PDA

View Full Version : Chandler Ceviz Bahçemi Nasıl Oluşturdum




Sayfalar : [1] 2

dere1974
12-03-2012, 12:31
Bahçemin ve ağaçlarımın çeşitli fotoğraflarını yükledim.




dere1974
12-03-2012, 12:36
Fotoğrafların devamı

dere1974
15-03-2012, 10:44
Şu anda 3,5 yaşında ve bana göre çok iyi durumda olan 9 dekar ceviz bahçemi oluştururken yaşadığım tecrübelerimi özet halinde forumdaki dostlarla paylaşma isteğiyle bu konuyu açmış bulunmaktayım.

Ceviz konusuna merak duyunca başlarda internetten bu konuyu çok araştırdım. Bazı faydalı bilgiler edinmekle beraber yoğun bir bilgi kirliliğiyle karşılaştım. Ardından üç kitap satın aldım; birisi "Walnut Production Manual", ikincisi "Aşılı ceviz yetiştiriciliği" (Ramazan Topak, Selami Bayrak), üçüncüsü de Yaşar Akça Hoca'nın "Ceviz Yetiştiriciliği" kitabı. Bu kitapların büyük faydasını gördüm. Ayrıca telefonla ulaştığım Yaşar Hocamın destek ve ilgisine teşekkürü borç biliyorum.
Cevizin toprak isteği olarak doğal drenajı olan, bir miktar kumlu, kil oranı düşük, derin topraklarda kolay yetiştirilebildiği kanaatine vardım. Tersi durumdaki topraklarda en az 2X2 metre derinliğinde fidan çukurları açılıp tarlanın üstündeki toprakla doğal gübre, leonardit, milli toprak, kompoze gübre vs. gibi malzemelerle karıştırılarak çukurun yeniden kapatılması durumunda sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Ayrıca toprak PH' ının 5,5-7,0 arasına getirilmesi, topraktaki eksik temel ve eser elementlerin tamamlanması iyi sonuç veriyor. Toprağımın özelliklerini öğrenmek için Tarım İlçe Müdürlüğünde 35 TL lik toprak analizinin yettiğini söylemeliyim.

Bahçenin kurulacağı yerin iklim koşullarına göre çeşit seçimi yapılması gerektiğini öğrendim ki bu verim açısından çok çok önemli. Çevremde (Manyas-Balıkesir) yerli çeşitlerle (Bilecik, Şebin, Yalova) bahçe kurmuş insanların bahçelerini gezdim. 10 yaşındaki bahçelerden ağaç başına ortalama 10 kg' ı geçeni görmedim. Ardından Bursa yöresinde Pedro ve Chandler çeşitleriyle oluşturulmuş bahçeleri gezdim. 6 yaşındaki çok genç Pedro ağaçlarında bile 30 kg. ortalama ceviz verimini gözümle gördüm. (Bu arada Chandler ve Pedro' nun her yöreye uygun olmadığını, Karasal iklimin yaşandığı trakya bölgesinin iç kesimleri ile Anadolunun iç ve yüksek kesimlerinde Fernor veya Fernette cinsi yine çok verimli Fransız ceviz çeşitlerinin uygun olduğunu düşünüyorum.)

Benim bahçe toprağım doğal drenajlı, PH' ı 5,5 tınli yapıda bir toprak. Buna rağmen Fidan çukurlarını makine ile 10mX10m aralığında 1x1 ebatında açtırdım (Şu anda olsa 5X7 **** 5X8 metre aralıkla dikerdim), her çukurun dibine bir su bardağı 15x15x15 kompoze gübre verdim, çukurun 2/3 kadarını tarlanın üst toprağıyla yine makine ile doldurttum. 100 adet çukurun dibine 5 ton eskimiş-yanmış temiz koyun gübresini paylaştırdım. 2008 yılı kasım ayında Kalem aşılı 70 adet chandler ve 6 adet franquette (tozlayıcı) ayrıca 20 adet pedro, 4 adet kaman-1 tüplü fidan satın aldım. Fidanlar 20-30 cm. civarı boydaydı. Toprağın tavlı olduğu bir gün toprak-doğal gübre karışımıyla fidan dikimini yaptım can sularını verdim.

Dikimde dikkat edilmesi gerekenler; aşı kaleminden patlayan ve süren filizin bakış yönü ağırlıklı rüzgarın geldiği yöne doğru olmalı ki filiz rüzgarla gövdeden ayrılmasın, toprağın daha sonra bir miktar çökeceğinden, ileride toprak işlenirken yığılan toprağın aşı yerini kapatma sorunu doğabileceğinden bir miktar yüksek (5-6 cm. kadar) dikilmeli, fidan toprakla kapatılırken fidanın torba içinde bulunduğu toprak düzeyi geçilmemeli, fidanın içinde bulunduğu toprak dağıtılmamalı, aşırıya kaçmadan can suyu verilmeli. Kışa girerken yapılan bu dikimde yağmur sularının fidanların diplerinde birikmesini önleyecek şekilde toprağa şekil verilmeli. Yabancı ot barındırılmamalı.

Kış bitip bahar gelirken yabancı ot mücadelesine başladım. Fidan aralarını traktörle, fidan diplerini çok dikkatli biçimde el çapasıyla 20 günde bir çapaladım. Gerçekten etraftaki yerli cevizler erkenden canlanırken Chadler ve Pedro geç don tehlikesi geçtikten sonra uyandılar. Mayıs ayı sonlarında yağmurlar kesildikten sonra 20 metrelik küçük bir sondaj yaptırdım. içine 2,2 kW' lık dalgıç pompa koyup 200 metre mesafeden 4x6 NYY yer altı kablosu ile elektrik çektim. Bu şekilde 3500 TL masrafla su sorunumu çözdüm. 1000 metre kadar deliksiz damlama hortumu, 200 ayarlı damlatıcı, 80 metre ana boru, santrifüj kum filtreli gübre tankı için 1300 TL harcayarak damlama sulama sistemi kurdum. Sulamada dikkat edilmesi gereken; sık ama az su vermeli, güneşli saatlerde değil akşam sulanmalı. (ben 5 günde bir suladım.)

Cevizler boylanmaya başlayınca; yanlarına herek dikip 8 şeklinde bağladım, En güçlü gelişen filizi bırakıp diğer dalları ve aşı altından gelen yabani filizleri sürekli temizledim. İlk yıl gübre vermedim. Yaz sonunda en iyi gelişme hızı sırasıyla; Kaman-Franquette-Chandler-Pedro olmak üzere cevizlerim 2-3 metre boy yaptılar.

İkinci yıla girerken aralık ve şubat aylarında bordo bulamacı verdim, mart ayında cevizlerin 1,5 metre yükseklikten tepe kesimlerini yaptım. 50 cm. den aşağıdaki gözleri temizledim. Burda yine dikkat edilmesi gereken en üstte bırakılan gözün hakim rüzgar tarafına bakmasıdır. Ardından her bir ceviz dibine 200 gram DAP (18-46 Diamonyum fosfat) gübresi verdim. Gövde üzerindeki bütün gözler sürdü ve bütün sürgünler ucunda çiçek açtı öyle ki bazı pedrolarda 40 tane çiçek saydım. Fakat çiçeklerin hemen hemen hepsi döküldü sebebini araştırdığımda en büyük etkenin tozlayıcıların şimdilik erkek çiçek açmaması ve döllenmeyen dişi çiçeklerin dökülmesi olduğuna ikna oldum. Yaz boyunca sık sık suladım. Ana gövdeyi ve lider dalın rüzgardan eğilmesini önlemek için herekleri daha güçlüleriyle yeniledim. Yan dalların ve gövdenin gelişimi öylesine iyi olduki 2 metre uzunluğunda yan dallar gayet sıradan. Bu yıl sonunda ilk cevizlerimin tadına baktım. Kabukların inceliği, içlerinin doluluğu çok güzel.

Üçüncü büyüme yılına girerken yine bordo bulamacı verdim, mart ayında şekil budamalarını yaptım. Burada dikkat ettiklerim; Ayrı yönlere bakan aralıklı 5-7 adet yan dal bırakıp diğerlerini dipten çıkardım, bıraktığım dalları da 80-100 cm uzunlukta kalacak şekilde, orantılı olarak kısalttım. Tozlayıcılar çok az miktarda erkek çiçek gösterdi. Geçen yıla göre daha fazla meyve tutulumu görülüyordu.Ekim ayında küçük bir hasat yaptım. Bu yıl 4 kg. kadar meyve aldım. Şu günlerde şekil (ikinci kat yan dallar) ve verim budamalarına devam ediyorum. Budarken dikkat ettiğim noktalar gövdeye yakın bodur meyve dalları dışında tüm dalların 1/3 - 1/5 aralığında uç alımını yapmak, çatallanmış birbirine rakip dalların birisini kaldırmak, içe doğru büyüyen veya birbirine sürtünen gölge yapan sık dalları çıkartmak şeklinde. Budamadan çıkan dallara aşı kalemliği olarak kullanmak üzere talep geldi 2000 Tl kadar gelir elde ettim, yıl boyunca yaptığım masrafın epey bir kısmını geri almış oldum. Şu ana kadar soğuk zararı görmedim. Saygı ve sevgilerimle.

Çamtepe
15-03-2012, 11:15
Tebrikler, bahçenizi güzel kurmuşsunuz, iyi bakmışsınız.. Paylaştığınız için de teşekkürler.

Buradan hem iyi, hem kötü tecrübelerimizi paylaşalım ki, yeni başlayacaklar da faydalansın..

Bir soru:
Diktiğiniz fidanlardaki tutma oranını da yazabilir misiniz? Ceviz bahçesi kuracak tüm yatırımcıların bunu da hesaba katması lazım.

Benim 2011 Mayıs'ında diktiğim 100 fidandan yaklaşık %10 civarında zaiyat var. Kimisi iyi ayarlanmamış damlatıcılar yüzünden sudan boğuldu, kimisine hayvan dadandı, kimisinin de çukuruna doldurulan topraklar iyi ezilmediği için çok çöktü. Kimisi de belirsiz bir sebepten kurudu kaldı.

Siz de tecrübenizi paylaşırsanız tüm forum üyeleri faydalanacaktır diye düşünüyorum.

dere1974
15-03-2012, 12:37
Teşekkür ederim Sayın Çamtepe.
Diktiğim 100 fidandan ilk yıl sadece 3 adet kayıp verdim. Bu kayıplarda bahçe toprağının bizim yörede şeytan yolu tabir edilen 1 karış aşağısı tamamen kumdan oluşan bölgesindeydi.

bursaranger
16-03-2012, 00:34
ceviz dallarını nereye verdiniz.yakacak olarak mı.

dere1974
16-03-2012, 07:44
Sayın bursaranger
Sanırım alay etmeye çalışıyosunuz.
Ben yine de cevap vereyim.
Chandler dalları yeni chandler fidanı oluşturmak için aşı kalemi olarak kullanılıyor.

Safranlı
16-03-2012, 07:56
sayfayı takıp edıyorum
sizlerden beraberce yararlanmak isterız

dere1974
16-03-2012, 09:02
Sayın Safranlı
Bu güne kadar edindiğim tecrübeyle sınırlı olarak her an karşılıksız olarak bilgilerimi paylaşmaya ve yardıma hazırım.

bozy
16-03-2012, 13:18
Sayın dere 1974, okadar kaynak okuyorum ve seyrediyorum ki, cok sey ogreniyorum ancak burada paylasılan bır kac satır gercek tecrube inanını 10 tane kitaptan daha cok sey anlatıyor cogu zaman... paylastıgınız bılgıler ıcın tesekkurler...

göksel38
16-03-2012, 14:04
sayın dere 1974 bende bu vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim gerçektende çok işe yarar bilgiler çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim

meh12
16-03-2012, 16:09
Tahmini kitabı bilgilerden ziya sizin paylaştığınız gibi yaparak yaşayarak ve çevre bahçeleri inceleyerek verilen bilgiler daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

bursaranger
17-03-2012, 02:02
dalga falan geçmiyorum.hakikaten öğrenmek istedim başarılar.

dere1974
20-03-2012, 08:23
Konuya yorum yapan, faydalı bir şey yaptığım duygusunu hissettiren tüm dostlara teşekkür ederim.

leonfather41
21-03-2012, 14:27
Herkese selamlar;

Bende bu siteyi yeni keşfettim.Benimde 2004 yılında ektiğim 130 ağaç cevizim var.İlk zamanlarda kullanılmayan arazimin değerlenmesi için kurduğum bahçeye 4-5 sene hiç bakamadım.Ağaçlarımın durumu iç açıcı değil.Son iki yılda kendimce bakım yapmaya çalıştım.He bu arada bahçemde yaklaşık 7 çeşit ceviz ağacım var.İlk ektiğim sene hiç bakmadan sulamadan hiç zaiyat olmadı.Ama daha sonraki senelerde hayvanların ve çobanların kırdığı ağaçlarım oldu yerine yenilerini diktim.BAzılarıda kırılan köklerden büyüdü.Şuan bakım yapılmadan ağaçların boyları çeşide göre değişmektedir.4-5 m olanda var 1.5 m de kalanda var.Geçen sene yaklaşık 2 çuval ceviz aldım.Sitedeki paylaşımları okuduktan sonra benim yapacak daha çok şeyim olduğunu anladım.Eskilerin ceviz budanmaz lafının doğru olmadığını anladım.Bu sene bu siteyi okumadan önce kendim hafta sonu birşeyler yaptım.Ağaçlara form vermek için budama yaptım,budama yerlerini macun ile kapattım,Ama sn Lilium un resimli olarak anlattığı budamaya göre daha çok budamaya ihtiyaç olduğunu gördüm.Hafta sonu tekrar budama yapacağım;sanırım budama zamanı geçmedi?

Gübreleme yaptım yaklaşık olarak ağaç başına 500 gr 33 nitrat attım(serpme) yeterlimidir?

Bahçem biraz dik olduğundan traktörü olan arkadaşlar uğraşmak istemediğinden toprağı süremiyorum vede tarama yaptıramıyorum.Ondan dolayıda bahçemde çok aşırı otlanma oluyor.Bende ona istinaden ot kurutucu ilaç atıyorum.kısmen faydası oluyor.

Budama yapmadan önce bordo bulamacı ile ilaçlama yaptım.Bundan sonra yapmam gereken nelerdir.Ben bu işe yeni başlayan biri olarak sizlerin tecrübelerine ihtiyacım vardır.

yardımlarınız ve görüşlerinizi bekliyorum
saygı ve sevgilerimle

Çamtepe
21-03-2012, 19:50
belki ceviz başlığı altında yanıtlasak daha iyi, ama kendi tecrübeme göre yanıtlayayım:

Otları kurutucu "zehir" atacağınıza otları biçseniz hem doğal malç olmuş olur hem de toprağınıza zehir karıştırmamış olursunuz. Şunu bilin ki toprağınıza attığınız zehir o yamaçlardan akan yer üstü ve yer altı suları ile eninde sonunda bitk, börtü, böcek, hayvanların yanı sıra bizim, hepimizin, çocuklarımızın içtiği sulara karışıyor.

Azot için benim kişisel görüşüm, zamanlamanız çok erken olmuş. Bildiğim kadarı ile en kaplamalı gübrelerin içindeki azot bile 4-5 hafta içinde uçuyor. Şu anda ağaçlarınız uykuda, en çok azot ihtiyacı olacağı dönemde sizin attığınız azot çoktan bulutların tepesinden size el sallıyor olacak..

fendt
22-03-2012, 22:49
bende aranza yeni katıldım.Geçen aralık başında ektiğim yaklaşık 50 adet cevizimvar.Bu hafta sonu ilk budamalarını yapıp bordo bulamacı uygulaması yapmayı düşünüyorum.ağaçların ekili olduğu bölge edirne.eğer gözler uyanmaya başladıysa bordo bulamacı ağaca zarar verebilirmi.birde ilk budamada netten bulduğum bilgilerle ilk 3-4 göz üzerinden kesim yapılacağını anladım eğer farlı birşekilde yapacaksam bilgisini verebilirseniz çok sevinirim.

limon_sever
23-03-2012, 06:52
Hobi amaçlı 2-3 ağaca chandler ceviz aşısı yapmayı düşünüyorum. Konya'daki soğuklara dayanıklımıdır?

ercan332
23-03-2012, 07:36
Sayı dere1974 bahçeniz çok güzel olmuş, allah emeklerinizi boşa çıkartmasın. Sene olarak tam ne zaman diktiniz fidanlarınızı. Ben 2009 aralık ayında diktiğim 150 civarı fidandan sizinkiler kadar gelişim alamadım sanırım bunda toprak ve sulama etkisi büyük ve yaptığınız budama. Bu sene 400 civarında daha dikim yaptım, paylaştığınız bilgiler gerçekten faydalı.
Keşke ilk başta şunuda yapsaydım iyi olurdu dediğiniz bişey oldumu. Tavsiye edeceğiniz...
Saygılar...

dere1974
23-03-2012, 07:44
Sayın ercan 332 sağolun. fidanlarımı 2008 kasımda diktim. Dikmeden önce yöremizde çeltik tarımı yapanların kullandığı lazerli toprak düzleyicilerle tarlamı hafif eğimli bir şekilde düzleştirmek iyi olurdu diye düşünüyorum.

dere1974
23-03-2012, 07:50
Sayın fendt hoşgeldiniz. Bu dönemde atacağınız bordo % de 1 lik olmalı. Dikim budamasına gelince; diktiğiniz fidanlar açık köklü boylanmış fidanlarsa evet 5 göz üzerinden kesmeniz fidanların tutmasını ve gelişmesini kolaylaştırır. Tüplü fidanda buna gerek yok.

fendt
23-03-2012, 11:37
cevap için çok teşekkür ederim.ektiğim fidanlar açıkkök tavsiyeniz üzerine 5 gözden bu hafta sonu budamasını yapacağım.bu arada fidanlar daha ektiğimde yaklaşık 120-150 cm boyundaydı ocaktan beri görmediğim için son durumlarnı bilmiyorum.Birde bu fidanların aralarına yine şeftali ve nektarin ektim onlardada budama gerekirmi bilgi verirseniz çok sevinirim ilginize tekrar teşekkürler

Çamtepe
23-03-2012, 12:55
Durumlarına göre şeftali ve nektarin de budama ister. Sert çekirdekli meyveler bir yıllık dallardan meyve verirler, dolayısı ile budama sayesinde yeni sürgün verilmesini teşvik etmiş ve ağacınıza form vermiş olursunuz.

dere1974
23-03-2012, 14:19
benim diyeceğimi çamtepe gayet güzel özetlemiş.

Safranlı
23-03-2012, 14:28
hobi amaçlı 2-3 ağaca chandler ceviz aşısı yapmayı düşünüyorum. Konya'daki soğuklara dayanıklımıdır?

bence hiç denemeyin
kaman serısı size uygun
benım favorım
kaman 5 tir
bölgenizde bence bu dogru....

limon_sever
23-03-2012, 14:48
bence hiç denemeyin
kaman serısı size uygun
benım favorım
kaman 5 tir
bölgenizde bence bu dogru....

Teşekkür ederim Safranlı. Kaman 5 arayıp bulacağım.

garlangufa
23-03-2012, 16:52
Herkese selamlar;

Bende bu siteyi yeni keşfettim.Benimde 2004 yılında ektiğim 130 ağaç cevizim var.İlk zamanlarda kullanılmayan arazimin değerlenmesi için kurduğum bahçeye 4-5 sene hiç bakamadım.Ağaçlarımın durumu iç açıcı değil.Son iki yılda kendimce bakım yapmaya çalıştım.He bu arada bahçemde yaklaşık 7 çeşit ceviz ağacım var.İlk ektiğim sene hiç bakmadan sulamadan hiç zaiyat olmadı.Ama daha sonraki senelerde hayvanların ve çobanların kırdığı ağaçlarım oldu yerine yenilerini diktim.BAzılarıda kırılan köklerden büyüdü.Şuan bakım yapılmadan ağaçların boyları çeşide göre değişmektedir.4-5 m olanda var 1.5 m de kalanda var.Geçen sene yaklaşık 2 çuval ceviz aldım.Sitedeki paylaşımları okuduktan sonra benim yapacak daha çok şeyim olduğunu anladım.Eskilerin ceviz budanmaz lafının doğru olmadığını anladım.Bu sene bu siteyi okumadan önce kendim hafta sonu birşeyler yaptım.Ağaçlara form vermek için budama yaptım,budama yerlerini macun ile kapattım,Ama sn Lilium un resimli olarak anlattığı budamaya göre daha çok budamaya ihtiyaç olduğunu gördüm.Hafta sonu tekrar budama yapacağım;sanırım budama zamanı geçmedi?

Gübreleme yaptım yaklaşık olarak ağaç başına 500 gr 33 nitrat attım(serpme) yeterlimidir?

Bahçem biraz dik olduğundan traktörü olan arkadaşlar uğraşmak istemediğinden toprağı süremiyorum vede tarama yaptıramıyorum.Ondan dolayıda bahçemde çok aşırı otlanma oluyor.Bende ona istinaden ot kurutucu ilaç atıyorum.kısmen faydası oluyor.

Budama yapmadan önce bordo bulamacı ile ilaçlama yaptım.Bundan sonra yapmam gereken nelerdir.Ben bu işe yeni başlayan biri olarak sizlerin tecrübelerine ihtiyacım vardır.

yardımlarınız ve görüşlerinizi bekliyorum
saygı ve sevgilerimle

Yabani otlar için beyaz yonca tohumu at, bir süre sonra yabani otlar baya azalır. Beyaz yoncayı da arada biçip toprak yüzeyine gelişigüzel serebilirsin, iyi bir yeşil gübre olur.

Kolay gelsin

nuro1956
23-03-2012, 17:08
Saygılar arkadaşlar.Ayırık için zirai ilaç dışında bir önerisi olan var mı?Teşekkür ederim

Sadık86.Han
25-03-2012, 16:58
Hepinize kolay gelsin. Bu foruma yeni katıldım. Benim sorum DERE1974’e “”Chandler ve Pedro' nun her yöreye uygun olmadığını, Karasal iklimin yaşandığı trakya bölgesinin iç kesimleri ile Anadolunun iç ve yüksek kesimlerinde”” diyorsunuz. Bende Ankara nallıhan’a 6 dönüm bahçe kurmayı planlıyorum. Chandler ve frenguetta dikmeyi planlıyorum. Bu konuyu biraz açarmısınız.
Ayrıca fidan için firma konusunda sıkıntım var. Aşılı ceviz yetiştiriciliği kitabını okudum fidan konusunda dikkat edilmesi gerektiği yazıyor. Nereden almalıyız yardımcı olabilir misiniz? Sizi tebrik etmek istiyorum, itinayla resimlerle birlikte deneyimlerinizi paylaştığınız için. Yetiştiriciliği ilerletmiş deneyimli yetiştiricileri bilgi ve tecrübelerini paylaşmalarını istiyorum. Bu işte 10’uncu yılını geçmiş yabancı cins ağaçları belli bir olgunluğa ulaşmış Türkiye’de hiç yetiştirici yok mu? Ya da böyle bir bahçeyi görme imkanı olan var mı verimi ve sıra arası mesafelerle alakalı şu kadar metre uygun diybilecek var mı? Paylaşırsanız sevinirim. Herkese kolay gelsin…

dere1974
26-03-2012, 12:07
Hoşgeldiniz Sayın SADIK86.HAN
Sorularınızı elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım;
Ceviz konusunda bilgi ve tecrübesine güvendiğim Hocalarımızdan Sayın Prof. Dr. Yaşar Akça'ya göre "Düşük kış sıcaklıkları, cevizlerde ilkbahar geç ve sonbahar erken donları gibi zarar yapabilir. Ashley, Eureka, Franquette, Hartley, Payne ve Serr gibi ceviz çeşitleri dinlenme döneminde yaklaşık -11,5 dereceye kadar dayanabilmektedir. Kasım 1955 de Oregonda yaşanan -18 derecelik bir düşük sıcaklıkta Franquette ceviz çeşidi çok şiddetli bir şekilde zararlanmıştır. denmektedir. Şahsi görüşüm Nallıhan da mikroiklim koşullarını iyi öğrenip bu duruma göre çeşit seçimine gidebilirsiniz. Belki Anadoluda kendini ispatlamış Kaman çeşitlerini düşünebilirsiniz. Kaman çeşidi için uyarmam gereken nokta tohumdan yetiştirilmiş fide değil gerçekten aşılı fidan bulmanızdır. Yoksa verime yatması için uzun yıllar beklersiniz.

Türkiyemizde benim ulaşabildiğim en yaşlı chandler bahçesi 7 yaşında 1000 dekar cevizi olan Kocaelideki Ataman Çiftliği. Mühendislerinin görüşüne göre Chandler 5x7 metre aralıkla en güzel sonucu veriyormuş.

Çeşidi doğru fidan almak gerçekten çok önemli. Ne yapmalıyız dersen mutlaka sertifika verebilen fidancılardan sertifika ve faturasıyla satın almalı, bu konuda daha eski ve deneyimli ceviz fidanı yetiştiricilerini aramalıyız derim. Dikimden itibaren ilk yılda görülen meyvelerden bir kısmını ağaçta bırakıp olgunlaştıklarında gerçekten doğru çeşit mi diye bilen birilerine göstermek şu şekilde faydalı olabilir ki; çeşit doğru çıkmazsa bir an önce yasal yola başvurup ziyanımızı tazmin edelim ve çeşit değiştirme aşısıyla yine doğru çeşide dönebilelim.

garlangufa
27-03-2012, 11:56
Selamlar Sn dere1974,

Size birkaç sorum olacak. Konuyu fazla bildiğimden değil, merak ettiğimden soruyorum.

Neden yerli tür ceviz değil de yabancı tür cevizleri tercih ettiniz ?


Yabancı türlerin (örneğin chandler) verimleri daha mı yüksek ?


Karadeniz bölgesinde, bilhassa Trabzonda (tombul fındığın yetiştiği yerler) dikilebilecek ceviz cinsi sizce hangi tür olabilir ?

Şimdiden teşekkürler,
Hasadınız bol olsun

dere1974
28-03-2012, 09:57
Sayın garlangufa
Yerli tür ceviz eken üreticilerimiz verimsizlik, geç don zararları, çeşitli hastalıklarla ve zararlılarla baş edememe, geç verime yatma, çok büyük ağaç taç yapısı, yan dal verimi olmayışı, iç ceviz kalitesizliği gibi sebeplerle ya ağaçlarını kesip ceviz üretiminden vaz geçiyorlar ya da çeşit değiştirme aşılarıyla yabancı çeşitlere dönüyorlar.

Evet yabancı türlerin verimi, ekildiği yerin coğrafi şartlarına uygunsa daha yüksek.

Chandler minimum 700 saat ortalama 1000 saat 7,2 derece altında soğuklama süresine ihtiyaç duyar diye doğruluğuna tam emin olmadığım bir bilgi var. Karadeniz ve Trabzonda soğuklama süresine bakarak çeşide karar verebilirsiniz. Sahil kesimlerde chandler için soğuklama yetersiz kalsa bile yüksek kesimlerde, yaylalarda sorun olmaz diye düşünüyorum.

karaçepiş
28-03-2012, 17:28
sayın dere1974 bahçeniz çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

bende ceviz konusuna 2010 yılında merak sardım 2011 yılında chandler ceviz fidanı dikmeyi kararlaştırdım ilk başta demir direklerimi diktim telleri çektim dikeceğim yerleri patlatma pullukla patlattım sonra pullukla sürdüm sürümden 3 ay sonra tarlanın tamamamına 4-5 yıllık yanmış hayvan gübresi döktüm yaklaşık 41 ton (inek) sonra tesviye makinasılyla gübreleri dağıttım arkasına hemen pullukla sürüp üzerini sürgüledim (9 dekar) nisan ayında çukurları 80cm derinliğinde 80 cm genişliğinde cukur açtım çukurlar arası mesafe enine 8 metre boyuna 4 metre olarak yaptım mayıs ayında fidanlar geldi her ağaç başına çukurlara 250 gr trible süper fosfatla 250 gr potasyum sülfat attım ve toprakla karıştırdım ve 240 ağaç diktim

karaçepiş
28-03-2012, 17:39
mayıs dikiminden eylüle kadar büyüyen ağaçlar

kuzen38
01-04-2012, 01:36
Sayın Dere1974 tebrik ederim. bende istanbul çatalca tarafında 20 dönümlük bir ekim gercekleştirmeyi düsünüyorum. tam trakya sogugu olmasada hava istanbula göre 3-4 derece düşük oluyor genelde. yaşar akça beyden bilgi aldıgınız icin soruyorum, acaba bu bölge için en verimli cins hangisidir? ve 20 dönüme kaç ağaç ve ağaçlardan yetişkin dönemlerinde kaç kg verim beklemek dogru olur? saygılarımla.

dere1974
03-04-2012, 11:30
Sayın kuzen38 bana epey ağır bir sorumluluk yüklemiyor musunuz!!!
Şöyle cevap vereyim; toprağın özellikleri ceviz için uygunsa yerinizde olsam 20 dekar bahçeye 500 Chandler + tozlatıcı olarak de 15 Fernette fidan dikerdim. İyi bakım ve uygun budama şartıyla yetişkin çağında (8 yaşından sonra) fidan başına 40-70 kg. ürün umardım.

OKANA
12-04-2012, 09:34
Şu anda 3,5 yaşında ve bana göre çok iyi durumda olan 9 dekar ceviz bahçemi oluştururken yaşadığım tecrübelerimi özet halinde forumdaki dostlarla paylaşma isteğiyle bu konuyu açmış bulunmaktayım.

Ceviz konusuna merak duyunca başlarda internetten bu konuyu çok araştırdım. Bazı faydalı bilgiler edinmekle beraber yoğun bir bilgi kirliliğiyle karşılaştım. Ardından üç kitap satın aldım; birisi "Walnut Production Manual", ikincisi "Aşılı ceviz yetiştiriciliği" (Ramazan Topak, Selami Bayrak), üçüncüsü de Yaşar Akça Hoca'nın "Ceviz Yetiştiriciliği" kitabı. Bu kitapların büyük faydasını gördüm. Ayrıca telefonla ulaştığım Yaşar Hocamın destek ve ilgisine teşekkürü borç biliyorum.
Cevizin toprak isteği olarak doğal drenajı olan, bir miktar kumlu, kil oranı düşük, derin topraklarda kolay yetiştirilebildiği kanaatine vardım. Tersi durumdaki topraklarda en az 2X2 metre derinliğinde fidan çukurları açılıp tarlanın üstündeki toprakla doğal gübre, leonardit, milli toprak, kompoze gübre vs. gibi malzemelerle karıştırılarak çukurun yeniden kapatılması durumunda sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Ayrıca toprak PH' ının 5,5-7,0 arasına getirilmesi, topraktaki eksik temel ve eser elementlerin tamamlanması iyi sonuç veriyor. Toprağımın özelliklerini öğrenmek için Tarım İlçe Müdürlüğünde 35 TL lik toprak analizinin yettiğini söylemeliyim.

Bahçenin kurulacağı yerin iklim koşullarına göre çeşit seçimi yapılması gerektiğini öğrendim ki bu verim açısından çok çok önemli. Çevremde (Manyas-Balıkesir) yerli çeşitlerle (Bilecik, Şebin, Yalova) bahçe kurmuş insanların bahçelerini gezdim. 10 yaşındaki bahçelerden ağaç başına ortalama 10 kg' ı geçeni görmedim. Ardından Bursa yöresinde Pedro ve Chandler çeşitleriyle oluşturulmuş bahçeleri gezdim. 6 yaşındaki çok genç Pedro ağaçlarında bile 30 kg. ortalama ceviz verimini gözümle gördüm. (Bu arada Chandler ve Pedro' nun her yöreye uygun olmadığını, Karasal iklimin yaşandığı trakya bölgesinin iç kesimleri ile Anadolunun iç ve yüksek kesimlerinde Fernor veya Fernette cinsi yine çok verimli Fransız ceviz çeşitlerinin uygun olduğunu düşünüyorum.)

Benim bahçe toprağım doğal drenajlı, PH' ı 5,5 tınli yapıda bir toprak. Buna rağmen Fidan çukurlarını makine ile 10mX10m aralığında 1x1 ebatında açtırdım (Şu anda olsa 5X7 **** 5X8 metre aralıkla dikerdim), her çukurun dibine bir su bardağı 15x15x15 kompoze gübre verdim, çukurun 2/3 kadarını tarlanın üst toprağıyla yine makine ile doldurttum. 100 adet çukurun dibine 5 ton eskimiş-yanmış temiz koyun gübresini paylaştırdım. 2008 yılı kasım ayında Kalem aşılı 70 adet chandler ve 6 adet franquette (tozlayıcı) ayrıca 20 adet pedro, 4 adet kaman-1 tüplü fidan satın aldım. Fidanlar 20-30 cm. civarı boydaydı. Toprağın tavlı olduğu bir gün toprak-doğal gübre karışımıyla fidan dikimini yaptım can sularını verdim.

Dikimde dikkat edilmesi gerekenler; aşı kaleminden patlayan ve süren filizin bakış yönü ağırlıklı rüzgarın geldiği yöne doğru olmalı ki filiz rüzgarla gövdeden ayrılmasın, toprağın daha sonra bir miktar çökeceğinden, ileride toprak işlenirken yığılan toprağın aşı yerini kapatma sorunu doğabileceğinden bir miktar yüksek (5-6 cm. kadar) dikilmeli, fidan toprakla kapatılırken fidanın torba içinde bulunduğu toprak düzeyi geçilmemeli, fidanın içinde bulunduğu toprak dağıtılmamalı, aşırıya kaçmadan can suyu verilmeli. Kışa girerken yapılan bu dikimde yağmur sularının fidanların diplerinde birikmesini önleyecek şekilde toprağa şekil verilmeli. Yabancı ot barındırılmamalı.

Kış bitip bahar gelirken yabancı ot mücadelesine başladım. Fidan aralarını traktörle, fidan diplerini çok dikkatli biçimde el çapasıyla 20 günde bir çapaladım. Gerçekten etraftaki yerli cevizler erkenden canlanırken Chadler ve Pedro geç don tehlikesi geçtikten sonra uyandılar. Mayıs ayı sonlarında yağmurlar kesildikten sonra 20 metrelik küçük bir sondaj yaptırdım. içine 2,2 kW' lık dalgıç pompa koyup 200 metre mesafeden 4x6 NYY yer altı kablosu ile elektrik çektim. Bu şekilde 3500 TL masrafla su sorunumu çözdüm. 1000 metre kadar deliksiz damlama hortumu, 200 ayarlı damlatıcı, 80 metre ana boru, santrifüj kum filtreli gübre tankı için 1300 TL harcayarak damlama sulama sistemi kurdum. Sulamada dikkat edilmesi gereken; sık ama az su vermeli, güneşli saatlerde değil akşam sulanmalı. (ben 5 günde bir suladım.)

Cevizler boylanmaya başlayınca; yanlarına herek dikip 8 şeklinde bağladım, En güçlü gelişen filizi bırakıp diğer dalları ve aşı altından gelen yabani filizleri sürekli temizledim. İlk yıl gübre vermedim. Yaz sonunda en iyi gelişme hızı sırasıyla; Kaman-Franquette-Chandler-Pedro olmak üzere cevizlerim 2-3 metre boy yaptılar.

İkinci yıla girerken aralık ve şubat aylarında bordo bulamacı verdim, mart ayında cevizlerin 1,5 metre yükseklikten tepe kesimlerini yaptım. 50 cm. den aşağıdaki gözleri temizledim. Burda yine dikkat edilmesi gereken en üstte bırakılan gözün hakim rüzgar tarafına bakmasıdır. Ardından her bir ceviz dibine 200 gram DAP (18-46 Diamonyum fosfat) gübresi verdim. Gövde üzerindeki bütün gözler sürdü ve bütün sürgünler ucunda çiçek açtı öyle ki bazı pedrolarda 40 tane çiçek saydım. Fakat çiçeklerin hemen hemen hepsi döküldü sebebini araştırdığımda en büyük etkenin tozlayıcıların şimdilik erkek çiçek açmaması ve döllenmeyen dişi çiçeklerin dökülmesi olduğuna ikna oldum. Yaz boyunca sık sık suladım. Ana gövdeyi ve lider dalın rüzgardan eğilmesini önlemek için herekleri daha güçlüleriyle yeniledim. Yan dalların ve gövdenin gelişimi öylesine iyi olduki 2 metre uzunluğunda yan dallar gayet sıradan. Bu yıl sonunda ilk cevizlerimin tadına baktım. Kabukların inceliği, içlerinin doluluğu çok güzel.

Üçüncü büyüme yılına girerken yine bordo bulamacı verdim, mart ayında şekil budamalarını yaptım. Burada dikkat ettiklerim; Ayrı yönlere bakan aralıklı 5-7 adet yan dal bırakıp diğerlerini dipten çıkardım, bıraktığım dalları da 80-100 cm uzunlukta kalacak şekilde, orantılı olarak kısalttım. Tozlayıcılar çok az miktarda erkek çiçek gösterdi. Geçen yıla göre daha fazla meyve tutulumu görülüyordu.Ekim ayında küçük bir hasat yaptım. Bu yıl 4 kg. kadar meyve aldım. Şu günlerde şekil (ikinci kat yan dallar) ve verim budamalarına devam ediyorum. Budarken dikkat ettiğim noktalar gövdeye yakın bodur meyve dalları dışında tüm dalların 1/3 - 1/5 aralığında uç alımını yapmak, çatallanmış birbirine rakip dalların birisini kaldırmak, içe doğru büyüyen veya birbirine sürtünen gölge yapan sık dalları çıkartmak şeklinde. Budamadan çıkan dallara aşı kalemliği olarak kullanmak üzere talep geldi 2000 Tl kadar gelir elde ettim, yıl boyunca yaptığım masrafın epey bir kısmını geri almış oldum. Şu ana kadar soğuk zararı görmedim. Saygı ve sevgilerimle.
Sayın Dere1974,

Öncelikle kurduğunuz bahçe için sizi tebrik eder, tecrübelerinizi paylaştığınız için de çok teşekkür ederim. Size bir kaç sorum olacak:

Sizin kurduğunuz bahçenin rakımı nedir? Manisa civarında arazi bakıyoruz. Malum soğuklama süresi ve don riskleri açısından rakım çok kritik. Sizin dikim yaptığınız bölge de uzak olmadığından sizden bu konuda fikir almak istedim.

İkincisi, pek çok tarım arazisi uzun süre işlenmedikten sonra satışa çıkarılıyor. Dolayısıyla neredeyse orman arazisine dikim yapıyorsunuz. Sizin durumunuzda arazi önceden işlenen bir arazi miydi? Araziyi dikime hazır hale getirmek için ne gibi hazırlıklar yaptınız? Özellikle nematod gibi toprak kurtlarına karşı analiz ve ilaçlama yapmak gerekir mi?

Aşılı cevizlerin anaçlarının ne tür olduğu (Anadolu cevizi, Paradox vs.) toprak tipi ve zararlılara karşı uygun türü şeçmede bir etmen olabilir diye düşünüyorum. Bu konudaki bilgilerinizi de paylaşabilirseniz çok memnun olurum.

iyi günler dileklerimle,

dere1974
16-04-2012, 02:11
Sayın OKANA teşekkür ederim.

Dairede işlerin yoğunluğundan dolayı 1 haftadır konuya bakamamıştım. Sorunuzu bu sebeple hemen cevaplayamadığım için kusuruma bakmayın.

Sorularınızın cevaplarına gelirsek;

Bahçemin rakımı 50 metre.

Arazi işlenen araziydi. Yıllardır sırasıyla 6 yıl yonca, 6 yıl mısır, son yılda da buğday ekiliydi. Araziyi dikime hazır hale getirmek için sonbahar yağmurları toprağı tava getirince pullukla derin sürüm yaptırdım. Hafif bünyeli ve doğal drenajlı tınlı yapıda olduğu için riper ya da patlatma ile sürüm gereği görmedim. Kepçe ile çukurları açtırıp üst toprakla yarısına kadar doldurup dikime kadar 1 ay bekledim. Bu esnada Allahtan yoğun yağmurlar yağıpta çukurları suyla doldurmadı.
Almayı düşündüğünüz arazi için ukalalık kabul etmezseniz özetle şunu tavsiye edeyim; sakın ola ki içinde kış ve bahar aylarında yağmur suyu göllenen çukur ve eğimsiz bir arazi olmasın, don çukuru oluşacak biçimde vadi tabanı bir yer olmasın, arabanızla gidebileceğiniz yolu, suyu ve elektriğe yakınlığı olsun, bir de 2 metre derinliğe kadar su geçirgen ve kil oranı düşük, kireç oranı normal bir toprak olsun.

Nematod konusu evet çok önemli. İçini yeni temizlettiğiniz yarı ormanlık arazilerde nematod tehlikesi olabilir. Önlem olarak ilk yıl fidan dikmek yerine sık sık pullukla sürüp havalandırmanın faydası olacaktır. Fakat nematot başa çıkması zor bir zararlı. İlaçların ne kadar faydası olduğu tartışmalı bir konu. Dikmeden analiz yaptırmak bence gerekli.

Türkiyedeki anaçlar J.Regia (Anadolu Cevizi), yanlış anımsamıyorsam Yaşar Akça' nın kitabında Paradox anaçlı cevizlerin veriminin yüksek, ağaç ömrünün çok kısa olduğunu (max 20 sene) okumuştum. Zararlılara dayanım konusunda hangisinin daha dayanıklı olduğunu bilmiyorum. Bu işe girişmeden çeşitli yörelerdeki bahçeleri dolaşmanızı, Yaşar Akça'nın kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Saygı ve sevgilerimle,

OKANA
16-04-2012, 10:17
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

saygı ve sevgilerimle,

Çamtepe
16-04-2012, 11:56
Almayı düşündüğünüz arazi için ukalalık kabul etmezseniz özetle şunu tavsiye edeyim; sakın ola ki içinde kış ve bahar aylarında yağmur suyu göllenen çukur ve eğimsiz bir arazi olmasın, don çukuru oluşacak biçimde vadi tabanı bir yer olmasın, arabanızla gidebileceğiniz yolu, suyu ve elektriğe yakınlığı olsun, bir de 2 metre derinliğe kadar su geçirgen ve kil oranı düşük, kireç oranı normal bir toprak olsun.


Bence çok güzel özetlemişsiniz.

Özellikle tarıma yeni girecek arkadaşların bu paragraftan çıkaracağı çok ders olmalı diye düşünüyorum. Örneğin, internette heveslileri hedef alan "cevize uygun mükemmel arazi" başlıkları ile bir çok arazi satışa yapılıyor. Öyle ki bazı uyanık satıcılar "su arazinin içinde yerden doğal olarak kaynamaktadır" diye bu tip drenaj sorunu olan arazileri satmaya çalışıyorlar.

Yani önerimiz nedir?
- Arazi alacaksanız mümkünse o arazinin dört mevsimini de görün.
- Tahlillerinizi ayrıntılı şekilde yaptırın.
- İklim koşullarını anlamaya çalışın, bilimsel verilerle destekleyin.

Kolay mı? Elbette değil. Ancak ideal olanın ne olduğunu bilirseniz, en azından başınıza bir şey geldiğinde "evet, ben burada hata yaptım" diyebilirsiniz.

teoshaker
04-06-2012, 21:32
Ataman Ceviz Çiftliği gerçekten muhteşem. Ceviz ekili alan sayısı gittikçe artıyor. 10 sene sonra talebin ne kadar artacağını buna karşık üretimin bu talebi ne kadar karşılayacağını ve buna bağlı olarak kg fiyatın ne olacağını gerçekten merak ediyorum. Görüşü olan var mı?

mehmeth
09-06-2012, 15:40
Sayın garlangufa merhaba,
27 no. lu mesajda belirttiğiniz beyaz yonca olayını biraz daha açık ve net bir şekilde açabilir misiniz.
Zira benim de 15 dekara yakın bir arazim var,hiçbir şekilde burada zehir kullanmak istemiyorum.
Arazi çok fazla yabani otla kaplanmış durumda.
Ne zaman ve neşekilde bu tohumu araziye atmamız gerekir.?
Teşekkür ederim.

Yabani ot azaldığında veya bittiğinde beyaz yoncayı nasıl söküp ziraat yapabilirim?

Çamtepe
09-06-2012, 17:05
Bence önce ziraatini yapacağınız bitkiyi seçin. Ne ekmek/dikmek istiyorsunuz?

Eğer ceviz ise önce arazinizi eğer toprak kuruyup tavını kaybetmemişse hemen derin sürdürün (patlatmayla). (Araziniz Çankırı'da ise kaybetmiş olabilir). Tavını kaybetmişse de sürdürebilirsiniz ama toprak çok kesekli kalır, ayrıca her traktörün harcı değildir kuru toprağı sürmek..

Bu sürdürme işlemi sonucunda zaten arazinizdeki otlar toprağa karışacaktır (ilk yeşil gübreniz, aynı zamanda).

Yine yaz bitmeden, uygun zamanınızda bahçenizin piketajını yapın, fidan çukurlarınızı açtırın (bence mutlaka kepçeyle ve en az 1 m derinliğinde).

Sonbaharda fidanlarınızın dikimini yaparsınız. Bu zamana kadar zaten bahçeniz hafif otlanacaktır. Eğer diktiğiniz fidanların aralığı uygunsa bir daha araziye bir makina sokup (örneğin kazayağı) otları toprağı karıştırırken aynı zamanda yonca ekebilirsiniz.

Seçtiğiniz yonca tohumunun Rhizobium bakterileri ile aşılı olmasına dikkat etmenizi tavsiye edebilirim. Piyasada hazır bu şekilde satılan tohumlar mevcut. Ama bulamazsanız Ankara Toprak Gübre Araştırma Enstitüsü (http://www.tgae.gov.tr/www/tr/Icerik.ASP?ID=1086)'nden ekeceğiniz bitkiye göre (Fiğ için ayrı, yonca için ayrı) Rhizobium aşısı tedarik edebilirsiniz. Bu bakterileri tohumları ıslatıp karıştırıyorsunuz sonra ekiyorsunuz.

Örtücü bitkileri (Yonca, fiğ gibi) ekerken yeni diktiğiniz ağaç fidanlarının etrafına gelmemesine özen gösterin. Fidanları boğmasınlar..

Eğer Yonca gibi çok yıllık ektiyseniz, her sene bahar sonunda biçersiniz ve biçtiğiniz otları yine tarlaya serersiniz (ineklere yem yapmak yok :)). Bu şekilde doğal bir malçlama yapmış olur, yabani otları en aza indirgersiniz.

Yonca 7-8 sene biçilip biçilip tekrar kullanılabilir. Sonrasında istediğiniz yeşil ortüyle devam edebilirsiniz.

mehmeth
11-06-2012, 01:50
Sayın Çamtepe,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Şu an için ilk amaç yabancı otlardan kurtulmak,henüz ne ekilip dikileceğine ve ne zaman ekilip dikileceğine karar verilmedi.
Selamlar.

permakültür
20-06-2012, 12:40
Merhaba Arkadaşlar;

Antalyanın 800 m rakımlı bir yaylasında 16 dekar üzerine chandler ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum. Son 5-10 yıldır araziye sadece buğday ekilmiş, bu yılda son buğday hasatı ağustosta yapılacak.

Ceviz bahçemi bir an önce kurmayı planlıyorum, bazı fidan satıcıları baharı beklemene gerek yok, vereceğimiz tüplü fidanları Kasım ayı gibi dikebilirsin dediler.

Dikim için baharı beklemezsem eğer, Ağustos sonundan kasım başına kadar bahçeyi dikime hazırlamam gerekiyor. (toprak analizini temmuz ayında yaptıracağım)

1) sizce bu kadar kısa zamanda bahçeyi hazırlayabilirmiyim (sürdürme, gübreleme, kepçe ile açma)
2) Bahar ayını beklemek daha doğru bir tercihmi olur.
3)Chandler tüplü veya tüpsüz dikmenin mevsimsel avantajı dışında başka bir avantajı varmıdır?
4) Verdiğim lokasyon için chandler uygunmudur
5) Dikim aralığını 7X5 düşünüyorum, yorumlarınız nelerdir?

Çamtepe
20-06-2012, 21:19
Ceviz bahçemi bir an önce kurmayı planlıyorum, bazı fidan satıcıları baharı beklemene gerek yok, vereceğimiz tüplü fidanları Kasım ayı gibi dikebilirsin dediler.

Tüplü ya da tüpsüz, Kasım ayı dikebilirsiniz.


(toprak analizini temmuz ayında yaptıracağım)

Bahçe kurma kararını vermeden önce tahlili yaptırsanız daha iyi değil mi? Forumda bahçe kurma yanlışları ile ilgili muhtelif sayıda paylaşım mevcut. Toprak killi mi, tuzlu mu, cevize uygun mu, taban suyu var mı diye masraf yapmadan önce bakmanızı tavsiye ederim.


1) sizce bu kadar kısa zamanda bahçeyi hazırlayabilirmiyim (sürdürme, gübreleme, kepçe ile açma)


Tahlillerinizde bir sorun olmadığı


Yeterince zaman ayırabileceğiniz


Gerekli işçi ve ekipmanı zamanında bulabileceğiniz


Fidanları tedarik edebileceğiniz


Mevsim koşullarının izin vereceği (yağmuru var, çamuru var)

...varsayımları ile yetiştirebilirsiniz..

2) Bahar ayını beklemek daha doğru bir tercihmi olur.

Bence yeni yaşına kendi toprağında uyanması daha doğru. Ben oyumu Kasım'dan yana kullanıyorum.

3)Chandler tüplü veya tüpsüz dikmenin mevsimsel avantajı dışında başka bir avantajı varmıdır?

Bu tartışma bitmez.. Ben tüplü diyeceğim, forumdan başka değerli bir üye tohumdan ekin sonra aşılayın der.. Siz okuyun, araştırın aklınıza yatanı yapın.

4) Verdiğim lokasyon için chandler uygunmudur

Bu tartışma da bitmez.. Elinizde bulunduğunuz bölgenin geçmişe dönük iklim bilgileri mevcut mudur?

5) Dikim aralığını 7X5 düşünüyorum, yorumlarınız nelerdir?
Bu tartışma da bitmez :) Eğer çeşit Chandler ise bence uygundur :)

falcon00
20-06-2012, 22:52
Sayın Dere1974
Böyle güzel bir çalışmayı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.
Söyleyecek söz kalmamış. Maaşaallah çokda güzel olmuş
Ellerinize sağlık.
Bir soruda benden
Siz bu fidanları çelikdenmi yetiştiriyorsunuz, yoksa aşımı?
Aşı derseniz, Alt anaç nedir acaba?
Falcon00 / Metin

permakültür
21-06-2012, 09:29
Detaylı cevaplarınız için teşekkürler sayın çamtepe.

Sadık86.Han
24-06-2012, 07:59
çok teşekkürler Sayın dere1974 dediğiniz gibi iyi araştırmam gerekiyor.bir sorum daha olacak çiftlik gübresinin ıslak ve topak topak olması(bir kısmını kükürtle 2.5 ay beklettim sera naylonu içinde bir kısmı 10 aylık açıkta yandı) sorun olurmu. dibini yakarmı.

Sadık86.Han
24-06-2012, 08:08
Yine sorum Sayın dere1974 de toprak anlizi yaptırdım. killi ve kireçli çıktı. laterit katkılı jips önerdiler **** sıvı olarak humik asit. şimdi benim için sorun fidanın çukurunun çok iyi hazırlamam gerektiğini düşünüyorum. o yüzden bu lateriti fidan çukurlarım yaklaşık 100-120 cm. içinden çıkan toprağa 2.şer kilo karıştırsam olurmu? 2kilo laterit katkılı jips+500gr kükürt+ yeterince hayvan gübresi+250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat. yanlız 250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat çok fidanı yakarsın diyorlar 50 gr yeterli deniliyor bu konlualrla ilgili fikirlirinizi söylerseniz çok sevinirim. bu kunulalrla ilgili fikri ve deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olularsa sevinirim.

leventkatkay
19-07-2012, 14:52
Ben Konya nın Ilgın ilçesine bağlı köyümde ceviz yetiştirmek istiyorum rakım 1050 metre,fakat hangi çeşit ceviz yetiştirmem gerek, yabancı çeşit cevizlerde niyetim var, çünkü edindiğim bilgilere göre yabancı çeşitler don olayına dayanıklı olduğunu duydum. 6 dekar tarlam var ama deneme maksatlı olarak yerli ve yabancı çeiştlerden 3 er adet alp denemek istiyorum, biliyorsunuz bahçe kurmak bedava değil, hangi tür ceviz köyümde iyi verim yaprsa devamını o şekilde ekeceğim, bilmem doğrumu yapıyorum, kim ne derse onu ekemem herkes birşeyler biliyor ama yöreye görede ceviz farklı olabiliyor. Fidan yetiştiricileri yoğurtdum ekşi demiyor, elinde ne varsa ek olur diyor. Belkide fidancı kendi fidanını deniyormu acaba ****** hepsi rant peşinde ekmeğinin derdinde. bana yardımcı olabilecek arkadaş varmı, Saygılarımla......

Çamtepe
19-07-2012, 16:03
Yine sorum Sayın dere1974 de toprak anlizi yaptırdım. killi ve kireçli çıktı. laterit katkılı jips önerdiler **** sıvı olarak humik asit. şimdi benim için sorun fidanın çukurunun çok iyi hazırlamam gerektiğini düşünüyorum. o yüzden bu lateriti fidan çukurlarım yaklaşık 100-120 cm. içinden çıkan toprağa 2.şer kilo karıştırsam olurmu? 2kilo laterit katkılı jips+500gr kükürt+ yeterince hayvan gübresi+250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat. yanlız 250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat çok fidanı yakarsın diyorlar 50 gr yeterli deniliyor bu konlualrla ilgili fikirlirinizi söylerseniz çok sevinirim. bu kunulalrla ilgili fikri ve deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olularsa sevinirim.

Oranlara bir şey diyemeyeceğim açıkçası ama killi toprağın ıslahı için iyi yanmış hayvan gübresi, kompost (hazır alabilirsiniz), torf (kamyonla ucuza alabilirsiniz, steril olmasına dikkat edin), coco peat gibi organik malzemelere daha çok ağırlık vermenizi ben tavsiye ederim. Ayrıca hümik asittense sanırım toprağa leonardit karıştırmanız ıslah açısından daha doğru. Ağaçlar.net'te bir araştırma yaparsanız muhtelif yazılar bulabilirsiniz. Meyvelitepe'nin killi toprağa radikal çözüm başlıklı yazısı da dikkatle okunmalı.

Ama bence en önemlisi fidan çukurlarını açarken kil tabakası görüp görmeyeceğiniz. Ceviz için kök gelişimi çok önemli.

goksal
20-07-2012, 22:28
sayın leventkatkay dediğiniz çok doğru birçok fidancı rant peşinde şuanda piyasada cinsine doğru chandler ceviz fidanıda bulmak zor. isterseniz size yardımcı olabilirim ben ceviz fidanı üreticisiyim.Benim amacım rant peşinde koşmak değil cinsine doğru bölgesine uygun ceviz bahcelerinin kurulmasına yardımcı olmaktır.özelinize tel. numaramı gönderdim.isterseniz arayın yardımcı olayım size

leventkatkay
21-07-2012, 16:12
Alakanıza teşekkür ederim, fidan almak sorun değil ama doğru yerde doğru fidan dikmek lazım, Sulama problemi olmaması için Kurban bayramı Ekim ayına denk geliyor , O zaman dikmeyi düşünüyorum, Fidanların başında olmayacağım deneme baksadı ile 10 adet bazı çeşitler dikeceğim,6 dekar tarlayı şu an bir arkadaş ekip biçiyor, tarlanın bir kenarına dikip basit bir şekilde tel örgü yapacağım , hayvanlar zarar vermemesi için. Duruma göre fidanların iklim şartına hangisi uyum sağlarsa tarlanın geri kalanını iki sene sonra imkanlar çerçevesinde allah ne verdiyse dikeceğim, Çok konuşuluyor, Cevizin bakımı hakkında, inanınırmısınız o kadar şey anlatıyorlar ki, gübre ve sulama yüzünden nerede ise aldığınız ürünle yapılan masraf işin zevkini kaçırıyor, bulunduğum sokakta bir adet ceviz ağacı var İstanbul da Allaha emenet gibi, yarım metre kare su alma alanı var. ne ilaçlama var ne gübreleme yağmur yağarsa o zaman sulanıyor , fakat her senede meyve veriyor., Hiç bir kimyasal gübre kullanmak istemiyorum, doğal olarak 2 senede bir yanmış hayvan gübresi atmak tarla ve çevre için daha iyi olacağını düşündüm. Şimdilik hobi olarak bü işi düşünüyorum zaman içirisinde ne olur bilemem. Bir şey öğrendim aklıma yattı, Ceviz bahçesinin her tarafını sürmek gereksiz bir zaman kaybı olduğunu öğrendim, Mesela 7x4 dikilen bir bahçede sadece 4 er metre aralıktaki ağaçların aralarını çapa yapılığını gördüm 7 metrelik olan yolda sadece çim makinesi ile uzayan otları biçiyorlar, Gübreleme ise çapalanmış ağaç aralarına dökmek yeterli diyorlar. böylece yürüme alanınmız daha temiz oluyormuş . Saygılarımla......

goksal
22-07-2012, 20:48
sayın levent bey 0539 432 34 85 tel.numaram fidanları dikeceğiniz zaman beni ararsanız isteğiniz cinsten fidan gönderirim size 10adet fidan benim size hediyem olur.

mehmetgurmen
26-07-2012, 12:48
Herkese değerli katkı ve paylaşımları için çok teşekkür ederim; kitaplardan çok daha değerli bilgiler bu tecrübeler.
Birkaç ay içinde İzmir bölgesine taşınma planımız var ve ekolojik yöntemlerle - kimyasal kullanmadan ceviz üretmek istiyorum ve bununla ilgili birkaç sorum olacktı:

1. Sözkonusu bölgede 250-300 mt rakımda verimli hangi tür ceviz ağacı yetiştirebilirim? İzmir bölgesi ceviz için sıcak kalır diyenler oluyor. Her cevizin mutlaka soğuklanması gerekiyor mu ve bu bölgede (sizlerin tahmini) gereki soğuklanma ile olgun döneminde chandler türünde yine 40-60kg arası verime ulaşabilir miyim?

2. Herkes arazinin hazırlığı aşamasında sürülüp kabartılması gerektiğini yazmış. Oysa ki permakültür ilkelerine göre toprağın üst tabakasındaki mikroorganizma dengesini altüst ettiği için toprak asla sürülmemeli. (Sürmek, üst toprak deprem etkisi yaratıyor ve oradaki mikroorganizma dengesi uzun yıllar sonra ancak tekrar kurulabiliyor). Bu yüzden toprağı hazırlamada yoğun örtü Malç ve sonrasında doğal gübre kullanılabileceğini düşünüyorum. Hem toprağı yumuşatmak (oksijen alması için) hem de besince zenginleştirmek adına 2 dönem (6 ay) ard arda malç yaptıktan sonra fidanları diksek nasıl olur? Bu konuda özellikle sayın Çamtepe ve dere1974ün yorumlarını bekliyorum.

3. Ceviz diktiğim araziyi, yine kardeş bitkiler prensipleriyle aynı zamanda sebze bostanı olarak kullanmak istiyorum. Ceviz ağacı altında bitki yetişmez derler ama çok büyümeden yani ilk 3-4 sene bu yöntem uygulanabilir ve böylece polikültür yani çok çeşitli bitkiyi arazide bir arada bulundurduğumuz için hem zirai mücadelesine gerek kalmaz hem de çeşitli ürün almış oluruz. Ne dersiniz?

Değerli yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

Çamtepe
27-07-2012, 12:46
Mehmet Bey,

Hesabınızı 40-60 kg verimlere göre yapmayın derim.. Türlü türlü bilgi var internette, ceviz işini cazip göstermek amaçlı. Ama "cephede durum farklı". Internette belirtilen verimlere ortalamada ulaşmak için epey efor sarfetmeniz, ideal toprak yapısına sahip olmanız, hatta belki yapmak istemediğiniz kimyasallardan kullanmanız gerekecek..

1. İzmir Urla'da kayınpederin deniz seviyesine yakın bir rakımda yazlığı var. Bahçesinde bir adet 8-9 yaşında çetin ceviz ağacı var. Çok aşırı olmasa da meyve veriyor, üstelik etrafında bilinçli ekilmiş bir tozlayıcı olmamasına rağmen. Soğuklama ihtiyacı önemlidir. 200-300 metre olunca bir nebze daha rahat olacaktır. Demekki İzmir'de ceviz oluyor ama soğuklama ihtiyacı tam giderilmeyince verime etkisi olması muhtemeldir.

2. Toprağı ekmeden önce işlemeniz bence şart. Bakın Sn. Meyvelitepe bu blog (http://blog.meyvelitepe.org/2011/10/23/killi_topraga_radikal_cozum/)yazısında ne demiş:
Bu yıl bahçenin toprağını hiç işlemedik. Yani sürülmedi, çapalanmadı, tırmıklanmadı. Yine kavun karpuz, üç kız kardeş (mısır, fasulye, kabak) ektik yer yer. Her kökün dibine yarımşar kova keçi gübresi veya keçi gübresinden yaptığımız komposttan vermeyi ihmal etmedik. Kıştan da tüm araziye bakla ekmiştik. Binlerce baklayı 1-2 sefer budayarak toprağa verdiği azot miktarını arttırmış, sonunda yine sürmeyip dipten kesmiştik.

Bunca emeğin sonunda, geçen yıl her biri 25 kilo gelen karpuzların yerine 3-5 tane yumruk büyüklüğünü geçmeyen karpuzumuz, 5-6 koçan mısırımız oldu. Kışlık diye ektiğimiz fasulyeden gelecek yıl tohumluğunu zor aldık. Aradaki tek fark, toprağı işlemedik, kazmadık, tırmıklamadık.

İster istemez Aşık Veysel’in dizeleri geldi aklımıza;

“Koyun verdi, kuzu verdi, süt verdi
Yemek verdi, ekmek verdi, et verdi
Kazma ile dövmeyince kıt verdi
Benim sadık yarim kara topraktır”

Oysa toprakta her şey vardı. Muhtemelen olmayan tek şey hava idi. Çok killi ve yoğun toprak, bir kaç solucan deliği ile hava alma ihtiyacını karşılayamamıştı. Yazın sıcak günlerinde su kaybedip biribirine kenetlenen kil tanecikleri betonlaşmış, çatlaklar oluşturmuştu.

Permakültür felsefesine inancınızdan ötürü tüm araziyi riperle sürmek istemeyebilirsiniz. Ancak tavsiyem en azından fidan çukurlarını kepçeyle çok derin açmanız ve toprağı yerle bir etmeniz. Bugüne kadar gördüğüm tüm toprak analizlerinde organik madde miktarı düşüktü, sizde de benzer bir durum çıkarsa şayet (ki gayet büyük ihtimal), bozacağınız bir denge zaten yok demektir. Dolayısı ile sokun kepçeyi, kompakte olmuş toprağı bir rahatlatın.

Bakın Sn. Halil Önen'in "Toprak işlemesiz tarıma doğru" başlıklı bir kaç yazısı var. Ben çok beğeniyorum. Size de tavsiye ediyorum.
http://www.agaclar.net/forum/763324-post187.htm
187, 189, 190, 192, 194, 197 numaralı mesajları ilginç bulacağınıza eminim.

3. Tarım işinde yeni değilseniz, bahsettiğiniz bitkilerin tarımına yabancı değilseniz, ve bu ara ürün ekiminin fidanlarınıza zarar vermeyeceği konusunda eminseniz ve işçilerinizi bu yönde eğitebileceğinizi düşünüyorsanız deneyebilirsiniz. Ancak ara ürünü çok dikkatli seçmeniz, ceviz fidanlarına bu ürünün tarımı süresince (toprak işleme, ekim/dikim, gübreleme, ilaçlama, hasat) zarar gelmeyeceği konusunda gerekli özeni gösterdiğiniz varsayımı ile olabilir.

Kötü gidebilecek noktalar şunlar:
a. Yetiştireceğiniz ürün ceviz fidanlarınızı bastırabilir (örneğin susam, fiğ gibi tek senelik bitkiyi yaygın şekilde dikkatsizce ekerseniz daha bir bebek olan fidanlarınızı boğabilirsiniz)
b. Yetiştireceğiniz ürünün ekimi/dikimi öncesi toprak işlenirken fidanlarınız zarar görebilir, toprak sıkışabilr
c. Yetiştireceğiniz ürünün ilaçları ve gübreleri ceviz fidanlarınıza uymayabilir
d. Yetiştireceğiniz ürünün hasatı sırasında fidanlarınız zarar görmemeli
e. Yetiştireceğiniz ürünün hasatı sonrasında bahçenizde istenmeyen atıklar kalmamalı
f. Yetiştireceğiniz ürün toprağı belli mikro/makro elementler açısından fakirleştirmemeli

mehmetgurmen
27-07-2012, 12:58
Sn. Çamtepe: Bilgi ve paylaşımınız için teşekkür ederim. Biz de İsmail beyi takip ediyoruz zaten, birebir diyaloğumuz da var, özellikle de yükseltilmiş sebze yatakları projesini Adapazarında halen aktif uyguluyoruz ve gün itibariyle 2mt civarında sırık pembelerimiz epey güzel gidiyorlar. Tarım işinde yeniyim ancak tarımın dışında permakültür ile aktif olarak ilgileniyorum ve izmir'de de bu ilkeleri gözeterek adım atmayı düşünüyorum. Toprağın killi olması durumunda evet yapacak çok birşey yok belki ama daha tınlı-kumlu toprakların -eğer analizi organik madde açısından sıfıra yakın değilse- yukarıdan beslenebileceğini düşünüyorum. Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü'nün İzmir-Bayındır-Marmariç köyündeki merkezinde bu ilkelerle orta-uzun vadeli toprağı zenginleştirme ve gıda ormanı oluşturma çabalarını da takip ediyorum, epey kararlılar, elbette sabır ve özveri gerektiriyor. Bunlar uzun vadeli projeler. Tekrar teşekkürler.

permakültür
27-07-2012, 13:11
Merhaba arkadaşlar;

Ekteki toprak analizi sonuçlarını dün aldım. Son proje planıma göre bahçemi şu şekilde hazırlayacağım, tavsiye ve önerileriniz bekliyorum. (Hatırlatma yapmam gerekirse antalyada 800 m rakımlı 16 dönüm arazi üzerine 550 adet ceviz dikmeyi planlıyorum. Arize yıllarca sadece buğday yetiştirilmiş)

1)Eylülde yağacak ilk yağmurlar sonrasında tavını almış araziyi enine ve boyuna patlatma ile sürdüreceğim. (arazi diktörtgen ve düz)

2)13 -14 ekimde arazide dikim yapılacak yerlerde, toprağı kepçe ile karıştıracağım

3)20-21 ekimde el ile açağım çukurlara tüplü olarak cevizleri dikeceğim ve tarım odasının verdiği bilgi ışında 100 gr potasyum sülfat ve 100 gr triple süper fosfat ile toprağı karıştırarak kökü kapatacağım. Hayvan gübresi (büyük baş,keçi veya kanatlı hayvan) kullanıp kullanmamanın gereklili olup olmadığına karar veremedim henüz.

4) İlk can suyunu tanklarla taşıdığım su ile vereceğim

5)Mart 2013 de sondaj kazdırıp, damlama sulama sistemini kuracağım


Önerilerinizi heycanla bekliyorum.

Saygılarımla

Çamtepe
27-07-2012, 13:50
- Fidan çukurlarına leonardit eklemenizde fayda olabilir bence.
- Sondaj uzmanı değilim, sadece mantık yürütüyorum, ama bahar aylarında yer altı suları zaten zenginleşecektir. Dolayısı ile sondaj derinliği yaz aylarında yetersiz kalabilir mi? Sondajı bu yazdan yaptırsanız daha iyi olur mu?

Muhtefi
29-07-2012, 02:32
Sayın dere1974,
maşallah bahçeniz çok güzel.
ben de balıkesir de yapmayı planlıyorum inşallah bir sorun çıkmaz ise
1 yıl içinde ben de bahçemi yapacağım

bu arada balıkesir de ne kadar çok ceviz bahesi yapan varmış
çok şaşırdım. iklim de gerçekten çok uygun.
inşallah herkes için gönlüne göre olur.

sizin için bir mahsuru yoksa şahsi tecrübelerinizden de şahsen istifade etmek isterim.

sayglar

leventkatkay
01-08-2012, 17:30
Arkadaşlar bir şey öğrenmek istiyorum, Yalova,Bursa ve İnegöl Üzerinde Ceviz fidan yetiştiricilerine ihtiyacım var, bilenler Fidancının isimlerini yazarsa sevinirim. Web te çok araştırdım ama bir kaç tene buldum, Herkese teşekkür ederim.

leventkatkay
01-08-2012, 17:33
Mümkün ise web adreslerni yazarsanız sevinirim.

sefiladam
05-08-2012, 05:29
Sayın dere1974 bahçeniz çok güzel tebrik ederim, Allah utandırmasın.
Ceviz, bizim memlekette (Bartın) ekilen dikilen bir ağaç değildir, kendi biter bilinçli üretici olmadığından budama vs olmaz buna ramen her tarlada mutlaka dibinde gölgelenebileceğin bir **** birkaç ceviz ağacı vardır. Bu ağaçlar tahimnim 10 - 50 kg kadar verimli.
Geçen yıl bir ağacın dibinden doğal çimlenmiş 15 - 20 kadar fidanı çıkarıp tarlaya diktim. İstanbulda olduğum için henüz gidip kontrol edemedim.
Bu uzun açıklamadan sonra; Batı karadenizin kıyı kesimlerinde, tahminim %10 eğimli bir arazide ceviz yetiştiriciliği konusunda önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

permakültür
06-08-2012, 20:52
Sayın Çamtepe;

leonarditi toprağın PH değerinin 8.3 çıkmasından dolayımı önermiştiniz? Fidancım PH değerinin yüksek olmasından dolayı dikim sırasında toprağa kükürt atmamı taviseye etti? Siz nedersiniz. Kükürtü dikim sırasında nasıl uygulamak doğru olacaktır?

Buarada fidanlar için Denizlide bir fidancı ile anlaştım. 8X4 dikim yapmaya karar verecektim, fakat fidancının 2006 yılında yaptığı chandler bahçesini gördükten sonra 8X6 da karar kıldım. Ağaçlarının verimliliği çok yüksek, ama yakın olmalarından dolayı çok sert budama yaparak verim kaybı yaşamış.

ahmetshur
22-08-2012, 12:17
Sayın Dere1974
Bahçeniz çok güzel...
Hayırlı olmasını diliyorum.
İnşallah bol hasatlı günlerinide görürüz...

DENİZLİDEN20
25-08-2012, 09:53
öncelikle herkese selamlar burda bilgi paylaşımında buluna arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. bende geçen sene kasım ayında internetten araştırıp bilgi kirliliğinin içinde kendimce araştırıp 65 adet chandler ceviz fidanı diktim ağaçlar çok güzel büyüdü bazılarında 1 m sürgün oluştu fakar bölgedeki chandler ceviz ağaçlarına her sene sonbaharda soğuk vuruyormuş (DENİZLİ ACIPAYAM rakım 940) bazı arkadaşlar yerli cinse döndü. ŞUAN NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRMIŞ DURUMDAYIM HEPSİNİN KESTİRİP AŞIMI YAPTIRSAM DİYE DÜŞÜNÜYORUM ????? BİLGİSİ OLAN ARKADAŞ VARSA ÖNERİ VE GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞIRSA ÇOK SEVİNİRİM SAYGILARIMLA.. 4-5 yıl beklesem ağaçtaki büyüme yavaşlasa bu kadar sürgün olmasa yine aynı sorun olur mu acaba?

alpayelmas
25-08-2012, 16:22
Çok güzel görünüyor tebrikler

suivant
27-08-2012, 08:35
öncelikle herkese selamlar burda bilgi paylaşımında buluna arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. bende geçen sene kasım ayında internetten araştırıp bilgi kirliliğinin içinde kendimce araştırıp 65 adet chandler ceviz fidanı diktim ağaçlar çok güzel büyüdü bazılarında 1 m sürgün oluştu fakar bölgedeki chandler ceviz ağaçlarına her sene sonbaharda soğuk vuruyormuş (DENİZLİ ACIPAYAM rakım 940) bazı arkadaşlar yerli cinse döndü. ŞUAN NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRMIŞ DURUMDAYIM HEPSİNİN KESTİRİP AŞIMI YAPTIRSAM DİYE DÜŞÜNÜYORUM ????? BİLGİSİ OLAN ARKADAŞ VARSA ÖNERİ VE GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞIRSA ÇOK SEVİNİRİM SAYGILARIMLA.. 4-5 yıl beklesem ağaçtaki büyüme yavaşlasa bu kadar sürgün olmasa yine aynı sorun olur mu acaba?
Bu sene kış ağır geçti o yüzden soğuk vurması normal ama chandler cinsi çevrede yetişebilir diye biliyorum. Tavas tarafında çok güzel pedro - chandler ikilisi bahçe varmış. Ağaçların yaşını, tarlanın durumunu söylerseniz bilenler yardımcı olabilir.

burak555
28-08-2012, 14:09
Arkadaşlar bir şey öğrenmek istiyorum, Yalova,Bursa ve İnegöl Üzerinde Ceviz fidan yetiştiricilerine ihtiyacım var, bilenler Fidancının isimlerini yazarsa sevinirim. Web te çok araştırdım ama bir kaç tene buldum, Herkese teşekkür ederim.

arda fidancılık var inegölde.

ikaraca
31-08-2012, 22:41
Öncelikle bu forma yeni kayıt oldum. Bazı seyleri okudum ve okumaya da devam etmekteyim. Bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlarada ayrıca teşükkür ediyorum. Bende konya bölgesinde bahçe kurdum 1500 adet chandler cevize sahibim. Bu bölgede yaklaşık 11000 e yakın chandler ceviz dikili durumda bu sene 3 yılına girecek. Biz bu bölgede tek sıkıntı olarak sürgünler pişmediğini ve hayliyle donlardan zarar gördügünü tesbit ettik. Bu konuda bilgisi olanlar varsa paylaşımlarını bekliyorum. Saygılarımla.

Safranlı
01-09-2012, 16:05
[QUOTE=ikaraca;1013964]Öncelikle bu forma yeni kayıt oldum. Bazı seyleri okudum ve okumaya da devam etmekteyim. Bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlarada ayrıca teşükkür ediyorum. Bende konya bölgesinde bahçe kurdum 1500 adet chandler cevize sahibim. Bu bölgede yaklaşık 11000 e yakın chandler ceviz dikili durumda bu sene 3 yılına girecek. Biz bu bölgede tek sıkıntı olarak sürgünler pişmediğini ve hayliyle donlardan zarar gördügünü tesbit ettik. Bu konuda bilgisi olanlar varsa paylaşımlarını bekliyorum. Saygılarımla.[/QUOTE

Mirim..
foruma hoşgeldiniz.....
sizlere bu ceşiti önerenler hiç mi cografya okumadılar....
insalalh ben yanılırım....
ancak (malesef)konyamızın topraklarını sahile taşımadıktan sonra işiniz zor....
hele 1500 rakamı ki çok büyük rakam...
düşününce üzülüyorum....
memleketimin bozkırına alışık çeşitlerinde de ceviz alınıyor....
başka bir meyve vermiyorlar....
bu toprağın yerlisi yabani değil.....
süs bebegi degil...
öz anadolulu...
sizler gibi....
konyalılar gibi öz be öz türk....
amerikanın mayami sahillerinden filorida esintilerinden buralara gelen süs bebekleri ancak benim mekanım yalova sahıllerınde oluyor...
sarışın ince belli bu güzeller sahilde arzı endam ediyor....
sıcakta klima soğukta konfor bekliyor...
bekliyorda bekliyor...
elleri yumuşacık...
yüzü parlak....
bu güzeller güzeli
amerikan madonnası
seni üzecek mirim.....!!!!!
güzel anadolumun
eli hamurlu yüregi yufka...
emektar ve nasırlı ana larımız gerekiyor...
acıyı bilir...
sıkınıyı bilir...
susuz yaşar....
buzda ölmez....
düzde dağda bayırda sana sırtını dönmez.....
öz be öz dünyanın en iyi ve saf insanlarının olduğu
anadolu muz var....
anadolu çocuklarına güven....

orion1988
01-09-2012, 19:58
Çok güzel anlatmışsınız sayın Safranlı .Teşekkürler.Selamlar.

Safranlı
03-09-2012, 12:50
Damdan düşmüş birisi olunca yaşanaları olduğu gibi aktarıyoruz

ikaraca
03-09-2012, 13:24
üstat öyle bi yazmışın ki cık 7. kat tan kendini at deseydin bundan iyiydi :)

smnunal
03-09-2012, 14:48
Sayın safranlı tüm yazdıklarınızın altına imzamı atıyorum. Demekki gönülden yazılınca böyle dokunaklı oluyor.

Safranlı
03-09-2012, 16:11
üstat öyle bi yazmışın ki cık 7. kat tan kendini at deseydin bundan iyiydi :)

üstadım....
önce özür dileyeyim sizden...
ben kalbimden geçeni yazdım....
bu aşamadan sonra bu cici kızları nasıl soğuktan korursun onu araştırmak gerekir...
kaolin maddesinde bu açıdan çalışmalar oluyor imiş...
mümkünse resim koyabilirseniz belki başka açıdan değerlendirilebilir....
meclis başkanlığı yapmış olan hataylı Murat Sökmenoğlu bile 5 bin dekar arazide sofralık zeytin dikiyor ve 5 yıl sonra hatasını anlayabiliyor...
çünkü ülkemizde sofralık zeytin gemlik hattında ideal...
hatayda yağlık ve sık dikim sistemi olmalıydı...
dünyada sofralık çeşitlerde üretim fazlalığı yağlık çeşitlerde ise yetersiz arz söz konusu....
bu olay benzeştiği için yazdım....
sizde bölgeye göre çeşit konusunda hata olmuş....
çok ideal bir besleme,budama,drenaj ve rüzgar kırıcı gibi komplike bakım periyodu oturtabilirseniz emeğiniz boşa gitmeyebilir....
inşallah ben yanılırım....ve beklediğiniz olur....
hürmetler...

Safranlı
03-09-2012, 16:13
Sayın safranlı tüm yazdıklarınızın altına imzamı atıyorum. Demekki gönülden yazılınca böyle dokunaklı oluyor.

acizane....
teşekkür ederim....

konyalıhalil
03-09-2012, 17:04
Konuya yorum yapan, faydalı bir şey yaptığım duygusunu hissettiren tüm dostlara teşekkür ederim.

Merhaba Dere 1974,

Gerçekten vermiş olduğunuz bilgiler bana çok faydalı oldu.Aynen uyguluyorum. 1.yıl dolduktan sonra hafif bir budama yaptırsam nasıl olur?Teşekkkürler.

sinancevik
27-09-2012, 12:50
Merhabalar,

Arkadaşlar paylaşımlar çok güzel herkezin emeğine sağlık.

Benim sormak istediğim 14 dönüm bir tarlamız var çanakkale de buraya toplam kaç adet fidan dikebiliriz , netten yaptığım araştırmalarda çit dikim diye bir yöntem olduğunu gördüm dönüm e40 adet fidan dikile biliyormuş sizlerin bu konuda bilgisi varmı.
Birde Chandler cinsi çanakkalenin iklimine ayak uydurur mu buralarda bu işleri yapan varmı.

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

yolgezer2001
12-10-2012, 11:07
iyi günler iyi çalışmalar arkadaşlar
sizlerden bi konuda bilgi almak istiyorum yardımlarınızı esirgemezseniz sevinirim burdurun çavdır ilçesinde 100 dekar ceviz ve badem yetiştirmeyi düşünüyorum
arazinin bulundugu yer %15 egimli 950m yükseklikte kışın en soguk -20
yazın en sıcak +38 aralıgında karasal iklimle akdeniz ikliminin karması bi iklime sahip
benim düşündügüm fidanlar

Ceviz:
Ana Fidan: CHANDLER
Tozlayıcı : YALOVA 3 veya Franguette

Badem:
Ana Fidan: NONPAREIL
Tozlayıcı : TEKSAS(MISSION) veya NEPLUSULTRA

bire bir ekim yapmayı düşünüyorum (1 ana fidan 1 tozlayıcı gibi) sorun olurmu ?


bölgede genelde şebin bilecik dikimi yapılmış ve erken donlarda göz yanmaları sıklıkla karşılaşılmakta

sizin önerebileceginiz kolay temin edebilecegim ve bahar donlarından en az etkilenecek başka fidan çeşidi varsa yazarsanız sevinirim

saygılar.

goksal
12-10-2012, 22:54
cevizde bire bir ekim olmaz dokuz ana çeşit bir tanede tozyalıcı yeterlidir.erken donlardan kurtulmak için chandler doğru seçimdir.isterseniz fidan temini konusunda size yardımcı olabilirim özelinize irtibat nomu yazdım

formullaone
12-10-2012, 23:22
cevizde bire bir ekim olmaz dokuz ana çeşit bir tanede tozyalıcı yeterlidir.erken donlardan kurtulmak için chandler doğru seçimdir.isterseniz fidan temini konusunda size yardımcı olabilirim özelinize irtibat nomu yazdım

Dünya standartlarına göre cevizde %5 tozlayıcı yeterlidir,fazlası veya daha azı meyve dökümüne yol açar.Okuduğum birçok kaynakta bu şekilde geçiyor.Yaşar hoca'da tozlama miktarının %5 olduğunu belirtiyor.

juglandales
24-10-2012, 08:47
Sayın Dere1974 öncelikle sizi tebrik ederim güzel bir bahçe oluşturmuşsunuz. Hemen hemen aynı yaşta benimde Chandler-franguette bahçem var 20 dönüm. Size birkaç sorum olacak ; Franguette'lerinizde erkek çiçek oluştumu hiç meyve verdimi bu sene ?, Benim chandler 'lar 10-15 adet arası meyve verdi, sizinkiler ne durumda ? Teşekkür ederim.

dere1974
31-10-2012, 09:01
Sayın Juglandales teşekkür ederim. Bahçemdeki Pedrolarda 150 adet meyve veren oldu Chandler şeşitleri baharda binlerce çiçek açmasına rağmen çiçek dökümü müthiş oldu ve sizin bahçenizdeki gibi 10-15 meyvede kaldı. Bunun sebebi Franquette çeşitlerinde halen erkek çiçek oluşmaması veya chadler çeşitleri tam çiçekte iken tırtıl için yaptığım ilaçlama da olabilir.

juglandales
31-10-2012, 23:32
Tırtıl ilaçlamasını bende tam ciceklenme zamanı yapmak zorunda kaldim. Tespitiniz doğru olabilir. Saygılar.

cihangir6075
02-11-2012, 23:00
sayın dere 5X8 metre aralıkla dikerdim demişsizi bunu biraz açarmısınız bende tarlamı hazırladım ve sadece dikim aralığında kararsızım çit dikim sistemine göre iplerimi çektim daha cukurlarımı açtırmadım kepçeyle açtırmayı planlıyorum ama dedimya tarlamın yan eyimlerine göre yan aralıkları 8 8.5 ve 9 gibi ama sırasını 6 yapmayı planlıyorum ama fidancım bile herkes gibi illa 8 diyor kafam karıştı bu çeşit yıllık gözlerden veriyorsa ve yıllık budama ihtiyacı varsa neden 8*8 oluyor kafam allak bullak oldu siz bahçe kurmuş biri olarak yardımlarınızı bekliyorum

Safranlı
03-11-2012, 15:01
Benim kanaatim şöyle
yabancı çeşitler için ikliminiz uygunsa 8x6 sıralı çit sistem
yerliler için ise 8x8 veya 8x7 olabilir
benim bahçemde yalova çeşitlerinden 8x8 dir

cihangir6075
03-11-2012, 15:31
chandler fidanımıda aldım ama bu ağaç yıllık sürgünden meyve veriyor bunun içinde budama yapılması gerekiyor nette baktım 7*3.5 /8*4 gibi yeni çit vari di,kim sistemleri var bunları görünce biraz kafam karıştı bunun için dere74 ün şimdi olsa 5* 8 yapardım dediği yazda nedemek istediğini vede neden böyle yapmak istediğini kendisinden öğrenmek istedim ama çok girmiyor nete heralde

cihangir6075
03-11-2012, 15:34
birde 5 metre yeterliyse vede yıllık makinalı budama yapılacaksa 5*5 yetmezmi

Çamtepe
05-11-2012, 01:19
Sn. Cihangir6075

Tokat'ta veya Türkiye'nin başka bir yerinde ceviz budama makinası satan bildiğiniz bir yer var mıdır? Varsa ben almak istiyorum.

Saygılarımla,

Ç.

dere1974
05-11-2012, 08:42
Sayın cihangir6075
8x5 aralık mesafesi derken, (yabancı ve yan dal verimli çeşitlerde) sıralar arası 8 metre sıra içi 5 metre demek istiyorum. 8 metrelik ara ileriki yıllarda bahçe içine traktör vs. makinaların girebilmesi için, ayrıca hakim rüzgar yönünde bırakarak bahçenin havalanması için gerekir. Ayrıca bahçesiyle yoğun ve bilinçli olarak ilgilenemeyecek üreticilerin 8x8 mesafeyi tercih etmesi doğru olur diye düşünüyorum.

zafulu
05-11-2012, 10:03
merhabalar.. 1300 m rakımlı yerde chandler cinsi cevizden verim alınabilir mi?

juglandales
05-11-2012, 10:21
merhabalar.. 1300 m rakımlı yerde chandler cinsi cevizden verim alınabilir mi?

Chandlerın 1300m rakımda ve karasal iklimde verimli olacağını düşünmüyorum. Yerli çeşitlerden şebin ve kaman1 , yabancı çeşit olarak fernette'nin karasal iklimlerde önerildiğini okudum.

zafulu
05-11-2012, 10:30
baktığımız zaman verim olarak hep yabancı ve yerli diye ayırmışlar chandler ve fernettenin verimi aynı mıdır? yerli yabancı veya türlerine göre lezzet olarak farkları nedir acaba? cevabınız içinde ayrıca teşekkür ederim..

juglandales
05-11-2012, 11:25
baktığımız zaman verim olarak hep yabancı ve yerli diye ayırmışlar chandler ve fernettenin verimi aynı mıdır? yerli yabancı veya türlerine göre lezzet olarak farkları nedir acaba? cevabınız içinde ayrıca teşekkür ederim..
Genelleme yapmak istemiyorum. Benim bahçemdeki yerli cevizlerin lezzeti özellikle KAMAN1, Chandlerdan kat ve kat daha lezzetli diyebilirim.

dolphin
23-11-2012, 19:25
merhaba dere1974 sorum size olacak yeni bir tarla satın aldım son bir yıldır çok fazlası ile ceviz ağacı dikmek yetiştirmek istiyordum ve istedigim 15 gün önce tarla alarak gerçekleşmeye yavaş yavaş başladı sonra tarlayı 7 li patlatma ile sürdürdüm daha sonra sert olan toprağı kepçe ile 90-100 cm e 90-100 cm ile açtırdım daha sonra çukurların 80-85 santimini doldurduk ve fidanın 4-5 cm altına gelecek şekilde 40-50 gr qemisoyl(nem tutucu) attık ve hemen fidanın 2 cm altınada 40 gr kadar 20.20 kök gübresi ve rüzgar istikametine göre fidanların aşısını güneye doğru baktırarak ektim ve hemen aynı gün ortalama 5 lt- 8 lt arasında fidanlara cansuyunu verdik bu dediklerim 18.11.2012 pazar günü hepsi birden oldu bitti yani kepçe kazdı ektik ve suladık ve sürüm işi bitikten 2-3 gün sonra 21.11.2012 tekrardan tarlayı 7 li patlatma çekrtirerek sürdürdüm bundan sonra ne yapmalıyım bu arada ceviz fidanları arası 8x4 olarak diktim tarla dikdötrgen olduğu için 4 karık 25 adet x 4 = 100 fidan diktim 81 chandler 9 pedro 3 şebin ve 8 frenguetto (tozlayıcı) ilk sorum bu çalışma nasıl olmuş ben analiz falan yaptırmadım sizin ilk kuralınız beni bu konuda etkiledi tekrar böyle bir fırsatım olsa kesinlikle analiz yaptırmayı isterdim ikinci sorum artık bundan sonra neler ne ilaçları hangi tarihlerde neler yapmalıyım sulama işinde biraz problem var ama tulumba yaptırıp damlama usulü ile düşünüyorum sizin bana tavsiyeleriniz nedir ve en çok merak ettigim abi bu ağaçlar bildigimiz yedigimiz balığı seviyormu bir duyuma göre ağaçların fidan köklerine balık attın mı gübre gibi inanılmaz ağaç verim veriyormuş bilginiz varmı?

dolphin
23-11-2012, 19:40
abi ben bursa mkpasada ektim bunu söylemeyi unuttum

dere1974
24-11-2012, 20:56
merhaba dere1974 sorum size olacak yeni bir tarla satın aldım son bir yıldır çok fazlası ile ceviz ağacı dikmek yetiştirmek istiyordum ve istedigim 15 gün önce tarla alarak gerçekleşmeye yavaş yavaş başladı sonra tarlayı 7 li patlatma ile sürdürdüm daha sonra sert olan toprağı kepçe ile 90-100 cm e 90-100 cm ile açtırdım daha sonra çukurların 80-85 santimini doldurduk ve fidanın 4-5 cm altına gelecek şekilde 40-50 gr qemisoyl(nem tutucu) attık ve hemen fidanın 2 cm altınada 40 gr kadar 20.20 kök gübresi ve rüzgar istikametine göre fidanların aşısını güneye doğru baktırarak ektim ve hemen aynı gün ortalama 5 lt- 8 lt arasında fidanlara cansuyunu verdik bu dediklerim 18.11.2012 pazar günü hepsi birden oldu bitti yani kepçe kazdı ektik ve suladık ve sürüm işi bitikten 2-3 gün sonra 21.11.2012 tekrardan tarlayı 7 li patlatma çekrtirerek sürdürdüm bundan sonra ne yapmalıyım bu arada ceviz fidanları arası 8x4 olarak diktim tarla dikdötrgen olduğu için 4 karık 25 adet x 4 = 100 fidan diktim 81 chandler 9 pedro 3 şebin ve 8 frenguetto (tozlayıcı) ilk sorum bu çalışma nasıl olmuş ben analiz falan yaptırmadım sizin ilk kuralınız beni bu konuda etkiledi tekrar böyle bir fırsatım olsa kesinlikle analiz yaptırmayı isterdim ikinci sorum artık bundan sonra neler ne ilaçları hangi tarihlerde neler yapmalıyım sulama işinde biraz problem var ama tulumba yaptırıp damlama usulü ile düşünüyorum sizin bana tavsiyeleriniz nedir ve en çok merak ettigim abi bu ağaçlar bildigimiz yedigimiz balığı seviyormu bir duyuma göre ağaçların fidan köklerine balık attın mı gübre gibi inanılmaz ağaç verim veriyormuş bilginiz varmı?

Sayın Dolphin, Bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonra biraz zor ama zevkli uğraşlar sizi bekliyor. Yeni dikilen fidanların ilk sulama tarihi çok önemli. Mayıs başından itibaren kesinlikle toprağı nemli tutmak gerekiyor. İlk sulama tarihini geciktirirseniz fidanlarınız ilk yıl iyi gelişmez ve tepe kesim zamanı geldiğinde yeterince boylanamaz. Yine bahar aylarında toprak sertleşmeden önce fidanların 20-30 cm kuzeyine herek dikmeniz lazım. (Herek için kabukları soyulmamış ağaç kullanmamalısınız. En iyi çözüm 2 metre boyunda 3X3cm kalınlığında bir uçları sivriltilmiş çam çıta kestirip dikmek.) Fidan boylandıkça fidanı hereğe bağlamak çok önemli. (fidana bağlantı için eski elbiselerden kumaş şeritler keserek kullanmak iyi oluyor fidan kabuğuna zarar gelmiyor. Bu arada fidana bağlantıyı arada kontrol ederek boğulmaları engellemeliyiz.) Ara sıra verilecek az miktarda azotlu gübreler ve sıvı humik asit faydalı oluyor. Balıkta ve kemikte fosfor olduğu için bitkiye faydası oabilir ama etkisi hemen başlamaz diye düşünüyorum.

yolgezer2001
07-12-2012, 12:30
selamlar
öncelikle bilgi için teşekkürler
chadler ve diger yabancı ırklardan ceviz arıyorum bulundugum yerde yerli ırklar şebi bilecik ekimi çok ancak ben yabancı ırklardan yetiştirmek istiyorum sütyemez kaman cinsi de olabilir kuracagım küçük hobi bahçeme dikeceğim elinde 2012 mahsülü ceviz olan arkadaşlar bana mesaj atarlarsa sevinirim
saygılar..

Çamtepe
07-12-2012, 12:46
Sn yolgezer2001

Ceviz ile ilgili gördüğünüz her başlığa aynı soruyu sormasanız da sabırla cevabı bekleseniz olur mu?

Doğru başlık Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları başlığı, bir tek oraya sorunuzu sormamışsınız.
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314-5.htm#post1062779

Teşekkürler,

Ç.

plotelli
26-12-2012, 12:48
sayın dere bahçen hayırlı olsun gerçekten emek vermişsinbenimde kedi yetiştirdiğim 1200 adet fidanım var fakat aşısız bana budadığın dallardan satarmısın

halil~58
26-12-2012, 15:16
bende kırşehir acık cezaevi önünde gördüm kaman cevizlerini bu yıl 3 senesi yavaş yavaş almaya başladım cevizlerini tam ic anadolu iklimine uygun

plotelli
27-12-2012, 08:55
*** halil bey siz ne tür ağaç diktiniz bilgilerinizi paylaşabilirmiyiz

Swansea
07-01-2013, 02:10
Chandler cevizi 1300 rakım'kadar dikildiği doğrumu ilerleyen yıllarda sorun olurmu .

3.CÜ YAŞTA 1250 RAKIMDA KURUMA YAPMADI AMA İLERDE NASIL OLUR Bİ DENEYİMİ OLAN VARMI. VERİMİDE FENA SAYILMAZ TEŞEKKÜRLER

zeyve
07-01-2013, 10:27
sayın dere1974 ALLAH emeğinizi boşa çıkarmasın..bol ürün ve kazancınız olur inşallah.
tüm yorumları okudum ama kafam çok karıştı.:(
bahçem gümüşhanede 1600 rakımda güneye yamaç şeklinde.karadenizin nemli ikliminden kaçkarlardan dolayı pek istifade edemiyoruz. iklim olarak şebin,birecik ve kaman1 uygunmudur arkadaşlar..

goksal
07-01-2013, 20:36
sayın zeyve iklim olarak şebin ve bilecik uygundur.ben ceviz fidanı üreticisiyim ceviz fidanı ve cevizle ilgili her türlü yardımiçin 0539 432 34 85 nolu telden bana ulaşabilirsiniz.

ali comert
27-01-2013, 12:22
Merhaba Arkadaşlar
Ben siteye yeni üye oldum. Benim Ankara ili polatlı ilçesinde 830 m rakımında ve yerli çeşitlerden oluşan 20 donumlük ceviz bahçem var. Ağaçların yaşı 12 - 13 yıllık 1999- 2011 yılları arasında çeviz alamadım. İlk defa 2012 yılında 400 kg ceviz aldım. Nedeni ilkbahar donları. Bu yıl 20 ağacı chandler cinsi ile aşılamak istiyorum. Bana Chandler aşı kalemi lazım. Nereden alacağımı bilen birisi bana yardımcı olabilirmi?

sedatkso
27-01-2013, 19:26
Merhaba Arkadaşlar
Ben siteye yeni üye oldum. Benim Ankara ili polatlı ilçesinde 830 m rakımında ve yerli çeşitlerden oluşan 20 donumlük ceviz bahçem var. Ağaçların yaşı 12 - 13 yıllık 1999- 2011 yılları arasında çeviz alamadım. İlk defa 2012 yılında 400 kg ceviz aldım. Nedeni ilkbahar donları. Bu yıl 20 ağacı chandler cinsi ile aşılamak istiyorum. Bana Chandler aşı kalemi lazım. Nereden alacağımı bilen birisi bana yardımcı olabilirmi?
abicim yerli cesıtleriniz nelerdir neden o kadar az verim aldınız bakımsızmıydı yoksa verımsız bır cınslermıydı.pekı ankaraya chandler olur mu donlardan etkılenırse nasıl olacak cevrenızde dıken var mı ankarada chandler bende cok ıstıyorum bu cınsı ama cok kararsızım guvenemıyorum cunku en az 700 agac dıkecegım eger uymazsa ankara cubuk ılcesıne butun emeklerım bosuna gıdecek sızın etrafınızda var mı bu cıns eken bılgı verırsenız sevınırım saygılar

dere1974
28-01-2013, 08:43
Arkadaşlar
İç anadolu bölgesinde yabancı çeşit düşünüyorsanız Chandler değil Fernor cinsini dikmenizi öneririm. Yaşar Akça' nın görüşleri de bu şekilde.

sedatkso
28-01-2013, 11:47
fernor cevizini hıc goren varmı seklını sadece kıtaplardan bılıyoruz yanı buyuklugu kabuk kalınlıgı ıc beyazlık damarlanma v.b yanı kalıtelı evet bu guzel cevız dıyen var mı yoksa sadece kıtaplara bakarakj mı yorum yapıp ekıyoruz.hıc gozuyle goren var mı meyvesini yıyen falan saygılar chandler goren ve yıyen olmustur sanırım bılgı verecek olan var mı saygılar

cihangir6075
12-02-2013, 23:23
Sn. Cihangir6075

Tokat'ta veya Türkiye'nin başka bir yerinde ceviz budama makinası satan bildiğiniz bir yer var mıdır? Varsa ben almak istiyorum.

Saygılarımla,

Ç.

sayın çamtepe şuan için ben fidanlarımı aralık ayında diktiğim için şuan budama konusunda pek bir bilgim yok ama bir kaçkez tokat sanayisinde gezinirken bunu araştırdım ve adanada yapılan bir traktöre bağlana bilen hem yan hem üst budama yapabilen bir aletten bahsettiler nette araştırdım evet öyle bir aleti imal etmişler bunu dahada derin araştırdığımda avrupa menşeli ithalatçılarda olduğunu öğrendim bence netten iyi bir araştırmayla bulabilirsiniz galiba bulamassanız ben yeniden yardıncı olurum link filan atarım

cihangir6075
12-02-2013, 23:48
Sayın cihangir6075
8x5 aralık mesafesi derken, (yabancı ve yan dal verimli çeşitlerde) sıralar arası 8 metre sıra içi 5 metre demek istiyorum. 8 metrelik ara ileriki yıllarda bahçe içine traktör vs. makinaların girebilmesi için, ayrıca hakim rüzgar yönünde bırakarak bahçenin havalanması için gerekir. Ayrıca bahçesiyle yoğun ve bilinçli olarak ilgilenemeyecek üreticilerin 8x8 mesafeyi tercih etmesi doğru olur diye düşünüyorum.

sayın dere1974 verdiğin bilgiler için ve vereceğin değerli bilgiler içinde şimdiden teşekür ederim abi 11/11/2012 tarih itibari ile 47 adet poşetli chandler fidanlarımı dikmiş bulunuyorum allah utandırmaz inşallah bunlar benim bulunduğum yörede bir ilk oluyor herkes merakla benim cevizleri bekliyor ne olacak övdüğüm kadar verimli ve güzel olacaklarmı diye hatta bazılarıyla iddalaştık bile şimdiden ya onlar ya ben madara olucaz hayırlısı artık ben hazır havalar açmışken 10/02/2013 tarihinde 15*15 gübre ile fidan başı 2 avuç yani ortalama 150/170 gram gübreyi fidan emellerimin içine serperek çapaladım 13/02/2013 itibari ile yağmurlarda başladı sorum şu abi bu yeni diktiğim fidanlar için çok gelirmi yakma yapabilirmi fidanlarım aşı sonrası ışkını daha 2 karış bazı arkadaşlarım yakar ne gerek vardı daha çok erken filan diyolar kendim yağmurlardan önce iyi geleceği düşündüğüm için böyle birşey yaptım bi çare kardeşine bi yardım et

cem tanriver
13-02-2013, 20:31
Sayın dere1974 oncelikle tecrubelerinizi paylaştığınız icin cok tesekkur ederim.. ben de amasya merzifon da 30 donum uzerinde bir bahce kurmayı planlıyorum .. chandler için aralık açısından 5x7 konusunda ne dusunuyorsunuz 5 lık kesimler 7-8 yıl içerisinde birbirine girmez mi? Hele de 15 inci yılda tamamen sıkıntı yaratmaz mı? Budama konusunda işçilikler daha artmaz mı?

dere1974
19-02-2013, 11:04
sayın dere1974 verdiğin bilgiler için ve vereceğin değerli bilgiler içinde şimdiden teşekür ederim abi 11/11/2012 tarih itibari ile 47 adet poşetli chandler fidanlarımı dikmiş bulunuyorum allah utandırmaz inşallah bunlar benim bulunduğum yörede bir ilk oluyor herkes merakla benim cevizleri bekliyor ne olacak övdüğüm kadar verimli ve güzel olacaklarmı diye hatta bazılarıyla iddalaştık bile şimdiden ya onlar ya ben madara olucaz hayırlısı artık ben hazır havalar açmışken 10/02/2013 tarihinde 15*15 gübre ile fidan başı 2 avuç yani ortalama 150/170 gram gübreyi fidan emellerimin içine serperek çapaladım 13/02/2013 itibari ile yağmurlarda başladı sorum şu abi bu yeni diktiğim fidanlar için çok gelirmi yakma yapabilirmi fidanlarım aşı sonrası ışkını daha 2 karış bazı arkadaşlarım yakar ne gerek vardı daha çok erken filan diyolar kendim yağmurlardan önce iyi geleceği düşündüğüm için böyle birşey yaptım bi çare kardeşine bi yardım et

10/02 de atılan iki avuç 15+15 gübresi, kök boğazından da 7-8 cm uzağa serpildiyse fidanlarınıza zarar vereceğini sanmıyorum. Bu gübrelemeyi ileride fidanlar uyandıktan sonra çok daha az miktarda yapın derim.

dere1974
19-02-2013, 11:16
Sayın dere1974 oncelikle tecrubelerinizi paylaştığınız icin cok tesekkur ederim.. ben de amasya merzifon da 30 donum uzerinde bir bahce kurmayı planlıyorum .. chandler için aralık açısından 5x7 konusunda ne dusunuyorsunuz 5 lık kesimler 7-8 yıl içerisinde birbirine girmez mi? Hele de 15 inci yılda tamamen sıkıntı yaratmaz mı? Budama konusunda işçilikler daha artmaz mı?

Chandler fidanda 5x7, 6x7, 7x7, 7x8, 8x8 metre aralık mesafeleri, eğer bahçenizle ne kadar bilinçli ve yoğun bir şekilde ilgileneceğinize, toprağınızın verim durumuna, diktiğiniz tozlayıcı cinsine göre tercih edilebilir. Aralık mesafesine göre budama şeklini ayarlamak gerekir. Amerika ve Şili de 3,5 x 7 mesafede dikildiğini okuyoruz. Gerçi onların kullandıkları çöğür anaçları bizimkilerden farklı.

orhanmrz
21-02-2013, 02:23
Arkadaşlar Kastamonu merkeze 20 km arazime 10 dönüm ceviz bahçesi kuracagım en çok sorun yaşadığım konu çeşit ilkbahar donlarının sık yaşandığı bir bölge rakım 800-850 arazi çok az meyilli sulama damla sisitem olacak edrafı korunaklı yabancı çeşit olarak FERNOR -FERNETTE yerli çeşi olarakta KAMAN - 1 / YAVUZ - 1 / ŞEN - 1 düşünüyorum Kastamonu merkezde bu çeşitleri yetiştiren varmı ve tavsiyeniz ne olur ***.

agozce
22-02-2013, 04:13
merhabalar.. 1300 m rakımlı yerde chandler cinsi cevizden verim alınabilir mi?

En iyi 500- 900 rakım arasında yetişir diye biliyorum( Yalova Araştırmadan hocalar söylemişti). Belki büyür ama verimli olmayabilir.

Neden hep chandler de ısrar ediyorsunuz. Hem cevizleri çok küçük, hem de yerli çeşitlere göre lezzetsiz bence.İlerde ticari değeri bu ölçüler belirleyecek. Siz ceviz alırken, küçükleri, içi zor çıkanları mı tercih edersiniz, ince kabuk iri olanları mı? Böyle düşünün.

Yıllardır reklamı yapılır ama ben daha verimli, kazançlı bir bahçe duymadım.

İnşallah yanılıyorumdur.

formullaone
22-02-2013, 12:09
En iyi 500- 900 rakım arasında yetişir diye biliyorum( Yalova Araştırmadan hocalar söylemişti). Belki büyür ama verimli olmayabilir.

Neden hep chandler de ısrar ediyorsunuz. Hem cevizleri çok küçük, hem de yerli çeşitlere göre lezzetsiz bence.İlerde ticari değeri bu ölçüler belirleyecek. Siz ceviz alırken, küçükleri, içi zor çıkanları mı tercih edersiniz, ince kabuk iri olanları mı? Böyle düşünün.

Yıllardır reklamı yapılır ama ben daha verimli, kazançlı bir bahçe duymadım.

İnşallah yanılıyorumdur.

Sayın agozce,chandlerin yerli çeşitlere göre daha küçük ( ki küçük olması iç olarak satısı yapıldığında bir önem arzetmez :confused: ve lezzetinin daha az olduğu konusuda haklısınız ama benim bulunduğum bölgede 1000 dekara yakın 7 yaşına gelmiş,yalova,bilecik,şebin,kaman 1,kaman 5,yavuz,gibi yerli çeşitlerle kurulu bahçeler var.Alınan verim ağaç başı 1 ya da 2 kg'ı geçmiyor.Ayrıca dikim aralığı yerli çeşitlerde 10+10 olmak zorunda olduğu için,bu da diğer bir kayıp.Bu yüzden,üreticiler haklı olarak daha çok verim elde etmeyi umdukları yabancı çeşitlere yöneldiler.Umut dünyası işte..:rolleyes:

agozce
22-02-2013, 16:02
Amaç o evet, ama sonuç tam tersi bence. Sonuçta ticari üretim yapılacaksa küçük meyvenin içi zor çıkar, üstelik lezzetsiz.

Verim konusuna gelince, bence doğru değil. Ben 1400rakımda 600 den fazla ağacımız var. Bilecik, şebin, Yalova-1, ve Kaplan-86. Geçen yıl da 50 tane sütyemez, 50 tane Maraş-18 ektim.

Biz, bahçeyi bir anda yapmadık, her yıl biraz ağaç ektik ama en büyükleri 2007 yılında 150 adet ekildi. Ve hocaların önerisi ile ektim, ilk yıldan itibaren meyve vermeye başladı. 3 yıl meyveleri koparmak zorunda kaldık.Ve hepsi geç donlara dayanıklı, hiç sorun yaşamadık. 2 yıldır müthiş dolu oluyor , çok zarar verdi ve son iki yılda yaklaşık 600-700 kğ ürün aldık ama 3 yıl önce 1 tona yakın ürün almıştık.

Meyveler gerçekten çoklezzetli iri ve ince kabuklu. Kuruturken serip-toplarken-karıştırırken dikkatli olunmassa kabuklar çatlıyor. Abartısız söylüyorum.

Alanlar her yıl daha fazlası ile alıyor ve reklamını onlar yapıyor.

Bahçe yaparken hocalar bana en az 4 çeşit yapılmalı, çok daha iyi topzlaşır ve verimli olur demişlerdi, bence çok haklılar.

Eskiden bir köydeki ağaçlar genellikle aynı tür, herkes bir birinden alır eker, ya da kuşlar düşürür, kendisi büyür, aşılanmaz , bunun için verimsizdir dediler,bence de doğru. Köylerde bakın, farklı ceviz hemen hemen yok gibidir.

Ben çok memnunun. Yalova Araştırmadan Aşılı fidan aldım ve 1 tanesi bile kurumadı. Piyasada 2 ,3 liraya fidanlar vardı. Ben 7.5 liraya almıştım.Üstelik ilk 2 yıl doğru dürüst sulayamadık. Tankerle sulamaya çalıştık, şimdi damlama var.

formullaone
22-02-2013, 16:33
Ülke genelinde son yıllarda yabancı çeşitlerle 10 bin'lerce dekar bahçe kuruldu.Bizim bölgemizde yerli çeşitlerden oluşan bahçelerde her yıl çeşit değiştirme aşıları ile yerli çeşitleri yabancılara çevirmeye devam ediyorlar.Sizin gibi yerli çeşitler diktiği için memnun olan üretici sayısı yok gibi.İşte tam da burada,benim ve eminim bir çok üreticinin kafası karışıyor.Yerli üretime devam mı,yoksa yabancı çeşitler mi ? İyi tarafından bakıldığında (lezzetinin önem kazandığı alan olarak)cevizin taze(sofralık
) tüketiminin minumum seviyede olması,,Baklava,helva,ekmek,kurabiye,tatlılar,kekl er,vs içinde kullanılması (böylece yabancı çeşitlerin az lezzetli oluşu dikkat çekmez diye düşünüyorum ) , reçelinin yapılması,gibi. Diğer konu da,zaten iç piyasada yeterli ceviz yokken ve ülkemiz balkan ülkelerinin ve şili-kaliforniya nın tatsız cevizlerini tüketmek zorunda iken,kendi topraklarımızda yetişen ( yabancı çeşitler bile olsa ) daha taze,ne idüğü belli,ve daha lezzetli ( ki,yerli chandler'ın ve kaliforniya chandler'ının tadına baktım,bizim ki daha lezzetli ve aroması fazla) olur diye umuyorum. Ya da kendimi avutuyorum,bilemiyorum. Sanırım bunu da zaman göstericek.

Safranlı
22-02-2013, 16:45
Amaç o evet, ama sonuç tam tersi bence. Sonuçta ticari üretim yapılacaksa küçük meyvenin içi zor çıkar, üstelik lezzetsiz.

Verim konusuna gelince, bence doğru değil. Ben 1400rakımda 600 den fazla ağacımız var. Bilecik, şebin, Yalova-1, ve Kaplan-86. Geçen yıl da 50 tane sütyemez, 50 tane Maraş-18 ektim.

Biz, bahçeyi bir anda yapmadık, her yıl biraz ağaç ektik ama en büyükleri 2007 yılında 150 adet ekildi. Ve hocaların önerisi ile ektim, ilk yıldan itibaren meyve vermeye başladı. 3 yıl meyveleri koparmak zorunda kaldık.Ve hepsi geç donlara dayanıklı, hiç sorun yaşamadık. 2 yıldır müthiş dolu oluyor , çok zarar verdi ve son iki yılda yaklaşık 600-700 kğ ürün aldık ama 3 yıl önce 1 tona yakın ürün almıştık.

Meyveler gerçekten çoklezzetli iri ve ince kabuklu. Kuruturken serip-toplarken-karıştırırken dikkatli olunmassa kabuklar çatlıyor. Abartısız söylüyorum.

Alanlar her yıl daha fazlası ile alıyor ve reklamını onlar yapıyor.

Bahçe yaparken hocalar bana en az 4 çeşit yapılmalı, çok daha iyi topzlaşır ve verimli olur demişlerdi, bence çok haklılar.

Eskiden bir köydeki ağaçlar genellikle aynı tür, herkes bir birinden alır eker, ya da kuşlar düşürür, kendisi büyür, aşılanmaz , bunun için verimsizdir dediler,bence de doğru. Köylerde bakın, farklı ceviz hemen hemen yok gibidir.

Ben çok memnunun. Yalova Araştırmadan Aşılı fidan aldım ve 1 tanesi bile kurumadı. Piyasada 2 ,3 liraya fidanlar vardı. Ben 7.5 liraya almıştım.Üstelik ilk 2 yıl doğru dürüst sulayamadık. Tankerle sulamaya çalıştık, şimdi damlama var.

Dört dönümde 8x8 yalova çeşitleri ekili olan pek bakımını düzgün yapamadıgımız bahçemiz var yazdıklarınız okuyunca içim ferahladı eksik olmayınız....

bozy
23-02-2013, 01:39
Sayın agozce bahçenizde chandler varmı .. Benim için ve hatta burada forumu okuyan kişiler için birinci elden yapılan yorumlar çok kıymetli oluyor .. Bahcenizde chandler yoksa hangi chandler agacının meyvesıyle mukayese yaptınız...
Piyasadaki satılan ithal cevizlere göre yaptıysanız zira onların nereden geldigini ve hangi cins oldugunu satanların dahi bildigini sanmıyorum .. elinizde kalan meyveler varsa bir örnek foto koyarsanız da bizim için harika bir kaynak olur ...
Aynı tür civcivi aldık birini tavuk çiftliginde suni yemle hormonla besledik birini köyde dogal ortamda besledik ... ikisinin tadı aynı olurmu ....
Chandler meyvesi kitaplarda görünen kadarıyla kaman çeşidiyle aynı boyda ancak pedro biraz küçük görünüyor tabi ki yetiştirip üreten en iyisini bilir benim agaclardan henüz meyve alamadım bilemem...

agozce
23-02-2013, 04:24
Bizim bahçede yok, o rakımda Chandler olmazdı, olsaydı da ben ekmezdim...:)

Mersinde daha düşük rakımda bir arkadaşın bahçedinde gördüm.

Sn. Formulaone, söylediğiniz doğru ama ticari değeri daha ucuz olacaktır. Aynı zamanı aynı emeği vereceksiniz, neden fazla kazancı olanı seçmiyoruz demek istemiştim.

Yarın foto ekleyeceğim.

agozce
23-02-2013, 04:26
Dört dönümde 8x8 yalova çeşitleri ekili olan pek bakımını düzgün yapamadıgımız bahçemiz var yazdıklarınız okuyunca içim ferahladı eksik olmayınız....

http://www.agaclar.net/forum/1104783-post243.htm

agozce
23-02-2013, 04:38
Sn. dere1974, bahçenizi güle güle büyütün. Dilerim ürününüzde, kazancınız da bol olur. Size kolay gelsin.

Sayfanızı ilgisiz mesajlarla işgal ettim, özür dilerim, ama silemiyorum.

Arkadaşlar bu konuyu -Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları-nda tartışsak,. Sayın derenin sayfasını kendisine bıraksak olur mu?.

sanal
25-02-2013, 11:57
*** lar nette gezinirken siteizi buldum ve ceviz ile ilgili tüm formalrı okudum.

bahçem 1500 rakımlı 3 yıl önce bilindik türk ceviz türlerinde 200 adet diktim gecen yılda 3 tür yabancı ceviz diktim hangisi kışı sağlam geçirir ise o türden tüm cevizlerimi aşı yapacağım.
- chadler cevizi ve pedro cevizi verim bakımından bizim türk cevizlerinden dahamı iyi.?
-Birde bahçemde şu olaya tanık oldum bazı cebiz ağaçlarımın arazına domatez biber ekmiştim bu cevizlerim aşırı boy attı diğerlerine nazaran bunda bol su ile organik gübrenin etkisi olduğu aşikardır. size şöyle diye biliirm en az 2 kat daha uzunlar diğerlerinden.Baharı iple cekiyorum bakalım ne olcak.Allah herkezin gönlüne göre verin....

agozce
05-03-2013, 22:55
Sayın agozce....elinizde kalan meyveler varsa bir örnek foto koyarsanız da bizim için harika bir kaynak olur ...
...

http://www.agaclar.net/forum/1114326-post285.htm

gökhan1907
06-03-2013, 16:24
Arkadaşlar herkese selamlar.
Forumda çok değerli birçok görüş belirten herkese teşekkür ediyorum.
Biz de 2 arkadaş Ankara civarında **** Çankırı-Şabanözü yakınlarında ceviz bahçesi kurmak istiyoruz.
elimizde 2 seçenek var. Biri Ankara-Güdül'de diğeri de Çankırı-Şabanözü'nde...
hangi tür seçimi yapacağımız konusunda birçok araştırma yapmamıza ve bu işi yapanlarla görüşmemize rağmen tam anlamıyla emin olamadık. Acaba bu 2 bölge için hangi türleri tercih etmeliyiz? Rakım çok belirleyici mi? bu bölgeler iç anadolu olduğundan don tehlikesi de aklımızı kurcalıyor. (Şabanözü 1100 rakım)
Yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyoruz.
Herkese bol kazançlı, başarılı bahçeler...
:confused:

Erdem
06-03-2013, 18:30
Cevizde don çukuru olmayan yerlere dikim yapmak önemli. Don çukuru derken biraz daha yüksekte kalan arazilere dikim yapılması uygun olacaktır.

Gene don problemi olan yerlerde ağaçları biraz yüksekten taçlandırmayı düşünebilirsiniz. Yüksekten taçlandırmak derken ilk ana katı oluşturacak dalları toprak üzerinden 1 metre mesafeden taçlandırmaya başlarsınız.

Sonra 1, 1,5 metre çukur kazılıp taban suyu, kireçli, geçirimsiz tabaka var mı bakılması lazım. Gene çok sert esen hakim rüzgarlar varsa, hakim rüzgar tarafına rüzgarkıran görevi gören ağaçlar dikilip rüzgarın şiddetinin biraz azaltılması gerekir. Biliyorsunuz cevizde tozlanma rüzgarla oluyor.

Ticari maksatlarla büyük bahçe kuruluyorsa mutlaka 0-30, 30-60, 60-90 cm'den toprak örneği alıp analiz için MARİM gibi bir araştırma kuruluşuna göndermenizi tavsiye ederim.

Gene ticari amaçlı bahçeler için meteorolojiden ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarının tarihleri alınarak çeşit seçimini, toprak analizi ve bu bilgilerin ışığında yapmanın daha uygun olacağı kanaatindeyim. Eğer ufak bir bahçeyse çeşit seçimini bölgedeki ceviz bahçesi sahipleriyle görüşerek ya da teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda yapabilirsiniz.

Konuyla ilgili Çankırı Tarım İl Müdürlüğünden Hasan Çelik arkadaşımız bu konulara meraklı bir arkadaş. Kendisinden bu konularda daha detaylı teknik bilgi alabileceğinizi düşünüyorum. Benim ismim de Erdem şu an Eskişehir'de çalışıyorum ama daha önce Çankırı'da Hasan Bey'le beraber çalışmıştık. Eğer yanına giderseniz selamımı da söylerseniz sevinirim :)

Bu arada ceviz yetiştiriciliği ile ilgili temel bir bilgi edinmek isterseniz bu videoyu seyredebilirsiniz.

Not: Lütfen videonun altındaki önemli kısmını okuyunuz.

Ceviz yetiştiriciliği - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=E-L3JtJR4xE)

ziraat35
07-03-2013, 16:56
İzmirin hangi bölgesinde en iyi ceviz yetişir? hangi çeşit dikilir? bu konu hakkında bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

dere1974
18-03-2013, 11:58
Bahçemden son fotoğraflar

Safranlı
18-03-2013, 12:51
Budaması yapılmış sanki....
Gerçekten çok güzeller tebrik ederim
maşallah...

permakültür
18-03-2013, 13:45
Sayın Dere1974;

Ağaçlarınız çok güzel görünüyor, nazar değmesin.

Forumunuzdan anladığım kadarıyla geçtiğimiz eylülde ağaçlarınız 4 yaşındaydı.Geçtiğimiz eylül eğer ceviz aldıysanız , ağaç başına nekadar ceviz aldığınızı yazabilirmisiniz.

Bazı arkadaşlar franquatte nin ilk 7 yıl tozlama görevi görmediğini, bu açığı kapamak için bir miktar fernette dikmek gerektiğini belirtiyorlar. Siz tozlayıcı olarak hangi çeşiti kullanmıştınız.

Kolay Gelsin,

ykaya194
18-03-2013, 13:48
Sevgili dere1974,
Ceviz fidanlarınız son iki yılda çok iyi gelişerek ağaç olmuş maşallah.
Resimlerde budamaları yapılmış görünüyor.
Sizden ricam olacak, acaba ilk yıdan itibaren bugüne kadar her yıl gelişmelerni gösteren resimleri paylaşırmısınız?. Bu sayede hem budama şekillerini hemde büyüklüklerini görme fırsatı bulalım.
Teşekkür ederim.

juglandales
18-03-2013, 14:08
Budaması yapılmış sanki....
Gerçekten çok güzeller tebrik ederim
maşallah...

Mesajı düzeltiyim derken sildim yanlışlıkla. Resimlerde arkada kalan cevizlerin dalları bana fazla uzun bırakılmış gibi geldi.

sedatkso
18-03-2013, 17:41
Arkadaşlar herkese selamlar.
Forumda çok değerli birçok görüş belirten herkese teşekkür ediyorum.
Biz de 2 arkadaş Ankara civarında **** Çankırı-Şabanözü yakınlarında ceviz bahçesi kurmak istiyoruz.
elimizde 2 seçenek var. Biri Ankara-Güdül'de diğeri de Çankırı-Şabanözü'nde...
hangi tür seçimi yapacağımız konusunda birçok araştırma yapmamıza ve bu işi yapanlarla görüşmemize rağmen tam anlamıyla emin olamadık. Acaba bu 2 bölge için hangi türleri tercih etmeliyiz? Rakım çok belirleyici mi? bu bölgeler iç anadolu olduğundan don tehlikesi de aklımızı kurcalıyor. (Şabanözü 1100 rakım)
Yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyoruz.
Herkese bol kazançlı, başarılı bahçeler...
:confused:
selam bende ankara cubuk ılcesınde yanı sabanozune yakın koyde cevız ekecegım.ortalama 700 adet ekecegım bende cok arastırdım arastırdıkca kafam karıstı en sonunda chandler dıkmeye karar verdım.sımdı mayıs sonunda fıdanları beklıyorum ekım ıcın.bende kırsehır ve cankırı korgundakı chandlerlere bakarak ekıyorum hayırlısı artık.ıns hep bu sene gıbı olur pek soguk ve don olmadı bızım koyde.

aksazli
19-03-2013, 09:11
Bahçemden son fotoğraflar

görünene göre budamayı yanlış yapmışsınız gibi geldi bana yan dallar lidere rakip olmuş modifiye lider sistemimi yoksa goble sistemimi yapmayı düşündünüz. görünüşe göre modifiye lider gibi yan dalları biraz daha aşağı eğmelisiniz bence lider zayıf kalmış.

ykaya194
19-03-2013, 09:29
görünene göre budamayı yanlış yapmışsınız gibi geldi bana yan dallar lidere rakip olmuş modifiye lider sistemimi yoksa goble sistemimi yapmayı düşündünüz. görünüşe göre modifiye lider gibi yan dalları biraz daha aşağı eğmelisiniz bence lider zayıf kalmış.

Bahçenizden örnek birkaç budanmış ceviz ağaçı resimlerini burada paylaşırsanız,
bizlerede katkınız olur.

dere1974
19-03-2013, 10:41
Sayın Dere1974;

Ağaçlarınız çok güzel görünüyor, nazar değmesin.

Forumunuzdan anladığım kadarıyla geçtiğimiz eylülde ağaçlarınız 4 yaşındaydı.Geçtiğimiz eylül eğer ceviz aldıysanız , ağaç başına nekadar ceviz aldığınızı yazabilirmisiniz.

Bazı arkadaşlar franquatte nin ilk 7 yıl tozlama görevi görmediğini, bu açığı kapamak için bir miktar fernette dikmek gerektiğini belirtiyorlar. Siz tozlayıcı olarak hangi çeşiti kullanmıştınız.

Kolay Gelsin,

Dediğiniz gibi benim tozlayıcılar franquette, fernetteleri 2 yıl önce ekledim. Ağaçlarım çok yoğun dişi çiçek açmasına rağmen, tozlayıcı noksanlığından mı bilmem ağaç başına 10-15 adet meyve ancak aldım.

dere1974
19-03-2013, 10:44
görünene göre budamayı yanlış yapmışsınız gibi geldi bana yan dallar lidere rakip olmuş modifiye lider sistemimi yoksa goble sistemimi yapmayı düşündünüz. görünüşe göre modifiye lider gibi yan dalları biraz daha aşağı eğmelisiniz bence lider zayıf kalmış.

Haklısınız budamada hatalar var. Gerçi resimlerdeki ağaçların tamamı budanmış değil. Budama sistemim çoğunlukla modifiye lider.

dere1974
19-03-2013, 10:47
Mesajı düzeltiyim derken sildim yanlışlıkla. Resimlerde arkada kalan cevizlerin dalları bana fazla uzun bırakılmış gibi geldi.

Arkadaki cevizlerin bir kısmı daha budanmamıştı.

dere1974
19-03-2013, 12:15
Sevgili dere1974,
Ceviz fidanlarınız son iki yılda çok iyi gelişerek ağaç olmuş maşallah.
Resimlerde budamaları yapılmış görünüyor.
Sizden ricam olacak, acaba ilk yıdan itibaren bugüne kadar her yıl gelişmelerni gösteren resimleri paylaşırmısınız?. Bu sayede hem budama şekillerini hemde büyüklüklerini görme fırsatı bulalım.
Teşekkür ederim.

Eski resimlerden ekte sunuyorum

dere1974
19-03-2013, 12:18
biraz daha fotoğraf

dere1974
19-03-2013, 12:23
bunlarla beraber son 14 fotoğraf önceki yıllara ait.

ncp1963
19-03-2013, 12:33
sayın dere1974

allah utandırmasın herşey güzel görünüyor eksik kalanlarıda yavaş yavaş düzeltirsiniz.

ağaç diplerinde toprak yüzeyindeki beyazlık nedir??

ykaya194
19-03-2013, 14:01
biraz daha fotoğraf
http://f1303.hizliresim.com/17/m/l77yf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Şu yakışıklı fotoğraftaki ceviz hangi yıla ait açaba.

aksazli
19-03-2013, 14:52
Haklısınız budamada hatalar var. Gerçi resimlerdeki ağaçların tamamı budanmış değil. Budama sistemim çoğunlukla modifiye lider.

görünen ağaçların budanmamış olduğunun farkettim. dikkatimi çeken yan dalların lider gibi güçlü olmaları dikine büyümüşler. bu açıdan dedim yanlışlık var diye yoksa genel budaması güzel iyi şekil verilmiş.

benim bir fikrim var yan dalların dik büyümemesi için. bodur elmalarda yapılan masa tipi kesim cevizdede uygulanabilir sanırım sizinkiler geçmiş ama yeni dikim yapanlara faydası olabilir diye düşünüyorum.

masa tipi kesim dikine giden yan dalı dibinden yan kesiliyor altta budak bırakılıyor budaktan çıkan sürgün dikine değil yanlamasına büyüyor.

uygulanabilir diye düşünüyorum.

birde cevizde goble yerine modifiye lider sisteminin daha iyi verim vereceğine inanıyorum.

aksazli
19-03-2013, 15:00
Bahçenizden örnek birkaç budanmış ceviz ağaçı resimlerini burada paylaşırsanız,
bizlerede katkınız olur.

resim yüklemeyle ilgili işyerinden kaynaklanan sorun var resim paylaşamıyorum evdede net yok maalesef.

demek istediğim yan dalların lidere rakip olmaması ve fazla dik büyümemesi gerektiği. arkadaşın paylaştığı resimlerde bazı ağaçlarda bu durum var tozlayıcı çeşitmi bilmiyorum ama arka planda görünenlerden bazılarıda çok güzel.

ykaya194
19-03-2013, 16:13
Dediğiniz gibi benim tozlayıcılar franquette, fernetteleri 2 yıl önce ekledim. Ağaçlarım çok yoğun dişi çiçek açmasına rağmen, tozlayıcı noksanlığından mı bilmem ağaç başına 10-15 adet meyve ancak aldım.

Çevizleriniz henüz 4 yaşında ise ve her yıl şekil budaması yapıldığına göre, meyve verimine yatmamış olabilir kanısındayım.
5-6 yaşından itibaren yalnızca verim budaması yapılacak dolayısıyla o zaman bol meyve vermeye başlar gibi geliyor bana.

Erdem
19-03-2013, 22:05
Sayın Dere1974;
Bazı arkadaşlar franquatte nin ilk 7 yıl tozlama görevi görmediğini, bu açığı kapamak için bir miktar fernette dikmek gerektiğini belirtiyorlar. Siz tozlayıcı olarak hangi çeşiti kullanmıştınız.


Tespitiniz doğru sayın permakültür,

Chandler'ın tozlayıcısı olarak dikilen Franquette 6 yıl sonra erkek çiçek verir. Fernette 2-3 yıl sonra erkek çiçek verir. Bu nedenle tozlayıcı olarak Fernette daha uygundur.

Chandler ceviz çeşidinin lezzetsiz bir çeşit olduğunu söylüyorlar. Sonra eğer toprak verimsizse, bitki besin elementleri yönüyle fakirse iç cevizde büzüşme olur.

Gene Chandler'ın gelişim süresi çok uzun. Örneğin Mayıs 1'de yapraklanıyorsa Kasım 15'e kadar yaprak hep üzerinde. Sonbahar erken donlarının olduğu bir bölgede bu cevizi dikerseniz dondan zarar görecektir.

Bu nedenle karasal iklimin görüldüğü yerlerde Chandler ceviz çeşidini tavsiye etmiyorum. Bu yerlerde Fernor, Kaman-1 ekebilirsiniz. Özellikle Kaman-1 rakımın yüksek olduğu yerlerde tercih edebilirsiniz. Gene Şebin ceviz çeşidi ki çok lezzetli bir çeşittir. İç kurduna karşı biraz hassastır. Rakımı 1300-1400 olan yüksek yerlerde rahatlıkla dikebilirsiniz.

Hatta Sütyemez hocanın ıslah ettiği çeşitlerden Maraş 18 rakımı 600-1700 olan yerler için uygundur. Gene bu yüksekliklerde Sütyemez-1 çeşidi (ki iri bir cevizdir) düşünülebilir.

Bu rakımlar dışında bu cevizler hiç yetişmez mi? Yetişir belki ama ne olur verim düşüklüğü yaşayabilirsiniz.

Söylediklerim rakımı yüksek İç Anadolu Bölgesi gibi karasal iklimin görüldüğü bölgeler için geçerli olabilecek tavsiyeler.

Ayrıca yabancı ceviz çeşitlerine hiç sıcak bakmıyorum :o

Neden diyeceksiniz?

Okuduğum Kaliforniya Üniversitesi'ne ait kitapta 90'lı yıllarda gen aktarımı yapılmış transgenik (çok bilinen adıyla GDO'lu) cevizlerin deneme parsellerinde yetiştirildiğinden bahsediyor. Biliyorsunuz bunların insan sağlığına ne kadar zararlı olduğu da Avrupa'da yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.

O yüzden yerli çeşitlerimize ağırlık verilmesi taraftarıyım.

iskrenyasen
19-03-2013, 22:30
sizi tebrik etmek istiyorum cok özverili bir calisma ben bulgaristan göcmeniyim bursda ikamet ediyorum memlekette biraz topragim var ve bos kullanilmiyor ben orasi icin ceviz findik ve sakiz agaci üzerinde düsünüyorum topraklarimin bulundugu bölgenin iklimi akdeniz gecis iklimi sizin bana önereceyiniz bir secenek olabilirmi acaba simdiden tesekkürler.

piriene
20-03-2013, 00:31
Ben yeni üyeyim bu siteye katıldığım için mutlu oldum uzun süredir sitedeki bilgiler doğrultusunda Yalova da dedelerimizden kalma 14 dönüm tarlamıza ceviz dikmek için uğraş veriyoruz toprağımızın aşırı killi oluşu bize çeşitli zorluklar çıkartmaktadır etrafını çevirdik toprak balçık durumda olduğu için hiçbir makine dahi tarlaya giremiyor toprağın kurumasını bekliyoruz

piriene
20-03-2013, 00:37
siz değerli üyeleri okuyorum kendi köyümüzde ki cevizleri araştırıyorum kanatım yabancı cevizlerde ki verimin fazla olduğu yıllarca Yalova araştırma enstitüsünün dağıttığı **** ücretli alıp ta eken kişilerin çoğunun verim alamadığını gözlemledim

dere1974
20-03-2013, 08:31
sayın dere1974

allah utandırmasın herşey güzel görünüyor eksik kalanlarıda yavaş yavaş düzeltirsiniz.

ağaç diplerinde toprak yüzeyindeki beyazlık nedir??

Teşekkür ederim. Toprak diplerindeki beyazlıklar ilk tarım kireci uygulaması. Toprağımın Ph değeri 5,26 olduğundan normal sınırlara getirebilmek için daha sonraki yıllarda tüm alana tarım kireci uyguladım.

dere1974
20-03-2013, 08:35
http://f1303.hizliresim.com/17/m/l77yf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Şu yakışıklı fotoğraftaki ceviz hangi yıla ait açaba.

Teşekkür ederim fotoğraf kardeşime ait. İnegöl' de bir ceviz bahçesinde 6 yaş civarında bir pedro ağacının önünde 2,5 yıl önce çekilmişti.

dere1974
20-03-2013, 08:46
sizi tebrik etmek istiyorum cok özverili bir calisma ben bulgaristan göcmeniyim bursda ikamet ediyorum memlekette biraz topragim var ve bos kullanilmiyor ben orasi icin ceviz findik ve sakiz agaci üzerinde düsünüyorum topraklarimin bulundugu bölgenin iklimi akdeniz gecis iklimi sizin bana önereceyiniz bir secenek olabilirmi acaba simdiden tesekkürler.

Teşekkür ederim. Seçenek derken ceviz çeşidi konusunda öneri istiyorsanız; arazinizin bulunduğu yörede -15 derecenin altında soğuklar görülmüyorsa pedro ve chandler, daha soğuk ise fernor önerebilirim.

dere1974
20-03-2013, 08:49
Ben yeni üyeyim bu siteye katıldığım için mutlu oldum uzun süredir sitedeki bilgiler doğrultusunda Yalova da dedelerimizden kalma 14 dönüm tarlamıza ceviz dikmek için uğraş veriyoruz toprağımızın aşırı killi oluşu bize çeşitli zorluklar çıkartmaktadır etrafını çevirdik toprak balçık durumda olduğu için hiçbir makine dahi tarlaya giremiyor toprağın kurumasını bekliyoruz

Sayın Priene aşırı killi toprakta, hele bir de su gölleniyorsa ceviz bahçesi tavsiye etmem.

piriene
27-03-2013, 18:37
Sayın İskrenyasen sakız ağacının Türkiye de çeşme bölgesi nin dışında yetişmediğini biliyorum hatta tema vakfı Alaçatı ya sakız ağacı projesi başlatmıştı

adnanu
28-03-2013, 17:12
tebrikler ve paylaşımlarınız için teşekkürler

piriene
29-03-2013, 13:45
Sayın Priene aşırı killi toprakta, hele bir de su gölleniyorsa ceviz bahçesi tavsiye etmem.

Sayın dere ilginize teşekkür ederim ben bu ceviz konusuna takmış durumdayım diğer tarla ve bahçelerimiz miraslı olup bölünmediği için seçenekler olmasına rağmen şahsıma ait tapulu arazimiz sadece bu ağır killi arazimiz ısrarla bu toprağın ıslahı konusunda sizin ve değerli üyelerin bilgisine ihtiyacım var

piriene
29-03-2013, 13:59
Toprak analiz sonuçlarını paylaşmak istedim ama başaramadım kızımdan yardım alarak paylaşıcam

dere1974
01-04-2013, 10:24
Sayın dere ilginize teşekkür ederim ben bu ceviz konusuna takmış durumdayım diğer tarla ve bahçelerimiz miraslı olup bölünmediği için seçenekler olmasına rağmen şahsıma ait tapulu arazimiz sadece bu ağır killi arazimiz ısrarla bu toprağın ıslahı konusunda sizin ve değerli üyelerin bilgisine ihtiyacım var

Ben bu killi topraklı araziye kesinlikle ceviz dikeceğim diyorsanız; fidan çukurlarını derin açmak yetmez, fidan sıralarını 2mx2m kanal şeklinde açtırmalı, daha sonrada tarlanın üstündeki toprakla kapatmalısınız.

piriene
07-04-2013, 19:01
Toprak analizi sonuçları konusunda yorumlarınızı alabilir miyim?

Çamtepe
07-04-2013, 21:33
Toprak analizi sonuçları konusunda yorumlarınızı alabilir miyim?

Sayın piriene

Toprağınız killi, organik maddesi az ve orta kireçli. Üstelik 30-60 ve 60-90 analizleriniz de elinizde yok. Orada da muhtemelen benzer bir resim çıkacak karşınıza.

Bu toprağa ceviz dikmenizi tavsiye etmem. Hatta bu toprakta hiç bir tarım ürününden verim alabileceğinizi de ben düşünemiyorum açıkçası.

Eğer bu toprağı ıslah etmek isterseniz dünya kadar para saçarsınız. Üstelik 3-4 sene sürer.

İyi çalışmalar

Ç.

jarc-landor
10-04-2013, 22:43
Merhabalar,

Forumunuzu yeni gördüm , yaklaşık 1 aydır ceviz yetiştiriciliği ile ilgileniyorum. Aslında yeni doğan kızım için bir yatırım olarak bir yer bakıyordum. Yer olarak Düzce bölgesini düşünüyorum bazı şahsi sebeplerden dolayı. Bu hafta yaklaşık 18 dönüm yer buldum. Bu yer yatırım amaçlı uzun vadede fakat o esnadada ceviz yetiştirme olayına merak sardım. Uzun dönem yatırım döneminde hem hobby amaçlı hemde bir nevze ek gelir amaçlı olacagını düşündüm. Kısmetse arsanın haftaya toprak analizlerini yaptıracagım ceviz için uygunsa yeri almayı düşünüyorum. Hayırlısı.

Çevremde ceviz ile ilgilenen bir kaç yakın dostum var. Chandler uygun oldugunu belirttiler ama Düzce için uygun mudur bilmiyorum. Rakım 160 civarı arazi düz sayılır çukur değil. Bana dönüme 40 agac olur dediler bana biraz garip geldi internetden aldıgım bilgilerle sanki 7x5 **** 8x5 uygun mudur. 8x5 e göre yaklaşık 425 ağaç ediyor. Gerçi profesyonal ceviz yetiştiren bir dostumun tanıdıgına danışacağım.

Su ve elektrik problemi yok arsanın Düzce ılıman bir iklimde. O bölgede sanayi tesisimiz oldugu için bilgim var iklim knusunda. Kış soğuk geçiyor doğru ama karasal gibi değil. Ayrıca nemli bir bölge su sorunu yok.

Tozlayıcı konusu ile bilgim yok ön bilgi nerden edinebilirim. 425 Chandler tipi içi kaç adet tozlayıcı lazımdır arsada? Ayrıca komple chandler ekmek mantıklı mı. ?

5.yıldan itibaren azda olsa ürün alabilir miyim? Herşey yolunda gider ise ortalama kaç kg alınıyor 7. seneden itibaren.

Sorularım saçma gelebilir konuyla ilgili bilgisizliğime verin lütfen.

Teşekkürler

Erdem
10-04-2013, 23:23
Bana dönüme 40 agac olur dediler bana biraz garip geldi internetden aldıgım bilgilerle sanki 7x5 **** 8x5 uygun mudur. 8x5 e göre yaklaşık 425 ağaç ediyor.


Uygun dikim mesafesi 8x8 metredir. Her ne kadar 8x4 metre ya da 7x3.5 metre aralıklarla dikim yapılabilse de bu şekilde bir dikim yapmak için cevizin budamasını iyi biliyor olmanız lazım. Hem de ileriki yıllarda örneğin 8x4 metre dikim ekilmişse bahçe aradaki ağaçlar çıkacak ve sonuçta gene 8x8 olacak.


Tozlayıcı konusu ile bilgim yok ön bilgi nerden edinebilirim. 425 Chandler tipi içi kaç adet tozlayıcı lazımdır arsada? Ayrıca komple chandler ekmek mantıklı mı. ?


Chandler'ın tozlayıcısı Fernette'dir. Tozlayıcı olarak cevizde %5 kadar tozlayıcı yeterli. Bu durumda 20 kadar tozlayıcı almaya dikkat edin.

Bazı kişiler Chandler için Franquette de tozlayıcı olur diyebilirler.

Chandler'ın tozlayıcısı olarak dikilen Franquette 6 yıl sonra erkek çiçek verir. Fernette 2-3 yıl sonra erkek çiçek verir. Yani eğer tozlayıcı olarak Franquette ekerseniz geç ürün almaya başlarsınız.

Chandler ekmek mantıklı mı konusunda 0 246 313 24 20 numaralı telefondan bölgenize uygun ceviz çeşitleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Ceviz konusunda temel bilgi edinmek için şu kitabı tavsiye edebilirim.

kitapyurdu: kitap - Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği - Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen,Prof. Dr. Turan Karadeniz,Yard. Doç. Dr. Ömer Beyhan, , (http://bit.ly/154mIeG)

jarc-landor
11-04-2013, 00:00
Uygun dikim mesafesi 8x8 metredir. Her ne kadar 8x4 metre ya da 7x3.5 metre aralıklarla dikim yapılabilse de bu şekilde bir dikim yapmak için cevizin budamasını iyi biliyor olmanız lazım. Hem de ileriki yıllarda örneğin 8x4 metre dikim ekilmişse bahçe aradaki ağaçlar çıkacak ve sonuçta gene 8x8 olacak.



Chandler'ın tozlayıcısı Fernette'dir. Tozlayıcı olarak cevizde %5 kadar tozlayıcı yeterli. Bu durumda 20 kadar tozlayıcı almaya dikkat edin.

Bazı kişiler Chandler için Franquette de tozlayıcı olur diyebilirler.

Chandler'ın tozlayıcısı olarak dikilen Franquette 6 yıl sonra erkek çiçek verir. Fernette 2-3 yıl sonra erkek çiçek verir. Yani eğer tozlayıcı olarak Franquette ekerseniz geç ürün almaya başlarsınız.

Chandler ekmek mantıklı mı konusunda 0 246 313 24 20 numaralı telefondan bölgenize uygun ceviz çeşitleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Ceviz konusunda temel bilgi edinmek için şu kitabı tavsiye edebilirim.

kitapyurdu: kitap - Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği - Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen,Prof. Dr. Turan Karadeniz,Yard. Doç. Dr. Ömer Beyhan, , (http://bit.ly/154mIeG)

Değerli siteyi dahada inceleme fırsatı buldum. Güzel yeşil ceviz ağaçlarını görünce mutlu oldum. İnşallah bende böyle becerebilirim sabırla zamanla ve ****** emekle ve masrafla.

Değerli bilgiler için teşekkürler , tavsiye ettiğiniz kitabı hepsiburada.com da buldum ve aldım. Değerli siteyi takip edip kitabı okuyacagım. Dikim için ise 8*8 8*7 mantık olarak olabilir. Chandler içinde uygunsa çok güzel belki 100 ağaç az olur ama olsun.

piriene
11-04-2013, 01:44
Sayın Jarc yatırım olarak cevizi düşünmeniz çok isabetli olmuş temennim toprak analizinde bir sorun çıkmaması

piriene
11-04-2013, 01:54
Sayın Çamtepe konuyla ilgilendiğiniz için teşekkürler killi toprağımızın ıslah masrafını gözden çıkarttım 3-4 yıl sürebilecek ıslah konusuna açıklık getirebilir misiniz

Çamtepe
11-04-2013, 02:59
Sn. Piriene

Olay sadece parasını vereyim toprak düzelsin değildir.

Ağaçlarınız metreküplerce toprağa yayılmak isteyecekler. Ancak sizin yaptığınız ıslah çalışmaları belki sadece toprağın yüzeyini düzeltecek.

Toprağınızın organik madde oranını yükseltmek senelerce toprağa yapacağınız ahır gübresi, kompost, leonardit, humik asitin yanı sıra yeşil gübre uygulamaları da gerektirecektir. Belki tonlarca jips uygulamanız gerekecek.

Tüm bunları yaparken hiç bir zaman "acaba yeteri kadar toprağı ıslah edebiliyor muyum?" sorusuna net bir cevap veremeyeceksiniz. Zira yüzey bitkisi ekmiyorsunuz, ektiğiniz ceviz ağacı çok derin bir toprak yapısına ihtiyaç duyuyor.

Ovada, humuslu toprağa dikim yapan bir arkadaşınız belki 3-4 sene sonra ekonomik getiri almaya başladığında belki siz hala daha kamyon kamyon kompost/ahır gübresi taşıyor olacaksınız.

Deyim yerindeyse arkadaşınız çuvalla para kazanmaya başladığında, siz halen çuvalla para ve çok değerli zamanınızı harcıyor olacaksınız. Fidanlarınızda fireleriniz daha fazla olacak, ya da diktiğiniz fidanlar bonsai gibi kalacak.

Seçim sizin..

idris şenol
11-04-2013, 08:37
Sn. Piriene

Olay sadece parasını vereyim toprak düzelsin değildir.

Ağaçlarınız metreküplerce toprağa yayılmak isteyecekler. Ancak sizin yaptığınız ıslah çalışmaları belki sadece toprağın yüzeyini düzeltecek.

Toprağınızın organik madde oranını yükseltmek senelerce toprağa yapacağınız ahır gübresi, kompost, leonardit, humik asitin yanı sıra yeşil gübre uygulamaları da gerektirecektir. Belki tonlarca jips uygulamanız gerekecek.

Tüm bunları yaparken hiç bir zaman "acaba yeteri kadar toprağı ıslah edebiliyor muyum?" sorusuna net bir cevap veremeyeceksiniz. Zira yüzey bitkisi ekmiyorsunuz, ektiğiniz ceviz ağacı çok derin bir toprak yapısına ihtiyaç duyuyor.

Ovada, humuslu toprağa dikim yapan bir arkadaşınız belki 3-4 sene sonra ekonomik getiri almaya başladığında belki siz hala daha kamyon kamyon kompost/ahır gübresi taşıyor olacaksınız.

Deyim yerindeyse arkadaşınız çuvalla para kazanmaya başladığında, siz halen çuvalla para ve çok değerli zamanınızı harcıyor olacaksınız. Fidanlarınızda fireleriniz daha fazla olacak, ya da diktiğiniz fidanlar bonsai gibi kalacak.

Seçim sizin..


sayın çamtepeyle aynı görüşte deylim
bizim edirnede yaklaşık 3 dönüm kapama ceviz bahçem Chandler ve pedro dikili şuan 10 yaşlarında toprak nerdeyse yok kum üzerine kurulu bir bahçe
şu yanlışınızı düzeltiyim af buyurun
kesinlikle ceviz bahçeleri tarımsal alanlara kurulmaz
ceviz bahçesi için olmazsa olmaz su dur
suyunuz ve zamanınız varsa ceviz bahçesi kurmak zor deyil
öyle sizin bahsettiğiniz gibi çuvla çuval jips taşımadım
son bahar ve ilk baharda köylülerin evindeki ahırlarının gübrelerini temizlemek suretiyle benim gübreleri ücretsiz alabileceğimi söylediler
verimsiz topraklarda tavsiyem yerli ırk cevizler
yabancı merakı biz TÜRKLERİN tedavi edilmesi güç rahatsızlığı
bilecik ve kaman cevizleri tarıtışmasız üstün ırklar Anadolu çocuğu:))
ve en önemlisi sık ekim yapmayın9*9 kaman ekin bilecik ekin
çok verimli cinslerin bakımıda zor beslemesi suyuda zor aynı zamanda lezzeti ve yağ oranıda az
chandleri pedroyu beyenmedim(sulamaınızı aksatırsanız cevizleriniz susuz kalır beslenemz)
lezzt yok işçilk çok
bizim yerli ırklarımız vefakar
inanmasanız gelin kırşehir kaman ilçesine araştırın saygılarımla

idris şenol
14-04-2013, 18:16
Sayın Çamtepe konuyla ilgilendiğiniz için teşekkürler killi toprağımızın ıslah masrafını gözden çıkarttım 3-4 yıl sürebilecek ıslah konusuna açıklık getirebilir misiniz
sayın çamtepe size aklın yolu bir
size labratuvar sonuçlarında ,siz ağaç dikemesiniz diye ibare yok
devletin zıraat müh labratuvar sonuçları verilmiş
sonuç olarak bu gübre tavsiyelerini üç aşağa beş yukarı herkese yapılır
içinizi karartmayın o civarda aklı başında zıraat mühendisleri ve akil insanlarla irtibat kurun
dediğim gibi organik miktar düşük yerlerde sık ekim yapmayın
laf aramızda alara fidanları çok güzel ama biraz pahalı bu sene sonu çıplak köklü badem ve ceviz dikin bana dua edin yeter:))

Çamtepe
14-04-2013, 20:35
Ben yine de, eğer mevzu ceviz ise kumlu toprak ile killi toprağı aynı kefeye koymayın derim İdris Bey.

Kumlu toprakta besin ve suyu tutamama problemleri vardır, evet, ancak cevizin kökleri daha serbestçe gelişebildiği için eğer ilk bir kaç seneyi atlatabilirlerse elbette bir noktada suyu ve besini bulma şansı da mevcut..

Killi toprak ise bambaşka bir zorluk. Bu forumda sayfalarca anlatıldı. Ne bitki düzgün büyüyebiliyor, ne de işçilik kolayca yapılabiliyor. Ovada kumlu arazide toprak bir lodos estiğinde yeterince kururken killi arazide traktörün girebilmesi günler, haftalar alıyor.

Sn. Piriene'nin analizinden daha iyi ama yine de killi bir toprağa sahip bahçemin bazı kesimlerimde kilden dolayı büyüyememiş, ufak kalmış bir sürü bonsai cevizim var. O toprakları ıslah etmek için dökülen paralara yazık..

Elbette bu arazilere fidan dikilir. Yeterince sabır, zaman, para ile belki para kazanır hale de gelebilir. Ben gelemez demedim hiç bir zaman. Hobi olarak yapılıyorsa ne âlâ, ancak ticari yatırım olarak yapılıyorsa bu toprak analizine sahip bir arazi akıllıca bir seçim değildir.

Saygılarımla,

Ç.

aviator34
15-04-2013, 09:26
bizim edirnede yaklaşık 3 dönüm kapama ceviz bahçem Chandler ve pedro dikili şuan 10 yaşlarında toprak nerdeyse yok kum.

Sanırım idris bey siz kum yazmışsınız ama kil yazacaktınız çünkü çamtepe'nin dediği gibi kitaplarda da derki ;
'' cevizin toprak isteği genellikle derin ve iyi drene olmuş, taban suyu seviyesi 2.5-3 m.den yukarı olmayan, fazla su tutmayan gevşek, süzek, çakıllı, kumlu, tınlı, siltli ,alüvyonlu topraklardan hoşlanır.

Benimde bahçemin 1.5 dönüm yeri killi ve kireçli daha ıslaha başlamadım ama bende yıllara bölerek bu bölgedeki toprak yapısını değiştirmeyi ya da düzeltmeyi düşünüyorum.

Cemal61
02-05-2013, 14:52
Merhabalar,

Forumunuzu yeni gördüm , yaklaşık 1 aydır ceviz yetiştiriciliği ile ilgileniyorum. Aslında yeni doğan kızım için bir yatırım olarak bir yer bakıyordum. Yer olarak Düzce bölgesini düşünüyorum bazı şahsi sebeplerden dolayı. Bu hafta yaklaşık 18 dönüm yer buldum. Bu yer yatırım amaçlı uzun vadede fakat o esnadada ceviz yetiştirme olayına merak sardım. Uzun dönem yatırım döneminde hem hobby amaçlı hemde bir nevze ek gelir amaçlı olacagını düşündüm. Kısmetse arsanın haftaya toprak analizlerini yaptıracagım ceviz için uygunsa yeri almayı düşünüyorum. Hayırlısı.

Çevremde ceviz ile ilgilenen bir kaç yakın dostum var. Chandler uygun oldugunu belirttiler ama Düzce için uygun mudur bilmiyorum. Rakım 160 civarı arazi düz sayılır çukur değil. Bana dönüme 40 agac olur dediler bana biraz garip geldi internetden aldıgım bilgilerle sanki 7x5 **** 8x5 uygun mudur. 8x5 e göre yaklaşık 425 ağaç ediyor. Gerçi profesyonal ceviz yetiştiren bir dostumun tanıdıgına danışacağım.

Su ve elektrik problemi yok arsanın Düzce ılıman bir iklimde. O bölgede sanayi tesisimiz oldugu için bilgim var iklim knusunda. Kış soğuk geçiyor doğru ama karasal gibi değil. Ayrıca nemli bir bölge su sorunu yok.

Tozlayıcı konusu ile bilgim yok ön bilgi nerden edinebilirim. 425 Chandler tipi içi kaç adet tozlayıcı lazımdır arsada? Ayrıca komple chandler ekmek mantıklı mı. ?

5.yıldan itibaren azda olsa ürün alabilir miyim? Herşey yolunda gider ise ortalama kaç kg alınıyor 7. seneden itibaren.

Sorularım saçma gelebilir konuyla ilgili bilgisizliğime verin lütfen.

Teşekkürler

toprağı tahlil ettirin ve 7x7 şeklinde ceviz dikilmeli

Cemal61
02-05-2013, 14:56
Ben yeni üyeyim bu siteye katıldığım için mutlu oldum uzun süredir sitedeki bilgiler doğrultusunda Yalova da dedelerimizden kalma 14 dönüm tarlamıza ceviz dikmek için uğraş veriyoruz toprağımızın aşırı killi oluşu bize çeşitli zorluklar çıkartmaktadır etrafını çevirdik toprak balçık durumda olduğu için hiçbir makine dahi tarlaya giremiyor toprağın kurumasını bekliyoruz

o tarlayı bol yanmış hayvan gübresi ile ıslah edibilirsin

Cemal61
02-05-2013, 15:00
Sayın cemal61,dikim aralığının 7*7 olması gerektiğini yazmışsınız.Peki,traktöre takılan atomizor ile ilaçlama,bordo bulamacı,kaolin kili gibi işlemleri yaparken karık aralarının daha geniş ve sıra aralarının daha dar olması gerekmez mi? 7*8 - 7*9 gibi.Böylece tek geçişle bu işlemi tamamlamış olsak daha iyi olmaz mı? 7*7 olursa ağaçların 4 tarafından da geçmek gerekir.

benim yazdığım rakam minimum dur ceviz arazinin durumuna göre 8x8, 9x9 veya 10x10 olarak dikilir benim ölçülerimde budaması tam olarak her yıl yapılıp teknik bakım yapılmalıdır.

fetih 1970
29-05-2013, 08:32
sayın dere 1974 sizin yazdığınız yazı üzerine buraya üye oldum,çok teşekkür ediyorum.aslında buraya üye olmayı hakedecek kadar bahçem bile yok ama seviyoruz ne yapalım.1 dönüm kadar bahçem var,10 yıllık ceviz ağaçlarımdan istediğim verimi bi türlü alamadım,kimisi hasattan sonra sopayla dallara vur diyor,kimisi bıçakla çiz diyor.hele bağzı ağaçlarım 3-5 adetten fazla ceviz vermiyor,ticaret gibi bir düşüncem yok ama insan emeğinin karşılığını dallarda görmek istiyor.hepinize kolaylıklar diliyorum

dere1974
29-05-2013, 11:05
sayın dere 1974 sizin yazdığınız yazı üzerine buraya üye oldum,çok teşekkür ediyorum.aslında buraya üye olmayı hakedecek kadar bahçem bile yok ama seviyoruz ne yapalım.1 dönüm kadar bahçem var,10 yıllık ceviz ağaçlarımdan istediğim verimi bi türlü alamadım,kimisi hasattan sonra sopayla dallara vur diyor,kimisi bıçakla çiz diyor.hele bağzı ağaçlarım 3-5 adetten fazla ceviz vermiyor,ticaret gibi bir düşüncem yok ama insan emeğinin karşılığını dallarda görmek istiyor.hepinize kolaylıklar diliyorum

Sayın fetih1970 teşekkür ederim. Bu forumda tecrübelerimizi paylaşıp birimizin yaptığı hatayı diğerleri yapmasın, doğru yapılanları diğerleri de yapsın diye uğraş veren birçok arkadaş var. Sonuçta bu paylaşımlar sayesinde bilgimiz günden güne çoğalıyor. Vesselam asıl konuya gelecek olursak fidanlarınızın meyve vermeyişi için çok fazla sebep olabilir; çok erken çiçek açıp geç donlar sebebiyle, kendini tozlamayan bir çeşit ise tozlayıcı eksikliğiyle, güneş görmemesi sebebiyle, vs. Bahar başlangıcında dişi çiçek açıp açmadığını, zamanını, çiçeklerini uç dallarda mı yoksa yan dallarda mı gösterdiğini cevaplayabilirseniz daha fazla yardımcı olabilirim.

bulgur
29-05-2013, 12:59
sayın dere bey Balıkesir'in neresine kurdunuz bahçenizi ve 7x5 dikimi halen önerir imisiniz? devlet desteği aldınız mı aldıysanız nasıl aldınız? Araziyi seçerken yani satın almadan nasıl seçtiniz? Ve bu işe yeni başlayan bir insan kaç dekardan başlamalı önerilerinizi ve bilgiler ininizi paylaşırsanız sevinirim.

dere1974
29-05-2013, 15:16
sayın dere bey Balıkesir'in neresine kurdunuz bahçenizi ve 7x5 dikimi halen önerir imisiniz? devlet desteği aldınız mı aldıysanız nasıl aldınız? Araziyi seçerken yani satın almadan nasıl seçtiniz? Ve bu işe yeni başlayan bir insan kaç dekardan başlamalı önerilerinizi ve bilgiler ininizi paylaşırsanız sevinirim.

Bahçem Manyas'ta, 8x6 öneririm, arazim 10 dekardan küçük olduğu için destek almadım, arazi babama ait (arabamla ulaşım mümkün, elektriği var, yeraltı suyu var, toprak milli, ph düşük, satın alacak olsam yine bunları isterdim), başlangıç büyüklüğü kişiden kişiye değişmekle birlikte benim gibi memur maaşıyla geçinen biri için 10 dekar uygun olur.

bulgur
29-05-2013, 20:08
ceviz cinsi olarak Chandler cinsinden memnun musunuz ve onu öneririrmisiniz.(yapacağım yer konusu ivrindi **** balıkesir merkez.)Ve ayrıca sakıncası yoksa fidanları nerden nasıl ve kaç paraya temin ettiniz?(fidan satan firmalar 10 yılda 100 kg ceviz veren agaçlar sölüyorlar kazık yememekı için fiyat istedim.)

dere1974
30-05-2013, 07:31
ceviz cinsi olarak Chandler cinsinden memnun musunuz ve onu öneririrmisiniz.(yapacağım yer konusu ivrindi **** balıkesir merkez.)Ve ayrıca sakıncası yoksa fidanları nerden nasıl ve kaç paraya temin ettiniz?(fidan satan firmalar 10 yılda 100 kg ceviz veren agaçlar sölüyorlar kazık yememekı için fiyat istedim.)

Chandler cinsinin meyve verimi ve kalitesi için bir şey söyleyebilmem için erken, ilk defa bu yıl (5. sene) dallar meyve yüklü, hasattan sonra daha emin konuşabilirim. Şu anda söyleyebileceğim; Chandlerin büyümesi, şekil alışı, hastalıklara dayanımı çok iyi. Fidanları tüplü olarak Bursadan 5 yıl önce 10 TL ye almıştım. Bu günlerde Balıkesir merkezde de chandler fidan üreten dürüst fidancılar var.

dere1974
03-06-2013, 08:27
1 haziran 2013 tarihi itibariyle ceviz bahçemden bir miktar fotoğraf ekte sunulmuştur.

goksal
03-06-2013, 14:38
metin abi bahçen çok güzel bol verim alırsın inşallah

dere1974
03-06-2013, 15:02
Sağol Göksal. Darısı diğer bahçelerin başına.

vizyon_78
03-06-2013, 15:24
Sayın dere1974 ALLAH bol ürünler ve bol kazançlar versin .Benim de üç beş chatler larım var 2010 mayıs ayın da tüplü dikmiştim .Bu geçtğimiz kış şekil budaması yaptım .İlkbaharda her sürgün uçların da birer ikişer meyeleri vardı ancak bu haziran başı birçok meyve dökülmüş üç beş meyvesi kalmış bu neden olabilir daha erken yaşta oldukalrın dan kaynaklanıo olabilirmi ? bu yaşalarda sizin de bahçenizde bu durumla karşılaştığınız oldumu .Fidanarınzın tam dikim tarihini yazarmısıınız kıyaslama yapmak istiyorum.Saygılarımla

bulgur
03-06-2013, 16:50
metin bey bahçenizi ziyaret etmek istiyorum.

dere1974
04-06-2013, 07:54
Sayın dere1974 ALLAH bol ürünler ve bol kazançlar versin .Benim de üç beş chatler larım var 2010 mayıs ayın da tüplü dikmiştim .Bu geçtğimiz kış şekil budaması yaptım .İlkbaharda her sürgün uçların da birer ikişer meyeleri vardı ancak bu haziran başı birçok meyve dökülmüş üç beş meyvesi kalmış bu neden olabilir daha erken yaşta oldukalrın dan kaynaklanıo olabilirmi ? bu yaşalarda sizin de bahçenizde bu durumla karşılaştığınız oldumu .Fidanarınzın tam dikim tarihini yazarmısıınız kıyaslama yapmak istiyorum.Saygılarımla

Fidanların gelişimi ve sağlığı iyi ise, Chandler çiçek dökümü genellikle tozlayıcı noksanlığından (chandlerle aynı zamanda dikilen franquette 7-8 yaşlarında ancak layıkıyla polen saçıyor) ve fidanın gençliğinden kaynaklanıyor. Benim fidanlarım 2008 kasımında dikildi ve geçen yıl çok yoğun çiçek açtığı halde ancak 10-15 er adet meyve tutumu vardı. Merak etmeyin tozlayıcı cinsleriniz doğru ise önümüzdeki yıllarda gerçek verimini inşallah göreceksiniz.

dere1974
04-06-2013, 07:56
metin bey bahçenizi ziyaret etmek istiyorum.

Beklerim buyrun.

Safranlı
04-06-2013, 11:27
Maşallah maşallah....
Ne mutlu sizlere.....
Verim çok güzel....
Bakınca insan en büyük hazzı alıyor...
çocuğunuzun en mutlu anına tanık olmak kadar güzel....
Rahmanın güzellikleri bereketi eksik olmasın....

ncp1963
04-06-2013, 12:04
maşaallah

harika görünüyor inşaallah dahada büyüdüklerini görürüz.

obahar
05-06-2013, 08:22
metin bey cevizlerinizin çeşidi nedir acaba?

dere1974
05-06-2013, 08:46
metin bey cevizlerinizin çeşidi nedir acaba?

Ana çeşit chandler, bir miktar da pedro var. Üstteki fotolar pedrolara ait. Şimdi yüklediklerim chandler. Chandler meyvesini yapraklarla gizliyor, bu sayede güneş yanıklığından ve kuş zararından biraz korunuyor ama fotoğrafa pek gelmiyor.

dolphin
05-06-2013, 15:39
dere1974 abi nasılsın ben sana ilk ekimi yaptığımdada yazmıştım
şimdi yine sana bir sorum olacak ben 18 kasım 2012de 100 kadar chadler cinsi ceviz fidanı diktim demiştim ben bunları 3 kez falan bordo bulamacı 2 kez arı ilaç ve birkezde hümik asit verdim mayıs 15 gibiden bu tarihe dek 3 kez suladım ve bu bolgeye bursa mkpasa son bir ayda iyi yağmurda yagdı 3 kez abi şimdi neler yapmalıyım hümik asit yılda birkezmi verilir hümik asiti 400 ml ye 100 ml şeklinde her ağaç basına kap ile döktüm ağac cevresine bordo bulamaclarını pompa ile attım sarı ilacıda pompa ile attım sarı ilaç pamucuk için iyi gelir diye attım sen ne diyorsun bu işlemlerden ötürü abi 100 ağaçtan tutmayan şimdilik sadece bir tane fidan var sanırım qemisoyl çok iyi geldi diye düşünüyorum sıradaki işlemler nedir ne yapmalıyım yanlız daha ağaçları bağlamadım yani sen bana herek yaptır falan demiştin henüz yaptırmadım saygılarımla abi ben meriç

dere1974
06-06-2013, 08:49
dere1974 abi nasılsın ben sana ilk ekimi yaptığımdada yazmıştım
şimdi yine sana bir sorum olacak ben 18 kasım 2012de 100 kadar chadler cinsi ceviz fidanı diktim demiştim ben bunları 3 kez falan bordo bulamacı 2 kez arı ilaç ve birkezde hümik asit verdim mayıs 15 gibiden bu tarihe dek 3 kez suladım ve bu bolgeye bursa mkpasa son bir ayda iyi yağmurda yagdı 3 kez abi şimdi neler yapmalıyım hümik asit yılda birkezmi verilir hümik asiti 400 ml ye 100 ml şeklinde her ağaç basına kap ile döktüm ağac cevresine bordo bulamaclarını pompa ile attım sarı ilacıda pompa ile attım sarı ilaç pamucuk için iyi gelir diye attım sen ne diyorsun bu işlemlerden ötürü abi 100 ağaçtan tutmayan şimdilik sadece bir tane fidan var sanırım qemisoyl çok iyi geldi diye düşünüyorum sıradaki işlemler nedir ne yapmalıyım yanlız daha ağaçları bağlamadım yani sen bana herek yaptır falan demiştin henüz yaptırmadım saygılarımla abi ben meriç

Bu aşamada, fidanın en güçlü filizini bırakıp, tek dallı olarak boyuna büyümesini sağlayacak şekilde diğer filizleri çıkarman veya uçlarını kesmen gerekli. Böylece önümüzdeki yıl mart ayında fidanların tepe kesimi yapılacak boya erişebilir. Ayrıca azar azar azotlu gübre vermelisin (toprağın ph değeri 7 den yüksekse amonyumsülfat, düşükse amonyum nitrat). Sık sık dibini çapalayıp toprağı havalandırman da su ve gübre kadar önemli. Humik asit tarzı kimyasallar eğer içinde bol miktarda fulvik asit yoksa toprağın dengesini kötü şekilde bozabilir diye biliyorum. Arada fidanların fotoğraflarını da yüklersen daha fazla şey söyleyebilirim. Fidanların boylanmaya başlayınca herek işini ihmal etmesen iyi olur. Saygı ve sevgilerimle.

formullaone
06-06-2013, 10:57
Sayın dere1974,fidanı boylandırırken,bir defada boyunu 2-3 metreye çıkarmayı geçen yıl ben de denedim.Bunu yapmak için bir lider seçip diğer filizleri tamamen kestim ya da uçlarını alıp durdurdum.

Yaz sonunda,gördüm ki lider bıraktığım dal uzamış ama solucan gibi incecik ve bir hortum gibi kıvrım kıvrım olmuş.

Bazı fidanlarda ise,lider bıraktığım dal değil,uçlarını alıp durdurduğum dal daha güçlü gelişip liderliği ele geçirmiş.

Kısacası bu deney bana,fidanları bir defada değil,her yıl kademeli olarak boylandırmam ve taçlandırmam gerektiğini öğretti.

Sonuç olarak,Sayın LİLİUM'un da dediği gibi,fidanlara fazla müdahale etmeden,kendi yapılarını oluşturmalarına yardımcı olarak ( tabi ki tamamen kendi hallerine bırakmadan) büyütmeye çalışmak en doğrusu.

2.yazının sonunda bir fidanın lideri 2-3 metreye ulaşmalı,evet doğru. Ama illa ki bunu yapıcam diye de solucan gibi bir lider meydana getirmek bir işe yaramaz.Bir yıl daha beklenir ve sağlam bir lider oluşturulur.

ahmettugrul55
06-06-2013, 21:23
Sn. Lilium 'a bu konuda özelde ben de sormuştum .
Kasım ayında diktiğim <chandler ların ''Tepe tomurcuğunda iki ana dal çıkışı oldu ne yapayım keseyim mi?''dedim.
o da:''Şuan bir kesim yapma mart ayında budamada çıkartırsın.yeşil aksam ne kadar çok ise kök çalışması da o kadar iyi olur .seneye çok daha iyi gelişim gösterir .''dedi.
Gerçekten de sırf boy attırmak isterken temeli -kökü-ihmal etmemek gerekir .

formullaone
06-06-2013, 23:03
Aslında düz mantıkla yaklaşırsak ; bol yeşil aksam=daha fazla fotosentez=güçlü kök gelişimi=kendi suyunu bulabilen fidanlar=daha dirençli ve güçlü bir yapı.

dere1974
07-06-2013, 08:03
Sayın dere1974,fidanı boylandırırken,bir defada boyunu 2-3 metreye çıkarmayı geçen yıl ben de denedim.Bunu yapmak için bir lider seçip diğer filizleri tamamen kestim ya da uçlarını alıp durdurdum.

Yaz sonunda,gördüm ki lider bıraktığım dal uzamış ama solucan gibi incecik ve bir hortum gibi kıvrım kıvrım olmuş.

Bazı fidanlarda ise,lider bıraktığım dal değil,uçlarını alıp durdurduğum dal daha güçlü gelişip liderliği ele geçirmiş.

Kısacası bu deney bana,fidanları bir defada değil,her yıl kademeli olarak boylandırmam ve taçlandırmam gerektiğini öğretti.

Sonuç olarak,Sayın LİLİUM'un da dediği gibi,fidanlara fazla müdahale etmeden,kendi yapılarını oluşturmalarına yardımcı olarak ( tabi ki tamamen kendi hallerine bırakmadan) büyütmeye çalışmak en doğrusu.

2.yazının sonunda bir fidanın lideri 2-3 metreye ulaşmalı,evet doğru. Ama illa ki bunu yapıcam diye de solucan gibi bir lider meydana getirmek bir işe yaramaz.Bir yıl daha beklenir ve sağlam bir lider oluşturulur.

Herkesin tecrübesi farklı olabilir. Ben yazımda tarif ettiğim gibi yaptım, fidanlar boylandı ama hereklere güzelce bağladığım için hiç burulmadı, dengeli bir gübreleme ile yeterli kalınlığı da oldu. Mart gelincede 140-160 cm civarından tepe kesimi yapıldı, yan dalları sürdü, fidan da güçlendi. Resimlerden göreceğiniz gibi ağaçlarım solucan gibi değil.

hdoğan
08-06-2013, 17:12
Sn Dere1974, Ağaçlarınız bakımlı ve sağlıklı görünüyor. Paylaşımlarınız için de teşekkürler. Bir aydır takip ediyorum. Keşke daha önceden takip etseydim. Benim yaklaşık 1100 rakımlı bir yerde ceviz ve badem ağırlıklı bahçem var. Cevizler Maraş 18 (50 adet) tozlayıcı olarak da sütyemez 1 var.(En büyüğü beşinci yılında) Geçen yıl deneme amaçlı diktiğim 1 chandler cevizin çok sağlıklı olduğunu bu yıl üzerinde 5 adet ceviz olduğunu gördüm.(kopardım) Aşılamak üzere 10 adet tohumdan ceviz dikmiştim 2 ay sonra yerinde aşılayacağım. Chandler mi? maraş 18 mi?, kaman 1 mi? aşılamam gerektiği konusunda kararsız kaldım. Bu konuda tavsiyeniz varmı, ayrıca kaman 1 in chandlerin tozlayıcısı olduğu yönünde bazı sitelerde bilgi var bu konuda bilginiz varmı. Eğer doğru ise tozlayıcı olarak da franquette yerine kaman 1 aşılamayı düşünüyorum. teşekkürler.

dere1974
09-06-2013, 12:46
Sn Dere1974, Ağaçlarınızın bakımlı ve sağlıklı görünüyor. Paylaşımlarınız için de teşekkürler. Bir aydır takip ediyorum. Keşke daha önceden takip etseydim. Benim yaklaşık 1100 rakımlı bir yerde ceviz ve badem ağırlıklı bahçem var. Cevizler Maraş 18 (50 adet) tozlayıcı olarak da sütyemez 1 var.(En büyüğü beşinci yılında) Geçen yıl deneme amaçlı diktiğim 1 chandler cevizin çok sağlıklı olduğunu bu yıl üzerinde 5 adet ceviz olduğunu gördüm.(kopardım) Aşılamak üzere 10 adet tohumdan ceviz dikmiştim 2 ay sonra yerinde aşılayacağım. Chandler mi? maraş 18 mi?, kaman 1 mi? aşılamam gerektiği konusunda kararsız kaldım. Bu konuda tavsiyeniz varmı, ayrıca kaman 1 in chandlerin tozlayıcısı olduğu yönünde bazı sitelerde bilgi var bu konuda bilginiz varmı. Eğer doğru ise tozlayıcı olarak da franquette yerine kaman 1 aşılamayı düşünüyorum. teşekkürler.
1100 rakımda chandler sıkıntı yaşayabilir diye düşünüyorum. (Meyve olgunlaşması için uzun ve sıcak bir yaz mevsimine gereksinim duyuyor). Kaman ya da Şebin aşılayabilirsiniz. Bahçemde gördüğüm kadarıyla Kaman-1 son erkek püsküller chandler'a tozlanmada yardım ediyor ama yetmeyecektir. Tozlayıcı olarak hem fernette hem de Franquette bulunmalı, bir kaç da kaman iyi olur.

dere1974
09-06-2013, 13:03
1100 rakımda chandler sıkıntı yaşayabilir diye düşünüyorum. (Meyve olgunlaşması için uzun ve sıcak bir yaz mevsimine gereksinim duyuyor). Kaman ya da Şebin aşılayabilirsiniz. Bahçemde gördüğüm kadarıyla Kaman-1 son erkek püsküller chandler'a tozlanmada yardım ediyor ama yetmeyecektir. Tozlayıcı olarak hem fernette hem de Franquette bulunmalı, bir kaç da kaman iyi olur.

Maraş-18 için çok güzel şeyler okuyorum. Verim ve kalite olarak Chandlerden aşağı kalmazmış. Sizde durum nasıl? Hem pazarlama açısından ürününüz standart olursa daha iyi olur. Maraş-18 ile aşılamayı neden düşünmüyorsunuz?

hdoğan
09-06-2013, 15:01
Maraş-18 için çok güzel şeyler okuyorum. Verim ve kalite olarak Chandlerden aşağı kalmazmış. Sizde durum nasıl? Hem pazarlama açısından ürününüz standart olursa daha iyi olur. Maraş-18 ile aşılamayı neden düşünmüyorsunuz?

Seçeneklerin arasında maraş 18 de vardı aslında ben yazmayı atlamışım. Önceden kalan 8 yıllık aşısız bir cevize geçen ağustosta maraş 18 aşılamıştım bu sene aşıladığım 4 göz de güçlü bir şekilde sürdü. ilave cevizleri Chandler düşünmemin tek sebebi chandlerin yan dal veriminin ve toplamda kg olarak ürününün fazla olması, daha erken verime geçmesi. birde 3-4 çeşitten oluşmasının tozlayıcı etkinliği ile daha çok verim sağlayabileceği düşüncesi ile 3-4 çeşit düşünmüştüm. (ikisinide yetiştiren üreticinin bana söylediğine göre: 10 yaşındaki bir chandler, 10 yaşındaki bir maraş 18 den kg olarak fazla ürün verdiği, ancak maraş 18 in daha kaliteli ve gösterişli meyvelerinin olduğu, maraşta chandler in 12 tl civarında satılırken, maraş 18 in 15-16 civarında satıldığı) Nasipse emeklilik için hazırlıyorum bahçeyi, birazda hobi amaçlı olduğu için her farklı ağaç başka bir keyif veriyor. tabi uyumsuz bir ağaçda dikmek istemem.

hdoğan
09-06-2013, 15:12
Sn Dere 1974 ayrıca maraş 18 ler üçüncü yılı ile beşinci yılı arasında. Bu seneye kadar şekil verme amaçlı kesim biraz fazla yaptığım için bu seneden sonra meyvelerini görmeye başlayacağımı düşünüyorum. Bu hafta memlekete gidebilirsem hem resimlerini hem üzerinde ne kadar meyve olduğunu belirtirim. Şunuda belirteyim chandler ve maraş 18 üreticisi maraş 18 in yetiştirilebileceği her yerde mutlaka maraş 18 öneriyor maraş 18 olmuyorsa ancak o zaman chandler düşünülmesi gerektiğini söylüyor. Tabi başka kişilerden ve yerlerden de fikir almak lağzım.

bulgur
09-06-2013, 23:19
sayın metin bey gönen ceviz ve bahçe yapan Lilium bey yöreye göre pedro daha verimli diyor geçmiş mesajlarında bu konuda fikriniz nedir?

dere1974
10-06-2013, 07:29
sayın metin bey gönen ceviz ve bahçe yapan Lilium bey yöreye göre pedro daha verimli diyor geçmiş mesajlarında bu konuda fikriniz nedir?

Bahçemde şimdilik pedrolar daha verimli. Sonraki yıllarda aradaki farkın kapanacağını düşünüyorum.

Tuzumkaya
08-07-2013, 22:01
Merhaba,

Ben ceviz konusunun en amatörlerinden birisi olarak Sayin karacepis'e sormak isterim: kullandığınız gübrenin inek olmasının özel bir sebebi var mı? Bir de 9 dekara 41 ton karıştırdınız, doğru mu? Doğruysa ve bu uygulamayı kopyalamak istersek tarla büyüklüğüne gore doğursal orantı ile bu uygulama yapılabilinir mi?

Teşekkürler.....

sinanertekin
10-07-2013, 21:59
herkese merhabalar..
İzmir menderes bölgesinde orman bakanlığından yeni kiralamış olduğum 42 dönüm arazime ceviiz ekmek istiyorum fakat bölgenin ikliminin uygun olmadığını söylüyorlar
bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımcı olmasını bekliyorum

sinanertekin
10-07-2013, 21:59
Chandler ceviz inin uygun olduğu bölgeler nereler acaba ege bölgesi uygun olurmu

orkide01
11-07-2013, 10:22
sayın sinanertekin bende chandler diktim dahada dikeceğim nasip olursa.Ben o bölgeyi gayet iyi bilirim bende o bölgenin insanıyım.cevizle ilgili oldukça kapsamlı araştırmalarım var.O bölgede chandler olur kanısındayım.Ama bazı uygulanması gereken hususlar ve toprak yapısı,kalınlığı,tahlili,sulama şartları .....gibi daha bir çok soruya cevap bulduktan sonra ancak bir kanaat oluşturulabilir.Genel anlamda daha kapsamlı bilgi için 05382422565 telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmaya çalışırım.

yeşilbursaahmet
15-07-2013, 15:28
Benim ahmet cevizlern maşallah çok güzel.
Telefonla iletişim mümkünmü soracaklarım var.
5353706383

yeşilbursaahmet
15-07-2013, 15:32
Benim ADIM ahmet cevizlern maşallah çok güzel.
Telefonla iletişim mümkünmü soracaklarım var.
5353706383

gökhan1907
09-08-2013, 11:35
sayın orkide01...bizde ankara elmadağ-kırıkkale yahşihan arasında 9 dekar bir yer aldık ve ceviz yetiştirmeyi düşünüyoruz.. bizdeki rakım 830 m. etrafı ağaçlarla çevrili düz bir tarla...Toprak analizi için örnek aldık...arazinin kıyısında 25-30 yıllık çeşidini bilmediğimiz bir ceviz ağacı da mevcut...Çeşit olarak Fernor düşünüyoruz, eğer ikinci bir tür eklemek istersek bu Kaman-1 olabilir mi? **** sizin öneriniz ne olabilir?
Ankara'da bahçeniz var mı? telefonunuzu yazmışsınız belki telefonda da görüşebiliriz **** bahçeniz ankaradaysa yerinde de görmek isteriz...

cemilahmet
01-09-2013, 14:00
sayın ceviz sever kardeşim
elinize kolunuza sağlık derler bizim köyde.süper bir emek ve süper bir karşılık almışsınız. sizi tebrik ediyorum. olağanüstü özverili çalışma yapmışsınız.ben ve yeğenim beraberce bu yılbaşında bir derin kuyu açtırdık 125 mt lik.şimdi bu su ile damlama sulama yapmayı planlıyoruz.saatte 14 ton su çokıyor. yeğenimin 30 dekar arazisi ve benim de 7 dekar arazimiz var.bizim rakım 1050 mt konyanın ereğli ilçesi zengen köyünde arazimiz. .yeğenim chadler dikmek istiyor ben ise fernor tozlayı da fernette dikmek gibi bir düşüncem var.ne dersiniz.dikim aralığını da her ikimiz de 8x4 olarak düşünmekteyiz.yalnız yeğenim fidanları ceviz tohumlarından elde etmek istiyor.çok geç ve zaman kaybı olabileceğini yazmışsınız.bunu biraz daha açabilirmisiniz.ne demek istediniz. aşı v.s. işlemlerinden dolayı mı yoksa aşıladıktan sonrada bu fidanların gelişimi daha geç ve yavaş mı oluyor.cevap verirseniz çok memnun olurum.saygılar sunarım. 05335212232

orkide01
02-09-2013, 08:33
sayın gökhan 1907
işlerimin yoğunluğu nedeniyle zaman zaman evden ayrı kalmamdan dolayı mesajları güncel olarak takip edememekteyim,bu nedenden dolayı mesajınızı yeni fark ettim benim bahçem ankarada değil niğde merkez 1400 rakımdadır.Ankarada ikamet ettiğimden dolayı bu bölgede bulunan chandler ceviz bahçelerindeki yapmış olduğum incelemelerde hiç bir sıkıntıya rastlamadım,bu bahçelerin bir kısmı benim gözetimim altında yetişmektedir daha detaylı bilgi almak için telefondan arayabilirsiniz.Saygılarımla.

cemilahmet
02-09-2013, 09:43
sevgili hemşerim vede kardeşim
bu sabahleyin beni öylesine mutlu ettiniz ki sanki dünyayı yeniden keşfettim.size çok çok ama çok fazla teşekkür ediyorum.saygılar sunuyorum.

karaçepiş
13-09-2013, 17:17
metin abi bolbol ürün alırsınız inşallah

xaloads
15-09-2013, 14:34
mardinde 10 dönüm arazim var. chnenler karar vermiştim son zamanda altay cevizi diye bişi duydum. kararsızım bu konuda fikir sahibi olan arkadaşların düşüncelerine ihtiyacım var saygılar

swiper
18-09-2013, 00:26
hocam öncelikle bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.ben bilecik yenipazarda on dönüm yer aldım hafif meyilli 750-800 rakımda toprak değerlerini bilmiyorum ama orda ceviz bahçesi olanlara sorduğumda chandler olur diyorlar.fidanları nereden temin ettiniz.kaça aldınız.kısmetse kasım subat arası dikim yapmak istiyorum ancak aldığımız yerde en son tahıl ekiliydi toprağa herhangi bir işlem yapmamız gerekiyormu.dikim aralığı ne tavsiye edersiniz.birde forumda duydum ataman çiftliği varış ceviz fidanı satan onlar nasıldır acaba açık kök chandler fidanı satıyorlar fiyat hakkında bilgi istedim mail attım bakalım ne kadar diyecekler.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

swiper
18-09-2013, 21:13
bursa inegölde arda fidancılıktan chandler fidanı alan varsa tecrübe ve tavsiyelerini paylaşabilirmi acaba.

yolgezer2001
18-09-2013, 23:17
hocam öncelikle bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.ben bilecik yenipazarda on dönüm yer aldım hafif meyilli 750-800 rakımda toprak değerlerini bilmiyorum ama orda ceviz bahçesi olanlara sorduğumda chandler olur diyorlar.fidanları nereden temin ettiniz.kaça aldınız.kısmetse kasım subat arası dikim yapmak istiyorum ancak aldığımız yerde en son tahıl ekiliydi toprağa herhangi bir işlem yapmamız gerekiyormu.dikim aralığı ne tavsiye edersiniz.birde forumda duydum ataman çiftliği varış ceviz fidanı satan onlar nasıldır acaba açık kök chandler fidanı satıyorlar fiyat hakkında bilgi istedim mail attım bakalım ne kadar diyecekler.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Yapman gerekenler
1. toprak numunesi tahlili (taban suyu seviyesi tespiti, )
2. derin patlatma - dipkazan **** dozer nipeli ile sürüm
3. fidan yerlerinin tebiti (forumda cevizle alakalı her başlıkta bu konuda bilgi ve deneyim mevcut)
4. Fidan temini (sözleşmeli ve sertifikalı olduktan sonra a **** b satıcısı o kadar farketmez (en isim yapmış firmaların ayşeyi fatma diye sattıgına canlı şait oldum))
tabi bunlardan önemlisi su durumunun araştırılması.

Bana sorarsan bu sitede cevizle alakalı tüm konuları oku bu senin en fazla 1 gününe alır ancak acele ile yaptığın yanlışın telafisi en az 1 yıl sürer
saygılar...

swiper
19-09-2013, 11:53
Yapman gerekenler
1. toprak numunesi tahlili (taban suyu seviyesi tespiti, )
2. derin patlatma - dipkazan **** dozer nipeli ile sürüm
3. fidan yerlerinin tebiti (forumda cevizle alakalı her başlıkta bu konuda bilgi ve deneyim mevcut)
4. Fidan temini (sözleşmeli ve sertifikalı olduktan sonra a **** b satıcısı o kadar farketmez (en isim yapmış firmaların ayşeyi fatma diye sattıgına canlı şait oldum))
tabi bunlardan önemlisi su durumunun araştırılması.

Bana sorarsan bu sitede cevizle alakalı tüm konuları oku bu senin en fazla 1 gününe alır ancak acele ile yaptığın yanlışın telafisi en az 1 yıl sürer
saygılar...

ilginiz için teşekkürler :)

gökhan1907
19-09-2013, 21:35
Sayın orkide01 ben de çok geç gördüm cevabınızı teşekkür ederim.Telefonunuz varsa aramak isterim sizi. hala hangi türü dikeceğiz diye kıvranıp duruyoruz da :)

hdoğan
20-10-2013, 22:59
Sayın Dere1974, 2013 itibari (sanırım 5.yaşında) chandler cevizlerinizden ortalama kaç kg kuru kabuklu ceviz aldınız (1 ağaçtan ortalama) Selamlar

dere1974
21-10-2013, 08:03
Sayın Dere1974, 2013 itibari (sanırım 5.yaşında) chandler cevizlerinizden ortalama kaç kg kuru kabuklu ceviz aldınız (1 ağaçtan ortalama) Selamlar

5. sezonunu yaşayan ağaçlarımdan bu yıl ağaç başına 3 kg kuru kabuklu ceviz aldım.

beyzaçiçek27
31-10-2013, 13:48
Öncelikle herkese selamlar ben bu forumun yeni üyesiyim Gaziantep ten takip ediyorum, paylaşılan bilgileri çok iyi niyetli ve faydalı buluyorum. Sayın dere1974 deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için size ayrıca teşekkür ederim.Sizce 5. sezonunda 3 kg kuru kabuklu ceviz tahminlerinizle örtüşüyor mu. Yani herşey program dahilinde ilerliyor mu bir de bahçenizin yeni resimlerini de görmek isteriz. Saygılarımla

hdoğan
31-10-2013, 21:18
5. sezonunu yaşayan ağaçlarımdan bu yıl ağaç başına 3 kg kuru kabuklu ceviz aldım.

Sayın Dere1974 forumda bir çok kişi chandlerde iç büzüşmesinden bahsediyor. Sizin cevizlerde büzüşme varmı, varsa yaklaşık yüzde oran verebilirmisiniz. Teşekkürler

ilkercak
01-11-2013, 00:05
sayın arkadaşlar benim yaklaşık 30 ceviz ağacım var ama hepsi çeşit bir cins değil yaşları 10 yıllık zamanında büyükler bulduğu fidanı dikmiş pek bir verim yok ağaçlarda o yüzden çevremde de hiç chandler ağacı olan kimsede yok ben bu verimi düşük ağaçları değiştimek isityorum onun içinde chandler kalem lazım acaba bu konuda yardım edebilecek biri varmı aşı kalemi temini hakkında teşekkürler

dere1974
01-11-2013, 12:40
Öncelikle herkese selamlar ben bu forumun yeni üyesiyim Gaziantep ten takip ediyorum, paylaşılan bilgileri çok iyi niyetli ve faydalı buluyorum. Sayın dere1974 deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için size ayrıca teşekkür ederim.Sizce 5. sezonunda 3 kg kuru kabuklu ceviz tahminlerinizle örtüşüyor mu. Yani herşey program dahilinde ilerliyor mu bir de bahçenizin yeni resimlerini de görmek isteriz. Saygılarımla

5. yılımda 3 kg kuru kabuklu ceviz benim bahçem için biraz tahminlerimin üzerinde. Sebebiyse; Fidanları satın alıp diktiğim 2008 kasım ayında fidancım tozlayıcı olarak Hartley çeşidinin yeterli olacağına beni ikna ederek (herhalde elinde franquette veya fernette yoktu) tozlayıcı sırasına hartley diktirdi. Aradan 1 yıl geçtikten sonra hartleylerin arasına franquette diktim. Franquette' ler ancak bu yıl o da çok az olmak üzere polen saçımına başladılar. Ben bu yıl da cevizlerin çoğu tozlanmadığı için dökülür diye düşünerek iç kurdu ilaçlaması yapmadım. İç kurdu bulaşan cevizler yerlere erkenden döküldü. İhmalcilik yaparak kaolen atmadım bu da bir miktar güneş yanıklığına sebep oldu.

dere1974
01-11-2013, 12:46
Sayın Dere1974 forumda bir çok kişi chandlerde iç büzüşmesinden bahsediyor. Sizin cevizlerde büzüşme varmı, varsa yaklaşık yüzde oran verebilirmisiniz. Teşekkürler

Geçen yıl başka işlerimin yoğunluğundan sulama yapamamıştım ve iç büzüşmesi vardı. Bu yıl hemen her hafta suladım ama kaolen atmadım.İç büzüşmesi %1 bile yoktur. Etrafımdan satın alan arkadaşlar da beğenilerini ifade ediyorlar.

gökhan07
02-11-2013, 21:12
sayın gökhan 1907
işlerimin yoğunluğu nedeniyle zaman zaman evden ayrı kalmamdan dolayı mesajları güncel olarak takip edememekteyim,bu nedenden dolayı mesajınızı yeni fark ettim benim bahçem ankarada değil niğde merkez 1400 rakımdadır.Ankarada ikamet ettiğimden dolayı bu bölgede bulunan chandler ceviz bahçelerindeki yapmış olduğum incelemelerde hiç bir sıkıntıya rastlamadım,bu bahçelerin bir kısmı benim gözetimim altında yetişmektedir daha detaylı bilgi almak için telefondan arayabilirsiniz.Saygılarımla.

Sayın orkide01,
Niğde merkez de kurduğunuz bahçeniz de chandler cinsi cevizler mi mevcut?
Saygılarımla.

tonbul19
07-11-2013, 12:53
dere1974 bende sizin gibi bu yıl cevize merak saldım ben çorumda yaşıyorum çorumun oğuzlar77 cevizi var ancak bende sizin gibi chandler ve onun tozlayıcılarını dikmek istiyorum toprağı tahlile verdim 10 güne çıkacak inşallah sizin gibi güzel bahçem olur

yolgezer2001
08-11-2013, 13:55
dere1974 bende sizin gibi bu yıl cevize merak saldım ben çorumda yaşıyorum çorumun oğuzlar77 cevizi var ancak bende sizin gibi chandler ve onun tozlayıcılarını dikmek istiyorum toprağı tahlile verdim 10 güne çıkacak inşallah sizin gibi güzel bahçem olur

şimdide hayırlı olsun...

AYDIN67
19-11-2013, 19:23
merhaba dere1974. bizim 6500 m2 tarlamız var.1 dönüme kaç chandler dikilir ve 1 dönümden 2 sene sonra ne kadar ortalam ceviz alınır. teşekkürler

dere1974
20-11-2013, 10:06
merhaba dere1974. bizim 6500 m2 tarlamız var.1 dönüme kaç chandler dikilir ve 1 dönümden 2 sene sonra ne kadar ortalam ceviz alınır. teşekkürler

1 dönüme (1000 metrekare) 7x7 aralıkla dikerseniz 20 adet civarı chandler dikebilirsiniz. 2 sene sonunda ceviz alamazsınız. Pek meyve tutumu olmaz, oluşan meyveleri de fidanın gelişebilmesi için koparıp atmanız doğru olur.

tonbul19
21-11-2013, 12:41
toprak tahlilimi aldım aşağıdadır. en yüksek sıcaklık 42,6 en düşük ise 27 dereceyi görmüş. ayrıca en geç ve en erken don tarihleri ise 20 nisan - 15 ekim arazimin kotu 810 m
hangi çeşiti önerirsiniz ve sırta dikim nasıl olmaktadır.
% işba = 66,22 Hafif tınlı
pH = 7,89 Hafif Alkali
% Toplam Tuz = 0,03 Tuzsuz
Kireç = 12,46 Orta Kireçli
Organik Madde = 2,4 Orta
Fosfor = 2,75 Çok az
Potasyum = 68,84 Yeterli

susurluk0972
31-12-2013, 17:08
selamlar dere1974. size birkaç sorum olacaktı.1 dönüm kadar alana chandler ceviz dikicez. yerde daha öncesinde inekler otluyordu dolayısıyla tepikti. ben buraya enine boyuna derin patlatma çektim 2gün sonra 7li ile 40 45 cm kadar tekrar karıştırdım.bir hafta 10 gün sonra patlatma ve 7 lilerle tekrar karıştırdım ve 6x8 olarak 35 40 cm çukur kazmayı düşünüyorum.tarla kara toprak yer kemreliydi ama tekrardan kemre getirdim başka ne yapmayı önerirsiniz şimdiden teşekkürler ...yer susurluk ümiteli köyünde

dere1974
01-01-2014, 15:22
selamlar dere1974. size birkaç sorum olacaktı.1 dönüm kadar alana chandler ceviz dikicez. yerde daha öncesinde inekler otluyordu dolayısıyla tepikti. ben buraya enine boyuna derin patlatma çektim 2gün sonra 7li ile 40 45 cm kadar tekrar karıştırdım.bir hafta 10 gün sonra patlatma ve 7 lilerle tekrar karıştırdım ve 6x8 olarak 35 40 cm çukur kazmayı düşünüyorum.tarla kara toprak yer kemreliydi ama tekrardan kemre getirdim başka ne yapmayı önerirsiniz şimdiden teşekkürler ...yer susurluk ümiteli köyünde

Sayın susurluk0972 çukurları çok derin ve geniş açınız, çukurun ilk 20 santimetresinden sonra çıkan toprağı tarlaya saçın kullanmayın. Çukuru tarlanın üst bölgesinden temiz toprakla yeniden doldurun. Fidanların dikimden sonra etrafında su toplanmayacak şekilde dikim yüksekliğini ayarlayın. Çukurun en dibine fidanı dikmeden önce bir su bardağı 20+20+20 kompoze gübre saçmak çok faydalı olur. Selam ve saygılarımla.

formullaone
01-01-2014, 17:09
selamlar dere1974. size birkaç sorum olacaktı.1 dönüm kadar alana chandler ceviz dikicez. yerde daha öncesinde inekler otluyordu dolayısıyla tepikti. ben buraya enine boyuna derin patlatma çektim 2gün sonra 7li ile 40 45 cm kadar tekrar karıştırdım.bir hafta 10 gün sonra patlatma ve 7 lilerle tekrar karıştırdım ve 6x8 olarak 35 40 cm çukur kazmayı düşünüyorum.tarla kara toprak yer kemreliydi ama tekrardan kemre getirdim başka ne yapmayı önerirsiniz şimdiden teşekkürler ...yer susurluk ümiteli köyünde

Bahçedeki rüzgar akışını düşünerek, 8 metrelik kısımları hakim rüzgar yönüne bakacak şekilde yaparsanız çok iyi olur. Böylece,ağaçlar büyüyüp bahçeyi kapladığında hava sirkülasyonu sağlamış,antraknoz riskini azaltmış ve tozlamaya katkı sağlamış olursunuz.

sonergedik
16-01-2014, 16:00
Arkadaşlar öncelikle hepinize iyi günler dilerim.

Metin Bey bahçeniz için sizi kutluyorum, hem sizin hemde ülkemiz adına çok mutlu oldum. Ben Çorum Merkeze bağlı Babaoğlu köyünde 17 dönüm bir arazi üzerine chandler bahçesi kurmak istiyorum. Tarlamızın rakımı tam olarak 603 m. Bu rakım bildiğim kadarıyla chandler için uygun. Fazla vaktinizi almadan birkaç soru sormak istiyorum.

1- Dikim sırasında çukurun dibine attığınız 20+20+20 kompoze gübrenin üzerine köklerle temas etmemesi toprak attınız mı?
2- Tüm yazılanları okudum ama belkide gözden kaçırdım, fidanlarınız tüplü mü yoksa açık köklü fidanlar mı?
3- Gerçek chandler fidanı bulmanın zor olduğu söyleniyor sizin önerebileceğiniz bir satıcı var mı?
4- ABD ve Avustralya'da chandler yetiştiriciliğiyle ilgili izlemi olduğum videolarda yaklaşık yarım metre sırta dikim yapıldığını gördüm bu konuda bir bilginiz var mı?
5- Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla tozlayıcı olarak %5 oranında fernette öneriyorsunuz doğru mudur?

Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
Tel: 0506 583 83 55

dere1974
17-01-2014, 06:18
Arkadaşlar öncelikle hepinize iyi günler dilerim.

Metin Bey bahçeniz için sizi kutluyorum, hem sizin hemde ülkemiz adına çok mutlu oldum. Ben Çorum Merkeze bağlı Babaoğlu köyünde 17 dönüm bir arazi üzerine chandler bahçesi kurmak istiyorum. Tarlamızın rakımı tam olarak 603 m. Bu rakım bildiğim kadarıyla chandler için uygun. Fazla vaktinizi almadan birkaç soru sormak istiyorum.

1- Dikim sırasında çukurun dibine attığınız 20+20+20 kompoze gübrenin üzerine köklerle temas etmemesi toprak attınız mı?
2- Tüm yazılanları okudum ama belkide gözden kaçırdım, fidanlarınız tüplü mü yoksa açık köklü fidanlar mı?
3- Gerçek chandler fidanı bulmanın zor olduğu söyleniyor sizin önerebileceğiniz bir satıcı var mı?
4- ABD ve Avustralya'da chandler yetiştiriciliğiyle ilgili izlemi olduğum videolarda yaklaşık yarım metre sırta dikim yapıldığını gördüm bu konuda bir bilginiz var mı?
5- Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla tozlayıcı olarak %5 oranında fernette öneriyorsunuz doğru mudur?

Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
Tel: 0506 583 83 55

Teşekkür ederim. Bildiğim kadarıyla cevap vereyim;
1- Evet Gübrenin üzerine 5-6 cm. toprak attım
2- Fidanlarım tüplüydü.
3- Gerçek Chandler fidanı bulmak artık zor değil, chandler adına sertifika verebilen satıcılara hele mavi sertifikalı ise güvenmek gerek.
4- Hele toprağınız biraz ağır tabir edilen tipte ise sırta dikimin gerekli ve çok yararlı olduğuna inanıyorum. Gerçi sonrasında otla mücadele için biraz farklı ekipman gerekebilir.
5- Hayır sadece fernette değil %3-5 fernette ve yine %3-5 franquette öneriyorum.

sonergedik
17-01-2014, 14:42
ilginiz için teşekkür ederim

t.ermis
04-02-2014, 23:05
*** sizlerden bir sorum olacak ic anadolu bolgesinde yani aksaray.nevsehir arasinda 10 dolum arazim var buraya hangi cesit ceviz dikmeliyim ve kaca kac dikmemlazim ilginiz den dolayi simdiden tesekurler

tunabey
11-02-2014, 22:21
Arkadaşlar merhaba ben lüleburgaz küçük karıştıranda ceviz ekmek istiyorum fakat fernor mu chandler mi karar veremiyorum kırklareli mayıs ayı en düşük 1990 yılında 1,4c bu koşulda chandler zorlanır mı? Teşekkürler

ermana
12-02-2014, 07:13
Arkadaşlar merhaba ben lüleburgaz küçük karıştıranda ceviz ekmek istiyorum fakat fernor mu chandler mi karar veremiyorum kırklareli mayıs ayı en düşük 1990 yılında 1,4c bu koşulda chandler zorlanır mı? Teşekkürler

ben lüleburgazın oklalı köyünde ektim. chandler bu bölgeye uygundur.

goksal
13-02-2014, 10:41
Merhaba ceviz bahçesi kuracak arkadaşlar ceviz fidanı üretim ve satışı yapmaktayım 05394323485 Nolu telden bana ulaşan arkadaşlara her konuda yardımcı olabilirim işlerimin yoğunluğunda siteye pek fazla giremiyorum

m.ismet
14-02-2014, 22:08
Sayın dere1974 bahçeniz güzel olmuş elinize emeğinize sağlık.

bende Mersin Toros eteklerinde 850 rakımlı 3 dönüm bahçeme chandler diktim.
fidanları inegöl den açık köklü aldım ve 7x4 diktim. %5 gibide tozlayıcı olarak fernette kullandım.

ceviz ile ilgili okuduğum tüm kitaplarda ve bu konuda yayın yapan Tarım Tv lerinde izlediğim programlarda dünyanın artık çit sistemine geçtiği dile getiriliyor. Fidanları temin ettiğim İbrahim Balkal bey de bu yönde tavsiyede bulundu. bende tavsiyelerine uydum. bakalım şimdilik umutla gelişmelerini bekliyorum.

Size ve tüm forum üyesi dostlara selamlar.

mduran01
18-02-2014, 20:24
Merhaba, Ocak 2014 son haftası 85 chandler, 8 fruguette ve 11 adet değişik yerli ceviz fidanı diktim. Sitede çok tecrübeli abilerimin olduğunu görüyorum. Amacım yaptılarımı kısaca özetlemek ve tecrübeli abilerimin yaptıklarımı kontrol edip yol gösterici tavsiyelerde bulunmalarını beklemek.
Öncelikle Cevizleri Hatay-Altınözü İlçesi Hanyolu KÖyünde diktim Rakım 650 m civarı.
Önce tarlayı sonbaharda derin bir şekilde(50-60 cm derinlikte) sürdürdüm.
Aralık ayında kepçe ile 1,5 metre derinliğinde çukur açtırdım. Çukurların dibine birer teneke 2 yıllık yanmış büyükbaş hayvan gübresi koydurdum ve çukurları 40-50 cm kalacak şekilde kapattırdım. Kökü 2 yaşında aşısı 1 yaşında açık köklü ceviz fidaları aldım ve ekimi gerçekleştirdim. Fidanları bir sıra chandler 2. sıra 2 adet chandler ardından 1 adet tozlayıcı sonra 3 adet chandler sonra 1 adet tozlayıcı şeklinde ektim. Ayrıca 9 ceşit yerli cevizi tarlanın bir köşesine deneme amaçlı ektim. Ardında çukur başına 1 teneke(17-18 litre) kadar can suyu ile suladım.
Şimdiye kadar yaptıklarım bunlar
Gelelim yapmayı düşündüklerime;
Öncelikle Mayıs-Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında birer kez fidanları sulamayı düşünüyorum.
Mayıs ayında organik solucak gübresi veya yarasa gübresi vermeyi düşünüyorum
Nisan ayında ve kasım ayında tarlayı cevizlere fazla yaklaştırmadan sürdürmeyi düşünüyorum
Gelecek baharda edindiğim izlenime göre organik gübre verme işine devam etmeyi düşünüyorum.
Bu arada ben Edebiyat öğretmeniyim.
Şimdi sizlerden bilgi ve tecrübelerinizle yaptıklarımı ve yapacaklarımı değerlendirmenizi ve tavsiyelerde bulunmanızı istiyorum.
Teşekkür eder, saygılar sunarım...