Bağlan

View Full Version : Rhipsalidopsis gaertneri-Easter Cactus (Paskalya Kaktüsü)

Sayfalar : 1 [2] 3

asya-
27-01-2011, 19:46
Geçen ilkbaharda saksısını büyüterek değiştirdiğim çiçeğimin durumu çok kötü görünmemesine rağmen (bazı yapraklarda hafif büzüşme vardı) toprağı çamurlaşmış gibiydi.Bugün saksısından çıkardım ve çoğu dal birbirinden ayrıldı.Ayrıca kök dibinden minyatür bir solucana benzer beyaz bir kurtcuk çıktı. Bazı kökler tamamen çürümüş vaziyetteydi.
Forumdan okuduklarım doğrultusunda kumlu toprak,perlit ve humuslu saksı toprağı (torf değil) ile eşit ölçüde karıştırdığım harca dikmeyi düşünüyorum.Doğru yolda mıyım diye sormak istedim. Bahsettiğim canlı için ilaçlama gerekir mi?Tabi dikmek için bir iki gün bekleyeceğim ve ne olur ne olmaz çelik alacağım.Teşekkürler.
190232

190233
190234

Sayın koala980; toprak karışımı hakkında çok bilgim yok ama çiçeğinizi çok suluyormuşsunuz gibi geldi ve buna bağlı olarakta kök kısımlarda çürümeler olmuş. Toprağın kurumasına izin vermeden mi suluyordunuz? Bahsettiğiniz canlı içinde bence ilaçlamaya gerek yok zaten toprağını değiştireceksiniz. Daha deneyimli arkadaşların önerilerinide bekleyin isterseniz.

koala980
28-01-2011, 18:51
Sayın Asya-
Sanırım biraz sabırsız davrandım ve dün akşam çiçeğimi yeni saksısına diktim. Umarım kökleri yeterli olur. Bu arada siteyi okumaya başlamadan önce sık suluyordum ve saksı harcı hiç uygun değilmiş. Artık bekleyeceğim tutar mı diye. Evlilik yıldönümümüzde eşimin anneannesi dikip vermişti. 6-7 yıllık bir çiçek yani. Umarım kurtulur.Açtığı zaman çok güzel oluyordu. Umarım o fotoğrafları da paylaşırım.Teşekkürler.

asya-
31-01-2011, 20:34
Sayın Asya-
Sanırım biraz sabırsız davrandım ve dün akşam çiçeğimi yeni saksısına diktim. Umarım kökleri yeterli olur. Bu arada siteyi okumaya başlamadan önce sık suluyordum ve saksı harcı hiç uygun değilmiş. Artık bekleyeceğim tutar mı diye. Evlilik yıldönümümüzde eşimin anneannesi dikip vermişti. 6-7 yıllık bir çiçek yani. Umarım kurtulur.Açtığı zaman çok güzel oluyordu. Umarım o fotoğrafları da paylaşırım.Teşekkürler.

Sayın koala980
işi garantiye almak için eğer zarar vermeden yapabilirseniz üst boğumlardan yeni fide alın ve ekin. Eğer mevcut kökleriyle tutmazsa belki yeni fideleyeceğiniz yeni bir fideyle çiçeğinizi yinede kurtarabilirsiniz. :p

dlk
02-02-2011, 21:53
Mevsimi olmasada iki ay önce yılbaşı çiçeği ektim. Tomurcuklandı açmaya çalışıyor. Bu mevsimde açması normalmi. Suyunu nasıl vermeliyim.

sariefe
03-02-2011, 11:48
Sayın dlk;

yılbaşı kaktüsünün türleri vardır. Hepsinin çiçeklenme zamanı birbirinden farklıdır. Hemen yukarıdaki türdense (Schlumbergera Russelliana) çiçeklenme zamanı Ocak-Şubat aylarıdır ki bu da çiçeklenmesi için normaldir. 1068 numaralı mesajda bu anlamda bilgi mevcut. Çiçeklenme dönemlerinde yılbaşı kaktüsleri az fakat düzenli olarak sulanmalıdır. Yeri değiştirilmemelidir. Yoksa tomurcuklarını dökecektir.

Saygılar...

koala980
20-02-2011, 21:50
Paskalya çiçeğimin yaprakları biraz soluklaştı ve sanki biraz yumuşadı gibi. Daha önce 37.sayfada durumunu paylaşmıştım.Gerçi toparlama şansı var mı bilmiyorum.Acaba toprak harcı uygun olmadı mı?

Forumdan okuduklarım doğrultusunda kumlu toprak,perlit ve humuslu saksı toprağı (torf değil) ile eşit ölçüde karıştırdığım harca dikmeyi düşünüyorum

Bu harç ile sulamada zorlanıyorum açıkçası. Çünkü çok sert bir karışım oldu.El ile dokunulduğu zaman harç kurumuş mu çok iyi anlaşılmıyor. Bende göz kararı su koyuyorum. Ama zaten kök problemi yaşadı. O yüzden bitki için muallakta bir durum var(Az mı sulanıyor çok mu?)Bu konuda pratik uygulayabileceğim bir şey var mıdır?Harcı değiştirmek gerekir mi?Aldığım çelikleri de aynı karışıma diktim. Onların da sulamasında problem yaşıyorum. Önerileriniz olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

rodoslu
21-02-2011, 07:46
Sayın koala980; bence o harç uygun değil. Yılbaşı kaktüslerinin toprakları aksine çok yumuşak ve geçirgen olmalı, zaten yapı marketlerde satılan yılbaşı kaktüslerine bakarsanız topraklarının oldukça geçirgen ve yumuşak olduğunu göreceksiniz..

Ben bol humuslu toprak, perlit ve kendi insiyatifimle biraz da yosun parçaları ekliyorum, şu ana kadar bir sorun yaşamadım..

Bu konuda daha derin bilgiye sahip arkadaşların da katkılarını bekliyoruz.

sakagun
29-05-2011, 16:13
Kırmızı yılbaşı çiçeğim açtı.

Not: Paskalyaymış.

bettyycim
29-05-2011, 21:14
Sevgii sakagun sizin çiçeğiniz Rhipsalidopsis gaertnerii yani paskalya çiçeği, yılbaşı çiçeği olan Schulumbergera yani çiçeğiniz normal zamanında açmış ;)

bettyycim
08-06-2011, 15:25
Paskalyam bugün ilk tomurcuğunu açtı :D

sariefe
08-06-2011, 23:39
Şimdi bendekinin açıp açmadığınızı sorma sebebinizi anladım. Sizdeki coşmaya hazırlanıyormuş ;) Üç güne bu bitki tadından yenmez :D

bettyycim
09-06-2011, 07:55
Aynen öyle bu sene coştu bizim arkadaş :D

manjong
09-06-2011, 10:10
Paskalyam....

Birol Ketenci
09-06-2011, 10:37
Maşallah. Bu ne bereket böyle, ellerinize sağlık. Hemen bir nazarlık takmak lazım bu güzelliğe.

manjong
09-06-2011, 11:29
Çok Teşekkür Ederim Sayın Birol Ketenci.

sariefe
09-06-2011, 11:42
Maşallah, bu paskalya da coşmuş. Ellerinize sağlık sayın manjong.

bettyycim
09-06-2011, 12:33
Rengide çok hoş gül kurusu ;)

manjong
09-06-2011, 17:18
Teşekkür ederim,sayın Sariefe..

manjong
09-06-2011, 17:22
Sayın Bettyycim,aslında rengi koyu kırmızıydı,daha sonra bu renge döndü.

Dansel
12-06-2011, 14:51
Aldığımda çiçekli olan,daha sonra (en az 5 yıl olmuştur)asla çiçeklenmeyen,hatta öldü ölecek dediğim paskalyalarım coştu.Ama fotoğrafında göreceğiniz gibi yapraklarıda can yok,suyu çekilmiş gibi.Renkleri de bir garip oldu.Ölüm öncesi iyilik mi acaba diyorum.Ne yapabilirim?Yardımcı olursanız sevinirim.

bettyycim
12-06-2011, 15:03
Çiçeklenmeden sonra bir toğrağını değiştirseniz fena olmaz, benim paskalyamda aynı şekilde oldu ve toprağı değiştirince düzeldi ;)

manjong
12-06-2011, 16:02
ölecek olsa bu kadar çiçek açmaz herhalde,maşallah çiçeklerini taşıyamıyor,toprak değişimi,biraz da besin takviye ederseniz,sanırım kendini toparlar.

bettyycim
12-06-2011, 16:49
Bugün tomurcuklar açmaya başlamış, yeri sıkışık bir yerde olduğu için ellemedim ama ancak bu kadar resim çekebildim ;)

Dansel
12-06-2011, 16:49
Sevgili bettyycim ve manjong teşekkürler.Ben de şayet ölmezlerse çiçekleri bitince toprak değişimi yapayım diyordum.ayrıca vitaminlerim de.Bütün kış dışarda duruyor(2 yıldır).Yaprak renginin böyle olması bu yüzden olabilir mi?

Dansel
12-06-2011, 16:51
Maşallah,çiçekler coşmuş,kaktüsleri kucaklamış.Çok güzeller

bettyycim
12-06-2011, 16:51
Dışarıda olmasından değildir, düzenli besin takviyesi yapın, benin paskalyamda hep dışarıda durur, biraz tozlu ama yaprakları E5 yakın oturmam nedeniyle çok toz oluyor ;)

Dansel
12-06-2011, 16:53
Besin takviyesini şimdi mi yoksa çiçekler bitince mi yapmalıyım?

bettyycim
12-06-2011, 16:56
Ustalar daha iyi bilir ama Mart ayından, Ekim 15 e kadar 15 günde bir kaktüsler için kullanılan besinlerden verirseniz olur ;)

sariefe
14-06-2011, 15:58
Aldığımda çiçekli olan,daha sonra (en az 5 yıl olmuştur)asla çiçeklenmeyen,hatta öldü ölecek dediğim paskalyalarım coştu.Ama fotoğrafında göreceğiniz gibi yapraklarıda can yok,suyu çekilmiş gibi.Renkleri de bir garip oldu.Ölüm öncesi iyilik mi acaba diyorum.Ne yapabilirim?Yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın Dansel bitkinin durumunu sorgulamanız iyi olmuş ama biraz geç olmuş. Yani şu hali çok sağlıklı gözükmüyor. Yıllarca açmamasının sebebi de gerekli şartların sağlanmamasıdır. Gerekli besin, iklim şartları sağlanmazsa açmaz. "Ölüm öncesi iyilik" düşüncesinde bir anlamda haklısınız. Ama bitkinin amacı iyilik yapmak değil, çiçek açıp tohum bağlamak ve neslinin devamını sağlamak olabilir. Yani hayata tutunmaya çalışıyor.

ölecek olsa bu kadar çiçek açmaz herhalde,maşallah çiçeklerini taşıyamıyor,toprak değişimi,biraz da besin takviye ederseniz,sanırım kendini toparlar.

Sayın manjong yukarıda da yazdığım gibi bitkilerin bol çiçek açtığı dönemlerden biri de şartların kötüleştiği, hayatlarının tehlikeye girdiği dönemlerdir. Tohum bağlayıp nesillerini sürdürmek isterler. Rahatı yerinde olan bitkiler bol çiçeklenmez.

Sevgili bettyycim ve manjong teşekkürler.Ben de şayet ölmezlerse çiçekleri bitince toprak değişimi yapayım diyordum.ayrıca vitaminlerim de.Bütün kış dışarda duruyor(2 yıldır).Yaprak renginin böyle olması bu yüzden olabilir mi?

Toprak değişimi ve vitamin takviyesi denenebilir. Eğer geç kalınmışsa faydası olmayacaktır. Paskalyalar etli yapraklı oldukları için kışın soğuktan etkilenebilir. Soğuklardan korunması gerekirdi. Yaprak rengi kesinlikle dışarda durduğu için olmuş.

Besin takviyesini şimdi mi yoksa çiçekler bitince mi yapmalıyım?

Çiçekler geçtikten sonra bir süre dinlenme dönemine girecekler. Bu dönemde besin verilmez ve su azaltılır. Çiçekler geçtikten iki üç hafta sonra besin vermeye başlayabilirsiniz. Dinlenme döneminde toprak değişimini de tavsiye etmem. Zaten bitki dinlenme dönemlerini es geçmiş, iliği kurumuş gibi duruyor. O nedenle kendini toparlaması için yardım etmek lazım. Umarım düzelir.

Dansel
16-06-2011, 16:58
Sayın sariefe,verdiğiniz bilgiler bana yol gösterecek.Dediğiniz gibi,umarım geç kalmamışımdır.

ezo
07-07-2011, 08:08
Benim Paskalya çiçeğimin dalları toprakla birleştiği yerden kopuyor. Bu sabah farkettim. hemen hemen hepsi elimde kaldı. Yapabileceğim bir şey var mı?

merkürvenüs
07-07-2011, 11:58
Toprak attında kalan kısım çürümüş olmalı sn.ezo o yüzden elinizde kalıyordur.Emin olmak için toprağı hafifçe eşeleyip bakın bence. Hem toprak havalanmış olur hemde çürümeyen kısım varsa belki kurtarabilirsiniz...

Cizmeli Kedi
06-10-2011, 07:45
Ben de yazın denemek için bir yaprak edinip bir saksının kenarına dikmiştim. Hiç umudum yoktu ama tuttu. Şimdi kendi saksısına almak istiyorum ama doğru zaman mı? Toprak önerileriniz nedir?

Cizmeli Kedi
06-10-2011, 09:02
Bir de varyete hakkında biraz aklım karıştı. Bendekinin yaprakları şuna benziyor: http://img99.imageshack.us/img99/2046/y305lba3513053sq.jpg

http://www.agaclar.net/forum/69523-post62.htm (http://www.agaclar.net/forum/69523-post62.htm)

Aşağıdaki tabloya bakarak benimkinin ince uzun yaprak yapısından dolayı paskalya çiçeği varyetesinden olduğunu düşündüm doğru mudur?

http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus-ve-sukulent/189338d1295390928-adsiz.jpg

sariefe
26-10-2011, 22:56
Bir de varyete hakkında biraz aklım karıştı. Bendekinin yaprakları şuna benziyor: http://img99.imageshack.us/img99/2046/y305lba3513053sq.jpg

... tabloya bakarak benimkinin ince uzun yaprak yapısından dolayı paskalya çiçeği varyetesinden olduğunu düşündüm doğru mudur?

Sayın Cizmeli Kedi, paskalya ile yılbaşı ilk önce çiçeğinden ayrılır. Bu iki bitki tamamen farklı çiçek yapısına sahiptir. Tabloda çok açık olarak gözüküyor. Sizin eklediğiniz fotoğraftaki bitkinin cinsi çiçeğine göre bir Schlumbergera, türü de yaprak yapısına göre russelliana' dır.

SerDag
28-10-2011, 11:12
sayın sariefe, bilgilendirici mesajlarınız ve tablolarınızdan çok faydalandım. şu an bende bir schlumbergera russelliana bir de rhipsalidopsis gaertneri var. bu iki bitkiyi çevremdeki insanlar da çok karıştırmaktaydılar bu sayede onlar da doğru ayrımı öğrendiler.

bendeki schlumbergera torfa dikili durumda gelmiş olsa da 3 ayda bir tomurcuklanıyor, sukulent toprağı buldum ve değiştirmemden bitki hoşlanır mı emin olamıyorum. kuzey penceresinde 1 yıldır ve hayatından memnun. biraz yavaş yaprak çıkarmakta. forumda pek gür, sırma saçlar gibi demet demet schlumbergera'lar gördüm gözüm gönlüm açıldı. emek veren herkesin emeğine sağlık.

l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)

sariefe
28-10-2011, 22:12
Sayın SerDag, işinize yaramasına sevindim.

Toprak bir bitki için hayati öneme sahip bir unsur değil. Öyle ki topraksız tarım diye de birşey var. Tabi toprağın da örtücü vazifesinden sonra bitki üzerinde önemli etkileri var. Belli bir zaman sonra özelliğini kaybetmesi bazı sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle tazelenmesi ya da takviye edilmesi gerekir. Genelde bir çok bitki için 2-3 senede bir toprak değiştirilmesi önerilir. Burada kasıt tam toprak değişimidir ama ben sizin endişelerinizi anlayarak ve de hak vererek eski toprağın ve yeninin yarısını karıştırarak elde edeceğiniz karışımı kullanmanızı tavsiye ederim. Bu haliyle bitkinizi olası adaptasyon sorunundan bir nebze de olsa korumuş olursunuz. Bu uygulamayıda 2-3 yılda bir önerilen tam değişim yerine 1-2 yılda bir yaparsanız daha sağlıklı bir bakım yapmış olursunuz diye düşünüyorum.

Tomurcukların sebebini ise sizin de belirttiğiniz gibi bitkinizin 1 yıldır mevcut yerinde hayatından memnun olmasına bağlıyorum. Öyle ki uygun sıcaklık ve ışık hatta besin sağlanmış ki bitkiniz size tomurcuklarıyla gülümsemiş.

Biraz yavaş yaprak çıkarma olayına gelince tamamen mevsimle alakalı. Bu bir sorun değil. Gerekli dinlendirmeleri ve bakımı yaptığınızda ilk baharla birlikte daha da gelişecektir. Forumdaki gelişmiş bitkilerle arasındaki tek fark zaman. Sarf edilen emeğe gelince fazlasını vereceğinize şüphem yok.

SerDag
29-10-2011, 00:50
sayın Sariefe ilginize ve bilgilendirici yanıtınıza çok teşekkür ederim. bugün dediğiniz gibi paskalyanın köklerini çok silkelemeden, tuttuğu torftan çok sökmeden, sadece en altta hiç kök yapmadığı torfu alarak sukulent toprağına diktim. azıcık da su verdim. üzerinde zaten tomurcuk yok, ondan cesaret aldım.:) bitki sadece 2 yaşında ve ilk yıl çok sıcakladığı odalarda dolaştı, ufacık kalıp yumuşamıştı. şimdi toparlıyor. inşallah çiçeğini de görürüz.
pekçok yılbaşı ve paskalyayı büyük saksılarda görüyorum. çiçeklenme için saksıda sıkışma, orta ya da ufak boy saksıda tutma noktası bu bitkiler için de geçerli midir? bana büyük saksılarda geldiler, bugün değiştirirken gördüm ki alttan 3-4 parmak toprağa erişmemiş bile daha. tekrar çok teşekkür ederim ilginize.

aygün
29-10-2011, 13:05
Geçen kış hatta buzamanlardan başlayarak içeride sabah ışığı alan bitkim tomurcuklarından sadece birini açmış diğerlerini dökmüştü. Yazı balkonda öğleye kadar güneş alan bir yere aldım yerini sevdi, gelişti.

Şu an aynı yerde ve tomurcuklanmış durumda. Ama hava soğuk. Doğrusu kaygılanıyorum.
içeri alsam mı, karar veremedim. Yine dökmesinden çekiniyorum.

Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Cizmeli Kedi
29-10-2011, 19:58
Benim nazlım da balkonda duruyor şimdilik. Ben de içeri mi alsam orada mı bıraksam karar veremiyorum.

Sayın serdag, sizden cesaret alarak ben de yarın saksı değişimi yapacağım. Şu anda başka bir bitkinin yanında ekili birkaç yaprağım var sadece, kendi evine taşınsın artık değil mi;)

SerDag
29-10-2011, 23:44
sayın aygün, yerini değiştirmeyin. tüm tomurcukları dökülür. balkonunuz camlı mı? bu bitki soğuğa bir nebze dayanıyor. o havaya rağmen tomurcuklandıysa zaten dayanıyordur. -10 C'lere falan hemen düşmeyecek havalar.

sayın cizmelikedi, eğer tomurcuk yoksa alın. varsa dokunmayın. saksı büyük olmasın. eğer sadece birkaç yapraksa azıcık daha gelişmesini bekleseniz? yavruyken saksı değişiminden sonra zorlanabilir kuzucuk. merak etmeyin çok kök yapmıyor. biraz geliştirsin kendini derim ben sanki.. ama siz bilirsiniz tabii.
bol çiçekli günler,

aygün
30-10-2011, 00:17
Sayın Serdag, ilginize teşekkür ederim.
Hayır balkonum camlı değil.
Bu arada tomurcuklardan önce yeni yaprak oluşumlarına da başlamıştı. Durumu iyi aslında.

Yer değişiminden kötü etkilenebileceğini tahmin etmiştim. Doğru düşünmüşüm demek.
Bu durumda çiçeklenmesini beklemekten başka seçenek yok gibi.

Cizmeli Kedi
30-10-2011, 12:00
sayın cizmelikedi, eğer tomurcuk yoksa alın. varsa dokunmayın. saksı büyük olmasın. eğer sadece birkaç yapraksa azıcık daha gelişmesini bekleseniz? yavruyken saksı değişiminden sonra zorlanabilir kuzucuk. merak etmeyin çok kök yapmıyor. biraz geliştirsin kendini derim ben sanki.. ama siz bilirsiniz tabii.
bol çiçekli günler,

Sayın SerDag, şimdiki saksısı çok büyük. Onu başka bir bitkinin yanına köklenir mi acaba diye ekmiştim. Başka toprağım yoktu o sıra. Şimdi tuttu ama dibine ektiğim bitkimde beyaz pamukçuklar oldu. Öldü bitkim. Biraz da o yüzden acele ediyorum aslında. Tomurcuğu yok, Tek bir yaprak ucunda birkaç salkım yapraktan oluşuyor sadece henüz. İyi gelişmesini istediğim için ayırayım diyorum. Şuanki hali şöyle:

http://3.bp.blogspot.com/--2OM2CZ9Qdk/Tq1fPYRAr8I/AAAAAAAAAIk/6cor6YTMVWE/s400/IMG_0049.jpg

Onun için aldığım saksı 0,9 Lt. Uygun mudur yoksa daha küçüğünü mü bulayım? Ya da kalsın mı yerinde? Siz ne önerirsiniz?

SerDag
02-11-2011, 19:49
sayın çizmelikedi, eğer ektiğiniz saksıdaki asıl bitki beyaz pamukçuklar (büyük olasılıkla unlu bit idi) nedeniyle öldüyse hemen alın o yavruları derim. o saksıdaki toprağı mümkün mertebe kullanmayın. minicik bir saksıya sukulent toprağıyla bu kuzucuğu ekin. azıcık da su verin. güzel bir ışık görsün. 0,9 Litre gözümde pek canlanmadı ebat olarak ama bir komposto/hoşaf kasesi çapından geniş olmasın derim.

sayın aygün evet tomurcuklandıysa mutludur. dursun yerinde. çiçekleri bitsin, o zamanki havalara göre düşünelim. 6-7 C'lerin altına düşmüyorsa orada kalması mümkün. istanbulda o kadar kuru ayaz olmuyordur sanırım.

sariefe
02-11-2011, 20:38
...

pekçok yılbaşı ve paskalyayı büyük saksılarda görüyorum. çiçeklenme için saksıda sıkışma, orta ya da ufak boy saksıda tutma noktası bu bitkiler için de geçerli midir? bana büyük saksılarda geldiler, bugün değiştirirken gördüm ki alttan 3-4 parmak toprağa erişmemiş bile daha. tekrar çok teşekkür ederim ilginize.

Sayın SerDag; küçük saksı dolayısıyla az toprak ve bunun yol açtığı kısıtlı şartlar bitkilerin çiçeklenmesini, tohumlanmasını ya da meyve vermesini tetikleyen bir faktördür. Bitkinin hayatı ne kadar zorlaşırsa, yaşamı ne kadar tehlikeye girerse bitkinizin, neslinin devamını sağlayacak tohum dolayısıyla çiçek verme eğilimi artar (çiçekli bitkilerde). Diğer yandan büyük saksı bitkinizin enerjisini toprak altında harcayıp kök geliştirmesine, küçük saksı bitkinizin enerjisini toprak üstünde harcayıp dal geliştirip boy atmasına sebep olur. Yalnız dikkat edin. Ben kimseye bitkinizin çiçek açması için düdük gibi bir saksıya ekin ve kökleri boğun demiyorum. Benim dediğim saksınız bitkinize tam otursun. Ne 1 numara büyük ne de 1 numara küçük olsun ;)

Geçen kış hatta bu zamanlardan başlayarak içeride sabah ışığı alan bitkim tomurcuklarından sadece birini açmış diğerlerini dökmüştü. Yazı balkonda öğleye kadar güneş alan bir yere aldım yerini sevdi, gelişti.

Şu an aynı yerde ve tomurcuklanmış durumda. Ama hava soğuk. Doğrusu kaygılanıyorum. İçeri alsam mı, karar veremedim. Yine dökmesinden çekiniyorum.

Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Sevgili aygün, geçen sene ki tomurcuk dökme olayı tahminimce bitkinizin içerde olmasından değil olduğu yerde hareket ettirmenizden olmuştur. Çünkü bu sayfalarda defalarca söylendiği gibi bu bitkiler yer değişimlerine çok hassaslar ve eğer tomurcukları varsa ya gelişimini durdururlar ya da dökerler.

İstanbul' da şu sıralar hava sıcaklığı gece +10 ları görüyor. Bu bitkinize şimdilk zarar vermez. Bir iki haftada da tomurcukların çiçek açacağını düşünürsek hiç ellemeyin. Bırakın çiçeklerini açsın. Çiçeklenme bitiminde de sıcaklık 0' ın altına düşmeden içeriye alın. Yine mümkün olan en serin yere koyarsanız bitkiniz dinlenir buda sağlığı için daha iyi olur.

Benim nazlım da balkonda duruyor şimdilik. Ben de içeri mi alsam orada mı bıraksam karar veremiyorum.

Sayın serdag, sizden cesaret alarak ben de yarın saksı değişimi yapacağım. Şu anda başka bir bitkinin yanında ekili birkaç yaprağım var sadece, kendi evine taşınsın artık değil mi;)

Sayın Cizmeli Kedi, sizin nazlınız henüz bir çelik. Kök gelişimi zayıf, dayanıksız. Bence saksı değişimi konusunda o kadar cesur olmayın. Şartlarınız aynı olmadığı gibi ortada başarılmış bir durum da yok henüz. Sayın SerDag 15 gün sonra toprak değişimi bitkime iyi gelmedi derse ne olacak? Ki mevsim saksı değişimi için uygun değil. Yine de kendi evine taşımak isterseniz, bitkiyi sarsmadan kalıp olarak çıkarın ve aynı şekilde yeni saksıya koyun. Yani toprak değişimi değil saksı değişimi yapın.

Bu arada dipnot; bitkilerimiz tomurcuklanma dönemindeyse suyu azaltıyoruz. Çiçeklenme geçince iki hafta kadar su vermiyoruz. Çünkü bu bitkiler çiçeklenme döneminden sonra dinlenme dönemine giriyor. Tabi ki bu söylediklerim sert, diri, dayanıklı, formlu sağlıklı bitkiler için geçerli.

Cizmeli Kedi
04-11-2011, 16:34
Sn. SerDag ve Sn. sariefe, ilgi ve alakanızdan dolayı minnettarım sizlere. Her ikinizin de dediğini yapacağım. Şöyle ki: Çeliğimi çok sık izleyeceğim ve eğer hastalık bulaşması, ya da çeliğin gelişiminin durması gibi olumsuz bir gelişme görürsem hemen ayırıp şansımı deneyeceğim. Umarım bahara kadar kazasız belasız gideriz. Tekrar teşekkürler bilgilerinizi paylaştığınız için.

SerDag
04-11-2011, 23:57
evet sayın sariefe çok haklı. benim paskalyanın saksısı acaip büyüktü, yarım boy ufağa almak çiçeği sarsmadı gözüküyor çünkü alttan 3-4 parmak toprağa daha kök yapamamıştı bile. onları aldım. sahiden saksı bitkiye büyükmüş.
diğer schlumbergera'mın çiçekleri patlamaya başladı efendim. resimlerini yakında koyacağım. onun saksısı daha normal bir ebat.
bir soru: tomurcukluyken su miktarını azaltmalı mıyız? çiçeklenme bitince azaltmayı uygulayacağım, ancak tomurcuk varken ne kadar su versem bilemedim.

sinan yavuzz
12-02-2012, 14:41
yaklaşık bir 2 ay önce eminönünden aldığım yılbaşı çiçeğimin bugün saksını değiştirdim mevsimi değil ama toprağı çok kötüydü dayanamadım değiştirdim bakalım ne olcak inşallah ölmez :rolleyes:
bu resim saksısı değiştirilmiş hali

selcuk44
15-02-2012, 01:01
Resimlerin devamı

selcuk44
15-02-2012, 01:03

selcuk44
15-02-2012, 01:09

selcuk44
15-02-2012, 01:10

Gül Batur
15-02-2012, 02:05
Sayın Selcuk44 paskalyalarınız çok güzeller inşallah bütün tomruklar hepsi açar.

suatpelen
15-02-2012, 07:47
Sayın selçuk44,bu güzelliklerle buluşmanızda katkım olduğunu düşündüğünüz için teşekkür ederim. paskalyaların en güzellerni almışsınız.çok istiyordunuz Allah gönlünüze göre verdi.tomurcuklarını.dökmez,dolu dolu açarlar inşallah.paskalyaların,katlı olanları var.bende onları bulmaya çalışıyorum ama kaç yıldır bulamadım.neyse elimizdekilerle,mutlu olalım.iyi günler.

selcuk44
15-02-2012, 11:41
Sayın Gül hanım ,mesajınız için çok teşekkür ederim, hemen güneşe koydum, olabildiği kadar da kımıldatmamağa çalışıyorum inşaallah çiçeklerini görürüz .

Şimdi kavuniçi renklisi peşindeyim sizde olduğunu biliyorum zaten ilk defa sizde görmüştüm inşaallah bulurum.

Saygılarımla,

mmanager
15-02-2012, 12:42
İyi günler selçuk44 bey ben de sizin gibi kavuniçi renkte olanını çok aradım artık dayanamadım praktiker mağazası koçtaş ve A101 market gibi çiçek satan mağazaların tüketici dilek ve şikayetleri bölümüne attım en sonunda praktikere geldi hemen aldım ama şimdi çiçeği soldu tekrar seneye inşallah saygılar

selcuk44
15-02-2012, 16:57
Sayın suatpelen,iyi akşamlar ,inanın sizin ikazınızla ben büyük marketlerde paskalya kaktüsü aramağa başladım ve yönlendirmenizle de şimdi saydım 9 saksı almışım.Onun için size bir defa daha çok teşekkür ederim yoksa tayinleri Bursa'ya çıkan küçük kızım Sinem'in hazırlıklarını rahat yapabilmesi için evde bir yaşındaki torunum Ela'mıza bakıyordum ve gezemediğim için de büyük marketlerden hiç haberim olmuyordu.Yardımlarınızı unutamam.

Katlı yılbaşı kaktüsünü ben de internette çok gördüm ama Türkiye'ye hiç ithal edilmedi ancak yurt dışından getirtebiliriz.

Toplantılarda görüşmek üzere sağlıklar dilerim

selcuk44
15-02-2012, 18:36
Sayın manager,vallahi kavuniçi renkli paskalya kaktüsü sahip olduğunuza inanın kendim sahip olmuş gibi çok sevindim.İnşaallah sağlıklı başarılı ve mutlu günlerde uzun seneler bol bol çiçeklerini görürsünüz.

Dün aldığım paskalya kaktüslerimi incelerken bitkiyi korumak için kullanılan jelatınlere baktım ithal eden firma İzmir'de ''Nema çiçekcilik'' hemen telefon ettim ve kavun içi renkli var mı diye sordum ancak bu gelen tırdan çok az çıkmış ,fakat 27 veya 28 şübat gibi gelen tırdaki mallarımızı dağıttığımız marketleri takip edin dediler. Umartm önümüzdeki günlerde bulabiliriz .

En iyi dileklerimle,

selcuk44
15-02-2012, 18:38
İyi Akşamlar bardaklarda köklendirmeğe çalıştığım paskalya kaktüsü resimlerini aşağıda sunuyorum .
Bu gün fark ettim küçük küçük köklenmeler başlamış

selcuk44
15-02-2012, 18:41
resimler geliyor

idurgun
16-02-2012, 21:41
Geçen yaz tatile çıkacağımız için köyde teyzemin ellerine bıraktığım yılbaşı çiçeğim. Geri almayı düşündüm ama kalması daha şık olacak diye bıraktım. Bakalım bu sene nasıl açacak.
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/02/yilbasi.jpg

sariefe
17-02-2012, 02:24
Geçen yaz tatile çıkacağımız için köyde teyzemin ellerine bıraktığım yılbaşı çiçeğim. Geri almayı düşündüm ama kalması daha şık olacak diye bıraktım. Bakalım bu sene nasıl açacak.

Bitkiniz yılbaşı kaktüsü değil, paskalya kaktüsüdür sayın idurgun.

GÜLSEN_
17-02-2012, 09:09

tek kelimeyle muhteşem yok böyle bi güzellik darısıda bizlere inşallah, Selçuk bey bizim paskalya kaktüslerimizde böyle açar inşallah.

çiçeksever
17-02-2012, 16:04
Maşallah.Çok güzel açmış

vehibe
17-02-2012, 17:46
Bendeki kırmızı paskalya bunun aynısı ama çiçekleri daha ufak.:(
Buna Maşallah diyelim.

selcuk44
17-02-2012, 17:56
Gülsen Hanım ,bir kırmızı ve bir de beyaz paskalya kaktüslerinizi aldım,Bu gün küçük kızımı ve torunumu Bursa'ya yolcu ettiğim için çok teleşlı idik dolayısıyla resimlerini yarın beğenilerinize sunacağım kısmet olursa, Ama çiçekleri Sayın idurgün'nün paskalya kaktüsü çiçekleri kadar büyük değil ama çiçekleri kesinlikle ayni renk ,umarım bol sıvı kaktüs gübresi ile 6 ay içinde böyle güzel çiçekler göreceğiz

İyi akşamlar,

Gül Batur
17-02-2012, 20:19
Sayın Gül hanım ,mesajınız için çok teşekkür ederim, hemen güneşe koydum, olabildiği kadar da kımıldatmamağa çalışıyorum inşaallah çiçeklerini görürüz .

Şimdi kavuniçi renklisi peşindeyim sizde olduğunu biliyorum zaten ilk defa sizde görmüştüm inşaallah bulurum.

Saygılarımla,

Sayın Selçuk 44 , Ben de olduğunu yazmışsınız bildiğiniz gibi paskalyalar çok hassas birtkiler ne yazıkki bende görmüş olduğunuz 3 paskalya dan 2 tanesi kurudu. Canlı olanın da rengi hakkında bir bilgim yok. Eğer kavuniçi açarsa ben de burada sizlerle paylaşırım.

selcuk44
17-02-2012, 20:30
Sayın Vehibe hanım ,mesajınız için çok teşekkür ederim ,önce rahatsızlığınız dolayısıyla geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum.

Bardakta bulunan paskalya kaktüslerimin kökleri biraz daha uzaması için bekliyorum sanırım önümüzdeki hafta ortası toprakla buluşturacağım,çok haklısının geçen ''defa nasıl olsa sudan çıktı'' diye düşünüp çok sulamıştım ve neticede çürüdüler,ama şimdi sizinde önerilerinizden destek alarak sulama konusunda çok hassas davranacağım

İyi akşamlar ve sağlıklar dilerim.

selcuk44
17-02-2012, 20:45
Sayın Gül hanım .

elinizdeki paskalya kaktüslerinizi kaybetmenize çok üzüldüm çok haklısınız hakikatten çok nazlı oluyorlar eğer yetişme şartlarına dikkat edilmezse,ben de onu için bu gün itibariyle (elimde daha evvel almış olduğum ve renkleri henüz belli olmıyanlar hariç) 4 saksı beyaz ve 5 saksıda kırmızı tam dokuz saksı paskalya kaktüsüm var(abarttığımın farkındayım ama gözüm anca bu kadar fazla saksı alınca biraz tatmin oldu ve bu huyumdan vazgeçemiyorum)dolayısıyla ürettiklerim de dikkate alınırsa bütün isteyen üye kardeşlerimle paylaşacağım kadar paskalya kaktüsüm var ve kıpkırmızı ve beyaz açmış çiçekleri karşısında bir bardak çay içmek benim için çok keyifli oluyor ve çay bardaklarının sayısı tabiiki bir bardak ile sınırlı kalmıyor. Ama kavun içi renklisini bulursam da en az üç saksı alacağım ve bulmak içinde her türlü girişimi yapıyorum.

İyi akşamlar ve sağlıklar dilerim.

Saygılarımla,

selcuk44
18-02-2012, 15:36
Sayın GÜLSEN hanım İyi günler,
Sizin için seçip aldığım paskalya kaktüslerinin resimlerini beğenilerinize sunuyorum, umarım sağlıklı uzun seneler bol bol çiçeklerini görürsünüz.

GÜLSEN_
18-02-2012, 17:10
[QUOTE=selcuk44;913548]Sayın GÜLSEN hanım İyi günler,
Sizin için seçip aldığım paskalya kaktüslerinin resimlerini beğenilerinize sunuyorum, umarım sağlıklı uzun seneler bol bol çiçeklerini görürsünüz.[/QUO selçuk bey size çok teşekkür ediyorum,size zahmet verdim inşallah çok çiçekli günlerini görürüz saygılarımla

GÜLSEN_
18-02-2012, 17:13
2 ay önce aldım bende bir tane çiçekliydi ama döküldü çiçekleri.Ama yaprakları çok sağlıklı bende loplarından alıp 5 tane toprağa ektim 2 tane suya koydum ama tekli kopardım bilmeden.Tutması mümkünmü sizce?

tutar sayın demircool hiç merak etmeyin ama suyunu fazla kaçırmayın çürürler suda olanlarında hergün sularını değiştirirseniz iyi olur onlarda köklenirler inşallah çiçeklerinide görürüz

demircool
18-02-2012, 19:07
tutar sayın demircool hiç merak etmeyin ama suyunu fazla kaçırmayın çürürler suda olanlarında hergün sularını değiştirirseniz iyi olur onlarda köklenirler inşallah çiçeklerinide görürüz

Şeffaf saklama kabına koymuştum ilk dikince suladım bir daha su vermedim.İnşallah görürüz çiçeklerini açmış hallerini gördüm burda harikalar.:eek:

suatpelen
23-02-2012, 20:26
Selçuk bey,iyi akşamlar. Benim kırmızı ve pembe paskalyalarım açtı.Tabi idurgun arkadaşımızınki gibi iri değil.beyazımın tomurcuklarıda biraz daha büyüdü.Bugün carfoura gittim.sizin alışveriş yaptığınız çiçekçiye,bugün gene ayni üç renk gelmiş.Kırmızı,pembe ve beyaz.10 gün sonra tekrar gelir dedi.arada uğramak lazım belki,başka rengini buluruz.Sanırım sizin paskalyalarınızda açmışlardır.

çiçeksever
24-02-2012, 16:15
Benim 1,5 ay önce açan yılbaşım tomurcukta.O zaman 2 çiçek açmıştı.Şu an 5-6 tane tomurcuk var.İnşallah açar.

demircool
24-02-2012, 16:39
2 gündür çiçeğimin etrafında minik siyah sinekler uçuyordu ve bugün çoğalmışlardı.Bende açıp bakıyim toprağını değiştireyim dedim ama çiçeğime nolmuş böyle bilemedim.Ne yapmam gerekiyor bilen varmı?Bıraktım öyle duruyor şimdi...:(

http://img836.imageshack.us/img836/3859/1004352k.jpg

selcuk44
25-02-2012, 20:02
İyi akşamlar sayın suatpelen,biraz evvel eve geldim,bu gün bonsai toplantımız vardı fuarda çok keyifli geçti sevgili Mehmet bey muhteşem bir slayt gösterisi ve bir ağaçlı tatbikat yaptı,çok doyurucu oldu,Sayın Mine hanım da engin bilgisi ve deneyimleri ile bize daha öğreneceğimiz konular olduğunu hatırlattı her ikisine de teşekkür ediyorum.

Siz hakikatten çok iyi araştırıyorsunuz ,dediğiniz gibi yapalım bizlerde olmıyan renklerden bulursam hem size hem de bana bir saksı alacağım sizde değişik renkler bulursanız benim için alın lütfen memnuniyetle kabul ediyorum ve şimdiden teşekkür ederim.

Resimleri hemen yayınlıyorum ama bu günlerde havalar çok sıcak gitti ve güneş te oldukldrı için biraz susuz kaldılar ama hemen su takviyelerini yaptım umarım beğenirsiniz.

selcuk44
25-02-2012, 20:05
resimler geliyor

selcuk44
25-02-2012, 20:08

selcuk44
25-02-2012, 20:10

selcuk44
25-02-2012, 20:13
Diğer resimler de var ama biraz küçültmem lazım ayni çiçeklerin devamı olduğu için sizleri fazla meşkul etmeme adına onları yayınlamıyorum değişiklikler olursa yine resimleri beğenilerinize sunarım ,

Şimdilik iyi akşamlar ve sağlık dileklerimle,

suatpelen
26-02-2012, 07:13
Selçuk bey,çiçekleriniz harika olmuşlar,elinize emeğinize sağlık,sabah sabah içim açıldı.Teşekkür ederim .Sağlıklı günler.

selcuk44
26-02-2012, 09:54
Sayın suatpelen,mesajınız için çok teşekkür ederim,umarım ve eminimki sizin elinizdeki çiçekler çok daha güzeldirler lütfen resimlerini bekliyoruz.

İyi pazarlar,

idurgun
26-02-2012, 19:39
Selçuk Bey çok güzeller gerçekten.

selcuk44
26-02-2012, 20:49
çok teşekkür ederim sayın idurgun, inşaallah siz daha güzellerine sahip olursunuz,

Sağlık dileklerimle

selcuk44
26-02-2012, 20:57
Sayın Gülsen hanım ,mesajınız için çok teşekkür ederim beğendiğinize sevindim,

Bu arada elimde bulunan ve su içinde kök salmış olan paskalya kaktüsü çeliklerini de ufak saksılara diktim ve biraz suladım zira artık o kadar çoğaldılar ki her tarafpaskalya kaktüsü çiçekleri ile doldu yarın biraz büyük oval iki saksı alacağım ve beyaz ve kırmızı olanlarla arajman olacak şekilde toplıyarak hepsini iki veya üç büyük saksıda toplıyacağım ,böylece sulamave gübreleme işlevlerini daha net takip edebilirim .Köklerine hiç dokunmıyacağım için umarım bir olumsuzluk olmaz ve çiçeklerini dökmezler.

İyi akşamlar diliyorum.

suatpelen
27-02-2012, 10:45
Selçuk bey,benim çiçeklerimde çok güzeller. Çok sevdiğim için olsa gerek,elimden kuru ağacı diksem tutar,ölecek hayvana baksam,topaç gibi olur.Teknolojide biraz zayıfım,resim koymayı bilmiyorum.Ama resim koyanlara çok teşekkür ediyorum. Sağlıklı günler diliyorum.

çiçeksever
27-02-2012, 11:32
Yılbaşı ile karıştırılıyor.Bu konuyu buradan devam edelim.
Tanıtım:
Paskalya Kaktüsü - Easter Cactus
Rhipsalidopsis ismiyle geçer. Brezilya kökenlidir. Holiday, Easter, Thanksgiving cactus olarak da anılır. Çiçekleri kırmızı kocaman yıldızlar şeklinde açar.
• 10-24 C arasını sever.
• Tam bir camla kapatılmış balkon bitkisidir. Kuzey/Doğu ya da Batı pencerelerinden indirekt ışıkta mutlu olur.
• Sepetle asılıp sarkmaya uygundur.
• Sıradan saksı kompostu kullanmayın. Genel amaçlı kaktüs karışımlarını kullanın.
• Toprağa düşürdüğü parçaları da köklenir.
• Bu çiçek Yılbaşı çiçeğiyle (Schlumbergera) çok karıştırılır.
Alıntıdır.

rodoslu
27-02-2012, 15:06
Evet ilkbamarda açmaya başlayacak easter cactus'ler için tam yerinde bir hareket oldu. BEnde üç renk var, beyaz, kırmızı ve pembe. Fakat bir türlü çoğaltamadım. Ya toprağını iyi ayarlayamadım ya da çok su verdiğimden hep çürüttüm, aslında çoğaltarak gençleştirmeyi düşünüyorum.

selcuk44
27-02-2012, 16:10
İyi günler,

Daha önceki günler de de yılbaşı çiçeği ile paskalya kaktüsünü ayıralım denmişti kısmet bu güne imiş .

Tabiiki bu iki çiçeği ayırt etmek ve Ripsalidopsis gaertneri diye söylenince paskalya kaktüsü olarak anlamak bilimsel açıdan çok doğru,ama Türkçe'mize girmiş bazı yabancı kelimeler yöresel olarak artık devamlı tekrar edile edile birbirine karışmıştır ve benimsenmiştir öneğin evimde sadece açmış paskalya kaktüsü var ama hem bankadan gelen arkadaşlarım hem de komşularım ve akrabalarım (Çiçeklerden de anlayanları ve meraklıları vardır ) hep ''aaaa yılbaşı çiçekleriniz ne kadar güzel açmış'' derler. büyük mağzalardan o kadar paskalya kaktüsü aldım ve aradım hep sorarken yılbaşı çiçeği dedim hiç kimse yok bunlar yılbaşı çiçeği değil paskalya kaktüsüdür veya Ripsalidopsis Gaertneridir demedi ,hatta İskenderun ve Kıbrısta plumeriya diye hiç bilmezler Türkçe'mize yerleşmiş geleneksel olmuş ismi ''fitne '' dir böyle tanınır ve halk arasında benmsendiği ve sevildiği için o yöre bu ismi kullanır.

Tekrar etmek istiyorum tabiiki çiçeklerimizi doğru olan isimleri ile tanımalıyız .ama benim yöremde yılbaşı çiçeği denince hiç ayırt etmeden her ikisi de anlaşılır, tanınır ve ismi ''yılbaşı çiçeği olarak olarak kabul görmüştür ve sevilmiştir.Şahsen bende yılbaşı çiçeği ismini her iki cinste de kullanmaktan çekinmemişimdir .Şimdi yeni isimlerine alışmayı sanırım zorda olsa başarırım.

Sağlık dileklerimle.

Selçuk NUmanoğlu,

çiçeksever
27-02-2012, 16:26
http://cactus.biology.dal.ca/paulS/christmas/christmas.html
sitesinden Türkçe google çevirisi:
Paskalya Cacti

Şükran Ekim ve Şubat ayları arasında Noel kaktüs çiçek yılda iki kez, hem de sonra tekrar Mart ve Mayıs ayları arasında, birçok millet Paskalya Cactus ile karıştırmayın eğilimindedir çünkü. Onlar gerçekten çok iyi bir şirket bulunmaktadır. Bu bitkilerin çok daha iyi tanındı kadar önde gelen botanikçiler birçoğu yıllardır aynı şeyi yaptı

Paskalya Cactus
( Rhipsalidopsis gaertneri )

Easter Cactus olan Rhipsalidopsis gaertneri . Bazı açılardan bu Schlumbergera çok benzer. Ancak, Nisan ayında sadece bir kez çiçek açan her yıl, (Paskalya hakkında) ve çiçek çok farklı. Iyi büyümek için çok daha zor olduğunu ve en ufak bir taslak onun phylloclades (gövde parçaları) dökülme, veya zaman içinde-veya altında sulanmış ve sıkıcı alışkanlığı vardır çünkü Schlumbergeras yaklaşık olarak popüler değil. Hiçbir belirgin nedeni çiçeklenmeye reddedebilir. O tüm bunlara karşın oldukça görkemli çünkü meraklıları yazık bu bir, ile sabır kaybetmek eğilimindedir.

Paskalya Cactus
(Rhipsalidopsis gaertneri)

Ben Schlumbergeras yaptığı gibi çok daha dikkatli sulama ve taslakların ilgili olduğumu dışında, aynı şekilde bu tedavi, ve genellikle doğru zamanda görkemli sahası ile ödüllendirildi ediyorum. R.gaertneri kırmızı çiçekleri olan bir türdür. 'Crimson Dev' ve 'Rainbow' çeşitlerinin bazılarıdır. Bütün zaman çiçek güzel.

Rose Easter Cactus olan R. rosea, değil Schlumbergera ile karıştırılmamalıdır çok muhtemel. Çiçekleri pembe, ve küçük ve bitki bir "minyatür" Easter Cactus olarak tarif edilebilir. Oldukça görkemli, ama tüm gövde parçaları bırakma hakkında daha iştahlı olduğunu. Telafi etmek için, ancak, bu kulübe tüm bileşenleri kolayca kök alacaktır. Sadece toprak üstünde bekletin. 'Çin Doll' ve 'Çin Rose' hem de oldukça görkemli olan çeşitlerinin bazılarıdır.

Rose Easter Cactus
(Rhipsalidopsis rosea)

Rose Easter Cactus
( Rhipalidopsis 'Çin Rose " )
7 arasında - Bir kış (1987/88), ben her zamankinden daha soğuk oldukça benim Gül Paskalya Cacti tüm bir çok tuttu o C ve 13 o C (44 o F ile 56 o F) - ve ben önümüzdeki Mart, fark, bu hepsi sadece tomurcukları ile yüklendi. Sonraları bu tür soğuk tedavi denemeleri bir "tomurcuk tetikleyici" olarak değeri onaylamak gibiydi ve ben hala onların dinlenmesi dönemlerde, benim diğer bitkilerin tüm kullanmadan da üstün sonuçlar elde edin.

GÜLSEN_
28-02-2012, 10:46
Selçuk bey,benim çiçeklerimde çok güzeller. Çok sevdiğim için olsa gerek,elimden kuru ağacı diksem tutar,ölecek hayvana baksam,topaç gibi olur.Teknolojide biraz zayıfım,resim koymayı bilmiyorum.Ama resim koyanlara çok teşekkür ediyorum. Sağlıklı günler diliyorum.

çok haklısınız suat hanımcım sevgiyle yapılan herşey yeşeriyo banada öyle derler kuru dalı eksen yeşeriyo diye buda güzel bişey ellerimize, yüreğimize sağlık versin biz bu güzellikleri hakediyoruz ama şu resim yükleme işinide öğrensenizde bizleri sizdeki o güzellikleri görmekten mahrum bırakmasınız diyorum SEVGİYLE KALIN

piri demir
29-02-2012, 11:21
selam arkadaşlar;benim bembe yılbaşı çiçeğim tomurcuklanmaya başladı.yakında çiçek açacaklar,nasıl bir sulama işlemi yapabilirim,kaçgünde bir,vitamin,su vermeliyim.aydınlatırsanız sevinirim.trabzondan selasmlar

selcuk44
02-03-2012, 15:05
Gülsen hanım ,mesajınızı şimdi gördüm ,sizi kutlarım ,çok güzel bakıma almışsınız ve saksılara dikmişsiniz. Keyifleri de çok iyi inşaallah, sağlıklı günlerde bol bol çiçeklerini görürsünüz.Bu arada sormak istiyorum toprak karışımını nasıl yaptınız ?zira toprağının rengi hafif kızıla çalıyor herhalde biraz bahçe toprağıda ilave ettiniz.çok iyi olmuş benim toprağım biraz kum ağırlıklı oldu ve çok geçirgen olduğu için 3 günde bir sulamam gerekiyor aksi halde hemen buruşuyorlar,

Tekrar bol çiçekli günler dilerim.

GÜLSEN_
02-03-2012, 18:59
Gülsen hanım ,mesajınızı şimdi gördüm ,sizi kutlarım ,çok güzel bakıma almışsınız ve saksılara dikmişsiniz. Keyifleri de çok iyi inşaallah, sağlıklı günlerde bol bol çiçeklerini görürsünüz.Bu arada sormak istiyorum toprak karışımını nasıl yaptınız ?zira toprağının rengi hafif kızıla çalıyor herhalde biraz bahçe toprağıda ilave ettiniz.çok iyi olmuş benim toprağım biraz kum ağırlıklı oldu ve çok geçirgen olduğu için 3 günde bir sulamam gerekiyor aksi halde hemen buruşuyorlar,

Tekrar bol çiçekli günler dilerim.

iyi akşamlar selçuk bey evet hazır torf toprağına bahçe toprağından kattım ikisinin karışımına ektim ve ilk sulamalrına kaktüs vitamini katıp verdim, şimdilik çok iyiler.Gönderdiğiniz her saksıdan 3 kök çıktı olarılarıda saksılara aranjman yaptım hatta kırmızının bir tomurcuğu açmaya başladı:p Herşey için tekrar teşekkür ediyorum ellerinize, yüreğinize, emeğinize sağlık.

selcuk44
02-03-2012, 21:22
Mesajınız için çok teşekkür ederim,

Gülsen hanım,Benim paskalyalarımın toprakları çok geçirgen olduğu için üç günde bir sulamaz isem yaprakları hemen buruşuyormuş şimdi anladım yeni saksılarına diktiklerimin topraklarını bir süre sonra değiştireceğim dikmediğim dört saksı var onları dikeceğim zaman topraklarına biraz bahçe toprağı karıştıracağım ,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder,bol çiçekli günler dilerim.

idurgun
03-03-2012, 18:57
O zaman izninizle yılbaşı çiçeği ile karıştırdığım paskalya güzelimi burada da sergileyeyim. Bu sene henüz açmamış. Köye gidince Sayın GÜLSEN_ için çelik almayı unutmam inşallah...

sakdag
04-03-2012, 09:16
Değerli Arkadaşlarım, benim sizler gibi saksı saksı paskalyalarım yok ama sadece bir yaprağım var... Açan çiçeğini paskalya sayfamız güzelleşsin diye buraya koyuyorum... İşte bu da benim güzelim...

272241

272242

acemifüsun
04-03-2012, 11:17
Sevgili sakdag en değerli sizin ki:) O tek yaprağı köklendirip, bir de çiçek açtırmışsınız, kutlarım:)

selcuk44
04-03-2012, 14:55
Evet Sayın sakdağ,

Bizim aldıklarımız hep seralarda hormonlandırılarak çiçek açmağa zorlanmış büyük bitkiler,sizinki kendiliğinden daha çok küçükken açmış ,benim deyimim ile ''kanı güzel'' , güle gül büyütün,ve büyüyünce de çiçekli halini fotoğraflarsanız bizde seyretmekten çok keyif alırız.

bozo.0606
06-03-2012, 20:25
buda benim tembel. belki diğerlerine bakar da utanır açmaya çalışır. ben paskalya olduğunu sanıyorum ama yanılıyorsam ve yardımlarınız dokunursa sevinirim.

çiçek açması için ne yapmalıyım?

GÜLSEN_
06-03-2012, 22:27
iyi geceler bozo,0606 evet bunlar paskalya ama açmaları içinde onların gönlünü hoş tutucak şeyleri yapmanız gerekicek ışık, su ayarlarını iyi yapmanız ve arada birde kaktüs vitamini vermeniz gerekicek ondan sonra görün bakın ne güzel çiçeklerle size teşekkür edicektir:)umarım açtığında bizlerlede paylaşırsınız güzel çiçeklerini sevgiyle kalın

bettyycim
06-03-2012, 22:30
Tabii bir de soğuklama şart sürekli sıcak ortamda bakılırsa da açmayabiliyor ;) yani doğayı taklit.

bozo.0606
06-03-2012, 23:39
sayın gülsen bettyycim cevaplar için teşekkür ederim. kaktüs besini tamamda soğuklama bende soru işareti oluşturdu. ankara soğuğuda soğuklatırsam paskalyam çiçekle değil dile gelir ve teşekkür eder. yeteeeeer artık içeri al beni diye. evimin her yeri 21-23 derece pencere kenarında bol aydınlıkta ve yeri asla değiştirilmiyor. soğuklama ise tam bir muamma???

ankara da merdiven dairesine koysam acaba nasıl olur.. deneyen var mı? sonra bu güzelimide göz göre göre ankara soğuklarına teslim edip onu bana gönderen değerli üyeye tekrar! mahçup olmak istemem..

bettyycim
07-03-2012, 07:53
Artık geç bozo bir daha sefere koyun merdiven boşluğuna kaktüs gibi düşünün onu da fazla sulamayın, benim kırmızı paskalyam 12 senelik bu sene -8 gördü, diğer paskalyalarımda aynı şekilde ama geçenler de bahar geldi diye suladım bir baktım hava soğudu donarlar endişesi ile gençleri eve aldım, arkadaşlar sıcağı görünce hepsi tomurcuğa durdu :D

çiçeksever
07-03-2012, 13:34
Dün aldığım paskalyam.

çiçeksever
09-03-2012, 14:23
Paskalyam beyaz açtı.Ben kök kısmına aldanarak sarı demiştim.

selcuk44
09-03-2012, 19:16
Iyi Akşamlar Gülsen Hanım,

Çok özür dilerim mesajınızı şimdi gördüm.

Evet paskalya kaktüslerinizin keyfi çok iyi,bu kadar sağlıklı olmalarında elinizin mahareti ve onlara olan muhteşem sevginiz ve ilginizin çok büyük bir etken olduğunu biliyorum, bilgi ve deneyimlerinizi de özellikle belirtmek isterim.

Ben hala kendi saksısındaki toprağı ile ve köklerine hiç dokunmadan,geçirgenliği yüksek kum ağırlıklı toprağa geçirerek daha büyük bir saksıya aktarma ya çalışırken siz köklerini ayırarak üç bölüm halinde ayrı ayrı diktiniz .Bozulacaklar diye çok korkuyordum ama nazar değmesin bırakın bozulmayı,daha da sağlıklı olmuşlar.Kutluyorum sizi ve elinize sağlık.

Toprak karışımını daha önce söylemiştiniz ama şimdi acaba daha detaylı verebilirmisiniz ,birde köklerindeki torfu tamamen silkeleyip öylemi yeni toprağa diktiniz

Bende bol çiçekli ve sağlıklı günler dilerim.

çiçeksever
10-03-2012, 09:20
Evdeki paskalyam,sabah güneşi gören cam önünde fakat çiçek açmıyor.Gelişimi sağlıklı görünüyor,boyuna yaprak çıkarıyor.

merkürvenüs
10-03-2012, 12:00
Merhaba,

Benim paskalyam açık balkonda duruyordu, karlarda zarar görmedi gayet sağlıklı ama çiçek açmadı. Soğukta kaldığı için çiçek açmıyordur diye dün akşam içeri aydınlık bir yere aldım, umarım çiçek açar. Bu arada yaprakların bir tanesinin üzerinde bir süredir minik bir kırmızılık var, tomurcuk olduğunu umuyorum. Paskalyamı geçen yıl almıştım ve çiçekliydi, bu yüzden dışarıda soğukta mı açar yoksa açmak için sıcak bir hava mı ister bilemiyorum. Paskalya çiçeğini evde açtıran arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim.

bettyycim
10-03-2012, 12:48
dışarda durduğu için daha zamanı var, endişelenmeyin açacaktır ;)

GÜLSEN_
10-03-2012, 22:05
Iyi Akşamlar Gülsen Hanım,

Çok özür dilerim mesajınızı şimdi gördüm.

Evet paskalya kaktüslerinizin keyfi çok iyi,bu kadar sağlıklı olmalarında elinizin mahareti ve onlara olan muhteşem sevginiz ve ilginizin çok büyük bir etken olduğunu biliyorum, bilgi ve deneyimlerinizi de özellikle belirtmek isterim.

Ben hala kendi saksısındaki toprağı ile ve köklerine hiç dokunmadan,geçirgenliği yüksek kum ağırlıklı toprağa geçirerek daha büyük bir saksıya aktarma ya çalışırken siz köklerini ayırarak üç bölüm halinde ayrı ayrı diktiniz .Bozulacaklar diye çok korkuyordum ama nazar değmesin bırakın bozulmayı,daha da sağlıklı olmuşlar.Kutluyorum sizi ve elinize sağlık.

Toprak karışımını daha önce söylemiştiniz ama şimdi acaba daha detaylı verebilirmisiniz ,birde köklerindeki torfu tamamen silkeleyip öylemi yeni toprağa diktiniz

Bende bol çiçekli ve sağlıklı günler dilerim.

iyi geceler selçuk bey paskalyalarım geldiğinde kargoda oldukça hırpalanmış ve topraklarından çıkmışlardı bende saksıdan tamamen çıkarınca her saksıda 3 kök olduğunu gördüm hatta kırmızı paskalyada bir de davetsiz misafir bile vardı(kökleri ayırırken solucan çıktı. sonra köklerini zedelememeye özen göstererek böldüm hatta bir bıçak kullandım kökler ayrılmayınca bıçakla kestim, ve hazır toprağa kattığım bahçe toprağı karışımına ayrı ayrı ektim. köklerdeki kendi toprağını temizlemedim öylece ektim. İlk sularını verdikten sonra bir kaç günde bir veriyorum. Ayrıca 10 günde bir kaktüs vitamini veriyorum.Tabi içerdelerdi ama şimdi balkonumda güneşide sevdiler artık hep dışardalar ve tekrar açmaya başladılar gidip gelip seviyorum onları umarım yardımcı olabilmişimdir size

selcuk44
10-03-2012, 22:44
Sevgili Gülsen hanım,çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim,

Siz ''paskalya kaktüsleri kargoda çok hırpalanmış'' diyince paketin üzerine ''dikkat kırıllabilir ''diye yazmayı ihmal ettiğim için çok üzüldüm ve size gönderdiklerim artık tutmaz ve kurur ihtimalinde tekrar gönderebilmek için hazır satılırken hemen gidip bir beyaz ve bir de kırmızı paskalya kaktüsü almıştım.Şimdi onların bana kaldığını düşünerek sizin yaptığınız gibi karışıma (biraz da dere kumu ilave edip) paskalyaları üçe bölerek dikeyim zira daha önce hiç bölmeden diktiklerim çok keyifsizler, biraz daha sık aralıklarla sulayayım bakalım düzelecekler mi?

Sağlıklar ve iyi akşamlar dilerim.

GÜLSEN_
15-03-2012, 21:53
selam arkadaşlar;benim bembe yılbaşı çiçeğim tomurcuklanmaya başladı.yakında çiçek açacaklar,nasıl bir sulama işlemi yapabilirim,kaçgünde bir,vitamin,su vermeliyim.aydınlatırsanız sevinirim.trabzondan selasmlar

iyi geceler sayın piri demir yılbaşı çiçeğiniz tomurcuklanmış sanırım şimdiye kadar açmıştır ama mümkün olduğu kadar suyu toprağı kurudukça verin ayrıca tomurcuklandıktan sonra yerini değiştirmeyin yoksa bütün tomurcukları döküyor. Vitamini ben sıvı kullanıyorum bir litre suya bir kapak konuyor bundan 10 günde bir veriyorum. Birde sıcak bir odada olmasın sıcağıda pek sevmiyor, umarım nacizane yardımcı olabilmişimdir antepten saygılar

SerDag
15-03-2012, 22:20
sayın Gülsen'e katılıyorum. tomurcukluyken bir milim dahi oynatmayınız. bitki tomurcukları ışığın yeni açısına göre döndürmez ve döker. çiçeklenince sulamayı 3 günde bir az az yapıyorum. arada pencereyi açıyorum biraz serinlik yesin diye, 5 dakika sonra kapatıyorum. kalorifer hiç açmıyorum zaten.

piri demir
16-03-2012, 13:38
çok teşekgür,sayın GÜLSEN ve SERDAĞ,

züboli
23-03-2012, 12:36
Evdeki paskalyam,sabah güneşi gören cam önünde fakat çiçek açmıyor.Gelişimi sağlıklı görünüyor,boyuna yaprak çıkarıyor.

merhaba paskalyanız açmıyorsa suyunu azaltın bana çiçekçi 20 günde bir 1çay bardagı su ver dedi.şimdi benimkilerde tomurcukta.

züboli
09-04-2012, 12:23
merhaba paskalyanız açmıyorsa suyunu azaltın bana çiçekçi 20 günde bir 1çay bardagı su ver dedi.şimdi benimkilerde tomurcukta.

işte benim güzeller

karlıbahçe
11-04-2012, 17:58
Sevgili Şükrancığım,bahausdan aldığım çiçeğimin ismini unutmuştum.Neyseki yabancı ismiyle gogle den ararken ağaçlar.net ten seninde rhipsalidopsisschlumbergera çiçeğini yetiştirdiğini gördüm.Telefonla bilgi almak isterim.Çünkü bu çiçeği çok seviyorum.Sevgilerimle.

karlıbahçe
11-04-2012, 18:12
Sevgili Şükrancığım,bahausdan aldığım çiçeğimin ismini unutmuştum.Neyseki yabancı ismiyle gogle den ararken ağaçlar.net ten seninde rhipsalidopsisschlumbergera çiçeğini yetiştirdiğini gördüm.Telefonla bilgi almak isterim.Çünkü bu çiçeği çok seviyorum.Sevgilerimle.

bozo.0606
15-04-2012, 12:22
paskalyam bir tane de olsa bana çok büyük bir sürpriz yaptı. bu kadar soğuklamaya ( soğuklamasız ) tek çiçek..:p

suatpelen
16-04-2012, 10:16
Arkadaşlar,bu sene 11 şubatta ,üzerleri tomurcuk dolu kırmızı,beyaz,ve pembe paskalya kaktüsü aldım.Balkona koydum.Kırmızıyla pembenin çiçekleri ,geçen hafta sona erdi,beyazsa halen açmakta.Ama bu sabah gördümki,üçününde lobları yeni tomurcuklarla dolmuş.Şaşırdım paskalyanın dinlenme dönemi olmuyormu.Yoksa,değiştirdiğim toprağını ve yerinimi sevdi .Herkese sağlıklı günler.

bettyycim
21-04-2012, 22:05
Turuncu rRhipsalidopsis gaertnerim açtı ama, küçük yeşil bit sardı heryerini tomurcukların bitmesini bekliyorum ilaçlamak için

Cizmeli Kedi
23-04-2012, 19:21
Değerli arkadaşlar, paskalya yapraklarındaki pörsüme-sönme neyin göstergesi acaba?

suatpelen
23-04-2012, 21:06
Sayın çizmeli kedi,susuzluktan veya fazla sulamaktan olur.Ben15 ile 20 günde bir suluyorum,15inci günden sonra yapraklar dediğiniz gibi pörsüyorlar.suladıktan 1 saat sonra pörsümeler kayboluyorlar keyifleri yerine geliyor.

okarab
23-04-2012, 22:34
Değerli arkadaşlar buradaki paskalya kaktüsü çiçekleriyle gerçekten etkileyici güzel bir çiçek bende bu çiçekten edinmek için yaşadığım şehirde gezmediğim çiçekçi kalmadı. Ancak bulamadım. İnternettende satışını bulamadım. Bende schlumbergera kaktüsünden (yılbaşı çiçeği) var. Üç yıldır baktığım yaklaşık 1 metre boyundaki kaynana dili kaktüsüne yılbaşı kaktüsü aşıladığımda aşı tuttu. Paskalya kaktusüde tutar sanıyorum. Bu çiçekten 3-5 bakla gönderebilecek olan olursa sevinirim.http://img135.imageshack.us/img135/7224/resim267.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/135/resim267.jpg/)

okarab
23-04-2012, 22:36
http://img692.imageshack.us/img692/8231/resim272m.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/692/resim272m.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

okarab
23-04-2012, 22:38
http://img839.imageshack.us/img839/3154/resim275.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/resim275.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

iris41
24-04-2012, 06:49
Sayın okarab kaktüsünüz cok güzel maşallahı var ben olsam yıl başı falan aşılamazdım böyle daha hoş .
Senelerce gözünün icine bakıyoruz büyümesi icin :eek:

Cizmeli Kedi
24-04-2012, 09:14
Sayın suatpelen, cevabınız için teşekkür ederim.
15 günde bir az miktarda suluyorum ancak kullandığım "kaktüs ve sukkulent toprağı" suyu hemen emmiyor, sular bir süre çeliklerimin dibinde kalıyor o şekilde. Acaba sebebi bu olabilir mi? Suladığım zamanlarda daha da pörsüyorlar ama sulamayınca da kurumaya başlıyorlar. Fazla sudan mı, susuzluktan mı oluyor iyice aklım karıştı. Anlamanın bir yolu var mı?

suatpelen
24-04-2012, 10:01
Sayın çizmeli kedi,ben bütün kaktüs ve sukkulentlerimi,kendi hazırladığım iki ölçü bahçe toprağı,1 ölçü doğal dere kumu,1 ölçü keçi gübresi,1 ölçü torfta yetiştiriyorum.Toprağım geçirgen oluyor,Suyu dökünce hemen altına iniyor.Tabaktaki suyu tekrar tekrar döküyorum ve sonunda altına tabakkoymuyorum hava almasını sağlamak için.çiçeklerim çok sağlıklı çok çabuk gelişiyorlar.Şu dönemde paskalyalarım ,ikinci tur tomurcuklarını büyütüyorlar.****** bitkide tprağın geçirgenliği çok önemli.

okarab
27-04-2012, 20:35
Sayın iris41 begendiğiniz için teşekkürler ben bu kaktüsü yetirtirirken http://www.youtube.com/watch?v=0SVL8KbYEAA&feature=related adresindeki yılbaşı çiçeğinden daha şekilli ve büyük olanını görüp hayran kaldığım için yetiştirdim. Paskalya kaktüsünün çiçekleri daha çok hoşuma gidiyor. Bu büyüklükte paskalya çiçekleriyle daha hoş olur diye düşünüyorum. Bu tip kaktusler doğal ortamda başka bitkilerin öz suyundan yararlanarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Kök ve gövde gelişimi zayıf oluyor diye aşı ile böyle bir çiçeğe sahip olmayı planlamıştım.

bozo.0606
28-04-2012, 18:58
rhipsalidopsis im sonunda açtı. keşke sayıca biraz fazla olabilseydi, daha hoş olurdu. inşallah sonraki senelere..:o:p

Sevgi Durul
29-04-2012, 10:52
Paskalya çeliğimdeki tomurcuk.:)

288274

sakdag
29-04-2012, 11:46
Tek yaprağın çiçek açması nasıl güzel bir süprizdir, inşallah en kısa zamanda açar Sdurul hanım. İlgiyle takip edeceğim çeliğinizi.

353 nolu mesajımda açan tek yaprak paskalyam çiçeğini bitirdikten sonra hemen kendini çoğaltmaya başladı. Şu an toplamda 8 yaprağı var. 10 günde bir 2 lt suya bir çay kaşığı 20.20.0 NP gübre ilave edilmiş suyla suluyorum.

288293

Cizmeli Kedi
29-04-2012, 15:40
Maşallah kendi boyuna bakmadan bir de çiçek mi açıyor :D

dryad
30-04-2012, 08:54
Babaannemin favori bitkisi ;)

selcuk44
30-04-2012, 17:21
Yaklaşık 13 gündür İzmir dışında idim,bu gün epey uzak kaldığım seraları be botanik bahçelerini dolaşmak için sabah 12 gibi yola çıktım sanki bir ses beni izmir'deki seralara çağırdı bir tanesinin içinde gezinirken gözlerime inanamadım aşağıda beğenilerinize sunduğum resimlerdeki çiçekler gözümün içine bakıyordu bu arada resimle net çıkmamışsa açlığıma ve yorgunluğuma bağlayın yarın tekrar beğenilerinize sunarım

selcuk44
30-04-2012, 17:42
Elimde Fes rengi,kırmızı,açık mavi,çingene pembesi,beyaz, renkli paskalya kaktüslerim var ama bu rengi İstanbul ,Bursa,Samsun,ve İzmir'de bütün büyük marketleri dolaştığım halde bulamamıştım ,Şimdi karşımda altı saksı birden görünce arabamın kirletmesini,ve diğer renklere göre iki misli pahallı olmasına rağmen 6 saksıyı birden aldım.(Nede olsa gözümüz aç ve doymak bilmiyor ikigündür balkonumu boşaltmıştım biraz ama şimdi gene çiçek saksısı doldu ne olacak benim bu halim bilemiyorum).

selcuk44
30-04-2012, 17:59
Gözüm doymadığı satıcı ya daha başka bu renkten var mı diye sordum o da bana ''elinde başka açmamış halde bulunan saksılar var bu renk açarsa bana haber vermek için telefonumu aldı.

Resimlere devam

musk
30-04-2012, 18:06
Geçen seneden... (ilk iki resim)

Sondaki bu sene yeni tomurcukta.

selcuk44
30-04-2012, 18:12
Renkleri çok güzel, devamlı güneş görüyor mu ? aldığınız saksıyı değiştirdiniz herhalde toprağın karışımı nasıl?bir de gübre olarak ne kullanıyorsunuz ?

Güle güle büyütün.

musk
30-04-2012, 20:11
Saksısını her sene değiştiririm. Bu bitki yıllardır bende, iki saksı daha var ondan kopartıp oraya buraya çelikliyorum. Pek fazlada baktığım söylenemez. Kaldığı yerde 14- 16 saatleri arasında ancak iki saat gibi direct güneş görüyor. Kışın yine dışarda. Su vermem, çok nadir. Bütün kış belki iki kere ya veririm ya vermem. Sudan korunaklı bir yerde. Sadece bu kış üstüne kar yağınca 2-3 gün aşırı soğuklarda eve içeri aldım tekrar dışarı çıkardım.
Havalar ısınır ısınmaz tomurcuklar çıktı. Üç süksı da aynı durumda. Bahçemden aldığım toprağa çok miktarda yarıyarıya gibi kum karıstırıyorum. Yazın toprağı kurudukça biraz su veririm. 2-3 günde bir diyelim. Gübre mübre hiç birş sey verdiğim de yok. Bu sene ilk kez vilmorinin kaktüs gübresini verdim. Bir ihtimal onun etkisiyle çiçekler erken gözüktü diye düşünüyorum.

selcuk44
30-04-2012, 20:31
Teşekkür ederim Sayın musk,kışın dışarıda kalması soğuğu hssetmesi bence erken ve çok sağlıklı çiçekaçmasının başlıca nedeni,toprak bileşimini bundan böyle bende bahçe toprağına yarı yarıya kum karıştırarak yapıp br kısım çelikleri suda bir kısmınıda torağa dikerek çoğaltmağa çalışacağım ,

musk
30-04-2012, 20:42
Teşekkür ederim Sayın musk,kışın dışarıda kalması soğuğu hssetmesi bence erken ve çok sağlıklı çiçekaçmasının başlıca nedeni,toprak bileşimini bundan böyle bende bahçe toprağına yarı yarıya kum karıştırarak yapıp br kısım çelikleri suda bir kısmınıda torağa dikerek çoğaltmağa çalışacağım ,

Doğrudur soğuklamanın etkisi tartışılmaz. Aynı sekilde onların yanında echeveria ve Echinophsis ler de var ve onlarda çiçeğe durmuş vaziyetteler. Tabi henüz belli belirsiz gözükür durumdalar.

bozo.0606
30-04-2012, 21:19
Sayın Musk , gerçekten tebrikler. Ancak sizin gibi İstanbul iklimine herkes sahip olamıyor ve soğuklatmanın etkisi bariz ortada.
bitkiniz gerçekten göz kamaştırıcı maaşallah.

musk
30-04-2012, 21:32
Sayın Musk , gerçekten tebrikler. Ancak sizin gibi İstanbul iklimine herkes sahip olamıyor ve soğuklatmanın etkisi bariz ortada.
bitkiniz gerçekten göz kamaştırıcı maaşallah.

Teşekkür ederim Sayın Bozo.0606.
Evet elbette benim dediklerim istanbul için. Üst mesajda dediğim gibi bu seneki soğuklardan ben bile birkaç gün içeri almak zorunda kaldım. Ankara gibi bir iklimde dışarda bırakmak riskli olacaktır.

bozo.0606
30-04-2012, 21:44
Rica ederim Sayın Musk , çabanız ve karşılığı ortada. Ankara'da dışarıda bırakmak bitkiyi kaybetmektir.

Bitkiniz sizin çabanızın ve ona olan ilginizin farkında, gereğinide yapmış.

suatpelen
02-05-2012, 08:26
Selçuk bey,gezmekle çok iyi ettiniz,aradığınız rengide bulmuşsunuz.Bende sağlık nedeniyle ,bir müddettir istanbuldayım,izmire dönmeden önce bauhausa uğrayıp bakacaktım.İzmirde hangi seradan veya çiçekçiden aldığınızı yazarmısınız Benim diğer renk paskalyalarım,ikinci tur tomurcuklarla dolmuşlardı, belki açmışlardır.herkese sağlıklı günler diliyorum

selcuk44
02-05-2012, 09:36
Sayın Suatpelen,

Geçmiş olsun ,ben İstanbulda Bauhaus dahil bütün büyük marketleri dolaştım ama bu rengi bulamadım .İzmir 'de bir tek serada daha önceden kendi yetiştirdiği ve hem saksı hem de boyut olarak (belki resimlerden fark etmişsinizdir)diğer ithallerden daha gelişmiş olan kavuniçi renkli paskalya kaktüsleri nin mevcut olan hepsini aldım bir saksıyı bir üyemize hediye ettim diğerleri duruyor siz hele sağlığınıza kavuşun ve hayırlısı ile İzmir'e gelin daha önceden size de sözüm var bir saksı da sizin ( nekahat döneminizde meşkuliyet terapisi olarak)

Tekrar geçmiş olsun dileklerimle,

selis
02-05-2012, 09:47
Selçuk Bey bitkileriniz çok güzel.. Bu rengi ben de ilk defa gördüm..
Seradaki tüm bitkileri satın aldığınız için mi yazmadınız seranın adını?
Siz yazın belki yenileri gelir, uzak değilse ben de uğrarım :)

sakdag
02-05-2012, 10:00
Selçuk Bey, açık mavi rengi de mi var? Hiç görmemiştim, fotoğrafı var mı acaba? Çok güzel olmalı...

selcuk44
02-05-2012, 10:32
selis hanım ,

Evvela seradaki tüm bitkileri satın almadım bunu düzelteyim,sonra o seraya arabamla gittim 9 eylül üniversitesinin otoparkına bıraktım arabamı ve önüme gelen seraya girdim.Levhasına da bakmadığım için üye kardeşlerimi yanıltmamak,yanlış bilgi aktarmamamak. için net olarak ismini bilmediğim seranın ismini yazmadım.Benim aldığımda bu renk açan başka paskalya kaktüsü yoktu ,olsa bile almazdım bana aldığım saksılar yeter artar bile ama orada ismini sormadığım satıcı ile görüştüm başka açanlar olabilirmiş o zaman ayırt edebilirsiniz dedi sizin için tarif edeyım serayı tam dokuz eylul ünüversitesinin karşısında ,seraya gelmeden evvel benzin istasyonu da sağda ,İsmi Nema olabilir ama o sırada bir tane daha sera var onun ismi mi nema yoksa benim aldığım seranın ismi mi bilemiyorum her ikisine de uğradım çünkü( Sağ veya sol kavramlarını İzmirden Urla'ya gidiş istikametine göre değerlendirin) ,daha açık bir ifade ile ismini tam olarak bilmiyorum levhasını da açık olarak görmedimAma öğleden sonra Mehmet beye uğruyacağım( iş yerine)o yoldan geçerken tam olarak adres alıp buradan bildireceğim .Keşke resimleri ilk yayınladığım zaman sormak aklınıza gelse idi hemen gidip size net bilgi verirdim

Akşama kadar sabredin seranın ismini bildireceğim buradan,

selcuk44
02-05-2012, 10:54
Sayın sakdağ ,

İyi Günler,bir tanesi bu renk açtı ama ben pek tutmadım , mor renkli ortancalar var işte o mor rengin açığı ,şu anda çiçeği yok tekrar açarsa çiçeğini resmini yayınlıyacağım,

Sağlıklar dilerim.

vehibe
02-05-2012, 11:00
Selçuk bey,Çingene bembesi, açık mavi ve fes rengi olan paskalya kaktüslerin izin

resimlerini bizimle paylaşır mısınız? çiçeklerini çok merak ettim.

çiçeksever
02-05-2012, 16:17
En sonunda çiçeğini gördüm.

selcuk44
02-05-2012, 17:01
Selis hanım, şimdi İzmir den döndüm bilmediğim için ismini veremediğim ama turuncu paskalya kaktüslerimi aldığım searnın adı''Ege süs Bitkileri'' levhasında sadece böyle yazıyor sizin daha kolay bulmanız için DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ACİL GİRİŞ ÇIKIŞININ TAM KARŞISI

Bu kadar merak ettğiniz serayı artık kısa sürede bir ziyaret edersiniz l kavuniçi paskalya kaktüslerinin bulunup bulunmadığın bize duyurursunuz .Zira anneler günü için bendeki açmış olanları hediye etmeği düşünüyorum sizin haberleriniz doğrultusunda belki yeniden bir iki saksı alırım.

selcuk44
02-05-2012, 17:25
Sayın vehibe hanım Mesajınızı önceden okudum ama hemen İzmir'e gittiğim için cevabı şimdi yazıyorum elimde olmıyan sebeplerle gecikmeden dolayı üzgünüm.

Size daha önce beyaz paskalya kaktüsü lopu göndermiştim onların durumu nasıl bilmiyorum ama elimdeki paskalya kaktüslerinin ve çiçeklerinin resimlerini aşağıda göreceksiniz özellikle kırmızı ,koyu kırmızı(fes renkli olanların resimlerini daha önce yayınlamıştım oradan bakabilirsiniz ayrıca piyasada hele hele cingene pembesi bol bol vardı yani çok ender bir renk değiller Benim paskalya kaktüsleri çiçeleri malesef dökülmüş çünkü 13 gün İzmir de yoktum kız kardeşim fazla sulamış ve balkonda havasız kaldıklarından hem tomurcukları dökülmüş hem de siyah küçük sineklerin istilasına uğramışlar.Plümeria larada kırmızı örümcekler adeta ağ ile sarıp yapraklarını mahvetmişler.

Özellikle açık mavi diye adlndırmış olduğum açması bitmiş ve buruşmuş çiçeği şimdi bir kaç pozla belgeledim umarım bir fikir sahibi olursunuz.

Not çiçekleri dökülmüş olduğundan beğendiğiniz hangi renkten isterseniz sizinle paylaşabilirim.

selcuk44
02-05-2012, 17:29
Üretmeğe çalıştıklarımla beraber elimdeki paskalya kaktüslerinin bir kısmının resimleri üsten ikinci tomurcuklar fes rengi açacak zanneiyorum çünkü yapraklarının kenerları da fes renkli bir sınır ile renklendi

selis
02-05-2012, 17:33
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ACİL GİRİŞ ÇIKIŞININ TAM KARŞISI

Selçuk Bey, size zahmet verdim hakkınızı ödeyemem, çok teşekkür ederim.. En kısa zamanda gidip burada yazarım..

selcuk44
02-05-2012, 17:33
Resimlerin devamı

selcuk44
02-05-2012, 17:35
resimlerin sonları

vehibe
02-05-2012, 18:41
Göndermiş olduğunuz beyaz lop tuttu ve şu an iyi durumda.
Sizin eli açık gönlü bol olduğunuzu biliyorum:) Çok teşekkür ederim.

Gül Batur
03-05-2012, 12:45
Sn.Selçuk44 aradığınız renk paskalyaları bulduğunuza çok sevindim gözünüz aydın. Siz şehir dışındayken, sizle paylaşmaya söz verdiğim turuncu paskalya tüm tomurcuklarını açıp fotoğraf verecek güzelliğe erişti. Paskalyalar aynı renk olsa dahi renginde ton farkı oluyor, sözüm hala geçerli, bu paskalyanın yarısı sizin....

selenn
03-05-2012, 12:50
Renkleri ne kadar güzel, harika... Maşallah çok güzel ve sağlıklı gözüküyor.

vehibe
03-05-2012, 13:41
Gül hanım, çok güzel bir renk, tebrik ederim.

selcuk44
03-05-2012, 14:02
Sayın Gül Hanım, hayran oldum çiçeklerine hakikatten ton farkı var ,bu turuncu paskalya kaktüsünün yarısına talibim(tabii çiçekleri geçtikten sonra) ,Size de hangi renk ten isterseniz bir saksı paskalya kaktüsü takası teklif ediyorum.

Alakanıza çok teşekkür eder saygılar sunarım,

Sağlık dileklerime,

elifsena
03-05-2012, 14:27
Sn.Selçuk44 aradığınız renk paskalyaları bulduğunuza çok sevindim gözünüz aydın. Siz şehir dışındayken, sizle paylaşmaya söz verdiğim turuncu paskalya tüm tomurcuklarını açıp fotoğraf verecek güzelliğe erişti. Paskalyalar aynı renk olsa dahi renginde ton farkı oluyor, sözüm hala geçerli, bu paskalyanın yarısı sizin....

bu ne güzel renk böyle bayıldım...

Cizmeli Kedi
03-05-2012, 17:31
Pembe hayranıydım, sizin yüzünüzden turuncu aşığı oldum. Ne olacak şimdi ;)

selcuk44
03-05-2012, 18:43
İyi günler diliyorum,Bu kadar çok seviyorsanız ve kabul ederseniz hemen kavuniçi bir saksı özelden bildireceğiniz adresinize gelir

Cizmeli Kedi
03-05-2012, 18:44
Yüzsüzlük demezseniz mutluluktan uçabilirim sanırım :)

selcuk44
03-05-2012, 19:00
Ne demek lütfen öğle algılamayın ve Özelden adresinizi yollarsanız, yarın çok bloke yim ve cumartesi pazar da kargoya vermek istemem ancak pazartesi veya salı kavuniçi paskalya kaktüsü saksınızı adresinize göndereceğim kısmet olursa. Böylece 6 saksıdan, daha önce bir tanesini yine bu çiçeği çok seven bir üyemize vermiştim,bir saksı da Sayın Gül Hanım'a ayırdım bir saksıda çok sevdiğinizi umduğum size gidecek kaldı üç saksı ikisini de anneler gününde kızlarıma hediye edeceğim .bana kaldı bir saksı,Şimdi neden 6 saksının tamamına da aldığımın sebebi her halde anlaşılmıştır, çünkü elimden geldiği kadar paylaşmaktan çok keyif alıyorum.Güzelliklerin keyfi ancak paylaşılarak çıkıyor.

Sağlık dileklerimle,

zenfree
03-05-2012, 23:58
Arkadaşlar paylaşımlar için böyle bir sayfamız var. Biliyor musunuz? :)

http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/5219.htm

suatpelen
05-05-2012, 12:20
Selçuk bey,çiçek için çok teşekkür ederim,çok istediğim bir renkti.İzmire dönünce alırım inşallah.Bu arada bende daha değişik rengini veya cinsini bulursam alırım.İzmirdeki evimde sarı pembe ebruli yılbaşı kaktüsüm var,eğer o renk sizde yoksa 1 saksısını size hediye edeceğim.Sağlıklı günler.

selcuk44
05-05-2012, 14:52
Sayın, suatpelen,saksı teklifiniz için teşekkür ederim,bendeki paskalya kaktüslerinin hemen hepsi ithal gelmiş ve maalesef torfa dikilmiş bitkiler.bu bitkilerin dikilmiş oldukları torf içinde gelişmeleri çok zor oluyor evvela bir defa kuruyan torf tekrar sulansa bile tam manasıyle suyu ve içindeki izelementleri almadığı için ekildiği paskalya kaktüsleri bence sağlıksız oluyorlar.Şimdi ben bu saksılardan çelikler alarak bir kısmını bir kaç gün dinlendirdikten sonra toprakta ve birkısmını da ana bitkiden koparır koparmaz suya koyup köklendikten sonra toprağa dikerek burada gelişmelerini sağlamak istiyorum.Çok iyi gözlemledim kum ve bahçe toprağında kaktüs sıvı gübresi ile gübrelenerek yetişen paskalya kaktüslerinin evvela yaprakları çok büyüyerek koyu yeşil oluyor ve dolayısıyla çiçekleri de hem daha canlı renkli hem de daha büyük oluyor ,bu tespitimi Sayın,idurgun'nun 352 numaralı mesajındaki paskalya kaktüsü nün yaprakları ve çiçekleri teyit ediyor dolayısıyla hangi renkten olursa olsun ama Türkiye'mizin kırmızı bahçe toprağı ve kum karışımı torağında yetişmiş olan her renkten paskalya kaktüslerizi teşkkür ederek kabul ederim.

Tekrar sağlık dileklerimle,

sakdag
05-05-2012, 20:38
Selçuk Bey, torfun olumsuzlarıyla ilgili görüşlerine katılıyorum.
Bu arada 352. mesajdaki paskalya normal paskalyalardan daha farklı bir tür, yaprakları daha etli, yuvarlağımsı ve uzun; iri çiçek olarak geçiyor.

Bu sayfadaki fotoğraflarınızdan izlediğim kadarıyla sizde olmayan bir çeşit. Mrmusti Bey'in kaktüs sayfasındaki haberini burada da yenilemek gerekirse; Taner Angay serada bulunuyormuş.

Bir de internette yabancı bir sitede renk ve türlerine göre isimlendirme vermiş olan bir sukulent sitesi bulmuştum. Tekrar bulabilirsem buraya linkini koyarım, faydalı olacağına inanıyorum. Saygılarımla...

selcuk44
05-05-2012, 21:12
Sayın sakdağ yazınızdan anladığıma göre daha büyük ve etli yapraklı ve daha büyük çiçek açan paskalya kaktüsleri ayrı cins demek istiyorsunuz.Olabilir ama bundan üç veya dört sene önce şimdi çok yaşlı bir akrabam(rahmetli eşimin halası) benim ithal olarak aldığım kırmızı renkli paskalya kaktüsünden bir iki çeliği benim haberim olmadan almış ve köklendirmiş ben bir müddet sonra evlerine gittiğimde çok güzel açmış büyük yapraklı paskalya kaktüsünü çok beyenince biraz da utanarak bu çiçeği benden aşırdığını ve kestane toprağı bahçe toprağı kum ve gübre kaışımına diktiğini söyledi .

Anneler gününde çok istediği beyaz renkli paskalya kaktüsünü götüreceğim ve elindeki benden aşırılarak ekildiği toprak sayesinde beğeneceğiniz hale gelmiş bulunan çiçeğin de resimlerini çekerek buradan sunacağım(hatta utanarak söylüyorum ama bir iki şop ta ben aşırcağım). bu resimlerden sonra bu konuyu tekrar irdeleyelim ve kararınızı merakla bekliyeceğim.

Pazartesi günüde Sayın Taner Angay beyle konuşup eğer elinde varsa bu cinsten muhakkak isteyeceğim.

İyi akşamlar dilerim.

çiçeksever
06-05-2012, 11:06
Kırmızı bahçe toprağı dediğiniz killi toprak mı?O çok su tutmaz mı?

selcuk44
06-05-2012, 12:11
İyi pazarlar,

Kırmızı toprak olarak bahsettiğim toprak normal bahçelerde bulunan ve renginin de hafif kızıla dönük olması içinde bir miktar demir ihtiva eden topraktır tabii %50 veya kırk oranında da ınce dere kumu karıştırmayı düşünüyorum (killi bir karışım çok haklısınız fazla su tutar ve çürümelere sebep verir)hatta bu karışım içine birazda kestane toprağı ilave edeceğim.Böyle karışımlarda yetişen paskalya kaktüslerinn evvela yaprakları koyu yeşil etli ve büyük oluyor sonra da çiçekleri daha canlı renkli ve daha iri oluyor ,

Anneler günü dolayısıyla ziyaret edeceğim bir akrabamdaki paskalya kaktüsünü ve umarım çiçeklerini incelemeleriniz için resimlerle sizlere sunacağım.

selcuk44
06-05-2012, 12:32
Yukarıda dökümünü verdiğim toprak karışımına paskalya kaktuslerini dikersen büyük koyu yeşil lop ve iri canlı renkli çiçekler alacağıma inanıyorum ancak iki sorum var;

Evvela aldığım bu paskalya kaktüslerinin köklerindeki torfları( bitkini sağlıklı kök salması için) hiç ellemeden yani köklerini ortaya çıkarmadan mı dikeyim???

Veya köklerdeki torfları iyice silkeleyip köklerini tamamen çiplak bırakarak mı dikeyim???

Bir de benim aklıma gelen: yarısını köklerdeki torfla yani hiç kurcalamadan dikeyim diğer yarısını da kökleri tamamen torftan kurtarayım sadece kök kalsın öğle dikeyim ve bir müddet sonra bakalım hangi tercih başarılı olursa bundan sonra öyle devam ederiz ama kuruyan,çürüyen diğer yarısına yazık değil mi onlarada kıyamıyorum onun için deneyimli arkadaşlardan öneriler bekliyorum.

Peşinen teşekkürlerimle

okarab
06-05-2012, 17:54
Artık benimde paskalyalarım var çiçekçime sipariş üzerine getirtdim çok hoş çiçekler şimdilik 3 renk beyaz, pembe ve turuncu.http://img31.imageshack.us/img31/933/resim358.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/31/resim358.jpg/)

okarab
08-05-2012, 20:38
Sayın selçuk44 ben daha önce su içerisinde köklendirip çoğaltmayı denedim uzun süre hiç köklenme olmadı 1,5 ay gibi toprağa diktim bir hafta sonra çürüdü kayboldu başarısız oldum. 13. sayfadaki mesajında resimlerini gönderdiğim kaynana dili kaktusu hem çok çabuk kökleniyor hemde yılbaşı çiçekleri ve paskalyalar türleri üzerinde çok çabuk aşlandığı zaman tutuyor daha büyük ve gösterişli çiçekler oluşuyor ben daha önce gördüm ve denedim yaklaşık bir ay önce bulabildiğim 4 yaprak yılbaşı ve bir tane paskalya şu an üzerinde tuttu küçük yapraklar çıkarmaya başladı. Birde internet üzerinden araştırırken aşağıda adresini verdiğim köklendirme yöntemini deneyeceğim. Kuru kumlu toprak içerisinde nemli ortam. Thanksgiving Cactus Cuttings | Ep. 8 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=i6N59Is1pYw&feature=related)

Cizmeli Kedi
09-05-2012, 09:31
Kum?? :eek: Çok ilginç mutlaka denemek istiyorum. O soldaki sıvı sadece su mu acaba, yoksa içinde başka bir karışım mı var çok merak ettim.

Güngör Salman
10-05-2012, 21:39
Bunlar da benim Hatiora gaertneri'ler kırmızı ve turuncu.

selcuk44
10-05-2012, 23:18
İyi Geceler,

Pazartesi günü Sayın Taner Angay beyle konuşacağımı söylemiştim ama dün Taber Beyle görüştüm.İzmir'de imiş epey görüştük ama çep telefonu ile çiçek konularına girmedik.Cumartesi günü yemek sırasında elimdeki Adeniumlar la ilgili konuşurken Tabiiki paskalya kaktüslerimle ilgili fikirlerini alacağım ve hem Sayın Sakdag sizin, hem de Sayın Güngör Salman'ın ,hatıora Gaertneri dediği paskalya kaktüsü ile ilgili bilgiler alacağım.Bu arada da yetiştirdiği ender kaktüs isimlerini de öğrenmeğe çalışarak, aldığımdan beri hiç gelişme göstermiyen ''euphorbia Obesa ve fil ayağı ''nı yetiştirilmesi ve üretilebilmesi ile ilgili başarısızlığımın sebeplerini öğreneceğim ve tabii ki sizlerle de paylaşacağım.

demircool
11-05-2012, 13:15
Suda 5-6 tane lob köklendirmiştim ama hala dikmeye korkuyordum..onları en kısa zamanda dikiyorum.

GÜLSEN_
12-05-2012, 09:24
Suda 5-6 tane lob köklendirmiştim ama hala dikmeye korkuyordum..onları en kısa zamanda dikiyorum.

sevgili demicool biraz suda köklensinler bişey olmaz ama köklendyse hiç bekleme fazla sıcaklar olmadan ek toprağına güzelleri:p

selcuk44
12-05-2012, 12:15
İyi günler,

Bu gün sayın Taner Angay ve eşim hanımefendi ile beraberdik .Bir çok üyemiz Sayın Taner Angay beyi tanır ama tanımıyanlar için ok kısa olarak kendisinden bahsetmek istiyorrum.

Taner bey'in Antalya'da büyük bir kaktüs üreti çiftliği var(Ben de henüz görmedim ama gören üye kardeşlerimin bu konu ile ilgili resimlerle desteklediği sayfalar mevcut) Beni israrla davet etti kısa süre içinde çifliklerini ve kendilerini ziyaret edeceğim konusunda da söz verdim.Bu çiftlikte sıradan kaktüsler yanında kakikatten ender bulunan kaktüs cinsleri de mevcutmuş hatta bunlardan bir tanesini bana hediye olarak getirdi.

Adromischus marianiae(yeşil renklisi)

selcuk44
12-05-2012, 12:30
Üretimlerini yaptığı kaktüslerini de pazarlıyor.

Bu kadar bilgiden sonra şimdi esas sorduğum sorulara gelelim Daha önce belirtmek isterim ki o kadar çok ve uzun sorularıma hatta çanlı örnekler de göstererek fil ayağı,euforbia obesa ve paskalya kaktüsleri işe ilgili sorularıma gerek sayı eşi ve gerekse Taner bey çok sabır, anlayış ve mütevazılıkla verdiği cevaplar için kendilerine teşekkür etmek istiyorum.

Evvela Sayın Güngör Salman'nın belirttiği gibi daha ince ama daha uzun ve daha etli paskalya kaktüsleri çeşidi var ve özellikle topraklarına biraz kiremit tozu ilave etmeli ve bilhassa yazın sık sık sıvı kaktüs gübresi ile gübrelemeli ve yanmış da olsa keçi gübresi ile gübrelemeleri yapmamak lazım mış(ayni konuya kaktüslerde de dikkat edilmeli çünkü kaktüslerin yaşadığı tabii ortamlarında hayvan gübresi yoktur besinleri mineral olarak topraktan alırlar diye de ilave ediyor,Bu uzun etli ve iri çiçekli kaktüslerden bana da iki saksı hediye getirmiş resimlerini sunuyorum(tekrar teşekkür ediyorum.)

yigit666
12-05-2012, 12:58
294627

selcuk44
12-05-2012, 13:00
Benim de balkom seramı görmek istemeleri üzerine evime geldik daha salona girer girmez o sırada güneşlensin diye salonda masa üstüne kayduğum Dicentra spactabilis saksısını görünce Taner bey bana dönerek ''Selçuk bey bu bitkiyi ne zamandan beri merak ediyor ve arıyorduk hatta şu şehirde '(Şehrin ismini söylediler ama şimdi aklımda değil)bir saksıda gördük parası ile satın alalım dedikse de sahibi vermedi şimdi sizde görünce şaşırdık'' dediler bu durumda ben de'' sevinerek bu saksıyı size hediye ediyorum ve inanıyorum ki siz daha iyi bakar çoğaltır hem bana hem de diğer üye kardeşlerime verebilirsiniz '' dedim çok sevdiğim kanayan kalpler çiçeğimi Angay ailesine hediye ettim ve o anı bir fotoğrafla tespit ettik

selcuk44
12-05-2012, 13:05
Kaktüslerle ilgili daha çok ve daha ilginç bilgiler edindim .Sırası geldikçe ilgili sayfadan sizlerle paylaşacağım.

Bütün annelerin anneler gününü kutluyor ve iyi hafta sonları diliyorum.

Selçuk Numanoğlu

idurgun
14-05-2012, 18:32
Ve köyden geri aldığım paskalya kaktüsümün açmasını bekliyorum. Sanki daha gür olacak gibi:
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/05/paskalya1.jpg

selcuk44
14-05-2012, 20:22
İşte bu resmi yayınlamıyacaktınız, Karşıyaka çiçek festivalinde her renkten o kadar çok paskalya kaktüsü ve yılbaşı çiçeği vardı ki inanın içim bayılmıştı ama sizin bu iri loplu ve iri çiçekli paskalya kaktüsünüzü görünce gene içim bir tuhaf oldu ama söz verdim artık paskalya kaktüsü ALMIYACAĞIM.

Sizde sağlıklı günlerde gene açmış çiçeklerini görürsünüz inşaallah.

Anzac
20-05-2012, 19:58
Bu da benim yılbaşı kaktüsüm. Üç gün önce gonca halinde almıştım; sanırım yerini sevdi çiçek açmaya başladı.

GÜLSEN_
24-05-2012, 19:08
Ve köyden geri aldığım paskalya kaktüsümün açmasını bekliyorum. Sanki daha gür olacak gibi:
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/05/paskalya1.jpg

sevgili arkadaşım idurgun hastasıyım senin paskalya kaktüsünün allahım nazarlardan saklasın artık benimde var bi çok renginden güle güle büyütüp bol çiçeklerini görelim inşallah. çiçeklerini açıncada bekliyoruz resimlerini :p

GÜLSEN_
24-05-2012, 19:10
Bu da benim yılbaşı kaktüsüm. Üç gün önce gonca halinde almıştım; sanırım yerini sevdi çiçek açmaya başladı.

sayın anzac her rengi güzeldir paskalya kaktüsünün ama beyazıda ayrı bir güzeldir özeldir çok güzel güle güle büyütün daha bol çiçeklerini görelim inşallah:p

Anzac
25-05-2012, 11:47
Sayın Gülsen teşekkür ederim.
Beyaz renk konusunda haklısınız; özellikle beyaz almak için yola çıkıp üç fidanlık dolaştıktan sonra bu çiçeği alakasız bir şekilde bir konfeksiyon mağazasının önünde sepetin içinde satılırken gördüm aldım. Benim için o yüzden çok değerli, gözüm gibi bakıyorum. İnşallah ben de sizinki kadar büyüyüp geliştiği günleri görebilirim.

idurgun
25-05-2012, 11:52
geç de olsa açmaya başladı:
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/05/paskalya2.jpg

Sevgi Durul
28-05-2012, 17:13
Paskalya çeliğimdeki tomurcuk.:)

288274

O tomurcuk daha açmadı, açık renkli gibi görünüyor.:)

301682

idurgun
30-05-2012, 11:43
Neredeyse 10 gündür yağmursuz günümüz olmadı ama ısrarla açmak için bekledi. Sanırım bu son gösterisi...
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/05/paskalya3.jpg
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/05/paskalya4.jpg
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/05/paskalya5.jpg

selis
30-05-2012, 11:50
Muhteşem olmuş :)

glcn06
30-05-2012, 15:06
annemin paskalyası bende annemden bir saksı aldım ama benim ki açmadı. sanırım benimki yerini sevmedi.

seval 25.7
01-06-2012, 12:53
paskalyalar çok güzeller

bozo.0606
03-06-2012, 18:28
açtığı tek çiçekle beni çok mutlu etmişken, dahası çok sonra gelecekmiş.

çok mutluyum, paskalyam coştuu..:p

musk
10-06-2012, 10:19
Vakti gelen açıyor :)

yigit666
10-06-2012, 14:48
306985

GÜLSEN_
23-06-2012, 09:02
karşıyaka çiçek festivalinde bulduğum bu renk paskalya muhteşem

tiya
24-06-2012, 08:50
karşıyaka çiçek festivalinde bulduğum bu renk paskalya muhteşem

Sevgili Gülsen, muhteşemden de öte, olağanüstü. Güle güle büyütün. ^_^

tiya
24-06-2012, 09:10

Bence teyzeniz bitkiden daha güzel. Çiçekler onun güzelliği yanında zayıf...^_^

Cizmeli Kedi
11-07-2012, 10:37
Benim paskalyamda yaprak dökülmeleri başladı. Her gün 1-2 lobunu düşürüyor. Bu gidişle kel kalacak. Gölgelik bir yerdeydi belki ışık istemiştir diye dün daha aydınlık bir yere aldım. Ama bugün yine düşen yapraklar gördüm. Toprağı kurudukça suluyorum. Acaba paskalyamın sıkıntısı ne olabilir?

rodoslu
11-07-2012, 12:31
Bence saksısından çıkarıp kök boğazına bakın, alttan çürüme başladıysa ona göre müdahale edersiniz. Her ihtimale karşı da düşen loblardan yetiştirmeye başlayın ki ana bitkiyi kaybederseniz teselli olur :)

suatpelen
14-07-2012, 09:07
Sayın çizmeli kedi,benim paskalyamın yapraklarıda tek tek dökülüyordu dün saksıdan çıkardığımda,kökünün çürüdüğünü gördüm.Sağlam olan gövdeleri köklenmesi için suya koydum.Sizde vakit geçirmeden bir bakınız isterseniz.

Cizmeli Kedi
14-07-2012, 11:32
Teşekkür ederim hemen bakayım.

selcuk44
14-07-2012, 16:14
İyi günler ,benim de elimdeki bütün paskalya kaktüslerİ yapraklarını döktüler ve çürüdüler,
Çelik vermek için söz verdiğim kardeşlerimden özür dilerim.

Şu anda Çesme deyim ve bütün seraları gezip dolaşıyorum sıcağa dayanıklı olarak bildiğim chamaecereus silvestri lerden buldum ve daha önce açmışlar ve çiçekleri yok ama bu cinsten bol miktarda aldım,umarım hepsi aynı renk değildir.

suatpelen
14-07-2012, 18:50
Selçuk bey iyi akşamlar.Kısa bir süreliğine 3 gün önce izmire geldim.çiçeklerimin hepsi ölmüşler,kalanlarda düzelecek gibi değil çok üzüldüm.Benimde sizlere ve komşularıma sözüm vardı ama verecek çiçeğim yok artık bende özür diliyorum.saygılar.

selis
14-07-2012, 18:56
Forum Bornova'nın arkasındaki serada bol miktarda var.. 5 tl..
Tabii çiçeği olmadığı için ne renk açacağı şansınıza..

sakdag
14-07-2012, 19:00
Sanıyorum birçok kişinin paskalyalarında sorun var, çok üzücü.
Benim de önce mayıs ayındaki yağmurlarda yılbaşılarım fazla ıslak kaldıkları için çürüdüler.
Sonra da paskalyalarım sıcaklardan kendilerini saldıklarını için ben de onları suladım da suladım kendilerine gelsinler diye. Hepsi çürümüşler, en çokta iri çiçekli paskalyama üzüldüm... Kopan yaprakları tekrar diktim umarım canlanırlar...

selcuk44
14-07-2012, 19:09
Geçmiş olsun olsun ,sayın suatpelen,vallahi artık ne yılbaşı çiçeği ve ne de paskalya kaktüsü almıyacağım zira benim balkonda olmuyor şimdi çok çeşitli renklerde çiçekler açtığı için favori çiçeğim chamaecereus silvestri sonra adenium,ve buraya da getirdiğim plumeria larım.

Paskalya kaktüsleri içinde üzülmeyelim bu sene biliyorsunuz Karşıyaka çiçek festivalinde her renkten Kasalar la dolu idi biz çürüteceğiz ki üreticiler de kazansın değil mı?
Herkeze sağlıklı bol eğlenceli yaz günleri dilerim.

Cizmeli Kedi
14-07-2012, 20:13
Köklerde bir sorun göremedim. Sanırım ortak sorunumuz sıcaklar. :(

GÜLSEN_
15-07-2012, 09:55
arkadaşlar gaziantepte çok sıcak ama benim aldığım önlemlerle (balkon tavanına korniş yaptırdım balkona tül perde geçirdim) sadece sabah 11e kadar güneş alıyor gayet güzeller benim paskalyalarım zira hepsi hediye sn.selçuk44 beyden.

bozo.0606
15-07-2012, 14:05
paskalya mın son hali onunda sıcaklarla başı dertte.

bitkileriniz gece sulayın, sıcak saatlerde sulamayın. küçük bir tavsiye:cool:

sulamayla verilebilecek zararları en aza indirirsiniz.

GÜLSEN_
20-07-2012, 09:28
arkadaşlar işte benim paskalyalar ve yılbaşı çiçeklerimin şimdiki hali MAAŞALLAH gayet sağlıklılar:p

GÜLSEN_
30-08-2012, 12:02
arkadaşlar paskalya kaktüsünün tohumlarını ne zaman ekmeliyiz bilgilerinizi rica ediyorum bu konuda

sakdag
30-08-2012, 13:06
Gülsen Hanım, çiçekleriniz iç mekanda mı duruyor acaba? Çok sağlıklı görünüyorlar.

Bir de paskalya tohum keseleri ve tohumlarını merak ettim, fotoğraf ekleyebilir misiniz acaba?

Gül-bahar
30-08-2012, 13:38
Bu konuda bir bilgim yok ama atlas çiçeğini araştırırken Tohum ile Üretim (http://www.kaktusrehberi.com/index.php/tr/uretim/generatif) sitesinde kaktus tohumlarının 1yıl bekletilirken atlas ve yilbasi kaktuslerinin taze iken ekilmesi gerektiğini okumuştum. Sevgili arkadaşım, bu konuda tecrübeli arkadaşların bilgilerine başvurmak en güvenilir ve kestirme yol olduğunu düşünüyorum.

gokcegokce
30-08-2012, 16:06
Bu tür kaktüsleri kışın Migrosta çok görüyordum. Nedense hiç yüz vermemiştim. Ama şimdi bu fotoğraflardan sonra bin pişmanım ya :( :(

bozo.0606
30-08-2012, 16:45
Bu tür kaktüsleri kışın Migrosta çok görüyordum. Nedense hiç yüz vermemiştim. Ama şimdi bu fotoğraflardan sonra bin pişmanım ya :( :(

En sık satışa sunulan ticari bitkilerdendir, bakmaya devam edin. Özellikler son aylarda. Migros da renk çeşitliliği de vardı kırmızı beyaz pembe.;)

bay tömürcek
30-08-2012, 19:48
Arkadaşlar benim paskalyam 6 yaşında adını burda öğrendim bizde adına yazın açtığı için yaz yılbaşı derler ;) bu yılda muhteşem çiçekleriyle beni sevindirmişti resimler açtığı zamandan şuan çiçeksiz tabi :D
328267

328268

gokcegokce
31-08-2012, 12:15
En sık satışa sunulan ticari bitkilerdendir, bakmaya devam edin. Özellikler son aylarda. Migros da renk çeşitliliği de vardı kırmızı beyaz pembe.;)

İlk gördüğüm paskalya kaktüsüne yapışıcam rengi önemli değil :P

selis
31-08-2012, 12:23
Törümcek bu güzelliği bizden saklamışsınız, aşk olsun :)
Kimde tenekede dikili görsem çok güzel gelişmiş oluyor.. Benim boynu büküğü bulduğum ilk tenekeye dikeceğim
Kıskançlığa son ;)

bay tömürcek
31-08-2012, 19:01
Selis abla dün bu başlığı gördüm yoksa şimdiye kadar eklerdim ;) Evet bende tenekenin bitkiler üzerinde olumlu etki yarattığına inanıyorum bu da kocaman slça tenekesinde ana dallarabartmıyorum bebek kolu kadar var ağaç gövdesi gibi olldu ;) bikere camdan düştü, bi kere balkondan aşağı yuvarlandı, bi kere üstüne kedi atladı ama hala yaşıcam ben arkadaş diyo :p:D ha unutmadan tam kırılmamış kabuğu tutan dalları bi tülbentle sarın yerine kaynıyor demir gibi oluyor kalın dalları ben hep düşünce öyle yaptım kaynadı her felaketten sonra :D;)

Gül-bahar
31-08-2012, 19:15
Sevgili tömürcek, acele yazınca harfler eksiliyor ya;

;) bikere camdan düştü, bi kere balkondan aşağı yuvarlandı, bi kere üstüne kedi atladı ama hala yaşıcam ben arkadaş diyo :p:D ha unutmadan tam kırılmamış kabuğu tutan dalları bi tülbentle sarın yerine kaynıyor demir gibi oluyor kalın dalları ben hep düşünce öyle yaptım kaynadı her felaketten sonra :D;)[/QUOTE]

Ben de hızlı okuyunca;
Düştü, yuvarlandı, kedi atladı ama hala Yeşilçam' dayım arkadaş diyor. Kırılan kolları tulbentle sarılınca demir gibi oluyor, diye okuyorum. Mübarek sanki Karamurat- Cüneyt Arkın. :D

bay tömürcek
31-08-2012, 20:44
Gül-bahar abla güldürdün beni ya :D ama bu felaketlerin hepsi geldi başına her seferinde sardım kaynadılar her yazın da kıpkırmızı açıyor :D

GÜLSEN_
01-09-2012, 07:04
Arkadaşlar benim paskalyam 6 yaşında adını burda öğrendim bizde adına yazın açtığı için yaz yılbaşı derler ;) bu yılda muhteşem çiçekleriyle beni sevindirmişti resimler açtığı zamandan şuan çiçeksiz tabi :D
328267

328268

ama hakikaten MAAŞALLAHı var yanii tömürcek, işte böyle çok üstüne düşmiycen fazla ilgilnmiycen, o zaman çok naz yapıyorlar:paynen,siz içerlerde el bebek, gül bebek gözünün içine bakarken iki yaprak yeşersin diye bak tömürceğin paskalyası ne zorluklara göğüs germiş :Dve yinede bir tülbent taralarını sarmaya yetiyor:pinanın sabah sabah benide güldürdünüz arkadaşlar ALLAHtan gülün emi:p

GÜLSEN_
01-09-2012, 07:10
Gülsen Hanım, çiçekleriniz iç mekanda mı duruyor acaba? Çok sağlıklı görünüyorlar.

Bir de paskalya tohum keseleri ve tohumlarını merak ettim, fotoğraf ekleyebilir misiniz acaba?

Gül_bahar hanım paskalyanın tohum kesecikleri ve içinden çıkan tohumlar işte bunlar

Gül-bahar
01-09-2012, 12:36
Sevgili Gülsen, tohumları değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Tersi ziyan demektir bence.

GÜLSEN_
01-09-2012, 13:01
Sevgili Gülsen, tohumları değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Tersi ziyan demektir bence.

Sana katılıyorum gül_baharcım ama ne zaman ve nasıl ekileceği hakkında hiç bir bilgim yok:(ben kendi çapımda denemem lazım sanırım:oönce bi kaç tansini şimdi ekeyim,olmadı bahara kalanları denerim. Artık deneme yanılma yöntemiyle öğrenicez sanırım:p

bay tömürcek
01-09-2012, 13:41
Aynen gülsen ablanın dediği gibi nazlatıldıklarını anladıkları an başlıyorlar nazlanmaya sonra bak dur büyücek diye ;) benimki kışın ardiyede ışık alan bir yerde unutulmuş vaziyette duruyor bahar gelince sabah güneşi gören yere koyup adam akıllı suluyorum sonra açacağı yere koyup yerini değiştirmiyorum gerisi allahın takdiri :D yazın ki bakımı da aklıma geldikçe suluyorum okadar gübreleme falan yapmıyorum hiç ;)

naturefan
02-10-2012, 19:54
Bu da bendeki Rhipsalidopsis rosea'nin katmerlisi.
Nadir bulunan bir tur ve su an cogaltmakla meskulum.

Farklı bir kaktüs üzerine aşılanmış mı?

sakdag
02-10-2012, 20:07
Farklı bir kaktüs üzerine aşılanmış mı?

Evet, farklı bir kaktüs üzerine aşı yapılmış. Çokta güzel olmuş. ;)

naturefan
02-10-2012, 21:37
Bu bitkinin Euphorbia milii üzerine aşılanmışını görmüştüm. Kök çürümesi sorunu yaşayanlar deneyebilir.

handanhanım
03-10-2012, 22:35
328267

328268

Sevgili Tömürcek, bitkileriniz çok güzeller, dikkat ettim hepsi de tenekelerde yıllardır öğrendiğim bir şey olduysa o da saksı bitkilerinin en iyi tenekede yaşadığı, aynı bitkilerden saksıda ve tenekede yetiştirdim, saksıdakiler öldü tenkede olanlar hala yaşıyor :)

bay tömürcek
04-10-2012, 16:40
Ben de sizinle aynı görüşteyim handan abla teneke bunlar için havuzlu villa ;)

zafer1326
14-10-2012, 22:05
İlk kez başıma geliyor. Paskalyalarım bu sene ikinci kez tomurcuklandı. Havalar biraz daha böyle giderse açacaklar sanırım.

338805

338806

almanyalı
17-11-2012, 01:17
143425
143426

Selam benimde var paskalya kaktüsüm beş yıl oldu yılda iki kere açıyor ama hiç sarkmadıtaş gibi bükülmüyor bile sizinkiler niye sarkıyor yoksa benimki mi tuhaf taş gibi gövdesi:rolleyes:

zafer1326
25-11-2012, 21:54
Üstteki mesajımda görünen paskalyam bugün itibari ile açtı. Normalde balkonda duruyordu. tomurcukları büyüyünce içeri aldım. Bu mevsimde ilk defa açıyor. Bu sene ikinci kez çiçeklenince oldukça şaşırdım. Sanırsam kendini yılbaşı çiçeği zannetti :

348853

348854

Cizmeli Kedi
25-11-2012, 22:46
Benim nazlılar da balkondaydı içeriye aldım, epey canlandılar. Bakalım sürpriz yapacaklar mı heyecanla bekliyorum :)

ayseldeniz
26-11-2012, 07:32
Gökte araken yerde buldum misali oldu benimki.Güler hanımdan isteyemedim.Çünkü kendine kalmayacaktı.Dün aynı sokakta oturan sadece merhaba ettiğim birinde gördüm.Sağolsun verdi.Üzerinde çiçeğede benzetemediğim keseler vardı.Şimdi gördüm tohummuş.Daha yeşiller. Ben dikince zarar görmezler umarım.Artık benimde kırmızı bir paskalyam var.İnşallah tutar.

sakagun
03-02-2013, 08:27
Yerini sevdi.