Bağlan

View Full Version : Yeşil Mercimekli Hamur Çorbası




Nariel
29-09-2011, 21:54
Bu tarif esasen evde hazırlanmış ve küçücük kesilip kurutulmuş hamur ile yapılır ancak ben bu hamuru yapamadığımdan ve kolaya kaçtığımdan, arpa şehriye ile hazırlanmış halini yazacağım.

Bu tarifi babaannem kesme hamur ile yapar; bize öğreten de odur. Bu yüzden çorbanın adı evde "babaanne çorbası" diye geçer;)

Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek
6 su bardağı su
2 avuç arpa şehriye
1 kase yoğurt
3 iri diş sarımsak
1 dolu çorba kaşığı salça
Ayçiçek yağı
Kuru nane
Tuz

Yeşil mercimekler tuz konmadan yumuşayana kadar haşlanır, saldığı siyah su SÜZÜLMEZ. Yumuşayınca içine 2 avuç arpa şehriye atılır ve tuzu eklenir. 5 dakika da böyle kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve 10-15 dk kadar beklemeye bırakılır. Bu esnada malzemeler şiştiği için çorbanın suyu azalmış olabilir, sıcak su ekleyebilirsiniz.

Bu arada kenarda 1 kase sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Diğer bir kenarda;) ise salça ve kuru nane, yağla kavrulur.

Demlenen çorbaya sarımsaklı yoğurt yavaş yavaş eklenir. (Yoğurdun bir anda kesilmemesi için çorbanın suyundan bir kepçe alıp yoğurdu ılıştırın, böyle yapa yapa ılıştırarak ekleyin.) Ardından kavurduğunuz salça sosunu dökün ve karıştırın. Servise hazırdır.

Afiyet olsun.




zenfree
02-10-2011, 18:26
Ailecek çorbaları çok severiz. Yaz kış evde çorba yapılır. Bu tarifi bugün denedim. Çok beğendik. Artık çorba tariflerim arasında yerini aldı. Sevgili Nariel çok teşekkürler.:)

Not: Şehriye yerine, evde kesilmiş erişte kullandım.

Kiraz
02-10-2011, 22:20
Yukarıdaki yoğurtlu tarifi duymuştum ama sıcağının çorbasını yapmamıştım (yazlık soğuk çorba yapmıştım). Yeşil mercimek kışın vazgeçilmezimiz, ilk fırsatta deneyeceğim.

Yeşil mercimeği genelde erişte ile yapıyorum, bazen elimde minik bir top sadece un, su ve tuzdan minik bir top hamur yapıp, kaynayan çorbanın içine minik minik çimdiklerle atıyorum ama en çok da mantı kattığımı seviyorum. Buzlukta mantı varsa, minik bir avuç mantıyı henüz çözülmemişken bıçakla küçük parçalara bölüyorum (sertken kesilmesi daha kolay oluyor, dondurulmamış mantı da kullanılabilir), hem çorba içinde kıvamı çok güzel oluyor hem de kıyma ile yemeğe tad katıyor, başka çorbalarda da denemenizi tavsiye ederim.

akkelebek
02-10-2011, 23:52
Elinize sağlık, çok güzel görünüyor... bizim evde de hep anneanne, babaanne yapar, kesme erişteyle ve benim favori yemeklerimden biridir.. Otelde yemek yaptığım zamanlarda sık yapardım, yabancılara yoğurtlu çorba olarak çok garip gelse de sofrada kaldığı pek olmazdı..

Amasya - Çorum civarında yapılıyor bildiğim kadarıyla ve "çatal çorba" olarak biliniyor..

beryun
05-05-2012, 14:04
Bizim evde de çocukların sevdigi şekil şöyle:mercimek yemek gibi pişirilir.Altına makarna haşlanır,tabağa alınır.Üzerine mercimek sos yerine dökülür, en üste de biftek/köfte ile servis edilir.

Nariel
18-05-2012, 20:53
Elinize sağlık, çok güzel görünüyor... bizim evde de hep anneanne, babaanne yapar, kesme erişteyle ve benim favori yemeklerimden biridir.. Otelde yemek yaptığım zamanlarda sık yapardım, yabancılara yoğurtlu çorba olarak çok garip gelse de sofrada kaldığı pek olmazdı..

Amasya - Çorum civarında yapılıyor bildiğim kadarıyla ve "çatal çorba" olarak biliniyor..

Benim babaanne Amasyalı zaten ;)