PDA

View Full Version : Kaymak Ağacı, Feijoa (Acca sellowiana)

Sayfalar : 1 2 [3] 4

Mutlu Kutlu
05-01-2011, 11:02
Bence anatoki'den de almalısın. Yerli feijoa ilede tozlama yapabilir, ama meyve kalitesi bozulabilir.

Fidan almak için eylül ayını beklemen lazım, üzerinde meyveleri görerek almak daha akıllıca olur. Fiyatı zaten çok pahalı, sonra pişman olmamak gerek.

Kafkas57
06-02-2011, 00:13
İki Feijoa fidanımdan biri büyürken diğeri yerinde sayıyor.Çevre şartları ve bakımı aynı olmasına rağmen nedeni hakkaında yorum yapabilecek var mı?

sındırgılı
06-02-2011, 09:13
Ayni problem, bende de oldu. Kucuk kalani o kadar ihtimama ragmen yasatamadim. Simdi elimde 1 metre boyunda cok guzel formu olan bir agac kaldi. Ondan da her turlu celik alma islemini denememe ragmen bir turlu koklendirmeyi beceremedim. Tek agacim cok guzel cicek acti, tozlamayi elimle yaptim. Fakat yine de meyva tutumunu sagliyamamistim.
Daha onceki sayfalara bakarsaniz ayni soruyu ben de sormustum. Tabii kimse cevap verememisti. Umarim, bu sefer fidaninizi kurtaracak bir cevap gelir.
Kurtarmak icin yaptigim islemler ise;
1- topragini degistirip, koklerinde bozulma varmi diye baktim,
2- Bitki gelisim duzenliyici hormon ile koklerini yikayip, enzimli suda durulama yapmistim.
3- Radikal bir budama yapmistim.
4- Guvercin gubresi ve de diger gubreler ona daha fazla kondu. (yakmamak sarti ile )
Fakat buna ragmen yasatamadim. Insallah siz yasatirsiniz.

Mine Pakkaner
06-02-2011, 11:12
İkisi de aynı çeşit mi acaba? Farklı çeşitler farklı gelişme gösterebilir.

Bazen bu tip gelişme eksiklikleri görülebiliyor, eğer hastalık veya zararlı etkisi yoksa fidanın taşıdığı diğer genetik özellikler düşünülür. Bu yüzden yetiştiricilikte tohum alınacak anacın seçimi çok önemli.

Sn. Sındırgılı gerçekten çok uğraşmışsınız, elinizden geleni yapmışsınız. Ancak çok sağlıklı olmayan bir fidanın bu kadar radikal müdahaleleri kaldırması mümkün de olmayabilir.

Sayın Mutlu Kutlu, ticari olarak bu fidanın yetiştiriciliği ve satışı ile de uğraştığına göre acaba sizin veya herhangi bir müşterinizin böyle bir gözlemi oldu mu, sonuç ne oldu?

Kafkas57
07-02-2011, 19:26
Sayın Sındırgılı
Gerçekten de fidanınız için yapılabileceklerinizin tümünü yapmışsınız.Gönlünüz rahat olsun.Benim fidan şimdilik yaşıyor.Fazla geç kalmadan tecrübelerinizi ona uygulayacağım.Zaten arada güvercin gübresi veriyordum.Saksı vetoprağını değiştirmeyi düşünüyorum.Kökleride bu arada görmüş olurum.Teşekkürler...
Sayın Mine Pakkaner
İki fidanımı da aynı satıcıdan aldım.Gene de farklı çeşitler olabilir.Bildiğiniz gibi bunlar genelde çapraz döllenme için çift satılıyor.Tozlaşma için farklı çeşit daha çok tavsiye ediliyor.Çeşit farklılığından dolayı büyüme farklılığı olmasını temenni edip beklemekten başka çare kalmıyor. Teşekkürler.

Mutlu Kutlu
07-02-2011, 22:16
Genç feijoa fidanı aldığımızda bu fidanı belirli boyuta getirmek oldukça zor, bu yüzden alacağımız fidan 5 yaşını geçmiş olmalı. Bir arada büyüyen 5 yaşına gelmemiş 10 adet fidanı gözlemlediğimizde, 3-4 tanesi gelişim bozukluğu yaşıyor.

Satın aldığınız feijoa fidanın cinsini mutlaka bilmek zorundasınız, bilinmeyen bir cins feijoa aldığınızda tozlama sorunu yaşarsınız. Tek başına bıraktığımız bir feijoanın meyveleri tırnak büyüklüğünde kalıyor.

Feijoa saksıda büyütülecekse her yıl saksısı büyütülmeli, çok hızlı saçak kök yapıyor. Saksı büyütürken köklerin toprağını silkelemek, toprağınıda değiştirmek tehlikeli. Aşırı kılcal kök oluşturduğundan, kılcal köklerde bu işlem sonucu zarar görür.

5 yaşındaki feijoa için ideal saksı boyutu 35 lt olmalı, 8 yaşına kadar 35 lt saksıda kalabilir. 8 yaşından sonra en az 50 lt ve daha büyük saksıya alınmalı.

Bahçe dikimlerinde aşırı rüzgar almayan, bol güneş görebileceği bir yer seçilmeli. Aşırı susuzluk bitki için kötü olduğu kadar, aşırı sulamakta bitkiye zarar verir. Bu yüzden toprak yüzeyi kurudukça dengeli sulamak gerekir.

Feijoa sattığımız müşterilerimizden herhangi bir şikayet almadık, bence bunun sebepi 5 yaşından küçük feijoa satmama kararımızdan dolayı olabilir.

serkanhoca
10-03-2011, 21:58
Herkese Selamlar Saygılar
Bende Kaymak ağaçlarından alıp bakmak istiyorum.
Önceki sayfalarda yazan Manisa-Muradiye'den almayı düşündüm.
Orada satılan tür Feijoa sellowiana diye geçiyor.
Sizlerin yetiştirdiği tür mü? Yoksa farklı mı?

serkanhoca
15-03-2011, 11:51
Herkese Selamlar Saygılar
Bende Kaymak ağaçlarından alıp bakmak istiyorum.
Önceki sayfalarda yazan Manisa-Muradiye'den almayı düşündüm.
Orada satılan tür Feijoa sellowiana diye geçiyor.
Sizlerin yetiştirdiği tür mü? Yoksa farklı mı?

düzeltiyorum
Muradiye fidanlığında şu an için kaymak ağacı bulunmuyormuş.

Atalya
15-03-2011, 12:32
Merhaba, Ben Köyceğizde bir fidanlıkta iki fidan aldım ama süpriz fidanlıktaki tüm ağaçlar meyveliydi. Satıcı bolca meyve verdi.Bence bitki murt, zeytin ,armut ve yediğim tüm tropiklerden daha kokulu ayrıca guavaya da benziyor.Kabuğuyla yerseniz inanılmaz bir aroma parfüm gibi biz zorlandık.Çok güzel meyve.

sındırgılı
17-03-2011, 20:17
Pazar gunu, Ada ya gittigim de taze surgun dallardan birisini yaralayip koklendirmeyi tekrar deneyecegim. Bu sefer, daha dikkatli davranacagim. Ne de olsa okullu olduk. :)

serkanhoca
17-03-2011, 22:35
Kaliteli ve güvenli bir şekilde alabileceğim kaymak ağacı satan yer tavsiye istiyorum arkadaşlar yardım ederseniz sevinirim...

krgz1905
30-04-2011, 20:40
romantik serseriden alabilirsin.sitesi mor beyaz botanik

Oğuzhan
28-05-2011, 00:10
217504

Bu sezonun ilk bebekleri :)

gulşen
28-05-2011, 00:21
maşallah sayın Oğuzhan darısı bizim başımıza diycem ama benım kızlarda bır hareket yok yaprak ve sürgünlerle meşguller şu an :)

Oğuzhan
05-06-2011, 22:16
Teşekkürler.Bu ara hareketlenir :)

Oğuzhan
05-06-2011, 22:19
220820
220821

Bakalım meyve tutacaklar mı ...

kopshtar
13-06-2011, 12:30
Benim kaymak da başladı tek tük çiçeklenmeye. Her yıl daha iri meyve veriyor. Elle tozlamayı unutma Sn Oğuzhan :)

athena -asena
21-06-2011, 23:51
Kaymak ağaçlarımda tomurcuklanma başlamış bakalım meyvelerini görebilecekmiyim.

athena -asena
26-06-2011, 00:08
2 adet kaymak ağaçlarımdan birinde 5 adet çiçek var diğerinde hiç çiçek olmadığı için fırçayla çiçekleri tozlamaya çalışıyorum inşallah meyvelerini görürüm.

Romantik
27-06-2011, 22:16
Güzel Çiçekli Feijolar, yakın zaman içinde meyveye dönüşecekler,

Romantik
27-06-2011, 22:18
Feijoa çiçeklerine devam,

Ömer Durmaz
29-06-2011, 17:37
Maşallah :)

Romantik
29-06-2011, 20:22
Maşallah :)

Sayın Ömer Durmaz Teşekkürler,

mirsat
01-07-2011, 10:12
http://img714.imageshack.us/img714/2725/imgp5221medium.jpg

Benim fidanlar geçen sene aşırı boylandı örtü altı olduğundan dolayı bu sene alt dallar oluşmasını zorlamak için uç aldım ama bir şeye yaramadı kalınlaşması ve dal oluşumu için ne yapmalı bahar başı baş kesimi yapsam faydası olurmu. Arkadaki ince olanlar.

nikılıs
06-07-2011, 11:32
Merhaba,benimde 50 cm boyunda iki adet feijoam var.seneye çiçek açar mı acaba?

gülenmelek
05-08-2011, 12:02
Merhabalar,
Forumda konuları okurken aklıma takıldı. Herhangi bir tropikal meyve veya normal bir meyve ağacını balkon ortamında budayarak, yani biraz büyümesini engelleyerek yetiştirme şansımız varmı ? Mesela Sayın Todor un örnek verdiği fotoğrafların birinde, normalde 4-5 metre büyüyen ağaç saksıda minik olarak yetiştirilmiş. Bir de, bu yöntem belki bu ağaç için uygun olmuş olabilir. Diğer ağaçlar da bu yöntemle küçük bırakılıp meyve alma şansımız olurmu ?

musa78
07-08-2011, 01:23
nacizane elma ağaçlarından yapmış olduğumuz kadarıyla kendi budama yontemlerımızle bunu gerçekleştirmiş olduğumuzu belirtmek isterim..

athena -asena
12-08-2011, 10:55
Kaymak ağacımda 5 adet çiçek vardı zannedersem 2 adet meyve olacak .

Orhan Özbilgiç
12-08-2011, 11:55
Sevgili athena-asena;
Gözünüz aydın. Galiba olacak. Benimkilerdede durum aynı. İlk kez meyvesini görecek gibiyiz.
Yalnız, yapraklardaki ilaç veya gübre bulaşıkları nedir? Ne amaçla kullandınız?
Selam ve sevgiler.

sındırgılı
12-08-2011, 12:40
Sevgili Ozbilgic,
Zannedersem o kaolin,
Bendeki agaci, Baldiz istedi..... Ciceklerini cok sevmis :(
Ben de kiramayip vermistim, 2 hafta sonra tum agaci kuruttu. Yahu, bu kadar da yesilsiz bir el olurmu ?
Lisiler de mahvolmus durumda.... Bir de,
benden bahce planlamasi icin yardim istiyordu...
Benden ve de bahcemden uzak dursun diyecegim ama olmuyor.......
Bahcivanlik kursunda iken Yalova Ataturk Yetistirme Enstitusunde Kaymak Agaci yetistirdiklerini gormustum. Fakat satildigini ilk defa duyuyorum. Bir telefon edip sormali...

Orhan Özbilgiç
12-08-2011, 16:57
İnan üzüldüm be Sındırgılı.
Bu günlerde, düzenli birkaç güne bir sulama gerkiyordu. Belliki susuz bırakmış. :(
Biraz önce benimkilere baktım. Her ikisindede yer fıstığından biraz irice, birer ikişer meyve var. Sanırım bu sene ilk meyvesini yiyeceğiz.
Ben benimkileri, bizim sitedede satış yapan Yalovalı bir fidancıdan almıştım. Aynı zamanda Hünnap' ta satıyordu. Her iki başlığı bir incelersem belki bulurum. Haber veririm.

239964

239965

239966

athena -asena
12-08-2011, 18:50
Sevgili athena-asena;
Gözünüz aydın. Galiba olacak. Benimkilerdede durum aynı. İlk kez meyvesini görecek gibiyiz.
Yalnız, yapraklardaki ilaç veya gübre bulaşıkları nedir? Ne amaçla kullandınız?
Selam ve sevgiler.

Sayın hocam ikimizinde gözü aydın ilk defa tadacaz bakalım nasıl bir meyveymiş.
Yaparaklarına kaolin kili atmıştım hocam. Hayırlı iftarlar.

Orhan Özbilgiç
12-08-2011, 19:22
Teşekkürederim. Sevgili athena- asena.
Kaolin konusunda bilgi sahibi değilim.
Bir inceliyeyi bakayım.

istcallst
29-10-2011, 18:49
Istanbulda bir apartman bahcesinde olan feijoa, ustunde sadece 3-4 tane meyve var. Bunun sebebi herhalde agac tek oldugu icin, capraz tozlasma icin ikinci bir agac yok, ama cok buyumus.

kazanlik
29-10-2011, 20:41
kartal sahildeki bir fidanlikda onlarca saksi feijo birarada duruyordu ve sadece bir tanesinde 2 adet meyve tutmusdu, sanirim capraz tozlasmadan daha fazla etken var,

bu gun ilk kez meyvesini tatdim, cevizden biraz buyuk meyveler . sanirim henuz olgunlasmamislar, cunku tadi tam bir husran,

Charlaux
06-11-2011, 23:16
Arkadaşlar kaymak ağacı hala Atatürk bitki araştırma merkezi yalova'da satılıyor mudur ?
Sevgiler

Charlaux
06-11-2011, 23:24
Bir de arkadaşlar bu bitkinin bonsaileştirilebilen bir bitki türü olduğunu yazmıştı arkadaşlardan biri ,bunu nasıl yapabilirim ?
Teşekkürler

tourkana
07-11-2011, 08:01
Sn. Charlaux ,Zeytin Bonsai ile aynı işlemleri uygulamanız yeterlidir. Bunu bonsai bölümünde sorarsanız arkadaşlarımla yardımcı oluruz.

Öncelikle elinizdeki Feijoa fidanı varsa görselini paylaşmanız kolaylık sağlayacaktır.

mrduran
07-11-2011, 09:40
Merhabalar,

Aldığımda 3 yaşında idi(satıcının ifadesi), Şu an 4-5 yaşındaki Kaymak ağacıma, 15-08-2011 tarihinden aşağıdaki havaî köklendirme uyguladım. Kabuk kaldırmadım, sadece çepe çevre 2-3 sıra çizik attım. Sağlıklı gelişimini sürdürüyor. 15 gün önce gazeteleri yırtıp baktığımda, köklenme farkedemedim.
2,5 ayı geçen bu süre yeterlimidir acaba? Bu günlerde dibinden kessem ve iç ortamda saksıya alsam, ya da daha da beklemem konusunda yardımcı olsanız lütfen.

254554

Saygılarımla lütfen.

tourkana
07-11-2011, 11:04
Bu senenin rekoltesi 1,40 kg.

Charlaux
07-11-2011, 15:19
Tourkana,daha bitki bulamadım maalesef ancak Atatürk Bahçe Kültür Araştırma merkezinde satılıyorsa almayı planlıyorum kitabıyla beraber ;) Hala satılmakta mıdır bir bilgin var mı ? ( Çünkü en son 2007 yılında satıldığına dair bilgi verilmişte buradaki bir arkadaşımız tarafından )

Güler
07-11-2011, 16:40
Topçulardan Yalova'ya doğru gelirken yolun sağ tarafında Zeytin Fidesi satılır diye bir levha göreceksiniz. Orada feijoa olduğunu gördüm. Ama siz alırken mutlaka aşılı mı diye sorun. Zira aşılı olmayanların meyveleri iri olmadığı gibi lezzetleri de pek güzel değil.

Charlaux
07-11-2011, 17:53
Topçulardan Yalova'ya doğru gelirken yolun sağ tarafında Zeytin Fidesi satılır diye bir levha göreceksiniz. Orada feijoa olduğunu gördüm. Ama siz alırken mutlaka aşılı mı diye sorun. Zira aşılı olmayanların meyveleri iri olmadığı gibi lezzetleri de pek güzel değil.

Öncelikle çok teşekkür ederim yardımınız için ancak özellikle Atatürk Bitki Araştırma Enstütüsü Yalova hala satıyor mu onu öğrenmem lazım çünkü onlar galiba gelebilirmiş bizim buradaki bahçıvana o yüzden:o

Orhan Özbilgiç
16-11-2011, 14:17
Bugün meyvelerini bende topladım. İlk kez tanıştığım bu meyveyi, benim gibi tanımayanlara gösterebilmek ve büyüklük olarakta gözlemletebilmek için, mandalina, limon, yumurta ve cevizlerle birlikte fotoğrafladım.
Sanırım yarım kg. dan biraz fazla. İlk hasat için güzel bir verim.:) Zaten iki ağaç. Birinde tek bir tane vardı.

255780

255781

255782

athena -asena
16-11-2011, 16:26
Sayın hocam merhaba, meyvelerinin tadına baktınızmı nasıldılar. Benimkileri kediler kırdı o yüzden bu sene meyve alamadım inşallah seneye.

Orhan Özbilgiç
16-11-2011, 17:14
Sevgili dostum;

Bu kadar bekleyip, son anda yiyemediğinize üzüldüm.Eee, elden ne gelir?

Benimkilerden bir tanesi geçen hafta kendiliğinden düşmüştü. Baktımki yumuşamaya başlamış, onu eşimle dün paylaştık, yedik. Belki yarım tanecik olduğundan, tadını pek birşeye benzetemedim. Kendine özgü ferahlatıcı bir tadı var.
Sonuçta beğendiğimi söyleyebilirim.

Bunları öneriler doğrultusunda iki hafta kadar bekletip yemeyi düşünüyorum.

athena -asena
16-11-2011, 17:26
Hocam bilgiler için teşekkürler.

kopshtar
17-11-2011, 08:27
Ben de dün hasat gerçekleştirdim. 1,5 kg civarında meyve de bende var. Silkeleme ile düşmeyenlerin bir kısmını da elimle topladım. Seyreltme yaparsak meyve iriliğinin artacağını düşünüyorum. Çünkü bende de sn orhan özbilgiç'in meyveleri iriliğinde olanlar var. Bir de ağaç yıllandıkça meyve iriliği artıyor.

Orhan Özbilgiç
17-11-2011, 08:40
Birşey değil Sevgiliathena-asena.

Sevgili kopshtar;
Son derece haklısınız. Biraz acemilik, birazda daha çok meyvemiz olsun düşüncesi ile seyreltme yapmadım. Zira ilk kez tanışacağımız bir meyve idi. ''Bakarsın besleyemez, döküleni çok olur. Hiç olmazssa bir ikisini taşırsa...''Gibi hesaplar içine girdim. Oysa tüm yeni döküm meyve fidanlarının meyvesi seyreltilir. Değil mi ya?
Artık iş işten geçti.
İnşallah seneye hasadımız dah bol olur.;)

kopshtar
17-11-2011, 15:26
Sn Orhan Özbilgiç;
Bence tozlaştırma yaparken arılardan bile daha özenli çalıştığımız için olabilir :)
Arılar tozlamıyor diye çiçek mevsimi her iş dönüşü ağacın başında tek tek çiçekleri elden geçiriyorum. Belki de kendi haline bırakmak daha iyi sonuç verebilir.

Hillbilly
19-11-2011, 13:37
Ben de bu bahar iki adet Feijoa fidanı (saksıda 3 yaşında) bahçeye diktim gayet sağlıklı görünüyorlar bakalım kışı çıkaracaklar mı? Fidanlar oldukça adapte olmuş görünüyorlar yani neşeleri yerinde tabii sıcaklıklar geceleri min -5 civarında şu an. Isı geceleri daha da düştüğünde ne olacak göreceğiz. Böylece soğuğa karşı toleransını daha iyi gözlemleyip sizlerle paylaşırım. Yakın zamanda kar yağmaya başlar herhalde. Aynı gözlemi Kocayemiş içinde yapıyorum.

denizakvaryumu
20-11-2011, 12:42
Kocayemiş dayanır ama feijoa dan umudu kesin derim.

sındırgılı
20-11-2011, 19:36
Benim feijo, asiri sicaktan maalesef oldu...... Artik, bakamayacagim bitkileri yetistirmeye calismaktan vazgectim.Trabzon Hurmasi, Zeytin, mandalina, erik, dut (beyaz ve de avustralya ) nar, kayisi, uzum,Igde, Goji ve de Guz zeytini haricinde baska meyva yetistirmeyecegim. :)
Kocayemisi bile, Adanin arkasina Bisiklet ile gidip toplayacagim.
Resimleri, anilarda kaldi.......

kopshtar
21-11-2011, 14:16
Sn sındırgılı; aşırı soğuktan ölen duymuştum ancak aşırı sıcaktan ölen ilk defa duyuyorum.
Zeytin yetişen heryerde çok rahat meyve veriyor. Sizin koşullarınız da buna uygun.
Başka bir sebep olabilir diye düşünüyorum.
Bence hemen vazgeçmeyin derim.

Hillbilly
21-11-2011, 16:40
Feijoa larım şu anda gayet sağlıklı ve soğuktan hiç etkilenmemiş görünüyorlar ama henüz -4,-5 i gördüler en düşük sıcaklık olarak bakalım zaman neyi gösterecek. Gerçi 3-4 yaşında fidanlardı gövde yapıları genç fidanlara göre daha kalındı bu da koruyucu bir etken tabi. Tek sorun kar yağdığında dallarının kolayca kırılma ihtimali inşallah bu olmaz.

dağçiçeği
25-11-2011, 21:50
Merhaba;
Bende bu meyvenin fidanından istiyorum .Nerden bulabilirim ?Yardımcı olursanız çok sevinirim .

Orhan Özbilgiç
25-11-2011, 22:38
Merhaba;
Bende bu meyvenin fidanından istiyorum .Nerden bulabilirim ?Yardımcı olursanız çok sevinirim .

Sayın dağçiçeği;
Ben Yalova' da Uyanıklar Fidancılık' tan internet aracılığı ile almıştım. Yaklaşık 1 metre boylarında iki fidan.(Tozlama için iki olması gerekir dendiği için.) Samsun'a Kargo ile gönderdiler. Bu yıl ilk meyvelerini topladım.
İnternetten iletişim bilgilerine ulaşıp, hala satıp satmadıklarını öğrenebilirsiniz.

Ayrıca internetten 'Feijoa Fidanı' yazarak, diğer satıcılarada ulaşabilirsiniz.

mrduran
26-11-2011, 08:13
Feijoa larım şu anda gayet sağlıklı ve soğuktan hiç etkilenmemiş görünüyorlar ama henüz -4,-5 i gördüler en düşük sıcaklık olarak bakalım zaman neyi gösterecek. Gerçi 3-4 yaşında fidanlardı gövde yapıları genç fidanlara göre daha kalındı bu da koruyucu bir etken tabi. Tek sorun kar yağdığında dallarının kolayca kırılma ihtimali inşallah bu olmaz.

Merhaba efendim,

Emek veriyorsunuz, zaman ayırıyorsunuz, uzun süreli ve yüksek donlara karşı deneme/yanılma uygulamayın derim. Elbise temizleyicilerinde veya karyola/döşek satanlarda bulunan büyük şeffaf naylon torbalardan hazırda tutun, meteroloji haberlerine göre önceden uygulayın. İçerden kalın kartonlara sabitlenmiş iplerle yakındaki ağaçlara iple gererek, kar tutmaması...., hatta, aralarında boşluk sağlayabileceğiniz, 2 kat naylon için çalışmalar deneyin. Kalın, sağlam ve uzun, yeterli sayıda herekler te çakılmış olsun. Üye arkadaşların uyguladığı malçlama da olur. Hevesiniz korunmuş olur, tüh keşke yapsaydım dememiş olursunuz, aklınızdaki başka tedbirlerle birlikte. Kolay gelsin.

Ailece sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

dağçiçeği
09-12-2011, 21:27
Orhan Bey;
İlginize teşekkür ederim umarım bulurum bu meyveyi.

toprak5552
21-12-2011, 18:43
Benim kaymak ağacım bu sene çiçek açtı ama döktüler.nasip bir daha ki seneye

münevver
18-01-2012, 09:21
Henüz meyve sahipleri yeni yeni hasat ediyor galiba ama acaba bu meyvenin de korogakisi olur mu?
Trabzon hurması gibi olgunlaşmaya yakın sıcak suda bekletip kurutulabilir mi?Eğer olgunlaşınca kaymak tadı varsa kurutunca da güzel bir tadı olabilir belki.
İnşallah bunu da bir deneyen olur

Güler
18-01-2012, 12:27
Sevgili münevver,
Bizim bahçede 2 tane Feijoa çalısı var. Bayağı da iri çalı.
Biz de sevgili Orhan Özbilgiç'in aldığı yerden almıştık. Bol bol da meyve veriyor ama meyveleri hep küçüktü, hiç de arkadaşların yükledikleri fotoğraftakiler kadar iri olmuyordu.

Sitede yazıştığım arkadaşlar belki de aşısızdır demişlerdi.
Bu sene meyveleri arasında yumurtadan daha iri olanları vardı ve hatta sayıları da oldukça fazlaydı.

Ben tadlarını pek sevmedim. Onları da kıviler gibi hamken toplamak ve olgunlaşmasını beklemek gerekiyormuş.

Korogaki yapmayı pek düşünmem, hurmaların tadları kurudukça şekerlenmeleri daha belirginleşiyor, bunlarda öyle bir şekerli tad yok gibi. Kuruyunca nasıl olacak ki.

Neyse, tabii bu benim fikrim, üşenmeden yapan arkadaşlar olabilir.

YeşilSeven
19-01-2012, 13:32
Trabzon hurmasından kurutma güzel oluyor ancak bu meyvenin kurumuşu armut kurusu gibi olur. Pek şeker kalmaz.

münevver
19-01-2012, 16:10
Anladığım kadarıyla şeker oranı trabzon hurmasından az galiba.Tabi öyleyse tatsız da olabilir.
Bir edinebilirsem illaki deneyeceğim. Tabi bu yıllar sürecek.Nasreddin hocanın yola diktiği dikenlere takılmasını hesap ettiği tüyler üzerine kurduğu planlar kadar uzun:) ...malum daha ortada ağaç yok :D

Güler
19-01-2012, 16:43
Sevgili münevver, hiç merak etmeyin yıllar sürmez. Seneye siz bana hatırlatın ben size kurutabileceğiniz kadar gönderirim. Nasılsa İstanbul'dasınız hiç sorun olmaz.

Yalnız, biz hurmaları soyup da öyle sıcak suya batırıyoruz, herhalde bunu da soyacaksınız değil mi?

münevver
20-01-2012, 08:45
Güler Hanım çok teşekkür ederim.
Sayenizde belki tadına bakmak da nasip olur. Dediğiniz gibi soyup da yapmak daha iyi sonuç verir herhalde.Ama durdukça tatlandığı söyleniyor. Biraz bekletip tatlandırdıktan sonra soyulup yapılabilir mi diye düşünüyorum.Tabi biraz yumuşayacağı için belki bu sefer de asmak sorun olabilir.Tabi bunlar sadece tahmin. Öneriniz için çok teşekkür ederim. Çelikten yetişiyorsa dikim zamanı mümkün olursa eğer bir dal da gönderebilirseniz çok sevinirim.Yaptım artık bi çingenelik..

Güler
20-01-2012, 09:18
Estağfurullah, o nasıl söz.
Burada hepimiz birşeyler paylaşıyoruz. Çelik de gönderirim meyve de siz yalnız bana yazın ki unutmayayım. Zamanını takip edin yeter ki.

münevver
23-01-2012, 16:14
Çok teşekkürler Güler Hanım.
Çok sağolun..

AgacSevdalisi
19-04-2012, 08:51
Merhaba arkadaşlar bende bu sene 2 adet kaymak ağacı fidanı aldım ve 25 lt lik saksılara diktim. Saksıda feijoa dan meyve almayı başaran varmı acaba? Resimlerde fidanların ucundaki sürgünler çiçek gözü mü taze sürgün mü?

askincalli
19-04-2012, 14:42
deneme

carizma_009
23-04-2012, 22:30
Saksıda feijolarım vardı meyve tutmuşlardı yalnız çok küçüklerdi toprağa dikmenizde fayda var.Feijolarınız taze sürgün vermekte çiceklenme haziran temmuz arası olmakta daha var yani.

AgacSevdalisi
25-04-2012, 16:05
Saksıda feijolarım vardı meyve tutmuşlardı yalnız çok küçüklerdi toprağa dikmenizde fayda var.Feijolarınız taze sürgün vermekte çiceklenme haziran temmuz arası olmakta daha var yani.

teşekkür ederim sayın carizma; maalesef bahçem olmadığı için saksıda zorda olsa gübre takviyesiyle yetiştirmeye çalışacağım.

ysulet
29-04-2012, 23:58
Kaymak ağaçlarınızı saksıda rahatlıkla yetiştirebilir ve meyve elde edebilirsiniz.

ceylani
30-04-2012, 09:49
nisan ayında 2 tane boyları 30 cm kaymak agacı ektim bu sene cicek acarmı ve bakımlarını nasıl yapmalıyım ektigim yer biraz gölge güneşe mi ekseydim diye düşünuyorum

ysulet
30-04-2012, 11:45
Güneş alan ve fazla rüzgar almayan bir yerde bakarsanız sağlıklı bir şekilde büyütebilirsiniz. Bitkiniz henüz çok küçükmüş. seneye çiçek gözlemleyebilirsiniz. Ama bu sene kesin birşey söleyemem.

ceylani
30-04-2012, 12:21
tşürler ysulet 2 agac arası 1mt normalmi

ysulet
30-04-2012, 15:13
Rica ederim. İlerisi için problem olabilir kaymak ağacı 3-4 metre boylanabilmektedir. en az 2- 2,5 metre aralık vermenizde fayda var.

ceylani
30-04-2012, 15:55
teşekürler kafama takılan yerlerde bilgilerine müracaat etmemde bi mahsur yoktur inşallah

ysulet
30-04-2012, 17:00
Tekrardan rica ederim .Her zaman sorabilirsiniz...

musa78
15-05-2012, 19:22
YSULET bey efendim hazır bu feıjoa konusunda bılgı sahıbı olmanızdan bende yararlanmak ısterım,gecen sene 3-4 yasında olan feıjoa 2 adet cıcek vermesıne ve (sulu boya fırcasıyla tozlama)ragmen meyve tutmadılar normal mı yoksa 2 bır agaca kesınlıkle ılhıtıyac varmı ???

ysulet
15-05-2012, 21:40
Valla tek başına meyve veren kaymak ağacı çok gördüm. Meyve tutmamasının sebebi başka bir problem olabilir mi? Saksıda mı toprağa mı dikili iklim ne vaziyette, ekili olduğu bölge neresidir? Çiçekler hemen dökülüyor mu? yoksa zamanlamaları normal mi? Fidanları nereden temin ettiniz? aşılı mı yoksa klasik tür mü? Çiçeklenmeye hangi ay başlıyor?

musa78
16-05-2012, 18:53
:) sy romantik beyden aldım ordudan aşılı olup olmadıgını bılemıyecegım bahceme dıktım(ev onu) sert ruzgardan korunması amacıyla iklım ısteklerı zeytın olan bır bolge karadenız(batı),çiçeklenme uzunca bır sure agac ustunden dusmemekte,zamanı ıse hazıran ortasını bulmakta

not:çiçeklenme zamanı iklım sartlarına gore degısmekte 2 yıldır cıcek acmakta ılk sene 2 adet cıcek actı gecen yaz 4 adet olmustu yanlız surelerının zaman degısıklıgı guneslı gun sayısına baglıyorum hazıran -temmuz gıbı...

ysulet
16-05-2012, 20:07
Bence biraz daha sabırlı olmanızda yarar var mutlaka meyve tutacaktır. Tam zamanı şimdi önümüzdeki ay bi sonuç alamazsanız tekrardan paylaşın. Döllemeyi çiçek az ise kendiniz el ile yapın derim. Eğer çiçek ve ortamdaki arı böcek sayısı fazla ise hiç uğraşmayın zaten meyve verecektir. Birde toprağa mı dikili yoksa saksıda mı saksıda ise kaç lt lik bir saksı?

tourkana
30-10-2012, 15:42
Yalova'dan aldığım Feijoa nın 3. yılındaki rekoltesi 6,50 kg oldu, geçen sene 1,30 kg almıştım. Sanırım Sarıyer'in iklimini çok sevdi.

agozce
30-10-2012, 17:32
Lezzeti nasıl?

Hillbilly
30-10-2012, 19:19
Benim daha önce başarısız bir denemem oldu kaymak ağacıyla ilgili, beyaz ve soğuk bir okyanusta yalnız bırakmıştım dolayısıyla yaşama tutunamadı ama can yeleğini unutmadan daha korunaklı bir yerde tekrar deniycem.

Benol Hazaroğlu
30-10-2012, 20:01
Taze pişti.

Orhan Özbilgiç
30-10-2012, 20:10
Benol Hanım;

Çok akıllıca bir seçim. Zira meyve olarak tadı, kolay benimsenecek bir tat değil.

Nasıl yaptığınızı öğrenmek isterim.;)

Benol Hazaroğlu
30-10-2012, 20:25
Meyveyi hiç tanımıyordum.
1. yaptığımda internette soyulmadanda yapılır diyordu bal yaptım içine attım hiç beğenmedim. Kabukları sert kaldı.
Bu akşam 2. tarifi denedim
Haşladım, meyveleri süzgeçle çıkardım tenceredeki suyuna göz kararı şeker, 1 limon suyu,
az toz zencefil ekleyip bal yaptım suluca olsun çok jöleleniyor.
Meyveleri bu bala attım.Kıvamını kontrol ederek biraz daha pişirdim.

Aroması çok güzel. 2. tarifi beğendim.

Orhan Özbilgiç
30-10-2012, 20:42
Meyveyi hiç tanımıyordum.
1. yaptığımda internette soyulmadanda yapılır diyordu bal yaptım içine attım hiç beğenmedim. Kabukları sert kaldı.
Bu akşam 2. tarifi denedim
Haşladım, meyveleri süzgeçle çıkardım tenceredeki suyuna göz kararı şeker, 1 limon suyu,
az toz zencefil ekleyip bal yaptım suluca olsun çok jöleleniyor.
Meyveleri bu bala attım.Kıvamını kontrol ederek biraz daha pişirdim.

Aroması çok güzel. 2. tarifi beğendim.

Biz daha toplamadık.
Sanırım birkaç kilo çıkar. Geçen yıl meyve olarak tüketemedik ve çürüttük. Sizin reçelinizi görünce eşim merak etti. Bende sordum.
Sağolun.
İnternet bağlantımdaki sorun nedeniyle, sitemizede pek giremiyorum. Ama şu an sorun yok gibi. İnşallah bu mesajımıda gönderebilirim.
Tekrar teşekkürler. Afiyetle yiyin.:)

Benol Hazaroğlu
30-10-2012, 20:49
Orhan bey, iki başındanda az kestim ve 2ye böldüm. bunu atlamışım.

Hillbilly
31-10-2012, 07:50
Meyve olarak tadının benimsenememesi bu meyveyle uğraşmayının oldukça kibar bir tarifi olmuş. Growingyourgreens'in gazına gelip feijoa bitkisinin, farklı meyve türleri yetiştirme isteğinin oluşturduğu mıcırlı otobanın ilk çakıl taşı olduğunu belirtmeliyim. Zaman kaybıymış desenize.

tourkana
31-10-2012, 08:51
Lezzeti nasıl?

Birkez daha belirtmeliyim ki , bu meyveler dalından koparılıp hemen yenmiyor, koparıldıktan sonra 5-10 gün arası bekledikten sonra olgunlaşıyor.

Kabuğunda bana anason ve karanfili çağrıştıran bir koku geliyor, bu yüzden soyarak yemenizi tavsiye ediyorum.

İç kısmında adını da buradan aldığını biliyorum, etli katmanın içinde kaymak kıvamlı jelimsi bir bölge var. Etli katman ayva-kivi , kaymak kısmı ise olgun armut ve elma aromalı geldi bana.

Ama herşeye rağmen tarif edilecek bir tat değil, tattırdığım kişilerde yarıya bir beğenme oranı var. Bana sorarsanız çok beğendim, bazen durduk yere canım çekecek kadar :) Adresinizi yazarsanız biraz gönderebilirim , bakalım siz ne tatlar çıkaracaksınız.

tourkana
31-10-2012, 12:17
Amerika'da tanesi 1,79 usd'ye de satılıyor, başka yerde 12 adetli pakette 30 usd ye de satılıyormuş.
Feijoa, Buy Fresh Feijoa, where to buy Feijoa usa, Feijoa from New Zealand - Buy Exotic Tropical Fruits (http://www.discountswarehouse.com/feijoasfruit.html)

Hillbilly
31-10-2012, 13:27
Soldaki meyve Babutsa değil mi? (Kıbrısta babutsa diyorlar) :) Napan gardaş, be babutsa yende bize söylemen...gevollem...

carizma_009
06-11-2012, 09:29
Amerika da varsa bizde yokmu bu sene 30 40 kilo civarında mevyem olacak hepsini satışa sunmayı düşünüyorum kilo olarak satarız bize:)

KAPTANzst
09-11-2012, 19:27
Bende de 3 agaç var ve her akşam 1-2 kg yiyoruz:=))
Bizimkileri rüzgar yağmur döktükçe topluyoruz. Altı çimen ama yinede yıkamak gerekiyor.

KAPTANzst
09-11-2012, 19:28
Taze pişti.

Tebrik ederim.
Kardeşim tadına bakmiş:) Anlatmıştı bana.

16makkrgz16
17-02-2013, 18:52
bende de 2 adet var 2 yıldır aşırı çiçek veriyorlar ama meyvesini almak nasip olmadı

feyziuslu
17-02-2013, 19:52
Benim de sekiz-on sene önce Manisa-Osmancalı'da babamın bahçesine diktiğim kaymak ağacı her sene çiçek açtı,ancak hiç meyve vermedi.Sonunda annemin gazabına uğradı(77 yaşında).Bir gün köye gittiğimde yerinde yeller esiyordu.Ayrıca, sanırım ege iklimi uygun değil,belki Yalova ve Antalya gibi yerlerde meyve verebilir.Manisa içinde bazı yerlerde peyzaj bitkisi olarak kullanıldığını gördüm ama meyve vermiyor.

agozce
18-02-2013, 00:19
Birkez daha belirtmeliyim ki , bu meyveler dalından koparılıp hemen yenmiyor, koparıldıktan sonra 5-10 gün arası bekledikten sonra olgunlaşıyor.

........

Ama herşeye rağmen tarif edilecek bir tat değil, tattırdığım kişilerde yarıya bir beğenme oranı var. Bana sorarsanız çok beğendim, bazen durduk yere canım çekecek kadar :) Adresinizi yazarsanız biraz gönderebilirim , bakalım siz ne tatlar çıkaracaksınız.

Sayın Tourkana çok teşekür ederim. Ama mesajı yeni gördüm tüh tüh tüh...Neyse size afiyet bal olsun. :)

AgacSevdalisi
03-04-2013, 09:56
geçen sene fidan olarak aldığım 50 cm boyunda 2 adet feijoa fidanımı 25 lt'lik saksılara diktim. Geçen sene çiçek açmadı bu sene ilk tomurcuklarını gösterdi. Hayırlısıyla inşallah çiçekler meyvelere dönüşür.

turkkan
13-05-2013, 11:22
bende feijoa fidanına karşı 2 aydır ilgi duymaya başladım. yaklaşık 80 - 100 cm uzunluğunda 6 adet fidan aldım. iki tane fidanı evimin balkonunda yetiştirmeye başladım. Şu anda 15 tomurcuk atmış. İnşallah dökülmez.

FatihBahce
19-05-2013, 13:30
Geçen ay Bayıdır'dan 1,60 mt boylarında 50'şer TL dan iki kaymak ağacı almıştım. Bu hafta çiçeklendiler.

406397

406398

turkkan
28-05-2013, 08:54
kusura bakmayın fidan yetiştiriciliğinde daha yeniyim. Tozlama işinin nasıl yapıldığı konusunda bilgi verebilecek biri olursa sevinirim.

_ege_
28-05-2013, 19:03
Süper bir bitki ya :D

In God We Trust
17-07-2013, 12:06
Kaymak ağacımı 4 gün önce bahçeye diktim 1 adet var acaba bu ağaç kendine verimli midir?1 tane daha alıp dikeyim mi hemen?

limon_sever
17-07-2013, 12:43
Kaymak ağacımı 4 gün önce bahçeye diktim 1 adet var acaba bu ağaç kendine verimli midir?1 tane daha alıp dikeyim mi hemen?

1 adet daha almalısınız.

In God We Trust
18-07-2013, 14:38
1 adet daha almalısınız.

Teşekkürler

smnunal
18-07-2013, 15:09
Benim bahçede 1 adet var ve geçen yıl epey meyve verdi.

limon_sever
18-07-2013, 18:22

Verimli ve garanti meyve tutumu için 2 adet dikiliyormuş.

In God We Trust
20-07-2013, 11:30

Allah allah kendine verimli demek ki?Kafam karıştı şimdi acaba kendine verimli türleri de mi var?En kısa sürede bahçemdekinin fotoğrafını atacağım

fcı
20-07-2013, 21:06
Allah allah kendine verimli demek ki?Kafam karıştı şimdi acaba kendine verimli türleri de mi var?En kısa sürede bahçemdekinin fotoğrafını atacağım

Ben de Kaymak ağacını Yıldız Parkı'nda gördüğümden beri edinmeyi düşünüyordum. Parktaki ağaç da çiçeklenmesine rağmen meyve vermediğinden ağaçlar tek cinsiyetli mi diye düşünürken aşağıdaki bilgilere ulaştım.

Bu tür, çapraz tozlaşmayı destekleyen, 'protogyny' denilen (Türkçe'sini bilemiyorum) çiçeklerin dişi fonksiyonunun erkek fonksiyonundan önce çalıştığı bir sisteme sahip. Bu da kendine verimliliği önemli ölçüde düşürüyor.

Ağacın kendine verimlilik oranı elinizdeki varyeteye göre değişiyorsa da çoğu durumda özellikle tarımı yapılan varyetelerde en az yüzde ellinin üzerinde. Çiçekler döllenmek için bal arıları kadar tatlı aromaya sahip taç yapraklarını yemeye gelen ufak kuş ve sincap gibi hayvanlara da ihtiyaç duyuyor. Ancak en önemlisi bal arıları. Bal arılarının yokluğunda (azlığında) ağacınız kendi kendini döllemez. Bu durumda ağaç sayısını arttırmak döllenmeyi arttırıyor. Öte yandan; eğer ağaç sayınız zaten azsa elle polenlemenin (bir fırçayla çiçekleri tek tek polenlerseniz) başarı oranı yüzde yüzmüş.

Bu arada çiçeğin taç yaprakları tatlı olduğundan salata malzemesi olarak kullanılıyormuş. Ben de merak ediyorum. Mümkünse deneyip paylaşır mısınız?

Kaynak 1 (http://www.researchgate.net/publication/215370450_Late-acting_self-incompatibility_in_Acca_sellowiana_(Myrtaceae)1)
Kaynak 2 (http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/feijoa.html)
Kaynak 3 (https://en.wikipedia.org/wiki/Sequential_hermaphroditism#Flowering_plants)

In God We Trust
20-07-2013, 23:08
Ben de Kaymak ağacını Yıldız Parkı'nda gördüğümden beri edinmeyi düşünüyordum. Parktaki ağaç da çiçeklenmesine rağmen meyve vermediğinden ağaçlar tek cinsiyetli mi diye düşünürken aşağıdaki bilgilere ulaştım.

Bu tür, çapraz tozlaşmayı destekleyen, 'protogyny' denilen (Türkçe'sini bilemiyorum) çiçeklerin dişi fonksiyonunun erkek fonksiyonundan önce çalıştığı bir sisteme sahip. Bu da kendine verimliliği önemli ölçüde düşürüyor.

Ağacın kendine verimlilik oranı elinizdeki varyeteye göre değişiyorsa da çoğu durumda özellikle tarımı yapılan varyetelerde en az yüzde ellinin üzerinde. Çiçekler döllenmek için bal arıları kadar tatlı aromaya sahip taç yapraklarını yemeye gelen ufak kuş ve sincap gibi hayvanlara da ihtiyaç duyuyor. Ancak en önemlisi bal arıları. Bal arılarının yokluğunda (azlığında) ağacınız kendi kendini döllemez. Bu durumda ağaç sayısını arttırmak döllenmeyi arttırıyor. Öte yandan; eğer ağaç sayınız zaten azsa elle polenlemenin (bir fırçayla çiçekleri tek tek polenlerseniz) başarı oranı yüzde yüzmüş.

Bu arada çiçeğin taç yaprakları tatlı olduğundan salata malzemesi olarak kullanılıyormuş. Ben de merak ediyorum. Mümkünse deneyip paylaşır mısınız?

Kaynak 1 (http://www.researchgate.net/publication/215370450_Late-acting_self-incompatibility_in_Acca_sellowiana_(Myrtaceae)1)
Kaynak 2 (http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/feijoa.html)
Kaynak 3 (https://en.wikipedia.org/wiki/Sequential_hermaphroditism#Flowering_plants)

İlginiz için teşekkür ederim ağacımın alt kısımlarında yapraklanma var üst kısmına kadar çalı formunu almasını istemediğimden onları budayacağım 10-12 adet yaprağın tadına bakarım buradan paylaşırım ancak henüz 1 haftadır toprakta olduğu için şuan ağacı zorlamak istemiyorum en kısa zamanda bançeme en az 1 adet belki 2 adet daha ekeceğim.

In God We Trust
05-09-2013, 08:26
Kaymak ağacım çok güzel büyüyor maalesef yoğunluğumdan dolayı fotoğrafını çekemedim yapraklarının tadı hoş ama bir defne kadar çekici değil zaten ağaca yaklaşınca kokusu hafiften duyuluyor inşallah seneye 1-2 meyvesini yerim :)

In God We Trust
21-09-2013, 23:53
Bahçeme 3 gün önce bir kaymak ağacı daha diktim diğerinin yanına umarım baharda çiçeklerini görürüz :)

Orhan Özbilgiç
29-10-2013, 20:39
Bahçemde iki Feijoa var. Geçen yıl kasımın 7-8'i gibi olgunlaşmışlardı.
Bu yıl ilk meyveler bir kaç gün önce dökülmeye başladı. Bilindiği gibi ağaçtan ilk meyveler dökülmeye başladığında, toplama zamanı gelmiş oluyor.

Bizde bugün topladık.
Genellikle yumurta iriliğindeler. Tabi içlerinde, çok küçükleri de yok değil.

450481

450473

450474

450475

In God We Trust
30-10-2013, 11:23
Orhan bey bu ağaçlar kaç yaşında meyve verirler acaba?Benimkiler 2 yaşındalar daha.

Orhan Özbilgiç
30-10-2013, 11:47
Orhan bey bu ağaçlar kaç yaşında meyve verirler acaba?Benimkiler 2 yaşındalar daha.

Sevgili In God We Trust;
2009 yılında dikildiklerinde 3 yaşında oldukları söylenmişti.(Satın aldığım fidancılar!)
Demekki; 7 yaşındalar. 2011 de 7-8 meyve vermişlerdi.
Geçen yıl, 1-1,5 kg. kadar verdiler.
Bu yıl ki de 3-4 kg civarında.

Siz bu durumda bir tahminde bulunabilirsiniz sanırım.;)
Sağlıkla kavuşun inşallah.

In God We Trust
31-10-2013, 22:18
Teşekkürler Orhan Bey ben daha bekleyeceğim demek :)

aral
03-11-2013, 16:21
bende bugun ilk hasati yaptim cok iri degil ama idare eder

bonsade
04-11-2013, 18:47
Bu sene erken topladik .

Yenisu
05-11-2013, 11:39
Merhaba ,bu sene feijoa meyvasının tadına bakmak nasip oldu.Gürcistan'dan gelmişti.Kompostodaki aromaya bayıldım.Ben de bahçeme dikmek istiyorum.İnternetten baktığımda iyice aklım karıştı.Çok geniş fiyat yelpazesi var.Lütfen kime güvenebileceğim konusunda yardımcı olur musunuz?Genellikle görerek aldığım için ,şimdiye kadar internetten hiç sipariş vermedim.Şimdiden teşekkürler

In God We Trust
05-11-2013, 12:15
Maddi durumunuzu bilemem ama fidanlar zaten çok ucuz.Ben taneseni 15 lira civarından 2 adet aldım 4-5 fidanla birlikte 10 lira da kargosu tuttu.Zonguldakta kışın - dereceler görülüyor bildiğim kadarıyla bahara doğru dikerseniz bence daha mantıklı olur.

cemo
05-11-2013, 17:16
Merhaba ,bu sene feijoa meyvasının tadına bakmak nasip oldu.Gürcistan'dan gelmişti.Kompostodaki aromaya bayıldım.Ben de bahçeme dikmek istiyorum.İnternetten baktığımda iyice aklım karıştı.Çok geniş fiyat yelpazesi var.Lütfen kime güvenebileceğim konusunda yardımcı olur musunuz?Genellikle görerek aldığım için ,şimdiye kadar internetten hiç sipariş vermedim.Şimdiden teşekkürler

Sn yenisu, ben de Ereğli de oturuyorum. Sitede satışını yapan arkadaşımızdan almıştım 2 sene önce.
Nette buldum inceleyin irtibata gecin isterseniz.

http://www.botanikmarket.com/

hcmc
12-11-2013, 08:44
fidanları 1 yıl önce aldım. Şuan 3 yaşındalar.Hiç çiçeklenmedi. Sanırım bir kaç yıl daha beklemem gerekecek

hcmc
12-11-2013, 08:48
Fidabları aldığım site

Kaymak Ağacı Feijoa Fidanı Saksılı 100-120 cm (http://www.naturalciftlik.com/kaymak-agaci-feijoa-fidani-kaymak-meyvesi?filter_name=Kaymak) Ağacı Feijoa

sındırgılı
12-11-2013, 09:06
Benim de sekiz-on sene önce Manisa-Osmancalı'da babamın bahçesine diktiğim kaymak ağacı her sene çiçek açtı,ancak hiç meyve vermedi.Sonunda annemin gazabına uğradı(77 yaşında).Bir gün köye gittiğimde yerinde yeller esiyordu.Ayrıca, sanırım ege iklimi uygun değil,belki Yalova ve Antalya gibi yerlerde meyve verebilir.Manisa içinde bazı yerlerde peyzaj bitkisi olarak kullanıldığını gördüm ama meyve vermiyor.

2 Adet fidan dikmeniz lazim..
Ya da kulak temizleme pamuklari yolu ile sunni dollenme yaptirmaniz gerekiyor.
Ben de yasatamadim.. Cok guzel cicekleri olan bir bitki. Sevgili Baldizim maalesef bitkimi yasatamamisti.. Daha sonralari Gojiler de verdim.Onlarda ayni akibete ugrayinca bitki alisverisini onun ile kestim. Artik, sadece
bahcemde tadimlik yiyor.:mad:

murathira
25-01-2014, 15:26
Ya arkadaslar 2 hafta önce fidancıdan feijoa fidanı aldım, 5 lt su şişesine diktim. İlk zamanlar güzel iken bugün yaprakları kara kara beneklendi onu öyle görünce üzüldüm.Taze yaprakları da buruşuklaşmış.Güneşi fazla görmedi son 2 haftada.Zaten ocak ayındayız.Toprağı nemli.Yaprağına dokununcada düşüyor hemen.Cok suladığımı da düşünmüyorum ama olabilir tabi.Toprağı çam toprağı,torf,perlit,kırmızı toprak (poşetindeki kendi toprağı) karışımı.

Sizce neden olmuş olabilir? Akıbeti ne olabilir? Ne yapmalıyım?

In God We Trust
25-01-2014, 22:11
Sayın Murat Hira bitkiniz iç mekanda olduğu için böyle olabilir bahçeniz varsa bir çıakrın rahatlasın strese girmiş büyük ihtimalle böyle giderse ölebilir ki bu ağaç gerçekten uyum sağlayan ve dayanıklı bir ağaç -10lara dayanabiliyor adapte olursa

ayzek20
11-03-2014, 15:11
İki tane aldım bugün diktim inşallah tutarlar :D

ParalelEvren
28-03-2014, 15:14
arkadaşlar benimde fidanımı budamam gerekiyor yardımlarınızı bekliyorum lütfen..
http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/34158.htm

In God We Trust
28-03-2014, 22:37
Benim feijoalar yazın müthiş büyümesine rağmen kışın yaprakları morarmıştı herhalde baharda ölürler diye düşünüyordum biraz deniz rüzgarı alan bir noktadalar çünkü geçen hafta uyanmaya ve filiz vermeye başlamışlar umarım 1 adet de olsa çiçek görebilirim bu sene :)

N.Akdas
01-04-2014, 22:30
Bu meyveyi yiyenlerin bazıları çok beğenmiş bazıları eh işte gibi beğenmiş türlerine göre lezzetleri değişiyor herhalde yiyipta tadını çok beğendiğiniz türleri hangileri?
Bu video da ise tozlaşmayı aynı ağaçta yapıyor deneyen var mı?
http://www.youtube.com/watch?v=tucIAxQ8kGg

N.Akdas
01-04-2014, 23:05
4 farklı sitede farklı türleri var meyve lezzetlerini de tarif etmişler bu türlerden yetiştiren var mı?
Özellikle ilk sitedeki türler çok büyük ve güzel duruyorlar

Feijoas (http://www.waimeanurseries.co.nz/our-products/fruit-trees/feijoas/)

Feijoa - Tharfield Nursery (http://www.tharfield.co.nz/varieties.php?fruitid=19)

Feijoa Growing Guide | Tui Garden (http://www.tuigarden.co.nz/howtoguide/feijoa-growing-guide)

FEİJOA (PİNEAPPLE GUAVA ) | TROPİKAL MEYVELER (http://tropikbahce.blogspot.com.tr/2013/12/feijoa-pineapple-guava.html)

ayzek20
02-04-2014, 20:05
Azerbaycan da yaşadığım yıllarda yerdik. Yediğim meyvenin türünü bilmiyorum ama tadı çok güzeldi. O zamanlar hep düşünürdüm Türkiye de neden yok bu meyveden diye. Keşke o yıllarda dikseydim. Bir kaç yıla tekrar yemek nasip olur inşallah hem de kendi ağacımdan :)

In God We Trust
03-04-2014, 22:01
Sayın ayzek20 ben henüz meyvesini yiyemedim ancak 2 adet ağacım var şekilleri çok güzel meyve vermeseler bile yeterli benim için :)

ayzek20
05-04-2014, 21:55
İnşallah meyvesini de yersin sayın in god we trust. Ağaç şekli yaprak dökmemesi benim de hoşuma gidiyor. Üç fidanım var büyümeleri için sabırsızlanıyorum. Çelikle ya da fidan alarak biraz daha çoğaltmayı düşünüyorum fidanları. Otuz kadar kaymak ağacı olsun istiyorum :)

In God We Trust
05-04-2014, 23:26
Bu sene acayip tomurcuğu var yaprak çıkartmak üzere acaba çiçek açma ihtimali var mı?

ayzek20
07-04-2014, 20:07
Bu feijonun reçelini de yapıyorlar bu yıl imkan olursa getirteceğim Bakü'den.

carizma_009
14-04-2014, 16:59
Çicek tomurcukları görülmeye başladı.

In God We Trust
14-04-2014, 17:36
Ağacınız çok güzel inşallah meyvelerini yersiniz kaç yaşında acaba?

turkkan
29-04-2014, 09:11
Arkadaşlar merhaba;
Geçen yıldan bu yana feijoa meyvesine karşı ilgim ve alakam olmaya başladı.
Geçen yıl aldığım feijoa ağacı 2 adet meyve verdi. Ancak Kasım ayından beri Yapraklarda kararma ve dökülme meydana geldi. Yaprakları yakından incelediğimde ise kırmızı renkli yuvarlak ve beyaz benekli bir böceğin yaprak üzerinde olduğunu ve yaprağın suyunu emerek yaprakların kararmasına ve dökülmesine neden olduğunu, ayrıca sürgünleri de yediğini ve sürgünlerini kararttığını gördüm. Yaprak biti ve buna benzer ilaçlar aldım ve ilaçladım. Ancak sorunu çözemedim. Ne olduğu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

carizma_009
30-04-2014, 16:57
Kararmalar genelde mantara bağlı durumlar ona göre ilaçlama yaparsınız.Biraz mantar ve böcek ilacı karıştırarak uygulama yaparsanız hem böceğe hemde mantari hastalığa karşı etki gösterecektir.Bitkinizin genel görünümünü yüklerseniz daha faydalı olmaya çalışabilirim.

Muhsin Hanif
30-04-2014, 18:30
Merhaba,
http://www.agaclar.net/forum/1277372-post1326.htm başlığında sormuştum, buraya da bilgi olsun diye ekliyorum.
Yapraklardaki kararmanın nedenini öğrenebilir miyim?

Aklıma gelenler ;
1- Potasyum eksikliği
2- Pas hastalığı
3- Klor toksisitesi
Ya da başka eksiklik, hastalıklar olabilir.[/QUOTE]

turkkan
05-05-2014, 10:08
Merhaba,
http://www.agaclar.net/forum/1277372-post1326.htm başlığında sormuştum, buraya da bilgi olsun diye ekliyorum.
Yapraklardaki kararmanın nedenini öğrenebilir miyim?

Aklıma gelenler ;
1- Potasyum eksikliği
2- Pas hastalığı
3- Klor toksisitesi
Ya da başka eksiklik, hastalıklar olabilir.[/QUOTE]

yapraklardaki kararmanın nedeni resimde de anlaşılacağı üzere ismini bilmediğim bu böcek türü. Bu böcek koza halinde gövdede yetişiyor ve daha sonra ürüyerek yapraklara bulaşıyor. Yaprağın suyunu emerek yaprağı karartmaya başlıyor ve sonrasında da bitkinin yaprağını karartarak döküyor.

seröz
28-06-2014, 13:37
antalyada satan **** satılan yeri bilen var mı?

limon_sever
28-06-2014, 19:54
antalyada satan **** satılan yeri bilen var mı?

Üyelerimizden Sayın Mutlu Kutlu Antalya'da satışını yapıyor.

Tropikal, egzotik meyve fidanları - www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/Tropikal-egzotik-meyve-fidanlari,LA_159-2.html#labels=196-2)

Lonicera
21-10-2014, 12:15
Büyük boy saksıdaki iki bitkiden ilk defa meyve aldım. Her ikisi de 5 yaşında. Meyve tutumu çok az oldu, sanırım saksılarda olmasından kaynaklanıyor. Bugün bir tanesi yumuşayıp saksısının dibine düşmüş. Bir çay kaşığı yardımıyla içini kabuğundan sıyırıp tadına baktım. Bence nefis bir meyve. Ardından sıyırdığım kabuğun da tadına baktım. Kabuk berbat bir tada sahip. Gelecek yıl çok daha fazla güneş gören bir bölgeye transfer edilmek üzere gerekli notlar alındı:D.

KAPTANzst
22-10-2014, 08:32
Bahçemden

istcallst
19-11-2014, 10:35
Tropik meyvecide suanda satista var. 2kg 30tl kargo ucretsiz.
Tropikmeyveci (http://www.tropikmeyveci.com/satis/)

carizma_009
19-11-2014, 18:32
Feijoa meyvelerim çok iri bir çeşit.

NaciG
27-11-2014, 11:31
Terasta bu meyvenin ağacını yetiştirmeme rağmen meyvesini yemek için sabredemedim ve internetten 2 kilo Feijoa meyvesi aldım. Tadına baktım ve acı olduğunu farkettim. Üstelik yediğim meyve olgun bir meyve idi. Beni öyle süper bir meyve olduğu konusunda şaşkınlığa falan da uğratmadı. Çünkü internette okuduğumuz kadarı ile muz, çilek ve kivi tadı karışımı vermesi gerekiyordu. Ben acayip acı bir meyve tadı aldım. Meyvelerle reçel yapmayı deneyeceğim. İnşallah tadı o zaman düzelir. Sizlere tadı konusunda bilgi vereceğim.

FatihBahce
27-11-2014, 13:12
Terasta bu meyvenin ağacını yetiştirmeme rağmen meyvesini yemek için sabredemedim ve internetten 2 kilo Feijoa meyvesi aldım. Tadına baktım ve acı olduğunu farkettim. Üstelik yediğim meyve olgun bir meyve idi. Beni öyle süper bir meyve olduğu konusunda şaşkınlığa falan da uğratmadı. Çünkü internette okuduğumuz kadarı ile muz, çilek ve kivi tadı karışımı vermesi gerekiyordu. Ben acayip acı bir meyve tadı aldım. Meyvelerle reçel yapmayı deneyeceğim. İnşallah tadı o zaman düzelir. Sizlere tadı konusunda bilgi vereceğim.
Sanırım kabuğunu soyuyorsunuzdur.
Acıysa ya cinsi değişiktir ya da olgunlaşmamıştır.
Ben Urla'da geçen yıldan beri 3 ayrı yerden 3 çeşit almıştım.
Bayındır'daki bir fidancıdan aldıklarım daha iri ve içi oldukça tatlı.

baymen82
08-01-2015, 04:46
arkadaslar aranıza yeni katıldım.Adım mustafa ben de feijoa alıp dikmek istiyorum. babamın kiraz tarlası var. kiraz,zeytin,ceviz agaclarımız var.hobi olsun diye bende tarlanın bir kösesine dikmek istiyorum.manisa da bulabilecegim yer var mıdır. yardımcı olur musunuz.

Hasan061
22-04-2015, 13:55
Ben bundan 4 sene önce 4 adet alıp dikmiştim Gebzede bir fidancı yalovadan getirttiğini söylemiş ve övgüyle bahsetmişti,şimdi çalı formunda büyüyorlar,çiçeklenme oluyor ama daha meyve yemek nasip olmadı aldığımda bir yaşında olsala şu an beş yaşında olmaları lazım acaba kaç yaşlarında meyve veriyor bilen varsa yazarsa sevinirim,şimdiden teşekkürler.

Muhsin Hanif
24-04-2015, 22:23
Ben bundan 4 sene önce 4 adet alıp dikmiştim Gebzede bir fidancı yalovadan getirttiğini söylemiş ve övgüyle bahsetmişti,şimdi çalı formunda büyüyorlar,çiçeklenme oluyor ama daha meyve yemek nasip olmadı aldığımda bir yaşında olsala şu an beş yaşında olmaları lazım acaba kaç yaşlarında meyve veriyor bilen varsa yazarsa sevinirim,şimdiden teşekkürler.

Konunun açılış mesajında ( genelde olduğu gibi) çok faydalı bilgiler var, örneğin 3 yaşında çiçek ve meyve verdiği yazıyor. Ayrıca tozlaşma- verim cinsleri de belirtilmiş.

2014 Şubatında 3 yaşındayken diktiğim fidan, çok çiçek açmadı fakat 7-8 tane meyve verdi.
Bugün itibariyle bayağı çiçek ve tomurcuk var üstünde, inşallah meyve de bereketli olur.

In God We Trust
07-05-2015, 18:14
Benimkilerde bu sene de çiçek olmayacak sanırım 2013 yazında dikmiştim

athena -asena
03-06-2015, 10:43
Evdekiler ben yokken 33 lük çok fazla gübre dökmeleri sonucu kurumaya başlayan feijoa fidanım tekrar yeşermeye başladı.

Lonicera
03-06-2015, 12:31
Geçmiş olsun, yaşama tutunmaya çalışması tek tesellisi artık. 33' lük dediğiniz amonyum sülfat değil mi?

athena -asena
03-06-2015, 19:37
Evet lonicera dediğiniz gibi 16,5 nitrat 16,5 amonyum vardır. gübre çok fazla geldiği için yakmış çok bitki ve çiçek kaybım oldu.

Lonicera
03-06-2015, 19:54
Çok ilginç, bahsettiğiniz gübre amonyum nitrat. Oysa benim bildiğim amonyum sülfat yani şeker gübre tehlikeli. O zaman AN gübresini oldukça fazla miktarda uygulamışlar. Zaten kaymak ağacının kökleri çok yüzlek, direkt köklere değmiş olmalı.

athena -asena
03-06-2015, 20:03
Hepsi saksıda olukları için gübre çok gelmiş ziraatçıya sorduğumda çok dökmüşler dedi. normalde çay kaşığıyla verilmesi gereken kamelya çiçeklerime avuçla dökmüşler büyük saksıda olanlara da 3-4 avuç dökülmüş. Sadece bu kaymak ağacı geri dönüş yaptı diğerleri kurudu.çoğunu saksıdan çıkarıp köklerini yıkayıp tekrar yeni toprağa ekmiştim.

Lonicera
04-06-2015, 05:23
Gelip geçmiş olsun, bu gübre işi bilinçsizce kullanılınca her türlü sakıncalı sonuçlar doğurabiliyor gerçektende. Ben de gerek kaymak ağacı olsun gerekse diğer bitkilerime olsun hep sık ve az uygulama yapıyorum, zaten bitki çok az miktarını kullanabiliyor. O sebeple sulamayı bir dolu bir boş şeklinde alışkanlık haline getirdim. Şimdilik herhangi bir sorun yok çok şükür.

athena -asena
04-06-2015, 08:31
Ben normalde taze hayvan gübresini şerbet yapıp bitkilerin dibine çok az dökerim başka da gübre vermem ama evdekiler benim yokluğumda fındık bahçesine attığım gübreyi görünce yağmurda yağıyormuş atalım demişler olan bizim emeklerimize oldu.

Hasan061
04-06-2015, 22:26
Daha önce yazmıştım benim bahçemde de 4 adet kaymak ağacı var,bu hafta gittiğimde yoğun çiçek tomurcukları vardı,biraz önce videoda fırça ile döllenmeyi izledim,haftaya çiçeklenme tamamlanırsa ben de fırça ile deneme yaparım diyorum,Sn.athena-asena size de geçmiş olsun diyorum,bilerek yapılan birşey değil anlaşılan,hepimiz hayatta tecrübelerimizi, yapılan yanlışlar üzerine kazanıyoruz,aslında sizden aferin almak için iyi niyetle yapılmış bir uygulama,bu taze hayvan gübresi şerbeti benim bulunduğum köydeki arkadaşların uyguladığı bir yöntem siz de bahsedince kafama yattı deneyeceğim nasipse,haftaya da uygun zaman olursa resim paylaşırım,şimdilik hoşçakalın diyorum.

athena -asena
04-06-2015, 23:22
Sayın Hasan bey teşekkürler. Sizden de resimler bekliyoruz.

Lonicera
06-06-2015, 11:46
25 feijoa tohumundan 23 tanesi çimlendi. 19 tanesi yaşama tutunmaya çalışıyor. Bu yıl da meyve bağlarsa tohum paylaşımına göndermek niyetindeyim.

Lonicera
07-08-2015, 12:55
1,5 ayda aşırı sıcaklar yüzünden bu kadar gelişebildi.

rainac
04-12-2015, 14:02
Bu kaymak ağacı Afyonda da yetişirmi acaba güzel bir görüntüsü var soguk havaya dayanıklı ise alacağım bir tane

Lonicera
04-12-2015, 14:15
Net kaynaklarında -7 dereceye kadar (uzun süre olmasa da) dayanabildiği belirtiliyor. Afyon'da dış mekanda biraz zor gibi.

Lonicera
04-12-2015, 14:20
Bazı kaynaklarda da - 16 olarak belirtilmiş. Ölçü olarak civarda zeytin ağacı varsa yetişir deniliyor.Yabancı sitelerde zone değeri 7-10 aralığında veriliyor. Tercih size kalmış. Ayrıca alacaksanız iki adet alın derim, birbirini tozlayıp daha fazla meyve tutumu yapıyor.

Afyon' da bitkinin gövdesi donmasa bile bahar erken donları ve kar nedeniyle çiçek gözlerinin zarar görmesi çok muhtemel. Korunaklı bir yeriniz varsa denemekten zarar gelmez:))

rainac
04-12-2015, 14:35
burda şuan hava sıcaklığı -3 lerde zor gibi sanki. Alırsam evde bakmayı düşünüyorum boş bir oda ayırdım çiçekler için ama orasıda soguk oluyor. Kararsız kaldım şuan :)

vehbi
04-12-2015, 14:44
Bu sezon hasadımız birazda komşulartadına baktı.

rainac
04-12-2015, 14:49
Bak hasatıda yayınladınız iyice gaza gelecem soba kuracam odaya :)

vehbi
04-12-2015, 15:16
Bulunduğu bölgede eksi yedilerden fazla soğuk görmedi yaklaşık beş yaşında iki tane fidan üç yaşında meyve vermeye başladılar tadı kivi muz arası gibi bana öyle izlenim veriyor.

nikılıs
07-12-2015, 16:26
Merhabalar,5 yaşındaki feijoam ilk kez meyve verdi.meyveler kendiliğinden döküldü.birkaç gün önce yerden topladım.yumuşak ve çok lezzetliler.ama boyutları çok küçük.bir ceviz kadar bile yoklar.hangi etkenlerden dolayı bu kadar küçük kalmış olabilirler sizce?

Bu arada bu meyve kabuklu şekilde yeniliyor mu?

kemkum
07-12-2015, 18:34
benimde 3 yaşında feyjo ağacım var.çiçek açıyor fakat meyve tutmuyor.

nikılıs
09-12-2015, 09:07

Bu zamana kadar benimki de böyle oluyordu.1-2 yıl daha aynı şekilde olabilir.birde tozlanma mevzusu var.geçmiş mesajlarda arkadaşlar anlatmış.bir göz atın isterseniz.

aydemiraydın
18-12-2015, 11:45
Ağrı da kaymak ağacı yaşıyorsa bi mucize.

aydemiraydın
22-12-2015, 10:10
kaymak ağacı en düşük kaç dereceyi gördü ve hala yaşıyor. test eden arkadaşlar yazabilirmi?

feast3874
29-12-2015, 13:54
3 sene önce 2 adet kaymak ağacı fidanı almıştım. Aldığımda 25 cm civarındaydı. Büyükçe birer saksıya diktim. 2. senesinde 80 cm falan oldu. 2 adet çiçek açtı ve kurudu. Geçen sene çiçek açmadı. Bu sene inşallah açar diye bekliyorum. Çiçek açması için ya da çiçelerin tozlaşması için yapılan özel bir işlem var mıdır?

rainac
29-12-2015, 15:01
3 sene önce 2 adet kaymak ağacı fidanı almıştım. Aldığımda 25 cm civarındaydı. Büyükçe birer saksıya diktim. 2. senesinde 80 cm falan oldu. 2 adet çiçek açtı ve kurudu. Geçen sene çiçek açmadı. Bu sene inşallah açar diye bekliyorum. Çiçek açması için ya da çiçelerin tozlaşması için yapılan özel bir işlem var mıdır?

Balkonda duruyorsa tozlaşmayı arılar hallediyor sanırım bir yerde okumuştum :)

sitede fazlasıyla bilgi var bi araştırın isterseniz.

feast3874
29-12-2015, 15:26
Teşekkür ederim.Evet sürekli terasta duruyor. Adana ikliminde içeriye almaya gerek yok zaten.

aydemiraydın
04-01-2016, 12:08
3 yaşındaki kaymak ağacı fidanlarım diktiğimin ertesi gece -13 C yi gördü ve hala hayattalar.

Orhan Özbilgiç
15-01-2016, 11:53
Kasım ayı başlarında hasadını yaptığım Feijoalarda bu yıl meyveler seyrekti. Ama genellikle çok iriydiler.

Ama haber aldığıma göre maalesef, yılbaşında yağan bir metreye yakın kar, destek kazığına bağlı olmasına rağmen, ikinci fotoğraftaki ağacı, tam bağlı olduğu yerden, yani belinden kırmış. :( Bilindiği gibi, dalları çok çıtkırıldım.

Yeniden sürgünler verecektir. Ama şekillendirmek güç olacak. Belki çiçeklenemeyecek.:(
Bakalım yaz başında gidince göreceğim.

592404

592405

592403

592406

aydemiraydın
30-01-2016, 09:25
Orhan Özbilgiç bey, kaymak ağacınızın çeşidi nedir?

Orhan Özbilgiç
30-01-2016, 14:09
Orhan Özbilgiç bey, kaymak ağacınızın çeşidi nedir?

Sayın aydemiraydın;
Bendeki iki ağaç biri birinden farklı meyveye sahip. Diktiğim yıllarda, satıcılar türü konusunda bilgi sahibi değillerdi. Gönderdikleri iki fidan yaklaşık kasım ayı başlarında meyvelerini olgunlaştırıyor. Ama birinin meyve yüzeyi portakal gibi pürüzlü, diğerininki, pürüzsüz.

Olgunlaşma mevsimine bakarak, birinin Triump, diğerinin Mammoth olduğu kanısına varıyorum. Zira hemen hemen bir hafta arayla olgunlaşıyorlar.

nurtenhekimoğlu
16-02-2016, 22:53
Benim 11 yıllık kaymak ağacım var,boyu 2-2 buçuk metre fazla olmasa da çiçek açıyor fakat hiç meyve vermedi ne yapmam lazım..

Orhan Özbilgiç
17-02-2016, 13:30
Benim 11 yıllık kaymak ağacım var,boyu 2-2 buçuk metre fazla olmasa da çiçek açıyor fakat hiç meyve vermedi ne yapmam lazım..

Yakınına, bir tane daha dikin. Zira Kaymak ağacı, kendi kendini dölleyen bir bitki değil.

Lonicera
05-05-2016, 13:52
Tohumdan yetişmiş olduğuna kanaat getirdiğim bitkim 5 yaşını geçti. Bu yıl da üzeri epey çiçekli ama aşısız olduğu için çok küçük meyve veriyor. Aşılı çeşitlerden edinmek lazım.

In God We Trust
20-05-2016, 11:08
Benimkiler 1 haftaya anca açar ilk defa çiçek açacakları için tecrübesizler :)

aydemiraydın
20-05-2016, 15:33
Tohumdan yetişmiş olduğuna kanaat getirdiğim bitkim 5 yaşını geçti. Bu yıl da üzeri epey çiçekli ama aşısız olduğu için çok küçük meyve veriyor. Aşılı çeşitlerden edinmek lazım.

sn. Lonicera, kaymak ağacınız tekmi? meyveleri küçükte olsa lezzetlimi?
bende 2 adet var. biri yapraklarını döktü budadım. bilmiyorum verdiğim ilaç veya gübremi dokundu. 1 tanesi iyi durumda duruma göre bi kaç tane daha alacağım. hangi çeşidi tavsiye edersiniz.

Lonicera
20-05-2016, 17:31
2 adet var yan yana. Meyve tozlaması için elle de yardımcı oluyorum. Meyveler çok küçük ama bana göre oldukça lezzetli bir tadı var. Çeşit olarak herhangi bir önerim yok. İnşallah ellerinde aşılı çeşit olan arkadaşlar bu sayfaya uğrayıp öneride bulunurlar da biz de edinmeye çalışırız. Ama yabancı kaynaklarda Triumph, Sicilya, Mammoth, Apollo, türlerinin öne çıktığını söyleyebilirim.

defender77
08-06-2016, 00:20
feijoanın çelikle üretiminde kullanılacak iba (indol buturik asit) dozları üzerine yapılan bir araştırma sonucu

http://i65.tinypic.com/2yy1no0.png

Kaynak : Türkiye_Orman_Fidanlıklarında_Yetiştirilen_Süs_Bit kilerinin_Üretim_Teknikleri_Esra_Nurten_Yer_Sezgin _Ayan_Kastamonu_Üniversitesi_Orman_Fakültesi_Orman _Mühendisliği_Bölümü_37200_Kastamonu_esranurtenyer _at_gmail

defender77
23-06-2016, 01:33
http://i63.tinypic.com/52hzd5.png

Bizim guguççuklara da öğretmek lazım bu işi.

defender77
14-07-2016, 23:58
Elinizde tadını, iriliğini, şeklini beğendiğiniz bir feijoa ağacınız varsa tohumdan ürettiğiniz fidana aşağıdaki fotoğrafta gösterildiği gibi aşı yapabilirsiniz. Son resim (F) yaklaşık 1 ay sonraki durumu. Bu kadar hızlı sürgün verdiğine göre ilkbahar aylarında yapıldığı düşünüyorum. (linkteki kaynak portekizce, google çeviri pek sağlıklı çalışmıyor :) o nedenle zamanı konusunda kesin bir şey diyemiyorum.)

Kaynak: Grafting technique for the propagation of feijoa plants (Acca sellowiana (Berg) Burret) | Souza | Revista de Ciências Agroveterinárias (Journal of Agroveterinary Sciences) (http://revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/5227/3402)

aydemiraydın
15-07-2016, 07:59
anladığım kadarıyla aşıdan sonra naylonla muhafaza edilecek.

defender77
15-07-2016, 09:32
anladığım kadarıyla aşıdan sonra naylonla muhafaza edilecek.

evet naylon poşet geçirilip, ambalaj lastikleri ile sabitlenmiş.

aydemiraydın
22-08-2016, 15:25
kaymak ağacı mantar hastalıklarına çok dirençsiz. ilk aldığım fidanlar kurudu. daha sonra aldığım fidanlarda yaprak hastalıkları başladı. propinebli ,bakırlı ilaçları yapraktan ve kökten uyguladım şimdi iyileşme sürecine girdiler.

defender77
24-08-2016, 22:09
Çelikten köklendirdiğim feijoa fidanları. Küçük olan fidan 1,5 aylık, büyük olan 2,5 aylık (daha uzundu tepesini vurdum). Küçük olanın en alttaki iri yaprakları dalda iken üzerinde olan yapraklar, yapraklı şekilde köklendirdim ve şu ana kadar ki köklendirdiğim tüm çeliklerden (3 - 4 tane saksıya geçirdikten sonra yaşatamadım) daha kısa sürede daha bol saçaklı bir kök yaptı. Daha kalın dallardan denediğim çeliklerin hiç birini tutturamadım. Sanırım köklenme için dalın uç kısmına yakın ama odunsulaşmış kısımlar köklendirme için en uygun kısım.

enuma elish
04-01-2017, 07:23
Sokaklarda zeytin agaclari olduguna gore bana da bir kaymak agaci lazim sanirim ^.^

Benim merak ettigim konu asi ile ilgili.. herkes en az iki agac olmasini onermis.. acaba tek bedende iki túr deneyen var mi? Adini bilmiyorum uygulamanin ama "Y" seklinde demek istiyorum.. Illa ki birbirinden uzak mi olmali agaclar (eski sayfalarda oyle de demisler)..
Birkac asilama da sadece tepeden yapilmis.. bu asilama cesidinin capraz tozlasmaya ne faydasi oldugunu da anlayamadim.. sanirim ozel turler capraz tozlasmaya ihtiyac duymuyor anlamina geliyor bu..

Not: 24 sayfanin hepsini okudum.. lutfen "bu sorular daha once cevaplandi" yorumu yapmayin.. tesekkurler..

defender77
04-01-2017, 10:09
Sokaklarda zeytin agaclari olduguna gore bana da bir kaymak agaci lazim sanirim ^.^

Benim merak ettigim konu asi ile ilgili.. herkes en az iki agac olmasini onermis.. acaba tek bedende iki túr deneyen var mi? Adini bilmiyorum uygulamanin ama "Y" seklinde demek istiyorum.. Illa ki birbirinden uzak mi olmali agaclar (eski sayfalarda oyle de demisler)..
Birkac asilama da sadece tepeden yapilmis.. bu asilama cesidinin capraz tozlasmaya ne faydasi oldugunu da anlayamadim.. sanirim ozel turler capraz tozlasmaya ihtiyac duymuyor anlamina geliyor bu..

Not: 24 sayfanin hepsini okudum.. lutfen "bu sorular daha once cevaplandi" yorumu yapmayin.. tesekkurler..

Aynı bedende iki farklı çeşit olabilir. Tozlaşmaya da faydası olacaktır. Resimlerde gösterilen tepeden aşılama çapraz tozlaşma amacıyla değil, tohumdan yetişmiş veya kalitesini beğenmediğiniz ağacı daha iyi bir çeşide çevirmek amacıyla gösterilmiştir. Fakat aynı yöntem aynı ağaçta 2 - 3 veya daha fazla çeşit oluşturmak içinde gayet uygundur. Sadece aşı yapacağınız fidanın tepesini vurarak önce dallanmasını ( muhtemelen 1 yıl sürer bu evre) sağlayın, dallanan fidanın bir veya birkaç dalına istediğiniz diğer çeşit veya çeşitleri aşılayın. Kolay gelsin.

enuma elish
05-01-2017, 01:23
Anladim sagolun..
Ilginiz icin tesekkurler..
Ben de oyle dusunmustum fakat bazilari agaclarin birbirinden 2-2.5m uzakta olmasini soyledikleri icin biraz kafam karismisti.. ama o da sanirim topraga dikilen agaclar zamanla buyuyecegi icin soylenmis olmali..

Bu aralar "asure agaci"na kafayi taktim biraz aslinda.. keske tropik meyvelerde de bunu deneyenler olsa.. gerci diyeceksiniz, tropik turleri yetistirmeyi hakettik de asuresi kaldi :)
Hayaller iste.. galiba once yerli turleri halletmek gerek :)

aydemiraydın
07-03-2017, 14:39
iki farklı firmadan aldığım kaymak ağacı fidanları kışı atlatamadı. şimdi elen peyzajdan fidan getirttim. sözüm ona soğuklara dayanıklıymış. umarım bizim soğuklara dayanır.

egzotikolik
03-05-2017, 12:46
iki farklı firmadan aldığım kaymak ağacı fidanları kışı atlatamadı. şimdi elen peyzajdan fidan getirttim. sözüm ona soğuklara dayanıklıymış. umarım bizim soğuklara dayanır.

sanırım daha yaşlı ağaçlar için geçerli -16 c derece genç fidanların uzun süreli soğuklara dayanması her halükarda zor her bitki için geçerli bu..

aydemiraydın
03-05-2017, 14:04
sanırım daha yaşlı ağaçlar için geçerli -16 c derece genç fidanların uzun süreli soğuklara dayanması her halükarda zor her bitki için geçerli bu..

kaymak ağacını 5 yaşında aldım . şimdilik sıkıntı yok. gençler soğuktan kurudu.

defender77
10-05-2017, 14:28
kaymak ağacını 5 yaşında aldım . şimdilik sıkıntı yok. gençler soğuktan kurudu.

bahçeye diktiğim yaklaşık 2 3 yaşında ki fidan soğuklardan etkilenmeden kışı çıkardı. fakat çelik alıp köklendirdiğim balkonumda tuttuğum bir yıllık fidan soğuk nedeniyle üst kısımdan kuruma yaptı. gövdenin alt kısımların küçük surgunler vermeye çalışıyor şu an, kökler hasar almamış.

Muhsin Hanif
13-05-2017, 02:00
Bu mesajdaki ağacım (http://www.agaclar.net/forum/1373390-post657.htm) geçen sene daha çok meyve verdi.
Tek ağaç, tozlayıcı yok sayılır. 30 mt ileride komşunun aynı tür ağacı var, aynı yıl diktik, onun ki daha çok büyüdü fakat çok az meyve veriyor.

Bu yabancı sitede türlerin fotoğraflı açıklmaları var (http://www.tuigarden.co.nz/news/feijoa-variety-favourites). Bizimkisi "unique" olabilir çünkü kendine verimli olduğunu yazıyor.

hobiciakvarist
16-05-2017, 10:09
Bu bitkide el ile çiçek nasıl döllenir ve meyve temin edilir, tarif görmedim. Yaptığını yazan olmuş ama metod göremedim. Polen'ler ince çubuk gibi kırmızı saplarda olduğunu varsayarsak stamen nerde dir?

Bir de sanırım Sn. Muhsin Hanif'in verdiği link'ten anladığım kadarı ile bazı türler farklı bir ağaç gerektiriyor meyve vermek için, bazıları ise "self-fertile".

NaciG
20-07-2017, 13:56
Büyük olanı internetten fide olarak almıştım. Her defasında yüzlerce çiçek açtı. Yüzlerce meyve yaptı ve hepsi döküldü. Küçük olanları ise tohumdan yetiştirdim. Olacağı yok ama insan bekliyor işte :)

siflera12
22-08-2017, 11:36
Büyük olanı internetten fide olarak almıştım. Her defasında yüzlerce çiçek açtı. Yüzlerce meyve yaptı ve hepsi döküldü. Küçük olanları ise tohumdan yetiştirdim. Olacağı yok ama insan bekliyor işte :)
Nerden aldınız ?

GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

NaciG
02-11-2017, 07:20
Kaymak Ağacımda 30 a yakın meyve oldu. 50 kuruş büyüklüğünde...
Ancak soğuklardan mıdır nedir her akşam bir iki tanesini yerde buluyorum...

NaciG
14-11-2017, 06:28
Kısa günün karı, üç yılda saksıda yetişen Kaymak Ağacından elde ettiklerim :)

kaknus
07-12-2017, 18:03
Benim kaymak ağacım bu yıl 3 yaşında ve 5-6 tane meyve verdi. Meyveler armut şeklinde ve 5-6 cm uzunluğunda. Ayrıca aralık ayının ortası gelmesine ve üzerlerine az bir kar yağmasın rağmen, dalında gayet mutlu duruyorlar. 2 tanesi şu ana kadar kendiliğinden düştü. Hafif ekşi-tatlı hoş bir tadı var.
662241
Meyvelerin bu vakte kadar kalmaları cinsiyle mi alakalı bir durum? Ayrıca küçük olmaları normal mi?İlerki yıllarda daha büyük olur mu? Yoksa çapraz tozlaşma için bir fidan daha mı dikmeliyim?

aydemiraydın
08-12-2017, 07:58
Benim kaymak ağacım bu yıl 3 yaşında ve 5-6 tane meyve verdi. Meyveler armut şeklinde ve 5-6 cm uzunluğunda. Ayrıca aralık ayının ortası gelmesine ve üzerlerine az bir kar yağmasın rağmen, dalında gayet mutlu duruyorlar. 2 tanesi şu ana kadar kendiliğinden düştü. Hafif ekşi-tatlı hoş bir tadı var.
662241
Meyvelerin bu vakte kadar kalmaları cinsiyle mi alakalı bir durum? Ayrıca küçük olmaları normal mi?İlerki yıllarda daha büyük olur mu? Yoksa çapraz tozlaşma için bir fidan daha mı dikmeliyim?

meyvelerin iriliği normal. pfaf.org sitesinde meyve uzunluğu en fazla 7.5 cm. dediğine göre sizin kaymak ağacının meyveleri gayet iyi. ağaç yaşını aldıkça hem verim artar hemde meyveler dolgunlaşır.

Feijoa
22-01-2018, 18:36
Selamlar arkadaşlar..Hepinizi gayretlerinden dolayı kutluyorum.Biz de kurduğumuz bir ekiple Belki de Türkiye'deki ilk Feijoa bahçelerini kuracaz inşAllâh.Facebook sayfamızdan da bahçe kurulumu ve Çevre düzenlemesi meyveler ve ağaçları da günü geldikçe paylaşacağız. Takip edebilirsiniz. https://m.facebook.com/?_rdr#!/feijoaaccasellowiana/

sevda aytan
16-02-2018, 10:22
ev ödevim olarak araştırma yaparken buldum ... görüntüsü kivi yi andırıyor sanki..
emeği geçenlere teşekkürler...

NaciG
22-05-2018, 12:40
Kaymak Ağacım yüzlerce çiçek açtı. Onun tohumlarından ürettiğim iki ağaç da çiçek açıyor.

siflera12
27-05-2018, 11:30
Kaymak Ağacım yüzlerce çiçek açtı. Onun tohumlarından ürettiğim iki ağaç da çiçek açıyor.Çok şanslısınız [emoji4] umarım bir sürü meyveleriniz olur [emoji4] Bende fidanını sipariş etmiştim ( tanıdığım birinden ) ama hala bulamadı [emoji19]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

defender77
28-06-2018, 14:46
Kaymak Ağacım yüzlerce çiçek açtı. Onun tohumlarından ürettiğim iki ağaç da çiçek açıyor.

Sayın NaciG aşılı fidanı nereden aldınız? Bir kaç yıldır arıyorum, internette aşılı feijoa fidanı satışı yapan yerli firma bulamadım.

yeşilbahçecik
06-07-2018, 10:42
Sayın NaciG aşılı fidanı nereden aldınız? Bir kaç yıldır arıyorum, internette aşılı feijoa fidanı satışı yapan yerli firma bulamadım.
Sayın defender,

Tropik meyveciden bu ürünü temin edebilirsiniz.

Feijoa Fidan1 -Apollo (http://www.tropikmeyveci.com/satis/feijoa-fidani/221-feijoa-fidani-apollo.html)

defender77
06-07-2018, 16:03
Sayın defender,

Tropik meyveciden bu ürünü temin edebilirsiniz.

Feijoa Fidan1 -Apollo (http://www.tropikmeyveci.com/satis/feijoa-fidani/221-feijoa-fidani-apollo.html)

Çok teşekkür ederim Sayın yeşilbahçecik.

Feijoa
07-09-2018, 00:42
Birkaç önemli bilgi ekleyeyim...
*Fidanları farklı türleri ile birlikte dikmeli
*Ufak fidanları kışları -6,-7 altına inen yerlere dikmeyin.Yetişkinler -10,-16 lara kadar dayanıklı (türlere göre dayanım değişiyor.)
*Dikimleri nisan sonu yapıp,ilkbahar,yaz ve sonbahar surecinde iyi bir bakımla fidanları güçlendirip kışa sağlam girmelerini sağlayın.
*Ph yüksek olmamalı,drenajlı topraklar,kireçsiz topraklar olmalı,sert ruzgarlara ve poyraza açık yerler olmamalı.
*Öyle çok narin bir tür değil.yetiştirmesi kolay sayılabilir.
*Ortalama aşılı türleri genelde bilinenleri 50-100 gr arası olsa da yeni türlerinden 360 gramları bulanını gördüm...
*Geleceğin meyvelerinden biri...kullanım alanı çok geniş.
*Organik gübre ile map kullanımında ilk yılda köklenme ve güçlenmede büyük etki gördük.
*Aşılı Türleri dünyadan elde etmesi de zor bir meyve...Anatoki,duffy,v.s 100 gr. Üstündeki meyveleri olan türleri genelde Yeni Zelandada mevcut.Getirmesi çok zor.Gümrük sıkıntısı...
Getirebilecek babayiğit bulabilsem diye umuyorum :)) Diğer aşılı mammoth triumph gemini apollo cooledge v.s. Türleri de elbet kaliteli...ama iyi bir bakımla 100-120 gr. dolaylarında meyveler....
*Aşılı türleri ile aşısız türleri lezzet olarak farklı.Aşılılar daha leziz...
*sahil bölgeler için alternatif bir meyve daha....
*Dünya da pazar değeri olan,talebi her geçen gün artan,yeni türleri sürekli geliştirilen,Ciddi de sevenleri ve sayfaları olan bir meyve...

siflera12
07-09-2018, 04:42
Kaymak Ağacım [emoji846]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180907/15912a496a52e1e29488aecbdf374c11.jpg

efeler09
16-10-2018, 21:28
merhabalar. size bir kaç sorum olucak arkadaşlar. yaklaşık 2 sene önce bahçemize iki tane feijoa fidanı diktik. fidanlar büyüktü ama tahminen aşılı değildiler. 2 senedir çok sayıda çiçek vermesine rağmen hiç meyve alamadık. ilerki senelerde hiç meyve vermeme durumu olabilir mi veya meyve alabilmek için aşılamak şart mıdır? son olarak budamayı hangi ay yapmak daha uygun olur.

Feijoa
17-10-2018, 00:22
Feijoa kendine verimlidir..Tabi farklı türleriyle tozlaşmada verim artar.
İleriki yıllar meyve vermeleri lazım.
Aşı şart değil.
Budamayı ılıman yerlerde kışa girerken hariç yapabilirsiniz.
Tavsiyem Mart nisan mayıs haziran ayları....çünkü feijoa ege ve marmarada özellikle haziran sonrası iyi gelişme gösteriyor...ortalama gübreyi haziran ve temmuzda vermek uygun
Yetiştiricilikte daha planlı budama ve gübreleme iyi olur...

yeşilbahçecik
17-10-2018, 13:34
merhabalar. size bir kaç sorum olucak arkadaşlar. yaklaşık 2 sene önce bahçemize iki tane feijoa fidanı diktik. fidanlar büyüktü ama tahminen aşılı değildiler. 2 senedir çok sayıda çiçek vermesine rağmen hiç meyve alamadık. ilerki senelerde hiç meyve vermeme durumu olabilir mi veya meyve alabilmek için aşılamak şart mıdır? son olarak budamayı hangi ay yapmak daha uygun olur.

Benim aşısız 4 adet 5 yaşında kaymak ağacım var. 3 tanesinin meyveleri küçük oluyor ama bir tanesi diğerlerine oranla oldukça büyük meyve veriyor.

celalamca
17-10-2018, 15:33
Birkaç önemli bilgi ekleyeyim...
.
*Ortalama aşılı türleri genelde bilinenleri 50-100 gr arası olsa da yeni türlerinden 360 gramları bulanını gördüm...
...

360 gram olan hangi tür?

Feijoa
17-10-2018, 15:47
360 ı güncelleyeyim...450 gr.ları bulanlar var...Tabi bu bir iki yıllık bir olay...daha yeni duyruldu...adını da kaynaklarda daha göremedim...Yeni Zelanda da Gisborn da bir bahçeden toplandı bu meyveler...Ülkemize getirmek için uğraşıyoruz...

Feijoa
17-10-2018, 15:49
Mesela....

efeler09
17-10-2018, 17:45
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim arkadaşlar.

AkisSoftware
21-11-2018, 07:20
Çok daha uygun fiyata fidansepetim sitesinde mevcut. 2 adet fiyatı 54TL. Fakat aşılı olup olmadığı yazmıyor...

Feijoa
21-11-2018, 13:10
Aşısız feijoa fidanı bulmak çok basit..birçok fidancıda var....ama aşılı olduğunu iddia edenlere bir sorun bakalım...türünü söyleyebilecekler mi?..Şu an bildiğim aşılı fidan satan tek yer Tropikmeyveci...Başka varsa da bilmiyorum...zira o kadar araştırma sonunda sadece orada bulabildim...

aydemiraydın
28-01-2019, 07:39
kaymak ağacında kabuklu bitlere dikkat edin. çok kısa zamanda fidanları perişan etmişler.

Feijoa
28-01-2019, 10:33
Foto yükleyebilir misiniz sayın aydemiraydın

aydemiraydın
29-01-2019, 08:05

yaprakları dökülüyordu. dikkatli bakınca zararlıları farkettim ve sonra elimle temizledim.

AkisSoftware
29-01-2019, 08:13

Sayın Feijoa;

Bu ağacın soğuklara en dayanıklı çeşidi hangisi biliyor musunuz? Ondan temin etmek istiyorum bulabilirsem.

aydemiraydın
29-01-2019, 12:06
Sayın Feijoa;

Bu ağacın soğuklara en dayanıklı çeşidi hangisi biliyor musunuz? Ondan temin etmek istiyorum bulabilirsem.

bursa da bile sıkıntılı ankara da yetişmesi imkansız.

Feijoa
29-01-2019, 12:15
Sadece taze sürgünlerde hafif kavrulma oldu...daha önce de söyledim...Feijoa yı -12 nin altına inen yerlerde Önce iç ortamda büyüterek 3-4 cm çapına gelince nisan mayıs aylarında araziye dikmeli....Yoksa soğuğa dayanıklı türü en fazla 1-2 derece tolerans demektir.

Feijoa
29-01-2019, 15:18
Ama cooledge en dayanıklısı bildiğim kadarıyla

siflera12
06-03-2019, 14:11
Benim kaymak ağacımda donu atlattı ama uzun olmamıştı zaten , acaba bu sene meyve verir mi [emoji848]

Feijoa
06-03-2019, 15:36
Foto yollarsanız inceleriz :)

siflera12
06-03-2019, 15:45
Foto yollarsanız inceleriz :) Fotoğraf ters çıkmış [emoji4]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190306/85a4e86663c5f82e05de6ed9954e3b40.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190306/da67e0dde72b87a534cf27dcfc311fc5.jpg

Feijoa
06-03-2019, 16:09
Saksıdan toprağa aktarmanız lazım...daha meyve yapacak kıvamda değil...belki bir iki tane tutabilir ama zor ihtimal...ve meyve yapsa bile o bir iki tane için fidan gelişimini durdurmaya değmez.

siflera12
06-03-2019, 16:16
Saksıdan toprağa aktarmanız lazım...daha meyve yapacak kıvamda değil...belki bir iki tane tutabilir ama zor ihtimal...ve meyve yapsa bile o bir iki tane için fidan gelişimini durdurmaya değmez.Maalesef yere dikemem bahçe bana ait değil , ancak saksıda bakabilirim [emoji17]

Feijoa
06-03-2019, 16:18
O zaman saksıyı büyütmeyi deneyin....en az 40-50 litrelik bir saksı öneririm

siflera12
06-03-2019, 16:19
O zaman saksıyı büyütmeyi deneyin....en az 40-50 litrelik bir saksı öneririmEvet saksısını büyütmeyi düşünüyorum [emoji3]

aydemiraydın
27-03-2019, 07:08
3. denememdede kaymak ağaçları kurudu oysa evin bahçesinde güney kısımdaydı. demekki bizim burada olmayacak. kaymak ağacının ülkemizde yetişebileceği yerler çok az.

Feijoa
27-03-2019, 16:20
Tropik ve yarı tropikk meyveler kuzey ruzgarlarını hiç sevmez...-10 da kurumayan bir meyve -5 de kuzey rüzgar larına maruz kalırsa kavrulup kuruyabiliyor....özellikle bu husıs tecrübeyle sabit....ehlinle de istişare halindeyiz...feijoanın yalova da -10 a kadar dayandığını da biliyorum...yalnız feijoa fazla suyu ve gölgeyi sevmiyor....ayrıca bursa gibi yerler riskli olduğu için ağaç formuna gelene kadar ya iç ortamlarda büyütülmesi,ya da kışa girerken sera içine almak gibi korumaya alınması gerekli....ağaç yetiştikten sonra -15 lere kadar,kuzey ruzgarı için cephe olan bir yerde don çukuru oluşturmayan bir yerde olacağına kaâniyim....Bizim feihoalar genç fidan olduğu halde -3,-5 civarını gördüler maksimum...Ama tek kuruyan olmadı...bakın bunlar çırpı gibi incecik ufacık fidanlar...sadece taze sürgünler vardı onlar kavruldu yandı....