Bağlan

View Full Version : Ceviz budaması

Sayfalar : [1] 2 3

Lilium
25-03-2012, 23:54
Video çekimleri rüzgarın azizliğine uğramış rüzgar sesinden ne dediğim hiç duyulmuyor, biri biraz düzgün ama ondada piller bitip anlatım yarıda kalmış.

Ceviz budaması (Chandler) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=TPIIZfZ1vYM)

Ceviz budaması - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=pjFUIcxRO6I)

Alttaki videoya aşı için nasıl bir daldan göz almalıyız'ı ekleyememiştim bu videonun başına eklendi. (http://www.fidanrehberi.com/ceviz-durgun-goz-asisi.html)

ceviz göz aşısı - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=cX-rfrM4CXE&feature=plcp)

Yapmış olduğum Ceviz soyma makinası

http://www.youtube.com/watch?v=tkx6TiVCcYo

https://www.youtube.com/watch?v=JM5oViRS7DI

Açılmıyorsa üstte "Ceviz budaması - YouTube" yazısına tıklayın.

Yakup
26-03-2012, 07:36
Video çekimleri rüzgarın azizliğine uğramış rüzgar sesinden ne dediğim hiç duyulmuyor, biri biraz düzgün ama ondada piller bitip anlatım yarıda kalmış...

Çok sorunlu bir taşınma dönemi yaşıyorum. Maalesef kamerayı tutan ben değildim. :(

Çamtepe
26-03-2012, 10:42
Sn. Lilium elinize sağlık. Tek video mu var? You Tube'da aratınca da başka video bulamadım sizden..

Bu arada ses o kadar kötü değil, anlaşılıyor..

Halil Önen
26-03-2012, 16:34
... Maalesef kamerayı tutan ben değildim. :(

Çok güzel bir çalışma, devamının gelmesi bizi sevindirecek...

Yakup bey, dediğiniz gibi kamerayı usta biri kullanmalı. Yakın çekim ve ağacın başka yönlerinden desteklenmeli.

Özellikle Sn.Lilium' un ''yeni göz oluşumu nasıl sağlanmalı'' diye gösterirken yakın çekim olsaydı daha iyi olurdu.

Kesilen dal için de _ kesilirken_ yakın çekim olsaydı...

Ben de pek bilmiyorum ama bunlara artistik çekim mi ne diyorlar.:)

Teşekkürler Sn. Lilium, inşallah cevizleriniz olduğunda kendi imalatınız olan ''ceviz soyma makinesinin'' video çekimini de bekleriz.

Saygılar

hk50
26-03-2012, 17:13
Video öyle bir yerde bitiyorki,devamı varsa çok çok iyi olur.Çünkü 15 çeviz ağaçımı açilen budamam lazım.
Şimdiden teşekkürler.

Çamtepe
26-03-2012, 19:48
Yakup bey, dediğiniz gibi kamerayı usta biri kullanmalı. Yakın çekim ve ağacın başka yönlerinden desteklenmeli.
Özellikle Sn.Lilium' un ''yeni göz oluşumu nasıl sağlanmalı'' diye gösterirken yakın çekim olsaydı daha iyi olurdu.
Kesilen dal için de _ kesilirken_ yakın çekim olsaydı...

Şimdi Sn. Lililum "Gönen'de Holywood vardı da, biz mi gitmedik?" diyecek..

Hafta sonu ben de budadım, hatta bir iki fotoğraf da ben çekeyim dedim ama o acelenin arasında hiç ayarını tutturamamışım.. Sn. Lilium bence tek kişilik prodüksiyon ekibiyle çok kaliteli iş yapmış. Düşünsenize, kamera, ışık, ses, yönetmenlik, senaryo, oyuncu hepsi bir arada :)

Mesut Karakaş
26-03-2012, 20:34
Abi videoda gördüğümüz chandler mi?

Halil Önen
26-03-2012, 20:42
Şimdi Sn. Lililum "Gönen'de Holywood vardı da, biz mi gitmedik?" diyecek...

...tir belki ama elimizde sinemacı (http://www.agaclar.net/forum/931558-post11092.htm)lar bile var; eskisi ve yenisiyle...

Gönendeki çekimler Holywood'dan daha güzel ve anlamlı olabilir. Daha doğrusu şeker var, un var, tuz var...;)

Hep beraber senaryo yazar geçeriz.:)

Gönen yöresinden, Kasap94, KAPTANzst, Adil ve hatta Yakup beyler de var...

Bizde senaryo çook...:)

Selma GEÇER (Cevizin Yaprağı Dal Arasında -1) Kanal B -9 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2ZJREhPlm0s)

çisem
26-03-2012, 21:15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe
Şimdi Sn. Lililum "Gönen'de Holywood vardı da, biz mi gitmedik?" diyecek...

Alıntı: Halil Önen

...tir belki ama elimizde sinemacılar bile var; eskisi ve yenisiyle...

Emekli, (eskimişlerden) sinemacı olarak Sayın Lilium' un güzel sunumuna katkıda bulunmaya ben de hazırım. :p
Zamanla kısa metraj, belgesel karışımı bir çalışma Sayın Lilium' un ceviz bahçesine çok yakışacaktır.

Toprak Tv, Bereket Tv, Tarım Türk Tv v.b kanallara da bu çalışmaları da pazarlarız. Reklam bandına da ağaçlar.net logosunu mühürleriz. :)

Lilium
27-03-2012, 00:30
Sn. Lilium elinize sağlık. Tek video mu var? You Tube'da aratınca da başka video bulamadım sizden..

Bu arada ses o kadar kötü değil, anlaşılıyor..

Sayın Çamtepe iki video çektim fakat en önem verdiğim çok yararlı bilgiler olan nasıl anlatayım, bir fidanda yapılan yanlışlar yapılması gereken doğrular ve bu yanlıştan en az zararla nasıl dönülürü anlatımla izah edebileceğim bir fidanım vardı onun üzerinde görsel olarak anlatmak istedim ve anlattım, anlatım esnasında budamasını da yaptım, ne yazık ki videoyu izledikten sonra rüzgarın azizliğine uğradığımı anladım ne dediğim rüzgar sesinden hiç anlaşılmıyor, bu koyduğum video ikinci çekimini yaptığım video, rüzgarın ses yapacağını anca düşündüm :) kameranın arkasına rüzgar kesen koydum :) ama oda pillerin bitmesiyle yarıda kalmış.
Videodaki amacım anlatımlarda anlatılmayan küçük ama önemli püf noktalar vermekti.
İnşallah aynı öyle bir fidan bulurum da tekrar çekim yapma fırsatı doğar.

Lilium
27-03-2012, 00:45
Evet bu oluşumu ya da oluşturmayı diyelim bilmeyenler varsa bilinmesi gereken bir nokta.

Ben de pek bilmiyorum ama bunlara artistik çekim mi ne diyorlar.:)

Evet evet bazen izmir tarafından bu çekimleri görebiliyoruz. :)

Teşekkürler Sn. Lilium, inşallah cevizleriniz olduğunda kendi imalatınız olan ''ceviz soyma makinesinin'' video çekimini de bekleriz.

Saygılar
O kolay nasıl olsa elimizin altında. Video çekimine gerek varmı bilmiyorum.

Lilium
27-03-2012, 01:08
Emekli, (eskimişlerden) sinemacı olarak Sayın Lilium' un güzel sunumuna katkıda bulunmaya ben de hazırım. :p
Zamanla kısa metraj, belgesel karışımı bir çalışma Sayın Lilium' un ceviz bahçesine çok yakışacaktır.

Toprak Tv, Bereket Tv, Tarım Türk Tv v.b kanallara da bu çalışmaları da pazarlarız. Reklam bandına da ağaçlar.net logosunu mühürleriz. :)

Desteğine çok teşekkür ederim sayın çisem, pazarlamayı bilemiyorum o işlerden hiç anlamam ama sitemize ve cevizle ilgili bilgiler isteyen arkadaşlara yararı olacaksa niye olmasın.

Ağaçlar net'imizin reklamını göğsümüzde taşıyoruz zaten :)

276776

copur 09
27-03-2012, 07:42
Güzel bir çalışma olmuş. Tebrikler sayın Lilium.

Orhan Özbilgiç
27-03-2012, 08:41
Sevgili Lilium;

Ses son derece anlaşılır durumda. Görüntülerde fena değil. Anlattıklarınızı çok iyi anladım. ''Yeni dal oluşturma'' konusu çok ilgimi çekti. Böyle bir tekniği hiç bilmiyordum.Sayenizde öğrendim.
Sağolun, varolun.

ercan332
27-03-2012, 08:54
Sayın Lilium;
Çok faydalı bir çalışma olmuş elinize sağlık, yalnız birde budamayı uygulamalı olarak yapsanız seyreltmeyi, alınacak dallar ve alınmayacak dalları görsek dahada faydalı olur..

fatihduranoglu
27-03-2012, 10:28
Sayın Lilium

Emeği geçen herkese teşekkürler devamını bekliyoruz

leonfather41
27-03-2012, 12:03
İş yerindeki bilgisayar videoları açmadığı için seyredemedim.Evde seyredeceğim;

Bende hafta sonu budama yaptım fotoğraf çekemedim ama en yakın zamanda fotoğrafları çekip paylaşacağım.Sn lilium bu konuda kendini geliştirmiş.Kendi yaptığı kabuk soyma makinası harika.bende yapmayı düşünüyorum.Geçen yıl 2 çuval kabuğu soymak için epey uğraşmıştım.:)

Lilium
27-03-2012, 23:49
Sevgili Lilium;

Ses son derece anlaşılır durumda. Görüntülerde fena değil. Anlattıklarınızı çok iyi anladım. ''Yeni dal oluşturma'' konusu çok ilgimi çekti. Böyle bir tekniği hiç bilmiyordum.Sayenizde öğrendim.
Sağolun, varolun.

Sevgili Orhan Özbilgiç, ses çok bozuk dediğim ilk çekilen video (onu koymadım) önemli bilgiler asıl onda vardı, ne yazık ki, çekim yaparken budamayı da yapmış olduk, tekrar çekim yapsam alınan dalları kısaltılan dalların ne kadar kısaltıldığını gösteremeyeceğim şu kadar kısalttım desem anlamı yok görmek gerekir ki anlaşılabilsin.
Onda asıl önemli olan konu hatalı tepe vurmasıydı hatalı vurulan tepe yüksek bir taç oluşturmuştu, yani onda yapılan yanlışlar ve olması gereken doğrular vardı.

eko_
28-03-2012, 20:02
Budama çekimlerinizi paylaştığınız için,teşekkürler Lilium.

Lilium
29-03-2012, 01:07
Sayın Lilium;
Çok faydalı bir çalışma olmuş elinize sağlık, yalnız birde budamayı uygulamalı olarak yapsanız seyreltmeyi, alınacak dallar ve alınmayacak dalları görsek dahada faydalı olur..

Böyle bir çalışmayı bende çok istiyorum çok iyi olur, fakat büyük ağaçlarda hem süreç olarak uzun tutar hem kamerayı çeken bu işten biraz anlamalı nerede yakın çekim yapılacak nereden hangi yönden alırsam sağlıklı görsellik verebilirim gibi detayları verebilecek iyi bir kameraman olursa güzel bir şey ortaya çıkar.

Çamtepe
29-03-2012, 02:10
Sn. Lilium,

Naçizane öneride bulunabilirim. Eğer montajlama imkanınız varsa (Windows Movie Maker programı sanırım yeni nesil tüm windows bilgisayarlarda mevcut artık) daha profesyonel bir iş çıkar. Eğer montajlama imkanınız yoksa sadece çekimleri durdur-başlat yöntemi ile de güzel bir iş çıkabilir.

Elinizde tek kamera olduğunu ve bir de kameramanınız olduğunu varsayarak, kameramanınız ile öncelikle budama örneklerine uygun ağaçları bulup çekeceğiniz sahneleri planlarsanız rahat edersiniz. Örnek:
Sahne 1: Genel anlatım, yapılacak budamaların ağaç tüm ekranda görünürken genel resim üzerinde anlatılması. Hangi dalın lider bırakıldığı, hangilerinin kesileceğinin anlatımı. Hatta burada resimlerde gösterdiğiniz gibi kalın ve parlak kırmızı ve mavi kurdeleler kullanabilirsiniz. Örneğin lider dala mavi kurdele bağlayabilirsiniz. Kesilecek olanlara da kırmızı.

Daha sonra detay sahnelere geçersiniz, her bir kırmızı kurdele bağlı dalın budanmasını yakından gösterir, anlamlı gruplar sonrasında bir de kamerayı ilk kurduğunuz genel planı gösteren noktaya götürür, budama işlemleri grubu sonrasında ağacın aldığı şekli gösterirsiniz.

Tabi benimkiler öneri, yapmak zor iş ve zaman alıcı.. Fırsatınız olursa çok güzel olur, tüm internetteki sayılı videolardan biri olur.

selamlar.

Güzin Çakar
29-03-2012, 07:48
Sayın lilium,

Ellerize sağlık. Yarım kalmış çekimizden bile bir yığın şey öğrendim.

Çamtepe arkadaşımız 'Windows movie maker' programından bahsedince aklıma geldi. Sesi çok kötü, anlaşılamıyor dediğiniz çekim yeniden seslendirilemez mi? Bilgisayardan anlayan arkadaşlarımız bir fikir verseler...Eğer olabilecek bir şeyse, bu kadar güzel ve önemli bir çalışmadan mahrum kalmasak...

Çamtepe
29-03-2012, 13:53
Windows standart programlarından Sound Recorder kullanarak istediğiniz seslendirmeyi yaptıktan sonra kaydettiğiniz ses dosyasını Windows Movie Maker ile videonuza ekleyebilirsiniz. Dilerseniz arkaya fon müziği, alt yazı, başlık, "The End" vs. her türlü editleme yapmanıza da imkan veriyor Windows Movie Maker.

Sound Recorder'ın Türkçe ismi Ses Kaydedici olabilir ama yine de en kolay garantili erişim yöntemi: Başlat --> Çalıştır --> SoundRecorder.exe yazıp programı çalıştırabilirsiniz.

Lilium
29-03-2012, 21:15
Ses kaydı bozuk olan çekimi tekrar yeni bir çekimle anlatmaya çalıştım, budadıktan sonra ne kadar anlatabilmişim bilemiyorum. :)

http://www.agaclar.net/forum/931150-post1.htm

Yarında zaman bulursam sevgili halil önenin de önerdiği gözden dal oluşturmayı anlatmaya çalışacağım.

Lilium
01-04-2012, 00:29
Bir şeyler daha anlatmaya çalıştım, ne kadar anlatabildim bilemiyorum. :) Birde pedro ırkı ceviz budamasını anlatabilirsek onunda çok yararı olacağını düşünüyorum, fakat bu yıl onu düşünemedik, budanmamış bir pedro bulursam onu da anlatmaya çalışaçağım.

Vadideki cennet: ceviz budama videosu (http://vadidekicennet.blogspot.com/search/label/ceviz%20budama%20videosu)

malina
03-04-2012, 13:30
http://www.agaclar.net/forum/egitim-calismalari/26879.htm

Mesajı taşıdım, orada devam edelim...

Lilium
08-05-2012, 01:14
Yarında zaman bulursam sevgili halil önenin de önerdiği gözden dal oluşturmayı anlatmaya çalışacağım.

İkinci videoda bahsetmiştim, gözü uyandırma, gözü uyandırıp oradan bir dal oluşturma.

Uygulamamızı yaptık ve göz uyandı.

292495

Halil Önen
08-05-2012, 23:40
İkinci videoda bahsetmiştim, gözü uyandırma, gözü uyandırıp oradan bir dal oluşturma.

Uygulamamızı yaptık ve göz uyandı.

292495

Bu sistem diğer meyve ağaçların orta dallarında da yapılabilir mi? Yeni çıkan sürgünün güçlü büyümesi için üst tarafta budama yapılır mı?

Güzel bir örnek olmuş teşekkürler...

Lilium
08-05-2012, 23:51
Bu sistem diğer meyve ağaçların orta dallarında da yapılabilir mi?
Çok gerek olacağını sanmıyorum ama Yapılabilir.

Yeni çıkan sürgünün güçlü büyümesi için üst tarafta budama yapılır mı?

Bu cümleyi anlayamadım :(

Halil Önen
09-05-2012, 00:09
Bu cümleyi anlayamadım :(

Ceviz ve zeytin dallarının orta bölümlerinde _ yarım metre gibi_ çıplak, hiç göz uyanmamış.

Daha doğrusu oradan budanıp dal oluşumu yapılması gerekiyordu. Meyveyi de yukarıdan bağlamış.

Aslında çıplak bölgenin altından kesilmesi gerekiyor ama _ bodurlaşma olur diye kesemedim.

Bu çıplak dal da da aynı yöntemle _ özellikle bodur zeytinde_ göz patlaması yapılabilir mi? diyecektim...

(Bir resim çekersem daha iyi anlatırım galiba)

Lilium
09-05-2012, 10:06
Ceviz ve zeytin dallarının orta bölümlerinde _ yarım metre gibi_ çıplak, hiç göz uyanmamış.

Altta dallar varsa yüzde şansın biraz düşük, yinede olabilir, üst ve alt dalları biraz budayarak zayıflatıp gözü uyandırabilirsin.

Aslında çıplak bölgenin altından kesilmesi gerekiyor ama _ bodurlaşma olur diye kesemedim.

Önce gözleri uyandırıp bir yıl sonra üst kısmını kesebilirsin, bu uyanan gözler üstte üst kısımda olacağı için liderliklerini de sürdüreceklerdir.

Bu çıplak dal da da aynı yöntemle _ özellikle bodur zeytinde_ göz patlaması yapılabilir mi? diyecektim...

Sadece bodur zeytinde değil çoğu hatta tüm ağaçlarda uygulanabilir.

kurtulus09
10-06-2012, 00:18
Bizim bahçedeki ceviz ağacının cinsi belli değil ve 1 veya 2 li meyve veriyor .Ben bu ceviz ağacını ilk defa geçtiğimiz kış mart ayı başında budamaya çalıştım ama pek bilmediğim için sadece aralarını açtım..Cevizin bazı türlerini göre budama şekli farklı oluyor diye okumuştum.Ben bu ağacı zamanı gelince nasıl budamalıyım uç dalları mı verimli yan dalları mı bilmiyorum ve bilmeden de budamak istemiyorum.Ama birkaç dal üzerinde yan dal uyanmış ve üzerinde meyve vardı.Bir anadal üzerinde 8-10 göz yan dal uyanmış 3 -4 dalında meyve vardı bu şekilde..

Bir de cevizin cinsini nasıl öğrenebilirim..Yardımcı olursanız sevinirim..

Şimdiden teşekkürler...

kurtulus09
17-08-2012, 15:41
Herkese merhaba,

Bildiğiniz gibi genelde yerli cins ceviz ağaçları uç dallarında meyve veriyor.Ben bahçedeki cevizin meyve olmayan ve meyvesi dökülmüş olan uç dallarını 5-6 gün önce kestim ve dallardaki gözler patlamaya başlıyor.Bu dallardan seneye meyve verir mi ? Yoksa bir sonraki seneye mi yatırım yapmış oluruz ?Bu dalları kesmek ağaca zarar verir mi sizce ?

Ağaç daha önce budanmadığı için yan göz yok denecek kadar az.Büyüklerimizden ceviz ağacı budanmaz diye duymuştuk.Bu sebepten dolayı ağaçlar da çok büyük.

Lilium
27-08-2012, 02:50
Göz aşısı videosunu İlk sayfaya koydum.

suivant
27-08-2012, 08:48
@Lilium; göz aşısı bu kadar açık anlatılabilirdi. Teşekkürler.

Lilium
17-09-2012, 22:34
Konu dışı ama, ceviz soyma makinasının videosunuda ilk sayfaya koydum.

Lilium
18-09-2012, 12:39
Merhabalar,fernor ve chandler da 2. yazına girerken yapmamız gereken tek lider bırakma budamasında nelere dikkat etmeliyim? bazı fidanlarda aynı boyda ve kalınlıkta 3-4 dal olabiliyor,bunlardan hangisini neye göre seçmeliyim? lider dal aşı yönüyle aynı mı olmalı? ayrıca bazı dalların boyu sadece 15-20 cm kadar,bunlardan lider bıraksam sıkıntı olur mu? yoksa bir yıl daha mı beklemeliyim? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

Dikine gelişim gösteren dal daima liderliği alır, küçük fidanlarda (1-2 yaş gibi ) ya da sorunlu fidanlarda bu bazen değişebilir köke yakın bölgelerden patlayıp iyi gelişim göstererek liderliği alır. Liderliği almış olan fidanın aşağıdan yukarıdan Ya da aşı gözü tarafından patlamış olması önemli değil, Sorunlu fidanlarda büyük bir ihtimalle köke yakınlardan patlayan filizler liderliği alır.

Bazı fidanlarda aynı boyda ve kalınlıkta 3-4 dal olsalar da en dikine olan liderliği alır tabi dalda herhangi bir sorun yoksa, sorun varsa o vasıflara en yakını görevi alır.

Bazen ise ağaç öyle şekilsizdir ki, lider dal bulamazsınız, ağaç böyle zamanla kendi liderini kendi yaratır, yaratır fakat bir yıl gecikebilir, böyle zamanlarda da hem ağaca yardımcı olmak için hem ağacınıza iyi bir şekil vermek için ağacın üst bölgelerinden yatık bir dalı dikine bağlarsanız bu dal liderliği alır gelişimini sürdürür, yani bazı şeyleri yapmak birazda sizin elinizde.

Örneğin: Liderliği almış bir dalı eğerek yan dal yapar başka bir yan dalı dikine bağlayarak lider yapmak sizin elinizde.

Bir örnek daha: Bazı ağaçlar dinç gelişirler ve meyvaya yatmazlar, bu dalları aşağıya eğerseniz meyvaya yatarlar, dikkat ediniz aşağıya eğik dallarda daima meyva fazladır.

formullaone
19-09-2012, 18:07
Konu dışı ama, ceviz soyma makinasının videosunuda ilk sayfaya koydum.

SAYIN LİLİUM,videoyu izledim. makineniz oldukça verimli çalışıyor,5 dk da 50 kg cevizi kabuğundan ayırdı. Emeğinize sağlık,bol bol ceviz hasat edip soymanız dileğiyle :)

Lilium
20-09-2012, 00:16
Evet gerçekten çok güzel ve kullanışlı oldu ben bu kadar kısa sürede hiç kav çatlamamış cevizi soyacağını düşünemiyordum, geçen yılda kullandım fakat geçen yıl motor devri biraz düşüktü ve daha uzun sürede soydu, daha sonra motor devrini yükselttim fakat denemek için bir yıl beklemek zorunda kaldım çünkü soyacak ceviz kalmamıştı. :)

Şimdi duyan kimin iki ağaç cevizi varsa çuvalları doldurup geliyor, bayanlardan da iyi de dua alıyorum ellerimiz simsiyah oluyordu soyarken, iyi ki bu makinayı yaptın diyorlar, tabi en başta bizim hatun. :)

suivant
20-09-2012, 08:52
Elinize sağlık. Güzel bir makine olmuş. Benim merak ettiğim cevizler suyla fazla haşır neşir oluyorlar. Malum güz geldi sayılır. Soyulan cevizlerin kuruması daha mı uzun sürüyor? Mümkünse size maliyeti ne kadar oldu?

Lilium
20-09-2012, 12:35
Bu konuyla ilgili şurada (http://www.agaclar.net/forum/1020296-post672.htm) azda olsa biraz bahsettim.

Soyulan cevizlerin kuruması daha mı uzun sürüyor? Mümkünse size maliyeti ne kadar oldu?

Güzel bir soru,

Şöyle cevap vereyim,

Cevizler suyla temas etseler de bu temas çok kısa bir süre 5 ila10 dakika arasında değişiyor, Suya temas eden cevizler bu kısa sürede çok fazla iç kalitesini etkileyecek suyu alamıyor soyulduktan sonra hemen kurumaya seriliyorlar. Kuruması daha uzun süre almıyor.

Cevizlerde aralanma sap kısımlarından delik yoksa içlerine su girmesi de imkansız, bilhassa kavı çatlamamış cevizde bu daha da imkansız, çünkü kavı çatlamamış cevizi makina fırçalarıyla adeta zımparalarçasına alıyor ve sap kısmında deliğin olabileceği yerde çok az kabuk kalabiliyor bu kurumaya bırakılınca düşüyor.(bunu resimlerim) yani suyun girmesi imkansızlaşıyor.

Aslında şöyle desek daha doğru, cevizin olgunlaştıktan sonra yeşil kabuğun içinde kalması soyulurken suyla temasından daha etkili.

Maliyeti bana oldukça ucuza mal oldu çoğu şeye para vermedim eh işçiliğine de para vermeyince oldukça ucuza mal ettim. Malzemesini almaya kalksak kaba bir hesapla (Kapasitesine göre değişir) 1.500 tl bulur.

suivant
20-09-2012, 15:44
Cevizler suyla temas etseler de bu temas çok kısa bir süre 5 ila10 dakika arasında değişiyor, Suya temas eden cevizler bu kısa sürede çok fazla iç kalitesini etkileyecek suyu alamıyor soyulduktan sonra hemen kurumaya seriliyorlar. Kuruması daha uzun süre almıyor.

Cevizlerde aralanma sap kısımlarından delik yoksa içlerine su girmesi de imkansız, bilhassa kavı çatlamamış cevizde bu daha da imkansız, çünkü kavı çatlamamış cevizi makina fırçalarıyla adeta zımparalarçasına alıyor ve sap kısmında deliğin olabileceği yerde çok az kabuk kalabiliyor bu kurumaya bırakılınca düşüyor.(bunu resimlerim) yani suyun girmesi imkansızlaşıyor.

Sap kısmını soracaktım unutmuşum ama leb demeden anlamışsınız. Verdiğiniz maliyet göz önüne alınırsa yıllık bir ton ve üzeri hasat hedefleyenler için gözü kapalı alınması/yapılması gereken bir makine.

DERİN SU
03-12-2012, 16:04
Uygulama olmadan budama işi öğrenilemez bence. video faydalı ama tam anlaşılır değil. 2. video daha iyi. 1. yi tam anlayamadım. hem kamera neden yakından göstermiyor.

Lilium
03-12-2012, 21:40
Sayın derin su, her şeyi bir kişi yapıyorsa yakın cekim olmasıda imkansız, aslında burada (http://www.agaclar.net/forum/931567-post6.htm)sayın çamtepe konuya değinip anlatmış.

Başlığı biraz okumaya çalışmış olsaydınız nedenlerini sizde anlamış olurdunuz.

Lilium
03-12-2012, 21:47
Yeni yapmış olduğum makina (http://vadidekicennet.blogspot.com/p/blog-page.html)

nogaifatih
03-12-2012, 22:55
sayin lilium,

diger payasimlariniz gibi göz asisi kaydinizida hayranlikla izledim ellerinize saglik. degerli katkilarinizdan dolayi buyuk saygi duyuyorum.
benim sorum gozasisi neden topraga yakin yerden yapiliyor? cetin cevizden yetisen cogurlerde, ikinci yil, biraz yukardan 50cm gibi olurmu?

Lilium
04-12-2012, 00:15
Göz aşısını daha yukarılardan da yapılır, bizim videolarda gösterdiğimiz o yıl ekilen cüğürler, ve bu cüğürler 4 aylık cüğürler, aldığımız gözlerin dalları da kalın oluyor dolayısıyla da gözü koyacağımız yer buna yakın kalınlıkta olursa daha iyi olur.

Yani çüğürün en kalın yeri dip kısımları olduğu için aldığımız göze göre koyacağımız yer dip kısımlarına uygun oluyor.

Göz aşısını daha yukarılardan da yapılır dikkat edilmesi gereken gözü koyacağınız dal o yılın dalı olursa tutma oranı artar.

Arkadaşlar cevizde göz aşısı en kolay aşılardan biridir herkes yapabilir, dikkat edilecek konu ağaçların kabuk vermeye başladığı (Temmuz Ağustos) dönemini tespit etmek, alacağınız gözün içi boş olmasın gözün içi odunsu dokuyla dolu olması gerekir,

Birde gerekli olan çift ağızlı çakı + aşı bantı hepsi bu kadar.

"cetin cevizden yetisen cogurlerde, ikinci yil, biraz yukardan 50cm gibi olurmu?"

Tabi ki olur, fakat üstte de bahsettiğim gibi bu yılın dalı olursa tutma oranı yüksek olur.

ladikli
04-12-2012, 12:28
geçenlerde köy tvde ceviz budaması ile ilgili proğram vardı..8*4 dikilen ağaçların sıra aralarına bakan dallarının(8m) sert dudanması(%60-70),ağaç aralarının(4m) ise az kesilmesi(%20-30) gerektiği,böylece ağaç aralarındaki dalların erken verime yatarak fazla gelişemeyeceği söyleniyordu..

sizde de böyle mi yapılması gerekir..

Lilium
04-12-2012, 18:11
Bu söylemin doğruluk tarafları var fakat oranlar yıllara yayılarak yapılmalı, yani bir dalı ya da bir taraftaki dalları birden %70 kısaltmak almak doğru değil, bunu yıllara yayayak yani araları %40-50 alıyorsan sıra üstlerini 30-40 alarak ağaçın gelişimini de bozmadan budamalarla dengede tutmak ve verim almak mümkün.

Arkadaşlar bazı şeyleri yanlış anlamamakta lazım, bir dalın %70 kesilemezde diye bir şey yok kesilebilir, Bu budayıcının bilgisiyle ilgili bir şey, Örneğin: öyle bir dal vardır ki, %70 kesmeniz gerekebilir, kesmezseniz alır başını gider meyva yapmaz cıplak kalır, meyva gözü oluşturmaz, Keserek hem o dalı biraz durdurmuş oluruz hem meyva gözü oluşmasını sağlarız hemde ağaçın taç yapısını birden yükseltip boş çıplak dallar olmamasını sağlarız.

Şimdi bu söylemden de ha bak %70 kesilirmiş söylemi çıkmamalı. Bazı ağaçlardan ya da bazı dallardan %70 alınabilir, ama buna genel olarak %70 alınır demek Ya da bir taraftan 60-70 alınır demek yanlış olur.

Bir örnek daha vereyim.
İlk videoda (http://www.agaclar.net/forum/931150-post1.htm) üst dalların %70 kesilirken alt dallara çok az ya da hiç dokunulmamıştır,tabii buda sizi yanıltmasın zira buradaki budama bir verim budaması değildir, bu bir şekil budamasıdır, bir önceki yıl yanlış yapılan tepe vurmasından kaynaklanan hatanın düzeltilmesidir, böyle hatalarda bazen %70-80 kesimler olabilir.

elfrans
31-12-2012, 08:55
arkadaşlar ağaç budaması ne kolay nede zor hele bir kaç yıllık.lajin 15 senelik ağaçlar nasıl budanır.bunların resimleri vidoları ve yazıları önemli dikkate alınırsa iyi olur.iyi çalışmalar

samsun96
12-01-2013, 22:32
BUDAMA NEDİR?
Meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmalarını, uzun zaman iyi ve bol ürün vermelerini, verimden düşen ağaçların tekrar verimli hale getirilmeleri için ağaçların toprak üstü organlarına uygulanan kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma işlemlerinin tümüne budama denir.

Budama yapılmayan ağaçlarda;
*taç düzensiz gelişir,
*fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
*küçük ve verimsiz meyve oluşur,
*sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
*kısa zamanda verim düşer,
*periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür.

BUDAMANIN FAYDALARI
*Gövde üzerinde ana dalların sayıları ve dağılışları düzenlenerek meyve ağaçlarının sağlam,düzenli ve dengeli bir taç oluşturmaları sağlanır.
*Meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olunur.
*Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanmış olur.
*Budama ile meyve iriliği,meyve kalitesi ve meyve kabuk renklenmesi artar.
*Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direk kontrol altına alına bilir.
*Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği artırabilir.
*Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur.
*Alet ve ekipmanların çalışabilmesi için gerekli boşluklar oluşturulmuş olur.
*Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüşmeleri sağlanır.
*Bazı meyve türlerinde görülen bir yıl çok bir yıl az veya hiç ürün vermeme durumu azaltılmış olur.
*Hasat daha kolay yapılır.
http://f1212.hizliresim.com/14/z/hj312.jpg

BUDAMANIN GENEL KURALLARI NELERDİR
Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır:

BUDAMA ZAMANI
Budama zamanı, meyve ağacının toplu büyümesini, kesime karşı göstereceği tepkiyi, verimini, fizyolojik ve ekonomik ömrünü etkiler.Budama kış ve yaz (yeşil) olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapılır.
Kış budama zamanı, kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonraki süre, budama bakımından en uygun bir zaman dilimidir.Ancak kışı sert geçen şiddetli donlardan önce,budamanın yapılması doğru olmaz.Meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönem, yaprak dökümünü izleyen günlerle ilkbahar gelişme periyodunun başlaması arasında geçen dönemdir
Yaz budaması, yaz boyunca meyve ağaçlarında sürgünlerin seyreltilmeleri, uç alma, bükme, eğme, dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması işlemlerin tümüdür.Yaz budamasında amaç meyvelerin daha iyi renklenmelerini sağlamak, kış aylarında yapılacak budama işlemlerini azaltmak ve derim işleri ile kültürel işlemleri kolaylaştırmaktadır.Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir.Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunlaşmaya başladıktan sonra yapılabilir.
http://b1212.hizliresim.com/14/z/hj36l.jpg
AMAÇLARINA GÖRE BUDAMA ÇEŞİTLERİ
*ŞEKİL BUDAMASI (TERBİYE): Meyve ağaçlarının toprak üstü organı olan taca verilecek şekli ekolojik şartlara ve ağacın morfolojik yapısına göre değişir.Günümüzde dünyada ve ülkemizde en yaygın olarak verilen şekil ‘Merkezi Lider Terbiye Sistemi’dir .Bu terbiye sistemi elma, armut, kayısı, kiraz, vişne, erik, şeftali ve ceviz gibi birçok meyve türü için en uygun şeklidir.Biz burada ceviz türüne uygun olan sistemi sizlere anlatmaya çalışacağız.
“Merkezi Lider Terbiye Sistemi”: Bu tip budama şeklini çöğür, MM111, MM106 gibi kuvvetli veya yarı bodur gelişen anaçlar ve ceviz uygulamak mümkündür.Genç elma ağaçları için kolay terbiye sistemi Merkezi Lider sistemidir.
Meyve bahçesine dikilecek fidan dallı veya kamçı şeklinde dalsız olabilir. Eğer fidan kamçı şeklinde dalsız fidan ise dikimden sonra 75 cm’den tepesi vurulur. Tepesi vurulurken son göz aşı noktasının ters tarafında olmalıdır. Eğer bir veya iki yaşlı dallı fidan dikilecekse 4-5 adet geniş açılı yan dal bırakılır, tepesi de en üstteki yan dalın 25 cm üzerinden vurulur. Toprak seviyesinden itibaren 30-45 cm’ye kadar olan dallar dipten çıkarılır.
http://f1212.hizliresim.com/14/z/hj32j.jpg
Birinci Yıl:
Dikimi takip eden yaz ayları başında şekil verme işlemlerinde başlanır. Sürgünler 7,5-10 cm olunca yaz budamasına başlanır. Fidanın üst tarafına yakın dik büyüyen bir dal lider olarak seçilir.Yaz aylarında süren sürgünlerden 4-6 tanesi ana dal olarak seçilir.Diğer sürgünler çıkartılır.Lidere yakın olup onunla rekabet edecekler çıkartılır.Böylece birinci oluşturacak dallar seçilmiş olur.Durgun dönemde birinci katı oluşturan dalların en üstündekinin 50-60 cm yukarısından liderin tepesi vurulmalıdır.Yan dalların ucu 1/4 oranında kesilir.Yan dalların ucu lider seçilen daldan aşağıda olmalıdır.
http://f1212.hizliresim.com/14/z/hj338.jpg

samsun96
12-01-2013, 22:32
İkinci Yıl:
Birinci katın 50-60 cm üzerinden ikinci bir kat oluşturulmalıdır. İkinci kay olarak 3-5 dal seçilir. Dalların açıları geniş olmalı, gövde ile dal arası açı 45-600 arasında olmalıdır. Yeni oluşturulan ikinci katın dalları birincinden daha kısa olmalıdır. Böylece alttaki dallar gölgelenemez. Ana dalların ucu son göz aşağı bakacak şekilde 1/3 oranında kısaltılmalıdır.

Üçüncü Yıl:
Her yıl ana dalların ve liderin ucundan 1/3 oranında kesilir. Ağaç çeşidine, toprak ve iklim durumuna göre 8-12 ana dal olgun verim çağında bir ağaçta bulunmalıdır. İhtiyaca göre 3. Bir kat da oluşturulabilir. Ölü dallar, hastalıklı ve kırılmış dallar budanır. Bu işlemlere ileriki yıllarda da devam edilir.
http://b1212.hizliresim.com/14/z/hj37l.jpg
ÜRÜN (VERİM) BUDAMASI:
Şekil verme işlemi tamamlanan ağaçlarda fizyolojik denge oluşturulmuştur. Kurulan bu dengenin uzun süre muhafaza edilmesi gerekir. Ürün budamasında dikkat edilecek hususlar:
*ana dallar tek tek ele alınmalı, bunlar üzerinde dikine büyüyen birbiri üzerine gelen dallar var ise çıkartılmalıdır.
*Ana veya yardımcı dallardan çıplaklaşmaya yönelenler kısa kesilerek boş yerlerde yeni dalların oluşturulmasına çalışılır.
*Meyve dallarından bir kısmı özellikle yaşlı olanları kesilerek atılır.
*Kuru, hastalıklı veya zayıflamış dallar diplerinden kesilerek çıkarılır.
*Bir ana veya yardımcı dal üzerinde fazla miktarda meyve dalı oluşmuş ise bunlar arasında seyreltme yapılır.
*Verim budamasında dal bükme ve eğmelerine yer verilmemeli, dallar ancak bağ olarak kullanılmalıdır.
*Meyve ağırlığı nedeniyle eğilerek açıları genişlemiş dallar diğer dallara bağlanarak eski hallerine getirilir.

Gençleştirme Budaması:
Verimden düşmüş yaşlı ağaçlarda yeniden kuvvetli sürgünler oluşturarak yeni bir taç oluşturulmasına gençleştirme budaması denir. Gençleştirme budamasında önce kurumuş, sık ve birbiri üzerine gelen dallar çıkarılır. Geri kalan dallarda da kısa budamalar yapılarak ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgün oluşumu sağlanmış olur. Gençleştirme budaması yapılan ağaçların ana dalları ve gövdeleri üzerinde birçok obur dallar, kuvvetli sürgünler oluşur. Bunlardan yalnız yeni tacın oluşumu için gerekli olanlar bırakılır, diğerleri tamamen çıkartılır.

http://b1212.hizliresim.com/14/z/hj38q.jpg
Budayıcı Budama Sırasında Aşağıdaki Konulara Dikkat Etmelidir;
*Budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
*Ağacın gelişme gücünü,
*Ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
*Meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını,
*Budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri…

Budama Sonrasında neler yapılmalıdır?
Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıkları kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.

DAHA İYİ VE DAHA DOĞRUSUNU ÖĞRENME HEYECANINI HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEMEK TEMENNİSİYLE

Yabancı isme doğru sertifikalı ceviz fidanlarımız
chandler
pedro
fernor
mıdlant
franguette (tozlayıcı)
Fernette (tozlayıcı)

Yerli ceviz fidanlarımız isme doğru sertifikalı
kaman 1
kaman 5
yalova 1
yalova 3
şebin
bilecik

Profesyonel Ceviz Yetiştiriciliği (http://www.cevizyetistir.com)

fatih_isleyen
02-02-2013, 09:44
merhaba samsun 96 bilgi için sağol sizden birşey öğrenmek istiyorum. ben malatyalıyım memleketimde arsalarım var oraya ceviz dikmeyi düşünüyorum. rakım 1200 ve geç donlar da oluyor. sizce en uygun ceviz fidanı hangisi olur. bilgi verirseniz sevinirim iyi çalışmalar dilerim

goksal
03-02-2013, 11:19
fatih bey chandler veya fernor ekebilirsniz.

juglandales
04-02-2013, 10:23
Mart ayında 4 ve 5 yaşlarındaki ceviz ağaçlarımı budayacak profesyonel budamacıya ihtiyacım var...

Lilium
04-02-2013, 13:28
Sayın juglandales, bahçen neredeydi.

juglandales
05-02-2013, 13:53
367375

Sayın Lilium, bilgileri size mesaj olarak attım.

vizyon_78
06-02-2013, 08:18
sayın juklandeles bu resim de görmüş oldugumuz ceviz fidanlarının cinsi nedir .Tarih olarak ne zaman diktiniz .Bol kazançlar dilerim .saygılar

juglandales
06-02-2013, 08:47
sayın juklandeles bu resim de görmüş oldugumuz ceviz fidanlarının cinsi nedir .Tarih olarak ne zaman diktiniz .Bol kazançlar dilerim .saygılar

Soldaki chandler 3 yaşında
sağdaki Kaman1 5 yaşında

goksal
06-02-2013, 10:34
sayın juglandales budama koonusunda size yardımcı olabilirim.0539 432 34 85 nolu telden bana ulaşabilirsiniz.

ladikli
07-02-2013, 07:47
Soldaki chandler 3 yaşında
sağdaki Kaman1 5 yaşında

sn.juglandales, daha önceki bir mesajınızda yerli cevizlerdeki meyvelerin yabancı çeşitlerden çok daha lezzetli olduğunu yazmışsınız.bunu bir çok kişi söylüyor..rica etsem diğer özellikler açısından da karşılaştırmalarını yapabilirmisiniz(hastalıklara-dona dayanımı,çiçek açma zamanları vb.)

özellikle kaman ile chandler arasında nasıl fark var? arif bey soğuga en dayanıklı yerli çeşidin kaman1 olduğunu söylüyor..sizin bahçenizdeki kaman ve chandlerden hangisi daha önce uyanıyor, çiçek açıyor, ya da soğuga karşı hangisi daha dayanıklı?

resimdeki chandlerin bir dalında ucunda taş olan ip mi bağlı? ben mi yanlış görüyorum..bunu; dalın farklı gelişmesi, üstteki dala yaklaşmaması için mi yaptınız?

juglandales
07-02-2013, 08:28
sn.juglandales, daha önceki bir mesajınızda yerli cevizlerdeki meyvelerin yabancı çeşitlerden çok daha lezzetli olduğunu yazmışsınız.bunu bir çok kişi söylüyor..rica etsem diğer özellikler açısından da karşılaştırmalarını yapabilirmisiniz(hastalıklara-dona dayanımı,çiçek açma zamanları vb.)

özellikle kaman ile chandler arasında nasıl fark var? arif bey soğuga en dayanıklı yerli çeşidin kaman1 olduğunu söylüyor..sizin bahçenizdeki kaman ve chandlerden hangisi daha önce uyanıyor, çiçek açıyor, ya da soğuga karşı hangisi daha dayanıklı?

resimdeki chandlerin bir dalında ucunda taş olan ip mi bağlı? ben mi yanlış görüyorum..bunu; dalın farklı gelişmesi, üstteki dala yaklaşmaması için mi yaptınız?

İlk önce şunu belirtmek gerekir; Bahsi geçen bahçe Trakya'da 50m rakım ve denize uzaklık 2km. Kaman1, Chandler' a göre her konuda daha erkenci, soğuktan bugüne kadar hiçbir çeşitte şikayetçi olmadım. Chandler'larda ne bir antraknoz nede güneş yanıklığına rastladım. Kaman1'lerim yazın güneş yanıklığına maruz kalıyor,nadiren antraknoza , meyveler çok lezzetli fakat iç renginde koyulaşmalar oluyor. Bunun için Sun-Shader kullanmayı düşünüyorum.

Resimde gördüğünüz briketi bir iple dala bağlamamdaki neden hem dal ile gövde arasındaki gerekli açıyı yakalamak hemde rüzgarın etkisini bir nebze olsun hafifletmek içindi. Hatalardan ders alarak yola devam ediyoruz, Kaman1'in saat 1 yönüne bakan dala zamanında bu şekilde müdahale edebilseydim daha düzgün bir taç yapısı oluşacaktı.

Sayın Lilium'u bahçemize misafir edebilirsek, yanlışları düzelteceğiz kısmet olursa :)

Lilium
07-02-2013, 10:44
Chandler'larda ne bir antraknoz nede güneş yanıklığına rastladım. Kaman1'lerim yazın güneş yanıklığına maruz kalıyor,nadiren antraknoza , meyveler çok lezzetli fakat iç renginde koyulaşmalar oluyor. Bunun için Sun-Shader kullanmayı düşünüyorum.

Meyvaya yatmış Özellikle sıcak olan bölgeler de(40-45 gibi) mutlaka kaolin kili kullanmalı, bölgemde kullanmayan bahçelerde güneş gören meyvalar tümüyle güneş yanığına maruz kalırken kaolin (Sun-Shader) (http://vadidekicennet.blogspot.com/search/label/kaolin%20kili%20uygulamas%C4%B1) kullandığım bahçemde hiç güneş yanığı yoktu.

367852

ladikli
07-02-2013, 20:09
İlk önce şunu belirtmek gerekir; Bahsi geçen bahçe Trakya'da 50m rakım ve denize uzaklık 2km. Kaman1, Chandler' a göre her konuda daha erkenci, soğuktan bugüne kadar hiçbir çeşitte şikayetçi olmadım. Chandler'larda ne bir antraknoz nede güneş yanıklığına rastladım. Kaman1'lerim yazın güneş yanıklığına maruz kalıyor,nadiren antraknoza , meyveler çok lezzetli fakat iç renginde koyulaşmalar oluyor. Bunun için Sun-Shader kullanmayı düşünüyorum.

Resimde gördüğünüz briketi bir iple dala bağlamamdaki neden hem dal ile gövde arasındaki gerekli açıyı yakalamak hemde rüzgarın etkisini bir nebze olsun hafifletmek içindi. Hatalardan ders alarak yola devam ediyoruz, Kaman1'in saat 1 yönüne bakan dala zamanında bu şekilde müdahale edebilseydim daha düzgün bir taç yapısı oluşacaktı.

Sayın Lilium'u bahçemize misafir edebilirsek, yanlışları düzelteceğiz kısmet olursa :)

benim dikmeyi düşündüğüm yer 900 rakım, erken ve geç donların görüldüğü karasal iklim..chandler için bile soğuktan etkilenebileceğini fernor ya da şebin bilecik dikmemi söylüyorlar..kaman1 bu şartlarda daha zor gibi..
aslında ilkbahar geç donlarını atlatabilse sonbahar donlarından erken hasat yapılacağı ve erken yaprağını dökeceği için fazla etkilenmez diye düşünüyorum..

çeşitlerin belirgin özellikleri olsa da farklı bölge ve iklimlerde değişiklik gösterebilirler..bir kaç çeşit dikip gözlemlemek lazım..

kaman1 ağacınız neden o kadar eğri duruyor?dikerken düz dikilmediğinden mi yoksa rüzgardan falan mı? sağ tarafına büyük bir kazık çaksanız iple de gerdirerek fidanı kazığa bağlasanız belki düzelebilir
bu konuarda tecrübem yok sadece olabilir diye düşündüm:)

Lilium
07-02-2013, 23:54
Sayın juglandales, mesajınızda cevap verilmesi gereken o kadar soru var ki, hangisine öncelik vermeliyim diye düşünmeden edemedim. Neyse bir kısmını buradan bir kısmını görüştüğümüzde vermeye çalışırım.

Kaman1, Chandler' a göre her konuda daha erkenci, soğuktan bugüne kadar hiçbir çeşitte şikayetçi olmadım.

Denize yakınlığınız don riskini çok azaltıyor bundan dolayı etkilenmemeniz gayet doğal.

Chandler'larda ne bir antraknoz nede güneş yanıklığına rastladım. Kaman1'lerim yazın güneş yanıklığına maruz kalıyor,nadiren antraknoza , meyveler çok lezzetli fakat iç renginde koyulaşmalar oluyor. Bunun için Sun-Shader kullanmayı düşünüyorum.

Antraknozun henüz görülmeyişinin nedenleri ağaçlarınız henüz küçük ve bahçenizin hava alması bir etken, bölgenizde nem ve rutubet düşükse buda bir etken. Kamanda antraknoz görülmesi şaşırtıcı.
Güneş yanıklığı tüm cevizlere aynı oranda etkiler diye düşünüyorum, kaolin kilini kesinlikle ihmal etmeyiniz.

chandler
16-03-2013, 23:16
Katkıda bulunmak isterim.
Kaman da antraknoz görülmesi gayet normaldir çünkü antraknoza hassas bir çeşittir. Chandler ise tam tersi antraknoza dayanıklı bir çeşittir. Sayın ladikli yerinizin rakımından çok daha önemli konu, arazinizin don çukurunda olmamasıdır. Taban, çukur yerler tüm don olaylarından en fazla etkilenen yerlerdir. Eğer araziniz yamaç bir yerdeyse ve hava akışı iyi ise cevizde sorun yaşamazsınız.
Chandler da daha fazla güneş yanığı olmasının sebebi ise meyvelerinin genellikle yaprak altında olması ve meyve olgunlaşma döneminin Kaman-1 veya diğer çeşitlere göre daha serin bir döneme kalmasıdır. Mesela Pedro güneş yanığından çok etkilenen bir çeşittir çünkü yaprakları meyvelerini kapatmaz.

formullaone
24-04-2013, 11:44
Meyvaya yatmış Özellikle sıcak olan bölgeler de(40-45 gibi) mutlaka kaolin kili kullanmalı, bölgemde kullanmayan bahçelerde güneş gören meyvalar tümüyle güneş yanığına maruz kalırken kaolin (Sun-Shader) (http://vadidekicennet.blogspot.com/search/label/kaolin%20kili%20uygulamas%C4%B1) kullandığım bahçemde hiç güneş yanığı yoktu.

367852

Sayın lilium,üstteki resimde boyunlu gözlerden uyanan dalları açmak gerektiğini yazmışsınız.Büyük bahçelerde malumunuz onbinlerce dalı açmak imkansız.Bunun yerine boyunlu gözleri henüz küçükken kopartıp,düğme gözlerden yan dal oluştursak uygun olur mu? Bir sakıncası var mıdır ? Ya da böyle bir şeye hiç kalkışmasak mı?

Lilium
24-04-2013, 23:21
Sayın lilium,üstteki resimde boyunlu gözlerden uyanan dalları açmak gerektiğini yazmışsınız.Büyük bahçelerde malumunuz onbinlerce dalı açmak imkansız.Bunun yerine boyunlu gözleri henüz küçükken kopartıp,düğme gözlerden yan dal oluştursak uygun olur mu? Bir sakıncası var mıdır ? Ya da böyle bir şeye hiç kalkışmasak mı?

Sayın formullaone, Söyleminiz de haklısınız, benim anlattığım bu evreyi kaçıranlar için,

Boyunlu göz yerine düğme gözlerden yan dal oluşturmak tabi ki en doğrusu hiç bir sakıncası yok, en doğrusu olduğu gibi en mukavemetli dal da oluşturmuş olursun.

Ana yan dal oluşturmada düğme göz tercihi doğru ama bunu yaparken de lideri daima boyunlu gözden tercih etmeliyiz buna göre liderliği devam ettirecek gözleri de bırakmalıyız.

formullaone
25-04-2013, 02:05
Sayın Lilium,ilginize sonsuz teşekkürler.

Bahçelerimiz 8*4 dikim.

İlerideki yıllarda,aralardan sökeceğimiz ağaçların ana dallarını,şimdiden boyunlu gözlerden oluşturup ( yatay gelişip çok geniş yer kaplamasınlar diye ).. Sabit olarak kalıcak ağaçların da ( 8*8 ) ana dallarını ( boyunlu gözleri kopararak ) düğme gözlerden oluşturmayı düşünüyorum.

Böylece,8-10 yıl sonra kalıcı olucak olan ağaçların taç yapılarını hiç bozmadan gelişimlerini sürdürmelerini sağlamayı umuyorum.

Sizce bu şekilde,aradan köklenecek olan ağaçların ömrünü bir kaç yıl daha uzatmış olur muyum ? iyi geceler ..

Lilium
25-04-2013, 22:31
Sayın formullaone, ben bu 8x4 hiç uygun bulmadığımı diğer yazılarımdan da görmüşsünüzdür,

Ama 8x4 ekilen bir bahçe içinde düşünceniz yapılabileceğin en güzeli olur derim.

Bu güzel düşünceye rahmen ana yan dalları düğme gözlerden de bıraksanız sık oluşundan ve ağaçların güneşi görme isteğinden dallar yukarı dönecekler taç yapıları bozulacak,, ne kadar dönseler de boyunlu gözlerden daha açılı dal oluşturacakları için düşünceniz gayet güzel.
Sökülecek olanların ömrünü uzatır mı bilemem böyle bir tecrübem yok, ama kalıcı olanların taç yapıları bozar güneş almalarını etkiler. Güneş alamaması da meyva gözü oluşturmada düşüş görülür.
Aslında bu 8x4 te çok bir kar durumu göremiyorum, chandler taç yapısıyla 8x4 de uygun olmadığını düşünüyorum, pedro olsa nispeten diyeceğim pedro daha küçük taç yapısıyla ve daha sert budama isteğiyle olabilirliğini düşünüyorum.

formullaone
27-04-2013, 10:13
Chandler Ceviz Fidanı Budaması-1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=H-G38Tcj1jM) Arkadaşlar,Yaşar hoca,bu videoda lider henüz çok küçük olmasına rağmen ucunu hafif kesiyor..Bunu ilk defa duyuyorum.Neden yaptığı konusunda fikriniz var mı?

Lilium
27-04-2013, 12:47
Yaşar hocamızın anlatım heyecanıyla yaptığı bir kaç hata,

1- Küçücük fidana bir litre boya gitmez (O kadar bahçeye de bir litre yetmez.)
2- Fidan zaten ikinci yılında olduğu belli, Süren sürgünlerde bir önceki yılın sürgünleri, olmayan sürgünleri geçen yıl nasıl kesecekler.
3- Onlardan kalem olur. (Olmayışının nedeni gözler patlamışsa olmaz)

İkinci fidana geçiyoruz.

4- Bundan dal çıksa bunu şey yapar. (Ne yapar? açıklama yok)
5- Hem tacı yukarıya çıkaracağım diyor hem ucu vuruyor. Uç neden vuruluyor? Fidan ana yan dallarını oluşturması için yeterli boya gelmemişse vurulmaz, ana yandalları oluşturmak için yeterli boya gelmişse vurulur.

Yaşar hoçanın anlatım esnasında yaptığı hatalar, anlatım esnasında bir çok kişiden gelen sorular karşısında bu gibi hatalar olabilir normaldir.

Hep derim budayıcı budama yaparken kendi eleminde olmalıdır dikkat dağıtacak hareket söz olmamalıdır.

ykaya194
29-04-2013, 21:14
Hep derim budayıcı budama yaparken kendi eleminde olmalıdır dikkat dağıtacak hareket söz olmamalıdır.

Sayın Lilium'a katılıyorum,budama işi öyle teorik bilgiler ile kolay yapılacak bir iş değilmiş, budama tecrübesi ve ağacın başına geçip dikkati dağılmadan ağacın yapısı ve dilinden anlamak gerekli. Kendisine buradan tekrar çok teşekkür ederim zahmet edip bahçeme kadar geldiler gerek ceviz budaması gerek gübleme ve bakım konularında anlatım ve uygulamaları ile beni bilgilendirdiler.

yolgezer2001
21-06-2013, 15:03
Bazı cevizlerimde hastalık var. Bunlara makas değdirdikten sonra hastalığın öteki ağaçlara bulaşmaması için makası nasıl dezenfekte etmemi önerirsiniz.?

sulandırılmış çamaşır suyu en etkili çözümdür

hdoğan
08-07-2013, 14:03
Sn. Lilium, bilgilendirme ve açıklamalarınızı takip ediyorum şu ana kadar çok faydasını gördüm, teşekkür ediyorum.
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/32075.htm adreste fotoğraflarını eklediğim budama ile ilgili sorumda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Bahçemde, bir kaç yıllık fidanlarda aşırı uzayan özellikle lider dallar rüzgardan dipten kırılıyor Ben bunu engellemek amacıyla bir kaçını uçtan bir miktarını kestim. Uca yakın 3-5 yan dallarla birlikte yeni sürgünler verdi. Bu doğru bir uygulamamı. Yani tek amacım dal tam olgunlaşmadığı için dalın kırılmasını engellemek. Resimlerde daha iyi anlaşılıyordur. Buraya ekleyemedim aynı resimleri. Teşekkürler. Selamlar

Lilium
08-07-2013, 19:56
Sayın hdoğan, başlığınızda konuyla ilgili fikirlerimi paylaşmaya çalıştım.

hdoğan
08-07-2013, 20:15
Sayın hdoğan, başlığınızda konuyla ilgili fikirlerimi paylaşmaya çalıştım.

Sayın Lilium, açıklamalarınız ve ayırdığınız zaman için çok teşekkür ediyorum. Konu ile ilgili kafamdaki bütün sorular cevabını buldu. Selamlar

karabuz
09-07-2013, 11:58
ilk olarak forumda olan tum agac dostlarina Bulgaristan'dan selamlar,
bu kadar sevieli ve bilgi dolu bir forum varmis, haberimiz yokmus :)
kafamizin sorularla dolu oldugu bir zamanda agaclar.net'ti bulduk 2 ay boyunca - okuduk - okuduk bilgilendik her bi sorumuza cevap bulduk, bir soru haricinde

sormak istedigim: budama yapilan her bir fidanda tac yere yakin yerlerden olusturuluyor, 5-10 sene sonra fidanlarimizn arasina traktorle girmemize sorun olmaz mi bu?

2-2.5 metreye ulasincaya kadar tek dal olarak birakilsa sonra tac yapilsa bi sorun olurmu? ki altlarinda ilacmala, gubreleme, capalama, sulama, toplama islemlerini rahatla yapalim ?

Lilium
09-07-2013, 20:17
Sayın karabuz hoş geldiniz,

2.5 metreden sonra tacı aşağıya çekmek daha zor, bunun eksi yanları daha çok, güneş yanığı, rüzgar yatırması gibi farklı farklı eksileri var.

Taç yapısı (yüksekliği) birazda her bahçe kullanıcısının kendi tercihine de kalmış bir şey, büyük bahçeler traktörsüz olmuyor o nedenle taç yapıları biraz daha yüksek olabilir, küçük bahçeler belli bir süre taç yapılarını daha alçak tutabilirler ilaçlama hasat gibi konularda belli bir süre rahat ederler belli bir süre alt dallardan meyva alırlar daha sonraki yıllar ağacın tacını daha yukarılara yavaş yavaş çekerek ağacı gençleştirmiş de olurlar.

karabuz
10-07-2013, 08:32
Cevabınız için çok tesekürler Lilium hocam. söz konusu bahçe 96 dekar o yüzden bu sorular kafamızda soru işareti birakmıştı.

Çok başımız agırmasın budama ile diye fidanların aralarını 8*10 metre braktık kı rahatla büyümelerıne izin verebilelim.

tacların "yönetimi" konusunda soylediklerinizi göz önünde bulundurarak 1,7m. gövde bırakıp yan dal yapımına başlamaya karar verdım (1,7m- benim boyum )

hdoğan
18-07-2013, 08:38
Sn. Lilium, Birinci yıldan itibaren illa, önce bütün çıkan yan dalları kesip fidanı uzatıp sonra tepe vurup dallandırmak zorundamıyız, yani fidanda uygun yükseklikte birinci yılında değişik yönlere bakan 3-4 yan dal çıkmışsa yan dalları kesmeden bırakamazmıyız, zaten lider dal uzuyor çok hızlı olmasada. ve fidan doğal haliyle büyümeye devam ediyor. Mutlaka cevizi gelişimine göre yaklaşık 3 metre uzatıp sonra tepe kesimi yapıp dallandırmak zorundamıyız yoksa doğal haliyle uygun yükseklikte yan dal vermişse akışınada bırakabilirmiyiz?

Lilium
19-07-2013, 00:56
zaten lider dal uzuyor çok hızlı olmasada. ve fidan doğal haliyle büyümeye devam ediyor.

Fidanın gelişimi iyiyse çalışıyorsa aynen dediğiniz gibi

"doğal haliyle uygun yükseklikte yan dal vermişse akışınada bırakabilirmiyiz"(riz)

Tepe vurmalarının (kesimlerinin) amacı yandal oluşturmak ve ağaçın tacını aşağıda tutmayı ve kontrollu taç oluşturmaya yarar.

Fidan tek gövde olarak gidiyorsa belirli uygun yüksekliklerden martta tepe vurulur ki yandallarını oluştursun. Fidan güçlü gelişip uygun mesafelerden yandallarını oluşturmuşsa bunlar gelişmeye bırakılır, yine mart ayında uygun mesafelerden budamaları yapılır.

aviator34
20-08-2013, 20:14
Selamlar
Sayın formullaone müsadenizle bir kaç sorum olacak size ; Aynı zamanda diktiğimiz fidanlarımızı Ben geçen yıl (2012 mart) aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesmediğim ve bazı bilgisizliklerimden dolayı 1 yıl kaybettiğimi biliyordum (şimdi çok daha iyi anladım)
Sormak istediğim 600 fidanınızın kaç tanesi taç yapısını (yukarıdaki fotoğraf gibi) bu şekilde oluşturmaya başladı ? Kaç tanesi hala tek lider dal ?
Bu Mart'ta fidanların tepe vurumlarını kaçtan yaptınız ? Yeni sistem bahçelerde taçlandırmayı 1 buçuk 2 metreden yapıyorlar diye hatırlıyor gibiyim.

ermana
20-08-2013, 20:19
bahçeye traktör ile değilde el traktörü ile işleme yapıyorsanız bahçenin iki yan kenarında bulunan bahçe telinin direklerine ip bağlayarak bu ipe de o sıraya gelen fidanları bağlasanız. bahçe boyunca kaç sıra varsa hepsine bağlamanız gerek. yaklaşık 2 metre kadar yükseklikte olucak, eğer bahçe teli için olan direkler bu yükseklikte değilse yeni sağlam direkler dikilebilir bu iş için. traktör ile toprak işleniyorsa 3 metre yükseklikten bu ipler geçirilebilir. fidanlar yukarıya çapraz ipe bağlanır mesela bilmiyorum işe yarar mı?

formullaone
21-08-2013, 00:50
bahçeye traktör ile değilde el traktörü ile işleme yapıyorsanız bahçenin iki yan kenarında bulunan bahçe telinin direklerine ip bağlayarak bu ipe de o sıraya gelen fidanları bağlasanız. bahçe boyunca kaç sıra varsa hepsine bağlamanız gerek. yaklaşık 2 metre kadar yükseklikte olucak, eğer bahçe teli için olan direkler bu yükseklikte değilse yeni sağlam direkler dikilebilir bu iş için. traktör ile toprak işleniyorsa 3 metre yükseklikten bu ipler geçirilebilir. fidanlar yukarıya çapraz ipe bağlanır mesela bilmiyorum işe yarar mı?

Güzel fikir :) bunu kısa karıklar için deneyeceğim.Ne kadar fidan kurtarırsam kardır.Teşekkürler.

Lilium
21-08-2013, 02:14
Bu Mart'ta fidanların tepe vurumlarını kaçtan yaptınız ? Yeni sistem bahçelerde taçlandırmayı 1 buçuk 2 metreden yapıyorlar diye hatırlıyor gibiyim.

Sayın aviator34, bazı şeyler tam oturtamadınız galiba, konu başlığında ki ilk videoyu izlemediniz sanırım, videoyu bu konuya değinmek için çekmiştim ya da ben iyi anlatamadım.

İlk tepe vurmasının 2 metreden yapılması bence çok yanlış bir uygulama videodada bu konuya değiniyorum tepe vurulması 170 cm den yapılmış ve fidan ana yan dallarını çok yüksekte oluşturdu
Böyle yüksek taç isteyenler bu metrelerden tepe vurmasını yapabilirler, yalnız şunu da söylemeden geçemeyeceğim birden yüksek bir taç gövdede güneş yanıklığına rüzgardan dolayı ağaçların yatmalarına sebebiyet verir, yüksek bir taç tercih edilse istense bile bunu zamana yıllara yayarak yapılmasını öneririm.

Yüksek bir taç istenmiyorsa ve yüksek bir tepe vurması yapılmışsa videoda olduğu gibi ilk ana yandallarımızı oluşturmada bir yıl geç kalırız, bunu anlatmaya çalışmıştım.

Tercih sizlerindir istediğiniz uygulamayı yapabilirsiniz neyi ne için yaptığınızı nasıl yaparsam ne oluru bildikten sonra sorunda kalmaz.

Lilium
21-08-2013, 02:34
Güzel fikir :) bunu kısa karıklar için deneyeceğim.Ne kadar fidan kurtarırsam kardır.Teşekkürler.

Evet güzel bir fikir, yalnız bunu yaparken dal çok körpe, tel ile dalın arasına sürtmeyi yaralanmasını önlemek için iyi bir tedbir almak gerekir aynı keza bağlayacağınız bağda yaralamayacak kesmeyecek bir şey olması gerekir bağlar boğmalara karşı kontrol edilmeli unutulması halinde liderden olursunuz.

Benim böyle bir unutmuşlığum oldu, ip boğmuş kabuk ipide kapatmış ipi çıkarmak için kabuğuda kesmem gerekiyordu kabuğu kesersem iletişimi de keserim düşüncesiyle öylece bıraktım, ağaç başka bir lider yaratıp onunla devam etti.

aviator34
21-08-2013, 17:42
Sayın aviator,toplam fidan sayısı 2.350,ancak bu şekilde dallanmış olanlar 500 civarı vardır.Geriye kalanların %80'i iki metre ve üzeri tek lider,%10'u iki metre altıda tek lider,kalan %10'u da sonradan kuruyanlar,alttan yabani çıkarıp aşı yaptıklarım,büyümeyenler vb..

Zaten normalde beklenen boy,2. yazlarında fidanların tek lider olarak 2 metre ve üzerine ulaşmaları.Bu başarılmışsa,şimdilik sorun yok demektir :)

Bu 500 civarı fidan,1. yazında 2 metre ve üzerine ulaştı.Biz de,1.80-2.00 cm gibi tepe vurduk.Taçlandırmayı da,120 cm civarı yaptık.Normalde 140-150 cm denir ama bu yükseklik gözümüze çok geldi.Üstelik,o kadar yüksek taçlandırsaydık rüzgar hepsini yatırırdı,biz de meyveleri yerden toplardık ;)

2350 büyük bir rakkammış kolay gelsin :) Mart ayına daha çok olmasına rağmen insan ne yapması gerektiğini öğrenmek istiyor. Teşekkür ederim saygılar...

formullaone
21-08-2013, 19:26
2350 büyük bir rakkammış kolay gelsin :) Mart ayına daha çok olmasına rağmen insan ne yapması gerektiğini öğrenmek istiyor. Teşekkür ederim saygılar...

Rica ederim Sayın avaitor34,unutmadan söylemeliyim,diktiğimiz kış biz de 3-4 göz üzerinden değil,8-10 göz üzerinden tepe vurmuştuk.Yaz boyunca da çıkan filizleri hiç ellemedik.Aşağıdaki gibi tamamen serbest büyüdüler.Hatta,çalı gibi desem daha doğru olur ;)

Ancak 2. budamada hepsini tek lider bıraktık ve bu yaz gelişimleriyle beni bile şaşırtan fidanlar oldu.Sanırım 1. yaz üzerlerinde bolca yeşil dal yaprak olmasından dolayı kök sistemleri güzel gelişmiş,bu da,bu yıla yansımıştı.

aviator34
21-08-2013, 21:02
Benim geçen yıl sürgünler hiç büyümedi üsteki çalı gibi dediğiniz fidanlardan benim Bahçemde 20 tane yoktu belkide
Kusuru kendimde bulduğum için sıkıntım yok :) aşık Veysel'in dediği gibi havaya bakarsan hava alırsın toprağa bakarsan dua alırsın...Bence bakım her şey.

ömür-uşak
21-08-2013, 21:32
Rica ederim Sayın avaitor34,unutmadan söylemeliyim,diktiğimiz kış biz de 3-4 göz üzerinden değil,8-10 göz üzerinden tepe vurmuştuk.Yaz boyunca da çıkan filizleri hiç ellemedik.Aşağıdaki gibi tamamen serbest büyüdüler.Hatta,çalı gibi desem daha doğru olur ;)

Ancak 2. budamada hepsini tek lider bıraktık ve bu yaz gelişimleriyle beni bile şaşırtan fidanlar oldu.Sanırım 1. yaz üzerlerinde bolca yeşil dal yaprak olmasından dolayı kök sistemleri güzel gelişmiş,bu da,bu yıla yansımıştı.
Maşallah dağı devirdin mücade ettin 2350 ağaç dile kolay senin alnından öpmek gerek kolay gelsin.Kurada kuşa insanlığa büyük hizmet.Bırak 2350 yi herkerin 3 fidan diktiğini düşünün nasıl olur.Başarılarrrrrrrrrrr kardeşim.

formullaone
21-08-2013, 22:17
Maşallah dağı devirdin mücade ettin 2350 ağaç dile kolay senin alnından öpmek gerek kolay gelsin.Kurada kuşa insanlığa büyük hizmet.Bırak 2350 yi herkerin 3 fidan diktiğini düşünün nasıl olur.Başarılarrrrrrrrrrr kardeşim.

Sağolun Sayın ömür-uşak.Düşüncenizde haklısınız.Keşke her insan imkanı olduğu kadarıyla fidan dikse,bakıp büyütse.

ahmettugrul55
21-08-2013, 23:26
bu yıl kasım 2012 de diktiğim göz aşılı chanler fidanlarıma sizlerden öğrendiklerimle bu yıl mart ayının sonundan itibaren sulama gübrelemelerini ihmal etmedim.fidanlar 60-70 cm iken diktim .sezon boyu o kadar bakım, ilgi ;fidancıklar yandal verdi boya gitmedi.sordum ettim forumda okudum.önce kesmeyip köke çalışsın dedim.ta ki yandallar ara yan dal atınca tam anlamıyla gözüm döndü.bahçeye git gel onca zaman emek ilgi.ben yandala mı ? uğraşıyorum dedim ve su tut sürmek şartıyla sezon geçte olsa 5.ayın sonlarında tüm yandaları kesip tek lider göz kalacak şekilde alt bir iki gözleri dahi kestim.o haftadan sonra cevizleri gözlemledim.lider hızlı bir şeklde uzama yaptı.keşke mart gibi bunu yapsaydım onca yandal kestim ki.
belki yaptığım riskliydi ama hiç budamadan beklettiğim bir fidan hala yerinde sayıyor.yandallara çalıiyor.sirf aşı kalemi için bekletiyorum.

formullaone
22-08-2013, 20:00
Arkadaşlar,cevizde meyve gözleri 3. yaşındaki dallar ve dalcıklarda mı oluşur? Bu konuda kafam karışık biraz da :)

ahmettugrul55
22-08-2013, 22:29
ibrahim balkal diye araştırınca yeni aşılı ceviz budama videolarını gördüm.burdan izleyin.
ceviz budama ibrahim balkal 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2oEia_7cXsw)
ceviz budama ibrahim balkal 2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=b27x8X4OiBE)

DERİN SU
08-09-2013, 18:08
Merhaba değerli forum üyeleri. fotoğrafta gördüğünüz 2009 kasım ayında diktiğim fidan. bunu ne şekilde budamam lazım bilmiyorum. ayrıca rüzgardan dolayı yatmış vaiyette. bir fikir verirseniz sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.

formullaone
08-09-2013, 21:46
Merhaba değerli forum üyeleri. fotoğrafta gördüğünüz 2009 kasım ayında diktiğim fidan. bunu ne şekilde budamam lazım bilmiyorum. ayrıca rüzgardan dolayı yatmış vaiyette. bir fikir verirseniz sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.

Sayın DERİN SU,mart budamasında,dikine gelişen dalı bırakıp,diğer dalı çıkarın.

Bıraktığınız dalı dik olarak hereğe bağlayıp,tepesini uygun bir mesafeden vurup,dallanmaya teşvik edebilirsiniz.

Eğer bu dalların ikisini de bırakırsanız,ağacınız çift gövdeli olur,ileride taç yapısı oluşturmak zorlaşır ve rüzgarda ortadan ikiye ayrılabilir.

Lilium
09-09-2013, 00:19
ibrahim balkal diye araştırınca yeni aşılı ceviz budama videolarını gördüm.burdan izleyin.

Bir budama makası şirketi bulamadık ki, hem makasları tanıtalım hem budamayı anlatalım. :)

ay-yildiz50
14-09-2013, 22:48
selamun aleykum benimde bi kaç sorum olcak ceviz neden taçlandırarak budanım gerektirir budama yapılmazsa ne olur evimin bahcesi,nde 18 yıllık ceviz ağacı var hiç budama yapılmadı ve gayet bol ürün vermektedir ve bizim buralarda yaşlı insanlar ceviz budanmaz derlerdi bu teori yanlışmı

Cemal61
17-09-2013, 08:36
taçlama bir buçukla iki metre arasında yapılmaya başlanır. ceviz bahçesinin hava akımından mahrum olmaması için ayrıca gübreleme bakım gibi işlemlerin rahat yapılması için ilaçlama için ise iki ceviz arasında günümüz teknik budaması ile en az bir buçuk iki metre arası mesafa kalmalıdır güneşten mahrum olmaması için
ceviz 7x7-8x8-9x9 şeklinde dikilirse ceviz ağaçları arasında istenilen bu ideal mesafeler bulunur.

Cemal61
17-09-2013, 08:48
ilk olarak forumda olan tum agac dostlarina Bulgaristan'dan selamlar,
bu kadar sevieli ve bilgi dolu bir forum varmis, haberimiz yokmus :)
kafamizin sorularla dolu oldugu bir zamanda agaclar.net'ti bulduk 2 ay boyunca - okuduk - okuduk bilgilendik her bi sorumuza cevap bulduk, bir soru haricinde

sormak istedigim: budama yapilan her bir fidanda tac yere yakin yerlerden olusturuluyor, 5-10 sene sonra fidanlarimizn arasina traktorle girmemize sorun olmaz mi bu?

2-2.5 metreye ulasincaya kadar tek dal olarak birakilsa sonra tac yapilsa bi sorun olurmu? ki altlarinda ilacmala, gubreleme, capalama, sulama, toplama islemlerini rahatla yapalim ?
taçlama bir buçukla iki metre arasında yapılmaya başlanır. ceviz bahçesinin hava akımından mahrum olmaması için ayrıca gübreleme bakım gibi işlemlerin rahat yapılması için ilaçlama için ise iki ceviz arasında günümüz teknik budaması ile en az bir buçuk iki metre arası mesafa kalmalıdır güneşten mahrum olmaması için
ceviz 7x7-8x8-9x9 şeklinde dikilirse ceviz ağaçları arasında istenilen bu ideal mesafeler bulunur.

formullaone
19-09-2013, 23:26
Kaliforniyada lider dalları neden 3-4 metre uzattıklarını şimdi daha iyi anladım.Amaçları liderin gövdesini iyice kalınlaştırdıktan sonra tepesini vurup yan dal oluşturmak.Böylece lidere rakip dal oluşmuyor.Resimlerde gövde kalın,yan dallar 3/1 civarı incelikte.

formullaone
19-09-2013, 23:34
2 metreye zar zor ulaşmış bir fidan ve göz ile gövde kalınlığı orantısı.Tepe vurursam,çıkan bütün dallar liderle aynı kalınlıkta olucak gibi.Sonucunda da,alt resimde ki gibi,lider ortada boğulucak gibi görünüyor.

formullaone
19-09-2013, 23:42
3-4 metreye ulaşmış liderlerin gövdeleri daha kalın ve gözlerden çıkıcak dallar ne kadar hızlı da gelişse,liderin yarı kalınlığına ulaşamaz.Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Lilium
20-09-2013, 00:40
Kaliforniyada lider dalları neden 3-4 metre uzattıklarını şimdi daha iyi anladım.Amaçları liderin gövdesini iyice kalınlaştırdıktan sonra tepesini vurup yan dal oluşturmak.Böylece lidere rakip dal oluşmuyor

Burada yanlış bir anlaşılma var,

Liderin gövdesini kalınlaştırmak yani gövdeyi kalınlaştırmak da haklı olabilirler, ama lidere rakip diye bir şey yok, istediğiniz bir dalı lider yapabilirsiniz, lideri durdurup başka bir lider tercih edebilirsiniz, bu biraz tercih meselesi, herhangi bir dalı dikleştirdiğiniz de ve ona rakip başka bir dal yoksa liderliği o alır ve gelişir.
2 metreye zar zor ulaşmış bir fidan ve göz ile gövde kalınlığı orantısı.Tepe vurursam,çıkan bütün dallar liderle aynı kalınlıkta olucak gibi.Sonucunda da,alt resimde ki gibi,lider ortada boğulucak gibi görünüyor.
Hayır, üstede bahsettiğim gibi en dikine en üstte olan göz gene liderliği alacaktır, yan dallardan biri de liderliği alabilir bunları budama döneminde durdurarak dikine gelişen lider diye tercih ettiğin göze liderliği vermek sizin elinizde.
3-4 metreye ulaşmış liderlerin gövdeleri daha kalın ve gözlerden çıkıcak dallar ne kadar hızlı da gelişse,liderin yarı kalınlığına ulaşamaz.

Burada da tam tersini söyleyeceğim, Şayet budayıcı lideri sert bir budama yaparsa gözlerden çıkan dal liderliği alır ve kalınlaşır. Hiç budama yapılmazsa yani yandallara müdahale edilmezse altlardan erhangi bir yandal da liderliği belli bir süre alabilir,
Bu hiç unutulmamalıdır, Dik olan ve ya diğer daldan daha dik olan dal daima liderliği alır.

Buradaki söylemde gövdeden bahsediliyorsa söyleyecek bir şeyim yok,

Lilium
20-09-2013, 00:52
İlave olarak bir şeyi daha anlatalım, bilenler vardır da bilmeyenler de vardır belki.

Şu fidanı işaretlediğim yerden kesersek

442880

Buradaki göz ya da daha alttaki göz liderliği alır ve gelişimini sürdürür ve bu gözden çıkan sürgün hızla alt gövde kalınlığına ulaşır, yani buradan süren sürgün gövde kalınlığına gelinceye kadar gövdenin gelişimi fazla olmaz, eşit kalınlığa geldikten sonra da eşit bir şekilde kalınlaşma başlar.

karabuz
20-09-2013, 07:51
Forumdan oğrendiklerime göre yan dalların acısı dik ise lidere her zaman rakip olurlar. eğimlerini budama ile değiştirirsek agac lidere calışır , yan dallar ise verime yatarak güc kaybederler demişti Lilium :)

beyazlari martta. sarıları mayıs sonu alırsak yan dalları yeterince zayıflatırız sanırım.

formullaone
20-09-2013, 19:31
Burada yanlış bir anlaşılma var,

Liderin gövdesini kalınlaştırmak yani gövdeyi kalınlaştırmak da haklı olabilirler, ama lidere rakip diye bir şey yok, istediğiniz bir dalı lider yapabilirsiniz, lideri durdurup başka bir lider tercih edebilirsiniz, bu biraz tercih meselesi, herhangi bir dalı dikleştirdiğiniz de ve ona rakip başka bir dal yoksa liderliği o alır ve gelişir.

Hayır, üstede bahsettiğim gibi en dikine en üstte olan göz gene liderliği alacaktır, yan dallardan biri de liderliği alabilir bunları budama döneminde durdurarak dikine gelişen lider diye tercih ettiğin göze liderliği vermek sizin elinizde.

Burada da tam tersini söyleyeceğim, Şayet budayıcı lideri sert bir budama yaparsa gözlerden çıkan dal liderliği alır ve kalınlaşır. Hiç budama yapılmazsa yani yandallara müdahale edilmezse altlardan erhangi bir yandal da liderliği belli bir süre alabilir,
Bu hiç unutulmamalıdır, Dik olan ve ya diğer daldan daha dik olan dal daima liderliği alır.

Buradaki söylemde gövdeden bahsediliyorsa söyleyecek bir şeyim yok,

Teşekkür ederim Sayın Lilium. O halde,yan dallar gövde ile aynı kalınlıkta oldu diye dert etmeye gerek yok.Yeter ki,düzgün gelişen bir lider dalımız olsun.Gerisi kolay.

formullaone
20-09-2013, 19:54
ceviz budama ibrahim balkal 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2oEia_7cXsw)

Bu videonun,14.00 dakikasından itibaren 2. yaş budamadan bahsediyor.Fidan iyi gelişmişse,ilk katta,aralıklarla 6 tane yan dal bırakılır diyor.Mümkün mü acaba böyle bir şey?

ykaya194
20-09-2013, 20:51
Bu videonun,14.00 dakikasından itibaren 2. yaş budamadan bahsediyor.Fidan iyi gelişmişse,ilk katta,aralıklarla 6 tane yan dal bırakılır diyor.Mümkün mü acaba böyle bir şey?

Videoyu biraz önce izledim. İlk katta 4 ile 6 yan dal bırakılabilir diyor. Ben fidanlarımı tüplü olarak 2012 mayıs ayında diktim,aralıklar 8x6 m, hepsini bir hafta önce teker teker inceledim ve 70% inde birinci katta 4-6 adet yan dal oluşabilecek durumda ancak 4 adet bırakmayı düşünüyorum. Birinci kat yüksekliği ise 80-100 cm civarında.

Lilium
21-09-2013, 00:46
Forumdan oğrendiklerime göre yan dalların acısı dik ise lidere her zaman rakip olurlar. eğimlerini budama ile değiştirirsek agac lidere calışır , yan dallar ise verime yatarak güc kaybederler demişti Lilium :

Yan dallar dikine gelişiyorsa Eğimlerini budamayla ya da dalları eğerek gelişimlerini durdurabilir ve aynı zamanda meyvaya yatırabilirsiniz, taç yapısı eğilmeye müsait değilse budayarak gelişimi yavaşlatabilirsiniz,

Resimdeki ağaç modifiye lider doruk dallı olarak yetirilicekse ben olsam şu şekilde budardım.
Sarıyla işaretlediğim dalıda seneye çıkarırdım, kalan dalların açılarını da şimdiden eşit açılara getirmeye çalışırdım.

443109

formullaone
21-09-2013, 00:59
Yan dallar dikine gelişiyorsa Eğimlerini budamayla ya da dalları eğerek gelişimlerini durdurabilir ve aynı zamanda meyvaya yatırabilirsiniz, taç yapısı eğilmeye müsait değilse budayarak gelişimi yavaşlatabilirsiniz,

Resimdeki ağaç modifiye lider doruk dallı olarak yetirilicekse ben olsam şu şekilde budardım.
Sarıyla işaretlediğim dalıda seneye çıkarırdım, kalan dalların açılarını da şimdiden eşit açılara getirmeye çalışırdım.

443109

Dallanma olarak buna benzeyen çok fidan var.Ben de aynı bu şekilde budamayı düşünüyordum.Şimdi içim daha rahat.Teşekkür ederim tekrar.

fındıkçı74
21-09-2013, 16:11

443109

Lider olarak bırakılmış olan ortadaki dal yan(ana) dallardan biraz zayıf gelişmiş gibi zayıf gelişen lider dal hafif kesilerek nasıl güçlenecek yan dallar sert budanınca çok güçlü dalları olacak bu durumda güçlü gelişen yan(ana) dalları zayıflatmak için ne yapmamız lazım?

Lilium
21-09-2013, 22:58
Lider olarak bırakılmış olan ortadaki dal yan(ana) dallardan biraz zayıf gelişmiş gibi zayıf gelişen lider dal hafif kesilerek nasıl güçlenecek yan dallar sert budanınca çok güçlü dalları olacak bu durumda güçlü gelişen yan(ana) dalları zayıflatmak için ne yapmamız lazım?

Yanılıyorsunuz, bazen kesmek güçlü dal çıkacak anlamı taşırken (ki) doğru, bazen de kesmek durdurmak demektir, birilerini durduruyoruz birilerine yürü diyoruz tabi yürü diyeceğin dalın varsa, bu yoksa kesilen yandallardan biri liderliği alır ya da ağaç kendi liderini yaratır.
yan(ana) dalları zayıflatmak için ne yapmamız lazım
Sayın fındıkcı yazılanları ya okumuyorsun ya da gözden kaçıyor,

1- Önce liderin olacak, yoksa yandallardan birini dikleştirip lider yapacaksın.
2- Sonra yan dalları ya budayarak ya da eğerek zayıflatacaksın.(Liderin olunca yandalları budamak durdurmak oluyor)
3- lider var oldukça yandalların gelişimi yavaş olacaktır.

fındıkçı74
22-09-2013, 10:26
Yanılıyorsunuz, bazen kesmek güçlü dal çıkacak anlamı taşırken (ki) doğru, bazen de kesmek durdurmak demektir, birilerini durduruyoruz birilerine yürü diyoruz tabi yürü diyeceğin dalın varsa, bu yoksa kesilen yandallardan biri liderliği alır ya da ağaç kendi liderini yaratır.

Sayın fındıkcı yazılanları ya okumuyorsun ya da gözden kaçıyor,

1- Önce liderin olacak, yoksa yandallardan birini dikleştirip lider yapacaksın.
2- Sonra yan dalları ya budayarak ya da eğerek zayıflatacaksın.(Liderin olunca yandalları budamak durdurmak oluyor)
3- lider var oldukça yandalların gelişimi yavaş olacaktır.

Teşekkürler sayın Nail abi bu forumda sen olduğun müddetçe öğrenemeyeceğimiz şey yoktur iyiki varsınız..

formullaone
02-11-2013, 13:36
Düzenli olarak budanan bir Chandler ağacının kök yapısı.

formullaone
02-11-2013, 13:37
Hiç budanmamış bir Chandler ağacının kök yapısı.

DERİN SU
13-11-2013, 11:13
Merhaba değerli forum üyeleri. 4 yıllık ceviz ağaçlarının budanması için yardıma ihtiyacım var. ağaçlar saçma sapan büyüdü. örnek olarak daha önce bir fotoğraf yüklemiştim. bu sayfada derin su kullanıcı adıyla.önlem almam lazım. kitaptan internetten biraz bilgi edindim ancak yeterli değil. uygulamaya gelince farklı oluyor. bir fikir verirseniz memnun olurum. bu arada bahçe tekirdağ marmara ereğlisinde

ermana
13-11-2013, 11:27
Sayın DERİN SU,mart budamasında,dikine gelişen dalı bırakıp,diğer dalı çıkarın.

Bıraktığınız dalı dik olarak hereğe bağlayıp,tepesini uygun bir mesafeden vurup,dallanmaya teşvik edebilirsiniz.

Eğer bu dalların ikisini de bırakırsanız,ağacınız çift gövdeli olur,ileride taç yapısı oluşturmak zorlaşır ve rüzgarda ortadan ikiye ayrılabilir.

yüklediğiniz resmin hemen altında ki mesajda gayet güzel ve anlaşılır biçimde ne şekilde budama yapmanız gerektiği anlatılmış. sanırım gözden kaçırdınız.

sergunbasturk
13-11-2013, 14:34
merhaba, 2011 ve 2012 yıllarında dikilen fidanların olduğu kırklareli,kofçaz 800 küsür rakımda şekil budaması daha yapılmadı, biz yalovada kiviciyiz burda kasımda başlıyoruz budamaya.ama trakyada cevizde bilemedim uygun zamanı.sizce bu kasım ayında mı yapsam veya mart ayını beklesem mi daha verimli olur? kış çetin,fidanlar boylu değil yan dal fazla ve yeni çıkan sürgünlerin çoğu 6-7 ekimde vuran dondan kırıldı ve hiç yeşil yaprak kalmadı.

ermana
13-11-2013, 14:42
bende kırklarelinin lüleburgaz ilçesindeyim ancak burada rakım 55 kofçaz ile aramızda büyük iklim farkı var. burada ceviz ağaçları hala yapraklı.

sergunbasturk
13-11-2013, 19:33
burgaz daha ılıman kırklareline giderken yolda gördüğüm bahçeler daha yeşildi yapraklar.bizim cevizlik kofçaz da yukarıkanara köyüne yakın bulgar sınırı civarındayız dağlık bölüm dere kenarı 6-7 ekim civarı don vurdu, sadece bizim fidanlarda değil köyün(terzidere,kanara) bütün cevizlerinde aynı durum var büyük ağaçlarda dahil geçen 2 senede böyle olmamıştı bir tane yeşil yaprak kalmadı cevizlerde ekim 15 itibariyle.kasımda yapcaktık budamayı ama gözümüz korktu martta budayıp yüzde 1 lik bordo atmayı düşünüyorum, siz ne düşünüyorsunuz kışa çeksek mi yoksa martı beklesek mi

hdoğan
20-11-2013, 18:39
Sayın Lilium, aşağıda ilk resimde, sayın formullaone'nin dediği gibi sandalye atıp düşündüm :rolleyes: ama maalesef net bir şey kafamda canlanmadı bir türlü. Üç ana dal aşı sürgünü, aşağıdaki küçük çıkıntı dalda aşılı. Dallar aşağı yukarı aynı açıda ve aynı kalınlıkta. Modifiye lider şeklini oluşturabilmek için İlk baharda nasıl budamam gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Ayrıca ikinci resimde görüldüğü gibi bahçemdeki 5-6 ağaçta ağacın diğer dalları vasat iken bir dalı güçlü bir şekilde sürüyor genelde en alttaki dalı. Bunun nedeni ne olabilir? her ağaçta 2 damlatıcı var. Damlatıcı az olabilirmi **** beslenmede bir sıkıntı olabilirmi?
Sayın Lilium veya katkıda bulunmak isteyen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim. Selamlar.

ahmettugrul55
20-11-2013, 22:15
Harold Adam Training Walnut Trees - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=y9G3MZuB4U8)
burdaki videonın 50. saniyesinde fidanın boyuna dokunmadan gözleri dal oluşturmak içi bir aparatla üstten kabuğa cizikler atılıyor.
acaba bizim 120 cm de tepe vurumu yapmadan yandalllları bu şekilde oluşturma durumu mümkün mü?

Lilium
20-11-2013, 23:28
Sayın Lilium, aşağıda ilk resimde, sayın formullaone'nin dediği gibi sandalye atıp düşündüm :rolleyes: ama maalesef net bir şey kafamda canlanmadı bir türlü. Üç ana dal aşı sürgünü, aşağıdaki küçük çıkıntı dalda aşılı. Dallar aşağı yukarı aynı açıda ve aynı kalınlıkta. Modifiye lider şeklini oluşturabilmek için İlk baharda nasıl budamam gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Ayrıca ikinci resimde görüldüğü gibi bahçemdeki 5-6 ağaçta ağacın diğer dalları vasat iken bir dalı güçlü bir şekilde sürüyor genelde en alttaki dalı. Bunun nedeni ne olabilir? her ağaçta 2 damlatıcı var. Damlatıcı az olabilirmi **** beslenmede bir sıkıntı olabilirmi?
Sayın Lilium veya katkıda bulunmak isteyen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim. Selamlar.

Sayın hdoğan, sizi sandalyede kurtarmaz koltuk olması gerekir, şaka şaka.

Öncelikle şunu anlamalıyım, aşı yerinden tam emin olamadım resimden gördüğüm kadarıyla aşılar üç dala yapılmış gördüm doğrumu görmüşüm? ya da aşı yerini işaretlersen yanlış bir şey söylemeyelim.

Lilium
20-11-2013, 23:48
burdaki videonın 50. saniyesinde fidanın boyuna dokunmadan gözleri dal oluşturmak içi bir aparatla üstten kabuğa cizikler atılıyor.
acaba bizim 120 cm de tepe vurumu yapmadan yandalllları bu şekilde oluşturma durumu mümkün mü?
ilk sayfada ikinci videoda biraz bu konuya değinmiştim, Yabancı dilim olmadığı için bu uygulamayı neden ya da niçin böyle bir uygulamaya gerek gördüklerini anlayamadım,

Buradaki amaç boyunlu gözleri uyandırmaksa buna gerek yok, Böyle bir uygulama çok yara açmak demekti, ağaç ya da fidan bu yaraları kapatmak için enerjisinin çoğunu yaralara harcayacaktır, dolayısıyla da gelişim yavaş olacaktır,

Tek bir yara açmak (Tepe vurması) varken bu kadar yara açmak bana mantıksız geliyor.

Şayet burada boyunlu göz yoksa, düğme gözleri uyandırmaksa amaç, uygulama doğrudur.

hdoğan
21-11-2013, 00:23

.

Resimde işaretlediğim yerden itibaren aşı sürgünü. SAslında budama konusunda uzun süredir araştırıyorum, bilinçli olarak yaptığımıda düşünüyorum. Diğer resimde görülen fidan gibi yaklaşık 80 fidanda budama için bir sorun yok. Size sorduğum fidanıda bir şekilde mantık yürüterek budayabilirim ancak her ağaç her dal değerli benim için gereksiz bir kesim ve zaman kaybı yaşamak istemiyorum. Bu ve yukarıda belirttiğim ikinci sorumda yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

Lilium
21-11-2013, 01:34
Tamam demek ki doğru görmüşüm.

Sayın hdoğan, öncelikle şunu belirteyim, aşı yaparken her ihtimale karşı mümkün olduğu kadar fazla kalem koyarız ya bir kırılırsa ya biri tutmazsa gibi.

Sizlerde öyle yapmışsınız üç dala koyarak aşılarınızı yapmışsınız, yalnız koyduğunuz dalların biri tamamıyla catal dal dediğimiz dal, yanlış anlamayın bir sakıncası yok fakat aşıların üçüde tuttuktan sonra birini tercih etmeliydiniz diğerlerini kesmeliydiniz.

Kesmeliydiniz dememi sakın yanlış anlamayın, dallar gövdenin farklı yerlerinden olsaydı bunlar kalabilirdi de, sizin fidanınız da aşşa yukarı üç dalda aynı yerden çıkıyor ve dolayısıyla üç ana lider dallı oluşacak ileride de bu dallar eşit kalınlıkta olmaları büyük bir ihtimal meyva ağırlığı rüzgar nedeniyle de yarılmaları büyük olasılık.

Bunları ileride yaşamamanız için yol yakınken bir tanesini en iyi gelişenini tercih edin diğer ikisinin birini bu yıl tamamıyla kesin diğerini de zayıflatın ve bir sonraki sene onuda tamamıyla kesin.

Lider tercihini yaptıktan sonra onu dikine bir iple bağlayarak gerin onu lider yapın, bu germe işlemini de ağaçlara su yürüdükten sonra yapın.

İkinci resime gelecek olursak buradaki fidan işaretlediğim yerden

455607

kesilmiş gibi gördüm, şayet doğruysa böyle bir oluşum normaldir, yani kesilen yerdeki en tepedeki gözden önce daha alttaki göz uyanıp liderliği almış, tepedeki gözde hareket etmiş ama liderliği kaptırmış bir defa, ama gelecek yıl liderliği alacaktır şüphen olmasın.

Üstte yazdılarım değilse Bir ikinci ihtimal şu olabilir.

Kesilen yerdeki yani en tepedeki göz uyanıp liderliği almış büyüyor iken kabukta bir yaralanma ya da kurt girdiyse ya da bağlama ipi kesmiş olabilir (vs) gelişimi durur daha sonra alttaki gözlerden biri liderliği alması normaldir.

Her şey normal gelişiyor iken böyle bir durumla karşılaştığınızda lideri mutlaka kontrol edin. Liderde bir sorun var ki fidan lider arayışına gidiyor.

Bu gibi durumlar besleme ya da besinle ilgili değildir.

ancak her ağaç her dal değerli benim için gereksiz bir kesim ve zaman kaybı yaşamak istemiyorum.

Tabi ki değerli, hele kendinin olunca insan kesmeye hiç kıyamıyor aynı duyguları ben kendi bahçemde yaşadım kesmeye kıyamadım ve hata ettim bazıları alçak taçlandı ya da şekilleri bozuk, şimdi yıllara yayarak düzeltmeye çalışıyorum.
Yol yakınken dememin sebebi de şimdi kıyamazsan doğru olanı yapmazsan ileride o sana kıyacak.

hdoğan
21-11-2013, 09:28
[QUOTE=Lilium;1221246]Tamam demek ki doğru görmüşüm.

Sayın Lilium, aynen belirttiğiniz gibi elim varmadı bir türlü kesmeye kıyamadım. Kesmeden de ileride sorun yaşayacağıma dair tereddütlerimde haklıymışım demekki. Madem başka seçeneğimiz yok (Z) planını uygulamaktan başka çaremiz kalmadı. Bu sene birini önümüzdeki sene diğerini keseceğim.
Zaman ayırdığınız ve açıklamalarınız için çok sağolun.

Aksu_Tarım
01-12-2013, 10:03
Budama
Ceviz Ağacında Budama

Halk arasında yanlış bir inanış hâkimdir.“Ceviz budanmaz, ceviz sulanmaz, ceviz aşılanmaz.” Bu üçü de tamamen yanlıştır. Tam aksine ceviz aşılanmalı, ceviz budanmalı ve ceviz sulanmalı. Bu üç işlem ceviz tarımında olmazsa olmazlardandır.
Cevizde budamayı iki ana kategoriye ayırmak istiyorum:
• Genç fidanlarda şekil budaması
• Ceviz ağacında genel budama
Genç fidanlarda şekil budaması

Fidan dikiminde kullanılan fidana göre dikim budamasıyla budamaya başlanır. Tüplü fidanlarda boy1-1.20 m. yi geçmeyeceği için onlarda dikim budamasına ihtiyaç olmaz. Çıplak köklü fidanlarda ise toprak seviyesinin 1-1.20 metre üzerinden kesilir. Bunun sebebi şudur. Yeni dikilen ağaçta yeterli aktif kök oluşamadığından taç yapısını teşkil edecek ana yan dallar sağlıklı ve şekilli bir sonuç teşekkül etmez.
Dikimden sonra fidanda uyanmaya başlayan tepe sürgünü veya en yukarıdaki sağlıklı sürgün dışındaki tüm sürgünler bahar ve yaz başlarında budanmalı.2. yılda fidanlarımız tek sürgünle 2.50 -3m uzayacaktır. (eğer bu büyüme sağlanamamışsa toprak, iklim, bakım veya sulamada bir problem var demektir.) Bu sürgünler bir sonraki yıl gözler uyanmadan önce 2-2.20 metreden kesilmeli.
Not :( Budamalarda kesilen dallara aşı macunu, sutut, kil veya benzeri bir izolasyon maddesi sürülmeli.)
2-2.20 metreden tepe kesimi yapılan fidanlarda bahar sürgünleri gözlemlenmeli. 1-1.20 m ile 2-2.20 metre arasında farklı yönlere dönük ve aralarındaki mesafeleri orantılı olan 4-5 adet yan sürgün bırakılıp diğer sürgünlerin tümü kesilir.
Genç ceviz ağacı yeterli bakım yapılmışsa bırakılan 4-5 dal o yıl 1-2 m arası sürgün boyuna ulaşır. Uzayan bu dallar ilkbaharda yine yapraklar açmadan10-15 gün önce %50 civarından kesilmelidir.(%50 den daha az kesimlerde çıkan yan sürgünler çok ve kısa olup meyveye yatacak genç ağaçta gelişimin yavaşlamasına sebep olunacaktır. % 50 den daha fazla kesimler de de uç sürgün hızlı gelişeceğinden ağacımızın içi boşalmış olacaktır.)
meyveler ilkbaharda fındık büyüklüğündeyken kopartılmalıdır.(bu kopartılan meyveler ceviz reçeli olarak değerlendirilebilir.)
Üçüncü yıl kesimden sonra dallarda hızlı gelişecek olan uç sürgünler ağacın genel şekline uygun olarak % 30 ila % 50 civarlarından kesilmelidir.
Bu işlemle şekil budaması tamamlanmış olur. Şekil budaması tamamlanana kadar ilk 4 yıl genç fidandaki meyveler ilkbaharda fındık büyüklüğündeyken kopartılmalıdır.(bu kopartılan meyveler ceviz reçeli olarak değerlendirilebilir.)
Genç ceviz ağaçlarında şekil budaması yan dalların uç kesimiyle tamamlanınca artık bir sonraki yıl ağacımızın meyve verme zamanı gelmiştir.
Ceviz ağacında genel budama

Diğer ağaçlarda da olduğu gibi ceviz ağacında da budama ölmüş ya da kurumaya başlamış dalları temizlemek, taç yapısını bizim istediğimiz şekle sokmak, yaprak ve en önemlisi meyve verimini artırmak için yapılmalıdır.
Ağaç budamasında dikkat edilecek en önemli unsur kesimin nereden yapılacağıdır. Şu unutulmamalıdır ki kesilen noktadan önceki son gözün yönü o dalın gelişme yönü olacaktır. Üzerinde kesim yapılacak dal ele alındığında; bir sonraki yıl uzun sürgün hedefleniyorsa %50 ve daha derin kesim yapılır, kısa ve çok sürgün hedefleniyorsa %20-30 kesim yapılmalıdır. İçe ve alta dönük olan gözlerin kenarından kesmemeye özen gösterilmeli.
Diğer ağaçlarda da olduğu gibi genel budamada kuruyan ve birbirine giren dallar kesilmelidir.
Ağaçta ve dallardaki uzunluğuna büyümelere birkaç yılda bir müdahale edilerek yan dalların artması sağlanmalıdır. Yan dalların artması ürününde artması demektir. Budama ağacı gençleştireceğinden meyve kalitesini de artırır. Yine budamanın meyvelerin yakınlarındaki genç dalların ve yaprakların artmasına neden olacağı için meyveyi güneş yanıklarından da korur.
Budamalarda kesmeyi istediğimiz bölümlerin dışında yaralanmalara sebebiyet vermemeye azami gayret sarf etmeliyiz. Mümkünse kesilen yerler aşı macunu, sutut, kil vb bir izolasyon maddesi sürülerek kapatılmalıdır.
Budama artıkları mutlaka ağaç çevresinden ve bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Aksu_Tarım
01-12-2013, 10:47
merhaba

sayın aksu_tarım budamayı görsellerle (video, resim ) desteklemeniz mümkün olabilirse daha yararlı olur.

Video Çalışmamız devam ediyor bittiği zaman sizlerlede paylaşacağız

ms200
02-12-2013, 19:30
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sayın Aksu Tarım.
Budama video ya da resim üzerinde anlatılsa daha iyi olurdu, bu konuda çalışmalarınız olduğunu zaten belirtmişsiniz ama gerçekten budama ile ilgili yazınız çok anlaşılır ve net olmuş.

LEFKE
27-12-2013, 11:01
Video öyle bir yerde bitiyorki,devamı varsa çok çok iyi olur.Çünkü 15 çeviz ağaçımı açilen budamam lazım.
Şimdiden teşekkürler.

hocam bende bıdamam gerekiyor mu onu öğrenecem 2 yaşında tepesinden kesmişler nisan gibi dediler boyu 1m neresini kesecez diyede düşünüyorum

ism
26-01-2014, 21:41
Sayın Lilium
Forumu sıkı takip edip,çok nadir yazan bir üye olarak,son günlerde duyduğum ve mantıklı da bulduğum (İ)budama hakkında bir bilginiz sözkonusu mu?

Lilium
26-01-2014, 23:47
(i) Açılımı nedir? literütere yeni anlamlar mı girmiş?

Şort (bermuda) misali bir şey olsa gerek?

ism
27-01-2014, 12:34
Efendim, açılımı aynen öyle (İ) budama ,yeni bir şekil olsa gerek.
Uygulaması; Dalların uçlarını kesmeyip yandal oluşumu itediğiniz gözün üzerinden cember şeklinde bir kesik atıp surgüne giden enerjiyi bir süreliğine kesiğin atındaki göze verip onun daha hızlı sürmesini sağlıyorsunuz,kesik kısa süre içinde iyileşip enerjinin tekrar uca gitmesini sağlıyor.Ana bu süre zarfında sizde yandalı oluşturmuş oluyorsunuz.Aynı işlem doruk dal içinde geçerli.Böylece binbir zahmetle oluşan uzun sürgünlerin yarısını yandal oluşşun diye kesip atmıyoruz ve ağaçlarımız daha kısa sürede büyümüş oluyorlar.Uygulaması İspanya daki sistemin incelenmesiyle daha detaylanır sanıyorum.

ahmettugrul55
27-01-2014, 13:29
bu sayfada ki 44. videolu mesajımda bende bu konuyu s. lilium'a sormuştum.sanırım İ budama uygulaması buna deniyor.yandal oluşturmak için boyunlu gözün1 cm üzerinden kabuk ta kesikler açılıyor.
bu konuya sn . lilium forumda cevap yazmıştı.
cevabı beni bu uygulama yapma konusunda tereddüde sevk etti.
sn. lilium siz de yan dal oluşturmak için buna benzer bir uygulama yaptığınızı hatırlıyorum

ism
27-01-2014, 14:34
Sayın ahmettugrul55
Adı gecen 44. videolu mesajdaki uygulamayı liderdal ve çok hızlı büyüyen yandallarda temmuz ayına kadar gerek duyuldukça uygulamak nasıl olur acaba.Yıl içinde bikaç defa dallanma sözkonusu olabilir mi?Bu tür bir uygulama deneyen var mı ki?

ahmettugrul55
27-01-2014, 21:54
benim bahçem daha yeni 1. yaşını doldurdu. dolayısıyla buna bezer bir uygulama yapacağım bir cevizim olmadı.ama bu yıl büyüme sezonu için düşünmüştüm ve forumda sordum.
forumda hızlı uzayan bir ceviz de tepe vurumu nu haziran ayı sonuna kadar tepe kesimi yaparak büyümeyi yandal oluşumuna sevk etmem tavsiye edildi.gereksiz ağacı yaralamalar ile ağacı strese sokmamak gerektiği tavsiye edildi.

tabi hala aklımda tepe kesimsiz yandalları harekete geçirmek kaldı:)uygulama yapınca fotograflayıp paylaşıma açacağım

Lilium
27-01-2014, 23:15
Efendim, açılımı aynen öyle (İ) budama ,yeni bir şekil olsa gerek.

Yeni bir şekil değilde yeni bir isim, hem bayağı sosyetik olmuş:) (İ) budama, bir yerlere yazayım bare.

Sözü geçen budamanın benzerini yapmışız, 02.30 değinmişiz.

https://www.youtube.com/watch?v=YN9pFjT4SOs

Dalların uçlarını kesmeyip yandal oluşumu itediğiniz gözün üzerinden cember şeklinde bir kesik atıp surgüne giden enerjiyi bir süreliğine kesiğin atındaki göze verip onun daha hızlı sürmesini sağlıyorsunuz

Olabilir, fakat bunu dengeleyebilmek çok önemli,

Örneğin: Bunu yaptınız ve göz uyandı, göz uyandıktan sonrada yarada kapandı lider ya da dal hızla liderliği alacak uyanan gözün çalışması duracak.

Bunlar küçük nüanslar buralara çok takılmayın, önce budamayı iyi öğrenelim tecrübemiz arttıkça sonra bu uygulamaları deneyelim.
Bu tür uygulamalar zaman olarak da zaman alır.

sn . lilium forumda cevap yazmıştı.
cevabı beni bu uygulama yapma konusunda tereddüde sevk etti.

Sayın ahmettugrul55, tereddüdünüz nedir? cevabım tatminkar değilmiydi?

ahmettugrul55
28-01-2014, 01:19
sn lilium
fidana çok fazla yaralamak zorunda olduğumuzdan ,bu uygulama konusunda tereddüt ettim
tesbitinize için tekrar teşekkür ederim

ism
28-01-2014, 16:27
Sayın Dostlar

Cevize özel budama zamanları konusunda avrupa manşeyli kaynaklarda iki dönem öneriliyor.
1. Ağustos 15 Eylül15 arası
Gerekçe; Budamayla olusan yaranın kıştan once iyileşmesini sağlamak, çünkü ceviz özsu akışının bu günlerden sonra zayıflayıp yaradan uzun süre su akışının olmayacağı. Henüz verime yatmamış genç bahçeler için uygulanabilir gibi gözüküyor.
2.Kasım ortasından Aralık ortasına kadar.
Gerekçe ;Yılın bu döneminde agaçlarda su sirkülasyonu olmadığından zararın az olacağı yönünde ki tercih sözkonusu.Burada donlu havalar önerilmeyip,bu dönemde yaraların kapanamayacağı belirtiliyor.Dolayısıyla yarayerleri bir koruyucuyla kamufle etmek lazım.

O kaynaklarda, diğer meyvelerden ayrı olarak özellikle cevizdeki özsu kanamalarından imtina edilmesi önerilerek bu tarihler verilmiş,ve cevizin yarasını yavaş kapatması önemsenmiş.
Ayrıca ceviz ağaçlarında verim yükseltmek için budamanın elzem olmadığını,aksine cevizde budamanın ,doğası gereği hızlı büyüyen ağacı küçültmek **** küçük kalmasını sağlamak için yapıldığı görüşü hakim.
Başka bir öneride, hemen hasat sonrası.

Ercan22
19-02-2014, 17:42
470534 12 mart 2013 tarihinde 50 adet chandler cinsi ceviz fidanı ektim.Fakat resimde de görüldüğü gibi on beşe yakın fidanımın üst bölümde yer alan sürgünler sağlıklı bir büyüme gerçekleştirmedi, alttaki sürgün hızlı bir şekilde büyüyerek lider konumuna geçti.Bu şekilde gelişim gösteren fidanlarımı nasıl budamalayım? Resimde işaretlediğim yerlerden budama yapsam uygun olur mu??Bir de 1 yaşını geçmiş olan fidanlarda, aşı yerlerinin toprağın altıda kalması sorun yaratır mı? Saygılar...

formullaone
19-02-2014, 19:22
Sayın ercan22,kesiminiz doğru. Lider gelişen dalları bu şekilde kesip,daha uzun bir herek yardımıyla düz şekilde bağlayınız.

Diğer taraftan,liderlerin tepe vurma yüksekliği size kalmış bir durum,eğer yüksek bir taç yapısı isterseniz daha yukarıdan,alçak bir taçlanma isterseniz de daha aşağıdan vurabilirsiniz.

Bu yükseklik genellikle,kişilerin tercihine göre,bahçenin büyüklüğüne göre,traktörle işlenip işlenmemesine göre ve sert rüzgarlara açık olup olmadığına göre değişiyor.

Aşı yerlerini en azından 4-5 yıl açık tutun ki,güneş görsün ve iyice kapansın. Ben, 3. yazına girmelerine rağmen,alçak dikim olan fidanların aşı yerlerini ilk ve sonbaharda mutlaka kürekle açıyorum. Siz de,toprak tavına gelince açın mutlaka.

Ercan22
19-02-2014, 21:53
formullaone verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Siteye yeni üye oldum cevizlerimin gelişimini ilerleyen zamanlarda tekrar paylaşıcam iyi geceler...

Lilium
22-02-2014, 23:29
on beşe yakın fidanımın üst bölümde yer alan sürgünler sağlıklı bir büyüme gerçekleştirmedi, alttaki sürgün hızlı bir şekilde büyüyerek lider konumuna geçti.

Büyümeyen sürgünde bir sorun var mutlaka, ya kabukta bir zarar ya don zararı ya kurt zararı, ilk akla gelenler bunlar.

1 yaşını geçmiş olan fidanlarda, aşı yerlerinin toprağın altıda kalması sorun yaratır mı?

Evet sorun yaratır, 4-5 yaşına kadar aşı yeri kapanıp ağaç kabuğu kalınlaşıncaya kadar aşı yeri toprak altında kalmamalı.

Ercan22
24-02-2014, 10:17
Sayın Lilium fidanlarımı biraz geç kalarak 12 mart 2013 tarihinde ektim ve tepelerini 80-90 cm gibi vurdum, sanırım yüksekten tepe vurmam nedeniyle kökler yeterince gelişmeyip üst bölümdeki sürgünlerin gelişimi için gerekli besin ulaşmadı verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Lilium
24-02-2014, 10:57
Şimdi daha iyi anladım.

Bir çok yerde sözünü ettiğim "Aşının iki üç göz üzerinden kesiniz" cümlemi haklı çıkaran bir durum için güzel bir fotoğraf

Sizinki yine fene değil bu kadar bile olmayabilirdi.

Ektiniz ve 80-90 santimlerden tepe kesimi yaptınız, çok yerde bahsettiğim gibi ektiğiniz açık köklü fidanı aşının iki üç göz üzerinden kesseydiniz daha dikey ve daha kuvvetli bir lideriniz olabilirdi, bu yıl 1.20- 1.50 lerden tepe kesimi yaparak yan dallanmaya teşvik ederdiniz

ahmettugrul55
24-02-2014, 11:17
sn. lilium
bu gelecek büyüme döneminde ancak1.20 -1.50 lere gelen ağaçlarların tepeleri vurulur mu?
vurulursa en son hangi aya kdar yapılabilir.

Lilium
24-02-2014, 11:39
Bu genel olarak mart ayında yapılır, 1.20- 1.50 lere gelmeyenler haziran ayına kadar bu seviyelere gelmişseler tepe kesimi yapılabilir, gelmemişseler bir sonraki mart ayına bırakılmalıdır.

kamil keskin
25-02-2014, 21:23
Nail abi,
Önümüzdeki hafta cevizlerin budamalarını yapmayı planlıyorum.Ekteki resimdeki gibi çift lider olduğu zaman ikisinden birisini kesmemiz gerekiyor.Benim ikilimde kaldığım şey hangisinin kesileceği?

Lilium
25-02-2014, 22:53
Chandlerin bir özelliği çatal dal dediğimiz olay.

Hiç ikilemde kalma,
Bu gibi durumda düzgün, kuvvetli, pişkin, sağlıklı dalı tercih edeceğiz diğerini çıkaracağız.

juglandales
03-03-2014, 12:46
Yaklaşık 5 gün boyunca budama yaptım ve parmaklarımın herbirini arı sokmuş gibi şu anda :)). Ağaçlarda henüz su yürümesi başlamamış.

Sayın Lilium'a bir sorum olucak. Aşağıdaki fotoda görüntülediğim üzere geçen sene uç kesimi yaptığımız ana dallarda yeni sürgün büyümesi ortalama 30 cm'de kalmış fakat bu dalların iki karış altından gereksiz bir sürgün yaklaşık 1-1,5 metre boy atmış. Bunun nedeni ne olmuş olabilir.? Kesim yaparken bu obur sürgünü mü tamamen çıkarmalımıydım yoksa bu sürgünün üst kısmınımı çıkarmalıydım.?

Lilium
03-03-2014, 23:51
Yaklaşık 5 gün boyunca budama yaptım ve parmaklarımın herbirini arı sokmuş gibi şu anda :)). Ağaçlarda henüz su yürümesi başlamamış.

Sayın Lilium'a bir sorum olucak. Aşağıdaki fotoda görüntülediğim üzere geçen sene uç kesimi yaptığımız ana dallarda yeni sürgün büyümesi ortalama 30 cm'de kalmış fakat bu dalların iki karış altından gereksiz bir sürgün yaklaşık 1-1,5 metre boy atmış. Bunun nedeni ne olmuş olabilir.? Kesim yaparken bu obur sürgünü mü tamamen çıkarmalımıydım yoksa bu sürgünün üst kısmınımı çıkarmalıydım.?

Sevgili eralp, fotoğrafı biraz daha aşağıdan çekseymişsin gözlem açısından da daha iyi bir şeyler söylerdik.
Sorunuzu cevaplayayım,
Geçen yıl vurduğumuz yan lider dalda yanlışlık yok, oluşumda normal, vurmuşuz ve alt gözleri uyandırmışız ki olması gereken istediğimizde bu,
Kestiğimiz liderin ucundaki gözün uyanması liderliğini devam ettirmesi kadar Bir alttaki gözün uyanması liderliği alması normaldir olabilir, bu sizin ana yan dalınızın devamıdır obur dal değildir, bu dalı devam ettirir ya da ettirmezsiniz bu sizin terciğiniz şöyle ki, bu dalı ucundan ya da belli bir kesim yaparak liderliği devam ettirebilirsiniz, ya da, bu dalı kesip diğer geçen yıl kesilip gelişmeyen dala tekrar(ona dokunmayarak)liderlik verebilirsiniz.

Budamalardaki amacın birazda meyva gözü oluşmasını sağlamak olduğunu unutmayın ağaç taç yapımızı küçük tutacağız boş çıplak dallar oluşturmayacağız ama tüm bunları yaparken de dengeli yani ağaçın gelişimine göre dengeli yapmak zorundayız, bu dengede budama, gübreleme, sulama ile iç içedir.

Örneğin: bu yıl ağaçlarınız meyvaya yattı ve meyvaya bakayım diye sürgün yapmadı cılız kaldı zayıf kaldı, bu gibi durumda budamalarınızı biraz daha sert yaparak ve toprak tahlili sonuçlarına göre de besin değerlerini biraz artırmak gerekli.

Yani biraz ağaçla karşılıklı konuşmamız gerekli :) Ağaça baktığınızda ağaç size ne söylediğini anlamamız gerekiyor bunu da önceki yıllarda ne yaptığınızı ne verdiğinizi neyi ne kadar verdiğinizi gözden geçirerek anlarsınız.

Bilmem yeterli oldu mu, anlamadığım ya da yanlış anladığım bir yer varsa tekrar yazınız lütfen.

Lilium
04-03-2014, 00:15
Biraz daha açıklık getireyim,

473798

Şıklar.

1- Bu yılki dala liderlik vereceksen işaretlediğim gibi kesebilirsin.
2- bu yılki dala liderlik vereceksen 2 nolu yerden kesmeyebilirsin bu dal meyvaya yatar.
3- bu yılki dalı kesip 2 noya liderlik verebilirsin.
4- bu yılki dalı bırakıp 1no işaretlediğim yerden kesip liderlinini devam ettirir 2 noyuda ellemeyip hem meyvaya yatar hem ileriki yıllar için yedek tutabilirsin.

Ama bunların birine karar verip uygulamalısın.

juglandales
04-03-2014, 09:08
Biraz daha açıklık getireyim,

473798

Şıklar.

1- Bu yılki dala liderlik vereceksen işaretlediğim gibi kesebilirsin.
2- bu yılki dala liderlik vereceksen 2 nolu yerden kesmeyebilirsin bu dal meyvaya yatar.
3- bu yılki dalı kesip 2 noya liderlik verebilirsin.
4- bu yılki dalı bırakıp 1no işaretlediğim yerden kesip liderlinini devam ettirir 2 noyuda ellemeyip hem meyvaya yatar hem ileriki yıllar için yedek tutabilirsin.

Ama bunların birine karar verip uygulamalısın.

Nail abi çok aydınlatıcı oldu teşekkür ederim. Ben uygulamalarımda genelde 4 numarada açıkladığın gibi yaptım. Kolay gelsin...

ykaya194
04-03-2014, 09:43
Nail abi çok aydınlatıcı oldu teşekkür ederim. Ben uygulamalarımda genelde 4 numarada açıkladığın gibi yaptım. Kolay gelsin...

Benim önerim ise şöyle: 1 nolu ve resmin sağında gözüken dalın %60 şından fazla keserek 2 nolu dalı lider olarak bırakmanız. Nedenine gelince; 1 nolu dal yana doğru uzamış ve ileride çevresinde (lider dal) dengeli yandal oluşturulması zor olur. Hala yapabilirsiniz ancak yinede karar sizin.

Kolay gelsin.

juglandales
05-03-2014, 07:48
Benim önerim ise şöyle: 1 nolu ve resmin sağında gözüken dalın %60 şından fazla keserek 2 nolu dalı lider olarak bırakmanız. Nedenine gelince; 1 nolu dal yana doğru uzamış ve ileride çevresinde (lider dal) dengeli yandal oluşturulması zor olur. Hala yapabilirsiniz ancak yinede karar sizin.

Kolay gelsin.

Teşekkür ederim ykaya194. Görüşlerinizi dikkate alacağım.

formullaone
06-03-2014, 18:02
Chandlerin bir özelliği çatal dal dediğimiz olay.

Hiç ikilemde kalma,
Bu gibi durumda düzgün, kuvvetli, pişkin, sağlıklı dalı tercih edeceğiz diğerini çıkaracağız.

Sayın Lilium, bu fotoğraftaki kısa sürgünleri yan dal yapmak istiyorum. Ancak boyları 30 cm ile 60 cm civarında. Böyle kısa olmalarına rağmen yine de, (hızlı gelişsinler diye sert olarak %50-%60 civarı) geri kesim yapmalı mıyım ? Ya da bu yaz dokunmamalı mıyım ? Bir sürgünü geri kesim yapmak için belli bir boya ulaşmış olması mı gerekir ? Teşekkürler.

Lilium
07-03-2014, 00:12
Sayın formullaone, sanıyorum başlıktaki ilk videoyu iyi izleyememişsiniz, konu hemen hemen aynı alt dalları çalıştırmak

Bir izleyin anlamadığınız yer olursa yine cevaplarım.

Bir sürgünü geri kesim yapmak için belli bir boya ulaşmış olması mı gerekir

Hayır,

Anlatması zor bir soru, inşallah anlatabilirim.

Bir sürgünün geri kesim yapmak için belli bir boya ulaşması gerekmiyor. O sürgünden ne yapmak istediğinizi bilmeniz gerekiyor ve buna göre müdehale gerekiyorsa ya da nereye gerekiyorsa orayı bilip ona göre müdehale.

O sürgünün ilerideki görevi ne olacak? o sürgün ağaçın neresinde? hangi görevi üslenecek? (vs) tüm bunlar filize nasıl ne kadar müdehale edilmesine karar verdirir.

Fotoğraftaki gibi alttaysa farklı uygulama üstteyse farklı uygulama yapmak gerekiyor.

Alttaysa ve biz bunu geliştirmek istiyorsak üstünü normalden fazla keserek ve geliştirmek istediğimiz dallara dokunmayarak serbest bırakıyoruz,

Üstteyse altlara normal bir kesim yapıyoruz üsttekine gelişim durumuna göre ya az ya da hiç dokunmuyoruz bu denge budayıcının ağaçın gelişimini göz önüne alarak uygulayacağı bir karardır.

TreeKing
07-03-2014, 00:13
@Lilium Buradan yazarsanızda sevinirim.

Sayın Lilium, bu fotoğraftaki kısa sürgünleri yan dal yapmak istiyorum. Ancak boyları 30 cm ile 60 cm civarında. Böyle kısa olmalarına rağmen yine de, (hızlı gelişsinler diye sert olarak %50-%60 civarı) geri kesim yapmalı mıyım ? Ya da bu yaz dokunmamalı mıyım ? Bir sürgünü geri kesim yapmak için belli bir boya ulaşmış olması mı gerekir ? Teşekkürler.videodan anladığım kadarıyla(1. video) alt dalların gelişmesi için üst dallardan kesim yapmak gerekiyormuş galiba yarısı ve ya daha fazlası olarak, siz alttakini kesecem demişsiniz galiba öyle olmaması gerekiyor gördüğüm kadarıyla ama yani boyu iyi duruyor yarın problem çıkarmazmı altına nasıl gireceksiniz :D Bizim bahçede bu tür budanmamış cevizler olduğu için söylüyorum :D Siz bence yan dallardan vazgeçin. Yoksa sonra problem çıkarır. belli çekildeki dalları bırakın.

Cevize gelirsek lider diyebileceğimiz yer ne tarafa uzanıyor bana sağ taraf gibi geldi ama kendinize doğruda olabilir. Sağ tarafa ise 1-2-3 leri kesip, "o" işaretli yerden yeni bir sürgün çıkarmaya çalışmanız iyi olur gibi. Kendinize doğru uzanıyorsa o lider diyebileceğimiz o zaman 1 numara kalsın derim 2-3 kesin yine. Benim düşündüğüm bu kabataslak haliyle, bilmem daha çok bilenler ne düşünüyordur. :)

formullaone
07-03-2014, 06:34
Sayın formullaone, sanıyorum başlıktaki ilk videoyu iyi izleyememişsiniz, konu hemen hemen aynı alt dalları çalıştırmak

Bir izleyin anlamadığınız yer olursa yine cevaplarım.

Hayır,

Anlatması zor bir soru, inşallah anlatabilirim.

Bir sürgünün geri kesim yapmak için belli bir boya ulaşması gerekmiyor. O sürgünden ne yapmak istediğinizi bilmeniz gerekiyor ve buna göre müdehale gerekiyorsa ya da nereye gerekiyorsa orayı bilip ona göre müdehale.

O sürgünün ilerideki görevi ne olacak? o sürgün ağaçın neresinde? hangi görevi üslenecek? (vs) tüm bunlar filize nasıl ne kadar müdehale edilmesine karar verdirir.

Fotoğraftaki gibi alttaysa farklı uygulama üstteyse farklı uygulama yapmak gerekiyor.

Alttaysa ve biz bunu geliştirmek istiyorsak üstünü normalden fazla keserek ve geliştirmek istediğimiz dallara dokunmayarak serbest bırakıyoruz,

Üstteyse altlara normal bir kesim yapıyoruz üsttekine gelişim durumuna göre ya az ya da hiç dokunmuyoruz bu denge budayıcının ağaçın gelişimini göz önüne alarak uygulayacağı bir karardır.

Sayın lilium, videolarınızı izledim ancak sanırım tam anlayamamışım. Sizin videonuzdaki ağacın üst tarafında daha güçlü gelişen sürgünler var ama bu ağaçta üst tarafta sürgün yok,sadece lider var.

Lider oldukça yüksek,tepesini vurup 80cm-90cm boşluk verip 2. kat yapmaya teşvik ederim,alttaki kısa sürgünlere dokunmam,bu yaz uzayıp iyice güçlensinler. Teşekkür ederim tekrar.

formullaone
07-03-2014, 06:37
@Lilium Buradan yazarsanızda sevinirim.

videodan anladığım kadarıyla(1. video) alt dalların gelişmesi için üst dallardan kesim yapmak gerekiyormuş galiba yarısı ve ya daha fazlası olarak, siz alttakini kesecem demişsiniz galiba öyle olmaması gerekiyor gördüğüm kadarıyla ama yani boyu iyi duruyor yarın problem çıkarmazmı altına nasıl gireceksiniz :D Bizim bahçede bu tür budanmamış cevizler olduğu için söylüyorum :D Siz bence yan dallardan vazgeçin. Yoksa sonra problem çıkarır. belli çekildeki dalları bırakın.

Cevize gelirsek lider diyebileceğimiz yer ne tarafa uzanıyor bana sağ taraf gibi geldi ama kendinize doğruda olabilir. Sağ tarafa ise 1-2-3 leri kesip, "o" işaretli yerden yeni bir sürgün çıkarmaya çalışmanız iyi olur gibi. Kendinize doğru uzanıyorsa o lider diyebileceğimiz o zaman 1 numara kalsın derim 2-3 kesin yine. Benim düşündüğüm bu kabataslak haliyle, bilmem daha çok bilenler ne düşünüyordur. :)

Sayın treeking,size de teşekkür ederim cevabınız için. Ancak,fotoğrafta görünmüyor ama ağacın gövdesi 1.10 cm den fazla yükseklikte ve yeterli. Bu yüzden o kısa sürgünleri 1. kat yan dalları olarak geliştiricem. Yukarı çıkan dal da lider zaten.

ykaya194
07-03-2014, 07:22
Bence, 2 nolu ve B işaretli dalı dipten kesin. Resmin sol, arka ve 1 nolu dalları 3 adet yan dal olarak bırakın. Soldaki dalı budayın ve lider dalın tepe vurmasını yapın. Bu şekilde bütün gücü kısa kalan arka ve 1 nolu dala vermiş olursunuz.

Kolay gelsin.

kamil keskin
07-03-2014, 09:51
Ben bu hafta cevizlerin budamasını yapmayı düşünüyorum.Ama hava yağmurlu olacak gibi gözüküyor.Yağmurlu havada budama yapmanın bir sakıncası olur mu ?

Lilium
07-03-2014, 11:44
Bahsetmiş olduğunuz budama şeklini yapmak istiyorsanız bu şekilde bir budama yeterlidir.

474298

- Liderin tam uzunluğu gözükmüyor ona işaret koyamadım
Bu tür eğri liderleride mutlaka herek ile bağlayıp dik olacak şekilde düzeltin. Bir yıl bağlı kalaması yeterli olur.

Lilium
07-03-2014, 11:50
Bence, 2 nolu ve B işaretli dalı dipten kesin. Resmin sol, arka ve 1 nolu dalları 3 adet yan dal olarak bırakın. Soldaki dalı budayın ve lider dalın tepe vurmasını yapın. Bu şekilde bütün gücü kısa kalan arka ve 1 nolu dala vermiş olursunuz.

Kolay gelsin.

Resimde dal yönlerini yanıltabiliyor, dal yönleri eşit açılardaysa ya da eşit açılığa bağlama germe yöntemiyle gelebilecekse sizin dediğiniz şekilde uygundur.

Lilium
07-03-2014, 11:55
Yağmurlu havada budama yapmanın bir sakıncası olur mu ?

Yağmurlu havalarda yapmasanız iyi olur, yağmurlu nemli rutubetli havalar mantari hastalıkların çoğaldığı yaygınlaştığı bulaştığı dönem, yağışsız ağaçlardaki nemin kalktığı zaman yaparsanız daha isabetli olur.

ykaya194
07-03-2014, 12:37
Yağmurlu havalarda yapmasanız iyi olur, yağmurlu nemli rutubetli havalar mantari hastalıkların çoğaldığı yaygınlaştığı bulaştığı dönem, yağışsız ağaçlardaki nemin kalktığı zaman yaparsanız daha isabetli olur.

Alıntıya ilave yapayım. önümüzdeki günlerde (pazartesi) yurdumuz soğuk ve yağışlı hava etkisine giriyor. Biraz daha beklemenizi tavsiye ederim.

TreeKing
07-03-2014, 12:54
Ne kötü ki 1 hafta önce budamaları bitirmiştim sonra bir anda yağmur yağdı :( Daha birde havalar soğuk olacakmış vay bu sene halimize :(

juglandales
11-03-2014, 09:47
Mart ayında ağaçları budadıktan sonra gözler henüz uyanmadan 0C ve -1C lerin görülmesinin bir zararı olur mu.?

Sonuçta DON olayı ayrı bir durum değilmidir.?

kamil keskin
14-03-2014, 08:40
Aklıma takılan bir soru var.
Şimdi dalın kesiminde kırmızı 1 ve kırmızı 2 nodan kesimi yaptık.Mavi 1 ve 2 no ile gösterdiğim yerin üstünden de kestik.Buraya kadar her şey tamam.Dalın ucundan çıkacak sürgün 1 mavi numaralı sürgünden içe doğrumu yoksa 2 mavi numaralı sürgünden dışa doğrumu verilecek.Eğer 1 numaralı mavi sürgünden verilecekse hemen üstünden;2 numaradan verilecekse aynen kesilmesi uygundur.
Doğrumuyum

juglandales
14-03-2014, 08:55
Sayın Kamil Keskin budama yaparken kesim dışa bakan göz üzerinden yapılmalı ve bu gözün sürmesi istenmektedir. İç tarafa bakan gözün sürmesi tercih edilmez. Bu yüzden Lilium'un işaretlediği (mavi 2) kırmızı çizgiden kesim yapılması uygundur.

copur 09
14-03-2014, 11:43
2 numaradan kesilirse ağaç hepten sola gidecek gibi.

juglandales
14-03-2014, 14:17
2 numaradan kesilirse ağaç hepten sola gidecek gibi.

Fotograf bazen yanıltıcı olabiliyor. Aslında iki dal üst üste duruyor.

kamil keskin
18-03-2014, 05:45
Pazar günü budamaları yaptım.Resimler de gördüğünüz hatalar var mı.

deli_dervish
18-03-2014, 07:10
lider dal için uç alımını biraz daha fazla yapabilirdiniz eger dalı büyütmek istiyorsanız, biraz uzun kalmış gibi geldi bana

ykaya194
18-03-2014, 08:39
476663

Resimde pek anlaşılmıyor ancak görünen şu; 3 ile 4 nolu dallar birbirine yakın birini dipten kesmelisiniz_ki dallar arası açıklık dengeli olsun. Eğer 4 nolu dal 2 nolu dalın filizi ise mutlaka onu kesmelisiniz çünkü içeride kalmış.Birde lidere parelel giden ince dalı yana doğru şimdiden eğmelisiniz.

Lider biraz uzun kalmış ve işaretli dalların uçları da işaretli yerden kesilmeli görüşündeyim.

Kolay gelsin.

kamil keskin
18-03-2014, 08:56
Teşekkür ederim yorumlarınız için Bir kaç daha örnek resim daha var.Boyutları çok büyük olduğu için atamadım.
Akşama atacağım inşallah.Bu arada ilk verdiğim resim budanmamış şekli,ikinci resim budanmış şekli

kamil keskin
18-03-2014, 09:02
476663

Resimde pek anlaşılmıyor ancak görünen şu; 3 ile 4 nolu dallar birbirine yakın birini dipten kesmelisiniz_ki dallar arası açıklık dengeli olsun. Eğer 4 nolu dal 2 nolu dalın filizi ise mutlaka onu kesmelisiniz çünkü içeride kalmış.Birde lidere parelel giden ince dalı yana doğru şimdiden eğmelisiniz.

Lider biraz uzun kalmış ve işaretli dalların uçları da işaretli yerden kesilmeli görüşündeyim.

Kolay gelsin.

2 nolu dal ve 4 nolu dal ayrı dallar.Resimde pek anlaşılmıyor ama Dalların birisi batıya birisi kuzeye bakıyor.

ykaya194
18-03-2014, 10:55
2 nolu dal ve 4 nolu dal ayrı dallar.Resimde pek anlaşılmıyor ama Dalların birisi batıya birisi kuzeye bakıyor.

4 nolu veya 3 nolu dalı dipten kesmelisiniz_ki 1. kat oluşumunda lider + 4 adet yan dal olsun, ayrıca 2 nolu dalın gelişmesinede engel olmasın. İleri yaşlarda fazla yan dal istenir ancak ilk bir kaç yıl içinde 4 yan daldan fazlası pek tercih edilmez.

kamil keskin
18-03-2014, 20:05
İkinci ve dördüncü resim budanmış hali

ykaya194
18-03-2014, 20:48
476808

3 nolu dal, 4 nolu dalın üstünde ve birbirine yakın gözüküyor. 3 veya 4 nolu dal dipten kesilebilir. 6 ile 7 nolu dallar zayıf kalmış biri kesilmeli. 5 no ise dal olup olmadığı belli değil, şayet dal ise 2 ve 5 nolu dallar ön ve arkada olmuş olur, bu durumda 3 nolu dal kesilir. 1 ve 4 nolu dallar sağ ve solda kalır böylelikte 1. kat 4 yan dal ve 1 liderden oluşur. 6 ve 7 nolu kısa dallarda budanır.

Kolay gelsin.

sarısulu
11-04-2014, 10:02
sn lilium ben bursa iznikten aranıza yeni katılıyorum 150 ağaç cevizim var telefonla görüşme imkanımız varmıdır 535 3706383 ahmet

Lilium
11-04-2014, 10:45
Cevapsız aramalarınıza bakınız lütfen

hdoğan
04-05-2014, 19:03
Sayın lilium tohumdan yerine ektiğim ve chandler'e yama durgun göz aşısı ile aşıladığım 2 fidanda boyunlu gözleri 30 marttaki soğuklar vurdu düğme gözlerde bir şekilde zarar görmüş, ama aşı yaması yeşil ve çok sağlıklı görünüyor. Bu yamalardan (nokta gözden) aşı sürgünü sürermi? selamlar

Lilium
04-05-2014, 23:19
Muhtemelen aşı üstünü kestin, bu durumda altlardan patlayan gözleri bırak çalışsınlar (gelişsinler) onlar gelişirken su iletişiminide sağlarlar ağaç öz suyu daima uç noktaya huçum eder belki bu esnada da nokta gözü harekete geçirebilir, geçirmezse de alttan patlayan sürgünlere ağustosta göz aşısı koymaktan başka çare kalmıyor.

ahmettugrul55
05-05-2014, 11:24
SN. LİLİUM
30 mart soğuklarından etkilenen 1. yaşını bitirmiş fidanların kuruyan yerlerini güçlü süren göz üzerinden kesmiştim.bir kaç tanesinde boyunlu göz den değil altındaki düğme göz den sürgün vermiş.sizce bu ana dal olma konusunda ilerde sorun çıkarır mı?

Lilium
05-05-2014, 23:04
Hayır sorun çıkarmaz, niye çıkarsın ki, ilk başlarda biraz açılı bir dal görünümünde olabilir bunu herek yardımıyla dikleştirirsen zamanla düzelecektir.

geo2007
06-05-2014, 19:24
SN. LİLİUM
30 mart soğuklarından etkilenen 1. yaşını bitirmiş fidanların kuruyan yerlerini güçlü süren göz üzerinden kesmiştim.bir kaç tanesinde boyunlu göz den değil altındaki düğme göz den sürgün vermiş.sizce bu ana dal olma konusunda ilerde sorun çıkarır mı?
Sayın ahmettugrul55.. Çok merak ettiğim bir sorunun cevabını sizin ve usta Lilium'un vasıtasıyla öğrenmiş oldum. Teşekkürler.

formullaone
11-06-2014, 19:54
Arkadaşlar, bahçemdeki Pedro ağaçlarına mart ayında tepe kesimi yaptım ve yan dal oluşturdular. Oluşan yan dallar şimdiden 1.5- 2 metreye ulaşmış durumda. Yere doğru eğiliyorlar ve çok hızlı uzuyorlar.

Bu yan dalları, bu günlerde geriye doğru %50 civarı kessem doğru olur mu ? Seneye mart ayına kadar beklemeli miyim? Eğer kesmezsem yaz sonuna kadar 4 metreye ulaşıp yere değicek, kırılıcak ya da aşırı büyümeden dolayı çıplaklaşma olusacak diye korkuyorum.

ncp1963
12-06-2014, 08:39
Arkadaşlar, bahçemdeki Pedro ağaçlarına mart ayında tepe kesimi yaptım ve yan dal oluşturdular. Oluşan yan dallar şimdiden 1.5- 2 metreye ulaşmış durumda. Yere doğru eğiliyorlar ve çok hızlı uzuyorlar.

Bu yan dalları, bu günlerde geriye doğru %50 civarı kessem doğru olur mu ? Seneye mart ayına kadar beklemeli miyim? Eğer kesmezsem yaz sonuna kadar 4 metreye ulaşıp yere değicek, kırılıcak ya da aşırı büyümeden dolayı çıplaklaşma olusacak diye korkuyorum.

merhaba derin kesmek yerine uç alımı ile durdurabilirsiniz. ucunu alınca kendi içinde yan dalcıklarını yapmaya çalışacak ve uzunlamasına gitmesi duracaktır.

barba1981
14-06-2014, 01:36
İlk yılında olan ve soğuktan etkilenen kuruyan lider durumdaki dalın alttından sürüyen güçlü sürgünlerde bazıları çiftli gelişmekte ;fidanın güçlü bir yapıya sahip olması ve boyuna uzaması için bu güçlü süren sürgünleri teke indirmeli miyim?Şu zamanda fazla sürgünleri seyreltmek doğru mu?

ncp1963
14-06-2014, 06:39
İlk yılında olan ve soğuktan etkilenen kuruyan lider durumdaki dalın alttından sürüyen güçlü sürgünlerde bazıları çiftli gelişmekte ;fidanın güçlü bir yapıya sahip olması ve boyuna uzaması için bu güçlü süren sürgünleri teke indirmeli miyim?Şu zamanda fazla sürgünleri seyreltmek doğru mu?

merhabalar

sürgünü tümden almak yerine istemediğiniz sürgünün ucunu koparın eğer fidan güçlü ise koprdığınız yerden sürmek isteyecektir takip edip onuda alın önümüzdeki budama mevsiminde ucunu aldığınız sürgünü kökten çıkarın.

bu sizin için avantaj olacaktır benim bahçemde en az on tane tepe sürgün kuşlar tarafından kırıldı eğer alttaki sürgünü çıkarmış olsaydım ağaç yeni sürgün yapsın diye beklemek zorundaydım. çıkarmadığım için alt sürgünler hemen liderliği alıp daha hızlı gelişmeye başladılar. bende hemen üzerlerinden tekrardan tepe vurumu yapıp liderliği onlara verdim.

kabakoz
18-07-2014, 15:18
Arkadaşlar bu sene dikilen fidan sonradan resimde görüldüğü gibi 3 lü çatal oluştu tepelerini mi yoksa dipten mi keseyim oluşan sürgünleri yoksa seneye budama zamanımı müdahale edeyim?

ahmettugrul55
18-07-2014, 19:43
lider olan hariç digerlerinin ucunan alıp büyümelerini durdurun.budama zamanı lider 150-170 civarı ise tepe vurumu yapıp digerlerini çıkartın.bu ayda dallara dokunmayın kökler çalışsın.

sukruosman
26-08-2014, 00:17
615 tüplü fide ile (8x4 aralıkta) ceviz bahçemizi kurduk.
Yaklaşık bir yaşına girecek olan fidelerin budaması nasıl ne zaman yapılmalı?

sukruosman
27-08-2014, 23:56
değerli arkadaşlar....budama konusunda uygulamalı bilgi ve hizmet alabileceğimiz, tavsiyeniz olacak ekip veya şahıslar var mıdır acaba? yardımcı olursanız sevinirim...

Lilium
28-08-2014, 01:11
Üstadım bilgi sitemizde oldukça var diyebilirim, budama konusuna gelince bir ziraat mühendisine budamayı anlatmak tereciye tere satmak gibi olacak, ama yinede buyurun dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışırım.

Yaklaşık bir yaşına girecek olan fidelerin budaması nasıl ne zaman yapılmalı?

Budamalar genelde martta yapılır, ılıman gecen bölgelerde sonbaharda da yapılabilinir ama yinede tercih marttır.

Yeterli boya gelmiş olanlar ( 1.5 ve üstü gibi) mart ayında tepe vurması yapılarak ana yandallarını oluşturmasına teşvik edilir, bu boylara gelmemiş olanlara tepe kesimi yapılmaz yandal catal dal varsa alınır boylanması teşvik edilir.

sukruosman
28-08-2014, 22:08
sn lilium ilginize teşekkür ederim.. amacım ilk budamamızda yanlış yapmamak... yine de bu konuda bir destek alma düşüncesindeyim...

Lilium
28-08-2014, 23:42
Haklısınız ilk budamada yapılan yanlışlıkları düzeltmek bazen yıllara mal olabiliyor, ilk budama önemli olduğu kadar diğer yıllardaki budamalarda önemlidir yapılan hatalar yıllara mal olabiliyor,
ilk yıllarında hata yapılmış bir kaç bahçeye şahit olmuşumdur ve bu hataları yapanlarında ehliyetli kişilerin olması beni daha çok üzmüştür, bu kadar mı beceriksizlik bilgisizlik olur dediğim çok olmuştur, bahçe sahibi kişi ehliyetli kişi olmasına güvenip bahçesini teslim ediyor fakat ehliyetli kişinin cevizle uzaktan yakından ilgisi olmayınca bodur elma budar gibi budayınca malesef ki fidanı bahçeyi mahfetmiş düzeltilmesi yılları alan hatalar yapılmış oluyor.

Yakın olmuş olsak yardım etmek isterdim mersin bana epey uzak, Sormak istediğin herhangi bir şey olursa çekinmeden sorabilirsin bildiğimiz bir şeyse gerek ben gerek forumdaki arkadaşlar ellerinden geldiğince yardımcı olurlar.

gezgin57
29-08-2014, 07:46
sayın lilium .Bu yıl ilkbaharda tamamen buradan yararlanarak ceviz aşısı denemeleri yaptım kısmen de olsa (%50) başarılı olduk çok şükür.Bu aşısı tutan cevizlere nasıl bir işlem yapacağız bilemedim.Kaç dal bırakmalıyız .Bazı sürgünler 2 metreye yaklaştı tepe kesimi yapmalımıyım şu anda? Bir de kafama şu takıldı bu sürgünlerden sadece bir tane bırakıp onun mu dal yapmasını sağlamalıyız? Yardımcı olursanız memnun olurum sevgiler saygılar.

parlasanteberi
29-08-2014, 10:04
Sayın Lilium benim sorumda Sayın "kabakoz" la aynı gibi ama benim sorum şu yandalların uçlarından aldım lider dalı bıraktım liderde az boy verme oldu ama yan dallardan tekrar sürgün vermeler oldu hatta bazılarında gözler çift olarak patladı bu normal mi? Bu yüzden de fazla boy verme olmadı aşağıda resimleri var bakabilirseniz

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314-55.htm sayfada 1644. nolu mesaj

Lilium
29-08-2014, 18:58
sayın lilium .Bu yıl ilkbaharda tamamen buradan yararlanarak ceviz aşısı denemeleri yaptım kısmen de olsa (%50) başarılı olduk çok şükür.Bu aşısı tutan cevizlere nasıl bir işlem yapacağız bilemedim.Kaç dal bırakmalıyız .Bazı sürgünler 2 metreye yaklaştı tepe kesimi yapmalımıyım şu anda? Bir de kafama şu takıldı bu sürgünlerden sadece bir tane bırakıp onun mu dal yapmasını sağlamalıyız? Yardımcı olursanız memnun olurum sevgiler saygılar.

Sayın gezgin57, acemi bir aşıcı için kalem aşıda %50 başarı küçümsencek bir rakam değil kutlarım sizi, nice üstatlar bilirim bu oranı tutturamıyorlar.

Kaç dal bırakacağız ususuna gelirsek bunu aşıları nereye hangi yüksekliğe ya da yan dallaramı yapıldığıyla ilgili bunları bilirsek daha aydınlatıcı cevaplar yazarız, genelde tek gövdeye yapılır tek gövdeye 40-50 santimlere yapılmışsa ve anaç çok kalın değilse ilk budamada mevsiminde tek gövdeye yani tutan kelemlerin en iyi gelişenini bırakıp diğerlerini martta çıkarabiliriz,
Daha yüksek 1-1.20-1.50 lere yapılmışsa bu aşıların her birini yani üç veya dört (dördü geçmemeli) kalemden birini lider yaparak diğerlerini yandal yapılabilir, yalnız bu durumda ileride buralardan aşı yerlerinden yarılmalar görülebilir en sağlıklısı tek kalem üzerinden gövde oluşturmak.

Kalın bir anaça aşılamışsak anacın kesilen yerini doldurmasını beklersek daha iyi yapmış oluruz, doldurduktan sonra budama mevsiminde diğer kalemler çıkarılabilir.

Anaçları kuvvetli yani 8-10 yıllık ağaçlara yapılan aşılar kuvvetli sürgün vererek çok iyi gelişirler 2-3-4 metre olabilirler bu gelişmeleri yeşil ve çok körpe olduğu için yaprakları rüzgar tuttuğundan rüzgarlara dayanamaz kırılabilirler bunları hereklere bağlayarak destek yapmalıyız ya da en son haziran ayı sonuna kadar uç alımı yaparak daha fazla uzamasına engel olunarak yan dal oluşumuna teşvik etmek gerekir, bu aynı zamanda da bir sonraki yıl yapacağı yandallarını da yaptırmış olarak yıl kazanmış olursunuz.

Bu tarihten sonra herhangi bir kesim önermem, önerim bu filizleri sağlam bir şekilde herekleyip ilk bahara sağlam bir şekilde çıkarmanız marttada gelişimine göre dengeli budama yaparak gelişimlerini sağlamak.

.

Lilium
29-08-2014, 20:58
Sayın Lilium benim sorumda Sayın "kabakoz" la aynı gibi ama benim sorum şu yandalların uçlarından aldım lider dalı bıraktım liderde az boy verme oldu ama yan dallardan tekrar sürgün vermeler oldu hatta bazılarında gözler çift olarak patladı bu normal mi? Bu yüzden de fazla boy verme olmadı aşağıda resimleri var bakabilirseniz

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314-55.htm sayfada 1644. nolu mesaj

Sayın parlasanteberi, fidanlarınızı ekerken genel olarak biraz yüksek kesim yapmışsınız aşının üç dört göz üzerinden kesmiş olsaydınız bir çoğu üç nolu resimdeki gibi gözün biri liderliği alıp boy atacaktı

Şu fotoğrafa bakınca

515461

Genel olarak yüksek kesim yapıldığı görülüyor,

İkinci söylemek istediğim bir şeyde fotoğraftaki görülen fidanda bariz bir şekilde görülüyor ki, boyunlu gözler alınmış ve düğme gözler uyanmış hatta en üst lider olacak filiz bile düğme gözden uyanmış. Bu kesinlikle yapılmamalı.

Çok yerde yazılır çizilir ana yan dallarınızı düğme gözden oluşturunuz düğme gözden oluşan dallar daha mukavemetlidir daha açılı dal oluşturursunuz diye, bu doğrudur, fakat siz burada bu yükseklikte yan dal oluşturmayacaksınız ki daha yüksekte oluşturacaksınız o halde bu boyunlu gözlerin alınıp düğme gözlerin bırakılması tamamıyla hatadır, gelişmemelerinin birinci nedenide budur düğme gözlerin birbiriyle liderlik mücadelesidir oysaki en üstte bir iki boyunlu göz en üsttede olması şart değil daha aşşağıda da bir iki boyunlu göz kalsaymış biri liderliği alır daha iyi boy ya da gelişim sağlarlardı, ve bu liderliği almış dal sizin ana gövdeniz olur ve bunun üzerinde istediğiniz yüksekliklerde ana yan dallarınızı oluştururdunuz.

Yani fidanda temel şart en kısa sürede fidanı tepe kesimi yapılması gereken boya getirmektir (1.5- 2- 3 mt) bunun birinci şartı da ekilen fidanı ektikten sonra 2-3-4 göz üzerinden kesip filiz patlattırmak iki üç gözde patlayabilir iyi gelişen liderliği almış demektir iyi gelişeni bırakıp diğerlerini alırız bu alma işlemi de en son haziran sonuna kadardır,

Diğer şekliyse fidanı alırız ekeriz 1-1.20 lerden tepe kesimi yaparız,

Bu şekilde bir yılda 1.5- 2 metre boy yapamazlar olsada tek tük olur 10 - 15 cm dalcık yaparlar ve dalcıklar istenen yükseklikte olmadığı gibi bir de bir yıl geçer ikinci yıl boy atarlar tepe vurumu yani yandal oluşturması üçüncü yıla kalır dolayısıyla yıl kaybetmiş olursunuz.

Üstteki sorunuza gelecek olursak,

Liderlik vermek her ne kadar budayıcının elindedir diyorsam ki, doğrudur, budayıcı hangi filize liderlik vereceğini bilirse sorun olmaz bilmezse sorun olur sizdeki de biraz öyle olmuş gibi.

Yeni ekilen fidanda illada bu filiz lider olacak diye bir şey yok lider gelişime göre tercih edilir bu tercih aşşağıda olur yukarıda olur hiç fark etmez bu birazda fidanın tercihidir aşşağıdan bir göz ilk hareketi liderliği almışsa onu yok etmeden kolay kolay bir başkası liderliği alamaz, siz ucunuda alsanız yine liderliğini sürdürme mücadelesi olacaktır çünkü o bir sıfır öndedir, ve bu evrede de zaman kaybetmiş fidana boy yaptıramamış olacaksınız.

Lideri bırakıp diğer dal uçlarından alıp tekrar patlamaları normal, bu söyleminizin değişiği de olmuş olabilir,Örneğin: belki yandallar liderliği almıştır fark edememişsinizdir sizde illada uçtakine liderlik vereceğim diye uğraştıysanız bu evrede fidan bocalar sizin lider tayin etiğiniz liderliği almaya çalışsa da diğer uçlarını aldığınız dallar güçlüyse liderliği vermemeye çalışırlar yeniden güçlü filiz verip liderliklerini sürdürmek isterler,

Biraz karışık oldu ama umarım anlatabilmişimdir.

sukruosman
30-08-2014, 00:29
sn lilium ilginize tekrar teşekkür ediyorum.. tam olarak düşüncelerimi dile getirdiniz.. onun için ilk budamada tecrübeli ellere ihtiyacım var.. Mart ayına daha var.. bahçemiz gelibolu-çanakkalede.. balıkesir gönen - gelibolu çok uzak değil... sizleri misafir etmekten gurur duyarım... tekrar ilginize teşekkürler...

Lilium
30-08-2014, 16:31
Sayın sukruosman, nickinizde marmaris yazınca bahçenizin orada olduğunu düşündüm, gelibolu yolumun üzeri, şarköy ve keşanda her yıl düzenli budamalarını yaptığım bahçeler var ve dolayısıyla geliboluya mutlaka uğruyorum gemiye binip karşıya geçiyorum. Benim için uygun sizin içinde uygunsa görüşelim bir programa alalım.

Telefonumu özelinize yazıyorum.

sukruosman
31-08-2014, 00:08
sn lilium.. gerekli bilgileri mail olarak size gönderdim... iyi çalışmalar dilerim..

parlasanteberi
01-09-2014, 15:54
Sayın parlasanteberi, fidanlarınızı ekerken genel olarak biraz yüksek kesim yapmışsınız aşının üç dört göz üzerinden kesmiş olsaydınız bir çoğu üç nolu resimdeki gibi gözün biri liderliği alıp boy atacaktı

Şu fotoğrafa bakınca

515461

Genel olarak yüksek kesim yapıldığı görülüyor,

İkinci söylemek istediğim bir şeyde fotoğraftaki görülen fidanda bariz bir şekilde görülüyor ki, boyunlu gözler alınmış ve düğme gözler uyanmış hatta en üst lider olacak filiz bile düğme gözden uyanmış. Bu kesinlikle yapılmamalı.

Çok yerde yazılır çizilir ana yan dallarınızı düğme gözden oluşturunuz düğme gözden oluşan dallar daha mukavemetlidir daha açılı dal oluşturursunuz diye, bu doğrudur, fakat siz burada bu yükseklikte yan dal oluşturmayacaksınız ki daha yüksekte oluşturacaksınız o halde bu boyunlu gözlerin alınıp düğme gözlerin bırakılması tamamıyla hatadır, gelişmemelerinin birinci nedenide budur düğme gözlerin birbiriyle liderlik mücadelesidir oysaki en üstte bir iki boyunlu göz en üsttede olması şart değil daha aşşağıda da bir iki boyunlu göz kalsaymış biri liderliği alır daha iyi boy ya da gelişim sağlarlardı, ve bu liderliği almış dal sizin ana gövdeniz olur ve bunun üzerinde istediğiniz yüksekliklerde ana yan dallarınızı oluştururdunuz.

Yani fidanda temel şart en kısa sürede fidanı tepe kesimi yapılması gereken boya getirmektir (1.5- 2- 3 mt) bunun birinci şartı da ekilen fidanı ektikten sonra 2-3-4 göz üzerinden kesip filiz patlattırmak iki üç gözde patlayabilir iyi gelişen liderliği almış demektir iyi gelişeni bırakıp diğerlerini alırız bu alma işlemi de en son haziran sonuna kadardır,

Diğer şekliyse fidanı alırız ekeriz 1-1.20 lerden tepe kesimi yaparız,

Bu şekilde bir yılda 1.5- 2 metre boy yapamazlar olsada tek tük olur 10 - 15 cm dalcık yaparlar ve dalcıklar istenen yükseklikte olmadığı gibi bir de bir yıl geçer ikinci yıl boy atarlar tepe vurumu yani yandal oluşturması üçüncü yıla kalır dolayısıyla yıl kaybetmiş olursunuz.

Üstteki sorunuza gelecek olursak,

Liderlik vermek her ne kadar budayıcının elindedir diyorsam ki, doğrudur, budayıcı hangi filize liderlik vereceğini bilirse sorun olmaz bilmezse sorun olur sizdeki de biraz öyle olmuş gibi.

Yeni ekilen fidanda illada bu filiz lider olacak diye bir şey yok lider gelişime göre tercih edilir bu tercih aşşağıda olur yukarıda olur hiç fark etmez bu birazda fidanın tercihidir aşşağıdan bir göz ilk hareketi liderliği almışsa onu yok etmeden kolay kolay bir başkası liderliği alamaz, siz ucunuda alsanız yine liderliğini sürdürme mücadelesi olacaktır çünkü o bir sıfır öndedir, ve bu evrede de zaman kaybetmiş fidana boy yaptıramamış olacaksınız.

Lideri bırakıp diğer dal uçlarından alıp tekrar patlamaları normal, bu söyleminizin değişiği de olmuş olabilir,Örneğin: belki yandallar liderliği almıştır fark edememişsinizdir sizde illada uçtakine liderlik vereceğim diye uğraştıysanız bu evrede fidan bocalar sizin lider tayin etiğiniz liderliği almaya çalışsa da diğer uçlarını aldığınız dallar güçlüyse liderliği vermemeye çalışırlar yeniden güçlü filiz verip liderliklerini sürdürmek isterler,

Biraz karışık oldu ama umarım anlatabilmişimdir.

Sayın Lilium Nail Abi diyeyim daha doğrusu; Fidanları budarken 4-5-6 göz olarak bırakıp budadım burada sizinde belirttiğiniz gibi en üstteki dalı lider değilken lider olsun diye çok çaba sarf ettim ama malesef fidanlar kazandı ben alt dalların uçlarından aldım onlar bu seferde sizin de tabir ettiğiniz gibi nokta gözün ucundan aldım bu seferde düğme gözden patlama oldu benim lider verdiğim dal da fazla kıpırdamalar olmadı burada hatamı anladım pişman oldum ama iş işten geçti... Nail Abi size son sorum olacak benim bu sene ve seneye ne yapmam gerekli yani bahara alttaki dalları budayıp en üstten lider dalmı vereyim ne yapmam gerek ?

Lilium
02-09-2014, 00:46
burada sizinde belirttiğiniz gibi en üstteki dalı lider değilken lider olsun diye çok çaba sarf ettim ama malesef fidanlar kazandı ben alt dalların uçlarından aldım onlar bu seferde sizin de tabir ettiğiniz gibi boyunlu gözün ucundan aldım bu seferde düğme gözden patlama oldu benim lider verdiğim dal da fazla kıpırdamalar olmadı burada hatamı anladım pişman oldum ama iş işten geçti...

Fotoğraflardan gördüklerimi sizde teyit ettiğinize göre iyi tahmin etmişim :)

Tüm boyunlu gözler alınınca tüm düğme gözler birlikte harekete geçer ve aralarında liderlik mücadelesi başlar düğme gözlerden biride liderliği alabilir fakat bu genelde bir biriyle mücadeleyle geçer kolay kolay birbirine liderlik vermezler.

Nail Abi size son sorum olacak benim bu sene ve seneye ne yapmam gerekli yani bahara alttaki dalları budayıp en üstten lider dalmı vereyim ne yapmam gerek ?

Bir üst mesajımda da bahsetmiştim lider tercihinizin altta olması üstte olması önemli değil, lideriliği almış dal liderdir, bu alttaysa üstünü keseceksiniz. Üstteyse alttakilerini.

Şu fidanı Örnek verelim.

515804

Şayet 1 nolu dalda diğer dallara göre daha güçlü daha iyi gelişmişlik durumu varsa lider vasfı varsa ana fidanın üsteki kalınlığına bakılmaz, 1 nolu dal lider seçilmisse 2 nolu dal işaretlenen yerden kesilir ve liderlik en iyi gelişen dala verilmiş olur bu dal şayet resimdeki gibi açılıysa herek yardımıyla düzeltilir ilk başlarda yamuk bir gövdemi olacak diye düşünebilirsiniz asla böyle bir düşünceniz olmasın çok değil iki yıl sonra dümdüz olacağını göreceksiniz siz lideri düzeltiniz dik bağlayınız gerisini açıyı ağaç kendi düzeltecektir.

Not: Hiçbir zaman keseceğin dal bırakacağın daldan kalın olmamalıdır sözü doğrudur, fakat ana gövdeyi oluştururken geçerli değildir, daha ileriki safhalarda ağaçlar büyüdükten sonra ağaçtan dal çıkarırken bu söze kesinlikle uyulmalı.

515805

Bu fotoğraftaki gibi ya da daha boylanmış fidanlarınızın alttan çıkan dalları martta budama döneminde alıp 1.20- 1.50 lerden tepe kesimi yaparak mavi işaretlediğim yerlerden daha doğrusu ana yan dallarınızı istediğiniz yükseklikteki gözlerden oluşturabilirsiniz, şayet açılı ana yandal istiyorsanız o bölgedeki boyunlu gözleri koparıyorsunuz alt tarafından çıkan filizlere de gelişmelerine fırsat vermiyorsunuz arada bir gezip çıkanları elinizle sıyırınız. En üstte liderlik için en az iki sağlıklı boyunlu göz bırakınız.

Şu tarihten sonra yapacağınız çok şey yok, bahsettiğim gibi mart budamalarınız da uygulamaları yaparsınız,
Herekleme işini yani lider olarak bırakacağınız açılı lideriniz varsa bunları da hemen mart budamalarından sonra bağlamayınız kırılabilirler, ağaçlara su yürüsün biraz filiz çalışması yapsın o zaman bağlayıp düzeltiniz.

parlasanteberi
02-09-2014, 11:25
Nail Abi çok teşekkür ediyorum yine çok faydalı bir bilgi verdiniz
fidanların 3. ve 5. yıl budamaların da bahçemde seni misafir etmek beni çok mutlu eder eğer mümkünse telden ayrıntılı görüşe bilir miyiz ?

ibas06
02-09-2014, 14:14
Bir üst mesajımda da bahsetmiştim lider tercihinizin altta olması üstte olması önemli değil, lideriliği almış dal liderdir, bu alttaysa üstünü keseceksiniz. Üstteyse alttakilerini.

Şu fidanı Örnek verelim.

515804

Şayet 1 nolu dalda diğer dallara göre daha güçlü daha iyi gelişmişlik durumu varsa lider vasfı varsa ana fidanın üsteki kalınlığına bakılmaz, 1 nolu dal lider seçilmisse 2 nolu dal işaretlenen yerden kesilir ve liderlik en iyi gelişen dala verilmiş olur bu dal şayet resimdeki gibi açılıysa herek yardımıyla düzeltilir ilk başlarda yamuk bir gövdemi olacak diye düşünebilirsiniz asla böyle bir düşünceniz olmasın çok değil iki yıl sonra dümdüz olacağını göreceksiniz siz lideri düzeltiniz dik bağlayınız gerisini açıyı ağaç kendi düzeltecektir.

Not: Hiçbir zaman keseceğin dal bırakacağın daldan kalın olmamalıdır sözü doğrudur, fakat ana gövdeyi oluştururken geçerli değildir, daha ileriki safhalarda ağaçlar büyüdükten sonra ağaçtan dal çıkarırken bu söze kesinlikle uyulmalı.

515805

Bu fotoğraftaki gibi ya da daha boylanmış fidanlarınızın alttan çıkan dalları martta budama döneminde alıp 1.20- 1.50 lerden tepe kesimi yaparak mavi işaretlediğim yerlerden daha doğrusu ana yan dallarınızı istediğiniz yükseklikteki gözlerden oluşturabilirsiniz, şayet açılı ana yandal istiyorsanız o bölgedeki boyunlu gözleri koparıyorsunuz alt tarafından çıkan filizlere de gelişmelerine fırsat vermiyorsunuz arada bir gezip çıkanları elinizle sıyırınız. En üstte liderlik için en az iki sağlıklı boyunlu göz bırakınız.

Şu tarihten sonra yapacağınız çok şey yok, bahsettiğim gibi mart budamalarınız da uygulamaları yaparsınız,
Herekleme işini yani lider olarak bırakacağınız açılı lideriniz varsa bunları da hemen mart budamalarından sonra bağlamayınız kırılabilirler, ağaçlara su yürüsün biraz filiz çalışması yapsın o zaman bağlayıp düzeltiniz.
Nail abi " Boyunlu Göz" ve "Düğme Göz " nasıl belli oluyor ben bir türlü anlıyamıyorum yardımlarınız için teşekkürler

Lilium
02-09-2014, 18:47
Nail abi " Boyunlu Göz" ve "Düğme Göz " nasıl belli oluyor ben bir türlü anlıyamıyorum yardımlarınız için teşekkürler

Düğme göz boyunlu gözün altında ve daha küçüktür, boyunlu göz kırılır ya da koparırsanız düğme göz harekete geçer ve açılı dal oluşturur, düğme gözün altında da nokta göz vardır bunu göremezsiniz.

Burada (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289-52.htm)açıklamıştım mesaj 1552

Lilium
02-09-2014, 18:49
telden ayrıntılı görüşe bilir miyiz ?

Telefon numaramı özelinize yazdım.

muri
10-10-2014, 16:58
Sevgili arkadaslar benim bir sorun olacak yaklasik iki yüz agaclik on dönümlük ceviz bahcemvar kirsehirde kendim yurt disindayim her zaman gelemiyorum budama isini aralik sonu ocak basi gibi yapmakta bir sorun olurmu? Cevap lar icin tesekkürler.

Hhakann
13-10-2014, 21:03
maşallah

ykaya194
25-11-2014, 11:52
Nail bey, aşı ile çeşit değiştirmede yaş olarak aşağı yukarı ne kadar geri kalıyor, örneğin bu sene 6.yaşında olan ağaçlarımı aşıyla chandler'e çevirdim ve aşı sürgünleri yaklaşık 2-3 metre arası tek sürgün şu anda. Baharda tepe vurumunu yapacağım. 4 yıl sonra normalde 10 yaşında olması gereken ağaçlarım aşıdan dolayı 9 yaşındaki ağacın gelişimine mi sahiptir. Yoksa sonraki dört senede tekrar kendi yaşıtı ağaca yetişir mi? selamlar.

Sayın hdoğan.
Siz soruyu Nail Bey'e sormussunuz, kendisi mutlaka bu konuda görüşlerini paylaşacaktır. Ben kendi fikrimi paylaşmak isterim.

Bir ağaçtan alınabilecek verim genelde o ağacın hacmi ve her daldaki meyve gözü sayısıyla doğru orantılıdır. 10 yaşındaki bir ceviz ağacına aşı yaptığınızda ağacın kök yapısı gelişmiş olduğundan sürgünler iyi beslenecek dolayısıyla hızla gelişecek ve bir iki yıl içinde dişi çiçek açarak meyve vermeye başlayacaktır. Sonraki gelişimi ise 3-5 yıl gibi kısa sürede kendi yaşıtları büyüklüğüne ulaşacaktır. Doğru bir budama yapıldığında da yaşıtlarına göre aynı hacim ve aynı meyve gözü sayısına oluşacağından dolayı aynı verim alınabilir.

Selamlar.

hdoğan
25-11-2014, 12:41
Sayın hdoğan.
Siz soruyu Nail Bey'e sormussunuz, kendisi mutlaka bu konuda görüşlerini paylaşacaktır. Ben kendi fikrimi paylaşmak isterim.

Bir ağaçtan alınabilecek verim genelde o ağacın hacmi ve her daldaki meyve gözü sayısıyla doğru orantılıdır. 10 yaşındaki bir ceviz ağacına aşı yaptığınızda ağacın kök yapısı gelişmiş olduğundan sürgünler iyi beslenecek dolayısıyla hızla gelişecek ve bir iki yıl içinde dişi çiçek açarak meyve vermeye başlayacaktır. Sonraki gelişimi ise 3-5 yıl gibi kısa sürede kendi yaşıtları büyüklüğüne ulaşacaktır. Doğru bir budama yapıldığında da yaşıtlarına göre aynı hacim ve aynı meyve gözü sayısına oluşacağından dolayı aynı verim alınabilir.

Selamlar.

Sayın ykaya, açıklamalarınız için teşekkürler. Selamlar

permakültür
23-12-2014, 15:10
Merhaba Arkadaşlar,

İki yaşındaki chandler bahçemde geçen nisan ayında dondan etkilendikleri için 50-60 cm den tepe vurumu yapmak zorunda kaldım. Sonrasında da lider dışındaki dalları temizlemeye çalıştım. Çoğu ağacım tek dal şeklinde, bu mart ayında 1,70 cm civarından tepe vurumu yapacağım o tip ağaçlarda.

Sorum resimdeki gibi yan dal oluşumu yapmış olan ağaçlarımla ilgili. Bu tip yan dal oluşturmuş ağaçlarda tepe vurumu yaparken yan dallarıda kesmem gerekiyor mu? Yoksa bu dalları ilk kat olarak bırakıp sadece uçlarınımı almam gerekiyor.

ykaya194
23-12-2014, 17:28
merhaba arkadaşlar,

iki yaşındaki chandler bahçemde geçen nisan ayında dondan etkilendikleri için 50-60 cm den tepe vurumu yapmak zorunda kaldım. Sonrasında da lider dışındaki dalları temizlemeye çalıştım. çoğu ağacım tek dal şeklinde, bu mart ayında 1,70 cm civarından tepe vurumu yapacağım o tip ağaçlarda.

Sorum resimdeki gibi yan dal oluşumu yapmış olan ağaçlarımla ilgili. Bu tip yan dal oluşturmuş ağaçlarda tepe vurumu yaparken yan dallarıda kesmem gerekiyor mu? Yoksa bu dalları ilk kat olarak bırakıp sadece uçlarınımı almam gerekiyor.

530414

Üç adet yan ve lider dalı mart ayında işaretli yerlerden budama yaparsanız, ideal 1. kat taç oluşumunu elde edersiniz. Bu tarzda gelişen fidanlara başlangıçtan itibaren şekil vermekte kolaylaşıyor.

formullaone
24-12-2014, 07:25
Merhaba Arkadaşlar,

İki yaşındaki chandler bahçemde geçen nisan ayında dondan etkilendikleri için 50-60 cm den tepe vurumu yapmak zorunda kaldım. Sonrasında da lider dışındaki dalları temizlemeye çalıştım. Çoğu ağacım tek dal şeklinde, bu mart ayında 1,70 cm civarından tepe vurumu yapacağım o tip ağaçlarda.

Sayın permakültür, benim de 2. Yıl aynı şekilde dallanan ağaçlarım oluşmuştu. Kesmeye kiyamadim ama hem alçak tac oluştu hem liderle aynı kalınlıkta ve ya daha kalın oldular. Böylece liderin bütün gücünü alıp zayiflattilar. Artık böyle oluşumlara izin vermiyor ve hepsini kesip tepe vurumu yaparak daha açılı ve lidere rakip olmayan dallar oluşturuyorum.

ykaya194
24-12-2014, 10:24
Sayın permakültür, benim de 2. Yıl aynı şekilde dallanan ağaçlarım oluşmuştu. Kesmeye kiyamadim ama hem alçak tac oluştu hem liderle aynı kalınlıkta ve ya daha kalın oldular. Böylece liderin bütün gücünü alıp zayiflattilar. Artık böyle oluşumlara izin vermiyor ve hepsini kesip tepe vurumu yaparak daha açılı ve lidere rakip olmayan dallar oluşturuyorum.

Dikim aralıkları sık olan bahçe ise veya yan dalları hiç budama yapmamış iseniz dediğiniz doğru ancak, bahçeniz 8x6 veya üzeri ölçülerde ise taç yüksekliğini 80-100 cm den oluşturmak bence mantıklı. Yan dal verimi yüksek olan cinslerde 1. kat taç yapısı alçakta oluşturarak daha sonra 3. ve 4. kat taç oluşturarak daha fazla ürün alma olasılığı vardır.

Örneğin: Ceviz başlığı altındaki sayfamda 25 ve 27 nolu mesajda paylaştığım resimlerdeki fidanları bu yıl şubat ayında budadım, budanan dalların üzerinde ilkbaharda sık aralıkla yeni sürgünler verdi ve gayet iyi bir taç yapısı oluştu diyebilirim. 46 nolu mesajdaki resimde görüldüğü gibi yan dallarda odunlaşma ve aşırı kalınlaşma olmadı.

permakültür
24-12-2014, 15:53
Sn. ykaya194,formullaone,

Önerilerinizi nedenleri ve sonuçlarıyla anlattığınız için teşekkürler. Biraz kafam karıştı :) iyiki bu tip yan dallı çok fazla ağacım yok.Mart ayına kadar forumdaki tüm budama bilgilerini okumaya çalışacam.

Bahçem 8 X-6 ,alçaktam taçlandırmanın eksilerinin artılarından fazla olacağını tahmin ediyorum. Agaç ileride verime yattığında 80 - 100 cm de bırakılan yan dallar yere değebilir. 120-140 cm ilk kat için daha uygun gibi. Bu bilgiler bu işe ilk başlarken forumdan okuduklarımdan aldığım notlar.

Dediğim gibi budama konularını tekrar okuyacağım.Çok teşekkürler

Lilium
24-12-2014, 22:47
Üç adet yan ve lider dalı mart ayında işaretli yerlerden budama yaparsanız, ideal 1. kat taç oluşumunu elde edersiniz. Bu tarzda gelişen fidanlara başlangıçtan itibaren şekil vermekte kolaylaşıyor.

Bu yükseklikte bir taçlanma isteniyorsa İfade ve budama şekli doğru fakat,

Burada bir şey gözden kaçıyor, fidan bu evredeyken ne yükseklikte bir taçlandırma istiyorsak bahçe sahibi bu evrede verecek bu kararı, bu yükseklikte bir taçlandırma onun için uygunsa bu yükseklikten taçlandırabilir, değilse daha yukarılarda taçlanma isteniyorsa fidan bu evredeyken yandallar alınır ve daha yüksekte bir yandal taçlandırma yapılır. Yani bir şeye erken dönemde müdahale etmek en doğrusu, ne istediğimizi bilirsek ne yapacağımızın kararını da doğru vermiş oluruz, ama bu kararı verirken de zamanında verebilmek önemli, Örneğin: birinci yılda yapılması gereken doğru şey 3-4 cü yılda yapılmışsa doğruluğun anlamı kalmaz, doğrudur fakat sizi geri götürür.

Taçlandırma en az 80 cm den başlamalı, daha alçak taçlandırma ileride çok sorun yaratır.

gökhan07
25-12-2014, 01:44
Merhaba Arkadaşlar,

Sayın permakültür, sizi yanlış yönlendirmek istemem ama ben yan dalların hepsini kesip sadece lideri bırakarak taçlandırmayı 1.10- 130 dan yapardım.

Gördüğüm kadarı ile fidan yeterince güçlü değil ve şuan taçlandırma için çok erken. Bahçenizde bu şekilde bulunan ağaç sayısı sanırım az. ( Bahçenizi ziyarette etmiştim )

Bir kısmını bu haldeyken, bir kısmını da söylediğim gibi şekillendirirseniz, yetişmekte olan ağaçlarınız için daha doğru tespitlerde bulunabilirsiniz.

permakültür
25-12-2014, 09:47
Teşekkür ederim cevabınız için Sn.Lilium.

Gökhan merhaba, tüm önerilerin üstüne senin önerinide eklediğimde yan dalları almaya karar verdim. Aynen belirttiğin gibi 120 cm nin üzerinden birinci katı oluşturmaya çalışacağım.
Bu yaz senin sayfanda yer alan doğal sıvı gübreyide muhakkak uygulayacağım.
Önümüzdeki yazda eğer gelirsen bizim buralara muhakkak beklerim.

gökhan07
25-12-2014, 11:15

Gökhan merhaba, tüm önerilerin üstüne senin önerinide eklediğimde yan dalları almaya karar verdim. Aynen belirttiğin gibi 120 cm nin üzerinden birinci katı oluşturmaya çalışacağım.

Sayın permakültür, her yaz Antalya'ya mutlaka geliyorum, gelince uğramaya çalışırım. İlerleyen zamanlar da zaten bulunduğunuz bölgede ceviz yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorum.

Bu arada toprağınızda ki çinko eksikliği için vişne çekirdeklerinden yararlanabilirsiniz.

ins
25-12-2014, 11:29
Sayın gökhan07, çinko eksikliği için vişne çekirdeğinden nasıl faydalanabiliriz.Konuyu açabilir misiniz?

gökhan07
25-12-2014, 12:23
Sayın gökhan07, çinko eksikliği için vişne çekirdeğinden nasıl faydalanabiliriz.Konuyu açabilir misiniz?

Çok fazla detayını bilmiyorum ama vişne çekirdeğinin öğütülmüş hali toprak karışımına eklenirse fayda sağlar diye düşünüyorum, içeriğinde çinko harici farklı elementler de mevcut.

Ayrıca toprak harcına eklenirse çok güzel bir toprak karışımı elde ediliyor.

ins
25-12-2014, 12:49
Çok teşekkürler sayın gökhan07

tiryaki
25-12-2014, 16:49

120 satimden tepe vurumu yapılmasının sebebinin 120cm altında kalan ilk kattaki yan dalların gelişmesinin teşvik edilmesi için olduğunu düşünüyordum.

120 santim civarından tepe vurumu yapıldığı zaman altındaki yan dalları almak mı gerekiyor?
Sayın Lilium, ne dersiniz?

formullaone
25-12-2014, 17:11
Sayın Tiryaki, 1.60 cm civarındaki Boyunlu gözden tepe vurup 1.20 cm-1.60 cm arasındaki 40 cm de 3 tane yan dal oluşturmanız uygun olur. 1.20 cm altından çıkan sürgünleri kesersiniz. Boyunlu göz 2.kat için uzamaya devam eder.
Daha yüksek taç isterseniz ölçüleri 10-20 cm yüksek tutarsiniz.

ykaya194
25-12-2014, 18:13
Ceviz ağaçlarında şekil budaması cinslere göre farklı olmalı zira bazı kaynaklarda da bunun farklı olduğu anlatılmakta. Fernor, frangute gibi cinsler güçlü ve dikine gelişmekte, dolayısıyla 1. kat taç oluşumu fazla yukarıdan yapıldığında zaten dikine geliştiği için üst katlar daha da yukarıda oluşacak ve sonraki yıllarda şekil budamasında problem yaşanabilir.
Örneğin; Benim bahçemdeki tozlayıcı olarak bulunan franguetelerin 1. katı diğerleri ile aynı yükseklikte oluşturdum, bahsettiğim gibi dallar dikine büyüdü ve şekil vermede problem yaşamaktayım. Dalları yana yatırmak için çoğu dallara ağırlık asıyorum. Bence bu durum dikkate alınmalı. Eğer hasad makine ile yapılmayacaksa fazla yukarıdan taç oluşturulmasının bir avantajı olacağını sanmıyorum.

Lilium
26-12-2014, 00:13
120 santim civarından tepe vurumu yapıldığı zaman altındaki yan dalları almak mı gerekiyor?
Sayın Lilium, ne dersiniz?
Üstteki resimden bahsediyorsanız şöyle cevap vereyim bu fidanda daha yüksekte bir taç yapısı oluşturmak isteniyorsa bu yandallara müsade edilmemeliydi, (en son haziran ayına kadar bunlar alınabilirdi) edilmemeliydi ki, lider çalışsın boy atsın istenen tepe vurma ölçülerine gelsin, istenen ölçülere gelmemişse tepe vurumu da yapamazsın bir yıl daha beklersin.

Yandallara enerjisini harcayınca liderde gelişememiş boy atamamış.

Tepe vurumunun bir anlamda fidanın nereden ne yükseklikte yandal oluşturulmak isteniyorsa tepe vurumu bu yükseklikleri belirlemeye yarayan bir metotur.

Örneğin: 80-90-100 cm lerden bir yandal oluşumu isteniyorsa tepe vurumu 1.30 lardan yapılmalı,
120-130-140 cm lerden taçlanma isteniyorsa tepe vurumu 170-180 lerden yapılmalı ve daha altlarda dal varsa bunlar alınmalı.

Şuda bir gerçek ki, birden yüksek bir taç yapısını oluşturmanın eksileri artılarıda var, eksileri rüzgarlardan eğilebilir yamuk bir gövde yapısı oluşur kırılmalar görülebilir çok iyi hereklemek gerekir, artıları, traktörle daha iyi kültürel mücadele imkanı sağlar, ana yandallarda bir daha çok oynama yapamazsınız, (Budama konularında zayıf olanlar için İyi bir yöndem)

Daha alçaktan taçlandırma ise traktörle kültürel mücadelede zorluk yaratır fakat ilaçlamada budamada hatta verimde fayda sağlar, budama tekniklerini bilirseniz alt daları fazla geliştirmeden bu dallardan uzun yıllar meyva alabilirsiniz daha sonra bu dalları yıllara yayıp alarak hem taç yapınızı daha yukarıya çekmiş olursunuz hem ağacınızı gençleştirmiş olursunuz hemde düzgün bir gövde yapısına sahip olursunuz.

Küçük bahçelerde taçlanma daha alçak tutulabilir, artıları fazladır.
Büyük bahçeler taçlandırma konusuna dikkat etmeliler, alçak taçlandırma burada artı yerine eksi olur, en büyük etkisi rüzgar sirkülasyonunu etkiler bahçe nem atma süresine etkili olur ve yazın sıcak havalarda da ısı yükselmesine etkendir.

payamli
11-01-2015, 15:31
Merhaba bu cevizi nasil budamaliyim

http://i.hizliresim.com/D87EjZ.jpg

http://i.hizliresim.com/7V6oEm.jpg

aaligul
22-01-2015, 12:37
edirne keşanda, koru dağının eteğinde 6-7 arkadaş 30 dönümlük ceviz dikimi yaptık. ceviz çeşidi chandler, tüplü. dikim 2014 mart-nisan aylarında yapıldı.
şuan boyları 1,00 -1,50 metre aralığında. biz bu işin acemisiyiz. biraz da köylüye örnek olmak için işin içine girdik ve ani oldu herşey.

fidanlar dikildikten sonra herhangi bir budama yapılmadı. bugüne kadar fidan araları bir kere sürüldü, kasım ayında kök çevrelerine 1-2 diren inek gübresi konuldu. bunun dışında başka işlem yapılmadı.

yapılan genel/kısa araştırma sonucunda
1) fidanların 40cm -70 cm aralığında budanması gerektiği,
2) budamanın yatay yapılması gerektiği,
3) budamanın yapıldığı yerin hemen altında bir göz bırakılması gerektiği,
4) budama yapılan yere sutut veya aşı macunu sürülmesi gerektiği (bir görüşe göre hemen, bir görüşe göre suyu çıkması için bir hafta sonra)
5) bırakılan gözün hakim rüzgar yönüne karşı olması gerektiği (anladığım kadarıyla göz rüzgardan korunacak)
6) budama yapıldıktan sonra % 2 oranında borda bulamacı yapılması gerektiği bilgileri edinildi.

edindiğim bilgiler doğru mudur? budama işlemine bu hafta yani 24 ocak itibariyle başlamayı düşünüyoruz.

bu bilgilere genel, kısa, dağınık bir şekilde ulaştım. bilgilerin doğruluğunu sağlayabileceğim sistemli bir kaynak gösterebilirseniz oradan da okuyabilirim ya da zahmet olmazsa cevaplarsanız memnun olurum.

gerekli araştırmayı yapmadan soru sorduğum için tekrardan özür dilerim. ancak işlerim dolayısıyla yetiştiremedim ve köye bu hafta gideceğimden dolayı hemen yazma gereği duydum. ilgilenirseniz sevinirim.
iyi çalışmalar.

cnrtkt
23-01-2015, 08:08
Bahçeniz hayırlı olsun.

Orada ki iklimi bilmem ama; bizim buralarda budama için çok erken, ben olsam acele etmem, Mart ayını beklerim.
Tehlikeli soğuklar henüz geçmiş değil, az da olsa uç kısımların yanma ihtimali hâlâ var.
Gözlerin biraz şişmesini beklerim, gözlerin durumunu inceleyip ona göre budarım, aynı zamanda da yanmış kısımları temizlemiş olurum.Sadece ceviz için değil, tüm meyve ağaçları için böyle düşünüyorum.

Ben de ceviz yetiştiriciliği konusunda acemiyim.
Tecrübeli arkadaşlar yardım edene kadar bekleyin bence.

aaligul
23-01-2015, 08:23
tesekkur ederim... bu islem tepe vurmaymis :))) dediginiz gibi soguklarin gecmesi gerekecek herhalde, bugun yarin fotolarini cekip yukleyecegim... üstatlar bilgilendirene kadar beklemek daha dogru olacak anlasilan...

akcabardak
23-01-2015, 09:58
herkese selamlar. umarım hepiniz emeklerinizin karşılığını alırsınız.
esasında hobi amacı ile girdiğim ceviz işinde nasıl olduğunu anlayamadan 500 adet chandler ceviz ağacın sahip oluverdim. fidanlarım 1 yaşında ve sanırım budama konusunda profesyonel desteğe ihtiyacım olacak. bu konuda bana verebileceğiniz tavsiye var mıdır? teşekkurler.

deli_dervish
24-01-2015, 15:18
Sayın Tiryaki, 1.60 cm civarındaki Boyunlu gözden tepe vurup 1.20 cm-1.60 cm arasındaki 40 cm de 3 tane yan dal oluşturmanız uygun olur. 1.20 cm altından çıkan sürgünleri kesersiniz. Boyunlu göz 2.kat için uzamaya devam eder.
Daha yüksek taç isterseniz ölçüleri 10-20 cm yüksek tutarsiniz.

sayın formullaone,
peki 160 cm kadar fidan ulaşmamış ise daha hızlı büyümesi için ilkbahar zamanı boyunlu gözden tepe vurumu yapılmalı mı?

formullaone
24-01-2015, 16:15
[QUOTE=deli_dervish;1350831]sayın formullaone,
peki 160 cm kadar fidan ulaşmamış ise daha hızlı büyümesi için ilkbahar zamanı boyunlu gözden tepe vurumu yapılmalı mı?[/QUOTE

Yeterince büyümeden tepe vurursanız yan dal oluşturur ve tacı alçak olur. Yeterli boya gelmemişse bir yaz daha büyütün. 3-4 metre tek lider şeklinde büyüsün. İyi bağlarsanız bir sorun olmaz.

Bazı üreticiler Haziran ayının içinde de tepe vurup yan dal oluşturuyor. Yazın yeterince uzarsa 2-3 metre olursa Haziran ayının ortalarında da tepe vurabilirsiniz. Ancak ben Mart budamalarında tepe kesimi yapmaktan yanayım. Yazın yapmıyorum.

acemi_cevizci
25-01-2015, 16:27
Fidanlar karın ağırlığından aşağıdaki çizimimdeki gibi yarılmış ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz.Yukarıdan aşağıyı gösteren ok yarılan yer yatay olarak aşağıyı gösteren yer aşı yeri.

formullaone
25-01-2015, 23:02
Sayın acemi_cevizci , fidanları çatlamış oldukları yerden aşı macunu sürüp aşı bandı ile bağlarsanız kaynama yapar ama fidanın gücü yaraya gideceği için gelişimi yaranın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte çok yavaş olur. Çatlak kısımın hemen altından ( aşı yerinin de üzerinden olacak şekilde ) keserseniz yabani olmayan sürgünler verir. Aşı yerinin altından kesmek zorunda kalırsanız da yabani sürgün yapar. Bunları yaz aylarında göz aşı yaparsınız.

cantemel
27-01-2015, 17:43
Merhabalar arkadaşlar ben birşey sormak istiyorum benim ceviz yapmayı planladıgım yer epey büyük akabinde silkme süpürme ve toplama makinalarıyla bu işi yapmak istiyorum ama tam profesyonel makinalarla şimdi asıl soruma gelirsek tepe budamasını o kadar aşşağıdan yaparsak bu ekipmanlar arasında yıldız konumda olan silkme makinasının ağacın gövdesini tutması için yeterli bir gövde bulunurmu sonuc olarak bu söylediğim fidanlıktaa onbinlerce fidan olucak ve bunların bu makinalar olmadan toplanmasının imkanı yok orta yolu varmıdır **** bunun hiç sakıncası olmazmı

murat1477
29-01-2015, 12:32
evet aaligül cnrtkt arkadaşım haklı 20 mart civarında güneşli bir günde 20 şer cm den tepe vurması yap gözün 1 cm üstünden yap , neden 20 mart o zamana kadar sert soğuk bitecek, ve kesilen yer buz almamış olacak, unutma bu alan yer köküne kadar iner ve kök kurur

murat1477
29-01-2015, 12:33
istersen kesmiş olduklarını da çoğalt
1.5 litre saf suya 75gr bal , 20 adet büyükler için aspirin , 3 çay kaşığı elma sirkesi ni karıştırın 48 saat bekleyin, kesilen ceviz çubuğunu bu suya koyun 10 saat kadar bekletin , toz tarçına kalemi batırn ve hazırlanmış torf karışımına dikin 18-22 derece sıcaklıkta % 98 köklendirmek mümkün. saygılar.

ömür-uşak
29-01-2015, 18:40
1.5 litre saf suya 75gr bal , 20 adet büyükler için aspirin , 3 çay kaşığı elma sirkesi ni karıştırın 48 saat bekleyin, kesilen ceviz çubuğunu bu suya koyun 10 saat kadar bekletin , toz tarçına kalemi batırn ve hazırlanmış torf karışımına dikin 18-22 derece sıcaklıkta % 98 köklendirmek mümkün. saygılar.

Murat kardeş konuyu biraz daha açarmısın. Daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.

ermana
30-01-2015, 07:13

bildiğim kadarıyla ceviz bu şekilde çoğaltılamaz.

karabuz
30-01-2015, 07:49
bildiğim kadarıyla ceviz bu şekilde çoğaltılamaz.

bir çok yerde ceviz tek köklendirilmesi mümkün olmayan bitki olarak anılır,
2012 yılında bunları okuyunca meraktan denedim - sonuç vermedi, hatta işi ciddiye alıp büyüme ve köklenme hormonu ( Oksin - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Oksin) ) satın aldım ve denemeler yaptım, hiç bir şekilde kök salmadılar.

yukarıdakı yöntem ilginç, çalışıyormu ?

cnrtkt
30-01-2015, 08:17

Bu yöntemi ceviz çeliklerinde denediniz mi?