PDA

View Full Version : Fotoğraflarla Kaktüs Hastalıkları

Sayfalar : 1 [2]

Galip Kuzucu
01-05-2020, 18:48
Belki toplayabilir ama benim umudum pek yok. Bütün bitkiyi sarmış neredeyse

Dream Master
17-05-2020, 21:58
Merhabalar mesut temiz hocam daha önce de fotoğraf atmıştım size dediğiniz şekilde yaptım kaktüs şu an çok da iyi gür ve canlı fakat mantar hastalığı var gibi demiştiniz bunu size göstermek istiyorum acaba bir sorun varmı ve toprağa yakın kısmı kahverengi gözüküyor bu düzelir mi mantar varsa da ne yapabilirim şimdiden çok teşekkürler hocam

https://imgyukle.com/i/rAwvHp
https://imgyukle.com/i/rA0VGP

nausica
19-05-2020, 17:31
Merhaba çok acil yardımınıza ihtiyacım var. Kaktüsüm dışarda kalmış. Kök ve gövde arasında bir kırılma ve yumuşama olmuş. Şu an su kaybediyor. Gövdenin tamamı değil bir kısmı çok yumuşamış ve diken kaybetmiş. Nolur yardım edin 10 yıldır bakıyordum çok üzgünüm şu an.

Mesut Temiz
19-05-2020, 18:11
Merhaba çok acil yardımınıza ihtiyacım var. Kaktüsüm dışarda kalmış. Kök ve gövde arasında bir kırılma ve yumuşama olmuş. Şu an su kaybediyor. Gövdenin tamamı değil bir kısmı çok yumuşamış ve diken kaybetmiş. Nolur yardım edin 10 yıldır bakıyordum çok üzgünüm şu an.

Aslında çok dayanıklı bir türdür... Antalya'da kışın bile dışarıda olduğu için zarar göreceğini sanmam... Fiziksel bir darbe mi aldı ya da ezildi mi acaba? Köke doğru yumuşamış, sulanmış kısım ölmüş durumda... Bu çürümüş, ölmüş kısım eğer kaktüsün tüm etrafını çepeçevre sarıyorsa kök kısmıyla ilgili yapacak bir şey olmaz, ancak tamamı değil de bir kısmında mevcutsa bu yumuşama, o zaman o kısmı bir çay kaşığı ya da benzer bir cisimle temizleyip sonra yıkayarak yumuşak ölü dokuyu tamamen uzaklaştırmanızı öneririm... Sonra o kısma tarçın tozu serpip bunu yayın ve kurumaya bırakın... Bir-iki gün sonra normal hizasından toprağa gömerseniz köklenip gelişir ve o kesip çıkardığınız kısım kuruyup zamanla bitki büyüdükçe göreceli olarak küçülür... Burada kilit nokta ölü dokunun 360 derece bir çember gibi bitki gövdesini sarmamış olması... Etraftaki sağlıklı doku olmadan bitkinin alt kısmı üst kısmını besleyemez...
Bitkinin dip kısmı tamamen öldüyse ve üst kısmı sağlıklıysa, bu durumda şunu yapmanız mümkün: Alttan ölü doku hiç kalmayacak şekilde çürümüş/sulanmış kısmı keskin ve temiz bir bıçakla enlemesine komple kesersiniz... Üstteki sağlam dokulu kısım kalır sadece... Kesik yeri güzelce yıkarsınız ve yine tarçınlayarak kurumaya bırakırsınız (tarçın mantar ve bakterileri öldürüyor ve köklenmeyi teşvik ediyor)... Bu kesik yerin kuruması için birkaç gün açıkta bekletip, ondan sonra uygun bir derinlikte (3-4 santim olabilir mesela) toprağa dikersiniz... Bitki köklenecektir...
Özetlersek, altta çürümüş kısım bitkinin gövdesini çepeçevre sarmıyorsa sadece o çürük kısmı iyice temizleyip çıkarıyoruz, çepeçevre sarıyorsa çürük kesim kalmayacak şekilde enlemesine tamamen kesip atıyoruz... Sonra tarçın tozu uygulayıp birkaç gün kesik yerin kuruyup kabul tutmasını bekliyor ve toprağa dikiyoruz... Bol şans...

nausica
19-05-2020, 18:30
Mesut bey darbe almış olabilir balkonda. Mermere koyulduğu için gece balkon demiri gelmiş olabilir rüzgardan. yumuşama, gövde ile kök arasında halka olarak neredeyse tamamında ama üst gövdenin yarısından çoğu hala sert kökü de güçlü. O zaman o sert yerleri, yumuşamış gövde ve kök kısmından keseceğim öyle mi , beklesem hiç mi toparlayamaz. Buzun üstüne koyunca su kaybetmeyi kesti. zaten küçüktü kesince iyice azalacak kök tutmaz diye korkuyorum. bir de tarçını ne kadar dökmek lazım. tamamen saracak şekilde mi çok az tutam mı?

nausica
19-05-2020, 19:57
Maalesef geriye bu parçalar sağlam kaldı, kurtulma ihtimali var mı?

Mesut Temiz
20-05-2020, 10:18
Mesut bey darbe almış olabilir balkonda. Mermere koyulduğu için gece balkon demiri gelmiş olabilir rüzgardan. yumuşama, gövde ile kök arasında halka olarak neredeyse tamamında ama üst gövdenin yarısından çoğu hala sert kökü de güçlü. O zaman o sert yerleri, yumuşamış gövde ve kök kısmından keseceğim öyle mi , beklesem hiç mi toparlayamaz. Buzun üstüne koyunca su kaybetmeyi kesti. zaten küçüktü kesince iyice azalacak kök tutmaz diye korkuyorum. bir de tarçını ne kadar dökmek lazım. tamamen saracak şekilde mi çok az tutam mı?

Maalesef geriye bu parçalar sağlam kaldı, kurtulma ihtimali var mı?

Pardon, mesajlarınızı görmemiştim, az önce fark ettim..

Evet, resimden de görüldüğü üzere alt bölüm ölmüş.. O bölüm ölünce zaten üst kısmın kökle bir bağlantısı kalmamış oluyor... Üst kısım canlıysa, çürümüş/yumuşamış dokuyu tamamen ayırıp/temizleyip kesik alanı tarçın tozuyla kaplıyorsunuz... Yani üzerine serpin, hafifçe yayın, zaten fazlası dökülecektir... Sonra kurumaya bırakıyorsunuz... Kaktüsler soğuğu sevmez, soğuk şoklarında doku ölebilir, bence buzla temas ettirmemelisiniz... Zaten sulanma ve yumuşama doku öldüğü için ortaya çıkıyor, o durumun geriye döndürülmesi mümkün değil...

Üst kısımdaki dokular sağlıklıysa, çürüme oraya yayılmadıysa, uygun bir biçimde kuruttuktan sonra 3-4 santimlik bir kısım bile tutar ve köklenir... Kaktüsün büyüme noktası uç kısmıdır, buradan büyür ve uzayıp gider... Üst büyüme noktası kesilmişse ya da herhangi b,ir nedenden öldüyse, bitki sağlamsa yanlardan dallar vererek büyümeye devam eder...

Kaktüsleri fiziksel darbelerden korumak önemli... Darbe alan kısımlarda doku ölmesi/çürümesi olursa yumuşak dokudan kolayca bitkinin tamamına yayılıp öldürebiliyor... Ben sizdeki kaktüs türünden çok kesip/dilimleyip köklendirdim.. Üst kısım sağlamsa kolayca köklenir, çürüme o dokuya da yayıldıysa zaten birkaç güne kalmadan yumuşayıp sulanır, öldüğünü anlarsınız... Çürümenin tamamına yayıldığı bir bitkiyi kurtarmak mümkün değil, yani sonradan düzelecek bir durum olmaz o...
Umarım üst kısım sağlıklıdır ve kurtarırsınız.. Bol şans...

Mesut Temiz
20-05-2020, 10:33
Merhabalar mesut temiz hocam daha önce de fotoğraf atmıştım size dediğiniz şekilde yaptım kaktüs şu an çok da iyi gür ve canlı fakat mantar hastalığı var gibi demiştiniz bunu size göstermek istiyorum acaba bir sorun varmı ve toprağa yakın kısmı kahverengi gözüküyor bu düzelir mi mantar varsa da ne yapabilirim şimdiden çok teşekkürler hocam

https://imgyukle.com/i/rAwvHp
https://imgyukle.com/i/rA0VGP

Merhabalar, mesajınızı şimdi gördüm..

Bitkiniz gayet iyi görünüyor.. İyi güneş görmesini sağlayın (yalnız bitki şu ana kadar pek güneş almayan bir ortamda durduysa yüzey yanıkları olmaması için alıştırarak, süreyi arttırarak güneşe koyun.. Mesela ilk gün yarım saat, sonra biraz daha arttırarak...)... Adana sıcağında iyi güneş alır ve yeterince sulanırsa yaz sonuna kadar hem çok büyür hem şekli çok güzel gelişir...
Mantardan endişe ediyorsanız normal suya 1/100 oranında oksijenli su karıştırarak fısfısla bitkinin her yanına püskürtün... Bunu birkaç gün boyunca günde bir kez yapabilirsiniz... Bitkinin güneş almadığı saatlerde yapın bu işlemi, çünkü yüzeydeki damlacıklar mercek işlevi görüp minik yanıklar oluşturuyor yüzeyde...
Oksijenli su karışımına alternatif olarak, bir miktar tarçını ılık suda bir süre bekletip, bu suyu püskürtebilirsiniz bitkiye...
Bol şans...

F.Esin
26-05-2020, 16:51
Arkadaşlar merhaba, fazla sayıda hastalıklı kaktüse sahibim. Yardımınıza ihtiyacim var. Az önce üye oldum. Önce mesaj atmam gerekiyormuş. O mesaj bu mesaj olsun mu?��

F.Esin
27-05-2020, 19:37
Arkadaşlar çok güzel çiçek açan bir kaktüstü? Bu nedir böyle, çözümü nedir???

F.Esin
27-05-2020, 19:39
Aynı şekilde bu da harika çiçek açardı, kabuklandı gibi, sonra durdu ve yeni yeni ucundan yeşil büyümeye başladı derken bi sabah bir baktım yine aynı şekilde yeni büyüme alanında da yeşul yer kalmamış

F.Esin
27-05-2020, 19:41
Bunda da hallenmeler başladı. Bu bana geldiği boyutunun beş katı büyüdü zamanla, şimdi kaybedersem çok üzülürüm.

F.Esin
27-05-2020, 19:47
Bu da kaktüs demeye bin şahit ister hale geldi. Anlayacağınız hepsinde problemler var. Yakında zirai bir ilaçlamaya eşim danıştı fotolarla ama adam hiç yardım edecek birşeyimiz yok demiş. Tarlalara fidanlara ilaç atmayla uğraşıyorlar sanırım böyle hobi amaçlı işlere hele de kaktüslere fikri yok sanırım. Bem ne alayım, nerden alayım? Ev yapımı bu saatten sonra bilmem ne kadar çözüm

F.Esin
27-05-2020, 19:50
Bu arada foto yükleme ile ilgili sıkıntı yaşadım sonra pratik bir çözum buldum. Çektiğim fotolari eşime gönderiyorum o bana tekar geri gönderiyor, whats up foto kalitesini etkileyip dusurdugu icin onun bana attıklarını buraya yuklerken sorun çıkmıyor. Yani belki böyle yapan vardır da ben hadsizce yine de yazmış olayım����

Dogu41
13-06-2020, 14:10
Kaktusum buzusmeye basladi yine sulama ile alakali degil gunes sorunuda yok topragi yeni degistim saksi buyuttum acaba sorunu nedir ?
https://i.hizliresim.com/obpD0P.jpg

Mesut Temiz
13-06-2020, 17:11
Kaktusum buzusmeye basladi yine sulama ile alakali degil gunes sorunuda yok topragi yeni degistim saksi buyuttum acaba sorunu nedir ?
https://i.hizliresim.com/obpD0P.jpg

Bitkiniz çok dayanıklı bir opuntia türü, kolay kolay bir şey olmaz... Yani, soğuğa, neme, susuzluğa, aşırı suya, mantar hastalıklarına ve hatta unlu/pamuklu bit gibi parazitlere bile en dayanıklı kaktüslerden biri diyebilirim... Saksıdaki bitkileri köklü mü diktiniz bilemiyorum, ama köksüzseler bile, yapraklar toprağa girmiş durumdaysa köklenecektir... Yalnız bitkinizin daha çok güneş istediğini söyleyebilirim.. Mümkünse tüm gün yoğun güneşi seven bir bitki... Tam güneş alsa yaprakları çok daha kalın, kısa ve geniş olur... Güneş az geldiği için ince uzun büyüyor...
Bir de yapraklarda yer yer beyazlıklar görünüyor, resimden bir şey söyleyemiyorum ama unlu bitse onları temizlemeniz ve yok etmeniz iyi olur...
Unlu/Pamuklu Bit ile ilgili şu bölüme bakabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10740.htm
Bol şans dilerim...

Nihanukose
13-06-2020, 20:34
Türü altıntop diye adlandırılan kaktüm, 3. Kattan aşağıya düştü. Sonrasında çatladı. Sanırım düştüğü yerde mikrop kapmıştı. Ordan çürümeye başladı. Sitede gördüğüm bilgilerce kestim. Çürüyen yerlerini. Elimde sadece sağlam yerleri kaldı ancak kök vs yok. Ne yapmalıyım ?

Mesut Temiz
13-06-2020, 23:33
Türü altıntop diye adlandırılan kaktüm, 3. Kattan aşağıya düştü. Sonrasında çatladı. Sanırım düştüğü yerde mikrop kapmıştı. Ordan çürümeye başladı. Sitede gördüğüm bilgilerce kestim. Çürüyen yerlerini. Elimde sadece sağlam yerleri kaldı ancak kök vs yok. Ne yapmalıyım ?

Resmini paylaşabilirseniz bitkinin durumuyla ilgili daha net bir şeyler söylemek mümkün olabilir...
Ancak öncelikle sağlam kalan kısmın açık dokularının kuruyup kabuk tutması gerekiyor ki toprağa diktiğinizde tekrar çürümesin... Hem bu kuruma süresi boyunca, çürümenin kalan dokuya bulaşmış olup olmadığı da ortaya çıkacaktır... Yani kalan doku şu an için sert ve sağlıklı görünse de, eğer çürümeye neden olan mikroorganizmalar o kısma da yayılmışsa fazla sürmeden o da yumuşar, ki bu durumda yapacak bir şey kalmaz...
Dediğim gibi, net resimlerini paylaşırsanız daha net önerilerde bulunmak mümkün olabilir...

Dogu41
14-06-2020, 00:37
Bitkiniz çok dayanıklı bir opuntia türü, kolay kolay bir şey olmaz... Yani, soğuğa, neme, susuzluğa, aşırı suya, mantar hastalıklarına ve hatta unlu/pamuklu bit gibi parazitlere bile en dayanıklı kaktüslerden biri diyebilirim... Saksıdaki bitkileri köklü mü diktiniz bilemiyorum, ama köksüzseler bile, yapraklar toprağa girmiş durumdaysa köklenecektir... Yalnız bitkinizin daha çok güneş istediğini söyleyebilirim.. Mümkünse tüm gün yoğun güneşi seven bir bitki... Tam güneş alsa yaprakları çok daha kalın, kısa ve geniş olur... Güneş az geldiği için ince uzun büyüyor...
Bir de yapraklarda yer yer beyazlıklar görünüyor, resimden bir şey söyleyemiyorum ama unlu bitse onları temizlemeniz ve yok etmeniz iyi olur...
Unlu/Pamuklu Bit ile ilgili şu bölüme bakabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10740.htm
Bol şans dilerim...

Tesekkur ederim cevabiniz icin terasa alsam yazin sizce sorun olurmu peki cok gunes almasi veya yagmur almasi bir sorun teskil eder mi ? Cevabiniz benim icin onemli

Köklü diktim ilk saksisini catlatti 2.saksida dar gelmeye baslayinca baya bir buyuk.saksi aldim tek koktu kendi kendine cogaliyor acaba budasam mi bu kadar dali nasil tutuyor anlamadim

Mesut Temiz
14-06-2020, 01:45
Tesekkur ederim cevabiniz icin terasa alsam yazin sizce sorun olurmu peki cok gunes almasi veya yagmur almasi bir sorun teskil eder mi ? Cevabiniz benim icin onemli

Köklü diktim ilk saksisini catlatti 2.saksida dar gelmeye baslayinca baya bir buyuk.saksi aldim tek koktu kendi kendine cogaliyor acaba budasam mi bu kadar dali nasil tutuyor anlamadim

Teras harika olur, tam gün güneş çok sağlıklı ve güçlü büyümesini sağlayacaktır... Yalnız ilk bir hafta güneş süresini yavaş yavaş arttırmanız gerekir, çünkü güneşe alışmamış yapraklarda güneş yanıkları oluşabilir.
Fazla suyun akmasına izin veren bir toprak ve delikler varsa, yağmurun hiçbir zararı yok. Dediğim gibi, zaten suya, neme ve soğuğa karşı da dayanıklı bir tür.. Ben Adapazarı'nda saksılarımı kışın da balkonda tutuyorum, ayrıca bu türden bahçede, zemin toprağına dikili olarak da yetiştirdim... Zaten Karadeniz kıyısında Karasu ilçesinde deniz kenarlarında çok sayıda yetişiyor bu tür (zamanında insanlar dikmiş, yaz kış rahatça yaşıyorlar)...

Uzun dalları ortaya denk gelen budamanız görüntü açısından iyi olur... Uygun bir boğumlardan temiz bir bıçakla kesip ardından birkaç gün kesik yüzeyin kuruyarak kabuk bağlaması için dışarıda bekletin. Sonra bunları yine aynı saksıya dikip daha kalabalık bir görünüm elde edebilir ya da ayrı saksılara dikip çoğaltabilirsiniz..

Bu opuntia türü çok dik büyümez... Biraz yükselince eğik ve yatay büyür ve saksının yanlarına doğru genişler... Kalabalık olduğunda daha hoş görünüyor...Bol şans..

guzu
26-06-2020, 00:10
Merhaba,

Elimdeki opuntia susuzluktan dolayı buruşmaya başladı sanırım. 2 yıldır toprağı değişmiyordu. Toprağını değiştirdim ve daha sık sularsam sorun çözülecek diye tahmin ediyorum burada okuduğum bilgilere göre.

Yalnız sormak istediğim bir şey var. Fotoğraflarda da göreceğiniz gibi, bitkinin dikenlerinin çıktığı yerler kızıl renge dönüşmüş durumda. Bunun nedeni ne olabilir? Sulamakla düzelecek bir sorun mu, yoksa mantar türü bir hastalığı olabilir mi? Umarım yardımcı olursunuz. Şimdiden teşekkürler.

Mesut Temiz
26-06-2020, 21:57
Merhaba,

Elimdeki opuntia susuzluktan dolayı buruşmaya başladı sanırım. 2 yıldır toprağı değişmiyordu. Toprağını değiştirdim ve daha sık sularsam sorun çözülecek diye tahmin ediyorum burada okuduğum bilgilere göre.

Yalnız sormak istediğim bir şey var. Fotoğraflarda da göreceğiniz gibi, bitkinin dikenlerinin çıktığı yerler kızıl renge dönüşmüş durumda. Bunun nedeni ne olabilir? Sulamakla düzelecek bir sorun mu, yoksa mantar türü bir hastalığı olabilir mi? Umarım yardımcı olursunuz. Şimdiden teşekkürler.

Kaktüsünüzün türünün opuntia microdasys olduğunu tahmin ediyorum.... Bu türün beyaz, sarı ve kızıl dikenli kültivarları var... Sizinki kızıl dikenli kültivardan (opuntia microdasys rufida) olsa gerek... Hastalıkla ilgili bir durum olduğunu sanmam...
Kaktüsler her ne kadar çöl bitkisi olarak susuzluğa dirençli olsalar da, sıcak aylarda susuz bırakmazsanız daha iyi gelişirler ve büzüşme de olmaz... Maksimum güneş ve yeterli sulama, en iyi formunu ve rengini almasını sağlar, ayrıca çiçek açmayı teşvik eder... Sadece, toprağın ve saksının fazla suyu akıtıyor olmasına dikkat etmelisiniz.. Yani sürekli ıslak veya çamurlaşmış olmamalı toprak...
Yine de mantardan şüpheleniyorsanız bir miktar suyun içine 1/100 oranında oksijenli su karıştırıp fısfısla bitkinin yapraklarının yer yanına iyice püskürtebilirsiniz... Bunu birkaç gün arayla birkaç kez tekrarlarsanız iyi olur... İşlemi bitkinin üzerine güneş ışınlarının doğrudan düştüğü saatlerde yapmayın, çünkü damlacıklar mercek işlevi görüp küçük yüzey yanıklarına yol açabiliyor...
Ayrıca, kaktüsler çok fazla toprağa ihtiyaç duymadıkları gibi, uygun bir toprağa dikiliyseler toprak değişimine de pek ihtiyaç duymazlar... 30 yıldır aynı saksıda gayet sağlıklı yaşayan kaktüslerim var... Besin ilavesi de yapmadığım saksılar bunlar...

guzu
26-06-2020, 23:13
Kaktüsünüzün türünün opuntia microdasys olduğunu tahmin ediyorum.... Bu türün beyaz, sarı ve kızıl dikenli kültivarları var... Sizinki kızıl dikenli kültivardan (opuntia microdasys rufida) olsa gerek... Hastalıkla ilgili bir durum olduğunu sanmam...
Kaktüsler her ne kadar çöl bitkisi olarak susuzluğa dirençli olsalar da, sıcak aylarda susuz bırakmazsanız daha iyi gelişirler ve büzüşme de olmaz... Maksimum güneş ve yeterli sulama, en iyi formunu ve rengini almasını sağlar, ayrıca çiçek açmayı teşvik eder... Sadece, toprağın ve saksının fazla suyu akıtıyor olmasına dikkat etmelisiniz.. Yani sürekli ıslak veya çamurlaşmış olmamalı toprak...
Yine de mantardan şüpheleniyorsanız bir miktar suyun içine 1/100 oranında oksijenli su karıştırıp fısfısla bitkinin yapraklarının yer yanına iyice püskürtebilirsiniz... Bunu birkaç gün arayla birkaç kez tekrarlarsanız iyi olur... İşlemi bitkinin üzerine güneş ışınlarının doğrudan düştüğü saatlerde yapmayın, çünkü damlacıklar mercek işlevi görüp küçük yüzey yanıklarına yol açabiliyor...
Ayrıca, kaktüsler çok fazla toprağa ihtiyaç duymadıkları gibi, uygun bir toprağa dikiliyseler toprak değişimine de pek ihtiyaç duymazlar... 30 yıldır aynı saksıda gayet sağlıklı yaşayan kaktüslerim var... Besin ilavesi de yapmadığım saksılar bunlar...

Mesut Bey, geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Kırmızı rengin türünden kaynaklı olabileceği ihtimaline sevindim açıkçası ama yine de evde önceden almış olduğum Compo'nun mantar ve böcek ilacından sıktım bugün. Dediğiniz gibi birkaç gün arayla buna devam ederim.

Toprağını değiştirdim çünkü, önceki hali bakın burada eklediğim resimdeki gibiydi. Bu kaktüsü arkadaşımdan aldım toprağını değiştirmek için. Ben toprağını değiştirmeden önce bu şekildeydi. Benim kullandığım toprak karışımı bahçe toprağı, akadama toprağı ve pumice'ten oluşuyor. Saksının altı delikli olduğu için altına tekrar taş koymadım. Umarım doğru yapmışımdır. Evin en aydınlık yerine koydum, güneşe alışana kadar yavaş yavaş direkt güneş ışığına çıkarıyorum.

Tüm bunları, bu forumda okuduğum bilgiler doğrultusunda yaptım. Çünkü diğer kaktüslerim de düzelmeye başladılar buradaki tavsiyeleri uygulayınca. Gövdeleri kalınlaştı ve boyları uzadı. Bu açıdan size ve forumdaki diğer kişilere de teşekkür ediyorum. Gerçekten çok faydalı bir yer burası, bitkiler konusunda bilgisi olmayanlar için özellikle.

Size son bir şey daha sormak istiyorum. Diğer kaktüslerimin toprağını mart ayının başında değiştirmiştim. NPK 4-6-6 olan bir sıvı gübre var elimde. Sizce bu tür bir gübre kaktüslere uygun olur mu dersiniz?

guzu
26-06-2020, 23:18
Mesut Bey, geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Kırmızı rengin türünden kaynaklı olabileceği ihtimaline sevindim açıkçası ama yine de evde önceden almış olduğum Compo'nun mantar ve böcek ilacından sıktım bugün. Dediğiniz gibi birkaç gün arayla buna devam ederim.

Toprağını değiştirdim çünkü, önceki hali bakın burada eklediğim resimdeki gibiydi. Bu kaktüsü arkadaşımdan aldım toprağını değiştirmek için. Ben toprağını değiştirmeden önce bu şekildeydi. Benim kullandığım toprak karışımı bahçe toprağı, akadama toprağı ve pumice'ten oluşuyor. Saksının altı delikli olduğu için altına tekrar taş koymadım. Umarım doğru yapmışımdır. Evin en aydınlık yerine koydum, güneşe alışana kadar yavaş yavaş direkt güneş ışığına çıkarıyorum.

Tüm bunları, bu forumda okuduğum bilgiler doğrultusunda yaptım. Çünkü diğer kaktüslerim de düzelmeye başladılar buradaki tavsiyeleri uygulayınca. Gövdeleri kalınlaştı ve boyları uzadı. Bu açıdan size ve forumdaki diğer kişilere de teşekkür ediyorum. Gerçekten çok faydalı bir yer burası, bitkiler konusunda bilgisi olmayanlar için özellikle.

Size son bir şey daha sormak istiyorum. Diğer kaktüslerimin toprağını mart ayının başında değiştirmiştim. NPK 4-6-6 olan bir sıvı gübre var elimde. Sizce bu tür bir gübre kaktüslere uygun olur mu dersiniz?

Resmi şimdi ekleyebildim :)

Mesut Temiz
26-06-2020, 23:30
Resmi şimdi ekleyebildim :)

Evet Sayın guzu, önceki hali biraz hırpalanmış görünüyor... Mantar ilacı da uygulayacakmışsınız zaten... Unlu bit belirtisi de görünmüyor resimlerde (ki kaktüsler için tam bir beladır)... Bu durumda kısa sürede toparlayacağını umuyorum...
Ben kaktüslerimde doğadan aldığım toprağı kullanıyorum... Yani Sakarya, Karasu, Kandıra'da yol kenarında sarı renkli, kumlu, milli topraklardan kullanıyorum... Ankara'da oturuyorken de çok benzer bir toprak bulabiliyordum... Gerçekten çok güzel gelişiyorlar bu toprak içinde... Geniş yapraklı salon bitkilerime onlar için olduğu belirtilen sıvı gübrelerden uyguluyorum, ancak kaktüslerimin çoğuna hiç gübre kullanmadım ya da çok azına salon bitkilerine kullandığım sıvı gübreden kullandığım olmuştur... Yani maalesef gübre konusunda pek bilgim yok... Tabii ki gübre kullanmamayı da öneriyor değilim... Kaktüs ve sukulentler için de sıvı gübreler satılıyor, onların çok uygun olacağını düşünüyorum.. Bu konuları çok iyi bilen arkadaşlar var, umarım mesajınızı görüp açıklayıcı bilgi sunanlar olur...
Bir de, eğer kaktüsünüzün köküyle ilgili bir sorunu, çürüme falan varsa ve bir iki hafta içinde kötüleşirse, üstteki yavruları çelik olarak kullanmanızı öneririm.. Bitkiyi tamamen kaybetmektense çeliklerden tekrar üretmek mümkün olmuş olur... Ama büyk ihtimalle gerek kalmayacaktır buna.. Bol şans dilerim...

guzu
26-06-2020, 23:37
Evet Sayın guzu, önceki hali biraz hırpalanmış görünüyor... Mantar ilacı da uygulayacakmışsınız zaten... Unlu bit belirtisi de görünmüyor resimlerde (ki kaktüsler için tam bir beladır)... Bu durumda kısa sürede toparlayacağını umuyorum...
Ben kaktüslerimde doğadan aldığım toprağı kullanıyorum... Yani Sakarya, Karasu, Kandıra'da yol kenarında sarı renkli, kumlu, milli topraklardan kullanıyorum... Ankara'da oturuyorken de çok benzer bir toprak bulabiliyordum... Gerçekten çok güzel gelişiyorlar bu toprak içinde... Geniş yapraklı salon bitkilerime onlar için olduğu belirtilen sıvı gübrelerden uyguluyorum, ancak kaktüslerimin çoğuna hiç gübre kullanmadım ya da çok azına salon bitkilerine kullandığım sıvı gübreden kullandığım olmuştur... Yani maalesef gübre konusunda pek bilgim yok... Tabii ki gübre kullanmamayı da öneriyor değilim... Kaktüs ve sukulentler için de sıvı gübreler satılıyor, onların çok uygun olacağını düşünüyorum.. Bu konuları çok iyi bilen arkadaşlar var, umarım mesajınızı görüp açıklayıcı bilgi sunanlar olur...
Bir de, eğer kaktüsünüzün köküyle ilgili bir sorunu, çürüme falan varsa ve bir iki hafta içinde kötüleşirse, üstteki yavruları çelik olarak kullanmanızı öneririm.. Bitkiyi tamamen kaybetmektense çeliklerden tekrar üretmek mümkün olmuş olur... Ama büyk ihtimalle gerek kalmayacaktır buna.. Bol şans dilerim...

Tekrar teşekkür ederim Mesut Bey, dediklerinizi dikkate alacağım. Gübreyle ilgili olarak da biraz daha okuma yapayım forumda. Ayrıntılı bir bilgiye denk gelirim belki :)

korman
06-07-2020, 12:46
merhaba bu kaktüs bu şekilde uzadı yana yatıyor atık, biraz daha büyük saksıya dikecegim kalınlaşırmı acaba.bol ışık alan bir yerde ama direk güneş almıyor güneşemi koymalıyım?

Mesut Temiz
06-07-2020, 15:27
merhaba bu kaktüs bu şekilde uzadı yana yatıyor atık, biraz daha büyük saksıya dikecegim kalınlaşırmı acaba.bol ışık alan bir yerde ama direk güneş almıyor güneşemi koymalıyım?

Mümkünse doğrudan güneş alacağı bir yere koyarsanız hem mevcut uzamış kısımlar sağlamlaşır, hem de yanlardan yeni çıkan kısımlar çok daha kalın ve sağlam büyür...
Yalnız yüzey yanıklarının oluşmaması için güneş süresini alıştırarak arttırmalısınız... İlk günler yarım saat kadar doğrudan güneşte kalsın, sonraki birkaç gün bir saate çıkarırsınız ve bu şekilde arttırırsınız... Maksimum yoğunlukta ve sürede güneş ışığı almak, çöl kaktüslerinin güçlü gelişmeleri ve normal formlarını kazanmaları açısından zorunludur... Ayrıca, mantar, küf gibi hastalıklardan da korunmalarına yardımcı olur... Bence şu aşamada saksıyı değiştirmenize gerek yok... Bitki iyice toparlasın kendini, önümüzdeki ilkbaharda değiştirirsiniz saksısını... Kaktüsler büyük saksılara gereksinim duymazlar... Esas olan, bol güneş sağlamak, toprağının çaurlaşmamasına dikkat etmek ve dondurucu soğuklardan korumaktır.. Bol şans...

Sedanineli
09-07-2020, 15:02
Merhaba arkadaşlar, 2019 eylül ayında süt kaktüsü aldim koşmayınca çok güzel yaprak verdi döktü. Cam balkonda dolduruyordu ama klima çalıştıracağım için cam balkona açmak zorunda kaldım ve kaktüs tamamen akşam üstü 15:00 sonrası batana kadar güneşte kaldi. 3 gün önce bi manzarayla karşılaştım. Balkondan içeri almadım ve aklıma direk güneş yanığı geldi. Fotoğraf yükleyemedim.

derin35
10-07-2020, 17:21
Merhaba arkadaşlar, 2019 eylül ayında süt kaktüsü aldim koşmayınca çok güzel yaprak verdi döktü. Cam balkonda dolduruyordu ama klima çalıştıracağım için cam balkona açmak zorunda kaldım ve kaktüs tamamen akşam üstü 15:00 sonrası batana kadar güneşte kaldi. 3 gün önce bi manzarayla karşılaştım. Balkondan içeri almadım ve aklıma direk güneş yanığı geldi. Fotoğraf yükleyemedim.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Sedanineli
10-07-2020, 21:45
https://i.hizliresim.com/lR2HWd.jpg (https://hizliresim.com/lR2HWd)

Sedanineli
10-07-2020, 21:46
Ay naptim

derin35
10-07-2020, 22:18
Biraz büyücek çıkmış fotoğrafınız. Foruma yüklemeden pc'nizde kırp ya da yeniden boyutlandır uygulayarak küçültebilir; ayrıca foruma yüklediğinizde, yayınlamadan evvel ön izleme yap sekmesinden görebilirsiniz.

Bitkideki beyazlıkları fark ettim. Bakalım kaktüs ustaları ne diyecek?

Kolay gelsin.

Mahmut Tebir
11-07-2020, 10:52
sayın Sedanineli (http://www.agaclar.net/forum/members/193371-sedanineli.htm)

Kaktüsünüz güneş yanığı olmuş anlaşılan. Zaten cevabı da siz vermişsiniz. Aşağıdaki linkte sizin bitkiniz gibi güneş yanığı olan kaktüsler var. Yazılanlara bakabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/21360.htm

DremreG
27-08-2020, 12:24
Kaktüsüm dün eğilmeye başladı. Biraz güneş alsın diye balkona çıkarmıştım. Normalde dik duruyordu ama fotoğrafta da görüldüğü gibi baya eğildi. Diğer fotoğrafta da görülüyor mu bilmiyorum ama sanki yüzeyinde buruşma var :(
Yardımcı olursanız sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus-hastaliklari/712353d1598523304-kaktus.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus-hastaliklari/712354d1598523372-kaktus2.jpg

fatitoo
28-08-2020, 10:10
ilk alıştırma evrelerinde doğrudan güneşe çıkartmayın çünkü içeride çok nazikleşiyor. önce açık havada gölgede güçlensin yapısı güçlü sert olduğunda ancak güneşe dayanabilir.

DremreG
28-08-2020, 11:29
Rica etsem fotoğraflara da bakabilir misiniz ? Bir sorun var mı sizce ? Düzelmesi için yapabileceğim bir şey var mı ? :(

http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus-hastaliklari/712353d1598523304-kaktus.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus-hastaliklari/712354d1598523372-kaktus2.jpg

fatitoo
28-08-2020, 12:10
sanki biraz susuz kalmış gibi görünüyor. belkide sıcak buruşturmuştur.

Sukulentdelisi
31-08-2020, 17:16
Arkadaşlar sukulentimde mantar oluştu nasıl tedavi edebilirim?

kaktus.sever
05-09-2020, 14:52
Kaktüsümün içinden böyle şeyler uzamaya başladı bunlar kaktüsün kendisi mi yoksa başka bir şey mi anlam veremiyorum. Beni ele geçirecek gibi.:D

Mesut Temiz
06-09-2020, 00:23
Kaktüsümün içinden böyle şeyler uzamaya başladı bunlar kaktüsün kendisi mi yoksa başka bir şey mi anlam veremiyorum. Beni ele geçirecek gibi.:D

Uzantılar, yeterli ışık alamadığı için deforme şekilde büyüyen yapraklar... Bitkiniz çok daha fazla güneş istiyor... O uzantıları kesip atmanız (çünkü kendi ağırlıklarını bile taşıyamayacaklardır) ve bitkiyi çok daha uzun saatler doğrudan güneş ışığı alacağı bir konuma koymanız iyi olur... Yeni çıkacak yapraklar eski yapraklar gibi doğru formda ve sağlıklı olacaklardır...

Not: Güneş yanığı olmaması için ilk günlerde güneş ışığı aldığı saatleri yavaş yavaş arttırmanız uygun olur..

gokhan051
01-10-2020, 20:11
Merhaba, çürüyen kısımlar için ne yapılabilir. Bi kac dalda var. Diğerleri büyüyor. Birini kestim kurudu baş tarafı ama tekrar aşağı dogru cürümeye basladı713189

edremit zeytin
07-10-2020, 08:51
Merhabalar,

Benim leş kaktüsümde ve sakız sardunyalarımda unlu bit var. Sardunyalarımdan bir kısmı kurudu. Bununla ilgili olarak fırça veya elle temizledikten sonra acı biberli su spreyi yaptım. Ancak önleyemiyorum. Aloe veramada geçmiş az miktarda. Evde yapabileceğim doğal ilaç karışımı veya alıp kullanabileceğim etkili bir ilaç varmı.

Kuruyan çiçek saksılarımdaki toprakta unlu bit kalır mı? Yeniden çiçek ekmek için toprak değişimi gerekli mi? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

İrma.t
13-11-2020, 11:45
Merhaba kaktüslerimde bu şekilde incelme ve renginde değişiklik oldu. Diğer kaktüsümde de rengi mora döndü neden olabilir?

Mesut Temiz
13-11-2020, 16:45
Merhaba kaktüslerimde bu şekilde incelme ve renginde değişiklik oldu. Diğer kaktüsümde de rengi mora döndü neden olabilir?

İlk resimdeki kaktüsünüz (chamaecereus silvestrii) bence fazla güneşe maruz kaldığı için kızarmış... Fakat güneş yanığı oluşmamış, yani bu bakımdan bir sorun yok, rengi yavaş yavaş açılır... Ancak pek canlı ve sağlıklı durmuyor, sanki yeni köklenmeye çalışıyor gibi... Kış boyunca pek gelişme olmaz, ama uygun bakımı sürdürürseniz ilkbahardan sonra canlanıp yanlardan yavru vermeye başlar...
Şu sayfadan bu türle ilgili bilgiler bulabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/kaktus/2504.htm

İkinci resimdeki kaktüsünüz (mammillaria) ise ihtiyaç duyduğu güneş ışığını alamamış... Renk açılması ve normal forma kıyasla cılız, ince uzun gelişim kaktüslerde gerekli güneş ışığının sağlanamadığının göstergesidir... Bu bitkiyi daha uzun saatler doğrudan güneş ışığı alacağı bir konuma yerleştirirseniz rengi koyulaşır ve bundan sonra gelişecek kısımları ve yavruları daha kısa, geniş ve sağlam gelişir (ancak ince büyümüş kısımlar bir daha genişlemez).
Normalde bu durumdaki bir bitkiyi (güneş yanıkları oluşmaması için) doğrudan yoğun güneşe maruz bırakmayıp süreyi yavaş yavaş arttırarak alıştırmamız gerekir.. Ancak kış aylarında olduğumuzdan buna gerek olmayacaktır.. Bol şans...

İrma.t
14-11-2020, 13:35
İlk resimdeki kaktüsünüz (chamaecereus silvestrii) bence fazla güneşe maruz kaldığı için kızarmış... Fakat güneş yanığı oluşmamış, yani bu bakımdan bir sorun yok, rengi yavaş yavaş açılır... Ancak pek canlı ve sağlıklı durmuyor, sanki yeni köklenmeye çalışıyor gibi... Kış boyunca pek gelişme olmaz, ama uygun bakımı sürdürürseniz ilkbahardan sonra canlanıp yanlardan yavru vermeye başlar...
Şu sayfadan bu türle ilgili bilgiler bulabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/kaktus/2504.htm

İkinci resimdeki kaktüsünüz (mammillaria) ise ihtiyaç duyduğu güneş ışığını alamamış... Renk açılması ve normal forma kıyasla cılız, ince uzun gelişim kaktüslerde gerekli güneş ışığının sağlanamadığının göstergesidir... Bu bitkiyi daha uzun saatler doğrudan güneş ışığı alacağı bir konuma yerleştirirseniz rengi koyulaşır ve bundan sonra gelişecek kısımları ve yavruları daha kısa, geniş ve sağlam gelişir (ancak ince büyümüş kısımlar bir daha genişlemez).
Normalde bu durumdaki bir bitkiyi (güneş yanıkları oluşmaması için) doğrudan yoğun güneşe maruz bırakmayıp süreyi yavaş yavaş arttırarak alıştırmamız gerekir.. Ancak kış aylarında olduğumuzdan buna gerek olmayacaktır.. Bol şans...

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İkinci fotoğraftaki kaktüslerimiz anasından yeni ayrılıp çoğaltılmak üzere alınmıştı, güneş gören cam önünde fakat renkleri değişince korktum. İzmirdeyim bu nedenle güneş çoğu zaman alabiliyorlar şuanda da. İlki için de önerilerinizi okuyup sağlığına kavuşturmaya çalışacağım.

Haymatlos33
03-12-2020, 16:34
Resimdeki kaktüsüm bir kaç ay içinde bu hale geldi neden olabilir yan yana beslediğim yolan kaktüsümde kendini baya çekti büzüldü

Haymatlos33
04-12-2020, 10:51
Fikri olan var mı

aslııı
04-12-2020, 16:09
Ben foruma yeni üye oldum. Bir yıla yakın bir süredir kaktüs bakıyorum kaktüslerimden birisi cereus peri kalesinin bugün yumuşadığını eğildiğini ve üst kısımda incelen yerden çürümeye başladığını fark ettim. Yanındaki kök gayet sağlıklı ve aynı anda suluyorum niçin böyle olduğunu anlamadım
Toprak kuruyana kadar sulamamistim henüz bu hafta başında suladim
Son zamanlarda pek güneş almadilar acaba ondan mı oldu
Bilen birisi yardımcı olursa çok sevinirim pek bir bilgim yok bu konuda kaktüsümu bu şekilde görmek beni çok üzüyor :(
Birkaç çözüm önerisi okudum fakat benim kaktusumde işe yarayıp yaramayacağını bilmediğim için üye oldum:(

flyway26
08-12-2020, 10:32
Merhabalar.Marketten evdeki radyasyonu emsij diye ufak bir kaktus aldim ama 10-15 gundur kuf benzeri görüntüsü artiyor gibime geldi.Yardimci olur musunuz?

flyway26
08-12-2020, 14:40
yardımcı olabilecek var mı acaba ?

Mesut Temiz
08-12-2020, 18:18
yardımcı olabilecek var mı acaba ?

Oksijenli suyu 1/100 oranında suyla seyreltin... Yani 1 ölçek oksijenli suyu 100 ölçek suya karıştırın ve bu karışımı fısfısla kaktüsün tüm yüzeyine püskürterek uygulayın... Birkaç gün bu uygulamayı tekrarlarsınız...
Bunun dışında, kaktüsünüz deliksiz bir kapta/saksıda ise mutlaka delikli bir saksıya alın ve uzun bir süre sulamayın... Ayrıca, sıcak, kuru ve güneşli bir ortamda tutun... Kökleri ve iç dokuları çürümediyse toparlayacaktır... Bol şans...

ProtezKalp
21-12-2020, 00:44
Merhaba çiçek severler sizlerle sorununu paylaşmak istedim çok cevap aradım ama bu türde bu hastalığın cevabını bulamadım bu leş kaktüsünü yeni aldım cins bir bitki kökten sarama vardı bana geldiğinde çamur gibi topraktaydı değiştirdim sanırım önüne geçtim ama bu akşam kontrol etiğimde bu pas gibi lekeleri gördüm siyah desem değil kahve rengi benek benek bilemiyorum kesmeyi düşünüyorum ama kıyamadım kurtarma temizleme imkanım varsa canlıya zarar vermek istemiyorum şimdiden teşekkürler resim yükleyemiyorum

Dream Master
04-01-2021, 10:02
http://www.imgim.com/img_20210104_115657.jpg
http://www.imgim.com/img_20210104_115629.jpg
Mesut temiz hocam merhaba. Öncelikle size çok teşekkür ediyorum
Sizden aldığım fikirler ve yönlendirmeler sayensinde kaktüslerim çok sağlıklı oldu ve çoğaldı.
Merak ettiğim bir sorum olacaktı size mümkünse eğer. Tavuklara aldığım vitamini kaktüslerin suyuna çok az bir miktar eklesem kaktüslere faydası olurmu mahsuru varmı ?

Mesut Temiz
04-01-2021, 17:50
http://www.imgim.com/img_20210104_115657.jpg
http://www.imgim.com/img_20210104_115629.jpg
Mesut temiz hocam merhaba. Öncelikle size çok teşekkür ediyorum
Sizden aldığım fikirler ve yönlendirmeler sayensinde kaktüslerim çok sağlıklı oldu ve çoğaldı.
Merak ettiğim bir sorum olacaktı size mümkünse eğer. Tavuklara aldığım vitamini kaktüslerin suyuna çok az bir miktar eklesem kaktüslere faydası olurmu mahsuru varmı ?

Merhabalar,
Kaktüslerinizin toparlanmasına sevindim Sayın Dream Master...
Vitaminler hayvanların çok küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu moleküller, bitkilerin bünyelerinde de varlar bilindiği gibi(A, B grubu vitaminler, C vitamini, E vitamini, K vitamini)... Bunlar bitkilerin bünyesinde üretiliyorsa, mutlaka işlevleri vardır... Ancak bunlar bitkiler tarafından topraktan emilemezler.. Zaten toprakta çok kısa sürede bozulurlar... Bitkiler için "vitamin" adıyla satılan ürünler varsa da, bunlar aslında vitamin değil mineral ve organik maddeler içeriyorlar, çünkü toprakta ve suda gerekli mineraller ve organik maddeler olduğunda bitkiler bunlardan ihtiyaç duydukları her maddeyi sentezleyebiliyorlar... Kaktüs ve sukulentler için "sıvı bitki besinleri" var... Bunların kullanımı çok kolay, ambalajda belirtilen oranlarda suyla karştırdığınızda kaktüs ve sukulentlerinizin besin gereksinimlerini tamamen karşılayacaktır... Zaten kaktüs ve sukulentlerin besin gereksinimleri diğer bitkilerin çoğuna kıyasla çok düşük diyebilirim... Bol şans...

fraser
22-01-2021, 12:49
Sorunun ne olduğunu anlayamadım, açıklayıcı bir bilgi de bulamadım. Çürüme gibi ama emin de olamıyorum. Dipten boğumlar kahverengileşiyor ve o yöne doğru eğiliyor. Kaktüslerimden birini ciddi anlamda kötüleştirdiği fotoğrafta da görülüyor, kurtarılabilir durumda mı? Diğeriyse daha iyi durumda gibi. Kaktüslerimi kurtarmak için ne yapabilirim?

Mesut Temiz
22-01-2021, 14:37
Sorunun ne olduğunu anlayamadım, açıklayıcı bir bilgi de bulamadım. Çürüme gibi ama emin de olamıyorum. Dipten boğumlar kahverengileşiyor ve o yöne doğru eğiliyor. Kaktüslerimden birini ciddi anlamda kötüleştirdiği fotoğrafta da görülüyor, kurtarılabilir durumda mı? Diğeriyse daha iyi durumda gibi. Kaktüslerimi kurtarmak için ne yapabilirim?

İlk iki resimdeki bitkiniz (Kaynana Topuzu - echinopsis oxygona) soğuğa oldukça dayanıklıdır.. Fazla sulamaya da diğer kaktüs türlerine kıyasla yine oldukça dayanıklı bir türdür... Çürüme olduğunu sanmıyorum... Göründüğü kadarıyla bitki toprağın çok dışına dikilmiş, yani yeterince derin dikilmemiş... Birkaç santim daha fazla toprağa girecek şekilde yeniden dikmenizi öneririm... Ayrıca ince 2-3 çubukla destekleyebilirsiniz kökleri iyice gelişip bitkiyi sabitleyinceye kadar... Ben çöp şiş için kullanılan bambu şişleri kullanıyorum bu tür küçük bitkileri desteklemek için...
Son resimdeki kaktüsünüz bir mammillaria... Mammillaria'lar soğuğa, fazla neme karşı çok daha hassaslar... Mantar hastalıklarına ve kök çürümesine yatkınlar... Ortam sıcaklığına ve fazla su vermemeye dikkat etmek gerek... Onun durumu için resimden net bir şey söyleyemeyeceğim...

Yalnız kullandığınız saksıları biliyorum, onların alt delikleri yok ve bu nedenle fazla suyu tahliye edemiyorlar. Bence dibi delik ve ayrı altlığı olan saksılar kullanırsanız çok daha iyi olur... Bol şans..

ankaramk
10-02-2021, 19:56
Merhabalar. Ağaçlar.net ailesi. Kaktüslerimde değişiklik fark ettim ve kırmızı örümcek olduğunu fark ettim. Hasta olanları dışarı çıkarmak zorunda kaldım.
mikroskop kamera ile çektim fotoğrafları. Daha önce başına gelen varsa fikirlerini alabilirim https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210210/d040f7e733145fbfb23b232a1f3db28e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210210/688afaf0ba640d3801f4d5ab4451bf75.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210210/5e676ccda906f2161fede617209ae400.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210210/8d6288123bf6b5d737d17dc99bac4567.jpg

Venus V6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

faruk92
28-02-2021, 10:45
Merhaba 2 adet kaktüsüm var cinslerini bilmiyorum.
Uzun olan kaktüsümün renginde solma, dibinde yumusama ve üstünde kuru kabukumsu bölgeler oluştu
Küçük yuvarlak olanda ise büzüşme var
Saksılarınıda değiştirmeyi düşünüyorum özellikle uzun olanı. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz

https://i.ibb.co/XtZPfxB/IMG-20210228-104014.jpg
https://i.ibb.co/QDdSZCw/IMG-20210228-104030.jpg
https://i.ibb.co/qRZB4Xw/IMG-20210228-104045.jpg
https://i.ibb.co/LQ7q52j/IMG-20210228-104057.jpg

https://i.ibb.co/k1D4ST3/IMG-20210228-104159.jpg

Hahhuuu
10-04-2021, 17:08
Merhaba kaktüs sever arkadaşlar. Pek çok kaktüsüm var, 3 5 yıldır keyifle yetiştiriyorum onları. Son birkaç gündür birkaçında hastalık tarzı şeyler gözlemliyorum. Bilgisi olanlar beni aydınlatırsanız çok müteşekkir kalacağım. Birinci resimdeki kaktusümde örümcek ağları oluyor sürekli. Ve gözlemlediğim kadarıyla bu durum kaktüsümün yeni çıkardığı bebeğinin büyümesini ve daha fazlalarini engelliyor. 2. Kaktüsümün gövdesinde pas benzeri lekeler var. 3 ve 4. Görseller ise en çok içim parçalayanlar. Ne olduğunu anlamadım birden böyle oldu. Şimdi bakımlarıyla ilgili ufak değişiklikleri anlatayım, güneybatı cephe balkonunda duvar dibinde duruyorlardi, havaların ısınmasıyla 1 metre kadar öne çektim, cam bariyerlerin önünde duruyorlar. Toprak değişimi yapmadım fakat üstten katı solucan gübresi kattım topraklarına. Durumumuz bu. :(
717983

717984

717985

717986

EsTeo
12-04-2021, 11:35
Son birkaç gündür kaktüsümün üstünde siyah benekler oluşmaya başladı ve hızla artıyor. Sebebi ne olabilir? Çürüme belirtisi mi? Bilgi verebilecek olan varsa çok sevinirim.
Teşekkürler.

İstanbultreni
23-05-2021, 22:56
Merhaba arkadaşlar bu kaktüs çürümeye başlamıştı. Kurtarmak için uygun yerinden kestim gerekli uygulamaları yaptıktan sonra toprağa ektim ve koklenmesini bekledim fakat bu hale geldi. Köklenmedi de. Ne yapabilirim?

Mesut Temiz
23-05-2021, 23:08
Merhaba arkadaşlar bu kaktüs çürümeye başlamıştı. Kurtarmak için uygun yerinden kestim gerekli uygulamaları yaptıktan sonra toprağa ektim ve koklenmesini bekledim fakat bu hale geldi. Köklenmedi de. Ne yapabilirim?

Kaktüslerin içi yumuşak dokudan oluşuyor... Uzun kaktüslerde çürüyen kısımları temizleyip açık yüzeyi kuruttuktan sonra tekrar dikerek kurtarmak çoğu kez mümkün oluyor, ancak yuvarlak bir kaktüsün iç kısmı çürüdüğünde, oluşan bakteriler çok hızlı bir şekilde bitkinin tamamına yayılıyor...

Kaktüsünüzün büyük ihtimalle soğuktan donmuş olabileceğini, çürümenin bunun ardından gerçekleşmiş olabileceğini düşünüyorum... Bitkinin soğuktan donan dokuları öldüğünden, kısa sürede çürümeye ve bakteri üretmeye başlıyor...

Sorun soğuktan kaynaklanmıyorsa, herhangi bir sebeple çürüyen kaktüsünüzün çürük dokularını tam temizleyememiş ya da toprağa dikmeden önce yeterince kurutmamış olabilirsiniz... Açık yara şeklindeki doku tamamen kabuk bağlamamışsa, topraktaki mikroorganizmalar bitkinin içine nüfuz edip çürütüyor...

Başka önerilerde bulunan arkadaşlar olabilir, ancak kendi adıma görebildiğim kadarıyla bitki ölmüş maalesef...

İstanbultreni
23-05-2021, 23:17
Teşekkürler bilgi paylaşımınız için

Japontipikurdan
07-07-2021, 10:47
Merhabalar arkadaşlar foruma yeni üye oldum size bir konu hakkında danışmak istiyorum . Fotoğrafını yüklediğim opuntiamda buruşmalar var nedeni hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

Krcn34
21-10-2021, 12:44
Kaktüs topraklarimda pamuklasma oluştu . Yardımcı olabilir misiniz ? Neden olur

Ayşegül Yılmaz
24-11-2021, 12:31
Siteyi yeni kullanmaya başladım nereye yazacağımı bilemedigim için buraya yazdım ancak bu türdeki iki kaktusumun de çıkan yavruların da morarma mevcut ..sebebini bilen var mı ?

Mesut Temiz
30-11-2021, 17:49
Siteyi yeni kullanmaya başladım nereye yazacağımı bilemedigim için buraya yazdım ancak bu türdeki iki kaktusumun de çıkan yavruların da morarma mevcut ..sebebini bilen var mı ?

Büyük ihtimalle birden güneşe çıkarıldıkları için olmuştur o kızarma/morarma... Opuntia'larda fazla güneş almayan bir ortamda çıkan yapraklar sonradan daha fazla güneş alan bir ortama konulduğunda bu tür bir renk değişimi olabiliyor... Zaten yaprakların çok ince ve uzun gelişmiş olması da yeterince güneş almayan bir ortamda büyüdüklerini gösteriyor...

pamirsama
14-02-2022, 17:11
merhaba annem kaktüslerinde garip diken gibi uzantılar fark etti ama normal dikenden daha büyük ve hızlı büyüdükleri için bir tür hastalık olabileceğini düşünüp öbür bitkilerden ayırdık. ne olabileceğini bilen varsa yardımcı olabilirse cok memnun olurum ^^ fotoğraf dosyaları cok büyük olduğu için yükleyemedim o yüzden linklerini bırakıyorum aşağıya, şimdiden teşekkürler.

fotograf1 (https://cdn.discordapp.com/attachments/688064867219144828/942813545391853588/IMG_5224.jpg)
fotograf2 (https://cdn.discordapp.com/attachments/688064867219144828/942813545886785567/IMG_5225.jpg)
fotograf3 (https://cdn.discordapp.com/attachments/688064867219144828/942813546490773514/IMG_5226.jpg)

Muda
14-02-2022, 19:57
Çok ilginç. Kök gibi görünüyorlar. Şimdiye kadar hiç görmedim.

Mesut Temiz
14-02-2022, 22:47
merhaba annem kaktüslerinde garip diken gibi uzantılar fark etti ama normal dikenden daha büyük ve hızlı büyüdükleri için bir tür hastalık olabileceğini düşünüp öbür bitkilerden ayırdık. ne olabileceğini bilen varsa yardımcı olabilirse cok memnun olurum ^^ fotoğraf dosyaları cok büyük olduğu için yükleyemedim o yüzden linklerini bırakıyorum aşağıya, şimdiden teşekkürler.

fotograf1 (https://cdn.discordapp.com/attachments/688064867219144828/942813545391853588/IMG_5224.jpg)
fotograf2 (https://cdn.discordapp.com/attachments/688064867219144828/942813545886785567/IMG_5225.jpg)
fotograf3 (https://cdn.discordapp.com/attachments/688064867219144828/942813546490773514/IMG_5226.jpg)

Sayın Muda'nın belirttiği gibi, köke benziyorlar... Bu tür kaktüse uzun yıllardır bakıyorum, toprağa değen kısımlarında bu tür kök geliştiriyorlar... Bir şekilde kök geliştirmeye teşvik edecek bir durum olmuştur... Hastalık olduğuna pek ihtimal vermiyorum kendi adıma...

hyry
21-04-2022, 15:26
Merhabalar, acemice de olsa kaktüs ve sukulent büyütmeye çalışıyorum son bir kaç yıldır. Uzunca bir süredir buradan da faydalanıyorum. Elimden geldiğince bakımlarını öğrenmeye çalışıyorum, hatalarımı düzeltiyorum. Fotoğraflarını paylaşacağım tavşan kulağı 2 yıl önce aldığımda ancak 10 cm boyundaydı. Şimdi ise yaklaşık 40 cm. Ancak son zamanlarda bir derdi var tam olarak anlayamadığım. Aynı gövdeden büyüyen bir dal gayet sağlıklı devam ediyorken, diğer dal iyice kötüleşti. Daha önce yokken şu an ana dalda da sorun var. Lütfen bilgisi olan birileri ne yapmam gerektiği, nasıl kurtarabileceğim hakkında yardımcı olursa çok mutlu olacağım. Şimdiden çok teşekkürler...

Mesut Temiz
21-04-2022, 18:23
Merhabalar, acemice de olsa kaktüs ve sukulent büyütmeye çalışıyorum son bir kaç yıldır. Uzunca bir süredir buradan da faydalanıyorum. Elimden geldiğince bakımlarını öğrenmeye çalışıyorum, hatalarımı düzeltiyorum. Fotoğraflarını paylaşacağım tavşan kulağı 2 yıl önce aldığımda ancak 10 cm boyundaydı. Şimdi ise yaklaşık 40 cm. Ancak son zamanlarda bir derdi var tam olarak anlayamadığım. Aynı gövdeden büyüyen bir dal gayet sağlıklı devam ediyorken, diğer dal iyice kötüleşti. Daha önce yokken şu an ana dalda da sorun var. Lütfen bilgisi olan birileri ne yapmam gerektiği, nasıl kurtarabileceğim hakkında yardımcı olursa çok mutlu olacağım. Şimdiden çok teşekkürler...

Öncelikle bitkinin saksısının altında deliği olduğunu umuyorum ve deliksiz saksıya sukulent ekilmemesi konusunu hatırlatmak istiyorum...
Acaba bitkinin bozulmaya başlayan kısmı boğum yerinden kırılmış olabilir mi? Bence bir kontrol edin. Bende uzun yıllardır bu opuntia türünden (opuntia microdasys) var ve bir şekilde boğum yerinden zarar gördüğünde, boğumun yukarısındaki kısımlarda benzer değişiklikler oluyor...
Eğer boğum yerinden kırıldıysa o kısmı direkt makul bir derinlikte toprağa dikerek köklendirebilirsiniz...
Bu tür çabuk köklendiğinden, bence her halükârda o kısmı ayırıp başka bir saksıya dikin...
Ayrıca, resimden görebildiğim kadarıyla kaktüsünüzün ilk köklendirilen yaprakları (aslında "dal"dır bunlar) ufakmış, sonradan daha iyi güneş ve besin ortamı bulunca iri yapraklar vermiş ve bunları taşıması da giderek daha zorlaşacak...
Ben olsam en iri yapraklardan ayırıp onları ana taşıyıcı gövde yapmak üzere köklendiririm... Aslında bunu yapıyorum da... Yıllar önce ana gövde yapmak üzere en iri yaprakları seçip köklendirmiştim, şimdi bitki kocaman oldu, hâlâ dik ve sağlıklı büyüyor...
Bitkinizde bir hastalık olduğunu sanmıyorum, ama belki daha bilgili bir arkadaşımız bir hastalık/parazit de tespit eder..
Bol şans diliyorum...

hyry
22-04-2022, 14:19
Öncelikle çok çok teşekkür ediyorum bilgilendirme için.
Ben acemisiyim, öğrenmeye çalışıyorum. Saksıda delik yok, haklısınız, altına 2-3 cm ponza taşı koymuştum, bunun yeterli olduğu söylenmişti sorduğumda çiçekçi. Sulamaya da dikkat etmeye çalıştım ancak şimdilerde hava ısındı, toprak değişim yapacağım, altı delik bir saksıya alacağım.
Kontrol ettim, kırık filan yok, ancak dediğiniz gibi çok minicikti ben aldığım zaman bu bitkiyi. 10 cm var ya da yoktu, 1 tl'den az büyük kök ve üzerinde iki kulak şeklinde. Saksı/toprak değiştirirken tüm kötülemiş dalları kesip sağlamları yeniden ekeceğim bu durumda.
Tekrar çok teşekkürler...

Mesut Temiz
22-04-2022, 14:54
Öncelikle çok çok teşekkür ediyorum bilgilendirme için.
Ben acemisiyim, öğrenmeye çalışıyorum. Saksıda delik yok, haklısınız, altına 2-3 cm ponza taşı koymuştum, bunun yeterli olduğu söylenmişti sorduğumda çiçekçi. Sulamaya da dikkat etmeye çalıştım ancak şimdilerde hava ısındı, toprak değişim yapacağım, altı delik bir saksıya alacağım.
Kontrol ettim, kırık filan yok, ancak dediğiniz gibi çok minicikti ben aldığım zaman bu bitkiyi. 10 cm var ya da yoktu, 1 tl'den az büyük kök ve üzerinde iki kulak şeklinde. Saksı/toprak değiştirirken tüm kötülemiş dalları kesip sağlamları yeniden ekeceğim bu durumda.
Tekrar çok teşekkürler...

Köklendirmek için ayıracağınız yaprakları dikmeden önce birkaç gün açıkta bekletirseniz iyi olur... bu uygulama kesik yaş yüzeyin kuruyup kabuk tutması için gerekli... Doğrudan toprağa dikerseniz, topraktan kesik yaş yüzey aracılığıyla bakteri ve mantarlar bitkinin içine nüfuz edip çürümesine yol açıyor... Bol şans...

CSA3
15-08-2022, 22:52
https://ibb.co/nDgxLN7

Arkadaşlar kaktüsüm birden bire yapraklarını kaybetmeye başladı. Yavaş yavaş, gövdeye bağlandıkları yerden aşağı doğru eğilip kopuyorlar. Yıllardır bakıp büyüttüğüm kaktüsüm ölecek diye çok korkuyorum. Pamukçuk gibi birşey mi diye temizlemeye çalıştım ama öyle bariz bir bitlenme durumu da söz konusu değil gibi. Bu nedir ? Çaresi nedir, ne yapmalıyım, fikri olan var mıdır ? Lütfen yardım edin.

Çok sulamış olma ihitmalim var, ona karşı da saksıyı değiştirip, baya uzun süre sulamadım. Bu arada büyümeye de devam ediyor, üstteki en uzun kısımlardan yeni yapraklar çıkmaya başladı.

Sevgi Durul
16-08-2022, 00:20
https://ibb.co/nDgxLN7

Arkadaşlar kaktüsüm birden bire yapraklarını kaybetmeye başladı. Yavaş yavaş, gövdeye bağlandıkları yerden aşağı doğru eğilip kopuyorlar. Yıllardır bakıp büyüttüğüm kaktüsüm ölecek diye çok korkuyorum. Pamukçuk gibi birşey mi diye temizlemeye çalıştım ama öyle bariz bir bitlenme durumu da söz konusu değil gibi. Bu nedir ? Çaresi nedir, ne yapmalıyım, fikri olan var mıdır ? Lütfen yardım edin.

Çok sulamış olma ihitmalim var, ona karşı da saksıyı değiştirip, baya uzun süre sulamadım. Bu arada büyümeye de devam ediyor, üstteki en uzun kısımlardan yeni yapraklar çıkmaya başladı.

Kök çürümesi olmuş sanırım.

CSA3
16-08-2022, 00:49
Curumusse ne yapmalı peki ? Yarın yine bir saksidan çıkarıp incelemeyi düşünüyorum, yeni toprak da alacağım. Acaba dipleri nemli mi hala diye merak ediyorum toprağın, sulamadim bayadir öyle ama bir süredir hava aşırı nemliydi belki de hala toprak diplerde nemli kalmıştır. Bitki doktorluğu diye bir meslek niye yok ya, veteriner gibi bitkiler için de doktor olsa valla gotursek böyle o muydu bu muydu diye çözüm denerken bitkiler olup gidiyor valla.

Mesut Temiz
17-08-2022, 10:50
Curumusse ne yapmalı peki ? Yarın yine bir saksidan çıkarıp incelemeyi düşünüyorum, yeni toprak da alacağım. Acaba dipleri nemli mi hala diye merak ediyorum toprağın, sulamadim bayadir öyle ama bir süredir hava aşırı nemliydi belki de hala toprak diplerde nemli kalmıştır. Bitki doktorluğu diye bir meslek niye yok ya, veteriner gibi bitkiler için de doktor olsa valla gotursek böyle o muydu bu muydu diye çözüm denerken bitkiler olup gidiyor valla.

Ben de kök kısmının çürüdüğünü ve çürümenin belli bir yüksekliğe kadar yayıldığını düşünüyorum resmi temel alarak...

Böyle bir durumda yapabileceğiniz şey, çürük kısımların yukarısından kestiğiniz dalları, çürük dokuyu tamamen ayıklayıp birkaç gün kuruttuktan sonra (kesik yüzeyin kuruyup kabuk bağlaması lazım; bu, topraktaki mikroorganizmaların bitkinin dokularına nüfuz edip onu çürütmesini engeller) yeniden uygun derinlikte toprağa dikip köklenmelerini sağlamaktır. Kendi adıma, o haldeki bir bitkinin bütün dallarını birer çelik olarak ayrı ayrı köklendirebilirim ve bunu çok kez de yaptım. Yani oldukça kolay bir şey... Önemli olan, sabırsız davranıp erken dikmemeniz... Birkaç gün, belki beş altı gün açıkta bırakın kurusunlar... Kurutmaya başlamadan önce kesik yüzeyleri toz tarçına batırırsanız sağlıklı bir şekilde köklenme şanslarını daha da arttırmış olursunuz... Sonra dilerseniz ayrı ayrı küçük saksılara, ya da tek bir saksıya çok sayıda olacak şekilde dikebilirsiniz...

Yalnız acele edin, o çürüme yukarı doğru yayılıyor şu anda ve gecikirseniz köklendirebilecek sağlam bir çeliğiniz kalmayabilir... Bol şans...

Agust
25-02-2023, 01:26
beyler forumdan e posta gelmedi forum açamadım kaktüsüm parçalandı dün gece balkondan düşmüş param parça ve sıvısı yok her yeri yemyeşil ve siyahlamış azıcık ve kötü kokuyor napabilirim öldü mü gömiyim mi çok endişelendiğim için hemen buraya yazdım

Mesut Temiz
25-02-2023, 02:52
beyler forumdan e posta gelmedi forum açamadım kaktüsüm parçalandı dün gece balkondan düşmüş param parça ve sıvısı yok her yeri yemyeşil ve siyahlamış azıcık ve kötü kokuyor napabilirim öldü mü gömiyim mi çok endişelendiğim için hemen buraya yazdım

Birkaç resmini gönderebilirseniz kurtarılıp kurtarılmayacağı, en azından bazı parçalarının köklendirmeye uygun olup olmadığı konusunda yorum yapmak mümkün olabilir...

Agust
25-02-2023, 10:19
üstünden araba geçmiş herhalde oto parka düşmüştü ve birkaç parçasını bulamadım ama tavşan kulağı olduğu için 3 tane parçası vardı ikisi kurtuldu birisi paramparçaydı ve tüm sıvısı gitmişti
https://streamable.com/1nuaos

Mesut Temiz
25-02-2023, 11:08
üstünden araba geçmiş herhalde oto parka düşmüştü ve birkaç parçasını bulamadım ama tavşan kulağı olduğu için 3 tane parçası vardı ikisi kurtuldu birisi paramparçaydı ve tüm sıvısı gitmişti
https://streamable.com/1nuaos

Tavşan kulağı ise, tam yaprağı varsa kolayca köklendirebilirsiniz... Yalnız kesik yüzeyini birkaç gün kuruttuktan sonra toprağa dikin... Sıcak bir yerde kurusun önce...
Tam yaprak yoksa, yaprak parçası da köklenir... Yine mutlaka kesik yüzeylerin iyice kuruması lazım önce... Bunun da öncesinde ezilmiş, parçalanmış dokular varsa onları temiz bir bıçakla kesip atın, kalan sağlam parçayı yıkayarak temizleyin, birkaç gün kurumaya bırakın ve toprağa dikeceğiniz zaman yaprağın alt kısmının toprağa gelmesine dikkat edin.. yani ters dikmemelisiniz.. Çok kolay köklenen bir bitkidir.. Köklendikten sonra sağlam, sağlıklı yapraklar verecektir...

Agust
25-02-2023, 11:14
yaprakları tutan kaktüs param parça olmuş diğer kaktüslere işlem yapıcağım ama yaprakları tutan kaktüse napabilirim her yeri param parçaydı ve hiç ezilmemiş doku yoktu
gömiyim mi yoksa toprağa mı koyuyum?

Mesut Temiz
25-02-2023, 17:27
yaprakları tutan kaktüs param parça olmuş diğer kaktüslere işlem yapıcağım ama yaprakları tutan kaktüse napabilirim her yeri param parçaydı ve hiç ezilmemiş doku yoktu
gömiyim mi yoksa toprağa mı koyuyum?

Tamamen ezilmiş, dağılmışsa zaten ölmüştür, çürür birkaç gün içinde... Ancak kökün olduğu, toprağa girdiği noktaya yakın gövdede sağlam bir kısım kaldıysa, o kısmın üzerini temizlerseniz, yani ezik dokuları ayırırsanız o kısımdan da yeni yaprak verir... Dikenlerin kümelendiği yerler aynı zamanda yeni yaprakların (ki aslında yaprak değil "dal"dır onlar) geliştiği yerlerdir... Kökle birlikte bu diken kümelerini içeren sağlam bir kısım kaldıysa, ondan da yeni bir kaktüs gelişir...

Bu arada, kaktüsünüzün tür adının "opuntia microdasys" olduğu bilgisini de paylaşayım...

Dediğim gibi, çok dayanıklı ve çabuk gelişen bir kaktüs türü bu.. Doğru bir şekilde temizleyip yeterince kuruttuktan sonra dikerseniz kolayca yeni kaktüs bitkileriniz gelişecektir.. Bol şans...

Agust
25-02-2023, 22:28
bir iki tane parçanın dikeni hala batıyor ve öyle seyrek batma yok dokununca hemen batıyor ve bir sürü batıyor toprağın üstüne koymuştum parçanın suyu nerdeyse kalmamış susuz ezilmiş plastiğe benziyor sizce canlımıdır o parça?

Mesut Temiz
26-02-2023, 03:18
bir iki tane parçanın dikeni hala batıyor ve öyle seyrek batma yok dokununca hemen batıyor ve bir sürü batıyor toprağın üstüne koymuştum parçanın suyu nerdeyse kalmamış susuz ezilmiş plastiğe benziyor sizce canlımıdır o parça?

Ezilmiş kısımlar ölüyor maalesef... O doku çürümeye başlıyor, içinde bakteriler vb. çoğalmaya başlıyor ve bunlar kısa sürede bitkinin sağlam kısımlarına da yayılıp tüm bitkiyi öldürebiliyor... O yüzden ezilmiş, çürümüş, doku bütünlüğü kalmamış kısımları temizleyip atmamız önemli... bu kısımları çıkardıktan sonra bitkiyi suyla yıkayın ve kurumaya bırakın... Kesik yüzeyler birkaç günde kabuk dokusu oluşturacaklardır.. ondan sonra, yaprağın altı toprağa girecek şekilde uygun bir derinliğe toprağa dikersiniz... Yaprak dik duracak şekilde, yaprağın dörtte biri veya üçte biri kadar olabilir bu derinlik örneğin... Bitkinin iki yanına gelecek şekilde toprağa iki çubuk saplayıp yaprağı iple bunlara bağlayarak sabitlerseniz daha iyi olur, çünkü düzgünce kök geliştirebilmesi için oynamaması gerekli.. Dediğim gibi, kolay köklenen bir bitkidir, başka bir şey yapmayıp kendi haline bırakırsanız birkaç haftada kök oluşturur ve önce toparlanır, yazın da çok sayıda yeni, sağlıklı yaprak verir... Bu şekilde yüzlerce köklendirip geliştirdim daha önce...

Bu bitki bol güneş ışığına ihtiyaç duyar... Yaz başından itibaren mümkünse tüm gün doğrudan güneş ışığı alacağı bir konumda tutarsanız yaprakları tam olması gereken formda, geniş, kalın ve güçlü gelişir... Bol şans diliyorum...

Agust
13-03-2023, 17:41
türünü bilmediğim bir kaktüs aldım en altında sararma var fakat kendisi pek yumuşak değil fotoğrafı https://streamable.com/28ajgz

Mesut Temiz
13-03-2023, 18:13
türünü bilmediğim bir kaktüs aldım en altında sararma var fakat kendisi pek yumuşak değil fotoğrafı https://streamable.com/28ajgz

Kaktüs bir mammillaria türü resimden görebildiğim kadarıyla... Alt kısmı bitkinin yan dalları nedeniyle güneş ışığı almadığı için o renktedir, bir sıkıntı olduğunu zannetmiyorum... Yapılacak en iyi şey bitkiyi sıcak ve mümkün olduğunca çok güneş ışığı alan bir konumda tutup müdahale etmeden kendi haline bırakmak... Gayet iyi gelişecektir...

Agust
13-03-2023, 22:12
https://streamable.com/owiaii kaktüsüme diken battı diğerinden
Ve bazı dikenleri dökülüyor
Durumu iyiyse beğenirmisiniz?

Mesut Temiz
14-03-2023, 23:20

Diken batması türü küçük hasarlardan bir sorun olmaz, önemli olan bitkiyi darbelerden korumak, sarsılmasını önlemek, soğuktan korumak, aşırı sulamamak ve bol bol güneş ışığı alacağı bir yerde tutmak... Yine de yaralanmalarla görsel olarak kötü görünmemesi için bitkileri biraz aralıklı olacak şekilde yerleştirirseniz daha iyi olur... Bitkinin düşmeyeceği, oynayıp sarsılmayacağı, bol ve mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığı alacağı sabit bir yer ayarlayıp hep orada tutarsanız yaz boyunca çok güzel bir gelişim sağladığını görebilirsiniz.. Bol şans...

h_dogan
15-03-2023, 13:33
Sn. Agust fotoğrafları direk foruma yüklerseniz kalıcı olur ve daha kolay yardımcı olunur. Önceden yüklediğiniz fotoğraflar artık açılmıyor.

KorayÖzkayaTR
08-06-2023, 07:03
Saksıyı değiştirdikten sonra önce dikenlerin döktü, bir hafta içinde çiçek açtı. Çiçek açmasıyla birlikte 4 -5 ayrı kulağın ucunda daha önce görünmeyen bir kararma ve çürüme benzeri deformasyon başladı. Daha önce böyle bir şeye tanık olan çözüm sunabilecek var mı?

t.benzer
10-12-2023, 11:15
Merhaba,
Resimlerde gorundugu gibi bir hastalik belirdi. Anlayanlar nasil tedavi edebilecegimizi yazabilir mi ve neye dikkat etmemiz gerekir.