PDA

View Full Version : Chandler Ceviz Bahçemi Nasıl Oluşturdum

Sayfalar : 1 [2]

ermana
19-02-2014, 07:39
yaptıklarınız gayet güzel ama eksik en önemli olanı toprak tahlilini yaptırmamışsınız ve bu yüzden de kafanıza göre gübre atmayı düşünüyorsunuz. lütfen toprak tahlili yaptırarak önerilerine uyunuz.solucak ve yarasa gübresi yerine hümik asit atabilirsiniz tabi bu da toprak tahlilindeki organik madde oranı ile ilgili. ilk önce tahlil.

ahmettugrul55
19-02-2014, 13:34
3 - 4 göz üzerinden tepe vurumunu yaptınız mı?

mduran01
21-02-2014, 18:07
Tahlil işi haklısınız "ermana" en kısa sürede yaptırmalıyım.
Tepe vurma işi fidan aldığım yer yaptı "ahmettugrul".
Sulama için bahçedeki kuyuyu düşünüyorum suyunu nerde tahlil ettirebilirim bu konuda yardımcı olan olursa memnun olurum.
Mesajıma cevap veren arkadaşlara çok teşekkür ederim

kurtbeytr
26-02-2014, 19:57
Hayırlı uğurlu olsun.

Helot
28-02-2014, 07:22
Cevizlerinizde uyanmalar başladımı arkadaşlar...

juglandales
03-03-2014, 12:52
Cevizlerinizde uyanmalar başladımı arkadaşlar...

1 Mart henüz bir uyanma yok sayın Helot

ekrem_63
04-03-2014, 11:14
Sevgili arkadaşlar forumda bilen varsa mesaj olarakda yazabilirsiniz.Chentler cinsi ceviz ile bahçemdeki cevizleri aşılamak istiyorum (4-5 tane 3 yıllık cevizler var çekirdekten çıkmış) fakat rakım bakımından yüksek yerdeyiz RAKIM:1000 Civarı bizim bölgemizde yetişirmi.Şimdiden çok teşekkür ederim.

kale05
10-03-2014, 13:02
Arkadaşlar 1 dönüm geçen yıl arazime 20 tane pedro 20 tana chandler ceviz fidanı diktim.Bu sene 10 mart itibariyle uyanmaya başladılar. bu normal mi sizce.Bu seneki sıcak havaların etkisi olabilir mi?

ermana
10-03-2014, 13:27
bence onlar pedro ve chandler değiller malesef.

Kayahann
10-03-2014, 14:40
izmirin sıcağında bile chandler, howard ve kaman cinsi cevizler uyanmaya başlamadı hala

kale05
10-03-2014, 21:10
bence onlar pedro ve chandler değiller malesef.
arkadaşlar bu cevabınızdan sonra kendime geçmiş olsun dedim ve bir bardak soğuk su içtim.Şimdi yeni fidan mı alayım yoksa ağaçları aşılamak için bekleyim mi? Ne yapayım? Birde bu fidanlar dıştan belli olmazmı hani yapraklarından,sürgünden..

ykaya194
10-03-2014, 22:10
arkadaşlar bu cevabınızdan sonra kendime geçmiş olsun dedim ve bir bardak soğuk su içtim.Şimdi yeni fidan mı alayım yoksa ağaçları aşılamak için bekleyim mi? Ne yapayım? Birde bu fidanlar dıştan belli olmazmı hani yapraklarından,sürgünden..

Fidanları aldığınız fidancı ile önce görüşmeniz daha iyi olur. Yeni fidan yerine aşı yapmanızı öneririm. Nedeni ise, kök gelişimi ve gövde yapısı olduğu için fidan hızla büyür ve yeni fidana göre en az bir yıldan fazla kazancınız olur.Bu ay sonuna doğru kalem aşısı yapabilirsiniz, dilçikli (ingiliz aşısı) olanı öneririm, gövdeler kalın ise kabuk altıda yapılabilir ve tutmayanlara haziran sonuna doğru göz aşısı yaparsınız.

Fidanların cinsi dıştan görünümü ile çok zor anlaşılır_ki bu konuda iyi uzman belki cinslerini tahmin edebilir. Meyvesi dışında, gözlerin uyanma ve bilhassa çiçeklenme dönemindeki gözlemlerle fidan cinsi anlaşılabilir.

Örnek vereyim. Geçen sene benim chandler cinsi fidanlar 28 nisan- 8 mayıs arasında dişi çiçek açtı. Literatürde, bahçemin bulunduğu bölgenin iklim koşullarına göre bu dönemde çiçeklenmesi gerekiyor diye okudum.

Kolay gelsin.

dere1974
21-03-2014, 09:12
Chandler cinsi cevizlerimize Sayın Lilium' un eli değdi, fotoğraflarda görüldüğü gibi yakışıklı oldular.

dere1974
21-03-2014, 09:15
Budamadan önce böyleydiler.

ykaya194
21-03-2014, 09:26
Chandler cinsi cevizlerimize Sayın Lilium' un eli değdi, fotoğraflarda görüldüğü gibi yakışıklı oldular.

Sayın dere1974, maşallah cevizleriniz gayet iyi gelişmiş. Lilium'un eli değdiğine göre dahada iyi gelişecekler. Bu arada Lilium'a da selamlarımı iletmenizi isteyeceğim.

Bu yıl ağaç başına aldığınız verimi sakıncası yoksa yazarsanız, bilgilenmiş oluruz.

Kolay gelsin.

dere1974
21-03-2014, 11:51
Sayın dere1974, maşallah cevizleriniz gayet iyi gelişmiş. Lilium'un eli değdiğine göre dahada iyi gelişecekler. Bu arada Lilium'a da selamlarımı iletmenizi isteyeceğim.

Bu yıl ağaç başına aldığınız verimi sakıncası yoksa yazarsanız, bilgilenmiş oluruz.

Kolay gelsin.

Ağaçlarımın 5. yılında, hiç bir koruma tedbiri almadığım için ( ceviz iç kurdu, güneş yanıklığı gibi etkenlerle) çok dökülme ve zayiata rağmen ağaç başı ortalaması 3 kilogram kuru kabuklu cevizdir.

akikem
21-03-2014, 12:06
Sayin Dere1974, masallah bahceniz harika gözüküyor. Allah emeklerinizin karsiligini almayi nasip etsin.

ykaya194
21-03-2014, 13:06
Ağaçlarımın 5. yılında, hiç bir koruma tedbiri almadığım için ( ceviz iç kurdu, güneş yanıklığı gibi etkenlerle) çok dökülme ve zayiata rağmen ağaç başı ortalaması 3 kilogram kuru kabuklu cevizdir.

Sayın dere1974, teşekkür ederim.

Arkadaşlar, sayın dere1974'nin verdiği bilgiler büyük ceviz bahçesi kuracaklara ve kurmuş olanlar için çok önemli uyarı niteliğinde. Belki üç beş dekar için önemli olmayabilir ancak büyük bahçe tesis edenler veya tesis edecekler, ileride bakımını kendisi yapamayacak yani bakımını eşe dosta bırakacak olursa bu işe girmelerini hiç tavsiye etmem. Dikimden itibaren 5.yılına kadar ayrı bakım ister 5. yılından sonra ise ceviz hastalıklarını (ceviz iç kurdu, güneş yanıklığı) gibi hastalıklara karşı etkin mücadele gerekir ve ayrıca verim artırmak için budama yapması gerekir. Zira "ceviz fazla bakım istemez" sözlere itibar edilmemeli. O eski yerli cevizlerde kendi kendine oluyordu, ancak verimi yüksek yabancı cinslerde hastalıklara karşı mutlaka zamanında ve bilinçli etkin mücadele edilmeli.

Sayın dere1974 işinden dolayı bakım işlerini takip edemediğini biliyorum, halbuki yapabilseydi 5. yılında en az ortalama 8-10 kg/ağaç verim alması gerekliydi. Umarım önümüzdeki yıllarda bahçeye ayıracağı zamanı kendisine ayırır. Dolayısıyla olması gerekli verimi alabileceği umuduyla kolay gelsin derim.

cnrtkt
21-03-2014, 13:27
Sayın dere1974,
Yanılmıyorsam 10x10 metre mesafe ile dikilen bahçe.
Sizin 5. yılına giren bahçeniz için, uyguladığınız mesafe ile ilgili görüşünüz nedir?

ykaya194
21-03-2014, 13:42

Sayın dere1974,
cevizlerdeki dökülme, çiçeklenme döneminde olduysa sebebini ben şuna bağlıyorum. Ya tozlayacı ağaç sayısı yetersiz ya erkek çiçek henüz açmadı (frangeute tozlayıcı 7. yılından sonra erkek çiçek açar duyumlarını alıyorum) veya varda çiçeklenme zamanı aşırı yağmurlardan etkilenip dişi çiçekler ve erkek polenler döküldü ( yani tutmadı). Meyve tuttuktan sonra döküldü ise bakır çinko gibi mikro element eksikliği veya hastalık olabilir.

Güneş yanıklığı için en kolay önlem ağaçlara kaolin kili uygulaması yapmaktır. Bu konuda sayın lilium'un deneyimleri var Siz'e tavsiye etmiştir. Ben konuyu arkadaşlara bilgi olsun diye araya ekledim.

dere1974
21-03-2014, 17:18
Sayın dere1974,
Yanılmıyorsam 10x10 metre mesafe ile dikilen bahçe.
Sizin 5. yılına giren bahçeniz için, uyguladığınız mesafe ile ilgili görüşünüz nedir?

Evet yanılmıyorsunuz 10X10 dikili. Sonradan sıra üstüne birer adet daha dikildi ileride 10X5 olacak. Çapraz ortalara dikseydim 7X7 şeklinde daha iyi olacaktı belki ama bu defa da traktörle yapılan işlerde bir miktar sıkıntı verecekti. Bu gün yeni bahçe yapsam 8X6 tercih ederim.

cnrtkt
21-03-2014, 17:38
Evet yanılmıyorsunuz 10X10 dikili. Sonradan sıra üstüne birer adet daha dikildi ileride 10X5 olacak. Çapraz ortalara dikseydim 7X7 şeklinde daha iyi olacaktı belki ama bu defa da traktörle yapılan işlerde bir miktar sıkıntı verecekti. Bu gün yeni bahçe yapsam 8X6 tercih ederim.

Benim arazi 6 dekar. Toprak işlemesini vs. traktörle değil de çapa motoru ile yapıyorum. 7,50x5 metre mesafe yapmayı düşünüyordum. Küçük alan olduğu için bu mesafe içerisinde çalışabilirim. Mesela 20 dekardan daha büyük arazim olsaydı 8x8 yapardım yüksek ihtimalle.

Allah nazardan esirgesin, maşşallah bahçeniz çok güzel görünüyor.
Lilium abimizin emeğine de sağlık bu arada.
Saygılar.

YESHILL
21-03-2014, 23:34
Sayın Dere1974
Bahçeniz , ağaçlarınız çok güzel görünüyor. Maşallah.. Tebrik ediyor ve bol ürün almanızı temenni ediyorum.

Lilium
24-03-2014, 12:37
Sevgili arkadaşlar gripten kırılırken arkadaşımız dere1974 budama yapıyorum deyince gribi miribi unuttum makası kapıp soluğu manyasta aldım rahatsızlığımdan dolayı her ne kadarda yardımcı olmasam da bahçeyi görmek küçük bir katkım olduysa da kendimi mutlu hissettim,

Uzaktan cumartesi pazarla olan bir Bahçe çok bile olmuş biz her gün içindeyken bile bu kadar yapamıyoruz, bakımları güzel, Toprak güzel, arazi koşullarından dolayı bir kaç yerde gelişim biraz yavaş,

Temelde budamalarda yapılan hatalar ileride bunları düzeltmek zor oluyor

Örneğin: alt kat olarak bazılarında 5-6 ana dal oluşu bir hata, işte bu gibi hataları zamanında yapılamamışsa ileride de bunları düzeltmek zor oluyor inanın insanın eli kesmeye gitmiyor, kesseniz bile belli bir kalınlığa gelmiş dalı kesmek ağaçtaki gelişim dengesini bozabiliyorsun, bundan dolayıdır ki, diyeceğim her şeyi temelde sıkı tutmak gerekiyor temeli hazırladın mı o temel doğrultusunda gitmek hem kolay hem en doğrusu.

Verime gelecek olursak beş yaş için dozlama eksikliği budama eksikliği olan bir bahçe için alınan ürün fena sayılmaz, şunu hiç unutmayalım her ne kadar beş yaşıdan sonra ürüne yatırılır dense de bundan çok bir ürün beklemek hata olur benim tespitlerim iyi bakımları yapılmış ağaçlar 6-7 yılından sonra ekonomik anlamda bir şeyler verebiliyor, bu yaşlarda meyva gözleri daha iyi oluşmaya başlıyor verim olarakta çok çok artıyor.

Aynı düşüncedeyim.

Arkadaşlar verime yatmış ceviz bahçeleri için kaolin olmazın olmazı diyebilirim Diğer yararlarını çok bilemem diğer ususlarda da fayda sağlar mutlaka ama her geçen gün havaların ısının yükselmesi cevizde güneş yanığına mükemmel etkisi var ürün kayıplarına ürün değerine katkısı çok büyük unutmayın, kullanmanızı mutlaka tavsiye ederim.

Haa bu arada güzel bir şeylerde yazmak isterim.

Sayın derenin üç kilogram aldım demesine bakmayın (ceviz soyma makinasını aldığına göre) bu yıl baya bir ürün beklentisi var bilesiniz. Benim tahminim ağaç başı 10-15 kg aşağı kalmaz. Lilium Demişti dersiniz.

Ama demek yetmiyor bakımlarını da ihmal etmemek şartıyla.

Lilium
24-03-2014, 15:38
Benim arazi 6 dekar. Toprak işlemesini vs. traktörle değil de çapa motoru ile yapıyorum. 7,50x5 metre mesafe yapmayı düşünüyordum. Küçük alan olduğu için bu mesafe içerisinde çalışabilirim. Mesela 20 dekardan daha büyük arazim olsaydı 8x8 yapardım yüksek ihtimalle.

Allah nazardan esirgesin, maşşallah bahçeniz çok güzel görünüyor.
Lilium abimizin emeğine de sağlık bu arada.
Saygılar.

Toprak işlemesi kültürel işlemler tabi ki önemli ama Sadece toprak işlemesini olarak bahçeye bakmamalı, bahçenin hava almasına çok ihtiyacı var yağışla çiğle oluşan nemin hava sirkilasyonuyla bir an önce ağaçlardan yok olması çok önemli, keza sıcak havalarda sıcak havanın esintiyle bahçeden uzaklaşması da önemli bir etkendir, ayrıca, sık olan bahçelerde ilaçlamada çok zorlanırsınız tam bir ilaçlama yapmakta zorlanırsınız, marbucu kaldırırsın üzerinde bir dal ilacı sıkarsın tüm ilaç sana geri döner, biz bunları ne kadar yazsakta başa gelmeyince değeri anlaşılmıyor, ileride bir gün, lilium demişti de biz dinlememiştik diyeceğinizi çok çok iyi biliyorum, ileride kulaklarımı da çok cınlatmayın haa :) ;)

cnrtkt
25-03-2014, 09:32
Toprak işlemesi kültürel işlemler tabi ki önemli ama Sadece toprak işlemesini olarak bahçeye bakmamalı, bahçenin hava almasına çok ihtiyacı var yağışla çiğle oluşan nemin hava sirkilasyonuyla bir an önce ağaçlardan yok olması çok önemli, keza sıcak havalarda sıcak havanın esintiyle bahçeden uzaklaşması da önemli bir etkendir, ayrıca, sık olan bahçelerde ilaçlamada çok zorlanırsınız tam bir ilaçlama yapmakta zorlanırsınız, marbucu kaldırırsın üzerinde bir dal ilacı sıkarsın tüm ilaç sana geri döner, biz bunları ne kadar yazsakta başa gelmeyince değeri anlaşılmıyor, ileride bir gün, lilium demişti de biz dinlememiştik diyeceğinizi çok çok iyi biliyorum, ileride kulaklarımı da çok cınlatmayın haa :) ;)

Abicim haklısın, evvelden elmaları, şeftalileri ilaçlarken bi güzel duş aldığım günler, hatta eve şirinler gibi masmavi döndüğüm zamanlar aklıma geldi.

7,50x6 yapıyorum o zaman. Bana gelişi bu nerdeyse , son oluru bu abilerim, aşağısı kurtarmaz :)

Şaka bitarafa. Bu sabah çukurları açacağım yerleri kazıkla işaretledim, 7,50x5 metreye şöyle uzaktan bir baktım; biraz hayal ettim, bahçeyi yeşillendirdim, ilaçladım, ceviz topladım, dedim bu kazıklar daha dallanacak çok yakın oldu bu. Nasıl dikiyo millet 7x4 metreye hakkaten ilginç. 8x6 yapıyım dedim, sınır mesafeleri hoşuma gitmedi yakın oldu komşuya. 7,50x6 metreden kazıkları sapladım gitti.

Sadece bu meseleler değil ki, her hâlükârda senin kulaklar çınlar sevgili Nail abicim. Verdiğin tavsiyelerle sen de kulağımıza küpe takıyosun farkında olmadan :) Kulakta yer kalmadı artık :)

Selametle.

Helot
25-03-2014, 16:46
Sayın dere1974 25 mart 2014 tarihi itibariyle cevizlerinizde tomurcuklarda dahi uyanmalar görünmüyor. Nisan sonu gibi ancak tomurcuk patlaması görünür kanaatindeyim. Onun için herkes chandler ekmeli diyebilirmiyiz.Sanırım fotoğraflar 21 mart 2014 tarihinde çekilmiş...

Helot
01-04-2014, 22:53
Sayın dere1974 31 mart 2014 sabahı oluşan kırağı ve don dan chandlerlerınızda etkilenme varmı.

dere1974
02-04-2014, 18:06
Sayın dere1974 31 mart 2014 sabahı oluşan kırağı ve don dan chandlerlerınızda etkilenme varmı.

14 gündür bahçeye gidemedim. Hafta sonu gidip göreceğim. Sonucu dönünce yazarım.

dere1974
07-04-2014, 10:18
4 Nisan günü itibariyle bahçemdeki 10 adet Kaman-1 cevizin hepsi dondan büyük zarar görmüş vaziyettedir. Pedrolarda erkek çiçeklerde epey etkilenme var, az bir miktarda yeni filizlenmeye çalışan gözlerde zarar var. Chandler çeşitlerde erkek çiçeklerde az bir miktar zarar var gözler daha tam açılmamış ve zarar yok. Fotoğraflardaki zarar görmüş olanlar Kaman-1 çeşitlerine ait.

gökhan1907
06-05-2014, 15:39
Yaklaşık 1 aydır yazan olmamış...arkadaşlar cevizleriniz uyandıysa fotoğraflarını paylaşabilir misiniz?

Lilium
06-05-2014, 22:49
Yanlız kırağının vurduğu uç sürgünlerin yanından tekrar meyve gözlerinden ceviz almanız mümkün.

Bu pek mümkün olmaz, (istisnalar hariç) bir şeyler yazarken yazılanın cevabı olmalı, Hangi bilgiye göre, kaynak neresidir.

Unutmayınız kırağı (don) yalnız dişi çiçekleri vurmaz erkek çiçekleri de kurutur. Daha sonra tekrar dişi çiçek oluşsa da erkek çiçek olmadığından meyva tutumu oluşmaz,
istisnaları ise şayet yakınlarında çevrede geç erkek çiçek açan ağaç varsa bundan doz alıp meyva tutumu olabilir,

Bir şeyler yazarken emin olduğumuz ya da tecrübe ettiğimiz şeyleri yazarsak kişileri de yanlış bilgilendirmemiş oluruz.

dere1974
09-06-2014, 12:12
Bahçemden 6 Haziranda çekilmiş birkaç chandler fotoğrafı.

TreeKing
09-06-2014, 17:05
birden çok çatal ceviz veren tür chandlermı? Burada 3 çatal filan görüyorum fazlasını görebileceğimiz normal bir tür bir ağaç varmı?

dere1974
10-06-2014, 07:30
Bu son resimlerin hepsi chandler. Chandler'da üçlü salkımdan daha fazlası çok seyrek görülüyor. Bahçemdeki Pedrolarda 9 lu salkım bile var ama bu defa da ceviz tane boyutları pazar değeri çok düşük olacak şekilde ufak kalıyor.

sapinuva
15-06-2014, 22:38
Sayın dere çalışmalarınız gayet başarılı olmuş.Okuduklarımdan anladığım kadarıyla da pek çok arkadaşa ilham vermişsiniz.Ben de önümüzdeki yıllarda böyle bir işe girişmeyi düşünüyorum.Gerek buradaki paylaşımlar gerekse artık çevremizde pek çok insanın ceviz yetiştiriciliğine dönmesi beni de cezbediyor doğrusu. Ben de dikim yaparsam chandler düşünüyorum. Şu an meyve bahçesi yaptım. Arazimizin bir kısmı duruyor. Yaklaşık 6-7 dönüm yer orayı da ceviz düşünüyorum inşallah.

Normalde babamın çok önceden diktiği irili ufaklı yaklaşık 40 ceviz ağacımız var ama bunlar eski yerli cevizler. 5-6 tanesi ceviz veriyor ama verim düşük. Bu ağaçları aşılayıp chandler yapmak istiyorum. Sizce yerinde bir karar olur mu? Babamı ikna etmek biraz zor oldu. Dile kolay yıllarca baktı büyüttü. Bir kaçına ellemeyin de diğerlerini aşılayabilirsiniz dedi.İzini aldık almasına ama kalem bulamadık. Bizim burada modern anlamda 2-3 tane ceviz bahçesi yapıldı. Onlarda şebin-bilecik-kaman türleri. Bizim ilçede hiç chandler yok. Önümüzdeki yıl aşılama yapmak istesem kalem konusunda yardımcı olur musunuz?

dere1974
16-06-2014, 15:40
Sayın dere çalışmalarınız gayet başarılı olmuş.Okuduklarımdan anladığım kadarıyla da pek çok arkadaşa ilham vermişsiniz.Ben de önümüzdeki yıllarda böyle bir işe girişmeyi düşünüyorum.Gerek buradaki paylaşımlar gerekse artık çevremizde pek çok insanın ceviz yetiştiriciliğine dönmesi beni de cezbediyor doğrusu. Ben de dikim yaparsam chandler düşünüyorum. Şu an meyve bahçesi yaptım. Arazimizin bir kısmı duruyor. Yaklaşık 6-7 dönüm yer orayı da ceviz düşünüyorum inşallah.

Normalde babamın çok önceden diktiği irili ufaklı yaklaşık 40 ceviz ağacımız var ama bunlar eski yerli cevizler. 5-6 tanesi ceviz veriyor ama verim düşük. Bu ağaçları aşılayıp chandler yapmak istiyorum. Sizce yerinde bir karar olur mu? Babamı ikna etmek biraz zor oldu. Dile kolay yıllarca baktı büyüttü. Bir kaçına ellemeyin de diğerlerini aşılayabilirsiniz dedi.İzini aldık almasına ama kalem bulamadık. Bizim burada modern anlamda 2-3 tane ceviz bahçesi yapıldı. Onlarda şebin-bilecik-kaman türleri. Bizim ilçede hiç chandler yok. Önümüzdeki yıl aşılama yapmak istesem kalem konusunda yardımcı olur musunuz?

Sayın Sapinuva iltifatlarınız için teşekkür ederim. Verimsiz ağaçlarınızı çeşit değiştirme aşısıyla türünü değiştirme kararınız çok doğru. Yalnız bulunduğunuz coğrafyanın iklim koşulları Chandler türünün uzun vejetasyon süresini karşılar mı onu bilemiyorum. Karşılamaz ise ceviz meyveleriniz olgunlaşamadan don ve kırağılar başlar, verim alamazsınız. Siz tür konusunda iyice araştırıp (Prof. Yaşar AKÇA' ya sorabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla İlinizdeki üniversitede görev yapıyor.) kararınızı verin, kalem işi kolay.
Saygılarımla.

sonergedik
01-08-2014, 23:06
Herkese iyi günler, ayrıca geçmiş bayramınızı kutluyorum,
Ben Çorum'da 17 dönüm chandler bahçemi Metin Abi'nin de katkılarıyla çok şükür kurdum. Burada yazılan şekilde çukur açma vs yaptığımız için tekrar uzun uzun anlatmaya gerek görmedim. İşlerim nedeniyle dikimi yaptığımız mayıs 15 ten bu yana ilk kez gittim (fakat anne-babam düzenli olarak her 10-15 gün arası giderek sulama ve çapalama yaptılar) ve bazı yapraklarda sararma olduğunu bazılarında ise beyaz noktalar olduğunu gördüm, genelde yan yaprakları sararanların ortalarında filizler patlamış, yaprakları yeşil duranların ise filizleri patlamak üzere, sulamayı 15 günde bir tanker ile yapıyoruz ve suyu verdikten sonra kesinlikle çapa yapıyoruz, değerli forum katılımcılarına sorum bu sararmalar normal mi, son olarak ben filizlenmeleri daha fazla bekliyordum bunlarda normal mi? Dal ve yaprak örneklerini aldım ve Ankara İl Tarım Müdürlüğü Bitki Zararlıları ile Mücadele Enstitüsü’ne götürdüm önümüzdeki hafta içi sonuçları alacağım ama ilk gözlem olarak ayaküstü inceleme yapan mühendis arkadaşlar ceviz antraknozu gibi görünmediğini larva zararlısı(tırtıl vb) olabileceğini ve bunların mevsimin geçmesi nedeniyle yapılacak bir şey olmadığını söylediler ama sizlerin katkıları ve yorumları da benim için son derece önemli, şimdiden herkese teşekkür ederim.
NOT:Resimleri yükleyemedim bir sorun var ya da ben beceremedim en kısa zamanda yüklemeye çalışacağım.

ykaya194
14-09-2014, 10:10
Sayın dere1974. Bu sene bahçenizde verim artışı gözlemleyebildinizmi?. Malum, cevizde 6. yılından itibaren belirgin bir şekilde verim artışı beklenir. Bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız memnun oluruz.
Kolay gelsin.

dere1974
15-09-2014, 14:21
Sayın dere1974. Bu sene bahçenizde verim artışı gözlemleyebildinizmi?. Malum, cevizde 6. yılından itibaren belirgin bir şekilde verim artışı beklenir. Bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız memnun oluruz.
Kolay gelsin.

Sayın ykaya194 evet oldukça yüksek bir verim artışı gözlemliyorum ama ilaçlamaya fırsat bulamayınca maalesef ürünün en az yarısı antraknoz yüzünden siyahlaşıp yere döküldü.

ykaya194
15-09-2014, 16:33
Sayın ykaya194 evet oldukça yüksek bir verim artışı gözlemliyorum ama ilaçlamaya fırsat bulamayınca maalesef ürünün en az yarısı antraknoz yüzünden siyahlaşıp yere döküldü.

Sayın dere1974, Öncelikle geçmiş olsun, 50% büyük kayıp. Anlaşıldığı üzere Chandler ceviz cinsinin hastalıklara dayanıklı olduğu söylemlerini pek dikkate almamalıyız ve hastalıklarla mücadeleyi de önemsemeliyiz.

Aşağıdaki metinde antraknoz hastalığına karşı kültürel önlemler ve ilaçlama konusu ile ilgili tavsiyeler ilgili arkadaşlara umarım faydalı olur.

(Hastalık bir yaprak hastalığı olarak dikkati çektiğinden, bitkinin asimilasyon yüzeyini azaltarak, gelecek yıllara ait, sürgün ve meyve oluşumunu olumsuz yönde etkiler ve verim düşüklüğüne neden olur. Hastalık, Yurdumuzda bölgesel birçok ceviz tipinde ve özellikle nispi nemin yüksek olduğu mahallerde, cevizin yetişme ortamı bulduğu her yer ve her yükseltide görülür. Alçak yerlerde, yüksek yerlere göre, dere boyu, yamaçlar ve vadi içlerinde, açık alanlara göre daha çok ortaya çıkar

Kültürel Önlemler :
Primer enfeksiyon kaynağı yere dökülmüş yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Üzerinde hastalığın lekeleri ve derince yaraları bulunan, önceki yıllara ait dallar da budanıp uzaklaştırılmalıdır.

İlaçlama Zamanı :
1. İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakların kedi kulağı olduğu dönemde,
2. İlaçlama: Yapraklardaki, yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde,
3. İlaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde,
4. ve diğer ilaçlamalar meteorolojik koşullar ve kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.
İlaçlamalarda motorlu pülverizatörler kullanılmalıdır.

İlaçlamalar, ilacın ağacın her tarafını kaplayacak, ilaçlanmamış kısım kalmayacak şekilde yapılmalıdır. Çok yüksek ağaçlarda hastalığın daha yoğun olduğu alt dallar dikkate alınarak, püskürtmenin ulaşabildiği kadar yüksekliğe ilaç atılmaya çalışılmalıdır. Gerektiğinde ilaçlama tabancasına, 1.5 - 2 m? lik hafif ağaçtan bir çubuk bağlanarak ilaçlama yüksekliği artırılmalı, ayaklı merdivenlerden yararlanılmalıdır. Özellikle bakırlı ilaçların tekniğine uygun atılması, yağışlı havalarda ilaçlamadan kaçınılması, özellikle bakirli ilaçlara çok duyarlı ceviz yapraklarında fitotoksisitenin önlenmesi bakımından üzerinde özenle durulmalıdır
İlaç Detayları :
Etken Madde Formülasyon Miktar
Maneb %80 WP 300 g

musculus
16-09-2014, 22:12
Chandler ın antraknoza dayanıklı olduğunu duymuştum.Hatta chandler reklamını yapan satıcılar ve üreticiler de öyle diyordu. Bu söylemlerinizle chandler ağaçlarınında maneb 80 e ihtiyacı var demekki...

Çamtepe
17-09-2014, 16:20
Sn. Dere1974

Bu sene yağışlar çok olduğu için mantari ve bakteriyel hastalıkların yoğun olması çok normal. Ancak cevizin siyahlaşıp dökülmesi diye tarif edince ben bunu bakteriyel yanıklık gibi algıladım. Antraknoz da olmuş olabilir ama meyvenin siyahlaşıp düşmesi bana bakteriyel yanıklık gibi geldi. Ceviz hastalıkları bölümünde bununla ilgili mesajlarım duruyor olması lazım. Bir bakıp karşılaştırma yapmanızda fayda var.

Sn. musculus, Chandler'ın dayanıklılığı hiç hasta olmaz anlamına gelmez :) Suyunu azotunu aksatırsanız, kültürel önlemleri almazsanız siyah benekleri yapraklarda tiz zamanda görürsünüz :)

Selamlar

Çamtepe

gökhan07
17-09-2014, 23:53
Bu sene gördüğüm kadarıyla, chandler türü cevizlerin bir çoğu aşısız olan yerli çeşitlere nazaran nem ve yağışında etkisiyle daha çok hastalandılar.

Yabanı dediğimiz bakımsız çeşitler chandler den çok daha dayanıklılar.

ömür-uşak
18-09-2014, 17:26
2013 yılında chandler cinsine aşılanan ağaçlarımda fernette ve pedro dahil herhangi bir hastalık belirtisi yok. 2014 yılında aşılanan ağaçlarda çeker dal olarak bıraktığım dallarda antraknoz var aşılanan dallarda chandler kalemlerinde hastalık belirtisi yok. Aşılanan ağaçların kökleri çok güçlü 14 yaşında ondan olabilir veya haziran ayından eylül ayına kadar yağış olmadı ondan olabilir.

dere1974
19-09-2014, 18:16
Sn. Dere1974

Bu sene yağışlar çok olduğu için mantari ve bakteriyel hastalıkların yoğun olması çok normal. Ancak cevizin siyahlaşıp dökülmesi diye tarif edince ben bunu bakteriyel yanıklık gibi algıladım. Antraknoz da olmuş olabilir ama meyvenin siyahlaşıp düşmesi bana bakteriyel yanıklık gibi geldi. Ceviz hastalıkları bölümünde bununla ilgili mesajlarım duruyor olması lazım. Bir bakıp karşılaştırma yapmanızda fayda var.

Sn. musculus, Chandler'ın dayanıklılığı hiç hasta olmaz anlamına gelmez :) Suyunu azotunu aksatırsanız, kültürel önlemleri almazsanız siyah benekleri yapraklarda tiz zamanda görürsünüz :)

Selamlar

Çamtepe

Doğrusu ben de hastalığın Antraknoz mu bakteriyel yanıklık mı olduğundan emin değilim. Tarım İl Müdürlüğünden gelen Ziraat Mühendisi arkadaşım antraknoz olduğunu söylüyor ama ben araştırmaya devam ediyorum.

köse68
29-09-2014, 21:15
Sn dere 1974 bu seneki ağaç başı verimleriniz kğ olarak ne kadardır. Herhalde ağaçlarınız 6 yaşında paylaşırsanız seviniriz.

dere1974
09-10-2014, 18:03
Sn dere 1974 bu seneki ağaç başı verimleriniz kğ olarak ne kadardır. Herhalde ağaçlarınız 6 yaşında paylaşırsanız seviniriz.

Ağaç başına verim 6 kg.

efe-can
09-10-2014, 20:12
Benim bahçem İzmirin Menderes ilçesine bağlı Çile köyünde Deniz e yaklaşık 6 km uzaklıkta. !3 yıl önce bahçemi kurduğumda bilinçsizdim. Çevremde de model alacağım deneyimli kimse yok idi. Bende çoğunluğuna zeytin diktim. Bir kısmına ise değişik meyveler diktim. Meyvelerin hemen hemen heepsi verimli. Ancak zeytin ağaçlarımdan son beş yıldır verim alamıyorum. Sedece benim değil, bizim bu bölgede hiç verim yok. Kış boyu yoğun nemden dolayı yaprakların çoğu dökülüyor ve çalılaşma oluyor. Üç dört defa bordo bulamacı atıyorum ama sonuç yine aynı.

Bu ilkbaharda 22 adet Chandler fidesi aldım. Hepsi tuttu ve ilk sürgünler 30-40 cm, temmuz sürgünü ise 120 cm ye yakın sürgün verdiler. Kök kalınlığı nerde ise iki kat kalınlaştı.Hepsinin üzerinde 5-6 adet meyve oluştu ama ben kopardım. Nasıl olacak diye bir kaç adet bırakmıştım. İçi dolu ve kolay kırılan meyve verdi. Toprak yapısı geçirgen yarı kumlu ve verimli bölge. Bu yıl 130 adet zeytın ağaçlarımdan vazgeçmek istiyorum. Yalnız dikim aralıkları konusunda çok fazla bilgi bilgi var. On yıl önce menşeini bilmediğim iki adet ceviz dikmiştim yan dallar beş metreye ve yüksekliği 7-8 metreye ulaştı. Ortalama 20 kğ ceviz aldım. Yani ağacın büyüklüğüne göre çok az sayılır....selamlar...

enginyilmaz
09-10-2014, 21:22
Benim bahçem İzmirin Menderes ilçesine bağlı Çile köyünde Deniz e yaklaşık 6 km uzaklıkta. !3 yıl önce bahçemi kurduğumda bilinçsizdim. Çevremde de model alacağım deneyimli kimse yok idi. Bende çoğunluğuna zeytin diktim. Bir kısmına ise değişik meyveler diktim. Meyvelerin hemen hemen heepsi verimli. Ancak zeytin ağaçlarımdan son beş yıldır verim alamıyorum. Sedece benim değil, bizim bu bölgede hiç verim yok. Kış boyu yoğun nemden dolayı yaprakların çoğu dökülüyor ve çalılaşma oluyor. Üç dört defa bordo bulamacı atıyorum ama sonuç yine aynı.

Bu ilkbaharda 22 adet Chandler fidesi aldım. Hepsi tuttu ve ilk sürgünler 30-40 cm, temmuz sürgünü ise 120 cm ye yakın sürgün verdiler. Kök kalınlığı nerde ise iki kat kalınlaştı.Hepsinin üzerinde 5-6 adet meyve oluştu ama ben kopardım. Nasıl olacak diye bir kaç adet bırakmıştım. İçi dolu ve kolay kırılan meyve verdi. Toprak yapısı geçirgen yarı kumlu ve verimli bölge. Bu yıl 130 adet zeytın ağaçlarımdan vazgeçmek istiyorum. Yalnız dikim aralıkları konusunda çok fazla bilgi bilgi var. On yıl önce menşeini bilmediğim iki adet ceviz dikmiştim yan dallar beş metreye ve yüksekliği 7-8 metreye ulaştı. Ortalama 20 kğ ceviz aldım. Yani ağacın büyüklüğüne göre çok az sayılır....selamlar...

Soğuklama süresini sağlayabildiniz mi?

labtek
10-10-2014, 09:08
efe -can ,ben bergama dan yazıyorum .bizim bu yöre geçirgen toprak.agaç yetişme yönünden diğer bölgelere yıl farkı atıyor. yani agac diger bölgelere göre bir-kaçyıl önden gidiyor.şu anda bergama arkadasın dikmiş olduğu 9x9 bahce var.şu anda 8 inci senesi 2 metreden az kaldı birbirine değmesine.bana sorarsan 8x6 veya 8x7 caprazlama ekin.bendeki agaclar 6 senesinde nerde ıse birbirine değecek .sonrasını siz tahmin edin(8x6 caprazlama)
(bende zeytinden döndüm)

dikili
10-10-2014, 21:22
İyi akşamlar,
Uzun süredir forumdaki konuları okuyorum. Gerçekten çok bilgi verici. Emeği geçenlerin ellerine sağlık. Bende İzmir in Dikili ilçesinde 5 dönümlük bir ceviz bahçesi kuruyorum. 7,5x5 çukurları açtırdım. Toprak analizini yaptırdım. Chandler ceviz fidanı dikeceğim. Tozlayıcı olarak ne kullanmam gereki yor? Fidan alacağım kişi fernette olsun dedi. Sizce uygun mudur? Daha önce bahçesini yaptıran arkadaşlar chandların tozlayıcısı olarak ne kullanmışlar? Toprak analizimde:
Fosfor:1,0878 çok az
Kireç: 1,7947 kireçli
Organik madde: 0,7857 çok az
PH:6,29
Potasyum:7,3546 az
Salurasyon: tınlı
Toplam tuz: 0,0183
Sulu tarım olacak. Arazim 6 dönüm.. 1 dönümünü değişik meyve yapıyorum. Sizlerde ricam: Ceviz fidanını dikerken ne kullanmalyıyım? Fidanlarımı kasım 20 gibi dikeceğim. Başka öneride bulunabileceğiniz konular varsa, onlarıda yazarsanız memnun olurum. Teşekkürler

ukaraymir
11-10-2014, 17:26

Organik madde 2 ila 4 arasi olmazsa uzun vadede basari cok zor. Yanmis agir gubresi vermelisiniz oncelikle.

efe-can
11-10-2014, 20:29
Sayın Labtek
İlginize teşekkür ederim dikkate alacağım..selamlar...

dikili
11-10-2014, 20:36
Teşekkürler Ukaraymir. Fidanlar dikilirken her çukura 1 kürek yanmış koyun gübresi konulacak

efe-can
11-10-2014, 20:42
Sn Engin Yılmaz:
Yaşadığım bölgenin ilginç bir iklim yapısı var. Arazim boğaza açık bir yerde. Denize altı km olmasına rağmen, limon, greyfurt gibi soğuğa hassas ağaçları soğuk alıyor. Süs bitkilerinden melissa diktim kışın soğuk aldı. Bu nedenle kayısı gibi soğuklama süresi uzun olan ağaçların verimi iyi. İzmir ile benim burası arasında 5-7 derece fark var. Köy içi bana kuş uçuşu 400 m civarında, yazın burası çok serin ama köy yanar. Sanırım bu nedenle soğuklama süresi uygun oluyor.Selamlar...

efe-can
11-10-2014, 20:45
İyi akşamlar,
Uzun süredir forumdaki konuları okuyorum. Gerçekten çok bilgi verici. Emeği geçenlerin ellerine sağlık. Bende İzmir in Dikili ilçesinde 5 dönümlük bir ceviz bahçesi kuruyorum. 7,5x5 çukurları açtırdım. Toprak analizini yaptırdım. Chandler ceviz fidanı dikeceğim. Tozlayıcı olarak ne kullanmam gereki yor? Fidan alacağım kişi fernette olsun dedi. Sizce uygun mudur? Daha önce bahçesini yaptıran arkadaşlar chandların tozlayıcısı olarak ne kullanmışlar? Toprak analizimde:
Fosfor:1,0878 çok az
Kireç: 1,7947 kireçli
PH:6,29
Potasyum:7,3546 az
Salurasyon: tınlı
Toplam tuz: 0,0183
Sulu tarım olacak. Arazim 6 dönüm.. 1 dönümünü değişik meyve yapıyorum. Sizlerde ricam: Ceviz fidanını dikerken ne kullanmalyıyım? Fidanlarımı kasım 20 gibi dikeceğim. Başka öneride bulunabileceğiniz konular varsa, onlarıda yazarsanız memnun olurum. Teşekkürler
Yazın sulamaya dikkat etmek lazım..ben yeni diktiğim fidanları damlama sistemi ile suluyorum. Damlama tıkanmış..zor kurtardım fidanı...kolay gelsin..

ukaraymir
11-10-2014, 21:52
Teşekkürler Ukaraymir. Fidanlar dikilirken her çukura 1 kürek yanmış koyun gübresi konulacak

Tavsiyem butun tarlaya gubreyi vermeniz,(ilerde kimyasal gubre attiginizda organik madde 2 nin altinda oldugundan cok az fayda saglar) ama butun tarlayi gubreleme imkani yoksa 1.5 mt derinlikte 1'er mt genislikte (1.5*1.0*1.0 mt) kepce yardimi ile cukur aciniz, cukurdan cikan topraga 3 kurek yanmis ahir gubresi karistirip cukuru doldurun. Doldurdunuz cukuru 30 cm kurekle kazarak tabana 300 gr fosfat koyup birdaha doldurun fidani dikin. En az 1 sene kazanciniz olacaktir boy yonunden.

dikili
11-10-2014, 22:18
Tavsiyem butun tarlaya gubreyi vermeniz,(ilerde kimyasal gubre attiginizda organik madde 2 nin altinda oldugundan cok az fayda saglar) ama butun tarlayi gubreleme imkani yoksa 1.5 mt derinlikte 1'er mt genislikte (1.5*1.0*1.0 mt) kepce yardimi ile cukur aciniz, cukurdan cikan topraga 3 kurek yanmis ahir gubresi karistirip cukuru doldurun. Doldurdunuz cukuru 30 cm kurekle kazarak tabana 300 gr fosfat koyup birdaha doldurun fidani dikin. En az 1 sene kazanciniz olacaktir boy yonunden.

İlçe tarım ile görüştüğümde fidanları dikerken 1 kürek yanmış koyun gübresi koyun dedi. Ayrıca çukurlar 80x80 açıldı

ukaraymir
12-10-2014, 13:31
İlçe tarım ile görüştüğümde fidanları dikerken 1 kürek yanmış koyun gübresi koyun dedi. Ayrıca çukurlar 80x80 açıldı

Kokler suya ve gubreye dogru buyur. 30 cm altina fosfat koymanin amaci ilk yil kazik kokun bu fosfata ulasmak icin hizlica uzamasini saglamak ve fidanin tutma oranini artirmaktir. Bu sayede 1 yil kariniz olur. 2 yasindaki fidan daha hizli kok buyutur ve buna paralel olarak daha iyi surgun yapar.
1.5 derinlikte kazar ve cikan topragin tamamina gubre katarak doldurursak, kokler 1.5 mt derinlige daha hizli iner. Ayni sekilde tum topraga gubre verirsek te sacak kokler gubreye ulasmak icin daha fazla yanlara gidecektir. Gubreyi kisitli alana verirseniz kokler de kisitli alanda gelisir. Bitki besin elementlerinin olmadigi topraga fidan neden kok uzatsin ki?

Liken
12-10-2014, 14:16
Ben çocukken bizim burada bir ceviz ağacı vardı.Meyveleri normal cevizin nerdeyse iki katı kadar ve yuvarlak değil uzundu.Ve en önemlisi içi mor renkliydi.Nedir bu cevizin türü bilen var mı ?

dikili
12-10-2014, 19:13
Kokler suya ve gubreye dogru buyur. 30 cm altina fosfat koymanin amaci ilk yil kazik kokun bu fosfata ulasmak icin hizlica uzamasini saglamak ve fidanin tutma oranini artirmaktir. Bu sayede 1 yil kariniz olur. 2 yasindaki fidan daha hizli kok buyutur ve buna paralel olarak daha iyi surgun yapar.
1.5 derinlikte kazar ve cikan topragin tamamina gubre katarak doldurursak, kokler 1.5 mt derinlige daha hizli iner. Ayni sekilde tum topraga gubre verirsek te sacak kokler gubreye ulasmak icin daha fazla yanlara gidecektir. Gubreyi kisitli alana verirseniz kokler de kisitli alanda gelisir. Bitki besin elementlerinin olmadigi topraga fidan neden kok uzatsin ki?
her fidanın dibine leonardit ( 2 kg) da konulacak.

tiryaki
12-10-2014, 19:26

Bunlar bence ezbere tavsiyeler. Siz ukaraymir'in tavsiyelerini dinleyin

ukaraymir
12-10-2014, 19:44
her fidanın dibine leonardit ( 2 kg) da konulacak.

Dibine 2 kg Leonardit madeni koyulmasi gerektigini nereden duydunuz veya okudunuz?

dikili
12-10-2014, 20:08
Dibine 2 kg Leonardit madeni koyulmasi gerektigini nereden duydunuz veya okudunuz?
İlçe tarımdaki ziraat mühendisleri söyledi

ukaraymir
12-10-2014, 20:11
İlçe tarımdaki ziraat mühendisleri söyledi

Yanmis havyan gubresinin ikamesidir Leonardit benim bildigim kadariyla. Ozellikle ceviz gibi cok yillik agac icin ilk tercih yanmis hayvan gubresi olmali diye biliyorum. O ziraat muhendislerine yeniden sorarak, buraya yazabilir misiniz?

dikili
12-10-2014, 20:40
Yanmis havyan gubresinin ikamesidir Leonardit benim bildigim kadariyla. Ozellikle ceviz gibi cok yillik agac icin ilk tercih yanmis hayvan gubresi olmali diye biliyorum. O ziraat muhendislerine yeniden sorarak, buraya yazabilir misiniz?
Leonarditi topragımdaki organık madde eksikliği için verdiler. Yanmış keçi-koyun gübresini de her çukura 1 kürek atılmasını söylediler. Fazla atmayın dediler. Bu konuyla ilgigi 2-3 defa görüştüm. Aynı şeyleri söylediler. Sizin çukurun dibine fosfat koymamımı öneriyor sunuz? Şu anda arazimin olduğu yerde değilim. Kasımın 20 sinden sonra fidan dikmek için gideceğim tarlama.

tiryaki
13-10-2014, 14:47
biz şöyle yapmıştık: Çukurlar 1 X 1 X 1 metre şeklinde kepçe ile açıldı. 2-3 ay sonra kepçe ile kapatırken her çukura 4-5 kürek yanmış gübre ve yarım kilo leonardit karıştırdık. Ekimden önce elle fidan çukurları açıldı ve dikim toprağına yarım kilo leonardit ve bir kürek yanmış gübre eklendi.

dikili
24-11-2014, 21:20
Herkese iyi akşamlar,
Dün itibariyle 123 chandler, 8 Frenguette fidanımın dikimi yapıldı, can suyu verildi. Önümüzdeki haftada bordo bulamacı atılacak. Umarım bir sorun yaşamadan fidanlarım tutar.
Sanırım şimdilik sezonu kapatacağız.

dikili
24-11-2014, 21:57
efe -can ,ben bergama dan yazıyorum .bizim bu yöre geçirgen toprak.agaç yetişme yönünden diğer bölgelere yıl farkı atıyor. yani agac diger bölgelere göre bir-kaçyıl önden gidiyor.şu anda bergama arkadasın dikmiş olduğu 9x9 bahce var.şu anda 8 inci senesi 2 metreden az kaldı birbirine değmesine.bana sorarsan 8x6 veya 8x7 caprazlama ekin.bendeki agaclar 6 senesinde nerde ıse birbirine değecek .sonrasını siz tahmin edin(8x6 caprazlama)
(bende zeytinden döndüm)
İyi Akşamlar Labtek,
Bende Dikili ilçesinde chandler ceviz fidanı diktim. Sizin bahçeniz 6-8 yıllık sanırım. Sizin tecrübelerinizden yararlanmak isterim.

labtek
25-11-2014, 08:58
sayın dikili her zaman yardım için hazırız.elimiz den geldiği kadar .bahce bergama ayazkent te sizin bahce nerede acaba.başka bir arkadaşında daha yaşlı ve guzel bahcesi ver çevremizde.iyi çalışmalar

dikili
26-11-2014, 22:05
sayın dikili her zaman yardım için hazırız.elimiz den geldiği kadar .bahce bergama ayazkent te sizin bahce nerede acaba.başka bir arkadaşında daha yaşlı ve guzel bahcesi ver çevremizde.iyi çalışmalar
Teşekkür ederim Labtek. Dikili Kabakum mevkiin de, sahile yakın. Siz ürün almaya başladınız mı? Çevremizde en yaşlı chandler bahçesi kaç yaşında biliyor musunuz? Ürününüz bereketli olsun

darkelf
27-11-2014, 12:37
Başlık altında çok faydalı bilgiler var gerçekten. Yazı yazan deneyimlerini paylaşan herkese çok teşekkürler. Emeklerinize sağlık. Kafamdaki bir çok soruya cevap buldum.

labtek
28-11-2014, 09:42
evet ürün almaya başladım sayın dikili.tarif ettiğiniz yerleri biliyorum.o bölgede tuzlu su yok değilmi.arkadaşın 2006 da kurmuş olduğu cevizlik var(250 ağaç)çok güzel oldu.

mduran01
28-11-2014, 15:12
Arkadaşlar Chandler ceviz fidanı dikenler kaçıncı yılda ne kadar verim aldıklarıyla ilgili bilgi ve cevizleriyle ilgili tecrübelerini paylaşabilir mi? Ben de 104 tane ceviz diktim. Tepesi vurulmuş olarak diktiğim fidanlarda 40-50 cm'lik dallar oluştu. Bu sizce normal mi? Yoksa zayıf mı kalmış Bu arada Şubat 2014'te dikmiştim.fidanları

dikili
28-11-2014, 20:34
evet ürün almaya başladım sayın dikili.tarif ettiğiniz yerleri biliyorum.o bölgede tuzlu su yok değilmi.arkadaşın 2006 da kurmuş olduğu cevizlik var(250 ağaç)çok güzel oldu.
İyi akşamlar Labtek,
Bölgede tuzlu su yok. Zaten yan tarafımda zeytinlik var. İyi ürün alınıyor. Tek korkum yeterli soğuklamayı sağlayamamak. Bahardada içine fiy ekecekler. Sanırım fidanlar içinde iyi olacak. Fidanlar şu anda 50 cm civarında. Başı vurulmuş. Bahara budama istemeyecek sanırım. Gelecek sene baharda budanacak. Baharda Dikili' ye gelince bahçenizi görmek isterim.

labtek
01-12-2014, 09:39
buyurun gelin sayın dikili.tahminime göre bahceye başkası bakacak.!!fiy, bakla bunlar iyi bir düşünce.hayırlısı olsun.chander ler her türlü ortama uyum saglayan bir agaç.problem olmaz .budamayıda kendinizin öğrenmenizi öneririm. kolay gelsin.

dikili
01-12-2014, 19:22
buyurun gelin sayın dikili.tahminime göre bahceye başkası bakacak.!!fiy, bakla bunlar iyi bir düşünce.hayırlısı olsun.chander ler her türlü ortama uyum saglayan bir agaç.problem olmaz .budamayıda kendinizin öğrenmenizi öneririm. kolay gelsin.
Teşekkür ederim. Bahçeye başkası bakacak.İçine fiy ekip sulamasını yapacak. Biz Ankara'da yaşıyoruz. Ancak yazın gelebiliyoruz. Budama konusunda da sizden yardım isteyeceğm. Chandler içini tam dolduruyor mu? Soğuklama yeterli geliyor mu? İyi günler

labtek
02-12-2014, 08:43
soguklama yönünden problem yok .erken donlara falan yakalanmıyor.içlerini tam doldurmuyorlar ben fidanın yaşının küçüklüğüne baglıyorum vede güzelbir bakım gübreleme ile o iş halledilir.budama konusunda yardımcı oluruz.pratik olması için ibrahim balkal videolarını tavsiye ederim.görümek üzere.

MesutYıldız
26-12-2014, 23:20
*** DERE1974 yeni bahçe kurmayı pilanlayan biri olarak bu sitede yüzlerce yazı okudum beni bu konuda aydınlatacak tecrübe sahibi , bilgilerini her yönüyle paylaşıp, yeni üye olarak ilk sizinle irtibata geçmek , tecrübe ve bilgilerinizden faydalanmak ,tanışmak istiyorum.mümkünmüdür.Ocak ayı içinde yanınızada gelmek istiyorum.
ben Mesut YILDIZ Bergamalı bir emekli en az 10 dönüm,maksimum 60 dönüm bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum 6-7 aydır araştırmadayım,bu yaz karar veremedim , bir süredir bu siteyi incelemeye başladım, sonunda önümüzdeki marta sonuna kadar, kendi arazim veya satın alacağım bir araziye ceviz dikme kararına vardım.bende köylü, hayvan ve ziraat içinden gelen bir emekliyim.

alper60
03-01-2015, 22:59
Faydalı bir paylaşım olmuş emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

yamanyunus
18-01-2015, 20:27
herkeze selam. marmariste denize sıfır yerde ceviz yetiştirebilirmiyim. olursa hangi tür cevizler olur

sapinuva
06-02-2015, 21:33
Arkadaşlar Chandler ceviz fidanı dikenler kaçıncı yılda ne kadar verim aldıklarıyla ilgili bilgi ve cevizleriyle ilgili tecrübelerini paylaşabilir mi?

İnternette geçen gün bir ceviz fidanı üreticisinin yayınladığı bir liste gördüm. Chandler için bir istatistiki bilgi hazırlamış umarım faydası olur.Paylaşayım dedim.

dere1974
09-02-2015, 02:10
4 aydır ağır bir hastalıkla mücadele ediyorum. Bu süreçte 2 ameliyat geçirdim, radyoterapi ve kemoterapiler gördüm. Haliyle inşallah iyileşene kadar ne özelden ne de genelden talep ve isteklere sorulara cevap veremiyorum. Dualarınızı bekliyorum. Selam ve sevgilerimle.

ibas06
09-02-2015, 07:02
4 aydır ağır bir hastalıkla mücadele ediyorum. Bu süreçte 2 ameliyat geçirdim, radyoterapi ve kemoterapiler gördüm. Haliyle inşallah iyileşene kadar ne özelden ne de genelden talep ve isteklere sorulara cevap veremiyorum. Dualarınızı bekliyorum. Selam ve sevgilerimle.
Abi Allah şifa versin.Herşey Allah tan gelir üzülme inşallah en kısa zaman da sağlığına kavuşur yeniden aramızda görmek dileğiyle
selam ve dua ile vesselam.

İSOCAN
09-02-2015, 07:22
SAYIN dere1974 çok çok geçmiş olsun, Allah şifa versin moralinizi yüksek tutun .
Tedavi süreci uzundur sakın moralinizi bozmayın.

ermana
09-02-2015, 07:26

Acil şifalar diliyorum. Dualarımız sizinle.

ins
09-02-2015, 07:31
Sayın dere1974 Rabbim acil şifalar versin. Dualarımız sizinle

hdoğan
09-02-2015, 07:36
Rabbimden acil şifalar diliyorum, İnşallah hayırlısıyla bir an önce sağlığınıza kavuşursunuz

cnrtkt
09-02-2015, 08:39
Allah şifa versin.
İyileşir iyileşmez aramıza bekliyoruz, çok geç kalmayın.

fındıkçı74
09-02-2015, 11:16
ALLAH acil şifalar versin ceviz bahçeleri sensiz olamaz

sedatkso
09-02-2015, 11:37
AIIah aciI şifaIar versin.İnşallah bir an önce sağlığınıza kavuşursunuz.

Murat Kayadelen
09-02-2015, 12:07
Acil şifalar diliyorum, en kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanız dileğimle..

akcabardak
09-02-2015, 12:31
Allah acil şifalar versin.

acemi_cevizci
09-02-2015, 13:15
Derdi veren Yüce Allahım dermanınıda eksik etmez bian evvel şifa versin Allah yardımcın olsun.

formullaone
09-02-2015, 13:41
Geçmiş olsun. Dilerim en kısa zamanda sağlığınıza yeniden kavuşursunuz.

juglandales
09-02-2015, 15:34
Sayın dere1974 çok çok geçmiş olsun....

akikem
09-02-2015, 16:10
Allah acil şifalar versin.

ykaya194
09-02-2015, 16:25
Sayın dere1974. Geçmiş olsun, Allah'tan acil şifalar dilerim.

Cevizciankara
09-02-2015, 17:19

Abiciğim; geçmiş olsun.Biran önce sağlığına kavuşursun inşallah.

gökhan07
09-02-2015, 18:34
Geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin.

ömür-uşak
09-02-2015, 19:53
Geçmiş olsun acil şifalar dilerim.Bahçenizde böceklerle çiçeklerle uğraşınca atlatırsınız. İlk bahar gelsin eskisinden daha iyi olursunuz. Moralinizi yüksek tutun.

chndlr
09-02-2015, 19:55
Geçmiş olsun.

agacarkadas
09-02-2015, 21:05
Geçmiş olsun Allah şifa verir inşallah

Abies e.trojana
09-02-2015, 23:48
Allah şifalar versin.En kısa zamanda aramızda ve bahçenizde olursunuz İnşaallah

Abbass
10-02-2015, 00:32
Abi yeni girdim siteye

Geçmiş olsun

06doğaci
10-02-2015, 08:13
Geçmiş olsun sayın Dere1974 Allah acil şifalar versin.

06doğaci
10-02-2015, 08:15
Sayın dere1974 sağlığınız için faydası olabilir. Kapari bitkisini araştırmanızı isterim.

ism
10-02-2015, 11:32
Geçmiş olsun.Acil şifalar dilerim.

murat-16
10-02-2015, 12:10
Geçmiş olsun Allah acil sifalar versin

hazerhan
10-02-2015, 15:25

rabbim sağlığınızı versin allah sizi sevenlerinize bağışlasın dostum..........

darkelf
10-02-2015, 15:37

Acil şifalar diliyorum...

ilsa44
10-02-2015, 16:40
İnşallah en kısa sürede tam sağlığınıza kavuşursunuz.

YESHILL
10-02-2015, 20:49
İnşallah kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

Lilium
11-02-2015, 15:30
Sevgili metin mesajını yeni gördüm çok üzüldüm büyük geçmiş olsun en büyük dileğim inşallah en kısa sürede sağlığına kavuşur aramıza katılırsın.

frkslr
11-02-2015, 15:39
Geçmiş olsun Allah acil sifalar versin

köse68
12-02-2015, 22:07
Allahım şifalar,hayırlı bereketli uzun ömürler versin İnşaallah.

jinekolog1959
24-02-2015, 22:13
Değerli kardeşim, tüm kalbimle acil şifalar diliyorum.

vetman996
25-02-2015, 11:08
Dualarımız sizinle Sayın dere1974. En kısa sürede atlatırsınız İnşallah.

Yaradan'dan acil şifalar dilerim. Selamlar... Saygılar...

karaçepiş
02-03-2015, 11:08
Geçmiş olsun metin abim

uzman70
02-03-2015, 17:52
kardeşim acil şifalar dilerim.Cenabı Allah sağlık sihat versin.

sapinuva
02-03-2015, 22:51
Sayındere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.İnşallah tez zamanda ayağa kalkar iyileşirsin.

çetinceviz
24-03-2015, 03:18

Allah acil şifalar versin Çok geçmiş olsun

belkibirgun54
24-03-2015, 08:30
gecmis olsun acil şifalar dilerim.

kabakoz
27-03-2015, 10:17

Rabbim acil şifalar versin ... geçmiş olsun kardeşim...

Safranlı
28-03-2015, 09:59

değerli dostum....
lütfen dikkkate alınız...
organik arı sütünü hemen temin ediniz ve düzenli olarak tüketiniz hemen etkisini göreceksiniz
arı sütü....unutmayınız ve ihmal etmeyiniz
çok fayda bulacaksınız

akelobil
30-03-2015, 11:52
*** dere1974. bahçeniz çok güzel olmuş. tebirkler.ben manisa da yaklaşık 100 adet chander ceviz çeşidini dikmek istiyorum. rakım 50. arazi üzüm arazisi düz ova da. tüplü fidanlarımı aldım. dikim aralığını ne önerirsiniz. ben 8x4 düşünüyorum **** 7x5 uygunmudur. fidan çukurlarını kepçe ile kazdırmayı düşünüyorum. çıkan toprağı kum ve yanmış ahır gübresi ile paçal edip çukurları doldurmayı düşünüyorum. bana başka neler önerirsiniz.

akelobil
30-03-2015, 11:54
geçmiş olsun dere1974 Rabbim acil şifalar versin

akelobil
30-03-2015, 11:55
*** vetman996. ceviz hakkında bilginiz var mı_?

taşlıtepe
31-03-2015, 04:53
sayın lilium sayın karaçepiş öncelikle saygılarımı sunuyorum benimde balıkesir-ivrindi-koucu kasabasında 7 dönüm ceviz bahçem var (2012 dikimi) geçen yıl meyveler nohut büyüklüğüne gelince %80'idöküldü sebebi ne olabilir ayrıca hiç ilaçlama yapmadım ilaçlama olarak ne öneririniz saygılar

Yakup Ünal
31-03-2015, 08:32
*** dere1974. bahçeniz çok güzel olmuş. tebirkler.ben manisa da yaklaşık 100 adet chander ceviz çeşidini dikmek istiyorum. rakım 50. arazi üzüm arazisi düz ova da. tüplü fidanlarımı aldım. dikim aralığını ne önerirsiniz. ben 8x4 düşünüyorum **** 7x5 uygunmudur. fidan çukurlarını kepçe ile kazdırmayı düşünüyorum. çıkan toprağı kum ve yanmış ahır gübresi ile paçal edip çukurları doldurmayı düşünüyorum. bana başka neler önerirsiniz.

üstadım;

neden tüplü dikim
toprak tahlili yaptınız mı çukurlara kum koyuyorsunuz
çukurları doldurduktan sonra dikime kadar nekadar zaman geçecek

ben 7,5 x 6 diktim

geo2007
31-03-2015, 20:54

Allah şifa ve hayırlı ömürler versin. Sizi sevenlerinize bağışlasın.

huzen
06-04-2015, 23:55
Merhabalar;

Dip patlatma için riper kiralamak istiyorum. Fiyatları hakkında bilgisi olan varmı?

huzen
06-04-2015, 23:58
Bahçemin ve ağaçlarımın çeşitli fotoğraflarını yükledim.

güzel olmuş.

dere1974
15-04-2015, 19:49
Geçen yıl hiç kimyasal mücadele etmediğimiz bakteriyel yanıklık ve antraknoz nedeniyle chandler cevizlerde yüzde elliye yakın verim kaybı yaşadık ve 6 yaşındaki fidanlardan altışar kg. kabuklu kuru ceviz hasat ettik. Bu yıl mart ayında % 1,5 lik bordo bulamacı uyguladık. Kısmetse yaprakların fare kulağı büyüklüğü aldığı dönemden başlayarak 100 kg. suya 350 gr bakır oksiklorür ve 300 gr mancozeb m45 karışımını çiçekli dönem dahil 5-10 günde bir olmak üzere 5-6 sefer uygulamak niyetindeyiz. İnşallah çiçekleri yakmayız ve başarılı sonuç alırız.

ykaya194
15-04-2015, 20:24
Bu yıl mart ayında % 1,5 lik bordo bulamacı uyguladık. Kısmetse yaprakların fare kulağı büyüklüğü aldığı dönemden başlayarak 100 kg. suya 350 gr bakır oksiklorür ve 300 gr mancozeb m45 karışımını çiçekli dönem dahil 5-10 günde bir olmak üzere 5-6 sefer uygulamak niyetindeyiz. İnşallah çiçekleri yakmayız ve başarılı sonuç alırız.

Sayın dere1974, tekrar sesini duymak beni çok sevindirdi. Eski sıhhatinize kavuşmuş olmalısınız_ki öyle umuyorum ve tekrar Size geçmiş olsun derim. İnşallah bu yıl emeğinizin karşılığını alırsınız.

Kolay gelsin.

karaçepiş
17-04-2015, 07:21
sayın derel hoş geldiniz size bir bakır hidrooksit tavsiyem vat Kocide 2000 veya kocide opti bakteriyel yanıklığa birebir

formullaone
17-04-2015, 11:31
sayın derel hoş geldiniz size bir bakır hidrooksit tavsiyem vat Kocide 2000 veya kocide opti bakteriyel yanıklığa birebir

Sayın karaçepiş, kocideyi daha önce kullandınız mı ? Kullanım zamanı ve uygulama şekli hakkında bilgi verir misiniz biraz?

truva17
17-04-2015, 12:44
Geçen yıl hiç kimyasal mücadele etmediğimiz bakteriyel yanıklık ve antraknoz nedeniyle chandler cevizlerde yüzde elliye yakın verim kaybı yaşadık ve 6 yaşındaki fidanlardan altışar kg. kabuklu kuru ceviz hasat ettik. Bu yıl mart ayında % 1,5 lik bordo bulamacı uyguladık. Kısmetse yaprakların fare kulağı büyüklüğü aldığı dönemden başlayarak 100 kg. suya 350 gr bakır oksiklorür ve 300 gr mancozeb m45 karışımını çiçekli dönem dahil 5-10 günde bir olmak üzere 5-6 sefer uygulamak niyetindeyiz. İnşallah çiçekleri yakmayız ve başarılı sonuç alırız.

Mancozeb m-45 ile Manep M-22 arasında içerik olarak ne fark var? Bildiğim kadarıyla Mancozep cevizlere ruhsatlı değil.

clioGT
17-04-2015, 15:57

çok hakim olmasa da konunuzu takip ediyorum ara ara,
Allah şifa versin, sabır ve güç versin.

güzel haberlerinizle konunuzu arada güncellemenizi temenni ediyorum ve daha sık sayfanızı ziyaret ediyorum:)

dere1974
17-04-2015, 16:35
Mancozebte bulunan manganez ve çinko metal iyonlarının ilacın fungusit ve bakterisit etkisini arttırdığını, direnç gelişimini geciktirdiğini okumuştum bir yerlerde. Gerçi ilaca direnç gelişimini önlemek için sonraki yıl maneb kullanacağız.

truva17
17-04-2015, 18:49
Ceviz antraknozu için Captan, Thiram, Carbendazym gibi mantari hastalıklarda kullanılan ilaçlar neden kullanılmıyor. Bir çok meyvede bu ilaçlar aynı hastalıklara karşı etkili, ama cevize ruhsatlı 1-2 mantar ilacı var.

aviator34
21-04-2015, 03:46
Sayın karaçepiş, kocideyi daha önce kullandınız mı ? Kullanım zamanı ve uygulama şekli hakkında bilgi verir misiniz biraz?

Follumaone;
Selamlar,

3 yıldır kullandığım ve faydasını gördüğüm kaliteli bir bir fungusit.
Kocide opti % 30 bakıra eşdeğer ve içerisindeki bakır hidroksit % 46
kocide 2000 %35 bakıra eşdeğer ve % 53 bakır hidroksit var.

Ceviz fidanlarımızın gelişim zamanı olan nisan ve mayıs aylarında doğadaki mantari ve bakteri gelişimi de aynı oranda artıyor ve haliyle zararı da tüm yılımızı etkiliyor.Ben son üç yıldır aldığım notlara bakarak; nisan 25'den sonra (edirne) bahçedeki hasarın miktarına göre 10 günde bir 3-4 uygulama yaparak bu hastalıkların önüne geçtiğimi düşünüyorum.kocide opti ile birlikte diğer fungusit olan mancozeb ile de karıştırabilirsiniz.Oranı ise her biri için 100 litre suya 300 gramdır.

formullaone
21-04-2015, 07:53
Follumaone;
Selamlar,

3 yıldır kullandığım ve faydasını gördüğüm kaliteli bir bir fungusit.
Kocide opti % 30 bakıra eşdeğer ve içerisindeki bakır hidroksit % 46
kocide 2000 %35 bakıra eşdeğer ve % 53 bakır hidroksit var.

Ceviz fidanlarımızın gelişim zamanı olan nisan ve mayıs aylarında doğadaki mantari ve bakteri gelişimi de aynı oranda artıyor ve haliyle zararı da tüm yılımızı etkiliyor.Ben son üç yıldır aldığım notlara bakarak; nisan 25'den sonra (edirne) bahçedeki hasarın miktarına göre 10 günde bir 3-4 uygulama yaparak bu hastalıkların önüne geçtiğimi düşünüyorum.kocide opti ile birlikte diğer fungusit olan mancozeb ile de karıştırabilirsiniz.Oranı ise her biri için 100 litre suya 300 gramdır.
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

karaçepiş
22-04-2015, 11:03
sn aviator34 bende bu sene kocide opti aldım yağmurdan uygulayamadım 100LT suya 300gr mı 175 gr mı

formullaone
22-04-2015, 13:21
sn aviator34 bende bu sene kocide opti aldım yağmurdan uygulayamadım 100LT suya 300gr mı 175 gr mı

Sayın karaçepiş ben de yarın hava müsait olursa ilk uygulamayı coside-opti+mankozep olarak yapacağım. Coside-opti 600 gr'lık kutu fiyatı 30 tl'ye buldum. Diğer fungusitleri de 100 litreye 300 gr kullanıyorduk. Bu da aynı olur sanırım.

ermana
24-04-2015, 07:04
Ben dün bellis ile ilk ilaçlamayı uyguladım. Geçen sene küllenme antaknoz hepsini silip atmiştı. Bu sene zamanında uygulamalarımı yaparak sonuçlarına bakacağım.

Çamtepe
24-04-2015, 07:51
Merhabalar

Dilerseniz tartışmaya Ceviz Hastalıkları başlığı altında devam edelim.

Saygılar

Çamtepe

hazerhan
24-04-2015, 14:56
Sayın karaçepiş ben de yarın hava müsait olursa ilk uygulamayı coside-opti+mankozep olarak yapacağım. Coside-opti 600 gr'lık kutu fiyatı 30 tl'ye buldum. Diğer fungusitleri de 100 litreye 300 gr kullanıyorduk. Bu da aynı olur sanırım.

Sayın formullaone bizim ağaçlarda buzamana kadar hastalık belirtisi yok
tedbir amaçlı ilaçlama yapmamız gerekli mi ? yardımcı olursanız sevinirim sizlerin tecrübelerinden faydalanmalıyız teşekkürler

karaçepiş
26-04-2015, 20:39
sn formullaone kocide optiyi bugün uyuladım yayıcı yapıştırıcıda uyguladım 400 lt suya 850 gr attım 1.75 kg mı 70 tl ye aldım uyguladıktan 3 saat sonra hafif yağmur yağdı haftayada kocide 2000 uyguluyacağım

Zelinac_7
29-04-2015, 13:03
Bu bahçe nerede kurulu ?

BURGAZ73
09-06-2015, 23:55

sn formulaone coside opti ve mankozeb nereden aldın ozelden yazzarmısın. ayrıca daha once kullanmadım su an kulansam bır fayda zarar olurmu?

BURGAZ73
02-07-2015, 23:32
sayın ermana bellisi nereden aldınız

uygulama zamanı ve mıktarı nasıl?
Ben dün bellis ile ilk ilaçlamayı uyguladım. Geçen sene küllenme antaknoz hepsini silip atmiştı. Bu sene zamanında uygulamalarımı yaparak sonuçlarına bakacağım.

ermana
03-07-2015, 11:48
sayın ermana bellisi nereden aldınız

uygulama zamanı ve mıktarı nasıl?

bellis'i buralarda bulamadığım için eskiden bu forumda olan bir abi bana bularak kargo ile göndermişti. uygulama zamanı yapraklar kedi kulağına geldiğinde ilk ilaçlama olmak üzrere iki hafta ara ile 3 ilaçlama olarak yazıyordu.

MesutYıldız
20-09-2015, 16:04
DERE1974 ALLAHTAN acil şifalar diliyorum ,temennim şu anda sağlık ve sıhhattesinizdir.

cagdasovayolu
04-11-2015, 14:01
Bahçenizin şu anki durumu nedir acaba? Ve bu yıl kaç kg verim aldınız? Umarım bahçenizde mutlu bir ömür geçirirsiniz :)

dere1974
04-11-2015, 21:26
Bahçenizin şu anki durumu nedir acaba? Ve bu yıl kaç kg verim aldınız? Umarım bahçenizde mutlu bir ömür geçirirsiniz :)

Sağolun. 2008 kasım dikimi yani 7 yıllık 50 ağaç chandlerden bu yıl 800 kg. ürün aldım.

çötogulları
05-11-2015, 14:46
Emirdağ bademli köyünde 15 dönüm yere ceviz dusunuyoruz neler yapmaliyiz yardımcı olurmusunuz

çötogulları
05-11-2015, 14:53
Sağolun. 2008 kasım dikimi yani 7 yıllık 50 ağaç chandlerden bu yıl 800 kg. ürün aldım.

Maassallahh

htoztokat
05-11-2015, 15:01
Yesil kabuk ayrildiktan sonraki halimi 800 kg ?

harakiri

çötogulları
05-11-2015, 15:50
Mrh Afyon Emirdağ bademli köyünde 15 dönüm yere ceviz bahçesi kurmak istiyorum rakım 900 m ne yapmalıyım nerden baslamaliyim hangi tur ceviz türü olmalı yardımlarınızı bekliyorum

dere1974
05-11-2015, 16:57
[QUOTE=htoztokat;1418390]Yesil kabuk ayrildiktan sonraki halimi 800 kg ?

evet

ykaya194
05-11-2015, 17:13

Kurutulduktan sonra ise ağaç başı 16 kg iyi rakam. Yeşil kabuğu soyulduktan sonraki ağırlık daha sonra kurutulunca takriben 25-30 % azalıyor.

dere1974
05-11-2015, 18:20
Kurutulduktan sonra ise ağaç başı 16 kg iyi rakam. Yeşil kabuğu soyulduktan sonraki ağırlık daha sonra kurutulunca takriben 25-30 % azalıyor.

Kuru olarak kilosu 20 liradan toptan sattığım miktar.

berk10
05-11-2015, 19:31

Ceviz kendisine bakıldığında üreticisini üzmeyecek olduğuna dair en güzel örnek sizsiniz. Allah kazancınızı bol ve yemek nasip etsin hemşerim.

htoztokat
05-11-2015, 23:09
Sayin dere1974;
Ceviziniz bereketli olsun.bizim gibi agaclari daha verime yatmamis yetistiricilere umut verdiniz. Bunca umutsuz moral bozucu forum uyelerinin oldugu bi ortamda :) peki tavsiyeliriniz varmi iyi bir ceviz uretimi icin neler yapilmali. Ben ozellikle sulama ve gubrelemeyi nasil yaptiginizi merak ediyorum ?

harakiri

musculus
06-11-2015, 10:21
Rakamlar çok güzel.7x7 ye dikildiyse 50 ceviz 3 dekar(dönüm) yere ekilmiş demektir. 3 dekar dan 16000 tl çok güzel bir rakam.Ceviz ekmeli artık bu rakamları gördükten sonra herkes.Hepinize hayırlı cumalar...

dere1974
06-11-2015, 10:56
Sayin dere1974;
Ceviziniz bereketli olsun.bizim gibi agaclari daha verime yatmamis yetistiricilere umut verdiniz. Bunca umutsuz moral bozucu forum uyelerinin oldugu bi ortamda :) peki tavsiyeliriniz varmi iyi bir ceviz uretimi icin neler yapilmali. Ben ozellikle sulama ve gubrelemeyi nasil yaptiginizi merak ediyorum ?

harakiri

Damlama sulama, damlamadan gübre.

ykaya194
06-11-2015, 16:06

Sayın dere1974

Hem asıl işiniz,hemde tedaviniz için gerekli zaman ayırmanızın dışında bahçe bakımı ile ilgilenmek kolay olmamıştır. Siz'i kutlarım.

Hernekadar toprak analizi sonucuna göre gübreleme yapılması daha doğru olsada iyi bir verim aldığınıza göre doğru gübreleme ve ilaçlama yapmış olmalısınız. Ağaç başı verdiğniz gübre miktarı ve zamanı ile ilaçlama konusundaki çalışmalarınızı paylaşırsanız memnun oluruz.

Oz23
06-11-2015, 17:03
Sayin hocalarim bende sitenize yeni uye oldum elazig da harput mevkinde rakim 1360 iklimi karasal hangi ceviz cesidini ekecegimi karar veremedim chandler mi fernor mu diye **** 50 chandler 50 tane fernor ne yapmaliyim sicaklik kisin -15 den asagi dusmuyor ne yapmaliyim yardim ederseniz cok sevinirim birde saglam fidanci varsa paylasirmisiniz selamlar

dere1974
06-11-2015, 17:23
Sayın dere1974

Hem asıl işiniz,hemde tedaviniz için gerekli zaman ayırmanızın dışında bahçe bakımı ile ilgilenmek kolay olmamıştır. Siz'i kutlarım.

Hernekadar toprak analizi sonucuna göre gübreleme yapılması daha doğru olsada iyi bir verim aldığınıza göre doğru gübreleme ve ilaçlama yapmış olmalısınız. Ağaç başı verdiğniz gübre miktarı ve zamanı ile ilaçlama konusundaki çalışmalarınızı paylaşırsanız memnun oluruz.

Toprak analizine göre organik madde miktarı az çıktığı için geçtiğimiz yıl ve bu yıl dekara 2 ton civarı yanmış büyükbaş hayvan gübresi verildi. (Bulabilseydim koyun veya keçi gübresi kullanırdım.) Haziran sonu gibi damlamadan ağaç başına 500 gram civarı potasyum nitrat verildi. Verim arttığı için bu yıl kış aylarında fosforlu ve potasyumlu gübreler, bahardan itibaren dekara 25 kg azotlu gübre vermek niyetindeyim.

kenanmavi
29-11-2015, 18:38
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak. Chandler ceviz bahçesi olarak en yuksek rakimda nerde gördünüz? Eğer gordiyseniz verimi nasilsin ? Saygilarimla

alpi66
07-12-2015, 19:41
Herkese merhabalar.Bende yeni ilgilenen biri olarak oncelikle dere1974 kardesimize Rabbimden acil sifalar diliyorum.Yozgatta10 dönüm gibi bir araziye düşünüyorum. Rakım yüksek ve sert kış var.Allah izin verirse Sizin tecrubelerinizden yararlanmak istiyorum.Tahmini olarak tel örgü, fidan dikim damlama v.s ne kadara mal olur.Tesekkurler.

darkelf
08-12-2015, 08:22
Herkese merhabalar.Bende yeni ilgilenen biri olarak oncelikle dere1974 kardesimize Rabbimden acil sifalar diliyorum.Yozgatta10 dönüm gibi bir araziye düşünüyorum. Rakım yüksek ve sert kış var.Allah izin verirse Sizin tecrubelerinizden yararlanmak istiyorum.Tahmini olarak tel örgü, fidan dikim damlama v.s ne kadara mal olur.Tesekkurler.

Benim de 10 dönüm yerim var. çevresini 10bin tl'ye çevirdim.
dikim çukurlarının açılması ve işaretlenmesi (8*6) (214 tane) 800 tl tuttu.
Fidanları sipariş ettim. 3.500 tl
Fidanların dikimi için bir firma ile anlaştım. 1000 tl.
Damlama sistemi daha kurmadım ama tahmini 3-4bin tl tutar.
Bir de sondaj yaptıracağım. 60metrre civarı. 6 bin tl de buna veririm.

Umarım bir fikir verir size.

alpi66
08-12-2015, 10:35
Teşekkür ederim.fidan tanesine fernol için 18 tl fiyat verdiler.açıkkoklü.bakalim detaylı sekilde arastiriyorum.ara ara fikirlerinize basvurmam gerekecek simdiden Teşekkürler

selim_50
08-12-2015, 10:52
10 dönüm için proje yaptırıp maliyeti yarıdan aşağıya düşürebilirsiniz

alpi66
08-12-2015, 20:11
Bilgi icin tesekkurler.Projelendirince hibe olarak geri dönüyor galiba. Birkaç kisiye danistim ama tam bilgi alamadım.

selim_50
09-12-2015, 07:38
il özel idaresi veya tarım bakanlığı destekli olarak projelendiriliyor, faturalandırdığınız giderler karşı tarafa ödeniyor veya fidanı çok cüzi bir para ile kendileri temin ediyor

yusufcsr
09-12-2015, 10:39
ama projeyi hazırlatmak gerekiyor sanırım

il özel idaresi veya tarım bakanlığı destekli olarak projelendiriliyor, faturalandırdığınız giderler karşı tarafa ödeniyor veya fidanı çok cüzi bir para ile kendileri temin ediyor

selim_50
09-12-2015, 13:40
Tarım Müdürlüklerinde örnek projeler var, siz istenen belgeleri hazırlayıp Nevşehir için ocak ayı gibi teslim ediyorsunuz. Piyasa da en ucuz açık kök ceviz fidanı 15,00 TL, hatırladığım kadarı ile geçen yıl tarım müdürlüğü 1,80 TL 'ye getirmişti.

yusufcsr
09-12-2015, 15:40
tarım müdürlüğünün sattıkları aşılımı peki?

Tarım Müdürlüklerinde örnek projeler var, siz istenen belgeleri hazırlayıp Nevşehir için ocak ayı gibi teslim ediyorsunuz. Piyasa da en ucuz açık kök ceviz fidanı 15,00 TL, hatırladığım kadarı ile geçen yıl tarım müdürlüğü 1,80 TL 'ye getirmişti.

htoztokat
09-12-2015, 16:39
tarım müdürlüğünün sattıkları aşılımı peki?
Hic guvenme hocam. Ceviz diye dikersin armut cikar :)

harakiri

alpi66
09-12-2015, 20:46
Bugun orman isletmeye gittim bilgi alayım diye bugün git yarin gel dediler.

selim_50
10-12-2015, 08:33
sayın alpi; orman işletme kendi ormanını kendin yap projesi kapsamında hibe ve destek veriyor, mevzuatı çok ağır, ağaçları devletin meyvesi senin oluyor, kendi tarlana dikim yapacaksan tarım müdürlüğüne müracaat yap

selim_50
10-12-2015, 08:34
sayın yusufcsr, tarım müdürlüklerinin sattıkları aşılı ve sertifikalı, önemli olan getirdikleri çeşit bölgenize uygun mu, dikkat etmeniz gereken bu

alpi66
10-12-2015, 14:27
Şuan arastirmadayım.malum kış buralar.bir iki yer ozel arazi var.Insallah onumuzdeki sonbahar gibi olur muhtemelen.

Berkay_Yilmaz
11-12-2015, 21:12
Maşallah bahceniz cok guzel.
Bizde 2010 yilinda 15 donum tarlamiza 8x8 araliklarla chandler cinsi 252 fidan diktik.
Ardindan 2011 yilinda 5 donum tarlamiza baklava dizilisi 110 fidan diktik.

5 sene icerisinde 1 sene tarlalarimiza bi takim sebeplerden dolayi bakamadik. Yani 5 degilde 4 sene oldu diye dusunuyoruz. :)

Bu sene agaclarin cicekleri cok guzeldi umudumuzda yuksekti ancak dolu yagdigi icin urunun cogunu doktu bu nedenle iyi bir verim alamadik. Kismet olursa onumuzdeki sene cok iyi bir verim bekliyoruz.

chan
15-12-2015, 21:04
s.a. arkadaşlar chandler ceviz için trakya bölgesi arazi uygunmudur sizce ?
edirne ,kırklareli ,tekirdağ ve ilçeleri .
henüz arazi araştırmasındayım ve her yerin avantajı ve dezavantajları var farklı farklı .
trakya biraz daha avantajlı gibi sanki ..
ama chandler ceviz için uygun olurmu bunu bilmiyorum .sizlerin önerilerinizi ve tavsiyelerinizi almak isterim olumlu olumsuz ...

cakmmak
16-12-2015, 21:07
İyi akşamlar arkadaşlar Balıkesir havranda bu ceviz türü yetişirmi ? Rakım 50 m .

çötogulları
17-12-2015, 15:33
Emirdagda ve cevresinde ceviz eken varmı ?

arkeo
17-12-2015, 19:19

Afyon/Emirdağ'dan bahsediyorsanız ovada diken görmedim. Dikmenin mantıklı olduğunu da düşünmüyorum, zira kışın oraların durumu ortada.

halilibo38
21-12-2015, 19:15
merhabalar ben bu sayfaya yeni katıldım. ben kayseri merkezde chadler ceviz yetiştirmek istiyorum ama bazı korkularım ve endişelerim var . kayserinin rakımı 1050 civarlarında ve iklimide soğuk geçer. aranızda kayseride bu chadler ceviz yatiştirenler varmı veyada tavsiye edermisiniz. şimdiden tesekkurler...

rozkan
21-12-2015, 19:48

METEM müdür yardımcısı Ersin Bey Emirdağ Beyköy'e bir kaç yıl önce dikmişti.

selim_50
22-12-2015, 14:33
halilibo38, iç anadolu da yaz mevsimi kısa sürüyor, bu nedenle chadler içini tam olgunlaştıramayabiliyor ve iç kararmaları meydana gelir, rakım olarak aynı rakımda sayılırız, deneme amaçlı ve çeşit olsun diye dik ama kapama bahçe yapacaksan fernor öneririm, ilkbahar uyanma dönemi chadler ile aynı ama daha kısa sürede meyveyi olgunlaştırıyor.

çötogulları
22-12-2015, 15:40
Afyon Emirdag badeli koyynde tarla yamacta kaliyor ovada degil bu bahar nasipse analiz yaptıracagim

çötogulları
22-12-2015, 15:50
Bu yeni duzenlemeye gore nasil bir yol izlemeliyiz Ceviz bahcesi icin bilgileriniz benim icin cok onemli
Afyn Emirdag Bademli koyunde kıslar set geciyor hangi ceviz onerirsiniz

çötogulları
22-12-2015, 15:57
Arkeo kış Sert geciyor soguga dayanıklı ceviz cinsini varmıdir Birde bahce kurmak icin izleneck yolu biliyormusunz devlet destegi ile

arkeo
22-12-2015, 19:08
Bu yeni duzenlemeye gore nasil bir yol izlemeliyiz Ceviz bahcesi icin bilgileriniz benim icin cok onemli
Afyn Emirdag Bademli koyunde kıslar set geciyor hangi ceviz onerirsiniz

Arkeo kış Sert geciyor soguga dayanıklı ceviz cinsini varmıdir Birde bahce kurmak icin izleneck yolu biliyormusunz devlet destegi ile

Karasal iklim ve yüksek rakım için fernor öneriliyor, tozlayıcı olarak da ronde de montignac.

devlet desteği için orman mühendislerine proje hazırlatıp orman müdürlüğüne teslim ediyorsunuz bildiğim kadarıyla. Detayını Afyon/Merkez orman müdürlüğüne sorabilirsiniz, orada çalışan sözleşmeli mühendisler var mutlaka yardımcı olacaklardır.

adayçiftçi
22-12-2015, 22:34
Merhaba Öncelikle tüm site üyelerinin Mevlid Kandilini kutlar ülkemize barış, huzur, sağlık dolu bir gelecek dilerim...

Sizleri uzun süredir takip ediyorum üye olmak bugüne kısmet oldu.

Ben 2014 yılında Edirne'nin Enez ilçesinde 13 dönüm kadar bir arazi aldım büyük çoğunluk gibi ceviz yetiştirmekti amacım.

Biliyorum bu sene geç kaldım fakat 1 yıl daha kaybetmek istemiyorum, sizden ricam ekteki toprak analizi konusunda bana yardımcı olmanız, bu sonuçlar ceviz için uygun mu analizi yapan kurum bana dekara 4 ton kurutulmuş hayvan gübresi atmamı önermiş, ben fidanları 7*5 olarak ekip gübreleri bu çukurların dibine koymayı düşünüyorum sizce ne yapmalıyım?

Bir de fidan konusunda Ataman çiftliği ve Acar fidancılık ile temasa geçtim ama sizlerinde bana yardımcı olup sorunsuz gerçek fidana nasıl ulaşmam gerektiği konusunda önerilerinizi rica ediyorum...

Son olarak kök kanseri nedir? Nasıl tespit edilir?

http://i.hizliresim.com/vnYy0m.png

http://i.hizliresim.com/1Mj79Y.png

çötogulları
23-12-2015, 15:20
Tsk ederim bilgi icin kendi yerim icinde orman mudurlugunemi gitmeliyim?

arkeo
23-12-2015, 15:29
Tsk ederim bilgi icin kendi yerim icinde orman mudurlugunemi gitmeliyim?

Proje hazırlatıp, devlet teşviğinden yararlanmak istiyorsanız oradaki mühendislerle görüşmenizde fayda var.

çötogulları
24-12-2015, 09:47
Proje hazırlatıp, devlet teşviğinden yararlanmak istiyorsanız oradaki mühendislerle görüşmenizde fayda var.

Cok teskler ilginiz icin

ahmetkömürcüoğl
26-12-2015, 15:14
yaklaşık 8 seneönce afyon emirdağa dinar tarafından gelir iken 20 km sağda BALLIK köyü girişinde yaklaşık 1 km içeride,ceviz bahçesi gezmiş idim.ballık köyü sitesinden haberleşilebilir diye düşünüyorum.güzel bir bahçe idi.

omergunal
31-12-2015, 12:08
ağaçlar çok güzeller maşallah. iyi bakmışsınız

WOYS
26-01-2016, 16:31
Merhaba arkadaşlar,

Benim yerim Kırklareli Babaeski ilçesinde 5 dönum yerım var, Ceviz ekmeğe karar verdim.Toprak analizi yatırdım.Toprak yapım üst katman kumlu tın alt katman kıumlu kıllı tın ph ust katman 6 alt katman 6.5 torak gereksinizmi olarak yanız dekar/ 8 kg azot ihtiyacı olduğu çıktı.Tarlamaı 5,5x6 ölçülerinde kepçeyle kuyular kazdırıp ust torak alta gelecek şekilde örtum.daha sonra dokuzlu dedıklerı surumu yaptırdım.Sıra ceviz ekimime geldi. Sizlere sormak istediğim. Hangi cins ceviz ekmem gerekli ve açık kök mü torbada mı? Ceviz satıcıları ile görüştüğümde açık kök cevizin kalmadığını söylüyorlar. BANA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.

FRANSUVA78
28-02-2016, 16:37
Merhabalar....

getrayt
28-02-2016, 20:38
Nail aniden cehetler sor varsa al yok başka yerden alicaksan gidip görmeden alma

ngzs
03-03-2016, 11:24
Bana chandler aşı kalemi gönderebilecek olan var mı?

karaçepiş
03-03-2016, 23:18
Arkadaşlar chandler aşı kalemi bulunur

Dursunbeyli
04-03-2016, 16:57
Size tavsiyem aşı kalemini Nail abi lilium dan başkasından almayın. Çünkü bazıları sadece size Zaman kaybettiriyor. Göndericem deyip sizi oyalayanları da gördük biz bu formda. Yani güvendiğiniz size yardımcı olacak insan lilium ben şimdiye kadar çok yardımını gördüm teşekkürler...

berk10
04-03-2016, 17:09
Arkadaşlar chandler aşı kalemi bulunur

Hemserim fiyat nedir

Lilium
06-03-2016, 20:42
Arkadaşlar duyduğunuz güvene çok teşekkür ederim onurize ettiniz beni,

Kalem ihtiyacı olsan Arkadaşlara yardımcı olmak isterim bende olan chadler ve fernette birazda pedro var

ramazancetin64
08-03-2016, 13:50
lilium ağabey bana chandler aşı kalemi lazım, sana özelden de yazmıştım, ancak bana geri dönüş yapmadın, yardımcı olursan çok sevinirim.

dere1974
09-03-2016, 23:47
Nail Beyi de Karaçepiş rumuzlu İsmail Beyi de tanıyorum. İkisi de güvenilir insandır. Gönül rahatlığıyla kalem alabilirsiniz.

dere1974
20-04-2016, 22:50
Bahçemden bu gün çekilmiş fotoğfaflar.

DAİL
21-04-2016, 11:39
sayın dere1974 ben dail. Manyas Salur'da Hamamlı yolu üzerinde ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum yardımcı olabilirmisiniz? Siz nerdesiniz? Teşekkür ederim.

ykaya194
21-04-2016, 16:52
Bahçemden bu gün çekilmiş fotoğfaflar.

Maşallah kocaman ağaç olmuşlar. Fidan aralarını geniş tutmanız isabetli olmuş, birkaç yıl sonra aralar tamamen kapanır.

dere1974
22-04-2016, 00:34
sayın dere1974 ben dail. Manyas Salur'da Hamamlı yolu üzerinde ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum yardımcı olabilirmisiniz? Siz nerdesiniz? Teşekkür ederim.

Merhaba Sayın Dail;
Benim bahçem de pek uzak değil zaten. Ayrıca Hamamlı köyünde ceviz konusunda bilgili ve çalışkan arkadaşlarım da var. Siz merak etmeyin. Hep beraber yardımcı oluruz.

Lilium
23-04-2016, 02:25
Belki bende uğrayabilirim.:)

BURGAZ73
01-06-2016, 18:02
sn aviator kocide opti ile mancozeb karısıtırıp kullndınızmı yoksa kocide opti tek olarakmı kullanılıyor?

Lilium
03-06-2016, 02:28
- Sulama sıklığı, sulama yaptığınız saatler ve süresi,

Sayın dere deseki, atıyorum, iki günde bir suluyorum ve ya ayda bir suluyorum sizde öyle mi yapacaksınız,
En büyük hatayı yaparsınız,
Sulama aralığı ya da periyotları toprak yapısına göre değişir, toprak yapınızı görmeden toprağın nem kontrolu yapılmadan suya ihtiyacı olup olmadan şu aralıkta sulayın diyenleri kesinlikle kaale almayınız.

ramco64
15-06-2016, 01:14
Merhaba değerli arkadaşlar..
Uşak-Eşme Çalıkhasan köyündenim. Köy içersinde 17 dönüm tarlam bulunmakta. Aslında mesleğim öğretmenlik. Ancak hem toprağı çok sevmem hem de tarlamı değerlendirmek istediğimden, ceviz dikmeye karar verdim. Tabi bu iş göründüğü gibi kolay bir iş de değil. Henüz hiç bir yerden başlamadım işe. Şu an sadece geniş caplı araştırmalar yapıyorum. Bu siteyi de yeni keşfettim. Tüm yazılarınızı ve tecrübelerinizi okumaya çalıştım. Anladığım kadarıyla görüldüğü gibi çok da kolay değil bu işler.. İtiraf etmeliyim ki korkmadım değil bu işten :)) Yukarıda da belirttiğim gibi tarlamın yeri Uşak-Eşmede.
Siz değerli arkadaşlardan öğreneceğim sanırım çok şey var. Şimdi sorum şu?
İlk ne yapmam gerekiyor?
Sonraki adımlar ne olmalı?
Devlet desteği almak için ne yapmalı? Nasıl bir yol izlenmeli?
Hangi fide yetistirilmeli? Ve guvenilir bir sekilde sozlesme imzalanarak nereden satın alınmalı?
Daha cok soru var aklımda elbet. Ama bu iş uzun soluklu bir iş. Benim amacım, hata yapmadan, kandırılmadan, bilinçli bir şekilde bu işe başlamak.
Sizin tecrubeleriniz benim için bir rehber olacak.
Bana buradan ya da mail adresimden ulaşabilirsiniz. Mail( ramcotosun@hotmail.com)
Umarım birlikte güzel şeyler paylaşarak, güzel dostluklar ediniriz.
Sağlıcakla kalın..
İlginize teşekkürler..
Ramazan Tosun

dere1974
16-08-2016, 15:08
Bahçemden yeni fotoğraflar

ozcantekin
16-08-2016, 16:08
Maşallah çok güzel olmuş, mutluluk işte böyle bir şey, yüzünüzdeki mutluluk daim olsun

cakabo__
22-09-2016, 13:52
Sayın Swansea

3.CÜ YAŞTA 1250 RAKIMDA KURUMA YAPMADI AMA İLERDE NASIL OLUR Bİ DENEYİMİ OLAN VARMI. VERİMİDE FENA SAYILMAZ TEŞEKKÜRLER

1250 rakimdaki bahce sizinmi durumu nedir bilgi verebilir misiniz. Bende Kütahya'da 1100 rakimdaki tarlama dikmek istiyorum ama çeşide karar veremedim.

İyi günler.

cevizadam
04-10-2016, 10:39
Sayın dere1974, uygulamalarınızı paylaştığınız bu sayfa benim gibi bu işe yeni başlayanlar için bir referans niteliğinde. Yapılan doğrular ve sonuçları da ortada zaten. Fakat bu işin bir de pazarlama kısmı var pazarlama konusunu kimse konuşmuyor. Hasat ettiğiniz cevizleri kimlere ne şartlarda satıyorsunuz? Bu konuda da bizi aydınlatırsanız çok sevinirim.

Sayın lillium abimiz bu konuda sizin de girdilerinizi bekliyorum.

Tüm ceviz yetiştiricilerine hayırlı hasatlar..

shawshang
04-10-2016, 11:11
Bahçe işleri sağlam kilo verdirmiş size :)

Lilium
05-10-2016, 01:54
Sayın dere1974, uygulamalarınızı paylaştığınız bu sayfa benim gibi bu işe yeni başlayanlar için bir referans niteliğinde. Yapılan doğrular ve sonuçları da ortada zaten. Fakat bu işin bir de pazarlama kısmı var pazarlama konusunu kimse konuşmuyor. Hasat ettiğiniz cevizleri kimlere ne şartlarda satıyorsunuz? Bu konuda da bizi aydınlatırsanız çok sevinirim.

Sayın lillium abimiz bu konuda sizin de girdilerinizi bekliyorum.

Tüm ceviz yetiştiricilerine hayırlı hasatlar..

Şu anlık eşe dosta çevreye satıyoruz bazen toptancıların telebi olsada kücük üreticiler olarak tonaj bazında üretimleri yok dolayısıyla toptancı 500kg 1 tona gelmiyor, barakende satıcılarda market bakkal (vs) büyük toptancılar ayağına geldikleri için onları tercih ediyorlar,

Üretim arttıkca borsa oluşacağını ve ya alım merkezlerinin oluşacağını ümit ediyorum

Yani kısacası yine aracı toptancı işi götürür,

Biz üreticiler olarak birlikte iş yapmasını beceremeyiz ve ya beceremiyoruz , sadece bölgende birleşsen o bile yeter,

S.aziz
29-10-2016, 19:55
Sayın Dere1974 merhaba,
forumda yazdıklarınızı biraz takip ettim.
öncelikle güzel bahçeniz için için sizi tebrik ederim.

kaman diktiğinizi yazmışsınız bulunduğunuz yerin rakımını yazıp chandler ve kaman ı gelişim, tomurcuklanma, çiçeklenme, verim ve hasat tarihi bakımından kıyaslarmısınız.
birde chandler- fernor u bu başlıklar altında kıyaslar mısınız?
saygılar

dere1974
29-10-2016, 21:55
Sayın Dere1974 merhaba,
forumda yazdıklarınızı biraz takip ettim.
öncelikle güzel bahçeniz için için sizi tebrik ederim.

kaman diktiğinizi yazmışsınız bulunduğunuz yerin rakımını yazıp chandler ve kaman ı gelişim, tomurcuklanma, çiçeklenme, verim ve hasat tarihi bakımından kıyaslarmısınız.
birde chandler- fernor u bu başlıklar altında kıyaslar mısınız?
saygılar

Merhaba Sayın S.aziz
Teşekkür ederim. Bahçem 50 rakımda ve bu rakımda 10 adet kamandan toplamda 8 yılda 8 kg meyve alamadım. Baharda çok güzel meyve tutuyor, geç donlardan chandler kadar olmasa da korunuyor, yan dal verimi de var, fakat haziran, temmuz derken hepsi simsiyah olup buruşuyor. Sonunda tamamının cinslerini aşıyla chandlere dönüştürdüm.
Aynı bahçede aynı yaşta fernor ve chandler ağaçları olan bir arkadaşım fernorun veriminden memnun değil. Sebebi, daha geç çiçek açan fernorun kendi tozlayıcılarının bahçede olmaması ve tozlanma ihtiyacının tam karşılanamaması olabilir diye düşünüyorum. Birde fernor meyvesinin dış görünümü oldukça pürüzlü ve albenisi bir miktar düşük. Bu da iç cevizi güzel olmakla birlikte, kabuklu olarak satılan fernor meyvesinin pazar değerini bir miktar düşürüyor.
Saygılarımla.

Semih2643
06-11-2016, 20:27
İyi aksamlar. Gectigimiz mart ayinda 4 donume 100 chandler ile ben de araniza katildim. Simdiden soracagim sorulara cevaplariniz icin tesekkur ederim.

Sinspire
19-10-2017, 10:44
Bir suredir arastiriyorum dikkatli takip etmeye calisiyorum yerli ve yabanci kaynaklari, fakat bulamadigim bir cevap var ceviz cok uzun omurlu bir agac iken acaba asilanmis yerli yabanci turlerin omru nedir? Yabanci bir kaynakta california daki chandler bahcelerinin omru 35 yil diye okudum. Cevaplarinin icin simdiden tesekkurler. Yakinda bende balikesir gonende 6 donum uzerine mini bir bahce ile araniza katilacagim hala tur ve dikim araligina karar vermeye calisiyorum.

Zerlanist
26-10-2017, 13:52
Sn. dere1974, hasadınız bol olsun, sağlığınız nasıl üstadım?

rehberr
04-05-2018, 11:29
osmaniye düziçi 270 rakımda ceviz bahçemi olşturdum. 7x5 toplam 63 ceviz ve yanına biraz da meyve diktim. tavsiye ve önerileriniz beklerim. sora sora birşeyler yapıyorum. bu konuya yeniyim.

kendim rehber öğretmenim. hobi olarak yapıyorum.

dere1974
01-06-2018, 15:24
Sn. dere1974, hasadınız bol olsun, sağlığınız nasıl üstadım?

İyiyim. Teşekkür ederim.

kargakey
17-07-2018, 22:41
Egede iç Anadoluya yakın Hobi olarak düşündüğüm fakat yıllardır hayata geçiremediğim ceviz yetiştiriciliği için bir bahçemiz mevcut. Rakım 1000 metre. Toprak maalesef killi beyaz toprak ve su tutuyor. Babamın iş makinesiyla 2metre çukurlar açtırıp bir çalışması oldu. Yağmur suları ile resmen çukurlar doldu ve uzun süre su dağılmadı. Sonra sayın dere1974'ün açtığı bu konuyu baştan sona üşenmeden okuyunca bu bahçenin ceviz için uygun olmadığını anladım. çukurları yanmış hayvan gübresi ve üst toprakla doldurduk. Seviyeyi yükselttik.Bir müddet daha bekleyip ceviz bahçesini kurmayı planlıyoruz. Sayın dere1974e ve herkese sorum şu olacak 3 metre altı kil oranı çok toprak var. Seviyeyi yükseltmemize ve bakımını bolca gübre ile yapmamıza rağmen derindeki killi toprak işlerimizi heba eder mi?

alsen75
10-09-2018, 10:58
Bahçemden yeni fotoğraflar güncel resimler varsa atabilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim

Feijoa
10-09-2018, 12:06
Egede iç Anadoluya yakın Hobi olarak düşündüğüm fakat yıllardır hayata geçiremediğim ceviz yetiştiriciliği için bir bahçemiz mevcut. Rakım 1000 metre. Toprak maalesef killi beyaz toprak ve su tutuyor. Babamın iş makinesiyla 2metre çukurlar açtırıp bir çalışması oldu. Yağmur suları ile resmen çukurlar doldu ve uzun süre su dağılmadı. Sonra sayın dere1974'ün açtığı bu konuyu baştan sona üşenmeden okuyunca bu bahçenin ceviz için uygun olmadığını anladım. çukurları yanmış hayvan gübresi ve üst toprakla doldurduk. Seviyeyi yükselttik.Bir müddet daha bekleyip ceviz bahçesini kurmayı planlıyoruz. Sayın dere1974e ve herkese sorum şu olacak 3 metre altı kil oranı çok toprak var. Seviyeyi yükseltmemize ve bakımını bolca gübre ile yapmamıza rağmen derindeki killi toprak işlerimizi heba eder mi?

Sizin işiniz yanmış hayvan gübresi ile falan olmaz.Kil oranını ve kireci düşürmek için bol bol leonardit gerek.
Dönüme 10 ton ham leonardit atacaksınız.Sonra sonuca inanamayacaksınız.
Yoğun killi ve kireçli bir çok bahçe kurulumunda ve kurulmuş bahçelerde denedik.Sonuç muazzam...Tezek yapılı topraklar adeta kumsala döndü...Bizim buralarda madenden tonu 100 lira altında...Tek çözüm bu diyebilirim.
Ama bunun yanında köstebek dip patlatma ve doğru düzgün bir drenaj da şart..

Dursunbeyli
10-09-2018, 14:10
Sizin işiniz yanmış hayvan gübresi ile falan olmaz.Kil oranını ve kireci düşürmek için bol bol leonardit gerek.
Dönüme 10 ton ham leonardit atacaksınız.Sonra sonuca inanamayacaksınız.
Yoğun killi ve kireçli bir çok bahçe kurulumunda ve kurulmuş bahçelerde denedik.Sonuç muazzam...Tezek yapılı topraklar adeta kumsala döndü...Bizim buralarda madenden tonu 100 lira altında...Tek çözüm bu diyebilirim.
Ama bunun yanında köstebek dip patlatma ve doğru düzgün bir drenaj da şart..

Merhaba feijoa siz Balıkesir’in neresinde ikamet ediyorsunuz. Leonarditi nereden alıyorsunuz.

Feijoa
10-09-2018, 14:32
Merhaba feijoa siz Balıkesir’in neresinde ikamet ediyorsunuz. Leonarditi nereden alıyorsunuz.
Çanakkale deyim...ama leonarditi Balıkesir Balya Mancılık mah. Madeninden alıyorum.randımanı da iyi ayrıca topraksız,yani temiz çıkarıyor satıyorlar.

Dursunbeyli
10-09-2018, 14:49
Çanakkale deyim...ama leonarditi Balıkesir Balya Mancılık mah. Madeninden alıyorum.randımanı da iyi ayrıca topraksız,yani temiz çıkarıyor satıyorlar.

Açık mı alıyorsunuz torbalı mı? Tonu ne kadar? Bize biraz uzak orası.

Feijoa
10-09-2018, 15:17
Açık,tonu 75 lira

alsen75
14-09-2018, 15:01
merhabalar daha öncede yazdım ancak herhangi bir cevap verilmedi bizler yeni chandler cevizciler olarak gelişimi merak etmekteyiz dere1974 sizin konunuz olduğu için buraya yazmaktayım bir arkadaşım 4 yaşında chandler cevizden verim alamadığı için kesebilirim diyor bu cins cevizin gelişimini yazmışsınız ancak belirli bir yerden sonrası yok 2017 ağaç başı ne kadar meyve verdi 2018 hasattan beklentiniz nedir her yıl ortalama ne kadar verim alabildiniz gelişimleri ile ilgili güncel resimler varsa atabilirmisiniz bunları merak etmekteyiz bizi bu konuda haklı görün çünkü ülkemizde şu ana kadar en büyük sizin chandler ağacını gördüm

Adabazar
15-05-2019, 23:43
Merhabalar Sakarya Adapazarı nın söğütlü kazasında geçen sene 4 dönüm arazime ceviz bahçesi kurdum ve amatörce başladım ilk senesi doldu ve beklenen gelişimi sağlayamadılar bu konu hakkında yardımcı olabilecek biri varmı veya Adapazarı civarına yakın yerde ikamet eden biri? Şimdiden teşekkür ederim ayrıca sitedeki yazışmalar çok bilgi içerikli teşekkürler.
(Ceviz ağaçlarının tümü chandler cinsi)

serdary69
16-05-2019, 10:37
Merhaba,

Uyguladığınız budama, sulama ve gübreleme işlemleri ile ilgili bilgi verebilirseniz ve bunları resimlerle destekleyebilirseniz yardımcı olan arkadaşlar olacaktır.

xoc
22-01-2020, 22:36
Dere1974 Bey, yazının en başında şu an olsa 7x5 dikerdim demiştiniz. Hala aynı fikirde misiniz?

Smtdursun
26-05-2020, 16:54
Merhaba, bana aşı fidanı veya ceviz gönderebilecek var mısır acaba? Kendi bahçeme dikeceğim ama satılan fidelerden emin olamadım kandırılmayalım piyasada :)

tunal
31-05-2020, 22:15
Merhaba,
Chandler cinsi ceviz dikmek için toprak tahlili yaptırdık.
Toprak tahlili sonucunda Ph 8'e yakın, killi tınlı ve kireç oranı yüksek çıktı.

Bu problemlere çözüm olarak
'Golden S' isimli sıvı kükürt'ten kullanan varsa yorumlarını yazabilir mi? Youtube'da gördüğüm kadarıyla kullananlar çok memnun görünüyor. PH ve kireç için faydalı olduğu anlatılıyor.

Teşekkürler

uFuCu
26-07-2020, 09:48
Güzel bilgiler. Ama merak ettiğim şey en uygun bahçe kurma biçimi hangisi? 7x5 10x10 diyenler var

ornekkoy
04-10-2023, 20:16
merhaba dere1974,

uzun zamandır cevap yazmamış sın? umarım her şey yolundadır.