View Full Version : gilan / Balkon
Charlaux
10-10-2012, 18:50
Çok sağ ol Zenfree. :)
Sevgili Charlaux, hepsini topla gel derken sen benim balkonu unuttun galiba. :p 2.5 metrelik Acer'den tut, 30 litrelik saksılarda bir sürü kocaman bitki. Benimki öyle valizle olacak gibi değildi. :) El valizime sığdırabildiğim kadar üç beş şey getirdim, ancak o kadar. Kalanlar da yeni sahiplerinde mutlu olurlar umarım. Biz de değişiklik yapmış oluruz. Yeni iklimimizde begonvil bile yetişebiliyor, yeni bir sürü ılıman iklim seçeneği olacaktır. ;)
E tabi oyle,her ayrilik acidir ama ne yapalim :rolleyes: Ben de hala sabirla picae abies'in buyumesini bekliyorum umutla :))
nurcanaybay
13-12-2012, 17:46
Merhaba ,
sesiniz çıkmıyor , umarım herşey yolundadır.
Yeni bir iş , yeni bir şehir .....gözlemlerinizi merakla bekleyenlerdenim.
Sevgiler
rukiyeözgür
13-12-2012, 22:55
Yeni işiniz hayırlı olsun Sayın Gilan balkonunuzu gezdim gezdim bitiremedim:DMaşallah çok güzel işler başarmışsınız..İlk başta sizinle birlikte seraları gezmemize izin verdiğiniz için ayrıca teşekkürler..Yeni güzelliklerinizi bekleyenlerden olacağım;)
Nerelerdesiniz sevgili gilan? 355673Yoğunsunuz biliyoruz lakin özlendiniz, merak ediliyorsunuz? :confused:
İlginiz, merakınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Hepiniz çok çok sağ olun. :)
Yeni ev, yerleşme çalışmaları, yeni işe alışmalar derken günler yoğun geçiyor. Ama keyfim yerinde, işimden de yeni şehrimden de oldukça memnunum. :)
Şimdiden çevrede pek çok sera da belirledim. Bahar gelse de yine beraberce gezmeye başlasak. :) Bu sefer sıfırdan düzenlenecek 6 m2'lik bir balkonumuz var. ;)
Sevgi Durul
21-01-2013, 09:02
Sevgili gilan, hoşgeldiniz, iyi olmanıza sevindim.:)
Yeni balkonunuzu görmek için sabırsızlanıyorum. Kolay gelsin. Sevgiler...
Bahara kadar beklemessiniz sanırım gilan hanım ufaktan ufaktan gezmelerinizi resimleseniz ;) yeni ufuklara yelken acalım .
Herşey gönlünüzce olsun .
füsunANK
21-03-2013, 14:49
6 m2 miii, orayı orman yaparsın sen :p
Bakalım, umarım yapabilirim. ;) Çalışmalar başlıyor...
Yeni balkon için yeni bir sayfa açmak istemedim. Buraya bir ayraç koyup devam edelim.
==================================================
Yeni balkon
==================================================
Mevsim geldi, seralar çiçekçiler doldu, biz de artık yeni balkonumuz üzerinde çalışmaya başlayalım değil mi? :)
Ön bilgiler:
Yer: San Francisco körfez bölgesi, ABD
Büyüklük: 6 m2 (Bir öncekinden yüzde 30 daha büyük :p)
Yön: Güney (Bir öncekinden çok çok daha güneşli)
İklim: Akdeniz iklimi (Yazları bizim Akdeniz kadar sıcak değil, çoğunlukla 30'un altında)
Zone: 10b (En düşük 1-2 dereceye kadar düşüyor, don yok) (Begonvil yetişiyor! ;))
İlk halimiz şu şekilde:
394160
Şu an için bir sürü boş saksımız, istediğimiz bitkilere dahil planlarımız, ve 3 tane de domates fidemiz var. :p
Bitki seçimi konusunda sonsuz kararsızlık içindeyim. Bir Ankara'lı olarak normalde her bitkide ilk baktığım şey kışa dayanıklılığı olur. Eğer dayanıklılığı -20 dereceye varmıyorsa o bitkiyi elerim. Şu an ise hayatımda ilk defa don olmayan bir yerde yaşıyorum, ve bu sayede şimdiye kadar hiç düşünmediğim bitkileri kullanma şansım var. Bu da tabii ki kararsızlığımı ikiye katlıyor. :)
En sevdiğim çiçek olan begonvil kesin balkonda yerini almalı. Japon gülleri, yaseminler, mandevillalar, turunçgiller... Keşke hepsine yer olsa. Bu sefer bol bol güneşimiz de olduğu için sebzeler konusunda da daha şanslıyız. Seçenek çok, yer ise sınırlı. :rolleyes:
En iyisi adım adım başlayalım. İlk adım ne? Tabii ki Acer! :D
Baş köşeye bir Acer palmatum koymak istediğime eminim, yalnız hala türüne karar veremedim. Uzun bir süre Acer palmatum 'Sango kaku'yu düşündüm:
394173
Sango kaku yeşil yapraklı bir tür. En büyük özelliği kırmızı renkli dalları. Bahçem olduğunda kesinlikle istediğim bir tür ama balkonda tek hakkım varken kırmızı yapraklı bir tür daha mı iyi olur diye düşünüyorum. Sango kaku'nun dalları özellikle kışın daha canlı bir kırmızıya dönüyormuş. Kar altında görüntüsü de çok çarpıcı, ama burada kar görmeyecek. Balkon için en önemli mevsimin de yaz olduğunu düşünürsek yazın alev alev parlayacak kırmızı yapraklı bir tür daha iyi olabilir. Hala kararsızım...
Kırmızı yapraklılar arasında da seçenek çok. Geçen sene Acer palmatum 'Bloodgood' almıştım. Bloodgood ilkbaharda ve sonbaharda capcanlı bir kırmızı, yalnız yazın koyu bordoya dönüyor. Yazın kırmızı rengini daha iyi koruduğu söylenen iki tür var. Acer palmatum 'Emperor 1' (https://www.google.com/search?q=acer+emperor+1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=dTB2Uaf-CIOtigLQ0oHIBQ&ved=0CDQQsAQ&biw=1439&bih=676#tbm=isch&sa=1&q=acer+palmatum+emperor+1&oq=acer+palmatum+emperor+1&gs_l=img.3..0l2.20007.22163.0.22324.9.9.0.0.0.0.67 .486.9.9.0...0.0...1c.1.11.img._aF7MxyZHYo&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.45580626,d.cGE&fp=f8aa4521bb0d4ee4&biw=1439&bih=676) ve Acer palmatum 'Fireglow' (https://www.google.com/search?q=acer+fireglow&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=bTB2Ufe8Gcf7iwKgkYDgCg&ved=0CDQQsAQ&biw=1439&bih=676#tbm=isch&sa=1&q=acer+palmatum+fireglow&oq=acer+palmatum+fireglow&gs_l=img.3..0j0i24l2.18498.22509.0.23151.15.12.3.0 .0.0.167.772.11j1.12.0...0.0...1c.1.11.img.92UIDQU 6oIc&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.45580626,d.cGE&fp=f8aa4521bb0d4ee4&biw=1439&bih=676). İlk bakışta ayırt etmesi zor, görünüşleri bayağı benziyor. Emperor 1 6 metreye kadar, Fireglow 3 metreye kadar boylanıyormuş. Tabii saksıda bu boya ulaşmazlar. Fireglow'un yapraklarının altları daha açık bir kırmızı oluyormuş, bu sayede güneş vurduğunda ışıldıyor gibi görünüyormuş, adını da buradan almış. Emperor 1'in avantajı ise daha yaygın üretildiği için daha uygun fiyata bulunabilmesi. Dediğim gibi hala kararsızım. Önümüzdeki bir iki hafta çiçekçileri gezip karar vereceğim. :rolleyes:
Bu arada sera gezilerime de başladım. ;)
İlki burada:
http://www.agaclar.net/forum/geziler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/31276.htm
Bunlar da balkona gelen ufaklıklar: :p
Heuchera Lime marmalade: (Fotoğraf biraz karanlık çıkmış)
394176
Heuchera Obsidian:
394177
Heuchera Marmalade:
394178
Heuchera Peppermint spice:
394179
Bir arada görünüşleri çok hoşuma gitti, zaten o yüzden almaya karar verdim. :)
394180
Limon otu: (Yaprakları mis gibi limon kokulu. Hiç aklımda yokken sırf bu nedenle aldım.)
394187
Değişik bir nane. Alıştığımız nane tadı değil de naneli sakızlardaki nane tadı gibi. Yeşil nane aromalı derler ya, o bu olabilir mi acaba?
394181
Kopkoyu bir yaprak güzeli: (Aranjmanlara yakışır diye düşündüm)
394182
Costa Rica Sweet Hybrid biberi. Renkli ve tatlı bir bibermiş. 3 domates, 1 biber, 1 nane derken sebze bahçesi kısmı da büyüyor, bakalım sonuçta nasıl sığacağız. :)
394188
Geçen hafta işyerinde Yeryüzü günü (Earth day) kutlamaları nedeniyle etkinlikler, standlar vardı. Bir standda kabak fideleri dağıtılıyordu, bu minik de oradan geldi. :) Almamak için çok uğraştım ama aklıma takıldı, standın başına gidip gidip döndüm. En sonunda baktım aklımda kalacak, aldım geldim. Sarmaşık gibi uzamayan, 50-60 cm boylanan, 30 gün içinde ürün veren bir kabak türüymüş. Bir yer bulana kadar geçici olarak diktim, iki günde büyüyüp 3. gerçek yaprağını çıkardı bile. ;)
İlk gün:
394194
İki gün sonrası:
394198
Yeni balkonunuz hayırlı olsun. Sık sık kontrol ediyordum, gilan ne zaman yeni balkonunu hazırlayacak, diye. Heucheraları sayenizde tanıdım, dün bir bahçede gördüğümde neredeyse çığlık atıyordum. :) Sanırım bana hep sizi hatırlatacak bu çiçek. :)
Yaz-kış içeri dışarı taşınmayacak bir begonvil yetiştirme imkanı olması harika bir şey. Nane, biber tamam da, kabak biraz zorlayacak gibi geliyor. Daha önceki bahçe ve balkonlarınızdan sonra yine en uygun bitkileri seçip harika bir balkon yaratacağınıza eminim.
Sevgili Gilan,
Şükür kavuşturana. Merakla balkonunun alacağı son hali şimdiden düşünmeye başladım. Eminim harika bir balkon ortaya çıkacak, keza sen bizi öyle alıştırdın ki farklı bir şey düşünemiyor insan.
Adalet Yağcı
23-04-2013, 12:38
Oh be...Gilan nihayet balkonuna kavuşuyor, biz de güzel düzenlemeler görüp seralar gezeceğiz demektir :)
Acer palmatum dan vaz geçemiyorsun değil mi?
Yerinde olsam Acer Palmatum Fireglow alırdım, bodur olması avantaj.
Heucheralar mükemmel, tohumlarından da yetişiyor biliyorsun.
Begonville süper seçim, tek begonvil ve Heucheralar bile balkonu süslemeye yeter.
Hibiscusları da düşünebilirsin, çok değişik ve güzel türleri var, ılıman iklimde sorun yaratmıyorlar.
Mavi yasemin kokusuz olmakla beraber salkım çiçekleri ile çok hoş ola bilir, formunu budamalarla küçük tuta bilirsin.
Ve sen oralarda daha ne bilmediğimiz güzellikler bulup sergilersin, biz de sayende tanışmış oluruz.
Haydi, kolay gelsin, heyecanla bekliyorum "Gilan'ın yeni balkonu"nu.
Gilancım eminim çok güzel olacak.
Heucheralar taze tohumdan çok kolay yetişiyor. Tohumlarını lütfen topla..
Çok öptüm.
Sevgili Gilan, hoşgeldin.
Başlığı görünce heyecana kapıldım. Yeni bitkiler, yeni bir balkon ve yeni bir iş, herşey yepyeni;)
Begonvil yetiştirecek olmana cok sevindim. Ben de cok denedim 4 yıldır, ama başaramadım burada. Senin balkonunda zevkle izleyeceğim.
Kolaylıklar dilerim sana, sevgiler..
YeniGine
24-04-2013, 00:04
Sevgili gilan; yeni balkonunla birlikte hoşgeldin. Seni önce ilk balkonundan, sonra Ankara'da bahçenden uğurlamış idim. Çok şükür yeni balkonun ile birlikte tekrar döndün, sevindim.
Heyecan ve merakla bekliyoruz yeni bitkilerini inşallah!..
gilan yeni bolkonun ve çiçeklerin hayırlıolsun o balkonu bir doğa harikasına çevireceğini şimdilerde görür gibiyim kolay gelsin
Yeni balkonunuz hayırlı olsun. Sık sık kontrol ediyordum, gilan ne zaman yeni balkonunu hazırlayacak, diye. Heucheraları sayenizde tanıdım, dün bir bahçede gördüğümde neredeyse çığlık atıyordum. :) Sanırım bana hep sizi hatırlatacak bu çiçek. :)
Yaz-kış içeri dışarı taşınmayacak bir begonvil yetiştirme imkanı olması harika bir şey. Nane, biber tamam da, kabak biraz zorlayacak gibi geliyor. Daha önceki bahçe ve balkonlarınızdan sonra yine en uygun bitkileri seçip harika bir balkon yaratacağınıza eminim.
Teşekkürler sevgili abk :)
Heuchera beni hatırlatıyorsa ne mutlu. ;) Ama aslına bakarsanız ben ağaçlar.net'te tanıdım heucherayı. :) Gerçi biraz fazlaca sahiplenmiş olabilirim sonrasında. :p
Evet kabak gerçekten zor olacak. Ama işte neyseki sarmaşık gibi değilmiş, çok uzamıyormuş. Kabakları köke yakın yerden toprağın hemen üstünden veriyor gibi görünüyor. İnternetten görünen fotoğrafı aşağıda. Olmazsa da olmaz artık, denemesi bizden. :)
395103
Sevgili Gilan,
Şükür kavuşturana. Merakla balkonunun alacağı son hali şimdiden düşünmeye başladım. Eminim harika bir balkon ortaya çıkacak, keza sen bizi öyle alıştırdın ki farklı bir şey düşünemiyor insan.
gilan yeni bolkonun ve çiçeklerin hayırlıolsun o balkonu bir doğa harikasına çevireceğini şimdilerde görür gibiyim kolay gelsin
Çok teşekkür ederim. :)
Üzerimde çok yoğun baskı oluştu, sizleri hayal kırıklığına uğratmamak için sıkı çalışmam lazım. :p Neyse ki birkaç fikrim var. ;)
Gilancım eminim çok güzel olacak.
Heucheralar taze tohumdan çok kolay yetişiyor. Tohumlarını lütfen topla..
Çok öptüm.
Toplarım tabii. Şöyle güzel kırmızı, pembe yapraklı bir tür de bulursam bayağı güzel olabilir hatta. :)
Sevgili Gilan, hoşgeldin.
Başlığı görünce heyecana kapıldım. Yeni bitkiler, yeni bir balkon ve yeni bir iş, herşey yepyeni;)
Begonvil yetiştirecek olmana cok sevindim. Ben de cok denedim 4 yıldır, ama başaramadım burada. Senin balkonunda zevkle izleyeceğim.
Kolaylıklar dilerim sana, sevgiler..
Ben de çok heyecanlıyım cemo. :) İş yerinde bile durup durup aklım balkona bitkilere takılıyor. Tekrar bahçem olduğu zaman aklımı kaçırmaktan korkuyorum. :D
Begonvil iklimi sevecektir muhtemelen ama yine de saksı için biraz zor bir bitki bence. Bakalım, elimden geleni yapacağım mutlu etmek için. Tabii önce almak lazım. :p
Sevgili gilan; yeni balkonunla birlikte hoşgeldin. Seni önce ilk balkonundan, sonra Ankara'da bahçenden uğurlamış idim. Çok şükür yeni balkonun ile birlikte tekrar döndün, sevindim.
Heyecan ve merakla bekliyoruz yeni bitkilerini inşallah!..
Ben aslında önce bahçeden sonra balkondan ayrıldım ama siz farklı sırayla okumuş oldunuz sanırım sevgili YeniGine. :) Artık Ankara'daki bahçeden tamamen ayrılıyoruz. O evde kiracıydık ve de babamlar bir ay içinde taşınacaklar. Bildiğim pek çok şeyi o bahçede öğrendim. Ama ağaçlar ve bitkiler geride kalsa da tecrübelerim benimle birlikte geliyor, o yüzden pek üzülmüyorum. Zaten gelecek hayallerimde ve planlarımda çok daha farklı bir bahçe fikri var. :)
Neyse, şimdilik bu balkonumuza konsantre olalım. ;)
Oh be...Gilan nihayet balkonuna kavuşuyor, biz de güzel düzenlemeler görüp seralar gezeceğiz demektir :)
Acer palmatum dan vaz geçemiyorsun değil mi?
Yerinde olsam Acer Palmatum Fireglow alırdım, bodur olması avantaj.
Heucheralar mükemmel, tohumlarından da yetişiyor biliyorsun.
Begonville süper seçim, tek begonvil ve Heucheralar bile balkonu süslemeye yeter.
Hibiscusları da düşünebilirsin, çok değişik ve güzel türleri var, ılıman iklimde sorun yaratmıyorlar.
Mavi yasemin kokusuz olmakla beraber salkım çiçekleri ile çok hoş ola bilir, formunu budamalarla küçük tuta bilirsin.
Ve sen oralarda daha ne bilmediğimiz güzellikler bulup sergilersin, biz de sayende tanışmış oluruz.
Haydi, kolay gelsin, heyecanla bekliyorum "Gilan'ın yeni balkonu"nu.
Teşekkürler Adalet Ablacım. :)
Acer'den vazgeçmem tabii ki. Sadece türüne karar veremedim hala. Ama bence de Fireglow en iyi seçenek gibi görünüyor. Uygununu bulmak için birkaç sera gezmem gerekecek. :)
Balkona bitki seçerken en önemli kıstaslarımdan birisi çiçekli kalma süresi. Bahçe olduğunda yer çok olduğu için bu çok önemli değil, bitkinin biri geçerken biri açar, güzel olur. Ama balkonda en uzun süre çiçekli kalacak türlere yönelmek istiyorum. Japon gülü sanırım tüm yaz çiçekli değil mi?
Yaseminleri ise hiç bilmiyorum. Yıldız yasemin yaz başında çiçekliydi ama normal yasemin ya da mavi yasemin nasıl acaba? Bir araştırayım bakalım...
Balkona yeni katılanlar var. :) Çok acele gezdiğim için fazla fotoğraf çekemediğim bir seradan geldiler. Yakında kesin tekrar giderim, o zaman serayı da rahat rahat fotoğraflarım umarım. :)
395111
İlk olarak sardunyalar. Sardunyasız bir balkon düşünemiyorum. Hem bu kadar zahmetsiz, hem de bu kadar bol çiçekli başka bir bitki yok. Sadece değişik renklerde sardunyalar kullanarak bile muhteşem bir balkon yapılabilir. :)
395112
Bu çiçeğin bir sardunya türü olması hala çok ilginç geliyor. :)
Pelargonium x hortorum 'Vancouver Centennial'
Hep diyorum, bunun çiçek açmasına gerek yok, yaprakları yeterince güzel. :)
395113
Geçen sene de tatlı patates sarmaşıkları almıştım ama bir kısmına dikcek yer bulamadım, bir kısmını da mutlu edemedim. Bu balkonu daha çok seveceklerine eminim. Hatta belki patateslerini bile yeriz sezon sonunda. :p
395114
Nemesia:
Hiç aklımda yoktu ama öyle güzel aranjmanlarda kullanmışlardı ki, ben de aldım. :)
395115
gilan hercaisiz olur mu? :) Ama bu sezonda çok çeşitli bulunamıyor. Yine de bulursam birkaç kök daha alacağım, bir iki ay daha çiçeklerini görürüm. Yakın zamanda hercailerin çiçeklerinin yenebildiğini de öğrendim, salataya falan birkaç tane eklemeyi düşünüyorum. :)
395116
Graptosedum California sunset
Tonu çok hoşuma gitti. Sanırım kaya saksılardan birine yerleşecek. Hatta yerleşmiş bile fotoğrafta. :)
395117
Geçen seneden beri aklımda olan, sonunda uygun bir yer sağlayabileceğimi düşündüğüm meleklerin boruları. :)
Eskiden beri bildiğim ama hiç canlı canlı görmediğim bir çiçekti brugmansia. Ama geçen yaz bir yerde saksıda çiçekli halini gördüm ve bayıldım. Kokusu ayrı güzel, duruşu ayrı güzel.
Bir süredir hangi türünü almalıyım diye araştırıyordum. Charles Grimaldi için en iyi türlerinden biri olduğu, çok yoğun kokulu olduğu ve bol çiçek açtığı söyleniyordu. Ben de onu almaya karar vermiştim. Çiçekçiye gittiğimde tür söylemeden Brugmansia satıp satmadıklarını sordum, yok dediler. Biraz sonra gezinirken bir baktım brugmansialar, hem de Charles Grimaldi. :) Bence bana bedava vermelilerdi, sonuçta bitkiyi sattıklarının bile farkında değiller. :p
Yorumlarda hep çok hızlı büyüdüğü, birkaç ay içinde 2 metreye uzadığı ve sonra kışa kadar devamlı çiçek verdiği söyleniyor. Umarım öyle olur. :) Yalnız suya ve gübreye çok ihtiyaç duyuyormuş. Yazın her gün sulayın, haftalık gübreleyin deniyor. Dikkat isteyen bir bitki.
Acaba altına hangi bitkileri dikebilirim? Alttaki bitki de suyu seven bir şey olmalı...
Brugmansia Charles Grimaldi
395118
Balkonumun bir ay kadar önce gelen ama henüz tanıtamadığım üyelerini de tanıtayım.
Bu ufaklıkları San Francisco Bahçe Fuarı'ndan aldım. Acer palmatum 'Sango Kaku' ve Acer palmatum 'Emperor 1' fideleri. Fuarda bir satıcı 3 tür Acer'in bu şekilde minik fidelerini çok ucuz fiyata satıyordu. Şansa bakın ki bu 3 türden ikisi benim en çok istediğim Acer türleri. :) Ne yapacağımı bilmesem de aldım, çinkü bu fırsat kaçmazdı. :) Nasıl ve hangi bitkilerle birlikte dikebileceğime dair fikirlerinizi bekliyorum. :confused:
395119
Domatesler de fuardan. 1 adet Sweet Million denen bol verimli kırmızı bir çeri domates, 1 adet siyah çeri domates, 1 adet de Roma domatesi. Çerileri kahvaltıda çok seviyorum. Geçen yaz iki kökten haftasonu kahvaltısına yetecek kadar topluyordum. :) Roma da pişirmeye çok iyi geliyormuş, domates sosu yapmak için idealmiş.
Bu saksıdaki Roma domatesi. Biber de yanında yerini aldı. Hem dekoratif olduğu için, hem de sebzelere faydası nedeniyle bir kök kadife çiçeği de diktim. Ve aralara da evde çimlenen soğanlar.... Bir saksıdan maksimum verim! :D
Umarım saksıdaki besin yeterli olur. Kullandığım toprağın üzerinde 6 ay yeterli besin içerdiği yazıyordu. Ben onun üzerine üçte bir oranında kompost karıştırdım. Şimdilerde de üstüne solucan gübresi (vermicompost) sereceğim. Gerekirse yazın da organik bir gübre alıp takviye yapmayı düşünüyorum.
395120
Bu aralar sıcak hava dalgası var, 28-29 derceyi gördük. Sıcağı bulan çeriler hızla uzuyor.
Bu saksıya da bir kadife dikeceğim. Sebze bahçesini de renklendirmek lazım. :)
Naneyi başka bir saksıya alacağım. Belki kekik, fesleüen falan alıp bir aromatik bitkiler saksısı yaparım.
395121
Çiçek açtık bile. :)
395122
Balkonuna begonvil almak isteyen biri olarak, alacağınız begonvili merakla bekliyorum Sevgili Gilan.Haftasonu Bayındır çiçek festivaline gidebilirsem ,hemen bir begonvili kucaklayacağım... ;) Yeni balkonunuzu oluştururken seçtiğiniz bitkileri ilgiyle takip ediyorum, yine çok güzel bir balkon oluşacak, keyifle oturun inşallah... ;)
Adalet Yağcı
25-04-2013, 09:22
Gilan'cığım, iklimin ayrıcalığından istifade bizleri solladın :)
Domatesleri bir ay sonra yemeye başlayacaksın demektir, Akdeniz iklimi olduğu halde 18-23 derecelerde geziniyoruz, yayla ise çok daha serin gidiyor.
Aldığın bitkilerden ilk önce Acerler dikkatimi çekti, küçük olmaları avantaj aslında, yerine daha çabuk alışacaktır.
Acaba diyorum, genişçe bir saksıya kırmızı ve yeşil Aceri birlikte diksen nasıl olur?
Altına kısa boylu bitkiler dikersin, bu konuda bir çok seçeneğe sahipsin, naif Heucheralar bile olur, fazla güneşten korunmuş olurlar hem.
Alaca yapraklı sardunya süper, her kombinasyona yakışır.
Brugmansiayı çok seveceksin, ama acaip büyüyor, büyük bir saksı gerekecek, çiçeklerini yaz sonuna kadar seyredebilirsin.
Daha sırada neler var acaba?
nurcanaybay
25-04-2013, 13:54
En çok acer'lerle patatesleri sevdim :)...heucheralar'ı zaten hepimiz seviyoruz .
Bordo yapraklı acer'in altına turuncuya kaçan ( aldıklarınızın içinde yok , daha önce aranjmanıma çok yakışır diye paylaşmıştınız ) 2 adet heuchera hayal ettim.Diğer acer içinde koyu renk patates :)
Graptosedum'un önünede koyu yeşil yer örtücü ...sedum album'a benzer bir sedum :)
Ben sevdiklerimi yerleştiriverdim :)
Mavi yasemin dediğiniz plumbago capensis ise aralık sonuna kadar çiçekleniyor , rengide
çok güzel bildiğiniz gibi....begonvil gibi dertsiz tasasız bir bitki , budanmaya da itirazı yok
tek kusuru yanından geçerken çiçeklerinin üstünüze yapışması .Biraz geriye koyarsanız sorun olmaz.
Diğer yaseminde yaz boyu açıyor ama çiçek miktarı pek tatmin edici olmaz.
Sonuçta ne yaparsanız yapın güzel olacağını biliyorum.
teşekkürler, gözümüz gönlümüz açıldı.
Bu çiçeğin bir sardunya türü olması hala çok ilginç geliyor. :)
Pelargonium x hortorum 'Vancouver Centennial'
Hep diyorum, bunun çiçek açmasına gerek yok, yaprakları yeterince güzel. :)
395113
Bu sardunyanın yaprağına bayıldım, aklımdan çıkmıyor. İnternetten arayıp duruyorum ama buralarda bulmam mümkün değil sanırım. :(
Yanılmıyorsam daha önce İzmir'den alan arkadaşlar olmuştu sevgili abk. İnşallah bulabilirsiniz. Ah mesafeler bu kadar olmayacak, hemen gönderirdim... :(
teşekkürler, gözümüz gönlümüz açıldı.
Çok teşekkürler. :) Henüz ortada çok bir şey yok ama bir aya kadar yoluna koymayı umuyorum. :)
Balkonuna begonvil almak isteyen biri olarak, alacağınız begonvili merakla bekliyorum Sevgili Gilan.Haftasonu Bayındır çiçek festivaline gidebilirsem ,hemen bir begonvili kucaklayacağım... ;) Yeni balkonunuzu oluştururken seçtiğiniz bitkileri ilgiyle takip ediyorum, yine çok güzel bir balkon oluşacak, keyifle oturun inşallah... ;)
Siz aldınız mı begovilinizi sevgili sakdag?
Ben çok değişik bir tür almam sanırım ama hala pembe mi mor mu konusunda kararsızım. Mor olan begonvilin orjinali gibi geliyor, o yüzden çok seviyorum. Ama pembe de cıvıl cıvıl. :rolleyes:
398409 398410
Şu alacalı yapraklıyı da çok beğendim aslında...
398411
Gilan'cığım, iklimin ayrıcalığından istifade bizleri solladın :)
Domatesleri bir ay sonra yemeye başlayacaksın demektir, Akdeniz iklimi olduğu halde 18-23 derecelerde geziniyoruz, yayla ise çok daha serin gidiyor.
Aldığın bitkilerden ilk önce Acerler dikkatimi çekti, küçük olmaları avantaj aslında, yerine daha çabuk alışacaktır.
Acaba diyorum, genişçe bir saksıya kırmızı ve yeşil Aceri birlikte diksen nasıl olur?
Altına kısa boylu bitkiler dikersin, bu konuda bir çok seçeneğe sahipsin, naif Heucheralar bile olur, fazla güneşten korunmuş olurlar hem.
Alaca yapraklı sardunya süper, her kombinasyona yakışır.
Brugmansiayı çok seveceksin, ama acaip büyüyor, büyük bir saksı gerekecek, çiçeklerini yaz sonuna kadar seyredebilirsin.
Daha sırada neler var acaba?
Acerler çok şirinler gerçekten. :) İkisini bir arada dikmek bence de iyi bir fikir, renkleri birbirine çok yakışıyor. Ama çok ufak oldukları için pek bir gölgeleri yok. Altlarına da şimdilik güneş seven bir şeyler dikmek lazım. Zaten büyük bir Acer alacağım, heucheralar da onun altına yerleşebilir. :)
Brugmansia'nın altına ne diksem diye araştırıyorum kaç gündür... :rolleyes: Yoğun sulamaya, gübrelemeye ve de güneşe dayanıklı bir şey olmalı. Brugmansia'nın bu büyüme hızını desteklemek için her gün sulamak ve de sık sık gübrelemek şart. Gerçi balkon o kadar güneş alıyor ki zaten her şeyi bol sulamak gerekiyor. Alisyum çok yakışır gibi düşünüyorum ama uygun olur mu acaba? Kokulu olması da bir avantaj... Yoksa sarı gözlü çim, mavi gözlü çim falan mı diksem? Hem güneşe hem suya bayılıyor. Geçen sene çok sevmiştim, uzun süre çiçek açmıştı, ama boyu biraz fazlaca uzamıştı. Gerçi belki bol güneşte daha az uzayabilir. Geçen seneki resimlerinden: http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27109-9.htm#post974380
En çok acer'lerle patatesleri sevdim :)...heucheralar'ı zaten hepimiz seviyoruz .
Bordo yapraklı acer'in altına turuncuya kaçan ( aldıklarınızın içinde yok , daha önce aranjmanıma çok yakışır diye paylaşmıştınız ) 2 adet heuchera hayal ettim.Diğer acer içinde koyu renk patates :)
Graptosedum'un önünede koyu yeşil yer örtücü ...sedum album'a benzer bir sedum
Ben sevdiklerimi yerleştiriverdim :)
Mavi yasemin dediğiniz plumbago capensis ise aralık sonuna kadar çiçekleniyor , rengide
çok güzel bildiğiniz gibi....begonvil gibi dertsiz tasasız bir bitki , budanmaya da itirazı yok
tek kusuru yanından geçerken çiçeklerinin üstünüze yapışması .Biraz geriye koyarsanız sorun olmaz.
Diğer yaseminde yaz boyu açıyor ama çiçek miktarı pek tatmin edici olmaz.
Sonuçta ne yaparsanız yapın güzel olacağını biliyorum.
Siz renkli yapraklı bitkileri en çok seviyorsunuz anlaşılan sevgili nurcanaybay. :) Acer, patates ve heucheraların ortak özelliği...
Fikirleriniz için de çok teşekkürler. :) Minik Acerleri sanırım yerden kazanmak için aynı saksıya dikeceğim. Aranjman hazırlama kuralına göre saksının çarpıcı bitkisi olacaklar. Altlarına patateslerden bir ikisi güzel gidebilir. Araya da bir çiçekli bitki yakışır sanırım. Bu kombinasyon işine biraz zaman ayırmak gerekecek. :)
Mavi yasemin de çok güzelmiş bu durumda. En iyisi kesin istediklerimi bir alıp geriye kalan yere bir bakmak olacak. :rolleyes:
Geçen haftadan beri yazamadım. Buyrun gelişmeler: ;)
Balkonda ikili koltuğu uzun duvarın önüne çektim, boş saksıları da olası yerlerine yerleştirip geriye kalan alana baktım. Gördüm ki yer var, bir adet de tekli koltuk aldım. :) Geçen yaz annem ve kardeşim geldiklerinde balkonda oturmakta çok zorlanmıştık, artık çok rahat olacak. :)
398431
Normalde askılı saksıları hazır almaktansa saksıyı alıp kendim fideleri dikmeyi tercih ederim. Ama bu renk kombinasyonuna bayıldım! Aynı renkleri tekli fidelerin arasında da bulamayınca geriye başka seçenek kalmadı, aramıza katıldı. :) Fiyatı da şansıma kendim alıp diksem olacak maaliyetinden bile ucuzdu. (Mevsimlik fidelerin genelde tanesi 3-4 dolar.)
Calibrachoa:
398432
Şu renklerin uyumuna bakar mısınız? ;)
398433
Bu balkonda da sanırım duvara delik açamam ama şansıma tepede demir bir yapı var. Bu sayede istediğimi asma şansım olacak. Askılı saksılardan başka, fenerler de asmak istiyorum. Zincir, kanca gibi düzenekler bulmam lazım...
398434
Siz aldınız mı begovilinizi sevgili sakdag?
Ben çok değişik bir tür almam sanırım ama hala pembe mi mor mu konusunda kararsızım. Mor olan begonvilin orjinali gibi geliyor, o yüzden çok seviyorum. Ama pembe de cıvıl cıvıl. :rolleyes:
398409 398410
Şu alacalı yapraklıyı da çok beğendim aslında...
398411
Ben de henüz alamadım Gilan. Aslında iki kök alıp,ikisini bir saksıya dikmek istiyorum. Beyaz-pembe, beyaz mor veya sarı-pembe gibi. Bayındır'a da gidemedim zaten. Bulunduğum çevredeki çiçekçilerde tek tük rastlıyorum begonvile, ancak formlarını beğenmiyorum, bir de iki kök düşündüğüm için benzer formlu olmalarını istiyorum.
Alacalı yapraklı bitkileri severim, ancak begonvilde ben çok göz yorucu buldum, begonvil çiçeklerinin güzelliği, alacalı yaprakların bir-iki numara gerisinde kalmış bence.
Burda mevsimlikler çoğunlukla 6'lı olarak satılıyor, tekli olarak çok daha az rastlıyorum. Bahçesi olanlar için çok iyi çünkü 6'lısının fiyatı teklinin en fazla iki katı kadar. Ama ufak bir balkonu olanların işi zor. :rolleyes: Genelde bu altılı grupların renkleri de aynı oluyor. Bu vincaları karışık renkli görünce çok hoşuma giiti. Fotoğrafta net olamamış ama 5 farklı tonu var.
398435
Bodur cosmosları da karışık renkli bulabildim. Örnek saksı aranjmanlarına çok yakıştıklarını gördüğümden beri aklımda vardı. Umarım ben de uygun bir düzende kullanabilirim.
398436
Boyları alıştığımız cosmoslara göre oldukça bodur. Tohum verirlerse toplayacağım.
398437
Bu iki calibrachoa'nın beraber kullanımını da yine bir serada örnek düzenlemiş saksıda beğenmiştim. Bulunca kaçırmadım. :) Birinin ana rengi, diğerinin göbek rengi. Çok uyumlular. ;)
398438
398439
2 adet de bacopa. Özellikle beyaz bacopa sardunyalar ile çok yakışıyor.
398440
Havalar 2 haftadır çok sıcak gidiyor, her gün 25'in üzerinde, iki gündür ise 30'u gördü. Balkon da tam güneye dönük olunca sıcak ve güneş bir arada. Bitkiler sıcağı görünce inanılmaz hızlı büyüyor. Hepsi de minik minik saksılarda oldukları için her gün de su istiyorlar. Bir gün sulamasam akşam geldiğimde yerlere yatmış buluyorum. Bu şekilde nemesia, nane ve hercailer ölümden döndü. Bazı bitkilerde de güneş yanıkları oldu. Yavaş yavaş kendilerini toparlıyorlar...
Heuchera:
398441
Minik acerler:
398442
398443
Nemesia beni şimdiden acayip mutlu etti. Devamlı bol bol çiçek veriyor. İlk hali burada: http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/395115d1366866736-2013-04-21-10.16.31.jpg
Kısa sürede büyüyüp serpildi. Yaz boyu bol çiçekli devam ederse favori çiçeklerimden biri olacak. Çiçeklerinin rengi yavaş yavaş değiştiği için üzerinde iki farklı tonda mor birarada oluyor. Bulabilirsem sarısını ve pembesini de almayı düşünüyorum.
398444
Hercailer sıcağı hiç sevmiyorlar. Hemen boyları uzadı, çiçekleri küçüldü ve seyrekleşti:
398445
Balkonda henüz domatesler ve biber hariç hiçbir şey yerine dikilmiş değil. O yüzden de ortalık doldu. :) Daha almak istediğim bir sürü bitki var, herkes saksısına yerleştiğinde geriye yer kalacağını düşünüyorum (ya da umuyorum :D).
İki resim arasında tam 1 hafta var. Askılı calibrachoa saksısındaki, brugmansiadaki ve sol tarafta domateslerdeki büyüme inanılmaz...
398446
398447
Bu arada fotoğraftan fark etmiş olabilirsiniz, yerim olduğunu fark edince uzun saksıları da ikiden dörde çıkardım. :D
Sebze bahçemiz de genişliyor. :)
Kabak fidesi hemencecik büyümeye çok hevesli.
398448
İş yerinde hemen arkamda oturan iki arkadaşımla bol bol bahçe muhabbeti yapıyoruz. İkisi de yakın zamanda bahçeli ev almışlar. Bahçe konusunda henüz çok tecrübeleri yok ama çok hevesliler. Özellikle birisi bizim gibi tam bir bitki delisi oldu çıktı. :) Her akşam yapı marketlerde bahçe reyonu geziyor. Geçende bir akşam başka bir işi olduğu için o gün çiçekçi gezemeyeceğine üzülüyordu. Geçen haftasonu kahvaltıdan sonra bahçeye çıkmış, öğle yemeği yemeyi unutmuş, 8'de eve girmiş. :) Çok tanıdık bir durum değil mi? ;) Türkçe bilse kesin ağaçlar.net'e üye yapardım. Anlaşılan bu işin milliyeti yok... :p
İşte bu arkadaşıma balkona belki bir de patlıcan fidesi alabileceğimden bahsetmiştim ki bana tohumdan yetiştirdiği fidelerden getirmiş. Yerim olmadığını biliyor ama eğer birisi yaşamazsa diye iki tane koymuş. Eğer ikisi de yaşarsa birini geri götüreceğim, bahçesine dikecek.
398449
Ben de henüz alamadım Gilan. Aslında iki kök alıp,ikisini bir saksıya dikmek istiyorum. Beyaz-pembe, beyaz mor veya sarı-pembe gibi. Bayındır'a da gidemedim zaten. Bulunduğum çevredeki çiçekçilerde tek tük rastlıyorum begonvile, ancak formlarını beğenmiyorum, bir de iki kök düşündüğüm için benzer formlu olmalarını istiyorum.
Alacalı yapraklı bitkileri severim, ancak begonvilde ben çok göz yorucu buldum, begonvil çiçeklerinin güzelliği, alacalı yaprakların bir-iki numara gerisinde kalmış bence.
Evet alacalı gerçekten de biraz fazla geliyor göze.
Bu arada ben de pembe mi mor mu ikilemi yaşarken ikisini birden aynı saksıya diksem diye düşünmüştüm, yalnız değilmişim. ;) Geçri ben birini bodur alıp alt tarafı bir renk, üst tarafı bir renk düşünmüştüm ama iç içe daha bile güzel olabilir.
Bu arada eğer beyaz-pembe bir arada istiyorsanız, kristal begonvil sorunu tek kökte çözebilir. ;)
398457
Yeni düzenlemelerinizde başarılar dilerim. Herşey güzel olacak görünüyor.
Kolay gelsin.
Sevgilerimle.:)
Adalet Yağcı
02-05-2013, 18:54
Sevgili gilan, bizi delirtmeye devam et lütfen :)
Bunlar ne ya, Calibrachoaları, Bacopaları, cüce cosmosları görünce aklım gitti.
O nemesia bu kadar kısa sürede nasıl gelişmiş öyle.
Bir de, yanlış hatırlamıyorsam balkondaki ikili koltuk önceden vardı, aynısının teklisini bulmayı nasıl başardın, helâl sana :)
Ama acerlere ve heucheralara üzüldüm, bir an önce gerçek yuvalarına kavuşurlar inşallah.
Bu mevsimde 30 derecelerde dolaşıyorsa sıcaklık, Temmuz Ağustos gibi nasıl olur acaba :(
Balkona bir gölge şemsiyesi mi alsan acep?
Sen yazmışsın ama ben pekiştireyim, cüce cosmosların ve alabilirsen calibrachoların tohumunu lütfen al, lütfen :eek:
Gilan cıldırdı ve cıldırttı yine:))
YeniGine
03-05-2013, 00:43
Sevgili gilan maşallah herzamanki gibi yine özendirmeye başladın, harikasın... Hercaileri senden gördüm uyguladım, süsenleri senden gördüm uyguladım... Şimdi de Calibrachoa, Bacopa, cüce cosmos (Hoş cosmos tohumu almış ve ekmiş idim ama çıkmadılar :() ları gördüm. Çok da güzeller maşallah. Peki bunların Türkçe isimleri nelerdir acaba, ben bulabilir miyim?
Hepsinin adı Türkiye'de de aynı kullanılıyor sevgili YeniGine.
- Calibrachoa'ya ya kalibroça ya da küçük çiçekli petunya diyorlar. Aslında petunya değil ama gerçekten de küçük çiçekli bir petunyaya benziyor. :)
- Bacopa'nın okunuşu bakopa. Ankara'da seralarda yaygın olarak bulunuyordu, İstanbul'da haydi haydi vardır.
- Cosmos'un okunuşu kozmos. Bunun bitkisi çok yaygın değil, genelde tohumu satılıyor, o da 1,5 metreye kadar uzayan cinsi oluyor.
Bence hem uzun boylusundan hem de bodurundan aslanağzı fidesi alın ya da tohumunu edinin sevgili YeniGine. Eminim çok memnun kalacaksınız. ;)
Sevgili gilan, bizi delirtmeye devam et lütfen :)
Bunlar ne ya, Calibrachoaları, Bacopaları, cüce cosmosları görünce aklım gitti.
O nemesia bu kadar kısa sürede nasıl gelişmiş öyle.
Bir de, yanlış hatırlamıyorsam balkondaki ikili koltuk önceden vardı, aynısının teklisini bulmayı nasıl başardın, helâl sana :)
Ama acerlere ve heucheralara üzüldüm, bir an önce gerçek yuvalarına kavuşurlar inşallah.
Bu mevsimde 30 derecelerde dolaşıyorsa sıcaklık, Temmuz Ağustos gibi nasıl olur acaba
Balkona bir gölge şemsiyesi mi alsan acep?
Sen yazmışsın ama ben pekiştireyim, cüce cosmosların ve alabilirsen calibrachoların tohumunu lütfen al, lütfen
Tohum verirlerse hepsini toplayacağım Adalet Abla, hiç merak etme. Ama sen artık tohum işlerini bıraktığına göre başka sahipler bulmam gerekecek. :p;)
Acerlerle heucheraların durumu çok kötü değil, ben yanık yapraklarını çektiğim için öyle görünmüşler. Alışıyorlar yavaş yavaş güneşe. :) Ben de bir şemsiye alma fikrini ciddi ciddi düşünüyorum. Yazın bile 30'un üstüne nadiren çıkıyor diyorlardı ama şimdiden 30'u görmek beni de korkuttu. Biraz bir bakayım havalar nasıl gidiyor, olmazsa bir de şemsiyeye yer bulacağız.
İkili koltuğu geçen sene bir yapı market zincirinden almıştım. Peynir ekmek gibi sattıkları en ucuz modeliydi. :) O yüzden sanırım her sene aynı seriye devam ediyorlar. Bak artık çaya gelirsen rahat rahat otururuz. :)
Bu arada sıcak havanın güzellikleri:
Kabak fidem tomurcuk vermiş bile. ;) 30 günde kabak verecek diyorlardı, bu gidişle cidden öyle olacak...
398873
Kökleri plastik bardağın duvarlarına dayanmış, bu haftasonun kesin dikmem gerek.
398874
Sayın gilan,
Yeni düzenlemeleriniz çok güzel görünüyor.Kısa sürede balkonunuzu yine eskiden olduğu gibi harika aranjmanlarla süsleyeceğinizden şüphem yok,kolay gelsin.
Adalet Yağcı
03-05-2013, 09:37
Tohum verirlerse hepsini toplayacağım Adalet Abla, hiç merak etme. Ama sen artık tohum işlerini bıraktığına göre başka sahipler bulmam gerekecek. :p;)
Bak artık çaya gelirsen rahat rahat otururuz. :)
Cüce Cosmoslar ve Calibrachoalar için tövbemi bozarım :eek:
Valla hiç belli olmaz, gelir miyim gelirim yani :D
Calibrachoa'ya ya kalibroça...
Ben de şu Heucheraların okunuşuna karar veremedim :)
Ben Huşera diyorum ama, Hekera diyenler de var, doğrusu hangisi?
Heuchera hakkaten çok zor bir kelime, tahmin etmek imkansız. :p
Tek takılan da biz değiliz demek ki. Buyrun: ;)
https://www.youtube.com/watch?v=k7sHRCScI-Y
Adalet Yağcı
07-05-2013, 16:53
Ömürsün yani gilan, ben şöyle anladım, hiukura :cool:
Gel de becerebilirsen doğru söyle..:p
Hiyukera
Adalet Yağcı
07-05-2013, 18:24
Huşera daha kolaydı :)
Sevgili gilan, bak kim geldi..
400837
loveforlife
07-05-2013, 21:08
Sevgili Gilan,
Yine hayran bırakacak bir balkon geliyor sanırım. Seçimler, renk ahenkleri harika! Tohumları almayı başarırsan ben de talip olabilirim canım. Kabakla yakında mücver mi yaparsın, kabak yemeği mi bilemedim.;)
Büyük bir merakla paylaşımlarının devamını bekliyorum. Sevgi ve selam ile...
Teşekkürler loveforlife. :)
Tohum alabilirsem seve seve paylaşırım. :)
Şimdilik balkon büyük bir kaos içinde aslında. :D Ufak bitkilerin çoğunu aldım ama henüz büyükleri almadığım için dikemiyorum. Bakalım ne zaman düzene gireceğiz. :rolleyes:
Kabakla ilk hedefim kabak kızartması yapmak. :D
Bu arada calibrachoadan tohum almak konusunda sanırım umut yok. :(
O kadar çiçek açıyorlar neden hiç tohum yok diye bir araştırayım dedim, baktım ki calibrachoa çelikle üretiliyormuş. Dondan korunursa çok yıllık olarak kullanılabilir, ya da yaz sonunda çelikle gelecek sene için üretilebilir deniyor.
Piyasada da hiç tohum satışı yok. :( Umarım bodur cosmoslarda şansımız daha iyi gider...
Huşera daha kolaydı :)
Sevgili gilan, bak kim geldi..
400837
Hoşgelmiş, ne kadar da tatlı olmuş. :)
Calibrachoa'nın bu rengini çok seviyorum ve bende bu sene bu renk yok, o yüzden senden izleyeceğim. :) Senin elinde nasıl serpilir şimdi o. ;)
Heuchera nasıl okunuyor diye bana sorsalar Hükera derim sanırım. :rolleyes: Yabancılar aksandan dolayı ü'yü üu gibi, e'yi da ı gibi okuyorlar, oluyor Hüukıra.
Olsun, Hükera hem daha kolay, hem de bayağı yakın. :p
Adalet Yağcı
08-05-2013, 10:38
Umarım bodur cosmoslarda şansımız daha iyi gider...
Lütfen gitsin...
Bu kadar deli açan, bu kadar zahmetsiz bir bitki bir o kadar da göz alıcı.
Tüm bahçelere balkonlara çok yakışır bence de.
Latince okunuş kuralları - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Latince_okunu%C5%9F_kurallar%C4%B1) bu linkteki yazılanlara göre hökera diye okumamız lazım. :D
2 haftadır bir türlü zaman bulup gelişmeleri paylaşamadım. Bu haftasonu arayı kapatmak için iyi bir fırsat oldu. :)
Bu arada 2 sera gezdim, görüntüler ve değişik bitkileri sizlerle de paylaşmak istedim: ;)
http://www.agaclar.net/forum/geziler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/31631.htm
http://www.agaclar.net/forum/geziler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/31669.htm
Bu kadar sera gezip de elim boş dönmek olmazdı tabii. :p
İlk önce Annie's Annuals serasından balkona gelenler:
Toplu görüntü:
406341
Latince isimleri de çıkacak şekilde fotoğrafladım. :)
Mercanköşk:
406342
Altın renkli oxalis: ;)
406343
Sarkan prenses çiçeği. Pembe çiçeklerini görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. ;)
406344
Aranjmanlara sarkıcı olarak kullanılmak üzere gümüş yapraklı dichondra:
406345
Koyu mavi çiçekleri gelmek üzere. ;)
Anagallis monelli
Forumdaki başlığı: http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/21669.htm
406347
Fırfırlı hercai. ;) Yaz başında hercai almak ne kadar mantıklı, ne zamana kadar dayanacak göreceğiz... :p
406348
Açık mavi, koyu mavi ve beyaz sarkan lobelyalar. Maalesef pembesini bulamadım, o yüzden başka pembe bir çiçekle aranjman yapacağım.
406349
Mor fesleğenlerim:
406350
Mavi gözlü çim: ;)
406351
Bunlar da Summer Winds serasından gelenler:
406352
Turuncu mimulus. Mimulus'a maymun çiçeği deniyormuş, çünkü çiçeklerinin şeklini maymun suratına benzetiyorlarmış. Ben pek benzetemedim. :p
406353
Alacalı yapraklı ve çingene pembesi çiçekli sardunyam. :)
Pelargonium catalina
406354
Pembe sakız sardunyam. Lobelyalarla birlikte askılı saksıya dikeceğim.
406355
İki çeşit delosperma.
Pembe Delosperma 'John Proffit' ve yavruağzı Delosperma 'Mesa Verde'
İki türü daha vardı ama onlar 6'lı satıldığı için alamadım. :mad:
406356
Sebzelere eşlik etmeleri için 2 adet kadife çiçeği.
406357
Minicik fideleriyle 6'lı mavi yıldız yer örtücü.
http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/31549.htm
Onlarla çok güzel planlarım var ama bakalım güzel olacak mı... ;)
406358
Bu gibi örnek saksı aranjmanı fotoğraflarında hep çok beğendiğim ve uzun zamandır istediğim bir bitki vardı:
406362
Kırmızı muz!
Geçen sene almayı düşünmüştüm ama iklim uygun olmadığı için alamamıştım. ;)
Veee artık benim de bir kırmızı muzum var! ;)
406363
Yapraklarına bayılıyorum. ;)
406364
Bitki seçimlerin her zaman ki gibi harika Sevgili Gilan, yapacağın aranjmanları, balkona yerleşimlerini merakla bekliyoruz.
Bu arada sera gezilerinin birinde epiphyllumları(Atlas) görünce inşallah onlardan da almıştır demiştim kendi kendime... ;)
Bugün bütün gün bu bir yığın ufaklıkla aranjman oluşturmaya çalıştım ama henüz çok yol kat edemedim. :o Renkleri, tarzları, boylarını uydurmak ve de hepsini biryerlere sığdırmak çok zor.
Saat çok geç olmuş, kalan gelişmeleri yarın paylaşırım. :)
Adalet Yağcı
19-05-2013, 20:22
Müthiş bir ziyafetti yine, ellerin dert görmesin gilan'cığım.
Her nereye gidersen git, kısa zamanda orayı cennete çeviriyorsun.
Aslında artık sana bahçeli bir ev lâzım, küçük de olsa aklında kalan bitkilere yer bulacağın bir bahçen olmalı.
Yeni güzellere bayıldım, dikkatimi ilk çeken mavi gözlü çim oldu, sonra o nasıl kırmızı muz öyle darılma ama aceri sollamış :)
Yer örtücü mavi yıldız da çok hoş aslında hepsi de çok güzel.
Önceden aldığın nemesia ve calibrochoalar ne alemdeler, onları da fotoğrafla, özlüyoz biz :)
Dikkat ettim de, sen de benim gibi mavicisin, burada şöyle doygun bir maviye ulaşmak çok zor, tadını çıkar canım.
YeniGine
19-05-2013, 23:49
Sevgili gilan; her zamanki gibi bitki alışverişlerin harika geçmiş belli. Aldığın çiçekler de çok güzeller. Balkonun son halini merakla bekliyoruz. Gönlüne sağlık...
Bu arada sera gezilerinin birinde epiphyllumları(Atlas) görünce inşallah onlardan da almıştır demiştim kendi kendime... ;)
Maalesef almadım sevgili sakdag. Atlası sitede, özellikle de Güler Abla'da, gördükçe çok beğeniyorum. Ama sanırım henüz kanlı canlı halde görmediğim için şimdilik kendimi uzak tutabiliyorum. Ah şu yer sorunu... :o
Müthiş bir ziyafetti yine, ellerin dert görmesin gilan'cığım.
Her nereye gidersen git, kısa zamanda orayı cennete çeviriyorsun.
Aslında artık sana bahçeli bir ev lâzım, küçük de olsa aklında kalan bitkilere yer bulacağın bir bahçen olmalı.
Yeni güzellere bayıldım, dikkatimi ilk çeken mavi gözlü çim oldu, sonra o nasıl kırmızı muz öyle darılma ama aceri sollamış :)
Yer örtücü mavi yıldız da çok hoş aslında hepsi de çok güzel.
Önceden aldığın nemesia ve calibrochoalar ne alemdeler, onları da fotoğrafla, özlüyoz biz :)
Dikkat ettim de, sen de benim gibi mavicisin, burada şöyle doygun bir maviye ulaşmak çok zor, tadını çıkar canım.
Aslında ben daha çok morcuyum ama bu balkon bunu pek yansıtmadı gerçekten de. :p
Mavi gözlü çim söylendiğine göre tohumdan kolay üretiliyormuş. Geçen sene bendeki sarısı bol bol tohum yapmıştı. (Sonra ben o tohumları Türkiye'ye getirmek yerine kazara ev eşyalarıyla bir paketletip depoya yollamıştım. :o). O yüzden şimdi de tohum için takipteyim. :)
Kırmızı muz çok çekici gerçekten. Ama Acer'in yeri başka, onun baş köşede yeri hazır. Yeri var, kendi yok. :D
Ufak bir bahçe...
Bakalım, belki seneye olur. :)
Bodur cosmosları tohum için gözlüyorum ama tam olarak anlayamadım. Bu görünen geçmiş çiçeğin ucundaki kurumuş yerleri dağılıp ele geliyor ama tohuma benzetemedim. Tüy gibi, toz gibi bir şey, tohuma benzer bir dolgunluğu yok. Acaba tohumu onlar mı, yoksa onların alt tarafındaki yeşil çıkıntılı yer mi kuruyup tohum olacak, yoksa bunlarda tohum yok mu anlayamadım...
407614
Ekleme:
Tam olarak aradığım fotoğrafı buldum. Kurumuş kısımın altındaki yeşil çıkıntılı dediğim yer olgunlaşıp tohum olacakmış. Bekleyelim bakalım. :)
407625
Balkonumun son eklenen sakinleri: ;)
Siyah fil kulağı
Colocasia esculenta 'Black Magic'
Suya ve sıcağa bayılan ama yakıcı güneş istemeyen, uygun ortam olursa dev boyutlara ulaşabilen, saksı aranjmanlarında sık sık çarpıcı olarak kullanılan soğanlı bir bitki.
408117
Bu kadar büyüyebiliyor, ama benim saksıda bu şansı yok. :)
408119
Ve de mor rengine bayıldığım, sayın kgursan sayesinde tanıyıp sevdiğimiz lisianthus.
408118
Balkonda adım atacak yer kalmayınca artık saksıları düzenleme, aranjmanları oluşturma vakti geldi dedim. :)
Aranjmanlar için meşhur filler-thriller-spiller tekniğini uygulamaya çalışıyorum.
Geçen sene şurada özetlemiştim: http://www.agaclar.net/forum/952509-post79.htm
Çok başarılı bir teknik, tavsiye ederim.
İşe kırmızı muz ile başladım. Ama hiç kolay olmadı. :p
Bitkileri dikmeden önce saksılarıyla bir sıraya dizip, oluşan kombinasyonu beğenip beğenmediğime bakıyorum.
Önce Heuchera Obsidian ile denedim. Heuchera çok koyu kaldı, kayboldu.
408120
Sonra tatlı patates sarmaşıklarıyla denedim. Bayağı hoşuma gitti ama muz da yaprak bitkisi, bunlar da. Biraz daha çiçekli bir şeyler gerekli diye düşündüm.
408121
Calibrachoalar çok güzel uydu gibi. Ama bir şeyler daha eklesek?
408122
Heuchera hala çok koyu kalıyor.
408123
Siyah tatlı patates de arkada çok kayboldu.
408124
Dur bir dakika, kahverengi patates sarmaşığı nasıl oluyordu?
Olmadı, o da çok kayboldu.
408125
Açık yeşil patates sarmaşığı güzel bir aydınlık veriyor gibi? Ama calibrachoalar çok ayrı düştü.
408126
Hah! İşte bunu beğendim! ;)
408127
İşte böyle bir saat kadar bir onu bir bunu koya koya denedikten sonra son kararı verebildim. :)
Kırmızı muz, calibrachoa, açık yeşil tatlı patates sarmaşığı aranjmanı:
- Ensete maurelii 'Red Abyssinian'
- Calibrachoa
- Ipomoea batatas 'Margarita'
408128
İkinci sırada brugmansia vardı. Brugmansia suya bayıldığı için altına da suyu seven bitkiler gerekli.
Ortaya doğru mavi gözlü çimleri, etrafa da mavi yıldız yer örtücüyü diktim. İkisi birlikte açtığında çok güzel mavi bir kombinasyon olur diye düşündüm. Yalnız son bir iki günde fark ettim ki brugmansia'nın yaprakları nedeniyle bu kısım biraz gölge kalıyor. Alttaki bitkiler bu durumdan çok hoşlanmadılar gibi. Bir süre gözleyeceğim bakalım...
408129
408130
Bu arada uyguladığım toprak karışımından da bahsedeyim. Az miktarda toprakta çok sayıda bitkiyi ve sebzeyi bir arada yaşatmaya çalıştığım için çok zengin bir toprak sağlamak çok önemli. Bu nedenle bol bol kompost kullanmak lazım.
Gübre olarak da organik 5-5-5 gübre kullandım. Kemik, kan, tüy gibi organik maddelerden üretilmiş. Hümik asit de eklenmiş.
408134
Gübrenin görüntüsü:
408135
Balkonum çok güneş aldığı için bir diğer önemli konu da toprağın su tutuculuğunu arttırmak. Bu amaçla satılan minik kristaller var. (Vazoda bambu yetiştirmek için de kullanılıyorlar, o şekilde de rastlamış olabilirsiniz.) Bu kristalleri bir süre suya koyduğunuzda suyu emip depoluyorlar, daha sonra toprak kuruduğunda geri veriyorlar. Böylece hem fazla suyu emerek fazla sulamanın zararını azaltıyor, hem de gerektiğinde suyu geri vererek az sulamanın zararını engelliyor.
Kristaller:
408131
Sadece 3 çay kaşığı kadarı suda bekletildiğinde bir kap dolusu hacme ulaşıyor.
408133
Tek bir kristal tanesinin normal hali ve su emmiş hali yanyana:
408132
Açık kahverengi olan saksı toprağı, sağ taraftaki koyu kahverengi olan ise kompost. Saksının ücte biri oranında kompost kullanıyorum. En soldaki beyaz yığın su emdirilmiş kristaller. Hepsinin üzerine serpilmiş açık renkli toz da organik gübre.
Bu kadar karışıma beni diksen büyürüm. :D
408136
Adalet Abla, nemesiayı sormuştun. Ufaklık bu aralar çiçekleri azalttı, kendini yaprağa verdi. Ama sağlığı yerinde. Şimdi yavaş yavaş tekrar tomurcukları açmaya başlıyor. Bu dinlenmeye fazla su falan vererek bir şekilde ben mi neden oldum yoksa normal bir durum mu bilmiyorum. Belki de geçen çiçekleri kesmem falan gerekiyordu... Henüz net bir tohum oluşumu da görmedim.
408141
Bu da nemesia'yı da kullanarak pembe-mor tonlarında bir aranjman yapma çalışmaları:
Resmen dip dibe dikiyorum her şeyi, bitkiler bana kızmıyordur umarım. :D
Ama inanın bu haliyle bile sığmayacaklar...
408142
Ve sonuç:
Nemesia biraz daha çiçeklenince daha güzei olacak. Lisianthus'un çiçeklenmesine daha var ama çiçeklenirse çok güzel bir renk katacak.
- Pelargonium catalina (sardunya)
- Nemesia
- Lisianthus
- Vinca (pervane çiçeği) 6 farklı renkte.
- Dichondra argentea 'Silver Falls'
408143
Bu askılı saksıya da beyaz, açık mavi, koyu mavi sarkıcı lobelya ve pembe sakız sardunya diktim. Gelişip açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum. ;) Lobelyanın bu iklimi seveceğini düşünüyorum.
408144
Hazır aldığım askılı calibrachoa saksısı da kabardıkça kabardı. Fotoğraftan çok belli olmuyor ama hemen altındaki tekli koltukla aynı ene sahip olmasından anlaşılabilir. :p
408492
Ve bu da şu an için hazırlaması biten son aranjman:
Şu an çok güzel görünmüyor. :p Ama cosmoslar daha bol çiçeklenince ve de sağ öndeki prenses çiçeği de pespembe çiçeklere bürünüce daha güzel görünecek. :) Siyah patates sarmaşığı da canı isterse mor çiçekler açıyor, o da olursa daha da güzel olur. :)
Çarpıcı:
- Colocasia esculenta 'Black Magic' (Siyah fil kulağı)
Doldurucu:
- Cosmos (beyaz, açık pembe, koyu pembe)
Sarkıcı:
- Ipomoea batatas 'Blackie' (siyah tatlı patates sarmaşığı)
- Centradenia floribunda
408150
nurcanaybay
22-05-2013, 07:34
Düzenleme örneklerine baktığımızda nasıl da kolay görünüyor değil mi ...bir saksı ile
saatlerce uğraşıp , yine de memnun kalmadığım ,sil baştan yaptığım çok olmuştur :)
Ama sonunda belimizi doğrultup , şöyle bir baktığımızda gözlerimiz gülümser :)
Çoğumuzun aynı şeyi yaşadığından eminim .
Muzlu düzenlemeniz de göz doldurucu olmuş, hele
beyaz duvarın önünde daha bir çarpıcı görünüyor.
Balkon çok sıcak olursa , brugmansia'lı saksı da da sorun yaşamazsınız belki , hatta
gölgelediği için daha iyi bile olabilir .En kötü ihtimalle çimin yerini değiştirmeniz gerekir.
Siyah fil kulağı da rengi ve şekliyle çok güzel , sırada o var sanırım ...kolay gelsin :)
nurcanaybay
22-05-2013, 07:40
Ben yazana kadar yapılmış bile :))
Çok hızlıyımdır. :p
Çok teşekkürler. :) Brugmansia'nın altındaki mavi yıldız çiçek açmak yerine boya gitmeye başladı gibi geliyor, ama henüz sadece birkaç gün geçtiği için kesin bir şey söyleyemiyorum. Mavi gözlü çimin de çiçekleri azaldı sanki. Ya da belki de sadece yeni saksılarına alışma çabasındalar. :o
Brugmansia'nın alt tarafındaki bir kaç yaprağını kopararak bitkiye güneş açabilirsin Sevgili Gilan. Ben öyle yaptım da. Bir kaç karışı tohumu(Brugmansia,sabah sefası,selluka ve saraypatı)bir araya ekmiştim. Selluka ve sabah sefaları uzadı gitti, sarılıcı çubuklara sarıldılar, brugmansia da coşkulu bir şekilde hızla büyüyor, en dipte saray patları kaldı. Saksıları çok iyi güneş almalarına rağmen yapraklardan cılızlaşmışlardı. Yaprakları kopararak güneş açtım onlara, şu an çok iyi oldular.
Kırmızı muz, siyah fil kulağı ve patates sarmaşıkları harika...
Çok başarılı ve bilgilendirici saksı düzenlemeleri...
Kendi yaptığım saksı düzenlemesinde ki eksik ve fazlalıkları gördüm.
Tebrikler ve teşekkürler...
Bu sayfanın seyrine doyum olmuyor.Aranjmanların harika olmuş,eline sağlık gilan.
Muz bitkin ve siyah renkli fil kulağına bayıldım;aslında hepsi çok güzel.
YeniGine
23-05-2013, 00:20
Sevgili gilan aldığın bitkiler aranjmanların, saksıların çok güzeller çok. Bilirsin senden kopya çekerim. Fakat şimdilik senden kopya çekebileceğim bitkinden yok. :( Bu güzelliklere ben ulaşamam. Herşey mükemmel olmuş çok güzel, ellerine, gönlüne sağlık.
Şu an için tohumdan yetiştirdiğim nemesialarım var fakat onlar da sendeki gibi değil çiçek de açtılar fakat tek bir dal üzerinde bir çiçek. Gelişecekler mi, büyüyecekler mi bilemiyorum. İnşallah gelişirler çünkü gerçekten çok güzel bir bitki, çiçekleri de çok güzel.
Yine bizi kahredecek anlaşıldı, bi daa girmem bu balkona...
Bu sayfanın seyrine doyum olmuyor.Aranjmanların harika olmuş,eline sağlık gilan.
Muz bitkin ve siyah renkli fil kulağına bayıldım;aslında hepsi çok güzel.
Çok sağ ol sevgili Tika. :)
Yine bizi kafredecek anlaşıldı, bi daa girmem bu balkona...
Ama ama olmuyor böyle. :p
Sevgili gilan aldığın bitkiler aranjmanların, saksıların çok güzeller çok. Bilirsin senden kopya çekerim. Fakat şimdilik senden kopya çekebileceğim bitkinden yok. :( Bu güzelliklere ben ulaşamam. Herşey mükemmel olmuş çok güzel, ellerine, gönlüne sağlık.
Şu an için tohumdan yetiştirdiğim nemesialarım var fakat onlar da sendeki gibi değil çiçek de açtılar fakat tek bir dal üzerinde bir çiçek. Gelişecekler mi, büyüyecekler mi bilemiyorum. İnşallah gelişirler çünkü gerçekten çok güzel bir bitki, çiçekleri de çok güzel.
Sağ ol sevgili YeniGine. :) Ama inanın güzel bir görüntüye ulaşmak için aslında bu kadar çeşitli bitkiye hiç gerek yok. Bakmayın gözümüz kalıyor, aklımıza takılıyor da alıyoruz. Yoksa aslında daha az çeşitle çok daha planlı ve göze güzel görünen düzenlemeler yapılıyor.
Mesela en sevdiğim aranjmanlardan biri kırmızı sardunya, beyaz bacopa ikilisi: http://www.agaclar.net/forum/980479-post332.htm
İkisi de çok kolay bulunan bitkiler ve de birlikte çok uyumlu, çok güzel görünüyorlar. Hele bir de mavi seramik saksı olsa seyrine doyum olmaz. :rolleyes:
Başka da pek çok kolay ve çok güzel aranjman seçeneği var. Mesela yaprak güzeli, begonya, sarıkız ile de çok kolay bir başka aranjman oluşturulabilir.
Şu başlıkta daha pek çok örnek var: http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/4021.htm
Ben yakın zamanda sizden bir aranjman bekliyorum. ;)
Brugmansia'nın alt tarafındaki bir kaç yaprağını kopararak bitkiye güneş açabilirsin Sevgili Gilan. Ben öyle yaptım da. Bir kaç karışı tohumu(Brugmansia,sabah sefası,selluka ve saraypatı)bir araya ekmiştim. Selluka ve sabah sefaları uzadı gitti, sarılıcı çubuklara sarıldılar, brugmansia da coşkulu bir şekilde hızla büyüyor, en dipte saray patları kaldı. Saksıları çok iyi güneş almalarına rağmen yapraklardan cılızlaşmışlardı. Yaprakları kopararak güneş açtım onlara, şu an çok iyi oldular.
Evet onu da düşündüm. Ama Brugmansia'nın çok daha fazla uzamasını istiyorum. Keşke şöyle 1,5-2 metreye ulaşsa da hemen yanındaki koltukta otururken trompetler tepeden üstüme doğru sarksa. :rolleyes:
İşte o nedenle Brugmansia'nın maksimum derecede fotosentez yapması lazım, onun için de çok yaprağa ihtiyacı var. :o Boyu biraz daha uzayınca belki daha rahat kıyabilirim. :)
Şimdi aklıma geldi de yaprakları sağa sola doğru çekiştirsem bir yerlere tutturabilir miyim acaba? Bir bakayım...
Kırmızı muz, siyah fil kulağı ve patates sarmaşıkları harika...
Çok başarılı ve bilgilendirici saksı düzenlemeleri...
Kendi yaptığım saksı düzenlemesinde ki eksik ve fazlalıkları gördüm.
Tebrikler ve teşekkürler...
Çok güzel görünüyorlar sevgili syuksek. :) Belki beyaz alisyum biraz beyaz saksıda kaybolmuş gibi mi?
Benim fil kulaklı saksıda da bir şeyler tam olmadı diye düşünüyordum, şimdi böyle yazınca fark ettim ki onda da aynı sorun var. Saksı koyu, patates sarmaşığı da koyu olunca çok karanlık görünüyor. Bitkileri eşleştirmeye çalışırken açık yeşil patates sarmaşığı her şeyle ne güzel uyuyor diyordum, demek onu da tam tersi nedenle kontrast yarattığı için beğeniyormuşum. :rolleyes:
Sizin belirlediğiniz eksikler, fazlalıklar neler?
gilan yaptığın arjmanlar çok güzel olmuş püf noktaları bizlerle paylaştığın için ayrıca teşekkürler :) kırmızı muzun saksısı üstte verdiğin fotodaki gibi birazdaha açık renkte olsaydı
belki daha farklı bir hava katmışolabilirdi ama böylede güzel tabi senin kadar bu işlerden anlamıyorum nacizane fikrimdi bol çiçekli günler :)
Çok güzel görünüyorlar sevgili syuksek. :) Belki beyaz alisyum biraz beyaz saksıda kaybolmuş gibi mi?
Benim fil kulaklı saksıda da bir şeyler tam olmadı diye düşünüyordum, şimdi böyle yazınca fark ettim ki onda da aynı sorun var. Saksı koyu, patates sarmaşığı da koyu olunca çok karanlık görünüyor. Bitkileri eşleştirmeye çalışırken açık yeşil patates sarmaşığı her şeyle ne güzel uyuyor diyordum, demek onu da tam tersi nedenle kontrast yarattığı için beğeniyormuşum. :rolleyes:
Sizin belirlediğiniz eksikler, fazlalıklar neler?
Sevgili Gilan,
Çarpıcı-Doldurucu-Sarkıcı formülünde :
- Çarpıcı bir bitkimin olmadığını,
- Benzer 2 sardunyayı yanyana ekerek fazla doldurucu olduğunu,
- Beyaz alisyumun sarkmak yerine yukarı büyüyüp başka bir doldurucu olduğunu sayende görmüş oldum....
Ben aslında daha önce senin sayfanda gördüğüm bir güzelliği (http://www.agaclar.net/forum/980479-post332.htm) gerçekleştirmek istemiştim...
Ama çiçekler arası kontrast, saksı ve çiçek renk uyumuna dikkat etmemişim...
Şu (http://www.agaclar.net/forum/986924-post376.htm) düzenlemen de çok güzeldi...
Bir mühendis olarak bu kadar dikkatli sanatçı ve estetik bakış açından dolayı ayrıca tebrik ederim.
Balkonun son halini iple çekiyorum.
Ayrıca Agaphantusları da balkonunda görmeyi çok isterim :)
Sevgilerimle...
Harika aranjmanlar, bayıldım. :) Gilan ben de geçen hafta işyerimin bahçesinde iki büyük saksıya bir sürü çiçek ekmiştm. Seninkiler kadar olmasa da hiç de fena değillerdi. Pazartesi işe geldiğimde saksıların yarısı boşaltılmıştı. Biri sanki açıkbüfeden yemek seçer gibi beğendiği çiçekleri seçip köküyle çıkarıp götürmüş. Daha hafif olan küçük saksılardaki çiçekleri de saksılarıyla almış. :(
füsunANK
23-05-2013, 18:35
Gilan adlı arkadaşa inanmayın, sizi kandırıyor. Burası balkon falan değil. Bahçesi var, kocaman hemde. Balkon olsa bu kadar bitkiyi alır mı. :confused: Almaz tabii ki. Muz bile var muzzz, düşünsenize. :p
Adalet Yağcı
23-05-2013, 21:32
Bu gün hamaratlık günümüz anlaşılan :)
Sen bir okul gibisin gilan'cığım, öğrenirken öğreten bir okul.
Sana şunu şöyle yap diyemiyorum, sen zaten deneyerek en güzel sonuca ulaşıyorsun.
Sadece küçük bir tavsiyede bulunmak istiyorum, nemesiadan tohum alacaksın diye bitkiyi yorma bence, geçmiş çiçeklerini buda ki yeni çiçeklerin gelmesi hızlansın.
Sezon bitmeden şu güzelim balkonun keyfini çıkarmaya başla artık.
Yanında gül lokumlu Türk kahvesi olan tepsiyi ne zaman göreceğiz ;)
Yine bizi kahredecek anlaşıldı, bi daa girmem bu balkona...
Diyorum ama dayanamıyorum, çekiyor bişeyler, içimi kemiriyor...
Gilan adlı arkadaşa inanmayın, sizi kandırıyor. Burası balkon falan değil. Bahçesi var, kocaman hemde. Balkon olsa bu kadar bitkiyi alır mı. :confused: Almaz tabii ki. Muz bile var muzzz, düşünsenize. :p
Aklıma da gelmedi değil hani, gerçekten bahçesimi var acaba ...
:eek: "Hah! Tamam oldu, ben de bir şeyler becerebildim.."" diye sevinirken sayfana girdim şeş beş oldum gilancığım.. ;) Kırk fırın ekmek tüketmem lazım çeyreğinin çeyreği kadar bilgi ve zevk sahibi olabilmem için, ne iyi ettin de geldin, hoş geldin.. :) ;)
:eek: "Hah! Tamam oldu, ben de bir şeyler becerebildim.."" diye sevinirken sayfana girdim şeş beş oldum gilancığım.. Kırk fırın ekmek tüketmem lazım çeyreğinin çeyreği kadar bilgi ve zevk sahibi olabilmem için, ne iyi ettin de geldin, hoş geldin.. ;)
Sen de hoşgeldin sevgili Sudenur :) Çok teşekkür ederim. Ama inan bana ağaçlar.net'e ilk gediğimde hiçbir şey bilmiyordum. Şu an tek farkım bu sitede bir iki sene daha fazla zaman geçirmiş olmam. Burası en iyi bahçe ve bitki okulu. ;)
Aklıma da gelmedi değil hani, gerçekten bahçesimi var acaba ...
İftira bunlar, inanmayın!!! :D
Ya da şöyle diyeyim. Evet bir bahçem var. Ama 6 metrekare, tabanı beton, ve de üçüncü katta. :D
gilan yaptığın arjmanlar çok güzel olmuş püf noktaları bizlerle paylaştığın için ayrıca teşekkürler :) kırmızı muzun saksısı üstte verdiğin fotodaki gibi birazdaha açık renkte olsaydı
belki daha farklı bir hava katmış olabilirdi ama böylede güzel tabi senin kadar bu işlerden anlamıyorum nacizane fikrimdi bol çiçekli günler :)
Teşekkürler sevgili BAYÇALI. :) Saksı renginin aranjmanlara ne kadar etki ettiğini ben de yeni yeni fark ediyorum. Ben bitkiler çeşitliyken saksılar sade olsun diyerekten saksılarımın hepsini aynı seriden almıştım. 3 farklı şekildeler ama hepsi aynı renk ve desende. Aslında şimdi düşünüyorum da rengarenk seramik saksılar da başka bir güzel olabilirdi. Ama seramik saksı fiyatları inanılmaz, tek kötü yanı o. :rolleyes:
Harika aranjmanlar, bayıldım. :) Gilan ben de geçen hafta işyerimin bahçesinde iki büyük saksıya bir sürü çiçek ekmiştm. Seninkiler kadar olmasa da hiç de fena değillerdi. Pazartesi işe geldiğimde saksıların yarısı boşaltılmıştı. Biri sanki açıkbüfeden yemek seçer gibi beğendiği çiçekleri seçip köküyle çıkarıp götürmüş. Daha hafif olan küçük saksılardaki çiçekleri de saksılarıyla almış. :(
Çok kötü olmuş :( Şimdi o insan o çiçekleri bir yerleri güzelleştirmek için kullanacak sözde. Kendi içindeki kötülüğü gizlemesine yetecek mi acaba çiçekler...
Acaba diyorum yeniden bir şeyler dikip yanına da "Bitkiler ilaçlanmıştır. Zehirlidir, dokunmayınız." gibi bir yazı/tabela koysan?
Bu gün hamaratlık günümüz anlaşılan :)
Sen bir okul gibisin gilan'cığım, öğrenirken öğreten bir okul.
Sana şunu şöyle yap diyemiyorum, sen zaten deneyerek en güzel sonuca ulaşıyorsun.
Sadece küçük bir tavsiyede bulunmak istiyorum, nemesiadan tohum alacaksın diye bitkiyi yorma bence, geçmiş çiçeklerini buda ki yeni çiçeklerin gelmesi hızlansın.
Sezon bitmeden şu güzelim balkonun keyfini çıkarmaya başla artık.
Yanında gül lokumlu Türk kahvesi olan tepsiyi ne zaman göreceğiz ;)
Keyif kısmına biraz daha zaman var Adalet ablacım. :) Bir yandan Acer arama çalışmalarım devam ediyor. Balkonda da şu an tek bir boş saksı kaldı ama yaklaşık 3 saksıyı doldurabilecek bitki var, ne yapacağım diye düşünüyorum kara kara. :rolleyes:
Şu ekim dikim işlerini bir bitirebilirsem ilk iş balkonu bir yıkayıp adam etmem lazım. Sonra da fenerler, askılı süsler, dekorasyonlar... ;) Bence senin, benim (cemo'yu da ekleyelim) bahçenin tadını çıkarmaktan anladığımız şey bahçede çalışmak zaten. :p
Ha ama Türk kahvemi içerim bak. ;)
Sevgili Gilan,
Çarpıcı-Doldurucu-Sarkıcı formülünde :
- Çarpıcı bir bitkimin olmadığını,
- Benzer 2 sardunyayı yanyana ekerek fazla doldurucu olduğunu,
- Beyaz alisyumun sarkmak yerine yukarı büyüyüp başka bir doldurucu olduğunu sayende görmüş oldum....
Ben aslında daha önce senin sayfanda gördüğüm bir güzelliği (http://www.agaclar.net/forum/980479-post332.htm) gerçekleştirmek istemiştim...
Ama çiçekler arası kontrast, saksı ve çiçek renk uyumuna dikkat etmemişim...
Şu (http://www.agaclar.net/forum/986924-post376.htm) düzenlemen de çok güzeldi...
Bir mühendis olarak bu kadar dikkatli sanatçı ve estetik bakış açından dolayı ayrıca tebrik ederim.
Balkonun son halini iple çekiyorum.
Ayrıca Agaphantusları da balkonunda görmeyi çok isterim :)
Sevgilerimle...
Agaphantus için maalesef hiç yerim yok. :) Balkonda adım atacak yer kalmama durumunu yaşamaya çoktan başladım. :rolleyes: Eğer bir parça yer uydurabilirsem ilk aklımda kalanlar sundavilla ve Raspberry Shortcake frambuaz (http://www.agaclar.net/forum/1157017-post35.htm)! :)
Bu aranjman tartışması benim için de çok aydınlatıcı oluyor. Her farklı göz farklı bir şey görüyor, hepimiz öğreniyoruz.
Bu arada genelde en az 2, mümkünse 3 farklı doldurucu kullanılması öneriliyor. Hatta şuradaki gibi abartanlar da var: :D http://homeideamaker.com/wp-content/uploads/sites/6/2013/04/29d776e5f33c67e419ff9ef17bf3dbae.jpg
Ama evet belki sardunyalar fazla benzer kalmış olabilir. Bitkilerin yaprak, şekil ve renk açısından bakıldığında bu kıstasların en az birinde uyum, en az birinde de kontrast yaratmaları lazım.
Bu seneki düzenlemelerimde ben de çarpıcı konusunu tam yerine getiremedim. Aslında sorun şu: Tek amaç güzel bir aranjman yaratmak olsa sadece ona odaklı bitkiler alarak çok güzel kombinasyonlar yapılabilir. Bu durumda alınan bitkilerin bir kısmı kendi başına aslında çok özelliği olmayan ama diğer bitkileri tamamlayan özellikte, sade bitkiler olur. Ama ben her birini ayrı ayrı nedenlerle beğendiğim çeşitli bitkileri bir kombinasyonda bir araya getirmeye çalışıyorum, işte o çok zor. :/ Aslında kendimi durdurmam lazım ama bir çiçekçiye girdiğimde aklımı kaybediyorum işte. :o
Mesela şu aranjmana (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/408143d1369198835-2013-05-21-09.11.02.jpg) şu fotoğraftaki (http://www.agaclar.net/forum/attachments/geziler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/406284d1368942028-2013-05-05-16.54.03.jpg) çarpıcı bayağı yakışırdı belki de...
Bakalım belki arkadaki sardunya boylanırsa çarpıcı görevini üstlenebilir...
Adalet Yağcı
24-05-2013, 09:39
Çarpıcı-Doldurucu-Sarkıcı
Hımmm...
Uzun zamandır aklımda yoktu, heveslendirdin beni.
Yaylaya göçtüğümde elimdekilere bir göz atayım bakalım neler çıkarabiliyorum.
Önce fotoğrafları çeker senin fikrini alırım, sonra deneye yanıla doğru kombinasyonu buluruz.
Aslında zor iş bu, renk uyumu, görsellik, bitkilerin aynı ortamdan hoşlanması, su ve besin ihtiyaçlarının aynı olması ve daha aklıma gelmeyen bi sürü şey.
İlk düzenleme çok hoş görüne bilir ama bitkiler geliştikçe nasıl olur merak ediyorum ;)
Sevgili Dilan,
Yine döktürmüşşsün. Her şey çok keyifli görünüyor. Her bitki yerli yerine yerleştiğinde balkonun yine mükemmel olacak. Ellerine sağlık.
Çok sağ olun sevgili tturt. Az kaldı, yakında dikimleri bitirip balkonun elini yüzünü düzeltmeye başlarım. :)
Ben de ne zamandır sizin bahçe sayfanıza giremedim. Biraz genişce bir zaman olsa da rahat rahat kıştan itibaren okusam diye diye erteliyorum ne zamandır. :o
Bu haftasonu bir fırsat yakalarım artık umarım. :)
Bugün biraz da sebzelerimden bahsedelim. :)
Bu balkonda sebze olayını biraz abarttım. :D Madem güneşimiz de yerimiz de var, 4 tane oldukça oldukça büyük uzun saksıyı sebze bahçesi olarak atadım. 2 tanesi geçen seneden vardı, 2'sini de bu sene aldım.
En sağdakinde 2 adet salkım domates var. Birisi 'Sweet Million' varyetesi tatlı kırmızı çeri, diğeri de siyah çeri. Bunlar boyumu geçti bile. :) Yakında balkondan aşağı doğru sarkmaya geçecekler sanırım.
Hemen yanındaki diğer saksıda ise bir adet Roma domatesi, bir adet de tatlı biber (Costa Rican Sweet Hybrid). Roma domatesi fazla çekirdek içermediği için pişirmeye iyi gelen, özellikle domates sosu yapmak için çok uygun bir türmüş.
409935
Siyah çeriler geliyor. :)
409937
Bunlar da uzun, oval şekilli Roma domatesleri. :)
409939
Biber de yolda. :)
Bir sürü de tomurcuğu var.
409938
Koltuk alma işlemi sırasında budadığım dallardan bazılarını öylece toprağa sokmuştum. Hiçbir şey yapmadan hemen köklendiler. Bu yöntemle sonsuz domates üretilebilir. :) Ama yer sorunundan dolayı ne yapacağım bilmiyorum. Düzgün saksılarım bitti ama diktiğim bitkilerden boşalan bir kaç saksı var, sanırım onlara dikip gittikleri yere kadar idare edeceğim.
409936
3. saksıda şu an bir kabak var. Yanına bir de eğer büyüyebilirse patlıcan gelecek.
409940
Kabağım ilk çiçeğini açmak üzereyken çok sevinmiş, kamerada anneme göstermiştim. Ben kabağım olacak diye sevinirken annem dedi ki 'Onlar erkek çiçekler' :p Sebze konusunda ne kadar acemi olduğumu buradan anlamışsınızdır. :o
Kabak çiçeği çok güzel. Dolma mı yapsam? :D
409941
Sonunda gerçekten kabağım geliyor. Bu tombul olan dişi olmalı. :)
409942
Bunlar da büyümemekte ısrar eden patlıcan fideleri. :o
Bir konuda anlaşamadık ama sorun ne anlamadım. Yoksa patlıcan hep yavaş büyüyen bir şey midir? Bir ayda 2 yaprak falan çıkardı sanırım...
409944
Son saksı da aromatik bitkiler bahçesi.
Maydonoz, mor fesleğen ve oregano (mercanköşk).
409945
Fesleğenlerin duvar dibinde olan tarafı daha az güneş alıyor. Tam olarak aldıkları güneş miktarına göre boy sırasına dizilmişler. Çok komik. :) Ara ara saksının önünü arkasına getirmeyi düşünüyorum.
409946
Hercailerin sıcak havadan formları bozulmuştu. Üstüne bir de yoğun olarak küllemeye yakalandılar. Diğer bitkilere de yayılmasını önlemek için sökmek zorunda kaldım.
Güzel zamanlarından bir kare:
409947
Delosperma Mesa Verde çiçeğini gösterdi. ;)
409949
İkisini bir taş saksıya diktim.
409951
Pembe ile de yanyana yakıştılar. :)
409950
Küçük taş saksıya da altın oxalis'i diktim. Normalde biraz daha pembemsi renkli olmalı. Ya güneş fazla geldi, ya da strese girdi. Koltuğun altına doğru çektim, bakalım kendine gelecek mi...
Oxalis spiralis 'aurea'
409957
Mor bacopa'yı yine geçen seneden kalan küçük turkuaz seramik saksıya diktim. Balkona bir sehpa koyunca onun üzerine koymayı düşünüyorum. :)
409959
Anagellis monelli çiçeğini gösterdi. :) Çok dolgun bir mavi tonu var.
Ama henüz çiçeklenmesi çok yoğun değil.
409960
409961
Ve son olarak kırmızı muz yerini sevdi gibi. :) Yeni yapraklar çıkarıyor.
Calibrachoa'lar da biraz sıcak hava ve güneş görsünler yeter, onlardan renklisi yok. :) Sıcağa resmen bayılıyorlar. Havanın 30 derece olduğu günler 20 derece olan günlere göre bariz çok daha keyifliler. Yeter ki suları olsun. Suyu da seviyorlar.
409963
409964
nurcanaybay
26-05-2013, 13:29
Ve bu da şu an için hazırlaması biten son aranjman:
Şu an çok güzel görünmüyor. :p Ama cosmoslar daha bol çiçeklenince ve de sağ öndeki prenses çiçeği de pespembe çiçeklere bürünüce daha güzel görünecek. :) Siyah patates sarmaşığı da canı isterse mor çiçekler açıyor, o da olursa daha da güzel olur. :)
Çarpıcı:
- Colocasia esculenta 'Black Magic' (Siyah fil kulağı)
Doldurucu:
- Cosmos (beyaz, açık pembe, koyu pembe)
Sarkıcı:
- Ipomoea batatas 'Blackie' (siyah tatlı patates sarmaşığı)
- Centradenia floribunda
408150
Bu saksı da sorun çıkarsa , özellikle cosmos'lar yerlerinden memnun
kalmazlar ise , patates sarmaşıklarının arasına altın renkli oxalis de hoş
durabilir diye düşündüm ....rengi çok güzel.
Muz ağacının olduğu saksıyı çok beğendiğimi tekrarlamadan geçemiycem.
Özellikle muz'un gövde kısmı da çok güzel değil mi :)
genel bir görüntü de alabilir miyiz? :)
ya da bir sağdan bir soldan :)
Sn. gilan şu anda sizin orada sıcaklık ne alemde? Belki de patlıcanlar sıcaklık düşük diye büyümüyorlardır. Bir de kabağın yanına patlıcanı ekmeyin derim çünkü yer dar.
Genel görüntüyü ben de merak etmekteyim. :rolleyes: Sukulentleriniz nerelerde sevgili gilan? http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/409963d1369553958-2013-05-19-11.05.48.jpg Ferforje üzerinde çok şık duruyor, tablo gibi olmuş maşallah.. :)
Bu saksı da sorun çıkarsa , özellikle cosmos'lar yerlerinden memnun
kalmazlar ise , patates sarmaşıklarının arasına altın renkli oxalis de hoş
durabilir diye düşündüm ....rengi çok güzel.
Muz ağacının olduğu saksıyı çok beğendiğimi tekrarlamadan geçemiycem.
Özellikle muz'un gövde kısmı da çok güzel değil mi :)
Oxalis ile ilgili fikrinizi çok beğendim. O saksı hazırladığımdan beri bana biraz fazla koyu oldu gibi geliyor. Hatta colocasia aslında açık yeşil patates sarmaşığıyla daha çok yakışırdı diye düşünüyorum. Sizin önerinizden sonra acaba oxalisi araya sokuşturabilir miyim diye bakındım ama şu an yer yok gibi. (Ufak taş saksının boşalması da çok işime gelirdi. :rolleyes: ) Artık cosmoslarda bozulma olursa aklımda. :)
Muzu ben de çok sevdim. :) O da yerini sevmiş gibi. Geldiğinden beri 2 haftada ikinci yaprağını çıkarıyor. Ve de her bir yaprağın fırın tepsisi kadar olduğunu düşünürsek kolay bir iş değil. :p
Sn. gilan şu anda sizin orada sıcaklık ne alemde? Belki de patlıcanlar sıcaklık düşük diye büyümüyorlardır. Bir de kabağın yanına patlıcanı ekmeyin derim çünkü yer dar.
Mayıs ayının ilk yarısı 30 derece, ikinci yarısı 20 derecede geçti diyebilirim, öyle tuhaf bir hava. :) Domates, biber, kabak ve hatta tüm diğer çiçekler çok güzel gelişiyor. Bir tek bu patlıcancıklar çok yavaş. Bunları bir arkadaşım tohumdan yetiştirip vermişti, diğer sebzeleri hep fide halinde hazır aldım. Bu mu bir fark yarattı bilemiyorum.
Yer konusunda aslında haklısınız ama başka hiç yerim yok. Aslında o uzun saksılar fotoğrafta göründüğünden biraz daha iri, normal standard uzun saksılardan bayağı daha büyükler. Bir de sebzelerin ihtiyaç duyacağı besin takviyesini yapıyorum, o yüzden şansımı deneyeceğim. :rolleyes:
Adalet Yağcı
27-05-2013, 10:25
Gilan'cığım, patlıcan fideleri yerlerine alışıp kök gelişimlerini tamamlayıncaya kadar yavaş büyüyorlar.
Düzenli hava sıcaklığına kavuştuklarında birden atağa geçerler merak etme.
15 günde bir yapraktan besin verirsen daha sağlıklı olurlar, saksıda oldukları için yeterince besin alamayabilirler.
Bir de yaprak bitlerine karşı dikkatli olmanı öneririm, patlıcan ve biberlere çabuk musallat oluyorlar.
Yaprakların altını kontrol edersen çabuk yakalarsın.
Ve sonunda Acer'imi aldım! :)
O kadar tuhaf denk geldi ki, bir kez daha 'kader' dedim. :) Yaklaşık 2 aydır Acer palmatum 'Fireglow' arıyorum. Kaç tane serada sordum. Yok değil, var, ama en büyüğü 40-45 cm. Bloodgood ve hatta Emperor 1 bile 2 metre boylarında gayet de uygun fiyatla bulunabiliyor oysa ama takıldım bir kere Fireglow'a... En son hafta içi sadece japon akçaağacı satan bir aile işletmesine gittim. Evlerinin arka bahçesinde Acer'ler satıyorlar, toplasan 200 metrekare alan ama belki 200 tane de Acer var. Herhangi bir serada gördüğümden çok daha çeşit çeşit türler. Onlarda da 2 tane Fireglow vardı, biri 40cm, biri 3 metre. :p Zaten balkona getirmeye kalksan sığmaz da fiyatı da yanına yaklaşılacak gibi değil.
Böyle böyle derken cumartesi günü saat 4 buçuk gibi balkonda çalışırken bir aranjman için bir tane lobelya fidesi alayım dedim. Sonra da düşündüm ki hadi farklı, yeni bir seraya gideyim, lobelya her yerde vardır zaten. Evime çok yakın adını internette gördüğüm bir sera vardı. Saat 4 buçuk, seralar 5'te kapanıyorlar, ki ben normalde yeni bir çiçekçiyi 3 saatte falan gezerim. :) Neyse dedim en azından nasıl bir yer olduğunu görmüş olurum. Bir gittim baktım ki tam aradığım boyda Fireglow. 1.80-1.90 boylarında, dallanışı ve formu da harika. Gerçi iki sorunu var. Birincisi çok çok fazla kuru yaprağı var. Ama bir hastalığa da benzemiyor. Sonra görevlilere sordum, "Hafta başında bir gün aşırı sıcak olmuştu, saksısı küçük, biz de susuz bıraktık, ondan oldu" dediler. Ben de baktım herhangi bir hastalığa benzemiyor, sorun etmedim. İkinci sorun da şu an rengi çok soluk çünkü olduça gölge bir alanda tutuluyordu. Yana yakıla Fireglow aramamın nedeni alev gibi kırmızısı ama Acer'lerin gölgede renklerini kaybettiklerini bildiğim için bunu da sorun etmedim. Ağacın üzerinde hem üreticinin hem de satan çiçekçinin ayrı ayrı etiketi var, ikisinde de Fireglow diyor, doğru olsa gerek. Şimdi yavaş yavaş rengini toparlaması lazım.
İşte çok aranan Acer'im. :)
410341
Hazır akşam üstü aldığım için hemen yeni saksısına geçirdim ve bolca suladım. Köşesindeki yerini aldı. :)
410339
410340
Rengi ilk günden fark etti gibi geliyor ama yanılıyor da olabilirim tabii. :)
Asıl olması beklenen renk şu şekilde: http://www.agaclar.net/forum/1161339-post144.htm
410342
İç taraftaki kuru yapraklar bu fotoğrafta görünüyor.
Hepsini ayıkladım. Bakalım bu sezonda mı yeni yapraklar sürecek yoksa gelecek seneyi mi bekleyecek. Neyse ki o kadar yaprağı kurumasına rağmen hiç kel görünmüyor. Kurutmasalar bayağı sağlıklı bir bitkiymiş. :mad:
410361
Acer'i bekleyen heucheralar da saksının dibine yerleştiler. ;)
410362
Heuchera 'Peach Flambe'
410364
Heuchera 'Lime Marmalade'
410365
Heuchera 'Obsidian'
410366
Heuchera 'Marmalade'
410367
Heuchera 'Peppermint Spice'
410368
Taa Mart ayında fuardan aldığım iki ufak Acer'i de sonunda minicik saksılarından kurtardım. Saksı demeye şahit lazım, 4 santime 4 santimlik fide tüplerinin içindeydiler 2 aydır.
Acer palmatum 'Emperor 1'
410369
Kırmızı dallarıyla Acer palmatum 'Sango Kaku'
410370
Emperor 1 şu an için Fireglow'dan daha kırmızı. Fireglow'un onu geçmesi lazım, umarım öye olur. :) Bu fotoğrafta öndeki dal Fireglow'un dalı, sağ alttaki minik saksıdaki ise Emperor 1.
410371
Sevgi Durul
27-05-2013, 10:48
Sevgili gilan, ama olmaz ki bizleri özendiriyorsunuz. Biz nereden bulacağız şimdi acer ve heucheraları?
Şaka bir yana nefis görüntüler, bakalım daha neler göreceğiz? Merakla takipteyim.
Sevgiyle...
mandalinci
27-05-2013, 10:48
Sevgili gilan,
Bu muhteşem balkonda sana iyi keyifler, güzel seyirler dilerim.
Ellerine sağlık :)
Bu arada hafta içinde Acer araken bir seradan 2 tane çok tatlı delosperma aldım ama boş saksı kalmadığı için öylece bekliyorlar. :rolleyes:
Ama çok güzellerdi, bırakamazdım. :o
Delosperma 'Jewel of Desert Ruby'
410372
Delosperma 'Fire Spinner'
410373
Bu da muhtemelen en sevdiğim çiçek olmasına rağmen artık büyüğüne yerim kalmadığı için aldığım minik begonvil.
15 santim boyuyla bu kadar çiçeklendiğine göre sanırım bodur tür. :)
410374
Adalet Yağcı
27-05-2013, 11:05
Herkes bir acer i bulamazken balkonda üç acer :)
Nihayet kavuştun, darısı tüm isteyenlerin başına ;)
Çok yakışmış, alttaki heucheralarla birlikte göz dolduruyor.
Son olarak da genel fotoğraf isteyenler için etrafı biraz toparladım, toprak ve kompost çuvallarını dolaba kaldırdım, boşalan saksıları kaldırdım, saksıları düzenledim. Ama henüz balkonu yıkayamadım, yerler toprak içinde, o kadarını affedin. :)
Bitki işleri düzene girdi gibi, artık dekoratif konularla ilgileneceğim. Etrafı yıkayıp temizleyince minderleri çıkaracağım. Fenerler ve birkaç ufak detay daha var aklımda... :rolleyes:
410376
410377
410378
410379
Renkli köşe. :p
Ama buradaki saksılar çok birbirine girdi. Muzun altına daha yüksek bir yükseltici koyup ferforje olanı da brugmansia'nın altına almak istiyorum. Saksıların hepsi aynı yükseklikte olmasındansa öyle daha güzel olacak gibi.
410380
Bu görüntülere bayıldım sevgili Gilan...
Rengarenk harika düzenlemeler olmuş..
Acer'in de çok güzel ve sağlıklı görünüyor, yazlığa gidince ilk işim acer dikmek olacak :)
Acaba İzmir iklimine en uygun hangi türüdür ?
Bu arada balkon demirlerine çiçek asmamak apartman kurallarından dolayı mı ?
Sevgiler
Merhaba Gilan,
Hayırlı olsun fireglow'un :) Çok sevindim. Çok güzel ağaç gerçekten. Sorun yaşamasına üzüldüm. Başka seçeneğin yok muydu peki? Yapraklardaki kuruma susuzluk değilde güneş yanığına benziyor. Seralarda devamlı bir sisleme, fıskıye vs. ortamı olduğu için rutubetli yaprak güneşi görünce 1 günde yanıyormuş.. O nedenle sisleme gerekiyorsa sadece akşam deniliyor. Gerekmedikçe de tabi ki kaçınmak lazımmış. Bizim hava kuru olduğu için ben arada akşamları yapıyorum. Sizin orası nasıldır bilmiyorum tabi nem açısından :)
Akçaağaçlar enerjiyi simetrik çatallar şekilinde ilerletiyor. o nedenle yaptığın her budamayı, aldığın yaprakları simetrik yapmak lazımmış. Bu konuda forumdan Toukana'nın videoları var Youtube'da ve forumda. Tavsiye ederim. özellikle geri dallanmayı teşvik için uç alımı mevsimi şu an. Yaz ortasında da yapraksızlaştırma yapacağız. Her ne kadar bonsai olmasa da belli boyda maksimum formu oluşturmak için bu teknikler gerekli mutlaka.
Bir kaygım da yeri hakkında. Fireglow'un özelliği güneş vurduğunda acer yaprakların hafif yarışeffaf olmasıyla iyice parlaması. Bu köşede kalınca içinden hiç ışık geçirmeyecekler :( Acaba sandalyenin soluna mı alsan, çok güneş almayacaksa.
Hem hava akımı açısından da rahat edebililer. Köşedeki durgun hava rutubetle birleşince zararlıları da çağırabilir.
Heuchera uygulamasını nasıl yapıyorsun? Normal dikim seviyesi üstüne ekstra yoğun ponzalı toprak mı ekliyorsun? Sonuçta ağacın köklerinin de hava alması lazım. Buna engel olmuyor mu? Bu konuda tek tavsiye edilen olarak irish moss'u okumuştum çok sığ köklerinden dolayı..
Gübre olayını nasıl yapmayı planladın? Yavaş salınım mı düşünüyorsun Gilan?
YeniGine
28-05-2013, 01:55
Sevgili gilan; tamam son genel fotoğraf ve acer i de görünce işte bu sevgili gilancığın balkonu dedim. Çok şükür yine başardın, ellerine gönlüne sağlık. Çiçekler tamam şimdi de detayları merakla bekliyorum...
Bu görüntülere bayıldım sevgili Gilan...
Rengarenk harika düzenlemeler olmuş..
Acer'in de çok güzel ve sağlıklı görünüyor, yazlığa gidince ilk işim acer dikmek olacak :)
Acaba İzmir iklimine en uygun hangi türüdür ?
Bu arada balkon demirlerine çiçek asmamak apartman kurallarından dolayı mı ?
Sevgiler
Teşekkürler. ;)
Forumda Acer elçisi oldum son iki senedir. :D
Fireglow sıcağa dayanıklı türlerden biri olarak biliniyor, uygun olabilir. Ama tabii bir de bulunabilirlik ve fiyat konuları var. Bence ilk olarak hangi türler bulunabiliyor ona bir bakalım, sonra seçenekler üzerinden gideriz. Ama hangisi olursa olsun İzmir'de tam güneşte kavrulur. Ya yarı gölge ya da sabah güneşi alıp öğlen güneşinden korunan bir yer lazım.
Balkon demirlerini bilmiyorum aslında. İç tarafa doğru asamam çünkü tam altında sebzelerim var, onların güneşini keser. Dışarı doğru asmaya izin var mı bir sorayım bakalım. O durumda da rüzgara karşı sabitlemem lazım. Ama mor petunyalarla doldursam ne güzel olurdu, mis gibi de kokarlar. :rolleyes:
Muhteşem bir balkonunuz var....Emeklerinize sağlık..
Merhaba Gilan,
Hayırlı olsun fireglow'un. Çok sevindim. Çok güzel ağaç gerçekten. Sorun yaşamasına üzüldüm. Başka seçeneğin yok muydu peki? Yapraklardaki kuruma susuzluk değilde güneş yanığına benziyor. Seralarda devamlı bir sisleme, fıskıye vs. ortamı olduğu için rutubetli yaprak güneşi görünce 1 günde yanıyormuş.. O nedenle sisleme gerekiyorsa sadece akşam deniliyor. Gerekmedikçe de tabi ki kaçınmak lazımmış. Bizim hava kuru olduğu için ben arada akşamları yapıyorum. Sizin orası nasıldır bilmiyorum tabi nem açısından.
Akçaağaçlar enerjiyi simetrik çatallar şekilinde ilerletiyor. o nedenle yaptığın her budamayı, aldığın yaprakları simetrik yapmak lazımmış. Bu konuda forumdan Toukana'nın videoları var Youtube'da ve forumda. Tavsiye ederim. özellikle geri dallanmayı teşvik için uç alımı mevsimi şu an. Yaz ortasında da yapraksızlaştırma yapacağız. Her ne kadar bonsai olmasa da belli boyda maksimum formu oluşturmak için bu teknikler gerekli mutlaka.
Bir kaygım da yeri hakkında. Fireglow'un özelliği güneş vurduğunda acer yaprakların hafif yarışeffaf olmasıyla iyice parlaması. Bu köşede kalınca içinden hiç ışık geçirmeyecekler :( Acaba sandalyenin soluna mı alsan, çok güneş almayacaksa.
Hem hava akımı açısından da rahat edebililer. Köşedeki durgun hava rutubetle birleşince zararlıları da çağırabilir.
Heuchera uygulamasını nasıl yapıyorsun? Normal dikim seviyesi üstüne ekstra yoğun ponzalı toprak mı ekliyorsun? Sonuçta ağacın köklerinin de hava alması lazım. Buna engel olmuyor mu? Bu konuda tek tavsiye edilen olarak irish moss'u okumuştum çok sığ köklerinden dolayı..
Başka bir Fireglow daha vardı aynı boyda. İki nedenden bunu tercih ettim. Birincisi diğer ağaç tek ana dallıydı, bunun çatalı ve dolayısıyla daha geniş olması hoşuma gitti. İkincisi de buna yazık iyi bakamamışlar, ben alayım da ilgileneyim dedim. :o
Güneş yanığına benzemiyor. Mesela bendeki minik Emperor 1'da güneş yanıkları var, fotoğraftan da görülebilir. Güneş yanığı lekeli oluyor, bunun kurumuş yapraklarında lekeler yok. Bir de güneş ilk olarak en genç yaprakları yakıyor çünkü en dayanıksız onlar oluyor. Bu ağaçta ise genelde dalların alt kısımlarındaki yaşlı yapraklar kurumuş. Bir de durduğu yerin de oldukça gölge bir yer olduğunu düşünürsek sıcakta susuz kalma açıklaması bana mantıklı geldi. Acer'ler susuzluğa hiç dayanıklı değiller zaten.
Burası iklim olarak çok nemli bir yer değil. Yarımadanın körfez tarafında oturuyorum, dağlar okyanus etkisini azaltıyor sanırım. Kuru da değil, orta karar. Havalanma konusunda balkonun üstü de açık olduğu için sorun olacağını sanmıyorum. Hafif bir esinti de oluyor hep genelde. Sol köşeye de yakışırdı aslında ama sağda beyaz duvarın önünde görüntüsünü çok sevdim. :) Bir de solda sebze saksılarım dizili, oraya alırsam onlara uygun bir yer bulamam. Ve de güneş durumu var tabii. Sol taraf sanırım 2-3 saat daha fazla direk güneş alır, Acer'e fazla gelebilir. Ama haklısınız, Fireglow ile ilgili hep ilk söylenen şey gün batımına karşı yerleştirilmesi. Neyse, bir rengini alsın bakalım da o zaman tekrar düşünelim bunu. :)
Heucheraları dikerken Acer'in eski saksısından çıkan toprağının dış taraflarına doğru yerleştirdim, Acer'in toprağını dağıtmadım ve de eski toprak seviyesinin üzerine çıkmadım. O nedenle şu an için kökleri birbirinden ayrı ama kısa zamanda yayıldıkça iç içe geçecektir. O kadar çok düşünmedim açıkcası. :) Aklımda bulunsun, ağacın keyfi bozulursa tekrar değerlendiririm.
Gübre olarak 5-5-5 organik gübre ekledim toprağa. Satıcı özellikle gübre katkılı olarak bilinen bir marka saksı toprağını kullanmamı söyledi, onun içindeki kimyasal gübreler fazla geliyor, sorun yaşıyorlar dedi. Ben de gübre katkısız, perlitli bir toprak alıp az kalan kompostu ve elimdeki organik gübreden ekledim. Şimdilik bu yeterli olur sanıyorum.
Simetri olayı çok ilginçmiş. Biraz okuyayım bakalım, çok teşekkürler. :)
Neyse ki ağacın boyunu kontrol altına almam gerekmiyor, o yönden işim kolay. Fireglow bodur bir tür, arazide maksimum boy 3m, saksıda 1.80 deniyor. Bu arkadaş zaten 1.80 boyunda. Ki bence isterse yarım metre kadar daha da uzayabilir, daha bile güzel olur. :)
sn gilan belirtmeliyimki balkonunuz harika...;)
ama bi sorum var:
kırmızı muzun meyve vermesi nekadarı buluyor..:D
Muhteşem bir balkonunuz var....Emeklerinize sağlık..
Teşekkürler sevgili sonkez. :) Bitkileri çok sevdiğim için balkonum benim için çok önemli. :) Biraz uğraşla çok güzel şeyler çıkabiliyor ortaya. Büyük de olsa küçük de olsa balkonda yapılabileceklerin sınırı yok. Balkonlarımızın kıymetini bilelim, onlara hayat verelim yeter ki. ;)
sn gilan belirtmeliyimki balkonunuz harika...;)
ama bi sorum var:
kırmızı muzun meyve vermesi nekadarı buluyor..:D
Teşekkürler ;)
Muzu hiç bilmiyorum. Ben şeklini, rengini ve yapraklarını çok beğendiğim için aldım, meyve beklentim yoktu. Şimdi siz sorunca biraz internette baktım ama aklım karıştı. Sanırım Musa türleri meyve veriyor, bendeki ise Ensete türü, yani süs muzu gibi bir şey. Hatta şimdi okuduğuma göre çiçek açtıktan sonra bol miktarda tohum verip ana bitki ölüyormuş. Ama sanırım bu süreç birkaç yıl alıyor.
Çok haklısınız,bence bitkiler çoğu şeylerden daha değerli...Verdiğiniz sevgi ve ilgiyi fazlasıyla size geri veriyorlar...Yüreğinize sağlık.
Fireglow bodur bir tür, arazide maksimum boy 3m, saksıda 1.80 deniyor. Bu arkadaş zaten 1.80 boyunda. Ki bence isterse yarım metre kadar daha da uzayabilir, daha bile güzel olur. :)
Boyu kontrol altına tutmaktan ziyade enlemesine gelişim sağlamak ağacı da kıymetlendirecek (satacakmışsın sanki :) gibi oldu ) ve daha estetik gözükmesenini sağlayacaktır bence Gilan.
Mesela bu örnekler doğadan yaşlı acer fireglowlar, hep aşağı dallar enlemesine geniş ve üçgen bir forma sahipler.
411442
411443
Toukana'nın uç alma videolarında bahçedeki acerlere de yaptığı işlemleri görebilirsin ve ağacın son halinide görebilirsin :) Bence mutlaka bu konuya eğil.
Çünkü bu çatal formu daha genç bir fidan görseline sahip bence.
Mesela neden böyle olmasın :) kötü bir fotomontaj ama :))
411444
Sayın gilan,
Ankara'daki bahçenizden beri sürekli takipçinizim. Yaptığınız her aranjman, düzenlediğiniz her saksı ve silbaştan doldurduğunuz balkonlarınızi gördükçe, hayranlığım artıyor.
Benim icin her cicek kendi saksısında olmalıydi, bu yüzden de balkonum saksı karmaşasından yıkılıyordu ama sizin aranjman saksılarınızı görünce bu fikrimden vazgeçip, aranjman yapmaya karar verdim. Henüz başarılı olamasamda sizin aranjman calışmalarınızdan ilham alarak önümüzdeki donemde bu karmaşadan kurtulmayı planlıyorum, tabi bu arada balkonunuzun yakın takipçisi olmaya devam edeceğim.
Nacizane bir tavsiye bizim buralarda bulamadığımız hibrid japongullerinden bir tane balkonunuza çok yakışır :)
Adalet Yağcı
29-05-2013, 21:04
Gilan'ığım, sevgili feriha'nın balkonunda, heuchera tohumları ile ilgili senin bir sorunu gördüm.
Senin başlığına yazmak daha uygun diye düşündüm.
Heuchera çiçekleri yeterince kuruduğunda baş ve işaret parmağımın arasında çiçekleri sıyırarak avcuma toplayıp saksıya serptim, üzerini kapatmana bile gerek yok, toprağa karışsın yeter.
İstersen 1 mm. kalınlıkta bir toprakla da örtebilirisin.
Ben torf içine ekmiştim, saksının içinde küpe çiçeği vardı, hep nemli kaldı yani.
Bir haftada minik minik baş verdiler.
Ekerken hiç umudum yoktu açıkçası, bu seneki tohumlardan tekrar çimlendirip çoğaltmayı düşünüyorum.
Örnek olması için aşamaları fotoğraflayıp Heuchera başlığında paylaşırım.
loveforlife
29-05-2013, 22:54
Sevgili Gilan,
İşte bu dedirtiyorsun yine. Öylesine şık ve keyifli hale gelmiş ki bu balkon, eminim günün tüm yorgunluğunu atabilecek bir alan olmuştur sana. Keyfini çıkarabileceğin günlerin bol olmasını diliyorum... (Bu arada hala "bizim seralar niye bu kadar az çeşide sahip?" diye kıskanmadan da edemiyorum:mad:)
Biz öğrenip talebi oluşturdukça seralar da öğrenecek inşallah loveforlife. :) Clematisler de uzak değil miydi bir zamanlar? :rolleyes:
Balkonumun keyfini henüz çok çıkaramadım ama bundan sonrası keyif zamanı gerçekten. :) Bu hafta havalar tekrar ısınıyor, ben de etrafı bir güzel yıkamayı başarırsam çok güzel olacak. Sonra gelsin balkonda Türk kahvesi... ;)
Gilan'ığım, sevgili feriha'nın balkonunda, heuchera tohumları ile ilgili senin bir sorunu gördüm.
Senin başlığına yazmak daha uygun diye düşündüm.
Heuchera çiçekleri yeterince kuruduğunda baş ve işaret parmağımın arasında çiçekleri sıyırarak avcuma toplayıp saksıya serptim, üzerini kapatmana bile gerek yok, toprağa karışsın yeter.
İstersen 1 mm. kalınlıkta bir toprakla da örtebilirisin.
Ben torf içine ekmiştim, saksının içinde küpe çiçeği vardı, hep nemli kaldı yani.
Bir haftada minik minik baş verdiler.
Ekerken hiç umudum yoktu açıkçası, bu seneki tohumlardan tekrar çimlendirip çoğaltmayı düşünüyorum.
Örnek olması için aşamaları fotoğraflayıp Heuchera başlığında paylaşırım.
Tam Heuchera başlığına kopyalayalım bu mesajı diye düşünürken baktım ki sen fotoğraflarla anlatmaya karar vermişsin bile. Ne şanslıyız ki forumda böyle muhteşem insanlar var. :)
Benimkilerde henüz açan yok ama geçen gün bir sera gezisinde oradaki bitkilerden biraz kuru çiçek sıyırdım. Biriktirmeye çalışıyorum bakalım. :)
Boyu kontrol altına tutmaktan ziyade enlemesine gelişim sağlamak ağacı da kıymetlendirecek (satacakmışsın sanki :) gibi oldu ) ve daha estetik gözükmesenini sağlayacaktır bence Gilan.
Mesela bu örnekler doğadan yaşlı acer fireglowlar, hep aşağı dallar enlemesine geniş ve üçgen bir forma sahipler.
411442
411443
Toukana'nın uç alma videolarında bahçedeki acerlere de yaptığı işlemleri görebilirsin ve ağacın son halinide görebilirsin :) Bence mutlaka bu konuya eğil.
Çünkü bu çatal formu daha genç bir fidan görseline sahip bence.
Mesela neden böyle olmasın :) kötü bir fotomontaj ama :))
411444
Benim ağacımın bunlardan tek eksiği rengi bence. :D
Şaka bir yana, henüz tam ikna olmadım ama videoları bir izleyeyim bakalım. :)
Sayın gilan,
Ankara'daki bahçenizden beri sürekli takipçinizim. Yaptığınız her aranjman, düzenlediğiniz her saksı ve silbaştan doldurduğunuz balkonlarınızi gördükçe, hayranlığım artıyor.
Benim icin her cicek kendi saksısında olmalıydi, bu yüzden de balkonum saksı karmaşasından yıkılıyordu ama sizin aranjman saksılarınızı görünce bu fikrimden vazgeçip, aranjman yapmaya karar verdim. Henüz başarılı olamasamda sizin aranjman calışmalarınızdan ilham alarak önümüzdeki donemde bu karmaşadan kurtulmayı planlıyorum, tabi bu arada balkonunuzun yakın takipçisi olmaya devam edeceğim.
Nacizane bir tavsiye bizim buralarda bulamadığımız hibrid japongullerinden bir tane balkonunuza çok yakışır :)
Çok teşekkürler sevgili züleyha. :)
Ankara'daki bahçemde yıllar önce saymıştım 89 saksı vardı, sonraları daha bile artmıştı. Çok sayıda saksıyı hem sulamak çok zor oluyor, hem de derli toplu bir görüntüye ulaşmak da zor. O yüzden burada sıfırdan balkon düzenlerken ilk hedefim büyük büyük saksılar almak oldu. :) Ama dediğiniz gibi ben de bir saksıya birden fazla bitki dikilebileceğini ilk ağaçlar.net'te aranjmanlar başlığında gördüm. :)
Japon gülünü ben de çok seviyorum ama biliyorsunuz yerim kalmadı. Bu arada ben ilginç olarak en çok her yerde bulunan kırmızı yalınkat japon gülünü seviyorum. :) Geçen gün bir çiçekçide çektiğim bu fotoğraf sizin için. ;)
(İlk fırsatta balkonunuza ziyarete geleceğim. Elinizdeki bitkilere göre isterseniz aranjman tavsiyelerinde bulunabilirim.)
Hibiscus rosa-sinensis 'Rum Runner':
412351
mandalinleerik
30-05-2013, 23:35
Muhteşem bir balkon. Çiçekler çok güzel, ama ben özenle seçilmiş saksıları da çok beğendim. Emeğinize sağlık.
Her zaman beklerim sevgili gilan. Bu arada öneri konusunada hayır demem, hatta bayılırım.
Fotograf icin teşekkür ederim. Bende katmerli japongulu hastasıyim ama sadece koyu pembe, yavruagzi ve açık pembe japongulum var. Kırmızı yalinkat japongulunu bende çok seviyorum ama yetiştirmeyi bir türlü beceremedim. Çelikten büyütme denemelerim çok oldu ama sanırım hazır bir tane alsam iyi olacak. Bir tane de abuliton'um var henüz yeni :) hala israrciyim şöyle mor katmerli hibrid bir Japon Gül'ü çok yakışır balkonunuza.
Bu arada meslektaş sayılırız, her ne kadar su an yapmıyor olsamda ünv. de elektronik Muh. okudum. diplomam var ama sadece o kadar.
Konu konuyu açtı lafı biraz fazla uzattım ama artık kusuruma bakmayın. Resimleriniz ve ****** tavsiyeleriniz için beklemede olacağım. Saygılar....
Özledik sizi sevgili gilan.. balkonunuz ne alemde merak ediyoruz, tatilde misiniz yoksa, adresimi biliyorsunuz.. :rolleyes: Nasılsınız, iyi misiniz, afiyette misiniz? :)
Çok güzel bir balkon olmuş ama uzun zamandır paylaşımda bulunmamışsınız, merak ettim birkilerinizin son durumlarını.
Sanırım gilan arkadaşımız güzel bir meşguliyet içinde. ;)
Adalet Yağcı
13-10-2013, 17:12
İnşallah, hayırlı haberlerini bekliyoruz o zaman :)
Merhabalar,
Güler Ablamın her zaman hepimizden haberi vardır. :)
Yaz boyunca önce gözlerimin rahatsızlığı nedeniyle bilgisayara fazla bakamamaktan, sonra işlerin aşırı yoğunluğundan, sonra da tatlı telaşlardan siteye çok giremedim. Ama balkonun adım adım fotoğraflarını çektim, bir ara tüm sezonu özetlerim.
Gelelim tatlı telaşlara. Geçen haftasonu evlendim. :) Yurt dışında yaşadığımız için her şeyi koştur koştur halletmek zorunda kaldık ama sonuçta başardık. :) Nikaha 5 gün kala gelinlik bakmaya başladım, o derece. :) Neyse ki her şey çok yolunda gitti.
Hepinizin iyi dileklerinin benimle birlikte olduğunu biliyorum. O nedenle bu başlıkta konuyu dağıtmayalım, azar işitmeyelim. Çok teşekkürler. :)
Uygun başlık: Üyelerimizden mutlu haberler... (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/22102-7.htm#post1210126)
Kutlarım. Çok güzel bir gelin olmuşsun. Gelinliğin, çiçeğin ve ayakkabıların da balkon ve bahçelerin kadar güzel ve zevkli olmuş. Ben çok geç kalmışım kutlamakta,balayı bitmiş, cicim ayları bile bitmek üzere ama. Diğer tarafta mesajları artık gözden kaçırabilirsin diye, azarlanmayı göze alarak buraya yazıyorum. Tüm kalbimle mutlu olmanı dilerim. :)
Paylaşımlarınızı bekliyoruz :/
Charlaux
24-10-2014, 02:10
Sn.gilan,
Herhalde en cok ozledigim Uyelerin balkon ve teraslari sayfasi hangisi diyecek olursaniz burasini soylerim.
sn.Alibaba'nin da belirttigi gibi paylasimlarinizi bekliyoruz.
günebakan
24-10-2014, 06:58
Allah hayırlı, mutlu,huzurlu yaşamlar nasip etsin her ne kadar artık küstüm yastıklar kullansakta eskilerin deyişi ile Allah bir yastıkta kocatsın:)
Yeni balkon yok mu? :) Paylaşımlarınızı bekliyoruz :/
Sevgili gilan hemencecik iadeyi ziyarete geldim:). Ne güzel bir balkon sayfası. Dünyanın öbür ucundan bize ne güzellikler tanıtmışsın. Seçimlerin çok zevkli. Özellikle arajmanlara bayıldım. Bu yıl yer bulamadıklarımı üst üste ekmiştim. Artık daha bilinçli yapabilirim sayende:).
Eşimle meslektaşmışsınız, mutluluklar dilerim, çok güzel bir gelin olmuşsun. Görüşmek üzere sevgiler.
2.5 yıl önce taşındığım bir balkonun fotoğraflarını eklemek biraz saçma olacak ama fotoğraf arşivimde bir şeyler ararken çok güzel resimler buldum. Baktım ki bu balkonun hikayesi çok yarım kalmış, geç de olsa ekleyeyim dedim. Belki fikir olarak yararlanan olabilir.
En son bitkileri tamamlayıp aksesuarları alma aşamasında bırakmışım. Oradan devam edelim...
604464
604465
604466
604467
604468
604469
604470
604471
604472
604473
604474
604475
604476
604477
Kabak bisiklete binmiş gidiyor. :D Saksıda ürün alamamıştım.
604478
Cherry domatesler her zaman için saksıda yetiştirmeye en uygun sebze. Hem verimli, hem tatmin edici.
604479
Balkon demirine kadar uzayıp, oradan da aşağı sarkıyor.
604480
Bol bol hasat. ;)
604481
Patlıcan bir tane vermişti ama bütün yaz bekleyip ağustos sonunda 1 tane patlıcan elde etmek çok tatminkar değil.
604482
604483
604484
604485
Sardunya 'Vancouver Centennial'
604486
Gece manzaraları...
604487
604488
604489
604490
Aslında bu balkondan sonra taşındığımız, geçen yaza kadar 2 sene kaldığımız bir balkon daha var. Onu hiç koymamışım. Bir fırsat bulduğumda da onun fotoğraflarını koyarım. :)
tanerege
10-04-2016, 08:58
Merhaba Gilan Hanım,,,geçde olsa bende sayfalarınızı **** muhteşem bahçelerinizi demek daha doğru tabir olur,, gezdim,, gördüm,,özendim ve öğrendim :)) hepsi çok estetik,, akıl dolu ve başarılı.Size bir sorum olacak?,, Sizin değişik arajmanlarınız çok hoşuma gitti Ankara da güney cephe bir iç balkonum var nasıl bir aranjman tavsiye edersiniz Ankarayı biliyorsunuz çünkü :) birde kökler birbirine zarar vermiyor mu?? Çok ilginç geldi bana.
akçabardak
10-04-2016, 09:09
Balkon düzeninize hayran kaldım sevgili gilan, gerçekten fikir verici en son fotoğrafta ki düzeni benim cam balkonuma çok uygun fakat bazı engeller var, üçlü koltuğu koymayı düşündüğüm yerde su sayacı var, hiç bir yere bir şey sığdıramıyor olmam beni kahrediyor.
Mücevher Çalısı
10-04-2016, 12:35
Kabak bisiklete binmiş gidiyor. :D Saksıda ürün alamamıştım.
604478
Cherry domatesler her zaman için saksıda yetiştirmeye en uygun sebze. Hem verimli, hem tatmin edici.
604479
Balkon demirine kadar uzayıp, oradan da aşağı sarkıyor.
604480
Bol bol hasat. ;)
604481
Patlıcan bir tane vermişti ama bütün yaz bekleyip ağustos sonunda 1 tane patlıcan elde etmek çok tatminkar değil.
604482
Hepsi bir harika, "gilan tarzı" olmuş canım.:cool: Ben bu balkonun son halini tahmin ediyordum hani de tek kabağı düşünememiştim. Çok tatlı olmuş, hayatta "Sakız Kabağına" tatlı diyeceğim aklıma gelmezdi.:p
Domateslerin bana ilham verdi ama aşağı sarkanları balkon demirlerine bağlarım belki.;)
Sevgiler...
loveforlife
10-04-2016, 18:46
Sen nasıl zevkli bir insansız canım ya!!! Bir de her dokunuşun ayrı bir güzellik katıyor ya, senin gibi olabilmeyi istememek, sana hayran kalmamak elde değil
Merhaba Gilan Hanım,,,geçde olsa bende sayfalarınızı **** muhteşem bahçelerinizi demek daha doğru tabir olur,, gezdim,, gördüm,,özendim ve öğrendim :)) hepsi çok estetik,, akıl dolu ve başarılı.Size bir sorum olacak?,, Sizin değişik arajmanlarınız çok hoşuma gitti Ankara da güney cephe bir iç balkonum var nasıl bir aranjman tavsiye edersiniz Ankarayı biliyorsunuz çünkü :) birde kökler birbirine zarar vermiyor mu?? Çok ilginç geldi bana.
Çok teşekkürler. :)
Kökler birbirine zarar vermiyor. Ama çok büyük ebatlarda saksılar gerekiyor. Sırf en başta bile 5 tane bitkiyi kendi topraklarını dağıtmadan dikmek için kollarınızı halka yaptığınızda olan boyut kadar büyük bir saksı lazım. Bir de tabii su ve gübre istekleriyle uğraşmayı göze almanız gerekiyor. :) Ama bence hepsine değiyor. :)
Balkonunuz için iç balkon demişsiniz. Ne kadar güneş alıyor? Yazın kavruluyor mu? Kışın saksıyı dışarıda mı bırakacaksınız? Dolayısıyla Ankara kışına dayanıklı türler mi olmalı?
Forumda da güzel kaynaklar var.
Şurada çok güzel aranjman örnekleri var:
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4021.htm
Şurada da başarılı bir aranjman düzenlemenin kuralları var:
http://www.agaclar.net/forum/1435825-post501.htm
Balkon düzeninize hayran kaldım sevgili gilan, gerçekten fikir verici en son fotoğrafta ki düzeni benim cam balkonuma çok uygun fakat bazı engeller var, üçlü koltuğu koymayı düşündüğüm yerde su sayacı var, hiç bir yere bir şey sığdıramıyor olmam beni kahrediyor.
Kahrolmayın lütfen. Planları mekanlara adapte edebilmek bu işin zorluğu, ama aynı zamanda da yaratıcılığı geliştiren kısmı. 3'lü koltuk yerine su sayacını orataya alıp 2 tane tekli koltuk kullanabilirsiniz.
https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fi.ebayimg.com%2F00%2Fs% 2FNjQwWDQ4MA%3D%3D%2Fz%2F--UAAOSwFqJWqBZR%2F%24_90.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.gumtree.com.au%2Fs-chairs%2Bikea%2Fpage-9%2Fk0&docid=O4qGglyvcAyQqM&tbnid=JvKRLoEcooKVQM%3A&w=165&h=220&itg=1&ved=0ahUKEwjp8Jfg74TMAhUI9GMKHZHeDmAQMwg-KBcwFw&iact=mrc&uact=8
Şu başlıkta pek çok ilham alınabilecek uygulama var: ;)
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/11446.htm
Hepsi bir harika, "gilan tarzı" olmuş canım. Ben bu balkonun son halini tahmin ediyordum hani de tek kabağı düşünememiştim. Çok tatlı olmuş, hayatta "Sakız Kabağına" tatlı diyeceğim aklıma gelmezdi.:p
Domateslerin bana ilham verdi ama aşağı sarkanları balkon demirlerine bağlarım belki.;)
Sevgiler...
Gülümsettiysem ne mutlu bana. :D
Domatesler asıl bir sonraki balkonda daha da iyi geliştiler. Onları da ekleyeceğim.
Toplam boyu 3 metreye yaklaşıyor sanırım. Balkon demirinde bağlayacak yer varsa öylesi çok daha kolay olur. Bunu toplamak zor oluyor. :D
Sen nasıl zevkli bir insansız canım ya!!! Bir de her dokunuşun ayrı bir güzellik katıyor ya, senin gibi olabilmeyi istememek, sana hayran kalmamak elde değil
Sözlerine bayıldım. ;) Ama senin yaptıklarının benimkileri katlar, onu da biliyorum. :)
Adalet Yağcı
25-04-2016, 22:25
Ne iyi ettin Gilan'cığım, özlemişim bu balkonu.
Ne büyük bir heyecanla paylaşmıştın, "şu bitkiyi alacağım, bunun yanına ne alsam, nereye sığdırsam" gibi.
Sayende belki de hiç göremeyeceğimiz seraları gezmiştik :)
Ellerine sağlık canım, şimdi biraz da bahçeni gezeyim bakalım görmeyeli neler olmuş orada.
yardimcierhan
01-04-2017, 22:41
Çok güzel bir sayfa. Merak ettim doğrusu, şimdi neredesiniz, ne yapıyorsunuz?
Hangi balkon,terası,bahçeyi- köşeyi güzelleştiriyorsunuz. Sayenizde o kırmızı yapraklı akçaağaçtan ben de edineceğim. İzmir ikliminde balkonda olur mu bilmem ama denemekte yarar var. Yeni haberleri & fotoğrafları beklemedeyim. : ' )
YeniGine
01-04-2017, 23:09
Sayın yardımcıerhan, sevgili Gilan'ın bahçesi artık burada...
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/38781.htm
yardimcierhan
02-04-2017, 14:49
Çok teşekkür ederim YeniGine... : ' )
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.