PDA

View Full Version : gilan / Balkon

Sayfalar : [1] 2 3

gilan
21-04-2012, 05:34
Bu başlıkta 2 ayrı balkonumun hikayesi var:

1.-17. sayfalar: Seattle'da bulunan geçen seneki balkonum. Geçen seneki balkonumun taşınmadan önceki hali şu şekildeydi. Sıfırdan kuruluş hikayesini burada bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/326882d1345751284-2012-08-10-19.33.04.jpg

18. sayfadan itibaren: Yeni taşındığım San Francisco'daki balkonum. Tekrar sıfırdan başlıyoruz. :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gilan'ın Bahçesi (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/19696.htm)'nden sonra yeni bir macerayla karşınızdayım. :)

Günlerdir yeni balkonumun ortamında yetiştirebileceğim bitkiler neler, nasıl bitki aranjmanları yapabilirim araştırıp duruyorum; çiçekçiler, seralar geziyorum. Düşündüm ki bütün bunları kendi başıma yapıp sonunda balkonum böyle oldu demek yerine sıfırdan birlikte başlayalım. Birlikte öğrenelim, birlikte seraları gezelim.

http://www.agaclar.net/forum/fuar-toplanti-egitim-kampanya-yarisma/29560.htm

Beni tanımayanlar için kısa bir özet:
Aslen Ankara'lıyım ama mesleğimde kendimi geliştirmek adına 5 aydır Amerika'da Seattle'da çalışıyorum. Buraya gelirken ağaçlar.net'teki dostlarım tarafından bana muhabirlik görevi verildi. O yüzden değişik ne görürsem, bitki, uygulama, vs. paylaşmak niyetindeyim. Seattle'ın içinde bulunduğu Washington eyaleti'nin sloganı "Evergreen state" yani "Herdem yeşil eyalet". O nedenle kaynak çok, fırsat buldukça aktarmaya çalışacağım.

Eveeet, balkonumuzun şu anki hali bu: :D

284948

Biraz işimiz var sanki değil mi? :D
İşte şu aşağıdaki gibi bir şey yapsak yeter. :p Bir de sandalye attım mı deymeyin keyfime.

284947

Bitkileri rastgele de koymadım; istediğim, planladığım bitkileri koydum.
Tabii sevgili füsunAnk kadar anlamam bu işlerden. :)

gilan
21-04-2012, 06:22
Temel bilgiler:

Büyüklük: 4,5 m2
Şunu öğrendim ki hiçbir bahçe çok büyük ya da çok küçük değil. En küçüğünde harikalar yaratılabiliyor, en büyüğünde yer kalmayabiliyor. Umarım balkonlar için de bu geçerlidir. :rolleyes:

Yön: Doğu
Sol taraf yaklaşık 12'ye kadar güneş alıyor. Sağ taraf aşağı yukarı hiç direk güneş almıyor. Sağ taraf için genellikle gölge bitkileri seçmemiz lazım. Sol için belki biraz daha rahat olabiliriz. Gerçi bu memleketin güneş alan kısmı bile ne kadar güneş alıyor mechul. :p Yılın 200 günü bulutlu, 60 günü de parçalı bulutlu bir iklim. :)

İklim: Bol bol bulutlu, bol bol yağışlı.

Zone: 8a diye geçiyor ama sıcaklığın eksiye düştüğü gün çok az.

Neler yetiştirmek istediğime gelince... Renkli bir balkon istiyorum. İlk olarak bir acer istiyorum. Saksıda yetişebildiğini biliyorum, üstteki resimdeki köşede alacağı güneş yeterli olur umarım. :rolleyes:

284949

İnternette gölge bitkileri üzerine çok araştırma yaptım. Bol bol hosta, coleus ve heuchera öneriliyor. Heucheralar yaprak desenleriyle balkona da renk katarlar, bol bol kullanmak lazım.

284950

Ankara ikliminde bir türlü tam verim alamadığım bir diğer bitki de sarkan petunyalardı. İnternet resimleri genelde İngiltere civarından olunca iklimin daha nemli olması gerekiyor herhalde diye düşünüyordum. Denemek için güzel bir fırsat. :)

284951

Açık yeşil sweet potato vine da ne güzel yakışmış değil mi? Onu da değerlendirmek lazım. Bir başka açık yeşil ton olarak da cupressus ekleyebilirim. Hem de her dem yeşillik olur.

Ve de aranjmanlarda kulanmak üzere açık yeşil Japanese Forest Grass ve siyah renkli Black Mondo Grass çok yakışabilir.

284952284953

ciceksever70
21-04-2012, 07:03
Sevgili Gilan balkonun hayirli olsun. Acer güzel bir secim olur ancak her dem yesil kalacak bitkiler de sana yil boyu huzurlu bir balkon ortami yaratir.

gilan
21-04-2012, 07:48
Sevgili Gilan balkonun hayirli olsun. Acer güzel bir secim olur ancak her dem yesil kalacak bitkiler de sana yil boyu huzurlu bir balkon ortami yaratir.

Ben de öyle düşünüyorum sevgili çiçeksever. Yerim az olmasına rağmen limon servi istiyorum. Başka herdem yeşil saksı bitkisi önerilerine de açığım. ;)

Kiraz
21-04-2012, 08:03
Sevgili Gilan, kolay gelsin. Serada yok yok, işin daha da zor olacak ama eminim çok güzel bir balkon yapacaksın. Aranjmanlı saksılar işini kolaylaştıracak.

jineop
21-04-2012, 08:19
Sevgili Gilan, nutkum tutuldu. Gözlerimi kapamış standlara saldırırken buldum kendimi. Öncelikle Acer palmatum' dan vazgeç derim. Nasıl taşıyacaksın ?
Saksıya o kadar çok para vermek yerine plastik saksılara yönel. Çünkü onu da taşıyamazsın. Hatta perlit, çimento ve torftan forumda inanılmaz güzel saksı yapıyorlar, onları bir incele (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/19329.htm) istersen.

Çıplak kökle taşıyabileceğin ve istediğin gibi budayabileceğin formlar düşünelim. Örneğin clematis, heuchera...

Yaprakları değişik renkte olan sardunyalar bol çiçek veriyor, o konu da için rahat olsun. Çıplak kökle rahatlıkla taşınabilir. Çok renkli yonca güzel seçim olur. Yumrularını alır gelirsin.

Çeşitler aklımı aldı. Paylaşımın için çok teşekkürler.

nevsune
21-04-2012, 08:56
Gilancım balkon düzenlemende kolay gelsin diyeceğim ama bu kadar çeşidi görünce insan ne yapacağını şaşırır. Önce bunun için kolay gelsin:)

Az güneş gören balkonların isabetli bitki seçimlerinde bir avantaj olduğu deneyimlerle sabittir. Hatta kaktüslerin bile büyük bölümü genel kanının aksine sabah güneşinde daha mutlu gelişiyor. Yetiştirme koşulları için araştırma yaptığımda neredeyse çok büyük bir bölümü için yazın yakıcı öğle güneşinden uzak tutulması uyarısı var. Kaldı ki birçok bitkinin doğal ortamı zaten büyük bitkilerin altlarına gizlenerek yakıcı güneşten korunacak şekilde. Yani özetle senin balkonun konumu gayet iyi:)

Sen de bir örnek vermiştin ya, heuchera, hosta ve uzun boylu dekoratif diye tanımladığın sazlar ve gölge seven birkaç çiçekli sarkıcı bitkiyle harika aranjmanlar oluyor. Hele elinin altında bu kadar hoş çeşitler varken kimbilir nasıl güzellikler ortaya çıkarırsın sen. Bizim de gözümüz, ruhumuz doyar.

Pembe çiçekli çilekleri bu yıl zengarden fide halinde satışa çıkardı ama hemen stoklardan kalktı yetişemedim. Toskana çilekleriymiş, hem de yoğun aromalıymış. Belki bunlar da o çeşittir. Senin balkonuna renk katar, bence bir denemekte yarar var.

Benim gölge balkonum için güzel örnekler gelecek belli ki. Ortaya çıkartacağın güzellikleri sabırsızlıkla bekliyorum:)

gülenmelek
21-04-2012, 09:03
Sevgili gilan;
Öncelikle sayfanız hayırlı olsun ;)
Öyle büyük bir keyifle, öyle şaşkınlıkla gezdim ki fotoğrafları... Güzel ve net çekimler için, güzel türleri paylaştığınız için ve ağzımı açık bıraktığınız :( için teşekkürler ;)
Renkli yapraklı oxalis'e bayıldım,
Dicentraların beyazı bile var, ne yapsak, kafamızı nerelere vursak :(
İberisleri çok beğendim,
Pulmonaria şaşkınlık ve hayranlık uyandırdı,
Clematis cartmanii avalanche, ona söyleyecek bir şey bulamıyorum,
Hava bitkilerine yaklaşık olarak aynı tepkiyi verdim ben de :eek:
Suratların olduğu fotoğrafa bakınca, neden burada da yok dedim (ya da ben bilmiyorum)
Ve evet saksı çok pahalıymış :(

Balkon için önerim maalesef olamayacak (yeterli bilgim olmadığı için) ama keyifli görüntüler için teşekkürler ;)

alacakaranlik
21-04-2012, 10:45
Sayın gilan,
Siz bun bitkileri yayınlayınca bendeki bitkilerde olan hevesim kaçtı , yapmayın böyle :) :)

Saygılar

gilan
21-04-2012, 17:40
Sevgili Gilan, nutkum tutuldu. Gözlerimi kapamış standlara saldırırken buldum kendimi. Öncelikle Acer palmatum' dan vazgeç derim. Nasıl taşıyacaksın ?
Saksıya o kadar çok para vermek yerine plastik saksılara yönel. Çünkü onu da taşıyamazsın. Hatta perlit, çimento ve torftan forumda inanılmaz güzel saksı yapıyorlar, onları bir incele (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/19329.htm) istersen.

Çıplak kökle taşıyabileceğin ve istediğin gibi budayabileceğin formlar düşünelim. Örneğin clematis, heuchera...

Yaprakları değişik renkte olan sardunyalar bol çiçek veriyor, o konu da için rahat olsun. Çıplak kökle rahatlıkla taşınabilir. Çok renkli yonca güzel seçim olur. Yumrularını alır gelirsin.

Çeşitler aklımı aldı. Paylaşımın için çok teşekkürler.

Sevgili jineop,

Çok haklısın aslında ama ne zamandır bir kırmızı ağaç isteyip dururum (ilk beğendiğim zamanlarda bilmiyorum tabii adını falan, kaldı bizde kırmızı ağaç :)). Balkona da sanki yakışacak gibi. Olmadı onu da birilerine hediye ederim gelmeden. :rolleyes:

Clematis'i ben de çok düşündüm, hala karar veremedim. Acaba şu resimdeki gibi (http://cn1.kaboodle.com/hi/img/2/0/0/165/f/AAAAAhv8G9YAAAAAAWXwFQ.jpg?v=1224638735000) bir saksı alıp sardırsam mı? Şimdi baktım da bu avalanche aynı zamanda herdem yeşilmiş. Yanına bir iki de yazın çiçeklenen türle belki güzel bir kombinasyon olabilir. Hmm bunu bir düşünmem lazım. Ah 4.5 m2 ah :)

Saksı için bugün araştırmaya çıkacağım. Sizde akşam oluyor, ben yeni uyandım. :p Umarım güzel görünüşlü plastik saksılar bulurum. Eski bahçemde çok canımı sıkan şeylerden birisi zamanla alınmış envai çeşit uyumsuz saksı olmasıydı. O yüzden hem büyük, hem küçük boyları olan, güzel görünen ve de ucuz olan saksılar arıyorum, çok şey istiyorum değil mi? :D

gilan
21-04-2012, 17:46
Gilancım balkon düzenlemende kolay gelsin diyeceğim ama bu kadar çeşidi görünce insan ne yapacağını şaşırır. Önce bunun için kolay gelsin:)

Az güneş gören balkonların isabetli bitki seçimlerinde bir avantaj olduğu deneyimlerle sabittir. Hatta kaktüslerin bile büyük bölümü genel kanının aksine sabah güneşinde daha mutlu gelişiyor. Yetiştirme koşulları için araştırma yaptığımda neredeyse çok büyük bir bölümü için yazın yakıcı öğle güneşinden uzak tutulması uyarısı var. Kaldı ki birçok bitkinin doğal ortamı zaten büyük bitkilerin altlarına gizlenerek yakıcı güneşten korunacak şekilde. Yani özetle senin balkonun konumu gayet iyi:)

Sen de bir örnek vermiştin ya, heuchera, hosta ve uzun boylu dekoratif diye tanımladığın sazlar ve gölge seven birkaç çiçekli sarkıcı bitkiyle harika aranjmanlar oluyor. Hele elinin altında bu kadar hoş çeşitler varken kimbilir nasıl güzellikler ortaya çıkarırsın sen. Bizim de gözümüz, ruhumuz doyar.

Pembe çiçekli çilekleri bu yıl zengarden fide halinde satışa çıkardı ama hemen stoklardan kalktı yetişemedim. Toskana çilekleriymiş, hem de yoğun aromalıymış. Belki bunlar da o çeşittir. Senin balkonuna renk katar, bence bir denemekte yarar var.

Benim gölge balkonum için güzel örnekler gelecek belli ki. Ortaya çıkartacağın güzellikleri sabırsızlıkla bekliyorum:)

Ah Nevsun Ablam, çok sağ ol. :)
Bana bu siteyi neden bu kadar çok sevdiğimi hatırlatıyorsunuz, içim ısınıyor her satırda. ;)

Aranjman konusunda bayağı uğraşmayı düşünüyorum, umarım bu ilgiye layık şeyler çıkar ortaya. :rolleyes:

Gölge konusunda motive edici bilgiler için de çok sağ ol. Belki ufak bir sukulent düzenlemesi bile yaparım. :)

feriha
21-04-2012, 19:09
Sevgili Gilan iyi haberlerini takip ediyorum, oralardan mutlu geliyor sesin.;)

Resimlerini eklediğin bulamadığımız bitkilerle ne arajmanlar yapacaksın biz de izleyeceğiz. Kendi balkonumuz gibi sevineceğiz canım.:p

Arkadaşlar güzel fikirler vermişler, ben de kokulu bir iki bitkin olsun diye ilave edeyim. Şöyle balkona adım attığında burnuna gelip seni mutlu etsin..:rolleyes:

Hadi bakalım kolay gelsin muhtemelen alışveriştesin...

elifnaz
21-04-2012, 20:34
Sevgili Gilan iyi ki sizin yerinizde değilim. Ben orada olsam kafayı yerdim heralde:). Burada bile her gördüğümü dayanamayıp alıyorum sonra da hiçbirşeyi düzene sokamıyorum.Herşey birbirine karışıyor. Ama paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Sayenizde değişik çeşitler gördüm.

cemo
21-04-2012, 20:44
Gilan cığım, bir geldin pir geldin güzelimmm. Hoş geldin ve neler getirdin sen böyle:)
Aklımı mı sıyırttıracaksın bana sen:)
O 4.5mt2 yi yakında ne şekle sokarsın sennn.
Her kareye ayy..off diye diye baktım durdum. Çok şanslı ve özelsin sen. Dilerim, en az 4.5 dönüm bahçen olsun emiiii:))

Sabah ilk işim, bu sayfaya dalmak olacak:)

gilan
22-04-2012, 07:39
Sevgili Gilan iyi haberlerini takip ediyorum, oralardan mutlu geliyor sesin.;)

Resimlerini eklediğin bulamadığımız bitkilerle ne arajmanlar yapacaksın biz de izleyeceğiz. Kendi balkonumuz gibi sevineceğiz canım.:p

Arkadaşlar güzel fikirler vermişler, ben de kokulu bir iki bitkin olsun diye ilave edeyim. Şöyle balkona adım attığında burnuna gelip seni mutlu etsin..:rolleyes:

Hadi bakalım kolay gelsin muhtemelen alışveriştesin...

Hem de ne alışverişteydim. :D

Evet aslında kokulu bir bitki de çok yakışır. Zaten balkona çıktığımda 2 adımdan fazla atamayacağım için her yerden de alırım kokusunu. :) Ama ne olabilir ki? Almayı düşündüklerimden petunyalar kokulu, başka ne olabilir?

gilan
22-04-2012, 07:42
Çok olmaz ekleyin lütfen :)
Balkon için benim önerim , yıllardır edinmeye çalışıpta ulaşamadığımız bitkilere yönelmeniz
yönünde olacak .O güzelim heuchera'ların her rengi ,hosta'ların ulaşamadığımız türleri gibi.
Clematis için de o ahşap saksı çok uygun göründü bana.Askılı saksılar için olanından bulursanızda alın lütfen.

Ama ne yaparsanız yapın güzel olacağınıda biliyorum.İçinize sinsin ,tadını çıkarın :)

Çok teşekkürler sevgili nurcanaybay. :)

Hostalara bugün dadandım, heucheralara da bayağı bir dadanacağıma emin olun. :D

Clematise henüz karar veremedim bir tek. Bahçe için vazgeçilmezlerimden ama bu balkonda nasıl olur karar veremiyorum. Şimdiden güneş alan köşe için bir sürü talip de var. Sanırım onu biraz daha düşüneceğim...

gilan
22-04-2012, 07:46
Sevgili Gilan iyi ki sizin yerinizde değilim. Ben orada olsam kafayı yerdim heralde:). Burada bile her gördüğümü dayanamayıp alıyorum sonra da hiçbirşeyi düzene sokamıyorum.Herşey birbirine karışıyor. Ama paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Sayenizde değişik çeşitler gördüm.

Ben de yiyorum zaten. :D
Düzen gerçekten zor konu. Ben eskiden çok ders aldığım için bu sefer baştan planlı başladım. (Desem de inanmayın. :D Planlı başladım sözde de bugün azıttım. :p)

gilan
22-04-2012, 07:48
Gilan cığım, bir geldin pir geldin güzelimmm. Hoş geldin ve neler getirdin sen böyle:)
Aklımı mı sıyırttıracaksın bana sen:)
O 4.5mt2 yi yakında ne şekle sokarsın sennn.
Her kareye ayy..off diye diye baktım durdum. Çok şanslı ve özelsin sen. Dilerim, en az 4.5 dönüm bahçen olsun emiiii:))

Sabah ilk işim, bu sayfaya dalmak olacak:)

4.5 dönüm mü!!! :eek:
Körün istediği 3 dönüm, Allah verdi 4.5 dönüm. :D Kör de çok mütevazı di mi ama? :p

gilan
22-04-2012, 08:24
Arkadaşlar bugün bir çiçekçi gezdim ki sormayın...

Normalde 2-3 gün önce gezdiğim bir başkasını anlatacaktım bugün size ama onun biraz daha beklemesi gerekecek, bunu taze taze aktarmam lazım. Bir kaç hafta önce burada iş yerinden bir Türk arkadaşa yemeğe gitmiştim. Onlar artık buraya yerleşmişler, okula giden 2 çocukları var, mortgage ile bahçeli evlerini de almışlar. Her neyse, konu benim bahçe sevdamdan açılınca bana Flower World diye bir yeri tarif etmişlerdi. Bu sabah evden çıkarken acaba oraya mı gitsem yoksa yapı marketlerde saksı mı baksam diye düşünüyordum. Hadi dedim oraya da bir bakayım, 30km kadar mesafede ama fiyatlar falan ucuz demişlerdi.

Gittim bir gördüm ki devasa bir yer. Bir ucundan bir ucu görünmüyor. Girişte harita alabiliyorsunuz zaten.

Buyrun birlikte gezelim. :)

gilan
24-04-2012, 07:40
Gelelim benim alışveriş arabasının detaylarına... :rolleyes:

İlk olarak yeni limon servim: ;)
İçinizde ufacık balkon, ne işi var bunun orada diyenleriniz vardır. :) Ben bu minik balkonda düzenli ve rahatlatıcı bir görüntü istiyorum. Önceki bahçe maceramdan edindiğim dersler ve okuduğum tasarım yazılarından öğrendiğim bir şey şu ki, düzenli görünüm için bir takım fon bitkilerine ihtiyacımız var. Sıra sıra saksılarda sevdiğimiz bitkileri dizersek, tek tek muhteşem olsalar da bütüne bakıldığında çekici gelmeyebiliyor. İşte o yüzden vazgeçemeyeceğim bitkilerle, ortamı toparlayacak bitkiler arasında bir denge kurmaya çalışıyorum. Yalnız yanlış anlaşılma olmasın, limon servinin kendisine de bayılıyorum ama ufak bir balkonda kendisine yer ayırmamın nedeni bahsettiğim nedenler. :) Ha bir de açık yeşil tonuyla ortama bambaşka bir renk katıyor. :)

286163

gilan
24-04-2012, 07:44
Hostalarım: ;)

Ne zamandır mavi hosta isterdim, sonunda buldum. Mavi hostalar da masmavi değiller ama yeşillerin yanında tonlarının farklılığı belli oluyor. Bunu tam gölge köşeye koyacağım, belki gölge sayesinde rengi daha mavimsi olabilir.

Hosta Blue Cadet:

286166

Bunun türü yazmıyor ama Hosta June olabilir. Belki bir aranjmana entegre edebilirim, sizce nasıl olur?

286167

gilan
24-04-2012, 07:48
Black mondo grass:

Nedendir bilinmez, bu otu dışarda bir saksıda ilk gördüğüm andan beri çok beğeniyorum. Rengi itibariyle kimilerine de çok itici gelebilir bilmiyorum. Muhtemelen bir aranjmanda kullanılacak. :)

286168

Japon süseni:
Bunu da bir aranjmana eklemeyi düşünüyorum. Normal zamanda yaprakları çok dekoratif olur, çiçek açtığındaysa kısa süreli ortamın yıldızı olur diye düşündüm. :)

286169

gilan
24-04-2012, 07:52
Ve aranjmanların göz bebekleri :)

Sardunyalar:

286172

Yaprak güzelleri:

286173

Tatlı patates sarmaşıkları:
Her birinin rengi ayrı güzel... ;)

286174

Tam çıkmak üzereyken bu fesleğen gözüme takıldı. Neden o da bir aranjman öğesi olmasın dedim, aldım. Hem mor yapraklarıyla çok çekici, hem de arada koparıp ağzıma atarım. :D

286175

gilan
24-04-2012, 07:56
Beyaz, açık pembe, eflatun bacopalar. Saksı düzenlemelerine sarkıcı olarak katılacaklar. :)

286176

İngiliz papatyaları:

286177

Ebruli katmerli cam güzeli:

286178

Çiçeğine bayıldım. ;) Sanırım o anki ışıktan dolayı rengi tam çıkmamış. Bir ara makro lensle tekrar çekmem lazım.

286179

gilan
24-04-2012, 07:58
Ve son olarak yellow eyed grass :)
İlk gittiğim seraya tekrar gidince blue eyed grass'dan da alacağım. Ama yanyana dikmem! :D

286180

gilan
24-04-2012, 08:04
Ben bunlardan nasıl aranjman yapıcam derken onlar kendi kendilerine yaptılar bile. :D Şu rastgele haliyle diksem olacak gibi zaten. :)

286182

Ve balkonumuz: :p

286183

Balkonun havası şimdiden değişmiş değil mi? ;)
Yeşillikler her yeri cennete çeviriyorlar. :)

Ama şu fotoğrafa bakınca, ben daha bir sürü çeşit heucheralarımı, petunyalarımı, vezgeçilmez hercailerimi almadan balkon dolmaya yaklaştı bile. :D

limon
24-04-2012, 08:59
Sardunyaların yaprakları o kadar güzel ki Heuchera ya hiç gerek kalmamış bence de. Hem bakımı kolay hem güzel çiçekler açıyor. Yukarıdaki örnekler de aldığın bitkiler de çok güzel.

nurcanaybay
24-04-2012, 13:17
Tatlı patates sarmaşıklarına bayıldımmm ,renkleri çok çok güzel.

Black mondo grass'ı internette dolaşırken görür çok da beğenirdim.Sonunda sonbaharda bir serada gördüm ,yeni üretime geçmişler bir tane bile vermediler.Geçen ay gittiğimde elime bir tanecik tutuşturdular :) .Eve dönene kadar elimden bırakmamıştım.

nevsune
24-04-2012, 14:08
Tatlı patates sarmaşıklarını ben de çok beğendim. Yaprak biçimleri de renkleri de çok hoş. Gerçekten patates mi veriyor bunlar:)

Gilancım çok güzel bitkiler seçmişsin ama ben de heucheraların eksikliğini hissettim. Şöyle morlu, kırmızılı bir heuchera bir aranjman saksısına da pek yakışacaktır hani. Off of, derdim depreşti. Geçen yıl Feriha'nın verdiği yavru heucheramı kışın dışarda bırakınca dondurdum. Pek heveslenmiştim aranjman saksısına.

dünyam1
24-04-2012, 14:21
Gilan nutkum tutuldu bayıldım neresiydi orası? resimlere bakmaktan okuyamadım:D

nuray topcu
24-04-2012, 15:24
ganimetleriniz hayırlı olsun.bu balkonu merakla tekip edeceğim.

acemifüsun
24-04-2012, 19:31
Sevgili gilan balkon sayfanda sergilediğin güzellikleri nefesimi tutarak izliyorum:) Son günlerde siteye girince ilk işim balkonunu ziyaret etmek:) Uzaklardan sesinin gelmesi çok güzel:)

jineop
24-04-2012, 20:23
Ve son olarak yellow eyed grass :)
İlk gittiğim seraya tekrar gidince blue eyed grass'dan da alacağım. Ama yanyana dikmem! :D

286180

Kesinlikle almalısın, çok şirin açıyor ve soğuklardan hiç etkilenmiyor.

gilan
24-04-2012, 20:33
Blue eyed grass Davesgarden'a göre -40'a kadar dayanıklıymış. Bu durumda Ankara'da da düşünülebilir.

gilan
24-04-2012, 20:41
Tatlı patates sarmaşıklarını ben de çok beğendim. Yaprak biçimleri de renkleri de çok hoş. Gerçekten patates mi veriyor bunlar:)

Gilancım çok güzel bitkiler seçmişsin ama ben de heucheraların eksikliğini hissettim. Şöyle morlu, kırmızılı bir heuchera bir aranjman saksısına da pek yakışacaktır hani. Off of, derdim depreşti. Geçen yıl Feriha'nın verdiği yavru heucheramı kışın dışarda bırakınca dondurdum. Pek heveslenmiştim aranjman saksısına.

Tatlı patates sarmaşığı konusunda benim de kafam çok karıştı.
Tatlı patates olarak marketlerde satılan türün bitkisi şu: http://www.africamuseum.be/prelude/prelude_pic/Ipomoea_batatas2.jpg

Latinceleri aynı ama alt türleri farklı. Ama internette bu renkli yapraklıları büyüttüğünü ve patates verdiklerini söyleyen insanlar var. Hatta "yedim, tadı da güzel" diyorlar. İçinden çıkamazsam belki Mine Hanım'a bir sorarım. :)

Ufacık balkondan bir de patates hasadı yaparsam çok komik olur. :D

gilan
24-04-2012, 20:46
Bu arada heucheralar da gelecek merak etmeyin. :) Bunca yıl hayalleriyle yaşadım, şimdi elimin altındayken hiç bırakır mıyım? Balkona nasıl sığacağız, onu göreceğiz. :D

İlginç bir şekilde bu en büyük çiçekçide çok çok az heuchera vardı. 1 saksı caramel, 10-15 saksı da mor bir tür gördüm sadece. Ama daha hala fotoğraflarını paylaşma fırsatı bulamadığım gezdiğim bir sera daha var. Onda bol bol heuchera çeşidi vardı. Oradan alınacaklar. :)

gilan
24-04-2012, 20:50
Sevgili gilan balkon sayfanda sergilediğin güzellikleri nefesimi tutarak izliyorum:) Son günlerde siteye girince ilk işim balkonunu ziyaret etmek:) Uzaklardan sesinin gelmesi çok güzel:)

Nasıl mutlu oldum anlatamam sevgili acemifüsun. :) Asıl uzaklarda sesimi duyanların olması ne kadar güzel. :)

Sabahları işe daha mutlu gelir oldum, çünkü bilgisayarımın başına oturunca ilk işim ağaçlar.net'i kolaçan etmek oluyor. :D
Ve de Türkiye'de akşam saatleri olduğu için bütün günün içeriği beni bekliyor. Çayımı içip sitemizi turladıktan sonra keyfim yerine gelmiş olarak başlıyorum çalışmaya. Sağ olun, var olun hepiniz. :)

Adalet Yağcı
25-04-2012, 19:58
Bir zamanlar bir film vardı, defalarca izlemiştim, müziği hâlâ kulaklarımda Love Story.
Sonra bu şarkının Türkçe versiyonu yapıldı, işte o şarkıyla başlamak istiyorum.

Nerden başlasam, bu aşk hikâyesini nasıl anlatsam...

Bu gerçek bir aşk, tüm fotoğraflara dakikalarca baktım.
Biz bizi anlarız, o seraları gezerken neler hissettiğinizi, nasıl coştuğunuzu, her gördüğünüz bitkiye içinizin nasıl aktığını çok iyi anlıyorum.

Fotoğrafları öyle güzel çekmişsiniz ki, hepsi de tablo gibi, ayrıca tek tek açıklamışsınız, ne büyük emek.
Pek çok fikir edindim, elimde aranjman olarak kullanılacak bitkilerim varmış da haberim yokmuş :)

Aldığınız bitkilere de hayran oldum, büyük bir merakla balkonun yeni düzenini bekliyor olacağım.
İlk sayfalarda gördüğüm aşağıdaki uygulamayı sizin balkonunuza yakıştırdım, girişte sağdaki duvara.
Hem duvarı neşelendirmiş hem de yerden kazanmış olursunuz, benim çok hoşuma gitti.

Emeğiniz için çok teşekkürler, kolay gelsin.

286946

gilan
26-04-2012, 02:54
Adalet Hanım, yazınız beni çok sevindirdi. :)
Diyorsunuz ya biz bizi anlarız diye, gerçekten de bu her satırdan hissediliyor. Sağ olun.

Farklı bir çevrede olmak insanın ufkunu genişletiyor. Mesela yeni bir bitki görüyorum, internette bu neymiş diye bakarken bambaşka şeylerle karşılaşıyorum. Ya da yeni yeni bahçe dergileri görüyorum alıyorum, onlarda bir sürü uygulama, değişik tür... Sırf saksı bahçeciliği (container gardening) ile ilgili 4-5 tane düzenli dergi var mesela. İnternetten satış yapan sitelerin kataloglarına üye oluyorum, bir sürü yeni tür de oradan...

Bütün bunları aktarmak beni de çok mutlu ediyor. Hem ben de bilgileri bir yerde toparlamış oluyorum; hem de sonuçta ben de burada geçiciyim, ne öğrensek, yanımızda ne götürsek kar. İnanın istediğimden az bile paylaşabiliyorum ama bir yandan da iş o kadar yoğun ki. Neyse her şeyi not ediyorum, yavaş yavaş da olsa gelecekler.

O dikey aranjmanı kendi balkonuma uygulamak gerçekten hiç aklıma gelmemişti. Aslında düşününce değişik renkli eğreltiotu türleri, heucheralar, belki alacalı hedera falan hepsi de o gölge köşede rahatlıkla yaşar. Şu ankileri yerleştirince bir bakayım o tarafta ne kadar eninde bir şey kullanabilirim. Ama hiç olmadı yarım daire şeklinde duvara takılan birkaç saksıya da benzer aranjmanlar yapılabilir. Tabii bir de site yönetimine sormam lazım, balkona çivi, vida izni var mı diye. Bu memleketin de böyle dertleri var işte, izin almadan adım atamıyorsunuz. :)
Fikir için çok teşekkürler. :)

gilan
26-04-2012, 08:39
Balkondan henüz paylaşamadığım yeni gelişmeler:
Kırmızı ağacımı aldımmm. :)

287118

Çok iyi niyetle istemişim galiba. :D
Öyle diyorum çünkü çok şanslı bir şekilde oldu. Gittiğim seralarda devamlı bakıyordum. Bitkilerin üzerindeki ufak etiketlerde soğuğa dayanıklılığı, güneş isteği, ne kadar boya ulaştığı gibi bilgiler oluyor. Ben yarı gölgeye dayanıklı ve de kırmızı tonunu sezon boyunca koruyan bir tür arıyordum. Biliyorsunuz kırmızı acerlerin bazıları sonbahara doğru yeşile dönüyor.

Bunların sonucunda şu üçünden birini almayı düşünüyordum.
Acer palmatum 'purple ghost'
Acer palmatum 'bloodgood'
Acer palmatum 'emperor'

Pazar günü yapı marketlere saksı araştırmaya gittim. Ama tabii ki saksı almaya gitmek demek saksı alıp gelmek demek değil, sonuçta kocaman bir bahçe bölümü var beni bekleyen. :) İşte böyle dolaşırken ileride kırmızı yapraklar gördüm, gittim bir baktım bloodgood acer'ler, 2 metreye yakın boyları var, hem de 29 dolara. Bir sevindim, bir mutlu oldum. ;) Çünkü bu boydaki fidanlar seralarda 75-95 dolar arası. Hatta sanırım ilk defa Türkiye'den de ucuza bir şey bulmuş oldum. Burada mevsimlik fidelerin bile 2,5 dolar olduğu düşünülürse... (Bu arada umarım fiyatlardan bahsetmem kimseyi rahatsız etmiyordur. Ben her gördüğümü Türkiye fiyatlarıyla karşılaştırdığım için sizlere de bilgi vermek amacıyla yazıyorum.)

İşte böyle aldım güzel ağacımı. Getirdik arabanın yanına. Bir ağaca bakıyoruz, bir bagaja. :D Yarım saatlik deneme (ve tabii ki yanılma) sonucunda karar verdik ki bu ağacın buraya girmesi mümkün değil. Zorlarsak da dalların yarısı zarar görecek. O zaman tek yol var, haydi kamyonet kiralamaya. :) Yapı market kendi kamyonetlerini 75 dk'ya kadar çok düşük bir ücretle veriyor. Madem kamyonetimiz oldu, o zaman diğer bir yapı markette ne zamandır beğendiğim, çok da uygun fiyatlı ama teslimatına kendisinden fazla para istedikleri balkon koltuğunu da almayalım mı? :) Haydi koş koş...

gilan
26-04-2012, 08:52
Kırmızı ağacımdan görüntüler: ;)

287127

287128

gilan
26-04-2012, 09:14
Sonunda bir kaç saksı da alabildim. Acer için ben büyük derin bir saksı bakıyordum. Sonuçta balkona koyacak da olsam o bir ağaç. ,

Bir kaç gün önce eve Essence of the Tree (http://www.essenceofthetree.com/) adında bir acer serasından katalog geldi. (Bahçe dergilerinde ilanı olan seraların çoğu talep üzerine ücretsiz katalog gönderiyor, ben de sitelerine girip adresimle kaydoluyorum.) Bu katalogda saksıda acer yetiştirmek üzerine de bilgiler eklemişler. Acerler yüzeysel, sığ ve lifli bir kök yaparmış, bu yüzden derinliğinin iki katı genişlikte olan bir saksılar kullanın diyor. Kendi örneklerinde de kocaman ağaçları resmen leğen gibi saksılara dikmişler. :p 35 cm derinlikteki, 80 cm çapındaki bir saksı 2,5 metreye kadar bir aceri taşıyabilirmiş.

287135

Bunun üzerine ben de sütun gibi saksılara bakmaktan vazgeçip yayvan saksı arayışına girdim ve çok hoşuma giden bir saksı buldum:

287136

Fıçı görünümlü ama aslen plastik, o yüzden de çok hafif. Balkonun aceri koyacağım çıkıntısına sığabilecek maksimum genişlikte, 50 cm civarı çapı var. Fiyatı da 19 dolardı.

gilan
26-04-2012, 09:19
Bunlar da diğer çiçekler için aldığım saksılar. Sentetik reçine denen bir malzemeden, plastik gibi ama daha güzel bir dokusu var.

287138

Bu da balkon koltuğum. İkili koltuklara burada loveseat diyorlar, yani aşk koltuğu. :p
Buna bir de minder uydurmak lazım...
Henüz ambalajının yarısı üzerinde duruyor. :o

287139

gilan
26-04-2012, 09:27
Bir başka yerde de çok hoş kaya saksılar buldum. :) Bunlar da sentetik reçineden:

287140

Hemen bir tane kaptım. ;)
Rengi burada tuhaf çıkmış. Üst resimde en üst rafta duran koyu grilerden.

287141

Sardunyayı denemek için saksısıyla oturttum öyle. İçine ne koysan yakışıyor. :) Ama ben muhtemelen sukulent aranjmanı yapacağım. :)

287142

gilan
26-04-2012, 09:39
Balkonun şu anki hali: ;)
Bir köşede kompost ve toprak poşetleri yığılı, her şey orada burada dikilmeyi bekliyor ama şimdiden öyle hoşuma gidiyor ki sabah akşam önünden her geçişimde fotoğrafını çekiyorum. :) Bir bitki delisi olarak iyice delirdim galiba! :D

287149

nurcanaybay
26-04-2012, 10:35
Acer de saksı da çok güzel ,kamyonet hikayesinide gülümseyerek okudum :))

Saksıyı görünce su bitkileri aklıma geldi ,yer kalacağını sanmıyorum ama
bu bitkilerle küçük bir arajmanda yapılabilir.Fıçı içinde çok güzel örnekleride vardı .( Siz en iyisi bize aldırmayın ,bu gidişle balkonu çökerteceğiz :)) )

sabah
26-04-2012, 13:53
gilan merhaba,

Bu sezon henüz Karşıyaka'ya bile gitme fırsatı bulamadığım için senin fotoğrafları zevkle izliyorum.

Çok güzel bitkiler almışsın. Koltuk da güzel olmuş. Bir de kahve sehpası gerekecek.

Acer palmatum ne güzel bir ağaçtır! Girdiği yerde birden hava nasıl da değişiyor.

Hem fiyatı hem de ağacın biçimi nedeniyle çok iyi bir alışveriş olmuş. Balkon düzene girdikten sonra bir de daha kısa boylu ama yeşil ya da yeşil-beyaz yapraklılarından mı alsan?
-Ben çok sevdiğim için bahçeyi çeşitleriyle doldurmayı düşünüyorum. Şimdilik benzer türde 4-5 tane (ufaklıklardan biri kışın zorlanmış henüz durumu belli değil) var. -

Kırmızı yapraklı sardunya 'Vancouver Centennial' türü bende de var. Çiçeği çok önemli değil ama yaprağı yüzünden çok severim. Yaprak rengi zaman zaman değişebiliyor.

Balkonda yerden kazanmak için dar uzun sehpa/ sıra gibi bir şeyi de düşünebilirsin.

Bir ara sarı yapraklı berberis türlerine de bakmanı tavsiye ederim.
Kolay gelsin,

almira
26-04-2012, 16:54
Ah bu balkonda oturulmaz mı şimdi? Her haliyle muhteşem olacağı şimdiden belli. Keyfini sürün.

Bir de bahçe olsaydı; alınacakları ve olacakları düşünemiyorum.:D

gilan
26-04-2012, 23:13
Ben bu mindersiz haliyle bile bayağı oturdum sevgili almira. ;) Gelişmeler iyi gidiyor şimdilik bakalım. :)

Bu seneye kadar bahçe vardı, belki biliyorsundur forumda başlığı da var. Ama ilk zamanlardaki tecrübesizlik ve plansızlıkla her şey muhteşem olmadı tabii. Oradan aldığım dersle şimdi planlı ilerlemeye ve kendimi tutup planlara sadık kalmaya çalışıyorum. :) Ama ileride inşallah büyük bir bahçem olduğunda işte o zaman gör. :) İnanmazsın kabaca planını bile çizdim. :p

Sudenur
26-04-2012, 23:18
Sevgili gilan,

Balkonunuzda yarattığınız huzurlu ortama bayıldım, özellikle kaya biçimli saksı pek bir hoşuma gitti, güle güle kullanın. Sağlıkla büyütün sulukentlerinizi. :))

gilan
26-04-2012, 23:18
Acer de saksı da çok güzel ,kamyonet hikayesinide gülümseyerek okudum :))

Saksıyı görünce su bitkileri aklıma geldi ,yer kalacağını sanmıyorum ama
bu bitkilerle küçük bir arajmanda yapılabilir.Fıçı içinde çok güzel örnekleride vardı .( Siz en iyisi bize aldırmayın ,bu gidişle balkonu çökerteceğiz :)) )

Ben de aslında bir şekilde su olmasını çok istiyorum. :rolleyes: O da bir yandan aklımda, gittiğim yerlerde neler var diye gözlüyorum ama henüz uygun bir şey yok. Şunları bir dikip yerlerine yerleştireyim de ne kadar yer kalıyor, balkonda benim girebileceğim kadar bile yer kalacak mı bir bakalım. :D

gilan
26-04-2012, 23:28
gilan merhaba,
...
Çok güzel bitkiler almışsın. Koltuk da güzel olmuş. Bir de kahve sehpası gerekecek.

Acer palmatum ne güzel bir ağaçtır! Girdiği yerde birden hava nasıl da değişiyor.
Hem fiyatı hem de ağacın biçimi nedeniyle çok iyi bir alışveriş olmuş. Balkon düzene girdikten sonra bir de daha kısa boylu ama yeşil ya da yeşil-beyaz yapraklılarından mı alsan?
-Ben çok sevdiğim için bahçeyi çeşitleriyle doldurmayı düşünüyorum. Şimdilik benzer türde 4-5 tane (ufaklıklardan biri kışın zorlanmış henüz durumu belli değil) var. -
...
Bir ara sarı yapraklı berberis türlerine de bakmanı tavsiye ederim.
Kolay gelsin,

Merhabalar sevgili sabah :)

Kahve sehpası kesin gerekecek haklısın. Soğutup da içemeyeceğim çayı bir yere koymak lazım değil mi? ;) Ufak bir şey bakayım.

Bir tane daha acer bence buraya mümkün değil sığmaz. Heucheralar aranjmanlar derken 30-40 cm çapında 5-6 saksı olacak gibi. Ama haklısın o kadar güzel türleri var ki. O konuda da araştırmalarım var, toparlayıp siteye eklemeyi düşünüyorum. Ben de şu an bahçem olsa yaklaşık 10 değişik türünü dikerim. Biri kırmızıyken biri yeşil olur, diğeri sarı, al sana renk cümbüşü... (Soğuğa dayanıklılığı da türe göre çok fark ediyormuş. Birinin üstünde -15'e dayanır diyor, diğerinde -35'e...)

Söylediğin Berberis' (https://www.google.com/search?rlz=1C1CHFX_enUS455US455&ix=acb&q=yellow+berberis&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=S72ZT97ZOujJiQK9hYXvDw&biw=1589&bih=897&sei=Tb2ZT_XJGaebiAL39_AJ#um=1&hl=en&rlz=1C1CHFX_enUS455US455&tbm=isch&sa=1&q=berberis+thunbergii+bonanza+gold&oq=berberis+thunbergii+b&aq=2S&aqi=g2g-S3&aql=&gs_nf=1&gs_l=img.3.2.0l2j0i24l3.5195.9532.0.12177.4.4.0.0. 0.0.33.130.4.4.0.emJtC8TUp4k&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=547e03c989cb174a&biw=1589&bih=897)i şimdi gördüm, çok beğendim. Şu an için bakalım, ama ilerideki listeme eklendi bile. :)

Charlaux
26-04-2012, 23:37
Mesajda da bahsetmiştim ancak gerçekten çok bilgilendirici ve ilgi çekici bir başlık olmuş;bizi tanıklık etmediğimiz bir ortama götürüyorsunuz ve o kadar akıcı bir dille anlatıyorsunuz ki insana hikaye gibi geliyor.Balkon yazılarında son yorum gilan/balkon'sa "acaba nereye gitti" umuduyla okuyorum.Size bir kez daha teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Sudenur
26-04-2012, 23:37
Sevgili gilan, eski eklentilerinize indikçe "Daha önce niye bakmadım ki?!" diye öyle hayıflandım ki.. :eek: :( Eliniz değsin isterdim bahçeme.. :o

berrinb
27-04-2012, 00:17
Merhabaaa,sevgili Gilancığım...Bakar mısınız ne çabuk Seeatle' a geldiiimmm...Neredeyse bir haftadır balkon sahifeniz varmış da benim haberim olmamış...Bende sizi sadece bahçeleri geziyorsunuz zannediyordum...:(

Gezdiğiniz seralar da harika çiçekler ve görüntülerle içim açıldı gece gece...Birinci sahifedeki o clematisssss....Aman Tanrım o neydi o öyle...saçak saçak birşey ...Bayıldım...

Korkunç dediğiniz Çuha çiçeği de çok çok değişik ve güzeldi...Balkonunuzda yer kaybını önlemek için duvarlara çiçek asmayı düşündünüz mü..?? Belki de yazılarda vardı ama ben acele ile pek mesajları okuyamadım... Daha sonra detaylı olarak yine tekrar gezeceğim....Sera resimleri için çok teşekkürler , emeğine sağlık...:))

Aldığınız çiçekleri güle güle büyütünüz ve keyfine varınız inşaallah...Selam ve sevgiler..Kendinize iyi bakınız canım....:))

mandalinci
27-04-2012, 06:45
Merhaba sevgili gilan,

Acer palmatum 'bloodgood' (ben kırmızı yapraklı akçaağç olarak biliyordum) gerçekten iyi fiyata almışsın, ben 2 sene evvel Ankara'da 1 metre civarındakini 50 liraya almıştım.

Balkon güzel olacak, o güzel koltukta, çiçeklerine bakarak keyifli zaman geçireceğine inanıyorum.

Sera gezilerini de ilgiyle izliyoruz, ne güzel çiçekler ve aksesuarlar var değil mi?

Senin Türkiye dönüşünü hayal edebiliyorum, bir sürü bahçe aksesuarı, saksılar ve balkonunda baktığın ve ayrılmaya kıyamadığın bitkiler, muhtemelen bir şekilde getirilecek.

Keyifli uğraşlar dilerim, tadını çıkar:)

iris41
27-04-2012, 06:54
Kaya görünümlü saksiler cok hoşuma gitti

sabah
27-04-2012, 08:58
Sarı yapraklı olmadı, sarı biyeli kırmızı yaprak versek? :rolleyes:

Berberis thunbergii 'Golden Ring'
287485

canannuman
30-04-2012, 11:38
Bitti diye üzüleyimmi sevineyimmi bilemedim. Ama içimde yepyeni bir tarz oluştu diyebilirim.
Sanki kendi balkonumu düzenliyorum gibi oldum. İnşallah renkli yapraklı sardunyalardan mavi hostadan almıştır derken bir baktım alışveriş sepetinizde varlar.
Bana ne oluyorsa oh almış dedim birden.
Aldınız bizi seeattelin seralarını gezdirdiniz o çiçeklerin kokusunu duyar gibi hissettirdiniz. Çiçek, resim, bilgi, birde bunun kokusu şuna benziyor tarifleri ile hakikaten yaşattınız bize oraları.
Keşke bu türler Türkiye'de olsa. Gerçi ne diye dua edeyim bilemiyorum. Olsa hangisini seçeceksin, seçsen hepsini nasıl alacaksın, alsan hepsini nereye ekeceksin, eksen vakit mi var hepsine nasıl yetişecek hakkıyla bakacaksın, baksan hepsi çiçek açarmı coşarmı, açsa nazar değermi, çiçek ölürse o çiçeği yedekledimmi....

Off of işiniz zor düşünün azcık bir yer diyorsunuz ya birde balkon bunun 5-10 katı olaydı iyice bunalım olur insan ne alsam ne eksem o mu, bu mu diye.

Ayrıca çiçek kapları, düzenlemeler ve balkonda ağaç fikri cidden ufkumu açtı.
Ben açıkçası ağaç neden alan küçük değilmi diye düşünürken sebepleri ve görsel olarak sonucunu anlayınca iş değişti. Hak üstüne hak verdim.
Bende ufak bir arka bahçe var şimdi kara kara düşünüyorum öylemi ağaçla vurgulayayım böylemi diye. Açıkçası şu ana kadar sürekli sarmaşıklar, ve çiçekli bitkiler düşünüyordum ancak bayağı ufkum açıldı, içimde bir birde şöyle büyük acer türü vs birşeylermi alsam oluverdim. Sanki yeni bir yaşama amacı oluştu içimde, bir kere daha farklı bir proje üretmek seçenegi yeni bir fikir süper oldu sağolun.

Bankınızda harika bırakın mindersiz oturmayı insan bu düzenleme işi bitince yatar uyur bile orada.

Şu üzerine basılan bitkiler çok güzel, ben zengardenden penbe çiçekli kekik tohumu aldımdı ama maalesef tohumlar toz gibiydi beceremedim keşke şunların fideli halini satsalar.
Kırmızı çilekler de vardı zengardende yediveren diyorlar ondan da aldımdı yeniyormuş.
İlk kez katmerli çuha vs. bitkilerde gördüm. Ben bu türleri Türkiyede görsemde alamasam uyku girmez gözüme iyiki yoklar burada hangibirini alıp hangisini bırakırım diye kendimi avuttum şu an. Patatesler harika.

Umarım ara vermeden gelişmelerden haberdar edersiniz merakla bekliyorum. Elinize emeğinize sağlık.

zenfree
30-04-2012, 12:09
Sevgili gilan, bu ne güzel sayfa böyle. Büyülendim!!! Balkonunun harika olacağına eminim. Ama bir taraftan da senin için endişeleniyorum. O kadar bitki içinde seçim yapmak dengeni bozbilir.;) Harita ile sera gezmek nasıl bir his acaba? Benim için eklediklerine de çok teşekkürler. Çektiğin her kareyi bekliyoruz. Kolay gelsin sana.:)

gilan
30-04-2012, 22:14
Eliniz değsin isterdim bahçeme.. :o

Sevgili sudenurnur, bu siteye ilk üye olduğumda inanın bitkiler hakkında bilgim çok çok azdı. Ağaçlar.net sonsuz bir kaynak, hala her gün farklı bir başlığı keşfediyorum. Eğer konuya gerçekten ilgi duyuyorsanız ve okumaya, araştımaya vakit ayırırsanız emin olun bir iki sene içinde kendinize şaşarsınız. :)

gilan
30-04-2012, 22:18
Merhabaaa,sevgili Gilancığım...
...
Balkonunuzda yer kaybını önlemek için duvarlara çiçek asmayı düşündünüz mü..?? Belki de yazılarda vardı ama ben acele ile pek mesajları okuyamadım... Daha sonra detaylı olarak yine tekrar gezeceğim....

Merhaba Berrin Hanım, hoşgeldiniz. :)

Duvara neler asabileceğim konusunu değerlendiriyorum ama hala apartman yönetimine izin verip vermediklerini soramadım. Umarım "Kaç tane asmak istiyorsun?" demezler. :D

Kendinize iyi bakın. :)

gilan
30-04-2012, 22:23
Senin Türkiye dönüşünü hayal edebiliyorum, bir sürü bahçe aksesuarı, saksılar ve balkonunda baktığın ve ayrılmaya kıyamadığın bitkiler, muhtemelen bir şekilde getirilecek.

Ah bir de ben hayal edebilsem... :rolleyes:

Cansız kısımı ben de bir şekilde taşıyacağımı düşünüyorum, çünkü sadece saksı, aksesuar değil ev eşyası olarak da vazgeçemeyeceğim çok şey var. Bir diğer hobim de dekorasyon olunca. ;)

Eşyaları gemi konteynırıyla gönderme şansı varmış, vakti gelince ne kadar isteyecekler öğreneceğim. Ama bu taşıma işlemi bir aya kadar zaman alabileceği için o şekilde canlı bitki yollama şansım yok. Beni işte asıl onlar düşündürüyor... :(

gilan
30-04-2012, 22:25
Sarı yapraklı olmadı, sarı biyeli kırmızı yaprak versek? :rolleyes:

Berberis thunbergii 'Golden Ring'
287485

Sevgili sabah, balkonumun 4,5 m2 olduğunu söylemiştim değil mi? :) Bana hiç acıman yok mu? :p

Sarı yapraklıyı da çok beğenmiştim ama bu bambaşkaymış. Ben bir bakınayım. :)

gilan
30-04-2012, 22:37
Bitti diye üzüleyimmi sevineyimmi bilemedim. Ama içimde yepyeni bir tarz oluştu diyebilirim.
Sanki kendi balkonumu düzenliyorum gibi oldum. İnşallah renkli yapraklı sardunyalardan mavi hostadan almıştır derken bir baktım alışveriş sepetinizde varlar.
Bana ne oluyorsa oh almış dedim birden.
Aldınız bizi seeattelin seralarını gezdirdiniz o çiçeklerin kokusunu duyar gibi hissettirdiniz. Çiçek, resim, bilgi, birde bunun kokusu şuna benziyor tarifleri ile hakikaten yaşattınız bize oraları.
Keşke bu türler Türkiye'de olsa. Gerçi ne diye dua edeyim bilemiyorum. Olsa hangisini seçeceksin, seçsen hepsini nasıl alacaksın, alsan hepsini nereye ekeceksin, eksen vakit mi var hepsine nasıl yetişecek hakkıyla bakacaksın, baksan hepsi çiçek açarmı coşarmı, açsa nazar değermi, çiçek ölürse o çiçeği yedekledimmi....

Off of işiniz zor düşünün azcık bir yer diyorsunuz ya birde balkon bunun 5-10 katı olaydı iyice bunalım olur insan ne alsam ne eksem o mu, bu mu diye.

Ayrıca çiçek kapları, düzenlemeler ve balkonda ağaç fikri cidden ufkumu açtı.
Ben açıkçası ağaç neden alan küçük değilmi diye düşünürken sebepleri ve görsel olarak sonucunu anlayınca iş değişti. Hak üstüne hak verdim.
Bende ufak bir arka bahçe var şimdi kara kara düşünüyorum öylemi ağaçla vurgulayayım böylemi diye. Açıkçası şu ana kadar sürekli sarmaşıklar, ve çiçekli bitkiler düşünüyordum ancak bayağı ufkum açıldı, içimde bir birde şöyle büyük acer türü vs birşeylermi alsam oluverdim. Sanki yeni bir yaşama amacı oluştu içimde, bir kere daha farklı bir proje üretmek seçenegi yeni bir fikir süper oldu sağolun.

Bankınızda harika bırakın mindersiz oturmayı insan bu düzenleme işi bitince yatar uyur bile orada.

Şu üzerine basılan bitkiler çok güzel, ben zengardenden penbe çiçekli kekik tohumu aldımdı ama maalesef tohumlar toz gibiydi beceremedim keşke şunların fideli halini satsalar.
Kırmızı çilekler de vardı zengardende yediveren diyorlar ondan da aldımdı yeniyormuş.
İlk kez katmerli çuha vs. bitkilerde gördüm. Ben bu türleri Türkiyede görsemde alamasam uyku girmez gözüme iyiki yoklar burada hangibirini alıp hangisini bırakırım diye kendimi avuttum şu an. Patatesler harika.

Umarım ara vermeden gelişmelerden haberdar edersiniz merakla bekliyorum. Elinize emeğinize sağlık.

Sevgili canannuman, içten yazınızı çok keyifle okudum. "Ufkum açıldı, yeni bir amaç edindim" diyorsunuz ya, işte bunları duymak her şeye değer. :)

Burada hepimiz birbirimizin bahçesini kendi bahçemiz/balkonumuz gibi görüyoruz, birbirimiz için en iyisini istiyoruz. Bu sitenin sevdiğim binlerce yanından sadece birisi bu.

"Olsa hangisini seçeceksin, seçsen hepsini nasıl alacaksın, alsan hepsini nereye ekeceksin" Bu satırlarınıza da sonuna kadar katılıyorum. Ama işte bitki ve bahçe dünyasını bu kadar zengin hale getiren de bu. Sınrısız çeşit ve düzenleme imkanına karşın sınırlı yer ve zamanımız var. Bu sayede de herkesin seçimi farklı oluyor ve dolayısıyla da herkes bambaşka bir bahçeye balkona sahip oluyor. :) Bize de keyifle takip edilecek yeni bir pencere açılıyor. :)

Eminim siz de kendi tarzınızı yansıtıp çok güzel bir düzenleme yaparsınız. Şansınız varsa bir acer kesinlikle kullanın, vazgeçilmez bir ağaç. Çok boylanmayan türleri ufak alanlar için de uygun olur. 3 mevsim ortama renk katar. :)

gilan
30-04-2012, 22:47
Birkaç gündür yoğunluktan fırsat bulamadım. İnşallah bu akşam yeni fotoğraflar ekleyeceğim. :)

Adalet Yağcı
01-05-2012, 09:34
Sevgili gilan, balkonun açılışı ne zaman, görelim artık, ben çok merak ediyorum :o

Sevgi Durul
01-05-2012, 09:54
Sevgili gilan, bahçenizde olduğu gibi balkon sayfanızda da harikalar göreceğimiz için sevindim. Hayırlı olsun.:)

Dayanıklı bitkileri daha çok seviyorum. Tanıttığınız için teşekkürler. Ama buralarda bulamayız sanırım, o çok çok eksilere dayanıklı olanları.:p

Sevgiyle kalın...

gilan
01-05-2012, 10:32
Sevgili gilan, balkonun açılışı ne zaman, görelim artık, ben çok merak ediyorum :o

Sevgili Adalet Hanım, nasıl olacağını ben de sizler gibi merak ediyorum. :D Ama balkon son fotoğrafını eklediğim hali nasılsa aynen öyle bekliyor. :o Pazar günü bitkilerin bir kısmını dikmek niyetindeydim ama hava burada o kadar soğuk ki... Gündüz en yüksek 12 derece, bir de güneş de almayınca iyice soğuk hissediliyor. Bakalım gelecek haftasonu nasıl olacak... :rolleyes:

elifnaz
01-05-2012, 13:08
Sevgili Gilan sizin paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyor ve yeni resimlerinizi heyecanla izliyorum. Sayenizde bir sürü çeşit görüyorum. Burada olmasalar bile onları izlemek bana büyük keyif veriyor. Size emeğinizden dolayı bir kez daha teşekkürler.

gilan
01-05-2012, 20:10
Neler alırım Nevsun Abla da ah o yer sorunu yok mu... :rolleyes:

Bugün sabah site yönetimine sordum, dış duvarlara delik açamıyormuşuz. Bu da demek ki duvarlara bir şey asamayacağım. Bu durumda nasıl sığacağız, ne yapacağız bakalım. En azından sarkan petunyalara bir yer uydurabilseydim... :rolleyes:

gilan
01-05-2012, 20:11
Yılların biriken öcünü alıyorum denizakvaryumundan! :D

Adalet Yağcı
01-05-2012, 20:34
Demek balkona çivi çakılmasına müsade etmiyorlar, canım Türkiye'm, bizde kimse karışamaz :rolleyes:

Bu başlık tüm bahçelere fark attı sevgili Gilan, sunduğunuz tüm fotoğraflar sizin bahçeniz oldu.
Boşverin balkonu çiviyi, ben hayal gücümü kullanarak bahçeyi kurdum bile :D

Heucherlara bayıldımmm.

canannuman
02-05-2012, 08:56
Madem yandan çivi çaktırmıyorlar. Sizde aşağıdan yukarı palto asma gereci gibi birşeyler yapsanız. L şeklinde yani sorarlarsa çakmadım çivi L veya T şeklinde saksı çiçekliği deseniz eşyayada karışacak halleri yok ya,
Yani.

o T o
. . L
Küçük o harfi çiçek. T harfi askının ucu sarkaç taşıyacak, L harfide askının dibi T ve L birleşik düşünün. Acaba olmazmı?

nevsune
02-05-2012, 17:35
canannuman'ın fikrine aynen katılıyorum. Eskiden işyerlerinde falan ayaklı metal palto asacakları olurdu. Bu görüşten yola çıkarak birşey bulunursa (hani eski ev eşyalarını satarlar ya bahçelerinde, garaj satışları mı ne derler, olmuyor mu sizin oralarda;)) sarkıcı bitkiler için hem çözüm hem de değişik bir görüntü olur.

Adalet Yağcı
02-05-2012, 17:46
Müthişsiniz kızlar, çözüm üretmekte üstünüze yok :)

Ben de eski tip vestiyerler gibi bir şey düşünmüştüm, saksılar üzerine rahatlıkla çivilenebilir.
Alt kısmının dolap olarak yere oturması hem emniyet hem de balkondaki fazlalıkları saklamak için kullanılabilir.

gilan
02-05-2012, 22:45
Harikasınız canannuman, Nevsun Abla, Adalet Hanım. :)

Fikirlerinizden yola çıkarak biraz araştırdım, bir takım seçeneklerimiz var:

290158 290159 290160

Aslında çivi çakmak yasak demelerine de çok kızamıyorum. Buralarda inşaatları nasıl yapıyorlarsa duvarların içi boş gibi. Evin içinde duvara çivi çakmak isterseniz çekice gerek yok, elinizle itseniz giriyor zaten. Dış duvarlar biraz daha farklıdır ama "Bir delikten su girerse duvar boyunca yayılır" dediler, bir şey diyemedim. Neyse ama sayenizde yeni yöntemlerimiz var. ;)
Birkaç saksıyı düzene sokup yerleştirince hangisinin en uygun olacağına karar veririz. :)

canannuman
03-05-2012, 08:56
En sondaki örnek tam dediğim.
Türkün aklı işte budur çare tükenmez. Bulduğunuz örnekler çok güzel.
Tavana çivi çaktırırlarsa sarkıt gibi de olabilir. Raflı kat kat kitaplık gibi çiçekler için bahçe bölümlerinde satışı yapılan ürünlerde olabilir.
Birkaç örnekte ben buldum bilmem değişik gelirmi?
http://mobilyaciyiz.biz/blog/wp-content/uploads/2012/02/ciceklik.jpg
http://www.evdose.com/tur/hobi/resim/hob0096.jpg
http://anamureml-metal.blogspot.com/2010/03/yaplan-isler-uc-ayakl-ciceklik.html http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/415-komot-yuksek-ciceklik-telefonluk-cekmeceli-39499466
http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/metal-kose-ciceklik-52881669#product-information
Birde 3 kanatlı paravan çiçeklik vardı ama birtürlü resmini sabit tutup yakalayamadım. O harikaydı. Ben sizin için ne olur diye altarnatif bir şeyler bakayım derken kendim için su deposunun önünü kapatmak güzelleştirmek için çare buldum kendime.
Paravan ferforje gibi 3 kanadı var her kanat arasında altta ve üstte saksılık koymuşlar. Şimdi bu mantıkla ben belki menteşelerle kapamak istediğim o alana paravan gibi bir şey yapıp saksılarıda o paravana sabitleyebilirmiyim o fikri geliştireyim.
3 kanat ile üçgende oluşabiliyor ve her 3 tahtadan dikine birleşince ister üçgen sütun gibi ister 3 parçayı menteşeli olduğundan açarak kırık dikdörtgen gibi kullanılabilir yani Z gibi Z harfinin 3 adet I I I harfinden oluştuğunu düşünün.

İster Z yapın ister

____/---- böyle açın
ooo o oo (Sıfırlar çiçek)

İster böyle kapatın
veya . . o O o . (O harfini üçgen düşünün karakteri bulamadım)
..............o .(Küçük o harfi çiçek) Üstten bakınca üçgen sütun.

Bilmiyorum ben anlatabildimmi?

gilan
03-05-2012, 21:09
Tamamen anladım sevgili canannuman :)
En çok da benim için araştırırken kendiniz için de bir fikir bulmanıza sevindim. :)
Yardımseverliğin ne kadar güzel ve faydalı bir şey olduğunun örneği oldu. ;)

Pazar günü hava 17 derece ve parçalı bulutlu olacak diyor. Sizlere buz gibi geliyordur ama bana bahar demek. :p Çünkü yaklaşık 2 haftadır 10 derece ve yağmurluydu. Eğer pazar günü bazı bitkileri dikip yerleştirebilirsem haftaya da askı düzeneğini seçebiliriz.

zenfree
03-05-2012, 22:51
Her kare ayrı güzel. Ama saxifraga umbrosa harkuladeymiş.

gilan
04-05-2012, 01:24
Zenfree, ben saxifraga umbrosa'nın çiçekli fotoğraflarını ilk gördüğümde çok sevmemiştim. Çünkü genelde dolgun çiçek görüntüsü veren bitkileri tercih ederim ama sonradan her bakışımda daha hoşuma gitti. Çok çıtı pıtı, zarif, kar taneleri gibi bir görüntüsü var. Zaten çiçek açmasaydı bile yeşilliği de çok güzel. Bahçelerin bir köşesine lazım. :)

gilan
04-05-2012, 01:58
Az önce müdürümle haftalık toplantıdaydım. İş konusuna geçmeden önceki ufak sohbet kısmında haftasonu planlarından bahsettik.

(Bu arada bu da burada ilgimi çeken bir başka konu. Her kimle sohbet ederseniz edin ilk iki sorudan biri "Haftasonu ne yaptın/yapacaksın?" oluyor. Kültür olarak genelde haftasonlarını çok dolu dolu değerlendiriyorlar, bu da onun bir yansıması olsa gerek...)

Konuşma esnasında bana ailece gittikleri bir çiçekçiden bahsetti, hemen adını öğrendim. :)

Molbak's Garden + Home - Woodinville, Washington - Molbak's (http://www.molbaks.com/)

"Paskalya, cadılar bayramı gibi dönemlerde her yeri süslüyorlar, çocuklarla gidip adım başı fotoğraf çekiyoruz" dedi. Hemen web sayfasını inceledim, çok güzel bir yere benziyor. Bir sürü de eğitim etkinliği var. Bu haftasonu "Tek yıllık bitkilerle renkli düzenlemeler yapmak" eğitimi varmış mesela ama cumartesi sabah 10'da 20km mesafeye yetişebileceğimi sanmıyorum. :(

Ama bir an önce burayı da keşfetmem lazım. :)

günebakan
04-05-2012, 10:52
Ohhh yeni seralar ve bitkiler keşfedeceğiz desene:)

aylinki
04-05-2012, 10:52
Sevgili Gilan,
Paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Ufkumuz genişliyor böylece. Sizin de sayfanız hayırlı olsun tekrar. Eminim bu kadar araştırmaya karşın nefis bir balkon olacaktır. Keyifli alışverişler..

berçin
05-05-2012, 15:01
Sayenizde gözüm gönlüm açılıyor sayfalarınızda dolaşırken,herşey çok güzel balkonunuzda bol keyifli günler.Sevgiler.

iris41
09-05-2012, 06:52
Sayın gilan sera tanıtımlarını zevkle seyrediyorum farklı bitki ceşitleri görmek arzusuyla ;) tanıtımını yaptıgınız Black Mondo Grass siyah cimi cok begenmiştim sizin sayfanızda serada görünce hemen aldım cok teşekkür ederim size .
Sarı acan süs yoncasınıda bulurum işallah :p

berrinb
10-05-2012, 23:28
Gece gece şölendeydim.. Seralardaki çiçeklerin hepsi de mükemmeller...Çok değişik ve güzeldiler...Hepsine bayıldım ama yaprakları ebrulili şebboy çok dikkatimi çekti...

Balkon tanziminizi de mükemmel bir şekilde yapacağınızdan eminim de; fazla da aşırıya kaçmayınız...Zira sonra o güzel balkonu bırakıp gelmek de istemezsiniz ..:))))

Fotoğraflar için ellerinize ve gönlünüze sağlık...kendinize iyi bakınız..Kucak dolusu selam ve sevgiler....

tturt
11-05-2012, 07:47
Sayın Gilan,

Olmaz ki böylede yapılmaz ki, insan nefessiz bırakılmaz ki,

Şöyle bir bakayım dedim, sadece sera fotoğraflarına bakarken bir saatten fazla zaman geçti.

Bakarkende hayıflandım niye bu büyüklükte, bu zengillikte bu görsellikte seralarımız yok diye.

Bizlere sunduğunuz görsel şölenle birlikte ufkumuzu genişlettiğiniz için teşekkür ederim.

gilan
11-05-2012, 22:05
294235

294236

294237

294374

gilan
11-05-2012, 22:13
Binbir çeşit bardak menekşeler:

294239

Streptocarpus:

294240

Episcia:

294242

Minyatür menekşeler. :) Fotoğraftan belli olmuyor ama kapları Türk kahvesi fincanı kadar. :)

294241

gilan
11-05-2012, 22:17
Bu iki fotoğraf territaryum kurmak isteyenler için minyatür bitkiler:
Territaryum kurmanın tekniklerine dair açıklayıcı yazılar da var. Malzemeleri buradan alıyorsanız, görevliler de kuruluma yardımcı oluyor.

294243

294244

Minik sera. Ahşabı çok şıkmış.

294245

gilan
11-05-2012, 22:26
Katmerli bodrum papatyaları:
Burada adı Afrika papatyası diye geçiyor.

294246

Calladiumlar. Saksı aranjmanlarının demirbaşlarından. :)

294247

Kafesin içinden bize bakan gözleri gördünüz mü? :)
Canlı bitkiden (hedera) dekoratif kafes:

294248

gilan
11-05-2012, 22:32
Alstromeria. Diğer adıyla princess lily.
Çok bol çiçeklenen bir türmüş. Belli zaten. :p

294250

294251

Ankara'da Ankara çiçeği görmek kısmet olmamıştı, burada buldum. :D
Godetia:

294252

jineop
11-05-2012, 22:35
Lewisia

-20,-25 dereceye kadar dayanan, kaya bahçelerinde kullanılan bir bitki.
Bir zamanlar denizakvaryumu Kaya Bahçesi (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/6797.htm) başlığına fotoğraflarını ekleyip bizleri çıldırtıyordu. :)

289363

Sevgili gilan, bu lewisia beni de çıldırtıyordu. Gerçeğini görünce getirebileceklerim sınırlı olduğundan almadım. Yazmak istediğim çok çıldırılacak kadar bir çiçek değil. Senin fikrini merak ediyorum. :o

gilan
11-05-2012, 22:38
Daha ne kadar açabilir? :)
Begonia non stop:

294253

294254

Bu benim daha önce görmediğim bir begonya türü:
Begonia Bonfire scarlet:

294255

gilan
11-05-2012, 22:47
Alacalı yapraklı cam güzeli:
Bildiğimiz bitkilerin bile bilmediğimiz ne çok türü var... :rolleyes:

294256

Torenia fournieri
Yarı gölge seven bol çiçekli tek yıllık:
Ham yapacak gibiler. :D

294257

Genel bir görüntü:

294258

gilan
11-05-2012, 22:51
Şu güzelliğe bakar mısınız? Çiçekleri kocaman.
Abutilon suntense violetta:

294263

gilan
11-05-2012, 22:59
Arada bahçe ve ev dekorasyonu bölümüne göz atalım.

294270

294271

Bank çok romantikmiş. :p

294272

Değişik bir lamba fikri:

294273

Bahçe dergilerinde bahçenin bir tarafında bitkilerle sarılmış, gölge, kuytu bir köşe fotoğrafı olur ya. Tam işte o fotoğraflarda görülen türden bir set. Şık ama hiç rahat görünmüyor. :p

294274

gilan
11-05-2012, 23:02
Gerçek ağaç dallarından masa örtüsü:
Kalın bir kumaşa yapıştırılmışlar.

294275

Mutfak önlükleri çok eğlenceliler: ;)

294276

gilan
11-05-2012, 23:03
Ben balkon koltuğuma krem rengi oturma minderi ve renkli yastıklar düşünüyordum ama mor ve yeşilin uyumu da çok hoşuma gitti. :)

294277

gilan
11-05-2012, 23:08
Yapma çiçek bölümü:

294279

294280

Yapma sukulentler:

294281

294282

Bu minik kuşu çıkışta almayı düşünüyordum ama unutmuşum. Gerçi biraz fazla hüzünlü bakıyor...

294283

gilan
11-05-2012, 23:13
Ah Adalet Hanım, duvara çivi çaktırsalardı şu 3 katlı olanı alıp neler yapardım...

294284

Ortanca tablosunu çok beğendim:

294285

Bu bankı da çok beğendim:

294286

Bahçe için çok dekoratif bir uygulama:

294287

gürcan_keskin
11-05-2012, 23:52
eee bu kadar mı?
:))

gilan
11-05-2012, 23:59
Fotoğraflara bilgisayarım dayanamadı. :D
Ufak bir göçüşten sonra bitkilerle devam ediyoruz. :)

Çuhanın pozu:

294289

Bu renkli yapraklı küpeyi alsam mı diye çok düşünmüştüm. İçimde kaldı...
Fuchisia Autumnale

294290

Küpe ağaçcığı:

294291

gürcan_keskin
11-05-2012, 23:59
Valla ne diyeyim.İnanırmısınız bir çiçek serasına gidip gezmiş kadar oldum.Beğenmediğim resim kaldı mı acaba? :)
Hepsi birbirinden güzel,can alıcı,hepsinin albenisi mükemmel.
Al beni al beni al beni,beni de al beni de al :))
al da al ama nereye kadar :)
Birini alsan diğeri küsecek misali,zaten balkon hepsini almaz.
Ama böyle balkona da can kurban :))
Merak ediyorum şu balkonun son halini,hani bir görsek diyorum.
Gerçi düzenlenmemiş halinde aldığınız koltukta oturup bir çay içtim bile çaktırmadan :))
Velhasıl resim paylaşımlarınız,verdiğiniz çaba hepsi birbirinden güzel.
Umarım dilediğiniz şekilde bir balkon yaratırsınız.
Kolay gele :))

gürcan_keskin
12-05-2012, 00:00
:)) pardon devamı geliyormuş bende bitti sanmıştım :))

gilan
12-05-2012, 00:02
Clematis Crystal Fountain:

294292

Aynı bitkinin 2 çiçeğinin farkına bakar mısınız? Çok güzeller.

294293

294294

gilan
12-05-2012, 00:06
Değişik orkideler:
Gerçi bir orkide cahili olarak bana hepsi değişik. :D

294295

294296

294297

294298

294299

gilan
12-05-2012, 00:08
Minyatür orkideler
Bunların da saksıları Türk kahvesi fincanı kadar.

294300

gilan
12-05-2012, 00:10
Yaprak güzeleri:
Ne kadar alsam doymam, hem gölge sever olarak benim balkona da iyi gider ama işte o kadar çok bitkiyi ayrı ayrı istiyorum ki. :)

294301

294302

gilan
12-05-2012, 00:23
Bu arada dikkatinizi çekmiştir belki, bitkiler genelde hep masa yüksekliğinde. Müşteriler de süpermarket arabalarına benzer arabalarla geziyorlar, böylece alışveriş kolaylaşıyor. Yoksa bu büyüklükteki seralarda başka türlü baş edilemez.

Ayrıca mekanlar hep burada zaman geçirmek üzerine tasarlanmış, hiçbiri alacağını al ve git değil. Hepsinin ufak bir kafe'si var. Gezerken içmek istersen kağıt bardakta kahve alabiliyorsun. Çocukları oyalamak için farklı köşeler var. Her haftasonu değişik ücretsiz eğitimler oluyor. Son iki haftasonunda 'saksı aranjmanları düzenlemek' ve 'tek yıllık bitkilerle renkli düzenlemeler' eğitimleri vardı ama saati bana erken olduğu için gidemedim.

Bundan başka bir de 'Kendin Yap' etkinlikleri oluyor. Saksıyı ve bitkileri buradan alanlara ücretsiz toprak ve kompost sağlayarak ne nasıl dikilir eğitimi veriliyor.

Buranın kafe'sinden görüntüler:

294303

294304

294305

294306

gilan
12-05-2012, 00:25
Çok güzel çiçeklenmiş bu bitkiyi tanıyamadım. Bilen var mı?
(Kızım sana söylüyorum, jineop sen anla. :D)

Ekleme: jineop teşhisi koydu: Choisya :)

294307

294308

gilan
12-05-2012, 00:28
Yoğun bitkili süs havuzu:

294309

Bu bitki de çok yakışmış.

294312

Bu da bir orkide sanırım değil mi? Doğal ortamını bulmuş resmen:

294313

gilan
12-05-2012, 00:30
Acer, heuchera, lysimachia (sarıkız) ve hercailer: ;)

294314

294315

Sudenur
12-05-2012, 00:39
Bu kadar da özendirilmez ki sevgili gilan, aşereceğim neredeyse. :eek: ;)

Paylaşımlar için çok teşekkür ederim, sayenizde gönlüm şenlendi. Hosta bitkisiyle de sizin sayenizde tanışmıştım. :o Ektiğim dört kökten ikisi tuttu, diğer ikisinde henüz bir gelişme yok ama umutluyum bekliyorum. ;)

gilan
12-05-2012, 00:42
Lysimachia'nın da bambaşka pek çok türü varmış:

Lysimachia nummularia bizim sarıkız diye bildiğimiz tür: http://www.gniazdko.com/wp-content/uploads/2008/01/tojesc-rozeslana-lysimachia-nummularia.jpg
Lysimachia nummularia Goldilocks onun açık yeşil yapraklısı: http://pics.davesgarden.com/pics/2007/06/12/staceysmom/491f0a.jpg
Lysimachia procumbens de askılı saksılada sık sık satılan bir tür: http://www.magnoliagardensnursery.com/productdescrip/pictures300/Lysimachia300.jpg

Bunlar da Lysimachia sundew springs:

294320

294321

Lysimachia congestiflora walkabout sunset:

294322

Lysimachia congestiflora variegated:

294323

gilan
12-05-2012, 10:53
Yatmaya gitmeden aldıklarımı da ekleyeyim. :)
Alışveriş arabam:

294568

Bu alışverişten bir gün önce bana sorsanız "Clematis alsam mı diye çok düşündüm ama sonra vaz geçtim. Çünkü clematis kendini bulması için 2-3 yıl isteyen bir bitki ve burada uzun vadeli düşünmek anlamsız. Zaten clematis çok güneş ister, benim balkonumu sevmez." derdim, hatta neredeyse buraya da yazacaktım. :p
Ama bu türü beni etiketiyle tavladı. :D

Clematis Angelique.
Etiketinde yazılanlara göre,
- kompakt, teras-balkon türü clematis
- saksıda yetiştirmek için ideal
- ilkbahardan yaz sonuna kadar uzun çiçeklenme dönemi
- maksimum 90-120cm boylanıyor
- yarı gölgeye dayanıklı

Haliyle "al beni" diye bağırıyor, ben de kıramadım. :)
Bir sürü de tomurcuğu var. ;)

294569

gilan
12-05-2012, 11:04
Geranium persian queen:
İyi bir sardunya koleksiyonum oldu. ;)

294571

Lysimachia sundew springs
Ya saksı aranjmanlarına sarkıcı olacak ya da acer'in saksısına dikilecek.

294573

Lysimachia nummularia goldilocks
Saksı aranjmanlarına.

294572

Oxalis plum crazy

294574

Heuchera caramel
Daha birkaç çeşit daha heuchera almak istiyorum.

294575

gilan
12-05-2012, 11:05
Bunların da eklenmesiyle balkonun aldığı hal: ;)

294577

jineop
12-05-2012, 11:09
Super seçimler, nefis olacak.

gilan
12-05-2012, 11:19
Vilmorini araştır. Hepsi mini plant ve çok uygun. (3Euro) Taşıması kolay, ucuz, yer kaplamıyor...
Begonia cascadelerin geçen sene her rengi hem rizom hem da bitki olarak İstanbul' da bolca satıldı. Begoniaları boşuna yük etme. Sayfalarını baştan dolaşıp Ankara' ya uygun ben olsam şunu alırdım diye tekrar bakacağım. Fikir telif hakkımı isterim:cool:
Ben ne getirdim 6 tane mini plant aldım. 2 Tane -26 lara dayanıklı geranium, gentiana, campanula, dicentra alba ve kırmızı çok yıllık lobelia . Ertesi gün tekrar uğramayı düşünerek aslında alamadığım bir o kadar daha çiçek kaldı aklımda.

Vilmorine internetten bakmaya çalıştım ama pek bir şey bulamadım. Ben bir seralara sorayım bakalım bir sonraki gidişimde.

Begonya değil, begonvil. :) Pek çok bitkiyi severim ama begonvilin yeri bende bambaşka. :) Tabii bu getirme konusundan bağımsız olarak...

Fikirleri beğenirsem telif hakkı kısmını hallederiz. :cool::p

Yine çok güzel ve tam da kendi tarzına uygun bitkiler seçmişsin. :) Yakında görücüye çıktıklarında bol bol göz ziyafeti çekeceğiz. :)

sabah
12-05-2012, 13:11
.... Ben her şeyi Ankara iklimine endeksli düşünüyorum. :rolleyes: ...

Ankara seni seviyor ve gurur duyuyor.:rolleyes:

nurcanaybay
12-05-2012, 21:05
Sempervivumlar muhteşemdi. :)
Kaya saksıma bunlardan mı alsam acaba?

294495

Sempervivum bernstein:

294496

Sempervivum calcareum:

294497

Sempervivum MC Jubilee:

294498

Sempervivum haberer boy:

294499

Mutlaka bunlardan almalısınız :)

iris41
13-05-2012, 07:36
Oxalis plum crazy .
Tam 12 den vurdunuz beni :D güle güle büyütün .

Adalet Yağcı
13-05-2012, 12:17
http://www.agaclar.net/forum/964481-post231.htm

Ah sevgili gilan, yine başımı döndürdünüz güzelliklerle.
Her şey çok güzel, neden Türkiye'de böyle etkinlikler yapan seralar yok diye hayıflanıp duruyorum.

Fakat, canım siz bunca serayı hem gezip hem de böylesine kusursuz bir şekilde fotoğraflamayı nasıl başarıyorsunuz, bir de bunları uygun şekilde küçültüp, isimlerini eksiksiz yazıp, yorumları ile foruma yüklemek...
Tek kelime ile, muhteşemsiniz.

Dona dayanıklı bitkilere ilgi çekiyorsunuz, çok mutlu oluyorum, şudur, şudur diye yazamayacağım, harika bitkiler tanıyoruz sayenizde, serayı gezmiş gibi oluyoruz, yeni güzellikler tanıyoruz.

Ne diyeyim, Allah güç kuvvet versin, işiniz rast gelsin, öyle çok kişiye mutluluk yaşatıyorsunuz ki.
Sevginiz ilginiz daim olsun.
Kucak dolusu memleket kokusu gönderiyorum ;)

denizakvaryumu
13-05-2012, 18:13
Tijli fesleğeni nasıl başardılar kafa yoruyorum..

Zen gardende çalı fesleğen olarak fidesi satıldı.

Yani çok yıllık odunsu yapısı oan fesleğen.

gilan
14-05-2012, 07:05
Mutlaka bunlardan almalısınız :)

Sevgili nurcanaybay, kaya saksıyı kesinlikle sukulentler için kullanacağım ama şimdiye kadar aklımda şu resimdeki gibi renkli echeverialar kullanmak vardı.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus-ve-sukulent/218128d1306699060-succulentmix.jpg
(Bu ufaklar da echeveria değil mi bu arada? Emin olamadım. :))

Ama sempervivumlar da çok güzel ve iyi yanı soğuktan etkilenmezler, kararsız kaldım. Bu arada yeni öğrendim, sempervivumun'un ingilizce adı "Tavuk ve civcivleri"ymiş. :p Devamlı yanlardan yavru verdiği için herhalde. :)

gilan
14-05-2012, 07:13
Sayın gilan,
Fotoğrafları ilgi ile izliyorum,elinize sağlık.Ama birşey dikkatimi çekti, bu seralarda gül yok mu?Ya da var da ben mi kaçırdım.Eğer bulursanız koku derecelendirmesi 9-10 olan güllerden edinmeyi ihmal etmeyin derim.

Var, olmaz mı! :) Burada havalar daha yeni yeni ısınmaya başladığı için güller daha tomurcuklanmadı bile, o yüzden fotoğraflarını çekmedim ben de. Sadece şurada bir kabaca çekmişim: http://www.agaclar.net/forum/951530-post80.htm

Benim balkonuma gülün pek uygun olacağını sanmıyorum. Hem güneş yeterli olmaz, hem de ben tek kök için ilaçlamayı halledemem. gilan'ın Bahçesi'ndeyken bir sürü gülümüz vardı. :) İlerdeki bahçe planlarımda da bir sürü gül düşünüyorum. Bu balkon içinde pas geçmek zorundayım. Sizin teras güllerinizi izlerim ben de. :)

gilan
14-05-2012, 07:24
http://www.agaclar.net/forum/964481-post231.htm

Ah sevgili gilan, yine başımı döndürdünüz güzelliklerle.
Her şey çok güzel, neden Türkiye'de böyle etkinlikler yapan seralar yok diye hayıflanıp duruyorum.

Fakat, canım siz bunca serayı hem gezip hem de böylesine kusursuz bir şekilde fotoğraflamayı nasıl başarıyorsunuz, bir de bunları uygun şekilde küçültüp, isimlerini eksiksiz yazıp, yorumları ile foruma yüklemek...
Tek kelime ile, muhteşemsiniz.

Dona dayanıklı bitkilere ilgi çekiyorsunuz, çok mutlu oluyorum, şudur, şudur diye yazamayacağım, harika bitkiler tanıyoruz sayenizde, serayı gezmiş gibi oluyoruz, yeni güzellikler tanıyoruz.

Ne diyeyim, Allah güç kuvvet versin, işiniz rast gelsin, öyle çok kişiye mutluluk yaşatıyorsunuz ki.
Sevginiz ilginiz daim olsun.
Kucak dolusu memleket kokusu gönderiyorum ;)

Sevgili Adalet Hanım, asıl ben böyle mesajlarla o kadar mutlu oluyorum ki.
Okuduğunuzu, faydalandığınızı bildikten sonra harcanan emek hiç mühim değil. Hem böylece gelecekti müstakbel bahçem için bir envanter çıkarmış oluyorum. :rolleyes: Aklımda şimdiden o kadar plan var ki 3 dönüm araziye ancak sığarım. :) İnşallah kısmet olur. :)

Çok hoşuma giden şeylerden biri de herkesin dikkatini farklı bir bitkinin çekmesi. Bu yüzden kimi zaman bana çekici gelmeyen bitkileri de fotoğraflıyorum. İsimler konusu burada kolay çünkü satılan her bitki etiketli. Ben de peşpeşe önce bitkinin sonra etiketinin fotoğrafını çekiyorum ki karışıklık olmasın. :)

Memleket kokusu için çoook teşekkürler. :) İnsan, özlemi artan azalan şekilde dalga dalga yaşıyor. Ben de bu aralar dalganın üst kısımlarındayım sanırım. :(

jineop
14-05-2012, 08:01
Ankara seni seviyor ve gurur duyuyor.:rolleyes:

Turkiye seni seviyor ve gurur duyuyor;)

nurcanaybay
14-05-2012, 14:11
Sevgili Gilan ,
echeveria ya da sempervivum hangi grup olursa olsun çok yakışacak.Burada çok rastlamadıklarımızdan olsun ama ...şöyle sarılı turunculu :))

Paylaştığınız fotoğrafta 3-4 tane echeveria var ( benim ayırt edebildiklerim ).

gilan
14-05-2012, 20:55
Sevgili nurcanaybay, bu fotoğrafı burada bir yapı merkette çekmiştim. Sonra bir ara tekrar uğradığımda o turuncu olan yoktu. :( Şimdi gidip gelip bakıyorum tekrar gelmiş mi diye...

Şimdi bu turuncu, sağdaki kırmızılar ve üstteki morlar echeveria türleri mi?

295708

nurcanaybay
14-05-2012, 21:44
Sizi yanıltmış olmamak için görseller de karşılaştırmaya çalıştım ama bazı türler birbirlerine o kadar çok benziyor ki.... mesela sarı olan sedum nussbaumerianum olabilir.

Zenfreeeee neredesinnnn :))

Şu ling'e bir de siz bakın , hepsi de öyle güzel ki :)
http://farm2.static.flickr.com/1077/762479128_f6c9c3deea.jpg için Google Görsel Sonuçları (http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://farm2.static.flickr.com/1077/762479128_f6c9c3deea.jpg&imgrefurl=http://www.flickriver.com/photos/ecosdepedra/sets/72157605259392132/&usg=__nz3IqZdedCbD0k-4zYJaCptghkU=&h=375&w=500&sz=220&hl=tr&start=188&zoom=1&tbnid=bXizxdAQXVVS-M:&tbnh=98&tbnw=130&ei=LV2xT8rUE5GP4gS78PyBBw&prev=/images%3Fq%3Decheveria%26start%3D168%26hl%3Dtr%26s a%3DN%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&itbs=1)

nurcanaybay
14-05-2012, 21:49
http://images.bidorbuy.co.za/user_images/651/390651_091121123234_Sedum_nussbaumerianum4.JPG için Google Görsel Sonuçları (http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://images.bidorbuy.co.za/user_images/651/390651_091121123234_Sedum_nussbaumerianum4.JPG&imgrefurl=http://www.bidorbuy.co.za/item/19267850/Sedum_nussbaumerianum_Plants_Live_Succulent_Plants .html&usg=__G74e6xGNLG3IoJBg9IOwya66wjQ=&h=459&w=344&sz=27&hl=tr&start=15&zoom=1&tbnid=cls9Dj-vf6QOXM:&tbnh=128&tbnw=96&ei=H2GxT4yIKsfP4QTX5ImuCQ&prev=/images%3Fq%3Dsedum%2Bnussbaumerianum%26hl%3Dtr%26s a%3DX%26rls%3Dcom.microsoft:*:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7GGLR%26tbm%3Disch&itbs=1)

Çok benziyor değil mi ?

günebakan
14-05-2012, 22:25
Nurcan hanıma katılıyorum sarı olan Sedum Nussbaumerianum es sonda duran ik taneden biri hawortia diğeri sempervium sanırım bunlardan sadece sarı olanın yanında duran echeveria türü diğerleri sedum türü

gilan
14-05-2012, 23:52
Evet Sedum nussbaumerianum'a çok benziyor gerçekten de. Teşekkürler sevgili nurcanaybay ve günebakan. :)

Bu durumda benim istediklerim genel olarak sedum ailesindenmiş demek ki. En çok dona dayanıklılık bilgilerine ulaşabilmek için isimlerini arıyordum. Bu sedum dona dayanmıyormuş. Belki de "Tavuk ve civcivleri"nden alıp kışın da balkonda bırakmayı seçebilirim. Çok sevdim bu adı. :P

Bu arada bir parktan bir dal kırıp diktiğim Blue Chalk Sticks de evde büyümekte. ;)
Bu fotoğraf internetten, benimki daha bunun dörtte biri kadar. :)

http://www.pernellgerver.com/bluechalk.gif

nevsune
15-05-2012, 07:23
gilancım sempervivumlar soğuğa çok dayanıklı çıktı. Benim geçtiğimiz kış yersizlikten hem de deneme amaçlı, açık balkonda bıraktığım sempervivumlar -25 leri (hatta bizim orası daha da soğuktur) gördüler. Balkon kuzey doğuya baktığı içine neredeyse hiç güneş görmeden bir karakış yaşadılar. Üzerlerine kar yağdı. Renkleri morardı, yumuşayıp et gibi oldular. Açıkcası umudumu kesmiştim. Baharla birlikte canlanma başladı. Yalnız toprak kapta olmalarının bir olumluluğu var mıydı, plastik veya seramik bir saksıda da sonuç böyle mi olurdu, bilmiyorum

Veee derken son durumları bu kadar güzel. (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42152&c=523). Hatta kapalı balkonda bıraktıklarım bahara daha canlı renk ve durumda girdilerse de bu kadar çok yavru yapmadılar. Demek ki bunların da soğuklanma istekleri ve hatta gereksinimleri varmış. Bulursan sempervivum ailesini de balkonda kullan derim.

denizakvaryumu
15-05-2012, 08:14
Sevgili Gilan
gezdiğin seralardan meyve ağaçlarının fotolarını da görmek isteriz.... :)

Meyve ağaçlarında da çok zengin çeşitlerin olacağını tahmin ediyorum.

zenfree
15-05-2012, 12:33
Fotograflara dönüp dönüp bakıyorum.
Gilancığım artık karar verdim, bu Amerikalı'ların herşeyleri XXXL.:)

zenfree
15-05-2012, 12:44
Sol üstteki morlar pachyveria türlerine benziyor.
Turuncu olan da öyle ama sedum nussbaumerianum da olabilir yakından görmek lazım. Hatta dallanmasını beklemek lazım.
Turuncunun sağındaki aeonium türü.
Sağ en üst köşedeki crassula ovata galiba.
Sol üst köşedeki de crassula perforata 'ya benziyor.

gilan
15-05-2012, 19:15
Turuncu olan Sedum adolphii'ye de biraz benziyor.

İnsan hergün yeni bir şeyler öğreniyor: Sedumlar, echeverialar, pachyverialar, aeoniumlar, crassulalar...
Ne çok benzer tür varmış. :) Sağ ol zenfree. :)

Yalnız sedum da olsa pachyveria da olsa yukarı doğru dallanacak öyle mi? Ben sempervivum gibi yayılan bir görüntü istiyordum. Belki de sempervivumları seçmek daha yerinde olacak o zaman...

gilan
15-05-2012, 19:18
Fotograflara dönüp dönüp bakıyorum.
Gilancığım artık karar verdim, bu Amerikalı'ların herşeyleri XXXL.:)

Vallahi öyle. :)
4 yumurtalık sebzeli omlet, 2 orta boy patatesten fırında patates, yanına 4 dilim de kızarmış ekmek diye kahvaltı öğünü mü olur! :p

mandalinci
15-05-2012, 19:25
İnşallah gittiğin kiloda dönersin canım:)

gilan
15-05-2012, 19:28
gilancım sempervivumlar soğuğa çok dayanıklı çıktı. Benim geçtiğimiz kış yersizlikten hem de deneme amaçlı, açık balkonda bıraktığım sempervivumlar -25 leri (hatta bizim orası daha da soğuktur) gördüler. Balkon kuzey doğuya baktığı içine neredeyse hiç güneş görmeden bir karakış yaşadılar. Üzerlerine kar yağdı. Renkleri morardı, yumuşayıp et gibi oldular. Açıkcası umudumu kesmiştim. Baharla birlikte canlanma başladı. Yalnız toprak kapta olmalarının bir olumluluğu var mıydı, plastik veya seramik bir saksıda da sonuç böyle mi olurdu, bilmiyorum

Veee derken son durumları bu kadar güzel. (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42152&c=523). Hatta kapalı balkonda bıraktıklarım bahara daha canlı renk ve durumda girdilerse de bu kadar çok yavru yapmadılar. Demek ki bunların da soğuklanma istekleri ve hatta gereksinimleri varmış. Bulursan sempervivum ailesini de balkonda kullan derim.

Nevsun Abla, harika serpilmiş senin tavuk ve civcivleri! :p
Şu fotoğrafları atlamış olabilirsin: http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27109-10.htm#post964605

Burada hava en düşük -5 falan oluyor ama sempervivumları güzelliklerinden dolayı ciddi olarak düşünüyorum. 4-5 değişik türü yanyana kaya saksıda bayağı gösterişli olabilir. :)

Aslında Ankara ikliminde bahçede değişik renkleri yanyana kullanılsa, aralara da iri kayalar yerleştirilse ne kadar çekici olur.

gilan
15-05-2012, 19:41
İnşallah gittiğin kiloda dönersin canım:)

Gelmeden önce stresten aşırı zayıflamıştım. O giden bir iki kilo geri geldi ama fazlasının gelmemesi için çoook dikkat ediyorum. :)

Bu kadar bol porsiyonlardan olsa gerek, her restoranda "bitiremediğiniz kısmı kutuya koyup almak ister misiniz" diye soruyorlar. Böylece israf da olmamış oluyor. Ama tabii çoğunlukla evde yemek yapıyorum.

Böyle samimi mesajlar o kadar hoşuma gidiyor ki. :) Burada ikinci bir ailem oldunuz resmen. Hepinizi çok seviyorum. :)

mandalinci
15-05-2012, 20:39
Biz de seni seviyoruz. Ankara'da tanıştığımız için yazarken bilerek yazıyorum tabii.

O gün çok güzel bir gündü gerçekten. Senelerce Fen Fakültesine bu kadar yakın oturayım, tam İzmir'e geleceğime yakın çok hoş bir gurupla gezip tanıyayım. Kader.

Çok güzel resimler paylaşıyorsun, Amerika'yı beraberce keşfediyor gibi oluyoruz.

Adeta, eğer gidersem sadece bahçe ıvır-zıvırı ve bitki nasıl getirilebilir diye plan yapmaya başladım.

Çok hoş bir uğraş seçerek kendini çok güzel oyalıyorsun, ne güzel.

Sana kolaylıklar diliyorum oradaki yaşantında, tadını çıkar:)

nevsune
16-05-2012, 08:46
Nevsun Abla, harika serpilmiş senin tavuk ve civcivleri! :p
Şu fotoğrafları atlamış olabilirsin: http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27109-10.htm#post964605

Burada hava en düşük -5 falan oluyor ama sempervivumları güzelliklerinden dolayı ciddi olarak düşünüyorum. 4-5 değişik türü yanyana kaya saksıda bayağı gösterişli olabilir. :)

Aslında Ankara ikliminde bahçede değişik renkleri yanyana kullanılsa, aralara da iri kayalar yerleştirilse ne kadar çekici olur.

Sabah sabah güldürdün beni gilan. Fotoğrafları atlamamışım da unutmuşum. Evet ya beğenenlerden biri de benim üstelik o güzel sempervivum fotoğraflarını. E artık yaş malum, idare edeceksiniz:)) Son mesajlarda sanki echeveria ve sedumlara ağırlık verdiğini görünce sempervivumlar kıskanmasınlar diye yazdım o yazıyı.

Şaka bir yana gilancım kaya bahçesi saksına sempervivumlar çok yakışacaklar. Bahçesi olmayanlar, balkonu küçük olanlar için bile bir saksı olsun sempervivum bahçesi yaratmak hiç de zor değil. Bir de kalenderler ki, güneşli veya az güneşli diye bile ayırdetmiyorlar. Hani normal görüntüleri bile çok güzel ama bir de çiçeklendiler mi işte o işin bonusu:)

Asya Ceylan
16-05-2012, 17:30
çok isabetli oldu aslında bende kupa içine hangi bitki daha uygun olur diye araştırıyordum ama çok fazla bilgi edinemedim.küçük kapta olması bitkiye zarar vermeyecek ve sevimli durabilecek?? yardımcı olursanız sevinirim.aslında siteye üye olmamda katkınız çook fazla teşekkürler

Güzin Çakar
16-05-2012, 20:06
Sevgili Gilan
Koyduğunuz fotoğraflara ağzım açık bakakalıyorum.Zevkle, merakla izliyorum. Böyle seraların olmamasına üzüleyim mi, sevineyim mi bilmiyorum.

Bizi de beraber gezdirmenin yorucu olduğunu tahmin edebiliyorum. Ama sayenizde bir yığın bitki ve güzel bir seranın nasıl olması gerektiğini öğrendim. Emekleriniz için çok teşekkür ederim. Her şey gönlünüzce olsun.

iris41
16-05-2012, 22:03
Aslında bahcesi olmayan bizler icin seyretmek daha güzel neyi nereye koyacagımı düşünmekten yoruluyorum.
Cogu bitki temiz hava ve güneş istiyor buda bizler icin oldukca sorun .
Ufacık bir balkon ve yüzlerce ceşit cık işin icinden :D
Yinede bir kac degişik bitki yakaladım hafızaya kayıt edildi karşıma cıkarsa hayır demem :p

Sudenur
16-05-2012, 23:40
Sevgili gilan, Ankara'da bıraktığınız bahçenizi sabaha kadar gezip dolaştım. Bir çok fikir edinip notlar aldım, çok özlemiş sizi bitkileriniz benden söylemesi, üstümde kalmasın selamları. ;) Elinizin değdiği her yeri güzelleştirme becerisi vermiş size yaradan, tecrübe ve fikirlerinizi bizimle de paylaştığınız için çok teşekkür ederim.. Bir şey daha vardı gitmeden onu da söyleyeyim, her gördüğüm hercai menekşe sizi anımsatacak bana bundan böyle. ;) Sevgiler..

gilan
17-05-2012, 08:41
Sevgili sudenurnur, adım hercai menekşe oldu zaten forumda. :p
Sonbaharda siz de deneyin, pişman olmazsınız. :) Kara, kışa bana mısın demez, sonbahardan yaz başına kadar yaklaşık 8 ay boyunca açar, sarı ve turuncuları muhteşem kokar...

Güzel sözleriniz için çok teşekkürler. :) Bitkiler hakkında biraz daha tecrübe kazandıkça siz de neler ortaya çıkardığınızı görüp şaşıracaksınız. Yetenek, beceri hep bir yere kadar; asıl olay sevmek, ilgilenmek ve zaman ayırmak. :)

gilan
17-05-2012, 08:52
çok isabetli oldu aslında bende kupa içine hangi bitki daha uygun olur diye araştırıyordum ama çok fazla bilgi edinemedim.küçük kapta olması bitkiye zarar vermeyecek ve sevimli durabilecek?? yardımcı olursanız sevinirim.aslında siteye üye olmamda katkınız çook fazla teşekkürler

Sevgili asya ceylan, siteye bir üye kazandırmışsam ne mutlu bana. ;) Hoş geldiniz. :)

Küçük kapta en iyi yetişecek bitkiler kaktüsler ve sukulentler. Şöyle bir şeye ne dersiniz? sedum rubrotinctum (http://www.cactuslimon.com/images/sedum%20porknbeans%20small.jpg)

(Ufak bir hatırlatma: Yazılarınızda büyük harf ve noktalama işaretlerini kullanmaya dikkat ederseniz daha rahat okunabilir. Teşekkürler. ;))

gilan
17-05-2012, 09:00
Molbaks'da çektiğim çok değişik Acer palmatum türlerini de paylaşmak istiyorum. Acer benim için "kırmızı ağaç"dı, meğer ne kadar çeşitliymiş...
Rengarenk bir bahçe isteyenler için vazgeçilmez bir aile. :)

Kırmızısı, yeşili, sarısı...

296653

gilan
17-05-2012, 09:01
Acer palmatum 'Orangola'

296654

296655

gilan
17-05-2012, 09:02
Acer palmatum 'Kasagi Yama'

296656

296657

gilan
17-05-2012, 09:03
Acer palmatum 'Amber Ghost'

296659

296660

gilan
17-05-2012, 09:05
Acer palmatum 'Hana Matoi'

296661

296662

gilan
17-05-2012, 09:06
Acer palmatum 'Burgundy Lace'

296663

gilan
17-05-2012, 09:09
Acer palmatum 'Orange Dream'
İlkbaharda ve sonbaharda turuncu, yazın açık yeşil.

296665

296664

gilan
17-05-2012, 09:10
Acer palmatum 'Orido Nishiki'
Şu renklere bakar mısınız?

296666

gilan
17-05-2012, 09:12
Acer palmatum 'Beni Schichihenge'

296672

gilan
17-05-2012, 09:14
Acer shirasawanum 'Aureum'
Yaprak yapısı çok değişik.

296673

gilan
17-05-2012, 09:17
Ve son:
Acer circinatum

296680

Sonbaharda aldığı renk:
(İnternetten)

296681

gilan
17-05-2012, 09:26
Buna seralarda rastlamadım ama internette en beğenilen Acer türlerinden biri olduğu için tanıtmak istiyorum:

Acer palmatum 'Shindeshojo'
İlkbaharda capcanlı pembe yapraklı. Bu haliyle en çarpıcı renkli Acer olduğu söyleniyor. Yazın açık yeşile dönüyor. Yaz başlarında ilk çıkan yaprakları yeşile dönmüşken yeni çıkanlar pembe çıkınca iki renkli bir hal alıyor. Sonbaharda tekrar kırmızı.

İlkbahar hali:
(İnternetten)

296687

gilan
17-05-2012, 09:32
Acer türleri ilkbahar, yaz ve sonbahar renklerine göre gruplanıyor. Her mevsim renkli bir bahçe tasarlamak için hangi mevsimde hangi şekle dönüştüklerini araştırıp ona göre edinmek lazım.

Ekstra bilgi edinmek isteyenler için İngilizce kaynaklar:
Japanese Maples and more at Essence of the tree (http://www.essenceofthetree.com) - Pek çok acer türünün ilkbahar, yaz, sonbahar renkleri öğrenilebilir.

Bu iki forumda da üyeler en sevdikleri 5 Acer türünü seçmeye çalışmış ama aşağı yukarı kimse 5 ile sınırlayamamış. :) Hangi türü neden sevdiklerini anlatmaları açısından güzel kaynaklar.
Favorite 5 Japanese Maple Cultivars - Maples Forum - GardenWeb (http://forums.gardenweb.com/forums/load/maple/msg031946596667.html)
Favorite 5 Japanese Maple Cultivars - UBC Botanical Garden Forums (http://www.botanicalgarden.ubc.ca/forums/showthread.php?t=10371)

Acerler en sevdiğim ağaç olma özelliğini Kauçuktan devralmak üzere. :)

acemifüsun
17-05-2012, 10:25
Gilancığım ne kadar çok Acer çeşiti varmış, ve ne kadar güzeller:) İnan sayende ufkumuz genişliyor, çok teşekkürler:) Sevgiler.

Adalet Yağcı
17-05-2012, 12:17
Tebrikler sevgili gilan, sonunda beni Acer Palmatumlara aşık etmeyi başardınız :)
Sonbaharda aldığı renkten dolayı, ilk sırayı Acer circinatum aldı, buralarda neler bulabilirim bilmiyorum ama artık adı Acer Palmatum olan her bitkiyle yakından ilgileneceğim. :)

denizakvaryumu
17-05-2012, 12:51
Acer palmatum 'Shindeshojo'

muhteşemmiş...

Türkiye'de yerini bilen gören varsa haberini versin... :)

Sudenur
17-05-2012, 12:55
Sevgili gilan, bu acerler Ankara iklimine uygun mu? Her mevsim ayrı güzelliğe bürünüyor yaprakları, Yaradan neler yaratmış, ton ve renklerine bayıldım. :eek:

Hercai menekşelerden bende alır dikerdim her mevsim ama bir sonra ki sezona kaybolurdu. :( Gül ağacı diplerine dikerdim. Bu mevsim çuhalarla aynı çiçek tarhına eksem yanlış seçim yapmış olmam değil mi? ;)

Asya Ceylan
17-05-2012, 17:20
Çok teşekkür ederim ilginize geri dönüş yapmışsınız.Önerdiğiniz sayfa açılmadı kısa zamanda tekrar kontrol edicem.Aslında yazdıklarımın öyle gözüktüğünün farkında değildim.Daha dikkatli olacağım.teşekkürler :)

Adalet Yağcı
17-05-2012, 19:47
Acer palmatum 'Orido Nishiki'
Şu renklere bakar mısınız?

296666

Bu ne güzellik Allahım...

Ah.. Gilan ah...

gülenmelek
17-05-2012, 21:26
Sevgili gilan; daha Acer'in ne olduğunu bilmezken, Clematisten sonra şimdi de 'Shindeshojo', bunu çok seveceğim galiba. Ve bir de 'Orido Nishiki' tabi ki ;)

gilan
17-05-2012, 22:22
Beğenmenize çok sevindim. ;)

Ben de Acerlerin böyle türleri olduğunu hiç bilmiyordum. Her şey eve gelen bir katalogda yaklaşık 150 değişik çeşit Acer görmemle başladı. :) Daha neler neler var, yeşil dallı-kırmızı yapraklılar (http://www.essenceofthetree.com/images/ProductPhotos/_MG_4153.jpg), kırmızı dallı-yeşil yapraklılar (http://www.mendocinomaples.com/new_images/products/sango-kaku.jpg)...

Öyle bir ağaç ki, aynı ağacı 2 değişik mevsim görsek tanıyamayız, bambaşka renklere bürünüyor. Bunu da az önce gördüm, Acer palmatum 'Karasugawa' ilkbaharda pembe, yazın yeşil, sonbaharda turuncu oluyormuş mesela...

Bir ara ben de en beğendiğim 10 türü çıkarmaya çalışacağım. Bu da yeni araştırmalar demek. Madem sizler de çok sevdiniz, yeni türler gördükçe onları da paylaşırım. :)

gilan
17-05-2012, 22:26
Sevgili gilan, bu acerler Ankara iklimine uygun mu? Her mevsim ayrı güzelliğe bürünüyor yaprakları, Yaradan neler yaratmış, ton ve renklerine bayıldım. :eek:

Hercai menekşelerden bende alır dikerdim her mevsim ama bir sonra ki sezona kaybolurdu. :( Gül ağacı diplerine dikerdim. Bu mevsim çuhalarla aynı çiçek tarhına eksem yanlış seçim yapmış olmam değil mi? ;)

Sevgili sudenurnur, Acerlerin her ne kadar türüne göre soğuğa dayanıklılığı değişse de pek çoğu Ankara iklimine uygun. Yalnız şu an için Türkiye'de genellikle kırmızı türleri bulunuyor ve de genelde ithal olduğu için fiyatlar pahalı.

Ama tek bir kırmızı Acer bile bir bahçenin göz bebeği olur. :)

gilan
17-05-2012, 22:31
Çok teşekkür ederim ilginize geri dönüş yapmışsınız.Önerdiğiniz sayfa açılmadı kısa zamanda tekrar kontrol edicem.Aslında yazdıklarımın öyle gözüktüğünün farkında değildim.Daha dikkatli olacağım.teşekkürler :)

Sevgili asya ceylan, link bende açılıyor, tekrar deneyin isterseniz. Bu arada ben de size yenilerini vereyim. :)
http://epherielldesigns.com/wp-content/uploads/2010/08/teacup-succulents.jpg
http://img0.etsystatic.com/il_570xN.331481300.jpg

Forumda şu başlığa da göz atarsanız ileri sayfalarda güzel fikirler edinebilirsiniz. :)
http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/24352.htm

Sevgi Durul
17-05-2012, 22:40
Sevgili gilan acerlerin hepsini çok sevdim, ne olacak şimdi?:p

Adalet Yağcı
17-05-2012, 23:08
Ne olacak, gilan gelirken hepimize Acer getirecek :D

gilan
18-05-2012, 00:34
Herkes en beğendiği türü belirlemeye başlasın o zaman. :D

gilan
18-05-2012, 06:56
Bugün işten gelirken yol kenarında göz ucuyla gördüğüm, sonrasında ara sokaklarda dört dönüp tekrar aynı yola çıkıp fotoğrafını çekmek için durduğum bir sahneyi göstermek istiyorum.

Durmaya değmez mi ama? :)

297133

gilan
18-05-2012, 07:00
Yakın çekimler:

Değişik bir açelya. Yaprak yapısı bile farklı. Çok güzel vanilyamsı bir kokusu var. ;)

297134

Bir değişik orman gülü:

297135

Açelya, orman gülü bir arada:

297136

Yanyana 2 farklı renk:

297137

Tek bir kareye sığan şu güzelliğe bakar mısınız? ;)

297138

gilan
18-05-2012, 07:04
Biraz da balkondan gelişmeler... :)

Acer'in güneş alan tarafı capcanlı bir kırmızıyken, arkada kalan tarafları yeşermeye başladı. Rengini muhafaza etmek için direk güneş ışığına ihtiyaç duyuyor. Arka taraf da güneş alsın diye biraz çevirdim. Artık burası mı düzelecek yoksa iki taraf da yeşil mi olacak göreceğiz. :rolleyes:

Ön:

297139

Arka:

297140

gilan
18-05-2012, 07:06
Yeni bir misafirimiz var: ;)

Heuchera 'Pinot Gris'

297141

gilan
18-05-2012, 07:09
Acer sonunda saksısına dikildi. :) Dibine de şimdilik 2 heucherayı diktim. Eğer ufak saksıda güzel türler bulursam, bir ya da iki heuchera daha dikmek istiyorum. Boşluklara da çakıl taşı eklersem güzel olacak.

297143

Heuchera 'Caramel' ve Heuchera 'Pinot Gris'

297144

gilan
18-05-2012, 07:15
Limon serviye benim klasiğim olan küçük çiçekli hercai menekşeler eşlik ediyor. :)

Ben fotoğrafı çekene kadar bir haftada ne çok büyümüşler. Viyolde almıştım bu ufaklıkları...

297145

297146

gilan
18-05-2012, 07:19
Bitkileri dikerken 3 ölçek saksı toprağı, 2 ölçek hazır bitkisel kompost kullandım. Hayvan gübresi içermediği için yakmayacağını umuyorum.

297149

Bitkileri saksılarından çıkarmadan bin türlü kombinasyon denedim. :p

297150

gilan
18-05-2012, 07:27
Sonuçta ortaya bu çıktı. :)

Çarpıcı:
- Cordyline australis

Doldurucular:
- Desenli sardunya (Geranium 'Indian Dunes')
- Mor fesleğen
- 2 çeşit yaprak güzeli (Coleus 'Tiny Red Toes' ve Coleus 'Ox Blood')

Sarkıcı:
- Lysimachia nummularia 'Goldi'

297152

gilan
18-05-2012, 07:31
Yalnız bir hata yaptım, siz aranjman hazırlarken aynı hataya düşmeyin. Ben çarpıcı bitkiyi saksının ortasına diktim, daha sonra fark ettim ki önceden eklediğim örneklerde hep saksının en arkasına dikmişler. Böylece önde daha geniş yer kalıyor. Benimkinde yaprak güzellerinden biri çok arkada kaldı.

Daha önce eklediklerimden birinde bu örnek çok net:

297153

gilan
18-05-2012, 07:38
Bunu hazırlarken akıllanmıştım, çarpıcı en arkaya gitti. :)

Çarpıcı:
- Iris Kaempferi

Doldurucular:
- 3 çeşit sardunya (Geranium 'Wilhelm Langguth', Geranium 'Vancouver Centennial', Geranium 'Persian Queen')
- Sarı çiçekli çim (Sisyrinchium)

Bu görüntüde yaprak desenleri ve şekilleriyle çok güzel görünüyorlar ama aslında düşününce hepsi de çiçekli bitki. :p

297154

gilan
18-05-2012, 07:42
Türünü bilmediğim yeşil hosta cam güzelleri ve calibrachoa ile eşleşti. Calibrachoa balkonun gölge tarafında kaldı ama bakalım nasıl olacak...

297157

297158

gilan
18-05-2012, 07:43
Mavi hosta tek başına bir saksıya kuruldu. :p

Şimdi fotoğraflardan bakınca bayağı da maviymiş aslında diyorum. :)

297159

297160

gilan
18-05-2012, 07:46
Son olarak da böyle bir karmaşa saksı çıktı ortaya. :p

Siyah çim
3 renk İngilz papatyası
2 renk bacopa
2 de sardunya

297161

Şimdilik bu kadar. Daha dikilmemiş birkaç bitki var. Onlar da bu haftasonunu bekliyor. :)

rhepsag67
18-05-2012, 07:59
Sevgili Gilan fotoğraflar harika. Son yaptığınız bitki kombinasyonu çok hoş görünüyor, ellerinize sağlık. Aceriniz balkonunuza çok güzel bir hava katıyor. NGBB'de bir kursta Prof. Rahim Anşin, bir ağacın balkonda 10 sene rahat yaşayabileceğini söylemişti. Bu arada çalı türleri de 5 m. kadar büyüyebiliyormuş. Saksıdaki gelişimine göre bu nasıl olur, ben de çok merak ediyorum. Balkonunuzdaki gelişmeleri takipteyim :)
Selam ve sevgilerimle...

denizakvaryumu
18-05-2012, 08:02
Sevgili gilan acerlerin hepsini çok sevdim, ne olacak şimdi?:p

Gilan, USA da bir şirket kurar... sonra Türkiye'deki bir ithalatçı ile anlaşır (akdoğa gibi)

Hem kendi köşeyi döner, hem de biz istediklerimize kavuşuruz...Hem de sevap kazanır :D

zirmühtekirdag
18-05-2012, 08:10
Sayın gilan çok güzel kombinasyonlar ortaya çıkarmışsınız, emeğinize sağlık. Şu durumda bizde, onlar gibi haftasonunu bekleme durumundayız.
Sağlıcakla kalın...

Adalet Yağcı
Bunca bitkiyi bu balkona sığdırdınız ya, bravo!!!

Ama ben bu balkona gelmeyeceğim artık, bana hiç iyi gelmiyor, bir aydır uykularımı kaçırdı :dilli:

denizakvaryumu
Biraz da balkondan gelişmeler... :)

Sadece heuchera ve hostalar bile balkonu muhteşem yapmış...

Heucheraların muhteşem bir çekiciliği var...

Dikimler tamamlandığına göre artık bitki bakımına da 2-3 hafta sonra başlanacak demektir.

Özellikle alıştığı koşullardan ayrılan bitkiler hastalıklara hassas olacak...

Balkonda oldukları için doğal ilaçlarla çözüm bulunacak mecburan...Bu nedenle gezdiğin seralarda organik-doğal ilaçlara mutlaka bir göz at derim.

Asya Ceylan
18-05-2012, 08:37
Bu harika kombinasları yaparken özellikle nelere dikkat ediyorsunuz? Yani o bitkiler birbirine temasla zarar görebilirmi? Bakımı, sulanması farklı olanlar için özellikle.sadece renkleri birbirine uydu diye böyle bir uygulama yapabilirmiyiz? Ya da Ankara'yı düşünürek diyorum her akşam sulama, yarı güneş görmesi yeterlimi (genel bitkiler için)? Ne zamandır sormak istiyordum aklımdaydı yardımcı olabilirseniz sevinirim.Eminim bir çok kişininde merak konusudur.

gilan
18-05-2012, 20:13
Gilan, USA da bir şirket kurar... sonra Türkiye'deki bir ithalatçı ile anlaşır (akdoğa gibi)

Hem kendi köşeyi döner, hem de biz istediklerimize kavuşuruz...Hem de sevap kazanır :D

Amerika'dan zor olur. Gemiyle getirmek lazım, o da birkaç hafta alır, bitkiler harap olur. Ben en iyisi Avrupa'da bir yerde kurayım. :) İngiltere'de falan mesela. :p

Şaka maka bir gün gerçekten bu işe girersem çok komik olur. :)
Zaten bu göz kuruluğu illeti yüzünden bilgisayar işlerinde ne kadar geleceğim var bakalım... :(

gilan
18-05-2012, 20:18
Sadece heuchera ve hostalar bile balkonu muhteşem yapmış...

Heucheraların muhteşem bir çekiciliği var...

Dikimler tamamlandığına göre artık bitki bakımına da 2-3 hafta sonra başlanacak demektir.

Özellikle alıştığı koşullardan ayrılan bitkiler hastalıklara hassas olacak...

Balkonda oldukları için doğal ilaçlarla çözüm bulunacak mecburan...Bu nedenle gezdiğin seralarda organik-doğal ilaçlara mutlaka bir göz at derim.

Evet maalesef ilk sarsılmaları görüyorum. :( Sardunyaların bir kısmının tomurcukları kurudu. Acaba kompost oranını mı çok abarttım diye korktum ama genel bir bozulma yok, Sanırım ortam değişikliği sarsıntısı.
Yaprak güzelinin birinin bir dalında çürüme var. Henüz tam olarak sulama düzenini de oturtamadım.

Şu an için ilaç gerektirecek bir durum yok gibi ama bilgi almak, neler var neler yok görmek açısından bile faydalı olur. Ben bunu da aklımda tutayım. :)

gilan
18-05-2012, 20:22
Bunca bitkiyi bu balkona sığdırdınız ya, bravo!!!

Ama ben bu balkona gelmeyeceğim artık, bana hiç iyi gelmiyor, bir aydır uykularımı kaçırdı :dilli:

Ben de bütün bunlar nasıl sığacak diyip duruyordum ama çiçekleri üçer beşer dikince şimdi boş yerim bile var gibi geliyor sevgili Adalet Hanım. :) Hala balkona hiçbirine çarpıp etmeden girebiliyorum mesela. :D

Haftasonunda belki bir iki şey daha bile eklerim diyorum. :) Acaba bir kök cherry domates alsam, öğlene kadar güneş alarak meyve verebilir mi ki?

Bu arada uykularınız kaçsa da burası sizsiz olmaz, ona göre! :cool:

gilan
18-05-2012, 20:42
Sevgili rhepsag67 ve zirmühtekirdag, çok teşekkür ederim. :)

Bu harika kombinasları yaparken özellikle nelere dikkat ediyorsunuz? Yani o bitkiler birbirine temasla zarar görebilirmi? Bakımı, sulanması farklı olanlar için özellikle.sadece renkleri birbirine uydu diye böyle bir uygulama yapabilirmiyiz? Ya da Ankara'yı düşünürek diyorum her akşam sulama, yarı güneş görmesi yeterlimi (genel bitkiler için)? Ne zamandır sormak istiyordum aklımdaydı yardımcı olabilirseniz sevinirim.Eminim bir çok kişininde merak konusudur.

Sevgili asya ceylan, güneş ve su isteği benzer bitkiler seçmek uzun vadeli başarı için şart. Ben işin güneş kısmına çok dikkat etmedim, neden derseniz balkonum zaten çok fazla direk güneş almıyor. Güneş sevenler bununla yetinmek zorunda, gölge sevenleri ise yakabilecek derecede bir güneş zaten yok. O yüzden iki taraf da mevcut şartlarla yetinecek. :)

Su isteklerini biraz özel muamele ile halledeceğim. Mesela ilk aranjmanda sarıkızın tarafını iki günde bir sularken sardunyanın tarafını daha uzun aralıklarla suluyorum. Ne kadar uyumlu bitkiler seçerseniz o kadar az uğraşmanız gerekir.

Bitkilerin kök yapısı da ayrı bir dikkat konusu. Mesela ben siyah çimi ilk olarak Acer saksısına dikmeyi düşünmüştüm. Ama saksıda çiyanlar fark ettim. Sitede çiyan (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/2004.htm) başlığını okuyunca bunun büyük olasılıkla saksıda solucan varlığına işaret ettiğini öğrendim. Saksıyı suya sokup baktım, gerçekten de solucan dolu. Mecbur siyah çimin bütün toprağını boşaltıp köklerini iyice yıkadım. Bir baktım ki ufacık bitkinin kendinin iki misli, çok yoğun kök yapısı var, bunlar aynı saksıda Acer'i boğar. Böyle olunca mecbur başka saksıya transfer oldu.

Ankara için konuşursak direk olarak her akşam sulayın ya da sulamayın diyemem çünkü bu konu bitkisinden toprağına kadar çok fazla etkene bağlı. En azından düzen oturana kadar toprağı sık sık kontrol etmek gerekli. Ama kavurucu yaz sıcaklarında muhtemelen en az gün aşırı su isteyecektir. Ve de yaz aylarında genellikle yarı gölgede daha iyi sonuç alırsınız. Geçen gün bir dergide saksı aranjmanı hazırlamakla ilgili çok güzel bir yazı okudum. Eğer haftasonu vakit bulabilirsem uygun bir başlıkta paylaşmak istiyorum, buradan da haber veririm.

Sevgiler :)

Adalet Yağcı
18-05-2012, 20:54
Gilan'cığım, domates için fazla ümitlenmeyin ama denemekte fayda var, cherry yerine salkım domates ekerseniz dikine uzayacağından daha fazla güneş görme ihtimali olabilir.
Fazla yapraklarını da keserseniz meyveleri daha iyi ışık alacağından şansınız artar.

Siz bakmayın "gelmeyeceğim" laflarıma, bu başlığa son kez göz atmadan ps.yi kapatmıyorum, siz kapıdan kovsanız bacadan yine gelirim :)
Sevgiler.

Yaylacı
18-05-2012, 21:02
Sayın gilan, çok farklı bir bitki aranjmanı sundunuz bize, çok güzel fikirler veriyor insana, ellerinize sağlık. Renk kombinasyonları çok hoş, göz zevkine hitap ediyor.Balkonunuzun takipçisi olacağım, uygulamalarınız dikkate değer.

jineop
18-05-2012, 21:48
Bunu hazırlarken akıllanmıştım, çarpıcı en arkaya gitti. :)

Çarpıcı:
- Iris Kaempferi

Doldurucular:
- 3 çeşit sardunya (Geranium 'Wilhelm Langguth', Geranium 'Vancouver Centennial', Geranium 'Persian Queen')
- Sarı çiçekli çim (Sisyrinchium)

Bu görüntüde yaprak desenleri ve şekilleriyle çok güzel görünüyorlar ama aslında düşününce hepsi de çiçekli bitki. :p

297154

Bu arajman beni nakavt etti. Çok güzel, nefis uyum, adeta renkler dansetmiş gilancım. Balkonunu talan edebilirim.

Asya Ceylan
19-05-2012, 11:18
Bu çiyan işi çok korkuttu beni gerçekten.Ben toprağa dokunmayı severim, pozitif enerji verdiğini düşünürüm rahatlatırdı beni.(-dı) diyorum artık saksılarımdaki toprakları kontrol ederken çubuk yardımıyla yapacağım :) teşekkürler Sayın GİLAN

Sudenur
19-05-2012, 11:27
Arajmanlarınız çok güzel olmuş sevgili gilan, elinize emeğinize sağlık. Sukulent dikilecek kaya saksıyı heyecanla bekliyorum. ;)

kartal124
19-05-2012, 12:58
Amerika'dan zor olur. Gemiyle getirmek lazım, o da birkaç hafta alır, bitkiler harap olur. Ben en iyisi Avrupa'da bir yerde kurayım. :) İngiltere'de falan mesela. :p
Şaka maka bir gün gerçekten bu işe girersem çok komik olur. :)
Zaten bu göz kuruluğu illeti yüzünden bilgisayar işlerinde ne kadar geleceğim var bakalım... :(

Sayın gilan,
Amerikadan da olur.:DAma bakın burada güller gene ön plana çıkacak.Niye?Çünkü, Ekim-Mart arası açık kök olarak her yere giderler.ABD'li gül üreticileri önemli firmalar kurmuşlar.
Örneğin İngiliz kökenli ama ABD'de de üretimi olan şu firma yakın mı size?
Contact us - David Austin Roses (http://www.davidaustinroses.com/american/Advanced.asp?PageId=1904)
ya da asıl kaynak olan şurası.
American Rose Society (http://www.ars.org/)
Selamlarımla.

zenfree
19-05-2012, 20:55
Aranjmanlar çok çok güzel olmuş. Seni kutluyorum, çok zevklisin.:)

Adalet Yağcı
19-05-2012, 21:30
Contact us - David Austin Roses (http://www.davidaustinroses.com/american/Advanced.asp?PageId=1904)
Selamlarımla.

David Austin lerin en büyük hayranlarından biriyim, kendimce bir liste bile yapmıştım.

A Shrobshire

297794

Anne Boleyn

297795

Charles Darwin

297796

Grace

297797

Kardeş Cadfael

297798

Bunlar listemdeki en beğendiklerimden bazıları.
Ah.. bir firma bulsak bunları bize sorunsuz gönderecek :(

kartal124
19-05-2012, 23:03
David Austin lerin en büyük hayranlarından biriyim, kendimce bir liste bile yapmıştım.

A Shrobshire

297794

Anne Boleyn

297795

Charles Darwin

297796

Grace

297797

Kardeş Cadfael

297798

Bunlar listemdeki en beğendiklerimden bazıları.
Ah.. bir firma bulsak bunları bize sorunsuz gönderecek :(

Çıplak kök gönderme dönemi başlayınca muhtemelen Ekim ayında bu hususta bir girişimim olacak.

sevim4
20-05-2012, 12:16
İnşallah bekleyeceğiz.

Adalet Yağcı
20-05-2012, 13:26
Çıplak kök gönderme dönemi başlayınca muhtemelen Ekim ayında bu hususta bir girişimim olacak.

İnşallah güzel bir sonuçla seviniriz.
Bir zamanlar Mielland gülleri için de çok hayal kurmuştuk :(

Adalet Yağcı
20-05-2012, 13:41
Sevgili Gilan, ben bir şey buldum, o kadar güzeller ki.

Oxalis purpurea alba

297959

Oxalis versicolor

297960

Oxalis versicolor closer

297961

Bu güzellikler minicik soğanlardan yetişiyor.

iris41
20-05-2012, 19:27
Adalet hanım beni öldürmeyemi niyetlendiniz :(
Ben beyazını zor bulmuşken.
Muhteşemler muhteşem

gilan
20-05-2012, 20:14
Adalet Hanım, benim de aklımda oxalisler. :) Hem çok güzel çiçekleniyorlar, hem de pek çoğu -20'lere, -30'lara dayanıklı. Ama sanırım artık bunları dönerken alsam daha iyi olacak, ne de olsa taşıması da kolay. Birazdan ekleyeceğim fotoğraflarda göreceksiniz, balkonda artık resmen adım atacak yer yok durumuna geldik. :o

Bu arada "closer", "daha yakın" demek. Yani son eklediğiniz fotoğraf Oxalis versicolor'un yakın çekimi. Çok muhteşemmiş! Çiçekleri açıkken beyaz görünüyor, bu yarı kapalı hali ise çok ilginç. Burada bile bulması biraz zor sanırım ama internette bir satıcı gördüm. :)

Ben de geçen gün bir evin bahçesinde çektiğim fotoğrafı ekleyeyim: :)

Oxalis adenophylla

298132

gilan
20-05-2012, 20:37
Sayın gilan,
Amerikadan da olur.:DAma bakın burada güller gene ön plana çıkacak.Niye?Çünkü, Ekim-Mart arası açık kök olarak her yere giderler.ABD'li gül üreticileri önemli firmalar kurmuşlar.
Örneğin İngiliz kökenli ama ABD'de de üretimi olan şu firma yakın mı size?
Selamlarımla.

İkisi de yakın değil kartal124. Hatta American Rose Society ile olan mesafe Ankara-Londra mesafesinin 1,5 katı. :p

Ama David Austin'in sitesine baktığımda bana 15-20dk mesafede yetkili satıcısı olduğunu gördüm. Burada gül sezonu daha gelmedi. Bir ay kadar sonra o satıcıya gidip biraz fotoğraf çekebilirim. :) Bu arada web sitelerine girmişken hazır bir de ücretsiz katalog istedim. Sebep olduğunuz için çok teşekkürler. :)

gilan
20-05-2012, 20:47
Bu arajman beni nakavt etti. Çok güzel, nefis uyum, adeta renkler dansetmiş gilancım. Balkonunu talan edebilirim.

Sevgili jineop, balkonumu talan etmeye gelirsen hepsi senindir. :)

Gelsen de keşke burada birlikte sera gezsek... Ne kadar eğlenceli olurdu... :rolleyes:

Adalet Yağcı
20-05-2012, 21:23
Sevgili gilan, eklediğiniz son fotoğraf da çok güzelmiş.
Bizler böyle, kedinin ciğere baktığı gibi bakıp duruyoruz işte, insan hayal ettiği müddetçe yaşarmış :)

David Austin de çekeceğiniz fotoğrafları büyük bir heyecanla bekliyorum.

gilan
20-05-2012, 22:16
Bu çiyan işi çok korkuttu beni gerçekten.Ben toprağa dokunmayı severim, pozitif enerji verdiğini düşünürüm rahatlatırdı beni.(-dı) diyorum artık saksılarımdaki toprakları kontrol ederken çubuk yardımıyla yapacağım :) teşekkürler Sayın GİLAN

Türkiye'deyken de aldığım saksılardan solucan çıktığı çok olmuştu ama çıyana rastlamamıştım. Belki de burada daha yaygındır, siz şimdilik endişe etmeyin. :)
Evdeki dracenamın da içinden çıktığını gördüm, bitkinin de keyfi çok bozuldu. Büyük ihtimalle onda da solucan var. (Çıyanın bitkilere zararı yokmuş ama solucanlar saksıdaki bitkiye zararlı.) Koskoca saksıyı boşaltıp, bitkinin köklerini yıkayıp yeniden dikmem gerekiyor. :(

Arajmanlarınız çok güzel olmuş sevgili gilan, elinize emeğinize sağlık. Sukulent dikilecek kaya saksıyı heyecanla bekliyorum. ;)

Çok teşekkürler sudenurnur. Sukulentler alındı bile. Bu arada geçen mesajınıza eksik cevap vermişim. Hercailer her ne kadar sonbahardan yaza kadar dursalar da sonuçta mevsimlik çiçek. Her sene aldıklarınızın Haziran gibi bozulması normal bir durum.

gilan
20-05-2012, 23:03
Balkonda son günlerde ekim dikim işi yapamadım. Bugün için bir sürü planım vardı ama yağmur yağıyor. Klasik Seattle havası, bir hafta boyunca yağmur yağmaması oldukça ilginçti zaten. :) Benim balkonun da üstü açık olduğu için bir şey yapma şansım yok. Yine gelecek haftasonuna kaldı dikimler. Ama yeni gelen misafirleri tanıtmak istiyorum. :)

Bu ortancayı süpermarketten aldım. Baktım bazı çiçekleri bir rafa ayırmışlar, yarı fiyata satıyorlar. Daha kötü durumda falan da değiller, sadece sınırlı sayıda. Hemen kaptım bir tane. :) Sırf üzerindeki çiçeklerini kurutmaya bile değer. :)

298231

gilan
20-05-2012, 23:14
Dün yine çiçekçiye gittim. Sözde Clematis için mor renkli saksı bakacaktım. Ama iş o boyutta kalmadı tabii. :o

Heucheralara doydum sonunda. :)

298232

Heuchera 'Spellbound'

298233

Heuchera 'Obsidian'

298234

Heuchera 'Peach Flambe'

298235

Aaah ah nereye sığacak bunlar! :D

gilan
20-05-2012, 23:30
Kaya saksı için sempervivumları da aldım. :)

Bunun tam türü yazmıyordu. Hatta o yüzden neredeyse almayacaktım ama mavi renginden vazgeçemedim. :)

298244

Sempervivum 'Desert Bloom'

298245

Sempervivum 'Tokajense'

298246

Sempervivum 'Platyphylla'

298247

Birlikte fena görünmüyorlar. :)

298248

gilan
20-05-2012, 23:34
İki de domates fidesi aldım ama bakalım meyve alabilecek miyiz... Seradaki görevlilere balkonda saksıda yetiştirmek için hangi türler uygun olur dedim. Değil balkon, bu iklimde dışarıda (serasız) domates almak bile bayağı zor oluyor aslında, sıcaklık yetmiyor dediler. Neyse bakalım göreceğiz....

298251

298250

gilan
20-05-2012, 23:39
Bu miniğin de çiçeği çok hoşuma gitti. Kendisi hakkında hiçbir planım (ya da yerim) yok. :o Artık bir taraflara uyduracağız. ;)

Calibrachoa 'Superbells Cherry Star'
Size poz vermek için yan yattı. :)

298254

Son olarak da bu minik serçe. Ne kadar gerçekçi değil mi? ;)

298255

gilan
20-05-2012, 23:42
Bu arada balkon koltuğuna bir de minder aldım. Kırlent evin içinden ama buraya yakıştı gibi. :)

298257

Ve balkonda artık resmi olarak adım atacak yer yok. :D

298256

Sudenur
21-05-2012, 00:01
Sevgili gilan, çok severim ortanca çiçeğini, ne iyi etmiş te almışsınız, çok yakışmış balkonunuza. :eek: Sukulentleriniz kaya saksınızda muhteşem duracaklar ama tek saksı yeterli olmayacak gibime geliyor, dizayn ettiğiniz şekliyle görmeyi sabırsızlıkla bekleyeceğim. Kolay gelsin şimdiden. Sevgiler.. ;)

kartal124
21-05-2012, 00:18
İkisi de yakın değil kartal124. Hatta American Rose Society ile olan mesafe Ankara-Londra mesafesinin 1,5 katı. :p

Ama David Austin'in sitesine baktığımda bana 15-20dk mesafede yetkili satıcısı olduğunu gördüm. Burada gül sezonu daha gelmedi. Bir ay kadar sonra o satıcıya gidip biraz fotoğraf çekebilirim. :) Bu arada web sitelerine girmişken hazır bir de ücretsiz katalog istedim. Sebep olduğunuz için çok teşekkürler. :)
Sayın gilan,
O zaman size yakın bir gül derneği:Seattle Rose Society.Kuruluşu 1913.
Seattle Rose Society: Home Page (http://www.seattlerosesociety.org/index.html)
En güzeli de 22-22 Hazirandaki "Rose Show".Ama Factoria Mall neresi bilmiyorum, umarım yakındır.
Selamlarımla.

denizakvaryumu
21-05-2012, 13:58

https://www.amerikadaniste.com/Default.aspx?

AmerikadanHemenAl - AMERİKA'DAN BİR ARZUNUZ VAR MI? - Amerikadan Alışveriş (http://www.amerikadanhemenal.com/)

AmerikadanGonder.com - Amerikadan alışverişin kolay yolu, Amerikadan alışveriş hiç bu kadar kolay olmamıştı! (http://www.amerikadangonder.com/?gclid=CN-q-tapkbACFcRF3wodFWXSrA)

http://www.amerikadansipariset.com/

Yok yok gemiye vs ye gerek yok yukardakiler gibi bir site kurmaniz yeter...gerçi göz kuruluğu daha da artar ama...

Sadece bitki üzerine olacağından gözler dinlenir:D

nevsune
21-05-2012, 16:21
Heucheralara doydum sonunda. :)
Aaah ah nereye sığacak bunlar! :D

Sen doydun da biz yutkunmaktan perişan olduk:) Yahu çok güzel bu heucheralar ve acerler. Hani rüyalarıma girecek nerdeyse. Geçen gün coyote ile telefonda konuşuyorduk, senin bitkiler (özellikle heuchera ve acerler) sen dönerken ne olacaklar diye bize fena halde dert oldu. Eşyalarını getirmeyi düşünürsen gemiyle taşınabiliyormuş, o arada bitkiler de birlikte gönderilebiliyormuş. Aman oralarda bırakmazsın değil mi bu güzellikleri:p

Calibrachoa 'Superbells Cherry Star' Size poz vermek için yan yattı.

Sanki bir cins petunya gibi. Yaprakları da benziyor. Çok güzel, iyi ki poz vermiş.

Tavuk ve civcivler de hazırlanmış, hadi bakalım. Yakında güzel bir kaya bahçesi de göreceğiz demek, bekliyoruz. Benim civcivler minik minik kök yapmışlar, toprak aranıyorlar yerleşmek için. Yakında sempervivum çiftlikleri kuracağız hep birlikte:rolleyes:

Nereye sığdıracağım diyorsun ya, sığıyor. Her seferinde biz de "tamam artık bir gıdım yer yok" diye yola çıkıp bir kucak bitkiyle dönüyoruz, valla hepsi de yer buluyor kendine.

Kanepe, aranjman saksısı, ortanca, diğer minişler ve dahi serçecik çok güzeller, ellerine sağlık. Sana o güzel balkonunda bol keyifler:)

Sevgi Durul
21-05-2012, 16:32
Sen doydun da biz yutkunmaktan perişan olduk:) Yahu çok güzel bu heucheralar ve acerler. Hani rüyalarıma girecek nerdeyse. Geçen gün coyote ile telefonda konuşuyorduk, senin bitkiler (özellikle heuchera ve acerler) sen dönerken ne olacaklar diye bize fena halde dert oldu. Eşyalarını getirmeyi düşünürsen gemiyle taşınabiliyormuş, o arada bitkiler de birlikte gönderilebiliyormuş. Aman oralarda bırakmazsın değil mi bu güzellikleri:p

Yazmayı düşündüm düşündüm, yazamamıştım. Sevgili gilan'ın bu güzel bitkileri bana da fena halde dert oldu, sayın nevsune. Bitkileri edinmek güzel de orada kalırlarsa yazık olur. Neyse çözümü varmış, sevindim.;) Ne de olsa, zenginin malı,... hikayesi benim ki.:o

Bu arada, balkonun son hali çok çok güzel olmuş.:p

günebakan
21-05-2012, 19:00
Gilan'cığım bu balkonda elinde bir fincan çay ve ya kahve ile fotoğrafını çekmelisin. Harika görünüyor gerçekten eline sağlık:) Arkadaşların dediği gibi ben de bur güzellikleri gördükçe kendini kaybedenlerdenim:)

gilan
21-05-2012, 19:36
Sayın gilan,
O zaman size yakın bir gül derneği:Seattle Rose Society.Kuruluşu 1913.
Seattle Rose Society: Home Page (http://www.seattlerosesociety.org/index.html)
En güzeli de 22-22 Hazirandaki "Rose Show".Ama Factoria Mall neresi bilmiyorum, umarım yakındır.
Selamlarımla.

Factoria Mall bana çok yakınmış. Tam süper! diyecektim ki 22-23 Haziran haftasonunda San Francisco'ya gideceğimi fark ettim. :(

Aslında böyle yerel bitki kulüplerine üye mi olsam diye düşünüyorum. Bir de sukulent kulübü var aynı şekilde mesela. Kim bilir daha neler vardır... Ben bunları bir düşüneyim.

gilan
21-05-2012, 19:41
https://www.amerikadaniste.com/Default.aspx?

AmerikadanHemenAl - AMERİKA'DAN BİR ARZUNUZ VAR MI? - Amerikadan Alışveriş (http://www.amerikadanhemenal.com/)

AmerikadanGonder.com - Amerikadan alışverişin kolay yolu, Amerikadan alışveriş hiç bu kadar kolay olmamıştı! (http://www.amerikadangonder.com/?gclid=CN-q-tapkbACFcRF3wodFWXSrA)

Amerikadan siparis et (http://www.amerikadansipariset.com/)

Yok yok gemiye vs ye gerek yok yukardakiler gibi bir site kurmaniz yeter...gerçi göz kuruluğu daha da artar ama...

Sadece bitki üzerine olacağından gözler dinlenir:D

Eğer sektör değiştirirsem en azından buna değmesi lazım, günde 10 saat bilgisayar kullanmak gerektirmeyen bir iş lazım. :)

Bitki ithalatı yönetmeliklerini çok merak ediyorum aslında. Nasıl ve ne kadar izin veriyorlar? Bir ara biraz göz atacağım. Profesyonel olarak alana girmek başka konu da, en azından kişisel olarak Avrupa'dan bir şeyler getirtmek istiyorum döndüğümde. :)

Adalet Yağcı
21-05-2012, 19:54
Balkonun son hali çok güzel olmuş :)

Bir ay önce hayal edilen durum (http://www.agaclar.net/forum/950937-post1.htm)a hiç benzemiyor :)
Ne kadar mütevazı başlamış oysa, sadece 6 saksıcık, ne koltuk, ne serçe, ne acer, ne de diğerleri.

Hayaller sınır tanımıyor işte, hele de onlar elinizin ulaşabileceği yerlerdeyse.
Yine de gördüklerimizin içinde bu kadar bitkiyle yetinmek büyük başarı.
Sevgili gilan kutluyorum sizi.

Koltuk kapıyı kapatmış mı ne :p

gilan
21-05-2012, 20:08
Sen doydun da biz yutkunmaktan perişan olduk:) Yahu çok güzel bu heucheralar ve acerler. Hani rüyalarıma girecek nerdeyse. Geçen gün coyote ile telefonda konuşuyorduk, senin bitkiler (özellikle heuchera ve acerler) sen dönerken ne olacaklar diye bize fena halde dert oldu. Eşyalarını getirmeyi düşünürsen gemiyle taşınabiliyormuş, o arada bitkiler de birlikte gönderilebiliyormuş. Aman oralarda bırakmazsın değil mi bu güzellikleri

Eşyalarımı getirmeyi düşünüyorum. Ama tabii bir de fiyat öğrenmem lazım, astarı yüzünü biraz geçerse bile kabulüm ama ikiye katlarsa zor olabilir. :)
Ama o şekilde bitki getiriyorlar mı hiç emin değilim. Çünkü gemi kargosu + ülkeler arası aktarmalar + bir de ben Amerika'nın tam ters tarafındayım, buradan doğu yakasına taşıma falan derken elime geçmesi 3-4 hafta alır gibi geliyor. Ben en iyisi bir mail atıp sorayım da en azından fikrim olsun. Heucheraları bir şekilde yine de getiririm ama. Saksıdan çıkarıp, minimum toprakla sarıp sarmalayıp bir şeyler uydurulabilir gibi geliyor. :)

Sanki bir cins petunya gibi. Yaprakları da benziyor. Çok güzel, iyi ki poz vermiş.

Tavuk ve civcivler de hazırlanmış, hadi bakalım. Yakında güzel bir kaya bahçesi de göreceğiz demek, bekliyoruz. Benim civcivler minik minik kök yapmışlar, toprak aranıyorlar yerleşmek için. Yakında sempervivum çiftlikleri kuracağız hep birlikte:rolleyes:

Nereye sığdıracağım diyorsun ya, sığıyor. Her seferinde biz de "tamam artık bir gıdım yer yok" diye yola çıkıp bir kucak bitkiyle dönüyoruz, valla hepsi de yer buluyor kendine.
Kanepe, aranjman saksısı, ortanca, diğer minişler ve dahi serçecik çok güzeller, ellerine sağlık. Sana o güzel balkonunda bol keyifler:)

Calibrachoalar gerçekten de petunyalarla akraba. Hatta Türkiye'de çiçekçiler genelde küçük çiçekli petunya diye satıyorlar. Petunyadan daha dayanıklı olduğu söyleniyor, bakalım göreceğiz.

Sempervivum çiftliği fikrini çok beğendim. :D Benim mavi tavukla sarılının da şimdiden bir sürü civcivi var. Bunları çoğaltmak lazım.

Havalar bir düzelse de balkon keyfi yapabilsem... :rolleyes:

gilan
21-05-2012, 20:22
Sevgili SDurul, siz hiç üzülmeyin, bunlar gelemezse de bu güzellikleri edinmenin diğer yollarını hepberaber zorlarız. :)

Sevgili günebakan, havalar düzelip balkonu düzenleme işini bitirince ben de bir poz veririm olmazsa. :o

Sevgili Adalet Hanım, koltuk kapatmadı da bitkilerin kapatmasına az kaldı. :D Balkonun kapısı sürgülü, şu fotoğraftaki (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/284948d1334977362-dsc_1648s.jpg) sağ taraf açılmıyor, koltuk onun önünde kalıyor. Şuradan (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/298256-img_3560.jpg) clematisle limon servinin arasından süzülerek içeri giriyorum. :)

Asıl şimdi beni ne düşündürüyor biliyor musunuz? Kapıya yazı bırakmışlar bu hafta binanın dış camları silinecekmiş. (Neden bu kadar yağmurlu bir haftayı seçtilerse...) Sizin camların da silinmesini istiyorsanız balkonunuzda hiçbir şey bırakmayın diyorlar. Ne yapacağım bakalım, komple eve taşınacağız galiba. :rolleyes:

gilan
21-05-2012, 20:34
Bu arada yapı markette yine sarı bir seduma rastladım ama sempervivumlara karar verdiğim için alamadım.

Türü Sedum adolphii'miş.
Üzerinde dondan koruyun yazıyor, DavesGarden ise -6'ya kadar dayanır diyor.
Alamadım ama elime alıp alıp bıraktım. :)

298671

zenfree
22-05-2012, 00:29
Çok güzelmiş. Keşke alsaydın.:))

jineop
22-05-2012, 00:36
Bu arada yapı markette yine sarı bir seduma rastladım ama sempervivumlara karar verdiğim için alamadım.

Türü Sedum adolphii'miş.
Üzerinde dondan koruyun yazıyor, DavesGarden ise -6'ya kadar dayanır diyor.
Alamadım ama elime alıp alıp bıraktım. :)

298671

Baksaydın bir kırık yaprak var mı diye:confused:

gilan
22-05-2012, 00:47
Bunda kırık yaprak yoktu ama Sedum burrito'da vardı. :D

Ben o kadar zorla almamaya karar vermiştim, yine aklıma soktunuz şimdi. :mad:

sabah
22-05-2012, 13:40
..Ve balkonda artık resmi olarak adım atacak yer yok. :D

Evet, birisinin dur demesi gerekiyor.:rolleyes:

Her beğendiğimizi almamız mümkün değil. Birbirimizi bu konuda uyarmak görevimiz olmalı.

Siz, artık sadece bizim için fotoğraf çekin. Değişik bitkileri, saksı bahçe düzenlemelerini çekin. İzlediğiniz dergilerden, televizyon programlarından haber verin.

pulibet
22-05-2012, 13:45
[QUOTE=gilan;964575]Bu değişik yaprak şekilli ağacın etiketi yoktu. Ne olduğunu bilen varsa eklerim.

294448

294449

Bu bitkiyi bende merak ediyorum. Bilen çıkmadı mı?

gilan
22-05-2012, 19:13
Evet, birisinin dur demesi gerekiyor.:rolleyes:

Her beğendiğimizi almamız mümkün değil. Birbirimizi bu konuda uyarmak görevimiz olmalı.

Siz, artık sadece bizim için fotoğraf çekin. Değişik bitkileri, saksı bahçe düzenlemelerini çekin. İzlediğiniz dergilerden, televizyon programlarından haber verin.

Ben dikimleri tamamlayıp saksıları kenarlara çekince tekrar bir değerlendirseydik sevgili sabah? :rolleyes:

Haklısınız tabii, hep deli deli olmuyor, arada bir de akıllı lazım. :)

Ama işte o kadar zor ki. Herhangi bir çiçekçiden bile eli boş çıkmak zor bir olay, kırk yıldır bildiğiniz bir bitkinin formu çok hoşunuza gider, bırakamazsınız mesela. Bir de böyle yıllardır hayalini kurduğum bitkileri elimin altında bulunca durmak daha da zor. :rolleyes:

Henüz "keşke daha az şey alsaydım" demiyorum neyse ki. Düzenleme bittiğinde dolu dolu ama güzel görünecek gibi geliyor. Ama keşke güneş-gölge isteklerine daha uygun davransaydım diyorum. Şimdilik çok sorun görünmese de bu konudan dolayı kayıplarım olabilir.

Uyarın için çok teşekkürler. Artık bence de durulma vakti. :)

iris41
23-05-2012, 06:58
Evin ve balkonun her yeri dolmuş taşıyorken gözüm ve gönlüm hala ac :D

Cevremdeki herkesin dur yeter yinemi cicek demeleri bile fayda etmiyorken benim savunmam daha güzel bak bunun yapragı bunun cicegi bu rengide yoktu sözleriyle bitkiyi tanıtmam .
Bir bebek gibi onu evin en güzel yerine yerleştirmem,yüzlerce bitkiyle bile bu aclıgı bastıramamam .
Dur demek pekte fayda saglamıyor

canannuman
24-05-2012, 13:50
Sevgili Gilan, ben bir şey buldum, o kadar güzeller ki.

Oxalis purpurea alba

297959

Oxalis versicolor

297960

Oxalis versicolor closer

297961

Bu güzellikler minicik soğanlardan yetişiyor.

Şekerleme gibiler canım şeker istedi resmen niye bizim ülkemizde hiç bunlar yok. Neden kimse ithal etmiyor. Neden bizde üretilmiyor. Niye biz böyle kedinin ciğere baktığı gibi bakıyoruz. Sanki uzaydan taş istiyoruz. Alt tarafı böyle güzel şeyler getirilsin istiyoruz.
Aslında bir proje başlatılsa. Oradan buraya kargo olsa. 1 tanecik olsaymış soğanları burada üretir dağıtım yapardık.
Acaba oradan buraya çok mu fahiş fiyatla gelirki? Acaba oradan buraya gönderen firmalar varmı. Bu yoncalara içim gitti.

canannuman
24-05-2012, 14:01
Yakın çekimler:

Değişik bir açelya. Yaprak yapısı bile farklı. Çok güzel vanilyamsı bir kokusu var. ;)

297134

Bir değişik orman gülü:

297135

Açelya, orman gülü bir arada:

297136

Yanyana 2 farklı renk:

297137

Tek bir kareye sığan şu güzelliğe bakar mısınız? ;)

297138

Buradaki bahçe düzenine bayıldım. Beğen butonuna basacağım. Bayıl butonu arıyorum. Demekki kendi kendimi hipnotize etmişim. Beğeni okuyorum bayıl arıyorum. Allahım Yarabbim evlerde barklarda gözüm yok şu çiçekler ile istediğim çiçekleri koyacak tarlam olsun ben çadırdada yaşarım, bana yeter diyesim geliyor.

canannuman
24-05-2012, 14:08
Acer sonunda saksısına dikildi. :) Dibine de şimdilik 2 heucherayı diktim. Eğer ufak saksıda güzel türler bulursam, bir ya da iki heuchera daha dikmek istiyorum. Boşluklara da çakıl taşı eklersem güzel olacak.

297143

Heuchera 'Caramel' ve Heuchera 'Pinot Gris'

297144

Balkonunuzun bu tarafı sonbahar köşesi olmuş. Diğer taraf ortancalı taraflar da yaz köşesi.
Sağa bakarsanız yaz mevsimi, Sola bakarsanız sonbahar gibi çok güzel olmuş. Elinize sağlık çok güzel düzenlemişsiniz diğer birlikte ektiğiniz büyük saksıda çok hoş ve ilgi çekici duruyor. Ortancayıda iyi etmişiniz onsuz olmuyor bende öyleyim. Maaşallah diyorum. Bizim yerimize de gezin seraları zaten öyle oluyor. bizleri hiç tanımasanızda sayenizde içimiz açılıyor neler varmış neler diyorum. Bazen bizdeki satıcılarada pes diyorum hiç mi görmüyorlar sanki araştırıp getirtmiyorlar. Halbuki böyle tanıttığınız gibi değişik çiçekler olsa hepsini birden değil ama inanın ayda bir ayda bir güzel bir bütçe ayırırdım. Benim gibi o kadar insan varken niye Türkiyede satmıyorlar anlamıyorum. Hemde kızıyorum.
Hakikaten çok teşekkürler merakla fotolarınızı bekliyorum.

gilan
27-05-2012, 21:42
Sevgili canannuman, sonbahar ve yaz köşesi tespitleriniz çok hoşuma gitti. Teşekkürler. ;)

gilan
27-05-2012, 22:05
Balkondan gelişmeleri paylaşacağım. Ama önce, özellikle bu işlere yeni başlayan arkadaşlar için balkonu düzenlemeye henüz başlamamışken çektiğim bir kaç fotoğrafı eklemek istiyorum. O zamanlar eklemeyi unutmuşum.

Bitkileri seçmeye başlamadan önce balkonun ne kadar güneş aldığını ölçmeye çalıştım. Bunun için de saat başı fotoğrafını çektim. Yeni bahçe düzenlemeye başlayan arkadaşlara da bunu yapmalarını şiddetle tavsiye ederim. Böylece çok daha isabetli seçimler yapabilirler. :)

Balkonda sabah saat 9:

301463

Saat 10:

301464

Saat 11:

301465

Saat 12:

301466

Saat 12:30:

301467

Böylece sağ tarafın hiç direk güneş almadığı, sol tarafın ise yaklaşık 12-12 buçuğa kadar aldığı görülüyor.