniz o taş bölüm için? :o

Evet sevgili sibelim, mis gibi kokuyorlardı, yarın bir kez daha koklayacağım sizin için. ;) Çiçekler öyle tepe de ve yüksekte açmışlardı ki koklayabilmek için eğmek zorunda kaldım dalı. Komşularım "Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ.." diye takılıp duruyorlar, sitede ekili onca leylaktan bir tek benim güzelim açtı maşallah. Eşime kalsa söktürecekti güzelim çalıyı, ikna ettiğim iyi oldu. :p

gilan
29-09-2012, 05:16
Geldim. :)

Lale soğanı dona karşı diğerlerine göre biraz daha hassas oluyor. (O nedenle yere dikerken bile biraz derine dikmek gerekiyor.) Eğer bu kış da geçen seneki gibi çok soğuk geçerse taş çiçeklikte belki fazla soğuk alabilir ama emin olamadım.

Taş çiçeklik bahçede çok dikkat çekici bir yerde gibi görünüyor. O yüzden ben olsam bol çiçekli mevsimliklerle değerlendirirdim. Sedum kış boyu çekici bir görünüme sahip değil, yazın da çiçekli dönemi çok kısa. Oysa mesela sonbaharda dikilecek menekşelerle orası kış boyunca, hatta Haziran'a kadar, cıvıl cıvıl olur. Yazın da mevsime uygun başka bir mevsimlik seçilebilir. Bu arada aslında soğukla ilgili sorun olmazsa menekşe-lale aranjmanları da çok çok güzel oluyor.

http://www.bbbseed.com/blog%20images/Sept%2014%20tulips_pansies.jpg
http://www.bbbseed.com/blog%20images/Sept%2014%20White%20tulips.jpg
http://rickvuyst.files.wordpress.com/2008/09/pansies-and-tulips.jpg
http://www.cafleurebon.com/wp-content/uploads/2011/06/tulips-pansies.jpg

nurcanaybay
29-09-2012, 11:55
http://www.agaclar.net/forum/748425-post44.htm


Sn.Sudenur ,
soğanlarınızı dikmeden önce yukarıda ki başlığada bakın ,işinize yarayacak
bilgiler mevcut.

Succulentlerden graptopetalum paraguayense 7b bölgesine dayanıklıymış, aklınızda olsun.

Soğanlı bitkilerin çürümesinden endişe ediyorsanız başka bir saksıya dikip,
taş saksının içine menekşelerin arasına gömebilirsiniz.Çiçeklenme dönemi bittiğinde de saksıyı çıkarır yerine başka bir bitki ilave edebilirsiniz.

Sudenur
30-09-2012, 13:20
Sevgili gilan ve Nurcan hanım, değerli önerilerinizi dikkatle değerlendiriyor ve notlar alıyorum, el birliğiyle güzelleşecek gibi görünüyor bahçem, iyi ki varsınız iyi ki buradasınız, sevgiler, selamlar. :))

Yücel Özlem
01-10-2012, 00:52
Bizim Leylak kendini İlkbahar'da sanıyor, ikinci kez çiçeklendi.. :)
334918




Bu cins sonbaharda da açabiliyor.

Güler
01-10-2012, 07:19
Günaydın sevgili Sudenur.

Bu sabah vakit bulunca bahçenizde dolaştım, maşallah ne büyük ilerleme katetmişsiniz, kutlarım.

Bir iki mesajınızda çimlerdeki drenajı tırmıkla yapmaya çalıştığınızı okudum. :)

Çok yaşayın siz emi. Eğer bahsettiğiniz, bildiğimiz tırmıksa onun dişlerini toprağa sokmak hem çok zordur hem de diş uzunlıkları kısadır. Yani bununla toprağı havalandırabilmeniz çok zor bir durum.

Benim demek istediğim, köylülerin burada diren tabir ettikleri 3 veya 4 dişli çapalar. Fotoğrafını yüklemek için aradım ama bulamadım, ancak hk50 nin Bahçe Ekipmanları başlığında yüklediği 119 numaralı mesajdaki fotoğrafta solda görünen dört dişli çatal. Bunu da görmeseydim size " hani şeytan figürlerinde , şeytanın elinde tuttuğu çapa var ya odan" diyecektim. :D

Bunu rahatlıkla saplayabilirsiniz toprağa ve nereden baksanız 20 cm kadar işler.


Biraz sonra yola çıkma hazırlıklarım başlayacak, o yüzden şimdilik bu kadar yazıyorum daha sonra bahçeniz hakkındaki düşüncelerimi de yazarım.

Her şey gönlünüzce olsun.

Sudenur
01-10-2012, 13:25
Hoşgelmişsiniz Yücel bey. :))

Sevgili Güler hanım, eleştiri ve yorumlarınızı merakla bekliyor, sevgilerimi gönderiyorum. Ne yapıyor ve planlıyorsam sizler sayesinde oldu, olacak. ;) Bahsettiğiniz tırmığa baktım inceledim, eşime de göstereyim, fiyatı uygunsa almaya çalışırız en kısa zamanda, normal tırmıkla delikler açmaya çalışmak gerçekten de bir hayli zor. Sevgi ve hürmetlerimle, selamlar.. ;)

ilksenozturk
01-10-2012, 13:49
sevgili sudenur;
ne güzel, herkes sana destek oluyor sitede:)

adını bilmediğin, hediye gelen sukulet kazayağı. yumuşak toprak sever. kumda bile yetişebiliyor, çok sıcağa ve çok soğuğa dayanabiliyor. çok öyle albenili bir bitki değil ama ben onun bu azmini çok severim. taş saksında kenarlardan sarkıtarak kullanmaya ne dersin? ankara gibi şehirlerde böyle azimli bitkilere daha çok ihtiyaç var, bence onu değerlendirmelisin :)

hberbul
01-10-2012, 14:18
Günaydın sevgili Sudenur.


Benim demek istediğim, köylülerin burada diren tabir ettikleri 3 veya 4 dişli çapalar. Fotoğrafını yüklemek için aradım ama bulamadım, ancak hk50 nin Bahçe Ekipmanları başlığında yüklediği 119 numaralı mesajdaki fotoğrafta solda görünen dört dişli çatal. Bunu da görmeseydim size " hani şeytan figürlerinde , şeytanın elinde tuttuğu çapa var ya odan" diyecektim. :D



Her şey gönlünüzce olsun.

Güler Hanım doğru anladıysam bu alete bizde dirgen derler resmi burada (http://www.gozukirmizinalburiye.com/b/1DStSI25qyjKvbh.jpg)...

hberbul
01-10-2012, 14:22
Sevgili Sudenur uzunca bir süredir siteye bakamıyordum.Bugün bahçeni görünce kısa sürede bu kadar ilerleme kaydetmen sevindirici.
Toprak saksıların harika görünüyor.
Gilana katılıyorum Karşıyakaya gidip rengarenk kışa dayanıklı menekşe alıp taş saksılığına dikebilirsin.Karın altından gülümserler.
kolaylıklar diliyorum.

Güler
01-10-2012, 18:03
Hıhh işte, tam da bu sevgili hberbul. Eşim de dirgen dedi ama köylüler o kadar güzel uydurmalar yapıyorlar ki. Buna diren dedikleri gibi, balyoza da varyöz diyorlar. Önceleri anlayamıyordum ama şimdi şimdi alıştım.

Teşekkür ederim.

Güler
01-10-2012, 18:06
Sevgili Sudenur, hiç de para tutan bir şey değil. Hatta bana adresini yaz hemen pazardan alır gönderirim.
Hehh heee adı da dirgenmiş. Yani şeytanın elinde tuttuğu çapa değil. :D

Sudenur
01-10-2012, 22:30
Sevgili İlksenozturk uzun bir aradan sonra burada olmanız ne güzel. :eek: ;) Kazayağı şu an büyüdüğü gibi boylu boyunca uzayıp giden bir bitkiyse eğer bahçeye ekmek daha uygun olur diye düşündüm, yer örtücü olarak kullanabilirim. :))

Hoşgelmişsiniz sevgili hberbul, keşke zaman ve fırsat yaratabilsenizde 20 Ekim toplantımızda sizde olsanız aramızda. :) Karşıyaka'ya bir gidebilsem neler neler alacağım fakat öyle uzak ki.. :( Dirgen yardımı için teşekkürler.. :))

Aaa Güler hanım, o kadar ucuz bir şeyse semt pazarını kaçırmayım bu hafta. :D

YeniGine
02-10-2012, 01:55
Geldim. :)

Taş çiçeklik bahçede çok dikkat çekici bir yerde gibi görünüyor. O yüzden ben olsam bol çiçekli mevsimliklerle değerlendirirdim. Sedum kış boyu çekici bir görünüme sahip değil, yazın da çiçekli dönemi çok kısa. Oysa mesela sonbaharda dikilecek menekşelerle orası kış boyunca, hatta Haziran'a kadar, cıvıl cıvıl olur. Yazın da mevsime uygun başka bir mevsimlik seçilebilir. Bu arada aslında soğukla ilgili sorun olmazsa menekşe-lale aranjmanları da çok çok güzel oluyor.

http://www.bbbseed.com/blog%20images/Sept%2014%20tulips_pansies.jpg
http://www.bbbseed.com/blog%20images/Sept%2014%20White%20tulips.jpg
http://rickvuyst.files.wordpress.com/2008/09/pansies-and-tulips.jpg
http://www.cafleurebon.com/wp-content/uploads/2011/06/tulips-pansies.jpg

Çok şükür geldin gilan... GİLAANN şimdi hercai menekşeler ve laleler süper görüntü... Ben sanırım 15-20 güne kadar dışarıdaki lale soğanlarımı dikerim; pekiii bunların arasını hercai menekşeler ile nasıl dolduracağım?.. Yani hercailerin dikimine denk gelir mi?
Verdin çook güzel bir fikir; yardım lütfen!..

tturt
02-10-2012, 09:58
Sayın Sudenur,

Bahçenizi gezmek bugüne kısmetmiş.

Kısa zamanda çok güzel gelişme kaydetmişsiniz. Zamanla çok daha güzel olacaktır.

Değerli üyelerimiz sizinle çok güzel paylaşımlarda bulunmuşlar. Bu paylaşımların bahçenizdeki etkisini zamanla daha iyi görebileceğiz.

Ailenizle sağlık içinde evinizde ve bahçenizde keyifli günler geçirmenizi temenni ederim.

gilan
02-10-2012, 10:02
Sevgili YeniGine,
Hercailer sonbaharda satışa çıkıyor. Ekim'de olmazsa bile Kasım'da kesin satışta olur. Bence lalelerle hercaileri birlikte aynı zamanda dikmek en iyisi olur. Laleler önce dikilirse hercaileri dikmeye çalışırken zarar görebilirler. :)


Kazayağı benim bildiğim kadarıyla Ankara kışına dayanamaz ama şurada da -17 denmiş. Belki de denemek lazım. :)
http://davesgarden.com/guides/pf/go/115336/

hberbul
02-10-2012, 10:15
Kazayağı benim bildiğim kadarıyla Ankara kışına dayanamaz ama şurada da -17 denmiş. Belki de denemek lazım. :)
PlantFiles: Detailed information on Giant Pigface, Sally-my-handsome, Sour Fig Carpobrotus acinaciformis (http://davesgarden.com/guides/pf/go/115336/)

Ben geçen kış alıp dikmiştim hiçbiri baharı göremedi.

Sudenur
02-10-2012, 11:09
Ne büyük mutluluk, ne büyük mutluluk. :eek: Sayın tturt'da ziyaret etmiş bahçemi, motive edici desteklerinizden dolayı tüm değerli üyelerimize şükranlarımı gönderiyorum. :)) ;)

Güler
02-10-2012, 11:20
Aaa Güler hanım, o kadar ucuz bir şeyse semt pazarını kaçırmayım bu hafta. :D

Çok iyi edersiniz.
Ben de semt pazarına gittiğimde önce bu gibi şeyleri satanları dolaşırım. Boy boy zincirler, çıngıraklar-çanlar, bahçe aletleri, alet saplarını tek tek incelerim. Yanımda olanlar sıkılırlar, ben de " haydi siz sebze pazarına gidin, ben sizi orada bulurum" diyerek yollarım.

Aldıklarımı gören Oğuz, şaşırır " valla alem kadınsın, ne yapacaksın bunları" derse de cevabım hazırdır: zamanı geldiğinde bulurum, kullanılacak yeri.

Yücel Özlem
03-10-2012, 01:17
Sevgili Sudenur, hiç de para tutan bir şey değil. Hatta bana adresini yaz hemen pazardan alır gönderirim.
Hehh heee adı da dirgenmiş. Yani şeytanın elinde tuttuğu çapa değil. :D

Güler Hanım, bu alet daha kullanışlı olbilir mi?
Buna "Çatal bel" ya da Pancar sökme beli deniliyor.

Güler
03-10-2012, 08:18
Olabilir tabii, maksat çim alan üzerinde derinliği 20-25 cm olacak kadar delikler açmak. Yüzeyde biriken su daha kolayca dibe gider, yosunlaşma bir nebze önlenir, toprak hava alır.

Bende 3 tane, 4 dişli dirgen var. 3 kişi yan yana gelerek bir sıra oluşturuyor ve başlıyorlar hayali çizgi üzerinden batırmaya. Daha sonra ilk sıradan yarım metre ilerde yeni bir hayali sıra ile devam ediyorlar. Böyle böyle devam ederek çim alan üzerinde kurşun kalemden biraz daha kalınca 20 - 25 cm derinliğinde delikler açılmış oluyor.

milaca2010
22-10-2012, 01:26
merhaba sn. sudenur, bahçenizdeki çimler ve çiçekler çok güzel olmuş, sayfanız hayırlı olsun...

YeniGine
25-10-2012, 01:12
SUDENUR um şu ara 1 liraya bile minicik minicik kasımpatlar satılıyor. Onlardan alıp bahçeye kasımpat öbekleri yapmak lazım şimdiden seneye hazırlık. Haksız mıyım?

Sudenur
25-10-2012, 01:24
Evet bence de ama eşim pek sevmiyor Kasımpatlarını. :mad: Baharın ve yazın en cafcaflı zamanlarında kötü bir görüntü oluşturduklarını söylüyor, budandığı vakit yolunmuş tavuklara benziyormuş.. :(

Buna rağmen ben iki üç saksı daha alıp bu bölgeyi baştanbaşa Kasımpatı ile doldurmayı planlıyorum. :D http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/330009d1346885887-p9050101-600-x-450-.jpg Yaz aylarında da bir kaç kök sabah sefası sardırıveririm olur biter. Belki bir de Clematis. :)

YeniGine
25-10-2012, 01:28
Tamam o halde; tam zamanı SUDENUR um. Rastgelsin inşallah.
Ben de bayramdan sonra alayım bahçede şöyle bir öbek oluşturayım inşallah.

Sudenur
10-11-2012, 00:27
Kış geldi geliyor derken bugün hissedilir oranda gösterdi soğuk yüzünü.
Hava oldukça serin. Kombi 50 derece de yanıyor ev ancak ısındı. Bahçemde ki son güller..

345029

345030

Nar çiçeği Kasımpatımı çiçekleri solmak üzereyken ancak fotoğraflayabildim, üzerine düşen koca bir futbol topu yüzünden boynu büküldü garibimin. :(
345031
345032

Sarı Kasımpatımın minik olanını çöpten kurtardım, solmak üzereyken atmışlardı, yeni yapraklar, tomurcuklar çıkarıyor.
345034

Sudenur
10-11-2012, 01:02
Kış hazırlıklarım bitmek üzere. Çimleri kısalttık gübreledik, üzerinde ki tüm atıklardan arındırıp, gül köklerinin tamamını hayvan gübresiyle kapayıp budadık.

Taş çiçeklikte ki dört minyatür gülümü daha geniş bir alana aralıklı diktim. Elektrik direği etrafına sıraladığım taflanlar da yanlarında.. Arka girişin çim yenileme işi bahara kaldı.. :(
345035

Hercailerim yeni yerlerinden oldukça memnun, boşluklara pembe laleler diktim..
345036

Zengarden den aldığım güz soğanlarının bir kısmını galvaniz saksılara, büyük çoğunluğunu bahçeme ektim.
345037

345038

345039

resul22
10-11-2012, 07:41
Sayın Sudenur bahçeniz çok güzel. Hele ki çiçek tarhınıza bayıldım. Elinize sağlık çok güzel yapmışsınız. Kasımpatı çiçeklerinizin de maşallahı var. ;)

Sudenur
10-11-2012, 15:17
Hoşgeldiniz sayın resul, teşekkür ederim, daha güzelleri sizin de olsun. :)

YeniGine ablam, bak arayı uzatmıyorum.. :D

Mazı köklerini boğan fazla toprağı çapalayıp azaltarak mevsimlik çiçek yerleri tanzim ettim.
345114
345112

Diğer taraftan aldığım fazla toprağı çim kalıntılarından arındırarak giriş kapımda ki dar alana aktardım.
345113

Eylül'de ektiğim Mis zambaklarım büyümeye devam ediyor. :)
345115

Akşam sefalarımın bir kaç kökü ebruli açtı, çok güzel kokuyorlar. :eek:
345116

sarin
10-11-2012, 15:32
Düzenleme güzel olmuş, ellerinize sağlık.

Sudenur
10-11-2012, 15:34
Arka girişten genel görüntüler.
345117
345118
345119

Lavantalarımı budayıp kısalttım, çok hızlı büyüyorlar maşallah.
345120

Haziran'dan beri çiçekli kalan Horoz ibiklerim için daha fazla yer ayıracağım önümüzde ki bahar.
345121

resul22
10-11-2012, 15:50
Güler Hanım, bu alet daha kullanışlı olbilir mi?
Buna "Çatal bel" ya da Pancar sökme beli deniliyor.

Zamanında bununla az pancar sökmemiştim. Gençlik işte. :D

Sudenur
10-11-2012, 15:51
Hoşgeldiniz sayın sarin, teşekkür ediyorum, uğramanıza sevindim. :)

Su ile pek arası olmayan Lavanta'larımın hemen yanına soğanlı bitkilerimi ektim. Nergis'lerim, Safran'larım, Muskari'lerim olacak kısmetse bu bahar bahçem de..
345122
345125

İlk Muskari'm çıktı. :eek:
345124

Lavantalarımın yanında ki Adaçaylarımı geniş alana taşıyıp, aralıklı dikmeye gayret ettim lakin yine sıkışık olmuş, çok hızlı gelişiyorlar. Yaprak renkleri harika.
345126

Abelia'larımı gübreleyip, köklerini malçladım, kışı donmadan geçirmelerini umuyorum.
345127

sarin
10-11-2012, 16:01
Hoşbuldum,

Gecikiyorum arada kusuruma bakmayın.

Sudenur
10-11-2012, 16:06
Clematis'imin kuruyan dallarını budayınca bir karış kaldı. :( Köklerini gübreleyip, ağaç kabuklarıyla kapattım.
345131

Sarkıcı Biberiye'm çiçek açtı. :eek:
345132

Dik büyüyen Biberiye'm.
345133

Sevgili Benol hanımın hediyesi Galla'larım coştukça coşuyor. :eek:
345135

Kırmızı uçlu sazlığım kıpkırmızı oldu. :eek:
345136

gülenmelek
10-11-2012, 16:07
Hepsini beğendim hepsini ;) Zamanla kim bilir nasıl dolu dolu olacak bahçe. Allah size kolaylık versin ki, sonrasında biz; bahçesi olmayanlar, ortaya çıkacak güzel bahçe görüntülerini seyredelim ;)

Sudenur
10-11-2012, 16:25
Hoşgeldin gülenmelek'cim. :eek: :D

Sizlerden feyz aldım inanın.

Bir kaç ay da ortaya çıkardığım bu düzen, intizam, formumuz sayesinde tamamen. ;)

Limon kokulu Kekik'im.
345139

Tek kökten yayılan Yaz Kar'ım, namı diğer Fare Kulağı.. :)
345142

Bebek yüzlü Hercai'lerime yakın çekim. :)
345143
345144

Evde boynunu büken Sıklamen çiçeğim soğuk havaya bana mısın demiyor. :p
345148

Sudenur
10-11-2012, 16:35
Bu bitkilerimi havalar biraz daha soğuduğu vakit içeri taşıyacağım. Yer ayarlama çalışmaları yapmaktayım. ;)

345150
345151
345152

Baumax'den paketini 1 TL'ye aldığım bahar soğanlarım Dahlia'lar.
345153
345154

Sudenur
10-11-2012, 16:53
Site kedimiz Duman, havalar soğuduğundan beri ortalar da yok, kızım çok üzgün. Resimleriyle avunmakta.. :(
345159
345160
345161

Ankara toplantısı ganimetlerim. :D Çoğu sevgili Cemo'mun bebişleri, anımsayamadıklarımdan özür dilerim. :o Herkese bir kez daha teşekkür. ;)
345166

Bir kısmını büyük arajman saksı da topladım, içeri aldım.
345170

ahmeter
10-11-2012, 17:10
Gezdim .gördüm .meraklı olduğunuz belli oluyor Tebrikler

Sudenur
10-11-2012, 17:13
Allah gönlüne göre versin Cemo ablam. ;)
345171

Kırmızı uçlu tombikler gilan'ın hediyesi, eve getirene dek epeyce yaprak dökmüş. :( Ayrı bir saksıya aldım inşallah tutarlar..
345175

İçeri taşıdıklarımdan bir kısım.
345178

Ankara Toplantımızdan hediyelerim de var içlerinde. :)
Yaprağı güzeli öyle çok aramıştım ki sevgili Denizardacan, hızır gibi yetiştirdi sağ olsun. ;)

Arada boş vakit bulduğumda konserve kutularından dönüşüm çalışmalarım da oluyor, çöpe atmaya kıyamıyorum. :) Bu iki kutuya yakın komşum el koydu. ;)
345181

Boyadığım ağaç kozalaklarıyla doldurduğum bu minik sepet, yaz boyu verandamı süslemişti, şimdi banyom da. :)
345185

YeniGine
10-11-2012, 23:48
Sevgili SUDENUR um tebrik ediyorum seni; maşallah kısa bir sürede bu kadar güzel gelişmeler. Bahçe güzelleşmiş ve daha da güzelleşme yolunda. Çok güzel olmuş; ellerine sağlık.

Sudenur
11-11-2012, 00:02
Teşekkür ederim ablacığım. :o Elimden geleni yapmaya çalıştım, motive ediyorsun, iyi ki varsın.. ;)

Sevgi Durul
11-11-2012, 00:21
Sevgili Sudenur bahçedeki düzenlemeleriniz çok hoş görünüyor. Şimdiden özlem duyduğumuz bahar ayları geldiğinde, çok güzel görüntüler oluşacağından eminim.:)


Sevgili Benol hanımın hediyesi Galla'larım coştukça coşuyor. :eek:
345135

Ne var ki kış gözümü korkutuyor açıkçası. Bin bir umut ve hevesle diktiğimiz bazı bitkiler bahar geldiğinde uyanamıyorlar maalesef. Soğuk onları öyle bir etkiliyor ki bir daha kendilerine gelemiyorlar.

Sevgili Benol hanım gallalarından bana da göndermişti, Ben soğanların büyük bölümünü saksıya diktim ve hava iyice soğuduğunda korumaya almayı düşünüyorum. Bahçeye diktiklerim kıştan sağ çıkarlarsa seneye hepsini bahçeye geçireceğim.

Sizin gallalarınızın Ankara kışından sağlam çıkıp çıkmadıklarını takip edeceğim, sonuçları burada yazarsanız sevinirim. Sevgiyle...

demircool
11-11-2012, 00:38
Çok güzel olmuş bu saksılar ordan başlayayım sözüme ellerinize sağlık syn sudenur...bahçede süper tabi emeklerinize sağlık..

Sudenur
11-11-2012, 12:54
Hoşgeldiniz sevgili SDurul ve demircool, ziyaretinize çok memnun oldum. ;) Don ve yoğun kar yağışına maruz kalacak olmak beni de korkutuyor.

Bazı bitkilerim için portatif sera uygulaması yapmayı planlıyorum. Becerebilirsem resimleyeceğim, tekrar teşekkür ederim, sevgiler.. :)

Denizardacan
17-11-2012, 20:58
Canım merhaba,
Bahçeni gezdim gezdim ama farkettim ki hiç yazmamışım.
Ellerine sağlık çok güzel olmuşlar, özellikle kasımpatıların, Ankara da malum her gönlümüzden geçeni ekip biçemiyoruz. Bunun için kendini hiç sıkma. Yavaş yavaş çözümler bulunur. Bahar gelsin bahçe nasıl şenlenecek.
Bu arada tenekelerine de bayıldım:D. Sudenurcum ben de bu kış birşeyler yapmak istiyorum, tecrübeli ve yetenekli bir arkadaşımız olarak senden yeni uygulamalar ve tavsiyeler bekliyorum açıkçası.
Saksı yapımına başlamak istedim, çok yorgun hissediyorum kendimi. Yaşlılık:D
Kendine iyi bak canım görüşmek dileğiyle.

Sudenur
18-11-2012, 00:10
Aaa, uğramana çok sevindim, hoşgeldin. :eek: ;)

Davetim hâla geçerli, ne zaman uygunsan buyur misafirim ol, ahşap boyama, türlü geri dönüşüm çalışmaları ve ıvır zıvır işlere ilgim alakam var, beraberce oyalanır vakit geçiririz. ;)

YeniGine
18-11-2012, 00:24
SUDENUR um hoşgelmişsin; türlü geri dönüşüm çalışmaları nelerdir acaba, merak ettim...

sabah
21-11-2012, 10:49
Başlıktaki elyapımı çalışmalar Atık malzemelerden yeni eşyalar... (http://www.agaclar.net/forum/el-yapimi-urunler/22754.htm) bölümüne taşındı.

füsunANK
27-11-2012, 20:46
Clematis'imin kuruyan dallarını budayınca bir karış kaldı. Köklerini gübreleyip, ağaç kabuklarıyla kapattım.

Kuruyan dallarından kastını tam anlayamadım ama kurudu sanıp budamadın umarım. O kuru sandığın dallar baharda yeşeriyor çünkü Sudecim.

Sudenur
27-11-2012, 21:24
:eek: Burada olman ne güzel, uğradığın için teşekkür ederim. ;)


Kurudu diye düşünüp budadım maalesef. :((

Köküne dokunmadım ama.. uzar yine değil mi? :(

füsunANK
27-11-2012, 23:43
Ben teşekkür ederim :)
Uzar uzar bahara, merak etme. Bir daha ki seneye hiç elleme.

ipektuğçe
13-12-2012, 14:58
Sevgili Sudenur, mesajlarınızı takip ederek sizinde bir sayfanız olduğunu keşfettim.;) Bahçenizde, kızınız da çok güzel maşallah.Kaktüs ve sukulentlere de ilgili olduğunuzu gezince anladım,çeşitlerinizin daha da çoğalması dileğiyle,herşey gönlünüzce istediğiniz gibi olur inşallah.Sevgilerimle...

Sudenur
13-12-2012, 15:27
Teşekkür ederim ipektuğçe hanım, ziyaretiniz mutlu etti beni sağolun. :) ;) Bahçe sayfamı açmadan evvel bir kaç kaktüs çeşidim vardı lakin sukulent sevdamı siz değerli üyelere borçluyum. Temennilerinize yürekten "Aminn" diyor sevgilerimi gönderiyorum. Selamlar, saygılar. ;)

Orhan Özbilgiç
21-12-2012, 21:00
Sayın Sudenur;
Bahçenizin kurulumundan bugüne gösterdiğiniz çabaları, özellikle fotoğraflarınızdan takibettim.
Her ne kadar bahçe düzenlemeleri, hala son şeklini almamış gibi gözüksede, son haliyle (özellikle iki farklı renk taşlarla oluşturduğunuz bordürler) çok güzel olmuş.Zaten mazı kenarlarındaki çiçekliklerin dekorasyonuda öyle.

Son derece güzel seçilmiş, çok güzel bitkiler edinmişsiniz. Kışıda aynı yerde geçiriyor olmanın avantajlarını kullanmış, Sıklamen ve Hercai menekşeleriyle süslemişsiniz bile. Velhasıl kışın bile renkli bir bahçeyi seyredecesiniz. Sağlık ve mutlulukla inşallah.;)

Selam ve sevgiler.

Sudenur
22-12-2012, 00:56
Hoşgeldiniz Orhan bey, ziyaretinize çok memnun oldum, motive edici mesajınız için teşekkür ediyorum. :)) Siz değerli üyelerin bahçelerinden etkilenip ancak bu kadarını yapabilmiştim bir kaç ay da, Allah ömür verir de baharı görebilirsek eğer daha da renklendireceğiz inşallah. Saygı ve selamlarımla.. ;)

Sudenur
29-12-2012, 23:18
"Pilosocereus azureus"
358195

Alt fotoğrafın kök kısmında görünen koyulaşma resim de öyle çıkmış gerçek te mavi ladin gibi masmavi.
358196

İsimler konusun da pek emin değilim, albüm sayfasını taradım, en fazla "Mammillaria perbella"ya benzettim.
358200

Diken dizilimi "Neochilenia paucicostata" andırıyor. :confused:
358203

Buna emin olamadım maalesef. :o
358202

almanyalı
29-12-2012, 23:26
merhaba,

Sudenur hanım,gülleriniz çok güzel gelişmiş maşallah,kedi ayrı bir güzel..
o mavi kaktusun dibindeki yeşil şeyler taşmı acaba? yoksa sukkulent yaprağı mı?
sevgilerimle

Sudenur
29-12-2012, 23:35
Hoşgeldiniz sevgili almanyalı. :)) Alt resim de gördüğünüz yeşil taşlar kaktüsü aldığım da üzerindeydi, boyalı bir malzeme olduğundan zarar verir endişesiyle dere kenarından topladığım doğal taşlarla değiştirdim. Bahçe ziyaretinize çok memnun oldum, uğradığınız için teşekkür ederim. ;)

Sudenur
30-12-2012, 00:11
http://www.agaclar.net/forum/1076256-post98.htm sayfasında bahsettiğim hediyelerimin bir kısmı yerlerini buldu. http://www.agaclar.net/forum/attachments/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/357635d1356618681-pc260833-600-x-450-.jpg

358213

358214

358215

358216

Binlerin annesi bitkimi "Aşkın gözyaşları" yaz sonun da komşumdan almıştım. Tepesinden kopar ki yanlara doğru genişlesin önerisi üzerine çimdiklediğim fideler yan dallardan sürgün verdiler. Minik saksıdakiler hediye kutumdan çıkanlar, miniş miniş pek şekerler. Yüreği geniş arkadaşıma bir kez daha teşekkür ediyorum. ;)

358222

Bununla bitmedi elbette dahası da var lakin saksı eksikliğim yüzünden başka başka eşyalara diktiğim çeliklerimi büyüdükleri vakit paylaşacağım. :))

Sudenur
30-12-2012, 00:46
İki sene evvel çelikten diktiğim Sanseveria Paşa kılıcım yavaş büyüyor, çiçek sevgisi sabretmeyi de öğretti. :)
358223

Kızımın doğum günü hediyesi kaktüslerimi tek bir sepette topladım, büyükmüş gibi göründüklerine bakmayın, hepsi miniş miniş. :p
358228

Geçen Şubat ayında Koçtaş'tan aldığım Paskalya kaktüsüm göründüğünün dörtte üçü kadardı epeyce serpildi. Şubat-Mart ayı gibi açar diye düşünüyorum aldığım da kırmızı çiçekleri vardı eve getirdiğimin üçüncü günü patır patır döküldüler.. :(
358229

Ankara toplantısında Güler hanım vesilesi ile dağıtılan Atlas çeliklerim sürgün vermediler ama umutla bekliyorum, verecek. :(
358234

Bu güzeller güzelini de yeni aldım sırılsıklamdı toprağı, iki üç gün kurusun diye gazete üzerinde bekletip kendi hazırladığım toprağa ektim, gelip gidip maşallah çekiyorum. ;) Buldumcuk mu oldum nedir?! :D
358235

Sudenur
30-12-2012, 01:48
Tüylü sempervivumu geçen hafta Sakarya'da ki çiçekçilerden birinde görünce kaptığım gibi eve getirdim. :D Bir sevindim ki sormayın, akşama kadar geldim gittim sevdim. Akşam eşim görünce "Bu ne böyle üstü pamukçuk olmuş.." diye dalga geçti. :p Yavrulardan birini ayırıp minik bir saksıya ektim. Bakınız alt sayfalar. Diğerlerini de aktaracağım lakin mevsim uygun değil diye endişeliyim.. :confused:
358240

Tatilden aşırdığım Aloe Vera'm, habersiz aldığımdan mıdır nedir, yavaş büyüyor, oysa otelin bahçesindekiler sağdan soldan yavrulayan, kocaman anaçlardı. :o
358241

"Euphorbia Trigona" Minik bir daldan çelik olarak ektiğim süt ağacım üç yılda bu formu kazandı, site üyelerimiz de gördüğüm kırmızı yapraklı başka bir tür mü bilmiyorum? :confused: Hep ev için de durdu bu vakte kadar, pencere kenarında, bol ışık alıyor. Allah ömür verir de yaza çıkabilirsek bahçeye çıkaracağım onu da.. :))
358242

Sudenur
02-01-2013, 16:46
Az evvel kapım çaldı ve süpriz bir kargo paketiyle karşı karşıya kaldım. :eek:
358916

358917

Çok teşekkür ediyorum YeniGine ablacığım. :))

Mutlu ettin beni, şaşırttın.

Kargo ücretini bile ödemişsin, mahcubum inan.

Allah gönlüne göre versin. ;)

YeniGine
02-01-2013, 17:01
Nihayet Sudenur gelebilmiş kargo. Güle güle büyüt, baktıkça beni hatırlarsın...

Sudenur
03-01-2013, 13:52
Kasım ayı başında aldığım Erica'larımı bir süre saksı da bekletip sonra bahçeme geçirdim daha mutlu oldu. Kar'da yağsa üzerine banamısın demedi. Sevdiğim bir kış bitkisi, çiçekleri hiç bitmiyor. ;)

359063

359064

359065

Sudenur
03-01-2013, 13:57
359076

359077

Tura
03-01-2013, 14:32
Bahçenizde hiç ayak izi yok.

Yoksa kartopu oynamadınız mı?

Sudenur
03-01-2013, 14:42
:D Fotoğrafı çektikten sonra oynadık birazcık. :)) Kızım okula öğlen gidiyor, ben bırakıyorum, yürüyerek gidiyoruz. Biraz da okul yolunda oynadık yetti, ertesi gün bir yağmur yağdı hepsi eridi. ;)

Ziyaretiniz için teşekkür ediyorum sevgili Tura ve september82 ve tabi ki sessiz ziyaretçilerim. ;) :)

olcim
03-01-2013, 16:13
O sessiz ziyaretçilerden biriyim , sayfanız hayırlı olsun çok beğendim , ben rahatsızlık vermemek adına sadece gezip beğenip iz bırakmayanlardanım , evet kar manzarası çok güzel , bulunduğum yer de çooooookkkk özel manzaralar da var , ancak bir türlü sayfa açmayı başaramadığımdan sadece sözde kaldı resimlerim ... Yeni bir yılda yeni yeşerecek bitkileriniz ve ailenizle mutlu günler dilerim . Ellerinize sağlık :)

Sudenur
03-01-2013, 16:21
Rahatsızlık ne demek sevgili olcim, Varlığınızla mutluluk verirsiniz, hoşgeldiniz. :)) Selam ve sevgilerimi gönderiyorum güzel Erzurum'umuza. :)

Hadi bir hareketlilik yapın, siz de sayfanızı açın. Çok güzel görüntüler ekleyeceğinize eminim. ;) Kolay gelsin. :)

incii
03-01-2013, 16:28
Eyvah yakalandik, sessizlerden biride benim:p
Sayin Sudenur arada sayfaniz denk geldikce sessiz ve hayranlikla izledigim sayfalardan biride sizin sayfaniz. Allah nesinizi, huzurunuzu, bahceye ve bitkiye olan sevginizi daim etsin, Sevgiler

Sudenur
03-01-2013, 17:27
Sevgili incii, sıcacık, içten, samimi mesajınız için teşekkür ediyorum. Motive oldum sayenizde, ne iyi ettiniz de uğradınız. ;) Bütün iyi dilekleriniz sizi de bulsun inşallah, sevgiyle kalınız. :)

hanndan
03-01-2013, 17:39
Sevgili sudenur,ne kadar cok kar yagmis oyle,

Sudenur
03-01-2013, 17:51
;) Sizin oralara yağmadı mı yoksa? :)) Hoşgeldin sevgili hanndan :eek:

"İyi ki tarihli çekmişim.." diye geçirdim bir an için aklımdan. :D :D

Evet epeyce yağdı lakin ertesi gün eriyiverdi. :))

selis
03-01-2013, 17:58
"İyi ki tarihli çekmişim.."

O sazanlardan biri de benim işte.. :p
''İzmir günlük güneşlik Ankara'da nasıl kar yağar'' diye düşünüp durdum.. Taa ki tarihi fark edene kadar ;)

Sudenur
03-01-2013, 18:16
:D :D Günü gününe yayınlamaya fırsatım olmamıştı. ;) "Külliyen yalan.." :))
Görüntülediğimiz fotoğraflarda tarih ibaresi olunca resme olan dikkat dağılıyor düşüncesiyle yayınlamamıştım o vakitler "Şimdi ne değişti?!" diye geçmiştir aklınızdan, eminim geçmiştir. "Aklıma esti, ekleyim dedim.." :)

Bu arada gözümden kaçtı sanmayın, bahçemi ilk ziyaretiniz. :eek: Hoşgeldiniz. ;)

Tura
03-01-2013, 18:54
Bu arada gözümden kaçtı sanmayın, bahçemi ilk ziyaretiniz. :eek: Hoşgeldiniz. ;)

İlk kez geldiğine hayatta inanmam.
Gelmiştir ama işaret bırakmamıştır... Mutlaka gelmiştir.

Meraklı ve araştırmacı forum kişisi O.

Eğer gelmediyse ( ki böyle bir sayfayı hayatta kaçırmaz ) bir yalnışlık olmalı.

Tika
03-01-2013, 18:57
Ben bu sayfayı yeni keşfediyorum.
Sanırım balkonum olduğu için daha çok balkon sayfalarını gezmem ve bahçe başlıklarını ihmal etmemden kaynaklanıyor;ama artık daha sık bahçe bölümüne göz atacağım.Kaçırdığım birçok güzellik olduğu aşikar.Sizin sayfanız gibi.
Sukulentleriniz,kaktüsleriniz bahçeniz çok güzel Sevgili Sudenur.Bundan sonra takipteyim.
Sevgiler.

selis
03-01-2013, 19:05
Gelmiştir ama işaret bırakmamıştır...
Bu sayfaya gelinmez mi hiç? ;) Dediğiniz gibi iz bırakmasak da her yeri geziyoruz.. Siz beğenilerinizi, tatlı dilinizle, ince mesajlarınızla dile getiriyorsunuz.. Ben de onları beğenerek kirliliğe yol açmamış oluyorum..
İyi ki varsınız ;)

Sudenur
03-01-2013, 21:56
Sayın Tura, sevgili selis, bugün bir mutlu oldum, bir mutlu oldum sormayın. :)) Ziyaretçilerimin çoğu ses verdi, mesajlar bıraktı, gözüm gönlüm okşandı. ;) Niyetim latife etmekti sevgili selis'e. :)) "Kirliliğe yol açmak.." demek ne demek efendim, tüm beğeni, öneri ve eleştiriler başım gözüm üstüne. :o

Sevgili Tika, ziyaretinize çok memnun oldum. Sizlerden feyz aldım inanın, öylesine ufkumu açtınız ki siz balkon ve bahçe sahipleri, özenip, çok isteyince benim de oldu bir kaç çeşidim. :o İlgi alakanıza teşekkür ediyor sevgilerimi gönderiyorum. :))

hanndan
04-01-2013, 07:43
;) Sizin oralara yağmadı mı yoksa? :)) Hoşgeldin sevgili hanndan :eek:

"İyi ki tarihli çekmişim.." diye geçirdim bir an için aklımdan. :D :D

Evet epeyce yağdı lakin ertesi gün eriyiverdi. :))
Hayir yagmadi,tarihe ozellikle de baktim.Yaz yagmuru gibi demekki bolgesel yagmis.O gun merkeze gittigimde arabalarda kari gorunce sasirmistim.biz sansliyiz ;)

seyfi0505
04-01-2013, 20:15
çok güzel bir manzara tadını çıkarmışınızdır galiba

Sudenur
05-01-2013, 01:08
Market alışverişi yapma niyetiyle Migros'a gitmiştim bugün.
Niyetim bir kaç mutfak malzemesi alıp eve dönmekti lakin alışverişim esnasında geldiğini gördüğüm iki üç koli bitkiyi standlara yerleştirdiklerini fark edince görevlilerin, daha koliler açılmadan yanlarında bitiverdim. Dialog aynen şöyle gelişti.

-Merhaba beyler.. kolay gelsin.
-Teşekkür ederiz efendim.. buyurun?
-Onlar yeni bitkiler sanırım?
-Evet efendim.. yerleştiriyoruz.
-Kaktüs var mı içlerinde?
-Evet efendim.. sanırım var..
-Ahh çok sevindim.. bakmam mümkün müdür?

Öyle heyecan yapmıştım ki, bakmaya çalıştığımı gören görevliler rahat rahat seçebilmem için tezgaha bıraktıkları koliyi, usulca önüme ittirdiler. :p

Sevinçle incelemeye koyuldum. Sanırsınız altın bulmuşum. Önce görevli arkadaşlardan biri yardımcı olmaya davransa da baktı ki evirip çeviriyorum, bakıp bakıp bir diğerini inceliyorum "Bu kadın ben ne dersem diyeyim kendi bildiğini okuyacak.. " dercesine arkasını dönüp işine koyuldu.

Kırk dakika kadar sonra şu sekiz bitkiyi seçmiştim. Altta ki ikisi fazlaca ıslanmıştı ve büyük boy olarak sadece bu ikisi mevcuttu, şükür ki bana kısmet oldu. :)) Canım kaktüslerim, yeni evinize hoşgeldiniz.
359442
359443

Saksılarının sırılsıklam olduğunu gördüğüm kaktüsleri kuruyuncaya dek sulamamalarını söyleyerek sıkı sıkı tembihlediğim görevlileri sitemizden öğrendiklerim kadarıyla aydınlatmaya çalışmıştım çalışmasına lakin, ben ele verirken telkini, kendim yemişim salkımı. :o

"Austrocylindropuntia subulataele" olduğunu öğrendiğim bitkimin üzerine saplanmış çiçeklerin yapay çiçek olduğundan bihabermişim.. :o

Velhasıl mutfak alışverişlerimden sadece acil olanları alarak kucağımda bir kutu kaktüsle eve döndüğüm vakit, ilk işim sırılsıklam torflu olan iki kaktüsümü saksılarından çıkarıp, kurumaya almak oldu.
359444

Diğerlerini de fısfısla nemlendirerek pencere önüne dizdim.
359445

Sukulent'lerin nerede diye soracak olursanız? :o
İşte burada değerli üyeler, rezil olduğumun belgelendiği yerde. :D

http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1996.htm#post1080426

http://www.agaclar.net/forum/attachments/bu-bitkinin-adi-nedir/359372d1357324285-p1040715-600-x-450-.jpg

milaca2010
05-01-2013, 01:54
Market alışverişi yapma niyetiyle Migros'a gitmiştim

Kırk dakika kadar sonra şu sekiz bitkiyi seçmiştim. Altta ki ikisi fazlaca ıslanmıştı ve büyük boy olarak sadece bu ikisi mevcuttu, şükür ki bana kısmet oldu. :)) Canım kaktüslerim, yeni evinize hoşgeldiniz.
359442
359443

http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1996.htm#post1080426

http://www.agaclar.net/forum/attachments/bu-bitkinin-adi-nedir/359372d1357324285-p1040715-600-x-450-.jpg

Kaktüslerini iyi günlerde büyüt sevgili sudenur; bende migros' tan aldığım kaktüslerin çiçeklerini söküp atmıştım, umarım ilerki zamanlarda kaktüslerin gerçek çiçekleriyle seni mutlu ederler.
Sevgilerimle...

Tika
05-01-2013, 05:47
Kaktüslerinizi güle güle büyütün.
Ben de dün Koçtaş'tan 4 tane küçük kaktüs aldım.Aslında hiç aklımda yoktu;ama 3,90 olan indirimli fiyat etiketini görünce dayanamadım,aldım.Üzerlerinde yapay çiçekler vardı.Silikonla yapıştırılmış olduklarından çıkarılmaları da çok zor oluyor.Cımbızla çeke çeke çıkarıyorum.Çıkarırken dikenleriyle birlikte bir kısmının üst yüzeyinden minik parçalar da koptu ne yazık ki. :( Bitki kendini iyileştirir sanırım.Daha önce de bu şekilde çıkardığım birkaç kaktüsüm şimdi iyi durumdalar.Silikonlu çiçekle kalmasından daha iyidir diye düşünüyorum.

gülenmelek
05-01-2013, 10:45
Şu kaktüslere yapay çiçekleri monte eden firmayı bir bulsak... :mad:

Hepsini güle güle büyüt sevgili Sudenur ;) 40 dakika süren :D Kaktüs maceranı okumak çok hoştu. Demek görevlilere de ders verdin yani :D Umarım uyarlar.
Bauhaustan Taner Beyin kaktüslerini alıyorduk ne güzel. Şimdi kara kara düşünüyorum, yapma çiçek montajlı kaktüslere mi kaldık diye :(

Sudenur
05-01-2013, 12:47
Teşekkür ederim sevgili milaca. :) Umarım tüm kaktüs severler gerçek çiçeklerini görebilirler. Ben bu yaşıma dek göremedim çünkü üşümeleri gerektiğini bilmiyordum. Umutla bekleyeceğim bundan böyle, sevgilerimle.. :))

Siz de güzel günlerde büyütün sevgili Tika. 2.69'luk fiyatları görünce asıl almam gerekenleri en aza indirip, bir kutu kaktüsle çıktım marketten. Eşim akşam görünce "Yine mi kaktüs?!" diye çatmaya kalksa da kaşlarını "Karışma rica ederim.." diyerek baskın çıkıp susturdum. "Sigaram yok, süsüm püsüm yok, ayda üç beş çiçek almışım çok mu?!" diyerek tıkayıverdim cümlelerini. :D Bundan böyle çımbız da taşıyacağım çantam da mutlaka, çıkarmaya uğraştığım silikonlar sebebiyle diken darbelerine maruz kaldım. ;)

Aynı şeyi ben de düşündüm sevgili gülenmelek. Üretici firmalar daha bilinçli yaklaşırlar inşallah diye dua ediyoum, Taner beyin emekliye ayrılması iyi olmadı. :( Sadece yapay çiçek yapıştırmakla yetinseler öpüp te başımıza koyarız lakin, oynar göz, bıyık, şapka vs yapıştırıp tavşana çevirmişler orta boy güzelim kaktüsleri. :mad: Temizleyebilir miyim diye epey evirip çevirdim fakat kurtarılacak gibi değillerdi, yapıştırılan yerler de şekil bozukluğu oluşmuş. :mad:

ipektuğçe
05-01-2013, 13:47
Sevgili Sudenur,yeni güzelliklerini güle güle büyüt.Ne mutluluktur şimdi onlar :p
O sakallı, bıyıklı,şaşkın gözlü,şapkalı :p kaktüslerden bende 5 yıl önce almış ve üzerindeki silikonla yapışmış yerleri temizleyinceye kadar neler çekmiştim.Hâlâ temizlediğim yerlerin izlerini görebiliyorum :( Bir ara fotoğrafını sayfama eklerim.;)
Güya ilgi çekip satılsın diye yapıyorlar,bunu yapmasalar daha çok alırız, bilmiyorlar sanırım.:p Sevgilerimle...

Sudenur
05-01-2013, 15:03
Satıcılara bakacak olursak işin aslı öyle değilmiş sevgili İpektuğçe.. ;)
Söylene söylene incelediğimi gören tezgahtar genç "Hanımefendi siz böyle düşünüyorsunuz lakin süslü püslü olanların hepsi daha hızlı satılmakta.." diye vurgu üstüne vurgu yaptı. :D :D

Temenniler için teşekkür ederim, gözüm sayfanızda olacak, sevgiler, selamlar.. ;)

ipektuğçe
05-01-2013, 15:09
Bence süse değer verenler için geçerli o zaman,gerçek anlamda bizler gibi kaktüs yetiştirenler bunu sevmezler,kaktüslerine zarar vereceğini bildikleri için. ;)
Şöylede bir şey var,çocukların daha çok ilgisini çekiyor,5 yaşında kızım var, ne zaman kaktüslere baksam, anne banada bu süslüler den alırmısın der :p sonrada dikenleri yüzünden vazgeçer :p

Sudenur
05-01-2013, 15:16
:eek: Yedi yaşında ki kızım da öyle. :D :D Geçen gün minişlerimden bir tanesini almış elinde gezdiriyordu. Şu şekil konuştuğunu işittim. "Seni gidi yaramaz, zarar vermeyecektim ki ben sana, niye batırıp duruyorsun dikenlerini?" :)) ;)

Sudenur
10-01-2013, 14:54
Torfa ekili bu üç kaktüsle eve döndüğümde ilk işim sırılsıklam topraklarını gazeteye dökmek ve kökleri kuruyuncaya kadar bekletmek oldu. İkisinin yanlardan türemiş miniş yavruları yarıya kadar çürümüş haldeydiler, onlar kurtulamadı ama diğer yavruların durumu iyi görünmekte. :(

İsimlerini bulmam da yardımcı olan İpektuğçe hanıma, çok teşekkür.. :))

Cleistocactus strausii
360768


Euphorbia enopla
360769

Kurtardıklarımdan birisi, evde büyüyen minişlerimle aynı türdenmiş meğer. :D Ton farklılıkları var ama diken şekilleri aynı, beğendiğim bir tür, denk geldiğim her yerden almışım. Büyük bir saksıya aktarıldılar topluca. ;)

Mammillaria elongata
360775

360779

360780

ipektuğçe
10-01-2013, 15:08
Sevgili Sudenur,kaktüslerini güle büyüt,çok güzeller.Tekrar tekrar aldım dediğin kaktüsün ismi ''Mammillaria elongata'' ;) diğerlerini de kaktüs sayfalarında görmüştüm ama isimleri aklıma gelmedi şu an :( :p bulursam söylerim ;)

Sudenur
10-01-2013, 15:10
Teşekkür ederim, çok zarifsiniz. :))

Sudenur
10-01-2013, 15:33
Teşekkür ederim september82, daha güzelleri isteyen herkesin olsun. Sevgiler.. ;)

ipektuğçe
10-01-2013, 15:42
Sevgili Sudenur diğerlerinin isimlerinide buldum ;)
''Cleistocactus'' ve diğeri de ''Euphorbia enopla'' olduğunu düşünüyorum.;)
Sevgilerimle...

incii
10-01-2013, 15:43
Sevgili Sudenur, bizim burdaki bauhaus ve seralar da tiklim tiklim yeni kaktüslerle dolup tasiyor, insan her giridiginde mutlaka birkac tane eve getiriyor:)).
Ayni tür olsun olmasin insani cekiyor iste, bu huyun aynisindan bende de var son zamanlarda:))..... Tüm yeni kaktüslerinizi güle güle büyütün, Sevgiler......

Sudenur
10-01-2013, 21:13
Çok haklısınız sevgili incii.. :))
Bir arada görünce bu güzelleri, almadan duramıyor insan. ;)
Siz de güzel günlerde büyütün. :)

PlentyPlant
12-01-2013, 14:13
Siz sayfamı ziyaret etmeseydiniz, ben bir güzel bahçeye verdiğiniz bunca emeği görme şansına sahip olamayacaktım belki de. Hem de onsekiz yıl yaşadığım Anakara'da, hem de son beş yılını geçirdiğim ve hala burnumda tüten Eryaman'da...
Ellerinize, emeklerinize sağlık.

Sudenur
12-01-2013, 14:27
Sayın PlentyPlant, burada olmanız büyük mutluluk. :eek:
Çok teşekkür ediyorum ziyaretiniz için, üstadlarım yorum ve öneri bıraktıkça içim içime sığmıyor.. :))
Eryaman'ı biliyor, tanıyor olmanıza çok sevindim, ne vakit arzu ederseniz buyurun bekleriz, kapımız her daim açık. Saygılar, selamlar.. :))

Tika
29-01-2013, 20:53
Aranjman saksınız çok şık olmuş Sevgili Sudenur.

Sudenur
30-01-2013, 17:36
Hoşgeldiniz Tika hanım, teşekkür ediyorum, mutluluk verdiniz. ;)

gülenyüz
01-02-2013, 20:29
Sn Sudenur, Hanım bugün bahçede değilsiniz....

dalya35
02-02-2013, 10:58
Bende geldim!.. kimse yok?

Sevgi
02-02-2013, 11:07
Sanırım hava çok soğuk diye bahçeye çıkmıyor:D

dalya35
02-02-2013, 11:24
Eee o zaman hadi bize gidelim. Bizim buralar sıcak size bahçede kahve ikram ederim ne dersiniz;)

Sudenur
02-02-2013, 14:12
:eek: :eek: :eek: Aaa, bahçem de yokken misafirlerim gelmiş, buyur etmemişim ne ayıp.. :o Kusuruma bakmayınız arkadaşlar, nezleyle griple mücade ediyoruz ailecek, şaşırttınız ve gülümsettiniz. Uğradığınız için teşekkür ediyorum.. ;)

dalya35
02-02-2013, 15:21
Geçmiş olsun sevgili Sudenur, siz iyileşin biz yine geliriz:)

gülenyüz
02-02-2013, 17:25
Çok geçmiş olsun Sn.Sevgili Sudenur. Aman çocuğunuza dikkat edin.Onun bünyesi daha zayıftır ben iki haftadır çekiyorum.Beni çok yıprattı.En ağıt virüs mikrobu nezle,dikkat etmek lazım.Ankara da herkes hasa.Sevgi ve Saygılar...

Sudenur
02-02-2013, 17:32
Teşekkür ediyorum dostlar. Yavrumun bir haftası hastalıkla, ağrıyla geçti, o hasta olmasaydı da ben olsaydım diye üzülüp durdum. :( Ben zor dayanıyorum zonklatan bu baş ağrısına, kızım nasıl dayandı bilmiyorum. Beterinden korusun Yaradan.

Tura
02-02-2013, 17:57
Geçmiş olsun.
Havalara güven olmuyor...dikkat etmeli.

sibelim
02-02-2013, 19:37
çok geçmiş olsun sevgili sudenur , rabbim acil şifalar versin biricik çiçeğine ...