View Full Version : Passionfruit
Romantik
25-07-2011, 19:51
Sayın romantik sizden aldığım Edulis çok iyi gelişim gösteriyor ama salonda dalalnıp budaklanmasına rağmen çiçeğini görmedim.Bahçeye mi almak gerek acaba ? Fotoğrafları ;
Sayın Vırtue,
Tropikal bitkilerin sağı solu belli olmaz, hiç ummadığın zamanda çiçek açabilirler yalnız Passiflora Edulis çiçek zamanı potasyumlu gübre ilavesi yaparsanız çiçek açmasına ve meyve tutmasına yarıdmcı olur.
Ayrıca bahçede yeriniz varsa dikerseniz bu evre kısa zamanda gerçekleşir.
Sayın Vırtue,
Tropikal bitkilerin sağı solu belli olmaz, hiç ummadığın zamanda çiçek açabilirler yalnız Passiflora Edulis çiçek zamanı potasyumlu gübre ilavesi yaparsanız çiçek açmasına ve meyve tutmasına yarıdmcı olur.
Ayrıca bahçede yeriniz varsa dikerseniz bu evre kısa zamanda gerçekleşir.
Teşekkürler.Acaba passiflora edulisi çelikten üretebilir miyim ?
kopshtar
26-07-2011, 09:03
Sn Virtue; Passiflora kesinlikle bahçe bitkisi ve bol güneş ihtiyacı var. Senelerdir balkonda saksıda baktığım passifloram bahçe toprağına geçtiği yıl deli gibi çiçek açmaya başladı. Dona karşılık da aldığım bir çeliği kışın içeride tutuyorum, 3 yıldır problem yok. Yani çelikten de kolayca üretilebilir.
Sn Virtue; Passiflora kesinlikle bahçe bitkisi ve bol güneş ihtiyacı var. Senelerdir balkonda saksıda baktığım passifloram bahçe toprağına geçtiği yıl deli gibi çiçek açmaya başladı. Dona karşılık da aldığım bir çeliği kışın içeride tutuyorum, 3 yıldır problem yok. Yani çelikten de kolayca üretilebilir.
Cevabınız için teşekkürler.Sanırım bahçeye ekeceğim.Gerçi apartmanın bahçesi :) Meyveleri olursa benden önce bitirebilirler ;) Ama olsun da bitirsinler sorun değil.1 tane tadim yeter bana :p
arkadaşlar passiflora edulis ankarada dış ortamda yaşayabilir mi sizce?
AgacSevdalisi
07-09-2011, 15:19
arkadaşlar benim bahar aylarında mart-nisan gibi tohumunu ektiğim passion fruit. boyu 2 metreden fazla. umarım seneye çiçek ve meyvelerini görebilirim.
Tohumdan çimlendirdiğim Passiflora Mollisima'm. yaklaşık 10 -12 gün arasında çimlendi. 2 tohum ekmiştim ikisi de çimlendi. Birini yeğenime emanet ettim.
Bu da aynı dönemde ektiğim Passiflora Foetida. İki de iki çimlenmişti, ama birisi çok narindi, yaşatamadım.
Passiflora foetida böyle açacak :)
arkadaşlar benim bahar aylarında mart-nisan gibi tohumunu ektiğim passion fruit. boyu 2 metreden fazla. umarım seneye çiçek ve meyvelerini görebilirim.
bu kadar hızlı büyüdüğünü bilmiyordum :)
hocam herhangi bir besin takviyesi yaptınız mı?
AgacSevdalisi
08-09-2011, 09:16
bu kadar hızlı büyüdüğünü bilmiyordum :)
hocam herhangi bir besin takviyesi yaptınız mı?
Toprağında bol miktarda yanmış koyun gübresi var ve en geç 2 günde suluyorum. Bunun dışında Yapraktan 2-3 haftada bir sefer NPK gübresi veriyorum. Birde Ayda bir sulama suyuna NPK gübresi karıştırarak 2-3 sefer topraktan uygulama yaptım. Bunların dışında verdiğim herhangi bir besin takviyesi yok. Günde ortalama 6 saat direkt güneş ışının altında kalıyor, gerisini gölgede geçiriyor.
Toprağında bol miktarda yanmış koyun gübresi var ve en geç 2 günde suluyorum. Bunun dışında Yapraktan 2-3 haftada bir sefer NPK gübresi veriyorum. Birde Ayda bir sulama suyuna NPK gübresi karıştırarak 2-3 sefer topraktan uygulama yaptım. Bunların dışında verdiğim herhangi bir besin takviyesi yok. Günde ortalama 6 saat direkt güneş ışının altında kalıyor, gerisini gölgede geçiriyor.
hocam cevabınız için teşekkürler. NPK'nın hangi türünü kullanıyorsunuz? bildiğim kadrıyla 15-15-15 20-20-20 vb çeşitleri var.
sulama suyuna hangi oranda karışım yapıyorsunuz?
AgacSevdalisi
08-09-2011, 14:49
hocam cevabınız için teşekkürler. NPK'nın hangi türünü kullanıyorsunuz? bildiğim kadrıyla 15-15-15 20-20-20 vb çeşitleri var.
sulama suyuna hangi oranda karışım yapıyorsunuz?
NPK sarı renkli kristal toz şeklinde hangi türü olduğunu bilmiyorum çünkü satın almadım bir yakınımdan aldım. 1 litre suya 1 çay kaşığı karıştırıyorum. yapraktan uyguladığım zaman bazı bitkilerimin yapraklarını kurutuyor ama maruçyaya iyi geldi, yapraklarının canlılığı gayet iyi, gelişimi güzel, yaprak rengi yeterince koyu yeşil. ****** bunda toprağına karıştırdığım yanmış koyun gübresinin de etkisi vardır.
07.09.2011 tarihinde çekilmiş fotoğraf.
fotoğraftaki Passionfruit yaklaşık 1,5 ay önce tohumdan ekilmiştir.
istcallst
11-09-2011, 15:50
Passiflora edulis-sari meyveli cesit suanda yaklasik 1.60m boyunda, tohumlari mayis ayinda ekmistim. Bakalim kisin koruyabilecek miyim. Gercekten cok hizli buyuyor. Yan dallar olusmasi icin tepe yapraklari koparmistim.
AgacSevdalisi
13-09-2011, 08:01
Passiflora edulis bitkimin yapraklarında ne olduğunu anlamadığım bazı kabarcıklar var. bir tanesi de kabarcıkların olduğu yerden yırtılarak açılmış. bu bir hastalık mı? Yoksa herhangi bir besin eksikliğinden mi ileri geliyor?
Passiflora edulis bitkimin yapraklarında ne olduğunu anlamadığım bazı kabarcıklar var. bir tanesi de kabarcıkların olduğu yerden yırtılarak açılmış. bu bir hastalık mı? Yoksa herhangi bir besin eksikliğinden mi ileri geliyor?
Bu resimdeki bitkiler passiflora edülis'mi,passiflora granadilla'mı?
AgacSevdalisi
15-09-2011, 08:18
Bu resimdeki bitkiler passiflora edülis'mi,passiflora granadilla'mı?
bende tam olarak bilmiyorum tohumlar karışmış her ikisi de olabilir.
Yaklaşık 1,5 aylık "passiflora edulis"lerim.
http://c1109.hizliresim.com/11/9/13/18352.jpg
http://c1109.hizliresim.com/11/9/13/18377.jpg
http://c1109.hizliresim.com/11/9/13/18391.jpg
çavdaroğlu
21-09-2011, 09:54
Benim gibi sabırsızsanız ya hazır fidan alacaksınız ya da (biraz kolaycılık mı oluyor bilmem ama!) anlattığım yolu takip edeceksiniz : arabama yakıt alırken istasyonun duvarına sardırılmış, çiçekleri üzerinde Passiflora caerula görmüştüm yere dökülen tohumlardan çimlenmiş onlarca fidesi vardı, işletme sahibinden izin alarak bir kaç tane söktüm. Bitki kazık kök yapısında, söküm sonrası kök boğazından yukarıya doğru fazla incitmeden, bilezik büyüklüğünde halka yapıp (daha sağlam kök oluşturabilmesi için) perlit+torf (torf yoksa dere kumu da olabilir) karışımına dikiyorsunuz, 20-30 cm den fazla kısmını kesiyorsunuz, aşırı sulama yapmıyorsunuz, toprak hafifçe nemli olsun yeter. 10 gün önce söktüğüm fideler yeni sürgün vermeye başladılar. Meyvelerin içi bolca tohum dolu, tadına baktım fakat tohumlarından dolayı yenebilecek kısım yok gibi. Arkadaşların dediği gibi süs bitkisi olarak değerlendirilebilecek bir türe benziyor. Nasıl sabredeceğim bilmiyorum ama elimdeki fidelerin önümüzdeki sezon çiçeklenmelerini bekliyorum.
Yaklaşık 4 ay önce ektiğim passiflora edulis. 15 cm civarında, ancak forumda aynı tür bitkinin 5 ayda 1 metreden fazla boya eriştiğini görmüştüm. Nerede hata yaptığımı anlayamadım.
http://b1111.hizliresim.com/r/j/l06m.jpg
kazanlik
17-11-2011, 10:41
baslangicda 15-20 cm olan passionlari 12 litre su sisesine aldigimda P.caerulea yaz ayinda 3metre boy yapti ve cicek acti. edulis dahada hizli buyudu ,bol miktarda yan surgunlerde verdi ama ciceklenmedi. sonbaharin gelmesiyle su anda saksili olarak bodruma aldim, yapay isik veriyorum, %60-%70 dolayinda da budama yaptim, baharda dogrudan topraga ekecegim, seneye meyve alabilecegimi dusunuyorum, herhangi bir gubre takviyesi yapmadim, sanirim genis bir saksi , yeterli isik ve sicaklik saksida ciceklenmesine yeterli olacaktir,
bluemercan
17-02-2012, 18:48
Merhabalar ben tesadüf praktiker den passiflora caerulea tohumu almıştım gecen yaz çiçek diye aldım ama araştırmalarımdan gördüğüm bunun meyvesinin de oldugu bu türünün meyvesi var mı yoksa bu sadece çiçek açan türü müdür. Elinde fidesi olan var mı ekme zamanı geliyor yavaş yavaş ben tohumdan ektim bir türlü çıkarmayı beceremedim...
Merhabalar ben tesadüf praktiker den passiflora caerulea tohumu almıştım gecen yaz çiçek diye aldım ama araştırmalarımdan gördüğüm bunun meyvesinin de oldugu bu türünün meyvesi var mı yoksa bu sadece çiçek açan türü müdür. Elinde fidesi olan var mı ekme zamanı geliyor yavaş yavaş ben tohumdan ektim bir türlü çıkarmayı beceremedim...
passiflora caerulea zor çimlenen türlerden biridir. Ayrıca soğuğa en dayanıklı türlerden biri diyebiliriz. Bildiğim kadarıyla ekimden itibaren ikinci yılında meyve veriyor. Çiçekleri de çok güzel oluyor :)
Çelikler aylar sonra köklendi.Fotoğraflar çok büyük boyutta olmuş paylaşamıyorum malesef.
Edit;Facebook sayfamdan kopyalayınca ufak boyutta oldu :)
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/425937_340870955951367_211607312211066_953262_1814 057034_n.jpghttp://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/422240_340871015951361_211607312211066_953263_8675 27913_n.jpghttp://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/395275_340871055951357_433942329_n.jpg
Selçuk Boz
23-02-2012, 12:29
Sayın Vitue,
Fidanın kökündeki topak şeklindeki oluşum pek hayra alamet değil.
Ziraat mühendisleri arkadaşlar daha iyi bilirler ama, bence topak şeklindeki oluşum temizlenmeli. Muhtemelen, hafifçe zorladığınızda zaten kendisi dökülüyordur.
Kolay gelsin.
Sayın Vitue,
Fidanın kökündeki topak şeklindeki oluşum pek hayra alamet değil.
Ziraat mühendisleri arkadaşlar daha iyi bilirler ama, bence topak şeklindeki oluşum temizlenmeli. Muhtemelen, hafifçe zorladığınızda zaten kendisi dökülüyordur.
Kolay gelsin.
2 tane çelik aldım.İkisi de önce öyle topaklanıp sonrasında kök veriyor.Denedim öyle düşmüyor,parçası olmuş gibi.Kök de o oluşumun üstünden çıkmış bitkiden değil.Sanırım olması gerek onun.
Selçuk Boz
25-02-2012, 10:35
Sayın Virtue,
Kök Kanseri Hastalığı (http://www.ziraatciler.com/kok-kanseri-hastaligi-agrobacterium-tumefaciens/) ve kök ur nematodu hastalığını incelemenizi tavsiye ederim.
Dediğinizi yaptım; ektiğim yerden çıkarıp o kısmı budama makası ile temizledim.Tabi kökün çıktığı az bir kısmı kaldı.Tekrardan ektim.O görüntü benim de hoşuma gitmemişti.
Can Dostum
10-10-2012, 16:56
iki yıldır dör gözle çiçek açmasını beklediğim passionfruitum nihayet çiçeklendi :p fakat çiçekleri meyve tutmadan dökülüyor :( ne yapmalıyım
iki yıldır dör gözle çiçek açmasını beklediğim passionfruitum nihayet çiçeklendi :p fakat çiçekleri meyve tutmadan dökülüyor :( ne yapmalıyım
En azından çiçeğini görme şansınız olmuş hocam. Ben çiçek bile görmedim daha. Ama ektiğimden beri o kadar zaman geçmedi. Şu anda yaklaşık 2m boyunda.
kazanlik
31-10-2012, 11:55
ben granadilla tohumundan yetistirdigim cicegimi buyuk boy saksiya aldim. 2 kez derin budama yaptim. budadigim dallari suda koklendirdim simdide tomurcuklandi. 2haftaya kadar cicek gorurum sanirim, benim saksi 12litre sanirim, arada bir de sivi gubre takviyesi yapiyorum,
sari ve mor renkli, uzerinde cicekleriyle gorunce dayanamadim , onlardan da aldim, ciceklenmeleri denk dusurebilirsem birbiriyle tozlamayi deneyecegim, baska bitkilerde meyve tutumu icin farkli cesitler daha iyi verim veriyor. bakalim passionda da oyle mi?
kazanlik
04-12-2012, 11:23
maalesef cicek gormek nasip olmadi, cicekler olgunlasamadan sararip dustu.
Granadilla ,celuera gibi degil. cok hizli buyuyor, sanirim cicek gormek ancak topraga ekilirse mumkun olabilecek.
yedigim en guzel meyve granadilla meyvesi, bu kadar pahali olmasa her gun alip yerim, bal gibi,,
daldan koklendirdiklerimi topraga almanin zamani geldi, anac olan bitkiyide topraga dikecegim, yeterince fidem var, meyve alabilmek icin gerekirse sirf bu bitki icin sera yapacagim,
Romantik
12-05-2013, 18:29
Anaç Passiflora fidanlarımız çiçek açmaya başladılar,
arifyusuf
12-05-2013, 22:02
bndede passion fruit var ama daha açmadı tahmini nezaman acar
Romantik
13-05-2013, 07:58
Bitkinizin bakımına ve büyümesine göre çiçek açma süresi değişmektedir.
arifyusuf
13-05-2013, 18:52
anladım bide elimde tohumlarından var tahmini nekadar sürede cimlenir
Romantik
13-05-2013, 20:37
tazeliği ve bayatlığı çimlenmede en önemli faktörlerdir, taze tohumlar uygun sıcaklıkta ve bakımda 20. gününden itibaren çimlenmeye başlayacaktır.
arifyusuf
13-05-2013, 21:09
zengarden almıştım geçen hafta tahminime göre taze degildir
Meyve suyu olarak çıkmış. Ama şu anda sadece eskişehirde galiba.
burki043
18-06-2013, 23:48
Arkadaşlar bana bu passafloranın tohumunu gönderebilecek varmı nisan (2013) ayında 2 çeşit oalarak zengarden den aldım fakat çimlendiremedim hala umudum var gibi hergun bakıyorum fakat yok Ben Nazillide bana birkaç tohum gonderebilirseniz sevinirim
Romantik
22-07-2013, 14:37
Seramız içinde Olgunlaşmakta olan Passiflora Edulis meyveleri,
2. resimdeki çiçek tomurcuğu çıkartan Passiflora şurubununda yapıldığı en fazla soğuklara dayanıklı Passifloralardan biri olan Passiflora İncarnata,
3. resim passiflora incarnatanın çiçekleri,
limon_sever
22-07-2013, 15:08
Meyve suyu olarak çıkmış. Ama şu anda sadece eskişehirde galiba.
Tadı nasıl acaba?
Geçen sene edülis meyve vermişti, soğuklara dayanamadı kurudu yavrusu gelişiyor,incarnata meyve tuttu,bakalım nasıl gelişecek,üçünçü resim edülis,ün yavrusu,bir ve ikinci resimler incarnata.
İncarnatanın meyvelerinden bir tanesi oval,diğeri yuvarlak gibi büyüyor büyüyünce bakalım değişecekmi.
Romantik
22-07-2013, 17:34
İncarnatanın meyvelerinden bir tanesi oval,diğeri yuvarlak gibi büyüyor büyüyünce bakalım değişecekmi.
İncarnata Türkiyede pek bilinmeyen hem soğuklara dayanıklılığı hemde meyvesinin makbul oluşu ( Guava gibi bir tatıdının olduğundan bahsediliyor ) gelecek için hobicilerin gözdesi olacağına inanıyorum,
Bu arada ilk meyevlerden birini sizin tatma şanşınız olacak,
İncarnata Türkiyede pek bilinmeyen hem soğuklara dayanıklılığı hemde meyvesinin makbul oluşu ( Guava gibi bir tatıdının olduğundan bahsediliyor ) gelecek için hobicilerin gözdesi olacağına inanıyorum,
Dileğiniz için teşekkür ederim kısmet gelişmeleri gayet sağlıklı,üç sene önce passiflora edülis ve incarnata almıştım,edülis altı yedi tane meyve vermişti,tadına baktım hoşuma gitti çok farklı bir aroması vardı limonataya karıştırmıştım,evvelki sene kışın sert geçince yeterince korumaya almamıştım,edülis,incanata ve mollisima kışı atlatamadı,şu anda meyve vermeye başlayanları geçen kış korumaya almıştım,bu sene kısmet olursa bir tanesini dışarıda bırakacağım,çiçeklerinin kokusunuda çok beğeniyorum,caurelladan farklı.
Romantik
22-07-2013, 19:33
Dileğiniz için teşekkür ederim kısmet gelişmeleri gayet sağlıklı,üç sene önce passiflora edülis ve incarnata almıştım,edülis altı yedi tane meyve vermişti,tadına baktım hoşuma gitti çok farklı bir aroması vardı limonataya karıştırmıştım,evvelki sene kışın sert geçince yeterince korumaya almamıştım,edülis,incanata ve mollisima kışı atlatamadı,şu anda meyve vermeye başlayanları geçen kış korumaya almıştım,bu sene kısmet olursa bir tanesini dışarıda bırakacağım,çiçeklerinin kokusunuda çok beğeniyorum,caurelladan farklı.
Bu 3 ünü de sahipseniz demekki bu bitkileri büyük bir ihtimalle bizden aldınız, çünkü bu türleri fidan olarak bizden başka satan firma mevcut değil.
Mollisima -2 derecenin altında zarar görüyor.
turkanatalay
19-02-2014, 00:22
Merhaba, bende pasiflora incarnata ve alata tohumları vardı. Bir çok arkadaş tohumdan çimlendirdim demiş ama nasıl bir işlem uyguladıklarını yazmamışlar. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Gerçi dün 24 saat suda beklettikten sonra diktim onları. Torfu da 24 saat öncesinde dumanlama yapılmış suyla sulamıştım. Faydası olur belki. Kapların üstlerini streç ile kapatıp kaloriferin üzerine yerleştirdim. Güneş gören bir pencerenin yanındalar. Çimlenmeyi sağlamak için herhangi bir tavsiyeniz var mı acaba? Ne de olsa çimlendirme konusunda tecrübeli arkadaşlar var aramızda. Nasıl bir yöntem izlediniz? Bilgi verirseniz memnun olurum.
Bir de çimlenme süreleri en az ve en fazla ne kadar?
Bu 3 ünü de sahipseniz demekki bu bitkileri büyük bir ihtimalle bizden aldınız, çünkü bu türleri fidan olarak bizden başka satan firma mevcut değil.
Mollisima -2 derecenin altında zarar görüyor.
Passifloraları tohumdan yetiştirdim,edülis lilikoi,edülis pandora,edülis panama red,edülis black,mollisima,recomosa red,feidota,alata,incarnatanın iki çeşiti ve çiçeğini henüz açmayan tohumlarını karıştırdığım üç tane bir yaşında boyları iki metreye ulaşan passifloram var,meyve veren edülis panama ve incarnatanın iki çeşidi diğerleri çiçek açtı fakat meyve vermedi,incarnatalardan iki tanesini dışarıya bahçeye diktim şu anda henüz yaşıyorlar kış çok sert geçmediği için olabilir,çimlenmeleri bazılarını portakal suyunda bir gün beklettim,bazılarını direk torfa ektim,sıcaklık yirmi derecenin altına düşmesse daha hızlı çimleniyorlar,eylülde tohumlardan torfa ekmiştim,çıkanlar oldu bazıları çıkmadı geçen hafta baktım bir tane mollisimma tohumu yeni çimlendi,yaklaşık dört aydan fazla oldu,havalar sıcak gidince ısıdan olsa gerek,tohumları aşırı sulamadan bir kaç günde bir fısfıs veya küçük pet şişelerin kapaklarını toplu iğne ile birkaç yerinden delerek az su verirsek,tohumlarımızda taze olursa normalde yirmi güne kadar çimleniyorlar,altı ay sonra çimlenenlerde oldu.
Resim boyutları şu anda büyük yüklemeye çalışacağım,yükleyemezsem,bilgisayarıma pragram yükleyince yüklerim.
pasiflora edülis çiçeği ve meyvesi sanırım üç yıl önce yetiştirdiğim.
passiflora mollisima eylül ekim gibi çimlendirmeye çalıştığım tohumlardan,geçen hafta çimlendi.
Bunlarda ekim de çimlenenler.
Saksıda soğuklardan korumaya çalıştıklarım.
Geçen yaz Bauhaus'tan iki adet passiflora almıştım. İkisini aynı zannederken sonradan birinin 3 birinin 5 yapraklı olduğunu farkettim. Çiçekleri de farklıydı. Onları saksılarda büyütüyorum ve bu yaz ağacın biri meyve de verdi. Ancak içi boş çıktı. Bu kışı dışarıda geçirdiler. Hiçbir şey olmadı.
istcallst
20-03-2014, 19:10
Geçen yaz Bauhaus'tan iki adet passiflora almıştım. İkisini aynı zannederken sonradan birinin 3 birinin 5 yapraklı olduğunu farkettim. Çiçekleri de farklıydı. Onları saksılarda büyütüyorum ve bu yaz ağacın biri meyve de verdi. Ancak içi boş çıktı. Bu kışı dışarıda geçirdiler. Hiçbir şey olmadı.
Bu 3 yaprakli 'bos meyveli' olan bildigimiz passiflora edulis. Meyve yenmiyor, ama cicekler cok guzel ve soguga dayanikli.
Digerini en az bir kac tane celik ile cogaltmya calisin, meyve vermesi icin en az 2 bitki laazim.
Passiflora meyve vermesi icin 2 bitki lazim yazilmis. Disisi erkegi mi var??
pariltiferahi
02-07-2014, 23:15
Merhaba arkadaslar, doğayı çok sevmeme rağmen bitkilerle ilgili pek bilgim yok. Burdaki resimlerle karsilastirdigimda sanirim benim saksıma ektiğim edulis pasiflorasi. (Saksı 1metre derinliginde, yaklaşık 50cm çapında bir saksı.)
Ben bitkiyi aldığımda yaklaşık 2metre civarındaydı. Her sabah güneş doğmadan onu suluyorum (Hergün sulamak doğru mu?). Sarmaşık olsun diye almıştım ve yanlarda attığı dallarla balkon korkuluklarına sarıldı. Sonra 5-6 çiçek açtı fakat karıncalardan dolayı meyve görme imkanım olmadı. Bitkiyi aldığım yere karıncalardan nasıl kurtulabilirim diye sordum, bana sinek ilacı sıkabilirsin dedi. Ben de sinek ilacı sıktım. Şimdi hem karıncalardan kurtulamadım hem de bitkimin yaprakları sarardı ve buruştu. Meyve olmasa da olur ama en azından bitkiyi kurtarmak istiyorum ne yapabilirim?
aydindeniz
27-05-2015, 15:20
benim merak ettiğim bir konu var. her pasiflora türünün meyveleri aynı olmadığına göre meyvenin şekline göre türleri tespit etmemiz mümkün mü? aşağıda meyvelerin resmini yüklemeye çalıştım. başka bir yerden alınmış bir resim ama meyveler aynen böyleydi. internette biraz araştırdım passiflora edulis olarak genelde çıktı ama emin olamadım fikri olan varmı?
Lonicera
13-04-2016, 14:04
Ne kadar sert budarsam o kadar gelişiyor bu çiçek. Yaşı 6 veya 7 oldu sanırım. Tüm çiti sarmış durumda.
sındırgılı
05-05-2016, 07:03
Ne kadar sert budarsam o kadar gelişiyor bu çiçek. Yaşı 6 veya 7 oldu sanırım. Tüm çiti sarmış durumda.
Sicak iklimi seviyor , Ben 5 veya 6 sene once Mutlu Beyden almistim , hatta meyvasinida yemistim. Fakat topraga diktigimden kisin koruyamadim . ( o kadar da koklerini at gubresi ile malclamama ragmen ) bu sefer tohumdan yetistirirsem 25 litrelik saksida bol gunes alan bir yerde incir agacini sarsin bakalim diyecegim.Kisa budanir iceri alinir..:(
Passiflore bitkisi kisa daha dayanikli.. Ya da burdakiler iklime adapte olmuslar.
Lonicera
05-05-2016, 12:40
Aynen dediğiniz gibi Sn sındırgılı. En güzeli büyük saksıda yetiştirmek. Varsın saksıda bahçedekinden daha az çiçeklensin. Hiç olmazsa bitkileri kaybedip üzülmeyiz.
askcocugu20
13-07-2016, 16:59
merhabalar
forumda passiflora için parça parça bir çok yazı okudum.tohumdan yetiştirmek isteyenler için sürecini kendi tecrübelerime dayanarak yazmak istedim.
öncelikle tohumları zengarden den aldım.edülis ve incartana tohumları.sebebi ise edülis en iyi yenen meyveli olanı, incartana ise bitki çayına uygun ve soğuklara dayanıklı olmalarıydı.incartana yı soğuk katlama yaptım.2 ay toprak içinde buzdolabında kaldı.sonrasında direk toprağa ektim ve 1 haftada çimlendiler.edülis i 2 toğumu topraga ektim bir toğumuda nemlı peçete arasına koydum.ortalama 1-2 hafta içinde çimlendiler.tümünü saksılara ektim.tümü yarı gölge terasta bakıyorum.incartana ilk yıl çiçek açtı.edülisler bol sürgün verdi ama çiçek açmadı.eksiye düşen soğuklarda terastan içeriye aldım.edülis sonrasında yoğun yaprak dökümü yaptı.(sanırım ortam değişiminden) kışı bu şekilde atlattılar.incartanalardan birini evin önündeki bahçeye ektim ve kışı orda geçirdi.diğeri saksıda geçirdi.saksıda olanın gövdesi baharda tamamen kurudu.öldüğünü düşünürken topraktan yeni filizler verdi ve sonrasında coştu.bahçede olanın yaprakları döküldü ama gövde yeşildi.baharda gövdenin büyük bölümü kurudu.toprağa yakın herinden filiz verdi ve bu da coştu.edülis ikinci yazında yine büyüyor ama çiçek yok.forumdan okuduğuma göre ilk yıllar çiçek ve mevye vermiyormuş.önümüzdeki yaza sonuç bekliyorum.incartana nın çiçeklerini boya fırçası ile tozlaştırdım.şimdilik 1 tane meyve tuttu ve daha fazla tutacak gibi.saksılardakilere gübresini eksik etmiyorum.
yetiştirecek arkadaşlara umarın bir kılavuz olur.
Merhabalar uzun zamandır yazan olamamış ama belki yeniden hareketlenir burası. Elimde oldukça pasiflora tohumları var ve ben bu yaz çimlendirme şansım oldu . Elinde farklı tohum olan arkadaşlarla takas yapabiliriz . En kısa zamanda fotografta paylaşırım.
siflera12
22-08-2017, 11:38
Merhabalar uzun zamandır yazan olamamış ama belki yeniden hareketlenir burası. Elimde oldukça pasiflora tohumları var ve ben bu yaz çimlendirme şansım oldu . Elinde farklı tohum olan arkadaşlarla takas yapabiliriz . En kısa zamanda fotografta paylaşırım.
Nasıl çimlendirdiniz benimkiler çimlenmiyor ?
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İki üç gece suda beklettim daha sonra topraga ektim ve her gün düzenli sulama yaptım. Bol aydınlık ve güneş gören yerde neredeyse hepsi çıktı . Sulamaya püskürtme şekline yapıyorum
DrMaster
09-09-2017, 14:00
Merhaba ağaç dostları. Mayıs ayında bir arkadaşımdan passiflora tohumu diye bir kaç tohum aldım. Arkadaşım kendisi çimlendiremedi ama ben çimlendirdim ve bitkinin boyu şu anda 1 metreye yaklaştı. Üzerinde 1 adet büyük meyve ile pek çok sayıda minik meyve var. epeyce araştırdım ama bunun ne bitkisi olduğunu bulamadım. Sanki passifloraya benzemiyor. Teşekkür ederim.
siflera12
25-11-2018, 09:36
Merhaba ağaç dostları. Mayıs ayında bir arkadaşımdan passiflora tohumu diye bir kaç tohum aldım. Arkadaşım kendisi çimlendiremedi ama ben çimlendirdim ve bitkinin boyu şu anda 1 metreye yaklaştı. Üzerinde 1 adet büyük meyve ile pek çok sayıda minik meyve var. epeyce araştırdım ama bunun ne bitkisi olduğunu bulamadım. Sanki passifloraya benzemiyor. Teşekkür ederim.Ne olduğunu bilmiyorum ama Çarkıfelek değil
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
chelik26
25-11-2018, 10:46
Dün Ataşehir Migros'ta gördüm işte fotosu.Yalnız biraz pahalıca. Kilosu 60 YTL.
Kesinlikle o para verilipte yenlecek kadar abartılı bir meyve değil. Ekşimsi ve tatlımsı türünü bizzat tropikal bölgede yedim. Kilosu 3 dolar civarıydıki, 1 kiloda en az 30 40 meyve var, kurumuş haliyle. Neye ne kadar faydası var bana göre tartışılır. Mesela BAL ın etkisini görürsünüz hissedersiniz. Ama bunda böyle bir şansınız yok. Bana göre tamamen efsane.
Mesela Mango da da görürsünüz etkisni, kabızlık için mükemmel etkilidir. Avakado hafif limonlayıp yediğinizde tadı hoştur her gün 1 tane yemek istersiniz(tercihen ben yemek isterim). Ancak,
passion fruite u Bir kere yersiniz sonrasında çokta aranacak bir meyve değil. Bir çoğunuz belki yemezsiniz bile akıcılığından dolayı aklınıza m..i yi getirir.
chelik26
25-11-2018, 10:49
Merhaba ağaç dostları. Mayıs ayında bir arkadaşımdan passiflora tohumu diye bir kaç tohum aldım. Arkadaşım kendisi çimlendiremedi ama ben çimlendirdim ve bitkinin boyu şu anda 1 metreye yaklaştı. Üzerinde 1 adet büyük meyve ile pek çok sayıda minik meyve var. epeyce araştırdım ama bunun ne bitkisi olduğunu bulamadım. Sanki passifloraya benzemiyor. Teşekkür ederim.
Çöl ikliminde yetişen kabak kavun karışımı bir meyve yemiştim. Adını bilmiyorum. Tadı hem kabağa hem kavuna benziyor. İçi olgunlaşınca kırmızımsı renk alıyor. O meyveye çok benziyor.
Merhaba resimdeki tohum passiflora mıdır,
Düzeltme :kapariymiş teşekkür ederim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.