View Full Version : Sera bekçisi otomatik EC metre (Marka tescilli)
idris şenol
21-10-2012, 21:50
tekrar hayırlı olsun sayın üstadım :))
kudret bey ph kontürülü ekleme durumu varmı?
yalandünya59
23-10-2012, 11:02
Sevgili Hocam,
Sizi gönülden kutlar, hayırlı olmasını dilerim.
Vallahi bende sera bekçisi var, olmayanlar düşünsün.
Ayrıca hocam benim yaptığım tesise elimde olan sera bekçisini büyüterek
kullanmamız mümkünmü?
Bunuda buradan cevaplarsınız almayı düşünen arkadaşlara
ve ileride işi büyüteceklerin bu cihazı kullanabilmeleri için neler gerekli olduğunu bilmeleri faydalı olur kanaatindeyim...
Saygılarımı sunar, ellerinizden öperim...
Kudret Tezel
24-10-2012, 21:50
Sevgili yalandünya sera bekçisi bir EC ayar sistemidir her büyüklüğe modifiye edilebilir. Ancak sistemin büyüklüğüne göre iyi projelendirmek lazımdır.
Bende hayırlı olsun demek istedim. Bu sistemin patentten ziyade faydalı model ile korunabileceğini düşünüyorum. Uluslararası araştırmalar gerektirmediğinden prosedürü az olan bir yöntem.
Kudret Bey hayırlı olsun. Uzun çabalarınız somut bir sonuç vermiş oldu. Devamı dileklerimizle kutlarım.
Kudret Tezel
13-11-2012, 11:00
Çok teşekkür ederim sevgili arkadaşlarım. Sera bekçisi amatör ve profösyonel seralar için gerçekten işe yarayan güzel bir alet. Gerek amatörce deneme seralarında, gerekse büyük profösyonel seralarda çok rahat problemsiz kullanılabilir. İyi dileklerde bulunan bütün arkadaşlarıma tekrar teşekkür ederim herkese selamlar sevgiler.
Sevgili arkadaşlar nihayet sera bekçisi nin MARKA TESCİL BELGESİ geldi hayırlı olsun.
Sayın KUDRET TEZEL;
Öncelikle "SERA BEKÇİSİ" isimli ürününüzün MARKA TESCİL BELGESİ'NİN hayırlı uğurlu olmasını canı gönülden dilerim.
Sayfanızı baştan sona büyük hayranlık ve arkasından ne gelecek merakıyla zevkle takip ettim ve bundan sonrada sizin sıkı bir takipçiniz olacağım.
Çabanız, emekleriniz ve yaptığınız bu güzel çalışmalar için sizi kutluyorum. Kendi adıma sizin yaptıklarınızı gördükten sonra benide topraksız tarım konusunda çok heyecanlandırıp meraklandırdığınızı belirtmek isterim.
Sevgiyle kalın Kudret Hocam.
SAYGILARIMLA.
ekizilaslan
02-01-2013, 22:28
hayırlı olsun hocam.Biz bu işi öğrenince özel kapınızı tıklatma niyetimiz var.
Marka tescil belgeniz hayırlı olsun, hocam.
Kudret Tezel
03-01-2013, 16:46
İyi dilekleriniz için hepinize teşekkür ederim. Sağolun varolun.
idris şenol
04-01-2013, 13:20
Sevgili yalandünya sera bekçisi bir EC ayar sistemidir her büyüklüğe modifiye edilebilir. Ancak sistemin büyüklüğüne göre iyi projelendirmek lazımdır.
sevgili kudret bey sizden ricam ,büyük sistemlerdeki projeyi resim olarak bize gözterirmisiniz( bir kaç gün içindeki wepman proje )de olabilir:))lütfen
yalandünya59
04-01-2013, 18:45
Sevgili İdris Hemşehrim,
Bu forum okadar güzel bir platformki ve bu platfomda çok bilgili gençlerde var,
ancak kendilerini sanırım daha göstermiyorlar, aldığım bir duyuma göre bu platformda yeni ve son sistem cihazlar burada olacak, ancak buna 'SERA BEKÇİSİ' demiyelim, çünkü bu isimli cihaz Kudret Hocamıza tescilli, bu gelecek cihazada bir isim bulmalı. Umarım tasarlayan bu genç arkadaşımızın bir fikri vardır...
Sabırla bekliyorum, ben kesin bu bekçidende bitane alırım, bilirsin idris bende kaşıntı hat safhada....
Saygılar...
İsmail Karagülle
04-01-2013, 22:57
Bilgi paylaştıkça büyür . Diyen Kudret hocam, büyüklüğünü, hocalık vasfını daha iyi anlamaya başladım.
Bilmek önemli . Ama o bilgiyi taşıyabilmek daha da önemli.
ateşkaptan
15-01-2013, 23:45
Sayın Tezel,
Ec metre ve ph kağıdı (5-7 arası) talebim için ne yapmalıyım. Bilgilendirirseniz memnun olurum,
sevgi ve saygılarımla
Kudret Tezel
24-05-2013, 13:40
Sevgili arkadaşlar 2013 sezonuna 2 sera bekçisi ile girdik. Domates parkurundaki sera bekçisi işine devam ederken biber parkurunada yeni bir sera bekçisi kurdum. Biber parkurundaki sera bekçisini ancak bugün çalıştrabildim. Henüz besin stoklarını hazırlayamadım onlarıda akşama hazırlıyacağım.
Kudret Hocam 2013 sezonunun resimlerini bekliyoruz...
iyi çalışmalar ...
mehmetrifat
07-06-2013, 08:11
kudret hocam öncelikle hayırlı olsun dileklerimi sunmak isterim ayrıca sera bekçisini kullanan biri olarak şimdi kendimi daha şanslı hissediyorum
Kudret Tezel
26-07-2013, 23:42
Bu sene ilk defa denediğim kavunlarım çok başarılı oldu. Sezon başında tesadüfen aldığım 2 kök kavunu yetiştirmeye çalıştım. Ve netiçede biri damlama borusunun hemen yanında olduğu için çürüdü. ikincisi bilemediğim bir sebepten kendiliğinden koptu ama olgunlaşmıştı . sabırsızlıkla akşamı bekledim tadı gerçekten güzeldi ancak biraz daha olgunlaşsa tadından yenmiyecekmiş. üçüncüsünü bilerek olgunlaştığını düşünerek hasad ettim tadı çok daka güzeldi. Şimdi üstünde 2 kavunumuz daha var . Onlarında hasad zamanı gelmiş gibi. Ağırlıklarına gelince beni şaşırtı bakalım siz ne düşüneceksiniz. İlk kavun 1292 gr dı. Şu an üstünde olan iki adet kavun dan biri büyük diğeri 1,5 kg civarında gibi . Kavunların hangisi hangi kökte belli değil yaprakları okadar geniş ki takip etmek imkansız ancak düzenli ekilmesi lazım. Bu sezon gelişigüzel oldu seneye ömrümüz olursa daha düzenli yaparız inşallah.
herkese merhabalar. aranızda yeniyim ve topraksız tarımla ilgileniyorum. aslında işim gereği zamanım çok olmamasına rağmen ilgim geçmedi bir türlü. kudret beyin sera bekçisini gördüm sonra ve umutlarım arttı. sera bekçisinin gelişimi ne aşamada şuan çok merak ediyorum.
Merhabalar;
Sera bekçisinin satışı var mıdır, **** kurulum için materyal desteği ?
aydemirs
20-05-2014, 16:30
Merhabalar,
Geliştirilen sistem çok güzel. Tebrikler!
aydemirs
26-05-2014, 15:34
Kudret Bey,
Sera bekçisi gerçekten çok güzel olmuş. A ve B besin tanklarının üzerinde kullandığınız pompaları nereden temin edebiliriz? Ayrıca EC metre daha önce geliştirdiğiniz EC metre mi? yoksa farklı bir EC metremi? Bu sistemde kullandığınız EC metreyi temin edebilir miyiz? EC metre nin çalışma mantığına ihtiyacım var. Bu işe gerçekten kafayı takmış durumdayım. **** sera bekcisini komple temin edebiliyor muyuz? :)
Ferhat Ozdemir
31-05-2014, 07:36
Merhabalar. Emeginize saglik Kudret bey. Ben bir kac gun once kendi projeme basladim. Besin eriyiklerini tanka aktarim icin kendimce bir kac yol buldum. Siz nasil bir sistem ile besin eriyigini suya ekliyorsunuz ve eklediginiz miktari nasil kontrol ediyorsunuz? Paylasirsaniz sevinirim. Projeme en uygun olani hangisi ise onu kullanmak istiyorum. Bu yuzden her turlu fikre acigim.
Hayirli gunler.
hocam çalışmalarınızı bir kaç yıldır takip edemiyordum. tekrar aranıza döndüm ve çalışmalarınızın resmi karşılığı olarak ürünün patentini almış olmanız beni çok mutlu etti. çok sevindim. tebrik ederim. başarılarınızın devamını dilerim. saygılarımla
oceaneagle55
09-10-2014, 22:54
Selamlar.Bende Kudret hocamın emeği olan sera bekçisi kullanıyorum.Hatta 3 farklı sistemde 3 farklı bekçim mevcut.Isterseniz 1 adet bitki isterseniz 1000m2 de ürün yetiştirin sera bekçisi yeterli oluyor.Sistemde değişmesi gereken ana besin tankı ve pompalar sadece.Kurulumu ve kullanımı çok basit herkese tavsiye ederim.Ben sisteme bazı ufak eklemeler yaptım(soğuk havalar için hiter,UV filtre).Birde PH dozaj sistemini bitirdikmi 30000 tl lik bir cihazın yaptıklarının hepsini yapacak.
aziztoprak
20-10-2014, 22:38
Merhaba, bu konuyu duyalı 1 hafta kadar oldu. Ama konuya son derece merakla başladım ve başta Kudret Tezel bey olmak ile bu konuda önemli işler başarmış olan arkadaşları hayranlıkla izlemeye ve konuyu öğrenmeye çalışıyorum. Halil Balaban bey'in tespitine katılıyorum. Benim bir makine mühendisi olarak gözlemim bu alan multidisipliner bir alan. Yani ziraat mühendisliği, kimya, otomasyon ve yazılım, makine mühendisliği, elektrik elekronik, vb. en az 3-5 farklı disiplini ilgilendiren detaylar söz konusu. Dolayısı ile bu alanda ülkemizin Avrupa ile arasındaki mesafeye baktığımızda (Bkz. Greenhouse Commercial Nature Fresh Farms Leamington - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=yYDtkXva2M8)) muhakkak konunun uzmanlarının birlikte çalışarak çok güzel projeler ve çalışmalar ortaya çıkacağına inanıyorum. Ben yolun daha çok başında olmakla birlikte bir makine mühendisi olarak bana düşen bir çalışma olursa seve seve destek olmak isterim. Başarılarınızın devamını dilerim.
Lathspell
12-11-2014, 11:48
Kudret Bey merhaba. Çalışmanız özellikle benim gibi bu konuda bilgisiz veya çok yeni olan kişiler için hayati öneme sahip, candan kutluyorum. Ben ilk planda deneme amaçlı bir sera kuracağım, sonrasında sistemin başarısına göre ticari boyuta taşımayı hedefliyorum. En önemli bilgi kaynağım ise bu forum, buradan edindiğim/edineceğim bilgiler ve değerli üyelerimizin destekleriyle bu işin altından kalkabileceğime inanıyorum. Sizler gibi tüm emeği geçen üyelerimiz ve hocalarımıza saygı ve şükranlarımı sunuyorum.;)
Kudret Tezel
12-11-2014, 17:45
Teşekkürler sayın lathspell, bilenler bildiklerini paylaşıyor, yaptıklarını paylaşıyor, öğrenmek isteyen arkadaşlarımızda bu paylaşımları takip ederek konuya destek vermek için çaba sarf ediyorlar. Gayemiz ülkemizin geleceğinde küçükte olsa bir iz bırakabilmek. Ama inanın en önemlisi sizler gibi kadirşinas, bilgiye değer veren çevresine enerji yayan arkadaşlarımızın olması. Hep birlikte çok daha güzel işler yapacağıma inancım tamdır.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim selamlar sevgiler.
silaemir
15-11-2014, 23:43
Sayın Kudret bey, Yılbaşı itibariyle büyük ihtimalle işsiz kalacağım için yoğun bir şekilde yeni iş arayışlarına girdim ve Topraksız tarımı da yaklaşık 4 gündür araştırıyorum. Bu sitedeki yazışmaları da bu akşam 2011 yılından başlayarak beni ilgilendiren kısımlarını okudum. Allah nasip ederse bu işi yapmak istiyorum ama ilk aşamada evin damında 15 m2 lik bir alanda uygulamayı düşünüyorum. Bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler..
Kudret Tezel
16-11-2014, 07:58
Sayın silaemir, üyesi olduğunuz agaclar.net sitesi her konuda olduğu gibi topraksız tarım konusunda da en kapsamlı en detaylı bilgileri bulabileceğiz bir sitedir. Bir çoğumuza hobby, birçoğumuza da iş ve aş temin etmelerine yardıncı olan bilgileri
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR sloganıyla paylaşmaktadır. Eminim ki bir süre sonra sizde başkasının yardımına ihtiyac duymadan topraksız tarım yapabilecek hale gelecek ve hatta yaptıklarınızı paylaşarak bizlere de şahsınıza özel pratiklerinizi aktaracaksınız. Sitemizde gerek teorik, gerek pratik vede görsel olarak çok bilginin paylaşıldığını zaman içinde da iyi göreceksiniz. yardım alma duygunuz henüz işin başında olduğunuzdan kaynaklanıyor. Bir süre sona söylediklerime hak vereceksiniz. Ancak aşamadığınız noktalarda tabii ki ben ve bütün arkadaşlarım bilgilerini sizinle paylaşmaya hazırdır , şüpheniz olmasın. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.
silaemir
16-11-2014, 20:51
Yıl sonuna kadar çalışacağım için uygulama yapma şansı bulamam ama sitelerden ve çevreden konuyu dikkatle araştırmaya devam edeceğim. Daha sonrasında Evin üstünde (damda) topraksız tarım konusuna ağırlık vereceğim.Eğer istediğim sonuçları ve başarıyı elde edersem olaya iş gözüyle bakacağım..Dönüşünüz için teşekkürler..
Sayın Kudret Bey merhaba.paylaşımlarınız uzun zamandır dikkatle takip ediyorum.Ben 7 yıldır açık alanda çilek yetiştiriciliği yapıyorum yaklaşık 5 dönüm.Ancak uygulamadaki sıkıntılar-toprak düzenleme ,su kaybı,ot ve böcek mücadelesi- ve kalifiye işçi yetersizliği nedeniyle büyük sıkıntılar çektim.
Bir süredir örtü altı topraksız serada çilek yetiştiriciliği düşünüyorum.10 dönümlük bir arazide.ve bun içinde İPARD proje hibelerinden faydalanmak istiyorum.
hem kendim kazanmak hem de bölgemdeki insanlara örnek olmak istiyorum.Bu konuda bana yardımcı olma imkanınız var mı. Yönlendirmelerinize ve vereceğiniz her türlü bilgiye ihtiyacım olacak.ilginiz için teşekkür ederim.
Kudret Tezel
18-11-2014, 21:14
Sayın banatu, sitemizde zaten bilgilerimizi paylaşıyoruz. Tabii ki ihtiyacınız olduğunda yanınızdayız.Çalışmalarınızda başarılar dileriz.
aziztoprak
07-12-2014, 17:41
Sayın Hocam Kudret Tezel Bey,
Ben de bu forumda yeni, acemi çaylak topraksız tarım meraklılarından birisiyim. Forumdan ve sizlerden öğrendiklerim çerçevesinde bir düzenek yapmaya çalıştım. Düzeneğin resimlerini ekliyorum. Sistemim otomatik çalışıyor ancak, henüz EC ve PH kontrolü eklemedim. Şimdilik hazır eriyik miktarı kontrolü ile değerleri sabit tutmaya çalışacağım. Görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim.
528904
528905
528906
Uzun bir saksıya da tere, roka, marul tohumu diktim. Ama tohumların üzerine 1-1,5 cm kalınlığında toprak örttüm, hafif çimlenmeler var ama bunlardan pek ümidim yok. Ağaçlar.net sitesinde gerçekleştirilen "tohum paylaşım etkinliği"nden edindiğim tohumlar elime ulaştı. Çocuklar gibi sevindim. Gönderen arkadaşlara minnettarım. Elimden geldiği kadar hepsini yetiştirmeye çalışacağım ve elde ettiğim tohumları ben de gelecek sene burada paylaşacağım.
Kudret bey besin eriyiğini sizden nasıl temin edebilirim. Ben şimdilik, ilk bahara kadar kışı boş geçirmemek için, yeşil soğan, marul, tere, roka, bir de red robin domates denemek istiyorum. Bunlara uygun eriyik maddesini sizden temin etmem mümkün müdür? Ücretini size nasıl ulaştırabilirim. Ben İstanbul'da yaşıyorum. Uygun görürseniz elden de teslim alabilirim. Hem sizinle tanışma şerefine de kavuşmuş olurum. Size ve burada bilgi ve tecrübesini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Kudret abi, özel mesaj gönderdim sera bekçisi hakkında ilgilenebilirseniz sevinirim.
Arkadaşlar kudret beye ulaşamadım ama sera bekçisini nereden temin edebiliriz
idris şenol
13-05-2015, 00:10
kudret bey selam:))bilmeden sizi kırdıkmı!
çalışmalarınız paylaşmıyorsunuz
sizin teras çalışmalarınıza hasret kaldık,e başlayın artık sizi bekliyoruz:))hatamız varsa af ola,,saygılarımla:))
extant958
13-05-2015, 11:01
kudret bey selam:))bilmeden sizi kırdıkmı!
çalışmalarınız paylaşmıyorsunuz
sizin teras çalışmalarınıza hasret kaldık,e başlayın artık sizi bekliyoruz:))hatamız varsa af ola,,saygılarımla:))
sayın idris şenol beye katılıyorum yeni çalışmalarınızı bekliyoruz :)
Ben de katılıyorum, artık sesinizi duymak istiyoruz.
Kudret Tezel
14-05-2015, 21:20
Merhabalar sevgili arkadaşlarım, Darılmak kırılmak ne kelime. Hatırlayıp sorduğunuz için çok teşekkür ederim. İnanın bugün mayısın 14 ü terasta en küçük bir faaliyet yok. Bu kış yağan kar ve bir iki gece sıcaklığın eksi 5-6 lara düşmesi ile yaşanan don olayı zaten bir tamirata ihtiyacı olan yer döşemesini dahada tahrip etti. Dur biraz hava açsın kurusun derken bir gün açık bir gün yağışlı hava bizide kararsız etti ve ne yazık ki hala tamir ettiremedik. Anlıyacağınız bu sene çok geç kaldık. Ancak bunu söylerken birşeyler yapmıyorum manasında anlaşılmasın. İlk hazırlıklarına topraksız tarıma başladığım senelerde heveslendiğim ancak vakit bulup başlayamadığım bir konu doku kültürü ile uğraşmaya başladım. Öncelikle siteril bir kabin yaptım. Evde kullanılmayan bir düdüklü tencereden bir otaklav yaptım. Bilirsiniz ben nedense sistemlerle uğraşmayı çok severim. Güzel bir şey olsun profösyonel çalışmalar yapabileyim diye uğraştım. Sitede doku kültürüyle uğraşan arkadaşlarımız var onlarlada fikir alışverişi yaparak işi başaracağımıza inanıyorum. Öbür taraftan çok eski bir dostumun iş yerinin terasına bir parkur kurmaya karar verdik arkadaşım çok meraklı bende onun sayesinde bizim terastaki gecikmenin acısını çıkarmaya çalışıyorum. Beni hatırlayan merak eden tüm arkadaşlarıma sonsuz sevgiler sağolun var olun. Sayın malina doku kültürünün yeri burası değil diye bilir ancak ben yaptıklarım hakkında bilgi vermek adına bir kere paylaşıp sizlere göstermek istiyorum. Gerekirse bundan sonra konuya doku kültürü başlığında devam ederiz, doku kültürü ile uğraşan arkadaşlarımızlada bilgi paylaşırız. Arkadaşımın iş yerinin terasındaki çalışmalar ancak bugün fideliri dikecek hale geldi. AMATÖR AÇ GÖZLÜ OLUR sözümü maalesef buradada söylemek zorundayım. parkurda sadece domates olsun diye başladık ama ne yazık ki 2 az gelir üç olsun, domatesin yanında salatalık olsun biber olsun. Yapmışken bi kaçta kovun ekelim diyerek güzel bir amatör parkuru yaptık hayırlısı olsun. Şİmdi resimleri paylaşayım bakalım beyenecekmisiniz.
Kudret Tezel
14-05-2015, 22:53
Topraksız tarım yeni parkurumuz.
19 Mustafa
15-05-2015, 19:07
Hoş geldiniz küdret bey,yaklaşık iki aydır forumları okumaktayım deneme aşaması için balkonumuza küçük bir katı ortam sistemi oluşturdum,umarım vermiş olduğunuz bilgileri doğru anlamışımdır.bugün tartes den ec ve ph ve diğer eksiklerin siparişini verdim,ancak gübre ihtiyacım için ankara ya gitmem gerekecek kğ bazlı alabilmek için bu konuda sizden **** forum da gübre paylaşımı mümkünse nasıl yardım dayanışması yapılabilir.ayrıca bilgi paylaşan tüm topraksız forumculara teşekür ederim .
extant958
18-05-2015, 17:53
amatörün gözü aç ya...! domates,biber ,dolmalık biber,patlıcan,topan patlıcan,çilek,karpuz,fasulye,kabak,dahada doymadım bir pimaş boru ilavesi daha yapayım diyorum :)
Kudret Tezel
18-05-2015, 22:18
Bu gün sabahtan yeni parkuru görmeye gittim. Birkaç resim çektim.paylaşayım. Öğleden sonra da bizim terasta çalıştım inşallah bir kaç güne kadar ekim yapabiliriz çok geç kaldık kesin ama yapacak bir şey yok. Yeni parkurda hissedilir bir ilerleme var bugün dikimin 4. günü.
idris şenol
19-05-2015, 14:22
kudret bey elinize emeğnize sağlık
yeni parkurdan kastınız neydi başka yerdimi yoksa yenilememi var
birde yeni parkurdaki besin formülü tek bir noktadan aynımı
veya ayrı ayrı sisten varmı başarılar
Kudret Tezel
19-05-2015, 20:21
Sayın İdris Şenol, yeni parkur yakın bir arkadaşımın iş yerinin parkuru. Önce sadece domates diye başladık ama acemi aç gözlülüğü salatalık biber kavun herşey var. Onun için parkuru 3 e bölmek zorunda kaldım. Toplamda 36 tekne mevcut. 18 tekne 36 kök domates 6 tekne 12 kök salatalık ,6 tekne 12 kök kapya biber, kalan 6 teknede 12 kök karışık. Domates ve salatalık 18 teknelik parkur sera bekçisi kontrollü, 12 köklük biber ve 12 köklük karışık parkurda otomatik sulamalı ama manuel takviyeli. Hayırlısı olsun ben gerekli açıklamaları yaptım ama AMATÖR AÇ GÖZLÜ OLUR diye doğru söylemişim değişen birşey olmadı. Ama tabii ki önemli olan arkadaşlarımın bu işi severek yapmaları zevk almaları.
Kudret Tezel
26-05-2015, 21:32
Bugün yeni parkura gittim. Birkaç resim çektim paylaşayım.Dikimin 12. günü.
asilturk1
01-06-2015, 09:35
Selamlar
Kudret hocam drenaj suyu nereden dönüyor peki ?
Sizden aldığım ph kitinde test yaptım 5 damla indiktör damlattim suyun rengi pempemsi birşey oldu bu ne anlama geliyor?
rientiar
01-06-2015, 16:20
sayın kudret hocam uzun zaman dır sizlerin yazılarınızı takip ediyorum bu biligiler işında bir prototip sulama sistemi kurdum ama fide ve besin eriyiği ve ph ve ec metre temini konusunda sıkıntılarım var ve sizden temin etmek istiyorum size nasıl ulaşabilirim
Kudret Tezel
01-06-2015, 18:22
Sayın asiltürk, Ph ölçümü, elektronik ölçü aletleri veya PH a göre renk değiştiren kağıt veya indikatör sıvıları ile yapılır. Elektronik aletler normal durumda iken hatasız ve hassas olarak PH ı ölçer ancak aletin gösterdiği değerin doğru olup olmadığı aletin kalibrasyonu ile ilgilidir. zira zamanla geğişebilen ölçü kalibrasyonunu sık sık kontrol ederek emin olmak lazımdır. İndikatörler veya Ph kağıtlarıyla ölçülen PH değerleri ise dijital veya ibreli ( Anolog ) aletler kadar hassas değidir . Dijital aletlerde PH 0,01 gibi hassasiyetle ölçülürken indikatör veya kağıtlarda bu aralık daha büyük tür mesela buçuklu ölçüle bilir veya 0,25 hassasiyette ölçüle bilir ama şu bir gerçektir ki bu hassasiyete razı isek hata yapmazlar. Ancak burada da gözünüzün yanılması ve ışık durumu söz konusudur. Ph kağıdının veya indikatörünün ölçümden sonra alacağı renk, renk kartelası ile mukayese edilerek Ph değerlendirmesi yapılır.
Gelelim yapmış olduğunuz ölçüme: Ölçü tüpünün yarısına su doldurup 5 damla indikatör damlatınca pembemsi olan rek Ph ın 7 den küçük yani asitli olduğunu yeşilimsi olan ren ph ın 7 den büyük yani bazik olduğunu söyler. Koyu maviden kırmızıya kadar uzanan bir renk yelpazesi vardır. Orta yani nötr renk sarıdır.yesile kaçtıkça kalevileşir kırmızıya kaçtıkca asitleşir. Biz besin eriyiğimizi n Ph sının 6.0 ile 6,5 arasında olmasını isteriz o halde rengimiz sarıdan hafif kırmızıya dönmüş yani çok açık turuncu olmalıdır. Belki bu renge Altın sarısına benzetmekte doğru olabilir. Bu rengi gözünüz bir kere algıladığında artık renk kartelasına bakmadande ölçüm yapabilirsiniz. Çünkü sadece bir değer yani 6,0-6,5 rengini akılda tutmak kolay olur.
idris şenol
01-06-2015, 19:12
kudret bey bitkilerin gelişimi son derece güzel görünüyor sizin çalışmalrınızı ve yeni parkurunuzu ilgi ile takip ediyorum
rientiar
01-06-2015, 21:59
öncelikle forumdaki arkadaşların ve büyüklerimin kandili mubarek olsun son 2-3 haftadır takipteyim sürekli yazılanları okuyorum her geçen gün biraz daha anlıyorum ama bu besin eriği ve ph metre ec metre ile ilgili analamadklarım var bu ara bir prototipyaptım akan su kültürü modeli benimsedim sadece fide temini besin eriyiği ve ph metre ec metre temini kaldı kudret hocamızdan temin etmek istiyorum ama iletişim bilgilerine ulaşamıyorum bu konu bilgisi olan arakadaşalrın ve büyüklerin yarımını talep ediyorum ayrıca tavsiyelere açığım öneri ve tavsiyesi olan varsa buyursun tekrak hayırlı kandiller
asilturk1
02-06-2015, 10:12
Merhabalar hocam
O zaman elektronik ph metre almam lazım peki suyyn ph'ı düşükse nasıl yükseltebiliriz?
koraybıyıklı
02-06-2015, 13:12
Kaliteli Adwa Ad32 Tds Iletkenlik Sıcaklık Ölçer 783 - n11.com (http://www.n11.com/kaliteli-adwa-ad32-tds-iletkenlik-sicaklik-olcer-P37828443)
Merhabalar sayın Kudret hocam ve diğer topraksız tarıma gönül veren abilerim buradaki ec ölçer tavsiye ediyor musunuz sanırım hem ec hemde ph ölçüyor **** sizin önerebileceğiniz bir model marka var mı ? ?
idris şenol
02-06-2015, 22:50
Kaliteli Adwa Ad32 Tds Iletkenlik Sıcaklık Ölçer 783 - n11.com (http://www.n11.com/kaliteli-adwa-ad32-tds-iletkenlik-sicaklik-olcer-P37828443)
Merhabalar sayın Kudret hocam ve diğer topraksız tarıma gönül veren abilerim buradaki ec ölçer tavsiye ediyor musunuz sanırım hem ec hemde ph ölçüyor **** sizin önerebileceğiniz bir model marka var mı ? ?
piyasada kullanılan ürün
yanlızca ec ölçüyor
ayrı ayrı cihaz al
ec ayrı ph ölçer ayrı,,,kalibrosyonu kolay
asilturk1
02-06-2015, 23:21
Ec ve ph metre ayrı ayrı al dediğin markanın ph metreside var
idris şenol
03-06-2015, 16:00
Ec ve ph metre ayrı ayrı al dediğin markanın ph metreside var
evet var ph ve ec si
söz konusu markayı kullanan arkadaşlar var
güvenli kuruluşlardan alın karşınızda muhatap olsunki soru sorma imkanın
ec metre anolog olarak kudret tezel beyde var kalibrasyon istemez
ph olarak söz konusu markadan alabilirsiniz
iyi olur ALLAH tan KÖTÜ ÇIKAR BENDEN BİLMEYİN :(
rientiar
03-06-2015, 19:25
sayın idris şenol merakımı mazur görün fakan neden sorularıma cevap alamıyorum sayın kudret hocamıza hitaben ve genel olarak yazdığım mesaja hiç bir cevap alamadım yoksa kendimi yanlışmı ifade ediyorum anlamadım doğrusu şayet bir kusurumuz varsa affola hayırlı akaşamlar
Kudret Tezel
03-06-2015, 20:52
Merhaba sevgili arkadaşlarım dedim ya bu sene geç kaldık krizimizi yeni parkurda kırmaya çalışıyorum. Bu gün yine gittim sağolsunlar arkadaşlar ellerinden geldiğince ilgileniyorlar ama tabii ki ilgilenmek istiyor. Kuşların saldırısına karşı gerdiğimiz ağları kaldırdık bitkileri ipe aldık. Domatesler ikinci çiçekteler. bir kaç resim çektim paylaşarak yorumlarınıza sunuyorum.
rientiar
03-06-2015, 21:06
hayırlı akaşamlar kudret hocam bir türlü size dek getiremiyorum eğer forum daiseniz bir şey sorabilirmiyim
rientiar
03-06-2015, 21:09
hocam besin eriyiklerini sizden temin etmek istiyorum ve ph metre ec metre de sizin tvsiyelerinize göre hareket etmek istiyorum sizznle nasıl iletişime geçebilirim
Kudret Tezel
03-06-2015, 21:38
Sayın riantiar size özel mesaj yolladım, lütfen mesajlarınızı kontrol ediniz.
rientiar
03-06-2015, 21:51
hocam kusura bakmayın sitede yeniyim ne nerede bilmedğim içn göremedim biraz uğraşınca buldum ilgi alakanız için çok teşekkür ederim malum geç oldu rahatsız etmek istemem telefonunuzu aldım yarım inşaallah görüşürüz hayırlı geceler
koraybıyıklı
03-06-2015, 21:59
Sayın kudret hocama bende ulaşamıyorum inşallah bir kusur etmemişizdir.Saygılarımı sunuyorum
idris şenol
03-06-2015, 22:42
sayın idris şenol merakımı mazur görün fakan neden sorularıma cevap alamıyorum sayın kudret hocamıza hitaben ve genel olarak yazdığım mesaja hiç bir cevap alamadım yoksa kendimi yanlışmı ifade ediyorum anlamadım doğrusu şayet bir kusurumuz varsa affola hayırlı akaşamlar
sayın rientiar sn Kudret hocamızı uzun zamandan beri tanırım okadar çok yoğun ki kendi formuna bakmadığını iyi bilirim ,
kendisi sonderece yardım sever, ben onun gibi olsam,,,, onun kadarda sizlere cevap veremezdim sanırım:)
sabırlı ve ısrarlı mücadeleniz filizlenip kök salacak inanın ,bu arada boş kalmayıp TOPRAKSIZ tarım ile ilgili tüm yazıları okuyup süzgeçten geçirin bulduklarınızı bizimlede paylaşın:)saygılarımla
koraybıyıklı
03-06-2015, 23:24
Sayın büyüklerim bir şey sormak istiyorum. Bu su tanklarındaki ph ı dengelemek için sade soda kullansak asitleştirmek için doğru yapmış olur muyuz.Form da bir abimiz limon tozu kullanıyor ph dengelemek için. Eğer biz bu sodayı kullansak hem ph hem de mineral vermiş olur muyuz bitkilere.Kusuruma bakmayın yeni olduğum için bu dönemim deneme yanılma yöntemiyle geçiyor :).Saygılarımla
Kudret Tezel
04-06-2015, 08:48
SEvgili koraybıyıklı, soda bir sodyum tuzudur. Bitkiler sodyumu sevmezler. Dikkat ettiyseniz besin eriyiklerinde sodyum minerali yoktur. Ancak her bitkinin bünyesinde çok çok az da olsa sodyum bulunur. buda toprak ve sudan alınır. Bunları söylerken deney yapmanıza mani olmak istemem. Bakarsınız kimsenin karşılaşmadığı neticeler çıkar. En güzel ve kalıcı bilgiler deneme yanılma yöntemi ile öğrenilir. Kolay gelsin.
koraybıyıklı
04-06-2015, 10:13
Çok teşekkür ederim sayın hocam.Saygılarımla..
turhanengin
04-06-2015, 17:51
Sayın Kudret Tezel Hocam, Sayın Koray Bıyıklı,
2010 yılında yaptığım bir denemede sade maden suyu kullandım.Üç gün içerisinde bitki öldü.
Saygılarımla Turhan Engin.
asilturk1
04-06-2015, 23:25
Merhabalar Kudret hocam
Damlama sistemi kaç saatte bir çalışıyor?
Damlama borusu kaç mm acaba?
Teşekkürler
idris şenol
05-06-2015, 05:06
kudret hocam, salatalıkları ip alma zamanı gelmiş:))
Kudret Tezel
05-06-2015, 07:33
Damlama boruları 16 mm lik sevgili asiltürk, 3 saate bir 5 dakikaya ayarlı. Bitkiler büyüdükçe duruma göre 2 saate sonrada 1 saate düşüreceğiz. sulama zamanınıda 8-10 dakika gibi ayarlayabiliriz. Tabii ki bu seçim bitkilerin gelişimine ve hava sıcaklığına bağlı.
Birde teras çok rüzğarlı olduğu için sulamaya tesir edeceği muhahkak.
Haklısınız sayın idris şenol çarşamba günü gittiğimde ağları söktük domateslerden başladık ipe almaya ama zaman yetmedi umarım arkadaşlar tamamlamışlardır. Aslında ip işini fideleri dikerken halletmek lazım ama herzaman olmuyor işte. evdeki hesap çarşıya uymuyor.
koraybıyıklı
05-06-2015, 09:42
Sayın turhanengin zaten sayın Kudret hocam dan bilgi almadan bişey yapmak içimden gelmedi. İyiki soda kullanmamışım teşekkür ederim bilgileriniz için :)..
turhanengin
05-06-2015, 09:52
Rica ederim:)
idris şenol
21-06-2015, 10:25
sn kudret bey yaklaşık 20 günden beri yeni teras bahçe kurulumu fotoğraflar eklenememiş
mümkünse bizi daha fazla merakta bırakmıyın kütfen:))
Kudret Tezel
22-06-2015, 11:18
Sevgili idris şenol, yeni parkura 15 günde bir gidiyorum, nasib se çarşamba günü gideceğim resim çeker paylaşırım. Haberler iyi geliyor bende merak ediyorum. Bizim terasa gelince bu sene sezon maalesef bizim teres a çok ama çok geç geldi. Terastaki problemler iş yoğunluğu tabii ki en önemliside havaların azizliği yüzünden geciktik. Terastaki parkurların drenajlarını 32 mm gri plastik borudan yapmıştım 10 sene önce ve hep değiştirmek istedim eğim az olduğu için taşmalar oluyor ve taşan gübreli suda zeminde beyaz lekeler yapıyordu. Bu sene ikisini de 50 lik pimaş yaptım çok rahatladı.
Birinci parkura 12 adet domates diktim 25/05/2015 tarihinde onlar orada büyürken ikinci parkuru devreye sokmaya çalıştım teknelerin üzerinde ki tahtaların bir kısmı çürümüş yeniden yaptım. Yapımından çok ağaç kestirmesi problem oldu ne yazık ki artık mahalle arasında marangoz kalmamış. Bazı şeyleri yitiriyoruz farkına varmadan. Bu arada yine rüzğâr ve yağmur nedeni ile çalışmalar gecikmeye uğradı neyse ki iş bitti ama bugün haziranın 22 si geçen sezonlara nazaran 1,5 ay geciktik.
Domatesler halinden memnun bugün 29 günlükler. İkinci parkurdaki kavunlar gelişiyor ama henüz parkurun tamamını dolduramadık. Domaresler 3, çiçekte meyveler kiminde 2 cm çapında kiminde 1 cm kimindede daha çiçek. resimlerden de anlaşılacağı gibi güvenilir yerden aldık sözüm ona ama farklı farklı cinsler olduğunu görüyorum. İşte bugün çektiğim resimler.
kudret bey bol hasatlar dilerim
ağaç konusunda yardımcı olabilirim etrafımda bir sürü keresteci suntacı v.s. var
bugun sizle özel mesajdan görüşmemiz üzerine merak ettim
sizin her bir parkurunuza ayrı ayrı sera bekcisimi bağlı
yok değil ise nasıl yapıyorsunuz
beingobserver
22-06-2015, 23:02
Banzai, bu konudan önceki postlarda bahsetmişti. "Toplamda 36 tekne mevcut. 18 tekne 36 kök domates 6 tekne 12 kök salatalık ,6 tekne 12 kök kapya biber, kalan 6 teknede 12 kök karışık. Domates ve salatalık 18 teknelik parkur sera bekçisi kontrollü, 12 köklük biber ve 12 köklük karışık parkurda otomatik sulamalı ama manuel takviyeli. "
İyi çalışmalar.
beingobserver
22-06-2015, 23:04
Kudret bey, benim de bir sorum olacak. Kullandığınız substrat kokopit ve perlit mi? Eğer öyleyse hangi oranlarda kullandınız?
Kudret Tezel
24-06-2015, 07:31
Evet sayın beingobserver in dediği gibi yeni parkurda 1 adet sera bekçisi var.domates ve salatalıkları kontrol ediyor diğer 6 şar tekneli iki parkur rezerve saatli manuel kontrollü.
Sayın Banzai tahta kestirme konusunda gösterdiğiniz alakaya çok teşekkür ederim, ancak anlattığım gibi geçen gün tahta işini hallettim, parkuru onardım kavunları diktim. Yukarıdaki en son resimde tahta çerceveler görünüyor.
Kudret Tezel
24-06-2015, 22:40
Bu gün yeni parkura gittim. Arkadaşlar salatalık hasadına başlamışlar maşallah. Şimdiye kadar ne topladıklarını kaydetmemişler ama bugün 2-2,5 kg kadar salatalık topladılar. Ama en kötü tarafı ipe alma ve budama olayı ile hiç ilgilenmemişler. Domatesler orman gibi olmuş salatalıklarında bir çok dalı kırılmış. bir kaç fotoğraf çektim paylaşayım. Bu gün 41.gün.
Herkese merhabalar,
Besin çözeltisi atıklarınındaki element miktarlarının tespiti konusu çok önemlidir.
Bu herkes tarafından bilinen bir durumdur.
Kudret beyin eski mesajlarında bu konuya değindiğini hatırlıyorum.
Ama şu anki durumu bilemiyorum.
Son ağaçlar.net fırtınamdan önce bu konuyu araştırıyordum.
Ama bu siteye dalınca başka sitelere bakacak zaman bulamıyorum.
Şöyle bir makale okuyordum ama henüz bitiremedim.
Amerikan Sağlık Enstitüsü'ne bağlı olan Ulusal BiyoTeknoloji Bilgilendirme Merkezi
(National Center for Biotechnology Information) bu makaleyi hazırlamış.:
Ion-Specific Nutrient Management in Closed Systems: The Necessity for Ion-Selective Sensors in Terrestrial and Space-Based Agriculture and Water Management Systems (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3545570/)
Kapalı Sistemlerde İon Belirleyici Besin Yönetimi: İyon-Seçici Sensörlerin Dünyasal ve Uzay Tabanlı Tarım ve Su Yönetimi Sistemleri için Önemi
Bence bu konu topraksız tarımın günümüzdeki çağ atlama noktasıdır.
Artık eski başarıları tekrar etmekten daha çok bu konuya önem vermeliyiz.
Araştırabildiğim kadarıyla yabancılar da henüz kesin bir çözüm bulabilmiş değiller.
İşinde uzman bir kimyacı en önemli ihtiyacımız.
Ve sanırım çıkış yolumuz İon Seçici Sensörler...
İbrahim Avlamaz
Bu gelişmeler çok önemli iki konuya açıklık getirecektir:
Gübre, su, zaman ve işgücü israfını önleyecektir.
LeventAli beyin yazabileceği - yazmak isterse- güzel bir bilgisayar destekli kayıt sistemiyle
bitkinin hangi saatlerde, hangi dönemde, hangi elementleri, ne miktarda tükettiğini doğruya en yakın şekilde belirleyebilmemizi sağlayacaktır.
Saydığım şartları daha da geliştirebiliriz. Hangi ışıkta, sıcaklıkta, nemde vs vs..
İbrahim Avlamaz
Bu sistemi geliştirene kadar ki dönemde de yapılabilecek bir tavsiyede bulunmak istiyorum :
Depolama sorun olmazsa, üretim dönemi boyunca atıklar biriktirilir.
Diyelim ki 5 ton atık besin çözeltisi topladık.
Bütün bu çözeltinin tahlilini yaptırabiliriz.
Elimizde formülünü bildiğimiz 5 ton besin çözeltisi olur.
Hesabını yaparak eksik elementleri de ekledikmi yeni sezon için 5 ton besin çözeltimiz olur.
İbrahim Avlamaz
ozerengin
30-11-2015, 16:30
sayın Kudret Hocam
Çalışmalarınızı ilgi ile takip ettim Allah sizi tarım severlerin başından eksik etmesin. Sağlık sıhhat dilerim. 5 aydır sera bekçisi hakkında bir paylaşımda bulunmamışsınız. cidden merak ettim. soluksuzca okuduğum mesajların birden kesilmesi beni üzdü. son mahsülleriniz ve sera bekçisinin maharetlerini duymak için sabırsızlanıyorum.
Saygılarımla
Engin ÖZER
oceaneagle55
30-11-2015, 22:31
Sera bekçisini 2000 m2 lik modern bir seraya monte ediyorum.Test ettik mükemmel çalışıyor.Yakında resimleri yükleyeceğiz.
zekzek03
01-12-2015, 20:43
Selam herkese ben forumda yeniyim .Topraksız tarım otomasyonu üzerinde çalışıyorum . Arduino ile kontrol etmek istiyorum forumda daha pek çok okumadığım yazı ve konu başlıları var.Sayın Kudret Tezel hocamızın çalışmalarını imrenerek izliyorum.Eli öpülesi bir TÜRK mühendisi olduğunu belirtmek isterim. Benim yapacağım sistem şimdilik küçük ama profesyonel bir sistemle en üst düzeyde verim lamayı hedefliyorum.yaklaşık 2 m2 lik bir alan içinde 10 adet marulu sera içinde uygun ortam koşullarında yetiştirmek istiyorum.Kafamı en çok kurcalayan ise Ec ve Ph meselesi, elektronik devreleri nereden sipariş edebilirim ? Besin eriyiklerini hangi oranda almalıyım , besin eriyiklerini nasıl bir sistemle ana tanka aktarmalıyım , ana tanktaki ph ec sıcaklık değerlerinin ölçümünü arduinoya yaptırıp pompa vs. diğer elamanları röle ile çalıştırıp kullanmayı düşünüyorum ama nasıl? tabi kafamda birkaç sistem var .ama birazda olsa profesyonel ÜSTADLARIMIZDAN yardım almak istiyorum:)Elektronik ve topraksız tarım çok iyi bir ikili bence .LÜTFEN UFACIK BİR BİLGİNİZİ DAHİ ESİRGEMEYİN PAYLAŞIN ÖĞRENELİM ÖĞRETELİM.Bilgi paylaştıkça çoğalır. LÜTFEN bu genç arkadaşınıza yardım edin çok pis fikirlerim var aklımda . Ama önce hidroponik meselesini halletmem lazım. Yazıyı nasıl bitireceğimi bilemedim .Neyse şimdiden çok teşekkürler.
Sn zekzek03;
Anladığım kadarıyla arduino bilgin var ama topraksız tarımda nasıl kullanacağını bilmiyorsun. Okumaya başlamak için aşağıdaki konudan başlamalısın. Sana hitap eden bir konu.
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/27666.htm
zekzek03
02-12-2015, 20:24
Sn smnvrl bey desteğiniz için çok teşekkürler zaten bu sayfayı takipteydim.Gerçekten yararlı bilgiler var herkesin okumasını tavsiye ederim . kafama takılan başka bir soru ise besin alımı. Tanka besinleri pompa yardımı ile aktarmayı düşünüyorum ama nasıl bir pompa kullanmam gerektiğine dair bir bilgim yok.beni bu konuda bilgilendirirseniz gerçekten sevinirim. .birde röleler var tabi .pompaları çalıştırmak için 12 v bir röle yeterli midir acaba ? İnternet bağlantısı hakkında tavsiyeleriniz varsa dinlemek için can atıyorum.Bu sistemi internet üzerinden nasıl kontrol edebilirim? Birde verdiğiniz linkteki gibi 3.2 tft ekran kullanmayı düşünüyorum .orada anlamadığım kısım ise ekran bağlantıları.Ekranı kullanmak için orada ayrı bir sheld kullanılıyor.Ve bu sheld mega daki tüm dijital pinleri kullanıyor. Kafama takılan yer diğer sistemleri nasıl ekrana yansıtacağım ? Ya da ekranı ayriyeten başka bir arduino ile mi haberleştireceğim? Diğer arduinodan aldığı verileri ekranın bağlı olduğu arduinoya iletip öylemi kontrol edilmesi gerekiyor ? Bu konuda hiçbir fikrim yok . Amatörlüğüm resmen yüzüme vuruyor:) Herkese teşekkürler
19 Mustafa
05-12-2015, 12:20
kudret bey'e selam olsun, talebimi yeniliyorum;deneme seram için sera bekcisi ve ec talep ediyorum ilginize kudret bey umarım okuyup dönerseniz sevinirim.(mustafa cep :05066823055)birazcık zaman lütfen bilginize.
mustafa1241
26-02-2016, 12:14
Merhaba Kudret Bey sera bekçisini yaklaşık 1,5 yıldır çilek seramızda kullanmaktayız çok güzel çalışıyoruz ve çok kullanışlı çok teşekkür ederiz
turan_mert
26-02-2016, 18:51
zekzek03 bunun icin pompalar va arduino ile rahatlikla kontrol edebilecegin
ufak olanlar 3-5 $ civarinda diye biliyorum en azindan 3 tane alman lazim
peristaltic pump yazarsan bulursun
uzerinde calistigim sistemde ec ile ilgili ufak bir hata var henuz bulamadim ( ec degerini ayarlamasi yarim saat suruyo su anki sistemde oturup tek tek olcum yapip formalize edip programa eklemektense sistemin tam otomatik olmasi icin sisteme yapay zeka kabiliyeti vermeye calisiyorum) hatayi oturup tek tek butun satirlari kontrol etsemde olmadi algoritmayi oturup kagit uzerinde tekrar dizayn edip sonrasinda tekrar yazmam lazim uni yeterli degil bu is icin mega kullanmani tafsiye ederim ilerde gelistirilebilirligi icin duo yuda tercih edebilirsin. arduinoyu tamamladiktan sonra vakit bulursam rasberry pi icinde bir sistem tasarlamayi dusunuyorum
Arduino için EC ve PH sensöleri mevcut, Türkiye'de bir kaç sitede bulunuyor fakat fiyatları oldukça pahalı.
Bende Arduino ile multiflow sistemimi kontrol etmeyi düşünüyorum.
İnternette ph, tds, ve çözülmüş oksijen probları mevcut, ama denildiği gibi pahalı. Çözünmüş oksijen akıllara zarar. Birçok kaynakta bunların devreleri de var. Bir kaçını yapmayı düşünüyorum. İşe yararsa paylaşırım ama yeterli bilgi bulmak güç. Özellikle devreler ile ilgili çok az şey biliyorsanız.
Ferhat Ozdemir
01-04-2016, 23:49
Merhaba arkadaslar. Gecen yil ben forumda Arduino ile otomasyon sistemine basladigimi belirtmistim. Maalesef is degisiminden dolayi pek zaman ayirip sistem uzerinde calisamadim.
Suan icin calismiyorum, o yuzden bolca vaktim var.
Bahsettigim projeyi tamamlamak uzereyim. EC - PH okuma, role kontrol kisimlarini hallettim. Suan icin yazilim kismina odaklandim. Kisa sure icinde bitirecegim insAllah ki bitirip bu sezona yetismem gerekiyor.
Bu arada forumda gordugum kadariyla EC, PH prop ve devrelerin temin edilme sorunu oldugunu gozlemledim. Hazir aldigim EC ve PH ( Conductivity | Atlas Scientific (http://www.atlas-scientific.com/conductivity.html) ) devrelere benzer kartlar gelistirmeyi planliyorum. Istedigim sonucu alir isem seri imalatini yapip herkesin butcesine uygun sekilde temin etmesini saglamayi dusunuyorum. Ben Amerika'da yasiyorum, bu yuzden bizim oraya gore malzeme temin etmesi daha kolay.
Bu konuda onerisi olan arkadaslar fikirlerini paylasirsa sevinirim.
Selametle.
Ferhat Ozdemir
05-04-2016, 04:18
S.a. Oncelikle amacim mevcut konuyu carpitmak degil, konu sahibinden ozur dilerim.
Uzerinde calistigim projenin bir kismini paylasmak istedim.
Ekran ve ana sistem birbirinden ayri. Birbirleri arasinda kablosuz iletisim var.
Son resimde gorulen boru gecen yil kullandigim sistem. 3 inch acilan delikleri, kokleri kontrol etmek ve bitkiyi rahat cikarmak icin 3D yazici ile kare seklinde cerceve ve kapak yaptim. Kapak uzerinde yine 3 inchlik saksi deligi var.
Firsat buldukca resimleri paylasirim insAllah.
Selametle
Mustafa TEPE
19-04-2016, 08:24
Sera bekçisi ve çalışma prensibi güzel seri üretime geçtinizmi Kudret Bey
S.a. Oncelikle amacim mevcut konuyu carpitmak degil, konu sahibinden ozur dilerim.
Uzerinde calistigim projenin bir kismini paylasmak istedim.
Ekran ve ana sistem birbirinden ayri. Birbirleri arasinda kablosuz iletisim var.
Son resimde gorulen boru gecen yil kullandigim sistem. 3 inch acilan delikleri, kokleri kontrol etmek ve bitkiyi rahat cikarmak icin 3D yazici ile kare seklinde cerceve ve kapak yaptim. Kapak uzerinde yine 3 inchlik saksi deligi var.
Firsat buldukca resimleri paylasirim insAllah.
Selametle
Arduino ile proje geliştirmek oldukça zevkli ve eğlenceli. Arduino ile bir adet kuluçka makinesi yapmışlığım var, topraksız tarım ile uğraşıyorum, arduino'yu bu platformda kullanmak istiyorum fakat EC ve pH sensörleri inanılmaz pahalı, üstelik Türkiye'de bulunması da oldukça zor.
Siz Amerika'da olduğunuz için bu konuda hiç zorluk çekmiyorsunuzdur.
Ferhat Ozdemir
23-04-2016, 18:17
Arduino ile proje geliştirmek oldukça zevkli ve eğlenceli. Arduino ile bir adet kuluçka makinesi yapmışlığım var, topraksız tarım ile uğraşıyorum, arduino'yu bu platformda kullanmak istiyorum fakat EC ve pH sensörleri inanılmaz pahalı, üstelik Türkiye'de bulunması da oldukça zor.
Siz Amerika'da olduğunuz için bu konuda hiç zorluk çekmiyorsunuzdur.
Arduino ile ben ilk defa calisiyorum. Daha onceleri PIC serisi microislemciler kullaniyordum. Her ne kadar bazen sinir bozucu olsa da iyi is cikartiyor Arduino.
Ben projemde Arduino Mega ve Nano kullaniyorum. Nano'yu, sistemi icerden ekrandan kablosuz olarak takip etmek icin kullaniyorum.
EC & PH modullere gelince burda rahatlikla temin edebiliyorum, lakin fiyatlar yine pahali.
rizaokur
24-01-2017, 08:58
Selamlar
bu sera bekçisinin son durumu nedir satış aşamasına geldi mi acaba.
Herkese iyi günler Sera Bekçisinin son durumunu bende merak ediyorum.Satışı var mı ve ne kadar ? Ph içinde buna benzer bir sistem var mı ?
Mehmet19
22-02-2017, 19:40
Merhaba kudret bey.
Sera bekçisi ürününüzden temin etmek istiyoruz.
Yalnız sitede sorun var sanırım bir türlü özel mesaj gönderemiyorum
Numaranızı bilmiyorum dönüş yaparsanız çok seviniriz
Memet k.
0532 703 94 93
mavipanjur
22-02-2017, 19:47
okulumuz için bizde sera bekçisi edinmek istiyoruz. yardımcı olabilirmisiniz.
kahvelekesi
09-04-2017, 15:38
Merhaba Kudret Bey Sera bekcisinin fiyatı nedir acaba.Bilgi verebilirmisiniz?
cihanyildiz
04-05-2017, 13:36
Kudret Bey merhaba;
Farklı bir site üzerinden EC metre temin ettim. Cihazın üzerinde MikroSiemens/Santimetre cinsinden ölçüm yaptığı yazıyor. Bitkiler içinde yaklaşık 2,0-2,5 arası EC değeri öneriliyor. Fakat ben evde çeşme suyunu ölçtüğümde cihaz bana 350 gibi bir değer veriyor. İçine çok az miktarda besin attığımda değer 450 gösteriyor. Cihaz da mı sorun var yoksa birimlerde mi bir farklılık var.
Kudret Tezel
04-05-2017, 20:57
Merhabalar sevgili CihanYıldız, bu sorunu beraberce halletmiştik ancak bir bilgi paylaşımı olarak burada da bahsetmekte fayda var.Ayni soruyu sormak isteyenler olabilir.
Dijital EC metrelerde iletkenlik 2 kademede ölçülür. Birinci kademe 0 ile 999 micro siemens arası yani EC si 1ms den düşük iletkenlikler 2, kademe 1000micro siemensten yüksek olanlar yani 1 mili siemens ten yüksek olanlar. Söyle bir deney yapınız bir bardağa biraz besin eriyiği koyun diğer bardağa da musluk suyu. Musluk suyunu EC sini ölçün diyelim ki sizin ölçtüğünüz gibi 350 micro siemens civarında bir değer olsun. şimdi bu bardağın içine damla damla besin eriyiği karıştıralım EC 375-400-450-500-600-800-990 derken ekranda 1,25 oldu diyelim bu kritik nokta micro siemensten mili siemense geçiştir zaten ekranda da micro siemens simgesinin mili siemens simgesine dönüştüğünü görürsünüz. Eger cihazınızın özelliklerinde 0-9990 micro siemens e kadar ölçer diyorsa bu sıfır EC den 9,99 mili siemens e kadar ölçer demektir.Buradanda açıkça 1 mili siemens in 1000 mikro siemens olduğu neticesi görüyoruz.
izengin2005
11-12-2017, 12:25
Arkadaşlar herkese iyi çalışmalar. Adıyaman merkezde topraksız tarıma uygun seramı satıyorum sahibinden ilan no 504946660
Kudret Tezel
11-12-2017, 14:11
Sayın izengin2005 sebep nedir.
Sayın izengin2005 sebep nedir.
Sayın Kudret Hocam merhabalar, öncelikle ülkemizde topraksız tarımın gelişimi açısından verdiğiniz emek için çok teşekkür ediyorum.Kendimi tanıtmak gerekirse üniversiteyi yeni bitirmiş ancak okuduğu bölümden ziyade tarımla uğraşmak isteyen bir genç kardeşinizim. Foruma henüz bugün katıldım ama topraksız tarıma epey zamandır ilgi duyuyor ve araştırıyordum.Açmış olduğunuz bu başlığıda başından sonuna eksiksiz okudum.Okuduğumdan anladığım kadarıyla sadece kendi sisteminizle uğraşmıyor, aynı zamanda başkalarınının topraksız sisteminin başarıya ulaşması için emek veriyorsunuz.Bu davranışınız için ayrıca teşekkür ediyorum.Ben önümüzdeki hafta içerisinde denemek ve yapabileceğim hataları görebilmek için küçük çaplı kendi topraksız tarım sistemimi kuracağım.Ancak eylül ekim aylarında köydeki 5 dönümlük araziye topraksız tarım seramı kuracağım için şimdi kuracağım bu küçük sistem bana bir nevi test sürüşü olacak.Şu sıralar sera için sıkı bir maliyet hesabı yapıyorum çünkü hayata atılma yolundaki bu adımımda yapacağım her harcama benim için çok önemli.5 dönümlük bir serada sera bekçisi elzem bir ihtiyaç olacak, bu konuda düşüncelerim nettir.Şimdi daha fazla başınızı ağrıtmadan şunu sormak istiyorum;
-Bir sera bekçisinin bize maliyeti ne olacak ve 5 dönümün ihtiyacını karşılayabilecek mi?
Bu konuda beni cevapsız bırakmaz yardımcı olursanız çok sevinirim.Ellerinizden öpüyorum hocam, Saygılarımla.
Kudret Tezel
07-02-2018, 08:28
Günaydın sevgili raskol2, öncelikle övgüleriniz için teşekkürler. Tarım ülkesi olarak bildiğimiz ama ne yazık ki bugün samanın bile dışarıdan alındığı ülkemize bir katkımız olsun diye uğraşıyoruz. Elimizden geldiğince bildiğimiz kadarını dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz. Artık bütün dünyanın yaptığı topraksız tarımı öğrene bilirsek umarım özellikle genç arkadaşlarımız baba ocağı topraklarını terk etmeyecekler, terk edenler tekrar dönecekler diye umutlanıyorum zira geleceğin en büyük işi tarım olacaktır.
Ancak topraksız tarım teknik bir olaydır sadece yapılan uygulamalara bakarak, başarılı arkadaşların hikayelerini dinleyerek başarısız arkadaşların hayıflanmalarını dinleyerek onları örnek alarak kararlar vermeyiniz. Bu işi yaparak çok mutlu olan arkadaşlarımızda mevcut bu işe yatırım yapıp aradıklarını bulamayanlarda. Ancak topraksız tarım artıları çok olan bir tarım şeklidir fakat en büyük eksisi teknik bilgi ister. Oyunu kuralına göre oynayınız ekonomisini düşünerek işçiliğini düşünerek bazı şeyleri mantığınıza güvenerek göz ardı etmeyiniz. Gerekli denemelerinizi yapıp emin olmadan işleri büyütmeye kalkmayınız. Topraksız tarımda Profösyonelce bitki yetiştirmekte otomasyon elzemdir ancak bunu amatörce deneme çalışmalarınızda keşfetmeye işin gerekliliğini idrak etmeye çalışınız. ondan sonra en pahalısından en ucuzuna kadar düşüne bilirsiniz. Size ve sizin gibi bu işi yapmak isteyen arkadaşlarıma tavsiyem odur ki deneme veya amatörlük safhasını geçip işi büyütmeye karar verdiğinizde sisteminizi en mükemmel en sağlam biçimde kurunuz sistemden yana problemleriniz varsa sistemin arızalarını gidermek onarmak değiştirmek durumunda kalırsanız bitkilerinizle uğraşamazsınız buda başarısızlığın en büyük sebebidir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kalın sağlıcakla.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR
Osman1007
12-04-2018, 18:56
Arkadaş lar merhaba gecen yıl topraksız tarım denemeleri için aliexpresten otomatik Ec metre almıştım.
Topraksız tarım denemeleri de büyük alanım olmadığı için cihazı hiç kullanmadım. Cihaz 500tl değerinde cihaza istediğiniz ec üst ve alt değerlerini giriyorsunuz O değerin altına düştüğünde bir çıkışı aktif ediyo. Üstüne cıktığında da diğerini.
Ben geldiğinde testini yapmıştım.ilgilenenler için 300tlye vereceğim.cihaz linkini aşağıda paylaşıyorum
Cihazın calismasi hakkında çektiğim YouTube videosu
https://youtu.be/p7IGYvnNZrU
https://m.aliexpress.com/item/32266111941.html
Yozgatlı
24-06-2018, 02:54
Çok muhteşem ancak yeni başlayanlar için çok pahalı :(
ec ve ph da ayarlıyor mu ? sadece a ve b besinlerini mi pompalıyor ?
balkonumda mini seram var. otomasyon sistemini almak istiyorum. bu konuda bir öneriniz olurmu. sizde kudret tezelin yaptığını ağaçlar.netten öğrendim. Bu işte çok yeniyim. Bana yardımcı olabilirmisiniz. Araybilirmisiniz. Cumhur sayın 0532 266 0920 Bakırköy-istanbul
Hocam balkonumda mini seram var. otomasyon sistemini almak istiyorum. Telefonunuzu bilmiyorum. size ulaşmak istiyorum.bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. İstanbul bakırköyde oturuyorum. İstanbulda iseniz size gelebilirim. Rica ediyorum beni arayabilirmisiniz.
Cumhur sayın 0532 266 0920
Efendim topraksız tarımla ilgileniyorum. rica etsem kudret beyin telefonunu bana gönderebilirmisiniz. cumhur sayın 0532 266 0920 istanbul bakırköy
Hocam müsait olduğunuzda sizi ziyaret etmek istiyorum. Rica etsem telefon ve adres rica edebilirmiyim. Cumhur Sayın Bakırköy -
istanbul
otomasyon cihazınızı sattınızmı halen duruyormu. cumhur sayın 0532 266 0920
Berkannakn
17-12-2018, 14:21
Herkeze merhaba yeni üye oldum çalışmalarınızı merakla izliyorum bilgisini paylaşan herkeze teşekkürler
İyi Günler Arkadaşlar ve Sayın Hocam Kudret bey;
Ben Kastamonu Cide ilçe tarımda çalışan veteriner hekim bir arkadaşım.
Bu bölge ılıman bir yapıya ve engebeli bir yapıya sahip olduğundan normal tarım yok denecek kadar az ancak sera ile topraksız tarım yapmaya gayet uygun araştırmalarım ve ornek ufak çaplı bir proje yapmaktayım yetkili mercilere sunmak üzere sizlerden 2-3 isteklerim olacak;
1. sera bekçisini nasıl temin edebilirim,
2. proje sonunda yapacak olan çiftçiler için ufak çaplı bir eğitim veya eğitim yapabilmem için bana bir sunum gönderebilir misiniz.
Buradaki çiftçileri tekrar canlandırmak adına yapacağınız her bir bilgi yardımı bile benim için cok güzel olacaktır.
Saygılarımla
yasareraslan
04-03-2019, 22:40
merhaba İdris Şenol bey
ben çok geç kalmışım demiyorum, allah bana nasip etmişte buradaki değerli şahısların muhabbetlerini kendimce sesiz sesiz okuyorum tarihlere baktıkça da, Her şey kısmet nasip meselesi diyorum.Bana en yakın uzaklıkta olan sizsiniz topraksız tarımı bulgaristan plovdiv de para kazanmak amaçlı yapmak istiyorum çunki burda yaşıyorum.Öncelikle denemelerimi tr altınolukta tarasımda yapamak istiyorum. Neden metaryellere ve hocalara ulaşmak kolay. Ben domates,biber ve marul üzerine çalışmak istiyorum maceraya gerek yok birde çilek olabilir. Benim en çok takıldıgım konu besin eriği konusu 2 aydır okuyor araştırıyorum ben kimya özürlüyum.
şimdiden *** ederim.yardımlarınızı bekliyorum
Saygılarımla
Merhaba,
Acaba sera bekçisini nasıl temin edebiliriz ?
idris şenol
15-04-2020, 10:40
merhaba İdris Şenol bey
ben çok geç kalmışım demiyorum, allah bana nasip etmişte buradaki değerli şahısların muhabbetlerini kendimce sesiz sesiz okuyorum tarihlere baktıkça da, Her şey kısmet nasip meselesi diyorum.Bana en yakın uzaklıkta olan sizsiniz topraksız tarımı bulgaristan plovdiv de para kazanmak amaçlı yapmak istiyorum çunki burda yaşıyorum.Öncelikle denemelerimi tr altınolukta tarasımda yapamak istiyorum. Neden metaryellere ve hocalara ulaşmak kolay. Ben domates,biber ve marul üzerine çalışmak istiyorum maceraya gerek yok birde çilek olabilir. Benim en çok takıldıgım konu besin eriği konusu 2 aydır okuyor araştırıyorum ben kimya özürlüyum.
şimdiden *** ederim.yardımlarınızı bekliyorum
Saygılarımla
Bence hiç bir şeye kalınmış sayılmaz sn KUDRET beyde bu işe emekli olunca başladı
idris şenol
15-04-2020, 10:41
Merhaba,
Acaba sera bekçisini nasıl temin edebiliriz ?
Sera bekçisini kudret bey imalatını yapıyor mesaj atın size döner
nk_tarim
15-04-2020, 17:19
merhaba İdris Şenol bey
ben çok geç kalmışım demiyorum, allah bana nasip etmişte buradaki değerli şahısların muhabbetlerini kendimce sesiz sesiz okuyorum tarihlere baktıkça da, Her şey kısmet nasip meselesi diyorum.Bana en yakın uzaklıkta olan sizsiniz topraksız tarımı bulgaristan plovdiv de para kazanmak amaçlı yapmak istiyorum çunki burda yaşıyorum.Öncelikle denemelerimi tr altınolukta tarasımda yapamak istiyorum. Neden metaryellere ve hocalara ulaşmak kolay. Ben domates,biber ve marul üzerine çalışmak istiyorum maceraya gerek yok birde çilek olabilir. Benim en çok takıldıgım konu besin eriği konusu 2 aydır okuyor araştırıyorum ben kimya özürlüyum.
şimdiden *** ederim.yardımlarınızı bekliyorum
Saygılarımla
Merhaba.
Forumda bir çok üyenin sayfalarında kullandıkları formüllere ait reçeteleri paylaştılar. Biraz forum başlıklarını karıştırın denk geleceksiniz.
nk_tarim
15-04-2020, 17:24
merhaba İdris Şenol bey
ben çok geç kalmışım demiyorum, allah bana nasip etmişte buradaki değerli şahısların muhabbetlerini kendimce sesiz sesiz okuyorum tarihlere baktıkça da, Her şey kısmet nasip meselesi diyorum.Bana en yakın uzaklıkta olan sizsiniz topraksız tarımı bulgaristan plovdiv de para kazanmak amaçlı yapmak istiyorum çunki burda yaşıyorum.Öncelikle denemelerimi tr altınolukta tarasımda yapamak istiyorum. Neden metaryellere ve hocalara ulaşmak kolay. Ben domates,biber ve marul üzerine çalışmak istiyorum maceraya gerek yok birde çilek olabilir. Benim en çok takıldıgım konu besin eriği konusu 2 aydır okuyor araştırıyorum ben kimya özürlüyum.
şimdiden *** ederim.yardımlarınızı bekliyorum
Saygılarımla
http://www.agaclar.net/forum/1526872-post82.htm
yardımcı olabilir bir inceleyin...
Hoagland formülü tüm bitkiler için oluşturulmuş temel ve ilk besin formülüdür. Hoagland ile başlayıp daha sonra konuya hakim oldukça gerek gördüğünüzde üzerinde değişiklik yaparsınız...
fikirpara.com
05-06-2020, 22:32
bende yapmayi dusunuyorum bu sistemi dozaj pompası mi kullandiniz a ve b tankindan besinleri cekmek icin kudret bey
ARİF BENLİ
14-02-2021, 15:39
S.a abi bana sera bekçisi cihaz lazım nasıl temin edebilirim
Kudret Tezel
28-05-2021, 22:47
On sene ne çabuk geçmiş bu gün sera Bekçisi nin marka yenileme işlemi yapıldı. Sera bekçisini tanıyan bilen kullanan kullanmak isteyen arkadaşlara hayırlı olsun.
nk_tarim
03-06-2021, 21:35
On sene ne çabuk geçmiş bu gün sera Bekçisi nin marka yenileme işlemi yapıldı. Sera bekçisini tanıyan bilen kullanan kullanmak isteyen arkadaşlara hayırlı olsun.
Doğum günü kutlu olsun... Nice kullanıcılara umarım :)
Kudret Tezel
03-06-2021, 22:08
Doğum günü kutlu olsun... Nice kullanıcılara umarım :)
Teşekkürler Sn nk tarım.
Kajokujo
23-09-2021, 19:26
Sayın Hocam sera bekçisini kullanmak hep hayalimdi. Bir türlü ulaşamadım bu hayalime ancak küçük bir hobi serası yaptım. 20metrekare civarında. Bu sene de kış yeşilliklerini topraksız tarımda üretmek istiyorum. A ve b besinlerini sizden temin edebilir miyim Kudret Tezel Hocam.
Kudret Tezel
24-09-2021, 08:23
Sayın Hocam sera bekçisini kullanmak hep hayalimdi. Bir türlü ulaşamadım bu hayalime ancak küçük bir hobi serası yaptım. 20metrekare civarında. Bu sene de kış yeşilliklerini topraksız tarımda üretmek istiyorum. A ve b besinlerini sizden temin edebilir miyim Kudret Tezel Hocam.
Hayırlı olsun sayın Kajokujo başarılar dilerim, tabiiki her türlü besin için yardımcı olurum kolay gelsin.
selamoglu
15-04-2022, 22:50
merhaba sera behçisi otomasyonunu nasıl temin edebilirim
selamoglu
15-04-2022, 22:51
merhaba sera bekçisini nasıl temin edebilirim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.