Bağlan

View Full Version : Rhipsalidopsis gaertneri-Easter Cactus (Paskalya Kaktüsü)

Sayfalar : [1] 2 3

Todor
25-08-2006, 23:07
Yılbaşı Çiçeği (Zygokaktus)

277603

Bu yılbaşı çiçeğini bugün aldım. Latincesi zygokaktus. Sera ortamında biraz fazla sulamışlar herhalde, çok sağlıklı değil. Bir hafta susuz kalınca toparlar gibime geliyor.

Üretimde çelik denemiştim daha önce. Oldukça kolay kökleniyor. herhangi bir lopunu kırıp kumlu, topraklı ortama batırmak yeterli. Birazda su verip üstünü streç filmle kapadınız mı kesin kökleniyor.
Bakalım bizim yılbaşı çiçeği bu sene açacak mı? açarsa ne renk açacak. Herşey süpriz.

yasemin
01-01-2007, 22:19
bizdeki yılbaşı çiçeği geçen yıl baharda çiçek açmıştı...yılbaşını biraz şaşırdı ama çiçekleri çok güzeldi...

uyar11
15-01-2007, 01:17
bizdeki yılbaşı çiçeği geçen yıl baharda çiçek açmıştı...yılbaşını biraz şaşırdı ama çiçekleri çok güzeldi...

Sevgili kaktusseverler,
Yilbasi cicegi hakkinda bazi yanlis anlasilmalari ve eksiklikleri aciklama geregi duydum bu forumu okuyunca.
Birbirine cok benzeyen ama birbirinden tamamen ayri olan iki ture de yilbasi cicegi adi verilmis malesef.
Birincisi Schlumbergera truncata;
Epiphyllum (agaclar uzerinde asilarak yasayan) olan bu kaktus Kasim Aralik arasinda actigi icin Christmas Cactus, Noelcactus, Weihnachtskaktus gibi isimlendirildiginden turkcemize de Yilbasi kaktusu olarak gecmis. Bu turun bir de Schlumbergera opuntioides adinda cicekleri ayni fakat yapraklari opuntia ya benzeyen cinsi vardir.

uyar11
15-01-2007, 01:24
Ikincisi ise Rhipsalidopsis gaertneri **** Hatiora gaertneri;
Bu da Epiphyllum turu bir kaktustur. Osterkaktus, Paascactus, Lidcactus, Stercactus ya da Sunrise cactus gibi isimler almis ve Avrupa'da baharda paskalya zamani actigi icin de paskalya kaktusu olarak da bilinir. Bu turun bir de kucuk yaprakli olan Rhipsalidopsis rosea cinsi vardir.

uyar11
15-01-2007, 01:54
Bu iki tur birbirlerine benzeseler de ayri turlerdir ve birbirleriyle melezleme yapilamazlar.

Schlumbergera truncata kisa gun cicegidir (kasimpati gibi) ve noel zamani en cok satilan cicektir. Hatta bazen noel zamani actirabilmek icin seralarda karartma bile yapilir. Cicek actiktan sonra bir ay kadar dinlenme zamani verilmelidir. Bu arada su ve bilhassa gubre verilmez. Bu bir aydan sonra sulamaya devam edilir serin yerde tutulur. Yazin bahce ya da balkonda, golge yerde durabilir. Eylul Kasim gibi iceriye alinir. Yatak odalari en ideal yerleridir. Oturma odalarinda aksam isik ve sicak oldugu icin cicek acmalarinda sorun olur. Cicek tomurcuklari goruldugunde yerleri asla degistirilmemelidir. En buyuk dusmanlarindan biri de hava ceryanidir. Topraklarinda bolca humus bulunmalidir ve oldukca buyuk saksiya ihtiyaclari vardir. Bulunduklari ortami severlerse 30 yil kadar yasayabilirler ve 100cm capina ulasabilirler.

Rhipsalidopsis gaertneri ya da Hatiora gaertneri ise uzun gun cicegidir ve Nisan, Mayis aylarinda ciceklenirler. Bu turun cicekleri actiktan sonra da sulamaya devam edilir ve sonbahara kadar bahce ya da balkonda, golgede gelismesine devam edebilir. Kasim gibi iceri alinan kaktus serin bir yerde yine yatak odasi gibi, suyu azaltilir ve sadece kurumamasi icin cok az su verilir ve havalarin isinmasi ve gunlerin uzamasi ile cicek tomurcuklari gorundukten sonra sulamayi arttirmali ve yine yerini degistirmemeye ozen gosterilmelidir. Bu da diger tur gibi hava ceryanindan korunmali, ve buyuk bir saksi ve bol humuslu bir toprak secilmelidir.

uyar11
16-01-2007, 23:33
Buda benimkilerden biri.
Gecen bahar cok guzel ciceklendi.

uyar11
16-01-2007, 23:38
Bu da cok guzeldi gectigimiz bahar

uyar11
16-01-2007, 23:44
Bu da kirmizisi
Sizde de var bundan sanirim
Bendekilerin hepsi iki yasinda, yani celikten dikildikten iki sene sonra

uyar11
16-01-2007, 23:55
Beyaz da cok guzel bir renk bu kaktuslerde

uyar11
17-01-2007, 00:03
Bu da bendeki Rhipsalidopsis rosea'nin katmerlisi.
Nadir bulunan bir tur ve su an cogaltmakla meskulum.

turunç
17-01-2007, 00:08
Harikalar-muhteşem çiçek açmışlar-coşmuşlar- hatta kudurmuşlar:) iyi anlamda tabii... Benimkini kargalar söküp durmasaydı belkide sizinkiler kadar olmasada epey serpilmiş olurlardı. Ben şimdi bu kargalara napayım hı!... Çok kızdım kargalara yine >:

uyar11
17-01-2007, 00:22
Balkonunuza en incesinden misina germenizi oneririm. Misinayi goremezler ve kanatlari carpinca da aninda geri donup giderler. Bu yontem diger kuslar icin de gecerli, degil kuslar siz bile farkedemezsiniz bu cok ince misinayi yani goruntu kirliligi de yapmamis olursunuz.

turunç
17-01-2007, 00:25
Sayın uyar11; #42 nolu mesajınızda, resimlerini gördüğümüz bitkilerinizin, saksısının dibindeki yeşillikler nedir? Yosun gibi bir şeye benziyor. Acaba neden ordalar? Bakım tekniği midir?

turunç
17-01-2007, 00:27
Saolun, ilginize teşekkür ederim. Misina tenkiğini daha önce söylediler arkadaşlar. Kurtardım sonunda tüm çiçek, ağaççık ve tohumlarımı:)

uyar11
17-01-2007, 00:30
Cok dikkatlisiniz, tebrikler,
Evet bir cesit yosun, Spagnum.
yetistirme denemelerimden birisi

turunç
17-01-2007, 00:39
Peki neden başka bir saksıda değil de, bebe çiçeklerinizin (bence Türkiye' deki ismi bu olmalıdır, öneriyorum) saksısına ektiniz? Acaba fazla suyu çeksinler diye mi? Yoksa başka sebepten mi? Teşekkür ederim tekrar..

uyar11
17-01-2007, 00:58
Biliyorsunuz dogada agaclar ustunde yasadigi icin bu yosuna yabanci degil. Benimki sadece bir denemeydi, evet guzel gelisti ama nemine cok dikkat etmek istiyor **** damlama sistemi gerekli. Bol humuslu toprakta da guzel gelisiyor yani bu yosuna gerek yok aslinda

turunç
17-01-2007, 01:03
Teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak , sizi sıkmazsam. Acaba ne çeşit bir gübreleme rejimi uygulamamız gerekir?

uyar11
17-01-2007, 01:08
Ben sadece gelisme aninda superfosfat kullaniyorum, o da cok az miktarda.
Bence suyun ve topragin kalitesi cok onemli, suyun sert olmamasi, topragin da yaprak curugu cinsinden olmasi gelisme ve ciceklenme icin cok gerekli

turunç
17-01-2007, 01:17
Süzek toprakları sevdiklerini düşünüyordum. Hatta bendeki torfa ekilmişlerdi. Kargalar sökünce kum-bahçe toprağı- torf karışımına ektim ve süzek bir toprak elde ettim. bu toprağa dikince birden canlandı ve çiçek açtı. Neden acaba?:)

uyar11
17-01-2007, 01:18
Buradaki ureticiler torf kullaniyorlar.
Kisa vade de cok iyi ama uzun vade de cok sorunlar yasiyorsunuz. Biliyorsunuz torf bir kere kurumaya gorsun bir daha su emmiyor ve kaktusunuz kuruyabiliyor ve buda ureticinin isine yariyor. Aldiginiz cicek kuruyacak ki bir daha alasiniz

uyar11
17-01-2007, 01:22
Torfun sayesinde tabi ki,
Ben orkideler icin kullanilan karisimi kullaniyorum cok daha iyi sonuc veriyor.
Tabi ki eleyerek ve kaktuslerim icin kullandigim toprakla karistirarak

turunç
17-01-2007, 01:28
:) Benim orkide için kullanılan karışımı bulmam zor, hatta imkansız. Ben şimdilik bonsailer için kullandığım karışıma devam edeceğim. Belki torf oranı biraz daha arttırılabilir. Bir çok bitki dediğiniz gibi torfun kuruyunca su emmemesinden dolayı zarar görüyor. O sebeple bonsai için kullandığım toprağı, diğer bitkilerime de, oranlarını bitkiye göre ayarlayıp kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca süzek toprakta çok kolay kök yapıyorlar. Konunun dışına çıktım kusura bakmayın. Çok teşekkür ederim paylaştığınız bilgiler için. İyi geceler dilerim...

Oğuzhan
17-01-2007, 08:35
Sayın Uyar 11
Harikasınız.Siz Neden burda yaşamıyorsunuz.?Döktürmüşsünüz yine.Süper renkler..Bende kırmızısı var.Hersene açıyor.10 yıldır benimle yaşıyor.Çok derdimi çekti gariban.Her isteyene dallarından verdim.En sevdiğim çiçeğim.Bazen senede üç defa açtığı oluyor. Kasımda açmıştı.Ençok nisan mayıs haziran aylarında çoşuyor.Kıpkırmızı oluyor.Sizdeki renklere bayıldım.BEn renklerini çok aradım.Daha henüz bulamadım.İnşallah bulurum ümidiyle aramaya devam ediyorum.
Saygılar Sevgiler Selamlar

papatyam
17-01-2007, 12:38
hatta şimdi yine baktım hiç kök yok elime geldi ne oldu buna şimdi ya yaprakları bölüp tekrar diksem mi

Oğuzhan
17-01-2007, 13:21
Güneş alan bir yerde dursun .Fazla sulama çürür.Biraz sabır...:)

Oğuzhan
17-01-2007, 13:25
Toprak iyice kurusun.. ıslak olmasın. O zaman daha çabuk köklenir.Ya da topraktan çıkar bir gün beklet .sonra tekrar saksıya dik.

papatyam
17-01-2007, 13:25
fazla sulamıyorum , cam kenarında duruyor fakat az önce üç e böldüm tekrar diktim ;)

Oğuzhan
17-01-2007, 13:30
Güneş gören bir cam kenarı mı?

papatyam
17-01-2007, 13:32
sağol elfogi inşallah tutar ,
evet güneş gören bir cam kenarı

Ferda Ülkümen
28-03-2007, 19:23
Elfogi;
Bana gönderdiğin yılbaşı çiçeğinde uçlarda kırmızılıklar oluştu.Bunlar çiçek tomurcuğumu ?yoksa yeni sürgün mü verecek?
Beklemektense tecrübenden yararlanmak istedim.
İyi günler.

Oğuzhan
29-03-2007, 09:10
Kesinlikle evet bunlar çiçek tomurcukları.Benimkide mısır gibi pıtır pıtır patladı.
Bol çiçekler ..:)Yerini sevmiş orda kalsın...Arada bir su püskürtün.Fazla sulamayın.

Balıkcı
29-03-2007, 09:55
Fotoğraf net değil ama galiba yılbaşı çiçeği yeni yapraklar çıkarıyor.:p

Oğuzhan
29-03-2007, 13:07
Sayın Ferda nın Yılbaşı dediği normal yılbaşı değil.Bu aylarda çiçeklenir.Kışın açtığı oluyor.Bir tür kaktüs.
Rhipsalidopsis gaertneri ya da Hatiora gaertneri ise uzun gun cicegidir ve Nisan, Mayis aylarinda ciceklenirler. Bu turun cicekleri actiktan sonra da sulamaya devam edilir ve sonbahara kadar bahce ya da balkonda, golgede gelismesine devam edebilir. Kasim gibi iceri alinan kaktus serin bir yerde yine yatak odasi gibi, suyu azaltilir ve sadece kurumamasi icin cok az su verilir ve havalarin isinmasi ve gunlerin uzamasi ile cicek tomurcuklari gorundukten sonra sulamayi arttirmali ve yine yerini degistirmemeye ozen gosterilmelidir. Bu da diger tur gibi hava ceryanindan korunmali, ve buyuk bir saksi ve bol humuslu bir toprak secilmelidir.

Balıkcı
10-04-2007, 21:33
Ben de merakla bekliyorum Sayın Balıkçı.

Ferda hanım merhaba.

Yılbaşının 10 günde geldiği noktayı merak ettim.

Tomurcuklar büyüdü mü?

hfz
11-04-2007, 11:39
Bu gün çiçeklerimi sularken yılbaşı çiçeğinde minicik kırmızı noktalar gördüm ilk önce kırmızı örümcek sandım.Aklıma forumdakiler geldi dikkat edince çiçek açmaya başladığını fark ettim ;)(124 nolu mesajdaki gibi)

Çok sevindimm benben1967...:p İnanılmaz heyecanlanıyor insan onları görünce...:dilli: Sakın yerini değiştirmeyin!..

Benimki şu an bu balkonda durumda.. Günde 2-3 kez bakıyorum açan var mı diye..

Ferda Ülkümen
12-04-2007, 10:28
Ferda hanım merhaba.

Yılbaşının 10 günde geldiği noktayı merak ettim.

Tomurcuklar büyüdü mü?

Yaprak vermeden çiçek verdi Sayın Balıkçı.Resimleri ekliyeceğim

ephesos
12-04-2007, 19:16
buda benim yılbaşılar annemde fujyanın katmerlisi var onuda çalacağım beşyılsonra açtıda umarım benden şüpelenmez:p

Balıkcı
12-04-2007, 22:04
Yaprak vermeden çiçek verdi Sayın Balıkçı.Resimleri ekliyeceğim

Çok sevindim.

Benimki de yaprak çıkarıyor.

hfz
13-04-2007, 11:34
Syn. HFZ sizdeki ne renk kırmızı mı pempe mi ?Tam açınca fotoğraf görmek isteriz.Bende kırmızı var.

Sn. Elfogi, bugün ilk çiçeğini açtı yılbaşım.. Çok mutluyum.. :p Hemen paylaşıyorum resmini.. Pembe, yalın kat.. Ama isterdim ki her rengim olsun..:dilli:

Oğuzhan
13-04-2007, 13:32
Bir öneride bulunsam.Bendeki katlı kırmızı.Takas yapalım mı?Bir kaç dal.Ben baya bir aradım renkleri bulup aynı saksı içine toplamak istiyorum.İsterseniz sizinle başlayabiliriz.:)

Bu arada maşşallah çok güzeller.

çiçeksever
17-04-2007, 11:19
benim 94 numaralı mesajdaki resimde görülen çiçekle sizlerin 141 ve 146 numaralı mesajdaki resimdeki aynı çiçek değil herhalde.Benim bildiğim yılbaşı çiçeği buzaman kalmıyor.Sizinkiler atlas çiçeğine benziyor.Forumda resimleri var.

Oğuzhan
17-04-2007, 18:41
Bendeki kocaman.10 senedir benimle büyüyor.Her seferinde dallarından kırıp veriyorum.Çok sevdiğim bir çiçek.Rhipsalidopsis gerçek adı
Normal yılbaşından farklı.Senede iki sefer açıyor.Şu aylar tomurcuk patlaması geçiriyor. Açma Zamanı.Birde kışın açar.
Sizinki normal yılbaşı mı?

hfz
17-04-2007, 18:55
Bendeki kocaman.10 senedir benimle büyüyor.Her seferinde dallarından kırıp veriyorum.Çok sevdiğim bir çiçek.Rhipsalidopsis gerçek adı
Normal yılbaşından farklı.Senede iki sefer açıyor.Şu aylar tomurcuk patlaması geçiriyor. Açma Zamanı.Birde kışın açar.

Resimdeki normal boyda bir yılbaşı size de gönderdim..Saksıda dikili olan da o.. Bir de daha ince gönderdim o 94 nolu mesajda olan çiçekleri sizinki gibi olmayan yılbaşı.

berduray
17-04-2007, 23:05
benim yılbaşı çiçeğim rüzgardan hırpalanmış yaprakları sulamama rağmen buruşuk.sanırım can çekişiyor.özel bir bakım yapabilirmiyim.ne önerirsiniz?

Oğuzhan
18-04-2007, 17:30
Toprağını değiştir.Bitki besinleriyele besle.Su püskürt.Aydınlık ferah bir ortama al.

hfz
24-04-2007, 16:47
Sevgili arkadaşlar,

Bugün yine çok güzel bir gün..:p Yeni kızımı hemen sizlerle de tanıştırmak istedim..:dilli: :dilli:

hfz
25-04-2007, 15:53
Elfogiii....:( :( :(

Senin gönderdiğin yılbaşını çürüttüm..:( :(
Bugün kontrol ederken biri elimde kaldı. Zaten korkuyordum çünki ortasında bir koyuluk vardı.. Hepsi gitmiiiiiiişş...:( Kestim bütün kötü yerlerini kaldılar minicik. Zaten ortası olmazsa tutmaz ki!

Bütün keyfim kaçtı!..:( :(

Ferda Ülkümen
01-05-2007, 16:33
Evet,sonunda açtı!Elfoginin gönderdiği Rhipsalidopsis'inçiçekleri:

papatyam
08-05-2007, 14:26
Elfogi bu da senin gönderdiğin :)
telefon ile çektiğim için biraz bulanık çıkmış :))

Oğuzhan
08-05-2007, 19:44
Çok güzel tomurcuk.Yerini sevmiş .Orda kalsın.Seneye daha çok açacak.:)))

papatyam
09-05-2007, 08:02
İnşallah:)
iş yerimde arkamdaki pencerenin kenarı çiçek dolu bu fıstık da orada çok güzel güneş alıyor şimdi yavaş yavaş diğer pencerelerede saksı koymaya başladım :)))

doğan
09-05-2007, 16:17
önceki diktiklerim tutmamıştı. bende iki farklı türden bir daha denemeye karar verdim. sarı saksıdakinin çiçekleri çok güzel. kırmızı ile pempe arası bir çiçeği var. ufak yapraklı olanının ne renk çiçek açtığını bilmiyorum.

ceviz ağacı
22-05-2007, 13:17
Sevgili Elfogi ,
Bebişlerim geldi , çok muhteşemler ,yaprakları ne kadar büyük öyle kocaman , benim evdekiler minicikti bunlar çok güzel .Tekrar teşekkürler . Bebişleri köklendirme hormonuna batırayımmı , yoksa hemen toprağamı gömeyim ? Hiç bozulmamışlar artık çiçek alışverişi yapabilirim .

Oğuzhan
22-05-2007, 19:10
Ben köklendirme hormonuna neyi batırdıysam hepsi öldü.Başaralı olamadım.Onun için kullanma.Torfun içine dik.Kolay tutan bir tür.Diktikten sonra sula.Daha sonra güneş alan bir yere koyarsınız.Arada bir sprey sulama yapınız.Güle güle büyütün.Çok güzel bir duygu paylaşım ve dostluk.Ben Gaziantep'e gitmedim ama beni bebişler gitti.:))

çiçeksever
25-05-2007, 14:58
4-5 senedir yılbaşı çiçeği yetiştiriyorum.geçen sene yerini değiştirdiğim için açmadı.bu sene biri 3-4 çiçek verdi öbürü 2 çiçek açmıştı.Şimdi bu ayda üzerinde 2-3 tane tomurcuk var Bakalım çiçek açacak mı çok merak ediyorum

çekirdek
28-05-2007, 00:57
Bunlar da benim yaramazlar. İnsan seyrine doyamıyor.

darla
08-06-2007, 13:51
Merhaba,
Benim senelrdir yetiştirdiğim yılbaşı çiçeğimi budamamla açması bir oldu.
Çiçeğin yaşlı kısımlarını yonttum ve açmaya başladı çok ilginç...

hfz
08-06-2007, 13:55
Sevgili Darla ,

Yeni mi yaptınız bu budamayı? Çiçek zamanı geçti diye biliyorum. Bu zamanda açmaması gerek.

Ayrıca yaşlı kısımlar çiçeğin en başında, toprağa yakın yerdeler. Onları kestiğinizde üzerindeki tüm yapraklar da gidecektir. ' Yaşlı kısımlarını yonttum' işlemini bu yüzden anlayamadım. Biraz daha ayrıntılı yazar mısınız?

darla
08-06-2007, 14:08
Sevgili hfz birkaç ay önce çok yaşlı odunlaşmış kısımlarını yontmuştum işe yaramazlar diye.
Şimdi de birkaç dalı var ve bir adet çiçeği oldu bitkimin.

hfz
08-06-2007, 14:12
Yontma işleminde anladığım kadarıyla dalları da azaltmışsınız. Yani bir nevi budama yapmışsınız. Çiçeklerinize çok sevindim. Bilirim ne güzel bir duygudur.

çiçeksever
14-06-2007, 13:00
üstteki 7 Haziran,alttaki 14 Haziran tarihli resim

yukka
13-09-2007, 11:58
Bunlar da bana sevgili Elfogi'nin taa Karabük'ten gönderdiği kırmızı katlı yılbaşı çelikleri. Bu yılbaşı açacaklar ...

İlkin
13-09-2007, 14:02
Yılbaşı çiçekleriniz ne güzel maşallah, benim de bir tane var ama hiç büyümüyor 2 sap var uç uca o kadar :( Kaktüslerimi suladığım kadar onları da suluyorum. Ama öylece duruyorlar. Ne yapmak lazım acaba ;)

yukka
13-09-2007, 14:32
Kökleri sağlıklıysa, toprak, ışık sorunu yoksa kolayca serpilip büyüyorlar. Bende de sizinkine benzer bir yılbaşı çiçeği var. Bir sap canlı, diğeri pörsük, sönük ... ya toprak ya da kökte sorun var ... bu konuları bir bilene sormak lazım ...

yukka
27-10-2007, 13:17
Elfogi, yaklaşık 2 ay önce gönderdi bunları. Gelişme yok ama çok canlı görünüyorlar. Hep aynı yerdeler yılbaşında ve kış boyunca çiçek açacaklar :)

yukka
27-10-2007, 13:19
Geçen yıl Bahouse'dan almıştım. Tomurcuklarını tamamen dökmüşlerdi. Geçen kış bir iki çiçek açtı sadece. Bu sene çok hamaratlar:)) Yalnızca bu ay değil, kış boyunca çiçek açacaklarından eminim :))

Oğuzhan
27-10-2007, 14:38
Sakın yerinden oynatmayın.Çabuk küsüyor.Bol çiçekler ..

yukka
27-10-2007, 16:21
Sizdeki ana yılbaşı tomurcukta mı, hangi aylarda tomurcuklanıyor?

Oğuzhan
27-10-2007, 16:34
Size verdiğim bizim bildiğimiz yılbaşından değil.Çiçeği farklı.Atlas türü. Adı Rhipsalidopsis gaertneri.Benim anaçta şu anda tomurcuk var.Yılda iki sefer açıyor.Çok çiçeklenmesi Haziran-temmuz.Full çiçek olur.Kışın tek tük açar.Toprağı kuru kalsın.15 -20 günde bir sulayın.Belki size bir süpriz yapabilir.:)

yukka
27-10-2007, 18:02
Yapraklara su püskürtüyor musunuz? Yoksa gerek yok mu?

Bana da sürpriz yapar gibi geliyor;)

Oğuzhan
29-10-2007, 17:08
Yapraklara su püskürtme yazın sıcaklarda .Şimdi havalar serin gerek yok.Toprak iyice kurusun...

GLCN
30-10-2007, 09:51
valla benimki yaşayayımmı yoksa öleyim mi diye düşünüyor sanırım çiçek açmayı aklından bile geçirmiyor...

yukka
30-10-2007, 12:14
Aklından geçiriyordur sevgili GLCN :)) Yeter ki yerini değiştirip onun kafasını karıştırmayın... Aydınlık bir yeri olsa yeter. Pörsüme varsa yapraklarını güzelce yıkayıp, saksıyı bir iki saat suya batırın. Toprak iyice suyu çeksin. Sonra sudan çıkarın, suyunu iyice süzsün. Yerinden hiç ama hiç oynatmadan toprağını tamamen kurutun. Mecbur kalmadıkça su vermeyin. Yılbaşına kadar ya da daha sonra mutlaka çiçek açar. Özetle üç şart var.

Aydınlık bir yer
Toprak mümkün mertebe kuru kalacak ...
Yerinden hiç hiç hiç oynatılmayacak ...

Sevgiler ...

GLCN
30-10-2007, 12:19
Teşekkürler sevgili yukka az evvel şöyle bir alıcı gözle baktımda pörsüme azalmış yani aralarında diri olanlar çoğunlukta yeride sizin dediğiniz gibi aydınlık bir yerde duruyordu ve hiç değiştirmedim umarım benimkininde çiçeklerini görürüz çünkü bunları aldığım arkadaşımda daha hiç açmamışlar.Ayrıca yukarıdaki resimlerde saksının ortasında olan atlas benzeri sanırım tutmuş gayet canlı duruyor..

Sümeyye Polat
15-11-2007, 18:48
Neredeyse bir aydır tek damla vermedim.Ama yine de tık yok. :(

yukka
15-11-2007, 22:09
Neredeyse bir aydır tek damla vermedim.Ama yine de tık yok. :(

Sizinki yılbaşında açan cinse benziyor. Yerinden oynatmayın ve dayanabildiği kadar susuz bırakın. Bir de kapalı balkon gibi aydınlık ve serin yerleri daha çok seviyor gibi ... ama şu anda nerdeyse yine orda tutmaya devam edin siz. Yerinden oynatırsanız açacağı varsa da açmaz:rolleyes:

yukka
15-11-2007, 22:17
Benim burada bir önceki sayfada 283 no'lu mesajda, saksıda iki cins yılbaşı var. Biri şimdi açan(fotoğrafta tomurcukları görüyorsunuz) sol taraftaki dallar da yılbaşında çiçek açan cins. Aynı saksıda ve aynı koşullarda yetiştiği halde onda da tık yok ... yılbaşında açacak yani ...

Sümeyye Polat
16-11-2007, 10:58
Sizinki yılbaşında açan cinse benziyor. Yerinden oynatmayın ve dayanabildiği kadar susuz bırakın. Bir de kapalı balkon gibi aydınlık ve serin yerleri daha çok seviyor gibi ... ama şu anda nerdeyse yine orda tutmaya devam edin siz. Yerinden oynatırsanız açacağı varsa da açmaz:rolleyes:

Yazın balkondaydı(açık balkon). Bir buçuk ay önce içeri aldım. Sizin de söylediğiniz gibi serin ve aydınlık bir yerde. Daha önce de forumda bahsedilmişti yerini değiştirmekten hoşlanmıyor diye. O yüzden şimdilik yerinden oynatmayacağım. Su da yok. :D Bakalım ne olacak. Gelişmeleri beraber takip ederiz.

Sümeyye Polat
16-11-2007, 11:02
Benim burada bir önceki sayfada 283 no'lu mesajda, saksıda iki cins yılbaşı var. Biri şimdi açan(fotoğrafta tomurcukları görüyorsunuz) sol taraftaki dallar da yılbaşında çiçek açan cins. Aynı saksıda ve aynı koşullarda yetiştiği halde onda da tık yok ... yılbaşında açacak yani ...

Haklısınız. Bendeki yerli olan cinsten sanırım. Yapraklarının kenarında o dikensi çıkıntılardan yok. Bunlar geç açıyor demek ki...

yukka
27-11-2007, 19:19
Tam Elfogi bilir diyecektim; Elfogi cevabı vermiş bile:) Benim yapraklar neden büzüştü acaba? Bir yerde çiçeklendiğinde düzenli sulayın, çiçeği bittiğinde yine suyu azaltın, diye okumuştum. ??

yukka
11-03-2008, 19:30
Sayın Uyar 11
Harikasınız.Siz Neden burda yaşamıyorsunuz.?Döktürmüşsünüz yine.Süper renkler..Bende kırmızısı var.Hersene açıyor.10 yıldır benimle yaşıyor.Çok derdimi çekti gariban.Her isteyene dallarından verdim.En sevdiğim çiçeğim.Bazen senede üç defa açtığı oluyor. Kasımda açmıştı.Ençok nisan mayıs haziran aylarında çoşuyor.Kıpkırmızı oluyor.Sizdeki renklere bayıldım.BEn renklerini çok aradım.Daha henüz bulamadım.İnşallah bulurum ümidiyle aramaya devam ediyorum.
Saygılar Sevgiler Selamlar

Sevgili Oğuzhan (Elfogi) ,

Bana gönderdiğiniz yılbaşı çiçeği tomurcuklandı. Kıpkırmızı çiçek uçları verdi. Harika görünüyorlar. Bu kadar kısa zamanda çiçeklenmeleri tatlı bir sürpriz oldu. Tekrar tekrar teşekkürler.

Oğuzhan
11-03-2008, 19:58
Sevgili Yukka ,
Güle güle büyütün.Şimdi açma zamanıdır.Benimkide başladı tomurcuklanmaya.Demek ki iyi bakmışsınız.Arada su püskürtün.:)

Bir düzeltme yapalım.Bildiğimiz yılbaşı çiçeği değil.Baharda açtığı için Paskalya yılbaşısı adı verilir.Rhipsalidopsis gaertneri .Epiphyllum turu bir kaktustur

İklimsiz
11-03-2008, 20:32
Yazılanları okuyunca gidip bir baktım ki, benimkinde de kırmızı kırmızı tomurcuklar var:p Tekrar tekrar teşekkürler Oğuzhan.

Bizim buralarda (sanırım birçok yerde daha) çiçekler, alınan **** çalınan kişinin adıyla anılır;) Paskalya yılbaşısı değil onun adı bende, Oğuzhan yılbaşısı;)

İklimsiz
12-03-2008, 11:05
Bizim tomurcuk tutanları, bildiğimiz yılbaşı çiçeğiyle karıştırmayın arkadaşlar. Onlar çoktan çiçek açıp döktüler. Bahsettiğimiz, Oğuzhan'ın 458 no.lu mesajındaki Paskalya Yılbaşısı.

Oğuzhan
12-03-2008, 11:41
Rhipsalidopsis gaertneri
PASKALYA YILBAŞISI
32000

burcind
12-03-2008, 11:58
Sevgili Yukka ,
Güle güle büyütün.Şimdi açma zamanıdır.Benimkide başladı tomurcuklanmaya.Demek ki iyi bakmışsınız.Arada su püskürtün.:)

Bir düzeltme yapalım.Bildiğimiz yılbaşı çiçeği değil.Baharda açtığı için Paskalya yılbaşısı adı verilir.Rhipsalidopsis gaertneri .Epiphyllum turu bir kaktustur

Sanırım bende bu çiçekten aldım çünkü yaprak uçlarında kırmızı tomurcukları var.Ama galiba bu tomurcuklar solacak.Aydınlık yüksek biryerde duruyor çiçeğim.Nasıldır bu çiçeğin bakımı su isteği vs.Biraz bilgi verebilirmisiniz **** verebilecek olan varmı?

Oğuzhan
12-03-2008, 13:20
Sevgili Burcind,
Aydınlık bir yerde dursun.Fazla suyu sevmez.Toprağı kurudukça sulama yapın.Arada su püskürtün.Çiçek zamanı bitki besini vermeyi ihmal etmeyin.

şükran ünal
12-03-2008, 13:44
Sevgili Oğuzhan, senin bize Ankara toplantısında getirdiğin yılbaşı çiçeği çok güzel tuttu ve uçlardan sürgün vermeye başladı. Aslında hep fotoğraflayıpta mesaj yazayım demiştim. tamirden alır almaz bende fotoğraf ekleyeceğim. Şu an çok sağlıklı görünüyor. Ayrıca yine senin getirdiğin lab lab tohumlarımıda geçen hafta sonu ekmiştim filizlendiler. sayende inlşallah bunu büyütüp bahçemde güzel bir çalı-ağacım olacak. Tekrar çok sağol.

fevziye
17-03-2008, 08:40
Sevgili İklimsiz, beni çok mutlu eden paskalya yılbaşısını hemen toprağa ektim. İki günde tomurcuğu daha belirgin oldu. Güzel iklimsizim diye seviyorum, galiba o da beni sevdi. :p

İklimsiz
17-03-2008, 09:18
Bu ne cici bir görüntü böyle:p Sağ salim, başına bir kaza gelmeden size ulaşmasına çok sevindim Fevziye hanımcığım. Hatırladığım kadarıyla benden giderken kırmızı bir tomurcuğu vardı. Sizi ve evinizi çok sevmiş olmalı ki, diğer lobu da tomurcuk patlatmış:p

İyi günlerde büyütüp, bol çiçeklerini görün inşallah.

fevziye
17-03-2008, 12:00
Şu anda üç tomurcuğu var sevgili İklimsiz. Teşekkürler.

Tubay
03-04-2008, 16:47
Bugün çiçekçilere paskalya yılbaşısı gelmiş.Üzerleri salkım salkım çiçek dolu.Benimki tembel tembel yatıyor hala:(İnanılmaz derecede sinirlerim bozuldu.Şeytan al birkaç tane götür yanına kıskançlıktan çatlasın dedi.Zor tuttum kendimi

Sümeyye Polat
08-04-2008, 15:38
Bugün çiçekçilere paskalya yılbaşısı gelmiş.Üzerleri salkım salkım çiçek dolu.Benimki tembel tembel yatıyor hala:(İnanılmaz derecede sinirlerim bozuldu.Şeytan al birkaç tane götür yanına kıskançlıktan çatlasın dedi.Zor tuttum kendimi

Tuba Hanım eğer işe yarayacaksa ben de alayım. :( Sizinki kaç yıldır açmıyor bilmiyorum ama bizimki [kendisi resimdeki yeşillik oluyor :mad:] neredeyse 10 yıldır bir tane bile açmadı. :mad: Susuz bırakınca açıyor yazıyordu forumda ama 2 ay damla vermedim bana mısın demedi. O yüzden her türlü yeni fikre açığım.

Tubay
08-04-2008, 17:17
Sümeyye benimkide aynı durumda hala açmıyor.Çiçekçiler dışında Malatya'da açanını görmedim:( Bende seninkinin boylarında olan yılbaşı çiçeğimi budadım,budanan dalları köklendirip üç farklı saksıda üç farklı toprağa dikip,üç farklı yere yerleştirdim sonuç bekliyeceğim.Açarsa söz sana vereceğim

ekin97
09-04-2008, 08:28
Sevgili Oğuzhan'ın gönderdiği Paskalya yılbaşım açtı, bu güzelliği sizinle paylaşmak istedim..
Çok teşekkürler Oğuzhan:)

burcind
15-04-2008, 11:35
Merhaba arkadaşlar benimde bir paskalya yılbaşım var,üzerinde koyu pembe tomurcukları var ama problem şu;bu tomurcuklar açmadan kuruyup dökülüyor.Çiçeğim güneşli bir balkondaydı 2 gündür gölge olan panjurlu balkonuma aldım ama ne olacak bilmiyorum:( Toprağı kurudukça su veriyorum acaba ne yapmalıyım çiçek coşturan vitaminlerdenmi versem acaba?

zeonka
16-04-2008, 11:54
Sn.burcind,
Sanırım sizin güneşli balkon kuşkonmazınıza ve yılbaşınıza fazla güneşli ve sıcak gelmiş olabilir.
Bende yılbaşı çiçeğimi sadece sabah güneşi alan ve aydınlık olan kapalı balkonuma çıkardım şimdi keyfine diyecek yok bol bol yaprak çıkarıyor.
Sanırım güneşin doğuşunu seyretmeye bayılıyor ;)
Not:Resmini eklemeyi çok isterdim ama bilgisyardaki bir broblem nedeniyle şimdilik sizlerle paylaşamıycam :(

Oğuzhan
16-04-2008, 12:26
Merhaba arkadaşlar benimde bir paskalya yılbaşım var,üzerinde koyu pembe tomurcukları var ama problem şu;bu tomurcuklar açmadan kuruyup dökülüyor.Çiçeğim güneşli bir balkondaydı 2 gündür gölge olan panjurlu balkonuma aldım ama ne olacak bilmiyorum:( Toprağı kurudukça su veriyorum acaba ne yapmalıyım çiçek coşturan vitaminlerdenmi versem acaba?

Toprak sorunu olabilir.Üzerine yeni toprak ekleyin.Ya da susuz kalıyor olabilir.Çiçekteyken toprak nemli olsun.Arada üstüne su püskürtün.Düzelir.Güneşten fazla zarar gelmez.Nerde tomurcuklandıysa orda kalsın.
Resim koyabilir misiniz.?

phal
16-04-2008, 22:37
Arkadaşlar bu yılbaşı çiçeklerini Bauhaus'tan küçük saksılarda çiçekleri geçmiş halde aldım ve humuslu toprağa hepsini tek bir saksıya ektim.Elimde iki cins var.Sivri çıkıntıları olan yapraklılarda hiç solmuş tomurcuk yok,diğerleri ise solmuş çiçeklerle dolu.Ben hepsinin aynı zamanda çiçekleneceğini umarak aynı saksıya karışık ektim.Acaba her iki cins farklı mevsimlerde mi açacak?Bilgisi olan varsa öğrenmek isterim.
Saygılar.

İklimsiz
16-04-2008, 22:52
Sevgili phal, aynı saksıya diktiğiniz çiçekler, ikisi de yılbaşı olmasına rağmen çiçek açma zamanları farklı.

Ucu tırtıklı olan, yılbaşında çiçekleniyor. Diğeri ise, zaten tomurcukları üzerinde, bu günlerde açması gerekiyor. Ama sizinkinin çiçek tomurcukları solmuş, belki iyi bir bakımla tekrar tomurcuklanırlar.

zeonka
17-04-2008, 08:40
Sn. phal güle güle büyütün.

Son resimdeki yılbaşının çok ilginç, tomurcuklarını yaprağın yanından vermiş. Ben daha önce hiç görmemiştim. Başka gören varmı acaba?

İklimsiz
17-04-2008, 13:56
Oğuzhan abisinin gönderdiği yılbaşı paskalyası:p

fevziye
17-04-2008, 15:26
Bu da Sevgili İklimsiz'in bana yolladığı şımarık

Koyu yeşil
18-04-2008, 08:57
Bu da benim minişim. Üzeri tomurcuk dolu;) Taaa Giresun' dan İzmir'e geldi.
Çok teşekkür ederim Sevgili İklimsiz...

İklimsiz
18-04-2008, 11:08
Güle güle büyütün arkadaşlar.

Çiçek yapısı yılbaşı çiçeğinden çok farklı. Kocaman bir saksıda, coşmuş halini düşünmekse gerçekten heyecan verici. Sadece benim evimde, gündüz açıp gece kapanmıyordur değil mi;)

phal
22-04-2008, 00:44
Sevgili phal, aynı saksıya diktiğiniz çiçekler, ikisi de yılbaşı olmasına rağmen çiçek açma zamanları farklı.

Ucu tırtıklı olan, yılbaşında çiçekleniyor. Diğeri ise, zaten tomurcukları üzerinde, bu günlerde açması gerekiyor. Ama sizinkinin çiçek tomurcukları solmuş, belki iyi bir bakımla tekrar tomurcuklanırlar.

Farklı mevsimlerde açıyorlarsa dinlenme dönemleri ve bakımları da farklı olacaktır.Sanırım aynı saksıya ekmekle hata ettim:( Çok da estetik durmayacak galiba ne dersiniz?

burcind
24-04-2008, 12:01
Hala paskalya yılbaşımda bir değişiklik yok acaba saksından çıkarıp köklerine falanmı baksam yaprakları diri sürekli tomurcuklanıp soluyor.aklıma şu menekşelerde uyguladığımız şekerli su takıldı az önce formu incelerken acaba denesemmi diyorum???:mad:

İklimsiz
09-05-2008, 19:11
Kimseyi kıskandırmak değil niyetim;)

Oğuzhan
09-05-2008, 19:27
Güler Abla MAŞALLAHHH.
Rengi nedir.Pembe ya da yavru ağzı gibi çıkmış.
Çok güzel.Güle güle büyütün.Değişik bir tür .Benimkinden farklı yaprak yapısı var.

İklimsiz
09-05-2008, 19:34
Seninki kırmızı açıyor Oğuzhan, tabii ki çok güzel.

Resimdeki hediye geldi, pembe, gül kurusu karışımı gibi bir renk. Çiçekleri geçsin koşa koşa sana da gelir :)

Maude
11-05-2008, 08:38
Dün bir arkadaşımızı ziyaret etmek üzere evine gittik. Asansörde bir üst katın düğmesine basmışız yanlışlıkla. Asansörden çıkar çıkmaz ne göreyim. Bol çiçekleriyle coşmuş bir Paskalya Yılbaşısı (Rhipsalidopsis gaertneri) karşımızda. Kendimi çok zor tuttum :). Arkadaşımızda bir süre oturduktan sonra çıkarken arkadaşımıza, hiçbir kuvvetin beni bu yılbaşı çiçeğinden lop almaktan alıkoyamayacağını söyledim. O da komşusunun sorun çıkarmayacağını söyleyince ben hemen iki parça kopardım. Ancak lopların hepsinin ucu ya tomurcuklu ya da çiçekliydi. Dolayısıyla kopardıklarıın ucunda da çiçekler var. Hazırlığım olmadığından elimdeki kalanchoe dallarının dikili olduğu minik saksılara sokuşturdum ama tam olarak ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim. Çiçekleri kapalıydı kopardığımda, sabah baktım ki açılmışlar.

Yeni bir saksıya geçireceğim, toprak seçimi, ışık, lopun ne kadarı toprak altında kalmalı, sulama gibi birçok soru kafamı kurcalıyor. Aslında forumdan epeyce bilgi edindim ama Paskalya Yılbaşısı yetiştiren birinden direkt cevap almak beni mutlu eder.

çiçeksever
12-05-2008, 13:06
Arkadaşlar;tam emin olmamakla birlikte daha önce benim gönderdiğim resimdekiler yılbaşı olması lazım.Bu sayfada gözüken resimler atlas çiçeğine ait.

İklimsiz
12-05-2008, 13:27
Forumun ilk sayfalarında, elinde sarı yılbaşı çiçeği olan ve bizlerle paylaşacak bir üyemiz vardı. Ama çok, çok uzun bir süredir katılımı yok :(

nevsune
12-05-2008, 13:28
Sevgili Oğuzhan bu yavru yılbaşı tanıdık geliyor mu?

Gerçekten inanılmaz bir şey, daha yaprak çıkartmadan çiçeğe durdu:)

İklimsiz
12-05-2008, 14:22
Sevgili Maude, birazcık torf, dere kumu ve bahçe toprağı ağırlıklı bir saksıya alabilirsiniz yılbaşınızı. Birinci alt lobu olduğu gibi karışımın içersine sokup, can suyunu da verdiniz mi çiçeğiniz yaşamına devam eder.

Direk güneş almayan, aydınlık bir cam önüne koyarsanız, toprak kurudukça da sularsanız uzun yıllar birlikte olursunuz.

Engin
18-05-2008, 15:33
Bu atlas çiçeği değil mi?

sclumbergerada segmentler tırtıklı, rhipsalidopsiste daha düz.. atlasta daha uzun ve üç köşeliler sanırım..

İklimsiz
18-05-2008, 15:37
Yaprakları atlas çiçeği yapısında.

Atlaslar da, aynı gövdede düz, tırtıklı, üç köşeli yaprak yapısında olabiliyorlar. Bendekiler öyle :)

Sebahattin Sargın
18-05-2008, 15:40
******* bu bir atlas, bu türden uzun süredir yetiştiriyorum. Tipik bir atlas hatta ;) Bolca çiçek verir aydınlık yerleri sever, direkt güneş ışığı yapraklarını mahvediyor. Çelik yolu ile kolayca üretebilirsiniz.

Sevgiler ;)

f-sunflower
04-06-2008, 12:23
Bunlarda benimkiler..:)

Ayşe
04-06-2008, 12:31
Müthiş güzeller.Yılbaşı bu mevsimde açarmı? Ben kışın açar diye biliyorum.

İklimsiz
04-06-2008, 12:36
Adının yılbaşı olduğu sizi yanıltmasın. Bu paskalya yılbaşısı, rhipsalidopsis gaertneri.

Ayşe
04-06-2008, 12:40
Çok teşekkür ederim İklimsiz.Annemin yıllar önce pembe açan bir yılbaşı çiçeği vardı.Ben onun kış harici açtığını hiç görmemiştim.

darla
11-06-2008, 09:10
Merhaba,
Çok net olmasa da kırmızı açan kızım burada..

GLCN
05-07-2008, 15:18
Komşumdan aldığım yılbaşı boyuna bakmadan açtı....Şimdi yaprak çıkarma telaşında...:p

berduray
05-11-2008, 22:17
Ben Sevgili Oğuzhan'a tekrar teşekkür etmek istiyorum, gönderdiği birkaç lob yavru vermeye başladı.

Ben size bir püf vereyim, ben bitkimi şaldır şaldır sulamıyorum, iki güne bir birkaç fıs fıs yapıyorum, o kadar keyfi yerinde ki...

Size de tavsiye ederim.

Orkun Kırcı
05-11-2008, 22:46
Evet zaten bol su verince toprak içinde erimeye başlıyor. Benimkiler tuttu ama henüz yavrulamadılar.

berduray
05-11-2008, 23:21
Bana Oğuzhan yollamıştı henüz çiçeğinin rengini göremedim, onun fotolarından anladığım kadarıyla pembe, farklı rengi olup paylaşmak isteyen varsa talibim arkadaşlar, lütfen ;)

papatyam
06-11-2008, 15:40
Berduray, Oğuzhan'ın yolladığı atlasmı yoksa yılbaşımı?

(pembe değil, kırmızı ve çok güzel bendeki minicikken açmıştı umarım en kısa zamanda sendeki de çiçeklenir) :p

berduray
06-11-2008, 16:50
Keşke atlas ta olsaydı ama yılbaşı sanırım.

İyi dileklerin için teşekkür ederim ama daha çok minicik hemen açmayacak, sadece büyümeye çalışıyor, henüz.

Oğuzhan
06-11-2008, 17:34
Benim size gönderdiğim Rhipsalidopsis gaertneri (Paskalya Yılbaşısı)dır.
Rengide kırmızı.Güle güle büyütün.

Oğuzhan
06-11-2008, 17:40
:d52097

Oğuzhan
07-11-2008, 13:22
1996 dan beri benimle beraber yaşıyor.Yaşlı bir teyze vermişti.Bir loptu.Camekanlı balkon içinde ikametgah ediyor.Öğleden sonraları buzlu camdan güneşlenir.Yazları su püskürterek banyo yaptırılır.Toprağı kurudukça su verilir.Arada bir gübre ile beslenir.

Engin
17-11-2008, 15:03
Bende rhipsalidopsis var, paskalya denilenden.Nisanda çiçek açıyor.Fotoğraflarım arasında var geçen seneki fotoğrafları.Aldığımda ambalajında www.rhipsalidopsis.com yazıyordu.Sitesinden baktım bakım önerilerinde kışın 8'C derece dinlenme periyodu olması gerektiğinden bahsediliyor.Evim kaliroferli olduğu için pek keyfi yok sanki cansızlaştı gibi geliyor.Ne yapmalıyım acaba.?

Engin
28-11-2008, 14:47
Arkadaşlar yukarıda da sordum cevap veren olmadı.Benimki paskalya denilenlerden Nisanda açıyor.Kaloriferli odada yapraklar pörsüdü, spreyde yaptım ama çok keyifsiz gözüküyordu.Tekrar balkona çıkardım ama - derecelerde donar mı,kaybedermiyim çiçeği ne dersiniz?

bengi_su
28-11-2008, 15:01
Syn. engin bizim ev sobalı bende gündelik oturduğumuz odaya aldım çünkü diğer odalar baya soğuk korktum donar diye kaybetmek istemem şimdilik durumları iyi ama bizim ev zor ısınıyo tabi bu arada kaktüsler için bi yöntem uyguluyor sitedeki arkadaşlar pencereye koyup pencereye boydan boya poşetle kapatıyorlar bu sayede içirenin ısısına çok fazla maruz kalmıyor deneyin bi isterseniz.

f-sunflower
28-11-2008, 15:24
Arkadaşlar,bende Nisan-Mayıs aylarında açandanda var hepsi yanyana aynı yerde duruyorlar ve ben onları hiç içeri **** dışarı taşımıyorum gayette sağlıklılar.

Engin
28-11-2008, 18:04
Syn. engin bizim ev sobalı bende gündelik oturduğumuz odaya aldım çünkü diğer odalar baya soğuk korktum donar diye kaybetmek istemem şimdilik durumları iyi ama bizim ev zor ısınıyo tabi bu arada kaktüsler için bi yöntem uyguluyor sitedeki arkadaşlar pencereye koyup pencereye boydan boya poşetle kapatıyorlar bu sayede içirenin ısısına çok fazla maruz kalmıyor deneyin bi isterseniz.

bengi su,
onu yapan benim zaten :rolleyes: Fotoğrafları ben eklemiştim. Bu rihpsalidopsisin derdi sanırım nem.Kaloriferli evlerde nem %1-2 lere düşüyormuş bu da tropik kaktüsler için çok düşük bir nem düzeyi.

Engin
21-12-2008, 14:06
Benimki de pörsüdü iyice böyle giderse yakında ölecek.

Sulaması kontrollü aşırı sulama yok, ısısı 24 derece ve güzel ışık alıyor.Hollandadan ithaldi sanırım yurdum şartlarından hoşlanmadı.Kaloriferli evlerde sorun oluyor mu ben ona bağlıyorum nem düşük geliyor diye tahmin ediyorum.

pembegül
22-12-2008, 19:53
Benimki de pörsüdü iyice böyle giderse yakında ölecek.

Sulaması kontrollü aşırı sulama yok, ısısı 24 derece ve güzel ışık alıyor.Hollandadan ithaldi sanırım yurdum şartlarından hoşlanmadı.Kaloriferli evlerde sorun oluyor mu ben ona bağlıyorum nem düşük geliyor diye tahmin ediyorum.

Sayın engin bu çiçek kaloriferli evde yaşamıyor bende çiçeğimi kaybettim şimdi öğrendim böyle evlerde en serin odanın cam önü ideal birde nemli ortamı sağlamak için saksının üzerine küçük bir sera yapın mümküm oldugunca serin ortamda olsun birde buradaki arkadaşa önermiştim sizde çiçekten bir çelik alın başka saksıya dikin onuda diğerinin yanında yetiştirin *** ve sevgiler.. :(:(:(

züleyha
24-12-2008, 22:10
Arkadaşlar benim bir yılbaşı çiçeğim bir de paskalya yılbaşım var. yılbaşı çiçeğim kasım ayına kadar dışardaydı. tomurcuklanmaya başlayınca içeri aldım. çok fazla tomurcuğu vardı ama az bir bölümü açtı diğerlerini döktü. evim kaloriferli ve cok büyük bir saksıda olduğu için cam içine koyamıyorum. Acaba bundan sonra tekrar çiçeklenir mi yoksa hakkımı kaybettim mi? paskalya yılbaşımla ilgili olarak da ilginç bir şekilde nisan ayından ekim ayına kadar hiç durmadan açtı ve hep güneş altındaydı şimdi dışarda bırakmak ya da serin yerde tutmak korkutuyo beni. kalorifer yakınında guneş goren bir cam içinde. şimdilik iyi gorunuyor ama acaba sıcaktan kotu olur mu?

Günüm
25-12-2008, 15:23
Paskalya yılbaşı dediğiniz hangi çiçek züleyha? Resim koyabilir misiniz?

züleyha
25-12-2008, 15:57
Paskalya yılbaşı dediğiniz hangi çiçek züleyha? Resim koyabilir misiniz?
Resim eklemeyi bilmiyorum ama burdaki 621 nolu mesaja bakarsanız, resimdeki çiçek paskalya yılbaşısı.

züleyha
25-12-2008, 16:48
Resim eklemeyi bilmiyorum demiştim ama bir bucuk yıl once resim eklemişim ama şimdi yapamadım sanırım tekrar kuralları okumam gerekiyor.onun linkini vereyim size ordaki 4. fotograf.
link:http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=110692#post110692

züleyha
11-01-2009, 19:53
Dün 3. yılbaşımı aldım. Alırken üzerinde bir sürü tomurcuğu vardı ama eve gelince yarısını döktü. Sanırım açmış halini göremeyeceğim ama olsun çiçeksiz hali bile çok güzel. Bu arada biraz erken oldu sanırım ama paskalya yılbaşım tomurcuk çıkarmaya başladı. çok ilginç bir yaprak üzerinde 5 tane tomurcuk var gözlerime inanamadım. Umarım dökmez çiçeklerini . Açar açmaz fotoğrafını çekeceğim.

zeynepdincer.k
15-01-2009, 01:02
Dün 3. yılbaşımı aldım. Alırken üzerinde bir sürü tomurcuğu vardı ama eve gelince yarısını döktü. Sanırım açmış halini göremeyeceğim ama olsun çiçeksiz hali bile çok güzel. Bu arada biraz erken oldu sanırım ama paskalya yılbaşım tomurcuk çıkarmaya başladı. çok ilginç bir yaprak üzerinde 5 tane tomurcuk var gözlerime inanamadım. Umarım dökmez çiçeklerini . Açar açmaz fotoğrafını çekeceğim.

Merhaba paskalya çiçeiği hangisidir acaba? Açmasa da fotosunu koyabilirmisiniz?

İklimsiz
15-01-2009, 01:08
Buyrun, paskalya yılbaşısı (paskalya yılbaşısı)

Rhipsalidopsis Gaertneri ismiyle arama yapabilirsiniz.

zeynepdincer.k
15-01-2009, 01:17
Buyrun, paskalya yılbaşısı (paskalya yılbaşısı)

Rhipsalidopsis Gaertneri ismiyle arama yapabilirsiniz.

Şimdi tanıdım. Fotodaki bitki mükemmel. Teşekkürler...

züleyha
05-02-2009, 12:36
Çiçek açan paskalya yılbaşım.

Minem
05-02-2009, 12:46
Çok güzel maşallah Züleyha hanım. Bir parçasını Sevgili Berduray'a yolladığım beyaz yılbaşı çiçeğim geceki fırtına da camdan aşağı uçmuş :( Neyse ki iyi durumda hemen tekrar diktim toprağına.
Buarada Sevgili Berduray sizinki ne durumda? Bendekinin uçları bazen kızarıyor. Yaprakları buruşuyor sonra düzeliyor.

züleyha
05-02-2009, 12:54
Yalnız bir sorunum var çiçeğimle. Çiçeğin ana gövdesinde toprağa yakın bölgedeki boğumlarda renk değişimi ve sertleşip çatlama var. Fotoğrafta da görüldüğü üzere sanki ağaç kabuğu gibi değişik bir form aldı. Acaba bu hastalık mı yoksa normal durum mu ? Bana yardımcı olabilir misiniz?

selenn
05-02-2009, 17:08
Züleyha Hanım merhaba, maşallah çok güzel çiçek açmış bitkiniz. Sözettiğiniz durum normal, endişe etmeyin. Bitki gövdesi zamanla kalınlaşıp, güçleniyor. Bu da renk değiştirme ve çatlama gibi dışa vurumlar yapıyor. Aynı şey benim bitkilerimde de var. Çiçeklenme sonuna kadar toprağın durumu çerçevesinde sulamaya devam edin. Çiçeklenme sonrası yavaş yavaş suyu azaltırsanız bitkinizin dinlenmesine müsade etmiş olursunuz. Sevgiler.

züleyha
05-02-2009, 17:16
Sayın Selenn, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için. Çiçeğimde ilginç bir olay daha var. Çiçeğim pencere önünde duruyor. Çiçeğimin pencere tarafındaki yapraklarında tek bir çiçek tomurcuğu olmamasına rağmen odaya bakan taraftakiler gördüğünüz gibi bir yaprakta 3er 4er adet tomurcuğu var. Acaba sizce camdan soğuk geliyor diye mi cam tarafında tomurcuğu yok?

selenn
05-02-2009, 21:02
Sayın Züleyha benim bitkimde tam tersi olmuştu. Çok aydınlık olmaması sebebiyle salonumda bitki cama en yakın pozisyondayken sadece cam tarafındaki yapraklar tomurcuk vermişti. Yani yeterli ışık gören dallar beni ödüllendirmişti. Sizde ise tam tersi sözkonusu. Dediğiniz gibi soğuk buna etki etmiş olabilir. Yine de çiçekleri harika.

Faruk
22-02-2009, 21:59
Buda benim 1 hafta önce 5 TL ye aldığım pembe açan yeni paskalya yılbaşı çiçeğim. Aldığım zaman üzerinde tomurcukları vardı. Aldıktan sonra kaloriferin üzerindeki camın önüne koydum. Aldıktan sonra hiç tomurcuğunu dökmedi ve sürekli açıyor...

Orkun Kırcı
09-03-2009, 20:56
Benim çiçeğim henüz minicik(sadece bir lop). Ama bu haliyle bile çiçek açmaya çalışıyor. İlk fotodakini dikeli 5 ay oldu, ikinci fotodakini öğrencim getirdi henüz bir ay falan oldu. İkincini rengi beyazımsı sanırım.

66329
66330

Adalet Yağcı
17-03-2009, 13:28
Geçen yaz bir dostumdan iki lopluk bir yaprak almıştım, bu sene sayın Başbahçevan'nın gönderdiklerini de yanına diktim, her ikisi de tomurcuklandı.
Sürpriiiz...birisi kırmızı diğeri pembe açacak.

berduray
17-03-2009, 19:45
Adalet Hanım... çiçeğiniz zor durumda gördüğüm kadarıyla, loblara bol fısfıs yapmalısınız, sıvı gübre de şu anda ona ilaç gibi gelir, hemen uygulamaya başlayın derim, güzel çiçekler görmek için.

Adalet Yağcı
18-03-2009, 09:46
Sevgili Berduray, çiçeklerimin her ikisi de İstanbul'dan geldi, yolda epeyce hırpalanmışlar.
Dediğiniz gibi fısfıslamaya başlarım hemen.

Volare
11-04-2009, 19:50
Merhaba ,
bu aylarda acan yilbasi cicegi varmi ?
Benim yilbasi cicegim tomurcuklandi .
Bir yanlis mi yaptim , yoksa benim cicegim yilbasi cicegi degil mi?

İklimsiz
11-04-2009, 19:57
Buraya uğrayın (Buraya uğrayın) :)

Her iki tür de yılbaşı çiçeği olarak bilinmesine rağmen, lob yapıları dikkatli bakınca farklı.

Çiçeği ve açma mevsimi de farklı.

Sizin çiçeğiniz Rhipsalidopsis gaertneri

delete61
13-04-2009, 13:43
Hepinize iyi günler. Benimde 1 adet yılbaşı çiçeği var 4 senedir beraberiz fakat yerleşik bir memuriyet hayatımız olmadığından bir türlü çiçek açtıramadım. İkamet etmekte olduğumuz evimizin cephesi ters olduğundan güneşi odalar sadece 2 saat tam alabiliyor ama buna karşın oldukça aydınlık. Yılbaşı çiçeğimin ilk saksı değişimini ve kök ayırmasını Torf ağırlıklı az miktarda bahçe toprağı ve yanmış keçi gübresi ile 3 gün önce yaptım ve hala kendilerine gelemediler. Acaba zamansızmı yaptım eğer zamanı ise eklemem gereken bir şeyler varmı bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ayrıca ilçede olduğumdan 1 tane çiçekçimiz mevcut ama onada sadece salon çiçekleri geliyor acaba elinizde yanlışlıklada olsa kırılan yılbaşı çiçeği lopu varsa banada göndermeniz mümkünmü. Teşekkür ederim.

Adalet Yağcı
14-04-2009, 16:00
Sevgili Volare;
Miniklerinize bayıldım, her şeyin küçüğü daha sevimli oluyor.
Bu da benim yılbaşım, iki renk bir arada.
Henüz altı aylıklar, bütün kışı güneye bakan balkonumda geçirdiler.

Orkun Kırcı
14-04-2009, 16:08
Bu da benim minik lopum :D

72572
72573
72574

Faruk
14-04-2009, 16:12
Sayın Orkun Kırcı haline bakmadan tek lop olarak paskalya yılbaşınız ne güzel açmış öyle. Galiba şu sıralar normal yılbaşıların aksine herkesin paskalya yılbaşıları açmış vaziyette...

Faruk
14-04-2009, 19:22
Sayın Volare çiçeğiniz tam anlamıyla açtığı zaman türü belli olur...

nazlı06
14-04-2009, 19:39
benim kırmızım da tomurcuklanmış ilk defa açacak.

nazlı06
15-04-2009, 20:40
Bu da benim nazlı. Soldaki turuncu , ortadaki kırmızı sağdaki ise klasik pembe yılbaşı çiçeklerim.
http://www.postimage.org/aV25FpVJ.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=aV25FpVJ)

Orkun Kırcı
15-04-2009, 20:59
Sayın Orkun Kırcı haline bakmadan tek lop olarak paskalya yılbaşınız ne güzel açmış öyle. Galiba şu sıralar normal yılbaşıların aksine herkesin paskalya yılbaşıları açmış vaziyette...

Bu yıl ortalık birbirine girdi herhalde. Herkesin ki yılbaşından sonra mı açtı ne:)

Adalet Yağcı
15-04-2009, 21:09
Sayın Adalet Yağcı maşallah paskalya yılbaşılarınız çok şirinler ve çok güzel açmışlar. 2 renginde aynı saksıda olması güzel olmuş. Ayrı bir hava katmış. Benimde şu sıralar paskalya yılbaşılarım çiçekliler...

Teşekkürler Faruk bey, yolculuk ederken biraz hırpalanmış ama bütün gücüyle yaşama asılmış görünüyor.
Hiç de nazlı bir bitki değil.

İklimsiz
15-04-2009, 21:27
Bu yıl ortalık birbirine girdi herhalde. Herkesin ki yılbaşından sonra mı açtı ne:)

Bu çiçeğe ayrı bir başlık mı açsak acaba?

Yılbaşı çiçeği adıyla bildiğimiz tür değil çünkü.

Çiçek yapısı ve açım zamanı farklı çünkü.

Rhipsalidopsis gaertneri adıyla başlık açsak klasik yılbaşı çiçeği mesajları yazanlar olabilir.

Off !!! Ne yapsak?

Orkun Kırcı
15-04-2009, 21:31
Yaprakları daha az dolgun olan mı gerçek yılbaşı anlamadım? Eğer öyleyse yeni başlık açalım bence.

ninina84
15-04-2009, 21:35
Sizin 910nolu mesajınızdaki paskalya çiçeği bildiğim kadarıyla. Zaten paskalyada açmış ;)

Çiçekleri sivri kenarlı yıldız gibi olanlar paskalya diğerleri yılbaşı diye biliyorum ben.

Bence Rhipsalidopsis ayrı bir başlığı hakediyor ;)

Faruk
15-04-2009, 21:49
Sayın İklimsiz bence ayrı bir başlık açmalıyız. Tamamen farklı türler cinsleri aynı olsada. Elimizden geldiği kadarda farklı başlık altında bilmeyenlerin öğrenmesine de yardım etmeye çalışırız.

İklimsiz
15-04-2009, 21:54
Rhipsalidopsis gaertneri

72942

Zygokaktus( bizim yılbaşı çiçeği olarak adlandırdığımız)

72943

yukka
16-04-2009, 09:25
Üstteki dallar yılbaşında açan cinsten. Alttakiler de paskalyada açan tür. Her ikisi aynı saksıda, yıl boyunca sırayla açıyorlar. Kışı açık balkonda geçirdiler; şimdi aşırı güneşten korumak ve çiçekleri seyretmek için nisan başında içeri aldım. Tomurcuklanma içerdeyken başladı. Saksıda bir başka tür daha var; o da atlas denilen cins sanırım; o da bu kalabalık ortamda kendine yer açıp gelişmeğe çalışıyor.

İklimsiz
16-04-2009, 16:03
Faruk bey, fotoğraftaki bitkiler benim değil. Ayrımı net yapabilmek adına web. den alıntı yaptım.

nazlı06, hatırlatmasanız dikkat etmeyecektim. Ne güzel büyümüş:)

yukka
16-04-2009, 19:37
Sayın Yukka bitkiniz maşallah çok harika. Her tarafından karınca gibi tomurcuk vermiş. Bir nazar boncuğunu hakediyor bence...

Teşekkürler sevgili Faruk, bu hallerini balkonda açık havada olmalarına borçlular. Karlı günlerde üzerlerine bir iki kat naylon geçirdim, o kadar. Bir de ölmeyecek kadar az su verdim.

Faruk
16-04-2009, 21:20
Sevgili Yukka yılbaşını kışın açık balkonda üzerine 2 kat naylon geçirerek mi muhafaza ettin. Yanlış anlamadım değil mi? Çünkü çok şaşırdım. Eğer öyleyse benim de bunu önümüzde ki kış denemem lazım. Benimde deneme mi tavsiye edermisin? Çünkü ben de sen gibi İstanbul da yakın bir yerde yaşıyorum. İklimleri neredeyse aynı.

pembegül
19-04-2009, 13:22
Bu yılbaşı çiçeği annemin arkadaşlar ikiside aynı çiçeğin farklı çekilmiş resmi.

Faruk
19-04-2009, 15:31
Sayın Pembegül resimler net çıkmamış ama bitki güzel açmış. Yanılmıyorsam bu R.gaertneri olacak...

ormancık
20-04-2009, 08:16
Sn.pembegül,

Resimler flu çıkmış ama yine de annenizin kırmızı R.gaertneri'nin albenisi benim gelinlere taş çıkartacak cinsten. Çok güzeller sene sonunda bir kırmızı açan R.gaertneri'nin almaya karar verdim. Artık kımızı-beyaz muhteşem bir ikili olurlar dimi?

delete61
20-04-2009, 09:11
Sayın Pembegül Annenizin Nazlıları gerçekten çok güzel. Benim Size göndereceğimde bu cinsten ama açtığını göremedim ama pembe açtığını biliyorum. Anneniz acaba çiçeği açtırmak için özel birşey kullanıyormu, birde durduğu yer hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz resimden tam net olarak anlayamadım.

pembegül
20-04-2009, 14:33
Annem özel bir bakım yapmıyor sadece su veriyor birde gübresi bile olmayan bahçe toprağına dikmiş batıya bakan pencere önünde duruyoryaz kış yeri hep orası güneşten bile korumuyor yani saldım çayıra mevlam kayıra oda halinden çok memnun .
ben size çiçeği cuma gönderemedim yarın nasipse. Pet şişeye köklü olarak hazır halde bekliyor yarın paketleyip göndereceğim.

delete61
20-04-2009, 16:13
Maşallah gerçekten annenizin sevgisine çiçeği kayıtsız kalmamış. Biz gözünün içine bakıyoruz ,sulamasını muntazam yapıyorum, toprağını sitede takip ettiğim kadarıyla karışım yaparak değiştirdim, 15 günde bir çiçekler için vitamin sulundırarak veriyorum, güzel söz söyledim olmadı, hani korkut derlerya onu bile denedim olmayınca olmuyor. Şu an bende balkona çıkardım bir müddet ilgilenmeyeceğim bakalım ne olacak. göndereceğiniz çiçek için şimdiden çok teşekkür ederim. Çiçeğim gelsin bende sizin yaptığınız şekilde göndermeye çalışacağım çünki bu ilk posta ile çiçek gönderme deneyimim olacak

k0900
27-04-2009, 15:40
Düzce Derdin'den temin edilen çiçek;

calandiva
28-04-2009, 14:29
Bunlar da benim yavrularım;)

k0900
29-04-2009, 13:22
Sayın K0900 maşallah bitkiniz ne güzel açmış öyle. Bu bitkiyi bütün olarak görmek isterdim...

Bütünü bu :)

phal
04-05-2009, 00:35
Yılbaşı çiçeklerimi daha önce resimlemiştim,bir saksıda iki cins,tırtıklı yapraklı ve klasik.Tırtıklı yapraklılar kışın açtılar şimdi yine tomurcuktalar.Tümü hareketlendi taze yapraklar vermeye başladılar ama düz yapraklı türün çiçeklerini henüz hiç görmedim.Bir tür yaz kış çiçekleniyor,diğer tür hiç..üstelik hepsi aynı saksıda.Fotolarını önceki mesajlarımdan görebilirsiniz.Bir yorumu olan var mı?

Faruk
04-05-2009, 12:26
Sevgili Phal bende de aynı sorun var kenarları düz olanlar çiçeklenmediği gibi kenarları tırtıklı olanlar nerdeyse 3.çiçekli dönemlerine girdiler. Galiba kenarları düz olan türler daha zor açıyor olmalı. Beklemeye ve sabretmeye devam...

phal
04-05-2009, 17:39
Sevgili Phal bende de aynı sorun var kenarları düz olanlar çiçeklenmediği gibi kenarları tırtıklı olanlar nerdeyse 3.çiçekli dönemlerine girdiler. Galiba kenarları düz olan türler daha zor açıyor olmalı. Beklemeye ve sabretmeye devam...
Geçen gün Bauhaus'da kenarları düz olanların çiçeklerini gördüm(ki hepsini çiçeksiz halde Bauhaus'dan almıştım) tırtıklılardan farklı,daha küçük ama çok güzel çiçekleri var.Bende düz olanlar çoğunlukta,bu yüzden sabırsızım;)

nilfr
05-05-2009, 11:20
Arkadaşlar bu minik kırmızı noktalar ne kadar zamandakendini gösterir ve çiçek oluşumunu ne kadar zamanda tamamlar sabırsızlanıyorum :rolleyes:

Faruk
05-05-2009, 20:14
Sayın Nilfr bir yılbaşı tomurcuğunun büyüyüp açması yaklaşık 3 haftayı buluyor...

züleyha
05-05-2009, 20:23
Bu arada paskalya yılbaşım da 2. tura döndü tekrar çiçek açmaya başladı. çok seviyorum bu çiçekleri :)

Faruk
05-05-2009, 20:31
Sevgilim Züleyha bu 1. fotodaki bitkinin yarısıysa tam halini hayal edemiyorum. 2. defa açmaya başlayan paskalya yılbaşın kırmızı olan mı?

züleyha
05-05-2009, 20:49
Evet daha önce fotografını koymuştum hani, kırmızı olan.

Faruk
06-05-2009, 08:59
Sayın Perili üzerine su püskürtmeye devam edin. Eğer buda sorunu çözmüyorsa hemen köklerine bakın...

amalia
11-05-2009, 22:25
Sevgili oguzhan ' nın yolladıgı yılbası çiçegim beni çokkk mutlu etti son birkaç gundur..inanılmaz güzellikte 4 tane tomurcuk verdi ve bir tanesi muhtesem bir şekilde açtı..resmini çektim ve bluetooth ayarlarını yapabilirsem hemen yollıcam.Benmi abarttım yoksa gerçekten hayran olunacak kadar guzel mi siz kadar verin ..

yukka
12-05-2009, 09:41
Sevgili Oğuzhan'ın bir iki yıl önce gönderdiği paskalyalar açtı. Bu yıl çiçekler, iki renk ve biraz cansız. Tomurcukları görünce suyu fazla mı kaçırdım acaba:confused: Saksının üstündekiler normal yılbaşı. Alttakiler paskalya.

Arzu Kasapoğlu
12-05-2009, 10:03
Sayın yukka, paskalyalar bol ışıkta tam olarak açıyor. Resimde gördüğüm kadarıyla çiçeğiniz gölge bir yerde duruyor.

Bol ışık alan bir yere koyarsanız çiçeğini tam olarak açar.

Ben bu arada saksılarınıda çok beğendim

bernacyhn
12-05-2009, 10:53
Sevgili yukka iki renk açması gerçekten muhteşem :)

M.Sema
12-05-2009, 13:33
Sevgili Yukka çok güzel ve canlı maşallah. Hem kırmızı-beyaz-kırmızı saksı düzeni var galiba orada:D
Bu (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26540) da benim minişim.

Oğuzhan
12-05-2009, 13:39
Sevgili Yukka çok güzel olmuş.Güle güle güzel günlerde büyütün.Sizinki daha tam açmamış.Tomurcuklar bazen geç açılabilir.Fazla sulamayın.Arada üzerlerine fıs fıs yapın.
Benimkide bol çiçekte bir ara yüklerim.Pembe kırmızı hoş olmuş.

Faruk
12-05-2009, 15:20
Sayın Yukka hepsi bir saksıda olunca sorun olmuyor mu **** birbirini renk değişimine zorlamıyorlar mı? Sizin aynı saksıda çıkan farklı renk yılbaşı ve paskalyalarınızdan çok etkilendim.Çok güzel ve kabarık bir görüntü sergiliyorlar. Bende sizde gelen cevaba göre yeni paskalya ve normal yılbaşılarımı aynı saksıda toplama niyetimdeyim...

yukka
12-05-2009, 22:22
Geçen yıl paskalyaların hepsi kırmızıydı. Bu yıl bazı dallar pembe açtı. Bu tatlı çiçekler, işte böyle bizi şaşırtıyor, mutlu ediyorlar. Şu anda bol sabah güneşi alan balkondalar. Bütün bir kışı güney balkonunda, çetin kış şartlarında geçirdiler. Arkadaki petonya da küçücük bir fide olarak bütün bir kışı açık balkonda geçirdi. Şimdi bol çiçekte.

Saksıları geçen yıl Bauhaus'dan almıştım, tanesi 2 liraya :) Seri sonu saksılar :)

Taşınırken, yeni evde çiçek koyacak fazla yer olmadığından bütün renkleri ve cinsleri aynı saksıya koymak durumunda kalmıştım. İçinde bir de atlas cinsi bir kaktüs var. Henüz aralarından sıyrılıp kendini göstermedi. Hepsi bir arada mutlu gibi görünüyorlar, ama bilemem tabii. Çiçeklerin geçen yıla nazaran biraz sönük durduklarını düşünüyordum, Oğuzhan daha henüz tam açmadıklarını yazıyor.

Renk değişimi birbirlerinden etkilendiklerini gösteriyor evet. Üstteki normal yılbaşıların bir kısmı beyaz, bir kısmı pembe. Paskalyaları renk açısından etkilemiş olabilirler.

Yorum yapan tüm dostlara teşekkürler ve sevgiler.

nevsune
18-05-2009, 09:09
Bayram değil, seyran değil. Yılbaşı değil, paskalya değil niye açtı Oğuzhan'ın dört loplu çiçeği;)

huzunperest
18-05-2009, 17:00
Saksısının rengine özenmiş olmalı Sayın Nevsune, güzel bir bütünlük sağlamış.

Bu da benim paskalya çiçeğim. Açık pembe olanlar daha hamarat çıktı. Koyu pembeler tomurcukta.

Faruk
18-05-2009, 17:19
Sayın Nevsune kırmızı saksı çok güzel yakışmış. Başka bir renk inanın bu kadar yakışmazdı. Sayın Huzunperest sizin paskalyalarınızda çok güzel çiçeklenmiş. Benimkiler şu sıralar çiçeklerini döküp boğum çıkarmaya başladılar...

amalia
19-05-2009, 12:30
evet geçenlerde açtıgında hayran kaldım ve sevgili Oguzhan ' ın gönderdigi miniklerim..tekrar teşekkür ediyorum..

İklimsiz
19-05-2009, 12:51
Oğuzhan abisi bak, tanıdık geliyor mu?:cool:

79571

cemo
20-05-2009, 00:02
Sevgili oguzhan
Benim 1 parmak boyundaki yılbaşı ciceğimde boyuna bakmadan açmaya yeltenmiş.
Teşekkürler sana:))

Oğuzhan
20-05-2009, 10:57
Seneye daha güzel açar :) Eğer güneş gören bir yere koyarsan loplar daha çoğalır.
Ne demek rica ederiz. :)

ephesos
21-05-2009, 23:04
Bu mevsimde açtıklarını pek görmemiştim, sanırım gölgeli biryerde kaldıklarından geciktiler; zaten ticari seralarda bu gölgeleme uygulamalarıyla bitkileri mevsimi dışında da açtırmayı sağlıyorlar.

GLCN
04-06-2009, 22:59
Buda benden..Bu yıl çiçeklerim çok neşeli maaşallah..

BenBen1967
06-06-2009, 15:27
Açtılar.:D

BenBen1967
06-06-2009, 23:28
Minicik bir saksıda ekili o saksıda sardunyaların olduğu saksı üstünde sardunyaları suladıkça(haftada 1) sulanıyor. Toprağı çok süzek suyu koyarkoymaz alttan çıkıyor o yüzden altaki saksıya biraz gömdüm.sabahtan öğleye kadar güneş alıyor. Arada sardunyalara verdiğim sıvı gübreden onada döküyorum. 2yıldır bende geçen yıl yazın kurumuştur diye düşündüm zira ayda 1 zor suyu gördüler.Bukadar başkada bir şey yapmadım. Diğeri hala açmadı beyaz uzun uzun açanı var umarım oda açacak.

Oğuzhan
07-06-2009, 00:01
84494
84495

Oğuzhan
11-09-2009, 23:07
102201

Jezebel
07-05-2010, 14:39
Rhipsalidopsis gaertnerii olabilir . Şu an çiçekli , ama ikisi biraz farklı ;)

Neslihan Baş
07-05-2010, 17:54
çiçekleri çok güzel nasıl farklı anlayamadım çiçekleri birbirine benziyor

Jezebel
07-05-2010, 19:55
Yarın çiçek açmamış iki örneğini yan yana çekerim , tek karede fark daha belirgin olur ;)

Jezebel
09-05-2010, 10:06
Paskalya kaktüsü

142669

142670

142671

farklı değil mi ? çiçekleri aynı ama büyükllükleri farklı .

Neslihan Baş
10-05-2010, 21:26
dediğiniz gibi sürgünlerine bakınca farklılıkları anlaşılıyor ben çiçeklerinden anlayamamıştım.

Oğuzhan
11-05-2010, 20:58
143425
143426

ilksenozturk
12-05-2010, 07:36
bu fotoğraf yeni mi çekildi sn oğuzhan? maşallah

Oğuzhan
12-05-2010, 09:41
Evet yeni bu küçük olan kardeşimdeki..büyük olanı bir ara resimler yüklerim.1998 yılından beri benimle birlikte yaşıyor.Çok sevdiğim çiçeğim.Bende bir tek kırmızı var.Değişik renklerini satan satıcı bulamadım.Eğer bulursam aynı saksı içinde yetiştirecem.

A-EMEL
12-05-2010, 23:14
Paskalyam çok güzel açtı :)

gülsümkaya
16-05-2010, 14:35
köklenmesi için bir ay önce diktiğim yılbaşım çiçek açıyor.saksısı çok küçük.değiştirsem şimdi çiçeğe bir zararı olur mu?

Faruk
16-05-2010, 15:44
Pembe paskalya yılbaşım maşaallah çok güzel çiçeklendi ve üzerinde baya tomurcuğu var. Çiçekleri çok güzel. Keşke uzun süre dökülmese...

fevziye
19-05-2010, 08:37
Paskalya yılbaşım çok güzel açtı.

züboli
07-06-2010, 14:43
yılbaşı çiçegim çeçek açtı

skaraca
11-06-2010, 17:17
Sayın zuboli,

Çiçeğiniz yılbaşı değil ama ona yakın... Paskalya çiçeği, latince ismi rhipsalidopsis gaertnerii. Çok güzel çiçeklenmiş.

Sayın ayse afyonlu,

Boğumlarda kök sürgünleri olması normal. Kök sürgünleri yeni çıktığı sırada boğumlar ayırılır ise daha kolay tutar. Bir süre sonra o boğumlar kurumaya başlar.

manjong
12-06-2010, 12:20
Bunlarda benim kızlarım

Faruk
13-06-2010, 17:14
Sayın manjong paskalya yılaşılarınız çok güzel. Bitkinizdeki bu irilik ve gürlük durumunu sağlamak için nasıl bir bakım yapıyorsunuz???

metafiz
13-06-2010, 19:29
Sayın manjong yılbaşılarınızı çok beğendim,nasıl bakım uyguladığınızı ben de merak ediyorum.Benim yılbaşı çiçeğimin yapraklarında büzüşme var neden kaynaklandığını bir türlü bulamadım.

manjong
14-06-2010, 16:57
çok özel bir bakım yapmıyorum,yaz kış dışarıda duruyorlar.sadece marketten aldığım çiçek coşturan isimli sıvı kullandım,ayrıca teşekkür ederim beğendiğiniz için....

manjong
14-06-2010, 17:02
Sevgili metafiz,çok fazla sulama,kaktüs tarzı olduğu için,suyu sevmiyor

sariefe
05-01-2011, 06:14
Sevgili arkadaşlar, bu başlıktaki bin küsur mesajı üç kere okumuş bir üye olarak görüyorum ki burada çok büyük iki sorun var. Birincisi konu başlığı "yılbaşı kaktüsü" olduğu halde konuyla alakası olmayan ve tamamen farklı bir tür olan "paskalya kaktüsü" nün de bu başlıkta yer almasıdır. İkinci sorun ise bu iki farklı tür bitkilerin isimlerinin birbirine karıştırılması hatta "paskalya yılbaşısı" gibi hiç olmayan isimlerin türetilmesidir.

Bu karışıklığı önlemek için bilgim dahilinde yardımcı olmak istiyorum. Özetle;

Schlumbergera = Yılbaşı kaktüsü = Kışın yılbaşı zamanı açar, çiçeği aşağıdaki gibidir.
187425

Hibritlerini saymazsak 4 çeşidi vardır. Bildiğim hibrid sayısı 130.
1. Schlumbergera Truncata
2. Schlumbergera Orssichiana
3. Schlumbergera Russelliana
4. Schlumbergera Opuntioides

Rhipsalidopsis = Paskalya kaktüsü = Baharda paskalya zamanı açar, çiçeği aşağıdaki gibidir.
187426

Hibritlerini saymazsak 2 çeşidi vardır. Bildiğim hibrid sayısı 65.
1. Rhipsalidopsis Gaertneri
2. Rhipsalidopsis Rosea

Saygılar...

aysahay
18-01-2011, 16:12
Ben rhipsalidopsise benzettim ama bir de siz bakın.. Tomurcuk veriyor galiba..

189249

bettyycim
18-01-2011, 16:16

189249

Aynen rhipsalidopsise ama geç kalmış ;)

aysahay
18-01-2011, 16:28
Teşekkür ederim Bettycim. Evet biraz geç kaldı. Çünkü yaralıydı. Kenarına dikilmiş olan parçalar ondan kopmuştu bende yanına diktim.

sariefe
18-01-2011, 17:47

189249

Doğru benzetmişsiniz sayın aysahay. Rhipsalidopsis Gaertneri' ye benziyor. Fakat Schlumbergera Russelliana' da olabilir. Çiçeğini görmek lazım bence. Tür belirleme için resim ekleyeceğim.

sariefe
19-01-2011, 00:07
Bitkilerinizi isimlendirmek için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Çiçek açma zamanları bitkilerin doğasında yani Kuzey Amerika' da çiçek açtığı zamanlardır. Bitkinize yaşattığımız iklime göre açış zamanlarında kaymalar olabilir.

189338

Saygılarımla...

rodoslu
19-01-2011, 22:49
Sayın; sariefe, sizinle aynı kanaatteyim.
Bu iki bitki birbirine çok karıştırılıyor. Ve Rhipsalidopsis "Paskalya Kaktüsü" için ayrı bir bölüm olmadığı için çiçeğini veya yapraklarını benzeten herkes bu bölüme yazıyor :).

Belki çoğu kişi bitkisini yanlış tanıyor, çiçek açma dönemleri farklı, dolayısıyla dinlenme ve gübreleme gereksinimleri de farklı bitkiler. Bu anlamda bu birleşmişliğin ayrılması çok iyi olur, ama nasıl olur bilmem, zor bir iş :). Eski mesajlar ayıklanamasa bile en azından bundan sonra Rhipsalidopsis sahipleri için ayrı bir bölümde paylaşımları devam ettirmek iyi olacak diye düşünüyorum.

Bende 3 renk Rhipsalidopsis Gaertneri var. Bir tanesini kaybetmek üzere iken tek lobunu köklendirebildim. Şimdi gözüne bakıyorum yaprak çıkarsın diye...

Sağlıklı günler dilerim.

sariefe
20-01-2011, 20:03
Sayın; sariefe, sizinle aynı kanaatteyim.
Bu iki bitki birbirine çok karıştırılıyor. Ve Rhipsalidopsis "Paskalya Kaktüsü" için ayrı bir bölüm olmadığı için çiçeğini veya yapraklarını benzeten herkes bu bölüme yazıyor :).

Belki çoğu kişi bitkisini yanlış tanıyor, çiçek açma dönemleri farklı, dolayısıyla dinlenme ve gübreleme gereksinimleri de farklı bitkiler. Bu anlamda bu birleşmişliğin ayrılması çok iyi olur, ama nasıl olur bilmem, zor bir iş :). Eski mesajlar ayıklanamasa bile en azından bundan sonra Rhipsalidopsis sahipleri için ayrı bir bölümde paylaşımları devam ettirmek iyi olacak diye düşünüyorum.

Bende 3 renk Rhipsalidopsis Gaertneri var. Bir tanesini kaybetmek üzere iken tek lobunu köklendirebildim. Şimdi gözüne bakıyorum yaprak çıkarsın diye...

Sağlıklı günler dilerim.

Sayın rodoslu, iki bitkiyi birbirinden ayırmak için yönetimle konuşmayı düşünmüyor değilim. Eğer uygun görülürse ben tüm mesajları inceleyip gerekli ayırımı yaparım. Ne anlamda olursa olsun "Yanlış" hiç sevmediğim bişey.

Bende de 5 yılbaşı 1 paskalya (kırmızı) var. Farklı paskalya renkleri arıyorum. Umarım sizin bitkiniz eski günlerine kavuşur.

Saygılar...

bettyycim
20-01-2011, 20:51
Sayın rodoslu, iki bitkiyi birbirinden ayırmak için yönetimle konuşmayı düşünmüyor değilim. Eğer uygun görülürse ben tüm mesajları inceleyip gerekli ayırımı yaparım. Ne anlamda olursa olsun "Yanlış" hiç sevmediğim bişey.

Bende de 5 yılbaşı 1 paskalya (kırmızı) var. Farklı paskalya renkleri arıyorum. Umarım sizin bitkiniz eski günlerine kavuşur.

Saygılar...

Pembe Paskalyan bende unutma :D köklendireyim mi? kendin mi denemek istersin :o

sariefe
20-01-2011, 21:32
Pembe Paskalyan bende unutma :D köklendireyim mi? kendin mi denemek istersin :o

Zaten paskalyalarımın tedarikçisi sizsiniz sayın bettyycim. Sayenizde varlar. İsterseniz tabi ki köklendirebilirsiniz. Bende yapabilirim. Takdir sizin yani ;)

İşte bu çok güzel bir haber Sevgili sariefe, hemen florasanları araştırmaya balıyorum ve para biriktirip onlardan alıyorum :) Çok teşekkür ederim :)

Sağlıklı günler/bitkiler dilerim...

rodoslu
21-01-2011, 10:00

Saygılar...

Sayın sariefe;
Umarım konuşmanız olumlu sonuçlanır da bu karşıklık biter. Bu yönde gereken yardımı yapabilirim.

Belirttiğim gibi bende 3 renk paskalya var, galerideki fotoğrafta renkleri görebilirsiniz. İstediğiniz renk varsa çelik yollayabilirim.

Mutlu günler.

sariefe
22-01-2011, 01:12
Paskalya kaktüsüyle en çok karıştırılan yılbaşı kaktüsü olan Schlumbergera Russelliana' nız var. Oldukça yaşlı bir bitki. Fotoğraftan göründüğü kadarıyla besinsiz kalmış. Zayıflamış, güçsüzleşmiş ve sararmış.

Yapılacaklar konusunda sayın bettyycim' e katılıyorum. Dediklerini yapın. Yalnız toprak değiştirmek için Nisan' ı bekleyebilirsiniz. Çiçeklenme geçince bırakın bitkiniz dinlensin. Okumadıysanız 1074 nolu mesajda yazdıklarımı da okuyun. Bütün tomurcuklar açmasada 1-2 tanesi çiçek açacak gibi gözüküyor. Bu aşamada yerinden oynatmayın. Gövdesine fıs fıs yaparak nemlendirin.

Sağlıklı bitkiler/günler dilerim.

koala980
25-01-2011, 13:49
Geçen ilkbaharda saksısını büyüterek değiştirdiğim çiçeğimin durumu çok kötü görünmemesine rağmen (bazı yapraklarda hafif büzüşme vardı) toprağı çamurlaşmış gibiydi.Bugün saksısından çıkardım ve çoğu dal birbirinden ayrıldı.Ayrıca kök dibinden minyatür bir solucana benzer beyaz bir kurtcuk çıktı. Bazı kökler tamamen çürümüş vaziyetteydi.
Forumdan okuduklarım doğrultusunda kumlu toprak,perlit ve humuslu saksı toprağı (torf değil) ile eşit ölçüde karıştırdığım harca dikmeyi düşünüyorum.Doğru yolda mıyım diye sormak istedim. Bahsettiğim canlı için ilaçlama gerekir mi?Tabi dikmek için bir iki gün bekleyeceğim ve ne olur ne olmaz çelik alacağım.Teşekkürler.
190232

190233
190234