View Full Version : Evde elma, üzüm sirkesi yapımı
Hiç sirke yapmadım üstelik sevmem de ama yapmak istiyorum. Deneyimi olan arkadaşlardan bilgi alalım...
Neden sevmediğimi burada anlatmayayım, konunun keyfini baştan kaçırmanın anlamı yok :)
Bir de hazır sirkeleri farklı otlar ve çiçeklerle tatlandırma olayı var. Bunu deneyenler de vardır umarım...
ben sirke yapmak için bir cam şişe kullanıyorum.İçine 1 yemek kaşığı sirke üstünede evde o anda yenmemiş üzüm tanelerini,elma,armut v.b. zevkime göre ne bulursam atıyorum.Likörü bende denemedim ama denemek isterim . kendi yaptığınız doğal ürünler çok daha lezzetli oluyor.
İçine 1 yemek kaşığı sirke üstünede evde o anda yenmemiş üzüm tanelerini,elma,armut v.b. zevkime göre ne bulursam atıyorum
Bu yetersiz bir tarif. Süre bilgisi nerede? :) Ağzını kapatıyor musun, sonra süzüyor musun?
Hiç bilmeyen kişilerin de okuyup uygulayacağını düşünerek yazmalısın :)
Selahattin Yılmaz
13-11-2006, 10:19
Kısa tarif:
Bir şişe şarap alınır, içerisine bir sirke şişesinin içerisinden alınacak ve sirke şişelerinde doğal olarak oluşan sirke anası (tortu) şarap şişesine atılır ve oda sıcaklığında beklemeye bırakılır. Bir kaç hafta içinde sonra kolay sirkeniz hazırdır.
Bu yetersiz bir tarif. Süre bilgisi nerede? :) Ağzını kapatıyor musun, sonra süzüyor musun?
Hiç bilmeyen kişilerin de okuyup uygulayacağını düşünerek yazmalısın :)
herkesi kendim gibi zannediyorum;ben sürekli yaptığım için yani sürekli üstüne birşeyler ekliyorum, zaman birkaç hafta, kullanırken süzerek alıyorum,evet ağzını kapatıyorum.Ben bu kadar biliyorum ama senelerdir sirke yaparım artık bir düzene oturmuş el ve göz alışkanlığı kesin ölçüler yok.
su konmuyor mu kendi kendine sulanmıyordur sanırım..
su konmuyor mu kendi kendine sulanmıyordur sanırım..
ben su koymayı tercih etmiyorum.Yeni başladığım zamanlarda koymuştum suyu üzümden sağlamayı daha çok seviyorum ama yine de tercihe göre değişir. Her sirkecinin sirke yapışı farklıdır.Pardon galiba o söz her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır olacaktı.
evde o anda yenmemiş üzüm tanelerini, elma, armut v.b. zevkime göre ne bulursam atıyorum.
suyu üzümden sağlamayı daha çok seviyorum
Ağzınızdan kerpedenle laf alıyoruz :) İlk yazınızda tane üzümler tane idi şimdi su oldu. Şunu baştan, sırayla (ölçü kısmını boşvererek) anlatsanıza :)
Ağzınızdan kerpedenle laf alıyoruz :) İlk yazınızda tane üzümler tane idi şimdi su oldu. Şunu baştan, sırayla (ölçü kısmını boşvererek) anlatsanıza :)
efendiim sırasıyla anlatayım
1.Evden bir cam şişe ayarlanır
2.Mutfakta unutmayacağımız bir yere bırakılır
3.Evde daha önce bulunan sirkemizden 1 kaşık bu şişenin içine aktarılır
4.Üzümlerin çürükleri, eziklerini,elmanın yenmeyen ezik yerlerini mevsimine bazen dut bazen armut atılır. Amacım evdeki hiçbirşeyi ziyan etmemek tekrar kullanılabilir duruma getirmek.
5.Su sirkenin kıvamına bağlı olarak kullanılır. İlk anda 1 bardak kullanılabilir fakat sonra benim ki gibi 3 senelik şişede gerek kalmıyor.
Benim bildiklerim sadece bu kadar yardımcı olabildiysem mutlu olurum.
Ben de size bir şey sorabilirmiyim şarap yapmayı denemek istiyorum tecrübeniz var mı?
Sebahattin Sargın
19-12-2006, 17:58
Arkadaşlar sadece sirke yapımından bahsetmiyim dedim.Bir gıda teknisyeni adayı olarak sirke hastalıkları ve aksaklıklar konusunda yazıyım dedim.Belki lazım olur.Hem bende okulda öğrendiklerimi tekrar ederim bu sayede.Bilgilerimi iletiyorum :)))
ÇİÇEKLENME:
Çiçek mayaları yüzeyde, önceleri aralıklı, yer yer beyaz adacıklar yaparlar.Zamanla bunlar birleşerek sarımsı beyaz renkte kırışık bir zar meydana getiriler.Çiçek mayalarının çalışmaları önlenmezse ortamdaki sirke asitini parçalayarak su ve karbondiokside ayırırlar.Sirke yavanlaşır, su gibi olur.
Çiçek bakterileri az havalı ve sıcak yerlerde faaliyette bulunurlar.Sirke bakterilerinin bunlara karşı faaliyetini arttırmak için mümkün olduğu kadar sirkenin havaya karşı yüzeyi genişletilmelidir.Yani derinliği az, geniş kaplarda sirkeleştirme yapılmalıdır.Bir de sirkeleştirmenin başında şaraba %20-25 oranında keskin sirke katılmalıdır.
Çiçeklenme olan şarabın üst kısmındaki zar taşırıldıktan sonra mayalık sirke ilave edilmelidir.En iyisi sirkeli şaraplar dinlenme sırasında tam dolu ve ağzı sıkıca kapalı kaplarda dinlendirilmelidir.
ZARARLI SİRKE BAKTERİLERİNİN FAALİYETİ:
Bazen yabani sirke bakterileri de sirkenin bozulmasına ve bulanmasına sebep olurlar.Bunların başında "Acetobacter xylium" gelir.Bu bakteri olgunlaşmış sirkelerin ağzı açıkta bırakılırsa, ya dipte kalın yapışkan bir tortu veya yüzeyde kalın bir zar meydana getirirek sirkeyi bulandırır.Kırmızı renkli sirkelerin renginide soldururlar.
Bu gibi bozulmaların önüne geçmek için olgun sirkeler iyice dolu olarak kapalı kaplarda saklanmalı, sirke pastörize edilmeli, kükürt gazı ile kükürtlenmeli.
Sebahattin Sargın
19-12-2006, 18:24
Pardon unutmuşum birde hayvanların yaptığı zaralar var:
SİRKE SİNEKLERİ:
Sirke sinekleri, sirke ve cibrenin bulunduğu yerlerde hemen kendilerini gösterirler.Bu sinekler küçük yapıda olup gözleri kırmızı, başları kırmızı esmer ve vücutları ise sarımtırak renktedir.Sirke sinekleri, sirke bakterilerini yiyerek beslenirler.Ağzı ve hava delikleri açık sirkeleşme kaplarında sirke anasının oluşmasına engel olurlar,sirkeleşmeyi geciktirirler.
Sirke sineklerinin faaliyetlerine engel olmak için sirkeleştirme kaplarının havalandırma yerlerine ince tel kafesler veya tülbent örtülmeli, sirkehanede öldürücü ilaçlarla filitleme yapılmalıdır.
SİRKE SOLUCANLARI:
Sirke solucanlarına özellikle bulanık pastörize edilmemiş ve kükürtlenmemiş sirkelerde rastlanır. 1.5-2 mm. uzunlukta beyaz, pembe renkli iplik şeklinde görülürler.Şişedeki sirkelerin üst kısımlarında yüzerler.İnsanlar için zararlı değillerdir.Fakat görünüşü bozar.Önlemek için sirke süzülüp pastörize edilmelidir
Sirke başta üzüm olmak üzere bütün meyvelerden yapılabilir. Sirke yapımında çürük,ezik,bereli meyveler kullanılabilir.
Sert meyveler iyice parçalanır üzüm öylece kullanılır. Cam kaba konan ürünün üzerin bir miktar su ilave edilir ağzı sıkıca kapatılır. 25-30 derecede bir hafta bekletilir. Sonra süzülür böylece meyve şırası elde edilir.
Bu şıra tekrar cam kaba konur. Evdeki sirkeden bir miktar ilave edilirse daha çabuk sirke elde ederiz. bir birbuçuk ay bekletilir. Sonra dinlendirmeye alınır maksat bulanıklığın dibe çökmesini sağlamak berrak bir sirke elde etmektir.
Sirke anası denen zar dibe çökmeli. Tadına bakılır şeker tadı yok ve ekşi ise olmuş demektir. Berraklaşan sirke bu sefer bez torbalardan süzülür şişelere doldurulur. Şişenin içine hava girmemelidir. Yoksa sirke bulanır ekşiliği azalır tadı bozulur.
Mine Pakkaner
13-02-2007, 00:18
Yaş meyvelerden sirke yapılması
Aynur Çetinkaya
Ev Ekonomisi Tek.
Değerli çiftçiler,
Üzüm, elma, armut, dut, kayısı, erik gibi meyveler özelliklerine göre ezilerek sıkıştırılır, şıraları elde edilir. Şıraları arzu edilen maksada göre kullanılır. Geriye kalan posaları küp veya fıcı içine yarıya kadar doldurulur. Yarısı kadar da su ilave edilir, üstü hafifçe örtülür. Birkaç gün içinde posa içindeki şeker alkole dönüşür. Böylece sıcakta kendi kendine sirkeleşme olur. Fakat bazen alkol derecesi az olması nedeniyle sirkeleşmeden evvel çiçeklenme olarak bozulabilir. Çiçeklenmeyi önlemek için ihtimar bittikten sonra 5-6 kg. kadar sirke ilave edilir. Böylece hem çiçeklenmenin önüne geçilmiş olunur, hem de sirkeleşme daha çabuk olur. Bu usül köylerde çok kullanılır. Elde edilen sirke de kuvvetli ve nefis olmaz. Şırada yabancı mayalar bulunduğundan ihtimar her zaman iyi olmaz. En iyisi saf maya katmaktır.
Kuru meyvelerden sirke yapılması:
Kuru üzüm, incir, dut vb. Sirke imaline çok elverişlidir. Satışa gelmeyen meyveler seçilir. Sirke imali hepsinde aynıdır. Hammedde incir gibi iri ve kalın ise parçalanır ve ezilir.
Kuru üzümden sirke yapmak:
Kuru üzümler, bir tarafı açık fıçıya konur. Üzerine üç misli kaynar su ilave edilir. Üzüm taneleri bu suyu emerek yumuşar ve şişer. 1-2 gün içinde taze üzüm halini alır. Üzümün içindeki şeker suya geçer. Üzümler şekerli su ile beraber presten geçirilerek şırası alınır. Preste kalana biraz daha su ilave edilerek kalan şekerin de suya geçmesi sağlanır. Elde edilen şıralar birbirine karıştırılarak 5 dakika kadar kaynatılır. 10-20 dereceye kadar soğuduktan sonra %1-2 nispetinde şarap mayası ile mayalanır. 10-15 gün içinde ihtimar devam eder. Elde edilen kuru üzüm şarabı dinlendirildikten sonra kaşıkla sirke mayası katılarak sirke kurulur.
Cibreden sirke yapmak:
Yaş üzüm ve meyvelerden şarap, pekmez, şıra yapıldıktan sonra, geride kalan posalara ılık su ilave edilir. Ağzına bir örtü veya kapak kapatılır. Kendi haline bırakılır. Posadaki şeker suya geçer. Mayalar şekeri parçalayarak alkol meydana gelir. İhtimar bittikten sonra posaları ayırmadan kabın ağzı açılarak kaptaki sıvının 1/5’i nisbetinde iyi kalitede sirke ilave edilir. İyice karıştırılarak üzeri örtülür. Arasıra küp veya fıçının içindeki sıvıya, çiçeklenme olup olmadığına bakılarak muayene edilir. 3-4 haftada sirkeleşme olur. Presten geçirilerek iyice sıkılır. Elde edilen sirke şişe, damacana ve fıçılara doldurularak serin yerlerde dinlendirilir. Bu şekilde cibreden sirke yapma posaların yardımı ile kısa zamanda posa ve çekirdeklerden sirkeye bir miktar tanen geçtiğinden lezzeti çabuk bozulur. Bunu önlemek için alkol ihtimarı biter bitmez, posalar presten ve torbalardan geçirilerek süzülür. Elde edilen alkollü sıvı sirke ile karıştırılarak sirkeleşmeye terk edilir. Sirkeleşme daha uzun zamanda olur. Fakat burukluk olmaz.
Kaynak (http://www.konyatarim.com/index.asp?id=1874)
denizakvaryumu
07-01-2008, 12:01
EVDE ELMA SİRKESİ NASIL HAZIRLANIR
NERELERDE KULLANILIR
Sirke yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir.
Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Elmalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suları çıkarılır. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.
Sirke yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.
Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.
Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.
Kullanıldığı yerler
Hazırladığımız sirkeleri salatalarda, çorbalarda vs. aroma vermek amacıyla kullanabiliriz.
Şifa amaçlı kullanmak için; bir bardak suya 1-2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır.
Elma sirkesi koruyucu sağlık amacıyla, sürekli olarak günde enaz bir kez sabahları açken alınmalıdır. İyileştirici özellikleri
Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar. Kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar. Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir. Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur. Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar. Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar. İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler. Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır. İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.
Gelelim, yazımızın başında doğal şifa kaynağı olarak nitelendirdiğimiz sirkenin bazı yararlarına:
Sebze ve meyveler, mikroplarından temizlemek için, sirkeli su ile yıkanır. Boğaz ağrılarında, sirkeyle gargara yapılır. Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir. Su ile kaynatılıp buharına durulursa baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır. Kaşıntılara ve cilt çatlaklarına sirke sürülür. Sirkeli bez, mide üzerine konursa, bulantı ve kusmayı önler. Sirkeli bez varislere de faydalıdır. Sirke orta dereceli yanıklarda da kullanılır. Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur. Güneş yanığına sürülürse faydalıdır. Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir. Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır. Siğillere, sirke döküp üzerine kabartma tozu serpilir ve 15 dakika sonra toz silkelenir. Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir. Sirke, ateş düşürücü, vücuda sakinlik ve ferahlık verici en zararsız maddedir. Ferahlatıcı kokusu sayesinde, baygınlıklarda hastayı uyandırıcı tesire sahiptir. Kanı sulandırır. Safrayı keserek, safra akıntısını düzenler. Kanamaları kısa zamanda kestiği bazı kaynaklarda belirtilmektedir. Hıçkırıkların giderilmesine yardım eder. (Sirke suyuna batırılmış bir parça şeker, yavaş yavaş emilir.) Sirke ile yapılacak gargara diş etlerini ve dişleri sağlığa kavuşturur. Sinemekiyle kaynatılıp içildiği takdirde, kabızlığa iyi geldiği kaynaklarda geçmektedir. Lavabo banyo gibi sert zeminler sirkeyle silinir. Patatesin pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
http://www.bugday.org/article.php?ID=137
berduray
07-02-2008, 17:42
Ben de denemek istedim.Evde kalan artık yenmeyen elmaları katı meyve presinden geçirdim ve cam kavanoza koydum.
Sobanın yanında 15 gündür bekliyor. Tatlımsı güzel 1 kokusu var, sirkeleşme sürecini hızlandırmak için bir formül var mı? Ufaklık karıştırmaya çalışıyor, oradan alıp ısı değişikliği yaparsam 15 günüm ziyan olacak.(Malum havalar hala serin gidiyor, en azından sirkeleşmeşmeyi bekleyen elma parçalarım için)
Fikirlerinizi bekliyorum, teşekkürler,
HOŞÇAKALIN, "AĞAÇLAR'LA " KALIN!
Bir miktar elma sirkesi ilave ederseniz maya gibi olur.Sirkeleşme süresini hızlandırır.
Afiyet olsun .:)
Ben sirke yapmak konusunda pek bilgili değilim ama size daha nefis bir sirke yapma konusunda bir tarif vereyim. Baharda satılmaya başlıyan ( Ankara da ) tarhun bitkisinden alıp, 2,3 dalını bir şişe ( takribi 2 litrelik ) sirkeye koyup 15,20 gün bekledikten sonra kullanırsanız sirkenin tadının yumuşadığını ve çok güzelleştiğini göreceksiniz. Hepinize afiyet olsun.
hassoman
09-02-2008, 23:31
berduray
Fikirlerinizi bekliyorum, teşekkürler,
Önce bu girişiminizden ötürü sizi kutlarım. Küçücük iki uyarım olacak...
Güneş ışığından korumanız gerek, kuytu bir yerde bekletin. Kavanozunun çevresini siyah bir poşetle sarabilirsiniz. Bir de ağzını bir tülbentle örtmelisiniz...
Sonucu bizimle paylaşmayı unutmayın..
Hadi kolay gelsin..
berduray
12-02-2008, 11:15
Mayalı hamur gibi kabarıp kabarıp taşıyor, evde hafif ekşimsi, tatlımsı bir koku hakim.
Allah'tan sinüzitim var da fazla koku algılamıyorum.
Güneş görmüyor , bu yüzden siyah poşete gerek görmedim.
Maya katkısını ( maalesef ) elimde elma sirkesi olmadığı için üzüm sirkesiyle yaptım, bu zaten denemelik.Olmamasını göze aldım.
Ama şunu yaptım itiraf edeyim, kızların yarım bıraktığı konsantre elma suyu vardı, ben onu da koydum.
Bakalım ne olacak?
Bu cuma da gelirse tam 3 haftalık olacak.
Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın!
berduray
12-02-2008, 11:16
Baharda satılmaya başlıyan ( Ankara da ) tarhun bitkisinden alıp, 2,3 dalını bir şişe ( takribi 2 litrelik ) sirkeye koyup 15,20 gün bekledikten sonra kullanırsanız sirkenin tadının yumuşadığını ve çok güzelleştiğini göreceksiniz.
Ben bir kaç dal biberiye koyuyorum.
Biberiyeyi hiç bilmiyordum sn. Berduray. Biberiyem var bu sene birde onla deneyeyim bakayım. Herhalde güzel olur. Bilgi için teşekkürler.
berduray
12-02-2008, 18:28
Biberiyeyi hiç bilmiyordum sn. Berduray. Biberiyem var bu sene birde onla deneyeyim bakayım. Herhalde güzel olur. Bilgi için teşekkürler.
Rica ederim efendim ne demek, bilgi paylaşmak içindir diye düşünüyorum.
Biberiye sirkeye güzel bir aroma katıyor, sirkenin doğal aromasından hoşlanmayanlar için güzel bir yöntem.
Ayrıca bir sağlık sitesinde okumuştum yanılmıyorsam uzun vadede mevcut kiloyu korumaya da yarıyormuş, aklımda yanlış kaldıysa bilenler beni düzeltebilir mi?
Keşke sitenin linkini alsaydım, unutmuşum...:o
berduray
14-10-2008, 13:29
Fotosunu çektim ama yükleyemiyorum, bluetoothda bir sorun var .
Genel olarak şunu söyleyeyim, rengi pekmez gibi,bekledikçe koyulaştı, tadı satın aldığım sirkeler kadar yoğun değil ve bir burukluk var.
Ama yılmıyorum yine 3 bidon deniyorum.
Biri sarı üzümden, biri siyah üzümden, diğeri de karışık (taze incir, armut ve elmadan oluşuyor)
berduray
19-10-2008, 15:56
Siyah üzüm ve karışık olanı süzdüm bugün tadı nefisti, tam satın aldığım sirkeler gibi.
Ama sadece "sarı üzümden" yaptığım sirke henüz olgunlaşmamış.
Şu var birde, tadı buruk açıkçası pek beğenmediğim ilk sirke denememi katı meyve presinden geçirip saf elma suyuyla ve biraz da hazır elma suyu ile hemen hemen yarı yarıya karıştırarak yapmıştım.
Son yaptıklarımı ise üzümleri yıkayıp, ayıklayıp olduğu gibi 5 lt'lik bidona attım, elma, armut ve incirleri kabaca doğradım.
Her iki bidona da damacana suyu ilave ettim.
Artık hep bu yöntemi deneyeceğim, bu tadı beğendim.
Benden sonra deneyeceklere duyurulur.
tolgahann
26-10-2008, 16:54
Arkadaşlar bende 15 gün öncesinde elma sirkesi yapmaya niyet ettim ve şu küçük talı elmalardan deneme amaçlı 2 kilo alıp katı meyve presinden geçirdim.
Elde ettiğim meyve suyuna 5-6 yemek kaşığı elma sirkesi ilave edip cam bir kavanoza aldım ağzı açık bir şekilde bu güne kadar bekledi.
50984
Görüntüsü pek hoş değil ama bunun sebebinin katı meyve presi olduğunu sanıyorum.Bu gün kavanoza baktığımda kaynama belirtileri olduğunu gördüm.Tadına bakmaya cesaret edemedim ama artık süzme zamanı gelmiştir diyerek sirkeyi tülbentten geçirdim.pek şeffaflaşmadı ama yinede idare eder.
En sonunda sıra tadına bakmaya geldi, kokusu bayağı keskindi ama tadından emin değildim.Çay kaşığınla bir yudum aldım ve bir anda gözlerim açıldı.Tadı hafif şekerli ve içerisine alkol karıştırılmış gibi.
bu tadı alınca sirkeden vazgeçtim ve süzdüğüm karışımı çam bir kavanoza ağzını sıkıca kapatarak karanlık bir dolaba koydum umarım zamanla sirkeye dönüşmez.:D
Arkadaşlar. Ben hiç hazır sirke kullanmadım. Annemden görüp öğrendiğim şekilde yıllardır yaparım. Turşularımı kendi yaptığım sirkeyle kurarım. Tavsiye ederim. Rengi de, kokusu da, tadı da mükemmel oluyor.
Yediğimiz elmaların kabuklarını ve orta kısmında kalan çekirdeklerini saran bölümlerini iyice yıkanmış bir kavanoza koyup, üzerini örtecek kadar su ekleyip tuzunu koyarız. Üzerine tülbent örtüp loş ve sıcak bir yere (ben evimde şu an için kalorifer peteğinin kenarına koydum) yerleştirip, her gün tahta kaşıkla karıştırarak yaklaşık 1 ay bekletiriz.
Tadı ve kokusunu kontrol edip sirkeleşmesinden emin olduğumuzda, temiz ve iki kat yapılmış bir tülbentten süzerek cam şişerele doldururuz. Rengi hazır satılan sirkelerden daha koyu olmalıdır.
Bu arada elma sirkesinin yararları hakkında bildiğim birkaç yararlı bilgiyi paylaşmak isterim. Öncelikle sabah aç karnına bir yemek kaşığı içilirse kilo vermeye yardımcı olur. Bir kaşık elma sirkesi, bir kaşık çiçek balı bir bardak suyla karıştırılıp yine aç karnı düzenli olarak içilirse, kolestrolü düşürür, metabolizmayı hızlandırır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, sindirim sistemini düzenler, bağırsak tembelliği ve gaz şikayeti olanlar için mükemmel bir içecektir. Gün içinde her yemekten önce içilebilir. Vücudumuzda biriken kiri pisliği eriterek vücudu içten temizler. Aslında daha bir çok yararı var ama belki burada yazmam yanlış olur diye devam etmiyorum.
Halil Önen
28-08-2009, 21:30
Pekmez yapımında çiğnenip ezilmiş üzümler bir yana ayırmıştık.
100100
Bu üzümleri derin bir kaba/kovaya konur ve üstüne su ilave edilip karıştırılır.
100101
100102
Kokusu üzüm kokusu, tadı üzüm tadındayken su koyma işlemi bırakılır.
(Fazla su konulursa üzümün tadı kaçar, içilecek üzüm suyu tadında olmalıdır.)
Önce koklanır. :D
100103
Sonra tadına bakılır.
100104
5-6 gün sonra kapta bekleyen cirbe(ezik üzümler) mayalanır ve köpürmeye başlar. Suyu süzülür.
Artık sirke olmuştur.
1-2 ay sonra içine lahana, yeşil domates, havuç vb. sebze/meyveler konur.
Artık turşumuz da hazırdır.
Saygılar.
Halil bey, mükemmel tarıf için teşekkürler.
Tadan ve koklayanlar işin uzmanı belli :)
Bizim farklı üzümlerimiz var ( acemilikten ne bulduysak dikmişiz :) Şıralık, iç anadoluda tam olgunlaşamayan sofralıklar vs. bunları karışık kullansak sirkemiz yinede olurmu ?
Halil Önen
29-08-2009, 10:00
Şıralık, iç anadoluda tam olgunlaşamayan sofralıklar vs. bunları karışık kullansak sirkemiz yinede olurmu ?
Sn. k0900, olur elbette.
Ancak olgunlaşmış üzümlerin cirbesinin(ezilen üzümler) sirkesi biraz tatlı oluyor.
Turşuyu yerken, bir iki kaşık sirkeden de içebiliyorsun.
Olgunlaşmamış üzümlerin sirkesi daha sert oluyor. İçmeye kalkarsan insanın içini yakıyor.:)
Saygılar
gecen yıl sirke yapmayı denedim ama şarap oldu ağzını tülbentle kapatmak gerekiyormış ben sıkıca kapatmıştım birde sirke ve tuz koymak gerekiyormuş bu yıl tekrar sirke ve tuz ekleyip tülbentle kapattım az miktarda su koydum oldu galiba henüz kullanmadım
Sirkeye tuz ne kadar konuyor, bilen varsa, cevaplarsa memnun olurum.
Son senelerde oldukça sirke kullanır oldum; yemekte, temizlikte, bulaşık makinesinde, soğuk algınlıklarında (gargara için), ... Temizlikte kullandığım çok umrumda değil ama yiyecek olarak alındığında "ne olduğunu" bilmenin rahatlığı başka.
Forumdaki tarifleri okudum, özellikle Sn. Halil Önen'in cesaret verici açıklamalarından sonra denemeye karar verdim. Zaten korkacak bir şey yoktu, küçük kavanozlarda deneyecektim:)
Bütün denemeler oda sıcaklığında ve loş ortamda yapıldı.
İlk denememi, çocuklara katı meyve sıkacağında sıktığım üzümün posalarıyla yaptım. İçine çok az su dışında bir şey katmadım. Kavanozun üzerine tülbent kapattım, sanırım yeterli havalandıramadım, beyaz yuvarlaklar oluştu (çiçeklenme), devam etmedim döktüm.
İkinci denemede, bir salkım siyah üzümü elimle ezerek küçük bir kavanoza koydum, çok az su ve bir çay kaşığı hazır üzüm sirkesi ilave ettim, tuz koymadım. Üzerine çok ince gözenekli süzgeç koyup günde bir kez kavanozu çalkaladım.
Üç hafta sonra posayı süzdüm, inanılmaz güzel bir renk ve koku olunca şarap mı yapıyorum yoksa diye düşündüm. İki hafta daha dışarıda beklettim, tekrar süzüp kapalı kavanozda buzdolabına koydum. Yine de sirke kokusundan daha güzel bir koku alınca tekrar dışarı çıkarıp bir kaç gün daha hava almasını sağladım. Bu akşam baktığımda güzel bir sirke kokusu vardı, suyu az olduğu için rengi koyu ve tadı keskindi.
Süzülmesine rağmen her hava aldığında üzerinde sirke anası oluştu, tekrar süzüp kapalı kapta buzdolabına kaldırdım.
Kavanozdaki daha önce süzülmüş sirke
120829
Sıvının yüzeyindeki oluşum (sirke anası-mayası)
120830
Sirke anası-mayası
120828
Kapaklı kavanoza alınan sirke (süzgeci tıkayan sirke mayasını görene kadar, sirkenin yarısı tezgaha döküldü:( )
120827
Üzüm sirkesinin verdiği cesaretle, elmaları da değerlendirelim:)
Elmaların kabuklarını genelde yiyoruz ama elma oyacağı ile alınan göbekler çöpe gidiyor. İşte bu kısımlardan, yenmemiş kalan dilimlerden bir miktar küçük kavanoza koydum, içine bir tutam tuz, şeker ve elma sirkesi kattım. Üç gün sonra hafif köpükler oluştu ve güzel bir koku gelmeye başladı. Yine kavanozun ağzına süzgecimi koydum ve arada bir çalkaladım.
Bugün yaklaşık üç hafta oldu, posayı süzdüm, hava alacak şekilde bir süre daha bekleteceğim. Kokusu güzel,iştah açıcı. Süzgeç yerine kapağı sıkmadan kavanozun üzerine de bırakabiyorum. Daha sonra tekrar süzüp kapaklı kavanozda buzdolabına kaldıracağım.
120831
120832
Not: Her türlü eleştiriyi ve öneriyi beklerim. Henüz deneyimli birinden sirkelerime onay, yorum almadım. Söylenecek her söz, bundan sonraki büyük kavanozlara ışık tutacak ve boğazımdan daha rahat geçecek.
Aslında çöpe gitmemesi gereken ne kadar çok şey varmış, her gün buradan bir şey öğreniyorum. Şimdi bir de portakal kabuklarına mı el atsam:) Seneye bir çok mutfak atığı bahçeme gidecek.
Halil Önen
06-01-2010, 20:57
İlk denememi, çocuklara katı meyve sıkacağında sıktığım üzümün posalarıyla yaptım.
İçine çok az su dışında bir şey katmadım.
Kavanozun üzerine tülbent kapattım, sanırım yeterli havalandıramadım, beyaz yuvarlaklar oluştu (çiçeklenme), devam etmedim döktüm.
Sn. Kiraz,
Annemin ve kardeşimin söylediklerini aktarıyorum.
Birinci ve en önemli kural sirke kurarken (yaparken) biri bulunur ve mutlaka kavga çıkarılır.
Kavga (ağız dalaşı şeklinde) ile yapılan sirke keskin olurmuş.
Yukarıda anlattığınız çiçeklenme şeklindeki beyazlaşma bozulma sebebiymiş ve dökülmesi doğrudur.
Sebebi az su kullanılması olabilirmiş.
Su az olmamalı çok da olmamalı.
Posayı ya da cirbeye az az su katıyorsun. Tatlı kalmalı.
Daha doğrusu ortalama posanın seviyesi kadar su konuyor ve karıştırılıyor.
Bir süre sonra kabarmaya ve kaynamaya başlıyor. Su çok olursa keskin olmazmış.
Üzerinde sizin ana'sı, bizimkilerin ebe'si dediğimiz durum oluşuyor.
Bu sirkenin olmaya başladığını gösteriyor. Bu 'ana' ya da 'ebe' dökülmemeli. İyice kabarsın, kaynasın ve sonra durulsun.
Biraz toprağa dökün eğer kabarıyorsa ( herhalde asitik etki) sirke olmuş demektir. Kokusuna güvenmeyenler için.
Sonra ama geçiçi bir süre 15 ile 20 gün gibi asitli içeçek kabına konur. Örneğin 2 lt.lik gazoz vb. kabına.
Burada da sirke oluşumu devam eder ve ağzı kapalı kap şişer. Cam olursa patlar.
Kabı ağzı ara sıra gevşetilir ve gazı alınır.
Bu sirkenin içine, yeşil domates, lahana, havuc, acı biber v.b. sebzeler konur ve meydana gelen turşu sabahları tarhana çorbasının yanında yenirken bir iki kaşık da suyundan atılır.
Yaptığınız elbette sirke ama gerekli keskinlikte olmayabilmiş.
Sirke yaparken yapacağınız meyvenin posası kullanılmalı. Kendi suyu kalırsa sirkeden şaraba doğru giden yolda kıldan ince kılıçtan keskin bir köprüden geçilirmiş. Denge önemli tabii...
Dördüncü Murat dönemiymiş. Bizim Bektaşi içkinin yasak olduğu dönemde, hemde Ramazanda, şarap içerken yakalanmış ve padişahın huzuruna çıkarılmış.
Padişah ' sen şarap yapıp içiyormuşsun, doğrumu bektaşi' demiş. Bektaşi bakmış kelle gidecek, bari gerçeği söyleyeyim hiç olmazsa mundar gitmesin diye içinden geçirmiş ve...
_Valla Padişahım ben üzümü kübün içine dolduruyorum, iyice dolsun diye çiğniyorum, ara sıra kepce kepce içiyorum. Ama kübün içinde sirke mi oluyor şarap mı oluyor onu ben bilemem. Allah biliyor demiş.
Sözde kelleyi kurtarmış deniyor.
Sn. Halil Önen teşekkürler.
Birinci ve en önemli kural sirke kurarken (yaparken) biri bulunur ve mutlaka kavga çıkarılıR.
Kavga (ağız dalaşı şeklinde) ile yapılan sirke keskin olurmuş.
Neden keskin olmadığı anlaşıldı, yalnız yaptım:)
Biraz toprağa dökün eğer kabarıyorsa ( herhalde asitik etki) sirke olmuş demektir. Kokusuna güvenmeyenler için.
Kokusuna tekrar baktım, sirke gibi ama saksıya döktüm, toprak kabarmadı, belki kireçli toprak olması gerekiyor.
Sirke yaparken yapacağınız meyvenin posası kullanılmalı. Kendi suyu kalırsa sirkeden şaraba doğru giden yolda kıldan ince kılıçtan keskin bir köprüden geçilirmiş. Denge önemli tabii...
Güzel kokunun nedeni anlaşıldı:)
Her ne kadar sirke gibi kokuyor desem de hiç bu kadar güzel kokan sirke olur mu bilmem... Ben de her gün sirkenin tadına bakıyorum bahanesiyle içsem mi ne?
Sonuç: Yılmak yok yola devam. İlk fırsatta çocuklara üzüm suyu sıkılacak,posalardan sirke yapılacak. İlk yapılan deneme, buzdolabından çıkarılıp bir süre daha havalandırılarak sirkeleşme devam ettirilecek.
berduray
06-01-2010, 21:39
Valla tecrübe konuşmuş...Ayrıca kesinlikle şebeke suyu ile ile olmuyor, ya yağmur suyu, ya damacana...Klor ve bilumum katkılar sirkeleşme sürecini bozuyor.
Halil Önen
06-01-2010, 22:05
Valla tecrübe konuşmuş...Ayrıca kesinlikle şebeke suyu ile ile olmuyor, ya yağmur suyu, ya damacana...Klor ve bilumum katkılar sirkeleşme sürecini bozuyor.
Bu doğruymuş.
Şebeke suyu 3 gün ağzı açık kapta bekletilip kulanılmalımış.
Herkese çok teşekkürler. Peki sirkenin tamamen sirke olduğundan ;tam olarak alkolleşmediğinden yani üzüm için şarap diğerleri için likör olmadığından; nasıl emin olabiliriz.
berduray
25-01-2010, 13:40
Sanırım koku ve tat belirleyicidir.
Bir de yanılmıyorsam arada karıştırarak havalandırma sirke lehine . Anaerop üreme alkol lehine sonuç veriyordu?
berduray
25-01-2010, 13:51
Evde şarap yapımı başlığı size istediğiniz bilgileri verecektir.
Arkadaşlar üstteki sorumdan sonra sirke yapımına başladım. Benim yaptığım tarif bir önceki sayfada 'susam'ın yaptığı tarif ile örtüşüyordu.
Elmaların kabuklarını ve yenmeyen orta kısımlarını biraz tuz , biraz bal ve evde bulunan çarşı malı sirkeden biraz mayalık olarak karıştırıp elmaların yarısına gelecek kadar su doldurup kapağı milim aralık olacak şekilde (tülbent bulamadım da) cam bir kavanoza koydum .
Ayrıca her gün kapağı tam açarak şöyle bir sallayarak çalkaladım Birinci hafta olmadan elmaların diğer arkadaşların bahsettiği hoş kokusu olmaya başladı. Eşimin önerisiyle bu zamanda elmaların üzerini geçecek şekilde su ilave ettim . Bir hafta daha öyle devam etti. Koku gittikçe alkollü çürüme kokusu yerine ekşi sirke kokusuna bırakıyordu. Yalnız sirkenin üst kısmında beyazlıklar oluşmaya başladı Sirke anası mı yoksa çiçeklenme mi anlayamadım doğrusu.
En sonunda ikinci haftanın sonunda dayanamayarak elmaları süzdüm . Maşallah sirkem olmuştu. Kokusu tam sirke kokusu gibiydi. (Ev halkından sonra neredeyse apartmandaki komşulara dahi koku turuna çıkacaktımda neyse...:D )
Şimdi sirkemi bardağa koyup rahatlıkla yudumluyorum. Aşırı keskin değil ; yani yudum yudum rahatlıkla içilecek gibi . Şu an bahsettiğim beyazlıklar da bir sorun teşkil etmiyor.
Sözün özü bu sirke oldu ama bir-iki önemli sorum olacak :
Birincisi sirkemin fazla keskin olmaması sebebi kısa bir zaman sonra süzmem olabilir mi ?
İkincisi bahsettiğim beyazlıklar sirke anası mı yoksa çiçeklenme mi?
Üçüncüsü daha büyük kapta sirke yapımına başlasak sirke oldukça içinden sirke alıp ardından elma ve su ekleyerek devamlı dönüşümü olan rezervuar elde eder miyiz yoksa nasıl başladıysak devam etmeli ve olan sirkeyi kaldırıp yerine yenisini mi kurmalıyız?
Halil Önen
23-02-2010, 23:26
Birincisi sirkemin fazla keskin olmaması sebebi kısa bir zaman sonra süzmem olabilir mi ?
İkincisi bahsettiğim beyazlıklar sirke anası mı yoksa çiçeklenme mi?
Üçüncüsü daha büyük kapta sirke yapımına başlasak sirke oldukça içinden sirke alıp ardından elma ve su ekleyerek devamlı dönüşümü olan rezervuar elde eder miyiz yoksa nasıl başladıysak devam etmeli ve olan sirkeyi kaldırıp yerine yenisini mi kurmalıyız?
Hayır sirkenizin keskin olmaması buna bağlı değil. Erken süzmeden değil.
Sirkenin tam keskin olması için bir yaz bir kış geçmelimiş.
Üzerindeki beyazlık çiçeklenme değil. Ana'yı almayın, o sirkenizi daha olgunlaştıracak
Sirkenizin içine ne atarsanız (elma..!) turşu olur.
Merhaba;
Konuyu okurken çocukluğuma gittim geldim. Çocukluğumda (Takribi 22 yıl geçmiştir) köyde herkes kendi sirkesini kendisi yapardı. Çünkü satın alabilecekleri bir yer yoktu. Gerçi o dönemlerde bizim köyde elektrikte yoktu yolda yoktu. Hepsi daha sonralarında yapıldı ve bakkal çakkal olayı da böylece başlamış oldu. Şimdi düşünüyorum da yaz aylarında köye gittiğimde herkes hazır sirke kullanıyor. Çocukluğumda ki o sirkeli salataların (Kurutulmuş biber haşlanarak bol soğan ve sirke ile birlikte servis edilir) tadını artık alamıyorum bir türlü.
Anılarım depreşti yine.
Saygılar.
Elma sirkesini çok kullandığım ve satılanların doğallığına inanmadığım için hazır almamaya karar verdim, güvenilir olarak satılanların küçük bir şişesine 25 TL bile fiyat istendiğini gördüm.
Küçük bir deneme yapmıştım tadı hoştu ama keskin değildi (toprağı kabartmadı :)), denemenin çok küçük olmasına bağlamıştım, bu sefer kullandığım elma malzemesini biraz daha arttırdım, henüz bir hafta oldu beklemedeyim.
"Sirkenin tam keskin olması için bir yaz bir kış geçmelimiş. " Sn. Halil Önen bunu bilmiyordum, öyleyse doğru yoldayım, denemeye devam edeceğim.
Sn. Nrs, önceki tariflerden okuduğum kadarıyla, evde yapılan sirkede süzme işleminden sonra da iki-üç hafta havalandırmaya devam edilebilirmiş, mayalanma devam ediyormuş. Daha sonra tekrar süzüp, ağzı kapalı olarak buzdolabında saklanabilir.
Çok teşekkürler , cevaplarınız oldukça yol gösterici oldu.
Şimdi ikinci kavanoz elma sirkesi ve bir kavanoz kuru üzüm sirkesine başladım . Arada bir kavanoz fire de verdim. Meyva sıkacağında sıkarak suyunu ve posasını çıkardığım bir kavanoz elma tamamen küf oldu. Bu yüzden şimdiki denmemi ilki gibi gross elma parçalarıyla yapıyorum inşallah bu da tutarsa Halil Önen Bey'in dediği gibi uzun süreli mayalanma için büyük bidonlara geçeceğim.
Kuru üzümleri de elmalardaki presleme sonrası kötü tecrübem nedeniyle tam olarak sıkmadan koydum Acaba üzümlerde sıkmayarak hata mı yapıyorum?
Herkese çok teşekkürler. Peki sirkenin tamamen sirke olduğundan ;tam olarak alkolleşmediğinden yani üzüm için şarap diğerleri için likör olmadığından; nasıl emin olabiliriz.
Öncelikle şekerin alkole dönmesi şart. Bu alkollerdir ki acetikaside yani sirke asidine aerob bakterilerce dönüştürülür.
Şaraptan dönme sirke keskin olur. derler.
Güzel bir sirke için önce üzüm suyunun bir güzel fermante olup alkollü bir hale dönmesi gerek. Mümkünse hava alımını bir ay ve üzeri engelleyin. belki bir ay da enzimatik aktivitelerle alkol oranının armasını bekleyin. Zira % 12 alkol oranı fermantasyon bakterilerinin hayatta kalabilmesi için üst sınırdır. Bu sınıra dayanırsanız diğer küflenme ve üremeler çok kolay gözlemlenmez.
Şarap kıvamında elde etiğiniz bu üzüm suyunu süzün şişelere doldurun içerisine kırmadan 2-3 çubuk makarna sokun ve şişenin kapağı açık surette bekletin.
Arta kalmış içilmeyen şarplarınıza da bu şekilde makarna koyarak bekletirseniz nefis bir sirke elde edersiniz.
Üzümden keskin sirke elde etmek isterseniz üzümün şeker oranına göre litre başına 100 g şeker eklerseniz çok daha keskin olacaktır.
Elma sirkesi için ise tatlı elma kullanın, yine 100 g hatta fazlası şeker ekleyip bunu az beyaz üzümden elde ettiğiniz şıra ile inkube edin.
yoksa elmada küflenme fermantasyonun önüne geçip işi bozar.
mmenekşe
31-03-2010, 11:21
Elmaların kabukları ile tadı daha güzel oluyor.5 litrelik bir kavanoza 1/3 elma kabuğu,1/3 su,1/3 hava olacak şekilde yerleştirilir.Çekirdekleri konmaz.Mayalanması için içine eski doğal sirke eklenebilir veya ekşi mayalı bir dilim ekmek konur.Üzeri iki kat temiz tülbentle kapatılır..Eğer üzüm sirkesi olacaksa su konmadan ,sadece üzüm sıkılarak yapılır..1.5-2 ayda olur..Tadı da müthiştir.Hazır sirkelerin çoğu asetik asidin sulandırılması ve boyar madde ve aroma ilavesi ile yapılıyor.Gerçek fermentasyon sirkesi biraz bulanık oluyor...
buyukcoban
05-04-2010, 22:16
Şarap kıvamında elde etiğiniz bu üzüm suyunu süzün şişelere doldurun içerisine kırmadan 2-3 çubuk makarna sokun ve şişenin kapağı açık surette bekletin.
Arta kalmış içilmeyen şarplarınıza da bu şekilde makarna koyarak bekletirseniz nefis bir sirke elde edersiniz.
Sayın praecox,
Bende arta kalmış 3/4 şişe kırmızı ev şarabı vardı. Bunun ağzını açarak bırakmıştım. Ancak yazınızı okuduktan sonra 3 tane spagetti içine uzattım. Acaba bu makarnaların yararı nedir? Bir de kaç gün böyle durunca sirke olmuş olacak?
lbalkanay
12-10-2010, 13:50
bende elma sirkesi yapıyorum şöyle ki;
eylülden itibaren her gün yenen tatlı elmaların kabuk ve eşeleklerini büyükçe bir kavanoza koyuyorum. üzerine 3 lt. su (yaklaşık) yarım su bardağı da şeker ekliyorum (ELMANIN ŞEKERİ AZ GELİYOR) her gün kabuk ilavesiyle 2-3 ay bekletiyorum ağzını sıkıştırmadan gelişigüzel kapatıp, arada kavanozu çalkalıyorum.sirke kokusu ve tadı olduğunda süzerek şişelere alıyorum. ertesi sene turşularımı bu sirkeyle kuruyorum,ayrıca kışın yeşil sebzeleri yıkarken bu sirkeyi kullanıyorum
fatma sunay
11-12-2010, 21:12
Arkadaşlar birde alıç sirkesi var Bolu yöresinde çok yapılıyor. Yapımını bilen arkadaşlar aşama aşama yazarlarsa çok sevinirim. Alıç sirkesi yapmak istiyorum fakat nasıl bir işlemden geçiyor bilmiyorum.
mavikartal5
03-04-2011, 20:09
bütün üyeler sirke yapımı üzerine yazmış ama, keskin sirke küpüne zarar ne demek? sayın halil önen'den yanıt bekliyorum (sirke yaparken kavga edecek birisini buluyor ya ondan)
saygılar
Halil Önen
04-04-2011, 23:54
bütün üyeler sirke yapımı üzerine yazmış ama, keskin sirke küpüne zarar ne demek? sayın halil önen'den yanıt bekliyorum (sirke yaparken kavga edecek birisini buluyor ya ondan)
saygılar
Eskiden sirkeyi küpde yaparlarmış.
Sirkeyi yaparken şaraba giden 'o' ince ve keskin yoldan geri döndürürsen, sirke keskin olur ve küpünü çatladır; ondandır bu söz...;)
Sirke bir çok meyveden, çeşitli yollarla ve yöntemlerle yapılır, yöresel damak tatlarıdır belirleyeci olan _ ki oda tartışılmaz, üzerinde kavga edilemez...:)
Yaklaşık 3 lt.lik cam kavanoza rondodan geçirdiğim siyah ve beyaz üzümlerine 2-3 çorba kaşığı mayalık hazır üzüm sirkesi ilave ettim.Yaklaşık 15-20 gündür güneş görmeyen oda ısısında "ağzı kapalı olarak" bir yerde muhafaza ettim.Galiba beceremedim.Üzeri bembeyaz çiçeklenmiş.Şimdi bu şişedeki üzümleri atmalı mıyım?
Fikri, bilgisi olan deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum.. :((
Fikri olan yok mu?? Bu küflenme oldu sanıyorum. Dökeceğim ama bir yorum alıp ona göre devam edeyim istiyorum.. Yoksa salı günü pazardan üzüm alıp tekrar deneyeceğim..Bu kötü deneyimle yılmak istemiyorum..
İlk defa deniyorum sirke yapımını..Biz genç nesil olarak bu işleri yapmalıyız ki, çocuklarımızda faydalansın..Ama önce bizim öğrenmemiz gerek.. :(( Bu doğal ürünlere ve doğal beslenmeye alışkın olsunlar inşallah..
Tecrübeli arkadaşlar daha uygun cevap yazabilirler ama bildiğim kadarı ile üstteki küfü taşırarak atabilirsiniz. Sirkenin geniş ağızlı kapta, üzeri tülbentele kapatılarak hava alarak yapılması gerekiyor, havası az gelince bu şekilde küflenebiliyormuş.
Ev yapımı elma sirkesi
Kendi sirkemizi kendimiz yapmak eğlenceli ve keyifli olabilir. Ama unutmayalım ki bu işlem kolay değildir, iyi neticeler elde etmek için, bu işleme uygun malzemeleri ve yöntemleri kullanmanız gerekir.
Bu arada meraklıları için, en basit sirke tarifi. Şayet bu işten keyif alırsanız, misafirlerinize değişik tadlardaki sirkelerinizden sunabilir ve mutfağınızı daha leziz bir şekle getirebilirsiniz.
• İsteğinize göre elmaları seçiniz (elmaların işlem görmemiş olması gerekmekte): yabani elmalar bu iş için en uygun olanlarıdır çünkü nadir bulunan elementler açısından oldukça zengindirler. En uygun olanı ekşi ve tatlı elmaları karıştırmaktır. Bunlar diğerlerine göre daha şekerli olduğundan daha sonra aside dönüşecek olan alkolü üreteceklerdir.
• Elmaları kabuklarını soymadan kesin ve kararmasını bekleyin, sonra katı meyve sıkacağında suyunu çıkartın.
• Elde ettiğiniz elma suyunu bir testiye doldurup ağzına bir balon geçirin: alkol mayalanması sürdükçe bu balon şişecektir ve bu arada içindekilerin hava ile temasını engelleyecektir. Şeker alkole dönüştükten sonra elma şarabı elde etmiş olacağız. Bu mayalanmayı hızlandırmak için, içinde elma suyu bulunan testiyi sıcak bir ortamda (25-26 derece) bulundurun. Yaklaşık bir ile altı hafta süren bu işlem ortam sıcaklığı ve elmalann kalitesine bağlıdır.
• Elma şarabını daha sonra bir salata kâsesi içine dökün, bu işlem şarabın hava alma yüzeyini genişletecektir. Üzerine de tozdan, böceklerden korumak için bir tülbent örtün ve ikinci mayalanma için bir süre bekletin. Şayet elinizde saf sirke varsa, bundan şarabın yüzeyine dikkatlice biraz ekleyin (söz konusu aerobakteriler çok narin ve hassastır) bu işlem aylar gerektiren süreci biraz hızlandıracaktır.
• Sirkeniz hazır olduğunda süzüp kullanmaya başlayabilirsiniz.
İpucu: Biraz daha zaman kazanmak için, elma şarabının içine biraz melas veya taze bira mayası katabilirsiniz.
Alıntıdır... Kitap : GENÇLİK VE SAĞLIK İKSİRİ SİRKE
Yazar : MARIE – FRANCE MULLER
ssengoren
02-11-2011, 12:20
Pazardan sürekli alışveriş yaptığım birisine ''sirke yapacağım ama zirai ilaç atılmamış elma bulabilirmiyim'' diye sorduğumda maalesef olumlu cevap alamadım.Mademki evde elma sirkesi yapacağım meyveside doğal olsun istedim.Olumsuz cevabın yanında şöylede farklı bir bilgi edindim.Ormanda kendi kendine yetişen,meyveleri fındıktan az büyük olan yabani elma(üvez)dan bahsedildi.Bugün pazarda buldum.Ayrıca çok aradığım alıç meyvesinide buldum.Hem yabani elmadan hemde alıç tan sirke yapacağım.Konuyu bilenlerin görüşüne ve tecrübelerine ihtiyacım var.
ekinoks22
26-12-2011, 20:47
burada yazanalara göre denedim sirke yapmayı.ama sanırım benimkide şarap oldu.3 haftayı geçti.süzdüm hala bekliyorum.önce alkolleşip sonra sirkeye dönüşüyor yorumlarından yola çıkarak beklemeye devam ediyorum.
Merhabalar
Bende her sene sirke yaparim.Bahcemde kokulu uzum var onu kullaniyorum.Oncelikle uzumleri yikayip tanelerine ayiriyorum.Bunlari buyukce bir kovaya dolduruyorum ( ust kisimdan 20cm bosluk birakarak) elimle eziyorum.Uzerine tulbent ortup bekletiyorum.Haftada bir kere karistirip 3 hafta bekletiyorum.Bu surede sirke kokusu mis gibi dagiliyor tabiiki.Sonra tulden yaptigim torbaya dokup sirkeyi kovada bir hafta daha bekletiyorum.Kovayi yuksekce bir yere koyup serum hortumunu icine daldirip bir nefes cekip akmasini saglayarak cam veya plastik siselere dolduruyorum.Rengi berrak tadi sahane sirkenin yapilisi bu kadar basit.
Kalan posayida akan suyun altinda yikiyorum cekirdekler altta kaliyor kabuklar suyla akip gidiyor.Cekirdekleri suzgece alip kurutuyorum ogutucude iyice ogutup gunde bir tatli kasigi kadarini yarim cay bardagi suyla karistirip iciyorum.
Sirke üzerindeki küfler içindeki bakteriler sonucu çıkan atıklardır.Sirkenin mayalanmasını hızlandırmak için içine birkaç tane nohut atılabilir.Sirke içindeki bakterileri beslemek için içine şeker **** bal atılmalıdır.
Arkadaşlar bende yıllardır kendi sirkemi kendim yaparım.Sizlerin tarifi ile hemen hemen aynı sizlerden farkı ben tuz katıyorum.
Ben üzüm ve elmayı karışık veya ayrı ayrı da kuruyorum.Ben bahçeden veya pazardan aldığım.Kesinlikle olgunlaşmış tatlı elmaları yıkayıp en az dört parçaya bölüyorum 5 lt veya daha büyük cam kavanozlara bastırarak dolduruyorum sonra üzerine 1 tatlı kaşığı turşuluk kalın tuzdan katıyorum.
Sonra yarısına kadar su dolduruyorum.Ağzını kapatıyorum.Mutfakta dolap altında bir tepsinin üzerine koyuyorum.Bazen taşma yapabiliyor.Her sabah ve akşam kavanozu karıştırıyorum.
İlerleyen günlerde elimle ezerek karıştırıyorum. Her kapağı açtığımda sirke kokusunu duymaya başlıyorsunuz.Artık sirkeniz kavanozda kabarma ve taşma yapmıyor .
ondan sonra kavanozlarımı ellemiyorum .Kapaklarını sıkmadan üzerinde bırakıyorum.Bundan sonra kavanozun üzerinde ebe oluşmaya başlıyor.
ebenin kalınlığı 1 parmak olmadan sirkeyi sıkmıyorum .Ben keskin sirkeyi seviyorum.
Ondan sonra derin bir kabın üzerine ilistiri (delikli süzgeç) koyuyorum kavanozu dökuyorum.Akan suyu hemen şişelere huni yardımı ile koyuyorum.Bunun tortusu az oluyor.
Ondan sonra kalan posayı ilistirden geçiriyorum onun posası fazla oluyor .Sonra bu posası bol olan sirkeyide ince delikli süzgeçten süzüyorum.Ben sirkemi böyle yapıyorum.
Size bir anımı anlatmak istiyorum.Arkadaşımın babası damak zevki çok iyi olan bir bey onada sirkeden hediye etmek istedim.Sirke şişesinin azını açtı tadına baktı .Bana döndü bu sirke değil dedi......Ben şaşırdım sirkemden eminim.Sonra bu İLAÇ.. İLAÇ ...diye söyledi.
Bende rahatladım.sonra şöyle dedi'' Sirkeyi hasta olmamak için içeceksin, hasta olduktan sonra sirke içmeyeceksin faydadan çok zararını görürsün'' demişti.
Hoş geldiniz sayın çiroz bahçeniz çok güzel elma sirkesi kurmuşsunuz kavonozlar çok küçük mayalandığı zaman taşar. Elma sirksesi harcınıza biraz tatlı üzüm,yarım bayat beyaz ekmek, kuru pak maya, üstüne çok az tuz. Biz her sene üzüm ve elma sirkesi yaparız. Bir sene beklesin gelecek yaz başı üstünde jöle kıvamında paloza kabuk oluşmuşsa sirke olmaya başalmış demektir. :D:D Sirke için başarılar.
Hoş geldiniz sayın çiroz bahçeniz çok güzel elma sirkesi kurmuşsunuz kavonozlar çok küçük mayalandığı zaman taşar. Elma sirksesi harcınıza biraz tatlı üzüm,yarım bayat beyaz ekmek, kuru pak maya, üstüne çok az tuz. Biz her sene üzüm ve elma sirkesi yaparız. Bir sene beklesin gelecek yaz başı üstünde jöle kıvamında paloza kabuk oluşmuşsa sirke olmaya başalmış demektir. :D:D Sirke için başarılar.
Teşekkürler Sayın maviş2,
Birçok konu gibi, Sirke de ilk defa denediğimiz bir şey,
Acelemiz yok, maya ya da başka bir hızlandırıcı koymadık içine, sadece elma, elmaların yarısına kadar su ve biraz da "DOĞA marka" elma sirkesinden koyduk sirke başlatıcı olarak. Gün aşırı karıştırıyoruz malzemeleri
İmeceevi' nin tarifini uyguladık bu sene.
Kuralı 2 haftayı buluyor, sanırım süreç başladı, fermantasyon hızı yavaş olduğundan, taşma olmayacak diye ümit ediyoruz.
Gözümüz üzerinde her ihtimale karşı...
İlk fırsatta sizin tarifinizi de uygularız. Bir sorumuz olacak, sirke anasını nasıl ve hangi ortamda sakliyorsunuz ?
Sirkenin anası ne demek istediniz? Doğa marka elma sirkesinin rengi tadı nasıl sirkesini ve fotografını görüntelerseniz sevinirim. Sirke konusunda her türlü denemleri anemle beraber yaptık. Bazı markalada sirke çabuk olsun diye ilaç kullanıyorlar. O ilaç mideye zarar veriyor. Biz marka sirke ve ilaç kullamıyoruz. Sirke sene geçirdiği zaman üstün mayası oluşuyor, işte o zaman sirke olmaya başlıyor. Üstünde mayası olmadığı zaman çürük eşki iğrenç bir kokusu olur. Yani benimki doğal ürünleri kullanıyorum. Daha bunun ikinci aşaması var. Sizin yaşadığınız il İstanbul iklimin ve hava sıcaklığını düşünmek lazım. Ilık ve gölgede muhafaza etmek lazım. Birinci aşama için.:) 10 seneden fazla sirke annemle beraber sirke yaparız.
...yaz başı üstünde jöle kıvamında paloza kabuk oluşmuşsa...
Sayın maviş2,
Bu sizin yukarıda tarif ettiğiniz şeye sirke anası diyorlar, araştırdığımız kadarıyla.
Yani sirkenin üzerinde oluşan jölemsi şey, bir daha ki sirke kurulumunda maya olarak kullanılıyor.
Sirke kurduğumuz anın fotoğrafını paylaşmıştık ama merak etmeyin halen orada durmuyorlar :)
Geri dönüşüm merakımızla, palet tahtalarından kendimizin yaptığı tel dolabın altında karanlık / loş bir yerdeler...
Kullandığımız sirkenin ( maya olarak ) ve sirkelerin şu an durdukları yeri fotoğraflayıp paylaşırız.
Sizin tecrübelerinizi paylaşmanıza ayrıca teşekkür ederiz. Bizler çıraklık dönenimizi atlatmaya çalışan öğrencileriz. Öğrendikçe dipsiz kuyuyu daha da seviyoruz.
saygılar.
Teşekürler Sirke yaptığınıda marka satılan sirkelerden tadı daha güzel olur. Elmanın şekeri az olunca takviye etmek lazım en iyisi tatlı üzüm. **** biraz üzüm pekmezi olabilir. Teşekürler sizin bahçenizi takip edeceğim.:)
....Doğa marka elma sirkesinin rengi tadı nasıl sirkesini ve fotografını görüntelerseniz sevinirim...
325629
DOĞA demistik ama Doğanaymış markası / 100% doğal elmadan üretilmiştir ibaresi vardı üzerinde. Tabii üretim metodlarını bilemiyoruz.
325630
İçerisinde antimikrobiyal E 223 varmış. Gözümüzden kaçmış.
Neymiş bu E 223 dedik ve biraz araştırdık. Biraz gözümüz korktu açıkcası. Az miktarda kullandık gerçi ama yine de kullanmamayı tercih etmeliymişiz...
Forumda ilgili başlık vardır mutlaka ama burada da belirtmekte fayda var sanki.
E 223 Sodyum metabisulfit, / Patent isimleriyle maddeleri yazıp, maddenin gerçek ismini yazmamaları da etiketleri nasıl okuyacağımız gerektiği hakkında bir konu başlığı açılsa iyi olur dedirtiyor insana...
E223 Sodyum metabisulfit :Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.
Kaynak: Koruyucu Katk Maddeleri Listesi (http://www.gidaraporu.com/koruyucu-katki-maddeleri-listesi_g.htm)
Kaynağa da bakmakta fayda var. Diğer koruyucu maddelerle ilgili detaylarda belirtilmiş. Tablo olarak buraya aktarmaya çalıştım ama Editörde Html kodları kullanımını beceremedim.
Farklı bir kaynakta farklı detaylar da mevcut:
http://www.livestrong.com/article/208572-dangers-of-sodium-metabisulfite/
...Ilık ve gölgede muhafaza etmek lazım. Birinci aşama için.:) 10 seneden fazla sirke annemle beraber sirke yaparız.....
325631
Tel dolabın altında duruyorlar. Şu an için durumları böyle.
325632
Flashlı çekmek zorunda kaldık fotoğrafları ...
İlginize ve desteğinize teşekkürler...
Teşekürler sayın çiroz. Bende bizim yaptığımız sirkeleri ve sirke mayasını fotografını yükliyeceğim. :)
İki sene önce annem ve ben kurduğumuz sirkeler. Açık renkli elma sirkesi. Koyu renkli üzüm sirkesi. Tamamen doğal hiç bir katkı madesi yok.:):):D
325772
Bu seneki elma sirkesinin mayası. Bu maya oluştuğu zaman sirke oluşumunda ikinci aşamaya hazır demektir. Eylül ayında suyunu sıkarız. Size bir soru Siz elma sirkesi harcını nasıl sıkacaksınız? Elma dilimleri çok yumşak olur.:)
325773
Sirkenin mayası koyduğumuz mağzemeler ve hava ortamıyla beraber kendiliğinde oluşuyor. Sonradan içine sirke mayası koymuyoruz.
325774
325775
...Size bir soru Siz elma sirkesi harcını nasıl sıkacaksınız? Elma dilimleri çok yumşak olur.:)
Sayın maviş2,
Sizin ve annenizin tecrübelerinin yanında bizimkisi anaokulu sınıfındaki etüd çalışması olur ancak :)
Ellerinize sağlık gerçekten.
Biz 2. aşamada elmaları tülbentten geçirip sıkmayı düşünüyorduk.
Ama engin tecrübelerinizden bizi mahrum bırakmayın lütfen...
teşekkürler.
Ben ve annem tülbentle yapıyorduk. Ama çok zorlanıyorduk sıkma işlemini sakın yapmayın. İlk önce temiz bir kova üstüne krom veya bakır süzekten sirke harcınızı geçirin. Leğen veya çukurca bir kap içine temiz, delik olmayan beyaz un çuvalın içine süzekten geçirdiğiniz bulamaç kıvamındaki sirke hacını dökün hafiften çuvalın ağızını kıvırın (sakın sıkmayın sıkarsanız birden bulamaç kıvamı çıkar.) Sirke harcın suyu yavaş yavaş sızmaya başlıyacaktır. Sızan sirke küçük bir tasla temiz kaba alırsınız sonra şişeye koyar içinde tortu varsa dibine çöker şişeyi çalkalamada yavaş yavaş başka kaba aktarırsanız. :D:D:):)
Süzülen sirke tam sirke değildir. Tekrar temiz bidona veya kavonoza konulur. Bu sefer güneşte bekletilir. Akşam üstüne kalın bir kumaş örtülür sirke soğumasındiye.Üzerene tekrar maya kaplıyanadek. Bekletilir. Üzerine maya kaplandığı zaman sirke olmuş demektir. İşlem bitti. Afiyet olsun.:D:D
Annem ve ben on senedir elma ve üzüm sirkesi yaparız. İlk önce mağzemeler artık mağzemelerden olmaz. Elma en tatlısı, çürükleri ve çekirdekleri ayıklanmış temiz ve yıkanmış olacak. Üzüm tatlı çürüğü ayıklamış ve yıkanmış olacak. Biz 30 Litrelik bidonlarda yaparız. Taşma ihtimaline karşın. Bize sonbaharda akrabalardan ve komşudan üzüm ve elma gelir.
Malzemeler
Üzüm sirkesi:Temiz çürüğü ayıklanmış tatlı üzüm( üzümün kilosu önemli değil ne kadar çok üzüm olursa sirke o kadar güzel olur. Tahminen 10 kilodan fazla olur.) , yarım beyaz ekmek,üç yemek kaşağı ekmek mayası (kuru pak maya), üstüne az tuz Su konmayacak. Beyaz bidon veya cam kavonoz. (Büyük cam kavonzun kırılma ihtimalı var.Dikkat etmek lazım.) Bu karışım bir sene ılık gölgede bekliyecek.
Elma sireksi: Elma (tatlı elma), üç yemek kaşağı ekmek mayası (kuru pak maya), üstüne az tuz mağzemenin üstünü örtecek kadar aratılmış kireci az, klorsuz su.
Bir çok denememizden dolayı elma sirkesi için tatlı elmanın şekeri yerteri değil. Üstüne ek olarak ya tatlı üzüm ya da üzüm pekmezi. Ek mağzeme koymazsak malesef maya oluşmuyor.
Elmalar yıkanıp, dilimlenip, çekirdek ve çürük varsa bıçakla temizlenecek beyaz bidona veya cam kavonoza konulacak. Bu karışım bir sene ılık gölgede bekliyecek.
Bir sirkenin mayalanması için en önemli noktası hava sıcaklığı ayarlamanız lazım.
Bu seneki sirke karışımı.
358070
Bu seneki elma sirkesinin mayası. Bu maya oluştuğu zaman sirke oluşumunda ikinci aşamaya hazır demektir. Maya oluşmazsa sirke olmaz. Önemli olan mayayı oluşturmak. Hiçbir ilaç ve katkı maddesi kullanmıyoruz.
Maya jölemsi paloza kıvamında kaygan. İçine sirke mayası koymuyorum bir sene sonunda kendiliğinden mayalanıyor.
326224
326225
326226
326227
Üzüm Sirkesi: mayalanmış harcı bakır veya krom süzekten geçir. Sonra sirke karışımı ince tel süzgeçten süzülür.
Elma sirkesi:Ben ve annem tülbentle yapıyorduk. Ama çok zorlanıyorduk sıkma işlemini sakın yapmayın. İlk önce temiz bir kova üstüne krom veya bakır süzekten sirke harcınızı geçirin. Leğen veya çukurca bir cap içine temiz, delik olmayan beyaz un çuvalın içine süzekten geçirdiğiniz bulamaç kıvamındaki sirke hacını dökün hafiften çuvalın ağızını kıvırın (sakın sıkmayın sıkarsanız birden bulamaç kıvamı dışarı çıkar.) Sirke harcın suyu yavaş yavaş sızmaya başlıyacaktır. Sızan sirke küçük bir tasla temiz beyaz bidon veya kavanoza koyarsınız. Eylül, ekim gibi sirke harcını annem ve ben sıkarız.
358071
358072
Süzülen sirke tam sirke değildir. Tekrar temiz bidona veya kavonoza konulur. Bu sefer güneşte bekletilir. Akşam üstüne kalın bir kumaş örtülür sirke soğumasındiye.Sabah tekrar güneşe konur. Bu işlem sürekli tekrarlanır. Üzerene tekrar maya kaplıyanadek bekletilir. Üzerine maya kaplandığı zaman sirke olmuş demektir. Sirke tadını almış demektir. Afiyet olsun.:D:D:)
Süzülen sirke. Üstüne maya kaplamasını bekliyeceğiz.
358073
Pardon unutmuşum birde hayvanların yaptığı zaralar var:
SİRKE SİNEKLERİ:
Sirke sinekleri, sirke ve cibrenin bulunduğu yerlerde hemen kendilerini gösterirler.Bu sinekler küçük yapıda olup gözleri kırmızı, başları kırmızı esmer ve vücutları ise sarımtırak renktedir.Sirke sinekleri, sirke bakterilerini yiyerek beslenirler.Ağzı ve hava delikleri açık sirkeleşme kaplarında sirke anasının oluşmasına engel olurlar,sirkeleşmeyi geciktirirler.
Sirke sineklerinin faaliyetlerine engel olmak için sirkeleştirme kaplarının havalandırma yerlerine ince tel kafesler veya tülbent örtülmeli, sirkehanede öldürücü ilaçlarla filitleme yapılmalıdır.
Maalesef, üstü ince tülbent ile kapalı sirke kabımızı bugün kontrol ettiğimizde içinde siyah minik sineklere rastladık. Yumurtlama ve çoğalma ihtimaline karşı sirkeyi atmayı düşünüyoruz. Bir çözümü var mıdır ?
teşekkürler...
Ben bidonların ağızını beyaz pamuklu penye kumaşla ağızını örtüp üstünden kalın lastik geçiriyorum. Hem hava alıyor hemde sinek geçmiyor.
Aneme sordum kavozdaki sirke harcın yüzünü alsın üstüne biraz tuz atsın kavonozun ağzına beyaz penye veya tülbent yerleştirip sıkı şekilde lastik geçirsin dedi.:):)
Aneme sordum kavozdaki sirke harcın yüzünü alsın üstüne biraz tuz atsın kavonozun ağzına beyaz penye veya tülbent yerleştirip sıkı şekilde lastik geçirsin dedi.:):)
teşekkürler...
Bir şey değil. Ben teşekür ederim.:D:D:)
ruzgar50
21-09-2012, 10:30
tüm foruma selamlar
geçenlerde bir arkadaşım bana köyden üzüm getirdi bende sirke yapmaya karar verdim
2 kg bir cam kaba rondada çektigim beyaz kırmızı üzüm karışımlarını posa halinde bir miktar su ile koydum, aynı kabın içine 5 adet not 15 tane bulgur çok az tuz attım, bir miktarda evde hazır üzüm sirkesi kattım
kabın azınıda külütlu çorap ile kapadım yüzey tabaka olana kadar her gün salladım ilk günler taşmalar oldu sonra duruldu tortu dibe çöktü ve sirkemin yüzeyinde 15 20 GÜN SONUNDA beyaza çalan şefaf bir tabaka oluştu
BEN BUNDAN SONRA NE YAPMALIYIM ?
333206
333207
333208
ruzgar50
23-09-2012, 12:21
arkadaşlar biraz bekledim bence cevap gelmeyince sirkemi süzdüm 3 4 defa süzdüm 1.5 ltrelik cam meyve suyu kapları var azı metal kapaklı onun içine koydum azını sıkıca kapadım balkona koydum ama kokusu hiç sirke gibi degil bana bir yol gösterin
Benim tarifime bir baksanız iyi olur. Marka sirkelerin içinde sirke çabuk olsun diye sağlığa zararlı kimyevi maddeler koyuyorlar. Benim sirkem tamamen doğal.
ruzgar50
25-09-2012, 20:54
Benim tarifime bir baksanız iyi olur. Marka sirkelerin içinde sirke çabuk olsun diye sağlığa zararlı kimyevi maddeler koyuyorlar. Benim sirkem tamamen doğal.
iyi güzelde ben hayatımda ilk defa yapıyorum maya bulma şansım yok o yüzden evdeki hazır sirke kullandım benim yapdıgım aşamaları ve koydygum resimlere bakarak bana bundan sonra yol çizersen ççok makbule geçer
iyi güzelde ben hayatımda ilk defa yapıyorum maya bulma şansım yok o yüzden evdeki hazır sirke kullandım benim yapdıgım aşamaları ve koydygum resimlere bakarak bana bundan sonra yol çizersen ççok makbule geçer
Sayın ruzgar50,
Konuyu baştan sona incelerseniz, sorunuza cevap bulma olasılığınız çok yüksek.
Benim hatırladığım kadarıyla, beyaz tabaka eğer jölemsi bir tabaka değilse, Beyaz pamuksu bir tabaka ise buna çiçeklenme deniyor ve sirkenin bozulduğuna işaret ediyordu.
Bizim de ilk defa kurduğumuz elma sirkelerinden biri sineklere yuva oldu ama ikincisi yolunda düzgün ilerliyor gibi.
Biz de mayalanmayı hızlandırmak için hazır sirke kullanmıştık, hatta hazır sirkenin içindeki E 223 (Sodyum metabisulfit) maddesi bizi biraz ürkütmüştü, raf ömrünü uzatmak ve bakterilerden korumak üzere kullanılan zehirli bir madde. Aynı maddeyi ve türevlerini bir çok markada görmek mümkün maalesef.
E 223 Sodyum metabisulfit ile ilgili yazımıza ulaşmak isterseniz : http://www.agaclar.net/forum/1009408-post66.htm
kolaylıklar dileriz .
Teşekür ederim Sayın Çiroz. Biz bu tarifi Gülnar´lı (Mersin´ín bir ilçesi)yaşlı bir teyzeden almıştık. O yaşlı teyzeden bize yadigar. 10 seneden fazla sirke yaparız. Annemle ben bir çok denemeler ve değişik tarifler denedik ama bir türlü olmadı. Bu tarifi duyunca hemen denedik oldu. Kendi sirkemizi kendimiz yaparız.:D:D
Cok güzel bir sayfa, beğenerek takip ediyorum ve bana bir çok konuda akıl hacalığı yapıyor :)
Sirke ile ilgili bir sorum olacak benim, buraya yazmam daha uygun olur sanırsam. sirkemizi evde her zaman kendimiz yapıyoruz bu sene turşu kurmak için (2. ve üçüncü derecenden bircok akrabamız dahil :)) elma sirkesi yaptık bol miktarda. Sirke süzüldükten sonra posasını toprağa "yeşil gübreleme" amaçlı gömersem eğer sirkenin asidik değerinden **** henüz bilmediğim nedenlerden dolayı toprağa bir zara verirmi? yardımcı olursanız sevinirim
sayın malina bu sayfayı açtığınız için teşekkürler çok gerekli idi bizler için ;)
arkadaşlar sizlere sorumu sormadan önce sirke ile ilgili bir anımı paylaşmak isterim
ben 15 yaşlarımdayken annemin yaptığı turşular bir harika olurdu meğerse annem o turşuları kendi yaptığı daha doğrusu anneannemle yaptığı sirke ile kurarmış. bir gün ablamın evinde annem yine turşu kuracak bana dedi ki kızım hadi evden biraz sirke getir elime bir kova verdi sirkenin de yerini tarif etti
eve gittim sirke bidonunun ağzını açtım çok hoş bir koku yayıldı etrafa sirkenin içine bir baktım içinde jöle kıvamında bişey var kovanın içine biraz döktüm o jölemsi şey kovaya düştü ben onu aldım bir poşete koydum bidondaki sirkeyi de lavaboya döktüm bidonu yıkayıp yani bidon dediysem hani eski 20 kiloluk turşu bidonları vardı ya ondan poşeti de çöpe attım:( sonra annemin yanına geri döndüm
annem malzemeleri yıkamış kavanozlara doldurmuş beni bekliyor içeri girdim annem sirke nerede dercesine yüzüme baktı ben de sanki çok iyi bir şey yapmış gibi anne sirke bozulmuş ben döktüm dedim annemin o anki surat ifadesini görmenizi isterdim tabi bide bana fırlattığı topuklu terliği:mad: meğersem o sirke 5 yıllık sirkeymiş benim poşete koyup çöpe attığım şey de sirkenin özü annemin dediğine göre ben o sirke özünü atmasam o kadar daha sirke yaparmış sulandırılınca annem sonra defalarca denedi ama o sirke gibi olmadı biz o arada anneannemide kaybettik:(
annem heryıl turşu kurarken hiç üşenmeden beni arar ve sen o sirkeyi dökmeseydin der şimdi bende sirke yapıp anneme götürmek istiyorum evimde geçen yıldan kalan biraz pekmez var bu pekmezden yararlanıp sirke yapabilirmiyim deyimi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum simdiden teşekkürler
bahcedenn
22-10-2012, 15:25
Farklı tariflerin içerisinde bana en kolay gelenini uygulamaya çalıştım.
5 lt lik cam bir kavanozu 3 kg dan fazla 4 kg dan eksik çeyrek kesme şekeri büyüklüğünde doğranmış elmalar ile doldurdum. Bu arada canım çıktı onları öyle doğrarken :) Kavanozun 3/4 ü doldu.
Elmaların yüzeyine çıkacak kadar da klorsuz su ekledim. İlk birkaç gün elmalar hep üst kısımda yer aldılar. Alt taraf tamamen su ve üst kısımlarda elmalı su karışımı. Tabi hergün karışımı sabah akşam karıştırdım.
Birkaç gün sonrasında karışım bir bütün halini almaya başladı. Tatlı ekşimsi kokular, çok hafif kaynamalar görülmeye başlandı. 10 günün üzerine tam karışımı süzüp elma sirkesi ile mayalayayım diye düşünürken dün akşam üzerinde o ana diye bahsedilen jölemsi yapının oluştuğunu farkettim. Şimdi ne yapacağımı bilemedim.
Elimdeki bu bulamaç halindeki karışımı süzüp, yeni bir kaba alıp bu jölemsi yapıyı da üzerine ekleyip kendi kendine mayalanmasını mı bekleyeyim?
Yoksa bu bulamaç halindeki karışımı süzüp, yeni bir kaba alıp hali hazırdaki elma sirkesi ile mi mayalıyayım?
Ya da hiç birşey yapmayıp bu halde daha bekleyeyim mi? Henüz sirke kokusu ve tadı yok gibi. Ama anamız var.
bahcedenn
23-10-2012, 22:52
Durum bir önceki mesajımda anlattığım gibi. Elimdeki bulamaç halindeki karışımın üzerinde ana diye bahsedilen jölemsi yapı oluşmuş durumda.
Elimdeki bu bulamaç halindeki karışımı süzüp, yeni bir kaba alıp bu jölemsi yapıyı da üzerine ekleyip kendi kendine mayalanmasını mı bekleyeyim?
Yoksa bu bulamaç halindeki karışımı süzüp, yeni bir kaba alıp hali hazırdaki elma sirkesi ile mi mayalıyayım?
Ya da hiç birşey yapmayıp bu halde daha bekleyeyim mi? Henüz sirke kokusu ve tadı yok gibi. Ama yoğurdun üzerindeki kaymak gibi çok güzel bir anamız var.
Lütfen acil yardım... :(
Halil Önen
24-10-2012, 09:36
...
Ya da hiç birşey yapmayıp bu halde daha bekleyeyim mi? Henüz sirke kokusu ve tadı yok gibi. Ama yoğurdun üzerindeki kaymak gibi çok güzel bir anamız var.
Lütfen acil yardım... :(
Analar anası (http://www.agaclar.net/forum/584543-post46.htm) kalsın diyorlar...;)
Sayın bahcedenn Sirkenin mayası olsa bile keskin sirke tadı olmaz. Benim tarifime bakarsanız Pak maya, şeker ve tuz gerekir. Elmanın şekiri az olduğundan annem şekerlenmiş eski üzüm pekmezi biraz koyuyor. Birazda beyaz ekmek koyuyor. Ve güneşte ve akşamları üşümesin diye üstüne kalın örtü örtüyor. O zaman keskinleşir.
Sevgili Tuya Benim tarifime bakarsanız size gereken bilgiyi alırnız. :):)
sayın maviş tarifinize baktım ama üzüm yazıyordu benim elimde pekmez var yinede su koymayacakmıyım birde kovanozun ağzını kapatacakmıyım yoksa bir tülbentle kapatmak yeterli olurmu bu sorularımada cevap yazarsanız size minnettar olurum
Sadece pekmezle sirke olmaz. Biraz üzüm ve elmada olur.
Mayalanması için beyaz ekmek, tuz ve kuru ekmek mayası ( pak maya) pekmezi eklersin sebebi şekerli ve doğal olması için. Büyük bir bidona yapın bir sene bekliyecek, arada elma ve üzüm eklersiniz ikisinin karışımından çok güzel sirke olur.
Önemli olan mayayı oluşturmak beyaz penyeyi ikiye katlar lastikle bağlarsınız. Sebebi sirke sinekleri oluşmasını engelemek. Tülbentte olur, ikiye veya üçe katlayın. Sirke sinekleri sirkenin mayasıyla besleniyorlar ve maya ya yok ediyorlar ya da mayalanmasını geciktiriyorlar.
Ben bu gün elma doğradım 20 litrelik bidona gelecek sene için sirkenin başlangıç aşaması için. Beraber sirke yapalım. :):):):D:D
Su sadece elme sirkesi için konulur. Biz burda sirkenin mayasını oluşturmak önemli, mayasını oluşturmak gerekli olanları koymamız lazım yoksa maya oluşmuyor. Ben annem sirke yapımı için bir çok demeler yaptık. Annem bu tarifi yaşlı bir teyzeden almıştı biz bu tarifi geliştirmeye devam ediyoruz. :):D Hayırlı bayramlar..:)
bahcedenn
29-10-2012, 14:21
Sayın bahcedenn Sirkenin mayası olsa bile keskin sirke tadı olmaz. Benim tarifime bakarsanız Pak maya, şeker ve tuz gerekir. Elmanın şekiri az olduğundan annem şekerlenmiş eski üzüm pekmezi biraz koyuyor. Birazda beyaz ekmek koyuyor. Ve güneşte ve akşamları üşümesin diye üstüne kalın örtü örtüyor. O zaman keskinleşir.
Sn. Maviş, çok teşekkür ederim cevabınız için. Ben yazmayı unutmuşum. Karışıma bi tutam tuz ile 2 kaşık ta bal eklemiştim. Bayram dolayısı ile üzerinde yoğurt kaymağı gibi anası ile beraber karışımı öylece bırakıp gitmiştim. Henüz sirke tadı ve kokusu yeni yeni oluşmaya başlamış gibiydi. 4-5 günün ardından şu andaki tadı ve kokusu sirkeye benzemeye başlamış durumda. Oluşan tada ve kokuya göre 1 hafta 10 gün sonra galiba olcak bu iş.
Yalnız bundan sonra ne yapmalıyım?
-Elimde bulamaç halinde bir karışım ve üzerinde de anası var. Güzelce bu bulamaç halindeki karışımı süzüp anasını da süzülmüş sirkenin üzerine mi alayım? Ya da karışım böylece mi kalıcak?
-İlave yapmak istediğimde yeni doğramış olduğum elmaları bu karışıma atayım mı? Ya da yeni bir kavanoza doğramış olduğum elmaları alıp üzerine eklediğim suyun üzerine de eski sirkenin anasını mı alayım?
Çok meşakkatli işlermiş çok. Yalnız çok sevdim bu işi.
Bahçede ihtiyaç fazlası muşmulam var. Pek te rağbet görmüyor. Hiç muşmuladan sirke deneyen oldu mu? Ya da denenebilir mi?
Yeni doğradığınız elmaları yeni kavanoza koyun, Sirke bulamacını biraz daha bekleyin iyice keskinleşsin. Benim tarifimi okuyun cevabı tarifimde. Sirke anasını isterseniz alın. Almasanızda tekrar maya oluşur. **** alıp yeni doğradığınız elmaların üstüne koyarsınız, zararı olmaz.. Ama dikkat etmeniz gereken nokta sirke sineklerine dikkat edin. Muşmula sirkesini duymuştum.
bahcedenn
29-10-2012, 22:25
Yeni doğradığınız elmaları yeni kavanoza koyun, Sirke bulamacını biraz daha bekleyin iyice keskinleşsin. Benim tarifimi okuyun cevabı tarifimde. Sirke anasını isterseniz alın. Almasanızda tekrar maya oluşur. **** alıp yeni doğradığınız elmaların üstüne koyarsınız, zararı olmaz.. Ama dikkat etmeniz gereken nokta sirke sineklerine dikkat edin. Muşmula sirkesini duymuştum.
Teşekkürler Sn.Maviş, sirke sineklerine zaten çok dikkat ediyorum. Muşmula sirkesini de deneyeyim. Umarım başarılı olurum.
Ben de elma sirkesi yapmak istiyorum, evde doğal alıç sirkesi var maya olarak kullanabilir miyim?
bahcedenn
31-10-2012, 12:07
Sn. Ayhat, burda işin uzmanları varken bana pek laf söylemek düşmez ama ben maya olarak hiçbirşey kullanmadım.
5 lt. lik kavanozun 4/5 ine 2 kaşık bal ile 1 tutam tuz kullandım sadece.
Kendi kendine mayalanıp çok ta güzel ana oluştu üzerinde. Şu anda tadı mükemmele yakın. Kolay gelsin.
5 lt lk lik kavanozun derken yani elma ve su seviyesi mi?
bahcedenn
31-10-2012, 12:26
5 lt lk lik kavanozun derken yani elma ve su seviyesi mi?
Evet, 5 lt lik cam bir kavanozu 3 kg dan fazla 4 kg dan eksik çeyrek kesme şekeri büyüklüğünde doğranmış elmalar ile doldurdum. Yüzeye çıkacak kadar da su ilave ettim. İlk 2 gün elmalar yüzeye yakın yüzüyorlardı, 3-4 günden sonra elmalar parçalanmaya başladı ve 1 hafta 10 gün sonrasında bulamaç halini haldi. Bu arada ufak ufak kaynamalar görüldü. Yapılışından 2 hafta sonra da sirkenin anası oluşmaya başladı. Bu arada hergün sabah ve akşam olmak üzere 2 defa güzelce karıştırdım. Ana oluşumundan sonra ise kaşık ile karıştırmayı bıraktım anaya zarar vermemek için, ama hafif şekilde kavanozu çalkalamaya çalıştım.
Muşmulaları toplamak için kırağı yağmasını bekliyoruz. Kırağı yağdıktan sonra bir de muşmula ile deneyeceğim.
zeynepzik
21-11-2012, 18:58
Bütün yazılanları okudum .Bir şey sormak istiyorum .Sirke anasını biliyorum ,o kaygan jölemsi tabaka .Peki Sirke ebesi nedir ? Bu kavramı ilk defa duyuyorum .Sirke ebesi de sirke anası manasına mı kullanılıyor ,farklı birşey mi ?
Küflü yahut çiçeklenmiş sirke kurtarılamaz mı ,kesinkes dökülmeli mi ? Teşekkürler
Bütün yazılanları okudum .Bir şey sormak istiyorum .Sirke anasını biliyorum ,o kaygan jölemsi tabaka .Peki Sirke ebesi nedir ? Bu kavramı ilk defa duyuyorum .Sirke ebesi de sirke anası manasına mı kullanılıyor ,farklı birşey mi ?
Küflü yahut çiçeklenmiş sirke kurtarılamaz mı ,kesinkes dökülmeli mi ? Teşekkürler
Ana, ebe hepsi jölemsi tabakaya deniyor.
Çiçekli kısmını alıp sirkenizi belki kurtarabilirsiniz.
Bu yıl 3 büyük kavanoz sirke deniyorum bahçemizde kimsenin bakmadığı minik elmaları değerlendirerek...
İki kavanoza doğranmış elmaları, kaynatıp suyunu aldığım vişne posaları birlikte koydum ,şeker, tuz ve sirke ilavesi ile.
1 kavanoza da elma,şeker,tuz ve fermante için arpa suyu(kaynatılmış)koydum.Bakıcı teyzemiz eskiden böyle yapardık dedi.
3.haftadayız sanki arpa suyu ile olan kavanoz daha çok köpürüyor.
meeteine
06-02-2013, 18:34
Merhaba Arkadaşlar. Portakal sirkesi deneyen oldu mu içinizde?
Elma sirkesi yöntemi ile denedim. Ama sonuç pek başarılı olmadı. Yaklaşık 45 gün önce portakal kabuklarını doğrayıp üzerine su ilave ettim. içine üç beş nohut, bir iki kesme şeker, biraz bulgur ve bir parça da ekmek parçası attım. Arada sırada karıştırarak havalanmasını sağladım. Havalar daha yeni ısınmaya başladı, genellikle düşük ısıda 10-15 derece civarında bir ısıda 40 gündür bekledi. Üzerinde ana oluşmadı tam tersine küf oluşmaya başlayınca bugün süzdüm ve şişelere doldurdum. Tadı sirkeye hiç benzemiyor, şarap gibi bir şey olsaydı afiyetle içecektim ama şaraba da benzemiyor.
Şişelere doldurduğum sıvının tortusunu iki kez süzdüm ama hala şişenin dibinde tortu birikiyor.
Şimdi sorum şu: şişelerdeki bu sıvıyı dökeyim mi yoksa bekletirsem sirke olma umudu var mı?
meeteine
06-02-2013, 18:35
Bugün bir başka yöntem ile yeni bir deneme başlattım. Birincisinde sadece portakal kabuklarını kullanmıştım. Şimdi ince doğranmış kabukların üzerine portakal suyunu ve posasını da ilave ettim. Birazcık üzüm sirkesi ilave ettim, azıcık da şeker ve tuz.
Bakalım neler olacak...
serefsen
10-02-2013, 21:31
Elma sirkemin neredeyse 3. ayındayım, sirke anası oluşmadı fakat tadı ve aroması güzel.. (sirke sineklerinede dikkat ettim) sizce neden ana oluşmadı??
Ben yazın ağustos ayında Rize ye gittiğimde, bol miktarda elma ve armut topladım. Sonra kızkardeşimin tarifi doğrultusunda srike yaptık.Daha doğrusu o yaptı.Biz de izledik. her sene elma sirkesi yapar o nedenle tecrübeli. Biz de yardım ettik. Yaparken elmaları temizleyip parçalara ayırdı. bidonlara doldurduk. içerisine de, her 10 kg lık damacanaya 1 tas kestane balı ilave ettik. (Şeker ihtiyacını karşılamak için.) daha sonra su kattı bir miktar ve bidonların ağızlarına tülbent serdi. armut lardan sirkeyi ben yaptım. içerisine karayemiş de kattım biraz. rengi pek güzel oldu. Bizim sirkeler ağızları açık olarak (tülbent örtülü) bayaa bir bekledi.40 gün kadar. gaz çıkışı durunca ağızlarını kapadık. Size sorum şu, bizim sirkelerin pek sirke tadı yok. alkol kullanmadığım için şarap mı oldu, yoksa sirke mi kestiremiyorum. hafif sirkeye benziyor ama, kokusu fermente gibi kokuyor. bir de ağızlarını açtığımda halen gaz çıkışı oluyor. Acaba şarap mı yaptık, yoksa sirke mi yaptık. Anlamanın kolay bir yolu var mı?
bunlar da sirke olduğunu varsaydığım ürünlerin kavanozları, (Filtre etmediğimden içerisinde ufak parçalar kalmış, dipte olan beyazlar onlar.)
http://img580.imageshack.us/img580/5104/sirkelerim.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/580/sirkelerim.jpg/)
Muhsin Hanif
16-02-2013, 14:58
Merhaba,
İlk sirkemi 3 ay önce tam bu konu mesajlarını okurken, mutfakta atılmak üzere 5-6 elma kabuğu ve göbeklerini görünce yaptım.
O anda boş kavanoz bulamadığım için 1.5 lt pet şişenin üst boğum kısmını kopmayacak şekilde kestim yani üst kısmı kapak gibi oldu. Arasına peçete koyarak sinek girişini önledim, pratik olarak havalandırdım.
5-6 elmanın kabukları ve göbeklerini (çekirdeklerin çoğunu çıkardım, sanki bir yerlerde öyle okumuştum) parçalayarak koydum. Üzerine 2 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 y. kaşığı sirke ( hazır satılan ama doğal yazılan 71. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/1009408-post71.htm) :rolleyes: ) koydum.
1. hafta içinde elmalar yukarıda köpüklendi, 2. hafta dibe çökmeye başladı şarap kokusu hakim oldu, ilk iki hafta boyunca her gün 1-2 defa karıştırdım.
3. hafta yarım çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı limon tuzu ile son kez karıştırıp sadece her gün havalandırdım. 4. hafta sonunda sirke tadı ve kokusu çok güzeldi.
Süzüp, boşalınca atmadığım sirke şişesine koyup buzdolabına kaldırdım.
Şimdi nar sirkesi deniyorum, sanırım şekerini çok koyduğum için elmanın 2. hafta süreci 5 haftadır tamamlanmadı :confused: .
Size sorum şu, bizim sirkelerin pek sirke tadı yok. alkol kullanmadığım için şarap mı oldu, yoksa sirke mi kestiremiyorum. hafif sirkeye benziyor ama, kokusu fermente gibi kokuyor. bir de ağızlarını açtığımda halen gaz çıkışı oluyor. Acaba şarap mı yaptık, yoksa sirke mi yaptık. Anlamanın kolay bir yolu var mı?
Sn. adıyez,
Bu süreçte önce şeker, fermantasyon sonucu alkole dönüşüyor ve kokusu şarap, likör gibi oluyor. Alkol kokusu geliyor fakat keskin olmuyor.
Daha sonra bu alkol, sirke bakterileri tarafından sirkeye dönüştürülüyor.
Sirke kokusu ve tadı kendini belli ediyor, öncekine göre daha keskin oluyor.
Sanırım sizin de alkolün sirkeye dönüşme süreci tamamlanmamış.
İsmail Karagülle
16-02-2013, 17:07
Sirke ile şarap arasındaki fark , biri olurken hava ile teması bol.Diğerinin hava ile teması yok.
Kabın ağzı açık hatta mümkün olduğu kadar hava ile temas edecek yüzey geniş olursa ( sineklerden korumak için tülbent konusu ihmal edilmeden )
Sirke olur.
Hava almasını önlerseniz şarabınız olur.
keskin olması da içine kattığınız su miktarı ile alakalıdır.
Her elma veya her üzüm aynı kalitede sirke veya şarap vermez.
Tercih çok tatlı elmadan yapılmasıdır.
Ben Elmanın içerisine hiçbir katkı maddesi koymadan yapıyorum . ( bu sene yaptım hala kullanıyorum)
Benim kendi bahçemizdeki yere düşmüş biraz ezilmiş. Hafif karamış elmalarımdan mükemmel sirke oluyor.
Bu arada yukarıda bahsettiğim gibi 10 kiloluk bir bidonda da hava almasını önleyip harika bir şarap elde ettim .
serefsen
18-02-2013, 23:37
arkadaşlar bana cevap verecek biri yokmu?
sirkem 3. ayında ve süzmedim, elmalar içinde duruyor...
üstünde sirke anası oluşmadı... Neden?
Süzmek şartmı? Elmamalar içinde olarak beklemesinde bir sakınca varmı?
Sn. Serefsan, üstte şeffaf bir tabaka yok mu? Kabın içine bir şey sokunca fark edersiniz. Tadı ve aroması güzelse bence süzebilirsiniz. (Ben de acemiyim ama sizin yerinizde olsam öyle yapardım, yine de tecrübelilerden yorum gelebilir).
İsmail Karagülle
19-02-2013, 12:33
Sirke anası oluşmamasının sebebi yeterli ısı olmamasından ve hava almamasından kaynaklanabilir. tadına ve kokusuna bakın. Eğer tadı elma suyu gibi ise hava almamıştır ve ısı da yeterlideğildir. tadı şaraba benziyorsa ısı yeterli ama hava almamış demektir.
Bende üzüm sirkesi yaptım ama kavanozda ağzı kapalı olarak zaman zaman ağzını açtım hava aldırdım meşhur sirke sineği hiç girmedi içine çok daha iyi oldu sonra pet şişelere aktardım süzdükten sonra çok güzel oldu.
zeynepzik
02-04-2013, 13:09
Merhaba ; uzun zaman internetim yoktu ,sırf sirke hakkında sormak için 'wın' aldım .
Ben elma sirkesi yaptım .Oldu. Fakat ben çok asitli bir sirke istiyorum .Asit istiyorum .Sirkemi nasıl asitlendirebilirim? Tam iki ay oldu .İçilebilir sirke oldu .Sirke dediğin asitli olmalı ,tıpkı hazır sirke gibi .Asit için yine ve yine asitlenene kadar şeker ,bal ,pekmez vs mi katmalıyım .Neyi eksik yaptım ? Yoksa daha fazla mı zaman gerekiyor ? Lütfen tecrübeli arkadaşlar yol göstersin ,teşekkürler .
Fatma Nihal Doğan'ın "vişne sirkesi" tarifi:
Bahar ayları geldi mi bizim evde evlere şenlik durumlar yaşanır! Büyük anneannemden başlayan, anneannem ve annemden bana gelen bitki yetiştirme, üretme geleneği ile bir yanda annemin kuruttuğu çiçekler, otlar... Diğer yanda benim (tabi düne kadar annemindi) sirkeler... Merak işte, İnşaAllah birgün "doğal sirke" fabrikası kuracağız.
Gül, çilek, üzüm, karadut, elma, vişne... Hepsi ayrı güzel, hepsi farklı lezzette...
Evet, siz de vişne sirkesi yapmak isteseniz; ilk deneme için 1 kg. vişne alın, saplarını ayıklayıp güzelce yıkayın. Çekirdeklerini ayıkladıktan sonra cam bir kavanozun içine koyun ve iyice ezin, üzerine bir çay bardağı kadar su, 2 yemek kaşığı kadar da toz şeker (%100 pancar şekeri) ilave edin ve hava alacak şekilde üzerine bir tülbent veya iki-üç kat gazlı bez örtüp gölgede ama sıcak bir ortamda beklemeye bırakın. Ara ara kontrol edin 5-6 gün sonra mayalanmayma başlar, 10-15 gün sonra süzüp cam bir şişeye alın. 40 gün boyunca; 10 günde bir süzmeye devam edin, keskin sirke tadını ve kokusunu aldıktan sonra koyu renkli bir şişeye alıp muhafa edebilirsiniz.
Vişne sirkesi; havuç, pancar ve marul gibi yeşilliklerle yapılan salatalarda harika oluyor ve hazımsızlık problemi çektiğinizde çok fayda sağlıyor...
Fatma Nihal Doğan'ın "vişne sirkesi" tarifi: (http://www.iyibilgi.com/artikel.php?artikel_id=25311)
Ben de elma sirkesi sevdiğimden şu şekilde kendim yapıyorum:
Yaklaşık 2-3 lt. lik kavanoz içindir. Bu ölçüyü arttırabilirsiniz.
3-4 tane kırmızı elmanın kabuklarını soyup kavanoza koyuyoruz üzerine dolana kadar su ekliyoruz.
8-10 tane kuru nohut
2 tane küp şeker
1 dilim kuru ekmek (ince)
kapağını sıkıca kapatıp sıcak bir yerde mayalanmasını bekliyoruz. Bu süre en erken 3-4 haftadır. Sonra tadına bakıyoruz sirkeleşme oluşmaya başlayınca istediğimiz sertliğe gelmeye başlayınca süzüp üzerine biraz elma sirkesi ekliyoruz mayalamayı hızlandırması için, birazcık ta tuz.
Ben bunu genelde kışın yapıyorum...
cörekotu
17-08-2013, 01:01
Her sene deniyorum nerdeyse bakalim belki bu sene tuttururum.
ssengoren
23-08-2013, 21:39
Sağolsun ''meyvelitepe'' sayesinde üzüm ve elma sirkesi yapmayı merak ettim.Son sirkeler ise harika oldu.Elma suyunu ve üzüm suyunu önce şaraba sonrada sirkeye çevirdim.Anladığım kadarıyla en iyi sirke en iyi şaraptan oluyor.Sezon sonu olması sebebiyle sirkelerden birer şişe kaldı.Bitecek diye kullanmaya kıyamıyoruz desek abartı olmaz.Elma sirkesini şifa niyetine yemeklerden yarım saat önce bir bardak suya bir çorba kaşığı kadar katıp içiyorum. Özellikle de gece yatmadan önce.
solucan17
24-08-2013, 09:26
Deneyiyim bakalım becerebilecekmiyim..
Adalet Yağcı
05-09-2013, 21:16
Aslında geçen yıla kadar hiç sirke yapmayı beceremeyen ben, geçen yıl Ürgüp'lü akrabamızdan tarifini aldığım ve o yaparken fotoğrafladığım üzüm sirkesi bilgilerini fotoğrafları ile paylaşıyorum.
İhtiyacımız olan malzemeler;
Tercihen 5 litrelik cam kavanoz, pet kavanoz da ola bilir ama, sirke olgunlaşıp süzülme aşamasına geldiğinde mutlaka cam kavanoza konmalı.
2 kg. kadar üzüm, biz siyah Dimrit üzümü kullandık.
Bir kâse üzüm pekmezi
Bir dilim ekmek
1 tane elma
2 yemek kaşığı tuz
Bir çay bardağı kadar eski sirke veya sirke mayası(sirke mayasının nasıl bir şey olduğunu elma sirkesini yazarken paylaşacağım).
Üzümleri yıkayıp sirke yapacağımız kabın içine koyduk.
Elimizle sıkarak suyunu çıkardık.
438876
438877
Adalet Yağcı
05-09-2013, 21:24
Bir kase pekmezi kabın içine boşalttık.
438879
438880
2 yemek kaşığı tuzu ekledik.
438881
Adalet Yağcı
05-09-2013, 21:29
Elmayı ilâve ettik.
438882
438883
5-6 parmak boşluk kalacak şekilde su ilâve ettik.
438884
Adalet Yağcı
05-09-2013, 21:34
Ekmeği de ilâve ettik.
438885
Bu arada, sirke mayası evde yokmuş komşudan bir kaç saat sonra geldiği için fotoğraflayamamıştım.
Son hali bu, ağzı bir bezle kapatılıp fermantasyon için beklemeye alındı.
438886
Sirkenin olgunlaşması ısıya göre değişiyor.
Adalet Yağcı
05-09-2013, 21:38
Mersin'e döndüğümde, yukarıdaki tarifi aynen uygulayarak "bir kez daha deneyeyim bakalım" dedim.
Bahçemde beyaz üzüm vardı, iyice olgunlaşmışlar, ben 10 litrelik kavanoz kullandım, tabii malzeme de ona göreydi.
Sonuç; Mükemmel bir sirke oldu, bundan iyisi balsamik sirke :)
438888
Adalet Yağcı
05-09-2013, 21:43
Geçen seneden cesaretlendim ya, bu sene de evdeki elmalardan elma sirkesi yapayım dedim :)
3 kg. kadar elmadan kışlık komposto yapmıştım, kabuklarını değerlendirdim.
1,5 kg. kadar da elma dilimledim.
438891
438892
3 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
Bir parça ekmek.
438893
Adalet Yağcı
05-09-2013, 21:48
Malzemeler toplu halde, biberiye dalı da konacak içine(arzuya bağlı).
438894
İşte sirke mayası bu, geçen yıl yaptığım sirkenin içinde kendiliğinden meydana gelen oluşum.
438895
Sirke mayası
438896
Adalet Yağcı
05-09-2013, 21:53
Sirke kabı 10 litrelik.
Elma parçalarını ve kabuklarını yerleştirdim, suyu hazırladım, bahçeden biberiye kopartıldı.
438897
438898
Tüm malzemeler içinde.
438899
Adalet Yağcı
05-09-2013, 21:57
Kabın üzerinde 6-7 parmak boşluk kalacak şekilde suyunu doldurdum.
438901
Ağzını bir bezle kapatıp olgunlaşması için terasın güneş gören bir yerine koydum.
Tahminimce 1,5-2 ay içinde fermante olur.
438902
abrakadabra
03-10-2013, 00:09
:cool:1 hafta kadar önce pazardan danelenmiş üzüm aldım. ekonomik oldu ama beyaz ve çekirdeksiz izmir üzümü diye hayıflanıyordum. sirke yapmayı kafaya koyduğumdan dolayı önce tarifini bulmam lazım dedim. tarifine bakmadan 1 hafta yıkanıp temizlenmiş şekilde ağzı kapalı bidonda bekledi şeffaflaştılar ama hareket yok...
şimdi baştan sona hepsini okuduğum bilgilerden şu sonuca vardım.
önce alkol oluşması için havasız ortamda bekletilmesi gerekiyor. yani kapalı olarak durması doğru. bu şekilde keskinliği artacak.
ama üzümleri ezmediğim için uzun süreceğini anlıyorum. sıcaklık yüksek ve loş olacak bunuda bilmeden yapmış durumdayım.
rengini biraz kırmızı istediğimden birazda siyah üzüm katmayı düşünüyorum. kapalı ve havasız şekilde şaraplaştıracağım.
dertlenip şarap yapmayı becerdiğim halde içmezsem 4 hafta kadarfermantasyon yani mayalanma devam edecek. ben bu suyu süzüp ekmek şeker ve nohut ekleyerek birazda tuz katkısıyla sirkeleşme bölümüne geçeceğim. bu bölüm hava alması gerekiyor.
bakteriler havasız ortamda alkol havalı ortamda ise alkolü sirkeye çevirecek. bu süreç üstte kalın ana tabir edilen bakteri tabakası oluşuncaya kadar devam edecek. sıcaklık ve bu sefer loş ortamda( loş kısmından emin olamadım. güneşte bekletilecek kısmı kafamı karıştırdı.)
en son gaz çıkarmayı kestiği ve bakteri faaliyetlerinin sonlanmaya başladığı aşamada üstteki ana denilen mayayı alacağım. ve limon tuzu atıp şişelere dolduracağım. limon tuzunun amacı bakteri faaliyetini durdurmasından kaynaklanıyor. çünki koruyucu madde olarak kullanılan sitrik asitin öbür adı limon tuzudur. tabi aromayı bozmaması için az kullanacağım. belki kaşık ucuyla.
sorular şunlar :
üzümleri hırpalamadan atmak hatamıydı?
üzerine sonradan siyah üzüm katmak işi bozarmı?
ve en önemlisi ana denen maya tabakası nasıl muhafaza edilir?
öldürmeden yoğurt gibi sonraki sirke yapımlarımızda daha kaliteli ve hızlı sonuç için bunu öğrenmem şart.
komşunun bahçesinde elma ağacının altında tenezzül edip toplamadığı çürük kurtlu elmalar ilaçsız ve doğal.
onları hırhızlasak elma kıymete binermi?
o elmaları toplayıp çürüklerini kesip temizleyerekmi temizlemeden mi bir kaba doldurmalıyım?
ne yaparsam yapayım önce şaraplaştırma aşaması yanı ağzı kapalı ortamda bekletmem en doğrusumu ? hatamı ediyorum?
kavga edecek birini bulup hır çıkarınca hakkaten sirke güzel ve keskinmi olur?
keskin olunca kavga çıkardığım kişi ile arayı düzeltebilecek kapasitede bir sirke elde edebilirmiyim? elde edemezsem bilgiyi sunan arkadaşı dava etmelimiyim?
hayat memat meselesi.
kırkımdan sonra sirke üretmeye merak saldım sayenizde. hemde burada eski üye olup geç farketmekten utandığımı söyleyeyim peşinen. arzederim. saygılarımla.:)
Adalet Yağcı
22-10-2013, 20:42
Sayın abrakadabra;
Önce mesajınızı geç görüp geç cevaplayabildiğim için üzüldüğümü ifade edeyim.
Şimdiye kadar olan olmuştur artık, bundan sonra bir şekilde müdahil olup, kavga, gürültü, adliye avukat uğraşmayı göze alamadım doğrusu :)
Benim verdiğim tarif denenmiştir, yani şahitim ve ispatım vardır, ama siz tarifi saptırmışsınız, ne diyeyim, inşallah bomba gibi bir sirkeniz olur.
Neticeyi buradan bizlerle paylaşırsanız seviniriz.
abrakadabra
19-11-2013, 15:31
Sayın abrakadabra;
Önce mesajınızı geç görüp geç cevaplayabildiğim için üzüldüğümü ifade edeyim.
Şimdiye kadar olan olmuştur artık, bundan sonra bir şekilde müdahil olup, kavga, gürültü, adliye avukat uğraşmayı göze alamadım doğrusu :)
Benim verdiğim tarif denenmiştir, yani şahitim ve ispatım vardır, ama siz tarifi saptırmışsınız, ne diyeyim, inşallah bomba gibi bir sirkeniz olur.
Neticeyi buradan bizlerle paylaşırsanız seviniriz.
dün mayalanmıştır dyip süt bezi ile sıkıp süzdüm. elma ve üzüm sirkeleri için ön alkol çözeltisinin kaplarını yıkayıp süzülen çözeltiyi kaplarına doldurdum. üzerine ekmek nohut atıp ağzı açık olarak kaloriferin yakınında mayalanmaya bıraktım. yalnız anormal birde kavga çıktı.
hanım söyledi ben dinledim yani.
biraz tuz atsam berraklaşır diye düşünüp tuzda kattım korkarak.
önce macun rengindeydi bugün baktım sirke rengine dönmeye ve dpte tortulanmaya başlamış.
bu arada bikaç damla limonu koruyucu madde olarak ekledim. renk ve kalite bozulmasın diye düşünmüştüm.
içine az miktarda piyasadan aldığım sirkedende kattım. bakteri aşılamak maksadıyla tabi.
yoğurt gibi mayaladığımı düşünüyorum. ağzı açık olarak rengini almaya berraklaşmaya başladı. hayırlısı olsun. umarım başarmışımdır. kurban bayramı arefesinden beri bekleyen ve dün süzdüğüm malzemem den çok az posa kalmış geriye. nerdeyse malzemem kadar özüt elde ettim.
abrakadabra
19-11-2013, 15:34
malzemeyi tamamen değil ama mayalanma başlamadan önce(alkol fermantasyonu) arasıra açıp elimle ezdim öfeledim. malzeme çok bulanık hal aldı. bu malzemenin tamamen suya geçmesini sağladı. hanımın süzgeç mafoldu ama oda kavga için lazımdı...
Adalet Yağcı
19-11-2013, 17:22
İlk kullanımdaki izlenimlerinizi merak ediyorum :)
Ah şuan öyle kötü oldum ki sormayın, çok üzüldüm.
Ağaçlar net in evde sirke yapımı sayfasından habersiz, geçen sene (aslında bütün sayfalara bakarım ama gözümden kaçmış demek ki) elma sirkesi kurdum, hemde organik on kg kadar.
Her gün ağzını açık bırakıyorum belli sürelerde, açık zamanda tülbentli. Gaz çıkması bitince koydum bir köşeye epeyce ilgilenemedim hastalık olayları yüzünden.
Ağzını açtığımda üzerinde şu an (maya) olduğunu öğrendiğim tabakayı görünce bu bozulmuş diye döktüm.Kısmet değilmiş demek ki.
Adalet Yağcı
19-11-2013, 21:54
Sevgili ahsenn o maya tam bir yılda oluşuyor, siz sirke yapmayı öğrenmişsiniz, yine yaparsınız üzülmeyin.
Sayın Adalet Yağcı, teşekkür ederim. Bir sene geçmemişti ama üç ayı geçkin kaldı.
Uzun süre hastalık üç, dört ay geçmişti ve durduğu yer sıcak bir ortamdı.
Dediğiniz gibi bundan sonrakiler iyi olur.
beslenmeçantası
04-12-2014, 13:44
İlk defa sirke yapıyorum. Bir şişe elma bir şişe üzüm sirkesi yaptım. Fotoğraflarından yola çıkarak gidişatı hakkında bilgi verebilir misiniz?
İlk 4 fotoğraf üzüm sirkesi. 15 gün sonra üzümlerini süzdüm bu sadece suyu. 2 gündür üzerinde böyle birikmeler oldu. Bunlar ne ola ki???
beslenmeçantası
04-12-2014, 13:48
Bu fotoğraflar da yani son üç fotoğraf elma sirkeme ait. Bunun seyri daha farklı üzümden. Meyveleri içinde duruyor. Yapalı 20 gün oldu. Üzerinde beyaz birikimler var. Hangi aşamadalar? Doğru mu ilerliyorlar? Bilgi verirseniz sevinirim.
Adalet Yağcı
07-12-2014, 14:29
Kavanozun üstündeki sıvıda oluşan kısım fermantasyonun başladığını gösteriyor.
Ancak, üzüm sirkesindeki harcı 15 gün sonra neden süzdünüz anlayamadım.
İçine karıştırdığınız her şey sirke olgunlaşıncaya kadar kalacaktı.
Hava soğuk, bu mevsimde birkaç ay beklemesi gerekirdi olgunlaşması için, ama artık çıkartmışsınız yapacak bir şey yok.
Ara sıra tadına bakıp anlayabilirsiniz sirkenizin olgunlaşıp olgunlaşmadığını.
Sabırlı olun :)
beslenmeçantası
07-12-2014, 21:39
Kavanozun üstündeki sıvıda oluşan kısım fermantasyonun başladığını gösteriyor.
Ancak, üzüm sirkesindeki harcı 15 gün sonra neden süzdünüz anlayamadım.
İçine karıştırdığınız her şey sirke olgunlaşıncaya kadar kalacaktı.
Hava soğuk, bu mevsimde birkaç ay beklemesi gerekirdi olgunlaşması için, ama artık çıkartmışsınız yapacak bir şey yok.
Ara sıra tadına bakıp anlayabilirsiniz sirkenizin olgunlaşıp olgunlaşmadığını.
Sabırlı olun :)
Teşekkür ediyorum yorumunuz için, üzüm sirkesini süzmemin sebebi uhu gibi kokmaya başlamasıydı. Hala da kokuyor sanki bozuldu mu acaba diye düşünüyorum.
Kavanozun üstündeki sıvıda oluşan kısım fermantasyonun başladığını gösteriyor.
Ancak, üzüm sirkesindeki harcı 15 gün sonra neden süzdünüz anlayamadım.
İçine karıştırdığınız her şey sirke olgunlaşıncaya kadar kalacaktı.
Hava soğuk, bu mevsimde birkaç ay beklemesi gerekirdi olgunlaşması için, ama artık çıkartmışsınız yapacak bir şey yok.
Ara sıra tadına bakıp anlayabilirsiniz sirkenizin olgunlaşıp olgunlaşmadığını.
Sabırlı olun :)
Sevgili Adalet Hanım merhaba,
Ben de evde elma ve üzüm sirkesi yapıyorum. Ancak sirkeyi süzdükten sonra eğer buzdolabında muhafaza etmezsem tekrar ana oluşturmaya başlıyor. Rengi bulanıyor. Yani çalışmaya devam ediyor. Siz nasıl saklıyorsunuz sirkenizi ?
bahcedenn
08-12-2014, 16:33
Ben de evde elma ve üzüm sirkesi yapıyorum. Ancak sirkeyi süzdükten sonra eğer buzdolabında muhafaza etmezsem tekrar ana oluşturmaya başlıyor. Rengi bulanıyor. Yani çalışmaya devam ediyor. Siz nasıl saklıyorsunuz sirkenizi ?
Limon tuzu katıyorlar. Yalnız sirkenin aroması bozulmasın diye çok az miktarda olması gerekiyor. Kendi yaptığım sirkeyi ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza ettiğimde, bir daha ana oluşmamıştı.
Adalet Yağcı
08-12-2014, 19:01
Teşekkür ediyorum yorumunuz için, üzüm sirkesini süzmemin sebebi uhu gibi kokmaya başlamasıydı. Hala da kokuyor sanki bozuldu mu acaba diye düşünüyorum.
İyi bir sirkenin tadı da kokusu da keskindir ancak, yaz sıcağında bile 15 günde sirke olgunlaşmaz diye düşünüyorum.
Siz tadına bakın, sirke tadı gibi gelmiyorsa bozulmuş demektir.
Adalet Yağcı
08-12-2014, 19:06
Sevgili Adalet Hanım merhaba,
Ben de evde elma ve üzüm sirkesi yapıyorum. Ancak sirkeyi süzdükten sonra eğer buzdolabında muhafaza etmezsem tekrar ana oluşturmaya başlıyor. Rengi bulanıyor. Yani çalışmaya devam ediyor. Siz nasıl saklıyorsunuz sirkenizi ?
Ben 4. ayın sonunda süzdüm, buzdolabına da koymadım, dışarıda kalabilir.
Belki bir kısmı maya oluşturmak için süzmeden muhafaza edilebilir, her yıl yeniden kullanmak için.
hayri zengin
15-01-2015, 17:50
merhaba nar sirkesi yaptım 28 gün beklettim.28. gün süzmeye karar verdim ancak sirkenin üzerinde plastik benzeri silikonada benzeyen kavanozun ağızının şeklini almış kalıp gibi bir madde oluşmuş bu ne olabilir bilen arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.
MeyveliTepe
15-01-2015, 18:24
merhaba nar sirkesi yaptım 28 gün beklettim.28. gün süzmeye karar verdim ancak sirkenin üzerinde plastik benzeri silikonada benzeyen kavanozun ağızının şeklini almış kalıp gibi bir madde oluşmuş bu ne olabilir bilen arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.
Sirke anası.
Derya Yıldız
17-01-2015, 21:07
Merhabalar yaklaşık 5 ay önce üzüm sirkesi yapıp kuzeydeki balkona bırakmıştım. Kocaman bir anası var dibinde yatıyor. Ama tadı bir değişik olmuş. Acı gibi sanki ama birazda yavanlığı var. Ph ına baktım az önce 3 müş. Neden tadı böyle oldu acaba.?
Derya Yıldız
17-01-2015, 21:17
Elimde don vurduğundan yumuşamış limonlar ve bir miktar portakal var.Bunlardan biraz temizlik sirkesi yaptım ama merak ettiğim bir şey var. Neden limondan sirke yaparken normal sirke aşamalarını takip etmiyoruz. Nette bulabildiğm bilgilerden kabuğu soyulmus limon ve tuz ile kuruluyor.Bilgisi olan varmı acaba?
Arkadaşlar yaptığınız yöntemler farklı farklı fakat size yöntemlerden bir tanesini anlatım. Öncelikle kullanacağınız elmalar organik olmalı ve kesinlikle yıkanmamalı.
Malzemeler
2 kg elma
Bulgur ( Mümkünse Siyez Bulguru)
Elma şırası pekmezi veya bal
**************************
3 Lt lik cam kavanoza doğal kaynak suyu veya Distile olmadı kaynatılıp soğutulmuş şebeke suyunu koyunuz. Elmaların kabuklarını kalın bir şekilde doğrayınız. Üzerine Bulgur ve Yarım çay bardağı elma şırası pekmezi veya bal dökmelisiniz. Kavanozun kapağını hava girişi olacak şekilde tülbentle sarıp karanlık ve 15 C derecenin altına düşmeyen bir yere koyun arasıra tahta kaşıkla karıştırabilirsiniz. 4-5 hafta sonra karışımı süzdükten sonra 2-3 ay içinde sirke hazırdır.
Adalet Yağcı
12-02-2015, 15:21
Teşekkürler sayın hexus.
Aklıma takılan birkaç soruma açıklık getirirseniz konu daha iyi anlaşılacaktır.
a- Siyes bulguru dediğiniz esmer bulgur mu, ince ya da kalın olması önemli mi?
b- Elmalar kalınca soyulur demişsiniz, sadece kabuk kısmı mı kullanılıyor, etli kısım kullanılmayacak mı?
c- Kesinlikle yıkanmayacak demişsiniz, nedeni ne dir?
d- Konulacak bulgur miktarı ne kadar olmalı?
Teşekkürlerimle.
Siyes bulguru aynı Karakılçık gibi Anadolu'nun doğal buğdayından yapılan bulgur. Bu bulguru ben Antalya'da 2-3 ayda bir yapılan yöresel ürünler fuarından bulabiliyorum. Kastamonulu bir firma ticari olarak bu ürünü pazarlıyor. Gerçekten vazgeçilmez bir tad...
Merhaba,ben de 2 ay bekleterek elma sirkesi yaptım fakat az önce açtığımda üzerinde ince bir küf tabakası olduğunu gördüm.Sirkem zarar görmüş olabilir mi?Yardımcı olursanız memnun olurum,teşekkürler..
Öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz.
İnce tabakanın sirke anası olmayıp küf olduğundan eminseniz, evet bozulmuştur. Eğer sirke anası ise, sirkenin doğla oluşumudur ve olması istenen bir unsurdur.
Sirke yapımı ile ilgili görsellerden fikir edinmeniz mümkün olmadı ise, buraya bahsettiğiniz tabakanın iyi çözünürlükte fotoğrafını çekerek yüklerseniz küf mü sirke anası mı olduğunu anlamanıza bilen üyelerimiz yardımcı olabilir.
neslihank4
25-07-2015, 11:46
selam arkadaşlar. bende kiraz sirkesi yaptım zahidenin programında tarif vermişlerdi. fakat kiraz sirkesini süzdüm henuz ustunde ana olmadan kullanmaya başladım çünki tarife göre kısa surede oluyor ve kullanıyorsun. ama yanlış bişi yapmaktan da korkuyorum kiraz sirkesi deneyen bilen varmı
neslihank4
25-07-2015, 11:50
ha unutmadan şimdi çilek sirkesi kurdum daha 15 gun oldu ilk süzme işlemimi yaptım, tarife göre her 10 gunde suzulecekmiş bakalım nasıl olacak onuda paylaşırım. birde enginar sirkesi yapmıştım suzup karanlık yere kaldırdım sanırım anası oluşacak gibi duruyor ellemedim. unuda olunca anlatırım
Sayın Neslihank4, öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler.
Forumumuzun aşağıdaki bölümlerine uğrarsanız hem biz sizi daha iyi tanıyabiliriz, hem de forumumuzun işleyiş kurallarına göz atmış olursunuz.
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm
thisisme
27-07-2015, 12:57
[QUOTE=Ozlem A;1388730]Öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz.
İnce tabakanın sirke anası olmayıp küf olduğundan eminseniz, evet bozulmuştur. Eğer sirke anası ise, sirkenin doğla oluşumudur ve olması istenen bir unsurdur.
Merhaba,
Ben de yıllardır ilaçlamadığımız ağacımızın elmalarından sirke yapıyorum. zaman zaman üstünde küf oluştuğu olur ama ben o tabakayı atıp gerisini süzerim. ben yanlış mı yapıyorum. üzerinde küf oluşmuşsa bozulmuş mu demektir. hepten dökmeli miyim bu durumda. ama tadı ve kokusu güzel oluyor rengi de öyle.
Küf olduğunu düşündüğünüz tabaka beyaz ve köpüksü ise, küf olmayıp turşularda da oluşan fazla fermentasyon ile oluşan hafif katman olabilir. Küfü süzseniz bile geride kalan sirkede kokusu olacağından kullanamayacağınız düşüncesindeyim.
Sûz-i Dilârâ
01-08-2015, 13:01
Bu da benim elma sirkesi denemem. Tarif, İbrahim Saraçoğlu'nun çıktığı bir tv programında verdiği tarif.
Elmalar, köyden getirdiğim ilaçsız, kurtlu, çürük elmaların sağlam yerleri.
İki litre suya, 9-10 elma (çekirdek yatakları alınacak), bir tatlı kaşığı tuz, iki yemek kaşığı bal.
Üzeri bir tülbentle bağlanıp karanlık bir köşede bir ay bekleyecekmiş, sirke sinekleri ve ekşi koku oluşunca olmuş demekmiş. :o İlk bir hafta her gün çalkalanacakmış, sonra arada bir.
Şişenin ağzındaki tülbentin kenarı işlemeli olsun isterdim:D bayılıyorum o minik işlemeli tülbentlere:D ama kayınvalidemle tülbentten süzek yaparken bu kumaş arttı, kenarını dikmeye vakit bulamadan kavanoza geçiriverdim.
569250
Fırsat bulursanız aşamalardan da notlar ve fotoğraflar bekleriz.
Muharrem Yalcin
05-11-2015, 10:15
Merhabalar,
Özlem A, Meyvelitepe yanıtlayabilirseniz sevinirim.
Yaklaşık altı-yedi aydır evde sirke yapımına başladım. İnternetteki bilgi kirliliğinden dolayı bazı bilgilere ulaşmam kolay olmadı. Özellikle sirke yapımında buradan doyurucu bilgiler edindim. Halen tam emin olamadığım sirkeleşmenin son bölümüyle ilgili sorularım var.
Birincisi; Buradaki yazıları okuyup küflenmeyle, sirke anası oluşumu arasındaki farkı öğrenmişken, şimdi beni bu kez çiçeklenme korkusu sardı:) Yaptığım elma, üzüm ve armut sirkelerinde sirke anası oluştu. Oluşan sirke anaları tabaka halinde ama renkleri farklı. Armut sirkesi daha beyaz ve silikon şeklindeyken, elma sirkesinin anası biraz daha sarıya çalan renkte oldu. Özellikle bunu tabağa koyup daha ayrıntılı fotoğrafladım. Bu durum çiçeklenme değildir umarım:(
İkincisi; Meyve posalarını ilk aşama olan gaz çıkışı bittikten sonra atıp sürece sadece sirke anasıyla mı devam etmeliyim, yoksa sirkeleşme tamamlanıp küçük şişelere alıncaya kadar tüm içerik kavanozda durmalı mı?
Üçüncüsü; Sirke anası oluştuktan sonra karıştırmak gerekir mi?
Dördüncüsü; Sirke belli bir olgunluğa eriştikten sonra (45-60 günün sonunda) bir süre daha keskinleşmesini istiyorsak yine tülbentle mi kapanmalı, yoksa artık kavanozun kapağını kapatabilir miyiz?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
pikancevizi
18-11-2015, 22:24
Aranıza yeni katıldım arkadaşlar bu sirke konusuyla çok ilgiliydim çok denemeler yaptım fakat istediğim kıvama ulaşamamıştım birgün bir tv kanalında dr.ümit aktaşın verdiği bir sirke tarifini gördüm ve denedim sonuç harikaydı çok keskin bir sirkem olmuştu Tarif şöyleydi 2kg üzümü cam kavonozun içinde elinizle ezip bırakın 1 litre su ilave edin 2 yemek kaşığı bal karıştırıp ağzını tülbentle kapatıp hergün tahta kaşıkla 1 kere karıştırıyorsunuz 4-6 hafta sonra sirkeniz oluşuyor süzüp cam şişeye koyuyorsunuz sirkeniz hazır size çok sert gelirse biraz suyla hafifletiyorsunuz ben çok memnunum bu tariften dr.ümit aktaşın sayesinde sağlıklı sirke yapımını öğrendim dr ümit beyede teşekkür ederim.(Ben süzdürdüğüm posalarıda bir sonraki sirkemede mayasıyla birlikte bir miktar koyuyorum.
3 lt. lik (galiba) iki cam kavanoza koyduğum elma, bal, ekmek, nohut, su, karbonat karışımı bir süre sonra köpürdü, sineklendi, üzeri kaymak bağladı (kavanozun birini hala ellemedim) ve sonunda geçen hafta süzerek üç ayrı kavanoza koydum. Üzerindeki kaymakımsı (sirke anası) tabaka ile daha büyük cam kavanozda tekrar elma sirkesi kurdum. Süzerek ayırdığım küçük kavanozdaki elma sirkelerinin üzeri ise tekrar tabaka bağlamaya başladı, sanırım süreç devam ediyor. Tadı mükemmel, 'bedava sirke baldan tatlıdır' diyen halt yemiş. İki gündür orta tabakadan enjektörle birer kaşık alıp içiyorum. Tat muhtemelen zaman geçtikçe ekşiyecek.
588495
588496
Sûz-i Dilârâ
13-12-2015, 11:00
İlk fotoğraf yukarıdaki mesajda yaptığım elma sirkesinin bir hafta sonraki hâli. Üzeri beyazlaşıp sirke anası oluştu zamanla. Süzdükten sonra maalesef sirke anasını attım.:( Şişeleyip buzdolabına koyduktan sonra bir tane daha sirke anası oluştu. Bunu çamaşır makinesinde yumuşatıcı yerine kullandım.
588759
588760
Bu da üzüm sirkesi denemem. Köyde kır gezilerimde rastladığım koruklardan salkım salkım koparıp kovama atıyordum. Sirkem kırmızı olsun istediğim için daha çok mor koruk topladım. Arada evlerde atılacak gibi olan sarı üzümleri de kıyamayıp kovama atıverdim.
Üç ay ağzı kapalı karanlık bir yerde bekledi. İçine elma, armut kabukları haricinde hiçbir şey atmadım. Tarsus'ta komşu teyzenin her yıl yaptığı tarifi uyguladım. Bol kurtlu (sirke sineği kurdu), sinekli ve ekşi kokulu bir sürecin ardından dün süzüp şişeye aldım. ;) Teyzeye tattırıp olup olmadığına göre salatalarda kullanacağım:D
588761
588762
Buzdolabı kapağındaki ilk şişe sirke değil, yabanî (taş eriği) erik ekşisi.
Elma sirkesi yaptığım şişenin iş bittikten sonra yıkadığımda elmas gibi parladığını eklemeden edemeyeceğim :)
Sûz-i Dilârâ
19-12-2015, 11:49
Yukarıdaki sirkeyi dün salatada kullandım, market sirkesinden çok rahatsız olan eşim buna bayıldı. Ben de çok beğendim tadını.
Kesinlikle tavsiye ederim, yapımı da öyle kolay ki! At kovaya üzümleri üç ay karanlık kullanılmayan bir odada ya da balkonda sineklensin, kurtlansın :) -yoğun sinek çok rahatsız edici ev içini tavsiye etmem- sonra da ez, süz, kullan, misler gibi.
Üstteki kavanozdaki elma sirkeleri ağızlarında ters konmuş kavanozlarla (yani hafiften havalansın diye) karanlık serince bir yerde bekliyorlar. İkinci sirke analarını 10 gün kadar önce almıştım resimdeki gibi...
592607
592608
Baktım hala sirke anası oluşumu kavanozlarda devam ediyor. Bu kaç tur devam edecek acep?
Merhaba, yaklaşık 55 gün önce internetten araştırıp elma sirkesi yaptım. Tarife göre 5 litrelik kabın yarısına elma doldurdum. Üzerine dolacak şekilde içme suyu koydum. Sonra içine 1 çay bardağı sirke, 1 avuç nohut, 2 kaşık bal ve 1 çorba kaşığı kadar salamuralık tuz koydum. Ağzını tülbent bez ve lastikle kapattım. 15-20 gün boyunca her gün tahta kaşıkla karıştırdım. Sonra aklıma geldikçe karıştırdım. Bir süre sonra su bulanıklaştı. Elmalar dibe çökmeye başladı. Üzeri beyazlaştı. Bugün sirkeyi süzdüm. Tadına baktım. Genzimi yakacak keskinlikte sirke oluşmuş. Şaşırdım. 55 günde sirke mi oluyormuş? Şimdi süzdüğüm sirkenin içine yine bir avuç nohut ve tuz attım. Ağzını tekrar tülbentle kapattım. Normalde şu an sirkem kullanılabilecek durumda. Bundan sonra sirkeyi kullansam mı yoksa böyle bir süre daha bekletmeli miyim?
Bu arada 1 ay önce temizlik için portakal sirkesi de yaptım. Yıkayıp suyunu sıktığım portakalları 5 litrelik kabın 4'te 3'üne doldurdum. (Suyunu ailecek afiyetle tükettik. :) ) Üzerini içme suyuyla tamamladım. Sonra içine 1 çorba kaşığı salamuralık tuz ve 1 çay bardağı sirke attım. Onu da aynen elma sirkesinde olduğu gibi 15 gün boyunca her gün karıştırdım. Bugün süzdüm. Tadında portakal kabuğunun acılığı ve sirke tadı vardı. Bu sirkenin içine de bir avuç nohut ve tuz attım. Ağzını tülbentle kapatıp bekleteceğim.
Sn. ekinnaz yaptığınız sirkeye nohutu niçin atıyorsunuz ? Ben atmadım faydası nedir?
Dogayadost
05-04-2016, 17:45
Sn. ekinnaz yaptığınız sirkeye nohutu niçin atıyorsunuz ? Ben atmadım faydası nedir?
Nohut anladığım kadarıyla fermentasyonu hızlandırıyor. Tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilirler tabi :)
aydemiraydın
23-04-2016, 12:41
sirke yapımıyla ilgili o kadar çok tarif varki hangisi doğru şaşırdım. kimisi karanlık ve sıcak ortam diyor. kimisi güneşe koyun diyor. kimisi serin yere koyun diyor.
sirke yapımının bilimsel mantığa uygun tarifini bilen yazabilirmi?
sirke yapımıyla ilgili o kadar çok tarif varki hangisi doğru şaşırdım. kimisi karanlık ve sıcak ortam diyor. kimisi güneşe koyun diyor. kimisi serin yere koyun diyor.
sirke yapımının bilimsel mantığa uygun tarifini bilen yazabilirmi?
Meyvelitepe blog yazıları iyi bir kaynak, aşağıdaki en güncel olanı, diğerlerini de blogda görebilirsiniz.
Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2015/02/25/sirke-yapmamak-olmaz/)
aydemiraydın
25-04-2016, 13:03
Meyvelitepe blog yazıları iyi bir kaynak, aşağıdaki en güncel olanı, diğerlerini de blogda görebilirsiniz.
Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2015/02/25/sirke-yapmamak-olmaz/)
tek derli toplu ev sirkesi yapımınıda Meyvelitepe nin blogunda gördüm.
Sayın aydemiraydın bende sirke yapımını merak ederek en sonunda başardım. Benim gözlemlediğim çok sıcak ve güneş olmaması gerektiği. Aksine karanlık ve normal bir sıcaklık yetiyor. Sormak istediğiniz başka bir şey varsa ben kendi yaptığım kadarı ile cevaplayabilirim.
sardunya18
13-06-2016, 11:57
Merhabalar bende evde sirke yapmak istedim suzidilara nın tarifini aynen uyguladım .Ama sirke anası oluşmadı sirke sinekleri de yok kokusu tadı sirke gibi kullanabilir miyim acaba bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim karanlık dolaptaydı onun etkisi olurmu ?
aydemiraydın
13-06-2016, 14:21
Merhabalar bende evde sirke yapmak istedim suzidilara nın tarifini aynen uyguladım .Ama sirke anası oluşmadı sirke sinekleri de yok kokusu tadı sirke gibi kullanabilir miyim acaba bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim karanlık dolaptaydı onun etkisi olurmu ?
sn. meyvelitepe nin yazılarını okursanız çok yararını görürsünüz.
Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2015/02/25/sirke-yapmamak-olmaz/)
aydemiraydın
13-06-2016, 14:27
sn. meyvelitepe , sirke yapımında tuz katmamış buda önemli bi ayrıntı.
sardunya18
13-06-2016, 16:56
Teşekkürler ling size verilince hemen okudum bir dahakini öyle yapacağım ama bu yaptıklarımı ne yapsam onu bilemedim Sirke anası olmadan sirke olmaz mı .Bir miktar ev sirkesi de katmıştım içine kullanabilir miyim acaba .Meyveli tepe yeterli sıcaklık olmazsa sirke olmaz meyve boşa gider demiş seneye nasip artık
aydemiraydın
14-06-2016, 06:49
Teşekkürler ling size verilince hemen okudum bir dahakini öyle yapacağım ama bu yaptıklarımı ne yapsam onu bilemedim Sirke anası olmadan sirke olmaz mı .Bir miktar ev sirkesi de katmıştım içine kullanabilir miyim acaba .Meyveli tepe yeterli sıcaklık olmazsa sirke olmaz meyve boşa gider demiş seneye nasip artık
karanlık ve uygun sıcaklıkta yılın her dönemi sirke yapılır. seneyi beklemeye gerek yok.
sanırım sirkenizde olmuştur. çoğu zaman kuşkucu davranıyoruz.
Merhabalar bende evde sirke yapmak istedim suzidilara nın tarifini aynen uyguladım .Ama sirke anası oluşmadı sirke sinekleri de yok kokusu tadı sirke gibi kullanabilir miyim acaba bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim karanlık dolaptaydı onun etkisi olurmu ?
Sayın sardunya18 karanlık sirke oluşumunda iyi diye düşünüyorum benim deneyimlerimden. Tuz atmadım. Benim yaptığım sirkelerde sirke anası oluşturmayanlar sirke olmadı. Sirke sinekleri de oluyor ama bu konuda emin değilim belki oluşmaz ortama göre değişir? Sirke oluşumunda ince bir tabakada olsa mutlaka sirke anası oluşuyor. Emin misiniz tadının sirke gibi olduğundan? İlk sirke denemelerimi yaparken hafif bir ekşiliği bende oldu sanıyordum ama ilk sirkemi yaptığımda anladım , normal , keskin bildiğiniz sirke tadını alıyorsunuz. Bu arada siyah dut, elma, üzüm, nar ve ayva sirkesi yaptım ben. En kolay nar sirkesi en zor olanda siyah dut sirkesi oldu. Sizde dönemine göre meyveleri deneyebilirsiniz. Biraz sabırlı olmak gerekiyor. Pes etmeyin başka mevsim meyvelerini deneyebilirsiniz.
aydemiraydın
09-08-2016, 08:03
sağlığımız için tüketeceğimiz bütün fermente ürünlerin tarifi hurafelerden arındırılmış tamamen bilimsel.
Fermente Mutfağım (http://www.fermentemutfagim.com/)
Adalet Yağcı
09-08-2016, 08:11
Link için çok teşekkürler aydemiraydın..
Çok faydalı oldu teşekkürler..
aydemiraydın
09-08-2016, 13:43
sosyal medya üzerinden Ferda uslu hanımla tanıştıktan sonra ne kadar çok doğru bildiğimiz yanlışlarımız varmış anladım.
probiyotik mayalar konusundada Doğadan Bizim sitesinden yararlanabilirsiniz. sitenin sahibi bu konuların uzmanı Haydar yılmaz bey.
Erdem 01
19-10-2016, 14:41
Sirkenin formülü böyledir. Şekerli meyve suyu + Mayalı Havasız ortam = Alkollü Şarap + Mayalı Havadar ortam= Sirke. Sirkenin olması için alkolü yapmak gerekir. Ben Üzüm şarabını yaparken alkol oluşturmak için hava almasın diye çırpınıyorum. Alkollü şarap hava alınca bakteriler sirkeye dönüştürür biliyorum. Bu nedenle oluşan şarap hava alıp bozulmasın diye çabalıyorum. Şarabı yapıyorum bir de sirkeyi denemek istedim. Buradaki sirke yapımlarını okuyunca şunu anlamadım. Çeşme suyuna meyve atıp üstüne örtü serip havadar ortamda mayalandırıp ekşitiliyor. Bir de tuz atmayı anlamadım. Gerçek sirke oluyor mu. Havadar ortamda alkolü nasıl oluşturdunuz. Alkolü sirke bakterileri bozar sirke oluşur. Alkolü havasız ortamda üretmeden nasıl sirke yapılıyor. Yoksa ekşimiş meyve suyu sirke diye mi kullanılıyor. Şarabın sirkeye dönüşmesi Tırtılın Kelebeğe dönüşmesi gibidir. Ne sirke şaraba benzer ne de Kelebek tırtıla.
Sûz-i Dilârâ
07-11-2016, 07:21
Bu yılki sirkem :)
aydemiraydın
07-11-2016, 12:45
Sirkenin formülü böyledir. Şekerli meyve suyu + Mayalı Havasız ortam = Alkollü Şarap + Mayalı Havadar ortam= Sirke. Sirkenin olması için alkolü yapmak gerekir. Ben Üzüm şarabını yaparken alkol oluşturmak için hava almasın diye çırpınıyorum. Alkollü şarap hava alınca bakteriler sirkeye dönüştürür biliyorum. Bu nedenle oluşan şarap hava alıp bozulmasın diye çabalıyorum. Şarabı yapıyorum bir de sirkeyi denemek istedim. Buradaki sirke yapımlarını okuyunca şunu anlamadım. Çeşme suyuna meyve atıp üstüne örtü serip havadar ortamda mayalandırıp ekşitiliyor. Bir de tuz atmayı anlamadım. Gerçek sirke oluyor mu. Havadar ortamda alkolü nasıl oluşturdunuz. Alkolü sirke bakterileri bozar sirke oluşur. Alkolü havasız ortamda üretmeden nasıl sirke yapılıyor. Yoksa ekşimiş meyve suyu sirke diye mi kullanılıyor. Şarabın sirkeye dönüşmesi Tırtılın Kelebeğe dönüşmesi gibidir. Ne sirke şaraba benzer ne de Kelebek tırtıla.
çeşme suyu değil , içme suyu kullanın. tuz katmayın. şarap sirkeye dönüşür. sirke şaraba dönüşmez. sirke yapımı şaraba göre basit ve fazla araç gereç gerekmez.
erkanbey
11-11-2016, 14:27
Bende sirke yapanlar kervanına katılmış bulunmaktayım.Üzümler için biraz geç kalmış olsamda,köye gidip bana yetecek kadar kokulu üzüm ve tatlı elma buldum.Meyveler tamamen doğal bir damla gübre içermiyor.İki kavanoza yarıdan fazla üzüm doldurdum,üç kavonoza yarıdan fazla elma doldurdum içlerine yarımşar su bardağı kadar şeker koydum,kaynatılmış ve soğumuş musluk suyu ile üstten dört parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurdum.İlk başta daha fazla su doldurmuştum ama eldivenleri takınca köpükler kavanozun ağzına kadar ulaştı,o yüzden biraz eksiltmek zorunda kaldım.Kavanozların içindekileri iyice karıştırıp ağızlarına kestiğim atletimi para lastiği ile lastikledim.Bu aşamada meyveleri her gün karıştırdım veya kavanozları iyice çalkaladım.
İki gün sonra köpürmeler arttığından bezleri çıkarıp eldivenleri taktım.Karşılaştırmak için az miktardaki üzümümün katı meyve sıkacağında suyunu çıkardım,iki lt kadarda elma suyu ile aynı işlemleri uyguladım ama bunlara su eklemedim.Bunlardan bir hafta sonrada marketten alınmış nar ile bir kavanoz daha yaptım.Narları iyice ezip ortalama bir lt nara 1 lt kaynatılmış soğumuş su ve şeker ekleyip aynı işlemleri uyguladım.
Eldivenleri kavanozlara geçirdikten sonra şişmeye başladıklarında uçlarını iğne ile deldim patlamasınlar diye.O halde bile arada havalarını almam gerekti gaz çıkışı bazen çok fazla oluyor.Sanırım dayanamayıp çok yakında portakal ve limondan oluşan bir sirke daha yapacağım,buda temizlik için olacak.
Sirke olayına biraz hızlı başladık anlayacağınız.Gördüğünüz gibi bütün eller havada mayalanma devam ediyor.
erkanbey
11-11-2016, 16:02
İlk yaptığım kavanoz ilk iki günü bez ile örtülü olmak üzere toplam 12 günlük oldu.Bugüne kadar sürekli bir köpürme vardı,bugün gaz çıkışı durma aşamasına geldi eldivenin havası söndü.Bende delik olmayan bir eldiven taktım elmaları karıştırdım,tekrar şişti.Kavonozun içindeki su tatlı şerbeti kıvamına gelmiş.Akşam havasını alacağım daha şişmez ise eldiveni çıkarıp bez takıp son aşamaya geçeceğim.
Merak ettiğim bu kadar sürede alkol oluşma sürecinin sona ermiş olması mümkün mü?Ben daha uzun sürer diye düşünüyordum.Ayrıca şu anda elmalardan dibe çöken yok,acaba kaç günden sonra dibe çökmeye başlar?
Şu andaki izlenimim,meyvenin suyuyla yapılan sirke meyvenin kendisine su ilave edilerek yapılan sirkeden daha hızlı olgunlaşıyor gibi,gerçi ilerleyen zamanlarda daha iyi anlaşılacaktır.
Elmanın mayalanıp alkol'e dönüşme aşamasındaki köpürmesinin resmini ekliyorum.
MeyveliTepe
11-11-2016, 16:22
Elmalar yaklaşık 5-6 hafta sonra dibe çöküyorlar.
erkanbey
12-11-2016, 08:31
Akşam eve gittiğimde elmadaki eldiven biraz şişmişti,iki kavanoz üzüm ve küçük üzüm suyu kavanozunun havaları inmişti.Bu kavanozları iyice karıştırıp delik olmayan eldiven taktım,sabah kalktığımda hepsinin havasıda inikti,böylece ilk aşamanın(Mayalar'ın alkol üretmesi işlemi)bittiğine karar verdim.Eldivenleri çıkarıp,atletimden yırttığım bez parçalarını kavanozların ağızlarına lastikledim.Üstlerini iki katlı bir örtüyle kapattım ışık görmesin diye.
Şu anda iki kavanoz üzüm,bir kavanoz elma ve küçük bir kavanoz üzüm suyu ikinci aşamaya(Asetik asit bakterileri'nin oluşan alkolu sirke'ye çevirme işlemi)geçmiş durumda.İki elma,bir elma suyu ve bir nar hala birinci aşamada,gaz çıkışı devam ediyor.30 ekimde yaptığım elma ile 2 kasımda yaptığım üzümler aynı zamanda ilk aşamayı tamamladı,şartlar eşit durumda,demekki üzüm daha hızlı fermente oluyor.Küçük üzüm suyunu 3 kasımda yapmıştım oda aynı zamanda ilk aşamayı tamamladı.2 kasımda yaptığım iki kavanoz elma,3 kasımda yaptığım bir kavanoz elma suyu ve 7 kasımda yaptığım nar şu anda ilk aşamadalar.
Sirke konusunda bir çok kaynağı araştırdım,sonuç olarak sayın Meyvelitepe'nin bloğundaki tarifi aynen uyguluyorum.Her konuda olduğu gibi bu konuda da sorularımızı yanıtsız bırakmadığı için kendisine teşekkürü bir borç biliyorum.
Teşekkürler Meyvelitepe
Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2015/02/25/sirke-yapmamak-olmaz/)
erkanbey
17-11-2016, 20:55
30 Ekim'de kurduğum elma sirkesinin elmaları 19 gün gibi bir sürede dibe çökmeye başlamış.Üstteki oluşum jölemsi bir kıvam değilde küf gibi görünüyor,resime bakarak bir fikir edinilebilir mi?
Küf mü koklayınca anlaşılır. Her gün karıştırmadınız mı?
Benim üç-dört gün önce kurduğum elma sirkesi soğuk havaya denk geldi köpürme falan yok daha :(
erkanbey
17-11-2016, 22:41
Koklayınca alkol kokusu geliyor hala,kötü bir koku yok.Nerdeyse hergün karıştırdım.
erkanbey
18-11-2016, 15:17
Geçen hafta köyden elma geldi.Bu sefer hepsini katı meyve sıkacağında sıktım,tahminimce 3-4 lt arasında sıvı çıktı.8 lt lik cam kavonaza doldurup bir su bardağı kadar şeker katıp iyice karıştırıp,ağzına bez lastikledim.Bu aşamada meyvenin suyunu köpüğünden ayırıp,sadece suyu ile mi kurmalıyım kararsız kaldım.İllaki köpüğününde bir faydası olur deyip köpüğünü de ekledim(bayağı kalın köpük tabakası).Elma suyundan sirke yapıpta köpüğünü kullanan var mı,sizcede kullanılmalı mı?
Meyve ile kurarken üstlerindeki bakterilerle mayalanıyordu sirkemiz.Meyvenin suyunu sıkınca posasındaki bakteriler sıvıya geçiyordur inşallah,yoksa mayalanma kısmında sıkıntı yaşamayalım.Gerçi her şekilde mayalanma gerçekleşiyor gibi görünüyor,ilk elma suyu ile yaptığım kendiliğinden mayalandı.
Bu sene başlamama rağmen baya değişik meyvelerle ve değişik şekillerde sirke denemesi yapıyorum.Bu sene olmazsa bile önümüzdeki sene köpüğünü süzüp sade meyve suyu ile de deneyeceğim,en sağlam fikri o zaman edinebilirim sanırım.
Bu defa meyve posalarını atmadım,herkes meyve kabukları ile kurmuş bende deniyeyim dedim.8 lt lik kavanozu elma gibi yarıdan fazla doldurdum ama evdeki hesap çarşıya uymadı.Suyu doldurdukça posalar suyu emdi,yarısını boşalttım ama gene koyu,kepçeyle zor karışıyor.Bugün kuralı 3 gün oldu,akşam elma suyundan olanın ağzına eldiveni geçireceğim.Posanın olduğu kavanozun en az yarısını boşaltıp tekrar su ve şeker ekleyeceğim bir kaç gün daha ağzında bez ile bekleteceğim.
Neden bu kadar detaylı anlattın derseniz,meyve posalarıyla kuracaklar benim düştüğüm hatalara düşmesinler diye.Eğer meyveyi sıkıp posalarıyla ayrı kuracaksanız,8 lt bir kavanozunuz var ise en fazla 2 lt posa koyun,suyu koydukça emecek çünkü.
Kasımın 2 sinde kurduğum sirkelerden bir elma sirkesi diğerlerinden daha uzun sürsede bugün gaz çıkışı sona erdi (diğerleri 3 gün önce gaz çıkışını sonlandırmıştı)akşam onunda eldivenini çıkaracağım.Kasımın 7 sinde kurduğum nar,kavanozun içinde ezdiğimdenmidir bilmem ama ilk aşamayı en hızlı tamamlayan sirke oldu(8 gün kadar).
İşin özeti,ilk parti sirke çalışmalarımda,ilk aşama bütün kavanozlarda18 gün içinde sona erdi.Şimdi sonucu bekliyorum büyük bir heyecan ile.
erkanbey
19-11-2016, 08:29
Bu seferde evdeki hesap çarşıya uymadı,bakteriler benden çalışkan çıktılar.Akşam eve bi girdim şok oldum,yukarda resimde de görürsünüz,o kadar boşluk dolmuş ve kavanozum taşmış.Halının bir kısmının ıslandığına mı üzüleyim,bakterilerimin çok çalışkan olduğuna mı sevineyim bilmiyorum.
Geç kalmış olsamda taşan kavanozumun(içinde elma posası dolu olan)içindeki malzemenin yarısını 10 lt lik plastik turşu bidonuna aldım,iki kabıda su ile doldurdum,bu sefer taşacağını sanmam.İçine şeker ilave edip karıştırıp ağızlarına bez lastikleyip yerlerine aldım.Bu ara o kadar sirke yaptım ki daha kavanoz almamaya karar verdim,sonu gelmiyor çünkü 😀 O yüzden bir tanesi plastik bidon'da olmuş oldu,fazla malzemeyi çöpe atacağıma öyle değerlendireyim dedim.
erkanbey
19-11-2016, 08:34
Son durumları bu şekilde,bu da taşmasın artık bi zahmet.
erkanbey
19-11-2016, 08:42
İlk parti sirkelerimin hepsinin ağızları bezli üstleri kapalı,ikinci parti sirkelerim de başlarında nöbet tutuyorlar.Başaralı olabilirsek baya bi sirkemiz olacak inşallah.
sardunya18
19-11-2016, 10:06
Umarım başarılı olursunuz erkanbey . Bende pazar günü elma sirkesi kurdum .Meyveli tepenin tarifini uyguladım 2 gün iki katlı bez örtmüştüm .Şimdi eldiven taktım iğneyle delmeme rağmen çok şişiyor akşama kadar patlamaz inşallah .Taşıyor bide ben altına leğen koydum .
Bu ikinci denemem bu sefer olur inşallah
erkanbey
19-11-2016, 10:31
Umarım başarılı olursunuz erkanbey . Bende pazar günü elma sirkesi kurdum .Meyveli tepenin tarifini uyguladım 2 gün iki katlı bez örtmüştüm .Şimdi eldiven taktım iğneyle delmeme rağmen çok şişiyor akşama kadar patlamaz inşallah .Taşıyor bide ben altına leğen koydum .
Bu ikinci denemem bu sefer olur inşallah
Bence taşması engelleyin fazla malzemeyi eksiltin,eldiveni takarkende tersini çevirin ki sıvı ile temas olsa bile içindeki pudralı kısım dışında kalmış olur,eldiven pudrasız ise sorun yok zaten.Bende uçlarını deldim ama fırsat buldukça eldiveni aralayıp gazını tamamen kaçırıyorum,yoksa sadece delikler yetmeyecek gibi görünüyor.
Size başarılar dilerim...
aydemiraydın
19-11-2016, 11:11
bu kadar zahmet çekmek nedir anlıyamıyorum. sirke yapmak gayet basittir.
İlk aşama mutlaka ilaçsız doğal yetişmiş ya da organik sertifikalı elma kullanmak. İlaçsız olması önemli çünkü zirai ilaç kalıntıları vücudumuza verdiği zararlar bir yana fermantasyonu negatif yönde etkiler. Yani bu zehir kalıntılarıyla sirkede gelişmesini beklediğimiz bakteriler ölür ve sirkemiz sirke olmaz kokuşur ve çürür.
Tatlı bir elma kullanmak gerekiyor. Sebebi bakterilerin beslenip sirkeleşme meydana getirmesi için şekere ihtiyacı vardır çünkü tek besin kaynakları şekerdir. Benim tarifimde elma sirkesine ekstradan şeker ya da bal eklenmiyor. Elmanın kendi şekeri bakterileri besleyeceği için tatlı elmadan yapmak önemli.
Elmanın dışında bulunan doğal floradan faydalanmamız lazım. Bu yüzden elmaları yıkayıp kurumalarını beklemek şart.
Elmaları ne kadar mink doğrarsanız o kadar çabuk sirkeleşme gerçekleşir.
Elmaların çürük ve kurtlu yerlerini mutlaka ayıklayıp ayırın.
Maya olarak kullanabileceğiniz iki şey var. Doğal fermantasyon çiğ elma sirkesi ya da bu sirkenin anası. Market sirkeleri her ne kadar fermente ibaresiyle satılsa bile pastörize edildiği için bu sirkelerden maya olmaz. Çünkü uygulanan ısıl işlem sayesinde o sirkeler canlı bakteri barındırmaz. Kullanılacak maya mutlaka canlı olmalı ki ortamda sirke bakterileri gelişebilsin.
Ben her 8 lt lik kavanoz için 1 su bardağı kadar doğal fermente sirke ya da 1 sirke anası kullandım. Sizkendi kuracağınız miktara göre oranları ayarlayabilirsiniz.
Kavanozları yarından fazlasını elma ile kalan kısmını içme suyu ile doldurdum. Kullanacağınız kavanozun kaç lt lik olduğunun önemi yok. Aynı şekilde uygulayabilirsiniz.
Mutlaka içme suyu kullanılmalı. Klorlu su ile sirke olmaz, sirke bakterileri klorlu suda gelişemez.
Kavanozda çoğunluk elma olmalı su değil. Bu şekilde lezzetli ve koyu bir sirke elde ederiz.
Mutlaka cam kavanoz kullanılmalı, ya da çelik. Plastik fermantasyon için son derece zararlı bir malzemedir.
Tahta kaşık hiçbir aşamada kullanılmamalı çünkü bakteri yuvasıdır, sirkenin kokuşmasına çürümesine ve olmamasına en büyük sebeptir. Çelik, cam, seramik ve silikon dışında malzemelerden kaçının.
Elmalar dibe çökene kadar her gün mutlaka karıştırılmalı.
İkinci günden itibaren köpürme başlar, bu fermantasyonun başladığının belirtisidir. Köpürme başlayınca taşma yaşanmaması için kavanozlar ağzına kadar doldurulmaz bir kaç parmak boşluk bırakılır.
Elmalar çökünce ağzına kalın dokumalı bir bez örtüp kenarlarını çok sıkı sabitlemeli. Burada amaç sirke sineklerinin kavanoza larva bırakmasını önlemektir. Seyrek dokumalı tülbent, gazlı bez vs sineklerin kavanoz içine girmesini engelleyemez. Kalın dokumalı bezi kavanoza çok sıkı bir lastik ya da iple sabitleyin.
Elma yüzünde oluşan ana dibe çökmeden sirkenizi süzmeyin.
Süzülen sirkenizi şişeleyin ve oda ısısında karanlık bir yerde muhafaza edin.
Şişelerken fermantasyonu yavaşlatmak için dilerseniz 1 fiske tuz atabilirsiniz, şart değil. Kulaktan dolma bir bilgi olan tuz alkolleşmeyi önler sözü son derece saçmadır çünkü sirke şaraba dönmez ama şarap sirkeye döner. Burada tuz sadece fermantasyonu yavaşlatma etkisine sahiptir.
Sirke anasını sirke içinde oda ısısında karanlık bir yerde ağzı kapalı saklayabilirsiniz.
Sirkeniz süzüldükten sonra bekledikçe lezzeti, aroması ve keskinliği artacaktır.
Fermnetemutfagım.
sardunya18
19-11-2016, 11:27
Her yerde farklı bir bilgi var kimisi kesinlikle metal kaşık kullanmayın derken kimisi yukarıdaki yazı gibi ağaç kaşık kullanmayın diyor :( Ben ağaç kaşık kullandım market sirkesi kullandım maya için nolucak şimdi :confused:
erkanbey
19-11-2016, 12:03
Sayın aydemiraydın,abarttığınız kadar bir zahmeti yok yahu,ben yaptığım işleri tüm ayrıntısına kadar yazıyorum,size o yüzden zahmetli gibi gelmiş olabilir.Ben bu işlerle uğraşırken zevk alıyorum,yapmışkende çeşit çeşit deniyorum ki başkalarına da bir faydası olabilsin.
Bu işlemlerin zahmetli olduğunu düşünsem,giderim markete herhangi bir marka sirke alır gelirim.Kaldı ki yukarıda alıntı yaptığınız mesajdaki kişi'de baya bir zahmete girmiş,baksanıza o kadar işlemi yapmış erinmemiş birde yazmış.Herkes bu kadar uğraşmaz değil mi?
Bu arada ben tüm sirkelerimde tahta kaşık kullandım doğal olduğunu düşünerek.Aksine zararlı olduğundan bahsedilmiş.
erkanbey
19-11-2016, 12:14
Her yerde farklı bir bilgi var kimisi kesinlikle metal kaşık kullanmayın derken kimisi yukarıdaki yazı gibi ağaç kaşık kullanmayın diyor :( Ben ağaç kaşık kullandım market sirkesi kullandım maya için nolucak şimdi :confused:
Bende tahta kaşık kullandım,doğrusununda bu olduğunu düşünüyorum,bi zararı olup olmayacağını bekleyip göreceğiz zaten.Mayalamak için hazır sirke kullanmanın hiçbir faydası yok,zararı var mı ona birşey diyemiyorum.Meyvelitepenin bloğunda sirke yapımı konusunda sayfanın altına doğru soru cevap kısmında bununla alakalı yazı var benim sorduğum bir soru hatta.
aydemiraydın
19-11-2016, 14:23
alıntı yaptığım yazılar bu konularda uzman kişilerin. bende sirkeyi,turşuyu, yoğurdu,kefiri evimde kendim yapıyorum. probiyotik gıdalar , sağlımızın sigortası. bende çok hatalar yapmışım şimdi doğrusunu öğrenip bu yanlışlardan dönmeye çalışıyorum.
tv. lerdeki şarlatanlar insanların sağlıkları ile oynuyor.
erkanbey
29-11-2016, 09:42
İlk elma sirkemi kuralı tam 1 ay oldu.Bir hafta önce küf gibi bir görünümü vardı,beni baya korkutmuştu ama şimdi durum iyi görünüyor.İlk resim bir hafta önceki hali diğerleride şimdiki hali.Kokusu hala alkol kokuyor,artık 3-4 günde bir karıştıracağım,sirke anası havayla teması kesmedin diye.Şu anki görünümü parlak köpük gibi,silikon gibi.
Erdal Hoca
30-01-2017, 10:30
Erkanbey'in yukarıdaki çalışmalarından cesaret alarak ben de evde sirke yapmaya karar verdim. Bunun için de elma ve ayva kabuğu sirkesi yapmaya çalıştım. Arkadaşımdan aldığım kendi yaptığı elma sirkesinden ve 1 tatlı kaşığı kadar balı mayalandırmak için kullandım. Mutfak dolabında ve ısının 20 derece dolaylarında olduğu bir ortamda sakladım. Sürahi ve kavanozun ağzı kapalı değildi. Kapaklar sürekli yarı aralık durdu. 45 gün sonra geldiğimiz nokta şu:
1- Aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere ayva dibe çöktü, elmalar henüz dibe çökmedi.
2- Ayvalar daha doğrusu ayva kabukları dibe çökeli 10 gün kadar oldu. Buna rağmen neden " sirke anası" neden oluşmadı? Konuyla ilgili çok fazla yazı-mesaj okudum. Genel yargı " dibe çökme olduktan sonra karıştırmayı bırakın, sirke anasının oluşmasını bekleyin" şeklindeydi. Bire bir uygulamaya çalıştım. Ama henüz " ana " oluşumu konusunda bir umut yok :p
3- Fotoğraflarda görüldüğü gibi elmalarda hala mayalanma devam ediyor. Tadı değilse de kokusu gittikçe keskinleşip sirkeye benziyor.
4- Elmalar dibe batmadığı için hergün bir kez karıştırmaya devam ediyorum. 45 gün boyunca mayalanmanın devam etmesi normal mi?
5- Ayva kabukları 10 gün önce dibe çöktüğüne göre bu kavanozu süzüp ayrı bir şişeye alabilir miyim :confused:
Ayva sadece kabuk olduğu için erken çökmüştür, yoksa 10 günde süreç tamamlanmaz.
Erdal Hoca
30-01-2017, 20:18
Sayın TCM,
Bu durumda elmaların 45 günde çökmemesi normal mi diyorsunuz? :confused:
ağaç sevdalısı
18-02-2017, 23:34
Elmaları atın artık birdahaki sefere elmaları daha ince dograyın birde ekmek mayası ve seker ekleyin
ağaç sevdalısı
18-02-2017, 23:36
Baslangıçta seker fermantasyonun hızlı baslamasını saglıyor meyvalardaki seker suya gecene kkadar zaman geciyor
ağaç sevdalısı
18-02-2017, 23:42
EKMEK MAYASI BİRA MAYASI VEYA SARAP MAYASI AYNI ŞEYDİR DOGAL OLARAK BİRÇOK MEYVANIN DIŞINDA BULUNUR ENÇOK SİYAH ÜZÜMDE VARDIR BU MAYA OKSİJENSİZ ORTAMDA ALKOL OKSİJENLİ ORTAMDA ASETİK ASİT(sirke asidi) üretir. bu yüzden sirke yapmak için kavanozun kapağı yerine bezle kapatıyoruz
sardunya18
24-04-2017, 12:39
Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim .
erkanbey
24-04-2017, 14:01
Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim .
Resim koyarsanız,yardımı daha rahat alırsınız diye düşünüyorum.
erkanbey
29-04-2017, 15:32
Üstümdeki eringenliği atıp kış boyu çabaladığım ve çok olumlu sonuçlar aldığım sirke yapım çalışmalarımın resimlerini ekliyorum.Önceki mesajlarımda eklediğim resimlerimde ana tam oluşmamıştı,anladımki sirke oluşumunda sıcaklık önemli bir faktör,sıcaklık biraz daha artınca sirkede,analarıda oluştu.Bu arada anaları saklamaya uğraşmadım,attım.Yeni sirke yaparsam mevcut sirkelerimden ekleyeceğim.
Şişelerde,üzüm,nar,elma ve elmanın saf suyundan birde portakal ile limon karışımı sirkeler var.Portakal limon karışımını temizlik amaçlı yaptım,odayada spreyle sıkıyorum,güzel bir koku veriyor.
Erdal Hoca
29-04-2017, 22:06
Birkaç kez boşa giden çalışmadan sonra bu son denemede başarılı oldum. Erkan Bey'in söylediği gibi sıcaklıkla çok yakından ilgisi var. 12 Mart günü yaptığım sirkeyi dün süzdüm. Anasını da kavanoza aldım, duruyor. Çok lezzetli ve keskin bir sirke ortaya çıktı. Küçük kızım da yarım litrelik bir şişeyle kendine aldı, götürdü.
Sirke olup olmadığını denemek için de küçük bir oyun düzenledim. Cam sürahide yaptığım sirkeyi kavanoza aktarırken lavaboya ve mutfak tezgahına da birazcık dökülmüştü.Bilerek temizlemedim oraları. Biraz sonra içeri giren eşim : Bu ne yaaa, ne yaptınız burada? Her taraf sirke kokuyor! deyince başarılı olduğuma emin oldum. :cool:
Şimdi sorularım şunlar: 1-Bu sirkeyi ağzı sıkıca kapalı olarak buzdolabında mı saklamalıyım :confused:
2- Zincir bozulmasın diye hemen güzel elma bulup yenisini hazırlamak istiyorum. Bunun için maya olarak sirkenin kendisinden mi, yoksa anasından mı faydalanmak daha doğru ve etkili olur :confused:
Bunlar da fotoğraflar:
erkanbey
29-04-2017, 22:57
Hocam ağzı kapalı ama dolapta değil,serin karanlık bir yerde muhafaza edin,mutfak tezgahının altı olabilir.Yeni yapacağınıza ana veya yaptığınız sirkeden ikiside olur,hiç bir şey katmasanızda oluyor ama imkanınız varken istediğinizi katın.
Erdal Hoca
01-05-2017, 19:36
Bu başarımdan :p cesaret alarak bugün hemen yeni sirkemi yaptım. Bu sefer kavanozu da büyüttüm :cool:
Umarım bu da güzel bir sirke olur. Havalar bizim buralarda çok sıcak. Bundan öncekini 47. günde süzdüm. Sanırım bunun için 40 gün yeter. ( Bu mesajdan tarihi de takip edebilirim. )
Bekleyelim, görelim ;)
Erdal Hoca
20-05-2017, 15:38
1 Mayıs'ta yaptığım elma sirkesinin bugünkü görünüşü. 2-3 gün önce elmalar dibe çökmeye başlamıştı. Ben de karıştırma işini bırakmıştım. Bugün gördüm ki elmaların tamamı dibe inmiş. Ve sirke anası oluşmuş.
İlk sirkeyi baharın başlangıcı gibi yapmıştım ve 47. günde süzmüştüm. Buralarda havalar bir ara o kadar sıcak gitti ki 20. günde sirkemiz bu hale geldi.
Peki şimdi ne olacak, hemen süzmeli miyim, yoksa birkaç gün daha beklemeli miyim? İşte fotoğraflar :
erkanbey
20-05-2017, 16:33
O ana kalınlaşacak dibe çökecek,acele atmeyin,toplamda en az bi 45 lük olsun.
Erdal Hoca
05-06-2017, 10:02
36. günde durum aşağıdaki gibi.. Sirke anasının üzeri küf değil ama küf benzeri bir görüntü almış. Aynı durum Erkan Bey'de de olmuş ve sıkıntı çıkarmamış. O nedenle telaş etmiyorum.
Ama sirke anasının benim beklediğim kalınlığa neden ulaşmadığını da merak ediyorum.:o
Acaba sirke anasına zarar vermeden süzüp elma posalarını atayım mı? Yoksa en az 45. güne kadar bu şekilde mi bekleteyim?
aydemiraydın
17-06-2017, 16:48
651982
fermentasyon tankında sirke yapımı. 8 litrelik damacanalar yetmiyor .
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba. ;)
mutlu_inan
18-06-2017, 02:13
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba. ;)
Sadece olgun olması bile olmuyor benim bildigim şekeri bol olan meyvelerden olması lazım mesela ekşi elma olmuyor limonda olmuyor vb.. Ancak baldan sirke yapan gördüm "en azından ikram etmişti ve baldan şöyle şöyle yaptım demişti şimdi hatırlamıyorum"
aydemiraydın
18-06-2017, 09:32
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba. ;)
toz şeker ilavesi yapabilirsiniz bakterilerin çalışması için. kışın temizlikte kullanmak için turuçgillerden sirke yapıyorum.
fakat sirke yapımında nohut ,ekmek v.b. kullanmayın. klorsuz su, meyve, birazcıkta fermente sirke katın içine yeterli . meyveler çökene kadarda çelik malzeme ile karıştırın. sirke anası çökene kadarda dinlensin.
muratcolak
26-07-2017, 11:41
Biz dibe dusen butun elmalari olgunlassin **** olgunlasmasin aliyoruz sirke icin
Daha dun kurdugum 5 litrelik elma sirkesini ilk gun sık sık karistiracagim diye agzini acik birakmistim. Hemen bulmuş minicik sinekler. 3 tane gordum kavanozun icinde cikarmaya calistim. Daha sonra da karistirip orttum agzini. Icine sinek karisti mi tam olarak emin olamiyorum.
Devam edeyim mi dokeyim mi bilemedim.
erkanbey
30-07-2017, 09:36
Daha dun kurdugum 5 litrelik elma sirkesini ilk gun sık sık karistiracagim diye agzini acik birakmistim. Hemen bulmuş minicik sinekler. 3 tane gordum kavanozun icinde cikarmaya calistim. Daha sonra da karistirip orttum agzini. Icine sinek karisti mi tam olarak emin olamiyorum.
Devam edeyim mi dokeyim mi bilemedim.
Dökmeniz yerinde olacaktır malesef.
Kıyamadım dokmedim sirkeyi. Temizlikte kullanirim dedim. Uzeri beyazlandi. Kopuklenmeden mi kaynaklaniyor bilmiyorum. Alkol kokusu da baskin. Meyvelerin dibe cokmeye hic niyeti yok gibi.
Işlem dogru ilerliyor mu sizce?
sardunya18
04-08-2017, 17:03
Bir soruda benden 15gün önce kurduğum üzüm sirkesinin üstü bu şekilde beyazladı .Bu nedir acaba çiçek mi ?
sardunya18
14-08-2017, 12:43
Bir soruda benden 15gün önce kurduğum üzüm sirkesinin üstü bu şekilde beyazladı .Bu nedir acaba çiçek mi ?
Soruma cevap gelmedi ama o sirke anası galiba resimlerde gördüğüm gibi oluşum oldu .Üzümler dibe çöktü.Aynı zamanda elma sirkesi kurmuştum onda da elmalar dibe çöktü sirke anası oluşmaya başladı .Bu sefer olacak inşallah .
Umarim dogru yoldadir ama sivi bulanik ve sallamalardan vebuharlasmadan kaynakli kavanozun üst bolumu 1-2 cm. tortu tutmus. Alkol kokusu azalmis ama hala var meyve kokusuyla yarisiyor.
Kavanozu oldugu gibi temiz bir kavnoza aktarasim var. Uygun olur mu?
sardunya18
16-08-2017, 11:01
Elma sirkemin üsten ve yandan görüntüsü aslında üstünde daha bütün bir oluşum vardı .Ben elimi sürünce oluşum alta indi .
Bende doğru yolda olmayı umuyorum :p
MeyveliTepe
16-08-2017, 11:15
Sirke kokusu var mı?
sardunya18
16-08-2017, 13:42
Sirke kokusu var mı?
Evet sirke kokusu var
MeyveliTepe
16-08-2017, 16:55
Kavanozun ağzını penye gibi bir bezle, sirke sinekleri giremeyecek şekilde kapatın, etrafını da sıkıca lastikleyin, bir ay kadar olgunlaşsın.
sardunya18
16-08-2017, 17:14
Kavanozun ağzını penye gibi bir bezle, sirke sinekleri giremeyecek şekilde kapatın, etrafını da sıkıca lastikleyin, bir ay kadar olgunlaşsın.
Şimdi ağzı tülbenle kapalı (tülbent gözenekli değil )
lastikle bağlı etrafına havlu sardım .Bu şekilde mutfak tezgahının üzerinde bekliyor Bir ay sonra süzüp kullanabilir miyim? Tabi biraz beklerse daha güzel oluyor galiba .
Bu sirke konusunda görmüştüm bloğunuzu çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için .Yorumlara kadar okudum .Ama yinede pratik te sorular oluyor .Tekrar teşekkür ederim
MeyveliTepe
16-08-2017, 17:22
Bir ay sonra süzebilirsiniz.
Sirke yapımında başka bir metod da sirkeyi doğrudan meyve suyu ile yapmak. Bu metodda meyvenin suyu sıkılıyor, ayrıca dışarıdan su eklenmiyor. Böyle oluşan sirke biraz daha keskin ve aroması daha fazla oluyor. Haliyle posa sebebiyle fire de az oluyor.
Tolga Özmeral
09-10-2017, 17:22
Merhaba,
Bahçemizde siyah kokulu üzüm asmamız var. Geçen sene üzerinde sadece bir kaç salkım bulunan üzüm bu sene 9-10 kg. civarı meyve verdi. Dolayısı ile bu başlık birden ilgimi çekmeye başladı :)
Ben bir bira sever olarak kendi biramı evde yapıyorum (http://www.agaclar.net/forum/1496358-post131.htm) ve elimde 6'şar gramlık poşetlerde epey bir bira mayası mevcut. Yapım aşamasında bu mayaları kullansam olumlu ya da olumsuz bir sonucu olur mu acaba?
Teşekkür eder, iyi akşamlar dilerim
MeyveliTepe
09-10-2017, 17:47
Benim bildiğim bira mayası düşük alkol üretir. Bu yüzden şarap mayası olsa daha iyi. öte yandan mayasız bile sirke olduğuna göre bence denenebilir.
Tolga Özmeral
09-10-2017, 18:13
Benim bildiğim bira mayası düşük alkol üretir. Bu yüzden şarap mayası olsa daha iyi. öte yandan mayasız bile sirke olduğuna göre bence denenebilir.
Hızlı cevap için teşekkür ederim Sayın MeyveliTepe.
Bundan cesaretle yüzsüzlük edip bir soru daha sorayım :)
Bira yapımında kullandığımız basit fakat oldukça işlevsel ve ucuz bir aparat var.
Bu sayede hava dışarı çıkabiliyor ancak içeri giremiyor
Bu minik "hava kilidinin" çalışma prensibi (çok net çekemedim ama) şöyle; şöyle
Sirke yapımında kavanoz kapağına bunu monte etsem nasıl olur sizce?
MeyveliTepe
09-10-2017, 21:38
Merak etmeyin, aynısından bende de var :)
Hava kilidini sirke yapımında ilk aşamada kullanabilirsiniz tabii. Yani, meyveden alkol üretme aşamasında. Alkol üretimi tamamlandığında ise alkolün sirkeye dönmesi için ortamı aerobik'e çevirmeniz gerekiyor.
Tolga Özmeral
09-10-2017, 23:36
Merak etmeyin, aynısından bende de var :)
O zaman, bu yöntemi denediğiniz ve kullanışlı bulduğunuz sonucunu çıkarıyorum :)
Alkol üretimi tamamlandığında ise alkolün sirkeye dönmesi için ortamı aerobik'e çevirmeniz gerekiyor.
Blogunuzu (http://blog.meyvelitepe.org/2015/02/25/sirke-yapmamak-olmaz/) yeni keşfettim. Şu an sirke yapımı konusunda kafamda her şey açık ve net. Emeğiniz ve cevaplarınız için çok teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.