View Full Version : Portakallı Yağsız Kek
Eser İlhan
05-12-2010, 10:24
Tadını çok sevdiğim, "kış gelip portakal çıksa da yapsam" diye dört gözle beklediğim bir kek tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle. Çırpma yok,kabartma yok,yağ hiç yok, fazla yumurta yok. Diyet yani:D
Herkese en az bir kere denemelerini şiddetle öneririm ;)
Malzemeler:
7-8 adet kuru incir(küçük küpler halinde kesilir)
200 ml (yaklaşık bir büyük su bardağı) demli soğuk çay
4 yemek kaşığı esmer şeker
1-2 yemek kaşığı pekmez
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
1 yumurta
225 g kepekli un
1 paket kabartma tozu
Yapılışı :
İncirler,çay ,şeker ve pekmez tercihen cam bir kapta bir araya getirilip biraz karıştırılır ve üzeri kapatılarak birkaç saat (daha iyisi bir gece boyunca-ben bir akşam önceden hazırlıyorum) oda ısısında dinlenmeye bırakılır.
Daha sonra yumurta,vanilya,portakal kabuğu ilave edilir ve karışması sağlanır.
Un ve kabartma tozu ilavesinden sonra (bir arada elenirse daha iyi olur)önceden 170-75 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir(Kürdan denemesi).
Soğuduktan sonra güzel bir kahve eşliğinde afiyetle yenir :p
Eser hanım keki denemek isterim ama malzemeler yapmama engel oluyor.esmer şekeri çok duydum ama daha görmek kısmet olmadı onun yerine normal şeker,kepekli un yerine normal un kullansam tarifi bozmuş mu olurum:)
Eser İlhan
13-12-2010, 13:20
Esmer şeker (Doğa marka esmer toz şeker; 500 g lık küçük karton ambalajlarda satılıyor) ve kepekli un ( Söke, Sinangil vb. birçok markanın var)Migroslarda ve benzeri bütün büyük marketlerde bulunuyor. Beyaz şeker ve beyaz unla hiç yapmadım. Nasıl olur, doğrusu bilmiyorum ; denenebilir. Rengi çaydan ve pekmezden ötürü yine de koyu olacaktır.
Eğer denerseniz sonucu paylaşın, ben de merak ettim :)
Sayın Zekafet denediniz mi hiç?
Sayın Eser, acaba bu kekin tadı nasıl ya? Merak ettim malzemeler farklı da. :)
Eser İlhan
26-12-2010, 14:23
Sayın Eser, acaba bu kekin tadı nasıl ya? Merak ettim malzemeler farklı da. :)
Sevgili betito, bu kek bir irlanda tarifi olan "Barmbrack" denen birçeşit meyveli tatlı ekmeğin bir versiyonu.Tadını anlatmam biraz güç. Bence çooook lezzetli. Ama ben doğal beslenmeyi seven ,ağır yemeklerden ,fazla yağlı lezzetlerden hoşlanmayan biriyim. Bu keki birçok yere hediye olarak götürdüm ve hep beğenildi. Farklı olması artısı bence. Böylece sıra dışı olabiliyor. Yapılışı çok kolay .Bence birkere deneyin ve nasıl bulduğunuzu da bizimle paylaşın.
Sevgili Eser Hanım sonunda kahverengi şeker diye bişey buldum ama esmer şeker olsa gerek:)Gerisi kolay artık yakında sonucu yazarım hemde çok yakında bende bu merak varken:)
Eser İlhan
11-03-2011, 06:59
Ben de sizin yorumunuzu merakla bekliyorum. Un kullanırken tam buğday unu değil,kepekli un kullanmaya dikkat edin. Tam buğday unu ile yapılan hamur işleri kabarmıyor..
Bir de kabartma tozunun unla iyi karışmasını sağlamak için kepekli unla kabartma tozunu bir arada elerseniz unun kepekleri de eleğin üzerinde kalıyor. Ben bunları da elimle üzerine serpiştiriyorum sonradan..
(Son zamanlarda da bu eleme işini tamamen bıraktım :D )
Sevgili Eser İlhan(bu arada isminiz ve ve soyisminiz çok uyumlu sanki şair adı gibi)
marketlerde kepekli un bulamadım köy ekmeği unu diye bir çeşit var olur mu?Baktım olmuyor en son çare kepekli ekmeği robottan çekiyim diyorum demokrasi de çareler tükenmez:)
Eser İlhan
11-03-2011, 17:03
Beyaz unla yapın. Bence daha garanti olur. Rengi çay ve pekmezden dolayı nasılsa yine koyu renk olacak. Hem böylece un ve kabartma tozunu rahat rahat birlikte eleyebilirsiniz. :))
Ohhh be sonunda yapabilecem:)
alperfect
11-03-2011, 19:11
tarif çok güzel görünüyor ilk fırsatta yapayım
muhtemelenben de beyz şeker ve normal un kullanırım. Unlar arasında ölçü farkı olur mu bilmem ama esmer şekerin tatlılığı azdır beyaz şekerin miktarını azaltmak gerekir.
Sevgili Eser Hanım sonunda yaptım kekinizi çok mutluyum:)
yorumum:sadece farklılık beyaz unla yatım rengi esmer oldu yine çok hafif gerçekten de diyet işi..yerken içindeki incirlerin çıtırdaması hoş oluyor ama ben çok farklı bir lezzet bekliyordum alışılmış kek lezzetinde ama yapımı çok kolay ve sorunsuz...
(hatta resmini bile çektim yüklemeyi öğrenebilirsem paylaşırım)
Eser İlhan
14-03-2011, 12:26
Afiyet olsun ;)
Ben de resmini çekmiştim, hatta bütün yapım aşamalarını da resimlemiştim ama biraz da tembellikten bir türlü elim varmadı. Siz yükleyin de görelim. Bulabilirsem ben de benimkini yüklerim daha sonra.
Tadı çok yoğun portakal aromalı. Ben bu tadı çok seviyorum ve örneğin üzümlü veya kakolu kekten çok farklı olduğunu düşünüyorum. Ama tabii ki sonuçta tatlı bir hamur işi,o yüzden de kek keke benzer :D
alperfect
15-08-2011, 22:03
Bu keki beyaz un ve beyaz şekerle yapıp sevmiştim ama iki gün önce acil bir misafirliğe gitme durumunda evde de malzeme yokken aklıma geldi eksiltili malzemesiyle yaptım çok güzel oldu gittiğim yerde de aslını ve şimdiki yapım aşamasını (aaa şu da yok neyse şunu koyayım ) bilmeyen arkadaşlar çok beğendi :D
acil durum tarifi: 1çay bardağı demli çay (akşamdan kalmıştı)
1 su bardağı süt
3 tane kuru incir (en son kalanlar)
1 yemek kaşığı kadar hazır kahve
2 y. kaşığı pekmez
1 yumurta
1 y. kaşığı kakao
1/2 çay bardağından az şeker
1 çay kaşığı karbonat
incirleri doğrayıp ılık çayın içinde yumşamaya bıraktım kakao çok az kalmış bu yetmez deyip biraz kahve ilave ettim çaya :rolleyes: pekmezi ve az az şekeri ilave ettim (çok tatlı olmasın diye) sütü koydum iyice çırpıp yumurtayı ilave ettim biraz daha çırptım unu karbonatı ve kakaoyu ilave ettim borcama döküp 175 derece fırına attım ben hazırlanırken o pişip kabardı 30-35 dk kürdanla teyit edip çıkardım ılık ılık aldım götürdüm:cool:
backyard
12-01-2012, 08:42
ben de dun aksam denedim bu tarifi
sevmedigim kucuk firinimin yaptigi azizlige ragmen (yanlis secim), kek harika oldu
tarifte yaptigim kucuk degisiklikler soyle
1-1.5 bardaga yakin taze kuruyemis (saglik karisimi diye satiliyor)
200 gr beyaz un + 25 gr yulaf kepegi
2 yumurta
yaklasik 1/2 bardak portakal kabugu rendesi
sabah ise getirdim hemen bitti
bizimkiler sonsuz diyetteler, yagsiz kek cok cekici geldi :)
Gül-bahar
12-01-2012, 10:14
Yağsız ve 1 yumurta ile yapılması çok cazip. Yapacağım amma velakin portakalın suyunu keke katmayı deneyen varmıdır, zannedersem sıvı miktarı artacağından un ve şekerin de miktarı artar. Ne dersiniz?
Eser İlhan
12-01-2012, 11:12
Şeker miktarını bence artırmayın, belki bir kaşık fazla pekmez konulabilir. Portakal suyunda da bir miktar şeker var zaten. Un miktarı artınca daha büyük bir kekiniz olacak :)) Afiyet olsun...
Gül-bahar
14-01-2012, 19:08
Sevgili Eser hanım,yukarda yazdıklarınızı da dikkate alarak orijinal tarifine portakal suyunu ekledim. 1 kiloluk un paketinin yarısına yakın un kullandım. Sonuç olarak çok beğenildi. Hele de kahve eşliğinde Mehmet Yaşin'nin dediği gibi "damak çatlatan" oldu.
Tarifiniz ve öneriniz için teşekkür ederim.:)
Eser İlhan
14-01-2012, 19:37
Afiyet olsun. Güzel olduğuna ve beğenildiğine çok sevindim. Bizim evin de favori kekidir kendisi :D
Portakal suyu eklemek de iyi fikirdi, ben de deneyebilirim bunu...
Valla üşenmesem şu an bile kalkıp bu keki yapabilirim, okuduklarımdan sonra. Ama ikide bir " Otur Güler oturduğun yerde, yarın pazar, yarın yaparsın" diye telkinde bulunuyorum.
Ellerinize sağlık.
Ben de çok merak ettim tadını.. Şimdi incirleri doğrayıp çaylı karışıma ekledim..
Acaba kayısı ve kuru üzüm de eklense nasıl olur diye düşündüm, orasını tadına bakınca karar vereceğim artık..
Doğayla Barış
15-01-2012, 10:44
Elinize sağlık Eser hanım. Bu güzel lezzeti ilk fırsatta deneyeceğim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.