Bağlan

View Full Version : Kütükte ve Torbada Mantar Denemesi




Sayfalar : 1 [2]

süleyman gülgün
30-11-2016, 18:54
ben 30 gün önce kutuge mantar ekip siyah torbalara koydum ne zaman cıkarmam lazım




süleyman gülgün
30-11-2016, 18:57
bunlar 20. günde

cundar
30-11-2016, 20:53
ben 30 gün önce kutuge mantar ekip siyah torbalara koydum ne zaman cıkarmam lazım

1 ay kadar torbaladiysan çıkar artık uygun bir yere koy verim 1 ay sonra olabilirde olmayabilir ama asıl verim 9 aydan sonra artarak başlıyor. En azından bende o şekilde oldu.

süleyman gülgün
01-12-2016, 08:58
bazilari 80 gun fln kalsin diyor ama 45 gun fln kalsa zariri olur mu

süleyman gülgün
01-12-2016, 11:17
bugün 30. gün yardım artık cıkarmalımıyım yoksa kalsın mı

verdoque
01-12-2016, 14:42
Bizimkiler 2 aydan fazla kuluçkada kaldı, bir zararı olacağını sanmıyorum. Ne kadar tutarsanız miseller o kadar yayılıyor.

bazilari 80 gun fln kalsin diyor ama 45 gun fln kalsa zariri olur mu

cundar
01-12-2016, 16:25
Benim dün paylaşımını yaptığım resimlerde ilk sıradaki resimde bir kütük var kütüğün dışı misel sarmış durumda son 2-3 aydır mantar aldığım halde o saran kütüğün sarılı yerinden hiç mantar almadım.
Bu durumdaki deneyimlerim kütüğün dışınin sarmamasinin daha iyi oldugu yönünde.

cundar
01-12-2016, 16:26
Bugunde resimler çektim dunkulerden daha gelişmiş durumdalar vakit bulursam tekrar paylaşım uygun ısıda gelişimleri çok hızlı oluyor.

süleyman gülgün
01-12-2016, 16:42
peki fotolardakinler gidisati iyi mi
tmm ozaman 1 ay daha kalsin.

cundar
01-12-2016, 16:50
İlk resim bahsettigim
miselin kütüğün dis kismini sardıgi kütük saran yerde hala verim yok

süleyman gülgün
01-12-2016, 18:08
yani cikaralim mi torbadan

süleyman gülgün
01-12-2016, 18:10
sen bunlarin altlarini dubelmi yaptin nasil cikiyor

suplilumas
05-12-2016, 14:11
İlk resim bahsettigim
miselin kütüğün dis kismini sardıgi kütük saran yerde hala verim yok

Kabuğun misel saran yerini keskin satır bıçak gibi bir aletle kabuk altına kadar çiz bazı yerlerden çıkmaya başlayacaktır. Misel sarımını kapalı yapmanız ve nemi çok yüksek tutmanız kabuğunda misel sarmasına neden oluyor diye düşünüyorum. Bir de küvet gibi bir şeyin içinde tutuyorsun oradan çıkarırsan daha rahat nefes alacaktır mantarların.

cundar
08-12-2016, 20:52
Kabuğun misel saran yerini keskin satır bıçak gibi bir aletle kabuk altına kadar çiz bazı yerlerden çıkmaya başlayacaktır. Misel sarımını kapalı yapmanız ve nemi çok yüksek tutmanız kabuğunda misel sarmasına neden oluyor diye düşünüyorum. Bir de küvet gibi bir şeyin içinde tutuyorsun oradan çıkarırsan daha rahat nefes alacaktır mantarların.

Sayın sublilumas üstat kütük lerden birinin üstü aşılama yaptığımda torbadayken sardı kütükleri torbadan çıkardıktan sonra dış yüzeyde sarma olayı olmadı o şekilde kaldı son 20 gündür aklima gelince mantar kesecegim zaman ara ara bıçakla çiziyorum pul pul dökülüyor misel kısmı fakat ben kabuk yüzeyinde bıraktım cizmeyi kabuk altına inmedim bir degisiklik olmadı. Önceki mesajlardan birinde arkadaşlardan biri uzun süre poşette bırakıp kütük yüzeyini sardirmayi düşündüğü için deneyimimi paylasmistim. Banada faydası oldu sayenizde kesilerimi derinlestiricem.

Bildirdiğiniz gibi kabuk altına kadar çizmeyi deneyeyim veya satır ile bir kaç yerine vurayim sonuçları saniyorum 20 gunsonra yeni pimlerde görürüz çünkü yukaridaki resimlerde mantarlar da eşe dosta dağıtıldı tamami şu anda yeni pim görünmüyor saniyorum 10 güne kadar yeniden Pimler görülür.
Bu arada nemlendirici cihazı kapattım fakat bir saat ayarlı pırız ile günde 3 sefer 15 er dakika cihazı çalıştırmaya düşünüyoruz. daha önce nem cihazi arizalandiginda Pimler kurumuştu. Halbuki sera içerisindeydiler.

Kütükleri son 1 aydır küvet içerisinden çıkarmayı düşünüyorum fakat üzerlerinde Pimler olduğu için kusturmek istemedim dediginiz gibi biraz daha geniş bir sera yapıp kütükleri arasında 50cm olucak şekilde kütükleri yeniden düzenlemeyi düşünüyorum hazır şimdi Pimler yokken.

Dün mantarları keserken dışı sarmış olan kütüğü yerinden kaldırdım toprak altında yaklaşık 4 parmak genişliğinde misel oluşumu vardı bu sebeple Pimler alt kısımdan geliyormuş yerdegisimi sebebiyle saniyorum biraz kusecekler.
Fakat bu durum aklıma birsey getirdi kütükleri yanına bir kütük daha diktigimde misel toprak altindan ilerleyecek ve kendiliğinden yeni kütük te aşilanmis olacak. Böylece hiç dubeldi matkapti uğraşmamis olunacak tabi mantar dan bikmassam. Yaklaşık 3 aydır verim alıyorum önceleri 2 günde bir mantar yedim şimdilerde haftada bir bile fazla geliyor dağıtıyorum.

Birde kesmiş olduğum kavak ağacının üst kısmında yaklaşık olarak ince olan 3 metre kadar ince dal vardı yaklaşık 15cm çapında başlayıp inceliyor. onada geçen sene biraz aşılama yapmıştım bütün sene dışarıda kalmıştı hiç posetlenmedi sadece dışarıda durdu güneşin altın yaz sıcağında ayrıca hiç ıslatılmadi yagmurda gormemisti. Kısaca tamamen umutsuz durumdaydı bende olmasını beklemiyordum.
3-4 ay önce hayvan damimda hayvanlara yedirmek için aldığım 35ton samanın kenarına Samanlar yerden islanmasin biraz yükselti yapsın diye koydum geçen hafta yağan yağmurdan sonra 4-5kg kadar ordada çıkmış elemanlar cimen mantari sanmislar banada gösterdiler tabi samanın altındaki kavaktan haberleri yok üzerine dökülen samanlardan dolayi görülmüyordu.:D:D;)

suplilumas
09-12-2016, 14:37
@cundar
Ağaç içinde su yürütmek için ince kanallar vardır bizdeki damarlar gibi. Misel bu kanallardan yol alıp bütün ağaca yayılır. Toprağa geçmiş olması çok fark etmiyor. İlk aşılamada ayda bir kez falan ağacı ters düz yapıp miselin alt üst iyice yayılmasını sağlayabilirsin. Kışın dinlenme dönemlerinde de uygunsa bazen yine uygulayabilirsin. Ters düz derken üst tarafın alta toprakta olan kısma toprakta olan kısmın ise üste gelmesini kast ediyorum. Ayrıca kütükleri dik değil hafif meyilli yatır. Bu şekilde üst ve alt nem oranı fazla değişmemiş olur.

klbk
12-11-2017, 19:43
merhabalar. bende bir süredir kütükte istiridye mantarı yetiştirmeye çalışıyorum. ekim ayında verimli şekilde ürün almıştım. ancak bu ay bir problemle karşılaştım. kütüklerim üzerinde mantar yumruları oluşuyor ancak birbirinden ayrışmıyorlar ve top halinde büyümeye devam ediyorlar. bir süre sonrada bu yumaktan 1 veya 2 tane mantar yetişiyor ve yaprak uç kısımları tırtıklı oluyor. havalandırmayı saatte 15 dk ya kadar uzattım ve ışığıda arttırdım. üzerinde su biriken topakların az su alması için 2 saatte 1 dk ulv çalıştırıyorum. ama yinede bazı kütüklerde yumak üzerinde su kalıyor. resim yükeleyemiyorum??? inşallah anlatabilmişimdir... yardımcı olursanız sevinirim. iyi akşamlar...

klbk
25-11-2017, 17:38
https://i.hizliresim.com/rJD3LN.jpg
https://i.hizliresim.com/7yLqmW.jpg
https://i.hizliresim.com/POV03N.jpg

kutukcu
30-03-2021, 19:15
@cundar
Dışarıda bulduğun ne olduğunu bilmediğin mantarlardan kesinlikle uzak dur. Bir kaç mantar yiyecem diye alacağın rikse değmez. Yaşayan ağaçlara mantar aşılama. Ya mantar tutmaz ölür ya da ağacı öldürürsün ki evin bahçesinde falan ise tehlikeli de olur. Bir anda üzerinize devrilir.
Kavak ağacından aldığın kütükleri aşılamadan kışın yatır suyunu bıraksın su yürümüş ağaçlarda misel daha geç yayılıyor bir de ağacın kendini koruması için salgıladığı sıvılar miselin ölmesine neden olur.
Shitakelerin hepsi böyle olmaz bendeki özel bir varyetesi şekil ve tad olarak çok beğendiğimden sadece onu aşılıyorum. Ama shitakelerin üst tarafı düz olsa dahi kenarlarda tüylü gibi tırtıkları olur. Şapka üstü çatlak gibi desenli olanlar kurutma için daha elverişlidirler.

merhaba.. herkese katkıları için herkese çok teşekkür ederim. uzun zamandır yazan olmamış ama umarım yeşillenir... değerli @suplilumas ın yapmış olduğu '' su yürümüş ağaçlarda misel daha geç yayılıyor '' tecrübesi denk geldi. acaba yeni kütük hazırlamak için şu an beklemek mi lazım ?