View Full Version : Bodur zeytin (Arbeguine İ_18)
Halil Önen
08-09-2011, 01:36
Bu sayfayı açmamın sebebi;
bodur zeytinin bizim yerli zeytinlere göre ayrı dikim, budama v.b istekleridir. Bodur zeytin hakkında bir çok soru soruldu ve diğer zeytin sayfalarında kaldı.
Ve bu konuda sorular sorulmaktadır. Deli toplu olsun istedim.
Ayrıca İspanyadan Beta Tarıma getirttiğim _ şimdi getiriyorlar mı bilmiyorum, sipariş için soru sormayın_:) 170 adet zeytinin _ ki tanesini geçen yıl 6tl.+kargo ile almıştım_ 50 kadarını bu sitenin üyelerine ücretsiz (isteyen istemeyene) dağıttım.
İspanya ile aynı ekvartor kuşağı üzerinde aynı sonuçları alındığı söyleniyor. Türkiye de de denemeleri yapılmış.
Yine çeşitli illerdeki üyelere gönderdiğim zeytinlerin o bölgeye uyum sağlayıp sağlamadığını öğrenmek istiyorum
Benimle tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim.
Mart 2011 de diktiğim 120 adet için de edindiğim tecrübeleri paylaşacağım.
244378
Bunlar 4 ay önce diktiklerim. % 80 i gibi zeytin vermeye başladı bazıları vermedi.
244379
Nasıl dikildiğini kendi sayfamda anlatmıştım. Burada da sorulursa yardımcı olurum ki aslında diğer zeytin dikimlerinden farklı değildir.
244380
Bende yetiştirerek öğreniyorum. Unutulmasın.:)
Saygılar.
Selahattin Yılmaz
14-09-2011, 12:47
Arbequina Zeytini, İspanya’nın kuzey doğusunda Katalonya bölgesinde bulunmuştur. Bugün toplam 55.000 hektarın üzerinde yetiştirilmektedir. Zeytinyağının kalitesi uluslararası pazarda çok değerlidir. Bugün Fransa ve Arjantin’de de yayılmıştır. Yurdumuza 2006 sezonunda yeni girmeye başlamıştır.
Arbequina’nın popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır. Kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır.
Arbequina’nın Katolonya’da IRTA tarafından klonal seleksiyonuna başlanmıştır. Seleksiyonun İlk safhasında 109 adet dikkat çeken ağaç dört sene boyunca sahada takip edilmiştir. Bu dört senenin sonunda 15 ağaç yüksek ve düzenli verimi dikkate alınarak seçilmiştir. Klonların altı sene boyunca değişik fidanlıklardaki performansı istatistiki olarak takip edilerek 1998 senesinde IRTA i-18 adı altında pazara sunulmuştur.
Zeytinyağında ortalama (%71) oleik asit, (%11) linoleik asit vardır. Düşük Polyfenois (Kafeik asitte 170ppm) miktarı vardır. Tadı meyvemsi ve tatlıdır, badem, yeşil muz ve domates aroması bulunur.
Yüzyıllardır zeytinyağı endüstrisi geleneksel metodlarla üretim ve hasat yapmıştır. Bugün artık büyük düşünebilen girişimciler yüksek verimli, erken verime yatan, yoğun dikimi yapılabilen ve de makine ile hasatı yapılabilen çeşitleri keşfetmişlerdir. Böylelikle zeytin yetiştiriciliği yüksek teknoloji ile tanışmıştır. Ülkemiz için yeni olan bu zeytincilik yöntemi, uzun yıllardır İspanya, Italya, Arjantin, Avustralya gibi önemli zeytin bölgelerinde yapılmaktadır.
Bu çeşitle kurulan bahçelerde mantık, erken verime yatan ağaçlar, verimli hasat ve esas önemli unsur mükemmel kalitede bir zeytinyağıdır.
Peki Arbequina neden gerçekten bu kadar iddialı;
Bir bahçe kurarken harcanan parayı düşünecek olursanız, meyveleri erken toplamak önem arz edecektir, yatırımın geri dönüş süresi önemlidir. Yoğun dikim yapılmış bir bahçede ertesi sene ürün alınacaktır ve beşinci sene tam verime dönüşecektir.
Zeytin bahçelerinde en önemli masraf hasat işçilğidir. Bodur ağaçlarla kurulan bahçelerin boylarını 2,5m’den budayarak ve sıra üzerine dikerek bahçeye hasat makinesi sokmamıza olanak sağlar.
Zeytinyağının sayısız faydası sayesinde günden güne tüketimi artmaktadır. ABD’ne senede ithal edilen zeytinyagi %8-12 artis gostermektedir. Japonya gibi asya ulkeleri de zeytinyagi ile yeni tanismis olup tuketimi hersene artmaktadir. Japonya’nin zeytinyağı ithalati hersene ikiye katlamaktadir. Bugun Zeytin yetistirilebilen merkezlerdeki arazi maaliyeti ve eski uretim teknikleri Dünya talebini karşılamakta şimdiden zorlanmaktadır. Yurdumuzun ikllim ve toprak koşulları, Yüksek kaliteli zeytinyağı üretimi yapabilecek, modern zeytin çeşitleri için çok uygundur.
Geleneksel yöntemle üretim yapılan bahçelerde, tam verime geçmesi için gereken 8 sene, çok uzun bir zamandır (yatrımın geri dönme süresi). Hasat maaliyeti çok yüksektir (Yıllık bakım masrafının %50’sinden fazla). Kullanılabilen makineler verimli olmadığı gibi bir sene sonrasının meyve dallarına zarar vermektedir. Bazı koşullarda ağaçlarda görülen periyodisitenin sebebi de budur, verilen fiziksel hasardan dolayı ağaç bir sene ürün verirken diğer sene daha az vermesi.Geniş ağaçlar ilaçlanırken sıkılan kimyasalların verimli kullanılması da zordur.
Yoğun dikim sistemi1960 senelerinde bodur elma anaçları gelişerek elmacılıkta yoğun dikim sisteminin yayılmasına olanak sağlamıştır. Daha sonra birçok türde bodur etki yapan anaçlar kullanarak, daha çok meyve veren çeşitler geliştirilerek, eğerek ya da değişik şekiller vererek geliştirilen dikim sisitemleri ile yoğun dikim meyvecilikte yayılmaya başlamıştır.
Ülkemizde de son yıllarda bodur elma fidanları ile kurulmaya başlanan yoğun dikim sistemli bahçeler yeni yeni yayılmaktadır. Yoğun dikilmiş bahçelerdeki yüksek verimlilik, erken verime yatma, verimli hasat ve bakım gibi avantajlar çiftçilerimiz tarafından tecrübe edildikçe daha da yaygın hale gelecektir.
Yoğun dikim sistemindeki zorluklar ise, bahçenin daha çok ilgiye ihtiyacı olması (Özenli budamaya ihtiyacı olması gibi), Çeşitl özellikleri, anaçın etkisi ve uyumu hakkında bilginin daha önem kazanmasıdır. Ayrıca sulaması, gübrelemesi ve zararlı mücadelesi daha titiz yapılmalıdır. Bunların yanında yüksek fidan ihtiyacından ve duruma göre kurulacak telli terbiye sisteminin ilk yatırım maaliyetini artırması söz konusudur.
Yukarıda anlatılanlar doğrultusunda yoğun dikim yapılabilen arbequina 5×2m (100 fidan/ da) ya da 1,35×4m (185 fidan/ da) dikim sistemi ile dikilebilir. Bu sistem ile Katalonya’da kurulmuş en eski bahçe 2007 senesinde 15.yaşına girecektir. Arbequina’nın doruk dal üzerinde dikine büyüme özelliği göstermesi, az sayıda yan dal oluşturması ve kompakt gelişme göstermesi yoğun dikimine müsait kılmıştır. Kendine verimlidir ve yüksek yağ kalitesi vardır. Kompakt büyüme özelliği ve yüksek meyve tutumu sayesinde ağacın gelişimi kısıtlanır (bodur özellikte değildir).
Dikim ve Budaması
Arbequina don riski olmayan bölgelerde sonbahar dikimi yapılması tavsiye edilir, soğuğa dayanıklıdır. Telli terbiye sistemi uygulanabildiği gibi maaliyeti düşürmek için ağaç başı dayanak ta kullanılabilir (Doruk dalın dikine gelişmesini sağlamalıyız). Dikildiği ilk 2 sene boyunca doruk dalı belirlemek dışında hiçbir budama yapmayız. İkinci sene sonunda 1m altındaki dallar ve sürgünler ve aşırı gelişme gösteren dallar merkezi doruk dal ile rekabete girmemesi için çıkarılır. Üçüncü yaşında, ilk hasattan sonra bütün kalın yan dallar çıkartılmalıdır. Bu uygulama ile meyve dalları budansa da ilerleyen yıllarda ağaçların iyi güneş ışığı almasını sağlanacaktır. 3-4. senelerde ağaçların etekleri çit bitkileri gibi budanmalıdır (traşlayarak). Ağaçlar 3m’den tepeleri kesilmelidir, böylelikle alt dalların güneşlenmesi sağlanır. Bu işlem Temmuz ayında yapılmalıdır ki yeni sürgünler çalışmaya devam etsin. Üçüncü seneden sonra düzenli olarak topraktan 1m yukarısı hasat makinesinin rahat çalışması için budanmalıdır. 3 yaşlı kalın dallar (ağaç başı 2-5 tane) budanarak meyve dalları bırakılmalıdır, (bu meyve dalları 2 sezon önce oluşurlar). Meyveler genellikle 60-70cm boylu salkım şeklinde dallar üzerinde oluşur.
Zeytin Hasat makinaları, ağaç sıralarının iki tarafından uyguladığı titreşimlerle zeytinleri altında bulunan hazneye dökerler. Zeytinler bu hazneden büyük konteynerde birikir ve sıra sonunda kasalara dökülürler. Bu işlem sırasında ağaca verilen zarar diğer hasat teknikleri ile kıyaslanamaz. Ayrıca hasat edilen zeytinin biran önce işlenmeye gitmesini sağlar, bu da zeytin yağı kalitesi için önemli bir hızdır.
Böyle bir makine ile saatte 8da arazi hasat ederek %80 zaman kazancı ve artı olarak daha da önemlisi işçilikten kazanç sağlanır. Yoğun dikim, hafif topraklarda daha olumlu sonuçlar verir. 2. yaşında verim vermeye başlayıp, 4. yaşında tam verime geçen yoğun dikilmiş zeytin bahçelerinde alınan ortalama verim dönüm başına 1-2ton arası değişmektedir. Düşük hasat maaliyeti ve yatırımın hızla geri dönmesini düşünürsek bu kabul edilebilir bir verim miktarıdır. Yukarıda yüzyıllardır süregelen geleneksel zeytin yetiştiriciliğini bir kenara bırakıp yepyeni bir sistemden bahsediyoruz. Sistemin verimliliği, yatırımın geri dönüş hızı sistemin başarısıdır. Yoğun dikim sistemi daha çok bilgi, yüksek ilk yatırım maaliyeti gerektirir. Aşağıdaki faktörlerin uygulanması ile başarıya ulaşılabilir, Arazide; hafif ve geçirgen bir toprak, Hasat makinasının randımanlı çalışabilmesi için dik olmayan bir toprak yapısı lazımdır. Yüksek verimli toprakta ağaçların çok gelişmesi dolayısı ile aşırı gölgelenme ve zayıf meyve oluşabilir. Çeşit; yoğun dikime müsait olmalıdır, Bugün Arbequina, Arbosana ve Koroneiki test edilip iyi sonuç alınmıştır. Bunlardan Arbequina yüksek kaliteli yağı ile ön plana çıkmaktadır. Dikim aralığı, Çeşidin gelişme eğilimi ve toprağın verimine göre ayarlanmalıdır. Verimli topraklarda 5×2m gibi dikim aralığı açılmaldır. İlk dikim zamanı yapılacak bakım; düzenli sulama ve yabancı ot kontrolü ile ağaçlar ilk 3-4 senede hızlı gelişmesi sağlanmalıdır.
Ağaçların terbiyesi, Merkezi doruk dal oluşumu ve gövdede 1m kadar yan dallardan temiz olması sağlanır (hasat makinasına takılmaması için). İlk 3 sene çok hafif budamalar yapılmalıdır. Kalın yan dal oluşmasına hiçbir zaman müsaade edilmez. Yaz aylarında tepeleri 3m’den kesilir (Hasat makinesinin altına girebilmesi için).
Verim seviyesi, özellikle 3 yaşından sonra azot seviyesi (N) azaltılarak ağaçların vejetatif gelişmesi kontrol altında tutulmalıdır.
Sulama, özellikle 4. seneden sonra kontrol altında yapılarak, ağaçların gelişimi kontrol altında tutulur ve maksimum yağ kalitesi sağlanır.
Hastalık ve zararlılar, özellikle Halkalı Leke Hastalığı kontrol altında tutulmalıdır.
Kaynak (http://bulten.pulptarim.com.tr/?page_id=22)
ARBEQUINA I-18®’ ‘in AVANTAJLARI
Arbequina I-18 hem yoğunluklu (40-50 bitki/da) hem de yüksek yoğunluklu (150-250 bitki/da) yetiştiricilik için uygun YAĞLIK ÇEŞİTTİR.
Sofralık çeşitlerin %99’u büyük yapılıdır ve sık dikime uygun değildir.
Zeytininin önemli hastalıklarından biri olan Verticillum’a en dayanıklı çeşit Arbequina’dır
ARBEQUINA I-18®’ makineli hasata uygun bir çeşittir.10 da alanı 1.5 saatte hasat edebilirsiniz. Makinenin 1 saatlik kira bedeli 150 €’dur. Meyveler hiç zarar görmeden hast edildiği için yağ asitliği yüksek olmuyor.
Bir işçi çıplak elle hasatta günde 200-250 kg, manuel aletler kullanarak 500-700 kg toplayabiliyor. Ancak meyveler zarar gördüğü ve toprakla temas ettiği için elde edilen yağın asitliği çok yüksek oluyor.
Zeytin hasat zamanı çok önemlidir, erken hasat yapıldığında yağ oranınız çok düşük olacaktır, geç hasat yaptığınızda meyvelerin çoğu yere dökülecek ve fermentasyon başladığı için yağ kaliteniz düşecektir, makineli hasat sayesinde meyvenizi optimum koşullarda topladığınız için verim ve kaliteniz yüksek olacaktır.
ARBEQUINA I-18®’ tozlayıcıya ihtiyacı yoktur kendine verimlidir.
Çok verimli bir çeşittir. Bu çeşitle bodur yetiştiricilik yapılırken en önemli konu yeterli miktarda suya sahip olmak ve ağacın formunu kontrol altında tutma yani budamadır. Ağacın yüksekliği makinanın rahat çalışabilmesi için max. 2.5 metre olmalıdır.
Zeytin sineği ile mücadele kolay ve ucuzdur.
Dünyanın bir çok yerinde denemeleri yapılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır.
Bodur yetiştiricilik yapan insanlar mutlu çünkü yaptıkları yatırımın geriye dönüşü çok hızlı olur.
Bodur zeytin (yüksek yoğunluklu) yetiştiriciliğinde 2. yaştan itibaren verim başlar ve 4. yılda ekonomik verime ulaşır. İspanya’da optimum koşullarda alınan ortalama verim 1,5-2 ton’dur.
Yıllık üretim maliyetinde en fazla gider budamaya yapılmaktadır. Bu sistemde ilk yıllarda mekanik budama denenmiş ancak bir sonraki yıl verimin çok düştüğü saptanmış ve budamanın kesinlikle elle yapılması gerektiğine karar verilmiştir.
Kaynak (http://www.betafidan.com/zeytin.php)
Halil Bey Yardımlarınız İçin *** .ederim.
yeni Bilgiler edinirsen paylaşırsan sevinirim
Safranlı
17-09-2011, 14:21
insan okuyunca vayy bee diyor
zeytın yagını çok sevıyorum
kaç para olursa olsun en ıyısını almaya çalısıyorum
evde sohbet ederken bir zeytınlık almayı hayal ettıgımı konusup duruyorum
buralar tabı çok pahalı ama şöyle çanakkaleye dogru bedava arazı alsak (50 dönüm 25 bin lira)ve bu arazıye bunu eksek nekar güzel olurdu
taım teskılatı bu çeşitin üzerınde drmuyormu acaba
zeytıncılık araştırma enstütisi derınlemesıne inceliyordur diye düşünüyorum
ve halen zetınlık hayalım depreşmiş durumda hayata devam edıyorum
Safranlı
17-09-2011, 14:22
insan okuyunca vayy bee diyor
zeytın yagını çok sevıyorum
kaç para olursa olsun en ıyısını almaya çalısıyorum
evde sohbet ederken bir zeytınlık almayı hayal ettıgımı konusup duruyorum
buralar tabı çok pahalı ama şöyle çanakkaleye dogru bedava arazı alsak (50 dönüm 25 bin lira)ve bu arazıye bunu eksek nekar güzel olurdu
taım teskılatı bu çeşitin üzerınde drmuyormu acaba
zeytıncılık araştırma enstütisi derınlemesıne inceliyordur diye düşünüyorum
ve halen zetınlık hayalım depreşmiş durumda hayata devam edıyorum
Halil Bey,
Arbequina zeytini 300 adet kadar Mayıs ayında Adana 'da diktik. Hemen hepsinin üzerinde zeytin bulunuyordu. Hatta geçen ay zeytinleri toplayıp salamurasını yaptım. Küçük ama çok lezzetli:) Ben öğretmenim tarım konusunda oldukça yeniyim. Ama bu hastalık gibi birşey bahçeme ne eksem ne diksem diye neredeyse uyuyamıyorum. Sizlerin bu konuda ki tecrübesinden yararlanabilirsem ne mutlu bana:) Zeytinlerinizde kaydettiğiniz aşamaları bildirirseniz sevinirim.
seyyah53
11-12-2011, 20:55
Halil Abi Merhaba...
Bayagidir dugun,evi tasi derken foruma giremedim...
Simdi yillardir planini yaptigim geliboludayim burada 1 donum yazlik bir bahcemiz var...
Bana gonderdigin bir fidan hali hazirda balkonda duruyor bu bahce icin sakliyordum...
Mart ayinda dikmeyi dusunuyorum ...
Eger bu cervede gelismeleri de gozlemlemek istersek ki ben isterim bi yol goster 9 tane daha alayim bi yerden...dikeyim bahceye...
saygilarimla...emre
denizakvaryumu
11-12-2011, 21:10
Tufan GÖKPINAR
Türkelli kasabası Eski Foca yolu üzeri Has bahçe arkası Menemen/İZMİR
e-mail - msn : egetropical@hotmail.com
Tel: 0-533-301 76 82
Forumun araştırmacı ve uygulamacı üyelerinden olan egetropical den alabilirsiniz.
seyyah53
11-12-2011, 23:15
Tufan GÖKPINAR
Türkelli kasabası Eski Foca yolu üzeri Has bahçe arkası Menemen/İZMİR
e-mail - msn : egetropical@hotmail.com
Tel: 0-533-301 76 82
Forumun araştırmacı ve uygulamacı üyelerinden olan egetropical den alabilirsiniz.
Tesekkur ederim Sn.Denizakvaryumu....
Sayın Halil Bey;
6.b kuşağında ( Erzincan) bir bahçem var. Çeşitli meyve ağaçları mevcut, ama en çok istediğim bahçede bir zeytin ağacının olması. Şimdi bu kuşakta yaşayan zeytin ağacı çeşidi var mı? Ya da soğuğa en çok dayanıklı olan çeşit hangisi.
Halil Önen
20-12-2011, 11:09
Sayın Halil Bey;
6.b kuşağında ( Erzincan) bir bahçem var. Çeşitli meyve ağaçları mevcut, ama en çok istediğim bahçede bir zeytin ağacının olması. Şimdi bu kuşakta yaşayan zeytin ağacı çeşidi var mı? Ya da soğuğa en çok dayanıklı olan çeşit hangisi.
Sn.alanur böyle durumlarda en iyi yöntem;
bulunan yöreyi gözlemlemek. Çevrede eskiden az da olsa zeytin dikilmiş mi ve yamaçlarda delice zeytinleri az da olsa var mı...
Deliceden aşı yapılıp dikilebilir.
Bodur zeytinin daha soğuğa daha dayanıklı olduğunu biliyoruz ama tecrübe edinmedik.
limon_sever
20-12-2011, 11:36
Merhabalar Halil bey.
Bahçede iki yılı doldurmuş 3 adet bu bodur zeytinden var. Meyveleri küçük. Geçen sene 5-10 adet meyve vermişti. Bu sene üç fidan 50 civarı meyve verdi. Ama gelişimleri çok yavaş. Konya şartlarında normal olduğunu düşünüyorum. Kışın hiç koruma altına almadım bu sene de almayacağım. Soğuğa epey dayanıklı gibi.
Verimi artırmak için neler yapılabilir?
Sayın Halil Bey;
Bu bölgede zeytin ağacına hiç rastlamadım. O zaman bu sene dikiyim, tecrübe ediniriz.
Limon sever Konya şartlarında yetiştirmiş. Zannediyorum İklim kuşağı Konya'yla aynı. Şu anda umutsuz değilim. Ne zaman dikmeliyim, bir de doğru bitkiyi aldığımdan emin olmalıyım ne önerirsiniz. Nereden almalıyım.
Yerim olmadığı için bir ağaç alacağım, yanılmak istemiyorum.
Halil Önen
20-12-2011, 12:30
Merhabalar Halil bey.
Bahçede iki yılı doldurmuş 3 adet bu bodur zeytinden var. Meyveleri küçük. Geçen sene 5-10 adet meyve vermişti. Bu sene üç fidan 50 civarı meyve verdi. Ama gelişimleri çok yavaş. Konya şartlarında normal olduğunu düşünüyorum. Kışın hiç koruma altına almadım bu sene de almayacağım. Soğuğa epey dayanıklı gibi.
Verimi artırmak için neler yapılabilir?
Zeytin bor'u seviyor. Etidot67 toraktan ve yapraktan verilmeli.
İyi yanmış ahır gübresi( **** kompost)+ leonardit+ klino toprağa karıştırıp Hümik asitle sulamak tanenin irileşmesi verimi arttırıyor.
Halil Önen
20-12-2011, 12:38
Sayın Halil Bey;
Bu bölgede zeytin ağacına hiç rastlamadım. O zaman bu sene dikiyim, tecrübe ediniriz.
Limon sever Konya şartlarında yetiştirmiş. Zannediyorum İklim kuşağı Konya'yla aynı. Şu anda umutsuz değilim. Ne zaman dikmeliyim, bir de doğru bitkiyi aldığımdan emin olmalıyım ne önerirsiniz. Nereden almalıyım.
Yerim olmadığı için bir ağaç alacağım, yanılmak istemiyorum.
Eğer yetişiyor olsaydı şimdiye kadar denenmiş olmalıydı. Ama bodur zeytin denenebilir.
5 fidan ile denemek en güzeli. Sn. egetropikal ile görüşmelisiniz. Zeytincilik araştırmalarında bulunmuştu. Size yardım eder.
Saygılar
denizakvaryumu
20-12-2011, 14:53
Konya tipik karasal iklimin sürdüğü bir yer.
Bodur zeytinin donmadan kışı atlatması ve az da olsa meyve vermesi çok iyi bir haber.
Sn.limon sever zeytinlerin olduğu yer Konya merkez mi, ilçemi , etrafları yapılaşmadan dolayı rüzgara korunaklı mı?
Sayın Halil Bey, cevaplarınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
egetropical
20-12-2011, 18:02
260547
Zeytin ağacı -10 derece kısa süreli soğuklara dayanıklıdır. Uzun süreli soğuklardan etkilenir. 7-8 sene önceydi sanırım Çanakkale bölgesindeki zeytin ağaçları aşırı soğuklardan etkilendi üreticiler 2-3 sene ürün alamadı.
Arbequina İ-18 soğuklara dayanıklıdır ama ülkemiz iç anadolu bölgesinde verimli olamaz.
ege bölgesinde Uşak, Kütahya,Afyon, Burdur, Isparta iç kısımlarında yetişmez.
Tabi agaç yetişir ölmez kuytu bölgede yaşamını sürdürür ama meyve vermez.
Arbequina zona değerleri ise,
Hardiness:
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)
USDA Zone 11: above 4.5 °C (40 °F)
İspanyadaki katalonya bölgesi de ege bölgesi gibidir. Kış şartları bizim Edremit, Çanakkale gibidir. kısa süreli soğuklar hatta 1 veya 2 gün süren kar yağışları varmış.
meyve ve yağ kalitesi olarak denizden en fazla 20-30 km olmalıdır. Denize 1-15 km olanlar en kaliteli yağı oluşturur.
Zeytin ağacının genetiği ile hala bilinmeyen sırlar var.
Ayni bahçeden 1. yıl 0,5 asit 1 asit zeytinyağı alınırken ertesi yıl 5-6 asit yağ alınabilir. zeytin ağacı hasat yapılan yılın ortalama Hava sıcaklığı, denizden esen nemli rüzgarın, sulamanın (yağışların), toprak kalitesinin, organik veya kimyasal beslemenin, budamanın etkisi ile değişkenlik gösterir.
Türkiyede Çanakkale ile Foça arası (kuzey ege) yağları ile izmir -Antalya arası (güney ege) yağları arasında bile aşırı fark vardır.
Erzincanda veya Konyada su kenarları, baraj ve göl kenarlarında denemelidir. ama ticari olarak birşey beklememek lazım. zira karadeniz bölgesindede.
limon_sever
20-12-2011, 19:06
Konya tipik karasal iklimin sürdüğü bir yer.
Bodur zeytinin donmadan kışı atlatması ve az da olsa meyve vermesi çok iyi bir haber.
Sn.limon sever zeytinlerin olduğu yer Konya merkez mi, ilçemi , etrafları yapılaşmadan dolayı rüzgara korunaklı mı?
Evet, Konya merkezdeyim. Yapılaşmadan dolayı korunaklı. Kuzey kısmında 2.5 metrelik bahçe duvaru mevcut. Kışın yapraklarda hiç donmaya rastlamadım. Diğer bitkiler donarken bunlar gayet sağlıklıydı. Resimlerde 3 farklı fideyi görebilirsiniz.
Ticari olarak değil hobi olarak deneme amaçlı dikmiştik. Şimdilik bizi üzmedi.
idris şenol
20-12-2011, 19:08
halil bey hayırlı olsun
Sayın Egetropical, harika bilgiler verdiniz, benimde zaten ticari bir kaygım yok, yanlızca zeytin ağacına aşırı bir sevgim var. İstediğim, bahçemin olduğu bu yerde zeytin ağacına
sahip olup onu seyretmek. Bir kaç tanede zeytin verirse daha ne isterim.
Hayalini kurduğum bir şey daha var, bu ülkede ucsuz bucaksız zeytin ağacı ormanları olsa
hatta dünyada , ne güzel değil mi? Hayalini kurmak bile güzel.
Sayın Limon Sever;
İklim, hemen hemen aynı inşallah bende üzülmem.
egetropical
05-01-2012, 21:16
262827
262831
Mehmet Şipit
05-01-2012, 21:31
sn halil önen ağaclar nete bende geldim etidot 67 ile ilgili bilgi almam lazım senden. ayrıca bu site gercekten mükemmelmiş herkese selam olsun
Mehmet Şipit
05-01-2012, 21:36
sn.egetropical bodur zeytin ağaclarından izmirde satan yer varmı. bende ortak olarak 200 ağac var ama bakamadığımız için verimi iyi değil yeri ise dikili bademlide 15 dönüm yol kenarı bir kısmı düz bir kısmı yamac. aliağada oturduğum için zor oluyor bakımı
egetropical
05-01-2012, 22:25
izmirde şatışı var. bende satıyorum
(ispanyol olint firmasının) ithal fidelerim var. doku kültürü ile köklendirilmştir. boy 30-50 cm arası, 1 yaşında, pot fide
( http://goji.blogcu.com ) adresinden veya halil önen den adres ve tel. nosunu alabilirsiniz.
Halil Önen
05-01-2012, 23:32
sn halil önen ağaclar nete bende geldim etidot 67 ile ilgili bilgi almam lazım senden. ayrıca bu site gercekten mükemmelmiş herkese selam olsun
Tamam, kartallı kahvede bir çay ısmarlarsan olur.:)
Ağaçlar.net dediğin gibi güzel bir yer. Bilgi dolu sohbet bol_ ki bu yüzden kahvvehaneyi unuttuk, emekli dostlar her akşam yoklama yapıyor hep yok yazıyor.:D
Hoş geldin
seyyah53
06-01-2012, 23:01
Bu yilda 3-5 tane celik alip uretmeye calisacagim bakalim yapabilecekmiyiz...gecen sene gemlikler acemiligimize geldi...
limon_sever
19-01-2012, 21:30
Konya -16 dereceyi gördü. Zeytinlerin bazı dallarda aşırı yanma ve don belirtisi var. İnşallah zeytinleri dondan kaybetmeyiz.
Halil Önen
19-01-2012, 21:41
Konya -16 dereceyi gördü. Zeytinlerin bazı dallarda aşırı yanma ve don belirtisi var. İnşallah zeytinleri dondan kaybetmeyiz.
Böyle durumlarda tarlanın bazı yerlerinde saman yakıyorlar ama...
limon_sever
19-01-2012, 21:54
Bahçe olduğu için tarla kadar geniş bir yerimiz yok. Şimdi samanı yaksam başka ağaçlar var. Birbirine çok yakınlar. Diplerde bitkiler var. Zeytinleri kurtaralım derken diğerlerini tehlikeye atabilirim. Başka çaresi yok mu?
Halil Önen
19-01-2012, 22:35
Bahçe olduğu için tarla kadar geniş bir yerimiz yok. Şimdi samanı yaksam başka ağaçlar var. Birbirine çok yakınlar. Diplerde bitkiler var. Zeytinleri kurtaralım derken diğerlerini tehlikeye atabilirim. Başka çaresi yok mu?
Saman alev halinde değil için için yanar. Yığının kenarına, üzerine biraz toprak da atılır. Kışın tehlike oluşturmaz.
Hatta bir veya bir kaç bidonda _ yarıya kadar saman dolu_ da yakılabilir.
limon_sever
20-01-2012, 10:08
Bir deneyeyim. Teşekkür ederim.
omer.tuncer
20-01-2012, 11:19
Sayın limon sever zeytinin gövdesini bilemem ama en azından fidanın kökünü kurtarmak amaçlı dibine 20 cm çaplı 20 cm yüksekliginde at gübresi ile koruma altına alırsanız en azından fidanı kurtarırsınız. komşularınız da dumandan rahatsız olup şikayet etmezler .
limon_sever
20-01-2012, 11:42
Bir ay önce ahır gübresinden güzel bir malçlama yapmıştım. İnşallah soğuklardan çok etkilenmez. Kapalı balkonda bile bitkiler etkilendi, sular dondu. Bu sene diğer senelere göre oldukça sert geçiyor.
raraavis
28-02-2012, 21:35
260547
Zeytin ağacı -10 derece kısa süreli soğuklara dayanıklıdır. Uzun süreli soğuklardan etkilenir. 7-8 sene önceydi sanırım Çanakkale bölgesindeki zeytin ağaçları aşırı soğuklardan etkilendi üreticiler 2-3 sene ürün alamadı.
Arbequina İ-18 soğuklara dayanıklıdır ama ülkemiz iç anadolu bölgesinde verimli olamaz.
ege bölgesinde Uşak, Kütahya,Afyon, Burdur, Isparta iç kısımlarında yetişmez.
Tabi agaç yetişir ölmez kuytu bölgede yaşamını sürdürür ama meyve vermez.
Arbequina zona değerleri ise,
Hardiness:
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)
USDA Zone 11: above 4.5 °C (40 °F)
İspanyadaki katalonya bölgesi de ege bölgesi gibidir. Kış şartları bizim Edremit, Çanakkale gibidir. kısa süreli soğuklar hatta 1 veya 2 gün süren kar yağışları varmış.
meyve ve yağ kalitesi olarak denizden en fazla 20-30 km olmalıdır. Denize 1-15 km olanlar en kaliteli yağı oluşturur.
Zeytin ağacının genetiği ile hala bilinmeyen sırlar var.
Ayni bahçeden 1. yıl 0,5 asit 1 asit zeytinyağı alınırken ertesi yıl 5-6 asit yağ alınabilir. zeytin ağacı hasat yapılan yılın ortalama Hava sıcaklığı, denizden esen nemli rüzgarın, sulamanın (yağışların), toprak kalitesinin, organik veya kimyasal beslemenin, budamanın etkisi ile değişkenlik gösterir.
Türkiyede Çanakkale ile Foça arası (kuzey ege) yağları ile izmir -Antalya arası (güney ege) yağları arasında bile aşırı fark vardır.
Erzincanda veya Konyada su kenarları, baraj ve göl kenarlarında denemelidir. ama ticari olarak birşey beklememek lazım. zira karadeniz bölgesindede.
Sayın egetropical sizce Arbequina İ-18 bahçesi kurmak için aydın çine baraj yakını uygun mudur? Böyle bir yerde kaliteli yağ elde edilebilir mi?
egetropical
29-02-2012, 18:49
Sayın egetropical sizce Arbequina İ-18 bahçesi kurmak için aydın çine baraj yakını uygun mudur? Böyle bir yerde kaliteli yağ elde edilebilir mi?
kaliteli yağ elde edilir. ancak güney ege yağı ile kuzey ege yağı kıyaslama yapılırsa kuzey ege yağlarının aroması iyidir.
Çine de Arbequiana zeytin çeşidinden sızma kalitesinde yağ elde edilir.
Bir hafta önce Manisa Köprü başındaki Arbeguiana bahçesinde üretilen yağı tatdım. çok nefisti.
Zeytin yağı biraz da, kişisel damak zevkine göre değişkenlik gösterir.
Madran barajı çinenin klimatik ortamını değiştirecektir.
raraavis
03-03-2012, 10:17
Cevabınız için teşekkür ederim.
raraavis
07-03-2012, 13:38
Arbequina bahçesi kurmuş olanlara bir kaç sorum olacak. Ağacın verimi nasıl? Ve traktör gibi aletle gerçekten saatte 8 dönüm hasat yapılabiliyor mu?
egetropical
07-03-2012, 17:48
3-4 yaşlı Arbequina zeytin bahçesi kuran üyemiz yok. Görüştüğüm arbequina bahçe tesisi kuran üreticler agaçlar netten habersiz. daha çok profesyenelce işletmecilik yapanlar.
yeni yeni 5-10 dekarlık bahçeler kuruluyor. Ülkemizeki geçmişi fazla uzun değil. ( 2006 yılı sonu ithal edilmeye başlanmış).
size en yakın arbequina bahçeleri izmir-Urla ve Manisa köprü başında var.
Sıra arsı 4 metre olduğu için ara sürüm ve toplamada traktör kullanımında sıkıntı yok.
benim urlada gördüğüm bahça 36 aylık yani 3 yaşında agaç başına 10 ila 15 kg. zeytin aldılar.
raraavis
08-03-2012, 16:05
Peki hasatta kullanılan makine ne kadar eğime kadar çalışabiliyor?
egetropical
08-03-2012, 18:33
[QUOTE=raraavis;922381]Peki hasatta kullanılan makine ne kadar eğime kadar çalışabiliyor?[/QUOTE
Zeytin toplama makinası % 10-12 egimli arzilerde çalışır. saate 3-4 dekar zeytin toplar. 150-200 dekarlık bahçeler için rantabl.
Vibrasyonlu küçük toplama makinaları var. onlarda başarılı.
bu sitede farklı makinalarda var. Olistar Zeytin ve Meyve Hasat Makinası - Olistar Zeytin Hasat Makineleri (http://www.olistar.com/urunler.asp)
raraavis
09-03-2012, 13:53
Teşekkür ederim.
Ege bölgemiz gerçekten bu fidanının anavatanına paralel özellikler gösteriyor ama gözlerimle görmek için iki hafta sonra Ezine'de 7 senelik arbequina fidanlığı olduğu söylenen bir yere gideceğim. İzlenimlerimi aktarırım.
Ayrıca şu kitabı sipariş ettim. bu konuda yazılmış çok iyi bir kaynak gibi görünüyor
The Olive Growing Revolution now in English! | Olint (http://www.olint.com/en/news/olive-growing-revolution-now-english)
raraavis
10-03-2012, 20:37
İzlenimleriniz benim için çok faydalı olacak.
Arbequina bahçesi kurmuş olanlara bir kaç sorum olacak. Ağacın verimi nasıl? Ve traktör gibi aletle gerçekten saatte 8 dönüm hasat yapılabiliyor mu?
Benim izlenimim şöyle; bu cihazlar 5-10 hektardan büyük alanlar için ekonomik oluyor, daha küçük alanlar için pahalı olabilir.
Zeytin otomatik hasat makineleri üzüm için de kullanılıyor ve ikisinin hasat mevsimi farklı. Belki kiralamak ya da ortak kullanmak da hesaplı olabilir.
raraavis
13-03-2012, 13:28
Hasat makinesinin fiyatı konusunda bir bilginiz var mı?
Hasat makinesinin fiyatı konusunda bir bilginiz var mı?
Türkiye'de çok araştırmadım, yurtdışında ikinci eli 27.000 pound idi
raraavis
14-03-2012, 08:22
Yurtdışından ikinci el almak büyük risk. Biraz daha fazla ödeyip bir distirbitör veya ithalatçıdan almak bence daha uygun olur. Tabii bu çok sonraki aşama zaten şu anda bahçe kurulsa bile makineye ancak üç dört sene sonra ihtiyaç olur ki o zamana kadar fiyatı biraz daha düşer en azından yurtdışıyla aynı olur.
Geçen yıl Mayıs ayında iki dönüme 300 adet Arbequina zeytin diktik. Henüz çok erken bir şey söylemek için ama umutluyuz zeytinimizden:)
Eylül gibi üzerlerindeki zeytini topladığımızda hemen hemen iki kilo kadardı. Küçük fakat oldukça lezzetliydi. Bu yıl ne olacak bekliyoruz sabırsızlıkla. Bu tür zeytini olanlar gelişmeleri buraya yazarlarsa çok faydalı olur.
Halil Önen
21-03-2012, 23:22
QUOTE=peyyide;928960]Geçen yıl Mayıs ayında iki dönüme 300 adet Arbequina zeytin diktik. Henüz çok erken bir şey söylemek için ama umutluyuz zeytinimizden:)
Eylül gibi üzerlerindeki zeytini topladığımızda hemen hemen iki kilo kadardı. Küçük fakat oldukça lezzetliydi. Bu yıl ne olacak bekliyoruz sabırsızlıkla. Bu tür zeytini olanlar gelişmeleri buraya yazarlarsa çok faydalı olur.[/QUOTE]
demişsiniz ve bizim sizin 300 adet Arbeguinadan yeni haberimiz oluyor. Gelişmeleri beraber buraya yazacağız demektir.:)
Geçen gün Ağaçlar.net ten Sn.mr. Duran (http://www.agaclar.net/forum/927627-post6.htm), Sn.Metetrn. Ve Sn. Yusuf Yalcın Aliağa ubyi ye ziyarete geldiler ve Egetropikale (http://www.agaclar.net/forum/922986-post1.htm) (Tayfun bey) e uğradık.
275361
Bize Arbeguina zeytinini tatdırdı. Aromatik bir hoş bir tadı vardı. Dostlarda beğendi.
275362
Ben de gecen yıl dikmiş ve yarım kg. a yakın zeytin almış, hazırlamış ama daha tatmamıştım.
275363 (abeguinalar ve mart ortasında çiçek tomurcuları var)
Egetropikal kısa zamanda Arbeguina hakkında çok bilgiye ve teçrübete sahip olmuştu. Zaten biraz da zeytincilikten geliyordu.
275367 (küçük ama meyve tadında arbeguina)
İspanya'dan getirttiği Arbeguina ların satışını yapıyor ama 15, 20 dönüme dikmeyi, yağınıda soğuk sıkım ile elde etmeyi düşünüyor.
275368 (daha büyük saksıya alınanlar)
Ondan çok öğreneceğimiz var kendi tecrübelerimizi de aktararak ama şimdiden çelik almayı öğrendim. Eksik yerlerimi tamamlamak istiyorum. Çelikten köklendirmeye başlamış ile...
Evet Sn peyyide beraber öğreneceğiz ve tecrübelerimizi paylaşacağız demektir.;)
Evet Sn peyyide beraber öğreneceğiz ve tecrübelerimizi paylaşacağız demektir.;)[/QUOTE]
Halil Bey,
Sizin tecrübeleriniz, paylaşımlarınız bizim için oldukça değer taşıyor. Eşim ve ben öğretmeniz. İlk kez toprağımız oldu. Bu nedenle de oldukça tecrübesiziz. Bir ziraat mühendisi arkadaşımızın tavsiyesi üzerine arbequina zeytin diktik. İlk aldığımız zeytinlerin lezzetinden memnun kaldık. Umarım hep beraber bol ürünler alırız.:)
Sn Halil Önen,
Bugün otları temizlemek için bahçeye gittiğimizde zeytin fidanlarının 7 tanesinin kurumuş olduğunu gördük. Birdenbire nasıl böyle birşey oldu anlayamadık. Fotoğraflarını çektim ama şu anda yükleyemiyorum. Neden olabilir acaba? Yardımınıza ihtiyacım var.
Halil Önen
07-04-2012, 22:58
Sn Halil Önen,
Bugün otları temizlemek için bahçeye gittiğimizde zeytin fidanlarının 7 tanesinin kurumuş olduğunu gördük. Birdenbire nasıl böyle birşey oldu anlayamadık. Fotoğraflarını çektim ama şu anda yükleyemiyorum. Neden olabilir acaba? Yardımınıza ihtiyacım var.
Ben de böyle diktiğim 130 adet fidandan 10 tanesini kaybettim. Bir anlam verememiştim.
Kuruyan fidanların köklerini iyice inceldim. Bir hastalık belirtisi ya da başka bir hata bulmadım. Kökleri uzman arkadaşlar gösterdim, incelettim. Somut bir şey bulamadık.
Geçenlerde İzmir eğitiminde Mine hanımın '' kuş yuvası kök yapısı'' oluşumunu anlatınca hatamı anladım.
http://www.agaclar.net/forum/938235-post31.htm
Kökler viyollerde veya saksılarda uzun süre kalırsa '' kuş yuvası'' biçiminde (yumak gibi) oluyor.
Toprağa dikilirken bu sarmal kökler kesilmeli ve kök çalışmalıymış. Eğer kesilmezse üç beş ay içinde bu kökler çürümeye başlıyormuş...
Aslında bunu biliyordum ama bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum. Ki bazı fidanları oğlum dikmiş ve bunu söylemek aklıma gelmemişti...
Zaten açık kök dikerken bile bu kılcal kökler kesilir ve daha kalın köklerin uçları biraz kesilerek kısaltılır ve kök çalışmaya bırakılır.
Bu yaşatan ve tecrübeden sonra _ İzmir eğitimin de _ bunu öğrenmiş oldum, bende...
Sizin fidanlar bu sebepten kurumuş olabilir. Diğer fidanlarınız için sıvı yosun gübresi _ hiç olmazsa bir defa _ kullanmanızı ve köklerin hızlı gelişimini sağlamanız gerekir.
Sayın peyyide, kurmanın daha bir çok sebebi var ama siz bunları biliyorsunuz ve bu hataları yapmadığınızı düşünüyorum.
Bence sebebi bu _ benim de yaptığım_ hata olabilir.
Dikim esnasında son dönemde sıkça yapılan bir bir hata daha var ki_ derin dikim ve gübreleme gibi_ bu da kurumanın sebebi olabiliyor.
Saygılar
Halil Bey,
Öncelikle çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Umarım söylediğiniz gibi bir hatadır. Çünkü fidanları bir ziraat mühendisi arkadaşımız işçileri ile birlikte dikti. Bu konuda hiçbir bilgimiz yok. Bu arada internetten "zeytinde vertisilyum solgunluğu" diye bir hastalık okuyordum. Bu beni çok endişelendirdi. Umarım böyle bir şey değıldir:(
Halil Önen
07-04-2012, 23:32
Halil Bey,
Öncelikle çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Umarım söylediğiniz gibi bir hatadır. Çünkü fidanları bir ziraat mühendisi arkadaşımız işçileri ile birlikte dikti. Bu konuda hiçbir bilgimiz yok. Bu arada internetten "zeytinde vertisilyum solgunluğu" diye bir hastalık okuyordum. Bu beni çok endişelendirdi. Umarım böyle bir şey değıldir:(
Hayır bu olamaz;
çünkü yurtdışı fidan gelişlerinde tarafsız bir kurumun yaptığı_ bu bir üniversite oluyor genelde_ sağlık kontrölünden geçiriliyor ve bir sağlık belgesi veriyor. Bu zorunlu bir uygulama...
Halil Bey,
İçimi rahatlattınız:) Çok sağolun. Hafta içi bir ziraat mühendisi bakacak zeytinlere. Size bildiririm gelişmeleri.
Çınarmunarı
13-04-2012, 09:07
Ben Balıkesirli olmama rağmen benim köyümün topraklarında(İvrindi) zeytin soğuk vurduğu için yetişmiyor. Benim de zeytin ağacına karşılıksız bir ilgim var. Denemek için iki yıl önce sayın Halil Önen'in hediye ettiği (Halil Bey'e tekrar teşekkürler...) iki adet bodur zeytini dikmiştim. İkiside kurudu. En son bir tane Gemlik bulup diktim o da ciddi şekilde zararlanmış belkide kurumuştur. Kısacası bizim zeytin aşkımız galiba karşılıksız çıktı. Herhalde şartları çok zorlamamak gerekiyor.
Halil Önen
13-04-2012, 09:29
Ben Balıkesirli olmama rağmen benim köyümün topraklarında(İvrindi) zeytin soğuk vurduğu için yetişmiyor. Benim de zeytin ağacına karşılıksız bir ilgim var. Denemek için iki yıl önce sayın Halil Önen'in hediye ettiği (Halil Bey'e tekrar teşekkürler...) iki adet bodur zeytini dikmiştim. İkiside kurudu. En son bir tane Gemlik bulup diktim o da ciddi şekilde zararlanmış belkide kurumuştur. Kısacası bizim zeytin aşkımız galiba karşılıksız çıktı. Herhalde şartları çok zorlamamak gerekiyor.
Buna üzüldüm Çınarmunarı,
demek ki soğuğa karşı bodur zeytininde diğerlerinden farkı yok. Böylece öğrenmiş olduk.
Sn. Seleste, Burdur koşullarında ne yaptı acaba...
[QUOTE=raraavis;922381]Peki hasatta kullanılan makine ne kadar eğime kadar çalışabiliyor?[/QUOTE
Zeytin toplama makinası % 10-12 egimli arzilerde çalışır. saate 3-4 dekar zeytin toplar. 150-200 dekarlık bahçeler için rantabl.
Vibrasyonlu küçük toplama makinaları var. onlarda başarılı.
bu sitede farklı makinalarda var. Olistar Zeytin ve Meyve Hasat Makinası - Olistar Zeytin Hasat Makineleri (http://www.olistar.com/urunler.asp)
Bu makinaların benzerleri bizde var İtalya menşeili makinalar.
Eğim önemli bir konu ama %10-12 den daha fazla eğimde de çalışabilir bu makinalar. Bağlandığı traktörün tutunma ve denge yeteneğine bağlı olarak çok daha dik yamaçlarda rahatlıkla hasat yapılabilir.
Hasat kapasiteside arazi şartları,ağaçların gövde yapısı ve meyve olgunluğuna göre ciddi oranda değişmekle birlikte profesyonel bir operatör modern bir zeytin bahçesinenormal şartlarda saatte ortalama 30 ağacın hasadını gerçekleştirebilir.
Halil Bey,
Gelen ziraat mühendisi arkadaş, zeytinlerde mantar hastalığı olduğunu bordo bulamacı yapılması gerektiğini söyledi :(
Geçen yıl diktiğim 272 adet arbequina zeytin fidanımdan 140 tanesinin üzerinde zeytin var, diğerleri zeytinsiz. 18 fidanımda kurudu zaten Bu normal mi?
syıldıran
03-07-2012, 08:16
Ben Balıkesirli olmama rağmen benim köyümün topraklarında(İvrindi) zeytin soğuk vurduğu için yetişmiyor. Benim de zeytin ağacına karşılıksız bir ilgim var. Denemek için iki yıl önce sayın Halil Önen'in hediye ettiği (Halil Bey'e tekrar teşekkürler...) iki adet bodur zeytini dikmiştim. İkiside kurudu. En son bir tane Gemlik bulup diktim o da ciddi şekilde zararlanmış belkide kurumuştur. Kısacası bizim zeytin aşkımız galiba karşılıksız çıktı. Herhalde şartları çok zorlamamak gerekiyor.
Sn. Çınarmunarı ,
Zeytin diktiğiniz İvrindi'deki arazinizin deniz seviyesinden yüksekliği nedir , bir de kışın sıcaklık kaç dereceye kadar düşüyor ? Selamlar . .
Halil Önen
03-07-2012, 10:18
Halil Bey,
Gelen ziraat mühendisi arkadaş, zeytinlerde mantar hastalığı olduğunu bordo bulamacı yapılması gerektiğini söyledi :(
Eğer mantar ya da dal kanseri _ bakteri_ hastalığı yoksa, başlamamışsa gülleci bulamacı kullanabilirsiniz. Kaplama yapıp hastalığın gelmesini engeller...
Bordo bulamacı ağacı_ bitkiyi yavaşlatır. Kullanılabilir tabi...
Halil Önen
03-07-2012, 10:26
Geçen yıl diktiğim 272 adet arbequina zeytin fidanımdan 140 tanesinin üzerinde zeytin var, diğerleri zeytinsiz. 18 fidanımda kurudu zaten Bu normal mi?
İlk yıl için normal, bazılarının zeytin vermemesi...
Bunlar setrifakalı ve sağlık kontrolü yapılmış fidanlar kuruma sebebi dikim ve beslenme _ su_ hataları olabileceği gibi tam sebebi bulunamadan da kuruyabiliyor.
Benim de diktiklerimden bazıları kurudu sulamada ara da kaçırmış ya da yeterli su veremediğimden olmuştu, kök hastalık problemi değildi...
arbequina suyu ve bakımı seviyor...
Halil Bey, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için :) Gülleci bulamacı tarifini sayfanızdan okudum. Bu sıralar yapmam uygun mu?
Halil Önen
03-07-2012, 23:44
Halil Bey, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için :) Gülleci bulamacı tarifini sayfanızdan okudum. Bu sıralar yapmam uygun mu?
Yaz_kış ve çiçekte, meyvede dahil uygulanabiliyor...
Halil bey bu hafta sonu gülleci bulamacını yapmaya çalışacağım. Gelişmeleri size bildiririm. Tekrar teşekkürler:)
limon_sever
06-07-2012, 18:41
Kışın soğuklardan zarar gören bodur zeytinimiz. Tam emin olamıyorum sanırım aşı üstünden sürgün vermiş.
316108
Herkese tekrar Selamlar,
Gömeç / Ulubeyler mevkisindeki 37 dönüm arazime arbequina ekimi için uzun süredir araştırma yapıyorum. Arazi 10 derece eğimli, traktör işleyebiliyor. En üst noktası 345 metre yükseklikte. Araştırma yaptıkça arbequina için anlatılanların biraz abartılı olduğunu düşünmeye başladım.
Öncelikle sık dikimli bu tarz zeytinliklerin ömrünün yaklaşık 15-20 yıl olduğunu öğrendim internette bulduğum 2-3 kaynaktan. Doğal olarak bu bilgiye Arbequina satan yerlerin sitesinde rastlanmıyor.
İkinci olarak, hektar başına verilen üretim rakamları güneyden kuzeye doğru düşmekte doğal olarak. Mesela İspanya'nın Cordoba bölgesi 37 derece enleminde (bizim Muğla gibi) ve hektar başına 13-14 tonluk bir üretim bildirilmiş, ama Katalonya bölgesi 41 derece enleminde (istanbul - izmit gibi) ve burada üretim 7-8 ton / hektar.
Gömeç (39 derece enleminde) için bu rakam en iyi ihtimalle 10-11 ton / hektar olacak diye tahmin ediyorum.
Oysa bu bölgede domat zeytini eken birisi 5. senede ağaç başına 30 kilo kadar zeytin aldığını söyledi, ne kadar doğru bilmiyorum ama bu doğruysa dekara 15 ağaç, yani hektara 150 ağaç domat da 4.5 ton / hektar ürün verebilir. Bu ağaçların verimi 10 yaşına kadar artıyor bildiğim kadarıyla ve çok uzun seneler yaşıyorlar. Görünen o ki 10 senede ortalama üretim sanırım aynı olacaktır.
Çok yoğun dikildiği için Arbequina'nın fidan, sulama ve bakım maliyetleri çok yüksek. Dönüm başına 160 fidan ve ona uygun sulama sistemi tesisi, ona yetecek gübre, her sene budama vs. ciddi gider kalemleri.
Bu kadar küçük bir alanda budama ve hasat mekanizasyonu çok maliyetli olacağı için, o alandaki avantajlarını da artı hanesine yazamıyorum.
Özetle, Ayvalık ya da Domat zeytininde dekar başına dikilen sayı daha az, bu da arbequina'ya oranla yatırım ve bakım masraflarının azalması anlamına geliyor oysa 10 yıllık ortalama üretim arasında çok uçurum olmayacak gibi. Tabi Ayvalık ya da Domat zeytinine ait 5. 6-10 yıllık ortalam üretim rakamları yok elimde, sadece sağdan soldan aldığım bilgilere göre yorum yapabiliyorum.
Sesli düşünüp buraya yazdım sanki ama yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Murat
2 sene önce ben de çok üstüne düşmüş ciddi ve denenmiş adam gibi bir bilgiye ulaşamamış, ulaştıklarım da vaat, temenni ve umuttan öteye gitmediğini görünce Arbequina defterini kökten kapatıp kendi türlerimize yoğunlaşmıştım.
İyi tetkik etmenizi öneririm. Bahçeniz küçük değil...
Başarılar!
Bir de şu 5. senede 30 kg konusu var... Aman diyeyim! :)
Sayın Odeh,
Bu bölge için tavsiye edeceğiniz bir çeşit ya da başka bir meyve var mı? Ayrıca, yerli türler hakkına yıllık verim ortalaması konusunda çok fazla bilgi bulamadım açıkçası, böyle bir bilgi varsa paylaşabilir misiniz?
bir de bahsedilen 30kg arbequina için değil, domat zeytini içindi.
teşekkürler
5 yasında 30 kg mubalaganin daniskasi efendim. Onu unutun.
Dursunlu civarindasiniz sanırım... Tür seçerken ben yaglik ve sofralik olarak ticari bir ayrım yapmış, sofraliga ve yeşile ağırlık vermiştim. Tüm bunlar ticari beklentinize ve bakım kapasitenize bağlı olduğu gibi sabır gosterebileceginiz zaman dilimine de bağlıdır. Yani efsanelere değil imalat yapan bir tüccar kobi gibi planlayınız. Ve fidan satanlara değil alip da tecrübe edene danışınız :) bir de Halil Bey'in fikrini alabilirsiniz...
Bana sorsanız zeytin yerine badem yapın derdim. Ama bu zeytinin yanlış olduğunu asla göstermez. Tek konu (sorun) -bence- zeytin spekulatif bir ürün...
Madem fikrimi sordunuz sunu da eklemek isterim. Neden ziraat düşünmüyorsunuz? Topragınızı bilmiyorum ama romantik bir tarım pesinde olmadıgınızı düşünürsek, belki kuskonmaz ya da seçkin türlerin olduğu tam tekmil bir bağ belki de enginar dahi olabilir... 1-2 favorim. Son yaptıgım fizibiliteye göre 37 da bag için alt sınır (45-60 da uygunu)... Yani atılan taşa değecek ölçü...
Bir de bu gözle ölçüp biciniz...
Basarılar!
Arbequina zeytinlerime birşeyler olmuş:( Bir kaç haftadır şehir dışında olduğumdan bahçeye uğrayamamıştım.
Bazı zeytin fidanlarımın yapraklarında pamuk gibi, örümcek ağı gibi birşeyler var ve yaprakların ucu kurumuş. Bilen varsa nedir bu? Ne yapmalıyım? Halil Bey...yardım... bir iki resim çektim ama net olmamış.Yine de ekliyorum.
Halil Önen
27-08-2012, 00:01
Arbequina zeytinlerime birşeyler olmuş:( Bir kaç haftadır şehir dışında olduğumdan bahçeye uğrayamamıştım.
Bazı zeytin fidanlarımın yapraklarında pamuk gibi, örümcek ağı gibi birşeyler var ve yaprakların ucu kurumuş. Bilen varsa nedir bu? Ne yapmalıyım? Halil Bey...yardım... bir iki resim çektim ama net olmamış.Yine de ekliyorum.
Zeytin 'güve' zararlısı, diğer adı ile zeytin uc zararlısı. Genelde genç sürgünlerde olur...
'Güve' için kimyasal zehirlerden kullanılıyor...
Ben ise Delfin WG kullanıyorum, organik bir ilaç. 16 lt. lik sırt tulumbasına bir yemek kaşığı kadar konur ve 15/20 adet kesme şeker konur, yapıştırıcı olarak...
15 günde bir atılır eğer yoğunsa haftada bir üç defa üst üste atılır...
Elinizde varsa _ karışıma_ 750 gr. yoğurt kabı dolusu kaolin kili de konabilir.
Örümcek ağı gibi oluşum sizi yanıltmasın, o zararlı değil...
Gülleci bulamacı zeytin uc zararlısına _ güve_ etkili değil... Önceden; Devamlı gülleci bulamacı kullanılırsa bu zararlı pek olmuyor.
Zeytin uc zararlısının meyveye zararı pek olamaz ama genc sürgünleri ve yapraklarına zarar verdiği için yıl kaybettirir...
Çok teşekkürler Halil Bey. Gülleci bulamacını yapsaydım belki bu zararlıyla mücadele etmek zorunda kalmazdım :o
Hemen Delfin WG bulup uygulayacağım. Kaolin kili elimde yok ne yazık ki. Bu konuyla ilgili sayfayı okudum, haziran ayında uygulanması gerektiği yazıyor. Faydası olacaksa alayım. Tabi bu arada nereden bulacağımı bilmiyorum. Ziraii ilaç bayilerinde bulabilir miyim?
Halil Önen
27-08-2012, 02:18
Çok teşekkürler Halil Bey. Gülleci bulamacını yapsaydım belki bu zararlıyla mücadele etmek zorunda kalmazdım :o
Hemen Delfin WG bulup uygulayacağım. Kaolin kili elimde yok ne yazık ki. Bu konuyla ilgili sayfayı okudum, haziran ayında uygulanması gerektiği yazıyor. Faydası olacaksa alayım. Tabi bu arada nereden bulacağımı bilmiyorum. Ziraii ilaç bayilerinde bulabilir miyim?
Kaolin kili ziraii ilaç bayilerine pek bulunmuyor...Çeşitli firmalardan internet üzerinden getirtmek mümkün...
Kolin güneşin yakıcılığından korumak için kullanıldığından _ bazı zararlılara karşı çaydırıcı özelliği vardır_ yaz aylarının her birinde kullanılabilir... Ay olarak sınırlandırılmasına katılmıyorum...
Koalininin Delfin ile beraber kullanılması zamandan tasarruf da sağlar. Ayrıca etkili bir ikili oluşturuyor...
Siz acil olarak Delfin kullanmamız şimdilik iyi duruyor Sevgili Peyyide...
Ayrıca Gülleci bulamacı+kaolin+Delfin üçlüsünü ben kullanıyorum ve memnunum...
Bu üçlü zeytin sineğine, zeytin meyve güvesine _ sapından giren ve zeytinlerin dökülmesine sebep olan_ zeytin uc zararlısına ve kabuklu bite etkili...
Tekrar teşekkür ederim. Çok zaman almazsa üçlü olarak kullanmaya çalışacağım. Olmazsa yalnız Delfini kullanırım. Yarın netleşir...
Arbequina ile ilgili güzel bir yazı: TARIM MERKEZ.COM :: Murat Kkakr - Arbequin (http://www.tarimmerkezi.com/yazar_kose.php?hid=1345)
Dün Delfin bulamayınca arkadaşım muadili olan Agree 50 WG göndermiş. Umarım aynı etkiyi gösterir. Bugün de gülleci bulamacını hazırladım. Yarın ikisini birden zeytinlere uygulayacağım. Biraz ağır oluyor ama Adana çok sıcak, ancak akşamüstü çalışabiliyoruz bahçede... Zeytin uç zararlılarının canına okuyacağız yarın ;)
Bu arada gülleci bulamacının kokusu berbat.
antbebox07
04-09-2012, 14:21
Halil Bey iyi günler ben antalyalıyım zeytin ekmeyi düşünüyom bu tür verimli olurmu acaba teşk.:cool:
Selamlar,
Geniş ölçekli sık dikim "bodur" zeytin ekimi için aşağıdaki kitabı büyük uğraşlar sonucu edinmiştim.
http://www.olint.com/en/news/olive-growing-revolution-now-english
Kitabı okumak isteyenler varsa, geri vermek koşuluyla, benden ödünç alabilir.
Temelli almak isteyen olursa bana özel mesaj atabilirsiniz.
murat
muratekin
15-03-2013, 12:52
Merhaba, konu uzun süredir sessiz kalmış. Konudaki mesajların tamamnı okudum ve merak ettiğim dikim yapan arkadaşların şuanki durumu nedir? Yani özellikle ege bölgesinde bu ağaçlardan verim alabilen varsa ve deneyimlerini paylaşırsa sevinirim. Bende yakında edremitten 3 dönüm kadar bir yer alıcam ve bu yere zeytin dikmeyi düşünyorum. Elbette satanların değil ama dikenlerin olumlu tavsiyeleri neticesinde. Görüşlerinizi bekliyorum. Saygılar.
Merhaba, benim arbequina zeytinlerim daha çok küçük, iki yaşındalar. Çok ilginç ama iki yıldır evime birkaç kilo zeytin giriyor bahçemden. Zeytin tane boyutu küçük fakat lezzetli. Sanırım önümüzdeki dönem verimi artar.
erdemoztoprak
13-08-2013, 03:02
260547
Zeytin ağacı -10 derece kısa süreli soğuklara dayanıklıdır. Uzun süreli soğuklardan etkilenir. 7-8 sene önceydi sanırım Çanakkale bölgesindeki zeytin ağaçları aşırı soğuklardan etkilendi üreticiler 2-3 sene ürün alamadı.
Arbequina İ-18 soğuklara dayanıklıdır ama ülkemiz iç anadolu bölgesinde verimli olamaz.
ege bölgesinde Uşak, Kütahya,Afyon, Burdur, Isparta iç kısımlarında yetişmez.
Tabi agaç yetişir ölmez kuytu bölgede yaşamını sürdürür ama meyve vermez.
Arbequina zona değerleri ise,
Hardiness:
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)
USDA Zone 11: above 4.5 °C (40 °F)
İspanyadaki katalonya bölgesi de ege bölgesi gibidir. Kış şartları bizim Edremit, Çanakkale gibidir. kısa süreli soğuklar hatta 1 veya 2 gün süren kar yağışları varmış.
meyve ve yağ kalitesi olarak denizden en fazla 20-30 km olmalıdır. Denize 1-15 km olanlar en kaliteli yağı oluşturur.
Zeytin ağacının genetiği ile hala bilinmeyen sırlar var.
Ayni bahçeden 1. yıl 0,5 asit 1 asit zeytinyağı alınırken ertesi yıl 5-6 asit yağ alınabilir. zeytin ağacı hasat yapılan yılın ortalama Hava sıcaklığı, denizden esen nemli rüzgarın, sulamanın (yağışların), toprak kalitesinin, organik veya kimyasal beslemenin, budamanın etkisi ile değişkenlik gösterir.
Türkiyede Çanakkale ile Foça arası (kuzey ege) yağları ile izmir -Antalya arası (güney ege) yağları arasında bile aşırı fark vardır.
Erzincanda veya Konyada su kenarları, baraj ve göl kenarlarında denemelidir. ama ticari olarak birşey beklememek lazım. zira karadeniz bölgesindede.
Kütahya 'nın Tavşanlı ilçesinde yaşamaktayım. Geçen senelerde zeytin fidanı diktim evimizin bahçesine kışı atlatamadı. Ancak bazı evlerin bahçelerinde gayet sağlıklı bir şekilde yetişmiş zeytin ağaçları var. İlçemizde yenidünya ağaçları da sağlıklı bir şekilde büyüyor meyve vermeseler de. Sizce tekrar denemeli miyim zeytin fidanı dikmeyi ?
mduran01
28-11-2014, 15:03
Merhaba, 2011 yılında Arbequina zeytin fidanı diken arkadaşlar, zeytin fidanlarının durumuyla ilgili bilgi ve fotograf paylaşabilir mi? Çünkü fidan satıcılarının değil onların bilgi ve tecrübeleri çok değerli...
Cevap bekliyoruz
Saygılarımla
Silifkel
07-12-2014, 16:07
Aynen bende bu konunun takipçisiyim acaba Mersin de deneyen olmuşmudur.
öncelikle herkeze selam çalışmalarınız çok güzel dilerim ki başarılı olursunuz...
benimde adana ceyhan ilçesinde 7 dekar zeytinliğim var 2009 kasımda ekim yapmıştık gemlik türü yaklaşık 6 yaşındalar 5 yıldır bakım yapılmıyor yeni yeni bakım yapılmaya başlandı varsa önerileriniz okumak isterim ...
270 ağaçlık zeytin ağaçlarımdan 4 yaşında toplam 500 kg zeytin aldım. Zeytinyağının ilk sıkımından neredeyse 9 da 1 oranında az yağ alabildim. Soğuk sıkım yaptırdım. Ama yağ kalitesi, tadı, rengi aroması mükemmel. Sanırım asıl seneye verime yatacak.
588957
Arbequina zeytin taneleri küçük, toplaması zor ama yağı gördükten sonra verdiğiniz emeğe değdiğini düşünüyorsunuz.
aliwoseibeck
15-12-2015, 19:56
Arbequina zeytinini dikenler şu anki durumlar nasıl? Yağ oranı nasıl? Boyları ne kadar uzadı? Verim, tad, yağı nasıl? Tecrübeli arkadaşlari bekliyorum :)
Mengutu1
03-06-2016, 23:20
Merhabalar,
Halil Önen bey den uzun zamandan beri bir katılım yok. Kendisinden haberdar olan var mı acaba?
Mengutu1
05-06-2016, 09:50
270 ağaçlık zeytin ağaçlarımdan 4 yaşında toplam 500 kg zeytin aldım. Zeytinyağının ilk sıkımından neredeyse 9 da 1 oranında az yağ alabildim. Soğuk sıkım yaptırdım. Ama yağ kalitesi, tadı, rengi aroması mükemmel. Sanırım asıl seneye verime yatacak.
O zaman Arbequina i-18 için verilen rakamlar uygulama ile pek örtüşmüyor galiba. Siz 270 tane ağaçtan 4. yılda 500kg zeytin almışsanız ağaç başına yaklaşık 1.8kg ürün almışsınız demektir ve 9-1 oranında yağ almışsanız (500/9=55.6kg yağ) yağ verimi %11.1 demektir. Halbuki yayınlanan verilerde 4. yılda ağaç başına zeytin ortalam 5.7 kg ve verim oranı yaklaşık %18.
Bu çalışma İspanya da yapılmış ve Arbequina i-18 için elde edilen istatistiksel bilgiler şöyle.
Süpe sık dikim (dekar başına 1975 ağaç), damla sulama, full bakım ve mekanize hasat modeline göre.
Dekar başına zeytin verimi
1. Yıl= 0
2. Yıl=0
3. Yıl=11842 kg
4. Yıl=11295 kg
5. Yıl=15436 kg
6. Yıl=4032 kg
7. Yıl=8582 kg
8. Yıl=13324 kg
9. Yıl=9619 kg
10.Yıl=10260 kg
Ortamala (3-10 yıllar arası)= 10549 kg
Çalışmanın tamamına aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz. Çalışma İspanyolca ama rakamları görebilirsiniz.
www.olint.com/sites/default/files/catlg_olint10_esp.pdf
Yukarıdaki çalışma için ağaçların ömrünün 10-15 yıl olduğunu ve ideal bakım ile elde edilmiş veriler olduğunu gözönünde bulundurmak gerekir.
defender77
26-09-2016, 22:47
O zaman Arbequina i-18 için verilen rakamlar uygulama ile pek örtüşmüyor galiba. Siz 270 tane ağaçtan 4. yılda 500kg zeytin almışsanız ağaç başına yaklaşık 1.8kg ürün almışsınız demektir ve 9-1 oranında yağ almışsanız (500/9=55.6kg yağ) yağ verimi %11.1 demektir. Halbuki yayınlanan verilerde 4. yılda ağaç başına zeytin ortalam 5.7 kg ve verim oranı yaklaşık %18.
Bu çalışma İspanya da yapılmış ve Arbequina i-18 için elde edilen istatistiksel bilgiler şöyle.
Süpe sık dikim (dekar başına 1975 ağaç), damla sulama, full bakım ve mekanize hasat modeline göre.
Dekar başına zeytin verimi
1. Yıl= 0
2. Yıl=0
3. Yıl=11842 kg
4. Yıl=11295 kg
5. Yıl=15436 kg
6. Yıl=4032 kg
7. Yıl=8582 kg
8. Yıl=13324 kg
9. Yıl=9619 kg
10.Yıl=10260 kg
Ortamala (3-10 yıllar arası)= 10549 kg
Çalışmanın tamamına aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz. Çalışma İspanyolca ama rakamları görebilirsiniz.
www.olint.com/sites/default/files/catlg_olint10_esp.pdf
Yukarıdaki çalışma için ağaçların ömrünün 10-15 yıl olduğunu ve ideal bakım ile elde edilmiş veriler olduğunu gözönünde bulundurmak gerekir.
Dekar başına 1975 ağaç ve dekar verimi ifadeleri hatalı. Doğrusu hektar başı 1975 ağaç ve hektara verimleri olmalı.
Merhabalar
Bu zeytini nereden temin edebilirim. İstanbulda küçük bir yer alacağım aksilik olmazsa ve 2 fidan zeytin dikmek istiyorum. En yakın nerede bulurum?
saygılar
merbaha arkadaşlar denizli beyağaç ilçesinin 5 km uzağında 1000 metre rakımda bir dağ yayla köyünde zeytin diktim çok olmasada deneme amaçlı akdeniz ile karasal iklim geçiş özelliği var zeytin için sınır bölge diye denildi çeşitli izmir yağlık gemlik edremit karmasık zeytin diktim 9 adadette arbequin bodur zeytin aldım tabi kandırılmadıysam eğer aldığım arbequindir umarım.. soğuğa yerli çeşitlerden birazdaha fazla dayanıklı ve 2 yasında meyve vermeye başladığını öğrendim ve bu niyetle aldım. bundan 8 sene önce dikilen gemlik ve bir kaç tanede adını bilmediğim zeytin 20 kadar var zeytin var boyları çok uzamadı 2 metre civarında kaldı ve meyve vermiyor çiçek açıp çiçeğini meveye dönüştürmeden döküyor buna bir çare bulabilirmiyiz sorunun ne olduğunu anlayamadım geçen yaz bu 8 yıllık olanlarda 5 geçmeyen meyve gördüm hepside yoktu bazılarnda 1 2 tane vardı bazılarında hiç yoktu problemin ne olduğunu bilen arkaşdaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim
beyazcocuk
22-03-2017, 14:17
bende bu fidanlardan istiyorum internette satilanlar gercek mi acaba
aydemiraydın
22-03-2017, 15:10
bende bu fidanlardan istiyorum internette satilanlar gercek mi acaba
deneme yapmak için 2 adet aldım. minnacık bişeylerdi. serin havaya rağmen hızlı gelişiyorlar. umarım kandırılmamışıktır. : )
Zeytinci
23-03-2017, 18:36
270 ağaçlık zeytin ağaçlarımdan 4 yaşında toplam 500 kg zeytin aldım. Zeytinyağının ilk sıkımından neredeyse 9 da 1 oranında az yağ alabildim. Soğuk sıkım yaptırdım. Ama yağ kalitesi, tadı, rengi aroması mükemmel. Sanırım asıl seneye verime yatacak.
1/9 oranı yağlık zeytin için çok azdır. Bu yağ oranı İle zarar edilir. Hesap yanlışlığı olabilir mi?
smurat45
24-03-2017, 09:33
1000 metre rakım demişsiniz. Soğuk sebebiyle meyve vermiyor olabilir.
yasarugur
28-03-2017, 12:10
Gerçi başlık Arbekin ama bilgi olması açısından ; Gemlik'lerden bu yıl biz, 3,8 kg ve 4 kg dan 1 kg yağ alabildik. Bir önceki yıl başka bir yağ fabrikasında 13 kg da 1 kg yağ elde etmiştik,aynı yerde komşular 5kg da 1 **** 7 kg da 1 yağ elde etmişlerdi ...İnsanın bayağı bir zoruna gidiyor,istismar edildim diye...
Zeytinci
28-03-2017, 20:29
Gerçi başlık Arbekin ama bilgi olması açısından ; Gemlik'lerden bu yıl biz, 3,8 kg ve 4 kg dan 1 kg yağ alabildik. Bir önceki yıl başka bir yağ fabrikasında 13 kg da 1 kg yağ elde etmiştik,aynı yerde komşular 5kg da 1 **** 7 kg da 1 yağ elde etmişlerdi ...İnsanın bayağı bir zoruna gidiyor,istismar edildim diye...
Araştırma enstitüsü Gemlik çeşidinin yağ oranını 30% veriyor. Tam olarak Olgunlaşmadan toplanmış ise zeytinleriniz yağ oranı az olabilir. Ya da yağ oranını azaltan başka bir şey vardır. Toprak yapısı, suni gübre veya aşırı verim vs.
mutoberk
17-09-2017, 12:04
Halil Bey,
Arbequina zeytini 300 adet kadar Mayıs ayında Adana 'da diktik. Hemen hepsinin üzerinde zeytin bulunuyordu. Hatta geçen ay zeytinleri toplayıp salamurasını yaptım. Küçük ama çok lezzetli:) Ben öğretmenim tarım konusunda oldukça yeniyim. Ama bu hastalık gibi birşey bahçeme ne eksem ne diksem diye neredeyse uyuyamıyorum. Sizlerin bu konuda ki tecrübesinden yararlanabilirsem ne mutlu bana:) Zeytinlerinizde kaydettiğiniz aşamaları bildirirseniz sevinirim.
Adana da hangi bölgede diktiniz hocam,ben de seyhanda 6 dönüm kadar zeytinlik yetiştirmeyi düşünyorum,verim alabildiniz mi ?
Karaisalı Salbaş taraflarında diktik. Çok başarılı olamadık bu konuda. Nerede ne hata yapıyoruz, eksiğimiz ne bulmaya çalışıyoruz. Arbequina zeytin diktik fakat profesyonel değil amatörce yaklaştık ve bu civarda söylendiği kadar verim olmadı. Fakat tekrar söylüyorum çok planlı bir bakım yapamadık. Ve işin komik tarafı bilen bilmeyen herkes karıştı, yorum yaptı:mad:. Sık dikim için karışmayan kalmadı, en son eşim bu zeytinler hava almıyor, güneş görmüyor bunları seyrekleştirelim bu şekilde olmaz demeye başladı.:o
Celal YILDIRIM
09-01-2018, 13:27
Halil Bey,
Arbequina zeytini 300 adet kadar Mayıs ayında Adana 'da diktik. Hemen hepsinin üzerinde zeytin bulunuyordu. Hatta geçen ay zeytinleri toplayıp salamurasını yaptım. Küçük ama çok lezzetli:) Ben öğretmenim tarım konusunda oldukça yeniyim. Ama bu hastalık gibi birşey bahçeme ne eksem ne diksem diye neredeyse uyuyamıyorum. Sizlerin bu konuda ki tecrübesinden yararlanabilirsem ne mutlu bana:) Zeytinlerinizde kaydettiğiniz aşamaları bildirirseniz sevinirim.
*Sayın Peyyide; Bende Kadirli'de dikim yapmak istiyorum, yakın bölgeler olduğu için bu çeşitteki gözlem-deneyimlerinizden faydalanmak istiyorum. Eğer halen forumda aktif iseniz bana bi geri dönüş yaparsanız sevinirim. Esenlikler dilerim...
*Sayın Peyyide; Bende Kadirli'de dikim yapmak istiyorum, yakın bölgeler olduğu için bu çeşitteki gözlem-deneyimlerinizden faydalanmak istiyorum. Eğer halen forumda aktif iseniz bana bi geri dönüş yaparsanız sevinirim. Esenlikler dilerim...
Merhaba, Arbequina gerçekten özel bir aroması olan kaliteli zeytinyağı veriyor. Biz öğretmen olduğumuzdan ve çok çalıştığımızdan bakımında profesyonel davranamadık. Öncelikle budama konusunda hata yaptık. Beklediğimizin altında ürün aldık ama bunun tam olarak neden olduğunu tespit edemedik. Söyleyeceğim tek net bir şey var; çok lezzetli bir zeytinyağı civarda eşi benzeri yok. Her kullanan memnun hatta kullanan vazgeçemiyor diyebilirim. Ticari bakımdan bir şey söyleyemeyeceğim, büyük alanlara ekim yapan kişilerle irtibata geçin. Ege bölgesi bu konuda daha başarılı olmuş. Kaptanın Çiftliği adlı bir site var, büyük çapta üretim yapıyor. Konuşmuştum onlarla ve çok iyi sonuç aldıklarından bahsetmişlerdi. Size bol şans.
BarışByrmç
23-05-2018, 14:58
Çanakkale ye en yakın yerde bu zeytin türünden yetiştiren varsa görmek isterim. 0542 761 3 761 ulaşabilirsiniz.
alperen1234
22-11-2018, 10:56
https://youtu.be/qktwE0LRf8M https://youtu.be/C8LEYhagOAM
yeni kurduğum bahçeden görüntüler
alperen1234
09-12-2018, 12:15
buda benim fidanlar
alperen1234
09-12-2018, 12:47
Yeni kurduğumuz bahçemizde fidanlarımızı toprakla buluşturduk linkteki videodan detaylı bilgi edinebilirsiniz
https://youtu.be/V2c1hbCuSPw
alperen1234
19-12-2018, 00:14
1/9 oranı yağlık zeytin için çok azdır. Bu yağ oranı İle zarar edilir. Hesap yanlışlığı olabilir mi?
soğuk sıkım yapıldığı için yağ az çıkmış
toprak09
11-01-2019, 21:05
Bu sayfayı açmamın sebebi;
bodur zeytinin bizim yerli zeytinlere göre ayrı dikim, budama v.b istekleridir. Bodur zeytin hakkında bir çok soru soruldu ve diğer zeytin sayfalarında kaldı.
Ve bu konuda sorular sorulmaktadır. Deli toplu olsun istedim.
Ayrıca İspanyadan Beta Tarıma getirttiğim _ şimdi getiriyorlar mı bilmiyorum, sipariş için soru sormayın_:) 170 adet zeytinin _ ki tanesini geçen yıl 6tl.+kargo ile almıştım_ 50 kadarını bu sitenin üyelerine ücretsiz (isteyen istemeyene) dağıttım.
İspanya ile aynı ekvartor kuşağı üzerinde aynı sonuçları alındığı söyleniyor. Türkiye de de denemeleri yapılmış.
Yine çeşitli illerdeki üyelere gönderdiğim zeytinlerin o bölgeye uyum sağlayıp sağlamadığını öğrenmek istiyorum
Benimle tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim.
Mart 2011 de diktiğim 120 adet için de edindiğim tecrübeleri paylaşacağım.
244378
Bunlar 4 ay önce diktiklerim. % 80 i gibi zeytin vermeye başladı bazıları vermedi.
244379
Nasıl dikildiğini kendi sayfamda anlatmıştım. Burada da sorulursa yardımcı olurum ki aslında diğer zeytin dikimlerinden farklı değildir.
244380
Bende yetiştirerek öğreniyorum. Unutulmasın.:)
Saygılar.
Halil Bey merhabalar,Uzun zaman geçmiş paylaşımınızın üstünden zeytinliğinizin şu anki durumunu çok merak ettim.Geçen sürede edinmiş olduğunuz tecrübelerden yararlanmayı çok isterim.Aydın da 2 dönüm bahçem var. Bahçede 6 büyük zeytin ağacı ortalama 30 tane incir ağacı mevcut .Bahçemde yeraltı suyu seviyesi oldukça yüksek ayrıca DSİ sulama kanalı hemen bahçemizin sınırından geçiyor.Menderese yakın sulu tarıma uygun bir arazi aslında. Biz bahçeyi 2018 Şubat ayında satın aldık. Zeytinler toplanmıştı göremedik.İncirler de maalesef sudan kaynaklı akma yapıyor .Tabii bizim için çok can sıkıcı oldu. Yaşken eşe dosta dağıttık ama kuru incir akmadan dolayı kalitesiz o sebeple toplamadık bile.Bahçemizi zeytinliğe çevirmek istiyoruz uzun zamandır da bodur zeytin ekmekle ilgili bilgi topluyorum fakat uygulayan birilerinin paylaşımı çok daha faydalı oldu öncelikle teşekkür etmek isterim size.Bahçe sulu tarıma uygun bir arazi ve çok fazla kanyaşı denen ot var. Bahçemizi önce ottan arındırıp ekim yapmak daha mı doğru olur.Arbeguina zeytin ekmeyi düşünüyorduk ama bir yerde koroneikinin sulu arazilerde daha uygun olacağı yazıyordu kafam karıştı.Ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim..Çok Teşekkürler.
Turgay78
11-01-2019, 21:47
Merhaba,pek tabii ki siz bilirsiniz ama bahcenizi ottan arındırırken ilaç kullanmamanızı tavsiye ederim..7-8 dönüm bir alan için bir süredir benzinli sırt tırpanı kullanıyorum,tavsiye ederim..Yaş ilerleyince ne olur bilemem ama şu an için spor oluyor diye dusunuyorum yaparken...
toprak09
11-01-2019, 22:52
Merhaba,pek tabii ki siz bilirsiniz ama bahcenizi ottan arındırırken ilaç kullanmamanızı tavsiye ederim..7-8 dönüm bir alan için bir süredir benzinli sırt tırpanı kullanıyorum,tavsiye ederim..Yaş ilerleyince ne olur bilemem ama şu an için spor oluyor diye dusunuyorum yaparken...
Çok teşekkür ederim.
Ahmetemir.
07-04-2019, 12:01
Merhaba izmirden yazıyorum zeytin üzerine arbekino cinsi araştırma yaptım ve. Dikim yaptım.fidan temin edilir 5054143207
yesilbaris
27-04-2019, 08:46
Bodur da olsa, zeytin dikiminde bir fidanın + marke olarak düzenlenecekse diğer fide'den 5 metre mutlaka uzak olmalıdır. En çok bu konuda yanlış görüyorum. Açgözlülük hiç verimdir.
thunderon
30-04-2019, 08:58
Tekirdağ Şarköyde denize 500m mesafede denize doğru bakan güney cephe bir arazim var.
Buraya bu cins zeytin diksem verim alabilir miyim?
alperen1234
15-05-2019, 20:36
Merhaba adalar bölgesinde bu çeşitten erim aldılar diye biliyorum. Birde yaşadığınız bölgede hangi cins zeytin ağaçları var güney cephe ne kadar güneş alıyor
akiftabak
12-06-2019, 09:36
Merhaba salbaşa bende dikmeyi düşünüyorum tavsiye eder misiniz?
Merhaba salbaşa bende dikmeyi düşünüyorum tavsiye eder misiniz?
Hocam benim tarlamda 2 tane var. 4-5 yaşına gediler, her sene meyve tutumu oluyor çokça. Kozana giderken olea (ismini yanlış hatırlıyor olabilirim) diye bir zeytin işleme fabrikası var, orada çalışan ve zeytinlerinin yağını orada çıkarttıran Muhammet diye bir çiftçi var. Beta fidancılığın karşısında da bodur zeytin bahçesi mevcut, hem çiftçiyle hem de beta fidancılıkla görüşmenizde fayda var.
Hasat makinası çukurova bölgesinde olsa, şahsi fikrim her yeri bu zeytinden yapsınlar ama henüz hasat makinası yok. toplaması dert olacaktır diye düşünüyorum.
mutoberk
13-07-2019, 11:33
Hemşerilerim ben de Adana merkez de 40 civarı zeytin fidani düşünüyorum, benimkisi yemişlik ve yağlık olacak,
fidanlari nerden aldınız, lezzetli ve verimli bir çeşit arayisindayim herkes gibi
Lutfen deneyimlerinizi esirgemeyin
Hemşerilerim ben de Adana merkez de 40 civarı zeytin fidani düşünüyorum, benimkisi yemişlik ve yağlık olacak,
fidanlari nerden aldınız, lezzetli ve verimli bir çeşit arayisindayim herkes gibi ��
Lutfen deneyimlerinizi esirgemeyin
Hocam ben bodur zeytin fidanlarını Misis tarafından bir fidancıdan almıştım fakat üretmiyor artık. Bodur zeytin fidanını beta fidancılıktan temin edebilirsiniz, bodur zeytin dışında diğer çeşitlerden de bulabilirsiniz.
hepsibahcemden
11-11-2019, 18:57
Halil Bey,
Arbequina zeytini 300 adet kadar Mayıs ayında Adana 'da diktik. Hemen hepsinin üzerinde zeytin bulunuyordu. Hatta geçen ay zeytinleri toplayıp salamurasını yaptım. Küçük ama çok lezzetli:) Ben öğretmenim tarım konusunda oldukça yeniyim. Ama bu hastalık gibi birşey bahçeme ne eksem ne diksem diye neredeyse uyuyamıyorum. Sizlerin bu konuda ki tecrübesinden yararlanabilirsem ne mutlu bana:) Zeytinlerinizde kaydettiğiniz aşamaları bildirirseniz sevinirim.
Merhaba zeytin agaclarinizin şu anki durumu için resim atabilir misiniz . Yetişmiş ağacını merak etmekteyim
alperen1234
26-04-2020, 22:15
Arbequina Çiçeklenme döneminden görüntüler https://youtu.be/N-a7jqzwQCw
alperen1234
26-04-2020, 22:18
Arbequina meyve dönemi görüntüleri
https://youtu.be/9viRNmtwGOc
alperen1234
26-04-2020, 22:20
Yeni kurulmuş arbequina bahçem https://youtu.be/V2c1hbCuSPw
orhanmugla
22-09-2020, 00:07
harika
alperen1234
14-11-2020, 21:00
https://youtu.be/MahdIT2BHh4https://youtu.be/MahdIT2BHh4
ağaç sevdalısı
01-02-2021, 00:00
sofralık olarak nasıl tadı
emre35emre
02-12-2021, 01:53
Merhabalar, İzmir Bergama da 19 dönüm e dikmeyi düşünüyorum. Bu yörede deneyen var mı? İnternette sulama yapılması gerektiği yazıyor, sulama için ne kadar suya ihtiyaç olacaktır?
Çok güzel bilgiler vermişsiniz, özellikle arbequina zeytin fidanı (https://www.zeytinfidani.net/arbequina-zeytin-fidani.html) yetiştirmek isteyen ama rakım, verim ve sıcaklık konularında bilgi sahibi olmak isteyen üreticiler için.
sultan1616
14-06-2023, 21:03
bursa orhangazi,gemlik taraflarında bu cinsi eken var mı ben de tarlama cins araştırıyorum da verimi nasıl olur acaba?
aydemiraydın
16-06-2023, 08:47
ben bu ispanyol zeytinlerini soğuğa dayanıklı dendiği için 8 yıl evvel fideler büyüklüğünde aldım. ilk yıl havalar yumusak gidince 1 karış boyda meyve verdiler. sonra her yıl üst üste havalar soğuk gitti meyve alamadım. 3 yıl evvel eksi 22 de diğer zeytin çeşitleriyle birlikte dondular ve bu macerada bitti. ispanyol zeytini verimli fakat söylendiği kadar soğuklara dayanıklı değil. bende şu an bir adet kaldı 8 yaşında boyu ancak 1metre her yıl can çekişiyor canlanıyor. zeytin yaprağından ilaç yapmak için bulunduruyorum. rakım 250 metre civarı . bursa bilecik arası.
sultan1616
22-06-2023, 16:23
ben bu ispanyol zeytinlerini soğuğa dayanıklı dendiği için 8 yıl evvel fideler büyüklüğünde aldım. ilk yıl havalar yumusak gidince 1 karış boyda meyve verdiler. sonra her yıl üst üste havalar soğuk gitti meyve alamadım. 3 yıl evvel eksi 22 de diğer zeytin çeşitleriyle birlikte dondular ve bu macerada bitti. ispanyol zeytini verimli fakat söylendiği kadar soğuklara dayanıklı değil. bende şu an bir adet kaldı 8 yaşında boyu ancak 1metre her yıl can çekişiyor canlanıyor. zeytin yaprağından ilaç yapmak için bulunduruyorum. rakım 250 metre civarı . bursa bilecik arası.
cevap için teşekkür ederim.
ben bu ispanyol zeytinlerini soğuğa dayanıklı dendiği için 8 yıl evvel fideler büyüklüğünde aldım. ilk yıl havalar yumusak gidince 1 karış boyda meyve verdiler. sonra her yıl üst üste havalar soğuk gitti meyve alamadım. 3 yıl evvel eksi 22 de diğer zeytin çeşitleriyle birlikte dondular ve bu macerada bitti. ispanyol zeytini verimli fakat söylendiği kadar soğuklara dayanıklı değil. bende şu an bir adet kaldı 8 yaşında boyu ancak 1metre her yıl can çekişiyor canlanıyor. zeytin yaprağından ilaç yapmak için bulunduruyorum. rakım 250 metre civarı . bursa bilecik arası.
Başınıza gelenler gerçekten ders niteliğinde, demek ki her soğuğa dayanıklı denilen çeşit bile belli sınırları oluyormuş. Bu çeşit zeytinyağı (https://www.egezeytinyagi.net/) verimi yüksek çeşitlerde yetiştirmeden hava koşulları hesaba katılmalı.
iyi akşamlar, birde zeytine de el attık. 4.5 dönüme bodur zeytin ekeceğiz. 2 dönüme koroneiki ekeceğim ama bu sene için fidan bulamadık. 2.5 buçuk dönümlük arbequina fidanları aldım. Havalar uygun olursa patlatma çekip bir miktar leonardit ile ekimlere başlayacağız. İlk hasadı ekmeden yaptık bile :D
İki metrelik sırık dikimi yapmamı söyleyenler var ama bu kadar büyük sırıklara gerek var mı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.