View Full Version : Topraksız Ortamda Çilek Uygulamalarım
mtugrul33
10-01-2011, 09:39
Anamurda,Perlit+Pomza taşı+Leonardit ve Torf karışımı oluklar içerisinde beş katlı raflı sistemde ,Rubigem marka çilek uygulaması yapıyorum.Yaklaşık yarım dönümlük bir alanda üç adet tünel içerisinde sekizbin civarında fide ektim.Şu anda çilekürotimim başladı.ilk siftahı 8 ocak pazar günü yaptım.Bununla ilgili resimleri yakında sizlerle paylaşacağım.
Resimleri bekliyoruz , Bol hasatlar ve başarılar , kolay gelsin....
Kudret Tezel
10-01-2011, 17:19
Hayırlı olsun sayın mtugrul33, bol hasadlar bol kazançlar dileriz. Tabii birde paylaşımlarınızı bekliyoruz , kolay gelsin.
mtugrul33
11-01-2011, 12:14
Teşekkürler arkadaşlar,bu iş sevda meselesi.Eğer inanırsak her şeyi başarabiliriz.Katlı çileklerde çiçeklerdeki tozlaşmayı arılar yapıyor.ORganik gübrelerden yararlanıyorum.Toprak tv den gördüğüm Candem gübrelerden bir grup kullandım.Gerçekten yararını gördüm.Ayrıca Pancar melası ve hümik asitide kullanıyorum.Meyvelerin büyümesi ve olgunlaşmasını hızlandırıyor.
mtugrul33
11-01-2011, 12:23
Bu sistemin maliyeti ;tünel serası,toprağı,A tipi katlı bölümleri ve fide masraflarının tümü yarım dönüm için on bin lira civarında gerçekleşti.İlgi duyan form arkadaşlarımıza bu konuyla ilgili olarak her türlü yardıma hazırım.
Sayın mtugrul33 tek kelimeyle süper çok sağlıklılar Allah yolunu açsın. Bizi bilgilendirmeye, devam etmeyi, umarım unutmazsın.
Çok Güzel gözüküyorlar , Sistemde gayet hesaplı ve düzgün olmuş.
Yabancı ot için biz yer örtüsü serdik epey faydası oluyor sakın ot ilacı atmayın buharlaşması çileklerinize zarar verir.Tezgahların arasında ot temizlemek zor oluyor bıraksanız ohum atıyorlar sistemde yabancı ot çıkıyor bu yüzden taban örtüsü 0.5 şeffaf naylonda olur sermenizi tavsiye ederim.
Ben çilek ekmek için bu sene epey hazırlık yaptım poşet filanda ayarladım fakat fideyi çok geç buldum bulduğumdada işler yoğunda ekme fırsatı bulamadım.
Sorumlarım
1.Direk Malçla yaptınız değilmi özel poşet değil onlar ?
2.Damlama içinden mi geçiyor.
3.kaç cm sıklıkla ektiniz.
4.İnşaat demiri kaçlık ?
5.Neden Rubigem ? Camaorosa değil?
6.Fide ekim tarihi ?
Aklıma gelirse tekrar sorucam , Bol hasatlar , Ellerine sağlık....
Sonucuda bekleriz fide başına kaç gr. çilek olucak bakalım :) Çilekler Çok güzel ve canlı duruyorlar.
Sn. seazone,
Sizin seradan haber yok. Epeydir paylaşım yapmadınız? Bizi merak içinde bıraktınız. Seranız çok güzel olmuştu. Sonuçlarını neden paylaşmadınız? Başarılı mı oldu? Problem yaşadınız mı? Seranın şu anki durumu nedir?
mtugrul33
12-01-2011, 08:59
Sn Delimus,
Bu sistemde yabancı ot olmuyor.Perlit,torf,leonardit ve pomza içerisinde ot tohumları pek nadir çıkıyor.O yüzden ot ilacı hiç yapılmadı.Olukları 0,5 siyah örtü naylonları 60 cm eninde bir hizarda bıçmak suretiyle yaptım.6-7 lik çivilerle oluk boyunca diktim(malçladım)Oluk içerisine hazırlanan perlit+torf+leonardit+pomza karışımını çuvallarla döktüm.
Üst 5.rafa malzemeyi dökmekoldukça zahmetli oldu.Sonra bunun üzerine damlama hortumu serdim.Hortumları her 5 metrede bir telle oluklara sabitledimki kayma olmasın.
Üst örtüyü de çivi ile pattıktan sonra 20 cm.çapraz çift ekim yaptım.Ancak bir kaç sulamadan sonra oluklarda oluşan eğilmeleri önlemek için 10 luk inşaat demirini resimlerdeki gibi yer destekli olarak kaynattım.İplerle bu demirlere olukları sabitledim.
Çilek seçimiyle ilgili sorunuzu gelince,bu yıl Anamurda fide temini oldukça sorunlu geçti.Rubigem çilekler tad ve aroma bakımından çok güzel.İhraçlık olarak alınıyor.Bende normal tünel içerisinde yaklaşık 4000 adet de camarosa fidem var.Keşke hepsini Camarosa eksem daha iyi olacakmış.Ürün çok verimli.
Ben fideyi Ekim ayının20sinde ektim.Geç kaldık biraz.Eğer 1 Ekimde ekebilseydik Araliik ayı içerisinde ürünü satmaya başlayacaktık.Bu yıl kendi fidemi kendim yapacağım.Festival,camarosa ve rubigem türlerinden çoğaltacağım.İsteyen arkadaşlara da yardımcı olmaya çalışacağım.
İlginizden dolayı teşekkür eder saygılar sunarım.
Sn Sarıcan,
Geçen sene çok fazla koşturmalı bir sene geçirdik. Hepsi bitti gerçi bunların dışında serada biliyorsunuz Enver beyin katkılarıyla yapılmış bence çok güzel bir çalışma oldu serada beff ve salkım ekmiştim bir daha yapmayacağım aynı besin tankında iki ayrı cins domates. Öğrendiğim en büyük olay bu oldu. İkisi kesinlikle profesyonelliği kaldırmıyor yani her cins domates için farklı besin ec oranları. Sonuç yine de çok şaşırtıcı idi çok sağlıklı ve bol ürünlü geçirdik akar su şeklinde kesinlikle tavsiye edeceğim bir model artık. Bu sene ortadaki kanalı çıkarıyorum sera da ik adet kanal bırakacağım birinde salatalık diğerinde domates uygulaması yapmayı planlıyorum.
Bende fide bulamadığım için deneme yapamadım,cevaplar için çok saol.
Yabancı ot ben yeri kastettim tezgahın altını yani.benim tezgahımın altıyla baş edemiyordum.
Kendi fideni nasıl yetiştireceksin, onun hakkındada bizle bilgi paylaşırsan sevinirim.
Eylülde ekmek için fideleri yetiştirmeye ne zaman başlamalıyız.
Bu sene kendim fide yetiştirerek deneme fırsatı bulurum belki.
Neden Pelit ve torfu yeterli görmedin ? leonardit şu sıralar fideciler bile bulamamakta geçenlerde yakınıyorlardı yerine perlit kullanıyorlarmış, pomzayı bilmiyorum ama.
tugrulbaba
22-01-2011, 20:15
Mtugrul bey. Önümüzdeki haftalarda sanırım Taşucuna gelmek gibi bir durumum var. Ama net değil. Anamura da gelip çalışmalarınız hakkında yerinde bilgi almak isterim. Elbet sizin için de bir sakıncası yoksa.
mtugrul33
24-01-2011, 09:26
Sevgili tugrulbaba,
Elbette bir sakıncası yoktur.Ancak gelmeden önce haberleşirsek daha iyi olur.Selamlar.
sayın mtuğrul çilekleriniz gerçekten çok güzel görünüyor elinize emeğinize sağlık,bende nasip olursa bu sene çilek denemek istiyorum ve sizi gizlice takip ediyordum.fotolar şahane görseller için teşekkürler. şunu merak ettim besin olarak formülünüz nedir ?bir mahzuru yoksa bitkiniz herdaim yeşilllll olsun.ve unutmadan sizden fidan talebimde olacak inşallah.
Cumhur Tonba
29-01-2011, 12:35
Sayın mtuğrul33,
Merhaba. Çalışmalarınız çok harika. En güzelide mesajınızda belirttiğiniz isteyen arkadaşlarımıza yardımcı olacağım demeniz. Size kolay gelsin diyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Sağlıcakla kalın.
Çok güzel bir iş çıkartmışsınız, elinize sağlık, bol hasat ve kazançlar diliyorum. Tebrikler.
mtugrul33
14-02-2011, 12:08
Mtugrul bey. Önümüzdeki haftalarda sanırım Taşucuna gelmek gibi bir durumum var. Ama net değil. Anamura da gelip çalışmalarınız hakkında yerinde bilgi almak isterim. Elbet sizin için de bir sakıncası yoksa.
Sayın Adaşım,
Hiç bir sakıncası yok.Hafta içi her gün saat 14.30 a kadar okulda oluyorum.Gelerek yerinde görüp bir fikir sahibi olursanız iyi olur diye düşünüyorum.Önceden haberleşelim.Selamlar.
tugrulbaba
15-02-2011, 08:21
Tamam, teşekür ederim. Şimdi Taşucundan hala haber beklemekteyim. Eğer gelmem kesinleşirse size muhakkak buradan haber veririm.
Tekrar teşekkürler, kolay gelsin.
(Evet ismimizde soyismimizde aynı)
Çok Güzel bir çalışma olmuş ellerinize sağlık
farukmagat
24-02-2011, 08:02
Sayın mtugrul33,
1-Kullandığınız oluk hakkında biraz daha bilgi verir misiniz? Siyah naylonu mu oluk gibi yaptınız, yoksa?..
2-A tipi sistemin zemindeki en uç noktaları arası kac cm?
3-İki kat arası mesafe ne kadar? Bir de, bir katı alttaki diğer kattan ne kadar mesafe içeriye kaydırarak yaptınız?
Son olarak, sulama aralığınız nedir?
Cevaplarsanız minnettar kalırım.
mtugrul33
24-02-2011, 08:32
Sn.Farukmagat,
1--0,5 lik siyah naylonu oluk malzemesi olarak kullandım.A lar arasında kaynattığım demirlere çivi ile diktim.Ancak sulamalarla birlikte oluk içi ağırlğının artmasıyla oluklarda sarkmalar oluştu.Bunun üzerine oluk naylonunu A lar arasına kaynattığım demirlere sera ipleriyle bağladım ve sorun şimdilik çözüldü.Hasat sonunda ise oluk naylonlarınıdeğiştirip plastik çıtalarla demirlere tutturacağım.Aynı zamanda kullandığım rerlit ve torfa ilaveten yanmış çıftlik gübresi de ekleyeceğim.
2--A tipi sistem 2x2x2 şeklinde bir eşkenar üçgen olarak kaynatıldı.A lar arasındaki mesafeler ise oluklarda sarkma lar olmasın diye 1,5 m.olarak düşünüldü.
3-- İki kat arası mesafe ise 40 cm.olarak düşünüldü.Eşkenar üçgen olması nedeniyle drenajda akan fazla sular alt katları fazla etkilemiyor.****** bunları borularlada drene edebilirsiniz.
4--Her gün sabah saat07.00-08.00 aralığında besin eriyiği kullanarak sulama yapıyorum.Mart ayısonundan itibarense günlük iki hatta üç sulamaya da geçilebilir.
Umarım yardımcı olmuşumdur.Aklınıza takılan konularda formdaki tüm arkadaşlarla bilgilerimizi paylaşmaktan onur duyarım.Saygılarımla
mtugrul33
24-02-2011, 08:39
sayın mtuğrul çilekleriniz gerçekten çok güzel görünüyor elinize emeğinize sağlık,bende nasip olursa bu sene çilek denemek istiyorum ve sizi gizlice takip ediyordum.fotolar şahane görseller için teşekkürler. şunu merak ettim besin olarak formülünüz nedir ?bir mahzuru yoksa bitkiniz herdaim yeşilllll olsun.ve unutmadan sizden fidan talebimde olacak inşallah.
Sn.Akçay,
ilginize teşekkür ederim.Besin eriyiklerini bir ziraatçı arkadaşımdan alıyorum.Zannedersem Kudret Tezel hocanın formulüne benzer bir formül kullanıyor.Ben malzeme temininde sıkıntı yaşadım.O yüzden kendim hazırlamadım.Ancak bu konuda Kudret Hocamdan yardım alabilirsiniz.Bende kendisiyle istişare halindeyim.Çileklerle ilgili yakında yeni fotoğrdafları da sizlerle paylaşacağım.
Saygılar ve sevgiler .
farukmagat
24-02-2011, 08:45
Sayın mtugrul33,
Paylaşımınız ve samimiyetiniz için yürekten teşekkür ederim.
toprak-1
24-02-2011, 16:58
gerçektende bizimle paylaşmanız ve çok büyük bir incelikle soruları cevapladığınız için çok teşşekkür ediyorum bende.allah nasibini kısmetini arttırsın
mtugrul33
25-02-2011, 08:25
arkadaşlar
bilgi paylaşıldıkça anlamlıdır.Her damla birike birike bir deniz olurinancındayım.İlginize teşekkür ederim.Bildiklerimi paylaşmaktan sadece mutlu olurum.Selamlar.
mtugrul33
02-03-2011, 10:23
Arkadaşlar
Bu hafta sonu çilek topladıktan sonra birkaç resim çektim.Onları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kudret Tezel
02-03-2011, 11:10
Ellerinize emeğinize sağlık sayın mtugrul33, hayırlı kazançlar, bol, bereketli hasadlar dilerim.
Çok güzel bir örnek sergilediniz. tebrikler.
Bu hasad dönemi nekadar sürebilir, yaklaşık 7000 kök çilek var demiştiniz, bu dönemde toplam nekadar ürüm alınabilir. Rica etsek bizlere sera maliyeti sulama gübre vs toplam masraf ve gelir hakkında bir fikir verebilirmisiniz. Gayem bir seranın 5-6 senede ancak kendini amorti eder hesaplarına açıklık kazandıra bilmek.
Yapmış olduğunuz harcamalardan , diktiğiniz fide cinsinden vs bilgileri topluca bir mesajda paylaşırsanız umarım çok faydalı bir kaynak olur.
Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim,kolay gelsin.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Sayın mtugrul33 hayırlı olsun. İnanın kendim yapmış kadar mutlu oldum. Forumdaşlarımızın bu tür başarıları göğsümüzü kabartmakla kalmıyor, aynı zamanda büyük bir motivasyon kaynağı oluyor.
Emeğinize sağlık.
ömer seven
02-03-2011, 11:44
Hayırlı ve bol bereketli olsun
Süper gözüküyorlar ellerine sağlık , bol hasatlar ve bol kazançlar ....
1. Son resim ? Normal düz olarakta mı dikim yaptınız ? Verimde,Çileğin büyüklüğünde ve kalitesinde Farklar nasıl ?
2. A Şeklindeki tezgahın en altındaki ile en üstünde, güneşlenmelerinde fark olduğundan, verimde bir fark oldu mu ? Gözlemlediniz mi ?
kenan1337
02-03-2011, 13:04
çoook güzel görünüyorlar ellerinize emeğinize sağlık sonuna kadar...
paylaşımlarınız çook güzel olmuş herşey harika görünüyor bol kazançlar... Herşey gönlünüzce olsun
Bu form bize çok yaralı bilgiler veriyor emeği geçen herkese de çok teşekkürler
mtugrul33
02-03-2011, 13:13
Ellerinize emeğinize sağlık sayın mtugrul33, hayırlı kazançlar, bol, bereketli hasadlar dilerim.
Çok güzel bir örnek sergilediniz. tebrikler.
Bu hasad dönemi nekadar sürebilir, yaklaşık 7000 kök çilek var demiştiniz, bu dönemde toplam nekadar ürüm alınabilir. Rica etsek bizlere sera maliyeti sulama gübre vs toplam masraf ve gelir hakkında bir fikir verebilirmisiniz. Gayem bir seranın 5-6 senede ancak kendini amorti eder hesaplarına açıklık kazandıra bilmek.
Yapmış olduğunuz harcamalardan , diktiğiniz fide cinsinden vs bilgileri topluca bir mesajda paylaşırsanız umarım çok faydalı bir kaynak olur.
Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim,kolay gelsin.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Arkadaşlar öncelikle sayın hocam Kudret Beyin ve sizlerin iyi dileklerinizden dolayı çok teşekkür ederim.Öncelikle yaptığım bu çalışmayla ilgili olarak sizleri biraz bilgilendirmek istiyorum;
1. SERA YAPIMI:
7 metrelik Te demir eğmeçlerinin ucuna hurdacıdan aldığım demirlerden 1,5 mt. Her iki ayağa ekleyerek işe başladık.Bunlardan 40 adet yaptık.2 mt ara ile yere balyozla 80 cm. çaktık.İki yanından ve tepen boydan boya demir kaynatarak işi sürdürdük.Yan bağlantı demirlerine 8 lik demir kaynattık.Plastik örtüyü bu demirlere plastik bağlantı çıtaları ile tutturduk.Yere sabitledik.
2 . OLUKLARIN YAPIMI:
İlk önce 6 metrelik demirler 2şer metreler halinde spiral ile kesildi.Eşkenar üçgen olacak şekilde birbirleri ile kaynatıldı(2x2x2mt.)A şeklini alan eşkenar üçgenler zemin tesfiyesinden sonra çirpi çekilerek 1,5 mt.aralıklarla birbirine daha önce açılan vidalama yerlerinden tutturuldu.A lar üzerine 40 cm’lik olarak kesilen silme demirler yarım daire şeklinde büküldüler.Bunlar A üzerine yerden 20cm.yüksekten başlayarak 40 cm.arayla kaynatıldı.Oluk güzergahlarına dikey ve yatay inşaat demirleri kaynatarak olukta oluşacak sarkmalar önlendi.Olukta kalın(0,7mm.)siyah naylon kullanıldı.Oluklarda kaynak işlerini sonradan yaptığımızdan dolayı,naylon malzeme oluklara çivi ile dikilerek oluşturuldu.Sarkma olmaması içinde iplerle gemici düğümü ile bağlandı.
3. TOPRAKSIZ ORTAMIN HAZIRLANMASI:
Ana malzeme perlit olarak kullnıldı(%95).Ayrıca Pomza taşı,torf ve leonardit karışımı birbiriyle iyice harmanlanarak raflara kondu.Damlama hortumları yerleştireldi.Üst ince naylonu dikildi.Çapraz dikim yapıldı(25 cm.arayla)(Göç kendini gide gide düzer ata sözümüz vardır;bizim ki de öyle oluyor.Olukları tümsek şeklinde yapıp.tek sıra (15 cm.)ekmemiz daha iyi olabilirdi.)
SERA MALİYETİ:
Demir+işçilik+toprak+fide+plastik örtü+nakliye masrafları+elektrik abone+sulama birliği üyeliği+ benzin ve yeme içme dahil toplam masrafımı bu gün topladım.Çıkan sonuç 9450 Tl.(Ancak ben,hurda demir ve kullanılmış eğmeçler kullandım.Sera kurulumunda 50Tl. Yevmiye ile çalışan demirci bir arkadaştan yararlandım.Kendimde işçiliğini yaptım.
Arkadaşlar ben rubigem cinsi fide ektim.Adana’dan getirttim.Bu cinsi seçtiğim için de çok memnunum.Resimlerden de görmüşsünüzdür;çiçek tutumu ve meyve düzgünlüğü ideal.Aroması mükemmel.Fiyat olarak da diğer çileklerden farklı olarak 50 krş.daha yüksek fiyata malı satabiliyorsunuz.Ürünün tamamı 1. kalite.Ben tüm dostlara tavsiye ederim.İsteyen arkadaşlara da fide temininde yardımcı olabilirim.Ziyaretimize gelecek arkadaşlarımıza birer kasa ikramımız olacak.
Çilek üretimimiz haziran ayı sonlarına kadar devam eder.Bir kök fideden yaklaşık 1000-1500 gr. arasında bir ürün alabilirsiniz tabiî ki iyi bakmak kaydıyla.Yaklaşık 2000Tl.civarında gübre vs.masrafimız olur diye düşünüyoruz.Bu yıl tüm masraflarımızı alasiliriz diye düşünüyoruz.Ancak beklenmeyen hastalık veya şok fiyat düşüşleri olumsuz etken olabilir.
Ancak biz,görünen şartlarda bu yıl çilekçilerin iyi kazanacağını umuyoruz.Ekim alanı geçen yıla göre daha az oldu bu yıl.
NOT:Bu sistemde damlama sulama hortumlarının mutlaka basınç ayarlı olması gerekiyor.Çünkü tüm fideleri eğer eşit şekilde sulamamız için bu şarttır.
Arkadaşlar ,emek sarfeden herkesin emeğinin karşılığını Allah verecektir.
En içten sayı ve hürmetlerimi sunarım.
selim_50
02-03-2011, 13:19
merhaba sayın mtugrul 33,
ürününüzün bol kazançlı olması dileğiyle, gerçekten şimdiye kadar gördüğüm en kaliteli çilekler ve en kaliteli işçilik ve emek,
Bu arada bende fide siparişimi hatırlatmış olayım, aynı meyveyi verecek fidelerden istiyorum ona göre, önülmüzdeki ay fide için tekrar sizi rahatsız ederim, bol ürün demiyorum, zaten üretimi hakkıyla yapmışınız, size bundan sonrası için bol kazançlar,
Ellerinize sağlık süper olmuşlar Allah her şeyden saklasın.
Bol Kazançlar.
Allah nazardan saklasın. İmrenerek baktım . Tebrik ederim. Allah çalışana veriyor gerçekten. Başarılarınızın devamını dilerim.
Rubigem cinsini tavsiye ediyorsunuz peki Yaz dikimi 15 temmuz - 15 ağustos deniliyor siz eylülde ekme kararı aldınız peki frigo mu ekiceksiniz yoksa taze fide mi ?
Arada 1 ay filan olucak fakat bizim bölge eylül ayında sıcak olacağından taze fidelerin tutumu düşük olabiliyor muş ? Siz hangisi tercih edeceksiniz ?
Frigo ile taze fidede verim farkı var bu yüzden soruyorum.
Dekara 7000 adet fidede 5-7 ton frigo ile
Taze fide ile 1-1.5 ton , 2. yıl 4-5 ton deniliyor.
soilless
02-03-2011, 20:17
Sn mtugrul33
hani derler ya adam gibi adam, sizin çilekler de çilek gibi çilek. Neden mi? pazara gittiğim de koyu kırmızı bordoya yakın renkte devasa büyüklükte ya da hayli ufak aynı kasada çilekleri görünce elim gitmiyor almaya. hormondan mı? cinsinden mi?, gdo'lumu? aşırı zehirli ilaçtan mı bilmem ama almıyorum.
Biz kdz ereğli'li olarak en iyi Osmanlı çileğini biliriz, taze yeriz, reçelini yeriz. Ancak sizin bu rubigemler kalp şeklinde, tohum derinlikleri, meyva rengi ve formu çok doğal canlı. lezzeti aromasını da buradan tadamıyoruz ama ereğli li olarak denemeye ve çilek gurusu olarak naçizane değerlendirmeye yapmaya da hazırız.)))
Emeğinize sağlık.
Topraksız tarım yaıpyorsunuz bu kadar optimum formda bu mevsimde ihracatlık ürün yetiştiriyorsunuz. Merakım şu ki;
- candem gübre, melas ve humik asiti nasıl kullanıyorsunuz?
- bunları fermante ederek belli miktarlarda mı bitki kök bölgelerine veriyorsunuz?
- bahsekonu gübrenin besin eriyiği ec değerlerine etkisi olmuyor mu?
- ema ve mikorozia gibi mikroorganizmalardan yararlanıyormusunuz?
Kudret Tezel
02-03-2011, 20:25
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederiz sayım mtugrul33, bu tür bilgileri paylaştıkça topraksız tarımın yaygınlaşmasında önemli bir yol alacağımıza bütün kalbimle inanıyorum. Bol kazançlar başarılı çalşmalar dilerim. kolaygelsin.
soilless
02-03-2011, 21:29
Geldim işin maliyet ve kar kısmına ki en çok da merak edilen kısım bu!!!!
topraksız tarım ilgimi çekti. 1 yıl bu sitemizi izledim. Sonra 2 yıldır üyeyim. Sevgili Kudret abimiz ve Sn Envorun katkılarıyla bir dirhem toprağı olmayan bir üye olarak (kayınvalide toprağı henüz işlenmenmiyor ve fiziken uzak :))) 2 yıl balkonda muhteşem zevk aldığım çok iyi bir üretim yaptım. ben bile şaşırdım. Maydonoz ekmeden suyun içinde salkım salkım çeriler (tek bir salkımda 30 adet) bir teki 750 gr gelen penbe domatesler, vs.
Ama net bir sera maliyet ve işletme maliyet hesapları göremedim. (Tabiat işletme maliyeti hesabı hariç)
bakıyorum siizin çileklere muhteşem, kasa kasa. Bakıyorum sizin seraya hurda demirlerle yapılan aksları olmayan mütevazi ama tekrar kasalardaki çileklere bakıyorum bu iş olur hakikatten olur diyorum.
Herkesce olması için Sn mtugrul sorularım şu ki;
- sera konstriksiyonunda aks yok. Sera tünel genişliği nedir? (yaklaşık olarak 4-4.5 mt?)
- u boru profiller kaç inch?
- et kalınlığı nedir?
- sera naylonu uv limi? (aslında uv ye de gerek yok çünkü kaolinle meyveyi kapla. Ne güneş yanığı, ne uv zararı, ne de zararlı pest zararı)
- her bir tunel en ve boyu?
- her bir u tunel profil aralığı?
- Fide olarak almak ile tohumdan yetiştirmenin piyasa koşullarında kabul gören maliyet oranı nedir? 2/3? 1/3 (Sn Envor nedersiniz?)
- Sn delimus'un sorduğu frigo (erkenci, sağlıklı ve yüksek verimli) ve taze fide üretim farkı?
Bu sorularım başlangıç detay ve maliyetleri.
Sonraki sorularım en önemli konu olan besin eriyiği (EC) ph, iklimlendirme, vs.
Ancak İlk sorularım en uygun maliyetle aldığınız bu kasalar dolusu ye beni ürünlerini alan sizin cevaplarınızın bir çok kimseye teşvik edici (hem maliyet hem karlılık) olacağına inanıyorum.
okumadığım konu başlığı çok azdır.
Ancak topraksız tarımda ilk kurulum sermaye maliyeti çok yüksek derler, 10 dönümden aşağı başlarsan hiç bu işe kalkışma derler, ama hiç bir zaman da nedenleri, nasılları net ortaya konmaz
Şimdi sizin seraya bakıyorum, fide miktarna bakıyorum, kullandığınız malzeme ve ürün cinsine bakıyorum, yatıyorum, kalkıyorum hesap ediyorum, sonunda sizin ürününüzün kalitesine bakıyorum, burda bir yanlış anlaşılma var sanırım diyorum;
bunu açıklayalım, öncü müteşebbis konumunuzla ve üstadlarımızın yardımıyla bu maliyet ve karlılık konusunu bu başlıkta netleştirelim.
saygılarımla
mustafatokmak
02-03-2011, 21:53
tebrikler saatlerce inceledim seyrettim kendim yetiştirmiş gibi mutlu oldum başarınız daim olsun
mtugrul33
03-03-2011, 07:36
Sevgili arkadaşlarım
Tüm sorularınızı tek tek yanıtlayacağım.Ancak bu sabah çektiğim bazı fotolarımı sizinle paylaşmak istiyorum.
mtugrul33
03-03-2011, 07:55
Anamurda bu yıl kış mevsimi hiç yaşanmadı.Çileklerimiz yoğun bir çiçeklenme gösteriyorlar.Bir taraftan ürün alırken bir taraftan da çiçeklenme devam ediyor.Raflardaki yaprak yoğunluğunu atmak için bir kısım kuruyan ve eskiyen yaprakların temizliğine başlanacak.Yine bu sabahtan bazı görüntüler...
ibrahim doğan
03-03-2011, 08:12
sn.mrtugrul33; öncelikle bol kazançlar dilerim.inşallah bu güzel çalışmanızın karşılığını alırsınız sanırım insanın emeğinin karşılığını alması gibi güzel bişey yok...sizi kutlarım bu güzel çalışmanızdan ve paylaşımınızdan dolayı...inanıyorumki burada bunları gören çok kişi bu işe sarılacaktır,bende bu yıl ilk defa domates üretimi yapacağım ağaçlar net ten aldığım gazla...
1 - seranız kaç m2
2 - 27 şubatta ilk hasadı yaptınız bu hasat süresi ne zaman bitecek..ve yeni hasat dönemi ne zaman başlayacak
3 - hasat bitince fideleri sökecekmisiniz,yenisinimi dikeceksiniz
4 - yeni dikim ne zaman olacak yeni sezona sıfırdanmı başlanacak ve yeni sezon ne zaman...
bu sorularımı cevaplarsanız memnun olurum...
tekrar sizi kutlar bol kazançlar dilerim.selamlar....
mtugrul33
03-03-2011, 08:15
Rubigem cinsini tavsiye ediyorsunuz peki Yaz dikimi 15 temmuz - 15 ağustos deniliyor siz eylülde ekme kararı aldınız peki frigo mu ekiceksiniz yoksa taze fide mi ?
Arada 1 ay filan olucak fakat bizim bölge eylül ayında sıcak olacağından taze fidelerin tutumu düşük olabiliyor muş ? Siz hangisi tercih edeceksiniz ?
Frigo ile taze fidede verim farkı var bu yüzden soruyorum.
Dekara 7000 adet fidede 5-7 ton frigo ile
Taze fide ile 1-1.5 ton , 2. yıl 4-5 ton deniliyor.
Sn.Delimus,ben bu yı çileği taze fide olarak ekim ayının 20 sinden sonra ekebildim.Taze fideyi pek çok insan bilmez .Açıklarsam eğer;tarladan sökülerek topraklarından arındırılmış fidenin iki derecelik ortamda saklanmış halini ifade ediyor.
Ben gelecek yıl,şu anda bahçemdeki fidelerden ,fide toprağı ile doldurulmuş kaseler içerisine kollardan alarak üreteceğim.Eylül ayının sonunda ekeceğim.Bu fidelere pot fide deniyor.Çilekte bir kural var;erken ekilen fidenin ürünü geç,geç ekilen fidenen ürünü erken olur.Geç ekilen fidelerde meyve iriliği fazla olur ancak kardeşlenme daha az olur.Kaliteli ürün eldesinde bölgemizde geç ekim yayginlaşıyor.Sizin verdiğiniz tonaj miktarı biraz hayali kalıyor.Dekarda ister eylüll başında,isterserseniz ekim ayında ekin tonaj hesabı yapılırken fide başına(sağlıklı fide için geçerli)en az 1 kg.olarak hesaplanır.Sizin verdiğiniz rakamlar açık alan ekim sonuçları olabilir.Bölgemizde ağustos ayında frigo fide ekenler oluyor.Ancak bunu ürün amaçlı olarak değil de bir yıl sonrası için fide üretim amaçlı ekiyorlar.
Sn delimus,umarım cevaplarım yeterli olmuştur.Saygılar sunarım.Size de marul üretemenezde başarılar ve bol kazançlar dilerim.
Sn.mtugrul33,
Çilekleriniz ve çalışmanız her türlü övgüyü hakeder nitelikte. Bol kazançlar.
mtugrul33
03-03-2011, 08:29
Sn mtugrul33
hani derler ya adam gibi adam, sizin çilekler de çilek gibi çilek. Neden mi? pazara gittiğim de koyu kırmızı bordoya yakın renkte devasa büyüklükte ya da hayli ufak aynı kasada çilekleri görünce elim gitmiyor almaya. hormondan mı? cinsinden mi?, gdo'lumu? aşırı zehirli ilaçtan mı bilmem ama almıyorum.
Biz kdz ereğli'li olarak en iyi Osmanlı çileğini biliriz, taze yeriz, reçelini yeriz. Ancak sizin bu rubigemler kalp şeklinde, tohum derinlikleri, meyva rengi ve formu çok doğal canlı. lezzeti aromasını da buradan tadamıyoruz ama ereğli li olarak denemeye ve çilek gurusu olarak naçizane değerlendirmeye yapmaya da hazırız.)))
Emeğinize sağlık.
Topraksız tarım yaıpyorsunuz bu kadar optimum formda bu mevsimde ihracatlık ürün yetiştiriyorsunuz. Merakım şu ki;
- candem gübre, melas ve humik asiti nasıl kullanıyorsunuz?
- bunları fermante ederek belli miktarlarda mı bitki kök bölgelerine veriyorsunuz?
- bahsekonu gübrenin besin eriyiği ec değerlerine etkisi olmuyor mu?
- ema ve mikorozia gibi mikroorganizmalardan yararlanıyormusunuz?
Sn.Soilless,
Öncelekle topraksız tarıma yapmış olduğunuz katkılardan dolayı size de teşekkür etmeyi bir borç bilirim.Şimdi sorularınızı yanıtlayalım;
-Ben gübrelemede besin eriyiği kullanıyorum.Candem güborganik gübreyi 3 kg. olarak haftada bir gün veriyorum.Tüm besin eriyiği ile sulamalarımda 200ml.hümik asiti tank içerisine karıştırıyorum.Melası ise 1kg.olarak eritip candemle birlikte karıştırıyorum.Haftada bir gün de sadece su ile(gübresiz)sulayarak yıkama yapıyorum.
-Ec değerlerini ve ph değerlerini sık sık ölçüyorum.Bu değerleri yükseltmiyor.
-Sn.Soilless,bir ay ocak ayı içerisinde bazı bitkilerde sararma ve kurumalar oluştu.Bionemi köklerden kullandım(Dekara 1 lt.),yapraklardan da Roa ya ait bir mikroorganizma kullanıyorum.Gerçekten hangi topraksız tarım faaliyeti yaparsanız yapın mutlaka yararlı bir bakteri türünü kullamnmanız lazım Ben tavsiye ederim.Yapraklardan roa vereli bitki daha sağlıklıhale geliyor.Kök çalışması hızlanıyor,****** bu benim gözlemim.
ilginize teşekkür eder selamlarımı yollarım...
hudaverditavuz
03-03-2011, 09:11
Gerçekten tebrik ediyorum mükemmel görünüyor
mtugrul33
03-03-2011, 09:55
Geldim işin maliyet ve kar kısmına ki en çok da merak edilen kısım bu!!!!
topraksız tarım ilgimi çekti. 1 yıl bu sitemizi izledim. Sonra 2 yıldır üyeyim. Sevgili Kudret abimiz ve Sn Envorun katkılarıyla bir dirhem toprağı olmayan bir üye olarak (kayınvalide toprağı henüz işlenmenmiyor ve fiziken uzak :))) 2 yıl balkonda muhteşem zevk aldığım çok iyi bir üretim yaptım. ben bile şaşırdım. Maydonoz ekmeden suyun içinde salkım salkım çeriler (tek bir salkımda 30 adet) bir teki 750 gr gelen penbe domatesler, vs.
Ama net bir sera maliyet ve işletme maliyet hesapları göremedim. (Tabiat işletme maliyeti hesabı hariç)
bakıyorum siizin çileklere muhteşem, kasa kasa. Bakıyorum sizin seraya hurda demirlerle yapılan aksları olmayan mütevazi ama tekrar kasalardaki çileklere bakıyorum bu iş olur hakikatten olur diyorum.
Herkesce olması için Sn mtugrul sorularım şu ki;
- sera konstriksiyonunda aks yok. Sera tünel genişliği nedir? (yaklaşık olarak 4-4.5 mt?)
- u boru profiller kaç inch?
- et kalınlığı nedir?
- sera naylonu uv limi? (aslında uv ye de gerek yok çünkü kaolinle meyveyi kapla. Ne güneş yanığı, ne uv zararı, ne de zararlı pest zararı)
- her bir tunel en ve boyu?
- her bir u tunel profil aralığı?
- Fide olarak almak ile tohumdan yetiştirmenin piyasa koşullarında kabul gören maliyet oranı nedir? 2/3? 1/3 (Sn Envor nedersiniz?)
- Sn delimus'un sorduğu frigo (erkenci, sağlıklı ve yüksek verimli) ve taze fide üretim farkı?
Bu sorularım başlangıç detay ve maliyetleri.
Sonraki sorularım en önemli konu olan besin eriyiği (EC) ph, iklimlendirme, vs.
Ancak İlk sorularım en uygun maliyetle aldığınız bu kasalar dolusu ye beni ürünlerini alan sizin cevaplarınızın bir çok kimseye teşvik edici (hem maliyet hem karlılık) olacağına inanıyorum.
okumadığım konu başlığı çok azdır.
Ancak topraksız tarımda ilk kurulum sermaye maliyeti çok yüksek derler, 10 dönümden aşağı başlarsan hiç bu işe kalkışma derler, ama hiç bir zaman da nedenleri, nasılları net ortaya konmaz
Şimdi sizin seraya bakıyorum, fide miktarna bakıyorum, kullandığınız malzeme ve ürün cinsine bakıyorum, yatıyorum, kalkıyorum hesap ediyorum, sonunda sizin ürününüzün kalitesine bakıyorum, burda bir yanlış anlaşılma var sanırım diyorum;
bunu açıklayalım, öncü müteşebbis konumunuzla ve üstadlarımızın yardımıyla bu maliyet ve karlılık konusunu bu başlıkta netleştirelim.
saygılarımla
Sn.Soilless,
Benim yaptığım,basit bir yapı.Tünel arası genişlik4,5 m.Tünellerde kullandığım malzeme boru değil.Profil demircilerde Te diye adlandırılan bir demir var.bunların en kalın cinsinden temin edildi.Tünel içine konulan A tipi oluk yapısı üç yerden destekli şekilde yere çakılıdır.Bu sistemde bir kaç noktadan tünellerle bağlantılıdır.Bu yıl ara ara esen sert rüzgarlara dayandı.Maliyeti en aza indirmek için ben özellikle hurda demirlerden yararlandım.Siz sıfır malzemedende,hatta boru ile de yapabilrsiniz.tamamen kendim tasarladım.****** eksik yönler olacaktır.Tünelde 7 metrelik eğilmiş te dimirleri sağ ve sol ayaklara 1,5 m.te demirlerini kaynattım.Bu konuyla ilgili forumda daha önce bilgi verdim.Amaç en az maliyete elden geldiğince en yüksek verim değilmi?Ben bu üreteme deneme amaçlı olarak yapıyorum.Verim istediğimiz gibi olursa bunu üç dönüme çıkarmayı hedefliyorum.
Fide konusunda ise;ben osmanlı çileği ile ilgili çok şey işittim.Ancak yeme nasip olmadı.burada profesyonel çalışmada tomumdan üretim yapılmıyor.Fide fiyatları potu 15 kuruştan gidiyor.Tohumdan üretimi bu yıl merakımı gidermek için yaz döneminde Anamurun yAbanoz yaylasında deneyeceğim.Ben en az beş yıllık bir araştırmanın sonucunda bu işe niyetlendim.Umarım çalışmam iyi bir fikir verici olur.Saygılarımla.
mtugrul33
03-03-2011, 10:01
sn.mrtugrul33; öncelikle bol kazançlar dilerim.inşallah bu güzel çalışmanızın karşılığını alırsınız sanırım insanın emeğinin karşılığını alması gibi güzel bişey yok...sizi kutlarım bu güzel çalışmanızdan ve paylaşımınızdan dolayı...inanıyorumki burada bunları gören çok kişi bu işe sarılacaktır,bende bu yıl ilk defa domates üretimi yapacağım ağaçlar net ten aldığım gazla...
1 - seranız kaç m2
2 - 27 şubatta ilk hasadı yaptınız bu hasat süresi ne zaman bitecek..ve yeni hasat dönemi ne zaman başlayacak
3 - hasat bitince fideleri sökecekmisiniz,yenisinimi dikeceksiniz
4 - yeni dikim ne zaman olacak yeni sezona sıfırdanmı başlanacak ve yeni sezon ne zaman...
bu sorularımı cevaplarsanız memnun olurum...
tekrar sizi kutlar bol kazançlar dilerim.selamlar....
Sn.İbrahim Bey
Öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ederim.Pek çok Ankara'lı Anamur'a yerleşmiş durumda.Sorularınızı yanıtlayacak olursam;
1-Üç bloktan oluşan seramın toplam 75 m.uzunluğu var.Yaklaşık yarım dönüm bir alan içinde yer alıyor.
2-İlk hasadımızı 8 ocak 2011de yaptık.Haziran ayının sonuna kadar üretim devam eder.
3-Hasat sonunda fideler sökülür.Yeni sezon için yeniden yazırlanır.İsterseniz sökmezsiniz.Ancak çilek veriminde %30 a varan düşüşler olur.
4-İklim şartları Akdeniz Bölgesinde farklılık yapıyor.Burada yeni sezona ekim şekline bağlı olarak Ağustos-Ekim ortaları arasında yapabilirsiniz.
Saygılarımla.
mtugrul33
03-03-2011, 10:14
Arkadaşlar,
Ben aynı zamanda bir köy ilkokulunda birleştirilmiş sınıfta 5 sınıf bir arada eğitim veren bir okulda çalışıyorum.Hem müdür,hem öğretmen ve hem de hademe olarak çalışıyorum.Burada hem topraksız tarımı ve hemde öğretmenliği yapabiliyorsam,bu zamanımı planlamam sayesinde olmaktadır.Topraksız tarımın yeni olması nedeniyle kurulacak sistem konusunda kararsızlık ve bilinmeyenlerden dolayı pek çok kişi bu işten elini çekmektedir.Ben gönül rahatlığı ile sizleri bu işi yapmaya çağırıyorum.Korkmadan bu işe girin.Katlı sistemde işçilik çok kolay,bu işçilik maliyetlerini düşürüyor.
Saygı ve sevgilerimi yollarım.
mtugrul33
03-03-2011, 10:49
Sayın mtugrul33 hayırlı olsun. İnanın kendim yapmış kadar mutlu oldum. Forumdaşlarımızın bu tür başarıları göğsümüzü kabartmakla kalmıyor, aynı zamanda büyük bir motivasyon kaynağı oluyor.
Emeğinize sağlık.
Teşekkürler Sn.Malbman.
söyleyek söz yok ,hani derler ya sözün bittiği yerdeyiz,eline,emeğine,gönlüne sağlık, bilgilerinizi paylaşımınızdaki açık yüreklilik için teşekkürler,ne deyim yolun açık olsun,bitkilerin her daim yeşil olsun.
ibrahim doğan
03-03-2011, 16:53
sn.mtugrul33;
sizin üstteki mesajınızı okuyunca çocukluğuma gittim bende sizin şimdiki öğretmenlik yaptığınız şekilde bir köy okulunda okudum bütün tüm okul zaten 25 çocuktuk hepimiz aynı odanın içerisinde 5 sınıf bir arada ama o günler çok güzelmiş insan şimdi daha iyi anlıyor,orda öğretmen olmaya çok kararlıydım ama imkanlar elvermediği için orası son okulum oldu.sonuçta matbaacı olduk...bence kendinizi çok şanslı histmelisiniz ve mutlu olmalısınız ...ne mutlu size ...
size tüm kalbimle mutlu bir yaşam dilerim...
tüm sorularıma verdiğiniz cevaplar için de teşekkürler...hoşçakalın....
soilless
06-03-2011, 12:28
Sn mtugrul33,
Verdiğiniz detaylı ve net bilgiler için teşekkür ederim. Hem kurulum maliyeti, hem alınan ürün kalitesi açısından gerçekten çok başarılı ve çok heveslendiren bir çalışma yaptınız. Nazar değmesin.
Sezon sonunda toplam işletme maliyeti, toplam ürün ve toplam gelir rakamlarını da bu sayfalarda paylaşabilirseniz çok memnun oluruz. Bu bilgiler sanırım bir çok kişiye teşvik edici bir bilgi olur.
Bol yeşil ve kırmızı hasatlar ve başarılar diliyorum.
Fideyi nasıl kendimiz yetiştirebiliriz ,
Bir yetişmiş çilek fidesinden 100-150 kadar fide üretmek mümkün.
Hazırlanmış alana, isteğe bağlı 50-75-100cm aralıklarla dikip, kollardan fide üreteğiz ve Akdeniz bölgesinde, soğukların başlamasıyla kasım aralık ayında, yerine aktarıcaz.
Peki fide yetiştirmek için ne zaman yetişkin fideleri ekmeliyiz? Sıcak ve uzun güneşte kollanma artıyormuş...
idris şenol
07-03-2011, 12:04
elinize sağlık hocam maşallah çok çalışkansınız Allah eksikliğinizi göstermsin
benim ağbimde Antalyada öğretmen Andolunun birçok yerinde öğretmenlik yaptı sizi daha iyi anlıyorum ama ne yapalım maalesef elden birşey gelmiyor
kendinizi bu tarz uğraşlarla dahada hayata bağlı kalıp daha faydalı olcağnıza inanıyorum ALLAH yar ve yardımcınız olsun:))
Sayın Mtugrul33 Roa ya ait bir mikroorganizma kullanıyorum diye yazmıştınız nereden temin edebiliriz bilgilerini verebilirmisiniz. Teşekkürler.
mtugrul33
11-03-2011, 08:33
Sayın Mtugrul33 Roa ya ait bir mikroorganizma kullanıyorum diye yazmıştınız nereden temin edebiliriz bilgilerini verebilirmisiniz. Teşekkürler.
Sn .Seazone,
Roa yı internette http://www.roa-turkiye.com/Ana%20sayfa.html
adresinden ulaşabiliyorsunuz.Sahibinin adı Oğuz Alper bey,bizim forumdaki arkadaşlardan biri.Telefonla bana ulaşarak bazı yararlı tavsiyelerde bulunmuştu.Size onun telefon numarasını veriyorum.(541 227 22 70)
Saygı ve selamlar.
akinselcuk
11-03-2011, 09:31
Sayın mtugrul33,
Bu ürettiğiniz çileği direk Anamur da mı elden çıkarıyorsunuz ? Yoksa Mersine mi götürmek gerekiyor ? Bozyazı da 500 m2 bir sera kursak sizce uygun olur muydu ? Alan bakımından bir yorum yapar mısınız ? Mesela bu iş katlı bile olsa 1-2 dekardan az olmamalı gibi . . .
Hem okul hem serayı idare edebildiğinize göre akrabalar mı var ? Güvendiğiniz işçiler mi var ? Bu iş nasıl oluyor ?
Saygılar...
mtugrul33
11-03-2011, 13:10
Sayın mtugrul33,
Bu ürettiğiniz çileği direk Anamur da mı elden çıkarıyorsunuz ? Yoksa Mersine mi götürmek gerekiyor ? Bozyazı da 500 m2 bir sera kursak sizce uygun olur muydu ? Alan bakımından bir yorum yapar mısınız ? Mesela bu iş katlı bile olsa 1-2 dekardan az olmamalı gibi . . .
Hem okul hem serayı idare edebildiğinize göre akrabalar mı var ? Güvendiğiniz işçiler mi var ? Bu iş nasıl oluyor ?
Saygılar...
Sn.Akın Bey,
Çileğin pazarlanması sorunsuz.Anamurdaki çilek komisyoncuları aayağınızdan gelip alıyorlar.Anamur ile Bozyazı bitişik iki semt gibidir.Akın Bey,500 m2 serada katlı sistem yaparsanız yaklaşık 10 bin fide dikersiniz.Elbette ekilen alanın artması kar oranınızı arttırır.Bu sistemde tüm işler ayakta egilmeden yapıldığı için işçilik çok kolay olmaktadır.Normal sistemde çalışan insanlarda bel fıtığı olayları çok fazla görülüyor.Bu sistemde ise bu mümkün değildir.Ben saat 14.30 dan sonra artan zamanda işlerin tamamını kendim yapabiliyorum.Kurulumu tamamladıktan sonra iş otomatiğe dönüyor.Sadece bu aydan sonra çilek toplamada işçi çalıştırmaya başlanacak.Çünkü ürün miktarı artıyor.Şu an haftada iki kere 100-150 kg.çilek topluyoruz.bunu eşim ile beraber topluyoruz.Başkada herhangi bir akraban yardım almış değiliz.
eğer Bozyazıda böyle bir çalışma düşünürseniz,size yardımcı olabilirim.benim serayı gelip gezebilirsiniz.Ayrıca Anamur ve Bozyazıda kurulmuş daha teferruatlı seralardan da fikir edinebilirsiniz.
Umarım bir nebze yardımcı olmuşumdur.Selamlar,saygılar.
Birde şu fide işine el at tugrul abi....
mtugrul33
14-03-2011, 10:30
Birde şu fide işine el at tugrul abi....
Sevgili Delimus,Bu yıl sonunda fide toprağına kollardan alarak fide yetiştirmeyi planlıyorum.Rubigem,camarosa ve festival cinslerinden fideler üreteçeğim.Bu fidelerin Akdeniz ve Ege koşullarında dikim aralığı Eylül sonu-Ekim ayının ilk haftası şeklinde olacak.Forum içindeki arkadaşlara da kargoyla ulaştırmayı hedefliyorum.
Size de çalışmalarınızda başarılar dilerim.Saygı ve sevgiler..
Ben şu aralar vakit ayıramıyorum fakat nisandan sonra bende bir sonuca varıp bu sene deneme yapmak istiyorum fide az ekicem fakat ginede fidemi kendim yetiştirme tarafındayım. Saolun.
Bu Eylül ve Ekim olarak verdiğiniz tarihte, yeni fideler yetişmiş mi olucak yoksa eski çileklerinizi yeni fide için dikim tarihiniz mi ?
Benim aklımda yaltırdan 2000 civarı fide alıp Eylül ayında bunları Viyollere dikip Kasıma kadar fide yetiştirip onları söküp onları seraya dikmeyi planlıyorum.
Aldığım fidelerden yeni fide elde etmek için eylül ayı iyimi yoksa daha erken mi dikmeliyim.
selim_50
23-03-2011, 14:40
sayın tuğrul merhaba;
benim fideler nisan ayına yetişmeyecekmi?
kolay gelsin
selim_50
23-03-2011, 14:46
sayın tuğrul merhaba;
benim fideler nisan ayına yetişmeyecekmi?
kolay gelsin
mtugrul33
23-03-2011, 15:02
Sn.Selim Bey,
Maalesef çileklerde bu yıl kol atma daha başlamadı.O yüzden biraz beklememiz lazım.Ben size haber vereceğim.Şimdiden çalışmalarınızda başarılar dilerim.
mtugrul33
24-03-2011, 09:46
Arkadaşlar,bu hafta sonu çilek topladık.Sizlere bahçemdeki çileklerin son görünümünü sizlerle paylaşmak istiyorum.Havaların ısınmasıyla birlikte çiçeklenme ve meyve oranında artışlar başladı.
mtugrul33
24-03-2011, 09:55
Aynı anda hem çiçekler,hem irili ufaklı meyveler.İnanın seradan çıkmak istemiyorum.
Bu hafta tekrar Bionem verdim(Damlama ile).Havalar ısınmaya başladı.Zararlı mantar ve bakterilere karşı önlem almamız gerekiyor.
Sayın mtugrul33 çilekleriniz tablo gibi maşallah. Emeğinize sağlık.
sayın mtugrul33;
Maşallah demeden bakmamak lazım. Tebrik ederim.
Hakan Öncü
24-03-2011, 14:12
Gerçekten çok güzel görünüyorlar.
Elinize , emeğinize sağlık.
Resimler bir çok kişiye bu sene çilek ektirir bence.
Sayın mtugrul33 , çalışmalarınız için sizi kutlarım.ellerinize sağlık ve bol kazançlar.
siteyi bir zamandır takip etmekteydim, üye olmak bugüne nasipmiş.
mtugrul33 rumuzlu arkadaşımızı tebrik ederim doğrusu.benim de amacım ve hayalim en kısa zamanda modern bir serada organik çilek üretimi konusunda yatırımda bulunup üretime başlayabilmek.zamanı geldiği zaman inşaaallah sizlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak ve de bunu yaymak isterim.
kolay gelsin,
Sayın Öğretmenim,
Forum a dün gece üye oldum. Tarım ve üretim bildiğim konular değil, bu konuda kendi imkanlarımca çam fidanı yetiştirip doğaya dikmekten öte bir çalışmam olmadı.
Sayfada dolaşırken sizin çileklere rastladım.Dünden beri dönüp dönüp , bunlara bakıyoruz .Çileklerin güzelliği bir yana , eminiz ki seranız müthiş kokuyordur.
Hafta sonu hasatı resimlerinizi bekliyoruz.
Alkışlarımız öğretmenimize...:)
Ercan
mtugrul33
07-04-2011, 15:10
Tüm arkadaşlara övgülerinden dolayı teşekkür edrim.Resimleri ve bu konuyu arkadaşlarımızla paylaşmak ,ağaçlar. net forumunun bilgi paylaşıldıkça gelişir mantığına uygun düşmektedir.Her forum üyesi bildiklerini paylaşırsa ,yeni başlayacak arkadaşlara yol göstereceklerdir.Topraksız tarım besin kitlerinin hazırlanması en önemli konuyu oluşturmaktadırSaygı ve sevgiler sunarım.
mtugrul33
15-04-2011, 13:18
Şimdi de besin eriyiği ile ilgili bazı resimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.Ayrıca çilek kollarından keseye aldığım fide resimlerini de ekliyorum.Saygı ve selamlar.
mtugrul33
15-04-2011, 13:23
Fide çalışmamın resimleri eklenmedi .Hemen onları ilave ediyorum.
mtugrul33
15-04-2011, 13:24
Görüntü bozuk çıktı.Daha sonra yine gönderirim.
Ellerinize sağlık , Çilekler tamamen kızarıncamı koparıyoruz yoksa daha uzun dayanması için biraz beyazlıyken mi koparıyoruz ?
sayın mtugrul33 ellerinize sağlık, muhteşem çilekler allah nazardan saklasın.Yanlız bu çilekleri görmem çok harika, bir o kadar kötü oldu benim için nedeni ise yine sera hevesim kabardı malum bu yıl bir şey yapamadım iş yoğunluğundan ve sizin çilekleri görünce benimkiler ne diye düşünmeye başladım:).Fideleri bekliyoruz.Kolaylıklar dilerim.
mustafagumrukcu
20-04-2011, 10:54
Mükemmel bir sera gerçekten tebrik ederim
mtugrul33
20-04-2011, 12:39
Sevgili Delimus,kızaranları zaten topluyoruz.Ayrıca bizim buralarda ala ger dediğimiz tipleri de topluyoruz.Turuncu ile kırdmızı arası bir renk oluyor.Çok fazla kızarırsa ürün pazara tam ulaşamadan bozulabilir.
daha yeni üyeyim ama forumu biraz taradım. sizinkisi en beğendiğim sera oldu açıkcası. hem sistem çok güzel hem çileklerin cinsi ve görünüşleri harika. keşke vaktim olsa da sizin sistemin birebir aynısını kurabilsem. ayrıca bir sorum olacak: bu rubigem cinsi çileklerin fidelerini istanbul için nasıl temin edebiliriz? bu konuda bilginiz var mı?
sercan1969
20-04-2011, 14:59
Rubigem çeşidi çileklerin özelliği nedir? Yediveren mi?
trapezus
20-04-2011, 21:10
çok güzel valla ya
mtugrul33
25-04-2011, 08:26
Sevgili Arkadaşlar,ben Rubigem çilek fidelerini Adana'dan Yaltır adında bir firmadan aldım.İsteyen internetten ulaşabilir.Bu cinsteki çilekler erkencilik özelliği taşıyorlar.Ekildikten bir ay sonra çileğinizi yemeye başlayabilirsiniz.Anamurda Kasım ayı ile Haziran sonuna kadar çilek veriyor.Çileği topluyorsunuz,yeni çiçekler meyveye oturuyorlar.Gerek irilik,gerekse mükemmel aromasıyla diğer çilek türlerinden bir gömlek üstün.Tabi ki bu düşünceler tamamen kişisel düşüncelerimdir.Ben dört çeşit çilek ektim.Bunlar Camarosa,Festival,SwitCharly ve Rubigem.Camarosa;Akdeniz bölgesi için ticari olarak en fazla dökümü olan ,dayanıklı bir çilek türü.Festival'de Camarosaya çok benziyor.Swit charly erkenci bir tür.Dökümü biraz az.Rubigem ise özellikle kaliteli çilek yemek isteyenlere tavsiye edebileceğim bir tür.Ben Eylül ayında sipariş üzerine yaklaşık 50 bin fide üreteceğim.O dönem içinde isteyen arkadaşlarıma fide konusunda yardımcı olabileceğim.Saygılar,sevgiler...
yesil417
25-04-2011, 19:25
elinize emeğinize sağlık çok güzel görünüyorlar
Ben fide isterim abi, şimdiden söylüyeyim, Özellikle rubigem ve festival, yaltir temmuza kadar vermem fide diyor, büyük ihtimal geçen seferki gibi oyalıyacaklar, alamayacağım onlardan fide.
sercan1969
26-04-2011, 13:54
Rubigem anladığım kadarı ile Turfanda çilek için ideal bir çeşit....Ancak yazın çilek yemek istiyenler için sonuç hüsran olabilir. Rubigem hasat tarihlerine bakarsanız kısa gün çileği, yaz hasadı için ise nötr gün çilekleri kanımca daha uygun olur....
mtugrul33
27-04-2011, 08:35
Sevgili Sercan1969 arkadaşım,
Anamurda Haziran ayı sonuna kadar rubigemden ürün alabilirsiniz.İç Anadolu veya diğer bölgelerde durum nasıl olur onu bilemiyorum.Ancak Ankarada bazı tanıdaklarım Anamurdan götürdükleri çilek fidelerinden(Camarosa) yaz boyunca meyve yediklerini söylemişlerdi.sizinde dediğiniz gibi nötr gün çilekleri özellikle serin yayla ortamlarnda daha iyi verim veriyor.Ancak birkaç kökle denemek lazım gelir diye düşünüyorum.
selim_50
27-04-2011, 09:27
arkadaşlar;
iç anadolu için önerilen yediveren cinsi dediğimiz çilek çeşidi selva cinsidir.
görüntü olarak rubigem ve camarosa kadar albenisi olmasada aşırı soğuktan etkilenmediği sürece kar yağıncaya kadar meyve alınabilir. Bizim bölgenin avantajı mersin ve antalya çileği tükenince haziran ayı sonu gibi çileklerin olgunlaşması,
idris şenol
27-04-2011, 18:38
Sevgili Delimus,Bu yıl sonunda fide toprağına kollardan alarak fide yetiştirmeyi planlıyorum.Rubigem,camarosa ve festival cinslerinden fideler üreteçeğim.Bu fidelerin Akdeniz ve Ege koşullarında dikim aralığı Eylül sonu-Ekim ayının ilk haftası şeklinde olacak.Forum içindeki arkadaşlara da kargoyla ulaştırmayı hedefliyorum.
Size de çalışmalarınızda başarılar dilerim.Saygı ve sevgiler..
sn hocam fidelerinize bende talibim lütfen benide sıraya yazın cezam neyse söyleyin yeterki bahsettiniz fidelerde Rubigem,camarosa ve festival olsun
mtugrul33
30-04-2011, 15:38
Sevgili Arkadaşlar,
30.04.2011 itibariyle çileklerimin son hallerini sizlerle paylaşıyorum.
mtugrul33
30-04-2011, 15:40
Katlı çilek serasında ektiğim domateslerim yetişti.
Vallahi süperler mtugrul33 Allah nazardan saklasın.
Fidede Soğuklama ihtiyacı :
Taze fide ise rakımı 700 m’den yüksek fideliklerde gün uzunluğu 13 saat’den az ve ortalama gece sıcaklıkları 7.2 C derecelerde çiçek gözleri oluşur Ekim-Kasım aylarında sökülerek +2 C derecelerde muhafaza edilerek dikim alanlarına sevk edilir.Erkencilik taze fide ile üretimin en büyük avantajıdır.
Tüplü fide ise fideliklerde stolonlardan elde edilen fidelerin torf+perlit karışımı veya direk fidelik toprağının viyol veya naylon keselere alınması ile olur. Topraksız kültürde elde edilen fideler soğuk hava tesislerinde +2 C derecede bekletilerek soğuklanma ihtiyacı karşılanır.
Şimdi sen direk kollarla fide üreteceksin bu yaz, tamam fakat fidenin soğuklanma ihtiyacını nasıl karşılayacaksın? 400-500 saat soğuk havada yetişmeli eğer müdehale yapmazsak ilk yıl verim çok düşük oluyormuş diğer sezon verim alınırmış fide aldığım yerin söylediği.
Bu sene mesela çukurovada kayısılar soğuklanma ihtiyacını karşılayamadı çiçekler az oldu.
Kafam iyice karıştı çilekte sadece erkenci yetiştirmek için mi gerekli yoksa verimide etkilermi bilemiyorum :(
bernacyhn
30-04-2011, 23:10
Size ve seranıza kocaman bir maşallah diyesim geldi :) Ellerinize, gözlerinize, ayaklarınıza sağlık. Kendimi bir cennetin içine düşmüş gibi hissettim. Yiyenlere de şifa olur inşallah :)
Kafam iyice karıştı çilekte sadece erkenci yetiştirmek için mi gerekli yoksa verimide etkilermi bilemiyorum :(
"Soğuklamanın verim ve kalite üzerine olumlu etkisi vardır. Çileklerin soğuklama ihtiyacı 400-500 saat olarak belirlenmiştir."
http://hayrabolutb.org.tr/media/ziraat/Cilek-Yetistiriciligi.pdf
idris şenol
01-05-2011, 17:50
hocam eliniz neye deyerse hayat buluyor:))
resimler harika elinize emeğinize sağlık
sercan1969
01-05-2011, 19:21
Sn Mtuğrul33 bu sistemle dekarda kaç bitki yetiştirilenilir.Dönümden ortalama ne kadar yıllık verim alınabilir?
mtugrul33
02-05-2011, 12:19
Fidede Soğuklama ihtiyacı :
Şimdi sen direk kollarla fide üreteceksin bu yaz, tamam fakat fidenin soğuklanma ihtiyacını nasıl karşılayacaksın? 400-500 saat soğuk havada yetişmeli eğer müdehale yapmazsak ilk yıl verim çok düşük oluyormuş diğer sezon verim alınırmış fide aldığım yerin söylediği.
Bu sene mesela çukurovada kayısılar soğuklanma ihtiyacını karşılayamadı çiçekler az oldu.
Kafam iyice karıştı çilekte sadece erkenci yetiştirmek için mi gerekli yoksa verimide etkilermi bilemiyorum :(
Merhaba Sn.delimus,Anamurda fidecilik yapan arkadaşlar şu yolu izliyorlar.
1-Eylül-ekim ayında ekilen çileklerin kış sonunda verdikleri ilk kollardan fideyi keseye alıydrlar.
2-Alınan,kese içindeki fideler mart ayı içinde toprağa ekiliyor.(Soğuklanma bu süre içinde oluyor kanımca)
3-Ekilen çileklerin ilk kollarından fideler yapılarak satışa sunuyorlar.
Delimus kardeş ben bu konunun uzmanı değilim.Söylediklerim tamamen buradaki gözlemim.Bunlar yanlış da olabilir.Dediğim şekilde alınan fidelerin yıllık iyi bir bakım periyodu sonunda fide başına en az 1 kg.çilek meyvesi alınıyor.
Saygı ve sevgiler..
mtugrul33
02-05-2011, 12:32
Sn Mtuğrul33 bu sistemle dekarda kaç bitki yetiştirilenilir.Dönümden ortalama ne kadar yıllık verim alınabilir?
Sevgili Sercan1969,
Bu sistemde bir dönümü(25x40m.)boyutlarında düşünelim.25 m.olan kısa kenara 4,5 m.olan tünellerden 5 adeti sığar.Her tünel içerisine 5 katlı çiftli ekim yaparsınız.Uzunluk 40 m.olduğuna göre bir tünele 40x10=400m.uzunluğunda ekim oluğu oluşacaktır.5 tünelimiz olduğuna göre 5x400m=2000m.uzunluğunda bir ekim sahası oluşur.Çapraz ekimle buraya en az 20 bin fide ekebilirsiniz.Veya tek sıra sık ekimle 10 cm.arayla eksek
0,1x2000=20000 fide eder.
Bu arazinin şekline bağlı olarak biraz azalır veya artar.
Saygılarımla..
Sevgili mtugrul33,
Siyah polietilenle yaptığın kanal genişliğini bilerek ve isteyerek mi geniş tuttun? Bu kadar geniş olmasa bir sıkıntı yaşarmıydın? Sence en optimum kanal genişliği ve derinliği ne olmalı? Yaşadığın problemleri ve buna karşılık olumlu yönleri varsa bahsedebilir misin? Kanalların birbirini gölgelememesi için optimim kat yüksekliği ne kadar olmalı? Yeni yatırım yapacak arkadaşlar için bu konu önemli olsa gerek.
Fideler çok sağlıklı görünüyor. Eline sağlık, başarılar.
mtugrul33
03-05-2011, 11:02
Sevgili mtugrul33,
Siyah polietilenle yaptığın kanal genişliğini bilerek ve isteyerek mi geniş tuttun? Bu kadar geniş olmasa bir sıkıntı yaşarmıydın? Sence en optimum kanal genişliği ve derinliği ne olmalı? Yaşadığın problemleri ve buna karşılık olumlu yönleri varsa bahsedebilir misin? Kanalların birbirini gölgelememesi için optimim kat yüksekliği ne kadar olmalı? Yeni yatırım yapacak arkadaşlar için bu konu önemli olsa gerek.
Fideler çok sağlıklı görünüyor. Eline sağlık, başarılar.
Sevgili Sarıcan,
Kanal genişliğinin dar olduğu boru tipi çilek uygulamalarındaki yaşanılan sıkıntıları biliyordum.Oluk genişliğini bilinçli olarak 30 cm. ve derinliğini de 20 cm.şeklinde yarım daire şeklinde yaptım.Kökler geniş alanda daha iyi gelişip,daha sağlıklı oluyorlar.
A'ları yaparken aralarda rahat yürümek için 50 cm.lik boşluk bırakmıştım(Son resim yüklememdeki ilk resimde iyi görünüyor.)ancak bundan memnun değilim öyle ki kanalların bazılarından akan tahliye suları meyveleri ıslatıp zarar verebiliyor.Kanal üstlerinini mutlaka balık sırtı olması gerekiyor.Oluşan çiçek ve meyvelerin kanal lardan aşağıya doğru sarkması onların çürümelerini ve hastalanmalarını erxngelliyor.Bu yıl benim kanal sırtları düz olduğu için çok zayiatım oldu.
Bu güne kadar yaptığım çilek miktarını topladım.4200 kg.civarında bir çileği toplamışım.Saygı ve selamlar..
mtugrul33
03-05-2011, 11:07
Sevgili mtugrul33,
Siyah polietilenle yaptığın kanal genişliğini bilerek ve isteyerek mi geniş tuttun? Bu kadar geniş olmasa bir sıkıntı yaşarmıydın? Sence en optimum kanal genişliği ve derinliği ne olmalı? Yaşadığın problemleri ve buna karşılık olumlu yönleri varsa bahsedebilir misin? Kanalların birbirini gölgelememesi için optimim kat yüksekliği ne kadar olmalı? Yeni yatırım yapacak arkadaşlar için bu konu önemli olsa gerek.
Fideler çok sağlıklı görünüyor. Eline sağlık, başarılar.
Sevgili Sarıcan,
Kanal genişliğinin dar olduğu boru tipi çilek uygulamalarındaki yaşanılan sıkıntıları biliyordum.Oluk genişliğini bilinçli olarak 30 cm. ve derinliğini de 20 cm.şeklinde yarım daire şeklinde yaptım.Kökler geniş alanda daha iyi gelişip,daha sağlıklı oluyorlar.
A'ları yaparken aralarda rahat yürümek için 50 cm.lik boşluk bırakmıştım(Son resim yüklememdeki ilk resimde iyi görünüyor.)ancak bundan memnun değilim öyle ki kanalların bazılarından akan tahliye suları meyveleri ıslatıp zarar verebiliyor.Kanal üstlerinini mutlaka balık sırtı olması gerekiyor.Oluşan çiçek ve meyvelerin kanal lardan aşağıya doğru sarkması onların çürümelerini ve hastalanmalarını erxngelliyor.Bu yıl benim kanal sırtları düz olduğu için çok zayiatım oldu.
Bu güne kadar yaptığım çilek miktarını topladım.4200 kg.civarında bir çileği toplamışım.Saygı ve selamlar..
Bende seramda tezgah aralarını 50cm ve 1m olarak bıraktım, 50cm olan aralardan yürümek kolay gözüksede, çalışırken çok sorun yaşatıyor, bende pişmanım.
Bol hasatlar ,bol kazançlar , kolay gelsin mtugrul33
sayın mtugrul33 emeğinize ve ellerinize sağlık.
Topraksız tarımda geçen yıl çilek denemem oldu hasbelkader birşeyler yapmaya çalıştım.Ama sizinkilerin yanında esamesi bile okunmaz.size sormak istediğim sabah 07.00-08.00 arası sulama yaptığınızı okudum (eğer yanlış hatırlamıyorsam) bu bir saatlik dilimde devamlı mı sulama yapıyorsunuz **** kaç cc fide başına sulama yapıyorsunuz.Teşekkürler
mtugrul33
05-05-2011, 08:32
sayın mtugrul33 emeğinize ve ellerinize sağlık.
Topraksız tarımda geçen yıl çilek denemem oldu hasbelkader birşeyler yapmaya çalıştım.Ama sizinkilerin yanında esamesi bile okunmaz.size sormak istediğim sabah 07.00-08.00 arası sulama yaptığınızı okudum (eğer yanlış hatırlamıyorsam) bu bir saatlik dilimde devamlı mı sulama yapıyorsunuz **** kaç cc fide başına sulama yapıyorsunuz.Teşekkürler
Sevgili Jibuti,
Ben çileklerimi sabah 07.00 ile 08.00 arasına denk gelen zaman dilimlerinden herhangi birinde sulama yapmaktayım.Sabah seraya gittiğim zaman gübre tankımda önceden doldurduğum 1000 lt.dinlenmiş suyun içine yeterli miktarda A ve B besin eriyiğimden koyarım.Karıştırmasını yaptıktan sonra da sulama sistemimi çalıştırırım.Tankın boşalması yaklaşık 3-4 dk.sürer.Aynı işlemi öğyeden sonra saat 17.00-18.00 arasındaki zaman diliminde de tekrar ederim.
Sisteme verdiğim suyun fazlası oluk deliklerinden damlayarak yere iner.Elbette bu sera içinde zararlı otların hızlı çoğalmasına neden oluyor.Bu yüzden gelecek yıl drenaj yapıp tekrar besin eriyiğini geri dönüşümde kullanmak istiyorum.
Saygı ve selamlar..
mtugrul33
05-05-2011, 09:11
Sevgili Jibuti,
Sorunuzun bir kısmı gözüden kaçmış.Fide başına 150cc.su vermeye çalışıyorum(serin ortamda).Ancak havaların ısınmasıyla birlikte besin miktarını sabit tutarak su miktarını artırmaya başladım.
Sevgili mtuğrull33 paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Bilgi paylaştıkça büyür.
mtugrul33
06-05-2011, 10:33
Arkadaşlar,
Kudret Beyden aldığım formüle göre hazırladığım besin eriyiklerimin ilk partisi bitmek üzere.Bitkilerin gerek çiçek,gerekse yapraklanması çok güzel bir şekilde devam ediyor.Kullandığım su tankında 100 litre suya 1 lt.A ve B stoklarından kullanıyorum.Bazı sorunlarımızı Sn.Kudret Bey ve Sn.Sarıcan Beylerin yardımıyla aşmaya çalışıyorum.
Sevgii mtugrul33 haddim olmayarak bir öneride bulunmak isterim.gelecek yıl için drenaj yapıp drenajdan gelen suyu tekrar bein eriyiği tankına vermek istediğinizi belirtmişsiniz fakat bu yöntemi tavsiye etmem hele ki ticari olarak bu işi yaptığınızı düşünürsek sizi fazlasıyla yoracaktır.Otomatik ph, ec kontrol makinanız yoksa bu iş sizi ve bitklierinizi çok üzebilir.Drenajdan gelen her su besin eriyiği tankınızın ec ve ph'ını değiştirecek devamlı takviye yapmak zorunda kalacaksınız **** ec ph ayarlayacaksınız.Ayrıca drenajdan gelen besin eriyiğinin içerisinde hangi maddelerden ne kadar kullanıldığını bilmeyecek ve her takviyede gübre israfı oluşacak.
Birde neden akıllı priz takıp sulamanızı onunla yapmıyorsunuz bu şekilde yorucu olmuyor mu sizin için.
Sevili Kudret hocam ve sevgili Sarıcan varsa sorun yoktur.
Kolay gelsin ürününüz bol olsun.
Kudret abi , çilek için verdiğiniz besin eriğinin ppm değerleri nedir ? Ec-PH?
erbasaran
10-05-2011, 22:00
elinize gönlünüze sağlık hocam söylenecek söz yok
hocam benim 2 dönüm fındıklığım vardı ben bunları kestim sera yapmak iiçin 1 dönüm üzerine kendi imkanlarımla 2 tane örtü altı yaptım ilk seram 300m2 2. seram 200m2 dir ben burda göbek marul üretmek için yaptım kış sezonu nu kaçırdım.
1 dönüm de boş yerim var sizin bu çilekleri görünce aklıma boş alana (yemede yanında yat) :) çileklerden yapmayı düşümdüm sistem harika zate hem ot la uğraşmıyorsunuz hem toplamada yorgunluk olmuyor
hocam boş alana sizin bu sitemden yapacağım ve bana bu konu başlangıç ve bitime kadar yardımcı olursanız çok sevinirim
Mtugrul33, sadece yabancı ot için drenaj yapma bence, çünki benim hiç su vermediğim fideliğimde, şuanki seramda kullanılmayan bir kısmında boyuma gelicekler nerdeyse, toprağım desen kürek girmez taş gibi, o yüzden naylon tabanörtüsü sermen daha faydalı.Yabancı ot için ilaç atma , buharlaşıyor ve zararlıyor bitkiyi.
mtugrul33
11-05-2011, 08:20
elinize gönlünüze sağlık hocam söylenecek söz yok
hocam benim 2 dönüm fındıklığım vardı ben bunları kestim sera yapmak iiçin 1 dönüm üzerine kendi imkanlarımla 2 tane örtü altı yaptım ilk seram 300m2 2. seram 200m2 dir ben burda göbek marul üretmek için yaptım kış sezonu nu kaçırdım.
1 dönüm de boş yerim var sizin bu çilekleri görünce aklıma boş alana (yemede yanında yat) :) çileklerden yapmayı düşümdüm sistem harika zate hem ot la uğraşmıyorsunuz hem toplamada yorgunluk olmuyor
hocam boş alana sizin bu sitemden yapacağım ve bana bu konu başlangıç ve bitime kadar yardımcı olursanız çok sevinirim
Sn.Erbaşaran,iltifatlarınıza teşekkür ederim.Çileği ne zaman ekmeyi düşünüyorsunuz?Sakaryanın iklimini bilemiyorum.Bahar ilk dönemi ekimi yapacaksanız ısıtmaya ihtiyaç duymazsınız.Seranızın yapımında size elbette elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.Siz bu işten vazgeçmeyin.Para da kazanırsınız.Seranızın yönünü mutlaka güney kuzey yönünde kurarsanız daha iyi olur.Çalışmalarınızı yakından takip edeceğim.Saygılar sevgiler..
mtugrul33
11-05-2011, 08:24
Mtugrul33, sadece yabancı ot için drenaj yapma bence, çünki benim hiç su vermediğim fideliğimde, şuanki seramda kullanılmayan bir kısmında boyuma gelicekler nerdeyse, toprağım desen kürek girmez taş gibi, o yüzden naylon tabanörtüsü sermen daha faydalı.Yabancı ot için ilaç atma , buharlaşıyor ve zararlıyor bitkiyi.
Sn.Delimus,ben de öyle yapmayı düşünüyorum.Tabana komple siyah naylon sereceğim.Fazla su dışarı akacak.Şu aşamada resimlerde de gördüğünüz gibi yabancı ot çıkıyor,ben de onları temizliyorum.Oldukça zahmetli ve zaman alıcı.
Sayın erbaşaran öncelikle kutlarım inşallah sonuda görürüz bunları resimlemeyi unutmazsınız sanırım çalışmalarınızda başarılar.
Karpuz için şimdi 1 m filan boyunda 0.2 mikron ince ama ucuz siyah örtüler var onları bir incele , siyah almanı tavsiye ederim ben şefaf aldım üzerinde su ağırlık yapmazsa onun altındada büyüyorlar.
erbasaran
11-05-2011, 22:30
*** hocam
seralar kurulu ufak tefek eksiklerim var onları kışa kadar halletmeye çalışacağım
seraların içinde göbek marul dikili
hocam 1 dönüm açık alananım var sizin A SİSTEMİNİ buraya yapmayı düşünüyoruz
sakarya da kış çok sert geçiyor herhangibi bi problemle karşılama imkanım nedir açık alanda A SİSTEMİNDE
seraları kışın göbek marul olarak kullanmayı düşünüyorum
bahar ve yaz aylarında açık alanımda sizin A sistemini düşünüyorum
50 ye yakın 1 parmak borular var bunları kullanmayı düşündüm A sisteminde adım adım bu konu yardımcı olurmusunuz ilk etep ta nereden başlayacağım
mtugrul33
12-05-2011, 12:31
*** hocam
seralar kurulu ufak tefek eksiklerim var onları kışa kadar halletmeye çalışacağım
seraların içinde göbek marul dikili
hocam 1 dönüm açık alananım var sizin A SİSTEMİNİ buraya yapmayı düşünüyoruz
sakarya da kış çok sert geçiyor herhangibi bi problemle karşılama imkanım nedir açık alanda A SİSTEMİNDE
seraları kışın göbek marul olarak kullanmayı düşünüyorum
bahar ve yaz aylarında açık alanımda sizin A sistemini düşünüyorum
50 ye yakın 1 parmak borular var bunları kullanmayı düşündüm A sisteminde adım adım bu konu yardımcı olurmusunuz ilk etep ta nereden başlayacağım
Sn.Erbaşaran,
İlk önce katlı sistemi kuracağın yerin tasfiyesini yapacaksın.Zemin düzeyini belli bir eğimle düzelteceksiniz.A sisteminin başlangıç ve bitiş noktalarına çivi çakarak ip gereceksiniz ki kurulan sistem terazili olsun.Şimdi size elimle çizmeye çalıştığım çizimleri aşama aşama gönderiyorum
mtugrul33
12-05-2011, 12:43
Sevgili arkadaşlar,
A lar birbirine bağlandıktan sonra oluk demirleri de silme veya 8 lik demirlerle birbirine yanlardan ve alltan kaynatılmalıdır.
mtugrul33
12-05-2011, 13:11
Olukların çizimini yapmaya çalıştım.Biraz kötü oldu.kusuruma bakmayın.
mtugrul33
12-05-2011, 13:13
Olukların çizimini yapmaya çalıştım.Biraz kötü oldu.kusuruma bakmayın.
Karşınızda çizimim.
başka yöntem varmı balkonda topraksız çilek yetiştirmek için.çok begendim ellerinize saglık
kotukedi
12-05-2011, 15:43
mtugrul33 hocam merhaba.. yaklasık 1 aydır formu takip ediyor ve arkadasalrın paylasımlarını inceliyorum.. son zamanda sizin projeniz uzerine yogunlastım.. ilk once amator olarak mustakil evimin damında yapıp tecrube etmek istiyorum ondan sonra yapabilecegim kanısına varırsam işi ticari olarak yapmayı hedefliyorum.. 2 gundur de sizin resimlerden bir proje cıkartmaya calısıyordum ki bugünki cizimleriniz geldi tam isabet oldu :) resimdende olsa yaklasık olarak aynı sekleri cizmisiz.. benim size birkac sorum olacak yanıtlarsanız cok sevinirim. birincisi yasadıgım yer iskenderun.. anamura iklim olarak bayagı benzer sanırım.. ben ilk once test icin 2 mt. lik 3 katlı bi unite yapmamayı dusunuyorum.. benim sorunlarım bundan sonra baslıyor.. ben uniteyi bisekilde yapıp urun fide yerlestirilebilir hale geldigini var sayarsak birkaç sorum olacak..
1. ilk dikimi ne zaman yapabilir..
2. ben damda bu denemeyi yapacagım icin direk olarak gunes etki edecek bunun zararı olurmu uniteye bir sera tip branda ile golgeleme yapmalımıyım.
3. 1 senede cilekden kac hasat alınabiliyor?
yardımlarınız icin simdiden cok tesekkurler..
maşallah çilekler çok güzel görünüyorlar, bu şekilde mahsül alabilmeniz çok güzel. emeğinize sağlık. geniş bir balkonda da denenebilir bir yöntem olabilir gibi ;)
Sayın mtugrul33 hocam ellerinize sağlık gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Çizimizde herşeyi ifade edebildiği için bence süper tekrar ellerinize sağlık.
erbasaran
12-05-2011, 22:01
hocam *** ederim işe başlama zamanı
peki kışın açık ta olacağı için zarar görme imkanı nedir sizce
mtugrul33
13-05-2011, 10:03
mtugrul33 hocam merhaba.. yaklasık 1 aydır formu takip ediyor ve arkadasalrın paylasımlarını inceliyorum.. son zamanda sizin projeniz uzerine yogunlastım.. ilk once amator olarak mustakil evimin damında yapıp tecrube etmek istiyorum ondan sonra yapabilecegim kanısına varırsam işi ticari olarak yapmayı hedefliyorum.. 2 gundur de sizin resimlerden bir proje cıkartmaya calısıyordum ki bugünki cizimleriniz geldi tam isabet oldu :) resimdende olsa yaklasık olarak aynı sekleri cizmisiz.. benim size birkac sorum olacak yanıtlarsanız cok sevinirim. birincisi yasadıgım yer iskenderun.. anamura iklim olarak bayagı benzer sanırım.. ben ilk once test icin 2 mt. lik 3 katlı bi unite yapmamayı dusunuyorum.. benim sorunlarım bundan sonra baslıyor.. ben uniteyi bisekilde yapıp urun fide yerlestirilebilir hale geldigini var sayarsak birkaç sorum olacak..
1. ilk dikimi ne zaman yapabilir..
2. ben damda bu denemeyi yapacagım icin direk olarak gunes etki edecek bunun zararı olurmu uniteye bir sera tip branda ile golgeleme yapmalımıyım.
3. 1 senede cilekden kac hasat alınabiliyor?
yardımlarınız icin simdiden cok tesekkurler..
Sn.Kotukedı,
İskenderun ve Anamur birbirine iklim vecoğrafik özellikleri ile çok benzer.Anamurda muz üretimi var.İskenderun'da da ekilmeye ve üretilmeye başlandı.
İşte bu yüzden;cilek üretimi ve aşamaları Anamurdaki gibi olacaktır.
Sorularınızı yanıtlayacak olursam;
1. İlk dikim eylül -ekim ayları içinde yapılmalıdır.
2. Eğmeçler üzerine plastik(naylon)örtü yapabilirsiniz.Biz dikimden sonra plastik örtüyü kireç ile gölgelemesini yapmaktayız ki direk güneş ışığı fidelere zarar vermesin .
3. Bir yıl içinde eylül-ekim aylarında ekilen çileklerden temmuz ayına kadar devamlı olarak ürün alırsınız .Tabi ki ilk ürün kasım aralık aylarında görünür.Ve devam eder.Ben size çilek ekmenizi tavsiye ederim.Ancak konuyu da iyi araştırmanızı tavsiye ederim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim..
mtugrul33
13-05-2011, 10:05
başka yöntem varmı balkonda topraksız çilek yetiştirmek için.çok begendim ellerinize saglık
Sn.Besimaz,
Balkonda çilek ağacı yapılabilmekte.Forumda bu konuyla ilgili çalışmalar var.Ayrıca saksıda da çilek yetiştirebilirsiniz.
mtugrul33
13-05-2011, 10:08
hocam *** ederim işe başlama zamanı
peki kışın açık ta olacağı için zarar görme imkanı nedir sizce
Sn.Erbaşaran,Sakarya da kış oldukça soğuk ve uzun geçiyor diye biliyorum.Yerinizde olsam mart ayı-nisan ayı periyoduna göre çileklerimi öyle ekerim.Güz sonuna kadar da çilek satarsınız.Kış döneminde ısıtma için oldukça büyük bir masrafınız olacaktır.İyi hesap yapıp ona göre hareket etmenizi tavsiye ederim.
İyi çalışmalar dilerim.
Sayın mtugrul33, aranıza yeni katılan biri olarak çalışmalarınızı hayranlıkla izlediğimi belirtmeliyim. Size özenerek İstanbul-Şile'de böyle bir çalışma yapılabilir mi diye düşünmeye başlamıştım bile :)
Ancak Sayın Erbaşaran'a yazdığınız, kışın oldukça büyük ısıtma giderlerinin olacağını okuyunca, sanırım haklısınız. İstanbul için de çok gerçekçi olmayabilir.
Veriminiz bol olsun, saygılarımla...
kotukedi
13-05-2011, 15:22
Sn.Kotukedı,
İskenderun ve Anamur birbirine iklim vecoğrafik özellikleri ile çok benzer.Anamurda muz üretimi var.İskenderun'da da ekilmeye ve üretilmeye başlandı.
İşte bu yüzden;cilek üretimi ve aşamaları Anamurdaki gibi olacaktır.
Sorularınızı yanıtlayacak olursam;
1. İlk dikim eylül -ekim ayları içinde yapılmalıdır.
2. Eğmeçler üzerine plastik(naylon)örtü yapabilirsiniz.Biz dikimden sonra plastik örtüyü kireç ile gölgelemesini yapmaktayız ki direk güneş ışığı fidelere zarar vermesin .
3. Bir yıl içinde eylül-ekim aylarında ekilen çileklerden temmuz ayına kadar devamlı olarak ürün alırsınız .Tabi ki ilk ürün kasım aralık aylarında görünür.Ve devam eder.Ben size çilek ekmenizi tavsiye ederim.Ancak konuyu da iyi araştırmanızı tavsiye ederim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim..
hocam cevap verdiginiz icin oncelikle cok tesekkur ederim.. o zaman su an acele etmemin bir sebebi yok..ilk ekim eylul ayına kadar ben kendimi fundamental olarak besleyim.. bu konuda gercekten forum umdugumdan cok iyi bir kaynakça.. gercekten sizin ve arkadasların paylasımları ve yardımseverligi takdire şahan.. ben yazılım isi ugrasıyorum.. ve olaya biraz daha teknolojik yaklasmak istiyorum sahada canlı veri alma uzerine biraz arastırma yaptım ama acıkcası birkac firma haricinde cok fazla birsey bulamadım.. ozellikle anlık olarak veya belirli periyodlarda ph ve ec degerlerini sahadan alabilme konusunda deneme yapmak istiyorum ama teknik ekipman yonunde bayagı bir sıkıntı oldugunu goruyorum.. otomasyoncu arkadaslar ile gorusup bi istişare yapmak şart.. ama mutlaka yapılabilir..
peki hocam size bir sorum daha olacak bir yıl boyunca sadece cilek mi calısıyorsunuz.. temmuzdan eylule kadar ki surecte ne gibi bakım yapmak gerekiyor.. ticari olarak dusunuldugunde cilekden baska domatesde verim ve dönem bakımından uygunmudur?
tekrardan cok tesekkur ediyorum saygılar...
erbasaran
13-05-2011, 18:19
hocam
kışın çilek üretimi yapmayı dşünmüyorum dediğiniz gibi kış sert ve uzun geçiyor
bu sezon (haziran ayı)çilekleri diksem ürün alabilirmiyim
önümüzde ki kışı açıkta geçirceği için fideleri bi dahaki mart nisan ayında tekrar tazelemem gerekiyormu
A sistemi açık tarlada üstüne karda yağacak yağmurda
erbasaran
15-05-2011, 21:35
*** seazone sakaryanın neresinden seranızı ziyaret etmek ve bilgi almak istiyorum
Sayın erbaşaran Sakaryanın Sapanca ilçesinde oturmaktayım Kocaelinde çalışıyorum yapmış bulunduğum sera Kocaelinde iş yerinin terasında. Yolunuz düşerse beklerim tabi istediğiniz zaman.
Sayın mtugrul33;
Benim çileklerde resimdeki gibi küflenmeler, beyaz tüycükler oluştu. Sizce durum nedir? Çözümü ne olmalıdır?
Birde, yaprakların bu kadar uzaması normalmidir? Günde 12:00'den akşam
20:00'e kadar karşıdan güneş görüyorlar. Hem ön sıradakiler hemde arka sıradakilerde bana göre anormal bir boy uzaması var Siz ne dersiniz?
Sistem buraya foto ekletmediği için koyamadım. Rica etsem sayfamdan bakabilirmisiniz?
Şimdiden teşekkürler, kolay gelsin.
Çilek Küllemesi
http://www.tarimziraat.com/hastalik_ve_zararlilar/meyve_hastaliklari/cilek_kullemesi/
UZamansıda Azot fazla veriyorsun sanırım, Formülünüzdeki azot değeri kaç ppm?
ÇENGELKÖY
25-05-2011, 11:36
harika görünüyor, hayran hayran resimlere baktım. maşallah
Çilek Küllemesi
http://www.tarimziraat.com/hastalik_ve_zararlilar/meyve_hastaliklari/cilek_kullemesi/
UZamansıda Azot fazla veriyorsun sanırım, Formülünüzdeki azot değeri kaç ppm?
Sayın Delimus;
Kudret hocamın Üçlü besin sistemini denemekteyim. Geçen yılda denemiştim. Marulda ve domates'te işe yarıyor. A,B,C şeklinde üç ayrı eriyikten oluşuyor. En iyisi kendisine sormak. Umarım bu konuyu görürde birşeyler yazar. Diğer taraftan sistemim 70 lt. ve Su, hava 30 dakika mola, 15 dakika çalışma şeklinde çalışıyor.
Kolay gelsin.
EC kaç ?
Sayın Delimus;
7/10 günlük periyotlarda sularını değiştiriyorum. Yeni su ile 1 gün kök yıkama yapıyorum. Sonrasında suyu tekrar değiştirip, 1.5 ile başlıyorum, 1.7, 1.9 derken suyunu değiştirmeden önce son 2 günde 2.2 ile bitiriyorum.
Ne dersiniz?
Kudret Tezel
26-05-2011, 07:02
Sevgili ayhan74, çileklerin boyunun uzaması doğrudan doğruya uyguladığınız tatbikat şeklinden kaynaklanıyor bence. Bitkiyi nekadar çok sularsanız okadar boya kaçar ama verimi düşer, siziz sisteminizde bitkiyi fazlaca sulamak anlamında. Zira uzunca bir süre EC 1,5 diyorsunuz , zaten bunun 0,5 ms/cm si sudan kaynaklanıyor. yani gerçek EC 1 ms/cm civarında. Gelin siz su değişimi sırasında birgünlük kök yıkamasından vaz geçin. Akan su sisteminde köklerde tuzlanma olamaz. suyu boşaltın, temiz suyunuzu doldurun, ve EC yi 1,6+ suyunuzun EC değeri yani yaklaşık 2,1-2,2 ye ayalayın ( Suyunuzun EC sini 0,5 civarında düşünüyorum)ve birdahaki değişime kadar EC yi sabit tutun göreceksinizki çilekleriniz boylanmıyacak ve verimleri artacak. Kolaygelsin.
mtugrul33
26-05-2011, 09:29
Sayın mtugrul33;
Benim çileklerde resimdeki gibi küflenmeler, beyaz tüycükler oluştu. Sizce durum nedir? Çözümü ne olmalıdır?
Birde, yaprakların bu kadar uzaması normalmidir? Günde 12:00'den akşam
20:00'e kadar karşıdan güneş görüyorlar. Hem ön sıradakiler hemde arka sıradakilerde bana göre anormal bir boy uzaması var Siz ne dersiniz?
Sistem buraya foto ekletmediği için koyamadım. Rica etsem sayfamdan bakabilirmisiniz?
Şimdiden teşekkürler, kolay gelsin.
Sevgili Ayhan 74
Külleme hastalığı başlamış.Bunun kimyasal ve biyolojik çözümleri var.Ben kimyasal ilaçlardan kullandım.Zirai ilaç bayilerinden temin edebilirsiniz.Boya gitmesi ise ki ışık sorunun olmadığına göre bana ilk önce fazla azot veriyorsun gibi geldi.Şu sıralarda çilek bitkisinin boylanması aslında normaldir.Ancak besin eriyiğinizin içeriği bitkinin dengeli beslenmesine yönelik olmalı diye düşünüyorum.Bitkinizin N,P ve K ya dengeli şekilde ihtiyacı vardır.Bitki kendini geliştirirken azota çiçeklenmeyi teşvik ederken ve sağlklı gelişimi için fosfora ve meyveyi büyütmek için de potasa çok ihtiyaç duymakttadır.
Çalışmalarınızı takdir ediyorum.Kolay gelsin.
mtugrul33
26-05-2011, 09:46
hocam cevap verdiginiz icin oncelikle cok tesekkur ederim.. o zaman su an acele etmemin bir sebebi yok..ilk ekim eylul ayına kadar ben kendimi fundamental olarak besleyim.. bu konuda gercekten forum umdugumdan cok iyi bir kaynakça.. gercekten sizin ve arkadasların paylasımları ve yardımseverligi takdire şahan.. ben yazılım isi ugrasıyorum.. ve olaya biraz daha teknolojik yaklasmak istiyorum sahada canlı veri alma uzerine biraz arastırma yaptım ama acıkcası birkac firma haricinde cok fazla birsey bulamadım.. ozellikle anlık olarak veya belirli periyodlarda ph ve ec degerlerini sahadan alabilme konusunda deneme yapmak istiyorum ama teknik ekipman yonunde bayagı bir sıkıntı oldugunu goruyorum.. otomasyoncu arkadaslar ile gorusup bi istişare yapmak şart.. ama mutlaka yapılabilir..
peki hocam size bir sorum daha olacak bir yıl boyunca sadece cilek mi calısıyorsunuz.. temmuzdan eylule kadar ki surecte ne gibi bakım yapmak gerekiyor.. ticari olarak dusunuldugunde cilekden baska domatesde verim ve dönem bakımından uygunmudur?
tekrardan cok tesekkur ediyorum saygılar...
Sevgili kotukedı,çalışmalarımız ağustos ayı ortalarında tekrar başlıyor.Fide hazırlıkları ,toprağı hazırlama ,fide ekimi derken her aşama tekrar tekrar devam edecek.Kasım ayının sonundan itibaran önce az ve daha sonrada artarak devam edecek olan çilek ürün alma zamanı gelecek.Bu temmuz ayına kadar devam edecek.Anlayacağınız emeği bol,zahmetli ve uzun bir süreçtir.Yere veya seraya ekimlerde ürün toplama oldukça zahmetli olmaktadır.Bel ağrıları veya bel fıtığına yakalanma riskleri vardır.Katlı sistemlerde ise çalışma daha kolay ve daha az yorucudur.
Çilek ekim alanınıza domates de ekebilirsiniz.Önemli olan ürünü değrinde satabilmektedir.Çilek fiyat olarak iyi.Domateste ise tonaj yapma avantajınız var.Özellikle perlit veya kokobitte yetiştirmelerde 25 döle kadar rim alınabildiğini duymuştum.
Tercihi kendiniz belirleyeceksiniz.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.saygı ve sevgiler..
Sevgili ayhan74, çileklerin boyunun uzaması doğrudan doğruya uyguladığınız tatbikat şeklinden kaynaklanıyor bence. Bitkiyi nekadar çok sularsanız okadar boya kaçar ama verimi düşer, siziz sisteminizde bitkiyi fazlaca sulamak anlamında. Zira uzunca bir süre EC 1,5 diyorsunuz , zaten bunun 0,5 ms/cm si sudan kaynaklanıyor. yani gerçek EC 1 ms/cm civarında. Gelin siz su değişimi sırasında birgünlük kök yıkamasından vaz geçin. Akan su sisteminde köklerde tuzlanma olamaz. suyu boşaltın, temiz suyunuzu doldurun, ve EC yi 1,6+ suyunuzun EC değeri yani yaklaşık 2,1-2,2 ye ayalayın ( Suyunuzun EC sini 0,5 civarında düşünüyorum)ve birdahaki değişime kadar EC yi sabit tutun göreceksinizki çilekleriniz boylanmıyacak ve verimleri artacak. Kolaygelsin.
Sayın Kudret Bey,
İlginiz ve cevabınız için çok teşekkürler. Hemen dediğiniz gibi suyu değiştirdim ve EC'yi 2.2'ye ayarladım. Eminim ki bir kaç hafta içinde düzelmiş olacaklar. Birde bu akşam külleme için ilaç temin edip uygulayacağım.
Tekrar teşekkürler, herkese kolay gelsin.
Sevgili Ayhan 74
Külleme hastalığı başlamış.Bunun kimyasal ve biyolojik çözümleri var.Ben kimyasal ilaçlardan kullandım.Zirai ilaç bayilerinden temin edebilirsiniz.Boya gitmesi ise ki ışık sorunun olmadığına göre bana ilk önce fazla azot veriyorsun gibi geldi.Şu sıralarda çilek bitkisinin boylanması aslında normaldir.Ancak besin eriyiğinizin içeriği bitkinin dengeli beslenmesine yönelik olmalı diye düşünüyorum.Bitkinizin N,P ve K ya dengeli şekilde ihtiyacı vardır.Bitki kendini geliştirirken azota çiçeklenmeyi teşvik ederken ve sağlklı gelişimi için fosfora ve meyveyi büyütmek için de potasa çok ihtiyaç duymakttadır.
Çalışmalarınızı takdir ediyorum.Kolay gelsin.
Sayın mtugrul33,
Sorunum Kudret bey'in dediği gibi uyguladığım beslenme programında diye düşünüyorum. Çünkü besin olarak Kudret bey'den temin ettiğim Üçlü sistemi geçen yıldan bu yana kullanıyorum. Geçen yıl Marul, domates, soğan gibi denemeler yaptım ve hiçbir sorun çıkmadı. Bu yılda marul, domates ve çilek deniyorum. Ve marullarda hiçbir sorun yok. Domatesleri henüz sisteme almadım ama onlarda da sorun çıkmaz diye düşünüyorum. Şimdilik Kudret bey'in dediği gibi beslenme programını değiştireceğim. Külleme ile ilgili olarak da bu akşam ilaç alıp uygulama yapacağım. Umuyorum sorunlarım hallolur.
Kolay gelsin, teşekkürler.
mtugrul33
10-06-2011, 07:15
Sevgili Arkadaşlar,
Kudret Beyin verdiği besin eriyiği formülünde ,daha önce MKP kullanmıştım.Bir gübre bayinden kilo ile satın almıştım.Ancak daha sonra besin eriyiğimin bitmesiyle birlikte tekrar Mkp yi blamadım.Yerine MAP kullanarak besin eriyiğini hazırladım.Birinci partiyi bitirdim(yaklaşık on gün).Bitkilerimde müthiş bir çiçek ve meyve tutumu oldu.Meyve aroması daha iyi.Meyvelerin olgunlaşma süreleri de kısaldı(Elbette havaların 30 derece üzerine çıkması da etken olabilir.)anlayacağınız şu anda MKP yerine Map kullanmaktan dolayı bir sıkıntı yaşamıyorum.Çileklerimin son fotolarını yakında sizlerle de paylaşacağım.Yardımlarını esirgemeyen Sn.Kudret TEZEL hocama ve Sn.Mehmet SARICAN abime de çok teşekkür eder çalışmalarında ve yaşamlarında başarı ve mutluluklar dilerim.
Kudret Tezel
10-06-2011, 10:35
Teşekkürler sayın mtuğrul,sorun yaşamadığınıza sevindim üstelik MAP kullanmanın dahada faydalı olduğunu söylüyorsunuz mesele yok. Kolaygelsin çalışmalarınızda başarılar dilerim.
idris şenol
11-06-2011, 18:34
iigi ile takip ediyorum
Sn.mtugrul33 ;
Başarılı çalışmanız için sizi tebrik ediyorum. Ayrıca farklı bir forumdaki soruma karşılık değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
mtugrul33
13-06-2011, 16:02
Servgili Arkadaşlar
10 Haziran tarihindeki çilek seramın birkaç resmini sizlerle paylaşmak istiyorum
mtugrul33
13-06-2011, 16:10
REsimlerde görüntü kalitesi biraz bozuk.Kusura bakmayın.
Yaaaaa bende istiyorum Allah nazardan saklasın. Tekrar tekrar ellerinize sağlık.
Ormana dönmüş :) Çilek duvarı ...
Ellerinize emeğinize sağlık bende resim ekledim sormak istediklerim var.
224177
224178
224179
Bu Resimdeki kol henüz yapraklanmadı ve bu şekilde bardaktaki torfa tuttursam bile kıvrılıp uzamaya devam ediyor bu yüzden yapraklanmasını bekliyeceğim .
Doğru mu ?
224180
Buradaki yapraklanmıştı bunu tutturdum üzerine biraz torfda ekledim ?
Eklemesem mi ?
224181
mtugrul33
14-06-2011, 08:35
Sevgili Delimus,fide yapmak için henüz erken değil mi?
Ağustos ayının 10'undan sonra kollardan fide üretimine geçseniz daha iyi olur diye düşünüyorum.Hem kol atan fidelerininz biraz daha güçlenir.Kolların boğum yerlerinden viyollere tutturarak fideyi yaparsınız.Güçlü bir fideden yaklaşık altı yedi tane kol alabilirsiniz.İdeali her koldan iki veya üç tane fide almaktır.Ancak bazıları daha fazla da alıyor.
Bu arada kaç kök diktiniz?maşallah gelişimleri iyi görünüyor.Sıcaktan korunmalarına dikkat edersen fide sayının yaklaşık on katı fide üretebilirsin.
Çalışmalarınla ilgili özelden de arayabilirsin.Bol fideler ve iyi çalışmalar dilerim.Kolay gelsin..
224408
Frigo fide halinde Mayısın ilk haftası ektik , toplamda 3 çeşit 3000 civarı fidem var , Kökü kısa ekip ektiğim için sorun yaşadık ayrıca buzdolabında buzluk kısmını tercih etmemiz tekrar sipariş vermemize sebeb oldu.
Camorosa , sweet charlie , Ventana Hedefim 45bin üzeri fide üretmek bu yüzden şimdiden başlıyalım dedim .
ilk zamanlar çinko eksikliği görüldü fakat camorsa çeşidinde çinko takviyesi yaptık sorun düzeldi.
Tuzlanmadan ölümler olabiliyor bu yüzden sulama şeklini bu hafta düzeltiyoruz çok hassas o konuda hemen küsüyor.
topraksiztarım
14-06-2011, 19:23
Selamlar bir sorum olacak sayın delimus çileği durgun suda denendi mi hiç verim nasıl oluyor acaba ?
Hayır denemedim Seramda işleri düzene sokucam bu hafta yoğurt kabında bir deneme yapabilirim.
topraksiztarım
14-06-2011, 22:01
VAlla çok iyi olur bende denemeyi düşünüyorum hatta seramı komple durgun suda cılek yapmayı dusunuyorum gercı cok buyuk bı seram yok ama olsun.
topraksiztarım
14-06-2011, 22:11
Selamlar Tugrul bey tecrübelerinize dayanarak bir sorum olacaktı. Bu çileklerin topraklarını hazırlarken o poşetler nasıl hazırlanıyor sulama nasıl oluyor altta direnaj falan bunları basit bi ççizimle anlatabilirmisiniz acaba rica etsem. Merakettiğim şunlar sadece
1-) toprak olarak ne kullanıyorsunuz ?
2-) sulamayı nası yapıyorsunuz ve ne kadar sıkılıkla yapıyorsunuz ?
3-) drenaj delikleri mi var poşetlerin altında varsa bunlardan gelen sular yere mı akıyo ?
4-) o çilekleri ekdiğiniz toprak poşeti nasıl hazırlanıyor ?
5-) Birde ben durgun suda yapmak istiyorum bunu ne dersiniz ?
mtugrul33
15-06-2011, 11:01
Selamlar Tugrul bey tecrübelerinize dayanarak bir sorum olacaktı. Bu çileklerin topraklarını hazırlarken o poşetler nasıl hazırlanıyor sulama nasıl oluyor altta direnaj falan bunları basit bi ççizimle anlatabilirmisiniz acaba rica etsem. Merakettiğim şunlar sadece
1-) toprak olarak ne kullanıyorsunuz ?
2-) sulamayı nası yapıyorsunuz ve ne kadar sıkılıkla yapıyorsunuz ?
3-) drenaj delikleri mi var poşetlerin altında varsa bunlardan gelen sular yere mı akıyo ?
4-) o çilekleri ekdiğiniz toprak poşeti nasıl hazırlanıyor ?
5-) Birde ben durgun suda yapmak istiyorum bunu ne dersiniz ?
Sevgili topraksıztarım arkadaş,
Yeni bir üyesiniz,bu başlık altındaki diğer sayfalarda yaptığım çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşacaksınız.Lütfen biraz forumdaki bilgileri okuma zahmetinde bulunalim.Bu forumda aradığınız tüm bilgileri bulabilirsiniz.Ben yine de söyleyeyim.Perlit(%95),Pomza taşı(%2) ,leonardit(%2)ve (%1)torf belirttiğim oranlarda karıştırılarak kullanıldı.Sulamayı günde iki kez Ec 1,8 ve ph 6,5 olarak veriyorum.Drenaj deliklerini istediğiniz kadar açabilirsiniz.Akan sular aynen dediğiniz gibi yere akıyor.Çilek oluklarının yapılmasıyla ilgili olarak yeni çalışmalarımın bu yaz resimlerini göndereceğim.Durgun suda üretim konusunda bir bilgim yok.Bu konudaki çalışmaları okursanız yeterli bilgiye ulaşabilir ve karar vermekte zorlanmazsınız.
mtugrul33
15-06-2011, 11:13
224408
Frigo fide halinde Mayısın ilk haftası ektik , toplamda 3 çeşit 3000 civarı fidem var , Kökü kısa ekip ektiğim için sorun yaşadık ayrıca buzdolabında buzluk kısmını tercih etmemiz tekrar sipariş vermemize sebeb oldu.
Camorosa , sweet charlie , Ventana Hedefim 45bin üzeri fide üretmek bu yüzden şimdiden başlıyalım dedim .
ilk zamanlar çinko eksikliği görüldü fakat camorsa çeşidinde çinko takviyesi yaptık sorun düzeldi.
Tuzlanmadan ölümler olabiliyor bu yüzden sulama şeklini bu hafta düzeltiyoruz çok hassas o konuda hemen küsüyor.
Sevgili Mustafa Kardeş,
Siz bir ziraat Mühendisi olarak zaten teknik olarak konuya hakimsiniz.Ben çileği bu yıl öğrendim.Daha önce tarlada görüyor,işçiliğinin zahmetli oluşuna üzülüyordum.Ancak işi teknik olarak ve topraksız alanda yapmanın hem zorluğunu hem de işin zevkine varmayı öğrendik.Camarosa fide topraksız tarımda tercih edilecek bir cins.Beslenmesini tam yaptıktan sonra ,mükemmel sonuç alacaksınız.Ticari olarak sweet charlie cinsi burada pek tutulmadı.Erkenci olması bir avantaj.Ancak aşırı dökümlü bir çeşit,ancak yeterli büyüklüğe ulaşılamadı.Benim bir arkadaşım opraksız serasında 1,2 dönüm ekti,ancak ektiğine ekeceğine pişman oldu.Ürünün büyük kısmı ikinci kalite olarak satıldı.Rubigem cinsi de ticari olarak tercih edebilirsin.Ancak Camarosadan şaşma derim.Bu benim bu yılki gözlemlerim.
Sn.Delimus,çilek işine önem ver.Çilek toplumun her kesimince kabul gören çok önemli bir ürün,yeter ki kaliteli ürün üret.Pazara çok yakınsın bu önemli bir avantaj,ayrıca bizim üretim maliyetlerimiz daha fazla oluyor.Şu anda ihracatlık ürünü 1,5 tl.den satıyorum.Aynı ürün Büyük kentlerde en az 2,5 tl.den gidiyor.Önümüzdeki yıl Alanya ve Antalya'ya göndermeyi planlıyorum.
Çalışmalarında başarılar dilerim.
topraksiztarım
15-06-2011, 11:50
Vermis oldugunuz bilgilerden dolayi cok tesekkur ederim calismalarinizda basarilar dilerim
sayın mtugrul33;
Benim test ortamındaki de fidelerim Sweet Charlie. Meyve büyüklükleri ve kalitesi ile ilgili anlayamadığım sorunlarım vardı. Bu konudaki açıklamalarınız bir kez daha sorularıma ve sorunlarıma yanıt oldu. Bu tip tespitlerinizi her fırsatta paylaşmanızı beklerim.
Teşekkürler.
muratcini
15-06-2011, 17:24
ben sadece bahçede ufak bir deneme yapmak niyetindeyim dediğim gibi deneme öyle büyük maliyet gerektirmeyen sadece işin mantığını anlamak maksadıyla yardım edebilirmisiniz hiç bilgim yok ancak merağım ve ilgim var saygılar.
Tecrübe çok daha önemli emin ol tuğrul abi , Benim birde kafama takılan 3 cins aynı serada olucak buda meyve döllenirken ne çıkar hep beraber görücez.
Satarken hepsini övüyorlar işin orasına gıcık oluyorum :)
Şimdi kafamda Fide üretme aşaması var Ekime kadar umarım başarılı olurum sıcaklar korkutuyor.
Çileklerimi önce 45lik viyollere sonra normal 180cclik plastik bardaklara almıştım birkaç tanesinide torbaya koydum saksı büyüklüğünde 12cmx20cm gelişim onlarda epey fark etmiş çok daha iriler bu yüzden bardaktan poşete almayı düşünüyorum bugün gittim poşet aradım fakat 15 tanesi 100gr. 1 kg 4.5 tl siyah fide poşetlerinin buda gözüme epey masraflı gözüküyor farklı nasıl bir yöntem izlesem daha hesaplı olur .
mtugrul33
26-06-2011, 14:46
Çileklerimi önce 45lik viyollere sonra normal 180cclik plastik bardaklara almıştım birkaç tanesinide torbaya koydum saksı büyüklüğünde 12cmx20cm gelişim onlarda epey fark etmiş çok daha iriler bu yüzden bardaktan poşete almayı düşünüyorum bugün gittim poşet aradım fakat 15 tanesi 100gr. 1 kg 4.5 tl siyah fide poşetlerinin buda gözüme epey masraflı gözüküyor farklı nasıl bir yöntem izlesem daha hesaplı olur .
Sn.Delimus,
45 lik viyoller şuanda tercih ediliyor.Ancak plastik poşetler de oldukça kullanılıyor.Ben 45 lik viyolleri 10ar 10 ar kesip her fide arasına yerleştırerek Ağustos ayının başında fide koymaya geçeceğim.Sizin bahsettiğiniz poşetlerin renksizleri daha ucuz.kilo ile satıyorlar.Fiyatını bilmiyorum.Ancak viyollere toprağın(perlit+torf)konması çok kolay,diğer türlü keseye toprak koymak için epey bir işçiliğe gerek var.
Sevgi ve saygılar sunar,iyi çalışmalar dilerim.
Anaç torbada olması şart bu sıcaklarda ,viyoldede bardaktada susuzluk çekiyor biryandan ec hızlı yükseliyor buda sorun yaratıyor, 3 kere sulamama rağmen.
Torbadakilerde 1 kere bile sulasam sorun yok, çıkacak fideleri bende bardak ve viyollere ekicem. Aldım torba 20kg geçen gün şeffaf olanların büyüğünü bulamadım , aldık fakat tek tek doldurmak dikmek harbi mesele, dün 10 tane denedim bıraktım öyle , dikicez ama mecbur.
pufidika
28-06-2011, 15:16
Sayın mtugrul33,
soluksuz bir çırpıda okudum, maşallah ellerinize sağlık harika bir iş başarmışsınız.
mtugrul33
30-06-2011, 10:45
Anaç torbada olması şart bu sıcaklarda ,viyoldede bardaktada susuzluk çekiyor biryandan ec hızlı yükseliyor buda sorun yaratıyor, 3 kere sulamama rağmen.
Torbadakilerde 1 kere bile sulasam sorun yok, çıkacak fideleri bende bardak ve viyollere ekicem. Aldım torba 20kg geçen gün şeffaf olanların büyüğünü bulamadım , aldık fakat tek tek doldurmak dikmek harbi mesele, dün 10 tane denedim bıraktım öyle , dikicez ama mecbur.
Sevgili Delimus,
Fide konusunda bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.Yüksek verim alan bir arkadaşım çilek fidelerini viyollerde köklendirdikten sonra onbeş gün soğuk hava depolarında beklettiğini ve bunun sonucundada erkencilik ve verim artışı olduğunu söyledi.+4 derecede bekletmişler.Çalışmlaranda başarılar dilerim.Kolay gelsin..
Bunu soruyordum kardeş işte fakat direk fide olarakmı bekletiyorlar yoksa Frigo gibi temizleyip budayıp mı istifliyorlar .
Ayrıca bekletirken sulama ne yapıyoruz ?
mtugrul33
02-07-2011, 17:13
Viyole konulan fide ekilmeden önce kesilerek direk soğutmaya alınıyormuş.Sulama işlemin,i nasıl yapıyorlar onu bilmiyorum.Araştırıp sizinle paylaşırım.
Yani frigo fide gibi mi yapıyoruz.
Bu şekil mi ?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=224408&d=1308041868
mtugrul33
13-07-2011, 14:01
Sevgili Delimus,
Kese veya viyole konulan fideler 25 günlük olunca anaçlardan kesilerek ayrılır.Ekime hazır haldeki bu fideleri +4 derecede on onbeş gün bekletildiğinde verim artışı oluyor.
mtugrul33
13-07-2011, 14:07
Sevgili arkadaşlar,
Nihayet çilek üretimimiz bu yıl için sona erdi.Artık iyi bir muhasebe hesabını yapma zamanı geldi.Toplam satışlarımız,üretim miktarımız ve masrafları ortaya dökeceğiz.Şu sırada işlerimin yoğunluğu nedeniyle forumu biraz ihmal etmek zorunda kaldım.Tüm bilgileri sizinle paylaşarak,bu işi profesyonel olarak yapmak isteyenlere yardımcı olmak istiyorum.Yakında görüşmek üzere tüm gönül dostlarına saygı ve sevgiler sunarım..
SAbırsızlıkla bekliyorum abi... Kolay gelsin.
Bende çok merak ediyorum kolay gelsin..
selim_50
15-07-2011, 10:03
[QUOTE=mtugrul33;836004]Sevgili arkadaşlar,
Nihayet çilek üretimimiz bu yıl için sona erdi.
merhaba sayın tuğrul, bizim çilek üretimimz yeni başladı, 200 kök frigo selva cinsi çilek ektim, bizim bölgenin avantajı sizin üretim sona erince bizim çileğin daha yeni çıkıyor olması, kışlık reçellik için ideal üretim zamanı,boyutu da özellikle küçük tercih edildiği için kalite aranmıyor, kilogram fiyatı 3 TL ve bölgede yeterli üretim yok.
teşekkürler umarım hesaplarınız artı verir.Bilgileri sabırsızlıkla bekliyorum.
Nevşehir epey soğuk bize göre selimbey normal , bol hasatlar bol kasaznçlar
soilless
16-07-2011, 19:56
Sevgili arkadaşlar,
Nihayet çilek üretimimiz bu yıl için sona erdi.Artık iyi bir muhasebe hesabını yapma zamanı geldi.Toplam satışlarımız,üretim miktarımız ve masrafları ortaya dökeceğiz.Şu sırada işlerimin yoğunluğu nedeniyle forumu biraz ihmal etmek zorunda kaldım.Tüm bilgileri sizinle paylaşarak,bu işi profesyonel olarak yapmak isteyenlere yardımcı olmak istiyorum.Yakında görüşmek üzere tüm gönül dostlarına saygı ve sevgiler sunarım..
Sn mtugrul,
Bu kadar emekle hazırladınız, bu kadar uygun maliyetle sera yaptınız, bu kadar güzel bir ürün ve verim aldınız. Her şeyi bilgi ve resimlerle paylaştınız. Şimdi de muhasebe hesabını paylaşacaksınız. Yürekten tebrikler. Bilgi paylaştıkça büyüyor. İnşallah sizin yatırım, emek ve tiraci hayatınız da büyür.
Daha da başarılı olmanızı içtenlikle dilerim.
Paylaşacağınız muhasebe hesabı hazine değerinde.
ahmetfener
23-07-2011, 13:05
ürettiğiniz çilekleri ithalatçılara mı veriyorsunuz ? bu iş istanbul da yapılabilir mi ? şehir dışında 500 m2 bir arsam var denemeye değer mi acaba?
garlangufa
23-07-2011, 18:36
Mehmet hocam eğer liste yapıyorsan fide için beni de listeye eklermisin ?......
Sizin çilekleri gördükce tabanı yanık kediler gibi evin içinde dolaşıyordum, nasıl yaparım diye...İstanbul da, Göçbeyli de sera kiralayacağım (Eylül başı) orada yetiştirmeyi düşünüyorum.
Çalışmalarınızda başarılar, görüşmek üzere, hoşcakalın
erbasaran
24-07-2011, 20:15
iyi aksamlar hocam
pomza 10 - 20 mm 8 - 16 mm 4 - 8 mm 0 - 4 mm çapları A sisteminde hangi kullanmamız gerekiyor
perlit+torf+leonardit+pomza karışım hakkında bilgi veriseniz çok iyi olcak yani bunları normal topraklamı karıştırıyoruz yanık koyun gübresi elimde mevcut
perlit+torf+leonardit+pomza bunları toplu halde alabileceğim yerr varmı
yardımlarınız bekliyorum
saygılar
mtugrul33
24-07-2011, 21:00
iyi aksamlar hocam
pomza 10 - 20 mm 8 - 16 mm 4 - 8 mm 0 - 4 mm çapları A sisteminde hangi kullanmamız gerekiyor
perlit+torf+leonardit+pomza karışım hakkında bilgi veriseniz çok iyi olcak yani bunları normal topraklamı karıştırıyoruz yanık koyun gübresi elimde mevcut
perlit+torf+leonardit+pomza bunları toplu halde alabileceğim yerr varmı
yardımlarınız bekliyorum
saygılar
Sevgili Erbaşaran
Ben bu yıl iri taneli tarımsal perlit içine(%90+%10)pomza taşı karışımı kullanacağım .Ortam nötür ortamdır.Topraksız tarımdanormal toprağı kullanamyız.Çünkü besin eriyiği hesabını toprağa göre ayarlamakta zorlanırsınız.Yanık koyun gübresini dezenfekte ederek kullanabilirsiniz.Perliti ben,ultraper adlı tarsuslu bir firmanın ürününü kullanıyorum.
mtugrul33
24-07-2011, 21:05
Mehmet hocam eğer liste yapıyorsan fide için beni de listeye eklermisin ?......
Sizin çilekleri gördükce tabanı yanık kediler gibi evin içinde dolaşıyordum, nasıl yaparım diye...İstanbul da, Göçbeyli de sera kiralayacağım (Eylül başı) orada yetiştirmeyi düşünüyorum.
Çalışmalarınızda başarılar, görüşmek üzere, hoşcakalın
Sevgili garlangufa
Size istediğiniz fideleri Eylül ayı başında gönderebilirim.Siz,fidenin cinsini ve miktarını bana bildirmeniz yeterli olacaktır.Her konuda yardımcıolmak ümidiyle iyi çalışmalar dilerim.
mtugrul33
24-07-2011, 21:27
Sevgili ahmetfener,
İnanın ürettiğim çileklerin yüzde doksanbeşi ihracat ürünü olarak satıldı.
erbasaran
25-07-2011, 20:41
tsk ederim hocam
ultraper den perlit siparişi yarın veriyorum
pek diğer ürünleri nereden alabilirm
(iri taneli tarımsal perlit içine(%90+%10)pomza taşı karışımı kullanacağım)anlamadım hocam
saygılar
Yeşilefe
26-07-2011, 06:35
Merhabalar
Sayın Mtugrul,yaptığınız iş gerçekten büyük.Bu forumu takip eden ben ve benim gibi meraklıların önünü açtığınız için tekrardan teşekkürler...
Konumuz topraksız tarım haliyle ama gelin görün ki konuyu köydeki amcama anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zor.Ben İzmirde yaşıyorum.İzmir Karaburunu bilenler bilir.Hurma zeytini ve enginarı meşhurdur.Bizim Karaburunda ki arsalarımızda ben de en kısa zamanda üretime geçmeyi düşünüyorum.Amacım ticari olarakbu işi büyüterek geliştirmek.
Sorumu sadece size değil sayın Mtugrul aynı zamanda da forumu takip eden herkese,(özellikle de iklim ve ticari olarak optimum ürün miktarları değerlendirilerek) bölgemde yaşamakta olan tüm topraksız tarım gönüllülerine sormak istiyorum.
1-İzmir bölgesinin (özellikle Karaburun) iklimine göre topraksız tarım akan su kültürü sistemini kullanarak yetiştirebileceğim en mantıklı sebze veya meyve hangileridir?
2-Özellikle sayın Envor ve Kudret beye sorum,topraksız tarım teknikleri kullanılarak enginar ve nergis yetiştirmek mümkün müdür?Nergiste hasat bizm Karaburunda kasım sonunda başlar.Topraksız tarımda bitkiyi kontrol cok yüksek olduğu için Kasım sonundan daha önce hasat alınabilir mi?
Dikkate alan ve cevaplayacak herkese şimdiden teşekkürler...
mtugrul33
28-07-2011, 18:20
Sevgili erbaşaran
Ben,hacim olarak toplamda 90 birim perlit ve 10 birim de pomza taşı malzemelerini yerde iyice karıştırıp raflara koydum.Burada birimi metreküp veya kg.olarak ayarlayabilisiniz.Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim..
mtugrul33
28-07-2011, 18:24
Sevgili arkadaşlar,anamurda çilek üretimi yapan komşular ve bazı çiftçilerden yoğun çilek fide siparişi aldım(yaklaşık 100 bin civarı).fide üretim aşamalarını ayrıntılarıyla sizlerle paylaşarak konu hakkında ilgi duyan arkadaşlara yardımcı olmak istiyorum.
100 bin:(
herbirinin tek tek elinize değmesi gerekiyor anladığım kadarıyla,
elinize kolunuza sabır.
gecen sezonun muhasebe hesabıyla, fide uretiminide merakla bekliyoruz.
başarılar sizinle olsun.
Sevgili arkadaşlar,anamurda çilek üretimi yapan komşular ve bazı çiftçilerden yoğun çilek fide siparişi aldım(yaklaşık 100 bin civarı).fide üretim aşamalarını ayrıntılarıyla sizlerle paylaşarak konu hakkında ilgi duyan arkadaşlara yardımcı olmak istiyorum.
Çok seviniriz abi , bende şipariş vermeyi düşünüyorum.
soilless
29-07-2011, 21:49
100 bin:(
herbirinin tek tek elinize değmesi gerekiyor anladığım kadarıyla,
elinize kolunuza sabır.
gecen sezonun muhasebe hesabıyla, fide uretiminide merakla bekliyoruz.
başarılar sizinle olsun.
Gercekten cok kısa sürede büyük başarı Ben de deneme amaçlı bedelı mukabil 10 kadar fide talep ediyorum Bizım kdz eregli ikliminde denemek istiyorum
furkan yıldız
30-07-2011, 08:11
100.000 fide :S Tuğrul hocam maşallahınız var vallahi şapka çıkarıyorum :)
mtugrul33
30-07-2011, 15:28
Sevgili arkadaşlar
ağustos ayının beşinde kollara fideleri koymaya başlıyoruz.İsteyen arkadaşlara nakliyesi kendilerinden olmak üzere bahçe veya balkonda yetiştirmek üzere fideleri ücretsiz olarak vermeye çalışacağım.Saygı ve selamlar sunar ramazanın Türk ulusuna hayırlı olmasını dilerim..
mtugrul33
30-07-2011, 15:58
Sevgili arkadaşlar 12000 lira masraf etmeme karşılık olarak 13100 liralık satıiım oldu.İlk yıl artıya geçmem Anamur şartlarında mümkündür.Diğer yerlerde bunu gerçekleştirmenin mümkün olamıyacağına inanıyorum.Sizlerden ricam şudur;profesyonel olarak çalışacak arkadaşlar mutlaka ama mutlaka iyice araştırıp artı ve eksileri iyice gözden geçirmelisiniz.Bir de en önemlisi iyi bir teknik danışmandan(Ziraat Mühendsinden)yardım ve bilgi almalısınız.Yoksa hayal kırıklıkları kaçınılmaz olacaktır.Tüm arkadaşlara saygı ve selamlarımı iletirim.
İlk yıl artıya geçmem Anamur şartlarında mümkündür.
SAdece iklim olarak mı yoksa pazarlama filan mı ?
Kaç fide kaç ton hasatla 13100 tl kazandınız.
Daha önce verildi fakat zararlanma veya verimsiz çeşit kalitesiz fide çıkmıştır diye sorayım gine.
Hayırlısı olsun tuğrul abi...
Degerli MTUGRUL33; ilk sayfadan başlayan içten paylaşımın, emegin ve artısı eksisi ile sonuçları bizlere iletmenizin örnek bir davranış oldugunu belirtmek isterim .Sizi tüm içtenligimle tebrik ediyor ve topraksız tarıma çok özel katkılarınızdan dolayı sizi kutluyor,başarılarınızın devamını diliyorum .
mtugrul33
13-08-2011, 23:08
On günü aşkın zamandır işlerimin yoğunluğundan yazamıyordum.Bu arada Sans43 yani Şansal Akman abi de Anamurdaydı.Çok güzel paylaşımlarımız oldu.Kendisini tanımaktan çok mutlu olduğumu bildirmek isterim.
Yaklaşık15 işçi ile bir haftalık bir sürede elliikibin kola viyol kondu.Kolların tutması için fıskiye ile suluyorum.
Aynı işlemi topraklı alandada uyguluyorum.Çektiğim resimleri sizlerle paylaşmak istiyorum..
mtugrul33
13-08-2011, 23:10
Topraksız ortamda o kadar çok kol oldu ki inanamazsınız.Belki kollaraın yarısına viyol koyamadık.Raflarda yer kalmadığı için.
mtugrul33
13-08-2011, 23:14
Arkadaşlar siparişlerin yarısını bayramdan hemen sonra teslim etmemiz gerekiyor.Ardından ikinci kez viyollere fide konacak.Kendi koyacağım fidelerimi de bu fidelerden alacağım.
Konuyla ilgili soruları bilgilerim elverdiğince cevaplamaya çalışacağım.Saygı ve selamlar..
Nakliye konusu düşündürüyor beni :(
Bol bereketli olur umarım , çok güzel gözüküyor ellerine sağlık abi...
mtugrul33
14-08-2011, 15:59
Arkadaşlar,bayramdan hemen sonra viyolleri kesip fideleri sahiplirine teslim etmeye çalışacağız.Ardından koyacağımız viyolleri ise önce kendi ihtiyacım olan yaklaşık 12-13 bin arası fideyi ayırıp geri kalanları da yaklaşık 35 bin civarı fideyi sahiplerine teslim etmek olacak.
Anamur dışı fide göndermemiz çok zor;şöyle ki nakliye çok pahalı sizlere maliyeti yüksek olacaktır.Bizim çalışmamazın aynısını sevgili Delimus'un da yapacağına inanıyorum.Hobi amaçlı çalışma yapanlara nakliyesi kendilerinden fidesi benden hediye olarak göndermeye çalışacağım.Forum arkadaşlarıma içten sevglerimi yollarım..Saygılar ve selamlar...
idris şenol
14-08-2011, 18:10
sayın tuğrul hocam fideler çıplak köklü poşetli şekildemi yoksa tüplü göndremeyi düşünüyorsunuz
Kudret Tezel
14-08-2011, 18:11
Elinize, emeğinize sağlık sayın mtugrul, önümüzdeki sezon çok daha hareketli ve verimli geçeceğe benziyor. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.
Viyollerin içine normal toprakmı koydun abi ? torfa benzemiyor gibi.
mtugrul33
16-08-2011, 23:27
Sevgili arkadaşlar, siparişlerin tamamı topraklı tarıma yönelik olarak mil içerisine kondu.Eylül ayının ilk haftasında ise torf,perlit ve leonardit karışımlı hazırlayacağımharcı viyolere koyup onlarla fide yapacağım.Kendi ihtiyacım olan fideyi de öyle yapacağım.
Arkadaşlarımın iyi dileklerine teşekkür ederim.Bu yaz tatil yapmadan yoğun bir çalışmayla geçiyor.İyi olur inşallah.Tüm arkadaşlara saygı ve selamlar..
mtugrul33
16-08-2011, 23:29
sayın tuğrul hocam fideler çıplak köklü poşetli şekildemi yoksa tüplü göndremeyi düşünüyorsunuz
Fidelerin tamamı tüplü olarak hazırlanıyor.Eylülün 20 sinden sonra fideler hazır olmaya başlar.
idris şenol
16-08-2011, 23:43
Fidelerin tamamı tüplü olarak hazırlanıyor.Eylülün 20 sinden sonra fideler hazır olmaya başlar.
sayın mtuğrul hocam tüplü fide olarak istanbula kargo çok yazar:(
mümkünse çıplak kök olarak alabilirmiyiz
Tuğrul bey selamlar.Çalışmalarınıza hayran kaldım.Denizli de hobi amaçlı bahçe oluşturmaya çalışıyorum. Mümkünse 5-6 adet fide alabilir miyim..İyi çalışmalar..
Ellerinize sağlık, bereketini görün hasılatınızın:) Benim anlamadığım birşey var yanlız, neredeyse forumdaki birçok topraksız çilek üretimi şekillerini inceledim ve sizin uygulamalarınızıda çok detaylı bir şekilde okudum, evde yapılan uygulamalarda genellikle 10 dakika sulama yapıp 1 saat dinlendirilirken yani gün boyu belli periyodlarda sulama yapılırken büyük ölçekli sera uygulamalarında günde 2 veya 3 kere sulama yapılmakta, bu uygulamaların ikiside doğrumu? Yani benim gibi evde küçük ölçekli hobi olarak bu işi yapan kişiler aynı sizin gibi günde 2 **** 3 kere sulama (sulama derken gübreli sıvıdan bahsediyorum) yapsa, ve her sulama öncesi drenaj yapsa aynı sonuçlara ulaşabilirmiyiz? Hobi amaçlı yapanların genelde bir su tankına (kova vb..) koydukları gübreli su sürekli devirdaim ediyor ve ec değerleri sürekli değişiyordur heralde ama kontrolde edemiyoruz ec metremiz olmadığı sürece:) buda bitkinin gelişimini etkiliyor olması gerekir ama çileğini yiyenlerde var:) Yani 2 uygulama arasında çok fark var ama sonuçlar aynı gibi duruyor, aslında benim öğrenmek istediğim bu hobi amaçlı yaptığımız devirdaim sistemini sera için uygulama imkanımız olurmu? Çünkü drenaj suyunu eğer tekrar kullanabilirsek hem sudan hemde gübreden tasarruf sağlayabiliriz, tabi drenajı nasıl tekrar kullanacağımızda ayrı bir sorun ve maliyeti nekadar etkileyeceği önemli... eğer fikir verebilirseniz sevinirim.
mtugrul33
18-08-2011, 11:53
Sn.Emine Hanım,nakliyesi size ait olmak üzere bir kaç tane fideyi diğer arkadaşlar gibi gönderebilirim.İyi günler diliyorum
mtugrul33
18-08-2011, 12:01
Ellerinize sağlık, bereketini görün hasılatınızın:) Benim anlamadığım birşey var yanlız, neredeyse forumdaki birçok topraksız çilek üretimi şekillerini inceledim ve sizin uygulamalarınızıda çok detaylı bir şekilde okudum, evde yapılan uygulamalarda genellikle 10 dakika sulama yapıp 1 saat dinlendirilirken yani gün boyu belli periyodlarda sulama yapılırken büyük ölçekli sera uygulamalarında günde 2 veya 3 kere sulama yapılmakta, bu uygulamaların ikiside doğrumu? Yani benim gibi evde küçük ölçekli hobi olarak bu işi yapan kişiler aynı sizin gibi günde 2 **** 3 kere sulama (sulama derken gübreli sıvıdan bahsediyorum) yapsa, ve her sulama öncesi drenaj yapsa aynı sonuçlara ulaşabilirmiyiz? Hobi amaçlı yapanların genelde bir su tankına (kova vb..) koydukları gübreli su sürekli devirdaim ediyor ve ec değerleri sürekli değişiyordur heralde ama kontrolde edemiyoruz ec metremiz olmadığı sürece:) buda bitkinin gelişimini etkiliyor olması gerekir ama çileğini yiyenlerde var:) Yani 2 uygulama arasında çok fark var ama sonuçlar aynı gibi duruyor, aslında benim öğrenmek istediğim bu hobi amaçlı yaptığımız devirdaim sistemini sera için uygulama imkanımız olurmu? Çünkü drenaj suyunu eğer tekrar kullanabilirsek hem sudan hemde gübreden tasarruf sağlayabiliriz, tabi drenajı nasıl tekrar kullanacağımızda ayrı bir sorun ve maliyeti nekadar etkileyeceği önemli... eğer fikir verebilirseniz sevinirim.
Cemal bey,
Sizde bitkinin ihtiyacı olan besin miktarını tespit ederseniz,uygun koşullarda bunu 2-3 defada verebilirsiniz.Bu tamamen bitkinin gelişimine ve şartlara bağlıdır.Karar sizindir.Uygulama ile bunu deneyebilirsiniz.
Cemal Bey,besin çözeltisisnde geri dönüşümü ben yapamıyorum.Bitkiden artan çözelti içindeki besin miktarını ölçecek ve eksilenleri ekleyebilecek,hesaplayabilecek bir sistem ancak tam teşekküllü büyük tesislerde labaratuar şartlerında yapılabiliyor.Buna benim gibi amatör çalışanların gücünün yetmeyeceğine inanıyorum.Çalışmanızda başarılar dilerim.
soilless
18-08-2011, 20:08
Ellerinize sağlık, bereketini görün hasılatınızın:) Benim anlamadığım birşey var yanlız, neredeyse forumdaki birçok topraksız çilek üretimi şekillerini inceledim ve sizin uygulamalarınızıda çok detaylı bir şekilde okudum, evde yapılan uygulamalarda genellikle 10 dakika sulama yapıp 1 saat dinlendirilirken yani gün boyu belli periyodlarda sulama yapılırken büyük ölçekli sera uygulamalarında günde 2 veya 3 kere sulama yapılmakta, bu uygulamaların ikiside doğrumu? Yani benim gibi evde küçük ölçekli hobi olarak bu işi yapan kişiler aynı sizin gibi günde 2 **** 3 kere sulama (sulama derken gübreli sıvıdan bahsediyorum) yapsa, ve her sulama öncesi drenaj yapsa aynı sonuçlara ulaşabilirmiyiz? Hobi amaçlı yapanların genelde bir su tankına (kova vb..) koydukları gübreli su sürekli devirdaim ediyor ve ec değerleri sürekli değişiyordur heralde ama kontrolde edemiyoruz ec metremiz olmadığı sürece:) buda bitkinin gelişimini etkiliyor olması gerekir ama çileğini yiyenlerde var:) Yani 2 uygulama arasında çok fark var ama sonuçlar aynı gibi duruyor, aslında benim öğrenmek istediğim bu hobi amaçlı yaptığımız devirdaim sistemini sera için uygulama imkanımız olurmu? Çünkü drenaj suyunu eğer tekrar kullanabilirsek hem sudan hemde gübreden tasarruf sağlayabiliriz, tabi drenajı nasıl tekrar kullanacağımızda ayrı bir sorun ve maliyeti nekadar etkileyeceği önemli... eğer fikir verebilirseniz sevinirim.
Cemal Bey,
EC'nin sabit tutulması ile ilgili olarak Sn Kudret Tezel'in yaptığı Sera Bekçisi konu başlığındaki Otomatik EC metreyi bir inceleyin.
soilless
18-08-2011, 20:09
Sn MTugrul33,
Kargo masrafı tarafımca karşılanmak üzere 5 fide de benim için ayırabilirmisiniz
Teşekkür ederim ilginize.Tabi kargo bana ait olur. İşlerinizde kolaylıklar..
mtugrul33
19-08-2011, 22:50
Sevgili arkadaşlar hobi amaçlı tüm istekleri bayramdan sonra göndermeye başlayacağım.İstekleri listeliyorum.Şimdiden küçük karton kutular temin etmeye başladım.Herkese selamlar.
idris şenol
19-08-2011, 23:44
sayın mtuğrul hocam listeye benide eklermisiniz birde kaç adt fide vermeyi düşünyorsunuz
çıplak köklü fide temin zamanı olabilirmi teşekkür ederim
mtugrul33
20-08-2011, 22:22
Sevgili arkadaşlar,
Hobi amaçlı fide isteği olan arkadaşlar lütfen adres bilgilerini bana özelden iletirlerse eylül ayında( bayramdan sonra )kendilerine fideleri kargoyla ulaştıracağım.Saygılar.
Bu arada topraklı ortamda yetiştirme alanıma 3500 metrekare ilave çalışmam var.3500 metrekare bir araziyi kiraladım.Tamamına rubigen ekececeğim.
Topraksız ortama ise camarosa ekeceğim.
Hayırlı olsun mehmet abi , bol hasatlar .
hayırlı olsun bende mesaj attım.
cevaplarınız için çok teşekkürler,
mtugrul33 bey neden 3500 metrekare alanı topraksız üretim için kullanmıyorsunuz? daha karlı olmaz mı?
mtugrul33
22-08-2011, 00:28
Merhaba Cemal Bey,
Bu yıl yaptığım borçlanmaların tamamını ödedim.Yeni kiraladığım tarla ile topraksız seram birbirirne ters istikamette.Birbirlerine yaklaşık 11 km.uzaklıktalar.Ben topraksız alanı 2012 yılı içinde arttırmayı hedefliyorum.Yatırım maliyeti nedeniyle bu yıl borçsuz bir yıl geçirmek istiyorum.Topraklı tarımın maliyeti ilk aşamada daha düşük.Ayrıca bu yıl bu lalanda besin eriyiği kullanarak maliyetleri düşürmeyi planlıyorum.Umarım düşüncelerimi gerçekleştirebilirim.
Topraksız tarım elbette daha karlı.Ancak bu yıl kriz beklentileri nedeniyle borçlanmak istemiyorum.
mtugrul33
22-08-2011, 00:37
Cemal bey,
Sizde bitkinin ihtiyacı olan besin miktarını tespit ederseniz,uygun koşullarda bunu 2-3 defada verebilirsiniz.Bu tamamen bitkinin gelişimine ve şartlara bağlıdır.Karar sizindir.Uygulama ile bunu deneyebilirsiniz.
Cemal Bey,besin çözeltisisnde geri dönüşümü ben yapamıyorum.Bitkiden artan çözelti içindeki besin miktarını ölçecek ve eksilenleri ekleyebilecek,hesaplayabilecek bir sistem ancak tam teşekküllü büyük tesislerde labaratuar şartlerında yapılabiliyor.Buna benim gibi amatör çalışanların gücünün yetmeyeceğine inanıyorum.Çalışmanızda başarılar dilerim.
Cemal Bey,
Ec ve Ph konularını çok iyi açıklayan bir yazıyı bizim forum üsdatlarından Şansal Akman hocanın hazırladığı http://www.topraksızkultur.com (http://www.topraksizkultur.com)sitesinde CAMAROSA ÇİLEK ÇEŞİDİNDE DEĞİŞİK EC DÜZEYLERİNİN VERİM
ETKİLERİ başlığını okumanızı öneririm.
Çilekte özellikle perlit ortamında Camarosa çeşidinde EC değerinin1,8ve Ph değerinin de 6 olduğu ortamda verimin en yüksek düzeyde olacağını belirtiyor.Ph ayarlamasında Nitrik asitten yararlanılıyor.
Selamlar hayırlı olsun sn.mtugrul33 3500 m2 alana kaç fide dikiliyor?
Topraklı tarımda maliyet nasıl 1 dekarda en az kaç yıl sürüyor üretim birde nasıl bir toprak olması gerekli kır arazide olurmu?
saygılar şimdiden teşekkürler cevaplar için kolay gelsin.
hayırlı olsun sayın mtugrul33,bol hasatlar dilerim.
Cemal Bey,
Ec ve Ph konularını çok iyi açıklayan bir yazıyı bizim forum üsdatlarından Şansal Akman hocanın hazırladığı http://www.topraksızkultur.com (http://www.topraksizkultur.com)sitesinde CAMAROSA ÇİLEK ÇEŞİDİNDE DEĞİŞİK EC DÜZEYLERİNİN VERİM
ETKİLERİ başlığını okumanızı öneririm.
Çilekte özellikle perlit ortamında Camarosa çeşidinde EC değerinin1,8ve Ph değerinin de 6 olduğu ortamda verimin en yüksek düzeyde olacağını belirtiyor.Ph ayarlamasında Nitrik asitten yararlanılıyor.
gerçekten çok faydalı bilgiler var, ilginç olan saygın plastik in çizdiği prototip in çift taralısını bende google scethup ile çizmiştim ve15 cm aralık ile dikim yapıldığında 43.000 fide 1000 m2 seraya sığmaktaydı:) isterseniz dosyayı özelden göderebilirim. tabi programı kurmanız lazım.
ismail 55
22-08-2011, 19:50
sayın cemal4u siz sistemi gördünüzmü eger sistemde sagda ve solda toplam 10 raf varsa 43 bin dikemez
sayın cemal4u siz sistemi gördünüzmü eger sistemde sagda ve solda toplam 10 raf varsa 43 bin dikemez
Sistemi görmedim, bununla birlikte forumdaki hemen hemen bütün sistemleri inceledim ve en mantıklı ve verim alınabilecek sistem olarak merdiven sistemi aklıma yattı ve maliyet hesaplayabilmek için bir proje yapmaya karar verdim, bunuda Google SketchUp ile yaptım, bu projede 50x20 lik bir seraya 18.5 metrelik raflardan koydum (çift taraflı ve 5 katlı) 15 cm aralıkla bir dikim yapılırsa (18.5 x 100= 1850cm / 15 = 123 (1 saksıdaki fide sayısı), bir rafta 10 saksı var = 123 x 10 = 1230 (bir rafdaki fide sayısı), 35 raf olduğunu düşünürsek= 1230 x 35 =43.050 fide eder, bu ****** tamamen teorik olarak hesaplanmış bir sistem ve sistemde raflar arası 1 metre olarak hesaplandı. resimleri yüklemeye çalışacağım eğer yükleyebilirsem daha rahat anlaşılabilir.
https://www.facebook.com/photo.php?pid=7508681&l=b2c7766762&id=626077769
https://www.facebook.com/photo.php?pid=7508680&l=8a8fee603c&id=626077769
https://www.facebook.com/photo.php?pid=7508684&l=b3926a6873&id=626077769
https://www.facebook.com/photo.php?pid=7508686&l=ff8a88c7b5&id=626077769
https://www.facebook.com/photo.php?pid=7508687&l=877967efa6&id=626077769
bunlar ilk projeje çalışmalarım, bazı değişiklikler yaptım yenisinde,, alt rafların güneşten daha fazla faydalanması için eğimi arttırdım ve birkaç küçük değişiklikte var. umarım resimler yüklenir:))
http://img26.imageshack.us/img26/7353/65785903.jpg
Shot at 2011-08-22
http://img263.imageshack.us/img263/3130/67673617.jpg
Shot at 2011-08-2
http://img709.imageshack.us/img709/8274/76796191.jpg
Shot at 2011-08-22
http://img233.imageshack.us/img233/6348/99744770.jpg
Shot at 2011-08-22
soilless
23-08-2011, 19:34
Sn Cemal4u,
Bu hakikaten teorik olmuş. A tipi merdiven yerine I tipi merdiven olmuş.
Eğimi artırınca fide sayısı kaç oldu? Bir de A nın taban genişliğini yaklaşık 2 metre alarak hesabı tekrar yapın. Sizin yaptığınız fide hesabının yarısına yaklaşık 22 bine geldi diyelim.
Fide başına 750 gr yetiştirseniz. 16500 kg yapar. Ortalama 2.5 Tl/kg den satsanız, yaklaşık 42.000 TL yapar. 1 Dönümden 42000 TL ciro çok çok iyi bir rakam.
Aslinda bu fikri tamamen teorik olarak yapmistim ama anamurda bu sekilde uretim yapan bir sera gordum ve gayet verimli oldugunu soylediler ve fide basi ort. 1 kg urun aldiklari ve ortalama 2 liradan satildigini soylediler. Sonucda *** amacim minimum maliyet ve guc kullanimi ile max performansi yakalamak ve bunun icin daha cok arastirma yapmam ve ozellikle bu isin tehlikeleri ile ilgili bilgi edinmem gerekmekte:))))
Kenarlarından mı geçicez ? işçilik zor olur , ayrıca I tipinde bölge iklimi önem taşır.
Sera 50 x 20 seklinde ve raflar 18,5 m uzunlugunda. On taraf icin 1m arka taraf icin yarim metre bosluk biraktim. Her rafin arasi 1 metre bosluk olacak sekilde. 1 m sizce yetersizmi gelir? Birde A seklinde 5. Raflara ulasmak zor olur diye dusunuyorum egimden dolayi, iklim konusunda haklisiniz, eger yapabilirsem bulundugum bolge ve anamurun gunes alma degerleri bulup arasindaki farki egimli ve egimsiz sekillerdeki kullanim oranlarina bakicam ve ona gore bir karar vericem. Ama dedigim gibi su an hersey teorik ve optimum orani bulmak amac, ve sizlerin sayesinde buna hep birlikte ulasacagiz:)) zaten pratige gecme asamasinda uygun olursaniz eger sizlerin seralarinizida gezmek isterim.
ismail 55
24-08-2011, 16:50
cemal4u bey size tavsiyem A şekli A nın ayak mesafesi 130 santim olacak şekilde 1 dönüme 60 tane 6metre uzunlugunda cif sıra dikimde 36000 çilek ve marul dikilir A lı sistemin düskısmı sıfırlandıgı için araboşluk cok olacak buda hava alması için yeterlidir büyük sistemlerde cocopeat maliyeti artırır ben olsam torf ve perlit kulanırım torfun 1000 metre küpü 60 tl fazla alımlarda 55 kadar veya daha inebilir perlitte ortalama aynı fiyatı bulur domateste kullanılan cocopeat torbalarını kullanın 20-14- 110 içini doldurun yastıkşeklinde sıralayın maliyeti cok düşürecektir biraz işçilik artacaktır inanın deger yanlız direnajı unutmayın mutlaka olmasılazım cok sorun yaşarsınız acizanefikrim ve hazır cocopeat torbalarında olduğu gibi altları delinmeli ve ona göre direnaj yapmalısınız
ismail 55
24-08-2011, 16:52
pardon yanlış yazmışım 1000 litresi
soilless
24-08-2011, 19:49
Bugün incelediğim yabancı bir kaynakta denme amaçlı pramit çilek üretimi ve sonuçları vardı.
Çok özet olarak sistem sadece 3 oluktan oluşuyor. Sn mtugrul'un A tipi sistemi gözünüzde canlandırırsanız. A!nın tam üstüne bir oluk, Sağ ve sol yanlara da tam ortaya gelecek şekilde birer oluk daha koymuşlar.
Sera KUZEY-GÜNEY istikametinde. Yaklaşık 5-6 aylık deneme üretimi neticesinde, En üst oluktan alınan toplam verim diğer her bir yan oluktan alınan verimden % 50 daha fazla olduğu tespit edilmiş. Bu gün ışığından en fazla yararlanan oluğun verimi olarak değerlendirmemiz lazım sanırım.
Bana biraz abartılı geldi. Sn mtugrulun bu konuda gözlemlediği, dikkatini çeken bir verim farklılığı var mı acaba?
Bir de birkaç yabancı sitede rastladığım üretim şekli ise;
Yerden omuz veya baş seviyesinde (kişiye göre ölçü değişir tabii ki:D) yükseltilmiş ve bu konstrüksüyon üzerine ayne tarla ekiminde olduğu gibi düz sıra oluk yapılmış.
Bu yükseltmenin nedenini değerlendiren ya da araştıran var mı acaba? Ve de neden düz sıra merdiven değil de??
soilless
24-08-2011, 19:50
Üstte gülümseyen adam kulanıcının yanlış tuşlaması sonucudur:o
ilginç ve biraz üzücü bir sonuç olmuş, peki sitede üst raflardan alınan fide başına çilek miktarı yazıyormu ? yani üst fidelerden 2 alt fidelerden 1.5 kilo gibi bir rakam veriyorlarmı?
ismail 55
24-08-2011, 20:55
sayın arkadaşlar çilek için cok sistemler var ama en ideali yatay sistemler sistemlerin maliyet hesabı yapın çünkü 30 metre uzunlugunda birsistem 600 metre toplar 600x12=7200 metre toplar pvc cok para toplar 6 metre uzunlugunda pvc 20 tl
ismail 55
24-08-2011, 21:11
sayın cemal4u cizimi siz yaptıysanız A sistemde yaparsanız memnun olurum ölcüleri vereyim sistem seranın giriş ve cıkış kapısına göre olacak uzunlamaya yükseklik 2 m ayakarası 130 santim raf araları birinci raf yerden 20 santim yüksekte 20 santimden sonra 40 santim olacak şekilde 5 tane salı sollu toplam 10 sıra sistem araları 1m olacak şekilde
buna benzer 1 şekil yapıyorumşu an, A nın arası 1 metre boşluklar 1 metre pvc arası sizin dediğiniz gibi aynen, bitince resim ve hspları paylaşıcam.
mtugrul33
14-09-2011, 10:21
Çilek fide siparişi veren arkadaşlarımın dikkatine;
Diktiğim 50 bin kolun yaklaşık yarısı aşırı sıcaklardan ve ne olduğunu bilmediğim bir kurumadan dolayı telef oldular.Yaptığım masrafların ki bunlar işçilik+viyol+toprak+nakliye+su ve enerji olmak üzere ancak üçte ikisini karşılayabildim,kendi ihtiyacım olan fideler için fide araştırmaya başladım.
Forum arkadaşlarıma bu durumu bildirmek ve üzgün olduğumu belirtmekm istiyorum.Bazen evdeki hesap çarşıyı tuttmuyor,Tüm arkadaşlara saygılarımı sunarım.
Çok geçmiş olsun sayın mtugrul. Çalışmalarınızı dikkatle takip ediyorum. Umarım zararınızı en kısa zamanda karşılarsınız. Topraksızda çilek yetiştirilmesi ile ilgili en başarılı, en detaylı paylaşımları siz yaptınız. Çalışmalarınızın karşılığını önümüzdeki yıllarda alacağınızdan eminim. Saygılar...
Büyük geçmiş olsun mehmet tuğrul abi NAZAR deydi tek diyeceğim bu.
Özel mesajda gönderdim oku lütfen.
Bende bugün gazetede; Silifke Atayurt beldesinde 100 örtüaltı üreticisi toplamda 300 kadar üretici,3bin dekar alana, Nevşehirden bir firmadan yüklü miktarda camarosa çilek fidesi getirtip eken çiftçilerin hemen hemen bütün fideleri tutmamış , tutanlarda sararıp solmuşlar , mağdurlardı.Protesto ediyorlardı.Buda fide arayan arkadaşlarım için dikkat haberi olsun. ( Hürriyet )
Çok geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda zararınızı telafi edersiniz..İşlerinizde kolaylıklar ve bereket diliyorum...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.