View Full Version : Kütükte ve Torbada Mantar Denemesi
Mehmet Kemer
05-04-2012, 13:10
Merhaba, önce diğer konu içerisinde resimleri yüklemiştim ama yaptığım denemelerin takibi kolay olsun diye yeni konu açtım. Şu an kütüklere ve torbalara mantar ekimi yaptım. Gelişmeleri fotoğraflayıp buradan paylaşacağım. Bu arada öneri ve yorumlarınız benim gibi bir acemi için çok büyük yol gösterecektir. İlginize şimdiden teşekkür ederim.
"ilk önce bir adet 6 metre boyunda kavak buldum. Bu kavağı 5-6 cm kapak, 25-30 cm kütük olacak şekilde parçaladım. 22 tane kütük elde ettim. Daha sonra kavak mantarı tohumu aldım ve bu akşam resimlerde görüldüğü gibi uyguladım. İnternetten aldığım bilgilere göre kapak yerlerini koli bantı ile bantladım. Daha sonra kütükler direk ışık almasın diye siyah poşet geçirdim. 10-15 gün sonra sera ortamına alacağım."
"Torbalar için kompost hazırladım. Bunun için talaşı kazanda kaynattım sonra soğutup poşete koydum. 8-10 cm talaş sonra mantar tohumu sonra yine talaş şeklinde 3-4 kat oluşturdum.Bakalım kütükler mi önce çıakcak poşettekiler mi? Gelişmeleri resimleyip paylaşacağım"
http://www.agaclar.net/forum/attachments/mantar/278622d1333216066-1.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/mantar/278623d1333216066-2.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/mantar/278624d1333216066-3.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/mantar/278625d1333216066-4.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/mantar/278626d1333216066-5.jpg
Poşetlerdeki mantarların fotoğraflarını yakında paylaşacağım.
Mehmet Kemer
05-04-2012, 19:08
Torbalara hazırladığım kompostlar. Resimler karanlıkta pek iyi çıkmadı :(
Mehmet Kemer
05-04-2012, 19:13
Bu resimlerde yakın çekim. Mantar tohumları pamuklaşır gibi olmaya başladı. İşaretlerle gösterdiğim yerlerdeki beyazlıklar bahsettiğim pamuklaşmalar. Daha 4 gün oldu. Bu şekilde olması normal midir?
silmoren
05-04-2012, 19:33
mantarlar benimde ilgimi çeken bir konu , sayfanızı takip edeceğim.
Mehmet Kemer
05-04-2012, 19:43
Teşekkür ederim sn. silmoren Bende bir heyecan ile yeni başladım, bakalım mantarlarda çıkarsa çok güzel olacak.
Mehmet bey temiz bir aletle torbalarin dort bir tarafina ve altina delikler actinizmi acaba. Bu arada gidisat normal ve iyi.
Mehmet Kemer
06-04-2012, 12:59
Mehmet bey temiz bir aletle torbalarin dort bir tarafina ve altina delikler actinizmi acaba. Bu arada gidisat normal ve iyi.
Çatalın ucu ile delikler açtım yanlardan ama altına açmadım, uç kısımlarda su birikintisi oldu. Çatal ile açtığım delikler yeterli olur mu bilmiyorum.
Mehmet bey ben posetleri delerken posetin dortbir yanina 4-5 tane gelecek sekilde meyve bicaginin ucu 1-2 cm iceri girecek sekilde yapiyordum. Ama bu ancak 4-5 kg kompost alabilen kucuk posetler icin gecerli buyuk posete o oranda daha fazla delik gerekli. Aslinda alt kisimlara delikleri kompost hazirlanir hazirlanmaz aciyordum boylece fazla su atilmis oluyordu yan deliklaride 1 hafta 10 gun sonra aciyordum. Bence ilk once posetlerin altini delmek mantikli. Birde insallah gunun birinde isi buyuturseniz diye posetleri asmak icin bir yontemim var resmini bulabilirsem onuda paylasirim.
3 adet ip kullaniyordum 2 ip posetin bir tarafini tutarken diger ip diger tarafini destekliyordu
Mehmet Kemer
06-04-2012, 22:05
Evet askı sitemi güzel olmuş gerçekten. Ama sizin tavan epey yüksekmiş, bizim tavan çok alçak yani insan kafasına değiyor. Peki verim nasıldı? Poşetlerdekilerin ömrü ne kadar sürüyor?
Fazla su küf oluşmasına sebep oluyor dikkat etmenizi tavsiye ederim başıma geldi.
Mehmet Kemer
11-04-2012, 22:28
Poşetlerdeki mantarların son durumu bu şekilde, sizce umut var mı?
Denemelerime dayanarak bu resimde her şey yolunda diyebilirim daha da artacaktır beyazlıklar gerçi mesaj tarihinize bakarsak artmıştır :)
denizakvaryumu
18-04-2012, 18:50
Kütüklerde gelişme yok mu?
Mantar tohumlarını nereden aldınız?
Mehmet Kemer
19-04-2012, 11:06
Henüz aynı duruyor malesef havalar bir türlü ısınmadı o yüzden galiba. Kütüklerde ki pamuklaşmalar da epey arttı. Havaların ısınmasıyla mantarların çıkmasını umut ediyorum.
suplilumas
19-04-2012, 13:44
Kütüklerde mantar uzun süre çıkmayacaktır. Kütüğün tamamen missel sarması ve mantar vermesi zaman alır. Torbada daha erken mantar çıkacak ama kütük doğru uygulamaları yaparsanız uzun yıllar mantar verecektir. Gördüğünüz pamuklaşmalar küf mantarı olabilir. Deliklerin kapalı olduğundan oradan kütüğe giriş yapamayacaklarından emin olun.
Mehmet Kemer
19-04-2012, 17:21
Kütüklerde mantar uzun süre çıkmayacaktır. Kütüğün tamamen missel sarması ve mantar vermesi zaman alır. Torbada daha erken mantar çıkacak ama kütük doğru uygulamaları yaparsanız uzun yıllar mantar verecektir. Gördüğünüz pamuklaşmalar küf mantarı olabilir. Deliklerin kapalı olduğundan oradan kütüğe giriş yapamayacaklarından emin olun.
Merhaba, küf olduğunu sanmıyorum çünkü fotoğrafta tam çıkmamış. İpliksi ve çok ince beyaz bir ağ ile poşeti sardı. İnşallah küf değildir ya :(
Mehmet Kemer
19-04-2012, 17:23
Kütüklerde gelişme yok mu?
Mantar tohumlarını nereden aldınız?
Sayın denizakvaryumu tohumları Agromantar dan aldım.
suplilumas
20-04-2012, 18:38
O zaman sanırım bant delikleri iyi kapatmamış nemden dolayı misel kabuğu sarıyor. Havalandırın kabuğu sarmasına engel olun çok fazla sararsa içeriye hava girişini engelleyebilir. Eğer engel olamıyorsanız arada bir kabuğu demir fırça ile tarayın.
Mehmet Kemer
06-05-2012, 10:28
Merhaba yaklaşık 1 ay önce başladığım kütükte mantar denemesi halen devam etmekte. Şu an itibari ile kütükleri hazırlamış olduğum mini seraya aldım. Buranın özelliği dört bir yanı naylon ile kaplı ve nem oranı oldukça yüksek. Direk güneş görmeyecek şekilde üstü kapalı. Taban ise devamlı sulu şekilde kalmakta. İşte seradan bir kare ve kütüklerin son durumu. (Not : Son resim poşetteki denememdendir, son durumu bu şekilde. Yaklaşık 1 ayı geçmesine rağmen bu şekilde duruyor. Poşetlerden ümidi kestim doğrusu)
Ümidinizi kesmeyiniz buğdaylar yok olmuş tahminim 1 2 haftaya pıtır pıtır mantarlar çıkmaya başlar
Mehmet Kemer
07-05-2012, 09:10
İnşallah bakalım, teşekkür ederim
Mehmet bey bence resimdeki gorunen yerden poseti temiz bir cisimle kesin ve biraz poseti oradan aralayin.
Mehmet Kemer
07-05-2012, 13:05
Mehmet bey bence resimdeki gorunen yerden poseti temiz bir cisimle kesin ve biraz poseti oradan aralayin.
tamam bir de öyle deneyeyim, ama bu sefer üstü hep açık kalacak değil mi?
suplilumas
08-05-2012, 09:28
mehmet bey poşetteki kütüklerinizde de diğerlerinde de misel oluşuyor sorun yok. Poşette kapalı kaldığından misel kabuk üzerinde gelişmeye başlamış onlar daha sonra ölecek sorun çıkarırlarsa kabuk üzerini tararsınız hava almasını sağlarsınız. Poşette dikkat etmeniz gereken şey hava aldırmak hava olmazsa misel boğulur ölür. Resimlerde dikkatimi çeken bir diğer şey kütüklerden birinin filizlenmiş olması. Sanırım aşılama yapmadan önce kütüklere kuryup ölmesi için zaman vermemişsiniz. Kütükler yaşadığı için misellere direnç gösteriyorlardır. Tamamen ölünce daha hızlı saracak miselleriniz.
Mehmet Kemer
09-05-2012, 08:53
Sayın Suplilumas, poşetlerin ağzını açtım birazda öyle bekleyeceğim. Kütükler kesileli nerden baksanız 7-8 ay gibi bir süre geçti. Kışın kar altında, baharda yağmur altında kaldığı için tam ölmemiş galiba, bu yüzden nemli ortamı bulunca yeniden filizlendi. Kurduğum seraya girince arkadaşlarım dalga geçti "serada kavak mı yetiştiriyorsun yoksa kavak mantarı mı" diye :D Bende bu filizleri kırma taraftarı değilim ama istemeyerekte olsa kırıp atıyorum.
sayın suplilumas, Mehmet beyin deliklerin dışında kapak ve gövde arasına da buğdaylardan koyması doğru bir uygulama mıdır?
Mehmet Kemer
15-05-2012, 12:59
Merhaba, iyi haberler ile geldim :) bugün kütükleri sulamak için gittiğimde bir tanesinde minik minik mantarlar çıktığını gördüm:D resimlerini bilgisayara aktardıktan sonra paylaşacağım.
Safranlı
15-05-2012, 16:58
tebrık ederim ben de yaklasık 1,5 aydır beklıyorum
suplilumas
15-05-2012, 18:29
yavuz bey doğru ya da yanlış demek doğru olmaz çünkü uyguladığı sistem aslında standart dışı farklı bir teknik. Böcek ya da başka bir şeylerin girmemesi için kapak aralığının az olması ve bütün açıklıkların mum ile kapatılması gerekiyor ama mehmet bey biraz daha farklı başladığından o teknik yerine uyguladığı teknikle devam ediyor.
Mehmet Kemer
15-05-2012, 23:09
Sn. Safranlı teşekkür ederim darısı başınıza, İnşallah bol bol mantar çıakr. Sn. Suplilumas ben mantara başlarken sadece netten araştırma yaptım, fotoğrafları falan inceledim. Gördüklerimde mum var mıydı yok muydu bilmiyorum. Bilmediğim için böyle gelişi güzel yapmış oldum. Bundan sonra sizin gibi ustaların yardımı ile daha iyisini yapmak isterim. Mesela poşetlere bastığım kavak talaşlarında hala bir değişiklik olmadı, öylece kaldı. eminim ki bulduğum talaş kompostu hazırlanmasının anlatımlarında bir eksiklik varmış. Neyse lafı uzatmadan bugun karşılaştığım minicik mantarcıklarımın fotoğrafını paylaşayım.
Mehmet Kemer
21-05-2012, 01:02
Bugün itibari ile torbadaki mantarlarda kendini gösterdi, sanıyorum 2-3 güne kadar onlarda büyür
denizakvaryumu
21-05-2012, 13:45
Genelde aşılanan delikler balmumu ile kapatılıyor.
suplilumas
23-05-2012, 09:02
denizakvaryumu balmumu gerekmiyor herhangi bir mumla kapatabilirsiniz. Mumun görevi içeri bir şeyin girmesine engel olmak. Mum altında bir şey yetişmiyor aslında misel fitilin deliğin dibindeki ucundan yetişip yayılıyor. Yapıştırıcı macun ya da ağaç tarafından fitil ucuna kadar emilmeyecek herhangi bir kimyasal madde ile bile delikleri kapatabilirsiniz. Ben evde kullandığımız kokulu mumlarla kapatıyorum kütükler güzel de kokuyorlar :D.
Mehmet Kemer
23-05-2012, 15:05
bugun ilk çıkan mantarları yedim :D çok lezzetlilerdi :) poşetlerde inanılmaz gelişim oldu ve umudu kestiğim anda mantarlar çıkmaya başladı
Fotoğraflarını bekliyoruz Mehmet Bey Maşallah.
Bu arada miseli ne kadara temin ettiniz acaba?
Mehmet Kemer
24-05-2012, 23:01
İyi akşamlar öncelikle kandilinizi kutlarım. Yaklaşım 40-45 gün beklememden sonra artık kütüklerimde ve torbalarımda mantarlar çıkmaya başladı. İlk çıkan 3 mantarı afiyetle yedikten sonra yeni çıkan mantarları da dört gözle beklemekteyiz. Mantar odasına her girişimde mini mini mantarları görmek yemekten daha zevkli :)
Mehmet Kemer
24-05-2012, 23:02
Bunlarda torbalardan bir kaç görüntü
Safranlı
25-05-2012, 08:16
Tebrık ederim gözünüz aydın
Mehmet Kemer
25-05-2012, 09:48
Teşekkür ederim
Mehmet bey bu başarılı denemeniz için sizi kutlarım çok güzel görünüyorlar başarınızın daim olması dileğiyle.
Mehmet Kemer
28-05-2012, 16:54
Çok teşekkür ederim Yavuz Bey
Mehmet Kemer
08-07-2012, 21:44
İkinci posta mantarlarda yetişti :)
Maşallah maşallah, hastalıkla karşılaştınız mı hiç Mehmet bey küflenen oldu mu?
Mehmet Kemer
01-08-2012, 23:50
Yawuz bey bu fotoğraflarını çektiklerimde hiç hastalık olmadı şükür, ama yeni ektiklerim yeşil yeşil küflendi ne oldu anlamadım.
suplilumas
10-08-2012, 03:28
Aşılama anında ya da misel seçiminde sterilizasyona dikkat edilmeyince yeşil küf ya da bakteri oluşur. Diğer bir nedeni ise zayıf ve iyi ıslah edilmemiş miseldir. Misel bakteri ya da küflerden daha hızlı gelişip alanı işgal edemiyorsa başka canlılar işgal eder.
Yawuz bey bu fotoğraflarını çektiklerimde hiç hastalık olmadı şükür, ama yeni ektiklerim yeşil yeşil küflendi ne oldu anlamadım.
@suplilumas'ın dediği bağlamda ikinci aldığınız miseller de aynı firmadan mı? veya aynı ehemmiyetle mi aşılamayı yaptınız?
Mehmet Kemer
26-01-2013, 21:32
Bu sene ikinci ve biraz daha tecrübeli senemiz oalcak inşallah. Baharın ilk aylarında ekim yapacağım :D
Bu sene ikinci ve biraz daha tecrübeli senemiz oalcak inşallah. Baharın ilk aylarında ekim yapacağım :D
sn Mehmet bey
Ekim için neden bekliyorsunuz simdi ekseniz havalar ısınınca mantarlarınız çıkma zamanı gelir ve gelişmesi çok güzel olur yinede siz bilirsiniz.
Mehmet Kemer
26-01-2013, 22:04
sn Mehmet bey
Ekim için neden bekliyorsunuz simdi ekseniz havalar ısınınca mantarlarınız çıkma zamanı gelir ve gelişmesi çok güzel olur yinede siz bilirsiniz.
Şu an ekersem koyabileceğim bir yer yok malesef. Havalar soğuk -4 -10 arası değişiyor. O yüzden hiç olmazsa nisan ayına kadar beklemeyi düşünüyorum. Yaza doğru da inşallah güzel bir sera projem var artık nasipse
samettutuncu
14-02-2013, 09:39
İkinci posta mantarlarda yetişti :)
valla helal olsun maşallah çok güzel bakmış büyütmüşsünüz.
Mehmet Kemer
14-02-2013, 23:27
valla helal olsun maşallah çok güzel bakmış büyütmüşsünüz.
Teşekkür ederim Samet Bey
şahhatayi
03-03-2013, 13:47
Poşetlerdeki mantarların hepsi istridye mantarımı eğer biliyorsanız shiitake kompostu nasıl hazırlarım acaba.
şahhatayi
03-03-2013, 13:49
Bide agronun sitesinde hazır kitleri gördüm 2.5 kg.okadar kitten nekadar mantar çıkabilirki oyüzden ben kendi mantarımı üretmek istiyorum tabi ilk olarak miseli almam gerekiyor.
İsmail Karagülle
03-03-2013, 14:36
2012 nisanında başlanmış. Ve 4 ayda mantar toplamaya başlanmış . Bu tespit doğru mu? Ve mantarın yetişmesi için 4 ay mı gerekiyor.
O zaman bütün yıl boyunca ürün alabilmek için , yılı dörde bölmek , ve 3 ayrı üretim yeri yapmak gerekiyor diyebilir miyiz?
Mehmet Kemer
10-03-2013, 01:09
İsmail Bey, Mesaj ve fotoğraf tarihileri sizi yaniltmasın. mart ayında kütüklere ekim yaptım ve ilk mantar mayıs ayında çıktı. Yani 2 ay kadar sürdü. kütüklerdeki ikinci verim ise ekim ve kasım aylarında oldu. Kütük işi uzun süreçli bir iş. Sezonlukta diyebiliriz
Ama kompostlara yaptığım ekimler 24-25 gün sonunda çıkmaya başlıyor ve 5-6 gün içerisinde toplamaya hazır oluyor. Bu da yılboyu sürekli mantar toplanabileceği anlamına geliyor.
Sayın Şahhatayi shiitake kompostu hakkında bilgim yok malesef, forumdaki diğer arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
suplilumas
10-03-2013, 13:23
shiitake kompostunu da aynı şekilde hazırlayabilirsiniz içine biraz alçı karıştırmanız gerekiyor. Shiitake mantarı en lezzetli ve verimli kütükte yetişir. Meşe kütüklerini fitilleyerek üretebilirsiniz.
ben de 50 ye 20 altmış kütükte şuan denemeye başladım arkadaşlar. 1 şubatta aşıladım kütükleri ve ilk mantarlar çıktı.
Mehmet Kemer
08-04-2013, 21:56
ben de 50 ye 20 altmış kütükte şuan denemeye başladım arkadaşlar. 1 şubatta aşıladım kütükleri ve ilk mantarlar çıktı.
Maşallah sn. marasli,
İlk çıkımda biraz az ve seyrek oluyor ama 2. ve daha sonraki çıkımlar çok daha bol ve sık oluyor. Afiyetle yiyin.
teşekkürler mehmet hocam. ziraat yüksek mühendisiyle konuştum. anca 1 yıl içinde tam anlamıyla verim alacağımı söyledi. sorun yok beklerim :)
Mehmet Kemer
20-05-2013, 23:53
Uzunca bir aradan sonra yeni mantarlarımda çıkmaya başladı. Artık bu işi öğrendim sanırsam :)
Tam 1 ay sürdü. Ekimi 17 nisan da yapmıştım ilk mantar pinleri de 17 mayısta çıktı.
iiiggg79
21-05-2013, 19:44
merhaba ben 3 hafta önce mantar ekimi yaptım saman beyazladı ama başkada bir hareket yok bu normal midir?
http://l1305.hizliresim.com/19/p/n9zk6.jpg
http://l1305.hizliresim.com/19/p/n9zl6.jpg
http://l1305.hizliresim.com/19/p/n9zm4.jpg
http://o1305.hizliresim.com/19/p/n9zn1.jpg
http://o1305.hizliresim.com/19/p/n9znz.jpg
Mehmet Kemer
22-05-2013, 09:11
merhaba ben 3 hafta önce mantar ekimi yaptım saman beyazladı ama başkada bir hareket yok bu normal midir?
http://l1305.hizliresim.com/19/p/n9zk6.jpg
http://l1305.hizliresim.com/19/p/n9zl6.jpg
http://l1305.hizliresim.com/19/p/n9zm4.jpg
http://o1305.hizliresim.com/19/p/n9zn1.jpg
http://o1305.hizliresim.com/19/p/n9znz.jpg
Merhaba herşey yolunda gözüküyor, bi 10 gün içerisinde çıakcaktır. Yalnız ağzını açık bırakmayın nemi gitmesin. Karanlık bir yerde bekletmeye devam edin daha sonra ışık alan bir yere çıkartabilirsiniz.
iiiggg79
22-05-2013, 18:10
Mehmet Bey, Teşekkür ediyorum cevabınız için.
Yalnız ben bugüne kadar mantarı karanlık bir yerde bekletmedim, doğrudan güneş/ışık almayan ancak gündüzleri aydınlanan geceleri karanlık bir odada beklettim. Sanırım yanlış yapmışım.
İlk pinler çıkana kadar karanlık bir yere götürmem doğru olacaktır değil mi?
Mehmet Kemer
22-05-2013, 23:20
Mehmet Bey, Teşekkür ediyorum cevabınız için.
Yalnız ben bugüne kadar mantarı karanlık bir yerde bekletmedim, doğrudan güneş/ışık almayan ancak gündüzleri aydınlanan geceleri karanlık bir odada beklettim. Sanırım yanlış yapmışım.
İlk pinler çıkana kadar karanlık bir yere götürmem doğru olacaktır değil mi?
Rica ederim. Evet karanlık bir yerde dursun biraz. Ben ekim işinden sonra 20 gün kadar karanlık odada bekletiyorum. Hiç ışık yok. Nem oranı %80-90 arası. Pinler çıkmaya başlayınca aydınlık ortama alıyorum.
iiiggg79
23-05-2013, 06:55
tekrar teşekkür ediyorum, mantarı karanlık bir yere alacağım.
Mehmet bey hayırlı olsun. güzel olmuş gerçekten de. bir kaç sorum olacaktı size.
1- kütüklerinize ne oldu acaba? benimkiler bıçak gibi kesildi. çıkmıyor artık. bir abim de yapıyordu onda da aynen birden kesilmiş. sizinkiler nasıl olmuştu?
2- fotolardaki saman kompostu kaç kilo?
3- talaşta deneme yaptınız gayet de güzel çıkmıştı fotolarda. şimdiki fotolarda anladığım kadarıyla samandan bayağı çıkıyor. ikisini karşılaştırdığınızda hangisi daha iyi? kompost/alınan ürün oranı nasıl acaba ?
ben şimdi talaşta çamaşır selesinde deniyorum. ilk mantarlar çıkıyor. kuru olarak 4.5 kiloluk talaştan ilk hasatta 1 kilodan fazla ürün alacak gibiyim.(benimle birlikte deneyen diğer abim seleden 2 kilo aldı ilk flaşta) samandan verim bitene kadar kompostun ağırlığının % 30 u alınıyor diye biliyorum. 4.5 kiloluk samandan alınacak tüm mantar 1,5 kilo kadar ancak oluyor ve ilk flaşta da % 40 alınıyor ki bu da 600 gram yapıyor. bu hesaba göre talaş daha verimli gibi. sizin tecrübelerinize göre hangisi daha verimli.
Mehmet Kemer
29-05-2013, 09:36
Mehmet bey hayırlı olsun. güzel olmuş gerçekten de. bir kaç sorum olacaktı size.
1- kütüklerinize ne oldu acaba? benimkiler bıçak gibi kesildi. çıkmıyor artık. bir abim de yapıyordu onda da aynen birden kesilmiş. sizinkiler nasıl olmuştu?
2- fotolardaki saman kompostu kaç kilo?
3- talaşta deneme yaptınız gayet de güzel çıkmıştı fotolarda. şimdiki fotolarda anladığım kadarıyla samandan bayağı çıkıyor. ikisini karşılaştırdığınızda hangisi daha iyi? kompost/alınan ürün oranı nasıl acaba ?
ben şimdi talaşta çamaşır selesinde deniyorum. ilk mantarlar çıkıyor. kuru olarak 4.5 kiloluk talaştan ilk hasatta 1 kilodan fazla ürün alacak gibiyim.(benimle birlikte deneyen diğer abim seleden 2 kilo aldı ilk flaşta) samandan verim bitene kadar kompostun ağırlığının % 30 u alınıyor diye biliyorum. 4.5 kiloluk samandan alınacak tüm mantar 1,5 kilo kadar ancak oluyor ve ilk flaşta da % 40 alınıyor ki bu da 600 gram yapıyor. bu hesaba göre talaş daha verimli gibi. sizin tecrübelerinize göre hangisi daha verimli.
Merhaba Sn. Maraşlı
Kütüklerimden malesef bende verim alamadım. İlkbahar başında sadece 1 tanesinde 2-3 adet mantar çıktı bir daha bir şey çıkmadı. Bende umudumu kestim.
Fotoğraflarda görünen kompostlar, 9 ile 11 kg arası değişmekte.
İlk yaptığım kompost sadece talaş idi. Uzun bir süre verim verdi. Ama kuluçka süresi çok sürdü. Daha sonra saman ve talaş karıştırdım. Kuluçka süresi ilkine göre düştü ve verim aynı idi. Daha sonra talaş aldığım fabrikalarda bir süre talaş olmadı ve sadece saman ile denedim. Kuluçka dönemi çok çabuk oldu 23 günde çıkmaya başladı ama bu sefer poşet içi çok gevşek oldu büyüyen mantarları taşıyamıyordu. Yere dökülüyordu. Son yaptığım 3 kompostta da saman ve çeltik kabuğu kullanıyorum. Çeltik kabuğunu forumdan Şeref Bey tavsiye etmişti. Kuluçka dönemi 22-25 gün ve verim daha iyi. Lezzet daha iyi. İkinci çıkımlar yine ilk çıkımlar gibi verimli ve kaliteli. Geçen yaz sonunda hazırladığım kompostları tanıdıklara dağıtmıştım ve hala mantar çıktığını gördük. Yaklaşık 9 aydır devam ediyor :)
Benim izlenimim hava ışık ve nemin öneminden sonra en önemli nokta iki ya da üç çeşit ana madde karışımı kullanmak daha iyi.
Not: Şu an aklıma takılan bir nedenden dolayı, kompostların birazını asarak, birazını ranza üzerine yatık dizerek ve birazını da yerde dik bırakarak deneme yapıyorum. İlk izlemimim askıya göre ranza ve yerde verim daha iyi gibi. İlerleyen günlerde daha da netleşir heralde.
teşekkürler Mehmet bey verdiğiniz bilgiler için.
benim kütüklerden ben ilk etapta aldım bayağı. çoğunda aynı kompostta olduğu gibi 3-4 yaprak çıktı. mantar çıkmayınca tekrar poşetledim. yeniden misel sarıyorlar şu an. 5-6 tanesinin kabuğunu soydum öyle poşetledim ve bayağı bayağı beyazladılar. kabuğu soyunca ilk dikkatimi çeken şey kabuğun altında hiç misel olmayışıydı. deneye deneye bulacaz *** doğru yolu Mehmet bey :)
ben talaşı hem torbada hem de selede deniyorum. torba ile sele arasında bayağı fark var. hele ki selenin birisinin yakında fotosunu eklerim çok süper maşallah. sele 4.5 kilo kompost alıyor.
askı ve yatay olan torbalar arasındaki farkı kendimce şöyle açıklayabilirim çünkü benim de dikkatimi çekmişti. askıda ve ya yerde olsun eğer yanlardan çıkıyorsa sapı uzun oluyor ve yaprak çok kalın olmuyor ama dikey olarak kompostun üstünden çıkarsa yapraklar dolgun oluyor. sap kısa ve sapla şapka arasındaki bölüm de bayağı kalın oluyor.
suplilumas
30-05-2013, 12:44
@Mehmet Kemer
Daha önce yazdığım gibi kütüklerden verim almak uzun sürüyor ümidinizi kesmeyin kütüklerinizi aynı şekilde korumaya devam edin. Türüne göre verim 3 yıl sonra başlayabilir. Yanlış hatırlamıyorsam siz kütükleri üstten aşılamıştınız bu yöntemde gecikmeye neden olabilir. Miselin tüm kütüğü sarıp sonra mantar vermesi zaman alacaktır.
@marasli
Kütüklerin kabuğunu soymanız kütüğün nem kaybetmesine neden olacaktır. Kabuğu soymanız iyi değil. Misel tamamen sarınca mantar kendiliğinden kabuğu çatlatıp çıkacaktır ama eğer uzun süre çıkmıyorsa kabuk çok sert ve çatlamıyor ise siz dışardan müdahale edebilirsiniz.
Demir bir fırça ile kabuğu taramanız çatlak yerleri oluşmasına ve sonrasında da mantarın çıkış yolu bulmasına neden olacaktır. Yani tarayıp çizik atmanız yeterli kabuğu soyarsanız kütüğü bozarsınız.
Mehmet Kemer
30-05-2013, 13:48
@marasli; Rica ederim, ben bütün bilgimi buradan öğrendim. Bizde paylaşalım ki bilgi çoğalsın :)
Bende ilk seferinde kütüklerden kompost gibi verim almıştım ama 7-8 aydır çıkmadı bir daha. Bende bir poşet geçireyim hepsine.
@suplilumas verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sizlerin sayesinde epey yol katettim. Ümidi kesme işi biraz mecazi idi aslında sonuçta kaldırıp atmadım. Bahçenin gölge bir köşesinde bekliyolarlar. Gün gelip mantar verirseler yeriz artık :)
@suplilumas; verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. ben ilk denemem olduğu için kendimce yöntemler aradım. mantarlar çıkmayınca iyice inceledim. kabuk olsa da olmasa da kütük kuruyor sulama yapmazsan. kütüklerin altına kap koyup su koymama rağmen yine de üst taraflar kuruyordu. tahbminimce de daha bir süre böyle gidecek. ta ki kütüklerin kendi nemi gidinceye kadar. zira hala filizlenenler var içinde. doğal ortamda kabuğu kavlayan kütük ıslanınca nemini gayet iyi alıyor. benim de artık beklediğim bu. kabuğunu soyduğum bir kütüğün tekrar misel sarmış halini çektim ekleyeyim.
Mehmet bey; bugün yine talaştan topladığım mantarlardan sattım. ikinci kez satış yaptım. kilosunu 10 liraya sattım. gittim çarşıda bana inanmayan tüm tanıdıklarıma gösterdim tek tek. çünkü hep dalga geçtiler. ama *** yapacağım başaracağım bu işi. bilgi paylaşımı çok önemli dediğiniz gibi. bazı şeyleri denemeden öğreniyoruz bu şekilde. bazı noktalar kafama takılmıyor değil yani. mesela kompostun %30 kadar alırsın diyorlar ama iki foto ekleyecem orada kütüklerden soyduğum bir kabuk parçasında mantar çıkıyor şimdi. mantar büyüyünce kabuğun ağırılığına yaklaşacak nerdeyse. bir diğeri de talaşta sadece dik duran bir talaş yaprağının üstünde çıkan mantar. bunlar %30 luk kalıbına uymuyor. tamam istisnalar kaideyi bozmaz da ya bunları istisna olmaktan çıkarabilirsek :))
resimler pek iyi olamayabilir. idare eder ama :)
Mehmet Kemer
30-05-2013, 23:07
@marasli Maşallah Allah bin bereket versin. Bende bu sene korkarak ekmiştim hatta geçen hafta çıkamya başlayınca korktum elimde kalacak diye sonra düşündüm çöpe atacak değilim ya konu komşuya dağıtırım dedim. Sonra biraz büyüdüler bir kaç kişi istedi, daha sonra babamdan pazara gönderdim 2 saatte 4 kasa mantar bitti. Bi güven geldi galiba tutacak bu iş :)
Bu arada ben bir yerde hata yaptığımı gördüm, benim çıkan mantarlar ekimi yaptıktan sonra havalandırma amaçlı çatal ile deldiğim deliklerden çıktı hep. Oysa ki büyük firmalar mantar çıkacak yerleri güzel ayarlıyor. Şimdi özel bir bıçak yapacağım. Etrafı 8-10 igneli ve ortası jiletli bir bıçak yapacağım. Ekim işleminden sonra bu bıçakla poşeti delme işlemi yapacağım bakalım olacak mı?
suplilumas
31-05-2013, 10:12
@marasli
İnanın bana kabuğu soymanız yarar yerine zarar verir hiç bir faydası yok. Sabırlı olup beklemeniz ilerde kütüklerinizden zahmetsiz mantar almanızı sağlayacak. Kompostu poşete koyuyorsunuz ya kabuğun bir özelliğide torbanın işini görmesi yani böcek bakteri küf gibi şeylerin ağaca ve misele zarar vermesine engel olur. Siz soymadıklarınızı ya da daha sonra yapacaklarınızı soymayın bekleyin mantar alacaksınız ama bir kaç ayda değil bir kaç yılda verim alacağınızı unutmayın ona göre planlarınızı yapın. Kütük zaman alır ama ormanda gördüğünüz çürümüş ağaçlar gibi süngerimsi hale gelinceye kadar da mantar verecektir.
@Mehmet Kemer
Torbaya delikleri küçük açmayın kurşun kalem kalınlığında bir araç ile daha önce kütüklere delik açmayı anlattğım yazıdaki gibi kütüğe delik açar gibi torbayı delin. Çok delik açarsanız kompostun nemi çabuk kaybolur ve deliklerden diğer canlılar girebilir. Az delik açarsanız misel hava almaz. Misel iyice sardıktan sonra hava deliklerinin olduğu yerlerde bebekleri göreceksiniz o zaman delikleri büyütün. Araç olarak tornavida ya da uygun kalınlıkta bir çivi kullanabilirsiniz. Delmeden önce bu aracı steril etmeyi unutmayın.
suplilumas
31-05-2013, 10:21
Sulama konusunu yazmayı unutmuşum. Bulunduğunuz yörenin mevsimine ve kütüklerin bulunduğu yere göre kuruma hızı değişir. Eğer çok sıcak bir bölgedeyseniz ve kütükleriniz çabuk kuruyorsa arada bir banyo yaptırın. Bu işlemi şu şekilde kolaylıkla yapabilirsiniz. Kütüklerinizi bir gün su dolu bir varilde bekletin nemini iyice alacaktır sonra çıkarıp eski yerine alın. Mümkünse gölge bir yerde olmasına güneş altında uzun süre kalmamasına dikkat edin. Kütükleri dik tutmayın duvara yaslayın yatay dursun kurumayı bu da geciktirecektir. Kış aylarında kütüklerinizin alt sırasının yere değmemesi için altına uygun ağaç takoz falan koyup sonra bir birlerinin üzerine kare oluşturacak şekilde yatırın. Kütük hazırlarken kütük boyunun 90 cm olmasına dikkat edin uzun olması yer kaplar misel oluşumu zaman alır kısa olan çabuk kurur mantarın yiyeceğinin erken bitmesi yüzünden verimi çabuk düşer.
sayın suplilumas,
kütükleri her gün hortumla suladım altlarında su olduğu halde. ama ertesi gün gittiğimde kuruyorlardı. kütükler sürekli bodrum katta seranın içinde duruyorlar. yakında seradan çıkarıp bir kenara koyacam poşetli olarak bodrumda. sonuçta geç verim vereceklerini bile bile başladım onlara. beklerim sorun değil :)
Mehmet bey,
ben torbada bir kaç havalandırma deliğinden başka bir delik açmadım. mantarlar torbayı delip kendileri çıktı. çünkü daha önceki denemelerimde benim kesip çıkarttığım mantarların nerdeyse hepsi kurudu. ama kendileri delip çıkarsa kurumuyorlar :) tek bir mantar bile olsa delip çıkıyor o kadar yani. tabi torba gerginse. eğer torba gevşekse içinde büyüyor ve kuruyor. torba gergin olsun delik falan delmeye gerek yok :)
bugün yine 1,1 kilo topladım onu da ben yiyecem akşama kısmetse:)
suplilumas
01-06-2013, 16:12
Sayın maraşlı
her gün sulamanıza gerek yok kuruyor derken neyi kast ettiğinizi tam anlamadım kütük suyu çeker ve nemli kalır bu şekilde kalması ve üzerinin kuruması sorun değil. Kütük kuruyor demeniz için kütüğün tamamen kuruyup çatlamış olması gerekiyor. Yani kuruyan kütükte çatlaklar oluşur. Eğer çatlama değil de sadece üzeri kuruyor diye endişe ediyorsanız bu normal bir durum. Kütüğün üzeri değil içi önemli. Eğer içindeki nemi kaybediyor kuruyorsa bir yerde yanlış yapıyorsunuz. Seçtiğiniz kütük diyecem ama filizlenme dahi yapmış kurumamış yani tam olarak nasıl kuruduğunu anlamadım.
Torbalara delik açmama konusunda da yanılıyorsunuz yine uygulamada bir yerde yanlış yaptığınızdan dolayı delik açınca düşük yapıyor mantarlar. Mantarın poşeti delecek gücü yoktur kendiliğinden deliyorsa zaten sizin mantarlar o kadar çoğalıyor ki torbaya sığamayacak hale gelip torbayı parçalıyorlardır. Ben başka açılama bulamadım sizin uygulamanızdaki duruma. Eğer düşündüğüm gibi ise siz 10 kilo alacağınız torbadan 1 kilo mantar alıyorsunuz demektir.
sayın suplilumas,
kütüklerin üzeri kuruyordu. ben de kuruyor diye hergün suladım. ama şimdi hepsi poşetli bekliyorum onları.
torbalarda ciddi ciddi delik açmadım. sadece havalandırma delikleri açtım. bana da birisi deseydi görmediğim için inanmazdım. talaşta 50 kiloluk bir kompost hazırladım. şu ana kadar 4 kilo kadar topladım. hava çok da temiz değil benim serada. o yüzden benim mantarlar çok da büyümedi malasef. yarısı küçük ve zayıftı topladıklarımın. torba gergin olursa inanın delip çıkıyor.
daha 4 torbada da nedense tam beyazlaşma olmadı ve mantar çıkmadı. 16 torba ve 4 sepet altı üstü.
Mehmet Kemer
02-06-2013, 00:22
Tam anlattığım gibi bir örnek buldum. Sayın suplilumas sizce bu alet işimizi görür mü? Facebookta bir mantar firmasının paylaşımalrında buldum. Adı pin mührü imiş. Ben bunun aynısını yapıp deneyeceğim.
fideüreticisi
11-06-2013, 08:20
paylaşımların devamını bekliyorum...
suplilumas
12-06-2013, 15:10
@marasli
Sanırım siz poşetleri yanlış dolduruyorsunuz mantarların delip çıkma nedeni o. Torbayı bir sıra kompost üzerine misel sonra yine bir sıra kompost üzerine misel olarak dolduracaksınız. Her kompost sırasında elinizle hafif bastırıp büyük hava boşluğu kalmamasına dikkat edin. Çok sıkıştırırsanız misel havasız kalır mantarlarınız da çıkmak için yer bulamaz içerde çıkarlar torba çok gerilirse patlar bazı mantarlar dışarı çıkış yolu bulur. Yani torbayı delip çıkması sizin içerde ürün kaybettiğiniz anlamına geliyor.
@Mehmet Kemer
O alet işe yarar mı bilmiyorum ama basit bir şey zaten kendiniz de yapıp deneyebilirsiniz. Demir fırça kullanılıyor burada
sayın suplilumas,
kompostu zaten o şekilde dolduruyorum. bastırma işlemini de yapıyorum. talaşı çok bastırdığın zaman zaten poşeti parçalıyor. ne çok bastırdım ne de gevşek bıraktım. ürün kesinlikle kaybetmedim poşet içinde. gevşek olursa dediğim gibi delemiyor içerde büyüyor.
komposta kat kat misel koymaya da gerek yok. en üstten atıyorlar firmalar. araştırmalara İngilizce olarak devam ediyorum. hidrojen proxide ile kaynatma haşlama yapmadan sterilizasyon yapılıyormuş. bakalım net bir bilgi bulabilecek miyim
suplilumas
16-06-2013, 00:30
Sayın maraşlı,
Miseli oradaki firmaların nasıl poşetlediğini bilmiyorum ama Japon üreticilerin yaptıkları işlem benim dediğim şekil kat kat misel. Zaten mantıklı olarak düşünürseniz en hızlı yöntem olduğu açık. Çünkü misel üstten alta doğru ilerleyeceğine bütün torbada bir anda ilerliyor. Üstten attığınız miselin alta ulaşmasını beklemeniz gerek. Üstten atılma tekniği steril edilmiş kompostu bozmamak için uygulanır. Kompostu kendiniz el ile dolduruyorsanız kat kat tekniğini uygulamanız başarı oranını hızı ve verimi artırır.
Hidrojen peroxide ile steril edebilirsiniz ama kaynatmadan daha masraflı olur. Ürün az ise kaynatma, hidrojen peroxide ya da daha önce yazdığım şekilde sabunla steril yapabilirsiniz.
Mumin OKAN
06-09-2013, 13:11
merhabalar, konu hala güncel midir? son fotoları paylaşabilirmisiniz?
Mehmet Kemer
11-09-2013, 19:00
Merhaba, az önce yani saat 19:00 gibi mantar topladım. Ama fotoğraf çekmedim malesef. Şu an iki yıldır verim devam ediyor.
ben de denemeye devam ediyorum hatta satışa geçtim bile :)
Mumin OKAN
19-09-2013, 13:36
Merhaba, az önce yani saat 19:00 gibi mantar topladım. Ama fotoğraf çekmedim malesef. Şu an iki yıldır verim devam ediyor.
Mehmet Bey merhaba,
işi bilen ve tecrübeli biri olarak size bir kaç sorum olacaktı müsadenizle;
-aynı komposttaki samandan kaç defa ürün alınıyor? yani torbaları bir hasattan sonra açıp temizleyip yeniden mi kullanıyorsunuz yoksa hasattan sonra torbalar yerinde durup sulama işlemine devam mı ediyoruz?
-kullanılan suyun kireç oranı, üründeki verimi ne kadar etkiliyor? bulunduğum bölgede kireç oranı yüksek ve kireç oranı oldukça düşük 2 tür su var (buralarda tatlı su deniliyor ve ellerinizi sabunlayıp yıkadığınız vakit, sabun elinizde kalıyormuş gibi bir his yaratıyor)
-ve pastörizasyon işlemi için hangi yolu kullanıyorsunuz? hidrojen peroksit mi, sıcak buhar ile mi?
ben bu işi ticari olarak düşünüyorum. pastörizasyon işlemi için büyük kazana sıcak buhar veren bir makine ile pastörize edeceğim. böyle bir makine varmıdır bildiğiniz.
Cevaplarınız ve alakanız için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Maraşlı imrenmekle birlikte yapamamamın kıskançlığı ile tebrik ediyorum .
Mehmet Kemer
26-09-2013, 15:09
Mehmet Bey merhaba,
işi bilen ve tecrübeli biri olarak size bir kaç sorum olacaktı müsadenizle;
-aynı komposttaki samandan kaç defa ürün alınıyor? yani torbaları bir hasattan sonra açıp temizleyip yeniden mi kullanıyorsunuz yoksa hasattan sonra torbalar yerinde durup sulama işlemine devam mı ediyoruz?
-kullanılan suyun kireç oranı, üründeki verimi ne kadar etkiliyor? bulunduğum bölgede kireç oranı yüksek ve kireç oranı oldukça düşük 2 tür su var (buralarda tatlı su deniliyor ve ellerinizi sabunlayıp yıkadığınız vakit, sabun elinizde kalıyormuş gibi bir his yaratıyor)
-ve pastörizasyon işlemi için hangi yolu kullanıyorsunuz? hidrojen peroksit mi, sıcak buhar ile mi?
ben bu işi ticari olarak düşünüyorum. pastörizasyon işlemi için büyük kazana sıcak buhar veren bir makine ile pastörize edeceğim. böyle bir makine varmıdır bildiğiniz.
Cevaplarınız ve alakanız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Mumin bey, öncelikle gecikme için çok özür dilerim uzun zamandır online olamamıştım. Sorularınıza sırayla bilgim dahilinde cevap vereyim;
- Bir kompost sürekli mantar verir, ta ki içi eriyip bitene kadar. 10-15 kg luk kompostların aylar sonra 500 gr a kadar indiğini gördüm. Ama tabi ilk 3 flash kadar verimli olmuyor, ilk seferkiler gibi toplu ve büyük olmuyor malesef. Tek tek çıkıyor, o da yemeklik oluyor. Ticari düşünüyorsanız 3 flashtan sonra atmanız yerine yenisini koymanız gerekir.
- Kireçli su ile ilgili olarak bizim buralarda da bağ sulama suyu ve terkossuyu var. Terkosun mantarlar üzerinde benek yaptığını gördüm ama pek sorun olmuyor. Ben genelllikle depomdaki dinlendirilmiş su kullanıyorum.
- Pastorize için buradaki sobacılara büyük bir kazan yaptırdım. Bildiğimiz varillerin 2 katı kadar büyüklükte. Birde havuzum var kompost karşımını havuzda harmanlıyorum. Kaynattığım suyu üzerine döküp bir kaç saat dinlendiriyorum. Sonra süzerek alıp seriyorum. Soğuyunca poşetlere içine misel atarak dolduruyorum.
Sn. Maraşlı tebrik ederim. Allah bol ürün ve bol müşteri versin İnşallah.
sayın ilkazra teşekkür ediyorum. aylar süren uğraş sonunda tam anlamıyla ürün aldım.
sayın Mehmet Kemer, teşekkür ederim. size de Allah bol kazanç versin. en son talaş ve saman karışımı yapacağım diyordunuz. benim kompostumda talaş ağırlıkta saman azınlıkta. verim %30 u buldu. sizin kompostta verim % kaç oldu acaba ?
Mehmet Kemer
26-09-2013, 19:32
sayın ilkazra teşekkür ediyorum. aylar süren uğraş sonunda tam anlamıyla ürün aldım.
sayın Mehmet Kemer, teşekkür ederim. size de Allah bol kazanç versin. en son talaş ve saman karışımı yapacağım diyordunuz. benim kompostumda talaş ağırlıkta saman azınlıkta. verim %30 u buldu. sizin kompostta verim % kaç oldu acaba ?
Evet öyle demiştim ama sonra başka bir şey denedim. Pirinç kabuğu ve saman ile yaptım. Verim yine %25-30 civarı. Fakat lezzet biraz daha iyi gibi geldi.
Mumin OKAN
27-09-2013, 17:07
Merhaba Mumin bey, öncelikle gecikme için çok özür dilerim uzun zamandır online olamamıştım. Sorularınıza sırayla bilgim dahilinde cevap vereyim;
- Bir kompost sürekli mantar verir, ta ki içi eriyip bitene kadar. 10-15 kg luk kompostların aylar sonra 500 gr a kadar indiğini gördüm. Ama tabi ilk 3 flash kadar verimli olmuyor, ilk seferkiler gibi toplu ve büyük olmuyor malesef. Tek tek çıkıyor, o da yemeklik oluyor. Ticari düşünüyorsanız 3 flashtan sonra atmanız yerine yenisini koymanız gerekir.
- Kireçli su ile ilgili olarak bizim buralarda da bağ sulama suyu ve terkossuyu var. Terkosun mantarlar üzerinde benek yaptığını gördüm ama pek sorun olmuyor. Ben genelllikle depomdaki dinlendirilmiş su kullanıyorum.
- Pastorize için buradaki sobacılara büyük bir kazan yaptırdım. Bildiğimiz varillerin 2 katı kadar büyüklükte. Birde havuzum var kompost karşımını havuzda harmanlıyorum. Kaynattığım suyu üzerine döküp bir kaç saat dinlendiriyorum. Sonra süzerek alıp seriyorum. Soğuyunca poşetlere içine misel atarak dolduruyorum.
Sn. Maraşlı tebrik ederim. Allah bol ürün ve bol müşteri versin İnşallah.
Estagfirullah üstadım.
İlk üç hasattan sonra yenilemek doğru bir refleks anladığım kadarıyla.
Pastörizasyon için öyle bir yöntem aklıma gelmemişti açıkçası. Ben, büyük bir kazan içine basınçlı sıcak buhar ile içerde harmanlamayı planlıyordum ancak öyle bir makine ilk etapta oldukça pahalı olacak ama dediğiniz yöntem oldukça ekonomik ve pek teferruatı yok. Bir kaç yerde okudum pamuk kullanmak üretimi %30'un üzerine çıkartıyormuş. Ancak pamuk ta ucuz bulunabilen bir ürün değil. Yer problemim çözüldüğü vakit bende sistemimi kurup üretime başlayacağım nasip olursa. Misel için önerebileceğiniz üretici varmıdır?
Yakın zaman da, yakın yerlerdeki üreticileri ziyaret edeceğiz.
Bu da internette bulduğum, muhtemelen pastörize edilmiş kompostu paketlemek ile alakalı bir video,
Spawning blue oyster mushrooms - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=EBcqnBOrY2Y)
iyi seyirler
Mumin OKAN
27-09-2013, 17:10
Evet öyle demiştim ama sonra başka bir şey denedim. Pirinç kabuğu ve saman ile yaptım. Verim yine %25-30 civarı. Fakat lezzet biraz daha iyi gibi geldi.
Çeltik bizim buralarda üretilen bir ürün. Kabuk bulma konusunda sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum. Üretime başladığımda isteyene gönderme şansım da olabilir. Hatta birçok yerde temizleme ürünü olarak satılıyor küçük poşetlerde.
Mehmet Kemer
29-09-2013, 22:13
Miseli Agroma dan alıyorum. Sağolsunlar bir telefonla hemen gönderiyorlar. Bir de Vizyon Norm isimli firmadan bir kez aldım ikinci kez istediğimde misel gelmedi. Aslında Fransa da bir firma var Slvyana gibi bi ismi vardı bir tanıdık üretici oradan getirtiyor ama yabancı dilim olamdığı için görüşemedim :)
sayın Mehmet kemer, bu linkte türkiye ve iran temsilcisi varmış. adı İsmail tel var sadece. fiyat yok. nette benim gördüğüm en ucuz agroma mantarın miseli. 4 ten önce para yatırılırsa hemen kargoya veriyorlar. maraşa iki günde geliyor. ben memnunum. sorularınıza da samimi bir şekilde cevap veriyorlar.
Sylvan Inc. - Spawn (http://www.sylvaninc.com/locations/locationTurkey.html)
sayın Mehmet kemer, bu linkte türkiye ve iran temsilcisi varmış. adı İsmail tel var sadece. fiyat yok. nette benim gördüğüm en ucuz agroma mantarın miseli. 4 ten önce para yatırılırsa hemen kargoya veriyorlar. maraşa iki günde geliyor. ben memnunum. sorularınıza da samimi bir şekilde cevap veriyorlar.
fiyatı nedir acaba.? birde istiridye harici diğer mantar miselleride varmı bu firmada.
iletişim bilgileri aşağıda yazıyor.
Adres / Address:
Sylvan Tarım Ürünleri San. ve Tic.Ltd.Şti.
Alemdar Cad.İ.Kolaylı İş Hanı 14/24
41040 İzmit-Kocaeli
TURKEY
Tel:
+90.262.322.99.11
Fax:
+90.262.325.61.23
Genel Müdür / General Manager:
Ismail Kerem Kolayli
mobile: +90.532.251.00.22
sayın efor dün mail attım ama hala cevap gelmedi sylvan dan . agromadan siparişi verdim ben de. iki güne elimde olur ***. kilosu 6.5 lira. 2,5 kiloluk paketler halinde gönderiliyor. bir paketi 16,25 lira.
Mumin OKAN
01-10-2013, 23:50
sayın efor dün mail attım ama hala cevap gelmedi sylvan dan . agromadan siparişi verdim ben de. iki güne elimde olur ***. kilosu 6.5 lira. 2,5 kiloluk paketler halinde gönderiliyor. bir paketi 16,25 lira.
Üstad kapıda ödeme seçeneği varmı?
sayın Mümin Okan, onu hiç sormadım adamlar her zaman gönderdi bir sorun olmadı.
Mumin OKAN
03-10-2013, 14:51
Üstad merhaba. Bende dün aradım. ancak 5 kiloya kadar 11tl, 5 kilo üzeri 6,5 tl. Ben evde küçük bir sette başlayacağım.
yeni kompost hazır. kısmetse bu hafta da üretici belgesi alacağım tarımdan. sonra da maliye falan, rahatım ondan sonra *** :)
Mumin OKAN
21-10-2013, 11:59
@marasli
Allah Yolunu Açık Etsin Üstad. Hayırlı olsun.
Gerek bürokratik, gerekse ürünlerin ilerleme durumlarına ilişkin bizleri bilgilendirirsen memnun oluruz.
Tohum siparişimi bugün vereceğim kısmetse.
sayın maraşlı kompost hazırladıktan sonra hemen miselleri torbalara dikiyormusunuz. benim yaptığım komposttun iç kısmında kızışma olduğu için torbanın iç kısmına ektiğim miseller ölüyor. kompost bir hafta sonra kızışma işlemi sonlanınca dış kısımda olan miseller torbayı sarmaya başlıyor. miselleri bir hafta sonra eksek sorun çıkarmı sizce. ya da siz nasıl yapıyorsunuz acaba kompost hazırlama ve misel ekimini
sayın mümin okan, ben de tam bilmiyorum ama tarıma varıp mantar üreteceğim belge verin dedim, ne belgesi dediler :) sonunda ordan oraya gide gide sonunda üretici izin belgesi alacaksın dediler. bir dilekçe ile alınıyormuş. masrafı sormadım ama nette 200 civarı olduğunu okudum bir kaç yerde. belgeden kasıt da şu sayılı izinle üretilmiştir diye yazı vereceklermiş kısaca. maliyeden de fiş için kayıt açtırmak gerekiyormuş. arada kaçak satmaktansa daha fazla karla her markete giderim satarım. kafam rahat olur.
sayın efor, kompostu ben soğutup koyuyorum torbalara. o yüzden 24 saat gölgede bekleyince de tamamen soğuyor. bayram öncesi gittiğimde hiç bir sıkıntı yoktu sarmaya başlamıştı sağlıklı bir şekilde çok şükür. size de tavsiyem konpostu önce bir naylon üzerinde soğutmanız. gölgede 1 saat içinde soğuyor.
homicidium
21-10-2013, 19:45
Sn. Maraşlı
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Uzun süredir mantar üretimciliği hakkında düşünmekteyim, sizin gibi arkadaşlardan fikir almak istiyorum. Sizce orta ölçekli bir işletmenin, bir kaç mantar çeşidini yetiştirerek (shitake,kavak...) kar marjı ne olur?
(Kompost, misel ıslah etmek vs. sorun değil kendim yapabiliyorum yani masraftan bunu düşebilirsiniz ortalama verirken)
Sn. Maraşlı
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Uzun süredir mantar üretimciliği hakkında düşünmekteyim, sizin gibi arkadaşlardan fikir almak istiyorum. Sizce orta ölçekli bir işletmenin, bir kaç mantar çeşidini yetiştirerek (shitake,kavak...) kar marjı ne olur?
(Kompost, misel ıslah etmek vs. sorun değil kendim yapabiliyorum yani masraftan bunu düşebilirsiniz ortalama verirken)
Sn Homicidium, ben öyle usta değilim o yüzden kesin şeyler söyleyemem. kar marjı bulunduğunuz ile göre değişir. küçük bir il küçük pazar demektir. büyük şehir de büyük pazar demektir. tabi rakip yoksa. bazı şehirlerde pazarlarda 7 liraya satılıyor. bazılarında da paketli hali 15- 20 liraya kadar çıkıyor. burada ben 10 liradan satıyorum piyasayda. ben emeği asla masraf olarak hesaplamam. maliyeti şu kadar ben de çalıştım o da şu kadar demem. Kmaraşta bu işi yapan başka kimse yok o yüzden karı güzel ama sorun pazar oluşturmakta. millet bilmiyor bu yüzden de almıyor. insanların çoğu şekline bakıyor, yargıda bulunuyor. bir kaç tür mantarı insanlara tanıtmak mesele. tanıtsanız bile bence hepsi için ayrı sistem gerekecektir. çünkü gereksinimleri birbirinden farklı sonuçta. her biri için farklı uğraş demektir. tabiri caizse bir koltukta bir kaç karpuz taşıma olur eğer yeriniz ve mali olarak güzünüz yoksa.
ben bu işe başlarken hem yerli hem de yabancı sitelerde bayağı araştırma yaptım. neler okudum neler. ama anladım ki okumak boş denemeden öğrenmiyor insan. hem yetiştirmesini hem pazarlamasını hem de yemesini yapınca öğreniyor. bulunduğunuz şehirde varsa piyasada o fiyat üzerinden bir değerlendirme yapabilirsiniz. zira kompostu falan siz yapabiliyormuşsunuz. onların maliyetlerini ve satış fiyatlarını göz önüne alın. bu şekilde kar marjınızı en iyi siz çıkarırsınız. başka bir şehirde başka şartlar altında yapan insanlar değil.
uğraşması güzel, hele ki kuzucukları kasaya koyunca daha da hoş oluyor. her şeyden önce sevmezseniz çabuk sıkılırsınız. zira bebek gibi bakım istiyorlar :)
Mumin OKAN
22-10-2013, 08:12
sayın mümin okan, ben de tam bilmiyorum ama tarıma varıp mantar üreteceğim belge verin dedim, ne belgesi dediler :) sonunda ordan oraya gide gide sonunda üretici izin belgesi alacaksın dediler. bir dilekçe ile alınıyormuş. masrafı sormadım ama nette 200 civarı olduğunu okudum bir kaç yerde. belgeden kasıt da şu sayılı izinle üretilmiştir diye yazı vereceklermiş kısaca. maliyeden de fiş için kayıt açtırmak gerekiyormuş. arada kaçak satmaktansa daha fazla karla her markete giderim satarım. kafam rahat olur.
sayın efor, kompostu ben soğutup koyuyorum torbalara. o yüzden 24 saat gölgede bekleyince de tamamen soğuyor. bayram öncesi gittiğimde hiç bir sıkıntı yoktu sarmaya başlamıştı sağlıklı bir şekilde çok şükür. size de tavsiyem konpostu önce bir naylon üzerinde soğutmanız. gölgede 1 saat içinde soğuyor.
aynen öyle üstadım, katılıyorum. resmileştirmek herzaman iyidir. başın ağrımaz en azından.
dün misel siparişimi verdim yarın **** öbürgün elimde olur. bir kaç farklı kompost türü ile (saman, kavak talaşı, pamuk, çeltik kabuğu, kütükte kapak ve çift kütük yöntemi gibi) evde deneyeceğim.
cevabınız için teşekkürler. bende kompostu soğutarak koyuyorum ama soğutma esnasında sanırım bakteri karışıyor ya da poşete açılan deliklerden giriyor. kompost naylonlara konulduktan bir süre sonra fermentasyona girip kendi kendine kızışıyor. sizde de muhakkak olmuştur ama ben sanırım karışım oranınında yanlış yaptığım için ortalarda fazla ısı olup kenardaki miseller ancak yaşayabiliyor ve fermentasyon bitince iç kısımlara sarıyor. ben zengin bir karışım yaptığım için olabilir. çünkü ilk flaşta en az %30 civarı verim aldım.diğer flaşlarıda düşünürsek %45 e çıkabilir belki. karışımın içinde kepek ve diğer katkı maddeleri bakteri popülasyonunu arttırıyor buda kompostta kızışmaya sebep veriyor olabilir.sizin kompost karışımı ve oranlar nedir acaba.
aynen öyle üstadım, katılıyorum. resmileştirmek herzaman iyidir. başın ağrımaz en azından.
dün misel siparişimi verdim yarın **** öbürgün elimde olur. bir kaç farklı kompost türü ile (saman, kavak talaşı, pamuk, çeltik kabuğu, kütükte kapak ve çift kütük yöntemi gibi) evde deneyeceğim.
kolay gelsin Sn Mümin OKAN. başlamak bitirmenin yarısıdır :)
cevabınız için teşekkürler. bende kompostu soğutarak koyuyorum ama soğutma esnasında sanırım bakteri karışıyor ya da poşete açılan deliklerden giriyor. kompost naylonlara konulduktan bir süre sonra fermentasyona girip kendi kendine kızışıyor. sizde de muhakkak olmuştur ama ben sanırım karışım oranınında yanlış yaptığım için ortalarda fazla ısı olup kenardaki miseller ancak yaşayabiliyor ve fermentasyon bitince iç kısımlara sarıyor. ben zengin bir karışım yaptığım için olabilir. çünkü ilk flaşta en az %30 civarı verim aldım.diğer flaşlarıda düşünürsek %45 e çıkabilir belki. karışımın içinde kepek ve diğer katkı maddeleri bakteri popülasyonunu arttırıyor buda kompostta kızışmaya sebep veriyor olabilir.sizin kompost karışımı ve oranlar nedir acaba.
Sn Efor, söylediğiniz olay başıma hiç gelmedi. soğuduktan sonra asla ısınma olmadı bende. beklettiğim ortamın ısısı da yazın bile 27 dereceydi. sizin karışım oranınız nedir bilmiyorum ama yarıdan fazlasını ince talaş geri kalanını da saman şeklinde yapıyorum. %15 civarında da kepek koyuyorum karışıma. tabi biraz da alçı.
suplilumas
23-10-2013, 13:35
@efor
Karışımınızdaki bazı maddeler etkileşime girip ısı oluşturuyor olabilir mi?
@efor
Karışımınızdaki bazı maddeler etkileşime girip ısı oluşturuyor olabilir mi?
karışımım yeşilken biçilip kurutulmuş ot,kepek, az miktar kırık darı ve kağıttan oluşuyor. karışımım da sanırım karbon oranında sorun var.
Mumin OKAN
31-10-2013, 18:37
Arkadaşlar merhaba. Evde mantar üretme denemem devam ediyor. Fotoğraflar ekte. Durum ümit ediyorum iyidir. Tecrübesi olan arkadaşlarım yorum yapabilirler mi?
sayın Mümin Okan, şimdilik bir sorun yok :) inşallah da olmaz. ama sanki samanlar biraz fazla kuru gibi geldi. samanların ikinci resminde büyük bir sap var. bayağı kuru gibi geldi gözüme.
Mumin OKAN
01-11-2013, 08:20
bir varilde yaklaşık 2 torbalık sadece samanı buhar ile pastorize ettim. şöyle ki; bir tel sistemi ile samanı sarmaladım. varilin altına bir karış yüksekliğe kadar su ilave ettim, üzerine sarmalanan samanı koydum. alttan ısıtmaya başladım. üstten de kapadım varili, yaklaşık 15-20 dk sonra su kaynamaya başladı, bu şekilde 2 saat kadar kaynattım. (ancak bazı yerlerde komple varil su ile dolduruluyor ve o şekilde kaynatılıyor, hangisi daha iyi kestiremedim) varilden çıkardıktan sonra torbalara ilave edene kadar neredeyse kurudular tamamen, bende arada su spreyliyordum. bir iki günden beri sulamayı kestim. devam mı etsem? ikilemdeyim şuan.
mlevent.aktan
01-11-2013, 09:54
reishi mantarı yetiştiren ya da bu hususta bilgisi olan var mı?
bir varilde yaklaşık 2 torbalık sadece samanı buhar ile pastorize ettim. şöyle ki; bir tel sistemi ile samanı sarmaladım. varilin altına bir karış yüksekliğe kadar su ilave ettim, üzerine sarmalanan samanı koydum. alttan ısıtmaya başladım. üstten de kapadım varili, yaklaşık 15-20 dk sonra su kaynamaya başladı, bu şekilde 2 saat kadar kaynattım. (ancak bazı yerlerde komple varil su ile dolduruluyor ve o şekilde kaynatılıyor, hangisi daha iyi kestiremedim) varilden çıkardıktan sonra torbalara ilave edene kadar neredeyse kurudular tamamen, bende arada su spreyliyordum. bir iki günden beri sulamayı kestim. devam mı etsem? ikilemdeyim şuan.
sayın Mümin Okan, saman sonuçta ısınır ve pastörize olur herhalde ama nem az olursa misel sarımında belki sorun olabilir. yine de tam bir şey diyemem.
Mumin OKAN
07-11-2013, 10:11
Arkadaşlar merhaba, denememden son görüntüler ektedir. Yorumlarınız?
sağlıklı bir şekilde gelişiyor hocam. sorun yok yani :)
suplilumas
08-11-2013, 11:00
@ Mumin OKAN
Kavanozdaki olmuş artık kavanozdan çıkarıp yavurlamaya alman gerekiyor.
Mumin OKAN
08-11-2013, 15:37
@marasli
saolasın üstadım
@suplilumas
nasıl yani üstad? biraz açarmısınız?
sayın Mumın okan pastörilizasyondan önce samanı suda biraz bekletmediniz mi ? takip ettiğim kadarıyla samanı kaynatmadan buharda steril duruma getirdiniz. önceden de samanı suda bekletmediyseniz sadece buharla steril duruma getirme esnasında samanda oluşan nem mantarın yetişmesi için yeterli olmaz. poşetteki samanların özellikle alt tarafları çok kuru gibi duruyor.
Mumin OKAN
10-11-2013, 17:29
Sayın @efor evet üstad bekletmedim. Sanırım bu sebepten dolayı kısmen yeşil küf oluştu bazı yerlerde. Onlarıda bulundukları yerden aldım. Şimdilik fazla sarmadı.
Birdahaki sefere kompost hazırlarken suda bekletirim.
Deneyerek öğreniyorum üstad. Çok saolasın :)
suplilumas
14-11-2013, 11:54
@Mumin OKAN
Kavanoz içinde mantarın çıkması kolay olmayacaktır. Kavanoz içinde zamanla hem hava hem nem tükenecek miseller ya boğulup ölecek ya da kuruyacaklar ya da başka olmusuz durumlar oluşacak. O nedenle kavanozda oluşturduğunuz miselli poşetlerden farklı işlemlerle meyve verme durumuna getiriyorsunuz. Mantarların misel gelişimi için gerekli olan ışık nem ısı farklı meyve için farklı olur. Misele meyve verdirmek için o nemi ve ısıyı ayarlayıp yavrulama denilen ortama sokmanız gerekiyor.
Bunu basit olarak şöyle yapabilirsiniz. Bir adet kapaklı dikdörtgen büyükçe plastik kutu alıp bu kutu içine ıslatılmış perlit sereceksiniz. Eğer bulabilirseniz ısı ve nemi ölçmek için gerekli araçları da yerleştirin. Kavanozdaki miselinizi ağız kısmını sert bir zemine vurarak kayıp çıkmasını sağlayın. Bu misele kek deniyor bu keki kırmamanız ve bozmamanız gerekiyor. Çıkardığınız keki bir kaba koyup kaba su doldurup 6 - 8 saat bekletin. Suyun içinde kalması için üzerine tabak falan koyup ağırlık yapmanız gerekiyor yoksa yüzer. Islatma işlemi bitince ıslak ıslak çıkarıp vermikulat ile üzerini kaplayın. Vermikulat kuru kek ıslak olduğunda kolayca yapışacaktır. Daha sonra bu keki alıp altına kekten çok az büyük bir altlık kesin bu altlık folyo, plastik ya da poşet parçasından olabilir. Keki perlit koyduğunuz yavruluğa alın. Eğer sadece bir tane ise tam ortaya koyun değilse uygun şekilde dağılım yapabilirsiniz. Yarım saat ya da saat başı bir tane fısfıs ile su sıkıp vermikulatın yavaş yavaş kek üzerinden düşmeden ıslanmasını sağlayın. Bundan sonra günlük bakım olarak arada bi ısısını nemini kontrol edip beklemeniz gerekiyor. Vermikulat miselden dolayı beyazlaşak daha sonra mantarlarınız çıkmaya başlayacak. İlk vermikulat ıslamasından sonra asla keke su sıkmayın. Yavruluğu nemlendirmeniz gerekiyorsa bir elinizle sert bir şeyi keke değdirmeden siper yaparak yavruluğa su sıkmanız yeterli.
Mumin OKAN
15-11-2013, 10:17
sn @suplilumas alakanızdan dolayı teşekkür ederim.
dediklerinizi uygulamaya çalışacağım elimden geldiğince. ancak birkaç sorum olacak; perlit sıkıntı değil biraz buldum, vermikulat nasıl birşey, google da vermikülit diye birşey çıkıyor, bu ürünü nereden bulabilirim? çiçekçilerde bulunabilir mi?
düzenleme: sanırım perlit, inşaatçıların kullandığı perlitten değil, vermikülit i çözdüm. sitede falan yazılar mevcutmuş.
http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/25999.htm
suplilumas
16-11-2013, 06:05
Perlit inşaatlarda da kullanılıyor aynı şey olabilir. Çiçekçilerde bulabilirsiniz her ikisi de bahçecilikte kullanılır.
Mumin OKAN
16-11-2013, 17:48
Üstad burada çiçekçilerde bulamadım. İstanbuldan arkadaşlarımdan isteyecem **** dogalbahce.com dan
sirikci46
16-11-2013, 19:05
Merhaba arkadaşlar bu arada sana ayrıca selamlar hemşerim,. Bende maraşlıyım merkez, göksunda ziraat mühendisiyim ve Mantar yetiştiriciliği kursu veriyorum yaptıklarınızı kursiyerlerime gösteriyorum. Bende ayrıca bilgilerimi artırıyorum pek fazla bilgim yoktu mantarla ilgili fakat şu anda daha iyi.
Ayrıca burda okuduğum üzere bende agromayı aradım ve sipariş veridi. 2 günde elime ulaştı. 5 kg Misel 32,5 lira ve bulunduğum yer mobil bölge olduğu için 7 lira da kargo ücreti ödedim adamlar çok ilgili. Bu bilgi içinde ayrıca teşekkür ederim, bundan sonra başlığı takip edeceğim hepinize kolay geldin.
Bunun dışında bende Gıda kontrolörüyüm, İl Tarımdaki arkadaşlar çok ilgililerdir fakat kafanıza takılan herhangi bir konu olursa bende yardımcı olmaya çalışırım.
Sayın sirikci46, ben göksunda başladım aslında bu işe. y.emre io daydım. şimdi merkezdeyim. kantindeki memed abim heveslendirmişti beni ben devam ediyorum ama o bıraktı malesef çevre baskısı yüzünden. kurstan bahsetmişiniz de kurs ne zaman açıldı hiç haberim olmadı?
sirikci46
16-11-2013, 21:00
Kurs Göksun'da 1 Kasım'da başladık İşkur ve Halk Eğitim'in ortaklığında İlçe Tarım olarak dersleri biz İlçe Tarım Müdürlüğündeki salonumuzda veriyoruz. Aslında mantar deneyimli olduğum bir konu değildi ancak İşkur bu konuyu belirlemiş bizde elimizden geleni yapıyoruz.
Mumin OKAN
17-11-2013, 19:01
Torbalarımın birinden küçük kare.
Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar
mümin hocam pastörizasyonda sıkıntı var galiba. bende de aynısı vardı. misel sarmadan başka mantar çıkmış. bana da ziraat yüksek mhendisi söylemişti fotoları mail atmıştım kendisine. eğer bozulmazsa kompostunuz bir dahaki sefere daha dikkatli olun. sıcaklık istenilen seviyeye ulaşmamış anlaşılan benimkinde olduğu gibi.
sayın sirikci46, iyi olmuş açılması biz karanlıkta el yordamıyla yolumuzu bulmuştuk malesef. ama *** kursiyerler kararlıdır bu işte yoksa ilk bir kaç başarısız denemeden sonra ilk başta en yakındakilerin baskısı yüzünden bırakırlar :(
Mumin OKAN
17-11-2013, 20:46
Sayın marasli, peki ne yapmak gerek. Torbayı elden çıkarmak mı daha avantajlı olur?
sayın mümin okan, şimdilik öyle kalsın yeşil küf olmadığı sürece çok sorun olmaz. bekleyin misel sararsa ve yeşillenmezse mantar alırsınız. kaldı ki yeşil küf olan torbalardan bile mantar çıkar ama verim düşük oluyor. tabi tamamen yeşil değilse :)
sirikci46
21-11-2013, 22:19
Kompostlarımızı hazırladık misellerimizi ektik. Çok da güzel bir yer ayarladık, her ne kadar hijyen konusunda şartlarımız uygun olmadığı için yeterli olamadıysakta şıüu an için iyi durumdalar misellerimizde maşallah 2 günde sarmaya başladı. Fotoğrafta çektim bir ara yükleyeceğim. İnşallah sonucada ulaşırsak bu kursiyerlerimin isteğini daha da artıracaktır.
alpay_23
01-12-2013, 10:12
arkadaşlar kendi ürettiğim miselleri torbalara ektim. 34. gün oldu ama hala bir belirti yok. mantar çıkmadı fotoğrafları gönderiyorum yorumlarınızı bekliyorum.
HuseyinBarut
02-12-2013, 17:43
Kütükte mantar verim oranı nekadardır acaba. Sizin kütükler ortalama 35,,40 cm boyunda sanırım bir kütük aylık kaç kg verebilir iyi bakıldığında. Bende yapmayı planlıyorum ozelden ulaşabilirseniz sevinirim... iyi forumlar...
sayın alpay_23, poşetlerde hiç mantarın çıkması için yer açmamışsınız. temiz bir bıçakla poşete çizik atın. bir kaç gün içinde kendini gösterecektir.
sayın HuseyinBarut, kıyaslamak için tam anlamıyla verim alamadım kütüklerden.
suplilumas
07-12-2013, 10:36
@Mumin OKAN
Başka mantar çıktığını gördüğün poşetleri hemen imha et. Yaydığı sporlar ortama girecek ve ilerde yapacağın bütün işleri riske atacaktır.
alpay_23
07-12-2013, 17:03
sayın alpay_23, poşetlerde hiç mantarın çıkması için yer açmamışsınız. temiz bir bıçakla poşete çizik atın. bir kaç gün içinde kendini gösterecektir.
hocam yorumunuz için teşekkürler. mantarlarım çıkmaya başladı. acele ediyormuşum meğer. biraz sabırlı olmak gerekiyormuş demek.
HuseyinBarut
07-12-2013, 19:53
Teşekkürler sayın marasli Sanırım poşette daha iyi verim alınıyor...
suplilumas
08-12-2013, 14:04
@HuseyinBarut
Kütük ile poşet farklı kıyaslama yapmak yanlış olur. Poşeti hazırlar kullanır atar bir daha hazırlarsınız. Kütüğü ise bir kez hazırlar yıllarca ürün alırsınız. Kütükler doğru hazırlanmışsa ve doğru ortamdaysa genelde tam verimi üç yıl sonra göstermeye başlar. Tamamen süngerleşip çürüyene kadar da verim devam eder. Tam doğru olmasa da şöyle örneklemek daha anlaşılır yapar. Bir kütük ve bir poşet hazırladığımızı varsayalım. Poşette bir süre sonra 10 tane mantar aldıktan sonra atıp bir daha hazırlamamız gerekecek. Kütük ise ilk yıl 10 mantar verecek ikinci yıl 20 üçüncü yıl 30 ve kütük çürüyüp performansı düşene kadar 30 - 40 mantar ile devam edecek. Sonra sayı yükseldiği gibi düşüp sıfıra inecek. Kütük ile aynı oranda mantar alabilmeniz için her ay bir poşet hazırlamanız gerekecek.
Poşetin avantajı seri üretim yapabilmenizdir ama devamlı emek harcamanız gerekiyor. Kütüğün özelliği ise az masraf az emek az bakımla sürekli üretim. Poşete verdiğiniz emeğin yarısını her yıl kütük aşılamaya vermiş olursanız 4 - 5 yıl sonra poşetle üretim yapan hiç kimse üretim oranınızı yakalayamaz. Ayrıca kütükte üretilen mantarlar komposttan daha lezettli ve daha kaliteli olurlar.
Mumin OKAN
10-12-2013, 09:50
vertigo teşhisi konulduğundan beri doğru düzgün bir işlem yapamadım arkadaşlar.
sayın @suplilumas poşeti atmak için pazar günü kontrol ettiğimde aşağıdaki şekilde popurcuklanmalar gördüm. ve bu sabah itibariyle fotoğraflardan bir kaçı aşağıdadır.
yorumlarınız benim için değerlidir.
ekonomik sisleme sistemi projesi yapmaktayım. uygulamam başarılı olduğunda paylaşacağım.
suplilumas
11-12-2013, 11:11
@Mumin OKAN
Uygulamanız başarılı bunlar bebek mantarlar. Sadece başka mantar çıktığını söylediğiniz poşeti ne olursa olsun atın hiç bekletmeyin. İlerde kurtulamayacağınız bir duruma sokar sizi.
Sayın arkadaşlar bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için öncelikle tesekkür ederim.
karşılaştığım şu video ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
วิธีà¸�ารทำà¸�้à¸*นเห็ภ” - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=UvIlHphiewQ)
videonun sonundaki malzemeler ve oranları
özellikle komposta katılan kimyasal gübre ve nemlendirmede suya katılan sıvı gübre hakkında.hayırlı günler.
Mumin OKAN
15-12-2013, 09:20
Torbamdan son görüntüler arkadaşlar. Hasat ı nasıl yapabilirim. Tek büyüğü alsam devam edermi?
acemi_cevizci
15-12-2013, 11:21
Torbamdan son görüntüler arkadaşlar. Hasat ı nasıl yapabilirim. Tek büyüğü alsam devam edermi?
sen bu işi çözmüşsün arkadaş :D kaç günde bu hale geldi mantarların ?
Mumin OKAN
15-12-2013, 17:50
sen bu işi çözmüşsün arkadaş :D kaç günde bu hale geldi mantarların ?
toplamda 2 ay ı buldu :)
bereketli olsun sayın mümin okan. kesime hazır hale gelmiş mantarlar. temiz bir bıçakla köküne yakın yerden kes. küçükler zaten büyümez artık. bir de mantarın bulunduğu yer çok da temiz havalı bir yer değilmiş anlaşılan. yapraklar büzüşmeye başlamış çünkü. bu da komposttan verim almanızı engeller. tecrübeyle sabittir.
Mumin OKAN
16-12-2013, 10:33
bereketli olsun sayın mümin okan. kesime hazır hale gelmiş mantarlar. temiz bir bıçakla köküne yakın yerden kes. küçükler zaten büyümez artık. bir de mantarın bulunduğu yer çok da temiz havalı bir yer değilmiş anlaşılan. yapraklar büzüşmeye başlamış çünkü. bu da komposttan verim almanızı engeller. tecrübeyle sabittir.
saolun sayın maraşlı üstadım. evet alan içinde hava sirkülasyonu yaptıramadım. hergün belirli aralıklarda yaptırmam gerekirken haftada bir kaç saat yapabildim. o da pazar günleri oldu.
peki bunlardan nasıl yemek yapabiliriz? kızartma iyi olur mu? yoksa sote mi yapalım? :)
sayın Mümin Okan havalandırma olmazsa olmaz. verimi yok dercesine azaltıyor. yemek konusuna gelince keyfine göre takıl. ben daha çok sotsini seviyorum. yağda ağır geliyor bana. fırın tepsisine düz hafif tuz ekele sür fırına o da güzel oluyor sade yemek için :)
http://img492.yukle.tc/thumbs/8379Resim_051.jpg (http://img492.yukle.tc/image.php?id=8379Resim_051.jpg)
malzeme sadece kavak talaşı poşet başı 1 tatlı kaşıgı kireç 4 tatlı kaşığı alçı 3 dakika mikrodalgada sterilizasyon 14 ekimde hazırlandı.
http://img492.yukle.tc/thumbs/3340Resim_052.jpg (http://img492.yukle.tc/image.php?id=3340Resim_052.jpg)
uzun süre iş güç derken ilgilenemedim akşam rastladığım bir videoda gördükten sonra vefat eden balıklarımın boşta kalan akvaryumunu bu şekilde değerlendirdim
http://img492.yukle.tc/thumbs/2537Resim_053.jpg (http://img492.yukle.tc/image.php?id=2537Resim_053.jpg)
ilerleyen zamanda mantar resimleriyle görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
suplilumas
17-12-2013, 16:21
@şafak
Torbalarınızda delik yok hava alamadıkları için boğulup ölecekler. Yıldız tornavida ya da kalem gibi bir şeyi steril edip bol miktarda delik açın. Torbalara kapak yapmanıza gerek yok. Ağızlarını bağlamanız yeterli. Videoda gördüğünüz kapaklar filitreli havalandırma için takılıyor. Yani o kapaklara delik açılıp filitre geçirilmiş misel oradan hava alıyor ve gazı dışarı salıyor. Kapakları delip yapay elyaf yerleştirerek filitre yapabilirsiniz ama sizin torbalarınız o sistem için çok büyük. Filitre yetersiz kalacaktır. Torbaları hazırlar hazırlamaz daha yerine yerleştirmeden bol bol delik açıp hava almalarını sağlamanız gerekiyor. Ayrıca odada tutmanız akvaryumda tutmanızdan daha yararlı akvaryum da miselleri ve mantarları havasız bırakacaktır. Akvaryumdaki perlitin torbalarınıza bi faydası yok çünkü perlit nem sağlamak için konuluyor. Nemin torbaya girmesine imkan yok fazla dış nem torba içinde daha fazla sıcaklığa neden olacaktır. Banyonuz uygunsa torbalarınızı banyonuza taşıyıp asın. Banyo içindeki nem mantarlar çıktığında onlar için yeterli olacaktır. Resimlerden bakteri mi değil mi tam anlayamadım ama bana mantarlarınız çıkmış ama torbalarda delik olmadığından torba içinde kalmışlar gibi görünüyor. Eğer yukarıda yazdıklarımı uygularsanız ve henüz boğulmamışlarsa bir iki haftaya kadar deliklerden pinleri (bebek mantarları) görmeye başlarsınız. Eğer başarısız olursa torbaları atıp yeniden hazırlayın. Kompostu torbalara çok sıkıştırmadan doldurun ve yukarıda yazdıklarımı uygulayın mantarlarınız çıkacaktır. İşin en çok sorun çıkaran bölümünü başarıyla geçmişsiniz.
Başarılar.
suplilumas
17-12-2013, 16:48
@Mumin OKAN
Yetiştirdiğiniz türün besin değeri ve lezzet veren kısmı şapkadan çok sap kısmı o nedenle geliştirmeniz gereken kısım şapka değil sap. Bu türde ışığı yukarıdan verirseniz sapları uzar ve genişler ışığı yandan alınca ( doğal ortamda ağaçlarda yetiştiği gibi) sap kısa kalır bükülür ve şapka genişler. Komostları küçük dik torbalara ya da süt şişesi türü kaplara yaparsanız ve havalandırmayı sadece üstten yaparsanız şekil kontrolünü daha kolay yapabilirsiniz. Şafağın gönderdiği videodaki teknik o amaçla uygulanan bir teknik. Yavrulama aşamasına gelindiğinde kapak filitreler tamamen sökülecek ve oradan mantarlar dik bir şekilde çıkacak. Sapın gelişiminin yavaşladığını ya da durduğunu ve şapkanın genişlemeye başladığını gördüğünüzde o mantarı kesip alın afiyetle yiyin diğerlerinin gelişimine engel olmasın.
arkadaşlar kendi ürettiğim miselleri torbalara ektim. 34. gün oldu ama hala bir belirti yok. mantar çıkmadı fotoğrafları gönderiyorum yorumlarınızı bekliyorum.
sayın alpay_23
torbalarınızın sarımı güzel ama torbalarınızda delik göremedim torbalarınızı delik açarsanız bir haftaya mantarlarınız çıkmaya baslar.
@suplilimas
bilgileriniz için teşekkürler.
poşetler 1 kiloluk büyük değil akvaryum küçük :D
poşetleri jilet ile kestim fotoda belli olmamış.
altta kalan perlitlerler nem için ıslatıldı.
havalandırma için 2-3 saate bir açıp kapağı havalandırıyorum.
2-3 poşet daha var onlarıda banyoya koyarım.
kapakları delip pamuk koyup kapatmıştım hava için
birdaahaki sefere elyaf kullanacağım.Tayvan da yaptıkları gibi
sadece kapak tarafından mantar almak istiyorum.Bu poşetlerde üstte az miktar yeşil küf oldu. onun için kestim poşetleri.
birde kuluçka odası için buzdolabından bozma kuluçka makinası vardı.Onu sabit 20 derecede kullansak olurmu?
Mumin OKAN
04-01-2014, 11:38
arkadaşlar ilk hasatı yaptığım torbadan yeniden minik mantarlar oluştu. ve vermikülit li işlemden de minik mantarcıklar oluşmaya başladı, ancak çok yoğun oldu sabah foto çekemedim. akşama foto alınca ilave edeceğim.
çiçeklerle mantarlarla ilgilenirken görüyorumki burada güzel arkadaşlıklar oluşmuş tebrik ederim :)
Mumin OKAN
29-01-2014, 11:15
Torbaların birinden bu sabahki görüntü. foto biraz buğulu, çünkü nem makinesi çalışıyordu.
bu arada kütüklerde de biraz değişiklik var, ancak telefon ile öğreniyorum, bir ara gidip bizzat göreceğim.
Torbaların birinden bu sabahki görüntü. foto biraz buğulu, çünkü nem makinesi çalışıyordu.
bu arada kütüklerde de biraz değişiklik var, ancak telefon ile öğreniyorum, bir ara gidip bizzat göreceğim.
Nem makinesini neden çalıştırıyorsunuz ki? Poşette mantarda zaten nem kaybı çok az oluyor. sabah akşam bir pülverizatör ile su püskürtmek yeterli bence
Mumin OKAN
13-02-2014, 22:17
Nem makinesini neden çalıştırıyorsunuz ki? Poşette mantarda zaten nem kaybı çok az oluyor. sabah akşam bir pülverizatör ile su püskürtmek yeterli bence
Öyle de denedim ancak olmadı hocam. Bu yüzden kullanıyorum.
nemleme sistemi kullanmak verimi attırıyor.
otomatik yaparsanız faydasını göreceksiniz.
arkadaşlar diğer konu baslığında ilk uygulamamla ilgili yardımcı olursanız sevinirim. http://www.agaclar.net/forum/mantar/3094-18.htm
Mumin OKAN
24-02-2014, 10:38
arkadaşlar yukarıdaki mesajımın ertesi gününde yaptığım hasattan görüntüler ektedir. yapa yapa işin inceliklerini öğreniyorsunuz. kompost karışımım çeltik kabuğu ve saman dan oluşmaktadır.
bir kısmını kızartma, bir kısmını fırında yaptı hanım. her ikisi de oldukça lezzetliydi.
Mehmet Kemer
26-02-2014, 19:33
arkadaşlar yukarıdaki mesajımın ertesi gününde yaptığım hasattan görüntüler ektedir. yapa yapa işin inceliklerini öğreniyorsunuz. kompost karışımım çeltik kabuğu ve saman dan oluşmaktadır.
bir kısmını kızartma, bir kısmını fırında yaptı hanım. her ikisi de oldukça lezzetliydi.
Mumin bey mantarlar biraz havasız kalmış gibi uçları sararmış.
cuncalak
26-02-2014, 23:31
Kütükte yetiştirme oldugu için bu konudan soruyorum arkadaşlar.
Kesilmiş olan kavak agaçlarının yerde kalan 30-40cm civarıdır heralde kök kısımlarına aşılama yapılabilirmi yerde kalan kısım bahçemizde sürekli akan akarsuyun hemen kenarında.
Mumin OKAN
27-02-2014, 09:21
Mumin bey mantarlar biraz havasız kalmış gibi uçları sararmış.
evet Mehmet bey, evde olmadığımdan ancak akşamları havalandırabiliyorum. Ama onu için de ufak bir düzenek hazırlayacağım, elimde akvaryumumdan kalan hava pompası ile.
Birde havalandırma yaparken oda hava temizleyici kullanmayı da planlıyorum. o şekilde deneyen var mı acaba?
birgaripyolcu
12-04-2014, 20:40
arkadaşlar vallahi o kadar yazı okuduk ki konu ile ilgili olarak kafamız karma karışık oldu.Yanlışta olsa yaptığınız işlemleri basit bir dille basamaklar halinde yazmanız mümkün mü...
cuncalak
06-05-2014, 01:34
Kütüklere yapılan ekimde 1ayda sarım tamamlanıyor diye okumuştum, burda kütügün heryeri bembeyazmı olması gerekiyor 1aydan fazlada sürebilirmi sarım?
kütük tamamen beyazlamadan mantar veriyormu arkadaşlar benim yaptıgım ekim nerdeyse 40gün oldu beyazlama heryerinde yok sadece miselin ekili oldugu yerlerde var.
2 kütükte çok ufak toplu iğne ucu kadar mantarlar var ama büyüme yok hiç yanlışı nerde yapıyorum acaba?
mesutyildiz0665
22-07-2014, 16:07
merhaba arkadaşlar bende bunu hobi olarak yapmak istiyorum ama hiç bi fikrim yok nerden başlayacağımı bilmiyorum açıkcası yardımcı olabilirmisiniz rica etsem teşekkürler
Mumin OKAN
02-08-2014, 07:11
Diğer konuya yazmıştım. Burayada ilave edeyim.
Geçen yıl aralık ayında uyguladığım kütüklerin son hali.
edit: foto eklemesi
fatihgmc
15-01-2015, 16:52
konuyu sonuna kadar okudum çok güzeldi emeği geçen arkadaşlara teşekkürler, son durum nedir mehmet kemer,mümin okan, maraşlı, şafak beyler.
Tahsinmd
17-02-2015, 15:40
Bunlarda torbalardan bir kaç görüntü
Arkadaşlar;
Paylaşılan resimlerde neredeyse bembeyaz istiridye mantarları da var koyu gri renkte olanlarda...Bunun temel sebebi nedir?
suplilumas
22-02-2015, 03:21
@Tahsinmd
Tür ya da varyasyon değişik. Her birinin bilimsel adı farklı farklıdır. İstiridye mantarı ismi halk arasında kullanılan genel bir isimlemedir. Örneğin saf kan arap ingiliz ya da koşum atlarının hepsine at diyoruz ama her biri farklı özelliklerini ön plana çıkarmışlardır.
benimkiler tahminimden fazla büyüdüler , çam talaşını sevdiler garip şekilde
http://i59.tinypic.com/20j5tox.jpg
kinglerde torbanın dibinden çıktı
torbanın içindekiler birlşikmi kalıyo yoksa kolay dağılabilirmi oluyor acaba
Herkese Merhabalar ;
Öncelikle yaptığınız bütün çalışmaları buradan paylaşıp bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Bende başta hobi olarak ve ilerde kendime azda olsa ek gelir sağlamak amacıyla mantar üretimi yapmak istiyorum.
Sizlerden ricam mantar üretiminin tüm aşamalarını ayrıntılı olarak paylaşabilir misiniz ?
Herkese Merhabalar ;
Öncelikle yaptığınız bütün çalışmaları buradan paylaşıp bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Bende başta hobi olarak ve ilerde kendime azda olsa ek gelir sağlamak amacıyla mantar üretimi yapmak istiyorum.
Sizlerden ricam mantar üretiminin tüm aşamalarını ayrıntılı olarak paylaşabilir misiniz ?
Aynı şekilde ben de ilk sayfadan itibaren tamamını okudum ve paylaşımda bulunan bütün üyelere emekleri için teşekkür ederim.
Aslında bence forumların genelinde bu tür bir eksiklik var. Bir proje için başlık açıldığı takdirde, aşamaların daha iyi anlaşılması için aralara bence belli bir süre yorum kabul edilmemeli. Proje tamamlandıktan sonra soru cevaplar ve yorumlar yapılırsa daha verimli olur. Üstelik hiç kimsenin kafası karışmaz ve gayet net olur her şey diye düşünüyorum naçizane.
Tekrar hepinize teşekkür ederim. En kısa zamanda ticari ölçekte yapmayı düşünüyorum kısmetse eğer. Buradan düzenli bir şekilde sürecin tamamını tek seferde paylaşmayı düşünüyorum. Tabi doğru ve yanlışları ile.
Saygı ve sevgiler
Kütükte mantar yetiştirmek konusunda internette birbiri ile çelişkili bazı bilgiler bulunduğu için bir şeyin cevabını bu sitede tecrübe edenlerden rica edebilir miyim ?
Kütükte yetiştirmede ilk flaştan sonra kaç zamanda bir flaşlar olmakta ?
Bazı kaynaklarda ilk hasattan itibaren 15 günde bir tekrar hasat
yapıldığı ifadesine rastladım. Örneğin kavak ağacı kütüğü için 2-3
yıllık bir üretim ömrü söz konusu deniliyor. Kütüğün % 30' u oranında
bir veriminden bahsedilmiş. Bu % 30' luk verim 2-3 yılda alınan toplam
ürün miktarı mı ? Yoksa ilk hasattan itibaren her 15 günde bir mi
alınan miktar ?
Yüzlerce site ve forumlarda ve hatta haber sitelerinde birbirini
tutmayan açıklamalar var. Arada küçük farklar olsa belki kabul
edilebilir. Ancak bir kütükten yılda 15-20 kilo mantardan bahseden de
var, bir kütüğün ömrü boyunca 15-20 kilo verir diyen de var.
Şaşırmamak elde değil.
Biz 2 kişi ticari anlamda üretim düşünüyoruz. Kompost haricinde
kütükte üretimi de araştırdığımız için soruyorum.
Bu ülkede neden muğlak ifadeler kullanır insanlar; bunu bir türlü
anlamamışımdır zaten.
Kütükte mantar yetiştirmek konusunda internette birbiri ile çelişkili bazı bilgiler bulunduğu için bir şeyin cevabını bu sitede tecrübe edenlerden rica edebilir miyim ?
Kütükte yetiştirmede ilk flaştan sonra kaç zamanda bir flaşlar olmakta ?
Bazı kaynaklarda ilk hasattan itibaren 15 günde bir tekrar hasat
yapıldığı ifadesine rastladım. Örneğin kavak ağacı kütüğü için 2-3
yıllık bir üretim ömrü söz konusu deniliyor. Kütüğün % 30' u oranında
bir veriminden bahsedilmiş. Bu % 30' luk verim 2-3 yılda alınan toplam
ürün miktarı mı ? Yoksa ilk hasattan itibaren her 15 günde bir mi
alınan miktar ?
Yüzlerce site ve forumlarda ve hatta haber sitelerinde birbirini
tutmayan açıklamalar var. Arada küçük farklar olsa belki kabul
edilebilir. Ancak bir kütükten yılda 15-20 kilo mantardan bahseden de
var, bir kütüğün ömrü boyunca 15-20 kilo verir diyen de var.
Şaşırmamak elde değil.
Biz 2 kişi ticari anlamda üretim düşünüyoruz. Kompost haricinde
kütükte üretimi de araştırdığımız için soruyorum.
Bu ülkede neden muğlak ifadeler kullanır insanlar; bunu bir türlü
anlamamışımdır zaten.
Selam arkadaşlar
Kütükte mantar yetiştiriciliği ticari amaçlı düşünürsek karlı bir üretim şekli olmuyor. Neden derseniz kütükten 2 veya 3 yıl mantar altık diyelim ama bu 3 yıl içinde üretimimiz çok iyi oldu ve herşeyi dört dörtlük yaptık diyelim yüzde 40 lık başarı elde ettik . Aldığımız verim güzel yüzde 40 ama 3 yıl kütüğü bakacaksınız üretim süreci uzun olduğu için ticari olarak yapılması tavsiye edilmiyor.
Kompost ekip mantar üretmenin üretim süreci kısa olduğu için komposttan üretim şekli ticari olarak yapılıyor. Saman komposttundan yüzde 25 pamuk (telef) komposttundan yüzde 40 verim alınabiliyor . Üretim süreci ekim yaptıktan bitinceye kadar 60 ve 80 gün arasıdır.
Mantar üretimi kolay bir iş degildir. Bu işe ticari olarak girecek arkadaşlar iyi araştırsın ve öyle yapsın.
Selam arkadaşlar
Kütükte mantar yetiştiriciliği ticari amaçlı düşünürsek karlı bir üretim şekli olmuyor. Neden derseniz kütükten 2 veya 3 yıl mantar altık diyelim ama bu 3 yıl içinde üretimimiz çok iyi oldu ve herşeyi dört dörtlük yaptık diyelim yüzde 40 lık başarı elde ettik . Aldığımız verim güzel yüzde 40 ama 3 yıl kütüğü bakacaksınız üretim süreci uzun olduğu için ticari olarak yapılması tavsiye edilmiyor.
Kompost ekip mantar üretmenin üretim süreci kısa olduğu için komposttan üretim şekli ticari olarak yapılıyor. Saman komposttundan yüzde 25 pamuk (telef) komposttundan yüzde 40 verim alınabiliyor . Üretim süreci ekim yaptıktan bitinceye kadar 60 ve 80 gün arasıdır.
Mantar üretimi kolay bir iş degildir. Bu işe ticari olarak girecek arkadaşlar iyi araştırsın ve öyle yapsın.
Yorum için teşekkür ederim adem_09
Ancak internette izlediğim bazı yerli ve yabancı videolarda ki yerli videolar resmi görevliler tarafından verilen kurs ve eğitimlerin kaydedilmesi sonucu paylaşılmış; kütükte mantar yetiştiriciliğinde maliyet değerleri oldukça düşük. Ayrıca kütüğe bakmak diye bir konudan bahsedilmiyor hiç bir kaynakta ya da ben rastlamadım. Sadece, kütüğün nem durumunun kontrol altında tutulması yeterli olduğu söylenmiş.
Üstelik kütükte yetiştiricilik elbette uzun vadelidir ve ticari anlamda yapanlar 3-5 kütük ile yapmamaktalar. Yabancı kaynaklarda çok güzel videolar mevcut, ancak yabancı dil bilgisine sahip olmadığım için söyleşi ve röportajları anlayamadığım için yerli kaynaklara yöneliyorum mecburen.
Diğer bir konu ise; kütükte yetiştirilen mantar ile kompostta yetiştirilen mantar arasında lezzet ve kalite açısından fark olduğu için kütükteki mantarın satış fiyatı daha yüksek olduğu için, pazarlama konusunda doğru şekilde hareket edildiği takdirde ben karlı olacağını düşünüyorum. Kütükte yetiştirdiğinizi pazara gidip satmayacaksınız elbette.
büyükçe araziniz varsa arazinin bi tarafında kullanılmayan koruluk gibi doğrudan güneş almayan biyer varsa kütük meselesi iyi olabilir , tabi yaban hayatından da korunarak
ama yukarıdaki arkadaşın dediği gibi depo kiralayıp sistem kurup ticari olarak yapmaya kalkarsanız sıkıntılı olabilir.
kütükte daha lezzetli olur daha verimli olur gibi yorumlara pek inanmayın . bunlar kişisel beğeni meselesi oluyor genelde
Ben kütük denemesi yapmadım kompost yaptım ama bir amcam yaptı kütük ekimi yaptı verim olarak sürekli mantar çıkımı olmuyordu onun gözlemleri kompost üretiminin ticari olarak yapılması yönelikti kütük ekiminin en güzel yeri pastorize yapılmaması mantarının lezeti tartışılmaz tabikide
Kütükte yaptığım denemelerde beyazlaşmanın yanında turuncu turuncu lifler oluştu. Üst kısımlarda da kahverengilikler var ve odada küf kokusu var. Görünen köy gibi dursa da deneyimsizlikten dolayı bir bilene danışayım dedim.
http://i.hizliresim.com/1voD3B.jpg
http://i.hizliresim.com/OA5gAz.jpg
verdoque
15-04-2016, 18:50
Gökkuşağının değişik renklerinde oluşabilen bu kontaminasyonun kaynağı küfler olabilir. Petri kabında kırmızı, yeşil, mavi gibi gökkuşağının her renginde çeşitleri olabiliyor. Küf oluşan bir petri kabını yetiştirme ortamınızda asla açmayın diyorlar çünkü küfler çok bulaşıcı ve direk sporla havaya ve ortama yayılıyorlar. Tavsiyem kütükleri dışarı çıkarmanız.
Kütükte yaptığım denemelerde beyazlaşmanın yanında turuncu turuncu lifler oluştu. Üst kısımlarda da kahverengilikler var ve odada küf kokusu var. Görünen köy gibi dursa da deneyimsizlikten dolayı bir bilene danışayım dedim.
http://i.hizliresim.com/1voD3B.jpg
http://i.hizliresim.com/OA5gAz.jpg
DoganGLC
28-04-2016, 18:07
Merhaba arkadaşlar buğday kepeği bulamadımda acaba kepek yerine bir miktar buğdayı ezerek samana eklesem olurmu ?
verdoque
29-04-2016, 08:58
Ticari üretiyorsanız hem pahalıya gelir hem de bakteriyel kontaminasyon riskini arttırdığı söyleniyor. Evde hobi amaçlı yapıyorsanız ezmek yerine 1 gün suda bekletip sonra da taneler dağılmayacak kadar kaynatıp ekleyebilirsiniz. Taneler parçalandığında bakteriyel kontaminasyonu hızlandırıyormuş.
Merhaba arkadaşlar buğday kepeği bulamadımda acaba kepek yerine bir miktar buğdayı ezerek samana eklesem olurmu ?
DoganGLC
29-04-2016, 11:36
Ticari üretiyorsanız hem pahalıya gelir hem de bakteriyel kontaminasyon riskini arttırdığı söyleniyor. Evde hobi amaçlı yapıyorsanız ezmek yerine 1 gün suda bekletip sonra da taneler dağılmayacak kadar kaynatıp ekleyebilirsiniz. Taneler parçalandığında bakteriyel kontaminasyonu hızlandırıyormuş.
Cevap için teşekkürler. Evin bahçesinde odunluk gibi bir yer vardı (betonarme ve 1 ufak penceri kapısındada havalandırma aynı zamanda hava sirkülasyonu için geniş bir bacası var) şuan boşaldı kireçledim temizledim. Sadece hobi amaçlı ilk defa deneyecem. Miseller dün geldi. Bu sabahta 1 parça 20m çapında yaklaşık 80cm civarı bir kavak kütüğü buldum (daha dış kabukları üzerinde taze) Birazdanda gidip saman arayacam. Dediğiniz gibi bakteri sorunu varsa buğday yerine kepekte alırım, bakalım nasıl olacak çok merak ediyorum.
DoganGLC
29-04-2016, 17:34
Bugün epey bir dolaştım samanı aldım. Büyük bir çuval ortalama 25-30kg gelir galiba. Ama kepek az miktarda bulamadım 50kg lık Un çuvallarında vardı ama bana çok fazla olacağı için almadım. Başka bir yerde okudum mısır unuda oluyomuş galiba. Mısır ununu çok rahat bulabilirim acaba bilgi doğrumudur ?
Kompost içerisindeki katı besin maddelerine substrat denir. İlave protein ve nitrojen kaynakları mantar verimini arttırır; Yonca, mısır unu, buğday veya pirinç kepeği
DoganGLC
30-04-2016, 12:55
İnternette bir cevap bulamadıgım için 3 ayrı karışımla deneme yapmaya karar verdim.
Çay posası + Saman
Saman + Mısır unu
Sadece saman.
Çay posası + saman işe yararsa bu hobi benim için çok kolay olacak. Şuan bu karışımı kaynattım soğuttum ve suyunun biraz daha çekişmesi için temiz bir şeffaf naylon üzerine serdim bekliyorum. Bu arada miseller gözüme çok solgun gelmişti sanki bir poşet buğdaymış gibi duruyordu. Dün gece miselleri dolaptan çıkarıp uygulama yapacağım depoya bıraktım bugün baktığımda misellerin hareketlendiği bariz belli oluyordu. Kütükte dünden beri suyun içinde birazdan kapağı kesip onuda hazırlayacam inşallah.
DoganGLC
06-05-2016, 15:49
Kompostları paketleyeli bugün 5gün oluyor ama sıcaklığın ani düşüşü sebebiyle neredeyse hiç gelişme yok. Poşetlerin birkaç yerinde ufak tefek beyazlaşma var ama artık gelişirlermi bilmiyorum. Şuan hava sıcaklığı 14-15 derece fakat odunluğun bir bölümü kayadan oldugu çin içeri daha serin galiba. Aslında misellerde ilk geldiginde bir tuhaftı. Buğdaylar neredeyse simsiyah gözüküyordu belki misellerde sorunludur. Şuan dolu ve yağmur yağıyor. Havalar biraz ısındıktan sonra başka bir yerden misel alarak tekrar deneme yapacam.
DoganGLC
09-05-2016, 19:55
Poşetlerle aynı gün hazırladığım kütük çok iyi gidiyor. El bıkçısıyla kesecektim ama suya ısladığımdan bıkçı işlemedi mecburen delerek misel aşıladım. Delikleride mumla kapatmıştım. Bugün baktığımda mumn etrafından ve kütüğün birçok yerinden beyaz küf gibi bişeyler resmen fışkırmış. Poşetler ufak tefek beyazlaşmalar başladı tekrar havalar ısınmaya başladı.
Bu arada yeni misel alacam. Agro mantar da var ama 15tl yazıyor kaç kilo **** kargo varmı yokmu belirsiz yarın şipariş vermeyi düşünüyorum. Bir kaç kütük ve yine samanda deneyecem.
verdoque
10-05-2016, 09:44
Yerli misel üreticilerinin çoğu yurtdışından gelen misellerden kopya alarak misel üretiyormuş, o yüzden miseller güçlü olmuyormuş. Misel ne kadar yaşlıysa (çok defa çoğaltıldıysa) o kadar güç kaybediyor.
Üreticiler arasında en popüler misel markası Sylvan, onun dışında Bursa'da bir firmanın ithal ettiği Biotech ve Ukrayna'dan ithal edilen Futar var. Facebook'ta "Mantar Üreticiler Birliği" grubunu takip edebilirsiniz, üreticiler ve misel satıcıları orada paylaşım yapıyorlar.
Poşetlerle aynı gün hazırladığım kütük çok iyi gidiyor. El bıkçısıyla kesecektim ama suya ısladığımdan bıkçı işlemedi mecburen delerek misel aşıladım. Delikleride mumla kapatmıştım. Bugün baktığımda mumn etrafından ve kütüğün birçok yerinden beyaz küf gibi bişeyler resmen fışkırmış. Poşetler ufak tefek beyazlaşmalar başladı tekrar havalar ısınmaya başladı.
Bu arada yeni misel alacam. Agro mantar da var ama 15tl yazıyor kaç kilo **** kargo varmı yokmu belirsiz yarın şipariş vermeyi düşünüyorum. Bir kaç kütük ve yine samanda deneyecem.
DoganGLC
12-05-2016, 10:02
Biraz önce odunluğu kontrol ettim. Her zamankinden farklı olarak kapıyı açar açmaz içerde buram buram misel kokusu vardı. Torbalardan birine baktığımda misellerin sarmaya başladığını fark ettim. Sanırım havalar ısınmaya başladığından miseller şimdi harekete geçti.
DoganGLC
16-05-2016, 15:16
Bugün yine odunluğu bir kontrol ettim. Çay Posası + Saman karışımı olan tek torbam bembeyaz olmuş misel tamamen sarmış durumda. Sanki torbaya yoğurt doldurmuşum gibi. Diğerlerinin tamamen beyazlaması 2-3 gün daha sürer gibi. Bugün 16.gün çay posalı bence hazır. Ama diğerlerinide beklemek için ayın 20sinden sonra camlardaki poşetleri çıkarıp içeriyi aydınlatacam. Kütük güzel gidiyor ama fotoğraflarda gördüğüm gibi ilerlemiyor. Deliklerin etrafından deli gibi fışkırıyor ama farklı yerlerden çıkmıyor. Kavak bildiğim kütükte kavak değilmiş zaten ne olduğu belirsiz.
Bu arada ilk fotoğrafı bugün çektim hafıza kartını bilgisayara bağlayabileceğim zımbırtıyı bulduğumda resimleri ekleyecem.
verdoque
17-05-2016, 11:57
Sn DoganGLC'den hevese kapılınca geçen haftasonu ben de memlekette mantar denemelerine giriştim. Youtube'dan izlediğim (KAYIN MANTARI Eğitimi 1 - GÜDÜL istiridye mantarı 1 ve KAYIN MANTARI Eğitimi 2 - GÜDÜL istiridye mantarı 2 videoları) ile uzunca bir süredir aklımda olan kütükte aşılamayı sonunda yapabildim.
Bir akrabamız kereste işi yapıyor öncelikle ona gidip uygun çapta (kesildiğinde taşıyabileceğimiz boyutta) temiz kütüklerden bir tane beğendik, kestirince 4 tane 50cmlik parça çıktı. Ağaç yaklaşık 1 ay önce kesilmiş, önceki gece dışarda yağmur yağdığı için nemliydi, üzerinde sürgünler vardı, hala canlı görünüyordu. İdeali taze kesilmiş kütük ama en kolay bulabileceğimiz buydu. Miseli Bursamantar'dan temin ettim, minimum 6kg gönderiyorlar. Biotech marka, P. Ostreatus kütük için hızlı sardığından K17 tavsiye ettiler.
Aşağıdaki adımları uygulayarak aşılamayı yaptım.
1- 50 cm boyunda kütükler 5 cm üzerinden tek seferde düzgünce kesilir. Kesmeden önce sonradan aynı şekilde oturtabilmek için kütük üzerinde işaretleme yapılır. Kapaklar kesildiği an torbalanırsa birbiriyle karışmaz.
2- Ara kısma 1 parmak kalınlığında misel yayılır. (Bursamantardan yüzeyde oyuklar açmamız ve oyuklara misel doldurmamız - misel yüzdesini arttırmak için- tavsiye edildi ama zor olacağı için yapmadık.)
3- Miseller döşendikten sonra fazla suyu dengelemesi için üstüne talaş serpilir.
4- Talaşın üzerinden birkaç kez fısfısla su serpilir.
5- Kapağın üstünden 3 adet çivi hafif alttan çıkacak şekilde çakılır.
6- Kapak işaretli yerlerden tam olarak denk gelecek şekilde yerine oturtulur. (3 numaralı resim)
7- Kapak kapatılıp nazikçe dengeli şekilde iki vuruşta tüm çiviler alttaki kütüğe geçirilir. Sonra çiviler sonuna kadar çakılır.
8- Kapak kapandıktan sonra çepere ıslatılmış pamuk sıkıştırılır. (Bunu da Bursamantar'dan tavsiye ettiler.)
9- Kalın kağıt bantla birkaç tur çeperden geçilerek kapatılır. Kütük siyah çöp torbasına konarak ağzı bir yumruk üstünden bağlanır, tarih ve çeşit bilgisi ile etiketlenir ve karanlık bir yerde oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır.
verdoque
17-05-2016, 12:20
Yapmışken bir de samanda kompost yapıp torbalayalım dedik.
1- Samanı konserve yaptığımız kazanda bahçede yaktığımız ateşte kapağı kapalı olarak kaynattık. Kapak açık olunca üst taraf yeterince ısınmıyor, termometreyle tespit ettim.
2- İçine göz kararı bir avuç alçıtaşı (Kalsyum sülfat) attım.
3- 80-90 dakika kaynadıktan sonra süzgeçle daha önce alkolle temizlediğim metal leğene samanları aktardım. Üstüne tepsi kapatarak içeri taşıdım.
4- 3 temiz tepsiye ince bir tabaka halinde yaydım. Tepsilerin bir ucunu yükselterek süzülen fazla suyun diğer uçta toplanmasını sağladım. Miktar az olduğu için çok çabuk soğudu.
5- Her tepsinin için göz kararı miselden keserek ufaladım. (Misel çok sert kalıp gibi duruyor, elle koparmak çok zor) Homojen şekilde karıştırdıktan sonra şeffaf küçük boy çöp torbalarına sıkıca doldurdum.
6- Ağzını bağlayıp kütük aşılamada kullandığım çivilerden birine alkol sıkıp her yerinde hava delikleri açtım. Özellikle alt tarafta açılması önemli, fazla suyun akabilmesi için.
7- Karanlık bir odada süzgeç içinde mayalanmaya bıraktık. Altına peçete koyup fazla suyun emilmesini sağlıyoruz.
Bugün 3. gün sarım iyi gidiyor.
DoganGLC
17-05-2016, 12:55
Misel farkı nasılda belli olmuş. Benim miseller simsyah buğday gibiydi senin aldıkların tam tersi. Benimkilerde sardı ama çok uzun sürdü. Bursamantardan hesap bilgilerini aldım birdahai sefere bende 6kg alacam. Alçı ve kireç kullanımı hep aklıma takılıyor. Dün bir videoda gördüm kaynatmadan önce suya kireç katılıyor. Kireçmi katmak lazım alçımı ve ne zaman katılacak hep kafamı kurcalıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=Bx7rbs9mH6A
verdoque
17-05-2016, 16:02
Miseller gerçekten çok sağlıklıydı, petri kaplarına aldığım örneklerin hiçbirinde kontaminasyon olmadı. Arpaya aşılıymış, taneler birbirine tutkalla yapıştırılmış gibi sımsıkıydı.
Video Rusça olduğu için dediklerini anlayamadım ama kireçle dezenfeksiyon diye bir yöntem var, onu anlatıyor diye tahmin ediyorum. %0.5-1lik kireç çözeltisinde bir gece bekletilen saman süzülüp öyle ekim yapılıyor. Kireç ph'ı çok yükseltiyor ve diğer rakip mikroorganizmalar devre dışı kalıyor. Süzülmüş saman ph 8 seviyesine geliyor, istiridye mantarı bu bazik ortama diğer mikroorganizmalara göre daha dayanıklı, miseller geliştikçe ortam asitleşip normale dönerken rakip mikroorganizmalar tekrar devreye giriyor. 7-10 gün içinde sarım büyük oranda tamamlanabilirse yöntem başarılı olabiliyor, ne kadar uzun sürerse risk o kadar yükseliyor. Bu yöntemin dezavantajı süzülen kireçli su çevreye zararlı olduğu için doğaya salınması sakıncalı. Ayrıca dezenfeksiyonu tam sağlamadığı için riskli. (Kaynak: Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms, Paul Stamets)
Alçıtaşı (Kalsiyum sülfat) ortamı asitleştiren bir madde ama ph'a etkisi kirece göre çok zayıf. Komposta konulmasının sebebi kalsiyum ve kükürt desteği sağlamak. Misel üretmek üzere sterilize edilecek tahıl tanelerine de katılıyor, ordaki amaç ise tanelerin bütünlüğünü korumak ve piştiğinde birbirlerine yapışmalarını engellemek.
Dezenfeksiyon amacı ile kullanılmayacaksa ya da ortam ph'ı ile ilgili bir sorun yoksa %1 oranında alçıtaşı kullanmak daha doğru. Ama kullandığınız malzemeler sebebi ile fazla asidik bir kompost olduysa ph'ı ayarlamak için yine az miktarda kireç eklenebilir.
Misel farkı nasılda belli olmuş. Benim miseller simsyah buğday gibiydi senin aldıkların tam tersi. Benimkilerde sardı ama çok uzun sürdü. Bursamantardan hesap bilgilerini aldım birdahai sefere bende 6kg alacam. Alçı ve kireç kullanımı hep aklıma takılıyor. Dün bir videoda gördüm kaynatmadan önce suya kireç katılıyor. Kireçmi katmak lazım alçımı ve ne zaman katılacak hep kafamı kurcalıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=Bx7rbs9mH6A
DoganGLC
17-05-2016, 16:40
Değerli bilgiler için çok teşekkürler not aldım bir kenara. Ben hazırladığım kompostu sterilize etmek için güneş enerjisinden aldığım kaynar suda 2 saat kadar bekleterek yaptım. Saman zaten çok iyi izolasyon yaptığından bidonu açtığımda su en fazla 5-10 derece ısı kaybetmişti. Şuan kompostta tuhaf gelen bir bozulma gözükmüyor.
Suya hem videodaki gibi kireç katsam (ph durumunu bilmiyorum ama) hemde son yaptığım gibi kaynar su ile yine 1-2 saat beklesem daha iyi olucak gibi.
Miseller gerçekten çok sağlıklıydı, petri kaplarına aldığım örneklerin hiçbirinde kontaminasyon olmadı. Arpaya aşılıymış, taneler birbirine tutkalla yapıştırılmış gibi sımsıkıydı.
Video Rusça olduğu için dediklerini anlayamadım ama kireçle dezenfeksiyon diye bir yöntem var, onu anlatıyor diye tahmin ediyorum. %0.5-1lik kireç çözeltisinde bir gece bekletilen saman süzülüp öyle ekim yapılıyor. Kireç ph'ı çok yükseltiyor ve diğer rakip mikroorganizmalar devre dışı kalıyor. Süzülmüş saman ph 8 seviyesine geliyor, istiridye mantarı bu bazik ortama diğer mikroorganizmalara göre daha dayanıklı, miseller geliştikçe ortam asitleşip normale dönerken rakip mikroorganizmalar tekrar devreye giriyor. 7-10 gün içinde sarım büyük oranda tamamlanabilirse yöntem başarılı olabiliyor, ne kadar uzun sürerse risk o kadar yükseliyor. Bu yöntemin dezavantajı süzülen kireçli su çevreye zararlı olduğu için doğaya salınması sakıncalı. Ayrıca dezenfeksiyonu tam sağlamadığı için riskli. (Kaynak: Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms, Paul Stamets)
Alçıtaşı (Kalsiyum sülfat) ortamı asitleştiren bir madde ama ph'a etkisi kirece göre çok zayıf. Komposta konulmasının sebebi kalsiyum ve kükürt desteği sağlamak. Misel üretmek üzere sterilize edilecek tahıl tanelerine de katılıyor, ordaki amaç ise tanelerin bütünlüğünü korumak ve piştiğinde birbirlerine yapışmalarını engellemek.
Dezenfeksiyon amacı ile kullanılmayacaksa ya da ortam ph'ı ile ilgili bir sorun yoksa %1 oranında alçıtaşı kullanmak daha doğru. Ama kullandığınız malzemeler sebebi ile fazla asidik bir kompost olduysa ph'ı ayarlamak için yine az miktarda kireç eklenebilir.
ahmetmesut
29-05-2016, 14:25
Sn verdoque kütüklerinizin son durumu nedir merakımızı giderebilirmisiniz.bir de sizlerden öneri istiyorum benimde fitil yöntemiyle kütüğe aşıladığım misel kısmen sarmış, yani pamukçuk olmuş. Kütüğü poşetten çıkardım ışık alan bir yere dibi kuru şekilde koydum.uyguladığım yöntem doğrumu. Kapak açmak suretiyle misel aşıladığım kütüklerin ise henüz 15. Günü, onlar hava ve ışık almayacak şekilde beklemedeler hala. Sarım tamamlanıp çıkatdıktan sonra sulamalımıyım yoksa ilk mantar pinlerini görene kadar kendi halinemi bırakmalıyım.yardımcı olursanız çok sevinirim
verdoque
30-05-2016, 13:11
Kütükler memlekette, 15 gün oldu 2 hafta daha beklesin açtırıp fotoğraflarını istiycem bakalım. Onun yerine torbalardaki durumu paylaşayım, 15. günde ilk pinleri gördük :)
Kütükler kuluçkayı tamamladıktan sonra iç mekandaysa bir leğen içine oturtup dibinde 4-5cm su bırakacaksınız. Suyun klorsuz olması lazım. Dışarıda bakacaksanız gölgelik nemli bir yerde 5cm toprağa gömmeniz gerek.
Sn verdoque kütüklerinizin son durumu nedir merakımızı giderebilirmisiniz.bir de sizlerden öneri istiyorum benimde fitil yöntemiyle kütüğe aşıladığım misel kısmen sarmış, yani pamukçuk olmuş. Kütüğü poşetten çıkardım ışık alan bir yere dibi kuru şekilde koydum.uyguladığım yöntem doğrumu. Kapak açmak suretiyle misel aşıladığım kütüklerin ise henüz 15. Günü, onlar hava ve ışık almayacak şekilde beklemedeler hala. Sarım tamamlanıp çıkatdıktan sonra sulamalımıyım yoksa ilk mantar pinlerini görene kadar kendi halinemi bırakmalıyım.yardımcı olursanız çok sevinirim
DoganGLC
30-05-2016, 23:15
verdoque maşallah güzel gözüküyorlar. Ben ilk flaşı topladım. 2ciyi beklemeden bursa mantardan misel alıp bu sefer daha büyük torbalarda hazırlayacam. Kafama takılan bir konu var acaba siyah poşetmi yoksa şeffafmı yapayım hala karar veremedim. Birde şu mantar sinekleri meselesi var. Kompostlarım çok iyi herhangi bir bozulma küflenme yaşamadım ama ufak normal sinekten daha küçük sinekler sarıyor etrafı. Bu sefer sinek bandı kullanacam.
verdoque
31-05-2016, 09:05
Siyah poşet daha iyi, aralara sarımı gözlemlemek için bir tane şeffaf koyabilirsiniz.
Minik meyve-sirke sinekleri misellerle besleniyormuş. Çok sulanan saksıların sineklenmesinin sebebi de buymuş. Aslında çok büyük bir zararları yok ama miktarı arttığında başka hastalıkları taşıma ihtimalleri var. Kapı pencereleri tülle kapatıp tuzak bantlardan kullanabilirsiniz. Bir de ışıklı yüzeylere zeytinyağı sürünce ışığa gelip yapışıyorlarmış. Paul Stamets kitabında mantarhanelerinde sinek mücadelesi için yıllardır kurbağa beslediğinden bahsediyor. Kurbağalar için küçük havuzlar yapmış, sinek sayısı ile orantılı olarak sayıları artıp azalıyormuş :)
Bir de şöyle bir tarif vardı kitapta, ufak kaplara elma sirkesi ve sıvı sabun koyup köpürtmeden hafifçe karıştırıyorsunuz, etrafa bırakıyorsunuz sinekler içlerine düşüp çıkamıyor. Kapları düzenli yeniliyorsunuz.
verdoque maşallah güzel gözüküyorlar. Ben ilk flaşı topladım. 2ciyi beklemeden bursa mantardan misel alıp bu sefer daha büyük torbalarda hazırlayacam. Kafama takılan bir konu var acaba siyah poşetmi yoksa şeffafmı yapayım hala karar veremedim. Birde şu mantar sinekleri meselesi var. Kompostlarım çok iyi herhangi bir bozulma küflenme yaşamadım ama ufak normal sinekten daha küçük sinekler sarıyor etrafı. Bu sefer sinek bandı kullanacam.
verdoque
01-06-2016, 09:52
Bu da benim memleketten dönünce yanımda getirdiğim misel ve samanla yaptığım kompost. 24 Mayıs akşamı kaynatarak hazırladım. İçine bol miktarda saman ve az miktarda evde biriktirdiğim ceviz, tuzsuz yer fıstığı kabukları ve alçıtaşı var. İlk gün kompostta ısınma olmuştu, bozulacak diye korktum ama 8. günde sarım fena gitmiyor.
ahmetmesut
01-06-2016, 19:37
Maşallah gelişimleri çok iyi. Benim fitil yöntemiyle kütüğe aşıladıklarımın 1 ayı dolmasına rağmen sarımı hala tamamlanmamış.kapak açmak suretiyle aşıladıklarımın ise henüz 15 günüydü ancak çalıştığım şehre geri gideceğim için ve merakımdan açtım.pamukçuklanma ve nadiren küflenme vardı.bir yerde bişeyleri yanlış yapıyorum ama anlayamıyorum. Aşılama yaptıktan sonra hiç hava ve ışık almayacak şekilde kapatıyorum problem burdamı acaba.yoksa havalat hala tam ısınmadı bu yüzdenmi.üstadlar bi akıl verin
DoganGLC
01-06-2016, 22:02
Maşallah gelişimleri çok iyi. Benim fitil yöntemiyle kütüğe aşıladıklarımın 1 ayı dolmasına rağmen sarımı hala tamamlanmamış.kapak açmak suretiyle aşıladıklarımın ise henüz 15 günüydü ancak çalıştığım şehre geri gideceğim için ve merakımdan açtım.pamukçuklanma ve nadiren küflenme vardı.bir yerde bişeyleri yanlış yapıyorum ama anlayamıyorum. Aşılama yaptıktan sonra hiç hava ve ışık almayacak şekilde kapatıyorum problem burdamı acaba.yoksa havalat hala tam ısınmadı bu yüzdenmi.üstadlar bi akıl verin
Bende ilk denemelerimi 1 kütük ve sadece samanla büyük boy şeker poşetlerinde yaptım. Poşetlerden ilk hasatım bitti. Ama kütük hala boş boş oturuyor. Poşetten verim almak bana göre kütükten daha kolay. Kütük poşetten çıktıktan sonra çok çabuk nem kaybediyor. Şuan gölgelik bir kenara bıraktım altındada bir kap su ama hiç ümidim yok.
ahmetmesut
02-06-2016, 01:16
Sn DoganGLC ben ticari amaçlı üretim yapmıyorum, benim memleketim düzce dağlarda doğal olarak ağaçlarda kayın mantarı çıkıyor vede çok lezzetli, ama onları bulup toplamak çok zahmetli ki dağlarda gün boyu gezip bir tane bile mantar bulamadan dönme ihtimalide çok yüksek:) ben bunların önüne geçeyim evimin altında olsun haftada bir pişirelim eş dosta hediye edeyim diye istiyorum. Birde o kadar kütük kestim diktim emek harcadım çıkmasını çok istiyorum yani inşallah çıkar
verdoque
02-06-2016, 11:52
Benim de evin önünde bir süs eriği vardı, baharda çok sert budadılar. Ondan bir parça kütük almıştım. Torbayı yapmadan iki gün önce ona aşılama yaptım, 1 gün suda beklettikten sonra matkapla delip deliklere misel doldurdum. Bugün bir kontrol edeyim dedim tepelerde miseller var gibi ama bir yandan beyaz küf ve küf kokusu da var, bakalım ne olacak. Kütüklerle ilgili şöyle bir görüş var, 1 ay bekletip hızlı ürün alırsınız ama sonraki flaşlar gecikir ve ürün miktarı az olur, daha uzun bekletirseniz daha kısa sürede daha bol ürün alma şansınız olurmuş. Bizim memleketteki kütükler mecburi 2 aya yakın bekleyecekler, bakalım sonuç ne olacak.
Bu arada resimdekiler yine memlekette yaptığımız 15. gün pin veren saman kompostunda son durum, 19. gündeyiz. Annem yanlış anlayıp poşeti sıyırmış :rolleyes:
Delikleri fazla sayıda deldiğimiz için sanırım her yerinden mantar fışkırdı. Hepsinin büyümesi çok mümkün değil, ne olacak merak ediyorum :)
ahmetmesut
02-06-2016, 19:58
Harika tebrik ediyorum, benim hata ettiğim konu hava konusu galiba, hava amayacak şekilde poşetlemem.
suplilumas
03-06-2016, 15:38
@verdoque
Çok fazla pin var bunlar suyu ve yiyeceği tüketip daha büyüeden kurumaya neden olur. Bir kısmını koparıp atarsanız daha verimli olur.
verdoque
05-06-2016, 10:43
Sn. suplilumas,
Dediğiniz gibi anneme budama yapmasını söyledim. Son durum ekteki gibi. Budananlardan bir tava mantar çıkmış :rolleyes:
@verdoque
Çok fazla pin var bunlar suyu ve yiyeceği tüketip daha büyüeden kurumaya neden olur. Bir kısmını koparıp atarsanız daha verimli olur.
DoganGLC
05-06-2016, 17:16
@verdoque
Tüm gücünü saplara vermiş gibi birde aşırı kalabalık çıkmış afiyet olsun. benim toplam 8 küçük poşetten 7 tanesinden ilk flaşları aldım fakat arkası gelmez gibi poşetler ufak oldugundan tüm nemi yediler.
1 haftadır önüme gelene pişirip yedirdim son bir parça vardı bugün onuda kopardım mangalda denedik. Hafta içi poşet imalatı yapan arkadaşımın yanına uğrayıp siyah 30cm çaplı siyah poşet yaptıracam biraz. Bu sefer daha büyük torbalar olacak ***.
suplilumas
06-06-2016, 14:07
@verdoque
Anneniz sanırım kazıyarak almış bir dahakine keserek almasını önerin.
Etrafı kapalı, hava ve ışığı üstten aldığı için şapka genişlememiş uzamış. Bu şekil yetiştirmek özellikle eryngii mantarında hem kullanım hem de paketleme açısından tercih edilir. Lezzet ve kalite olarak bakıldığında da tercih edilen şekil budur. En alttaki büyük üç tane olmuş artık kesip yiyebilirsiniz onları.
verdoque
16-06-2016, 09:35
1 ay dolduğu için dün kütüklerden bir tanesini kontrol amaçlı açtırdım. Durum ekteki gibi, sarım aşağıya kadar insin diye biraz daha beklemelerini söyledim. 1 hafta sonra tekrar bakacağız.
Sn DoganGLC'den hevese kapılınca geçen haftasonu ben de memlekette mantar denemelerine giriştim. Youtube'dan izlediğim (KAYIN MANTARI Eğitimi 1 - GÜDÜL istiridye mantarı 1 ve KAYIN MANTARI Eğitimi 2 - GÜDÜL istiridye mantarı 2 videoları) ile uzunca bir süredir aklımda olan kütükte aşılamayı sonunda yapabildim.
Bir akrabamız kereste işi yapıyor öncelikle ona gidip uygun çapta (kesildiğinde taşıyabileceğimiz boyutta) temiz kütüklerden bir tane beğendik, kestirince 4 tane 50cmlik parça çıktı. Ağaç yaklaşık 1 ay önce kesilmiş, önceki gece dışarda yağmur yağdığı için nemliydi, üzerinde sürgünler vardı, hala canlı görünüyordu. İdeali taze kesilmiş kütük ama en kolay bulabileceğimiz buydu. Miseli Bursamantar'dan temin ettim, minimum 6kg gönderiyorlar. Biotech marka, P. Ostreatus kütük için hızlı sardığından K17 tavsiye ettiler.
1- 50 cm boyunda kütükler 5 cm üzerinden tek seferde düzgünce kesilir. Kesmeden önce sonradan aynı şekilde oturtabilmek için kütük üzerinde işaretleme yapılır. Kapaklar kesildiği an torbalanırsa birbiriyle karışmaz.
2- Ara kısma 1 parmak kalınlığında misel yayılır. (Bursamantardan yüzeyde oyuklar açmamız ve oyuklara misel doldurmamız - misel yüzdesini arttırmak için- tavsiye edildi ama zor olacağı için yapmadık.)
3- Miseller döşendikten sonra fazla suyu dengelemesi için üstüne talaş serpilir.
6- Kapak işaretli yerlerden tam olarak denk gelecek şekilde yerine oturtulur. (3 numaralı resim)
7- Kapak kapatılıp nazikçe dengeli şekilde iki vuruşta tüm çiviler alttaki kütüğe geçirilir. Sonra çiviler sonuna kadar çakılır.
8- Kapak kapandıktan sonra çepere ıslatılmış pamuk sıkıştırılır. (Bunu da Bursamantar'dan tavsiye ettiler.)
9- Kalın kağıt bantla birkaç tur çeperden geçilerek kapatılır. Kütük siyah çöp torbasına konarak ağzı bir yumruk üstünden bağlanır, tarih ve çeşit bilgisi ile etiketlenir ve karanlık bir yerde oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır.
verdoque
26-07-2016, 09:48
Merhaba,
Kendim evde yaptığım istiridye kompostu çok güzel sarımını tamamladı, hiçbir kontaminasyon olmadı, bembeyaz top gibi duruyor. İlk meyve verişinde şehir dışına çıktığım için arkadaşa bırakmak zorunda kalmıştım, meyveler büyüyemeden kurumuş. Döndükten sonra evde hava deliği olan bir şeffaf plastik kutuda dibinde nemi sağlasın diye su birikintisi bulunduruyorum, ama öylece duruyor, halinden memnun meyve vermeye niyeti yok. Havalar çok sıcak ondan olabilir mi? 1-2 gün buzdolabına koysam meyve vermesini tetikleyebilir miyim?
verdoque
20-10-2016, 13:53
Mayıs ayında kütüğe aşıladığımız istiridye mantarlarımız Ekim başında ürün vermeye başladı. 2 ay kuluçka sonrasında torbalardan çıkarıp dibinde 5cm su bulunan leğenlere koymuştuk. 5cm yeterli gelmemiş olacak ki suyu 10cmye yükselttikten sonra meyve vermeye başladılar.
suplilumas
14-11-2016, 11:25
@verdoque devamlı suda tutman gerekmiyor. Ortam çok kuruysa bir kaç ayda bir komple suya daldır bir gece beklet yeterli. Devamlı suda tutman kütüğe ve misele zarar verir. Ayrıca dış kabuğa misel sardırmamaya dikkat et. Sararsa ürün verimi az olur. Şu an aldığın ürün asıl verimi değil. Kütükte ilk ürünü en az bir yıl sonra almak normaldir. Yani ekim yaptığın sezonun bir sonrası artık ürün alma zamanın başlayacak o zaman her yerinden mantar patlaması gerekiyor. Miselin iyi sarması için arada bir ters çevir üst alt. Ayrıca kışın eğer dışarıya koyacaksan yan yatır o şekilde kışlat. Kar alan bir yerdeyse kar altında kalırsa donmaz ama kar yağışı olmayan bir yerdeyse donmaması için üzerlerini ört ya da içeriye al. Kuruyacağından korkma kolay kolay kurumaz o yüzden suyu az tut bazen ıslatman yeterli dışarda tutuyorsan yağan yağmur suyu da yeterli işi görür. Ama çok kurduğunu gözlemlersen o zaman suda gecelet. Devamlı su alması ve miselin ilerlemesi ile misel kütükteki bütün besini bitirip saman çevirir daha iki sezon ürün almadan kütüğün biter.
verdoque
14-11-2016, 15:27
Kütükler Kayseri'de ve oranın havası inanılmaz derecede kuru. Serpilen su 1-2 saat içinde tamamen buharlaşıyor. Kütükler iç mekanda duruyor. Tamamen suya batırmak da çok pratik değil, nasıl yapsak bilemedim.
@verdoque devamlı suda tutman gerekmiyor. Ortam çok kuruysa bir kaç ayda bir komple suya daldır bir gece beklet yeterli. Devamlı suda tutman kütüğe ve misele zarar verir. Ayrıca dış kabuğa misel sardırmamaya dikkat et. Sararsa ürün verimi az olur. Şu an aldığın ürün asıl verimi değil. Kütükte ilk ürünü en az bir yıl sonra almak normaldir. Yani ekim yaptığın sezonun bir sonrası artık ürün alma zamanın başlayacak o zaman her yerinden mantar patlaması gerekiyor. Miselin iyi sarması için arada bir ters çevir üst alt. Ayrıca kışın eğer dışarıya koyacaksan yan yatır o şekilde kışlat. Kar alan bir yerdeyse kar altında kalırsa donmaz ama kar yağışı olmayan bir yerdeyse donmaması için üzerlerini ört ya da içeriye al. Kuruyacağından korkma kolay kolay kurumaz o yüzden suyu az tut bazen ıslatman yeterli dışarda tutuyorsan yağan yağmur suyu da yeterli işi görür. Ama çok kurduğunu gözlemlersen o zaman suda gecelet. Devamlı su alması ve miselin ilerlemesi ile misel kütükteki bütün besini bitirip saman çevirir daha iki sezon ürün almadan kütüğün biter.
Konuyu ilgi ile takip ediyorum inşallah bende başlayacağım yakın zamanda
suplilumas
16-11-2016, 16:33
@verdoque
Altına su versen dahi bazen komple suya daldırman gerekecek çünkü suyun en üste kadar yürümesini sağlaman gerekiyor. Eğer komple daldırıp bekletemiyorsan yarısını bir gün diğer yarısını bir gün dik olarak dene ama devamlı bir yarısını suda tutma. İç mekandaysa yağmur almıyor demektir o zaman arada sulaman gerekir ayrıca bulunduğu ortamın nemini de yüksek tutarsan kurumayı önlersin. Ayrıca dış yüzeyin kuru olmasının bir önemi yok önemli olan kabuğun altında kalan kısımdaki nemin yeterli düzeyde olması. Misel bir kez tüm kütüğü içten sararsa kolay kolay kurumaz artık. Ben kendi kütüklerimi banyo küvetinde bekletiyorum. Uygunsa banyoyu da deneyebilirsin.
kirmitli024
16-11-2016, 21:31
Arkadaşlar öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.Ben de Osmaniye ilinde sağlık ocağı lojmanın bodrum katında hem poşetlere hem de kütüklere misel aşıladım 18 gün oldu misel sarımı yüzde elli oranında görünüyor ne yapmalıyım 2.aşamaya geçmem gerekiyormu? yoksa beklemelimiyim resimlere bakar cevap verirseniz sevinirim
kirmitli024
16-11-2016, 21:34
bu fotoğraftakileri şüphelendiğim için kuluçka odasından ayrı bir yere aldım ve 2 gün oldu ışıklı ortamdalar şu anda bir umut belki olur diye bekliyorum
verdoque
18-11-2016, 14:35
Sn. Kirmitli024, 18 günde sarımın tamamlanmaya yaklaşması gerekirdi, gelişim yeterli değil gibi duruyor.
Arkadaşlar öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.Ben de Osmaniye ilinde sağlık ocağı lojmanın bodrum katında hem poşetlere hem de kütüklere misel aşıladım 18 gün oldu misel sarımı yüzde elli oranında görünüyor ne yapmalıyım 2.aşamaya geçmem gerekiyormu? yoksa beklemelimiyim resimlere bakar cevap verirseniz sevinirim
suplilumas
18-11-2016, 15:18
@kirmitli024
Ne yapıp nasıl işlemlerden geçirdiğini ne kullandığını pek bilmediğimizden fotoğrafa bakarak yardımcı olmamız mümkün değil. Sarım geç ama misel nerden geldi kompost nasıl hazırlandı nelerden oluşuyor ortam ısısı ne nem ne kadar daha bir sürü cevabını bilmediğimiz soru var. Öncelikle ayrıntılı neler yaptığını ne kullandığını anlatman daha yardımcı olur.
Resimlerden görünen poşetler gevşek rastgele hiç bir kurala uyulmadan sterilizasyon olmadan özensiz doldurulmuş. Verim olasılığı pek mümkün değil belki bir iki tane mantar alırsınız ama fazla bir şey beklemeyin.
kirmitli024
18-11-2016, 23:20
merhaba öncelikle teşekkür ederim..misel tohumlarını internetten satın aldım.malumunuz gönderen firmamıdır kişimidir pek anlamadım ama soğuk zincir kurallarına uyulmamıştı.sonra kompost saman ve kepekten oluşuyor anlatıldığı üzere samanı ve kepeği kaynattım sonra miselleri sırasıyla ekim yaptım karanlık bir odada yüzde 70-80 civarlarında nemi olan temiz odaya koydum.öyle nemi ölçen bir cihazım yok bunu sadece hobi olarak yapmak istedim.haklısınız ilk poşetler gevşek oldu ama sonra yaptığım poşetler daha sıkı ve daha titiz olmaya çalıştım.
Benim asıl merak ettiğim konu bu sarım işi illa 18 gündemi olacak yoksa sarım uygun koşullar sağlanana kadar daha fazla sürme ihtimali varmı ?mantar alıp almamak önemli değil kütükler var 10-15 tane onlara bel bağlarım olmazsa amacım denemekti denedim olmazsa yine denerim...canım sağolsun..herşey mantar olsun
kirmitli024
18-11-2016, 23:24
bugünde çürümüş fermante olmuş bir söğüt ağacı buldum sağında solunda mantar vardı hatta adeta mantar kokuyordu bunun torfunu alıp pastörizasyondan geçirip mantar denemesi yapsam olurmu arkadaşlar?
suplilumas
19-11-2016, 17:31
bugünde çürümüş fermante olmuş bir söğüt ağacı buldum sağında solunda mantar vardı hatta adeta mantar kokuyordu bunun torfunu alıp pastörizasyondan geçirip mantar denemesi yapsam olurmu arkadaşlar?
Olmaz olsada gereksiz ve verimsiz uğraş olur. Atı alan üsküdarı çoktan geçmiş o kütükte.
suplilumas
19-11-2016, 17:35
merhaba öncelikle teşekkür ederim..misel tohumlarını internetten satın aldım.malumunuz gönderen firmamıdır kişimidir pek anlamadım ama soğuk zincir kurallarına uyulmamıştı.sonra kompost saman ve kepekten oluşuyor anlatıldığı üzere samanı ve kepeği kaynattım sonra miselleri sırasıyla ekim yaptım karanlık bir odada yüzde 70-80 civarlarında nemi olan temiz odaya koydum.öyle nemi ölçen bir cihazım yok bunu sadece hobi olarak yapmak istedim.haklısınız ilk poşetler gevşek oldu ama sonra yaptığım poşetler daha sıkı ve daha titiz olmaya çalıştım.
Benim asıl merak ettiğim konu bu sarım işi illa 18 gündemi olacak yoksa sarım uygun koşullar sağlanana kadar daha fazla sürme ihtimali varmı ?mantar alıp almamak önemli değil kütükler var 10-15 tane onlara bel bağlarım olmazsa amacım denemekti denedim olmazsa yine denerim...canım sağolsun..herşey mantar olsun
Misel ne kadar iyi ıslah edilmişse o kadar hızlı yayılır. Ayrıca ortamın ısısı nemi kompostun özellikleri de yayılma hızında büyük etkendir. Beklemeye devam et sorun olmaz.
kirmitli024
19-11-2016, 22:17
evet beklemeye devam edeceğim sonucu yine buradan fotolar ile gösteririm inşallah...azimle mantar eken kütüğü deler :)
Arkadaslar yaklaşık 9 ay önce aşıladigim kütüklerimden mantar almaya yaklaşık olarak 1.5 ay önce başladım
Fakat birçok pim oluşuyor, en az yarısı kuruyor olmuyo geri kalan yarısında oldukça güzel oluyor.
Kutukler kavak ağacı. Denemek için bir kavak ağacıni yaklaşık 1 metre yukarıdan kestim.
İki gün once kütüklerin üstünde küçük şeffaf kurtcuklar oldugunu gordum. Bu kurtlar kütüğün kesilmis olan kabuksuz kısmı üzerinde geziniyor.
Nemlendirme olayını 70tl ye satılan oda nemlendiriciler ile sağlıyorum,
kütüklerin olduğu küçük oda sisli oluyor kısaca sisten göz gözü görmüyor diyebilirim fakat odada dolaşınca islanilmiyor
Bu ortaya çıkan kurtlar ve düşük olan pimler hakkında fikri olan arkadaşların yardımını bekliyorum.
Bu arada yazım hatalarından dolayi ozurlerimi iletirim telefondan bu kadar yazabiliyorum.
verdoque
22-11-2016, 08:41
Ne kadar bir alanda kaç kütük var, nem yeterli olabilir ama hava yetersiz olabilir mi?
Arkadaslar yaklaşık 9 ay önce aşıladigim kütüklerimden mantar almaya yaklaşık olarak 1.5 ay önce başladım
Fakat birçok pim oluşuyor, en az yarısı kuruyor olmuyo geri kalan yarısında oldukça güzel oluyor.
Kutukler kavak ağacı. Denemek için bir kavak ağacıni yaklaşık 1 metre yukarıdan kestim.
İki gün once kütüklerin üstünde küçük şeffaf kurtcuklar oldugunu gordum. Bu kurtlar kütüğün kesilmis olan kabuksuz kısmı üzerinde geziniyor.
Nemlendirme olayını 70tl ye satılan oda nemlendiriciler ile sağlıyorum,
kütüklerin olduğu küçük oda sisli oluyor kısaca sisten göz gözü görmüyor diyebilirim fakat odada dolaşınca islanilmiyor
Bu ortaya çıkan kurtlar ve düşük olan pimler hakkında fikri olan arkadaşların yardımını bekliyorum.
suplilumas
22-11-2016, 12:28
Bunlar benim geçen yıl aşıladığım shitake kütükleri.
suplilumas
22-11-2016, 12:41
@verdoque
Senin kütük ile benimkiler arasındaki farkları benzerlikleri gördün mü? İkinci resimdeki kütük detayına dikkat et patlayan bölgeleri görecen. Miselin kabuğu sarmamasını buna engel olacağından istemiyoruz. Kütükler shitake kütükleri geçen yıl aşıladım bir yıldır bahçede bu şekilde duruyorlar (kışı yatık geçiriyorlar). Sadece bir kez su banyosu yaptırdım. Henüz ilk ürünü ama asıl ürün bir yıl sonra. Bu kütükleri baştan sona fotoğraflamayı düşünüyorum o nedenle aşama aşama fotoğrafladım. Bu işlemler bir yıl daha sürecek ondan sonra da detayları ile yazarım. Islah edilmiş mantarın farkını görebiliyor musunuz daha bebek halde bile kalitesini güzelliğini belli ediyor. Kütüğün altındaki beyaz şeyler sümüklü böcekler için ilaç. :D
verdoque
22-11-2016, 14:55
Bizim kuluçka süresi evde olmadığımızdan 2 ay kadar sürdü, kabuğu sarmasının sebebi bu olabilir mi? Bir de kavaklar oldukça gençti, kabuğu beyaz ve oldukça ince, o yüzden miseller yüzeyi kolayca sarabildi sanırım.
@verdoque
Senin kütük ile benimkiler arasındaki farkları benzerlikleri gördün mü? İkinci resimdeki kütük detayına dikkat et patlayan bölgeleri görecen. Miselin kabuğu sarmamasını buna engel olacağından istemiyoruz. Kütükler shitake kütükleri geçen yıl aşıladım bir yıldır bahçede bu şekilde duruyorlar (kışı yatık geçiriyorlar). Sadece bir kez su banyosu yaptırdım. Henüz ilk ürünü ama asıl ürün bir yıl sonra. Bu kütükleri baştan sona fotoğraflamayı düşünüyorum o nedenle aşama aşama fotoğrafladım. Bu işlemler bir yıl daha sürecek ondan sonra da detayları ile yazarım. Islah edilmiş mantarın farkını görebiliyor musunuz daha bebek halde bile kalitesini güzelliğini belli ediyor. Kütüğün altındaki beyaz şeyler sümüklü böcekler için ilaç. :D
Ne kadar bir alanda kaç kütük var, nem yeterli olabilir ama hava yetersiz olabilir mi?
Bir küvet içinde 8 adetkutuk var küvet çevresi laylonile örtülü fakat hergün buhar makinasına şu doldurmak için açılıyor
Bunlar resimleri
Bir kısmı eski fakat kurtçuklar olan ile yeni pimlerin geliştiği yeni resimler
suplilumas
23-11-2016, 11:43
Bizim kuluçka süresi evde olmadığımızdan 2 ay kadar sürdü, kabuğu sarmasının sebebi bu olabilir mi? Bir de kavaklar oldukça gençti, kabuğu beyaz ve oldukça ince, o yüzden miseller yüzeyi kolayca sarabildi sanırım.
Üstten kesip aşılama yapmışsın ama aşılama yaptığın aralığı mum benzeri bir şeyle kapatamamışsın. Ayrıca sanırım kafasına torba gibi bir şey geçirmişsin. Miselde çatlaktan içeriye yayılmak yerine daha kolay olan dış üst yüzeye daha hızlı yayılmış. Eğer ikinci yılında verim alamazsan kesici bir bıçak ile kabukta kesikler oluştur.
suplilumas
23-11-2016, 11:44
@cundar
Eski yazıları oku forumda kim ne yazmışsa hepsini. Bu kütükleri bu kadar nemde tutmana gerek yok. Daha önce çok şey yazıldığından okursan bir çok sorununu çözeceksin. Sen şu an mantar değil küf ve böcek yetiştiriyorsun. :(
@cundar
Eski yazıları oku forumda kim ne yazmışsa hepsini. Bu kütükleri bu kadar nemde tutmana gerek yok. Daha önce çok şey yazıldığından okursan bir çok sorununu çözeceksin. Sen şu an mantar değil küf ve böcek yetiştiriyorsun. :(
Haklısin nemlendirmeyi birkac gundur azalttım kurtcuklar azaldı fakat kaybolmadı bir mantar zararlısi olabilirmi diye düşündün kurtcuklar icin
Okumadıgim yazı kalmadı mantarlar ilgili forumda
Suplilumas üstadım özellikle senin tüm paylasimlarini okudum agarda spor ekiminden miseli almaya kadar hemen hemen hepsini
fakat kütük için paylaşımlar oldukça az geçen sene dahada azdi nemlendirme makinası ile nemlendirme istedim 85_90 nem eldeedebilmek için
Kütükleri ekimim senesi olmasına az kaldı hemen hemen pimlerde %50 düşük yapsada her hafta 5-6 kg toplayıp yedim dağıtım son bir aydır.
Simdilerde hava 15 derece civari fakat benim mantar türünü 25-30 dereceye uygun olanı
Pimler geliyor ama eskisi gibi 3 günde olmuyor artık 1 haftada oluyor ısıtma olayı için nasıl ekonomik bir şey yaparım diye dusunuyorum
Geçenlerde aklıma akvaryum geldi 50ila 80 litre su alan bir akvaryumu mantarları olduğu yere koyup akvaryum ısıtıcısı 28veya 30 dereceye ayarlayıp buharlasan su ile nemlendirme ve ısıtmayı bu şekilde halletmeye düşündüm malzemeler tamam günahları koyvermedi o sekilde duruyor
suplilumas
28-11-2016, 12:04
@cundar
Anladığım kadarı ile sen kütüklerinden verim alıyorsun ama bunu üç günde bir yapmaya çalışıyorsun. Arada dinlendirmen iyi olur yoksa kütüklerden tam verim alamazsın. Zorlama yapacağına işi oluruna bırakırsan daha az emek ve masrafla daha kolay ürün alırsın. Benim yaptığım tek zorlama bir gece su banyosu. Onu da yılda bir kez ağustos sıcaklarında yapıyorum ki kurumasını yavaşlatısın. Zorlama yapacaksan uygun bir şeyin içini su doldur kütüklerini bir gece içine daldır. Sonra doğal ortamlarına al. Unutma ki bu işlem sonsuz değil mantarının kalitesi düşeceği gibi kütüğünde ömrü kısalır. Yani aslında fazla değil eksik verim almış olursun zorlama yaptığında.
suplilumas
28-11-2016, 12:14
Bir kaç gün önce fotoğrafını gönderdiğim bebek shitakenin yetişmiş hali.
Güzel olmuşlar bu shitakeyi denemeliyim
4 cü resim bir hafta önce ki pimcikler
Isı olayı uygun olduğunda şimdi bunlar el ayası büyüklüğünde olacaklardı hala günahlar koyvermiyor
Sublilumas üstadım ticari yapmadığın için olanları eşe dosta dagıtıyorum. Bir de kestigim kavak ağacından 8 adet kütük çıktı tabi ağacı yukarıdan kestim yeni süvgünlerle 3 seneye aynı olur diye düşünüyorum sonuçta kökü duruyor.
Hobi olduğu için arada yoldan çıkıp macera arıyorum doğru yol heyecanlı olmuyor. Örneğin o şeffaf kurtçukları daha önce hiç görmemiştim nemi azalınca kayboldular
Daha önceki partide kütüklerin dibine 4 parmak su doldurdum nemlendirme cıhazı yoktu o ilk partiydi 7 kişiye 1,5 veya 2şer kg dağıttım. Tabi bircok da düşük oldu acaba nem mi eksik geldi dedim sonrada nemlendirici kullanmaya başladım gene dağıttım.
Bir süre yaklaşık 15 ila 20 gün nemlendirme olsa dahi yeni pim gelişmedi tabi bu arada dahada nemi arttırdım fakat kütüklerin altına suyu ilk seferinden başka koymadım bu şekilde daha önce aldığım miktardan az oldu sadece Bir aileye yerecek kadar yani 2.5 kg kadar oldu onuda ben yedim.
Fakat birşey farkettim mantarın şapkalarında aşırı sisten olsa gerek tüylü bir görünüm aldı hatta birtanesi üzerinde pim olusumuna benzer tomurcuklanma oldu Fakat kurtçuklar ortaya çıkınca mantarları kestim ve yedim merak ettiğim bir olay olarak aklımda kaldı.
Şimdi acaba sisli ortamda mantarın bası üzerinden yeniden pimle gelişim olurmu olmaz mı allah izin verirse bir ara denemeyi düşünüyorum tekrar.
Bir kaç gün önce fotoğrafını gönderdiğim bebek shitakenin yetişmiş hali.
Üstadım bu sitake mantarının şapkası bu şekilde tirtiklimi oluyor. İnternette meşe dalları üzerindekilerin şapkaları sanki daha pürüzsüz görünüyordu.
Sanki 2 ay önce bir incir ağacının belinde buna benzer bir mantar görmüştüm kokusu falan çok güzeldi ağaçtan beslendiği için incir gibi kokuyor köylüler incir mantari dediler cokguzel oldugunusoylediler fakat benim Bahçedeki bir incir ağacında olduğu için spor bırakması için bıraktım kurudu geçti kuruyan parçalarını diğer incir ağaçlarının kovuklari içine bıraktım bende belki seneye o ağaçlardan çıkar diye düşündüm ama seneye affetmemeyi düşünüyorum. Çünkü gecensenede ayni ağaçta çıkmıştı geçtikten sonra görmüştüm. O zamanlarda mantarlarla hiç ilgilenmiyordum. Sonra istiridye mantarına merak salim ve agacta oldugu icin kavak mantari olduğunu düşünüyordum 1.5 ay önce gören kadar.
suplilumas
30-11-2016, 10:28
@cundar
Dışarıda bulduğun ne olduğunu bilmediğin mantarlardan kesinlikle uzak dur. Bir kaç mantar yiyecem diye alacağın rikse değmez. Yaşayan ağaçlara mantar aşılama. Ya mantar tutmaz ölür ya da ağacı öldürürsün ki evin bahçesinde falan ise tehlikeli de olur. Bir anda üzerinize devrilir.
Kavak ağacından aldığın kütükleri aşılamadan kışın yatır suyunu bıraksın su yürümüş ağaçlarda misel daha geç yayılıyor bir de ağacın kendini koruması için salgıladığı sıvılar miselin ölmesine neden olur.
Shitakelerin hepsi böyle olmaz bendeki özel bir varyetesi şekil ve tad olarak çok beğendiğimden sadece onu aşılıyorum. Ama shitakelerin üst tarafı düz olsa dahi kenarlarda tüylü gibi tırtıkları olur. Şapka üstü çatlak gibi desenli olanlar kurutma için daha elverişlidirler.
Son 2 gündür hava 20 derece gıtti mantarla 3 kat büyüdü
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.