Bağlan

View Full Version : Evde elma, üzüm sirkesi yapımı

Sayfalar : 1 [2]

s.toprak
10-10-2017, 18:32
Ağzınızdan kerpedenle laf alıyoruz :) İlk yazınızda tane üzümler tane idi şimdi su oldu. Şunu baştan, sırayla (ölçü kısmını boşvererek) anlatsanıza :)
Sevgili Malina Hanım,
Bilir bilmez, ya da yarım bilgi ile konuşmak istemezdim, ancak, gördüğüm yaşadığım şeyleri de paylaşmak isterim.
Efendim doğup büyüdüğüm Tire, Osmanlı evinde üst bahçenin aşağıya bakan bir köşesinde toprağa gömülmüş bir sirke küpü vardı. Bağ bozumu, pekmez, gün balı, cevizli sucuk köftü (köfter) yapılan pelluze kaynatılan günlerde, çiğnenip suyu sıkılmış cibrelerden bir kısmı bu küpe atılırdı. Sirkeyi herkes kuramazdı, el süremezdi, çünkü çok nazlı olurmuş, tutmazmış, sadece yaşı 50-55 i geçmiş olan anneannem kurardı. Cibrenin üstüne su konuyordu evet. Demek ki siz üzümden yapacaksanız üzümleri ezmek gerekecek. Sonra üstünü geçecek kadar su ekleneceğini düşünüyorum.
Sözünü ettiğim evde, bir keresinde sirke olmamış, ama başka bir şey olmuş,
o zamanın meyhanecisine götürüp ne olduğunu sormuşlar, Meyhaneci; bu çok güzel bir şarap olmuş." demiş ve eve gelip almış.
Sonraki yıllarda, normal evimizde, annem elma kabuklarını soyduğu anda bir kavanozda toplar üstüne su ekler bekletirdi. Güzel bir sirke olurdu. bekleme süresini bilmiyorum. Üstü açık mı kapalı beklerdi onu da tam hatırlamıyorum. Annemden sonra evimde ben denediğimde ürün harika bir nar çiçeği rengi alınca, rengin güzelliğine dayanamadım tadına baktım, yani birazcık içtim. Ne sirke ne de şarap olmadan olgunlaşmadığı bir dönemde tatmışım, ağır bir kırıklık yaşadım. Mersin'li bir arkadaşıma anlattım, ürün, sirke olmadan önce o imrendiren güzel renkli dönemde alerji yapıyormuş, "arkadaşım bu alerji dışta olduğu gibi iç organlarda da oluyor o yüzden çok hasta hissediliyor." demişti. Allahtan solunum krizine neden olan bir alerji değildi ama, verdiği kırıklık oldukça ağırdı. Kalanı attım ve bir daha denemedim. Belki bekleseydim ki ne kadar beklemek gerektiğini bilmiyorum, sirke olunca belki kokusundan anlaşılacaktı. Bilmiyorum.
Şaraba sirke ebesi ekleyen arkadaşın su eklemesine gerek yok, zaten şarabı
mayalanıp sirkeleşecek. Elma kabuğundan veya ezilmiş üzümden yapılacak ise üstüne biraz içme suyu ekleneceğini düşünüyorum. Ne zaman sirke olacak, ne yazık onu bilemiyor, sözü ustalara bırakıyorum. Sevgiler :)

Sevgi07
20-10-2017, 16:13
Merhaba ahlat sirkesi yapmak istiyorum ama topladığım ahlatlar olgun değil önce olgunlaşmasını mı beklemeliyim..Olgunlaştıran sonra bile çok tatlı olmadığı için konulacak şeker miktarını arttırayım mı ..

aydemiraydın
21-10-2017, 11:28
Merhaba ahlat sirkesi yapmak istiyorum ama topladığım ahlatlar olgun değil önce olgunlaşmasını mı beklemeliyim..Olgunlaştıran sonra bile çok tatlı olmadığı için konulacak şeker miktarını arttırayım mı ..

1 kg ahlat için yarım çay bardağı toz şeker katın.

sardunya18
30-10-2017, 12:20
Meyveli tepe nin önerisiyle elma suyundan sirke yaptım .Üzerinde köpüğü çok fazlaydı Erkan beye sordum sorun olmaz dedi .Dediği gibi köpük sönmeye başladı ..Önde elma suyundan sirke arkada üzüm sirkesi onun sirke anası oluştu biraz daha olgunlaşsın diye bekliyorum .Küçük kavanoz da alıç sirkesi kurdum oda ikinci aşamada .
Burada deneyimlerini paylaşan bütün arkadaşlara teşekkür ederim
.Son olarak da detaylı bilgi için google da Sirke yapmamak olmaz yazın ve hepsini yorumlara kadar okuyun derim.Meyveli tepe ye teşekkür edeceksiniz

skanatlar
30-10-2017, 14:43
Sn Tolga Özmeral,

Üzümler kendi mayasını kabuğunda ihtiva eder.( Üzüm kabuğunda ki hafif mumlu tabaka) İlave maya kullanmanıza gerek yok. Şarap yapımında da bu doğal mayadan faydalanılabiliyor.

Baştan sona kadar oksijenli ortam gerekli. Üzümleri sapından ayırıp sıkın. Kabukları ile beraber geniş ağızlı bir kabın içerise koyun. 500 ml organik, canlı sirke (bulabilirsiniz ev yapımı sirke ) ilave edin. Kabın ağzına tülbent kapatıp kendi haline bırakın. Günde 1-2 kez karıştırın 5-6 hafta sonra sirkeniz hazır.

muratcolak
31-10-2017, 20:46
Alic ve incir sirkelerim.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171031/a09fbcf7ba8e5900ba34e9deac033883.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171031/f31fa0368d75782c71faf955cb4fa6c8.jpg

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ayazkızı
19-11-2017, 08:48
Yıllar önce elma sirkesi yapmıştım üzerindeki sirke anasını kötü bir şey sanıp döktükten sonra onun aslında iyi bir şey olduğunu öğrenip yıllarca kendimle çok dalga geçtim cehaletimle yüzleşip/kabul edip ( belkide tembellikten) bir daha ev yapımı malzemelere bulaşmadım. " Her şeyi kendimiz yaparsak iyi işler yapanlar nereden para kazanacaklar" deyip yapanlardan satın aldım hep. Her ne kadar caaanım sirkeyi dökmüş olsam da ondan önce yaptığım biber salçası harika olmuştu mesela. Böyle işlerde başarılı olduğumu düşünüyorum Ama apartmanda oturup yukarıdan komşunun silkelediği halının tozları özene bezene yaptığım salçanın içine yağınca evde hiç bir şey yapmak istemiyor insan.

Ama bu yıl üreticilerin ürettikleri malzemelere koydukları fiyatlar benim bütçeme biraz ağır gelince kolları sıvadım. İzine gelen Alamancılarımla ilgilenirken salça yapamadım. Ama bir tarhana yaptım kiiiii... Yok böyle bir şey!!! Eğer benim yaptığım bu şey tarhanaysa bu zamana kadar tarhana diye yediklerim neydi diye düşünmeye başladım. Artık hiç kimseden tarhana almam.

Yaaa ben bir de sirke yapayım bakalım nasıl olacak dedim alıç ve kuşburnu sirkesi yaptım. İntenette çok tarif var... bir doktorun tarifine göre kurdum sirkeleri, doktorcum 20 günde oluyor dediği için de 25. gün süzüp içmeye başladık. Sirkelerin tadı harika oldu az beklettiğimiz için keskin değil ana falan da yapmadılar doğal olarak. Araştırmaya devam ettim. Uzun süre bekletilen sirkelerin tadının nefis olduğunu okudukça sirkelerimi 25 günde süzüp bekletmediğime pişman oldum.

Hemen aktara koştum Şehirde bize kurtlu meyveleri layık gördüklerini bildiğimden biraz fazla miktarda kuşburnu, Hünnap, ( yarısından fazlasını kurtlu çıktı) yaban mersini aldım internet'ten de zerdeçal siparişi verdim. Paşabahçe'den 8er litrelik kavanozlar aldım. sirkelerimi kurdum.

Tarifi bir çok tarifin karışımı.

Meyveleri parçaladım ( daha kolay fermente olduğunu söylüyorlar)
Bir çorba kaşığı kaya tuzu.
Bir çay bardağı ev yapımı sirke. (Sığacık pazarından aldım)
Bir çorba kaşığı bal
10 tane de nohut koydum.
Kavanozların ağzını keten bir mutfak bezini yeterli büyüklükte kesip örttüm lastikle sabitledim.

17 kasımda kurduğum sirkeler hemen fermente olmaya başladılar. kimi daha hızlı kimi daha yavaş. Mesela Hünnap şu an köpük köpük, kuşburnu ve yaban mersini nazlı nazenin minik baloncuklar üretiyor. Zerdeçal daha mini minnacık baloncuklarla yetiniyor ve üzerinde bir yağ tabakası var ama baloncuklar gün geçtikçe fazlalaşıyor. Bu durum bana doğru yolda olduğum inancını veriyor.

Her gün sirkeli suyla dezenfekte ettiğim tahta kaşıkla karıştırıyorum. Bu arada sirkelerimle konuşuyorum :) Belki gaza gelip daha lezzetli olurlar kimbilir :) :)

Erdal Hoca
19-11-2017, 20:33
Sayın Ayazkızı, çok güzel anlatmışsınız. Ancak bu anlatım kesinlikle fotoğraflarla desteklenmeli :cool: saygılar,

Kozanli
19-11-2017, 21:53
Anlaşılan ben-biz ekmek yemeyeceğiz.
Bırakın işi ehline sizler zahmet etmeyin.
İstediğiniz meyvenin sirkesi elinizin altında.
Alıç, böğürtlen, ceviz gb. aklınıza ne gelirse sirkeniz hazır.

Ayazkızı
20-11-2017, 11:43
Sayın Ayazkızı, çok güzel anlatmışsınız. Ancak bu anlatım kesinlikle fotoğraflarla desteklenmeli :cool: saygılar,

Sayın Erdal Hocam Bu akşam fotoğraflayıp siteye yüklemeye çalışırım. Biraz yardım almam gerekiyor oğlumdan :)

Ayazkızı
20-11-2017, 11:50
Anlaşılan ben-biz ekmek yemeyeceğiz.
Bırakın işi ehline sizler zahmet etmeyin.
İstediğiniz meyvenin sirkesi elinizin altında.
Alıç, böğürtlen, ceviz gb. aklınıza ne gelirse sirkeniz hazır.

Sayın Kozanlı senelerdir sizin söylediğinizi yapıyordum. Yani işi ehline bırakıyordum. Ancak bizler işi ehline bıraktıkça ehil olanların hak ettikleri fiyatlara bütçemiz yetmemeye başladı. (Emekli aylığımla geçinmeye çalışıyorum )
Sayın meyveli tepenin bir sözü var "iş başa düşünce insan kunduracı bile olurmuş" Ehil olanlar da deneye yanıla ehil oldular. aslında bizim işimiz daha kolay bizden önce yürüyenlerin ayak izlerini takip ediyoruz. Kunduracı olamasak da çarığımı kendim dikecek kadar beceri sahibi olabileceğime inanıyorum. Saygılar :)

Ayazkızı
20-11-2017, 17:00
Sirkelerimin fotoğrafları

Erdal Hoca
20-11-2017, 18:36
Elinize sağlık, sayın Ayazkızı. Hepsi çok güzel görünüyor. Ben de İzmir'e çok yakın bir yerdeyim. Alıç, hala bulunur mu acaba, pazardan mı aldınız? Bu hafta sonu 3 gün İzmir'deyim. Semt pazarlarını gezebilirim :D

Ayazkızı
20-11-2017, 19:00
Elinize sağlık, sayın Ayazkızı. Hepsi çok güzel görünüyor. Ben de İzmir'e çok yakın bir yerdeyim. Alıç, hala bulunur mu acaba, pazardan mı aldınız? Bu hafta sonu 3 gün İzmir'deyim. Semt pazarlarını gezebilirim :D

İzmir'deki aktarlarda ağustos sonu eylül başında vardı (Benim eve yakın olan hatay pazarında böyle şeyler görmedim hiç) ilk yaptığım alıç sirkesini Eylülde yapmıştım. Sonradan yine yapmak istedim ama alıç bulamadım belki köy pazarlarında vardır.

Erdal Hoca
25-11-2017, 21:38
Soru net: Sirke anası oluşmadan sirke olur mu:confused::mad::mad:

TCM
25-11-2017, 22:10
Soru net: Sirke anası oluşmadan sirke olur mu:confused::mad::mad:

Oldu.. ;)

Erdal Hoca
25-11-2017, 22:32
Aşağıdaki fotoğraf bahar ayında yapmaya çalıştığım elma sirkesine ait. Bu yıl 17 Ekim'de yaptığım elma sirkesinin üzeri hala böyle görünüyor. Belki çok çook ince bir zar gibi ana oluşumu var. Ama bir türlü kalınlaşmıyor. O nedenle aklıma takıldı. Acaba, anası olmadan da sirke oluyor mu diye :p

Not: Elmalar 1 Kasım'da su dibine çöktü. O günden beri karıştırmayı bıraktım. Kokusu sirke gibi:confused:

Güler
26-11-2017, 08:21
Aşağıdaki fotoğraf bahar ayında yapmaya çalıştığım elma sirkesine ait. Bu yıl 17 Ekim'de yaptığım elma sirkesinin üzeri hala böyle görünüyor. Belki çok çook ince bir zar gibi ana oluşumu var. Ama bir türlü kalınlaşmıyor. O nedenle aklıma takıldı. Acaba, anası olmadan da sirke oluyor mu diye :p

Not: Elmalar 1 Kasım'da su dibine çöktü. O günden beri karıştırmayı bıraktım. Kokusu sirke gibi:confused:

Benimkiler de aynı durumda, karıştırmayı ben de bıraktım, ne zaman süzmemiz gerekli onu da bilmiyorum, ilk defa denedim.

Güler
26-11-2017, 08:32
Sevgili Ayazkızı, mesajlarınız beni bayağı iştahlandırdı, inşallah seneye bu konuda kolları sıvayacağım.
Teşekkür ederim.

denedene
26-11-2017, 11:20
Merak etmeyin, aynısından bende de var :)

Hava kilidini sirke yapımında ilk aşamada kullanabilirsiniz tabii.

Bizim eldiven taktığımız aşama :)

TCM
26-11-2017, 19:31
Benimkiler de aynı durumda, karıştırmayı ben de bıraktım, ne zaman süzmemiz gerekli onu da bilmiyorum, ilk defa denedim.

Süzme zamanı, damak tadına bağlı değişiyor diye biliyorum. Yaklaşık dibe çöktükten iki ay sonra olmalı.

sardunya18
27-11-2017, 11:24
Benim gözlemime göre elma sirkesinin anası kalın olmuyor .Üzüm sirkesi anası kalın oldu .Elma sirkesini nardan önce kurdum narda sirke anası oluşmaya başladı ama elma da henüz bir oluşum yok .

Erdal Hoca
01-12-2017, 16:20
İşte, 17 Ekim'de mayaladığım elma sirkesi, 1 Kasım'da dibe çöken elmalar ve üstte görünen oluşum(?)

Kavanozu fotoğraf çekmek için olduğu yerden alırken sarsıldığı için bulandı. Aslında sirke kısmı çok berrak. Aklıma takılan esas durum o üstteki tabakayla ilgili. Hala kalınlaşıp sirke anası oluşturmadı. Ama o tabakanın arasında dikkatli bakılınca jölemsi bazı şeyler de görünüyor.:mad:

Bugün elmalar dibe çökeli tam 1 ay oldu. Sanırım en az 1 ay kadar daha beklemeliyim süzmek için.:confused:

Tadına hiç bakmadım; ama kokusu sirke gibi.

Ayazkızı
01-12-2017, 16:59
Bence de sıvayın kollarınızı Güler hanım. :) Ben bir önce yaptığım alıç ve kuşburnu sirkelerimi kullanıyorum çok bekletmemiş olmama rağmen tatları harika. Bundan sonra dışarıdan sirke almam.

Sevgili Ayazkızı, mesajlarınız beni bayağı iştahlandırdı, inşallah seneye bu konuda kolları sıvayacağım.
Teşekkür ederim.

Ayazkızı
01-12-2017, 17:17
Hünnap sirkem hepsinden önce fermente olmaya başlamıştı bir kaç gün önce üzerinde tül gibi beyazlık oluşmaya başladı ( sanırım sirke anası) bu beyazlık gün geçtikçe yoğunlaştı artık karıştırmıyorum. Bu gün bir şey fark ettim kavanozun üst kısmı ılıktı. diğer kavanozlarda böyle bir ılıklık yok.

Zerdeçal sirkem diğerleri gibi aştın taşkın köpürmedi hatta yüzeyinde yağ'a benzettiğim bir tabaka da vardı "galiba zerdeçaldan sirke olmayacak" diye düşünürken nazlı nazenin baloncuklarını da gördükçe ümit etmeye devam ettim. Bu gün kotrol ettiğimde onunda üzerinde tül gibi bir oluşum fark ettim.. Galiba zerdeçal sirkesi de olgulaşma yolunda. Onuda karıştırmayı bıraktım.

Kuşburnu sirkem de meyveler büyük oranda dibe çöktü ama coşkulu coşkulu köpürmeye devam ediyor bende karıştırmaya devam ediyorum.

Yaban mersini sirkemde, yaban mersinleri yüzeyde duruyor dibe çöken olduysa bile çoğunluk yüzeyde...Köpürmeye devam ediyor. Bende karıştırmaya devam ediyorum.

Hani sirke 40 günde oluyor diyorlar ya benim sirkelerim kendi olgunlaşma tarihlerini kendileri belirliyorlar.. Diye düşünüyorum. Bakalım sirke anaları her birinde kaç gün sonra dibe çökecek ve seneye kuracağım sirkeler nasıl olacak.

Güler
01-12-2017, 18:31
Elma sirkelerimi 3 Ekimde kurmuştum, aşağı yukarı 20-25 gün her gün karıştırdım. Elmalar dibe çöktü gibi diyorum zira suyu o kadar berrak değil.
Hiç sinek oluşmadı ama sirke anasını da tam göremiyorum, üzeri aynen Erdal Hoca'nın kurduğu sirke gibi ama sıvısı o kadar berrak değil.
Süzmem gerekir mi gerekmez mi bilemediğimden öylece bırakıp gideceğim İstanbul'a.

Yılbaşında gelir miyiz gelmez miyiz onu da tam bilemiyorum. Umarım bekledikçe başına bir şey gelmez. Ağzı tülbentli olarak karanlık mekanda bekleyecek.

muratcolak
02-12-2017, 06:44
suzun kavanoza alin agzini tulbntle kapatin yine eger bi sure gelemeyecekseniz ve beklemeye birakin.
Konuyla ilgili gruba bekleriz..

https://www.facebook.com/groups/1900404140279748/

Erdal Hoca
05-12-2017, 19:00
Sirkemizin neden tam bir ana oluşturmadığı ve ne zaman süzülebileceği hakkında çok net yanıtlar alamadık :p Ama biz yeni fotoğraflar ekleyelim, maksat hareket olsun :p :p

Sirke anası olması gereken şey neden kalınlaşmıyor, hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum :confused:

Asoo
12-01-2018, 19:57
.

Birkaç sirke yapımı denemem, gerek bilgi noksanlığı, gerekse ihmallerim neticesinde hüsranla neticelendi.

Meyvelitepe'nin eldivenli tarifi beni tekrar heveslendirdi. Ve ayva sirkesi yapmaya niyetlendim.

Reçel yapmak için soyduğum ayvaların kabuklarını, bir miktar şekeri ve suyunu koyup, eldiveni geçirdim kapağına. Başladım beklemeye. Kaloriferin yakınında olduğundan sıcaklık ihtiyacını da hallederiz diye düşündüm.

Gerçekten de bir kaç hafta sonra eldiven şişti "Benim artık oksijene ihtiyacım var." demeye başladı. Fakat ben oksijenle buluşma işini 3-4 hafta daha ertelemiştim dünya telaşına dalıp. Bu gün aklıma gelip kontrol ettiğimde bu manzara ile karşılaştım.

664278

İlginç bir şekilde eldiveni bir balon gibi şişiren gaz yok olmuş hatta öyle vakum yapmıştı ki eldivenin bazı parmak yerleri ters dönmüş, bazılarının da iki yüzü birbirine arada boşluk kalmamacasına yapışmıştı.

664279

Meyva parçaları dibe çökmüştü. Sıvı bulanık ama tortusuz görünüyordu. Alkol kokusu olduğunu sandığım bir koku da vardı. İkinci aşama için başına yazmasını bağlayıp, kırk günlük çile odasına terk ettim.

Ama her gün kontrol edip karıştırmaya gerek var mı bilmiyorum. Yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?

Bir de bu vakum işinin açıklaması nedir?

.

Sûz-i Dilârâ
09-02-2018, 08:26
Yeni yılın elma sirkesi. Ben Saraçoğlu tarifini uyguluyorum. Geçen yıl da yapmıştım, çok güzel sirke anası da oluşmuştu. Bu anayı nasıl olup da çöpe attığıma bugün hala akıl erdiremem. Yarım aklım benim. :mad:

Neyse yeni analar için hazırlıklar başladı. Portakal sirkesi de yaptım.

8-9 elma (kabuklarını soydum, onları da ayrıca sirke yaptım.)
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
2 lt su

Hepsini şişeye koyup karıştırıp ağzını tülbentle bağladım, karanlık yere bıraktım. Bir iki hafta her gün karıştıracağım. Yaza kadar dursun. Geçen sene mayısta yapmış ve eylüle geldiğimde sirke anası ile karşılaşmıştım.

TCM
09-02-2018, 09:59
Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke?

Sûz-i Dilârâ
09-02-2018, 10:56
Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke?

Kabukları soymamam gerektiğini sirkeyi kurduktan sonra hatırladığım için:D Hem bir deneme olur içi nasıl oluyor kabuğu nasıl?

sardunya18
12-02-2018, 09:52
Sirkemizin neden tam bir ana oluşturmadığı ve ne zaman süzülebileceği hakkında çok net yanıtlar alamadık :p Ama biz yeni fotoğraflar ekleyelim, maksat hareket olsun :p :p

Sirke anası olması gereken şey neden kalınlaşmıyor, hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum :confused:

Merhabalar erdal bey elma sirkesinin anası çok kalın olmuyor .Birde içinde meyva az gibi geldi bana .Ben meyveli tepenin önerisiyle elmayı katı meyva sıkacağından sıktım suyundan yaptım hem daha aromalı hem de çok sirken oldu .Sirke anası dibe çökünce de süzdüm .Kolay gelsin bereketli olsun

Erdal Hoca
14-02-2018, 21:05
Merhabalar erdal bey elma sirkesinin anası çok kalın olmuyor .Birde içinde meyva az gibi geldi bana .Ben meyveli tepenin önerisiyle elmayı katı meyva sıkacağından sıktım suyundan yaptım hem daha aromalı hem de çok sirken oldu .Sirke anası dibe çökünce de süzdüm .Kolay gelsin bereketli olsun

Sayın sardunya18, merhabalar. Cevabınız ve tavsiyeniz için teşekkür ediyorum. Sirkemi süzdüm ve posaları attım. Yaklaşık 1 aydır sirkem içinde oluşan sirke anasıyla birlikte süzülmüş halde bekliyor.Bu kez acelem yok. Şu an 4 ay oldu kurulalı. En az 2 ay daha beklemeyi planlıyorum. İlk fırsatta fotoğrafını yüklerim.

Saygılar,

Erdal Hoca
17-02-2018, 10:12
1 ay önce süzülmüş elma sirkemin hali böyle. Renk açık sarı. Görünüm şeffaf..Süzmeden önceki sirke anası dibe çöktü. Üzerinde yine çok ince bir tabaka var.

Sûz-i Dilârâ
17-02-2018, 16:59
Sayın Erdal Hoca sizin yerinizde olsam dibe çöken sirke anasını alır başka bir kavanozda tekrar sirke kurardım, elma sirkesi sürekli lazım oluyor, temizlikte, bulaşıkta, çamaşırda.

Üstteki ana oluşumundan anlaşıldığı gibi fermantasyon devam ediyor, ikinci ananız da oluşur bir süre sonra. :)

Erdal Hoca
18-02-2018, 19:03
Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider. ;)

Saygılar,

TCM
18-02-2018, 22:31
Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider. ;)

Saygılar,

@ Erdal Hoca m, elma zamanı değil artık, şimdi pazarda satılanlar soğuk hava deposunda bekleyen ticari elmalar. Kendi yemeklik elmasını topalayanlar yedi bitirdi elmalarını. Belki az bir kısmı benim gibi yaylada duruyordur ancak yumuşamaya başlamıştır kalanlar da. Önümüzdeki hafta yukarı nasipse çıkıp depodakilere bakayım diyorum ben de, yenilecek gibileri yer kötüce olanları sizin gibi evdeki dibe çöken analarla sirke yaparım.

Erdal Hoca
19-02-2018, 19:33
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı :D Ne yapalım, bekleriz.:D

Kozanli
19-02-2018, 20:38
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı :D Ne yapalım, bekleriz.:D

SİRKE | İçmeli Doğal Ürünler (http://www.icmeli.com.tr/sirke)

Daha geniş bilgi edinmek için bakalım.

Sûz-i Dilârâ
21-02-2018, 09:08

Sirkeyi kullanacaksanız, dipteki anayı, bir şişeye bir miktar sirkeden koyup bu anayı da bu şişeye alıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bir dahaki sirke kurumunda hem anayı hem de şişedeki sirkeyi katarak sirke oluşum sürecini hızlandırırsınız.

Geçen gün manavda kurtlu mu kurtlu elmalar buldum aldım ama kızım ben sirke kurana kadar bitirdi (kurtlu yerlerini bana ayıklatarak)

Sûz-i Dilârâ
11-06-2018, 21:55
Nar, portakal, limon ve elma sirkesi çalışmalarımdan sadece elma sirkesi başarıya ulaştı.

Limon ilk havlu atan oldu, daha havalar soğukken koktu, küflendi.

Portakalda hiç sirkeleşme olmadı, üstte anaya benzer bir mantar vardı ama kokuda sirke kokusu olmayınca hepsini döktüm.

Nar sirkesi az kalsın olacakmış:D üstte ana da oluştu, baskın sirke kokusuna rağmen burnuma hafiften çalınan kötü koku yüzünden onu da çöpe attım.

Elma en çalışkanları çıktı. Hem sirke hem de anası oluştu. Sirke kokusu mis gibi. Kavanozlardan biri ilerideki sirke çalışmalarım için mayalık olarak ayrıldı.

Artık elimde mayalık sirkem de olduğuna göre (yukarıdakilerin tamamı mayasız denendi) inşallah nar ve portakal, limon, hünnap, zencefil gibi sirke denemelerim devam edecek mevsimleri geldiğinde. :D

Başarana kadar devam:D

Resulgur
30-09-2018, 12:36
02.09.2018 tarihinde sürece başlamıştık.

Sirke analarımız oluşmuş durumdalar. Mis gibi kokusu var. :cool:

681328

erkanbey
30-09-2018, 17:55
Sayın Resulgur,sirkeleriniz güzel görünüyor,erken olmaya başlamış gibi geldi bana,inşallah sonuçda güzel olur.

Bende bu sene ki çalışmamı paylaşayım o zaman.Şu anda sadece üzüm yapma niyetindeyim,baya yüklü miktarda üzümle başladım,bir kapta elimde plastik eldiven ile hiç erinmeden 7 lt saf üzüm suyu çıkacak kadar üzüm ezdim.El ile sıkılan üzümler tamamen sıkılamıyor,geriye kalan posanın bir kısmını içine su ekleyerek içmek için kaynatalım bakalım sonuç ne olacak diye denedim,gayet kıvamlı bir içecek çıktı ortaya.Geri kalan posayıda iki ayrı 8 er lt lik kavanozlara koydum 3 er lt kadarda su ekledim eski elma sirkemden ve şeker ekleyip işe başladık.İki kavanoz posalı üzüm,bir kavanoz saf üzüm suyu kurdum yani.12 eylülde başladım,ilk üç gün bez taktım,sonra eldivene geçtim,yalnız eldivenin parmak uçlarını delmeyi unutmamalı,aradada havasını elle kaçırmalı.28 eylülde eldivenleri çıkardım,bez taktım üstlerini örttüm,3-4 gün daha,günde bir kere karıştırırım.Sonucu gene burada paylaşırım.

Ayazkızı
01-10-2018, 20:28
Benimde sirke sezonum başladı. Alıçla başladım. Henüz 2 gün olmasına rağmen üzerinde sirke sinekleri uçuşmaya başladı. Sinekcikler bana sürecin iyi gittiğini düşündürüyor. Dikkatli olmak gerektiğini hatırlatıyor. Bu yıl starter olarak geçen yıl yaptığım alıç sirkesini kullandım ve miktarı biraz çoğalttım.

Perşembe günü pazara gidip siyah-beyaz üzüm, hünnap, hurma ve elma alacağım. Bu arada çarşıya gidip yabanmersini de alacağım. Geçen yıl yaptığım yaban mersini sirkesini gözlerinde "sarı nokta" başlangıcı olan bir arkadaşa hediye etmiştim. Bu sene kendim içeceğim.

hepimize kolay gelsin.

sardunya18
02-10-2018, 16:03
Sirke sezonu hepimize hayırlı olsun :pBende elma ve üzüm sirkesi kurdum .Üzümü ve elmayı katı meyva sıkacağından sıktım .Üzümün çoğu posaya çıktı öyle olmaz deyip ayran süzdüğümüz torbalara koyup iyice sıktırdım .İçine biraz kendi bahçemizin üzümünden elimle ezip de attım.Süzmeden önceki hali böyleydi .
681384

Bu da son halleri .Tabi sinir bozucu sinekler baş rolü aldı .Bir an önce olsa da sineklerden kurtulsam :(

Musa Gündoğan
02-10-2018, 16:54
Benimde sirke sezonum başladı. Alıçla başladım. Henüz 2 gün olmasına rağmen üzerinde sirke sinekleri uçuşmaya başladı. Sinekcikler bana sürecin iyi gittiğini düşündürüyor. Dikkatli olmak gerektiğini hatırlatıyor. Bu yıl starter olarak geçen yıl yaptığım alıç sirkesini kullandım ve miktarı biraz çoğalttım.

Perşembe günü pazara gidip siyah-beyaz üzüm, hünnap, hurma ve elma alacağım. Bu arada çarşıya gidip yabanmersini de alacağım. Geçen yıl yaptığım yaban mersini sirkesini gözlerinde "sarı nokta" başlangıcı olan bir arkadaşa hediye etmiştim. Bu sene kendim içeceğim.

hepimize kolay gelsin.

sirke sinekleri iyiye gittiğine işareti normal bir durum mudur? çünkü benim sirkelerde bir tane bile sinek yok yanlış yöne mi doğru giiyorum acaba

Musa Gündoğan
09-10-2018, 15:46
evde sirke yapmaya başladım fakat elma sirkesinde hiç bir sorun yok gayet her şey yolunda üzüm sirkesi daha önce baktığım fotolarda genel olark herkes elma sirkesinin fotosunu paylaşmıştı o nedenle üst kısımlarını takip etmek pek mümkün olmadı. aşağıda resimde olanlar sirke anası mı yoksa küf mü söyler misiniz?
681680
681681

TCM
09-10-2018, 18:44
@ Musa Gündoğan, küfün kokusunu alırsınız, bu anaya benziyor.

Musa Gündoğan
10-10-2018, 08:25
@ Musa Gündoğan, küfün kokusunu alırsınız, bu anaya benziyor.

bir kaç kişiye sorduğumda kef dediler sonra küf olur dediler.
iyic derinlemesine koklamaya çalıştım. sirke mi değil mi bilemedim. kötü kokan bir kokusu değilde alkolle sirke arasında bir koku var sanırım. akşam başka kişilerede koklatacağım. üzerini aldım yeniden karıştırdım umarım bundan sonraki süreçte sirke oluşumuna devam eder

erkanbey
10-10-2018, 12:39
Sirke olacaktır az sabredin,küfe benzemiyor.

Ayazkızı
16-10-2018, 12:55
evde sirke yapmaya başladım fakat elma sirkesinde hiç bir sorun yok gayet her şey yolunda üzüm sirkesi daha önce baktığım fotolarda genel olark herkes elma sirkesinin fotosunu paylaşmıştı o nedenle üst kısımlarını takip etmek pek mümkün olmadı. aşağıda resimde olanlar sirke anası mı yoksa küf mü söyler misiniz?
681680
681681

Musa Gündoğan bence de ana oluşturuyor sirkeniz. Benim alıç sirkesinin üzerinde de buna benzer bir tabaka oluştu. Sirkem ana yapıyor diye seviniyorum. Çünkü eğer sirkelerim ana yaparsa seneye yapacağım sirkelere bu anaları koyacağım.

Ben 8 litrelik 2 kavanoza elma sirkesi yaptım. mutlu mesut köpürmeye başladılar. Şimdi Yaban mersini arıyorum. Bizim buralara gelmemiş henüz sırada yaban mersini ve ilk defa yapacağım hurma sirkesi var. Hurma sirkesini geçen sene yapamamıştım.

Resulgur
16-10-2018, 22:51
Sayın Resulgur,sirkeleriniz güzel görünüyor,erken olmaya başlamış gibi geldi bana,inşallah sonuçda güzel olur.

Bende bu sene ki çalışmamı paylaşayım o zaman.Şu anda sadece üzüm yapma niyetindeyim,baya yüklü miktarda üzümle başladım,bir kapta elimde plastik eldiven ile hiç erinmeden 7 lt saf üzüm suyu çıkacak kadar üzüm ezdim.El ile sıkılan üzümler tamamen sıkılamıyor,geriye kalan posanın bir kısmını içine su ekleyerek içmek için kaynatalım bakalım sonuç ne olacak diye denedim,gayet kıvamlı bir içecek çıktı ortaya.Geri kalan posayıda iki ayrı 8 er lt lik kavanozlara koydum 3 er lt kadarda su ekledim eski elma sirkemden ve şeker ekleyip işe başladık.İki kavanoz posalı üzüm,bir kavanoz saf üzüm suyu kurdum yani.12 eylülde başladım,ilk üç gün bez taktım,sonra eldivene geçtim,yalnız eldivenin parmak uçlarını delmeyi unutmamalı,aradada havasını elle kaçırmalı.28 eylülde eldivenleri çıkardım,bez taktım üstlerini örttüm,3-4 gün daha,günde bir kere karıştırırım.Sonucu gene burada paylaşırım.

Sn. erkanbey anladığım kadarıyla siz de Sn. meyvelitepe nin tarifi ile sirke yapım sürecini başlatmışsınız. Bende bu şekilde yapmaya çalıştım. Havaların sıcak olduğu dönemde fermantasyon hızlı bir şekilde devam etti, sirke anaları yaklaşık bir ay süre sonunda oluştular. Elma sirkesi 1. anayı oluşturdu ve çöktü 2. anayı oluşturduğunda süzme işlemini yaptım. Üzüm sirkesi anası daha çökmedi ama bayağı kalınlaşmış halde , onuda ana çöktükten sonra cam kaplara alacağım. Bekliyoruz hayırlısı ;)

erkanbey
17-10-2018, 06:49
Benim sirkeler şu anda 1 aylık oldular,kalınca ana da oluştu, dün akşam süzdüm,tekrar ana bağlayıp dibe çökünce bende şişelere alırım.Bu bahsettiklerim üzüm posasından yapmış olduklarım.Saf üzüm suyundan yaptığım hala ana bağlamadı,hafif alkol kokusu var gibi,şeker miktarı bol heralde ki süreç yavaş ilerliyor.Sonuca bakacağız artık geç olsun da iyi olsun.

Selma_321
17-10-2018, 12:01
Peki üzümü taneleriyle sıkmadan yapsak olmaz mı ki, illa sıkmamız mı lazım

erkanbey
17-10-2018, 15:15

Olur tabi neden olmasın,ama ezmenin süreci hızlandıracağını düşünüyorum.Süzerkende daha rahat olur.

Musa Gündoğan
17-10-2018, 16:43

bende aynı sizin gibi hangisini yapsam diye düşünürken elime bir miktar üzümü alarak kavanoz içerisine üzüm taneleri patlayacak şekilde sıktım koydum. İçerisine işlemin hızlı olması için bir miktar bal kattım.

burada en önemli kısmın karıştırmak olduğunu çok sonra farkettim çünkü ben günde 1 kez **** 2 güne 1 kez karıştırıyordum daha doğrusu hep unuttuğumuzdan geç karıştırıyorduk. sonra üzüm üzerinde kef oluşmaya başladı hemen burada yukarıda da yazdım. bir arkadaş kefi al karıştırmaya devam et muhtemelen yine oluşum devam edecektir demişti. dediği gibi kef i attım 2 hün günde 2-3 defa karıştırınca şuan sirke anası oluşmaya başladı.

yani velhasıl kelam ister suyunu çıkarın ister çıkarmayın olay karıştırmakta :) :) :)

Selma_321
17-10-2018, 17:03
Teşekkür ederim..

Ayazkızı
25-10-2018, 21:53
Bu sene yaban mersini senesi galiba yaban mersininin padişahını buldum. 8 litrelik kavanoza kurdum... Her gün karıştırıyorum... yarın öbür gün çarşıya inip hurma aşacağım ve hurma sirkesi kuracağım. Çok faydalı olduğu söyleniyor.

TCM
26-10-2018, 08:52
@ şehirliköylü, sanırım bu beyazlıklar (selülözik yapı) birleşip sirke anasını oluşturacak tekrar.

sardunya18
26-10-2018, 10:21
@şehirliköylü tekrar süzüp ağzı dar şişeye koyun ve buz dolabında saklayın.
@erkanbey sizin üzüm suyundan yaptığınız sirke ne durumda benim yaptığımda henüz ana oluşumu yok .Aynı gün elma suyundan yaptığım sirkede ana oluşmaya başladı .Her sirke deneyimi ayrı bir olay oluyor .İlk defa trabzon hurması sirkesi de kurdum onun oluşumunu merak la beklemekteyim

erkanbey
26-10-2018, 19:46
Posalardan yaptığım üzümler bayağı bir kalın ana oluşturdular,saf üzüm suyu oluşturmuyor diye,ananın birini onun içine atıverdim,biraz zamana bırakacağız artık.

Ayazkızı
12-12-2018, 12:01
Alıç Sirkesi 1cm'e yakın ana yaptı. Arkadaşım annesine şifa olsun diye isteyince süzüp hepsini verdim. Posayı atmadım. Üzerine su Küçük bir ana parçası ve şeker ilave ettim bakalım ne olacak diye beklemeye aldım. Bir kaç gün geçti tekrar ana yapmaya başladı.

Bir kaç yıl önce sirke yapan bir arkadaşım bizim yaptığımız sirkeler için. "Biz sizin sirke dediğiniz şeye tükenmez" deriz. "Sirke öyle olmaz. Biz meyvenin suyunu sıkarız içine hiçbir şey katmadan sirkeleşmeye bırakırız. Esas sirke böyle olur." demişti. Haklı mı ne?

Amaan neyse ne. Ben bizim yaptığımızı sirke niyetine içiyorum, salatalarıma koyuyorum. Önemli olan niyet. Bahçe alıp bolluğa kavuşunca sirkeyi birde onun tarifine göre yaparım. :)

Musa Gündoğan
12-12-2018, 13:27
arkadaşlar bu sirke olayı gerçekten çok güzel bir şey. sadece merak ettiğim konu ise şu. daha önce üzüm sirkesi denemiştim lakin karıştırma sürecinde biraz geç davrandığım için sirke kötü kokulu bir sirkeye dönüşmüştü bende tavsiye üzerine temizlik malzemesi olur diye ayırıp ağzınıda kapatıp komuştum sonrasında baktım üzerinde epeyce kalın sirke anası oluştu ancak ben onu da attım kötü kokulu sirkeden oldu diye şimdi sorum şu kullanılabilir miydi? elimde mevcutta halen elma sirkesi anası mevcut.

Sûz-i Dilârâ
22-02-2019, 08:29
Bu yılın üzüm sirkesi, oldukça berrak ve güzel çıktı. :D
687518

TCM
22-02-2019, 13:46
Şuraya bir nokta koyayım da daha sonra bir sorum olacak.

TCM
24-02-2019, 09:09
Sirkeleri 5 - 10 lt. lik cam kavanozlarda yapıyorum. Altı kavanozun ikisinde sirkenin üzerinde sirke anası ile camın birleştiği sınırda renk koyulaşması oldu. Küf gibi. Temizledim baktım iki hafta sonra tekrar. Bu iki kavanozun birindeki sirkenin tadı da kokusu da sirkeye benzemediği için döktüm. Diğerindeki oluşumlar çok fazla değil, tadı da kokusu da sirke ancak değişik bir koku ve aroma da var. Tüm işlemler aynı olmasına rağmen niye iki kavanoz böyle oldu anlamadım.

Geçen ay sağlam kavanozun birini süzdüm, kalan posanın üzerine yine su doldurdum ;) Yeni elmalar olana kadar böyle devam, bakalım nasıl olacak.

sardunya18
01-03-2019, 10:07
Merhabalar sirke sever arkadaşlar bende ilk defa karışık sirke demiyorum .Malzemeler yeşil çay ,zeytin yaprağı, biberiye ,zencefil ,elma ,yarım greyfurt, bir limon ,bir avuç kuru üzüm ,bir acve hurması ,bir kabuk tarçın ve şeker yarım çay bardağı ev yapımı elma sirkesi koydum .Malzemelerden hangi amaçla kullanmak istediğimi anlamışsınızdır .:p Bakalım sonuç nasıl olucak :confused:

Üç kiloluk kavanoza yapmıştım .Beşlik kavanoza boşalttım

erkanbey
28-07-2019, 19:19
Bir sirke sezonu daha geldi.Geçen yıl yaptığım çeşitli sirkelerden,saf üzüm suyuyla yaptığımı daha yapmayacağım,Üzümü ezerek içerisine su ilave ederek yaptığım sirke hem daha erken oldu hem daha hoş oldu gibi,saf üzümde berrak ve keskin oldu ama ben dediğim gibi üzüm tanelerini ezerek yaptığımdan daha çok hoşlandım.Su katkısı olmayan baya geç olgunlaşıyor.Saf üzüm suyu için uğraşmaya gerek yok yani,hatta suyunu sıkıp içtiğim,posasıyla da su ekleyerek yaptığım sirke bile baya iyiydi.
Bunlar saf üzüm suyundan,su katılmadan yaptığım sirkeler,görünüşü çok güzel.Diğerleri daha koyu görünüme sahip.

sardunya18
29-09-2019, 16:41
Merhabalar sirke sever arkadaşlar bende ilk defa karışık sirke demiyorum .Malzemeler yeşil çay ,zeytin yaprağı, biberiye ,zencefil ,elma ,yarım greyfurt, bir limon ,bir avuç kuru üzüm ,bir acve hurması ,bir kabuk tarçın ve şeker yarım çay bardağı ev yapımı elma sirkesi koydum .Malzemelerden hangi amaçla kullanmak istediğimi anlamışsınızdır .:p Bakalım sonuç nasıl olucak :confused:

Üç kiloluk kavanoza yapmıştım .Beşlik kavanoza boşalttım

Maalesef bu sirkem çöp oldu .Alıç sirkesi kurdum yeni .Kiraz ve vişne de kef temizlemek ten bıktım .Erik te meyveler dibe çöktü .Nasip elmaya üzüme artık hepimize kolay gelsin

pinarkkry
23-10-2019, 09:53
Merhaba,
15 Eylül 2019'da elma sirkesi kurdum. 3litrelik cam kavanozumun yarısının bir tık fazlası kadar organik elma koymuştum. Süreç güzel başladı, köpürdü elmalarım. Her gün karıştırdım. 20 günün sonunda hepsi çöktü. Şuan sirke anası oluşması için bekliyorum, hiç karıştırmadan. Keskin kokusu var, odada baya hissediliyor. Sirkeyi kuralı bugün 39 gün oldu ancak sirke anası oluşmadı henüz. Yalnızca bal, içme suyu ve nohut kullanmıştım yapımında. Şuan daha sirke anası belirtisi olmaması normal mi? Gözüm gibi bakıyorum, umarım başarıya ulaşırım.

TCM
23-10-2019, 13:15
Ortam sıcaklığı fazla olursa ana oluşmayabilir ve veya oluşması gecikebilir, küflenme yoksa sorun yoktur, bekleyin.

melista
31-12-2020, 07:49
Ben sirkemi bu (https://www.tarifinisevdim.com/detay/ev-yapimi-sirke-nasil-yapilir) tariften yaptım memnun kaldım. Tavsiye ederim:

aydemiraydın
31-12-2020, 12:26
Ben sirkemi bu tariften yaptım memnun kaldım. Tavsiye ederim:

https://www.tarifinisevdim.com/detay/ev-yapimi-sirke-nasil-yapilir

sirke yapımında nohut ve bulgur benzeri malzemeler katmak doğru değil. zararlı mantar mayalar olabilir. zaten meyvelerin üzerinde gerekli bakteriler var. işi garantiye almak için Probiotik Sirke Mayası katabilirsiniz.

Probiotik Sirke Mayası içeriği.

Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus,

Streptococcus thermophilus, Lactobacillus asidophilus,

Lactobacillus salivarius, Lactobacillus jonhsonii,

Acetobacter pasteurianus, Acetobacter aceti,

Saccharomyces cerevisiae,

Ozlem A
04-01-2021, 08:32
sirke yapımında nohut ve bulgur benzeri malzemeler katmak doğru değil. zararlı mantar mayalar olabilir. zaten meyvelerin üzerinde gerekli bakteriler var. işi garantiye almak için Probiotik Sirke Mayası katabilirsiniz.

Probiotik Sirke Mayası içeriği.

Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus,

Streptococcus thermophilus, Lactobacillus asidophilus,

Lactobacillus salivarius, Lactobacillus jonhsonii,

Acetobacter pasteurianus, Acetobacter aceti,

Saccharomyces cerevisiae,

Ayrıca gluten intoleransı olanlar çok arttı, bu nedenle de mayalarken bulgur kullanmamalı.

chelik26
23-03-2021, 19:55
5-6 ay önce yaptığımız elma sirkesinin asiti yok gibi rengi kötü tadı pek iyi sayılmaz. EC değeri 5.2 falan, hazır aldığımız beyaz sirkenin ec değeri 087 fln. Yarın bir de ph ile ölçeceğim. Bu değerlerin ortalamasını bilen varmı. Ayrıca sirkenin son halinin resmi bu. Sizce ne olabilir?

Dadaloğlu
16-10-2021, 15:48
Ben de ilk kez elma sirkesi deniyorum. Bir ay oldu dibe çökme yok ama problem de görünmüyor. Süzdüm, ana oluşumunu bekliyorum. Bir yerde görüp plastik yoğurt kabı kullandım. Camlara nazaran daha iyi oluyor sanki.

fatmanur yılmaz
16-10-2021, 16:04
Sirke asit olduğundan yoğurt kabında yapmanın sağlıklı olacağını zannetmiyorum.

fatmanur yılmaz
16-10-2021, 16:12
Ben sirkemi 2.anadan sonra süzüp sonra içine 1 lt ye yarım yemek kaş. kaya tuzu **** salamura tuzu koyuyom üzerindeki o beyazlıklar çok nadir oluşuyor

occuplus
31-05-2022, 10:15
https://imgyukle.com/f/2022/05/31/VkHDT1.jpg

Birkaç başarısız denemem oldu. 3.kez kuruyorum.

https://imgyukle.com/i/VkHPls

Elmalar dibe çöktü.

Süzüp ağzını açık mı bırakayım? (bezle kapalı)

Süzmeden ağzını açık mı bırakayım?

Sirke olması için daha ne kadar beklemeliyim?

Yardım için teşekkürler.

TCM
31-05-2022, 15:51
Elmalar çok çabuk dibe çökmüş, hava sıcak olduğu için olabilir ama, sirke tadı kokusu var mı?