PDA

View Full Version : Fotoğraflarla Kaktüs Hastalıkları




Sayfalar : [1] 2

selenn
15-04-2012, 01:46
Isınan havalarla birlikte olası hastalıklar ve zararlılara karşı önlem almak için elimdeki kitapları incelerken hepimizin faydalanacağını umduğum bazı bilgileri buraya taşımak istedim.

HASTALIKLAR ve ZARARLILAR:

Kaktüs ve Sukulent yetiştirirken birçoğumuzun amacı bitkinin mümkün olan en verimli, sağlıklı görünüme ve dayanıklılığa ulaşmasını sağlamaktır. Uygun olan tüm koşulları sağlamamıza rağmen hastalıklar ve zararlılar kimi zaman bitkiyi kaybetmemize sebep olur. Bunun önüne geçmek için düzenli bitki kontrolü yapmak ve herhangi bir hastalığa ya da zararlıya karşı erken müdahale etmek önemlidir.

HASTALILAR:

Mantar hastalığına ya da bakteri enfeksiyonlarına sebep olan her bir farklı etmen bitkide farklı görünümler ve neticelerle kendini belli eder. Aşağıda ifade edilen durumlar bunlara örnektir.



MANTAR HASTALIKLARI: Bitki gövdesinde çeşitli form ve büyüklükte kahverengi lekeler görülür. Sebepleri besin takviyesindeki bozukluk, aşırı nemli ortam ya da bitkinin aşırı güneşe maruz kalmasıdır.

283104


KÖK ve GÖVDE SOLGUNLUKLARI: Bitkinin genel sağlıklı görünümünde bozulma ile kendini gösterir. Toprak üstü bitki kısmında yumuşama, kahverengileşme oluşur. Bitki ilerleyen safhalarda kök kısmından kolaylıkla koparak, kaybedilir.
Sebep olan mantar etmeni Fusarium'dur.


ÇÜRÜME: Bitkinin kök üstü kısmında dokusal bir kahverengileşme başlar. Bitkinin iç yapısında peltemsi sulu bir doku oluşur ve ilerleyen dönemlerinde bitkideki yumuşama yayılıp, çürüme ile bitki kaybedilir. Çürümeye sebep olan mantar hastalığının etmenleri Pythium, Rhizoctonia'dır.

283102

SÜRGÜN ÇÜRÜMESİ, YENİ SÜRGÜNLERİN KOLAYLIKLA KOPMASI: Sukulentlerde çoğunlukla sözkonusu hastalığa sebep olan mantar etmeni Helminthosporium'dur. Bitkinin yeni sürgünleri kolaylıkla koparak ölür. Bitkinin kök boğazında yumuşama ve çürüme oluşur.

KURŞUNİ KÜF: Yaprak ve sürgünlerde koyu lekeler halinde görülmeye başlar. Sürgün kayıpları yaşanır. Gri küf benzeri oluşum ilerleyerek tüm bitkiyi kaplar. Bitkinin kaybına sebep olan mantar etmeni Botrytis'dir.

283103

SİYAH LEKE HASTALIĞI: Stapelialarda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Serin mevsimlerde sıklıkla kendini gösterir. Yeni sürügünlerde siyah lekelenmeler ile kendini belli eder. Lekeler belirgin ve yoğun bir hal aldıktan sonra bitkiyi kurtarma imkanı azalmaktadır. Bu durumda bitkinin hastalık ilerlememiş kısımlarından alınan çeliklerin köklendirmesi ile bitkinin tamamen kaybının önüne geçilmiş olur.




selenn
15-04-2012, 01:50
ZARARLILAR:

KIRMIZI ÖRÜMCEK: Tüm kaktüs yetiştiricilerinin korkulu rüyası sayılan bir davetsiz misafirdir. Çok ufak olduklarından bitkiye verdikleri zarar sonucunda genellikle varlığından haberdar olunur. Bitki öz suyunu emerek gövdede bereler meydana getirirler. İlk önce gri bir yüzey olarak belli izler farkedilir, ardından bu yüzey kahverengileşir. Sözkonusu belirtiler gözlemlendikten sonra acil önlem alınmalıdır. Bitki diğerlerinden ayrılmalı, eğer kimyasal ilaçlarla müdahale edilecekse üretici talimatlarına uygun ilaçlama yapılmalıdır. Bunun yanısıra doğal yöntemlerle de ilaçlama yapılabilir.

283107

selenn
15-04-2012, 01:52
283108

283109

Bitkide meydana gelen örümcek belirtileri...

selenn
15-04-2012, 02:24
YAPRAK BİTLERİ ve KABUKLU BİTLER:

Bitkinin genellikle taze, yumuşak yaprak, filiz ve çiçek tomurcuklarında yoğunlaşıp bitki özsuyunu emerek tahribat oluştururlar. Yapışkan bir film tabakası dikkat çeker. Yaprak bitlerinin verdiği zararı genellikle mantar hastalıkları takip eder.

283115

283116

283117

selenn
15-04-2012, 02:38
UNLU BİTLER:

Yaprak bitleri gibi bitki özsuyunu emerek bitkiye zarar veren hareketli, kümeleşerek bitkinin zayıf, yumuşak hatta ulaşılması zor alanlarına yerleşen zararlılardır.
Gövde ile yaprakların birleştiği noktalarda yoğunlukla konumlanırlar ve etraflarını saran unsu, beyaz dokuyla dikkat çekerler. Unlu bitlerle mücadelede ilk önce bir fırça ya da pamuk sarılmış bir çubukla bitleri bitkiden uzaklaştırılması ardından ilaçlama yapılması gerekir. Kimyasal ilaçlamada üretici firmasının doz ve uygulama sıklığı dikkate alınmalıdır.

283118

283119

283120

selenn
15-04-2012, 02:46
KÖK UNLU BİTLERİ:

Genellikle saksı değişimi yaparken toprak içinde kalan kök kısımlarındaki beyaz, unsu yapı ile dikkat çekerler. Köklerin etrafı beyaz bir örtü ile kaplanır. Kök unlu bitleri diğer unlu bitlere nazaran daha küçüktür ama aynı forma sahiptirler.

Mücadelesinde kökler tamamen topraktan arındırılmalı, su ile kök yıkanmalı, kurutulup ilaçlama tercih edilmelidir. Ardından yeni bir toprak karışı kullanılmalıdır.

283121

283122

selenn
15-04-2012, 03:00
BAKIM ve İHTİYAÇ EKSİKLİKLERİNDEN KAYNAKLANAN ZARARLAR:

AŞIRI SULAMA:

Kaktüs ve sukulentler bilindiği gibi kök, yaprak veya gövdelerinde su barındıran, susuzluğa dayanıklı bitkilerdir. Sulama konusunda tereddütlerin önüne geçmek için oluşan genel bir kanı vardır ki; o da emin olmadığınızda bitkiyi sulamayındır. Bundaki kasıt toprağın tamamen kurumasını beklemektir.

Aşırı sulamayla ifade edilmek istenen kaktüs veya sukulentin ihtiyaç duyduğu sudan fazlasını vermektir. İyi direnajlı toprak kullanılması bitkinin sürekli nemli kalmaması adına önemli bir husutur. Bitkinin su ihtiyacı mevsime, ortamına, bitki büyüklüğüne, saksı ebadına göre değişir. Aşırı su verilmesi durumunda bitki çürür ve ölür. Bunun önüne geçmek için toprak sulanmadan evvel kontrol edilmeli, yüzeyinin kuruluğundan çok alt kısımların kuru olduğundan emin olunmalıdır.

Aşağıda ihtiyacından fazlasıyla sulanmış bitkiye ait fotoğrafta gövde deformasyonu dikkat çekmektir.

283123

selenn
15-04-2012, 03:07
YETERSİZ SULAMA:

Her ne kadar kaktüs ve sukulentler susuzluğa dayanıklı olsalar da yetersiz sulama durumunda bitki evvela kendi bünyesindeki su rezervinden su ihtiyacını karşılar, ardından susuzluğu tolere edemeyecek hale gelir ve kurur.

Susuzluk neticesinde kuruyan Opuntia:

283124

selenn
15-04-2012, 03:10
GÜNEŞ YANIKLARI:

Aşırı güneş alan bitki gövdesinde deformasyonlar görülür. Özellikle direkt güneş ışığında sulanan bitkinin gövdesinde kalan su damlaları mercek etkisi yapar ve gövdede yanıklar oluşur.


283125

selenn
15-04-2012, 03:12
DON:

Kışa dayanıklı türler haricinde hiçbir sukulent ve kaktüs dayanabileceğinin dışında soğuk havaya maruz kalmamalıdır. Aksi halde bitki donarak ölür.

283126

selenn
15-04-2012, 03:16
YETERSİZ IŞIK:

Kaktüs ve sukulentler aydınlık, güneşli ortamları seven bitkilerdir. İhtiyacını karşılamayan ortamlarda, ışık yetersizliğinde bitki form kaybeder. Küre formlu gövdeler uzamaya, rozet formlularda yaprak sıklığı açılmaya, sütun formlularda ise incelme ve uzamaya doğru bir gövde bozukluğu oluşur. Bitki gün ışığına doğru uzamaya başlar. Bitki rengi canlılığını kaybeder ve soluklaşır. Çiçeklenme gerçekleşmez.

Opuntia'daki form bozukluğu:

283127

selenn
15-04-2012, 03:24
Yararlandığım kaynaklar:

Kitaplar:
Wolfgang Kawollek - Sukulenten für Zimmer und Fensterbank
William Davidson, Ray Bilton, Clive Innes - Exotic Houseplants
Rudolf Subik, Libor Kunde - The Complete Encyclopedia of Cacti

Internet Siteleri:

On-line Guide to the positive identification of Members of the Cactus Family (http://cactiguide.com/)
Cactus Info :: Growing Cacti & Succulents with Pleasure (http://www.cactusinfo.net)
Misouri Botanical Garden (http://www.missouribotanicalgarden.org/)

mrmusti
17-04-2012, 16:30
Çok teşekkürler Sayın Selen Hanım. Böyle bir bilgiyi derleyip bizim için hazırladığınız için. İnşaallah bütün arkadaşlar bu bilgileri kayıt edip bitkilerini takip imkanına kavuşurlar.
Tekrar teşekkürler.

MKurtoglu
17-04-2012, 18:10
Çok teşekkürler Selenn hanım. Yaşadığım bazı sorunları fotografları ile görmek, aydınlatıcı oldu. Kaktüslerde mantar hastalığı için mücadele konusunda daha detaylı bilgiye gereksinimim var. Bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.

gülenmelek
17-04-2012, 20:54
Gerçekten faydalı bir konu olmuş, emeğiniz için teşekkürler ;)
Benim "kök unlu bitleri"nden haberim bile yoktu, şimdi oldu ama.

kaktüs_35
18-04-2012, 00:42
Elinize emeyinize sağlık selenn hanım umarım tüm kaktüs severler sorunsuz bir yaz geçirir.

selenn
18-04-2012, 00:51
Rica ederim, umarım sözkonusu hastalıkları yaşamayız ama oluyor işte.

selenn
18-04-2012, 01:05
Sayın MKurtoglu, mantar hastalığı olan bir bitkiniz varsa aslında burada paylaşırsanız daha iyi olur. Böylece diğer arkdaşlar da benzer sıkıntılarda neyle mücadele edilmesi gerektiğini bilebilir.

Mantar hastalığında hastalıklı bitkiyi diğerlerinden ayırmak gerektiğini, hastalıklı kısımı mümkün oldukça keserek diğer sağlıklı kısma yayılmamasını sağlamak gerektiğini biliyorum. Nemli ortamda yayılması hızlanıyor, bu nedenle toprağı fazla nemli olmamalı. Tabi bunun yanısıra bitkiyi temin edeceğiniz bir fungusit ile ilaçlamak en garantili yöntem. Ortamı havalandırmayı ihmal etmeyin.

denizhoca
18-04-2012, 23:16
http://f1204.hizliresim.com/w/m/4m4y2.jpg

merhabalar
fotoğrafını yüklediğim kaktüsüm kışı balkonda geçirdi, üzerine kar yağdığı bile oldu, havalar ısınmaya başladığında rengi tamamen kahverengiydi, zamanla yeşiller ve yeni yavrular görünmeye başladı, yalnız şimdi bir sorunumuz var üzerindeki yavrular çok kolaylıkla hatta kendi kendine kopup düşmeye başladılar.
bana bu konuda önerisi olan varmıdır acaba?
şimdiden teşekkür ederim
iyi akşamlar

selenn
19-04-2012, 12:14
Sayın denizhoca, bence aşırı soğuğa maruz kalmasından kaynaklanıyor bitkinin dayanıksız hali. Bu türü kışın balkonda muhafaza etseniz bile üzerini mümkün olduğunca kalın bir naylonla kapatmanız daha faydalı olur. Güneşli ve sıcak günlerde naylonu açıp havalandırırsanız daha iyi olur. Kaktüslerin kışa dayanıklı olanları haricindeki türleri dona karşı toleranslı değiller. Yine de şansınız varmış ki bitki çürümemiş, havaların ısınmasıyla yeşermeye başlamış. Bir süre hiç sulamayın hatta bence toprağından tamamen çıkarın eğer kökler çok ıslanmışsa ve bitki köküne doğru bir yumuşama varsa bırakın birkaç gün topraksız halde kalsın, aşırı nemden kurtulsun kökler. Ardından temiz bir toprakla tekrar bitkiyi saksılayın. Bir süre sulamayın. Ardından azar azar sulamaya başlarsınız. Birkaç sulama periyodundan sonra da kaktüs vitamini verirseniz yeni sürgünleri tutacak enerjiye kavuşur bitkiniz.

denizhoca
19-04-2012, 20:44
sayın selenn cevabınız için çok teşekkür ederim dediklerinizi hemen uygulayacağım
inşallah kurtarabilirim,
bir soru daha kaktüs besini olarak önereceğiniz bir marka var mı yoksa herhangi birini alsam işe yarar mı?

denizhoca
19-04-2012, 22:00
http://g1204.hizliresim.com/w/m/4nbsu.jpg

ancak bu kadar topraktan arındırabildim zira köklerine zarar vermek istemedim
köklerde çürüme belirtisi gözlemedim

yorumlarınızı bekliyorum

selenn
23-04-2012, 10:53
Sayın denizhoca, mesajınızı biraz geç farkettim, gecikmeli olarak cevaplıyorum. Kaktüsler aslında çok da sık besinle desteklenmeye ihtiyaç duymuyorlar ama bitkinin baharla birlikte uyanışından itibaren yani (Mart- Eylül sonu)dinlenme dönemine kadar çok sık olmamakla beraber besin takviyesi yapmakta fayda var. Ben Türkiye'deyken Compo'nun kaktüs besinini kullanıyordum ama herhangi bir markanınki de olabilir.

Bitkinizin kök kısmına yakın gövdesinde pek fazla yumuşama yok sanırım. Kök kısmında kalan toprağı tamamen kurumuştur herhalde. Eğer kuruduysa tekrar saksılayın ama hemen su vermeyin. Bir hafta kadar susuz yeni saksısında beklesin ardından azar azar sularsınız.

Umarım güzel çiçekleriyle sizi mutlu eder. Selam ve sevgiler.

denizhoca
23-04-2012, 20:10
teşekkür ederim selen hanım,
sizinde fark ettiğiniz gibi çürüme vs yok tüm topraklar kurudu ve bugün tekrar saksılarına aldım, birden fazla minik saksıya diktim şimdilik belki daha sonra tekrar aynı saksıya alırım, şimdilik mutlu görünüyorlar ve hiç yavru kaybı yaşamadık, besin olarak ta forumdan okuyup oranlara baktıktan sonra praktikerden kaktüs için olanlardan aldım, umarım iyi gelir :) şimdiye kadar iç güdülerimle baktığım dikenli konteslerim bundan sonra daha iyi olurlar inşallah
tekrar teşekkür ediyorum
sevgiler

denizhoca
28-04-2012, 23:28
http://i1175.photobucket.com/albums/r625/denizhoca/ciceklerim/DSC02295_600x337.jpg

Selen hanımın yardımları sayesinde kurtardığım kaktüsümün son hali. Tekrar teşekkürler..

nur@sel
14-05-2012, 14:31
http://www.agaclar.net/forum/965629-post18.htm

Bu mesajımdaki kaktüsümdeki (en alttaki resim) de acaba güneş yanığı mı yoksa başka bir hastalık mıdır bakmanız mümkün mü acaba?

zenfree
14-05-2012, 14:40
Sayın nur@sel, aşadaki mesajlar yardımcı olabilir. Başlıklarda benzer sorunlar daha önce konuşuldu. Göz atarsanız gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.:)
http://www.agaclar.net/forum/781337-post44.htm
http://www.agaclar.net/forum/781656-post45.htm

başkabahar
24-05-2012, 10:51
Merhaba,
Fotoğraftaki sukulentimin (Aeonium Decorum) yaprakların altında siyahlaşma var ve sonra bu yapraklar kuruyup dökülüyor. Aynı bitkiden bir arkadaşıma da almıştım onun bitkisinde bu durum daha yoğun yaşanıyormuş ve üst yapraklara doğru ilerliyormuş. Bu bir mantar hastalığı veya başka bir hastalık mıdır? Ne yapmak gerekir? Yardımcı olursanız sevinirim.

299837

fdogru
11-06-2012, 21:28
peki güneş yanığı nedenşiyle sararan kaktüs eski formuna döner mi? :confused::(:(

soyhan
17-07-2012, 16:14
Benim kaktüsümde güneş yanığı oluştu ve bende kuruyan yeri kestim ve attım.Doğrumu yaptım ? :/

selenn
05-10-2012, 11:53
Sayın soyhan, yanıktan oluşan kuruma çok derin değilse kesmenize gerek yoktu ama kesildiği taktirde de sorun olmaz, hatta kesilen yerden yeni gövde bile oluşturabilir.

can17can
05-10-2012, 12:35
ÇÜRÜME: Bitkinin kök üstü kısmında dokusal bir kahverengileşme başlar. Bitkinin iç yapısında peltemsi sulu bir doku oluşur ve ilerleyen dönemlerinde bitkideki yumuşama yayılıp, çürüme ile bitki kaybedilir. Çürümeye sebep olan mantar hastalığının etmenleri Pythium, Rhizoctonia'dır.

283102

Şuan Adeniumlarımda aynı sorun bende var arkadaşlar. Acil yardım lazım. Maxim Xl 035 Fs kullandım. Ürün ambalajı ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/255/68020163.jpg)

1. kök çürüme durumu: tüm kökler sağlam ama gövdede morarma ve normalin üstü yumuşama ( nerdeyse aynı 283102 )
2. kök çürüme durumu: kazık kök çürümeye başlamış. gövdede az yumuşama var. ( Yaprakları çok canlı, gövdede yumuşama olmamasına rağmen tespit ettiğimiz durum: eğer en altdaki yaprakların 3-5 tanesi sararmışsa, kazık kökte bir çürüme olduğuna dair işaret olduğunu anladık. Bu sayede adeniumları besleyen saçak kökleri kurtarmış olduk ve yaşama şansını arttırmış olduk. Şuana kadar çıkardığımız 5 tanesinin 4 tanesinde kazık kök çürümüştü. Bunların kazık köklerini kesip tekrar diktik umarım tekrar hayata dönerler.

Böcekler içinde Granül kullandıkça Tırtılların ve lavralarının öldüğünü gördük. Şimdilik o sorun çözülmüş gibi. ( Proclaim 05 Sg kullandık )
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/32/45548950.jpg/)

COYOTE
20-11-2012, 22:53
Bu ve birkac kaktusumde böyle kahverengi lekeler var maalesef:(seytan diyor kaldir at yani.
Curume yok ne yapmali ki kurtulusu var midir?
cevaplayan olursa sevinicem vallahi.

Resmi ceviremedim :(

mzuresgea
10-12-2012, 01:49
GÜNEŞ YANIKLARI:

Aşırı güneş alan bitki gövdesinde deformasyonlar görülür. Özellikle direkt güneş ışığında sulanan bitkinin gövdesinde kalan su damlaları mercek etkisi yapar ve gövdede yanıklar oluşur.


283125

benim bitkimde bu problem var :( bunun için ne yapmak gerekir? :( cevaplarsanız sevinirim :(

kelebek çalısı
10-12-2012, 02:08
O halde bitkinizi yarı gölge bir alana alınız ve sorunuza gelen yanıtları takip etmek açısından bu başlığı yeniden ziyaret ediniz.

Bu arada kaktüsünüzün problemi hakkında emin değilseniz güncel bir fotoğrafını bu sayfaya yüklerseniz inanıyorum ki kaktüs yetiştiren üyelerimizden çeşitli yorum ve öneriler alabilirsiniz.

selenn
10-12-2012, 09:33
ÇÜRÜME: Bitkinin kök üstü kısmında dokusal bir kahverengileşme başlar. Bitkinin iç yapısında peltemsi sulu bir doku oluşur ve ilerleyen dönemlerinde bitkideki yumuşama yayılıp, çürüme ile bitki kaybedilir. Çürümeye sebep olan mantar hastalığının etmenleri Pythium, Rhizoctonia'dır.

283102

Şuan Adeniumlarımda aynı sorun bende var arkadaşlar. Acil yardım lazım. Maxim Xl 035 Fs kullandım. Ürün ambalajı ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/255/68020163.jpg)

1. kök çürüme durumu: tüm kökler sağlam ama gövdede morarma ve normalin üstü yumuşama ( nerdeyse aynı 283102 )
2. kök çürüme durumu: kazık kök çürümeye başlamış. gövdede az yumuşama var. ( Yaprakları çok canlı, gövdede yumuşama olmamasına rağmen tespit ettiğimiz durum: eğer en altdaki yaprakların 3-5 tanesi sararmışsa, kazık kökte bir çürüme olduğuna dair işaret olduğunu anladık. Bu sayede adeniumları besleyen saçak kökleri kurtarmış olduk ve yaşama şansını arttırmış olduk. Şuana kadar çıkardığımız 5 tanesinin 4 tanesinde kazık kök çürümüştü. Bunların kazık köklerini kesip tekrar diktik umarım tekrar hayata dönerler.

Böcekler içinde Granül kullandıkça Tırtılların ve lavralarının öldüğünü gördük. Şimdilik o sorun çözülmüş gibi. ( Proclaim 05 Sg kullandık )
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/32/45548950.jpg/)

Oldukça faydalı bilgiler, teşekkürler fakat fotoğrafları foruma yüklemeniz gerekir.

selenn
10-12-2012, 09:39
Bu ve birkac kaktusumde böyle kahverengi lekeler var maalesef:(seytan diyor kaldir at yani.
Curume yok ne yapmali ki kurtulusu var midir?
cevaplayan olursa sevinicem vallahi.

Resmi ceviremedim :(

Sevgili Coyote, şeytana uyma:) Bu şekilde kaktüsün alt kısmından başlayan ve herhangi bir yumuşama, içeri göçme olmayan kahverengileşmelerde bir sıkıntı yok.

Sanki kabuklaşmış bir doku gibi dokununca değil mi? Eğer bu şekildeyse; kaktüsün doğasında olan normal bir süreç. Olgunlaşan kaktüslerde yaşanıyor.

Yapılması gereken birşey yok ama yine de çok fazla hava akımında kalmasın. Isı farkının da benzer özelliklere sahip etkileri oluyor. Fakat kaktüsün tabanından başlayan bu soluk yeşil, kahverengileşme odunsulaşma olarak kabul ediliyor. Bahsettiğim gibi doğal bir süreç.

Eğer tabanda ve bitki altını çevreleyen bir renk değişikliği olmasaydı büyüteçle kırmızı örümcek avına çıkmanı tavsiye ederdim:)

COYOTE
10-12-2012, 11:10
Ah Selenn ne dıyosun:( baktım ses seda yok kimseden yapabileceğim bir şey yok dedim bu garibim ve birkaçı daha .....!!!!

gutk25
05-02-2013, 01:58
367311
yukarıdaki kaktüsü yeni aldım.çıkıntıları arasında uçları siyah dipleri daha açık renkte tohumumsu yapılar vardı bunları toka ve su ile çıkarttım bunlar hastalık mı

367312
tohum gibi olan şeyler bunlar

selenn
05-02-2013, 16:39
367311
yukarıdaki kaktüsü yeni aldım.çıkıntıları arasında uçları siyah dipleri daha açık renkte tohumumsu yapılar vardı bunları toka ve su ile çıkarttım bunlar hastalık mı

367312
tohum gibi olan şeyler bunlar

Sayın gutk25, bana kurumuş çiçek gibi geldi. Kesinlikle hastalık değil, tam tersi sağlıklı. Çiçek açacak kadar sağlıklı bir Mammillarianız var :)

Çiçekler geçtikten sonra fotoğraftaki gibi kurur, tozlaşma olmuşsa eğer tohum kapsülleri oluşur. İnce uzun tüp şeklindeki kapsüllerin içi minik, kahverengi, top şeklindeki tohumlarla doludur.
Mammillaria tohumları sizin fotoğrafladığınız kuru çiçekler kadar büyük değil, oldukça ufaklar.

Bence kaktüsünüzün tek sıkıntısı üstüne sıcak silikonla yapıştırılmış olan kuru, yapma çiçek.

gutk25
06-02-2013, 11:46
367612
yukarıdaki kaktüslerde kabuklu bit vardı ben çiçekçilerden bir tane insektisit aldım 3 defa aralıklarla ilaçladım ancak lezyonlar hala duruyor.bu lezyonları kaldırsam çiçek kendini onarır mı yine ilaçlama yapmam gerekir mi bir de yavrulu olan echinopsisimde dikenlerin altında ağ gibi renk açılması var sebebi ne olabilir.

gutk25
06-02-2013, 11:49
Ne yazık ki çiçekçilerde satılan kaktüslerin çoğuna silikonla yapma çiçek yapıştırmışlar.Anlamıyorum hangi çiçek sever çiçeğe zarar veren bir süse aldanıp ta çiçek alır.

gutk25
09-02-2013, 12:51
Birkaç kabuğu dayanamayıp kaldırdım altından tamamen normal doku çıktı daha evvel bir kaktüsüm vardı çürüdü o onda da benzer kabuklar vardı ama onları kaldırdığımda huni şeklinde içe doğru uzanıyordu kabuklu bittir diye bütün kaktüslerimi ilaçlamıştım bunlar ne olabilir?

selenn
09-02-2013, 16:51
Kabuklu bit gibi duruyor sayın gutk25. Tekrar ilaçlamadan evvel mümkünse hepsini bir kürdan yardımıyla temizlemeye çalışın. Biraz kuruması için beklettikten sonra toprak da dahil olmak üzere ilaçlayın. Ardından ilaç paketi üzerinde yazan talimata göre ilaçlamayı tekrarlamak gerekiyor. Aksi taktirde yumurtalardan tekrar zararlılar üremeye başlıyor.

Etrafında yeralan bütün bitkileri de ilaçmanızda fayda var. Bahsettiğiniz lezyonlarda açılma, sulanma ya da yumuşama yoksa bir zararı olmaz. Gövdede oluşan ufak tefek berelerden çok büyük bir zarar gelmiyor kaktüslere.

gutk25
10-02-2013, 13:05
Sevgili selenn daha evvel 3 kez aralıklarla ilaçlayıp topraklarını değiştirdim eski topraklarını attım ama köpük şeklinde bir ilaçtı sitede tavsiye edilen ilacı bulamadım 1 ay sonra ankaraya gideceğim oradan almayı planlıyorum bu gecikmenin çok zararı olur mu ? Yardımlarınız için teşekkür ederim

selenn
11-02-2013, 11:50
Rica ederim, ilaçlama yapana kadar isterseniz bitki üzerinde farkettiğiniz kabuklu bitleri temizlemeye çalışın. Büyük bir zararı olmaz ilaçlamayı biraz ertelemenizin.

adneser
15-02-2013, 11:39
Kaktüsümdeki hastalık mantar gibi görünyor ama forum'da yazıldığı gibi birşeyler göremedim ne yapmam gerekiyor?:(:(

370060

370061

370062

Acilen yardım

sakdag
15-02-2013, 11:57
Sayın Adneser bitkinizde kök çürüklüğü var sanırım. Koyu renk görünen yerler yumuşak ve cıvımış mı acaba? Sulama biraz fazla gelmiş olmalı ya da bazen saksılara dekoratif olarak dizdiğimiz çakıl taşları toprağın uzun vakit nemli kalmasına sebep olup çürümeyi hızlandırıyor.

Bence, ilk iş bitkiyi topraktan söküp kökleri kontrol edin. Sonra çürüme seviyesinin üzerinden kesip kurumaya bırakın. Kesim yaptığınızda anaç gövde epey kısacalak gibi görünüyor, aşılı yelpaze kısmı aşıdan ayırıp onu da köklendirmeyi deneyebilirsiniz...

adneser
15-02-2013, 12:32
Sayın Adneser bitkinizde kök çürüklüğü var sanırım. Koyu renk görünen yerler yumuşak ve cıvımış mı acaba? Sulama biraz fazla gelmiş olmalı ya da bazen saksılara dekoratif olarak dizdiğimiz çakıl taşları toprağın uzun vakit nemli kalmasına sebep olup çürümeyi hızlandırıyor.

Bence, ilk iş bitkiyi topraktan söküp kökleri kontrol edin. Sonra çürüme seviyesinin üzerinden kesip kurumaya bırakın. Kesim yaptığınızda anaç gövde epey kısacalak gibi görünüyor, aşılı yelpaze kısmı aşıdan ayırıp onu da köklendirmeyi deneyebilirsiniz...

Teşekkürler Sn sakdag

Köklerde bir ihtimal çürük yoksa ne yapmalıyım?

sakdag
15-02-2013, 12:35
Bir iki gün bekletip tekrar dikin ve bir süre sulamayın Sayın Adneser. Umarım bitkiniz en kısa sürede düzelir, yelpaze kısmı çok güzel.

adneser
16-02-2013, 13:33
Sayın Sakdag

Dediğiniz gibi kaktüsü söküp kök ve gövdeyi temizledim yumşak kısımlarıın altındaki odunsu gövde'de birşey yok, resimde görüldüğü gibi şimdi odunsu gövde kalsınmı, keseyimmi?


Temizlenen yumşak kısım

370254

Odunsu gövde

370255

370256

Kurumaya bırakıldı

370257

sakdag
16-02-2013, 22:02
Sayın Adneser fotoğraflardan görebildiğim kadarıyla, kökler sorunlu, pek fazlada bir şey kalmamış zaten.
Odunsu bölgeyi; temizlediğiniz yeşil bölgeye kadar kesmekten başka bir çözüm yok gibi görünüyor.

Daha önceki mesajımda da yazdığım gibi anaç kısım çok kısa kalmış. Ben olsam aşı kısmını ayırıp, onu köklendirmeye uğraşırdım. Ayrıca anaç fazla odunsu olduğu için bunu köklendirmede zorlanacağını düşünüyorum.Takdir sizin. Kolay gelsin.

adneser
16-02-2013, 22:17
Sayın Sakdag

Dediğiniz şekilde aşılı yerden kesip köklendirmeye çalışacağım, yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygı ve selamlar

iris41
17-02-2013, 08:49
Sayın adneser bir yazıda kristata lactayı kolay kökleniyor diye okumuştum Uyar11 rin yazısında sizde o yazıyı takip ederek köklendire bilirsiniz .
Aşılı kaktüsler kısmına bir göz atın ben cok faydasını gördüm .

adneser
17-02-2013, 10:09
Sayın adneser bir yazıda kristata lactayı kolay kökleniyor diye okumuştum Uyar11 rin yazısında sizde o yazıyı takip ederek köklendire bilirsiniz .
Aşılı kaktüsler kısmına bir göz atın ben cok faydasını gördüm .

Sayın iris41

Çok teşekkürler bakacağım.

çiçekdostu
01-03-2013, 12:07
YETERSİZ SULAMA:

Her ne kadar kaktüs ve sukulentler susuzluğa dayanıklı olsalar da yetersiz sulama durumunda bitki evvela kendi bünyesindeki su rezervinden su ihtiyacını karşılar, ardından susuzluğu tolere edemeyecek hale gelir ve kurur.

Susuzluk neticesinde kuruyan Opuntia:

283124

Benim kaynana dilim de az suladığım için mi bu hale gelmiş?Peki kurtarabilirmiyiz?

çiçekdostu
01-03-2013, 16:37
Maalesef kaktüsüm bu durumda.3 ay önce forumdan bir arkadaş göndermişti.Diktikten sonra çok az suladım ve serin bir odaya koydum.Sulamadığım için mi bu hale geldi? Kurtarabilir miyim acaba?:(

374063

selenn
02-03-2013, 14:45
Malesef kurtarılacak durumda gözükmüyor sevgili çiçekdostu ama üzülmeyin başka çeliklerle denemeye devam. Opuntia bol bulunabilen bir kaktüs.

çiçekdostu
03-03-2013, 16:48
Evet ben de ümidimi kestim zaten.Yaşadığım ilçede maalesef aradığım hiç bir çiçeği bulamıyorum.

fatitoo
26-03-2013, 22:03
Kaktüsümde ilk zamanlar minik kahverengi leke oluştu daha sonra büyüdü. Kırmızı örümcek olduğundan şüpheleniyorum. eğr öyle ise ne ilacı kullanmalıyım veya kendim yapabileceğim bir doğal ilaç var mı? Yavrucağım benim ne hale geldi:)

mandalinleerik
21-06-2013, 11:23
Kaktüslerimin bazılarında sanırım yaprak biti oluştu. Bunlardan kurtulmak için ev yapımı bir ilaç var mıdır?

419667

419668

419669

419670

mmanager
15-07-2013, 08:24
Size tavsiyem bulunduğunuz şehirde olan zirai ilaç satıcılarına gidip mevcut hastalığı anlatarak gerekli ilacı alabilirsiniz.Ev yapımı ilaçlar sayfasına bakarak da kendiniz evde ilaçlar hazırlayabilirsiniz... Kolay gelsin...

ocaga33
19-08-2013, 10:03
yıllı izinden döndüm 21 gün sonra kaktüsüm bu hale gelmiş..lütfen yardım edermisiniz.

cörekotu
21-08-2013, 02:09
Echeveria sukulentimde pamuksu olusumlar var nedir bilen varmi acaba?

loveforlife
21-08-2013, 08:38
Echeveria sukulentimde pamuksu olusumlar var nedir bilen varmi acaba?


Pamuklu bit olabilir. Fotoğraf paylaşırsanız, daha çok yardımcı olunabilir.

sakdag
23-08-2013, 12:34
yıllı izinden döndüm 21 gün sonra kaktüsüm bu hale gelmiş..lütfen yardım edermisiniz.


Aşırı susuzluktan buruşmuş kaktüsünüz, suladığınızda düzelecektir.

ocaga33
23-08-2013, 13:13
Sakdağ teşekkürler. Yalnız suluyorum, gölgeye alıyorum, güneşe alıyorum bir türlü düzelmedi gitti. Çok üzülüyorum açıkçası...

Dün saksısını ve toprağını değiştirdim, kökünü havalandırdım. İnşallah canlanır.

fatitoo
23-08-2013, 13:26
Öncelikle foruma hoş geldiniz sayın hemşerim,

Keşke saksısını değiştirmeseydiniz. Zaten yorgun...Dik durması için bir destek koyup suyunu verip serin bir ortama alırsanız belki de su püskürtürseniz inşallah kendine gelir...

mmanager
24-08-2013, 08:25
yıllı izinden döndüm 21 gün sonra kaktüsüm bu hale gelmiş..lütfen yardım edermisiniz.
Sayın ocaga33 merak etmeyin susuzluktan olmuş bu durum.Başka bir çiçek olsaydı şimdi kurumuş yapraklarıyla karşılaşırdınız siz.Bu çiçeği sulayın daha az güneş alan bir yere koyun .Mümkünse tabağına biraz su dolsun bu suyu toprağı emebildiği kadar emsin.Bir aydan fazla sürebilir düzelmesi çok aşırı da sulamaya kalkmayın ,acele edip paniklemeyin.Bende aynı cinsten var gövde dalı bile alt taraftan kurudu ama hala sağlam 3-4 aydır.Kolay gelsin...

ocaga33
25-08-2013, 12:22
Öncelikle foruma hoş geldiniz sayın hemşerim,

Keşke saksısını değiştirmeseydiniz. Zaten yorgun...Dik durması için bir destek koyup suyunu verip serin bir ortama alırsanız belki de su püskürtürseniz inşallah kendine gelir...

teşekkürler kardeşim..inşallah düzelir...aslında köküne bakmak için çıkarmıştım.herhang. bir çürüme yok toprağı evet çok kuruydu..biraz toprağını ufaladım kökünü havalandırdım garibimin başında 2-3 sigara içtim..(üzüntümden) tekrar taze toprak sarı kum ekleyip saksıladım ve suladım...temennim canlanır inşallah...

ocaga33
25-08-2013, 12:29
Sayın ocaga33 merak etmeyin susuzluktan olmuş bu durum.Başka bir çiçek olsaydı şimdi kurumuş yapraklarıyla karşılaşırdınız siz.Bu çiçeği sulayın daha az güneş alan bir yere koyun .Mümkünse tabağına biraz su dolsun bu suyu toprağı emebildiği kadar emsin.Bir aydan fazla sürebilir düzelmesi çok aşırı da sulamaya kalkmayın ,acele edip paniklemeyin.Bende aynı cinsten var gövde dalı bile alt taraftan kurudu ama hala sağlam 3-4 aydır.Kolay gelsin...

ilginize teşekkürler..ben suladım yalnız çaybardağının 3 de 1 i kadar su döktüm topragını değiştirdikten sonra... biraz daha sulamam gerekirmi acaba..kökünüde çürütmeyeyimde 2.acıya hiç dayanamam :):o

ocaga33
26-08-2013, 16:11
Bu ve birkac kaktusumde böyle kahverengi lekeler var maalesef:(seytan diyor kaldir at yani.
Curume yok ne yapmali ki kurtulusu var midir?
cevaplayan olursa sevinicem vallahi.

Resmi ceviremedim :(

Bildiğim kadarıyla o toprak lekesi. Daha önce oraya kadar gömülmüş bence, siz de biraz daha derine gömseniz iyi olur.

Sakın atmayın. Şeytana da uymayın, sana öyle güzel bir çiçek verecek ki o. Sabret derim.

ocaga33
30-09-2013, 14:04
Arkadaşlar,
3 kaktüsümünde durumu bu şekilde.Altları mantarlaştı ve yumuşak gibi.Yardım edin lütfen.Ne yapmam lazım.Şimdiden teşekkürler.

sakdag
30-09-2013, 14:11
Kaktüs çok buruşuk, gövdede susuzluk emareleri var. Ya sulama suyunuz çok az, kaktüse yeterli gelmiyor ya da köklerde çürüme problemi olduğu için kaktüse yine su ve besin gitmiyor.Fotoğraflardan anlaşılmıyor. Köklerini meydana çıkarmışken toprağını silkeleyin ve yıkayın, kökleri gözden geçirin. Kökleri hafifçe çektiğinizde dağılıp kopuyorsa kökler çürümüş demektir.

ocaga33
30-09-2013, 14:32
Teşekkür ederim.Hemen yapıyorum dediklerinizi.

altintasna
30-09-2013, 14:35
Kireçli ve de klorlu su kaktüse nasıl bir etki yapar? Burada su çok klorlu ve de kireçli.

ocaga33
30-09-2013, 14:37
Sakdağ.

Dediklerinizi yaptım.Son durum bu.Kökler sağlam gibi yalnız köklerden beyaz çok ince filizlenenler hemen kopuyorlar sarılar çok sıkı çekersem kopuyorlar.Güzelce yıkadım şimdi ne yapmam gerekiyor.Teşekkürler.

sakdag
30-09-2013, 14:51
Evet, kökler sağlam. Tekrardan dikin, her zaman verdiğiniz sudan biraz daha fazlasını verin. Düzelecektir. Problemi sadece susuzlukmuş.

sakdag
30-09-2013, 14:55
Kireçli ve de klorlu su kaktüse nasıl bir etki yapar? Burada su çok klorlu ve de kireçli.

Klor ve kirecin uzun vadedeki etkilerini bilemeyeceğim ama;

Suyunuz çok klorlu ise, her zaman bir iki gün dinlendirilmiş su kullanın. kloru bu sürede uçacaktır. Ben her zaman 2 bidon suyu balkonda dolu bırakırım.

Kireçli suya yapacak pek bir şey yok, üşenmezseniz ara sıra kaynatılıp soğutulmuş suyla sulayın.

ocaga33
30-09-2013, 17:41
Çok teşekkür ederim sakdag.

ocaga33
02-10-2013, 15:09
Arkadaşlar;

Öncelikle,herkesten özür diliyorum,çok soru sorduğum için ama ciddi anlamda kaktüs merakım var.Şuanda 35 ad.kaktüsüm var.

Resimdeki kaktüsü komşum verdi,verdiğindede böyleydi.Resimdekiler bir hastalıkmı,neden böyle boynu bükük.Bide netden adını bulamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

ocaga33
08-10-2013, 00:43
Millet bayram tatiline erken çıktı galiba.Kimseden ses yok.:)

nzmsmh*
14-10-2013, 00:35
Merhabalar, uzun zamandır baktığım kaktüsüm birkaç gün içinde incelip kendini bırakmaya başladı.Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim, kaktüsümü nasıl kurtarabilirim?Şimdiden teşekkürler.http://s1310.hizliresim.com/1g/g/tkhmq.jpg

SUDEM
25-10-2013, 13:40
Merhaba arkadaşlar,
Eve gidince aşağıda fotosu gözüken çiçeğimin başına geçtim..Ne görsem iyi? Sabah fotosunu çekip buraya koyduğum o canım çiçek pörsümüş,diğer dallar yumuşamış...Ne kadar üzüldüm bilemezsiniz..Oysa ilk defa bu kadar gösterişli bir çiçeğe sahip olmuştum.Aşırı sevgimden nazarım değdi sanırım..sağına soluna bakınıp dua ettim..Bugün onu yeniden yaprakları açık vaziyette görmeyi diliyorum.İnş bişey olmaz

449342

hira
02-02-2014, 13:51
Arkadaşlar, ısıtılmayan iç mekanda tuttuğum kaktüsümün dikenleri dökülüyor nedeni nedir? özellikle orta kısımdaki dikenler dökülmeye başladı.

Hodurice
09-03-2014, 16:17
Bugün Migrosta görüp aldığım kaktüs bütün dikenlerini dökmüş ve yumuşamış bir halde...Sizce kurtarılabilir mi?
Saksısını değiştim ve bütün kökler saksıyı sarmıştı ben de çok uğraşmadım topraktan arındırmak için...474922

Hodurice
12-03-2014, 20:48
Kaktüsüm kendini toparladı su verince...Artık nasıl susuz kalmışsa yazık...

Hatice Balta
16-03-2014, 17:18
kaktüs hastalıkları ile ilgili tüm yazdıklarınızı okudum sanırım kaktüsüm için üye oldum galiba çürüyor ama kök kısmında bir sorun yok üst kısmı yumuşamış bende kestim ve çıkardım saksıdan napmalıyım :( :( lütfen yardım çok üzüldüm :(

gingy
17-03-2014, 15:27
kaktüsünüzün üstü niye dümdüz, başka bir şey mi vardı üstünde?

elve
17-03-2014, 20:04
merhaba çok güzel ve yararlı bilgiler edindim,benimde kaktüsümün birisi bir sabah baktığımda patlamış ve içerisinde sıvı çıkıyordu midem bulandı inanın ,
ve attık şimdi eğer bulaşıcı bişeyse öbürlerini nasıl koruyacağım ve neden oldu
yardımcı olurmusunuz lütfen..

sakdag
18-03-2014, 07:54
kaktüs hastalıkları ile ilgili tüm yazdıklarınızı okudum sanırım kaktüsüm için üye oldum galiba çürüyor ama kök kısmında bir sorun yok üst kısmı yumuşamış bende kestim ve çıkardım saksıdan napmalıyım :( :( lütfen yardım çok üzüldüm :(


Kaktüsünüzdeki sorun çürüme değil, köklerde problem yok. Güneşsiz kaldığı için tepesi anormal uzamış. Nitekim de kesmişsiniz. Aslında bir anlamda da iyi yapmışsınız, çünkü bu oluşumun geri dönüşü yoktu, öyle şekilsiz kalacaktı.

Kaktüsünüzü yeniden dikin, tepe kısmındaki yaraya su değdirmemeye özen gösterin, bir süre sonra yara kabuk tutup kapanacaktır, Ve buradan yavrular da verecektir.

Bol güneşli bir yerde tutun bir de. Yeniden şekil bozukluğu yaşamasın.

sakdag
18-03-2014, 08:01
merhaba çok güzel ve yararlı bilgiler edindim,benimde kaktüsümün birisi bir sabah baktığımda patlamış ve içerisinde sıvı çıkıyordu midem bulandı inanın ,
ve attık şimdi eğer bulaşıcı bişeyse öbürlerini nasıl koruyacağım ve neden oldu
yardımcı olurmusunuz lütfen..


Sayın Elve, kaktüs patlaması ile forumda bildiğim iki olay var. Biri benim echinopsis türü kaktüsüm iki yerinden yarılmıştı. O da soğuk-sıcak farkından ötürü olduğunu düşünmüştüm. Diğeri de sanırım aşırı sıcaklardan başka bir arkadaşın başına gelmişti. Sizin durumunuz bunlara uyuyor mu acaba? Bulaşıcı değildir bu durum.

Şöyle bir şey de olmuş olabilir, kaktüslerimizi bazen farketmeden çürütüyoruz ancak bunu anlamaya biliriyoruz.Birgün kazara o kaktüse birşey çarpınca veya dokununca çürümüş kaktüs delinip, pis bir koku ve akıntı veriyor dışarı. Böyle bir durumda olabilir.

Fotoğraf eklerseniz daha net şeyler söylenebilir.

ocaga33
08-04-2014, 09:07
Arkadaşlar herkese teşekkürler,kaktüsüm iyileşti hatta yavruladı.
Şimdi kaktüsüm bu şekilde durmalı mı ?
yoksa keserek çoğaltmalı mıyım
kesilecekse nasıl bir yol izlemem lazım,nerelerinden kesmem lazım ?
Saygılar,

fatitoo
08-04-2014, 09:34
Bence saksısını biraz büyütebilir yanına da bir destek sopası dikebilirsiniz...

loveforlife
08-04-2014, 10:43
Arkadaşlar herkese teşekkürler,kaktüsüm iyileşti hatta yavruladı.
Şimdi kaktüsüm bu şekilde durmalı mı ?
yoksa keserek çoğaltmalı mıyım
kesilecekse nasıl bir yol izlemem lazım,nerelerinden kesmem lazım ?
Saygılar,

Niçin kesme gereği duyuyorsunuz ki? Bence saksıyı büyütün. Gayet güzel bir form alıyor. Çoğaltmak istediğinizde bir-iki lob alıp kolayca köklendirebilirsiniz...

ocaga33
10-04-2014, 23:08
Teşekkürler herkese iyi ki varsınız.

hira
15-06-2014, 01:19
Bunu kim yapıyor olabilir acaba:mad:

A_NOMAD
15-06-2014, 01:34
Aç gözlü bir salyangoz ya da belki şişman bir tırtıl olabilir gibi geldi :(

hira
15-06-2014, 01:44
Hmm demek ki salyangozlar yapıyor! Bahçe onların zaten! nasıl göndereceğim bilmem onları:mad: hemde en körpecik lobları yiyor acımasızlar.

altintasna
16-09-2014, 16:20
Merhabalar değerli forum sakinleri.

Kaktüslerimle alakalı bir sorunum var. Bugün iki tanesini saksılarıyla beraber çöpe atmak zorunda kaldım.

Sanırım başımın belası olan şey: Kabuklu Bit.

Size bazı fotoğraflar göstereceğim lütfen bana yardım edin.

Bunlarla karşılaştığım kaktüslerimden bu ikisini bugün çöpe attım. Üçüncü ilaçlamaya rağmen gerileme gözlemleyemedim. İlaç: Lenaban 4 ( bunu kullan öldürür onları ) dediler:

altintasna
16-09-2014, 16:33
Diğerleri:

altintasna
16-09-2014, 16:39
İki tane daha. Hiç olmazsa ikinci fotoğraftakiler sadece "çizik" olsa. =(

altintasna
18-09-2014, 13:08
Yine yanlis yerde mi sordum :)

rainbowcolor
18-09-2014, 14:08
Kabuklu bitler genelde dış etkilere karşı dış yapısı çok etkili bunun için ilacın bitkiyi ve böceği tam ıslanması ile olur. Sistemik böcek ilaçları kullanırsanız bitki tarafından emilen ilaç böceğin tekrar gelmesiyle bitkiden faydalanma aşamasında onu etkisiz hale getirir.
Fotoğraflarda kabuklu bit gibi veya gövdede parazit fark etmedim.Dil şeklinde kaktüs türlerinde doğal koşullarda gövdede yaşlanma ile kuruma şeklinde gövdenin sertleşip sağlamlaşmasıdır.
Çöpe attığınız kaktüsler kabuklu bit tarafından tamamen kurutuldu mu ? Kesip baktınız mı ?

altintasna
18-09-2014, 19:45
Çöpe attigimi soylediklerimin büyümesi tamamen durmuştu. Fotoğrafa bakilirsa normal bir agaclasma sürecine benzemiyor. Hizla yayilan oval kabuklar... Tarim ilaci satan iki yere sordum kabuklu bit dediler.

hira
09-10-2014, 12:03
Bu bir hastalık degil ama başka nerde sorabilirim ki bu soruyu?

Bu yavrucak 2. kattan aşağı acil iniş yaptı:) bu çatlak ve ezilen kısıma ne yapmam gerekir?

heydubana
18-10-2014, 01:16
Merhaba,Tavşan kaktüsümde gördüğüm beyaz damarlanmalar hastalık mıdır? Eğer öyleyse neler yapmalıyım? Neden kaynaklanmakta? Teşekkürler.

heydubana
18-10-2014, 01:18
Aynı zamanda renk farklılıkları da var. Bazı yerleri resimde görüldüğü üzere koyu yeşil sanki yaş gibi duruyor. İlk aldığımda da vardı. Bu da bir hastalık mıdır?

heydubana
18-10-2014, 20:13
Tavşan kaktüsümün yanındaki kaktüs. Üzerinde beyaz lekeler. Kabuklu bit mi? Nasıl kurtarabilirim?

heydubana
18-10-2014, 22:52
Forumda kimse yok mu acaba?

likecade
24-12-2014, 19:50
Merhaba, kaktüsümün üzerinde unlu bit olduğunu tahmin ettiğim beyazlıklar var. Buradaki tavsiyelere uyarak kürdan ve diş fırçasıyla mümkün olduğunca temizledim, ancak yeniden artmaya başladı gibi. Fotoğrafta görüldüğü üzere beyaz beyaz pamukcuklar çıkıyor ve kökünde de kararma-büzüşme var sanki.

Çiçekçiye gittim bana insect-x 16-s diye bir şey verdi.
Lütfen yardımcı olur musunuz ne yapmalıyım? Bunlar gerçekten unlu bit mi?

vector
06-05-2015, 18:19
lütfen biri bana da yardımcı olabilir mi :( kaktüsüm çok sağlıklıydı hatta üstten yeni yeni büyümeye de başlamıştı ancak çok kısa bir süre önce alttan kurumaya başladığını gördüm çok az su verdim ve şimdiki hali bu. kurtarabilirimiyim acaba :(

gingy
14-05-2015, 10:17
Birkaç kaktüsümde sıkıntı var aslında az çok tahmin ediyorum ne olduklarını ama emin değilim. Gerçi nasıl bir tedavi uygulayacağımı da bilmiyorum; Eevde ilaç mı yapayım, satın mı alayım... Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkürler

1 Bu yapışkan sıvının ne olduğu konusunda fikrim yok, ondan önce beyaz bir doku vardı unlu bit olabilir mi?

552731

2 örümcek mi başka bir şey mi?

552733

3 ve 4 bunların unlu bit olduğunu düşünüyorum

552734



552735

cansuyu66
19-05-2015, 14:57
merhaba arkadaşlar,
kaktüsüm kışı kapalı balkonda geçirdi. çokda sağlıklı ve yemyeşildi yaklaşık bir ay kadar önce sararmaya başladı. son hali de fotoğrafta ki gibi ne yapabilirim? nasıl eski sağlığına kavuşur?

april13
22-05-2015, 15:03
Arkadaşlar kaktüsümün nesi var :(

http://i.hizliresim.com/AmkBjB.jpg

http://i.hizliresim.com/yM3bgn.jpg

A_NOMAD
25-08-2015, 18:31
...Bunları yumuşak bir diş fırçasıyla temizleye çalıştım ama sonuç alamadım...

...Kaktüsüm kurtarılabilir mi, ve bebekler dikmeye değer durumda mı yoksa tamamen ümidi kesmeli miyim?...

Öncelikle bebeklerinizi dikebilirsiniz, iyi görünüyorlar ama sulama konusunda bonkör davranmamalısınız ki bunu öğrenmişsiniz zaten :)

Kaktüsünüzdeki görüntü bana çok tanıdık geldi, yine de (yer yer kazıma izleri olduğu için görüntü farklılaşmış) sizi yanıltacak bir bilgi vermek istemem ama lekeleriniz bana göre güneş yanığı...


Güneş yanığı lekeleri geri dönüşsüz oluyor ama kaktüsünüzü direkt güneşten biraz uzaklaştırırsanız (yanık izleri üstünde kalsa da) sağlıklı gelişimine devam edecektir.

Bir an evvel güneşten uzaklaştırın ve tekrar kazıyıp daha fazla yaralamayın bence...

altank
27-11-2015, 04:52
Evet ben de ümidimi kestim zaten.Yaşadığım ilçede maalesef aradığım hiç bir çiçeği bulamıyorum.
İnternet den satın alabilirsiniz, çok bol da çeşit var.

Beyaz Gece
28-11-2015, 11:58
Arkadaşlar gölgede diye arka balkona alıp güneş görsün dedim ama iki günde bu hale geldi )= hemen eski yerine aldım ama düzelmedi hala kuruyor günden güne.. ne önerirsiniz nasıl kurtarabilir..

A_NOMAD
28-11-2015, 12:38
...gölgede diye arka balkona alıp güneş görsün dedim...

Kaktüsünüz fena halde güneş yanığı olmuş :(

Aklınızda bulunsun bitkilerimizi güneşe aniden çıkartmıyoruz, alıştırarak çıkartıyoruz...

Kaktüsünüz için yapabileceğiniz pek bir şey yok, yanığı epey ciddi görünüyor, kurtulur diyemiyorum. Bir de sulamışsınız belli ki... Tek yapabileceğiniz şey eski yerine alıp beklemek ve tekrar SULAMAMAK.

Hayata tutunabilecek sağlam dokusu kaldıysa, çok yavaş da olsa kendine gelebilir ama ben size boş yere umut vermek istemiyorum. Bu acı tecrübe sayesinde büyük ihtimalle bir daha hiçbir bitkinize güneş yanığı yaşatmayacaksınız, bu olaydaki kazancımız da bu...

Öncelikle aşağıda linklerini eklediğim konuları (ve kaktüs başlığı altındaki tüm konuları) derinlemesine okursanız, bu gibi sıkıntılar yaşamamanız için gerekli tüm önerilerin zaten evvelce yazılmış olduğunu göreceksiniz. Keşke daha önce incelemiş olsaydınız...

http://www.agaclar.net/forum/kaktus/5427.htm

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/5050.htm

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/15906.htm

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/3019.htm

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/21360.htm

Beyaz Gece
29-11-2015, 22:12
bu kaktüsü on yıldır bakıyordum )= ters zamana denk geldi güneşin açmasını fark edemedim..

ZeynepBCL
29-03-2016, 17:49
http://i.hizliresim.com/BPO7o9.jpg

Merhabalar arkadaşlar forumda yeniyim ama şimdiden bir sorunum var. Resimdeki gibi kaktüsümde siyah bölge belirdi. Sebebi nedir acaba?
Şimdiden teşekkürler...

gingy
30-03-2016, 14:46
Sayın ZeynepBCL,

Kaktüsünüz mantar hastalığı kapmış sanırım. Bitkinin tamamı ölmeden mantarlı kısmın üstünden keserek kaktüsünüzü kurtarma imkanınız olabilir.

ZeynepBCL
31-03-2016, 11:55
Sayın ZeynepBCL,

Kaktüsünüz mantar hastalığı kapmış sanırım. Bitkinin tamamı ölmeden mantarlı kısmın üstünden keserek kaktüsünüzü kurtarma imkanınız olabilir.

Teşekkürler deneyeceğim ama kesip alma işini bilemiyorum. inşallah becerebilirim

ajernies
13-05-2016, 07:19
Arkadaşlar merhaba, Kaktüsümde fotoğrafta görünen üzre bir problem olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 3-4 senedir bedeninde o yarık mevcut tepesi sağlıklı görünsede mutlu olmadığını biliyorum, 1-2 kez toprağını değiştirdim, huzurunu bozmamak içinde pek burkalamak istemedim açıkcası.Giderekte sanki alt kısmı koyulaşmaya başladı, sanırım artık yardım sinyalleri çakmaya başladı. Sorunun ne olduğuna dair bana önerilerde bulunabilirmisiniz?

mr.emre
13-05-2016, 07:56
Arkadaşlar merhaba, Kaktüsümde fotoğrafta görünen üzre bir problem olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 3-4 senedir bedeninde o yarık mevcut tepesi sağlıklı görünsede mutlu olmadığını biliyorum, 1-2 kez toprağını değiştirdim, huzurunu bozmamak içinde pek burkalamak istemedim açıkcası.Giderekte sanki alt kısmı koyulaşmaya başladı, sanırım artık yardım sinyalleri çakmaya başladı. Sorunun ne olduğuna dair bana önerilerde bulunabilirmisiniz?

Sayın ajernies;
Daha detaylı bilgi verirseniz yardımcı olmaya çalışırız; bitkiyi sulama aralıkları, kullandığınız, toprak, güneş ışığını ne kadar ne şekilde alıyor vs...

ajernies
13-05-2016, 08:29
Sayın ajernies;
Daha detaylı bilgi verirseniz yardımcı olmaya çalışırız; bitkiyi sulama aralıkları, kullandığınız, toprak, güneş ışığını ne kadar ne şekilde alıyor vs...

Selam, öncelikle ilginiz için teşekkürederim.

Kaktüslerim sürekli pencere yanında raf üzerinde duruyorlar,öğle güneşini fazlaca alan bir konumda. Kışın nadirde olsa biraz su dökerim, tabirince koklatırım. Yazları haftada 1 kez kadar yine aynı şekilde. Toprak; torf ve çakıl karışımı var.

mr.emre
13-05-2016, 13:09
Selam, öncelikle ilginiz için teşekkürederim.

Kaktüslerim sürekli pencere yanında raf üzerinde duruyorlar,öğle güneşini fazlaca alan bir konumda. Kışın nadirde olsa biraz su dökerim, tabirince koklatırım. Yazları haftada 1 kez kadar yine aynı şekilde. Toprak; torf ve çakıl karışımı var.

Eğer ki alt kısım yumuşaksa çürüme diyebilirim, toprak kurumadan sulama yapmanızı tavsiye etmem. Kullandığınız saksının drenaj kanalları da yok gibi ayrıca torf da kaktüs için tavsiye edilmez.

ajernies
13-05-2016, 13:34
Eğer ki alt kısım yumuşaksa çürüme diyebilirim, toprak kurumadan sulama yapmanızı tavsiye etmem. Kullandığınız saksının drenaj kanalları da yok gibi ayrıca torf da kaktüs için tavsiye edilmez.

teşekkür ederim önerileriniz doğrultusunda kontrolleri yapacağım.fakat çürüdüğü düşüncesinde değilim. Bu bir hastalık mı yoksa vitamin eksikliği gibi bir durum mu anlayamadım. Dediğim gibi uzun zamandır(3-4sene) yaralı, boyut olarak aynı duruyor. Dramatik bir kaktüs oalrak nitelendiriyorum onu. Acaba daha sıkışık drenajlı bir saksıyamı eksem..alan geniş olduğu içinde büyümüyor olabilirmi? onu bu depresif halinden kurtarmak istiyorum:(

nimo
13-05-2016, 18:03
Bu türün adı ne ? 1 aydır denemediğim toprak kalmadı ama ne tuttu ne çürüdü. Sadece beyaz lekeler var. Ne yapmam gerekiyor bu türün bendeki tek celigi bu yani tutmazsa gidecek

hakki_caliskan
20-05-2016, 10:50
arkadaşlar, resimde gönderdiğim kaktüsün uç kısımlarında çekilme yaşandı bunun sebebi ne olabilir?

A_NOMAD
20-05-2016, 14:46
...kaktüsün uç kısımlarında çekilme yaşandı...

Kaktüsünüzün ucuna silikonla yapay çiçek yapıştırılmış ve muhtemelen sonradan çıkartmaya çalışılmış, onun kalıntısını görüyorum ben...

Alttakilerde görülen incelme ise yetersiz güneş görmesine bağlı gibi görünüyor.

hakki_caliskan
21-05-2016, 12:34
Kaktüsünüzün ucuna silikonla yapay çiçek yapıştırılmış ve muhtemelen sonradan çıkartmaya çalışılmış, onun kalıntısını görüyorum ben...

Alttakilerde görülen incelme ise yetersiz güneş görmesine bağlı gibi görünüyor.

ofiste masamda duruyor, güneş gören yere almayı deneyeyim, inşallah düzelir.

blop
21-05-2016, 22:00
Bu türün adı ne ? 1 aydır denemediğim toprak kalmadı ama ne tuttu ne çürüdü. Sadece beyaz lekeler var. Ne yapmam gerekiyor bu türün bendeki tek celigi bu yani tutmazsa gidecek

Bu yüksek ihtimalle biraz form bozukluğuna uğramış euphorbia fimbriata
genel olarak euphorbialar kaktüslere göre daha zor köklenirler çelik aldığınızda sütü akar(zehirlidir ağız ve göze gelmemeli) soğuk suyla süt akışı kesilene dek yıkamalısınız sonra en az 2 3 gün kuru gölge bir yerde bekletmelisiniz. Zar tabakası oluştuktan sonra hafif nemli bir toprağa biraz derince gömmelisiniz euphorbialar çok toprak seçmez ama kaktüs toprağına göre nemi birazcık daha fazla tutması gerekir. Özellikle bu aylar dikim için uygun, dikim sonrası sulamıyorsunuz toprak nemini yitirince hafif suluyorsunuz ıslatır gibi yaklaşık 1 ay civarında bu rutinde devam etmelisiniz yaşam belirtisi gördükten sonra normal sulama yapabilirsiniz. Konum olarak sabah güneşi alan esinti alabileceği bir yer ideal olacaktır. Umarım tutturabilirsiniz.

sukrankapar
08-06-2016, 21:39
Kaktüsüm alttan sanki kurumaya başladı 5 senedir daha anca alttan bi yavru vermişti ama bu kuruluk nerden geldi anlayamadım :(
Bu arada öğle ve akşamüstü Güneşi görüyor balkonda tutuyorum 3 günde bir falanda suluyorum
Bu hastalığın adı ne acaba çözüm bulabilir miyiz?

selenn
15-06-2016, 00:13
Kaktüsüm alttan sanki kurumaya başladı 5 senedir daha anca alttan bi yavru vermişti ama bu kuruluk nerden geldi anlayamadım :(
Bu arada öğle ve akşamüstü Güneşi görüyor balkonda tutuyorum 3 günde bir falanda suluyorum
Bu hastalığın adı ne acaba çözüm bulabilir miyiz?

Toprak değişimini en son ne zaman yaptınız? Direnajı iyi bir toprakla tekrar saksılayabilirsiniz. Bu arada 3 günde bir sulama çok sık. Toprağa parmağınızı batırdığınızda alt kısımlar da dahil toprak tamamen kuruduğundan emin olunca sulayabilirsiniz.

pinarkkry
22-08-2016, 16:29
Merhabalar,

Fotoğrafta gördüğünüz kaktüsüm aldığımda yusyuvarlaktı. Forumda okuduğum kadarıyla genel itibariyle ışık yetersizliğinden kaktüs formu bozulabiliyormuş.

Ancak bu kaktüsün dikenleri de inanılmaz uzadı. Uzun iplik gibi dikenleri var.

Son 1 aydır daha ışık alan bir yerde tutuyorum kaktüsümü. Sorum şu: Uygun bakım koşullarıyla eski haline döner mi?

A_NOMAD
22-08-2016, 18:16
...Sorum şu: Uygun bakım koşullarıyla eski haline döner mi?

Dönmez, formu bozulan kısım aynı şekilde kalır.

pinarkkry
22-08-2016, 22:08
Dönmez, formu bozulan kısım aynı şekilde kalır.

Tesekkurler cevap icin. Bir umit bekliyordum. :/

çileklipasta
24-08-2016, 13:26
Merhabalar yardımınıza ihtiyacım var.
Kaktüslerimin biri inceldi ve dikenleri döküldü. Sanırım güneş almakla ilgili bi sorunu var ama ne yapabilirim bilmiyorum. Topragi tamamen kurumadan sulamiyorum ve fazla su vermiyorum. Direk güneş almiyor fakat çok aydınlık bir yerde
Yuvarlak olanı bir türlü toprağa tutunmuyor. Alt kısmında renk değişikliği oldu ve büyümüyor. Yumuşama yok. Dikenleri dökülüyor ve yeniden çıkıyor sürekli olarak
Diğerinin alt yaprakları ilk aldığımda kurumaya başlamıştı iki sene içinde tamamen kurudu ve bir yapragi daha kurumaya başladı. Büyumesiyle ilgili bir problem yok yeni yapraklar çıkıyor. Devamlı alttan yaprakları kurumaya devam mı edecek merak ediyorum
Üç ay içinde ev tadilatı ve taşınma esnasında yer iki kez değişiklikleri oldu bundan etkilenmiş olabilirler diye düşünüyorum. Bana yardimcı olursanız sevinirim. Kaybedersem gerçekten çok üzülürüm.

nihal92
25-08-2016, 22:39
merhaba benim 5 tane kaktüsüm var ve 3 tanesinde böyle beyaz kücük seyler var. sanırım bit değil çünkü elimde ezdigimde kan filan cıkmıyor kireç gibi tuzlanma olduguna dair yorumlar okudum. Ve suladıgımda hepsi üste cıkıyor. Kaktüse zararı var mı bilmiyorum fakat gayet saglıklı büyüyorlar anlamadım. Yardımcı olursanız cok sevinirim cok korkuyorum zarar görecekler diye.

A_NOMAD
26-08-2016, 00:53
merhaba benim 5 tane kaktüsüm var ve 3 tanesinde böyle beyaz kücük seyler var. sanırım bit değil çünkü elimde ezdigimde kan filan cıkmıyor kireç gibi tuzlanma olduguna dair yorumlar okudum. Ve suladıgımda hepsi üste cıkıyor. Kaktüse zararı var mı bilmiyorum fakat gayet saglıklı büyüyorlar anlamadım. Yardımcı olursanız cok sevinirim cok korkuyorum zarar görecekler diye.

Onlar perlit :)

Aşağıdaki başlıkta geniş açıklama bulabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/738.htm?highlight=perlit

kaktüsaşığı
30-08-2016, 17:15
Kaktüsümün üzerinde kırmızıya çalan kahverengi lekeler oluştu bazı yerlerinde beyaz kahverengi kabuklaşmalar var ne yapabilirim her geçen gün yayılıyor lütfen yardımm :(
http://i.hizliresim.com/lEjLbQ.jpg
http://i.hizliresim.com/MkpXV9.jpg

kaktüsaşığı
31-08-2016, 19:18
Bugün gittim çiçekçiye sorayım dedim susuzluktan olmuştur dedi ben pek öyle olduğunu düşünmüyorum yok mu yardım edebilecek biri :(

Niloya
21-09-2016, 15:40
628243

Merhaba kaktüsüm bir kaç aydır bu şekilde eğildi ve ben ne yapacağımı bilmiyorum bu şekilde olmadan önce gayet sağlıklıydı çiçek açtı bu şekilde sonra bir ara düzeldi ama şimdi yine eğildi. Yerinde ve sulama zamanlarında herhangi bir değişiklik yapmamıştım. Yardımcı olabilir misiniz?

ysnmz
22-09-2016, 15:24
Selamlar arkadaşlar dün orbea wodii mde kök çürümesi farkettim maalesef sadece bir dal kurtarabildim. Çok çok üzgünüm ve o dalı nasıl koklendireceğimi bilmiyorum . Çok rica etsem yardım edebilirmisiniz?

A_NOMAD
22-09-2016, 19:34
...o dalı nasıl koklendireceğimi bilmiyorum...

Sukulentinizle ilgili yaşadığınız sorunu kaktüs hastalıkları başlığında sormuşsunuz ama kısaca: Sağlam kısma kadar temiz ve keskin bir bıçakla keserek birkaç gün kesik yerin kurumasını bekleyin. Ardından hafif nemli toprağa daldırın ve toprak tamamen kurudukça azar azar toprak üstünü nemlendirerek devam edin.
Bol suyla normal şekilde sulamak için ilkbaharı beklemenizi, o zamana kadar yukarıda yazdığım şekilde sulamanızı ve güneşe çıkartmamanızı öneririm.

(Önümüz kış, bence köklendirme sürecinde olacağı için ilkbahara kadar ev içinde tutmanız daha iyi olacaktır.)

Amanita
23-09-2016, 15:56
Merhabalar yardımınıza ihtiyacım var.
Kaktüslerimin biri inceldi ve dikenleri döküldü. Sanırım güneş almakla ilgili bi sorunu var ama ne yapabilirim bilmiyorum. Topragi tamamen kurumadan sulamiyorum ve fazla su vermiyorum. Direk güneş almiyor fakat çok aydınlık bir yerde
Yuvarlak olanı bir türlü toprağa tutunmuyor. Alt kısmında renk değişikliği oldu ve büyümüyor. Yumuşama yok. Dikenleri dökülüyor ve yeniden çıkıyor sürekli olarak
Diğerinin alt yaprakları ilk aldığımda kurumaya başlamıştı iki sene içinde tamamen kurudu ve bir yapragi daha kurumaya başladı. Büyumesiyle ilgili bir problem yok yeni yapraklar çıkıyor. Devamlı alttan yaprakları kurumaya devam mı edecek merak ediyorum
Üç ay içinde ev tadilatı ve taşınma esnasında yer iki kez değişiklikleri oldu bundan etkilenmiş olabilirler diye düşünüyorum. Bana yardimcı olursanız sevinirim. Kaybedersem gerçekten çok üzülürüm.

alt yapraklarin kurumasi normal. yuvarlak olanin tutmasi icin topragi islak degil ama nemli tutmaya ozen gosterin.

Kaktüsümün üzerinde kırmızıya çalan kahverengi lekeler oluştu bazı yerlerinde beyaz kahverengi kabuklaşmalar var ne yapabilirim her geçen gün yayılıyor lütfen yardımm :(
http://i.hizliresim.com/lEjLbQ.jpg
http://i.hizliresim.com/MkpXV9.jpg

beyaz kabulkasmalar kaktusun kendi yapisindan dolayi. bana fotograflardan saglikli gorundu.

628243

Merhaba kaktüsüm bir kaç aydır bu şekilde eğildi ve ben ne yapacağımı bilmiyorum bu şekilde olmadan önce gayet sağlıklıydı çiçek açtı bu şekilde sonra bir ara düzeldi ama şimdi yine eğildi. Yerinde ve sulama zamanlarında herhangi bir değişiklik yapmamıştım. Yardımcı olabilir misiniz?

yeterince gunes almiyor.

kaktüsaşığı
24-09-2016, 19:59
Pas gibi benekler var üzerinde sulamayı sıklaştırmama rağmen geçmedi herneyse yanıtınıza teşekkür ederim amanita

metin şayen
24-09-2016, 20:10
Selen bu harika paylaşım için teşekkür ediyorum. Harikasın 😊

Kaktus dunyam
24-10-2016, 13:50
Evt benim terasimda yetistiriyorum ve yagmurlama sulma yapmistim ondan sonra boyle olmustu neden diye merak ediyordum tsk bilginiz icin

Kaktus dunyam
24-10-2016, 13:54
Isigin az sicakligin az oldugu alanlarda oluyor bu sekilde

Kaktus dunyam
24-10-2016, 13:57
Merhabalar yardımınıza ihtiyacım var.
Kaktüslerimin biri inceldi ve dikenleri döküldü. Sanırım güneş almakla ilgili bi sorunu var ama ne yapabilirim bilmiyorum. Topragi tamamen kurumadan sulamiyorum ve fazla su vermiyorum. Direk güneş almiyor fakat çok aydınlık bir yerde
Yuvarlak olanı bir türlü toprağa tutunmuyor. Alt kısmında renk değişikliği oldu ve büyümüyor. Yumuşama yok. Dikenleri dökülüyor ve yeniden çıkıyor sürekli olarak
Diğerinin alt yaprakları ilk aldığımda kurumaya başlamıştı iki sene içinde tamamen kurudu ve bir yapragi daha kurumaya başladı. Büyumesiyle ilgili bir problem yok yeni yapraklar çıkıyor. Devamlı alttan yaprakları kurumaya devam mı edecek merak ediyorum
Üç ay içinde ev tadilatı ve taşınma esnasında yer iki kez değişiklikleri oldu bundan etkilenmiş olabilirler diye düşünüyorum. Bana yardimcı olursanız sevinirim. Kaybedersem gerçekten çok üzülürüm.

Benimde o kaktuslerimden var ve alt yapraklari kuruyani temizleyin ve gunesi cok seviyor kocaman oluyorlar

HAREKAT
25-02-2017, 20:10
Merhaba aşağıdaki resimdeki hastalık araştırdığım yabanı sitelerde pitayalarda bulunan bir mantar hastalığından kaynaklandığını buldum fakat ilacını bir türlü bulamadım bu konuda yardımcı olabilir misiniz.

zidibidi
12-03-2017, 10:26
[/URL][URL]http://i.hizliresim.com/nRmNQa.jpg (http://hizliresim.com/nRmNQa)

kaktüsümde her hangi bir hastalık varmı ? uzun olanların alt btarafları neden daha koyulaştı acil bilgi verirseniz sevinirim.

Liliteyze
03-06-2017, 14:43
Benim guzel kızımda kabuklu bit mi var ben bunu yara izi zannediyodum hep babamin bahcedeki meyvelere sıktıgı bi ilac var ismini hatirlayamiyorum o tarz ilaclarla ilaclasam olur mu? Birde tvde sirkeye pul biber sarımsak koyup bekletip, suyla karistirdiktan sonra bitkilere sıkıp dogal bocek ilaci yapabilicegimizi soyluyolardi bunlarda ise yararmi?

Benim resimlerim buraya koyunca yan duruyor duzeltemiyorum arkadaslar kusra bakmayin lutfen

Liliteyze
08-06-2017, 18:06
Huuu kimse yok muuu :)

Mert_han
13-09-2017, 17:26
Daha once forum kullanmadım :) kaktüslerdeki kahve rengi lekerin nedenini sorcaktım günes sadece aksam 6 dan sonra alan biyerdeler 4 saat falan aksam gunseş alıyolar sadece neden sizce

Mert_han
13-09-2017, 17:50
Kaktüslerim sadece aksam 6dan sonra günes alıyo tüm gün gölgede bu yuzden bilmiyorum yinede günestenmi sizce bu leker buyuk olan kaktüsüm cok yaslı aslında ince olan yeni ama lekeride yeni oldu sorunu nedir sizce foto paylascam diger kaktüslerimide

kakkürük
13-10-2017, 23:17
Merhabalar,

Kaktüsleri yeni aldım ve pek bilgim olduğu söylenemez. Bu yüzden görsellerini paylaşarak sizlerin değerli bilgilerinden bir sıkıntı olup-olmadığı noktasında bilgi edinmek istedim

Teşekkürler.
659026

659027

659028

659029

659030

namtha
14-10-2017, 10:21
Fotoğrafta çok net olmasada kaktüsün üzerindeki çiçek yapma çiçek gibi duruyor.bir cımbızla yapışkanını çeşitli yönlerden kaldırarak kaktüse zarar vermeden çıkarmayı deneyiniz .direk güneşe koymayın yavaş yavaş aydınlığa alıştıra alıştıra güneşe çıkartın ve kökleri çürümemesi için çok az ve seyrek su verin.Forumda kaktüs ve sukulentlerle ilgili pek çok bilgi mevcut okuyarak bu bilgilerdende yararlanabilirsiniz kolay gelsin

ravent
24-10-2017, 23:35
merhaba,
yedi aydır bir kaktüsün bakımı ile ilgileniyorum. ismi Leyla. yaklaşık olarak iki ay önce üzerinde tırnak izi gibi çizgi şeklinde izler oluşmaya başladı. güneşten olmuş olabileceğini düşündüm ancak geçmedi, aksine çoğaldı. bilgilerinize ihtiyacım var.

fotoğrafları ekleyemiyorum. yükleme hatası diyor

deryak
09-12-2017, 00:02
buralardaysanız bana da yardımcı olabilir misiniz? sukulentlerimden ikisi sorun yaşıyor ve sorunun ne olduğunu öğrenemedim...


Fotoğrafta çok net olmasada kaktüsün üzerindeki çiçek yapma çiçek gibi duruyor.bir cımbızla yapışkanını çeşitli yönlerden kaldırarak kaktüse zarar vermeden çıkarmayı deneyiniz .direk güneşe koymayın yavaş yavaş aydınlığa alıştıra alıştıra güneşe çıkartın ve kökleri çürümemesi için çok az ve seyrek su verin.Forumda kaktüs ve sukulentlerle ilgili pek çok bilgi mevcut okuyarak bu bilgilerdende yararlanabilirsiniz kolay gelsin

snakoksall
19-04-2018, 14:17
merhaba, bitkimin kökü bi sorun var ama sudan mı, susuzluktan mı yoksa başka bir şey mi bilemiyorum yardımcı olursanız sevinirim :(:(:(:(

miniteraryum
07-05-2018, 15:16
fotoğrafı çeviremedim maalesef. benim de kaktüsümün dikenlerinin diplerinde pamukçuk gibi şeyler var. ağ gibi böyle. alırken uzuyor acaba unlu bit mi bu arkadaşlar? yanındaki kaktüsümün üst kısmı da biraz öyle olmuş. bunlar teraryumun içinde, diğerlerine de zarar verirler mi, ayırmam gerekir mi? arap sabunu yağ karışımı ölçüleri nedir ondan versem işe yarar mı yoksa ilaç mı almam gerekir? bir de üzerindeki leke neden olabilir?

Mahmut Tebir
09-05-2018, 12:54
unlu bit gibi gözüküyor.

Burcu
13-10-2018, 19:28
İyi akşamlar kaktüsüm bu hale geldi :( :( alt tarafı sanki beyaz pamukçuk gibi haftada bir suluyorum nerede yanlış yaptım bilmiyorum acaba kurtarabilir miyim önceki hali çok büyüktü minicik kaldı neler yapamam lazım

Mesut Temiz
14-10-2018, 00:59
İyi akşamlar kaktüsüm bu hale geldi :( :( alt tarafı sanki beyaz pamukçuk gibi haftada bir suluyorum nerede yanlış yaptım bilmiyorum acaba kurtarabilir miyim önceki hali çok büyüktü minicik kaldı neler yapamam lazım

Kaktüs yumuşamış mı? Bence ilk olarak buna bakın. Yani hafifçe dokunulduğunda sağa sola gevşek bir şekilde gidiyorsa, bu durum o alttaki kısmın çürüdüğünü gösterir, ki kaktüsün küçüklüğü ve özellikle mammillaria olduğu (çok hassaslar çürümeye karşı) göz önünde bulundurulursa bence kurtarılamaz...
Bu durum söz konusu değilse, o pamuksu oluşumun böcek kaynaklı olup olmadığına bakmalısınız bence... Bir kürdanla biraz kazıyarak pamuksu oluşumun kaktüsten ayrılıp ayrılmadığına, içinde hareketli böcek ya da yumurtalar olup olmadığından anlaşılabilir.. Yanlış aklımda kalmadıysa bazı kaktüslerde bu tür tüylenme doğal olarak oluşuyor, ki o zaman zaten bir sorun yok demektir.. Sorun böcekse, o zaman o pamuksu dokunun fiziksel olarak çıkarılması ve uygun ilacın kullanılması gerekir.. Sanırım kaktüs hastalıkları kısmında sabunlu su, sirkeli su ya da belirli kimyasal ilaçlar gibi öneriler var.. Umarım bir an önce düzelir kaktüsünüz...

Burcu
15-10-2018, 12:53
Mesut Temiz bey teşekkür ederim dediklerinizi yaptım. Kürdanla ayırmaya çalıştım kaktüs yumuşak ve sanki içten çürümüş gibi :(
neden bu hale geldiği hakkında bir bilginiz varmı?halbuki haftada bir suluyordum

Mesut Temiz
15-10-2018, 21:04
Mesut Temiz bey teşekkür ederim dediklerinizi yaptım. Kürdanla ayırmaya çalıştım kaktüs yumuşak ve sanki içten çürümüş gibi :(
neden bu hale geldiği hakkında bir bilginiz varmı?halbuki haftada bir suluyordum

Farketmediğiniz bir fiziksel darbe almış ve ufak da olsa yaralandığı kısımdan kaktüs dokusuna nüfuz eden bakteriler çürütmüş olabilir. Ya da mantar türü bir hastalık çürümeye yol açmış olabilir. Daha iri bir bitki olsaydı çürümüş yerin üzerini temiz bir bıçakla kesip çürüğün ulaşmadığı üst kısmı birkaç gün kurutup (kesik yerin kabuk bağlaması için) ardından toprağa dikmenizi önerecektim.. Ama çok küçük bitki... Bence şu durumda içinizde bir şüphe kalmaması için yapılacak en uygun şey bu şekilde bir süre daha tutup beklemek... Çürümemişse toparlayacaktır, aksi takdirde yapacak bir şey kalmıyor... Kendi tecrübelerimden mammillaria'ların fiziksel yaralanmalara, bakteri ve mantar kaynaklı çürümelere çok hassas olduklarını biliyorum... Mesela bir "kaynana topuzu" bu şekilde kolay kolay ölmez...

Burcu
15-10-2018, 22:00
Mesut Temiz bey teşekkür ederim

brkznrr
19-10-2018, 21:05
Bazı kaktüslerimde rahatsızlıklar olduğunu düşünüyorum sizlerle paylaşıp bilgi almak istedim

Mesut Temiz
19-10-2018, 21:34
Bazı kaktüslerimde rahatsızlıklar olduğunu düşünüyorum sizlerle paylaşıp bilgi almak istedim

Bence 1 numaralı kaktüs yeterli güneşi görmediği için üstten ince uzamaya başlamış.
2 numaralı opuntia'nın yeni yaprakları çok sağlıklı görünüyor. Ana yaprakta sorun var, belki daha önceden hırpalanmış olabilir.
3 numarada bir sorun yok gibi görünüyor.. Büyümeye çalışan ufak bir kaktüs görüyorum resimde...
4 numarada yandan çıkan yavruların bir kısmı ölmüş ve içleri boşalmış görünüyor, ama yakından göremediğim için kesin bir şey diyemeyeceğim... Ölmüşlerse onları bitkiden ayırıp atın ve bence o kaktüsü güzelce bir sulayın.. Kaktüsler susuzluğa dayanıklı olmakla birlikte, yaz sıcaklarında çok az sulanırlarsa önce büyümeleri durur, sıcaklar devam edip sulanmama süresi çok uzarsa belli kısımlarını, özellikle de yavruları, taze yaprakları/dalları feda etmeye başlarlar... Toprak geçirgen olduktan, fazla suyu süzüp attıktan sonra sıcaklarda sulamaktan çekinmeyin... Aydın sıcak bir yer olduğu için bu mevsim için de geçerli bu sulama durumu bence...

Bol şans diliyorum...

Büşra baser
19-10-2018, 22:58
Kaktüsümün ismini bilmiyorum.Dipten sararmaya başladı gibi sizce sebebi ne olabilir.hastalanıyormu kaktüs konusunda yeniyim.Araştırma yapıyorum kaktüslerimin ve sukulentlerimin isimleri türleri bakımlarıyla ilgili öğrenene doğru bilgiye ulaşana kadar kaybetmek istemiyorum.sorunu ne olabilir.?

Elif_Tori
20-10-2018, 13:33
https://i.hizliresim.com/nl14AV.jpg

Merhaba, aldığım sukulentte beyaz toz gibi lekeler oluştu ve içe doğru çekilip inci formunu yitirmeye başladı. Sebebi ne olabilir ?

Büşra baser
21-10-2018, 00:05
Unlu bite benziyor.Bir diş sarımsak,bir yemek kaşığı zeytin yağ iki kaşık arap sabunu bir litre su ben dogal yöntemle savaşıyorum.

Elif_Tori
04-11-2018, 08:15
Evet maalesef diğer sukulentlerime de dadandı. Haftalardır Incect x 18 p diye bir kimyasal ilaç kullanıyorum. Bazılarına iyi geldi ama bu sefer diğerlerine de bulaştı. Bazılarında ise minik beyaz topcuklar halinde. Bir de siviyagli solüsyonu deneyeceğim teşekkür ederim.

Kadir Çetintaş
09-12-2018, 21:50
Merhabalar, bir süredir sadece bu kaktüsümde olmak üzere böyle bir hastalık mevcut. Hasta olan kısmı kesmeyi denediğimde aynen devam edip hasta lob kuruyup düşüyor. Hiç ellemediğimde de aynı durum söz konusu. Hasta olan lobu ( parçayı ) komple koparıp attığım zamanda dahi başka bir lob da olay tekrarlanıyor. Sağlıklı yeni loblar oluşuyor ancak bu hastalık bir türlü geçmedi. Mantar olduğunu düşünüyorum ama kesin bilmiyorum. Bu sayfada yeralan diğer fotoğraflara baktım benzer birşey bulamadım. Yine bu forumda bir yerlerde toz tarçından bahsediliyordu ama denemedim bir faydası olur mu bilemiyorum? Tanıyı koyabilirsek ve ilacı da varsa tavsiye istiyorum. İlgilene tüm arkadaşlara teşekkürler. Keyifli hobiler.

Mesut Temiz
11-12-2018, 03:22
Merhabalar, bir süredir sadece bu kaktüsümde olmak üzere böyle bir hastalık mevcut. Hasta olan kısmı kesmeyi denediğimde aynen devam edip hasta lob kuruyup düşüyor. Hiç ellemediğimde de aynı durum söz konusu. Hasta olan lobu ( parçayı ) komple koparıp attığım zamanda dahi başka bir lob da olay tekrarlanıyor. Sağlıklı yeni loblar oluşuyor ancak bu hastalık bir türlü geçmedi. Mantar olduğunu düşünüyorum ama kesin bilmiyorum. Bu sayfada yeralan diğer fotoğraflara baktım benzer birşey bulamadım. Yine bu forumda bir yerlerde toz tarçından bahsediliyordu ama denemedim bir faydası olur mu bilemiyorum? Tanıyı koyabilirsek ve ilacı da varsa tavsiye istiyorum. İlgilene tüm arkadaşlara teşekkürler. Keyifli hobiler.

Kaktüsünüzdeki problemle zaman zaman karşılaştım yıllar içinde... Mantar veya başka bir hastalık olduğunu sanmıyorum, çünkü onlar sadece tek bir lobda ya da lobun bir kısmında görülmeyip kısa sürede bitkinin genelini kaplıyorlar... Gözlemlediğim kadarıyla bu durum daha çok opuntia'larda meydana geliyor (bir kez cereus cinsi bir kaktüsümde de ortaya çıkmıştı) ve çok uzun süre susuz kalmayla ilgili... Yani benim düzenli baktığım ve suladığım opuntialarda olmuyordu, ama anneme emanet ettiğim opuntialarda çok sık ortaya çıkıyordu. Bir de benim baktığım ama diğer bitkilerin arasında gözümden kaçıp yaz sıcaklarında çok uzun süre susuz kalan birkaç bitkide gözlemledim... Kaktüsler her ne kadar fazla suya ihtiyaç duymasalar da belli bir oranda su verilmesi şart... Bitki hayati riske gireceğini düşündüğünde tümden ölmektense belli loblarını uçtan feda etmeye başlıyor... Benim gözlemlerime dayanarak yorumlayışım bu şekilde olmuştu bu durumu..

Ben o lobları koparıp atıyorum, bitkiyi de düzenli sulamaya alıyorum.. Bu işlemlerin sonucunda hepsi düzelmişti bitkilerin.. Kurumalarda tekrarlanma ya da yayılma olmadı...

Burcu
14-12-2018, 14:46
İyi akşamlar kaktüsüm bu hale geldi :( :( alt tarafı sanki beyaz pamukçuk gibi haftada bir suluyorum nerede yanlış yaptım bilmiyorum acaba kurtarabilir miyim önceki hali çok büyüktü minicik kaldı neler yapamam lazım


kaktüsüm malesef içten çürümüş iyimi yaptım bilmiyorum ama bende attım:(

Mesut Temiz
14-12-2018, 20:24
kaktüsüm malesef içten çürümüş iyimi yaptım bilmiyorum ama bende attım:(

Çürüme iç dokusuna yayılmışsa yapacak bir şey kalmıyor maalesef...
Kurtarmak ancak çürümenin sınırlı bir bölgede kalması ve sağlam kısmın temizce ayrılması durumunda mümkün... Tabii yeterli büyüklükte sağlam bir kısım kalmış olması da gerekiyor...

Ama denemiş oldunuz en azından ve bundan sonra karşılaşabileceğiniz benzer durumlar için de değerli bir tecrübe oldu...

Burcu
17-12-2018, 17:02
Çürüme iç dokusuna yayılmışsa yapacak bir şey kalmıyor maalesef...
Kurtarmak ancak çürümenin sınırlı bir bölgede kalması ve sağlam kısmın temizce ayrılması durumunda mümkün... Tabii yeterli büyüklükte sağlam bir kısım kalmış olması da gerekiyor...

Ama denemiş oldunuz en azından ve bundan sonra karşılaşabileceğiniz benzer durumlar için de değerli bir tecrübe oldu...


teşekkürler gerçekten deneyim kazandım

pegateur
03-01-2019, 12:55
Herkese merhabalar. İş yerimde opuntia olduğunu düşündüğüm bir kaktüs var ve yaprakları 2-3 mm’e düşecek kadar incelmiş. Öldüğünü düşündüm, yaprağının ucundan minik bir filiz çıkardı bu hafta. Onu nasıl iyileştirebilirim ?
https://i.hizliresim.com/lqjWAp.jpg

Mesut Temiz
03-01-2019, 13:50
Herkese merhabalar. İş yerimde opuntia olduğunu düşündüğüm bir kaktüs var ve yaprakları 2-3 mm’e düşecek kadar incelmiş. Öldüğünü düşündüm, yaprağının ucundan minik bir filiz çıkardı bu hafta. Onu nasıl iyileştirebilirim ?
https://i.hizliresim.com/lqjWAp.jpg

Susuz kalmış, daha fazla sularsanız yapraklar yavaş yavaş su dolup kalınlaşacaklardır...

Not: Evet, kaktüsünüz bir opuntia... Opuntia'ların çoğu melez olduğundan tam türünü tahmin etmek bazen zor olsa da, büyük ihtimalle bir "opuntia monacantha"...

pegateur
03-01-2019, 14:42
Çok teşekkür ederim Mesut Bey.

ümrann
24-03-2019, 17:43
https://i.hizliresim.com/XMRjEk.jpg

Arkadaşlar herkese merhaba öncelikle. Fotoğraftaki kaktüsümün üzerinde daha önce görmediğim mavi renkli boya benzeri oluşumlar fark ettim bugün. Bir saksıda üç adeti yan yana dikili. Üç taneden ikisinde yoğun, diğer bir tanesinde de az şekilde bu mavi oluşumlar var. Acaba ne olduğuna ve neden oluştuğuna dair bilginiz var ise ve benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca türü konusunda da bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

Mesut Temiz
28-03-2019, 12:02
https://i.hizliresim.com/XMRjEk.jpg

Arkadaşlar herkese merhaba öncelikle. Fotoğraftaki kaktüsümün üzerinde daha önce görmediğim mavi renkli boya benzeri oluşumlar fark ettim bugün. Bir saksıda üç adeti yan yana dikili. Üç taneden ikisinde yoğun, diğer bir tanesinde de az şekilde bu mavi oluşumlar var. Acaba ne olduğuna ve neden oluştuğuna dair bilginiz var ise ve benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca türü konusunda da bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

Kaktüsleriniz mammillaria cinsinden. Mavilikler önceden kalmış boya türü bir şey olabilir belki..

Polenglnck
01-04-2019, 09:28
Arkadaşlar merhaba, dün kaktüsümün tomurcuğu yavaş yavaş açılmıştı ve çiçek açıyor diye mutlu olmuştum bugün kalktığımda bir baktım tekrar kapanmış ve üzerinde bitler gördüm ne yapmam lazım, buarada bizlere bulaşır mıııı görür görmez kaşınmaya başladım.

Al Tan
18-04-2019, 02:00
İlk fotonuzdaki kaktüsün aynısı bende var ve aynı lekeler bende de oluştu.

Delus
18-04-2019, 10:21
Kaktuslerimde yumusama gibi bir curume yok ama boyle lekeler olustu nedendir acaba ne yapmam gerek

Delus
18-04-2019, 10:26
http://https://i.hizliresim.com/EmknG8.jpg

Delus
18-04-2019, 10:29
https://i.hizliresim.com/16qm1A.jpg (https://hizliresim.com/16qm1A)

Mesut Temiz
01-05-2019, 00:58
Arkadaşlar merhaba, dün kaktüsümün tomurcuğu yavaş yavaş açılmıştı ve çiçek açıyor diye mutlu olmuştum bugün kalktığımda bir baktım tekrar kapanmış ve üzerinde bitler gördüm ne yapmam lazım, buarada bizlere bulaşır mıııı görür görmez kaşınmaya başladım.

Öncelikle, o böcekler asla size bulaşmaz, rahat olun... Adlarının "bit" olduğuna bakmayın, bitle hiç alakaları yoktur... Ancak bitkilerinize çok ciddi zarar verebilirler... Bence çiçekler açıp solduktan sonra ince ve yumuşak bir fırçayla bitleri ve varsa yumurtalarını bıraktıkları pamuksu birikintileri temizleyip alın, ardından da biraz arap sabunu ve suyu karıştırarak elde edeceğiniz karışımı fısfısla bitkinizin her yanına ve saksı yüzeyindeki toprağa püskürtün... Bir kaç hafta sonra yine bitlerden görmeniz durumunda bu işlemi yineleyin... Bol şans...

k1k0s0
01-05-2019, 23:23
https://i.resimyukle.xyz/TVc8bA.jpg
Kaktüsümün neyi var, yardımcı olur musunuz?

Mesut Temiz
02-05-2019, 01:23
https://i.resimyukle.xyz/TVc8bA.jpg
Kaktüsümün neyi var, yardımcı olur musunuz?

Sararma kaktüsün kış boyunca uzun süredir yeterli güneş ışığı almamasıyla ilgili olabilir... Genel olarak sağlıklı görünüyor bitkiniz... Zaten kaynana topuzu en dayanıklı kaktüs türlerinden biridir...
Çok yavruladığı için en çok köklendirip çoğalttığım kaktüs türüdür... Yavrular aynı anaç bitkiden alındığında ve yaklaşık olarak aynı şartlarda bakıldığında bile, ilk yıl bazıları koyu yeşil, bazıları sizin kaktüsünüz gibi sarımsı açık renk oluyor... Ancak tutmayan, büyümeyen, çürüyen hiç olmadı bugüne kadar... Hepsi zamanla sağlıklı, koyu yeşil bir görünüme kavuşuyorlar...

Aşamalı olarak daha çok güneş ışığı alan bir yere alın ve güzelce bir sulayın... Kısa sürede toparlayacağını düşünüyorum... Bol şans...

ümrann
05-05-2019, 11:37
Kaktüsleriniz mammillaria cinsinden. Mavilikler önceden kalmış boya türü bir şey olabilir belki..
Hocam çok teşekkür ederim. Sizin de söylediğiniz gibi kaktüslerin üzerindeki mavi boyaymış, önceden boyalıymış ve bitki zamanla boyayı kusuyormuş. Umarım zararı olmaz. Teşekkürler tekrar.

mirii
10-05-2019, 16:58
merhaba arkadaşlar siteye yeni üye oldum, siteden edindiğim bilgilere göre sanırım kaktüsümde güneş yanıklığı var kaktüsümü arkadaşım hediye etti ilk aldığım zaman daha canlı ve güzel bir görüntüye sahipti fakat şu an öyle değil sebebi ne olabilir?

Mesut Temiz
11-05-2019, 03:17
merhaba arkadaşlar siteye yeni üye oldum, siteden edindiğim bilgilere göre sanırım kaktüsümde güneş yanıklığı var kaktüsümü arkadaşım hediye etti ilk aldığım zaman daha canlı ve güzel bir görüntüye sahipti fakat şu an öyle değil sebebi ne olabilir?

Merhabalar, fotoğraflarda güneş yanığı görünmüyor... Güneş yanığı çok belirgindir, gerçekten yanmış gibi görünür bitkinin yüzeyi...Bitkinin yüzeyinde bazı yerlerde görünen kabuklar, daha önceden aldığı fiziksel yaralanmaların izleri.. Onlar sorun oluşturmaz... Daha ziyade kaktüsünüz çok uzun süre susuz kalmış da biraz pörsümüş gibi görünüyor... Aldığınızda köklü müydü kaktüs, yoksa çelik olarak yani köksüz olarak mı dikildi?

Resimden çıkarım yaptığım kadarıyla aydınlık bir cam kenarında duruyor... Orada normal sulamasını yaparak, fiziksel darbe, çarpma, sarsıntı vb.'den ve hava cereyanından koruyarak bakımına devam edin. Normalde bir süre sonra toparlaması, şişkinleşmesi ve canlanması gerekir...

Bir de üzerinde pamuklu bit olup olmadığını gözlemlemenizi öneririm.. Bir iki dalda gözüme ilişken beyazlaşmadan ötürü bunu öneriyorum, ama resimden anlamak zor, kesin bir şey diyemiyorum... Dikenlerin çıktığı alanlara ve dalların özellikle uç körpe bölümlerine yuvalanıp pamuksu bir doku oluştururlar... Bitkilerin özsuyunu emip yavaş yavaş öldürürler... Eğer pamuklu bit varsa, bitkiyi sarsmadan, oynatmadan ince bir resim fırçasıyla fiziksel olarak o kısımları temizleyip ardından biraz arap sabununu (detarjan olmaz, arap sabunu yoksa normal sabun da kullanabilirsiniz) suda eritip fısfısla bitkinin üzerine püskürtebilirsiniz...
Ya da forumun şu bölümünde daha iyi öneriler bulabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10740.htm

mirii
11-05-2019, 13:45
Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler, katüsüm bana köklü olarak saksıda geldi araya kış girdiği için fazla sulama yapmamaya çalıştım ondan olabilir. Dediğiniz üzere kaktüsümü inceledim herhangi bir zararlıya rastlamadım.

Sibel 123
12-05-2019, 12:18
Merhaba kaktüsüm gayet sağlıklı ve yavruluyorken bu sabah sönmüş buldum.baş kısmını kaldırdığımda içi kan gibi kırmızı kötü kokulu jel gibi bir yapıya dönüşmüştü.nedenini ve yanındaki kaktüslerime bir zararı olup olmayacağını öğrenebilir miyim?

Mesut Temiz
12-05-2019, 13:24
Merhaba kaktüsüm gayet sağlıklı ve yavruluyorken bu sabah sönmüş buldum.baş kısmını kaldırdığımda içi kan gibi kırmızı kötü kokulu jel gibi bir yapıya dönüşmüştü.nedenini ve yanındaki kaktüslerime bir zararı olup olmayacağını öğrenebilir miyim?

O kaktüsünüz (cinsi mammillaria) ölmüş... Birçok nedeni olabilir... Soğuğa maruz kalmış olabilir, fiziksel bir darbe almış olabilir (çarpma, üzerine bir şey düşmesi, vb.), mantar hastalığına maruz kalmış olabilir ya da çok uzun süre susuz kalmış ya da çok aşırı sulanmış olabilir veya bu nedenlerin bir bileşimi söz konusu olabilir... Toprakta kalan sıvılaşmış çürük kısmı küçük bir çay kaşığı yardımıyla temizleyin, orayı temiz toprakla doldurun.. Yalnız resimden görebildiğim kadarıyla toprağınız aşırı kuru... Bence güzel bir sulayın... Bir de daha fazla güneş ışığı alacakları bir yere koyarsanız diğer kaktüslerinizin yavruları daha canlı, kalın ve gerçek renklerinde gelişebilirler... Bol şans...

Ayse67
11-06-2019, 08:23
Merhaba.tavsan kulagi kaktusum var cok saglikli fakat surekli gunese dogru egiliyor kokunden itibaren.sebebi ne olabilir yardimci olabilecek arkadaslara simdiden tesekkur ederim.

Bunsal06
10-07-2019, 19:15
Kaktüsünüzdeki sorun çürüme değil, köklerde problem yok. Güneşsiz kaldığı için tepesi anormal uzamış. Nitekim de kesmişsiniz. Aslında bir anlamda da iyi yapmışsınız, çünkü bu oluşumun geri dönüşü yoktu, öyle şekilsiz kalacaktı.

Kaktüsünüzü yeniden dikin, tepe kısmındaki yaraya su değdirmemeye özen gösterin, bir süre sonra yara kabuk tutup kapanacaktır, Ve buradan yavrular da verecektir.

Bol güneşli bir yerde tutun bir de. Yeniden şekil bozukluğu yaşamasın.
Merhaba rahatsız ediyorum ama benim kaktüslerimde mantar gibi bir şeyler oluştu. Aslında durumu yumuşak değil ve sert. SiZce ileride çürür mü

Bunsal06
10-07-2019, 19:21
teşekkürler gerçekten deneyim kazandım

Merhaba benim kaktüslerimde sanki mantar gibi yaralar oluştu. SiZce ileride çürür mü696505

696506

696507

Mesut Temiz
10-07-2019, 20:08
Merhaba benim kaktüslerimde sanki mantar gibi yaralar oluştu. SiZce ileride çürür mü696505

696506

696507

İlk resimdeki kahverengileşme normal... Kaktüs kartlaştıkça alt dokularında kabuksu bir yapı oluşabiliyor... 2. resimdeki kaktüste bir şey göremedim.... 3. resimdeki kaktüste ortada ufak bir vuruk var görebildiğim kadarıyla, ki sıkıntı oluşturmaz... Üzerinde pamuksu birşeyler mi var o kaktüsün? İsterseniz bir aspirini bir litre suda eritip tedbir olarak 3. kaktüse (güneş almadığı saatlerde) her gün püskürtün bir hafta süreyle... Kaktüslerinizi yaz boyu bol güneş altında tutar, uygun biçimde sularsanız hem çok iyi gelişirler hem mantar oluşamaz... Bol şans...

Gozde26
11-07-2019, 11:05
Merhaba yeni yeni dalda çıkarmış ama siyah lekeleri var pek çok yerinde yükleyebilmek için boyutunu çok çok kirprtim umarım anlasilir

Mesut Temiz
12-07-2019, 07:01
Merhaba yeni yeni dalda çıkarmış ama siyah lekeleri var pek çok yerinde yükleyebilmek için boyutunu çok çok kirprtim umarım anlasilir

Bendeki orbea variegata ve stapelia grandiflora'larda gözlemlediğim kadarıyla leş kaktüslerinin dallarının 2-3 yıllık bir ömrü var... Bunu tamamladıklarında o dallar sararıyor, kuruyor ya da bazen böyle siyah lekeler oluşturup çürüyorlar... Tabii bu arada çok sayıda yeni taze dal vermiş oluyorlar..

Ama yine de tedbiren o dalı kesip alabilir, bitkiye de mantar ve küfe karşı ilaç uygulayabilirsiniz...

Şenayımın
03-09-2019, 16:26
Merhaba Çok acil kaynanadili kaltüsümü kaybetmek üzereym. Lütfen yardımcı olur musunuz? ��
https://imgyukle.com/i/oNmDcP

https://imgyukle.com/i/oNmpJN

https://imgyukle.com/i/oNmsMe

Mesut Temiz
03-09-2019, 20:19
Merhaba Çok acil kaynanadili kaltüsümü kaybetmek üzereym. Lütfen yardımcı olur musunuz? ��
https://imgyukle.com/i/oNmDcP

https://imgyukle.com/i/oNmpJN

https://imgyukle.com/i/oNmsMe

Kaktüsünüzdeki beyazlıklar pamuklu bit ya da başka bir böcek değil... Güneş yanığı değilse, muhtemelen bir tür mantardır... Güneşli sıcak bir ortamda muhtemelen kaybolur ya da en azından ciddi bir zarar vermezler, ama şunları yapmanızda fayda var: Öncelikle uygun bir fırçayla (resim fırçası vb.) kaktüsün yüzeyini fiziksel olarak temizleyin... Tarım ilaçları satan bir yerde "mantar ilacı" alıp belirtilen tarife göre kullanın... Bunu yapmak külfetli olacaksa en azından yüzde 1'lik sodyum bikarbonat - su karışımını kaktüsünüzün üzerine (güneş vurmuyorken, sabah erken ya da akşamüzeri olabilir) fısfısla her yeri ıslanacak şekilde püskürtün.... Bu fırçayla fiziksel temizlik + sodyum bikarbonat karışımını birkaç gün arayla birkaç kez uygulayın... Bunun dışında kaktüsünüz havalar soğuyuncaya kadar mümkün olduğunca bol güneş alacak bir konumda dursun.. Bol şans...

Şenayımın
04-09-2019, 22:43
Kaktüsünüzdeki beyazlıklar pamuklu bit ya da başka bir böcek değil... Güneş yanığı değilse, muhtemelen bir tür mantardır... Güneşli sıcak bir ortamda muhtemelen kaybolur ya da en azından ciddi bir zarar vermezler, ama şunları yapmanızda fayda var: Öncelikle uygun bir fırçayla (resim fırçası vb.) kaktüsün yüzeyini fiziksel olarak temizleyin... Tarım ilaçları satan bir yerde "mantar ilacı" alıp belirtilen tarife göre kullanın... Bunu yapmak külfetli olacaksa en azından yüzde 1'lik sodyum bikarbonat - su karışımını kaktüsünüzün üzerine (güneş vurmuyorken, sabah erken ya da akşamüzeri olabilir) fısfısla her yeri ıslanacak şekilde püskürtün.... Bu fırçayla fiziksel temizlik + sodyum bikarbonat karışımını birkaç gün arayla birkaç kez uygulayın... Bunun dışında kaktüsünüz havalar soğuyuncaya kadar mümkün olduğunca bol güneş alacak bir konumda dursun.. Bol şans...

Çok teşekkür ederim Mesut bey . Güneş yanığı değil kapalı balkonda yerde duruyordu.Ama hergün havalandırıyordum.Önce bişeyi yoktu. Sapasağlımdı ..en sevdiğim kaltüsümdü. Sonra biz bi 3hafta şehirdışına çıktık. Ne olmuşsa o zaman . Balıkesirde yaşıyoruz ya nem ve havasızlıktan oldu ya da başka bişey bilmiyorum. Günesş görmesi için masanın üstüne koydum geçmedi sonra sizlere danışmak istedim. Söylediklerinizi yapmaya başladım bugün fısfısladım . Bakalım ne olucak:)

Sevgi Durul
13-09-2019, 01:54
Stapelia gigantea, epeydendir özellikle yeni çıkan dallarda kararma görülüyor. Kesip uzaklaştırıyordum fakat bitecek gibi değil. Bu durumda ne yapmam gerekir? Bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

698598

698599

eticin
18-09-2019, 14:53
Kaktüslerin üzerindeki bu beyazlıkların ne olduğunu anlayamadım. Başta azdı, sanki giderek çoğaldı. Beyaz, kuru. sanki bişey dökülmüş gibi . Kazıyınca çıkıyor. hastalıksa ne yapmam gerekir?

AsnByr
04-11-2019, 07:03
Beni kaktüsüm de yukari dogru uzuyordu ama yan yatmaya basladi kokten itibaren. Naptiysam belini duzeltemedim zavallimin. Boynu bukuk duruyor ne yapmaliyim bilmiyorum :(

Sonkale29
15-11-2019, 00:54
Maalesef burada benzer bir hastalık bulamadım fakat yeni konu açamıyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

david72
15-11-2019, 10:05
Biraz geç gördüm ama hala sorununuz devam ediyorsa etkili bir akarisit ile tedavi edin. Gürdüğünüz beyaz yaralanmalar akar veya kırmızı örümcek tahribatı. Diğer bitkilerinizden uzaklaştırın ve toprağından çıkarıp köklerini de topraksızlaştırıp ilaçlayın. Sonrasında temiz bir karışıma alın

Kaktüsbahçesi
16-11-2019, 00:24
Beni kaktüsüm de yukari dogru uzuyordu ama yan yatmaya basladi kokten itibaren. Naptiysam belini duzeltemedim zavallimin. Boynu bukuk duruyor ne yapmaliyim bilmiyorum :(
Resmini görmeden zor ama şöyle anlatayım. Yukarı uzayıp rengi sararıyorsa az sudan, yeşillikse hala az güneş görmekten ışığa uzuyordur. Yıkılması normal ya susuz ya da ışığa hasret. Hemen yerini değiştirin - direk ışık görsün, pencere önü- ve resmini gönderin ki hangi dertten muzdarip anlayalım 😊

Kaktüsbahçesi
16-11-2019, 00:27
Kaktüslerin üzerindeki bu beyazlıkların ne olduğunu anlayamadım. Başta azdı, sanki giderek çoğaldı. Beyaz, kuru. sanki bişey dökülmüş gibi . Kazıyınca çıkıyor. hastalıksa ne yapmam gerekir?
Üstüne üzüm sirkesi dökün. Bekletin, iki gün sonra tekrar dökün... Düzelme oluyor mu takip edin lütfen.

Emirhan Çetin
11-02-2020, 17:24
Merhaba benim kaynana topuzu kaktüsüm var ancak büzüşmeye başladı acaba sorun nedir bilen varmı kaybetmekten korkuyorum

Dila2012
12-02-2020, 20:05
Sussuzluktan olabilir mi? Curumeye basladigini dusunuyorsaniz, kokten cikarip bakarsiniz. Curumusse curuyen kismi kesip kurtarma sansiniz olabilir belki.

KaktüsAkademisi
15-02-2020, 13:19
https://imgur.com/qWuKnJY

Kaktüsümün üzerinde böyle beyaz lekeler var. Bunun sebebi nedir acaba? Aldığımda böyleydi. Dikkat etmemişim pek. Soru da soramıyorum. Yardımcı olabilecek var mı?

ÇiğdemPm
15-02-2020, 23:53
https://imgur.com/qWuKnJY



Kaktüsümün üzerinde böyle beyaz lekeler var. Bunun sebebi nedir acaba? Aldığımda böyleydi. Dikkat etmemişim pek. Soru da soramıyorum. Yardımcı olabilecek var mı?



Merhaba, bahsettiğiniz hastalık muhtemelen unlu bit sayın KaktüsAkademisi, http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/2653.htm buraya bir göz atın dilerseniz.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

nausica
28-02-2020, 14:51
Merhaba, foruma yeni katıldım. Çiçek bakımını, toprakla ilgili becerileri hiç bilmiyorum ama geliştirmek istiyorum. Uzun yıllardır bende olan bir kaktüsüm var, neredeyse hiç uzamadı ama tamamen çürümedi de. 2 sene önce 2 kez zamansız saksısı değişti. 2 gün önce yeni toprak alıp düzgünce değiştirmek istediğimde şöyle bir manzara gördüm. Gövdesi hala sağlam, dikenleri sert ama alt kısmı sanki içine büyümüş de çürümüş. Anlam veremedim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim :(

ÇiğdemPm
09-03-2020, 15:56
Merhaba, kaktüsümü eğer yanlış bilmiyorsam kabuklu bit istila etmiş durumda. Kaktüsümü tamamen sardığı için ev yapımı ilaçları kullanarak toparlayabilir miyim? Önerilerinizi bekliyorum. 703805703804703806

Mesut Temiz
09-03-2020, 17:35
Merhaba, kaktüsümü eğer yanlış bilmiyorsam kabuklu bit istila etmiş durumda. Kaktüsümü tamamen sardığı için ev yapımı ilaçları kullanarak toparlayabilir miyim? Önerilerinizi bekliyorum. 703805703804703806

Çiğdem Hanım merhabalar,
Evet, kaktüsünüzü kabuklu bit istila etmiş... Yalnız iyi haber şu ki, kolayca temizleyebilirsiniz... Girintili ve aşırı dikenli ya da hassas yüzeyli kaktüsleri temizlemek zor oluyor, ama bu kaynana dili düz yüzey ve kalın derisiyle fiziksel temizlemeye çok uygun.. Bulaşık süngerinin yeşil sert kısmını ıslatıp, yaprakları arkalarından destekleyerek beyazlıkların üzerine sürterseniz büyük kısmı temizlenecektir... Süngeri arada yıkayarak böcek ve yumurtaları uzaklaştırabilirsiniz... Bu uygulamayla çıkmayan inatçı kısımlar olursa, onlar için bulaşık teli kullanılabilir kontrollü olarak... Bu arada saksı toprağının üzerini de kağıtla örterek yumurta ve böceklerin toprağa düşüp sonra tekrar bitkiye çıkmaları önlenebilir... Bu şekilde fiziksel temizlik ilaçların etkinliğini çok arttırıyor... Fiziksel temizlik bittiğinde ilgili bölümdeki ev yapımı ilaçları uyguladığınızda çok daha etkili olacaklardır...
Yalnız aynı odada bulunan diğer kaktüsleriniz varsa onları da kontrol etmenizi öneririm, çünkü bu böcekler gece gezip bitkiden bitkiye geçiyorlar... Bol şans...

ÇiğdemPm
09-03-2020, 18:17
Çiğdem Hanım merhabalar,

Evet, kaktüsünüzü kabuklu bit istila etmiş... Yalnız iyi haber şu ki, kolayca temizleyebilirsiniz... Girintili ve aşırı dikenli ya da hassas yüzeyli kaktüsleri temizlemek zor oluyor, ama bu kaynana dili düz yüzey ve kalın derisiyle fiziksel temizlemeye çok uygun.. Bulaşık süngerinin yeşil sert kısmını ıslatıp, yaprakları arkalarından destekleyerek beyazlıkların üzerine sürterseniz büyük kısmı temizlenecektir... Süngeri arada yıkayarak böcek ve yumurtaları uzaklaştırabilirsiniz... Bu uygulamayla çıkmayan inatçı kısımlar olursa, onlar için bulaşık teli kullanılabilir kontrollü olarak... Bu arada saksı toprağının üzerini de kağıtla örterek yumurta ve böceklerin toprağa düşüp sonra tekrar bitkiye çıkmaları önlenebilir... Bu şekilde fiziksel temizlik ilaçların etkinliğini çok arttırıyor... Fiziksel temizlik bittiğinde ilgili bölümdeki ev yapımı ilaçları uyguladığınızda çok daha etkili olacaklardır...

Yalnız aynı odada bulunan diğer kaktüsleriniz varsa onları da kontrol etmenizi öneririm, çünkü bu böcekler gece gezip bitkiden bitkiye geçiyorlar... Bol şans...



Mesut bey çok teşekkür ederim. Diğer bitkilerimi kontrol ettim çok şükür diğerlerinde yok. Dediğiniz gibi kürdan yardımıyla temizledim, toprağını her ihtimale karşı değiştirdim, yüzeyi temizlenince alkollü pamukla sildim, zeytinyağıyla tekrar sildim ve ev yapımı ilaçlardan şu acı biberli olanı yaptım. Yalnız elimde diğer malzeme yoktu sadece biberli su kaynattım ve soğuttum. O kaktüsü mü başka bitkinin olmadığı odaya karantinaya aldım. Bir iki saat sonra fısfısla acı suyu sıkacağım. Doğru yoldayım sanırım. Yalnız zeytinyağıyla sildiğim için acı su nüfus eder mi? Tekrardan alkollü pamukla zeytinyağından arındırayım mı?

Mesut Temiz
10-03-2020, 10:30
Mesut bey çok teşekkür ederim. Diğer bitkilerimi kontrol ettim çok şükür diğerlerinde yok. Dediğiniz gibi kürdan yardımıyla temizledim, toprağını her ihtimale karşı değiştirdim, yüzeyi temizlenince alkollü pamukla sildim, zeytinyağıyla tekrar sildim ve ev yapımı ilaçlardan şu acı biberli olanı yaptım. Yalnız elimde diğer malzeme yoktu sadece biberli su kaynattım ve soğuttum. O kaktüsü mü başka bitkinin olmadığı odaya karantinaya aldım. Bir iki saat sonra fısfısla acı suyu sıkacağım. Doğru yoldayım sanırım. Yalnız zeytinyağıyla sildiğim için acı su nüfus eder mi? Tekrardan alkollü pamukla zeytinyağından arındırayım mı?

Zeytinyağı sulu çözeltinn yüzeye temasını önleyecektir... Bu yüzden önce zeytinyağını silmekte yarar var sanırım...

ÇiğdemPm
10-03-2020, 13:02
Mesut bey, çok teşekkür ediyorum. Zeytinyağından arındırıp ilaçlayacağım bugün.

Papatyakokusu
22-03-2020, 01:18
Merhaba arkadaşlar .
Ben kaktüsümü güneş görsün diye dışarı koydum.
Gece de almayı unutmuşum üzerinden 1.5 gün gecti ve aldığımda böyleydi yanıan koyduğum diğer kaktüsümde hiçbir şey yok ama bunun uçları kahverengi olmaya başladı ne yapmam gerek ?:(

Mesut Temiz
23-03-2020, 07:21
Merhaba arkadaşlar .
Ben kaktüsümü güneş görsün diye dışarı koydum.
Gece de almayı unutmuşum üzerinden 1.5 gün gecti ve aldığımda böyleydi yanıan koyduğum diğer kaktüsümde hiçbir şey yok ama bunun uçları kahverengi olmaya başladı ne yapmam gerek ?:(

Resim eklenmediğinden göremiyoruz... Fotoğraf ekleme konusunda problem yaşıyorsanız şu kısma bakabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Bitkiyi görmeden şimdilik bir tahmin olarak, muhtemelen kaktüsünüz güneş gördüğü için kızarmış diyebiliriz... Uzun zaman az güneş alan bir yerde durduktan sonra, örneğin kış aylarının ardından, kaktüs ve sukulentleri birden yoğun ve/veya uzun süreyle güneş ışığına koymayıp yavaş yavaş alıştırıyoruz.. Örneğin, ilk bir-iki gün belki yarım saat ya da çok yoğun güneşse belki biraz daha az, sonra biraz daha uzun... şeklinde... Alışma süreci uygulanmadan birden yoğun güneş alırsa bitkinin yüzeyinde güneş yanıkları oluşuyor... Sadece kızarıklık söz konusuysa sorun yok, ama yanıklarda bitkinin yüzeyinde yara kabuğu gibi kalıcı çirkin bir doku oluşuyor.. Fotoğrafı görürsek daha net yorum yapmak mümkün olabilir..

owll
25-03-2020, 13:59
merhabalar, kaktüsümde beyaz bir sıvı farkettirmeden. iki ayrı yerde var. son zamanlarda çok uzamıştı. bir baktım ki boynu bükülmüş ve beyaz bir sıvı çıkmış. nedir bu acaba :(

owll
25-03-2020, 14:03
telefondan foto eklenmiyor mu

ÇiğdemPm
25-03-2020, 18:51
telefondan foto eklenmiyor mu


Merhaba owll:
Bir üstteki mesajda Mesut bey fotoğraf paylaşımıyla ilgili bir link paylaşmış, orayı inceleyip fotoğraf eklersen daha sağlıklı yardım alırsın diye düşünüyorum.

owll
25-03-2020, 19:18
704657

owll
25-03-2020, 19:19
yükledim sonunda çok teşekkür ederim :) epey zahmetliymiş ��

Mesut Temiz
25-03-2020, 23:34
merhabalar, kaktüsümde beyaz bir sıvı farkettirmeden. iki ayrı yerde var. son zamanlarda çok uzamıştı. bir baktım ki boynu bükülmüş ve beyaz bir sıvı çıkmış. nedir bu acaba :(

Evet, resim eklendiği için sorunu anlayabiliyoruz şu anda...
Öncelikle, kaktüsünüz bir kaktüs değil... :p Evet evet, kaktüs değil, bir euphorbia, yani sütleğen türü... Euphorbia'ların bazıları kaktüslerden bile daha kaktüs görünümlüdür... Ama çok farklı bitkilerdir...
Bitkinizden çıkan beyaz süte gelecek olursak, o süt bitki kırıldığı için çıkmış, çünkü euphorbia'ların hepsinin içi o beyaz sütle doludur... İncirin sütü gibi düşünülebilir... Kaktüslerin içinde ise şeffaf su gibi jelsi bir sıvı vardır.. Yeri gelmişken, euphorbia'ların sütü hem belli ölçüde zehirlidir, hem cildi tahriş edebilir... Çok uzun süre süte temas etmemeye çalışın..
O kırık yer kuruyacak ve yandan başka dal verecektir.. Yani önemli bir sorun değil...
Bitkinizin asıl sorunu yeterli güneş ışığı almayışı... O şekilde cılız, cansız ve ince büyüyüşü ve renginin soluk oluşu bu yüzden.. Bu tür normalde daha kalın, sağlam ve kısa büyür ve koyu yeşil renkli olur.. Zaten cılız ve cansız olduğu için kırılmış kolayca..
Yapmanız gereken, güneşe alıştırarak, yani kısa süreyle başlayıp yavaş yavaş arttırarak doğrudan güneş ışığına maruz bırakmanız... İlk bir kaç gün yarım ilâ bir saat güneş alacağı bir yere koyun, sonra aydınlık bir yerde dursun... Sonra yavaş yavaş süreyi arttırırsınız... Tüm gün yoğun güneşte en iyi gelişir, ama bu mümkün değilse bu süreye ne kadar yaklaşırsanız o kadar iyi.. Soğuğu ve aşırı nemi de sevmez... Toprağı çamurlaşmazsa çok iyi olur.. yani kurudukça makul ölçüde sulamanız uygun olur.. Bol şans...

owll
26-03-2020, 09:23
tüm bu bilgiler için çok teşekkür ederim. kaktüs diye baktığım diğerleri ne kim bilir :))

makdis
29-03-2020, 14:49
Merhaba Mesut bey
Açıkçası çok anlamıyorum bakımından bir de dün peluş bir top geldi uç kısmına bu hale geldi malesef ne yapacağımızı bilemedik internete bakalım dedik burayı bulunca size bir danışalım istedik eğer yapabileceğimiz bir şey varsa yardımcı olursanız sevinirim.

Mesut Temiz
30-03-2020, 00:36
Merhaba Mesut bey
Açıkçası çok anlamıyorum bakımından bir de dün peluş bir top geldi uç kısmına bu hale geldi malesef ne yapacağımızı bilemedik internete bakalım dedik burayı bulunca size bir danışalım istedik eğer yapabileceğimiz bir şey varsa yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın makdis, kaktüsünüz iki farklı sorun yaşamış... Birincisi, uzun süre yeterli güneşi alamadığı bir konumda tutulduğu için cılız ve cansız büyümüş... Bakınız, gövde belli bir yerden itibaren belirgin bir şekilde incelmiş... İşte o noktaya kadar iyi bir güneş alan bitki, ondan sonra yetersiz güneş aldığı bir yerde bulunmuş... Bu, uzun süre devam etmiş olan bir sorun... Onun ardından da zaten cansız ve zayıf olan bu kısım belki soğuğa, rüzgara ya da fiziksel darbeye/sarsıntıya maruz kalınca iyice hırpalanmış...
Ben olsam, o incelmeye başladığı noktadan enlemesine keserim.. İnce, cılız büyüyen kısmın bir daha kalınlaşması zaten mümkün değil.. Hatırda tutulmalı ki, bu bitkiler tüm gün güneş altında ve kavurucu sıcaklıkta büyüyor, gelişiyorlar.. Çöl kaktüsleri sadece o ortama "dayanmakla" kalmıyor, aslında o ortamı "istiyorlar"... Yani, iyi güneş gördüğünde, sütun kaktüsünüz daha kısa, çok daha canlı, sağlam ve kalın ve koyu renkli büyüyecek, gerçek formunu alacaktır... Bizim iklimimizde kışın güneş haliyle iyice azalınca, kaktüsün cılız bir şekilde büyümemesi ve formunun bozulmaması için sıcaklığı da azaltıyoruz, böylece uykuya dalıyor ve yazın gelmesiyle birlikte güneş alarak sağlıklı, güçlü bir biçimde büyümeye devam ediyor...
Temiz, keskin bir bıçakla incelmeye başladığı yerden kesin, kesik alana tarçın tozu serpip yayarsanız mantar, bakteri gibi mikroorganizmaların bitkiye nüfuz etmesine karşı koruma sağlamış olursunuz.. Ya da tarçın yerine bal da sürebilirsiniz... O kesik kısım kuruyup bir kabuk halini alacaktır... Bunun ardından, bitkinizi yavaş yavaş daha fazla güneşe maruz bırakın... İlk gün yarım saat gibi bir süreyle başlayın, iki üç haftada mümkün olan en uzun süreye çıkarın... Bulutlu havada bile gelen güneş ışığı kapalı bir odaya kıyasla çok daha iyidir...
Bitkiniz kesik yerden artık uzamayacak, ama oraya yakın birkaç yerden yeni dallar verip gayet sağlıklı büyüyecek ve güzel bir görüntüye kavuşacaktır.. Bol şans...

hasan coskun
30-03-2020, 17:33
Herkese tekrar merhaba. Yeni olmama ragmen bir suredir giremedim ancak herkesin yaptigi gibi bu zamanlarda evdeyim ve bitkilere ayiracak daha cok vaktim va sonunda. bu vesileyle suan hasta bir sekilde kapinin onunde ölümü bekleyen kaktusumu kurtarabilir miyim diye dusundum. kisa bir sekilde; 1 sene once yeni eve tasinirken kaktus kamyonda devriliyor ve sertlesmis ve ideal karisima ulastigini tahmin ettim toprak saksidan ayriliyor ve benim bunu firsat bilip saksi degisimi yapip boslularida hazir bitki toprak karisimi ile doldurunca olanlar oluyor ve bu uzun kaktus boynunu her gecen gun daha cok buluyor :( size fotograflarini yolluyorum kiymetli tecrubeli arkadaslarim ve hocalarim. lutfen mumkunse bana bilgilerinizden faydalanma firsati verin.

https://pasteboard.co/J1vqL7y.jpg
https://ibb.co/84p0gbf
https://ibb.co/kGbvfKH
https://ibb.co/FYbFK8f

Mesut Temiz
30-03-2020, 18:55
Herkese tekrar merhaba. Yeni olmama ragmen bir suredir giremedim ancak herkesin yaptigi gibi bu zamanlarda evdeyim ve bitkilere ayiracak daha cok vaktim va sonunda. bu vesileyle suan hasta bir sekilde kapinin onunde ölümü bekleyen kaktusumu kurtarabilir miyim diye dusundum. kisa bir sekilde; 1 sene once yeni eve tasinirken kaktus kamyonda devriliyor ve sertlesmis ve ideal karisima ulastigini tahmin ettim toprak saksidan ayriliyor ve benim bunu firsat bilip saksi degisimi yapip boslularida hazir bitki toprak karisimi ile doldurunca olanlar oluyor ve bu uzun kaktus boynunu her gecen gun daha cok buluyor :( size fotograflarini yolluyorum kiymetli tecrubeli arkadaslarim ve hocalarim. lutfen mumkunse bana bilgilerinizden faydalanma firsati verin.

https://pasteboard.co/J1vqL7y.jpg
https://ibb.co/84p0gbf
https://ibb.co/kGbvfKH
https://ibb.co/FYbFK8f

Hasan Bey, ben olsam opuntia'nın uçlardaki yeşil ve kısmen yeşil yapraklarını ayırır ve suda köklendirmeye çalışırdım... Opuntia yassı yapraklar (aslında yaprak değil gövdedirler) şeklinde gelişir. Yaprakların birleşim yerlerinden keserek üçte bir derinlikte suya koyarak aydınlık bir yerde tutun... Muhtemelen kökleneceklerdir.. Yapraklar normal renk ve şekillerine kavuşup makul ölçüde kök geliştirdikten sonra isterseniz hepsini aynı saksıya, isterseniz ayrı saksılara dikebilirsiniz...
Ana gövdeyi de aynı yerde bırakıp belki yanına bir çubukla sabitleyerek, düzenli sulamayla kurtarmayı deneyebilirsiniz...
Opuntia'nızın görünümü bende aylardır hiç sulanmadığını kanısını oluşturdu... Donma olsa bozulma uçtaki taze gevrek yapraklardan başlar... Mantar gibi bir hastalığın belirtisi de göze çarpmıyor... Toprak da aşırı kuru görünüyor...
Her ne kadar kaktüsler susuzluğa dayanıklı iseler de tabii bir noktaya kadar böyle... Üstelik, toprak fazla suyu süzdürüyorsa ve bitki yüksek sıcaklık ve güneşe de maruz kalıyorsa düzenli sularsanız çok daha iyi gelişirler.. Sadece sıcaklığın düşük, hava neminin yüksek ve güneş ışığının az olduğu dönemlerde sulamayı iyice azaltıyoruz...
Bol şans diliyorum...

Ayprol
31-03-2020, 12:49
Merhabalar kaktüs benimle 1 senedir. Aldığım plastik saksısından hiç çıkarmamıştım hep iyilerdi fakat şu son 3 aydır kızarmaya ve yumusamaya basladilar. Bende cok buyuduler diye dusunp 1 ay once saksi degistirdim ve humuslu topraga koydum. Kum yok icinde. Ve bazi arkadaslarim ssuz kalmistir diye sula demisti suladim. Fakat hala duzelmedi. Koklerine baktim oralar kizarmamis bir sikinti yok fakat ust kisimlari fotograftada gordugunuz givi cok kotu durumda. Ben ne yapmaliyim? Kumlu topraga gecirsem duzelir mi yoksa keserek yeniden cimlendirme mi denemeliyim? Yardimlarinizi bekliyorum :((

Mesut Temiz
31-03-2020, 19:04
Merhabalar kaktüs benimle 1 senedir. Aldığım plastik saksısından hiç çıkarmamıştım hep iyilerdi fakat şu son 3 aydır kızarmaya ve yumusamaya basladilar. Bende cok buyuduler diye dusunp 1 ay once saksi degistirdim ve humuslu topraga koydum. Kum yok icinde. Ve bazi arkadaslarim ssuz kalmistir diye sula demisti suladim. Fakat hala duzelmedi. Koklerine baktim oralar kizarmamis bir sikinti yok fakat ust kisimlari fotograftada gordugunuz givi cok kotu durumda. Ben ne yapmaliyim? Kumlu topraga gecirsem duzelir mi yoksa keserek yeniden cimlendirme mi denemeliyim? Yardimlarinizi bekliyorum :((

Kaktüsünüz uzun süre yeterli güneşi almadığı için ince ve cılız büyümüş... Ardından birden daha fazla güneş görmeye başladığından kızarmış (kızarıklık sorun değil, yüzey yanıkları da oluşabilirdi)... Zaten dikkat ederseniz ondan sonra büyüyen kısımlar daha geniş, kalın ve güçlü görünüyor... Kaktüsünüzü düzenli olarak daha fazla güneş alacağı bir yere koyun, ya da şu anda iyi güneş alıyorsa mevcut konumunda tutmaya devam edin.. Ne kadar çok güneş ışığı alırsa o kadar iyi olur, gerçek formunu ve rengini alır... Kışın yeterli güneş ışığını sağlayamadığınız aylarda serin bir ortamda tutup suyunu iyice azaltırsanız uykuya yatacak ve büyümesini durduracaktır... Böylece o cılız, cansız büyüme de gerçekleşmeyecektir... Cansız büyümenin telafisi yoktur. Yani o kısımlar öyle kalırlar... Ayrıca, kışın ardından güneşe çıkaracağınız zaman bunu alıştırarak, yavaş yavaş süreyi arttırarak yapmalısınız... Böylece kızarıklıkların, daha da kötüsü yüzey yanıklarının oluşması önlenmiş olur.. Bol şans...

Ayprol
01-04-2020, 18:21
Kaktüsünüz uzun süre yeterli güneşi almadığı için ince ve cılız büyümüş... Ardından birden daha fazla güneş görmeye başladığından kızarmış (kızarıklık sorun değil, yüzey yanıkları da oluşabilirdi)... Zaten dikkat ederseniz ondan sonra büyüyen kısımlar daha geniş, kalın ve güçlü görünüyor... Kaktüsünüzü düzenli olarak daha fazla güneş alacağı bir yere koyun, ya da şu anda iyi güneş alıyorsa mevcut konumunda tutmaya devam edin.. Ne kadar çok güneş ışığı alırsa o kadar iyi olur, gerçek formunu ve rengini alır... Kışın yeterli güneş ışığını sağlayamadığınız aylarda serin bir ortamda tutup suyunu iyice azaltırsanız uykuya yatacak ve büyümesini durduracaktır... Böylece o cılız, cansız büyüme de gerçekleşmeyecektir... Cansız büyümenin telafisi yoktur. Yani o kısımlar öyle kalırlar... Ayrıca, kışın ardından güneşe çıkaracağınız zaman bunu alıştırarak, yavaş yavaş süreyi arttırarak yapmalısınız... Böylece kızarıklıkların, daha da kötüsü yüzey yanıklarının oluşması önlenmiş olur.. Bol şans...

Çok tesekkur ederim umarım yaşar ve ölmez. Kumlu topraga gecis yapacagim suan toprak degistirsem bir sey olur mu? Ve ne kadarda bir sulamalıyım acaba daha kötü olmaması için? Yardımlarınız için teşekkür ederimm. :)

Mesut Temiz
01-04-2020, 19:59
Çok tesekkur ederim umarım yaşar ve ölmez. Kumlu topraga gecis yapacagim suan toprak degistirsem bir sey olur mu? Ve ne kadarda bir sulamalıyım acaba daha kötü olmaması için? Yardımlarınız için teşekkür ederimm. :)

Saksının altında delikler varsa, fazla su saksıdan tahliye oluyorsa, saksı toprağı vıcık vıcık çamur olmuyorsa bence mevcut saksıda ve mevcut toprağında durmasında bir sakınca olmaz...

guzu
13-04-2020, 18:19
Merhaba,

Bana da iki yıl önce doğum günümde bir kaktüs hediye gelmişti. Bilgim ve ilgim olmadığı için hiç ilgilenemedim kendisiyle iki yıl boyunca. Ancak, bu aralar kaktüslerle ilgilenmeye başladım ve kendi kaktüsümle de ilgilenmek istiyorum. 2 yıl boyunca toprağını hiç değiştirmemiştim ve sadece arada sulayarak bugünlere kadar geldi ancak hiç çiçek açmadı. Çok kısa bir dönem bonsai bakmıştım. Oradan kalan topraklarla geçtiğimiz hafta sonu bahçe toprağı, akadama toprağı ve pumice karışımıyla bir toprak hazırlayarak, kaktüsümün toprağını değiştirdim ve üç adet bir arada olan kaktüslerimi üç ayrı saksıya diktim.

Toprağı değiştirmeden önce kaktüsün üzerinde minik beyaz lekeler farkettim. Ancak bilgim olmadığı için çok üzerinde durmamıştım. Şimdi öğrendiğim kadarıyla bunlar kabuklu bit olabilirmiş. Öğrenmek istediğim, toprağı değiştirmiş olmam yeterli mi? Yoksa yine de bir ilaç almalı mıyım? Çünkü okuduğum kaynaklarda böcekleri temizleyin deniliyor ancak ben herhangi bir böcek göremiyorum. Ayrıca kaktüsün etki bölgesinde olan bu lekeler, oldukça sert ve temizlenecek gibi değiller. Bu konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.

çiftçioğuzhan
26-04-2020, 16:24
merhabalar,

mesajımda görmüş olduğunuuz kaktusumun alttan başlayarak üzerinde lekelenmeler oluştu. Yaklaşık bir yıldır balkonda ve yerini sevdi. Mantar mı, kuruma mı bilgisi olanlar cevap verebilirler mi?
Varsa bir tedavi yöntemi hakkında da bilgilendire bilir seniz sevinirim.
Saygılar;

706843

kural82
29-04-2020, 14:31
Merhabalar, kaktüsüm yaklaşık 2 aydır bende geldiğinde tomurcukları vardı çok güzel çiçek açtı. Sonrasında fotoğraftaki gibi bir sürü yeni yavru vermeye başladı. 2 ayda yaklaşık 3 kez sulamışımdır. Az miktarlarda. Ama bir kaç gündür fotoğrafta görüldüğü gibi bir yerinde kahverengileşme başladı ve büyüyor sanırım leke. Ne yapmalıyım? Neden olmuş olabilir?

AryAres
30-04-2020, 13:27
Dün saksı değişimi yaptım kökünde çürüme falan yoktu.. sulamada yapıyorum sulama mı yetersiz yoksa başka bir sorun mu anlamadım

AryAres
30-04-2020, 13:35
Diğer kaktüslerde anormallik vardı kestim bu şekilde

Galip Kuzucu
30-04-2020, 23:14
Malesef bunların çoğu tutmaz. Genelde fazla sulama, fazla güneşte kalma gibi nedenler bu tür hastalıklara yol açar.

AryAres
01-05-2020, 11:18
Malesef bunların çoğu tutmaz. Genelde fazla sulama, fazla güneşte kalma gibi nedenler bu tür hastalıklara yol açar.

Peki üstteki kesilmemiş olan ?