View Full Version : Peru Zambağı
alstroemeria peru zambağı
288877
memleketimizde olmıyan 2 renği
Dün internette dolaşırken "Alstroemeria Oxana - Peru Zambağı" na rastladım. Ne kadar güzel bir bitkiymiş. (http://www.easytogrowbulbs.com/browseproducts/Alstroemeria-Oxana.HTML) Bitki hakkında bilgim yok ama saksıya uygun bodur türlerinin var olduğunu gördüm. Renk çeşitliliği ve çiçeklerinin güzelliği çok etkileyici.
178600
178601
178602
178603
Çok güzeller .Aslında dört arkadaş sipariş verilse bir seferde 4 soğan yolluyor 4 renk almış olurduk .
Alstromeria., Ocak şeklinde kolay çoğalan, bol ışık isteyen ama don dan korkan bir bitki. Çiçekleri orkide gibi. Dolma kalem gibi kalın köklerinin ucunda büyüme noktasından kardeşleniyor (kalın Kökleri aşağı doğru gidiyor. ) genelde ilkbahar-yaz da çiçeklenir. Fazla sürgünleri temizlenmezse çok sık ve zayıf ince çiçekler verir. seyreltilmesi gerekir. Işık azlığında boya kaçar.
Teşekkürler Sn.Kgursan. Tabii fotoğraflar en güzel halleri, aldatıcı olabiliyorlar. Bodur ve iri çiçekli görünce tam yaz için saksılık bitki diye düşünmüştüm.
2 ay kadar çiçekte kalır mı?
Gerçekten çok güzeller sevgili limon böyle güzel resimleri buluyorsun aklımız kalıyor.
Ben katılırım eyer sipariş verirseniz herbirimiz ayrı renk alırdık maksat renkleri covaltmak.
Bildiğim kadarıyla Alstromeria Kesme çiçek olarak kullanılıyor, saksı için çok uzun boylu olması dezavantaj. Bodur çeşitleri geliştirildi mi? bilmiyorum.
Sayfada yükseklik 12-15 inç diyor yani yaklaşık 30-35 cm. Sanırım bunlar bodur çeşit.
Alstromeria da yükseklik (boyu) ışık azlığında (gölgede) fazla olabilir, ayrıca ikinci yıla kaldığı zaman güçlü sürgünler daha boylu olabilir. Islah edilen çeşit tam bodur ise bilemem. Kısacası önde değil de arka mekanlarda, duvar diplerinde daha uygun olabilir. 2-3 yılda çok kardeş verir, geniş bir ocak (küme) olur.
nurguldk
13-01-2011, 11:02
Dün internette dolaşırken "Alstroemeria Oxana - Peru Zambağı" na rastladım. Ne kadar güzel bit bitkiymiş. (http://www.easytogrowbulbs.com/browseproducts/Alstroemeria-Oxana.HTML) Bitki hakkında bilgim yok ama saksıya uygun bodur türlerinin var olduğunu gördüm. Renk çeşitliliği ve çiçeklerinin güzelliği çok etkileyici.
178600
178601
178602
178603
Merhaba;
Sipariş ederseniz ben de katılırım. Bilginize..
Biz güneşle uyandık Siz
Peru zambağı halen toprak altında havaların ısınmasıyla bu güzelliğini göstereçek
Benol Hazaroğlu
04-03-2012, 08:58
Rengi muhteşem.
Yıldız Ertan
26-04-2012, 17:03
Merhabalar,
3 aydır peru zambağı tohumlarının çimlendirme işlemleriyle uğraşmaktayım. Bu süreçten çok ta keyif aldım. 10 tane ektiğim tohumlardan 5 adet çimlendirmeyi başardım. Şu an boyları 5 ila 7cm civarındalar. Onları ne zaman toprağa ya da saksıya almalıyım. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
2 ay kadar önce ben de ektim tohumlarını ( Zeki bey sağolsun) ama çimlendiremedim. Camekanlı tam güneş alan ortamda viyollerin üzerini streç filmle kapattım, havalar ısınınca tam güneş dış mekana aldım fakat maalesef başarılı olamadım.
Sizin tohumlar kaç günde çimlendiler? Duruma göre ya umudumu yitirmeyeceğim ya vazgeçeceğim. :)
12 aydan 2'si gitmiş; kalmış 10 ay... :) (yöntemine göre 2-3 ay ile 1 yıl arasıymış)
Alstoemerias (http://www.thompson-morgan.com/alstroemerias-article)
:) Sağolun, moral oldu bu bana. ;)
Peru zambağı istediğim bir bitkiydi ama tohumdan yetiştirmek bana göre değilmiş. :) Umarım sizinki kısa sürede çimlenir.
Peru zamabağım 2. senesini dışarda korumasız geçirdi. Yarı gölge alanda, duvar dibinde. Yaprakları ile bitki boyu 1 karış bile değil. Çiçek açtığında toplam bitki boyu 2 karış bile olmuyor. Kaynaklar -1 dereceleri gösterirken Ahmeter abimin yıllardır bahçede demesiyle korumaya almadım. Yaprakları gayet sağlıklı, yana doğru bu sene bayağı genişledi. Saksıda rahatlıkla yetişebilecek bir bitki. Bendeki bodur türü olabilir. Geçen sene 30 Haziran görüntüsü.
Peru zambagını cok begendim butonlara bastım nereye kadar cokk begendim
cok .
Saksıda yetiştirilmeside güzel .
Alstromerya da niçin tohumla uğraştığınızı bilmiyorum. Arsız bir bitki, bir ocak 2 yıl içinde bir sera dolduracak yavru rizom ( özelleşmiş kök) kök verir. Her kök bir bitkidir. Sera içinde boyu 1m. civarında olur.2-3 ılda bir ayrılması gerekir (çok sıkışır) .Kırmızı, sarı, pembe, mavi ve en makbul olanı (Türkiyede olmayan) Beyaz renklisidir. Bir ocaktan bir-iki kök ayırın çoğaltın. Tohum ne için?? Kolay gelsin.
Teşekkürler Sn.Kgursan. Tabii fotoğraflar en güzel halleri, aldatıcı olabiliyorlar. Bodur ve iri çiçekli görünce tam yaz için saksılık bitki diye düşünmüştüm.
2 ay kadar çiçekte kalır mı?
Sevgili limon, 2 ay çiçekte kalmıyor. Yanlış hatırlamıyorsam 20-25 gün çiçekli kalmıştı. Bu sene dikkat edeceğim. Sayfaya yazarım.
Yok okadar uzun süre çiçekli kalmaz ama dipten çok sürgün veriyor, sürgünler ayrı ayrı çiçekleniyor. Bir saptan ağapanthus gibi 5-6 çiçek çıkar.
Alstromeria nın 2 fotosunu buldum yüklüyorum
Ya neoldu benim mesaj??? Şimdi fotoyu yüklemiştim!??? yukardaymış!!!
Sayın Kamil Hocam, çok güzeller.
Alstromerya da niçin tohumla uğraştığınızı bilmiyorum. Arsız bir bitki, bir ocak 2 yıl içinde bir sera dolduracak yavru rizom ( özelleşmiş kök) kök verir. Her kök bir bitkidir.
Sn.Zeki Yağlı nın hediyesiydi tohumlar. Dünkü yazıdan sonra viyolü inceledim de sanırım 1 tohum yeşermiş, fide olma yolunda ilerliyor. :) Biraz büyüsün fotoğraflayacağım.
Sizin fotoğraftakiler çok güzeller ama boyları uzun. Bu bitkinin fotoğraflarında sevdiğim saksıya uygun bodur boyda olması, iri, güzel çiçekleri, dolgun olması ve çok yıllık olması. Kanlı canlı halini görmedim, belki umduğum kadar albenili değildir.
Dünkü yazıdan sonra viyolü inceledim de sanırım 1 tohum yeşermiş, fide olma yolunda ilerliyor. :) Biraz büyüsün fotoğraflayacağım.
Aradan neredeyse bir yıl geçmiş. Peru zambağının son durumu nedir Limon?
memleketimizde olmıyan 2 renği
Alttaki fotoğrafta ki bende mevcut..! Neden Türkiye'de yok demişiniz?
Bkz.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=497502523653674&set=a.300758136661448.71276.163435090393754&type=1&relevant_count=1
dilinden çok anlamasamda, peru zambağım tüm güzelliğiyle açtı bugün. bu güzel çiçek için zeki beye teşekkürler ediyorum..
Şubat ayı gibi peru zambağı tohumu ekmiştim. şimdi 12-13 bitki var.Hatta hiç tahmin etmediğim halde küçük te olsa 2 tane çiçek açtı. Fakat benim öğrenmek istediğim daha şimdiden yeşil aksamları kurumaya başladı. Söküp baktığımda çürüme yoktu ve 5-6 cm uzunluğunda kalem kalınlığında beyaz kök mü rizom mu adını bilmediğim bir aksam vardı. Bu bitkiler öldümü yoksa dinlenme gibi bir dönememi girdiler ? Bu aşamadan sonra sulama ister mi ?
Şubat ayı gibi peru zambağı tohumu ekmiştim. şimdi 12-13 bitki var.Hatta hiç tahmin etmediğim halde küçük te olsa 2 tane çiçek açtı. Fakat benim öğrenmek istediğim daha şimdiden yeşil aksamları kurumaya başladı. Söküp baktığımda çürüme yoktu ve 5-6 cm uzunluğunda kalem kalınlığında beyaz kök mü rizom mu adını bilmediğim bir aksam vardı. Bu bitkiler öldümü yoksa dinlenme gibi bir dönememi girdiler ? Bu aşamadan sonra sulama ister mi ?
Dinlenme dönemine girmişlerdir. beyaz kalın köklerin uç kısımlarında büyüme noktası vardır, oradan yaprak ve sap verecek
Karışık renkli peru zambaklarının tohumlarından aldım o kadar özene rağmen yetiştirmede pek başarılı olamadım.Ancak tabiat kendi işini pek güzel yapıyor. Bahçede mevcut pembe peru zambağının tohum keselerini gereksiz diye kırdım kırdım attım.Sonuç böyle. Bunlar gibi 2-3 yerde daha çıktı.
Peru zambağı 2 aydır çiçekli.
Rengi güzelmiş, hem maşallah kocamanda olmuş. Bendeki hiç büyümüyor. Kırılıyor, sonra tekrar yeşillenip çiçekleniyor ve çiçekler geçtikten sonra yapraklar sararıyor, komple gövdeyi koparıyorum ve sıfırdan başlıyoruz hep aynı:)
Geçen yıldan kalan görüntüler fakat şuan da da çiçekte, hatta en fazla bu yıl açtı.
Peru zambagım açıp solduktan sonra hep keserdim çiçek sapını, bu kez öyle yapmadım.. Çiçek soldu, yapraklarını döktü ve sanırım şu an tohum oluşturuyor.. Eger tohum olursa ne zaman ekmeliyim?
Tohum kapsülü boş çıktı :o
hobiciakvarist
20-07-2015, 14:08
Tohum kapsülü boş çıktı :o
Tohumları ekme telaşını yaşamayacaksınız fakat seneye çıkaçacak güzel bir çiçeğiniz olacak. Ne güzel. :)
Yine yeşillendi fındık dalları :o
Peru zambagım yine çiçeklendi. Sanırım bu kez tohumunuda aldım bir önceki açanlardan.
KAPTANzst
07-02-2016, 11:12
6 re4nk peru zambaklarını çoğaltmak için yaptığım işlemler. 3 e 4 e böldüğüm saksıyı ayrıca fazla kök rizomlar ilede yeni saksılar oluşturdum.
2-3 ay sonra sonucu görmek dileğiyle
Benol Hazaroğlu
06-06-2016, 22:22
Fidanlıklara bu sene bol miktarda geldi.
athena -asena
07-06-2016, 11:26
hangi fidanlıklarda buluruz Benol hanım.
Emmazunz
08-06-2016, 08:59
Benimkiler geçen yazdan, Ada'daki çiçekçiden almıştım.Yalova'daki seralarda varmış ama büyük saksılarda ve pahalı olduğu için bu sene getirmemişler. Dünkü yağmurda son halleri budur.
Benol Hazaroğlu
12-06-2016, 23:33
Bu senenin favorisi
gulsumusta
20-08-2016, 23:14
rizom olarak nereden alabilirim
hobiciakvarist
08-02-2017, 13:35
Benimkiler geçen yazdan, Ada'daki çiçekçiden almıştım.Yalova'daki seralarda varmış ama büyük saksılarda ve pahalı olduğu için bu sene getirmemişler. Dünkü yağmurda son halleri budur.
Maşallah. Gıpta ile bakıyorum... Güle güle büyütün.
Elimde tek renk var
653008
.
bonjour40
17-12-2017, 19:52
Bahcemdekiler....
662838
662839
662840
662841
662842
Kerem Örenç
17-12-2017, 19:58
Soğuklara dayanıklımıdır?
Evet bahçede kalıyor donlara dayanıklı
bonjour40
18-12-2017, 12:48
Benim bahcemde ( Bursa'da) kar yağarsa ustteki yesil aksam donuyor ama baharda yeniden sürüyor. Ancak şu ana kadar hiç -5 den aşağıya inmedi şu ana kadar.
Dikkat: Yabancı forumlarda dona dikkat deniliyor hep
Benim tek renk Peru zambağım açtı
670844
Darısı herkesinkinin başına.
*** ben de bunun moru var çoğaltmak çok kolay sürgünlerinini ayırıyorun dikiyosun. Evt arsz .yalnız diğer renklerden bulamıyorum nasıl bulabilirim
Bildiğim kadarıyla Alstromeria Kesme çiçek olarak kullanılıyor, saksı için çok uzun boylu olması dezavantaj. Bodur çeşitleri geliştirildi mi? bilmiyorum.
*** bende bunun mor rengi var.kesme çiçek üreticisiyim.diğer renkleri nasıl nerden bulabilirim.
Süper bir bitki İstanbuluda sevdi memnunum,,
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.