Bağlan

View Full Version : Vitis vinifera (Asma - Üzüm)

Sayfalar : 1 [2]

Emre İlhan
22-03-2011, 18:03
Bugün enteresan bir durumla karışılaştım. Bir tanıdığımıza gitmiştik. Aşağıdaki bahçede bir baktım asma. Kendisine sordum, yaprağının güzel olduğunu söyledi. Bende hemen 1,5 - 2m uzunluğunda ki iyi olgunlaşmış dalı kestim ve eve getirdim. Tabi ki dikmek için.:) Adana'da asmaları hep 1,5 - 2m kadar büyük çeliklerle tutturup büyütüyorlar. Çok güzel gelişiyor. Fakat bu bahsettiğim yöntem sadece yaprak konusunda iyi oluyor. Çünkü; asma üzümü çok az ve geç veriyor. Üzüm verimi için kısa çalışmalar yapmalıyız. Eğer ben üzüm istemiyorum, yaprağından yararlanıcam diyorsanız iyi bir yöntem.:) Şimdi benim bir sorunum var. Bu bahsettiğim asma dalının birçok gözünün içerisi boş. Akşam olduğu için fotoğraf ekleyemedim, yarın fotoğrafını çekip yüklerim. Ama basit bir çizim yapıp durumu izah ettim. Üstadlarımdan yardım istiyorum. Şimdi ben bu dalı ne yapayım? Dikeyim mi, yoksa hayır gelmez atayım mı? Eğer köklenme gerçekleşmezse boşuna ümitlenmeyeyim diye sormak istedim. Yani bu içi boş gözlerin kökleneceğini zannetmiyorum. Ama şöyle bir durumda var. Ben geçtiğimiz senelerde sitemizden bir araştırma yaptığımda çeliklerin toprak altındaki gözlerinin haricinde bıçakla çizikler atınca o bölgelerinde köklendiği söyleniyordu. Eee tabi ki üstadlarım daha iyi bilirler.

198019

Halil Önen
22-03-2011, 19:16
''Bir yaşında olgun dal'' dışarıda kalır, zaten üzerinde 3 göz var... diğer tarafı bir bel (kürek) derinliğinde uzun çukura gübrelenir, gömülür. Boş gözler dışında bütün gözlerden köklenme olur. Boş gözleri hafifçe keserseniz oradan da kök salar.

Toprak altında kalacak gözleri kesme işi incir v.b. ağaçların çeliklerinde uygulanır, köklenmeyi hızlandırır.

Emre İlhan
22-03-2011, 19:46
;)Çok teşekkür ederim Halil hocam. Vallahi içime su serptiniz. Üzülüyordum bende.:)

Emre İlhan
23-03-2011, 13:11
İşte bahsettiğim asma çeliği;:)

198110

198111

198112

198113

seyyah53
26-03-2011, 20:53
Üstadlara bir soru...aşağıda görülen üzüm asması bir buçuk yaşında benim ilk çelikten birşey köklendirme denemem...

Bu yüzden asma çeliği çok kısa,toprak altında bir **** iki göz üstte ise sadece bir göz vardı ...fakat tuttumu tuttu...:)

Büyükçe bir saksıya alacağım bu asmayı mavi ile işartelediğim yere kadar toprağa diksem , gömsem...bu kök boğazı kanseri **** kök boğazı çürümesi gibi bir hastalık var ona yakalanırmı acaba?

yoksa daha iyi olur altta kalan gözlerden iyice kök salar daha mı iyi beslenir?

Halil Önen
26-03-2011, 23:14
.....
Büyükçe bir saksıya alacağım bu asmayı mavi ile işartelediğim yere kadar toprağa diksem , gömsem...bu kök boğazı kanseri ya da kök boğazı çürümesi gibi bir hastalık var ona yakalanırmı acaba?

yoksa daha iyi olur altta kalan gözlerden iyice kök salar daha mı iyi beslenir?

Ben olsam,

büyük saksıya aldığımda yeni sürgüne kadar _ köklenme çeliği toprak altında kalmalı _ gömerdim.

Yeni sürgünü hiç kesmezdim _ zaten tek kol bırakılmış ve budanmış _ her gözden uyanmasını ve sürgün vermesini beklerdim. Bilirsin işte, ne kadar yaprak ne kadar sürgün, o kadar kök demektir.

Harç iyi hazılandığı için kök hastalıklarına yakalanmaz, bozulursa tehlikelidir.

Filiz dönemi güçlü ve sağlıklı seçtiğim sürgünü bırakır, diğerlerini birkaç boğumdan kırardım böylece onun güçlü büyümesini sağlardım.

Emre İlhan
30-03-2011, 14:23
;)Çeliklerin son durumları; :)

199455
199456
199457
199458
199459

seyyah53
30-03-2011, 14:56
Sıcak memleketin hali bir başka tabi....:)

Emre İlhan
30-03-2011, 19:00
Sıcak memleketin hâli bir başka ama yazın sıcakta bitki yetiştirmek çok zor oluyor. Birde bu dezavantajı var.:)

Zeytin agaci
31-03-2011, 12:05
Sevgili agac dostlari
Üzüm asmasi köklerinin zamanla bahce duvarina zarar vermemesi icin asgari ne kadar uzaga dikmem gerekir.
Hepinize bol üzümlü bir mevsim diliyorum.

Zeytin agaci
02-04-2011, 12:17
Merhaba.
Bir siyah üzüm asmasini binanin dibine dikip, üst kattaki balkona sardirmak istiyorum. Ancak köklerinin zamanla binaya zarar verip vermeyecegi hususunda hic bir bilgim yok. Beni aydinlatir misiniz.
Sevgiyle kalin.

seyyah53
02-04-2011, 12:58
Sn.Zeytin agaci...

Geçen sene taşındığımız evimizin bahçesinde ortalama 10-15 yıllık bir asma vardı...

bahçe duvarından 20 cm,evden ortalama 15 cm uzakta

iki deprem geçirdik,geçendede evi yıktılar zaten temelide gördüm öyle gözle görülür aman aman bir zarar yoktu...

Ev hadi neyse ,incecik bahçe duvarına bile zarar verememiş...

Okaliptüs **** ona benzer kökleri çok su çeken ve fazla büyüyen ağaçların zamanla inşaat temellerine zarar vereni duydum...fakat asma yı görmedim,duymadım...

Ozi'nin Bahçesi
02-04-2011, 21:02
Merhaba,

fidanların son durumu resimdeki gibi, evde yer kalmadı işin kötü tarafı balkonumuz yok, bunlar biraz daha büyüyünce ne yapacağız bilmem.
Soldaki saksıdan birkaç çelik öldü ama genel olarak çeliklerin % 80-90 ı tuttu gibi, sağdakiler de yavaş yavaş patlıyor.
Bu arada bahçede oluşturmaya çalıştığımız bağ da yavaş yavaş şekilleniyor,
Bağın son durumu ise buradan (http://ozininbahcesi.blogspot.com/2011/04/bahcenin-minik-uzum-bag.html) görülebilir.

200218

seyyah53
08-04-2011, 00:48
Sn.Ozi...merhaba..

Bu üzümlerin çeşitlerini yazmışmıydınız acaba ..neydi?

Birde naçizane bir dost tavsiyesi;madem bir bağ kuracaksınız...Bence yörenize uygun amerikan asma anacını bulun ve bu köklendirdiğiniz çeliklerden kalem alarak anaçların üzerine aşılayın...

Hem hastalıklara karşı daha dayanıklı olurlar hemde daha uzun ömürlü randımanlı bir iş yapmış olursunuz...

Zaten tahmin ettiğim kadari ile bu köklendirdiğiniz çelikleri bir dahaki seneye kadar hiç bozmadan bırakacak ve seneye bitki uyku dönemimde iken topraktan alıp dekeceksiniz...yanılıyormuyum ?

Asmalara şuan su yürüdüğünden topraksız halde çıkarılıp dikilmeleri büyük kayıplara sebebiyet vereceklerdir...(fakat bundan çokda emin değilim..yanlış olduysa bu cümleyi silelim)

Ozi'nin Bahçesi
08-04-2011, 07:48
Merhaba Sayın Seyyah,
Asmalardan soldaki kokulu üzüm, ortadaki Caberne, sağdaki misket üzümü.
Amerikan asma anacına aşıyı bende düşündüm ama sonra vaz geçtim. Doğal haliyle olabildiği kadar yetiştirmeye çalışacağım.Amerikan asma anacını kullanmanın sebebi floksera yüzünden.
Yabancı bazı yayınlarda organik yöntemlerle flokseranın etkisiz hale getirilebileceğini okudum.
Ben de o yüzden vazgeçtim amerikan asma anacından. Ayrıca bahcede zararlı kimyasal ilaçlar vs. kullanmayacağım..
Babamlar çelikleri ilkbaharda tavlı yumuşak-kumlu özel bir yere ekiyorlay, yaz boyunca sulanıyor sonra, kasım aralık gibi dikim yapıyorlar.
İşte benim sorunum burada ben gelecek kasım-aralığa kadar evde bunları nereye koyacağım:)
Sürekli büyüyorlar..
Sanırım mayıs sonu gibi saksıları bahçeye görüreceğim..Dikim zamanına kadar bahçede saksıda kalacaklar.
Kasım - Aralık gibi de dikerim..

seyyah53
08-04-2011, 11:34
Tamam Sn.Ozi ..tahmin ettiğim gibi...

Bitkileri uykuya dalma zamanına kadar saksıda tutacak ve kışın toprağa dikeceksiniz...

Bırakın o zamana kadar saksıda büyüyebildikleri kadar büyüsünler...hiç ellemeyin...

Ne kadar fazla sürgün ve yaprak olursa o kadar fazla fotosentez yapar ve kök o kadar fazla büyür ...diye bir söylem var...

zaten dikerken bitki uykuda olacağından 2-3 gözden budama ve köklerdede seyreltme yapacaksınız...

Bence asma lar iyi gidiyor...sorun yok...misket üzümünden seneye çelik istiyorum...galiba hamburg misketi değilmi? başka misket çeşidi varmı?

Ozi'nin Bahçesi
08-04-2011, 20:29
Selam sayın Seyyah,
Misket bildiğim kadarı ile Bornova Misketi, gene bildiğim kadarı ile yurtdışındaki Muscat üzümlerinin de atası Anadolu da yetişen misket üzümü, yurdumuzda başka varmı bilmiyorum ama Bornova Misketinin iyi bir beyaz şaraplık üzüm olduğunu biliyorum . Ama içime kurt düşürdünüz, çelikleri Foça'dan gönderen Deniz Hanıma sorarım tekrar..Fidanlar kendine gelsin ne demek ****** çelik gönderirim..

seyyah53
08-04-2011, 23:03
Selam sayın Seyyah,
Misket bildiğim kadarı ile Bornova Misketi, gene bildiğim kadarı ile yurtdışındaki Muscat üzümlerinin de atası Anadolu da yetişen misket üzümü, yurdumuzda başka varmı bilmiyorum ama Bornova Misketinin iyi bir beyaz şaraplık üzüm olduğunu biliyorum . Ama içime kurt düşürdünüz, çelikleri Foça'dan gönderen Deniz Hanıma sorarım tekrar..Fidanlar kendine gelsin ne demek ****** çelik gönderirim..

Kolleksiyonları çok sağlam yapalım Sn.Ozi bende de bi hayli çeşit oluşmaya başladı...

Fakat dikerken bazılarına isim yazmayı unuttuğumdan attıklarım bile oldu...teşekkür ederim

missmenas
10-04-2011, 17:55
Ceviz koz üzümü çeliği,
Sayın gtates in ücretsiz paylaşımından edindiğim çeliklerden 1 tanesi, diğer çelik başka bir arkadaşıma hediye ettim.
Kendisine burdan çok Teşkkür ederim.
3 martta bana ulaşmıştı.
Buda şimdiki hali

bursaranger
10-04-2011, 18:40
arkadaşlar bu asma çeliği dikiminde neden zaman klaybediyorsunuz.size değişik bir yöntem söyleyeyim.ne aşıya gerekkalıyor,nede köklendirerek geçirdiğiniz zaman kaybına.yapılacak iş:beğendiğiniz asma çeliklerini bağ budanırken alın.cam veya su şişelerine ağzına kadar su doldurun çeliği bu su dolu kaplara koyun.3 göz dışarıda kalacak şekilde.bu su dolu kabın ağzını çamurla sıvayın.daha sonra şubat mart ayında hazırladığınız çukurlara böylece dikin.3 göz dışiarıda kalacvak şekilde olacak bu işlem.çelik şişenin içindeki su yardımı ile canlı kalacak,şişenin ağzını çamurla sıvadığımız için buradan kök salacak.kök saldıktan sonra toprak altında kalan su şişeleri iptal olup asmamız yeni köklendirdiğimiz şekilde gelişmeye başlayacak.ben bu sene ilk defa denedim.bulunduğum bölge ilkbahar geç donları olduğu için uyanma olmadı fakat çelikler ve gözler canlı durumda.inşallah istediğim olur ve seçme üzümlerden bağ edinmiş olurum herkese saygılar.

Ozi'nin Bahçesi
10-04-2011, 19:04
Sayın Bursaranger,

Benim bukadar uğraşmamın sebebi kendi yetiştirdiğim çeliklerden üzüm elde etmek için,
yoksa fiyatı ne ise tüplü tüpsüz fidan satılıyor alır ekersiniz olur biter. Nitekim ben bulamadığım cinsleri mayıs ayının ortası gibi tüplü alıp ekeceğim.

Sizin yöntem açıkcası bana pek mantıklı gelmedi.
1.Şişe toprak altında kalacak üstelik ağzı toprakla kapatılacaksa şişe ya toprakla dolar
ya da su toprapın emmesi ile gider,
2.Kökler cam şişenin içinde kalacak ancak şişe kök dolacak ve dışarı taşacakki toprağa tutunabilsin.

Tabi ben yanlış anlamışta olabilirim.

seyyah53
11-04-2011, 00:30
arkadaşlar bu asma çeliği dikiminde neden zaman klaybediyorsunuz.size değişik bir yöntem söyleyeyim.ne aşıya gerekkalıyor,nede köklendirerek geçirdiğiniz zaman kaybına.yapılacak iş:beğendiğiniz asma çeliklerini bağ budanırken alın.cam veya su şişelerine ağzına kadar su doldurun çeliği bu su dolu kaplara koyun.3 göz dışarıda kalacak şekilde.bu su dolu kabın ağzını çamurla sıvayın.daha sonra şubat mart ayında hazırladığınız çukurlara böylece dikin.3 göz dışiarıda kalacvak şekilde olacak bu işlem.çelik şişenin içindeki su yardımı ile canlı kalacak,şişenin ağzını çamurla sıvadığımız için buradan kök salacak.kök saldıktan sonra toprak altında kalan su şişeleri iptal olup asmamız yeni köklendirdiğimiz şekilde gelişmeye başlayacak.ben bu sene ilk defa denedim.bulunduğum bölge ilkbahar geç donları olduğu için uyanma olmadı fakat çelikler ve gözler canlı durumda.inşallah istediğim olur ve seçme üzümlerden bağ edinmiş olurum herkese saygılar.

yaptığınız işlemin resimli bir anlatmı varmı?

zafersu
11-04-2011, 14:18
Ceviz koz üzümü çeliği,
Sayın gtates in ücretsiz paylaşımından edindiğim çeliklerden 1 tanesi, diğer çelik başka bir arkadaşıma hediye ettim.
Kendisine burdan çok Teşkkür ederim.
3 martta bana ulaşmıştı.
Buda şimdiki hali
Sayın Missmenas Çeliğinizin Maaşallahı var, güle güle büyütün, Ayrıca paylaşımı, paylaşım yapmanızda ayrı bir güzellik, kolay gelsin. Yalnız asma çeliğinizin saksısına hemen bir destek çubuğu dikerek, asmanızı bağlayın, yoksa Allah muhafaza!!!

bursaranger
11-04-2011, 16:59
içindeki suyu toprağın emmesi mümkün değil.altı delik değil içi su dolu olarak,ağzı çamurla sıvanmış olarak dikilecek.asma fidanından aldığınız aynı çeşit üzümü elde edebilirsiniz.fotoğraflı anlatım imkanım yok.ben diktikten sonra bu konuyu görüp yazma ihyiyacı duydum.isteyen deneyebilir ben bu sene denedim.bu sistemle hem zaman kaybetmiyorsunuz (köklendirip sonra dikmek için)hemde istediğiniz üzümü elde edebiliyorsunuz aşı yapmadan.

bursaranger
11-04-2011, 17:03
sevgili ozi.şişenin ağzını çamurla sıvamamın amacı köklerin oradan çıkmasıdır.zaten çamurlu kısımdan kök yapınca şişe iptal oluyor.kök çamurlu kısımdan toprağa karışıp büyüyor.

seyyah53
13-04-2011, 15:22
Selam Baharın gelmesiyle herkes çeliklerden köklenen asmalarıyla gösteriş yapıyor...bende misilleme yapayım dedim...

Yine forumdaki üstadlardan bir tanesinin kışın gönderdiği çeliklerden...

Diğerleride sürgün verdiler fakat fotoğrafta çok net değil...bariz olanları yükledim...

Bu beyaz çekirdeksiz adıyla geldi...çeşit ismimi yoksa ,özelliğimi bilemiyorum...
203036

Bu da öküzgözü...
203037

Bu ise tarkya bölgesinin vazgeçilmezi Trakya İlkeren...
203038

Bu ise benim ilk asma çeliği köklendirme denemem olan izabelle...Dedemin 20 yıl önce Rizeden getirttiği asmadan aldığım çelik...kökeni rusyaya kadar dayanıyormuş...nam-ı değer kokulu üzüm
203039

fotoğraf arasına yazı yazmayı yeni öğrendim...belkide olmadı..bakalım...

musa78
15-04-2011, 19:00
efendim sy bursaranger adlı sahşın yayınlamış ve denemiş olduğunu anlatan iletiyi dikkatlice okudum bu mümkün olan bir durum anlamadığım konu bu bir metod yani herkesin yoğurt yemesiyle ilgili...

eskiden büyüklerimiz ve birçok kişinin yapmış olduğu bir yöntem mevcuttur çoğunuzda bunu bilmektedir ağzı su dolu kaba asma çeliklerinizi koyarsınız 2 ayda bir suyunu değiştirerek kasım ayına kadar beklersiniz ve dikmiş olduğunuz çelikerden firesiz asma elde etmiş olursunuz..yukarıda arkadaşın yapmış olduğuda aynı yöntemdir.çelikleri topraklağa sokarak cansuyu verilerek yapılan yöntemde aynıdır,benim ifade etmiş olduğum yöntemde sonuçta hepsi aynı kapıya çıkar.yanlız tek farklılık su içerisinde çelikleri görmektense toprakta dikili olarak görmek psikolojik olarak üreticiye pozitif yansız :):):)

bursaranger
17-04-2011, 17:59
benim yukarıda anlatmış olduğum sisteme göre zaten ben su şişesiyle beraber ağzını çamur sıvayarak(kök yapması için)toprağa mart ayında diktim.bugün itibarıyle bursada havalar soğuk gittiği için çelikler uyanmadı fakat şişme ve beyazlaşma mevcut.buda demektir ki çelik ve yapmış olduğum işlem doğru.Ben köklendirmek için vakit kaybetmemek için bu yolu denedim iyi de oldu saygılar....

Emre İlhan
18-04-2011, 17:56
Arkadaşlar, geçen sene arka bahçeye diktiğim asma fidanı bu sene ki yaptığım sert budamayla baya hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Fakat bir sorunumuz var. Asma'nın yapraklarını bir böcek deforme ediyor. Daha doğrusu kanatlı, baş kısmı kırmızımsı bir böcek. Asmanın yanında ki erik fidanına bolca dadanmış ama asmada erik fidanına göre oldukça azlar. Yapraklar hızlıca gelişmeye başladıkça daha önceden böcekler tarafından deforme edilen yaprakların şekilleri böyle bozuk gelişiyor haliyle. Asmanın hızlı gelişen taze sürgünlerini daha çok seviyorlar. Asmayı hastalandırmadan bu böceklerden temizlemeliyim. Sizce nasıl bir ilaç kullanayım. Bu böceklerin hepsini asmaya zarar vermeden zehirleyip öldürmek istiyorum. Acaba sulandırılabilir kükürt atsam işe yarar mı?
İşte buda fotoğraflar;

204150

Siyah görünense işte bu zararlı böcek;

204151

Not: Yeşil yaprak kurduna hiç rastlamadım.:)

bursaranger
19-04-2011, 18:08
torbanın içine kükürt koy asmanın üzerine serp.aslında bordo bulamacı iyi gelir fakat zamanı geçti herhalde.

ligustrum
19-04-2011, 19:15
Sayın Emre İlhan; Asma yaprağının arkasındaki ufak kanatlı böcek, yaprak bitinin kanatlı olanlarına benzetebildim. Yakında erik ağacınızda çoğalacak ve emgi yapacaktır.
Asmada zarar verdiğini pek görmedim.
Asma yaprağındaki ufak tefek parçalanmalar, daha tomurcuk konumunda iken maymuncuk gibi gözü tahrip eden zararlıların marifeti olduğu kanaatindeyim.
Sayın Mine Pakkaner'e veya Bitki koruma bölümüne danışmada yarar var.

musa78
20-04-2011, 17:29
ligustrum arkadaşımın dediği dogru maymuncuk gözü tahrip eden bir zararlı yanlız zaten onu görmeniz mumkun değil bu onun marifeti kaldıki borda bulamacı yapmadıysanız ve yaptıktan sonrada asma uyandıktan ve yapraklar el kadar oluncaya kadar(birkez daha yapmakta fayda var)suanki durumda hemen yapmanız bence en dogrusu olacaktır..

koraxe
23-04-2011, 14:28
arkadaşlar merhaba:
bu sene bahçeme üç üzüm fidanı aldım biri yalova biri red globe diğreri ise sultani çekirdeksiz.sultani hariç ikisi patladı.ama sultani de yaş olmasına rağmen hala bir aktivite yok sizce nepmalıyım?
üstdeki red globe
ortadaki sultani
alttaki yalova

Halil Önen
23-04-2011, 23:33
arkadaşlar merhaba:
bu sene bahçeme üç üzüm fidanı aldım biri yalova biri red globe diğreri ise sultani çekirdeksiz.sultani hariç ikisi patladı.ama sultani de yaş olmasına rağmen hala bir aktivite yok sizce nepmalıyım?
üstdeki red globe
ortadaki sultani
alttaki yalova

Daldırma gibi yapın, Sn. koraxe.

Dört parmak derinliğinde uzun çukur kazın kökün dibinden, sürgün yerine kadar yatırın, gömün. Sulayın.

Sürgün veren çubuğun iki gözü toprak altında kalsın. Toprak altında kalan gözlerden kök salacaktır.

Çubuk uzun gelmiş dikilirken, su yürümüyor. Kuruyabilir.

koraxe
24-04-2011, 07:59
çok teşekkürler halil bey haklısınız

seyyah53
03-05-2011, 22:51
Bu sene asma çeliği köklendirmede bereketli geçti...

Sn.gtatas ın gönderdiği ceviz üzümü çeliği...
208733

Halil Önen Abim in gönderdiği;küçük pembe çekirdeksiz,kozak üzümü(koz üzümü ile aynımı bilmiyorum),razaki
208734

Ve yine forumdan bir üstadın(isim konusunda uyarıldım söyleyemiyorum) bana göndermiş olduğu seri;şiraz,kalecik,öküzgözü,trakya ilkeren,cabarnet,monte pulciano,alphonse lavelle...

208735

208736

208737

Sonsuz teşekkürler...

Halil Önen
03-05-2011, 23:47
Gözleri tam uyanmayanların suyu az gelmiş _ su tam olarak yürümemiş_ gibi geldi bana... bol su verip gündüzleri güneşe koymak iyi gelmez mi?

Sizinle beraber ben de 4 tane diktim _ hiç böyle dikmemiştim_ biri daha uyanmadı, suyu az gelmişti galiba.
(bir ara resimlerini yüklerim burada)

seyyah53
04-05-2011, 00:08
Gözleri tam uyanmayanların suyu az gelmiş _ su tam olarak yürümemiş_ gibi geldi bana... bol su verip gündüzleri güneşe koymak iyi gelmez mi?

Sizinle beraber ben de 4 tane diktim _ hiç böyle dikmemiştim_ biri daha uyanmadı, suyu az gelmişti galiba.
(bir ara resimlerini yüklerim burada)

Gözleri uyananlar resimde belli oluyor..diğerlerindede pamukçuklar var zaten ...

Tabi resimler cep telefonuyla çekildiğinden zoom yapamıyoruz...belli olmuyor...

Yani diyeceğim Halil Önen Abi...benimkiler tuttu..siz kendi derdinize yanın...:D

athena -asena
04-05-2011, 00:13
Kazova üzümü aşı yapmıştım tuttu açıyor.

seyyah53
04-05-2011, 00:22
Sayenizde bir üzüm çeşidi daha öğrenmiş olduk...Sn.athena-asena..

Yalnız internette yazılı olarak bir çok datay var fakat resim bulamadım sizin özel olarak üzümünün resimleri varmı?

athena -asena
04-05-2011, 00:47
Bana yollayan arkadaşın geçen sene çekmiş olduğu resimleri var . bu sene üzümünden yemek inşallah nasip olacak.

geneesiyor
04-05-2011, 09:09
Beyaz çekirdeksiz diye gönderdiğim üzümün cinsini bilmiyorum, fakat şu kadarını ekleyeyim: son derece verimli, lezzetli, iri taneli bir üzüm, çardak için çok uygun, bendeki asma yaklaşık on yıllık oldu, geçen sene otuz kiloya yakın üzüm aldım ve yarısını kuruttum, burası çok rutubetli olduğu için kurutmada sorun yaşanıyor, bu yüzden iki kez dumanladım (yani bulunduğu küçük kapalı mekanda bir saat kadar yaş odun yakıp bakterileri boğdum!) Ekte benim çardaktan bir fotoğraf var.
Sürgünlerin çok güzel, sanırım hepsini de tutturmuşsun, tebrik ederim, bende bu sene bir iki yeni çeşit daha oluştu, seneye sana onlardan da gönderirim, kolleksiyonun iyice genişlesin. Ama seni bu konuda tekrar uyarayım: Bölgeye uyum sağlamayacak üzüm çeşitleriyle zaman kaybetme, ziyan oluyorlar, ben bu sene bendeki öküz gözlerine başka türler aşılayarak gelişmiş asmayı işe yaratmaya çalışıyorum. Kolaylıklar dilerim.
Baha abin.

anunnaki62
04-05-2011, 09:32
Merhaba Arkadaşlar,
Geçen sene osmaniyeye bir arkadaşımın evini ziyaret ettiğimde 7 veren cins dedikleri bir üzümden bahsettiler .Merak ettim ve gitttim gördüm aylardan kasım ortası gibi ürümün ürerinde meyvelerin olduğunu ve bazı dallardada çiçeklerin yeni açmakta olduğunu gördüm.Meyveleri oldukça güzeldi, rengi beyaz,kabuk kalınlığı orta.çekirdekli. Tabi derhal 5 adet dal kesip istanbula getirdim. Hepsi şu anda uyanmış ve gözleri büyümekte. 7veren cins diye üzümler varmıdır? Yoksa her üzüm, mevsim sıcak oldğu müddetçe devamlı meyve verirmi?
Diğer bir konu bende horaz karası adı verilen bir ürüm var. Geçen sene bir şey dikkatimi çekti. Üzümün gövde kök hizasında sanki kömür hisi gibi siyah bir hisle kaplanmıştı. Bu bir hastalıkmıdır? Hastalık ise ne tavsiye edersiniz ?
Yardım edecek tüm ağaç dostlarına teşekkürler.

seyyah53
04-05-2011, 13:11
Ama seni bu konuda tekrar uyarayım: Bölgeye uyum sağlamayacak üzüm çeşitleriyle zaman kaybetme, ziyan oluyorlar, ben bu sene bendeki öküz gözlerine başka türler aşılayarak gelişmiş asmayı işe yaratmaya çalışıyorum. Kolaylıklar dilerim.
Baha abin.

Bendeki bir heves Baha Abi...yetiştirebilirsek o diyarlarda bir arkadaşa veririz...olmadı çelik dağıtırız...şu anlık zaten üzüm yeme niyetimiz yok..ilk önce bir işi öğrenelim...saygılarımla

Ozi'nin Bahçesi
09-05-2011, 16:51
Merhaba,
Benim çeliklerden birkaçı resimde görüldüğü gibi önce yaprak uçlarından kurudu sonra sürgünün tamamı kurudu.
Problemin ne olduğunu anlayamadım.

serdar1
11-05-2011, 08:12
Sn gtatas ın göndermiş olduğu çeliklerden aşılamış olduğum üzüm cesidi .Sanırım bu yıl üzüm verecek sürgünler cok canlı şekilde patlamış vaziyette.

seyyah53
11-05-2011, 11:35
Sn.Serdar1...

Yapmış olduğunuz aşılamayı bize resimlerle anlatsanız, biz acemilerde yeni bişeyler öğrenmiş olsak :) ne ka güzel olur..

seyyah53
11-05-2011, 11:37
Merhaba,
Benim çeliklerden birkaçı resimde görüldüğü gibi önce yaprak uçlarından kurudu sonra sürgünün tamamı kurudu.
Problemin ne olduğunu anlayamadım.

Ben bir tahmin yürütmek istiyoum...ve rüzgar,aşırı güneş ve susuzluğa bağlıyorum...geçenlerde bununla ilgili bir yazı okumuştum...

Halil Önen ustlardan şikayetçiyiz...asma bölümüne uğramıyorlar...

feyzon
11-05-2011, 12:49
Üzüm benimde çok sevdiğim bir meyve. Bahçemizde kokulu karadeniz üzümü (İzabella sanırım), çekirdeksiz , çavuş üzümü sanırım (çok eski bir üzüm) ve birkaç Beypazarından gelen üzümler var.

seyyah53
11-05-2011, 13:36
Üzüm benimde çok sevdiğim bir meyve. Bahçemizde kokulu karadeniz üzümü (İzabella sanırım), çekirdeksiz , çavuş üzümü sanırım (çok eski bir üzüm) ve birkaç Beypazarından gelen üzümler var.

Bahçeniz istanbulun neresinde Sn.Feyzon...izabelle ..karadenize özgü bir üzüm ..nerden buldunuz...

feyzon
11-05-2011, 14:28
Bahçeniz istanbulun neresinde Sn.Feyzon...izabelle ..karadenize özgü bir üzüm ..nerden buldunuz...

Ben İstanbuldayım ama bahçemiz Boluda. Bu üzüm Boluda çok güzel yetişiyor. Sanırım İstanbul'da da bulabilirsiniz.

Halil Önen
11-05-2011, 22:38
Ben bir tahmin yürütmek istiyoum...ve rüzgar,aşırı güneş ve susuzluğa bağlıyorum...geçenlerde bununla ilgili bir yazı okumuştum......

Sevgili seyyah 53'ün dedikleri olabilir, Sn Özi' nin bahçesi;

ya da aşırı sulamadan olabilir.

Bu kadar sürgün verdiğine göre kök atmıştır ama kökler bir şekilde zarar görmüş, kurumuş ya da çürümüş olabilir.

Asma köklendikten sonra arsızdır.

Toprak bir şekilde bozulmuş olabilir. Dış hastalıklardan kurumaması gerekirdi.

serdar1
12-05-2011, 08:27
Sn.Serdar1...

Yapmış olduğunuz aşılamayı bize resimlerle anlatsanız, biz acemilerde yeni bişeyler öğrenmiş olsak :) ne ka güzel olur..

Yaptığım aşı şekli yarma aşı, yanlız aşılama yapmadan önce anacın aşı yapılacak kısmındaki kurumuş dış kısmındaki ölü kabuklar lif lif sıyrılıp temizlenmesi lazım, düz yüzlü bıçakla yarılıp aşılar kabuk kabuğa denk getirilip aşılama yapılır . Yanmış hayvan gübre karışımlı toprakla aşı yapılan kısım kapatılır, havanın durumuna göre haftada 1 kez sulanır.

seyyah53
12-05-2011, 12:03
Ben İstanbuldayım ama bahçemiz Boluda. Bu üzüm Boluda çok güzel yetişiyor. Sanırım İstanbul'da da bulabilirsiniz.

Tebrikler...Rus izabelle üzüm denilsede bazı kaynaklarda amerikan menşeeeli de deniyor...Tüm karadenizde geniş bir yayılım alanı bulmasının nedeni asma nın mantari hastalıklara ve neme karşı çok dayanıklı olması...

Bende var Sn.Feyzon..yukarıda resimlerini yükledim...teşekkür ederim...

Üzüm elde ederseniz,üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen bir Rize tatlısı olan 'pepeçi' yi yapmanızı şiddettle tavsiye ederim..

seyyah53
12-05-2011, 12:05
Yaptığım aşı şekli yarma aşı, yanlız aşılama yapmadan önce anacın aşı yapılacak kısmındaki kurumuş dış kısmındaki ölü kabuklar lif lif sıyrılıp temizlenmesi lazım, düz yüzlü bıçakla yarılıp aşılar kabuk kabuğa denk getirilip aşılama yapılır . Yanmış hayvan gübre karışımlı toprakla aşı yapılan kısım kapatılır, havanın durumuna göre haftada 1 kez sulanır.

Çok teşekkürler...

artemisia10
12-05-2011, 17:06
Asma çeliklerim iyi gidiyor ama sanki bazı yaprakların uçları yukarı doğru büzüşüyor gibi durum böyle... Toprağı dağıtmadan bahçeye geçirsem mi acaba?
211493

seyyah53
12-05-2011, 22:39
Asma çeliklerim iyi gidiyor ama sanki bazı yaprakların uçları yukarı doğru büzüşüyor gibi durum böyle... Toprağı dağıtmadan bahçeye geçirsem mi acaba?
211493

Tam olarak köklenmemişşlerdir...

Bu sene kalsa daha iyi olur bu kış bahara doğru güzelce budayıp daha sonra ister topraklı ister çıplak istediğiniz gibi dikerseniz daha iyi olacağı fikrindeyim..

Bu sene bırakın sürebildiği kadar sürsün...iyi besleyin...

artemisia10
12-05-2011, 22:54
Teşekkür ederim seyyah53 ben suyunu falan ayarlayamam diye korkuyorum biraz, o yüzden bahçeye geçirirsem daha daha rahat olur diye düşünmüştüm 2 ay oldu çelikleri alalı umarım köklenirler bahçeye de bir tane dikmiştim o da sürgün verdi :) çekirdeksiz erkenci bir çeşit adını bilmiyorum umarım tutarlar...Sizinkiler de iyi gidiyor tebrikler nazar değmesin...

seyyah53
12-05-2011, 23:51
Teşekkür ederim seyyah53 ben suyunu falan ayarlayamam diye korkuyorum biraz, o yüzden bahçeye geçirirsem daha daha rahat olur diye düşünmüştüm 2 ay oldu çelikleri alalı umarım köklenirler bahçeye de bir tane dikmiştim o da sürgün verdi :) çekirdeksiz erkenci bir çeşit adını bilmiyorum umarım tutarlar...Sizinkiler de iyi gidiyor tebrikler nazar değmesin...

Rica ederim ne demek...

Orda kalmasını geçen seneki denemem den tavsiye ettim...aynı yıl köklendirdiğim yerden daha büyük bir yere aldığım asmalardan iki tanesi önce sarardı sonra kurudu...

Valla sulaması size kalmış...ama bence eksik etmeyin haziran temmuz çok hızlı sürgün verecek...bu toprak bu kadar sürgünü besleyebilirmi diye endişeleneceksiniz ...fakat sorun yok besliyor...

İmkanınız varsa ayda bir humik asit ve sıvı gübreler yeterli ve gayet iyi oluyor...

feyzon
13-05-2011, 09:26
Tebrikler...Rus izabelle üzüm denilsede bazı kaynaklarda amerikan menşeeeli de deniyor...Tüm karadenizde geniş bir yayılım alanı bulmasının nedeni asma nın mantari hastalıklara ve neme karşı çok dayanıklı olması...

Bende var Sn.Feyzon..yukarıda resimlerini yükledim...teşekkür ederim...

Üzüm elde ederseniz,üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen bir Rize tatlısı olan 'pepeçi' yi yapmanızı şiddettle tavsiye ederim..

Bu üzüm Boluda oldukça tutalan bir çeşit. Özellikle sarma yapmak için yetiştirilir. Birde çocuklarım sıkarak yemesini çok seviyorlar. Bir ara pekmezini yapmıştı babamlar ama genelde ziyan olup gidiyor.
Pepeçi tarifini internette buldum. İlave edecekleriniz varsa katkılarınızı beklerim. Tarifi şöyle:
"Malzemeleri

2 kg kokulu kara üzüm

2 bardak mısır unu,

çok az nişaşta

Arzuya göre şeker

Yapılışı: Üzümler bir tencerede iyice kaynatılır. Kaynatma işlemi bittikten sonra süzgeçten geçirilerek posaları ayrılır, ılınmaya bırakılır. Ilınan şıranın içine un, şeker, nişasta katılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Pişen malzeme kaselere konularak, soğuk servis yapılır.

Afiyet olsun

NOT : İsteyen üzerine fındıkta ilave edebilir. "
Linkinide koyayım:http://www.oyunzade.com/forums/topic/532/pepeci1

seyyah53
13-05-2011, 11:28
Valla ben bilmiyorum nasıl yapılır...:) ...hani derler ya ben yemesini iyi bilenlerdenim...

Anneme bi okutayım sizin tarifi bakalım ekleyecek bişeyi varmı...

seyyah53
23-05-2011, 22:33
Bu üzüm Boluda oldukça tutalan bir çeşit. Özellikle sarma yapmak için yetiştirilir. Birde çocuklarım sıkarak yemesini çok seviyorlar. Bir ara pekmezini yapmıştı babamlar ama genelde ziyan olup gidiyor.
Pepeçi tarifini internette buldum. İlave edecekleriniz varsa katkılarınızı beklerim. Tarifi şöyle:
"Malzemeleri

2 kg kokulu kara üzüm

2 bardak mısır unu,

çok az nişaşta

Arzuya göre şeker

Yapılışı: Üzümler bir tencerede iyice kaynatılır. Kaynatma işlemi bittikten sonra süzgeçten geçirilerek posaları ayrılır, ılınmaya bırakılır. Ilınan şıranın içine un, şeker, nişasta katılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Pişen malzeme kaselere konularak, soğuk servis yapılır.

Afiyet olsun

NOT : İsteyen üzerine fındıkta ilave edebilir. "
Linkinide koyayım:http://www.oyunzade.com/forums/topic/532/pepeci1

Şimdi Sn.Feyzon...

Annneme sordum....yazdıkları doğru dedi ...ek olarak da dediki; pişerken bir miktar bir kenara alınarak kıvamı kontrol edilir dedi...eğer çok suluysa bir miktar un ,şeker daha katılabilir dedi...ilk başlarda kıvamı isteğinize göre tutturmak zormuş...

saygılarımla

seyyah53
24-05-2011, 14:14
Asma çeliklerinin üzerinde yeni sürmüş olanlarda şeker tanesi gibi beyaz beyaz bir şeyler var...

cep telefonun çözünürlüğü iyi değil o yüzden çekip koyamıyorum...

bir diğer asmaya baktığımda belli bir süre sonra bu şeker tanesi gibi olan şeyler siyaha dönüşmüş durumda...

en çok da amerikan asmalarında var...bir tane çelik sürdüğünden bu yana kurumuş bile bu şey yüzünden olabilirmi acaba?

athena -asena
25-05-2011, 22:08
Sn.gtatas ın gönderdiği ceviz üzümü çelikleri çok geç uyandılar;

zafersu
29-05-2011, 20:19
Asma çeliklerinin üzerinde yeni sürmüş olanlarda şeker tanesi gibi beyaz beyaz bir şeyler var...

bir diğer asmaya baktığımda belli bir süre sonra bu şeker tanesi gibi olan şeyler siyaha dönüşmüş durumda...

en çok da amerikan asmalarında var...bir tane çelik sürdüğünden bu yana kurumuş bile bu şey yüzünden olabilirmi acaba?

Sayın Seyyah53, aynı durumu ben de yaşadım. Sayın Gtatas'ın göndermiş olduğu çelik patladı (yaprak açtı) daha sonra tepe noktasında (üst kesim yeri) bir kaç tane şekerimsi sıvı (tadına bakmadım, görsel olarak yazıyorum) oluştu. Nedir? neyin nesidir? demeye kalmadan açan yapraklar kurudu.
Sayın Halil Önen Ağabey yazınızı henüz okumadı galiba, cevabını ben de merak ediyorum. Sağolsun O tüm soruları cevaplar. (Resmini göstercen mi? sorusu hariç) :D:D

feyzon
30-05-2011, 10:16
Sayın Seyyah53, aynı durumu ben de yaşadım. Sayın Gtatas'ın göndermiş olduğu çelik patladı (yaprak açtı) daha sonra tepe noktasında (üst kesim yeri) bir kaç tane şekerimsi sıvı (tadına bakmadım, görsel olarak yazıyorum) oluştu. Nedir? neyin nesidir? demeye kalmadan açan yapraklar kurudu.
Sayın Halil Önen Ağabey yazınızı henüz okumadı galiba, cevabını ben de merak ediyorum. Sağolsun O tüm soruları cevaplar. (Resmini göstercen mi? sorusu hariç) :D:D

Bizim Üzümün sürgünlerinde de sıvı gözüküyor. Sanırım doğal bir durum.

Halil Önen
30-05-2011, 11:39
...(Resmini göstercen mi? sorusu hariç) :D:D

Aynı zamanda sizlerle beraber bende 5 çelik diktim. Biri susuz dalmış, kurudu.

Yukarıdaki sorunu yaşamadım.
Tahmin ediyorum;

bu bitki özsuyudur. Çeliğe su yürüdüğünde eğer uç kesimde yaralanma varsa öz su _ beyaz şekerimsi_ buradan çıkar, damla oluşturur.

Buna biz geç budamada görürüz. Ağlama deriz.

Çeliğin üst kısmı bir şekilde hava almış ve buradan ağlama yapmış olabilir. Bu sıvı daha sonra siyahlaşır ve o bölge kurur.

Bu bölüm genelde macunlanır ya da mumlanır.

Ama bu nedenden dolayı çelik kurumaz. ( Resim olsa daha iyi tahmin ederdik)

Kolay gelsin

ayhan219
30-05-2011, 11:41
bende asma ile ilgileneceğim seneye şimdilik bilgi topluyorum

Ozi'nin Bahçesi
30-05-2011, 11:46
Merhaba,
Arkadaşlar bu yıl geçti ama gelecek yıl için ceviz üzümü çeliği gönderebilecek arkadaşlara şimdiden rezervasyon yaptırayım dedim..

seyyah53
30-05-2011, 12:36
Aslında ben sıvı olarak görmedim fakat şeker tanesine benzeyen tanecikler gördüm kuruyan çeliklerin bu taneciklerle ilgisi varmı bilemiyorum....

Halil Önen
30-05-2011, 13:54
bende asma ile ilgileneceğim seneye şimdilik bilgi topluyorum

Sn. ayhan219,

hoş geldiniz ve Ankara toplantısıyla gelmişsiniz.

Bu sayfadaki araştırmacı ekip _ gelecek yıl için_ size yardımcı olacaktır. ;)

zafersu
01-06-2011, 21:06
Aslında ben sıvı olarak görmedim fakat şeker tanesine benzeyen tanecikler gördüm kuruyan çeliklerin bu taneciklerle ilgisi varmı bilemiyorum....

Sayın seyyah53 ben de onu merak ettiğim için yazdım.
Sağ olsun Halil Ağabey cevap yazmış;
Halil ağabey, ben de bu sene epey fazla asma çeliği köklendirme peşindeyim, diğer çeliklerde bahsettiğim şekerimsi oluşumun farkında değilim, zira buna özel muamele yaptığım, daha doğrusu evde köklendirmek istediğim için farkına vardım. Diğerlerini o kadar yakın takibim olmadı, sanırım bunu da fazla ilgi rahatsız etti, hani neydi o;
''sakınan göze çöp batar'' yani nazar değdi.
Çelik bana geldiğinde tepe kısım göze çok yakın kesilmişti ayrıca yara falan yoktu, tüm çelikleri macunlamadığım için bunu da macunlamadım.
Ha! şunu da belirteyim şekerimsi sıvı kesinlikle ağlama değil, bitkilerle çoook uzun zamandır haşır neşirim, iyi kötü ağlamayı bilirim, kaldı ki bahsettiğim şekerimsi oluşum hatırlayabildiğim kadarıyla 5-10 tane toz şeker parçası gibi idi.
Her neyse, kuruma sonrası havaların ısınması ile asma çeliğini petten çıkarıp bahçeye diktim. Toprak içerisindeki boğumda çok kuvvetli kök yapmış idi, henüz çelikten umudumu kesmedim, kuruyan gözün yanındaki yedek gözlerden ya da toprak içerisindeki kök salan gözün yanından sürgün bekliyorum İnşallah.
Evet resim olsa iyi olurdu ama maalesef o imkanım yok, ne yapalım sağlık olsun. Hem zaten imkanı olanlarda pek resim yüklemesini sevmiyor.:D:D
Cevap için teşekkürler, tüm çalışanlara kolay gelsin.

gtatas
03-06-2011, 16:44
Sn.gtatas ın gönderdiği ceviz üzümü çelikleri çok geç uyandılar;

Çok güzeller.Hep kalın çelik seçmemin nedenlerinden biride buydu.Fire vermemek için valla güzel üzümler yiyeceğiz 2 **** 3 seneye kadar.

gtatas
03-06-2011, 16:47

Bitki öz suyudur paniğe gerek yok.Bitki kendi kendini tedavi etmek için sıvı akıtır ve kurur.Normalde çelikleri dikerken aşı macunu ile tepelerini sıvamamız lazım ama yapmıyoruz.

Ozi'nin Bahçesi
12-06-2011, 10:49
Merhaba arkadaşlar,
Aksaray'ın Sarıyahşi kasabasında yetişen AYBELE /AYBALA üzümü diye bir üzümü varmış. Duyanınız bileniniz varmı?

MANİSAFİDAN
16-06-2011, 19:34
Arkadaşlar asma fidanı üretimi yapıyorum.Bu konuda sorularınız varsa elimden geldiğince yardımcı olabilirim.TEŞEKKÜR EDERİM..

seyyah53
17-06-2011, 11:30
Arkadaşlar asma fidanı üretimi yapıyorum.Bu konuda sorularınız varsa elimden geldiğince yardımcı olabilirim.TEŞEKKÜR EDERİM..

Çelikten üretim aşamalarını bize kısaca, ve hata mümkünse resimlerle anlatabilirmisiniz...teşekkürler...

athena -asena
21-06-2011, 23:17
Sn. gtatas ın paylaşımından edindiğim Koz üzümü çelikleri son hali.

gtatas
23-06-2011, 17:22

Güzel haber teşekkürler.

zafersu
24-06-2011, 19:45
Maaşallah.

himone
24-06-2011, 21:07
arkadaşlar köyden 20 tane çelik gönderdiler. Toprağa diktim ve sulayorum. Kasım ayında yerlerine dikeceğim ama çeliklerde hiç yaprak yok. acaba çeliklerin tutmama ihtimali var mı?

Ozi'nin Bahçesi
24-06-2011, 23:37
Sn.Himone,
Bu mevsimde asmadan çelik alınmaz.Şubat-mart gibi gözler uyanmadan önce çelik alınır.Şu anda normalde o çelik dediğiniz dallarda yaprak olması lazım. Bir terslik var ama anlamadım.

seyyah53
25-06-2011, 16:48
arkadaşlar köyden 20 tane çelik gönderdiler. Toprağa diktim ve sulayorum. Kasım ayında yerlerine dikeceğim ama çeliklerde hiç yaprak yok. acaba çeliklerin tutmama ihtimali var mı?

SN.himone çelikleri şimdi mi gönderdiler ve de şimdi mi diktin ?

himone
25-06-2011, 21:15
3 hafta önce diktim. 2-3 tanesinde yaprak var ama diğerlerinde yok... Diğerleri acaba ölmüş olabilir mi?

seyyah53
27-06-2011, 11:24
O zaman asma çeliklerine su yürümüştür, tutması biraz zor...ama tutabilirde fakat kayıp illaki olacak...

yapraklandıktan sonrada kuruyanlar olacaktır...

MANİSAFİDAN
11-07-2011, 14:53
3 hafta önce diktim. 2-3 tanesinde yaprak var ama diğerlerinde yok... Diğerleri acaba ölmüş olabilir mi?

sayın himone
çeliklerin canlılığını kontrol etmek için bağ makasıyla uç kısmından kesin canlı yerine kadar..eğer hala canlıysa..yalnız şu var bu size gönderilen çelikler nerede muhafaza edildi..dikmeden herhangi bir kontrol yaptınız mı?ayrıca bu mevsimde dikimlerde çok fazla verim alınamamaktadır..yapraklanma olması içinde köklenme başlamış olması gerekir..bilgilerinize..

muhammed1985
19-07-2011, 21:57
asma yapraklarında yelpaze şeklinde incelmeler var. bölgemde her asma da var. yardımcı olursanız sevinirim. Asma da sulama zamanında yapılıyor. etrafında herbisit kullanılmadı. güneşi iyi alıyor.

Halil Önen
21-07-2011, 08:07
asma yapraklarında yelpaze şeklinde incelmeler var. bölgemde her asma da var. yardımcı olursanız sevinirim. Asma da sulama zamanında yapılıyor. etrafında herbisit kullanılmadı. güneşi iyi alıyor.

O kadar asma hastalıkları var ki_ bir resim olsaydı belki anlardık.

denizakvaryumu
22-07-2011, 12:50
235864

http://www.baldur-garten.de/produkt/4735/Datteltraube+%27Souvenir%27//detail.jsf;jsessionid=E62D3E8D4B0577CD82FE10456319 605B.app1t1

Albenisi güzel bir üzüm türü.

denizakvaryumu
22-07-2011, 12:54
235865

http://www.baldur-garten.de/produkt/4832/Tafel-Traube+%27Maxi+Blue%C2%AE%27//detail.jsf

Almanya'da tanıdığı olanlar fidanları getirtebilir.

Ozi'nin Bahçesi
03-08-2011, 09:22
Birkaç fire dışında(onlar da kargodan kaynaklandı) bizim minik bağın durumu iyi.
Bu aralar iyice uzanan asma kollarını bir şekilde direklere sabitlememiz gerekiyor, bunun için asmaya zarar vermeyecek uygun meteriyal arıyoruz. Fikri olan varsa yardımcı olursanız sevinirim. Benim aklımda ilginç bir çözüm vari, alternatif bulamayınca mecburen onu yapacağız ama bakalım belki sizden farklı bir öneri gelebilir.
Bağın son durumunu blogumuzdan görebilirsiniz.
Ozi'nin Bahçesine gider. (http://ozininbahcesi.blogspot.com/)

Halil Önen
03-08-2011, 09:38
Birkaç fire dışında(onlar da kargodan kaynaklandı) bizim minik bağın durumu iyi.
Bu aralar iyice uzanan asma kollarını bir şekilde direklere sabitlememiz gerekiyor, bunun için asmaya zarar vermeyecek uygun meteriyal arıyoruz. Fikri olan varsa yardımcı olursanız sevinirim. Benim aklımda ilginç bir çözüm vari, alternatif bulamayınca mecburen onu yapacağız ama bakalım belki sizden farklı bir öneri gelebilir.
Bağın son durumunu blogumuzdan görebilirsiniz.
Ozi'nin Bahçesine gider. (http://ozininbahcesi.blogspot.com/)

Kargılar dikseydiniz işinizi görür ve daha ucuz olurdu.

Bu yıl herek sistemini kurmalısınız. Asma kollarını iple tele bağlama zamanı geliyor.

Kolay gelsin

Emre İlhan
03-08-2011, 09:57
Artık bağlar genelde beton direkler kullanılıp, kordon tipi terbiye ediliyor. Bu sayede don riskini düşürmüş oluyorsunuz. Eski tip terbiyede(goble) direk, destek vs... masrafından kurtuluyorsunuz ama don riskiniz yüksek oluyor. Eskiden kurulmuş olan bağlara gittiğinizde terbiye şeklinin hep bu şekilde olduğunu görürsünüz.

Goble terbiye şekli;

238243

238244

Kordon terbiye şekli;

238245

Daha farklı terbiye şekilleri de mevcut tabi. Ben bu fotoğrafları Garova'dan aldım. Orada daha fazla bilgi mevcut. Bakınız... (http://www.bodrumbaglari.com/bag_terbiye.html)

Bu arada dikkatimi çekti. Goble kütüklerin olduğu bağda budama güzel yapılmamış. Tırnak denilen gözün üst kısmında parçalar bırakılmış. Bu parçalar hastalıklara davetiye çıkarıyor ve kurumaya başlayarak gözü bile kurutabiliyor. Lütfen böyle durumlara dikkat ediniz. Kırmızı ile işaretlediğim yerlerden budanmalıydı.

Ozi'nin Bahçesi
03-08-2011, 12:49
Kargılar dikseydiniz işinizi görür ve daha ucuz olurdu.

Bu yıl herek sistemini kurmalısınız. Asma kollarını iple tele bağlama zamanı geliyor.

Kolay gelsin

Merhaba Halil Bey,
Tel çekme işini vakit bulup yapamadım. Ben de tele bağlama yerine köker kendini taşıyabilecek duruma gelinceye kadar şu anda diktiğim direklere bir şekilde bağlayacağım .Zaten seneye kollar ikiye ayrılıp tellere alınacak yani KORDON Terbiye sistemi kurmak niyetimiz.
Bu arada herek sistemi dediğiniz GOBLE terbiye sistemi sanırım?

Ozi'nin Bahçesi
07-08-2011, 20:19
Bu hafta inanılmaz rüzgar vardı. Asmaları korumaya alma işini cumartesi hallettik.
Yurt dışında çok kullanılan bir yöntemi uygulamaya çalıştım ama plastik malzeme bulamayınca mecburen ondüle denen karton bir ürün kullandık.

Bağ işleri...Bağın son hali.. (http://ozininbahcesi.blogspot.com/2011/08/bag-isleri.html)

seyyah53
28-08-2011, 22:13
Neredeydim?

Uzun bi aradan sonra dogdugum yere gittim...

Uzun bi ara da donmemeye calistim fakat olmadi(rize-cayeli)

ilk mesaji foruma uye oldugum ilk sayfa icin gondereyim dedim...

saksida uzum un kanitidir arkadas...karadeniz kokulu uzum(isabelle)

243120

(turkce karakter yazamiyorum bilgisayar yurtdisindan hedaye)

Halil Önen
29-08-2011, 01:35
Neredeydim?

Uzun bi aradan sonra dogdugum yere gittim...

Uzun bi ara da donmemeye calistim fakat olmadi(rize-cayeli)

ilk mesaji foruma uye oldugum ilk sayfa icin gondereyim dedim...

saksida uzum un kanitidir arkadas...karadeniz kokulu uzum(isabelle)

243120

(turkce karakter yazamiyorum bilgisayar yurtdisindan hedaye)

Hoş geldiniz ve afiyet olsun.

Asmanız ilk meyve antrenmanına başlamış. Çok sevindim. Üzüm veren kolları korursunuz değil mi? ;) Onlar her yıl üzüm verecekler.

Başarılar

seyyah53
29-08-2011, 23:17
Hoş geldiniz ve afiyet olsun.

Asmanız ilk meyve antrenmanına başlamış. Çok sevindim. Üzüm veren kolları korursunuz değil mi? ;) Onlar her yıl üzüm verecekler.

Başarılar

merhaba halil abi

korumak ne demek halil abi bu benim hayatimda yaptigim ilk celikleme..

diktigim ilk fidan ....zaten celigin haline bakarsan ne kadar acemice gorursun ...

su bahceye hayirlisi ile bi gecelim en bas koseye dikecegim bunu...

Emre İlhan
31-08-2011, 22:43
Korumak; gözün gibi bak, sağlığına dikkat et, sakın budama, kurumasına izin verme, börtü böceğe ve hastalıklara yem etme anlamında dostum.:) Doğru mu anladım acaba?

seyyah53
01-09-2011, 13:52
Korumak; gözün gibi bak, sağlığına dikkat et, sakın budama, kurumasına izin verme, börtü böceğe ve hastalıklara yem etme anlamında dostum.:) Doğru mu anladım acaba?

budamadan olurmu emre dostum illaki budayacagiz ki seneyede uzum versin....halil abi budarken uzerinde en az 2-3 goz birak demek istedi sanirim...

Emre İlhan
08-09-2011, 10:07
Sakın budama derken, tamamen kesme demek istemiştim. :D

ligustrum
22-09-2011, 10:28
Alfons ile Alphonse üzüm çeşidi aynı mı?
Rengi koyu mor- siyah, dane basık yuvarlak ağırlığı 8 gram, büyük iri salkım,
doğal üzüm tadında...

Hamburg Misketi:
Rendi koyu mor-siyah, dane yuvarlak ağırlığı 5 gram, orta salkım,
kendine özel aromalı tadında...

ligustrum
22-09-2011, 16:17
Karadeniz kokulu üzümü (izabella) ya en yakın tad ve lezzette Hamburk misketinde mi var?

boğazkere23
25-09-2011, 13:19
hepinize iyi günler sevgili arkadaşlarım. eğer yanlış yere yazıyorsam lütfen beni bilgilendirin. yeni üye oldum ve henüz tam bilmiyorum forum özelliklerini.
son zamanlarda pek soru ve yorum yazılmamış ama benim yazımı ve sorumu göreceğinizi umarım. uzun zamandır sizleri takip ediyorum.sayenizde birçok konuda bilgi sahibi bile oldum. bizim 20 dönüm kadar üzüm bağımız var şaraplık üzüm yetiştiriyoruz. yalnız bazı üzüm türlerini değiştirip öküzgözü cinsini aşılamak istedik. sizlerin yazılarınızda omega aşı makasını gördük ve hemen aldık. bahar ayında yani mart ve nisan başlarında bu makas ile aşılama yaptık ilk günlerde cok güzel tuttular gibi oldu. yeşerdi yaprak verdi sonra hepsi ama hepsi kurudu birtanesi bile tutmadı...bağlarımız 15 yıllık falan...üzüm kollarına aşı yapmıştık..yani hepsi boşa gitti..nerede hata yaptık anlamadım..şimdi yarma aşı yapalım diyoruz...ne zaman, nasıl bir yöntem denemeliyiz. ben ve eşim bu konuda çok bilgili değiliz. yardımcı olabilirseniz çok memnun oluruz. lüfen yardım edin)))

seyyah53
15-11-2011, 18:16
Uzum gene yalniz kalmis....

Benim uzum celikleri balkonda hala posetteler bu yaz insallar bahceye dikilecekler...

Bir soru bir bucuk aydir topraklari kuru hemen hemen uykuya daldilar su vermedim butun kis topraklari kuru kalsa hic su gormeseler ne olur...zarar gorurlermi?

Halil Önen
15-11-2011, 23:11
Uzum gene yalniz kalmis....

Benim uzum celikleri balkonda hala posetteler bu yaz insallar bahceye dikilecekler...

Bir soru bir bucuk aydir topraklari kuru hemen hemen uykuya daldilar su vermedim butun kis topraklari kuru kalsa hic su gormeseler ne olur...zarar gorurlermi?

Siz seyyah olup şu alemi gezdiğinizden beri sadece üzüm değildir yalnız kalan.;)

Üzüm çelikleri poşette kış aylarında su verilmeden kalabilir ama toprağın su çekmesinden dolayı poşet kenarları açılabilir.Bu durumda az toprak ilavesi yapılır. Toprağın biraz nemli kalmasıistenir, tamamen kuruması istenmez.

aycan
11-12-2011, 19:19

Alaşehir de haziran ayında olgunlaşan ve ihraç edilen bir üzüm türü varmış. Türü nedir acaba ve sizde fidanı varmı.Teşekkür ederim.

17mine
20-12-2011, 01:48
İki sene önce aldığım çekirdeksiz üzüm asması bir türlü büyümüyor.Isıl işlem görmüş tavuk gübresi zarar verir mi?

Halil Önen
20-12-2011, 10:59
İki sene önce aldığım çekirdeksiz üzüm asması bir türlü büyümüyor.Isıl işlem görmüş tavuk gübresi zarar verir mi?

Büyümemesinin sebebi budama olabilir. Tek ya da iki kol bırakılır diğerleri kesilirse hızlı büyür. Tavuk gübresi kökün biraz uzağına ve az verilirse zararı olamaz iyi sulanmalı o zaman.

17mine
20-12-2011, 12:29
Gölgede olması da etken olabilir mi?

17mine
20-12-2011, 12:30
Bu mevsimda başka bir yere dikilebilir mi?

Halil Önen
20-12-2011, 12:42
Gölgede olması da etken olabilir mi?

Asma güneşi sever.
Yarım gün güneş görmesi yeter.

Halil Önen
20-12-2011, 12:44

Asma yapraklarını hepsini döktükten sonra başka bir yere _ gözler uyanıncaya kadar_ istediğiniz zaman dikebilirsiniz.

seyyah53
20-12-2011, 16:07

Ya da benim ilk gunlerimde oldugu gibi asmaya bisey olur dusuncesiyle...

Asmadan celik alma ogrenilir, celik alinir...

Celikler plastik torbalara batitirilir...

Baharda celikler koklenir...

Ayni asmadan bircok asma fidanimiz olur

Bahaneyle asmacilik azda olsa ogrenilmis ve Garova Günlüğü (http://garova.blogspot.com/)

sitelerinin mudavimi olunur...hepsi cok kolay...saygilarimla

17mine
21-12-2011, 01:21
Bilgilerinizi paylaşıp yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

seyyah53
26-12-2011, 22:46
Asmalarda mantari hastalik zamani geldimi acaba islak kaliyorlar haliyle...

Halil Abi labicuper zamani geldimi bir uygulama yapsak mi?

Halil Önen
27-12-2011, 00:10
Asmalarda mantari hastalik zamani geldimi acaba islak kaliyorlar haliyle...

Halil Abi labicuper zamani geldimi bir uygulama yapsak mi?

Ama biz asmaları daha budamadık ki... Şöyle kış uykusuna bir geçsinler. Bir ay sonra gibi budamalara başlarız. Budamadan sonra ilaçlarsak iyi olur.

Kış aylarında bor ve çinko içerikli sıvı gübre verilirse _hasat sonrası (kalan yaprak) ve çubuktan:)_ doğuş güzel oluyormuş... diye duydum. Başkalarının yalancısıyım.;)

Kolay gelsin

seyyah53
27-12-2011, 02:21
Ben gerci sulamayi erken birakip erken uykuya gecmelerini saglamistim ...

Neden;Belki dedim soguklar basladiginda zarar gormezler bir ay cok burasi gelibolu soguk erken gelir buraya onbes gune baslarim ben...:)

Bu sivi gubre ediyot67 diye yazdigin mi bi yerlerde okumustum?

Odeh
10-01-2012, 22:57
Sayın arkadaşlar,
Aşağıda 2011 yılı çekirdeksiz kuru üzüm maliyet hesabı çizelgesi vardır.
Burada içinden çıkamadığım bir hesap bulunmakta...

Ekonomik ömrü 30-40 yıl varsayılan 20 dekarlık bir bağ için "dekar başına 1.250TL amortisman" nasıl olabilir?!

(Bağın çıplak arazi değeri / ekonomik ömür = 1250TL olarak hesaplanmış... Bunun da zaten çıplak deger yerine "(yeni tesis maliyet degeri / ekonomik ömür) / alan " olması gerekmez miydi?)

İlgili bilgi ve örnek bağın hesabi aşağıda...

Neyi göremiyorum?

Saygılarımla,

http://www.uzumsen.org/index.php?option=com_content&task=view&id=627&Itemid=27

serkay66
07-02-2012, 23:16
Herkese iyi akşamlar. Yeni üye oldum ilk kez bu akşam.
Sofralık, Kokulu Siyah Misket üzümü hakkında bilgisi olan var mı? Beyaz olanı da var internetten araştırdığım kadarıyla. Döllendirici olarak beyaz cinsten aralara diklilir mi? bizim buralarda yine sofralık ve kokulu bir cins olan Pembe Çavuş üzümü var, hem aromasından dolayı yemek için hem de dölleme için kokulu miskete arasına pembe çavuş uygun mudur? dölleme için hangi cins uygundur? Yoksa dölleme için başka ırklara ihtiyaç duymazlar mı? Yetiştiren var mı; Sakarya-Taraklı ilçesinde yaşıyorum, yani biraz serin geçer mevsimler. Amerikan fide gerekir mi? aşılı fide bulabilir miyim, fiyatı ne kadar? ya da çelik gönderebilen var mı? 4-5 dönüm alana dikeceğim, kaç fidan gider?

Arkadaşlar, yalnız 8-10 TL. gibi fiyatlar çok yüksek, uygun fiyata bulduğum yere kadar gideceğim. Şimdiden teşekkürler...

Razpacture
10-02-2012, 14:30
Merhaba saygıdeğer abilerim,

Bende sizin gibi üzüm konusunda çok hevesliyim ve uzun zamandır yetiştirmek istiyorum ama ne yazık ki dairede yaşadığımız için pek imkanım olmadı ama şuan teras katında eve taşındık bu yüzden asma üzümü yetiştirmek istiyorum ve terasımı sardırmak istiyorum sorun şu ki çeliklerin nasıl kesileceğin nereden kesileceğini tam olarak bilmiyorum baya bir araştırma yapmama rağmen ne yazık ki tam sonuç elde edemedim,

sorularım şöyle olacak;

Çelikleri göz kısmından mı keseceğiz?

Ne zaman çelik kesip ekebilirim?

Boyları ne kadar olmalı?

Eğer resimli olarak anlatırsanız çok memnun kalırım, çelik bulmakta zorlanacağımı sanmıyorum yaşadığım semtte çok asma var, izin alarak toplayabilirim, türü de önemli değil, yeter ki kök salsın ve üzüm versin.

Yazacağınız cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim, saygılar ve sevgiler.

carizma_009
15-02-2012, 11:29
Serkay66 AŞILI ASMA FİDANI (http://www.gokerfidan.com/) bu sitede çok uygun fiyatlarla 3.5 tl gibi üzüm fidanları satılmaktadır.

trakya1401
15-02-2012, 11:58
Merhaba saygıdeğer abilerim,

Bende sizin gibi üzüm konusunda çok hevesliyim ve uzun zamandır yetiştirmek istiyorum ama ne yazık ki dairede yaşadığımız için pek imkanım olmadı ama şuan teras katında eve taşındık bu yüzden asma üzümü yetiştirmek istiyorum ve terasımı sardırmak istiyorum sorun şu ki çeliklerin nasıl kesileceğin nereden kesileceğini tam olarak bilmiyorum baya bir araştırma yapmama rağmen ne yazık ki tam sonuç elde edemedim,

sorularım şöyle olacak;

Çelikleri göz kısmından mı keseceğiz?

Ne zaman çelik kesip ekebilirim?

Boyları ne kadar olmalı?

Eğer resimli olarak anlatırsanız çok memnun kalırım, çelik bulmakta zorlanacağımı sanmıyorum yaşadığım semtte çok asma var, izin alarak toplayabilirim, türü de önemli değil, yeter ki kök salsın ve üzüm versin.

Yazacağınız cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim, saygılar ve sevgiler.

Making a grapevine cutting with Jaison Kerr of Kerr Farm Wine.wmv - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=IJQE_Gw86lQ&feature=related)[B][U][burayı izlersen güzel anlatıyor

Ozi'nin Bahçesi
21-02-2012, 08:45
Halil Abi resimlerle güzelce anlatmış, bir bakın (http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/20890-26.htm)isterseniz.

serdar1
04-03-2012, 13:32
Kayseriden gelen Gül üzümü çeliği sıcak çatı katında dışarıda kar olmasına rağmen güzel şekilde büyüyor.

serkan_istanbul
11-03-2012, 21:25
Bendede var bir asma fakat üzümünü göremedim. Yapraklarını kullanıyorum. çok güzel sarma oluyor. fakat bende şöyle resimlere baktımda üzüm yapmasınıda istiyorum. budamaysa yapılıyo ama olmayınca olmuyo. gübrede veriliyo ama nafile.

omar
23-03-2012, 08:37
İnternet üzerinden bir fidan üreticisinden 2 cins açık kök (Red Globe- Crimson Seedless) asma fidanı aldım. Geçici olarak 5 Litrelik pet su şişesine diktim.

Aldığım fidelerde anaç çubuğunun bir kısmı ile aşı yeri ve kalemi mum ile kaplanmış.

Bu şekilde ilk alışverişim olduğundan bir sorum olacak; (gözlerin uyanmasında ya da öncesinde) kaplanmış mumları sıyırmam gerekir mi? Yoksa kendisi atar mı?

Bilmeden bir zarar vermek istemiyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

275736

Halil Önen
23-03-2012, 09:38
İnternet üzerinden bir fidan üreticisinden 2 cins açık kök (Red Globe- Crimson Seedless) asma fidanı aldım. Geçici olarak 5 Litrelik pet su şişesine diktim.

Aldığım fidelerde anaç çubuğunun bir kısmı ile aşı yeri ve kalemi mum ile kaplanmış.

Bu şekilde ilk alışverişim olduğundan bir sorum olacak; (gözlerin uyanmasında ya da öncesinde) kaplanmış mumları sıyırmam gerekir mi? Yoksa kendisi atar mı?

Bilmeden bir zarar vermek istemiyorum.

275736

Mumlara hiç dokunmayın, sürgün verdiğinde kendiliğinden atacaktır. Yoksa aşı yerine zarar verirsiniz.

omar
23-03-2012, 09:53
Tekrar çok teşekkür ederim, Halil bey.

feyzon
23-03-2012, 22:56
Bendede var bir asma fakat üzümünü göremedim. Yapraklarını kullanıyorum. çok güzel sarma oluyor. fakat bende şöyle resimlere baktımda üzüm yapmasınıda istiyorum. budamaysa yapılıyo ama olmayınca olmuyo. gübrede veriliyo ama nafile.

Serkan bey üzüm almak için baya uğraş vermek **** konuyu bilmek gerekiyor. Budamadan ilaçlamaya, sulamaya bir çok ayrıntısını bilmek ve uygulamak gerekiyor. Bizde de çavuş üzümü var. Ancak Temmuzdan sonra su verilirse üzümler çürüyor. İlaçlama olmazsa çatlama yapıyor. Üzümün önce çeşitini bilip, sonra ihtiyaçlarına göre bakımı yaparsanız meyve alabilirsiniz. Selamlar.

kelebek çalısı
11-04-2012, 17:34
Bu asmayı yeni aldım. Ne çeşit olduğunu bilmiyorum.

Emre İlhan
11-04-2012, 20:07
Asmanız çok güzel maşallah. Nasıl yetiştirmeyi düşünüyorsunuz? Çardağa mı alacaksınız, yoksa bağ terbiyesi mi vereceksiniz? Alırken yaşını sordunuz mu? Böyle soru yağmuruna tuttum sizi kusura bakmayın merakımdan.:)

kelebek çalısı
11-04-2012, 23:04
Asmanız çok güzel maşallah. Nasıl yetiştirmeyi düşünüyorsunuz? Çardağa mı alacaksınız, yoksa bağ terbiyesi mi vereceksiniz? Alırken yaşını sordunuz mu? Böyle soru yağmuruna tuttum sizi kusura bakmayın merakımdan.:)

Sn. Emre İlhan merhaba,

asmayı alırken çeşidini sormadan, yaşını sormadan apar topar alma hatasını yaptım. Çardak mı, bağ mı şu anda kafamda hiç bir fikir yok. Öncelikle aldığım yerden çeşit konusunda bir bilgi almak fikrindeyim. Çekirdeksiz üzüm olmasını diliyorum ama dediğim gibi tamamen bilinçsizim şu an için. Çardaktan ziyade bağ tipi terbiye daha pratik bir uygulama düşüncesindeyim.

Fikirlerinizi paylaşırsanız mutlu olurum.

Emre İlhan
12-04-2012, 14:07
Asmanızın sürgünü çok kuvvetli gelişiyor maşallah, meyve bile veriyor. 2 yaşından büyük olduğunu düşünüyorum, tabi ki üstadlarımız daha iyi bilirler. Dediğiniz gibi bağ tipi terbiye çardağa göre daha pratik ve zahmetsiz. Keşke üzümün çeşidini öğrenseniz ona göre hareket etsek daha iyi olur. Budaması vs...

Selamlar.

kelebek çalısı
16-04-2012, 01:19
Fotoğrafını daha önce eklemiş olduğum asmanın verdiği üzüm cinsini tam olarak belirlemek mümkün olmadı. Meyvesini alana kadar kesin tanımlama yapamayacağım dolayısıyla. Fakat artık çekirdeksiz beyaz üzüm olmadığını düşünüyorum. Beyaz çekirdeksiz üzümde yaprak bütüncül bir yapı gösterirken, yani girinti çıkıntı olmayan bir yapıdan söz ediyorum.

Diğer yandan öğrendiğime göre, asma yaprağının yapısında şekil yönünden derin loblar varsa bu durum o üzüm çeşidinin çekirdekli üzüm olma ihtimalini doğuruyormuş. Benim asmanın da yaprak lobları, görüldüğü üzere derin bir şekilde. Meyvesini almak kısmet olunca türünü de belirleyeceğiz anladığıma göre.

Yaş konusuna gelince, 2 veya 3 yıllık olabileceği söylendi.

Kısa bağ tipi bir uygulama uygun mudur acaba?

Halil Önen
16-04-2012, 08:51
Bu asmayı yeni aldım. Ne çeşit olduğunu bilmiyorum.

Asmanız çekirdekli üzüm; siyah çekirdekli ya da beyaz çekirdekli olabilir. Yukarıya doğru bir ipe sarılmalı.

Kısa bağ tipi uygulama mümkün. Ama pek fazla üzüm alamazsınız. 2 m. sırtık üzerine 'T' yaparsanız daha çok üzüm alırsınız.

kelebek çalısı
17-04-2012, 18:31
Sn. Halil Önen,

öneriniz için teşekkür ederim, kordon tipi terbiye mi sizin bahsettiğiniz?

Asmanın bulunduğu alan biraz sıkıntılı, çok geniş bir alana sahip değilim.

Bana alternatif olarak önerebileceğiniz, yer açısından kolaylık sağlayabilen bir terbiye sistemi olabilir mi acaba?

attar
19-04-2012, 10:17
merhaba arkadaşlar, sitede yeniyim 15 adet civarında üzüm asması düşünüyorum hangi çeşitleri bir arada yapabilirim, yer çatalca/ist. güneye doğru hafif meyilli bir yer,aşılı fide düşünüyorum fakat hangi çeşitleri dölleyici olarak bulundurmak gerekiyor bilmiyorum, bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum, teşekkürler.

nabolant
22-04-2012, 21:16
Bağ kendi kendini dölleyebilir ,dölleyici bir çeşide ihtiyaç duymaz, çeşit olarak alphonse,ata sarısı,red globe,antep karası,crimson seedless,mevlana külahı seçebilirsiniz

attar
23-04-2012, 10:05
Merhaba

Bitkilerde döllenme sorunu çiçek yapısından kaynaklanan bir durumdur.
Asma döllenme sorunu yaşarsa tane gelişemez,boncuklanma görülür ve dökümler meydana gelir.
Bahçe bitkilerinin hemen hemen tüm meyveleri dişi organdan yani yumurtalıktan oluşmuştur. Bu yüzden meyvenin oluşması için dişi organa ve bunu döllemek için de erkek organa ihtiyaç vardır.

Asmada 4 farklı çiçek tipi vardır:

1) Hermafrodit ( erselik= erdişi )
Erkek ve dişi organlar aynı çiçek üzerinde bulunur.
Erkek ve dişi organlar tam olarak gelişmiştir.
Yumurtalık iyi bir şekilde döllenir.
Vitis vinifera türlerinin ( kültür çeşitleri ) %90'ı bu şekildedir.

2) Morfolojik erdişi görünüşlü fizyolojik yalnızca dişi çiçek
Erkek ve dişi organlar aynı çiçek üzerinde bulunur fakat erkek organ kısırdır.
Erkek organ kısır olduğu için yabancı tozlayıcıya ihtiyaç duyar.
Örnek:
Yerli çeşitler;
Çavuş
Hönüsü
Tahannebi
Beyaz eroğlan
Arif paşa
Büzgülü
Fesleğen
Karagevrek
Yabancı çeşitler;
Franc noir
Olivette blanc

3)Morfolojik erdişi görünüşlü fizyolojik yalnızca erkek çiçek
Erkek ve dişi organ aynı çiçek üzerinde bulunur fakat dişi organ gelişmemiştir.
Böyle çiçekler kendisini tozlayıp dölleyemezler.
Örnek; 99R,3309C

4) Erkek çiçek
Üzerlerinde yalnızca erkek organ taşıyan çiçeklerdir.
Erkek organ ve polen gelişmiştir.Fonksiyoneldir. Döllemede kullanılırlar.
Dişi organ dumura uğramıştır.
Örnek; Rupestris du lot, Vitis riparia

tozlayıcı veya dölleyici hakkında kafam karışık illa şart mı değilmi?

nabolant
24-04-2012, 21:23
tozlaşma konusunda içiniz rahat olsun bağların çogu tozlayıcı istemez sizinde saydığınız birkaç istisna dışında eğer tozlaşma sorunu olan cinslerden de dikecekseniz yanında sorunu olmayan çeşitlerden döllenme yapar, 3.ve 4. şıklardaki çeşitler meyvesi için üretilen çeşitler değil, filokseraya dayanıklı olduğu için aşılanmak üzere getirilmiş amerikan çeşitleri sadece anaç olarak kullanılır.

kelebek çalısı
26-04-2012, 01:03
Bahçedeki diğer asma türleri. Fakat ilk geldiklerinde üç sene önce, etiketleme yapılmadığından hepsi birbirine karıştı, hangisi ne cins belli değil. Ayrıca bakımını yapamıyorum, meyvesini almak kısmet olmadı. Meyve bağlıyor ama verimsiz oluyor.

kelebek çalısı
26-04-2012, 01:06
Diğerleri de bunlar,

Daha önce fotoğrafını paylaştığım olanla beraber toplam 8 asma. Deneme yanılma ve amatörce araştırmalarla birşeyler yapmak istesem de başarısız oluyorum sanırım. Ama denemeye devam.

Halil Önen
26-04-2012, 02:02
Bahçedeki diğer asma türleri. Fakat ilk geldiklerinde üç sene önce, etiketleme yapılmadığından hepsi birbirine karıştı, hangisi ne cins belli değil. Ayrıca bakımını yapamıyorum, meyvesini almak kısmet olmadı. Meyve bağlıyor ama verimsiz oluyor.

Obur _ güçlü ve sağlıklı olduğu için_ sürgünler sizi aldatıyor...

http://www.agaclar.net/forum/817820-post297.htm

ilk resim üzüm verecek gelecek yıl üzüm verdiği gözün üzerinden kesin. Yeniden verecek sürgünlerde üzüm verir.

Diğer resimlerdeki sürgünlerde obur. Bu yıl bırakın büyüsünler. Gelecek yıl iki göz bırakıp kesin. Oradan gelen sürgünler meyveye yatar.

Halil Önen
26-04-2012, 02:10
Diğerleri de bunlar,

Daha önce fotoğrafını paylaştığım olanla beraber toplam 8 asma. Deneme yanılma ve amatörce araştırmalarla birşeyler yapmak istesem de başarısız oluyorum sanırım. Ama denemeye devam.

İlk asma sürgün versin gelişin. Üzüm verecek gibi. Gelecek yıl filizlerini kırarsınız.

http://www.agaclar.net/forum/817827-post298.htm

İkinci asmada da aynı hata yapılıyor. Üzüm kollar kesiliyor. Alttan bodur ve verimsiz dallar çıkıyor. Güçlü ve sağlıklı olduğu için sizi aldatıyor.

Gövdeden çıkan obur dalları gelecek yıl dipten 2 göz bırakıp _filiz kırma_ kırın. Oradan yeni sürgünler verecek. Meyveye yatacak.

kelebek çalısı
26-04-2012, 17:18
Sn. Halil Önen,

yorumlar ve öneriler için teşekkür ediyorum, zira öğrenmeye ihtiyacım var bağcılık konusunda. Oldukça karmaşık ve zor görünüyor bahsettiğiniz işlemler. Bilmeyen biri olarak, anlamak için tekrar tekrar okudum.

Birinci fotoğraftaki asmada bir küçük salkım var haklısınız. Fotoğraf uzak açılı olduğundan anlaşılmamış. Obur dallar dediğiniz dallara şu anda dokunmayacağım ve asmaları kendi haline bIrakacağım anladığım kadarıyla. Önümüzdeki kış budama zamanı, hal çarelerine bakılacak.

Bir de bu asmalardaki obur dalları şimdi büyümeye bırakacağım fakat, şimdi öyle boylanacaklar ki bulundukları alana girmek zorlaşacak, dalları nasıl bir düzene sokacağım?

Asmalarda herhangi bir hastalık veya zararlı görülmediği takdirde, yine de koruma amaçlı uygulamam gereken işlemler var mıdır şu dönemde? Zaman zaman yaprak altlarında siyah bitler gördüğüm oluyordu geçen yıllarda. Hafif külleme yaptığına da şahit oldum ama zirai ilaçtan korkuyorum. Dolayısıyla, eğer ağIr ve ciddi seyreden bir durum olmazsa, sizin bahsettiğiniz gibi tazyikli ve klorlu şebeke suyu ile yıkamak yeterli midir?

Selamlar.
Ayrıca bordo bulamacı uygulaması için kışın yaptığımız araştırmada, bordo bulamacını Adada bulamadık. Ne düşünüyorsunuz?

Halil Önen
26-04-2012, 22:01
....
Bir de bu asmalardaki obur dalları şimdi büyümeye bırakacağım fakat, şimdi öyle boylanacaklar ki bulundukları alana girmek zorlaşacak, dalları nasıl bir düzene sokacağım?

Asmalarda herhangi bir hastalık veya zararlı görülmediği takdirde, yine de koruma amaçlı uygulamam gereken işlemler var mıdır şu dönemde? Zaman zaman yaprak altlarında siyah bitler gördüğüm oluyordu geçen yıllarda. Hafif külleme yaptığına da şahit oldum ama zirai ilaçtan korkuyorum. Dolayısıyla, eğer ağIr ve ciddi seyreden bir durum olmazsa, sizin bahsettiğiniz gibi tazyikli ve klorlu şebeke suyu ile yıkamak yeterli midir?

Selamlar.
Ayrıca bordo bulamacı uygulaması için kışın yaptığımız araştırmada, bordo bulamacını Adada bulamadık. Ne düşünüyorsunuz?

İsterseniz Budur sürgünleri 8-10 gözden kırabilirsiniz biraz daha büyüdüğünde.

Akar hastalığı için ev yapımı ilaclar kullanılabilir. Külleme için karbonatlı veya sirkeli su da kullanılabilir. tazyikli su ile akşamları yıkayabilirsiniz.

Bordo bulamacı için bir şey söyleyemeyeceğim, bağcılık yapılan yerlerde olması lazım.

kelebek çalısı
26-04-2012, 22:33
Sn. Halil Önen, aydınlattığınız konular için çok teşekkür ederim. Dikkat edeceğim uyarı ve önerilerinize.

attar
28-04-2012, 09:39
tozlaşma konusunda içiniz rahat olsun bağların çogu tozlayıcı istemez sizinde saydığınız birkaç istisna dışında eğer tozlaşma sorunu olan cinslerden de dikecekseniz yanında sorunu olmayan çeşitlerden döllenme yapar, 3.ve 4. şıklardaki çeşitler meyvesi için üretilen çeşitler değil, filokseraya dayanıklı olduğu için aşılanmak üzere getirilmiş amerikan çeşitleri sadece anaç olarak kullanılır.

teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için

omar
01-06-2012, 13:09
Halil bey sizden bir şey öğrenmek istiyorum,

4 adet Red Globe ve Crimson Seedless üzüm fidanlarım var.

Aşağıda fotoğrafladığım gibi gelişim gösteriyorlar.

Sorum; yanlardaki ufak sürgünleri şimdi almam gerekirmi?

Gelişirlerse, aşı kalemi olarak kullanabilirmiyim?

Halil Önen
02-06-2012, 00:42
Halil bey sizden bir şey öğrenmek istiyorum,

4 adet Red Globe ve Crimson Seedless üzüm fidanlarım var.

Aşağıda fotoğrafladığım gibi gelişim gösteriyorlar.

Sorum; yanlardaki ufak sürgünleri şimdi almam gerekirmi?

Gelişirlerse, aşı kalemi olarak kullanabilirmiyim?

Üç göz de meyve gözü, gelecek yıl üzüm vermeye çalışacaklar, salkımları küçük olacak, bu şekilde üç sürgün bu yıl gelişmesi gerekiyor.

Gelecek yıl ana sürgünü _ kış budaması_ 10- 12 gözden kesebilirsiniz. Ağaıdaki iki sürgününün _ gelişmesine göre 5-6 gözden kış budaması yapabilirsiniz.

Yani iyi kök gelişimi için hiç dokunmamak daha iyi olur. Kışa kadar sürgünler büyümeli...

Aşı kalemine _ daha_ uygun değiller...

omar
02-06-2012, 07:03
Cevabınız için tekrar çok teşekkür ederim. Hoşça kalın.

hira
13-07-2012, 21:17
ne güzellikler yaratmış yaradan.. bazen şükretmeyi unuttuğum için utanıyorum kendimden

attar
08-05-2013, 18:23
sağ taraftaki sürgünü kırmam gerekiyor mu acaba?

401252

geneesiyor
08-05-2013, 20:19
Sürgünü kırıp kırmayacağın nasıl bir terbiye uygulayacağına bağlı, eğer çardak olacaksa soldaki uzayacak, sağdakinin de tepesini alıp, öteki iyice güçlenene ve sağlığı garanti olana kadar yedekte tutacaksın, sonra dibinden kesersin, bunun için istediğin kadar bekleyebilirsin. Eğer çardak değil de kütük asma yapacaksan gene iki seçeneğin var: Tek gövdeli kütük istersen soldakinin de tepesini sürgün elli - yetmiş santim olunca koparıp daha fazla uzamasına izin verme ki dal güçlensin, sağdakini gene üstteki gibi yedekte tut. Çok gövdeli istersen, yani yerden itibaren iki, üç ana gövdeli kütük yapacaksan ikisinin de tepelerini kırk-elli santim olunca kopar ve ikisinin de sağlıklı gelişmesi için ayrı ayrı hereklere bağla, üçüncü sürgün yoksa sabret, seneye o da olur. Kütük yapıp da tek gövdeli mi çok gövdeli mi diye sorarsan, tek gövdeliye karar ver derim, öbür türlü çevresinde ot temizlemek, çapa yapmak vs. zor oluyor. Tek gövdelide yerden elli-yetmiş santimde yukardaki ik-üç koltuk sürgününü muhafaza edip tüm alttaki koltuk sürgünlerini koparacaksın. (Daha ayrıntılı bilgi için "bodrum bağları" nı öneririm, benim tek başvuru kaynağımdır diyebilirim!) Kolay gelsin.

attar
14-05-2013, 14:10
Sürgünü kırıp kırmayacağın nasıl bir terbiye uygulayacağına bağlı, eğer çardak olacaksa soldaki uzayacak, sağdakinin de tepesini alıp, öteki iyice güçlenene ve sağlığı garanti olana kadar yedekte tutacaksın, sonra dibinden kesersin, bunun için istediğin kadar bekleyebilirsin. ...

(Daha ayrıntılı bilgi için "bodrum bağları" nı öneririm, benim tek başvuru kaynağımdır diyebilirim!) Kolay gelsin.

teşekkürler

rozkan
14-05-2013, 14:33
Afyonkarahisar'da Nisan başında 150 adet alphonse lavalle ve 50 adet kalecik karası aşılı asma fidanı diktim. Alphons asmaları Mayıs başında uyandı ama kalecik karası fidanlarında hala bir uyanma belirtisi yok. Kalecik karasının uyanmama nedeni ne olabilir? Geçci bir çeşit midir?

bursaranger
26-05-2013, 09:55
uzum olan asma ucları kesılmez dıyorsun bızım bursada bağcılar uzum olan ucu kesıyor bununkafam karıştı

seyyah53
05-06-2013, 01:40
Uzum gene yalniz kalmis, Hadi ben Is, Guc,Cocuk,Es derim bir suru bahane uretirim ama eskiden bu sayfada bir suru resim olurdu...hic resim yok...nasil olsa bu sayfaya kesin bakarlar ...Ustadim Halil Onen ve geneesiyor(adi bende sakli buyuk ustad)..nasilsiniz iyimisiniz?...Halil abi gonderdigin arbeguana hala buyuk bir saksida kiyip da bir yere dikemedim heran memleket yine degisir diye...foruma yazamiyorum ama ben uzerime duseni yaptim elimdeki butun tohumlarimi etkinlige gonderdim(hic istemedim suana kadar sanirim hakkim baki?)...Ustad geneesiyor gonderdigin butun cekiler koklendi...bu sene hepsini rize de bahdeye dikicem bakalim bir devrim yapabilecekmiyiz...daha fazla yazmiyayayim 8 gundur sesim kisik cikmiyor:)))

limon_sever
05-04-2014, 08:45
Geçen sene çelikten yetiştirdiğim çekirdeksiz üzüm yaklaşık 1 metre boylanmıştı. Şu aralar uyanmaya başladı ve çok iyi bir çeşit olmalı iki göz arasındaki mesafeler 5 ile 7 cm arasında. Bahçedeki diğer asmaların göz mesafeleri 12-15 cm. Sanırım verimliliğe bu etki ediyor.

480814

Taşlıbahçe
20-05-2014, 15:34
Selamlar; bu sabah bir arkadaş sürpriziyle başladı; Bozcaada'dan iki üzüm fidanı :) Biri kardinal diğeri çavuşmuş. Biraz araştırınca çavuşun tozlayıcıya ihtiyacı olduğunu öğrendim. Bu iş için kardinal uygun mudur, değilse uygun olan çeşitler nelerdir? Bu konuda daha önce de bir şeyler yazılmış ancak "şu çeşit uygundur" gibi net bir bilgi yok, veya hızlıca ararken gözümden kaçtı. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim...

Emre İlhan
04-07-2014, 21:20
Umarım bu sene de zarar vermezler. Geçen yıl diktiğim asma çeliklerini ve iki sene önce ki asma fidanını kanalizasyon çalışması yüzünden hebâ ettiler. Umudum, bu sene ki çeliklerde:)

506890

feyzon
08-07-2014, 11:30
İyi günler.
Üzümün dallarında köklenme gözüküyor. Acaba nedeni ne olabilir.

507563

507564

bahçıvan55
08-01-2015, 09:59
İyi günler.
Üzümün dallarında köklenme gözüküyor. Acaba nedeni ne olabilir.

507563

507564

Kök verme nedeni birkaç gün devam eden yağmur yüzündendir. Genellikle yağmur damlaları o bölgede biriktiğinden köklenme olur. Bizde İsabella (Karadeniz'e özgü kabuklu, kokulu, tatlı üzüm) üzümünde böyle oluyor. Yağmurlardan sonra bu tür kökleri bulduğumda, altına 5lt'lik damacana şişesini uygun olarak keserek takarım. İçine yanmış hayvan gübresi,toprak doldururum. Güneşten zarar görmesin, rutubetli kalsın diye etrafını, naylon ya da bezle sararım. gerektiğinde sularım. 3-4 hafta içinde köklerin sayısı artar fidan oluşur.
Bunu uç kısımdaki yerlere yaparım ki üzümün gövdesi fidan alınırken zarar görmesin. Geçen yıl 20 temmuzda bu şekilde fidan aldım. Damacanayı köklere ve toprağa zarar vermeden fidan çukurundayken kesip attım. etrafını toprakla doldurup can suyunu verdim. Ağustos sonuna kadar 1 metreden fazla sürgün uzamaya devam etti. Yalnız köklerin durumuna göre fazla yaprak ve sürgünler temizlenmeli. Çünkü kök az ve yetersizse yaz sıcağında bir kaç hafta fidan yerinde sayar ya da kurur.

Lonicera
07-08-2015, 12:30
Hatun parmağı üzümü, olgunlaşması Eylül ayını buluyor. Razaki üzüm gibi, oldukça iri.

Sultaniye cinsi üzüm ise bitmek üzere:))

serdar1
25-08-2015, 12:23
Çatı katında geçen yıl çimlendirdiğim cevizkoz üzümü bu yıl 14-15 metreye yakın sürgün boyu uzadı. Sadece bu fidan elimde kaldı diğer aşıladıklarım malesef kurudular.

Jezebel
12-09-2015, 13:10
Ruby Roman (https://en.wikipedia.org/wiki/Ruby_Romanhttp://) Grapes adında bir üzüm çeşidi varmış.
Japonlar salkımını 1 milyon Yene satıyorlarmış.

574725

Bizim çiftçiler de çok çalışıyor. Neden bu konuya el atmazlar ki:confused::confused:
Konusu geçsin bari sitemizde diye bu satırları yazmaktayım.

aydemiraydın
17-09-2015, 14:01
bu yıl kaliteli üzüm üretebilen varmı ?
varsa reçetesini paylaşabilirmi ?

hosseda
17-09-2015, 16:33
İlk resimdeki üzüm sadece 2 salkım oldu. Asma henüz genç. Sulama dışında katkım olmadı. Sabah güneşiyle öğleden sonra güneşini alıyor.

İkinci asmadaki üzümler olağanüstü güzel gelişirken ne olduysa 3 hafta kadar önce bozulmalar başladı salkımlarda. Tam gün güneş alıyor bu asma. Onu da sadece haftada bir olmak üzere suladım. Bu asma diğerinden 2 yaş daha büyük.

Her iki asmayada haziran ayının başlarında toz kükürt atılmıştı. Cinsi tavşan böbreği diye adlandırılıyor. Taneler erik gibi kütür kütür, kabuk ince, çekirdekleri kolay kırılıyor ağızda. Lezzetini tarif güç. Meşhur Kavacık veya Efemçukuru'nun kara üzümü ( bende onlar da var) bu üzüme göre daha şerbetli ama lezzet bakımından bu çok yukarıda.

aydemiraydın
18-09-2015, 07:59
sıkıntımızda bu zaten. herşey iyi gidiyordu. son 2 haftalık periyotta küflenme,kokuşma, dökülme başladı. salkım güvesi, mildiyö,külleme,kurşuni küf ilaçlarıı birlikte kullandık hastalığı durdurabilecekmiyiz bilemiyorum. bu yıl ilaçlarda çare olmadı.

organikçi arkadaşlar ne yapıyor merak ettim.

Khan
24-08-2016, 01:21
Kendiliğinden yetişerek ağaca tırmanmış yaklaşık 200-300 metre odunsu dallı asmaya bakım yapmak gerekir mi? Bırakalım mı öyle?

backx
17-10-2016, 21:49
Gövde uzunluğu bitkinin meyveyi besleme durumu ile ilgili olacaktır. Önümüzdeki yıl ağaçlara su yürümeden önce (Mart ayından önce) bir yıllık pişkinleşmiş sürgünler 6-8 gözden kesilirse/budanırsa (çekirdeksiz çeşitlerde 13-14 göze kadar uzatılır) üzüm verir.

Murathan88
30-07-2019, 13:53
Merhaba değerli ağaç severler ;

istanbulda malumunuz yeşile hasretiz. Ben yeni evlendim ve balkonumda asma yetiştirmek istiyorum.Fakat buralarda kaliteli fide vs bulmak , çeşit bulmak çok zor . Ben çekirdeksiz ve iri siyah üzüm , bunun yanında çekirdeksiz yeşil üzüm yetiştirmek istiyorum . Fakat tozlama gibi işin teknik unsurları var. Bana bu doğrultuda hem bilgi fide sağlayabilecek kullanıcılar var mıdır acaba :)?

drfettah
02-08-2020, 17:33
arkadaslar selam adakarası ve karalahna türlerini edinmek istiyorum internette tek bir yerde bulabildim. yardımcı olabilecek var mı _ teşekkürler.

evandevan5
04-10-2023, 15:22
benzer bir durum taşındığım evin bahçesindeki asmada da vardı. Hiçbir şey yapmasam bu sene de tekrarlar mı? Tekrarlamaması için ne yapmam gerekli?
Kükürt ilave etmem gerekirse nereden temin edebilirim?

erenköy beyazı üzüm asması nerede bulunur.

Doku_Kültürcü
04-10-2023, 19:56
erenköy beyazı üzüm asması nerede bulunur.
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'ne bir sorun:

https://arastirma.tarimorman.gov.tr/manisabagcilik/Iletisim