PDA

View Full Version : akçabardak / bahçe

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

akçabardak
11-04-2013, 23:33
Bunlarda sitemizin güzellikleri :p

Açık renklisi anne adayı
389433

Sahildeki markete berber gidip, beraber dönüyoruz
389435

Göründüğü gibi aklı sıra bana şirinlik yapıyor,
önüme geçip geçip pozlar veriyor.
389434

YeniGine
11-04-2013, 23:45
Sevgili akçabardak; tohumlarınız çok güzel fide olmuşlar maşallah!.. (:( Ben yer sorunu yüzünden başaramadım, artık fide bakınmaya başlayacağım inşallah.)
Ve paylaştığınız herşeyi seviyor, beğenerek takip ediyorum. Ellerinize sağlık...

akçabardak
11-04-2013, 23:56
Çok teşekkür ederim sevgili Yeni Gine'cim,
Ben de sizin tarlalarınızı severek izliyorum, sizde çok başarılısınız kutluyorum sizi.
Ellerinize emeklerinize sağlık, kolay gelsin sevgiyle kalın.

Güler
14-04-2013, 09:22
Günaydın,

Kimin bahçesinde leylak görsem, gıpta ile izliyorum. Emirgân'da bol bol hem de katmerli leylaklarımız vardı. Çocukluğumun güzel ağacı der, çok da severim. Ama Manyas'da koskoca bahçede maalesef bir tane bile leylak ağacım yok. 3-4 defa denedim ama ilk seneden sonra sonuç hep hüsran oldu. Büyük saksıda dene diyor eşim ama o zaman da ağaca kıyamıyorum.

Sizin o taraflar daha sıcak oluyor galiba. Eriklerin tadına bile bakmışsınız, ne güzel. Bizimkiler daha çiçekte. Hayırlısı ile bol bol meyve versinler inşallah siz de güzellikler içinde olun hep.

loveforlife
14-04-2013, 10:06
Gününüz aydın ve daima güzelliklerle dolu olsun...

Bizim fidecikler daha asıl yapraklarını çıkarmaya uğraşadursun, sizinkilerin gerçek yerlerine şaşırtma zamanları gelmiş gibi duruyor. Ne zaman ektiniz de bu kadar geliştiler? Sizin biraz daha ılıman iklimde olmanızın sonucu olsa gerek. Eriklere, asma yapraklarına bakınca da bunu teyit edebiliriz öyle değil mi? Zira benim asma yapraklarım henüz minicik...

Emeklerinize sağlık. Bereketiniz bol olsun...

akçabardak
14-04-2013, 18:58
Günaydın,

Kimin bahçesinde leylak görsem, gıpta ile izliyorum. Emirgân'da bol bol hem de katmerli leylaklarımız vardı. Çocukluğumun güzel ağacı der, çok da severim. Ama Manyas'da koskoca bahçede maalesef bir tane bile leylak ağacım yok. 3-4 defa denedim ama ilk seneden sonra sonuç hep hüsran oldu. Büyük saksıda dene diyor eşim ama o zaman da ağaca kıyamıyorum.

Sizin o taraflar daha sıcak oluyor galiba. Eriklerin tadına bile bakmışsınız, ne güzel. Bizimkiler daha çiçekte. Hayırlısı ile bol bol meyve versinler inşallah siz de güzellikler içinde olun hep.

Merhaba sevgili Güler hanım,

Öncelikle sayfama hoş geldiniz, kusuruma bakmayın mesajınızı daha yeni gördüm, malum bahçenin işi bir türlü bitmek bilmiyor.
Biz biraz Ege bölgesinde kaldığımız için haliyle iklim biraz daha ılıman, bizde kış tehlikesi Şubat ayının ilk 2. 3. haftasıdır sonra her taraf yavaş yavaş yeşermeye başlıyor, erik ağacım ocak ayında yapraksız çiçeklenmeye başlıyor. Çok değişik bir çeşit eriktir. Ben ona yediveren diyorum, kademe kademe irili ufaklı erikleri var.
O yüzden erkenciyiz sizin bölgenize göre.

Leylaklardan bahsetmişsiniz eşinizin dediği gibi önce saksıya dikip biraz büyüyüp kuvvetlendikten sonra bahçeye alsanız, Sizde de varmı dır bilmiyorum,şu kadı lokması dediğimiz böcekler var ya belki onlar köklerini mi kemiriyor da ondan mı yaşamıyor acaba aklıma başka bir şey gelmiyor çünkü. Manyas ne tarafta kaldığını bilmiyorum, sanırım marmara bölgesinde midir, leylak oralarda daha güzel yetişir gibi geliyor bana sanki.

Ben körpecik fidanlarımı, yumrulu bitkilerimi hatta lale soğanlarımı bile bu böcekler yüzünden bu şekilde kaybettim en çok ta güllerimize zarar veriyorlar. Ben şimdi önce saksılarda yetiştirip, bir iki sene sonra bahçeye alıyorum, sizde deneyebilirsiniz.
Size kolaylıklar, sağlıklı ve bol bereketli günler diliyorum. her şey gönlünüzce olsun.

Güler
14-04-2013, 19:20
Manyas' Balıkesir'in bir ilçesi. Susurluk-Gönen-Bandırma üçgeninde.

Aldığım leylaklar neredeyse ağaç gibiydi her defasında. Boyları 3 m den fazlaydı. İlk sene güzel oluyor, ama ertesi sene kış geçirdikten sonra ölüyor. Köyümüz dağ eteğinde hele bizim düzlük çok sulak oluyor, bir de taban suyu çok fazla. Bitki kökleri bu aşırı suda don yiyince de donuyor tabii.
Bahçe tanzimi yaparken dört bir tarafı drenaj boruları ile donattık ama kâfi gelmedi anlaşılan.
Köyde pek çok evde leylak var, onlarda taban suyu bendeki kadar fazla değil. Ben de onlardan topladığım çiçekleri vazolarıma koyup, özlem gideriyorum.

Kadılokmaları benim ihtisas alanıma girdiler artık, yok ediyorum onları. :D

Size de kolaylıklar dilerim.

akçabardak
14-04-2013, 19:43
Gününüz aydın ve daima güzelliklerle dolu olsun...

Bizim fidecikler daha asıl yapraklarını çıkarmaya uğraşadursun, sizinkilerin gerçek yerlerine şaşırtma zamanları gelmiş gibi duruyor. Ne zaman ektiniz de bu kadar geliştiler? Sizin biraz daha ılıman iklimde olmanızın sonucu olsa gerek. Eriklere, asma yapraklarına bakınca da bunu teyit edebiliriz öyle değil mi? Zira benim asma yapraklarım henüz minicik...

Emeklerinize sağlık. Bereketiniz bol olsun...

Sevgili loveforlife,
Merhaba, Ben fideciklerimi her sene 14 Şubat Sevgililer gününde ekerim. Bu gün tam 2 ay olmuş ve yavaş yavaş bana ürün verecekleri yerlerine şaşırtmaya başladım. 3 gün dür domates ve biber fidecikleri ile uğraşıyorum. Bu sene ilk defa Ayaş domatesi ile Deşti domatesi tohumu edindim. Onlar için biraz özen göstererek özel toprak hazırlayıp, büyük saksılara dikiyorum, çünkü bahçede diğer domatesler ile tozlaşıp değişikliğe uğramasın diye, bakalım sonucu ne olacak bende çok merak ediyorum.
Evet bizim buralar daha sıcak olduğu için, erik yemeye, asma yaprağından sarma sarmaya erken başlıyoruz.
Yalnış hatırlamıyorsam sizin Bursa idi galiba, Bursa ile bizim burası arasında iklim olarak pek fazla fark yok gibi. Ben Aralık-Ocak ayında Bursadaydım oğluma gitmiştim, bahçeler yem yeşildi, yalnız oraya kar yayıyor, bizde hiç kar yağmaz tek fark bu, ama gecelerimiz ayaz olur o yüzden tohumlarım evin içinde bekletiyorum, çimlenmeye başladıktan sonra gündüzleri dışarı çıkarıp, üşüme tehlikesi geçene kadar akşamları eve alıyorum hepsi bukadar. Size kolay gelsin sevgiyle kalın, fideciklerinizin ürünleri bol olsun ;)

neslihan0602
14-04-2013, 22:44
Sayın akçabardak,bahçenizi hayranlıkla dolaştım,baştan sona el emeği göznuru bitkiler..herbiri sevgiyle bakılmış büyütülmüşler,elleriniz dert görmesin..

akçabardak
14-04-2013, 22:58
Sevgili neslihan0602,
Çok teşekkür ederim, elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum. Ufacık bahçede oyalanıp duruyorum.Balkonda oturup bir bardak çay yudumlarken, bitkilerimi izlemek bana keyif veriyor, bazen derin hayallere dalıp gidiyorum.

gülenmelek
15-04-2013, 11:25
Anne hani beni özledin, geleceksin ya :D gelirken de elin boş gelmeyeceksin nasıl olsa :D Pepino 4. bardak ilavesi de olur mu onların içine ? Hazır içinde aslan ağzı da varken :)

akçabardak
15-04-2013, 11:51
Anne hani beni özledin, geleceksin ya :D gelirken de elin boş gelmeyeceksin nasıl olsa :D Pepino 4. bardak ilavesi de olur mu onların içine ? Hazır içinde aslan ağzı da varken :)

Biraz düşünmem lazım :p ;) ... ee düşündüm, arabaya yük olmaz ise getirmeye çalışırım :dilli: hemde ilavesi ile :D

Adil
15-04-2013, 18:11
Sayın akçabardak.
Sevgimizi doğaya gösterdiğimiz sürece oda bize gülümseyecektir,cömert davranacaktır.
Sevginiz ve mutluluğunuzun devamı dileğimle,kolay gelsin.
Saygılar selamlar .

akçabardak
21-04-2013, 18:34
Nihayet bu gün bahçeye çıkabildim ;) Bir hafta boyunca rüzgar ve fırtına, cam kapı ne varsa kapandı ve ben içeriye kapanmak zorunda kaldım :( Polenlere karşı allerjim olduğu için dışarıya çıkamadım.

Turunçgiller çiçeklenmeye başladıktan sonra, polenleri rüzgarlı günlerde beni çok rahatsız ediyorlar, oysa ki misler gibi kokuları okadar güzel kokuyorlar ki anlatamam.

Arkadan zeytin çiçeklerinin polenleri, daha sonra ide ağaçları derken, Haziranın 15 ini buluyor.

Bu gün bir ara rüzgar durulur gibi oldu fırsattan istifade edip hemen bahçeye, tohumdan çimlenen bitkilerimi bahçeye indirdim, güller bitlenmiş onlara ilaç yaptım,
asmaya ilaç attım, etrafı temizledim, bir kaç domates (ayaş cinsi) ve (deşti) büyük saksılara diktim, işler bitti mi? hayır iş biter mi hiç, yapılacak çok iş var çoook :dilli:
Bu sene ilk defa ayaş ve deşti domatesi ektim denemek için saksıda büyüteceğim, bahçem yetersiz olduğu için, normal domateslerden uzak olsun istedim, tozlaşmaları birbirine karışmasın diye bakalım sonuç ne olacak bende çok merak ediyorum ;)

akçabardak
21-04-2013, 20:07
Güllerim yavaş yavaş açmaya başladılar ;)

akçabardak
21-04-2013, 20:08
Devam ediyor

akçabardak
21-04-2013, 20:13
Devam

akçabardak
21-04-2013, 20:18
Bunlar da eşimin üçgen bahçesinden görüntüler,
geçen sene çelikten yetiştirdiği güller.

Cymbelina
22-04-2013, 17:46
Sayın akçabardak, inşallah iyisinizdir, sizin bahçenizi ayrı seviyorum, sizi de şahsen tanımasam da çok sıcak, tatlı birisiniz, yazdıklarınızdan böyle bir his geçiyor:) Kasımpatınız kozmos çıkmış, bakalım ne renk açıp şaşırtacak bizi:) Asma yapraklarınıza bayıldım, tazecik resimden bile anlaşılıyor, bizim için de sarın valla;) Bir de şunu soracağım: haseki küpesi tohumu da ektiniz sanırım. Henüz edinmedim ama çok sevdiğim çiçeklerden biridir (zevklerimiz epey örtüşüyor sizinle;)) Ancak ben tohumdan ekildiği sene çiçek vermediğini, ertesi sene çiçeklendiğini duymuştum sanırım, bu doğru mudur?

akçabardak
22-04-2013, 20:52
Sevgili Cymbelina,
Canım benim ya, benim için ne güzel sözler yazmışsınız, çok teşekkür ederim. İnşaallah bir gün tanışmamız da olur, kim bilir kader bu belli mi olur, ne yalan söyleyeyim, ta en baştan beri ben de sizi kendime yakın hissettim.

Baharla birlikte her şey yem yeşil oldu, her şey taze taze ne güzel, insanın içi coşuyor. Haseki küpelerine gelince evet 14 Şubat ta bende tohumdan ektim, daha yeni şaşırtma yaptım havalar serin gittiği için çok yavaş gelişiyorlar.

Çiçeklenme ikinci yılında gerçekleşiyor. Bir iki güne fotoğraflarını eklerim sanırım, bu gün çarşıya çıktım biraz, dönüşte çiçekçiye uğradım tesadüfen ne göreyim, açmış olarak haseki, iki tane kalmış onları da ben hemen aldım ;) çok mutlu oldum hemen fotoğrafladım. Allah herkese, her isteyene nasip etsin inşallah.
Hoşça kalın her şey gönlünüzce olsun.

akçabardak
22-04-2013, 21:01
Bu gün çarşıya çıktım,
Dönüşte çiçekçiye uğramadan edemedim, iyi ki de uğramışım,
çok sevdiğim haseki küpesine rastladım, iki tane kalmış hemen satın aldım.
Mutluluğumu sizlerle paylaşmak istedim.

akçabardak
22-04-2013, 21:05
Nihayet artık benim de haseki küpem oldu ;)
Lila renginde tohum kapsülü bile oluşmuş.

Sevgi
23-04-2013, 21:46
Haseki küpelerinizin güle güle keyfini çıkartın. Annemin de bahçesinde vardı bu renklerden. Görünce çocukluğuma gittim.

Komşum tohumunu vermişti ektim ama daha çimlenmedi. Bende sabırsızlıkla bekliyorum büyümelerini. Çiçeklerinide artık seneye görürüz inşallah.

Sevgilerimle...:)

akçabardak
24-04-2013, 10:19
Bahara merhaba deyip ;)
Yazı karşılamaya hazırlanan çiçeklerim :)

Geçen sen hediye olarak gelen minyatür gülüm.
Saksısı ve toprağı değişti.
394632

Bu gülümün rengi bembeyaz idi :confused:
bu sene renk değiştirdi.
394633

Mineleri yeni aldım.
394634

Karanfilimin saksısı çok küçük olmasına rağmen :dilli:
maşallah çok güzel açtı.
394635

akçabardak
24-04-2013, 10:30
14 Şubatta tohumlarını ektiğim hasekilerim çimlenip bu kadar oldular.
Şimdilik geçici olarak saksılara şaşırtma yaptım, biraz daha büyümelerini
bekliyeceğim, daha sonra bahçeye dikilecekler :dilli:

Onlar benim bebeklerim şu anda hiç kıyamam :D
394638

Minelerin saksı ve toprakları değişti.
394639

yagmur
24-04-2013, 10:59
cok guzel cicekler sn akcabardak elinize saglik.))

erber1976
26-04-2013, 11:43
Sevgili akçabardak yani diğer deyişle annecim :)

her şey çok güzel eline koluna sağlık, yalnız fotoğraf çekimi konusunda biraz sıkıntılarımız var gibi gözüküyor. geldiğim zaman makro (yakın çekimler) çekimler hakkında biraz fikir verebilirim ;) onun dışında kendine iyi bak, öptüm <3

mügem
26-04-2013, 18:35
Sayın akçabardak,gülenmelek kızınız,erber1976 da oğlunuz galiba.İnşallah ben de çocuklarımla ilerde böyle güzellikler paylaşırım.
Bir de ukalalık etmek istiyorum.Sayın erber1976,lütfen kendinizi tanıtma başlığında tanıtır mısınız :)
Ama laf aramızda ben de ilk mesajımı anneme yazardım.Tüm ailenize sevgiler :)

hüzün
26-04-2013, 19:20
siz, eşiniz ve çocuklarınız hepiniz bitki seversiniz ne güzel...

akçabardak
26-04-2013, 19:44
Sevgili akçabardak yani diğer deyişle annecim :)

her şey çok güzel eline koluna sağlık, yalnız fotoğraf çekimi konusunda biraz sıkıntılarımız var gibi gözüküyor. geldiğim zaman makro (yakın çekimler) çekimler hakkında biraz fikir verebilirim ;) onun dışında kendine iyi bak, öptüm <3

Oğlum... üye olduğunu daha yeni gördüm, hayırlı olsun bana sürpriz yaptın.
Lakin kendini tanıtman gerekliymiş olur mu? sen şimdi hep benim kusurlarımı görürsün, ben daha acemiyim yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum fotoğraf çekmeye. Öpüyorum

akçabardak
26-04-2013, 20:32
Sayın akçabardak,gülenmelek kızınız,erber1976 da oğlunuz galiba.İnşallah ben de çocuklarımla ilerde böyle güzellikler paylaşırım.
Bir de ukalalık etmek istiyorum.Sayın erber1976,lütfen kendinizi tanıtma başlığında tanıtır mısınız :)
Ama laf aramızda ben de ilk mesajımı anneme yazardım.Tüm ailenize sevgiler :)

Sevgili mügem... oğlum bana sürpriz yapmış ve üye olmaya karar vermiş, ben de daha yeni gördüm malum bu gün bahçede biber, domates fidelerimi bahçeye yerlerine indirdim ve biraz da yoruldum, dinlenirken bilgisayara bir göz atayım dedim, ve sizin mesajınızı okuyunca fark ettim erber 1976 yı ben de şaşırdım.

akçabardak
26-04-2013, 20:39
siz, eşiniz ve çocuklarınız hepiniz bitki seversiniz ne güzel...

Sayın hüzün
Hoşgeldiniz, evet biraz öyle oldu galiba, aileboyu bitkisever olkuk. Aslında eşim pek sevmezdi ama benden görünce o da heveslendi, şimdi severek ilgileniyor bitkileriyle.

akçabardak
27-04-2013, 19:04
Nihayet arka bahçemi yoluna koyabildim çok şükür.
Bu sene bir değişiklik yaparak sıra sıra damlama sistemi yapıldı :dilli:
Önce fidenin dikileceği 2 sıra olacak şekilde bellendi, tırmıkla düzeltildi ve fidenin geleceği yere borular döşendi, sonra da fideleri diktim.

Bahçenin genel görünümü ;)
396268

Balkon duvarında 3 kök altın çilek bir kök te tesbih bitkisi bulunmaktadır.
Kırmızı boruların olduğu yere her çeşitten biber fidesi dikildi :p
396269

Siyah boruların oldğu yer ise domates fidesi dikildi.
396270

Fidelerimi fazla büyütemedim havaların serin gitmesinden dolayı,
daha fazla bekleyemedim dikmeye karar verdim, yerinde büyüsünler artık.
İnci gibi dizilişleri de çok hoşuma ditti doğrusu, işler yoluna girince çok mutlu
oluyorum nedense ;)
396271

h_dogan
27-04-2013, 19:57
Düzen çok güzel olmuş elinize sağlık yalnız biraz sık olmuş gibime geldi.
Kolay gelsin.

akçabardak
27-04-2013, 21:45
Çok teşekkür ederim sn. h_doğan, evet biraz sık oldu, yerim çok az olduğundan dolayı.
Okadar çok fide ekmişim ki çeşit olarak, azıcık ondan azıcık bundan derken...

yumurta domateslerin fideleri öylece elimde kaldı ve hiç dikemedim, onlara hiç yerim kalmadı. 3 ayrı irilikte minik, orta ve normal boy olarak :(

Tohumların devamını sürdürebilmek için, 3 kök ondan 5 kök bundan diye her sene tohumlarımı yenilemeye çalışıyorum. Hazır tohum kullanmamaya çalışıyorum. İleride belki daha büyük bir bahçem olursa diye. Kim bilir hayal işte... :(

akçabardak
28-04-2013, 19:52
Bahçemdeki ağaçlarımın mis gibi kokulu çiçeklenmiş hallaeri.

Greyfurt ağacının çiçeklenmesi.
396596

Çiçekleri çok hoş ve mis gibi kokulu.
396597

Bembeyaz, yumak yumak salkımlar.
396598

Arılar vızır vızır.
396599

akçabardak
28-04-2013, 19:56
Portakalın çiçeklenmesi.

akçabardak
28-04-2013, 19:59
Mandalinanın çiçeklenmesi.

akçabardak
28-04-2013, 20:03
Dut yaprakları sarmalık oldular, taze taze.

akçabardak
28-04-2013, 20:07
Bu eriğin cinsini bilmiyorum, çekirdekten yetişti,
olgunlaşınca dayanıklı kırmızı oluyor.

mügem
29-04-2013, 09:38
Sayın akçabardak,sebze bahçeniz ve meyve ağaçlarınız çok güzel olmuş.Güle güle büyütün.

sakdag
29-04-2013, 09:41
Dut yaprakları sarmalık oldular, taze taze.

Dut yaprağından sarma mı yapılıyor? İlk defa duydum... Çok ilginç...;):eek::eek:

h_dogan
29-04-2013, 10:07
Ben yapıldığını duymuştum ama doğu illerindeydi sanırım. Bizim burda asma yaprağı meşhur olan. :D

mügem
29-04-2013, 14:41
Ben de şaşırdım ama belli etmiyorum :)

akçabardak
29-04-2013, 17:15
Sayın akçabardak,sebze bahçeniz ve meyve ağaçlarınız çok güzel olmuş.Güle güle büyütün.

Sevgili mügem :)
Çok teşekkür ederim, evet ağaçlarım çok güzel oldu çiçeklendiler, eşim gövdelerine kireç te yaptı, sebzelerimi de diktim çok şükür, sulama olayını da hallettik, epey toparladım sayılır, bundan sonra allaha kalmış nimetlerini esirgemez inşallah bizden. Sevgiler

akçabardak
29-04-2013, 17:33
Dut yaprağından sarma mı yapılıyor? İlk defa duydum... Çok ilginç...;):eek::eek:

Sevgili sakdag, önce sayfama hoş geldiniz diyeyim ;)
Teşekkür ederim.

Sayın h_doğan :)

Sevgili mügem ;)
Evet dut yaprağından çok güzel sarma oluyor, ben her sene ilkbaharda taze yapraklaından iki üç kere sararım yumuşacık oluyor ilk yaprakları, daha sonra kartlıyorlar, çok ta severim ;) sizlere de tavsiye ederim.
Aynı asma yaprağı gibi yaprakları yıkayıp, kaynar suda haşlanır, ben zeytinyağlısını yapıyorum. Sağlıkla kalın.

mügem
30-04-2013, 08:46
Akçabardak abla,bildiğimiz kırmızı dut değil mi?Eğer öyleyse anneannemin bahçesindeki dutun yapraklarıyla denemek gerek.Tabi büyüyünce.Zeytinyağı olmazsa olmazımız zaten.Saygılar.

akçabardak
30-04-2013, 09:21
Canım mügem, Yaprağı geniş, sarlmaya uygun olan her dut yaprağından olur. Bazı dut yaprakları parmaklıdır onlara sarılmaz, ama bazı dut yaprakları ise mesela benim dutumun yaprakları çok güzel iri, geniş el büyüklükte neredeyse, meyvesinin rengi ise siyahla mor arası bir renk.
Kırmızı dutun da sanırım yaprakları iri olur, yeni filizlerin uç kısımlarından taze olanları alırsanız o yaprak yumuşacık olur. Selamlar sevgiler.

mügem
30-04-2013, 09:26
Bizimki de karadut abla.Bu arada rahmetli anneannemin bir sözünü senin sayfanda paylaşayım.Bizim buralar soğuk oluyor ya,anneannem derdi ki:
Dut giyinmeden siz soyunmayın.Yani dut ağacı yapraklanınca,kışlıkları çıkarıp yazlık giyinmeye başlayın.Eskiler ne demişse doğru demiş.Saygı ve sevgiler.

akçabardak
30-04-2013, 09:43
Sevgili mügem, anaannenizin rahmeti bol olsun inşallah, çok doğru söylemiş bence, büyüklerimizin sözlerini dikkate almak gerekir.
Kara dut çok faydalıdır, yaprağı da iridir sanırım.

mügem
30-04-2013, 09:49
Evet iri,hem de bizim dut ulu bir dut.Büyüklerime bir sorayım ama tahminen 70 yaşında vardır.Hem fotoğraf hem de yaşını sorup paylaşayım.
Bir da annem dutlar henüz beyaz iken toplayıp güneşte kurutuyor,sonra onu elimizle ufalıyoruz.Dut kurusu oluyor.Haşlamalarda,salatalarda,kısırda çok lezzetli oluyor.

akçabardak
30-04-2013, 21:14
Maşallah dut ağacının bukadar uzun yaşadığını bilmiyordum, ne güzel baksanıza benim de bilmediklerim varmış, dut kurusunu ben de deneyeceğim. sevgiler

akçabardak
30-04-2013, 21:25
Biraz da ön bahçemden kareler ekleyeyim.

Bahçenin genel görünümü,
yeni diktiğim çiçekler daha pek belli olmuyor.

akçabardak
30-04-2013, 21:31
Ortancalarım tomurcuklandı.

akçabardak
30-04-2013, 21:38
Bahçe yavaş yavaş renklenmeye başladı.

yagmur
30-04-2013, 21:47
sayin akcabardak cok duzenli bi bahceniz var
elinize saglik hersey cok guzel.:p

akçabardak
30-04-2013, 21:50
Tohumdan yetiştirdiğim çiçek fidelerini toprakla buluşturdum.

Yer açelyalarım
397750

Lobelyam
397751

Sedef çiçeğimin son hali,
tohum kapsülleri büyümeye devam ediyor.
397752

YeniGine
30-04-2013, 23:42
Sevgili akçabardak; maşallah bahçe renklenip zenginleşiyor. Gazanyalarınız açmış benim gazanyalarım henüz öylece duruyorlar bir de şimdi Postaki onların üzerini mesken tuttu. Bakalım ne olacak. Lobelyanız çok güzel, ben tohumdan ektim fakat onu da başaramadım.
Ellerinize sağlık...

akçabardak
01-05-2013, 09:01
Sevgili Yeni Gine; Sizinde ellerinize sağlık tarlalarınız çok güzel olmuş, renklenmiş, gülleriniz açmış havalar ısındıkça ve de her şeyin zamanı gelince kendiliğinden çiçeğini de açacak meyvesini de verecek, bizler de güzel ilgilenirsek, onlar da bizi mutlu edecek, güzelliklerini görünce de yorgunluklarımızı atacağız.
Gazanyalarınız için belki Ankara'nın havası bizim buraya göre serin geliyordur, biraz daha ısındığında açarlar endişe etmeyin, Postekin için yapacak bir şey yok, bende kedilerin yavrularıyla uğraşıyorum, oyun oynayacağız diye benim canım çiçeklerimi kırıyorlar, bazen kızıyorum ama laf söz dinledikleri yok maalesef onları da öyle seveceğiz. Sağlıkla kalın

h_dogan
01-05-2013, 09:20
Bu sedef çiçeği tohumdan çoğalıyor değil mi? :D

akçabardak
01-05-2013, 10:23
Evet Doğan bey tohumdan çoğalıyor, ben geçen sene tohumdan ektim çok çabuk çimlendiler, çevremde ki konu komşuya da vermiştim, kendime de 2 fidecik bıraktım ama birini yaşatabildim. Yalnız ikinci senesinde açmaya başlıyor, bu sene hayırlısı ile tohumunu alırsam isteyenlerle paylaşırım.

akçabardak
01-05-2013, 12:47
Kırmızı gülüm

akçabardak
01-05-2013, 12:53
Pembe gülüm de açmaya başladı
çok güzel kokuyor ;)

akçabardak
01-05-2013, 13:02
Bu güller de eşimin üçgen bahçesinde olanlar.
Onlarla eşim ilgileniyor, bana sen karışma benim güllerime diyor ama, bitlenince benden yardım istiyor :D

akçabardak
01-05-2013, 13:09
Şu gazanyaların güzelliğine bakar mısınız ;)
nasıl da güzel ve iri iri açtılar,
bunları tohumdan yetiştirdim geçen sene.

gülenmelek
01-05-2013, 22:18
Sedef çiçeğin çok güzel olmuş anne ;) Ben de heveslenmiştim ama bayağı yer kaplıyormuş, pek saksıda olacak gibi değil sanki.

akçabardak
01-05-2013, 22:37
Gülen yüzünü unutuyordum neredeyse, çok şükür kavuşturana :D Beni bir daha hiç yalnız bırakma olur mu?
bak sana ne aldım bakalım beğenecekmisin ;) Ankara'ya gelirken getireceğim.
Sedef çiçeği saksıda neden olmasın ki? çok sevdiysen denersin

akçabardak
01-05-2013, 22:53
Bu gün bizim semt pazarına gittim :p
kendime söz vermiştim artık çiçekçiye uğramak yok diye :(
deli gönlüme söz geçiremiyorum.
Sadece bakıvereyim dedim, olanlar oldu...

Begonvili kızım gülenmelek için aldım ;)

YeniGine
01-05-2013, 23:21
Maşallah maşallah sevgili akçabardak güller, gazanyalar çok güzel, ellerinize sağlık...

gülenmelek
02-05-2013, 08:00
Baktıkça daha çok sevdim begonvili anne ;)
Bir umut deyip, gözüm sanki pembelikler de görüyor (3-5 güne belli olur herhalde) ama kısmette ne varsa o olur, bu hali ile de çok güzel görünüyor. Teşekkür ederim annem ;)

akçabardak
02-05-2013, 09:11
Saksıdaki çiçeklerime haksızlık olmasın :p
güceniverirler alimallah ;)

Bahçede kendiliğinden çıkmış, bende yoğurt kabına alıp,
mandalinin dalına astım.
398458

Geçen sene çiçekçiden almıştım bu petünyeyi,rengi mor kenarları beyaz idi,
Tohum yaptı, tohumları da yaban mersini fidanının dibine serptim,
bu bir tanesi hemen çimlenmiş ve bu sene de çiçek renk değiştirerek çiçeklendi.
Şu an dibinde bir sürü yeni çimlenenler var.
398459

akçabardak
02-05-2013, 09:23
Devam

Karanfilim
398486

Sakız sardunyam, komşumdan almıştım,
bu renkte ilk defa görüyorum bana sürpriz oldu
çok sevdim bu rengi :dilli:
398484

akçabardak
02-05-2013, 09:47
Evet devam ediyor

Yeğinimin ormandan getirdiği yaban mersini,
Petünye ve sarımsaklar kardeş kardeş yaşıyorlar :dilli:
398498

akçabardak
02-05-2013, 10:13
Bitmedi

Minyatür gülüm çok güzel çiçeklendi
398508

Kırmızı minyatür gülümde külleme oluştu,
saksısı ve toprağını değiştirdim ama,
bakalım toparlanabilecek mi
ne yapmam gerektiğini de bilemiyorum :(
398509

Kasımpatının çiçekleri solmaya başladı ama,
yeni tomurcuklar veriyor, yanında da çekirdekten çimlenen kızılcık
fideleri ilk yapraklarını verdiler bile :)
398511

akçabardak
02-05-2013, 10:34
Ve diğerleri

Yeni aldığım liliumum
398525

Bunu da yeni aldım, bakalım bu sene açacaklar mı ;)
398526

Tohumdan yetiştirdiğim peygamber çiçeği ile
yer açelyaları.
398527

Bu şakayık daha önce bahçede idi
kadı lokmalarından zor kurtardım ve saksıya aldım,
bu sene çiçek açmaya bilir.
398528

Limon kokulu melisam mor minicik çiçekler açıyor,
çayı da limon gibi kokuyor ve hafif ekşimsi tadı var
alt türünü bilmiyorum.
398529

h_dogan
02-05-2013, 12:50
Sn. akçabardak çiçekçiden almamışsınız pazardan alabilirsiniz sorun yok. :D

Güllerinizde külleme var, bir de yaprak yanıklığı var gibi.
Külleme için Penconazole 100 g/l içerikli bir ilaç kullanın. Yanıklık için de Mancozeb %80'lik veya Propineb %70'lik bir ilaç kullanın.

akçabardak
02-05-2013, 15:03
Sn. h_doğan, evet külleme oldu, siz imdadıma yetiştiniz. Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Şimdiye kadar yeşil bitler hariç böyle bir şeyle hiç karşılaşmamıştım, demek ki herşey olabiliyormuş. Tekrar teşekkürler. Selamlar

akçabardak
04-05-2013, 09:09
Üzüm asması

Asma üzüm salkımlarını göstermeye başladı ;)
399242

Greyfurt ağacının kesilen dalına sedum saksısını koydum,
sedumun türünü bilmiyorum :)
399244

Bu fidancık ise avokado, eski yapraklarını döküp yeni yapraklar veriyor.
Avokado, kivi gibi çift olması gerektiğini söylüyorlar biri dişi, biri erkek,
ne derece doğru bilemiyorum, ayrıca benim avokadomun dişi mi erkek mi
nasıl anlayacağım onu da anlamış değilim :D
Dişi ya da erkek ne fark eder, ben onu denemek için çekirdekten yetiştirmiştim,
süs olsun diye.
399243

Adil
05-05-2013, 21:12
Toprak ana ne kadar cömert.
Şu an cömertliğinin zirvesine çok yakın.
Meyve zamanıda gelince zirve oluşacak.
Aynı toprağa bitkiler dikiyoruz.Kimisi kırmızı ,kimisi beyaz,kimisi sarı farklı desenlerde biçimlerde çiçekler ve yapraklar, daha sayamayacağımız bir çok güzellik gözlerimizin önüne seriliyor.
İnsan bu seyrine doyum olmaz manzarayı seyrettikçe asla bıkmıyor, içi huzur doluyor, çok mutlu olurken,farklı dünyalara dalıp gidebiliyor.
Şükürler olsun bu güzellikleri bizlere veren Rabbimize.
Saygılar selamlar efendim.

.

akçabardak
06-05-2013, 11:43
Sayın Adil; Çok teşekkür ederim ne güzel ifade etmişsiniz Toprak anamızı, gerçekten de çok
cömert.
Anlatacak söz bulamıyorum, insan oğluyuz yeter ki yetinmesini bilelim, dediğiniz gibi şükürler olsun Rabbimize.
Sağlıkla kalın, herşey gönlünüzce olsun.

gülsu
06-05-2013, 13:42
Her şey çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Beyaz sardunya çok güzelmiş. Ben de her zaman çiçek aldığım yerden rica ettim 2 dal çelik aldım. İnşallah tutar. Bu arada lisianhusların tohumunu ektiniz mi? Ben ektim bekliyorum. Bakalım ne olacak. Sevgiler.

Zülfinaz
06-05-2013, 15:34
Güllerinize külleme için kükürt önerebilirim hatta asmaya da kullanabilirsiniz.

akçabardak
07-05-2013, 08:56
Her şey çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Beyaz sardunya çok güzelmiş. Ben de her zaman çiçek aldığım yerden rica ettim 2 dal çelik aldım. İnşallah tutar. Bu arada lisianhusların tohumunu ektiniz mi? Ben ektim bekliyorum. Bakalım ne olacak. Sevgiler.

Sayın gülsu; çok teşekkür ederim, elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
Beyaz sakız sardunyamın rengini ben de çok sevdim. İnşallah sizin kiler de tutar.
Lisianthuslara gelince, evet tohumlarımı ektim, yeni yeni çimlendiler daha önceki sayfalarıma fotoğraflarını koymuştum, çok ağır gelişiyorlar ne zaman büyüp fide haline gelecekler ben de anlamış değilim açıkçası, o yüzden her ihtimale karşı ben siparişimi verdim ne olur ne olmaz diye, sanırım bu hafta içinde şiparişlerim gelir.
Size kolay gelsin, umarım sizin kiler de çimlenir.
Bir ara tekrar fotoğraflarını çeker foruma koyarım. Selamlar

akçabardak
07-05-2013, 09:04
Güllerinize külleme için kükürt önerebilirim hatta asmaya da kullanabilirsiniz.

Sevgili Zülfinaz, sayfama hoşgeldiniz.
Güllerin küllenmesi için kükürt önermişsiniz, kükürtü sulandırıp mı yapılır, yoksa
toz halinde üzerlerine mi serpilecek? tam anlayamadım, açıklarsanız sevinirim
teşekkür edrim.

akçabardak
07-05-2013, 17:15
Geçen sene Ekim ayında çelikten diktiğim güllerim,
bu sene tek tük açmaya başladılar.

Bu gülümün rengini çok beğeniyorum,
parfüm gibi de kokusu var.
400784

Gül dalında güzeldir derler ama,
benim gülümün dallarında ve yapraklarında
salyangozlar gezmiş ne yazık ki :(
400785

Bu gülümün rengine de hayranım ve kokulu bir gül ;)
400788

Beyaz gülümü de çok seviyorum
400786

Keşke bahçem biraz daha büyük olsa idi de ferah ferah
yetiştirebilsem güllerimi :(
400787

h_dogan
07-05-2013, 17:25
Kükürt %80'lik WP/WG formülasyonu olanı 100 litre suya 400g olacak şekilde kullanabilirsiniz. Külleme ve kırmızı örümcek sorununu çözebilir. Kullanacağınız suya göre miktarını ayarlarsınız. Kolay gelsin.
Yazdığım etkili madde, alacağınız zaman ucuz olanı alın en fazla 8-10 liradır 800g.

akçabardak
07-05-2013, 17:31
Koyu kırmızı gülümün çiçekleri çok dayanıklı,
diğer güllerin çiçekleri 3-5 günde dökülürken,
bunun üzerinde 2 hafta rahat kalabiliyor,
bayılıyorum ona o yüzden :D

Beni hiç çiçeksiz bırakmayan gülüm,
kışa kadar hep çiçeklenir ;)
400812

akçabardak
07-05-2013, 17:38
Bodur dahliyalarım,
renklerini severek ve beğenerek aldım,
Umarım yumrularını çürütmeden saklayabilirim.

Ve gazanyalar.

akçabardak
07-05-2013, 17:47
Sakız sardunyalarım.
Şubat ayında çeliten yetiştirdim.

Bu sakızım yen açtığında bembeyaz idi,
giderek renk değiştiriyor çok ilginç :D
400818

Sevdim ben böylesini ;)
400819

Bu sakızımın rengi de belli oldu, harika bir renk.
400820

akçabardak
07-05-2013, 18:02
Güllere devam

Bu gülümü de geçen sene çelikten yetiştirdim,
üzerinde sadece bir tanecik gülü var... tadımlık...
400828

Biraz daha açmış hali ama, ikinci filizini de vermiş.
400827

Burası da eşimin üçgen gül bahçesi,

ve hemen önümüzdeki komşumuzun bahçesindeki gülü.
400829

akçabardak
07-05-2013, 18:24
Ve son kareler;

Bu bitkinin tohumunu seneler evvel Ankarada bir komşum
İstanbul ıspanağı diye vermişti, 15 senedir neredeyse
soyu tükenmeden devam edip gidiyor, tohumunu almayı unutsam
bile dökülen tohumlardan kendi kendine her sene çıkar.
Asma yaprağı büyülüğünde yaprakları olduğundan, sarması çok güzel
olur, yemeyi, kayganası, yumurtalısı ve börekte çok lezzetli olur.
Gerçek adı nedir bilmiyorum, bilen varsa yazarsa öğrenmiş olurum.
400830

Bu karedekiler,
Lavantam, mercan köşkü ve İstanbul ıspanağı, bu ıspanak yerini sever ise
bir buçuk metre kadar yükseliyor ve bolca tohum yapar.
400831

Bu bitkiyi yeni diktim sarı sarı açtığını biliyorum,
ama adını bilmiyorum.
400832

Ve alisyumum
400833

akçabardak
07-05-2013, 18:26
Oh çok yoruldum bu günlük bukadar yeter...

Cymbelina
07-05-2013, 18:50
Sevgili kardelen akçabardak:) O lilaya yakın toz pembemsi gülünüz ayrı bir güzel, sanırım Sn h_doğan da da vardı aynısından. Çok hoş bir ton. Ayıptır sorması ama sormak istedim;) Gül reçeli yapıyor musunuz? Belki de yapıyorsunuzdur. Narenciyeleriniz de var, onların da yapıyor musunuz reçelini? Yemeye geleceğim de ondan soruyorum:dilli::D Ne yüzsüz çıktım ben de;), şaka şaka.

Bir de şunu soracaktım: Gazanyalarınızı fide mi aldınız diktiniz yoksa tohumdan mı yetiştirdiniz? Tohumdan daha zor yetişiyor galiba. Tohumum var ama henüz çimlenmedi.

kamelyavadisi
07-05-2013, 19:11
Geçen sene Ekim ayında çelikten diktiğim güllerim,
bu sene tek tük açmaya başladılar.

Bu gülümün rengini çok beğeniyorum,
parfüm gibi de kokusu var.
400784

Gül dalında güzeldir derler ama,
benim gülümün dallarında ve yapraklarında
salyangozlar gezmiş ne yazık ki :(
400785

Bu gülümün rengine de hayranım ve kokulu bir gül ;)
400788

Beyaz gülümü de çok seviyorum
400786

Keşke bahçem biraz daha büyük olsa idi de ferah ferah
yetiştirebilsem güllerimi :(
400787

Merhaba;
Güller harika görünüyorlar. Emeklerine sağlık

Güler
07-05-2013, 19:46
Ne kadar renkli ve güzel bir bahçeniz var sayın akçabardak, zevkle dolaştım.
Güllerinizi seyrettim, tohumdan ürettiğiniz bitkileri inceledim, sebzelerinize baktım.

Her şey çok güzel, ellerinize sağlık.

341 numaralı mesajınızda adını bilmediğiniz yeşil yapraklı bitki benim bahçemde de mevcut, ona bahçe külü diyorlar. Latince adı Cineraria Maritima. Sarı sarı çiçekler açar, güzel bodur çit bitkisi de olur.

Sebze bahçenizi damlalıklı sulama ile sulamaya karar vermişsiniz. Müsadenizle bir şey belirtmek isterim. Damlalıklı hortumları hemen bitki köklerine damlatacak şekilde koymuşsunuz, halbuki bu damlalıklı hortumlar ortada olacak ve her iki yanına da birer karış uzaklıkta fideler ekilseydi daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Biz genelde böyle yapıyoruz. Ama siz isterseniz yine de sebzeci arkadaşlara danışın.

Dut yapraklarından sarma yapıldığını da burada öğrendim, en kısa zamanda ben de deneyeceğim ama etlisini. ;)

Güzel bahçenizde huzurlu günler dilerim.

akçabardak
07-05-2013, 20:01
Sevgili kardelen akçabardak:) O lilaya yakın toz pembemsi gülünüz ayrı bir güzel, sanırım Sn h_doğan da da vardı aynısından. Çok hoş bir ton. Ayıptır sorması ama sormak istedim;) Gül reçeli yapıyor musunuz? Belki de yapıyorsunuzdur. Narenciyeleriniz de var, onların da yapıyor musunuz reçelini? Yemeye geleceğim de ondan soruyorum:dilli::D Ne yüzsüz çıktım ben de;), şaka şaka.

Bir de şunu soracaktım: Gazanyalarınızı fide mi aldınız diktiniz yoksa tohumdan mı yetiştirdiniz? Tohumdan daha zor yetişiyor galiba. Tohumum var ama henüz çimlenmedi.

Sevgili Cymbelina ; Aşk olsun yüzsüz çıktım da ne demek, hiç öyle şey olur mu
kapım herkese ve her zaman açıktır. Turunçgiller Ekim ayı itibariyle meyveleri
yenecek duruma geliyor, buyurun gelin dalından kendi ellerinizle toplayın, helal hoş olsun sizlere.

Bundan 2-3 sene önce portakal ve mandalinden reçel yapmıştım, portakalın reçeli biraz acımtırak ve buruk bir tadı oldu, ya da ben beceremedim, yani sevmedim.
Mandalinin ise suyunu sıkıp, büyük bir tencerede koyulaşıncaya kadar kaynattım marmelat gibi bir şey oldu, onu sevdim insanın ağzında hoş bir koku
oluşuyor ve yedikçe yiyesi geliyor insanın, nasip olur ise bu sene yapmayı düşünüyorum.
Gül reçeli, çok yaptım ama bildiğimiz bu güllerden değil, reçellik güller var biz ona peygamber gülü deriz,(Isparta gülü) pembe açar ve çok tıkışık dolu dolu açar ama senede bir defa açar ondan yaparız çok güzel olur.

Gazanyalara gelince; Ben hiç tohumunu ekmem, kendileri tohumlarını dökerler ve her yerde çimlenirler, bende o fideleri aklıma geldiği yerlere sokuştururum,
ya da 2-3 senelik olanlar biraz kartlamış oluyorlar bir kökte 8-10 adet dal oluşuyor ben de o dallardan kırıp yeni yerlerine diker tazelerim.

Bir şey daha söyleyeyim, ben bazı reçellerde son indirme sırasında 4-5 dal hıtır yaprağını yıkayıp, saplarından bağlayarak reçel tenceresinin içine bırakırım. hafif ateşte 2-3 dakika ocakta kalır sonra bağladığım hıtır yapraklarını reçelin içinden çıkartırım, çok hoş koku bırakıyor reçelde.
Sanırım hepsini cevaplayabildim Sevgiler hoşça kalın.

akçabardak
07-05-2013, 20:14
Merhaba;
Güller harika görünüyorlar. Emeklerine sağlık

Merhaba Sayın kamelya vadisi, çok teşekkür ederim.
Evet güllerim çok güzel ama yerim çok az, malüm yazlık evleri bahçeleri çok küçük oluyor. Biraz fazla toprağım olsa neler neler yetiştirirdim, içim gidiyor ama buna da şükür. Kolay gelsin size de.

akçabardak
07-05-2013, 21:31
Ne kadar renkli ve güzel bir bahçeniz var sayın akçabardak, zevkle dolaştım.
Güllerinizi seyrettim, tohumdan ürettiğiniz bitkileri inceledim, sebzelerinize baktım.

Her şey çok güzel, ellerinize sağlık.

341 numaralı mesajınızda adını bilmediğiniz yeşil yapraklı bitki benim bahçemde de mevcut, ona bahçe külü diyorlar. Latince adı Cineraria Maritima. Sarı sarı çiçekler açar, güzel bodur çit bitkisi de olur.

Sebze bahçenizi damlalıklı sulama ile sulamaya karar vermişsiniz. Müsadenizle bir şey belirtmek isterim. Damlalıklı hortumları hemen bitki köklerine damlatacak şekilde koymuşsunuz, halbuki bu damlalıklı hortumlar ortada olacak ve her iki yanına da birer karış uzaklıkta fideler ekilseydi daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Biz genelde böyle yapıyoruz. Ama siz isterseniz yine de sebzeci arkadaşlara danışın.

Dut yapraklarından sarma yapıldığını da burada öğrendim, en kısa zamanda ben de deneyeceğim ama etlisini. ;)

Güzel bahçenizde huzurlu günler dilerim.

Sevgili Güler hanım; 341 nolu bitkimin adını sizin sayenizde öğrenmiş oldum, çok teşekkür ederim size.
Bitkilerime gelince, emekli olunca kendimi daha da fazla kaptırdım galiba, kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalışıyorum, çok meraklıyımdır, bir şeyi kafama takar isem o gece uyku uyumam ve bu işin içinden nasıl çıkarım diye plan yaparım.
Bu sene de bu damlama sulama fikrime yattı, malum yaz gelince ev çok kalabalık oluyor, misafirler, tatil için gelenler o yüzden bitkilerimi sulamak için zaman bulamıyordum ve o sıcaklarda bitkilerim susuzluktan bayılıyordu benim de içim gidiyordu.

Kim düşündüyse bu damlama sulamayı allahtan razı olsun derim büyük kolaylık, o yüzden karar verdik.

Önce bir danıştık bukadar küçük yerde olur mu diye, olur dendi satıcıdan boruları alırken bizi biraz bilgilendirdi, sizin de dediğiniz gibi iki sıra arasına yerleştirmemizi söylemişti, hata bizden kaynaklandı ilk senemiz olduğu için bilgi ve tecrübe eksikliğinden oldu.

Sizler bizleri böyle bilgilendireceksiniz ki, bizler de hatalarımızı düzelteceğiz.
Aslında iki sıra arasında bir karış bıraktım ama, boru delikleri 33 cm aralıklı olunca araya bir fide daha diktim, 33 lük bana biraz aralıklı gözüktü, meğer sem 25 likleri varmış son 5-6 sıraya delik arası 25 cm olanından aldık, tam bir karış aralıklarla oldu.

Domateslere de 50 cm aralıklarla olandan aldık.

Dut yaprağı sarmasını bakalım beğenecek misiniz, ben ıhlamur yaprağına da sarma sardım o da güzel oluyor şimdi tam zamanı taze ve incecik uç yapraklarından yapıyorum.

Sizin bahçenizi baştan sona kadar izledim ve ara sıra bahçenize dalarım cennet gibi bir bahçe, maşallah yok yok, ellerinize emeklerinize sağlık.

180 le 190 arasında ki sayfalarınızda bulunan ilk mesajımı size yazmıştım, ilk sizin bahçenizden başlamıştım izlemeye. Her izlediğim sayfalarda dilim ısırıp kalmıştım,
Bahçenizin gizliden gizliye sürekli takipçinizim.
Sizlerden çok ders alınacak fikir ve örnekler var, yeri geldiğinde açıklamalı anlatımlarınızdan kafamın bir köşesine not etmeye çalışıyorum. Teşekkür ediyorum, Sağlıkla kalın her şey gönlünüzce olsun diyorum.

akçabardak
10-05-2013, 18:13
Sitemizin rengarenk güllerinden bir tane;

Bahçelerimizdeki güllerimizin gözünün içine bakarız aman bir tanecik açsa da güzelliğini görsek diye, yok külleme oldu, yok böceklendiler, aman neden gelişmiyorlar, çapası yapılır suyu verilir, gübresi verilir bakımı yapılır ama istediğimiz randımanı alamıyoruz.

Bu güle resmen imrendim, henüz sahibi gelmemiş, bahçe benim boyumda otlanmış
bakımsız, susuz otlar içinde öyle de iri iri çiçeklenmiş ki dayanamadım bir tanesini kopardım.

İlgisiz bahçelerde otların içinde yetişen güller bizim güllerimizden daha güzel olduğunu fark ettim :dilli:
402391

akçabardak
10-05-2013, 18:21
Sakız sardunyam

Bu sardunyamın rengine hayran oldum
402398

Çarşamba pazarından yeni aldığım sundavillem.
402397

akçabardak
10-05-2013, 18:44
Lisianthuslarım ;) :D

Bu gün kargomu alır almaz lisianthuslarımı bahçeme diktim,
bir kısmını da büyük saksıya diktim, hadi hayırlısı ;)
402401

Begonyalar da Kamil beyin sürpriz hediyeleri,
ona buradan teşekkür ediyorum
402402

Bunlar da benim tohumdan ektiğim lisiler, daha minicikler ne zaman yetişip büyüyecekler bilmiyorum,
yoksa başka bahara mı kalacaklar anlayamadım, küçük saksıdakileri
bu gün şaşırttım,
Büyük saksıdakiler okadar çok iç içe ki ne yapacağımı bilemiyorum, bir taraftan da hala çimlenenler var :D :D
402403

akçabardak
11-05-2013, 21:03
Çilekler...

Altın çileğim ilk meyvelerini gösterdi ;)
403039

Bu çileklerimi mart ayında yeni fideden dikmeme rağmen,
meyvecikleri var.
403040

Adil
13-05-2013, 08:38
Sayın akçabardak bahçenizde herşey çok güzel ,sağlıklı ve göze hoş görünüyor.Maşallah, Allah nazarlardan korusun.
Fotoğraf kareleride gayet başarılı.
Bahçenizde keyifli bir gezi yaptım teşekkürler.

akçabardak
13-05-2013, 08:59
Çok teşekkür ederim Sayın Adil, bahçemde gezi yapmanıza sevindim. Benim bahçem sizlerin bahçelerinin yanında bir hiç kalıyor ama karınca kaderince idare edip bir şeyler elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum, çünkü toprağı, yeşili doğayı çok seviyorum. Esen kalın selamlar.

h_dogan
13-05-2013, 10:23
Çok teşekkür ederim Sayın Adil, bahçemde gezi yapmanıza sevindim. Benim bahçem sizlerin bahçelerinin yanında bir hiç kalıyor ama karınca kaderince idare edip bir şeyler elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum, çünkü toprağı, yeşili doğayı çok seviyorum. Esen kalın selamlar.

Bence hiç öyle düşünmeyin. Benim bahçe sizin bahçe kadar düzenli değil. Sizin düzeniniz güzel en başta. Bizim bahçe biraz büyük ama yetişemiyorum. ;)

akçabardak
13-05-2013, 17:50
Bence hiç öyle düşünmeyin. Benim bahçe sizin bahçe kadar düzenli değil. Sizin düzeniniz güzel en başta. Bizim bahçe biraz büyük ama yetişemiyorum. ;)

Çok haklısınız sn. h_doğan, benim bahçem de büyük olsa belkide bende yetişemeye bilirim, küçük olduğu için düzenli tutmaya çalışıyorum, ama bahçe biraz daha büyük olursa en azından elinizde ki fide ya da tohumlar ortada kalmayıp, ben şimdi bunları nereye ekeceğim demez bahçeye ekilip dikilirdi, oysa benim elimde şu an ortada kalan fideler ve tohumlarım var atmaya da kıyamıyorum,bahçede yer kalmadığı için, artık elime ne geçerse plastik kova su bidonları ne varsa onlara ekip terasa çıkarıyorum :D
Terasın halini bir görseniz teras terslıktan çıktı. Bir bakıma da iyi oldu terasa çıkmak için bahane olacak, senelerdir terasa çıkıp etrafı seyretmedim, artık çay kahvemi terasta da içebileceğim.
En kısa zamanda terastaki bitkilerimin fotoğraflarını çekip paylaşırım ;)

akçabardak
13-05-2013, 21:18
Bu gün hava kapalı ve ara ara yağmurluydu,
bende fırsattan istifade edip bol bol fotoğraf çektim.

akçabardak
13-05-2013, 21:25
Devam

akçabardak
13-05-2013, 21:40
Devam ediyorum

2 yaşındaki vişne fidanım 13 adet çiçek açmıştı,
1 tanecik meyve verdi.
403849

Köşeye ayırdığım fazla saksılarda kendi kendine çıkan dere otu,
nasıl da iştahlı büyüyor.
403850

Alacakaranlıktan aldığım liliumun boyu bir karış olmasına rağmen
tomurcuklar vermeye başladı
403851

Sardunyalar
403852

akçabardak
13-05-2013, 21:48
Bitmedi

akçabardak
13-05-2013, 21:59
Eveet

Yonca çiçeği
403871

Yeni şaşırttığım hüsnüyusuf fideleri
403872

Limon kokulu melisa çiçeklendi
403873

Peygamber çiçekleri tomurcuklarını
göstermeye başladı
403874

Alabaş ta tomurcuklandı
403875

akçabardak
13-05-2013, 22:04
Bir kaç kare daha

akçabardak
13-05-2013, 22:31
Sebzelerimin bir kısmına bahçede yer kalmayınca, ben de terasta denemeye karar verdim bakalım ne kadar başarılı olurum ;)

Deşti domateslerim,
çiçeklenmeye başladılar artık
403911

akçabardak
13-05-2013, 22:44
Ayaş domateslerim ;)

akçabardak
13-05-2013, 22:46
Biberlerim

akçabardak
13-05-2013, 22:53
Sebzelere devam

Patlıcanlarım
403939

Çıtır salatalık (Çengelköy )
403940

akçabardak
13-05-2013, 23:13
Sebzelere devam

Sakız kabağı
403959

Mısırlar ve fasulyelerin topraktan çıkışı.
403960

Bunlar da metrelik kabakmış
ben de çok merak ettim :D
403961

Enginarlarım
403962

akçabardak
13-05-2013, 23:23
Son olarak

Terasın genel görünümü.
403968

Terastan kuş bakışı
403969

Terastan denizi görüntülemeye çalıştım,
tam karşısı yani denizin diğer tarafta Midilli Adası
Akşamları ışıkları çok net görünüyor.
403970

akçabardak
13-05-2013, 23:34
Asmalar

Üzüm asması, kokulu mor üzüm
403976

Yaprak asması, yaprakları sarmalık, üzüm vermez
Biz ona delice diyoruz, sarmaşık gibi çok çabuk uzama yapar,
yaprakları iri çok ince ve bütündür.
403977

YeniGine
13-05-2013, 23:36
Sevgili akçabardak inanın bahçenizi zevkle takip ediyor, çok da seviyorum. Hüsnü yusuflarınız maşallah çok güzel çimlenmişler, üstelik şaşırtmışsınız da. İnşallah çiçeklerini de hep birlikte görebilelim. Terasınız da ayrı bir güzelmiş, domates fideleriniz de çok güzeller. Maşallah, ellerinize sağlık.

mügem
13-05-2013, 23:48
Maşallah akçabardak abla bitkilerin çiçeklerin hepsi çok hoş..

akçabardak
13-05-2013, 23:53
Sevgili akçabardak inanın bahçenizi zevkle takip ediyor, çok da seviyorum. Hüsnü yusuflarınız maşallah çok güzel çimlenmişler, üstelik şaşırtmışsınız da. İnşallah çiçeklerini de hep birlikte görebilelim. Terasınız da ayrı bir güzelmiş, domates fideleriniz de çok güzeller. Maşallah, ellerinize sağlık.

Çok teşekkür ederim sevgili Yeni Ginecim, Geçen sene de ekmiştim hüsnüyusuflardan ama biraz ihmal ettim galiba ve sadece bir tanecik yaşadı ve bu sene çiçeklendi.
Bu sene tekrar tohumdan denemek istedim çok şükür çimlendiler ama inşaallah çiçeklerini de şöyle rengarenk görürüz.
Terastaki sebzelerime gelince, bağ bahçede yer kalmadığı için orayı meskan tuttular, hadi hayırlısı

akçabardak
13-05-2013, 23:56
Maşallah akçabardak abla bitkilerin çiçeklerin hepsi çok hoş..

Çok teşekkür ederim Mügeciğim, sağolasın.

YeniGine
14-05-2013, 00:35
Sevgili akçabardak hüsnüyusuflar çimlendikleri sene değil de diğer sene çiçek verirlermiş. Ben de hep onun için hiç tohum almadım :( çok da pişmanım şimdi. Çok iyi yapmışsın, çok da güzel çimlenmişler aman onlara gözün gibi bak, ellerine sağlık.

h_dogan
14-05-2013, 06:57
Maşallah hepsi çok güzeller. Yalnız fidelere kıyamayıp hepsini dikmişsiniz gibi geliyor. Patlıcanlar, biberler, domatesler ve kabaklar tabi mısırlar var bir de. Sık olmuşlar. Biberleri şişeye dikiş şekli çok hoş olmuş ama o şişeye fazla gelirler. Bari süs biberi olaydılar. :)
En çok da kabakların yeri dar Sn. akçabardak onlar geniş bir yere almanızı öneririm yoksa meyve alamazsınız.
Bol hasatlar.

smnunal
14-05-2013, 07:52
Sayın akçabardak,

Bitkilerinizin maşallahı var hepside güzel gelişmişler. Yer darlığından saksılara diktiğiniz bitkilerin 1 saksıda yalnızca 1 adet kalacak şekilde seyreltme yapmalısınız yoksa verim alamadığınız gibi yakında sıkışıklıktan başka sorunlarda ortaya çıkacaktır.

Hasadınızın bol olması dileğiyle Muğladan selamlar.

Sevgi
14-05-2013, 09:18
Sn. akçabardak, maşallah , bol hasatlarınız olsun. Pet şişe saksınız güzel olmuş. İnşallah biberleriniz güzel gelişir.

h_dogan
14-05-2013, 10:12
Sn. Hakkı Şen http://www.agaclar.net/forum/1146742-post1112.htm bu linkte petunyaları yapmış. Petunya için hoş bir fikir ama biber için pek uygun değil. ;)

akçabardak
14-05-2013, 12:03
Sevgili akçabardak hüsnüyusuflar çimlendikleri sene değil de diğer sene çiçek verirlermiş. Ben de hep onun için hiç tohum almadım :( çok da pişmanım şimdi. Çok iyi yapmışsın, çok da güzel çimlenmişler aman onlara gözün gibi bak, ellerine sağlık.

Sevgili Yeni Gine, evet hüsnüyusuf çiçeği ikinci senesinde çiçek açıyor ama, elinizde tohumlaırı var ise henüz ekmeniz için geç sayılmaz, şimdi ekerseniz 4-5 günde çimleniyorlar zaten, havalar da ısındı çabucak gelişirler ve kışa kadar epey yol alırlar, seneye de ilkbaharda çiçeklenmeye başlarlar ;)
Sizi biraz cesaretlendireyim, hiç pişman olmazsınız göreceksiniz ;) Sevgiler

akçabardak
14-05-2013, 12:52
Maşallah hepsi çok güzeller. Yalnız fidelere kıyamayıp hepsini dikmişsiniz gibi geliyor. Patlıcanlar, biberler, domatesler ve kabaklar tabi mısırlar var bir de. Sık olmuşlar. Biberleri şişeye dikiş şekli çok hoş olmuş ama o şişeye fazla gelirler. Bari süs biberi olaydılar. :)
En çok da kabakların yeri dar Sn. akçabardak onlar geniş bir yere almanızı öneririm yoksa meyve alamazsınız.
Bol hasatlar.

Sayın h_doğan beğendiğiniz için çok teşekkür ederim. Maalesef fidelerin hepsini dikemedim, hala açıkta kalan tohum ve fidelerim var ne yapacağımı şaşırmış vaziyetteyim, deli gönlüm hepsinden azar azar olsun diyor ama, evdeki hesap çarşıda uymuyor ne yazık ki.
Şişedeki biberlerim olur mu olmaz mı bilemem ama, bir gün yürüyüş yaparken bir bahçede görmüştüm, üzerlerinde epey biberleri vardı, ondan heveslendim, sadece deneme amaçlı yaptım.
Kabaklarıma gelince, gerekirse bir tek kök bırakırım, yerleri çok dar çok haklısınız ama yapacak bir şey yok şimdilik.

Açıkta kalan zavallılarım :(

akçabardak
14-05-2013, 13:12
Sayın akçabardak,

Bitkilerinizin maşallahı var hepside güzel gelişmişler. Yer darlığından saksılara diktiğiniz bitkilerin 1 saksıda yalnızca 1 adet kalacak şekilde seyreltme yapmalısınız yoksa verim alamadığınız gibi yakında sıkışıklıktan başka sorunlarda ortaya çıkacaktır.

Hasadınızın bol olması dileğiyle Muğladan selamlar.

Sayın smnunal çok teşekkür ederim beğndiğiniz için.
Verdiğiniz bilgileri de dikkate alacağım, iyi ki uyardınız. Bu iki tür domatesin tohumunu alma gayretindeyim, bu iklimde olurlar ise, kısmetse seneye bahçeme sadece bu domates türünden ekmeyi düşünüyorum. Selamlar

akçabardak
14-05-2013, 13:16
Sn. akçabardak, maşallah , bol hasatlarınız olsun. Pet şişe saksınız güzel olmuş. İnşallah biberleriniz güzel gelişir.

Sevgili Sevgi Hn.
Pet şişe modelimi beğendiğinize sevindim ;)

akçabardak
17-05-2013, 20:48
Arkadaşlar, yarın hayırlısı ile Ankara'ya gidiyorum, gitmeden evvel bir kaç fotoğraf çektim.

Bahçeden görüntüler
405672

Bodur yaz kasımpatıları açmaya başladılar.
405673

Gazanya
405674

Tohumdan yetiştirdiğim yer açelyaları ve hazeranlarım
405675

akçabardak
17-05-2013, 20:59
Mayıs ayı güllerin ayı, her yer renga renk güller.

Eşimin üçgen bahçesinde yetiştirdiği gülleri açmaya başladılar.
405680

Muhteşem ikili ;)
405681

Lila renkli güle hayranım
405682

Üçü bir arada ;)
405683

akçabardak
17-05-2013, 21:03
Ortancalar.

Ortancalarım yavaş yavaş açmaya başladılar.
405687

akçabardak
17-05-2013, 21:06
Dutların meyveleri artık olgunlaşıyor.

akçabardak
17-05-2013, 21:09
Böğürtlen de çiçeklenmeye başladı.

akçabardak
17-05-2013, 21:13
Zakkum ağacı çiçeklendi

YeniGine
18-05-2013, 00:19
Sevgili akçabardak, inşallah Ankara'dan da devam, güle güle gidin, güle güle gelin inşallah.
Ortancalar (Benimde üç senelik ortancalarım var inşallah çiçeklerini görmek nasip olur), güller, gazanya maşallah; tohumdan yetiştirdiğiniz yer açelyaları ve hazeranlar için de kutlarım çok sevdim, sevindim. Ellerinize sağlık.

akçabardak
31-05-2013, 17:09
Ankara gezisi sona ermiştir :D
Kaldığım yerden devam :)

Ankara'ya giderken, çay molası verdiğimiz yerde bu bitki dikkatimi çekti,
fotoğraflayıp paylaşmak istedim.
412570

Bir metre boyunda, iri yapraklı ve yeni yeni tomurcuklanmaya başlamış.
412571

akçabardak
31-05-2013, 17:13
Ankara'dan dönerken, bir mola yerinde bu dev kaktüsü gördüm.

akçabardak
31-05-2013, 17:21
Ayağımın tozu ile bir kaç fotoğraf çektim,
Bahçemi çok özlemişim ;)

Ortancalarım çok güzel açmışlar,
Benim dönüşüm için adeta bütün güzelliklerini sergilemişler ;)

akçabardak
31-05-2013, 17:23
Devam

h_dogan
31-05-2013, 20:17
Ankara'dan dönerken, bir mola yerinde bu dev kaktüsü gördüm.

Opuntia ficus-indica : Hint inciri
Meyveleri yenen bir tür. ;)

akçabardak
31-05-2013, 20:28
Opuntia ficus-indica : Hint inciri
Meyveleri yenen bir tür. ;)

Meyvelerinin üzerinde ince ince dikenleri var, çok dikkatli olamak gerekir,
o meyveyi yemek için büyük cesaret lazım ama merak ta ediyorum nasıl bir tadı var acaba ...

h_dogan
31-05-2013, 21:13
Çok lezzetli bir meyve değil. Soğuk yenilirse daha güzel oluyor.

nardane
31-05-2013, 21:26
Meyvelerinin üzerinde ince ince dikenleri var, çok dikkatli olamak gerekir,
o meyveyi yemek için büyük cesaret lazım ama merak ta ediyorum nasıl bir tadı var acaba ...

Sayın akçabardak , bu bitkinin meyveleri dikenli olur.Adana tarafında yazın çok sevilen ,tüketilen bir bitkidir.Tablalarda temizlenerek satılır.
Olgunlaştığında buzlu suyun içine atılır.Eldivenli veya maşa ile tutatrak meyveyi bir kenardan bıçakla uzunlamasına keserek yararsınız ,içinden meyvesini dikenli yerine değdirmeden çıkarırsınız ,afiyet olsun .Harika bir tadı vardır.
Meyvesi olgunlaşınca kesinlikle tadını denemenizi öneririm.

akçabardak
01-06-2013, 10:17
Sayın akçabardak , bu bitkinin meyveleri dikenli olur.Adana tarafında yazın çok sevilen ,tüketilen bir bitkidir.Tablalarda temizlenerek satılır.
Olgunlaştığında buzlu suyun içine atılır.Eldivenli veya maşa ile tutatrak meyveyi bir kenardan bıçakla uzunlamasına keserek yararsınız ,içinden meyvesini dikenli yerine değdirmeden çıkarırsınız ,afiyet olsun .Harika bir tadı vardır.
Meyvesi olgunlaşınca kesinlikle tadını denemenizi öneririm.

Sevgili nardane, bu meyve için anlattıklarınız, şimdi beni daha da meraklandırdı ama ne yazık ki tadına bakma şansım yok çünkü Ankara' dan dönüşte bir yerde
çay molası vermiştik, o zaman fotoğrafını çekmiştim, bulunduğum yerde çevremde rastlarsam eğer seve seve tadına bakmak isterim.

mügem
01-06-2013, 16:22
Hoşgeldiniz :)

akçabardak
01-06-2013, 17:09
Hoşgeldiniz :)

Hoşbulduk sevgili mügemciğim.

cörekotu
01-06-2013, 23:53
Bahcenizi keyifle gezdim, tohumlari fazladan ekmek ve sonra ne yapacagini bilememek hepimizde var sanirim :) ben komsularima dagitiyorum, erik agacinizi cekirdekten yetistirdiginizi yazmissiniz ani asisizmi lütfen biraz anlatirmisiniz, bahcenizde huzurlu günler diliyorum hoscakalin...

akçabardak
02-06-2013, 12:36
Bahcenizi keyifle gezdim, tohumlari fazladan ekmek ve sonra ne yapacagini bilememek hepimizde var sanirim :) ben komsularima dagitiyorum, erik agacinizi cekirdekten yetistirdiginizi yazmissiniz ani asisizmi lütfen biraz anlatirmisiniz, bahcenizde huzurlu günler diliyorum hoscakalin...

Sevgili çörekotu sayfama hoş geldiniz;
Bahçemi keyifle gezmenize memnun oldum, çok teşekkür ederim. Tohumları fazladan ekmemin sebebi hani hep deriz ya 'ya çıkmazlar ise' düşüncesiyle elimde ne var ne yok hepsini de ekiveriyorum, sonra siszin dediğiniz gibi ne yapacağımızı bilemiyoruz.
Sevgili çörekotu erik ağacımı evet çekirdekten yetiştirdiğim doğru, aşı yapılmadı çekirdekten çıktığı gibi o şekilde büyüdü, aşı yapmak ta hiç aklıma gelmedi doğrusu ama bu haliyle de meyvesi çok hoşumuza gitti, çok dayanıklı,
meyvesi olgunlaştığında hep üzerinde kalır rüzgar esse bile meyvesi yere dökülmez, rengi kırmızıdır, çekirdeğinden ayrılır, erken çiçeklenir, Mart sonuna doğru ilk meyvesinden tadına bakmaya başlarız, hepsi bu kadar.
Sevgiler saygılar.

akçabardak
03-06-2013, 20:27
Bu sene diktiğim böğürtlenim meyve tuttu ;)

Hayırlısı ile tadına bakabileceğiz ;)
413463

Yakından çekim;
413464

Erikler yavaş yavaş kızarmaya başladılar.
413465

akçabardak
03-06-2013, 20:45
Latinler;

Bu latinleri sağolsun kızım gülenmelek benim için yetiştirmiş,
ben de Ankara'dan gelirken getirdim ve hemen bahçeme diktim.
413469

Tohumdan yetiştirdiğim hazeranlar tomurcuklanmaya başladılar.
aralarında da kendi kendine çıkanlar, roka, semizotları, domates ve bir iki kök te biber kardeş kardeş büyüyorlar.
413470

Bunlar da yer açelyaları, onlar da tomurcuktalar.
413471

akçabardak
03-06-2013, 20:54
Benim minik sellukacığım, geçen sene kızım yetiştirip bana getirmişti, kışı rahatlıkla atlatıp ve
bukadarcık büyüyebildi.

Çiçeklerini görebilecekmiyim acaba çok mera ediyorum.
413473

akçabardak
03-06-2013, 20:57
Amaryllislerim açmaya başladılar.

akçabardak
03-06-2013, 21:05
Zıpçıktı ;)

Bu sabah hiç bir şey yoktu, hangi ara çıkıp açtı yakalayamadım, akşama doğru fark ettim ve şaşırdım ne zaman çıkıp ne zaman açtı, adı üstünde işte zıpçıktı :D
413482

Glayörler de açmaya başladılar ama nedense bu sene çok cılızlar.
413483

akçabardak
03-06-2013, 21:09
Zakkumlar...

Çiçekten dalları yıkılıyor, çok güzel açtılar bu rengi çok hoşuma gidiyor.

akçabardak
03-06-2013, 21:15
Bu zakkum da katmerli koyu pembe.

akçabardak
03-06-2013, 21:27
Ezan çiçekleri,

İnanılır gibi değil, ezan saati yaklaşırken tomurcuk halindeki bitki, bir kaç saniye sonra tomurcuklar teker teker açılmaya başladılar, başkalarından hep duyardım ezan saatinde nasıl çiçekleri açıldığını, ama şimdi canlı canlı kendi gözlerimle gördüm, o duyguyu bende tatmış oldum sonunda.
413503

Bakarmısınız şunların güzelliğine...
413504

akçabardak
03-06-2013, 21:36
Ve son kareler;

Mercan köşk çiçeklendi ;)
413510

Bir tek kök papatyam
Bu sene diktim ve çiçeklendi
413511

Bu bitki de sanırım papatya ailesinden ama biz ona gönül düğmesi diyoruz.
Tohumları rüzgarla her tarafa dağılıyor, her yerde çıkıveriyor.
413512

YeniGine
04-06-2013, 00:19
Sevgili akçabardak; nihayet geldiniz şükür, hoşgeldiniz.
Ortancalarınız renkleri ayrı çiçekleri ayrı bir güzel maşallah. :( İnşallah darısı benim ortancanın başına diyeyim. (Garibim.)
Zakkumlarınız, amarallis çok güzel, latinler de geliyorlar maşallah ellerinize sağlık. Ve Ezan çiçekleri... Komşumun bahçesinde ne zamandır görüyorum ve çok güzeller diyorum bunu tanıyorum fakat adı neydi (Bana vermemiş kendi bahçesine dikmiş ama gelip benim tarlalarımdan beğendiğini alır götürür) Yani şimdi Ezan çiçekleri her Ezan vakti mi açılıyorlar?

akçabardak
04-06-2013, 10:53
Sevgili akçabardak; nihayet geldiniz şükür, hoşgeldiniz.
Ortancalarınız renkleri ayrı çiçekleri ayrı bir güzel maşallah. :( İnşallah darısı benim ortancanın başına diyeyim. (Garibim.)
Zakkumlarınız, amarallis çok güzel, latinler de geliyorlar maşallah ellerinize sağlık. Ve Ezan çiçekleri... Komşumun bahçesinde ne zamandır görüyorum ve çok güzeller diyorum bunu tanıyorum fakat adı neydi (Bana vermemiş kendi bahçesine dikmiş ama gelip benim tarlalarımdan beğendiğini alır götürür) Yani şimdi Ezan çiçekleri her Ezan vakti mi açılıyorlar?

Sevgili YeniGine, Hoşbulduk, çok teşekkür ederim.

Benim yokluğumda bahçem epey renklenmiş ama susuzluktan kayıplarım da olmuş, Peygamber çiçeklerim, kırmızı beyaz bodur dahliam bir de Trabzon hurmam, üzüldüm tabi ama geri dönüşü yok sağlık olsun deyip unutacağız.

Gelir gelmez arkadaşlarımın bahçelerine şöyle bir göz attım, çok değişiklikler olmuş. Sizin bahçeniz de çok güzelleşmiş ellerinize sağlık. Ortancanız da çiçeklenmiş, size tavsiyem sakın bu sene ortancanızın dallarını budamayın, bu seneki dalları seneye hepsi birden çiçek açacak, ama budarsanız açmaz.
Ben bu tür hatayı bilmeden defalarca yaptım, sonunda dilinden anlamaya başladım ve artık ortancalarım çiçek açmaya başladılar.
Sevgiyle kalın, bol bitkilerle kalın.

canannuman
04-06-2013, 11:01
Ayağımın tozu ile bir kaç fotoğraf çektim,
Bahçemi çok özlemişim ;)

Ortancalarım çok güzel açmışlar,
Benim dönüşüm için adeta bütün güzelliklerini sergilemişler ;)

Ne kadar cazgır bir penbe renk tonu varmış. Bayıldım. MAAŞALLAH.

canannuman
04-06-2013, 11:13
Arkadaşlar, yarın hayırlısı ile Ankara'ya gidiyorum, gitmeden evvel bir kaç fotoğraf çektim.

Bahçeden görüntüler
405672

Bodur yaz kasımpatıları açmaya başladılar.
405673

Gazanya
405674

Tohumdan yetiştirdiğim yer açelyaları ve hazeranlarım
405675

Bodur yaz kasımpatısı demişsiniz, Yazın açıyor sonra birde sonbaharda mı açıyor. Özelliği değişikmi. Yapraklar kasımpatı ama açması enteresan. Ağustosta biçilip çiçek açtırılmaz ki Eylül de dolu dolu açsın diye duymuştum. Ancak çok erken açmış ve farklı bir türmüş gibi anladım.
Doğrumu anlamışım. Öyle ise velinimet olurdu. Yazın açan kasımpatı hem de kalıcı ise çok güzel fikirler verir insana.
Teşekkürler elinize emeğinize sağlık. Bidonda biberler helede kısa türler ise çıngıl çıngıl çok güzel olur.

Emeğinize sağlık. Maaşallah .

akçabardak
04-06-2013, 11:16
Arkadaşlar, Ankara'dan dönerken yol boyu gözlerim sürekli dağlarda, bayırlar da bir sağa bir sola bakmaktan kendimi alamadım okadar çok değişik kır çiçekleri var ki, ay bu ne çiçeği ay şu ne çiçeği diye diye 12 saatlik yolu nasıl geçtik anlayamadım.
En çok ta bu görüntülediğim bitki dikkatimi çekti artık dayanamadım ve eşime arabayı durdurmasını söyledim, köküyle bir tanesini kendi doğasından alıp eve getirdim ve bir saksıya diktim, inşallah tutar diye düşünüyorum,çiçekleri pembe açık lila arasında, yerde yayılan bol çiçekli, yaprakları ince bir iki sm. uzunlukta
Sayın herbaryum'un sayesinde de adının 'Linum Sp.' olduğunu öğrendim, keşke türkçe adı da olsa idi, bakımı ona göre yapılırdı. Araştırdım ama türkçe bilgiye rastlayamadım.
Görüntüleyip paylaşmak istedim.

akçabardak
04-06-2013, 11:33
Bodur yaz kasımpatısı demişsiniz, Yazın açıyor sonra birde sonbaharda mı açıyor. Özelliği değişikmi. Yapraklar kasımpatı ama açması enteresan. Ağustosta biçilip çiçek açtırılmaz ki Eylül de dolu dolu açsın diye duymuştum. Ancak çok erken açmış ve farklı bir türmüş gibi anladım.
Doğrumu anlamışım. Öyle ise velinimet olurdu. Yazın açan kasımpatı hem de kalıcı ise çok güzel fikirler verir insana.
Teşekkürler elinize emeğinize sağlık. Bidonda biberler helede kısa türler ise çıngıl çıngıl çok güzel olur.

Emeğinize sağlık. Maaşallah .

Sayın canannuman;
Bahsettiğim bodur kasımpatım evet Mayıs ayında açmaya başlayıp Kasım Aralık ayına kadar çiçeğini hiç bitirmeden sürekli çiçek açıyor, kuruyan çiçeklerini kesiyorum.
Kalıcı bir çiçek, fazla ilgi bakım istemeyen, beni üzmeyen, çok çabuk çoğalan, arsız bir bitkidir.
Bidondaki biberlerimin türünü şu anda unuttum, meyvelerini verirse hep beraber görmüş olacağız teşekkür ediyorum saygılar.

Adil
04-06-2013, 18:59
Sayın akçabardak herşey çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.
Ezan çiçeği Kokulu bir çiçek ezan saati gözle görülür bir biçimde açmasıda fevkalade güzel.
Kokusunu koklayarak hissedin.
Her yıl fidesini yenilemek lazım.Tek zahmetli tarafı bu.:)çiçeklerin sap kısmında bolca tohumlar oluşuyor.
Kolay gelsin.

akçabardak
04-06-2013, 21:35
Sayın akçabardak herşey çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.
Ezan çiçeği Kokulu bir çiçek ezan saati gözle görülür bir biçimde açmasıda fevkalade güzel.
Kokusunu koklayarak hissedin.
Her yıl fidesini yenilemek lazım.Tek zahmetli tarafı bu.:)çiçeklerin sap kısmında bolca tohumlar oluşuyor.
Kolay gelsin.

Sayın Adil bey evet şimdilik herşey yolunda çok şükür yalnız merak ettim şimdi bu ezan çiçeklerim seneye açmayacak mı? her sene fidelerini yenilemek gerekir derken, zaten ikinci senesinde çiçekleniyorlar, ben de nasıl sevinmiştim bu diktiklerimle kalacak diye.
İki gündür tam ezan saatinde çiçeklerin açılmasını bekliyorum, saniye saniye açılmaları çok hoş oluyor, becerebilirsem videoya almaya çalışacağım, çok ilginç bir bitki.
Tohumlarına dikkat edeceğim. Çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için, evet biraz zahmetliymiş ama ne yapalım gülünü seven dikenine katlanır hesabıyla...
Size de kolay gelsin, Selamlar.

akçabardak
05-06-2013, 21:16
Hercai menekşesi, geçen sene satın aldığım hercailer iri iri çiçekleri vardı,
bir kaç tohum verdiler, o tohumları baharda ekmiştim ama sadece 3 kök çıktı
açmaya başladılar ama orijinali gibi iri değil de biraz ufak açıyorlar, olsun ufak ta
güzel :dilli:

akçabardak
05-06-2013, 21:25
Gardenyam

Benim yokluğumda gardenyam çok çiçek açmış ama açanlar hep solmuşlar,
son çiçeklerine yetişebildim ama hala tomurcukları var ve açmaya devam ediyor.
Yapraklarının uçları kuruyor nedeni nedir bilemiyorum bir eksiği var sanırım.
414090

Mis gibi kokusu var.
414091

akçabardak
05-06-2013, 21:31
Yer açelyalarım birer birer açmaya başladı
çok tatlı bir pembe, bir tane de beyaz açmış,
bir kaç tane daha açsın tekrar görüntülerim.

akçabardak
05-06-2013, 21:44
Ankara'ya gidilir de hiç boş dönülür mü?...

Kızım benim için de yetiştirdiği bitkiler.
414103

İki tane pulmeria
üstteki bundan biraz daha gelişmiş.
414104

Maviş, benim de bir mavişim oldu sonunda
beyazını da bulursam hani hiç fena olmaz :D
414105

Bu bitkinin adını söyledi ama ben unuttum,
aralarında 3 tane pırasa gibi soğanlı var ama onların adını da unuttum.
414106

akçabardak
05-06-2013, 21:48
Ve son olarak ta...

Hadi buyurun hep beraber dut yemeye, taze taze
dalından yeni topladım.

akçabardak
05-06-2013, 21:52
Veee...

Bu da benim dağınık saçlı torunum cimcimem...

h_dogan
05-06-2013, 22:31
Veee...

Allah bağışlasın nazarlardan korusun.

YeniGine
05-06-2013, 23:57
:) Maşallah torun çok tatlı Sevgili akçabardak Allah bağışlasın, şansını, kaderini iyi etsin inşallah.

akçabardak
06-06-2013, 07:34
Sayın h_doğan teşekkür ederim.

Sevgili YeniGine teşekkür ederi.
Bu meyveler her şeyden daha lezzetli oluyorlar.

gülsu
06-06-2013, 08:04
Afiyet olsun. Torunun çok tatlı. Allah nazardan saklasın.

gülenmelek
06-06-2013, 09:04
Umarım Pulmerialar büyür ve kocaman ağaç olurlar anne ;)
Adını unuttuğun bitki ise kalanchoe daigremontiana olması lazım.
Pırasa gibi olanlar ise (neden büyümediklerini çözemedim bir türlü) Ornithogalum arabicum (http://www.agaclar.net/forum/937760-post87.htm)

akçabardak
06-06-2013, 13:15
Afiyet olsun. Torunun çok tatlı. Allah nazardan saklasın.

Evet sevgili gülsu, maalesef torunlar çok tatlı oluyorlar, çok teşekkür ediyorum.
Allah her isteyene nasip etsin inşaallah.

akçabardak
06-06-2013, 13:23
Umarım Pulmerialar büyür ve kocaman ağaç olurlar anne ;)
Adını unuttuğun bitki ise kalanchoe daigremontiana olması lazım.
Pırasa gibi olanlar ise (neden büyümediklerini çözemedim bir türlü) Ornithogalum arabicum (http://www.agaclar.net/forum/937760-post87.htm)

Hay allah razı olsun senden ;) unuttuklarımı hatırlattın bana,
Bu kalanchoe, çiçek açıyormuydu? hızla büyüyorlar. Pulmerianın büyük olanı
bir yaprak verdi bile, küçüğü de yeni bir yaprak vermeye çalışıyor.
Soğanlılarda bir değişiklik henüz yok :(

loveforlife
06-06-2013, 16:57
Veee...

En güzel çiçek buradaymış! Nice güzel günlerde hiç solmasın o çiçek...

akçabardak
06-06-2013, 20:17
En güzel çiçek buradaymış! Nice güzel günlerde hiç solmasın o çiçek...

Ah sağolasın sevgili loveforlife, evet babaannesinin bitanecik çiçeği o.
Çok tatlı çoook, iyi dileklerin için çok teşekkür ederim.

akçabardak
08-06-2013, 20:33
Alacakaranlık'tan aldığım bitkim ilk çiçeklerini açtı.

Oxlis depresa
415410

akçabardak
08-06-2013, 20:39
Yer açelyalarım yavaş yavaş diğer renkleri de kendini göstermeye başladılar.

Daha açmayanlar var bakalım onlar ne renk olacaklar.
415414

akçabardak
08-06-2013, 20:40
Ezan çiçeklerim

gülenmelek
08-06-2013, 20:56
Kalanchoe çiçek açıyor ama güzel olan çiçeği değil (o da güzel de...) yaprak yapısı ve ileride yaprak kenarlarında vereceği minikler ;)

berçin
09-06-2013, 03:22
Bu günlük bu kadar yeter.
Haydi bahçeye çalışmaya :dilli:

Sevgili akçabardak ne yaptınız ne ettiniz,sizi izlerken uykusuz bıraktınız zaten...:( bırakın dinlenelim bahçede buluşuruz:D

akçabardak
09-06-2013, 09:46
Sevgili akçabardak ne yaptınız ne ettiniz,sizi izlerken uykusuz bıraktınız zaten...:( bırakın dinlenelim bahçede buluşuruz:D

Peki sevgili berçin, size iyi istirahatleeer, grüşürüüüz... ;)

Adil
10-06-2013, 17:48
425 nolu fotoğraftaki dutu tercih ederim.:)
Allah bağışlasın ,nazardan korusun.Bende yanaklarından ellerinden öpüyorum müsadenizle.:)

akçabardak
10-06-2013, 22:33
425 nolu fotoğraftaki dutu tercih ederim.:)
Allah bağışlasın ,nazardan korusun.Bende yanaklarından ellerinden öpüyorum müsadenizle.:)

Tabi ki müsade sizin ne demek, çok teşekkür ederim, o dut var ya o dut her şeyden daha çok lezzetli.

gülsu
11-06-2013, 13:14
Sevgili akçabardak yer açelyaları çok güzel olmuşlar. Bende de tohum var. Şimdi ekersem olur mu?. Kolay çimleniyor mu? Sizde görünce sormak istedim. Bilgi verirsen sevinirim. Sağlıcakla kalın.

akçabardak
11-06-2013, 17:17
Sevgili akçabardak yer açelyaları çok güzel olmuşlar. Bende de tohum var. Şimdi ekersem olur mu?. Kolay çimleniyor mu? Sizde görünce sormak istedim. Bilgi verirsen sevinirim. Sağlıcakla kalın.

Sevgili gülsu, yer açelyalarımı beğendiğinize memnun oldum.
Tohumları hemen ekerseniz çok çabuk çimlenir, hava da sıcak çabucak yetişirler,
biraz da seyrek ekerseniz şaşırtmaya gerek kalmadan bulundukları yerde büyürler,
5-6 sm. boyunda olduklarında çok az hayvan gübresi, ya da artık besin olarak ne veriyorsanız desteklerseniz sanırım yetişirler. Kolay gelsin.

akçabardak
11-06-2013, 23:15
Bu gün biraz fotoğraf çekip paylaşmak istedim.

Yaz boyunca çiçekleri üzerinden hiç eksik olmayan bodur kasımpatım,
bir taraftan çiçek açmaya devam ediyor, bir taraftan da tomurcuklar
veriyor.
416822

kalanşhomun çiçekleri bitsin de kuruyanları keseyim diye bekliyorum ama,
ısrarla çiçek açacğım diye tutturdu :dilli:
416823

Kasımpatıları baharda almıştım, üzerlerinde çiçekleri vardı, kuruyan çiçekleri
kestim tekrar ikinci kez çiçeklendiler, bunlar nezaman dinlenecekler yaaa :D
Kasım da ne yapmayı düşünüyorlar bilemedim ki...
Ceylanlarım da çok çiçek açtılar, kuruyan çiçeklerini kestim yeniden çiçeklensin diye.
416824

Rozetler geçen seneden kalma, kışı balkonda geçirdikten sonra daha yeni yeni kendilerine geldiler.
416825

akçabardak
11-06-2013, 23:21
Güller...

Havalar ısındıkça güllerin çiçeklenmeleri biraz azalıyor ama ufak tefek açmaya da devam ediyorlar.

akçabardak
11-06-2013, 23:29
Glayörler

Zakkum çiçeklerin eşliğinde glayörler,
Biraz gölgede kalıyorlar ama, zakkumdan da vazgeçemem ;)
416846

Bunun rengine bayılıyorum...
416847

akçabardak
11-06-2013, 23:50
Kayınvalide yumruğu...

Bu kaktüsün üzerinde üç adet tüylü yumak gibi bir şeyler var ama anlayamadım,
bunlar acaba tomurcuk olabilir mi? yoksa yeni yavru mu çıkartıyor, ben ilk defa bu sene edindim bundan, bunların ne olduğunu bilen arkadaşlar varsa yazabilirlerse sevinirim.
416851

Arkadaşlar sedef çiçeğim tamamen kurudu, seneye kökünden yeni sürgün verir mi bilemem, ama en azından tohumları var ;)
416852

Bu ince yapraklı bitkiyi bilen var mı diye kendi başlığında sordum ama henüz cevap alamadım, bu bitki çok hoşuma gitti sarmaşık türü bir şey yanındaki bitkilere sarılmaya çalışıyor, çok merak ediyorum ne olguğunu, bilen varsa yazabilir mi acaba?
416853

YeniGine
12-06-2013, 00:03
Sevgili akçabardak maşallah maşallah, bahçe rengarenk, ellerine sağlık...
Sevgili akçabardak bildiğim kadarı ile (tabi aynı kasımpatlardan bahsediyor isek bir de sanki yaz kasımpatı falan gibi birşeyler gördümdü) üzerlerindeki tomurcukları çimdikleme usulü koparıyoruz. Yine de kasımpatı konu başlığına bir bak istersen.
Sonra maşallah kayınvalide yumruğunun çiçekleri geliyor, harika... Ve ince yapraklı bitki dediğin de büyük ihtimalle yıldız çadırı sarmaşığı çok güzel kırmızı kırmızı çiçekleri var. Nacizane bildiklerim...

berçin
12-06-2013, 00:05
[QUOTE=akçabardak;1166080]Veee...

Bu da benim dağınık saçlı torunum cimcimem...[/QUOTE

Bahçede buluşuruz dememin üzerinden,bir kaç gün geçti ve bahçenizin en nadide çiçeğiyle tanışıyorum...:eek: Allah anne ve babasına bağışlasın,yüzünden gülümseme eksik olmasın,Allah tahtını ve bahtını açık etsin...Maşallah, cimcime sayesinde diğer çiçeklere söyleyecek söz kalmadı sevgili akçabardak...;)Ortancalarınız,sardunyalar,erik ağacınız,Ankara yolunda resmini çektiğiniz dev kaynanadili cimcimenin yanın da çok sönük kaldı:D Sevgi ve selamlar...:)

akçabardak
12-06-2013, 00:20
Semiz otu...

Bu gün bahçeden bu semiz otlarını topladım,
ne kedar da güzeller, tazecik tazecik ;)
416863

Bunlar kültür olanları, seneler evvel bir marketten bu semiz otlarından almıştım,
eve geldiğimde köklerini fark ettim ve üst kısımlarını kesip yemeye kullandım,
köklerini de bir saksıya dikmiştim hepsi de tutmuşlardı, iki kök tohuma bıraktım
diğerlerinden ikinci kez yemeye kullandım.
Tohumları olgunlaşınca hepsini bahçeye saçıverdim, şimdi o günden beri kendileri
her sene çıkıyorlar.
416864

Bunlar yabanisi olanlar, ben buları tercih ederim, çok daha lezzetlidir, mayhoştur, sanırım makbulu olan da buymuş.
Yemeğini ve salatasını yaparım (zeytinyağlı)
416865

İkisi bir arada olunca fark ortada,
Bu gün kendi başlığında semizotu hakkında doğal kireç çözücü olduğunu
öğrendim, en kısa zamanda çaydanlıkta ki kireçler için deneyeceğim,
bakalım sonuç ne olacak.
416866

Veee temizlenip yıkandıktan sonra sofraya gelmek için sabırsızlanıyorlar :dilli:
416867

akçabardak
12-06-2013, 00:37
Devam

Yer açelyalarım adım adım roka, semizotu ve biberlerin eşliğinde açmaya devam
ediyorlar, bu sebzelere dokunmadım açelyalar dik dursunlar diye biribirlerine destek oluyorlar, kardeş kardeş büyüyorlar.
416875

Geçen sene tohumdan ektiğim ekenezyam, 2 tane çimlenmişti, birini yaşatabildim,
sağ salım kışı çıkardı, büyüdü ve şimdi sanırım çiçek açacak tomurcuklanmaya
başlamış, bakalım ne renk açacak.
416876

İki kök lisianthus geçen seneden kalma, tomurcuklanmaya başladılar,
bu sene aldıklarım daha büyümeye çalışıyorlar.
416877

akçabardak
12-06-2013, 00:46
Ve son

Ezan çiçeklerim çoştular, kokları da çok güzel,
akşam ezanında çiçeklerinin açılmalarını keyifle izliyorum
videolarını çektim ama foruma yüklemeyi beceremedim.
416879

Gönül düğmelerim
416880

Minyatür güllerim, kırmızısı biraz toparlanmaya başladı.

416881

akçabardak
12-06-2013, 13:03
Sevgili akçabardak maşallah maşallah, bahçe rengarenk, ellerine sağlık...
Sevgili akçabardak bildiğim kadarı ile (tabi aynı kasımpatlardan bahsediyor isek bir de sanki yaz kasımpatı falan gibi birşeyler gördümdü) üzerlerindeki tomurcukları çimdikleme usulü koparıyoruz. Yine de kasımpatı konu başlığına bir bak istersen.
Sonra maşallah kayınvalide yumruğunun çiçekleri geliyor, harika... Ve ince yapraklı bitki dediğin de büyük ihtimalle yıldız çadırı sarmaşığı çok güzel kırmızı kırmızı çiçekleri var. Nacizane bildiklerim...

Sevgili YeniGine teşekkür ederim beğenmeniz beni mutlu ediyor.
Bahçedeki sarı kasımpatılarımın huyunu biliyorum, onlar yaz boyunca açıyorlar ve çok arsızdırlar senelerdir benimle birlikteler, onlar benim baş tacımdır belki 40 senedir ben nerede onlar da oradalar, onun beyaz olanı da vardı ama ona sahip çıkamadım, sarısı ondan daha arsız çıktı.
Benim asıl şaşırmam, yeni aldığım saksıda olanlar, bir türlü dinlenmeye geçemediler, onların huyunu daha öğrenemedim, bekleyip hep birlite göreceğiz.

İnce yapraklı bitki dediğiniz gibi yıldız çadırı çıkarsa nasıl sevinirim keşke öyle olsa, hemen dibinde haseki küpesi var onun tohumuna mı karıştı da çıktı anlayamadım, ben ekmedim çünkü, kendi kendine çıkmış, ilerleyen zamanda anlarız ne olduğunu bakalım. Gelişmeleri tekrar yazarım.

akçabardak
12-06-2013, 13:13
[QUOTE=akçabardak;1166080]Veee...

Bu da benim dağınık saçlı torunum cimcimem...[/QUOTE

Bahçede buluşuruz dememin üzerinden,bir kaç gün geçti ve bahçenizin en nadide çiçeğiyle tanışıyorum...:eek: Allah anne ve babasına bağışlasın,yüzünden gülümseme eksik olmasın,Allah tahtını ve bahtını açık etsin...Maşallah, cimcime sayesinde diğer çiçeklere söyleyecek söz kalmadı sevgili akçabardak...;)Ortancalarınız,sardunyalar,erik ağacınız,Ankara yolunda resmini çektiğiniz dev kaynanadili cimcimenin yanın da çok sönük kaldı:D Sevgi ve selamlar...:)

Sevgili berçin, Yürekten söylediğiniz o çok güzel sözleriniz ve dilekleriniz için
çok mutlu oldum, çok teşekkür edrim size.
Söz konusu torunlar olunca akan sular dururmuş, herşeyden önce gelirler.
Tekrar çok teşekkürler, sağlıkla, sevgiyle kalın selamlar.

akçabardak
13-06-2013, 20:59
Bu gün hava serin, yağmurlu biraz çiseledi ve geçti,
bende hazır güneş yok biraz fotoğraf çekip paylaşmak istedim.

Greyfurt'un meyveleri yumurta büyüklüğüne yaklaştı.
417236

Böğürtlenin meyveleri bayağı belirginleşti, bir taraftan çiçek açıyor,
diğer taraftan yeni sürgünler veriyor keyfi gayet yerinde çokşükür.
417237

akçabardak
13-06-2013, 21:07
Asmalar

Sarmalık yaprak asması, yaprakları incecik ve tüysüz
yaprakları bütündür.
417246

Üzüm asması, meyveleri çekirdekli, mor ve kokuludur.
417243

akçabardak
13-06-2013, 21:36
Terasta ki sebzelerimin son durumları.

Ankara'ya gittiğimde zebzelerim biraz susus kalmışlar ve yaprakları kurumaya
başlamışlar, daha yeni yeni kendilerine gelmeye başladılar.
Salatalıklarım daha fazla zarar görmüş, arada kuruyanlar da olmuş,
gariplerim susuzluğa dayanamamışlar.
417258

Susuzluktan meyveleri bile eğri büğrü oldu, sıcağa hiç dayanamıyorlar,
Ağustozun 15,inden sonra tekrar ekmeyi düşünüyorum bir aksilik olmaz ise.
417259

Bidonda ki biberlerim öyle güzel ilerliyorlardı ki onlar da susuzluğa dayanamamılar ve yaprakları hep kurumuş, kalanlan yaprakları da
büzüşük büzüşük oldu, şimdi yavaş yavaş düzene giriyorlar ama
gövdeleri kel kel kaldı yazık gariplerin, çiçeklenmeye başladılar artık.
417260

Bu bidondakiler daha fazla zarar görmüşler.
417261

Sakız kabağımın maşallahı var, ben gelene kadar dayanmış ve kabakları bile
belli oluyor bir hafta içinde koparmalık olur sanırım.
417262

akçabardak
13-06-2013, 21:56
Veee bu güzellik te bana gerçekten çok sürpriz oldu
Ben bu yaşıma kadar daha böylesi bir güzellik görmedim.

Bu kabağın tohumları metrelik kabak diye bana gelmişti,
ektim ve 5 kök çimlenmişti gayet iyi gidiyorlardı ama
maalesef benim yokluğumdan onlar da nasibini almışlar
ve sadece tek bir kök kalmış, buna da şükür diyorum ve sonuç ;)
417282

Çiçekleri beyaz ve ben ilk defa beyaz kabak çiçeği görüyorum,
çiçeği bile ne kadar güzel yaaa... :D
417283

Meyve bile tutmuş, dikkatimi çeken ise çiçeklerin çift olması ve birisi
meyveli diğeri boş ve çiçeği daha iri, çok ilginç.
417284

Meyvesini daha yakından çektim
417285

Değişik açıdan çekim
417286

akçabardak
13-06-2013, 22:14
Bitmediii

Muhteşem çift, çok güzel bir ikili :D
417301

Ve kalan tek kök, 19 litrelik bir damacanayı yatay olarak üstünden keserek açtım ve oraya şaşırtmıştım fideleri, şu an sadece tek bir kök kaldı, daha şimdiden
4 tane meyvesi var.
417302

eveet
417303

Kabağın gövdesinin uzaması.
417304

Kabağın uzamış olan boyu bir taraftan da yanlardan dallar veriyor
çok hoşuma gitti bu olay, tuttum bu kabağı ben :
D417305

akçabardak
13-06-2013, 22:23
Terastaki diğer sebzeler

Mısırlar ve onlara eşlik eden fasulyeler
417319

Pepinolarım
417320

Patlıcanlarım
417321

Patlıcanlar çiçeklenmeye başladılar
417322

Deşti domatesi
417323

h_dogan
13-06-2013, 22:34
Sn. akçabardak kabakların çift çiçek açması normal çünkü meyve olan dişi diğeri ise erkek. Biri olmadan diğeri meyve tutmaz doğal olarak. Bitki normalde çok büyüyor ama siz damacanaya dikmişsiniz. O zaman fazla dallandırmayın olan meyvelerden birkaç tane yetiştirebilsin.
Salatalıkları acilen kopartın yeterince yormuşlar bitkiyi. Biraz da gübre verin derim.

akçabardak
13-06-2013, 22:44
Domatesler

Yokluğumdan domatesler de etkilenip alt yaprakları sarardı, ben de onları kopardım
Ankara'ya giderken boyları bir karıştı ve üzerlerinde çiçekleri vardı susuzluktan
çiçekleri de dökülmüş, suladıktan sonra toparlandılar ama boy attılar,
yeniden çiçeklenmeye başladılar.

Bu deşti domatesi
417335

Bu domates te Ankara Ayaş domatesi, onların boyları normal kalmış
417336

Deştilerin görünümü
417340

Terasın genel görünümü
417338

akçabardak
16-06-2013, 21:15
Ortancalarımın son durumları

akçabardak
16-06-2013, 21:31
Güller

Güle eişlik eden amaryllisler tohum vermeye karar vermişler :D
418151

Güllerin bazıları biterken...
418152

Kırmızı gül ise yeni sürgünler vermeye başladı
418153

Başka açıdan çekim
418154

akçabardak
16-06-2013, 21:37
Kosmoz çiçeklerim açmaya başladılar

akçabardak
16-06-2013, 21:44
Yıkılıyor, yıkılıyor, zakkumların çiçekleri okadar çok açtılar ki, her bir çiçek dalı
gelin buketi gibi, dalları çiçeklerin ağırlığından dolayı neredeyse kırılacaklar

akçabardak
16-06-2013, 21:50
İlk defa tanınıştığım bitkim,
Alacakaranlıktan almış olduğum, Tigrida Pavonia alba Grandiflora, sonunda açtı ;)

akçabardak
16-06-2013, 21:56
Bahçemden bir köşe

akçabardak
16-06-2013, 22:05
Ve son olarak;

Haseki küpem çok mutlu, çok neşeli ve o yüzden çiçeklenmeye karar vermiş,
yeniden tomurcuklanıyor, ben de mutluyum :dilli:
418171

Bodur dahlialarımdan beyazım, çok tatlı ;)
418172

Avokado fidanım, yeni sürgünlerini hızla büyütüyor.
418173

akçabardak
20-06-2013, 22:43
Alacakaranlıktan aldığım liliumlarım

Lilium Muscadet, fazla gelişmedi boyu da fazla uzamadı ama en azından çiçeğini
görmüş oldum, rengini beğendim ;)
419504

akçabardak
20-06-2013, 22:59
Bugünkü görüntüleri

Bir haftadır çok fırtına vsrdı garibim iki tomurcuk vermişti ama bir tanesi
fırtınaya dayanamadı ve çiçeği tam açılmadan koptu
Diğeride rüzgardan biraz zarar gördü ama direndi ve yavaş yavaş açılmaya
başladı :dilli:
419506

Açıldı açılacak
419507

Açıldı açılmasına da fırtına şiddetini artırınca garibimin yaprağı da koptu,
yarım yamalak kalakaldı, en azından şeklini şemalini gördüm ya buna da şükür.
419508

akçabardak
20-06-2013, 23:07
Bunları da dün çektim

Lilium Friso, boyu bir metreyi geçti, iyi gelişti, tomurcuğu oldukça iri ama
neden sadece bir tane açtı anlayamadım, ama bunun rengi de çok hoşuma
gitti.
419513

akçabardak
20-06-2013, 23:14
İkinci günü çekilen görüntüler.

Lilium tam açınca bütün güzelliğini ortaya koydu.
Bayıldım bu güzele ;)
419524

akçabardak
20-06-2013, 23:24
Tigrida pavonia alba grandiflora, nekadar uzun bir isimi varmış, akılda tutmak çok zor.

Üçüncü çiçeğini açtı.
Çiçeği sadece 24 saat yaşıyor ama
güzelliği yetiyor.
419535

İçindeki desenlerinin güzelliğine bakarmısınız, ne kadar güzel
renk renk nakışlanmış gibi sanki.
419536

akçabardak
20-06-2013, 23:44
Saksı çiçeklerim

Kalachoe, içeriden dışarıya alınca ilk yaprakları güneşi görünce kırmızı renge
büründüler,
Dışarıda çıkardığı yaprakları ise yem yeşil oldu.
Hala ısrarla çiçek açmaya çalışıyor :D
419558

Rozet çiçeklerim geçen seneden kalma, yeni hayatlarına kaldıkları yerden devam
edip çiçekleniyorlar.
419559

Sardunyalarımın neşeleri pek yok.
419560

Alev çiçeklerim açtılar, soldular ve tohum verdiler, bütün tohumlarını topladım
şimdi yeniden çiçeklenmeye başladılar.
419561

Bu petunye kendi kendine çıkmış
419562

akçabardak
20-06-2013, 23:54
...

Saksıdaki lişianthuslarım
419573

Sümbülteber, umarım çiçeğini de görmek nasip olur
419574

Bu sene tohumadan yetiştirdiğim hasekiler, keyifleri gayet iyi gidiyor.
419575

Karanflim yeniden çiçeklenmeye başladı
419576

akçabardak
20-06-2013, 23:57
İki yaşındaki fişnemin, bir tek meyvesi.

akçabardak
21-06-2013, 00:02
...

Ezan saatinde çekmiştim, görüntüler biraz kötü çıkmış
419581

akçabardak
21-06-2013, 00:04
Genel görüntü

akçabardak
21-06-2013, 00:14
Domates yaprağında bir çeşit bilemediğim canlılar

Yumurtadan yeni çıkmışlar
419589

Küme halinde
419590

Yaprağın arkasında hala ymurtadan çıkmamışlar var
419591

Fazla kurcalayınca rahatsız oldular,
hareketlenip sağa sola yürümeye başladılar.
419592

akçabardak
21-06-2013, 22:57
Kaktüs

Aşama aşama kaktüsün çiçeklenmesi

Dün gece saat 22.00 dan itibaren görüntüsü.
419846

3. kardeş beklemede
419847

2 saat sonra
419848

İkiz eşi ve minik kardeş
419849

akçabardak
21-06-2013, 23:11
İkinci aşama

Bu sabah
419851

Tomurcuğun giderek büyümesi
419852

Antenler yavaş yavaş aşağıya düşmeye başladılar
419853

Yük giderek ağırlaşıyor, antenler biraz daha aşağı indiler
419854

Oof yeter artık, destek almam gerekir dayanamıyorum, kollarım koptu :dilli:
419855

akçabardak
21-06-2013, 23:20
Üçüncü aşama

Öğleden sonra 15.00 daki durum
bekleyiş devam ediyor.
419860

Ruh ikizi :D
419861

Artık ne olursa olsun deyip, koyverdi kendini ;)
419862

Sonunda bir tanesi gözünü açmaya karar verdi.
419863

akçabardak
21-06-2013, 23:31
4. aşama

Bu gece saat 22.00 da
Çiçekler büyüdükçe taşıyamadığndan,
desteklemeye çalıştım.
419869

Telden baston yapıp desteklemeye çalıştım ama..
419870

Tutturdular çirkin olduk demeye :dilli:
419871

Sonunda ikincisi de gözünü araladı ;)
419872

akçabardak
21-06-2013, 23:37
5. aşama

Saat 23.45

Oh bee nihayet mutlu son,
sonunda açtılar.
419873

YeniGine
21-06-2013, 23:55
Maşallah gerçekten çok da güzel açıyorlar. :( Fakat çiçek ömürleri kısa, çok yazık. Çok da güzel takip etmişsiniz Sevgili akçabardak çiçek açma aşamalarını. Ellerinize sağlık. Ne kadar mutlu olduğunuzu da biliyorum; ben sadece çiçeklenmiş hallerini görebildim çok sevindim, siz bir de takip etmişsiniz. Ne mutlu size!..

akçabardak
22-06-2013, 02:51
Sevgili YenGine, Ben bu kaktüsümü üç senedir bahçenin bir köşesine koymuştum, garibim susuz mu kaldı ne oldu unutup gittim, diktiğimde ceviz kadardı, kendi kendine büyüp,yavrular yetiştirmiş, üç senedir yaz kış hep aynı yerde duruyordu, çiçek açtığını bile bilmiyordum,
taa ki Güler hanımın kaktüsünü görene kadar, çiçeklerini de görünce, kendi kimi hatırladım,
üzerinde de tomurcukları varmış bu şekilde takip altına adım, ilk defa böyle canlı ve yakından
gördüm, aşama aşama takip etmek te ayrı bir duygu ve heyecan oluyor insanda. Şu anda ona baktıkça okadar çok mutlu oluyorum ki, müthiş bir güzellikmiş.

gülenmelek
23-06-2013, 00:23
Son fotoğraf gerçekten çok güzel anne, bayıldım ;) Bir de rahat bıraksaymışsın ikizleri :D Onlar bildiği şekilde, istediği yerde açmış yine de, desteğe gerek kalmamış ;)
Böcükleri de pek sevdim, soya fasulyesi gibi görünüyorlar ;)

YeniGine
23-06-2013, 00:34
Sevgili gülenmelek ben de böcükleri şu aralar hep birlikte olduğumuz için kenelere benzetmiştim...

akçabardak
23-06-2013, 08:56
Sevgili YeniGine. hakikaten ben de ilk gördüğümde bu böcülkeri keneye benzetmiştim.

akçabardak
23-06-2013, 11:15
İyi Pazarlar arkadaşlar,
Sabah kahvaltısını canlı belgesel izleye izleye yaptım.
Sizinle de paylaşmak istedim :D

Görüldüğü gibi yuvarlak. ortası delik bir tahta: ne alaka?
420094

Ve böyle bir zat: bu da ne alaka?
420095

Ve bunlar...
420096

akçabardak
23-06-2013, 11:54
...
Bu sabah kahvaltı yaparken bu zat, başımda sürekli dolaştı durdu, sürekli beni rahatsız etti, meğer sem farkında olmadan ben onu rahatsız etmişim :D
420099

Bu görünen yuvarlak tahtayı, rüzgar estiğinde gazeteler uçmasın diye üzerlerine koyuyorum, bu zat gelip gelip bu tahtanın deliğinin içine girmeye çalışıyor, önce bir anlam veremedim, bir iki kez girip çıktı, bende merak ettim neden bu deliğe girip çıkıyor diye ve tahtayı kaldırdığımda altından bunlar çıktı.420098

Üçüncü defa tahtanın deliğine girerken yakaladım ve görüntüledim.
Farkında olmadan tuzağa düştüğünü kestiremedi, ondan özür dilerim
ama kendisini bizzat görmem gerekirdi.
420097

Ve son durumu...
420100

Bu tırtılcıklar ikisi hariç cansızdılar, canlı olanların da pek takatları yoktu,
onlar da sanırım son getirdikleriydi, tırtılcıklarla birlikte ufak uafak toprak ta var
herhalde topraktan çalıp çıkarıp kendisine yiyecek stokluyordu.
Ben bu tırtılcıkları termitlerin yavrularına benzettim ama başkaları da olabilir.

gülenmelek
23-06-2013, 16:19
Anne bir an var ya, arıyı tırtıllara yem yapacaksın zannettim. Ama zaten tersi oluyormuş. E arıdan ne istedin durduk yerde, gidince baksaydın ya delikte ne var diye :( (Ne kafiye oldu ama ;) )

akçabardak
23-06-2013, 17:34
Arı olup olmadığını anlayamadım çünkü ince uzun bir şey uçuyor ama, daha çok kanatlı karıncaya benzetmiştim, ince ve bir cm. uzunlukta bir şeydi, normal arılardan küçüktü,
fotoğrafı büyüttüğüm için büyük gözüküyor, o yüzden tuzağa düşürdüm bakalım ne tür bir
böcek bu işi yapıyor diye. Açıklamam yeterli oldu mu? gülenmelekçiğim.

gülenmelek
23-06-2013, 18:18
Yes ;)

Sudenur
23-06-2013, 23:55
:eek: Hepsi çok çok güzel ama zakkumlar bir harika! ;)

YeniGine
24-06-2013, 00:08
Sevgili akçabardak; demek siz de keneye benzettiniz. Ben de benim saz ekibindeki kenelerden dolayı her şeyi kene görmeye başladım diyordum. Peki öğrenebildik mi ne imiş o böcükler?.. Merak ettim ben de açıkçası.

akçabardak
24-06-2013, 11:28
:eek: Hepsi çok çok güzel ama zakkumlar bir harika! ;)

Teşekkür ederim Sudenur, evet zakkumlar okadar çok açtılar ki hala da açmaya devam ediyorlar dalları kırılacak neredeyse o derece, tam ezan saatinde bir koku saçıyorlar etrafa anlatamam, sabah erken saatlerine kadar devam ediyor kokuları
gece sokak misler gibi kokuyor.

akçabardak
24-06-2013, 11:47
Sevgili akçabardak; demek siz de keneye benzettiniz. Ben de benim saz ekibindeki kenelerden dolayı her şeyi kene görmeye başladım diyordum. Peki öğrenebildik mi ne imiş o böcükler?.. Merak ettim ben de açıkçası.

Sevgili YeniGine, bu böcükler yakından bakınca gerçekten de keneye benziyorlardı
zaten korkudan elleyemedim, olduğu gibi imha ettim, ne olduğunu da öğrenemedim,
nereye soracağımı da bilemedim.
Sizin saz ekibinizin keneleiyle başınız dertte e bizim de evimiz bahçeli bir ev
olduğu için çiçekti, böcek ti her şey var evelallah, iki gün önce eşim bahçeye doğru bakıp 'ne ediyon len' diye seslendi, bende meraktan kiminle sohbet ediyor acaba diye baktım, bahçemizde minik minik kurbağalar zıplayıp duruyordu, meğer sem kurbağalara bir tane yılan yavrusu gelmiş yılana sesleniyormuş, sonra da hadi git yavrum git dedi bıraktı.