Bağlan

View Full Version : Mete Tiren / Bahçe

Sayfalar : [1] 2

Mete Tiren
25-08-2011, 18:46
Herkese merhabalar sitedeki arkadaşlarımız tohumları nerede ürettiğimi ısrar ile sorunca sonbahar olmasına rağmen resimleri yüklüyorum.Pek bahçe denmez her yer boş saksılarla dolu ama nasip sonbahardayız. Tüm üyelerimize saygılar
İşte bahçem ;)
242580

242581

242582

242583

242584
Bu sene çeliklediğim hanımelleri ve minyatür nar :)

Mete Tiren
25-08-2011, 18:50
242585

242586

242587

242588

242589
Tohumlarını aldığım kırmızı sardunyalar, Tohumluğa bıraktığım reyhan,Meşhur kudretnarlarımız (bu sene hiç verim yok ) Nane bahçemiz ;)

Mete Tiren
25-08-2011, 18:53
242590

242591

242592

242593

242594
Şifalı bitkiler gurubundan mercanköşk, Yüzlerce tohum aldığım melisamın yavrusu ve çiçeği burnunda bir sardunya :D

Mete Tiren
25-08-2011, 18:57
242595

242596

242597

242598

242599
zeytin ağaçlarımız , Orman sarmaşığı duvara tırmanmaya çalışıyor :) Ve Hasan dedemim bana bıraktığı miras telgraflar

Mete Tiren
25-08-2011, 19:00
242600

242601

242602

242603

242604
Boyu 2 metreleri geçen telgrafım 11 yaşında olan kuşkonmaz bir kaç kolu 5 metreyi buluyor ve Barış çiçeğim

Mete Tiren
25-08-2011, 19:03
242605

242606

242607

242608

242609
Hoyalarım, kudret narlarımın balkondan görünüşü ve sarmaşıkların tohumlarını ürettiğim damlama sulamalı saksılar birde kırmızı telgraf ;)

Mete Tiren
25-08-2011, 19:04
242610
İki avuca yakın tohum aldığım yıldız çadırım :)

gülenmelek
25-08-2011, 21:08
Sayfanız hayırlı olsun Sayın metetrn ;)
Tohumların kaynağını ben sormamıştım ama görünce sevindim yine de. Hepsi çok güzel ve sizin onlarla ilgilenmeniz, sevmeniz daha da güzel. ;)
Bol bol çiçeklerini görmeniz ve sevdiğiniz çeşitlerle de buluşmanız dileğiyle...
Saygılar.

Mete Tiren
25-08-2011, 21:41
Sağolun sn gülenmelek. Benim onlarla uğraşma sevdam tam 7 yaşında başladı daha da sürüyor.İnsanların vefasızlığı son buluncaya dek öylede kalacak saygılar :)

mandalinleerik
25-08-2011, 21:48
Sayfanız hayırlı olsun. Balkon saksılarınız çok güzel olmuş :)

Mete Tiren
25-08-2011, 21:53
Teşekkürler sn mandalinleerik tohum yetiştirip daha fazla ürün ve verim almak için büyük saksılara ihtiyaç oluyor.Birde balkona tutturmak zor olunca yaşasın kovalar :D

Periş
26-08-2011, 09:30
Sevgili metetrn sayfanız hayırlı olsun hepsi okadar güzelki anlatmaya kelimeler yetmiyor maşallah çok güzel bakıp sevmişsinizki bu kadar güzel ve sağlıklı görünüyorlar ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler...

furkan can
26-08-2011, 14:25
Sayfanız Hayırlı Olsun Sayın Metetrn...
Bol Ürün Almanız Dileği İle...

Mete Tiren
26-08-2011, 22:16
Tüm arkadaşlarımıza hayırlı olsun dilekleri için teşekkür ederim bahara umarım sizleri hayal kırıklığına uğratmıcak bir bahçe yapmaya çalışacağım :)

mrduran
15-10-2011, 00:23
Yakaladım seni Sevgili Metetrn;

Bana öğreteceğin çok şey var.

- saksılara cambazlık nasıl yaptırılır?
- çiçek deryası içinde, nefes alınacak yerler nasıl keşfedilir?
- O muhteşem ağaç altında, nasıl olup ta erken kalkmayı becebiliyorsun?

Hayırlı olsun sayfan. Geç farkettim.

Dede' ne de, ALLAH gani gani rahmet eylesin.
Onun koyduğu taşlar üzerine, sen de taşlar koyuyorsun, Güzel bir şey.

Saygılarımla Lütfen.

Mete Tiren
15-10-2011, 03:49
:) Kaçtığım yok abi yanlız bende pek birşey bilmiyorum beraber öğrenelim en güzeli o olacak herhalde :) Saygılar

mrduran
15-10-2011, 16:53
Bilgisayar kullanma özürlüsüyüm. İstediğim kişilere ulaşamıyorum. Piyango sana geç geldi. Piyango ise tabii :)))

Güzel insanların bahçe ve fikirleri ile tanışıyorum bu deryada. Bari o ağaç altındaki güzel uyku faslını anlat.))

Sevgi ve saygılarımla lütfen.

Mete Tiren
15-10-2011, 17:15
SN mrduran ne yalan söyliyim ben İzmirin tabiri caiz ise varoş bir kesiminde oturuyorum.Komşularımzın evleri çoğu gecekondu. Güvercincilerde çok fazla olunca gelincikten tutun ta fareye kadar bir sürü zararlı var. Bundan dolayı ağacın altında yatma imkanımız yok :D Eğer bir gün istediğim araziye kavuşup içine bir ağaç dikerde altına yatarsam size o duyguyu anlatmaya çalışırım. Anlıyacağınız bende hasretim ağaç altında yatmaya. Saygılar

mrduran
16-10-2011, 11:27
Senin yaşadığın yerde yaşasaydım keşke. Ne güzel, her şey tabii, ikirciksiz, yaşam sade/basite indirgenmiş. Orası da bozulacak, ama mümkün olduğu kadar geç gerçekleşir inşallah. Bayraklı' yı nasıl talan etmek üzereler izliyorum.Ve ordan arazi alan Alsancak' lı bir arkadaşım da var.

Saygılarımla lütfen.

mandalinci
16-10-2011, 21:07
Sn. metetrn,

Sayfanız hayırlı olsun, ben de uzunca bir süredir sitede bulunamıyorum, bu güzellikleri kaçırmışım.

Kuşkonmaza bayıldım, ne kadar güzel gelişmiş. Yıldız çadırı isimli çiçeği de ilk kez duydum, çok hoş bir görüntüsü var.

Etrafta çok güvercin yetiştiren var demişsiniz, gübrelerinden faydalanıyor musunuz?

Mete Tiren
16-10-2011, 21:48
SN mrduran umarım dedğiniz gibi en geç zaman sürecinde bozulur yaşadığım yer en azından bir kaç komşum var onlarla selamlaşabiliyoruz. Daha ne isterki bir insan...

SN mandalinci sayfayı ve bitkilerimi beyenmenize sevindim. Güvercin besleyen birçok insanla aram hiç iyi değil belki ben sorunlu ve hatalıyım belki onlar orası tartışılır ama haksız kazanç ile başkalarının hayvanlarına el koyan insanlarla pek anlaşamıyorum o yüzden maalesef. Ama bir abimizden bir ara bir kaç torba güvercin gübresi almıştım gübreyi şerbet hale getirerek kuşkonmazı suladım. Kuşkonmaz asidik gübreleri sever o da coştu ki yıllardan beri bana arkadaşlık ediyor bu sene köklerde ayırma işlemi yaacağım. Umarım başarılı olurumda dağıtım yaparım Saygılar

Halil Önen
16-10-2011, 22:00
Eğer bir gün istediğim araziye kavuşup içine bir ağaç dikerde altına yatarsam size o duyguyu anlatmaya çalışırım. Anlıyacağınız bende hasretim ağaç altında yatmaya. Saygılar

Dilerim gölgesinde yattığın bir kara ağaç olur ve cebinde ümitlerin...;)

Sevgili Mete,

seni İzmir Tarım fuarında tanıdık. Daha çok gençsin, inşallah hayalini ettiğin tarlana kavuşursun.

Hem lisede okuyor, hem marangoz dükkanında çalışıyor, hem de etkinliklere_ Tohum Takas etkinliği gibi_ katılıyorsun. Annenin ve kardeşlerinin sana desteğine hayranım.

İşyerinden gelen ısrarlı telefonlara rağmen _ işine geç kalıp_ bizimle sohbetini sürdürmüştün. Örnek alınacak bir gençsin. Seni tanıdığımıza çok memnun olduk.

Saygılar, Sevgiler, Başarılar...

Mete Tiren
16-10-2011, 22:19
Sn Halil abi ümitler elbet bir gün gerçek olmak için vardırlar elbet bir gün herşey yoluna girecek ama zamanını yaşayarak göreceğiz. Bende sizinle tanıştığıma memnun oldum. Örnek alınacan benden önce o kadar çok insan varki abi sıra bana gelmez... Ama şunu iyi biliyorum hayat başkalarının istekelrine göre veya ne olursa olsun farketmezlere göre yaşanacak birşey değil Fatih gibi olmalı bir insan gerektiğinde ''Ya İstanbul beni ya ben onu '' diyebilmeli. Ben tercihimi yaptım ya onlar beni ya ben onları dediğim için sanırım bitkiler bana yavaş yavaş açılmaya başladılar. Umarım bir gün yeşil eller diye tabir ettikleri insanlardan biriside ben olurum
Saygılar

alanur
16-10-2011, 23:55
Sayfan hayırlı olsun metetrn. Dilerim bir gün bütün hayallerine kavuşursun.
Sevgiyle kal.

Mete Tiren
17-10-2011, 07:25
Sn alanur iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Bir gün elbet olur lakin o günlerin hasreti umarım çok geçmeden nihayet bulur da kağıt kalemden çok elim toprakla buluşur...
Saygılar

smnunal
17-10-2011, 10:21
Sayın metetrn sayfan hayırlı olsun. Umarım tüm dileklerin gerçek olur.(Umarım bir gün yeşil eller diye tabir ettikleri insanlardan biriside ben olurum) Yeşil sevgin hiç solmasın. Saygı ve sevgiyle kal.

Mete Tiren
17-10-2011, 10:49
Amin umarım bu sitedeki gibi insanların yeşile karşı duyarlılığı gittikçe artar ve ''dede eskiden orman diye birşey varmış'' diyen bir nesil hiç olmaz. Saygılar

sevgice
18-10-2011, 22:37
Sn.metetrn sayfanız ve balkonunuz bol çiçekli olsun.Yıldız çadırı tohumları dün elime ulaşdı.

Çok teşekkür ederim..

Mete Tiren
19-10-2011, 07:57
Sn Sevgice tohumlarınızı umarım sağlıklı sıhatli günlerde neşe ve zevk ile büyütürsünüz. Umarım hepimizin bahçe ve balkonu bol çiçekli olur. Daha tohum var isteyen yok ;)

ayhat
19-10-2011, 08:22
Ben varım sayın metetrn. Umarım geç kalmamışımdır.

Mete Tiren
19-10-2011, 08:37
Sn ayhat ne yalan söyliyim yıldıldızçadırını toptan topladım üzerinde sanırım birkaçbin tohum vardı torbaya koydum en az yüz yüzelli tohum yere döküldü bahçeye süpürdüm ;) seneye çıkarlarsa başımın üstünde yerleri var düşünün bahçeye süpürecek kadar tohum var lakin son yağmurda torbadaki tohumların içine su girmiş ne durumdalar bakmam lazım fakat elimdeki kuru tohumlar en az 10 15 üyeye zaten fazla fazla yeter. Saygılar

smnunal
19-10-2011, 09:15
Sayın metetrn yıldız çadırı tohumlarından banada ayırırmısınız. Elinize geçecek diğer isteğim olan tohumlarla beraber tarafıma gönderebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler. Bol çiçekli günler dileğimle.

Mete Tiren
19-10-2011, 09:23
Elbette zaten size göndereceğim tohumların arasında mevcut Saygılar

ide
22-10-2011, 09:45
Değerli kardeşim, yıldız çadırı tohumu ve telgraf çiçeklerinizin minicik kollarından birine ben de talibim;)

Mete Tiren
22-10-2011, 10:59
Elbette sn ide tohumlarınız kısa zaman içinde paketlerim salı günkü kafileye onlarda katılır. Saygılar

senyokken
26-10-2011, 17:41
selam meltem hanım bütün çiçekleriniz güzel ama yıldız çadırınız hepsinden güzel ilk defe ismini duymadımda görmedimde ellerinize sağlik rca etsem banada tohumdan gönderirmisiniz şimdiden teşekürr....umarim kalmiştır:)))))

hanndan
26-10-2011, 19:23
Sayın metetrn,sayfanızı ilk kez ziyaret edebildim.Bitkilerinize de emeğinize maşallah.
Bugun sayın toprak ın terasında ilk kez gördüğüm minyatür narı sizin terastada gördüm.Çok güzel görünüyor,çiçek hali nasıl güzeldir kim bilir.Tohum alabiliyormusunuz.Saygılar.

Mete Tiren
26-10-2011, 22:26
Sn hanndan hanım eğer üzerinde olgun tohum varsa size gönderebilirim Saygılar

hanndan
26-10-2011, 22:31
Çok mutlu olurum Mete Bey,

ide
29-10-2011, 00:15
Benim kafilem de eksik geldi, hatırlatayım efendim;)

Mete Tiren
29-10-2011, 07:12
Sn ide şimdi çelik vermek biraz tehlikeli olur hem bitkiyi yorar hem size gelecek çeliğin tutma olasılığını azaltır. Baharda nasıl olsa dağıtım yapacağım o zaman bitkinizi göndermek garanti olacak ;) Saygılar

eb_ru
29-10-2011, 11:56
Sevgili metetrn, saksılara yaptığın damla sulama sistemine bayıldım. Tebrik ederim çok pratik olmuş. Bu arada bana da yıldız çadırı tohumundan varsa gönderebilir misin?(clematisleri gönderirken)
Bol yeşilli günler...

Mete Tiren
29-10-2011, 16:51
Sn eb_ru öyle çok bitki var ki hangisini ne zaman sulayacağım bazen karıştırıyorum en güzeli benim yerime hortumlar suluyor ;) Bu arada tohumlarınız ayrıldı Saygılar

eb_ru
29-10-2011, 18:26
Sn eb_ru öyle çok bitki var ki hangisini ne zaman sulayacağım bazen karıştırıyorum en güzeli benim yerime hortumlar suluyor ;) Bu arada tohumlarınız ayrıldı Saygılar

Çok teşekkürler.

berrinb
30-10-2011, 10:47
Sayın Metetrn, çok senelerdir,kuşkonmaz çiçeğini görmemiştim...Çocukluğumda her evde vardı...dallarının arasına resimlerini koyarak ,resimlik gibi kullananlar olurdu..Ben bu çiçeğin yok olduğunu düşünürken,sizin güzel çiçeklerinizin arasında rastladım...Görüntüleri beni taa çocukluğuma götürdü..Aman onu iyi muhafaza ediniz...:)) Telgraflarınızda harika uzamışlar...Sardunyalar ve kudret narı da çok iyi görünüyor..Ellerinize sağlık..selamlar ve sevgiler......

Mete Tiren
30-10-2011, 18:47
Sn berrinb aklınızda bir güzel anıyı dahi uyandırabildiysem ne mutlu bana Biraz hırpalandı kuşkonmazım ama bahara ayıracağım kökleri sığmamaya başadı bakalım hayat daha neler gösterecek ;)

ayhat
03-11-2011, 10:45
sayın metetern dün yıldız çadırı tohumlarım elime ulaştı, nasıl sevindim bilemezsiniz, şimdi tek hayalim o tohumları yetiştirip resimlerini paylaşmak, mayıs ayında ekmem gerekiyor değil mi?

peyyide
06-12-2011, 18:28
Sayın Metetrn,
O harika yıldız çadırı tohumlarınızdan bana da gönderdiğiniz için şimdi daha çok teşekkür ederim:)) gerçekten harika görünüyorlar. umarım bir daha ki sefere kuşkonmaz listesinde de yer alırım.

Mete Tiren
06-12-2011, 18:52
sayın metetern dün yıldız çadırı tohumlarım elime ulaştı, nasıl sevindim bilemezsiniz, şimdi tek hayalim o tohumları yetiştirip resimlerini paylaşmak, mayıs ayında ekmem gerekiyor değil mi?

Sn ayhat ben bahar aylarında mart nisan mayıs iklime göre bahar aylarında ekilmesini tavsiye ederim zaten aşırı arsız bu yüzden ben onu o beni çok seviyor :dilli:

Sn peyyide umarım sizde bitkilerinizi sorunsuz yetiştirirsiniz Saygılar

mrduran
10-02-2012, 18:59
Merhaba Mete kardeşim,

Bu sene ''Safran'' denemesi yapacakmışsın, kuşların bana dediğine göre...

Buyur seç beğen;

TEHDİT VE TEHLİKE ALTINDA BİR KÜLTÜR BİTKİSİ: SAFRAN (Crocus sativus L.)
A Plant Exposed to Danger: Saffron (Crocus Sativus)
Ülkü ESER ÜNALDI
http://web.firat.edu.tr/sosyalbil/dergi/arsiv/cilt17/sayi2/053-068.pdf
======================
===================
KOCAELİ İLİ KOŞULLARINDA SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2005, 18(2), 179-184
SAFRAN (zaferan): KOCAELİ İLİ KOŞULLARINDA SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE (http://safran55.blogspot.com/2011/01/kocaeli-ili-kosullarinda-safran.html)
===============
=============

Soğanlı Bitkiler ve İn Vitro Hızlı Çoğaltım
Cuma KARAOĞLU
http://www.tarlabitkileri.gov.tr/arsiv/2010_cilt19_invitro.pdf
===================
=================

Potansiyel Süs Bitkisi Olarak Çiğdemler (Crocus spp.)
Arş.Gör. İnci Sevinç KRAVKAZ
Prof. Dr. Hasan VURDU
Arş. Gör. Esra TÜRKYILMAZ
Kastamonu Üniversitesi, Orman Fakültesi KASTAMONU
http://www.kastamonu.edu.tr/Files/File/orman/Dergi/2006_Mayis/135-140.pdf
==========================
====================
Crocus sativus L. (Safran)’un Yetiştirme Tekniği

Prof. Dr. Hasan VURDU
Orm. Yük. Müh. Zeki ŞALTU
Yrd. Doç. Dr. Sezgin AYAN
Gazi Üniversitesi, Kastamonu Orman Fakültesi
Crocus sativus L (http://scholar.googleusercontent.com/scholar?q=cache:Cfu7khWpeigJ:scholar.google.com/&hl=tr&as_sdt=0,5)

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2005, 18(2), 179-184

KOCAELİ İLİ KOŞULLARINDA SAFRAN (Crocus sativus L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE
YETİŞME YERİ VE KORM ÇAPI’NIN VERİM VE ERKENCİLİK ÜZERİNE ETKİSİ

Aysun ÇAVUŞOĞLU E. İclal ERKEL
Kocaeli Üniversitesi, Arslanbey Meslek Yüksekokulu, Kocaeli, Türkiye
http://akademikpersonel.kocaeli.edu.tr/cavusoglu/diger/cavusoglu13.09.2010_12.12.10diger.pdf
=====================
======================

TARIM BLMLER DERGS 2009, 15(1) 38-46
ANKARA ÜNVERSTES ZRAAT FAKÜLTES

Farklı Dikim Derinliklerinin ve Sogan Boylarının Safranın
(Crocus sativus L.) Verim ve Verim Kriterlerine Etkisi

Arif PEK1 Neset ARSLAN2 Ercüment O. SARIHAN3

http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/15/1492/16448.pdf
================================
================================

Bu da eşantiyonu:)))

Göl Soğanı (Leucojum aestivum L.)‎

Hobi Bahçemiz (http://hobibahcemiz.net/viewtopic.php?f=114&t=8636)

VE
http://bof.bartin.edu.tr/journal/1302-0943/2009/Cilt11/Sayi16/7-11.pdf
=========================================

Linkleri telefon ile vermek zor olacağından sayfanı tercih ettim, kusura kalma.

Kolay gelsin, sağlıkla kal inşallah.

Sevgi ve saygılarımla lütfen.

münevver
10-02-2012, 20:52
Sn metetrn
Ben de sayfanızı yeni farkettim.Ama çok pratik şeyler yapmışssınız.Şu saksılarla yaptığınızı, sulama probleminden dolayı bende şişelerle denemek istiyrum bu sene.
Biraz zihni sinir procesi gibi ama bakalım belki tutar.

Bu arada o kadar tohumun bu bahçeden gelmesi çok şaşırtıcı.Yeşil parmaklısınız gerçekten..

Elinize sağlık.

Mete Tiren
10-02-2012, 21:31
Hocam öncelikle böyle harika litarütirik bilgilerin olduğu sayfaları benimle paylaştığınız için ne kadar teşekkür etsem azdır.

Aylarca arasam belki bulamazdım çok geçmeden seksenlik bir delikanlı gibi gözlüklerimi alelade gözüme iliştirdikten sonra tek tek sayfaları okumaya not tutmaya koyuldum. Saygı ve hürmetlerimi sunuyorum hocam teşekkürler.

Sn münevver hanım insan zorda kaldığı zaman mecburen bir şeyler yapıyor ama size şişe ile sulamadan çok balıkçıların hava motorları için kullandıkları vana ve hortumlarla bir düzenek kurmanın daha çok sizin işinize yarayacağını söyleyebilirim tek tank ile her çiçeğe istediğiniz kadar vanalardan ayarlayarak su gönderebilirsiniz.

İltifatlarınız için teşekkürler Saygılarımla

kılıç
12-02-2012, 14:49
Sn metetrn sen benim çocuklarımdan bile küçüksün bu delikanlılık zamanında gençlerin ilgisini çeken bu kadar şey varken senin ilgi ve uğraşların takdire şayan helede halil bey gibi bir ustanın takdirini kazandıktan sonra sana söyleyecek söz kalmıyor .Allah başarılarını daim etsin gönlünün dilediğinden çoook iyilerini nasip etsin..

hüzün
12-02-2012, 18:45
Sayın Metetrn sayfanız hayırlı olsun, saksıları asma şekillerinizi dikkatlice inceledim kayıp düşme tehlikeleri yoktur umarım, saksılarınızn rengarenk çiçek açmış hallerini de bekliyoruz..

Mete Tiren
13-02-2012, 08:00
Sn kılıç dostlukların çoğunun çıkara dayandığı bir ortamda ahde vefa gösterecek bir sürü bitkiye kim ev sahipliği yapmak istemezki. Kızsamda on da bana kızsada eski zaman dostları gibiyiz vakit gelmeden ne onlar beni terk ediyor ne ben onları. Hem birbirimizide kolluyoruz onlar beni gözetir mutlu olmam için bir sürü tohum veriri ben onları gözetir sularını gübrelerini eksik etmem ;)

Tüm insanlar bunu bir gün elbet fark edecek ama umarım doğa iyice tahrip olmadan bunu anlayabiliriz. İltifatlarınız için ayrıca teşekkürler.

Sn hüzün sayfayı dolaştığınız için teşekkürler. Okul ile beraber mobilyacılık yaptığımdan dolayı meslekten kalma bir sağlamlık takıntısı var saksılar sadece o kalın iplerle değil hem tel hemde saplarından bağlılar. Hal böyle olunca saksıların düşmesi hayli zor.

Dedemin bir sözü vardır '' İnsan yumurtaya benzer kırıldımıydı daha yapıştırsanda eskisi geri gelmez '' ondan dolayı yaptığımız işlerde herşeyden önce sağlamlık yatar. Saygılarımla

Mete Tiren
09-03-2012, 18:09
Evet bahar geldi ve yeni umutlar yeni heyecanlar yeşerecek gene toprakta...

Sabah kalktım yine şikayetçiydim yaşadığım banel hayattan. Ders ders nereye kadar diye aklımdan geçirirken tohumların ekilme vaktinin geldiğini fark ettim. Mete bunu fark eder de boş durur mu? Hemen geçen günler de tanıdığımın getirdiği eski viyolleri aldım. Çatıya çıkardım. Sonrada ekim dikim harcını hazırlamaya koyuldum.

Herkesin merak ettiği şeylerden birisiydi ekim dikimde ne kullandığım ve ben yıllarca sadece toprak kullandım yanmış tavuk gübresi ile karıştırılmış toprak. Bu sene ise toprak eksikliğinden dolayı 360l torf paketi aldım. İlk denemem olacak ama sonuçların hiç de fena olacağını sanmıyorum. Torf hafif yapılı bir madde olduğu için ve besin değerinin olmaması sebebi ile 7 ölçek (Hep yeşil) kompost ile 20 ölçek torfu karıştırdım.

Viyoller daha önceden kullanılmıştı ve ne olur ne olmaz diye elimden geldiği kadar içlerini de dahil olmak üzere yıkadım. Yarın da oksijenli su ile dezenfekte olmasını sağlayacağım.

Öğrenci olmak zor her açıdan hem sınav okul hem bitkilerim derken şunu fark ettim daha önceki yıllarda büyük kaplara ektiğim domates biberler ile uğraşıyordum. Halimden şikayetçi oldum firesiz ekim ve daha az uğraşmak için pet bardaklara ekime başladım evet iyi verim almaya başlamıştım ve hakikatten daha az uğraşıyordum. Bu sene daha az uğraştıracak olan viyoller geldi ve ben bu seferde eski olmalarından yakınmaya başladım.Anladım ki en iyi ortamda sağlansa ben gene şikayet edeceğim en güzeli halimize şükretmek olacak dedim.

Evet birde işin fotoğraf kısmı var ki herkes merak ediyor buyurun fotoğraflara bundan sonraki günler sayfa bayağı canlanacak takipçi üstatlara duyurulur. ;)
İşe başlamadan önce
273108
Harcımız torbadan çıkarıldı
273109
Nemini kaybetmiş torf kompost ile zenginleştirilip nemlendiriliyor.
273110
Kullanılmış olan viyoller
273111
Kim demiş Mete pis diye :D
273112

Mete Tiren
09-03-2012, 18:56
Evet şimdi birde bu viyollere ne ekileceği önemli.

Tohum çıkınımı açtım ve ortalama 100 çeşit tohumu barındıran bu torbadan bu sene az bir kısmı toprakla buluşacak. Yer sıkıntısı zaman problemi maalesef hepsini ekmeme el vermedi. Ya kısmet dedik imkan olanların yakın zamanda ekimlerini yaparım. Ve o meşhur torbadan görüntüler...

Bu vesile ile Sn Mrduran Lir gultar kalambaklı meh12 aklıma gelmeyen tüm üyelerimize ve Ali abiye teşekkür ediyorum.

Harçlıklar ile tüm çalışmalarıma sponsor olan babama da teşekkür ediyorum ;)
Ve şu meşhur torba açılır :)
273132
Karışık tohumlar...
273133
Sn Hegeli'nin yurt dışından getirdiği ve bize ön ayak olduğu plumeria tohumları
273134
Ve sarmaşık koleksiyoncusu olduğumu buradan bir defa daha belirtmek isterim her türlü tohum kabul edilir. :D :D Sarmaşık tohumları
273135
Sarmaşık tohumları...

Mete Tiren
10-03-2012, 22:38
Söz konusu ben olurum da unutkanlık işin içinde olmaz mı ?

Bitkileri her sene aşırı karıştırdığımdan dolayı isimlerini yazabileceğim sudan etkilenmiyecek güneş ışınlarında sorun oluşturmayacak bir malzeme arıyordum ki dekota yardımıma yetişti. Yapılış aşamalarını tek tek resimledim...

Malzeme önce büyük bir parça idi sonra önce şerit halinde tek tek kesildi
273277
273278
273279
273280
273281

Mete Tiren
10-03-2012, 22:43
Sonra boyları kısaltılarak uçları toprağa rahat batması için yaklaşık 45 derecelik açıyla kesildi. Ve sonuç olarak isim yazmaya hazırlar
273283
273284
273285

Ve emeği bende çok büyük olan yaklaşık sekiz dokuz seneden beri beraber çalıştığım yarım asırlık tecrübesi ile ustam İsmet ÖZDEMİR
273286

Mete Tiren
11-03-2012, 20:50
Tohumların ekimleri henüz gerçekleşmedi fakat daha yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Gübre eksikliği başımıza dert şimdi sırada kompost yapımı var. Sıcak kompost uygulaması yapacağım. Sn Mine hocam yardımlarını eksik etmedi pazar günü olmasına rağmen uzun uzun her şeyi sordum ve tek tek yanıtlarını eksiksiz aldım. Eğer kompost istediğimiz gibi olursa daha önce zehirli gaz zehirlenmesi olan solucanlardan bir takım daha getirteceğim ve tekrar bir deneme yapacağım.

Daha önce Burdur'da solucan çiftliklerinden birisini gezip işin inceliklerini öğrenmiştim. Fakat hatalarımdan dolayı solucanları kaybetmiştim sıra bu komposttan sonra bir daha denemeye kaldı. Üstatlarımızın desteklerini esirgememesi dileğimle. Yarın kompost için ilk hazırlıkları yapacağım Saygılarımla

alacakaranlik
11-03-2012, 21:40
Sayın metetrn, emeğinize sağlık. Yaptıgınız çalışma sabır isteyen bir çalışma. Allah yardımcınız olsun .
Tohum ekimini torfa yaparken bir kısmını diatomine ekim yapmanızı tavsiye ederim. Farkı görüp vazgeçemiyeceksiniz :)

saygılar

Mete Tiren
11-03-2012, 21:52
Övgünüze mahsar olacak pek bir çalışmam olduğunu sanmıyorum lakin teşekkür ederim. Diatomin derken bir bakteriden mi bahsettiniz tam olarak anlayamadım da kusuruma bakmazsanız biraz daha ayrıntılı bilgi yahut okuyup bilgi edinebileceğim bir link verseniz memnun olurum Saygılarımla

alacakaranlik
11-03-2012, 22:06
100 adet tohum üzerinde ekim yapmak benim için zor iş. Artık yıldım bu işlerden :)
Diatominin ile yapılan bir örnek için buraya (http://www.bizimbahce.net/forum/topraksiz-tarim/uyelerin-topraksiz-yontem-denemeleri/) bakın.
Diatomin bünyesinin %35i kadar su tutuyor. Böylece sürekli nemli olduğu için tohumun çimlendirmesini ve çeliklerin köklenmesini hızlandırıyor. Ben dört bin civarında tohum ekimi yaptım ( sebze ve çiçek tohumu ). Torfa nemin kontorlu ve çıkıştan sonraki gelişim sürecinde başarı sağlayamadım büyük bir kısmında. Suan yaptığım çalışmada gayet güzel sonuçlar elde etmekteyim. Suanda adeniumlar ı sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26569-2.htm) 37. mesajda ufak bir örneği var. bu hafta içinde elde ettiğim diğer sonuçları yayınlayacağım .

Saygılar

Mete Tiren
11-03-2012, 22:27
Evet güzel bir yöntem fakat beraberinde tehlikeleri de getirebilecek bir uygulama. Kök çürüklüğü ya da suda oluşan bazı zararlı mikroorganizmalar. Mutlaka düşüneceğim sizin uygulamarınızı izlemede kalacağım sonuçlara göre bende sizinki gibi bir uygulamaya atılabilirim. Tavsiyeleriniz için ayrıca teşekkür ederim adeniumlar harika gözüküyor bu arada ;)

alacakaranlik
11-03-2012, 22:45
Teşekkür ederim, risk toprakta da var. Sonuçta yeni bir sistem zaman ilerledikçe gelişimleri hep beraber göreceğiz

Saygılar

gülenmelek
11-03-2012, 22:50
Sevgili metetrn, bir link önereceğim. Fırsatın olursa arzu edersen okuyabilirsin, belki de okudun zaten ;) Konu hoyalar için ama biz şu anda çoğu bitki için kullanıyoruz bu yöntemi. Eksileri olmadığı gibi, artıları çok fazla. Çimlendirme, köklendirme ve yaşatma. Kısacası hepsi oluyor ;)
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya-carnosa/22216.htm

Bu arada hem çalışmalarında, hem de bahar hazırlıklarında kolaylıklar diliyorum sana ;) (Tohum çeşitlerinin maşallahı var, güle güle büyüt)

Mete Tiren
14-03-2012, 21:35
Hocam tek tek okudum demek ki bende ön yargım varmış ;)

Tohum çeşitlerini hayırlısıyla çoğaltırsak etkinliğe tek tek katılacaklar.

Kompost yapmaya çalışıyorum şu aralar tabi bir atasözünü de yaşayarak görmüş oldum... Taşıma suyla değirmen dönmez derlerdi ben bu atasözü nerede yaşanır da söylenir diye merak ederdim meğersem benim durumum da olanların söylediği bir sözmüş :D İki koca çuval talaş getirdim tam olarak evden 500 metre uzaklıktaki bir atölyeden talaş getirdim iki çuval hazırlamışlar sağ olsunlar. Fakat çuvallar 85 kg olunca el arabasıyla yokuş tırmanırken benim halimi siz hayal edin...

Birde pazardan atık getirmek vardı. Topla topla çuval dolmuyor eve gelen çuvalda sanki ot çıkmıyor. Sabah okula gitmeden beş çuval getirdim sadece üçte biri doldu ya da dolmadı. Okuldan gelince iş başa düştü hadi pazara çuvallar elde el arabası önümde on çuval atık gelmesi lazım. Pazarcı olmanın bir faydası da tanıdığınız birisi gel Mete boş ver akşam ben çuvalları arabayla seni eve bırakırım diyor. İçime bir serinlik geliyor şükür diyorum eve saat sekizi geçerken girdim yarın yığınımı tamamlama zamanı bakalım sonuç ne olacak ? Kompost süreci zorlu olduğundan ve fotoğraf makinamın pillerinin kaybolması resim eklememi engelledi. Artık sonucu hepimiz birlikte göreceğiz. Saygılar

alacakaranlik
15-03-2012, 08:18
Sayın metetrn, pazardan atık toplamanızı hayal edebiliyorum bende 5 ay düzenli olarak 2 km uzaklıktaki pazara 3 kişi gider kıvırcık, lahana toplar geri dönerdik. El arabasından daha modern bir arabamız vardı :) herşey 10 adet tavşan içindi :D

Saygılar

Mete Tiren
15-03-2012, 17:28
Sayın metetrn, pazardan atık toplamanızı hayal edebiliyorum bende 5 ay düzenli olarak 2 km uzaklıktaki pazara 3 kişi gider kıvırcık, lahana toplar geri dönerdik. El arabasından daha modern bir arabamız vardı :) herşey 10 adet tavşan içindi :D

Saygılar

Sn alacakarınlik eğer tavşanlar yavru ise aman Allah yardımcınız olsun derim bende uzun zaman tavşan baktım yavru iken hiç doymak bilmiyorlar. Bir tanesi evimizin içindeydi benle yatar benle kalkardı genellikle ve tuvalet alışkanlığına hastaydım her seferinde tuvalete gider başka yere pislemezdi. Eh kedilerden de büyük olduğunu hesaplarsak baya kocaman bir şeydi ;)

Kompost yığını tamamlandı tam olarak 1*1,2*0,95 metre ebatlarında. Her kata üre ve ekmek mayası ekledim biraz suladım ve üzerini kapattım hayırlısı bekleyerek göreceğiz ;)

serkan_istanbul
15-03-2012, 17:33
Sayfalarını baştan sona inceledim. Allah kolaylıklar versin. Takip edeceğim bahçeni. Sevgiyle kal .

alacakaranlik
15-03-2012, 18:58
Sayın metetrn, en son ev temeline sağlı sollu giriş çıkış yaptıklarından dağıttık :) :)

Mete Tiren
19-03-2012, 15:54
Sayın metetrn, en son ev temeline sağlı sollu giriş çıkış yaptıklarından dağıttık :) :)

Benim ufaklık bana alışmıştı fakat kemirme içgüdüsü hiç geçmeyeceğini bildiğimden dolayı önünde sert bir ağaçtan kütük her zaman dururdu. Canı sıkılınca gider oynar kemirir gelir gene yanıma yatardı ;)

Arkadaş gibiydik yıkanmaktan pek hoşlanmazdı ama arada yıkardım tüylerin taranması her zaman iyi olmuyor bazen yıkanarak gitmesi daha makbul olabiliyor.

Gelelim kompostumuza artık telefondan çektiğim görüntüleri ekleyeceğim makine de bir sorun var affınıza sığınıyorum. Çok ağır bir koku hakimdi hatta o kadar ağırdı ki neredeyse istifra edecektim. Tam 3 saat burnumdan nefes alamadım hatta bu gün pek kendimde değilim desem yeridir. Aşırı hassas olan koku alma duyum bu sefer beni zorlamaktan başka bir şey yapmadı. Kompostun içine 85 kg daha talaş girdi sıcaklık ort. 45 derece sanırım. Koku sanırım fazla nemden oluştu. (sıksam suyu çıkabilir) Bu sefer bakalım neler olacak buyrun resimler...

Malzemeler tam olarak ağzına beraber doluydu çökme oranı, üstten görünüşü, kenarındaki görüntü, ve açıldıktan sonra
274858
274859
274860
274861
274862

Mete Tiren
19-03-2012, 15:57
Ek görüntüleri eklerken o manzara aklıma geldikçe tüylerim diken diken oluyor...

Çıkan dumanlar eklediğim talaş ve kompostu geri doldururken üzerine tekrar talaş eklenmiş malzeme...

274863
274864
274865

furkan can
19-03-2012, 19:32
Kompostun epey kızışmış olduğu resimlerden belli oluyor forumda yazanlara göre koku olmaması lazım ama acaba kokunun sebebi nedir siz bulabildiniz mi ?

Mete Tiren
19-03-2012, 19:36
Sn furkancan evet kızışma var fakat (sanırım) fazla sulamadan dolayı sorun çıktı. Nemli olması yerine harç ıslak olunca sonuç böyle oldu ama talaşın bu kokuyu azaltacağını düşünüyoruz.( Uzmanların tavsiyesi ) Bakalım sonucu hep beraber göreceğiz

Mete Tiren
21-03-2012, 09:32
Hazin son kokudan rahatsız olan komşulardan dolayı kompost tek tek çuvallara konulup çöp arabasına yüklendi :(

limon_sever
21-03-2012, 09:50
Toprağa gömme ihtimali yokmuydu. Biraz uzun sürerdi ama o da güzel bir kompost olurdu.

smnunal
21-03-2012, 09:57
Sayın metetrn geçmiş olsun tecrübe kazanmışsınız.

Mete Tiren
21-03-2012, 10:03
Bir kısmını gömdüm ama sadece iki çuval kadar bir kısmıydı en azından bahçenin verimi artar diye neyse Sn smnunal'ın dediği gibi tecrübe kazandım. Yoruldum koku dayanılmazdı ama bunun neden kaynaklandığını hala tam olarak çözemedim muhtemelen su diyoruz. Tecrübesiz arkadaşlar şehir içindeyseler tavsiye etmem

Halil Önen
21-03-2012, 10:39
Bir kısmını gömdüm ama sadece iki çuval kadar bir kısmıydı en azından bahçenin verimi artar diye neyse Sn smnunal'ın dediği gibi tecrübe kazandım. Yoruldum koku dayanılmazdı ama bunun neden kaynaklandığını hala tam olarak çözemedim muhtemelen su diyoruz. Tecrübesiz arkadaşlar şehir içindeyseler tavsiye etmem

Bence de kompost içindeki fazla nem_ hatta su_ kokuşmaya sebep olmuş olabilir.

Karnıbahar _ evde su içinde kaynaktığımızda bile belli olur_ zaten koku yapabilen bir bitki.

Marul yaprakları ve kompost içindeki naranciyeler de kompost nemini oldukça yükseltmiş.

Sn. Limonsever'in de dediği gibi, toprağa gömmek en güzeli. Eğer gömemiyorsak üzerine bir az sönmemiş toz kireç ve onun üzerine de bir karış kalınlığında toprak atmak en güzeli...

Ayrıca talaş kompostun fazla suyunu emememiş olabilir. Yanmış ahır gübresi ya da kuru bahçe toprağı kullanılsaydı iyi olurdu.

Geçmiş olsun Mete, bizde böyle öğrendik, deneme olmadan tecrübe olmuyor.;)

Mete Tiren
21-03-2012, 18:31
Halil abi bu tecrübe bana ağıra mâl oldu zira bu gün o yığını çöpe atasıya çuvallayasıya bayağı uğraştım ama en çok üzüldüğüm nokta annemde bana yardım ederken o pis kokuyu çekmesiydi :( Hiçbir suçu olmamasına rağmen yine yaptıklarım onunda başına patladı.

Ana

Yolda toprak
Gökte bulut
Havadaki tek umut
Anlayana ana vatan
Ana cennet
Anlamayana versen ki melek
Der gene kelek gene kelek ;)

mrduran
22-03-2012, 01:29
Geçmiş olsun Mete can,

Naylon örtüp, kenarlarını toprağa gömseydlk yapabilirmiydik acaba?

Üstüne de toprak atsak..

Evet, büyük düşler büyük hâyal biz yaştakiler için. Sana vız ve tırıs...

Yeni tur yeni denemeler yap bence. Veya Halil Önen ve Ayhan beylerin kazdıkları mezar örneği bir çukur hazırla önceden ve de içine doldurup ört..:))).

Olmadı, benim gibi 5 ve 10 lt. bidonlarda yap.. Çok sabır karşılığı az komposta razı ol.

Sağlıkla kal inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Mete Tiren
22-03-2012, 11:28
Geçmiş olsun Mete can,

Naylon örtüp, kenarlarını toprağa gömseydlk yapabilirmiydik acaba?

Üstüne de toprak atsak..

Evet, büyük düşler büyük hâyal biz yaştakiler için. Sana vız ve tırıs...

Yeni tur yeni denemeler yap bence. Veya Halil Önen ve Ayhan beylerin kazdıkları mezar örneği bir çukur hazırla önceden ve de içine doldurup ört..:))).

Olmadı, benim gibi 5 ve 10 lt. bidonlarda yap.. Çok sabır karşılığı az komposta razı ol.

Sağlıkla kal inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Hocam beni tanımışsınız aynen öyle vız gelip tırıs gider hele birde Sn Zeytinlibahçe Mete gel Aliağaya benim tarlalarda diledğini yapabilirsin imkan var Halil abinde yardım eder ilk denemelerini bizim burda yap dediğinde heyecanımı görmeniz lazımdı ;)

Daha önce yapılmış olan bir şeyin şimdi yapılmama gibi bir lüksü olmadığından kompostu öğrenesiye kadar denemeye devam edeceğim tam olgunlaşmış bir kompost elde edince rus solucanları ile solucan gübresi yapmaya çalışacağım.

Bu yaşta pes edersek daha nice yapılacak işleri yarıda koymuş oluruz. Daha yapılacak çok işimiz var çook ;) Siz gibi üstadlar da yanımızda olduğu sürece elimden gelen tüm gayreti sergileyeceğim Saygılarımla

Mete Tiren
17-04-2012, 08:54
Bu sene ekilen çeşit hayli bir fazla yeni fotoğraf makinası alınca hepsini fotoğraflayıp ekleyeceğim. Şimdilik liste şöyle

11 Çeşit tıbbi, aromatik bitki
36 Çeşit sarılıcı, yayılıcı ve tırmanıcı
10 Çeşit endemik, yöresel, ender türler
12 Çeşit plumeria (Sn drhegeli'ye burdan teşekkür ediyorum tekrar)
2 Çeşit adenium olmak üzere hepsi ekildi.

Hepsinin sonuçlarını tek tek paylaşmayı düşünüyorum Saygılar

sevim.K
17-04-2012, 11:03
Metecim önce geçmiş olsun diyorum kompost denemende. Tecrübe tecrübedir. Denemiş oldun. Bundan sonra daha olumlu sonuçlar alacağından kuşkum yok. Kolaylıklar diliyorum sana, sevgiler

Mete Tiren
17-04-2012, 11:51
Metecim önce geçmiş olsun diyorum kompost denemende. Tecrübe tecrübedir. Denemiş oldun. Bundan sonra daha olumlu sonuçlar alacağından kuşkum yok. Kolaylıklar diliyorum sana, sevgiler

Teşekkür ederim hocam umarım bundan sonraki denemeler de sorun çıkmaz. Zaten bundan sonra Aliağa da yardım alarak kompost çalışması yapacağım. Bu sene yeterince risk alarak bilmediğim bir çok tür denemedim. Fazla riski kaldıramayabilim bundan sonra ;)

jineop
17-04-2012, 12:41
Sevgili metetern, çok geçmiş olsun. Yeriniz oldukça uygun görünüyor. Toprağı derin kazıp kompost çukuru oluşturmak bana daha kolay geliyor. Sıvı kompostu
20 litrelik kaplarda yapıyorum. Çok kolay oluyor. İlk sıvı kompostumu 20 litrelik su şişesinde yapmıştım. Ara ara havasını almam gerektiğini biliyordum. Acemilik işte hafif gevşeteceğime açıvermişim. Şişeden kompost materyalinin bir fırlayışı var ki evlere şenlik. Duvarlar, üst baş sebze bahçesinin taşları her yer kompost oldu. Yani hepimizin başına bunlar geliyor...
Kolaylıklar dilerim. :p

Mete Tiren
17-04-2012, 18:00
Sn jineop hocam zaten bu mikrobiyel gübreler ve kompost konusunda bir ilgim var bir şekilde olacağına inanıyorum da daha az zararla kurtulursak daha iyi olacak sanırsam ;)

Sıvı kompost gübreyi denemeliyim şişelerde yapılıyor bozulma olursa kaldırır atarım en fazla sanırsam en mantıklısı bu olacak teşekkürler Sn jineop Saygılar

Mete Tiren
20-04-2012, 16:21
Ve yeni bitkiler yeni heyecanlar yeni filizler yeni umutlar pandora yasemininden ta ki süsenlere kadar ektiğim ve diktiğim saksılardan viyollerden kareler...
284838
284839
284840
284841
Daha 3-4 gün oldu bu ne hız ;)
284842

Mete Tiren
20-04-2012, 16:27
Ben bu bıdırıkların hızına yetişemeyeceğim o bir kesin hafta başında ekmeme rağmen bu sürat nedir onu anlamadım :)
284843
284844
284845
284846
Sn Egetropikal'in hediyesi pasiflora bayağı iyi gözüküyor yerini sevdi :p
284847

Mete Tiren
20-04-2012, 16:35
Çim karanfilim daha yeni aldım saksısında pek durmaya niyetli değil bende onu orda tutmayacağım zaten ;)
284848
Kalp kalbe karşı bitkisi geçen sonbaharda internetten satın almıştım eh fena değiller üzmediler beni
284849
Laleler geçen seneden kalmalar birçoğunu hastalıktan dolayı söktüm ve imha etmek zorunda kaldım kıyamayıp çıkaramadıklarım :(
284850

Mete Tiren
20-04-2012, 16:46
Kim bu Hasan dede metetrni bitkilere bunca aşkının körüğü bu ihtiyar delikanlı kim ?
Buyurun beraber görelim kendisini:
Kendisini tanımadan beton blokların arasında kalmış gecekondusundan bir kaç kare eklemek istedim bir avuç toprakla 80 li yaşlarda bu köhne yerde neler olabilirmiş görelim...
284853
284854
284851
284852
284855

Mete Tiren
20-04-2012, 16:50
Kendisi ve hanımı 80 li yaşlarda bir delikanlı ve dik duruşuyla bir Türk kadını ...
284857
284858
284859

Mete Tiren
20-04-2012, 16:57
Ve bu günlük son demeden önce kudzular hakkındaki yeni çalışmam kudzu başlığında
http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/25725-4.htm#post950686
Saygılar ve hürmetlerimle

Mete Tiren
23-04-2012, 20:59
Son gelişmeler şok şok şok ;)

Rus uyruklu 100 adet solucan metetrn'nin bahçesinde sigortasız ve izinsiz çalıştırılmak için getirildi :D Son bilgilere göre solucanlar yeni ortamlarına ve yeni mamalarına ayak uydurmaya çalışıyorlar sonucu bekleyerek göreceğiz :)

Bir başka kaçak tesis evin çatı katında yakalandı alg kültürü aşılanmış 2 adet 5kg su şişesi bulundu araştırmalara göre onlarda solucanlar gibi kaçak çalıştırılarak toprağa katkı maddesi olarak kullanılacak...

Yeni yeni mikrobiyel gübrelere el atan metetrn kaçal değil sadece bilim için araştırma yapıyorum diye kendini savunmaya çalıştı. Bundan sonra bir çok alg kültürünün daha çatı katında rastlanabileceğinin mesajlarını veren metetrn kompost çayı ve enzim ile de yakından ilgileneceğini alenen söylemiş bulunmakta bilgilerinize sunulur ;)

Halil Önen
23-04-2012, 21:38

...metetrn'nin bahçesinde sigortasız ve izinsiz çalıştırılmak için getirildi .Son bilgilere göre ...
Bir başka kaçak tesis evin çatı katında yakalandı ... kaçak çalıştırılarak kullanılacak...

..el atan metetrn kaçal değil sadece bilim için araştırma yapıyorum diye kendini savunmaya çalıştı....

Gazetede çıkan haberi duyunca çok üzüldüm Sn. Metetrn;

ama Sn. Mr Duran sizi uyarmıştı...

'' sigortasız ve izinsiz çalıştıramazsınız, evin çatı katına kaçak olarak kullanamazısınız ve bütün bunları bilim adına yapıyorum deseniz de size inanmazlar, çünkü ilim ilim içindir ilim kendin için değildir''... demişti...

Keşke onu dinleseydiniz.

Neyse geçmiş olsun... ( görüş gününüz ne zaman Sn. Mr. Duran ile gelebiliriz ziyaretine)

Mete Tiren
23-04-2012, 22:04
Diyorum ya Sn Halil Önen eğer yolun başında pes edecek olsaydık hiç kolları sıvamazdık yarın bana Ege Üniversitesinin yolu gözüktü. Bazı hocaları ziyaret edip onları soru yağmuruna tutma vaktidir ne öğrendik kar. Belki biraz faydalı oluruz da iyi halimizden daha az ceza ile yırtarız ne dersiniz ;)

mrduran
23-04-2012, 22:41
Kendisi ve hanımı 80 li yaşlarda bir delikanlı ve dik duruşuyla bir Türk kadını ...
284857
284858
284859

Hasan dedemiz ve annemiz' e selâm saygılar olsun, sağlıkla nice güzel birlikteliklere inşallah. İletiniz lütfen.

Seni de, yeni keşif icadlarında sonuca ulaşınca tebrik edeceğiz hayırlısı ile. İki el ile yapabileceklerin baya çoğalmış, düğüm olma veya yakalanma sakın:))).

Saygılarımla lütfen.

Mete Tiren
23-04-2012, 22:47
Üstadım yakalanasıya kadar çatı üstü ( merdiven altından sonra türetilen deyim :D ) üretime devam yeni kültürler bulup alg çeşitlerini çoğaltıp hepsini tek çeşit bir fidede deneyip sonuçları tek tek görmek istiyorum. Sonuçta hangi mikroorganizmanın nerede ne şekilde bir işleyiş yapacağını deneyimlerle öğreneceğiz. Üstün bilgilerinizden bu konuda da yardım isteyebilirim şimdiden söyleyeyim sonra mete ben duymadım bilmiyordum kabul etmem hocam ;)
Saygılarımla

Mete Tiren
03-05-2012, 07:11
Sayfada devamlı takip eden olmadığından rahat rahat kaytarabiliyorum :D

Dün Yasin geldi ben fideleri şaşırtırken son durumlarına bakarken forum için bir sürü resim çekti telefonla çekmesine rağmen o kadar harika resimler çıktı ki ortaya inanılmaz buyurun beraber gezelim o karelerin arasında ...

Geçen sene tohumlarını dağıttığım lab lablardan kalan 4 küçücük tohum çimlendi geçen sene de 4 taneydiler ama inanılmaz çok tohum veriyorlar geçen sene tohum alanların kulağını çınlatayım bu sene sıra sizde ;)
290272
290273
Asma yapraklı servi sarmaşık
290274
Sn tturt'tan gelen karışık renkli sabah sefalarım
290275
iponmea ailesinde kokulu olan sanırım tek tür ya da çok ender bir tür gece açan kokulu iponmea
290276

Mete Tiren
03-05-2012, 07:21
Madem başladık sonunu getirelim ;)

Tatlı bezelye sarmaşığı kokuluymuş bilmiyorum göreceğiz :dilli:
290278
Sn gultar'ın hediyesi latin çiçeği bu sene salatalar şenlenecek :p
290279
14 ayrı çeşidin karışımının bulunduğu iponmea sandığı çok değerli benim için çok :cool:
290280
Yine sn gultar'dan japon feneri
290281
Lavanta renkli iponmea göreceğiz ne kadar andıracak rengimiz lavantayı ;)
290282

Mete Tiren
03-05-2012, 07:28

Sn bıcırıktan gelen aynısefalar
290283
Yıldızçadırlarım bu sene farklı renklerde satın aldım sadece kırmızı olmayacak...
290284
Mavi kelebek sarmaşığı
290285
Purple calabash cinsi harika lezzeti olduğu söylenilen domates
290286
Benim bıdırık tütün çiçeklerim eğer büyümeye niyetleri olursa başka yerlere ayıracağım ama şimdilik yok :D
290287

selis
03-05-2012, 07:28

Sen öyle san :p

Hepsi birbirinden güzel.. Ama özellikle asma yapraklı güzelle, lavanta renkli ipomeayı merak ettim..
Mavi kelebekler var bir de..
Seneye ben de tohum isterim ;)

Mete Tiren
03-05-2012, 07:36

Asarinalar karışık renkli büyürler ise beni çok mutlu edecekler haberleri yok ;)
290288
Saksılar küçük ama '' Vermeyince Mabud ne eylesin Mahmud '' der elimizdeki imkanları kullanırız bunu bulamıyan nice toprak sevdalıları var ancak resimlerde görebiliyorlar saksıları çiçekleri...
290289
290290

Evet şimdi gelen sorular üzerine çimlendirme de ne tür bir harç kullandığımı açıklamak istiyorum. Halbuki çok basit ve inanılmaz sonuç 1 ölçek kompost ve 3 ölçek torf ama kendi yaptığım kompost değil her kompostu da almanızı tavsiye etmem Sn Mine Pakkaner'in kompostunu inanılmaz derecede verim alarak herkese tavsiye ediyorum. Benim kullandığım ürün ekim dikim harcıydı içinde köklendirici organik maddelerde vardı sanırım çünkü sadece fideler 3 haftalık ...

Mete Tiren
03-05-2012, 07:47
Sen öyle san :p

Hepsi birbirinden güzel.. Ama özellikle asma yapraklı güzelle, lavanta renkli ipomeayı merak ettim..
Mavi kelebekler var bir de..
Seneye ben de tohum isterim ;)

Hocam önümüzdeki sene kolay kolay tohum dağıtımı yok :P

Komisyon kurulacak oylamaya sunarız kabul edilirseniz neden olmasın :dilli: :dilli:

Hocam söz vermeyeyim çünkü tohum bağlayacak mı bağlamayacak mı zaman gösterecek yük altında kalmak istemem zaten görüyorsunuz yerim bir avuç fazlasını geçen senelerdeki gibi seve seve dağıtacağım Saygılar

gülenmelek
03-05-2012, 07:52
Of Mete offf, sanki, çatlayın der gibi birbiri ardına dizmişsin fotoları ;)
Hepsinin maşallahı var ve senin de ellerine sağlık tabi ki.
Şimdi geleyim sorulara :D
1-Bahçende yer mi kalmadı, neden saksılara dikiyorsun bitkileri ;)
2-Neden numara veriyorsun bitkilere, isim yazsan direk daha kolay olmaz mı?
3-Sn gultar'ın hediyesi latin çiçeği bu sene salatalar şenlenecekBunu anlamadım ;)

Hepsi yüzünü güldürür umarım,
Sevgiler.

selis
03-05-2012, 08:50
Komisyon kurulacak oylamaya sunarız kabul edilirseniz neden olmasın :dilli:

Anlaşıldı tohum bağlamaz o bitkiler :p
Biz de fotoğraflarını seyrederiz.. Ona da komisyon karışamaz ya :p ;)

Mete güle güle büyüsünler, bol bol çiçeklensinler inşallah..

Gülenmelek latin çiçeğinin yapraklarından salata (http://www.agaclar.net/forum/aperatifler-corbalar-salatalar-soslar/15828.htm) yapılıyormuş.. Ben korktum deneyemedim.. Ama çok güzel olduğu da söyleniyor..

Mete Tiren
03-05-2012, 08:59
Of Mete offf, sanki, çatlayın der gibi birbiri ardına dizmişsin fotoları ;)
Hepsinin maşallahı var ve senin de ellerine sağlık tabi ki.
Şimdi geleyim sorulara :D
1-Bahçende yer mi kalmadı, neden saksılara dikiyorsun bitkileri ;)
2-Neden numara veriyorsun bitkilere, isim yazsan direk daha kolay olmaz mı?
3-Bunu anlamadım ;)

Hepsi yüzünü güldürür umarım,
Sevgiler.

Hocam bahçemi gezdiğinizi için teşekkür ederim öncelikle ve cevapları tek tek vermeye başlamak istiyorum...
1 Bahçemde çok hastalık var o sebeple toprağa bile dikemedim kompost torf yarasa ve solucan gübresi biraz da iz element içeren dengeli gübre girdi malçın içine.
2 Bardaktaki etiketler çok küçük isim yazamadığımdan dolayı numara verdim özel bir sebebi yok
3 Latin çiçeği salata yapımında kullanılıyor yanlış hatırlamıyorsam hem çiçekler hem yapraklar ama büyüdükten sonra kıyabilirmiyim bilmiyorum tohumdan zor çıkıyor dediler aksini ispatladım kimse korkmasın elinize ne geliyorsa ekin benim gibi acemi birisi bile randıman aldıysa sizin gibi üstadlar neler yapmaz ki ...

Ben işlerimden dolayı belli sayfaları gezebiliyorum ama sayfamda beni zorlayacak sorular sormanızı mete resimler nerede kaldı demenizi bekliyorum ;) Saygılar

Mete Tiren
03-05-2012, 09:00
Anlaşıldı tohum bağlamaz o bitkiler :p
Biz de fotoğraflarını seyrederiz.. Ona da komisyon karışamaz ya :p ;)

Mete güle güle büyüsünler, bol bol çiçeklensinler inşallah..

Gülenmelek latin çiçeğinin yapraklarından salata (http://www.agaclar.net/forum/aperatifler-corbalar-salatalar-soslar/15828.htm) yapılıyormuş.. Ben korktum deneyemedim.. Ama çok güzel olduğu da söyleniyor..

Sn selis hocam bu cevabınıza üzüldüm duyan duymayan cimri birisi sanacak :(

almira
03-05-2012, 09:06
Sarmaşık cenneti olacak. Çiçeklerin açmış halini şimdiden merak ettim. Tohum konusunu hiç merak etme. En rahat tohum alabileceğin bitkiler sarmaşık türleridir. Komüsyon onayı için ben de sıradayım.:D

Mete Tiren
03-05-2012, 09:11
Sarmaşık cenneti olacak. Çiçeklerin açmış halini şimdiden merak ettim. Tohum konusunu hiç merak etme. En rahat tohum alabileceğin bitkiler sarmaşık türleridir. Komüsyon onayı için ben de sıradayım.:D

Hocam işin şaka tarafı komisyon meselesi de Rab bana ben size diyorum eski dağıtımlardan elimde kalan tohumları bir görseniz geçen sene 100 den fazla lab lab dağıttım en küçük en cılız 4 tohum ayırdım kendime Sn selise hocama gönderme yapayım buradan :D

gülenmelek
03-05-2012, 09:29
Pet bardaklara bant kolay yapışıyor Mete ;) Yanına bir de kesilmiş A4 olursa işlem tamam ;)
Şaka bir yana daha kolay olur diye düşündüğüm için söylüyorum. Yani 5 neydi 43 neydi diye listeye bakmak bana daha zor geldi açıkçası. Ama sen rayına oturtmuşsun böyle demek ki ;)
Bahçede hastalık olması kötü olmuş. Bahçe dururken saksılarla uğraşmak zor olsa gerek.
Komisyon felan bunlar latife. Biz senin ne kadar paylaşımcı olduğunu biliyoruz. Allah da her şeyi gönlüne göre versin sana ;)

Sevgili selis linke baktım teşekkürler ;) Ama bana uç bir örnek gibi geldi. Yani bu kadar malzeme dururken, sanki 5 yıldızlı restoran salatası gibi olmuş. Bol bitkisi olan dener de 1-2 taneyle, yani kıyamaz sanki insan ;)

Mete Tiren
03-05-2012, 11:12
Hocam vakit olmadığından sorun oluyor etiketlere sıralıyorum ve böylelikle deftere de tek tek vakitleri çimlenme oranlarını yazmış oluyorum.

Zaten hastalık olmasa bile dedem benle alakalı hiçbir şeyi bahçede ya da terasta görmek istemiyor. Sorunda olsun istemiyorum tek tek işlemleri yapıp hemen toparlıyorum etrafı daha önce 250 çifte yakın muhabbet kuşu besledim o kadar güzel sistem kurmuştum kıskandıklarından dağıttırdılar... Dışı sizi içi beni diyorlar ya aynen öyle susuyorum her seferinde daha da susacağım bu hayatta kimse baki değil kimseyi ne kırmak istiyorum ne kırılmak istiyorum. Ustanın da çırağında toprak altında olacağı şey bir avuç gübre boş versenize gerisi ;)

DOSTLAR BENİ HATIRLASIN

Ben giderim adım kalır
Dostlar beni hatırlasın.
Düğün olur bayram gelir
Dostlar beni hatırlasın

Can kafeste durmaz uçar
Dünya bir han, konan göçer
Ay dolanır yıllar geçer
Dostlar beni hatırlasın

Can bedenden ayrılacak
Tütmez baca yanmaz ocak
Selam olsun kucak kucak
Dostlar beni hatırlasın

Ne gelsemdi, ne giderdim
Günden güne arttı derdim
Garip kalır yerim yurdum
Dostlar beni hatırlasın

Açar solar türlü çiçek
Kimler gülmüş kim gülecek
Murat yalan ölüm gerçek
Dostlar beni hatırlasın

Gün ikindi akşam olur
Gör ki başa neler gelir
Veysel gider adı kalır
Dostlar beni hatırlasın

Aşık Veysel ŞATIROĞLU

jineop
03-05-2012, 12:01
Latin çiçeği çok kolay çimlenir. Çiçeklerini salataya sürekli eklerim. Tadı güzel, gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Çok tohum olursa leblebi gibi tavada kavurup yiyenlerde var:D
Her sene kendiliğinden çıkıyor. İlk sene sadece turuncu yoğun çimlenmişti. Geçen sene açık sarısı büyüledi. Bu sene capucino serisi ve kırmızı ektim , onlarda çimlendi. Çok keyif alacağın bir bitki. Ellerine sağlık.

selis
03-05-2012, 13:05
Çok tohum olursa leblebi gibi tavada kavurup yiyenlerde var:D

Gülen surattan şaka olduğunu mu anlayalım.. Yoksa, hakikaten şaka gibi ;)

Mete Tiren
03-05-2012, 21:43

Hocam sanırsam şaka filan değil bu sene tatbik ederek göreceğiz :)

Adeniumlardan iyi haberler var çoğu çimlenmiş ama plumerilar tam bir fiyasko elde var sıfır ama bekleyeceğim genede zaman herşeyin ilacı nasıl olsa yakında onlarında resimlerini yüklerim Saygılar

Hatice Tarhan
03-05-2012, 22:43
İmla kurallarına uymadığım için siteden uzaklaştırılan biri olarak fazla yazı yazmasamda takipçinizim.

jineop
03-05-2012, 23:00

Yok şaka değil.

Halil Önen
04-05-2012, 00:11

Evet sen öyle san; tembellik hakkını kullanabilirsin ama kaytarma hakkını zor kullanırsın...:D

Halil Önen
04-05-2012, 00:29
Latin çiçeği çok kolay çimlenir. Çiçeklerini salataya sürekli eklerim. Tadı güzel, gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Çok tohum olursa leblebi gibi tavada kavurup yiyenlerde var:D
Her sene kendiliğinden çıkıyor. İlk sene sadece turuncu yoğun çimlenmişti. Geçen sene açık sarısı büyüledi. Bu sene capucino serisi ve kırmızı ektim , onlarda çimlendi. Çok keyif alacağın bir bitki. Ellerine sağlık.

Mete Latin çiçeği baş harfi ''M'' ile başlayan isim sahibi kişilerin bahçesinde büyümüyor hatta ötesinde tohum vermiyormuş.

En çok ilk harfi ''J' ve ''H'' olanları tercih ediyormuş ben şehir efsanesidir dedim ama inandıramadım.:D

Sen Sevgili Jineop'un güldüğüne bakma ...;) bir tanesini bu pazar kap gel işi garantiye alalım, Yasin ile hazırladığınız Baharat bölünün köşesine dikelim.

Ve hatta bahçene dikemediğin çiçeklerin için sana bir kaç m 2 lik yer yapalım hazır peyzaj müdürü Mr. Duran da gelmişken...;)

Bilirsin bizim komisyon baharat kokusuna dayanamaz, tohumlarını da yeşersin diye ülkeni her yerine serper...;)

Mete Tiren
04-05-2012, 06:27
Mete Latin çiçeği baş harfi ''M'' ile başlayan isim sahibi kişilerin bahçesinde büyümüyor hatta ötesinde tohum vermiyormuş.

En çok ilk harfi ''J' ve ''H'' olanları tercih ediyormuş ben şehir efsanesidir dedim ama inandıramadım.:D

Sen Sevgili Jineop'un güldüğüne bakma ...;) bir tanesini bu pazar kap gel işi garantiye alalım, Yasin ile hazırladığınız Baharat bölünün köşesine dikelim.

Ve hatta bahçene dikemediğin çiçeklerin için sana bir kaç m 2 lik yer yapalım hazır peyzaj müdürü Mr. Duran da gelmişken...;)

Bilirsin bizim komisyon baharat kokusuna dayanamaz, tohumlarını da yeşersin diye ülkeni her yerine serper...;)

Halil abi işin rengi şimdi değişti ;) Eğer fideler kendine gelmiş olurlarsa birini söküp geleyim abi zaten fazla vardı ama hala boyunları bükük ise bir başka bahara :) dikemeyeceğim şimdilik az nesne var onları da ayarlaya bilir isem getireyim beraber bir düzenleme yapalım Saygılar

günebakan
04-05-2012, 10:50
Sevgili Metetrn bende senin sayfanı kaçıranlardanım kusura bakma valla maşallahın var bu yaşta hepimize fark attın ellerine yüreğine sağlık umarım gönlüne göre bol çiçekli sarmaşık şelalen olur:) Kolay gelsin

Mete Tiren
04-05-2012, 11:45
Sevgili Metetrn bende senin sayfanı kaçıranlardanım kusura bakma valla maşallahın var bu yaşta hepimize fark attın ellerine yüreğine sağlık umarım gönlüne göre bol çiçekli sarmaşık şelalen olur:) Kolay gelsin

Hocam pek fazla vaktim olmuyor tek tek resim çekmek inanın geriye dönüp baktığınızda harika şeyler lakin ben öğrenci olduğumdan bazen sorunlar çıkıyor devamlı şekilde yazamıyorum sayfanın takip edilme randımanı sayfa sahibinin randımanına bağlı. Söz konusu benim gibi bir tembel olunca işler böyle yarım yamalak oluyor. Hasan dedemin dediği gibi Mete serçeler gibisin bir dalı kor ötekine geçersin evladım önce bir işi bitir diğerleri şurada kalsın ;)

Mete de o vakit olsa hepsini tek tek yapacakta vakit meselesi bir Menemen bir Ege Üniversitesi bir dershane bir okul derken kaç parçaya bölüneceğimi şaşırdım :dilli:

Bu arada sarmaşıklar için yeni tasarladığım üç ayak ayarlanalabilir bir sarma kuleciği yapacağım. Eğer Yasin gelirde fotoğrafçı görevini üstlenirse hem video hem resimler ile tek tek siteye eklerim dileyenler ister 80 çaplı saksılarında ister 30 çaplı saksılarında aynı mekanizmayı kullanarak sarmaşıklarını sardırabilirler. Katlandığı zaman bel ve ya kazma sapından kalın olmayan bir şekil düşünüyorum bakalım kağıt üstünde plan harika tatbik her şeyi belirleyecek...

Konuyu buradan takip edebilirsiniz:

Sarmaşık Sehpası (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/27414.htm)

fatma_demirel
04-05-2012, 13:42
sarmaşık kulesi için takipteyim. gönderdiğiniz yıldızçadırı tohumları çimlendi.lazım olabilir..;)))

Mete Tiren
11-05-2012, 22:56
Hayat ...

Her şeye yeni birer başlangıç dedik her olumsuzluğun ardından. Halbuki anlamadık anlayamadık değişmesi gereken kullandığımız şartlar değil bizdik. Göremedik soğukta el oğuşturan çocukların başarılarını. Hep filancanın yatı bir başkasının katı yordu dilimizi. Dönüp bakmadık ardımıza neredeydik nereye geldik ne haldeyiz ve ne olacağız ? Korktuk belkide bu soruların ağırlığından vicdani hesaplaşmalardan.

Gözlerimiz yaşardı her yerdeki ekmeği kemiren insanları gördükçe... Ama unutmak istedik her kötü olay gibi onları da değiştirmek değil. Ben her uçuk kaçık (çoğu insanlara göre) bir fikirle geldiğimde Mete boş versene diyen sözcükleri çıkmadan kelimelerin nereye varacağını biliyordum. Bende şimdi size sesleniyorum boş versenize tüm ön yargılarınızı hayata yeni bir merhabayı kendi üzerinizden bir kıvılcımla başlatsanızya...

Yarınlara erteledik zor olan şeyleri unuttuk her güzel işleri de başaranların 24 saati olduğunu açıkça kurda kuşa kaptırmıştık geleceğimizi. Sadece kendimizin geleceğini değil yetim çocuğun, aç kedinin umudunu da biz yıkmıştık aman sendeceliğimizle.

Yazıyı okurken Mete bu saatte ne saçmalıyorsun diyenler de olacak gözleri dolup bir yerlere dalanlar da bırakın vakit kaybetmeyi sevdiğinize gidin söyleyin son sözleriniz bunlar olabilir. Aç kedinin yemeğini yarına atmayın aç geçireceği son gece olabilir... Oğlunuza, eşinize, annenize, ya da sizin için değerli her kim ise ya da geride size ne bırakmış ise sımsıkı sarılın ve koşun hayat size bir daha fırsat vermeyecek. Keşkeleriniz boşa geçirdiğiniz zamanınızı size geri kazandırmayacak bir özür dilemek bu kadar zor değil yarım saat uykunuzdan vaz geçerek evladınızla, annenizle geçireceğiniz vakit bu kadar zor değil saçma sapan tv programlarına ayırdığımız vakti mutlu olmak için sarf etmiyorsak ha toprağın altında ha üstünde bizim biz olmamızın ne önemi var ki ?

Dünyayı kurtaramayız ama dünyamızı kurtarabiliriz. Bakış açımız değişmeli önce bu günün bulutu bize kasvet değil getireceği çiçeklerden ötürü neşe vermeli hüzün değil. Bayat ekmeğin tadına bir daha bakmalıyız bulamayanlar için, düştüğümüzde bizde gülmeliyiz daha hızlı kalkabilmek için, nefes aldığımızda şükretmeliyiz nice alamayanlar olduğu için, sıhhatimize iyi bakmalıyız nice kaybedenlerden olmamak için.

Yaşadığım bu varoş semti, ailemi, arkadaşlarımı, imkanlarımı seviyorum bir daha dünyaya gelsen ile başlayan sorulara sadece gülüyorum bir daha bir şans daha yok!!!

Ya hayatımızın bizim kontrol edebildiğimiz kısmına en güzel çiçekleri eker onları sunarız ya da diğer kontrol edemediğimiz hastalık ölüm gibi çaresiz kısmına kendimizi kaptırır diğerleri gibi ''birisi'' olur gideriz.

Hayatta yanlızca ''birisi''nden ibaret olmamanız dileğimle İyi akşamlar...

arapsabunu
12-05-2012, 09:02
Hımmm, "metetiren felsefe kulübü" mü açılmış:)

Düşündürücü bir yazı olmuş, elinize sağlık....

selis
12-05-2012, 09:44
Mete, yazın bana birini kaybettirdiğini düşündürdü..
Umarım haksız çıkarım..

Mete Tiren
12-05-2012, 10:15
Yok hocam endişelenmeyin kaybetmeden değerini bilmeye çalışıyorum ;) Arada sırada yazdığım karaladığım kıyıda köşede kalan yazılarımı şiirleri estiği zaman forumlarda sohbet ortamlarında paylaşıyorum bilmiyorum hoşa gidiyor mu ama beni tanıdıklarından dolayı bu eziyeti çekiyorlar :D

Bir ara edebiyat hocam ile beraber şiir kitabı olarak şiirleri derlemiştik baskıya hazırken vaz geçmiştik işte oradan kalanları denemelerimi, karalamalarımı yeni yazdıklarımı bazen hüzünlü bazen tebessüm ettirici paylaşıyorum işte. Kitaba ne oldu derseniz boş verin böylesi daha güzel ''dostlar bizi hatırlarsın'' yeter :) Saygılarımla

jineop
12-05-2012, 11:59
Sevgili Mete, bizler çok büyük aileye sahibiz. Bu da hepimizi farklı kılıyor. Önemli olan güzel kalabilmek...
Hep güzel kalabilmen, hep güzele ulaşabilmeni dilerim. Sağlıcakla...

malina
12-05-2012, 17:32
Bazı konular, bahçeler içinde kayboluyor, onlara rastladıkça ayrı konu olarak taşıyor ve buraya linkini veriyoruz.

Sarmaşık Sehpası (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/27414.htm)

sevim.K
12-05-2012, 18:48
Metecim yazını çok sevdim akıcı, açık ama bir o kadarda düşündürücü. Sonuna doğru yürek çarpıntısıyla okudum, korkuyla. Okumsuz bir durum olmamöasına sevindim. Yazmaya devam ediyorsun değil mi? Lütfen yaz ve bizlerle paylaş. Sevgiler

Mete Tiren
12-05-2012, 19:22
Öncelikle tüm iyi dileklerinizden dolayı teşekkür ederim sevildiğimi ve bu ailenin bir parçası olduğumu her geçen gün daha iyi anlıyorum yazıyı gördükten sonra Mete hayırdır sorun yoktur inşaallah diyerek arayanlar oldu herkese teşekkür ederim.

Sn jineop hocam bu ailenin her zaman bu güzelliğini ve içtenliğini koruyacağına tüm kalbimle inanıyorum ve bu işe gönül veren tüm dostlara teşekkür ediyorum. Farklılıklar güzelliklerimizdir. Herkeste güzellik vardır önemli olan kırık bir kapağın dahi kırık yanını mı görmek istediğimiz yoksa hala çalıştığına sevinmek istediğimiz kısmı oluyor sanırsam. Bu ailenin çoğu üyeleri bunu başarıyor ve bende bu yüzden buraya geldim buradayım ve burada kalacağım ;)

Sn malina hanım başlığı düzenlediğiniz için teşekkür ediyorum bundan sonra daha düzenli çalışmaya çalışacağım :)

Sn sevim.K hocam elbette yazmalara devam ediyorum ama şunu çok iyi anladım yürek volkanı da her volkan gibi biz istediğimiz zaman değil vakti geldiğinde gün yüzüne serpiyor alevleri ardından külleri... Eğer kağıt kaleminiz yanında ise aynı resimler gibi o ana tanıklık ediyor her okunduğunda. Bırakmayı düşünmüyorum gizli ve saklı bir dünya sadece tek kişinin yaşayabileceği bir yer çünkü bir derede iki kez yıkanılmıyor. Ne ben aynı benim ne okuyanlar ne harfler o yüzden yazılan her harfin değerini bilip bana verilen birer lutuf olarak görüyorum hepsini umarım hayatımın sonuna kadar bu böyle kalır :)

Adalet Yağcı
13-05-2012, 16:07
Sevgili Mete, bahçe başlığını atlamışım, o kadar çok bahçe var ki listemde, aktif konulara bakmaya zaman kalmıyor çoğunlukla.

Önce, azmin ve çalışkanlığın için seni kutluyorum, duygu yüklü mesajlarını okudum, düşünmeyi bilen beyinleri severim.

Kompost maceranı gülerek okudum, yine de büyük cesaret, ben hiç denemedim, inşaallah bu sefer tam tutturursun.

Pek çok sarmaşık çimlendirmişsin, fotoğraflarını merakla bekliyorum.
Bir de, adresini yazarsan(bende vardı ama bulamadım)sana 3 yaş 5 aylık bir plumeria göndermek istiyorum.

Mersin'de sürekli kalamıyorum, bu yüzden bitkilerimi başkalarına emanet ediyorum, her seferinde de büyük kayıplar oluyor.
İzmir'de çok daha mutlu olacağından eminim.
Şu anda 4-5 yaprak vermiş durumda, 3 yaşından sonra açar diye biliyorum, çiçeklerini sen görürsün inşaallah.

Sana çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.
Sevgiler.

Mete Tiren
13-05-2012, 20:46
Sevgili Mete, bahçe başlığını atlamışım, o kadar çok bahçe var ki listemde, aktif konulara bakmaya zaman kalmıyor çoğunlukla.

Önce, azmin ve çalışkanlığın için seni kutluyorum, duygu yüklü mesajlarını okudum, düşünmeyi bilen beyinleri severim.

Kompost maceranı gülerek okudum, yine de büyük cesaret, ben hiç denemedim, inşaallah bu sefer tam tutturursun.

Pek çok sarmaşık çimlendirmişsin, fotoğraflarını merakla bekliyorum.
Bir de, adresini yazarsan(bende vardı ama bulamadım)sana 3 yaş 5 aylık bir plumeria göndermek istiyorum.

Mersin'de sürekli kalamıyorum, bu yüzden bitkilerimi başkalarına emanet ediyorum, her seferinde de büyük kayıplar oluyor.
İzmir'de çok daha mutlu olacağından eminim.
Şu anda 4-5 yaprak vermiş durumda, 3 yaşından sonra açar diye biliyorum, çiçeklerini sen görürsün inşaallah.

Sana çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.
Sevgiler.

Sn Adalet hocam bahçe bölümüne daha yeni terfi ettim mi desem ne desem bilemedim ;) Sn malina başlığıma ( sanırım ) şöyle bir bakayım sorun var mı derken yaptığım sehpaları görmüş farkllı bir başlık açmış oraya taşımış sayesinde başlık renklendi ardından balkon olarak açtığım başlığın adını değiştirerek ( metetrn olan adımı telafuzdan dolayı Mete Tiren diye değiştirdik ) bahçeye taşımış hoşuma da gitti balkon o kadar büyük görünüyormuş ki bahçeye terfi etmişim dedim ondan dolayı bahçemi yeni görmeniz çok normal hocam daha yeniyim burada ;)

Kompost macerama bende dönüp dönüp gülüyorum zaten ağlasam da kompost gitti yerine bir kaç kürek malzeme kaldı :)

Sarmaşıkları çok seviyorum ipomea ailesinden oluşan bir koleksiyon ardından bahçe satın alabilirsek tüm sarılıcıları yetiştirmeyi düşünüyorum sabırsızlığıma cevap veren hayatın zorluklarında ki güzellikler gibi kıvrım kıvrım şekil almaları beni bitiriyor. Artık herkese '' Bana umut bağlamayın ben toprağa söz verdim '' diyorum kimileri anlıyor demek istediğimi kimileri çarpıtıyorlar ama ben anladım ki toprak olmadan ben yokum dünya yok o zaman ben ondan ibaretim o benden o halde o parçamdan kopmamalıyım...

Plumeria için ne kadar sevindim anlatamam ama korktum da bir anda ya sizin onca emek vererek yıllardır gözünün içine baktığınız bitkiyi zayi edersem diye tüylerim diken diken oldu ama bir şekilde öğrenip o bitkiyi yaşatacağıma inanıyorum bu yükün altına giriyorum ;) Tekrar teşekkürler hocam

Daha öğreneceğim çok şey var sizin gibi üstadlar bahçeyi gezdikçe mete şurada şu yanlış var derlerse daha az zayiatla öğrenciliğimi atlatırım sanırım başlığa değer verip baştan sona okuduğunuz için teşekkürler Saygılar

malina
14-05-2012, 12:39
İmla kurallarına uymadığım için siteden uzaklaştırılan biri olarak fazla yazı yazmasamda takipçinizim.

Sizi okuyan, uzaklaştırmadan döneli birkaç gün ya da hafta oldu sanacak... :)
5-08-2009 tarihinde yazmışım:

Arzu hanım alanyada çok yıllık ipek diyor peyzajcılar hatta maki peyzajın sayfasında arştırdım çok yıllık ipek geçiyor adı tabi sizler daha iyi bilirsiniz Adalet hanım tumbergiyaların tohumu yok herhalde hibrit onun için yok diye düşünüyorum bu gün oraya buraya dağılan dalları toparlarken bir dalını kopardım sizin için perlite gömdüm 5 çelik kök salar salmaz adresinize göndereceğim siz bu çiçeğe ilgi gösterdikten sonra benimde çok dikkatimi çekmeye başladı su için koyduğumuz büyük bir tankerimiz var onun kenarına ekip te gölge yaptırmadığımız için çok pişmanlık duydum zira ne yaprağını döküyor nede bakım istiyor arsızca uzayan dallarına yön vermek yetiyor ayrıca çok yıllık ipeklerdende köklendireyim sizde yoksa

Konuyla ilgili bilgilendirilmesine reğmen, klavyedeki noktalama işaretlerinin yerini, ısrarla öğrenmemekte direnen arkadaşa, özel olarak yardım etmemiz şart oldu. Öğrenme hızına göre, tekrar aranıza dönecektir.

3-10-2009 tarihinde de siz yazmışsınız:

Sayın Malina ve değerli dostlar aranıza döndüm.Uzaklaştırılmam bana iyi bir ders oldu,elimden geldiğince imla kurallarına dikkat etmeye çalışacağım.

Bu kadar yıldan sonra, "İmla kurallarına uymadığım için siteden uzaklaştırılan biri olarak fazla yazı yazmasamda takipçinizim" demek, mantıklı bir mazeret mi? :)

Sorularınızı sormada ya da bildiklerinizi anlatmada daha iyi iletişim kurmanızı sağlayacak biçimde yazmanızı sağlamamız kötü mü oldu?

Maviş
14-05-2012, 18:34
Sayın Mete ben yeni üyeyim bahçeni bugün izledim. Kompots olayı çok komikti, :D:D her şey sevgiyle olur, azim, çalışmak zaman ve sonuç. Fotograflar için teşekürler.

Mete Tiren
19-05-2012, 20:49
Sarmaşıklar aldı başını gidiyorlar resim çekebilirsem foruma ekleyeceğim madem elimiz şimdilik toprağa dokunamıyor kaleme dokunsun dedik eskilerden bir yazı, bir öykü, bir yalan, bir gerçek hangi açıdan baktığınıza bağlı ;)

Demir

Dostluk kavramının çıkara dayanmadığı bir yerdi burası kara toprak. Bazen homurdanmalar olsa da sukut içindeydi burada her şey; ama bu gün farklıydı diğer günlerden. Demir her zaman toprağa sorduğu sorularla içini dökmeye başladı . Dışarıyı görmek için her şeyi verebilirim dedi, heyecanla soluksuz devam etti konuşmaya. Hayallerini anlattı pervasızca dostuna. Toprak ise sanki yarasına tuz basılmışçasına hüznü bir kat daha arttı. Toprak dışarısı umduğun, hayal ettiğin gibi bir yer değil diyebildi sadece. Demir kızmıştı dostuna kendisini kıskandığını sanıp dostunu hiç acımadan kırmıştı.

O günden sonra demir hiç susmadı, hep sitem etti kadim dostuna ta ki o korkunç gürültü ile uyandığı güne kadar. Korkuyorlardı, toprak hariç herkes endişe içindeydi toprak ise nelerin olduğunu biliyordu. Demiri almaya gelmişlerdi, kadim dostunu almaya…

Kalbi yarılıyordu toprağın ne ses edebiliyordu ne de durdurabiliyordu olan biteni. Demir ise korkusundan kadim dostuna sığınmış olacakları bekliyordu habersiz. İlk ışıklar demirin üzerine vurasıya kadar süren endişe demirin onu almaya geldiklerini anlamasıyla yerini sevince bıraktı. Demir nerdeyse uçacak gibiydi makinelerle kucaklaşırken. Büyük bir gürültüyle ardına dahi bakmadan terk etmişti toprağı.

Hayret içinde etrafı izleyen demir, yoluculuğun nerede sonlanacağını da merak ediyordu. Bir anda kendi gibi demir olan bir sürü akrabasının olduğu bir yere gelmişti. Hayret ediyordu ne kadar güzel ve büyükler diye. Çok geçmeden kendisini kocaman bir kazanın içinde buldu daha ne olduğunu bile anlamadan alttan cehennemi bir ateş tüm vücudunu sarmaya başlamıştı. Her şey bu kadar güzelken bu da neydi bedeni gittikçe ısınıyordu. Her şey buraya kadarmış elveda hayat demeğe hazırlanırken kendisini garip bir hal içinde buldu. Sıvı bir hal almıştı teni aynı anlaşamadığı su gibi olmuştu.

Kendisini garip şekillerin içinde buldu bir anda artık soğumaya başladığından kendini şanslı hissediyordu. Garip şekiller almıştı bedeni merak ediyordu işin sonucu nereye varacaktı. Soğuyan tenini kirli eller tutmaya başlamıştı. Somurtan yüzler, bu pis yer, yağ, derken kendisinin büyüdüğünü hissediyordu. Gösterişli bir hal aldığının o da farkındaydı. Adına tren diyorlardı.
Zorlukla kendisini ittiren çeken insanların ellerindeydi. Az bir zaman sonra kendisini uzun ve ince şekil almış bir akrabasının üzerinde buldu. Kalbinde bir ateş yanmaya başlamıştı birdenbire sanki olacaklara kendisini hazırlanmasını istercesine. O günden sonra hiçbir şey iyi gitmiyordu kendisi için nice insanları sevdiklerinden ayırmıştı, nicelerini annelerinden, kimilerini sevgililerinden. Bedeni ayrı kalbi ayrı yanmaya başlamıştı. Toprağın sessizliğini şimdi anlıyordu ve çok özlemişti kırdığı dostunu.

Kimi günler kalbindeki ateş öylesine canını yakıyordu ki ölmeyi tercih edebilirdi. Günler demirin canını yakarken bedenide eskimeye başlamıştı. Kalbinde bir delik meydana geldi. Hiç çekinmeden demiri alıp bir kenara attılar. Bu değildi hayallerimdeki diye düşünüyordu. Tenine işkence edercesine parçalıyorlardı şimdide demiri. Karşı koyamıyordu bu eziyetlere derken kısa bir yolculuktan sonra kendini tanıdık bir yerde buldu. Olamazdı cehennemi ateşin olduğu kazandı bu. Fark etse de elinden gelen bir şey yoktu teni kızarmaya başlamıştı önce ardından yine o beğenmediği şekli almıştı canı o kadar yanıyordu ki kalbinin acısıyla neredeyse aynıydı.

Ardından kendisini yine garip şekillerin içinde buldu. Bu seferki halini merak ederken soğuduğuna bile sevinemiyordu. Kalbinin acısı buna izin vermiyordu. Yine aynı yağ ve kirin içindeydi bu sefer daha özen gösteriyorlardı tenine türlü işkencelere tabi tutup güzelleştiriyorlardı demiri. Adına bir ara silah dendiğini duydu kendi kendine düşünmeye başladı ne kadar soğuk bir isimdi SİLAH !!!

Üzerindeki tüm işlemler bitmişti silinip, temizlenip sandıklara koymuşlardı Uzun süren seyahatten sonra kendini harp meydanında bulmuştu. Daha ne olduğunu anlayamadan kendi canından kendi kanından olan mermileri başkalarının canını almak için saçıyordu etrafa. Kendisine hükmeden eli ne durdurabiliyordu ne de bu acıya dayanabiliyordu. Çok dayanamadı bedeni kalbinde yine bir delik hissetmeye başlamıştı ama bu sefer öyle üzgündü ki bedenine ne olduğu hiç de umurunda değildi.

Kenara atılmıştı aynı trenken olduğu gibi. Kalbi yanıyordu içerisinde bir yerler sızlıyordu. Toprak diye sayıklamaya başlamıştı. Az bir zaman sonra yine o cehennemi ateşin içinde buldu kendisini bu sefer bu ateşe ne dayanacak takati bedeni ne de olacakları düşünebilecek bir hali vardı. Teni ateşe dayanamayıp küçük parçalara ayrılmıştı. Farkındaydı artık işe yaramayacağını. Ardından kendisini hiç umursamadan bir kıyıya atıverdiler. Her şey bitti buraya kadarmış derken eski dostunun tebessümünü gördü sadece toprak diyebildi. Tüm gözyaşlarını ulu dostuna dökmeye başladı o an. Bir iki kelime edebilecek mecali ya vardı ya yoktu. Sözlerine neşesizliğine ve suskunluğuna her zaman sitem ettiğim için ve beni kıskandığını sandığım için özür dilerim diyebildi özür dilerim… !!!

Dışarıyı hiç böyle hayal etmemiştim. İnsanların yaşama amacından böyle sapmış olması beni bu hallere getirdi. Toprak takati olmayan dostundan sözü alarak ben onları üzerimde taşırım, beslediğim bitkilerle yaşamlarını sürdürürler. Lakin daha birisi bile benim neler düşündüğümü hayal bile edemediler. Gece sustukça iki dost inatla gözleriyle konuşuyorlardı.

Demir tüm hatalarını anlamıştı fakat yine dostundan ayrılma korkusu içindeydi. Her şey demirin üzerine bir bina yapılmasıyla yerli yerine geldi. Demir eskisi gibi rahat değildi bedeni binler batman ağırlık altındaydı ama ruhu ilk gün ki gibi olmasa da ferahlık içindeydi.

Mete TİREN

Mete Tiren
21-05-2012, 10:43

Rus uyruklu 100 adet solucan metetrn'nin bahçesinde sigortasız ve izinsiz çalıştırılmak için getirildi :D Son bilgilere göre solucanlar yeni ortamlarına ve yeni mamalarına ayak uydurmaya çalışıyorlar sonucu bekleyerek göreceğiz :)

Bir başka kaçak tesis evin çatı katında yakalandı alg kültürü aşılanmış 2 adet 5kg su şişesi bulundu araştırmalara göre onlarda solucanlar gibi kaçak çalıştırılarak toprağa katkı maddesi olarak kullanılacak...

Yeni yeni mikrobiyel gübrelere el atan metetrn kaçal değil sadece bilim için araştırma yapıyorum diye kendini savunmaya çalıştı. Bundan sonra bir çok alg kültürünün daha çatı katında rastlanabileceğinin mesajlarını veren metetrn kompost çayı ve enzim ile de yakından ilgileneceğini alenen söylemiş bulunmakta bilgilerinize sunulur ;)

Bu haberlerden sonra bu konudan uzak durduğumu sanmayın sadece sobelenmemek için fazla resim göstermiyorum o kadar solucanlarım bir sürü yumurta döktüler bu da her şeyin yolunda olduğunun bir göstergesi demek yemeleri yerinde pek fazla üst taraflarda gözükmüyorlar çünkü ;)

Ben çok konuşuyorum diye sayfayı pek takmıyorlar en iyisi resimler konuşsun...

Solucanlarımdan bir tanesini elime aldım pek huysuzlandı ondan dolayı diğerlerini çıkarmak istemedim
298316

Peki ya şu üretmek için can atılan alg gübresi ne mi oldu biraz özet geçeyim. Bir miktar pekmez ile denedim pek beğenmediler kokuştu bereket versin az bir miktar denemiştim sonra bir kaç farklı suda denedim şaşal suların hepsinde çok az üreme yaptılar hatta ve hatta bazılarında eksilme oldu kimileri koyduğum gibi kaldı ama Hasan dedenin evinde dinlenmiş çeşme suyunda bir deneme yapmıştık sanırım 22 gün oldu şişenin son durumu şöyle

298317
298318
298319
298320

Mete Tiren
21-05-2012, 11:08
Karantina bölgem çok değerli bitkilerin üretim yeri ;) Şimdilik adenium ve plumeria sakinleriyle uyum sağladılar şu fiyasko dediğim plumerilardan bir kaçı çimlendi ;)
298322
Adeniumları ailecek sevdik hele bir tombişleşsinler herkesin gözdesi olacaklar sanırım ;)
298323
En hızlı büyümek isteyen plumeriam :D
298324
Adalet ablamın gönderdiği 3.5 yaşındaki abi plumeria diğerlerini gölgesinde himaye edecek :rolleyes: Tekrar teşekkür ederim ablacım.
298325
Çimlenmeyen gözünün içine baktığım bir sürü tohumlar bazıları çok küçük diye daha şaşırtmadım
298326

limon_sever
21-05-2012, 11:09
Alg kültürü hakkında özet bir bilgi verebilir misin? :) Nasıl yapılıyor? Bir de ne için kullanıyorsun? Nasıl kullanıyorsun?

Tura
21-05-2012, 11:12
Kolay gelsin.

Seni okuyor ve bahçeni takip ediyorum.

Selamlar.

Mete Tiren
21-05-2012, 11:37
Adaptasyon çalışması yaptığım bir salon bitkisi genel kültür olarak herkesin de bildiği gibi yeşilden uzaklaşan renklerde olan bitliler daha dayanıklı oluyorlar susuzluğa hastalıklara gibi gibi uzatabiliriz bunu şartları zorlaştırdığım bitkim de ilk resim deneye başladığım sürgünü ikincisi sonraki sürgün bu beyazlık ona daha da susuzluğa alışkanlık kazandığının belirtisi deneye devam ettikçe göreceğiz
298327
298328
Telgraf budanacak ve yeni sürgünler vererek eski ihtişamına kavuşacak ama kıyamadığımdan şu anda bu görüntü de bazen kıyamamak işe yaramıyor işte :(
298329
Pasifloranın sinirleri gevşetici bir etkisinin olduğunu biliyordum şifalı bitkilere de merakım olduğumdan ilk denememi yapacağım hemde kendi üzerimde :D
298330
Bu köşenin benim olduğuna hepinizin inanmadığını biliyorum çünkü kızkardeşim Zehra'nın bu kadar düzen bende nerede :D
298331

hberbul
21-05-2012, 11:42
Ben de kolaylıklar diliyorum Mete Tiren,işin çok... Okulun bitmesini eminim 4 gözle bekliyorsundur.
Bize işe gerekli malzameleri satın almadan da bu işin çok güzel yapılabileceğini pratik yöntemlerle göstermişsin.Seni tebrik ediyorum.Kolay gelsin.

Mete Tiren
21-05-2012, 12:16
Adalet ablamın gönderdiği iki bıdırık daha buradalar ama diğerlerinin resmini yükleyemedim gözüm gibi bakıyorum ama sorun yok abla ;)
298358
Bu aynısefalarda bir şeyler var ya ben çözemedim bir türlü dik durmayı öğrenemediler :confused:
298359
İşte benim dünyam işte sarmaşıklarım onların içindeyken kendimi kaybediyorum en sevdiğim huyları da başlarını eğmeye kalsam sanki ben uğraşmamışım saatlerce eğmek için yine dimdik bakıyorlar bana hani Namık Kemal'in "hak bildiğin yola yalnız gideceksin, kıran olsa kırıl sakın eğilme " o sozü burada yaşatıyorlar bana ;)
298360
298361

Mete Tiren
21-05-2012, 12:29
Asma yapraklı olan iponmea yıldız çadırı gibi çiçekleri var kırmızı renkli açınca zevkle izleyeceğim bir bitki.
298395
Kokulu olan iki tür birisi gece açıyor bir diğeri gündüz ;)
298396
298397
Minyatür kudret narı daha verimli olduğunu duymuştum deneyeceğim.
298398
Salata olma yolunda ilerleyen latin çiçekleri :D
298399

orman_perisi
21-05-2012, 12:38
Passiflora yapraklarını nasıl kullanacaksınız?..

Denedikten sonra halen yazabiliyorsanız :p deneyimlerinizi paylaşır mısınız lütfen?

Mete Tiren
21-05-2012, 12:45
Kendi üretim saksılarımı çıtaları sabitleyerek bir düzenek kurdum nasıl olsa her sene sarmaşık yetiştiriyorum sorun değil ha delinmiş ha delinmemiş saksılarım ;)
298406
298407
Tek gecelik gelin geçen sene Sn Zafer İnandıklı hediye etmişti
298408
Adını hatırlamadığım bir çalı türü Sn Mine PAKKANER hediye etmişti küçük çiçekleri var üzerinde
298409
Viyollerdeki kudret narı ormanım :D
298410

Adalet Yağcı
21-05-2012, 12:51
Sevgili Mete Tiren;
Başlığını takip ediyorum, büyük bir azimle çalışmanı takdir ediyorum.

"DEMİR" öykünü beğendim, üzerinde biraz daha çalışabilirsen daha da geliştirebilirsin öyküyü.

Çimlendirdiğin bitkilerin çok iyi durumdalar, Plumerianı güle güle büyüt, İzmir'i sevecektir.

145 nolu mesajındaki ilk fotoğraf, kardinal sarmaşığı, çok güzel ve yıldız çadırına benzer kırmızı çiçekler açacak.
Bu bitkini başka bitkilerinden korumanı tavsiye ederim, daha doğrusu, diğer bitkilerini kardinalden koru, kol atıp sarıldığı bitkileri öyle sert kavrayıp sıkıyor ki, öldürebilir.

144 nolu mesajdaki ilk fotoğraf, Rudberchia bitkisine ait, çok güzel sarı çiçeklerini göreceksin.

Geranium Maderense fidelerini göremedim, onlar da çok güzel bitkiler, AGM. ödüllülermiş.
Çok yıllıklar.

Tüm çalışmalarında başarılar diliyorum.

Mete Tiren
21-05-2012, 12:52
Hasan dedelerin eve algleri kontrol etmeye giderken sokaktaki takipçilerim beni gördü ikisi de üstüme atlamayı çok seviyor buyurun kanıtları ;)

Siyah aslan lakabını taktığım mahalledeki kimsenin sevmediği kedim tabi başta sevmiyorlardı sonradan mecbur alıştılar ama geç oldu biraz henüz bir yılı doldurmamasına rağmen kocaman oldu sahibine çekmiş diyorlar göbekli felan ;)

298426
298427
Garipte komşumuzun köpeği o kadar çok hırpalandı ki çocukların elinde fotoğraf makinasını açtığımda üzerine atacağım diye korkudan kaçtı garibim ama peşimden gelirken bir resim aldım ne de olsa yıllardır yanımızda büyüdü
298428
298429

Mete Tiren
21-05-2012, 13:03
Sn limon_sever tam anlamıyla bir kaç deneme daha yapacağım ardından ev ortamında nasıl yetiştirilir ayrıntılı bir yazı yazıp numune dağıtıp herkesin üretmesine yardımcı olmaya çalışacağım ama bir kaç aşama kaldı tam karara varalım ki sorun çıktığında bocalamak istemem.

Sn Tura takip için teşekkürler her zaman beklerim sayfama arada bir tam fotoğraf çekiyorum hepsini yayınlıyorum bence o arda kalan sürede beklemek daha hoş oluyor ;)

Sn hberbul uzmanların yaptığı gübrelerin yerini belki tutmaz ama bizimde çok paralar dökmeden evde yapabileceğimiz harika şeyler var en sonunda bunları derleyip herkese sunacağım teşekkürler.

Sn orman_perisi pasiflora altarnetif tıpta ve tıpta kullanılan önemli bir bitki kurutup deneyeceğim kapsül bulabilirsem kapsül olarak kendime yapmayı planlıyorum bakalım ne gibi etkilerini göreceğiz öldürmez süründürür en fazla :D

Sn Adalet abla Geranium Maderense fidelerinin resimlerini çektim çekmesine de bir türlü yükleyemedim boyutta sorun var biraz büyüsünler tekrar resim çektiğim zaman bir kaç farklı açıdan fotoğraf alacağım mecbur site birisini kabul edecektir merak etme abla onlarda çok iyi internetten resimlerine baktım annem de gördü Mete onları yetiştir yoksa hımmm dedi ben gerisini anladım :D Demir üzerinde biraz daha çalışılabilir ama benim bakış açımdan bu kadar çıkabildi sanırsam :( Bitkinin adının kardinal olduğunu bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu sıksa sıksa sardığı ağaçları sıkabilir sanırsam :D Ablam herşey için teşekkürler

Saygılar Hürmetler

gülenmelek
21-05-2012, 14:34
Bu yeni sistem çıtalar daha mı pratik duruyor ne :p Ama onlar saksının içinde, zamanla çürüme sorunu olmaz mı?
Bu arada Kudret Narının minyatürü de mi varmış :eek: O kadar fideden tohum da çıkar mı ki Mete :o

Mete Tiren
21-05-2012, 15:47
Yeni sistem biraz kusurlu neden derseniz vidalama suretiyle yaptım saksı delindi 1 çürüme olasılığı çok arttı 2 başka yerde kullanamam bu da 3 ama ne yapayım hocam yer kısıtlı birde saksı çok her birine tek tek her taşımada zaman ayırırsam vay benim halime böyle olunca mecbur matkap ile vidaladım ne yapalım her güzelin bir kahrı oluyor :D

Kudret narının minyatürü bitki aynı boya gelecek hocam ama meyveler minyatür olacak yani daha fazla ürün ama daha kısa boy fakat bizim elimizdekiler ile karşılaştırdığımızda bu minyatürler sanırsam bana daha avantajlı geldi. Şimdilik dimdik ilerliyor tabi o kadar solucan ve yarasa çayını içerlerse kendilerinden geçecekler salına salına gideceklerine burnunun dikine gidebiliyorlar :D Daha kompost ve alg gübrelerini saymıyorum bile :cool:

Zehra Nur
21-05-2012, 19:33
Ben Zehra Nur Mete Tiren'in kardeşiyim ağabeyim burada kendi çiçeklerimin resimlerini sergileye bileceğimi söyledi bende bundan sonra arada sırada fotoğraflarımı koyacağım işte bunlarda benim çektiğim fotoğraflar;

Çin karanfili
298609
Kadife
298610
Gramafon çiçeği
298611
Fesleğen
298612

Zeytinlibahçe
21-05-2012, 21:39
Peki ya şu üretmek için can atılan alg gübresi ne mi oldu biraz özet geçeyim. Bir miktar pekmez ile denedim pek beğenmediler kokuştu bereket versin az bir miktar denemiştim sonra bir kaç farklı suda denedim şaşal suların hepsinde çok az üreme yaptılar hatta ve hatta bazılarında eksilme oldu kimileri koyduğum gibi kaldı ama Hasan dedenin evinde dinlenmiş çeşme suyunda bir deneme yapmıştık sanırım 22 gün oldu şişenin son durumu şöyle

Sevgili Mete, Halil beyle dolaştığın belli oluyor, bir şeyler bulaşmış gibi :)

Alg lerle yaptığın çalışma oldukça isabetli olmuş. Bu şekilde klorsuz, içinde alglerin beslenip, çoğalabileceği biraz besin bulunan suya, çok az miktarda alg aşılanıp çoğaltılarak kullanılabilir.

http://img404.imageshack.us/img404/8840/algz.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/404/algz.jpg/)

Sağdaki yaklaşık 1 hafta önce, 1 kapak Alg (chrolle) ile aşılanmış şişe. İlk günler soldaki şişenin rengi gibiydi, güneş altında fotosentez yapan alg ler, hiç besin kaynağı ilave etmediğin halde suyun içindeki bir miktar besinle çoğalıp kullanılabilir duruma geldiler.

Bu şekilde şişenin yarısını sulama suyuna ilave edip bitkileri suluyorum. Geri kalan yarım şişeye su ilave edip tekrar güneş gören pencere kenarına bırakınca kısa sürede tekrar kullanılabilecek duruma geliyor.

Alg kültürü hakkında özet bir bilgi verebilir misin? :) Nasıl yapılıyor? Bir de ne için kullanıyorsun? Nasıl kullanıyorsun?

Mavi yeşil Alg (http://tr.wikipedia.org/wiki/Su_yosunları) ler (yosun) sulu ortamda yaşayıp, fotosentezle çoğalan tek hücreli canlılardır. Bitkilerin daha iyi beslenip güçlü bir kök yapısı geliştirmelerine yardım ederken toprağın kalitesini arttırırlar.

26 Mayıs da İzmir de yapılacak olan Geleceğin Tohumları Konferansına (http://www.agaclar.net/forum/egitim-calismalari/27449.htm#post969763) katılacak olan arkadaşlarla elimizdeki Alg leri aşılayabilecekleri miktarda paylaşmayı planlıyoruz.

Mete Tiren
21-05-2012, 21:53

Alg lerle yaptığın çalışma oldukça isabetli olmuş. Bu şekilde klorsuz, içinde alglerin beslenip, çoğalabileceği biraz besin bulunan suya, çok az miktarda alg aşılanıp çoğaltılarak kullanılabilir.

http://img404.imageshack.us/img404/8840/algz.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/404/algz.jpg/)

Sağdaki yaklaşık 1 hafta önce, 1 kapak Alg (chrolle) ile aşılanmış şişe. İlk günler soldaki şişenin rengi gibiydi, güneş altında fotosentez yapan alg ler, hiç besin kaynağı ilave etmediğin halde suyun içindeki bir miktar besinle çoğalıp kullanılabilir duruma geldiler.

Bu şekilde şişenin yarısını sulama suyuna ilave edip bitkileri suluyorum. Geri kalan yarım şişeye su ilave edip tekrar güneş gören pencere kenarına bırakınca kısa sürede tekrar kullanılabilecek duruma geliyor.

Mavi yeşil Alg (http://tr.wikipedia.org/wiki/Su_yosunları) ler (yosun) sulu ortamda yaşayıp, fotosentezle çoğalan tek hücreli canlılardır. Bitkilerin daha iyi beslenip güçlü bir kök yapısı geliştirmelerine yardım ederken toprağın kalitesini arttırırlar.

26 Mayıs da İzmir de yapılacak olan Geleceğin Tohumları Konferansına (http://www.agaclar.net/forum/egitim-calismalari/27449.htm#post969763) katılacak olan arkadaşlarla elimizdeki Alg leri aşılayabilecekleri miktarda paylaşmayı planlıyoruz.

Kaptanım boynuz kulağı geçer diyorlar ya sizin ki bu karambole yaptığımız aşılamadan çok daha açık kalmış biraz önce iki farklı deneme yaptım bundan çok hızlı netice alacağız niye derseniz odam sokak lambasının tam ardında tüm ışıklar penceremde yani tüm gün ışık görecekler bazı mineraller ekledim CO2 içinde yeni bir sistem kuruyorum bu en son yaptığım çalışmaların sonucuna göre kuru üretime dahi geçebilirim :)

limon_sever
21-05-2012, 22:29

Peki bahçenin kuytu, köşe yerlerindeki yosunları alıp şişeye koysam aynı oluşum olur mu? Veya yosunlaşmış şişelerde bu yapılabilir mi?

mrduran
21-05-2012, 22:58
Ben Zehra Nur Mete Tiren'in kardeşiyim ağabeyim burada kendi çiçeklerimin resimlerini sergileye bileceğimi söyledi bende bundan sonra arada sırada fotoğraflarımı koyacağım işte bunlarda benim çektiğim fotoğraflar;

Çin karanfili
298609
Kadife
298610
Gramafon çiçeği
298611
Fesleğen
298612

Merhaba Zehra Nur yeğenimiz,

Abinin sayfasına renk getirdin hemencecik.

Hoş geldin. Devam etmeni umuyoruz. Abinde bu tecrübe, sende de çiçeklere merak. İkisi bir arada güzel netice verecek.

Sağlıkla kal inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Zeytinlibahçe
21-05-2012, 23:39
Peki bahçenin kuytu, köşe yerlerindeki yosunları alıp şişeye koysam aynı oluşum olur mu? Veya yosunlaşmış şişelerde bu yapılabilir mi?

Alg ler oldukça geniş bir literatüre sahip, bir çok çeşidi bulunan canlılardır. Karşımıza akvaryum camında, dere ve göllerde, denizde mercanların rengini oluşturmada, ağaç gövdelerinde vs. çıkabilirler. Bazı türleri özellikle çevre kirlliği neticesinde toksit salgılayabilirler. Bizi daha çok ilgilendire mavi yeşil olanlarıdır. Güvenli olan bildik chorella alg (http://tr.wikipedia.org/wiki/Chlorella) ler bize en çok faydayı sağlayacak çeşitlerin başında gelmektedir.

Dolayısıyla güvenli olanı kullanmakta fayda var.

Halil Önen
22-05-2012, 01:12
Ben Zehra Nur Mete Tiren'in kardeşiyim

Hoş geldin Zehra hanım;

tamam şimdi buldum Mete' nin arkasındaki başarılı kadının kim olduğunu...;)

Mete Tiren
22-05-2012, 08:17

Sn Zeytinlibahçe'nin dile getirdiği gibi alglerin bir çok türü var bazıları yararlı iken üretim esnasındaki bazı maddelerin yetersizliğinden dolayı bile bizim için zararlı maddeler üretebiliyor. Üniversite ile bağlantı içerisindeyim. Sadece elimizdeki alg türünü değil başka alglerin de üretimi için uğraşıyorum fakat o kadar değişkenler ki birisi sadece bir kaç iz element içinde çok rahat beslenirken bazıları vitamin dahi isteyebiliyor tabi bu da işi çok karmaşık hale getiriyor. Sonuç olarak şu anda araştırmalar sonucu evde en basit yöntemlerle bizim en çok faydalanabileceğimiz alg türünü öğrenip herkese üretim aşamaları ve ne şekilde olacağı ile ilgili bir metin hazırlayıp ürettiklerimizi dağıtıma açmaktır. Saygılar

Mete Tiren
25-05-2012, 18:46
Yeni olarak bozduğum yaşamına devam ettirdiğim çürüttüğüm besin vermeden farklı besinler denediğim alg kültürleri oldu bazı resimler eklemek istiyorum yakın bir zamanda üretilişleri ne işe yaradıklarını evde ne şekilde kolay bir üretim yapılabileceğini yazacağım. Ve ücretsiz bölümde herkese 2-3 denemelik dağıtım yapacağım eğer bu süre içerisinde başarıya ulaşılırsa istenildiği kadar alg üretilebilir. Yok bu başarıya ulaşmadı tekrar dağıtım yaparız. Gönderim konusu çok sorun olacak çünkü en nihayetinde canlı naklediyoruz bu bir su canlısı ve işin en püf noktası gelirken karanlıkta kalacak eğer yeterli oksijeni verebilirsek sorun çıkmadan nakil olacaklardır. Lafı fazla uzatmadan bazı fotoğrafların konuşmasına izin vermek istiyorum Saygılar

Bu 20 günden sonra içinde besin bitip farklı bir besin kullandığım bir bidon.
300463
Bu yukarıdaki bidonun aynı zamandaki bir kopyası fakat besin yok.
300464
Bir başka besin maddesinin kullanıldığı yeni bir deneme ama yeşerme olmadı çünkü besin zararlı geldi
300465
Sağdaki şişe bozulmuş bir alg şişesi ya da bozulmak üzere koku kötü hemde nasıl :dilli:
300466

memet
26-05-2012, 18:42
Konuştuğumuz örnekler bunlar.

Mete Tiren
27-05-2012, 08:14
Konuştuğumuz örnekler bunlar.

Üstteki bilhassa harika gözüküyor bir kaç deneme yapacağım farklı tarzlarda tek tek resimlerini yüklerim puanlama yaparız hangisini beğenirsek ondan devam ederiz. Bir kaç motif uygulaması yaparım kısa zamanda. Saygılar

Mete Tiren
27-05-2012, 09:02
Dün bahsettiğim cüce nar bu ne dersin abi sarkan forma uygun mu ?
301108
301109
301110
301111
301112

memet
27-05-2012, 09:20
Mete narın gövdesi boyuna göre çok ince, boydan kısaltıp yıl olarak da biraz sabretmek gerekebilir. Telleme ile nara şekil verme güçlüğü olduğu için budamalarla şekil vermen gerekir. Bunu baştan hesaplayıp başlayabilirsin.
Yaz boyunca biçim vermek için budamalar yapılır. Seneye konuştuğumuz gibi yan dikilir.
Lambalık çerçevesi için bir örnek yaptığında geleyim bu konuda da çalışalım.

Mete Tiren
27-05-2012, 09:29
Mete narın gövdesi boyuna göre çok ince, boydan kısaltıp yıl olarak da biraz sabretmek gerekebilir. Telleme ile nara şekil verme güçlüğü olduğu için budamalarla şekil vermen gerekir. Bunu baştan hesaplayıp başlayabilirsin.
Yaz boyunca biçim vermek için budamalar yapılır. Seneye konuştuğumuz gibi yan dikilir.
Lambalık çerçevesi için bir örnek yaptığında geleyim bu konuda da çalışalım.

Peki abi nasıl bir budama yapmalıyım fotoshop programı ile biraz üzerinde göstermen mümkün mü ? Dengeli gübre ile beslemeye başlamalıyım sanırsam şimdiden.

memet
27-05-2012, 09:41
Başlangıç olarak
işaretli yerlerden kısalt sonra duruma göre devam ederiz. Gübre verebilirsin. Ayrıca ürettiğin algi kullanabilirsin.

Mete Tiren
27-05-2012, 09:45
Dediklerini yapıp gübreleyeceğim teşekkürler ;)

feriha
27-05-2012, 12:41
Sevgili Mete Hasan Deden pek doğru söylemiş..:o

Serçe gibi daldan dala atlar gördüm seni.. :rolleyes:

Heyecanla sayfalarını okuyorum, tam da alglerle ilgili tecrüben bitsin aydınlatıcı yazın gelsin noktasındayım.. Bonsai ye merak salmış Mete..

Seni kutluyorum, bitkilere, yazmaya, araştırmaya, en çok herşeyi öğrenmeye olan isteğine hayran kaldım..;)

Kompost konusunda ortak bir geçmişimiz var, ben de terasta kapaklı plastik çamaşır sepetinde denemiş ve indirip çöpe atana kadar canım çıkmıştı..:p

Sende izler bırakan dedene sağlıklar diliyor, alglerle ilgili tecrübeni yazmanı bekliyorum..

Mete Tiren
27-05-2012, 14:13
Hocam öncelikle ilgi ve alakanızdan güzel dileklerinizden dolayı teşekkür ederim. Algler ile ilgili yazıyı paylaşıyorum.

Alg

Alg fotosentez yapabilen bir su canlısıdır. Tuzlu su ve tatlı su olmak üzere bizim genelleme yapabileceğimiz iki ana başlığı vardır. Gübremiz mavi yeşil agler grubuna giriyor. Bu algler dünyanın farklı yerlerinde derelerde göllerde suni ya da doğal havuzlarda bol miktarlarda bulunabiliyor. Bazı türlerin aşırısı besin maddesi taşımasından dolayı insan besini olarakta kullanılabiliyor. Spriluna gerek ticari değeri gerek insan sağlığı ve besini olarak tanıdığımız en önemli alglerden brisidir.

Gelelim bizim işimize yarayacak kısmına algler gübre ve toprak düzenleyici olarak da kullanılıyor. Piyasada bir çok ürün varmış. Varmış diyorum çünkü hiçbirini kalkıp araştırmadım çünkü çok uç noktalardaki örnekleri verip insanları aldatmatan korktum. Ben bilgilerin çoğunu yabancı kaynaklardan aldım üniversitedeki aldığım yardımları da atlamamk lazım elbet. Aldığım alg kültürleride işin renkli tarafı ;)

Alg toprakta ne gibi etki yapacak bunu tam olarak kestirmek zor bazı kaynaklar düzenleyici derken bazı kaynaklar harika gübreler olduğunu belirtiyor ama sonuçta her ikisinde de bizim işimize yarayacaklar. Üretim kısmına geldiğmizde dinlenmiş çeşme suyu (İzmir için konuşuyorum) bu iş için en ideal su. Başta başka besin verilmesi ciddi kayıplara sebep olabiliyor. 5 litrelik su damacanalarında üretim çok rahat oluyor eğer ağzı daha geniş bir kabınız varsa bu daha iyi olur yosun birikintilerini de toplar esas önemli olan kısmı kullanmış olursunuz.

Alg üretirken 5 litrelik bir kaba sadece 5 cc daha önceki üretimlerimizden alg atmamız yeterli oluyor. 20 günlük bir süreç boyunca gündüzleri tam güneş alan (yazın çok sıcaklarda bu zararlı olabilir) geceleri ışık almayan bir ortam bu iş için en ideal yerdir. Çatı katınız varsa bu iş için harika haftaya bir bakmanız yeterli ya da unutabilirsiniz bile ;)

20 günün sonunda şişenin yeşillendiğini bariz bir farkla göreceksiniz.(Eğer bir yanlış yapılmamışsa) Bu elde ettiğimiz sıvı algı direkt toprağa vermeniz kuvvetli gelebilir bazı kaynaklara göre 1/100 bazı kaynaklara göre 1/40 bazı kaynaklara göre 1/400 gibi seyretlme yapılması öneriliyor. Bunu zamanla deneme yanılma yöntemiyle uygun miktarı kendiiz bulacağına inanıyorum.

Peki önemli olan bu 20 günün sonunda hasat ve sistemin devamlılığının nasıl olacağı konusundadır. 20 günün sonunda suyun 4/3 gibi bir kısmını hasat edebiliriz ihtiyacımıza göre bunu uygulamalıyız. Dinlenmiş su ilave ederken 5 litre için bir çay kaşığı NPK 15 15 15 + iz element gübremizden ekliyoruz. Bu ortalama olarak biraz fazla biraz az olması sanırım çok etkilemez.

Derelerdeki sular mineral açısıdnan zengin olacağı için bu iş için ideal ama oradaki farklı alglerin üreyebileceği için tehlikelidir. Biz saf olarak tek tür algin üretimini istiyoruz. Benim elimde gübre olarak en çok verim sağlanan ve piyasada en çok kullanılan alg türüymüş.(Üniversitedeki verilere dayanarak söylüyorum) Latince uzun bir ismi var evde yazılı evde olmadığım için yazamıyorum şahsen aklımda tutmak içinde hiç uğraşmadım.

Elimde bulunan alg türü az miktarda mineraller ile çoğalabilen bir türdür Farklı denemeler ile de üretebilirsiniz. Ama ben denemelerim sonucunda en iyi NPK olarak değerlendiriyorum. Keşfedilmiş bir yeri tekrar keşfetmeye gerel yok sanırsam ;)

Mete ben katı alg elde edeceğim az miktarda olsun ama öz olsun diyorsanız her hasatta önce algi süzerseniz bir bez ile arta kalan suyu mutlaka kullanın onun içinde de bir sürü alg var siz tamamen tortulaşmış olanını kurutup kullanacaksınız.Diğer kalan kısmınıda çiçeklerinizde gönül rahatlığıyla kullanın. Tortu kısmını kurutup un gibi ufalayıp uzun zaman kokmadan saklayıp kullanabilirsiniz. Alg kültürünün dağıtımını yapacağım balık yeminden ya da başka neyüdüğü belirsiz matayellerden yetiştirmek akıl karı değil bence.

Akla takılan sorular var ise yanıtlamaya hazırım Saygılar

limon_sever
27-05-2012, 14:40
Yaklaşık bir ay önce kuşların ve arıların su içmesi için güneş alan bir yere su doldurup koymuştum. Arasıra su dolduruyordum. Dün suyun yarıdan fazlasının bittiğini gördüm. Tekrar su dolduruyum dedim. Bir baktım yosunlaşmış. Biraz su ilave ettim. Öyle duruyor. Bahçeye ekili dikili olmayan bir yere döksem bir zararı olur mu?

301249

Mete Tiren
27-05-2012, 18:04
Dökün sorun olmaz hatta bitkilerin olduğu bir alana dahi dökebilirsiniz çok sorun olacağını sanmıyorum. Sorunlu bakteriler metan ya da farklı ortamlarda değişkenlik gösterebilen algler bu suyunuzdaki sorun olmaz. Suyu döktükten sonra çamaşır suyuyla dezenfekte ederseniz alg oluşumu uzun zaman daha olmaz ama atın başka kap kullanın bence ;) Saygılar

hk50
27-05-2012, 18:24
Sn Mete Tiren bey.verdiğiniz bilğilerden faydanıp uygulamıya çalışıyorum.Teşekkür ederim.Ançak benim sorunum şu.
Benim bahçemde su sıkıntısı var.Sulamada Vahşi Yapmurlama Damlama Hatta Terleme usulu ile yapıyorum.Az olan suyu zamanla 200 lt lik plastik varillere doldurup ilerde kullanmak üzere bekletiyorum.
Bu bekletme esnasında dayanılmaz bir koku oluşuyor.Bazı bitkileri (Örneğin Domates Biber)
kurutuyor.veya gerilemesine sebeb oluyor.(Varil temizdir.En az 7 yıldır kullanıyorum.)
Kullanılan suyun özelliğinde kaynaklanabilirmi?
Saygılar.

Mete Tiren
27-05-2012, 20:24
Bunu anlamanın bir yolu var bakterileri gözle göremediğimiz için varillerinizi bir sefere mahsus çamaşır suyu ile dezenfekte ederseniz eğer olay tekrar ediyorsa suyun kendinde bir sorun vardır. O zaman suya göre bir çözüm üretirim. Varillerin temiz olması demek her seferinde varillerin dezenfekte edilmesi demek çünkü bakteriler tek damlada taşınır rüzgarla geçer yani mutlaka taşınır ondan dolayı önce varilleri test edelim Saygılar

Omer
29-05-2012, 19:25
Sevgili Mete kardeşim,
Seni tanıdığım zaman anladım ki Halil Bey'in bunca zamandır övgüleri boşa değilmiş. Kendini doğaya ve yeşile adamış çok genç bir kardeşim olarak inan seninle gurur duydum.
Kendinden ve yaptığı işten emin olmak, özgüven, çalışkanlık bir de üstüne saygıda kusur etmeyen bir kişiliği toplamışsın benliğinde.
Seni tanıdığım o kısacık süre içinde gerçekten senden çok etkilendim.
Daha yazsam yazarım, ve sen bunların hepsini hakediyorsun.
Seni tanıdığım için çok mutlu oldum. Tanıştığımız ilk andan itibaren gösterdiğin samimiyet ve yakınlık için özellikle çok teşekkür ederim.
En kısa zamanda yolumu yine İzmir'e düşürmeye çalışacağım.
Gözlerinden öperim sevgili kardeşim.

Not: Senin çırak Furkan'ın da gözlerinden öperim. :)

Mete Tiren
30-05-2012, 22:59
Sevgili Mete kardeşim,
Seni tanıdığım zaman anladım ki Halil Bey'in bunca zamandır övgüleri boşa değilmiş. Kendini doğaya ve yeşile adamış çok genç bir kardeşim olarak inan seninle gurur duydum.
Kendinden ve yaptığı işten emin olmak, özgüven, çalışkanlık bir de üstüne saygıda kusur etmeyen bir kişiliği toplamışsın benliğinde.
Seni tanıdığım o kısacık süre içinde gerçekten senden çok etkilendim.
Daha yazsam yazarım, ve sen bunların hepsini hakediyorsun.
Seni tanıdığım için çok mutlu oldum. Tanıştığımız ilk andan itibaren gösterdiğin samimiyet ve yakınlık için özellikle çok teşekkür ederim.
En kısa zamanda yolumu yine İzmir'e düşürmeye çalışacağım.
Gözlerinden öperim sevgili kardeşim.

Not: Senin çırak Furkan'ın da gözlerinden öperim. :)

Ömer abi bende seni tanıdığıma ne kadar sevindim bilemezsin çok uzun cakite geçiremedik ama bu bile yeterli geldi sanırım bu dostluğu kurmaya. Bir daha ki gelişinde önceden haber ver de bakarsın ne bileyim alg, kompost çayı derken senin bahçeye hediyelerimiz olur ;)

Bundan sonra sukulentlerede doğru bir yönelme olacak bakalım onlar beni sevecekler mi ? Arkadaşımın o korkunç hatırasından sonra pek bulaşmaya niyetim yoktu ama annem o kadar severken ben duyarsız kalamam :) Birde önümüzdeki sene toplu bir adenium çimlendirme çalışmam olacak fazla değil esasında 2000 2500 civarı :dilli: Çok zamanım olmaz ise onlarla işi yürütürüm zamanım olursa durmadan sular ben onları hepsini öldürürüm :D Hayırlısı bu saatte daha çiçek sulamaya ;) Saygılar

jineop
01-06-2012, 21:02

Çok güzel çalışmalar bunlar, hepinize gönülden teşekkürler.

Mete Tiren
01-06-2012, 21:37
Çok güzel çalışmalar bunlar, hepinize gönülden teşekkürler.

Hocam ben teşekkür ederim burada sınırlar zorlanıyor ki bizde uç noktalarda fikirler ve çalışmalar yapmaya yaptırmaya teşvik ediliyoruz. Baksanız ya kendi tecrübelerimi yazdım bazı üyelerimiz beğenmedi. Yakın zamanda bu araştırmalarıma yön veren kaynakları da yazıma ekleyerek geniş çaplı bir yazı sunmak istiyorum.

Bu arada tabi boş durmuyorum yakın zamanda alg konusunda bir dağıtım yapabilirim diyerekten büyük bir tanker bulup geniş çaplı bür üretimle tüm üyelerimze yetecek kadar bir kültür elde etmeye çalışıyorum. Bu arada daha önce buraya yazmadım ama algımın türü chlorella spp farklı versiyonlarda piyasada bulunuyor ama ben üretilebilecek şekilde kullanma kılavuzu ile beraber hediye edeceğim ama ne zaman olur bilmem ;) Önce tanker bulunacak algler aşılanacak bu algleri kargoda nasıl korunabileceği tam olarak bulunacak bir sürü şişe adres derken dediğim gibi ne zaman olur bilemem. Saygılar

jineop
01-06-2012, 21:40
Kolay gelsin kardeşim, sabırla beklemesini biliriz...

agozce
01-06-2012, 23:28
Ben o kargoyu çok isterim ama..Kargo yerine herkesin kendisinin yapabileceği bir tarif daha kolay olmaz mı?

Mete Tiren
02-06-2012, 07:29
Ben o kargoyu çok isterim ama..Kargo yerine herkesin kendisinin yapabileceği bir tarif daha kolay olmaz mı?

Çiçek olmadan tohum oluşur mu Sn agozce ? Evde üretim çok basit lakin öncelikle bu algden elimizde bir miktar bulunması lazım. Yoksa ne ürettiğimizi bilemeyiz ortaya neyidüğü belirsiz bir alg çıkar. (Yani bizim işimize yarar mı ? Yaramaz mı ? Besin değeri ihtiyaçlarımızı karşılar mı ? bilemeyiz.

Bundan dolayı ilk mayaları benden hediye olacak geri kalanlar sizin kendi üretimleriniz olacak. Göndereceğim mayalarla fabrika dahi kurabilirsiniz ;)
Saygılar

smnunal
08-06-2012, 12:03
Sayın Mete Tiren,
çok geçmiş olsun. Mevlam başka acılar yaşatmasın.

Mete Tiren
11-06-2012, 15:26
Merhabalar efendim çıkarsız dostlarımıza selamlar olsun. Sarmaşıklarımız büyüdü çiçek açıyor toparlandık artık. Lakin üzüldüğüm noktalar var hani diyorlar ya ağaca yaslanma kurur insana yaslanma ölür aynen öyle kimseye umut bağlamamak lazım bu devirde.

Sitede dost olan belli oluyor olmayanda dildiğini yapıyor... Ben anlımın teri ile iki saksı yapar keyfime bakarım. Biz destek gelirse iş yapacaklardan değiliz. Çapayı da alırız elimize gerektiğinde küreği de, beli de, topu da, tüfeği de.

İlk başta hobi olarak başlayan bu sevdam şimdilerde hangi yollarda devam ediyor diye soracak olursak kah yurduma ucuz gübre peşindeyiz kah delilik kah dost kah yerel tohum peşindeyiz. Ben bu işe yüreğimi verdim ve hani diyor ya üstat karşıda bir yangın var alevler göklere yükseliyor içinde davam yanıyor. Söndürmek davamı kurtarmak için koşuyorum yolda birisi çelme çakmış beni tökezlemek istemiş ne önemi var?

Derim hep hayallerimizi kurda kuşa yem edecek olsaydık çıkarmıydık bu yola ? Tökezlemek isteyenlere inat dahada hızlı koşacağız ben bu meşaleyi devir aldım yarına devretmek için ... Meşelayi taşırken böbürlenmeye de gerek yok benden önceleri de bu işi yaptılar ne ilk ne son olacağım. Göstermelik yapacaksak bu işi bırakalım o halde çapayı kazmayı.

Neyse gene uzadı yazım uzadıkça çenemde açılır benim :D

Gizli tuttuğum çalışmalarımdan birisi swett sorghum. Ülkemizde bir çok sudan otuyla melezi olan bu bitki saf olarak ülkemizde sanırım sadece üniversitelerde var. Ben ABD kaynaklı bir melez yeşitiriyorum. Melezin adı keller bazı verileri elimde mevcut şu anda 30 40 cm arasındalar ama fotoğraflamayı unuttum. Bıdırıcıkken çektiğim resimleri eklemek istedim buyurun sweet sorghum;

Mete bu bitki hakkında bildiklerini az buçuk yaz derseniz en önemli iki seçenek sunacağım. % 98 çimlenme ve 30 cm boylarda ortalama 5 kardeş olarak büyüyorlar sizce daha ne olsun ;)
307445
307446
307447
307448
307449

Mete Tiren
11-06-2012, 15:39
Sonra Mete bu kadar yaygara bunun içinmiydi? diyen bahçecilere sadece bu bitki değil quinoa denen bahçemizde zırt pırt çıkan kanyaş otunun ailesinden olan bir bitki ile uğraşmaktayım. Çölyak hastaları bu kadar pahalı ekmek yememeli bence quinoa tohumlarından glutensiz un elde ediliyor.

Denemler sırasında bir çoğunu ziyan ettim kanyaş diye ama daha tohumlarımız ve bitkilerimiz duruyor. Çok zaiyat verdiğimden dolayı viyolde fide yapıp tarlaya öyle göçüreceğim 20-30 kadar bitkiyi tohum mutlaka lazım. 12 saat içinde filizlenmeler başlıyor.

Çalışmaları resimleyip ekleyeceğim. Bu arada seneye adenium üretimine girmek için çalışmalarım devam ediyor yurt dışında ki büyük tohum üreticileriyle irtibat halindeyim. Ülkeme bu bitkiyi tanıtmaya niyetlendim Allah yüzümü kara çıkarmasın. Forumda bana bu konuda yardımcı olan Sn memet, Sn drhegeli, Sn garuda,Sn Adalet Yağcı, Sn selçuk44 ve Sn mrduran'a teşekkürlerimi bir borç biliyorum.

Sarmaşıkların, quinoların, sorghumların, ve diğer bende olan tüm bitkilerin resimlerini tek tek ekleyeceğim ama biraz daha müsade istiyorum sabırsız olan üyelerimizden özür diliyorum. Saygılar

menekşecibaba
11-06-2012, 16:27
Çalışkan Mete işbaşında..:) Bu yaşta bu imkanlarla atom karınca gibi çalışan sürekli arayış içinde olan Mete kardeşimizi takdir ediyor ve kutluyorum.Sana yeşil el ünvanını veriyorum beğendiysen kullanabilirsin...:)
Sayfana birkaç resimle misafir gelmek istedim , çalışmalarında başarılar dilerim.
Bana çok ilginç gelen pet şişeleriyle yapılan çalışmalara bir göz atmanı isterim.
http://www.agaclar.net/forum/yasantimizda-ve-sanatta-bitkiler/27752.htm#post983147
İleride alttaki gibi bir evin olur inşallah.

gülenmelek
11-06-2012, 16:44
Şimdiki gençlerin çoğuna bakıyorum...
Bir de sen ve senin gibi gençlere bakıyorum.
Allah yolunu hep açık etsin. Sende bu azim ve çalışkanlık varken... ;)

Mete Tiren
11-06-2012, 16:56
Çalışkan Mete işbaşında..:) Bu yaşta bu imkanlarla atom karınca gibi çalışan sürekli arayış içinde olan Mete kardeşimizi takdir ediyor ve kutluyorum.Sana yeşil el ünvanını veriyorum beğendiysen kullanabilirsin...:)
Sayfana birkaç resimle misafir gelmek istedim , çalışmalarında başarılar dilerim.
Bana çok ilginç gelen pet şişeleriyle yapılan çalışmalara bir göz atmanı isterim.
http://www.agaclar.net/forum/yasantimizda-ve-sanatta-bitkiler/27752.htm#post983147

Hocam resimlere bayıldım . Davetiniz için teşekkürler nasıl fikirler dolaşıyor gene beynimde bir görseniz vızır vızır mubarekler :D Ünvan için teşekkürler ama acaba hakkettim mi diye düşünüyorum eh haketmesem bile teşvik edici olarak kabul ediyorum ;) Menekşeye hayran kaldım bu cumartesi sınavdan sonra sizi rahatsız edebilirim benden söylemesi...

Menekşecibaba benim sayfamda da babalık üstlenir mi acep diye düşünür oldum benimde sayfam o kadar güzel olacaksa hemen hemen bende bir baba istiyorum ;) Teşekkürler saygılar hocam.

Şimdiki gençlerin çoğuna bakıyorum...
Bir de sen ve senin gibi gençlere bakıyorum.
Allah yolunu hep açık etsin. Sende bu azim ve çalışkanlık varken... ;)

Aman hocam bu aralar bana çok gaz veriyorlar hemde iltifatlar büyük ustalardan gelince insanın inanası geliyor ama dönüp bakıyorum çok ta birşey yapamamışım. Eh artık yeşil el ünvanını da aldım bundan sonraki büyük projelerimi de akşam açıklayayım derim eh biraz da fotoğraf ekleriz aman tadına doyum olmaz sanırım :) Saygılar hürmetler

menekşecibaba
11-06-2012, 17:32
O karganın senle de benle de bir ilgisi yok , o da bir doğa sever olduğu için çok hoşuma gitti . Bir çok insanoğlu insan a örnek olsun.
Her zaman kapım açık ne zaman istersen gel beklerim , memnun olurum sınav da başarılar dilerim...
Dede ye de selamlar..:)

mrduran
11-06-2012, 22:36

Merhaba efendim,

Çoklu alternatif sunmuşsunuz, ben bile tereddütte kaldım ev seçmede:))).

Sağlık dileklerim ve saygılarımla lütfen.

berrinb
12-06-2012, 00:07
Sevgili Mete Tiren, çalışmalarınızda başarılar dilerim...Sizin bu güzel tutkunuzdan bütün gençlerimizde az miktarı dahi olsa; dünyamız çok daha güzel ve farklı olurdu....tebrikler..tebrikler....:)

Bu arada geçmiş olsun, inşaallah tetanoz aşınız vardır...Yoksa da mutlaka olunuz..Böyle görünmez ufak kazalar,tanrı korusun, büyük üzüntülere yol açabilirler...
Size selamlar ve sevgilerimi yolluyorum...:)

Mete Tiren
12-06-2012, 07:37
O karganın senle de benle de bir ilgisi yok , o da bir doğa sever olduğu için çok hoşuma gitti . Bir çok insanoğlu insan a örnek olsun.
Her zaman kapım açık ne zaman istersen gel beklerim , memnun olurum sınav da başarılar dilerim...
Dede ye de selamlar..:)

Üstadım kargayla siz bir bağlantı kurmamış olabilirsiniz ama ben sesten dolayı az buçuk çekmişim ne yapalım ;) Ve aleykümselam hocam onunda sizlere selamı var gözlerinizden öpüyorum hepsini dedi.

Merhaba efendim,

Mete nereden buluyorsun diyorsunuz ya bu zihnisihir projeleri şimdi anlaşıldı mı nereden bulduğum Doğan abinin suyunu içip ekmeğini yemiş adamım sonuçta :)

Sevgili Mete Tiren, çalışmalarınızda başarılar dilerim...Sizin bu güzel tutkunuzdan bütün gençlerimizde az miktarı dahi olsa; dünyamız çok daha güzel ve farklı olurdu....tebrikler..tebrikler....:)

Bu arada geçmiş olsun, inşaallah tetanoz aşınız vardır...Yoksa da mutlaka olunuz..Böyle görünmez ufak kazalar,tanrı korusun, büyük üzüntülere yol açabilirler...
Size selamlar ve sevgilerimi yolluyorum...:)

Aman hocam abartmayalım her gencin içinde çiçeğin sevgisi vardır ama benimkinin üzerinden bir fırtına geçince üzerinde ne kül kaldı ne bir şey eh rüzgar körük vazifesini de görünce işte yeni Mete...

Teşekkürler hocam daha önce 7 8 tane tatanoz oldum ama artık pek umursamıyorum bağışıklılık mı kazandım ne pek etkilemiyor sanırsam. Parmak geçti geçecek küçük bir iz kalabilir ama olsun ne yapalım meslek cilveleri bunlar atölyede ustalık bulaşıyor diyorlar kaza olunca :)

Selam ve sevgilerinizi başım üstüne kabul ediyorum Saygılar Hürmetler

menekşecibaba
12-06-2012, 07:37
Merhaba efendim,

Efendim birinci resim Mete nin ödülü ,
ikinci resim doğa dostu kargayı geçelim ,
üçüncü resim oraya zaten Mete sığmaz ...:) ,
dördüncü resim Mete kardeşime layık gördüğüm ev İnşallah ileride böyle bir ev sahibi olurda bizide çağırır , o bahcedeki masada çayımızı içer sohbet ederiz
Saygılar , sevgiler...

Mete Tiren
12-06-2012, 07:47
Efendim birinci resim Mete nin ödülü ,
ikinci resim doğa dostu kargayı geçelim ,
üçüncü resim oraya zaten Mete sığmaz ...:) ,
dördüncü resim Mete kardeşime layık gördüğüm ev İnşallah ileride böyle bir ev sahibi olurda bizide çağırır , o bahcedeki masada çayımızı içer sohbet ederiz
Saygılar , sevgiler...

Hocam şöyle sıcaklar azıcık dinsin kendi aramızda bir toplanalım geçen sefer toplantıdan sonra çok hoş olmuştu tabi Ömer abi de vardı aramızda ama bakarsınız süpriz yapa gene pat diye çıkar gelir ya da telefonla bağlantı yaparız :)

Ev meselesinde hocam kel kör bir evim olsun dönüm dönüm bahçem olsun... Yoksa dönerken çitlere çarpıveriyorum bir de bakıyorum ki ekilecek yer kalmamış ;)

Çay kolay hocam toplanalım yeter ki pasta böreği hiç anlatmıyorum bile :)

Adalet Yağcı
12-06-2012, 08:34
Küçük bir iş kazası geçirdim düzeldiğinde geleceğim....

Sevgili Mete, geçmiş olun, dilerim çok önemli bir durum değildir.

Sen kafanı olumsuzluklarla yorma, doğru bildiğin yolda devam et.

menekşecibaba
12-06-2012, 08:35
Ya Mete işi yokuşa sürüp durma , zor zar sana bir ev ayarladıydık onu da beğenmiyorsun e biraz rejim yaparsın artık çitleri devirmemek için gülü seven dikenine katlanır...:) Arazi bol windows tan alırız (Bil abimiz kırmaz bizi..)

Mete Tiren
12-06-2012, 08:48
Sevgili Mete, geçmiş olun, dilerim çok önemli bir durum değildir.

Sen kafanı olumsuzluklarla yorma, doğru bildiğin yolda devam et.

Adalet ablacığım zaten artık öyle yapıyorum üzülsem de, dövünsem de herşey olacağına varıyor ondan dolayı pekte kafaya takmıyorum. Elim düzeldi hafta sonu küçük küçük çapa bile yaptırdılar el kanamadan açılıp kapanıyorsa geçmiş demektir :D

Kolay pes etmek var mı bu yolda ? Yok öyle yağma durmadan yola devam ...

Ya Mete işi yokuşa sürüp durma , zor zar sana bir ev ayarladıydık onu da beğenmiyorsun e biraz rejim yaparsın artık çitleri devirmemek için gülü seven dikenine katlanır...:) Arazi bol windows tan alırız (Bil abimiz kırmaz bizi..)

Doğan abi gül gül karnım ağrıdı Allah'ta seni güldürsün tabi göbeğin etkisi de olabilir :dilli: Zayıflarız abi zaten bu gidişle bu tarla işleri beni zayıflatacak aramızda kalsın da Halil abi beni çok çalıştırıyor aman kulağına gitmesin :)

Doğru bende buldum da bunuyorum balkonda yetiştirirken abim kocaman bir bahçe vermiş bende mırın kırın ediyorum olmaz ki ama.

menekşecibaba
12-06-2012, 13:29
Bak Mete mırın kırın etme , ne mühendisler istedi ne doktorlar vermedik isteyen çok bak ablalara amcalara veririm haa ...:)
Hem sen niye Rus solucan çalıştırıyorsun daha ucuza mı çalışıyorlar mis gibi Türk solucanları varken ..?

Mete Tiren
12-06-2012, 13:58
Bütün keyfim kaçtı desem yeridir.. Gözlerim dolu dolu. Markete gittim eve döndüğümde anneannem mete kargon var dedi heyecanla koliye sarıldım apar topar yukarı çıktım koli çok hırpalanmış hatta ikiye katlanmıştı. Bir yandan ümit bir yandan kaygıyla açtım koliyi önce bir zıpladım yerimden vay be bu clematis diye koliden çıkarınca yıkıldım :( Tüm dallar kırılmış hemde kökten 10 cm yukarıdan. Daha öteki kırıkları söylemiyorum bile alalacele kim göndermiş ona bakmaya başladım aradım aradım bulamadım üzerinde bir firma adı vardı.

Hemen sarıldım telefona ah sarılmaz olaydım patron çıktı yok öyle bir şey göndermedik hatta kalın dedi birisiyle görüştü bir fırça attı bir daha beynimden vurulmuşa döndüm öyle üzüldüm ki bir isim söyledi onu dahi hatırlamıyorum şu an :(

Bu üyemiz kimse kendisinden defalarca özür diliyorum bana lütfetmiş daha çiçeği burnunda tomurcuk dolu bir clematis göndermiş ve ben teşekkürü nasıl ettim of içim yanıyor...

Clematisi ektim kırılan dalları Adalet ablanın tavsiye ettiği şekilde çelik alarak onlarıda ektim çiçekleri üzerinden mecburen uzaklaştırdım boynu bükük bana baka kaldı sanki sahibim bunu yapasın diye göndermedi beni dercesine...

Çok merak ediyorum bu büyük jeste böyle terbiyesizlik yaptığım üyemiz kim :(

Mete Tiren
12-06-2012, 14:01
Bak Mete mırın kırın etme , ne mühendisler istedi ne doktorlar vermedik isteyen çok bak ablalara amcalara veririm haa ...:)
Hem sen niye Rus solucan çalıştırıyorsun daha ucuza mı çalışıyorlar mis gibi Türk solucanları varken ..?

Üstadım Ruslar biraz daha çalışkanlar günde 1 gram tüketiyorlar diyorlar ama bu rakam yalan ama bizim yerli solucandan daha hızlı çalışıyor daha hızlı çoğalıyor farklı bir mamaya maruz kaldığında daha hızlı adapte oluyor. Kışın soğuk derecelerde daha rahat çalışabiliyor bir çok opsiyonu var Türkler bu kadar sıkıntıya zora düşmedikçe gelmiyorlar sanırım...

Adalet Yağcı
12-06-2012, 14:26
Sevgili Mete;
Sevgili Jineop sana bir sürpriz yapmak istemişti, yani clematisin Jineop'tan.

Az önce kendisi ile konuştum, dallarının kırılmaı hiç önemli değil dedi, sen tarif ettiğim gibi dikmişsin zaten.
Hiç sorun olmaz üzülme.
Güle güle büyüt bitkini, bir kaç gün gölgede kalsın, toprağının yüzeyini malçlamayı unutma.

Mete Tiren
12-06-2012, 14:31
Sevgili Mete;
Sevgili Jineop sana bir sürpriz yapmak istemişti, yani clematisin Jineop'tan.

Az önce kendisi ile konuştum, dallarının kırılmaı hiç önemli değil dedi, sen tarif ettiğim gibi dikmişsin zaten.
Hiç sorun olmaz üzülme.
Güle güle büyüt bitkini, bir kaç gün gölgede kalsın, toprağının yüzeyini malçlamayı unutma.

Bitkinin yaşayacağına sevinsem mi ? Şirketteki atılan fırçaya üzülsem mi ?:(:confused::(

Adalet Yağcı
12-06-2012, 14:33
İkisini terazinin kefelerine ayrı ayrı yerleştir, hangisi daha ağır çekiyorsa onu yap :)

jineop
12-06-2012, 14:47
Sevgili Mete, üzülecek bir şey yok. Sekreterim notu içine koymayı unutmuş. Clematisi göndermeden budayacaktım ama çiçeklerini gör istediğim için budamadım. Clematisler ince kırılgan dallara sahip, sağlam gelse bile koliden çıkarırken bile yine kırılacaktı. 3yıllık köklü bir bitki. Eminim 2 hafta sonra yarım metre olur, endişe etme. Şimdi merakla yaptığın sarılıcı düzeneklerinin işe yaradığını görmek için bekliyorum. Selamlar, sevgiler.

Mete Tiren
12-06-2012, 14:57
İkisini terazinin kefelerine ayrı ayrı yerleştir, hangisi daha ağır çekiyorsa onu yap :)

Terazinin yönü belli oldu Jineop abla beni sevindirmeye motive ederek üzüntüye karşı savaş kazanıldı derin bir oh nasıl çekilir tekrar öğrenmiş oldum :)

Sevgili Mete, üzülecek bir şey yok. Sekreterim notu içine koymayı unutmuş. Clematisi göndermeden budayacaktım ama çiçeklerini gör istediğim için budamadım. Clematisler ince kırılgan dallara sahip, sağlam gelse bile koliden çıkarırken bile yine kırılacaktı. 3yıllık köklü bir bitki. Eminim 2 hafta sonra yarım metre olur, endişe etme. Şimdi merakla yaptığın sarılıcı düzeneklerinin işe yaradığını görmek için bekliyorum. Selamlar, sevgiler.

Abla çok teşekkürler beni nasıl sevindirdin bilemezsin. Yanlış anlaşılmada çözüldüğüne göre sorun yok. Tek tek her dalı çelikledim. (kırılanları) Tek bir dal kaldı sanırım üzerinde umarım yeni filizlerini hızlı verir beni sevince boğar. Tabi üyelerden gelen hediyelerin isimlerini kocaman kocaman üzerine yazıyorum bundan böyle resim çekilirken de bitkilerime bakarken de hem bitkilerin hem siz ustalarımın değerini her seferinde daha iyi anlayayım. Tekrar teşekkürler

Mete Tiren
13-06-2012, 20:23
Bu gün üyelerimizden birisi beni ziyarete geldi daha doğrusu ziyarete gelmek zorunda kaldı ;) Abimi sık boğaz edince geleyim de şu sabırsızın istediklerini yapayım dedi herhalde :)

Sağ olsun rüya gibi bir gündü beni bu gidişle bonsaiye başlatacak. Kim mi bu büyük üstad ?

Ben resim ekleyeyim gören zaten büyük ustayı beş kilometreden tanır sanırım :)

Önce narı tutuşturu verdim eline önce ağacımızla aramızda ilişki kurulmaya başlandı. Sonra dalları tek tek budandı son durumunu çekmek aklıma gelmediğinden yayınlayamıyorum. Üç adet bonsai adayım var sanırım bunlar 3 adet kalacaklar ama tam bonsai olma yolunda emin yürüyecekler ;)
308403
Birde çatıda adeniumları kontrol ederken bir şeyler atıştırmıştık...
308404

Üstadım çok hoş oldu bundan sonrakinde erken alır gelirim sizi günün sefasını süreriz her şey için teşekkürler. Sonsuz saygılar

Mete Tiren
14-06-2012, 10:30
Bu aralar maşşallah işer harika gidiyor. Mehmet abinin ziyaretinin sevinci daha üzerimdeyken dün evimiz eureka eureka nidalarıyla yankınlandı ;)

Tabi havai köklendirmeyi ben bulmadım ama nasıl pratik yapılacağını buldum sanırım :)

Kudzularda havai köklendirme yapabilmek için 30 yıldır İzmir'de kendi halinde duran
gizli tutulan şu meşhur kudzunun yanına gittim. Dibinde diz boyu çalılıklar bulunduğundan aşırı korkuyordum. Korkumun sebebi haziran ayında bulunmamız ve yılanların en saldırgan olduğu tarih olması.

Elimdeki poşetleri içlerine harcı koyarak sarmaya çalıştım ama nafile ne torbalar sarılıyor ne de bağlanabiliyor sanırım korkudan yapamadım dedim eve döndüm evde deneme yaptım sonuç gene aynı olunca bu işi yapmanın daha kolay yolu vardır olmadı dedim kendi kendime.

Sonuç mu harika şişen tabletlere küçük bir modifiye ve sonunda havai köklendirme için yapılmış harika bir malzeme buyurun resimler.

Şişen tabletler geldiğinde ilk olarak bu şekildeydiler.
308560
Havai köklendirme için böyle bir yarık açıldı.
308561
Şişince dağılmadan aynı bu halde kaldılar direk işlemi yapıp rafya ile bağlayarak üstüne poşet geçirmeye hazır ;)
308562
308563
308564

Şimdiki sorunum acaba kudzuları bu mevsimde havai köklendirme yapsam acaba olur mu ? Ve bu senenin sürgünlerine mi yapmalıyım yoksa geçen senelerin sürgünlerine mi daha önce havai köklendirme yapan ustalar yardımcı olurlarsa sevinirim Saygılar

Orhan Özbilgiç
14-06-2012, 13:24
Sevgili Mete Tiren;
Sitemiz o kadar kalabalık ki; benim gibi zamanı yetirip, bigisayar başına zaman ayıramıyan biri, doğal olarak sizin gibi enerjik ve çalışkan ve bir o kadarda meraklı birini atlayabiliyor.

Dün Samsun' daki bahçemdeki işlerimi biraz hal yoluna koyup, dinlenmek, dönüştede sevgili eşimi beraberimde götürmek için İstanbul'a döndüm. Zaman ayıramadıklarım arasında ilk sizin bahçe sayfalarınızı gezdim.

Başlangıç aşamasında acelesi olmayıp, her şeyi doğru ve zamanında yapma çabası ve bir o kadarda sabrı olan birini tanıdım. Bu sizi, ileriki yıllarda, daha geniş bahçeleri kurma konusunda birkaç adım öne taşıyacaktır.

Çalışmalarınıdaki yaratıcılık hoşuma gitti. Bundan böyle arada birde olsa, bahçenize zaman ayırmaya çalışacağım.

Geciktiğim için beni hoşgörün lütfen.

Sevgi ve selamlar.

Mete Tiren
14-06-2012, 13:42
Sevgili Mete Tiren;
Sitemiz o kadar kalabalık ki; benim gibi zamanı yetirip, bigisayar başına zaman ayıramıyan biri, doğal olarak sizin gibi enerjik ve çalışkan ve bir o kadarda meraklı birini atlayabiliyor.

Dün Samsun' daki bahçemdeki işlerimi biraz hal yoluna koyup, dinlenmek, dönüştede sevgili eşimi beraberimde götürmek için İstanbul'a döndüm. Zaman ayıramadıklarım arasında ilk sizin bahçe sayfalarınızı gezdim.

Başlangıç aşamasında acelesi olmayıp, her şeyi doğru ve zamanında yapma çabası ve bir o kadarda sabrı olan birini tanıdım. Bu sizi, ileriki yıllarda, daha geniş bahçeleri kurma konusunda birkaç adım öne taşıyacaktır.

Çalışmalarınıdaki yaratıcılık hoşuma gitti. Bundan böyle arada birde olsa, bahçenize zaman ayırmaya çalışacağım.

Geciktiğim için beni hoşgörün lütfen.

Sevgi ve selamlar.

Üstadım hoş sefa geldiniz. Gönüller bir olsun mesafelerde kısalır yokluklarda azalır.

Benim bir hatam var ki pek üyelerin sayfalarında dolaşamıyorum bazen de tembellik yapıp kaytarıyorum. Esas ben neleri atlamışım sizin sayfanızda onlara hayret ettim. Hele clematis resimlerini görünce bilgisayarın başında öylece kala kaldım.

Bizim gibi acemi ve hızlı gençlere sizler gibi büyük ve tecrübeli yol göstericiler lazım aman hocam başımızı boş bırakmayın :)

Zihnisihir projeleri en çok kimler üretir çok iyi biliyorum benim gibi tembeller... Hani insana karanlık korkusu lambayı buldurur ve dahasını yaptırır ya benimki de o misal boşa çok çalışmayı sevmiyorum. Madem diyorum ki bir iş olacak tam ve daha kolay olsun ondan sonra aradan uçuk kaçık fikirler fırlıyor.

Esas siz beni hoş görün tembelliğimden sayfanızı dolaşmadığıma.

Saygı ve Hürmetlerimle hocam.

Mete Tiren
16-06-2012, 21:47
Satırlar arasında sıkışıp kalan bir şiir daha gün yüzüne çıkıyor...

Dilden Dökülen Name

Desen ki her daim hakkı bir aptala
Anlamaz Hay dediğin kadar abdala

Söz deme ne cahile ne ahmağa
Hak desen gene gelemesin galip ona

Dile ne gerek var ki hâl bilenin yanında
Göz ucu değse mazhar olmaz mı bin kitaba

Susmak yakışır çok kişinin yanında cana
Artık durur oldu cahille alim yan yana

Sevda ettik de yalansız kara toprağa
Vakti gelince Hak der götürürüm dedi Allah’a

Kaldık kimsesiz de bu yavan yabanda
Varırız bizde Celaleddin gibi Şeb-i Aruza.

03,07,2011

Tüm İslam aleminin gecesi mubarek olsun Saygılar Hürmetler

Mete Tiren
18-06-2012, 19:41
Şu sorghumların fotoğraflarını yayınlayamamıştım hafta sonu bir kaç kare dahi olsa çektim en azından bir görsel olarak hayali oluşur gözümüzde.

Mete bu bitkiyle neden uğraşıyorsun derseniz;

Pekmezi yapılabiliyor
Şeker elde edilebiliyor
Etil alkol için harika bir bitki
Slaj yapımında en verimli türlerden birisi
Soldurulmuş ot olarak kullanımında 1 metrede 4-6 biçim ot elde ediliyor
Mısırdan çok daha verimli
Gübre ihtiyacı daha az gibi bir çok sebep var yani daha iyi mantığıyla uğraştığım bir bitki.

Ekeli ne kadar oldu bilmiyorum ama garibanlar susuzluk ve gübresizlikten bana isyan ediyorlar o belli. Kumda olduğu için çok hızlı yıkanan bir toprağın içinde neredeyse 0 besinin içinde büyüdüler. Aynı yere ekilen soğan marullar dahi fide olarak duruyorlardı.

310135
310136
310137

Karıkların içinde bir yabancı var Allah Allah tanıdığa benziyor ama dur dur çıkardım ben Halil Önen ;)

310138

Amanın aralarda bir sima daha belirdi kamuflaj mı olmuş ne üstadım makinadan kaçılmaz sizde yeşil tırtıllar gibi kamuflaj yapmaya çalıştınız ama yakaladım :D Sözlerinden bal damlayan bir sima mrduran...

310143

Mete Tiren
18-06-2012, 20:08
Arkalardan bir ses geliyor sanırım Mete ne işler peşindesin yavrucuğum hani sarmaşıkların hani çiçeklerin biz onları görmek istiyoruz sesin geldiği yöne doğru döndüm bir de baktım Selis hanım madem bu kadar zahmet etti sesini yordu ona ayırdığım tohumu görse sanırım mutlu olacak ;) Önce ayırdığım tohumların çiçeğini görelim tabi...

Mete gündüzler çuvala mı girdi neden gece gece resim çektin derseniz bu çiçeği gündüz görme imkanımız yok gece açan bir sarılıcı.
310144

Çiçeğin kokusunu duymak için çiçeğe yaklaşıyorum derin bir nefes ve o muhteşem koku ve sonrasında polen alerjisinden gelen bir hapşuruk deryası hapşuuu ;)

310145
310146

Bu da selis hanımın tohum kapsülü bu sene başlarında fırça yemiştim önce kendisine ayırdım ;)

310147

Mete Tiren
18-06-2012, 20:19
Bakalım bakalım daha neler varmış buralarda

Adalet ablamdan gelen gözüm gibi baktığım plumeria alt yaprakları kargoda biraz hırpalanmıştı ama şimdi daha iyi duruyorlar.

310151

Bakalım buradaki neymiş derken Selçuk abimin verdiği plumeria ortaya çıktı aldığım gibi duruyor saksını değiştirmedim. Çok yakışıklı bir saksımız var dimi ama :) Geldiğinde tek yaprak bile yoktu böceklenmişti önce ilaçladım ardından bu yaprakları çıkardı ama şimdi gene hastalık var sanırım hastalıklara pek dayanıklı bir tür değil.

310152

Zafer İnandıklı abimden gelen tek gecelik gelin bu yeni kraliçemiz bir de kızımız var sormayın gitsin. Bu sene beni çok sevindirdi her yerinde bir sürü yaprak var 6-7 yaprağı bir anda büyütmeye çalışıyor. Üstünden aldığım tek yaprakta çok rahat köklendi. Üstadım bana bu keyfi yaşattığın için ne kadar teşekkür etsem azdır...

310153
310154
310155

Mete Tiren
18-06-2012, 20:29
Bu bıdırıkta benim favorim nasıl başladı bu çiçeğe sevdam bilmiyorum ama dur sanki hatırladım ımm...

Okulda Bahar hocam var felsefe hocam çok sever beni benim onu sevdiğim gibi. Validesinden kalan kalp kalbe karşı çiçeğini öldürmüş benden bulmamı rica etti bende hocama ararken kendime de getirtmiştim. Üç saksı geldiğinde biraz üzülmüştüm saksılar çok küçüktü 4 cm çapında kaktüs saksılarına ekilmişti.

Saksıları değiştirdim ve birini hocama götürdüm yanına bir sürü telgraf çiçeğinin çeliğinden de eklemiştim görünce gözleri doldu, dayanamadı ağlamaya başladı mete bir yerde annemin bana bıraktığı çiçek bir yerde babamın bu ne güzel bir tesadüf dedi gözyaşları içinde teşekkür etti ve sarıldı... O an hiç unutulur mu ?

İşte bana kalan saksılardan birsinin son hali diğeri de Hasan dedemde o benimkinden de fazla uzadı ne yapalım bu bile çok adam olana ;)

Hem çiçeklerimiz bile var hani ...

310160
310161
310162

Mete Tiren
18-06-2012, 21:33
Bahar hocamın yaşadığı o anları hatırlayınca duygulandım arkadan Farid Farjad zaten kemanın telleriyle dans ede ede beni mest ediyor iki üç satır yazmak geldi artık duyular susar duygular konuşur...

Nice çiviler çaktım nice nadide kalplere de uslanmadım öğrenemedim kalp kırıldıktan sonra bir daha eskisi gibi olmuyor. Eski günleri hatırladım her günüme en az bir asır sığdırdığım hayatımda. Şu öyküyü fısıldar oldu zihnim bana;

Zamanın birinde öfkesinden dünyayı sevdiklerine dar eden bir delikanlı yaşarmış. Kimsenin durduramadığı bu genci en sonunda babası köşeye çekerek: evlat senden bir şey rica edeceğim her öfkelendiğinde şu dışarıdaki çite birer çivi çak al bu bir kasa çivi al bu çekiç ama unutma öfkelendikten sonra mutlaka o çiviyi oraya çak ! Hayatına çakacaksın o çivileri esasında diyerek mırıldanır baba. Peki baba der delikanlı sadece peki.

Ardından ilk günde bilanço çok ağırdır ben dedim 70 siz dediniz 80... Delikanlı her gün her sinirinden sonra tek tek çakmaya devam etmiş. Eder eder ama azalır her gün çiviler önce 60 sonra 50 derken aylar sonra bir bakar evlat tek çivi çakmamıştır bu gün.

Atlar babasının şevkat dolu kollarına babam der usulca bu gün hiç çivi çakmadım ki hayatıma ... Baba tebessüm eder oğluna eder ama devamı var bu işin aslında. Evlat bak gel buraya şimdide her sabır ettiğinde hayata söküp atacaksın çivileri uzağa. Tamam der evlat bırakır çekiç alır değişir alet edevat.

Kerpeten elde dolaşa dursun genç her gün azalarak bitecektir çivi elbet. Bakar aylar sonra oğul çite kalmamış ki neyi söksün kerpeten ile koşar açar kapıyı tebessüm ile baba diye bir nara atar ki içeriye yer gök inler gencin heyecanıyle.

Tutar babasını çeker çitin önüne göğsünü gere gere der baba elde ne alet ne edavat kaldı ne çivi ne çekiç. Baba yoklar eliyle her çivi deliğini der evlat öfke deşer işte kalbin eşiğini. Çeksen de çaktığın her çivini kalır elbet izi ne çak o melun öfkeyi ne özür dile sök çivini...

Dedim dedim ya bunu gönlüme tekler oldu kalp sessizce...

Kimleri üzdüğüm gelir hayalime kimleri kırdığım ... Biz sevdaya sevdalanmıştık yolun başında olmadı sevdamıza sahip çıkamadık bazen dava adamı olamadık bazende erkek bu mu derler diye sustuk.

Her sustuğumda içimde fırtınalar oldu kimse farkında olmadı. Kimi zaman yanlış anlaşılmaktan korktuk kimi zaman kimin ne diyeceğinden. Ben şunu iyi biliyorum muhattabın kimse onu kırma bırak kim ne derse desin. Geceleri yattığımda düşünmeden uyuyorsam demek ki vicdanım rahat ben rahat...

Dostlar uzun dedim gene ama vazoyu alın yere atın sonra pardon böyle olsun istememiştim deyin işte orada aldığınız kadar kötü bir sonuç almaktan önce bence kendimize çeki düzen vermek lazım. Yarın yok dün geride kaldı ve bir saniye sonrası meçhul...

Özür dilemek bizi küçültmez küçültmez de şu bencilliğimizi küçültür yoksa bundan mı korkuyoruz anlamadım ben merkezli bir sistem bu ayakta duracak bir sistem değil o yoksa şu yoksa bende yokum demektir. Daha sabah kırdım candaşımın kalbini hemde hiç uğruna hem bir şey uğruna olsa kırdığım gerçeğini değiştirecekmiydi sanmıyorum. Varsın biz haklı olalım hoş görü ile imtahan edelim gelen gelir ardımız sıra giden gider karşımız sıra...

Mete bize der kendin yaparmısın derseniz delidir ne yapsa yeridir diyor bazen çizgiyi aştığımı farkediyorum. Tüm dostlara selam olsun

310190

Yaylacı
18-06-2012, 22:35
Sayın Mete bey sayfalarınıza hızlıca göz attım o kadar çok bilgiler varki faydalanabilmek için bol zamana ihtiyacım olacak, şimdilik hızlı geçiş yaptım içerik zenginliği olduğu için zaman yetersiz, her sayfayı teker teker inceleyeceğim. Emeklerinize sağlık, saygılar selamlar efendim...

Mete Tiren
18-06-2012, 22:43
Sayın Mete bey sayfalarınıza hızlıca göz attım o kadar çok bilgiler varki faydalanabilmek için bol zamana ihtiyacım olacak, şimdilik hızlı geçiş yaptım içerik zenginliği olduğu için zaman yetersiz, her sayfayı teker teker inceleyeceğim. Emeklerinize sağlık, saygılar selamlar efendim...

Bilgi paylaşıldığı zaman işe yarıyor Sn Yaylacı bizde elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce önce kendimiz anlayıp sonra nakletmeye çalıştık her daim beklerim sayfama. Hoş gönül ister yüz yüze görüşmek ama burasıyla şimdilik yetinmek gerek Saygılarımla Hürmetler efenidm

Halil Önen
18-06-2012, 23:45
...
...polen alerjisinden gelen bir hapşuruk deryası hapşuuu ;)

...

Çok yaşa :D

310253

Su gibi ömrün olsun...

310254

( suyun ömrü kaç milyon yıldı...);)

Mete Tiren
19-06-2012, 02:41
Çok yaşa :D

310253

Su gibi ömrün olsun...

310254

( suyun ömrü kaç milyon yıldı...);)

Abi dua mı beddua mı ? ;) Elden ayaktan düşmeden göçüp gitmek en güzeli... Ama şu istediklerimi gerçekleştirebilecek kadar sağlıklı bir ömür fena olmaz hani ;)

Saygılarımla üstadım (bu arada bu senin bilgisayar dipsiz kuyu gibi her bir yerinden fotoğraf çıkıyor:) )

Mete Tiren
24-06-2012, 23:15
Sayfayı aksattım sanırım ama keyfim biraz kaçar gibi canımı sıkan olaylar oluyor. Son rüzgarlarda yaptığım sarmaşık saksılarının hepsi en azından 10 defa yıkıldı. Elbet her hırpalanmada olduğu gibi bitkiler zarar gördü. Elden ne gelir yeni filizleri, yeni umutları düzelttik yola devam etmeye çalıştık rüzgarın ardı arkası kesilmedi.

Bu olumsuzluklar sarmaşık sevdamızı bitirir mi ? sanmıyorum. Ama rafa kaldırtabilir. Evlat gibi bakar büyütürsünüz sonra başı bozuk bir velet ya koparır atar ya rüzgar devirir.

Hiçbirisi çiçek açmadı birisi hariç hani şu Selis hanımın tohum istediği hariç ;) Sanırım o da ben mahçup olmayayım diye açtı. Hani bir kaç tohum vereyim de en azından yediğim içtiğim gübrenin suyun hakkını vereyim dedi sanırım ;)

Zehra kaktüs ve sukulentlere merak salmıştı belki bende ona yardım ederim kim bilir bakarsınız onlarla anlaşır onları da katarız peşimize sel gibi gelir geçeriz. Adeniumlarımdan memnunum bazıları kurudu ama kalanlar güzel gelişiyor. Bazılarımız nazlı ama nazlı olmayanlar onların bu haraketlerini ört pas edecek gibi.

Gelelim kudret narlarına adam boyu oldular hemen hemen çok sık ektim bu sene bakalım ne olacak ?

Bazen insan diyor bunca emek neye içten bir ses geliyor aşk diye kara toprağa aşk diye bir yeşile sevgi diye ... Sonra şair bağırıyor Sevdiğini düşünen hep yanar... Mevlana fısıldıyor sonradan akıl penceresine Sevdiğini düşünmeyen neye yarar ?

Saygılar

Mete Tiren
25-06-2012, 23:02
Bu gün çok büyülü bir gün geçirdik isbatımı elbet var ;)

Şimdilik dünkü toplantının devamı olarak gördüğümüz toplantımızdan bir kare aktarmak istiyorum...

Ben Sn mrduran ve Sn drhegeli Sn selcuk44 abimizin evinde buluştuk harika inanılmaz bir gündü evet büyülü günden büyülü bir manzara ;)

Sn drhegeli hokus pokus ile nasıl bir anda adeniumları pat diye büyüttüğünü göstermeye başladı...

312199

Abi bu nasıl oluyor şu neydi diye sorarken ortalık karıştı pat saksıda adenium yerine yeşim belirivermez mi :D

312200

Bir kahkahadır sonra aldı başını gitti sonra durdurabilene aşk olsun vallahi :)

312201

Hasan abi oradan mete orda iki tutam üfürmeyi unutturdun diye sesleniyor İsmail abi dur oğlum iş raconuna uysun kaç şunun önünden üfürükler sana gidiyor derken Selçuk abiyle ben gülmekten kriz geçireceğiz...

312202

Arkası yarın diyorum herkese iyi geceler hürmetler.

selis
25-06-2012, 23:13
Selçuk Bey'in misafiri olacağını biliyordum da, siz basbayağı mini bir toplantı yapmışsınız.. ;)

Sehpanın üzerindeki hediye mi geldi? :p
Yoksa Selçuk Bey'in bitkisi mi pembiş olmuş? :eek:

selcuk44
25-06-2012, 23:56
Sizin gördüğünüz sehpadaki adenium yani sorduğunuz bitki hediye değil benim eski Sevgili Mutlu Kutlu'dan aldığım adenium ama bu defa çok büyük ve güzel açtı ve sevgili Hasan bey(drhegeli) çiçeklerinin KATMERLİ koyu pembe olduğunu teyit etti , bu arada mehmet bey den aldığım yaklaşık 4 yaşındaki adeniumun(resimleri Mete kardeşim yarın yayınlar) bir çiçeğine süni dölleme yaptı yani kısa süre sonra çiçekten tüp bebeğim olacak

Mete Tiren
26-06-2012, 12:40
Öğle arası bir kaç dakika kaytardım eh iki fotoğraf yüklersek ne ala ;)

Elde koca tabak dondurmalar ye ye bitmiyor mubarek eh sohbetlerimize tatlı ile başladık tatlı ile bitirdik ;)

312329

Ne ara yakaldım bu kareyi bilmiyorum ama İsmail abi ceviz mi ne satıyordu :D

Bakanda bir bakmayan da dedik sohpetimize devam ettik.

312331

En çok konuşulan bitki mi vee katmerli adenium. Selçuk abinin harika adeniumlarından bu sadece birisi bakalım daha açtıkça neler olacak neler izleyerek göreceğiz.

312330

Akşam da adenium suni döllemeyi uygulama olarak çektiğimiz resimleri ekleyeceğim öğle arası ancak bu kadar kaytarabiliyorum ;)

Mete Tiren
26-06-2012, 19:57
Uzmanımız Sn drhegeli'nin yaptığı adenium suni dölleme çalışması.

Öncelikle işlemin bir doktor titizliğinde gerçekleştiğini bilmenizi isterim yani uzman ellerden çıkan bir çalışma daha önce insanlar için neşter tutan parmaklar bu sefer tohumlar için neşter tuttu ;)

312448

Çiçeğimizi polen bulunan kısma kadar yarmakla işe başlandı.

312449

Sonra cımbızla poleni bulunduğu bölümden alıp cımbızımıza yerleştirdik.

312450

Cımbızın ucundaki küçük polenleri sanırım hayal meyal görüyorsunuz...

312451

Polenleri yerleştireceğimiz çiçeğimiz.

312452

Mete Tiren
26-06-2012, 20:12
Çiçeğimizin dişiciğine ulaşabilmek için tabiri caiz ise soymaya başladık sadece bir kaç taç yaprak kalasıya kadar ön tarafını tamamen aldık arkada sanırım 1 ya da 2 taç yaprak kaldı

312454

Bazen yakını daha iyi görebilmek için üstadıma gözlükler lazım oldu ama gözlerini kapatsak gene yapardı sanırım ;)

312455

Sünger gibiyim farkındaysanız her bilginin zerresini kaçırmamak için yakın takipteyim ;)

312456

Acemice sorular sorunca tabi üstat nasıl basite indirgesem tam anlatsam meteye de anlasa diye kıvrandı bazen.

312457

Abi polenleri şuramaya mı buraya mı koyuyoruz ? Mete görmedin mi nereye koyduğumu ? Gördüm de garantiye alayım kendimi :D

312458

Mete Tiren
26-06-2012, 20:23
En son olarak çiçek alt kısmında biraz geniş olarak bir para bandı ile bantlandı. gevşek bir şekilde olması önemli imiş. Son fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Yani anlayacağınız rüya gibi bir gün ve çalışma oldu. Sohbetler, yediğimiz, içtiğimizi saymıyorum. Görsel şölen zaten tüm gün bizi takip etti o ender türler o nadide bitkiler... Sn Selcuk44 Sn drhegeli Sn mrduran başta olmak üzere herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Saygılar hürmetler

berrinb
26-06-2012, 21:56
Sevgili Mete,İzmirlilerin toplantısı kahkahalı dondurmalı, ve suni döllendirmeli ; velhasılı kelam çok çok güzel geçmiş...Arkadaşları da resimlerden tanıtmanıza memnun oldum...:)

Sayın drhegeli ;ne kadar bilgili ve deneyimli bir arkadaşımız... Yakınınızda oldukları için şanslısınız...Tahminim kırmızılı da; renkli kişiliğiyle , Enerji veren harika mesajlarından tanıdığım sevgili mrduran arkadaşımız olmalı....:))

Bahçe de herhalde kayısı veya zerdali olmalı...Görüntüleri çok güzeldi...kalb kalbe çiçeğiniz de....Bende alacakaranlıkdan bir tane aldım..ist. da kaldı tabii....Acaba bira olsun büyüdü mü diyerek meraktayım..:)

Resimler için ellerinize sağlık...Oradaki herkese ve size selam ve sevgiler....:))

Mete Tiren
26-06-2012, 22:47
Sevgili Mete,İzmirlilerin toplantısı kahkahalı dondurmalı, ve suni döllendirmeli ; velhasılı kelam çok çok güzel geçmiş...Arkadaşları da resimlerden tanıtmanıza memnun oldum...:)

Sayın drhegeli ;ne kadar bilgili ve deneyimli bir arkadaşımız... Yakınınızda oldukları için şanslısınız...Tahminim kırmızılı da; renkli kişiliğiyle , Enerji veren harika mesajlarından tanıdığım sevgili mrduran arkadaşımız olmalı....:))

Bahçe de herhalde kayısı veya zerdali olmalı...Görüntüleri çok güzeldi...kalb kalbe çiçeğiniz de....Bende alacakaranlıkdan bir tane aldım..ist. da kaldı tabii....Acaba bira olsun büyüdü mü diyerek meraktayım..:)

Resimler için ellerinize sağlık...Oradaki herkese ve size selam ve sevgiler....:))

Berrin hocam merhabalar sonradan yaptığımız toplantı hakikatten övgünüze değer bir toplantıydı. mrduran üstat kalkayım demese yatıya kalabilirdik öyle dalmışız sohbete...

Ah hocam yaramı deştiniz drhegeli İstanbul'da İzmir'e gelmişken paçasına yapıştım bilgilerden alabildiğimi aldım :D Sağolsun kendisi de Selçuk bey de bilgileri hiç esirgemiyorlar. mrduran üstadımla neredeyse haftada iki üç gün beraberiz dolaşıyoruz bol bol üyelerimizin bahçelerini.

Berrin hocam buyurun gelin sizleride bekleriz bakarsınız bizlerde bir gece ansızın gelebiliriz :D Belli mi olur benim gibi deliye dimi ama...

Kayısı zerdali ben ekmedim ama Allah Allah bahçede olsa fena olmazdı hani oradaki görüntüler Aliağadan Halil Önen'in kardeşinin bahçesinden.

Hocam bu kalp kalbe karşı suyu çok seviyor 3 gün susuz bıraktım filizerden birisini kurutmuş :( Olsun daha 3 filizimiz var onlar bana yeter eminim sizinkinler de kocaman kocaman olmuşlardır hocam.

Fotoğraf makinasını mrduran üstat getirdi ben unutmuşum iyi ki de getirdi baksanıza ne kadar çok hoş kareler yakalanmış.

Saygılar Hürmetler

mrduran
27-06-2012, 00:16
...Arkadaşları da resimlerden tanıtmanıza memnun oldum...:)

.... Sayın drhegeli ;ne kadar bilgili ve deneyimli bir arkadaşımız... Yakınınızda oldukları için şanslısınız...

....Oradaki herkese ve size selam ve sevgiler....:))

Merhaba efendim,

Şansımız Sayın Drhegeli' nin gerçek yuvası İstanbul' dan bir kuş misali İzmir' imizde rota üstü mola vermesi ile oluşmuş idi efendim. Komşunuz olma hasebi ile siz daha çok şanslısınız. Sizin gibi gezginler sınıfından efendim, anladığım:))).

Tespitleriniz saygıdeğer.

Tüm aileniz ve sevdikleriniz ile sağlık içinde yaşayınız inşallah.

Saygılar bizden efendim, lütfen.

Halil Önen
27-06-2012, 00:18
Şu sorghumların fotoğraflarını yayınlayamamıştım hafta sonu bir kaç kare dahi olsa çektim en azından bir görsel olarak hayali oluşur gözümüzde.

Mete bu bitkiyle neden uğraşıyorsun derseniz;

Pekmezi yapılabiliyor
Şeker elde edilebiliyor
Etil alkol için harika bir bitki
Slaj yapımında en verimli türlerden birisi
Soldurulmuş ot olarak kullanımında 1 metrede 4-6 biçim ot elde ediliyor
Mısırdan çok daha verimli
Gübre ihtiyacı daha az gibi bir çok sebep var yani daha iyi mantığıyla uğraştığım bir bitki.

Ekeli ne kadar oldu bilmiyorum ama garibanlar susuzluk ve gübresizlikten bana isyan ediyorlar o belli. Kumda olduğu için çok hızlı yıkanan bir toprağın içinde neredeyse 0 besinin içinde büyüdüler. Aynı yere ekilen soğan marullar dahi fide olarak duruyorlardı.

310135
310136
310137

Karıkların içinde bir yabancı var Allah Allah tanıdığa benziyor ama dur dur çıkardım ben Halil Önen ;)

310138

Amanın aralarda bir sima daha belirdi kamuflaj mı olmuş ne üstadım makinadan kaçılmaz sizde yeşil tırtıllar gibi kamuflaj yapmaya çalıştınız ama yakaladım :D Sözlerinden bal damlayan bir sima mrduran...

310143

Tamam Mete'cim switt sorghumdan ( yanış yazdığım için sakın gülme zaten doru durus okuyamıyorum) ;)

bu yıl pekmez yapar tadına bakarız...

Senin sorgunlar azotlu gübreyi bulunca hızlandılar...

312551

bir hafta önceydi şimdi tanıyamazsın,
büyüdüler... bundan nasıl pekmez olur bilemem gari...;)

Mete Tiren
27-06-2012, 09:05
Tamam Mete'cim switt sorghumdan ( yanış yazdığım için sakın gülme zaten doru durus okuyamıyorum) ;)

bu yıl pekmez yapar tadına bakarız...

Senin sorgunlar azotlu gübreyi bulunca hızlandılar...

312551

bir hafta önceydi şimdi tanıyamazsın,
büyüdüler... bundan nasıl pekmez olur bilemem gari...;)

Üstadım bir parçalayıcı bulacağız önce gövdeleri küçük parçalara ayıracağız. Sonra bu içindeki mevcut olan suyu üzümdeki gibi çıkaracağız. Bu konuda basit pratik bir yöntem buldum onuda uygularız uygularken fotoğraf çekeriz ;)

Sonrasında çıkan suyu üzüm suyu gibi kayata kaynata pekmezleştireceğiz. Sn egetropikal bir yöntem bulmuştu yakın zamanda kendisinin yanına uğrayıp biraz kendisinden de bilgi alırım. Önemli olan bitkinin bünyesinde bulunduran şekerin en fazla olduğu zamanda bunu yapmak bunu bu konuda çalışma yapan Yar. Prof. Hakan hocama soracağım.

Bakalım lezzet ve besin değeri nasıl olacak tek tek göreceğiz ;)

serkan_istanbul
27-06-2012, 10:00
Dondurmalar kahkahalar yazdıklarınız ne kadar güzel bir anlatım. Toplantınızı kıskanmadım desem yalan olur. Sarmaşık sevdasına gelincede bence vaz geçme rüzgar kırsada tekrar büyüyolar. Ellerine emeklerine sağlık. sevgi ve saygılarımla.

Mete Tiren
27-06-2012, 20:16
Dondurmalar kahkahalar yazdıklarınız ne kadar güzel bir anlatım. Toplantınızı kıskanmadım desem yalan olur. Sarmaşık sevdasına gelincede bence vaz geçme rüzgar kırsada tekrar büyüyolar. Ellerine emeklerine sağlık. sevgi ve saygılarımla.

Sn Serkan bey anlatım bizden değil ortadaki samimiyetten kaynaklanıyor ;)

Ben ilişkilerimde samimiyete göre değer biçerim insanlara, resmi insanlardan pek hoşlanmam nedense. Sn drhegeli'yi toplantıda ilk gördüğümde mete diye seslendi sesinden tanıdım Hasan abi diye cevap verdim sarıldık sanki 40 yıllık tanışıklığımız var gibi. Kemiklerimizden dahi ses geldi sarılırken... Bu samimiyetin en belirgin özelliği sanırım...

Ayrılırken dahi abi umarım görüşürüz dedim görüsüz metecim dedi eller sert şekilde sıkışıldı öyle samimiyetsiz alal ade el sıkışmak da değil. Sonra Selçuk beyin evindeki sohbetimizde aynı samimi sözler aynı hoş sohbet gülüşme.

Selçuk beye gelince samimi bir üstat daha önce evinde oturup yemiş içmişliğimiz var. Beni sevdi bağrına bastı bende kendisini gönlünden bir yerlere gitmemek için elimden geleni yapıyorum. Dostluğumuz hiç sekteye uğramasın hiç bozulmasın diyorum, ben Selçuk abiden ebedi razıyım umarım o da benden razıdır. ;)

İsmail abiye gelince haftada en az bir gün beraberiz çok işlere beraber fikir birliği yaptık. Uzun uzun sohbetler çok yaparız pat diye evine gidebileceğim az insanlardan birisidir. Her hafta sonu Halil abiye giderken yoldaş sohbetdaş oluyoruz birbirimize anlayacağınız su sızmak için bizden öteye yanımızdan dolaşması lazım...

Şimdi böyle samimi içten insanlarla bir olunur da ortaya güzel karaler çıkmaz mı ? Zaten fotoğrafların doğal olmasına biraz özen göstermeye çalıştık ortaya hoş kareler çıktı işte. Daha çok fotoğraflar düşman çatlatır bu sayfada :D

Bizi dost görüp kalp listesine eklemiş herkese selam olsun...

Mete Tiren
28-06-2012, 22:06
Az önce Hasan dedelerdeydim. Dede dedim ey guzum dedi ya seni ziyaret etmek isteyenler tanımak isteyenler var bizim internet sitesinden dedim cevap verdi dedemde sözleri aynen şöyledir ; Gavuru, kafiri, alimi, zalimi, sabisi, yaşlısı, genci, delisi, akıllısı, sakallısı, kösesi, elinde olsa bebesi buyursunlar başım üzerinde yerleri var çocuğum...

Davet açık sanırsam sen sen siz demeye gerek yok bizi dost gören görmeyen seven sevmeyen gelsin diyorum bende ;)

Eh şimdi bu seferlik de babaannenin bahçesini gezelim hem ne bahçe görelim bakalım.

Anadolu kokar halleri
Riyasızdır o sözleri
Aç kalır da kokar nefesi
Gene hoş eder misafiri....

313302
313303
313304

Mete Tiren
28-06-2012, 22:16
Babaannenin bahçesini gezelim bakalım 83'lük Osmanlı kadını ...

Gelişe bakın nasılda salına salına geliyor babaanne şimdikinlere 20 kere taş çıkarmazsan ben bu adı değiştiririm...

313305

Var mı seksenüçünde olup ta bu merdivenleri her gün üç beş defa elde su dolu kova ile inip çıkıp çiçekleri sulamaya cesaret edebilecek ?

313306

Asmanın maşallahı var üzerindeki salkımları saymakla zor bitirirsiniz bırakın yemeyi ;)

313307

Kel kör demeyin şu çamaşır leğenine bir bakın neler olurmuş bir görelim...

313308

Kim demiş adeniumu herkes bilmiyor diye bakın dedemin evinde de var hatta babaanneye vermiş onun bahçesinde çünkü ;)

313309

Mete Tiren
28-06-2012, 22:21
Biberleri bu sene dede geç ektiğinden bir de güneş görmeyince olmamış ama babaannenikinler güneşi görünce adam boyu kalkmış desek yeri var tarla gibi mubarek ;)

313310

Çatıda sadece iki leğen var bolluğu görünce kaç tane diye merak etmeyin ;)

313311

Beş litrelik yağ tenekesini yarmış dede babaannede içine biber ekmiş işte bizim buraların öyküsü böyle oluyor.

313312

Börülce ve reyhan tarlası tek bir leğende onlarca hayat ...

313313
313314

Mete Tiren
28-06-2012, 22:25
Fazla söze gerek yok imkansızlıkların imkanı işte burada.

313316
313317
313318

Babaannenin çatı bahçesinden bizim evin görünümü. İşte tanışmamız oradaki saç terastan dedemlerin evini görmemle başladı.

313315

Mete Tiren
28-06-2012, 22:30
İndik Hasan dedenin bahçesine biraz da onun bahçesinden bir kaç fotoğraf yayınlayalım ...

313320
313321
313322
313323
313324

Mete Tiren
28-06-2012, 22:33
Ve son olarak kral sofralarına değişmeyeceğim yer soframız şükür olsun bu günde tokuz...

Demiri demirle dövdüler
Biri sıcak biri soğuktu
İnsanı insanla kırdılar
Biri açtı biri toktu

Allah bu millete bir daha açlık yaşatmasın.

313326

Saygılar

sakdag
29-06-2012, 07:29
Sevgili Mete, sizi forumda pek çok yerde okuyordum ama bahçe sayfanızı okumak bugüne nasip oldu. Çok güzel keyifli bir tur oldu. Anlatım tarzındaki hikayeleştirme ve espritüel yaklaşımlarını çok beğendim. ;) Çalışmalarında başarılar dilerim.

Hasan Dede ve ninene Allah uzun ömürler versin, çok şekerler. Telgraf çiçekleri mi onlar öyle, ilginç bir uygulama olmuş, ilk kez böylesini gördüm. Bu arada bizim de var bir Hasan dedemiz. 86 yaşında ama doğadan, çiçekten, böcekten kopamayan bir insan. Köyde oturuyor, her baharda şehir merkezine çiçekçilere gelir kasa kasa çiçek alır, evinin önünü süsler. Yanlız bildiğinden şaşmaz, baharda ona kaktüs çeşitlerimden götürdüm. 'Dede bunları çok sulama çürürler yoksa' dedim ama 'sen karışma bana' dedi. :pHer ziyarete gittiğimde bakıyorum, kaktüs saksıları çamur gölü. ;) Ama ne hikmetse onlarda çürümeden duruyorlar işte... ;)

Mete Tiren
29-06-2012, 10:14
Sevgili Mete, sizi forumda pek çok yerde okuyordum ama bahçe sayfanızı okumak bugüne nasip oldu. Çok güzel keyifli bir tur oldu. Anlatım tarzındaki hikayeleştirme ve espritüel yaklaşımlarını çok beğendim. ;) Çalışmalarında başarılar dilerim.

Hasan Dede ve ninene Allah uzun ömürler versin, çok şekerler. Telgraf çiçekleri mi onlar öyle, ilginç bir uygulama olmuş, ilk kez böylesini gördüm. Bu arada bizim de var bir Hasan dedemiz. 86 yaşında ama doğadan, çiçekten, böcekten kopamayan bir insan. Köyde oturuyor, her baharda şehir merkezine çiçekçilere gelir kasa kasa çiçek alır, evinin önünü süsler. Yanlız bildiğinden şaşmaz, baharda ona kaktüs çeşitlerimden götürdüm. 'Dede bunları çok sulama çürürler yoksa' dedim ama 'sen karışma bana' dedi. :pHer ziyarete gittiğimde bakıyorum, kaktüs saksıları çamur gölü. ;) Ama ne hikmetse onlarda çürümeden duruyorlar işte... ;)

Hocam sayfaya hoş sefa geldiniz. Bazen güldürmek gerekiyor en azından bir teessüm ettirebildiysek ne ala ;)

Aynen hocam onlar telgraflar eş metreye kadar uzadıkları oldu sonra zorlanıyor biraz buduyoruz neyapalım bizde. merak etmeyin hocam yaşı belli bir sınırı geçen her insan bildiğinden şaşmama eğiliminde gidiyorlar. Bizim de ne olacağımız belli değil yani ;)

Bazen gözünün içine baktığımız her şey gidiyor işte ama umursamadığıız her şey yanımızda dedemizde dikkat etmeden bildiği gibi yapıyor kaktüslerde onun verdiği suyla değil sevgisiyle büyüyüyorlar. Bizim görmediğimiz şey her şey maddi sebeplere bağlı değil bir ilgilenmek bir tebessüm yetiyor belkide çiçeklere aynı insanlarda olduğu gibi...

Sayfama her zaman beklerim Saygılar :)

Mete Tiren
05-07-2012, 20:13
Dostlardan fırça gelmeye başlayınca mecburen fotoğrafları yüklemeye devam ediyoruz :)

Büyük menekşe üstadı menekşecibaba'dan anneme gelen hediyeler diğeri öteki balkonda onu da sonra fotoğraflarım :)

315844

Üstad Zafer İnandıklı abimden geçen sene hediye gelen tek gecelik gelin işte yavru kraliçe ve geçen sene iki yaprak gelen kraliçe :)

315845
315846
315847

Mete Tiren
05-07-2012, 20:18
Tecrübelerin meyvesi en az 6-7 yıllık tecrübenin sonucunda doğru yetiştirmeyi bu sene becerdim. 3 kat üstten çekilen fotoğrafta dahi nasıl heybetli duruyorlar değil mi ?

315853
315854
315855

Ve narlarımız meyveye başlar :)

315856
315857

Mete Tiren
05-07-2012, 20:25
Kanna (tesbih çiçeği) yapraklarından dolayı ürettiğim bir tür ne kadar da hoş görünüyor gözüme...

315860

Ege tropical Tufan abiden hediye gelen pasiflora caurella aldı başını gidiyor bey efendi :)

315873

Bu arkadaşta bana budamayı öğreten bonsai adayımız.

315862

Arbequna (harf hatası yapmış olabilirim) üzerinde 10 tane zeytin var önümüzdeki sene büyük bir varile alınıp büyümeye devam edecek. Bu bıdırıkta Tufan abiden hediye geldi.

315863

Mete Tiren
05-07-2012, 20:30
Bir başka bonsai adayımız sanırım formu gözüme çok hitap edecek tamamlandığında.

315874

Alg tankı ürüyor hiç durmadan artık o kadar alıştım ki üremesine bazı yerlerde tonluk kafesler yapıyoruz :)

315875

Sn Jineop abla ımm fırça yermiyim bilmiyorum ama bu kadar büyüdü ama keyfi yerinde sanırım uzuyor gidiyor alıştık birbirimize ama :)

315876

Mete Tiren
05-07-2012, 20:35
Bu sene neden mi sarmaşıkları bahçem olasıya kadar rafa kaldırdım sadece içler acısı durumadan tek bir kare yükleyeceğim neredeyse her akşam durum bu daha ne diyebilirim ki. Mecbur kaldım taşıyabilmek için ama sorunların ardı arkası kesilmedi işte.

315880

İşte benim obezlerim. İlk resimde Selçuk44 den öğrendiğim yöntemle uçlarını aldığım ve gövde yapısını geliştirerek dallanma sağladığım iki bitki var.

315881

Bunlarda diğer sağlıklı obezciklerim :)

315882
315883
315884

Mete Tiren
05-07-2012, 20:39
Bu bıdırıklar da plumeria adeniumlarla aynı çatıyı paylaşıyorlar.

315885

Gövde kalınlığındaki kıyasıya yarışa bakarmısınız :)

315886

Adeniumları bu kadar rahat büyütmemin sırrını açıklıyorum manzara. İzmiri ayaklarının altına serdim daha mı ya :)

315887

Şimdilik bu kadar diyelim dostlar Saygılar.

Mete Tiren
05-07-2012, 21:16
Son fotoğraf dedim dedim de pişman oldum burdaki bıdırık beni yayınla diye çığlık atınca mecbur onuda eklemek zorunda kaldım :)

315906
315907

Adalet Yağcı
05-07-2012, 21:23
Maşallah sevgili Mete, bir çoklarına örnek oluyorsun, demek ki insan isteyince bir yol buluyor.

Sarmaşıklarla ilgili mesajını anlayamadım :(

Bu sene neden mi sarmaşıkları bahçem olasıya kadar rafa kaldırdım sadece içler acısı durumadan tek bir kare yükleyeceğim neredeyse her akşam durum bu daha ne diyebilirim ki. Mecbur kaldım taşıyabilmek için ama sorunların ardı arkası kesilmedi işte.

Sanırım bahçeyi bekleyeceksin sarmaşık yetiştirmek için, elindeki tohumlar bayatlayacak.
Bence bahçeyi beklemeden devam et, taze tohumun olur elinde.

Şu alg konusunun yabancısıyım, ne çok şey var öğrenilecek, birini öğreneyim derken diğerini unutuyorum :)
Uzun zamandır alg denemesi yaptığını, ilk zamanlarda başarısız olduğunu yazmıştın, görünüşe göre bu defa iş tamam.

Sana kolaylıklar diliyorum, her konuda.
Ve, en kısa zamanda hayalindeki bahçeye kavuşursun inşallah.

Mete Tiren
05-07-2012, 21:53
Maşallah sevgili Mete, bir çoklarına örnek oluyorsun, demek ki insan isteyince bir yol buluyor.

Sarmaşıklarla ilgili mesajını anlayamadım :(

Sanırım bahçeyi bekleyeceksin sarmaşık yetiştirmek için, elindeki tohumlar bayatlayacak.
Bence bahçeyi beklemeden devam et, taze tohumun olur elinde.

Şu alg konusunun yabancısıyım, ne çok şey var öğrenilecek, birini öğreneyim derken diğerini unutuyorum :)
Uzun zamandır alg denemesi yaptığını, ilk zamanlarda başarısız olduğunu yazmıştın, görünüşe göre bu defa iş tamam.

Sana kolaylıklar diliyorum, her konuda.
Ve, en kısa zamanda hayalindeki bahçeye kavuşursun inşallah.

Ablacım sarmaşıklar konusunda madurum. Geçen sene saksıları sabitledim ve belli bir yere sarmaşıkları sardırdım çok laf duydum yeter bu sene seyyar yapacağım derken daha da batırdım. Saksılar ayakta durmuyor. Ben kaldırdıkça onlar düşüyor.

Sadece tek bir tür çiçek açtı geri kalanlarda çiçek te yok ve dallar paramparça onlara bu eziyeti çektiremem. Tohum alınacak yerleri üç aşşağı beş yukarı öğrendim özel nadir tohumları bir şekilde üretip başka üretim yapmayacağım.

Dediğiniz gibi bahçe nasip olursa o zaman almayı planlıyorum. Tohumlar bayatlasın bazı üyelerimize dağıtıyorum rica ederim eh bir tane tohum verirler sanırsam vermezlerse de canları sağ olsun alacak yer çok :)

Ablacım alg konusuna gelirsek şu anda tabiri caiz ise alglarla oyun oynuyorum. Geçen sen son Uzaylı'nın bahçesine gittiğimde 1 tonluk bir alg aşılaması yapmıştım Mete güllere verdik canlılıkları fark ediliyor dedi.

Kargo çok zor oluyor bilhassa İstanbul'daki üstadlara önümüzdeki ay içinde sanırım elden ulaştıracağım. Yücel Canpolat'ı ziyarete geleceğim sanırım bir gün daha kalır bizi kabul edecek bir iki üstada birer selam verir biraz alg verir ürettikçe diğer dostlarla paylaşmasını rica ederim.

Ablacım teşekkürler ediyorum fırsatım olursa İstanbul'dayken seninle de tanışmak isterim Saygılar Teşekkürler