View Full Version : Sûz-i Dilârâ / Kaktüs ve Sukulentler
şeymaonder
12-12-2016, 14:08
Ellerinize sağlık çok güzel bitkileriniz var. Ben daha işe yeni başlayanlardanım sayfanızı çok beğendim umarım paylaşımlarınız devam eder. İkizlerinizle kolaylıklar dilerim.
Sûz-i Dilârâ
19-01-2017, 14:14
Dün bir seraya gittik ailecek. Tabii benim ittirmemle:D
Haliyle kadroya da yeni bitkiler dahil oldu. Aslında almayacağım sadece bakacağım diye gitmiştim hatta yanıma cüzdanımı da almamıştım ama epeydir istediğim lithops ve titanopsisleri görünce dayanamadım. Menekşeler de ayrı bir alemdi onlardan da iki tane çok beğendiğim renkten aldım. :cool: Onlar balkon sayfamda..:D Ha hesabı kim ödedi diyeceksiniz, eşim :)) ödedi, söylene söylene ama olsun neticeye bakmak lazım.
İşte yeni kaktüs-sukulentgiller. Lithopslarım pek sevimli, ezilmeseler mıncıklayacağım. :D
Cumhur Tonba
19-01-2017, 15:15
Merhaba Sayın Sûz-i Dilârâ.
KAKTÜS DÜNYASI BAMBAŞKA BİR ALEM.
06.06.2012 yılında sayfanızı açarken şunu yazmışsınız. 'Sonunda kararımı verdim ve ben de bir kaktüs, sukulent sayfası açıyorum.
En başta söyleyeyim elimde henüz çeşit az hem de daha çok küçükler, bu yüzden sayfama göz banyosu yapmak için geliyorsanız biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.'
Eminim ki şu an göz banyosu yapmaya gelenler hayal kırıklığına uğramıyorlardır.
Azmederek çok şey başardınız. Kolay gelsin.
Saygılarımla.
akçabardak
19-01-2017, 15:25
Güle güle büyütün yeni aldıklarınızı hepsi de çok şirinler. Yalnız en son resimde ki bildiğim kadarıyla zehirli, söz konusu çocuklar olunca hiç dayanamam, belki sizde biliyorsunuzdur ama ben yine de küçük bir hatırlatmak istedim, yine de araştırın derim, aynısından kızımda da var ondan kalmış aklımda.
Sûz-i Dilârâ
19-01-2017, 17:21
Merhaba Sayın Sûz-i Dilârâ.
KAKTÜS DÜNYASI BAMBAŞKA BİR ALEM.
06.06.2012 yılında sayfanızı açarken şunu yazmışsınız. 'Sonunda kararımı verdim ve ben de bir kaktüs, sukulent sayfası açıyorum.
En başta söyleyeyim elimde henüz çeşit az hem de daha çok küçükler, bu yüzden sayfama göz banyosu yapmak için geliyorsanız biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.'
Eminim ki şu an göz banyosu yapmaya gelenler hayal kırıklığına uğramıyorlardır.
Azmederek çok şey başardınız. Kolay gelsin.
Saygılarımla.
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için Cumhur bey, inanın yazdıklarınıza mı yoksa sayfama gelmenize mi daha çok sevinsem bilemedim. ;)
Ağaçlar.net'te 10. yılımı deviriyorum dile kolay hayatımın 1/3 (böyle mi yazılır bu:D ) artık az buçuk anlıyoruz hâl dilinden. Baktığım zaman ağaca, çiçeğe, böceğe bana çok şeyler anlatıyorlar artık;)
Bu site hayatıma öyle bir zenginlik kattı ki anlatamam. Tükenmeyen hazineler, mutluluk kaynakları görmeyi, sevmeyi, sahiplenmeyi...
Allah herkese bir ağaçlar.net nasip etmiyor, bunun için de ayrıca şükür. ;)
Sûz-i Dilârâ
19-01-2017, 17:23
Güle güle büyütün yeni aldıklarınızı hepsi de çok şirinler. Yalnız en son resimde ki bildiğim kadarıyla zehirli, söz konusu çocuklar olunca hiç dayanamam, belki sizde biliyorsunuzdur ama ben yine de küçük bir hatırlatmak istedim, yine de araştırın derim, aynısından kızımda da var ondan kalmış aklımda.
Abla uyarın için çok teşekkür ederim, bilmiyordum zehirli olduğunu bilsem alır mıydım:confused: Zehirli bitki kontenjanımda tek bitki var: Kafkas gülü, o da balkonda, çocuklara da iyice öğrettim "zehirli dokunmayın" diye.
O zaman bu kaktüsümden kurtulmam gerek. Çocuksuz bir eve gönderebilirim. :D (ciddiyim).
Cumhur Tonba
19-01-2017, 19:10
Sayın Sûz-i Dilârâ,
Ne zaman içimi bir sıkıntı kaplasa, inanın kaktüslere bakıyorum.
Onların o muhteşem formları, ufacık bir kaktüsten çıkan kocaman dünya güzeli çiçekleri, gövdelerininçok değişik yapıdaki şekilleri. Diyorum ya.. Kaktüs Dünyası bambaşka bir güzellik. Siz zaten bunun çekiciliğine, Onların gizemli yaşantısına adapte olmuşsunuz. Demin bir mesajınızda da okumuştum. 4 balkonu olan evi. Ve sayılarını azaltacağınızı kaktüslerinizin.
Sizin için en güzeli neyse onu yapmanız dileğiyle, kaktüs dünyasındaki çalışmalarınızın devamını temenni ediyorum.
Saygılarımla.
YeniGine
19-01-2017, 22:19
Çok güzeller çok sevgili Sûz-i Dilârâ güle güle büyütüp, çiçeklerini göresin inşallah... İkinci fotoğraftaki kaktüsten bende de vardı fakat fazlaca sulanınca çürüdü. :( Bakalım seninki ne renk açacak?
Sûz-i Dilârâ
20-01-2017, 08:42
Çok teşekkür ederim YeniGinecim:) Bahsettiğin kaktüsün şekline bayılarak aldım. Çiçeği de şekli gibi güzel olur inşallah. :D
loveforlife
23-01-2017, 08:57
Abla uyarın için çok teşekkür ederim, bilmiyordum zehirli olduğunu bilsem alır mıydım:confused: Zehirli bitki kontenjanımda tek bitki var: Kafkas gülü, o da balkonda, çocuklara da iyice öğrettim "zehirli dokunmayın" diye.
O zaman bu kaktüsümden kurtulmam gerek. Çocuksuz bir eve gönderebilirim. :D (ciddiyim).
Sevgili Sûz-i Dilârâ,
Sevgili Akçabardak uyarmış sağ olsun ama tam doğru bilgi değil. Ben biraz açayım istersen. Euphorbia submammillaris bitkinin adı. Euphorbia Latince'den gelir ve sütlü anlamındadır. E. millii lerin de örneğin aynı aileden. Tüm sütlü olan bitkilerini evden uzaklaştırman gerekir bu mantıkla yaklaşırsan. Çünkü kırıldığında ele değerse alerjisi vardır sütünün. Yani bitkini evden uzaklaştırmana gerek yok bence. Ancak bitki herhangi bir şekilde kırılır ya da zarar görür de sütü çıkarsa alerji olmamaları için bitkiye dokunmamalarını tembihleyebilirsin. Çünkü bildiğim kadarıyla senin başka Euphorbiaların var. Mesela üçüz çiçeği de aynı aileden...
Sevgiler, selamlar
Sûz-i Dilârâ
10-02-2017, 11:00
Sevgili loveforlife bilgilendirmen için çok teşekkür ederim, inan içimi çok rahatlattın. ;)
Dün oğlumu ve kızımı alıp yine bir seraya kaçtım. Çocuklar kendi aralarında çekişip bağrışırken ben de kendimden geçik bitkileri inceledim. Bu etoburu görünce "dur şunu Oğuz Kağan'la tanıştırayım" deyip oğluma gösterdim.
Kendisi yeni deneyimlere karşı korkusuz olduğundan minicik serçe parmağını tutup bitkinin kapanlarından birinin arasına koydum. Bitkinin parmağı hissedince kapanması çok hoşuna gitti. Çığlıklar ve kahkahalar arasında "anne bu benim olsun, benim olsun" deyince sepetimize attık. Gezi boyunca, Ece birkaç denemede korkusunu yenmeye çalıştı ama başarılı olamadı, merakını da yenemediğinden Oğuz Kağan'a sürekli olarak "hadi parmağını uzat Oz Kan" diyip durdu. ;)
Bitkiyi eve getirince o ıslak, çamur gibi torftan alıp kaktüs toprağına geçirdim.
http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/938.htm
İlgili başlığı incelersin zaten ama benim bildiğim kadarıyla sulu sulu baltık torfunda yetiştiriliyor vft'ler, kaktüs toprağında olmayabilir...
Sûz-i Dilârâ
10-02-2017, 15:55
Yine imdadımıza yetiştin A_NOMAD'cım. Eski alışkanlıklar herhalde:D
Yazını okur okumaz hemen başlığı biraz kurcaladım. Sonra kendime de biraz kızarak -genellemeci ve bitkiyi hafife alan tavrıma- hemen bu bitkiler için olan topraktan az miktar sipariş verdim. Oğlum sevinsin diye aldığım bu bitkiyi yaşatmak artık benim sorumluluğumda. Hiç ilgimi çekmezlerdi ama kader işte buna da bulaştırdı:D
n.yıldız
12-02-2017, 06:20
Sinekkapanınızı güle güle büyütün. Çok güzelmiş. Yalnız daha önce okuduğum bir yazıya göre, parmakla veya başka bir cisimle dokunarak kapanmasına sebep olmak bitkiyi öldürebilirmiş. Çünkü tekrar açılması bayağı uzun sürdüğünden bitki uzunca bir süre aç kalırmış. Bu da bitkinin sonu olabilirmiş.
Sûz-i Dilârâ
12-02-2017, 07:21
Sinekkapanınızı güle güle büyütün. Çok güzelmiş. Yalnız daha önce okuduğum bir yazıya göre, parmakla veya başka bir cisimle dokunarak kapanmasına sebep olmak bitkiyi öldürebilirmiş. Çünkü tekrar açılması bayağı uzun sürdüğünden bitki uzunca bir süre aç kalırmış. Bu da bitkinin sonu olabilirmiş.
Teşekkür ederim sayın n.yıldız. Oğlumu bitkiyle tanıştırmak için tek parmak-tek kapan yapmak istemiştim ama o bütün kapanlarını aynı şekilde kapattı. Eve gelince güneşe koymuştum, şimdi iki kapan açılmış. ;)
Sûz-i Dilârâ
17-09-2017, 16:18
Kaktüs sayfamı epeydir güncellememişim.
Adeniumlarımı anlatmıştım. İki kere kök çürüğü atlattılar. İyileştikten sonra da ölsem mi yaşasam mı modundan bir türlü kurtulamadılar ve yıllardır da çiçek açmadıkları için içimden onlardan kurtulmak geçmişti. :D Sonra ne mi oldu? Yaz başında üzeri tomurcuk dolu bir saksıyla bırakıp köye gitmiştim, arada geldiğimde ikisinin de üzeri çiçekliydi ve çok güzel bir görüntü oluşmuştu. Şimdilerde bana kendilerini ispatlamak ister gibi canhıraş büyüyorlar. :D
Sûz-i Dilârâ
17-09-2017, 16:29
Ben ön cephe yapraklarda beliren tomurcuklara odaklanmış onları takip eder ve sıcaktan yanmalarına üzülürken bu arkada sinsi sinsi tomurcuk büyütmüş. Sevgili A_Nomad'ın anlatımının hatırına bekletiyorum, kokusunu beğenirsem benimle kalacak yoksa çiçeklerine bayılan halama gidecek:D
657400
Bu bitkim de yükselme dönemi yaşıyor, hiç durmaksızın çiçek açıyor, üzeri baloncuk dolu.
657401
657402
Ama ben en çok saçlarını arkaya taradığı halini beğeniyorum. Kedi sever gibi çiçeklerini okşuyorum, öyle kaptırıyorum ki kendimi "mırr mırr" diye sesler gelecek sanıyorum:D
657403
657404
Sûz-i Dilârâ
17-09-2017, 16:35
Alt komşumdan aldığım iğrenç kokulu bitkim:D
657405
Aşkım, huernia zebrinam:D
657406
Vefalı kızım;)
657407
Springtime'den sonra aşık olduğum crassula morgans beauty;) Crassula türleri çiçek açmasa da olur benim için her birine ayrı aşığım:D
657408
Crassula marnierina (canım nevsune ablam tanıştırdı bizi, o gün bugündür ayrılamıyoruz 7-8 sene olmuştur)
657409
Sûz-i Dilârâ
17-09-2017, 16:37
Bir de miniklerden...
657410
Bu da crassula ovata (para ağacı)
657411
Canım lithopslarımdan sadece ikisi kalmış, onlara da gözüm gibi bakıyorum. Titanopsisleri de çok sevmeme rağmen henüz frekanslarımızı ayarlayamadık birbirimize, küçük bir saksı daha aldım bakalım onlar yaşayacak mı?
Sûz-i Dilârâ
06-11-2017, 11:35
Kaktüs ve sukulentlerimden güncel fotoğraflar...
Sûz-i Dilârâ
06-11-2017, 11:37
Devamı geliyor...:D
Sûz-i Dilârâ
06-11-2017, 11:47
Titanopsis ve lithopslar için geçirgen toprak deyimi bile çok yetersiz kalıyor, hazır kaktüs toprağında diğer bütün kaktüs ve sukulentlerimi başarıyla yetiştirmeme rağmen bu iki türe bu kadar geçirgen toprak dahi yetmedi.
Ben de son bir defa deneme amaçlı pomzaya geçirdim, şimdilik iyi gidiyorlar. Yetiştirmeyi başarabilirsem çok sevdiğim bu iki türün sayısını artırabilirim.
660394
660395
Balkonuma dadanan çekirgelerden biri objektifime yakalandı:cool::cool: ve üretimlerim:
660396
660397
Sayın Sûz-i Dilârâ, emeğinize sağlık :)
Her ne kadar "güncel fotoğraflar" demiş olsanız da sormadan edemeyeceğim. "Faucaria Tigrina" yeni mi çiçeklendi, öyle ise bu yakınlarda ben de bekleyebilirim.
Sûz-i Dilârâ
06-11-2017, 16:57
Evet dün ve ondan önceki iki gün çiçekliydi. Bugün geçmeye başlamış. Öğleden sonra hatta ikindiye doğru çiçeğini açıyor ve saat sekiz civarı kapatıyordu. :)
Dumlupınar
27-11-2017, 13:40
Değerli kardeşim,bir şeyler yazayım dedim.Ne yazacağımıda bilemedim.Bir Ziraat Fakültesinde ögretim üyesi olsaydınız Türkiye için çok önemli bir hoca olurdunuz.Eminim.Balkonunu, evini,hayatını bu kadar emekle çiçeklere açan sizi canı gönülden kutlarım.Sizinle hayatı paylaşan her canlı için ne denir ?OLMAZ BU KADAR ŞANS DENİR...SELAMLAR...
Sûz-i Dilârâ
28-11-2017, 08:44
Hakkımdaki güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim değerli ağabeyim;) Bilmukabele, güzellikler gören gözlerin güzelliğinden kaynaklanır. Kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalışıyorum işte;) Ama bir Ziraatte hoca olmak da hani süper olurdu:D keşke nerdeee:D
Allah at veriyor, meydan vermiyor; meydan veriyor, at vermiyor:D:D
Selametle...
Sûz-i Dilârâ
08-12-2017, 08:27
Crassula marnierina'da son durumlar, uzun zamandır çiçek açıyor. ;) Çiçeksiz haliyle de ömre bedel;)
662264
662265
P. compactum çok güzel gidiyoruz.
662266
Crassula türlerine ayrı bir merakım var. Elimde crassula marnierina, ovata, gollum, springtime, morgans beauty, muscosum olmak üzere 6 türü var.
Crassula springtime
662267
Crassula ovata
662268
Sûz-i Dilârâ
08-12-2017, 08:41
Gelelim kaktüslere;) Hepsi ayrı güzel olmakla beraber ben en çok gymnocalycium ve astrophytumlar gözdem.;)
Astrophytum ornatum
662269
Euphorbia Obesa
662270
Cereus florida
662271
Mammillaria Brauneana
662272
Nolinalar;)
662273
Sûz-i Dilârâ
08-12-2017, 08:47
Sayın cockpit bu cüceleri hatırladınız mı;)
Fraliea castanea (10 kuruş ebatındalar)
662275
Notocactus roseoluteus
662277
662278
:) Hatırlamak da ne demek. Her gün tüm bebeler kontrol ediliyor.
Bu arada 2 naçizane uyarı. Bendeki Astrophytum ornatum çok sağlıklı iken bir anda kök çürümesi yaşadı. Dilimledim , yoğun bakıma kaldırdım ama sabah kontrolünde içe çökme/kuruma belirledim. Normal sulama zamanlarındaki aralığı artırmak gerek galiba.
Fraliea castanea'nın doğal ortamı kumluk arazi. Bu nedenle aşırı güneşte kuma gömülüyor, sizin çakıl taban bunu sağlamayabilir.
İsmini bulamadığınız ilk (yanyana 2 yuvarlak) için Mammillaria Brauneana , tüysüz için Euphorbia Obesa, sondan ikinci için Notocactus roseoluteus görsellerini tarayıp karşılaştırabilirsiniz.
Saygılarımla
celalim01
08-12-2017, 14:56
Güzellikleri gördük.Çok güzeller
Sûz-i Dilârâ
08-12-2017, 16:24
... Bendeki Astrophytum ornatum çok sağlıklı iken bir anda kök çürümesi yaşadı. Dilimledim , yoğun bakıma kaldırdım ama sabah kontrolünde içe çökme/kuruma belirledim. Normal sulama zamanlarındaki aralığı artırmak gerek galiba.
Fraliea castanea'nın doğal ortamı kumluk arazi. Bu nedenle aşırı güneşte kuma gömülüyor, sizin çakıl taban bunu sağlamayabilir.
...
Uyarılar için çok teşekkür ederim dikkat edeceğim. Astrophytum ornatum'u saksının en altına iri pomza, ortaya kaktüs toprağı, gövdenin olduğu kısma da küçük pomza olacak şekilde dikim yaptım.
Sulama konusunda kaktüslerin hassasiyetlerini iyi bilirim, geçen yıl bir bitkimi bir gecede kaybettim, çok sevdiğim çok emek verdiğim bir bitkiydi. O yüzden pür dikkatim bu konuda.
Fraliea castanea'yı kuma mı geçirmeliyim? İnce kum sanki suyu tutar gibi geliyor, çürütmeyelim. :(
.........
Fraliea castanea'yı kuma mı geçirmeliyim? İnce kum sanki suyu tutar gibi geliyor, çürütmeyelim. :(
O anlamda söylemedim. Üstteki katı , pomzayı kaldırırsanız yeterli olacaktır demek istedim. :)
Sûz-i Dilârâ
11-01-2018, 18:03
Her zaman güzel şeyler yaşanmıyor tabii.
Adeniumlarımda klasik çürük mevsimi başladı ama bu sefer sonuç ölümcül oldu.
Şişman adeniumum yine gizli gizli çürümüş. Farkedince anında saksıyı boşalttım.
664200
Bu sefer çürüme damarlarla gövde arasındaki bölümün tamamını sarmış. Kökler sağlam.
664201
Hastalık gövdeden yukarıya doğru gidiyormuş.
664202
Çürük kısım o kadar kötüydü ki sıkınca su çıktı.
664203
Daha önce saç telinden biraz kalın tek bir damar sağlam kalmıştı çürük kısımları temizleyip temiz toprağa geçirmiştim, kurtulmuştu, bu defa damarlar ve sağlam gövde arasındaki bütün bağlantı gitmiş. Hastalık gövdenin orta kısmına kadar da ilerlemiş. Yapacak tek şey bıçağı temizleyip sağlam yerleri kestim. Çelikler hazırladım sonra ondan da vazgeçtim, iki adet minicik çeliği alıp gerisini attım.
664204
Sûz-i Dilârâ
11-01-2018, 18:08
Bunlar da hastalıkla ilgili diğer fotoğraflar.
Yapraklarda böyle bir oluşum vardı. İncelerken elimle gövdeyi sıktığımda çürük oluştuğunu anladım.
664205
664206
7 senelik arkadaşımdı bu bitki, Van'da arkadaşım ve hatta kardeşim diyebileceğim Feyza ile internetten tohum sipariş etmiş sonra da elimizdeki tohumları yarı yarıya değiş tokuş yapmıştık, bu adenium Feyza'dan bana geçen tohumlardandı. :( Çimlenmesini takip etmek ne heyecanlı süreçti, arkadaşım saksıyı yatarken başucuna koyuyormuş deli. :) Birbirimizin çiçeklerini görmek için ne sabırsızlanırdık, o menekşelerime hastaydı ben de onun adeniumlarına. Bir saksı dolusu kumun içinde onlarca adenium çimlendirmişti, bakarken sanki Güney Afrika'da bir çölde ya da Serengeti'de gibi hissettirirdi :)
Sûz-i Dilârâ
14-01-2018, 12:05
Bu aralar crassula marnierinama bakmaya doyamıyorum;)
664327
Crassula springtime ise tomurcuklarını büyütmekle meşgul, açınca şölen olacak;)
664328
Sûz-i Dilârâ
26-01-2018, 18:58
Güncellemelere devam. ;)
Titanopsisim tohum yapmıştı, unlu bit temizlerken tohum kesesini de aldım ve ektim, 2. günde çimlendiler.
664921
Gittigidiyor'da "kaktussukulent06" diye bir dükkandan aldığım gymnocalycium tohumları, 50 adetten dayanamayıp birazını ektim. Tohumlar tazeymiş, bu dükkan çok temiz iş yapıyor, bitkiler çok sağlıklı, gelen bitkiler fotoğraflarda görünenden daha canlı ve sağlıklı oluyor. Bana da sayın cockpit önermişti, kendisine teşekkür ederim.
664922
Bugün çiçek odamın temizliğini yaptım. Her ne kadar günde kaç kez tepelerinde bitip izlesem de belirli aralıkla saksıları elden geçirmek, bitkilerimle temas etmek hem bana hem onlara iyi geliyor. Bu şekilde iki tanesindeki çürümeyi erken görüp tedbir aldım. Bugünden kareler.
664923
664924
664925
Sûz-i Dilârâ
26-01-2018, 19:03
Faucaria tigrina'da son çiçeklenmesinden sonra tohum kesesi oluşturdu. ;)
664926
664927
Gözdelerimden huernia, stapelia (ve o giller:dilli:)
664928
Titanopsislerimden soğukta kalan pembeleşti, ılık odada duran yeşil kaldı.
664929
664930
Etiket sipariş edeceğim yakın zamanda hepsinin adını yazarım böylece öğrenmem kolaylaşır. ;)
Sûz-i Dilârâ
26-01-2018, 19:09
Lophophora willamsii ve diğerleri :)
664931
664932
664933
664934
664935
Sûz-i Dilârâ
26-01-2018, 19:12
Ve diğerleri
664936
Bu oksalis apartmanın minicik bahçesinde çimlenmişti. Ev sahibi teyzenin süpürgesine denk gelip canından olmasın diye acıyıp saksıya aldım.
664938
nanemolla
26-01-2018, 20:11
Sn Sûz_i Dilârâ beğen butonu size feda olsun:cool:.Ama bu defa beğen butonunu size atfederek tıkladım sürekli.Bu kadar emek bu kadar sevgi ve bu enerji daha nice beğenileri hakediyor.Emeklerinizin karşılığını doyasıya görmeniz dileğiyle sağlıcakla kalın.;)
Sûz-i Dilârâ
28-01-2018, 18:01
Çooookkk teşekkür ederim, sevgili nanemolla darısı senin başına.
Geçen sene forumdan gelen 3. senesindeki atlasım çiçek açtıydı. Yaz sıcaklarında açtığından fotosunu çektim ama eklemediydim.
Bir de bahar ve ilk yazda bitkilerimiz öyle gösterişli, güzel hallere giriyor ki kış günü ağzımızdan sular akıtan bazı görüntülerini yazın beğenmeyip eklemeyebiliyorum. Ama işte kış günü dedim ya el mahkum tek çiçeğe bile kanabiliyoruz.
Bu güzel atlas arkadaşımız da yazın açmıştı eklemeye gerek duymamıştım şimdi türünü merak ettim, acaba şu meşhur selenicereus olabilir mi?
665068
Yarım hoca dinden yarım hekim candan eder diye boşuna dememişler. Ben yarım akıllı da lithopsları yazın suladım. Bu saksıdan geriye yalnızca iki tane kaldı, o da ne uğraşlarla. Biraz da günah çıkaralım:o
665069
Şu stapelia, huernia vs. türlerine hastayım, çok fantastik, yerüstünde denizaltı manzarası;) Bir denizyıldızı karşınızda ama deniz tabanında değil yeryüzünde, yaprakların arasında:cool:
665070
Sûz-i Dilârâ
22-02-2018, 09:48
Gelelim kaktüslerimizden güncel görüntülere.
Burada bol miktarda ve kendiliğinden yetişip koca ağaç görüntüsüne ulaşan Hint incirlerini görüp o lezzetli ötesi meyvelerini de yedikten sonra meyvesi yenen kaktüsgillere de ilgi başladı bende.
Bu arkadaşın da meyvesi yeniyor: Pitaya ejder bitkisi. Bİr süre sonra saksısını büyüteceğim.
Bu arada boğazına düşkün bir forumdaşımı da unutmadım onun için de çoğaltılacak.
666762
Senecioları daha önce hep küçük saksılarda yetiştirmeye çalıştım, daha sevimli görünüyor diye. Oysa onun toprak boyunca uzattığı dallarından damar atıp köklenmeye ve güçlenmeye ihtiyacı varmış.
666763
Titanopsislerimden birini unlu bitler sarmıştı, kulak çöpüyle temizledim ve açık havaya aldım, ancak temizlik yaparken biraz hırpalamışım, yeni süren narin yapraklar karardılar.
666764
Bu da sürekli dışarıda tuttuğum titanım. Renk değişimlerini yukarıdan aşağıya mesajlardan takip edebilirsiniz. Yeşilden pembeye.
666765
Crassula springtime'da mutlu sona az kaldı.
666766
Sûz-i Dilârâ
22-02-2018, 09:51
Cadı kızımı eklemezsem olmaz. Huernia pendula.
666767
Bir crassula fotoğrafı daha. Renk değişimi yeşilden bu gördüğünüz renge kadar geldi. Sukulentgillerin en güzel tarafı da bu renk değişimleri zaten. ;)
666768
Çooookkk teşekkür ederim, sevgili nanemolla darısı senin başına.
Geçen sene forumdan gelen 3. senesindeki atlasım çiçek açtıydı. Yaz sıcaklarında açtığından fotosunu çektim ama eklemediydim.
Bir de bahar ve ilk yazda bitkilerimiz öyle gösterişli, güzel hallere giriyor ki kış günü ağzımızdan sular akıtan bazı görüntülerini yazın beğenmeyip eklemeyebiliyorum. Ama işte kış günü dedim ya el mahkum tek çiçeğe bile kanabiliyoruz.
Bu güzel atlas arkadaşımız da yazın açmıştı eklemeye gerek duymamıştım şimdi türünü merak ettim, acaba şu meşhur selenicereus olabilir mi?
665068
Yarım hoca dinden yarım hekim candan eder diye boşuna dememişler. Ben yarım akıllı da lithopsları yazın suladım. Bu saksıdan geriye yalnızca iki tane kaldı, o da ne uğraşlarla. Biraz da günah çıkaralım:o
665069
Şu stapelia, huernia vs. türlerine hastayım, çok fantastik, yerüstünde denizaltı manzarası;) Bir denizyıldızı karşınızda ama deniz tabanında değil yeryüzünde, yaprakların arasında:cool:
665070
Sevgili Suz-i dilara açan atlasının aynısından bende de açtı bu sene. Ben de bi komşumuzdan almıştım, ondayken yıllardır açmamıştı. Yani isimsiz bir güzel şimdilik. Selenicereus değil ama ondan eminim. Benim ki çok güzel kokuluydu. Yine de çok özel bir tür bence, iyi bakın ona. ;)
Sûz-i Dilârâ
05-03-2018, 08:31
Kaktüslerim için masa yaptırdım. Üç adet üç farklı boyda, ön öne koyduğunuz zaman tribündeki oturaklar gibi oluyor veya merdiven basamağı gibi. Kimse diğerinin güneşini engellemiyor.
En küçük olanına büyük saksılı kaktüslerimi yerleştirdim. Pek bi yakıştılar.;)
667019
Crassula'da mutlu sona az kaldı, bu ay içinde bütün çiçekler açmış olur artık.
667020
Komşumun balkonunda perişan haldeydi, alıp saksısını değiştirdim, bahçeye çıkardım, hem coştu hem çiçek açtı.
667021
Gül Batur
05-03-2018, 20:12
Güle güle kullan dilaracım hepsi birbirinden güzeller yakışmış .
Sûz-i Dilârâ
17-03-2018, 11:28
"Springtime" tamamen açtı. ;)
668158
668159
ne güzeller hepsi de :)
kalancohe lere bayıldımmmm, ömrüm boyunca ilgimi çeken ilk çiçekti heveslenip aldım ama ben bir türlü beceremiyorum yetiştirmeyi ve çok nazikler hemen yaprak biti oluveriyorlar :(
Sûz-i Dilârâ
18-04-2018, 17:49
Kaktüs sukulentlerimden güncel görüntüler. Bazıları çiçeklenme hazırlığında.
671219
671220
Bu cici sedumu bir kır gezimizde bulmuştum, bir dalcık alıvermiştim, başka bir gezimizde beğenip eve getirdiğim taş üzerine aranjman yapıverdim.
671221
akçabardak ablamdan gelen echeveria türü. Sevdiğim tek echeveria türü. Şansımdan onu göndermiş;) teşekkürler ablacım.;)
671222
Sedum burrito, önceki bitkim çok aşırı yavaş gidiyor ve sürekli bitleniyor diye başkasına vermiştim sonra dayanamadım yine aldım.
671223
Sûz-i Dilârâ
18-04-2018, 17:55
Değişik görüntülerle devam edelim.
671224
Bu arkadaşları kaktüs toprağında çürütürdüm, tamamen ponzaya geçirince hayatta kaldılar. Bazı bitkiler sadece ponzada gayet güzel gidiyor, lithops ve titanopsisler de bunlardan.
671225
Obesam da çiçek açtı, çiçekleri çok gösterişsiz ve sade bir taç gibi tepesini sarıverdi.
671226
Bu da akçabardak ablamdan gelenlerden aslında daha da büyümüştü ama kış çıkışı çürümüş, hemen çürük yerden kesip temiz toprağa alınca düzeldi.
671227
Lophophora (:confused:) çok sevdiğim bitkilerimden ama yavaş ilerliyor.
671228
Sûz-i Dilârâ
18-04-2018, 18:02
Çam kozalağı kaktüsü kenardan verdiği yavruları ayırıp yedekleyince diğer yavrular geldi.
671229
Ayırdığım yavrular.
671230
P. compactum "artık saksımı büyüt" diye feryat ediyor.
671231
Faucaria tigrina kış çıkışı yine çürüyenlerden, farkettiğim anda saksıyı boşaltıp çürük yerlerden kestim ve iki ayrı saksıya diktim. İkisi de tuttu.
671232
Sayın evdeçiçek'ten gelen ayı patisi (cotyledon tomentosa) bitkisini minik dallarından çelikleyip yeniden diktim. Boyuna biçimsiz uzuyordu şimdi iyi oldu, saksıyı doldurdu.
671233
Sûz-i Dilârâ
18-04-2018, 18:07
Yemek vakti, şunları da ekleyip çıkacağım, kaktüsçü arkadaşların siteye girince bakacakları bir sayfa olsun diye ekliyorum. Canınız sıkılmasın, her şey sizler için:D
elifaydin
19-04-2018, 15:13
Sayın Sûz-i Dilârâ şu çam kozalağı kaktüsüne bayıldım ne kadar değişik bir tür öyle. ve tabii ki her birine kocaman bir maşallah diyeceğim.
Sûz-i Dilârâ
26-04-2018, 21:02
Tohumdan yetiştirdiğim ve çok sevdiğim bir tür olan lithopslar.
Bebek lithopslarım.
671900
Aloinopsis miks grubu. Dört tohum çimlendi biri epey önde gidiyor.
671901
Bunlar da faucaria miks grubum.
671902
Diğer kaktüslerim.
671903
671904
Sûz-i Dilârâ
26-04-2018, 21:03
Devam...
671905
Sûz-i Dilârâ
29-04-2018, 17:26
Polytele eğriliğiyle pizza kulesini andırıyor. :)
İlknur44
29-04-2018, 20:09
İyi akşamlar Sevgili Sûz-i Dilârâ ablacım, maşallah Allah nazarlardan korusun. Çiçekleriniz çok güzeller.
Crassula marnierina bir başka güzel banada göndermiştin tekrar teşekkür ederim. Acaba bakımını nasıl yapıyorsun benimki hiç mutlu
Değil.
Uyku çiçeğim kendini toparladı bütün yapraklarını kopardım.Tekrar canlandı iki tanede tomurcuğu var. Diğer kaktüsler iyi şimdilik çok teşekkür ederim.
Sûz-i Dilârâ
29-04-2018, 20:16
Güle güle büyüt İlknurcum, crassula çok gevşek toprakta, aydınlık alanda bakıyorum, öğlen güneşinden koruyorum ve susadıkça su veriyorum. Bitkilerimi genel olarak hazırladığım enzimi (bitki besini) sulama suyuna karıştırarak sularım.
Ama en önemlisi toprak bence oldukça gevşek olmalı. Toprak karışımında neler kullandın anlatma imkanın var mı?
İlknur44
29-04-2018, 20:24
Güle güle büyüt İlknurcum, crassula çok gevşek toprakta, aydınlık alanda bakıyorum, öğlen güneşinden koruyorum ve susadıkça su veriyorum. Bitkilerimi genel olarak hazırladığım enzimi (bitki besini) sulama suyuna karıştırarak sularım.
Ama en önemlisi toprak bence oldukça gevşek olmalı. Toprak karışımında neler kullandın anlatma imkanın var mı?
Biraz bahçe toprağı, biraz dere kumu ve torf ablacım.
Toprağı gevşek görünüyor.
Sûz-i Dilârâ
30-04-2018, 08:35
Kaktüs sukulent yetiştirirken en önemli hususlardan biri onlara küçük saksılarda bakmamız. Küçük saksılarda su tahliyesi çok çok sorunsuz oluyor. Saksının tamamı bitkiyle dolduğunda sadece ve sadece bir numara büyük saksıya alınır. Devasa büyük saksılara küçük bitkileri ektiğimizde çürüme riski daha fazla oluyor.
Bir bitki bir saksıda bir yıl kalabilmeli, benim kaktüslerimden bazıları iki senedir aynı saksıda saksıyı tamamen doldurmasını bekliyorum değişim için.
İlknurcum sayfana marnierinanın bir fotoğrafını atman mümkün mü bir inceleyelim beraber.;) Saksısıyla ve durduğu yerle beraber hepsini görelim.
İlknur44
01-05-2018, 20:08
Kaktüs sukulent yetiştirirken en önemli hususlardan biri onlara küçük saksılarda bakmamız. Küçük saksılarda su tahliyesi çok çok sorunsuz oluyor. Saksının tamamı bitkiyle dolduğunda sadece ve sadece bir numara büyük saksıya alınır. Devasa büyük saksılara küçük bitkileri ektiğimizde çürüme riski daha fazla oluyor.
Bir bitki bir saksıda bir yıl kalabilmeli, benim kaktüslerimden bazıları iki senedir aynı saksıda saksıyı tamamen doldurmasını bekliyorum değişim için.
İlknurcum sayfana marnierinanın bir fotoğrafını atman mümkün mü bir inceleyelim beraber.;) Saksısıyla ve durduğu yerle beraber hepsini görelim.
İyi akşamlar ablacım fotoğrafı attım.saksısı küçük pet bardağa diktim. Yeri aydınlık sabah güneşi biraz görüyor.
Hepsi çok çirkin. :D
4. fotoğraftaki Anacampseros sp. bende de var çok su da istemiyor az su da.
Biraz nazlı. Yalnız tohumdan da çoğalıyor o yüzden sıkıntı yok. :)
Değişik görüntülerle devam edelim.
671224
Bu arkadaşları kaktüs toprağında çürütürdüm, tamamen ponzaya geçirince hayatta kaldılar. Bazı bitkiler sadece ponzada gayet güzel gidiyor, lithops ve titanopsisler de bunlardan.
671225
Obesam da çiçek açtı, çiçekleri çok gösterişsiz ve sade bir taç gibi tepesini sarıverdi.
671226
Bu da akçabardak ablamdan gelenlerden aslında daha da büyümüştü ama kış çıkışı çürümüş, hemen çürük yerden kesip temiz toprağa alınca düzeldi.
671227
Lophophora (:confused:) çok sevdiğim bitkilerimden ama yavaş ilerliyor.
671228
Sûz-i Dilârâ
04-05-2018, 14:57
Hepsi çok çirkin. :D
4. fotoğraftaki Anacampseros sp. bende de var çok su da istemiyor az su da.
Biraz nazlı. Yalnız tohumdan da çoğalıyor o yüzden sıkıntı yok. :)
Sizinkiler daha çirkin:D
Bu gymno'nun açık halini anca bu kadar yakalayabildim.
672721
Yeni faucarilarımdan biri. Vahşi bir hayvanın ağız içi gibi. Bu görüntüye bayıldım. Ayrıca o ağızın içinde olmadığıma da :D
672722
Üretimdeki seneciolarım.
672723
sukulent sever
04-05-2018, 15:28
Merhaba sevgili Sûz-i Dilârâ.. Kaktüs ve sukulentlerin hayranlık uyandırıyor..Çok sağlıklılar, keşke ben de şu an Tarsus'ta yaşasaydım dedirtiyor:)) Senecio fotoğraflarını görünce sormak istedim, onları hangi koşulda çoğaltıyorsun? Balkonda mı iç mekanda mı? Benimkilerde hiç gelişme belirtisi yok
Sûz-i Dilârâ
04-05-2018, 16:24
Çok teşekkür ederim. ;)
Senecioların anaçları şu an balkonda ve serin yerde, hiç güneş almıyorlar. Çelikler içerde, yine güneş almıyorlar, oda penceresi hep açık ve hava akımı üzerindeler.
Sevgi Durul
04-05-2018, 17:17
Sevgili Sûz-i-Dilârâ, adeta coşmuşlar, üretim tam gaz, maşallah diyeyim.
Bu arada çam kozalağı kaktüs çok ilginçmiş, daha önce hiç görmemiştim. :) Açınca da paylaşırsın değil mi?
Sevgiyle büyüsünler.:)
Sûz-i Dilârâ
04-05-2018, 18:03
Çok teşekkür ederim canım ablam;)
Çam kozalağı bir euphorbia türü, çiçek açar mı bilmiyorum ama açarsa kesin paylaşırım.
sukulent sever
04-05-2018, 22:33
Senecioların anaçları şu an balkonda ve serin yerde, hiç güneş almıyorlar. Çelikler içerde, yine güneş almıyorlar, oda penceresi hep açık ve hava akımı üzerindeler.[/QUOTE]
Bilgiler için teşekkür ediyorum..Ben güneş alsın diye cam kenarına koymuştum, yerini değiştireyim o zaman;)
Merhaba, bitkilerinize bayıldım çok güzeller. Uzun ömürleri olsun.;)
Bilgiler için teşekkür ediyorum..Ben güneş alsın diye cam kenarına koymuştum, yerini değiştireyim o zaman;)
Sevgili sukulent sever. Ben de güneş alsın diye cam kenarına koymuştum. :D Yeni üyeler olduğumuzu ne kadar çok belli ediyoruz yahu :p Öğrenecek çok şeyimiz var :rolleyes:
Sûz-i Dilârâ
05-05-2018, 18:01
P. compactumun çiçekleri uzun süredir açıyor, küsmesin diye onu da eklemek istedim. ;)
672806
672807
Nolinalarımdan bir tanesi.
672808
Stapelia iğrenç kokulu bohçalarından birini açmaya hazırlanıyor.
672809
humeyra_48
07-07-2018, 13:38
elimde zengarden dan aldığım küçük bir parçası olan crassula marniera acaba büyür mü dye düşünürken szn fotoğrafınızı görmek o kadar mutlu etti ki:p
Sûz-i Dilârâ
28-10-2018, 10:29
Epey ara verdikten sonra hadi bismillah diyerek yeni fotoğraflar eklemeye başlıyorum. Bunlar yazın çekip de eklemeye fırsat bulamadıklarım. Aslında son ilkbahar günlerinden, sonrasında köye gittik, üç buçuk ay yoktuk bu süre zarfında arkadaşıma emanetti çiçeklerim.
Sûz-i Dilârâ
28-10-2018, 10:30
....
Sûz-i Dilârâ
28-10-2018, 10:36
Devam
Sûz-i Dilârâ
28-10-2018, 10:45
Pitaya ejder meyvesinin çiçeği; meyve bağlar mı diye bekledim ama maalesef. :o
682910
682911
Her yaz dönüşü balkonu yukarıda az bir kısmını gördüğünüz gibi buluyorum. Pislikten, topraktan, tozdan görünmez halde, bitkilerim de sıcaktan can çekişir vaziyette. Hemen balkona hortumu çekip önce bütün bitkilere su tutup serinletiyorum, yapraklarda biriken tozları yıkıyorum sonra tek tek saksıları elden geçirip kuru yapraklar, ölü dallar elden geçiriyorum, saksı tabakları ve saksıların dış kısımlarını sabunlu suyla yıkayıp duruluyorum, hasta bitkileri ayırıp yıkadığım arka balkona alıyorum. En sona da balkonu komple sabunlu suyla yıkayıp sonbahara " şükür kavuşturuna, hoşgeldin sonbahar" diyorum:D Bu işlemden sonra acaip bir rahatlama ve ferahlama geliyor içime. Bitkilerimle nefes aldığımızı hissediyorum.
Sûz-i Dilârâ
28-10-2018, 10:48
Bunlar da sonbahar dönüşü ben evdeyken açanlar.
Sûz-i Dilârâ
28-10-2018, 10:50
Devam
Sûz-i Dilârâ
28-10-2018, 10:52
Lithopslarım çiçek açtı, bendeki birinci yılları
Sûz-i Dilârâ
28-10-2018, 11:05
Bu arkadaşla üç yılı bitirdik. Bir saksı dolusu arkadaşını tecrübesizlik ve bilgisizlik sebebiyle kaybettim, bu direndi o direnince ben de onun için çabalarken lithopsların frekansını yakaladım.
Sol üst köşedeki lithopstan bahsediyorum bu arada:D
682927
Diğerleriyle ilk yılımız, titanopsisleri de üst mesajdaki lithopsla birlikte almıştım. Titanopsisler daha kolay. İki türün de hastasıyım. ;)
Bu titanopsis calcarea'nın yaprakları daha uzun havalar soğuyunca pembeleşiyor.
682930
Bu da calcarea ama yaprakları daha kısa, daha top formlu ve yaprak rengi havalar soğuyunca turuncuya çalar renk alıyor.
682932
Uzun yaprak yavrulamış ben de ayırdım. Yana doğru kardeşleniyor.
682933
Nasıl güzeller maşallah. Ellerinize sağlık.
nanemolla
28-10-2018, 17:15
Çok güzeller. İki türde benim şu aralar ilgimi çekiyor.lithopslara hiç bulaşmayayım diyordum ama çok şirin gözükmeye başladılar gözüme☺️
Pitaya ejder meyvesinin çiçeği; meyve bağlar mı diye bekledim ama maalesef. :o
682910
682911
Her yaz dönüşü balkonu yukarıda az bir kısmını gördüğünüz gibi buluyorum. Pislikten, topraktan, tozdan görünmez halde, bitkilerim de sıcaktan can çekişir vaziyette. Hemen balkona hortumu çekip önce bütün bitkilere su tutup serinletiyorum, yapraklarda biriken tozları yıkıyorum sonra tek tek saksıları elden geçirip kuru yapraklar, ölü dallar elden geçiriyorum, saksı tabakları ve saksıların dış kısımlarını sabunlu suyla yıkayıp duruluyorum, hasta bitkileri ayırıp yıkadığım arka balkona alıyorum. En sona da balkonu komple sabunlu suyla yıkayıp sonbahara " şükür kavuşturuna, hoşgeldin sonbahar" diyorum:D Bu işlemden sonra acaip bir rahatlama ve ferahlama geliyor içime. Bitkilerimle nefes aldığımızı hissediyorum.
Pitaya çiçek açmış, gözlerim yuvalarından fırladı; maşallah arkadaşım. :cool:Şahane bir görüntü.
Balkonlarımız hep kirli görünüyor, benimde öyle. :( Bende kışa kesin dayanıklı olanları köydeki eve taşımaya başladım. Dış alanda büyümelerini izleyeceğim köyde. Bir kaktüs sukulent bahçesi oluşturmayı planlıyorum. Dün temellerini attım.Balkonu biraz ferahlatmam lazım. :D
Sûz-i Dilârâ
06-11-2018, 09:05
Pitaya çiçek açmış, gözlerim yuvalarından fırladı; maşallah arkadaşım. :cool:Şahane bir görüntü.
Balkonlarımız hep kirli görünüyor, benimde öyle. :( Bende kışa kesin dayanıklı olanları köydeki eve taşımaya başladım. Dış alanda büyümelerini izleyeceğim köyde. Bir kaktüs sukulent bahçesi oluşturmayı planlıyorum. Dün temellerini attım.Balkonu biraz ferahlatmam lazım. :D
Hadi bakalım, ben de merakla bekliyor olacağım:D
Bu arkadaşların saksılarını değiştirme zamanı gelmişti. Bitkiler saksı kenarına kadar büyümüş durumda. Bu durumda bir-iki boy büyük saksıya geçirmek gerekiyordu.
683434
Son zamanlarda dikkatimi çeken bir durum kırmızı gymno değil de öteki ikisinin dikenleri güçlenmişti saksılarını değiştirirken ne göreyim ikisi de aşağıda yavru vermiş mini mini, acaba dedim o yavrularını korumak için mi dikenlerini öyle sivriltmişler.
Mecburen ayırdım en küçük boy saksılardan vardı onlara aldım, annelerinin yanına koydum;)
683435
683436
Bu echinopsis de bembeyaz pırıl pırıl bir çiçek açtı. Farklı renklerinden de bulacağım.
683437
683438
Sûz-i Dilârâ
06-11-2018, 18:26
Çok güzeller. İki türde benim şu aralar ilgimi çekiyor.lithopslara hiç bulaşmayayım diyordum ama çok şirin gözükmeye başladılar gözüme☺️
Lithopslar gerçekten çok özel türler, evrenin derinliklerinde gizemli bir gezegenin bitki örtüsünden uzaylılar tarafından getirilip dünya florasına bırakılmış gibi. :D Öyle fantastik öyle kıymetliler gözümde. Tavsiye ederim çok farklı bir enerjileri var.
Eğer başlarsanız sadece beyaz küçük ponza taşlarıyla doldurulmuş bir saksıda deneme yapın derim. Varsa enzim yoksa da kaktüs gübresi karıştırılmış suyla sulayabilirsiniz. Ponzada kök çürüğü riski hiç olmuyor, bir saksı dolusu lithopsumdan geriye iki tane kalınca son çare ponzaya geçirmek kalmıştı o şekilde kurtardım o iki lithopsu, bir tanesi geçtiğimiz yaz kurudu (arkadaşıma bırakmıştım), diğeriyle üç yıldır beraberiz. ;)
Sûz-i Dilârâ
09-11-2018, 09:23
Üç ve dört loblu astrolarım yeni aldım. Astrophytum'lar gözdelerimdendir de fiyatları fazla uçuk bunları zengarden'da ucuza denk geldi alıverdim.
683536
Lithopslarda ufaktan açılmalar başladı, en çalışkanları bu.
683537
Dünya güzeli bir prensesten bana hediye. Hem kızım hem arkadaşım diyebileceğim çok çok değerli bir genç kızımız. O da bizler gibi çiçek delisi, Tarsus'ta bir serada tanıştık, ağaçlar.net'ten haberdar ettim, arada misafir olarak geziniyor buralarda. ;) Hediyesinin fotosunu ekleyim görünce sevinir. :p
Kaktüs-sukulent grubuna özellikle ilgisi vardı benimle birlikte bildiği tür sayısı artışa geçti, bu arada hawortia'yı görür görmez aşık oldu. İçinin su doluymuş gibi görüntüsünü çok beğeniyor. Evde yapraklarından birine dayanamamış iğne batırmış su çıkacak mı diye, "çıktı mı peki?" diye sordum, "hayır abla" dedi.:D Deli kız. ;)
683538
Sûz-i Dilârâ
13-11-2018, 16:59
Faucaria tigrina'nın kanatlarından biri çiçek açtı, diğeri tomurcukta o da bir haftaya kalmaz açar.
683729
Bu da diğer bir faucaria türü, alt türünü bilmiyorum. Tomurcuklu birkaç güne açar.
683730
Yeşil lithopsumdaki tomurcuk mu anlamadım?
683731
Kalonchoe çiçekleri...
683732
Genel görüntü :)
683733
münevver48
14-11-2018, 07:26
:):)sevgili Sûz-i Dilârâ; her birisini severek ,maşallah diyerek keyifle gezdim.pitayana ayrıca maşallah diyorum.aynısından bende de var. yalancı piteya olduğu için meyve tutmuyor. çok güzeller. ellerin dert görmesin. her zamanki içten yorumların ile içimdeki bitki sevgisini coşturuyorsun.:) biraz sonra bende bahçeye inip sardunyalarımla ilgileneyim;) sevgiler...
Sûz-i Dilârâ
15-11-2018, 07:03
Münevver hanım çok teşekkür ediyorum güzel sözlerin için, zaten amaç da bu değil mi birbirimize bitki sevgisi aşılamak, olanı coşturmak, sıkılanı aşka getirmek tekrar:D Beni de bu hale bu site soktu zaten:D:D:D Bitki sevgisi yüzünden çiviler biraz gevşemedi de değil:D
Gelelim yeni fotoğraflarımıza ve hikayelerine. Seramik saksı bulunca hadi bir aranjman denemesi yapayım dedim. Çöl ve deniz kenarı-tabanı temalı şeylere bayıldığım için aranjmanımda da tercihimi deniz kenarından yana kullandım. Kumsala vurmuş deniz yıldızları, deniz canlılarından geriye kalmış kabuklar ve tabii olmazsa olmaz beyaz ya da sarı bir kumsal (aslında kenara da mavi bir şeyler hareket katardı ama elde yoktu).
Diyebilirsiniz ki neymiş bu aranjman işte o kadar anlattığım olayın hepsi bu;)
683760
Sûz-i Dilârâ
15-11-2018, 07:10
Bu balkabaklarını çocukların ısrarlı istekleriyle aldım aslında çok severim ama ne bileyim gerek duymamıştım. Eve geldiğimizde Ece'nin elindeki bal kabağı gözüme "çiçeklerin arasında pek bi'güzel durur" diye göründü.
Yüzüme sevimli bir ifade takınıp "Ecee bu balkabağını anneye verirsen anne çok mutlu olacak biliyor musun" dedim, canım kızım "anne al o zaman" dedi hemen uzatıverdi, ben de aldım saksıların arasına koydum, sizin için de bir fotoğraf çektim, bakalım Ece bu balkabağının ne zamana kadar orada durmasına izin verecek, elindekilerden sıkıldığı bir vakit dikkati tekrar oyuncağına yönelebilir.
Oğuz Kağan daha arabadayken unuttuğu için onunkine el koymam zor olmadı;)
683761
İlknur44
15-11-2018, 08:20
Bu balkabaklarını çocukların ısrarlı istekleriyle aldım aslında çok severim ama ne bileyim gerek duymamıştım. Eve geldiğimizde Ece'nin elindeki bal kabağı gözüme "çiçeklerin arasında pek bi'güzel durur" diye göründü.
Yüzüme sevimli bir ifade takınıp "Ecee bu balkabağını anneye verirsen anne çok mutlu olacak biliyor musun" dedim, canım kızım "anne al o zaman" dedi hemen uzatıverdi, ben de aldım saksıların arasına koydum, sizin için de bir fotoğraf çektim, bakalım Ece bu balkabağının ne zamana kadar orada durmasına izin verecek, elindekilerden sıkıldığı bir vakit dikkati tekrar oyuncağına yönelebilir.
Oğuz Kağan daha arabadayken unuttuğu için onunkine el koymam zor olmadı;)
683761
Günaydın ablacım Maşallah hepsi çok güzeller ellerine sağlık ,hele balkabağı ayrı güzel, tatlısı çok güzel olur.mutlu huzurlu bir sabah dilerim,sağlıcakla kalın.
Sûz-i Dilârâ
15-11-2018, 14:48
Teşekkür ederim sevgili ilknur44;)
Diğer faucaria da çiçeğini açtı.
683773
Crassula marnierina da çiçeklerini açmaya başladı.
683774
Nihayet istediğim şekli alan güzellik, bi eksiği gölgesinde gitar çalan Hızlı Gonzales:D
683775
Anacı kırmızı örümcekten bir gecede gitti. Ayırdığım yavrularından bazılarını siteden dağıttım iki tane de kendime bırakmıştım, çok şükür bu büyümeye ve yavrulamaya devam ediyor.
683776
Sûz-i Dilârâ
20-11-2018, 05:52
İki faucaria türü.
İkindi vakti açılmaya başlıyor hava kararana kadar açık kalıyor. Çok güzel, canlı sarı renkli çiçekleri var.
683990
Dorothea lithopsum sanırım çiçek açacak.
683991
Leslilei lithopsum da minik, beyaz ve krem arası sevimli çiçeğiyle hayatıma güzellik kattı.;)
683992
şeymaonder
09-12-2018, 12:25
Hayranlıkla takibinizdeyim.
sevgihoca
10-12-2018, 19:42
Maşallah canım,çiçekler de size de.:p
Merhaba ben sukulentimin yapraklarının aşağı doğru eğildiğini ve alt yapraklarının döküldüğünü fark ettim. Sayın üyeler Bana yardımcı olursanız sevinirim.
Sûz-i Dilârâ
12-12-2018, 08:15
Stapelia dvaricata (?) çiçeğiyle beni çok mutlu etti. :p
685055
Çiçek açmaya karar veren sonra da vazgeçip (havalar soğuyunca) ağzını kapayan lithopsum.:o
685056
Yazın ha öldü ha ölecek derken toparlanan ve yeni sezon çiçeklerine hazırlık yapan sevgili "springtime" crassula.
685057
Çiçek açmalara doyamayan kaktüsüm çok çalışkan, şapka yapmaya uğraşıyor. ;)
685058
yardimcierhan
12-12-2018, 15:51
çok güzel hepsi, ellerinize sağlık : ‘ )
egem2005
17-12-2018, 08:55
hepsi birbirinden güzel çokta güzel bakmişsınız. emekleriniz karşılığını görmüş. maşallah hepsine.
Merhaba ; gercekten bitkilerinizin hepsi çoknsağlıklı ve güzel görünüyorlar ama lithopslar benim için hep ayrı bir yerdedir herhalde ne kadar uğraşsamda yaşatamadıgımdandır. Sizden ricam lithops toprağınızda neler var ayrıca enzim ile mi suluyorsunuz merak ettim. Tohumdan yetiştirdikleriniz şuanda nasıllar?
Gözlerim bayram etti sayfanızda :) Muhteşem.
Sûz-i Dilârâ
27-01-2019, 10:19
Tohumdan yetiştirdiğim lithopslarım.
Bunları bu sonbahar ektim (Kasım ortası), yağmurlu gün sayısı bu yıl oldukça fazla olduğu için ışık sorunu yaşadılar. Bir kısmı yaşamadı. En güzeli şubat ayında ekmek (karasal iklim için mart ayı). Işık ve ısı sorunu yaşamadan kolayca büyürler. Bu arada yağmur suyu ile suladım.
686493
Bunlar da yine aynı zamanda ekilen astrophytum tohumları. 10 adetti, biri çimlenmedi, ikisini çimlendikten sonra öldürmeyi başardım:( yağmur suyu bunlara da can oldu.
686494
Bunlar da geçen yıl şubat ayında ektiğim gymnocalycium tohumlarım. Üç tanesi nohut büyüklüğüne ulaştı. Yazın köyde uzun kaldığımızdan ilgilenemedim, hayatta kaldıkları için mutluyum.
686495
Nohut büyüklüğüne ulaşanlardan biri.
686496
Kasım ortası ektiğim rebutialardan da dört tanesi çimlendi. Fotoğrafta bulma işini sizlere bırakıyorum. :D
686497
Sûz-i Dilârâ
27-01-2019, 10:26
Merhaba ; gercekten bitkilerinizin hepsi çoknsağlıklı ve güzel görünüyorlar ama lithopslar benim için hep ayrı bir yerdedir herhalde ne kadar uğraşsamda yaşatamadıgımdandır. Sizden ricam lithops toprağınızda neler var ayrıca enzim ile mi suluyorsunuz merak ettim. Tohumdan yetiştirdikleriniz şuanda nasıllar?
Lithopslar sıcak ve aydınlık yer seviyorlar Tarsus'ta güneş altında hayatları tehlike altında oluyor, ancak güney balkonun aydınlık bir yerinde tutuyorum. Üzerlerine güneş değmesine izin vermiyorum.
Toprakları zengarden'dan aldığım kaktüs toprağına iki ölçek de ponza karıştırıyorum (örnek 1 ölçek kaktüs toprağı + 2 ölçek ponza (beyaz, küçük ponza taşı - zengarden'da var)
Oldukça süzek toprak seviyor, neredeyse hiç toprak olmayacak gibi, fazla suya çok hassaslar, sulama mevsiminde dahi olsalar fazla su çürütüyor, verdiğim toprak ölçüsünde yaşatabiliyorum sadece. Susuzluğa dayanıklılar ama. Yazın Tarsus sıcağında toprağı iyice kurudukça suladım.
Enzim elinizde varsa sulayabilirsiniz ama dediğim gibi su asla ve asla saksıda beklememeli.
Sûz-i Dilârâ
27-01-2019, 10:36
Lithopslarım yavrulamaya başladı.
686498
Bu lithopsum eski kabuğunu attı, yeni kabuğunu beğenmemiş olacak ki yeni bir kabuk daha çıkarıyor.;)
686499
Bu lithopsum bölünüyor, fotoğrafta belli olmuyor ama içeride iki taneler. ;)
686500
Bunun adının yazılışını hatırlamadım şimdi çiçeğe hazırlanıyor iki tanesi, diğerleri de yeni yaprak çıkarıyorlar.
686501
686502
Sûz-i Dilârâ
27-01-2019, 10:46
Yağmur suyu ölüyü diriltir bence. Kıymetini bilmek ve bol bol kullanmak dileği ile.
Bu sene bol bol yağan yağmurlardan bitkilerim de sebeplendi. Yağmur yağdıkça saksıları balkon kenarına çekip bol bol yağmur suyu aldırdım. İlaç gibi geldi. Ölsem mi acaba modundaki bitkilerimin tamamı canlandı, sağlıklı filizler sürdüler. İşte onlardan bazıları;
Sûz-i Dilârâ
27-01-2019, 10:48
Devam.
Sûz-i Dilârâ
27-01-2019, 10:52
İki öbek titanopsisimden birinde çiçek diğerinde üç adet çiçek tomurcuğu var.
Dumlupınar
11-02-2019, 20:10
Büyük emek verdiğiniz sayfaları geziyordum.Evde annem var.Anne ilmik mi ? İlmek mi dedim ? İlmek dedi.
Gerçekten ilmek ilmek emek.Büyük bir özen,çok detaylı bir düzen,tamamen profesyonel ve çok temiz bir yetiştirme ortamı...
Kardeşim sizi tebrik ediyorum.Tekrar tekrar emeklerinize sağlık...
Dumlupınar
11-02-2019, 20:41
Bu arada annem 12 sayfadaki bütün fotoğrafları inceledi.Şaşkınlık içindeyim.Herkes sanat görsün diyor.Size çok selamları var...
Sûz-i Dilârâ
13-02-2019, 09:01
Büyük emek verdiğiniz sayfaları geziyordum.Evde annem var.Anne ilmik mi ? İlmek mi dedim ? İlmek dedi.
Gerçekten ilmek ilmek emek.Büyük bir özen,çok detaylı bir düzen,tamamen profesyonel ve çok temiz bir yetiştirme ortamı...
Kardeşim sizi tebrik ediyorum.Tekrar tekrar emeklerinize sağlık...
Bu arada annem 12 sayfadaki bütün fotoğrafları inceledi.Şaşkınlık içindeyim.Herkes sanat görsün diyor.Size çok selamları var...
Gürkan abicim, bir yandan utandım bir yandan şımardım:D Ne güzel sözler bunlar, çok teşekkür ederim, teyzemin ellerinden, yanaklarından öpüyorum, onlar bizim baş tacımız. Bir anneden övgüler almak benim için daha da mutluluk verici. Malum kolay beğenmezler (kendi annemden):D
Bu lithopslar da teyzeme gelsin o zaman:cool:
(Frezyalarımı bu defa balkon sayfama ekleyeceğim)
Lithopsumun ağzı ayrılmadı bir türlü, içerideki yavru kuruyacak diye korkup elimle operasyon yapıp ağzını açtım yavru göründü. :D
687121
Bu da kendi kendine bölünüp çoğalan lithopsum,
687122
Üç yıldır benimle olan lithopsum, bu da bölünüyor içeride iki taneler fotoda görünmüyor. :D
687123
Bu da geçen seneden bölünüp iki tane olan lithopsum.
687124
Bu arada bir belgeselde denk gelmiştim G. Afrika'daki lithopslarla ilgiliydi. Toprak üzerinde quartz taşı (beyaz renk) varmış bu taşlar, güneş ışığını yansıtıp fazla ışığın ve ısının bitkilere zarar vermesini önlüyormuş. BUnu duyunca ben de biraz quartz taşı sipariş edip saksı diplerine yaydım. Gördüğünüz beyaz taşlar pomza değil, quartz taşı.
Sûz-i Dilârâ
15-02-2019, 13:29
:cool:
AkisSoftware
15-02-2019, 13:39
Ne değişik sukulent varmış. Başarılar dilerim sayın Suz-i Dilara
Dumlupınar
18-02-2019, 20:35
Kardeşim lithopslarınız tek kelime ile mükemmel.Annem gördü ve yine çok beğendi.Size;önemli olan övgü değil,marifettir kızım.Zaten marifet övgünün annesidir diyor.(Annemden inciler)
Annemden bir tespit daha; Bitkilerin şansına bak.Lüks içinde yaşıyorlar...
Sûz-i Dilârâ
22-02-2019, 14:06
Annemden bir tespit daha; Bitkilerin şansına bak.Lüks içinde yaşıyorlar...
İşte elimden geldiğince rahat ettirmeye çalışıyorum teşekkür ederim teyzeciğime;)
....önemli olan övgü değil,marifettir ... marifet övgünün annesidir"
Resmen atasözü gibi cümle kurmuş teyzem, bunu kafama yazdım, ileride ben de kızıma söylerim:D inşallah.
Günün güzel haberi titanopsislerimden ikincisi de açtı, farklı renk çıktı sevindim. :)
687538
687539
5lik saksıya yedeklediğim "springtime" da boyuna bakmadan çiçek hazırlığında.
687540
Dumlupınar
22-02-2019, 14:12
Bu güzellikler için bizler size teşekkür ediyoruz.
Sûz-i Dilârâ
10-03-2019, 12:20
Crassula springtime, adı gibi bahar zamanı;) Çiçekleri geçsin saksısını değiştireceğim güzelimin.
688530
688531
688532
Çalışkan arıcık, sabah çok erken saatlerden beri "springtime"da çalışıyor.
688533
yardimcierhan
01-07-2019, 02:17
Bütün bitkileriniz çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık, ne güzel bakmışsınız. ♥
Sûz-i Dilârâ
08-03-2020, 15:12
Aranjmana geçirdiğim titanopsisler çiçek açtı.
Dumlupınar
11-03-2020, 13:31
Aranjmana geçirdiğim titanopsisler çiçek açtı.
Şimdi bu düzenlemeye,özenli bakıma,emeğe,farklı türlerin bir arada uyumuna,taş gibi sağlıklı gelişimlerine ne denir?
Sadece sukulent yetiştirmek değil.SANAT denir.
Kim görse,kime sorsan aynı şeyi söyler.Kardeşim emeklerine sağlık.
Nerede sukulentler diyordum ki ; Geri dönmüşler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.