View Full Version : Kaymak Ağacı, Feijoa (Acca sellowiana)
FEİJOA (Feijioa Sellowania - Acca Sellowania)
Tanımı:
Myrtaceae familyasına dahil olan bir türdür. Anavatanı Güney Amerika'dır Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Kuzey Arjantin'de doğal olarak yetişmektedir. Avrupaya 19uncu asrın sonunda getirilmiştir. 20inci asrın başında ise Akdeniz ülkelerinde arboratum ve botanik bahçelerinde yer almaya başlamıştır. Feijoa dilimize Kaymak Ağacı olarak çevrilmiştir.
Botanik Özellikleri:
Ağaççıklar 3-4 m boylanır. Toprak yüzeyinden itibaren dallanma eğilimindedir. Dip sürgünleri temizlenmezse iri gövdeli toplu bir çalı formu alır. Kışın yaprak dökmez, her dem yeşildir.
Yapraklar 4-6 cm boyunda ovaldir. Sert yapılı gevrek olan yaprakların üst yüzeyi parlak koyu yeşil, alt yüzleri hafif tüylü ve grimsidir. Dallar yanlara doğru büyür ve gevrektir.
Çiçekleri bu bitkinin en dikkat çekici organıdır. Çok güzel ve büyük çiçekleri vardır. Tomurcuklar yaprak koltuklarında oluşur ve çiçek sapları 3-4 cm uzunluğundadır. Taç yaprakları 5li, uzun ve dışları beyaz renklidir. Fizyolojik olarak hermafrodit (kendine verimli)'dir. Çiçeklenme yaklaşık haziran ayında başlar, 1,5 ay kadar devam eder. Çiçekleri kendine verimli olduğu halde karşılıklı tozlanma ile daha iyi meyve tutar.
3 yaşından itibaren çiçek açmaya ve meyve vermeye başlar. İleri yaşlarda her ağaçta yüzlerce hatta binlerce çiçek bulunur. Bu dönemde canlı yeşil yaprakları ve iri kırmızı - beyaz çiçekleri ile çok çekici görünüm alırlar. Bu görünümleri ile feijoa bitkisinden peysaj mimarlığında da faydalanılır.
Meyveleri oval veya yuvarlaktır. Önceleri mat olan meyveler hasada yakın parlak yeşil olur. Güneş gören kısımlar kırmızıya çalar. Meyve eti sarımsı krem renkli, kendine özgü aromalı ve çok kokuludur.
Yetiştiriciliği:
İklim sitekleri yönünden Feijoa'ya en yakın bitki zeytindir. Sıcak isteği zeytine yakındır. Kışın -16°C'ye kadar soğuklara dayanabilir. Su isteği zeytinden biraz fazladır. Bu benzerlik nedeni ile zaytin yetişen yerlerde rahatlıkla yetişebilir. Deniz seviyesinden 700m kadar yükseğe çıkabilir. Sürekli sert ve kuru rüzgarladar kaçınılmalıdır. Hasattan önce oluşabilecek don meyvelere zarar verir. Kış aylarında yağan kar dalları kırabilir. Bu gibi durumlarda sürgünler ve dallar çepçevre bir kaç sıra iple bağlanmalıdır.
Toprak istekleri yönünden fazla seçici değildir. Kuvvetli kazık ve saçak kökleri toprakta iyi dağılır ve sömürür. Derin, kireçsiz, süzek topraklarda iyi gelişir. Kuru topraklarda gelişmesi zorlaşır.
Bahçe tesis ederken sıra arası 4-5 m sıra boyu 2-3m olmalıdır. Herhangi bir destek sistemine ihtiyaç duymaz. Meyve ağırlığı ile kırılabilecek dallar desteklenmelidir veya karşılıklı bağlanmalıdır. Karşılıklı uyuşmazlık yoktur. Meyve tutumunu arttırabilmek için, bahçe tesis ederken birden fazla çeşit kullanılmalıdır.
Feijoalar 50-60 yıl yaşayıp meyve verirler. Bir dekara 66-110 bitki dikilebilir. Verimide 550-1800 kg/da arasında olabilir. Ağaçlar yerden 30-40 cm yüksekten taçlandırılmalıdır. Yanlara doğru eşit aralıklı3-5 dal bırakılır. Daha sonra doğal gelişme formuna bırakılır. Bununla birlikte, aşağı doğru büyüyen, bitki iç kısmını kapatan sürgünlerle, dip sürgünleri düzenli olarak temizlenir.
Gübreleme bitkinin düzenli gelişmesi ve meyve vermesi için zorunludur. Yaprak analizlerinde optimum-eşik değerler henüz belirlenmemiştirAncak düzenli ürün alabilmek için Yeni Zellanda'da, her yıl, dekara 10 kg N, 8 Kg P2O5 ve 10 Kg K verilmektedir. Ayrıca kök gelişmesini teşik etmek ve toprağın su tutma kapasitesini arttırmak için organik madde (ahır gübresi) verilmelidir.
Bazı Hastalık Ve Zararlıları
Meyve ve çiçeklerde: Botrytis cineraea
Köklerde: Phytophthora ve pythium
Yapraklarda: Sphaceloma sp.
Ayrıca Ceroplastes sinensis, Labidostumus taxicornis, Lachnea sp. , Clitra sp. Ceratitis copitata sayılabilir.
Olgunlaşma ve Hasat:
Feijoa meyveleri, çiçeklenme döneminden 4-5 ay sonra olgunlaşır ve hasat edilebilir. Çİçeklenme ile hasat arasındaki süre, sıcak ekolojilerde kısalır, serin ekolojilerde uzar. Olgunlaşan meyveler yere dökülür. Bu dönemde veya hemen öncesinde toplanmalıdır. Hasat edilen meyveler tüketim için olgunlaştırılmalı, yeme olumuna getirilmelidir. Sıcaklık ve etilen olgunlaşmayı hızlandırır. Olgunlaşan meyveler hafif yumuşar ve meyve eti krem rengine döner. Meyvenin iç kısmında çekirdek evi açık kahve rengini alır ve jelatinimsi görünür. Meyvenin tamamı, kabuk dahil yenebilir. Hasat edilen meyveler 1,5 ay kadar soğuk hava depolarında +1°C'de muhafaza edilebilir.
Türleri:
Triumph çeşidi Yeni Zellenda orjinlidir. meyve ağırlığı 80-100 gr civarındadır. Geççi bir çeşittir. Ekim sonu, kasım başı olgunlaşır. Daha çok sanayi kullanımı için uygundur. Normal meyve tutumu için tozlayıcıya ihtiyaç duyar. En iyi bilnen tozlayıcısı Mammoth'dur
Mammoth çeşidi Trıumph'tan önce olgunlaşır. Ekim ortası veya ekim sonuna denk gelir. Meyve şekli değişkenlik gösterir. Kendine verimli olsada en iyi Triumph ile tozlanır. 80 gr ağırlığındadır. Ticari potansiyeli en yüksek türdür.
Apollo kendine verimli, çabuk ve kuvvetli yetişen bir türdür. Meyve şekli oval, kabuk parlak yeşil, irilik homojendir. Mammoth çeşidinden 15 gün önce olgunlaşır. Gemini ve Triumph çeşidi ile birlikte kurulan bahçelerden daha iyi ürün alınır.
Gemini çeşidi kısmen kendine verimsizdir. En iyi Apollo ve Triumph ile tozlanır. Gelişmesi orta, verimliliği iyi ve erkencidir. Eylül ayı ortasından itibaren hasat edilir. Mammoth çeşidinden 1 ay önce olgunlaşır. Tohumundan elde edilen çöğürlerden üsütn nitelikli fertler seçilebilir.
Üretimi:
Üretiminde tohumdan yararlanılır. Ancak Çapraz tozlanma olduğunda açılım gösterir. Tohumların çimlendirilmesi ile elde edilen çöğürlerden istenen özelliklerde olanlar seçilir veya daha önce seçilmiş olan bir çeşit aşılanabilir. Tohumlar çok küçük, ve meyvede az sayıda olduğundan çok sayıda meyve gereklidir.
Diğer fidan üretim yolu, yapraklı çeliklrin köklendirilmesidir. Ancak çeliklerin köklenmesi zordur. Köklenme oranını arttırmak için 1.000 ppm IBA ile çabuk daldırma yapılır. En yüksek köklenme eylül ayında alınan çeliklerden sağlanır. Yapraklı çelikler hormon uygulamasından sonra, Mist altında köklendirilir. Köklenen çelikler, önce küçük saksılara, sonrada kaplara şaşırtılarak geliştirilirler.
Besin Değerleri:
100 Gr için;
Kalori : 35 cal
Şeker: %6,2
Ca: 36 mg
Fe: 0
I: 3 mg
Vit C: 35Mg
Vit A: 0
Vit B1: 0
Vit B2: 0
Vit pp: 0
Kaynak:
Feijoa yetiştiriciliği
Hulisi Samancı
Ziraat Yüksek Mühendisi
Feijoa Bitkisi
6237
Yaprakların görünümü
6238
Çiçeğin görünümü
6239
Meyveler henüz olgunlaşmamış iken
6240
Meyvenin olgunlaşmış hali ve kesiti
6241
2 yaşlı Feijoa fidanı
6243
3 yaşlı Feijoa fidanı
6244
Yetişkin bir bitkinin kök boğazı ve dallanması
6245
Sevkiyata hazır Feijoa meyveleri
6246
Balkonlar için saksıda Feijoa bitkisi
6247
Selahattin Yılmaz
27-12-2006, 10:55
Arayan nerde bulur bu bitkiyi peki? :p
Yalova'da kurulan halk pazarında İbrahim diye bir fidancı var, o satar. Ben ondan almıştım. Ayrıca Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstütüsü'nde üretimi var. 2.5 YTL imiş satış fiyatı. Yalnız bitkiler çok küçükmüş. Herhalde yeni köklenenler.
Pazarda kaymak ağacı, ağaç kivisi, feşyo diye bulabilirsiniz. Yavaş yavaş yaygınlaşan bir bitki. Yüksek iyot içeriği ile guatr hastalarına iyi geldiği söyleniyor.
Çiçeği gerçekten çok güzel gözüküyor.Sizin fidanlar meyva verdi mi? Tadı nasıl acaba diye merak ettim de.
Yok, ben henüz meyvesini yiyemedim.
İlerki yaşlarında hakkkaten de binlerce çiçek açıyorsa , çiçekleri için bile dikmeye değer.Sizin orada fidanlar tuttuysa sanırım bizde de tutar.
Zeytin ağacı sizin için bir ölçü olabilir. Civarda hiç zeytin ağacı varsa, feijoa'da sorunsuz gelişiyormuş. Çiçekleri çok güzel ve gösterişli.
Benim bitkim aslında 4 yaşında ama bir kaza sonucu kırıldı. Şimdi yeniden büyütmeye çalışıyorum.
Bizim etrafımızda zeytin ağacı yok. Zeytini daha çok İznik Gölüne yakın kesimlerde görüyorum.Biz sanırım Karamürsel ile İznik Gölü arasındaki en yüksek noktalardan birinde kalıyoruz.Ama yazıda 700 mt.ye kadar yetişebilir diyordu. En azından 700 mt.de değiliz.Yalovadaki bahsettiğiniz halk pazarı , hergün mü yoksa belirli günlerde mi açık olup olmadığı konusunda bir bilginiz var mı?
Yalova'da feribot iskelesinin karşısında pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri kurulur. Hemen pazarın girişinde sol tarafta, fidancılar yan yana durur zaten. Oraya gidince görmemeniz imkansız.:)
Tam da bonsai yapılacak bir ağaçmış. En az 3 **** 4 yaşında bir fidan alıp üzerinde çalışılırsa çok güzel bonsaisi olur. Ayrıca balkonda ve saksıda yetiştirmek için de ideal. Böyle değişik meyve ağaçları benim çok hoşuma gidiyor. Yer sorunum olmasa ilk alınacaklar listemde başa yazardım bu ağacı.:)
Çok güzelllllllllllllllll. MırrrRrrr ... Kendini tut Ümit. Eşin çok kızar. Yapma etme....Yerin de yok zaten. MırrrmmmmRRmm. Anlamsız sözler mırıldandığımı biliyorum ama kusuruma bakmayın. O kadar güzel bir bonsaiye bakıyorum ki dilim tutuldu şu an...
denizakvaryumu
28-12-2006, 14:46
Arayan nerde bulur bu bitkiyi peki? :p
http://yusufustaoglu.sitemynet.com/meyveler/id3.htm
.
Arı konmuyor diyor, enteresan. Ben hiç dikkat etmemiştim konuyor mu konmuyor mu diye:)
denizakvaryumu
28-12-2006, 15:33
http://www.pepino.projesi.com/
bir de bu site var..
.
Mine Pakkaner
28-12-2006, 16:15
Manisa'da Muradiye orman fidanlığı, İstanbul'da Göktürk botanik internet üzerinde satış listelerinde bitkiyi sattıklarını söylüyor. Kaymak ağacı adıyla arayın. Bu şekilde daha kolay bulursunuz. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nden yetiştiriciliğini anlatan "Kaymak Ağacı (Feijoa) Yetiştiriciliği" adlı yayını da temin edebilirsiniz.
Bugün Altınova'da bir dostla muhabbet ederken feijoa konusu açıldı. Kendisi yemiş ve çok lezzetli olduğunu söyledi. Dediğine göre kaymak gibiymiş. "Kivi yanında halt etmiş" ifadesini kullandı tam olarak. Pepino ile ilgili fikrini sorduğumda bizim damak zevkimize hitap etmiyor dedi. Hakikaten de bende pepinoyu çok özel bulmuş değilim. Demek ki damak zevklerimiz aynı ve feijoayı ben de seveceğim.:)
denizakvaryumu
22-01-2007, 22:10
pepinoyu yetiştirmesi çok kolay fakat tadını sevene rastlamadım... şeker ve tansiyon hastaları mecburiyetten (iyi geldiğine inandıklarından) yiyorlar.
.
nartsawa
08-03-2007, 10:57
merhaba,
ben bahsi geçen meyveyi ve ağacını yakından biliyorum. ilk gördüğümde zeytin ağacı zannetmiştim. :) çok güzel bir meyve bu tadı gerçekten harika birkaç tane yemekle iktifa edemiyor birkaç kilo yeme isteğinize güçlükle engel oluyorsunuz :)
özellikle olgunlaştıktan sonra toplayıp yaklaşık 10 gün veya 2 hafta kadar serin ve gölgeli bir yerde bekletirseniz meyve daha da tatlı oluyor. sanırım kaymak ağacı diye isimlendirirlmesinin sebebi de meyvenin bu bekleme süresi sonunda kaymak tadında ve kıvamında olmasından , reçeli de yapılıyor meyveler birkaç parçaya bölünüp suda bekletilerek çok güzel bir içeceği de yapılıyor.. yemeyenlerin suyunu içmeyenlerin ağzını sulandırmak istemem ama gerçekten çok güzel bir meyve ben çiçeklenmiş halini görmedim ama çiçekli hali de çok güzel oluyormuş ağacının..
türkiye coğrafyasında kıyılarda ve taban arazilerde çok kolay yetişeceğini düşünüyorum sanırım zeytin agacıyla benzeşmeyen bir özelliği bu şöyleki zeytin daha kuru ve tabansuyu düşük kesimlerde de yetişebiliyor.benim gördüğüm tüm feijoa agaçları daha taban suyu yüksek kıyılara yakın yerlerde yetişiyor.
ama gözlemlerim bilimsel değil tabi ben sadece gördüğümü söylüyorum..
todor nikli site yöneticisi ülkemizde tanınmayan bu ağaç ve meyvesi hakkında çok güzel açıklamalar yazmış ben sadece forumda öznel ve gözlemlerime dayalı paylaşım amacıyla bişeyler ekledim...
En kısa zaman da kaymak ağacı bulmak lazım.
Uyanıklar Zeytin Fidanlığı'nda 4 yaşlı feijoa fidanları satılıyor. Kargo ile gönderiyorlar.
daha öncede vermiştim gerçi ama bu başlıkta da vereyim.:)
Uyanıklar Zeytin Fidanlığı
Halil Uyanık
Telefon: 0226 652 63 84
Aradığınız zaman agaclar.net üyesi olduğunuzu belirtin. Özel indirimimiz var.:)
Todor Teşekkürler. Telefon numarasına ulaşılamıyor.
Melih Bakırlıoğlu
10-03-2007, 09:53
bende epey zamandır araştırıyorum.zeytin bahçemin arasına dikmek için.tek problem rüzgar gözüküyor.4-5 yıl denemem gerekecek.birde fidanların cinslerinden kesin emin olamadıkları için fidan seçimi yapamıyorum.yukarıda yazdığınız tüm siteleri dolaştım,yalova pazarı hariç.iyi günler dileklerim ile
nartsawa
15-03-2007, 08:19
Todor Teşekkürler. Telefon numarasına ulaşılamıyor.
05322410277 halil uyanık
05323218977 ahmet uyanık
başka bir internet sitesinde feiko fidanı satışı için verdikleri bir ilandan.
benim yetiştirebilecek yerim imkanım yok ama tadını unutamadığım o güzel meyveden etiştiren birileri olursa...
lütfen feiko meyvelerinden bana da göndersin ;)
Eğer bulurda yetiştirirsem ve meyvede verirse gönderirim.:)))
Eğer benim çeliklediklerim köklenirse ve sen bulmadıysan ben sana gönderirim.:)
Teşekkürler. İnşallah köklenirler ve çoğalırlar...:)
nartsawa
19-03-2007, 09:15
meyveler sizden, reçelinin nasıl yapıldığı ve meyvesuyu tarifi benden.. :))
bademagacı
20-03-2007, 18:28
Kaymak ağacı dikmek beni de çok heveslendirdi.Acaba Bursa'da bulabilir miyim?
Bursa'da var mı bilmiyorum. Uyanıklar zeytin fidanlığı kargo ile yolluyor. Eğer Bursa'da bulamazsanız son çare olarak korgo ile isteyebilirsiniz. Bu durumda agaclar.net üyesi olduğunuzu belirtmeyi unutmayın. Özel indirimimiz var çünkü.:)
bademagacı
25-03-2007, 16:32
Bursa'da feijoa'yı bulmam zor olmadı.Biraz önce ektim.Çok heyecanlıyım.Sizlerle paylaşmak istedim :)
Bursa'da feijoa'yı bulmam zor olmadı.Biraz önce ektim.Çok heyecanlıyım.Sizlerle paylaşmak istedim :)
Hayırlı olsun.Güle güle büyüt.
Başka bilgi, resim yok mu?
Nereden, kaça aldın, boyu ne kadar gibi bilgileri de paylaşalım.
Selam ve sevgiler
bademagacı
25-03-2007, 16:53
Hayırlı olsun.Güle güle büyüt.
Başka bilgi, resim yok mu?
Nereden, kaça aldın, boyu ne kadar gibi bilgileri de paylaşalım.
Selam ve sevgiler
teşekkür ederim.boyu 120 cm.fiyatı 20 ytl.Bursa'da ilk girdiğim fidancıda buldum.siz yetiştiriyor musunuz?
teşekkür ederim.boyu 120 cm.fiyatı 20 ytl.Bursa'da ilk girdiğim fidancıda buldum.siz yetiştiriyor musunuz?
Hayır, ben yetiştirmiyorum, meraklı turşuculardanım.:p
Bir tane bulsam da bahçeme diksem diyorum.
copur 09
25-03-2007, 18:51
Manisa - Muradiye fidanlığında varmış 2 no'lu saksıda boyu 30 - 40 cm. miş fiyatı 3,75 + Kdv. Kdv.nin yüzde kaç olduğunu bilen varmı acaba
bademagacı
25-03-2007, 19:04
Kaç yaşında?
bilemiyorum.sormak aklıma gelmedi
Arkadaşlar nihayet ben de aldım. Fotoğrafını göndereceğim.
Arkadaşlar nihayet ben de aldım. Fotoğrafını göndereceğim.
Yine eksik bilgi:p
Nereden, kaça, ne kadar büyük vs?
Yine eksik bilgi:p
Nereden, kaça, ne kadar büyük vs?
Eminönü' den aldım 60-70 cm. Sanırım 2 yaştan fazla, çalı formunda ve 35 diyordu ama son kalmış, aramızda sıcak bir muhabbet oldu ve bana 20 YTL ye verdi. (İstanbul için normal olduğunu düşünüyorum.)
Hayırlı olsun.
Güzelce büyür inşallah.
Bence fiyat iyi.
Herkese teşekkür ederim dilekleri için. Küçük bir sorum var büyük bir saksıya almak istiyorum ama nasıl bir toprak kullanmalıyım. Evde torf var ve apartmanın bahçesinden toprak alabilirim. Kısaca bunları karıştırıp kullanmayı düşünüyorum ne dersiniz?
herkese iyi günler.
Toprak istekleri yönünden fazla seçici değildir. Kuvvetli kazık ve saçak kökleri toprakta iyi dağılır ve sömürür. Derin, kireçsiz, süzek topraklarda iyi gelişir. Kuru topraklarda gelişmesi zorlaşır.
Benim elimdeki bilgiler bundan ibaret. :)
kopshtar
16-04-2007, 14:16
kaymak ağacı fidanını bursada nereden aldığınızı öğrenebilirmiyim. okuyunca çok imrendim doğrusu, hemen almalıyım bahçeme... :)
yavuzceviz
16-04-2007, 21:19
fejoya fidan sakslı bizde bulunur isteyen arkadaşlara her zaman yardımcı olur ve gönderebilirim.selamlar Yavuz FERHATOĞLU yalova Tel:05055450077.
Yavuz Bey ne kadar fiyatı ..
kopshtar
26-04-2007, 12:20
yavuz bey boyu, yaşı ve fiyatı hakkında bilgi verirseniz sevinirim....
teşekkürler!
lokmanbahçe
06-05-2007, 20:50
arkadaşlar feijoa yı araştırdıysanız ki ben biraz yabancı sitelere baktım hem çiğ tüketimi hem de sanayii kullanımı açısından mükemmel kullanışlı bir meyve... umarım ülkemizde yaygınlaşır.
nartsawa
07-05-2007, 08:58
sayın lokmanbahçe,
bir de tadını bilseniz.. ülkemizde de yaygınlaşmasıyla kalmaz muhtemelen benim gibi :)) ağaç ekebilecek yeriniz olmasa da balkonda olsa bile büyütecem ben bu feijoa yı diye bir tutkuya kapılırdınız.
lokmanbahçe
10-05-2007, 22:27
hiç tatmadım ama merakımdan delircem allah muhafaza... fidelerinden elimde var kendim tohumdan da ürettim ancak meyvasıyla bi türlü tanışmak nasip olmadı daha. bu yıl market market arıcam heralde artık.
Fide çok mu ben satın alsam .Çaycumaya arada bir gelirim.
lokmanbahçe
28-05-2007, 22:04
ben de çoğaltmak için yalovaya ya da en müsait yere uğrıycam ben de de 4 tane falan var.
Herksese selam,
Tecrübelerini paylaşmak için Feijoa bahçesi olan bir arkadaş arıyorum? Yalova' daki 4-5 dönüm arazim var ve Feijoa yetiştirmek istiyorum. Daha önce bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar benimle bağlantı kurabilirlermi?
teşekkürler.
Melih Bakırlıoğlu
30-05-2007, 15:19
Anlaşılan feijoa'ya meraklılar coğalmaya başladı.Benim aldığım fidanlar cok küçük,boyları 5-15 cm arasında.tüpleri büyük torbalara şaşırttık.Seneye Atatürk bahce kültürleri enstitüsünden arkadaşlar ile cinse doğru ağçlardan göz aşı alıp bütün fidanları aşılayacağız.Başarılı olur isek öbür sene tarladaki yerlerine yerleştirmeyi düşünüyoruz. Gelişmeleri paylaşmak dileği ile.Hoşçakalın
Feijoa çok hoşuma gitti.Çiçeği çok güzel.İnşallah meyvesinide görürüm.Çok güzel bir ağaç.:)
Kumkat almayıda düşünüyorum.Ama meyveli olanlardan.Tabii ki varsa ..
Feijoa Yapraklarda sararma var .Bu normal midir.Yer değişiminden olur mu.?
Alışverişle ilgili mesajları yeni bir başlığa taşıdım. Oradan devam edebiliriz.:)
Feijoa, naşi, zeytin, hünnap fidanları. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=120895)
Ahmet Uyanık Bey'den aldığım fidanım az önce teslim edildi. Cidden güzel bir ağaçcık ve hevesle çiçeklenmesini bekleyeceğim.
Yalnız bir sorum var, okuduğum kadarıyla Feijoa'nın çoğu türü "self-pollinating" değilmiş. Hatta kendi kendine meyve verebilen türleri bile çapraz polinasyonla daha iyi sonuç veriyormuş. Bu durumda ben ve benim gibi tek fidan alan arkadaşlar, meyve görebilmek için birer fidan daha mı edinmeliyiz?
denizakvaryumu
30-06-2007, 13:15
İşte sorun burada...şehirde ve apartmanlarda yaşayan bizlerin zaten çok sınırlı yeri var..kendi kendine döllenemeyen bitkiler de olunca sorun oluyor.
Bu nedenle çok çok istediğim bitki olmadıkça böyle bitkileri almıyorum :) şu an itibarıyla eğer yeni bir bitki alırsam eskilerden birini gözden çıkarmam gerekiyor :)
.
Ahmet Uyanık Bey'den aldığım fidanım az önce teslim edildi. Cidden güzel bir ağaçcık ve hevesle çiçeklenmesini bekleyeceğim.
Yalnız bir sorum var, okuduğum kadarıyla Feijoa'nın çoğu türü "self-pollinating" değilmiş. Hatta kendi kendine meyve verebilen türleri bile çapraz polinasyonla daha iyi sonuç veriyormuş. Bu durumda ben ve benim gibi tek fidan alan arkadaşlar, meyve görebilmek için birer fidan daha edinmeliyiz?
Güzel bir soru.Meyve tutumu için ikinci bir ağaç gerekli mi?Uzman birinin cevaplamasını bekliyoruz.
Melih Bakırlıoğlu
30-06-2007, 16:23
FEijoa çiçekleri hermafrodit olmasına rağmen karşılıklı tozlanma ile daha iyi meyve tutar.Kaymak ağacı yetiştiriciliği-Hulusi Samancı
O zaman ikinci bir ağaç daha almak gerekiyor.
Melih Bakırlıoğlu
02-07-2007, 11:00
İkincisini farklı bir cinsten almak daha iyi olur ama biz elimizdekilerin hangi cins olduğunu bilmiyoruz.Yurt dışında meyvesini yemek için alan arkadaşlar cinsini sorarak alıp çekirdeklerini bizlere ulaştırabilirler ise bizde hep beraber çimlendirmeye çalışabiliriz diye düşünüyorum.Tabii zahmet olmaz ise.Hoşçakalın.
İşimiz zor o zaman.Şimdi biz meyve yiyemiyecez mi?:(
Melih Bakırlıoğlu
02-07-2007, 19:18
Tabiiki yiyeceksiniz.1 kg yerine 0,5kg yiyeceksiniz.2 saksınız olur ise meyve tutumu biraz daha coğalacak.Meyvemizin erkek ve dişi organları kendisinde mevcut yani kendi kendini dölleyebiliyor.Hoşçakalın.
Teşekkür ederim.İnşallah olsunda yeriz ..:)
Ben fidanı çiçekli aldım.Çiçekleri döküldü.Meyve tutumu olmadı.Sanırım yerine alışma stresi.Bakalım seneye ne olacak .
Benim bahçemde tek ektiğim ve yaklaşık 10 yaşında olan ağacım meyve veriyor . Fakat birden fazla ekimde tabikide meyve tutumu artacaktır..Ekim için yeri müsait ve 2-3. fidanı ekenler daha fazla ürün alacaktır illaki..Çapraz döllenme şekli en mantıklısı.
Sevgili Xarfax, bir çok kişi gibi ben de henüz feijoa yemedim. Kısmet ise son baharda sırf onun için sizin şu ağacı bir ziyaret edeceğim. Şimdiden söylüyorum.:)
Herzaman bahçemiz açıktır sevgili TODOR..
Meyve zamanı buluşuruz...:))
nartsawa
05-07-2007, 08:24
Feijoa hakkında derlenmiş toplanmış bilgiler
http://www.tarimsalpazarlama.com/ayrinti.asp?Kod=444
nartsawa
05-07-2007, 08:36
Ben feijoa (feiko) meyvesini yurtdışında yedim. Harika bir tadı var ve tahmin ediyorum bu meyveyi yiyenler attıkça talep de artacak talep arzın artmasına da sebep olacak ardından birkaç yıl sonra pazarda feikooo feikoo diye bağırarak ürünlerini satan satıcılar olacaktır. :)) O günlere kadar **** en azından kendi diktiğim fideler büyüyüp meyve verene kadar Yalova'daki dostların bahçelerini meyve zamanına denk getirip ziyaret etmeye devam edicez :)
Benim yaptığım çeliklerden birisi tuttu ve ilk sürgünlerini vermeye başladı. Demek ki bu sene bir 100 adet çelikleyeceğim.
nartsawa
05-07-2007, 09:12
Benim yaptığım çeliklerden birisi tuttu ve ilk sürgünlerini vermeye başladı. Demek ki bu sene bir 100 adet çelikleyeceğim.
Hadi hayırlı olsun, Ne kadar güzel, feijoa (feiko) yemek için ziyarete gideceğimiz kapılardan birisi de sevgili Todor olacak ;)
Meyve verecek büyüklükte olan ağacın fiyatı yaklaşık ne kadardır?
Beklerim, hele meyve versinde.
Bu arda sevgilii Xarfax bize çeliklemede dikkat edilecek püf noktalarını anlatsa ne iyi olacak..:)
Melih Bakırlıoğlu
05-07-2007, 17:35
Benim yaptığım çeliklerden birisi tuttu ve ilk sürgünlerini vermeye başladı. Demek ki bu sene bir 100 adet çelikleyeceğim.
Bildiğim kadarı ile çelikten yetiştirme bayağı zor bir iş.Neler yaptığınızı anlatır iseniz sevinirim.Benim 125 kadar fidanım var.Daha cok küçükler.Çelik almaya ne zaman başlarız bilemiyorum ama bilgi olarak dağarcığımızın bir köşesinde bulunur ise ileride faydası olabilir.Hoşçakalın
Çelik alırken, o yılın taze sürgünlerinden aldım. Yanlış hatırlamıyorsam ocak şubat ayı gibiydi. Geç kalınmış bir tarih olduğunun farkındayım. Yaklaşık 20 tane almıştım ve bunları 5 lt.lik pet şişeden yaptığım bir serada saklıyordum. Dikmeden önce %0.5lik IBA ve NaA çözeltisine batırdım.
Bir kısmını dağıttım, bir kısmınıda meraktan kurcaladım. Onların hiçbiri tutmadı.
Ama bu işin uzmanı Xarfax, ipuçlarını bize verecektir diye tahmin ediyorum.
kopshtar
18-07-2007, 09:56
Yalova'dan tanıdığım birine feiko fidanı getirteceğim. Kaç yaşında bilmiyorum ama boyu 1- mt gibi. Çapı da 60 cm'ye yakın bir çalı görünümünde. Fiyatına 50 ytl diyorlar. Sizce bu kadar edermi? Bliyorsunuz piyasada bu işi rant kapısı haline getirenler çok. O yüzden tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var. :rolleyes:
Ben bugün tanesi 30 YTL'den 6 adet alıyorum. Boyları 1.5 m., taç çapını bilmiyorum ama, ağaç formunda budanmış, önümüzdeki sezon meyve vermeleri garanti gibi. Satıcının elinde 6 tane vardı o boyda, hepsini alıyorum. Dolayısı ile sevgili Kalbara, bana Bursa için 50 YTL uygun gibi geldi. Satıcı kendisi üretmiyorsa üzerine bir miktar kar koyması normal.
Ayrıca dün Xarfax'ın yerine de uğradım ama benim istediğim kadar yaşlı fidanlar yoktu ellerinde, Xarfax'ı da göremedim, sevgili babasını da. Ama anaç bitkilerinin üzeri pıtrak gibiydi maaşaalah.
Xarfax, aşılı kızılcıklar o kadar güzel gözüküyordu ki, daha olgunlaşmadığını bile bile 2-3 tane kopardım yedim. Helal edeceğinizi umuyorum.:)
kopshtar
18-07-2007, 16:01
Zaten kendisi de 40 ytl 'ye aldığını söyledi. Anladığım kadarıyla 10 ytl kar koyup satıyor. Şundan dolayı tereddüt ettim. Geçen hafta 1,5 mt boyunda mum çiçeğini 40 ytl'ye sattığını söyledi. bana biraz pahalı gibi geldi. forumdan okuduğum fiyatlarla alakası yok. acaba bunda da bir oyun mu var diye foruma bir danışayım dedim.
ilginize teşekkür ederim ;)
Bugün aldığım feijoa, yaklaşık 2 m. boylu, fiyatı 30 YTL, ağaç formunda budanmış.
kopshtar
18-07-2007, 22:28
Analadığım kadarıyla en öndeki bildiğimiz ağaç formunda olan . Benim gördüğüm çalı formundaydı. Yakında yalovaya yolum düşer diye tahmin ediyorum aceleye gerek yok. Güle güle büyütün feikolarınızı. ;)
Bugün aldığım feijoa, yaklaşık 2 m. boylu, fiyatı 30 YTL, ağaç formunda budanmış.
Güle güle büyütün.Bol meyve alırsınız inşallah..:)
Bu arada minik köpekler de çok şirin..:)
Selçuk Örnek
06-01-2008, 20:49
Merhabalar, ben de feijoa fidanı dikmeyi düşünüyorum. Ama daha önce meyvesinden hiç tatmadığım için biraz tereddütteyim. Bu sezon feijoa yiyebilen/tatabilenler bu konudaki fikirlerini bizimle paylaşabilirler mi:confused:
Kemal Kutlu
02-06-2008, 06:28
:) Bende Mutlu Kutlu'un Ogluyum siteyi yakından takip ediyorum. Feiko cok nazlı bi bitki Ters tozlama gerektirir benım 2 tane agacım var anaç cok nazlı cokk : )))
ıktane olması gerekıyormus benim bırtane meyve vermezmı:)
ali copur
06-06-2008, 23:16
Benimde ilgimi çekti. Bu bitkiyi temin edebileceğim yer var ise yardımcı olursanız sevinirim. Bunun gibi daha değişik, öneride bulunabileceğiniz bitkiler varsa yardımlarınızı bekliyorum
copur 09
07-06-2008, 20:57
Hoş geldin ali; Manisa Muradiye orman fidanlığından temin edebilirsin
Kemal Kutlu
11-06-2008, 20:00
sayın hly Tek Feijoa Meyve Vermesi Biraz Zor Çift Olsa Güzel Meyve Verir ama sera ortamında 1 agacdan olgun çiçegi alıp öbürkü agacın ciceklerine kendi ellerimde tozladım o tozladım agacdan 1 olgun çiçek alıp öbürküne tozladım yani ters tozlama yaptım ceviz ve avakoda gibi ...
Feikoda çapraz dikim şartmış arkadaşlar , tek oluncada meyve yapıyor ancak
miktarı az oluyormuş . Bende 2 adet fidan diktim ve dikim şekli olarak çapraz dikim yaptım .Aralarındaki mesafe 3-4 metre olması gerekiyormuş .
Meyve tadını ise adından anlaşılacağı gibi kaymağa benzetiyorlar .( yemediğim için bilemiyorum )
Benim ki de tek ağaç saksıda duruyor.6-7 çiçek açtı ama hiç biri meyve tutmadı.Kurudu.Bazen uç filizlerde kuruma oluyor.Sebebini çözemedim.
Kemal Kutlu
29-06-2008, 22:38
sayın oguzhan eger saksıdaysa büyük saksı **** topraga dikilmesini istiyordur : ) Tek agac meyve Tutmaz mutlaka eşi olması lazım ters tozlama yani :) filizlerde yanmada bendede oluyor oda toprak haciminin küçük olması bende büyük saksıya alıp baya bi şahlandılar
sevgiler....
Fide halinde 4-5 cm feijoa aldım. Saksıya diktim. Meyve vermesi için 3-4 sene beklemek lazım sanırım :(
Kemal Kutlu
05-08-2008, 15:19
evet biraz öyle olacak sayın egome.
Kemal Kutlu
09-08-2008, 20:21
Bunlar saksıdaki Feikolar acayip meyve tutmuşlar tabi.İnsanın yiyesi gelıyor ama daha ham :D
Maşallah.Hasata geliriz artık.:)
Kemal Kutlu
11-08-2008, 19:40
Tabi Beklerim..
Meyvelerini arkadaşımın bahçesinde geçen ay tattım.
Sulu ve çok lezzetli.:rolleyes:
dolunay54
25-11-2008, 18:00
arkadaşlar selamlar
feijoa ya olan ilgiyi buradan takip ettim bilgi veren arkadaşlara tşkkrler
elinde feijoa bitkisi olan arkadaşlardan almak isterim
Selim-i Ahir
26-11-2008, 20:01
İki tane diktim. Şu an itibariyle tutmuş görünüyorlar.
Sabırla bekleyip neler olacağını göreceğim.
Tropiksera , bendeki feiko fidanları önümüzdeki baharda 3 yaşında olacak bahçedeler . Bu
bahar çiçeklerini bekleyeceğim . Acaba umut varmı ?
Mutlu Kutlu
14-12-2008, 22:35
Sn. oyaman,
feijoalarınız 150-200 cm boya ulaşamadılarsa pek ümitlenmeyin derim.
Saygılar.
tolgahann
19-12-2008, 19:32
Saksıdaki bir feijoayı bahçeye ekmek için en uygun zaman nedir?
Kasımdan marta kadar. Fakat mecbursanız yazında dikebilirsiniz. Saksıda olduğu için çok fazla stres yaşamayacaktır.
tolgahann
19-12-2008, 20:11
Kasımdan marta kadar. Fakat mecbursanız yazında dikebilirsiniz. Saksıda olduğu için çok fazla stres yaşamayacaktır.
Bilgi için çok teşekkür ederim.
Benim bahçemde tek ektiğim ve yaklaşık 10 yaşında olan ağacım meyve veriyor . Fakat birden fazla ekimde tabikide meyve tutumu artacaktır..Ekim için yeri müsait ve 2-3. fidanı ekenler daha fazla ürün alacaktır illaki..Çapraz döllenme şekli en mantıklısı.
Bu yıl kaymak ağacı fidanlarınız yok mu? varsa kaç cm. boydalar, selam.
tolgahann
26-12-2008, 17:52
Benimde 2 tane feijoa fidanım var 40 cm civarındalar.Hava koşulları izin verdiği bir zamanda bahçeye alacağım fidanların arası 1 metre iyimidir.
Tropiksera , bendeki feiko fidanları önümüzdeki baharda 3 yaşında olacak bahçedeler . Bu
bahar çiçeklerini bekleyeceğim . Acaba umut varmı ?
Bendeki feikolar ancak 5 yaşına girdiğinde meyve verdi.
denizakvaryumu
26-12-2008, 22:48
Feijo çiçeklerine bal arılarının gelmediği doğru mu?
Bakalım beğenecekmisiniz?
Todor'un anlatığına göre 107. mesajdaki Tropiksera - resimlerindeki meyveler küçük görülüyor zeytin kadar.
Sayın todor sizin kaymak ağaçları ne oldu meyve aldınız mı? sizinkiler nasıl.?
Bakalım beğenecekmisiniz?
İnşallah bir gün bizde içeriz yerli ürün yetişen fejolarla yapılan meyve sularından.
Arkadaşlar çok kısa bir sürede portakal büyüklüğünde Feijo meyvesi veren bir tür ve ticari olarak yetiştirilen 2 adet olmak üzere 3 yeni tür getireceğim. Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.
Kemal Kutlu
28-12-2008, 13:32
syn nariçi,
o resimdeki feikolar saksıda oldugu için meyveleri küçük. Toprakdaki fekio'larımızda meyvelerimiz, armutun yarısı kadar ve doyurucu.
Todor'un anlatığına göre 107. mesajdaki Tropiksera - resimlerindeki meyveler küçük görülüyor zeytin kadar.
Sayın todor sizin kaymak ağaçları ne oldu meyve aldınız mı? sizinkiler nasıl.?
cagatayyucel
29-12-2008, 08:48
Arkadaşlar çok kısa bir sürede portakal büyüklüğünde Feijo meyvesi veren bir tür ve ticari olarak yetiştirilen 2 adet olmak üzere 3 yeni tür getireceğim. Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.
sayın kuyucu nereden getirtiyorsunuz? Ve bu türlerin isimleri nedir acaba
Türler, Apollo ve Triumph . Getirtmek için birkaç yerle konuşmalarım devam ediyor.
Selçuk Örnek
29-12-2008, 21:30
Apollo ve Triumph
Amerika'da en popüler çeşidin "Nazemetz" olduğunu okumuştum.
cagatayyucel
29-12-2008, 23:02
sayın kuyucu eğer fazla getirtebilirseniz bende satın alabilirim. İnşallah getirtirsiniz :))
Haklısınız Selçuk Bey , Nazemetz de diğer önemli bir tür. İnşallah en kısa sürede temin edebilirim. Şu anda almayı düşündüğüm yerde üretimde görünüyor. Satışa çıkar çıkmaz getirteceğim.
arkadaşlar sayın hulusi samancı bana dun 4 adet faijo yolladı bugün dıktim gerisi allaha kaldı nasipse yeriz.. bu arada ben Ordu'ya diktim
Sayın todor sizin kaymak ağaçları ne oldu meyve aldınız mı? sizinkiler nasıl.?
Varyete olan küçük küçük meyve verdi. Lezzeti farklı değil.
Romantik
21-02-2009, 23:47
Arkadaşlar feijoanın tadı müthiş, yemeyen arkaadaşlara mutlaka tavsiye ederim. Bir abimizin 40 adet arazide 3 yaşında feijoa ağacı vardı, bu sene 10 ağacı meyve vermişti, yemek nasip oldu. [Kaymak Ağacı] neden dediklerini çok güzel anlamış oldum. Ekmeğin üzerine sürün yeyin diye boşuna dememişler.
Arkadaşlar maalesef Avustralya' da Feijoa fidanlarını satın almama rağmen, kargo şirketleri kabul etmediği için getirtemedim. Bu konuda benimle tecrübelerini paylaşabilecek arkadaşlar varsa çok sevineceğim. Aksi takdirde Avustralya' ya gidip bizzat getirmeyi bile düşünüyorum.
Sayın kuyucu, bahsettiğiniz feijoa çeşitlerini bende aramaktayım. Ama yurt dışından nasıl getirtebiliriz bilemiyorum. Acaba bu çeşitlerden aşılamak amacıyla çelik getirtebilirmiyiz. Belki bu, daha rahat getirtilebilir.
Selim-i Ahir
01-03-2009, 19:30
Haklısınız Selçuk Bey , Nazemetz de diğer önemli bir tür. İnşallah en kısa sürede temin edebilirim. Şu anda almayı düşündüğüm yerde üretimde görünüyor. Satışa çıkar çıkmaz getirteceğim.
İnşallah getirir, pazarlamasını da yaparsınız.
İlk siparişler benden olur.
Benim romatikten aldığım kaymak fidanları kapalı yerde bulunuyordu, yeni sürgünlerini vermeye başladılar, arada iyi havalarda güneşe-açık havaya çıkarıyorum. Bir kaç yıl iyice kuvvetlenince bahçeye dikmeyi düşünüyorum. Hava şartlarına dayanabilsin diye! Ne dersiniz bu ağacı iyi tanıyan arkadaşlar.
Selçuk Örnek
01-03-2009, 21:12
Arkadaşlar maalesef Avustralya' da Feijoa fidanlarını satın almama rağmen, kargo şirketleri kabul etmediği için getirtemedim. Bu konuda benimle tecrübelerini paylaşabilecek arkadaşlar varsa çok sevineceğim. Aksi takdirde Avustralya' ya gidip bizzat getirmeyi bile düşünüyorum.
Sanırım yurtdışındaki firmalar yurtdışına satışlar konusunda ülkeden ülkeye uygulanmakta olan farklı tutumlar nedeniyle isteksiz. Ben geçen kış ABD'deki bir firmadan yaban mersini fidanlarını sorunsuz olarak alabildim. Belki Avustralya'daki firmaya Türkiye'ye girişte bir problem olmayacağını, eğer olursa riskin kendinizde olacağını bildirmeniz işe yarayabilir?
Türkiye'de (bildiğim kadarıyla) cins feijoa yok. Olan fidanların hepsi tohumdan yetişme ve özellikleri birbirinden farklı. Yalova'daki enstitüde bile durum aynı. Belkide dediğiniz gibi yurtdışından gelen birisine beraberinde getirmesini rica etmek en pratik çözüm olabilir. Kolay gelsin, Haberlerinizi bekliyoruz.
Yalova' daki enstitüye bende mail atmıştım. İtalyadan getirtme şansınız varsa orda mevcut olduğu doğrultusunda yanıt aldım.
Sayın Selim-i Ahir,
Şu anda benim 20 civarında dikili Feijoa fidanım var fakat. Pek ticari çeşit olduğunu sanmıyorum.
egome 'nin dediği gibi İtalya' yı da kontrol edeyim, olmazsa Avustralya 'ya gidip kendim getireceğim.
Siz getirin çoğaltın bizede satarsınız.Haberlerinizi bekliyoruz.
doğalbahçe
10-03-2009, 18:42
Sn. Kuyucu
Feijoa fidesinin talep edilmemesinin sebebi türünden mi kaynaklanıyor veya bu fide tam olarak tanınmıyor mu? Bilgilerinizi paylaşırmısınız.
Feijoa meyvesinin hem tadına bakmak hemde tohumunu almak için meyvesini nerede bulabiliriz. Arada büyük marketlere bakıyorum ama henüz rastlamadım.
Sayın mtuncer54,
Feijoa ticari olarak henüz tanınmış bir meyve değil (Türkiyede) ama ben eminim ki ticari tür getirilip üreticiliği başlandığında en az Kiwi kadar popüler olacaktır. Fidesini satan çok sayıda arkadaş var ama daha önce belirttiğim gibi bu satılan türler daha çok peyzaj amaçlı, çiçeklerinin olağanüstü güzel olmasından ve her daim yeşil bir ağaç olmasından dolayı.
doğalbahçe
11-03-2009, 22:00
Sn.Kuyucu ,
Teşekkür ederim. inanın bende getireceğiniz feijoa türünü çok merak ediyorum.
74238
74239
74240
Kaymak ağaçlarım açmaya başladı.Meyve tutar mı bilmiyorum.Ama gerçekten çiçeğinin güzelliği bile yeter ..:p
Aaaaaaa, bu harika birşey Oğuzhan, ellerine sağlık. Çok güzel olmuş. Ne bakım yaptığını anlatırsan, biz de yaparız.
Benimki alttan yapraklarını döküyor ama üstten de sürüyor:)
Teşekkür ederim.Toprağı devamlı nemli bırakıyorum.Toprak çok kuruduğu zaman yaprak kuruması oluyor.Fidan gübresi veriyorum.15 günde bir 1 çay kaşığı. Bu gübre humuslu toz ve top şeklinde .Arada yapraklara su püskürtüyorum.Umarım en yakın zamanda sizinkide açar.Gübreden bulamazsanız haber verin yollarım .;)
Nasıl bir gübre bu?
İçeriğinde ne var ve organik mi?
Gübre içeriği için aldığım yere gitmem lazım.Çuvaldaki bilgileri alır sizi bilgilendiririm.
sındırgılı
26-04-2009, 19:00
Oğuzhan, Sevgiler Benimde her iki ağacım nazlı.Biran evvel şu gübre ismini verde toparlansınlar. Her şey gönlünce olsun....Sinan Sındırgılı
Arkadaşlar nihayet ticari türler geliyor . İnşallah gelecek hafta elimde olacaklar. Meyvesi ile ilgili olarak da bu sene isteyen arkadaşlara kısıtlı miktarlarda şimdiden rezerve ederek satmayı planlıyorum. Meyveler Kasım ayı gibi hasat yapılıyor. Fidanları ise bu yıl talep toplayıp yine sınırlı sayıda isteyen arkadaşlara yıl sonuna kadar ulaştıracağım. Satış kısmına ayrıca bu konu için başlık açacağım.
bilginize
Selçuk Örnek
27-04-2009, 21:00
Çok güzel bir haber Sn. Kuyucu. Hangi türleri getiriyorsunuz acaba?
cagatayyucel
28-04-2009, 08:34
Hangi türler geliyor sn Kuyucu?
fidan satışında beni hemen sıraya yazabilirsiniz
YeşilSeven
28-04-2009, 11:03
Şimdiden sabırsızlanıyoruz :)
bendede 4 adet kaymak agacı var.umarım meyvelerini bu sene alacagım
Şu an için Triumph ve Mammouth geliyor. Sırada ise Apollo ve Dufy (Portakal büyüklüğünde olan) var. Çoğaltma çalışmalarım ise devam ediyor. Satış kısmında yetki istedim ama henüz gerçekleşmedi sanırım. İsteyen arkadaşlar Feijoa türü, sayısı ve meyve olarak miktarını bana özel mesaj olarak gönderebilirler. Ayrıca en az Feijoa kadar muhteşem lezzete sahip 2 farklı meyve ağacını çoğaltma çalışmalarım devam ediyor (White Sapote, Black Sapote"Çukulatalı Puding Meyvesi"). İnşallah başarabiliriz. Sitede bu konularda gerekli bilgiler mevcut.
iyi günler
cagatayyucel
29-04-2009, 19:53
çoğaltma doku kültürüyle mi yoksa aşılamayla mı olacak?
bana triumph ve mammoth dan 10 ar tane, apollo ve dufy gelince onlardan da 10 tane olursa sevinirim.
Sevgili Oğuzhan ne güzelmiş çiçekleri , kutlarım .Gerçekten iyi bakmışsın . Benimde bahçemde 2 adet ağacım var , bu sene çiçekleneceğini umuyorum .
Senin ağacının yaşı ve boyu ile ilgili bilgi verebilirmisin ?
Güzel bir haber Sevgili kuyucu. Resim ve diğer bilgileri merakla bekliyoruz.
Sevgili Oyaman teşekkür ederim.3 ve 4 yaşında ağaçlarım. Boyları 95 cm -100 m .
Umarım en kısa zamanda sizinkilerde açarlar.
Fidanlığa gidemedim gübre için lütfen biraz bekleyin.
sındırgılı
29-04-2009, 21:10
Benimkiler, bir deri bir kemik kalmışlar...Hiç bu kadarını beklemiyordum.İlk defa başıma geliyor..Sn Kuyucu bende 10'ar tane meyva istiyorum...Sıradada ağaçlar var...Herşey gönlünüzce olsun...
İnşallah Sn. sındırgılı . Bu arada Feijoa aşırı rüzgardan hiç hoşlanmıyor. Bilginize
sındırgılı
29-04-2009, 21:41
Büyük Adadaki yerimde rüzgar pek yok...Bugün gittiğimde durumları pek iyi değildi...Pazar günü topraklarını devşirme yapacağım..Bakalm Oğuzhanda gübre ismini o zamana kadar verirse ballı kaymak olacak...
Sn. sındırgılı
Ben deneme çalışmalarım için diktiğim 25 adet Feijoa' ya B5A verdim bu sene . Bakalım sonuçlar ne olacak. Şu anda size fazla bir öneride bulunamıyorum. Toprak olarak çok seçici değil ama sulama bitkiyi pozitif etkiliyor.
Fazla suyu mu seviyor yani?
Benimki saksıda, nasıl bir sulama önerirsiniz?
Yaptığım denemelerde, her hafta sulanan ve 2 haftada bir sulanan arasında ciddi bir gelişim ve verim farkı var
bendede 4 adet kaymak agacı var.umarım meyvelerini bu sene alacagım.tadı hakkında bilgi verecek var mı
Sn. karagoz,
Fazla tekrar olacak ama, tadı çilek, limon, kivi karışımı. Kıvamı ise olgunlaşmış meyvelerde kaymak gibi olduğu için yaratıcı arkadaşlar sanırım Türkçe'de Kaymak ağacı olarak isimlendirmişler. Ticari türler harika ama Türkiye 'de tohumdan üretilenler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Hafif limoni .
Birçok tatlıda, meyve suyu olarak hatta yemeklerde kullanılan fantastik bir meyve.
bahtiyar02
30-04-2009, 20:49
merhaba dostlar 2 yıl önce aldığım iki adet kaymak ağacım (Feijoa) kapalı balkon seramda yetiştirmeye çalıştım ve sonuç ilk çiçeklerini açtı:p umarım meyvalarını yemek nasip olur.Balkonumda yaklaşık 250 litrelik bir akvaryumum sayesinde nemli bir ortam oluşturdum. Gübre olarak; küçük baş hayvan(keçi-koyun) yanmış gübresini bir bidonda sulandırdım. içine de budadığım bitkilerimin yapraklarını koydum. Tam çürüme oluştuktan sonra bu sulu sıvı gübreyi bitkilerimin köklerine birer su bardağı oranında koydum. bu gübrenin suyu eksildikçe su ekledim. tamamen doğal ve zengin içerikli bir gübre oluştu.gübreyi diğer bitkilerimde ve meyva ağaçlarımda da kullandım özellikle kamkat ve mayer limonum çok güzel çiçek açtı.resimlerini yüklemeye çalışacağım.Akşam seranın pencerelerini kapatıp sabah havalandırıp tekrar pencereleri kapatıyorum. tabi hava güzel olduğunda sabahtan akşama kadar pencereleri açık bırakıyorum.
saygılar
Arkadaşlar nihayet ticari türler geliyor . İnşallah gelecek hafta elimde olacaklar. Meyvesi ile ilgili olarak da bu sene isteyen arkadaşlara kısıtlı miktarlarda şimdiden rezerve ederek satmayı planlıyorum. Meyveler Kasım ayı gibi hasat yapılıyor. Fidanları ise bu yıl talep toplayıp yine sınırlı sayıda isteyen arkadaşlara yıl sonuna kadar ulaştıracağım. Satış kısmına ayrıca bu konu için başlık açacağım.
bilginize
Sayın kuyucu bu iyi bir haber nasipse almak isterim. Fidanlar İtalyadanmı gelecek?
Sayın bahtiyar02 inşallah meyvelerini görürsünüz. Kapalı mekanlarda çiçeklerin tozlaşması biraz daha zor olmakta meyve alabilmek için umarım bu hususu düşünmüşsünüzdür.
bahtiyar02
30-04-2009, 21:12
sevgili egome çok haklısınız kapalı ortamla çiçeklerin döllenmesi çok zor ama elimden geldiğince gündüzleri pencereleri açıp, rüzgar sayesinde döllenmeyi sağlamaya çalışıyorum.havalar henüz tam anlamıyla ısınmadığı için geceleri serayı kapalı tutuyorum.
saygılar
Sn. bahtiyar02 kaymak ağacınızın çiçekleri çok güzel.. Umarım bizlerde görürüz.
Yanlış hatırlamıyorsam balkonda vantilatörünüz vardı arada azıcık çalıştırsanız,
suni rüzgar yaratsanız faydası olur mu diye aklıma geldi..
bahtiyar02
30-04-2009, 21:59
sevgili feriha. evet vantilatörüm var. hemen deneyeceğim.öneriniz için çok teşekkür ederim saygılar
Sayın kuyucu bu iyi bir haber nasipse almak isterim. Fidanlar İtalyadanmı gelecek?
Sayın egome,
Çok değişik yollardan gelecek. Bazıları Almanya üzerinden ,Amerika (Apollo , Neametze) ve diğerleri de Avustralya ve Yeni Zelanda' dan. Henüz Italya' dan bir bağlantı bulamadım.
Arkadaşlar Feijoa -10 ' lara kadar dayanır. Sıcak ortamda tutacağım diye strese girmeyin.
tolgahann
02-05-2009, 21:12
Benim romatikten aldığım kaymak fidanları kapalı yerde bulunuyordu, yeni sürgünlerini vermeye başladılar, arada iyi havalarda güneşe-açık havaya çıkarıyorum. Bir kaç yıl iyice kuvvetlenince bahçeye dikmeyi düşünüyorum. Hava şartlarına dayanabilsin diye! Ne dersiniz bu ağacı iyi tanıyan arkadaşlar.
Sn.Romantik Serseri den sonbaharda aldığım fidanları gelirgelmez ektim.Sert bir kış geçirmelerine rağmen yeni sürgünler veriyorlar.Fidanlarımın biri kediler sağolsun neredeyse kökten kırıldı sayılır ama o bile kökten sürgün veriyor bana kalırsa sizde ekin derim.Sert bir kışa rağmen hiç etkilenmediler.Fidelerin kargoda zarar görmemesi ve sağlıklı oluşlarınında etkisi var tabi.
Size bahsettiği gübre biraz geç oldu ama temiz oldu.
75974
75975
75976
arkadaşlar bursa da yasayıpta fejio meyvesine ilgisi olan arkadaslara yardımcı olabilirim.ilgilenen arkadaşlar özelime mesaj atabilir
bademagacı
04-05-2009, 17:57
Bir sorum olacak;
Kaymak ağacımın bazı yapraklarının üzerinde kahverengi benekler oluşmuş.
Bazı yapraklar ise tamamen kahverengi.
Ne yapabilirim?
Fidanımıza çiçek açtırdık.Peki meyve tutması için ne yapmalıyız. Geçen sene başarılı olamadım.Çiçekler kurumuştu.Bu sene bakalım ne olacak.Suyu seven bir bitki.İki fidanım var.Birinin toprağı devamlı nemli.Diğeri uzak kaldığı için sulama biraz zor oluyor.Devamlı sulanan ağacım daha canlı.Susuz kaldığı zaman yapraklar kuruyor ve dökülüyor.
Sevgili Bademağacı ,sulama olayına dikkat edin.
sulama aralıgı hakkında bilgi verirmisiniz
kahverengi beneklere yapılacak bir sey var mı
Bir resim çekip bitki hastalıkları bölümüne yükleyin.İlgili arkadaşlar size yardımcı olacaktır.
Benim fidanım saksıda yetişiyor.Toprağını kurutmuyorum.3 günde bir subardağı su koyuyorum.Bana cevabı gayet güzel.
suyu kurutmamak gerekiyor yani
sizdekiler çiçeklendiler mi
Arkadaşlar meyve tutması için ağaçların birinden bir adet çiçek koparın ve ötekia ğacın çiçeklerine sürün.
kopshtar
07-05-2009, 22:53
Aynı ağacın çiçeğiyle yapsak olmaz mı? Benim gibi tek ağacınız varsa başka çareniz olmuyor galiba :)
sındırgılı
08-05-2009, 08:27
Adadaki bir deri bir kemik kalmış feijoların üst dalını kırıp baktığımda ne yaşar ne yaşamaz gibiydi,B5a tatbik ettım.Bu sabah baktığımda yeşil yeşil gözlenmeler başlamış?
sındırgılı
08-05-2009, 08:34
Fidanlarım kurtuldu sayılır. Adaptasyon dönemimi uzun oldu yoksa b5a'mı etkili oldu,bilmiyorum.İnşallah bu sene çiçek açarlar.
sındırgılı
08-05-2009, 08:44
sevgili bademagacı, benımkilerdede aynı durum vardı.Sonra tüm yapraklarını döktü.2 ay sonra daha yeni yeni kendine geliyor.ama nedenini uzman arkadaşlar bilir.Sevgiler
bendekiler birbirine temas ediyor.
bademagacı
11-05-2009, 17:35
Sorunumla ilgilenen arkadaşlara (Oğuzhan,Sındırgılı,Karagöz) çok teşekkür ederim. Bitki hastalıkları bölümüme fotoğraf yükleyeceğim.
Merhaba
Bugün kaymak çalısı aldım. Yaprakları aynı resimlerdeki gibi çiçekleri beyaz ve küçük ,ortalarında küçük kırmızılıklar var.Bir daldaki çiçeklerin bazılarının ortası beyaz bazılarının kımızı .Bunun anlamı hermafroid olması mı? Dalları daha yatay büyümeye eğilimli gibi. Toprağını temizlerken 1 adet tohumuyla karşılaştım. Tohumunu nasıl,ne zaman ekmeliyim. Yardımlarınızı bekliyorum. Sevgiler
Merhaba
Tohumlar 40 tane kadar oldu. Arkadaşlar bu tohumları ne yapalım?
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26587&catid=member&imageuser=40120
Üzgünüm ama aldığınız kaymak ağacı Feijoa Sellowiana değil. :( Aşağıdaki resim Feijo Kaymak ağacı çiçeğidir.
79061
Sağlık olsun. İstanbul ağaç fidançılıktan aldım. Üstünde kaymak ağacı etiketi var. Herberyuma sormalı. Teşekkürler
Melih Bakırlıoğlu
18-05-2009, 12:34
203nolu resimdeki çiçekler kaymak ağacının çiçekleri değilmidir?
Merhaba Melih Bakırlıoğlu ,
Evet onlar kaymak ağacının resimleri. Benim çalım sanki bodur türü.
Arkadaşlar
Feijoa 'nın boduru yoktur. Form olarak çalı formu veya normal ağaç şeklindedir.
Ağaca bakarak bodur olup olmadığını anlamak da gerçekten bir uzmanlık işi.
Sevgili kuyucu,
Benim bitki çalı formunda üzerindeki etikette feijoa kaymak çalısı yazıyordu.Çalı formu olduğu için mi çiçekleri daha küçük? Üstadlar yardım edebilir mi?
Bu resim yaprak yapısı ve çiçek yapısı ile hiç alakası yok.Sanırım aldığınız yer size bilgi verebilir.
Selçuk Örnek
19-05-2009, 21:43
Sayın Kuyucu, aşılı fidanlar geldi mi?
denizakvaryumu
20-05-2009, 21:49
Arkadaşlar Feijoa -10 ' lara kadar dayanır. Sıcak ortamda tutacağım diye strese girmeyin.
İlk mesajda ve Sn.Romantik Serserinin satış ilanında "-16 ya dayanır".
deniyor.
Tür farklılığı mı?Bilgi karmaşası mı?
denizakvaryumu
21-05-2009, 13:26
Yukardaki soruya şöyle bir ekleme yapayım;
Ankara, Kayseri gibi şehirlerde bahçesinde feijo yetiştiren var mı?
Benimkiler -10 dereceye kadar test edildi, hiç birşey olmadı.
tolgahann
21-05-2009, 17:11
Yukardaki soruya şöyle bir ekleme yapayım;
Ankara, Kayseri gibi şehirlerde bahçesinde feijo yetiştiren var mı?
Sizin oralarda zeytin varsa feijoa da rahatlıkla yetişir.Merak etmeyin.:)
Arkadaşlar -10 civarlarında test ettiğim için söylüyorum. 5 derece daha toleransı olabilir. Ama karasal iklimde test eden arkadaş varsa söylesin lütfen.
Sayın Kuyucu, aşılı fidanlar geldi mi?
Selçuk Bey
Triumph ve Mammouth türleri geldi ama diğer 2 tür dün elime geçmesi lazımdı henüz gelmedi. Şu anda çoğaltma için çalışmalarım devam ediyor.
Gelişme olunca haberdar edeceğim. Bütün çalışmalarımı yıl sonuna veya gelecek Mart ayında sizlere yardımcı olabilmek üzere planladım.
Sevgili Kuyucu,
Çalışmalarınızda başarılar.Merakla bekliyoruz.
O kadar çok uğraşıyorum ki gerçekten. İnşallah başarırız
Selim-i Ahir
28-05-2009, 09:23
Sayın Kuyucu;
"Gelecek Mart" sipariş listesini oluşturmaya başladığınız an beni de ekleyin lütfen. Her türden iki fidan olmak üzere.
cagatayyucel
28-05-2009, 10:34
O kadar çok uğraşıyorum ki gerçekten. İnşallah başarırız
sayın kuyucu keşke ben de orada olsamda elimden geldiğince size yardım edebilsem. Allah kolaylık versin.
sındırgılı
05-06-2009, 09:23
İskelet haline gelen kaymak ağaçlarım sürgün vermeye başladı
kopshtar
05-06-2009, 10:55
Geçmiş olsun sn sındırgılı. Yaprak dökmeyen bir çalının bu şekilde toparlanması büyük başarı, tebrikler. Benim de geçen yıl sadece 1 ad. çiçek açan kaymak ağacımın üzeri bu sene neredeyse çiçekle kaplı. Her akşam yeni açanları kendim tozlaştırmaya çalışıyorum. Bakalım bu yıl kaymak meyvesi ile müşerref olabilecekmiyiz :)
Arkadaşlar meyve oluşumunu merak ediyorum.Bendeki çiçeklerin yaprakları döküldü.Herhangi bir büyüme yok .İnternetten resim araştırdım.Çiçekten meyve oluşumu ve büyümesi evrelerini bulamadım.Gözlemleyipte resim çeken var mı ?
denizakvaryumu
05-06-2009, 21:48
Geçmiş olsun sn sındırgılı. Yaprak dökmeyen bir çalının bu şekilde toparlanması büyük başarı, tebrikler. Benim de geçen yıl sadece 1 ad. çiçek açan kaymak ağacımın üzeri bu sene neredeyse çiçekle kaplı. Her akşam yeni açanları kendim tozlaştırmaya çalışıyorum. Bakalım bu yıl kaymak meyvesi ile müşerref olabilecekmiyiz :)
Bursa'da bu kış eksi kaç oldu?
kopshtar
06-06-2009, 00:58
Bursa'da bu yıl sadece 4-5 gece sıfırın altına düştü. -3'ün altını gördüğünü sanmıyorum. Çünkü her yıl donan ve kökünden süren minyatür acem borusu çiçeğim bu yıl donmadan büyümeye devam etti.
cagatayyucel
06-06-2009, 19:13
benim bahçedeki feijoaların bulunduğu yer -11'e düşmüştü, kamkat ile aynı yerdeler, daha önce de söylemiştim guava tamamen kurudu, mayer limonlarım kurudu, kamkatım zarar gördü feijoalar hiç etkilenmedi.
Benim de feijoalarımın da üzerleri meyve dolu kısmet olursa ilk defa tadına bakacağız.
Samsundan iki adet aldık ve yerlerine diktik. İnşallah devamını da görürüz. Agacın 1 yaşında olduğu söylendi.
tolgahann
09-06-2009, 19:42
Arkadaşlar benim feijoamın alt sürgünlerinde sararmalar var.Yapraklar renkleri haricinde gayet sağlıklılar.Bu renk değişiminin sebebi demir eksikliğimi acaba,neler kullanmalıyım.Daha yeni aldım seradan, 1 ay oldu üzerinde tomurcuk benzeri oluşumlar da var.Umarım ölmez:(
Lonicera
09-06-2009, 19:55
Burada da mı karşılacaktık:))Allah allah, bizim kaderimiz mi bir acaba sevgili tolgahann. Aynı durum bende de oluştu. Sararmadan sonra kenarları kahverengi olup kuruyacaklar. Ben nasıl çözdüm? Azot eksikliğinde de benzer belirtiler olabiliyor mantığıyla yola çıkıp önce azot uygulaması yaptım, ardından saçı kıbrıs ekledim. Sararmış yaprakları kurtaramadım ama yeni filizlerde benzer durumla karşılaşmadım.
tolgahann
09-06-2009, 20:20
Sevgili Lonicera evet buradada karşılaştık.:) Acaba diyorum bitki seradan yeni geldi,yer değişikliğinden mi bu hale geldi acaba.Ulaşımda da bi hayli zedelenmişti.Azot uygulamasını ne şekilde yaptınız? Biraz daha bilgi verebilir misiniz?
Lonicera
09-06-2009, 20:28
Sevgili tolgahann, bu bitkinin 6-7 Ph aralığında toprak isteği aklımda kalmış bir yerlerden. Bu sebeple toprağı asidik yapmaya yardımcı olsun diye amonyum nitrat yerine amonyum sülfat kullandım. Yaklaşık 5 litre sulama suyuna 3 tatlı kaşığı koydum. 1 hafta sonraki sulama suyuna da bir tatlı kaşığı demir sülfat kattım. Şimdilik sorunsuz gelişiyorlar.
İsterseniz bir süre bitkinizi gözleyin, yeni çıkacak yapraklarda sararma ve ardından kuruma oluşursa deneyin. Belki dediğiniz gibi yolculuğa veya yeni yerine verdiği tepkidendir.
tolgahann
09-06-2009, 20:33
Çok teşekkürler Sevgili Lonicera bende deneyeceğim.Umarım bende de güzel bir sonuç verir.Bu arada 229.mesaj 4. eklenti sizce de tomurcuk mu? Biliyorum çok net değil ama umarım anlayabilirsiniz.
Lonicera
09-06-2009, 20:38
Biraz bulanık çıkmış, tam olarak seçilmiyor ama sanırım yeni yaprak veriyor. Çıkarken birbirine yapışık gibi filizleniyor. Sonra sağa ve sola açılıyorlar. Bendeki henüz 1 yaşında olduğu için gözlemim bununla sınırlı. 3 yaşından itibaren çiçek verdiğini söylemişlerdi, sizin fide kaç yaşında bilmiyorum. Umarım ben yanılıyorumdur da çiçek tomurcuğudur. Sn oğuzhan'ın bitkisi çiçeklenmişti yanlış hatırlamıyorsam, belki o daha net cevap verebilir.
kopshtar
09-06-2009, 20:44
Tolgahan; görünen kesinlikle tomurcuk. Bu sene sana bir faydası olmaz büyük ihtimalle ancak seneye bol bol çiçek açacaktır.
tolgahann
09-06-2009, 20:44
Aldığım yer 4 yaşında olduğunu söylemişti.Bana inandırıcı geldi çünkü daha önce oldukça sert şekilde budanmış.En yakın zaman da yeni bir fotoğraf çekeceğim.Umarım tomurcuktur.:(
tolgahann
09-06-2009, 20:47
Tolgahan; görünen kesinlikle tomurcuk. Bu sene sana bir faydası olmaz büyük ihtimalle ancak seneye bol bol çiçek açacaktır.
Bu oluşumlardan 8-9 tane var.Normalde bu büyüklükteki bir bitkinin daha fazla çiçek açması gerekir ama yer değişikliğinden stres yaptı sanırım bizimki.İnşallah dediğiniz gibi tomurcuktur.Çiçekler meyveye dönmesede çiçeğini bile görmek yeter.:)
kopshtar
09-06-2009, 20:51
Kesinlikle tomurcuk endişelenme. Benimki 3 yaşında sadece 1 çiçek açmıştı. Bu sene coştu maaşallah. Şimdi çiçek yapraklarını döküyor. Meyvelerin şişmesini bekliyorum. Çiçeklerini kendin tozlarsan bu sene bile meyve yiyebilirsin. Hatta keşke başka bir tozlayıcı dal bulabilsek daha garanti olurdu.
tolgahann
09-06-2009, 21:42
Kesinlikle tomurcuk endişelenme. Benimki 3 yaşında sadece 1 çiçek açmıştı. Bu sene coştu maaşallah. Şimdi çiçek yapraklarını döküyor. Meyvelerin şişmesini bekliyorum. Çiçeklerini kendin tozlarsan bu sene bile meyve yiyebilirsin. Hatta keşke başka bir tozlayıcı dal bulabilsek daha garanti olurdu.
Sevgili kophtar zaten 9 tane çiçek var onları da sulu boya fırçası veya elle tozlamaayı düşünüyordum.Tozlayıcı dalı tam anlayamadım bende bir tane bitki var.Okuduğuma göre erkek ve dişi organlar bir çiçekte mevcutmuş.Yine karıştı kafam.:o:o:o
kopshtar
09-06-2009, 22:03
Kaymak ağacının kendi kendine döllenebilmesine rağmen farklı bir ağaç olursa meyve tutma oranı fazla olur diye okumuştum. Bilemiyorum akraba evliliği gibi bişey mi oluyor bu kendi kendine tozlama :D
Hep birlikte göreceğiz artık. Sonradan dökülmezlerse benimkiler meyveye dönmeye başladılar.
tolgahann
09-06-2009, 22:12
Bunları biraz önce çektim.Flaş biraz fazla geldi ama daha net foto için yarını beklemek gerekir.O sabırda bende yok.:)
kopshtar
09-06-2009, 22:20
Evet tam da dediğim gibi çift olarak açan çiçekler yüzünü göstermeye hazırlanıyor. Biraz daha sabır :P
tolgahann
09-06-2009, 22:36
Sevgili kopshtar gerçekten içimi rahatlattınız.Umarım meyvelerini de görürüz.:)
Lonicera
10-06-2009, 07:10
Sevgili tolgahann, gözünüz aydın. Şimdi daha belirgin çiçek tomurcuğu olduğu. Yeni yaprak sürgünü bu şekilde değil. İnşallah meyvelerini de görürsün.
tolgahann
10-06-2009, 11:47
Sevgili Lonicera umarım dediğiniz gibi olur.Benimki çiçek için biraz geç kaldı sanırım Sevgili Oğuzhan'ınkine göre.:)
Sevgili Tolgahann ,
Senin ki geç kalmadı benim ki erken açtı .Gayet sağlıklı duruyor.Birkaç sararma önemli değil .Onları bitkiden uzaklaştır.Sulamaya dikkat et.Suyu seven bir bitki.Sussuz kaldığı zaman yapraklar ve yeni filizlerde kuruma oluyor.Güle güle büyüt .
tolgahann
10-06-2009, 12:00
Sevgili Oğuzhan hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.:) Birki saksıda değil ama yağan yağmurlar haricinde kendimde sıkça suluyorum.Siz kendi bitkinizin çiçeklerini tozladınız mı? Diğer sayfalar da yaprakların döküldüğünü okuyunca çok üzüldüm.İç ortamda bulunması mu buna sebep oldu acaba.?
Tozladım gibi yaptım.Çiçek taç yaprakları döküldü.Hala sap duruyor.ama meyve olacak kısımda bir irileşme olmadı.Bir tanesini dışarı attım.Bir kısım çiçek açtı bir kısım yeni tomurlar oluştu.Bakalım meyve alabilecek miyim.?Merakla bekliyorum. :)
Bugün Romantik Serserinin bahçesini gezmeye gittim ve 3-4 yaşlarındaki feijoaları inceledik(harika görünüyorlardı hatta birinde tam 62 çiçek vardı) fotoğraf makinesini unuttuğum için cep telefonu ile bir iki resim çektim sadece
Ben iki feijo bahçeye diktim, ikisi de saksıda. Sürgün vermeye başladılar. Çiçeklenme henüz yok. Bahçedekileri kışın nasıl muhafaza edeceğimi şimdiden düşünür oldum.
Sayın nariçi ,
Eğer fidanlar 3 yaşından büyükse soğuğa dayanıklılığı daha fazla olur. -10 lara kadar rahat dayanır ama fazlasını deneyemedim :)
Teşekkür ederim, burada geceleri -15, -20 olabiliyor. Üzerine örtü yapılsa zarar olur mu , küflenme yapabilir mi ?
bahtiyar02
16-06-2009, 09:12
sevgili Romantik Serserininin ellerine sağlık feijoları çok güzel bakımlı.Maşallah diğeyimde nazar değmesin.
Sayın nariçi,
Benim de bazı fidanlar için benzer endişelerim var. Ben küçük seracıklar yapmayı düşünüyorum bazı fidanlar için (Liçi gibi). Ama belirttiğiniz derecelere göre kışın iç mekanda durması gerekiyor. Size tavsiyem büyük saksılarda Feijoa yetiştirmeniz ve Kışın iç ortama almanız
Romantik
16-06-2009, 22:36
Teşekkür ederim, burada geceleri -15, -20 olabiliyor. Üzerine örtü yapılsa zarar olur mu , küflenme yapabilir mi ?
Sayın nariçi,
Feijoalar kışın çok soğuğa maruz kalsa bile , en fazla yapraklarını döküyor, daha sonra baharla birlikte yeni yapraklarını çıkarıyor. Şu anda arazimizde 3-4 yaşlarında 65 adet Feijoa var, bunlar 2 farklı arazide, kışın -8 leri görüyor , çünkü akarsu yatağında. Ama bitkinin gövdesine hiçbirşey olmuyor.
Romantik
16-06-2009, 22:37
sevgili Romantik Serserininin ellerine sağlık feijoları çok güzel bakımlı.Maşallah diğeyimde nazar değmesin.
Sayın bahtiyar02 ilginize teşekkür ederim. Elimizden geldiğince bitkilerimizi en güzel şekilde bakmaya çalışıyoruz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.