Bağlan

View Full Version : Ağaç gövde ve kökleri

Sayfalar : [1] 2 3 4

Nuri Murvet
24-02-2011, 21:50
Merhaba

İlginç ve olağanüstü görünümlü ağaç gövde ve köklerinin fotoğraflarını çekmek hep ilgimi çekmiştir.

Fotoğraflarını çektiğim bu oluşumları sizin yorumlarınıza bırakarak paylaşmak istiyorum...

194117

Ağaçların ilginç gövde yapıları

Ayşe Yıldız
24-02-2011, 21:56
Bakın ben ne yorum yaptım. Şimdi ağacımızda bir mağara var ve üzerinde bir ayı. Orda nasıl duruyor onu çözemedim.
194123

Nuri Murvet
24-02-2011, 22:13
Merhaba sayın Ayşe Yıldız

Siz iyi kahve falı bakarsınız, ben sizin baktığınız gibi bakamıyorum, ama bu yorumlar karşısında bakış açılarım değişiyor.

Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Fotoğraflar çok fazla, sizlere sunmak için hazırlıyorum.

194129

Nuri Murvet
24-02-2011, 22:18
Ağaç gövde ve kökleri

194130

Nuri Murvet
24-02-2011, 22:21
Ağaç gövde ve kökleri

194132

Nuri Murvet
24-02-2011, 22:40
Ağaç gövde ve kökleri

194134

ahmetmacit
24-02-2011, 23:07
Bakın ben ne yorum yaptım. Şimdi ağacımızda bir mağara var ve üzerinde bir ayı. Orda nasıl duruyor onu çözemedim.

Resme bakıpta ayı'nın nasıl orada durduğunu düşünürken tabancayı farkettim. Kesin olmamakla birlikte, tabanca zoruyla durduğu izlenimi edindim.:)

ligustrum
25-02-2011, 00:00
Ağaçlar yaşam koşullarını gövdelerinde mi anlatıyorlar?
Gülüyorlar mı, ağlıyorlar mı?

Nuri Murvet
25-02-2011, 16:24
Merhaba sayın ahmetmacit

Merhaba sayın ligustrum

Ağaçlar yaşam koşullarını gövdelerinde mi anlatıyorlar?
Gülüyorlar mı, ağlıyorlar mı?

Yaşamdaki bütün zorlukları ve güzellikleri kendince verdiği tepkilerle anlatıyor.

Paylaştığım bu ağaçların isimlerini yazmak daha doğru olacak, merak eden arkadaşlarımız olacaktır.

Ağaç gövde ve kökleri

194221

Ağaçların ilginç gövde yapıları (Oya Ağacı)

Nuri Murvet
25-02-2011, 16:31
Ağaç gövde ve kökleri

194222

ayazkentli
25-02-2011, 16:42
Nuri hocam,

başlığı açmışsınız bile, şimdi yeni farkettim. Bu bölüm benim için, adeta hazine odası olacak diyebilirim. İnternet'te bu tarz fotoğraflar genellik'le fotoshop'lu olduğundan, güvenip indiremiyor'dum. Artık gönül rahatlığı ile, harika bir koleksiyon yapabilirim.
Teşekkür ederim.

4 no. 1. fotoğraf'ta, o kadar çok ilginç detaylar var'ki.

1). Goblin (fotoğrafın bütününe bakınca)
2). Küçük bir su aygırı yavrusu kafası,
3). Müren balığının baş kısmı gibi...

Müthiş kareler. Elinize, gözünüze sağlık.

Nuri Murvet
25-02-2011, 16:58
Sayın ayazkentli hoş geldiniz.

Daha evvelden bahsetmiştim 400 adet kadar arşivimde gövde ve kök yapısı ile ilgili fotoğraflarım var.

İlgi olursa fotoğrafları çoğaltmak elimdedir, bizler böyle oluşumların merkezindeyiz, paylaşmak benim için büyük bir keyif...

Ağaç gövde ve kökleri

194224

Nuri Murvet
25-02-2011, 17:03
Ağaç gövde ve kökleri

194225

Nuri Murvet
25-02-2011, 17:31
Ağaç gövde ve kökleri

194227

Ayşe Yıldız
25-02-2011, 19:35
Ortasındaki boşluk nasıl oluştu acaba? Bu oluşumlarda insanların müdahalesi var mıdır Sayın Mürvet?

Nuri Murvet
25-02-2011, 20:18
Sayın Ayşe Yıldız

İki ana dal birbiri üzerine gelip, zaman içersinde bu iki dalın kaynaması, birleşmesi ile olan bir oluşum, bu süreç devam edecektir oluşan bu boşluk kapanacaktır.

Oya ağacı budama direncine dayanıklı bir ağaç, bu oluşumda insan mudahalesi yoktur diyemem fakat bu oluşum için çabada sarfedilmemiştir.

Ağaç gövde ve kökleri

194266

ligustrum
25-02-2011, 20:52
Sayın hocam
Oya ağaçları (dış kabuklarını tamamen soymuş), dalgalı pembe ton renklerini sunuyorlar.
Bazı bitkilerde belirli yaşlarda kabuk soyulması nedendir?

İlk Ağaç gövdeleri Dut, İncir, Dut, Ayva, Çınar'a mı ait? Kaç tanesini benzetebildim?

aygün
25-02-2011, 21:18

Siz iyi kahve falı bakarsınız, ben sizin baktığınız gibi bakamıyorum, ama bu yorumlar karşısında bakış açılarım değişiyor.

Fotoğraflar çok fazla, sizlere sunmak için hazırlıyorum.

194129

Yeni başlığınız hayırlı olsun Nuri bey. Anlaşılan yeni heyecanlar, sürprizler bekliyor bizi.

Mesela gövdenin sol üst kısmındaki şelale donup kalmış. Sıcaklık eksilerde seyrediyor olmalı:)

Nuri Murvet
25-02-2011, 21:29
Bazı bitkilerde belirli yaşlarda kabuk soyulması nedendir?

İlk Ağaç gövdeleri Dut, İncir, Dut, Ayva, Çınar'a mı ait? Kaç tanesini benzetebildim?

Sayın ligustrum

Nedeni: Ağacın gerçek canlı olan kısmı, kabuğun altında odunun yüzeyindeki ince bir hücre tabakasıdır.

Buna katman doku tabakası denir.

Bu tabaka ağacı geliştiren ve büyümesini sağlayan tabakadır.

Bu tabaka bazı türlerde genişlemenin etkisi ile dış yüzeyde her yıl yenilenerek atılır, bazı türlerde içten dışa derin çatlaklar oluşturak genişler.

Oya, çınar, ayva, okaliptüs gibi ağaçlar gövdesi büyüdükçe dış kabuklarını her yıl deri değiştirir gibi atar. Diş budak, akça ağaç, akasya gibi ağaçlarda içten dışa doğru büyüdükçe gövdede derin kabuk çatlamaları olarak kendini gösterir.

İlk Ağaç gövdeleri İncir, İncir, İncir, Ayva, İncir'e aittir.

Nuri Murvet
25-02-2011, 21:41
Merhaba sayın aygün hoş geldiniz.

Bu başlığı açmamdaki düşünceyi, sayın ayazkentli açmam içinde desteği sayın Ayşe Yıldız vermiştir. Hayırlı olsun..

İlginç ağaç ve kök yapıları fotoğrafları var.

Sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alacağım, paylaşımda bulunan arkadaşlara teşekkür ederim.

Sizinde yorumlarınızda muhteşem, fotoğraflar farklı anlamlar kazanıyor.

Nuri Murvet
25-02-2011, 21:45
Ağaç gövde ve kökleri

194272

ayazkentli
26-02-2011, 13:17
Oya ağacının gövde yapısının nedeni'ni soracaktım, sevgili ligustrum sormuş.

Yaklaşık 30 yıl önce, köyde dedemin bağ'ına giderken, gövdesi tıpkı oya ağacının gövde yapısınıa benzeyen (soyulmuş ve hafif saydam görünümlü), yumru yumru olmuş bir çınar ağacı görmüştüm.

Dedeme, ağacın neden böyle olduğunu sorduğum'da -çok yaş'lı, o yüzden buruşmuş- diye cevap vermişti.

Geçen yıl bayram'da köye gittiğim zaman, fotoğrafını çekmek için o bağ'a gittim ama, ağacın sökülmüş olduğunu gördüm. Sadece onu değil, yan bağ'da olan dev bir çam ağacını'da sökmüşler (400 yaşında olduğu söyleniyordu).

Sökülme nedenleri ise, bir önce'ki yıl köyümüz'de yapılan teraslama-düzleme olayı.

Belki bilmeyenler vardır. Tarlalar düzleme yapılırken, meyve ağaçları dışındaki tüm ağaçlar kesiliyor. Sadece ağaçlar değil, tüm böğürtlen, yaban mersini, kargılıklar, sazlıklar gibi aklınıza ne gelirse, hepsi sökülüyor, hendekler dolduruluyor. Böylece tarlalar birleştirilip, ailelerin dağınık yerlerde'ki tarlaları, bağ'ları bir araya toplanıyor. Bir yandan iyi ama diğer yandan, her şeyi dümdüz ediyorlar. Tam sakal-bıyık meselesi.

Böylece asırlık ağaçlar yok oluyor. Her bölge'de böyle'mi bilmiyorum ama, bizim köy'ün olduğu bölgede böyle yapılmış.

Nuri Murvet
26-02-2011, 15:16
Oya ağacının gövde yapısının nedeni'ni soracaktım, sevgili ligustrum sormuş.

Yaklaşık 30 yıl önce, köyde dedemin bağ'ına giderken, gövdesi tıpkı oya ağacının gövde yapısınıa benzeyen (soyulmuş ve hafif saydam görünümlü), yumru yumru olmuş bir çınar ağacı görmüştüm.

Dedeme, ağacın neden böyle olduğunu sorduğum'da -çok yaş'lı, o yüzden buruşmuş- diye cevap vermişti.

Geçen yıl bayram'da köye gittiğim zaman, fotoğrafını çekmek için o bağ'a gittim ama, ağacın sökülmüş olduğunu gördüm. Sadece onu değil, yan bağ'da olan dev bir çam ağacını'da sökmüşler (400 yaşında olduğu söyleniyordu).

Sökülme nedenleri ise, bir önce'ki yıl köyümüz'de yapılan teraslama-düzleme olayı.

Belki bilmeyenler vardır. Tarlalar düzleme yapılırken, meyve ağaçları dışındaki tüm ağaçlar kesiliyor. Sadece ağaçlar değil, tüm böğürtlen, yaban mersini, kargılıklar, sazlıklar gibi aklınıza ne gelirse, hepsi sökülüyor, hendekler dolduruluyor. Böylece tarlalar birleştirilip, ailelerin dağınık yerlerde'ki tarlaları, bağ'ları bir araya toplanıyor. Bir yandan iyi ama diğer yandan, her şeyi dümdüz ediyorlar. Tam sakal-bıyık meselesi.

Böylece asırlık ağaçlar yok oluyor. Her bölge'de böyle'mi bilmiyorum ama, bizim köy'ün olduğu bölgede böyle yapılmış.

Merhaba sayın ayazkentli

Böğürtlen, yaban mersini, kargılıklar, sazlıkları anladımda, asırlık çam ve çınar ağaçlarını sökmelerini bir türlü hafızam almıyor. Kökleri bu toprakları asırlardır toprak erozyonuna karşı tutup muhafaza etsin, anlamsız bir gerekçe ile katledilsin...

Çok üzüldüm, fazla bir şeyde söyleyemiyorum, bu tür ağaçlar doğa ve çevre bilinci olan insanların sevgi ve koruması ile ayakta kalabilir.

Tekrarının yaşanmaması için bu tür ağaçları kayıt altına alınması gerekir.

Çevrenizde bildiğiniz asırlık veya korunması gereken nadide türleri bölgenizde bulunan yetkili mercilere kayıt yaptırın ve üzerine koruma altındadır ibaresi olan plaketlerin montajı yapılması gerekir.

Bu işlemler yapıldımı, söküm yapılamaz, yapanlarda hak eden cezayı görür...

Bu konu İstanbul - Emirganda bahçe düzenlemesi yaptığımız bahçenin karşısında asırlık bir Mavi Atlas Sedirini aklıma getirdi, fotoğraflarını ve bilgilerini hazırlıyayım bir daha ki mesajda paylaşayım...

aygün
26-02-2011, 15:27
Ağaç gövde ve kökleri

194130

Quasimodo (Notre Dame' nin Kamburu müzikalinde)...:)

Ama o daha yakışıklı :)

Nuri Murvet
26-02-2011, 15:44
Merhaba sayın aygün

Quasimodo, bir Victor Hugo klasiği...

Çok etkilendiğim bir romandı...

Bu ağacımız, Quasimodo'dan daha fazla acı çekmiş gibi görünüyor.

Nuri Murvet
26-02-2011, 16:08
Ağaç gövde ve kökleri

Bu ağacımız İstanbul - Emirganda ilk görüşte aşık olduğum ağaçlardan, muhteşem görüntüsü ve formu beni çok etkiledi, bir de baktımki yanındayım...

Seyre dalmışken bahçe sahibini fark etmemişim, hayrola diye gelen sesle kendime geldim, kendimi tanıttım...

Ağaç hakkında bilgileri can kulağı ile dinledim, yüz yaşına yakın olduğunu arazinin mülkiyetinde kayıtlı olduğunu, bakımı için (Kuru alt dallarını almak için) belediye ekiplerinden yardım aldıklarını, bahçelerinde böyle bir sedirin varlığından çok mutlu olduklarından konuştuk, tabii ki konu tüm bahçenin ağaç ve çalılarına kadar uzadı...

Fotoğraflarını çektim buyrun beraberce ağacımızı tanıyalım...

194348

Ağaçların ilginç gövde yapıları (Mavi aAtlas Sediri)

ayazkentli
26-02-2011, 16:30
Aygün hanım, benim odamda'ki posterlerimin içinde Quasimodo'da var.

İlginç ağaçlar, eros asteroidi, gollum, galapagos'un dev kaplumbağaları, ağaç sakal, avcı-predator (maskesiz) ve bunlara benzer şeylerin posterleri bol miktarda var. Bana, böyle yamru-yumru şeyler çok sempatik geliyor.

Bu site sayesinde, yalnız olmadığımı görünce sevindim. En az 6-7 kişi varız burada.

ayazkentli
26-02-2011, 16:39
Nuri hocam,

benim bahsettiğim çam ağacının gövde kalınlığı, bu mavi sedir'in en az 4-5 katı daha kalındı.

Oranlamayı, yanında'ki yapma leyleklerin boyunun, orjinal boyutta olduğu varsayımı ile yapıyorum.

Nuri Murvet
26-02-2011, 17:00
Sayın ayazkentli

Bu ağacımız bir asırlık Mavi atlas sediri ve orjinal formunda iki kişi anca kucaklayabiliyor, çapı 1 metre vardır.

Sizin bahsettiğiniz çam ağacınızın çapı 4-5 kat kadar kalın olması benim üzüntümü 4-5 kat daha fazla yapıyor.

194353

Ağaçların asırlık gövde yapıları (Mavi aAtlas Sediri)

Ayşe Yıldız
26-02-2011, 17:07
Benim elimdeki Ağaç resimleri.
194354
194355

Nuri Murvet
26-02-2011, 18:00
Sayın Ayşe Yıldız

Paylaşmak istediğin fotoğrafları yüklemende hiç bir sakınca yoktur. Aksine çok sevinirim, yüklediğiniz ağaçlar hakkında kısa bilgiler olursa daha anlamlı olacağını sanıyorum.

Bulunduğu yer, biliniyorsa yaşı, sizde bıraktığı izler gibi...

Ağaç gövde ve kökleri

194367

Ayşe Yıldız
26-02-2011, 18:32
Kütahya gezimizde gördüğümüz Mızık Çamı'nı göstermek isterim. 1200 yıllık olduğu söylenmişti. Osmanlıya tanıklık ettiği, kutsal sayılan bir ağaç olduğu söyleniyor. Halk bu ağaçtan bir parça dahi alsa kendilerine uğursuzluk getireceği düşünülürmüş. 1980 li yıllarda esen sert rüzgar zaten ölmüş olan ağacı devirmiş olduğu yere. Ve bu ağacı sergilemek amacıyla böyle bir saklama alanı yapmışlar. İnanılmaz heybetli olduğunu belirteyim.

194369
194370

Nuri Murvet
26-02-2011, 22:18
[QUOTE=Ayşe Yıldız;760888]Kütahya gezimizde gördüğümüz Mızık Çamı'nı göstermek isterim. 1200 yıllık olduğu söylenmişti. Osmanlıya tanıklık ettiği, kutsal sayılan bir ağaç olduğu söyleniyor. Halk bu ağaçtan bir parça dahi alsa kendilerine uğursuzluk getireceği düşünülürmüş. 1980 li yıllarda esen sert rüzgar zaten ölmüş olan ağacı devirmiş olduğu yere. Ve bu ağacı sergilemek amacıyla böyle bir saklama alanı yapmışlar. İnanılmaz heybetli olduğunu belirteyim.

Sayın Ayşe Yıldız

Harika fotoğraflar, bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim...

Nuri Murvet
26-02-2011, 22:26
Ağaç gövde ve kökleri

194397

hozat
26-02-2011, 22:32
Sn. Nuri Bey,

Yine çok görsel ve bir o kadar da ilgi uyandıran bir başlıkla bizleri mutlu ettiniz.

Benim elimde de bir kaç fotoğraf var ama, ağaç hakkında hiç bir bilgiye sahip olmadığımdan yüklemeyi yersiz buldum.

Yalnız sizin fotoğraflarınızı gördükçe içimden onlarla ilgili duygularımı yazmak geldi; Bazen bir dörtlük, bazen bir iki satırlık söz dizileri ile eşlik etme gibi.

Nuri Murvet
26-02-2011, 22:47
Sn. Nuri Bey,

Yine çok görsel ve bir o kadar da ilgi uyandıran bir başlıkla bizleri mutlu ettiniz.

Benim elimde de bir kaç fotoğraf var ama, ağaç hakkında hiç bir bilgiye sahip olmadığımdan yüklemeyi yersiz buldum.

Yalnız sizin fotoğraflarınızı gördükçe içimden onlarla ilgili duygularımı yazmak geldi; Bazen bir dörtlük, bazen bir iki satırlık söz dizileri ile eşlik etme gibi.

Merhaba sayın hozat hoş geldiniz.

Varlığınız her zaman bizleri çok mutlu ediyor, sizin eşsiz yorumlarınız sayfamıza farklı bir anlam katacaktır, çok teşekkür ederim.

Ağaç gövde ve kökleri

194402

Ağaçların asırlık gövde yapıları (Mavi Atlas Sediri)

Ayşe Yıldız
26-02-2011, 23:06
Kütahya Tavşanlı bölgesinde bulunan ormanlık alanda çektiğim bir resim. Bu çamların özel olduğu söylenmişti keşke adı aklımda kalsaydı.
194403

Nuri Murvet
27-02-2011, 12:06
Ağaç gövde ve kökleri

194512

Ağaçların gövde yapıları (Akasya ağacı)

Nuri Murvet
27-02-2011, 14:01
Ağaç gövde ve kökleri

194525

Ağaçların gövde yapıları (Akasya ağacı)

Ayşe Yıldız
27-02-2011, 15:54
Sayfanıza nazar deymesin diye iki göz resmi koyuyorum Sayın Mürvet:D
Çınar Ağacı Gözü:o
194530

Nuri Murvet
27-02-2011, 17:13
Sayın Ayşe Yıldız

Çınar ağacı gözü, siz çok yaşayın...

Artık havada, karada nazar değmez, teşekkürler....

Çok ilginç bir oluşum, çınar, zeytin, incir, dut, ayva ağacının gövdesinde bu türlü form bozuklukları sıkça oluyor.

Ayşe Yıldız
27-02-2011, 17:15
Alt kısmında farklı bir oluşum daha olsaydı baykuş derdim ama sadece göz işte. :))

Nuri Murvet
27-02-2011, 17:34
Ağaç gövde ve kökleri

Bu ağacımız İstanbul-Yeniköy'de benim ilgimi çekiş noktası sonbahar mevsimindeyiz ağacın yapraksız halindeyken gövde üzerindeki yeşil yapraklanma dikkatimi çekti..!

Göz önünde olmayan bir akasya ağacı ama oradaki varlığına aşinayız...

Merakımı yenmek için yanına gittiğimde gözlerime inanamadım, Alla Allah çık çık diye çıkardığım anlamsız seslerden sonra, yaşam içinde bir başka yaşam binde bir olan ve adaptasyonu son derece zor olan bu birlikte iki yaşamı fotoğrafladım...

İlginç olan bu beraberliği kare kare fotoğraflarla sizlerle paylaşmak istiyorum

Akasya ağacı ev sahibi, Quercus ilex - Pırnal Meşe misafir

194533

Yaşam içinde bir başka yaşam

Nuri Murvet
27-02-2011, 17:43
Ağaç gövde ve kökleri

194535

Nuri Murvet
27-02-2011, 17:52

194536

194537

194539

194540

Ayşe Yıldız
28-02-2011, 07:47
Şimdi elimde bulunan bir kaç fotoğrafı göstermek isterim. Bana çok ilginç gelmişti bakalım siz ne düşüneceksiniz.

Sanırım bu ağaç camını örtmeyi unutmuş. Üşütmesinden korkuyorum.
194578
194579
194580

Ayşe Yıldız
28-02-2011, 07:49
Sanırım bu ağaçta çınar ağacı. ( Sayın Hocam bilgide verelim dedinizya, işte bu size yakışıyor. )
194584

Ayşe Yıldız
28-02-2011, 07:53
Günümüzde birbirine bu kadar iyi sarılan insanları bile görmek çok zor.
194588
194589

Müjgan Yılmaz
01-03-2011, 00:24
Sn.Nuri Bey;
Harika bir başlık daha açmışsınız,böyle ilginç kök ve gövdeli ağacı nerede bulsam hemen karakalem desen çalışması yaparım,fotoğrafları ilgiyle izliyorum,estetik açıdan da beni büyülerse sizden izin alarak birkaç çalışma yapmak isterim,sevgili Ayşe Yıldız da ilginç görünümler yakalamış,elinize yüreğinize sağlık.....

ayazkentli
01-03-2011, 14:03
Sn. nuri hocam,

yalnış görmüyorsam misafir ağaç, ev sahibinin 2 dalı arasına doğru uzamış ve 2 dal kapandığı için, zamanla o bölgede kalmış gibi duruyor.

Akasya'dan filizlenmedi ise, orada sıkışıp-boğulma olmadan ne kadar uzun süre yaşabilir acaba?

Nuri Murvet
01-03-2011, 17:13

Güzel görüntüler, bu çekimleri yaparken ağaçlara farklı bakış açıları ortaya çıkıyor.

Bu bakış açılarıda seyreden, izleyen arkadaşlarımıza yeni fikirler verdiğine inanıyorum.

Elinize sağlık...

Nuri Murvet
01-03-2011, 17:31
Merhaba sayın Müjgan Yılmaz

Ağaç gövde ve kökleri başlığı altında paylaştığımız fotoğraflar içinde sizi etkileyen veya büyüleyen görüntülerin olmasını isterim, sizin elinizden ve gönlünüzden çıkan eserin farklı bir ruhla yeniden hayat kazanması beni son derece mutlu eder... Paylaşımınız için teşekkür ederim...

Ağaç gövde ve kökleri

Benim bakış açımla gördüklerim...

194949

Ağaçların gövde yapıları (Keçi Söğüdü ağacı)

Ayşe Yıldız
01-03-2011, 17:51
Ağaçlardaki bu çukurların nasıl olduğunu hep merak etmişimdir. Sanırım buda bir Çınar Ağacı. Galiba bendeki resimler Çınar ve Çamdan oluşuyor.
194953
194954
194955

Ayşe Yıldız
01-03-2011, 17:55
300 yıllık bir kavak ağacı resmim var. Onuda göstermek istiyorum ama ağacı tek çekmeyi unutmuşum. Yanında çocuklar var. Kendi kızım olsa yüklerdim ama başkalarınında çocuğu olunca tereddütdeyim. Acaba resimlerini karalasam ayıp olur mu? Görmenizi çok istiyorum.

Nuri Murvet
01-03-2011, 18:33
Sayın Ayşe Yıldız

Temennim, sizin enerjinizin ve bu heyecınınızın hiç bitmemesidir, her şey gönlünüzce olsun...

300 yıllık kavağı merak ettim doğrusu, 50 yaşından büyük kavak görmedim..!

Ayşe Yıldız
01-03-2011, 19:02
Söze gerek yok sanırım. Görkemini yakından görmelisiniz. Kütahya Ya Tavşanlıda ya da Domaniçte yerini hatırlayamadım şimdi.( Karaladığım yerde de iki çocuk duruyor 7 yaşlarındalar. Büyüklüğünü varın siz tahmin edin)
194960

Nuri Murvet
01-03-2011, 19:03
Sn. nuri hocam,

yalnış görmüyorsam misafir ağaç, ev sahibinin 2 dalı arasına doğru uzamış ve 2 dal kapandığı için, zamanla o bölgede kalmış gibi duruyor.

Akasya'dan filizlenmedi ise, orada sıkışıp-boğulma olmadan ne kadar uzun süre yaşabilir acaba?

Merhaba sayın ayazkentli

Bu oluşumu 4 yıldan beri takip ediyorum...

Sizin acabada kalıp merak ettiğiniz oluşumu, dikkatlice izledim ve şu tespiti yaptım.

Fotoğrafta görülen Akasya ağacı 25-30 yaşında olması gerekir. Akasya'nın ortalama yaşı 50-60 sene kadardır.

Gövdede bulunan derin kabuk çatlamaları ortamda bulunan toz, yaprak çürüntüsü, kuş dışkısı vs nin birikimi ile bu derin çatlarda doğal tohum çimlenme hazneleri oluşturmuş.

Hemen yakınında İlex ağacı bulunuyor, kuşların taşıması ile tohumlar bu çatlaklara düşüp çimlenmiş burada yaşam ortamını bulmuş ve gelişmiştir, bu fidanın şansı iki ana dal arasında çimlenip zaman içersinde ağacın büyümesi ile arada sıkışmasıdır.

38 nolu mesajdaki fotoğrafa dikkatli bakılınca aynı oluşumu göreceksiniz, fakat bu çimlenmenin fazla yaşama şansı yok, nedeni dış kabukta olduğu için zaman içersinde düşecektir.

Ayşe Yıldız
01-03-2011, 19:06
Peki köklerini bu ağacın içlerine ilerleme şansı yok mudur? Eğer öyle olursa yaşama şansıda olur.

Nuri Murvet
01-03-2011, 19:50
Sayın Ayşe Yıldız

Paylaştığınız fotoğraf muhteşem teşekkür ederim.

Keşke farklı açılardan ve endamını göreceğimiz başka fotoğraflarıda olsaydı..

Bir daha ki Kütahya gezisinde ayrıntılı fotoğraflarını çekersiniz...

Peki köklerini bu ağacın içlerine ilerleme şansı yok mudur? Eğer öyle olursa yaşama şansıda olur.

Akasya ömrü 100 yıldır denilir fakat 50-60 yıl üzeri örnekleri yok gibidir.

Ağaç yaşlı olsaydı, odunsu kısmı çürümenin etkisi ile süngerimsi bir dokuda olurdu, kök sistemi bu yapıda gelişebilir ve ömrü uzun olurdu.

Ağaç daha genç, odunsu kısmı kuru ve sert, köklenme şansı imkansız gibi.

Bakalım ne kadar zaman dayanacak takip ediyorum.

Nuri Murvet
01-03-2011, 19:52
Ağaç gövde ve kökleri

194962

Nuri Murvet
01-03-2011, 19:56
Ağaç gövde ve kökleri

194963

Nuri Murvet
01-03-2011, 19:57
Ağaç gövde ve kökleri

194964

Nuri Murvet
01-03-2011, 19:59
Ağaç gövde ve kökleri

194966

Nuri Murvet
01-03-2011, 20:00
Ağaç gövde ve kökleri

194967

Müjgan Yılmaz
01-03-2011, 21:29
25 ve 26 nolu görsellerdeki ağaç(Keçi Söğüdü) birkaç ufak müdahale ile muhteşem bir heykele dönüşebilir.

Nuri Murvet
01-03-2011, 21:52
Merhaba sayın Müjgan Yılmaz

Sizin bakış açınız ve uygulama tekniğinizle sanat eserine dönüşeceğine hiç kuşkum yoktur.

Ağaçların yapılarında sıra dışı, farklı, ilginç, garip, olağan üstü ayrıntılar gizli bunları izlemesini ve fotoğraflamasını seviyorum, tabii ki paylaşmasınıda...

Ağaç gövde ve kökleri

194978

Ağaçların gövde yapıları (İğde ağacı)

Ayşe Yıldız
01-03-2011, 21:59
Sıraaaa bende artııııkkk! ( Güç bende artık böyle bir çizgi film vardı değil mi?)
194980
194981

Ayşe Yıldız
01-03-2011, 22:06
Çınar Ağacı
194982

Nuri Murvet
02-03-2011, 18:21
Sayın Ayşe Yıldız

Güç bende artık hi-men ...

Ağaç gövde ve kökleri

195050

Ağaçların gövde yapıları (Ilgın ağacı)

Nuri Murvet
02-03-2011, 18:29
Ağaç gövde ve kökleri

195054

Ağaçların gövde yapıları (Meşe ağacı)

Eser İlhan
03-03-2011, 06:58
............Ağaç daha genç, odunsu kısmı kuru ve sert, köklenme şansı imkansız gibi.

Bakalım ne kadar zaman dayanacak takip ediyorum.

Sayın Nuri Mürvet, ordan alıp başka bir yerde toprağa dikerek yaşatma şansı olmaz mı?

Ayşe Yıldız
03-03-2011, 09:19
Bu ağaç asker kıyafetlerinin deseninden giyinmiş çok hoşuma gitmişti. Bu ağaçta bir çınar sanırım.
195116

Ayşe Yıldız
03-03-2011, 09:27
Eğilmiş suyun akışına bakıyor.

195119

ligustrum
03-03-2011, 14:41
Yaralandım
İki dalım kırılmıştı rüzgardan dı mı desem,
Neyse demiyeyim, şikayet gibi olmasın.

Birini kapatıyorum az kaldı, nokta gibi.
Ama birini kayatamıyorum, virgül gibi.

ligustrum
03-03-2011, 14:50
Ağaç gövde ve kökleri

195054

Sayın hocam;
Bu güzelliği geçiyor muyuz?
Okyanus güzelliği gibi renkler!
Yosun, mantar, sarılıcılar mı? kimler le tanıştırıyorsunuz?

Nuri Murvet
03-03-2011, 18:21
Sayın Nuri Mürvet, ordan alıp başka bir yerde toprağa dikerek yaşatma şansı olmaz mı?

Merhaba sayın Eser İlhan

Ev sahibi Akasya misafirini İlex'i çok sevmiş bağrına basmış, bırakması mümkün değil kök sistemi gövde içinde eğer ayırırsak çelik almış gibi oluruz, bu ayırma işlemini yapmaya değmez...

Nuri Murvet
03-03-2011, 18:32
Sayın Ayşe Yıldız

Sizde ne cevherler varmış, harika fotoğraflar hi- Woman gibisiniz.

İkinci fotoğraf gülen Gergedana benziyor, paylaşım için teşekkür ederim.

Bu kadar bitti demeyin sakın...

Nuri Murvet
03-03-2011, 19:08
Sayın hocam;
Bu güzelliği geçiyor muyuz?
Okyanus güzelliği gibi renkler!
Yosun, mantar, sarılıcılar mı? kimler le tanıştırıyorsunuz?

Bu fotoğrafı Yalova Termal'de çekmiştim

Yapraklı kara yosunları (Bryopsida)

Ağaç mantarı( Laetiporus Sulphureus )

Orman sarmaşığı (Hedera) yı sizlerle tanıştırdım

Nuri Murvet
03-03-2011, 19:11
Ağaç gövde ve kökleri

Ağaç gövdesi üzerinde yaşam

195170

Ayşe Yıldız
03-03-2011, 20:01
Aaa! gerçektende hiç aklıma gelmemişti Gergedan. Ne kadarda çok benziyor Sayın Mürvet. Sanırım bendeki resimler bitmek üzere.

Ayşe Yıldız
03-03-2011, 20:05
Elemtere fiş kem gözlere şiş. :)) Çınar ağacı -gözü- geniş açı ile.
195178

Nuri Murvet
03-03-2011, 20:46
Ağaç gövde ve kökleri

195184

Ağaçların gövde yapıları (Çınar ağacı)

ayazkentli
03-03-2011, 20:55
Hocam,
sizin 63 no.lu fotoğraf, bir timsah'ın göz'ünün bulunduğu bölgenin yakın plan çekimine benziyor. 65 no'da çok ilginç.

84 no. ise, sanki yeşil peluşunu sırtına atmış gibi. Çok canlı.

Ayşe hanım,
siz'de de çok enteresan cevherler varmış, elinize-gözünüze sağlık.

Denediniz'mi bilmiyorum ama, fotoğrafları ters yönlere çevirince (döndürünce) bazıları biraz daha farklılaşıyor.

Eser hanım,
sizin taşlar'ın, iç tarafların'da da bu güzel ağaç yapıları gibi harika yapılar, çeşitli görüntüler bulabiliyor insan.

Benim çocukluğum'da en sevdiğim şeylerden biri (hala yaptığım şeylerden biri'dir) cam'dan yapılma çeşitli renkte'ki bardak, boncuk ve misket gibi cisimleri gözümün önüne yaklaştırıp, sarı akkor ampül ya'da floresan ampül ışığına tutup, yavaş yavaş döndürerek oluşan ışık kırılmalarını izlemek'ti (özellikle sarı akkor ampüllerde çok değişik görüntüler oluyor).

(olur'da merak edip bakmaya niyetlenenler olabilir, hemen bir uyarı yapayım. Sakın Güneş'e tutup bakmayın)

Taşlar, ışık kırılmaları ve bu ağaçlar ile, bambaşka bir boyut'a geçiyor sanki. Harika şeyler.

aygün
03-03-2011, 21:20
Ne çok benziyorlar bize aslında.
Bizim de yaşadıklarımız bedenlerimizde, ruhlarımızda kalıcı izler bırakmıyor mu?

Ayşe Yıldız
03-03-2011, 22:07
Teşekkür ederim ayazkentli. Resimleri döndürmeden yüklediğimi son anada farkettim tekrar silmedim. Beğendiğinize sevindim.
Sevgili Aygün Hocam nerelerdesiniz? Nede doğru söylemişsiniz aynı bizim gibi...

Eser İlhan
03-03-2011, 22:18
Elemtere fiş kem gözlere şiş. :)) Çınar ağacı -gözü- geniş açı ile.
195178

Tarih öncesi çağlarda yaşamış dev kuşlardan birinin pençesi sanki :)

Nuri Murvet
04-03-2011, 19:49
Sayın ayazkentli

63. mesajdaki fotoğraf, bendede aynı izlenimi bırakmıştı..

65. mesajdaki fotoğraf, kalp ve damarları olarak beni etkilemişti...

Merhaba sayın aygün

Dünya telâşesi çok yoğun galiba, uzun süre oldu sizden haber almayalı, hoş geldiniz.

İzler bedenlerde ve ruhlarda, doğa ve insan bunlarla büyüyor.

Merhaba sayın Ayşe Yıldız hoş geldiniz.

Merhaba sayın Eser İlhan hoş geldiniz.

Ağaç gövde ve kökleri

195318

Ağaçların gövde yapıları (Dut ağacı ve Hedera sarmaşık)

Ayşe Yıldız
04-03-2011, 22:12
Hayatın zorlukları belini bükmüş. Ağaç ne yapsın.
195325
195326

ligustrum
04-03-2011, 22:13
Sayın hocam;

Dut ağacı ve Hedera dostluğu var, ayrıca dut köprü mü, kaldırım mı?
bu durum daha ilginç.

Ayşe Yıldız
04-03-2011, 22:21
Bunlarda olmaması gerekenler.
195327
195328

Ayşe Yıldız
05-03-2011, 21:00
Size gösterdiğim 300 yıllık kavak ağacının internetteki resimlerini buldum ve hemen paylaşmak istedim. Domaniç Ilıcasu'da bulunan bu yer görülmeye değer gerçekten.
195379
195380
195381

aygün
05-03-2011, 21:45
Değerli dostlarım arada girebiliyorum nete. Her seferinde de ilginç fotolarınızı izlemekten keyif alıyorum. Ellerinize sağlık. Annemin rahatsızlığı nedeniyle bir kaç parçaya bölünmüş durumdayım. Böyle bir dönem işte...
Sevgi ve selamlarımla....

Nuri Murvet
07-03-2011, 21:43
Merhaba sayın ligustrum

Dut ağacı ve hedera dostluğu bakış açısına göre değişiriyor, kimine göre köprü, kimine göre kaldırım...

Nuri Murvet
07-03-2011, 21:49
Sayın Ayşe Yıldız

Araştırmacı gazeteci (Forum üyesi) gibisiniz harika fotoğraflar, olmaması gekenlerde yerinde bir tespit güzel konu yakalamışsınız teşekkür ederim.

Nuri Murvet
07-03-2011, 21:55
Sayın aygün

Annenize sıhhatinin düzelmesi için yaratandan acil şifalar, size de güç, kuvvet, sabır ve kolaylıklar vermesini diliyorum...

Nuri Murvet
07-03-2011, 21:58
Ağaç gövde ve kökleri

195646

Ağaçların gövde yapıları (Erik ağacı ve Hedera sarmaşık)

Ayşe Yıldız
08-03-2011, 07:46
Ağaç üstünde yaşam; bakalım bizim ağaçta hangi canlı yaşıyor?

195663
195664

Ayşe Yıldız
08-03-2011, 07:55
Sayın Hocam şöyle bir gezinti yaptımda. Ağaç içinde yaşam Akasya ağacındaki yaşamın başlangıç noktasını buldum. :D:D:D

195665

Nuri Murvet
08-03-2011, 19:33
Sayın Ayşe Yıldız

Ağaç üzerindeki yaşamı bu tür mizahi açıdan kedi ile düşünememiştim, farklı bir görüş saygı duyuyorum.

Akasya üzerindeki yaşamın başlangıç noktasının oluşumunu sizin araştırmacı ruhunuzla bulacağınız belli idi, hiç şaşırmadım..

Yaşamın başlangıç noktasının tiyosunu sayın ayazkentli' ye vermiştim kaçırmışsınız.

Nuri Murvet
08-03-2011, 19:36
Ağaç gövde ve kökleri

195805

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar

Ayşe Yıldız
08-03-2011, 19:58
Evet mesajı anlayarak okumamışım demekki.Buda araştırmacı gazeteci olamayacağım anlamına gelir.
Son resimdeki bir şahin gözü mü acaba?

Nuri Murvet
08-03-2011, 22:10
Sayın Ayşe Yıldız

Yorumlamanıza bağlı, yırtıcı bir kuş gözüne çok benziyor, beni çok etkileyen bir kare gerçekmiş gibi...

ayazkentli
09-03-2011, 13:57
Sn. Mürvet hocam,

102 no.lu fotoğraf'a benzeyen görüntüler, bana hep -Obruk-ları hatırlatıyor.
Özellikle, bir önce'ki sayfa'da olan 68 no'lu fotoğraf, çok güzel bir obruk görüntüsü vermiş.

102 no. ise, gerçekten ayşe hanımın benzettiği gibi, daha çok yırtıcı kuşların iri gözleri gibi oluşmuş.

(bir'de, T-rex ve Raptor'ların gözlerine benzettim. Zaten dinazorların büyük bölümünün, kuşlara doğru evrildiği bilgisi veriliyor).

Nuri Murvet
09-03-2011, 16:37
Sayın ayazkentli

Obruk benzetmesi ilginç, sizin bakış açısı zenginliğiniz çok farklı, hoş olanda bu zaten sizin yorumlarınız benim hayal gücümü geliştiriyor.

Ağaç gövde ve kökleri

195925

güzel İzmirim
09-03-2011, 19:07
Sayın Nuri Murvet;
Ağaçların görünüşleri, duruşları çocukluğumdan beri ilgimi çekmiştir hep. Sayfalarınızı çok
severek ve ilgiyle takip ediyorum. Bende kendi bakış açımla naçizane ceple çektiğim,
İzmir fuarında hayvanat bahçesinin eski yerinde gördüğüm güzel ağacın resmini yüklüyorum.
Sevgiler Saygılar

Nuri Murvet
09-03-2011, 20:49
Merhaba sayın güzel İzmirim hoş geldiniz.

Sizinle tanıştığıma çok sevindim.

Ağaçların görünüşleri, duruşları konusu hakkında sayın ayazkentli üzülüyordu 6-7 kişiyiz diye bakın 10 kişi olduk.

Paylaşımınız içinde ayrıca teşekkür ederim.

hozat
09-03-2011, 22:24
Nuri Bey,

Çok güzel bir başlık açtınız, zevkle takip ediyorum
Doğa eşsiz bir mimar ve dekorasyon ustası bana göre,

Elindeki malzemeyi yontmadan, eğip bükerek, bir heykeltraş ustalığı ile şekillendiriyor.

Şehrin ortasında kalan bu ağaç, migrosa girip çıkanları izler her mevsim.

195972

195973

195974

Ayşe Yıldız
09-03-2011, 22:44
Çok üzgün.
195981

Nuri Murvet
10-03-2011, 16:07

Ağacımız ters aşılı Kara Ağaca benziyor, çok güzel kareler bu yapıdaki ağaçlar ilginç, esrarengiz, ürkütücü bir o kadar merak uyandırıcı olarak karşımıza çıkıyor.

Bizleride kendisine çekip, inceleme fırsatı veren bu oluşumlar.

Sayın Ayşe Yıldızda ayrıntılarda gezinenlerden tıpkı bizim gibi...

Ayşe Yıldız
10-03-2011, 16:18
Bir Meşe Ağacı gövdesine birşey olmuş ve bir yerinden açılmalar oluşmuş bir tarafından baktımı karşı alem görünüyor.

196098
196099
196097

ayazkentli
12-03-2011, 15:37
Ayşe hanım,

son fotoğraf ile, önce'ki ay yapılan -içeriden dışarıya bakış- yarışmasına katılacak kadar güzel bir açı yakalamışsınız.

(fotoğrafı içeriden değil'de, diğer dış taraftan çektiğseniz bile, sanki içeriden dışarıya bakıyormuş gibi olmuş).

Hozat hocam, sizin ilk fotoğraf'a farklı açılardan bakıldığın'da hem kıskaçlı bir akrep, hem'de tek gözlü ve iri boynuzlu bir bufalo kafası gibi gözüküyor.

ayazkentli
12-03-2011, 16:29
Görebildiğimiz her alan'da (uzay'da, dünya'da, su'da, hava'da, atomaltı dünya'da, canlı ya'da cansız diye bildiğimiz tüm oluşumlar'da) çok ilginç benzerlikler var.

Örneğin:

Dün tv'de Japonyada'ki görüntüleri izlerken, deniz'de oluşan dev girdap'ı herkes mutlaka izlemiş'tir (ilk fotoğraf).

Girdap'ı izlerken gözümün önüne, çok sayıda benzer şekil geldi. Birbiri ile çok alakasız yerlerde'ki aynı görüntü (benzerlik), insan'da hem hayranlık hem'de ürperti hissi yaratıyor.

1. Deniz'de oluşan girdap.
2. Andromeda galaksi'si.
3. Kasırga'nın uydu çekimi fotoğrafı.
4. Maden çukuru.
5. Salyangoz.

Kosmos'da, çok ilginç benzerliklerin olduğu alanlar var. Ağaçlar'da, bu harika benzerlik alanların'dan yalnızca birisi.

(Not: Fotoğraflar belki konu dışı gibi görülebilir ama NEDEN ağaçlar'da benzerlikler bulup duruyorsunuz? diye, düşünenlere örnek olması açısından paylaştım. Yaşamın her alanında bu detaylar ile karşılaşıyoruz. Fotoğraflar internet'ten alıntı'dır).

Doğayla Barış
12-03-2011, 18:03
Ağaçların gövde ve kökleri çoğu kez estetik bir heykel seyrediyorum izlenimi uyandırıyor bende.Fotoğraflar çok güzel.

aygün
12-03-2011, 19:13
Bir Meşe Ağacı gövdesine birşey olmuş ve bir yerinden açılmalar oluşmuş bir tarafından baktımı karşı alem görünüyor.

196098
196099
196097

Ve ışık fısıldadı, yaşlı kabukları okşayarak......

Nuri Murvet
12-03-2011, 20:33
Sayın ayazkentli, Doğayla Barış, Ayşe Yıldız, aygün merhaba hoş geldiniz.

Müthiş yorumlar ve fotoğraflar diyecek bir şey yok ellerinize yüreklerinize sağlık...

196378

Salix caprea (Keçi Söğüdü)

Ayşe Yıldız
12-03-2011, 20:38
Keçi Söğüdü mü? Görünüşü bu kadar benzerken bir keçiye adınında öyle olması gerçekten çok şaşırtıcı. Muhteşem bir resim Sayın Mürvet.

aygün
12-03-2011, 22:16
Sayın ayazkentli, Doğayla Barış, Ayşe Yıldız, aygün merhaba hoş geldiniz.

Müthiş yorumlar ve fotoğraflar diyecek bir şey yok ellerinize yüreklerinize sağlık...

196378

Salix caprea (Keçi Söğüdü)

Kurbanlık koç gibi... Hakikaten ilginç.....

oznur
12-03-2011, 22:29
Bahcemizde biraz kokluce buyuk bir kurumus agac var,kok kismini kimi kokten cikarin diyor,kimide toprak hizasinda kesip camasir suyu veya tuz dokun diyorlar..Toprak hizasinda kesmek bize daha zahmetsiz geliyor ama hic bir bilgimiz yok...Bilgisi olan varsa lutfen cevap bekliyorum.

Nuri Murvet
13-03-2011, 22:04
Merhaba sayın oznur

Ağacınızın kuru olduğunu söylüyorsunuz, kuru olan ağaca niye çamaşır suyu veya tuz döküyorsunuz ki..? Bu asitli maddeleri ağaç kurusun diye dökerler...!

Kuru olan ağacınızı toprak hizasından keserseniz, çürüyüp yok olması çok uzun sürer, size kalmış sizi rahatsız etmezse kalabilirde, değişik mantar oluşumlarını seyredersiniz.

Nuri Murvet
13-03-2011, 22:08

Merhaba sayın aygün

Ağaç gövde ve kökleri

196685

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar (Akasya Ağacı)

Nuri Murvet
14-03-2011, 19:35
Ağaç gövde ve kökleri

196839

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar (Mavi Atlas Sediri)

Ayşe Yıldız
14-03-2011, 19:39
Ağaç gövde ve kökleri

196839

Kahve falları gibi: iki tane uzun yolunuz var, üç vakte kadar bir haber alacaksınız, ... gibi. ( Falcılık ücretini peşin alırım yalnız) :)

ligustrum
14-03-2011, 20:33
Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar (Akasya Ağacı)

Yüzlektir, ama uzun köklerim.
İlerlerim, yeniden biterim.
Azot ta biriktiririm, meğersem.
Kim kullanır bu besini bilsem?

Nuri Murvet
16-03-2011, 19:39

Yabancı değiliz, forum kardeşliğimiz var şu fala ücretsiz bir bakalım ne olacak halimiz..? Ne derler fala inanma, falsızda kalma...

Ağaç gövde ve kökleri

197085

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar (Ilgın ağacı)

Nuri Murvet
16-03-2011, 19:47
Merhaba sayın ligustrum

Akasya için yerinde bir dörtlük, akasya gerçek bir mücize ağaçtır.

Ağaç gövde ve kökleri

197086

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar (Manolya ağacı)

Nuri Murvet
18-03-2011, 18:42
Ağaç gövde ve kökleri

197323

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar (Keçi Söğüdü)

Ayşe Yıldız
18-03-2011, 18:48
Bir ara resimlerinizin bittiğini zannettim.

Keçi Söğüdü, gövdenin kalınlaşması için çizik mi atılmış acaba?

Eser İlhan
18-03-2011, 18:50

Bu nasıl büyük bir Manolya ağacı, Nuri Bey?? Şaşırdım. Istanbul'da mı bu ağaç?

Nuri Murvet
18-03-2011, 19:35
Bir ara resimlerinizin bittiğini zannettim.

Keçi Söğüdü, gövdenin kalınlaşması için çizik mi atılmış acaba?

Sayın Ayşe Yıldız

Denizde kum , nacizane bende fotoğraf biter mi hiç .? Hangisini paylaşayım diye tereddüt yaşadığımdan paylaşımlarım gecikiyor.

Bu dalda özellikle yapılmış çizik işlemi değil, doğal olarak dış kabuğun çatlaması sonucuna ağacın verdiği savunma tepkisi benim ilgimi çekmişti sizinle paylaştım...

Ayşe Yıldız
18-03-2011, 19:38
Denizde kum , nacizane bende fotoğraf biter mi hiç .?

Güzel, çünkü bende pek fazla resim kalmadı. Sizin resimlerle yetineceğim.

Nuri Murvet
18-03-2011, 19:47
Bu nasıl büyük bir Manolya ağacı, Nuri Bey?? Şaşırdım. Istanbul'da mı bu ağaç?

Sayın Eser İlhan

Araştırma yapmadım ama bence İstanbulun en yaşlı manolya ağacıdır.

Muhteşem, heybetli ve sağlıklı bir görüntüsü var.

Fotoğraf makinanım en uzak açısına büyüklüğünü zor sığdırdım.

Fotoğraflarını paylaşalım görülmeye ve izlenmeye değer.

Ağaç gövde ve kökleri

197330

ligustrum
18-03-2011, 20:05
sayın Nuri Murvet
Manolya Ağacımız Balta Limanında ki mi ?

oznur
18-03-2011, 22:19
Bahcemizde kirmizi bir agac var yapraklari acik yesil oluyor ismini bilen varmi?

Eser İlhan
19-03-2011, 07:39
Böyle bir kzılcık türü olduğunu biliyorum (yanılmıyorsam latince adı da Cornus alba sibirica. Bu isimle Hollandadaki fidanlklarda sorup bahçenizdekiyle kıyaslayabilirsiniz). Çok beğendiğim bir ağaççıktır. Özellikle karda çok güzel oluyor kırmızı-beyaz. Ona çok benziyor bitkiniz.
Yalnız Nuri Beyin de affına sığınarak size birşey hatırlatmak istiyorum; Belki henüz fark etmediniz ama , tanımadığımız bitkilerin isimlerini bulmak konusunda yardım alabileceğimiz Bu bitkinin adı nedir isminde ayrı bir başlık var forumda. Bu yöndeki sorularınızı orda sorarsanız daha hızlı cevap alırsınız. Hatta adını bulmak istediğiniz bitki belki de daha önce sorulmuş ve sizi o başlıkta bekliyordur. Linkini aşağıya ekliyorum. Kolay gelsin ;)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17088

Nuri Murvet
19-03-2011, 10:47
Merhaba sayın oznur

Böyle bir kzılcık türü olduğunu biliyorum (yanılmıyorsam latince adı da Cornus alba sibirica. Bu isimle Hollandadaki fidanlklarda sorup bahçenizdekiyle kıyaslayabilirsiniz). Çok beğendiğim bir ağaççıktır. Özellikle karda çok güzel oluyor kırmızı-beyaz. Ona çok benziyor bitkiniz.
Yalnız Nuri Beyin de affına sığınarak size birşey hatırlatmak istiyorum; Belki henüz fark etmediniz ama , tanımadığımız bitkilerin isimlerini bulmak konusunda yardım alabileceğimiz Bu bitkinin adı nedir isminde ayrı bir başlık var forumda. Bu yöndeki sorularınızı orda sorarsanız daha hızlı cevap alırsınız. Hatta adını bulmak istediğiniz bitki belki de daha önce sorulmuş ve sizi o başlıkta bekliyordur. Linkini aşağıya ekliyorum. Kolay gelsin ;)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17088

Merhaba sayın Eser İlhan söylenecek bir şey yok harika cevabınız için çok teşekkür ederim.

Nuri Murvet
19-03-2011, 11:04
sayın Nuri Murvet
Manolya Ağacımız Balta Limanında ki mi ?

Sayın ligustrum

Siz biliyorsunuz bu Manolya ağacını, Japon bahçesi gezisi düzenlenirse muhakkak görülmesini, seyir edilmesini isterim.

Ben seyrinden büyük keyif alıyorum, Baltalimanına geldiğimde muhakkak uğrarım dakikalarca o muazzam, heybetli duruşunu izlerim...

Ağaç gövde ve kökleri

197363

Eser İlhan
19-03-2011, 11:24
Merhaba Nuri Bey, sizin açtığınız bu başlıkta acelecilik yapıp size sorulan soruyu cevapladığım için gösterdiğiniz anlayışa teşekkür ederim.
Sormak istediğim; bu güzel Manolya Baltalimanı'nın neresinde? Yıllardır Istanbul Üniversitesinin Balta Limanı Tesislerine gideriz, oradaki Gingkoları her giriş çıkşta bakar severim, ama bu manolya hiç dikkatimi çekmedi (dikkat çekmeyecek gibi de değil doğrusu) Bir dahaki sefere özellikle arayayım bu muhteşem ağacı..

Nuri Murvet
19-03-2011, 12:18
Merhaba Nuri Bey, sizin açtığınız bu başlıkta acelecilik yapıp size sorulan soruyu cevapladığım için gösterdiğiniz anlayışa teşekkür ederim.
Sormak istediğim; bu güzel Manolya Baltalimanı'nın neresinde? Yıllardır Istanbul Üniversitesinin Balta Limanı Tesislerine gideriz, oradaki Gingkoları her giriş çıkşta bakar severim, ama bu manolya hiç dikkatimi çekmedi (dikkat çekmeyecek gibi de değil doğrusu) Bir dahaki sefere özellikle arayayım bu muhteşem ağacı..

Sayın Eser İlhan

Ağaç gövde ve kökleri adı altındaki açtığım başlık artık benim değildir, paylaşım ve konuların devamı için sizlere muhtaçtır ilgili, alâkadar olduğunuz için siz ve değerli arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

İstanbul Üniversitesinin Baltalimanı Tesislerine giderken önünden geçtiğiniz Baltalimanı Kemik Hastanesinin bahçesinde bulunuyor.

Özellikle aramanıza gerek yok, hastanenin kapısından sağ tarafa baktığınızda hemen size merhaba diye selam vererek karşılayacaktır.

Bulunduğu ortam boğaza nazır, biraz ilerde büfeden çay alınıp tam karşısındaki banka oturulup hem boğaz hem de heybetli Manolya ağacı seyir güzelliğinden kalkmak istemez canınız.

ligustrum
19-03-2011, 12:45
Baltalimanı Manolya Ağacı gövdesinde tanıtım levhası var ve yaşı yazıyor.
Sağlıcakla kalın.

Nuri Murvet
19-03-2011, 14:24
Merhaba sayın ligustrum

Tanıtım yazısı var doğrudur, yaşı yazmıyor gövde üzerindede bilgi yok keşke olsaydı paylaşırdım.

Ağaç gövde ve kökleri

197390

197391

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar (Manolya ağacı) Tanıtım yazısı

Nuri Murvet
19-03-2011, 14:39
Ağaç gövde ve kökleri

197401

ligustrum
19-03-2011, 16:05
Sayın Nuri Murvet;
Ligustrum'un yazdıklarının yarısı doğru bilgi, yarısı ise hayali-rüyadır.
Hangisi bilgi ve hayal karışınca:
Yazıyorum sonra duvara toslar gibi oluyorum.
Pirinç bir levhada.. birkaç yüzyıl gibi bir bilgi, meğerse hayalim miş.
Belki de saray yaşından etkilendim. İlişkilendirdim.
Olsa ne iyi olurdu hayali, duvara toslatıyor insanı.
Neyse ki hocamızın sabrı geniş, fırça yemiyoruz.
Sağlıklı günler dilerim efendim.

oznur
19-03-2011, 16:53
Sayin Eser Ilhan tesekkur ederim link o kadar da bakmistim ama gorememisim demekki:) Agac kisin kipkirmizi oluyor sanki daha da kizariyor evet kisin guzel bence de.
Iyi gunler

Nuri Murvet
19-03-2011, 19:01
Sayın Nuri Murvet;
Ligustrum'un yazdıklarının yarısı doğru bilgi, yarısı ise hayali-rüyadır.
Hangisi bilgi ve hayal karışınca:
Yazıyorum sonra duvara toslar gibi oluyorum.
Pirinç bir levhada.. birkaç yüzyıl gibi bir bilgi, meğerse hayalim miş.
Belki de saray yaşından etkilendim. İlişkilendirdim.
Olsa ne iyi olurdu hayali, duvara toslatıyor insanı.
Neyse ki hocamızın sabrı geniş, fırça yemiyoruz.
Sağlıklı günler dilerim efendim.

Sayın ligustrum merhaba

Sizi duvara toslatmak değildi amacım, siz bilginin var olduğunu belirtince açıklama yapmak ihtiyacı hissettim, ne iyi olurdu levhada bilginin olması yoksa sizi üzmek değildi amacım, eğer sizde böyle izlenim bıraktıysam özür dilerim.

kalambaklı
19-03-2011, 19:19
Bizlere bu güzellikleri sunduğunuz için çok teşekkür ederim.

ligustrum
19-03-2011, 20:11
Sayın Hocam; Mavi Atlas Sedir de "göz" çok güzel,
kapanır 3-4 sene sonra inşallah.
Göz den kaçan "kirpikler" se:
Düşmesinler hiçbir zaman.

Nuri Murvet
20-03-2011, 12:23
Merhaba sayın kalambaklı hoş geldiniz.

Ağaç gövde ve kökleri

197614

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar (Sophora (Sofora) ağacı )

Nuri Murvet
20-03-2011, 12:44
Merhaba sayın ligustrum

Mavi Atlas Sediri, ismine yakışır bir göz rengi mavi, ilginç bir ayrıntı...

Ağaç gövde ve kökleri

197618

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Bataklık Servisi (Libocedrus decurrens )

Nuri Murvet
20-03-2011, 19:04
Ağaç gövde ve kökleri

197702

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar, Ulmus campestre (Karaağaç).

Nuri Murvet
21-03-2011, 15:52
Ağaç gövde ve kökleri

197876

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar, Ulmus campestre (Karaağaç).

ayazkentli
21-03-2011, 16:03
Sn. Mürvet hocam, bu karağaç'ın yakın çekim yongalı görüntüsü çok güzel. Derinlik boyutu hemen algılanabiliyor.

Yıllar önce, Bilim-Teknik dergisi 3 boyut'lu fotoğraflar'dan oluşan bir ek vermiş'ti (yanında'da 3D plastik bir gözlük ile). Fotoğraflardan birisi, 3D volkanik kaya fotoğrafı idi. Aynı o'na benzettim. Beni o günlere götürdünüz. Çok güzel bir fotoğraf.

Nuri Murvet
22-03-2011, 15:16
Sn. Mürvet hocam, bu karağaç'ın yakın çekim yongalı görüntüsü çok güzel. Derinlik boyutu hemen algılanabiliyor.

Yıllar önce, Bilim-Teknik dergisi 3 boyut'lu fotoğraflar'dan oluşan bir ek vermiş'ti (yanında'da 3D plastik bir gözlük ile). Fotoğraflardan birisi, 3D volkanik kaya fotoğrafı idi. Aynı o'na benzettim. Beni o günlere götürdünüz. Çok güzel bir fotoğraf.

Merhaba sayın ayazkentli

Üç boyutlu görüntüler ilgi alanımdır, birde gazetelerin ve dergilerin pazar ilavelerinde aynı noktaya bakıp gözleri biraz şaşı yapınca üç boyutlu görüntü oluşan fotoğraf düzenlemeleri vardı.

Saatlerce içindeki ayrıntılarda gezer hayretler içinde kalırdım, sizde beni eskilere götürdünüz teşekkür ederim.

Bir, üç boyut örneği olabilecek fotoğraf örneği, karla kaplanmış sıra dağlar arazi hissi veren gövde yapıları...

Ağaç gövde ve kökleri

198009

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar, Betula alba. (Huş Ağacı).

198010

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar, Betula alba. (Huş Ağacı).

Nuri Murvet
23-03-2011, 21:00
Ağaç gövde ve kökleri

198178

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Bataklık Servisi (Libocedrus decurrens )

ayazkentli
24-03-2011, 14:45
Murvet hocam, harikasınız.

Özellikle Huş ağacı tek kelime ile olağanüstü. Sanki helikopter ile uçuyoruz'da, aşağıda'ki dağlara bakıyoruz gibi, bir görüntü var. 3 boyut görüntü'yü öyle güzel veriyor'ki. Adeta bir tablo.

Ayrıca, ağacın ismi'de çok hoş. Ezoterik, gizemli bir ismi var.

hozat
24-03-2011, 19:11
Nuri Bey,
Bu ağaçların fotoğraflarını kasım 2010'da Bodrum'da çekmiştim. ağaçların cinsini bilmiyorum.

3. fotoğraftaki ağacın çolak kalmasının nedeni bir parça manzara görmek içinmiş, öğrenince içim sızladı.

198365

198369

198370

hozat
24-03-2011, 19:40
Gövdelerin arasından gün batımı

198371

198372

Bu ağaçlar da sahilde yaşam savaşı veriyorlar. Bodrum (Turgutreis)

198373

198374

198375

Nuri Murvet
25-03-2011, 21:36

Harika fotoğraflar, hepsi birbirinden güzel paylaşımınız için teşekkür ederim

İstanbul boğazında, boğaz manzarasını engelliyor diye tepesi kesilen o kadar çok ağaç var ki inanamazsınız. Güzelim sedir ağaçlarının tepeleri bile kesilebiliyor.

aygün
26-03-2011, 21:42
Kocaman bir merhaba dostlar!
Doğrusu biraz uzak kalmanın hoş yanları da oluyormuş:o
Albüm tadında izlemek keyiflice oluyor.
Ellerinize sağlık.

Nuri Murvet
26-03-2011, 22:13
Sayın aygün hoş geldiniz.

Varlığınıza alışığız, yokluğunuz aranıyor merak etmiştik ne güzel oldu merhabanızı duymak, bizdende size Kocaman bir merhaba..!

Ağaç gövde ve kökleri

198819

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Akasya Ağacı

Nuri Murvet
27-03-2011, 19:38
Ağaç gövde ve kökleri

198965

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Ceviz Ağacı

Nuri Murvet
28-03-2011, 19:48
Ağaç gövde ve kökleri

199127

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Vişne Ağacı

Nuri Murvet
28-03-2011, 21:10
Ağaç gövde ve kökleri

199145

aygün
28-03-2011, 22:53
Ağaç gövde ve kökleri

199127

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Vişne Ağacı

Uzaydaki kara delik :)
Harika bir çekim !

Nuri Murvet
30-03-2011, 20:43
Merhaba sayın aygün

Ağaç gövde ve kökleri

199566

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Defne Ağacı

ayazkentli
31-03-2011, 18:34
Sn. aygün hanım hoşgeldiniz. Anneniz iyileşti sanırm, geçmiş olsun. Eser hanım'da en son grip ile boğuşuyordu, umarım o'da atlatmıştır. Uzun süredir sesi soluğu çıkmıyor.

Kara delik benzetmeniz cuk oturmuş. Bilgisayar'da resmedilen kara deliklere çok benziyor.

Murvet hocamız bizlere, bakmak ile görmek arasında'ki farkı çok net gösteriyor.

aygün
31-03-2011, 19:04
Merhaba Nuri bey,

Hoşbuldum sayın ayazkentli. Çok teşekkür ederim, sağolun. Maalesef yatağa bağımlı şu an. Grip falan değil, ikinci bacak kırığı ameliyatı. Bir süre daha devam edecek sanırım.

Eser Hanım' a da geçmiş olsun. Umarım daha iyidir.

Ve evet, gerçekten Nuri Bey' in bağımlılk yaratan başlıkları kendine has çizgisiyle öğretici de aynı zamanda.
Çekimdeki başarısı da renk katıyor tabi.

Nuri Murvet
01-04-2011, 15:14
SAyın aygün

Annenize acil şifalar diliyorum, hayırlısı ile en yakın zamanda ayağa kalkar İnşallah...

Ağaç gövde ve kökleri

Akasya ağacındaki bu kare bana kafadan bacaklılardan Kalamar'ın kafa yapısını hatırlatıyor.

199954

Tura
04-04-2011, 13:27
Sayın Nuri Mürvet

Resimleri soluksuz seyredip, yorumları bir çırpıda okudum. Ağaçlara hiç böyle bakmamıştım.
Sizin ve Ayşe Yıldız Hanımın fotograflarını görünce artık yanından geçtiğim ağaçlara farklı bakmaya başladım. Sizler hergün yanından geçtiğimiz perdenin gerisinde ne var diye sıçrayıp görmüşsünüz. Müthiş görüntüler.
Resimler, yorumlar birer harika. Sanırım bu sayfayı çok sık ziyaret edeceğim.
Emeklerinize ve bizleri bu güzel masalımsı gerçeklerle buluşturduğunuz için teşekkür ederiz.

Ayşe Yıldız
04-04-2011, 14:28
Aynı şeyi bende hissediyorum Sayın Tura. Özelliklede uzun yolculuklarda arabadan ağaçlara bakmaktan mide bulantısı bile yaşıyorum. Ahh diyorum şunu bir resimleyebilsem, bu ne kadar güzelmiş öyle,... gibi düşüncelerim oluyor benimde. Keşke daha çok resimleseydim. Bendeki resimler bitti. Üç beş tane kaldı.

Nuri Murvet
04-04-2011, 20:50
Sayın Nuri Mürvet

Resimleri soluksuz seyredip, yorumları bir çırpıda okudum. Ağaçlara hiç böyle bakmamıştım.
Sizin ve Ayşe Yıldız Hanımın fotograflarını görünce artık yanından geçtiğim ağaçlara farklı bakmaya başladım. Sizler hergün yanından geçtiğimiz perdenin gerisinde ne var diye sıçrayıp görmüşsünüz. Müthiş görüntüler.
Resimler, yorumlar birer harika. Sanırım bu sayfayı çok sık ziyaret edeceğim.
Emeklerinize ve bizleri bu güzel masalımsı gerçeklerle buluşturduğunuz için teşekkür ederiz.

Merhaba sayın Tura

Sayfamıza yorum yaparak katkı sağladığınız için bende size teşekkür ederim.

Sayın Ayşe Yıldız'ın sıra dışı harika yorumlarının yanına bile yaklaşamam, ama fotoğraflarını bittiğini söylüyor yazık, inanıyorum ki hırs yapacaktır ağaçlardan fotoroman dizisi çıkaracaktır.

Bende 360 adet fotoğraf kaldı, sizden öndeyim arayı da açıyorum dikkatinize...

Ağaç gövde ve kökleri

200974

Ayşe Yıldız
04-04-2011, 20:55
200980
200981

Nuri Murvet
04-04-2011, 21:07
Sayın Ayşe Yıldız

Yorum ve açıklama yok, fotoğraflar öksüz kalmış..!

Ağaç gövde ve kökleri

200986

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Mavi Atlas Sediri

Tura
05-04-2011, 07:41
Merhaba Sayın Nuri Mürvet, Ayşe Yıldız

171 Numara;

Acılı Yıllar

172 Numara;

Bu fotoğrafa girmek için o yolun kıyısında yıllarca bekledi;bir ağaç değil artık O.

173 Numara;

Hacer-ül Esved

Ayşe Yıldız
05-04-2011, 09:34
200980
200981

Bu ağaca bakıldığında yılların farklılaştırdıklarını görebilir herkes. İnce bir gövde üzerinde başlamış yaşam. Sonra, neler gördü bilinmez; şekilsiz bir biçimde kalınlaşmış. Hem dairesel bir şekilde de değil. Çarşıya giderken ve dönüşte alel acele çekilmiş bir resim. ( Çarşının ortasında ilginç bakışlar arasında. Çok ta dikkat çekmemek için telefon önce ayarlandı. Sonra numara bakıyormuş gibi yapılıp bir çırpıda çekildi. Başka bir çarşı seferinde de yandan çekiverdim. Ama alel acele olduğu için net görüntü sağlayamadım.)

Ayşe Yıldız
05-04-2011, 09:45
Merhaba Sayın Nuri Mürvet, Ayşe Yıldız

171 Numara;

Acılı Yıllar

172 Numara;

Bu fotoğrafa girmek için o yolun kıyısında yıllarca bekledi;bir ağaç değil artık O.

173 Numara;

Hacer-ül Esved

Gerçekten yaşlanmış. Saçlarda havalıymış. Harika bir resim, Bakmak değil görmek lazım dedirtiyor resmen.
201060

Ayşe Yıldız
05-04-2011, 10:02
Gerçek yaşama bakış.(Nasıl görürsen gör resmi.) Sizce hangisi gerçek yaşam? Öndeki görüntü mü? Yoksa arkasındaki mi?
201061

Tura
05-04-2011, 12:51
Gerçek yaşama bakış.(Nasıl görürsen gör resmi.) Sizce hangisi gerçek yaşam? Öndeki görüntü mü? Yoksa arkasındaki mi?
201061

........................
..............da çürürsün
Yol mezarda bitmiyor
Girdiğinde görürsün.

Abdurrahim Karakoç

Ayşe Yıldız Hanım.

176 da Neler görüyorsunuz öyle. Nuri Mürvet'in dediği 3 üncü boyut bu olsa gerek. Hayrete şayan bir bakış. Tebrik ederim doğrusu.

ayazkentli
05-04-2011, 13:11
Sn. tura, aramıza hoş geldiniz. Murvet hocam, ayşe hanım, merhaba.

171 no.lu fotoğraf'ta ilk gördüğüm şu oldu.

Deve kuşlarının kafalarını kuma gömdükleri söylenir ama bizim deve kuşumuz bu ağaca gövdesini gömmüş, kafasını dışarıda bırakmış.

Sn. tura ve ayşe hanım'ın algıları'da, farklı ve ilginç yakalamış görüntüyü.

173 no.lu fotoğraf'ta ise,

1). Edvard Munch'un -Çığlık- isimli tablosunu görür gibi oldum.
2). Sarmal. (Üçgen'ler ile ilgimi çok çeken diğer bir şekil ise, sarmallar'dır).

Ayşe hanım, yüklediğiniz 172 no.lu fotoğrafta'ki ağaç tuhaf şekilde yanlara doğru bombe yapmış. Alt tarafı dar, üst tarafı genişlemiş. İlginç.

Hozat hocamızın yüklediği 157 no.nun son fotoğrafı'da çok hoş. Buna benzer bir fotoğrafı, Kozak gezimiz'de çekmiştim. Bu yıl tekrar gidebilirsek, bu kez oralarda'ki ağaçların ilginç yapılarını yakın plan çekeyim.

Tura
05-04-2011, 16:54
Avcunu açmış rahmetini bekliyor.

Nuri Murvet
05-04-2011, 22:45
Merhaba sayın Tura hoş geldiniz.

Farklı bir açıdan, farklı bir pencereden bakan yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkür ediyorum.

Sayın Ayşe Yıldız yine müthiş yorumlar ve çizimler ömürsünüz, sizin enerjiniz her daim var olsun..

Sayın ayazkentli sizin bakış açınız ve yorumlamalarınız beni hayretlere düşürüyor, zihnimde farklı pencereler açıyorsunuz, ilgi ile yorumlarınızı izliyorum paylaşımların için teşekkür ediyorum.

Sayın Hozat'ında penceresinden bakış açıları harika, farklı bakış açısı zenginliği ne güzel teşekkür ederim.

Ağaç gövde ve kökleri

Sanki insanoğlunun hatalarını saklıyor gibi..!

201226

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Defne Ağacı

aygün
06-04-2011, 00:17
Arkadaşlar harikasınız ! Yorumlarınız gibi...

Sayın Ayazkentli ile aynı bakmışız; zümrüdü anka kuşu:)

Ayşe Yıldız
06-04-2011, 07:07
Ben kuş göremedim. Ne deve kuşu ne de anka kuşunu. Nerde bu kuş?

Tura
06-04-2011, 07:41
Ben kuş göremedim. Ne deve kuşu ne de anka kuşunu. Nerde bu kuş?

Göz, burun baş.
Ağız çene boyun.

İşte Deve Kuşumuz

Tura
06-04-2011, 07:44
Sanki insanoğlunun hatalarını saklıyor gibi..!

201226

Evet. Sizden gelen her şeye razıyım demiş.

Nuri Murvet
07-04-2011, 20:28
Merhaba sayın aygün, Ayşe Yıldız, Tura

Ağaç gövde ve kökleri

201559

Ağaçların gövde yapılarında yaşam; Ev sahibi Sedir Ağacı, misafir Hedera sarmaşık

Ayşe Yıldız
07-04-2011, 20:32
Servi ağacı.
201563

Nuri Murvet
07-04-2011, 21:17
Ağaç gövde ve kökleri

201588

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Erik Ağacı

Tura
08-04-2011, 09:41
Günaydın, Nuri Mürvet, Ayşe Yıldız. aygün. Ayazkentli, Hozat

Fotoğraflar yine çok güzel.

185

Büyük büyüktür.Küçük korunmak iç güdüsü ile abisinin kollarında

186.

Derin izler. Çok çile çekmiş ya da İhanete mi uğramış sizce.

187

Tül perde. Bakın buradan gerisindeki manzaraya.

Ayşe Yıldız
08-04-2011, 09:44
İhanet demeyelim. Şuan çok güzel bir bahçede bulunuyor. Belki olumsuz hava şartları, yıllar yormuştur. Bize hizmet için ayakta duruyor. (Ne güzel)

Nuri Murvet
09-04-2011, 21:08
Merhaba sayın Tura

Ağaç gövde ve kökleri

202135

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Bodur Palmiye (Chamaerops Humilis)

Tura
10-04-2011, 09:07
Merhaba sayın Tura

Ağaç gövde ve kökleri

202135

Günaydın Sayın Nuri Mürvet, Ayşe Yıldız.

Bir palmiye ancak bu kadar anlatılır. Tablo gibi bir ağaç fotoğrafı. Tebrik ederim.

Ayşe Yıldız
10-04-2011, 11:32
Merhaba sayın Tura

Ağaç gövde ve kökleri

202135

Yaşam ve ölüm ikisi bir arada.

Nuri Murvet
10-04-2011, 21:19
Merhaba sayın Tura, Ayşe Yıldız

Ağaç gövde ve kökleri

202415

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Japon Kağıt Dutu

Ayşe Yıldız
10-04-2011, 21:30

Ağaç gövde ve kökleri

202415

Vernik yapmış gibi.

Tura
11-04-2011, 09:42

Ağaç gövde ve kökleri

202415

Günaydın Nuri Mürvet, Ayşe Yıldız

Çok güzel. Kilim yol deseni gibi,sırlanmış.

Nuri Murvet
11-04-2011, 20:00

Ağaç gövde ve kökleri

202635

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Lavzon yalancı servisi

Tura
11-04-2011, 21:06

Ağaç gövde ve kökleri

202635

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Lavzon yalancı servisi

Yalancı ama kılcal damarları var. İnsan gibi, capacanlı.

Nuri Murvet
14-04-2011, 13:50
Merhaba sayın Tura

Ağaç gövde ve kökleri

203256

ayazkentli
14-04-2011, 14:16
Merhaba sn. murvet hocam.

Bu son ağaçta'ki yüz, çok yapay kalmış.

Sizin önce'ki sayfalarda yüklediğiniz mavi sedir ağacı, bunun yanında çok daha orjinal ve doğal bir yüze sahip. Sanki, tolkien'in yarattığı ent karakteri ağaçsakalı'nın gençlik yılları gibi. Üst taraf'ta 2 göz ve biraz aşağı'da bir ağız.

Nuri Murvet
14-04-2011, 20:17
Merhaba sayın ayazkentli

Ağaç gövde üzerinde yüz ifadesi objeli fotoğraf benim değil, arşiv bölümünde bulunuyordu konuya renk katsın diye paylaşmıştım.

Sizin Sedir ağacı üzerindeki gözleminiz, Tolkien'in yarattığı ent karakteri ağaçsakalı'nın gençlik yıllarına benzetmeniz harika...

Ağaç gövde ve kökleri

203307

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Ardıç ağacı

Tura
15-04-2011, 08:46
Merhaba Nuri Mürvet.

198 nolu mesaj.

Sayın Ayazkenti haklı. Yapan ruh verememiş ama bir espiri katmış. Yinede güzel.

200 nolu mesaj.

5 parmağın 5 bir olmuyor. Ayrılamamışlar birbirlerinden. Sarmaş dolaş.

Ayşe Yıldız
15-04-2011, 12:19
Bir ağacın gövdesi ve dalları. Ağacın adını bilemiyorum ama biz küçükken ağaçta oluşan pervaneye benzeyen oluşumlarını havaya atar, yere döne döne düşüşünü izlerdik. Bizim helikopterimizdi anlayacağınız.
203374
203375
203376

Tura
15-04-2011, 16:06
Merhaba Ayşe Hanım.

Birinci resimde Yunus Balığı var. Farkettiniz mi?

Nuri Murvet
15-04-2011, 17:25
Merhaba sayın Tura, Ayşe Yıldız Bahsettiğiniz pervane gibi tohumları olan ağaç, Akçaağaç tır.

Ağaç gövde ve kökleri

203430

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi)

Tura
15-04-2011, 19:07
Merhaba sayın Tura, Ayşe Yıldız Bahsettiğiniz pervane gibi tohumları olan ağaç, Akçaağaç tır.

Ağaç gövde ve kökleri

203430

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi)

Merhaba Sayın Nuri Mürvet, Ayşe Yıldız, Ayazkentli

Kobra yılanıları. Başlarını kaldırmışlar etrafı kolaçan ediyorlar.

Ayşe Yıldız
15-04-2011, 19:28
Merhaba Ayşe Hanım.

Birinci resimde Yunus Balığı var. Farkettiniz mi?

Aslına bakılırsa farketmemiştim. Gerçektende benziyor.

Nuri Murvet
16-04-2011, 20:32

Kobra benzetmeniz sıradışı, yorumlarınızı dikkatle izliyorum.

Ağaç gövde ve kökleri

203692

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Yalancı Portakal Ağacı (Maclura pomifera)

sakagun
16-04-2011, 22:23
Mudurnu Sülüklügöl kenarındaki ağaçlardan birkaç görüntü. Genelde yaşlı ve içleri oyuk ağaçlar var.
Internet'te yaptığım araştırmaya göre Sülüklügöl'deki ağaçların alt bölümü göl yükseldiğinde suyun içinde kalıyormuş. Suyun dışında kalan bölüm yarı nemden çürüyüp kopuyormuş. Onun için bazı ağaçların üst dalları yokmuş.

Nuri Murvet
17-04-2011, 21:41
Merhaba sayın sakagun

Sayın ayazkentli'nin dediği gibi... Aramıza hoş geldiniz.

Harika fotoğraflar, biraz ayrıntılarda gezinirsek çok iyi bakış açıları var, bu ağaçlardan iyi yorum malzemesi çıkar.

Fotoğraf çekimi yaptığınız bölgede çok fazla ağaç gövde ve kökleri ayrıntıları var devamını merakla bekliyoruz.

Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Ağaç gövde ve kökleri

203945

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Kara Ağaç

Tura
18-04-2011, 09:26
Merhaba.Nuri Mürvet, Ayşe Yıldız, Ayazkentli.

Hoşgeldiniz Sayın sakagun.

207

Ana Kucağı.

208

Sayın Sakagun. Fotoğraflarınız çok güzel.Yaşamaya direnen ağaçlar. Hem suya, hem havaya. Belleri bükülmüş, içleri oyularak boşalmış, gövdeleri kıvrım kıvrım. İnatla ayaktalar.

209

Kara Ağaç; kabuk bağlamış yarasından yeniden doğmuş gibi. Yaşamak için aynı direnç.

sakagun
18-04-2011, 09:43
Geyve'nin bir köyünden. Yokuş tırmanmaya çalışan bir ent gibi.

sakagun
18-04-2011, 09:52
Sülüklügöl'e ani bir kararla gittiğimizden yanıma fotoğraf makinesini almamıştım. Ceple çektiğimden çok fazla fotoğraf çekmedim. İkinci fotoğrafta piknikçilerin çıra olarak kullandıkları ağacı görüyorsunuz.

Ayşe Yıldız
18-04-2011, 11:18
Sayın Sakagün siz nerelerdeydiniz. Bunlar çok güzel resimler. Bonsai yapmak için örnekler bile var bence. Devamını bekleriz tabi.

sakagun
18-04-2011, 11:36
Beğendiğine sevindim Ayşe Yıldız. İlginç kök ve gövdeler hep dikkatimi çekmiştir.

Nuri Murvet
18-04-2011, 16:01
Merhaba sayın Tura, sakagun, Ayşe Yıldız

Sayın Ayşe Yıldız'ın dediği gibi siz nerelerdeydiniz, harika görüntüler...

Piknikçilerin hepsi değil ama, çoğu piknik bahanesi ile çevreye ve doğaya o kadar çok zararlar veriyorlarki inanılmaz, sizin örnek olarak gösterdiğiniz gibi çıra için çam ağaçlarını yontmak, yemek yediği içtiği bütün çöpleri sorumsuzca ortalarda bırakmalar, orman kenarlarına inşaat artıklarını bırakanlar akla hayale gelmeyecek atıkları bulmak mümkündür.

Ben çok sevdiğim piknik gezilerini, sanki görevli işçiler gibi elimde çöp torbaları mıntıka temizliyor olarak kendimi buluyorum, ruhen dinlenmek için gittiğim piknikten stres yüklenmiş olarak geliyorum, onun için bu çirkinlikleri görmemek için gitmiyorum..

Tura
18-04-2011, 21:13
İyi Akşamlar Sayın Nuri Mürvet, Ayşe Yıldız, Ayazkentli,Hozat,sakagun

Sakagun'un çektiği resimler olağan üstü ilginç,güzel ve espirili. Ellerinize sağlık.Bir kez daha gittiğinizde lütfen makinenizi unutmayın da bizleri bu güzellikten mahrum etmeyin.

212 nolu resimde iki ağaç arasında oturan nedir acaba. Orangutan değilmi. Çok dikkatli bakınız lütfen; orangutanın baş tarafında ayrıca bir baykuş mu ne var. Ayşe Yıldız, yorumunuza ihtiyacımız var.

Sayın Nuri Mürvet; bir zaman sonra mesaj başlığına isimleri yazmakta zorlanacağız galiba. Bu güzel konu gittikçe ilgi çekmeye başladı. Kim bilir konuyu görmeyen ama ellerinde çok güzel fotoğraflar olan daha kaç arkadaşımız vardır.

Ayşe Yıldız
18-04-2011, 22:10
Sanırım bunu demek istediniz Sayın Tura. Doğru mu anlamışım? (aceleyle pek özenli çizemesemde belli oluyor sanırım)
204220

Tura
19-04-2011, 14:10
Sanırım bunu demek istediniz Sayın Tura. Doğru mu anlamışım? (aceleyle pek özenli çizemesemde belli oluyor sanırım)
204220

Evet Ayşe Hanım. Gördünüz.

Nuri Murvet
19-04-2011, 17:10

Ağaç gövde ve kökleri

204321

Nuri Murvet
19-04-2011, 22:45
Ağaç gövde ve kökleri

204401

Ayşe Yıldız
19-04-2011, 23:50
İnanamıyorum! Bu kadar güçlü olabilir mi bir ağaç. Yani demiri hapsedecek kadar.

hozat
20-04-2011, 07:52
Bence çiçek kendine güzel bir yer seçmiş.

204468

Tura
20-04-2011, 08:05
Merhaba, Nuri Mürvet, Ayşe Yıldız, sakagun, Hozat, Ayazkentli

219

Ünlem

220

Doğa devrini tamamlıyor. İnsanoğlu işte mavi boyayı devam ettirmiş.

222

Hayata orada tutunmuş. Çok güzel

hozat
20-04-2011, 08:26
İlginize teşekkürler sayın tura, şiiri seven bir yürek doğanın sunduğu her güzelliğe sevdalıdır.O da siz de var zaten.

Zamansız kesip atmışlar ama, o yaşamaya asılıyor halâ,

204479

Tura
20-04-2011, 11:29
İlginize teşekkürler sayın tura, şiiri seven bir yürek doğanın sunduğu her güzelliğe sevdalıdır.O da siz de var zaten.

Zamansız kesip atmışlar ama, o yaşamaya asılıyor halâ,

204479

Sayın Hozat Öğretmenim.

Hakkımdaki düşünceleriniz için teşekkür ederim.
Çok güzel kareler yakalıyorsunuz. Çekmiş olduğunuz ve formda bulunan fotograflarınız hayranlıkla izliyorum.

ayazkentli
20-04-2011, 16:56
Merhaba murvet hocam, hozat ve aygün hocalarımız. Merhaba sn. ayşe hanım, sn. tura ve sakagün. İyi günler hepinize.

Sakagün, aramıza hoş geldiniz. Fotoğraflarınız çok güzel. Eski, yaşlı, mistik bir orman havası var (sanki Fargorn ormanı ve bekçileri gibi).

Tolkien'in romanı'nı (3 kitap), daha filmi yapılmaz'dan en az, 4 yıl önce defalarca okumuştum. Roman'da en çok ilgimi çeken şey, Tolkien'in coğrafya üzerinde'ki ayrıntılı anlatımı idi. Ormanlar, vadiler, mağaralar, dağlar, nehirler gibi. Tolkien'in, hayat'ta iken bizim gibi ağaçlara farklı gözler ile bakıyor olma olasılığı çok fazla. Çünki, ormanları ve ağaçları daha bir başka anlam'lar katarak anlatmış romanın'da. Müthiş bir hayal gücü.

Murvet hocamız iyi'ki bu başlığı açmışsınız.

Ağaçları farklı gören-algılayan üyelerimizin, bir bir ortaya çıkmasını sağladınız. Sayımız artıyor. İnsanın, yalnız olmadığını görmesi çok güzel. Ne gizli cevherler varmış site'de.

219 no.lu ağaç'ta, pastırma dilimi var sanki. Galiba o'nu pastırmaya benzeten, sadece ben değilim. 220 no'lu ağaç'ta sanırım pastırma'ya benzetmiş olmalı'ki, canı çekmiş ve yanında'ki demirleri dişlemeye başlamış gibi.

Ya'da, ayşe hanım'ın bahsettiği şekil'de, gücünü kullanıp kendi yaşam alanını daraltan demir parmaklığa, isyan bayrağını açmış, diyebiliriz.

Bir'de, 220'de aklıma komik fotoğraflar geldi. Hani çok şişman bir adam motorsiklete biniyor ama motorsikleti göremiyoruz'ya, işte o sahneyi hatırladım.:confused:

Hozat hocam, ana gövde'ye bağlı bir meyve bile oluşmuş. Çok ilginç.

Eser İlhan
20-04-2011, 17:41
Ağaç gövde ve kökleri

204401

Çok ilginç, sanki demiri hırsla ısırmış gibi :))

Nuri Murvet
20-04-2011, 20:05
Çok ilginç, sanki demiri hırsla ısırmış gibi :))

Sayın Ayşe Yıldız, Ağacı ilk gördüğümde, bende sizin verdiğiniz tepkiyi vermiştim...

Sayın hozat Harika fotoğraflar, ayrıntılar çok güzel ellerinize sağlık...

Sayın Tura Yorumlarınızı dikkatle izliyorum, farklı, güzel bir bakış açınız var...

Sayın ayazkentli Siz, benim ilham kaynağımsınız, yorumlarınız sıra dışı ilgi ile takip ediyorum...

Sayın Eser İlhan Sayfamızı takip ettiğinizi biliyorum, bakın sizi unutmuşuz hoş geldiniz.

Yorumunuzda süper, aynı ağacın sizin yorumlamanıza ek olarak demirin alt tarafından tutmuş hırsla ısırıyormuş gibi...

Ağaç gövde ve kökleri

204723

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Kokar ağaç (Ailanthus altissima)

Tura
20-04-2011, 21:13
Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Kokar ağaç (Ailanthus altissima)[/QUOTE]

Merhaba; Nuri Mürvet, Ayazkentli. Ayşe Yıldız.Hozat;sakagun,Aygün, Eser İlhan..

Eser İlhan hoşgeldiniz, aramıza da sizi görmek büyük mutluluk bizim için.

Sayın Nuri Mürvet; Kokar ağacın ikinci fotografı ile biz derin bir düşünceye sevk ettiniz.

Ağaş resmen prangaya vurulmuş,hapsedilmiş, esir alınmış.Bu dirençli ağaç için en iyisini Aşık Garip söylemiş

'Her bir yanımdan biçtiniz
Benim kanımı içtiniz
Niçin bağrımı deştiniz
Daha daha nelerim var'

hozat
21-04-2011, 00:33
sayın Tura anlamlı dörtlük ve ağacın direnci, bana da ilham kaynağı oldu.

Devamını da ben getireyim.

İnadına yaşıyorum,
Dalda meyve taşıyorum,
çok zalimsin insan oğlu,
İnan sana şaşıyorum.

Mürvet hocam, Sn. tura, teşekkür ederim. bana kapattığım sayfaları açtırdınız.

Dörtlük şeklinde yazılan dizeleri çok severim, ağaçları sevdiğim kadar.

Ayşe Yıldız
21-04-2011, 07:57
Bence bu ağaç insanlara gövde gösterisinde bulunmuş. :) Alttan, üstten siz benim yerimi alamazsınız, ben ne yapar eder yoluma devam ederim. Gerekirse kırarım zincirleri,...
Bu bitkilerin hayat felsefeleri çok güzel. Dirençli, amacına uygun, hizmette kusur etmiyorlar bizim için.
Onun tek amacı biz idik. Onuda kendi elimizle mahvettik. Özgür olmalıydı.

Tura
21-04-2011, 09:36
Günaydın

Sayın Nuri Mürvet,Eser İlhan, Ayazkentli,sakagun,Ayşe Yıldız,Aygün, Hozat.

Hozat Öğretmenim; bu dörtlük sizin çiçekli fotoğraflara ne kadar uygun. Hafızamda böyle bir şey aradım ama bulamamıştım.

Ayşe Yıldız Hanım, biz mahvettik ama o hala işini yapmak için direniyor.

Nuri Murvet
21-04-2011, 21:08
Merhaba arkadaşlar devam ediyoruz.

Ağaç gövde ve kökleri

204975

Tura
22-04-2011, 07:45
Merhaba arkadaşlar devam ediyoruz.

Ağaç gövde ve kökleri

204975

Aksaray'daki Ulucaminin Mihrabındaki Ağaç İşlemeleri gibi.

Nuri Murvet
26-04-2011, 20:12
Merhaba sayın Tura

Ağaç gövde ve kökleri

206339

Eser İlhan
26-04-2011, 20:51
Aksaray'daki Ulucaminin Mihrabındaki Ağaç İşlemeleri gibi.

Bense orada saçları savrulan elleri havada bir kadın figürü gördüm :)
Son resim ise adeta bir göz. Işıklı kısım da göz pınarı....

ayazkentli
27-04-2011, 13:34
Merhaba sn. murvet, tura ve eser hanım.

Hepimiz farklı farklı şeyler görüyoruz. Güzel olan'da bu zaten. Hepimizin algısı farklı farklı, arada bazen kesişiyor. Örneğin ben son fotoğraf'ta (235 no), güzel bir NEBULA görüyorum sanki. Beyaz ışıklı küçük bölge, patlamanın merkezi gibi.

Not: Eser hanım geçen bir agat fotoğrafı göndermişsiniz (Dünyanın en pahalı agat'ı). Mutlaka siz'de farketmişsiniz'dir. Agat'ın içinde, sarı bir kuş yavrusu var gibiydi. Çok güzel bir agat daha. Taşlar içinde, agat'ların yeri bambaşka.

Nuri Murvet
27-04-2011, 16:54
Merhaba sayın Eser İlhan, ayazkentli

Ağaç gövde ve kökleri

206567

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Çınar Ağacı

Nuri Murvet
27-04-2011, 17:43
Ağaç gövde ve kökleri

206616

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar Çınar Ağacı

Tura
27-04-2011, 19:09
Merhaba

Sayın Nuri Mürvet, Ayazkentli,Eser İlhan, Ayşe Yıldız, sakagun,Hozat

Eser ilhan hanım. O fotoğrafa çok baktım, göremedim. Aklım karıştı pes ettim. İkinci fotograf evet göz, aynen göz. Bir de ayazkentliyi okuyunca nebula. Hayret

238 ve 239 . Yakmışız, insafsızca. Asil Çınar Ağacı.

Sinsi kurtlar kemirmiş, kökünü bu çınarın,
Bir sır ayakta tutan, haşmetli gövdesini;
Her an başka taraftan esen zalim rüzgârın,
Bilinmez daha kaç gün göğüsler öfkesini.
( Meftun Dallı )

ligustrum
27-04-2011, 21:05
238 de gözenekler. Ağaçların da gövdede gözenekleri var mıydı?
239 da bir canlının evi mevcut. Delikler havalandırma baca veya kapıları.

Nuri Murvet
28-04-2011, 21:21
Merhaba sayın Tura, ligustrum

Ağaç gövde ve kökleri

207024

Tura
28-04-2011, 21:54
Merhaba sayın Tura, ligustrum

Ağaç gövde ve kökleri

207024

Merhaba Nuri Mürvet.

Akıllı ağaç, dikenli telle koruyor kendisini

Eser İlhan
28-04-2011, 22:30
Eser ilhan hanım. O fotoğrafa çok baktım, göremedim. Aklım karıştı pes ettim.

Sayın Tura,gördüğüm kadının (biraz stilize bir kadın da olsa) kontürlerini sizin için işaretlemeye çalıştım. Pek başarılı bir çizim olmadı ama umarım size bir fikir verebilir. Hani psikolojik testler vardır,mürekkep lekeleriyle yapılan. Bu da ona benzedi biraz. Keşke bir de psikoloğumuz olsa da yorumlasa bizi :p

207043

Tura
29-04-2011, 07:27
Sayın Eser İlhan.

Çiziminizi görünce karışan aklım oturdu yerine. Evet; gördüm ve anladım.

Nuri Murvet
29-04-2011, 22:47
Merhaba sayın Tura, Eser İlhan

Ağaç gövde ve kökleri

207326

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar. Ağaç gövdesinde yaşam

Tura
29-04-2011, 22:57
Merhaba sayın Tura, Eser İlhan

Ağaç gövde ve kökleri

207326

Ağaçların gövde yapılarında ayrıntılar. Ağaç gövdesinde yaşam

Merhabe Nuri Mürvet, Eser İlhan,Ayşe Yıldız, sakagun, Ayazkentli , Hozat.ligustrum.

Bu mantar sanki ağacın yakasında bir gül.

aygün
30-04-2011, 12:28
Tüm dostlar,
Merhabalar, selamlar hepinize
Ve, evet sayın Tura. Gerçekten de güle çok benziyor.

ligustrum
30-04-2011, 12:44
Erik pestili desem!

Gladiçyanın ok gibi dikenleri, açık açık "benden uzak dur" diyor.

hozat
30-04-2011, 15:56
Merhaba sevgili dostlar,

Eskiden yürüyüşe çıkıp dolaşırken daha çok çiçeklere ve bahçe düzenlerine bakardım.
Şimdi bunlara bir de ağaç gövde ve köklerini incelemek eklendi.

Bu ağacı Bodrum Turgutreis'te çektim ne ağacı olduğunu bilmiyorum.

207412

207413

207414