View Full Version : Sûz-i Dilârâ / Kaktüs ve Sukulentler
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 07:20
Merhaba,
Sonunda kararımı verdim ve ben de bir kaktüs, sukulent sayfası açıyorum.
En başta söyleyeyim elimde henüz çeşit az hem de daha çok küçükler, bu yüzden sayfama göz banyosu yapmak için geliyorsanız biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Kaktüs-sukulent merakım ne zaman başladı? Aslında kaktüs ve sukulentler bana çok da ilgi çekici gelmiyordu bunun için hiç kaktüs almamıştım. Market ve çiçekçilerde kaktüs kısmına şöyle bir göz atıp arkamı döner giderdim.
Taa ki forumdan canım nevsune ablam ve Hakkı Şen aradığım mavişleri göndermek için hazırladıkları çiçek bohçasının içine bu minik mercimeklerden koyana kadar. Ama ne bohça!
Nevsune ablamın bohçasından altı minik sukulent çıktı, daha onlar yoldayken Allahım nereye dikeceğim ben bunları derken kargo geldi, paketi açtım. Bu altı minik sukulente ilk görüşte aşık oldum. Gözümün içine çir çir bakan altı minik mercimek, "bizi sev, lütfeeenn" der gibi. ;) Ben sizi nasıl sevmem:D o an bir şey oldu ve dediğim gibi bu altı miniğe aşık oldum. Hemen geçici olarak pet bardaklara dikimlerini yaptım, büyüyene kadar hem yer kaplamazlardı. Şu anda bir tanesi diğerlerine göre çok yavaş ilerliyor bir şey olacak kuruyacak diye çok korkuyorum.
Hakkı Şen'in çiçek bohçasından neler neler çıktı, çok çok sevdiğim kasımpatılar, aramaktan bir hâl olduğum onlarca maviş kökü, delisi olduğum sardunyalar ve bir de sempervium!
Sevmiyorum, ilgilenmiyorum derken oldum mu bir kaktüsçü, sukulentçi. Meğer bir başka cilvenazmış bunlar, çok fettanlarmış öyle dikenli dikenli bakarlerken meğer başka bir büyüleri varmış. ;)
Ha bu arada çocukluğumun çizgi filmi Hızlı Gonzales'i de eklemeden geçemeyeceğim. Onun Meksika'da bir evin duvar dibinde gitar çalarken ya da peşindeki kediyi atlatmaya çalışıp koşarken, aç ama saf arkadaşlarını korumaya çalışmasını izlerken bir yandan da arka taraflarında göze çalınan çöl bitkileri de zihnimde canlandılar ve hayatımdaki yerlerini bu şekilde aldılar.
Gracias Gonzales:p “Ándale! Ándale! Arriba! Arriba" :dilli:
Şimdi size tek tek elimdeki kaktüs ve sukulentleri tanıtıp bir yandan da onları nasıl elde ettiğimi anlatacağım.
İsimlerini bilmiyorum, bilenler lütfen buraya yazarlarsa ben de öğrenmiş olurum. Nevsune ablam gönderdiğinde isimlerini de yazmıştı özel mesajla, hepsini "Google/Görseller"den aratıp bakmıştım ama saflık edip yazmamışım.:o
Not: "Kargo paketi" deyimini hiç mi hiç sevmediğim için -çiçek geleceği zaman- düşündüm bu çirkin tamlamanın yerine ne diyeyim diye ve "çiçek bohçası"nda karar kıldım. Umarım tuhaf gelmez sizler de seversiniz. :rolleyes:
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 07:40
Önce minik altılı güzellerim. Bitkilerimin tamamını bir hafta kadar önce "Zengarden"dan aldığım kaktüs toprağına geçirdim. Ne olur ne olmaz belki çürürler diğer toprakta diye korktum.
Sıradan ikincisi "adromischus cooperi" üçüncüsü "crassula marnieriana" dördüncüsü "graptopetalum" beşinci fotoğraftaki de "senecio rowleyanus"muş.:D
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 07:46
Bu da altıncısı ve bahsettiğim zayıf olan ve geç büyüyen :(
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 08:34
Geçen yıl arkadaşımla birlikte tohum sipariş etmiştik, o aldığı adenium tohumlarından bir kısmını bana verdi. İki tanesini çimlendirmeyi başardım.
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 08:43
Yukarıdaki kepçe kulakların bugünkü durumları;) Yanlardan dal çıkarsın çatal başlı olsun diye başını kesmiştim ama alttaki bana mısın demeden aynı yerin hemen dibinden yeni sürgün verip hiç bir şey olmamış gibi yoluna devam ediyor.
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 08:48
Sevgili Hakkı Şen'den gelen sempervium kaktüsüm. ;)
serkan_istanbul
16-06-2012, 08:54
Sayfanız hayırlı olsun göz banyosu ben kendi adıma yaptım çok şekerler güle güle büyütün. Maşallah diyelim nazar değmesin. sevgiler.
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 08:58
Teşekkür ederim Sayın serkan_istanbul. :) Beğenmenize sevindim. Sık sık beklerim o zaman. :)
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:00
Bu da okulda Sabahattin Hoca'dan aldığım kaktüsüm.
Bizim orada buna "kaynana dili" diyorlar ama geçenlerde forumda gördüğüm kadarıyla atlas çiçeğine kaynana dili diyorlarmış. Uzun olduğu için mi nedir:D
Ama bizim kaynana dilimiz dikenli olduğu için öyle diyorlarmış. :D
Hoş geldin Suz-i Dilara; sizi kaktüs sayfasında görmek çok güzel bir süpriz oldu. Sayfanız hayırlı olsun...
Ucundan da olsa bulaştınız mı kaktüsler yakanızı bırakmaz... ;) Bırakmasın da zaten... ;)
Bol kaktüsler dilerim... ;)
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:09
Okulda memurların baktığı saksılardan birinden aldığım rengini bilmediğim atlas çiçeğim. Açınca sürpriz olacak. İnşallah kırmızı değildir çünkü kırmızı gelecek. :rolleyes:
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:10
Hoş geldin Suz-i Dilara; sizi kaktüs sayfasında görmek çok güzel bir süpriz oldu. Sayfanız hayırlı olsun...
Ucundan da olsa bulaştınız mı kaktüsler yakanızı bırakmaz... ;) Bırakmasın da zaten... ;)
Bol kaktüsler dilerim... ;)
Çok teşekkür ederim sakdag, aynen öyle çok güzelmiş kaktüs bakmak;)
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:14
Bu kaktüsü de okuldan aldım. Okulun en üst katının üzeri cam kaplı, sera gibi. Çiçeksever hocalar da bu ortamı değerlendirip bu katta çiçek yetiştiriyorlar bol bol. :)
Şimdi farkettim, camlar biraz kirli çıkmış kusura bakmayın yeni silmiştim ama geçenlerde yine yağmur yağdı. Rüzgârla İran çölünden kalkan tozlar yağmurla Van'a iner. Bir yağmur yağdı mı arabalar, camlar çamur içinde kalır. :)
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:20
Bu da pembe atlas çiçeğim.
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:27
Sırada "kalonche"ler var. Önce köklenmiş olarak Ankara'dan gelen katmerli, pembe olanı.
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:33
Bunlar da yapraktan üretmeye çalıştığım sarı renkli "kalonche"ler. Dikeli bayağı oldu geçenlerde yapraklardan biri dışarıya doğru kök uzatıyordu, üzerini torfla kapattım.:rolleyes: Yaprak da verselerdi bir. ;)
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:37
Sevimli lithops tohumlarından almıştım Zengarden'dan. Ektim bakalım, zor çimleniyormuş ama inşallah çimlenirler. Nadir bulunan kırmızı lithops tohumlarıymış.
Hakkı Şen
16-06-2012, 09:40
Maşallah sevgili Suz-i dilara çeşitler az demişsiniz ama hiç te az görünmüyor. Bu bitki severler hep böyle oluyor işte gözü doymuyor bir türlü:) İnsan kendinden biliyor.:)
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:42
Sukulentlere genel bir bakış :) Arka planda depremde zarar gören binanın girişi.:(
Bu kadarla atlattığımız için en şanslılardanız.:(
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:49
Maşallah sevgili Suz-i dilara çeşitler az demişsiniz ama hiç te az görünmüyor. Bu bitki severler hep böyle oluyor işte gözü doymuyor bir türlü:) İnsan kendinden biliyor.:)
Hakkı Bey beğenmenize çok sevindim. ;) Almayı düşündüğüm o kadar çok kaktüs var ki daha olanlar olmayanların yanında az kalıyor. Bir yandan da yer yok koyacak diye kendimi tutmaya çalışıyorum. :o
serkan_istanbul
16-06-2012, 09:55
Bu da pembe yılbaşı çiçeğim.
Yılbaşı çiçeği demişsiniz ama bu yılbaşı deil. yılbaşı çiçekleri daha kısa boğumlu oluyo buda yine atlasa benziyor. bence atlas 14 numaralı resimdeki. sevgiyle kalın.
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 09:59
Serkan Bey, teşekkür ederim ilginiz için.:) Yukarıda yazmıştım isimleri tam bilmiyorum diye. Yılbaşı ve atlası ayırt etmeyi öğrenmeye çalışırken bunun yılbaşı olduğuna karar vermiştim. Demek bu da atlasmış. Pembe açtığını biliyorum ama çeliği veren kişi söylemişti.
Yılbaşı, atlas ve paskalya üçlüsünü çok seviyorum, forumdan istemiştim gönderecek arkadaşlarım var, sağolsunlar. :) Yılbaşı ve atlas gelecek (kırmızı renkli olanlarından) geriye paskalya kalıyor.:o
Maşallah Sûz-i Dilârâ
Pembe actıgını biliyorsanız artık pembe bir atlasınız var :p güle güle büyütün
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 10:07
Çok teşekkür ederim sevgili iris41. Öyleymiş ben de yeni öğrendim. :)
Sirineler dizilmişler. Büyümelerini izlemek çok keyifli olacak. Çiçeği bol açan bir sayfa olmasını dilerim. Kolay gelsin;)
Sûz-i Dilârâ duygularını ne güzel ifade etmişsin.. İlk mesajın herkesi olduğu gibi beni de gülümsetti.. :)
''Çiçek bohçası'' tabirine de bayıldım.. Forumda yapılan paylaşımlarda paketin içine tek tohum-bitki koyup yolluyorlar ya, kargo ücretine çok acıyorum.. Bu nedenle paylaşım yapacağım zaman bende olan ne varsa resmen bir bohça yapıp yollyorum.. Sayende yalnız olmadığımı anladım. Umarım paylaşım yapan herkes böyle düşünür..
Lithopsları merakla bekliyorum.. Umarım sorun çıkmaz..
Bitkilerini güle güle büyüt, bol bol dallansın çiçeklensinler :)
Sûz-i Dilârâ duygularını ne güzel ifade etmişsin.. İlk mesajın herkesi olduğu gibi beni de gülümsetti.. :)
''Çiçek bohçası'' tabirine de bayıldım.. Forumda yapılan paylaşımlarda paketin içine tek tohum-bitki koyup yolluyorlar ya, kargo ücretine çok acıyorum.. Bu nedenle paylaşım yapacağım zaman bende olan ne varsa resmen bir bohça yapıp yollyorum.. Sayende yalnız olmadığımı anladım. Umarım paylaşım yapan herkes böyle düşünür..
Bilmem mi... Win-zip sıkıştırılmış dosya gibiydi çiçek bohçan. :D:D
Aramıza hoş geldiniz. Artık bu delilikten kurtulma şansınız kalmadı. Van' da değil fizanda da olsanız artık reçete bile alamazsınız. Hele hele birde çiçeklerini gördüğünüzde tedavisi mümkün olmıyan bir hastasınız demektir. Olsun varsın Sûz-i Dilârâ kardeşim, keşke her delilik bizim deliliğimiz gibi olsa.
Tekrar aramıza hoş geldiniz, hayırlı olsun.
Sevgili Sûz-i Dilârâ başlığın hayırlı olsun. Eyvah iş büyümeye başlamış, hadi bakalım artık sana kolay gelsin:rolleyes:
Bundan 4 yıl kadar önceydi. İlk göz ağrım Coyote ile, Ankara'ya geldiğinde tanışmıştık. Elinde bir sap Senecio rowleyanus, bir yaprak Adromischus cooperi, bir dal Crassula marnieriana vardı (hangileri olduğunu sen bul bakalım;)). "Bunları toprağa yatır bak ne güzel olacaklar" demişti. Önce ne olduklarını bile anlamamıştım da zamanla gelişip yavruları görünce çok sevinmiştim. Derken her geldiğinde bir-iki, bir-iki derken beni sukulentçi yapıvermişti. İşte böyle başlıyor bu işler:) Sen de bir iki mercimek derken, bir de bakacaksın ki, evin her köşesinden karşına bir sukulent veya kaktüs çıkıverecek:)
Kalanchoe, rengiyle bana pembeyi sevdirmişti geçen yıl. Sendeki de yapraktan yetişme. Pek güzel bakmışsın bayağı boylanmış. Güle güle büyüt. Yakın zamanda sana bol bol böyle çiçekler versin.
309518
Sukulent ve kaktüslerin bol yavrulu, bol çiçekli olsun.
Bu arada, güzel sözlerin için teşekkür ederim ama ben önemli birşey yapmadım. Onları güzelleştirecek olan sensin.
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 13:49
Sirineler dizilmişler. Büyümelerini izlemek çok keyifli olacak. Çiçeği bol açan bir sayfa olmasını dilerim. Kolay gelsin;)
Teşekkür ederim sevgili jineop. ;) Artık hep birlikte bir şeyler yaparız çünkü kaktüste çok acemiyim. Başım sıkıştıkça buraya yazar yardım isterim. ;)
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 13:52
Selisçiğim çok teşekkür ederim;) İnan lithopsları o kadar merak ediyorum ki çıkacaklar mı diye bu lithopslar bende ayrı duygular uyandırıyor. Çok masumlar ve çok acınıyorum onlara. Çok savunmasızlarmış gibi. :(
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 13:54
Aramıza hoş geldiniz. Artık bu delilikten kurtulma şansınız kalmadı. Van' da değil fizanda da olsanız artık reçete bile alamazsınız. Hele hele birde çiçeklerini gördüğünüzde tedavisi mümkün olmıyan bir hastasınız demektir. Olsun varsın Sûz-i Dilârâ kardeşim, keşke her delilik bizim deliliğimiz gibi olsa.
Tekrar aramıza hoş geldiniz, hayırlı olsun.
Hoşbulduk Sayın mrmusti;) Kesinlikle haklısınız, keşke her delilik böyle olsa...:D
Güzel cümleleriniz için çok teşekkür ederim.;)
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 14:21
Sevgili Sûz-i Dilârâ başlığın hayırlı olsun. Eyvah iş büyümeye başlamış, hadi bakalım artık sana kolay gelsin:rolleyes:
Bundan 4 yıl kadar önceydi. İlk göz ağrım Coyote ile, Ankara'ya geldiğinde tanışmıştık. Elinde bir sap Senecio rowleyanus, bir yaprak Adromischus cooperi, bir dal Crassula marnieriana vardı (hangileri olduğunu sen bul bakalım;)). "Bunları toprağa yatır bak ne güzel olacaklar" demişti. Önce ne olduklarını bile anlamamıştım da zamanla gelişip yavruları görünce çok sevinmiştim. Derken her geldiğinde bir-iki, bir-iki derken beni sukulentçi yapıvermişti. İşte böyle başlıyor bu işler:) Sen de bir iki mercimek derken, bir de bakacaksın ki, evin her köşesinden karşına bir sukulent veya kaktüs çıkıverecek:)
Kalanchoe, rengiyle bana pembeyi sevdirmişti geçen yıl. Sendeki de yapraktan yetişme. Pek güzel bakmışsın bayağı boylanmış. Güle güle büyüt. Yakın zamanda sana bol bol böyle çiçekler versin.
309518
Sukulent ve kaktüslerin bol yavrulu, bol çiçekli olsun.
Bu arada, güzel sözlerin için teşekkür ederim ama ben önemli birşey yapmadım. Onları güzelleştirecek olan sensin.
Assolist de gelmiş;) Hoşgeldin ablacım. Sen hiç bir şey yapmadın değil, asıl her şeyi sen başlattın. Telefonda demiştin ya "onlar mercimek kadarlar görünce hayal kırıklığına uğrama" diye. İnsanın düşüncelerini, duygularını doğru kelimelerle ve güzel ifade edebilmesi çok önemliymiş. İnsana sevmediğini sevdirirmiş. Bunun doğruluğunu ben gönderdiğin sukulentlerini senden dinlediğim cümlelerde okuyunca anladım. Sen öyle anlatmasaydın ben belki bu minik mercimekleri öldürmüştüm ve hâlâ da kaktüs ve sukulentlere ilgi duymuyor olurdum. Ama öyle sevimli ve güzel ifade etmiştin ki sukulentleri birden onlara içim ısındı. Sonuç: Ben kaktüs ve sukulent sayfası açtım. ;)
"Kalonche"nin rengi çok güzelmiş bendeki de böyle mi açacak şimdi? Çok sevindim. ;)
Güldürdün beni:D:D:D
Sıradan ikincisi Adromischus cooperi, üçüncüsü Crassula marnieriana, beşinci fotoğraftaki de Senecio rowleyanus'muş.:D
Dördüncüsü: Graptopetalum.
O ölür diye korktuğun var ya (adını hatırlayamadım şimdi bulunca yazarım), hiç bir şey olmaz endişelenme. Bunlar hiç nazenin bitkiler değiller, çabuk gelişirler. Gelecek yaz ne durumda olduklarına sen bile şaşıracaksın.
Yazmayı unutmuşum, adeniumlar çok güzel olmuş tebrikler. Çiçeklerini sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Sûz-i Dilârâ
24-06-2012, 14:53
Kaynana dilinde yeni bir yaprak geliyor. ;)
Sûz-i Dilârâ
24-06-2012, 14:56
Yakından ve canlısını görmediğim için sürekli atlas çiçeğiyle karıştırdığım yılbaşı çiçeğim. İki kaktüs arasındaki fark aslında çok belirginmiş, canlısını görünce kavradım. Şimdi paskalya ve yılbaşını ayırt etmeye çalışıyorum. :dilli:
Bu, forumdan gelen yılbaşım (kırmızı çiçekli).:D
Sûz-i Dilârâ
24-06-2012, 14:59
Güldürdün beni:D:D:D
Dördüncüsü: Graptopetalum.
O ölür diye korktuğun var ya (adını hatırlayamadım şimdi bulunca yazarım), hiç bir şey olmaz endişelenme. Bunlar hiç nazenin bitkiler değiller, çabuk gelişirler. Gelecek yaz ne durumda olduklarına sen bile şaşıracaksın.
Yazmayı unutmuşum, adeniumlar çok güzel olmuş tebrikler. Çiçeklerini sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Ölür diye korktuğum sukulentim (ismi böyle kalacak sanırım):D kaktüs toprağına geçirdikten sonra toparlanmaya başladı, yeni yaprak veriyor, yuvarlak ve etli.;)
Ölür diye korktuğum kaktüsüm (ismi böyle kalacak sanırım):D kaktüs toprağına geçirdikten sonra toparlanmaya başladı, yeni yaprak veriyor, yuvarlak ve etli.;)
Sevgili Suz-i Dilara; ''Ölür Diye Korktuğun Kaktüs''ün ismini biliyorum ama söylemesem daha iyi olacak sanırım... Ben de senin verdiğin ismi beğendim... ;):p
Sûz-i Dilârâ
24-06-2012, 15:26
Benim verdiğim ismi Latinceye çevirip literatüre geçirmek iyi olurdu. :)
Mustafa Abdal
24-06-2012, 16:29
Yakından ve canlısını görmediğim için sürekli atlas çiçeğiyle karıştırdığım yılbaşı çiçeğim. İki kaktüs arasındaki fark aslında çok belirginmiş, canlısını görünce kavradım. Şimdi paskalya ve yılbaşını ayırt etmeye çalışıyorum. :dilli:
Bu forumdan gelen yılbaşım (kırmızı çiçekli).:D
Paskalyaların çiçeği atlas gibi daha doğrusu diğer kaktüs çiçekleri gibi yalınkat-düz çiçekler, yılbaşılarda ise çiçeklerin ortası katkat uzuyor.
gürkan63
24-06-2012, 19:47
Sayfanız hayırlı olsun Sayın Sûz-i Dilârâ.Güzel bir görsel sundunuz,artık siz de kurtulamazsınız gibime geliyor,kolay gelsin....:))
Sûz-i Dilârâ
25-06-2012, 12:16
Paskalyaların çiçeği atlas gibi daha doğrusu diğer kaktüs çiçekleri gibi yalınkat-düz çiçekler, yılbaşılarda ise çiçeklerin ortası katkat uzuyor.
Bu mesajdan sonra paskalya ile yılbaşıların çiçeklerine odaklanmaya başladım. :cool: Öğreneceğim, kendime inanıyorum.:D Atlasla yılbaşını ayırt etmem üç ayımı almıştı. Bir üç ay da buna veriyorum. :eek::rolleyes:
Sûz-i Dilârâ
25-06-2012, 12:17
Sayfanız hayırlı olsun Sayın Sûz-i Dilârâ.Güzel bir görsel sundunuz,artık siz de kurtulamazsınız gibime geliyor,kolay gelsin....:))
Teşekkür ederim Gürkan Bey, şimdilerde üyelerin kaktüs sayfalarını geziyorum meğer neler varmış, hepsinden alacağım.:D
gürkan63
25-06-2012, 22:05
Size de bulaşmış Allah yardımcınız olsun... Tabii ki Eşinizede....:D
Sûz-i Dilârâ
22-07-2012, 11:47
35 nolu mesajımdaki kaktüsümde son durum :)
320329
Büyüdüklerini fotoğraflara bakınca daha iyi gördüğüm sukulentlerimden biri:D Zaman ne de çabuk geçiyor ve ne de çabuk büyüyorlar:D
320330
Satı Uğurtan
30-07-2012, 02:22
Sevgili Suz-i Dilara, sayfan hayırlı uğurlu olsun, sağlıkla tadını çıkar benden kaktüs ve sukulent isteğin olursa seve seve gönderebilirim sevgiler.
günebakan
30-07-2012, 10:50
Sevgili Suz-i dilara sayfan hayırlı olsun bitkilerin çok güzeller umarım daha güzellerine de sahip olursun:)
Sûz-i Dilârâ
30-07-2012, 11:02
Sevgili Suz-i Dilara, sayfan hayırlı uğurlu olsun, sağlıkla tadını çıkar benden kaktüs ve sukulent isteğin olursa seve seve gönderebilirim sevgiler.
Çok teşekkür ederim sevgili Satı Uğurtan, üyelerin kaktüs sayfalarını geziyorum tek tek, şimdilik çeşidi artıramam çok çok beğendiklerim olunca en azından aklıma yazıyorum. Taşınma ihtimalimiz var Van'dan ama bu yaz değil seneye yaza. O yüzden elimdeki türleri artırmama kararı aldım. Bunları bir sağ salim gideceğimiz yere götüreyim başka bir şey istemiyorum. :(
Ama teklifinizi yazdım bir kenara hakkım saklı kalır değil mi:confused:
Sûz-i Dilârâ
30-07-2012, 11:04
Sevgili Suz-i dilara sayfan hayırlı olsun bitkilerin çok güzeller umarım daha güzellerine de sahip olursun:)
Ay inşallah sevgili günebakan o günleri iple çekiyorum. Çeşidi artırmamak çok can yakıcıymış. Bakıp bakıp iç geçirmek ne kötü. :(
Satı Uğurtan
30-07-2012, 16:52
Çok teşekkür ederim sevgili Satı Uğurtan, üyelerin kaktüs sayfalarını geziyorum tek tek, şimdilik çeşidi artıramam çok çok beğendiklerim olunca en azından aklıma yazıyorum. Taşınma ihtimalimiz var Van'dan ama bu yaz değil seneye yaza. O yüzden elimdeki türleri artırmama kararı aldım. Bunları bir sağ salim gideceğimiz yere götüreyim başka bir şey istemiyorum. :(
Ama teklifinizi yazdım bir kenara hakkım saklı kalır değil mi:confused:
Elbette istediğiniz zaman, istediğiniz yerde bende olan her bitkiden, seve seve gönderebilirim sevgiler.
...nokta
30-07-2012, 17:26
Sevgili Sûz-i Dilârâ...
Sayfan hayırlı olsun bitkilerinde cidden güzeller...sukulentlerin ne çabuk büyümüş öyle maşallah :)...yalnız bir sorum olacaktı lithopsların çimlendi mi acaba...ben de internetten tohum almak istiyorum da çimlenmede sorun oluyor mu merak ettim?
Sûz-i Dilârâ
30-07-2012, 17:50
Sevgili Sûz-i Dilârâ...
Sayfan hayırlı olsun bitkilerinde cidden güzeller...sukulentlerin ne çabuk büyümüş öyle maşallah :)...yalnız bir sorum olacaktı lithopsların çimlendi mi acaba...ben de internetten tohum almak istiyorum da çimlenmede sorun oluyor mu merak ettim?
;) Teşekkür ederim, evet beş adet lithops tohumundan şu anda iki tanesi çimlendi ama çok çok küçük oldukları için ne kadar uğraşsam da fotoğrafta net görüntü yakalayamadığım için fotoğraf ekleyemiyorum sayfaya:o
35 nolu mesajımdaki kaktüsümde son durum :)
320329
cok şirinler masallah.bu arada hosgeldin aramiza.bu kaktusun kac gunde bu hale geldi?
Ayşe Derin
30-07-2012, 18:55
Teşekkür ederim, aranıza katılmak zevkti.
Hangi kaktüsü sorduğunuzu anlayamadım? En son karede arkadaki ise 10 yıl olmuştur, ne badireler atlattı sormayın, onun gövdesi ben tatildeyken bükülüp U şekli aldığı için zorunlu olarak o kısmı saksının tabanına adapte ettim, yani belki 80 cm zararımız var:)
Sırası gelmişken sorayım resimleyemediğim için tarif edeceğim.son kare öndeki kaktüsümde diken kümelerinin üzerinde pembe-kahvemsi 3mm lik şirinlikler var çok sayıda üstelik, bunlar çiçek olamaz değil mi?
Sûz-i Dilârâ
30-07-2012, 20:22
Sevgili Ayşe Derin, kaktüsleriniz oldukça gelişkin ve güzeller maşallah diyelim nazar değmesin. Yalnız yeni üye olduğunuz için sanırım henüz bilmiyorsunuz, kaktüs fotoğraflarınızı yanlış yerde paylaştınız. ;) "Üyelerin kaktüs ve sukulentleri" başlığı altında isteyen herkes kendi adına başlık açar ve yalnızca kendi yetiştirdiği bitkilerin fotoğraflarını ve gelişimlerini paylaşır.
Siz de şu bağlantıda Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/) kısmında sol üst köşede "Yeni Konu Aç"a tıklayarak kendi adınıza kaktüs ve sukulent sayfası açabilir, fotoğraflarınızı burada bizlerle paylaşabilirsiniz. ;)
Sûz-i Dilârâ
30-07-2012, 20:27
cok şirinler masallah.bu arada hosgeldin aramiza.bu kaktusun kac gunde bu hale geldi?
Sevgili Türkan, sorduğunuz kaktüsüm çok hızlı gelişti ama kaktüs toprağına aldıktan sonra o üzerinde gördüğünüz yaprakları 22 Haziran'da vermiş 24 Temmuz'da gördüğünüz boyutlara ulaşmış.;)
Forumun güzel yanlarından biri bitkilerimizin fotoğraflarını eklediğimiz sürece gelişimlerini yakından ve takvime bağlı olarak izleyebiliyoruz.
ayse hanim sanirim yalnis anladiniz.suzi dilaraya sormustum
suzi dilaraya katiliyorum.kendi sayfanizi acmaniz sizin icin daha hayirli
yinede soyleyeyim cicekleriniz cook guzelmis.hepsinin durumu iyi gibi.cicek acmasini istiyorsaniz bol gunes alan bir yere koymalisiniz.birde cicek acmasi icin ozel gubrelerden kullana bilirsiniz.))))
evvvet dilara nerde kalmistik yukarda bir soru sormustum))))
sanirim ayni anda mesaj yazmisiz))))))))
aa birde benim sayfadaki su misirlarimla fasulyelerimin gelisimine bakarsaniz.zamanin nasil gectigini anlamiyorum.birde benimkiler cok cabuk buyuduler.bu cok guzel ciceklerin devamini dilerim)))
Ayşe Derin
30-07-2012, 21:28
Sevgili Ayşe Derin, kaktüsleriniz oldukça gelişkin ve güzeller maşallah diyelim nazar değmesin. Yalnız yeni üye olduğunuz için sanırım henüz bilmiyorsunuz, kaktüs fotoğraflarınızı yanlış yerde paylaştınız. ;) "Üyelerin kaktüs ve sukulentleri" başlığı altında isteyen herkes kendi adına başlık açar ve yalnızca kendi yetiştirdiği bitkilerin fotoğraflarını ve gelişimlerini paylaşır.
Siz de şu bağlantıda Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/) kısmında sol üst köşede "Yeni Konu Aç"a tıklayarak kendi adınıza kaktüs ve sukulent sayfası açabilir, fotoğraflarınızı burada bizlerle paylaşabilirsiniz. ;)
Suz-i Dilara;
Çok teşekkürler uyarın için, bu sitenin kullanımı çözemedim bir türlü, evet yanlış olduğunun farkındalığıyla yine de senin o güzel sayfanda paylaşayım dedim sanırım zihnim sakin iken tekrar uğraşmak ve fotoları düzeltip koymak gerekiyor.Sağol böylelikle öğreneceğim sanırım.
...nokta
30-07-2012, 23:07
;) Teşekkür ederim, evet beş adet lithops tohumundan şu anda iki tanesi çimlendi ama çok çok küçük oldukları için ne kadar uğraşsam da fotoğrafta net görüntü yakalayamadığım için fotoğraf ekleyemiyorum sayfaya:o
Sağlıklı sıhhetli büyürler inşallah da görürüz yavrucakları(valla ne diyeceğimi de bilemedim :) )...ben biraz tedirgindim çimlenme olmaz belki diye de...tohum olmazsa bile bir kaç lithops almayı düşünüyorum (Uşak ta bulabilirsem tabi...olmazsa İzmir e gideceğim almaya)...cevap için teşekkürler... :)
Bu, forumdan gelen yılbaşım (kırmızı çiçekli).:D
sevgili arkadaşım suz-i Dilara sayfan hayırlı olsun sonunda senide bu sevdanın içine kattık ya çok sevindim:pkaktüs hastalığı çok farklı gerçekten helede çiçeklerini gördünmü dahada kötü oluyoruz bir saksı, bir saksı daha derken evde koyacak yerde zorlanmaya başlıyoruz :osuz-i cim istersen sana paskalya kaktüslerinden gönderebilirim yılbaşı çiçeğinin diğer renklerindende sitemen yeterlidir :pherşey gönlünce olsun bol çiçekli günler hepimizin olsun ANTEPTEN SELAMLAR
Türkan Hanım;
Öncelikle beğenmeniz ve sağlıklı olduklarını teyit etmenize çokk memnun oldum.Tüm gün güneş alan yerdeler + NPK uyguluyorum özel gübre derken ? isim verirseniz sevinirim.Bu kış kapalı balkona alıp su vermeden bekledim sabırsızlıkla baharı ama yine çiçeklenmediler.Yalnız ben sadece toprak ve kum karışımı kullanıyorum acaba o yüzden mi?
Yalnız sitedeki kaktüsleri gördükçe çok moralim bozuluyor:((
tesekkur.gubre olarak kaktus gubresi kullanabilirsiniz ama eger topragini degistirmek isterseniz dogal gubre(hayvan gubresi)oneririm.benimkiler bir suru tomurcuk verdiler 2 yili olmasina aldirmadan.iyi gunler
Ayşe Derin
03-08-2012, 22:46
Suz-i Dilara;
Çok teşekkürler uyarın için, bu sitenin kullanımı çözemedim bir türlü, evet yanlış olduğunun farkındalığıyla yine de senin o güzel sayfanda paylaşayım dedim sanırım zihnim sakin iken tekrar uğraşmak ve fotoları düzeltip koymak gerekiyor.Sağol böylelikle öğreneceğim sanırım.
Arkadaşım;
İstemeden sayfanda rahatsızlık verdiğimin farkındayım, kusura bakma.Sanırım şimdi başarıp kendi resimlerimi sildim, üzgünüm....Ancak hoşgörün için teşekkür ederim.
ipektuğçe
03-08-2012, 22:58
Sevgili Sûz-i Dilârâ,kaktüs ve sukulentleriniz çok güzelller,minikte olsalar çok tatlılar.Sizde bulaştığınıza göre artık devamı gelir inşallah bu güzelliklerin.Emeklerinize sağlık,sevgiler...
Sûz-i Dilârâ
11-08-2012, 07:36
sevgili arkadaşım suz-i Dilara sayfan hayırlı olsun sonunda senide bu sevdanın içine kattık ya çok sevindim:pkaktüs hastalığı çok farklı gerçekten helede çiçeklerini gördünmü dahada kötü oluyoruz bir saksı, bir saksı daha derken evde koyacak yerde zorlanmaya başlıyoruz :osuz-i cim istersen sana paskalya kaktüslerinden gönderebilirim yılbaşı çiçeğinin diğer renklerindende sitemen yeterlidir :pherşey gönlünce olsun bol çiçekli günler hepimizin olsun ANTEPTEN SELAMLAR
Gülşen hanım çok teşekkür ederim. On günlük bir köy gezisi yapmıştık yeni döndüm, mesajlara yeni bakıyorum geç cevap yazdığım için kusuruma bakmayın lütfen.
Paskalya kaktüslerinden tabi ki de isterim :D ancak şu taşınma işimiz bir netliğe kavuşsun ondan sonra. Yılbaşı çiçeğinin renklerinden de isterim:D Yılbaşı, atlas, paskalya çiçeklerimi evimin sağına soluna yerleştirip o muhteşem çiçeklerini seyretmek büyük zevk olur benim için. :)
Sûz-i Dilârâ
11-08-2012, 07:38
Arkadaşım;
İstemeden sayfanda rahatsızlık verdiğimin farkındayım, kusura bakma.Sanırım şimdi başarıp kendi resimlerimi sildim, üzgünüm....Ancak hoşgörün için teşekkür ederim.
Ayşe hanım kusura bakılacak bir şey yok. İlk üye olduğumuzda biz de acemilikten pekçok hatalar yapıyorduk. Sonra bir bakmışız özel mesaj kutumuzda moderatörden bir uyarı:D böyle böyle öğrendik. ;)
Sûz-i Dilârâ
11-08-2012, 07:41
Sevgili Sûz-i Dilârâ,kaktüs ve sukulentleriniz çok güzelller,minikte olsalar çok tatlılar.Sizde bulaştığınıza göre artık devamı gelir inşallah bu güzelliklerin.Emeklerinize sağlık,sevgiler...
İpek hanım güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Geçtiğimiz 10 gün köydeydik, Maraş merkeze de bir uğrayalım dedik ama sıcaklardan ne mümkün sadece bir gece kalabildik. Bir de Ramazan olunca hemen geri köyün serin havasına kaçtık. Sizinle ve Sevim hanımla tanışmayı çok istiyordum ancak mümkün olmadı.:(
ipektuğçe
12-08-2012, 00:49
Sevgili Sûz-i Dilârâ,demek buralara kadar geldiniz,keşke tanışabilseydik mutlu olurdum.;) Yine bu aralar havalar iyi,Ramazan dan önce çok daha sıcaktı.Gölgede 43 dereceyken,güneşte 50 derecenin çok üstündeydi.İnşallah bir daha göreşebilmek ümidiyle,sevgiler
Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 07:34
Gelişmelerle karşınızdayım:D Kaynana dili büyümeye devam ediyor.
Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 07:38
Sevgili manolya_'dan gelen yılbaşı çiçeğim tuttu (zaten köklü gelmişti) ve yeni yapraklar çıkarıyor. Kendisi kırmızı çiçekli bir yılbaşı. :)
Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 07:42
Kaynana topuzu, inatla topuzunu büyütmeye çalışıyor, yavru verse ölür sanki :)
Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 07:47
Pembe ve kırmızı çiçekli atlaslarım da birer yeni yaprak verdiler.
Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 07:49
Gelelim sukulentlerimize :)
Yavaş ama istikrarlı ve sağlam adımlarla büyüyorlar.
Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 07:52
Gri rengi ve etli yaprağıyla çok hoşuma giden çiçeğim. :)
Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 07:55
Yapraktan üretmeyi denediğim kalonche yavru verdi, ben de onu bir akrabama hediye ettim, artık bu yavrunun durumuyla ilgili başka bir görüntü ekleyemeyeceğim.
Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 07:58
Şimdilik bu kadar.
Bu arada ölür diye korktuğum sukulentim de maalesef öldü:( Sıcaklara dayanamadı miniğim. :(
Şimdilik bu kadar.
Bu arada ölür diye korktuğum sukulentim de maalesef öldü:( Sıcaklara dayanamadı miniğim. :(
öncelikle hoş geldin evine arkadaşım uzun zaman yazmayınca anlamıştım tatilde olduğunu.:pKıyamam ben o minkleree:(canın saolsun arkadaşım yenilerini alırız üzülme:p
Süz_iciğim o kaynana topuzun içerde galiba ve güneş görmüyo ondan dolayı boyuna boyuna uzayıp gidiyor at onu balkona ve ya bahçeye biraz güneş görsün ama birdende güneş altına koyma içerde olduğu için bahçeye uyum sağlaması lazım önce biraz gölge bir yer sonra arada güneş alan bir yer derken o yerini benimser sana hem yavru hemde güzel çiçekler açar görüceksin:p
Sûz-i Dilârâ
02-09-2012, 19:50
öncelikle hoş geldin evine arkadaşım uzun zaman yazmayınca anlamıştım tatilde olduğunu.:pKıyamam ben o minkleree:(canın saolsun arkadaşım yenilerini alırız üzülme:p
Süz_iciğim o kaynana topuzun içerde galiba ve güneş görmüyo ondan dolayı boyuna boyuna uzayıp gidiyor at onu balkona ve ya bahçeye biraz güneş görsün ama birdende güneş altına koyma içerde olduğu için bahçeye uyum sağlaması lazım önce biraz gölge bir yer sonra arada güneş alan bir yer derken o yerini benimser sana hem yavru hemde güzel çiçekler açar görüceksin:p
Kaynana topuzu on gün öncesine kadar cam önünde uzun saatler boyunca güneş alıyordu. Diğer bitkilerim güneşten olumsuz etkilenip yaprakları yanmaya başlayınca hepsini aynı pencerenin gerisindeki tv sehpasının arkasına koydum. Yine güneş alıyorlar ama tül arkasından ve daha geriden. :( Güneş keskin ısısını biraz kaybetmeye başlasın yine cam önüne koyacağım. Balkona çıkarma imkânım maalesef yok, hele bahçe ne mümkün! Apartman bahçesi. Şu müstakil evime bir kavuşsaydım. O zaman bahçe sayfası da açacaktım. :dilli:
Sûz-i Dilârâ
13-12-2012, 16:24
Kaktüs-sukulent sayfamı güncelleme zamanı gelmiş;)
Kalonche'lerle başlayalım (yazılışını da bir türlü öğrenemedim);
Boylarına bakmadan çiçek açmaya hazırlanıyorlar, merakla bekliyorum o güzel renklerini :)
Sûz-i Dilârâ
13-12-2012, 16:27
Sırada sukulentlerim var, nam-ı diğer mercimeklerim;)
Sûz-i Dilârâ
13-12-2012, 16:28
Sevgili yılbaşım da boyuna dalına bakmadan çiçek açmaya hazırlananlardan;)
Sûz-i Dilârâ
13-12-2012, 16:30
Pembe renkli olan atlasım ve ne renk açtığını bilmediğim atlasım;
Sûz-i Dilârâ
13-12-2012, 16:33
Kaynana dili, kedi üç yaprağını kopardı:mad:
Sûz-i Dilârâ
13-12-2012, 16:34
Son olarak iki saksı adenium;
Seni görmek ne güzel. Ben de merak ediyordum neler yapıyorsun diye:) Arasam mı aramasam mı derken karşıma çıkıverdin.
Yavruların büyümüş, çeşitler çoğalmış, kedi kaktüsü koparmış. Haberler sevimli. İşlerin yolunda olduğunu gördüğüme ve iyi olduğuna sevindim;)
Birşey merak ettim, yapraktan yetişen bir kalanchoe vardı. Yaşadı mı, o grubun arasında var mı o da?
Sûz-i Dilârâ
13-12-2012, 16:54
Ablacım, çiçeklerimin büyümeleri arasında uzun dönem farkları oluşmasın diye bu sabah kendimi biraz zorladım ve fotoğraflarını çektim, elimi bulaştırmışken saksı tabaklarını yıkadım, topraklarını kürdanla biraz eşeledim, havalandırdım, bulundukları odayı bir güzel havalandırıp temizledim.;) İçim hem rahatladı hem de ferahladı böylece.
İyiyim ama bol bol dinlenmem gerekiyor, ikizlerin gelmesine beş hafta kaldı;) sabırla bekliyoruz.
Yapraktan yetiştirdiğim kaloncheleri (üç bardağa üç ayrı renk yaprak ekmiştim, üçü de yavruladı) sonra arkadaşım köklendirilmiş çelikleri verince bendeki yaprakları, kaloncheleri çok seven akrabama hediye ettim. İki gün önce sorduğumda baya büyüdüler, ayırdım saksılara diyordu;)
Sevgili Suzi-Dilara, sayfanızı daha evvelden ziyaret etmiştim lakin mesaj yazmadan çıkmışım, kısmet bugüneymiş. :o Düzenlemelerinizi ve bitkilerinizi çok beğeniyorum, elinize emeğinize sağlık, hepsi çok güzeller. :)) Kalonchelerinizin güzel güzel çiçeklenmesini temenni ediyor, kendim yetiştirmişcesine heyecanla bekliyorum. Bu arada bakır saksı altlıklarınız harika. :eek:http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/354209d1355412162-kalonche8.jpg
Sûz-i Dilârâ
13-12-2012, 17:15
Sudenur hanım, çok teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim. Sonuçta bir nevi görücüye çıkarıyoruz çiçeklerimizi burada değil mi:)
İnsanın memleketi K.Maraş olunca evinde de bol bol bakır malzeme oluyor. Bakır saksı altlıkları, tencereler, tabaklar, bardaklar, kepçeler vs.
Bakırı kullanmayı çok seviyorum, kalaylanmasına dikkat ettiğiniz sürece sorun olmuyor.;) Bakır tencerede pişirdiğim yemekler daha bir farklı güzel oluyor, bakır tencerede mayaladığım yoğurt daha bir yoğurt gibi geliyor.:)
Canım benim saksılarını havalandır, kürdanla eşele, çiçeklerini şimdi iyice elle. Hani korkutmak gibi olmasın da:rolleyes: bunları yapmaya uzun zaman fırsat bulamayacaksın.
İkizler sağlıkla doğsunlar büyüsünler sen sağlıkla onları kucağına al hele bir, şimdi önemli olan bu. İlerde sana istemediğin kadar bitki hazırlayıp göndeririz biz:)
Kolay gelsin canım.
Çok güzel gelişmişler,darısı benimkilere.Bir dışarı çıkarıyorum,bir içeri alıyorum.Kendilerini şaşırdılar biraz.
ipektuğçe
13-12-2012, 19:40
Sevgili Sûz-i Dilârâ,sayfana da hoşgeldin diyerek başlıyayım.Maşallah kaktüsler,sukulentler çok güzel büyümüşler,emeklerine sağlık.;)
Bu arada uzun zamandır neden seni görmediğimi de anlamış oldum:) Doğacak olan bebişlerini şimdiden tebrik ediyorum,çok sevindim güzel haberlerini aldığıma.Sağlıkla doğup sağlıkla büyüsünler inşallah.
Kendine iyi bak,sevgilerimle...
ilksenozturk
14-12-2012, 14:24
sevgili suz-i dilara
Allah bebeklerine sağlıklı ömürler nasip etsin. ikiz oldukları için de özellikle kolaylıklar diliyorum.
bebeklerin ilk döneminde çiçeklere yeterince bakım yapamasak da bizim için dinlenme limanı oluyorlar o yorucu zamanlarda.
asıl seni koruyucusu olduğun köpüşler özleyecek bu dönemde.
neyse, belki de bu arada babaları senin vazifeni devralır ;)
Sûz-i Dilârâ
04-04-2013, 11:32
Arkadaşlar, iyi ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim sayfama uzun zamandır uğrayamadığım için cevap yazamadım, affola:rolleyes:
Şimdi size onikinci ayda çiçeklenen ve ondan sonra kurumak üzereyken (kedi yüzünden) tesadüfen kurtardığım (kopmuş ve suyu iyice çekilmiş bir dalı umutsuzca cüce nar saksısının dibine gömmüştüm, toparlanmış) yılbaşı çiçeğimin çiçeğini takdim etmek istiyorum. Kendisinin her renginden edinmek istiyorum özellikle kırmızı ve beyaz olanlarından... Elinde olan varsa... (modlar duymasın:D ) özelden haberleşelim:cool:
Sûz-i Dilârâ
04-04-2013, 11:36
Yine kedinin mahvettiği sukulentlerimi saksılarından hazır çıkmışken toparlayıp tek saksıda aranjman yapayım dedim.
Bu aranjman işlerinde çok iyi değilim.
Sûz-i Dilârâ
04-04-2013, 11:38
Kaynana topuzumun her yanından minik topuzlar büyümeye başladı:)
Sûz-i Dilârâ
04-04-2013, 11:42
İşte en sevdiğim ikili renklerden sarı-yeşil (diğerleri yeşil-beyaz, kırmızı-beyaz, mor -beyaz). Bu renkler biraraya gelince ne de güzel görünürler gözüme, huzur verirler, gönlümü okşarlar;)
Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 07:16
Uzun zamandır istediğim titanopsis tohumlarını sonunda aldım ve çimlendirmeyi de başardım. :)
Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 07:18
Büyüdüklerinde böyle olacaklar;
408149
Kaynak; zengardentr.com
Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 07:21
Kaynana dilim atağa geçti. Saksısını büyüttüm, toprağını değiştirdim, yağmur suyuyla suluyorum, e daha ne olsun değil mi:confused::cool:
Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 07:23
Atlaslarım da öyle:cool: Ama hiç çiçek açacak gibi de durmuyorlar:o
Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 07:27
Minik kaynana topuzu, çok şirin değil mi:confused::D Annesinden alıp ayrı bir bardağa diktim;)
Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 07:30
Aranjmanım, kefeni yırttılar. Kedinin devirdiği saksılardan, sukulentlerimden hiçbiri ölmedi. Hepsi de nevsune ablamdan gelmişti anlaşılan ben onları bırakmayınca onlar da benden ayrılmak istemediler;) canım mercimeklerim.
Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 07:34
O ölmemek ben de öldürmemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Sevgili sarı çiçekli yılbaşım, İstanbul'dan sevgili manolya_'dan gelmişti.
Önemli!!! Kırmızı ve beyaz çiçekli yılbaşı arıyorummmmm!!!!
Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 07:37
Pembe kalonchem, bir ara kuruyacak gibi oldu ben de budadım, toprağını, saksısını değiştirdim toparlandı.
Ankaralı kalonchem, diğerleri Vanlı:D
Sûz-i Dilârâ
12-06-2013, 17:54
Elime bugün geçtiler, hemen toprağa geçirdim.
Değerli üye arkadaşım nikon_'dan geldiler;) Bu vesileyle bir kez daha çok teşekkür ederim.
Yılbaşı ya da paskalyanın her rengini topluyorum, bir de atlasın:D Bu sebeple nikon_'un hediyesi benim için çok değerli:)
Sûz-i Dilârâ
12-06-2013, 17:57
Çiçek geliyor:D
Bu çiçeklerin durumu nedir, şimdiye kadar açmış olmalı?;)
Sûz-i Dilârâ
24-09-2013, 07:15
Van'daki ikinci agaclar.net üyesi arkadaşım kaktüs sayfanda kaynana topuzunun çiçeğini merak edenler var deyince bir bakayım dedim. Bir süredir internet bağlantımız yoktu, birkaç gün oluyor geleli.:(
Kaynana topuzu çoktan açtı yukarıdaki tomurcukların fotoğraflarını çektim ama bir türlü siteye ekleyemedim.:( İki aydır durmadan yeni çiçekler açıyor, bir gece açık kalıyor sonra hemencecik soluyor.:( Dün gece öyle güzel iki çiçek açmıştı ki sabah fotoğrafını çekeyim diye saksıyı çevirirken topuzu taşıyamayan saksı devriliverdi ve zaten çok nazik olan çiçekler de sapından kırılıverdi. :(
İşte daha önceden fotoğrafladığım kaynana topuzunun çiçeği:cool: Kırmızı çiçekli kaktüs hastasıyım bunu da kırmızı diye umut ederken beyaz çıktı.
Ne yazıkki, çok güzel çiçek açmasına rağmen çiçeklerinin ömrünün kısa olması üzücü oluyor. Birkaç gün güzelliklerini sergileseler iyi olurdu hani ;)
Bendeki kaynana topuzu kaktüslerim de bu renkte açıyor, başka renk açanı görmedim belki vardır.
Umarım diğer bitkilerin de sağlıklı bir şekilde büyüyorlardır.
rasimkanat
02-10-2014, 22:11
Keşke çiçeklerinizin yeni hallerini görebilsek!!
akçabardak
24-11-2014, 20:37
Sayfanızı daha yeni fark ettim hayırlı olsun, hepsi de çok şirinler emeklerinize sağlık.
Yılbaşı çiçeğinizin rengine bayıldım, tohumdan çıkan minikler de çok şirinler.
Sûz-i Dilârâ
25-11-2014, 07:11
Yaz ortasında eşimin tayini çıktı ve biz şehir değiştirmek zorunda kaldık, çocuklar aşırı sıcaklardan etkilenmesinler diye de eşim bizi köye bıraktı ve eşyaları yeni evimize o taşıdı, biz de bir buçuk ay kadar köyde kaldık.
Konuyu baştan bildiğim için çiçeklerim ne olacak diye kara kara düşünüyordum.
Aşırı sıcaklarda yollarda perişan olacaklar hem de gidecekleri yerde 1,5 ay susuzluktan ölecekler diye en sonunda nadir bulunduğu ya da çok sevdiğim ya da tohumdan yetiştirdiğim için çocuğum gibi olan 6 çiçeğim hariç hepsini Van'da çiçekleri çok seven arkadaşıma verdim.
6 büyük saksıyı da sıkış tıkış arabanın içine yerleştirdim (bizim eşyalarımız ve çocuklar da olduğu için araba çok doluydu).
Eşyaları ve çiçekleri koyduktan sonra eşim bana bakarak "eee sen nerede oturacaksın?" diye sorunca kendimi çocuk koltuklarının arasındaki daracık yere sıkıştırdım kucağıma da yeri rahat değil gibi gelen bir saksıyı da aldım ve yola çıktık. 13 saat kollarım bacaklarım her yanım tutuldu bir de yolda çocuklar vızıldayıp ağlayınca zaten kendimi zorla sığdırdığım yerden birkaç kere çıkmak zorunda kaldım.:cool:
Oldukça zahmetli bir yolculuktan sonra köye geldik. 1,5 ay sonra da yeni memleketimize :) Ancak 6 saksı çiçekle kalakaldım, çiçeksiz hayat çok sıkıcıymış bu arada bunu öğrendim. Şimdi yeniden sipariş vermeye başladım baştan başlayacağım ama bu sefer Van'da sert iklimden dolayı yetiştiremediğim için içimde kalan pekçok bitkiyi yetiştirebileceğimi ümit ediyorum.
Hadi hayırlısı.
Sûz-i Dilârâ
09-04-2015, 15:28
Uzun bir aradan sonra sayfamı yeniden aktif hâle getirebileceğim. Artık hem nispeten de olsa zamanım hem de fotoğraf makinem var. ;)
Şimdilik bu üç taneyi ekliyorum daha sonra diğerlerinin fotoğraflarını çekip eklerim. :cool:
545895
Aşağıdaki ve yukarıdakiler SDurul ablamdan gelen sedumlar, bir kutu dolusu bitki ile birlikte geldiler. Canım ablam, taşınıp da her şeye sıfırdan başladığımı öğrenince elinde olan bütün çeşitlerden gönderdi.
545896
545897
Van'daki arkadaşım katmerli kalonchoe aşkına düşüp aldığı bitkilerden bana da çelik vermişti. O çelikler büyüdü, yeni çelikler verdi, o çelikler de büyüdü yeni çelikler verdi o çelik de bu pembe kalonchoe oldu. :D Hiçbir şey anlamadınız değil mi:D
Arkadaşımdan aldığım çeliği büyütüp kopardığım yapraklarını toprağa gömdüm ve yeni bitkiler elde ettim. Bu bitkileri bir akrabama hediye ettim. Sonra Van'dan gelirken bitkilerimi dağıtınca akrabama daha önce verdiğim bitkilerden yeni çelikler alıp bu pembe kalonchoeyi elde ettim. Yani dördüncü kuşak kalonchoem. Daha sarı ve rengini bilmediğim bir adet kalonchoem var bu şekilde.
Ne uzattım ama. Sustum:D
Sûz-i Dilârâ
09-04-2015, 20:32
Üç tane fotoğraf daha paylaşayım.
Birincisi somon rengi yılbaşım. Kipa'dan alınma. Küçücük bir saksıya birbirine bitişik halde üç ayrı kök dikmişlerdi. Onları ayırıp ayrı saksılara aldım. Bu onlardan biri. Yeni yaprakların geldiğini görmek sevindirici.
545935
Bunlar da kalonchoelerim. Gül gibi katmerli çiçekleri var. Yaklaşık üç aydır çiçekli. Saksı değişimi yapıp rahatlamalarını sağlamak istiyorum ama çiçeklenme bir türlü bitmiyor. Solan tomurcukların yerine aşağıdan yenileri geliyor. :o
545937
545936
Sûz-i Dilârâ
09-04-2015, 20:53
Adeniumlarımla devam edeyim. Kendilerini tohumdan yetiştirdim. Van'dan buraya türlü perişanlıklarla getirdiğim bitkilerimden ikisi.
Uzun zamandan beri yaprakları sararıp dökülüyordu. Üstüne bir de sonu gelmez unlu bit yumurtaları eklenince dayanamayıp budadım. Budadığım yerlere az miktarda tarçın sürdüm. Şu anda yeni sürgünler var. Unlu bit vs. diğer zararlılardan korunabilmeleri için de pencere önüne koydum.
Bilenler bilir. Mantar, unlu bit vs. zararlılar hava akımının olmadığı kapalı mekânlarda daha da azıyorlar. Ev içi çiçeklerimin bulunduğu odaların pencerelerini daima açık tutuyorum. Hem temiz hava da iyi geliyor diye düşünüyorum.
545938545939
Bu adeniumum da haberim olmadan kök çürüğüne yakalanmış. Gövdesindeki küçük bir kısmın sürekli ıslak görüntüsünden şüphelendim. Saksısından çıkarıp baktığımda şok oldum. Tek ve küçük bir damar hariç koca koca damarlar çürümüş, çürükler gövdeye doğru ilerlemişti.
Hemen çürük kısımları temizledim, diğeri gibi tarçın sürdüm. Küçük damarın canlılığına güvenerek temiz adenium toprağına geçirdim. Tek bir dal hariç tamamen budadım. Aylardır bekliyordum.
Bugün mini mini bir sürgün görmemle umudum da yeşerdi. Zaman, bitkim gibi umudumu da kurutacak ya da büyütecek.
545940545941
B e t ü l
09-04-2015, 21:59
Yeni evinizde hayatınızda sizi mutlu eden tüm güzelliklerin katlanarak artmasını dilerim. Tabii ki buna bitkileriniz de dahil.
Kalonchoelerinize de maşallah diyelim çiçekten yaprakları görünmüyor.
Sûz-i Dilârâ
10-04-2015, 15:13
Betül hanım, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim, bilmukabele en başta bu site üyelerine, sonra bütün dünya insanları ve diğer canlılarına olsun.
İzninizle fotoğraf yüklemeye devam etmek istiyorum, çok biriktiler ve de gün be gün gelişimlerini takip edebilmek için bu sayfalar fazlasıyla iş görüyor:D
Alt komşum annesinden aldığı bu kaktüsten üç-dört saksıya çoğaltmış. Saksısı kırık olan bana düşse de hâlimden şikâyetim yok:D Bol bol çiçek açıyor. İlk defa tohum yapan bir kaktüs de görmüş oldum bu hediye sayesinde. :cool:
545997
Kaynana topuzum, Van'dan getirdiğim saksılardan birinin dibine düşen yavruyu atıvermiştim. O da büyüdü ve burada da beni terk etmedi.
545998
Kipa'dan aldığım ve adını bilmediğim kaktüsüm. Kipa'daki bakımsız bitkileri kurtarmaktan canım çıkıyor. Bu da onlardan biri. Eve getirdiğimde buruşuk bi'şeydi. :D Susuzluktan iyice çekilmiş. Toprağını yenileyip sulayınca böyle açıldı, parladı:rolleyes:
545999
Sûz-i Dilârâ
10-04-2015, 15:19
Kaktüs-sukulent türlerinin isimlerini öğrenme özürlüsüyüm. O yüzden benden fazla isim beklemeyin:D Bilenler yazarsa kaymaklı künefe olur benim için:D
SDurul ablamdan gelen sukulentlerim,
546000546001
546002546003
546004
Sûz-i Dilârâ
10-04-2015, 15:23
Bunlar da yine SDurul ablamdan gelen kaktüslerim,
546005546006
Eklemeyi unuttuğum diğer sukulentim.
546007
Bu da kendileriyle aram pek iyi olmasa da sempervium'um. ;)
Sûz-i Dilârâ
10-04-2015, 15:28
Kipa'dan somon renkli yılbaşı çiçeğini aldığımda pembe çiçeklisini de görmüş ancak -iyi ki- yanımda yeterli para olmadığı için alamamıştım:D Sonra artık ahbap olduğum çiçek reyonu görevlisinden rica ettim o da bana bir lob hediye etti. Bir sürü koparacaktı ama ben "bir tane yeterli" deyince vazgeçti.
Aylardır kıpırtı yoktu. Şimdilerde tepe noktasında belli belirsiz bir kızarıklık görünmeye başladı.
546009
Sûz-i Dilârâ
10-04-2015, 15:38
Bir pazar günü sözde çocuklara hava aldırmak ama benim gizli emelim, çiçeklerime bahçe toprağı almak için eşimi sürükleye sürükleye pazar gezmesine çıkarmıştım. :D
Bir işyeri bahçesinde gözüme güzel görünen toprağı görünce durduk ve bekçi amcadan rica ettim. O da bana hem toprak verdi. Hem yeni budayarak çeliklediği kırmızı gül dalları ve hem de bu kaz ayağını hediye etti. Amcamın adı Hüseyin çok mazlum, çok gariban, çok da temiz bir insan hâli vardı görüntüsünde. Öz be öz Anadolu insanı. Atatürk'ün yerlerden alıp da baş tacı ettiği şimdilerde yerini yurdunu terkedip gurbete göçmüş, garibanlığı dibine kadar yaşayan milyonlarca Türk köylüsünden sadece biri:(.
O yüzden bu kazayağı da gül çelikleri de benim için çok değerli. Hüseyin amcama ben de hediye çiçek götüreceğim inşallah.
546010
En kısa zamanda derin, büyük, dikdörtgen saksılardan alınıp ona geçirilecek. Kaz ayağı kök atarak ilerleyen harika bir yerörtücü.
Kaz ayağı kök atarak ilerleyen harika bir yerörtücü.
Mezarların üzerinde en çok gördüğüm bitki olduğu için midir, topluca yetiştiğinde güzel çiçekleri göz aldığından mıdır, evde yetiştirmek pek cazip gelmemiştir bu tür bana hep..
Sûz-i Dilârâ
11-04-2015, 13:51
Mezarların üzerinde en çok gördüğüm bitki olduğu için midir, topluca yetiştiğinde güzel çiçekleri göz aldığından mıdır, evde yetiştirmek pek cazip gelmemiştir bu tür bana hep..
Her iki sebebiniz de bu bitkiyi yetiştirmemek için yeterli değil;) Bütün bitkiler güzeldir, sevilmeyi, elden geliyorsa yetiştirilmeyi hak ederler;) Bunun onlardan çok bize faydası oluyor üstelik;)
İlk resimdeki adeniumunun formunu çok sevdim. 3 yıldır açmayan ve büyümeyen adeinumlarımla başım dertte. Çiçek desen yok. Saksılarını büyüttüm bakalım neler olacak? Geriye 3 adeinumum kaldı her yıl birini kaybediyorum.
Sûz-i Dilârâ
12-04-2015, 08:56
Sevgili sakdag, sayfana yazmıştım belki hatırlarsın, bu adeniumların benimle beşinci seneleri hâlâ çiçek yok.
Ben bunları tohumdan yetiştirdim. Arkadaşımla ortak, değişik tohum sipariş vermiş sonra aramızda değiş-tokuş yapmıştık.
Takastaki tohumlardan şansıma adeniumların biri obesium diğeri de uzun-ince formlusu çıktı.
Ekim ayı gibiydi sanırım her ikisinde de tomurcuk denemeleri oldu ama açmadan kurudular. Kök çürüğüne yakalanan adeniumumda budamadığım dalda yine tomurcuk var. Ama bir yandan hayatta kalma çabası diğer yanda tomurcuğa hayat verme gayreti başarılı olur mu bilmem? Belki de öleceğim diye korkup tohum yapmaya çabalıyordur.
Sûz-i Dilârâ
12-04-2015, 09:05
Büyük saksıların arasında kaldığı için gözümden kaçan SDurul ablamdan gelen bir diğer sukulentim. ;)
Kendisi sanırım bir kalonchoe türü. :cool: Uçta minik-yeşil yapraklar belirdiğine göre kefeni yırttı sayabilirim:D
Sûz-i Dilârâ
12-04-2015, 09:12
Balkonumun sabah konuğu. ;)
Kış boyu balkonumdan önce çiçeklerime konan sonra da yerlerde ölü bedenlerine rastladığım arıları topladım.
Çiçeklerimde mi bir sorun var diye düşünürken cevabı belediye ilanıyla öğrendim. Bölgedeki çiftçilerin ilaçlama yapmaları yüzünden oluyormuş. Çiftçilerin dikkatli olmaları ve ilaçlama yapmadan önce civardaki arıcılarla irtibata geçmeleri söyleniyordu.
İçim sızladı. Tabiata verdiğimiz tahribatı, canına kıydığımız sayısız hayvanın, ağacın, çiçeğin, böceğin vebalini nasıl ödeyeceğiz kara kara düşündüm.
Arıcık da yerde uyuşmuştu ölecek sandım, elime aldım ama çok şükür ölmedi uçup gitti. İnşallah ölmez kovanına sağ-salim dönmeyi başarır.
B e t ü l
12-04-2015, 15:02
Kendi sonumuzu kendi ellerimizle hazırlıyoruz. Bir çok kişinin korktuğu, iğrendiği börtü böcekler aslında besin zincirinde ve meyve oluşumunda o kadar önemli ki. Maalesef birkaçımızın sizin gibi duyarlı olması, üzülmesi yetmiyor.
Sevgi Durul
12-04-2015, 22:15
Kendisi sanırım bir kalonchoe türü. :cool: Uçta minik-yeşil yapraklar belirdiğine göre kefeni yırttı sayabilirim:D
Sevgili Sûz-i Dilârâ, evet bu kalanchoe fedtschenkoi. Yapraktan çok kolay çoğalıyor. Açtığında bu (http://www.agaclar.net/forum/1239723-post293.htm) mesajın son fotoğrafındaki gibi olacak.
SDurul ablamdan gelen sukulentlerim,
Birinci fotoğraf crassula ovata, ikinci cylindropuntia subulata, son fotoğraf cotyledon orbiculata. Güzel günlerde büyüsünler. Sevgiyle...
YeniGine
12-04-2015, 23:34
:( Sevgili Sûz-i Dilârâ hep söylerim, hep de üzülürüm. :( Doğa birbirini tamamlıyor, ama biz insanlar doğayı maalesef katlediyoruz. Bizim burada mayıs-haziran aylarında çekirge seslerini duyarız ve ben komşularıma hep söylerim bakın bu seslerin kıymetini bilin, iyi dinleyin 1 ay sonra duyamayacaksınız. :( Zira belediye başlayacak sivrisinek mücadelesi için ilaçlamaya, sanki sadece bu ilaçla sivrisinekler ölecek. Arılar, uğur böcekleri, çekirgeler, ağustos böcekleri, karıncalar :( maalesef hepsi yok olup gidiyor. En büyük yok ediciler biz insanoğlu. :(
Sûz-i Dilârâ
13-04-2015, 21:39
Pachyphytum compactum, bugün geldi;) tombul yapraklarına bayıldım.
Paket içine dökülmüş yapraklar da ayrıca dikildi;)
Sûz-i Dilârâ
13-04-2015, 21:44
Üstte bahsettiğim sukulent, o mesaja bir türlü eklenmedi:(
Laleci_03
13-04-2015, 21:45
Gerçekten çok hoş duruyormuş tombul tombul :D Güle güle büyüt Sûz-i Dilârâ ablacım ;)
Sûz-i Dilârâ
13-04-2015, 21:51
Toprak ve saksı sıkıntısına denk geldikleri için geçici olarak normal toprağa dikmiştim. Bugün hem saksılarını hem de topraklarını değiştirdim. Hem iki bitkiyi bir araya getirdim.
Sûz-i Dilârâ
18-04-2015, 18:04
Yeni sukulentlerimle devam edelim. Bu parti de öncekiler gibi SDurul ablamdan. ;) Sağolsun beni sukulentsiz bırakmadı;)
Bu arada ben de elimdeki sukulent ve kaktüslerin isimlerini öğrenebilmek için fotoların üzerine "paint" te yazıyorum ki göz aşinalığı zamanla öğrenmeye dönüşsün.
Sedum burrito, büyüyünce çok yakışıklı olacak, herkesi kendine aşık edecek:D
Sûz-i Dilârâ
18-04-2015, 18:09
Sedum spurium, çıtı pıtı güzelim;)
Sûz-i Dilârâ
18-04-2015, 18:11
Sedum sarmentosum, güzel sarı çiçekler açtığı günleri de görürüz inşallah hep beraber;)
Sûz-i Dilârâ
18-04-2015, 18:14
Sevgili sedum sieboldii'm. Uzun zamandır istiyordum, sabreden derviş hesabı, SDurul ablamın sayesinde sonunda muradıma erdim. ;)
Sûz-i Dilârâ
18-04-2015, 18:18
Kalanchoe longiflora. Yaprak şeklini ve rengini çok beğendiğim bir kalanchoe türü.
Saksısına dikmek için alttan iki yaprağı kopardım ve onları da pet bardağa diktim, tutarsa bir sürü olacaklar.:cool:
Sûz-i Dilârâ
18-04-2015, 18:22
Eskilerden devamla, pembe kalanchoemle aynı saksıdaki sarı kalanchoede çiçek hazırlığı var;)
Sûz-i Dilârâ
28-04-2015, 21:37
Buna çiçek açacak adenium derler:D
Beş sene sonra el-vicdan, sabır taşım çatlayacaktı:D
Hem kök çürüğüne yakalandı, ne var ne yok bütün köklerini kaybetti, sonra tek dal hariç ne var ne yok budandı. Bütün bunlara rağmen hem sürgün verdi hayata tutundu, üstüne de çiçek açtı güzelim;)
549393
549394
Bu da bahar ortasında çiçek açmaya niyetlenen yılbaşım:eek: Kendisi paskalya değil eminim.
549395
Sûz-i Dilârâ
28-04-2015, 21:41
Tomurcuğunu bana geldikten sonra oluşturdu demek isterdim ama maalesef geldiğinde tomurcukluydu ve çiçeğe durma süreci hızlandı.;)
549396
Bu da diğer adenium'um, budadığım dalı taç şeklinde saran yeni sürgünler verdi.
549397
...Bu da bahar ortasında çiçek açmaya niyetlenen yılbaşım:eek: Kendisi paskalya değil eminim.
Ona paskalya diyebilmek ne mümkün, o kadar yılbaşı ki... :D
Kendini şaşırmış garibim, adeniumunuzu mu kıskandı ne etti bilemedim ama size tadını çıkarmak düşer ;)
Sûz-i Dilârâ
30-04-2015, 20:12
Yılbaşı bugün tomurcuğunu açmış;)
SDurul ablacım, sendeki yılbaşı tutarsa rengi böyle olacak.;)
Şöyle bir koca saksı dolusu bu çiçekten açmış hayal ettim de baya güzel duracak:cool:
münevver48
30-04-2015, 21:35
sevgili Süz-i Dilâra maşallah! yılbaşınız boyuna posuna bakmadan çok güzel çiçek açmış. üstelik somon rengi çok severim. benim yıl başlarım da çiçek açmakta somon rengi sizin ki gibi birde pembesi kırmızı da tomurcukta yalnız bu yıl sahip olduğum çelikten üretimini yaptığım beyazım büyümekte. aslında yılda bir defa açması gerekirken ikici çiçekleri üzerinde açıyor. bundan sonra dinlenmesi gerekiyor çok az ve 15-20 günde bir suluyorum. sizinki pekte küçük çiçekleri geçince sizde dinlenmeye teşvik ediniz. yoksa güçsüz kalıp kuruya biliyormuş.seneye biraz daha büyümesi ve bolca çiçek açması dileğimle sevgiler.
Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 08:23
Münevver hanım, çok teşekkür ederim.;)
Benim bir huyum vardır, sevdiğim bir bitkinin var olan bütün renklerini toplamaya çalışırım:( Yılbaşı da böyle şimdilik somonla pembesi elimde var. Elimde olmayan beyaz, kırmızı, sarı için de kışa doğru çiçekçilere gelir diye bekleyeceğim.
Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 08:32
İsmini kolaylıkla öğrendiğim sedumlardan palmeri ;) Sevgili arkadaşım loveforlife'ın sayfasında görüp sevdiğim sarı çiçekli güzellik. ;)
Askılı bir plastik saksıya mı yoksa toprak saksıya mı geçirsem diye kararsızım.
549821
Bunun adı da crassula springtime:D Çiçeklenmiş hâli büyüleyici. Sizin için zengarden'ın sitesinden bir fotoğraf alıp buraya da ekliyorum. Eminim sizler de beğeneceksiniz;)
Bu bendeki yavru;
549822
Bu da zengarden'dan alınma büyümüş hâli;) Bayıldım.:D
549823
Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 08:37
Gelelim Van'dan benimle gelen bir diğer bitkime. Plumeria, kendisi yarı sukulent bir bitkiymiş. Yıllar yıllar önce siteden sayın drhegeli'den tohumlarını almıştım. ;)
Çimlendiler, büyüdüler, henüz çiçek görmedim ama o da olacaktır inşallah.
Bu şubat ayında budadım, gövde henüz yeşermese de kestiğim üst kısmı atmaya kıyamayıp saksısına dikmiştim. O yeşerdi, yeni yapraklar çıkarıyor.
Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 17:21
Adenium tomurcuğunu açmış;) Çok koyu pembe, artık kırmızıya çalmaya başlamış bir rengi var ve çok güzel. ;)
Bugünleri gösterene çok şükür, öğrendim ki bu adenium sayesinde her canlı küllerinden yeniden ve yeniden doğabilir. Yeter ki umut bitmesin ve gerekenler yapılsın.
Cumhur Tonba
01-05-2015, 17:34
öğrendim ki bu adenium sayesinde her canlı küllerinden yeniden ve yeniden doğabilir. Yeter ki umut bitmesin ve gerekenler yapılsın.
Çiçekler, bizlere güzellik ve sevginin yanında bazı şeyler de öğretiyormuş.
Yukarıdaki satırlar da bir ders.
Teşekkürler Sayın Sûz-i Dilârâ.
Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 21:47
Adeniumu saksısından çıkarıp o çürümüş kökleri görünce bir an aklımdan "bu artık ölmüş, atılmalı" diye geçirdim. Sonra o mini mini sağlam kökü görüp düşüncemden utandım ve "öleceksen de çöpte bir başına değil saksında, arkadaşlarının yanında öl" dedim. Temiz adenium toprağına geçirip çok azar azar olmak üzere toprağı iyice kurudukça suladım. Sonuç toparlandı ve çiçek açtı. :)
Sûz-i Dilârâ
02-05-2015, 20:16
Bu kaktüsü bugünkü gezimizde bir evin bahçesinde gördüm. Aslında bundan daha kocamanını da gördüm ama onun fotoğrafını çekemedim. :o
Sûz-i Dilârâ
08-05-2015, 12:00
Bu da yine yol kenarında görüp de aldığım bir yavru kaktüs:rolleyes: Bu coğrafyada bitki çeşitliliği o kadar fazla ki sadece yol kenarında, orada burada kendiliğinden yetişmiş bitkilerden birer çelik alsanız oldukça zengin bir koleksiyonunuz olacak. Nitekim ben de oraya doğru gidiyorum. :cool:
551371
Plumeria çeliği son hız gidiyor ama ana bitkiler çok yavaş, hatta birinde hiç hareket yok:(
551372
Bu kaktüsü bugünkü gezimizde bir evin bahçesinde gördüm. Aslında bundan daha kocamanını da gördüm ama onun fotoğrafını çekemedim. :o
Opuntia ficus-indica: Hint inciri, dikenli incir
Sevgi Durul
11-05-2015, 07:30
Kalanchoe longifolia. Yaprak şeklini ve rengini çok beğendiğim bir kalanchoe türü.
Saksısına dikmek için alttan iki yaprağı kopardım ve onları da pet bardağa diktim, tutarsa bir sürü olacaklar.:cool:
Sûz-i Dilârâ'cım, günaydın. Ben bu ismi nasıl uydurdu isem aklımda yanlış kalmış. Doğrusu Kalanchoe longiflora olacak. Sevgiyle...
Sûz-i Dilârâ
13-05-2015, 18:33
Sûz-i Dilârâ'cım, günaydın. Ben bu ismi nasıl uydurdu isem aklımda yanlış kalmış. Doğrusu Kalanchoe longiflora olacak. Sevgiyle...
:D Teşekkür ederim ablacım, fotoyu da yeniden düzenleyip eklerim.
Şimdi senden gelen bir sarı güzellikle başlayalım. Sedum sermontosum mu? Bakmadan yazdım:D
552593
552594
Atlaslarımdan biri yeni dallar veriyor, diğeri de yerinden sökülüp duruyor. Ben bir şey yapmıyorum, bir kere balkonun altında yerde buldum, çizilmiş, buruşmuş, ne kadar süre kaldıysa orada. Aldım tekrar diktim. Güneşli, rüzgârsız yere koydum, bugün baktım yine ayaklanmış gitmek üzereyken yakaladım:D Üzerini kaktüs toprağıyla doldurdum. Damarlarını ayak niyetine kullanmak isteyen bir gezenti.:D Fotosunu sonra eklerim.
552597
Silvestriide hem yeni bir dal hem de çiçek geliyor. Kıyamam azıcık büyüyüp öyle açsaydı çiçeğini, acele etti.;)
552598
Yerini, toprağını sevenlerden;) yemyeşil yumuşak dikenlerini çok seviyorum. Sevgili akçabardak'ın sayfasından ismini öğrendim :) Opuntia Subulata'ymış.
552599
Sûz-i Dilârâ
14-05-2015, 10:07
Sarı çiçekli kalanchoe de çiçeklerini açtı. Kalanchoelerime postu seren yaprak bitleri yüzünden hepsini ayrı balkona aldım. Şimdilik tecritte tedavi görüyorlar.
Sûz-i Dilârâ
21-05-2015, 22:51
Atlaslarımdan birinde yeni sürgünler hızla büyüyor, bu sıcakta ve bu toprakta yakın zamanda çiçek görürüm diye sanıyorum.
554393
Silvestrii dört gözle onun çiçeğini beklediğimi bildiğinden tek parçalık haliyle bana çiçek açmaya kalktı;) Sevimli yılanım:D
554394
Parmak çocuk ebatlarında olup bu sarı çiçeklerin ortasına yukardan atlamak isterdim.;)
554395
Kalanchoem de beni üzmeden sorunsuz büyüyor, gri-yeşil yaprak rengini çok seviyorum;)
554396
Sedumlarım, kalabalık bir orman görüntüsünde;)
554397
Sûz-i Dilârâ
23-05-2015, 12:48
Kalanchoelerimi bitlerden kurtarmayı başardım sanırım. Gerçi hiç belli olmuyor, yeniden türeyiveriyorlar ama şimdilik bitkilerim rahatlamış gözüküyor, büyümeleri yeniden başladı. Çiçekler de son hız; sarılar, pembeler, turuncular:D
554729554730
Silvestrii çiçeğini açmış bugün kırmızı kaktüs çiçeklerine bayılıyorum;) Sonraki foto adeniumum da bir aydır çiçekler açıyor. Ölmek üzereyken en güzel hâliyle hayata sarıldı.;)
554732554733
İki saksı adeniumdan genel bir görüntü. Tohumdan yetişip beş yılda bu hâle geldiler. Adenium toprağında, açık havada ve öğleden sonra güneş alan bir yerde.
554734
Sevgili Suz-i Dilara, adeniumun çiçeklenme süreci devam ediyor mu?
Sûz-i Dilârâ
07-06-2015, 06:03
Birkaç gün oluyor biteli, taç şeklinde tepesinde 360 dereceyi kaplayan çiçek tomurcukları verdi, tamamını da açtı bitirdi. ;) Şimdilerde acaba tohum oluşturur mu diye meraktayım :)
Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 21:01
Kaktüslerimin, sukulentlerimin yeni fotoğraflarını ekleyeyim;)
Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 21:03
Devam...
Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 21:17
devam...
Sûz-i Dilârâ
24-06-2015, 09:18
Bu saksıdaki kaktüs ve sukulentler forumdan geldi. Aradığım kare saksıları bulana kadar burada köklenecekler. Kargo paketine düşen minik yapraklar, kırıntılar ne var ne yok hepsini de bu saksıya döktüm ki boşa gitmesinler:D Onlar da köklenmişler ne güzel. ;)
561412
561413
561414
Minik bir prenses çamı dalı da burada tutunmuş;) yeşermiş.
561415
Sûz-i Dilârâ
24-06-2015, 09:24
Andromischus cooperi, onunla ilk nevsune ablam sayesinde tanışmıştım o zamanlardan çok sevdiğim için Tarsus'a gelince de aramaya çıktım zengarden'da buldum. ;) Çok seviyorum ben bunu, etli yapraklarını ve üzerindeki bordo-kahve lekelerini;)
561416
Crassula springtime da çiçeklerini açtı.;)
561417
Bu da yine kargo paketinde kırılan "pachyphytum compactum" yapraklarından toprağa gömüvermiştim, iki tane yaprak daha var, şimdi aynı bitkiden dört adet olacak:D Güler ablanın dediği hiç aklımdan çıkmıyor: "Bir bitkiden en az üç saksı yoksa ben o bitkim var demem":D
561418
Sûz-i Dilârâ
24-06-2015, 09:31
SDurul ablamdan gelen sempervium, beni sevmezler sanıyordum ama yanılıyormuşum:D
561419
Bu saksıda şubat ayında budadığım çeliklerden ürettiğim üç adet plumeria bir de ne olduğunu bilemediğim çimlenmiş bir ağaç adayı (galiba) var. İlgili başlıkta sordum ortanca olabilir dendi ama sanmıyorum sarı minik çiçekler açıyor.:(
561420
Kalanchoelerin tecritteki tedavileri sona erdi, bitlerinden kurtulup yeniden ön balkona alındılar. Çok güzel gelişiyorlar.
561421
Bunlar da bir diğer tür kalanchoe, isimlerini bilmiyorum, Kipa'dan almıştım üzerlerindeki çiçekler geçmek bilmeyince gelişmeleri için çiçeklerini kestim:( onlar da büyümelerini hızlandırdı.
561422
Mavi çam ormanı gibi görüntülerine bayılıyorum.
561423
Sûz-i Dilârâ
24-06-2015, 09:37
Adeniumlar, ön taraftaki çiçeklendikten sonra tohum yapar mı diye bekledim ama olmadı. :( Sanırım çiçekler bana teşekkür hediyesiydi;)
561424
SDurul ablamdan gelen atlaslarım, bu yıl kaktüslerim bu minik saksılarda kalacaklar, seneye bir boy büyük "kare" saksıya geçirilecekler.
561425
Ziyan olmasınlar diye atamadığım minik sedum dallarını saksıların diplerine bırakıvermiştim, toprağın kokusunu alsalar kökleniyorlar nasıl olsa diye:D Hiç yanıltmazlar mini mini bir dal bu kadar oldu bile.
561426
çam ormanı görünümlü sedumlarınıza bayıldım :) nasıl da gürleşmişler kısa zamanda.. maşallah
Sûz-i Dilârâ
25-06-2015, 17:06
Minik çam ormanıma baktıkça ferahlıyorum ben gulin hanım. ;)
Bir de sarı çiçekli bitki sevgim yok mu? Sarı kalanchoeye ne demeli:)
561763
Acem halısı minicik bir dalda çiçek açtı. ;)
561764
Onunla aynı tonlara sahip kalanchoe de açmaya devam ediyor.
561765
wynmert2
25-06-2015, 22:06
*** arkadaşlar kolay gelsin bir soru soracağım kaktüslerinyavru ve çiçek vere yaşı varıdır birde her kaktüs yavru veriyormu sağolun
Sûz-i Dilârâ
19-12-2015, 17:28
Kaktüs ve sukulentlerime bir göz atınca şaşırdım, ne kadar küçüklermiş ve tatlı:D
Yeni hallerinden birkaç fotoğraf ekleyeyim.
SDurul ablamdan gelen para ağacım.
Bunun boyuna gidip ağaç gibi olması gerekmiyor muydu?
589485
Bu da başka biri
589486
Bu da bir kalonchoe türü.
589487
Bu da SDurul ablamın çok sevdiğim söyleyişiyle Rapunzelin saçları dediği sedum sermontosum:D
589489
Tohumlarını forumdan drhegeli'den aldığım plumerilarım, hey gidi günler, çimlendirince ne sevinmiştim. Kaç yıl oluyor, sonra sürüne sürüye Van'dan köye, köyden Tarsus'a korkunç, ağrılı sızılı yolculuğumuz:D
589490
Sûz-i Dilârâ
19-12-2015, 17:31
Yol kenarında pek sahipsiz hissi veren ağaçlaşmış bir kaktüsten aldığım çelik de hızlıca büyüyor.
Yakın zamanlarda kaktüs toprağı alıp tamamının saksılarını büyütmeyi düşünüyorum inşallah.
589491
Kaktüs ve sukulentlerinize bayıldım.Maşallah çok güzeller.İnşallah bende sahip olurum.
sevgihoca
19-12-2015, 23:35
Sadece son sayfanızı inceledim,bayıldım,insanın içi açılıyor doğrusu.Birazdan diğer sayfalara geçeceğim.Sevgiler.
YeniGine
19-12-2015, 23:43
Sevgili Suz-i Dilara hoşgelmişsin. En son paylaştığın kaktüsten bende de var sen kışın suluyor musun? 2 gün önce baktım boynunu bükmüş sanırım susuzluktan. :( Doğru mudur?
akçabardak
20-12-2015, 00:26
Kaktüs ve sukulentlerime bir göz atınca şaşırdım, ne kadar küçüklermiş ve tatlı:D
Yeni hallerinden birkaç fotoğraf ekleyeyim.
SDurul ablamdan gelen para ağacım.
Bunun boyuna gidip ağaç gibi olması gerekmiyor muydu?
589485
Bu da başka biri
589486
Bu da bir kalonchoe türü.
589487
Bu da SDurul ablamın çok sevdiğim söyleyişiyle Rapunzelin saçları dediği sedum sermontosum:D
589489
Tohumlarını forumdan drhegeli'den aldığım plumerilarım, hey gidi günler, çimlendirince ne sevinmiştim. Kaç yıl oluyor, sonra sürüne sürüye Van'dan köye, köyden Tarsus'a korkunç, ağrılı sızılı yolculuğumuz:D
589490
Sevgili Sûz-i Dilârâ hoş gelmişsiniz, ilk fotoğrafta para ağacı dediğiniz sanırım Portulacaria (Yeşim ağacı) aynısı bende de var, ben öyle biliyorum:) Sevgiler
Galip Kuzucu
20-12-2015, 01:36
Hoşgeldiniz sayın:Sûz-i Dilârâ :) Sizin böyle güzel güzel çiçekler açmış kaktüs ve sukulnetlerinizi görünce hemen çiçekçiye gidip daha çok sukulent alasım geliyor :D Hepsi birbirinden harika...
Sûz-i Dilârâ
20-12-2015, 06:49
Sevgili Suz-i Dilara hoşgelmişsin. En son paylaştığın kaktüsten bende de var sen kışın suluyor musun? 2 gün önce baktım boynunu bükmüş sanırım susuzluktan. :( Doğru mudur?
Hoşbulduk sevgili YeniGine;) Sorduğun kaktüsün bende ilk kışı olacak bu. Artık ağaçlaşmış olan anacı yol kenarında ve açık bir yerdeydi. Burada kışın deli gibi yağmur yağdı geçen sene. Dolayısıyla kaktüsümüz bütün kışı açık alanda yağmur altında geçirdi. Kocaman ve sapasağlam duruyor.
Ben de bunu düşünerek bendeki yavruyu az az suluyorum. Toprağı kaktüs toprağı yani suyu hemen süzüp saksıdan tahliye ediyor. Güneye bakan balkonumda duruyor ayrıca.
Sûz-i Dilârâ
10-01-2016, 17:59
Kaktüs ve sukulentlerimin birkaç ay önceki hallerinden fotolar ekliyorum. O günlerde rahatsız olduğum için sadece fotoğrafları çekebilmiş, iyileşince eklerim diye saklamıştım.
Kalonchoelerde çiçeklenme yeni başladı diyebilirim, turuncu renkli olan erkenden açtı, pembe, sarı, kırmızı ve açık pembe olanlar yeni yeni ilk tomurcuklarını açtılar.
Sûz-i Dilârâ
10-01-2016, 19:25
Yılbaşılarım çiçekteler;) sarı ve beyaz renklerini çok istiyorum ama bir türlü bulamıyorum:(
Şükran45
11-01-2016, 09:13
Harika görüntüler. Yağmurlu ve kapalı bir Ankara sabahında bu güzellikleri görmek çok iyi geldi. Tebrikler.
Sûz-i Dilârâ
14-01-2016, 18:03
Sanki ayağa kalkmışlar da ileride neler olduğunu anlamaya çalışır gibi bakıyorlar değil mi:D Bu hallerine bayılıyorum:D
Sanki ayağa kalkmışlar da...
Sûz-i Dilârâ'nın mirketleri :D
592310
Sûz-i Dilârâ
14-01-2016, 18:25
Çiçekli kalonchoelerim:D
Sûz-i Dilârâ
14-01-2016, 18:49
Sûz-i Dilârâ'nın mirketleri :D
592310
Çok çok şekerler, burada olsunlar isterdim şahsen:D şöyle burunlarından ısırmak için:D
sardunya18
14-01-2016, 20:13
Maşallah kalanşolarınız ne kadar güzeller çok çiçeklenmişler. Güle güle büyütün bu kadar çiçeklenmesi için nasıl bakım uyguladınız?
sevgihoca
14-01-2016, 21:44
Kalanşolarınızın maşallahı var.Uzaktan sardunyaları hatırlatıyor.Demek ki kışın çiçekli balkon istiyorsak kalanşo yetiştirmeliyiz sonucuna vardım.Tabii mevsim farkı.Sardunya18'e katılıyorum,sorusunun cevabını ben de bekliyorum.
Galip Kuzucu
14-01-2016, 21:53
Kışın meşhur çiçeklileri: kalanchoe, sıklamen, açelya... Zaten sevgihocam onlardan enaz birer tane olması iyi olur hatta farklı renklerde olursa çok güzel görüntü oluyor sevgihocam :D
Sûz-i Dilârâ
15-01-2016, 20:21
Maşallah kalanşolarınız ne kadar güzeller çok çiçeklenmişler. Güle güle büyütün bu kadar çiçeklenmesi için nasıl bakım uyguladınız?
Özel mi bilemem ama nasıl baktığımı anlatayım. Yazın sabahtan öğleye kadar güneş alan balkonda durdular, dipleri kurudukça su verdim, sularına enzim karıştırdım.
Havalar soğumaya başlayınca güney balkona aldım burası da bütün öğleden sonra güneş alıyor.
Kalonchoeler, öğlenin dik güneş ışığını sevmezler. Geriye kalan bütün zamanlarda da güneş ışığını çok severler, ne kadar güneş o kadar çiçektir belki sırrı. ;) Ha bir de saksıları çok küçük, büyütmeyi düşünüyorum ama çiçekler geçince.
Toprağı da buranın kırmızı toprağı, torf, az gübre karıştırmıştım yanlış hatırlamıyorsam.
Çok sevdiğim ama nazlı olmadığını bildiğim için üzerine düşmediğim bir çiçek :)
Sûz-i Dilârâ
05-02-2016, 20:50
Sedum palmeri, çiçekleri açtı, çok sevdiğim bitkilerden.:D
594667
Hamile olsaydım bu görüntüden sonra koruk aşererdim herhalde:D
594678
Geçen yıl Kipa'dan aldığımda üstü çiçek dolu bit kadar bir bitkiydi, çiçekleri 2-3 ay üzerinde kaldı, şunlar geçse de bir saksılarını değiştirsem dedim olmadı bir türlü. Sonunda çiçeklerini kesip büyükçe bir saksıya aldım, alış o alış hızla büyüdü ve bu mevsimde çiçeklendi.
594672
594673
sevgihoca
05-02-2016, 22:28
Kalanşolara diyecek söz yok S.Dilara.Maşallah.
Maşallah kalanşolarınız ne kadar güzeller . Güle güle büyütün
YeniGine
06-02-2016, 00:14
Sevgili Suz-i Dilara Kalonchoelerine maşallah ne kadar güzel çiçeklenmişler, emeklerine sağlık.
:( Ben komşumun bahçesine dikmiştim, dikerken de soğuktan donar bunlar dediğimde komşum sen merak etme karda ben üstlerini örterim diyerek beni rahatlatmıştı. :( Hepsi dondu. :( Artık yine umut etmek düşüyor bana, hani köklerden tekrar filizlenirlerse...
Sûz-i Dilârâ
06-02-2016, 14:18
Teşekkür ederim arkadaşlar.;)
Yeni Ginecim kalonchoelerine çok üzüldüm, ben bırak karı geçenlerde bir hafta kadar iyi bir soğuk oldu burası kuru kuru kupkuru bir soğuk uuu:rolleyes:. Bitkilerimden siklamen, kardelen ve mavişler hariç hepsini evin salonunda topladım, birkaç hafta çıkarmadım, güneş alamadılar ama donmalarından iyidir.
Eğer kalonchoelerin filizlenmezse elimdeki bütün renklerden gönderebilirim sana.
Sevgi Durul
06-02-2016, 14:46
Sûz-i Dilâra'cım, size yaz gelmiş resmen. Burada şu anda öyle bir fırtına var ki, evleri uçuracak. Bir yandan kar tozuyor. Değil saksı değiştirmek, hiç bir şey yapmak mümkün değil.
Kalanchoelerin çok güzel çiçeklenmişler. Gönderdiklerinden iki tanesini tutturabildim. Saksı değiştirdiğin ful gibi fulüm bakım istiyor, merdiven boşluğunda yaprak döktü, şimdi budasam mı bilemedim.
Şu bahar gelsin artık. Sıkıldık.:rolleyes: Sevgiyle...
Sûz-i Dilârâ
06-02-2016, 15:10
Ablacım o kadar sene Van'da donarak yaşadıktan sonra hakettim ama değil mi:D Van'dayken bütün ülke kar kış kıyamet sanırdım burada bütün Türkiye ılık sanıyorum. Şimdi kar tozuyor diyorsun ya inanamıyorum;):cool:
Böyle soğuk havalarda sıcak evimde oturup çay içmek isterdim Van'dayken sonra hayvancıklarım aklıma gelirdi vazgeçerdim marketten biraz çorbalık alır tepeye yollanırdım Jagi, Duman, Ramo, ele başı Reks, Dilsiz, Üçüzler (üç ayrı kardeş köpek birbirinin aynısı) Minik, Garip, kıskanç Tintinim, "hadi herkes buraya" dedim mi karları yara yara aşağıdan yukarı sığındıkları mağaradan koşa koşa gelirlerdi. Ağızlarından dumanlar çıkardı, etrafımı sararlardı;) Bazıları birbirlerinden kaçıra kaçıra etlerini yerdi, uyanık olanlar bir bakardım ki birkaç parça eti ağızlarına zorla sığdırıp tin tin saklamaya gidiyorlar. Çok gülerdim seni aç gözlü, yine getiririm diye kulaklarından tutup şöyle bir çitilerdim:D
Hepsini tek tek yok ettiler:mad: o kadar zararsızlardı ki:( Sadece Garip ve Dilsiz kalmıştı geriye onlar da benden başkasına yaklaşmayan çekingen hayvanlardı. İkisini de kısırlaştırıp aşılarını yaptırmıştım.
Neyse, hepsini çok özledim, burada havalar ısınırsa bir barınak ziyareti planlıyorum, burada hayvanlar nisbeten rahatlar, sokaklarda gezenlere bakıyorum küpeliler. Halk da hayvansever, kediler tok, köpekleri taşlayan yok çöp bidonlarının kenarlarına, bazı ağaç altlarına yemek koyanları görüyorum mutlu oluyorum yazın dışarı çıktıkça.
Sûz-i Dilârâ
09-02-2016, 11:26
Geçene kadar bol bol kalonchoe, sedum palmeri fotoğrafları:D
Ah bu sarılar;) Birçok kişinin aksine moru sevmem ben, insanı perişan eden, panik ataklara sürükleyen bir renk, yeşillerin arasında güzel dursa da sarılar, beyazlar kadar değil bana göre;)
595016
595017
Şükran45
09-02-2016, 11:44
Bence hepsi de güzel. Çiçek buketi gibi...
Sûz-i Dilârâ
05-03-2016, 12:51
Seyirlik olsun diye ekliyorum:D
Sûz-i Dilârâ
05-03-2016, 12:52
devam...
Sevgili Sûz-i Dilârâ,
Kalanşolarınız efsane :) Çok beğeniyorum. Diğer türleriniz de harika görünüyor :) Ellerinize sağlık...
Sûz-i Dilârâ
05-03-2016, 13:26
Çok teşekkür ederim, mesajınız beni çok mutlu etti. :) Şu efsane meselesi özellikle. :) Kalonşolarda benlik bir şey yok aslında sanırım tesadüfen de olsa tam istedikleri ortamı yakaladılar. :)
Sûz-i Dilârâ
10-03-2016, 08:39
Minik paskalyam çiçeklenecek;)
Sevgili Suzi Dilara adeniumlarınızın son durumu nedir acaba? Benim bitkilerinden birinde nihayet ve ilk defa tomurcuklar gördüm galiba. Şimdi açma zamanı mıdır ki?
Sûz-i Dilârâ
14-03-2016, 12:23
Sevgili sakdag, adeniumlarımı budadım, yaprak sarartıp duruyorlardı, durumları pek iç açıcı görünmüyordu, saksılarını, topraklarını da değiştirdim, yeni yeni kendilerine geliyorlar.
Geçen sene açan adeniumum (http://www.agaclar.net/forum/1374356-post142.htm) nisan sonunda çiçeklenmişti, ufaktan çiçek zamanları geliyor demek ki :D
Obez adeniumum kış ortası tomurcuk yapmıştı ama açamadan yaprakları sararmaya başladığı için tomurcukları da döküldü. :(
sevgili Suz-i Dilara
Oncelikle...artik sicak Tarsus a donmene cok sevindim. Her ne kadar hayvanlarin icin uzulsemde.
kaktus ve sukulentlerin cok guzel..mutlulukla yasayin.
sevgiyle
Sûz-i Dilârâ
16-03-2016, 16:57
Cemo ablacım, çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Ayrıca senin mesajlarını yeniden sitede görmeye başlamak çok güzel;) Lütfen özletme kendini. :cool:
Sûz-i Dilârâ
09-04-2016, 12:10
Balıkesir'den gelen atlasım tomurcukta ve ilk kez açacak. Rengini merak ediyorum;)
604329
Bu da alt komşumdan geçen yıl aldığım, yayılarak gidiyor, çiçeklenme döneminin sonunda saksısı büyütülecek. :o Kaynana topuzuyla aynı saksıda. Bu diken toplarını topraktan nasıl çıkarıp başka bir saksıya alacağım kara kara düşünüyorum. :o
Sûz-i Dilârâ
06-05-2016, 11:15
SDurul ablama kargo gelir de bana gelmez mi:D Kendi çapımızda bizim de dostlarımız var:cool:
Sevgili münevver48'den geldi bu kargo, içinde çok sevdiğim ve kaç senedir aradığım sarı çiçekli yılbaşı var:p Yanında da sürprizler. Önce koliden çıkmış hâliyle bir hatıra fotoğrafı aldım;)
610115
Sonra saksılarına aldım ve topluca çektim. Pembe çiçekli damat mendilini yasemin saksısının dibine diktim sevgili münevver48. ;)
610116
Sûz-i Dilârâ
06-05-2016, 11:17
Fırtınada düşmesin diye koltuğundan indirip yere koyduğum kalonchoe bir deniz anası edasıyla yere kuruldu:D
münevver48
06-05-2016, 13:14
:)sevgili Sûz-i Dilâra, sağ salim eline ulaşmasına sevindim. senin elinden hayat bulup yeşereceğine çok güzel çiçekler açacağına inanıyorum. güle güle büyüt. büyüdüklerini de görürüz sevgi ve selamlar:):)
Sûz-i Dilârâ
11-05-2016, 14:47
Büyük olanını yılbaşıların arasından alıp bu saksıya tek olarak yerleştirdim. Gövdenin toprağa gelen kısımlarının üç yerinden kök atmıştı aynı şekilde yerleştirdim.
Küçük olan da ana bitkiden kopan dalı çocukların suluğuna ekmiştim. Tuttu, kısmetlisi de varmış. Sevgili münevver48'e gidecek. ;)
Münevver hanım şanslısınız, sizden sonra isteyenler oldu. :D
münevver48
11-05-2016, 21:19
Küçük olan da ana bitkiden kopan dalı çocukların suluğuna ekmiştim. Tuttu, kısmetlisi de varmış. Sevgili münevver48'e gidecek. ;)
Münevver hanım şanslısınız, sizden sonra isteyenler oldu. :D[/QUOTE]
:) çok mutlu oldum. teşekkür ederim. sevgiler.:)
Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 07:52
Kaktüs ve sukulentlerimden görüntüler.
Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 08:08
devam...
Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 08:11
devam edelim...
Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 08:13
yine devam edelim:D
Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 08:15
Buradan da devam edelim:D
Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 08:17
bol bol fotoğraf...
zehra evin
13-05-2016, 08:45
Resmen ganimetin içine düşmüşsünüz Sayın Sûz-i Dilârâ.Hepsini güle güle büyütün emeğinize sağlık.
Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 10:58
Teşekkür ederim sevgili zehra evin. ;) Aynen öyle, hazinenin içinde yaşıyorum ama daha da istiyorum:D
Sedumlarımı yayılarak büyümeyi seviyorlar diye komşumun bahçesinde kocaman ve geniş bir kaba dikmiştim.
Yemyeşil yayılıp saksısını kaplayınca sanırım kendisi de bir bitki delisi olan bir hırsız tarafından toprağıyla sökülüp götürülmüş. Çok şaşkınım kızsam mı gülsem mi, haram mı helal mi etsem bilemedim:D Mübarek istesen vermez miydik:D Kendimize bir dal bırakır, tamamını bile verirdik, hırsız konumuna da düşürmemiş olurdun kendini:mad:
zehra evin
13-05-2016, 11:55
Gerçekten insan doyamıyor bir türlü çiçeğe.Bende öyleyim durduramıyorum kendimi.İnanın yolda yürürken gözüm hep pencerelerde ve bahçelerde.Utanıyorum da aslında bir gün röntgenci konumuna düşücem.Ama çiçekleri paylaşmayı da seviyorum istemeyi de.Eğer başarabilirsem bir gün ben de balkonumu ve bahçemi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sûz-i Dilârâ
14-05-2016, 15:19
Dün fotoğraf ekleme işim yarım kalmıştı, çocuklar uyurken kalanları da ekleyeyim.
Sûz-i Dilârâ
13-06-2016, 08:12
Adeniumlarımdan biri. Sulama konusunda o kadar hassas ki kışın suladıktan sonra havalar kapalı gidince toprağı kurumamış ve benden habersiz yine gizli gizli kök çürüğü olmuş. Tesadüfen gövdesine dokunup kontrol etmesem sessizce ölüp gidecekmiş.
Allah'tan tedaviye de cevap veriyor. İki senede iki kere kök çürüğü oldu. İkisinde de aynı yöntemle iyileştirdim. Şöylekine hemen saksıdan çıkarıyorum, çürük kısımları elimle çekip çekip koparıyorum. Gövdesindeki damarlar mı diyeyim lif gibi bir şeyler mi diyeyim var.
Tamamını temizledikten sonra çürük yerlere tarçın sürüyorum. Hemen temiz ve bol havalanmış, kuru kaktüs ya da adenium toprağına alıyorum ve su vermiyorum. Kendini toparlayana kadar su yok.
Ve bol miktarda güneş. O bir çöl gülü unutmamak lazım. Bir ya da bir buçuk ayda kendine geliyor.
Tohumdan yetiştirdiğim için plumerialarım ve adeniumlarım çok kıymetli, hepsi öyle aslında ama bunlar çocuklarım gibi oldular iyice. Yerleri başka. Senelerdir benimleler.
617741
Leşgillerimin tamamını bir saksıya toplamıştım mecburiyetten. Diğerleri küçük ama bu hızlı büyüdü ve tomurcuk bol.
617742
İpekler de tohumdan yetiştiler. Bugünlerde neşeleri yerinde güneş görünmeye başladı çünkü.
617743
Atlaslar hızla büyüyorlar.
617744
Sevgili Suz-i Dilara. Memleketimde (Mersin) atlas yetiştirmek pek kolay. Şanlıurfa'da maalesef ben çok zorlanıyorum. Maşallah sizinkilere.
Sûz-i Dilârâ
14-06-2016, 09:45
Katılıyorum kesinlikle sevgili fatitoo, genel olarak kaktüs-sukulent bitkilerin yetiştirilmesinde bölgenin iklimi çok uygun.
Hepsi birbirinden sağlıklı ve güzeller sukulent ve kaktüslerinizin. Adenium'a bayıldım. Çok güzel gelişmiş umarım kısa sürede çiçeklerini de gösterir. Ellerinize, emeğinize sağlık. Tam bir görsel şölen oldu:)
Sûz-i Dilârâ
15-06-2016, 08:06
Teşekkür ederim sevgili selenn. ;)
Leş kaktüsüm bu sene hem erken hem de bol tomurcuk yaptı (maşallah). Kaktüs toprağımı bu sene kendim hazırladım.
Sebep duygusal.
Saksılar büyüyüp toprak ihtiyacı fazlalaşınca pahalı hazır kaktüs toprağı almak yerine daha ucuza pomza ve cüruf aldım. Bol miktarda kum, cüruf, pomza, biraz torf ve perlit. Karışımım bunlar.
Normal kaktüs toprağında kum yoktur biliyorsunuz. Benimkinde bol miktarda. Sanırım kum iyi ısındığından ve plastik saksı tesiriyle kaktüsler çiçeğe teşvik oluyor. Gelişimleri iyi, karışımımı sevdiler.
Yalnız sulama önemli her zamanki gibi. Kumda daha bir önem kazanıyor. Çünkü su daha uzun süre saksıda kalıyor. O yüzden daha az ve seyrek sulamaya çalışıyorum. Fazla kaçırdığımı düşünürsem saksı tabağını alıp saksı altına yükseklik yapıyorum.
618119
Kuşlar senecionun tadına bakmışlar, anlaşılan sevmişler de. Boncuklar oyuk oyuk. Yaramaz serçelerin işi.
618120
Kaktüs toprağını kendimiz hazırladığımızda hem daha ekonomik hem de daha kaliteli toprak elde etmiş oluyoruz. Kumu iyice yıkadıktan sonra kullanmakta fayda var. Aslında en uygunu iri taneli kum kullanmak ama ben de bulamıyorum burada. İri taneli kum suyu tutmadığından sulamada sıkıntı olmuyor. Akvaryumcularda alternatif kum çeşitleri mevcut aklınızda bulunsun.
Sûz-i Dilârâ
15-06-2016, 09:50
Bunu öğrendiğim çok iyi oldu. Hem karışımımın onay almasına da sevindim. :)
Yılbaşılara hazır kaktüs toprağı alayım diyordum, oranı tutturamam diye. Şimdi bir akvaryum ziyareti yapalım. :) Ne zamandır yüzüm onlara eğik. Saksıları değişmeden bekliyorlar söz verdiğim halde.
Sûz-i Dilârâ
22-06-2016, 19:33
Leşgiller ve sarı ipekler çiçekte. ;)
619451
619452
619453
619454
Sûz-i Dilârâ
26-07-2016, 07:16
Stapelia ikinci tur çiçeklenmesinde.
Hepsi birbirnden guzel .ellerinize saglik.Acemi bir yetistirici olarak ozellikle atlas icin nasil bir bakim uyguluyorsunuz merak ediyorum.toprak seciminiz nasil?
Sûz-i Dilârâ
01-08-2016, 21:19
Klasik kaktüs toprağı, bol cüruf, pomza, iri kum, az torf, az bahçe toprağı, az da perlit.
Dik öğlen güneşi hariç sabah gün doğumundan öğleye kadar güneş.
4-5 günde bir toprağı su alttan akana kadar suluyorum. Yukarıda tarif ettiğim karışım içinde suyu tutmuyor hemen tahliye ediyor.
Sûz-i Dilârâ
08-10-2016, 13:43
Yazılarını uzun uzun yazmıştım ama bağlantı kopunca hepsi gitti. Şimdilik fotoğrafları ekleyeyim sadece.
Sûz-i Dilârâ
08-10-2016, 13:48
devamında
Sûz-i Dilârâ
13-10-2016, 14:49
İğrenç kokulu leş kaktüsüm de çiçek açtı. Bunun çeliğini alt komşumdan almıştım. Sonra "kaktüs kardeşliği"nde epey dağıttım, budaya budaya kuşa dönünce rahat bırakmıştım. O da sanırım çiçeğiyle teşekkür ediyor.
cengizildas
13-10-2016, 17:00
Sevgili kızım, bu sayfana yeni baktım. Çünkü kaktüsler ilgimi çekmiyor. Ama, balkon sayfanı da düşününce, merakımı çekti; sizin balkon kaç dönüm ve eşinle, çocuklarınla balkonda oturacak yerin var mı?.
Sûz-i Dilârâ
13-10-2016, 18:18
:D Cengiz amca, bu mesajına gülmekten öldüm desem:D
Balkon kaç dönüm:D
İşin doğrusu eşim bu evi kiraladığında beni aramış ve "kocaman balkonu var, istersen tarla niyetine domates, biber ekersin" demişti. Ama ben bile bu kadar beklemiyordum.
Evin dört tane balkonu var. Dört yöne bakıyor. Doğuya ve kuzeye bakan L şeklinde birleşik. Balkonların biri küçük, güneye bakıyor, öbürü diğerinden daha büyük batıya bakıyor. Doğuya ve kuzeye bakanlar da en büyükleri. Cadde tarafında.
Bu sene bitkileri azalttım. Geçen sene görseydiniz baya bahçe görünümündeydi. Cadde üstü olunca çok tozlu ve pis oluyor. Temizleseniz de ikinci gün aynı. Çiçekleri sulama ve saksıdan taşan suların oluşturduğu kirlilik de cabası. Temizlik 3-4 saatimi alıyordu. Yazın memlekete gidince komşuma zor olmasınlar diye sayıyı azalttım. Daha da azaltacağım. Mümkün olduğunca küçük saksılarda kaktüs ve yazın uyutulan soğanlılardan yetiştireceğim. Hem böylece balkonun temizlik yükü de hafifliyor.
İki çocukla epey zorluyor bu evin işleri üstüne de bitkiler.
Bitkilerimi çok seviyorum ama zorluklar beni böyle bir karar almaya mecbur etti. ;)
Sûz-i Dilârâ
13-10-2016, 18:20
Sizin için balkon sayfama genel görüntüler atacağım yarına inşallah. O zaman bir fikir edinirsiniz. ;)
Ama tabii en güzeli bir gün evime misafir olmanız yerinde görmeniz. :D Çok mutlu olurum. ;)
Sevgili Suz-i Dilara, hiç meraklı olmamama rağmen sizin şu Adenium'ları merak etmeden duramadım, sayfa sayfa onların gelişimini takip ettim. Şimdi ne durumdalar detaylı fotoğraf koyabilir misiniz? =))
Sûz-i Dilârâ
25-10-2016, 08:06
Sevgili Suz-i Dilara, hiç meraklı olmamama rağmen sizin şu Adenium'ları merak etmeden duramadım, sayfa sayfa onların gelişimini takip ettim. Şimdi ne durumdalar detaylı fotoğraf koyabilir misiniz? =))
Fotoğrafları bu sabah sizin için çektim. Toplamda iki taneler, değişik açılardan görüntüler aldım.
Gövdeleri şimdikinden daha kalındı, kök çürüğüne yakalanınca şişkin gövde kısımlarını temizlediğim için ince üst kısımlar toprak üstü gövdesi olarak kaldılar.
Az uğraşmamışsınız bununla, hastalık filan derken ne kadar güzel gelişmişler, çiçekler de yolda mı acaba? =))
Sûz-i Dilârâ
16-11-2016, 08:42
Sayın Narphus, geçen yıl çiçek açtılar ama bu sene açacaklarını sanmam.
Sevgili A_Nomad'dan gelen senecio, bu kadar çabuk adapte olmasını beklemiyordum. Annesinden talimatlı gelmiş sanırım:D Yeni sürgün uzatıyor.
633368
Bu da benim senecio herreanus, kardeşi rowleyanusla aynı saksılara diktim.
633369
Kaplan çenesi (Faucaria tigrina), zengardentr.com'gillerden.:cool:
633370
Aferin kızıma, sözümü dinlemiş. Yeni annesini de sevmiş belli ki... ;)
Kaplan çenesine biz karı-koca ''köpek balığı çenesi'' ismini daha uygun bulduk, bilemiyorum yani :D
Derya ünal
16-11-2016, 19:37
Suz'i dilara elinize sağlık. Sayfanızı baştan sona keyifle gezdim. Bir iki çeşitle başlayıp harikalar yaratmışsınız.
belinay2007
17-11-2016, 10:52
Elinize sağlık çok güzeller Maşaallah...
Sûz-i Dilârâ
09-12-2016, 11:56
Huernia zebrina...
635171
635172
Bu da üstten görünüşü, yapraklar havalar soğuyunca kızardı.
635173
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.