PDA

View Full Version : Sera bekçisi otomatik EC metre (Marka tescilli)

Sayfalar : [1] 2

Kudret Tezel
28-05-2011, 18:33
Merhaba sevgili arkadaşlar. Sera bekçimiz iş başında.
Geçen sezon akan su sisteminde denediğim otomatik EC metreyi diğer sistemlerede çalışabilecek üniversal bir şekle soktum. Kış döneminde hazırlıklarımı yaptım, malzemelerimi ve diğer materyelleri hazırladım ancak baharın geç gelmesi ve bazı şanssızlıklar dolayısı ile ancak bitirebildim.

2005 senesinde topraksız tarım hastalığına yakalandığımda sisteme agregat olarak doldurduğum torf+ kum karışımı artık ömrünü tamamlamış ve suyu geçirmez hale gelmişti. Sezona başlarken en önemli işlerden biri bu idi. Baharın geç gelmesi, havaların terasta çalışmaya müsaade etmemesi, vede karar verdiğim coco pead ve perlit karışımı için malzeme temin etmekteki geçikme maalesef işlerimi biraz aksattı. Neyseki çok çok ta geç kalmadan hem parkurun agregatını yeniledim, hemde geçem sezon denediğim otomatik EC metredeki değişiklikleri gerçelşeştirerek katı ortam sistemine uyguladım.

Sera bekçisi nasıl çalışır.
Sera bekçisi, kurmuş olduğunuz sistemi sizin yerinize denetler, hemde hiç geç kalmadan uyumadan yorulmadan.
Besin tankınızın su seviyesini kontrol eder, su seviyesini hep aynı yerde tutarak büyük problem olan buharlaşmayla azalan suyun EC değerinin yükselmesine mani olur. bitkinin harcamış olduğu suyu yerine koyar.
Ayarladığınız zamanlarda ve istediğiniz süre kadar sulama yapar.
Drenaj tankında biriken geri dönüş suyunu minumum ve maximum noktalarında kontrol ederek ana besin tankına aktarır.
Ana besin tankının EC değerini an bean ölçerek hep ayarladığınız seviyede olmasını sağlar. EC değerinin yükselmesi veya düşmesi söz konusu olmadığından bitki etkilenmez.
Zaman saati elektirik kesintilerinden etkilenmez, dolayısıyla elektrik kesilince zamanı şaşırmaz.
Sera bekçisi sizin yaptığınız işleri sizden çok daha özenle ve hassas bir biçimde yapar size gözünüz arkada kalmadan tatil yapmak için için zaman ayırır.
Sisteminizin küçüklüğü veya büyüklüğü, durgun su sistemi, akar su sistemi, katı ortam sistemi olması onu etkilemez.
stok tankları üzerindeki çetvellere günlük besin harcanmasını işaretliyerek
besin dengesi hakkında bilgi sahibi olur ve su değişim zamanı hakkında yorum yapabiliriz.
Bunların dışında, bu otomatik sistemin topraksız tarım adına neler sağlıyabileceği yorumlarını siz bırakıyorum.

Bugün havanın puslu olması dolayısıyla yarın resimleyip sizlerle paylaşacağım.

Zairsuzrik
28-05-2011, 18:38
Ellerinize, emeklerinize sağlık hocam.
Ürünün seri üretimini ve resimleri merakla bekliyoruz :)

idris şenol
28-05-2011, 18:52
elinize sağlık kudret bey çalışmanıızı tamamına erdirilmesine sevindim
resimleme durumuz varsa ısrarla bekliyorum
bizim sistemle berğber bitmesi tevafuk olmuş:))
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=24562

Aydın Demirkaya
28-05-2011, 19:07
Hayırlı olsun. Bu forumu izleyenler için merakla beklenen haber. Ellerinize sağlık.

the_mc
28-05-2011, 19:20
degerli hocam hiç durmadan yeniliklere imzanızı atıyorsunuz. herkes gibi bende çok merak içindeyim.

farukmagat
28-05-2011, 19:52
Kudret Hocam,

Sizi gerçekten tebrik ediyorum. Yaptığı işe hakkını veren insanlara hep saygı duymuşumdur.

Resimleri 4ört gözle bekleyeceğim ben de.

Saygılar...

Delimus
28-05-2011, 21:04
Ellerine sağlık abi , Darısı Ph cihazına ,resimleri dört gözle bekliyorum , Hepimize hayırlı olsun.

Hakan Öncü
28-05-2011, 21:48
Gözünüz aydın,

Uzun zamandır uğraşıyordunuz nihayet bitirdiniz.
Tabi ben sizi biraz biliyorum bunu böyle bırakmayacak hep düşünecek kafanızdaki 1 - 2 acabayı hep düşüneceksiniz.

Tebrik ediyorum, tekrar gözünüz aydın.

ibrahim doğan
29-05-2011, 06:19
kudret bey....
hayırlı olsun resimlerinizi ve sonuçları heyecanla bekliyoruz....tekrar hayırlı olsun ....selamlar...

Sarıcan
29-05-2011, 07:39
"İyi olacak hastanın, doktor ayağına gelirmiş." derler. Topraksız Tarım' la uğraşan hastalar, doktor ayağınıza geldi. Buna bu işi para kazanmak amacıyla yapan profesyoneller de dahil.

malbman
29-05-2011, 09:09
Sevgili Kudret hocam, gözümüz aydın. Aklınıza, emeğinize sağlık. Bana sorarsanız, resimlerini bile yayımlamadan önce bu yaptığınız işin patentini alın derim.

Sarıcan
29-05-2011, 10:55
Sevgili malbman,

Akşam aynı konuda ikaz ettim Kudret Bey' i. Ben cihazın çalışmasını yakından gördüğüm ve çalışma prensibini bildiğim için bende koruma altına alınması gerektiğini düşünüyorum.

akinselcuk
29-05-2011, 11:01
Epeydir bitsin diye bekliyorduk. Çok sevindim. Seviye işine iyi kötü aklım yatıyor da EC dengeleme işini nasıl yapıyor doğrusu çok merak ediyorum. Bir işin teorisini anlayıp kağıt üzerinde çözmekten çok daha zoru uygun malzemeler temin edip bir araya getirmek. Çok basit bir su devridaimi için bile halk elinde çalışabilir bir sistem yapmak herkesin harcı değil.

Bu sene yazın geleceği yok bence karanlık maranlık bir an önce resimleyin Kudret hocam yoksa bir yanımız şişecek !!!

Saygılar ve tebrikler...

Sarıcan
29-05-2011, 11:13
Seviye işine iyi kötü aklım yatıyor da EC dengeleme işini nasıl yapıyor doğrusu çok merak ediyorum. Bir işin teorisini anlayıp kağıt üzerinde çözmekten çok daha zoru uygun malzemeler temin edip bir araya getirmek.

Sevgili akınselcuk,

Bu da Kudret Bey farkı. Öyle zihnisinir proceleri var ki takdir etmemek mümkün değil. Bu yüzden hem proceleri hem de Kudret Bey' in koruma altına alınması lazım. Bu proce bence bir sene önce bitmişti ama Kudret Bey kendi yaptığı işi benden daha fazla eleştirdiği için bu zamana kadar sarktı.

Kudret Bey' in bu çalışmasını kesin koruma altına almasını önerdim. Çünki aynı Yaptığı EC metre gibi çok pratik ve sorunsuz, kalibrasyonsuz çalışacak bir sistem çıktı ortaya. Özellikle bir sezon çalışacak sistemlerde mükemmel sonuçlar alacak diye düşünüyorum. Bunu söylememin nedeni de her sezon sıfırdan kurulacak besin deposu çözümü ile gereksiz element birikmelerinin tolere edilmesi.

Kudret Tezel
29-05-2011, 13:18
Sevgili arkadaşlarım , takdir edici, motive adici övgü dolu sözleriniz için hepinize sonsuz teşekkür ederim. Sözleriniz beni gerçekten mutlu etti sağolun var olun.
Birşeyi yaptım demek , bitti demekten çok kolay. Yaptım, sistem çok güzel sorunsuz çalışıyor.Resimlerini çekip sizlerle paylaşabilmek için uğraşıyorum. İnşallah bugün halledeceğim. Selamlar sevgiler.

katsu
29-05-2011, 15:07
Kudret Abi;
Tebrik ederim, hepimizin gözü aydın. Merakla bekliyoruz. Ellerinden öperim...

fusion1
29-05-2011, 17:10
Degerli Kudret hocam sizi bir kez daha tüm içtenligimle tebrik ediyorum .Ve biliyorum ki topraksız tarıma katkılarınız devam edecek iyiki varsınız..Dilerim bir gün yetkililerde ne oluyor burda kim bu Kudret Bey bir sera, laboratuar versekde daha uygun koşullarda çalışabilse derler......

Kudret Tezel
29-05-2011, 18:39
Sevgili arkadaşlarım, amatör veya profösyonel topraksız tarımla uğraşan herkese büyük kolaylık sağlıyacak, bundan eminim. Ama asıl gaye tabiiki bir kolaylık getirmesinin ötesinde topraksız tarıma verim ve ekononi olarak kazandıracakları.
İyi dilekleriniz için herkese teşekkür ederim. Sayın arkadaşımız fusion1 in dediği gibi
belki birgün daha büyük imkanlarla daha güzel çalışmalar yapmak mümkün olur.

Kudret Tezel
29-05-2011, 19:03
Sera bekçisinin resimleri

Kudret Tezel
29-05-2011, 19:08
devam ediyor

fusion1
29-05-2011, 19:36
Sevgili arkadaşlarım, amatör veya profösyonel topraksız tarımla uğraşan herkese büyük kolaylık sağlıyacak, bundan eminim. Ama asıl gaye tabiiki bir kolaylık getirmesinin ötesinde topraksız tarıma verim ve ekononi olarak kazandıracakları.
İyi dilekleriniz için herkese teşekkür ederim. Sayın arkadaşımız fusion1 in dediği gibi
belki birgün daha büyük imkanlarla daha güzel çalışmalar yapmak mümkün olur.......... belki sayın yetkilerden önce BİZ uykudan uyanmışlar olarak katkı vermeliyiz zor degil İSTANBUL 50 katılım katkı bekliyorum 3 katkı benden

300 500 m2 sera,laboratuar kuralım ögrenebilip uygulayabilelim ,, paylaşıp üretebilelim............ kaldı 47.......

katsu
29-05-2011, 19:49
Katkıdan tam olarak ne kadar anlamalıyız bilmiyorum ama ben katkıda bulunmak isterim. Miktarı belli olursa kaç birim olduğunu da yazabilirim.

Delimus
29-05-2011, 20:23
Ben merak ettiklerimi sormak istiyorum.
Drenajdaki su sisteme geri alınıyor mu ? Alınabilir mi ?
Otomatik su ekliyor mu yoksa A ve B tankından mevcut suyun Ec değerinimi ekleyerek değiştiriyor?
Bu tank ne kadarlık , miktarı değiştirebiliyormuyuz?

Sistem çok düzenli ve görüşünü çok kaliteli olmuş, belli çok emek vermişsin hocam, ellerine sağlık.

fusion1
29-05-2011, 20:23
Katkıdan tam olarak ne kadar anlamalıyız bilmiyorum ama ben katkıda bulunmak isterim. Miktarı belli olursa kaç birim olduğunu da yazabilirim............. dilegim BU araştırmacılara olanak sunabilmek,, fizibilitesi yok fakat 50 katkı 300-500 m2 sera -laboratuar sunabilmeli amaç bu ..dilekde bu üstadlar balkon teras fazını aşmış görebidigim bu ..

olanak saglanmalı.. bir dostun 300 m2 arsası olabilir digerinin 300 tl si başkasının fideleri.. bir digerinin pvc borusu bir başkasının terası .. bir digerinin bilgi katkısı bir başkasının kas gücü.. önemli olan ben varım diyebilmek.. ... teşekkürler katsu biliyorum varsınız..

katsu
29-05-2011, 20:39
Benim 250 metrekare seram var, vaktim yok. Kudret Abi nasıl uygun görürse ben varım.

fusion1
29-05-2011, 20:45
.....dilegim...... Istanbul da bu olanagı sunabilmek sizde Adanada başlatın birde Antalya olabilir belki ..

Sarıcan
29-05-2011, 21:26
Ben merak ettiklerimi sormak istiyorum.
Drenajdaki su sisteme geri alınıyor mu ? Alınabilir mi ?
Otomatik su ekliyor mu yoksa A ve B tankından mevcut suyun Ec değerinimi ekleyerek değiştiriyor?
Bu tank ne kadarlık , miktarı değiştirebiliyormuyuz?

Sistem çok düzenli ve görüşünü çok kaliteli olmuş, belli çok emek vermişsin hocam, ellerine sağlık.

1-Drenajdaki su geri dönüyor.
2-Şebeke suyu depoya bağlı eksilen su anında tamamlanıyor. Su seviyesi sabit.
3-Eksilen EC Ave B tankından otomatik olarak ekleniyor.
4-Tank hacmi önemli değil, şebeke suyu depoya bağlı olduğu için depo hacmi önemli değil, istenildiği kadar büyütülebilir veya küçültülebilir.

Benim bildiklerim bu kadar. Arta kalanları Kudret Bey anlatır.

ismail 55
29-05-2011, 21:28
saygıdeger kudretbey EC metre cok harika olmuş ellerine salık saygılarımla

sans43
29-05-2011, 21:32
Sevgili Dostum Kudret TEZEL,

Fotoğrafları görmeden bir yorum yapmak istememiştim, şimdi bakıyorum da ortaya güzel bir çalışma çıkarmışsınız, sizi can-ı gönülden kutlarım. Hiç şüpheniz olmasın ki sizin topraksız tarım için yaptıklarınız, zaman içersinde daha iyi takdir edilip minnet ve şükranla anılacaktır.

Zannedersem siz sera bekçisi otomatik EC metreyi bir yıldan beri deniyorsunuz ama şahsi fikrim, sistem çok yeni olduğundan çalışması hakkında kesin bir fikir yürütebilmek için alıp denemek lazım diyorum. Kesin olan topraksız tarıma gönül verenlerin büyük bir kısmının karşılaştıkları besin eriyiğinin EC kontrolünün bundan böyle sorun olmayacağıdır.

Sizi tekrar kutlar çalışmalarınızın devamını beklerim…

Bu arada domateslerin de maşallahı var. Birinci maçalar (salkım) tamam ikincilerde yolda.

ismail 55
29-05-2011, 21:33
Raflı sistemdeki cilek deneme yaptıgım topraksız katı ortam kültüründe tor pomzataşı kullandım resimleri yüklemeye calıştım herhalde başaramadım tekrar denerim yarın inşallah busefer olur saygılarımla

malbman
30-05-2011, 07:20
Sayın ismail55, çalışmanızın fotoğraflarını buraya değil, kendi adınıza bir başlık açarak oraya yükleyin. Böylece hem bu konu karışmamış olur, hem de çalışmanız ayrı bir başlıkta daha fazla üyemizin dikkatini çeker.

seazone
30-05-2011, 16:11
Sayın Kudret bey tekrar tekrar sizi kutlarım daha yazabilecek bir şey bulamadım.

gazeteci28
30-05-2011, 16:57
Üstad eline sağlık devamını bekliyoruz sen boş durmaz boş duranı da sevmezsin.

Kaç zamandır beklediğimiz yavrumuza kavuştuk ama henüz adını koymadık. Daha nüfusa kayıt işleri var vs.. vs...

En kısa zamanda siparişimi veriyorum. Kaç günde teslim edebilirsin?

idris şenol
30-05-2011, 18:05
Raflı sistemdeki cilek deneme yaptıgım topraksız katı ortam kültüründe tor pomzataşı kullandım resimleri yüklemeye calıştım herhalde başaramadım tekrar denerim yarın inşallah busefer olur saygılarımla
resimlerin boyutu büyük
aynı sorunu bende yaşadım
bizim çocuklar aşağdaki siteyi bulmuşlar fotoları 600 den küçük yaparsanız hemen kopyalanır

/www.photoscape.org/ps/main/donate.php

katsu
31-05-2011, 19:43
.....dilegim...... Istanbul da bu olanagı sunabilmek sizde Adanada başlatın birde Antalya olabilir belki ..

Kudret Bey istediği takdirde sera emrindedir.

fusion1
31-05-2011, 20:03
arkadaşlar konu balkon teras yaprak soldu ca az mg versemmi ..az geldinin ötesinde ltf çok okuyun az konuşun ....üstadlar ne der anlamaya çalışın olamıyorsa bir kez daha okuyun derim .. bu nedenleki örnek seralar önerim yurdun dört 1 yanında nerede olası ise bunca emek veren dostlara olanak saglanmalı ama biz ama belediyeler ama diger uyumaya devam edenlerbizlerde bir yandan balkon teras deneyimlerimizi paylaşmalıyız elbet fakat bilerek görerek uygulayarak kendime 15 gün ceza verdim çok gevezelikten tebrikler dostlar iyiki varsınız.........

soilless
31-05-2011, 20:52
Sevgili Kudret Abi,

Eline emeğine sağlık. Gerçekten büyük kolaylık.

Aslında yaptığım büyük kolaylık yorumu bence işin kolayına kaçmak gibi.

Dikkatlice incelediğimde benim görebildiğim kadarıyla;

Sistem;

- zamandan tasarruf yapıyor
- bu tasarrufu yapması demek aynı zamanda işçilik maliyetinin azalması demek,
- sudan tasarruf yapıyor, su maliyeti azalıyor,
- gübreden tasarruf yapıyor, gübre maliyeti azalıyor,

yani özetle girdi maliyetinde azalma oluyor.

Daha da önemlisi sabit EC miktarı ile;

- bitkinin veriminde artış ve
- üründe erkencilik yapıyor.

Bunların hepsini üst üste koyarsak, karlılıkta artış sağlıyor demektir.

Profesyonel olarak yapan ve yapmayı düşünen arkadaşlar için gerçekten çok önemli bir çalışma olmuş bence.

Hobi olarak yapan, bahçesinde, terasında, balkonunda mevsimlik ihtiyacını karşılamayı düşünen üyeler içinde hem verimli hem de çok kolaylık sağlayan, tatilini, sporunu, diğer hobilerini gözü arkada kalmadan yapabileceği pratik bir sistem.

Aslında bu sistemle ikinci bir meslek yani çalışanların dahi ilave bir gelir yaratması gerçekten mümkün.

Benim görebildiklerim bunlar.

Tekrar eline emeğine sağlık.

soilless
31-05-2011, 21:34
Sn Fusion1,

Dedikleriniz doğru, bu yüzden cezanızı 15 gün erteleyin.

Bu hevesle sistemin neler kazandırabileceğini daha fazla irdeleyelim.

Örneğin; ben kendi adıma çok heveslendim. Çünkü eminim ki bir çok arkadaşımız ve üyemiz bir taraftan çalışma hayatı diğer taraftan Hollanda, Belçika firmalarının otomasyon sistemli sera maliyetleri hep gözünde büyümüştür. Tabi ki sera bekçisinin maliyetini bilmemekle beraber şundan eminim ki bu sistem, bence bir çok kişi için kolay ulaşılabilecek bir yatırım şansı yaratacaktır.

Saygılarımla

Kudret Tezel
31-05-2011, 22:51
Sevgili arkadaşlarım, yorum yazan bütün arkadaşlarıma tek tek teşekkür mesajı yazmanın sayfa israfı adına iyi olmıyacağını düşünüyorum, bu açıdan tekrar bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Her sistem bir ihtiyaçtan doğar. Gerçekten çalışmalarımda böyle bir eksiğin tamamlanması lazım geldiğini düşündüm, ve topraksız tarımda bitki beslemenin mutlaka insan inisiyatifinden kurtarılması gerektiğine inandım. Zira nekadar hassas davranırsanız davranın , nekadar özen gösterirseniz gösterin mutlaka ama mutlaka aksamalar olacaktır.
Bu aksaklıklardan da bitki ne olursa olsun etkilenecektir, çünkü bitki sadece ve sadece sizin verdiğiniz besinle beslenmektedir. Beslenmede aksaklıklar olursa bu aksaklığın ama verim , ama kaynak tüketimi açısından bir bedeli olacağı aşikardır. Topraksız tarımla uğraşmaya başladığımdan beri hep bunları düşünmüşümdür. Ancak taktir edersinizki sırada bekliyen birçok konu varken onları bir sıraya sokmak ve imkanlar nispetinde hayata geçirmek gerekiyor.
Önemli olan sistemin yararlarını ve zararlarını iyi gözlemek, düşündüklerimizin nekadar gerçekçi olduğunu, veya çokta önemli olmayan bir sistemi nekadar abartığımızı tesbit edebilmektedir.Ancak görünen köy kılavuz istemez diye bir atasözümüz var. Sistem verdiğiniz görevi aksatmadan harfiyyen yapan, size zamandan tasarruf sağlatan,çalışmalarınıza pratiklik kazandıracak, sizi rahatlatacak bir yardımcınız olarak çalışacaktır. Bu çalışmanın karşılığında da gübre, su, verim gibi parametrelerin kayda değer artılarınıda zaman gösterecektir. Fakat inanıyorum ki artıları çok fazla olacaktır.
Bu arada önemli bir haberi vermek istiyorum. Bu gün bir televizyon kanalından gelip topraksız tarım la ilgili bir röpörtaj yaptılar. kanalı ve yayınlanacak zamanı sizlere bildireceğim. Görsel yayında konunun gündeme getirilmesinin topraksız tarım konusunun yaygınlaşması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Gelişmeye vesile olan arkadaşlarımada teşekkür ediyorum.
Sizlere sera bekçisine emanet ettiğim parkurun her hafta resmlerini sunarak gelişmeleri beraberce izliyeceğiz.
Hepinize sevgiler selamlar.

Mete
31-05-2011, 23:00
Gördüğüm sera bekçisi tüm üstadlarda haklı sevinç çığlığına sebep olmuş sevindim.
Üstad-ı Azam Kudret Bey ellerinize emeğinize sağlık.
Gününüzü kameraman ve gazetecilerle geçirmişsiniz duydum ayrıca memnun oldum.

garlangufa
31-05-2011, 23:17
Sarıcan'a katılıyorum...Kudret Abi yi kesin koruma altına almak lazım...böyle insanlar kolay kolay bulunmuyor....
Kudret abi projeyi terasta görmüştüm....bittiği için çok sevindim...çok, çok tebrik ederim...ilk taliplisiyim...biliyorsun işim gereği bazan birkaç hafta eve uğrayamadığım oluyor.
Ellerine sağlık, zihnine kuvvet.
Sevgili akınselcuk,

Bu da Kudret Bey farkı. Öyle zihnisinir proceleri var ki takdir etmemek mümkün değil. Bu yüzden hem proceleri hem de Kudret Bey' in koruma altına alınması lazım. Bu proce bence bir sene önce bitmişti ama Kudret Bey kendi yaptığı işi benden daha fazla eleştirdiği için bu zamana kadar sarktı.

Kudret Bey' in bu çalışmasını kesin koruma altına almasını önerdim. Çünki aynı Yaptığı EC metre gibi çok pratik ve sorunsuz, kalibrasyonsuz çalışacak bir sistem çıktı ortaya. Özellikle bir sezon çalışacak sistemlerde mükemmel sonuçlar alacak diye düşünüyorum. Bunu söylememin nedeni de her sezon sıfırdan kurulacak besin deposu çözümü ile gereksiz element birikmelerinin tolere edilmesi.

fusion1
01-06-2011, 21:15
...............CEZA devam ediyor bireysel anlamda ... TEPKİM gelişmelere ve önerilere duyarsızlık.. emege saygısızlık özensizce nobranlık bazında az biraz daha duyarlılık ..istegi ötesi benim işim degil.. hevesimiz heyacanımız dilegimiz duyarlı dostların başarıları çabaları ..daha çok okumam gerek daha çok ögrenmem gerek....ondan yoksa hevesimiz ve heyacanımız hep yeşil .. katılıyorum Kudret bey ve çabaları koruma degil desteklerimizi bekliyor .. ve fazlasını hakkediyor(yorumum)..

nicea
01-06-2011, 22:35
Ellerinize sağlık Kudret Bey.Seri üretime geçeceğiniz günü iple çekiyorum.

Kudret Tezel
04-06-2011, 06:53
Sera bekçisi bir haftalık deneme süresini doldurdu. Allahiçin benden iyi bakıyor. Sizde aynı kanaatte iseniz sürekli çalışması için işe alacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

tabiat
04-06-2011, 07:54
Hocam süpersiniz. Diyecek laf bulamıyorum. Nasıl bir emek nasıl bir yürek anlamış değilim. Bu arada sera bekçisini kovarsanız haberimiz olsun. Buluruz bi yer:))

ibrahim doğan
04-06-2011, 09:08
sn.kudret bey;
Herşey çok güzel gidiyor,
1 - Sulama zaman aralığı nedir,
2 - Zaman saati olarak hangi araçtan faydalanıyorsunuz, dijitalmi,mekanikmi,
3 - Aynı cihaz daha büyük seralarda da kullanılacakmı yoksa onlar için daha büyük cihazmı yapacaksınız,

Bu arada benim domateslerde ki ikinci filizlerde de çiçeklenmeler başladı bakalım meyve vereceklermi bende merakla bekliyorum..
tekrar kolay gelsin....selamlar....

Sarıcan
04-06-2011, 11:49
Kudret Bey,

29 Mayıs' taki resimlerle kıyaslarsak arkadaki tuğlalardan saydığım kadarıyla fide boyları 6 günde tam iliye katlanmış ve sağlıklı görünüyorlar. EC değeri stabil olarak kontrol altında olunca fidenin büyümekten başka çaresi yok. Umarım meyve tutulumlarıda aynı verimde olur ve bu sene hasat rekoru kırarsınız.

Bende balkonda denemek istiyorum benim denemem ancak domates ağacı yapmak için olabilir. Asıl belirgin uygulama sizin gibi çoklu fide beslemede ortaya çıkacaktır.

Sn. ibrahim doğan,

Şu an resmini gördüğünüz cihaz tam sizin seranız boyutunda ve fide sayısındaki seralar için biçilmiş kaftan diye düşünüyorum. Temiz su deponuzu sera bekçisinin deposuna bağlayacaksınız bütün işlemi kendisi yapacak, siz ancak bir arıza olursa müdahele edeceksiniz. Daha büyük sera ve daha büyük su tüketimleri için sera bekçisinin mavi deposunu ve besin stok şişelerini büyütmek gerekebilir. Seranızın resimlerini özellikle mi koymuyorsunuz. Korkmayın nazar boncuğu takarız kem gözler için.

Sulama aralığına siz karar vereceksiniz. Seranızın sıcaklığı ve fidelerinizin su ihtiyacına göre zaman saatini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

ibrahim doğan
04-06-2011, 19:50
sn.sarıcan;
seranın resimlerini özelliklemi koymuyorsunuz diyorsunuz,tabii değil şu aralar nasıl bir sıkıntıdayım,başımda neler var tabi bilmiyorsunuz,şu ara domatesler 60 cm kadar oldular çiçek açtılar hepsini ipe aldım ve budamalarını yapıyorum...ama en kısa zamanda resim yükleyeceğim..

hoşçakalın....

mtugrul33
04-06-2011, 20:10
belki birgün daha büyük imkanlarla daha güzel çalışmalar yapmak mümkün olur.

Mermaba Sn. Kudret Hocam
Benim çilek seramda da sera bekçini kullanabilirmiyiz.Günlük yaklaşık 2 ton civarında su kullanıyorum.Suyu,bir su motoru yardımıyla ve kangal borularla bir tonluk su tankına basıyorum.Besin eriyiğini katıp karıştırdıktan sonra da 150 metre ilerdeki seraya iki seferde suyu veriyorum.
Sistemle ilgili biraz daha ayrıntı rica ediyorum.Topraksız tarıma gönül vermemde sizin çalışmalarınız ve bilgi paylaşımınız çok etkili oldu.ARaştırmalarınızdan dolayı sizi yürekten tebrik ediyorum.İyiki varsınız..Saygı vesevgilerimi yollarım.

Kudret Tezel
05-06-2011, 21:46
çok teşekkür ederim sevgili tabiat, hiç merak etmeyin, onu işten atmasamda bildiğim kadarı ile ayni terbiyeyi almış çok kardeşleri var serabekçisinin, birtanesinide size ayarlarız, rahat edersiniz.:):)

Kudret Tezel
05-06-2011, 22:27
Sayın mtuğrul, hem sorunuzu cevaplıyayım, hemde merak eden arkadaşlarımın merakını gidereyim. Sistem bir ölçü sistemi ve ölçüden alınan verilerle çalışan bir dengeleme sistemidir. Ancak bu prensipten hareket ederken sistemin büyüklüğüne göre besin tanklarının, stok eriyik tanklarının, dozajlama sistemi büyüklüğünün adaptasyonu sözkonusudur. Ancak devre en küçük sistemden en büyük sisteme kadar kullanılabilecek niteliktedir.

Kudret Tezel
05-06-2011, 22:48
Arkadaşlar cumartesi günü yakın bir arkadaşımın yazlığına davetliydim.Bahçesine basit bir deneme sistemi kurmak istiyordu, işin mekanik kısmını tamamlamış, kalankısmını tamamlamak üzre gittim. sistem idailimdeki sistem oldu diyebilirim. Zira bitkileri önden ve arkadan takip etmek imkanı veren tek sıra dikimli bir sistem. Yaklaşık 2 metre aralıklı ve beşer metrelik iki ayrı sistem kurduk. Terasta kullandığım teknelerin aynısı ve coco pead + perlit karışımlı katı ortam sistemi. Birinde sadece domates, diğerinde salatalık ve biber. Tanıtım ve deneme amaçlı, insanları bilgilendirmek için yaptığımız basit bir düzenek. 6 adet tekne bir sırada, 6 adet tekne diğer sırada.
Ancak daha önemlisi terastaki iki günlük değişim. Bunu herkes fark etmiştir devamlı göz önündeyken büyüme fazlaca hissedilmiyor.nekadar işaretlerseniz işaretleyin tatmin etmiyor. Son resimleri cuma günü çekmiştim, birde yarın çekip yükliyeceğim. bu resimler iki günlük kısa bir zaman aşımının görüntüsü olacak ama asıl gelşmeleri her hafta çekip paylaşacağım. Bir mani çıkmassa.

Kudret Tezel
06-06-2011, 07:53
Bahsettiğim sistem ve domatelerdeki iki günlük gelişme.

Sarıcan
06-06-2011, 12:29
Kudret Bey,

Daha önce 6 günde 20 cm uzamıştı, şimdi üç günde 15 cm uzamış. Takriben günde 4,5 cm uzuyor. Daha önce bir gelişim izlemeniz var mıydı?

Not: Duvardaki karo ölçüsüne göre yapılan yanlışlık düzeltildi.

akinselcuk
06-06-2011, 21:56
Kudret Hocam itirazın olmazsa, bunun aynısını okula kuracağım. Daha önce yaptığımız sonra okula naklettiğimiz seranın içine çok uygun olur. Sistem her yönden rahatca görünüyor. Herkesin kolayca anlayacağı tam öğrencilik bir düzen olmuş. Kapların rengi bile bu işlerde önemli eğer tanıtım yapılıyorsa ki okulda bunu yapıyoruz. Öğrenciden başka yetiştiricilerde gelip bakıyor.

Okul için senden sera bekcisi almak isteyebilir miyiz Kudret hocam ?

Kudret Tezel
06-06-2011, 22:27
Sayın akınselcuk, amacımız topraksız tarımı duyurmak, anlatmak, insanımızın benimseyip bir basit düzen kurarak bu işe başlamasını teşvik etmek değilmi. Bizde görenlere çok basit bir sistem olduğunu gösterebilmek için bu düzeni kurduk. genişliği 43 cm boyu 5 metre tam bir topraksız tarım deneme parkuru. tam talebe işi, okul işi.
Sera bekçisine gelince tabii olur niye olmasın.

kotukedi
07-06-2011, 13:34
kudret hocam ellerine saglık gercekten mukemmel bir sey başarmıssınız.. insan gercekten inanınca ve olayı benimseyince boyle oluyor demekki darısı bizlerin basına.. hocam benim sizden ricam imkanı varsa bekcinin genel calısmasının sematik anlatımını yapabilirmisiniz. birde okudugum kadarıyla kimse maliyetini sormamıs veya satısını yapıyormusunuz basladınızmı.. yapıyorsanız ne kadara mal olacak bir sistem bu konularda bilgide rica edebilirmiyiz sizden.. saygılar. ellerinize saglık..

varakula
07-06-2011, 21:34
kudret hocam,
ben de sizden besin tuzları, ec metre istiyorum:))))

Kudret Tezel
10-06-2011, 20:41
Merhaba arkadaşlar. Bakalım sera bekçisinin çalışmasını beğenekmisiniz. ben memnunum bana iş bırakmadı bu gün çektiğim resim.

soilless
10-06-2011, 20:54
Bahsettiğim sistem ve domatelerdeki iki günlük gelişme.

Bu resimdekiler 6 Haziran tarihli

soilless
10-06-2011, 20:55
Merhaba arkadaşlar. Bakalım sera bekçisinin çalışmasını beğenekmisiniz. ben memnunum bana iş bırakmadı bu gün çektiğim resim.

Bu resimdekiler 10 haziran tarihli

soilless
10-06-2011, 21:16
Sn Sarıcanın arkadaki karoları dikkate alan ölçümüne göre 6-10 haziran arası gelişme farkı yaklaşık 30 cm. Gerçekten stabil EC ve su seviyesinin bitkiyi coşturduğu net gözüküyor. günlük yaklaşık 7 cm'lik bir gelişme gerçekten çok çok iyi.

Sevgili Kudret abi, yalnız bir şey dikkatimi çekiyor. Sanırım budama yapmıyorsunuz. Bilmiyorum budamadan böyle dolu dolu yeşillik görüntüsü mü hoşunuza gidiyor yoksa zaman mı bulamıyorsunuz ??

Ancak bence;
-Yaprak budaması
- Koltuk alma

yapılsa, fide aldığı besini bu sürgün ve yapraklara harcayacağına vegetatif gelişmeye ve meyve verimine harcayacaktır.

Yani SERA BEKÇİSİ yorulmaksızın çalışmasıyla 30 cm değil 35 veya daha fazla gelişme sağlayacağı net tahmin edebiliyorum.

Kudret Tezel
10-06-2011, 21:50
Çok haklısınız sayın soilless.Budamanın mutlaka büyümeye ve verime çok etkisi olacak ama fırsat bulamadım. Zamanı kaçırıncada budamak bayağı zorlaştı.
Sera bekçisine güvendim ama oda ilgilenmemiş.:):)

Sarıcan
11-06-2011, 22:02
Bugün Kudret Bey' e uğradım. agaclar.net' ten iki arkadaşla birlikte amazon ormanlarına dönmüş domateslerin önünde sohbet ettik. Sera bekçisi fideyi takriben günlük 6 cm büyütmekle görevini yapmış ve bu konudaki işçiliği sıfıra indirmiş ama bu sera bekçisine birde sera berberi lazım. Bence Kudret Bey hemen çalışmaya başlamalı. Tabii ki eğer koltukları kendisi almayacaksa. Bütün koltuklar anaç fidenin kalınlığına yaklaşmış, boylar bazılarında 50 cm' yi bulmuş ve üzerinde çiçekler var. Pembe domateslerde bende aynı hatayı yaptığım için biliyorum. Şimdi üzerinde çiçekler bulunan koltukları koparmaya da kıyamayacak. Ama bu işin sağlıklı olması içinde mutlaka iyi bir berber bu koltuk budamasını yapmalı ve bir daha böyle büyümesine müsade edilmemeli.

soilless
12-06-2011, 20:29
Budanamadığını, bu yüzden sera bekçisinin tam performansının çok daha fazla olabileceğini tahmin ettim. Ah Keşke İstanbulda olsam da ben budasam. Sera bekçisinin tam performansını çok merak ediyorum.

Aslında performans açısından 2 şeyi daha dikkate almak lazım diye düşünüyorum;

1- Teras
2- sağlıklı gelişim

Teras ortamı sera değil, yani rüzgara, güneş ortamına (gölgeleme yok) yani basit de olsaiklimlendirme ortamı yok.

İkinci olarak EC'nin otomatik kontrol edildiği bir ortamda bitki çok sağlıklı gelişecektir. Bu da bitkinin güçlü dayanıklı olmasına, yani veriminin artmasına, hastalık için ilave ilaç vs gibi ilave tedbirlere daha az ihtiyac duyacacaktır. Bu da hem maliyeti azaltacak hem verim artışı ile gelir artışı sağlayacaktır.

Bu faktörlerin de kontrol altına alındığı bir ortamda sera bekçisinin çok daha üst seviyede performans gösterececiğini tahmin edebiliyorum.

Ancak İstanbulun ortasında, toprağın olmadığı yerde, her türlü iklim şartına açık bir TERASDA otomatik EC sistemi ile bu kadar dolu dolu bir yeşilliği ve gelişimi sunan Sevgili Kudret beye saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.

ibrahim doğan
12-06-2011, 20:31
evet sayın sarıcana katılıyorum budama çok önemli ben bu ara budama işini biraz geciktirdim bugün serada epeyce bir budama yaptım yeni çıkan sürgünler ana dalları geçmişti..bu çıkan sürgünlere giden besinlerde çöpe gitmiş oldu ve fideleri boşuna geri bırakmış oldu neyseki bugün ilk domatesleri görmüş olduk....

Sarıcan
12-06-2011, 21:09
Bu arada Kudret Bey' e yaptığım espiriyi size aktarmayı unuttum. "Amatörler aç gözlü olurmuş." Kudret Bey' in amazon ormanlarına bir dahaki sene kökten budama yapmalı. Sistemdeki fide sayısının fazlalığı hakkında da görüş birliğine vardık ama içimizdeki en amatör ruhlu üye Kudret Bey olduğu için gelen fidelerin bir kısmını sisteme dikmeden çöpe atamadığı ya da verecek birini bulamadığı için bütün fideleri sisteme ekleyince birazda ondan sıkışmış. Aslında benim Kudret Bey' e önerim sera bekçisi ile tek kök bir domates ağacı yaptırmak. Benim domates ağacındaki Hyponica sistemine özel ilgim olduğu için sera bekçisinin bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Benim ortamım müsait olsa yapacağım tek çalışma bu olurdu. Fakat forumdan tanıdığım amatör ruhlu, fakat bu işten ekmek yemek isteyen küçük sera sahipleri profesyonel otomasyon firmalarına binlerce dolar para bayılamayacaklarına göre ayaklarına gelen bu fırsatı değerlendirsinler derim.

Örnek vermem gerekirse Sn. Todor' un bu sistemi çok dikkatli takip etmesini öneririm. Sezonluk su değişimi ile bu işi rahatlıkla götüreceğine inanıyorum. Hem su sarfiyatında hem de gübre sarfiyatında çok tasarruf edebileceğini umuyorum. Bu benim şahsi düşüncemdir, EC kontrolü ve sabit EC' nin bitkiye sağlayacağı olumlu faktörün dışında benim gözden kaçırdığım bir olumsuzluk varsa bu tecrübelerin paylaşılmasını ve tartışılmasını isterim. Tonlarca suyun peryodik olarak yarı yarıya boşaltılıp yerine yenisinin takviyesi yerine her an sistemden eksilen suyun şebekeden bir şamandra yardımıyla eklenmesi, yeni su ilavesi ile düşen EC' nin sera bekçisi tarafından A ve B stoklarından ayarlanan EC değerini sağlayana kadar ilave edilmesi, serada bu işi kontrol etmek için sarfedilen mesaiden kurtulmanın yanında drenaj suyu kaybını sezon sonuna kadar erteleyerek büyük su tasarrufu ve dolayısıyla gübre tasarrufu sağlayacaktır.

Kudret Tezel
12-06-2011, 22:28
Sayın sarıcan, kim demişse doğru demiş amatör aç gözlü olur diye..:D:D
Amatörüm tabi. Dönüm dönüm serammı var. Ama galiba yavaş yavaş kurtuluyorum amatörlükten şindiye kadar aynı parkura 36 kök ekiyordum ,şimdi ise 18 kök var orantılarsan ilerleme var yavaş yavaş öğreniyorum.:)
Çok merak ettiğiniz domates ağacına gelince bu sene sezonun geçgelmesi, çeşitli nedenlerden benim geç kalmam mani oldu. İnşallah birdahaki sezono hedef domates ağacı. Belki biraz geç olur ama bu senede gelişmeleri görmek amacıyla bir başlangıç çalışması yapmak mümkün olabilir.Ama söz veremiyorum.

garlangufa
13-06-2011, 00:01
Dün, yani Cumartesi günü sabah Kudret abi yi ziyaret ettim, biten besin eriyiklerimden almak ve birazda muhabbet için.
Bilgisayar başına ancak oturabildiğimden şimdi yazabiliyorum (Kudret abinin bitkileri gördükten sonra iyice gaza gelip benim balkona artık ciddi birşeyler kurmakla meşguldüm...)
Ben gittiğimde "sans43" abi ile sohbette idiler. Kudret abi nin "Sera bekcisi" nin beklediği bitkileri görünce tek kelimeyle " müthiş" dememek elde değil. Çok kısa sürede çok çok iyi gelişmiş, çok sağlıklı bitkilerdi. Birdahaki gidişimde artık bir nazar boncuğu şart oldu.
223675

Sera bekcisinin en önemli özelliği EC yi sabit tutması. Bilindiği gibi hava sıcaklığındaki değişimler EC değerini etkiler, yani gündüz ile gece arasındaki (sera ortamı değil) ısı farklılıkları yüksek ise EC değerinde de değişmeler olur. Sanırım işte burada "sera bekcisi" büyük görev üstlenip EC yi istenen değerde tutuyor ve bu bitkiler de bukadar azıyor. Daha çok şey yazasım var ama yorgunluktan gözlerim kapanıyor...

NOT: Fotograf makinemdeki 8GB lik kart dolduğu için ancak 1 tane fotograf çekebildim, kusura bakmayın

Hakan Öncü
13-06-2011, 08:02
Günaydın,

Kudret Beyin yüzünde uzun uğraşlar sonucunda yaptı cihazın istediği gibi çalışması sonucu oluşan bir mutluluk hakim.

Geleni gideni eksik olmuyor. Sağ olsun oda kimseyi geri çevirmiyor elindeki tüm bilgi birikimi isteyen ile paylaşıyor.

Bende inşallah yakın zamanda kendisini ziyaret edeceğim, bekçisini ve fidelerini iyice inceleyeceğim.

İyi sağlıklı neşeli günler dilerim.

Kudret Tezel
13-06-2011, 10:35
Teşekkürler sevgili Hakan Öncü, kapımız herkese açık buyrun bekleriz.

volkan355
13-06-2011, 11:01
Sn. Kudret bey,
Otomatik kontrollü besin eriyik hazırlama, namı diğer "sera bekçisi" sisteminiz ile ilgili yapmiş olduğunuz müthiş çalışmayı büyük bir ilgi ile takip ediyorum. Bir kaç ay önce bir arkadaşın vesilesiyle bu camiaya katıldım. Ve hiç hesapta yokken kendimi balkonda akan su kültürü yöntemi ile domates yetiştirmeye çalışan ve hergün bu foruma uğrayıp yapılan tüm yazışmaları okumaya çalışan bir durumda buldum. Şimdi etrafımdakilerede benim için şimdilik bir hobi olan bu güzel uğraşıyı, bundan önemlisi forumdaki bu samimi ortamı anlatarak aramıza katmaya çalışıyorum. Hakikaten zevkli bir uğraşı. Neredeyse hergün, balkondaki boyumu geçen domates fidanlarını koklamadan işe gitmiyorum. Aslında kurduğum sistemin tüm aşamalarını fotoğraflıyorum. Ancak burada paylaşmaya fırsatım olmadı. Umuyorum yakından paylaşırım.
Bu küçük paragraftan sonra buradaki konu ile ilgili birkaç soruma cevap arayacağım:
- Birincisi yukarıda daha önce sorulmuş olan sisteme basılan besin miktarı ile ilgili. Acaba mevcut sisteme ne kadar zamanda bir, kaç cc besin baslıyor? Değişik ölçekteki sistemlere ne miktarda besin basılması gerektiğini anlatan bir formül var mıdır? Yoksa tamamen şartlara göre deneme yanılma yöntemiyle mi bu belirleniyor?
- İkinci sorum sistemdeki suyun komple değişimi ile ilgili. Öncelikle sistemdeki su periyodik olarak komple değiştiriliyor mu? Değiştiriliyorsa bu ölçek için bu periyot nekadar zamanda birdir ve ondan önemlisi komple değiştirmeye hangi şartlarda karar veriliyor? Örneğin sistemdeki suyu belirli bir süreye bağlı olarak değiştirmek gerekiyorsa ya da belirli bir EC değerine bağlı olarak değiştirmek gerekiyorsa belki bu işi de otomatik olarak bir blöf vanası ile yaptırabiliriz.
- Son sorumda suyun PH değeri ile ilgili. Bu sistemde besin eriyiğinin PH değerini manuel olarak mı kontrol ediyoruz?

İyi günler dilerim.

HuYSuz
13-06-2011, 11:14
Bu fotoğrafları gördükçe kendi domateslerime bakasım gelmiyor açıkcası :D Seneye topraksız tarım için başlangıç yapmak ve bunun içinde Kudret beyden yardım almak şart olacak sanıyorum. Fotoğrafta sizleri gülümserken görünce.. yüzünüzden gülümseme eksik olmasın demedende geçemeyeceğim.. Ellerinize sağlık.. Saygılar, sevgiler..

the_mc
13-06-2011, 11:57
kudret hoca fotorafda var mı?

Hakan Öncü
13-06-2011, 12:05
kudret hoca fotorafda var mı?

Soldaki gözlüklü ve bıyıklı kişi kudret beydir.

sans43
13-06-2011, 17:12
Hafta sonu oyumu kullanmak için İstanbul'daydım. Kudret beyin EC otamatı sera bekçisini ve domateslerini görmeden Fethiye'ye dönmek olmazdı. Cumartesi günü için sözleştik ve saat 12 gibi Kudret beyin meşhur topraksız tarım terasındaydım. (meşhur diyorum çünkü artık bu teras yakında TV ye çıkıyor)

İlk gördüğüm, dengeli beslenme sonucunda çok güzel bir gelişme gösteren ve seracıların tam istedikleri yeşil renkte olan Yeniçeri F1 ve Beef domatesleri oldu. Çoğu arkadaşın merak ettiği ve fotoğraflarda yapraklar arasında kalan ve pekiyi seçilemeyen maçaları (salkımları) saydım, dördüncü ve beşinci salkımı yapmışlardı. garlangufa'nın fotoğrafında da görüldüğü gibi gövde kalınlıkları ise işaret parmağım gibi kalınlaşmış her taraftan yaprak fışkırmıştı. Tabii söylemeden geçemeyeceğim Kudret Beyede söyledim, işlerinin yoğunluğundan koltuk altlarını almağa vakit bulamamıştı. Domateslerin çoğu bir iki dallanma yapmıştı. Bu sırık domatesi için büyük bir handikaptı.

Kudret beyin anlattıkları ile gördüklerimi ve edindiğim izlenimleri birleştirerek siz topraksız severlerlere, objektif olarak iletmek isterim ki!

- Her şeyden önce, sera bekçisi uzun bir araştırma ve çalışma sonucunda ortaya çıkmış komplike bir alet.
- Yetiştirmek istediğiniz bitkinin EC sini kaç yapmak istiyorsanız (2 – 2,2 – 2,5 vb.) bir düğme ile ayarlıyorsunuz bundan sonra sera bekçisi besin eriyiğinin EC sini, siz hiç müdahale etmeden istediğiniz optimum düzeyde tutuyor.
- Deponuzdaki besin eriyiği eksildiğinde eksilen kısmını otomatik olarak tamamlıyor.
- Drenaj suyunda eksilen elementleri tamamlıyor ve size defalarca kullanabilme olanağı sunuyor.
- O bu işleri yaparken, size diğer çalışmalarınızı yapmanız için bol bol vakit bırakıyor
- İster amatör ister profesyonel, balkon, tarla yetiştiricileri ve seracılar tarafından rahatlıkla kullanılabilir dört dörtlük bir alet.

Eğer, sera bekçisinin başka unuttuğum özellikleri varsa Kudret beyin onları bizlere hatırlatacağından eminim.

Kudret beyi çalışmalarından dolayı kutlarım.

Kudret Tezel
13-06-2011, 20:20
Çok teşekkür ederim sayın şans43, bu yorumu sizden duymak benim için gerçekten çok önemli. Hani atalarımız demiş ya kuzguna yavrusu anka görülür diye, bende anlatırken belki istemiyerekte olsa biraz abartmışımdır Ata özümüz gereği, gerçi inanın çok çok ta özen gösteriyorum yanlış ve abartılı yazmamaya. Ama insanız olabilir.
Fakat küçük çaptada olsa domatesi yakından tanıyan, çevresinde bir çok sera , üretici, üretim görmüş kişi olarak ve anlattıklarımdan veya resimlere bakarak değil bizzat yerinde inceliyerek yaptığınız yorum benim için gerçekten çok önemli.Bana güç verdiniz çok teşekkür ederim, sağolun varolun.

akçay
14-06-2011, 07:57
sayın Kudret Tezel yapmış olduğunuz sera bekçisini ve yorumları okuyunca bu işe ne kadar gönül verdiğiniz ortada,bende size hem teşekkür hemde saygılarımı sunmak istiyorum. çok emeğiniz var sağolun.bu arada şunuda sormak istiyorum seri üretim ne zaman başlıyor. yani benimde bir adet talebim var ayrıca fiyat ne olur acaba.teşekkürler her şey için.

kotukedi
14-06-2011, 08:04
evet kudret bey bu konuda acıklama bekliyoruz :D

dagbulent
14-06-2011, 14:01
Kudret bey,

Sanırım herkesin cevap beklediği soruları sıralarsak iyi olacak. En önemli soruyla başlayalım :)

1- Sistemin maliyeti nedir?
2- Seri üretime ne zaman başlanabilir? :)
3- Seri üretime başlanıldığı zaman günlük üretim kapasiteniz ne kadar olacak? :)
4- Topraksız tarımda sistemin belirli zamanlarda temiz su ile çalıştırılması ve böylece tuzluluğun giderilmesi gerekiyor. Sera bekçisinde bunun için özel bir şey düşünülmüş mü?
5- Temiz su ile tuzluluk giderme için özel bir şey düşünülmemiş ise nasıl bir yöntem uygulanabilir?
6- Bu sistemde PH kontrolü nasıl olacak? Manüel yapılacağı hepimizin malumudur ama nasıl?

Cevaplarsanız hepimiz çok sevineceğiz.

Kalın sağlıcakla...

the_mc
14-06-2011, 16:07
4- Topraksız tarımda sistemin belirli zamanlarda temiz su ile çalıştırılması ve böylece tuzluluğun giderilmesi gerekiyor. Sera bekçisinde bunun için özel bir şey düşünülmüş mü?
5- Temiz su ile tuzluluk giderme için özel bir şey düşünülmemiş ise nasıl bir yöntem uygulanabilir?
6- Bu sistemde PH kontrolü nasıl olacak? Manüel yapılacağı hepimizin malumudur ama nasıl?

bu üç soruyu güzel sormuş arkadaş.ph için her gün sabah depoya gidip ph ayarlamak gerekiyor sanırım.

birde güneş paneli pili gibi ekipman ile çalıştırsak daha çevreci tasarruflu olarak kudret hocam yorum bekliyoruz.

fusion1
14-06-2011, 18:45
Sevgili Dost.Hoca.Egitmen ........artık bence zaman bu denli mütavazi olma zamanı degil biliyorum ne niye nasıl yapıldı Farkındayız izninle bence TEZELMETRE diyelim fazlası var bekçiden amirden.... Lütfen bizi bilgilendirmeye devam edin Farkındayız ve biliriz İnsan yüzüne karşı övülmez utanır sıkılır fakat siz bir kaç fersah ötesindesiniz .Bu degerlerin çabalarınız paylaşımlarınız üretimlerinizle Bir kucak dolusu sevgi yeşil her ayrı bireysel katılımcıya ,KUDRET HOCAYA hepimizden bir kucak dolusu Sevgi ve Saygı biliyoruzki... fazlasıyla hakketti ;TEBRİKLER HOCAM ...saygıyla ......

idris şenol
15-06-2011, 17:37
kudret beyden almış olduğum ec metre inanın çok kullanışlı
iş yerimde ec metre olmasına rağmen elimizin altında herzaman bulunması
ve kalibrasyon etme gibi bir külfiyet olmaması ayrı bir avantaj sağlıyor
formun bir yerinde uzun yııllar güvenle kullanabilceğniz yazıyordu
bende aynı fikirdeyim temiz tutulduğu sürece uzun yıllar kullanılabilir
kudret bey bence ph metre konusunda pes etmeyin onuda sizden bekliyoruz
saygılarımla ,teşekkür ederim:))
not sol taraftaki dijital ec sağ tarftaki kudret beyin ec metresi

Kudret Tezel
15-06-2011, 19:13
Merhaba sevgili arkadaşlar. Sera bekçimiz iş başında, ve deneme sürecinde. Birçok arkadaşımız hani denenmişti diyebilirler, haklılarda. Ancak denemek pogramlanan işlevini yerine getirmekle bitmiyor. Aynı sistemi bir adım daha ileri taşıyabilmek için neler yapılabilir düşüncesi içerisindeyim.
Birinci şık denendi. EC nin sürekli kontrol altında tutulması bitkinin sağlıklı gelişmesi için elzem. Sağlıklı gelişen bitkinin verimininde artacağı çok normal. ( tabii bu domates budamasını bilenler için geçerli :) ) . PH kontrolunü daha önce açıklamıştım, cam elektrot pek cazip gelmiyor. Şu anda başka yol olmamakla birlikte, yinede PH ölçme çalışmalarına ara vermiş değilim.Daha doğrusu araştırma programından çıkartmış değilim. Vakit buldukça çalışmalarım devam edecektir. Besin dengesi iyiden iyiye bozulmuş kullanıla bilir formun ötesine geçmiş suyun değiştirilmesi belki amatörce bir çalışma için geçerli olabilir ama, profösyonel bir çalışma için mutlaka bir arıtma tesisi, veya dahada ilerisi su tahlil labaruvarı gerektiren konudur. Azalan besin elementlerinin tesbit edilerek besin eriyiğine dahilini idealimiz olan ayrı bir konu dur. Bu konunun dışında bırakmak lazım. Ama besin eriyiğinin dengesinin bozulduğunu tesbit edebilmek için, kullanılan su miktarı ile, sarf edilen stok eriyikleri miktarının saptana bilmesi önem arz eder. Bunun için basit fakat kullanışlı bir ölçü sistemin sera bekçine dahil edilmesi konusunda düşüncelerim var. Bu iş manuel olarak takip edilebilir ama bunu bir sisteme bağlamak bir standar getirmek umarım çok fayda sağlıyacaktır.
Sera bekçisinin bu haliyle yapabilecleri başlangıçtada anlattığım gibidir.
çıtayı biraz daha yükseltmek, biraz daha geliştirmek çabalarım sürmektedir. Bu çalışmalara yardımcı olabilecek görüş ve düşüncelerinizi bekliyorum.Saygılarımla.

soilless
17-06-2011, 21:27
Sevgili Kudret bey,

siz fotoğraf yüklüyordunuz 5 günlük-1 haftalık açıkcası ben de ölçüyordum gelişimini domateslerin. Aslında Sera bekçisinin her bir gelişim anını o fotoraflarla ölçme, inceleme ihtiyacı duyuyorum. Ölçme ve inceleme zamanı tam bu zaman.

Neden mi takipteyim? Emekliliğime yaklaşık 3 yıldan az zaman var? 1-2.5 dönüm bir sera niyetim var. emekli olunca yine elde çalışıp emirle kazanmaktansa neden kendim kazanmayayım diyorum hem de zevk alarak yapacağım bir işle.

Bu nedenle takipteyim ama bu aralar fotoğraflarınızı ve gelişimi ölçemiyoruz. Takdir edersiniz ki fidenin gelişme, çiçeklenme, meyve dönemleri farklı oluyor?

Fotoğraf ve sera bekçisi olmadan önceki yıllardaki gelişim farklılığına ilişkşn yorumlarınızı merakla bekliyoruz?

Kudret Tezel
18-06-2011, 08:41
Merhaba sevgili arkadaşlar, sevgili soilless in dediği gibi haftalık gelişmeleri takip amaçlı resimler yüklüyordum, busefer biraz gecikti ama bugün özel bir gün. Domatesler bir yaşında, pardon tam bir aylık. 18 mayıs ta dikmiştim bugün 18 haziran. Bir aylık gelişmeyi gösterebilmek için sık sık resim yüklemedim.
Büyüme güzel ama bir berbere ihtiyaç var. Artık kabına sığamaz oldular. çiçeklenme ve meyve tutumu çok güzel gidiyor fakat meyveleri görebilmek için bayağı çaba sarf etmek lazım.
Sevgili soilless, emeklilğe az kaldı diyorsunuz ne güzel. Emekli olur olmaz sera hobiniz başlıyacak. Ben sizden dokuz sene gerideyim. Emekli olduktan tam dokuz sene sonra bu hobyy le tanıştım. Ama bu dokuz seneyi boş geçirdiğim anlaşılmasın. Birçok hobyylerim vardır.
Daha önceki gelişmelerle sera bekçi nin işe alınmasından sonraki gelişmeler hakkında ki yorumuma gelince , görünen köy kılavuz istemez demiş atalarımız. durum ortada. Belki abartı gelebilir fazla yorum yapmak istemiyorum, ama samimiyetimle söylüyorumki durum bambaşka. Hem kolaylık, hem netice açısından sera bekçisi herşeyi hak ediyor.

Kudret Tezel
18-06-2011, 08:49
Dikildikleri gün.

farukmagat
18-06-2011, 09:02
Maşaallah demekten başka yapacak bişey yok:)

varakula
18-06-2011, 11:20
sayın kudret tezel,
sizin ec metreden temin etmek isterim. bu konuda sizinle nasıl iletişim kurabiliriz?

sevilseyyar
18-06-2011, 22:09
Sayın Kudret Tezel;
Bugün nete giremediğimiz için "Sera Bekçisinin" marifetlerini görebilmek ancak bu saatte mümkün oldu.Domatesler orman olmuş.Forumun tamamını okuyunca ve fidelerinizin gelişimini görünce zaten diğer arkadaşların fikirlerini paylaşmamak mümkün değil..Ellerinize,emeğinize sağlık..
Saygılar.

Sarıcan
18-06-2011, 22:38
Artık boy uzamasını kıyaslayacak duvarda kalmamış. Ama korkarım ki o ormanda domates toplamaya gittiğinizde kırmızı başlıklı kızın kurdu çıkar karşınıza. Hala kıyıpta bir seyreltme yapamadınız herhalde.

Kudret Tezel
18-06-2011, 23:08
Sayın sarıcan budama yapmak istiyorumda ya kurt çıkarsa.:D Kurda kuşa yem olmaktan korkuyorum.;) Şaka bir yana sistemin çok iyi olduğu söylenemez. 3 sıra olması büyük dezavantaj. birdahaki sezona nasip olursa teksıra ve öne dikeceğim. Aslında parkuru iki sıra olarak yeniden yapmayı düşünüyorum.

Kudret Tezel
18-06-2011, 23:27
Teşekkürler sayın sevilseyyar. Gelişme gerçekten güzel gidiyor, sera bekçisi görevini yerine getitiyor ama ben üstüme düşeni yapamadım. Dur bakalım nasıl gelişecek derken sayın sarıcanın dediği gibi kendimi ormanın içinde buldum. Bütün koltuklar çiçeklenmiş şimdide budamaya kıyamıyorum. Ama tabiiki budanması lazım. Usulüne uygun budama yapmak bu zamandan sonra tabiiki çok zor ama ne olursa olsun budanmasıda şart.

Sarıcan
19-06-2011, 00:05
Nasıl olsa topraksız, kur yan tarafa bir parkur gelip hemen transfer yapalım yarısını öbür parkura.

Kudret Tezel
19-06-2011, 17:39
Bir miktar budama yaptım ama iş işten geçmiş.

soilless
19-06-2011, 18:06
Hakikaten Sn Sarıcanın dediği gibi ölçecek duvar falan kalmamış.

1 ayda o küçücük fideler inanılmaz boyutlarda.

Görünen o ki emekliliği beklemeye de gerek yok. Haftada 1 gün bir kaç saat koltuk ve yaprak budamasına zaman ayırmak yeterli. Çalışırken ek bir gelir için sera bekçisi çok net zaman kazandırıyor. Artısı bitkiye optimum seviyede gelişme potansiyeli kazandırıyor.

Kudret bey elinize sağlık. Hayallerimizin önünü açıyorsun.

soilless
19-06-2011, 18:13
Müsait olursanız inşallah ben de terasınızı ziyaret edeceğim. O zaman budaması benden:)) Tabii kıyabilirsek:))

ibrahim doğan
19-06-2011, 19:13
kudret bey,bende ilk zamanlarda budamaya kıyamadım ama bu arada domateslerim epey geri kaldı.sizinle telefonde konuştuğumuz gibi sanırım ben biraz eksik EC ile sulama yaptım bugün kuyu suyunu ölçtüm EC 70 çıktı buna göre demek ki ben şimdiye kadar yaklaşık olarak domateslerimi hep 175-180 EC ile sulamışım bugün EC yi 3.00 olarak ayarladım sanırım bundan sonraki gelişmeler daha iyi olacak....

eh ne yapalım bizim sera bekçimiz yok bu kadar yapabildik bu arada sera bekçisinin marifetlerinide zevkle izliyoruz ellerinize sağlık...bol hasatlar dilerim.....

Kudret Tezel
19-06-2011, 20:13
Buyrun beklerim sevgili soilless, budamayı beraber yapalım. Ama domates ormanında kaybolursanız karışmam.;)

Kudret Tezel
19-06-2011, 20:26
Sayın ibrahim doğan,önemli olan hatanın nereden kaynaklandığını bulmak ve bir daha tekrarlamamak. Bayağı bir tecrübeniz ve bilgi birikiminiz oldu. Eminimki bundan sonraki çalışmalarınızda çok daha az hata yapacak ve çok daha başarılı olacaksınız. Sondurum hakkında yeni resimler bekliyoruz. kolaygelsin.

sevilseyyar
21-06-2011, 12:45
Merhaba arkadaşlar;
Bu sabah besin eriyiğimi almak üzere Kudret Bey ile buluştuk.Beni evlerinde misafir edip kahve ikram ettiler sağolsunlar.Bu vesile ile hem saygıdeğer eşi ile tanışma hem de teraslarını görme imkanı buldum.Terası ve domates ormanını gören diğer arkadaşlar gibi ben de hayran kaldım.Otomatik EC metreyi de görmüş oldum.Sadece domatesler değil diğer tüm bitkiler şahaneydi.Tam bir hobi terası,insan tüm gününü orada geçirebilir.Çileklerin tadına bakmadan edemedim tabi ki:)Kendisini tüm çalışmaları için kutluyorum,saygıdeğer eşine de misafirperverliği için ayrıca teşekkürler ediyorum.

Kudret Tezel
21-06-2011, 18:22
Çok naziksiniz sayın sevilseyyar, biz teşekkür ederiz, yine belkeriz. Kapımız bütün arkadaşlarımıza açıktır.

fusion1
23-06-2011, 19:27
Saygıdeger Hocam çalışmalarınızı büyük bir sevinçle izliyoruz her zaman oldugu gibi ufkumuzu genişletmektesiniz IŞIGINIZ daim olsun bizleri aydınlatma yolundaki çabalarınızı takdir etmekteyiz. izlemekteyiz . sisteme ( ph metreden önce ) daha efektif ve çevreci olabilecek ozon jenaratörü önerim hem sistemi dezenfekte edebilmek hemde köklerin gereksinimi olan O2 i en üst düzeyde saglayabilmek için .. ph nasılsa gündelik müdahalerle çözülebilir fakat dezenfeksiyon (=az veya yok insektisit, fungusit ) çok oksijen bol hava demek saygılarımla ...

Kudret Tezel
23-06-2011, 20:57
Merhabalar sayın fusion1, serabekçisini programlarken sisteme birde ozon jeneratörü gerek diye düşündüm. Ancak inanın budamaya vakit bulamadığım gibi ozon u da bağlamaya vakit bulamadım. Fakat araştırma, neticeyi görme adına mutlaka bağlıyacağım.
Ozonun sisteme artı veya eksisini beraberce göreceğiz ama birazıcık zamana ihtiyacım var. Herkese selamlar sevgiler.

Delimus
23-06-2011, 21:34
Yorulmak bilmiyorsun kudret abi ...

fusion1
23-06-2011, 21:49
Bence yoruldu , her bir talabe koşmaktan, her bir yoruma yazmaktan ; ondandı istegim , el ele verelim Kudret hoca ve diger ustalara örnek çalışma olanagı sunalım bırakalım usta çalışabilsin ögretebilsin bizlerde taşıyalım budayalım .ögrenip gelişebilelim zor degil AMAÇ HOCALAR VAR VE PAYLAŞABİLİRKEN OMUZ VERMEK bilgi - sevgi paylaştıkça büyür, üretir çogalır felsefesine destek olabilmek üzülerek görüyorum ve biliyorum Kudret hoca ve diger üstadlar yaptıklarında MİNUMUM YASASINa uymak zorunda bırakılıyorlar .. yazık ...

Cumhur Tonba
23-06-2011, 23:58
Kudret Bey,
Ancak bugün okumak nasip oldu mesajları. Hızlı bir şekilde geçtim fakat. Niyetim yarı daha sakin bir şekilde okumak. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Saygı, sevgi ve selamlarımı sunuyorum. Sağlıcakla kalın. Harikasınız.

AEvren
24-06-2011, 14:12
Kudret Bey,
Sizi hayranlıkla izlemeye devam ediyoruz.
Sistemin Ph ını kontrol altına almak için, dönüş suyunu filtrasyon sisteminden ( kum filtrasyonu, aktif karbon ve su yumusatma ) gecirmek nasıl olur acaba?

soilless
27-06-2011, 21:24
Kudret bey,

sera bekçimizin değerlendirmesini resimlerle yapıyorduk. Bu aralar resim göremiyoruz. Muhtemelen yoğunsunuz. Resimleri bekliyoruz çünkü her bir gelişim aşamasını incelemek, değerlendirmek istiyorum.

teşekkür ve saygılarımla

Kudret Tezel
27-06-2011, 21:54
Sayın AEvren söylediğiniz sistem tabiiki denemeye değer ancak daha büyük sistemler için
daha geçerli olur düşüncesindeyim. Bu sistemde 18 kök domates var ve tank hacmi 45*60*37 cm yani toplam 100 litrelik. Söylemiş olduğunuz sistem biraz hacimli bir sistemdir. yer kısıtlı olunca bazı denemeleri yapmak zorlaşıyor. Ama fikir güzel, teşekkür ederim.

Kudret Tezel
27-06-2011, 22:46
Haklısınız sayın soilless, ilginin biraz azalması ve belkide en geçerli sebep budamakta geç kalınca yeşillik ormanına dönmesi, domates yetiştirmekten uzaklaşması oldu.
Ama asıl gayenin takibi tabiiki bütün hızıyla devam ediyor, ve edindiğim bilgiler domates için yeni besin eriyiği formülleri geliştirmemi sağlıyor, ve bu gelişmelerin artılarını sayın sevilseyyarın serasında hazırlamış olduğum besin eriyikleriyle görmeye çalışıyorum. Ancak sera kurulumunda sayın sevilseyyar ve eşleri sayın Ünal beyinde kabullendikleri bazı hataların olması ve baştan yaşanan bazı talihsizlikler yapılan deneydede bazı olumsuzlukları taşımaya devam ediyor.
Elimden geldiği kadar edindiğim bilgileri taşımaya ve olumlu neticeleri görmeye çalışıyorum. Yani anlıyacağınız boş durmuyorum.:)
İki gün sonra domatesler 6 haftalık olacaklar. resimliyeceğim ve sera bekçisi hakkında yorumlarınızı bekliyeceğim.

fusion1
28-06-2011, 20:33
Degerli Hocam ; ne ilgi azaldı ne büyük sistem, beklentileri ne ph sorunu. sorun sizin otamatik ec-ph metre = TEZELMETRE ye yogunlaşmanızda; haklısınızda ; sorun biz topraksız tarım gönüllülerinin sizi hayret ve merakla beklemenin ötesinde bir adım öteye geçememizden kaynaklanmakta . Belki buda kültürel birikimimizin getirisi hepimiz bekle, gör ,izle begendin ,kopyala algılarız günün birinde ELBET, DEMEKTEYİZ .
Elimizi taşın altına kor dener, üretir, paylaşabiliriz belkide gelecekde .. ticari kaygıların ötesinde BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR ögretisinin IŞIGI altında .
Degerli Hocam ;sistemde eksik görebildigimce olayın bir bütün oldugundan uzaklaşmak . Sizin çok degerli katkılarınız ,emeginiz çabalarınızla EC VE PH degerlerine odaklanırken , bitki gelişimi, budama, çiceklenme , döllenme ile daha az ilgilenmenizden . Nem oranı. ortam ısısı ,rüzgar hızı , bitki gereksimleri ,uygun ph , hastalıklar, koruyucu önlemler birlikte optimum seviyelerde tutulabildigice maksimum sonuç elde edilebilir. Yoksa bu ve diger benzer etkenlerin herhangi birinin bitki gereksinimimden farkli olması koşulunda kıyaslamak, degerlendirebilmek, ölçüleyebilmek oldukça güctür .
Gecensene yagmur yagdı ürün iyiydi bu sene yagmur yok üründe kötü .nün ötesine geçemeyiz.. bizlere düşen siz USTALARIMIZA öncelikle optimum olanakları saglamak ; sonrası biliyorumki daha bilimsel daha paylaşımcı daha üretken bir çaışma olacak . sistemi bir bütün olarak ele alabilip her şeyi en üst düzeyde saglayabilirsek sonuçlarımızda en üst düzeyde olacak yeşille ,saglıkla kalın SAYGILARIMLA..

sevilseyyar
28-06-2011, 21:29
İyi akşamlar;
Topraksız tarım sistemini öğrenmeye,tanımaya uzun zamandır çalışıyoruz(okuyarak veya izleyerek) ama 16 mayıs ta fideleri diktiğimizden beri uygulama olarak ta bilgilenmeye başladık.Seramızın kurulum aşamasında adına amatörlük veya tecrübesizlik diyebileceğimiz hatalar yaptık.Sistemin drenajını tam sağlıklı yapamadık,fidelerin dikildiği hatların uzunluğu ise ikinci önemli hatamızdı.Ama en büyük hatamızın besin eriyiği konusunda olduğunu Sayın Kudret Bey ile iletişime geçince anladık.Yanlış bilgilendirme sonucu çok yanlış besinler ile başladığımızı öğrendik.Ama en önemlisi bu işten vazgeçmedik:) Besin eriyiğimizi sağlıklı verince fidelerimizdeki gelişmeler bizi sevindirdi.Sayın Kudret Bey'in evindeki terasında denediği ve başarı elde ettiği besinler bizim seramızda 780 fidede de oldukça başarılı sonuçlar veriyor.Bizim drenaj ve hat uzunluğu konusundaki sorunlarımız olmasa idi çok daha iyi sonuçlar alabileceğimize eminiz.Biz seramızda Sayın Kudret Bey'in kıyamadığı bütün koltukları alıyoruz ve gerekli alt budamaları yapıyoruz.İlk ve ikinci sürgün meyveler gayet iyi durumda.Kudret Bey'e araştırmaları ve emeği için müteşekkiriz.
Bugün ikinci sürgün meyveler için budama yaptık ve onları da askıya aldık.Resimlerini ekliyorum.
Saygılar.

Kudret Tezel
29-06-2011, 14:10
Sevgili arkadaşlar, sayın sevilseyyarın domateslere gösterdiği ilgi ve alakasını taktir etmemek mümkün değil. her bir domatesi vaktini geçirmeden buduyor, temizliyor, koltuklarını alıyor vel hasıl bu işi hakkınca yapıyor. kendilerini kutluyorum tebrikler.
Ama ben maalesef gerekli özeni gösteremiyorum. onun içinde , hani atalarımız demişya... Bakarsan bağ olur , bakmassan dağ olur. İşte size tam 6 haftalık bakımsız bir domates ormanı.
Ben görevimi yapamasamda sera bekçisi aksatmıyor.:)

real_agabey
29-06-2011, 14:46
Sayın Kudret TEZEL Bey

Konuyu çok özür dilereyerek bölüyorum fakat heyecanıma verin.
Besin ve EC metre ile ilgili ÖM göndermiştim.Yoğunluğunuzdan mı cevap vermediğinizi bilmiyorum fakat okuyup okumadığınızla ilgili teyit almak istedim.

Ayrıca Sera Bekçisininde satışını düşünüyormusunuz ?

soilless
03-07-2011, 21:52
Kudret bey,

Sera bekçisi otomatik çalışıyor ve binaların ortasında el değmemiş tropik orman yaratıyor. El değemediği de kesin :))

Ama gerçekten binaların arasında yemyeşil tropik orman, vaha gibi duruyor. Eline emeğine sağlık. İnanıyorum ki seyretmek bile bir zevktir.

Kudret Tezel
03-07-2011, 22:43
Evet sayın soilles yeşilliği seyretmekte çok zevkli de domatesleri görmek için ormana dalmak lazım. gerçekten tam bir orman oldu.::)

Kudret Tezel
06-07-2011, 09:19
Sevgili arkadaşlar, oynamasını bilmeyen gelin yerim dar dermiş ama gerçekten bu yer bu domates ağacına dar geldi.Yüzlerce değil binlerce çiçek var ve hepside ya meyve tutmuş veya tutmak üzere.Çicekler meyve oluyor, ve bir taraftanda yeni çiçekler açıyor.
Sera bekçisi görevini yapıyor ama benim sera bekçisiyle ilgilenmem zorşaltı , zira sera bekçisi parkurdan 30-40 cm uzakta duruyor. oysa en az 2-3 metre olmalıymış.
Hayat tecrübelerle doludur. Seneye nasib olursa tedbirini alırız. Ancak bukadar sıklıkta domatesleri kızartabilecekmiyiz merak ediyorum.
Yerkirazları olgunlaşmaya başladı. fakat sert esen rüzgar dallarını kırıyor. Çok nazik bir bitki . Bağlamaya çalıştım ama bir kaç dal ve meyve telef olduktan sonra.
Terasımızda birde ceviz ağacımız var. Karganın çileklerin dibine sakladığı ceviz bayağı boy attı. Kargadan hediye.

HuYSuz
06-07-2011, 09:25
Berber masrafınız pahalıya mal olacak gibi ;)

Kudret Tezel
06-07-2011, 09:26
resimlerin devamı, enson resimde üzümümüz.

malbman
06-07-2011, 09:28
Kudret hocam maşallah, o ne öyle? Amazon ormanları gibi olmuş. Yakında domatların içinde babunlar dolaşmaya başlarsa hiç şaşırma:p:p

2011 yılının son çeyreğinde yapılacaklar listesi:

1- Mutlaka bir adet sera bekçisi temin edilecek.

Kudret Tezel
06-07-2011, 09:32
Berbere gidersek iş kötü , onun için salıverdik gidiyor. sevgili huysuz.

Kudret Tezel
06-07-2011, 09:38
Merhabalar sevgili malbman, bu orman insanı korkutuyor herşey çıkabilir. Onun için fazla yanaşmıyorum, sadece uzaktan resim çekebiliyorum.

sevilseyyar
06-07-2011, 12:54
Sayın Kudret Bey;
Domateslerinizin son resimlerini görünce şaşırmamak elde değil.Sera bekçisi gerçekten mükemmel çalışmış.Kendisini kutluyoruz:)İleriki çalışmalarınızda koltuk almayı ve budamayı da yapabilen yeni bekçiler tasarlamanızı bekliyoruz:)
Bu arada domatesler sera bekçisini de aralarına katmışlar:)Sanırım çalışmanızı zorlaştırıyordur.Dediğiniz gibi 2-3 metre uzakta durması gerekiyormuş.
Ellerinize,emeğinize sağlık.
Saygılar.

Kudret Tezel
06-07-2011, 17:35
Haklısınız Sevil hanım, bekçi ile domatesler çok yüz göz oldular, benim çalışmamı engelliyorlar. Araya bir mesafe koymamız gerekiyor.. Birde bekçinin yanınıza gelip domates nasıl budanırmış öğrenmesi lazım.:):)

soilless
06-07-2011, 21:09
Sevgili Kudret bey,

Terasınız Gerçekten tam bir yeşillikler içinde orman olmuş. Ben bu sene 3. yılda balkonda domates salatalık, biber ve güvey feneri yetiştiriyorum. En çok hoşuma giden de çevredeki komşuların şaşırmaları ve sorularıdır. Sizin komşular böyle bir dolu dolu yeşilliğe ne diyorlar acaba merak ediyorum.

Son resimlerde dikkatimi çeken bir husus var. Domateslerin tepe noktasında demir var ve kuşlar var resimlerden fark edemedim mi? bilemiyorum ama bu kadar büyüyen domatesleri ipe alabiliyormusunuz?

Diğer dikkatimi çeken husus da domateslerin her tarafı yemyeşil gözüküyor. Altt dallardaki yapraklar hiç mi yaşlanmıyor? Sararmıyor?

Kudret Tezel
06-07-2011, 22:25
Merhabalar sayın soilless, haklısınız teras gerçekten yemyeşil bir ormana döndü. Fakat şansızlığımız 10. katta olmamız ve çevreden görünür olmaması. Sadece karşımızda bir daire var o komşularımızda yeni taşındılar umarın henüz merak edecek zaman bulamamışlardır. Malumunuz bir eve yerleşmek çevreyi tanımak biraz zaman alır.
Tesbitiniz doğru, üstte bir profil demir ve iplerin bağlana bilmesi için izdüşümleri teknelerin ekseninde ve üç delikli lama demirler var. yani bir tekneye üç kök ektiğimizde tam köklerin merkezine gelen askı iplerini bağlaya bilmek için. İpleri önce bir kancaya bağlıyor , kancalarıda deliklere geçiriyorum. Buraya kadar herşey normal de askı ipleri gereği gibi kullandığımı söyliyemem. Fideler 60-70 cm oluncaya kadat bir veya iki domates askısıyla bağladım ama ondan sonra bağlamak mümkün olmadı.Anlıyacağınız domatesler şu anda birbirlerine yaslanarak birbirlerinden kuvvet alarak ayakta duruyorlar. Tabiiki ağırlıkları dolayısı ile çökmüş durumdalar. Dolayısı ile askıya alabilseydim gerçek boyları görünecekti.
Şu anda olduklarından kısa görünüyorlar.
Yaprakların renklerine gelince resimde genel olarak görünüyor ama daha detaylı resim çekip yükliyeyim, en altaki en yaşlı yaprakla en üstte ki en genç yaprak arasında inanın fark yok. Hertarafı yemyeşil. En alttakilerin koyu gölgede olasına rağmen hiç bir sararma belirtisi yok.
Bugün fideler" artık domatesler diyelim çünkü bayağı büyüdüler" yedi haftalık, parkurun genişliği 80 cm olmasına karşılık genişlik tam 2 metre oldu. yani 120 cm taşmış durumdalar. Merak ediyorum bir ay sonra neolacak acaba. şu anda dallar yerlerde, herhalde balkonun 1-2 metresini daha işgal edeceğe benziyor. Birdahaki sezona parkurda değişiklk yapmayı düşünüyorum. O zaman herşeyi daha yakından daha detaylı görebileceğiz.

real_agabey
08-07-2011, 12:02
Bekçinizin maaşallahı var.
Her eve bundan bi tane gerek.
Acaba bekçinizin de satışını düşünüyormusunuz?

superi80
08-07-2011, 13:06
Görüntü gerçekten çok güzel .Emeğinize ve ellerinize sağlık.Ben balkon çalışmalarını artık tarlaya taşıdım.İnsan bitkilerin içinde çalıştıkça rahatlıyor,dinleniyor.Ben bütün gün çalışıp, ortaya çıkan işlere baktığımda işte dinlenmek bu diyorum.

Kudret Tezel
08-07-2011, 13:41
Teşekkürler sayın superi80,haklısınız bitki yetiştirmek gerçekten çok zevkli, çok dinlendirici bir uğraş.hele birde sizin gibi tarlaya aktarıla bilirse çalışmalar süper. Biz henüz aktaramadık, balkonda dinlenmeye, avunmaya çalışıyoruz.

soilless
08-07-2011, 20:16
Sevgili Kudret bey,

En alt yapraklarda dahi sararma olmaması gerçekten çok çok iyi. Benim balkondaki domateslerin alt yaprakları çoktan temizlendi bile.

Parkur nedeniyle askıya alamamanız da kesin gelişimi etkilemiştir.

Detaylı resmini bekliyoruz.

Seneye elin kolun girebileceği ara da çalışabileceğiniz aralıkta ve sıklıkta bir parkur yapmanız şart oldu gibi.

Ama insan kıyamıyor. ilk sene 4 fide ektiğim yere, sıkıntıyı görmeme rapğmen 2. sene aynı alana 3 fide ektim. Bu sene 2 tane ektim. Ama bir tane daha eksem mi diye baktım gözümün ucuyla. İnsan elinde fazla fide olunca kıyamıyor. Sanki bir canlıyı çöpe atıp öldürüyormuşunuz gibi oluyor. Arkadaşın bahçesi var aslında ona da verebilirim. Ama bu seferde açgözlülüğüm tutuyor herhalde. Yine de arkadaşa bir kaç fide veriyorum da ekebildiğim kadar zorlayarak ekiyorum.:)

Kudret Tezel
08-07-2011, 22:15
Sevgili soilless onu daha önce söylemiştim, amatör aç gözlü olur diye. Yalanda dedemişiz hani. Ama dediğiniz gibi artık amatörlüğü, duygusallığı bir kenara bırakıp domatesi domatesin kurallarıyla yetiştirmeli diyorum. Bukadar amatörlük yetmezmi. Ancak balkon şartlarında yinede tam olarak istediğimizi veya gerekeni yapabileceğimizden endişeliyim.

soilless
09-07-2011, 19:21
Sevgili soilless onu daha önce söylemiştim, amatör aç gözlü olur diye. Yalanda dedemişiz hani. Ama dediğiniz gibi artık amatörlüğü, duygusallığı bir kenara bırakıp domatesi domatesin kurallarıyla yetiştirmeli diyorum. Bukadar amatörlük yetmezmi. Ancak balkon şartlarında yinede tam olarak istediğimizi veya gerekeni yapabileceğimizden endişeliyim.

Sn Fusion1 dediği doğru, bu bebeğimiz sera bekçisini tüm hünerlerini gösterebileceği bir sera ortamında test etmek şart oldu.

Şu an bu kadar net bir performans farkı gösteriyorsa gerçek bekçiliğini yapabileceği ortamda nasıl da sevinir coşar diye tahmin ediyorum.

Sayenizde bunları düşünebiliyoruz. Elinize emeğinize sağlık

aydın
10-07-2011, 23:57
Hocam sizi biraz önce tvnet diye bir kanalda tesadüfen gördüm. Ayrıca fideleriniz daha orman vasfını kazanmamıştı. :) Programın maalesef son bölümüne denk geldik. Teras bahçenizi de ayrıntılı görme imkanımız oldu. Bu sene topraksız tarıma tereddütlü kaldım ama gelecek yıl mutlaka deneyeceğim....

Mete
13-07-2011, 12:58
Kudret Hocam,
Bugün sizi tvnetteki programda izledİm.Güzel olmuş değerli bilgilerinizi paylaşmışşınız izleyicilerin faydalanmış olduklarını düşünüyorum.

süleymanizmir
13-07-2011, 14:15
Sevgili arkadaşlarım , takdir edici, motive adici övgü dolu sözleriniz için hepinize sonsuz teşekkür ederim. Sözleriniz beni gerçekten mutlu etti sağolun var olun.
Birşeyi yaptım demek , bitti demekten çok kolay. Yaptım, sistem çok güzel sorunsuz çalışıyor.Resimlerini çekip sizlerle paylaşabilmek için uğraşıyorum. İnşallah bugün halledeceğim. Selamlar sevgiler.

sayın kudret bey.hayırlı günler.Bende yeni emekli olacağım yıllardır esintili 5.kat terasımda domates yetiştirmek istiyordum.her denemem toprak veya toprak+perlit olmasından herhalde başarısız.ancak 3 gündür sizin yazılarınızı okuyor ve terasımda topraksız tarım yapacağım inşallah.Sizden ricam besin eriyiklerini ve PH ve EC ölcerleri bana temin edebilirmisiniz.Kaç paraya ihtiyaç olduğunu da yazarsanız size göndereyim.Teşekkürler Süleymanİzmir

Kudret Tezel
13-07-2011, 17:20
Sayın aydın siz sayın Mete den daha önce seyretmişsiniz anlaşılan. TVnet bana heber vereceğini söylemişti ama öyle olmadı maalesef iş tesadüflere kaldı. İnşallah banada tesedüfen seyretme fırsatı doğar. alakanıza teşekkür ederim.

şafak
25-07-2011, 19:22
ormanınızın son durumu ne oldu merakla yeni fotoları bekliyoruz.

Kudret Tezel
27-07-2011, 15:53
Sevgili arkadaşlar, sevgili Şafak arkadaşımızın merak ettiği gibi sizlerde merak ediyorsunuzdur herhalde domates ormanını. Birkaç günlüğüne şehir dışına çıkmıştık, birazda işlerin yoğunluğundan cevap geç kaldı kusura bakmayın.
Sera bekçisi görevini yapıyor.hemde hiç eksiksiz. ve arıza yaparsa başına geleceklerin de farkında sanırım. Zira bir arıza yapması halinde, kendisini sevgiyle kucaklıyan domateslerin sonu olur. Bunun farkında ki hiç hata yapmadan çalışıyor.
Hernekadar el ayak girmesede geçen gün çocuklar 3-4 kg kadar domates topladılar, bu günde eşim ayni galeriden girerek 5 kg domates toplamış. özellikle tartım. Açılan dehlize baktığımda görünen çok daha fazla domates var. Ancak ne yazıkki bazı domateslerde zamanı geçtiği için çürümelerde sözkonusu. Domates ormanının koyu gölgesinde kızarma biraz zor olacağa benziyor . Bu toplananlar dışa yakın olanlar. içte kalanların akibeti meçhul. İpe alma imkanı olmadığı için iç kısımda kırılan dallar kuruyarak sararmış.
Domates ormanı balkonun ortalarına doğru ilerliyor. Bukadar gözlem yeter deyip harekete geçmek lazım diye düşünüyorum ama nasıl bilemiyorum.
İşte resimler.

Kudret Tezel
27-07-2011, 15:55
resimlerin devamı

idris şenol
27-07-2011, 19:16
kudret bey dometesleriniz harika :)) davet ederseniz fırından sıcak ekmek ,marketten beyaz peynirle bahçenize gelirim!:))
Bu gün 08.02.2019 izmirden swvgiler
üsteki resimlerin ardından 7 sene geçmiş hey gidi günler

şafak
27-07-2011, 21:07
söylenecek kelime kalmamış maşallah nazar değmesin bekçinize,
seri uretim nezaman başlayacak şimdi bunu merakla bekliyoruz.:d:d

idris şenol
28-07-2011, 17:35
sayın kudret beyin dometeslerini görünce daha fazla dayanamadım
çat kapı geldim
dediğim gibi önce ekmekleri fırından daha sonra marketten peyniri
dometesleri görünce ayılıp bayılmayalım diye limonata da aldım:))
her neyse sağ olsun Kudret bey onca işi arasına beni ağarlamasına ayrıca teşekkür ediyorum
sevgili arkadaşlar birkaç aydan beri topraksız tarıma bende gönül verenlerden oldum çıktım iyde yapmışım:)
Terasta topraksız ortamda yetişen dometesleri görünce önce birara şaşırdım inanamadım:eek:sözün bittiği an derler ya işte öyle bir şey....
gerçekten resmen dometesler coşmuş en alttaki yapraklarda aynı sağlıkta en üstekilerde
altın çilekler ,demetesler tabirir caisse zibil gibi dahada önemlisi görsel şölen
kuder beyin dometesleri neden budamadığnı şimdi daha iyi anlıyorum,insan kıyamıyor,,,,.

idris şenol
28-07-2011, 17:38
kudret beyin zamanı fazla olmadığı için maalesef pompanın suyu nerdeyse bitmek üzereymiş(bu sistem bahçenin diyer blümünde sera bekçisi yok)

idris şenol
28-07-2011, 17:53
terasın diyer bölümü manuel sistemle çalışan kısım
kavun badem,biber mevcut
burda da toprak yok

idris şenol
28-07-2011, 17:54
ev alma teras al demek insanın içinden geliyor

idris şenol
28-07-2011, 17:56
arkadaşlar hakikatten mekan konuşturuyor:))

idris şenol
28-07-2011, 18:02
arkadaşlar sezon finali tamamlandı
huzlı bir şekilde geçtim kusuruma bakmayın
dometeslerin içersi dolu dolu hiç boşluk yok
lezzeti ,inanın şaşrtıcı güzel
bademin kokusuda tadı da enfes
Teşekkürler hocam elleriniz derte görmesin

Kudret Tezel
28-07-2011, 18:42
Teşekkürler sevgili İdris Şenol, bugün gerçekten terasta geçen çok güzel günlerden biriydi. Beni mahcup ettiniz. Peynirimizde ekmeğimizde vardı, Sağolun zahmet etmişsiniz.
Ama gerçekten güzel bir gün oldu. Teşekkür ederim. Sağolun, varolun.

soilless
29-07-2011, 20:34
kudret beyin zamanı fazla olmadığı için maalesef pompanın suyu nerdeyse bitmek üzereymiş(bu sistem bahçenin diyer blümünde sera bekçisi yok)

Sn idris senol şanslısınız İstanbuldasınız. Olsam 1 karpuzda ben kapar gelirdim. Burda dikkatimi çeken 3 durum var İlki yukarıdaki mesajda açik ve net. Gerçekten teras bahçe gibi algılanıyor

soilless
29-07-2011, 20:37
masanın altı seramik bahçeede yürüme yolu gıbi

soilless
29-07-2011, 20:48
sayın kudret beyin dometeslerini görünce daha fazla dayanamadım
çat kapı geldim
dediğim gibi önce ekmekleri fırından daha sonra marketten peyniri
dometesleri görünce ayılıp bayılmayalım diye limonata da aldım:))
her neyse sağ olsun Kudret bey onca işi arasına beni ağarlamasına ayrıca teşekkür ediyorum
sevgili arkadaşlar birkaç aydan beri topraksız tarıma bende gönül verenlerden oldum çıktım iyde yapmışım:)
Terasta topraksız ortamda yetişen dometesleri görünce önce birara şaşırdım inanamadım:eek:sözün bittiği an derler ya işte öyle bir şey....
gerçekten resmen dometesler coşmuş en alttaki yapraklarda aynı sağlıkta en üstekilerde
altın çilekler ,demetesler tabirir caisse zibil gibi dahada önemlisi görsel şölen
kuder beyin dometesleri neden budamadığnı şimdi daha iyi anlıyorum,insan kıyamıyor,,,,.

2. Dikkatimi ceken gozleminız alt ve üst yapraklar hala aynı yesillikte. Bu sera bekcisının dengelı optimum besleme kabiliyeti. Yani budansa da budanmasa da yaslı genc demeden herkesi beslıyor

soilless
29-07-2011, 20:53
3. Agıladığım tum o kadar besledıği yapraga dala

soilless
29-07-2011, 20:55
bahce tadında meyve besleyebılmesi.

soilless
29-07-2011, 21:08
bılgısayarı evın genc delıkanlısının ankara zıyaretı ıçin kaptırınca dayanamadım telden y

soilless
29-07-2011, 21:14
yazınca boyle spam gıbi mesajlar oldu. Idrıs bey kudret bey bu farkındalık icin teşekkürler

fusion1
31-07-2011, 17:38
Degerli Ustad ;balkon teras size dar gelmekde farkındayım .Sizleri gerekli parkur, pistlerde görmek isteriz. Eminim sisteminiz açık ara fark atacak ; seri üretim -kontrol denetim aşamasına bir an önce geçmeniz beklentilerimizle... Saygı,Sevgi, Başarı dileklerimle .........

fusion1
31-07-2011, 17:56
SN.Soilless yorumunuz .... ''Dikkatimi ceken gozleminız alt ve üst yapraklar hala aynı yesillikte. Bu sera bekcisının dengelı optimum besleme kabiliyeti. Yani budansa da budanmasa da yaslı genc demeden herkesi beslıyor''
... Bence yanlış Öncelikle optimum besleme kabiliyeti optimum ortamlarda karşılaştırılmalı, sonrasında domateslerin budanması gerekligini berber gereksinimlerini ihmali olsada olmasada olabilir gözlemi .Hayır bitki adı ve gereksinimleri belli; bilimsel bir çok izlem çalışma ,araştırma , deney bu gereksinimleri saptamış. Yapılması gereken sistemin optimum bitki (domates ) gereksinlerimin karşılanabildigi ortamlarda TEZELMETRE nin başarılarını gözlemlemek . degilse ormana bak ormana olacak tarımda verim kalite ürün niteligi vb çok bildiginiz degerlendirme kriterleri mevcut Saygılarımla...

Mete
02-08-2011, 20:34
17 dakikalık video

http://www.youtube.com/watch?v=xp2TaW8EBM4

idris şenol
02-08-2011, 23:00
nihayet beklenen vidoo sayın mete eklemiş eksik olmasın:))
sn kudret bey yayınızı çok beyendim ,güzel sunum yapmışınız
yanlız sera bekçisini fazla anlatmamışınız!!! neyse ağaçlar neti adres göstermeniz kısmende olsa çözmüş deyelim:))elinize eemeğinize sağlık

KRTL
03-08-2011, 12:04
Kudret Bey çok güzel anlatmış. Umarım topraksız tarım uygulamaları tüm Türkiye'ye yayılır.

Tebrikler...

tabiat
03-08-2011, 12:41
Çok güzeldi. Harikasınız Kudret hocam.

Kudret Tezel
04-08-2011, 07:59
Sevgili arkadaşlarım ,bu gösterimin gerçekleştirilmesinde A dan Z ye emeği geçek sevgili Mete arkadaşımıza, ve alaka gösteren siz sevgili arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

Kudret Tezel
04-08-2011, 19:08
bugün domates ormanından 7kg bif, 2,5 kg yeniçeri F1 hasad ettik.
İşte ramazan bereketi.

idris şenol
04-08-2011, 22:15
kudret bey musade ederseniz sahura peynir ,ekmek,limonata ile gelicem!!!
dometeslerinizin tadına doyum olmuyor:))

Sarıcan
05-08-2011, 17:46
Sera bekçiniz olmazsa başınıza gelecek budur. 28 Haziran' da depolarını doldurup bıraktığım fidelerim döndüğümde bu haldeydi.
238630
Birinci sistemde 2 adet dometes fidesi,
238631
İkinci sistemde ise 3 Adet Yer Kirazı fideleri vardı.
Geldiğimde 1 Adet domates fidesi hariç hepsi kavrulmuştu. Yaşayan domates fidesi ise benim başlangıçta ipe sardığım noktadan itibaren alınmayan koltularla birlikye yedi başlı yılan gibi uzayarak ipede sarılamadığı için yerlere yatmış vaziyetteydi. Bu da şu demek oluyor ki Sera Bekçiniz olsa bile fidelere koltuk almak için berber ve ipe sarmak için bir düzenek gerekli. Ben su eksilmesine karşı sebil sistemi ile damacana ilavesi yapmıştım ama EC ayarlaması yapamadığım için fide gövdesi ince kalmış ve boya gitmiş. Mutlaka EC (Bunu Sera bekçisi hallediyor.) ve pH kontrolu yapılmalı ama bunun yanında koltuk alma ve ipe alma işlemi yapılmalı. Yoksa ya Kudret Bey' in ormanı gibi birbirine yaslanarak Amazon ormanı oluyor ya da benim fideler gibi ipe sarılamadığı yerden eğilerek ve hatta kırılarak kendi ağırlığı ile yere doğru yatıyor ve gelişim sekteye uğruyor.
238632
Yer kirazlarının susuzluktan kavrulmuş kökleri ve bu kavrulmuşluk arasındaki bir salkım hoşluk.
238633
İşte bütün hasat.
238634
Sağlık nedeni ile döndüğüm ve tekrar Altınoluk' a döneceğim için sezonu kapattım ve sistemleri söktüm. Benden bu kadar. Sera Bekçisi olmadan bir daha yaz sezonu fide yapmayacağım. Yaparsam da koltuk alma ve ipe alma derdi olmayacağı için oturak çinsi domates yaparım herhalde. Tabii ki Kudret Bey Sera Bekçisinden klonlarsa.

Sarıcan
05-08-2011, 18:03
Bu arada videodan Kudret Bey' in ne kadar yakışıklı ve karizmatik olduğunu gördünüz. Bu ara film tekliflerinden başını kaşıyamıyordur herhalde. Bu başarılı performansından dolayı kendisini kutluyorum. Forumu temsilen yüzümüzü ağarttı. Nanoteknoloji pazarlayanların karşısında gerçekçi bir yapım olarak youtube' da ki bu boşluk doldurulmuş oldu. İkinci filmin mutlaka besin eriyiğindeki makro ve mikro elementlerden bahsetmesi ve bu ürünün olmazsa olmazı olan izelementleri anlatmasını bekliyorum. Özellikle şu nanoşurup' un ne olduğunu herkesin öğrenmesi açısından. Labaratuvarda çekilmiş bir besin eriyiği hazırlama ve bu işlem için gerekli teçhizatları anlatan bir senaryo iyi olur kanısındayım.

Kudret Tezel
05-08-2011, 22:57
:)Teşekkür ederim sevgili sarıcan. Haklısınız film çalışmalarından fırsat bulup domatesleri budayamıyorum. Banada serabekçisine ihtiyaç olmadığı için mahalle bekçisi filminde oynamayı teklif ettiler. nedersiniz kabul edeyimmi .?:D

TaşevliBahçe
06-08-2011, 20:04
Bu arada videodan Kudret Bey' in ne kadar yakışıklı ve karizmatik olduğunu gördünüz. Bu ara film tekliflerinden başını kaşıyamıyordur herhalde. Bu başarılı performansından dolayı kendisini kutluyorum. Forumu temsilen yüzümüzü ağarttı. Nanoteknoloji pazarlayanların karşısında gerçekçi bir yapım olarak youtube' da ki bu boşluk doldurulmuş oldu. İkinci filmin mutlaka besin eriyiğindeki makro ve mikro elementlerden bahsetmesi ve bu ürünün olmazsa olmazı olan izelementleri anlatmasını bekliyorum. Özellikle şu nanoşurup' un ne olduğunu herkesin öğrenmesi açısından. Labaratuvarda çekilmiş bir besin eriyiği hazırlama ve bu işlem için gerekli teçhizatları anlatan bir senaryo iyi olur kanısındayım.

Sayın sarıcan tam benim sormak istediğim ve merak ettiğim konuya değinmişsiniz.

Sayın kudret bey, video filmini nefes almadan izledim. çalışmalarınızdan oldukça etkilendim doğrusu. Bu özverili çalışmalarınızdan ve bilgi paylaşımının önemini içtenlikle yansıtmanızı tebrik ediyor sizi kutluyorum.
Benim 3 dönüm zeytinliğim var ve toprakta sebze yetiştirmeyi 2 yıldır tecrübe etmeye çalışıyorum . daha yeni yeni mutfak atıklarından sıvı gübre yapmaya başladım. Anlayacağınız bu konularda acemiyim. Sizin gibi bu işe gönül vermiş olan kişilerin paylaşımda bulunması bence kutsal bir hizmettir.
Benim gibi bu işte çok acemi olan kişilerinde anlayacağı şekilde adım adım ve resimlerle uygulamalarınızı paylaşmanızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Saygılarımla, iyi çalışmalar,hoşçakalın....

Sarıcan
06-08-2011, 20:19
Sn. Rafet Uzunok,

Ben sizin toprakta tarımla ilgilendiğinizi sanıyordum. UBYI' de topraksız tarımla ilgilenen arkadaşımız pek yok. Eğer topraksız tarım içinde bir köşe ayırırım diyorsanız o konuda bu sayfalarda sıfırdan başlayarak üretim aşamalarını gösteren bir kaç konu başlığı var. Onları önerebilirim. Örneğin bu başlığın 32. sayfasından (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18608&page=2) sonrası sizin gibi açık ortam bahçeciliği yapan biri için iyi bir uygulama örneği olacaktır.Siz kararınızı verdikten ve üreteceğiniz hedef ürünü seçerseniz o konuda yardımcı olmaya çalışırız.

Bu arada organik atıklardan ürettiğiniz sıvı gübre (Enzim) uygulamalarınızda elde ettiğiniz iyileştirmeleri Enzim konu başlığında paylaşırsanız çok sevinirim.

Saygılar...

TaşevliBahçe
06-08-2011, 21:37
Sayın sarıcan, dediğiniz gibi şu an toprakta tarımla ilgileniyorum.Belirli aşamaları ve deneyimlerimi arttırdığımda sanırım büyük bir keyifle topraksız tarımı açık alanda şansal beyin uyguladığı şekli ile uygulamak isterim. tabi bu konuda sizler gibi bu işin piri olan paylaşımcı dostlarımızın gözetimi altında...
İlginize teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarıların devamını diliyorum.

Saygıyla, hoşçakalın, görüşmek dileğiyle...

fusion1
06-08-2011, 23:10
Sevgili Kudret Hocam; bereketiniz bol başarlıarınız daim olsun. Tezelmetreninn, neler yapabilecegini bizlerle paylaştıgınız için teşekkürler. Bitki gereksimlerinin birlikte eş zamanlı bütünsel olarak saglandıgı ortamlarda etkinliginin bir kaç basamak daha üstde olacagını düşünüyorum .Saygılarımla..

Kudret Tezel
06-08-2011, 23:20
Merhabalar sevgili fusion1 özlettiniz.
Bu sene domates yetiştirmekten ziyade otomatik bir sistemin negibi bir katkısı olabilir sorusuna cevap aradım. Gördüm ki bitkiye düzenli EC regülasyonu çok farklı netice doğuruyor. Bundan sonra domates ormanı değil, domates ağacı denemeyi hedefliyorum.
Ancak tabiiki söz konusu sadece domates değildir. şimdiye kadar pek özen gösteremediğim diğer parkurada bir sera bekçisi kurup diğer bitkiler içinde farkı görmeye çalışacağız.
Terasımıza kurmuş olduğum sistemde bazı değşiklikler yaparak daha kullamışlı hale getirmek istiyorum. Önümüzdeki sezonun bir mani çıkmaz ise biraz farklı bir sezon olacağını düşünüyorum.

fusion1
06-08-2011, 23:27
Sn Sarıcan Enzim başlıgınızı ilgiyle izliyoruz. Hazır konu açılmışken Enzimlerimizi hidroponik sistemde nasıl ,ne dozda, ne sıklıkda kullanabiliriz? Bu veya başka uygun başlıkda yanıtlarsanız sevinirim Saygılarımla ..

Kudret Tezel
07-08-2011, 10:39
Azönce berberden geldik.

Kudret Tezel
07-08-2011, 10:43
Bugünkü hasad. 6 kg bif. Birazı salçalık olmuş.

Kudret Tezel
07-08-2011, 10:48
Bunlarda yeniçeri F1 cinsi salkım domates hasadı . Kimi sofralık, kimi salçalık, kimi turşuluk toplam 3 kg.

Kudret Tezel
07-08-2011, 10:53
Bunlarda geride kalanlar.

fusion1
11-08-2011, 19:37
Bu sene domates yetiştirmekten ziyade otomatik bir sistemin negibi bir katkısı olabilir sorusuna cevap aradım. Gördüm ki bitkiye düzenli EC regülasyonu çok farklı netice doğuruyor. Bundan sonra domates ormanı değil, domates ağacı denemeyi hedefliyorum.
Ancak tabiiki söz konusu sadece domates değildir. şimdiye kadar pek özen gösteremediğim diğer parkurada bir sera bekçisi kurup diğer bitkiler içinde farkı görmeye çalışacağız.
Terasımıza kurmuş olduğum sistemde bazı değşiklikler yaparak daha kullamışlı hale getirmek istiyorum. Önümüzdeki sezonun bir mani çıkmaz ise biraz farklı bir sezon olacağını düşünüyorum.

Degerli HOCAM ;diger koşulları optimize edebildigimiz taktirde agacınız 11 ay üretecek . bunu biliyor izliyoruz.TEZELMETRE ile ülkemiz topraksız tarımına büyük bir Adım attrdınız ... Bilincindeyiz , saygı sevgi , şükranlarımla..

Kudret Tezel
16-08-2011, 17:27
Sevgili arkadaşlar dün sera bekçisine bakım yaptım.sistemi komple dağıttım, yıkayıp temizledim.oldukça kirlenmişi 3,8 kg kadar BİF, 2,8 kg kadar yeniçeri F1 topladık böylece hasad 35 kg ı buldu. tabii telef olanlar hariç.

idris şenol
16-08-2011, 18:30
Sevgili arkadaşlar dün sera bekçisine bakım yaptım.sistemi komple dağıttım, yıkayıp temizledim.oldukça kirlenmişi 3,8 kg kadar BİF, 2,8 kg kadar yeniçeri F1 topladık böylece hasad 35 kg ı buldu. tabii telef olanlar hariç.
elinize sağlık kudret bey
o vakit sonuç olarak 1 dönümden alınan ürün miktarı 35 ton diyebilirmiyiz?

soilless
20-08-2011, 20:45

Kudret bey,

Burda bahsettiğiniz domates ağacı yetiştirme düşüncenizi atlamışım. Bu domates ağacı tek gövde üzerinde asma gibi yetiştirilrn mi? Eğer öyleyse çok heyecan verici bir deneyim olur.

Kontrol grubu düşünüyormusunuz?

Yetiştireceğiniz Domatesin cinsi de çok önemli. Bu seneki yeniçeri f1 cinsi domatesleriniz alıştığımız domateslere göre çok çok küçük. Fındıktan hallice iyi gibi.:D Cins olarak ta çok verimli ve ticari bir çeşit olmadığını sanıyorum.

Bir de Sn Fusion1'in sürekli vurguladığı optimum yetişme ortamında Sera Bekçisini ve domates ağacını deneme fırsatı bulabilseniz keşke. Çok iyi bir kontrol grubu olur.

Sisteme düşündüğünüz ilaveler, Domates Ağacı denemesi seneye çok zevkli, heyecanla takip edilecek bir arge çalışması olacak yani.

Başarılarınız daim olsun.

M.TÜRK
25-08-2011, 14:56
Merhabalar ben bu sistemin denemesini yapmak istiyorum.Diyelim ki Kudret Bey'den besin eriyini temin ettik domates fidelerini 6 lt.lik cocopeat + perlit saksımıza ekip damlama sistemini kurduk.Merak ettiğim bende üzerinde yarım saatlik zaman dilimleri olan zaman saati var.Damlama sistemine bağladığım kafa motoruyla her saksıdaki fideye günde kaç kere, kaç saat arayla ,kaç litre ec vermek lazım.

mustak
26-08-2011, 09:01
Merhaba M.TÜRK

http://www.e-tartes.com/TOPRAK-NEMI-OLCUM-CIHAZLARI-KOMBITESTER.html

linkteki basit amator nem olcer cihazla sulama hakkindaki sorularinizi cozumleyebilirsiniz.

Kudret Tezel
18-09-2011, 21:09
Sevgili arkadaşlar bu gün 4 kg kadar daha domates topladıktansonra bütün domatesleri, biberleri söktük. Sera beçisini güzel temizledim ve parkura Eminönünden aldığım 5 kök brokoli ve çok önce tohumdan ektiğim soğan ve pırasaları diktik. Böylece sonbahar -kış sezonu başlamış oldu.

malbman
19-09-2011, 07:39
Kudret hocam kış sezonu hayırlı olsun. Önümüzdeki günlerde sizi sera bekçisi için rahatsız edeceğim.

Sevgilerimle

Kudret Tezel
19-09-2011, 20:16
Teşekkürler sevgili malbman, kış sezonunu başlattık. bir taraftanda sera bekçilerinin yapımı ile uğraşıyorum. Malum vakit daralıyor. Buyrun beklerim. Sevgiler.

ayhan_oz
25-09-2011, 01:47
Arkadaşlar Merhaba ,
20.09 da siteye üye oldum. O günden beride Topraksız Tarım konusundaki yazılanları büyük bir ilgi ile okuyorum. Sanırım okumadığım sayfa çok az kaldı. Bu arada yurt dışında neler yapılıyor diye bir bakayım dedim.

plant care, how to grow anything, gift for gardener, gardening tool (http://www.easybloom.com)

bu siteyi ziyaret etmenizde yapılabilecekler hakkında almamız gereken ne kadar yol olduğunu gördüm. Topraksız Tarım Sayın Kudret Beyin söylediği gibi Teknik bir tarım.
Katı kuralları ve bir disiplini var.

Otomasyonun neresindeyiz ?

Ben okumaya devam edeyim.Zira az kaldı....

Saygılarırmla...

soilless
05-10-2011, 20:38
Teşekkürler sevgili malbman, kış sezonunu başlattık. bir taraftanda sera bekçilerinin yapımı ile uğraşıyorum. Malum vakit daralıyor. Buyrun beklerim. Sevgiler.

Sevgili Kudret abi,

sera bekçilerinin yapımı derken çoğul kullanmışsınız. Bekçilere kardeş geliyor diye meşgul etmek istemedim sizi ama kardeşleri geliyor herhalde?? Yoksa daha abi kardeşler mi?:)

Kudret Tezel
05-10-2011, 23:12
Sevgili soilless, yeni sezonda terasta birkaç kardeş olacaklar ancak istiyen arkadaşlarada verebilmek için kardeş sayısını çoğaltacağım. Hazırlıklara başladım inşallah yakında sayıları artacak.
Bu arada hergün zamlanan PH ölçme problemini çözmek için uğraşıyorum. kısa bir zaman sonra yeni PH ölçme seti nide sizlere sunacağım.

Dartagnan
06-10-2011, 18:04
kudret bey hat içi otomatik kalibrasyonlu modelleri de var ...

aliexpress.com da vardı ama bulamadım satışını fiyat ta yanılmıyorsam 130$ civarı ...

Norcross Corporation - Products - In-Line pH Sensor (http://www.viscosity.com/p_sensors_inline.html) burada bir örneği var.

ph kontrolünü nasıl yapmayı düşünüyorsunuz ...

curiousboy
29-10-2011, 23:13
Selamlar herkese,
Aklıma Sera bekçisiyle ilgili birşey takıldı. A ve B tankı var ve bu ikisinin belli oranlarda karışımı bize belli bir EC değeri veriyor .Bitki bu besinleri kullandıkça değerler değişiyor , peki sistemimiz EC yi sabit tutabilmek için hangi tanktan ne kadar kullanacağına nasıl karar veriyor?

KRTL
31-10-2011, 08:14
Selamlar herkese,
Aklıma Sera bekçisiyle ilgili birşey takıldı. A ve B tankı var ve bu ikisinin belli oranlarda karışımı bize belli bir EC değeri veriyor .Bitki bu besinleri kullandıkça değerler değişiyor , peki sistemimiz EC yi sabit tutabilmek için hangi tanktan ne kadar kullanacağına nasıl karar veriyor?

Profesyonel topraksız tarımın temel problemi...
Eşit miktarda kullanıyor. Ya da miktarlar önceden belirleniyor (buradaki ince ayarları Kudret Bey yapıyor diye tahmin ediyorum). EC azaldıkça ekleniyor.

Karar verebilmesi için bitkinin hangi besin maddesinden ne kadar kullandığını bilmemiz gerekir. Bunu da yapabilmek için pahalı test aletlerine ihtiyaç duyuluyor.

mehmetdeveci
02-12-2011, 19:47
kudret hocam bu bekçinin maliyeti nedir.ve de kaç tane tank var ve kapasiteleri nedir

idris şenol
02-12-2011, 21:47
Sevgili soilless, yeni sezonda terasta birkaç kardeş olacaklar ancak istiyen arkadaşlarada verebilmek için kardeş sayısını çoğaltacağım. Hazırlıklara başladım inşallah yakında sayıları artacak.
Bu arada hergün zamlanan PH ölçme problemini çözmek için uğraşıyorum. kısa bir zaman sonra yeni PH ölçme seti nide sizlere sunacağım.
kudret bey nerelerdesiniz
ph ölçüm cihazı ne aşamada

Kudret Tezel
02-12-2011, 22:11
Sevgili İdriş Şenol ben buralardayım, ancak forum u biraz sessiz gördüğüm için sezon heyecanını başlamasını bekliyordum . Ancak madem ki sordunuz söyliyeyim.
Galiba yanlış bir anlaşılma var. üstünde çalıştığım yani bahsi geçen çalışma PH ölçüm cihazı değil PH indikatörü idi.Anlıyorumki dijital ölçü aleti kullanan arkadaşlarımız için değil ama indikatör kullanan arkadaşlarımız miktarının az olmasından ve fiyatının çok uçuk olmasından dolayı sık sık ölçme yapamıyorlar, buda verim ve gelişme kaybına sebep oluyor. Ayrıca şimdiye kadar kullandığımız indikatörlerin birde herzaman bulunamama kaygusu var idi. Buna mani olmak için herzaman bulabileceğimiz 5-9 arasında ölçme yapan bir ph indikatörünü herzaman ve ucuz olarak arkadaşlarıma dağıtabilmek için uğraşıyordum.
Şu anda bitmiş vaziyette ve yaklaşık 100 ölçüm için ( önceki 50 ölçüm idi ) fiatı sadece 10 tl ( önceki 30 tl idi ) olarak istiyen arkadaşlarıma yollanacak durumdadır.
Bilgisayar ımı değiştirdim resim yükleme problemini hallder halletmez görsel olarak paylaşacağım.

Hakan Öncü
05-12-2011, 22:13
Kudret bey merhaba,
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Her zaman için bilgisayar konusunda size destek vermeye hazırım.
Hem bu arada gelmişken Ph indikatöru nedir nasıl çalışır bilgi alırım.
Görüşmek üzere.

Kudret Tezel
05-12-2011, 22:20
Çok teşekkür ederim sevgili Hakan Öncü, en kısa zamanda görüşeceiz.

alcen
06-12-2011, 00:49
Tezel soyadı hiç yabancı gelmedi,nasıl yabancı gelsin ben bir tezelin yaptığı binada oturuyorum.Sevim teyzem üç evladından bahsederken ğözleri güler.Aksanda oturuyorum,erğliye geldiğinizde sizi bahçemde misafir etmek isterim.Eşinize,size çok selamlar sğlıcakla kalın.

idris şenol
06-12-2011, 18:07
Sevgili arkadaşlar bu gün 4 kg kadar daha domates topladıktansonra bütün domatesleri, biberleri söktük. Sera beçisini güzel temizledim ve parkura Eminönünden aldığım 5 kök brokoli ve çok önce tohumdan ektiğim soğan ve pırasaları diktik. Böylece sonbahar -kış sezonu başlamış oldu.

kudret bey çalışmalar nasıl gidiyor
ph indikatörden banada birtane ayarlarmısınız
birkaç fotoğraf yüklermisiniz !gözümüz gönlümüz açılsın:)kalın sağlıcakla

Kudret Tezel
06-12-2011, 19:49
Sayın alcen, bu ne tesadüf gerçekten çok memnun oldum.Bütün Ereğliye selamlar.Geldiğimde görüşmek üzere.

idris şenol
22-12-2011, 20:58
sn kudret beyin yapmış olduğu yeni ph ölçüm kiti testi başarıyla geçti
kullanıcalara hayırlı olsun
iş yerimizde dijital ph mevcut fakat eve getirme şansımız yok
ama yaptığım karşılatırmada fark göremedim
bilgisayar ekranın ve fotoğraf makinasının çözünürlüğü düşük
çıplak gözle bire bir ölçümleri rahatça gözlenebilir
biraz fazla foto çekmişim burda ayırmaya zamnım olmadı kusuruma bakmayın
size fikir olması bakımından ne var ne yok resimledim

idris şenol
22-12-2011, 21:06
kudret beyin ph ölçüm kiti test çalışmaları devamı 2

idris şenol
22-12-2011, 21:12
yeni ph metre test 3
sn kudret beye şahsım adıma teşekkür ediyorum
gerçekten güzel çalışma yapmış yeni indikatör ph ölçüm kiti hem hesaplı hem kullanımı kolay
topraksız tarım çalışmalarına amatörlükten profosyeneleğe en yıkın geçiş imkanı sağlayan sn kudret bey
inşallah daha nice böyle güzel çalışmalarının devamını bizlere kazandırması dileği ile saygılarımla. idris şenol
birkaç fotağrafta kendi sayfama saklıcağam :))

akçay
02-01-2012, 08:04
sayın hocam bir sera kurma projemiz vardı ama önce var olan derin kuyumuzun ec sini ölçeyim dedim sonuç 0,90 çıktı.ph ise 7,2 ec sorun yaratırmı besin sıvısı hazırlarken,ne yapmalıyım?

citol
21-03-2012, 23:44
Merhabalar,

İlk iletimi, profesyonel kullanıcıların ve bilgi dolu iletilerin yer aldığı bir başlıkta göndermek benim için bir talihsizlik olsa da, topraksız yetiştiricilikte benim açımdan en büyük soru işareti olan dezenfeksiyon hakkında bilgilerinizi rica ediyorum.

Öncelikle belirtmek isterim ki, iletkenliğin detaylı bir şekilde takip edilmesi, sorumu bu başlık altında iletmemin ana sebebidir.

Su kültüründe yetiştirme sistemlerinde en başarılı dezenfeksiyon işleminin ozon üreteci ile gerçekleştiği, yurt dışındaki uygulamalarda ve forumda daha önce irdelenmişti. Fakat sistemin sürekli bir biçimde ozon takviyesi sonucu iletkenlik ve asitlik değeri değişimleri hakkında yeterli bilgiye ulaşamadım. Zira ozonun kararsızlığının, besin eriyiği hazırlanması ve otomatik olarak iletkenlik değerine göre sisteme ilavesi esnasında tepkime dengelerini değiştirebileceğini düşünüyorum.

Sizlerin bu konudaki tecrübelerinizi ve fikirlerinizi öğrenmek bizler için önemli bir bilgi kaynağı olacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

clayman
26-03-2012, 01:28
merhaba arkadaşlar ben siteye yeni oldum konuları ancak takip edbiliyorum ankaradan katılıyorum ankarada ec metreyi ph ölçme alatlerini bulamadım ysrdıcı olursanız sevinirim

garlangufa
26-03-2012, 12:27
Merhaba M.TÜRK

KOMBITESTER - TOPRAK NEMİ ÖLÇÜM CİHALARI (http://www.e-tartes.com/TOPRAK-NEMI-OLCUM-CIHAZLARI-KOMBITESTER.html)

linkteki basit amator nem olcer cihazla sulama hakkindaki sorularinizi cozumleyebilirsiniz.

İstanbul Kozyatağındaki BAUHAUS ta bu ürün var ve TARTES teki fiyatından daha ucuz 20 TL idi yanılmıyorsam ( dün aldım...başka şeyler de aldığımdan fiyatını karıştırabilirim ama 19,99 TL diye hatırlıyorum)

soilless
04-04-2012, 22:48
yeni ph metre test 3
sn kudret beye şahsım adıma teşekkür ediyorum
gerçekten güzel çalışma yapmış yeni indikatör ph ölçüm kiti hem hesaplı hem kullanımı kolay
topraksız tarım çalışmalarına amatörlükten profosyeneleğe en yıkın geçiş imkanı sağlayan sn kudret bey
inşallah daha nice böyle güzel çalışmalarının devamını bizlere kazandırması dileği ile saygılarımla. idris şenol
birkaç fotağrafta kendi sayfama saklıcağam :))

Sn İdris şenol, bir soru daha soralım yanıtlarını da sayfanıza saklayın :))

Sn Kudret beyin bu çalışmasına ve sabrına emeğine teşekkürler. Çok net özetlemişsiniz, amatörlükten profesyonelliğe en yakın geçiş örnekleri.

Ancak sadece resimlerden indikatörün nasıl ölçüm yaptığını anlayamadım? resimdeki gibi ayrı bir digital göstergeye ihtiyaç mı var? bu digital göstergeyi kontrol ve doğrulama için mi kullandınız?

En önemlisi Ph indikatör nasıl kullanılıyor nasıl ölçüyor?

Bahar geldi. Canlandık!!! insan her şeyi merak ediyor.

Teşekkürler

Kudret Tezel
30-06-2012, 16:15
Arkadaşlar çok geç kalmış bir cevap olacak ama sayın İdris Şenol a yaptığı çalışmadan dolayı teşekkür etmemekte kabalık ve haksızlık olur.
Sayın İdris Şenol, yeni ph indikatörü nü kontrol çalışmanız gerçekten bir labaratuvar hassasiyetinde olmuş ,katkılarınız için teşekkür ederim. Yapmış olduğunuz deneydede görüldüğü üzere Ph ölçümü tam ve kesindir. Ancak enönemli unsur olan renk skalası takibi her indikatörde olduğu gibi ufak tefek sorunlar çıkara bilir. Zira herkesin gözünde biraz görme bozukluğu , biraz renk algılama bozukluğu olabildiği gibi kullanılan ışık kaynağıda çok büyük rol oynar. Gün ışığı en mükemmel aydınlatmadır. Aynı renge değişik ışık kaynaklarında bakıldığında değişik renkler algılabilir. Bu ne indikatörün nede sizin hatanızdır .Tamamen fiziksel bir olaydır kullana kullana pratik kazanılır. Tavsiyem renk kartelası ile indikatör rengini mukayese ederken mümkünse gün ışığı, değilse normal elkandesant yani akkor flamanlı ampul ışığında bakınız. fuloresant ampul ışıkları herzaman yanıltıcıdır.
Sayın soilless ve sayın Hakan öncünün sorusu, nasıl kullanılır a gelince :
Kit içindeki cam tüpü yarısına kadar ph ını ölçmek istediğiniz su ile doldurunuz.
Üstüne İndikatör solüsyonundan 5 damla damlatınız, ve tüpü çalkalayınız. Meydana gelen rengi, yukarıda anlatılan gün ışığı , veya akkor flamanlı lamba ışığında renk kartelası ile mukayese ediniz. Tüp ile kartelada benzeşen en yakın renk değerini okuyunuz. Bir kit ile 90-100 ölçme yapılabilir.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

Kudret Tezel
30-06-2012, 16:29
Sevgili arkadaşlar, sera bekçisi 2012 sezonunun başlangıcı 15 mayıs tan bu yana iş başında. Zahmetsiz problemsiz arızasız çalışmasına devam ediyor. Ancak budama işinden hiç anlamıyor.Mutlaka ve mutlaka domates budamasını bilen bir bekçiye ihtiyacım var.
Kaşla göz arasında ne çabuk koltuklar çıkıyor çiçekleniyor inanın anlıyamıyorum. Bu gün 1,5 aylık oldular resimleri burada. http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413-57.htm Yorumlarsanız sevinirim.

yalandünya59
05-07-2012, 11:41
Sevgili hocam, merhaba.

İlkönce ellerinden öperim, özledim sizi.

Sera bekçisi tek başına bile kalsa tıkır tıkır çalışıyor, bu makinada emeğiniz çok büyük buraya ne yazsam ifade edemem, belki elektriklerde kesilmiştir ben yokken ancak cihaz hiçbir sorun yaşamadan çalışmaya devam etmiş.
Platformu emanet ettiğim dostum olup bitene şaşırmış çok hızlı gelişme sağladığını belirtiyor, bunu bende gitmeden yazmıştım zaten.
Bu sera bekçisinin sürekli ve düzenli olarak EC'yi stabil tutması ve eksilen besini ilave etmesi olduğuna kanaat getirdim, ayrıca ****** kokopit harika bir materyal bunuda anladım.

Hocam birde şu sera bekçisine iki kol taksak şöyle uzanan, birde budama yapsa çok harika olur, bir o eksik yani....

Bu arada senin domateslerinde maşallahı var banada 1 tane ayırda gelince bir tadına bakayım....
(Bu arada salatalıkları yiyen herkesin ortak olarak arkadaşıma dedikleri tek şey bu salatalıkların içerisine şekermi koydunuz demişler, lezzetini ve kokusunu anlata anlata bitiremiyorlar)

Allah size uzun ömürler versin, her zaman yanımızda olduğunu hissediyorum, bizde seni yanlız bırakmayız evvelallah her zaman görüşelim....

Saygılarımla....

Kudret Tezel
05-07-2012, 12:04
Hele şükür yalandünya, hoşgeldin., Sessiz sedasız kayboldun gerçekten söylüyorum merak ettim, ve birkaçkerede dile getirdim. Herşeyden önce niye kaybolduğun meraklandırdı. Geldiğine sevindim. Verdiğin iyi haberlerde ayrıca sevindirdi. Memnun oldum. Bundan kuşkum yoktu zaten ama sizin ağzınızdan duymak tabiiki bir başka güzel. Herkes gibi bende terasını merak ediyorum. Resimlerde paylaşırsan seviniriz.
Sera bekçisine kol takmaya gelince inan bende çok istiyorum, güya hergün bakıyorum ama o dallar nasıl fışkırıyor çiçekleniyorda meyve tutuyor anlıyamıyorum.
Gördüğün gibi sevgili yalandünya sera bekçisi iş başındayken istediğin gibi geze bilirsin, tatil yapabilirsin. Gözün arkada kalmasın. Sevgilerimle gözlerinden öperim.
Hoşgeldin.

Tartes
05-07-2012, 20:27
Vision & Robotics: Automaticly trimming of tomato plant - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=J7TACnmG_t4)

Kudret Tezel
06-07-2012, 08:21
Süper, tam benim teraslık. Teşekkürler sevgili TARTES.

Kudret Tezel
03-09-2012, 17:29
Sevgili arkadaşlarım, 21/06/2011 tarihinde müracaat ettiğim Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığından bugün gelen yazı ile 12/01/2012 tarihinde 197 sayılı Resmi Marka Bülteni'nde yayınlanan ''sera bekçisi şekli ''ibareli marka tescil başvurunuzun tesçiline karar verilmiştir, diyor. (İki ay içinde harcının bankaya yatırılması koşulu ile)hayırlıolsun.

idris şenol
03-09-2012, 18:44
Sevgili arkadaşlarım, 21/06/2011 tarihinde müracaat ettiğim Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığından bugün gelen yazı ile 12/01/2012 tarihinde 197 sayılı Resmi Marka Bülteni'nde yayınlanan ''sera bekçisi şekli ''ibareli marka tescil başvurunuzun tesçiline karar verilmiştir, diyor. (İki ay içinde harcının bankaya yatırılması koşulu ile)hayırlıolsun.

vatana millete hayırlı olsun
patent alınan ,benim gördüğüm ilk ürün:)
sayın KUDRET beyin topraksız tarım kitabınıda görmek nasip olur

thinkup
03-09-2012, 21:09
Hayirli olsun kudret bey. Size ozel mesaj gondermistim sanirim okumadiniz **** ulasmadi?

bora_58
03-09-2012, 22:41
Hayırlı uğurlu olsunnn Kudret bey sizin bu azmınız butun kardeşlerımıze enn guzel örnek..

Halil Balaban
04-09-2012, 08:54
Sayın Kudret Tezel,
Sayın Hocam (hocamız) patent baş vurunuzun olumlu sonuçlanması hepimiz için büyük mutluluk. Sera Bekçisi hepimizin markası, hayırlı uğurlu olsun, tebrik ederim. PH metreyi de bekliyoruz. Topraksız tarım başucu kitabını da. EC metreden sonra Sera Bekçisinin de gelicek yeni ve daha büyük başarılarınızın başlangıcının işareti
olduğunu hepimiz biliyoruz ve buna da inanıyoruz. Tekrar tebrik ederken, hayırlı, uğurlu olsun
dileklerimi sunarım. Saygı ve sevgilerimle. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN

kimyager147
04-09-2012, 10:01
hayırlı olsun ülkemiz için büyük bir değer kazandırdınız.

ayhan_oz
04-09-2012, 10:29
Merhaba Kudret bey,
Patent başvurunuzun onaylandığı haberini okudum. Tebrik ederim.
Çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim.

Saygılarımla,

AyhanX
04-09-2012, 12:38
Hayırlı olsun Kudret bey. Umarım hakettiği ilgiyi görür..

Ben de bu işe yeni merak sarmış birisi olarak size mesaj yazdım ama sanırım fırsatınız olmadı.

Besin kiti ve ec metrenizden edinmek istiyorum, fiyatı konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim.

Kudret Tezel
04-09-2012, 21:40
İyi dileklerde bulunan tüm arkadaşlarıma sevgiler ,selamlar. Hepinize teşekkür ederim.

akçay
07-09-2012, 10:00
sayın hocam marka tesciliniz kabul edilmiş hayırlı olsun.bu arada bazı arkadaşlar marka tescilini patent olarak anlamışlar,acizane söylemem gerekirse marka başka,patent başka birşeydir. bilgilerinize.

akçay
07-09-2012, 10:01
şimdi sıra patent işinde dir umarım.

Kudret Tezel
07-09-2012, 19:40

Bu mesajımda patent ibaresi geçmiyor sayın akçay,'' Sera Bekçisi şekli ''ibareli marka tesçil başvurunuzun tesçiline karar verilmiştir diyor.

mrduran
07-09-2012, 19:47
Vision & Robotics: Automaticly trimming of tomato plant - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=J7TACnmG_t4)

Çok madrabaz bir aletmiş. Doğruyu yanlışı ayırdedebiliyor:))).

Teşekkürler domates budama aleti videosu için.

Patent; hocam ve insanlık için hayırlı olsun.

Sağlıkla yaşayın inşallah.

Başta Sayın Kudret Tezel hocam olmak üzere cümleten saygılarımla lütfen.

akçay
08-09-2012, 08:33
hocam sizin yazınızla ilgili değil, bazı arkadaşlar,mesela halilbalaban,ayhanöz gibi arkadaşlar için söylemiştim.

akçay
08-09-2012, 08:34
ve hatta idris şenol.

Halil Balaban
08-09-2012, 10:20
Sayın Hocam,
İzninizle, hoş görünüze sığınarak ve güvenerek sizin konunuzda Sayın Akçay' la konuşmak istiyorum.
Sayın Akçay çok haklısınız aslında bildiğim konular olmasına rağmen hata yapıp, marka tescili ile patenti karıştırmışım. Hani "Dervişin fikri neyse zikri de o olurmuş" ya bizimki de öyle. Gönlümüzden geçen dilimizde ifade bulmuş. İnşaAllah patent de olur. Hani ABDALA malum olma durumu vardır. Akçay kardeşim, ikazın için teşekkür ederim. Ayrıca dikkat ve titizliğin için de kutlarım. Sevgi ve saygılarımla.
Kudret Hocam, teşekkür ve özürlerimi sunarım. Lütfen kabul edin. Saygı ve sevgilerimle. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN

Halil Balaban
09-09-2012, 09:35
Sayın Hocam,
Cuma günü kargodan gübrelerimi teslim aldım. Yine çok itinalı ambalajlanmış, emek verilmiş bir paket geldi. Nasıl bu kadar titiz olabiliyorsunuz hayret ediyorum? Asıl merak ettiğim: Bu kadar kişinin sorularına cevap vermek, o kadar derdine çözüm bulmak ve iletmek nasıl oluyor? (Kendi sulama hatama ve PH konusunda ki tereddütte kalma durumunda yaptığınız müdahaleden biliyorum ki) acil durumlarda hemen telefonla müdahale edip anında çözüm üretmek. Terasınızda ki yetiştiricilik çalışmalarınız. Ve tabi ki özel hayatınızın koşuşturmaları içinde bir pakete bu kadar zamanı nasıl ayırabiliyorsunuz. Oysa ben hep iş yükünüzün çok ağır olduğunu. Bunun bir kısmının topraksız tarım da kendini yetiştirmiş, yerterli bilgi ve birikime sahip olmuş arkadaşlarımız tarafından paylaşılmasını. Hatta belkide organize bir ekip oluşturarak, belirlenen bir konu paylaşım düzenine gidilmesini. Sizinse bu ekibin üstünde bir danışman veya koordinatör konumunda olmanız gerektiğini düşünüyorum.
Devamı var. H.B.

Halil Balaban
09-09-2012, 10:32
Devam mesajı.
Görülüyor ki bu forumda, bu iş bölüşümünü taşıyabilecek çok sayıda arkadaşımız var. Ve bazen de böyle bir durum kendiliğinden oluşuveriyor. Ancak bunun, örgütlü bir biçimde olması, süreklik, düzen ve konu disiplini açısından önem kazanmaktadır. Böyle bir görev bölüşmesine gitmek, benim teklifimdir. Eğer başta siz ve forum arkadaşlarımız rıza gösterirseniz, destek de oluşursa, sizin ve hepimizin yararına bir durumun gerçekleşeceğine inanıyorum. Her kesi de bu fikre katılmaya ve sahip çıkmaya. Üzerinde yazışarak katkı koymaya davet ediyorum. Saygı ve sevgilerimi sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN

Kudret Tezel
09-09-2012, 13:02
Teşekkürler sayın halilbalaban, benim için bütün arkadaşlarım çok değerlidir. Herbiri için uğraşım bana zahmet değil zevk veriyor. Problemlere çare olabiliyor, çözüm bulabiliyorsam ne mutlu bana. Ayrıca sizler gibi kadirşinas arkadaşlarım olmasındanda çok mutluyum tekrar teşekkür eder, tüm arkadaşlarımın çalışmalarında başarılar dilerim.

Halil Balaban
09-09-2012, 15:17
Sayın Hocam,
Ben ve tüm arkadaşlarım; bizim problemlerimizle uğraşmaktan zevk aldığınızı ve sorunlarımızı çözmekle mutlu olduğunuzu elbette biliyoruz. Ayrıca taktir ve saygıyla karşılıyoruz. Ancak ben yinede teklifimde ısrarlıyım. Israrlı olmakla kalmayıp, kıdemli ve bilgili arkadaşlardan
" S E S B E K L İ Y O R U M".
---------------------------------
Bizim de size karşı sorumluluğumuzun olması gerektiğini düşünüyorum. En azından sizden alınanların bir bedeli olmalıdır. Bunun da en güzel ve en işe yarar şekli sizle görev paylaşımına girmek değilse nedir? Belki başka arkadaşlarım başka fikirler üretecektir. Onları da ortaya koymalılar ki bu konuda bir sonuca ulaşabilelim. Hocam size emek desteği verilmesi hem sizin hem tüm forum için en iyisi olacaktır. En azında arada bir de istirahatiniz olmalıdır. Sadece benim için 2 kere gece aradınız.
Bunu hepimiz için düşündüğümüz zaman.! Ama böyle, böyle nereye kadar. Asaletinizi ve inceliğinizi biliyoruz, ancak lütfen bu iş birliği fikrini kabul edeniz. Sizin peki demeniz bu işi gerçekleştirecektir.
Saygı ve sevgilerimi sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın
HALİL BALABAN

İsmail Karagülle
09-09-2012, 18:50
Sayın hocam marka tamam, ama patent alınmadan tam bir koruma olmaz. Esas olan patent alınmasıdır. Konunun uzmanı birileri ile görüşmekte fayda var. Patent için bir takım zorluklar var. Ama uzman birileri bu zorluklara bir çare bulabilir. Ve patent için bu konuda yayınladığınız bütün bilgilerin yayınlanmamış olması da gerekiyor sanırım. Dediğim gibi konunun uzmanı birilerinden öğrenmek daha doğru olur.

akinselcuk
09-09-2012, 22:20
Bizim ülkede bir cihazın pazarlama açısından korunabilmesinin tek yolu pazara iyi çıkmaktır. Yani cihazı satabilecek kanallarla iyi bayilik sözleşmeleri imzalamaktır. Ya da tüm pazara tüm son kullanıcılara kendi başına ulaşmanın bir yolunu bulmaktır.

Bir cihazın pazara hakim olabilip bu durumunu koruyabilmesi büyük sermayeler gerektirir ne yazık ki.

Patent işi her ürünü koruyamıyor. Özellikle bizim ülkede.

Bazı cihazlar patent alır ve kimse pazarda rahatsızlık yaratmaz. Bu cihazın ve pazarının bir takım özelikkleri yüzündendir. Kimse bu cihazı taklit edip pazardan pay almak istemez. Cihazın değersizliğinden çok taklitcinin hesabına gelmemesindendir. Ama bazı patentli ürünlerin başına gelmeyen kalmaz. Patent sahibi ömrünü dava peşinde koşmakla geçirir.

Mesela tuvalet deliklerine takılan beyaz yuvarlak WC matik patentli bir üründür bizim ülkemizde. 16-17 yıl evvel birileri bu ürüne bizim ülke pazarı için patent almış. İlk bir kaç yıl açtığı davaların sayısını kendisi bile hatırlamıyordur. İlk sattığı AVM marketinde bile 6 ay içinde bir kaç çeşit takliti satışa sunulmuştu !? Ulusal büyüklükteki bir marketin satınalmacıları bile bir ürünü satın alırken patentine tesciline pek bakmaz. Tek baktıları şey mal aldıkları tacirin ticari kimliğidir. fatura kesebilip kesemediğidir özetle.

İkinci bir örnek buradaki cihaza daha benzer daha yakın bir cihaz. O da 18 yıl önce üretildi. Medikal bir makine idi. Hekimler kullansın diye yapılmış otomatik ve elektronik bir cihaz. Patent büroları sadece istanbulda yeni yeni kuruluyordu. Bir kaç firma ile görüşülüp patent almaktan vazgeçildi. Planı projesi ve prototipi Belçikaya kadar gidiyor ve bir yıla yakın bir zaman alıyordu patent işleri. Bir yıllık, yedi yıllık, sürekli olmak üzere, tam koruyan daha az koruyan şeklinde bir kaç değişik türü vardı. Bugünün parasıyla sıfır bir Clio parasına mal oluyordu en sağlamı. İyi bir piyasası olmasına rağmen, patent alınmamış olmasına rağmen kimse hala taklit etmedi bu cihazı. Solsa sağda aynı işi yapan bir iki imalat ortaya çıksa da uzun süre piyası hiç düşmedi. Bu ürünü satan depolar ve bu depolarla iş yapan diğer imalatcılar bu cihazı yapıp satmak yerine yapan atölyeden alıp satmayı tercih ettiler. EC metre gibi kendine has bir teknolojisi vardı. Şimdi hala bu patent işi ile uğraşılmamış olmasına seviniyorum. Zaten hızla gelişen teknolojik ortamda bu cihaz 10 yıl kadar muteber kaldı. Bilgisayar, yazılım, sensör ve kamera teknolojilerinin gelişmesiyle satılabilirliği azaldı.

Şimdi, işin bütün resmiyetini en kanuni yollardan yapan, patentini de isim tescilini de eksiksiz alan tacirle, işin sadece satış kısmına enerji harcayan tacirin karlı çıkanı ne yazık ki patentle uğraşmayan tacir oldu.

Bu işin pratik sonuçlarının hala da aynı durumda olduğuna bir inancım mevcut.

Pazarlama açısından patent bir koruma sağlayamaz ama patentin alınma nedeni pazar koruması değilse iş değişir.

Kişi yaptığı ürünü adına kaydettirmek sadece kendini iyi hissetmek için de patente başvurabilir. Bir şeyler yapabilen insanlar, becerikli insanlar genellikle yaptıkları işleri çocukları gibi severler. Sabah uyanır uyanmaz yaptıkları ilk iş, tezgahtaki eserlerinin dün akşam bıraktıları gibi duruyor olup olmadığı olabilir.

Böyle bir insan da bir çok başka şeyi umursamayıp eserine resmi bir imza atmak isteyebilir. Bu gibi bir durumda masrafına ve bazı kusurlarına rağmen patent almak iyi bir yoldur.

Ama iş ticari ise patente harcanacak emek ile pazara daha donanımlı çıkmak arasında bir hesaba girişilebilir.

Hani hastayı tedavi etmek yerine hasta etmemek gibi.

Taklitcilerle uğraşıp durmak yerine taklitcileri uyandırmamak veya heveslendirmemek gibi.

akçay
10-09-2012, 10:24
sayın akinselcuk yazdıklarınız Türkiye şartlarında o kadar gerçek,ki söyleyecek söz bulamıyorum.teşekürler.şu anda bende bu patent işiyle bayağı meşgulüm,ürettiğimiz bir ürünümüze patent almak önceleri aklımıza hiç gelmemişti,sonrasında gelişen bazı olaylar patent için başvurmamız gerektiğini anladık ve başvurumuzu yaptık.tabi daha önce markamızı tescil ettirmiştik.2 yıla yakın süre geçti daha ne kadar sürer bilmiyoruz ama işin gerçeği patent almak işi zor uzun bir süreç.sonuç ne çıkar onuda tahmin edemessiniz,süprizde olabilir.belki dediğiniz gibi sessizce üretim yapıp pazarlamaya bakmalıyız,

Halil Balaban
11-09-2012, 20:05
Bu sayfada 09/09/2012 Tarihinde
232 ve 233 no. Lu mesajlarımla, Sayın Kudret Tezel Beyefendi' nin
234 no. Lu bana cevap mesajı ve akabinden yine benim 235 no. Lu
mesajımda bir konuya değinilmiştir. Aslında şimdi size okumayanlar için kısa bir alıntı ile
konu hakkında fikir verebilirdim. Ancak bu mesajı okuyup da öncekilerden haberdar olmayanların (Pek sanmıyorum ama) dönüp bir göz atmaları için
sadece mesaj numaralarını verdim.
Benim epey tepki beklediğim, öylede olması gereken bir konuya
nedense hiç ama hiç ses veren olmadı. Halbuki benim gibi herkes de biliyor ki: Kudret Hocam' ın sayfasını hepimiz merakla takip ediyor ve okuyoruz.
Devamı var. H.B.

Halil Balaban
11-09-2012, 20:29
Özellikle hitap ettiğim, bilgili ve kıdemli kişilerin herkesden çok takip ettiği de malumdur. Takipleri hemen her konuya iştirak etmeleriyle de sabittir.
Hal böyleyken sadece Sayın Malbman' ın, konuya ilgisini mesaj altında ki beğenisi ile belirtmesinin dışında hiç kimse ilgi göstermemiştir. Sayın Malbman' a
ilgisinden dolayı çok teşekkür ederim. Oysa ki hiç değilse; "Arkadaşım senin dediğin şu sebeplerden dolayı olmaz" denebilir, ya da lehte veya alehte başka bir fikir ortaya atılabilirdi.
Ses beklediğim bir konuda ki
"Ne bir ses, ne bir nefes. Herkes tık nefes" durumunu anlayabilmiş değilim. Her kese iyi geceler.
HALİL BALABAN

gazeteci28
12-09-2012, 10:57
"Ne bir ses, ne bir nefes. Herkes tık nefes" durumunu anlayabilmiş değilim. Her kese iyi geceler.
HALİL BALABAN

Halil bey,
Kudret Beye desteğim şimdilik "Allah Razı olsun, Allah sıhhat ve afiyet versin" şeklinde. Nefesimiz o kadar kuvvetli olmadığından duymamanız normal. :)

İleriki aşamada gücümüz nisbetinde bir şeyler düşünüyoruz ama yorgan ayak meselesi.

ayhan_oz
12-09-2012, 12:00
hocam sizin yazınızla ilgili değil, bazı arkadaşlar,mesela halilbalaban,ayhanöz gibi arkadaşlar için söylemiştim.
Sayın Akçay

Malumunuz patent ile marka tescilinin iki farklı şey olduğunu bizde biliriz. Ancak
dikkat etmediğimiz bir ayrıntı sadece. Ayrıca marka tescilinin bile kabul edilmiş olması Kudret bey adına bizi son derece sevindirmiş ve mutlu etmiştir. Amacımız ise bu sevinci paylaşmaktı.

Saygılarımla..

Halil Balaban
12-09-2012, 12:55
Sevgili Kardeşim Gazeteci28,
Cevabını okudum. Cevap vermen bile iyi bir davranış. Sen zaten iyi niyetinden ve elinden geleni yaptığından emin olduğum arkadaşlardan birisin. Bunu şimdi kimin sayfasında ve hangi konuda olduğunu hatırlamadığım bir yazında geçen " Bildiklerimi paylaşmakla burada öğrendiklerimin zekatını veriyorum" anlamındaki sözlerini okuduğum zaman fark etmiştim.
Sözlerimden alınarak üzülmen, beni de üzdü. Senden hasseten özür diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Hoşça kal, dostça kal.
HALİL BALABAN

akçay
12-09-2012, 17:58
sayın ayhan öz bu forum bilginin paylaşıldığı bir yer,kesinlikle başka bir niyetim yok.herkes bildiğini söyler,sakın burda yanlış anlaşılma olmasın yoksa herkes yanlış anlaşılırım diye bildiğinide söylemez.o zaman bu frumun sloganına ters bir iş yapmış oluruz. ne diyor hocamız bilgi paylaşıldıkça büyür. saygılarımla

soilless
12-09-2012, 22:20
Özellikle hitap ettiğim, bilgili ve kıdemli kişilerin herkesden çok takip ettiği de malumdur. Takipleri hemen her konuya iştirak etmeleriyle de sabittir.
Hal böyleyken sadece Sayın Malbman' ın, konuya ilgisini mesaj altında ki beğenisi ile belirtmesinin dışında hiç kimse ilgi göstermemiştir. Sayın Malbman' a
ilgisinden dolayı çok teşekkür ederim. Oysa ki hiç değilse; "Arkadaşım senin dediğin şu sebeplerden dolayı olmaz" denebilir, ya da lehte veya alehte başka bir fikir ortaya atılabilirdi.
HALİL BALABAN

Haklısınız Sn. Halil BALABAN,

Sizin görüşünüze ilk aklıma gelen düşünceyi paylaşayım;

Çok sevdiğim Sevgili Kudret Beye fiziki uzaklığım nedeniyle fiziki katkım mümkün olmuyor.

Ancak Biliyoruz ki ülkemizde topraksız tarım üzerine araştırma, tez, teori vs. yok denecek kadar az. Bir de dünyada bu konuda yapılan araştırmaları bulmak, incelemek emek ve ciddi zaman alıcı bir gayret.

Önerim, yurtiçi ve/veya yurtdışı topraksız tarım üzerine farklı, ilginç, bir adım daha ileri taşıyacak, geleceğe dönük bir makale, araştırma, patent sonuçları, teorileri araştırmak ve sonuçta bu sayfalarda Sn Kudret abimizin ve bu konuda yıllarca bilgi ve emeği oluşmuş arkadaşların bilgi , görüş ve danışmanlığına sunmak ve paylaşmak.

Bir adım daha ilerisi için. Hocamızın dediği gibi Bilgi paylaştıkça büyür.

İsmail Karagülle
13-09-2012, 11:16
Bu ürünün pazarlanmasına katkı sunmak için neler yapılabilir. Emek verilmiş bir ürün. Bunun ticari bir karşılığı da olmalı.Çevremizde bu ürünün tanıtımını yaparak , BEKÇİNİN PARAYA DÖNMESİNDE nasıl katkılar sunabileceğimizi düşünelim. Ve satışını gerçekleştirelim.
Ben kendi adıma birinci siparişi vermek üzereyim.Az kaldı.

Halil Balaban
13-09-2012, 11:55
Teşekkürler Sayın Soilless, Her ne kadar yeterli ilgiyi bulmasa da; bence çok önemli olan bir konuya katılımda bulunup, katkı koyduğunuz için çok sağolun. Amacım ve beklentim: Kesin olarak doğrudan benim söylediğime her kesin katılması değildi. Konunun açılmasıyla farklı fikirlerin ortaya çıkacağını ve bir şekilde bir işbirliği ortamının doğacağını düşünmüştüm. Hatta ikinci mesajımda bunu açıkça da belirtmiştim. Nitekim siz de kendinizin ve/veya bu bilgi ve imkana sahip kişilerin yaptıkları ya da yapabilecekleri bazı işleri saymışsınız. Ben bu davranışınızın, diğer arkadaşların da aynı hassasiyeti göstermelerine yol açacağı umudunu taşıyorum. Tekrar teşekkür eder. Saygı ve sevgilerimi sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN

Kudret Tezel
20-10-2012, 13:01
Sevgili arkadaşlar nihayet sera bekçisi nin MARKA TESCİL BELGESİ geldi hayırlı olsun.

Halil Balaban
20-10-2012, 15:25
Sayın Kudret Hocam,
Marka tescilin(m)iz hayırlı olsun. Gördüğünüz gibi kolayca sahip çıktım. Bu sefer kutlamada dil seçimimi dikkatli yaptım ki yine polemik çıkmasın. Tabi burası işin şakasıydı. Tekrar kutlar yeni ürünlerde de aynı duyguları yaşamak dileğiyle, saygı ve sevgilerimi sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN

Kudret Tezel
20-10-2012, 16:59
Sağolun sayın halilbalaban, teşekkürederim. Dahada gelişmişlerini yapmak ümidi ile selamlar.