View Full Version : Topraksız Ortamda Çilek Uygulamalarım
soilless
18-09-2011, 14:19
Çok geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda zararınızı telafi edersiniz..İşlerinizde kolaylıklar ve bereket diliyorum...
Geçmiş olsun Sn mtugrul. Umarım zararınızı kısa zamanda telefi edersiniz
idris şenol
18-09-2011, 15:23
canın sağ olsun hocam herşey nasip kısmet
inşallah birdahaki sefere
mtugrul33
19-09-2011, 12:37
Sevgili Arkadaşlar,
Çok teşekkür ediyorum.Şu aşamada yapacak bir şey yok,pes etmek bizim kitabımızda yok.Mücadeleye devam edeceğiz,benim tek sıkıntım fide sözü verdiğim arkadaşlara olan mahçupluğumdur.Nerede yanlış yaptığımı anlamaya çalışıyorum.Tüm dostlara saygılar sunarım.
geçmiş olsun hocam inşallah daha iyilerini yaparsınız.
ayhan_oz
20-09-2011, 23:08
Geçmiş olsun. İnşallah bir daha yaşamazsınız. Mücadeleye devam bu yıl daha verimli olur inşallah.
bünyaminbaltaci
22-09-2011, 21:45
Elinize yüreğinize sağlık çok çok guzel bende inşallah başlıyacağım topraksız tarıma sizlerden buyuk ilham alıyorum m.tugrul abı yanına gelıp senınle tanısıp çalışmalarını gorup bılgı almak isterim eğer rahatsız etmessem tekrar iyi çalışmalar
mtugrul33
06-10-2011, 10:00
Sevgili Arkadaşlar,
TÜm çilekleri raflardan söktüm.Çileğin öyle bir kökü gelişmiş ki inanamassınız.Bir kökü oluktan çıkarmak ,saçak kökleri eritmek oldukça zamanınızı alıyor.Fideyi söktükten sonra eksilen malzemenin yerini yeniden perlit ve pomza taşı ekledim.Anamurdan malzeme aldığım kişi bu yıl fiyatlarda anormal yükseltmeler yapmış.Geçen yıl 200litresini 11 tl'ye aldığım perliti bu yıl 15 den verdi.Az bir malzeme olunca sineye çektik.
Bu yıl basınçlı damlama hortumları aldım,onu kullanacağım.İnşallah yarın fideliri dikeceğiz.Bu yıl topraksız ortamda Camarosa cinsi fideliri deneyeceğim.Rubigen cinsini de 2 dönümlük tarlada deneyeceğim.
ismail 55
06-10-2011, 14:53
sayın mtugrul33 albiyon cinsini çok metettiler sizce nasıl
idris şenol
06-10-2011, 23:27
sayın mtugrul33 hocam
Camarosa cinsi fideliri deneyeceğim.Rubigen cinsini de 2 dönümlük tarlada deneyeceğim !!!
demişsiniz!
açık tarla, toprakta mı deneme yapıcaksınız?
selim_50
13-10-2011, 15:01
sayın tuğrul 1smail 55 arkadaşımızın dediği gibi albiyon cinsi hem verim bakımından, hem görünüm ve aroma bakımından diğer çeşitlere göre çok üstün, nevşehir-göre kasabasında bir arkadaşımız dört dekar kadar açık tarla albiyon dikti, çok geç dikmesine rağmen verim çok güzel,
kolay gelsin.
fidelerde kurumayı ben yetersiz sulamaya bağlıyorum, bu söylediğim arkadaş dikimden itibaren meyve çiçek açıncaya kadar hem damlama hemde üsten yağmurlama yaptı fire yok denecek kadar az
gökhan03
13-10-2011, 17:34
Anamurda,Perlit+Pomza taşı+Leonardit ve Torf karışımı oluklar içerisinde beş katlı raflı sistemde ,Rubigem marka çilek uygulaması yapıyorum.Yaklaşık yarım dönümlük bir alanda üç adet tünel içerisinde sekizbin civarında fide ektim.Şu anda çilekürotimim başladı.ilk siftahı 8 ocak pazar günü yaptım.Bununla ilgili resimleri yakında sizlerle paylaşacağım.
sELAM 45 M2 BİR YERİM VAR BAHÇEMDE KATLI ÇİLEK UYGULAMASI YAPMAYI İSTİYOPRUM VE ŞUANDA HİÇ BAŞLADIGIM BİR ŞEY YOK BİLGİ SAHİBİ OLAN ARKADAŞLARDAN YARDIM ALARAK KENDİMİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUM BU KONU HAKKINDA AFYONKARAHİSARDA İKAMET ETMEKTEYİM ISI PROBLEMİNİDE ÇÖZEBİLİRİM VE SİZCE HANGİ ÇEŞİT DİKMELİYİM BU TÜR YARDIMCI OLABİLECEK ARKADAŞLAR LÜTFEN YARDIM :(
hayırlı olsun mtugrul hocam hasatınız bol olur inşallah
Sayın mtugrul,
Çilek için NPK değerlerini vermeniz mümkün müdür? Bir de bu değerler için hangi kaynaktan faydalandınız? Farklı türler için farklı besin değerleri uygulanıyor mu? Eğer öyleyse, Camarosa ve Rubigem için bu değerler nedir?
Şimdiden teşekkürler,
Saygılar
Osman Ertürk
24-10-2011, 15:46
Sayın Mtugrul,
Merhabalar,
Ankara'da ikamet etmekteyim,öncelikle amatörce başarılı olursam da profesyonel ve ticari olarak çilek yetiştiriciliği yapmak istiyorum. Bu konuda sizinle iletişime geçip mümkünse tesislerinize de ziyarete gelip bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Sizinle iletişime geçebileceğim telefon no.su paylaşabilirmisiniz?
Teşekkür ederim.
Osman Ertürk
mtugrul33
24-10-2011, 18:13
Sayın Osman Ertürk,
Topraksız ortamda çilek yetiştirecek tüm arkadaşlara olduğu gibi size de elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.Benim tel.no:05058699391 Saygılarımla..
mtugrul33
24-10-2011, 18:19
Sayın KRTL,
Ortam olarak perlit içerisinde çilek yetiştiriyoruz.NPK değerlerine gelince ;forum arkadaşlarımızdan Kudret Tezel abimin verdiği formüle devam ediyorum.Ayrıca bu konuda www.topraksızkultur.com sitesinde de ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.Eğer bulamazsanız,kendi kullandiğım formülü de paylaşabilirim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Saygılar..
mtugrul33
24-10-2011, 18:20
Teşekkürler sayın Jubitu.
mtugrul33
24-10-2011, 18:21
Sn.Gökhan03,
Ben katlı ortamda bu yıl Camarosa dikiyorum.
mtugrul33
24-10-2011, 18:23
Sevgili arkadaşlar 10Ekim 2011 de katlı ortama camarosa cinsi 5000 adet fideyi(viyollerde)diktik.Sizlerle en kısa sürede resimleri paylaşmak istiyorum.
ismail 55
25-10-2011, 16:53
sayın mtugrul33 bu sene aynı sistemdemi üretim yoksa sistemin direnaj sorununu hallettinizmi saygılarımla
mtugrul33
02-11-2011, 09:25
Sevgili Arkadaşlar,
Aynı sisteme devam.Ekim 15'de camarosa çileklerimi ektim.iki haftalık resimleri sizlerle paylaşmak istiyorum.Ec:1,8 ve suyun Ph:6,5 değerleriyle sulama yapıyorum.Saygı ve selamlar..
Maşallah güzel görünüyorlar.
mtugrul bey,
Eski fideleri sökmüştünüz yanlış bilmiyorsam. Sökerken de köklerin çok yayıldığını söylemiştiniz diye hatırlıyorum. Fotoğraflarda görünen sistemde yüzde kaç yeni perlit vs. karışımı kullandınız acaba? Yani eski malzemenin ne kadarını kullandınız? Plastik örtüler de yeni sanırım? Fide haricinde başka ne masrafınız oldu öğrenebilir miyiz?
Kolay gelsin,
Çalışmalarınızda başarılar dilerim...
effekentli
02-11-2011, 19:12
sayın mtugrul33 size birkac sorum olacak. yanıtlarsanız sevinirim.
1- Sevgili Arkadaşlar,
Aynı sisteme devam.Ekim 15'de camarosa çileklerimi ektim.iki haftalık resimleri sizlerle paylaşmak istiyorum.Ec:1,8 ve suyun Ph:6,5 değerleriyle sulama yapıyorum.Saygı ve selamlar..
a- Hasat sonunda ise oluk naylonlarınıdeğiştirip plastik çıtalarla demirlere tutturacağım.Aynı zamanda kullandığım rerlit ve torfa ilaveten yanmış çıftlik gübresi de ekleyeceğim.
b- Çapraz dikim yapıldı(25 cm.arayla)(Göç kendini gide gide düzer ata sözümüz vardır;bizim ki de öyle oluyor.Olukları tümsek şeklinde yapıp.tek sıra (15 cm.)ekmemiz daha iyi olabilirdi.)
c-Arkadaşlar ben rubigem cinsi fide ektim.Adana’dan getirttim.Bu cinsi seçtiğim için de çok memnunum.Resimlerden de görmüşsünüzdür;çiçek tutumu ve meyve düzgünlüğü ideal.Aroması mükemmel.Fiyat olarak da diğer çileklerden farklı olarak 50 krş.daha yüksek fiyata malı satabiliyorsunuz.Ürünün tamamı 1. kalite.Gerek irilik,gerekse mükemmel aromasıyla diğer çilek türlerinden bir gömlek üstün.Ben tüm dostlara tavsiye ederim.(Ekim 15'de camarosa çileklerimi ektim.)
aynen devam etmenizin ve bahsettiginiz degişiklikleri yapmamanızın sebebi nedir?
2-(diger sorular kendim için )
http://www.upload.gen.tr/uploads8/jvvanl11/thumb_50377077756661_526951660_8243873_116493701_n .jpg (http://www.upload.gen.tr/resim.php/www/jvvanl11/50377077756661_526951660_8243873_116493701_n.jpg.h tml)
a- bu sistemde fide araları 25cm siz 15 uygun yazmıssınız aralara birer fide daha eklesemmi?
b- ben terasımda mini seramda kurdum ve siz çileklerde çiçeklerdeki tozlaşmayı arılar yapıyor demişsiniz arı imkanım olmadıgına gore tozlaşmayı nasıl yapabilirim. veya meyve tutumu olmazmı bende?
c- resimdeki gibi akan su kulturunde çilek denemesi yapıyorum hobi olarak. gunde 4 kez 30 dk lık sirkulasyon saglıyorum. onceki yazılarda aşırı sulama boylanma ve fazla yapraklanmaya sebep sebeb olur demişsiniz. bu nft sistemiyle çilek uretimi olmazmı demek oluyor? yoksa gunde 2 kez kısa sureli sulama açıktaki koklerin kurumasına sebep olmazmı?
d- kudret beyden aldıgım ec sanırsam ec:0-0.5 arası sular için yani ec si 2 olan suyun besinsel ec si 1.7 oluyor. kullandıgım suyun ec si 0.9 olduguna gore ec yi 2.6 yamı ayarlamalıyım bu fazla ec çilege zarar verirmi? verirse saf su mu bularakmı çozumlemeliyim?
2.ci sorum için tum tecrubeli arkdaşlarımında onerilerini bekliyorum.
şimdiden teşekkurler.
mtugrul33
03-11-2011, 09:44
Sn.Efekentli,
bu yıl fide çalışmamda istediğim sonuçlara ulaşamadım.Maddi olarak beni oldukça sıkıntıya soktu.Daha önce sizlerle paylaştığım hususlarla ilgili çok fazla bir farklılık olmadı.Şöyle ki;
a)Oluklarımın durumu oldukça iyi olması nedeniyle yeni bir masrafa girmedim.Ayrıca çiftlik gübresi konusunda yanlış karar verdiğimi farkettim.Çiftlik gübresinin içeriğini tam bilemiyorsunuz,gübrelemede sıkıntı yaratacağını düşündüm.Ayrıca EC ve Ph değerleri üzerindeki etkilerini de bilmediğim için böyle bir riski göze alamadım.
b)Dikim konusuna gelince;geçen yıl gözlemlerime göre oldukça sık ekim yaptığımı farkettim.Bu ise çürümelere ve bitkinin yeterince güneşten yararlanamamasına neden oluyor.Hasat esnasında işçiliği arttırıyor.15 cm.düz ekim de çok sıkı oluyor.Ben bu konuda kararımı haziran ayı içinde aldım.Özellikle mayıs ve haziran aylarında bitki anormal derecede gelişiyor.Benim forumdaki resimlerde bunu görebilirsiniz.
c)Fide konusunda yazdıklarımın arkasındayım.Ancak katlı ortama Camorasa cinsi sipariş üzere komisyoncumun tercihiyle ekildi.Rubigen cinsini yaklaşık ikibuçuk dönümlük bir arazide tarlaya yüksek eğmeçlere ektim.Şu anda onun gelişimi de çok iyi.
Sizin sorularınıza gelince;aşırı sık ekerek fazla ürün alamazsınız.Geçen yıl 7000 fide ektiğim alana bu yıl 5000civarında bir dikim gerçekleştirdim.40X40 çapraz ekim yaptım.Aşırı sık ekimlerde mantari hastalıklar(Mantari küf vb.)ile külleme hastalığı fazla görülüyor.
Ayrıca tozlaşma konusunda doğal ortam size yetecektir.Ben tozlaşmaya yardımcı olmak amacıyla sırt ilaçlama motorumu boş iken çalıştırıp hava pompaladım.Meyve tutumunu arttırıyor.
Çilek EC değerini 1,8 civarlarında tutmaya özen gösterirseniz verim alırsınız.Bu konuda www.topraksızkultur.com internet sayfasında ayrıntılı üniversite hocalarınca yapılmış bilgiler var yararlanabilirsiniz.Fazla Ec demek fazla tuz demektir.Bu da bitkinin alımını zayıflatır.Hatta köklerin yanmasına neden olabilir.Dikkat etmenizi öneririm.
Çalışmalarımdan ders çıkartmaya ve daha az hata yapmaya çalışıyorum.Sizin çelişki olarak gözlemlediğiniz durumları umarım aydınlatabilmişimdir.Çalışmalarınızda başarılar dilerim..
mtugrul33
03-11-2011, 09:48
Maşallah güzel görünüyorlar.
mtugrul bey,
Eski fideleri sökmüştünüz yanlış bilmiyorsam. Sökerken de köklerin çok yayıldığını söylemiştiniz diye hatırlıyorum. Fotoğraflarda görünen sistemde yüzde kaç yeni perlit vs. karışımı kullandınız acaba? Yani eski malzemenin ne kadarını kullandınız? Plastik örtüler de yeni sanırım? Fide haricinde başka ne masrafınız oldu öğrenebilir miyiz?
Kolay gelsin,
Çalışmalarınızda başarılar dilerim...
Sn.KRTL,
Kökleri küçük parçalara ayırarak oluk içinde çürümeye terk ettik.Ek malzeme olarak 30 torba perlit ve 2 ton civarında bazaltik pomza ekledim.Tüm malzemelere oluk içerisinde iyice karıştırıp üstlerini ince siyah plastik örtüyle örttüm ve sonrasında da dikim yaptık.
mtugrul33
03-11-2011, 10:25
Ölçülü bir kaba (1 litre)kullandığınız suyu koyun.İçerisine besin eriyiğinden şırınga ile karışımlardan koyarak bir litürelik kabın Ec değerini gözlemleyerek ayarlama yapabilirsiniz.Ben bir litrelik ölçü kabına 5ml.den başlayarak 10 ml.ye kadar 5 defa karışım ölçümü yaptım.10 ml.koyduğum(A ve B den 10ml.)ölçü kabımın ec değeri 1,8.Ph değerim 7,8 olarak ölçtüm.Onun içinde 1000litrelik tankımın içine 50ml.nitrik asit koyorok ph seviyesini 6.7 civarına düşürdüm.
Hayırlı olsun Mehmet abi , Ellerinden öperim , Pomzayı perlitle kıyaslarmısın rica etsem, Kaça aldınız ? Perlitin bir çuvalı 200lt, pomza nasıl ağır mı? 1 ton perlite kısyasla hacmi ne kadar ? Saygılar ,
Ben daha dün dikime başlayabildim, benim fideler çok az yapraklı bazısı yapraksız, resim çekicem daha bitiremedik dikimi , 1 partide bayramdan sonra ekicez.
mtugrul33
04-11-2011, 07:36
Sevgili Delimus,
Pomza çok ağır.2ton pomza benim oluk üstlerinde incecik şekilde,kalınlığı 3-4 cm ancak oldu.Perlitin yüzeyinde bitki kökünü tutsun diye kullanma ihtiyacı duydum.Bir çuval perlite (200lt.)karşılık hacim olarak herhalde 500-600 kg.pomza ancak karşılar.
mtugrul33
04-11-2011, 07:41
Pomzanın fiyatını bu yıl adrese teslim tonunu 130 tl.den aldım.Perlit ile kıyaslanamayacak şekilde pahalı bir ürün.
Çok merak ediyordum saol mehmet abi , Ben bu sene torf+perlit kullandım.
Torflar 6-7 tl civarı almıştım 80lt , Yarısını 1 perlit 200lt + 2torf karışımı kullandık sonra 1 çuval perlit 1 çuval torf yaptık.
Bizim burada süsbitkisi yetiştiren bir sera var onlarda cocopeat kullanıyor fırsat bulursam birde onu araştıracam.
soilless
07-11-2011, 22:29
Ölçülü bir kaba (1 litre)kullandığınız suyu koyun.İçerisine besin eriyiğinden şırınga ile karışımlardan koyarak bir litürelik kabın Ec değerini gözlemleyerek ayarlama yapabilirsiniz.Ben bir litrelik ölçü kabına 5ml.den başlayarak 10 ml.ye kadar 5 defa karışım ölçümü yaptım.10 ml.koyduğum(A ve B den 10ml.)ölçü kabımın ec değeri 1,8.Ph değerim 7,8 olarak ölçtüm.Onun içinde 1000litrelik tankımın içine 50ml.nitrik asit koyorok ph seviyesini 6.7 civarına düşürdüm.
Sn mtugrul, bir eğitim gönüllüsü olarak böyle bir yatırıma girdiniz ve de geçen sene çok uygun maliyetle çok net verimli ve ihracatlık ürün yetiştirdiniz. hem de ilk sene deneyiminiz ile. sizi tekrar kutluyorum. bu sene daha da özel verimli bir çalışma yapacağınızı umuyor bekliyorum.
Başarılarınızın aratarak devamını içtenlikle dilerim. Sizin öncülüğünüz ve başarı hikayeniz bir çok insana heves. şevk ve kazanç olacaktır. Yükünüz bu nedenle ağır :)) başarı dileklerimle
mtugrul33
10-11-2011, 07:35
Teşekkür ederim Sayın Soilless,
Ben sadece gözlemlerimi ve yaptıklarımı olduğu gibi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.Bilgiler paylaşıldıkça büyür ve değer kazanır düşüncesindeyim.Yalnız bu çalışmaları izleyin arkadaşların yaşadıkları ortamın iklimi ve bu iş için yapabilecekleri fedakarlıkları iyi düşünmelerini ve karşılaşılan sorunlarda pes etmemelerini önerirrim.Ben geçen yıl çalışmalanrmda pek çok sorun yaşadım.Özellikle çilek hastalıklarıyla mücadelede ciddi sıkıntılarım oldu.Bu işi profesyonel anlamda yapmak isteyeceklerin mutlaka iyi bir ziraat mühendisinden teknik destek alması gereklidir.Tüm arkadaşlara sevgi ve saygılarımı yollar,geçmiş kurban bayramlarını kutlarım.Selamlar..
mtugrul33
11-11-2011, 10:48
Sevgili arkadaşlar,
Topraksız ortamda çilek yetiştirmede besin eriyiğinin EC değeri ve PH değerleri çok önemlidir.Yapılan araştırmalarda EC değerinin 1,8 olduğu Ph değerininde 6 olduğu ortamlarda en yüksek verimin alındığı belirtilmektedir.EC düzeylerinin artmasının generatif
gelişmeyi(döl), azalmasının ise vegetatif(dal) gelişmeyi teşvik ettiği söyleniyor.Yeni başlayan arkadaşlara iletilir.Saygılarımla..
idris şenol
11-11-2011, 18:55
Sayın mtugrul33 hocam çalışmalrınızı ilgi ile izliyorum formunuzu katlayarak gittiğini görüyorum ALLAH arttırsın:))
sayın kudret beyden aldığmız ürünlerin suyun korazik deyerleri normal olunca ph düşürmek için asit gerekmiyor ,,benim şahsi kanatim arıtma cihazlarıyla hazırlanan sular max verir kanatindeyim
Bugün ben çileklerimden yedim yani kendim yetiştirdim diye söylemiyorum ben ilk defa böyle güzel kokulu, aşırı tatlı, ağızda reha bırakan çilek yedim, tüm ailem aynı görüşte, hatta gelen bir misafirede başkasının gibi ikram ettim, adam çok beğendi... , Topraksız tarım çileğe bence epey bir lezzet katıyor, daha doğrusu olması gereken imkanı sağladığımızdan, gerçek olan tam lezzeti yakalıyoruz, aynı cins toprakta homojen gübre dağılımı olmaması , sulama bozukluğu , aşırı azot tadını etkliyor sanırım, umarım ilk hasat zamanımdada aynı kalitede çilek elde ederim... Resimleride yakın zamanda paylaşıcam...
Sayın mtugrul bey,
Sisteminizden etkilenerek, dün akşam (gece) itibariyle rubigem fidelerimi birkaç modifikasyonla balkondaki sistemime yerleştirdim.
Bir şeyi merak ediyorum. Okuduklarımdan yakalamayıp soruyorsam kusura bakmayın.
- Kurduğunuz damla sulamadaki borular basınç ayarlı damlatıcılı borular mıdır? Bunların damlalık aralıkları nedir acaba? Her bitkiye yaklaşık kaç adet geliyor?
- Bunların yerine makarna tipi damlatıcı kullanılsa olur mu?
- Suyu ne ile basıyorsunuz pompa mı, hidrofor mu?
Teşekkürler, saygılar
mtugrul33
16-11-2011, 10:22
Merhaba Sn.KRTL,
Ben basınçlı damlama borularını kullanıyorum.20cm.aralıklı olanlarından.Yaklaşık 3 dakikada 5000 fideyi sulayabiliyor.Makarna tipi damlatıcı da bu işi yapabilir sanırım.Ben sistemimde 2inch lik ideal marka su pompası kullanıyorum.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Bu arada eylül ayının 15 inde rubigen fideleri tarlasına eken bir komşumun çilek bahçesini gezdim.Meyveler kızarmaya başlamış durumda.Beş altı tanesini yedim.Hem çok tatlı hem de iri oluyorlar.Fiyat şu aralard 10 tl. civarında.
ismail 55
16-11-2011, 18:15
mtugrul33 hocam selamlar pomzanın fiyatını 130 tl den almışınız metre küpünü 55 tl den anlaşmayaptık 15 metre küpe 825 tl ödeme yaptık nakliye ve kadeve haric
Eylül ayının 15'inde çileklerini diken arkadaşınız, Çilekleri ekim ayında çiçeklenmeye başlamıştır, o ayda çiçeğin istediği sıcaklığı 15-25 C düşürmek için ne yaptı ? MAlum bizim buralarda gece düşsede o aylarda gündüz sıcak. Üstten sulama , gölgeleme , herhangi bir ilaç ?
mtugrul33
16-11-2011, 20:55
SEvgili Mustafa
Bu yıl ekim ayı oldukça serin gitti.Geçen yıl hemen hemen hiç soğuk yaşamamıştık.Ancak bu yıl kış erken geldi.Toroslar kar altında.Hava da oldukça serin,hatta soğuk diyebiliriz.Ancak yine de çilekte kol olayı oldu.Arkadaşım da çıkan her kolu yine çilek diplerine tutturdu.
effekentli
24-11-2011, 12:49
sayın mtugrul bu saksı çilekleri dal atmakdan çiçek açamıyor ve bende viyolleri yetiştiremez oldum ayrıca bu kadar fazlada çilege ihtiyacım yok. bu surgunleri kesmeye başlasam ana koke zaraarı olurmu veya çiçek açmaya başlarmı? yoksa bu surec dal atmaylamı gececek? ayrıca viyollere alınan surgunleri kesim için ne kadar beklemem lazım?
http://www.upload.gen.tr/uploads8/dzlem2oh/thumb_STH72233.JPG (http://www.upload.gen.tr/resim.php/www/dzlem2oh/STH72233.JPG.html)
mtugrul33
13-12-2011, 18:44
Sevgili arkadaşlar
Epeydir yazamamıştım.Çileklerimizin ilk hasadını 10 Aralıkta 8 kilo yaptık.kilosunu 5 tl.den verdik.
Çileklerin son durumunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
mtugrul33
13-12-2011, 18:46
Birkaç resim daha..
Hadi hayırlısı olsun bol bereketli hasatlar..
Ellerinize emeğinize sağlık. Harika görünüyor, güzel bir sistem kurmuşunuz. Hayırlı olsun.
Yeşilefe
16-12-2011, 14:20
Mehmet Bey ellerinize sağlık çok güzel bir sistem ve başarılarınızın devamını diliyorum.Ben İzmirde ikamet ediyorum.evin balkonunda (acık balkon veranda gibi) durgun suda 1 adet çilegim var.1 ayı gecti dikeli ama hala 3-4 yaprağı var ve başka da bir gelişme yok.Direk durgun su kültürü yani torf veya perlit yok.hafiften kkler gelişti ama dediğim gibi ne çiçek ne meyve.Acaba birşeyleri yanlış mı yapıyorum? görüşlerinizi almak istedim.
Teşekkürler
mtugrul33
18-12-2011, 17:59
Sevgili Yeşilefe,
Saygı ve selamlar.Ben ağırlıklı olarak perlit ortamda (%95) yet,ştirme yapıyorum.Ortam sıcaklığı ve Ec -Ph durmlarında bir anormallik olursa bitki sitrese giriyor.Ben bunu geçen yıl bir iki aylık sürede yaşadım.Hiç moralinizi bozmayın.Ayrıca kökte bir sorun yoksa hiç korkmayın derim.Kolay gelsin..
idris şenol
18-12-2011, 20:35
Sevgili Yeşilefe,
Saygı ve selamlar.Ben ağırlıklı olarak perlit ortamda (%95) yet,ştirme yapıyorum.Ortam sıcaklığı ve Ec -Ph durmlarında bir anormallik olursa bitki sitrese giriyor.Ben bunu geçen yıl bir iki aylık sürede yaşadım.Hiç moralinizi bozmayın.Ayrıca kökte bir sorun yoksa hiç korkmayın derim.Kolay gelsin..
sayın tuğrul hocam öncelikle sizi aramızda görmek beni ve topraksız tarımla ilgilenleride son derece mutlu ediyor
perlit ortam yerine cocopit daha iyi olmazmı:)??
mtugrul33
19-12-2011, 12:15
Sevgili İdris Şenol
Yaptığım araştırmalarda en ekonomik olarak perlitin bu işte kullanımının iyi olacağı kanısına vardım.Bizim burada cocopit bulmak biraz zor.200 litre hacimlik çuvallardan 150 tane geçen yıl 11tl. den aldım.Bu yıl ise 35 çuval aldım,eksilen perliti tamamlamak için.Fiyatta ise 2 tl artış vardı yani 13 tl.den aldım.Koopit fiyatları hakkında bilgi verirseniz sevinirim...Verim açısından cocopitin daha verimli olduğu ile ilgili birkaç yazı okudum.Denemek lazım diye düşünüyorum.Saygı ve sevgilerimle
idris şenol
19-12-2011, 19:14
Sevgili İdris Şenol
Yaptığım araştırmalarda en ekonomik olarak perlitin bu işte kullanımının iyi olacağı kanısına vardım.Bizim burada cocopit bulmak biraz zor.200 litre hacimlik çuvallardan 150 tane geçen yıl 11tl. den aldım.Bu yıl ise 35 çuval aldım,eksilen perliti tamamlamak için.Fiyatta ise 2 tl artış vardı yani 13 tl.den aldım.Koopit fiyatları hakkında bilgi verirseniz sevinirim...Verim açısından cocopitin daha verimli olduğu ile ilgili birkaç yazı okudum.Denemek lazım diye düşünüyorum.Saygı ve sevgilerimle
cocopitin fiyat konusunda bilgim yok veya sizi yanıltmıyım hocam
toplu alımımlarda yarıdan çok indirim oluyor
kudret bey bu konuda daha bilgili
sevgili mtugrul hocam ellerinize sağlık, bol hasatlar.
burcublt
24-12-2011, 17:05
Sn Delimus,
Bu sistemde yabancı ot olmuyor.Perlit,torf,leonardit ve pomza içerisinde ot tohumları pek nadir çıkıyor.O yüzden ot ilacı hiç yapılmadı.Olukları 0,5 siyah örtü naylonları 60 cm eninde bir hizarda bıçmak suretiyle yaptım.6-7 lik çivilerle oluk boyunca diktim(malçladım)Oluk içerisine hazırlanan perlit+torf+leonardit+pomza karışımını çuvallarla döktüm.
Üst 5.rafa malzemeyi dökmekoldukça zahmetli oldu.Sonra bunun üzerine damlama hortumu serdim.Hortumları her 5 metrede bir telle oluklara sabitledimki kayma olmasın.
Üst örtüyü de çivi ile pattıktan sonra 20 cm.çapraz çift ekim yaptım.Ancak bir kaç sulamadan sonra oluklarda oluşan eğilmeleri önlemek için 10 luk inşaat demirini resimlerdeki gibi yer destekli olarak kaynattım.İplerle bu demirlere olukları sabitledim.
Çilek seçimiyle ilgili sorunuzu gelince,bu yıl Anamurda fide temini oldukça sorunlu geçti.Rubigem çilekler tad ve aroma bakımından çok güzel.İhraçlık olarak alınıyor.Bende normal tünel içerisinde yaklaşık 4000 adet de camarosa fidem var.Keşke hepsini Camarosa eksem daha iyi olacakmış.Ürün çok verimli.
Ben fideyi Ekim ayının20sinde ektim.Geç kaldık biraz.Eğer 1 Ekimde ekebilseydik Araliik ayı içerisinde ürünü satmaya başlayacaktık.Bu yıl kendi fidemi kendim yapacağım.Festival,camarosa ve rubigem türlerinden çoğaltacağım.İsteyen arkadaşlara da yardımcı olmaya çalışacağım.
İlginizden dolayı teşekkür eder saygılar sunarım.
merhabalar öncelikler sizi tebrik ederim 3 tünel serasının maliyeti ne kadar oldu? bide siz hurdacıdan demir almışsınız eğer normal demirle olsaydı 5 katlı sistemin fiyatı ne kadar olurdu? bide kaç kişi çalıştı seranızda? aylık elektrik su gideri tl olarak ne kadr oldu ?
mtugrul33
11-01-2012, 10:24
Menhaba Sn.Burcublt,
İşlerimin yoğunluğu nedeniyle uzun zamandır forumu ziyaret edemiyordum.Ancak bu gün sorularınızı okuyabildim.
Ben maliyetleri en aza indirmek için gayret ettim.Hurda malzemelerle geçen yılın fiyatlarıyla demir aksamı yani üç tünel ve içindeki 5 katlı yapıyı yaklaşık 6 bin liraya mal ettim.Masraflarımız bundan sonra hızlanarak devam ediyor.Tünellere koyduğumuz katı malzemeler(perlit+torf+pomza+leonardit),tünel içinde kullandığımız plastik oluk malzemeleri,üst örtü plastikleri,bağlantğ parçaları,çivi,damlama sulama malzemeleri,su motoru,gübre tankımız,elektrik aboneliği,montaj işçiliği(demir kaynak işçiliği),nakliye masrafları(Demir ve tüm malzemelerin taşınması),fide dikim işçiligi,işçiye verilen öğle yemekleri...ve şu anda aklıma gelmeyen diğer kalemlerle birlikte toplam 12 bin lira masrafım oldu.Bu gün demir fiyatları geçen yıla göre yaklaşık %40 civarı daha pahalı,Piyasa araştırması ile buna ulaşablirsiniz.
Aylık elektrik masrafını değil de toplam sezonluk elektrik masrafım 200lira civarında oldru.Seramda genelde işçiliği eşimle birlikte kendimiz yaptık.Ancak çilek temizliğinde ve toplamasında iki kişi daha çalıştırdık.
Umarım açıklamalarım yararlı olmuştur.Çalışmalırınızda başarılar dilerim..
sy Tuğrul çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum ve takdir ediyorum.ve özellikle bilgi paylaşımınız çok güzel teşekkür ederim.bende hayırlısıyla 1500 m2 sera yapımına başladım.kendim yapıyorum aşama aşama resimleyerek paylaşacağım.inşallah.bu arada bir şey sormak istiyorum.malum topraksız tarımda kullanılan materyaller yani subtratlar fidanı tutması,su depolama özelliği,gibi özellikleri ile ilgili olarak kullanılıyorlar.siz perlit,torf,pomza,leonardit karışımı neden yapıyorsunuz.mesela sadece perlit **** pomza veya torf neden kullanmıyosunuz.mesela taşyünü yanlız kullanılıyor mecburen,perlitte olabilir.olamazmı acaba?
mtugrul33
18-01-2012, 19:35
sy Tuğrul çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum ve takdir ediyorum.ve özellikle bilgi paylaşımınız çok güzel teşekkür ederim.bende hayırlısıyla 1500 m2 sera yapımına başladım.kendim yapıyorum aşama aşama resimleyerek paylaşacağım.inşallah.bu arada bir şey sormak istiyorum.malum topraksız tarımda kullanılan materyaller yani subtratlar fidanı tutması,su depolama özelliği,gibi özellikleri ile ilgili olarak kullanılıyorlar.siz perlit,torf,pomza,leonardit karışımı neden yapıyorsunuz.mesela sadece perlit **** pomza veya torf neden kullanmıyosunuz.mesela taşyünü yanlız kullanılıyor mecburen,perlitte olabilir.olamazmı acaba?
Sevgili Akçay,
Elbette olur,ancak fide ekiminde gevşemeler oluyor.Ektiğiniz fide tam sıkışmadığı zaman sorun yaşanabiliyor.Ancak çokta önemli değil.Sadece perlit ortamına dikim yapan arkadaşlarımız da var.Örneğei sn.Delimus bu konuda perliti kullandı,yanılmıyorsam eğer.www.topraksızkultur.com adresinde resimlerine ulaşabilirsiniz.Saygılar sunarım.
Akçay , Sadece perlitte olabilir sadece torfta fakat gerek birçok tezde gerek paylaşılan birçok tecrübede bazı oranlı karışımların kök gelişimine bitki büyümesine faydası olduğu belirtiliyor , Benim tercihlerimde perlit fiyat olarak ve türkiyede üretilmesi açısından 1. tercihim, çilek ekiyorum şuan çileğin en iyi gelişimi cocopeatta olduğunu okuduktan sonra perlite 4-1 oranında 3-1 oranında torfta ekledim , cocopeatı fiyatı ve ital olduğu ayrıca yıkama zahmeti yüzünden tercih etmedim.
Perlitin yapısından dolayı eğer üzeri açık olursa hafif olduğu için sorun yaşanıyor çabuk kuruyor ve uçuşuyor , bu yüzden üzeri torfla örtülmesi veya karıştırılması yapısından dolayı gerekli oluyor.
Ama marullarımı ben direk perlite ektim boruların içerisinde olduğu için sorun yaşamadım.
Ruşen Işık
08-02-2012, 23:20
iyi günler sayın topraksız tarım ilgilileri. yetiştirilecek ürün olarak çilek denemeleri yapılmış. siteye yen ikatıldım, ama bundan sonra forumda ben de varım. tecrübelerimi ve sizin tecrübelerinizi paylaşmak güze lolacak.
herkese tekrar iyi günler.
Merhaba Ruşen bey hoş geldiniz.
mtugrul33
11-02-2012, 22:05
Ben, gelecek yıl Ruşen beyin sistemini perlite uyarlayacağım.Bir tünellik alanda deneme yapacağım.
mtugrul33
16-02-2012, 20:43
Ruşen Bey,bizim besin çözeltisi formülünden bir haber çıkmadı.
En kısa sürede olumlu veya olumsuz cevap bekliyorum.Saygılar sunarım..
farukmagat
16-02-2012, 21:08
Ruşen Bey'in sorulara cevap verme gibi bir alışkanlığı yok sanırım.
Ben de daha önce (Bir metre cocopeat slabında yaklaşık 60 lt malzeme olduğuyla ilgili) ölçüler vererek belirtmesini rica etmiştim ama cevap alamamıştım.
mtugrul33 merhaba ,
Ben isparta tarafinda yasiyorum bizim bolgede olurmu acaba???
cevaplarsaniz sevinirim.
mtugrul33
17-02-2012, 22:23
Çİlek ülkemizde hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitki.Önemli olan sizin ne amaçla çilekle ilgilendiğinizdir.Hobi amaçlı mı? yoksa ticari amaçlı olarak bu işi yapacaksınız.Konunun artı ve eksilerini iyi araştırmak gerekir.Saygı ve selamlarımla..
Oncelikle sorumu cevapladiginiz icin cok tessekkur ederim mtugrul33 bey .****** baslangic olarak hobi amacli daha sonrada gidisata gore ticari amacli bu isi yapmak istiyorum. saygilar
mtugrul33
23-02-2012, 12:53
Sevgili arkadaşlar,
2012 yılının soğuk geçen şu günlerinde dört beş gündür güneşi gördük.Bu nedenle çileklerimiz biraz nefes aldı,kendini toplamaya başladı.Şimdi sizlerle bu gün çektiğim fotoğraflarımı paylaşmak istiyorum.EC:2 ve PH:6,5.
tayfuncan
24-02-2012, 23:46
Merhabalar.Konuyu uzaktan takip ediyorum ekim ayı ekimi için şimdiden deneme yapmak istiyorum.bu günlerde çilek eksek olurmu olur ise fide **** tohumu nereden bulabiliriz ne kadar zamanda yetişir .şimdiki soğuktan önümüzdeki yazın sıcaktan etkilenirmi. cevaplarsanız sevinirim. İyi çalışmalar
heroflera
26-02-2012, 11:21
Arkadaşlar
Bu hafta sonu çilek topladıktan sonra birkaç resim çektim.Onları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Muhteşem görünüyorlar.Ben bu çilek serasında gönüllü çalışırım ama bir şartla bol bol çilek yerim;))
Emeğinizin karşılığını almanız dileği ile...
mtugrul33
27-02-2012, 13:08
Merhabalar.Konuyu uzaktan takip ediyorum ekim ayı ekimi için şimdiden deneme yapmak istiyorum.bu günlerde çilek eksek olurmu olur ise fide **** tohumu nereden bulabiliriz ne kadar zamanda yetişir .şimdiki soğuktan önümüzdeki yazın sıcaktan etkilenirmi. cevaplarsanız sevinirim. İyi çalışmalar
Merhaba Sn,Tayfuncan,
Çilek her zaman ekilebilen bir bitki.Elbette verimli bir çalışma için,bölge bölge ekim tarihleriyle ilgili farklılıklar gösterir.Kış mevsiminin uzun sürdüğü iç bölgelerde genellikle mart nisan dönemi ekimleri tavsiye edilmektedir,Bu bölgelerde ürün hasadı genellikle haziran ayı ile ekim ayı arasındaki periyotta olmaktadır,Akdeniz ikliminin hakim olduğu sahil bantlarında ise genellikle erken ekim ,yani Ağustos-Kasım sonu arasında ekim yapılabilmekte ve temmuz ayına kadar hasat sürmektedir.Bu bölgelerde genellikle erkenci yani turfanda üretim yapılmaktadır.
Saygı ve selamlar..
mtugrul33
27-02-2012, 13:14
Sevgili Heroflera,
Ben de zaten çalıştıracak birini arıyordum,hemen işe başlaayabilirsiniz.Çileklerimizin tadından yiyemezsiniz zaten.O kadar tatlılar.Elbette şaka yapıyorum.İyi dileklerinize teşekkür ederim.
Bu işi yapmak isteyen arkadaşlarıma tavsiye ederim.İster hobi amaçlı olsun,isterse ticari amaçlı olsun zevkle yapabileceğiniz bir uğraşı olduğunu belirtmek isterim.
süleymanizmir
29-02-2012, 14:52
Merhaba Sn,Tayfuncan,
Çilek her zaman ekilebilen bir bitki.Elbette verimli bir çalışma için,bölge bölge ekim tarihleriyle ilgili farklılıklar gösterir.Kış mevsiminin uzun sürdüğü iç bölgelerde genellikle mart nisan dönemi ekimleri tavsiye edilmektedir,Bu bölgelerde ürün hasadı genellikle haziran ayı ile ekim ayı arasındaki periyotta olmaktadır,Akdeniz ikliminin hakim olduğu sahil bantlarında ise genellikle erken ekim ,yani Ağustos-Kasım sonu arasında ekim yapılabilmekte ve temmuz ayına kadar hasat sürmektedir.Bu bölgelerde genellikle erkenci yani turfanda üretim yapılmaktadır.
Saygı ve selamlar..
Sayın hocam saatlerdir sizin çalışmalarınızı okuyorum.Ben izmie de 4.cü kattaki terasımda biraz çilek yetiştirmeyi çok istiyorum.Sizinkinin ufak modelini yaparak bunu nasıl başarabilirim?siyah torbalara perlit+leonardit ile yapsam ve sabah akşam besin eriyiği ile (Kudret bey sağolsun göndermişti)sulasam nasıl olur?Siz kanalları balık sırtı yapmayı önermiştiniz.fazla su torbaların altına açtığınız deliklerdenmi akıyor yoksa içinde birikiyormu.Nasıl bir yöntem izleyeyim? inanın 7-8 aydır bugünleri bekledim.bu yaz bari boşuna geçmesin.SAYGILARIMLA
mtugrul33
06-03-2012, 12:17
Sayın Süleyman Bey,
Elbette yapabilirsiniz.İzmir de Akdeniz ikliminin hakim olduğu bir yer.Benim çalışmamla ilgili ayrıntılı bilgiler bu sayfalarda mevcut,ancak çalışmamın eksik veya hatalı yönleri de olabilir.En başta drenaj eksiğim var.Siz 4.katta benzer çalışmada mutlaka drenajı çözmelisiniz.Bu konuda pek çok arkadaşımın başarılı uygulamaları mevcut.Site içi aramalarla bu bilgilere rahat ulaşabilirsiniz.Size bilgilerim ölçüsünde elbette yardımcı olurum.Saygı ve selamlar..
Sn. Mturgrul gerçekten çok güzel başarılı bir çalışma olmuş, Allah bereketli etsin.
Siz beş yıl araştırıp öyle başlamışsınız, benim üç yılım kaldı o zaman diye seviniyorum:)
En kısa zamanda sizi yerinizde ziyaret edebilmek ümidiyle...
yalandünya59
24-03-2012, 12:27
Merhaba Arkadaşlar, aranıza yeni katıldım, harikasınız
zamanla kendi fikirlerimide bu platformda paylaşacağım.
Umarım çorbada bizimde tuzumuz olur, bu arada
Tuğrul Ağabey, umarım serada bir problem yoktur.
Bayağıdır yazmamışsın, çileklerde gelişim nasıl,
geçen sene süperdi inşallah bu senede gönlüne göre olur
umarım bir terslik yoktur.
aydogan.aras
29-03-2012, 17:37
Merhaba arkadaşlar bende aranıza yeni katılıyorum tüm paylaştığınız bilgileri okudum ve çok faydalı buldum. Herkesin emeğine sağlık
aydogan.aras
29-03-2012, 17:39
Tuğrul Bey sizi ve çalışmalarınızı takdir etmemek mümkün değil ellerinize kollarınıza ve emeğinize sağlık
aydogan.aras
29-03-2012, 17:40
Bende ticari amaçlı olarak bu işi yapmayı planlıyorum henüz yolun çok başlarındayım
aydogan.aras
29-03-2012, 17:42
Yazdığınız tüm yazılarınızı merakla ve ilgi ile takip ediyorum bu işe bende başlamak ilk fırsatta ziyaretinize gelmeyi düşünüyorum
aydogan.aras
29-03-2012, 17:44
Acaba sizi yerinizde ziyaret etmem ve bu iş ile ilgili bilgi almam mümkünmüdür?
Şimdiden teşekkür ederim. Görüşmek umuduyla kolay gelsin
farukmagat
29-03-2012, 18:24
Sayın aydogan.aras,
Bir tek mesajda yazabilecekleriniz için 5 mesaj kullanmışsınız. Bu bir mesaj kirliliği değil midir sizce de?..
mtugrul33
12-04-2012, 09:38
Geçen hafta çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşmak istiyorum.
thtbsbdllh
15-04-2012, 01:02
merhaba mtugrul33 : size toprağım mı diyeyim yoksa hemşerim mi diyeyim bende anamurluyum. babamda 6-7 yıldır çilek yetiştiriyor ama ben antalyadayım. 5-6 aydır. sizi takip ediyorum. geçen yıla göre çileklerinizin durumu daha güzel. bu işi başarmışsınız. tebrik ederim. bende eylül ayında 10 adet fide ile çatıda perlit ortamında deneme yapıyorum şimdilik iyi gidiyor ama sizinkikadar değil tabi. ayrıca şubatta yine domates, biber, kabak, kavun, karpuz, marul, maydanoz, nane, patates gibi birçok sebzelerden üçer beşer ektim hepsini deniyorum.bu işi öğrenmeye kararlıyım. anamur a izne geldiğimde sizleride ****** kabul ederseniz ziyaret ederim. sizlere başarılar. Allah bereketini arttırsın.
mtugrul33
15-04-2012, 21:53
Teşekkür ederim Sn.thtbsbdllh,
Anamura gelince elbette görüşürüz.Çilek konusuna yabancı değilsiniz.Topraksız tarım konusunda bilgi alışverişine açığız.Saygı ve selamlar..
hocam izmirde turfanda yetiştiricilik yapılırmı çilek için. iklim buna izin verirmi? menderes ilçesi.
mtugrul33
17-04-2012, 08:46
Tüm Ege sahilinde çileği turfanda çıkarabilirsiniz.Bunda çileğin cinsi ve yetiştirme koşulları önem taşıyor.İklimsel özellikleriyle ilgili bilgileri bilmemiz lazım.Kışın kaç dereceye kadar sıcaklık düşüyor?Çilek bitkisi soğuk havaya dayanıklı bir bitki.Ancak meyvesi ve çiçekleri soğuk olumsuz etkilir.Menderes ilçesinin konumunu tam olarak bilmiyorum,ben bir kaç ay İzmirde kalmıştım.İklimi aynı bizim güney sahilleri gibiydi.
Yerinizde olsam küçük ölçekli bir denemeden sonra yatırım yapardım.saygılar,sevgiler.Kolay gelsin..
kerimcan226
17-04-2012, 09:01
Günaydın sayın mtugrul33 aynı soruyu Ankara için sorsam nedersiniz vaktiniz varsa bir bilgi verebilirmisiniz?
mtugrul33
22-04-2012, 22:18
Çileklerimin dün çekilen fotolarını sizlerle paylaşmak istiyorum..
yalandünya59
22-04-2012, 23:42
Sevgili mtuğrul ağabey, ne diyeyim bilemiyorumki tek kelimeyle 'helal' sana diyorum.Allah bol kazanç versin.
Ağabey sana bazı sorularım olacak cevaplarsan sevinirim.
- Kullandığın agredat perllit+torf diye biliyorum, bu karışıma başka kattığını birşey varmıdır, mesela hümik asit (leonardit) varmı?.
Leonarditle uğraşan bir dostum bu malzeme sadece topraklı tarımda kullanılır, topraksız tarımda bir işe yaramaz demişti, bu yüzden soruyorum.
- Serada yanılmıyorsam 5000 fide var, örneğin bu aylarda sulamayı nasıl yapıyorsun, günde kaç kez kaç cc su veriyorsun, bitki başına nekadar geliyor(tahminen)
-Geçen yıl bu seradan aldığın rekolte nekadar idi?. Bu sene beklentin nedir?
-Serada gölgeleme kullanıyormusun?.malum yazın Akdeniz yanıyordur.
- Pazarlamada sıkıntı yaşıyormusun?.Emeğinizin karşılığını alabiliyormusun?.
(aslında bu konu ile ilgili müthiş bir fikrim var, zannediyorum buradaki tüm arkadaşlar katılacaktır ve müthiş bir güç oluşturabiliriz,ne olduğunu vereceğin cevaplardan sonra yazacağım)
Bu arada topraksızkultur.com adresinde Şansal abinin çileklerle sizinkileri karıştırıyordum,şansal abinin kurduğu sistem sizin çilek sistemine çok benziyor.
Saygılarımı sunarım,
mtugrul33
25-04-2012, 07:56
Sevgili Yalandünya59,sorularını elimden geldigince cevaplayayım;
1-Kullandığım malzeme%95 perlit ve geri kalan kısmı da pomza toprağı,torf ve leonarditten oluşuyor.Hümik asit konusunda farklı fikirlere sahibim.Kendi uygulamalarımdaki gözlemimde hümik asit kullandığım dönemde gerek yaprak gelişimi gerekse meyve olgunlaşma dönemindeki olumlu farklılıkları biliyorum.İsteyen kullanır,istemeyen kullanmaz.Ben kullanmaya devam ediyorum.
2-Sulamayı günde üç kez yapıyorum.2000litre suyu bu üç sulamada bitkiye veriyorum.EC değerim1,8 ve Ph değerimi de 6,5 tutuyorum.Ph değerini ayarlamada nitrik asitten yararlanıyorum.
3-Tonaj tam olarak bilemiyorum.tarla çileği ile topraksız kısmı aynı anda topluyorduk.O yüzden net rakamı veremiyorum.Bu yıl ise ayrı ayrı istatistiğini tutuyorum.Fide başına yaklaşık 500-750 gr.arasında rekolte bekliyorum.
4-Gölgeleme kullanıyorum.Ben renkli topraktan yapılan bir malzemeyi sulandırırrak seranın plastik örtüsüne tulumba ile püskürttüm.
5-Pazarlamada fiyat sıkıntımız var.Anamurda üretici örgütlenmesi yok.Bir kaç tüccar fiyatı belirliyor.Antalya ve Adana ya göre en az%50 ucuza gidiyor ürünlerimiz.Gelecek yıl ürünlerimi Adana da pazarlamak istiyorum.
Şansal abinin sistemide hemen hemen aynıdır.Benim oluk sistemim biraz ucuza mal olmaktadır.
Çalışmalarında başarılar dilerim.Selamlar..
Sayın mtugrul33,
Çileklerinizde kol temizliği yapıyor musunuz,topraksızda gerekir mi? Yönteminiz nedir öğrenebilir miyiz?
Teşekkürler
mtugrul33
26-04-2012, 08:46
Sn.Krtl,
Çilek bitkisi özellikle yaşlanan alt yapraklarının ara ara alınmasını çok sever.Aynı şekilde kol temizliği de yapmak lazım.Bitkinin enerjisinin boşu boşuna kollara gitmesini önlemek için kol temizliği yapılır.Kol bırakmanın amacı ;oluşan her kalıteli koldan bir fide elde etmek isteriz,bu yüzden bu kollar uygun zamanda içerisinde torf ve vb.karışımlardan oluşan viyollere tuturgaçlarla tutturulur.
Kol temizligini topraksız ortamda ben yapıyorum.Topraksızda çok fazla kol oluşumu olur.Özellikle sera içi sıcaklığı 25 rerecenin üzerine çıkmasıyla birlikte aşırı kollanmalar olur.
Umarım srularınıza yanıt verebilmişimdir.Kolay gelsin.Selamlar..
kol temizliğini video ile paylaşsanız daha iyi olacaktır.eminim
Sn.Krtl,
Çilek bitkisi özellikle yaşlanan alt yapraklarının ara ara alınmasını çok sever.Aynı şekilde kol temizliği de yapmak lazım.Bitkinin enerjisinin boşu boşuna kollara gitmesini önlemek için kol temizliği yapılır.Kol bırakmanın amacı ;oluşan her kalıteli koldan bir fide elde etmek isteriz,bu yüzden bu kollar uygun zamanda içerisinde torf ve vb.karışımlardan oluşan viyollere tuturgaçlarla tutturulur.
Kol temizligini topraksız ortamda ben yapıyorum.Topraksızda çok fazla kol oluşumu olur.Özellikle sera içi sıcaklığı 25 rerecenin üzerine çıkmasıyla birlikte aşırı kollanmalar olur.
Umarım srularınıza yanıt verebilmişimdir.Kolay gelsin.Selamlar..
Teşekkür ederim. Evde uğraştığım sistemde http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/25672.htm kol oluşumları başladı. Bu yüzden sordum. Kolların gövdeye birleştiği yerden koparılması mı gerekiyor?
mavisakal
26-05-2012, 06:38
Çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık tecrübelerinizden faydalanmak isterim Adana'da öğrenciyim eğer bir sakincasida yoksa seranızı gelip görmek isterim. Kudret Amca'dan balkonumda deneme amaçlı aldığım malzemelerimle baslamayı düşünüyorum..tecrübe kazandıktan sonra babamın 600 metrekarelik boş bir arazisine sera sistemini kurup katlı çilek yetiştirmek istiyorum umarım yardımcı olursunuz. Şimdikten teşkrler.
m_aslan_d
19-06-2012, 22:17
Allah bereketinizi arttırsın hocam.Maşallah baştan aşağı tüm yazdıklarınızı büyük ilgiyle okudum.Tecrübelerinizi sırayla yazmışsınız.Kutlarım.Bende memlekette sera da merdiven tipi düşünüyorum.Ama ilk defa sera kuracağım bende hurda malzemeden faydalanarak kurmayı düşünüyorum maliyet açısından.Beni düşündüren sera naylonunu gererken ne yöntemler izlenmeli,havalandırma ne aralıklarla nereden nasıl yapılmalı,naylon kalitesi ve cinsi önemli mi sizin deneyimleriniz ne yönde ? Tecrübelerinizin ve çalışmalarınızın devamını dilerim hocam bol bereketli hasatlar inşallah.
Ben fideyi Ekim ayının20sinde ektim.Geç kaldık biraz.Eğer 1 Ekimde ekebilseydik Araliik ayı içerisinde ürünü satmaya başlayacaktık.Bu yıl kendi fidemi kendim yapacağım.Festival,camarosa ve rubigem türlerinden çoğaltacağım.İsteyen arkadaşlara da yardımcı olmaya çalışacağım.
İlginizden dolayı teşekkür eder saygılar sunarım.
Sn. mtugrul33 Tebrikler
Zahmet olmassa size ve çilekten anlayan arkadaşlara bir kaç sorum vardı.
Yazdıklarınızdan anladığıma göre fide ekiminden sonra ortalama iki buçuk ayda meyve alınıyor doğrumudur? Doğruysa bu sizin çilek cinsinize göre bir süremidir yoksa her cins çilekte meyve verme süresi ortalama iki buçuk aymıdır?
Tohumdan üretim yapılırsa bitki kaç günde ekime hazır fide haline geliyor?
Gerekli iklim şartlarını yıl boyunca aynı tutarsak aynı bitkiden tekrar tekrar meyve alınabiliniyormu? Alınıyorsa yılda kaç kere alınıyor? yoksa her hasattan sonra yeni fideylemi başlanır.
İyi günler
mtugrul33
02-07-2012, 08:32
Allah bereketinizi arttırsın hocam.Maşallah baştan aşağı tüm yazdıklarınızı büyük ilgiyle okudum.Tecrübelerinizi sırayla yazmışsınız.Kutlarım.Bende memlekette sera da merdiven tipi düşünüyorum.Ama ilk defa sera kuracağım bende hurda malzemeden faydalanarak kurmayı düşünüyorum maliyet açısından.Beni düşündüren sera naylonunu gererken ne yöntemler izlenmeli,havalandırma ne aralıklarla nereden nasıl yapılmalı,naylon kalitesi ve cinsi önemli mi sizin deneyimleriniz ne yönde ? Tecrübelerinizin ve çalışmalarınızın devamını dilerim hocam bol bereketli hasatlar inşallah.
Sevgili m_aslan_d,
Çilek serasında kullanacağınız naylon antifog'lu yani içinde çiğ oluşturmayan tipleri seçmelisiniz.nedenine gelince; çiğ damlacıkları meyvelerde çürümeye ve beraberinde de mantari hastalıklara ortam oluşturabiliyor.Bizim sistemimizde,tünelin kenaür kısımlarına 8 lik demirler kaynattık.Bu demirlere de naylonu plastik çıtalarla gererek sabitledik.
m_aslan_d
04-07-2012, 22:19
Sevgili hocam,cevabınız için teşekkürler.Şuan çalışmalarınız ne aşamada herşey yolundadır umarım.Ben seneye başlayacağım çalışmalara umarım başarılı olurum.Şuan için daha fazla bilgilenmem gerek.Besin eriyikleri konusunda ve diğer besin ve takviyeler,bakım konusunda ( aslında tüm konularda )sizden faydalanmayı çok isterim.Allah yardımcınız olsun.
mtugrul33
23-07-2012, 16:20
Merhaba arkadaşlar,
Bu yıl özel nedenlerden dolayı topraksız tarıma ara vermeyi düşünüyordum.Ancak bu yıl da devam kararı verdim.Çilek fideldrimi ağustos sonunda raflara ekmeyi planlıyorum.Saygı ve selamlar..
panoramer
05-08-2012, 13:01
Merhabalar Sn. Mehmet Tuğrul'a bazı sorularım olcak.
Ben yabancılara rehberlik yaparak hayatımı kazanıyorum. Bu işe ilk başladığım gün tarımla ilgili soruları hep söförlerimize sorup durdum (hepsi çiftçilik kökenli). Dolayısı ile yıllardan sonra ortalama bir bilgi birikimi oldu. Bu nedenle yabancı zıraat mühendislerini ve çiftçi guruplarını Türkiye'de gezdirme imkanım oldu.
Onlardan edindiğim bazi ilginç noktalar var. Alman bir ziraat mühendisi bir türkün fikrini tartıştıklarını belirtti. Çilek yetiştiriyormuş. Serasının altına büyük bir su havuzu yaptırmış. Bu suyu günısı sistemiyle ısıtıp gerektiğinde bu ısıyı serayı sıcak tutmakta kullanıyormuş ve yıl boyunca çilek üretip satabiliyormuş. Burada aklıma takılan soru şu
Çilek'te Akdeniz bölgesinde iklim kontrolü yapılarak daha da verim artımı ve sezon dışı ürün alınabilir mi?
İkinci sorumda yakın zamanda gezdirdiğim bir beyin verdiği bilgiyle ilgili. Antalyada bir çiftçinin 1.2 dekarlık serada topraksız çilek üretimi yapıp ürünü kendisi Rusyaya pazarladığını belirtmişti. Topraksız tarımla daha çok verim alınabiliecek bir sistem var mı? Mesela Hollandalıların uyguladığı sistem daha da mı verimli?
Selamlar
Levent Öcal
U_Yilmaz
13-08-2012, 17:24
Merhabalar,
öncelikle iyi günler bol hasatlar dilerim,
Çilek için kullandığınız veya yaygın kullanılan besin eriği formülü paylaşabilirmisiniz.
teşekküler.
Sayın mtugrul33
Sayfanızı okumam yenice bitti gözlerim yoruldu inanın :)
Ama gerçekten çok güzel şeyler paylaşmışsınız emeğe saygı bir teşekkür yazmadan kapatmayayım dedim...
2 aydır yazmıyosun umarım bir sorunun yoktur Allah yardımcın olsun çok güzel çalışmalar teşekürler emeğin için kolay gelsin abi.
mtugrul33
25-09-2012, 09:16
Sevgili arkadaşlar,Şu anda yoğun şekilde gerek topraklı ve de topraksız ortamla ilgili olarak çalışıyoruz.Topraksız ortam neredeyse hazır.Fideleri ekim ayının ilk haftasında rubigem taze fide ekeceğim.Bu sezonda bilgileri ve resimleri sizlerle paylaşacağım.Saygı ve selamlar..
mtugrul33
25-09-2012, 09:24
Merhabalar Sn. Mehmet Tuğrul'a bazı sorularım olcak.
Ben yabancılara rehberlik yaparak hayatımı kazanıyorum. Bu işe ilk başladığım gün tarımla ilgili soruları hep söförlerimize sorup durdum (hepsi çiftçilik kökenli). Dolayısı ile yıllardan sonra ortalama bir bilgi birikimi oldu. Bu nedenle yabancı zıraat mühendislerini ve çiftçi guruplarını Türkiye'de gezdirme imkanım oldu.
Onlardan edindiğim bazi ilginç noktalar var. Alman bir ziraat mühendisi bir türkün fikrini tartıştıklarını belirtti. Çilek yetiştiriyormuş. Serasının altına büyük bir su havuzu yaptırmış. Bu suyu günısı sistemiyle ısıtıp gerektiğinde bu ısıyı serayı sıcak tutmakta kullanıyormuş ve yıl boyunca çilek üretip satabiliyormuş. Burada aklıma takılan soru şu
Çilek'te Akdeniz bölgesinde iklim kontrolü yapılarak daha da verim artımı ve sezon dışı ürün alınabilir mi?
İkinci sorumda yakın zamanda gezdirdiğim bir beyin verdiği bilgiyle ilgili. Antalyada bir çiftçinin 1.2 dekarlık serada topraksız çilek üretimi yapıp ürünü kendisi Rusyaya pazarladığını belirtmişti. Topraksız tarımla daha çok verim alınabiliecek bir sistem var mı? Mesela Hollandalıların uyguladığı sistem daha da mı verimli?
Selamlar
Levent Öcal
Sevgili Levent Öcal,
Bir bitkinin doğal ortam koşullarını oluşturabilirseniz ki bunlar;nem,sıcaklık(gece gündüz),beslenme ihtiyacı,ışık ve diğer ortamlar olarak sayabiliriz.Japon topraksız tarımcıları biliyorsunuz domates ağacı ürettiler.Binlerce domates bir kök üzerinde.
Sizin bahsettikleriniz araştırılarak,gözlemlenerek sonuca bağlanabilir diye düşünüyorum.Hidrofonik ve katı agregat seçeneklerinin en verimlisini araştırarak iyi sonuçlar alınabilir.
Saygı ve selamlar
şahene gözüküyor peki mantar yetiştirme yapa bilirmiyiz böyle
MehmetFatih
09-12-2012, 20:42
Sn.Erbaşaran,iltifatlarınıza teşekkür ederim.Çileği ne zaman ekmeyi düşünüyorsunuz?Sakaryanın iklimini bilemiyorum.Bahar ilk dönemi ekimi yapacaksanız ısıtmaya ihtiyaç duymazsınız.Seranızın yapımında size elbette elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.Siz bu işten vazgeçmeyin.Para da kazanırsınız.Seranızın yönünü mutlaka güney kuzey yönünde kurarsanız daha iyi olur.Çalışmalarınızı yakından takip edeceğim.Saygılar sevgiler..
seranın yönünü kuzey guney yaparsanız a tipi sehpanın doğu tarafında olanlar sabahtan öğlene kadar guneş alacak ve öğleden sonra sadece batı tarafında olanlar güneş alacaklardır.Yani sehpanın bir tarafı sabahtan öğleye kadar diğer tarafı öğleden akşama kadar güneş alacaktır.Bu konuda bizi aydınlatırmısınız?
mtuğrul 33 ; baba adamsın :) Toprağa ve burdaki İnsanlara SEVGİyle yaklaşmışsın. Dilerim O SEVGİlide seni görür...
mtugrul33
18-02-2013, 09:02
Sevgili arkadaşlar,
Özel nedenlerden dolayı forumdan bir süre ayrı kaldım.Ancak çilek üretimine devam ettim.Şu anda yoğun çiçek ve meyve oluşumu devam ediyor.Kış olması nedeniyle üretim düşük,ancak mart ayı ile birlikte üretim dahada artacakdır.Resimleri en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım.Saygı ve selamlar...
vetman996
18-02-2013, 22:43
Sayın mtugrul hocam merhaba.
Sizi ve paylaşımlarınızı özledik. resimleri dört gözle bekliyoruz. sizden öğreneceğimiz çok şey var. selamlar... saygılar...
kerimcan226
06-03-2013, 12:50
Merhabalar acil yardım bir sorum olacak müsadenizle cileklerim cicek acıyor fakat cicekler daha sonra büyümeden sanki küfleniyorlar gibi bir görüntü alıyor ve sonrasında büyümüyor yardımcı olursanız memnun olurum iyi günler.
badembaba
23-03-2013, 23:28
Sayın mtugrul33 konudaki bütün mesajları okudum. Öğretmen kimliğinize uygun şekilde bildiklerinizi merak eden ve soran herkesle paylaşmışsınız. İyi kalpli ve cömert bir insan olduğunuz belli. Teşekkür ve tebrik ederim.
İlk sayfalarda bu işin ticari olarak ta yapılabilir olduğunu yazıyordunuz. Son sayfalarda sanki maddi olarak aradığınızı bulamadığınız intibasını edindim. Allah'tan size bol mahsül ve hayırlı kazançlar vermesini dilerim.
mtugrul33
25-03-2013, 13:17
Merhaba Sn.Badembaba,
İlginize teşekkür ederim.Benim en büyük sorunum şu;
Birinci kalite ürettiğimiz ürünün sağlıklı pazarlamasını yapamıyoruz.Şu an ihraçlık çileği2,30 tl.ye alıyorlar.Bu ürünn satış fiyatı en az 4 euro.Şu ana kadar tarladan ve topraksız kısımdan 4,5 ton civarında satışımız oldu.Ancak gerçek değeriyle ürünün pazarlamasını yapamıyoruz.Toplum olarak tarımsal kalkınma kooperatifi kurmadan bu işi çözemiyeceğiz.
istanbulda manavlarda 18 liraya çileğin satıldığı anlarda biz çileği2.5 tl ye satıyorduk.Siz anlayın sorunumuzu.
Saygı ve selamlar..
mtugrul33
26-03-2013, 10:23
Bu pazar günü topraksız seramdan 120 kg.civarında çilek hasadı yaptım.Çileklerimin son durumunu paylaşmak istiyorum.
Kudret Tezel
26-03-2013, 12:09
Ellerinize sağlık sayın mtugrul33, bol hasatlar bereketli satışlar dilerim kolaygelsin.
Topraksız Tarımla Uğraşanların Sorunları (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/28742.htm)
Bu başlık altındaki bazı mesajlar taşınmıştır.
mtugrul33
06-11-2013, 13:27
Merhaba Sevgili arkadaşlar,
2013-2014 yılı topraksız çilek dikimlerimizi tamamladık.Bu yıl beş yüz adet fortuna ve 500 adett de Amiga cinsi ve dörtbin kök de rubigen cinslerinden ekim yaptım.Şu anda çileklerimin gidişatı oldukça iyi durumda.Fidelerimizin büyük kısmı çiçek ve meyveye oturmuş durumda.İnanıyorum ki Aralık ayı başlarından itibaren satışlarımıza başlayabileceğiz.Çalışmaların fotolarnı yakında burada paylaşacağım.Şu anda düşük Ec değerleri ile devam ediyorum.Günlük yaklaşık 750 litre çözeltiyi bitkiye veriyorum.
Tüm arkadaşlara saygı ve selamlar..
kiziltan
06-11-2013, 14:54
Kolay gelsin. Topraksiz tarimda pisman olmadan devam edebilen ender kisilerden birisi sizsiniz. Umarin basariniz devameder.
idris şenol
10-11-2013, 17:02
Kolay gelsin. Topraksiz tarimda pisman olmadan devam edebilen ender kisilerden birisi sizsiniz. Umarin basariniz devameder.
sayın KIZILTAN, mermeri delen suyun kuvveti deyil, damlaların sürekliliğdir:)
nerelerdesiniz umarım pişman deyilsiniz:confused:
kiziltan
10-11-2013, 22:01
Merhaba Sn Idris SENOL
2 ay kadar once Sn Tezel`den epey malzeme aldim ama gumrikte takildi. Etkilendim, sansim yokmus dedim. Tekrar denemek istiyorum ama domates ve cilek ile ugrasanlarin sorunlari korkutuyor. Farkli urunler dusunuyorum, kavun, brokoli, bruksel lahanasi gibi. Bunlar pahali, katma degeri yuksek urunler. Bakalim hayirlisi.
Bu gunlerde baska bir yetistirme sekliyle ugrasiyorum, yeteri kadar okudum artik deniyorum.Fotograflari cekiyorum, basarili olursa bir konu basligi acar siteye koyarim.
Yakinda gorusmek umidiyle.
idris şenol
11-11-2013, 18:37
Merhaba Sn Idris SENOL
2 ay kadar once Sn Tezel`den epey malzeme aldim ama gumrikte takildi. Etkilendim, sansim yokmus dedim. Tekrar denemek istiyorum ama domates ve cilek ile ugrasanlarin sorunlari korkutuyor. Farkli urunler dusunuyorum, kavun, brokoli, bruksel lahanasi gibi. Bunlar pahali, katma degeri yuksek urunler. Bakalim hayirlisi.
Bu gunlerde baska bir yetistirme sekliyle ugrasiyorum, yeteri kadar okudum artik deniyorum.Fotograflari cekiyorum, basarili olursa bir konu basligi acar siteye koyarim.
Yakinda gorusmek umidiyle.
sayın kızıltan fazla meraklandırmayın bizi
eneskrky
20-09-2014, 23:59
merhabalar bana çilek fidesi lazım ,yediveren bol verimli çeşitlerden Frigo fide de olabilir bana yardımcı olur musunuz acaba lütfen.Ve ya bir adres telefon yönlendirir seniz minnettar olurum ,teşekkürler.
karabatu
21-09-2014, 15:07
Madrasol.com ben ordan aldım. Arkadaşlar hemen ilgilenip kargoya veriyorlar. Tavsiye ederim.
vetman996
22-09-2014, 21:47
Madrasol.com ben ordan aldım. Arkadaşlar hemen ilgilenip kargoya veriyorlar. Tavsiye ederim.
Sayın Karabatu kardeşim merhaba.
Sizi memnun edebildiysek ne mutlu bize. İlginiz için teşekkür ederim.
madrasol.com olarak yeni ürünlerle her zaman yanınızda olacağımızı bilmenizi isteriz.
Her şey için teşekkürler... Selamlar... Saygılar...
yeşilelma09
22-09-2014, 21:48
Süperrrr
eneskrky
23-09-2014, 15:31
peki ne kadar çilek fideleri ve bu mevsimde dikilirmi sayın vetman99?
karabatu
23-09-2014, 21:48
Sayın Karabatu kardeşim merhaba.
Sizi memnun edebildiysek ne mutlu bize. İlginiz için teşekkür ederim.
madrasol.com olarak yeni ürünlerle her zaman yanınızda olacağımızı bilmenizi isteriz.
Her şey için teşekkürler... Selamlar... Saygılar...
Ben teşekkür ederim. Avatarımdaki resim sizin fidelerinizden.
vetman996
25-09-2014, 15:49
peki ne kadar çilek fideleri ve bu mevsimde dikilirmi sayın vetman99?
Sayın Eneskrky kardeşim merhaba.
Çilek fidelerimiz 0.30 tl/adet. Şimdilik elimizde sınırlı sayıda sadece Albion çilek fidesi var. Ekim ayının 15'inden sonra yeni çeşitlerimizi satışa sunacağız.
Çilek fidelerini topraklı ve topraksız ortamda bu mevsimde dikebilirsiniz.
Tüm dostlarımıza elimizden geldiğince teknik destek de vermeye çalışıyoruz.
eneskrky
25-09-2014, 20:07
Tamam almak istiyorum gelince haber verirseniz minnettar kalırım .
Frigo fide bulunurmu peki?
canoforever
12-01-2015, 23:23
Tamam almak istiyorum gelince haber verirseniz minnettar kalırım .
Frigo fide bulunurmu peki?
sn vetman? orada mısınız?
Merhaba sayın mtugrul33
Sizce en azından bir kez ihracat yapabilmek için minimum kaç tonluk ürün göndermek gereklidir?
Merhaba Sayın Mtugrul33
merak ettim hala çilek yetiştiriciliğine devam ediyormusunuz.ediyorsanız eğer yazın sıcakla mücadele kışın soğukla mücadelede ne gibi çalışmalarınız oluyor.bu sıkıntıları nasıl atlatıyorsunuz değerli bilgileriniz için teşekkür ederim
tcoalngsau
16-05-2017, 17:15
konuyu hortlatmış oldum ama sayın mtugrul33 son durumlar nedir acaba?
Sunay Gönen
27-12-2017, 15:23
Ben de merak ediyorum.
Metincelik
29-12-2017, 12:59
Mtugrul hocamdan haberi olan varmı acaba uzun süredir ses yok. Bilgisi olan varsa yazabilir mi.?
Ben de son durumu merak ediyorum.
mtugrul33
07-10-2020, 14:54
Mtugrul hocamdan haberi olan varmı acaba uzun süredir ses yok. Bilgisi olan varsa yazabilir mi.?
Merhaba sevgili Metin, topraksız tarım işine ara verdim. Sulama sistemim otomasyona elverişli değil di. O yüzden bitirdim. Çilek ve biraz da açık alanda muz yaptım. Emekli işi yani. Selamlar.
kiziltan
07-10-2020, 21:11
Topraksizi deneyenler birsekilde birakiyor, neden?
Kudret Tezel
08-10-2020, 07:02
Merhabalar sayın kızıltan tahminim ilk heyecan ve merak geçince ilgi isteyen topraksız tarım angarya ya dönüşüyor. Otomatik kontrol çok önemli En küçük sistemlerde bile her gün gübre hazırla sula ölç vs vs zor gelmeye başlıyor onun için bu işi yapacak kişilere otomatik kontrolü kesinlikle tavsiye ediyorum.
kiziltan
08-10-2020, 13:14
Otomasyon konusunda haklisiniz. Bir nokta da su galiba, on misli yirmi misli uretim denice asiri beklentiye gitmek, uretebildigi kadari bile pazarlama da zorlanmak .
Kudret Tezel
08-10-2020, 16:01
Haklısınız pazarlamada tabii ki büyük sorun .
kiziltan
08-10-2020, 21:46
Kucuk sermaye ile profesyonel yardim almadan bir anda cok kazanma hirsi sadece topraksiz tarim degil tum ticarette var ve husranla sonuclaniyor. Umdugunu bulamayan birakiyor ayni seyi sut inegi ve besicilik islerinde gorduk.
idris şenol
09-10-2020, 01:10
Türkiyede yanlızca tarıma dayılı hayatını devam eden insanlarımızın maalesef hergeçen gün gübre ve yakıt giderleri ile bir önceki yılı arar oluyorlar
Tarımkıredi devlet kuruşu fakat tüccardan daha acımasız şekilde çiftçisin eziyor
en önemlisi kudret hocanın dediği gibi pazarlama çok büyük sorun
çiftçileri ekilmesi gereken ihtiyaç ürünleri bölgelere göre alım ve fiyat garantili olmalı
Birde sitede birsüre topraksız tarımla uğraşıp yapmayanlardan bahsedilmiş
sizde biliyorsunuz genelde çok büyük kısmı amatör hevesli kişilerden oluşuyor ,ben birçok kişi tanıyorum sitede yazılan tüm yazıları okumuş tek kelime paylaşmadan topraksız tarıma devam ediyorlar,
Topraksız tarım evrensel bir çalışma şimdiki gelecekteki zamanda paylaşıan bir çalışma
yağni zamana yayılıp belkide gelecek yıllarda çok daha önem kazanacağna inanyorum
kalın sağlıcakla İzmir Karşıyaka dan selam
kiziltan
09-10-2020, 14:37
Haklisiniz Sn Senol, artik ciftcinin arazisi kucuk, en iyisi cok buyuk olmayan serada topraksiz tarim. Suyu bulursa elbette! Ancak normalise yaptigindan farkli birbis oldugundan yardim/tavsiye almasi sart. Mecburen de olsa bu ise girecek, pazarlama tum tarim sektorunun sorunu, sanirim gide gide bugday ,arpa, pancar birakilacak ve sebze para kazandiracak. Devlet ureticinin urununu kendisinin perakende pazarlamasina izin vermesi sorunu halledecek.
idris şenol
14-10-2020, 21:01
Topraksız tarım gider hesaplarına bakılcak olunursa ,topraklı tarımın:!!
yağni köydeki çiftçilerin ekim dikim zamanı deyil daha ziyade sera kültüründe veya yakın kültürde dikim yetiştirme olmalıdır
Gübre maliyetleri elektirik ilaç vs son zamanlarda döviz in baş döndürcü artmasıyla bunula mücadele yeteğneğmiz zorlaştı haliyle bizim yapmamız sera kültüüne dayalı olmalı birde bulunduğmuz ilin pazar durumu dikilecek olan ürünle doğru orantılı olmalı
birde son olarak bu imkan ölçüsünde küllüyen zarar etmediğimiz sürece bu işi bırakmamalıyız TAŞI delen suyun gücü deyil Damlalrın sürekliğini akıldan çıkarmayalım
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.