PDA

View Full Version : ddmk / balkon

Sayfalar : [1] 2

ddmk
09-02-2012, 16:48
Öncelikle herkese merhaba.
Geçtiğimiz hafta saksı bitkimde rastladığım böceğin ne olduğunu anlamak için nette araştırma yaparken, balkon bahçeleri gördüm , hep istediğim bir şeydi ama hiç yapmamıştım. Ağaçlar neti incelerken gördüğüm resimler beni dürttü ve gece bir internet sitesinden hemen tohum siparişi verdim. 15 adet farklı sebze tohumu :) ( çeşit çeşit biberler- 2 çeşit domates- kış kekiği- nane- dere otu- maydanoz- biberiye- zahter- el marul) birde firma biber 5 çeşitte hediye tohum yollamış ve elimde 20 çeşit sebze, baharat tohumu oldu ortalama 17 tanesi kullandım. Nane, kekik, turp,kış kekiği, dere otunun hemen ekimini yaptım. Hatta saksılarımı daha almamıştım ama dayanayıp evde hangi yoğurt kabını bulduysam altını delip ektim :)
Diğer tohumları da tariflerine uyarak gerekli saat soğuk suda beklettim ve ertesi gün torf-perlit karışımlı toprak olarak viyole ektim.
Dün akşam turplarımın yeşil pıtırcıkları görünüyordu ama dikkatli bakınca tohumun üste çıktığını anlayıp üzerine biraz daha toprak ekledim ( iyimi yoksa kötümü yaptım bilemiyorum :) )
Şimdi sabırsızlıkla yavrularımı bekliyorum :))
Resimlerini çekmiştim fakat şimdi anladım ki hafıza kartım bozulmuş pc okumuyor akşam hafıza kartı değiştirip tekrardan çekerim resimlerini. Bebeklerimin ilk resimlerini sizlerle baylaşmazsam olmaz yoksa:)

trilye
09-02-2012, 17:24
Sayın ddmk,aramıza hoşgeldiniz.
Tohum çimlendirirken tohum bitkinin üst kısmına doğru çıkıyor kök alt kısımda oluşuyor. Bunun üzerine toprak eklemenize gerek yok.
Sitede aramaa yaparsanız tohum çimlendirme hakkında çok güzel bilgiler var.Özellikle sayın Zeki Yağlı'nın tohum çimlendirme başlığından faydalanabilirsiniz.

ddmk
09-02-2012, 17:52
Sayın ddmk,aramıza hoşgeldiniz.
Tohum çimlendirirken tohum bitkinin üst kısmına doğru çıkıyor kök alt kısımda oluşuyor. Bunun üzerine toprak eklemenize gerek yok.
Sitede aramaa yaparsanız tohum çimlendirme hakkında çok güzel bilgiler var.Özellikle sayın Zeki Yağlı'nın tohum çimlendirme başlığından faydalanabilirsiniz.
Sayın trilye fakat benim tohumlarım yuvarlak yeşil şekilde tamamen üstte idiler.
Şimdi tohum çimlendirmeyle ilgili herşeyi okuyacağım:) Öneriniz için teşekkürler

alcen
09-02-2012, 18:13
Sn.ddmk sayfanız hayırlı uğurlu olsun.

ddmk
09-02-2012, 18:22
Sn.ddmk sayfanız hayırlı uğurlu olsun.

Sn alcen teşekkür ederim

emily14
09-02-2012, 19:09
Hoşgeldiniz hayırlı olsun :) gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

ddmk
10-02-2012, 12:10
Şimdi resim zamanı

ddmk
10-02-2012, 12:12
Yeni çocuklarım ama kendime kızıyorum saksı almayı bekleyemeyip yoğurt kaplarına ektiğim için :)

ddmk
10-02-2012, 12:14
Bunlarda yeşil bitkilerim

ddmk
10-02-2012, 12:21
Şimdide balkonumun manzarası ve henüz içinde sebze meyve olmayan hali:) yazın burası bir bahçe olacak :)))) ve siteye girip önce bu resimlere sonra bahçe olmuş haline bakıp keyif yapıcam :)

ddmk
10-02-2012, 12:26
yeşil:)

ddmk
10-02-2012, 12:28
Hoşgeldiniz hayırlı olsun :) gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

emily teşekkür ederim....

serkan_istanbul
10-02-2012, 13:25
Nekadar güzel kocaman bir balkon orda neler yaparsınız bizlerde bakar seyrederiz. Naneleri tohumdanmı ekim yaptınız. aslında buna gerek yok satın aldıgınız nanelerdende ekebilirsiniz köklenmesine gerek yok ben bu şekilde koca iki saksı naneye sahibim yazın sıksık buduyorum dipten kurutuyorum kocaman bir kavanoz kuru nanem oluyo. Allah kolaylık versin. hayırlı cumalar.

ddmk
10-02-2012, 13:29
Şimdi kontrol ettiğimde; hepsi 7 şubat 2012 de ekilen
zahter , nane, dere otu ve kış kekiği hepsi çimlenmeye başlamış bazı saksılarda 1-2 yeşillik :) bazılarında irili ufaklı bir çok sayıda yeşil filizler var ve ben sanki olmuşta hasat etmişim gibi mutluyum :)))

ddmk
10-02-2012, 13:32
Nekadar güzel kocaman bir balkon orda neler yaparsınız bizlerde bakar seyrederiz. Naneleri tohumdanmı ekim yaptınız. aslında buna gerek yok satın aldıgınız nanelerdende ekebilirsiniz köklenmesine gerek yok ben bu şekilde koca iki saksı naneye sahibim yazın sıksık buduyorum dipten kurutuyorum kocaman bir kavanoz kuru nanem oluyo. Allah kolaylık versin. hayırlı cumalar.

Serkan bey deneme amaçlı dediğiniz gibi de yaptım ama suda köklendirip başka bir saksıya diktim. İlk gün gözlerime inanamadım sürekli küçük yapraklar çıkıyordu 2. günde öyle oldu ama şimdi yaprak çıkmıyor ve çıkan yaprak uçları kararıyor :( tohumdan ekmek benim için ilk deneyim ama çok sabır istiyormuş bunu anladım. Ama sabrın sonu çok fazla mutluluk gidip gelip kontrol ediyorum saksı üzerinde filiz var mı diye ve bugun biber domates ve biberiye harici hepsi çimlenmeye başlamış :)

serkan_istanbul
10-02-2012, 13:37
Size kolaylıklar diliyorum. Çok büyük mutluluk bitkilerle uğraşmak. Yinede bu mevsimde zaten naneler pek gelişmezler bendekiler açık terastalar kar var üstlerinde baharla birlikte nasıl gelişiyolar görmeniz gerek resimleri ozamn teras sayfamda yayınlarım sağlıkla kalın.

selis
10-02-2012, 13:42
Perdeyi hep kapalı tutmanız çıkan fideleri fazla inceltmiş.. Işık almasına biraz yardımcı olun :)
Balkonunuz da çok genişmiş.. Yazın keyfini çıkarırsınız umarım..

ddmk
10-02-2012, 14:00
Size kolaylıklar diliyorum. Çok büyük mutluluk bitkilerle uğraşmak. Yinede bu mevsimde zaten naneler pek gelişmezler bendekiler açık terastalar kar var üstlerinde baharla birlikte nasıl gelişiyolar görmeniz gerek resimleri ozamn teras sayfamda yayınlarım sağlıkla kalın.

Resimlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum

ddmk
10-02-2012, 14:02
Perdeyi hep kapalı tutmanız çıkan fideleri fazla inceltmiş.. Işık almasına biraz yardımcı olun :)
Balkonunuz da çok genişmiş.. Yazın keyfini çıkarırsınız umarım..
Fideler dün çıktı Selis. Ama önerini dikkate alıp perdeyi açtım

ddmk
10-02-2012, 14:15
Birde sizlere sormak istediğim birşey var dün nanenin kabından kırk ayak çıktı ve ben böyle canlılardan elimde olmadan çok huylanıyorum hemen eşim alıp bahçeye attı. Tekrarlayıp tekrarlamayacağını çok merak ediyorum. Tekrarlamaması için bu durumda iken yapılacak bir şey var mı ?

Sevgi Durul
10-02-2012, 14:30
Sayın ddmk, öncelikle sayfanız hayırlı olsun, güzelliklerle dolsun.:)

Kırkayaklar önceleri menekşe saksılarımda çıkıyordu. Her sulama yaptığımda saksı tabağında bir veya iki kırkayak görüp imha ediyordum. Bazende saksı dışına çıkabiliyorlardı. Sonra hepsinde toprak değişimi yaptım. Çünkü huylanmanın ötesinde bu tür canlılardan korkuyorum da.:)

Toprağınızda bahçeye attığınız kırkayaktan başkası yoktur umarım.:)

ddmk
10-02-2012, 14:38
Sayın Sdurul gerçekten dışarımı çıkıyorlardı herhalde buna dayanamam evimde gezinen kırkayak. yüz ifademi görseniz ne demek istediğimi anlardınız.
Dün akşam çıktı 1 tane ve dün akşamdan beri sürekli gidip gelip bakıyorum bir şey yok. Nanem çimlenmeye başladı üstünü açmaya korkuyorum :( nanenin toprağını nasıl değiştircemki :( hiç bişi bilmiyorum ya offff :(

Sevgi Durul
10-02-2012, 14:44
Nane saksısının altına biraz derince bir kap koyun. Saksıdan çıksa bile o kaptan eve çıkamaz. Saksı sayım çok olduğu için ben böyle bir şey yapamamıştım ve gerçekten dışarı çıkmışlardı.

Nane soğuktan etkilenmez, balkona alın isterseniz.:)

ddmk
10-02-2012, 14:48
şuan çimlenme aşamasındalar sorun olmaz mı balkonda?
Birde şöyle bir durum var hepsinin toprağı aynı ve ben bunları 3 gün önce ektim ama hiç görmemiştim. dünkü canlı 6-7 cm uzunluktaydı 3 günde bu boya gelebir mi ?

Sevgi Durul
10-02-2012, 14:54
Sıcaklık sıfırın altına inmiyorsa sorun olmaz bence. Yine de daha iyi bilen arkadaşlardan yardım alalım.

Epey büyükmüş sizdeki, benim saksılarımda çıkanlar küçüktüler. En fazla 2-3cm. Üç günde o kadar büyümez sanırım.

oskar
10-02-2012, 15:04
Bende çiçekleri içeri alınca kırkayak çıkmıştı.en iyisi saksıları balkona çıkartmak.
Sayfanız hayırlı olsun

ddmk
10-02-2012, 15:07
7 şubat akşam 6 gibi ekildi tohumlar, bugun 10 şubat ilk filiz dün akşam çıktı 2. ise sabah kalktığımda olmuştu . sabah kısalardı fotoğraf çektğimde uzamışlardı. bende burdan okuduğum kadarıyla suyunu çok verdiğimi düşündüm ve bugun bir daha sulamayacağım

ddmk
10-02-2012, 15:08
Bende çiçekleri içeri alınca kırkayak çıkmıştı.en iyisi saksıları balkona çıkartmak.
Sayfanız hayırlı olsun

sn oskar teşekkür ederim..

cegabo
10-02-2012, 16:02
ben de bazı tohumlarımı ekmeye başlıcam sizinkiler özenle ekilmişler. güle güle yemek nasip olsun inşsallah :)

ddmk
10-02-2012, 18:28
ben de bazı tohumlarımı ekmeye başlıcam sizinkiler özenle ekilmişler. güle güle yemek nasip olsun inşsallah :)

çok teşekkür ederim cegabo umarım özenle ekilen tohumlar güzel sonuçlar verirler

ddmk
11-02-2012, 13:01
Merhaba arkadaşlar kış kekiklerim dün geceden bu yana bulundukları kabın yarısı yeşillendirmeye başladır:) 3 tip domatesim kimisi tam çıktı kimisi toprak altından ben geliyorum diyorlar, 2 dal olan nanem 6-7 dal oldu, zahterim 2-3 dal, dereotum 3 dal, maydonuzum 1 dal, 6 adet ekili olan turp kabından 3 dal turp dünden buyana büyüyerek benimle tanıştılar.
Güneş çok yakıcı olmadığı için bende bugün onları balkonla tanıştırdım. zahter, kış kekiği hala balkonda olmasına karşın diğer sebzeleri 2 saat tuttuktan sonra cam önündeki yerlerine aldım. Bebeklerim biraz daha büyüsünler sizlerle de tanıştıracağım:)
İlk deneyimim olmasına rağmen sanki bağlandım. Şimdi herkese tavsiye ediyorum.
Ve ilk deneyimimden öğrendiğim şey: bitki yetiştirmek işinde yeni olanlar doyumsuz oluyorlar, daha fazla çeşit istiyorum :) ama kendimi durduruyorum önce bunlar büyüsün yer kalırsa yenilerine başlayacağım.:)

ddmk
11-02-2012, 15:15
Geceden sabaha turp tohumları :)

ddmk
11-02-2012, 15:17
Domates filizlerim ve farklı aşamaları

ddmk
11-02-2012, 15:18
Bunlarda kış kekiklerim

ddmk
11-02-2012, 15:19
Domatesler 8 şubatta ekildi resimler 11 şubata ait
turp ve kış kekiği 7 şubatta ekildi resimler 11 şubat ait

Ekrem Uslu
13-02-2012, 15:56
Aramıza hoşgeldiniz Sn.ddmk.
İnsanımızın kısıtlı imkanlarlada olsa bir şeyler yetiştirmeye çalışması takdire şayan.Bitkilerin yetiştirme koşullarını tam olarak bilemesenizde en azından tecrübe kazanacaksınız.

ddmk
14-02-2012, 01:11
Aramıza hoşgeldiniz Sn.ddmk.
İnsanımızın kısıtlı imkanlarlada olsa bir şeyler yetiştirmeye çalışması takdire şayan.Bitkilerin yetiştirme koşullarını tam olarak bilemesenizde en azından tecrübe kazanacaksınız.
Sn adanatarımhane öncelikle teşekkür ederim. Umarım bunlar güzel tecrübeler olur:)

Ekrem Uslu
14-02-2012, 01:40
Sn adanatarımhane öncelikle teşekkür ederim. Umarım bunlar güzel tecrübeler olur:)

Şüphesiz güzel olacaktır.Bir emek var nihayetinde.

Ayrıca balkonunuz hakkında bir kaç öneri sunmak isterim.Bu günler Adana'mızda daha çok meyveli sebze ekim/dikim dönemi.20 lt'lik saksılarda sırık domates,sırık salatalık,patlıcan,kapya-çarli biber çeşitleri çok hoş duracaktır.

ddmk
14-02-2012, 11:31
Sn adanatarım şuan domates ve biber çeşitlerini filizlendiriyorum. Saksılarımı sipariş ettim. Umarım benimde dallardan sarkan kırmızı domateslerim olacak :)
Ama bir hata yaptım salatalık ve patlıcan tohumu almamışım :(

Ekrem Uslu
14-02-2012, 11:50
Sn adanatarım şuan domates ve biber çeşitlerini filizlendiriyorum. Saksılarımı sipariş ettim. Umarım benimde dallardan sarkan kırmızı domateslerim olacak :)
Ama bir hata yaptım salatalık ve patlıcan tohumu almamışım :(

Adana yazları aşırı sıcak olduğu için saksılarınızı en az 20 lt lik sipariş etmişsinizdir umarım.Daha küçük saksılarda toprak aşırı ısındığı için bitki stresi girip istenilen verimi veremiyor.

Salatalığı ve patlıcanı fideden dikin.Taşköprü civarında hazır satıyorlar.

ddmk
14-02-2012, 16:46
Adana yazları aşırı sıcak olduğu için saksılarınızı en az 20 lt lik sipariş etmişsinizdir umarım.Daha küçük saksılarda toprak aşırı ısındığı için bitki stresi girip istenilen verimi veremiyor.

Salatalığı ve patlıcanı fideden dikin.Taşköprü civarında hazır satıyorlar.

Evet geneli 20 lt civarı bilerek istememiştim ama:) Benim bir avantajım var turgut özalda oturuyorum ve burası tüm Adana nispeten çok daha serin oluyor biliyorsunuz :)

Ekrem Uslu
14-02-2012, 18:36
Neyse,Sizi kolay gelsin.Umarım başarılı olursunuz.Adana tarımhane olarak bizler bu işin ticaretini yapıyoruz ama ticari kaygı gözetmeden, Sizler gibi yeşile gönül verenlere yardımcı olmaya çalışmak ayrı bir huzur kaynağı.

ddmk
14-02-2012, 20:18
Neyse,Sizi kolay gelsin.Umarım başarılı olursunuz.Adana tarımhane olarak bizler bu işin ticaretini yapıyoruz ama ticari kaygı gözetmeden, Sizler gibi yeşile gönül verenlere yardımcı olmaya çalışmak ayrı bir huzur kaynağı.

Teşekkürlerimi iletiyorum
Saygılarımla

ayazkentli
16-02-2012, 12:18
Balkonunuz oldukça büyükmüş. Çok sayıda değişik bitkiler yetiştirebilirsiniz.

Domates fidecikleri şu anda'ki yapraklarını döküp, gerçek yapraklarını çıkarmaya başladıklarında ilk şaşırtmayı yaparsınız. Mart sonu-Nisan ayı başları gibi ikinci kez söküp, asıl yerine dikerek 2. şaşırtmayı da yapmış olursunuz.

(Adana'da yaşadığınız için sizin böyle bir avantajınız var. Akdeniz ve Ege'nin kıyı bölgeleri hariç, bir çok bölgede Mart sonu-Nisan başı henüz birinci şaşırtma bile yapılmamış oluyor).

Naneler en kolay yetişen arsız bitkilerden biridir. Tohumdan yetiştirmek için uğraşmanıza gerek yok. Pazardan-manavdan aldığınız nane bile çok rahat köklenip, yetişir. Ben bu fotoğrafta'ki naneleri 2 kök olarak bu uzun saksıya dikmiştim ve geçenlerde 1 gün "KAR" içinde kalmalarına rağmen bir şey olmadı. Gördüğünüz gibi, yeni yaprakları peşpeşe çıkmaya başladı.

Sadece yaz aylarında aşırı güneşten koruyun. Gölgede tutun. Birde çok su severler.

yesavas
17-02-2012, 09:59
Hayırlı olsun Sn DDMK, bende bir kaç güne başlayacağım ve sizleri görünce hevesim daha da artıyor...

ddmk
17-02-2012, 11:07
Balkonunuz oldukça büyükmüş. Çok sayıda değişik bitkiler yetiştirebilirsiniz.

Domates fidecikleri şu anda'ki yapraklarını döküp, gerçek yapraklarını çıkarmaya başladıklarında ilk şaşırtmayı yaparsınız. Mart sonu-Nisan ayı başları gibi ikinci kez söküp, asıl yerine dikerek 2. şaşırtmayı da yapmış olursunuz.

(Adana'da yaşadığınız için sizin böyle bir avantajınız var. Akdeniz ve Ege'nin kıyı bölgeleri hariç, bir çok bölgede Mart sonu-Nisan başı henüz birinci şaşırtma bile yapılmamış oluyor).

Naneler en kolay yetişen arsız bitkilerden biridir. Tohumdan yetiştirmek için uğraşmanıza gerek yok. Pazardan-manavdan aldığınız nane bile çok rahat köklenip, yetişir. Ben bu fotoğrafta'ki naneleri 2 kök olarak bu uzun saksıya dikmiştim ve geçenlerde 1 gün "KAR" içinde kalmalarına rağmen bir şey olmadı. Gördüğünüz gibi, yeni yaprakları peşpeşe çıkmaya başladı.

Sadece yaz aylarında aşırı güneşten koruyun. Gölgede tutun. Birde çok su severler.

Ayazkentli merhaba: ben domateslerimi dün şaşırtmak zorunda kaldım. Çünkü çok gözlü viyole acemilikten domates biber tohumlarını karışık olarak ekmiştim. Biber fideleri henüz ( sadece 3 tanesi) çimlendi diğerleri hala streç altında bekliyorlar farklı bitkilerin bir arada ekilmemesi gerektiğini çok iyi anladım. sadece 3 domates fidemi kaybettim diğerleri gayet iyi ve hemen yerlerine alıştılar ki gerçek yaprak filizlerini vermeye başladılar.
Sizlerin destek ve tavsiyelerinizle umarım bu işin altından kalcağım. Bazen ben yapamayacağım diyorum dün 3 fidemi kaybedince mesela karamsar oluyorum, sonra sabah kalktığımda tüm sebzelerim senin tüm acemiliğine karşın biz büyüyoruz deyip yeni yeni filizler topraktan başını gösteriyor bana.
Galiba onları ne kadar sevgiyle beklediğimi biliyorlar ve kırmıyorlar beni :)
Bu arada Adananın sıcak olması nedeniyle ( hoş bugun yağmur yağıyor ama) nane, dereotu, kekik, maydanoz ve zahter 3 gündür balkonda ve hepsinin gelişimi güzel gidiyor. Bugun yağmur nedeniyle etkilenmesinler diye üzerlerini örttüm ama.
Naneye gelince aynen dediğiniz gibide yaptım ama olmadı önce çok iyi gidiyordu sonra kurumaya başladı. şimdi toprak altı yeni kökler oluşup toprak üstüne çıkıyor ama kırmızı kök olarak kalıyor.Onu beceremedim yani :)
Saygılarımla

ddmk
17-02-2012, 11:11
Hayırlı olsun Sn DDMK, bende bir kaç güne başlayacağım ve sizleri görünce hevesim daha da artıyor...
Sn Yesavaş bence hiç vakit kaybetmeyin çok güzel bir şey. Toprağa küçücük tohum olarak atıyorsun bir kaç gün içinde filizleniyor ve senin şevkatinle büyüyor. Farklı bir şey inan ki. Ve Yaradanla daha yakın oluyorsun , gözlerinle izliyorsun onun mucizesini
Çok keyifli sakın geç kalmayın..
Saygılarımla

yesavas
17-02-2012, 12:26
[QUOTE=ddmk;912924]Sn Yesavaş bence hiç vakit kaybetmeyin çok güzel bir şey. Toprağa küçücük tohum olarak atıyorsun bir kaç gün içinde filizleniyor ve senin şevkatinle büyüyor. Farklı bir şey inan ki. Ve Yaradanla daha yakın oluyorsun , gözlerinle izliyorsun onun mucizesini
Çok keyifli sakın geç kalmayın..
Saygılarımla[ QUOTE]

Tavsiyelerinize uyacağım az önce saksılarımı temizleyip steril etmeye çalıştım şimdi kuruyorlar. Pazarteside inşallah ilk ektiklerimin resmini balkon bahçeciliği bölümünde kendi adıma bir başlık açıp sizlere de göstermek istiyorum.

Teşekkürler...

ddmk
17-02-2012, 13:53
Tavsiyelerinize uyacağım az önce saksılarımı temizleyip steril etmeye çalıştım şimdi kuruyorlar. Pazarteside inşallah ilk ektiklerimin resmini balkon bahçeciliği bölümünde kendi adıma bir başlık açıp sizlere de göstermek istiyorum.

Teşekkürler...[/QUOTE]

O zaman pazartesiyi bekliyoruz :) Size şimdiden kolay gelsin:)
Saygılar..

umutyolcusu
17-02-2012, 22:07
Sezonu erken açmışsınız sayın ddmk,inşaallah bol ürün elde edersiniz de emeklerinize değer ve hevesiniz artar işte o vakit.Ben 2 yıldır saksı sebzeciliği yapıyorum.Gerçekten çok zevkli ama bu yıl çalıştığım için çok az tohum ekmeyi düşünüyorum.Sizdeki heyecanı görünce kendi acemiliklerim geldi aklıma:)

Kolay gelsin.

ddmk
28-02-2012, 16:30
Sezonu erken açmışsınız sayın ddmk,inşaallah bol ürün elde edersiniz de emeklerinize değer ve hevesiniz artar işte o vakit.Ben 2 yıldır saksı sebzeciliği yapıyorum.Gerçekten çok zevkli ama bu yıl çalıştığım için çok az tohum ekmeyi düşünüyorum.Sizdeki heyecanı görünce kendi acemiliklerim geldi aklıma:)

Kolay gelsin.

Umutuyolcusu öncelikle merhaba
Geç cevap verebildim kusura bakmayın hasta yatıyordum. Adana da yaşıyor olmamın avantaj olduğunu düşünerek sezonu erken açtım :)
Evet çok heyecanlıyım. Sabah gözümü açar açmaz onların yanında buluyorum kendimi. Yanlarına gidip izliyorum. Çok güzel bir uğraş iyi ki yapmışım.
Annemin ''ürün alamazsın hiç umudum yok ya neyse uğraş '' söylemleri bile heyecanımı kırmadı. Ben biliyorum bir sürü domatesim biberim olacak :)

ddmk
02-03-2012, 10:45
bunlar biberlerim

ddmk
02-03-2012, 10:50
domatesler

ddmk
02-03-2012, 10:52
domatesler yine

ddmk
02-03-2012, 10:55
Turplarım

ddmk
02-03-2012, 11:00
sırasıyla dereotu , zahter, kış kekiği, maydanoz, ve çıkmayan nanem :)

ddmk
02-03-2012, 17:18
domateslerimde sıkıntı var sabahtan bu yana üzerleri beyazlıyor yumuşuyor ve yaprakları büzüşüyor. ölüme gidiyorlar bana da bir cahil cesareti geldi ve hasta olan yaprakları kestim. ama hala bozuk yaprak çok fazla :( ama dün akşam çok iyiydiler bir anda öyle olmaya başladı :((

ddmk
02-03-2012, 17:21
:( bunlar da diğerleri bir kaç yapraklı domatesler bu hale geldi :((

yesavas
02-03-2012, 19:23
Gerçekten sıkıntı var gibi, tohumları biliyor muydunuz menşe olarak?

Ekrem Uslu
03-03-2012, 07:42
Fide dönemi,bitkilerin en hassas oldukları dönemdir.Hastalık ve zararlılara karşı savunmasız,besin noksanlıklarına karşı aşırı duyarlıdırlar.

Fidelerinizi hastalıklara karşı %80 mancozep içerikli bir mantar ilacıyla sisleme şeklinde üstten ilaçlamanız ve iz element katkılı (azot,fosfor,potasyum + demir,bor,mangan,çinko,vs.) besinle kökten beslemeniz gerekir.Fidelerinizi fazla sulamadan kaçının ve havdar bir ortama alın güneş görsün.

ddmk
03-03-2012, 11:05
Gerçekten sıkıntı var gibi, tohumları biliyor muydunuz menşe olarak?

Yesavaş evet biliyordum :( bu bir hastalık galiba:((

yesavas
03-03-2012, 12:43
Sn Adanatarimhane'nin tavsiyelerini hiç vakit kaybetmeden uygulayın bence.. Ben çok anlamıyorum bitki koruma ile ama belli ki Sn. Adanatarimhane anlıyor...

ddmk
03-03-2012, 16:31
yapıcam yapmasına da ilacı nerden alıcam Adanayı bilmiyorum nerden ziraii ilaç alıcam hiç bir fikrim yok

Ekrem Uslu
03-03-2012, 20:33
yapıcam yapmasına da ilacı nerden alıcam Adanayı bilmiyorum nerden ziraii ilaç alıcam hiç bir fikrim yok

Sn.ddmk.Siz ve hobi olarak bitkiyle ilgilenen tüm üyeler isterlerse özelden ulaşabilirler.İmkanlarımız ölçüsünde tamamen insani olarak yardımcı olmaya çalışırız.

ddmk
03-03-2012, 21:56
Sn.ddmk.Siz ve hobi olarak bitkiyle ilgilenen tüm üyeler isterlerse özelden ulaşabilirler.İmkanlarımız ölçüsünde tamamen insani olarak yardımcı olmaya çalışırız.

Sn adanatarımhane teşekkürler

ddmk
04-03-2012, 22:45
Erkende olsa biberleri şaşırttım.

ddmk
04-03-2012, 22:46
Tohumdan naneler çıkmakta gecikince bende suda beklettiğim nane dallarını direk ve daldırma yöntemi kullanarak başka bir saksıya dikim yaptım

Sûz-i Dilârâ
06-03-2012, 18:48
Çok tatlılar ya :) Güle güle büyütün, güle güle yiyin :) benim de saksıların birinde kendiliğinden çıkan domatesim var, saksının kenarındaydı, söktüm ortasına şaşırttım.
Anlamadığım çimlensin diye gözünün içine baktığım çiçek tohumlarım çimlenmiyor da bunlar kendiliğinden bitiveriyorlar saksılarda. :)
Bakalım ben de saksıda domates yiyebilecek miyim bu sene?

ddmk
06-03-2012, 21:30
Çok tatlılar ya :) Güle güle büyütün, güle güle yiyin :) benim de saksıların birinde kendiliğinden çıkan domatesim var, saksının kenarındaydı, söktüm ortasına şaşırttım.
Anlamadığım çimlensin diye gözünün içine baktığım çiçek tohumlarım çimlenmiyor da bunlar kendiliğinden bitiveriyorlar saksılarda. :)
Bakalım ben de saksıda domates yiyebilecek miyim bu sene?

Domates çok çabuk çimleniyor bunu kesin anladım 3. gün güneşe merhaba dedi benim bütün ektiklerim.
Ama fidanları yetiştirmek meyve yemek konusunda bende bakalım ve inşallah diyorum :)

ddmk
08-03-2012, 13:29
Küçücük gerçek yaprakları artık kendilerine benziyor :) Yapraklardaki turunç renk ise mantar ilacı ve npk gübresinin rengi :)

ddmk
08-03-2012, 14:48
Buda ailemizin yeni üyesi concon :)

ddmk
11-03-2012, 11:44
Biberler şaşırtıldıktan 1 hafta sonraki halleri

yesavas
11-03-2012, 12:47
Vallahi hep erken dedik ama sanki erken değilmiş gibi:)

Güzel büyüyorlar maşallah, Allah mahsulunden de bereketiyle yemesini nasip etsin...

ddmk
11-03-2012, 15:02
Vallahi hep erken dedik ama sanki erken değilmiş gibi:)

Güzel büyüyorlar maşallah, Allah mahsulunden de bereketiyle yemesini nasip etsin...

Şeytan kulağına kurşun yesavaş öyle valla güzel büyüyor bebeklerim. İnşallah bol ürün alırım bu acemiliğimle :) bakalım gelişmeler nasıl olacak.
2 kere balkona çıkarttım ama bugün adana sıcak olmasına karşın hava kapalı o yüzden içerdeler.

Cemil B.
18-03-2012, 19:14
Maaşallah sn. ddmk , inşallah herşey gönlünüzce gider ,

ddmk
18-03-2012, 22:04
Maaşallah sn. ddmk , inşallah herşey gönlünüzce gider ,

umarım cemheat hepmiz emeklerimizin karşılığını alırız :)

zencefil cicegi
18-03-2012, 22:27
Masallah balkonunuz,bitkileriniz verdiginiz emek cok cok güzel hersey dilediginiz gibi olur umarim.

ddmk
19-03-2012, 11:45
Masallah balkonunuz,bitkileriniz verdiginiz emek cok cok güzel hersey dilediginiz gibi olur umarim.

Sn zencefil cicegi güzel dilekleriniz ve beğeniniz için çok teşekkür ederim. Umarım güzel olur da ilk denemem hüsranla sonuçlanmaz;)

Cemil B.
19-03-2012, 13:36
naneler , dere otları , maydonozlar serpilmiş maşaallah.

ddmk
19-03-2012, 20:25
naneler , dere otları , maydonozlar serpilmiş maşaallah.

Şuan daha da büyüdüler

Cemil B.
20-03-2012, 10:53
Şuan daha da büyüdüler

Gelişimlerini fotograflayıp paylaşırsanız , hoşumuza gider büyüdüklerini görmek.

ddmk
20-03-2012, 13:40
Gelişimlerini fotograflayıp paylaşırsanız , hoşumuza gider büyüdüklerini görmek.

Bugün şimdi güneşleniyorlar keyiflerini bozmak istemedim :))) Birazdan resimlerini çekeceğim. Ama biberlerden 1 tanesini yere düşürüp kırdım :((((

ddmk
20-03-2012, 13:50
Bazı biberlerim

ddmk
20-03-2012, 13:51
Bu biberimin sabah bir eşi vardı taki ben elimden düşürene kadar

ddmk
20-03-2012, 13:52
bunlarda maydanoz dereotu ve küçücük zahter dalı :)

ddmk
20-03-2012, 13:54
Şimdi bütün domates, biber ve yeşilliklerime koruyucu mantar ilacı uygulayacağım

Cemil B.
20-03-2012, 14:26
koruyucu mantar ilacı ne kullanıyorsun, nasıl ve nereden temin ediyorsun?

ddmk
20-03-2012, 14:31
Sn adanatarımhanenin hediyesi ismini bilmiyorum ama içerik olarak metaloxil ve mancozela olan bir ilaç herhalde tarım ilaçları satan yerde bulunuyordur.

sarin
20-03-2012, 18:09
bunlarda maydanoz dereotu ve küçücük zahter dalı :)

Balkona bahar gelmiş:) çok güzeller
Artık onları açık hava ve güneşle buluşturma zamanıdır. Havalar ısındı ve bahar bayramı:)

ddmk
20-03-2012, 18:13
Balkona bahar gelmiş:) çok güzeller
Artık onları açık hava ve güneşle buluşturma zamanıdır. Havalar ısındı ve bahar bayramı:)

Aynen öyle sn Sarin her gün kalkar kalkmaz ilk işim onları balkona çıkartmaktı ama artık biberler harici her şey sürekli balkonda domates fideleri de bunlara dahil:)

ddmk
27-03-2012, 15:34
Arkadaşlar gözlemleyip elde ettiğim bir sonucu sizlerle paylamak istedim. Biberler şaşırtıldıktan sonra haftada 2 gerçek yaprağın gelişimini yapıp, 2adette minik gerçek yaprak çıkarıyor.Diğer 1 haftada da bunlar gelişiyor. Yani gözlemlerim sonucu her hafta geçtikçe biberler 2 yaprak büyüyorlar.

Cemil B.
27-03-2012, 17:28
istanbulda fidecilerde veya bahçe bölümü olan yapı marketlerde mantar ilacı bulmak mümkün mü? şuana kadar herhangi ilac kullanmadım tohumlara ufak fidelere...

ddmk
27-03-2012, 20:33
istanbulda fidecilerde veya bahçe bölümü olan yapı marketlerde mantar ilacı bulmak mümkün mü? şuana kadar herhangi ilac kullanmadım tohumlara ufak fidelere...

İstanbulda çok rahat bulabileceğinizi düşünüyorum. Fidecilerde bir ihtimal ama ziraatçilerde çok rahat bulabilirsiniz

mrduran
28-03-2012, 19:39
Merhaba efendim,

Kolay gelsin, siz de ben gibi baharat ve yeşilliklerle başlamışsınız ve de sonrası gelmiş işin içine girdikçe maşallah.

Balkonunuz harika olacak bu yaz inşallah, çok geniş güzel bir balkon.

Balkonunuza 3-4 mt. uzunluğunda, 20 cm genişliğinde tahtalar ve altlarında 10x10x15 tahta takozlar(istediğiniz renge boyayabilirsiniz)..üzerlerinde saksılar,,,böylece sıcaktan daha az etkilenme ve dolayısı ile daha küçük saksı kullanma imkânı..

Çevrenizdeki marketlerde bulabilir veya inşaatlardan parasını vererek rica edip bir marangozda uzunluk balkonunuza göre ve 20 genişlik sağlanacak şekilde 2 ye bölerek kullanabilirsiniz. Dayanıklı ve estetik bir ürün.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

...Plywood (Beton Kontraplağı): Bu malzemelerin yüzeyleri polimer membran kaplanmış veya suya dayanıklı özel polimerik tutkallarla sıkıştırılarak üretilmiştir. Söz konusu kontrplak malzeme, “filmli beton kalıp kontrplağı” veya “filmsiz beton kalıp
kontraplağı” şeklinde üretilmektedir. Kontraplak yüzeyinde film tabakası olarak özel reçine vardır....
,,,,
• Hafif fakat yüksek dayanımlı,
• Rahat kullanımlı,
• Çevre dostu,
• Uygulaması geniş alanlara sahip bir malzemedir.
Plywood ağaç tabakalarından oluşan bir paneldir. Plywood çok iyi mekanik
dayanıklılığa sahip olmasına karşın hafif bir malzemedir. Katman sayısı genelde tek sayı olacak şekilde üretilir. Dış katmanlar genellikle panelin uzun ölçüsüne paralel yöndedir. Birbirini izleyen katmanlar birbirine dik olacak şekilde yapıştırılır. Bu üretim şekli dayanımı
artıran......
kaynak; http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/582YIM041.pdf

ddmk
29-03-2012, 11:18
Merhaba efendim,

Kolay gelsin, siz de ben gibi baharat ve yeşilliklerle başlamışsınız ve de sonrası gelmiş işin içine girdikçe maşallah.

Balkonunuz harika olacak bu yaz inşallah, çok geniş güzel bir balkon.

Balkonunuza 3-4 mt. uzunluğunda, 20 cm genişliğinde tahtalar ve altlarında 10x10x15 tahta takozlar(istediğiniz renge boyayabilirsiniz)..üzerlerinde saksılar,,,böylece sıcaktan daha az etkilenme ve dolayısı ile daha küçük saksı kullanma imkânı..

Çevrenizdeki marketlerde bulabilir veya inşaatlardan parasını vererek rica edip bir marangozda uzunluk balkonunuza göre ve 20 genişlik sağlanacak şekilde 2 ye bölerek kullanabilirsiniz. Dayanıklı ve estetik bir ürün.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

...Plywood (Beton Kontraplağı): Bu malzemelerin yüzeyleri polimer membran kaplanmış veya suya dayanıklı özel polimerik tutkallarla sıkıştırılarak üretilmiştir. Söz konusu kontrplak malzeme, “filmli beton kalıp kontrplağı” veya “filmsiz beton kalıp
kontraplağı” şeklinde üretilmektedir. Kontraplak yüzeyinde film tabakası olarak özel reçine vardır....
,,,,
• Hafif fakat yüksek dayanımlı,
• Rahat kullanımlı,
• Çevre dostu,
• Uygulaması geniş alanlara sahip bir malzemedir.
Plywood ağaç tabakalarından oluşan bir paneldir. Plywood çok iyi mekanik
dayanıklılığa sahip olmasına karşın hafif bir malzemedir. Katman sayısı genelde tek sayı olacak şekilde üretilir. Dış katmanlar genellikle panelin uzun ölçüsüne paralel yöndedir. Birbirini izleyen katmanlar birbirine dik olacak şekilde yapıştırılır. Bu üretim şekli dayanımı
artıran......
kaynak; http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/582YIM041.pdf

Sn mrduran öneriniz için çok teşekkür ederim bende bu aralar o düşüncenin içerisindeydim ne kullansam diye düşünüyordum. Ve büyük ihtimalle sizin dediğiniz gibi yaptıracam

ddmk
04-04-2012, 18:08
Sırasıyla
Yerine geçen domatesim. saksının 1/3 ünü toprakla doldurdum domates büyüdükçe toprak ilavesi yapacağım

Dereotum 2 kere tam budama yaptım budamadan sonra daha hızlı büyüyor

Balkonun en yavaş büyüyen üyesi kış kekiği

ddmk
04-04-2012, 18:10
biberler

ddmk
04-04-2012, 18:12
Yavaş büyüyen zahter ve arkasından maydanozlar

elifbilge
04-04-2012, 22:00
Çok güzeller maşallah.Benimde domateslerim çiçek açtılar:)))

Cemil B.
04-04-2012, 22:07
sayın ddmk dereotlarını budadım derken ????

ddmk
04-04-2012, 22:17
Çok güzeller maşallah.Benimde domateslerim çiçek açtılar:)))

Ne zaman ekmiştiniz ? ve resimleri var mı

ddmk
04-04-2012, 22:17
sayın ddmk dereotlarını budadım derken ????

Hasat ettim :) yıkayıp buzdolabı poşetine istifleyip buzluğa kaldırdım :)

Cemil B.
05-04-2012, 14:32
benim dereotu resmini gordün mü sn. ddmk , ne zaman hasat edilmeli sence?

ddmk
05-04-2012, 14:35

hemen bakıyorum. Dikkat etmedim çünkü

ddmk
05-04-2012, 14:44

Şimdi sizin dereotunuza baktım geriye dönük kendi dere otu resimlerime baktım. Sizin şuan ki haliniz benim 08.03 teki haline benziyor ben ilk 25.03 te deneme amaçlı yarısını hasat ettim. 3 gün sürmeden diğerlerinin boyuna gelince ayın 1 inde hepsini hasat ettim. ve dün resimlerini çekip buraya ekledim. Tekrar hızla büyüdüler.
Yani sizde bir 15 gün sonra toplayabilirsiniz. Ama ben 8 inden sonra balkona girip çıktıkça koparıp tadına bakmadan da edemiyordum.
Ben kurutmayacağım. Buzlukta saklamak daha cazip geliyor. Hasat ettikçe buzdolabı poşetinin içine atıyorum.
Bu arada ben 1 hafta önce hem dereotu hemde maydanozun içine tekrar tohum attım ürün sürekli alayım diye.

Cemil B.
06-04-2012, 06:40
Şimdi sizin dereotunuza baktım geriye dönük kendi dere otu resimlerime baktım. Sizin şuan ki haliniz benim 08.03 teki haline benziyor ben ilk 25.03 te deneme amaçlı yarısını hasat ettim. 3 gün sürmeden diğerlerinin boyuna gelince ayın 1 inde hepsini hasat ettim. ve dün resimlerini çekip buraya ekledim. Tekrar hızla büyüdüler.
Yani sizde bir 15 gün sonra toplayabilirsiniz. Ama ben 8 inden sonra balkona girip çıktıkça koparıp tadına bakmadan da edemiyordum.
Ben kurutmayacağım. Buzlukta saklamak daha cazip geliyor. Hasat ettikçe buzdolabı poşetinin içine atıyorum.
Bu arada ben 1 hafta önce hem dereotu hemde maydanozun içine tekrar tohum attım ürün sürekli alayım diye.

tamam ben 15-20 gün daha bekleyeyim o zaman.Zaten güncel olarak yeni resimler eklemeye çalışıyorum.
Teşekkür ederim.

ddmk
07-04-2012, 17:34
cemil b. özellikle size fikir vermesi için tekrar dereotunun resmini gönderiyorum bundan önceki resim 3 gün öncesine aitti

Bu arada yerine geçen domates yerini sevdi hemen alıştı ve 3 günde büyümeye başladı

nardane
08-04-2012, 11:18
Maşallah dereotunuz güzel görünüyor,elinize sağlık.
Bende maydanozumu ,dereotumu ektim yeni yeni çıkıyorlar.

ddmk
08-04-2012, 14:14
Maşallah dereotunuz güzel görünüyor,elinize sağlık.
Bende maydanozumu ,dereotumu ektim yeni yeni çıkıyorlar.

Dereotu çimlendikten sonra hızla büyüyor ama maydanoz çok nazlı :)

Cemil B.
09-04-2012, 15:58
maaşallha dereotları kocaman olmuş, tamam mesaj alınmıştır , daha bekliyoruz demekki.

ddmk
09-04-2012, 16:15
maaşallha dereotları kocaman olmuş, tamam mesaj alınmıştır , daha bekliyoruz demekki.

Dün tekrar kullanabileceğim boya geldi bizde eşimle dereotu , maydanoz ve taze soğan budayıp bir güzel kısır yaptık :) inşallah yaza biber salatalık domateste balkondan olacak :)))

Cemil B.
09-04-2012, 16:27
biz de dün bahçeye gittik , dedeme ait olan kısımdaki maydonoz sogan sarımsak kıvırcıkları toplayıp kısır yapıp yedik
he bu arada rokalarıda unutmamak lazım , ama bana ait kısımdan degil , dedemin bahçesinden,
inşallah birgün benim bahçedende yemek nasip olur sebzeleri.

ddmk
09-04-2012, 16:45
biz de dün bahçeye gittik , dedeme ait olan kısımdaki maydonoz sogan sarımsak kıvırcıkları toplayıp kısır yapıp yedik
he bu arada rokalarıda unutmamak lazım , ama bana ait kısımdan degil , dedemin bahçesinden,
inşallah birgün benim bahçedende yemek nasip olur sebzeleri.

insanın kendi mahsulünü yemesi ne kadar güzel değil mi :))

Cemil B.
10-04-2012, 09:21
insanın kendi mahsulünü yemesi ne kadar güzel değil mi :))

Aynen öle, gerci biz daha dedemin mahsulleri toplayıp yedik, birde kndi mahsülümüzü toplasak hayırlısıyla :))

ddmk
10-04-2012, 14:49
Aynen öle, gerci biz daha dedemin mahsulleri toplayıp yedik, birde kndi mahsülümüzü toplasak hayırlısıyla :))

Toplarsınız, az kaldı sizin mahsüllerin de toplanmasına

Emre İlhan
16-04-2012, 19:15
Ben ne kadar güzel bir yere geldim böyle, serüven gibi.:) İlk bitki yetiştirmeye başladığım günler aklıma geldi. İnsan sürekli kurcalamak istiyor, sürekli birşeyler yapmak istiyor ve içi kıpır kıpır oluyor. Çok iyi bilirim. Balkon sayfan hayırlı olsun ddmk ablacım. Yardım etmek için ben hep hazırım. Bu arada salatalıkları yükleyecektin hani.:)

ddmk
16-04-2012, 20:07
emreciğim bir türlü çekemedim bugün çekecektim makinanın şarjı bitmiş şarzda yarın çekip yükleyeceğim. o leke 1 tane asıl yaprağa da geçmiş

Emre İlhan
16-04-2012, 21:44
Mantar olabilir ablacım dediğim gibi. :(

ddmk
16-04-2012, 23:24
Mantar olabilir ablacım dediğim gibi. :(

umarım değildir emre:(

ddmk
17-04-2012, 15:53
Önce hafta sonu Adana toplantımızda Maki01 den aldığım hoyalar ( ' adet silver pink, 1 tane carnosa köklendirilmek için pet pardaklara dikildiler umarım tutarlar :)

ddmk
17-04-2012, 15:56
Aynı toplantıda hazan-z den gelen pasiflora o da köklenmek için bardakta.
Arkasından menekşeler onlarda maki01 den

ddmk
17-04-2012, 15:58
Adanatarımhane ni geçen hafta hediye ettiği 2 adet patlıcan, 2 adet salatalık ve 2 adet üzerleri meyveli ve çiçekli fidelerim.Kendisine burdan bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün patlıcanların saksıları değiştirilip daha büyük alana alınacak

ddmk
17-04-2012, 16:00
Biberlerim ne kadar güzeller değil mi

ddmk
17-04-2012, 16:01
Biber fideciklerim. Büyümüşler mi :))

ddmk
17-04-2012, 16:03
Biberlere devam, domates ve naneler

ddmk
17-04-2012, 16:04
Geçen hafta tamamen hasat edilen maydanoz büyüyor.
Zahterim, Kış kekiklerim ve ortasında deneme amaçlı 1 tane marul :)

ddmk
17-04-2012, 16:05
Balkonun genel görüntüsü

ddmk
17-04-2012, 16:06
Emre bu da salatalık tek yaprakta sıkıntı var işte böyle.
Salatalık fidesinin yanında reyhan ve fesleğen

almira
17-04-2012, 16:19
Yeni bitkileriniz hayırlı olsun. Güle güle büyütün. Maşallah; salatalıklar, biberler çok güzel.

ddmk
17-04-2012, 16:23
Yeni bitkileriniz hayırlı olsun. Güle güle büyütün. Maşallah; salatalıklar, biberler çok güzel.

Çok teşekkür ederim almira. Bu gidişli balkonum umduğumdan daha da çok yeşillenecek.(inşallah....)

Sakaki
17-04-2012, 16:43
Merhaba ddmk,

Balkon süper. Salatalık da sanki birşeyi fazla vermişiniz de kökte yanma mı olmuş ne?

ddmk
17-04-2012, 17:00
Merhaba ddmk,

Balkon süper. Salatalık da sanki birşeyi fazla vermişiniz de kökte yanma mı olmuş ne?

Gübreyi seviyor diye gübreyi çok verdim ama o saksıda 3 tane salatılık var. Aslında 2 idi sonradan bir davetsiz misafir geldi :)) diğerlerinde yok sadece 1 fide de var onunda tek yaprağında bakalım ne olacak .

Emre İlhan
17-04-2012, 18:01
Ablacım, bunu sana söylemek istemezdim ama bunun mildiyö olduğunu düşünüyorum. Yaprakların üzerinde ki sarı sarı lekeler sonradan bu hal alıyor ve yaprağı kurutuyor. Ama bu çok dirençli bir salatalık fidesiymiş. Şahsen benim geçen sene yetiştirdiklerim olsaydı şimdiye mahvolmuştu. Bende aynı problemleri yaşıyorum, bunun için ilaç alacağım. Benim salatalıklar henüz yeni çimlendiler, kotiledonları gelişiyor henüz. Gübre verirken yapraklarına sıçratmıyorsun değil mi ablacım?:)

284026
Kırmızıyla işaretlediğim sarı lekeler mildiyö. Daha sonra kahverengileşip yaprağı kurutuyorlar.

ddmk
17-04-2012, 18:24
Ablacım, bunu sana söylemek istemezdim ama bunun mildiyö olduğunu düşünüyorum. Yaprakların üzerinde ki sarı sarı lekeler sonradan bu hal alıyor ve yaprağı kurutuyor. Ama bu çok dirençli bir salatalık fidesiymiş. Şahsen benim geçen sene yetiştirdiklerim olsaydı şimdiye mahvolmuştu. Bende aynı problemleri yaşıyorum, bunun için ilaç alacağım. Benim salatalıklar henüz yeni çimlendiler, kotiledonları gelişiyor henüz. Gübre verirken yapraklarına sıçratmıyorsun değil mi ablacım?:)

284026
Kırmızıyla işaretlediğim sarı lekeler mildiyö. Daha sonra kahverengileşip yaprağı kurutuyorlar.

Sıçrıyo bazen emre....
Şimdi mantar ilaçlaması yaptım zaten her ihtimale karşın. Senin yorumu da görünce iyi ki yapmışım dedim :))) diğer yapraklar çok güzel yemyeşil. Peki bu yaprağı ve kotiledonları koparsam fideye zarar verirmiyim.

Emre İlhan
17-04-2012, 18:49
Ablacım kotiledon, üstteki çıkan 2 gerçek yaprağı besliyor. Yani kotiledonu koprınca o iki yaprak kurumuştu bende. Ama gene de sen bilirsin. Ben olsam ilaçlamayı yapar biraz daha beklerdim, az daha büyüyünce kopartırdım o yaprakları. Şunu hatırlatayım sana, mantar problemi olan bitkileri sabah ilaçlamanı öneririm. Çünkü; nem, mantarın gelişmesi için çok önemli bir faktör. Mantar sorunu olsun olmasın ben bitkilerin geceyi kuru geçirmesine dikkat ediyorum. Gübre konusunda yapraklara sıçratmamaya özen göster ablacım, yaprak gübresi haricindekiler bitkiyi yakar. Geçtiğimiz yıl ki mesajlarıma bakarsan güzelim fidelerimi gübreden yakmıştım. Bu arada çok güzel gidiyorsun, tebrik ederim. Tohum çimlendirme, fide yetiştirme konusunda çok yetenekli olduğunu düşünüyorum. Özellikle biber fidelerini ve maydanozlarını çok sevdim.:)

ddmk
17-04-2012, 19:23
Ablacım kotiledon, üstteki çıkan 2 gerçek yaprağı besliyor. Yani kotiledonu koprınca o iki yaprak kurumuştu bende. Ama gene de sen bilirsin. Ben olsam ilaçlamayı yapar biraz daha beklerdim, az daha büyüyünce kopartırdım o yaprakları. Şunu hatırlatayım sana, mantar problemi olan bitkileri sabah ilaçlamanı öneririm. Çünkü; nem, mantarın gelişmesi için çok önemli bir faktör. Mantar sorunu olsun olmasın ben bitkilerin geceyi kuru geçirmesine dikkat ediyorum. Gübre konusunda yapraklara sıçratmamaya özen göster ablacım, yaprak gübresi haricindekiler bitkiyi yakar. Geçtiğimiz yıl ki mesajlarıma bakarsan güzelim fidelerimi gübreden yakmıştım. Bu arada çok güzel gidiyorsun, tebrik ederim. Tohum çimlendirme, fide yetiştirme konusunda çok yetenekli olduğunu düşünüyorum. Özellikle biber fidelerini ve maydanozlarını çok sevdim.:)

Öncelikle teşekkür ederim Emreciğim,
Biraz beklemekten zarar gelmez tabi.... Sabah çok erken saatte yapmak lazım erken kalktığımda şirkete gidiyorum ilgilenemem...
Evdeysem de geç kalkıyorum çğlen sıcak saatte sulama bitkileri rahatsız eder diye 4-6 arası suluyorum. Bende

Gülsen
18-04-2012, 09:55
Sevgili ddmk balkonun çok güzel..çok güzelde yetiştirmişsin..patlıcanlarda çiçek bile var çok güzel ellerine sağlık

elifbilge
18-04-2012, 15:01
Çok güzeller maşallah bende en kısa zamanda foto eklemek istiyorum bakalım beğenecekmisiniz benim bitkilerimi:))) Tabi ki kızım izin verirse:)))

elifbilge
18-04-2012, 15:06
Sıçrıyo bazen emre....
Şimdi mantar ilaçlaması yaptım zaten her ihtimale karşın. Senin yorumu da görünce iyi ki yapmışım dedim :))) diğer yapraklar çok güzel yemyeşil. Peki bu yaprağı ve kotiledonları koparsam fideye zarar verirmiyim.

Yaprağı koparmanda fayda var canım eğer mantar falan ise bulaşıcı olabilir.Ben genelde bir bahçe makası yardımıyla kesiyorum bu tür vakalar ile karşılaştığımda.Normal makasta olabilir ****** :))

Cemil B.
18-04-2012, 15:14
süper süperrrr , Ellerinize saglık ,

ddmk
18-04-2012, 21:54
Yaprağı koparmanda fayda var canım eğer mantar falan ise bulaşıcı olabilir.Ben genelde bir bahçe makası yardımıyla kesiyorum bu tür vakalar ile karşılaştığımda.Normal makasta olabilir ****** :))

Canım 1-2 gün bekleyip öyle imha edeyim diyorum

ddmk
18-04-2012, 21:54
Çok güzeller maşallah bende en kısa zamanda foto eklemek istiyorum bakalım beğenecekmisiniz benim bitkilerimi:))) Tabi ki kızım izin verirse:)))

Ben çok merak ediyorum zaten senin balkon ve bahçeni

ddmk
18-04-2012, 21:55
süper süperrrr , Ellerinize saglık ,

Teşekkür ederim Cemil B.:)

ddmk
18-04-2012, 21:56
Sevgili ddmk balkonun çok güzel..çok güzelde yetiştirmişsin..patlıcanlarda çiçek bile var çok güzel ellerine sağlık

Hemşerim bir gün gel güzelliklerin içinde kahve içelim;)

peyyide
18-04-2012, 22:08
Sevgili ddmk,
Herşey çok güzel. Mutlulukla yetiştir sebzelerini, çiçeklerini:)

ddmk
18-04-2012, 22:10
Sevgili ddmk,
Herşey çok güzel. Mutlulukla yetiştir sebzelerini, çiçeklerini:)

Teşekkür ederim peyyide ama rüzgar işi biraz bozdu...
Saçları dağıldı boyunları büküldü :(

Sakaki
18-04-2012, 22:13
Şu anda da felaket bir fırtına var, balkonda uçabilecek nesnelere aman dikkat!

peyyide
18-04-2012, 22:17
Gerçekten çok şiddetli rüzgar var Adana'da. Umarım çok zarar vermez.

ddmk
18-04-2012, 22:44
Gerçekten çok şiddetli rüzgar var Adana'da. Umarım çok zarar vermez.

bende öyle umuyorum 68km/s rüzgar hızı:(

maki01
19-04-2012, 00:26
Biberlerin ne güzel gelişmiş öyle , benimkiler gördüğün fide boyutunda hala.

Nane, domates , maydanoz ne ararsan var. Kısır için dışardan bir şey almak gerekmeyecek sevgili ddmk, önce kısır yiyelim , sonra kahvelerimizi içeriz :)

Bu arada fırtına çok şiddetli, balkonda askıda olan tüm saksıları yer indirip, en az etkilenecekleri yerlere çektim. Tüm Türkiye'yi etkisi altına aldığını söyleniyor. En az hasarla atlatmayı diliyorum.

Sevgiler

Gülsen
19-04-2012, 06:32
Hemşerim bir gün gel güzelliklerin içinde kahve içelim;)

Teşekkür ederim.Herşey kısmet hemşerim .. hani kahvede çok güzel gider yani orada;)

Hemşerim istersen sana endivyen fidesi getirebilirim memleketten sende yok galiba kısırla güzel gider ;)

ddmk
19-04-2012, 11:52
Teşekkür ederim.Herşey kısmet hemşerim .. hani kahvede çok güzel gider yani orada;)

Hemşerim istersen sana endivyen fidesi getirebilirim memleketten sende yok galiba kısırla güzel gider ;)

Canım ben, bende olmayan hiçbir fideye hayır demem :)));) benim balkonda da endivyen yok malum :))))

ddmk
19-04-2012, 11:57
Biberlerin ne güzel gelişmiş öyle , benimkiler gördüğün fide boyutunda hala.

Nane, domates , maydanoz ne ararsan var. Kısır için dışardan bir şey almak gerekmeyecek sevgili ddmk, önce kısır yiyelim , sonra kahvelerimizi içeriz :)

Bu arada fırtına çok şiddetli, balkonda askıda olan tüm saksıları yer indirip, en az etkilenecekleri yerlere çektim. Tüm Türkiye'yi etkisi altına aldığını söyleniyor. En az hasarla atlatmayı diliyorum.

Sevgiler

Ablacığım benim balkon zaten hep rüzgarlı ama dün çok kötüydü. Hoş hala rüzgarlı
salatalık fidesinden biri boynunu bükmüştü ama şimdi biraz başını doğrultmuş. Ama hala korunaklı duruyor yerine almadım. Zahterlerimin saçları çok dağıldı ama sıkıntı yok.
Evet kısırlık herşey mevcut biz mehmetle 1 defa az malzemeli olsada ( domates salatalık, biber eksik ) yapıp yedik ama o az malzeme bile çok lezzet vermişti. Unutmadan birde patates salatası yaptık, Arada da kopartıp salatalarımıza lezzet veriyoruz. Mesela annemler geldiğinde onlara adını bile bilmedikleri zahteri değişik yerlerde kullanıp tatlandırdım.
1 günde gelin beraber kısır yapıp yiyelim gerçekten... Sizlerin sohbetiyle daha da lezzetli olur kısır

Emre İlhan
19-04-2012, 14:43
Şimdi sizlere olumlu bir yorum yapayımda rahatlayın biraz. :D Evet, fazla rüzgar bitkilere zarar verebilir ama sebzeler için konuşuyorum, rüzgârlı havada devrilmemek için gövdelerini daha da kalınlaştırıyorlar. Yani rüzgâr daha kuvvetli sebzelere sahip olmamızı sağlıyor. Güzel bir yaz olacak, çok ümitliyim.:)

ddmk
19-04-2012, 14:54
Şimdi sizlere olumlu bir yorum yapayımda rahatlayın biraz. :D Evet, fazla rüzgar bitkilere zarar verebilir ama sebzeler için konuşuyorum, rüzgârlı havada devrilmemek için gövdelerini daha da kalınlaştırıyorlar. Yani rüzgâr daha kuvvetli sebzelere sahip olmamızı sağlıyor. Güzel bir yaz olacak, çok ümitliyim.:)

Valla emre ben riske atamadım bazılarını içeri aldım bira önce

nardane
19-04-2012, 14:55
Sevgili ddmk , maşallah diyeyim salatalıklar ,patlıcanlar ,biberler nasıl güzel olmuşlar.
Ellerinize sağlık.
Haftasonu annemlere Adana'ya gittiğimde komşularında gördüm , fideleri kocamandı.
Adana' nın iklimide etkili , sizlerinde emeğiyle harikalar.

ddmk
19-04-2012, 15:09
Sevgili ddmk , maşallah diyeyim salatalıklar ,patlıcanlar ,biberler nasıl güzel olmuşlar.
Ellerinize sağlık.
Haftasonu annemlere Adana'ya gittiğimde komşularında gördüm , fideleri kocamandı.
Adana' nın iklimide etkili , sizlerinde emeğiyle harikalar.

İklim bize erkencilik fırsatı veriyor Sn nardane. Benimkiler başkalarının fidelerinin yanında daha küçükler bile :))

Cemil B.
21-04-2012, 13:57
bende zahter istiyorum :))

maki01
21-04-2012, 14:23
Zahteri kekiğin bir türü olarak biliyorum. Farklı mı?

ddmk
21-04-2012, 15:19

Evet ablacığım kekiğin bir türü. Daha keskin aromalı, bir kekik

ddmk
21-04-2012, 15:21
bende zahter istiyorum :))

Cemil B. çok kişiye söz verdim ama rüzgar sonrası kendini toparlayamayan çok dal hala toprak üzerinde eğer kendilerine gelmeye başlarlarsa, doğrulsunlar ****** gönderirim

Emre İlhan
21-04-2012, 17:58
Zahter, sabahları zeytinyağı + ekmekle iyi gidiyor.:)

Cemil B.
21-04-2012, 21:03

Aynen bende öle biliyorum , dağkekiği diye biliyorum

Cemil B.
21-04-2012, 21:07
Cemil B. çok kişiye söz verdim ama rüzgar sonrası kendini toparlayamayan çok dal hala toprak üzerinde eğer kendilerine gelmeye başlarlarsa, doğrulsunlar ****** gönderirim

sizin canınız sagolsun , hayırlısı tabi dogrulsunlar , kendilerine gelsinler önce bir.

Emre İlhan
22-04-2012, 08:39
Zahterin çok rağbet gördü ddmk ablacım. Zannedersem forumda senden başka yetiştiren olmamış.:)

ddmk
22-04-2012, 11:16
Zahterin çok rağbet gördü ddmk ablacım. Zannedersem forumda senden başka yetiştiren olmamış.:)

Canım birde Sarin abi benden sonra yetiştirmeye başladı

ddmk
22-04-2012, 11:18
Zahter, sabahları zeytinyağı + ekmekle iyi gidiyor.:)

Emre domatesin üzerine zeytinyağ, nar ekşisi gezdirip üzerinede zahter yaprakları serpiyorum. Zaten anında mutfağı zahter kokusu kaplıyor

Cemil B.
23-04-2012, 09:03
Emre domatesin üzerine zeytinyağ, nar ekşisi gezdirip üzerinede zahter yaprakları serpiyorum. Zaten anında mutfağı zahter kokusu kaplıyor

ben domatese nar eksisini yakıstıramıyorum tad olarak , ama roka, marul salatalarında nar eksisi olmadan olmaz diyorum kesinlikle ,

ahhh ahhhhh birde zahterimiz olsa onunda bir tadına baksakk ahh ahhh :)))))

toprak
23-04-2012, 20:05
Şanslı Adana'lılar.
Biz ancak bir iki haftadır güneşin tadını çıkarbiliyoruz.
Ancak filizlerimiz çıkıyor.

ddmk
24-04-2012, 00:46
Şanslı Adana'lılar.
Biz ancak bir iki haftadır güneşin tadını çıkarbiliyoruz.
Ancak filizlerimiz çıkıyor.

Biz 1-2 aydır güneşin tadını çıkarıyoruz:)) Ama emin olun temmuz agustos için hiç şanslı değiliz :)

Cemil B.
25-04-2012, 08:54
benim yeni çıkan rokalar gecen gun camın onunde gunesten haslanmıs yere yapısmıslar resmen, 8-10 adeti saglam kalmıs
suyu verdim ama canlanmadılar, bakalım eger bir iki gun daha hareket olmazsa cekip alacagım topraktan. güneş bazen fazlada gelebiliyor, herkes bolgesinin sartlarına gore koruma onlemleri almalı bence.

Gülsen
28-04-2012, 13:31
Canım bu hafta köye gidiyorum Allahın izniyle senin endivyen fideleri getirmeye çalışacağım... olmadı tohumunu ;) dönünce ben seni ararım.Fazla tohum bulursam toplantıda diğer arkadaşlara da dağıtabilirim..Bakalım komşulara bi yoklama çekecez...

ddmk
03-05-2012, 15:55
Canım bu hafta köye gidiyorum Allahın izniyle senin endivyen fideleri getirmeye çalışacağım... olmadı tohumunu ;) dönünce ben seni ararım.Fazla tohum bulursam toplantıda diğer arkadaşlara da dağıtabilirim..Bakalım komşulara bi yoklama çekecez...

Canım ben 1 haftadır yoktum yeni gördüm mesajını gelince haber verirsin :)))

ddmk
04-05-2012, 11:15
Urfa balıklı gölde karşılaştığım çok güzel bir ağaçtı bu resimdeki de dikenli çiçeği ne olduğunu bilen var mı internette araştırdım ama bulamadım. Çok güzel bir ağaçtı

Emre İlhan
04-05-2012, 11:31
Fırça çalısı (Callistemon sp.) :)

Cemil B.
04-05-2012, 12:00
Urfa balıklı gölde karşılaştığım çok güzel bir ağaçtı bu resimdeki de dikenli çiçeği ne olduğunu bilen var mı internette araştırdım ama bulamadım. Çok güzel bir ağaçtı

Çok Hoş Gözüküyor , katılıyorum size.
hemen bir fide , bir çelik , bir tohum kapsaydınız ,
hicbirini bulamadıysanız oldugu gibi çiçegi kapsaydınız.

elifnaz
04-05-2012, 12:20
Fırça çalısı bu mevsimde çelikten tutarmı acaba?

canannuman
04-05-2012, 12:46
Elinize sağlık hemen herşeyi tohumdan yetiştirmişsiniz. Emek daha büyük oluyor ****** meyvada daha kıymetli. Umarım bol ürün alırsınız.
Çeşitlerinizin artacağına eminim bende her sene temel olan domat, biber maydanoz gibi başlıyorum sonra bir bakıyorum kekik, nane koleksiyoneri gibi olmuşum. Kolay gelsin.

ddmk
04-05-2012, 22:23
Çok Hoş Gözüküyor , katılıyorum size.
hemen bir fide , bir çelik , bir tohum kapsaydınız ,
hicbirini bulamadıysanız oldugu gibi çiçegi kapsaydınız.

Tutmaz diye almadım valla :)))

Emre İlhan
08-05-2012, 21:46
Birkaç yıl önce fırça çalısını çelikten yetiştirmeyi denemiştim ama beceremedim. Bence diğer yöntemleri denemek lazım. Üzerlerinde tohumları var mesela.:)

ddmk
13-05-2012, 18:11
resimle ilgilenemedim ama balkonumdaki genel gelişmeyi aktarayım. Domateslerim küçücük olmaya başladı, Bazı biberlerimden aralıklarla hasat ediyorum. Kornişonların hasadına az kaldı gibi gözüküyor, 6-7 adet salatalık yedim, 2 kök üzerinde 10 dan fazla patlıcan var, nane maydanoz, dereotu sürekli yiyorum, zahterlerim son fırtınada boyunlarını büktüler ve hala kendilerini toparlayamadılar, biberlerin çoğu ya çiçek açtı **** tomurcukta, vakit bulunca resimleyeceğim...

ddmk
13-05-2012, 18:32
Önce patlıcanım ve bir yorum yapın bakalım 3 gündür bu patlıcanın yaprakları böyle sizce neden. Diğer patlıcanım çok sağlıklı ( şeytan kulağına kurşun :) )

ddmk
13-05-2012, 18:33
Salatalıklar

ddmk
13-05-2012, 18:34
1 tane kornişon ve ardından domatesler

serkan_istanbul
13-05-2012, 18:35
Maşallah ellerinize sağlık. Patlıcanı acaba çok sulamış olabilirmişiniz. Veya fazla gübrede yakmış olabilir.

ddmk
13-05-2012, 18:36
1. resme dikkatli bakarsanız domatesim dipten sürgün verdi :)

ddmk
13-05-2012, 18:38
Balkonumdaki 7 cins biberden sadece 2 si. 1 den zaten biber alıyorum bunlarda verecek yakında :))

serkan_istanbul
13-05-2012, 18:38
Ben domateslerden aldığım koltuk dediğimiz yandalları toprağa sokuşturuyorum oda gayet güzel gelişiyo benden söylemesi. Birde salatalık çok güneşte kavruluyo haberiniz olsun.

ddmk
13-05-2012, 18:39
Maşallah ellerinize sağlık. Patlıcanı acaba çok sulamış olabilirmişiniz. Veya fazla gübrede yakmış olabilir.

Diğer kökte aynı saksıda büyük bir saksı aşağı yukarı 40 lt. Diğerinde bir şey yok ama düşününce çok sulama olmuş olabilir çünkü acaba ilk bu görüntüyü gördüğümde susuz kalmış diye yetrince su verdim. Nasıl toparlarım bu fideyi

ddmk
13-05-2012, 18:40
Ben domateslerden aldığım koltuk dediğimiz yandalları toprağa sokuşturuyorum oda gayet güzel gelişiyo benden söylemesi. Birde salatalık çok güneşte kavruluyo haberiniz olsun.

Bende 2 koltuğu toprağa gömdüm :) 2 gün önce

serkan_istanbul
13-05-2012, 19:03
Fide derken artık maşallah kocaman adam olmuş öncelikle patlıcanın olgunlaşmış meyvelerini toplayın. Sulamayı azaltın. Birde üzüleceksiniz ama çürüdüyse kökleri zor kurtulması bende gecen sene çok sulamadan kaybettim bir kök patlıcanı üstelik 3 kök aynı saksıdaydı. sevgiler.meyveleri ve büyük yaprakların birazını alın üzerinden suyu azaltın kuruyuncaya kadarda sulamayın. Bu arada koltuklar sudada kökleniyo ben denedim.

Emre İlhan
13-05-2012, 22:11
ddmk ablacım; sana baştan söyleyeyim, artık şu fide tabirini bırakalım. Çünkü; artık bitkilerin fidelikten çıktı ve olgunluğa erişiyorlar. Torfta sebze yetiştirmek çok zordur. Çok başarılısın tebrik ederim:)

Patlıcanı ise su kesmiş gibi görünüyor. Fazla sulama yapınca bitkinin kökü boğulup oksijensiz kalıyor ve şoka giriyor.

Sana tavsiyem, o patlıcanın toprağını havalandır ablacım. Yani bir bıçak yardımıyla 2 cm kadar toprağın her tarafını karıştır. Böylelikle kökler az da olsa havalanmış olacaklar.

Bunu yaptıktan sonra artık gerisi Allah'a kalmış. Ne olur bilemem, inşallah kurtarırsın. :(

Birde, saksının altında delikler var değil mi? Yani fazla su tahliye oluyor mu?

Torfta bitki yetiştirmek işte böyle birtakım problemlere yol açabiliyor. Gerçi normal toprakta da fazla sulama yapsak aynı sorunla karşılaşırız ama toprakta susuz kalan bitkinin şoka girme olasılığı daha düşük.

Torfun sulamasına çok dikkât etmek lazım. Suyu ne fazla kaçırmalıyız, ne de fazla kurutmalıyız. Hep arası olmalı yani nemli.

Salatalıklar ise; malesef bende de aynı problemler var. Özellikle mantar hastalıkları çok var. Bakırlı preparat + sulandırılabilir kükürt ile ilaçlıyorum.

İlacın üzerinde 15 günde bir yeter yazıyordu. Güvendim ve 15 günde bir ilaçma yaptım. Ama yetmedi. Artık mantarı kurutmak için 2 güne bir ilaçlama yapıyorum.

O büyük salatalıkların bazı yaprakları(daha eski olanlar) problemli gibi. Sen mantar için ilaçlamayı hiç ihmâl etme.

Salatalıkların meyvelerinin sararıp dökülmesi ise meyve tutamamasından kaynaklanıyor. Bunun sebebi ise besin eksikliği ya da sulama problemi.

Dediğim gibi sulamaya çok dikkât etmelisin. Torf hep nemli olacak ama ıslak olmayacak.

Biberlerin çok güzeller, maşallah:)

En kısa sürede bende fotoğrafları çekeceğim, görürsünüz.

Bu arada gübreleme yapıyor musun?

Cemil B.
14-05-2012, 08:40
çok güzeller maşaallah ,

ben domatesteki çıkan koltukları koparıp en ufak haldeyken kenarda bosta duran topraga atıyorum , aynı sekilde rokadan veya çilekten kuruyan yaprakları falanda o toprakla karıstırıyorum , yani çöp gibi ama çöpe atmıyorumda gübre olsun diye topraga gömüyorum.

bilseydim koltuk yapraklarını suda kçklendirip tekrar topraga dikerdim.

İnşallah bende domatesimden meyve görürüm,

sn. ddmk , halen torf içindeyseler , kompostlu veya gübreli bahçe topragında degillerse , gübre şerbeti yapın bence, ve ara sıra onunla sulayın, ben torf içindeki sebzelerime(maydonoz, dereotu , roka ..) öyle yapıyorum.

elifbilge
14-05-2012, 08:49
MAşallah çok güzeller benim balkonumdaki bütün bitkiler tuhaflaştı.Bahçedeki ihlamur ağacının tozları mahvetti.Ihlamur mantar olmuş benim bitkilerimi çok kötü yaptı bazı bitkilerimi bahçeye alıp kurtardım ama bir çoğu kendinden geçti.Maşallah canım seninkilere Allah nazarlardan korusun...

ddmk
14-05-2012, 11:08
MAşallah çok güzeller benim balkonumdaki bütün bitkiler tuhaflaştı.Bahçedeki ihlamur ağacının tozları mahvetti.Ihlamur mantar olmuş benim bitkilerimi çok kötü yaptı bazı bitkilerimi bahçeye alıp kurtardım ama bir çoğu kendinden geçti.Maşallah canım seninkilere Allah nazarlardan korusun...

Ama zahter ve patlıcan kurtulmayacak gibi elif

ddmk
14-05-2012, 11:10
çok güzeller maşaallah ,

ben domatesteki çıkan koltukları koparıp en ufak haldeyken kenarda bosta duran topraga atıyorum , aynı sekilde rokadan veya çilekten kuruyan yaprakları falanda o toprakla karıstırıyorum , yani çöp gibi ama çöpe atmıyorumda gübre olsun diye topraga gömüyorum.

bilseydim koltuk yapraklarını suda kçklendirip tekrar topraga dikerdim.

İnşallah bende domatesimden meyve görürüm,

sn. ddmk , halen torf içindeyseler , kompostlu veya gübreli bahçe topragında degillerse , gübre şerbeti yapın bence, ve ara sıra onunla sulayın, ben torf içindeki sebzelerime(maydonoz, dereotu , roka ..) öyle yapıyorum.

Hayır cemil b. torf içinde değiller ama yinede evde kendi yaptığım enzimi veriyorum arada da siteden Kudret beyin besin eriğinden veriyorum

ddmk
14-05-2012, 11:13
ddmk ablacım; sana baştan söyleyeyim, artık şu fide tabirini bırakalım. Çünkü; artık bitkilerin fidelikten çıktı ve olgunluğa erişiyorlar. Torfta sebze yetiştirmek çok zordur. Çok başarılısın tebrik ederim:)

Patlıcanı ise su kesmiş gibi görünüyor. Fazla sulama yapınca bitkinin kökü boğulup oksijensiz kalıyor ve şoka giriyor.

Sana tavsiyem, o patlıcanın toprağını havalandır ablacım. Yani bir bıçak yardımıyla 2 cm kadar toprağın her tarafını karıştır. Böylelikle kökler az da olsa havalanmış olacaklar.

Bunu yaptıktan sonra artık gerisi Allah'a kalmış. Ne olur bilemem, inşallah kurtarırsın. :(

Birde, saksının altında delikler var değil mi? Yani fazla su tahliye oluyor mu?

Torfta bitki yetiştirmek işte böyle birtakım problemlere yol açabiliyor. Gerçi normal toprakta da fazla sulama yapsak aynı sorunla karşılaşırız ama toprakta susuz kalan bitkinin şoka girme olasılığı daha düşük.

Torfun sulamasına çok dikkât etmek lazım. Suyu ne fazla kaçırmalıyız, ne de fazla kurutmalıyız. Hep arası olmalı yani nemli.

Salatalıklar ise; malesef bende de aynı problemler var. Özellikle mantar hastalıkları çok var. Bakırlı preparat + sulandırılabilir kükürt ile ilaçlıyorum.

İlacın üzerinde 15 günde bir yeter yazıyordu. Güvendim ve 15 günde bir ilaçma yaptım. Ama yetmedi. Artık mantarı kurutmak için 2 güne bir ilaçlama yapıyorum.

O büyük salatalıkların bazı yaprakları(daha eski olanlar) problemli gibi. Sen mantar için ilaçlamayı hiç ihmâl etme.

Salatalıkların meyvelerinin sararıp dökülmesi ise meyve tutamamasından kaynaklanıyor. Bunun sebebi ise besin eksikliği ya da sulama problemi.

Dediğim gibi sulamaya çok dikkât etmelisin. Torf hep nemli olacak ama ıslak olmayacak.

Biberlerin çok güzeller, maşallah:)

En kısa sürede bende fotoğrafları çekeceğim, görürsünüz.

Bu arada gübreleme yapıyor musun?

Ablacığım torfta değiller içlerinde torf ta var saksının ama az oranda geri kalanı hazır satılan gübreli topraklardan gübre değilde besin eriği veriyorum.
Altlarında yeterince drenaj deliği var hatta balkonda su giderine yakın bir yerde altına kap bile koymadım ordan akıp gidiyor fazla su. Toprağın üzeri kuruyor diye suyu fazla vermiştim birde geçen hafta burda çok yağmur yağdı ama dediğim gibi drenaj da iyi :( anlamadım ben bu işi

Sakaki
14-05-2012, 11:33
Sevgili ddmk

Yaprakları sorunlu olan patlıcanının kökünde çürüme var büyük olasılıkla! Kökünde çürüme olan bitkiye besin ve sıvı veya su vermeye devam etmek sorunu daha kötü hale getirir malesef. Çünkü çürümeyle beslenen mikroorganizmaları beslemiş ve kökün hava almasına engel olmuş olursunuz :)
Tavsiyem: Onu ayrı bir saksıya alın ve sulamayı kesin, aynı zamanda ölen yaprakları kesip alın (Patlıcanları da toplayıp türlü yapın bu arada) :D
Eğer kökünde halen çürümemiş bir kısım kalmışsa, toprağın kurumasıyla birlikte yaprakları aldığın yerden filiz verme şansı belki olabilir (az da olsa)

Sadece onda olmasını garipsesen de olabiliyor böyle durumlar. Birçok etken olabilir, fotoğraftan bilmek imkansız :)
Diğer sağlıklı patlıcanların aynı derde yakalanmaması için sulamayı azaltmanı tavsiye ederim.
Patlıcanların yaprakları susuzluktan -aynı kökte çürüme var gibi- bitap düşse de korkma, patlıcan sıcağa dayanıklıdır, yaprakları ve gövdesi buna göre tasarlanmıştir incelersen. :)

Sevgi ve saygılarımla

ddmk
14-05-2012, 14:48
Sevgili ddmk

Yaprakları sorunlu olan patlıcanının kökünde çürüme var büyük olasılıkla! Kökünde çürüme olan bitkiye besin ve sıvı veya su vermeye devam etmek sorunu daha kötü hale getirir malesef. Çünkü çürümeyle beslenen mikroorganizmaları beslemiş ve kökün hava almasına engel olmuş olursunuz :)
Tavsiyem: Onu ayrı bir saksıya alın ve sulamayı kesin, aynı zamanda ölen yaprakları kesip alın (Patlıcanları da toplayıp türlü yapın bu arada) :D
Eğer kökünde halen çürümemiş bir kısım kalmışsa, toprağın kurumasıyla birlikte yaprakları aldığın yerden filiz verme şansı belki olabilir (az da olsa)

Sadece onda olmasını garipsesen de olabiliyor böyle durumlar. Birçok etken olabilir, fotoğraftan bilmek imkansız :)
Diğer sağlıklı patlıcanların aynı derde yakalanmaması için sulamayı azaltmanı tavsiye ederim.
Patlıcanların yaprakları susuzluktan -aynı kökte çürüme var gibi- bitap düşse de korkma, patlıcan sıcağa dayanıklıdır, yaprakları ve gövdesi buna göre tasarlanmıştir incelersen. :)

Sevgi ve saygılarımla

Bende bekleyim küçük olan patlıcanlar büyüsün sonra o kökü çıkarayım diye düşünüyordum küçücük patlıcanlar var onlara nasıl kıyayım ki :(

Sakaki
14-05-2012, 14:53
Bende bekleyim küçük olan patlıcanlar büyüsün sonra o kökü çıkarayım diye düşünüyordum küçücük patlıcanlar var onlara nasıl kıyayım ki :(

Eeee yani, ne yardan ne serden... dedikleri bu olsa gerek :)
Bir patlıcan için bitkinin tamamını feda edecekseniz neden olmasın :D

Safranlı
14-05-2012, 15:53
Bu patlıcanın suyu hiç drene olamıyorsa sudan olabilir
ancak az da olsa su dışarı çıkabiliyor ise su dan olmaz diye düşünüyorum.

ddmk
14-05-2012, 16:15
Bu patlıcanın suyu hiç drene olamıyorsa sudan olabilir
ancak az da olsa su dışarı çıkabiliyor ise su dan olmaz diye düşünüyorum.

Drenaj çok iyi sayın safranlı

ddmk
14-05-2012, 16:16
Eeee yani, ne yardan ne serden... dedikleri bu olsa gerek :)
Bir patlıcan için bitkinin tamamını feda edecekseniz neden olmasın :D

1 tane değilki 5 tane var :(

peyyide
14-05-2012, 17:32
Sevgili Ddmk,
Sebzelerin çok güzel görünüyor. Ne zaman büyüttün bunları bu kadar, ne yaptıysan bana da anlat arkadaşım:)
Benimkilerden daha tık yok. Bir ikisinden çiçek var o kadar:(

ddmk
15-05-2012, 18:43
Sevgili Ddmk,
Sebzelerin çok güzel görünüyor. Ne zaman büyüttün bunları bu kadar, ne yaptıysan bana da anlat arkadaşım:)
Benimkilerden daha tık yok. Bir ikisinden çiçek var o kadar:(

Arkadaşım tek özel olarak yaptığım şey sana da tarifini verdiğim enzim

aylinki
15-05-2012, 20:38
Merhabalar,hoşgeldiniz.... bu kocaman balkonda neler yapılır neler... Zevkle izliyor olacağım kendi adıma. Kolay gelsin güzel arkadaşımız...

peyyide
15-05-2012, 21:47
Arkadaşım tek özel olarak yaptığım şey sana da tarifini verdiğim enzim

Hım. Anladım :D

Mepring
06-06-2012, 22:56
Ben anlamıyorum arkadaş :) Akşam eve geliyorum Dün akşam gördüğüm bitkiler gitmiş yerine daha olgunları gelmiş :) ddmk babamızın rahatsızlığı nedeni ile gittiği sürede evde tek başıma ben bakmıştım ama gel gör ki ben bakarken hepsi solma moduna girdi :) ninnimi söylüyorsun ne yapıyorsun ddmk :)

ddmk
07-06-2012, 12:28
sadece onları seviyorum :)

ddmk
07-06-2012, 13:16
Genel olarak 15 günlük evden ayrılışımda eşime (mepring) emanet ettiğim yavrucuklarım geldiğimde keyifsizlerdi. Gelişmeleri gruplayalım salatalıklarım mantara maruz kalmışlar şuan onla uğraşıyorum. Domatesin 1 saksısında oldukça çok karınca mevcut ama bitkide sıkıntı yok. Fırtına sonrası kendine gelemeyen boynu bükük cılız zahterlerim tohum verecek galiba çiçeklendi. Öyle olmaza üzülürdüm çünkü tüm tohumlarımı ekmiştim. Çeşit çeşit biberlerim oluşuyor. Nane, maydanoz iyi durumda

ddmk
07-06-2012, 13:18
Yine bir kısım bitkilerimi fotografladım

ddmk
07-06-2012, 13:19
Kendini toplayamayan zahterimin çiçeklerinden tohum elde edebilirsem zahtersiz kalmayacağım inşallah

ddmk
16-06-2012, 12:18
Adana ölçülen 51 hissedilen kaç bilmiyorum dün ölçülen 44 hissedilen 51 di bugunde 55- 56 hissediyoruzdur. Biz hallediyoruz da bitkiler boyunlarını büktü :(

Ekrem Uslu
16-06-2012, 13:40
Resmen haşlanıyoruz.

ddmk
16-06-2012, 13:49
Resmen haşlanıyoruz.

Kesinlikle öyle birde sıcaktan kaçan sinekler balkonuma ve sebzelerin arasına doluştu 2 gündür...

alacakaranlik
22-07-2012, 14:41
sayın ddmk facebook taki profil resminize bir ablem yapıp eklemeniz daha güzel olabilir

ddmk
10-03-2013, 17:35
Yeni sezon açıldı. Neler ektim ; maydanoz, dere otu, bir kaç çeşit fesleğen, yıldız çadırı.
Geçen sene diktiğim naneler uyanmaya başladı.
Bu hafta içinde de domatesleri ekerim bakalım bu sene nasıl geçecek

Hülyab
10-03-2013, 21:32
sevgili ddmk öncelikte tebrik ediyorum sebzeleriniz çook güzel görünüyorlar ilk sayfanıza bakıp sonrada son sayfaya bakınca emeklerinizin sonucunu çok güzel aldığınızı görülüyor. Bende şimdi balkonumda geçen kış tohumdan ektiğim marullarım ve havuçlarımı tüketmeye başladım. Yeni tohumlarını ektiğim domates, biber ve salatalıklarımında bir an önce olması için sabırsızlanıyorum sizin sebzelerinizin gelişimini görüce dahada iştahım kabardı :) Bereketli hasatlar dilerim darısı başıma :)

ddmk
10-03-2013, 23:49
geçen sene hasat çok iyiydi bakalım bu sene nasıl olacak :)

Hülyab
11-03-2013, 08:10
bol bereketli olur inşallah :)

ddmk
11-03-2013, 14:10
bol bereketli olur inşallah :)

İnşallah ...:)

ddmk
15-03-2013, 20:16
Bahar geldi Beni heyecan basti bu sene sebze yaninda cicekte istiyorum. Sarkan cicekler falan.. Sevgili doga dostu arkadaslarim balkonum ruzgarli ve adana cok sicak bu kosullara hangi cicekleri onerirsiniz

h_dogan
15-03-2013, 20:46
Bir sarılacak olan benden. :D
Sardunya, Aoenium, Portulacaria afra bakımı kolay olanlardan. Sizin istediğiniz hangi bitkiler ona göre söyleyelim olur mu olmaz mı . ;)

ddmk
15-03-2013, 22:32
Sarilici sarkan ozellikle bu ikisi AMA her turlu oneriye acigim

ddmk
15-03-2013, 22:33
Sardunya col yaprak dokuyor komsularla bozusurum

ddmk
07-04-2013, 17:56
Merhaba arkadaşlar bu sene sezona geç kaldım. Ama nihayet açılışı yapabildim:)

Şuan çok eksik olmasına karşın biraz da olsa renklenmeye başladı balkonum.
Şuan balkonumda maydanoz, nane, selluka (2 fide) Yıldız çadırı, sarı ve kırmızı ampül domates, biber, şebboy fideleri, rozet çiçeği ( tohumdan ama büyüyeceğine dair şüphelerim var) ballıca , 2 tür hoya bulunmakta.
İşte resimler

ddmk
07-04-2013, 18:00
Resimlere devam

ddmk
07-04-2013, 18:05
Kaldığımız yerden devam

ddmk
07-04-2013, 18:06
Şimdilik bukadar

banusemiha
07-04-2013, 19:05
Bahar geldi Beni heyecan basti bu sene sebze yaninda cicekte istiyorum. Sarkan cicekler falan.. Sevgili doga dostu arkadaslarim balkonum ruzgarli ve adana cok sicak bu kosullara hangi cicekleri onerirsiniz

Ben ipek çiçeğini öneririm.. sıcağa oldukça dayanıklı ve sıcağı sever..Fakat bahsettiğim İstanbul sıcağı Adana sıcağında olur mu bilmem..

ddmk
07-04-2013, 19:26
Ben ipek çiçeğini öneririm.. sıcağa oldukça dayanıklı ve sıcağı sever..Fakat bahsettiğim İstanbul sıcağı Adana sıcağında olur mu bilmem..

Geçen sene vardı ipek çiçeğim evet dayanıyor Sn banusemiha bu sene de istedim ama evimin yakınındaki fidanlıkta yoktu. Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta başka bir yere gideceğim

banusemiha
08-04-2013, 07:43
Geçen sene vardı ipek çiçeğim evet dayanıyor Sn banusemiha bu sene de istedim ama evimin yakınındaki fidanlıkta yoktu. Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta başka bir yere gideceğim

Tohumun alıp ekmenizi tavsiye ederim. Çok çabuk gelişiyor.. Büyümesini izlemek daha da zevkli..Renkler de sürpriz oluyor..

h_dogan
08-04-2013, 09:32
Biberleri ve domatesleri diktiğiniz saksılar büyük değilse onları ayırın fazla gelir o fideler. Armut çeriler sırık onlara destek koyacaksınız ileride.

ddmk
08-04-2013, 11:49
Biberleri ve domatesleri diktiğiniz saksılar büyük değilse onları ayırın fazla gelir o fideler. Armut çeriler sırık onlara destek koyacaksınız ileride.

Merhaba h_dogan öncelikle tekrardan fideler için teşekkür ediyorum saksılar küçük ama kökleri ayıramadığım için mecburen aynı saksıya ektim . Büyük saksı yoktu elimde bunu şaşırtma gibi düşündüm ve en kısa zamanda büyük saksılar alıp onlara geçireceğim. Büyük saksıları sarmaşıklara kullandım :)

Bu arada sellukaların toprakları dağıldı umarım sıkıntı yaratmazlar. Şuan bir sorun yok gibi görünüyor ama bakalım sonuç ne olacak

h_dogan
08-04-2013, 12:28
Tam güneş almayan bir yerde dursunlar sorun olmaz sellukalarda. Ben de birkaç tane saksıya diktim toprakları dağıldı ama yaprakları solmadı demek ki sorun yok. :D
Sebze fidelerini bence 2. kez şaşırtmaya gerek yok. Direk büyük saksıya dikin gitsin. ;)

ddmk
08-04-2013, 12:34
Şuan burası çok rüzgarlı hemen pet şişe ile üzerlerine geçici bir sera yaptım yavrucaklar dayanamazdı yoksa :)

nkutsay
08-04-2013, 16:51
2013 bol bol bereket getirsin balkonunuza. Ben de domates ve salatalik fidelerini sasirttim. Biberleri yeniden ektim. bakalim sezona yetisecek mi?

Gecen seneyi heyecanla okudum. Bu sene hasadi da fotograflayin lutfen :))

serkan_istanbul
08-04-2013, 16:57
saksıları toprakla doldurmanızı tavsiye ediyorum bazılarında eksik var. güle güle büyüsünler.

ddmk
08-04-2013, 17:02
domateslerde eksiklik onlarda büyük saksıya geçeceği için sorun etmedim

ddmk
08-04-2013, 18:03
2013 bol bol bereket getirsin balkonunuza. Ben de domates ve salatalik fidelerini sasirttim. Biberleri yeniden ektim. bakalim sezona yetisecek mi?

Gecen seneyi heyecanla okudum. Bu sene hasadi da fotograflayin lutfen :))

Geçen sene günlük 2-3 tane salatalık 1-2 tane domates oluyordu biberlerse kışın bile ürün verdi :)

Salata yapmak için asla market ihtiyacı hissetmedim :)

Kışın içerde 1 tane domates fidesi yetiştirdim garibim hiç güneş görmedi ( hala da içeride) Ondan da çok olmasa da domates yedim. Şuanda üzerinde 8-9 adet domates var

Hülyab
09-04-2013, 10:42
Geçen sene günlük 2-3 tane salatalık 1-2 tane domates oluyordu biberlerse kışın bile ürün verdi :)

Salata yapmak için asla market ihtiyacı hissetmedim :)

Kışın içerde 1 tane domates fidesi yetiştirdim garibim hiç güneş görmedi ( hala da içeride) Ondan da çok olmasa da domates yedim. Şuanda üzerinde 8-9 adet domates var

Bu kış inşallah bende domates deneyeceğim sanırım öyle bir sayfada vardı burda ordanda araştırma yapıp denemek lazım böyle denenmiş olumlu sonuç almış örnekler görünce daha bir hevesleniyor insan :)

h_dogan
09-04-2013, 15:08
Gözünüz korkmasın toprak beklediğinizden cömerttir sizi üzmez. ;)

Hülyab
10-04-2013, 07:32
Gözünüz korkmasın toprak beklediğinizden cömerttir sizi üzmez. ;)

Burda birbirimizden aldığımız güçle onuda başarırız evvel Allah :)

ddmk
21-04-2013, 11:07
sellukalar ile başlayalım

ddmk
21-04-2013, 11:09
domatesler

ddmk
21-04-2013, 11:12
biberler, naneler, maydonoz, soğan

ddmk
21-04-2013, 11:14
devam edelim

ddmk
21-04-2013, 11:16
karışık olarak devam

ddmk
21-04-2013, 11:18
bunlar da son resimler

kılıçh
21-04-2013, 12:41
Sn. ddmk 247. mesajdaki mor çiçeğin adı nedir?