Bağlan

View Full Version : Tolga Özmeral / Bahçe




Sayfalar : 1 [2]

Tolga Özmeral
25-10-2021, 13:03
Tekrar merhaba,

Bir üstteki karışım 1 ay boyunca kabuk ve çekirdekleri ile beraber fermente oldu. Sonrasında 3 defa süzdüm ve 3 hafta boyunca 2. fermentasyona bıraktım.
Nihayet dün akşam son defa süzüp bu gün şişeledim. 2 ay sonra tadına bakacağız. 21 kilogram üzümden 9.5 litre çıktı. Nasıl olacak acaba çok merak ediyorum;

722432

722433

722434

İyi günler dilerim.




TCM
25-10-2021, 17:43
Tekrar merhaba,

Bir üstteki karışım 1 ay boyunca kabuk ve çekirdekleri ile beraber fermente oldu. Sonrasında 3 defa süzdüm ve 3 hafta boyunca 2. fermentasyona bıraktım.
Nihayet dün akşam son defa süzüp bu gün şişeledim. 2 ay sonra tadına bakacağız. 21 kilogram üzümden 9.5 litre çıktı. Nasıl olacak acaba çok merak ediyorum;...

Tolga Bey; üzümleri patlatarak yaptığınız ilk açık fermantasyonu uzun tutmuşsunuz, en fazla 10 gün yeterliydi. Sonrakileri de kısa tutmuşsunuz. Kapalı olarak hava kilidi altında gaz çıkışı bitene kadar tutulması gerekirdi. Gaz çıkışı tamamen bitince bir hafta daha bekleyip ilk aktarım yapılmalıydı. Sonrasında da birer aylık iki tur bekleyiş ve tortudan kurtulmak için iki aktarım daha ve şişeleme. Bu tip şişelemeyi şarapta ilk kez gördüm, inşallah gaz çıkışı devam etmez.

Benim de süreç devam ediyor; şarap oranı aynı olacak, her yıl iki katına çıkıyorum, bu yıl da 39 kilo üzüm kullandım.

Kullandığınız malzemeler, ortam temizliği 10 numara bu arada, elinize sağlık.

Tolga Özmeral
25-10-2021, 18:36
Tolga Bey; üzümleri patlatarak yaptığınız ilk açık fermantasyonu uzun tutmuşsunuz, en fazla 10 gün yeterliydi. Sonrakileri de kısa tutmuşsunuz. Kapalı olarak hava kilidi altında gaz çıkışı bitene kadar tutulması gerekirdi. Gaz çıkışı tamamen bitince bir hafta daha bekleyip ilk aktarım yapılmalıydı. Sonrasında da birer aylık iki tur bekleyiş ve tortudan kurtulmak için iki aktarım daha ve şişeleme. Bu tip şişelemeyi şarapta ilk kez gördüm, inşallah gaz çıkışı devam etmez.

Benim de süreç devam ediyor; şarap oranı aynı olacak, her yıl iki katına çıkıyorum, bu yıl da 39 kilo üzüm kullandım.

Kullandığınız malzemeler, ortam temizliği 10 numara bu arada, elinize sağlık.

Sayın TCM,
Galiba pek açıklayıcı anlatamamışım haklısınız. Şöyle ki;

İlk fermentasyonu açık yapmadım. Sanırım siz maserasyondan bahsediyorsunuz. 5 gün maserasyonun ardından 1 ay ilk fermentasyon oldu. Bu sürenin ilk 3 haftasında sürekli gaz çıkışı oldu son haftada ise hava kilidindeki su eşitlendi ve bende süzüp 2. fermentasyona geçtim. 2. fermentasyonda hiç gaz çıkışı olmadı.

Kapaklamada ise daha önce defalarca bira şişelediğim kalın depozitolu şişeleri kullandım. Sonuçta şarap nispeten daha gazsız bir içecek olduğu için şişelerde patlama çatlama olacağını sanmıyorum. Biraz mantar, yeni şişe vs uğraşmamak için biraz da elimdeki malzemeleri değerlendirmek için böyle bir yöntem tercih ettim.

Teşekkürler. Kontaminasyon riski tüm emeği heba edebiliyor bildiğiniz gibi.

Umarım çok lezzetli şaraplarınız olur. Ben ilk defa denediğim için sonucu merakla bekliyorum. Eğer becerebilirsem sizin gibi peyderpey miktarı artırma niyetim var :)

Portakal Rengi
26-10-2021, 09:32
Şişeler ışık görmese daha güvenli olur.
Bezle süzme iyi fikir değilse şişelerin dibinde tortu birikir. (Genelde sifonlama olarak hortum ile aktarma yapılıyor.) Ölen bakteriler dibe çöktüğü için. Sifon hortumundan gelen sıvıyı filtrelemek daha iyi çözüm olabilir.
Bira yaparken dibe çökenler kullanılmıyor ama şişeye atılan şekerleri alkol ve gaza çeviren bakteri kalıntıları çalışıyor. Bu demektir ki şişelediğiniz şarapta bakteri varlığı büyük olasılık. Eğer şişede fermantasyon sürerse tad değişecektir. Düzenli aralıklar ile tüketerek gözlemenizde yarar var. Fermantasyonu durdurmak için kükürt kullananların bir bildiği olabilir. :)

Tolga Özmeral
26-10-2021, 12:24
Sayın Portakal Rengi,
Kova dibindeki son 1 litreyi şişelemedim. (Kovanın musluğu dibinden biraz yukarıda). Arkadaki sirke olacak kavanozların içine döktüm.
Öncesinde üç kat tülbentle defalarca süzdüğüm için epey duru bir görüntüsü vardı ama bilemiyorum tabii. Şişeleri kilere yatırdım orada bekliyorlar. Sizin ve sayın TCM'nin yazdıklarından anladığım kadarıyla 'keşke kovada 1 ay daha bekleseydi' diyorum şimdi.
Neyse, öğreneceğim inşallah :)

Portakal Rengi
27-10-2021, 07:32
Kovada beklemesi gerekmeyebilir.
Fermantasyon sürecini tadını beğendiğiniz noktada kesebilirsiniz. Bu size bağlı.
Başlangıçta elde etmek istediğiniz alkol oranına göre şeker eklemek te olası. (Yoğunluk ölçerek eksiği tamamlıyorsunuz. )
İki konuya dikkat çekmek istiyordum. İlki, berraklık için tülbent süzgeç yeterli olmuyor. Süzme sırasında, kova çalkalandığı için, dibe çöken maddeler içinde tadı bozabilecek olanlar ortama karışıyor. Bu nedenle sifon kullanılıyor. Sifondan gelen sıvıyı tülbent ile süzebilirsiniz.
İkincisi, fermantasyon şişede de sürebilir. (Şişelenen birada olduğu gibi.) Bu durum istenmeyen tatlara neden olabilir. Fermantasyonu durdurmak için kükürtlü bileşikler kullanılıyor. Belirlediğiniz tat kaybolmasın amaçlı.
Kolaylıklar.

chelik26
16-06-2022, 20:56
İkincisi, fermantasyon şişede de sürebilir. (Şişelenen birada olduğu gibi.) Bu durum istenmeyen tatlara neden olabilir. Fermantasyonu durdurmak için kükürtlü bileşikler kullanılıyor. Belirlediğiniz tat kaybolmasın amaçlı.
Kolaylıklar.

berraklaştırmak için tülbent fln hiç işe yaramıyor, kahve filtresi belki ama onda da zaman uzuadıüı için alkol uçuyor. En güzeli dinlendirmek, ve sallamadan aktarmak.
Fermantasyonu durdurmak için pms(potasyum metabisülfa)t kullanabirisiniz, oranlar nette mevcut.

chelik26
16-06-2022, 20:59
Merhaba,
Sarmaşık güller çatıyı sarmış. Çok hoş görünüyorlar ama eve bir zararı olur mu bilemedim;

719412

719413

Ben özellikle verandanın çatısına yönlendirdim sarmaşıkları, çatıyı tam kapladığında altında serin serin oturmak için.

Tolga Özmeral
17-06-2022, 23:23
Tadım uzmanı değilim tabii ama.. Vay canına!! Çok güzel olmuş bence. Misafirliğe gelen eşe dosta ikram etmek keyifli olacak;

725587