Bağlan

View Full Version : Turşu Yapımları




Sayfalar : [1] 2

Sebahattin Sargın
17-12-2006, 19:07
İlk olarak çok kolay bir turşu yapımıyla başlıyacağım.
Turşumun ismi "alman tipi lahana turşusu". Ekşi lahana da denir.Batı ülkelerinde uygulanır genellikle.

Ekşi lahana

Malzemeler:
1 veya 2 tane iri lahana
Tuz
Turşu kabı

Yapılışı:

Lahanalar 1-2 mm genişliğinde şeritler halinde kesilir. Sonra turşu kabına bir kat lahana bir kat tuz olacak şekilde yerleştirilir. Tuz oranı % 2-2.5 olmalı bu arada. Turşu hava boşluğu kalmıyacak şekilde iyice bastırılır (bu çok önemli). Kap dolunca üstü temiz yeşil lahana yaprağıyla kapatılır.

Tuz ve sıkıştırmanın etkisiyle salınan lahana özsuyu salamura sıvısını oluşturur. Bu yüzden bu turşuya su katılmaz (bu da çok önemli). Doğal olarak fermantasyona bırakılır. Fermantasyon 20 C de 2-3 hafta sürer. Taze olarak tüketilir veya konserve edilir.

Turşu yeme olgunluğuna gelince tüketilmeli veya fermantasyon durdurulamalı. Yoksa aşırı ekşi bir ürün meydana gelir. Besleyici değeri oldukça yüksektir.

Umarım beğenirsiniz bunu okulda görmüştük...
sevgilerle ;)




malina
17-12-2006, 19:37
Tuz oranı % 2-2.5 olmalı ne demek?

Taze olarak tüketilir veya konserve edilir demişsin, konserve edilir kısmını anlamadım.

Sebahattin Sargın
17-12-2006, 20:04
Sevgili malina, yani tuz oranını lahananın miktarına göre hesaplıyacaksınız.
Kilosuna göre hesap yapacağız mesela 100 kilo salamuraya 2-2.5 kilo tuz anlayacağınız.Biz fabrika hesabını böyle görüyoz.
2. soru konserve gibi saklanır.ama bence hazır olunca tüket......

Todor
17-12-2006, 21:27
Kullandığımız tuzun kaba tuz veya sofralık olması fark eder mi?

Sebahattin Sargın
17-12-2006, 21:49
Sevgili todor biz okulda denerken normal sofralık tuz kullanmıştık.

denizakvaryumu
17-12-2006, 22:45
Bu tarife ilk defa şahit oldum,denedinizmi,tadı nasıl,fazla tuzlu olmuyormu?

turunç
17-12-2006, 23:10
Teşekkür ederiz.. Eline sağlık. Güzel bir başlangıç oldu. Devamını dilerim:)

malina
17-12-2006, 23:56
Bu tarife ilk defa şahit oldum, denediniz mi, tadı nasıl, fazla tuzlu olmuyor mu?

Ben de ilk kez duyuyorum. Bunu deneyecek bir gönüllü aranıyor. Sen deneyip sonucu bildirir misin? :)

denizakvaryumu
18-12-2006, 00:00
Sebo 17 , okulda gördüğüne göre en iyi uygulamayı o yapar gibime geliyor :)

Sebahattin Sargın
18-12-2006, 17:29
Arkadaşlar biz okulda yaptık ekşi bir tadı var. Ama yaparken çok dikkat etmeniz gerekiyor koşullarına, ekşi severler için uygun bir turşu. Bu turşuyu ben de ilk defa okulda gördüm.

Todor
18-12-2006, 20:58
Aynı yöntemle ben mısır silajı yapıyorum. Tuz oranı daha az olmak koşulu ile temelde aynı. Bütün dikkat edilmesi gereken, malzemenin çok iyi sıkıştırılması ve içinde hiç hava kalmaması. Hatta sıkıştırma işlemi o kadar önemli ki, traktörle üzerinde gezerek yapıyoruz. Hava almadığı sürece iki yıl kadar bozulmadan dayanır. Perşembe günü pazardan bir lahana alıp deneyeceğim:)

Ela
18-12-2006, 21:02
[QUOTE=sebo_17;60264]İlk olarak çok kolay bir turşu yapımıyla başlıyacağım.
Turşumun ismi "alman tipi lahana turşusu". Ekşi lahana da denir.Batı ülkelerinde uygulanır genellikle.

Ekşi lahana

Malzemeler:
1 veya 2 tane iri lahana
Tuz
Turşu kabı

sirke ve sarımsak kullanılmıyor demek hıı :) :)

memet
18-12-2006, 21:30
Bir belgeselde Almanlar'ın lahanayı fabrikada bu şekilde işlemesini izlemiştim de ne olduğunu anlayamamıştım.

Sebahattin Sargın
18-12-2006, 22:34
Sevgili zerrin hanım neye güldünüz anlayamadım ben. Evet sirke ve sarımsak kullanılmıyor.Çok basit bir turşu yapımı ;)

Selahattin Yılmaz
19-12-2006, 07:25
Turşu başlığını görünce bende Alman tipi Lahana Turşusunu yazayım dedim bir baktım alman tipi lahana turşusunu anlatmışlar. Bu tarif benim ders notlarıma benziyor ama hadi hayırlısı...;)

Selahattin Yılmaz
19-12-2006, 07:43
Öğrencim sorularınıza cevap versin yetmediği yerde devreye gireriz. Ama önce ayrıntılı tarifini buraya bir gönderteyim. :)

Sebahattin Sargın
19-12-2006, 07:54
ALMAN TİPİ LAHANA TURŞUSU (SAUERKRAUT= EKŞİ LAHANA)
Ülkemizde uygulaması olmayan daha ziyade batı ülkelerinde tüketilen bir turşudur. Alman tipi lahana turşusu yapımında sıkı baş tutan lahanalar olgun büyüklüğe ulaşınca hasat edilirler. İşletmede havadar bir yerde ve 22°C' de 2-3 gün solmaya bırakılarak yapraklığın kırılganlığı giderilir. Sonra dış yeşil yaprakları temizlenir. Sap kısmı özel makinalarda oyularak çıkarılır ve özel kıyma makinalarından 1-2 mm genişlikte şeritler halinde kıyılır. Fermantasyon kabına % 2-2,5 oranında yani 100 kilogram lahanaya 2-2,5 kg tuz hesabı yapılarak bir sıra tuz bir sıra kıyılmış lahana serpilerek hava boşluğu kalmayacak şekilde iyice bastırılır. Kap dolunca üstü temiz ve yeşil yapraklarla örtülür. Tuz ve sıkıştırmanın etkisiyle salınan lahana özsuyu salamura sıvısını oluşturur. Ayrıca su ilave edilmez. Doğal olarak fermantasyona bırakılır. Fermantasyon 20°C civarında 2-3 hafta da sona erer. Taze olarak tüketilir veya konserve edilir. Tüm şekerin fermente edilmesi halinde % 2,5 kadar laktik asit oluşabilir ve aşırı ekşi bir ürün meydana getirir. Onun için yeme olgunluğuna geldiğinde tüketilmeli ve fermantasyon durdurulmalıdır. Besin değeri yüksektir. Tuz dışında ardıç meyvesi ve aroma verici maddeler katılabilir. Salamura kullanılmadığı için besin elementlerinde seyrelme meydana gelmez.

Mahmut Leventoğlu
19-12-2006, 09:13
Bu tarifte Ardıç meyvesinden bahsediliyor.Bazı Ardıç türlerinin meyvesi zehirlidir. Ülkemizde Ardıç meyvesi Tekel(Şimdilerde Mey İçki sanayi) tarafından CİN AROMATİZASYONUNda kullanılır.O ardıç ağacıda Kastamonu ve Antalya yöresinde bulunur.Diken ardıçı da dediğimiz Yağ ardıçı (Literatürdeki ismini bilemiyorum).Meyvelerinin altına baktığımızda Mersedes in amblemi görülür.Yurt dışında özellikle İngiltere de bu meyve çok sık kullanılır. Bu meyveyi ezin koklayın tadını ve kokusunu alın daha sonra Cin i tadın aynı koku ve tadı bulacaksınız.

Oğuzhan
19-12-2006, 10:29
TURŞULAR

FASULYE TURŞUSU:

Fasulye turşusu yapılırken dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Bunlar; fasulyenin taze ve canlı olması gerekir. Turşuya ilave olarak yeşil domates, biber, küçük salatalık katılabilir.

Önce fasulyeler toplanır, haşlandıktan sonra soğumaya bırakılır. Turşu koyulurken haşlanan fasulye tuzlu suya batırırız. Tuzlu sudan alınan fasulye, bidona veya fıçıya koyulur, üzerine ek malzeme koyulur, tuz ve sarmısak eklenir. Malzeme bittikten sonra suyunu ve tuzu*nu ilave ederek bidonun (fıçının) ağzı kapatılır. Turşunun suyu, malzemenin üstünde olmalıdır ki üstü bozulmasın.

Turşu yapılırken, fasulye çok haşlanmamalıdır. Çünkü, tuzun da yardımıyla çok haşlanan fasulye ezilir.Bu şekilde dört mevsim tüketilen yemek çeşidi hazırlanmış olur. Fasulye turşusunun çorbası yapılır, kavrularak haşlanmış patatesle soğuk olarak tüketilir.

KiRAZ TURŞUSU:

Kiraz toplandıktan sonra temizlenir. Bidona önce kiraz sonra tuz ve su ilave edilerek bidon doldurulur ve ağzı kapatılır.
Kiraz turşusunu kavururken kirazın çekirdeği çıkarılır. Yağ, soğan veya pırasa yaprağını kavurur; üzerine kirazı döktükten sonra kaynamaya bırakırız.

PAZI (PEZİK) TURŞUSU:

iki türlüsü yapılır. Birincisi; sadece sapı ile yapılan turşu, diğeri pazının tümüyle (sapı, kökü ve yaprağı) yapılan turşu.
Kiraz turşusu gibi yapılır. Sadece sapı ile yapılacaksa; pazı toplandıktan sonra sapını yaprağından ayırırız, haşlandıktan sonra sapı, sarmısak, tuz isteğe bağlı olarak biber koyar, bidonu doldurur, suyunu da ilave ederek bidonun ağzı kapatılır.

Tümüyle yapılacaksa; kökü ayrılır, diğer yerleri doğranır ve ayrı bir kapta haşlanır. Kökü haşlandıktan sonra, kabuğu soyulur ve parçalara bölünür. Bidona tüm malzemeler, tuz, sarmısak ve suyu ilave edilerek ağzı kapatılır. Kavrulması diğer turşular gibidir.

PALDIR TURŞUSU:

Göçler yaylaya vardığında, ilk işlerden birisi de ormanlık bölgelerin açık alanlarında, geniş yapraklı paldır bitkisi sapçıklarıyla toplanır. Sapçığın yaprak kısmı atılır ve dış kısmı soyularak 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Haşlandıktan sonra tuz ve sarmısak ilave edilerek turşu küplerine konulur. Özellikle Kasımağzı Köyü yaylallarında yaygın olarak tüketilen bu turşu çeşidi köye nakledildiğinde yayladaki lezzetinde olduğu görülür.

FASULYE TURŞUSUNUN KAVRULMASI:

Turşuyu suya alırız. Fasulye küçük parçalara bölünür. Yağ, salça, soğan isteğe bağlı olarak acı biber kavrulduktan sonra, küçük parçalara bölünen turşu ilave edilir ve biraz su ilave edildikten sonra kaynamaya bırakılır. Taze pırasa yaprağıyla da kavrulduğu görülür.

GALDlRİK TURŞUSU:

Galdirik toplandıktan sonra, sapı yaprağından ayrılır ve sapı küçük parçalara bölünür. Biraz haşlayıp, tuz, sarmısak ve isteğe bağlı olarak biber eklendikten sonra, turşu kabının ağzı kapatılır ve hazır olması beklenir. Yaklaşık olarak 1 ay gibi bir sürede turşu yenmeye hazır olur. Kavrulması diğer turşu çeşitleri gibidir.

TAFLAN TURŞUSU:

Buna karayemiş turşusu da denir. Yapımı tıpkı kiraz turşusu gibidir.

malina
19-12-2006, 12:29
Elfogi, bunlar başka bir siteden mi kopyalandı? Eğer öyle ise kaynak göstermek gerekli. Değilse bazı turşularla ilgili sorularım olacak...

Oğuzhan
19-12-2006, 17:18
Özür dilerim .Unutmuşum.Araştırma yaparken görmüştüm.sizlerle paylaşmak istedim.İlginç geldi bazıları..

http://www.salpazari-bld.com/yoereselyemekler/tursular.htm

Oğuzhan
19-12-2006, 17:19
Kiraz -Fasülye ve Taflan biliyorum..Kendimiz yaptık

Oğuzhan
19-12-2006, 17:20
Pazı yı deniyecem bulabilirsem ..

Ela
19-12-2006, 18:48
Ya zerrin neye güldün anlamadım ben.Evet sirke ve sarımsak kullanılmıyor.Çok basit bir turşu yapımı.....

pardon ilk defa sirkesiz ve sarımsaksız turşu duydum da ondan dolayı şaşırdım. Denemek lazım .

Sebahattin Sargın
19-12-2006, 18:53
Sevgili zerrin denemelisin bence ilginç bir turşu örneği selahattin hocam size daha detaylısını göndertti bana.Yapımı çok kolay.

Ela
19-12-2006, 19:09
Sevgili zerrin denemelisin bence ilginç bir turşu örneği selahattin hocam size daha detaylısını göndertti bana.Yapımı çok kolay.

Teşekkürler okudum en kısa zamanda deneyeceğim.Bu sene lahana,sivri biber,ayrıca karışık turşu yapmıştım.Ben turşuda sirke ve sarımsağı bol kullanırım ayrıca koruk üzüm ve asma yaprağı da atarım içine tuz olarak kaya tuzu kullanıyorum, su 10 litrelik kavanoza 1 su bardağı kullanıyorum. Geriye kalanın tamamı ne kadar alırsa sirke ,benim tarifim de bana basit geliyor.:)

Sebahattin Sargın
19-12-2006, 19:14
KARARMA: Turşularda en fazla görülen hata ve hastalıkların başında kararma gelir.Salamura yetersizliği nedeniyle ürünün hava ile teması etmesi ve işleme sırasında ortama demir iyonları karışması sonucu oluşur.Kararmadan kurtulmanın yolu ise çok basit:
Ürünün salamuranın üstüne çıkıp hava ile temasını ve ortama demir iyonları karışmasını engellemek.

PEMBELEŞME: Daha çok alman tipi lahana turşularında görülür.Kıyımlar arasında hava boşluğu bırakılmazsa bu hastalık görülmez.......

YUMUŞAMA: Hemen her türlü turşuda görülebilen bir hastalıktır.Fermantasyon sırasında pektolik enzimlerin etkisiyle ortaya çıkar.Bu enzim çok ham hasat edilmiş hıyar meyvelerinde oldukça fazladır.Daha çok da çiçek çevresindeki kısımlarda bulunur.Eğer çiçek artıkları tam temizlenmemişse veya aşırı ham meyveler işlenmiş ise yumuşama görülür.Bu etkenler ortadan kaldırılırsa yumuşama görülmez.

BEYAZ NOKTALAR: Daha çok domates ve biber turşularında görülür.Laktik asit bakterilerinin meyvenin sert dış kabuğu altına yerleşerek, gelişip koloni oluşturmasından ileri gelir.Daha çok aşırı olgun meyvelerde ve fazla tuz kullanılmasında ortaya çıkar.Zararsız bir hastalıktır.Oluşumuna etki eden etmenler ortadan kaldırılırsa görülmez.

Selahattin Yılmaz
20-12-2006, 10:41
Alman tipi lahana turşusunun içerisine istediğiniz tatlandırıcıyı katabilirsiniz. Tatlandırıcı veya daha farklı materyaller katmak damak lezzetine bağlıdır ancak katılan materyallerden esas amaç turşunun kendine has o lezzetini sağlayan laktik asit fermantasyonunu hızlandırmaktır. Bu turşunun kendine has kendi suyuyla olgunlaşması kadar yeme olgunluğuna geldiğinde lahana kokulu ve lahana+asit karışımı bir tatla kendine has ta bir lezzeti vardır. İşte katacağınız materyal dikkat edin bu lezzeti gölgelemesin. :)

Birde her ne kadar alman tipi lahan turşusuna çabuk tüketilmeli desekte kabında olgunlaşmış turşunun üzerinden aldığınız kısımdan sonra lahanaların suyunun üzerine çıkmasını engelleyecek baskıyı yenilememzi lazım ki suyun üzerine çıkan lahanalar pembeleşiyor ve yavaş yavaş eriyor. Daha uzun süre tüketmek için baskıyı korumak gereklidir.

Todor
20-12-2006, 10:45
O zaman daha uzun süre alman usulü lahana turşusu yiyebilmek için tek bir büyük kap yerine, çok sayıda küçük kap tercih etmemiz daha mantıklı mı olur.
Belki eski reçel kavonozları bu iş için ideal olabilir. 2-3 öğünlük miktarlarda. Doğru mu anlamışım?

Mahmut Leventoğlu
20-12-2006, 16:06
KOLAY LAHANA TURŞUSU

Küçük boy beyaz lahana
Sirke
1 Baş Sarmısak


Beyaz lahana iri iri doğranıp tencereye konulup su ilave edilerek diri kalacak şekilde haşlanır.Suyunu süzüp soğuması beklenir. Kavanozlara doldurulurken aralarına temizlenmiş ve diri olarak doğranmış sarmısak serpiştirilir.Kavanoz silme şekilde sirke ilave edilerek sıkıca kapatılır. Turşumuz yenmeye hazırdır. Buyrun afiyet olsun :))

Mahmut Leventoğlu
20-12-2006, 16:39
Hadi bakalım sebo 17 hadi bakalım lahana dan başka diğer turşu tariflerinide bekliyoruz. Sevgili Klimanjaro nun da desteği ile yerel turşu tarifleri de olabilir. Sarmısak,Patlıcan,Kırmızı Pancar,Yabani elma, yani aklına ne gelirse.Derslerinde başarılar dilerim.

Mahmut Leventoğlu
20-12-2006, 18:31
Çocukluğumun Ankara sında Sakarya Caddesinde TURŞUCU HÜSMEN AGA vardı duruyormu acep :(

Sevelim
20-12-2006, 23:19
Değişik turşular deyince ananemin turşuları gelir aklıma. En çok da armut ve ayva turşusu. Bayramlarda baklavanın yanına bir tabak da turşu koyardı pamuk ananem. Harareti alsın diye de mis gibi ayranı mutlaka olurdu.

istiric
20-12-2006, 23:41
Turşu dediniz de,
arkadaşlarla kar kıyamet bir buçuk saat köye yürüdükten sonra, buz gibi evde sobayı yakıp, bir turşu kavanozu bulduğumuz o soğuk günü hatırlıyorum. Yeşil domates turşusu o kadar lezzetliydi ki... yanında mı... makarna:)

TaFLaN
21-12-2006, 04:22
Öncelikle Elfogi'nin vermiş olduğu turşu tariflerinden, Taflan ( bendeniz;) ) fasulye, kiraz ve pezik turşularını, denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Hele kavurmaları çok süper olur.

Ayrıca eskiden yollarda, mahalle aralarında turşucular gezerdi. Artık onlarında nesilleri tükendi **** tükenmek üzere.

Oğuzhan
21-12-2006, 09:02
Arkadaşlar herkese günaydın.
Dün marketten kırmızı pancar aldım.4 kg kadar.
Turşu yapcam değişik tarif bilen varmı.

Benim bildiğim.

Pancarlar haşlanıyor.Dağa sonra istenilen boyutta doğranıp.sirkeli tuzlu suya konuyor.

Mahmut Leventoğlu
21-12-2006, 17:17
Pancar Turşusu

Haşlanan suyu rengi ve vitamini açısından kullanabilirsin.Tuz koymaya gerek yok onun yerine 1-2 baş ayıklanmış ve ikiye bölünmüş sarmısak koyabilirsiniz.

Sıralamayı şöyle yapın. Pancarları yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölün ve dilimleyin 1/2 cm kalınlığında. (Desenlerini göreceksiniz) Sonra haşlayın ve soğumaya bırakın.

Kavanoza önce Pancarları,aralarına sarmısakları koyup doldurun. Haşlama suyunu kavanozun 3/4 ü kadar doldurup kalan kısmına sirke ilave edin ve ağzını sıkıca kapatın. Afiyet olsun

Oğuzhan
21-12-2006, 17:40
Mahmut Abi Teşekkür ederim.Tuzsuz bozulmaz dimi ?

Todor
21-12-2006, 17:42
Mahmut Abi, bu turşu için belli bir süre beklememiz gerekiyor mu, yoksa hemen tüketmeye başlıyabilir miyiz?

Mahmut Leventoğlu
22-12-2006, 08:28
Sevgili Todor hemen tüketime hazır turşudur.
Sevgili Elfogi Kavanozları ağzına kadar silme doldururve ağzını sıkı sıkı kapatırsanız(Şimdiki kavanoz kapaklarında plastik conta kaplaması var) bozulmaz.

Mahmut Leventoğlu
22-12-2006, 08:29
Neden gidip ziyaret etmiyorsun turşucu hüsmen agayı?Belki hala duruyordur....

Sebo-17 Turşucu o zamanların bir Sakarya Caddesi simgesi idi. Sanıyorum yok artık :(

Oğuzhan
22-12-2006, 08:42
Ozaman yeni kapak almak lazım. Teşekkür ederim.

Sebahattin Sargın
25-12-2006, 17:24
Karadeniz yöresine ait bir turşu yapımı...

PANCAR YAPRAĞI TURŞUSU
MALZEMELER:
5 Kiloluk bir turşu kabı
5 Kilo pancar yaprağı
Tuz,su,sirke
3 baş sarımsak

Yapılışı:
Pancar yaprakları kesilir.Sadece pancar sapları kalır.Pancar sapları iyice yıkanır.Pancar sapları 5 cm. boyutunda kesilir.Kesilen saplar kaynayan suyun içinde 5 dakika kaynatılır.Kaynatıldıktan sonra pancar yaprakları süzülerek, üzerine soğuk su dökülür ve şoklama yapılır.Pancar yaprakları soğumaya bırakılır.
3 baş sarımsak 1 çay bardağı tuz ile dövülür.Sonra turşu kabına bir kat tuzda dövülmüş sarımsak, bir kat pancar sapı şeklinde eşit miktarda dizilerek yerleştir.Bu işlem bittikten sonra üzerine 1 su bardağı sirke dökülür.İsteğe göre turşu kabının üzerine 2 tane acı biberde konulabilir.
4 kilo suya bir çay bardağı tuz konulup içinde eritilerek salamura yapılır.Bu salamura turşu kabına dökülür.Turşu kabının ağzı kapatılarak fermantasyona bırakılır.Bu fermantasyonun süresi 15-18 gün sürebilir.Dileyen arkadaşlara bu turşunun yemeklerde nasıl kullanıldığını yazabilirim.

Sebahattin Sargın
25-12-2006, 18:52
Soğan, Sarımsak Turşusu

Uygun nitelikteki hammadde çeşitleri kullanılmalıdır.(Soğan için küçük, arpacık soğanlar turşu için uygundur.) Soğanlar bütün olarak, sarmısaklar ise dilimlerine ayrılarak kabuklarından temizlenir.

Daha sonra dirileştirmek için bir gece temiz suda bekletilir.Turşuya işlemek için soğan veya sarmısaklar tuzlu suda bir dakika kadar haşlandıktan sonra soğutularak kavanozlara yerleştirilir ve aralarına dere otu sapı veya yaprakları konur.Üzerine %5'lik sirkeli salamura ilave edilerek en üst kısma asma veya defne yaprağı konur ve kavanozun kapağı kapatılır.

15 dakika kaynar suda pastörize edililerek olgunlaşması için bir süre beklendikten sonra tüketime sunulur.

cengin
28-12-2006, 20:50
Adanalı bir teyzeden turşu suyu tarifi almıştım. Kurduğum bütün turşularda bu tarifi uyguladım. Bir sorun yaşamadım.

-1 lt üzüm sirkesi
-1 litre su(kaynamış ve soğumuş)
-2-3 yemek kaşığı kaya tuzu
-1 yemek kaşığı limon tuzu
-bolca sarımsak
Tohum karabiber, defne yaprağı, dereotu veya taze nane

merdiye
03-04-2007, 14:23
Merhabalar,
Sn Beyaz Melek hoşgeldin (hoş ben de yeni geldim :D ).
Bu başlık altında 41 numaralı mesajda Sn Mahmut Leventoğlu sizin aradığınız tarifi vermiş sanırım.

Bu arada arkadaşlar bu kadar turşudan bahsedip de,içi dolu patlıcan turşusunu kimse anlatmayacak mı? Hani karnı yarık gibi patlıcanın içi doldurularak yapılıyor ya işte o patlıcan turşusundan bahsediyorum. Bence nefis oluyor nefis. Bir de bu turşu tazeyken (henüz yeni yenebilecek turşu haline gelir gelmez) üzerine biraz zeytinyağı gezdirip taze ev ekmeği ile yemesi bir harika oluyor:p

nil
03-04-2007, 22:43
Ben hayatımda ilk kez geçen sonbaharda turşu yaptım. Pek alçakgönüllü olamayacağım, turşularım çok beğenildi. Hatta fazlasıyla müşkülpesent olan annem bile beğendi, dahası bayıldı turşuma. Yüksek tansiyon hastası da olmasına rağmen, günün değişik saatlerinde adeta tatlı niyetine tüketiyor turşuyu. Lezzeti bir tarafa, dayanıklı da oldu turşularım. Kış bitti hala taptazeler. Ne lezzetleri değişti, ne de görünüşleri. En ufak bir küflenme ya da renk değişimi olmadı.

Sırrı mı? Okudum, araştırdım, turşu hakkında bilinmesi gereken temel bilgileri öğrendim. Sonra, turşumu yaparken hijyene azami dikkat ettim. Güzel ve kaliteli malzeme seçtim, bol çeşit yaptım, en önemlisi geniş zaman ayırdım.

En sonunda da bir el kitabı oluşturacak kadar bilgiyi biraraya getirerek benim gibi acemilere bir rehber oluşturdum.

Merak edenler buyursun okusun. Umarım işinize yarar:


İyi Bir Turşu Hazırlamanın Temel İlkeleri

Turşuyu kış için yapıyorsanız, hazırlamaya sıcakların geçtiği, havaların serinlediği günlerde başlayın. Turşu serin yerde daha sağlıklı olgunlaştığından, henüz sıcak olan erken güz aylarında hazırlanan turşular olgunlaşmadan bozulabilir. Eğer evinizde kavanozlarınızı alacak ayrı bir buzdolabı veya eni-konu serin bir kiler varsa tabii her mevsim turşu kurabilirsiniz. Gerçi benim turşularım kış boyunca 20 derecede durdular, şimdi de daha sıcakta bütün tazelikleriyle beklemekteler.


1. Malzeme hazırlığı:

Turşu kabı

Genelde 3 kg. sebze için 5 litrelik bir kap uygundur. Gerçi ben yaklaşık 15 kilo sebze için toplam 21 litrelik kavanoz kullandım. Turşu yaparken sebzeyi sıkıştırmak ve mümkün olduğu kadar az su ilave etmek en doğrusu.

Mümkünse cam kavanoz tercih edin, çünkü turşu suyu plastikle kimyasal etkileşime girer. Ama turşunuzu pet şişede kurabilirsiniz. Bunun için herhangi bir boyu seçebilirsiniz. Pet şişeler küçük ağızları nedeniyle sebzelerin sudan taşarak havayla temas etmelerinin daha kolay engellenmesi bakımından güzel bir seçenek sunarlar. Turşunuz olgunlaşıp da açmak istediğinizde tek yapacağınız suyunu biraz boşalttıktan sonra şişeyi ağzına yakın bir yerinden kesmek ve içindekileri kapaklı kaplara alarak buzdolabına koymaktır.

Seçilecek tüm kapların ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapanabilmelidir. Kabınız mutlaka temiz olmalı, deterjan kalıntısı kalmayacak şekilde iyice çalkalanmış olmalıdır (bu çok önemli). Malzemeleri koymadan önce ayrıca kaynar su ile çalkalamak tavsiye edilir.

Su

Turşunun suyunu içme suyundan hazırlayın. Çeşme suyu kullanmak istiyorsanız hiç değilse iyice kaynatıp bir gün bekletin, öyle kullanın. Eğer sularınız kireçli ise siz yine de yumuşak bir kaynak suyunu tercih edin. Doğrusu, içme suyu dahi turşuya eklenmeden önce kaynatılıp bir gün bekletildikten sonra eklenmelidir zira az da olsa klorludur.

Bazı tariflerde turşu suyu kaynar halde de kavanoza eklenmektedir, sakıncası yoktur. Öte yandan, hiç su konmadan yapılan turşular da vardır. Böyle turşularda sebzeler oldukça ufak doğranır ve tuzlanarak bekletildiğinde çıkan sular sirke ile biraraya geldiğinde turşu kavanozunu dolduracak ölçüye ulaşabilir.

Bazı turşularda su yerine domates suyu da kullanılabilir. Örneğin kornişon, lahana, biber, halopenyo (Jalapeno) biber turşusu yaparken içine su yerine rendelenmiş domates konulduğunda apayrı bir lezzete ulaşır bu turşular. Aslonda, su ile yapsanız bile, yine de biraz domates suyu ekleyin turşunuza siz.

Tuz

Turşularda kural olarak kaya tuzu kullanılır. Bu tuza iri taneli olmasından ötürü kaba tuz, salamuralarda kullanılmasından ötürü salamura tuzu da denir. Kaya tuzu zor eridiğinden önceden suya katılıp iyice erimesi sağlanmalıdır. Bu sırada suyu en az 5 dakika kaynatmanızı öneririm zira salamura tuzu yenmek üzere değil, yiyecekleri saklamak, çürümekten korumak üzere üretilmektedir. Dolayısıyla hijyenik anlamda temiz değildir. Özellikle bazı kaya tuzları pek az temizlendiğinden çeşitli mineraller, bu arada az miktarda çamur da içerebilir. Suyu koyduğunuz kabın çeperlerinde biriken tortulardan bunu anlarsınız. Tavsiyem, kaynattıktan sonra bu çamurları kağıt havluya emdirerek almanız. Tuz daha ambalajında kirli sarı renkte görülüyorsa, iyi suya karıştırmadan önce küçük bir kapta üzerine çeşmeden su doldurun, karıştırın ve kabın en üstünde biriken kirli köpüğü dökün arkadaşlar. Esasen tuzunuzu alırken olabildiğince temiz görünümlü olan bir markayı seçmenizi tavsiye ederim. Aslında, ben bir dahaki sefere deniz tuzu kullanmayı düşünüyorum. Bulamazsam da bildiğimiz sofra tuzu ile deneyeceğim.

Evet, sofra tuzuyla turşu kuranlar da var ve pek de güzel oluyor turşuları. Ama bu tuzların içine beyazlatıcı kimyasallar katıldığından belki deniz tuzu kullanmak daha iyi olacaktır.

Tuz ölçüsüne gelince, damak tadına göre ayarlanabilmekle beraber turşu kurarken tuzdan sakınmamak gerekir. Zira tuz lezzet vermesinden ziyade, turşuda bakteri üremesini zorlaştırarak dayanıklılığı arttırır, esas işlevi budur. Ölçü olarak, 2 litre suya 1 çay bardağı kaba tuz yeterli olabilir (kaba tuz aynı ağırlıktaki sofralık tuzdan daha fazla yer kaplar).

Tuzu ayarlamanın en iyi yolu yumurta yardımıyla suyun tuz oranını ölçmektir. Bu yöntemde bir miktar tuz eritilmiş suya temiz yıkanmış bir yumurta bırakılarak yumurtanın suyun yüzeyinde durup durmadığına bakılır. Yumurta yüzeyde ya da yüzeye yakın yüzüyorsa tuzun ayarı tamamdır. Eğer yumurta kabın altında yüzüyorsa azar azar tuz ilave ederek suyun tuzu ayarlanır.

Turşunun tuzunu bir hafta sonra suyundan tadarak da kontrol edebilirsiniz. Temiz bir kaşıkla kaptan alacağınız turşu suyunun tuz ölçüsünü az bulacak olursanız üstten azar azar tuz ekleyebilirsiniz.

Sirke

Karadeniz bölgesinin meşhur fasulye turşusu gibi sirkesiz turşular da olmakla beraber, turşu esas olarak sirke ile kurulur (Limonlu turşu bir yana). Sirke turşuya lezzet verdiği gibi, sağladığı asitlik sayesinde bakteri ve küf mantarlarının üremesini engeller ve sebzelerin tazeliğini uzun süre korumasını sağlar.

Turşuda tercihen iyi kalite hakiki üzüm sirkesi kullanın, lezzeti garanti edin. Sirke tadını sevmeyenler aynı miktarda limon suyu, biraz da limon tuzu ile kuruyorlar turşularını ama bu turşu sirkeli turşunun lezzetini verir mi bilemiyorum.

Sirke ölçüsü 5 litrelik kavanozlara 1 su bardağı şeklinde ayarlanabildiği gibi, başka asitlik sağlayıcı madde konmayacaksa ve sebzelerin gevrek olması garanti edilmek isteniyorsa su ölçüsünün en az 1/3' i kadar sirke koymak gerekir. Ancak bazı tariflerde sirke miktarı 5 litrelik kap için bir çay bardağı sirke şeklinde de veriliyor. Bu durumda limon suyu ya da limon tuzu gibi sirkenin asitliğini arttıracak ilave maddelere kesinlikle ihtiyaç duyulacaktır, zaten bu çeşit tariflerde böyledir. Aksi halde, turşu bozulmadan olgunlaşsa bile sonrasında sürekli buzdolabında saklanmak koşuluyla kısa sürede tüketilmelidir.

Tabii, sirke ölçülerinin tarife göre değişmesinin bir nedeni daha var: Eğer sirkemiz sulandırılmış hafif bir sirke ise tabii ki turşuyu kurarken bunu göz önünde bulundurmalıyız. Böyle bir sirkeyi litreye 2 bardak hesabı kullanabiliriz pekala da. Ama yoğun, kaliteli bir sirke kullanıyorsak bu durumda 1 litre suya bir bardak sirke herhalde yetecektir. Bence sirkenizi baştan tatmakla kalmayın, bir de işiniz bittiğinde turşu suyunuzu tadın, ve iyice ekşi olmasına dikkat edin. Unutmayın, turşu olgunlaştıkça o sirke de yumuşayacak.

Üzüm sirkesi yerine daha yumuşak olan elma sirkesi de kullanabilirsiniz ama ölçüsünü biraz daha fazla tutmanızı salık veririm. Bu sirkenin eni-konu tatlı olduğunu da unutmayın.

Ben turşularımda sirke-su ölçüsünü genelde 1/3 şeklinde ayarladım, pek az limon tuzu ekledim.

Sarmısak

Sarmısak tüm turşuların vazgeçilmez malzemesidir. Lezzet vermesinin yanısıra antibiyotik özelliği nedeniyle turşunun bozulmadan olgunlaşmasına yardımcı olur. Çoğunlukla, sarmısağın bol miktarda olması turşuyu güzelleştirir ve sarmısak sevmeyenler de hiç değilse az miktarda olsun koymalıdırlar.

Turşuya eklenecek sarmısak miktarı genelde baş hesabı verilir tariflerde ancak iri dişli kışlık sarmısaklarla küçük sarmısaklar arasında neredeyse bire iki oranında fark vardır. Sizin aldığınız sarmısaklar küçük dişli ise sarmısak ölçünüzü de ona göre hesaplamalısınız.

Sebzeler

En önemli faktör sebzelerin sağlam ve taze olmaları, ve mevsimsiz sera üretimi olmamalarıdır. Fasulyeler körpe, taze, kılçıksız olmalı ve taneleri belirgin olmamalıdır. Ayşekadın fasulye ideal bir turşuluk cins olmakla beraber sonbaharda az bulunur, onu yazdan kurmak lazım. Istanbul'a gelen en lezzetli fasulye Balıkesir-Mudanya fasulyesidir ancak o da sadece Temmuz'da çıkar benim bildiğim.

Patlıcanlar çekirdeksiz, ufak boy ve parlak siyah renkte olmalıdır. Kelekler de tatlanmamış ve ufak olmalıdır. Domatesler ham veya yarı-olgun, hafif kırmızımsı olabilir. Ben domateslerin çoğunu yeşil ve miniklerinden seçmişim, etsizdiler, sizi uyarayım.

Diğer Malzemeler

Maydonoz, kereviz sapı ve yaprağı, sarımsak, havuç vs. eklemek turşuyu lezzetlendirir. Bunlardan maydonoz ve sarımsak şart, diğerleri tercihe bağlıdır.

Ayrıca turşularınızın içine defne yaprağı, birkaç karanfil tanesi, birkaç karabiber tanesi, hardal tohumu, taze nane ve en üste de taze asma yaprağı - filizi koyarsanız aroması çok güzel olur.

Ben sonbaharda asma filizi ya da yaprağı bulamadım ama diğer malzemeleri ihmal etmedim ve sanırım turşularımın lezzetine çok katkıları oldu bu malzemelerin. Karabiber tanelerinin turşularımın özellikle dayanıklı olmasında önemli rolü olduğunu düşünüyorum. Gerçi acı da oldular, öyle kolay yenmiyorlar ama en acı sevmeyenler bile bayılıyor bu turşulara.

Bazı tariflerde turşuya bir kaşık bal veya şeker, bazılarında birkaç limon tuzu (sitrik asit) veya bir tatlı kaşığı sirke ruhu (asetik asit) eklendiğini gördüm. Bence sirke ruhu turşunun sert kalmasını sağlar ancak turşunun asitliğini fazlasıyla arttırabileceğinden ev yapımı turşuların kendine özgü lezzetini azaltabilir, hatta hazır turşulara benzetebilir. Asetik asit, ekşi olmaktan öte hiç lezzeti olmayan bir maddedir. Limon tuzu da aynıdır, sadece ekşilik verir. Sirke gibi lezzeti yoktur. Bazıları turşularına aspirin koyuyorlar. Aspirin salisilik asitin asetillenmiş şeklidir ve o da tıpkı salisilik asit gibi, turşuyu asitlendirmekte kullanılır ancak başka bir fonksiyonu yoktur ve yeterli miktarda sirkeniz varsa ihtiyaç duyulmaz.

Sirke sevmeyenler turşularını limon suyuyla ya da koruk (ham üzüm) ile de kurabilirler. Ben hiç denemedim, bu yüzden ölçü veremeyeceğim. Ama seneye limon suyu ile turşu kurmayı düşünüyorum, o zaman deneyimlerimi yazarım.

Nohut, turşu kurulurken kavanozun dibine atılan ve turşunun çabuk mayalanmasını sağlayan bir malzemedir ve esasen kullanılması zorunlu değildir. Hem nohut, hem de şeker, suyun asitliğine de katkıda bulunurlar.

Turşuya koyacağınız sebzeler konusunda yaratıcılığınızı kullanın, turşunuzu süsleyin. Mesela saksıda yuvarlak süs biberi yetiştiriyorsanız bu biberleri de atın, bu minik kırmızı boncuklar sade lahana turşunuzun görüntüsünü çok güzelleştiriyor. Gerçi içleri çekirdek dolu olduğu için yemeyi tavsiye etmem ama benim gibi yapar, üşenmeyip çekirdeklerini çıkarırsanız o başka. Hiç acısı olmayan bu süs biberleri sade karnabahar turşusuna da çok yakışıyorlar, haberiniz olsun. Yine, karnabahar turşunuza kırmızı lahana koyarsanız, erguvan renkli güzel bir turşunuz oluyor. Karnabaharı acılı seviyorsanız -ki acısız olanı neye benzer bilemiyorum, kesinlikle minik kırmızı Arnavut biberlerinden koymalısınız.

Yine, sarı dolmalık biberler turşunun görünüşünü çok güzelleştiriyorlar. Başka da hiç bir sebze yok bu renkte. Turşuda bekledikçe renkleri solmuyor da üstelik. Etli olduklarından yemesi de güzel bu biberleri. Bu cinsin kırmızıları da çok güzel ve yerli kırmızı paprika biberlerimiz gibi kalın kabuklu değiller. Ben bütün turşulara eklediğim gibi, bir de özel sarı-kırmızı karışım yaptım ufak bir kavanoza, çok çarpıcı oldu. Aslında, dolmalık biberin hangi rengini bulursanız koyun. Hep sivri biber görürüz turşularda ama çarliston biberden de, klasik dolmalık yeşil biberden de çok güzel turşu oluyor.


2. İşlemler:

Hijyen:

Bence turşu hazırlığında en önemli faktör hijyen. Hijyen, sağlıklı temizlik, mikroorganizmalardan arındıran temizlik demektir. Aynı zamanda, insan sağlığına zararlı olabilecek yabancı madde kalıntısı bırakmadan yapılan temizlik demektir. Bu yabancı maddelere temizlik maddelerinin kendileri de dahildir.

Turşu, pişirilmeden hazırlanan ve uzun süre dayanması gereken bir yiyecek olduğu için turşuyu hazırlarken çabuk tükettiğimiz yiyeceklere nazaran temizlik konusuna daha büyük özen göstermemiz gerekir. Zira turşunun tutmamasına, yani sebzelerin turşu olamadan bozulmasına onlara bulaşan bakteri ve küf mantarları yol açar. Bu yüzden iyi bir turşu yapmanın yolu hijyenle başlar. Kavanozunuza ne kadar az mikro-organizma taşırsanız, turşunuz o kadar başarılı olacaktır. Küflenme, salyalanma, yavanlaşma gibi turşu hastalıklarının hepsi turşuda üreyen mikro-organizmalardan kaynaklanır. Bunun da sorumlusu hazırlık sırasında hijyene gerekli özenin gösterilmemesidir. Neredeyse bütün turşular, önemsiz gibi görünen bu detaydan ötürü ziyan olmaktadır.

Temizlik işine önce mutfağınızdan başlamalısınız. İşe girişmeden önce mutfak tezgahınızı iyice temizleyin, sonra çamaşır suyu ile silin ve durulayın. Zira mutfak tezgahımız birçok bakterinin yaşadığı bir yerdir, ve turşu yapımı sırasında ne kadar kap kullanırsanız kullanın, mutlaka birkaç sebze tezgaha düşecek ve sebzeler orada olması muhtemel bakterileri kavanoza taşıyacaktır.

Kesme tahtanızdaki bıçak kesikleri bakterilerin düğün-bayram ettiği yerlerdir. Bu yüzden kesme tahtanızı -plastik de olsa- sık sık çamaşır suyuyla mikroplardan arındırmanız gerekir. Turşuya başlamadan önce bunu da yapın.

Sebze yıkamakta kullandığınız kapları, süzgeçleri, kevgirleri elden geçirin, zira bunlar çoğunlukla sadece sudan geçirilerek temizlendikleri için, ve yapıları itibariyle zamanla bol bakteri barındırmaya başlayabilirler. Bu kapları deterjanla yıkayın, iyice durulayın. Bıçaklarınızı sapları da dahil güzelce yıkayın, lazer bıçak kullanıyorsanız, bu bıçakların yivlerinde yiyecek artıkları birikebildiği için çamaşır suyunda birkaç dakika bekletin. Elinizin altında sürekli kullandığınız kumaş veya skoçbrayt temizlik bezlerini çamaşır suyuna koyun, birkaç dakika beklettikten sonra durulayın.

Kavanozlarınızın içini-dışını iyice yıkayın, bol su ile, içlerini elinizle ovalayarak akar suda durulayın, süzdürün. Kapaklarını da aynı şekilde yıkayın, iyice durulayın.

Unutmayın, temizlikte durulamak da yıkamak kadar önemlidir. Zira çamaşır suyu ve deterjanlar alkali yapıdadırlar ve kavanozumuz iyi yıkanmış ama yeterince durulanmamışsa, deterjan kalıntıları turşu içeriğinin asitliğini azaltarak turşunun bozulmasına yol açabilecektir.

Sebzeleri yıkamadan önce üstlerindeki toz-toprağın kolay temizlenebilmesi için biraz suda bekletmekte yarar vardır. Bunun için tüm sebzeleri bir küvete veya lavaboya koyduktan sonra üstlerine çıkacak kadar su doldurun, 5-10 dakika bekletin. Ama kerevizleri ve kabuğunu soyacağınız diğer sebzeleri suda bekletmeye gerek yok, özellikle de çamurlu kerevizleri baştan soyun, doğrayın ve kararmamaları için iki limon sıktığınız suya atın. Havuç, kelek gibi soyulması gereken sebzeleri de suda bekletmeye gerek yok, yıkadıktan sonra soyun. Lahananın dış yapraklarını yıkamak yeterli olacaktır ama çamurlu suya sokmayın, ayrı yıkayın.

Suda beklettiğiniz sebzeleri sonradan ayrıca bir bir elinizle ovalayarak akar su altında yıkayın, süzdürün. Buna kornişonlar, fasülyeler de dahildir. Özellikle bu iki sebze tarladayken çok toz tutuyor, yıkarken göreceksiniz. Bu yüzden temizliklerine azami özen gösterilmelidir.

Maydonoz, dereotu, kereviz sapını da suda bekletin, sonra kabı birkaç kez boşaltıp doldurarak artık kabın dibine toprak çökmeyene dek iyice yıkayın. Sudan çıkardıktan sonra akar sudan da geçirip silkeleyin, süzülmeye bırakın.

Karabiber, karanfil, hardal tohumu gibi malzemelerin kullanacağınız kadarını biraz suda bekletin, tozları çöksün (onlar da tozlu-topraklı, bakterili-mantarlı, üstelik yabancı diyarlardan geliyorlar), sonra yıkayın, süzgeçten geçirin ve ardından sulandırılmamış sirkenin içine atın (keskin sirke çoğu mikrobu da kırar).

Temizlik işi bittikten sonra ellerinizi sabunla yıkayın.

İşe başlamadan önce elinizin altında büyüklü küçüklü çeşitli kap-kacak, taslar bulundurun. Malzemeleri ambalajlarından çıkarın, birer birer ölçün, kaplara alın, mutfak tezgahına dizin.


Sebzelerin hazırlanması:

Tüm sebzeler önceden kaynar suda birkaç dakika bekletilebileceği gibi, çiğden de kullanılabilirler. Özellikle havuç ve karnabahar çiğ konmalıdır. Fasulye ise mutlaka kaynamakta olan suya birkaç dakikalığına atılmalı, rengi dönene dek bekletilmelidir. Normalde açık yeşil olan renkleri koyulaşınca sudan alın, süzdürün. Çok ince, minik fasulyeleri kaynar suya atmasanız da olur.

Lahana turşusunun çabuk olgunlaşmasını istiyorsanız onu da aynı fasulye gibi birkaç dakikalığına kaynamakta olan suya atabilirsiniz. Kırmızı lahanalar çiğden konmaz, ama kaynar suya da atılmaz, kıyıldıktan sonra tuz ve şekerle ovulur, suyu atılır. Yalnız bu işi abartmayın sonra turşunuz renksiz ve lezzetsiz olur.

İyi bir turşu için sebzeleri doğramakta yarar vardır. Sebzeleri doğramadan önce zedelenmiş yerleri varsa kesip atın. Yaralı yerler daima zararlı mikroorganizmaların üremeye başladıkları yerlerdir, unutmayın. Kornişonların saplarını ve tepelerini kesin atın. Karışık turşuya koyacağınız kornişonları ikiye-üçe bölebilirsiniz. Sebzeleri, yerken çatalınıza nasıl gelsin istiyorsanız o büyüklükte doğrayın. Fasulyelerin uçlarını kopartın. Bu işi elinizle yapın ki kılçıklı olanlarını ayırdedebilesiniz. Fasulyeler karışık turşuya kırılmış olarak konur ancak kırma işini kaynar sudan çıkardıktan sonra yapın ki vitaminleri kaynama suyuna karışıp ziyan olmasın. Biberlerin tepesini kırın, atın, en az ikiye-üçe bölerek doğrayın. Kelek ve havuçlar mutlaka soyulup doğranmalıdır. Nispeten büyük boydaki keleklerin çekirdekleri de gelişmiş olduğundan bu kelekler doğranırken çekirdekleri çıkartılmalıdır, unutmayın. Havuçları ince dilimleyin. Rendenizin yivli kesme bıçağı varsa onunla dilimleyin, görünüşü güzel oluyor. Kırmızı paprika biberleri ufak ufak doğrayın. Minik kırmızı Arnavut biberlerini olduğu gibi atın (tabii acı seviyorsanız). Turşunuzu iyice acı seviyorsanız, bu biberlerin sadece saplarını değil, başlarını da kesin, acısı suya iyice çıksın.

Domates, hıyar ve keleği doğramayacaksanız, büyüklüğüne göre bir ya da bir kaç yerinden çatalla delin. Hıyarlar büyük boy ise en az birkaç parçaya bölün.

Süzülen maydonoz, dereotu, kereviz saplarını silkeleyin, fazla suyu gittikten sonra ince doğrayın. Saplarını da doğrayabilirsiniz ancak istemiyorsanız yine de sapları atmayın, ikiye-üçe bölerek kavanoz diplerine yerleştirin. Yeşillikleri isterseniz bütün olarak koymakta da mahzur yoktur.

Sarmısakları diş diş ayırdıktan sonra sıcak suya atın, 5 dakika beklettikten sonra soyun, bir tasa alın. İnce ince kıyın ya da ezin.

Fasulyeleriniz uzunsa içlerinden en uzunlarını (Çanakkale fasulyelerinin bazısı bir karışı geçer, onlardan bahsediyorum -ancak kavanozlarınız yarım litrelikse fasulyelerin boyu çok da önemli değil) kavanoz sayınız kadar (kavanozlar yarım litreden büyüklerse bu sayının iki katı kadar) sayıda ayırın, birkaç tane de fazladan olsun, sirkede beklemeye alın. Bunları sakın haşlamayın, kırmayın, kavanozu kapatırken önemli bir işte kullanacaksınız. Yazının sonunda anlatacağım.

Turşu suyu sevenler turşuyu hazırlarken suyuna birkaç domates rendesi eklerlerse içimi lezzetli bir turşu suyu elde etmiş olurlar.


Kavanoza doldurma:

Nohut koyacaksanız, ilk önce her 5 litrelik kap için birer avuç kuru nohutu kabın dibine atın.

Turşunun tuzlu suyunu ve sirkesini sebzeleri kavanoza doldurmadan önce koyarsanız, aralarda hava kalma ihtimalinin önüne geçmiş olursunuz. Zira ne kadar uğraşırsanız uğraşın, sıkı doldurulmuş kavanozlarda aralarda hava kalabiliyor. Oysa suyunu önceden koyduğunuz kavanozda kolay kolay hava kalmaz.

Su ve sirkeyi kavanozlara paylaştırmadan önce, doğranmış yeşillikleri, sarmısağı ve baharatları, bu arada limon tuzu, şeker vs. arzuya göre eklemek istediğiniz diğer malzemeyi de suya karıştırın, daha sonra bu suyu kavanozlara paylaştırın. En sonda da tüm sebzeyi kavanozlara paylaştırın. Böylelikle sebzeleri doğradıkça kavanozlara paylaştırabilir, hepsini biraraya getirip diğer malzemeyle harman etmek için büyük boy kap sıkıntısına girmemiş olursunuz.

Kavanozlar dolduğu zaman sebzeleri bastırarak sıkıştırın. Daha yer kaldığını göreceksiniz. Sebzeler kavanozun ağzının iki parmak altına gelene dek arada bastırarak kavanozu doldurun. Bastırma işlemi turşu kurmakta çok önemlidir. Böylelikle sebzelerin, özellikle de biberlerin içindeki havanın olabildiğince çıkmasını sağlar, içlerine turşu suyunun nüfuz etmesini kolaylaştırmış olursunuz. Unutmayın, Türkçe'mizde turşu kurma işlemi 'küpe turşu basmak' terimi ile de ifade edilir ki, bu terim esasen basmak-bastırmak işine vurgu yapmaktadır.

En üste de yine maydonoz ve sarımsaktan birer tutam koyun. Üzerine çıkacak kadar kaynamış tuzlu suyu+sirke karışımını sebzeleri bastırdığınızda ancak üstüne çıkacak kadar doldurun.

En son, ayırdığınız haşlanmamış ve kırılmamış fasulyeleri alın, kavanozdaki suyun üstüne çıkma eğiliminde olan sebzeleri bastırın ve bir fasülyeyi, kırmadan, yay gibi hafifçe bükerek, sebzeleri bastıracak biçimde sıkıca kavanozun ağzına yerleştirin. Bunu yaparken, fasulyelerin önce bir ucunu kavanozun iç yüzeyi boyunca sebzelerle kavanoz arasına sıkıştırdıktan sonra diğer ucunu da aynı şekilde yerleştireceksiniz. Birinci fasulyeyi yerleştirdikten sonra ikincisini de çapraz şekilde aynı yöntemle yerleştirin. Yarım litrelik küçük boy kavanozlarda bir tanesi bile yeterli gelir aslında. Bu yöntemle, çiğ fasülyeler adeta çelik bir yay gibi, kavanozun ağzındaki sebzelerinizi sıkıştırıp bastıracak ve su yüzeyine çıkarak hava ile temas etmelerini engelleyecektir. Bundan sonra turşunun üstüne ayrıca ağırlık koymaya gerek yoktur -Bu da benim buluşum.

En üste fasulye yayını kapatacak kadar sulandırılmamış sirke ekleyin, biraz tuz ekin ve kavanozun ağzını kapatın. Turşunuzu kurdunuz, geçmiş olsun.

Not: Eğer turşuda fasulye kullanmıyorsanız bu durumda sebzeleri bastırmak için bir yöntem bulmanız gerekecektir. Bunun için kavanozun ağzına uyacak küçük tabaklar (ben plastik yoğurt kaplarının şeffaf kapaklarını makasla kesip kavanoza uydurdum, pek güzel oldu) ve üzerine kapağın basıncını iletecek bir ara malzeme, mesela küçük plastik -ve temiz bir şişe kapağı, veya içine su doldurulmuş ve ağzı sıkıca bağlanmış bir naylon torba kullanabilirsiniz.

Turşuyu bekletme:

Turşunuzu kurduktan sonra mutlaka serin ve loş bir yerde en az 15-20 gün bekletin. Turşu ancak bu koşullarda olgunlaşır. Kural olarak, turşu bu olgunlaşma döneminde açılmaz ama tuzunu-sirkesini kontrol etmek için açmanın da bir zararı olmayacaktır. Yeter ki bu sırada turşunuza bakteri-mantar bulaşmasın. Bunun için temiz bir kaşık kullanın, elinizi turşuya değdirmeyin. Kapağı da uzun süre açık bırakmayın. Lahana turşusu kurduysanız, birkaç günde bir açıp içini temiz bir kaşık vb ile karıştırarak biriken gazını almalısınız veya kabınızı evirip çevirerek gazın harekete geçmesini ve kapağın altında toplanmasını sağlamalısınız. Turşunuzu açtıktan sonra bitirene kadar da asla elinizi değdirmeden, bir maşa ile çıkarın sebzelerinizi.

Turşu suyu sevenlere: Beni turşularımın suyu az oldu. Ancak, suları yoğun olduğu için sulandırarak yine de bol turşu suyu elde ettim.

Turşunuz olduktan sonra kavanozlardaki suyun yarısını veya hepsini süzerek temiz yıkanmış, iyice durulanmış şişelere doğrudan doldurun ve bu suyu buzdolabında saklayın. Bu suyu, istediğiniz kadar su ekleyerek ister turşunuzu servis ederken kullanabilir, isterseniz bardak bardak içebilirsiniz. Kavanozlara ise tekrar hazırlayacağınız kaynamış su-tuz-sirke karışımından, aldığınız miktar kadar suyu yeniden ekleyin. Turşu artık olgunlaşmış olduğundan, bu suyun ilk yapılıştaki kadar tuz ve sirke içermesi gerekmez. Ancak hepten de tuzsuz-sirkesiz koymayın, turşunuzu bozarsınız. İlk yapılışta turşunun sirke ve tuzunu aşırı miktarda koymuşsanız ve sebzeler de yerken tuzlu-asitli geliyorsa, tuz-sirke ayarını dengelemek için de bu fırsatı kullanabilirsiniz.

Turşunuzu açtıktan sonra, tüketirken su seviyesinin sebze seviyesinin altına düşmemesine dikkat edin.

Turşularınızın sebzeleri azaldığında ya da bittiğinde suyu halen bozulmamışsa yeniden kullanabilirsiniz. Bu suya eklenecek sebzeler kısa sürede turşuya dönüşür.

Derya Özen
07-04-2007, 12:26
Turşu muhabbeti geçmiş, bende hemen konuya girmek istedim.
-Ben turşu diyarı Çubuk luyum. Bilmeyenler için söylüyeyim dünya da sadece Çubuk'da turşu festivali yapılıyor! Çubuk'da turşunun her çeşiti yapılır. Mısır turşu sundan tutun da, ahlat turşusuna kadar. En meşhur turşusu ise salatalık turşusudur. Fakat ben o turşuları çok beğenmiyorum. Her zaman için annemin evde yaptığı turşuyu tercih ederim.
Çünkü bizim evde yapılan turşunun.
- Tuzu, biberi, sarımsağı, sirkesi, limonu, dereotu, defne yaprağı, tarhunu, maydonuzu ve suyu her zaman tam kıvamında oluyor. :cool: Eğer ölçüyle belirtirmisin diye soracak olursanız:confused: cevabım hayır olur, çünkü benim bildiğim annem onları göz kararı yapıyor :D

MSaygin
07-04-2007, 13:41
Sayın nil, tebrikler, nefis bir yazı olmuş, biz de deneyeceğiz bu sene.

ktepe
24-04-2007, 16:20
Çok çabuk yapılan ve hemen yenebilecek bir turşu tarifi;

2 adet patlıcan
2 adet kabak
4 diş sarımsak
1 kahve fincanı nar ekşisi
2 su bardağı su
1,5-2 tatlı kaşığı tuz

Patlıcan ve kabaklar soyulur ve uzunlamasına parmak kalınlığında dilimlenir. Kaynamakta olan suya atılarak 5 dak. haşlanır. Suyu süzülerek soğuması sağlanır. Derin bir kasede, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve nar ekşisi karıştırılır. 2 bardak su ve soğumuş sebzeler eklenir. Buzdolabında 2-3 saat bekletildikten sonra afiyetle yenir.

Sebahattin Sargın
24-04-2007, 19:58
Erik turşusu hiç görmedim. Ama denemelerinizi ve sonuçlarınızı bizim ile paylaşırsanız sevinirim Sn. flora...

habibe
26-04-2007, 11:52
Turşu yapımında kullanılan kabın önemi nedir ?

Sebahattin Sargın
26-04-2007, 12:15
Turşu yapımında kullanılan kaplar önem teşkil etmektedir sevgili habibe.

Örneğin;
teneke kaplar turşu üretimi için uygun bulunmaz. Hafif oluşu, kolay kapatabilmesi ve temizliğinin kolay olması iyi taraflarından olmasına karşılık, vurma ve çarpmalar gibi nedenlerle yüzey kaplayıcı maddelerin de oluşan çatlaklar sonucu kolayca paslanabilir ve ortama demir veya diğer metal iyonlarını verilebilir. Bu durum, turşularda giderilmesi imkansız bozulmalara neden olur.

Günümüzde genellikle turşuda metal ve sentetik ( plastik bidon) kaplar kullanılır.

Sentetik kaplar ise ; hafif olmaları, tuz ve asitten zarar görmemeleri ve istenilen büyüklük ve şekilde yapılabilmeleri ile avantaj sağlarlar. Ancak, yanlış seçilecek bir sentetik kabın istenmeyen tad ve koku yanında, turşuya sağlığa zararlı maddeleri vermesi de olumsuz yönlerindendir.

habibe
26-04-2007, 12:27
Merhaba sebo 17,
Tam da bunu sormak istiyorum şimdi.. Plastik bir kapta acı biber turşum var dı. Değişik bir koku (yağlıboya gibi sanki) ve tad hakim olmuş. Bu üstte kalanlarda var alttakilerde yok.. Bu tuhaflık neden sizce?
(Tam dolu olmadığı için tüm fokurdak biberler yukarı yükselmiş.)

Sebahattin Sargın
26-04-2007, 12:50
Merhaba sevgili habibe,

Söylediğim gibi muhtemelen kullandığınız kabın kokusu turşuya geçmiştir. Bir de şu konuya dikkat edin; turşu suyu yani kullandığınız salamura mutlaka kullandığınız biberlerin üzerini kapatmalı. Yoksa turşularda kararma meydana gelir. Umarım size yardımcı olabilmişimdir.

Sebahattin Sargın
26-04-2007, 15:01
Sevgili habibe aslında turşu yapımında sentetik kapların kullanımından kaçınılmalı ya da sağlığa zararlı madde, yabancı tad ve koku vermiyeceği güvenilir kaynaklarca kanıtlanmış olanları seçilmelidir.

habibe
26-04-2007, 16:18
Cam cam. En iyisi bu. Bana ders olsun bu kokulu turşu. ;)

Sebahattin Sargın
26-04-2007, 16:30
Camı unutmuştum, turşu yapmında en uygun aslında cam kaplar. Bunlar, hem sağlık yönünden hem de içeriğinin görünmesi bakımından çok uygunlardır.

Sebahattin Sargın
27-04-2007, 17:34
Aslında plastik kaplarında uygun olanları var. Annem hep plastik bidon kullanır ve hiç kokuşma veya tad olarak bir bozulma oluşmaz. Ama tabi camın yeri ayrı.....

habibe
27-04-2007, 22:05
Sebo 17, benim annem de o kalın bidonlara kurardı turşularını. Hiç koku olmazdı. Haklısınız.
Lakin şimdiki kaplara "plastik" demeye şahit ister. Naylon naylon :p

Sebahattin Sargın
27-04-2007, 22:45
Tabi haklısınız dikkat etmek lazım. Birde kullandığınız plastik kaplarda önceden başka bişey yaptıysanız ve iyi temizlemediyseniz onun kokusuda turşuya geçebilir. Bu konuyada dikkat etmek lazım habibe hanım...

yucel
03-05-2007, 16:24
Selam. Antalya Elmalı'da turşular büyük çömleklere kurulurdu. Çömlek içinde ki
turşunun salamuranın üstüne çıkmaması için asma dalları ile hapsedilirdi. Ayrıca temizlenmiş yumruk büyüklüğünde taş koyarlardı.Hatta mermerin turşuyu yumuşattığını söyler tercih etmezlerdi.

Billur Korkmaz
05-05-2007, 12:04
Ben turşularımı rahmetli Mehveş teyzemden öğrendiğim usüle göre yaparım hep, dipdiri ve sapsarı kalır, bir dahaki sonbahara kadar..
5 litrelik cam kavanoza 2 litre su yeterli; 1 litre su için tepeleme 2 yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı tozşeker ilave ediyoruz.
Yani 5 litrelik kavanoza: 2 litre su, 4 yemek kaşığı tepeleme tuz ve 2 yemek kaşığı tozşeker.. Bu karışımı iyice karıştırıp fokurdayana kadar kaynatıp, soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan suya kuruyoruz turşuyu.. Ve kullandığımız sebze ne olursa olsun içine dilimlenmiş limon ve bütün sarımsaklar ilave ediyoruz..
Son bir kaç yıldır dilim limon yerine hazır satılan limonsuyundan katıyorum, bir avuçta nohut.. Tabii diş diş sarımsak ta..
Suyun kaynamasıyla oluşan kimyasal olayın turşu üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir mi sayın sebo17? Gözlemlediğim kadarıyla turşu konusunda bilgileriniz oldukça fazla. Teşekkür ederim..

Sebahattin Sargın
05-05-2007, 18:43
Suyun kaynamasıyla oluşan kimyasal olayın turşu üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir mi sayın sebo17? Gözlemlediğim kadarıyla turşu konusunda bilgileriniz oldukça fazla. Teşekkür ederim..

Sn. billur hanım bunun bir zararı olacağını pek sanmıyorum. Bildiğim kadarı ile kaynatılıp sonrada dinlendirilmiş su turşularda çok kullanılır. Bu zamana kadar hiç kötüleyenini görmedim. Billur hanım turşu ile ilgili yazılmamış bilgi ve tecrübelerinizi yazarsanız sevinirim, sevgilerimle......

Billur Korkmaz
29-05-2007, 21:17
Bak şimdi aklıma geldi sevgili Sebo, 4 yıl önce Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde görevli olan kuzenimi ziyarete gittiğimde yanımda bir turşu yapmıştı.. Hemencecik onu tarif edivereyim sana:

Cam kavanoza bir sıra ince kıyılmış beyaz lahana, bir sıra ince kıyılmış kırmızı lahana, üstüne turşuluk kayatuzu.. yine bir sıra beyaz, kırmızı ve kayatuzu derkeen, kavanoza bu şekilde dizilen lahanaların üstüne 1 şişe fanta portakalsuyunu boca ediverdi, kavanoz dolasıya. Sonra kapağını sıkıca kapattı ve beklemeye bıraktı..
Fazla uzun süre kalamadığım için bu turşudan bana yemek nasib olmasa da, öyle ballandıra ballandıra anlatmıştı ki, hala merak ediyorum lezzetini, mideme turşu dokunuyor olsa da.. :))

Sebahattin Sargın
29-05-2007, 21:36
Tarif için teşekkür ederim billur abla. Aslında alman usulü lahana turşusu yapımına benziyor biraz( başlığın ilk sayfasında yapımından bahsetmiştim). Ama önemli bir fark var bunda su kullanılıyor, onda ise su kullanılmıyor lahananın kendi suyundan yararlanılıyordu. Bu güzel tarifi bizim ile paylaştığınız için tekrardan teşekkür ederim.....

Tüysüz Kartal
18-07-2007, 12:45
Ama olmaz ki. Domates turşusunun niye tarifi yok ? :(

Ben bir kavanoz kadar misket domates topladım. 2 gün önce. Yıkadım. Cam kavanoz içene koydum. 3 çay kaşığı tuz koydum. Biraz da sirke.

Bu şimdi turşu olur mu ?

Derya Özen
18-07-2007, 12:48
Sarımsak koymanız şart, içine biraz biber, defne yaprağı, tarhun ve maydonoz da koyun, o zaman turşu olur. Sizin yaptığınız gibi tadı turşuya benzer mi bilemem.

Billur Korkmaz
18-07-2007, 14:08
Olur olur, bu şekilde de domates turşusu olur o kavanozdakiler Sayın Tüysüz Kartal.. Derya Özen'in dediği gibi en azından sarımsak dahi konsa daha lezzetli olacağı kanattindeyim..

Afiyet Olsun..

Sebahattin Sargın
18-07-2007, 16:46
Domates Turşusu

Yeşil, orta büyüklükte ve sert etli domatesler kullanılmalıdır. Önce domatesler iyice yıkanır. Sonra salamuranın domateslere iyice işlemesi için domatesler iğneleme yaparak turşu kaplarına yerleştirilir. Üzerine salamurası yani tuzlu su dökülerek fermantasyona bırakılır. Arzu edilirse Derya hanımın saydığı maddeler tatlandırıcı olarak katılabilir....

Billur Korkmaz
23-07-2007, 19:44
Şili biberi diye de isimlendirilen minik sivri ve acı biberleri küçük kavanozlara ya da cam şişelere basarız ya bol sirkeye, sonra kehribar gibi sapsarı olunca çıkartıp yeriz feryat figan yana yana.. İşte bu biberlerle yapılan değişik bir tarifi uyguladım 3 yıl önce, çok beğenildi ve 2 yıl sonra bile kütür kütür sapsarı oluşuna bayıldılar.. Bu tarifi Bulgaristan muhacırı bir hanımdan aldım..

Sallama Turşu:

2,5 litrelik pet şişe

yarım su bardağı sıvıyağ

yarım su bardağı sirke

3 yemek kaşığı tepeleme tuz

1,5 yemek kaşığı tozşeker

Sıvıyağ, sirke, tuz, tozşeker petşişeye konulur, eriyik hale gelene dek bir müddet sallanır. Acı, minik biberler tek tek şişenin içine doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır.. Esas işlem bundan sonra başlar, mutfakta ya da balkonda bir masanın üzerine yatırılır, şişenin yanından geçtikçe, aklınıza geldikçe hiç kaldırılmaksızın sağa sola sallanır.. Bu işlem günde birkaç kez olduğu gibi defalarca da yapılabilir.. 15-20 gün sonra sapsarı rengini gördüğünüzde turşunun olduğunu anlayacaksınız. Özellikle acı sevenler için nefis bir lezzet..

Şimdiden afiyet olsun..

hassoman
23-07-2007, 23:19
Kışa daha var demeden canlanmış olan bu konuya gel de teşne olma:D
Sevgili Billur Korkmz fellik fellik aradığım turşunun yapılışını anlatıvermiş. Teşekkürler kendisine!
Sebo'nun ip uçları atlanacak gibi değil yani.

Eh tekrar da olsa bir kaç ip ucu da benden:
Turşu kurma zamanı ta arka sokaklardaki komşular bile annemlerin bahçesindeki tulumbadan su almaya gelirler. Çünkü turşu da su çok önemlidir. Tatlı su olacak. Şehir şebeke suyuna mahkumsanız hiç olmazsa bir iki gün dinlendirin. Bakterilerden arındırmak için de sular Billur Korkmaz'ın tarifinde olduğu gibi fokurdayıncaya kadar kaynatılacak soğutulacak ve turşuya aday sebzeler mutlaka gıcır gıcır yıkanacak... Her tuzdan turşu kurulamayacağını yazmaya sanırım gerek yok...

Billur Korkmaz
24-07-2007, 12:01
En büyük zevkin nedir diye sorsalar sanırım reçel, turşu, tarhana ve erişte yapımı ya da kışlık hazırlamak derdim.. Bu konularla ilgili öğrendiğim her türlü bilgiye de dikkate alır uygularım büyük bir keyifle.. Bu konuda Sayın Hassoman'ın çok büyük katkıları olduğu bir gerçek, hatırlatma ve verdiğiniz ince püf noktaları beni ziyadesiyle memnun ediyor.. Ancaaak, ben turşuyu hep ince iyotlu tuzla kurarım.. :( Oysa kayatuzu kullanmalıyım değil mi?..

hassoman
24-07-2007, 12:37
Ancaaak, ben turşuyu hep ince iyotlu tuzla kurarım.. :( Oysa kayatuzu kullanmalıyım değil mi?..

Yani pes sevgili Billur Korkmaz, kaya tuzunun bir avuç karizması vardı. Onu da siz sildiniz attınız ya!..:D Böylece turşu dünyası en temel önyargılarından sayenizde kurtulmuş oldu. Yani verdiğiniz tuz ölçüleri hep iyotlu ince tuza göre miydi yani!..:eek: Desenize ben bunca yıl fellik fellik boş yere çarşı-pazar turşuluk tuz aramış durmuşum!... Hele şu konuyu biraz daha anlatın...

habibe
24-07-2007, 13:03
Billur hanım, Sizin yazdığınız sallama turşunun tarifinin bire bir aynısını (şeker yok) ham zeytine uygulamıştım. Tek farkı yağını ve sirkesini 20 gün sonra ilave ettim. Elim değdikçe yuvarlamıştım bidonu :) (Sele zeytin)

Billur Korkmaz
24-07-2007, 13:10
Sağolasınız Habibe Hanım, bakın işte bende sizden sele zeytinin nasıl yapılacağını öğrendim.. Çok yaşayın siz.. :D

Penelophe
22-08-2007, 00:30
Ömrümde ilk defa turşu yapacağım.. Daha önce ne turşu yaptım ne de turşu yapanı gördüm. Biber, salatalık, lahana, havuçtan oluşan bir turşu kuracağım bu başlıktan öğrendiklerimle.;) Fakat sirke konusunda kararsız kaldım, kimi mesajda 2,5 litre suya 1 bardak sirke deniliyor, kimi mesajda 1 litre suya 1 litre sirke. Ben şöyle keskin bir turşu olsun ama suyu azda olsa içilebilsin istiyorum. Önerileriniz?

Ve asıl yapmak istediğim, maydanoz saplarıyla bağlanmış ve içi dolu patlıcan turşusu. Bilen arkadaşlar lütfen yardımcı olun.;)

papatyam
22-08-2007, 15:51
Billur Hanım sallama turşuyu annem de çok yapar :) birde nasıl oluyor bilmiyorum ama kızartılmış biber turşusu yapıyor bu güne kadar sadece yedim hiç de merak edip sormadım nasıl olduğunu :)

Billur Korkmaz
22-08-2007, 15:55
Bende yedim kızartılmış biber turşusunu, bir araştıralım bakalım nasıl yapılıyormuş papatyam.. :)

Yarım saattır penelophe'ye kendi patlıcan turşumun tarifini yazdım tam enter yaparken koptuğumu anladım, hay Allah şimdi yeniden yazacağım..:D

Billur Korkmaz
22-08-2007, 16:04
KENDİ USÜLÜM PATLICAN TURŞUSU:


2 kg patlıcan (ufak, körpe, çekirdeksiz)
1 adet minik boy beyaz lahana
1 adet havuç
10 adet yeşil sivri biber
5 adet kırmızı kalın salçalık biber
1 bağ maydanoz
1 baş sarımsak
3 yemek kaşığı pulbiber
tuz, tozşeker, sirke

İLK AŞAMA: Akşamdan patlıcanların saplarını keselim, karınlarını yaralım ve kaynamakta olan suya atıp 2-3 dakika haşlayalım ya da çok kaynamış suyun içinde 4-5 dakika bekletelim. Sıcak sudan çıkarttığımız patlıcanları soğuk suya tutup bir masanın üzerine dizelim. Üzerine yuvarlak bir tepsi ve su dolu bir tencere koyup ağırlık yapalım ki acı suyu ve siyahlığı gitsin; bu şekilde sabah dek bekletelim.

İKİNCİ AŞAMA: Sabah kalktığımızda diğer malzemeleri minik minik doğrayalım, 1 baş sarımsağı ve pulbiberi de ekleyip iyice harmanladıktan sonra oluşan karışımı patlıcanların içlerine doldurup karınlarından kereviz saplarıyla sıkıca bağlayalım. Hazırladığımız
patlıcanları kavanoza düzgünce yerleştirelim.

SON AŞAMA: 1 litre suya 2 yemekkaşığı tepeleme tuz, 1 yemekkaşığı tozşeker
koyup kaynatalım. Kaynamış su soğuduktan sonra içine 1 su bardağı sirke ilave edip iyice karıştırıdıktan sonra kavanozun içine boşaltalım.
Ben tedbir olarak iki litre suya iki katı ölçüde hazırlıyorum.

Penelophe
22-08-2007, 16:21
Billur hanım, çok teşekkür ederim.:)
Bu turşu suyunu büt6ün turşularda kullanabilir miyim, yoksa sadece patlıcan turşusu için mi geçerli? Şöyle suyuda içilebilecek bir turşu yapmak istiyorum.;)

..Ben tedbir olarak iki litre suya iki katı ölçüde hazırlıyorum...

Demişsiniz, bu cümleyi anlayamadım?

papatyam
22-08-2007, 16:27
Bende anneme sorarım bakalım nasıl yapıyor :)

Billur Korkmaz
22-08-2007, 16:32
Her türlü turşumda bu karışımı kullanıyorum ki sapsarı ve kütür kütür kalıyor seneye bile; ama ben genellikle sirke yerine şu hazır satılan limonsuyundan koyuyorum.. Arzuya bağlı, isteyen sirkeyle de yapabilir.

Yani 1 litre yerine 2 litre suyu tencereye koyuyorum, içine 2 yemek kaşığı tuz yerine 4 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı tozşeker yerine 2 yemek kaşığı tozşeker koyuyorum. Sonra sirkeyi de 2 su bardağı katıyorum. Hay Allah iki katı demeyi akıl edemedim .:D

Billur Korkmaz
22-08-2007, 16:36
Bekliyoruz papatyam.. :)

nevsune
22-08-2007, 16:48
Aman Billur Hanım döktürmüşüz yine. Ben de bakalım ne zaman, hangi tarifle çıkacaksınız diye bekliyordum;) . En sevdiğim turşu çeşitlerinden biridir. Hele o kereviz sapını yemek, çocukluğumun damağımda kalan tatlarından biriydi.

Eskiden o minik turşuluk patlıcanlardan bulunurdu. Şimdi ise büyük marketlerde satılan cüceleştirilmişler var. Onlardan mı yapıyorsunuz?

Benim annem de patlıcan turşusunu harika bir lezzette yapardı bir zamanlar. Şimdi uğraşamıyor artık. Yarın ben de bir soracağım tarifini. Galiba sormama gerek bile kalmayacak. Tıpatıp benziyor:)

Penelophe
22-08-2007, 17:02
Billur hanım teşekkür ederim.;)
Kereviz sapını bulamam sanırım. Maydanoz sapıyla bağlayacağım.:p
Papatyam ve Nevsune hanım sizin tariflerinizi de bekliyorum.:)
Şeker neden koyuyoruz, koymasak olmaz mı?

nevsune
22-08-2007, 17:09
Şeker sanırım mayalanması içindir.

Aslında kereviz sapıdır, bu turşuya bütün tadını veren Penelophe'ciğim. Yani ne yap ne et, bulmaya çalış. Bir süre sonra çıkmaya başlar. Ben de tarhana için kereviz sapını bekliyorum.

Penelophe
22-08-2007, 17:28
Nevsune hanım, kerevizin kopkusundan hiç hazzetmem. Sapıda kereviz gibi kokuyorsa hiç aldırmayın bana.:p

Bu akşam yapacağım karışık turşunun malzemeleri hazır sayılır.

-İri taneli tuz
-Sarımsak bol miktarda
-Beyaz lahana
-Nohut
-Maydanoz
-Yeşil fasulye
-Havuç
-Minik salatalıklardan
-Dilimlenmiş Limon
-Asma yaprağı ve Filizi
-Kırmızı Biber
-Sirke
-Limon suyu
-Şeker
-İçme suyu

Sirkeyi Billur hanımın tarifine göre hazırlayacağım.;)

2 litre suya, 4 yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı tozşeker ekleyip kaynatacağım. Soğuduktan sonra 1 subardağı limon konsantresi ve 1 subardağı sirke ekleyeceğim. Böylece hem sirkeli hem limonlu olacak.:p Umarım tadı iyi olur. 5 litrelik cam kavanoza iyi gelir bu miktar sanırım.

Sebzeleri de yıkayıp, havuçları ve lahanayı doğrayıp, fasulye ve salatalıkları olduğu gibi içine atacağım. Lahanayı haşlamaya gerek var mı?
Bir avuç kadar nohut, dilimlenmiş limon 2-3 baş sarımsak, bir demet maydanoz, kırmızı biber, asma yaprağı ve filizini de ilave edip hepsini sıkıştırıp ağzını sıkı sıkı kapatacağım. Yanlış olan bir şey var mı?

Aslında daha önce çok güzel turşular yapmıştım fakat suyunu biryerlerden getirtmiştik. Çok lezzetliydi, içinde hem limon hem sirke varmış sanırım. Bende küçük salatalıklardan ve biberlerden kurmuştum.

Ama karışık turşuyu ilk kez yapacağım, hemde suyunu da kendim yapacağım.;)

Billur Korkmaz
22-08-2007, 17:47
Uzun süredir hiç bir hareketlilik yoktu gözlemlediğim kadarıyla turşu tariflerinde, fasulye turşusu yazacaktım üşendim ben de. Sağolsun penelophe canlandırdı bu bölümü Nevsune Hanımcığım.. :D

Patlıcanın miniklerini ancak pazarda kendi yetiştirdiği ürünleri satan köylülerden buluyorum ekseri, hani o minik ve çekirdeksiz körpecik olanlardan.. Eminim ki annenizin de tarifi böyledir, ve lezzetten zevkle yenir de benim midem iyi değil, yaparım ama yiyemiyorum pek, yediriyorum ve beğeniliyor. :o

Billur Korkmaz
22-08-2007, 17:55
Gelelim penelophe'nin sorularına:

1. Suyuna şeker koyuyoruz ki kısa sürede turşu salya sümük yumuşayıp kendini salmasın diye, kısacası kütür kütür ve sapsarı olsun .. :o

2. Bu bir itiraf, kereviz kokusunu hiç sevemedim turşuda her nedense, pamuk ipiliğiyle bağlarım patlıcanları.. Maydanoz sapıyla denedim, beceremedim.. :D

3. Sakın lahanayı haşlamayınız, tüm sebzeler çiğden olmalı!..

4. Turşu forumunda 81 no lu mesajımda yazmıştım, 5 litrelik CAM kavanoza 2 litre su yetiyor. Hazırladığımız su sayesinde üstünde hiç beyaz köpüklenme olmuyor.

5. Hem limonsuyu hem sirke olması bence çok mantıklı ve eminim daha leziz bir sonuç alacaksınız. Aynı anda limon dilimleri koymanıza bile gerek kalmayacaktır.

Penelophe
22-08-2007, 18:19
Billur hanım, çok teşekkür ederim.;)
Az sonra yapmaya başlayacağım.:)

Billur Korkmaz
22-08-2007, 18:38
KENDİ USÜLÜM KARIŞIK TURŞU:

-Beyaz lahana (doğranmış)
-Yeşil domates (çatalla delik açılmış)
-Acur veya kornişon (bütün olarak)
-Taze fasulye (uçları ve kılçığı temizlenmiş)
-Havuç (halka halka doğranmış)
-Yeşil sivri biber (bütün olarak)
-Kırmızı salçalık kalın biber (kalın doğranmış)
-Sarımsak (4 baş, tane tane)
-Nohut (1 avuç içine serpmek için)

SUYU İÇİN:
-Su (2 litre)
-Tuz (4 yemekkaşığı)
-Şeker (2 yemekkaşığı)
-Sirke (1 subardağı)
-Limonsuyu (1 subardağı)
-Pulbiber (şayet suyunu acı acı içmek isterseniz) :D penelophe gibi..

Penelophe
22-08-2007, 18:42
Biberrrr, kıl acı biberi yazmayı unutmuşum.;)
Kırmızı biberde, salçalık olanlardandı.:p

Billur Korkmaz
22-08-2007, 18:49
Penelope Hanımcığım sizin saydıklarınızdan sadece maydanoz ve asma yaprağı ve filizi kullanmamışım ben; bu tarife kefilim zira arkadaşlarım Moda Deniz Klübünün turşusuna benzetiyorlar.. Kavanoz kavanoz yapıp dağıtıyorum dostlara, beğenildiği için şımarıyorum ya.. :D

Asma yaprağı ve maydanoz tadını değiştirebilir se? :(

M.Sema
22-08-2007, 22:01
Herkese iyi akşamlar.Ben de benim annemden,anneminde babaannemden öğrendiği ,yıllardır yaptığımız ve çok beğenilen turşu tarifimizi vermek isterim.

Mutlaka cam kavanoz kullanıyoruz.Turşuluk malzeme (yeşil domates-ufak salatalık/kornişon değil,sivri biber,havuç,acur/biz küte deriz) iyice yıkandıktan sonra süzülürken her biri bıçağın ucu ile ya da en iyisi yorgan iğnesiyle(bunun ne olduğunu bilmeyenler ;) olabilir kalın iğne veya çuvaldız diye bilir gençler birkaç yerinden delinir.
Ayrı bir yerde sıcak suda bekletilen sarmısaklar ve iyice yıkanmış limonlar soyulur.Sarmısaklar diş diş,limonlarda dörde veya sekize bölünür.
Kavanozun en altına 1 salkım üzüm,1 avuç nohut,3-4 adet kesme şeker atılır.Sonra kat kat malzemeler sıralanır.Mesela bir kat domates üzerine bir avuç sarmısak-iki avuç limon serpip,bunların üzerine biber sonra sarmısak ve limon serpip tüm malzeme boşluk kalmayacak ama çok bastırıp zedelemeyecek şekilde yerleştirilir.
Kavanoz dolduktan sonra büyük bir tencerede su kaynatılır.Kaynamaya başlayınca 2-3 avuç kaya tuzu atılıp aradabir karıştırarak 10 dakika kaynatılır.Üzerinde köpük olursa kaşıkla alıp atılır.
SU KAYNAMIŞ VE SICAK HALDEYKEN (kendimizi yakmamaya dikkat ederek)tüm malzeme suyun altında kalacak şekilde 1 gece ağzı açık olarak mutfakta bir köşede bekletilir.Üzerine taş veya benzer bir madde konularak turşuluk malzemenin suyun dışına çıkması engel olunur.Sabah hafif bastırılıp kalmışsa havası çıkartıldıkan sonra ilave sıcak su eklenebilir.Kapağı kapatılıp serin bir yerde örneğin balkonda iki ayda hazır olur.
Örnek kilo ayarı:İkişer kg.sebzeye 1 kg.limon,4 baş sarmısak.
Bu turşunun özelliği suyun sıcak konması,sirke konmamasıdır.Bir de sonbaharda yapılması ve turşu kurulduktan sonra eskilerin tabiriyle ayaza kalması gerekmektedir.Denemenizi öneririm mükemmel olur ve benim gibi midesi hassas olanlara bile kesinlikle dokunmaz.

Penelophe
22-08-2007, 22:13
Karışık, Karışık Turşu

Malzemeler
(5 Litrelik Kaplar İçin)

-1 baş sarımsak
-1/4 beyaz lahana
-1 avuç nohut
-1 bağ maydanoz
-15 adet yeşil fasulye
-5 adet havuç
-750 gr kornişon salatalık
-1 adet Dilimlenmiş Limon
-5-10 tane asma yaprağı ve Filizi
-4 tane salçalık kırmızı Biber
-1/2 kg kıl acı biber

19196

Turşu Suyu İçin

-1,5 su bardağı limonlu çeşnili sirke
-1 su bardağı üzüm sirkesi
-2 yemek kaşığı Şeker
-2 litre İçme suyu
-4 tepeleme yemek kaşığı İri taneli tuz


Yapılışı


Bütün sebzeler yıkanır ve kurumaya bırakılır. Genişçe bir kapta 2 litre içme suyu ve iri tuz kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra üzüm sirkesi ve çeşnili sirke de ilave edilir.
Lahanalar istediğiniz büyüklükte doğranır. Sarımsaklar soyulur ve doğranır. Maydanoz bağlanır. Havuçlar doğranır.
İsteğe göre karışık olarak **** belli bir sıraya göre kavanoza çok iyi sıkıştırılarak konulur. Son olarak üzerine asma yaprakları da ilave edilip, kapağı sıkıca kapatılır.

Afiye olsun

Not:Bu mesajın üzerinden 15 gün geçmeden denemeyin,;)
Ben bakayım tadına zehirlenmezsem, size yazarım.:p

Penelophe
22-08-2007, 22:16
Karışık bir, karışık turşu yaptım.:)
Forumdan, Billur hanımdan, komşumdan ve fidancının annesinden öğrendiklerimi birleştirerek turşumu yaptım.:)
Herkese teşekkürler.

Fakat malzemeleri iyi ayarlayamamışım, neredeyse yaptığım kadar malzemede arttı, kalanları da yarın yeni bir turşu kabı alıp yapacağım.

19194
Bu sirkeyi ve üzüm sirkesi kullandım.
19195
Bunlarda artan sebzeler. Koca bir tas daha lahana var dolapta.;)
19198
Yumurta hazırladığım turşu suyunda yüzüyordu. Sirkeleri de ekledikten sonra turşu suyundan biraz içtim, tadı güzeldi, tuzu da iyiydi.

nevsune
22-08-2007, 23:11
Eline sağlık Penelophe, görünüşü benim gibi turşuya pek düşkün olmayan birinin bile iştahasını kabartacak kadar güzel.

O kavanozu sırf renk uyumu için hazırlayabilirim.

İçinde şöyle minik kelekler de olabilirdi;)

Billur Korkmaz
22-08-2007, 23:27
Off off inanın özendim hem malzemenin hazırlanıp sunumuna hem de kavanoza dizilişine, ELLERİNİZE SAĞLIK.. :o

Ancak ben aşırı mayhoş olacağını tahmin etmekteyim, maydanozun tadını ne şekilde etkileyeceğini bilemiyorum keza ben hiç koymuyorum. Yine de çok nefis bir lezzet yakalanacağından eminim zira penelophe herşeyden önce sevgisini kattı bu turşuya..

Ağız tadıyla yemek nasib olsun sevgili penelophe.. :)

Penelophe
22-08-2007, 23:34
Sevgili Nevsune ve Billur hanım çok teşekkür ederim.;)
Nohutları kavanozun dibine koymam ve sarımsakları da her kata dağıtmam gerekiyormuş ama sonradan öğrendim.:(
Neyse yarın yapacağım turşu da öyle yaparım.;)
Billur hanım eskiden ananemin turşu kavanozlarında maydanoz hep olurdu, turşu kavanozunun içinde küçük bir bağ var ya bende onu çok severdim. Tadını değiştirmiyor turşunun. Deneyin göreceksiniz.;)

Billur Korkmaz
23-08-2007, 11:48
Onlar ince teferruat, sonunda nohutta sarımsakta suyla kavuşuyor ya farketmez.. :o

Bende maydanozlu deneyeceğim.:o

Derya Özen
24-08-2007, 11:58
www.cubuk.bel.tr

Çubuk, 3. kez turşu festivaline ev sahipliği yapacak.
Turşunun her çeşitini bulabileceğiniz, bir yer.
Turşu severleri bekleriz.

Billur Korkmaz
24-08-2007, 12:44
Keşke yakın olsa Deryacığım, koşa koşa gelir yarışmaya bile katılırım seve seve.. ;)

Fatma E.
24-08-2007, 15:11
Penelophe fotoğrafların okadar güzel ki, canım çekti bugün gittim kornişon aldım. Umarım becerebilirim bu turşu işini. İki sene önce yapmıştım, fena olmamıştı ama ölçüleri yazmamışım ki biryere. Elimde birsürü turşu tarifi var internetten bulduğum, ama hangi tarifin ölçüsünü kullandığımı da hatırlamıyorum :( Bu sefer de buradaki ölçülerle yapacağım.

Penelophe
24-08-2007, 15:24
Fatma hanım, benim tarifi yapın diyeceğim ama 15 gün beklemeniz lazım yapmak için, zira ben zehirlenmezsem ve tadı güzel olursa yazacağım foruma.;)
Ama ben 15 gün bekleyemeyeceğim sanırım, mutfağa her girdiğimde gidip bakıyorum. Kornişonlar ve biberler sarardı bile fakat lahanalar aynı duruyor.:p
Ben kornişonları delmedim, çatalla delmek lazımdı olmaz o turşu dedi bir komşum.:( Olmaz mı gerçekten? Daha önce hazır turşu suyuna kurmuştum çokta güzel olmuştu fakat o kornişonlar çok minikti, bunlar daha büyük.

Penelophe
24-08-2007, 15:25
Fatma hanım sizde fotoğrafları paylaşın bizimle.;)
Kolay gelsin.:)

Derya Özen
24-08-2007, 15:45
Arkadaşlar yukarıda verdiğim linkte ölçü ile yapılan turşularda var. Bana göre biraz tuzlu oluyor ve sarımsağını da az koyuyorlar, siz verilen ölçülere göre, tuzu azaltıp, sarımsağı da çoğaltırsanız kıvamında bir turşu yapmış olursunuz.

Kısmetse gelirsiniz Billur Abla.

Billur Korkmaz
24-08-2007, 15:48
Ben kornişonları hiç delmem ve sapsarı kütür kütür olur.. Onbeş güne kalmaz, bir hafta sonra ya bak bakalım nasıl güzel olacaklar penelophe.. :D

Derya Özen
24-08-2007, 16:49
Çok üzgünüm arkadaşlar, ben sitede daha önce turşu tarifi görmüştüm; ona istinaden verdiğim linke bir bakın demiştim.
Şimdi bende baktım bulamadım, ama ben size ölçüleri yazacağım.

Oğuzhan
24-08-2007, 18:54
Nohut ne için konuyor.İştahım açıldı.Çok güzel tarifler var.
Penelophe turşu çok güzel görünüyor.:)

Penelophe
24-08-2007, 20:37
Sanırım daha önce mayalanması için diye okumuştum Elfogi.:)
Hele bir olsun, kahvede ikram ederim.:p

Fatma E.
28-08-2007, 10:10
Cuma günü aldığım kornişonlardan ancak bugün turşu kurabildim. Salatalıkların yanına evdeki 4 havucu da ekleyince biraz renk geldi kavanoza. Sirke olarak evdeki elma sirkesini kullandım. Biraz da limon sosu ekledim suyuna. Ölçüleri yazamayacağım çünkü biraz göz kararı oldu ölçüler :o
Kavanoz ararken geçen sefer turşuyu kapağı çok sıkı olmayan bir kavanoza kurduğumu hatırladım. Bir süre sonra üzerinde beyaz küf benzeri şeyler oluşmuştu. Allahtan kavanoz çok büyük değildi de çabuk tüketmiştik turşuyu. Onun için bu sene farklı bir kavanoza kurdum. Bunun kapağı çok sağlam görünüyor :p

Penelophe fotoğrafları da ekledim. Sizinki kadar detaylı değilse de benim turşum da huzurlarınızdadır efendim :D

Fatma E.
28-08-2007, 10:14
Bu arada fotoğraftan da anlaşıldığı üzere sarmısakları ara ara serpmeyi unutmuşum :( Salatalıklar ve havuçlar bitince ancak gözüme çarptı kasedeki sarmısaklar :o Ben de en üste koydum tüm sarmısakları, sonra da kavanozu biraz çalkaladım. Ama ancak bu kadarı inebildi aşağılara :) Neyseki Billur Hanım onların teferruat olduğunu söylemiş de içim rahat artık :)

Billur Korkmaz
28-08-2007, 14:49
Ellerinize sağlık Fatma Hanım.. :D

Turşu yapmayı en çok sanatsal yönden seviyorum, yani kavanoza diziliş şekli için, yemesini sevmem mideme dokunur.. Bakın bu tarz dizilişi hiç denememiştim, ben halka halka kesilmiş havuçları kavanozun dış yüzeyine bakıldığında yuvarlak görünecek şekilde sıralıyorum.. Sebzeleri de kat kat dizerken dikine dikine yerleştiriyorum, sonra her araya sarımsak.. Ama önemli değil, üstüne de atsanız nasıl olsa kokusu karışacak suya.. :D

Sadece dizayn farkı var, çok özendim doğrusu penelophe ve sizin turşunuza..
Ağız tadıyla yersiniz inşallah.. :D

limon
28-08-2007, 20:42
Ben hiç beceremiyorum turşu yapmayı. Bir kaç kez denedim ama sonuç hüsran olunca ev ahalisiyle beraber "Aman ne olur sen turşu yapma" yorumlarıyla beraber vazgeçtim denemekten :) Hani lisedeyken kimya labaratuarında yaptığımız deneyler gibi bu yahu strese giriyorum ya patlarsa diye ;)
Sarıyer'de güzel bir turşucu var senede bir iki kere alıp yiyoruz yetiyor :)
Sizlerin ellerinize sağlık.

nevsune
28-08-2007, 21:50
Aslında turşu yapmanın bir iki püf noktası varmış galiba Limon.

Kaynatılıp soğutulmuş su ve iri tuz kullanmak sanırım en önemlilerinden. Ben bir yıl, suyu olduğu gibi kullanınca, içindekiler eriyivermişti. Sonra yaptıklarımdaysa yumuşama olmamıştı.

Ama senin de dediğin gibi; illaki kuru fasulye yanında, canım çok çekerse alıveriyorum biraz.

Billur Korkmaz
28-08-2007, 22:12
******* ille de turşu kurmak gerekli değil, satın alınan çoğu turşu çeşitleri çok ta nefis oluyorlar kurufasulyenin ya da kış yemeklerinin yanında.. Ama bence bendeki acaip bir psikolojik saplantı sanırım, iki tane beş litrelik kavanozu allaya pullaya süsleye püsleye dizayn edip turşuyu kurup, bütün kış yedi sülaleye dağıtmazsam rahatsız oluyorum.. Öyle de güzel oluyorlar ki sapsarı kütür kütür ve yiyenlerin övgü dolu sözleri beni kamçılıyor, her sene yapma gereği duyuyorum.. :cool:

Billur Korkmaz
28-08-2007, 22:14
Ben çözdüm püf noktasını, kaynamış sudan ve tuzdan daha önemli etken bence sitrik asit, yani şu marketlerde satılan şişedeki limon suyu... Turşu hayatta ne erir, ne bozulur, ne de beyaz köpük olur.. Benden söylemesi!..

Sebahattin Sargın
28-08-2007, 23:51
Limon tuzu yumuşamayı engeller, turşuyu yediğimizde hart hurt sesleri bu sayede ortaya çıkıyor ;)

Sercanoral
29-08-2007, 10:41
Sevgili arkadaşlar beyaz köpüğü yok etmek için hardal tohumu kullanın. Biz okulda kullanmıştık ordan biliyorum:)

M.Sema
29-08-2007, 13:09
Selamlar.Elbette herkesin formülü başkadır ama benim tarifim 116 no bir bakmanızı hatta küçük bir kavanoz kurmanızı tavsiye ederim.Bir de ben sitrik asit ve benzeri maddeleri pek kullanmıyorum.Doğal yoldan üretimimi yapıorum.Tarifte göreceğiniz üzere sirkede yok.Sadece nohut+limon+sarmısak.
Genede herkesiz ellerine sağlık Allah ağız tadıyla,sağlık ve afiyetle yemek nasip etsin.

limon
29-08-2007, 14:35
Sercan, şimdi senin yaşlarında olsaydım lise veya üniversitede kesinlikle aşçılıkla ilgili bölümde okumayı seçerdim.

Sebahattin Sargın
29-08-2007, 14:52
Sercanın aşçı olacağını sanmam o başarılı bir diyetisyen olacak inşallah. Biz gıda teknolojisi eğitimi alıyoruz ama bu eğitimde yemek pişirmek söz konusu değil. Genel gıda eğitimi alıyoruz yani gıda kimyası ve araştırma üzerine ;). Aldığımız dersler fabrikasyon usülü üretim üzerine. Biz de öğrendiklerimizi ev usülüne çevirip arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu konuda Sercanda bende elimizden geleni yapıp mutfak bölümünde uygun başlıklar açtık (Kefir, Turşu Yapımları, Poğaça Yapımı, Sarma Tahinli Yapımı vs.) ve açmayada devem edeceğiz ;).

Sercanoral
29-08-2007, 18:14
Sevgili kardeşim Sebo ben ve diyetisyenlik:) (Biraz balık etliyimde ondan). Ama tek hedefimde beslenme ve diyabetik okumak.

Müjgan
30-08-2007, 08:20
Turşulara bazıları tane karabiber de atıyor. Bazıları da dereotu ile kapatıyor suyun üstünü. Sanırım bunlar da başarıyı artırıyor.

nevsune
30-08-2007, 09:54
İyi ki hatırlattınız dereotunu.

Gerçekten hem havayla temasını kesiyor sanırım, hem de olağanüstü bir lezzet veriyor.

Sercanoral
30-08-2007, 17:41
Birde dereotunu, kabın en altına koyuyorlar böylece turşuların zarar görmesini engelliyorlar...

limon
30-08-2007, 20:40
Annem maydanoz da koyuyor en üste. En üstteki turşunun da suya girmesi içinmiş.
Bu arada Sercan, diyetisyen olmanızı dört gözle bekliyorum :) Turşular, poğaçalar derken senin diyet listen çok gerekecek :) Sen diyetisyen olana kadar biz de düzgün sebze yetiştirmeyi öğreniriz herhalde ;) Kendi sebzelerimizi haşlar haşlar yeriz artık ;)

Sercanoral
01-09-2007, 14:16
Pancarların yaprakları ayrılır ve temizlendikten sonra sıcak suda haşlanır, yumuşatılır ve kabukları soyulup, dilimlenir. Dilimlenmiş pancarlar turşu kabına doldurulurken aralara biraz tuz, hardal tohumu, defne yaprağı gibi aroma veren maddeler ilave edilerek hava almayacak şekilde yerleştirilip, üzerini örtünceye kadar sirke doldurularak olgunlaşması sağlanır...

papatyam
06-09-2007, 10:38
Kırmızı biberleri 8 parçaya bölüyoruz enine ve boyuna güzelce kızartıyoruz soğuduktan sonra aralarına sarımsak da ekleyip kavanozlara yerleştiriyoruz (tuz isteğe bağlı annem yeken tuzluyor) istediğiniz kadar sirke koyup kavanozu güzelce kapatıyorsunuz her zaman yenmeye hazır :) ve çok lezzetli denemeyenlere tavsiye ederim.
Aynı işlem yeşil biberler için de geçerli biberleri ister bütün ister bir kaç parça kızartın benim tercihim biberi bir kaç parçaya bölmekten yana.
En kısa zamanda ben de yapacağım biberleri aldım fotoğrafları eklerim :)


Bende yedim kızartılmış biber turşusunu, bir araştıralım bakalım nasıl yapılıyormuş papatyam.. :)

Yarım saattır penelophe'ye kendi patlıcan turşumun tarifini yazdım tam enter yaparken koptuğumu anladım, hay Allah şimdi yeniden yazacağım..:D

Penelophe
06-09-2007, 13:49
Selamlar,

Şöyle kütür kütür, keskin ve acı bir turşu isteyen varsa eğer hemen benim tarifi yapsın arkadaşlar.
Yaptığım turşu acemi şansından olacak herhalde ummadığım kadar güzel olmuş.
Kavanoz yarıya indi desem yalan olmaz.;) Hala zehirlenmedim de.:dilli:

papatyam
07-09-2007, 08:47
Malzemeler

Biberler az kızartılıyor yani yiyeceğimiz gibi değil, sonrasında kavanozlara konuluyor 3-5 diş sarımsak yarın çay bardağı sirke yarım çay bardağı da sıvı yağ koyup kavanozu kapatıyoruz :)
(tuz eklenmiyor)

habibe
07-09-2007, 10:37
Papi, kavanoz içerisinde iken bozulma riski sıfır değil mi?

papatyam
10-09-2007, 16:56
Annemin yaptıkları harika ve bir kaç ay kavanozda kalıyor, benim yaptığımın da görüntüsü güzeldi bir de tadına bakayım dedim :( sirkeyi fazla kaçırmışım, içindeki sirkeli yağı süzüp tekrar yağ ekledim bakalım ne olacak, o da olmadı annem ile birlikte yapacağım;)

Sebahattin Sargın
23-09-2007, 23:04
Arkadaşlar mutfak bölümünde soğuk rüzgarlar esiyor. Turşu zamanı şimdi kimler ne yaptı, yöresel veya ilginç turşu tarifi bilenler kimler acaba? Son durumlar nelerdir?

Penelophe
23-09-2007, 23:09
Sebo ben karışık turşu yaptım ve çok güzel oldu.;)
Önereceğin değişik bir tarif var mı?
Yeni birşeyler yapmak istiyorum.:p

Sebahattin Sargın
23-09-2007, 23:15
Bildiklerimi bu başlığa yazdım penelophe, başka değişik tarifleri bende bekliyorum ;)

mehtap051
09-11-2007, 13:29
Papatyam yaptığın salçalık kırmızı biber turşusunu biraz farklı yapıyorum.Ben kırmızı biberleri közlüyorum.Daha sonra biberi kavanoza yerleştiriyorum.Tuz,sirke ve yağ karışımını üzerine ekliyorum.Bu işlemi biber bitene kadar devam ettiriyorumÇok lezzetli bir turşu.Herkese tavsiye ederim.Birde turşularınızı lütfen cam kavanozlara kurun.Plastik kaplar kanserojen madde taşıyorlar.

Billur Korkmaz
10-11-2007, 23:27
Merhaba Sevgili Sebocuğum,

Ben bile yaptım 2 tane 8 litrelik cam kavanoza karışık turşu. Birisini arkadaşa verdim çok seviyor, diğerini de çoktaan dağıttım tabak tabak kış gelmeden..:)) Ben yemedim çünküüü onları kurarken 2 kilo da kornişon aldım küçük kavanoza kurdum, gittim geldim yedim ve midem infilak etti, ramazan öncesinden beri düzeltemedim hala..
Fotoğraflarını çekip yüklemeyi düşündüm ama vakit olmadı o karışık turşularımın, çok güzel görünüyorlardı..

Bence artık en rahat kurulacak turşu bol havuç dilimli beyaz lahana turşusu, önerim bu..

Sevgilerle..:)

Sebahattin Sargın
11-11-2007, 13:26
Billur Hanımcığım Merhabalar;

Sizi tekrar bu sayfalarda görmek çok sevindirici ;). Sizin turşularınızdan bir ben yiyemedim zaten içimde uhte olarak kaldı ;). Yaptığınız turşuların çok güzel ve lezzetli olduğundan adım gibi eminim ;)

Sevgiler ;)

hassoman
11-11-2007, 21:50
.........Bence artık en rahat kurulacak turşu bol havuç dilimli beyaz lahana turşusu, önerim bu........:)


Sevgili Billur Korkmaz,
Siz kalkın 85 Nolu Yorumunuzda portakal gazozlu lahana turşusunu anlatın, sonra 91 nolu yorumunuzda o özendirici uslûbunuzla 'sallama turşu 'nun reçetesini verin daha ağzımızın suyunu toparlamaya fırsat kalmadan :Dkalkıp, en rahat kurulacak turşu havuçlu lahana turşusu deyip kenara çekilin...

Yooo!..:mad:
Mademki lahana mevsimi başladı.
Önce portakal gazozlu tarifinizi (küçük bir kavanoza), sonra da 2.5 Litrelik pet şişede sallama turşunuzu deneyeceğiz... Deneyeceğiz ki merakımız giderilsin. Düz reçeteyle yapılmış havuçlu kelem :p turşusunu nasıl olsa bir yerlerden bulup yeriz; ama, sizin bu ilginç ve hoş turşularınızı yeme şansını ancak yaparsak elde ederiz değil mi ama...
Verdiğiniz reçeteler için teşekkürler deneyeceğim efendim.

Gerçekten de sallama zeytin yaparım ama turşusu hiç aklıma gelmemişti.
Denemeye değer...
Tekrar teşekkürler efendim...

erguva_N
14-11-2007, 08:26
merhabalar, turşuları ben de çok severim, özellikle billur hanımın bu konuda yetenekli olduğu anlaşılıyor, teşekkürler, bu sene ben de kışlık turşu yapımına katıldım evde, onu anlatayım; turşu kabı olarak, beyaz bidon kullandık, pazarlarda turşuluk biber diye satılan sivri taze biber aldık, (ondan 7-8 kilo falan gitti) onları önce yıkadık, sonra büyük bir kaba su doldurduk, yıkadığımız biberleri içine attık, oradan da tek tek saplarını ve uçlarını çok az keserek ve gerektiğinde ortalarından 1-e veya 2-ye kırarak daha önceden yıkanmış olan bidona boşluk kalmamasına dikkat ederek ağzına kadar doldurduk, en üstüne iki kelle kadar soyulmuş sarımsak dişlerini koyduk, sonra başka bir genişçene kapta su, üzüm sirkesi ve tuzdan oluşan bir karışım yaptık ne kadar sirke falan koydu orasını bilmiyorum çünkü sirke katılırken dayanamıyorum, (ben sirkenin kokusuna hiç katlanamam da) bu arada bir pakete yakın limon tuzunu da sarımsaklardan sonra ilave ettik,sonra da karışımı bidona yavaş yavaş bbiberlerin üzerine çıkıncaya kadar koyduk, kapağını sıkıca kapatıp beklemeye bıraktık, yaklaşık 20 gün kadar bekledi, şimdi yiyoruz, bence harika olmuş, annem aynı yöntemle lahana turşusu da yapıyor,ben çok beyeniyorum.

Sebahattin Sargın
15-11-2007, 16:58
Ben Bursa Tarım Meslek Lisesinde eğitim görüyorum, alanım ise Gıda Teknolojisi. Bizde bugün uygulama dersimizde turşu yaptık. 30 kişilik sınıf 6 kişilik gruplara bölündü ve her grup malzemelerini alarak başladı turşu yapmaya ;)

Nasıl yaptık turşu;
İlk önce Gıda üretiminde çok önem verdiğimiz hijyenik koşullara dikkat ettik. Eller güzelce yıkandı, turşuda kullanılacak malzemeler bol su ile yıkandı. Sonra turşu malzemelerini, turşuya uygun bir şekilde kesip doğradık. Bizim grubumuz karışık turşu yaptı.

Lahanalar, havuçlar doğrandı. Fasulyelerin sapları kesildi (tabi bu fasulyeler 2 dakika gibi kısa bir süre haşlandı), domatesleri bütün olarak attık bu yüzden içine salamura (tuzlu su) işlesin diye çatal yardımı ile deldik. Kereviz sapları yıkandı ve kesildi.

Herşey uygun hale getirilince malzemeler turşu kabına dekoratif bir şekilde dizildi ;)

Altına ve üstüne kereviz yaprakları konuldu, üst tarafa sarımsaklar atıldı. Sarımsaksız turşu olurmu hiç ;)

Malzemeler yerleştirilince hocamızın yardımı ile hazırladığımız % 9.5'luk salamura(tuz+su+sirke) üzerine döküldü.
24603

Turşuda oluşan çiçek hastalığını engellemek için turşu kabının içine hardal tohumu atıldı.

Herşey tamamlanınca turşu kabının ağzı hava almayacak şekilde kapatıldı ve fermantasyona bırakıldı.
24604

24605
Sercan turşuyu kimselere vermedi ;)

İşte böyle, daha neler yapacağız neler ;). İleri ki günlerde de ketçap, mayonez (bunlar kesin değil), domates suyu ve ham zeytini olgunlaştırma yöntemlerini yayınlıyacağım.

Sevgiler ;)

Selahattin Yılmaz
15-11-2007, 18:22
Sebo hemen yarın Osman hocayı uyar müdür beyin lojmanı ile sera arasındaki zeytin ağacının zeytinlerini toplayıp ders materyali olarak kullanın yoksa personelden o ağacın zeytinine göz dikenler var benden söylemesi :D.

Sebahattin Sargın
15-11-2007, 21:29
Gerekli istihbarat alınmıştır derhal harekete geçilecektir ;)

ilker_eroglu
16-11-2007, 02:28
Merhaba;

İlk baslardaki kiraz tursusunu anlamadim ben nasıl oluyor kavurmasi filan biraz acıklanabilirmi cok ilginc geldi bana.

İlker

Sebahattin Sargın
18-11-2007, 18:32
İlker Bey;

Kiraz turşusunu Sevgili Elfogi denemişti sanırım o size yardımcı olur...

denizakvaryumu
19-11-2007, 11:52
Kızartma ve turşudan uzak durun


Dr. Kadir Çetinkara, kanserden korunmak için turşu ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulması ve C, A, E vitaminli sebze ve meyvelerin bol tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kanserin vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaları ile ortaya çıktığını, erken tanı ve tedavi yapılmazsa ölümle sonuçlandığını belirten Dr. Kadir Çetinkara, hastalıkta erken teşhisin hayat kurtarıcı nitelikte olduğunu vurguladı. Dr. Çetinkara, “Kanser, vücudun her hangi bir yerinde şişme sertlik, iyileşmeyen ya da iyileşmesi geciken yaralar, ben ve siğillerde büyüme ve renk değişiklikleri yapar. Yutma güçlüğü, rahim, makat ve vücudun değişik yerlerinde anormal kanamalar da düşündürücüdür. Uzun süre öksürük, ses kısıklığı, idrar ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, nedensiz ateş ve zayıflama da kanser belirtisini düşündürebilir” dedi.

SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİN

Dr. Çetinkara, kanserden korunmanın yollarını ise şöyle sıraladı: “Aşırı güneşten kaçınmalı, sigara ve alkollü içecekler tüketilmemeli, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalınmamalı, posalı yiyecekler C, A, E vitaminli zengin sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri bol miktarda tüketilmeli. Salamura, turşu, kömür ateşinde veya yağda kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalı, Kolestrol açısından fakir yiyecekler tüketilmeli.”

http://www.bugun.com.tr/haberler/191107/p77481.asp

================================================== ==




24/02/2007 / 15:11
Turşunun mide kanserine neden olduğunu, kemiklerde kalsiyum birikimini engellediğini, tansiyonu ve insülin direncini arttırdığını belirtti.
--------------------------------------------------------------------------------

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzman Diyetisyen Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, turşunun mide kanserine neden olduğunu, kemiklerde kalsiyum birikimini engellediğini, tansiyonu ve insülin direncini arttırdığını belirtti.

Günümüzde her çeşit meyve ve sebzenin her mevsim bol miktarda bulunduğunu ve artık turşu yapmaya gerek kalmadığını dile getiren Doç. Dr. Elmacıoğlu, bir gıda saklama yöntemi olan turşudan zaten tuzu fazla miktarda tüketen Türk toplumunun uzak durması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Elmacıoğlu, turşunun özellikle tansiyon arttırıcı özelliği bulunduğuna ve insülin direncini arttırmasının bir diğer zararı olduğuna dikkat çekerek, "Ayrıca turşunun mide kanserlerinde önemli bir faktör olduğu belirlenmiştir. Turşu insan sağlığına son derece zararlı. Ancak çok nadiren yemeklerde lezzet faktörü olarak tüketilebilir" dedi.

Turşunun Karadeniz Bölgesi'nde çok sık yapılan kavurmasının haftada birkaç kez tüketildiğini ve turşu kavurmasının kalp damar hastalıklarında risk faktörü olduğunu açıklayan Elmacıoğlu, şunları söyledi:
"Turşuda aşırı miktarda sodyum klorür (tuz) var. Sebze, meyve veya balığın turşu yani salamura olarak muhafaza edildiği antibakteriyel ortam yüksek oranda tuzlu sudur. Yüksek tuz tüketimi de turşunun neden olduğunu söylediğimiz hastalıklara sebebiyet vermektedir.

Türk toplumu zaten turşu bile yemese günlük aşırı miktarda tuz tüketiyor. Dünya Sağlık Örgütü bir kişinin günde en fazla 6 gram tuz tüketmesini önerirken, bizim insanımız günde 18 gram tuz tüketiyor. Bir de bunun üzerine turşu yediği zaman nasıl yaşadığımızı söylememize gerek yok. Sebzelerde, meyvelerde ve hayvansal gıdaların kendisinde zaten tuz var. Kısacası turşu tüketmekten vazgeçmeli, bütün gıdaları taze ve çok az miktarda tuz kullanarak tüketmeliyiz."

Elmacıoğlu, gıdaları antibakteriyel ortamda koruyan ve turşu olmasını sağlayan tuzun hayati bir mineral olduğunu, ancak fazla tüketildiğinde fayda yerine zarar verdiğini kaydetti.
http://bhdhaber.com/haber.asp?haberid=13755

Oğuzhan
19-11-2007, 18:41
Merhaba;

İlk baslardaki kiraz tursusunu anlamadim ben nasıl oluyor kavurmasi filan biraz acıklanabilirmi cok ilginc geldi bana.

İlker


KiRAZ TURŞUSU: Kiraz toplandıktan sonra temizlenir. Bidona önce kiraz sonra tuz ve su ilave edilerek bi*don doldurulur ve ağzı kapatılır.
Kiraz turşusunu kavururken kirazın çekirdeği çıkarılır. Yağ, soğan veya pırasa yaprağını kavurur; üzerine kirazı döktükten sonra kaynamaya bırakırız.


Kiraz turşu kavurması
Malzemeler
2 kase Kiraz turşusu
1 büyük soğan
Zeytinyağı

Hazırlaması
Kiraz turşularını 1gece tuzunu çıkartmak için bir gece boyunca suda bekletin. Soğanları piyazlık olarak ince ince doğrayın ve zeytinyağında kavurun, kavrulan soğanların üzerine tuzunu çıkattığınız kirazları süzerek ekleyin ve 1 bardak su ekleyerek hafif ateşte yavaş yavaş pişirin



24995

uzman16
19-11-2007, 20:35
Bu nasıl bir güzellik böyle.!!! İnanılmaz hoş görünüyor. Kiraz zamanı mutlaka denemek lazım. Ellerinize sağlık sayın Elfogi. Nereden öğrendiniz bunu ?

Harun Parlak
19-11-2007, 20:39
Karayemiş turşusunu hiç bir turşuya değişmem

ilker_eroglu
19-11-2007, 23:12
Sn Elfogi zahmet verdim tesekkürler.

Kızarmaya başlamamış olan kirazlardanmı yapılıyor yoksa özel bir kiraz mı?

Saygılarımla

İlker

hassoman
19-11-2007, 23:17
Denizakvarumu,
Yapmayın bunu bize...
Söyledikleriniz doğru. Hem de çok doğru.... Ama bu bir kültür işi... Şimdi kurufasulye pilavın yanında turşu yemezsek ayıp olmaz mı yani...
Gelin şöyle yapalım; sağlığı uygun olanlar yesin, ama kararını bilsin; dokunduğunu bile bile kimse yemesin; hele doktor yasaklamışsa ağzına bile sokmasın... Ama turşusunu kursun...
Anlaştık mı acaba?

Penelophe
19-11-2007, 23:21
Sanırım beyaz kirazdan yapmış Elfogi..

denizakvaryumu
20-11-2007, 00:03
Denizakvarumu,
Yapmayın bunu bize...
Söyledikleriniz doğru. Hem de çok doğru.... Ama bu bir kültür işi... Şimdi kurufasulye pilavın yanında turşu yemezsek ayıp olmaz mı yani...
Gelin şöyle yapalım; sağlığı uygun olanlar yesin, ama kararını bilsin; dokunduğunu bile bile kimse yemesin; hele doktor yasaklamışsa ağzına bile sokmasın... Ama turşusunu kursun...
Anlaştık mı acaba?

Haklısınız :) Kurufasulyenin yanında ben de turşu yerim...:D

Herşeyin fazlası zarar...

Oğuzhan
20-11-2007, 10:18
Sevgili İlker beyaz ya da sarı kirazdan yapılıyor.Değişik bir tat.Kırmızıdan da deneye bilirsin.Değişik güzel al bir renk oluyor.

üzüm
09-02-2008, 15:57
Merhaba,
Çok erken sorulmuş bir soru olacak, ama çan biberinden turşu nasıl yapılır? Hangi yöntem uygundur (közleme / çiğ)?

Okuduğum kadarıyla kimse haşlanmış kırmızı pancar ve beyaz lahanayı birlikte denememiş. Pancarın rengi lahanaya geçer. Turşu tabağına yeni bir renk eklenir.

hassoman
09-02-2008, 16:30
Sevgili uzum,
Eskişehirli olduğunuzu görünce sorunuzun yanıtını verse verse bir Eskişehirli verir diyerek hemen yazıyorum.
Çan biberi küçük olduğu için közlemeye gelmez, çiğden yapın derim. Ama, 'ben o kadar bekleyemem, acele işi bir reçete istiyorum...' diyorsanız o zaman da önerim şudur: (Çan biberi olması da koşul değildir. Her biberle olur...) Buharda haşlanan biberleri sarımsaklı sirkeye yatırın, 24 saat sonra afiyet olsun. Hele acı da seviyorsanız öf ki öf yani öf!..:D
Afiyet olsun..

Ha, haşlanmış pancar ve beyaz lahana reçetesini kimse vermemişse ne duruyorsunuz? Haydi bakalım, bir de sizden kırmızı pancarlı beyaz lahana turşusu reçetesi alalım..

Mahmut Leventoğlu
11-05-2008, 20:16
Sevgili dostlar KAYA KORUĞU TURŞUSU nu bilen varmı?
Mersin ,Silifke,Aydıncık bölgesinde Kayaların denize bakan taraflarında çok olur.İyot açısından çok zengindir. Guatr ve astıma iyi geldiği söylenir.Hem iyi bir meze olur, hem salatası da yapılır.

berduray
11-05-2008, 20:25
Valla adını bile şimdi duydum, sitemi seviyorum, sayenizde her gün bir şey öğreniyorum:)

eylems
16-05-2008, 08:22
Peki mantar turşusunu bilen varmı?Yörelere göre adı değişen genel olarak kanlıca denilen mantar ile gevrek ve kıtır kıtır olan koçak **** sütlüce mantarından yapılır.

eylems
08-06-2008, 02:45
KOLAY LAHANA TURŞUSU

Küçük boy beyaz lahana
Sirke
1 Baş Sarmısak


Beyaz lahana iri iri doğranıp tencereye konulup su ilave edilerek diri kalacak şekilde haşlanır.Suyunu süzüp soğuması beklenir. Kavanozlara doldurulurken aralarına temizlenmiş ve diri olarak doğranmış sarmısak serpiştirilir.Kavanoz silme şekilde sirke ilave edilerek sıkıca kapatılır. Turşumuz yenmeye hazırdır. Buyrun afiyet olsun :))

Kolay lahana turşusu birkaç gün beklemeyecekmi?Bence enazından sarımsaklar yumuşayana kadar beklemeli.

papillon22
09-06-2008, 14:20
Ben dün pazardan minik minik sera domatesleri aldım. Tatları çok güzel. Ayrıca bol salatalık ve minik minik , parmak kalınlığında tazecik kabaklar aldım. Eve gelince baktım ki tüketmemiz için oldukça fazla. Evde turşuyap vardı iki paket. hemen suyu kaynattım soğuttum sebzeleri yıkayıp kurulayıp kavanozlara doldurdum. Hazırladığım turşu yapa sike ilavesini yapıp kavanozlara doldurdum. Bakalım nasıl olacaklar. Herşeyin turşusu oluyorda kabağın olmaz mı? diye düşünüyorum.
Kaya koruğunu geçen sene Çeşme'de bir otelde yemiştim. Tadı güzel fakat benim için fazla tuzluydu.
Bir de geçen gün bıldırcın eti satışlarıyla ilgili sitelere bakarken bir sitede bıldırcın yumurtasından yapılan turşuları gördüm. Aslında yumurta sevmem ama değişik şeyleri mümkün olduğunca denemek taraftarıyım.
Bu arada kapari turşusuna da fena halde takıldım. Her yemeğin yanında yer oldum. Şiddetle tavsiye ederim. Büyük marketlerde 200 gr. lık kavanozlarda satışa sunuluyor.Sizlere semizotu, salatalık, domates ve kapariden hazırladığım salatayı sunayım. Afiyet olsun.:rolleyes:

papillon22
09-06-2008, 14:22
fotoğrafı yüklememiş tekrar denedim.

saira
09-06-2008, 15:48
Şu sıralar bitmekte olan taze sarımsaklardan da nefis turşu oluyor.Başları yıkayıp kavanoza sadece sirke ve tuz koyacaksınız.Afiyet olsun:)

hassoman
09-06-2008, 17:40
Saira sağolsun bu turşuyu hatırlattı.

Evet, yaklaşık bir ay kadar önce baktım sarımsaklar baş bağlamış ben de hemen turşusunu yapıvermiştim. Valla tam turşuya, liköre, kurutmaya, derin dondurucuyu doldurmaya kışkırtıldığımız bir mevsimdeyiz... Pazara çıkmaya gelmiyor... Neyse, ben şu sarımsak turşusunu nasıl yaptığımı kısaca bir anlatayım hele... Çünkü sıra likörlere geliyor!..

Taze sarımsakları kavanoza koyduktan sonra üzerine turşu kıvamında tuzlu su koyduktan sonra kapağı kapalı olarak üç-dört gün beklettim. Sonra bu tuzlu su dökülerek, sarımsakları kavanozdan çıkarmadan süzdükten sonra su, sirke,tuz,limon tuzu,toz şeker karıştırılıp kavanoza doldurdum. Şıklık olsun diye üzerine gebere otu da koydum. (şart değildir)… 15-20 gün sonra turşum hazır oldu.

Ha bunu nerelerde kullanılacaksınız!.. Çoban salatasının, roka, tere, maydanozun üzerine ince ince kıyarak; bilumum sarımsak gerektiren mezelerde veya kabuğunu soyup tek tek… Ama abartmaya gerek yok… Kararında…

Uyarı: Kapağı açtığınız anda sarımsak kokusu saldırıya geçiyor haberiniz olsun:D
Fotoğrafını da sizin için koydum...

Malzemeleri toparlarsak: Taze sarımsak, su, sirke, limon tuzu, turşu tuzu, toz şeker

Nurcan Özgür
23-06-2008, 00:05
Hassoman teşeküler bilgiler için bende sarımsakları ayıkalayarak biliyordum bu turşuyu. birde merak ettiğim birşey var tüm turşular için sirke, su , tuz , limontuzu, toz şeker vb. malzemeleri yazarken ölçü çok önemlidir mesela 1lt suya ne oranda ilaveler yapılıyor yazılsa bilmeyenler için çok güzel olur. Ha başka merak ettiğimde hazır turşu yaplar reçel yaplar nasıl sonuç güzel oluyormu tecrübelerinizi yazarmısınız.

seleste
09-08-2008, 13:31
Domates Soslu Acı Biber Turşusu

1 kilo kadar tarla domatesi
300-400 gr acı küçük kıl biber
1 çay bardağı üzüm sirkesi
Sarmısak, tuz, nane ya da dereotu
1 lt lik cam kavanoz

Biberleri ayıklayıp, saplarını biraz kesiyoruz, yıkıyoruz ve kurumaya bırakıyoruz.
Sarmısakları ayıklayıp yıkıyoruz
Domatesleri derince bir kaba rendeliyoruz. İsteyen çekirdeklerini süzebilir. Tuz ilave ediyoruz.

1 lt cam kavanozun dibine brikaç sarmısak koyarak başlıyoruz. Biberleri dikey olarak yerleştiriyoruz. Aralarına sarmısak ilave ediyoruz. Yarısına gelince domates sounu döküyoruz. Bir çatal yardımıyla kavanoz kenarlarına ve biberlerin aralarına tam dolmasını sağlıyoruz. Hava boşluğu kalmamalı. Üstüne yarım çay bardağı sirkeyi ilave ediyoruz. Biber ekleyerek kavanoz dolana kadar devam ediyoruz. Aynı işlemi tekrarlıyoruz. En son nane ya da dereotu yapraklarını koyuyoruz. Kapağı kapatıp ters çevirdiğimiz zaman dipte hava boşluğu kalmamış olmalı.

Bu turşuyu kışlık olarak hazırlarız. Bazen tarhana çorbası pişirirken bir yemek kaşığı kadar ilave ederiz. Çorbayı acı ve ekşi sevenlere... Ben kışı bekleyemedim ve bir kavanoz hazırladım. Turşu sararınca size fotoğraf ekleyeceğim. Bu, yapımı son derece kolay ve lezzetli turşuyu annemden öğrendim ve sizinle paylaşmak istedim. Afiyet olsun.

negif
18-08-2008, 15:54
Bilen varsa ben de kırmızı salçalık biberin turşusu nasıl yapılıyor onu sormak istiyorum sizlere.

Nurcan Özgür
18-08-2008, 21:51
YAĞLI TURŞU

Sevgili negatif kırmızı yağ biberini(kapya)ben temizleyip tohumlarını ayıklayıp istediğim irilikte doğrayıp, bir kapta 1 ölçü yağ 1 ölçü su 1 ölçü sirke biraz da tuz kaynatıp biberleri azar azar içine atıp renk değiştirecek kadar içinde tutup çıkarıyorum.

Eğer kışlık saklayacaksam çok az haşlıyorum kavanozlara dizip aralarına tane karabiber,sarımsak,defne yaprağı (çok yakışıyor bence mutlaka olmalı),biraz da maydanoz haşladığımız su yağ sirke tuz karışımıyla kavanozları ağzına kadar doldurup sıkıca kapatıyorum.

Eğer hemen yenecekse biraz daha fazla haşlıyorum ki biraz daha yumuşak olsun hemen yiyelim. Birde bu yağlı turşuyu sadece yağ biberiyle yapmıyorum biraz sivri biber , patlıcan, hata hemen canımız istedi sivri biberim yok çarlistondan da yapıyorum hepsi karışık rengarenk harika gözüküyor bir tencerede buzdolabında uzun süre muhafaza ediliyor.

Pişir suğuduğu zaman hazır. Eğer yağ miktarı fazla geliyorsa hemen yeneceklerde azaltmakta mümkün ben bazen öylede yapıyorum ama kışlıklarda ölçüyü tam yapıyorum bozulmasından endişe ederek (bu konuda bir bilgim yok ).

Özellikle çok haşlanmaması gerekiyor yoksa yerken çıtır çıtır olmuyor.

eylems
18-08-2008, 22:10
Turşu severlere birkaç püf noktası vermek istiyorum. Turşunuzun çabuk oluşmasını istiyorsanız içine göz kararı nohut, lezzetini arttırmak için kızılcık ve güzel kokması içinde ayva ekleyin.

nazlı06
19-08-2008, 08:10
Aranız da Billur hanımın sallama biber turşusunu yapan var mı? Ben denemek için yaptım ama onun dediği gibi kütür kütür bir turşu olmadı. merak ettim başka yapan var mı?

negif
19-08-2008, 12:46
Güzel tariflere benziyor bunlar denemek lazım Zfkg ama ben közleyerek yapıldığını duymuştum. Biliyorsanız onu da yazıverin lütfen :D

nazlı06
19-08-2008, 12:53
Kislik Kozlenmis Kirmizi Biber
Malzemeler:

5 kilo kırmızı Et Biberi (buruşuk **** bereli olmasın. Soyulması çok zor oluyor.)
1 Su bardağı Zeytinyağı
1 su bardağı sirke
1 çay bardağı tuz
1 çay bardağı şeker
2 baş sarımsak
İsteğe bağlı 1 demet maydanoz.

Yapılışı:

Kırmızı biberleri yıkayıp kurulayın. Fırın tepsisine dizin. Ben altına alüminyum folya seriyorum. Tepsinin temizlenmesi de kolay oluyor. (Arkadaşım buzdolabı poşetinde yapmış, oda güzel olmuş.)Fırında 200 derecede 10 dakika bir tarafını; sonra biberlerin altta kalan taraflarını da üste çevirip, 10 dakka da bu tarafını közleyip fırından çıkarın. Bazen bu süreler biberlerin büyüklüklerine göre değişebilir. Siz yine de kontrol edin. Fırından çıkan biberlerin kabuklarını soyun. Mümkün olduğu kadar bütün halinde kalırsa biber estetik olarak daha güzel oluyor.
Ayrı bir yerde zeytinyağı, sirke, tuz ve şekeri karıştırın.Derince bir kabın içine önce 5-6 adet biber 2-3 kaşık sos seklinde biberle bitene kadar yerleştirin. kalan sosu en üstüne boca edin. Kabın üstünü kapatarak bu şekilde buzdolabında bir gece bekletin. Sarımsakları temizleyip doğrayın. Büyüklükleri sizin damak zevkinize bağlı. Maydanozları yıkayın ve yapraklarını saplarından ayırın. sarımsakla maydanozu birbirine karıştırın.
daha sonra 3 kiloluk bir kavaoza bir miktar biber dizin altına daha sonra maydanozlu harçtan koyun. Yine bir miktar biber üzerine dizin bu şekilde kavanoza yerleştirin.
Yemeye doyamıyacaksınız.
Ben yaklaşık 4 aydır kavanozu buzdolabında muhafaza ediyorum. Tadında hiç bir değişme olmadı.
Kavanozu seçerken özellikle kapağının contalı olmasına dikkat edin.

Nurcan Özgür
20-08-2008, 00:03
Sevgili negatif közlenmişide yapılıyor en sevdiğim turşu çeşitlerindendir.

Nazlı06'nın yazdığı tarif benim de bildiğim yaptığım tariftir, yalnız zeytin yağ yerine ben çiçek yağı daha çok beğeniyorum turşularda . Birde maydanozu bunda yakıştırmıyorum ama tercih zevk meselesidir ağiz tadıdır bu aromalar.

Filiz
01-10-2008, 09:53
Az önce yaptığım acıbiber turşusu.. Ben yiyemiyorum ama arkadaşlarım misafirlerim için yaptım.

Gülşen
01-10-2008, 16:22
Farklı bir salatalık turşusu denemek ister misiniz? Minik salatalıkları iyice yıkayın, süzüldükten sonra çukur bir kaba alın. Üzerini örtecek kadar kaynar su dökün. İyice soğuduktan sonra salatalıkları cam kavanoza yerleştirin. Eğer acı seviyorsanız; içine kırmızı acı biberleri iri doğrayabilirsiniz. Salatalıkların üstüne kaynar döktüğümüz; soğumuş suya, 1lt ye 1,5 yemek kaşığı ölçüyle iri tuz karıştırın. Erittikten sonra cam kavanozu tuzlu suyla doldurun. Sirke ve sarımsak isteğinize bağlı. Kaynar suyu salatalıkların üstüne döktüğünüzde renkleri sapsarı oluyor. Çok uzun süre saklayabileceğiniz; kıtır kıtır kornişonlarınız oluyor.

Kılınç
17-07-2009, 12:17
Acı biber turşusu;

Geniş bir kaba domatesler rendelenir, soyulmuş sarmısak, sirke ve tuz ilave edilir. Temizlenmiş ve sapları kesilmiş süs biberleri hazırlanan sosa karıştırılır. (Kesinlikle su katılmaz.) Karışım kavanozlara doldurulur, sıkıca kapatılarak güneş görmeyen bir yerde saklanır.
Not: Kışın soğuk günlerinde sosu ile birlikte tüketilebildiği için tuz miktarı damak zevkine uygun ayarlanmalıdır.

nalan61
12-08-2009, 19:57
Arkadaşlar bir turşu tarifide benden olsun yaptığım turşuların hem tadı güzel oluyor hemde ertesi sene bile erimiyor

1 litre su,
1 çay kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı limon tuzu,
1 yemek kaşığı salamura tuz,
1.5 çay bardağı sirke

bu ölçü 1 litre su için geçerli, bunu bu şekilde çoğaltarak hazırlayabilirsiniz. Suyu da
kaynatıp soğutun ya da evinizde arıtım cihazı varsa onu direk kullanın ben 2. şıkkı kullanıyorum
inanın harika oluyor çevremdeki herkes bu tariften memnun kolay gelsin tam zamanı.

Kırmızı biberleri közleyip kabuklarını aldıktan sonra buzlukta saklıyabilirsiniz istenildiği zaman çıkarır salatasını yapabilirsiniz dolaptan çıkarılan biberleri didikleyip içine yeşil zeytin doğranır biraz dövülmüş ceviz, maydonoz,limon, zeytinyağ ve dövülmüş sarımsağı harmanlayıp tabağa yerleştirin,
afiyet olsun.

berduray
15-08-2009, 12:53
Kapya diye bildiğimiz mi?

Hızlı Kapya turşusu;

Yıkadım, çekirdeklerini çıkardım, doğradım, üzerine saf limon suyu, rende sarmısak ve tuz.

Kapalı saklama kabında buzdolabında epey dayanıyor.

hassoman
18-08-2009, 22:31
Özür dilerim .Unutmuşum.Araştırma yaparken görmüştüm.sizlerle paylaşmak istedim.İlginç geldi bazıları..

http://www.salpazari-bld.com/yoereselyemekler/tursular.htm


DİKKAT:
Bu site saldırgan olarak bildirilmiş. Girmeyin...

Arzu Kırlangıç
11-09-2009, 21:12
1 kg sivri biber
2 kg domates
Sirke ( Kavanozun 1/3 ü kadar )
15 diş sarımsak
1 kök kereviz
1 tatlı kaşığı şeker
2 adet defne yaprağı
2 yemek kaşığı kaya tuzu

Biberleri yıkayıp saplarını ( kesmedim) kopardım. kavanoza yerleştirdim.
İncecik kıydığım sarımsakları ilave ettim.
Domatesleri rendeleyip kavanoza boşalttım.
Sirkeyi, tuzu, şekeri ilave edip karıştırdım.
Kerevizlerden kapak yapıp kavanozun kapağını sıkıca kapadım.
Bu turşu çok güzel oluyor tavsiye ederim.

katmer
11-09-2009, 21:33
Ellerinize sağlık Arzu hanım.. Çok güzel görünüyor. Ben de yavaş yavaş turşularımı yapmaya başlarım. Bu tarifi de mutlaka denemeliyim:)

Arzu Kırlangıç
11-09-2009, 21:35
1 Kilo pancar bol su ile iyice yıkanır. Kök kısmından biraz kesilerek kabuklarıyla beraber tencerede haşlanır. Çatal rahatça batıyorsa pişmiş demektir. ( Çok yumuşak olmayacak ).

Pancarlar tencereden çıkarılır. Yeteri kadar soğuduğunda parmaklarımızla kabukları soyulur. ( Ovalayınca çok kolay çıkıyor )

Pancarları dilimleyip kavanoza alın ( Pancarlar küçükse dörde bölün ). Kaynatmış olduğumuz kırmızı renkli suyundan koyun. 1/ 3 ü kadar sirke ilave edin. ince kıyılmış 1 baş sarımsak, yeteri miktarda tuz ekleyip kavanozu karıştırın. Turşu ertesi güne hazır. Sade olarak veya salataları süsleme amaçlı kullanılabiliyor.

Yapımı çok basit ve lezzetli.

Arzu Kırlangıç
11-09-2009, 21:37
Teşekkür ederim Sevgili Katmer. Domates soslu biber turşusunu tattıktan sonra sossuz olanından artık yapmıyoruz.

katmer
11-09-2009, 21:38
Arzu hanım, tarifini verdiğiniz pancar turşusuna 3 çorba kaşığı da şeker koyarız ve pancarları suyuyla tüketiriz. Babaannemden kalma bir tariftir:)

züleyha
11-09-2009, 21:42
Bende karnıyarık turşusuna bayılırım. Patlıcanları haşlayıp içini doğranmış domates biber maydonoz sarımsak ve havuçlu karışımla doldururuz. sonra da etrafını maydonoz sapı ile sarıp turşu yaparız. Maydonoz sapı yoksa bazen iple sarıyorum :) Tadı da görüntüsü de süper oluyor.

Arzu Kırlangıç
11-09-2009, 21:46
Pancar turşusu diğer turşulardan daha çabuk tüketildiği için ve öncesinden zaten haşlandığı için ben şeker ilavesi yapmıyorum. Pancarları yumuşatabilir.

Sevgili Katmer Babaanneniz aslen nereli :)

katmer
11-09-2009, 21:49
Babaannem Artvin'liydi, dedem Rumeli' li.. Bunun yanında babaannem çok küçükken İstanbul' a geldiğinden eski İstanbul kültürüyle büyümüş.. En önemlisi Ermeni komşularımız vardı. Yani babaannemin yemek kültürü tam anlamıyla nereye dayanır bilemiyorum.:))

Arzu Kırlangıç
11-09-2009, 21:54
Sevgili Züleyha; Biz o karnıyarığın içine iri dövülmüş ceviz, sıvı yağ koyuyoruz. Cevizli patlıcan turşusu çok güzel oluyor.

Sevgili Katmer; Çok zengin bir yemek kültürü olduğu kesin. Benim babaannem Eskişehirli.

Arzu Kırlangıç
11-09-2009, 21:59
Tam tarif için anneme danışmam gerekiyor. Bu turşu yapımı 1 günden fazla sürüyor. Tek başıma denemedim hiç. Minik patlıcanlardan yapılıyor. Yapım aşamalarını öğrenip yazarım.

lastmohikan
05-10-2009, 07:57
Geçenlerde bi arkadaş adam turşusunu anlatmıştı onada annesi anlatmış:
Adam seçilir naz ,dırdır,kaprisle kıvama getirilip masaya oturtulur.Bol yemek ve tatlıyla doyurulur.Hayat ve çocukla ıslah edilip hazırlanır,itina ile siniri alınıp sessizleştirilir,uzun zamanda hazırlanan turşu çok lezzetli olur demiş bunu anlatırken babasıda oradaymış ama adam da tepki yokmuş ,yani turşu olmuş bir anda kendi halimi düşündüm dedi arkadaş...

Arkadaş ve ailesi gerçekten çoğu şeyi aşmış demekki aile içinde birbirlerini tam çözmüşler ve aslında birbirlerini çok seviyorlar ve iyi turşu yapıyorlar.

lastmohikan
05-10-2009, 08:29
ALLAH sıhat verdikçe herkese de versin turşu yerim çocuğuma da yediririm sirke nin faydası tek başına yeter bence sirkeyi çocuğa direk içiremiyoruz ama turşu olunca suyuyla beraber zevkle içiyo.bi de sarımsak limon falan tanıdığım doktorlardan hiçbiride asit reaksiyonunuz yoksa tüket demiştir zaten yumurta yemeyin şöyle böyle demişlerdi şimdide muhakkak yeyin diyolar kalpte stendi olmayan asit e reaksiyon göstermeyen herkes tüketsin bence,ha bide kişisel deneyim gribe iyi geliyor yahu.

hassoman
13-10-2009, 21:47
Kolay domates soslu biber turşusu:

107922


Yazın yaptığım domates soslu biber turşularını daha kapağını bile açmadan gelene gidene verince bir baktım kendime kalmamış.
İyi de bu defa her akşam canım inadına ister oldu.
İnsan -turşu bile olsa- kafaya koymaya görmesin. Kendine göre bir çözüm buluveriyor. İşte bende şöyle bir çözüm buldum. Maksat her akşam, "domates soslu turşu, domates soslu turşu!.." diye ağlayan içimdeki çocuğu kandırmak değil mi?

Gelelim turşu yapımıza...
Öyle aman aman bir zorluğu yok.
Ticari adı, "biberiye turşusu" olan bir turşu türü var. Marketlerde, turşucularda açık ve kapalı (kavanozlarda) satılıyor...
Biberiye ismi turşuya mı verilmiş, yoksa turşuda kullanılan biberin cinsinin adı mı kastedilmiş, ben anlayamadım doğrusu. :confused:
Kendi çapımda bir araştırma yaptım bir sonuca varamadım:(

Aslında turşuda kullanılan bildiğimiz saksı biberi... Hani bir türküde kızcağızın annesine sevdiği oğlanı beğendirmeye çalışırken, "Benim yarim pek güzel, azıcık boydan kısa kız annem...", dediği gibi bu biber de aynen öyle, azıcık tombulda... Üstelik azıcık da acılıkta kısa... Yani imansız bir acılığı yok...

Bu biberi bildiğim kadarıyla tam zamanında toplanırsa, körpe kıvamda ve acılığı orta karardır... Ancak dalında bırakılırsa kuruyuncaya kadar gittikçe kabuğu sertleşir, acılığı artar, rengi parlak kırmızıya doğru alır başını gider.
İşte sözünü ettiğim biber bu...

Şimdi geçelim domates soslu turşumuzun yapımına:

Malzemeler:
300 Gr biberiye turşusu (marketten ya da turşucudan alınmış)
3 Domates - Kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, doğranmış, süzülmüş)
1 Adet közlenmiş kırmızı biber -kabuğu soyulmuş, dilimlenmiş-
1 Çay bardağı çiçek yağı
1 Çay Bardağı sirke
!/2 Çay bardağı limon suyu
5-6 diş sarımsak
tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Asma yaprağı...


Yapımı:
Evet marketlerde "biberiye turşusu" diye satılan turşudan 300 gr alıyoruz... Suyunu süzüp, içme suyundan şöyle bir geçirip bir kevgirde yeniden suyunu süzüyoruz.
Tavaya yağı koyuyoruz, kızdırıyoruz, domatesleri atıyoruz. Bırakın kaynasın, sonra içine sirke, limonsuyu, şeker, sarımsak, tuz (tadına bakıp miktarına siz karar verin) ekleyin iki-üç dakika daha kaynasın...
Kavanoza önce biber turşuları sonra sıcak sos olmak üzere azar azar sırasıyla koyun. Kavanoz dolunca asma yaprağını en üste koyup kapağını sıkıca kapatıp bir tabağın içine kapak altta kalacak şekilde (ters) koyun. Bir gece böyle bırakıyoruz. Sonra düzeltin. Üç gün sonra yemek için hazırdır...
Yapanlara afiyet olsun...

Başka tür domates soslu biber turşusu için bknz: (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=495753&postcount=213)

lastmohikan
14-10-2009, 09:04
B ende geçen yıl kendimi kandırmıştım borcam içine biberleri dizdim limontuzu sirke ve sarımsakla sos yapıp üzerine boca ettim mikrodalgada 10 dk pişirdim (yüksek) soğuyunca ilginç oldu hızlandırılmış turşu gibi.

kesin sessizce biri kulağıma fısıldamıştır. Bu uzaylıları yetiştirip aramıza salan AİRPATATO CULARDIR kamu oyuna duyrulur.

kalambaklı
07-04-2010, 10:52
Sevgili turşusever dostlar, şu sıralar kekiklerin filizlenme zamanı ve size basit şekilde kekik turşusu tarifi vereyim.
Kekik filizlerini toplayıp yıkıyorsunuz, sarmısakları soyup bir taraflarını çiziyorsunuz ve bir kat kekik, bir kat sarmısak olmak şartıyla kavanoz'unuzu dolduruyorsunuz.
Sonra sirke içinde istediğiniz miktardaki tuzu eritip bu karışımı kavanoz'a boşaltıyorsunuz ve 3 hafta sonra afiyetle yiyorsunuz.

yarenimex
15-05-2010, 15:02
Sayın turşu üstadlarımızın kelek turşusunu görmezden gelmelerine şaşırdım.Acaba malzemenin (kelek) her zaman bulunmamasından mı kaynaklanıyor.Yakında kelekler olmaya başlayacaktır.Bilen bir üstadımız anlatsa da ya şimdi denesek ya da sonbaharda bostanlar bozulmadan önce..

gtatas
02-09-2010, 18:46
Arzu hanım, tarifini verdiğiniz pancar turşusuna 3 çorba kaşığı da şeker koyarız ve pancarları suyuyla tüketiriz. Babaannemden kalma bir tariftir:)

Ben fazla saklıyamıyorum küf yapıyor.Acaba şeker koymadığımdan mıdır?

katmer
02-09-2010, 19:48
Sayın gtatas, biz buzdolabında saklıyoruz. O yüzden de küflenmiyor olabilir .

züleyha
02-09-2010, 21:17
Arkadaşlar bende yeni öğrendiğim bir turşu tarifi vereyim size. Bizim buralarda kamber biber dedikleri kırmızı etli dolma biber var. bu biberlerin çekirdeklerini temizleyip fırın tepsisine diziyorsunuz. Her biberin içine bir çay kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı şeker, bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir yemek kaşığı sirke koyup, 10 dakika fırınlıyorsunuz.( ben 180 derece de fırınladım) Sıcakken kavanoza sıkı sıkı yerleştiriyorsunuz. Aralara sarımsak konuyor. Ekstra su ya da sirke gerekmiyor.

zsakura
03-09-2010, 09:55
Sevgili Züleyha,
Senin tarifine benzer annemin yaptığı bir tarif var, dolma şeklinde.
Çekirdekleri temizlenip fırın tepsisine dizilenbiberlerin içine bir tutam tuz ve şekere ilave olarak,doğranmış kereviz ve havuç ayrıca bir kaç top karabiber konur.
kırmızı biberler yumuşayıncaya kadar fırında tutulur,sonra sıcakken kavanozlara üst üste dizilir.Hemen kapağı kapatılıp kavanoz ters çevrilir.
Daha sonra kullanılmak üzere kaldırılr.

fatma sunay
14-11-2010, 21:29
Arkadaşlar herşeyin turşusu yapıldı tarifler çok güzel hepinizin eline sağlık. Birtek yeşil erik[canerik] turşusunun yapımına kimse değinmedi. Gerçi şimdi zamanı değil ama baharda herkesin yapabileceği kolay bir tarif vermek istiyorum.Asma yaprağını salamura basmak için kaynar suya batırıp çıkarırız sonra su soğumadan içine tuz atıp erikleride beraber koyarak kavanoza doldurup ağzını kapatıyoruz.Hep eriklerin rengi çok güzel oluyor hemde yaprağın suya verdiği mayhoşluk ayrı bir lezzet veriyor.Yani hem yaprak basma işlemini hemde turşuyu yapmış olursunuz. İki iş birden yapılmış olur.

gtatas
31-12-2010, 05:23
Sirke ruhu diye birşey bilen var mı?
Adana'da böyle birşey kullanılıyordu sanırım turşu yapımında! Sirke sevmediğimden orada yediğim turşu çok hoşuma gitmişti ve bir kez kendim de yapmıştım tarifi alıp. Ama unuttum gitti..!

Tabii sirke ruhu ve ya sirke asidi (turşu asidi) derler, özellikle salatalık turşusunu kütür kütür tutar.Ben de çok kullandım ama sonuçta zararlı diye duydum.Şimdi sirke tuz limon tozu karışımı kullanıyorum hiç aratmıyor.Aktarlar da bulabilirsiniz.

nby
31-12-2010, 15:17
ben de özellikle ev yapımı turşu çok severim ve çeşit çeşit yaparım. salatalık turşusuna hiç sirke veya limon kullanmam. salatalık turşusunun kütür kütür olması için olum aşamasında salatalıklar sarardıktan hemen sonra buzdolabında tutuyorum.

fatma sunay
10-02-2011, 19:43
Acı kuru biber turşusunun yapımını da ben anlatayım. Kuru acı biberleri iri iri doğrayın yıkayın. Teflon tava veya tencereye koyun üstüne çok hafif yumuşaması için az miktarda sıcak su koyun. Suya biberler 4-5 dakika pişer. Üstüne sıvıyağ ilave edin ve 6-7 dakika yağla beraber çevirin.
Sarmısakları ince ince kıyın biraz kekik ilave edin soğumuş olan biberlerin içine katın üstüne sirke doldurup kavanoza koyun .

Acı yemeyenler bile bunu kaşık kaşık yiyor benden demesi sizden denemesi.

fatma sunay
10-02-2011, 19:51
192072

192073

192074

192075


192076

fatma sunay
10-02-2011, 19:55
[attach]192077[/attac

ligustrum
10-02-2011, 20:31
Turşu " iştah " açıcı bir gıdadır.

Anlayan anlar........

gtatas
26-07-2011, 20:20
Bu yaz turşusu var, sera salatalığından yapılan çabuk olan çabuk tüketilmesi gereken turşu.Tarifini bilen var mı acaba?

asbilgiç
10-10-2011, 19:41
Arkadaşlar bu yıl yaptığım salatalık turşusu kütür kütür ama salyalandı .Sebebi ne olabilir? Suyunu değiştirsem tadı değişir mi?

gülenmelek
10-10-2011, 21:02
Sayın asbilgiç; biz turşuyu kurmadan önce kabın dibine mutlaka nohut atarız böyle bir durumla karşılaşmamak için. Siz atmışmıydınız acaba ?


Sevgili fatma sunay; gerçekten harika görünüyor. Ellerinize sağlık. Hem tarifini, hem de fotoğraflarını paylaştığınız için teşekkürler. Aslında ne kadar basit, zorluğu olmayan bir tarif ama bazen düşünüp bulmak gerekiyor sadece. (241. mesajın son fotosunda elinizde tuttuğunuz nedir acaba ;) )

fatma sunay
11-10-2011, 19:15
Sevgili gülenmelek elimdeki kekik kavanozu.İçine kekikte konuluyor çok değişik bir aroması oluyor. Yazın acı biberleri kurutuyoruz kışın da birer kavanozluk yapıp yiyoruz. Çok basit ve çabuk yapılan bir şey.

mrduran
11-10-2011, 21:37
Merhabalar,

Hepiniz muhteşemsiniz o tariflerinizle. Çok teşekkürler.
Yalanıp yutkundum yerimde.

Anacım, Abdest alır yapardı küplerle. Lahana, suyu içilenden. Şimdi tutturamıyor kıvamını, oğlum günahımız çoğaldı, ondandır zahir diyor.

Benden de size bir turşu tarifi. Azcık bilek gücü isteyen:))

''Turşu loru'' diye satılır. Daha ziyade, babadan gelme peynirciler/mandracılar bilir. Çok tuzlu değildir, az tuzlu dan fazlacana.
Turşuluk biber(Etli)...İnce biberler olmaz,erirler. Uzun sarı biber olacak veya kalın yeşil biber.
Bir şişe süt kaynatılıp, çocuk maması sıcaklığına soğutulucak.
Loru tepsimsi bir kaba alıp, tahta kaşıkla ezeceğiz, arada bir azcık süt katarak. Lorun sulanmasına izin vermiyeceğiz. Nerdeyse lor kıvamına yakın yoğun olacak. Ama lorda hiç parçacık kalmayacak. İyice halledeceğiz. Beton kıvamı gibi (Kaba benzetme-özür), sanırım kaşıkla ezilmiş kese yoğurdu kıvamı uygundur:))

2 litre cam kavanoz. Dibine 3 parmak kadar lor.

Biberler, uctan itibaren 1/3 oranında bıçakla yarılacak
Biberlerin sapları dipten sıfıra kadar kesilecek. Dur hepsini değil.
Kavanoza sapları tam kesik biberler, dipleri aşağı gelecek şekilde dik şekilde lora saplanacak. Zaten lor onu tutacak. Taban kaplanınca, kalan biberlerin sapları bir tutam bırakılacak şekilde kesilip sivri ucları, alttaki dizinin boşluklarına yerleştirilecek. Bu arada lor ilave edilecek, Biberler kuruda kalmasın yani(Maksat biberleri saplayacağınız boşlukları hedefleyebilmeniz). Üst sıraları aynen dolduracaz. Lor takviye edecez hep. Sivriler aşağı gelecek yani artık. Sadece dibe koyduğumuz sırada biber sapları aşağı gelecek. Sıkı sıkı yapacaz ama. Tepeleme biber bastıktan sonra, kalan boşluğu lor ile tamamlıcaz.
Derin bir tabağa koyduğumuz kavanozun kapağını öylesine kapatacaz ama sıkmıyacağız.
Lor ve sütü buzdolabında saklıyacağız. Ertesi gün, kavanozun eksilen üstünü tekrar lor ile tamamlıyacağız. (lor kuruduysa süt ile ve tahta kaşık ile tekrar ezeceğiz, kıvamını tutturacağız).

Bir gün daha tekrarlıyacağız bu lor tamamlama işini. Ağzına kadar lor ile tamamladığımızda kapağını sıkıca kapatacağız.
3-4 gün sonra kapağı hafif gevşetip havasını alacağız ve sıkacağız. Gel 20 gün gel sonra.

Bu domates ve hıyarla da olur. Ama sadece çatal ile delinmek şartı ile.

Pancar da ise yarıya bölmek yeter.

Kelek ayrıca tek olarak yapın. Oluşması uzun sürer biraz,diğerleri ezilir.
Hiç bir katkı maddesi kullanılmaz.
Hem lor, hemde içindeki sebze ile beraber afiyetle yeyin.

Ben ise soslu turşuları severim. Minikler ya da doğranmış olanlarını. Ekmek banılacak kıvamda olmalı. Acıyı başka türlü bastıramam:)) Sayın Fatma Sunay' ın ki de tam türümden. Kekik turşusunu deneyecem sanırım.

Saygılarımla lütfen.

aşkan
11-10-2011, 21:37
fatma hanım turşunuz ilgimi çekti yapmak istiyorum fakat anlamadıgım yer kavanozun hepsinimi sirke ile dolduruyoruz

Yeşile_Özlem
06-10-2012, 22:26
Bugün hayatımda ilk kez turşu yaptım:o Ufak bir kavanoza acı biber turşusu, yarım kiloluk kavanoza da karışık turşu kurdum. Domates, patlıcan, acı biberler bahçemden. Saksıda yetiştirdiğim taze fasulyeleri de kattım. Sonuç ne olacak merak ediyorum:D

elta
04-11-2012, 19:15
Ben bu yıl salatalık turşularımı, sıcak salamura ile kurdum. Hem 3-4 gün içinde yenilebilecek kıvama geldiler hem de kütür kütür oldular.

İyice yıkanmış salatalıkları cam kavanoza doldurdum. Kavanoza birkaç sarımsak, dilimlenmiş havuç, birkaç tane karabiber, 1-2 tane karanfil de koydum.

Salamura;
1 ltlik kaba;
4 yemek kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 çay kaşığı limon tuzu
1 litreyi tamamlayacak kadar yeni kaynatılmış su

Yeşile_Özlem
11-11-2012, 14:49
Yaklaşık bir ay önce , hayatımda ilk kez turşu kurmuştum. Kavanozlardan birini bayramdan önce açtım, turşum fena olmamış Şu aralar bitmek üzere :o

İlk turşu yapma girişimimin başarılı olmasından cesaret alarak, 8 gün önce de iki kavanoz turşu kurdum. Domates ve biber karışık. Ancak bugün kavanozlardan birindeki suyun bulandığını gördüm. Kapağını açtım, baktım, bozulma yok. Tekrar kapağını kapattım ama kapaktan foşurdama sesleri geliyor, sanki kaynıyor gibi. Nedeni ne olabilir acaba? Turşum bozulmuş mudur? :(

BrunoL
10-02-2013, 13:25
1 Kilo pancar bol su ile iyice yıkanır. Kök kısmından biraz kesilerek kabuklarıyla beraber tencerede haşlanır. Çatal rahatça batıyorsa pişmiş demektir. ( Çok yumuşak olmayacak ).

Pancarlar tencereden çıkarılır. Yeteri kadar soğuduğunda parmaklarımızla kabukları soyulur. ( Ovalayınca çok kolay çıkıyor )

Pancarları dilimleyip kavanoza alın ( Pancarlar küçükse dörde bölün ). Kaynatmış olduğumuz kırmızı renkli suyundan koyun. 1/ 3 ü kadar sirke ilave edin. ince kıyılmış 1 baş sarımsak, yeteri miktarda tuz ekleyip kavanozu karıştırın. Turşu ertesi güne hazır. Sade olarak veya salataları süsleme amaçlı kullanılabiliyor.

Yapımı çok basit ve lezzetli.

Birazdan iki kilo ile yapacağım, 6 kaşık şeker mi ekleyeceğim? Esmer şeker olur umarım.
Arzu Kırlangıç ve katmer, teşekkür ederim.

BrunoL
16-02-2013, 22:20
Mükemmel oldu, her kavanoza birer de acı biber ekledim:rolleyes:

Cumhur Tonba
23-06-2013, 11:22
Aynı yöntemle ben mısır silajı yapıyorum. Tuz oranı daha az olmak koşulu ile temelde aynı. Bütün dikkat edilmesi gereken, malzemenin çok iyi sıkıştırılması ve içinde hiç hava kalmaması. Hatta sıkıştırma işlemi o kadar önemli ki, traktörle üzerinde gezerek yapıyoruz. Hava almadığı sürece iki yıl kadar bozulmadan dayanır. Perşembe günü pazardan bir lahana alıp deneyeceğim:)

Sayın Todor,
Biliyorsunuzdur zaten. Çitçilerimiz silaj'a turşu da derler.

incirli
26-09-2013, 09:05
merhabalar
bu sene ilk kez turşu kurmayı denedik
kavanozlardan ses geliyodu ben de kapağı açtım biraz taştı
bir tane kavanoz da hafiften bulanıklaşmaya başladı
bunlar normal midir?
suyunu değiştirsem mi acaba?

-dilruba-
26-09-2013, 09:28
Tarif (Doğrama/Kıyma Turşu Nasıl Yapılır? - Nalan'ın Hobileri (http://tenceremiz.blogspot.com/2011/09/dogramakyma-tursu-nasl-yaplr.html) ) adresinden alıntıdır..

Ama geçen sene denedim ve sonuç muhteşemm... Her öğünde turşu yemek isteyeceksiniz emin olun...

Bu aralar turşu yapmanın tam zamanı. Turşu yapmayı düşünenler ve tarif arayanlar için tadına doyamayacağınız, iyi ki denemişim diyeceğiniz muhteşem bir turşu tarifi. Ben yıllardır hep bu şekilde turşu yapıyorum.
Turşumuzun içinde su yok, kalın tuz yerine ise normal tuz kullanıyoruz. Sebzeler bütün olarak değil, doğranarak kullanıldığı için sunum olarak da güzel bir turşu oluyor. Toplamda 7 kilo sebze ve bir orta boy beyaz lahanadan yapılıyor, malzemeleri kendi isteğinize göre de seçebilirsiniz ama kg. ölçülerine dikkat edilmesi gerekiyor aksi taktirde sirke ve tuz oranı eksik veya fazla gelebilir. Ben 3 litrelik kavanozlardan kullanıyorum, iki tam dolu biri de yarım olmak üzere toplamda 2.5 kavanoz turşu çıkıyor.

Doğrama Turşu Malzemeleri;
2 kg. kornişon salatalık
1 kg. Acur
1 kg. Taze Kırmızı biber
1 kg. Yeşil biber
2 kg. havuç
1 orta boy beyaz lahana
2 demet maydonoz
1 demek kereviz sapı
250 gr sarımsak
1250 gr. sirke
1.5 su bardağı normal sofralık tuz
1 yemek kaşığı limon tuzu

Tüm malzemeleri iyice yıkadıktan sonra büyükce bir kabın içerisine (kavanozlara değil) hepsini 2-3 cm. büyüklüğünde doğruyoruz. Büyükçe bir kap dedim ama normalde evlerimizde bu ölçülerde bir kap bulmak pek mümkün değil, sadece turşu yapmak için bir tane edinebilisiniz. Tüm malzemeleri doğrama işlemi bittikten sonra 1.5 su bardağı tuzu malzemelerin üzerine döküp, tuzla malzemeleri ovuyoruz ve tam 1.5 saat o şekilde bekletiyoruz.

Sebzeler 1.5 saatin sonunda sularını salmış oluyorlar. Malzemeleri, üzerine sirke, sarımsak ve limon tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra kavanozlara doldurup, sirkeli tuzlu suyu kavanozlara eşit oranda paylaştırıyoruz. Tüm suyu kullandığınızdan emin olun. 10-15 gün sonra turşunuz hazır:)

Fotoğraftaki malzemeler yukarıdaki ölçülerden fazladır, sizi yanıltmasın.

hira
26-09-2013, 09:37
bir-iki kez başarısızlıktan sonra bu sene hazır turşu salamurasıyla yaptım turşuyu.. sebzeleri yıka, kavanozlara doldur :)

-dilruba-
26-09-2013, 11:25
Syn Hira, bence yukarıda verdiğim tariften çok az bişey deneyin, inanın pişman olmazsınız.. :)

serotrade
26-09-2013, 15:15
Sirkeli turşu tarifini verebilecek biri varsa sevinirim, acur, kornişon ve veya tatlı biber için olabilirse sevinirim , ayrı ayrı kavanozlarda yapılacaktır. Tesekkurler Serhan

incirli
27-09-2013, 10:47
arakdaşlar benim kornişon ve acı bibr turşusu bulanıklaşmaya başladı
kapağını açtım suyu da pişmiş bamya gibi yapış yapıştı.biraz peçeteyle aldım suyundan.tekrar ekledim
bu normal midir?
suyunu boşaltıp tekrar doldursam mı?

yağmur
27-09-2013, 11:33
Sayın incirli tuzu nasıl? Azıcık hissedilir olacak, hafif tuzlu yani. Birde turşunuza 4-5 tane kuru nohut atın belki düzelir. Bir de su eklediyseniz tuz da eklemelisiniz.

hira
27-09-2013, 11:39
Syn Hira, bence yukarıda verdiğim tariften çok az bişey deneyin, inanın pişman olmazsınız.. :)

deneyeceğim inşallah, teşekkür ederiz :)

incirli
27-09-2013, 12:47
Sayın incirli tuzu nasıl? Azıcık hissedilir olacak, hafif tuzlu yani. Birde turşunuza 4-5 tane kuru nohut atın belki düzelir. Bir de su eklediyseniz tuz da eklemelisiniz.

sayın yağmur
tuzu orta idi olmazsa biraz daha ekleyeyim
yalnız başta koyduğum kaya tuzu mu yoksa limon tuzunu mu kastediyosunuz?
dibine nohut attık annem söylemişti içinde nohut var yani

yağmur
27-09-2013, 22:51
Kaya tuzunu kastetmiştim. Ben kaya tuzu+sarımsak+nohut üçlüsüyle bu güne kadar hiç böyle bir problem yaşamadım. Ama her zaman tuzunu tam yenecek kıvamdan az daha fazla atarım. 1 gün sonra kontrol ediyorum az ise tuz ekliyorum biraz daha.

incirli
28-09-2013, 07:20
bi yerde hata yaptık ama nerde bilemiyorum :D
neyse bekleyip göreceğiz bakalım nasıl olacak

sevoş
06-09-2014, 10:20
516399

Biberiye biberden yapılmış soslu turşu



516400

Yine biberiye beberden turşu

oz26
11-09-2014, 00:54
516997

Sayın birnefestoprak'ın önerdiği (http://www.agaclar.net/forum/1317722-post734.htm) çözelti ve malezemelere ilaveten üzerine mayonoz eklediğimiz pepperoncini biber turşusu.

bahcedenn
12-09-2014, 21:40
517211

Çok merak ediyorum nasıl olacaklarını...
Güya bunlar Golden Greek Pepperoncini. Ne farkı fark Italian'ından?

517208

Balkanlar'dan Boşnak Biberleri. İlk defa denedik bu tür turşuyu. Olmalarına daha 10 gün var.

517207

Bunlar da meşhur Jalapenolar. Bunların nasıl olduğunu biliyoruz.

loveflower
13-09-2014, 17:57
Turşularım hazır :) Umarım güzel yapmışımdır.

517335

birnefestoprak
14-09-2014, 03:50
Bu baslik, forumun en ilginc ve onemli alanlarindan birisi. Ozellikle bahceden taze taze hasat edilen urunlerin birbirinden cok farkli yollarla bir nevi omurleri uzatilarak ama ayni zamanda tamamen kendine has yiyeceklere donusturulerek saklanmak uzere islemden gecirilmesi, bence bir toplumun kuliner yapisini cok yukarda bir mertebeye tasiyor. Basli basina bir sanat dali; damak tadinin tarihsel gelisiminin ve birikiminin cok onemli bir yansimasi...

Tarif yelpazesindeki cesitlilik bakimindan Turkiye'yle yarisacak ulke cok azdir (Rumlarin ve Ermenilerin konuya katkisi coktur). Bu bakimdan, mutfak kulturleri bize yakin olan ulkelerin yanisira Kore, toplumda tuketilen sebzelerin hemen hepsinin tursusunun yapildigi benim bildigim bir diger ulke.

aleydi
24-02-2015, 01:02
Bunlarda benim turşularım . Ben turşu yapımında sirke kullanmıyorum . Gerçi bizim evde turşuları eşim yapar . 5 lt lik kavanoza 4 kaşık kaya tuzu , kendi arzunuza göre ayarlayabilirsiniz ,2 limon suyu ,1 kaç baş sarımsak , 1 avuç nohut .üzeri için tohumda dere otu . Tuz oranını ayarlayamıyorsanız tuzu bir kapta iyice çözdürün . Bir yumurtayı iyice yıkayıp suyun içine koyduğunuzda yumurta yukarı doğru kalkıyorsa tuzu iyidir .İlk evlendiğimizde bu yöntemle kurmuştuk turşumuzu . Sonra gerek kalmadı :) .

538305

Ozlem A
24-02-2015, 07:35
Pazarda hala kornişon varmış, seralardan geliyor. Ev yapımı turşunun yerini hiç biri tutmaz diyerek hardal tohumu, dereotu ve karabiberle bol sirke az tuzlu turşular kurdum bir ay kadar oldu.

Fotoğraftaki Ekim ayında kurduğum turşular, çoktan yendi bitti. Yenileri de açıldı yarısı gitti bile.

hira
19-08-2016, 00:32
Sevgili eşim, illede fasülye turşusu kavurması diye tutturunca pazardan iki kilo fasülye aldım, şuanda fasülyeler ve ben mutfaktayız :D masanın üzerine dizdiğim malzemelerle bakışıp duruyoruz. Gecen senelerin birinde kurduğum başarısız fasülye turşusu deneyimim ağzımı ziyadesiyle yakmış durumda. Ya Allah dedim, başlıyoruz bakalım. Kaçan uykumun bana verdiği ceza bu saatte. Haydi Bismillahh.

saslans
07-10-2016, 08:49
Selamlar.Elbette herkesin formülü başkadır ama benim tarifim 116 no bir bakmanızı hatta küçük bir kavanoz kurmanızı tavsiye ederim.Bir de ben sitrik asit ve benzeri maddeleri pek kullanmıyorum.Doğal yoldan üretimimi yapıorum.Tarifte göreceğiniz üzere sirkede yok.Sadece nohut+limon+sarmısak.
Genede herkesiz ellerine sağlık Allah ağız tadıyla,sağlık ve afiyetle yemek nasip etsin.
Merhaba Sema hn,
Tarifiniz ilgimi çekti, 116 nolu yazınıza da baktım, acaba daha net olabilmesi açısından;
ölçülerinizi
ya
1 kg Sebzeye göre
veya
1 litre Su ya göre vermeniz mümkün mü ?
Teşekkürler,
not: umarım hala bu site sizin için aktif durumdadır, zira yazınızın tarihi oldukça eski

Adalet Yağcı
07-10-2016, 16:26
1 kg sivri biber
2 kg domates
Sirke ( Kavanozun 1/3 ü kadar )
15 diş sarımsak
1 kök kereviz
1 tatlı kaşığı şeker
2 adet defne yaprağı
2 yemek kaşığı kaya tuzu

Biberleri yıkayıp saplarını ( kesmedim) kopardım. kavanoza yerleştirdim.
İncecik kıydığım sarımsakları ilave ettim.
Domatesleri rendeleyip kavanoza boşalttım.
Sirkeyi, tuzu, şekeri ilave edip karıştırdım.
Kerevizlerden kapak yapıp kavanozun kapağını sıkıca kapadım.
Bu turşu çok güzel oluyor tavsiye ederim.

Sevgili Arzu Kırlangıç2ın bu turşusunu öğrendiğimden beri her sene yapıyorum.
Tuzunun az olması rahatça tüketebileceğim anlamına geliyor, fazla tuzdan rahatsız oluyorum.

Bu sene de dört kavanoz yaptım, farklı olarak ben biberleri ve domatesleri doğradım.
Acı sevmeyenler bile çok rahatlıkla yiyebiliyorlar, içindeki bol domates acıyı dengeli bir hale getiriyor.
Tavsiye ederim, vakit varken bu turşudan da yapın birkaç kavanoz ;)

Küçük kavanozdakiler acı turşu, benim :)

629495

Bunlar da misafirlerim için..

629496

629497

pria
22-01-2017, 21:58
Bu yıl özendik; kırmızı pancar turşusu da kuralım dedik..İnternetteki tariflere göre, yarım ay şeklnde doğranmış pancarları 3 dakika kadar haşlayın, diyorlardı..Öyle yaptık ama pancarların o kıtır kıtır yenme özelliği kaybolduğu için yerken pek keyif vermiyor..Çabuk olgunlaştı turşu ama zevksiz birşey oldu..Son çare, tuzu çok az sarımsağı ve organik elma sirkesiyle kurduğumuz için sadece suyunu içeceğiz..küspesini çöpe atacağız gibi..

MeyveliTepe
23-01-2017, 00:13
Haşlanmış pancar doğal olarak yumuşar.

Kırmızı pancarı bir de böyle deneyin:

"Yok, yok, kafaları çekmedik, "beet kvass" olarak bilinen fermente pancar suyuyla tadım yaptık. Sağlıklı olduğu kadar lezizdi de; tuzu az turşu suyu tadında.

Meraklısına, elma ve zencefil katkılı pancar suyu tarifi şöyle:

Önce ortaboy bir lahananın dörtte birini incecik kıyıp kavanozun dibine sıkıştırarak yerleştiriyoruz. Hemen üzerine rendelenmiş bir adet elma ve bir çorba kaşığı zencefil ekliyoruz. Son olarak rendelenmiş iki kocaman kırmızı pancarı da ilave edip sıkıştırdıktan sonra üzerine bir lahana yaprağı örtüyor, ağırlık koyuyoruz. İçinde bir çorba kaşığı tuz eritilmiş 2 çay fincanı kaynamış soğumuş suyu üzerine döküyoruz. Havası çıktıktan sonra sıkıca kapatıyoruz. Oda sıcaklığında 3-5 gün bekleyince tadına bakıp, buzdolabına alıyoruz." (Meyvelitepe facebook'dan)

Not: Bu tarifte "sıkıştırma" diye belirtilen eylemi ciddiye almalısınız :) Kavanoza doldurulan malzeme içinde hiç bir hava boşluğu kalmayıp pancarın suyu iyice üste çıkacak kadar sıkıştırılmalı.

637621

Ozlem A
23-01-2017, 06:41
Sayın Meyvelitepe, zencefil kuru toz zencefil mi? Rendelenmiş taze kök zencefil koyabilir miyiz?

MeyveliTepe
23-01-2017, 10:07
Biz taze, rendelenmiş zencefil koyuyormuşuz. Yoksa toz da olur herhalde.

erkanbey
29-04-2017, 15:42
Bu kış turşuylada baya bir haşır neşir olduk,resimlerimizide ekleyelim.Ben kış turşularını sevemedim,yazın bol bol salatalık ve fasulye turşusu yapdım mı bu iş tamamdır.

Resulgur
08-09-2017, 16:34
Biberlerimizi topladık

656842

doğradık

656843

İçerisine 2 kaşık kaya tuzu ( kendiniz ayarlayın ), 1 çay bardağı sirke, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ve toz şeker , 2 nohut, 7 diş sarımsak ve ağız kısmına biraz maydanoz koyduğumuz gavanizleri sırsıkı kapattık. ;)

656844

afiyet olsun.

sardunya18
12-09-2017, 16:44
Merhabalar kendi yaptığımız elma sirkesi ile turşu oluyor mu ? Yapan arkadaşlar var mı ?
Tarif için teşekkür ederim sayın resulgur elinize sağlık afiyet olsun.

MeyveliTepe
12-09-2017, 19:05
Merhabalar kendi yaptığımız elma sirkesi ile turşu oluyor mu ? Yapan arkadaşlar var mı ?
Tarif için teşekkür ederim sayın resulgur elinize sağlık afiyet olsun.

Olur tabii ki.

malina
17-11-2017, 12:40
Son birkaç sayfayı ayrı başlık olarak taşıdım.
Sirke kullanılmadan yapılan yazışmaları içeriyordu...

http://www.agaclar.net/forum/kiler/41586.htm

Konu adını gerekirse değiştirebiliriz.