View Full Version : Ceviz budaması
Selamün aleyküm arkadaşlar.
Sakarya Geyve de 3 dönüm tarlama Aralık ayında yaklaşık 70 tane açık kök ceviz fidanı diktim. Fidanları diktikten hemen sonra bastıran yağmurlar ve peşine gelen kar yüzünden mart ayına kadar tarlaya gidemedim. Son olarakta bu corona sebebi ile oturduğum Kocaeli den şehir dışına çıkış yasağı ile birlikte ilk defa Allah nasip ederse bu hafta sonu gideceğim. Şimdi benimsıkıntım fidanların tepe vurmasını yapamadım. Arkadaşlar sizden ricam bana bir yol göstermeniz ne yapayım nasıl bir yol izleyeyim.
Merhaba tam yaşını bilmiyorum ama en az 50 yaşında bir ceviz ağacım var. Gövde upuzun kavak misali taçlanma çok yüksekte dallanma az olduğu icin verim az ama tadı çok güzel. Ben bu ağacı 1.5 metreden kessem tekrar patlarmi yoksa aşımı yapmam gerekir.
vosvos17
02-10-2020, 12:18
Merhaba tam yaşını bilmiyorum ama en az 50 yaşında bir ceviz ağacım var. Gövde upuzun kavak misali taçlanma çok yüksekte dallanma az olduğu icin verim az ama tadı çok güzel. Ben bu ağacı 1.5 metreden kessem tekrar patlarmi yoksa aşımı yapmam gerekir.
Bu tarz bir ağacı 1.5 m den kesip aşı yaptım.
Aşılar sürgün vedir ve üzerinde meyve vardı.
Sonra ne olduysa birden aşı kurudu.😟😟
Muhtemelen ağacın kabuğu hava aldı ve aşılar kurudu.
Halbuki çok güzel toprakla ve nylonla izole etmiştim.
Aşılar tuttuktan en az 3 ay sonra bandajı açmıştım.
Aşılar kuruyunca hiç bir sürgünde patlamadı gövdeden.
Ağaç bir senede kurudu.
Kereste oldu kestim.
Bu kadar büyük ağaçlarda gövdeden ayrılan bir dalı kesip aşı yapmalı,ağacın bir ya da bir kaç dalı yaşamını idame edecek kadar bırakılmalıdır.
Yoksa dediğim gibi yaşlı ağaçlarda bir kaç kez tecrübe ettik tutmayan aşı ağacı kurutuyor.
7/8 yaşlı ağaçlarda sürgün alabiliyorsunuz.
Aşı tutmasa bile.
Bunlar benim tecrübelerim tabi.
Sizin yerinize olsam asla 1.5 m den o agacı kesmezdim.
Ağacın dalına aşı yapmak mümkun degil cok yukarıda dallar ceviz versede silkelemekte mümkün olmuyor resmen bir kavak ağacı gibi ağacın altlarından dallanma teşvik etmek en güzeli olurdu ama nasıl yapılır bilmiyorum en iyisi dökülen cevizleri dibinden toplamak gibi gözüküyor. Teşekkurler vosvos17 aşi ve ağacı kesmekten vazgeçtim
vosvos17
02-10-2020, 13:41
Bu agacın etrafı kapalı ve güneş almıyor olması lazım.
Bu şekildeki agaçlar genel olarak gün ışığını görmek için kavak gibi düz bir şekilde yukarı doğru büyüyor genelde.
Karar merci sizsiniz en nihayetinde.
Ancak ben size filmin en kötü seneryosunu anlatmak istedim
Bu tarz ağaçlarda kabuk çok kalın oluyor.
Aşı kalemlerini koyduktan sonra aşı macunu ile çok güzel kapatıp izole ederseniz şansınız artacaktır.
Ama en garantisi ağaca nefes aldıracak bir dal bırakıp öyle aşı yapmak.
Bu şekilde olursa en azından aşı tutmasa bile ağacın hayatta kalacağı garanti olacaktır.
Arkadaşlar merhaba,
köyde boşta olan arazime çoluk çocuk ileride yeriz diye geçtiğimiz Aralık ayında 9 fidan diktim. İnternet, youtube araştırmaları sonrası Mart gibi tepe budaması yaptım. Ancak yaptığımda gözler daha tam belli değildi ve bir daha yakın zamanda gidemeyeceğim diye tepe vurumunu gerçekleştirdim. Ancak sürgünler 2-3 fidan hariç hepsinde aşının altından gerçekleşmiş. Hatta topraktan çıkan bile var. Şimdi bu fidanlara ne yapmak gerekir? İlk 2 fotoğraf Temmuz gibi çekildi. Sonrakileri geçtiğimiz hafta çektim ve bunlar düzgün aşı üstü olanlar. Sürgün üstünde kalanları budamak lazım mı? kurumuş gibi geldi bana. ayrıca aşı altından çıkan fidanları ne yapmak lazım?
cemilsisik
27-09-2021, 12:35
Diktiğinizde aşının üç dört göz üzerinden kesmiş olsaydınız şu an tek lider olarak çok daha iyi gelişim gösteren fidanlarınız olabilirdi,
Bundan sonra yapacak çok bir şeyiniz yok bu şekilde devam ediniz işaretlediklerimi alınız ve gövdeleri su bazlı pilastik boyayla mutlaka boyayınız.Tek lider olarak devam ediniz. Meyveleri koparınız.
618771
618772
618773
Sn. Lilium geçenyıl bahçeme diktiğim 1 yıllık chandler ceviz fidanlarımın son durumunu fotoğrafladım. Tepe budamalarını yapmamakla beraber şu an yaklaşık 2 mt boya ulaştılar. Hemen hemen hepsinin gelişme formları aynı.
Fotoğraflarda göründüğü üzere budama konusunda yardımlarınızı rica ediyorum. Teşekkürler
ozgurbilgin76
05-05-2022, 22:19
Çanakkale Biga’da 5 sene önce bir ceviz bahçesi yaptık. Budama konusunda maalesef o kadar farklı bilgi var ki bir türlü doğrusu şudur diyemedik budama konusunda. En sonunda öğrendiklerimizden süzdüklerimizle kendi doğrumuzu uyguladık. An itibari ile memnunuz. Yeni üye olduğumdan bahçemin resimlerini paylaşamıyorum ama başlık açabildiğim zaman resimleri de atacağım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.